AZ INTELLIGENS FA. Elérhetőség: Bikfalvi Márton

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "AZ INTELLIGENS FA. Elérhetőség: Bikfalvi Márton 0040-760-680070"

Átírás

1 AZ INTELLIGENS FA Elérhetőség: Bikfalvi Márton

2 1 PAULOWNIA- AZ INTELLIGENS FA A Zöld bolygón élünk. Az űrből egy irreális szépségként jelenik meg. Szeretnénk minden pillanatban gyönyörködni benne, szeretnénk tisztának és szépnek megtartani és gyermekeinknek továbbadni. A világ amelyben élünk szebb lehet, gazdag erőforrásokat tud feltárni amely által mi egészségesek, életteljesek és boldogak tudunk lenni. Az univerzum megadja a választ erre a kérésre. Nekünk csak annyit kell tennünk, hogy felismerjük, megismerjük és okosan felhasználjuk azt amit ez feltár. Vajon milyen lenne ha a munkánk által több zöldövezet születne, több szép dolog keletkezne, kevesebb káros hulladékot hagynánk hátra, kevesebbet költenénk, kevesebbet rombolnánk és többet építenénk, nyereséget szereznénk és életünknek új értelmet adnánk, elismerést, dicséretet nyernénk a tetteinkért? Létezik egy faféle, amely gyorsan nő, egyenesen és magassan, nagy levelei és gyönyörű virágai vannak, könnyű, tartós és könnyen feldolgozható, gyorsan regenerálodik és a Tied lehet! PAULOWNIA az intelligens fa A Paulownia keményfa (más elnevezése Császárfa vagy Phoenix madar fa), a világ leggyorsabb növekedésű fája. Ha helyes feltételek között termesztik 3 év alatt elérheti a 20 méter magasságot is és kitermelhető faanyagként. Legalább 6 fajtája ismert eddig: P.Elongate, P.Fargesii, P.Fortunei, P.Giabrata, P.Taiwaniania, P.Tormentosa, ugyanakkor a Kiri néven is ismert. Kínában legalább 3000 éve, az USA-ban az 1800-as évekből, Japánban pedig 1970 tól termesztik, amióta a Paulownia fafajta egy milliard dollaros export üzletté vált. A Paulownia Klón in Vitro 112 és a Paulownia Cotevisa 2 laboratoriumban keresztezett és klónozott fák melyek képesek extrém időjárási viszonyokban is megélni (-25, +45 C fok) ben jegyezték be a Növényfajta Hivatalnál (EU illetékes hatóság). Nemzetközileg elismert, európai minőség bizonyítvánnyal és nemzetközileg elismert kereskedelmi engedéllyel rendelkeznek.

3 2 Ezek a fafajták fontos szerepet játszanak a fafeldolgozó iparban, ugyanakkor biomasszaként is használhatóak.

4 3 Egyik legeredetibb fafajta, a Paulownia nagyon elterjedt nyugaton, ahol termesztése virágzik, főképpa bútor gyártásért, rétegelt lemez gyártásért és biomassza képzésért használják. A faiparban és a bútor gyártásban fa aluminium név alatt ismert; a Paulownia Klón in Vitro 112 valamint a Paulownia Cotevisa 2 fa 30%-kal könnyebb mint bármilyen más fafajta, keményfa, egyenesnövésű,összehúzódásra nemhajlamos és áltaban nagy az ellenállóképessége. Szép, tiszta és sima, nincsenek csomópontjai; finomszemcsés tulajdonsága miatt tökéletesen megfelelő bútordarabok, raklapok, rétegelt lemezek, házak, előregyártott darabok és belső epítkezési lapok gyártására. Ugyanakkor a Paulownia Klón in Vitro 112, ugyanugy mint a Paulownia Cotevisa 2 tartós bio üzemanyagnak számít, egy határozó lépés a nemzetközi energetikai krízis megoldásában. A fafajta saját magától regenerálódik, gyökerétől kezdve, ezért is nyerte el a Phoenix madár fa elnevezését. Ez azt jelenti, hogy minimum 3 és maximum 5 növekedési forgást lehet kihasználni anélkül, hogy szükséges lenne az újra ültetés. Levelei gyorsan növekednek es oriási széndioxid felszívó kapacitással rendelkeznek. Mély gyökerei befolyásolják a talajfelszínt, ökologikussá teszik ezt.

5 4 MARKETING TERV Mekkora terültre van szükségem, hogy Paulownia Klón in Vitro 112 / Paulownia Cotevisa 2 fát ültessek? Hogy megtérüljön a beruházás, minimum 1 ha területre van szükség. Minél nagyobb a terület, annál nagyobb a befektetés megtérülése. Hány csemetére van szükség 1 ha területre? Ajánlott 4 méterenként ültetni, vagyis 600 drb csemete/ha. Mennyibe kerül 1 ha területre a Paulownia Klón in Vitro 112 / Paulownia Cotevisa 2 fa ültetése? Egy csemete ára 5 EURO/drb, az ajánlott ültetési időszak március- szeptember. Ebből kővetkeztetünk, hogy a szükséges beruházás egy 1 ha területre 3000 EURO. Mikor kezdődhet el a kitermelés? A Paulownia Klón in Vitro 112 / Paulownia Cotevisa 2 fafajtát 6 hónapos korában kivágjak, ez egyenes törzsnövekedéshez vezet, eléri a minimum 5 méter magasságot és tökéletesen megfelelő és növeli az A tipusu faanyag termelést. A fakitermelés elkezdődhet 3 teljes növekedési év után. Mennyi a profit? Minden egyes Paulownia fáért átlagban 50 EURO/db fizetunk, összeg amit szerződés alapján garantáluk. Az első kitermelés után a fa gyorsabban nő, semmilyen más beruházás nélkűl. Hosszútávú átvételi szerződéseket biztosítunk minden 3 termesztési év után. Hogyan lehet rendelni? 10 héttel az ültetés előtt kell rendelni, mivel a fának 8 hétre van szüksége, hogy korai szakaszában szpeciális kialakitott üvegházakban kifejlődjön. A 2 hetes intervallum szükséges a rendelés szallítására, annak függvényében, hogy hová is kell a csemetéket kiszállítani (pl. hegyvidék, dombvidék vagy épp mezőség). Annak érdekében, hogy a szállítás időben teljesüljőn, szükséges a szerződéskötés és a rendelés 30%-nak előlegezése.

6 5 Tömörség: zöld fa kg/m3 száraz fa kg/m3 Szín: fehér-sárga Keménység: 1,4 kn Rugalmasság: 6,3 GPa Szakítószilárdság: 42 MPa Nyomószilárdság: 20 MPa Maximális ellenállás rovarok ellen!

7 6 A Paulownia Klón in Vitro 112 / Paulownia Cotevisa 2 fa jellemzői és előnyei Paulowniaból előállított fő termék a faanyag. Ellenállóképessége és könnyedsége miatt, a Paulownia Klón in Vitro 112 / Paulownia Cotevisa 2 fa tökéletesen megfelel a lakókocsik, repülőgépek és könnyü hajók bútorzatának gyártására is. Ugyanakkor megfelelő a rostanyagok, farost, papír és laminált gerendák gyártására is. Féldrága fa, vilagos színű, nagy ellenállóképességgel rendelkezik és nagyon könnyü, közkedvelt fa, melynek az ára is nagyon kedvező. Ha a fémekhez hasonlítjuk, akkor a Paulownia Klón in Vitro 112 / Paulownia Cotevisa 2 fa a közüzemi fafajtak között az aluminium lenne. Egy köbméter Paulownia fa súlya kb 310 kg. Egy intenzíven feldolgozott termék, az egyik legstabilabb, nem hajlik, nem torzul és nem reped el. Könnyen feldolgozható fa, nagyon szép, és lehetővé teszi sok késztermék gyártását. Festhető, lakkozható és ragasztható. Nem gyúlékony és jó a vízálló képessége. Tapintásra és színre a körisfához hasonlit. Mivel nagyon könnyen feldolgozható, ezért burkolásra nagyon alkalmas. Jó hőszigetelő (hideg és/vagy meleg) is. Építkezésben furnérként és belső és külső szigetelő anyagként használható. A minimum 3 éves fák fafeldolgozásra alkalmasak, míg az 1-2 évesek pedig pillérek előállítására. Könnyen hántolható (20%-al könnyebben mint más fák). Könnyen alkalmazkodik az éghajlathoz és a talajhoz.

8 7 Gyakran használják, mivel a fák 3 évente kítermehetők, es a kapott faanyag tőkéletesen meglefelő energia kitermelésére vagy bútorok gyártására. Egy erdei védőfüggönyt képez, jól árnyékoló fák. Ezek a fák diszítőelemként is használhatóak, és tüzálló ellenállást képeznek, alacsony a gyanta és olajtartalmuk (magas gyulladási hőmérséklet). Ezek a fák bármilyen talajhoz alkalmazkodnak, míg a talajvíz 2 m alatt van, és 6 méter mélységig nincs szikla. 750 mm3/ év csapadékot követel. Az érett fák nitrogén fogyasztása 350 UF nitrogén. A gyökerei függölegesek, akár a 9 métert is elérhetik. A lombkorona szélessége könnyen meghaladhatja a 10 métert, ezért nem ajánlott Paulownia fát vagy bármilyen széles lomkoronájú fát ültetni falak, épitmények, víz- és villanyvezetékek közelében. Nagyméretü levelei vannak, főleg azoknak amelyek az első évben nőnek, ezek elérhetik a 60 cm-t is, és segítséget jelentenek a levegőszennyezés elleni háborúban. A leveleket takarmányként és trágyaként is lehet használni magas nitrogén tartalmuk miatt. 1 ha Paulownia Klón in Vitro 112 / Paulownia Cotevisa 2 fa egy év alatt 1200 t széndioxidot képes magába szívni. A Paulownia egy mázelő fa (az érett fa). A Paulownia Klón in Vitro 112 / Paulownia Cotevisa 2 méz nagyon finom, aromás, világos színű méz, leginkább az akácmézhez hasonlitható. A Paulownia Klón in Vitro 112 / Paulownia Cotevisa 2 méz gyógyszerként is használt, elősegiti a légcsőhurut és egyéb légzőszervi betegségek gyógyítását és az emésztést. A paulownia méz ezen tulajdonságai a virágok aktiv biológiai anyagainak köszönhetők, melyek az élelmiszeriparban is használatosak. 1 ha területről kb 700 kg mézet lehet kitermelni.

9 8 SZÁLLÍTÁSI UTASÍTÁSOK ÉS A PUALOWNIA KLÓN IN VITRO 112 / PAULOWNIA COTEVISA 2 FA ÜLTETÉSE SZÁLLÍTÁS AZ ÜVEGHÁZAKBÓL A szállítás optimális 16 fok Celsius hőmérsékleten történik, a csemetéket karton dobozba teszik, minden dobozban 42 db; ajánlott hogy a szállítási idő ne haladja meg a 4-5 napot. Mikor a csemeték a célállomásra érkeztek, a dobozokat ki kell bontani, hogy a csemeték levegőt kapjanak, vagy ezeket ki kell venni a dobozból (ajánlott). Ültetés előtt a csemetéket alaposan meg kell öntözni. TALAJVISZONYOK, ÜLTETÉS Az ültetéshez való talaj előkészítéséhez szükséges alaposan szántani, legalább 30 cm mélyen, egy tárcsázásra és boronálásra is szükség van, a talaj aprításához. A talaj ne legyen túl vízes (amennyiben ilyen talajba ültetünk, vigyázzunk arra, hogy ne nyomkodjuk tulságosan meg a földet a csemete körül). A talajvíz szintje 2 m alatt legyen és 6 m mélységig ne legyen szikla. Szükséges a talajt jól megdolgozni, és a gyomnövényeket ki kell írtani ültetés előtt (min 1 m2 / csemete területen). Hegyvidéken, olyan helyen, ahol a szántást végző gépek nem tudnak bejutni a területre, kézzel kell a szántást elvégezni, legalább 40 cm mélyre kell ásni, a csemetétől számított 60 cm sugáru területen. Nagyon fontos a talajt alaposan megöntözni. Ideális ültetési időszaknak szamítanak a tavaszi és a nyári hónapok. Fontos, hogy az ültetést szakemberek végezzek, vagy legalább felügyeljek ezt. 1 m2-es nejlon fólia alkalmazása ajánlott, ezek a Paulownia cégtől is megvásárolhatók, ezzel lehet megvédeni a csemetét (jó nedvességtartó, visszafogja 1 m2 -re a vízet és meggátolja más növények gyarapodását. Ezt a fóliát különösen ajánljuk a hegyvidéki ültetvenyek esetében, mivel visszatartják a nedvessegét és az esővízet). Ne használjon nem engedélyezett gyomírtó szereket! Az ültetvények villanypásztorral bekeríthetőek, megakadályozva az állatok behatolását (tehenek, kecskék, bárányok, stb). Az ültetéstől számított 1 év eltelte után, a fák közötti részeket legelőnek lehet használni,vagy akár lucerna vagy zöldségek ültetésére. Paulownia Klón in Vitro 112 /Paulownia Cotevisa 2 kalóriatartalma 4211,06 Kcal/kg

10 9 Amennyiben a területet őrizni kell, megfigyelő rendszerrel lehet ellátni. Egy kamerákkal felszerelt megfigyelő rendszer kb. 800 euróba kerül; egy magas oszlopra 3 térfigyelő napenergiás kamerát szerelünk fel,infravörös sugarakkal és mozgásérzékelővel; amennyiben mozgást érzékel a megfigyelt területen, ezt rögziti és értesíti a tulajdonost. A megrendelés előtt egy szakértő ellenőrzi a beültetni kivánt területet, és közli hogy érdemes-e vagy sem befektetni. A mi érdekünket is szolgálja, hogy a beültetni kivánt terület minőségileg megfeleljen és az ültetvény fejlödjön. Nem csupán a csemetéket szeretnénk eladni, hanem szükségünk van a kitermelt faanyagra is. A csapatunk elvégzi az ültetést egy szakértő felügyelete mellett, ennek az ára 500 euró/ha. A mezőgazdasági területet elő kell készíteni, szántani és tárcsázni kell, főleg ha előtte parlagon hagyott föld volt. A terület felmérése után, közös megegyezés alapján, eldől, milyen szükséges műveleteket kell elvégezni a terület előkészítése érdekében. Ültetéskor alapos öntözésre van szükség, 2000 l víz/ ha, a kiásott gödörbe és az elültetett csemetére is vízet kell önteni, és egy sötét színű fólia leterítése is ajánlott, ez visszatartja a vízet. Amennyiben kevés a csapadék és szárazság van, 4-5 hétig 7 naponta öntözni kell az ültetvényt, amíg a csemeték gyökeret vernek és elindul a fejlődésük. Ahogyan már megemlítettük, a fa kitermelését saját csapatunk végzi el, szpeciális gépekkel, ezért szükséges hogy a terület megközelithető legyen. A fák garantáltan 3-szor regenerálodnak, azaz 3 évente kivágják, és 9 év után, miután kivágtuk őket, a gyökereket is megvásároljuk 15 euróért/db. A cég szerződésben garantálja az érett fák megvásárlását a gyökerekkel együtt. Költségek / ha Egy befektetés, 10 év haszon db csemete= 3000 EUR - Ültetés= 500 EUR - A terület előkészítése= a költség a talaj minőségétől és elhelyezkédéstől függ - Ültetéshez szükség víz= 2000 l víz költsége a terület adottságaitól függ - Fólia + munkadij = 200 EUR - A terület felügyeletének a költsége a megfigyelőrendszertől függ (biztonsági ember, - kamerák, kerités). Részletekért, kérem forduljon a Paulownia cég szakemberihez. Elérhetőség: Bikfalvi Márton

Fontos kihangsúlyozni, hogy az OXYFA nem invazív tulajdonságú, ami a biodiverzitás megőrzése szempontjából kiemelkedő fontosságú. Az OXYFA egy olyan

Fontos kihangsúlyozni, hogy az OXYFA nem invazív tulajdonságú, ami a biodiverzitás megőrzése szempontjából kiemelkedő fontosságú. Az OXYFA egy olyan Oxyfa Az OXYFA úgynevezett klímanövény, mely kiemelkedően fontos szerepet játszik a levegő minőségének javításában és a környezet megóvásában: hatalmas leveleinek köszönhetően kiemelkedik szén-dioxid-megkötő

Részletesebben

ÜLTETÉSI ÚTMUTATÓ. I. Terület kiválasztása. II. Talaj-előkészületi munkák

ÜLTETÉSI ÚTMUTATÓ. I. Terület kiválasztása. II. Talaj-előkészületi munkák ÜLTETÉSI ÚTMUTATÓ Az Oxyfa áprilistól augusztusig ültethető, de az ideális ültetési időszak május, június hónapban van, a talajmenti fagyok elmúltával. Ezért a talaj-előkészületi munkálatokat érdemes akár

Részletesebben

Felelősséget vállaltunk az erdőkért, és sok mindent teszünk a fennmaradásukért.

Felelősséget vállaltunk az erdőkért, és sok mindent teszünk a fennmaradásukért. Felelősséget vállaltunk az erdőkért, és sok mindent teszünk a fennmaradásukért. Szeretjük a fát! Az ENSZ a 2011-es évet az Erdők Nemzetközi Évének nyilvánította. Ezzel a lépéssel ünnepli meg a világ erdőségeinek

Részletesebben

BIOINDIKÁCIÓS ISKOLAI KÍSÉRLET BEL-W3 DOHÁNY KLÓNNAL

BIOINDIKÁCIÓS ISKOLAI KÍSÉRLET BEL-W3 DOHÁNY KLÓNNAL BIOINDIKÁCIÓS ISKOLAI KÍSÉRLET BEL-W DOHÁNY KLÓNNAL 2004. AZ ÓZON (O ) Az ózon egy különleges gáz, melyet a atmoszférában való elhelyezkedése alapján két csoportba sorolunk. A magas légköri (sztratoszférikus)

Részletesebben

Termesztés-technológiai kézikönyv

Termesztés-technológiai kézikönyv NAPR AFORGÓ Termesztés-technológiai kézikönyv Tartalom Napraforgó Termesztés-technológiai kézikönyv 4 Kiváló perspektívák a napraforgó előtt 9 A napraforgó termesztés technológiája 15 Napraforgó nemesítési

Részletesebben

Magyarország éghajlati erőforrásainak agroklimatológiai elemzése

Magyarország éghajlati erőforrásainak agroklimatológiai elemzése Varga-Haszonits Zoltán - Varga Zoltán - Lantos Zsuzsanna - Vámos Ottília - Schmidt Rezső Magyarország éghajlati erőforrásainak agroklimatológiai elemzése Mosonmagyaróvár 2000 Lektorálta: Dr. Anda Angéla

Részletesebben

Új utak. a mezõgazdaságban. Az energetikai célú növénytermesztés lehetõsége az Alföldön

Új utak. a mezõgazdaságban. Az energetikai célú növénytermesztés lehetõsége az Alföldön Új utak a mezõgazdaságban Az energetikai célú növénytermesztés lehetõsége az Alföldön A projektet támogatta az EURÓPAI UNIÓ www.energiaklub.hu Új utak a mezõgazdaságban Az energetikai célú növénytermesztés

Részletesebben

FENNTARTHATÓ ENERGIAGAZDÁLKODÁS ÉS MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK ALKALMAZÁSA VIDÉKEN

FENNTARTHATÓ ENERGIAGAZDÁLKODÁS ÉS MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK ALKALMAZÁSA VIDÉKEN FENNTARTHATÓ ENERGIAGAZDÁLKODÁS ÉS MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK ALKALMAZÁSA VIDÉKEN ENEREA Észak-Alföldi Regionális Energia Ügynökség Nonprofit Kft. www.enerea.eu A projekt a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat

Részletesebben

Awake Fogyasztói kézikönyv

Awake Fogyasztói kézikönyv European Commission Awake Fogyasztói kézikönyv European Union, 2011 Reproduction is authorised provided the source is acknowledged Erőforrás-hatékonyság. Döntéseid nagy hatással vannak a Földre. Csatlakozz

Részletesebben

Környezetvédelmi koncepció ÖKO-TALPACSKA A HARSÁNYLEJTŐN

Környezetvédelmi koncepció ÖKO-TALPACSKA A HARSÁNYLEJTŐN Környezetvédelmi koncepció ÖKO-TALPACSKA A HARSÁNYLEJTŐN Környezetvédelmi koncepció ÖKO-TALPACSKA A HARSÁNYLEJTŐN Célkitűzés: Mintaértékűen minimalizált ökológiai lábnyommal építeni és élni. A pályamunkánk

Részletesebben

HUMÁNTRÁGYA KOMPOSZT-WC RENDSZER RÖVIDÍTETT FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ

HUMÁNTRÁGYA KOMPOSZT-WC RENDSZER RÖVIDÍTETT FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ HUMÁNTRÁGYA KOMPOSZT-WC RENDSZER RÖVIDÍTETT FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ Mi az a Humántrágya? A humántrágya (emberi trágya) emberi ürülék és vizelet. Ez az anyag világszerte nagy környezetszennyezést okoz, ezen

Részletesebben

A NAPENERGIA. Fogalma. Története. Vágvölgyi Gusztáv

A NAPENERGIA. Fogalma. Története. Vágvölgyi Gusztáv A NAPENERGIA Vágvölgyi Gusztáv Fogalma A Napban lejátszódó magfúziós folyamatok során keletkező energia. Ennek az energiának egy része 3,8 x 10 26 J s -1 sugárzási teljesítménnyel szétsugárzódik a Napot

Részletesebben

Megújuló energiaforrások napjainkban

Megújuló energiaforrások napjainkban Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Nagy László Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégium, 5340 Kunhegyes, Kossuth L. u. 15-17. OM azonosító: 036056 Megújuló energiaforrások napjainkban Innováció, project Készítette:

Részletesebben

Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács nfft@parlament.hu

Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács nfft@parlament.hu Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács nfft@parlament.hu Tisztelt Tanács, 2011. november 2-án részt vettem az Aranytíz Művelődési Házban a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégiával kapcsolatos rendezvényen

Részletesebben

Közös tervezés a Sajó-völgy jövőjéről HUSK/1101/1.5.1/0218

Közös tervezés a Sajó-völgy jövőjéről HUSK/1101/1.5.1/0218 A jövő embere Tanulmánysorozat az integrált projektszándékokról Közös tervezés a Sajó-völgy jövőjéről HUSK/1101/1.5.1/0218 Sajóvölgyi Tájszépítő Egyesület 2014. Magyarország - Szlovákia Határon Átnyúló

Részletesebben

8. KIEGÉSZÍTŐ MEGÚJULÓENERGIA- RENDSZEREK Simon Gábor Nagy József

8. KIEGÉSZÍTŐ MEGÚJULÓENERGIA- RENDSZEREK Simon Gábor Nagy József 8. KIEGÉSZÍTŐ MEGÚJULÓENERGIA- RENDSZEREK Simon Gábor Nagy József Ebben a fejezetben olyan megújuló energiaforrásokról lesz szó, amelyeknek keletkezése nincs közvetlen öszszefüggésben a mezőgazdasági tevékenységgel.

Részletesebben

Az adatok bárminemű felhasználása kizárólag a forrás pontos megjelölésével engedélyezett! 2/95. oldal

Az adatok bárminemű felhasználása kizárólag a forrás pontos megjelölésével engedélyezett! 2/95. oldal Jelen kiadványunkat azoknak ajánljuk, akik szeretnének átfogó képet kapni az ökológiai gazdálkodásról (elsősorban az ökológiai növénytermesztésről), és szeretnék átgondoltan megtervezni az átállást. Reméljük,

Részletesebben

ERDŐTÜZEK KÖRNYEZETI KOCKÁZATA

ERDŐTÜZEK KÖRNYEZETI KOCKÁZATA Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar Pataki Noémi Környezetmérnök szak Környezetmenedzsment szakirány ERDŐTÜZEK KÖRNYEZETI KOCKÁZATA Diplomamunka Belső konzulens:

Részletesebben

A megújuló energiaforrások alkalmazási lehetőségei egyéni és közösségi szinten

A megújuló energiaforrások alkalmazási lehetőségei egyéni és közösségi szinten Ökorégió Alapítvány A Fenntartható Fejlõdésért A megújuló energiaforrások alkalmazási lehetőségei egyéni és közösségi szinten Kiadta: Ökorégió Ala pít vány, 8977 Dötk, Fõ u. 39. Tel./fax: 83/376-178 E-mail:

Részletesebben

Biztonságos kényelem. YTONG Kész Ház

Biztonságos kényelem. YTONG Kész Ház Biztonságos kényelem YTONG Kész Ház 2 A legjobb választás a saját otthonért YTONG az otthonához vezetõ biztos választás Az ember egyik legfõbb vágya, hogy olyan otthont teremtsen a családjának, a szeretteinek,

Részletesebben

Hajdúszoboszlói kistérség energetikai akcióterve 2010

Hajdúszoboszlói kistérség energetikai akcióterve 2010 Hajdúszoboszlói kistérség energetikai akcióterve 2010 Készítette: ENEREA Észak-Alföldi Regionális Energia Ügynökség 2010 Tartalom Tartalom... 2 1. Az akcióterv tárgya, célja, módszertan... 3 2. A megújuló

Részletesebben

A magyar mezôgazdaságról röviden

A magyar mezôgazdaságról röviden T E L L U S A magyar mezôgazdaságról röviden A kiadványt a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége AGRYA készítette az Európai Unió Phare Access Programjának támogatásával. A kiadványt a Fiatal Gazdák Magyarországi

Részletesebben

12. Energiaültetvények szerep a klímaváltozásban

12. Energiaültetvények szerep a klímaváltozásban 12. Energiaültetvények szerep a klímaváltozásban Borovics Attila / NAIK ERTI Problémafelvetés Magyarország erdőterülete az elmúlt évtizedekben fokozatosan gyarapodott. Köszönhető ez a nagyarányú erdőtelepítéseknek

Részletesebben

VAN MEGOLDÁS. a magas fűtésszámlák és a penészes falak ellen

VAN MEGOLDÁS. a magas fűtésszámlák és a penészes falak ellen VAN MEGOLDÁS a magas fűtésszámlák és a penészes falak ellen Maradjon több pénze a kasszában és gyönyörködjön évek múlva is otthona homlokzatának élénk színeiben. www.mapei.hu TECHNOLÓGIA, MELYRE ÉPÍTHET

Részletesebben

1. melléklet. e-tudomány Zöld Különszám beérkezett és elfogadott cikkei (teljes terjedelemben)

1. melléklet. e-tudomány Zöld Különszám beérkezett és elfogadott cikkei (teljes terjedelemben) 1. melléklet e-tudomány Zöld Különszám beérkezett és elfogadott cikkei (teljes terjedelemben) Vavrik Antal - Ács Tibor - Kovács Gábor - Eörsi-Tóta Gábor 1 Szilárd biomassza gyakorlati energetikai hasznosítása

Részletesebben

Ökológiailag-orientált vállalkozások. (Körös-Maros Biofarm Kft, Hubai Kft, Ráspi Étterem és Borászat, Tiszta Forrás, Treehugger Dan s) *

Ökológiailag-orientált vállalkozások. (Körös-Maros Biofarm Kft, Hubai Kft, Ráspi Étterem és Borászat, Tiszta Forrás, Treehugger Dan s) * Ócsai András Ökológiailag-orientált vállalkozások (Körös-Maros Biofarm Kft, Hubai Kft, Ráspi Étterem és Borászat, Tiszta Forrás, Treehugger Dan s) * Műhelytanulmány * A műhelytanulmány a TÁMOP-4.2.1.B-09/1/KMR-2010-0005

Részletesebben

A Közép- Dunántúli Regionális Napenergia Klaszter

A Közép- Dunántúli Regionális Napenergia Klaszter A Közép- Dunántúli Regionális Napenergia Klaszter Stratégiai terve Készült a Közép-Pannon Terület - és Gazdaságfejlesztési Szolgáltató Non Profit Kft. Részére készült munkaanyag 1 Tartalomjegyzék Közép-dunántúli

Részletesebben

SZÜLŐPÁR. Tartástechnológia kézikönyv. An Aviagen Brand

SZÜLŐPÁR. Tartástechnológia kézikönyv. An Aviagen Brand SZÜLŐPÁR Tartástechnológia kézikönyv An Aviagen Brand ROSS SZÜLŐPÁR TARTÁSTECHNOLÓGIA: Előszó Előszó A kézikönyv célja, hogy segítse az Aviagen Partnereit a szülőpár állományaik teljesítményének optimalizálásában.

Részletesebben

Belsõépítészet, biztonságtechnika. 2009. december

Belsõépítészet, biztonságtechnika. 2009. december Belsõépítészet, biztonságtechnika 2009. december Sunwood kültéri faburkolatok Alapanyag: Előnyei: hőkezelt kőrisfa nem reped, nem vetemedik kiemelkedő tartósság, kemény felület többfelé profillal kapható

Részletesebben

Minden, amit a komposztálásról tudni kell!

Minden, amit a komposztálásról tudni kell! Minden, amit a komposztálásról tudni kell! Szerkesztette: Berkecz Szilvia Tartalomjegyzék 1. Bevezetés... 3 1.1 Mit nevezünk komposztálásnak?... 3 1.2 Mi is az a komposzt?... 3 1.3 Miért komposztáljunk?...

Részletesebben