COSPAS-SARSAT műholdas rendszer SEARCH & RESCUE

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "COSPAS-SARSAT műholdas rendszer SEARCH & RESCUE"

Átírás

1 COSPAS-SARSAT műholdas rendszer SEARCH & RESCUE LIRKOM II. 3. előadás Mudra István Az EU Galileo műholdjainak egyike (grafika)

2

3 Mission Statement The International Cospas-Sarsat Programme provides accurate, timely and reliable distress alert and location data to help search and rescue authorities assist persons in distress. Objective The objective of the Cospas-Sarsat system is to reduce, as far as possible, delays in the provision of distress alerts to SAR services, and the time required to locate a distress and provide assistance, which have a direct impact on the probability of survival of the person in distress at sea or on land.

4 A közreműködő nemzetközi szervezetek International Maritime Organization Az ENSZ szakosított szervezete a tengeri biztonság (safety) javítására (Intézkedése a vészhelyzeti helyadók használatára) International Civil Aviation Organization Az ENSZ szakosított szervezete a repülési ügyek és a polgári repülés repülésbiztonságának javítására (Kötelez a 406 MHz-es helyadók használatára.) International Telecommunications Union Az ENSZ szakosított szervezete a globális távközlés ügyeinek koordinálására (a 406 MHz-es helyadók műszaki specifikációja)

5 ICAO Annex 12 A polgári repülés nemzetközi keretszabályozása Az államok kötelezettségei a kutatás-mentésben Szervezet, szervezés, végrehajtás, koordinálás, adatmegosztás

6 ICAO Doc 9731 International Aeronautical and Maritime S&R Manual Vol I: Organization & Management Vol. II: Mission Coordination Vol. III: Mobile Facilities

7 Összefoglaló kezdő ábra (a jelenről) (LEO/GEOSAR alkalmazás)

8 Összefoglaló kezdő ábra (de a jövőről) (MEOSAR GPS alapú, új megközelítés)

9 Alapok COSPAS - Cosmicheskaya Sistyema Poiska Avariynich Sudov Veszélyben lévő hajók kozmikus felkutatásának rendszere SARSAT Search And Rescue Satellite-Aided Tracking Kutatás-mentési, műholddal segített (nyom)követés CÉL: a légijármű katasztrófák és vészhelyzetben lévő tengerjáró hajók detektálása és helyzetének meghatározása az életben maradtak minél gyorsabb megmentéséért.

10 Miért? A légijármű katasztrófa túlélési esélye 10 % alatt van, ha 2 napon túl van esély a mentésre A túlélési esély 60 %-ra nő, ha 8 órán belül sor kerül a mentésre Tengeren hasonlóak az arányok, főleg ha sérültek is vannak (nem extrém körülmények /pl. 0 o -os víz/ között, persze) A pontos helyzet meghatározhatósága jelentősen csökkenti a SAR költségeit, illetve a veszélyes környezetben, feltételek közötti kutatás időigényét Ennek megfelelően: lényegesen javítja a szolgálatok hatékonyságát (minden szempontból)

11 Történet 1979: MoU aláírása, USA, FRA, CAN és Szovjetunió 1982-től: demonstrációs szakasz a működhetés igazolására (sikeres!) 1984: 2. MoU aláírása a 4 ország érintett szervezetei szintjén Centre National d'etudes Spatiales (CNES), FRA; Department of National Defence (DND), CAN, Ministry of Merchant Marine (MORFLOT), USSR; és National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), USA Az oroszok (RUS) 1992-től jogfolytonosan végzik (SZU vége) 1985: a rendszer működésének hivatalos bejelentése 1989: a International Cospas-Sarsat Programme Agreement aláírása A folyamatos (műholdas alapú) működtetés vállalásával és A diszkriminációmentes szolgáltatással minden állam részére

12 Statisztikai elemek (1) A COSPAS-SARSAT eddig esemény során személy megmentésében működött közre (adat: dec. 31.) A program jelenlegi Résztvevői : 4 szerződő fél (a Cospas-Sarsat Agreement) 26 Földi Szegmens szolgáltató (provider) 10 Felhasználó Ország (User States) 2 Földi Szegmens Operátor (operator) Mindösszesen = 42 együttműködő résztvevő

13 2013.XII.. XII.

14 Statisztikai elemek (3)

15 Statisztikai elemek (4)

16 Statisztikai elemek (5)

17 Statisztikai elemek (6)

18 Statisztikai elemek (7)

19 Statisztikai elemek (8) (2014. dec. 15-én érv. friss adatok) A COSPAS-SARSAT rendszer komponensei ma: Vészhelyzeti helyadók (Distress Beacons): a világon regisztrálva: 1,290, MHz-en működő rádióadó Földi Szegmens Misszió Irányító Központ (Mission Control Centres - MCCs): 31 LEOLUT-ok száma: 53 (= Ground receiving station in the LEOSAR system) GEOLUT-ok száma: 23 (= Ground receiving station in the GEOSAR system ) Űr Szegmens LEOSAR műholdak száma: 5 (LEO = Low-altitude Earth Orbit) GEOSAR műholdak száma: 7 (GEO = Geostationary Earth Orbit)

20 Rendszerműködési vázlat 3 eszközcsoport: EPIRB ELT PLB (mik is ezek?)

21 A vészhelyzeti helyadók fajtái: (mindegyiknek több alcsoportja, osztálya van ) EPIRB-ek (Emergency Position Indicating Radio Beacon): Tengerészeti felhasználásra kialakítva, több egyezmény alapján 1993-tól minden 300 t és e feletti hagyományos hajón kötelező!!! Manuálisan vagy víz érintkezéskor automatikusan aktiválódik. ELT-k (Emergency Locator Transmitter): Légijárműhöz tartozó általános kifejezés azon berendezés leírására, amely az alkalmazástól függően, egyedi jelzéseket bocsát ki a kijelölt frekvencián, ami vagy manuálisan vagy a becsapódáskor automatikusan aktiválódik. PLB-k (Personal Locator Beacon): Hordozható, manuálisan aktiválható eszköz, amely 406 MHz-en sugároz ki vészjeleket, és lehet benne a megtalálást eltérő frekvencián kiadott, kiegészítő jelzéssel (homing) segítő alrendszer is. ((SSAS-ek (Ship Security Alert System): Csak tengerészeti, főleg védelmi (security) célokból. A SOLAS Egyezmény megköveteli a SOLASosztályú hajókon az SSAS rendszer telepítését, beleértve ennek műholdas interface-ét a Cospas- Sarsat használatához. Ez a rendszer csak manuálisan aktiválható! (SOLAS = International Convention for the Safety of Life at Sea)

22 22 Vészhelyzeti helyadók EPIRB-k ELT-k PLB-k SSAS-k

23 LEOSAR műholdak konstellációja 6 db LEOSAR műhold napszinkron pályán, közel-poláris röppályán, 850 km magasságban Mindegyik felszerelve a 406 MHz-es SAR célú berendezésekkel Mindegyik műhold teljes röppályája a sarkok fölött vezet át Körülfordulási idejük 100 perc, sebességük 7km/sec Kb km látásterülete, ekkora sávot lát egy-egy műhold A Földről nézve a műhold 15 perc alatt keresztezi a látható égboltot, függően az adott maximális áthaladási magasságszögtől

24 A jelenleg működő eszközök és funkciók

25 LEOSAR műholdak komplex fedésterülete (A számokhoz lásd a köv. slide-ot)

26 * = dual system LEOSAR műholdak fedésterülete

27 GEOSAR műholdak konstellációja A GEOSAR műhold-rendszert az: a) USA (GOES széria), b) India (INSAT széria), c) EUMETSAT (MSG szuéria), és d) Oroszország (Electro-L and Louch szériák) körei alkotják. a) b) c) d)

28

29 GEOSAR műhold fedés és a GEOLUT-ok

30

31 LEO esetében Behatárolt lehetőségek a lehetséges fedésterület miatt

32 A fedésterület javításának megoldása Ezért kombinált módszer

33 Miért vonták ki a 121,5 és 243 MHz-et a rendszerből?

34 Az eredeti kutatási terület méretei

35 A GPS III-nál már 200 lehet, lsd A 406 MHz kutatási terület méretei

36 Vészehelyzeti helyadók 36 A MHz vs 406 MHz összevetése 406 MHz GPS-szel Pl. helyszín: Washington DC MHz 406 MHz Kutatási idő = Minimális (~ 120 m) Kutatási idő = 12+ óra (~ 20 km) Kutatási idő = 2-3 óra (~ 5 km)

37 A működés alapja: a Doppler-elv Ha a műhold A-ból B felé haladva közeledik a jelforráshoz, műhold által vett frekvencia magasabb, mint a kisugárzott jel frekvenciája; A jelforrás fölött a két frekvencia magassága megegyezik. Ha a műhold túlhaladta a helyet, a vett frekvencia alacsonyabb lesz, mint a kisugárzott jelé (ami tehát magasabb lesz).

38 A működés A Doppler-görbe felhasználásával megállapítható, milyen messze van az adó helyszíne a műholdtól. A LUT és a műhold pontos helyezet ismert, ezekből pedig az adó berendezés pontos helye is meghatározható!

39 ELT Emergency Locator Transmitter Analóg frekvenciák: 121,5 MHz, 243 MHz (MIL) február 1. óta a műholdas rendszer nem detektálja ezeket! Műholdas ELT frekvencia: 406 MHz

40 EPIRB Emergency Position Indicating Radio Beacon

41 PLB Personal Location Beacon

42 Az 5 DDR

43 A riasztási adatok elosztása A Cospas-Sarsat Adatelosztási Terv (Data Distrubution Plan) A LEOLUToknál és a GEOLUT-oknál generált adatokat a megfelelő RCC számára továbbítják Ez a számítógéppel meghatározott pozíciónak és a helyadó országkódjának megfelelően teszik. A globális feldolgozás miatt több RCC-t is értesíthetnének több oldalról is, de a redundáns adatokat koordinált eljárások alapján szűri a földi kommunkikációs hálózat. Valamennyi LUT a hozzá kapcsolódó MCC-n keresztül értesíti tehát a megfelelő RCC-t

44 A riasztási adatok elosztása 5 DDR van, mindegyikhez egy vagy több kapcsolt MCC tartozik Az MCC(k) felelnek a riasztások megfelelő elosztásáért a specifikus földrajzi területen (MCC service area). Az MCC felel a riasztások területileg megfelelő Mentést Koordináló Központjának (RCC) vagy a Kutatásmentésért felelős Kapcsolati Személlyel (SPOC). A DDR-en túlra továbbítandó riasztás esetén a nem érintett MCC csak relé szerepet játszik (nodal MCC), címzett felé továbbítja a rá vonatkozó riasztást. Ehhez kétoldalú kommunikációs rendszerek állnak rendelkezésre, ahol ez releváns.

45 Mi van, ha baj van? Aktivált vagy aktiválódott helyadó esetén üzenetet kell generálni a SAR indításához Üzenet formátumok Kötelező a szabványos formátumú üzenetek használata A riasztási közlemények részletes stukrúráját a C/S A.002 "Cospas-Sarsat Mission Control Centres Standard Interface Description (SID)" dokumentum írja le.

46 Távközlési követelmények Kommunikációs vonalak A Cospas-Sarsat SID formátumát dolgozták ki az MCC-k egymás közötti, illetve a Cospas-Sarsat MCC és az RCC-k vagy SPOC-ok között. A kommunikáció alapjait és előírásait a C/S A002 dokumentum tartalmazza, a Standard Interface Description (SID) komplex tartalmában. A SID formátumú üzeneteket az MCC-k automatikusan képesek küldeni és feldolgozni. A telefon kommunikáció (hang és telefax) mellett minden MCC-nek legalább 2 nemzetközi adattovábbító hálózattal kell kapcsolatot fenntartania a vészüzenetek bármikori továbbítása érdekében (az adatcsere maximális rendelkezésreállásáért). Az MCC-k a következő adatkapcsolatokat használhatják: AFTN (állandóhelyú polgári replési telexhálózat) Csomagkapcsolt adathálózatok (X.25) File Transfer Protocol over Virtual Private Network (FTP-VPN), internet alapon

47 Elvárások (néhány részlet ) Nagyon sok kritérium van (több száz oldal leírás) Minden rádiónak regisztrálva kell lennie A regisztráció különleges, ID (azonosító) jel-rendszer rögzítését célozza Jelenleg pl. 278 db. egyedi rádió berendezés van a Jóváhagyott Rádió-helyadó Modellek jegyzékében, amelyek megfelelnek a követelményeknek Hexadecimális egyedi cím (ID), 144 bit információ tartalommal (pl. a/c code, nemzeti kód, helyadó spec. sorozat-kódja, stb., 440 bit/sec átviteli sebesség mellett, 5 W kimenő teljesítmény; stb )

48 Egy példa a kódolásra (Standard Location Protocol)

49 Beacon registration site

50 Példa az MCC vészüzenetre RCC felé Decoding: 1.sor: S02 2. számű satellite-től jött a riasztási érzekelés 4.sor: a legközelebbi khz-ig jelezve 8.sor: a LUT által érzékelt helyzet(ek) valószínűségi megbízhatósága %-ban 10.sor: A: a homing-ja ön manuálisan működhet, ha bekapcsolták B: a helyadó egyéb kódolt információi, ami bevihető (optional long format) C: egyéb kódolt információk (pl. tengerészeti) D: bármilyen, az MCC-nél meglévő adat, ami fontos lehet az RR-nek

51 SAR események online jelentő felülete

52 Működési paraméterek figyelése Komplex előírás-csomag a paraméterekre Teljesítmény-elemek (performance), Megfelelőségek (compliance), megbízhatósági ráta (reliability) frekvencia stabilitás (stability) Vételi arányok (rate of reception) Bit hiba ráta (bit error rate) Stb., stb., több tíz működési jellemző/mutató

53 Fals riasztások Helytelen helyadó kezelés (rossz telepítés, helytelen üzemi próba, stb ) Helyadó meghibásodás (pl. vízbehatolás, elektr. hiba, akku meghibásodás, hibás aktiválódás (gravitáció, mágnesesség, ólom, Felszerelési hibák (pl. rögzítő szíjak, övek, keretek szakadása, törése, a beindító mechanizmus hibája, stb.

54 A tökéletesség felé (?)

55 A MEOSAT világ felé Az új generációs GPS III. műholdak (1575 MHz L1C sáv A 4. polgári GPS frekvencia a GPS és az egyéb navig. műholdak interoperábilis működéséhez) Az orosz GLONASS és az EU Galileo-ja

56 Összefoglaló ábra a jelenleg épülő rendszeréről (MEOSAR GPS alapú, új megközelítés)

57 A magyar kutatás-mentés helyzete IDE érkezik a COSPAS-SARSAT riasztás JOGI HÁTTÉR Nemzetközi Polgári Repülésről szóló (Chicagói) Egyezmény 12. sz. Függeléke - Kutatás és mentés (Kihirdetve a nemzetközi polgári repülésről Chicagóban, az évi december hó 7. napján aláírt Egyezmény Függelékeinek kihirdetéséről szóló évi XLVI. törvényben) NATO STANAG 3552 Kutatás-mentés kézikönyv ATP-10(D) (Ed. 10) A légiközlekedésről szóló évi XCVII. Törvény A bajba jutott légi járművek megsegítését, valamint a katasztrófák elleni védekezéssel és a mentéssel összefüggő tevékenységet ellátó légi kutató-mentő szolgálat szervezetéről, működésének, fenntartásának, riasztásának és a mentéssel járó költségek viselésének rendjéről, e tevékenységek engedélyezésére vonatkozó szabályokról szóló 267/2011. (XII.13.) Korm. Rendelet Országos Légi Kutató-Mentő Terv Az Országos Légi Kutató-Mentő Rendszer Kutatás-Mentést Koordináló Központjának Szolgálati Utasítása; RCC Az Országos Légi Kutató-Mentő Tervben foglaltak végrehajtásával kapcsolatos feladatokról szóló 12/2013. számú BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (a továbbiakban: BM OKF) főigazgatójának intézkedése Magyarország légi kutató-mentő készenléti szolgálat ellátásának rendjéről szóló 121/2012. számú MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnokának intézkedése MH Légi Vezetési és Irányítási Központ, Kutató-Mentő Műveleti Terv

58 Rendelkezésre álló LÉGI ERŐK: A beavatkozó erők Az MH Légi Kutató - Mentő Készenléti Szolgálat (a továbbiakban: LKMKSZ) helikopterei, a MH rendelkezésre álló egyéb légijárművei és azok személyzete; A Magyar Légimentő Nonprofit Kft. rendelkezésre álló erői és eszközei; A Készenléti Rendőrség rendelkezésre álló légijárművei és azok személyzete; Nem állami szervezet vagy személy által üzemeltetett, OLKMR-be bevont légijárművek és azok személyzete. Rendelkezésre álló FÖLDI ERŐK: BM OKF egységei; Magyar Honvédség földi erői; Országos Mentőszolgálat (a továbbiakban: OMSZ) egységei; Országos Rendőr-főkapitányság (a továbbiakban: ORFK) egységei; Egészségügyi intézmények és központok; Egyéb kutató-mentő tevékenységet folytató szolgálatok, szervezetek ELVBEN A NEMZETKÖZI GYAKORTLAT ÉS KÖVETELMÉNYEK KERÜLNEK ALKALMAZÁSRA! KOMPETENCIA ÉS HATÁSKÖRI KÉRDÉSEK FOLYAMKATOSAN FELMERÜLNEK (!)

59 A magyar SAR régió

60 Eszközök Folyamatos készenlétben, 2 db. Mi-17

61 Kutatási módszerek (példák) Fésű módszer (csak ha sok kutató lj. áll rendelkezésre) Párhuzamos pásztázás módszer Megadott útvonal módszer (amikor ismert a kutatott lj, eredeti útvonala) Táguló négyzet módszer (nagy, de nem ismert terület)

62 Végül néhány praktikus alkalmazás a SAR vonalán MA és a JÖVŐBEN (?)

63

64

65 COSPAS-SARSAT műholdas rendszer SEARCH & RESCUE LIRKOM II. 3. előadás (2015.febr.23.) KÖSZÖNÖM A FIGYELMET! Mudra István

66 LUT Local User Terminal DDP Data Distribution Plan LEO/GEO - Combining LEOSAR data with GEOSAR data in a LEOLUT to produce Doppler locations SPOC SAR Point Of Contact

COSPAS-SARSAT műholdas rendszer SEARCH & RESCUE

COSPAS-SARSAT műholdas rendszer SEARCH & RESCUE COSPAS-SARSAT műholdas rendszer SEARCH & RESCUE LIRKOM II. 3. előadás Mudra István Az EU Galileo műholdjainak egyike (grafika) Mission Statement The International Cospas-Sarsat Programme provides accurate,

Részletesebben

COSPAS-SARSAT műholdas rendszer SEARCH & RESCUE

COSPAS-SARSAT műholdas rendszer SEARCH & RESCUE COSPAS-SARSAT műholdas rendszer SEARCH & RESCUE LIRKOM II. 3. előadás Mudra István Az EU Galileo műholdjainak egyike (grafika) Mission Statement The International Cospas-Sarsat Programme provides accurate,

Részletesebben

A Kormány. /2011. ( ) Korm. rendelete

A Kormány. /2011. ( ) Korm. rendelete 1 A Kormány /2011. ( ) Korm. rendelete a bajba jutott vagy eltűnt légi járművek megsegítését, valamint a katasztrófák elleni védekezéssel és a mentéssel összefüggő tevékenységet ellátó légi kutató-mentő

Részletesebben

Intelligens közlekedési rendszerek (ITS)

Intelligens közlekedési rendszerek (ITS) BME Közlekedésüzemi és Közlekedésgazdasági Tanszék Intelligens közlekedési rendszerek (ITS) Térinformatika (GIS) alkalmazása a közlekedésben GMDSS - SAR Dr. Juhász János egyetemi docens GMDSS - SAR Dr.

Részletesebben

GNSS Modernizáció. Horváth Tamás FÖMI Kozmikus Geodéziai Obszervatórium Penc. Tea előadás, 2006. június 1., Penc

GNSS Modernizáció. Horváth Tamás FÖMI Kozmikus Geodéziai Obszervatórium Penc. Tea előadás, 2006. június 1., Penc 1 GNSS Modernizáció Horváth Tamás FÖMI Kozmikus Geodéziai Obszervatórium Penc Tea előadás, 2006. június 1., Penc Tartalom GPS GLONASS Galileo 2 GPS Block IIR Block IIA Block IIF 3 A GPS pontossága GPS

Részletesebben

HUNGARY MILITARY AERONAUTICAL INFORMATION SERVICE

HUNGARY MILITARY AERONAUTICAL INFORMATION SERVICE HUNGARY MILITARY AERONAUTICAL INFORMATION SERVICE 8210 Veszprém, Pf.: 2710 Hungary Phone: +36-88-543-180 Fax: +36-88-543-026 AFTN: LHCCYWYX E-mail: milais.hungary@mil.hu MILAIP AIRAC AMDT 1/14 Publication

Részletesebben

Katasztrófavédelem 2015 Budapest, Önkéntesek a katasztrófavédelemben

Katasztrófavédelem 2015 Budapest, Önkéntesek a katasztrófavédelemben Katasztrófavédelem 2015 Budapest, 2015.11.26. Önkéntesek a katasztrófavédelemben dr. Nováky Mónika tű. alezredes, tanácsos egyetemi tanársegéd novaky.monika@uni-nke.hu Önkéntesség közös jó érdekében ellenszolgáltatás

Részletesebben

A léginavigációs és ATM tevékenységek alapjául szolgáló jogszabályok

A léginavigációs és ATM tevékenységek alapjául szolgáló jogszabályok 1 A léginavigációs és ATM tevékenységek alapjául szolgáló jogszabályok 1. A Tanács 95/93/EGK rendelete (1993. január 18.) a Közösség repülőterein alkalmazandó résidőkiosztás egységes szabályairól Az Európai

Részletesebben

Híradástechnika I. 5.ea

Híradástechnika I. 5.ea } Híradástechnika I. 5.ea Dr.Varga Péter János 2 Műholdas kommunikáció 3 4 Alkalmazott műholdpályák, tulajdonságaik 5 Alkalmazott műholdpályák, tulajdonságaik A LEO [Low Earth Orbiter ] magába foglalja

Részletesebben

INFORMATIKA ÁGAZATI ALKALMAZÁSAI. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010

INFORMATIKA ÁGAZATI ALKALMAZÁSAI. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 INFORMATIKA ÁGAZATI ALKALMAZÁSAI Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 10. GPS, GPRS (mobilkommunikációs) ismeretek Helymeghatározás GPS rendszer alapelve GNSS rendszerek

Részletesebben

GPS. 1.a A GLONASS rendszer. Feladata. A rendszer felépítése. A GLONASS és s a GALILEO GPS- rendszerek. Céljaiban NAVSTAR GPS rendszerhez

GPS. 1.a A GLONASS rendszer. Feladata. A rendszer felépítése. A GLONASS és s a GALILEO GPS- rendszerek. Céljaiban NAVSTAR GPS rendszerhez GPS A GLONASS és s a GALILEO GPS- rendszerek Összeállította: Szűcs LászlL szló 1.a A GLONASS rendszer Globális lis Navigáci ciós s Műholdrendszer M orosz elnevezés s rövidr vidítése Céljaiban és s kialakításában

Részletesebben

2. oldaltagállamána e) nyilatkozattétel: a kikötőbe érkező vagy onnan induló hajónak a hatósági nyilvántartási, illetve eljárási célú tájékoztatásadás

2. oldaltagállamána e) nyilatkozattétel: a kikötőbe érkező vagy onnan induló hajónak a hatósági nyilvántartási, illetve eljárási célú tájékoztatásadás 1. oldaltagállamána 46/2012. (VIII. 6.) NFM rendelet az Európai Gazdasági Térség valamely tagállamának tengeri kikötőjébe érkező vagy onnan induló tengeri hajókra vonatkozó nyilatkozattételi kötelezettség

Részletesebben

Hegyi Ádám István ELTE, április 25.

Hegyi Ádám István ELTE, április 25. Hegyi Ádám István ELTE, 2012. április 25. GPS = Global Positioning System Department of Defense = Amerikai Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma 1973 DNSS = Defense Navigation Satellite System vagy Navstar-GPS

Részletesebben

Ericsson CoordCom. Integrált segélyhíváskezelés, tevékenységirányítás. <Name> Kovács László

Ericsson CoordCom. Integrált segélyhíváskezelés, tevékenységirányítás. <Name> Kovács László Ericsson CoordCom Integrált segélyhíváskezelés, tevékenységirányítás Kovács László Ericsson Mo. ágazati igazgató Mobil: +36 30 9411 161 E-mail: laszlo.kovacs@ericsson.com 2009-04-09 1 Integrált

Részletesebben

Fontosabb légügyi jogszabályok és egyéb jogforrások gyűjteménye a nemzetközi egyezmények kivételével

Fontosabb légügyi jogszabályok és egyéb jogforrások gyűjteménye a nemzetközi egyezmények kivételével Fontosabb légügyi jogszabályok és egyéb jogforrások gyűjteménye a nemzetközi egyezmények kivételével Törvények 1995. évi XCVII. törvény a légiközlekedésről, egységes szerkezetben a végrehajtásról szóló

Részletesebben

WRC-15 Műholdas szekció

WRC-15 Műholdas szekció WRC-15 Műholdas szekció Gál Péter Kiemelt napirendi pontok Frekvencia- és Azonosítógazdálkodási Főosztály 2015. február 26. 1.6. napirendi pont 2 1.6.1: új FSS felosztás Ku-sávban WRC-12: további spektrum

Részletesebben

003/2016. sz FLF vezetői intézkedés

003/2016. sz FLF vezetői intézkedés 003/2016. sz FLF vezetői intézkedés Tárgy Vészhelyzeti helyzetjeladó használati kötelezettség Vonatkozik Minden motoros repülőgépre, túramotoros vitorlázó repülőgépre, illetve speciális feltételek mellett

Részletesebben

HÍRADÁSTECHNIKA I. Dr.Varga Péter János

HÍRADÁSTECHNIKA I. Dr.Varga Péter János 6. HÍRADÁSTECHNIKA I. Dr.Varga Péter János 2 Műholdas kommunikáció 3 4 Helymeghatározás 5 Alkalmazott műholdpályák, tulajdonságaik 6 Alkalmazott műholdpályák, tulajdonságaik A LEO [Low Earth Orbiter ]

Részletesebben

A GPS pozíciók pontosításának lehetőségei

A GPS pozíciók pontosításának lehetőségei A GPS pozíciók pontosításának lehetőségei GIS OPEN 2005 Bartha Csaba csaba.bartha@geopro.hu Milyen fogalmakkal találkozunk? VRS GPS FKP EGNOS DGPS RTCM OGPSH GLONASS WAAS RTK STATIKUS GSM KINEMATIKUS URH

Részletesebben

T/2918. számú. törvényjavaslat

T/2918. számú. törvényjavaslat MAGYAR KÖZTÁRSASÁG KORMÁNYA T/2918. számú törvényjavaslat a nemzetközi polgári repülésről Chicagóban, az 1944. évi december hó 7. napján aláírt Egyezmény Függelékeinek kihirdetéséről Előadó: Dr. Kóka János

Részletesebben

A polgári célú pilóta nélküli repülés aktuális nemzeti és európai uniós szabályozási kérdései

A polgári célú pilóta nélküli repülés aktuális nemzeti és európai uniós szabályozási kérdései A polgári célú pilóta nélküli repülés aktuális nemzeti és európai uniós szabályozási kérdései Ságodi Béla légiközlekedési referens Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Légi- és Víziközlekedési Főosztály bela.sagodi@nfm.gov.hu

Részletesebben

A BM OKF Országos Iparbiztonsági Főfelügyelőség nukleárisbalesetelhárítási tevékenysége

A BM OKF Országos Iparbiztonsági Főfelügyelőség nukleárisbalesetelhárítási tevékenysége ORSZÁGOS IPARBIZTONSÁGI FŐFELÜGYELŐSÉG A BM OKF Országos Iparbiztonsági Főfelügyelőség nukleárisbalesetelhárítási tevékenysége A XXXVII. Sugárvédelmi Továbbképző Tanfolyam Programja 2012. április 24-26.

Részletesebben

A Légi műveletekről szóló rendeletet módosító átfogó rendelet I. melléklete. A IV. melléklet CAT rész (S, B) módosításai

A Légi műveletekről szóló rendeletet módosító átfogó rendelet I. melléklete. A IV. melléklet CAT rész (S, B) módosításai Európai Repülésbiztonsági Ügynökség 2012. szept. 3. A Légi műveletekről szóló rendeletet módosító átfogó rendelet I. melléklete A IV. melléklet CAT rész (S, B) módosításai R.F010-02 Európai Repülésbiztonsági

Részletesebben

Leica Viva GNSS SmartLink technológia. Csábi Zoltán mérnök üzletkötő, Kelet-Magyarország

Leica Viva GNSS SmartLink technológia. Csábi Zoltán mérnök üzletkötő, Kelet-Magyarország Leica Viva GNSS SmartLink technológia Csábi Zoltán mérnök üzletkötő, Kelet-Magyarország Kitoljuk a határokat Leica Viva GNSS technológia Az igazi határ ott van ahol a műszer még éppen működik, illetve

Részletesebben

Irányító és kommunikációs rendszerek III. Előadás 13

Irányító és kommunikációs rendszerek III. Előadás 13 Irányító és kommunikációs rendszerek III. Előadás 13 GSM-R Flottamenedzsment Mobil fizetési lehetőségek Parkolási díj Útdíj A GSM közlekedési felhasználása Valós idejű információs szolgáltatás Közlekedési

Részletesebben

GPS szótár. A legfontosabb 25 kifejezés a GPS világából. Készítette: Gere Tamás A GPSArena.hu alapítója

GPS szótár. A legfontosabb 25 kifejezés a GPS világából. Készítette: Gere Tamás A GPSArena.hu alapítója A legfontosabb 25 kifejezés a GPS világából Készítette: Gere Tamás A GPSArena.hu alapítója 2D/3D vétel Megadja, hogy a GPS vétel síkbeli (2D) vagy térbeli (3D). Utóbbi esetben magassági adat is rendelkezésre

Részletesebben

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA. Tervezet A BIZOTTSÁG.../.../EU RENDELETE

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA. Tervezet A BIZOTTSÁG.../.../EU RENDELETE AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA Brüsszel, C Tervezet A BIZOTTSÁG.../.../EU RENDELETE ([ ]) a nem közforgalmi repülésekre vonatkozó műszaki követelmények és közigazgatási eljárások meghatározásáról, valamint

Részletesebben

Informatika a mentésben

Informatika a mentésben Informatika a mentésben Dr. Radnai Márton HIVATÁS AZ ÉLETÉRT! Az Országos Mentőszolgálat küldetése, hogy a magyarországi mentésügy hagyományait követve, bajtársi szellemben, fegyelmezetten és a feladat

Részletesebben

Jó napot az új félévhez!!! LirKom-II., 1. előadás,

Jó napot az új félévhez!!! LirKom-II., 1. előadás, Jó napot az új félévhez!!! LirKom-II., 1. előadás, A légiforgalmi irányítás A légiforgalmi irányítás folyamata (szóban ) Moduláris ATC rendszer és elemei Légtérfelderítési adatok Primary Secondary (Egyéb

Részletesebben

7. előadás KJIT LÉGIR I.

7. előadás KJIT LÉGIR I. 7. előadás KJIT LÉGIR I. A légiközlekedés játéktere A világ légiforgalmi rendszere Valamennyi ICAO tagállamnak kötelezettsége a légiforgalmi szolgáltatás valamely formájának biztosítása! AT Lower airspace

Részletesebben

WRC-15. A WRC-15 Rádiótávközlési Világértekezlet 1.5 és 1.16 napirendi pontjaira történő felkészülés helyzete. Koroncz László

WRC-15. A WRC-15 Rádiótávközlési Világértekezlet 1.5 és 1.16 napirendi pontjaira történő felkészülés helyzete. Koroncz László WRC-15 Koroncz László spektrumgazdálkodási mérnök Védelmi és Rendészeti Frekvenciagazdálkodási Főosztály Spektrumgazdálkodási és NATO Osztály A WRC-15 Rádiótávközlési Világértekezlet 1.5 és 1.16 napirendi

Részletesebben

Hálózatok. Alapismeretek. A hálózatok célja, építőelemei, alapfogalmak

Hálózatok. Alapismeretek. A hálózatok célja, építőelemei, alapfogalmak Hálózatok Alapismeretek A hálózatok célja, építőelemei, alapfogalmak A hálózatok célja A korai időkben terminálokat akartak használni a szabad gépidők lekötésére, erre jó lehetőség volt a megbízható és

Részletesebben

DAY 7. Ea.: Mudra István

DAY 7. Ea.: Mudra István DAY 7 Ea.: Mudra István Kényszerhelyzeti tervezés (1) Tervezés: (SHALL!, nem mondja ki, milyen repülőtérre vonatkozik!) Doc9137 Part 7, képesség a helyzetekkel való megbirkózásra A résztvevők köre (példa):

Részletesebben

Műholdas infokommunikációs rendszerek

Műholdas infokommunikációs rendszerek Mobil Informatika Műholdas infokommunikációs rendszerek Dr. Kutor László OE-NIK, Dr.Kutor László MoI 4/24/1 Műholdas távközlési rendszerek GEO (Geostationary Earth Orbit Satellite) Geostacionáris pályán

Részletesebben

A Tanács 95/93/EGK rendelete (1993. január 18.) a Közösség repülőterein alkalmazandó résidőkiosztás egységes szabályairól

A Tanács 95/93/EGK rendelete (1993. január 18.) a Közösség repülőterein alkalmazandó résidőkiosztás egységes szabályairól 1 1993 1. A Tanács 95/93/EGK rendelete (1993. január 18.) a Közösség repülőterein alkalmazandó résidőkiosztás egységes szabályairól o Az Európai Parlament és a Tanács 894/2002/EK rendelete (2002. május

Részletesebben

Rádióalkalmazási Táblázat

Rádióalkalmazási Táblázat 1. melléklet a /2011. (....) NMHH rendelethez Rádióalkalmazási Táblázat Frekvenciasávok és rádiószolgálatok Rádióalkalmazások Nemzetközi és hazai ok Speciális feltételek, egyedi követelmények 9 khz alatt

Részletesebben

Alapok GPS előzmnyei Navstar How the GPS locate the position Tények Q/A GPS. Varsányi Péter

Alapok GPS előzmnyei Navstar How the GPS locate the position Tények Q/A GPS. Varsányi Péter Alapok előzmnyei Navstar How the locate the position Tények Q/A Óbudai Egyetem Alba Regia Egyetemi Központ (AREK) Székesfehérvár 2011. december 8. Alapok előzmnyei Navstar How the locate the position Tények

Részletesebben

Tamas Kovacsics Head of ATCC ATC

Tamas Kovacsics Head of ATCC ATC ~ Tamas Kovacsics Head of ATCC ATC Légiforgalmi irány nyító szolgálat lat Air Traffic Control (ATC) A légiközlekedés XX. században megindult fejlődése szükségessé tette egy olyan szolgálat létrehozását,

Részletesebben

Hálózati architektúrák és rendszerek. Nyilvános kapcsolt mobil hálózatok (celluláris hálózatok) 2. rész

Hálózati architektúrák és rendszerek. Nyilvános kapcsolt mobil hálózatok (celluláris hálózatok) 2. rész Hálózati architektúrák és rendszerek Nyilvános kapcsolt mobil hálózatok (celluláris hálózatok) 2. rész 1 A mobil rendszerek generációi 2G Digitális beszédtovábbítás Jó minőség Új szolgáltatások és alkalmazások,

Részletesebben

10. ea., KJIT, LÉGIR-I. 2015. december 11. Az ANS-III épület

10. ea., KJIT, LÉGIR-I. 2015. december 11. Az ANS-III épület Air Traffic Control A MATIAS RENDSZER 10. ea., KJIT, LÉGIR-I. 2015. december 11. Az ANS-III épület ATCC A középen látható nagy épület-együttesek a HungaroControl HQ 3 fő épülete Az Irányítóközpont munkaterme

Részletesebben

Új generációs GSM-R vasútüzemi kommunikáció

Új generációs GSM-R vasútüzemi kommunikáció Új generációs GSM-R vasútüzemi kommunikáció A fejlődés TDM-től a SIP infrastrukturáig Alexander Hil File: Next generation operational communication_hu.pptx Author: FRQ Page: 1 Termék Portfólio Fixed terminal

Részletesebben

Bemutató el adás Bodnár Ferenc e-egészségügy 2009 Bevetési és tevékenységirányítási rendszerek az egészségügyben

Bemutató el adás Bodnár Ferenc e-egészségügy 2009 Bevetési és tevékenységirányítási rendszerek az egészségügyben Bemutató előadás Bemutató előadás Bodnár Ferenc e-egészségügy 2009 Bevetési és tevékenységirányítási rendszerek az egészségügyben SEGÉLYKÉRÉS-SEGÉLYNYÚJTÁS ÁLTALÁNOS FUNKCIONÁLIS FELÉPÍTÉSE INTÉZMÉNYI

Részletesebben

A Tanács 95/93/EGK rendelete (1993. január 18.) a Közösség repülőterein alkalmazandó résidőkiosztás egységes szabályairól

A Tanács 95/93/EGK rendelete (1993. január 18.) a Közösség repülőterein alkalmazandó résidőkiosztás egységes szabályairól 1 1993 1. A Tanács 95/93/EGK rendelete (1993. január 18.) a Közösség repülőterein alkalmazandó résidőkiosztás egységes szabályairól o Az Európai Parlament és a Tanács 894/2002/EK rendelete (2002. május

Részletesebben

ADATÁTVITELI RENDSZEREK A GLOBÁLIS LOGISZTIKÁBAN

ADATÁTVITELI RENDSZEREK A GLOBÁLIS LOGISZTIKÁBAN 9. ELŐADÁS ADATÁTVITELI RENDSZEREK A GLOBÁLIS LOGISZTIKÁBAN A logisztikai rendszerek irányításához szükség van az adatok továbbítására a rendszer különböző elemei között. Ezt a feladatot a különböző adatátviteli

Részletesebben

Közbiztonsági referensek képzése MENTÉS MEGSZERVEZÉSE

Közbiztonsági referensek képzése MENTÉS MEGSZERVEZÉSE Közbiztonsági referensek képzése MENTÉS MEGSZERVEZÉSE 2012.10.02. Mentés megszervezésének szabályozása. Jogszabályok, normatív intézkedések. 2011. évi CXXVIII. törvény a katasztrófavédelemről és a hozzá

Részletesebben

Távközlő hálózatok és szolgáltatások Mobiltelefon-hálózatok

Távközlő hálózatok és szolgáltatások Mobiltelefon-hálózatok Távközlő hálózatok és szolgáltatások Mobiltelefon-hálózatok Németh Krisztián BME TMIT 2010. okt. 25. A tárgy feléítése 1. Bevezetés 2. PSTN, ISDN hálózatok áttekintése 3. Kacsolástechnika 4. IP hálózatok

Részletesebben

Rádiófrekvenciás kommunikációs rendszerek

Rádiófrekvenciás kommunikációs rendszerek Rádiófrekvenciás kommunikációs rendszerek Adó Adó Vevő Jellemzően broadcast adás (széles földrajzi terület besugárzása, TV, Rádió műsor adás) Adó Vevő Vevő Adó Különböző kommunikációs formák. Kis- és nagykapacitású

Részletesebben

MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HONVÉDELMI MINISZTERE. A honvédelmi miniszter.. /2009. (...) HM rendelete. a Magyar Honvédség légvédelmi készenléti repüléseiről

MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HONVÉDELMI MINISZTERE. A honvédelmi miniszter.. /2009. (...) HM rendelete. a Magyar Honvédség légvédelmi készenléti repüléseiről MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HONVÉDELMI MINISZTERE. számú példány TERVEZET A honvédelmi miniszter. /2009. (...) HM rendelete a Magyar Honvédség légvédelmi készenléti repüléseiről A légiközlekedésről szóló 1995.

Részletesebben

MoBi-SHIELD (nextgen011) rendszertelepítési útmutató

MoBi-SHIELD (nextgen011) rendszertelepítési útmutató MoBi-SHIELD (nextgen011) rendszertelepítési útmutató A MoBi-SHIELD rendszer beszerelését szakműhely végezze. Valamennyi vezetékét kizárólag forrasztott kötéssel csatlakoztassuk a gépkocsi megfelelő vezetékeihez,

Részletesebben

Nemzeti frekvenciafelosztás és frekvenciafelhasználási szabályok

Nemzeti frekvenciafelosztás és frekvenciafelhasználási szabályok 2. melléklet a 7/205. (XI. 3.) NMHH rendelethez Nemzeti frekvenciafelosztás és frekvenciafelhasználási szabályok. Általános leírás.. A melléklet alkalmazásában:... alkalmazás: az értelmező rendelkezésekben

Részletesebben

Az a személy akinek joga a légijármûvel kapcsolatos minden kérdés végsõ eldöntése a repülés idõtartama alatt: A parancsnok

Az a személy akinek joga a légijármûvel kapcsolatos minden kérdés végsõ eldöntése a repülés idõtartama alatt: A parancsnok 1. oldal 1. 2. 100413 212 00 00 00 Légijog Kivéve, ha egy légiforgalmi irányító egységtõl erre engedélyt kapott, VFR szerint mûködõ légijármû nem léphet be egy repülõtéri irányító körzetbe, illetve nem

Részletesebben

Légiközlekedési Iparág

Légiközlekedési Iparág ~ Légiközlekedési Iparág Compliance szerepe HungaroControl Dr. Fazekas Anikó Compliance és Belső Ellenőrzési Igazgató Compliance Summit Budapest, 2015. november 27. Tartalom 1 A magyar polgári légiközlekedés

Részletesebben

SzIP kompatibilis sávszélesség mérések

SzIP kompatibilis sávszélesség mérések SZIPorkázó technológiák SzIP kompatibilis sávszélesség mérések Liszkai János Equicom Kft. SZIP Teljesítőképesség, minőségi paraméterek Feltöltési sebesség [Mbit/s] Letöltési sebesség [Mbit/s] Névleges

Részletesebben

Gyors üzembe helyezési kézikönyv

Gyors üzembe helyezési kézikönyv Netis 150Mbps, vezeték nélküli, kültéri, N hozzáférési pont Gyors üzembe helyezési kézikönyv Típus szám: WF2301 A csomagolás tartalma *WF2301 *PoE adapter *Gyors üzembe helyezési kézikönyv LED-ek LED Állapot

Részletesebben

INFOKOMMUNIKÁCIÓS RENDSZEREK ÉS ALKALMAZÁSOK

INFOKOMMUNIKÁCIÓS RENDSZEREK ÉS ALKALMAZÁSOK BME Műszaki menedzser mesterszak Információmenedzsment szakirány INFOKOMMUNIKÁCIÓS RENDSZEREK ÉS ALKALMAZÁSOK Vezetékes és vezetéknélküli szélessávú kommunikáció c. egyetemi tanár Dr. Babarczi Péter egy.

Részletesebben

A katasztrófavédelem megújított rendszere

A katasztrófavédelem megújított rendszere A katasztrófavédelem megújított rendszere MAGYARORSZÁG BIZTONSÁGA ÁLLAM BM OKF ÁLLAM- POLGÁR... A régi Kat. törvény alapvetően jó volt DE 10 év 2010. évi árvízi veszélyhelyzet; vörösiszap katasztrófa kezelésének

Részletesebben

Legyen a Balaton Európa legbiztonságosabb tava. Jamrik Péter elnök Közbiztonsági Tanácsadó Testület

Legyen a Balaton Európa legbiztonságosabb tava. Jamrik Péter elnök Közbiztonsági Tanácsadó Testület Legyen a Balaton Európa legbiztonságosabb tava Jamrik Péter elnök Közbiztonsági Tanácsadó Testület A vízbiztonság komplex kezelésének alapelvei Jogszabályok alapján működő Az együttműködő szervezetek szakmailag

Részletesebben

és a HM Katonai Légügyi Hatóság Közös Zárójelentése

és a HM Katonai Légügyi Hatóság Közös Zárójelentése Polgári Légiközlekedés Biztonsági Szervezet és a HM Katonai Légügyi Hatóság Közös Zárójelentése 198/2002 Minősítés: repülőesemény légijárművek közelsége - nem egyértelmű veszélyhelyzet Hely, idő: 2002.november.13.

Részletesebben

T E R V E Z E T

T E R V E Z E T 1. melléklet a számú kormány-előterjesztéshez T E R V E Z E T 2006. 11. 07. A K o r m á n y /2006. ( ) Korm. r e n d e l e t e váratlan légitámadás esetén a légiriasztás rendszeréről A honvédelemről és

Részletesebben

TRBOnet Térinformatikai terminál és diszpécseri konzol

TRBOnet Térinformatikai terminál és diszpécseri konzol TRBOnet Térinformatikai terminál és diszpécseri konzol A TRBOnet egy kliens szerver diszpécser szoftver MOTOTRBO rádiók száméra. A TRBOnet szoftver jól alkalmazható a MOTOTRBO rádiós rendszereknél. A szoftver

Részletesebben

30/1998. (VI. 24.) BM-HM-NM-PM együttes rendelet. a bajba jutott légijármûvek megsegítését ellátó kutató-mentô szolgálatokról

30/1998. (VI. 24.) BM-HM-NM-PM együttes rendelet. a bajba jutott légijármûvek megsegítését ellátó kutató-mentô szolgálatokról 1. lap 30/1998. (VI. 24.) BM-HM-NM-PM együttes rendelet a bajba jutott légijármûvek megsegítését ellátó kutató-mentô szolgálatokról A légiközlekedésrôl szóló 1995. évi XCVII. törvény (a továbbiakban: Lt.)

Részletesebben

DHS Drone Hunter SYSTEMS 2019 Termékkatalógus polgári felhasználású frekvenciákra

DHS Drone Hunter SYSTEMS 2019 Termékkatalógus polgári felhasználású frekvenciákra DHS Drone Hunter SYSTEMS 2019 Termékkatalógus polgári felhasználású frekvenciákra Drone Hunter Systems eszközeink 2019 évben új technikával, új tartalommal, új formákkal bővültek. A rendszerek, hálózatok,

Részletesebben

Hivatásos Tűzoltó Parancsnokság és Önkéntes Tűzoltó Egyesület közötti Megállapodás megkötésének részletes szabályai

Hivatásos Tűzoltó Parancsnokság és Önkéntes Tűzoltó Egyesület közötti Megállapodás megkötésének részletes szabályai Hivatásos Tűzoltó Parancsnokság és Önkéntes Tűzoltó Egyesület közötti Megállapodás megkötésének részletes szabályai ( A tűzoltósági főfelügyelő 1635/1/2012/ÁLT. és 1635/2/2012. ÁLT. levelei alapján) I.

Részletesebben

A KÜLÖNLEGES-, SPECIÁLIS MENTŐEGYSÉGEK ALKALMAZÁSÁNAK VIZSGÁLATA

A KÜLÖNLEGES-, SPECIÁLIS MENTŐEGYSÉGEK ALKALMAZÁSÁNAK VIZSGÁLATA Tűzvédelmi Szakmai Nap Tudományos Konferencia 2016 Szentendre, 2016. március 2. A KÜLÖNLEGES-, SPECIÁLIS MENTŐEGYSÉGEK ALKALMAZÁSÁNAK VIZSGÁLATA Kalamár Norbert* - Restás Ágoston** *NKE KMDI doktorandusz.vaspor@gmail.com

Részletesebben

Radioaktív anyagok szállítására vonatkozó jogszabályok kapcsolata

Radioaktív anyagok szállítására vonatkozó jogszabályok kapcsolata Radioaktív anyagok szállítására vonatkozó jogszabályok kapcsolata Sáfár József safar@haea.gov.hu Nukleáris Védettségi, Non-proliferációs és Veszélyhelyzet-kezelési Főosztály 1 Jogi keretek / sarokkövek

Részletesebben

Távközlő hálózatok és szolgáltatások Mobiltelefon-hálózatok

Távközlő hálózatok és szolgáltatások Mobiltelefon-hálózatok Távközlő hálózatok és szolgáltatások Mobiltelefon-hálózatok Csopaki Gyula Németh Krisztián BME TMIT 2013. nov. 11. A tárgy felépítése 1. Bevezetés 2. IP hálózatok elérése távközlő és kábel-tv hálózatokon

Részletesebben

1/9. Sunell IP kamerák webes felületének használati útmutatója. Élő kép (Live Video)

1/9. Sunell IP kamerák webes felületének használati útmutatója. Élő kép (Live Video) felületének használati útmutatója Élő kép (Live Video) Belépés után rögtön látható a kamera élő képe, váltható a stream minősége (a beállításoktól függően), valamint a képre jobb kattintással előhozható

Részletesebben

Térinformatikai rendszer alkalmazása a madarak vonulásának nyomonkövetésében

Térinformatikai rendszer alkalmazása a madarak vonulásának nyomonkövetésében Harangozó Edit: Térinformatikai rendszer alkalmazása a madarak vonulásának nyomonkövetésében haranged@freemail.hu A Térinformatika Napja - Székesfehérvár, NyME-Geo 2009. november 18. Témaválasztás Fotó:

Részletesebben

Hálózati és szolgáltatási architektúrák. Lovász Ákos 2013. február 23.

Hálózati és szolgáltatási architektúrák. Lovász Ákos 2013. február 23. Hálózati és szolgáltatási architektúrák Lovász Ákos 2013. február 23. Long Term Evolution Mobilhálózatok előzmények, áttekintés Jellemzők Architektúra Mobilhálózatok 1G Első generációs mobil távközlő rendszerek

Részletesebben

Balaton Európa legbiztonságosabb tava. Jamrik Péter

Balaton Európa legbiztonságosabb tava. Jamrik Péter Balaton Európa legbiztonságosabb tava Jamrik Péter elnök Közbiztonsági Tanácsadó Testület Vízbiztonság Tájékoztatás Oktatás képzés Prevenció Riasztás Segélyhívás fogadása Bevetés irányítás Parti mentőőr

Részletesebben

Modern, IP alapú tűzátjelzés elvárásai és gyakorlati megvalósítása

Modern, IP alapú tűzátjelzés elvárásai és gyakorlati megvalósítása Modern, IP alapú tűzátjelzés elvárásai és gyakorlati megvalósítása Innovációk és megoldások az aktív tűzvédelemben Az OKF Tudományos Tanácsa és a Védelem Katasztrófavédelmi Szemle konferenciája 2017. május

Részletesebben

A FÖMI fejlesztési irányai

A FÖMI fejlesztési irányai A FÖMI fejlesztési irányai Toronyi Bence főigazgató Magyar Földmérési, Térképészeti és Távérzékelési Társaság 29. Vándorgyűlése Sopron, 2013. július 11-13. Napjaink térinformatikai trendjei Új adatgyűjtési

Részletesebben

Hálózatok Rétegei. Számítógépes Hálózatok és Internet Eszközök. TCP/IP-Rétegmodell. Az Internet rétegei - TCP/IP-rétegek

Hálózatok Rétegei. Számítógépes Hálózatok és Internet Eszközök. TCP/IP-Rétegmodell. Az Internet rétegei - TCP/IP-rétegek Hálózatok Rétegei Számítógépes Hálózatok és Internet Eszközök WEB FTP Email Telnet Telefon 2008 2. Rétegmodell, Hálózat tipusok Közbenenső réteg(ek) Tw. Pair Koax. Optikai WiFi Satellit 1 2 Az Internet

Részletesebben

Számítógépes hálózatok

Számítógépes hálózatok 1 Számítógépes hálózatok Hálózat fogalma A hálózat a számítógépek közötti kommunikációs rendszer. Miért érdemes több számítógépet összekapcsolni? Milyen érvek szólnak a hálózat kiépítése mellett? Megoszthatók

Részletesebben

Számítógép hálózatok gyakorlat

Számítógép hálózatok gyakorlat Számítógép hálózatok gyakorlat 5. Gyakorlat Ethernet alapok Ethernet Helyi hálózatokat leíró de facto szabvány A hálózati szabványokat az IEEE bizottságok kezelik Ezekről nevezik el őket Az Ethernet így

Részletesebben

Számítógépes munkakörnyezet II. Szoftver

Számítógépes munkakörnyezet II. Szoftver Számítógépes munkakörnyezet II. Szoftver A hardver és a felhasználó közötti kapcsolat Szoftverek csoportosítása Számítógép működtetéséhez szükséges szoftverek Operációs rendszerek Üzemeltetési segédprogramok

Részletesebben

Műszaki Melléklet. METRO Kereskedelmi Kft... Elektronikus adatcsere (EDI) rendszer alkalmazásával való számlatovábbításról 1.

Műszaki Melléklet. METRO Kereskedelmi Kft... Elektronikus adatcsere (EDI) rendszer alkalmazásával való számlatovábbításról 1. Műszaki Melléklet METRO Kereskedelmi Kft... Elektronikus adatcsere (EDI) rendszer alkalmazásával való számlatovábbításról 1.2 verzió Tartalom 1.) Az EDI működtetési követelményei... 3 2.) Az EDI üzenetek

Részletesebben

Csatlakozási állapot megjelenítése

Csatlakozási állapot megjelenítése Csatlakozási állapot megjelenítése Ellenőrizheti a vevő és a jármű között a csatlakozás állapotát. Ezek a kapcsolatok felelősek az olyan információkért, mint a GPS információ és a parkolási jelzések. 1

Részletesebben

A pilótanélküli légijárművek használatának engedélyezése

A pilótanélküli légijárművek használatának engedélyezése A pilótanélküli légijárművek használatának engedélyezése Országos Meteorológiai Szolgálat Budapest, 2016. október 27. Szenczi Imre, NKH Légügyi Hivatal Témák UAS/RPAS mint légijármű az alkalmazás feltételei

Részletesebben

Frekvencia tartományok. Számítógépes Hálózatok és Internet Eszközök. Frekvencia tartományok rádió kommunikációhoz

Frekvencia tartományok. Számítógépes Hálózatok és Internet Eszközök. Frekvencia tartományok rádió kommunikációhoz Frekvencia tartományok Számítógépes Hálózatok és Internet Eszközök 2007 5. Fizikai réteg Médium közös használata, példa: ADSL LF (Low Frequency) = LW (Langwelle) = hosszúhullám MF (Medium Frequency) =

Részletesebben

Mobil kommunikáció /A mobil hálózat/ /elektronikus oktatási segédlet/ v3.0

Mobil kommunikáció /A mobil hálózat/ /elektronikus oktatási segédlet/ v3.0 Mobil kommunikáció /A mobil hálózat/ /elektronikus oktatási segédlet/ v3.0 Dr. Berke József berke@georgikon.hu 2006-2008 A MOBIL HÁLÓZAT - Tartalom RENDSZERTECHNIKAI FELÉPÍTÉS CELLULÁRIS FELÉPÍTÉS KAPCSOLATFELVÉTEL

Részletesebben

AGSMHÁLÓZATA TOVÁBBFEJLESZTÉSE A NAGYOBB

AGSMHÁLÓZATA TOVÁBBFEJLESZTÉSE A NAGYOBB AGSMHÁLÓZATA TOVÁBBFEJLESZTÉSE A NAGYOBB ADATSEBESSÉG ÉS CSOMAGKAPCSOLÁS FELÉ 2011. május 19., Budapest HSCSD - (High Speed Circuit-Switched Data) A rendszer négy 14,4 kbit/s-os átviteli időrés összekapcsolásával

Részletesebben

ZÁRÓJELENTÉS P Légiközlekedési baleset Hajdúszoboszló Repülőtér augusztus 18. ASW-19B HA-3460

ZÁRÓJELENTÉS P Légiközlekedési baleset Hajdúszoboszló Repülőtér augusztus 18. ASW-19B HA-3460 ZÁRÓJELENTÉS Légiközlekedési baleset Hajdúszoboszló Repülőtér 2012. augusztus 18. ASW-19B HA-3460 A szakmai vizsgálat célja a légiközlekedési baleset, illetve repülőesemény okának, körülményeinek feltárása,

Részletesebben

Szakszolgálati engedély formátumok A gyakornok légiforgalmi irányító szakszolgálati engedély formátuma

Szakszolgálati engedély formátumok A gyakornok légiforgalmi irányító szakszolgálati engedély formátuma 2. sz. melléklet a./2006. (.) HM rendelethez Szakszolgálati engedély formátumok A gyakornok légiforgalmi irányító szakszolgálati engedély formátuma Előlap 2. oldal Honvédelmi Minisztérium Katonai Légügyi

Részletesebben

Tartalom. Történeti áttekintés. Történeti áttekintés 2011.03.23. Architektúra DCOM vs CORBA. Szoftvertechnológia

Tartalom. Történeti áttekintés. Történeti áttekintés 2011.03.23. Architektúra DCOM vs CORBA. Szoftvertechnológia Tartalom D Szoftvertechnológia előadás Történeti áttekintés Architektúra D vs CORBA 2 Történeti áttekintés 1987 Dynamic Data Exchange (DDE) Windows 2.0-ban Windows alkalmazások közötti adatcsere Ma is

Részletesebben

vezeték nélküli Turi János Mérnök tanácsadó Cisco Systems Magyarország Kft. jturi@cisco.com

vezeték nélküli Turi János Mérnök tanácsadó Cisco Systems Magyarország Kft. jturi@cisco.com Biztonság és vezeték nélküli hálózat? Turi János Mérnök tanácsadó Cisco Systems Magyarország Kft. jturi@cisco.com 1 Amiről szó lesz - tervezés Mi az a CVD? Hogyan készül Mire e használjuk áju Vezeték nélküli

Részletesebben

Magyar joganyagok - 70/2015. (XII. 1.) NFM rendelet - a légiközlekedési balesetek és 2. oldal b) légiközlekedési baleset vagy repülőesemény bekövetkez

Magyar joganyagok - 70/2015. (XII. 1.) NFM rendelet - a légiközlekedési balesetek és 2. oldal b) légiközlekedési baleset vagy repülőesemény bekövetkez Magyar joganyagok - 70/2015. (XII. 1.) NFM rendelet - a légiközlekedési balesetek és 1. oldal 70/2015. (XII. 1.) NFM rendelet a légiközlekedési balesetek és a repülőesemények szakmai vizsgálatának, valamint

Részletesebben

Kábel nélküli hálózatok. Agrárinformatikai Nyári Egyetem Gödöllő 2004

Kábel nélküli hálózatok. Agrárinformatikai Nyári Egyetem Gödöllő 2004 Kábel nélküli hálózatok Agrárinformatikai Nyári Egyetem Gödöllő 2004 Érintett témák Mért van szükségünk kábelnélküli hálózatra? Hogyan válasszunk a megoldások közül? Milyen elemekből építkezhetünk? Milyen

Részletesebben

A gazdasági és közlekedési miniszter.../2006. (...) GKM. rendelete

A gazdasági és közlekedési miniszter.../2006. (...) GKM. rendelete III-3R/92/1/2006. Tervezet! A gazdasági és közlekedési miniszter.../2006. (......) GKM rendelete a polgári légiforgalmi szolgálat szakszemélyzetének szakszolgálati engedélyéről és képzéséről szóló 3/2004.

Részletesebben

Hol tart a GNSS állapot-tér modellezés bevezetése?

Hol tart a GNSS állapot-tér modellezés bevezetése? Hol tart a GNSS állapot-tér modellezés bevezetése? Horváth Tamás FÖMI Kozmikus Geodéziai Obszervatórium horvath@gnssnet.hu www.gnssnet.hu Tel: +36-27-374-980, Mobil: +36-30-867-2570 Rédey István Geodéziai

Részletesebben

EDR eredmények, várható fejlesztések

EDR eredmények, várható fejlesztések EDR eredmények, várható Kozma Béla vezérigazgató Dátum: 2008. október 16. 2007 címszavakban Megtörtént a hálózat külsı, független szakértı által végrehajtott auditálása. (A vizsgálatok 2007.01.15 2007.02.28

Részletesebben

ZÁRÓJELENTÉS REPÜLŐESEMÉNY (SIGNIFICANT) Budapest FIR, június 18. BOEING-737; MiG-29 típusú HA-LOC; HuAF 10,15,18 lajstromjelű

ZÁRÓJELENTÉS REPÜLŐESEMÉNY (SIGNIFICANT) Budapest FIR, június 18. BOEING-737; MiG-29 típusú HA-LOC; HuAF 10,15,18 lajstromjelű ZÁRÓJELENTÉS 2006-190-4 REPÜLŐESEMÉNY (SIGNIFICANT) Budapest FIR, 2006. június 18. BOEING-737; MiG-29 típusú HA-LOC; HuAF 10,15,18 lajstromjelű A szakmai vizsgálat célja a légiközlekedési baleset és a

Részletesebben

Helymeghatározó technikák

Helymeghatározó technikák Mobil Informatika Dr. Kutor László Helymeghatározó technikák http://uni-obuda.hu/users/kutor/ MoI 5/24/1 Műholdas távközlési rendszerek GEO (Geostationary Earth Orbit Satellite) Geostacionáris pályán keringő

Részletesebben

MIKOVINY SÁMUEL TÉRINFORMATIKAI EMLÉKVERSENY

MIKOVINY SÁMUEL TÉRINFORMATIKAI EMLÉKVERSENY NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM GEOINFORMATIKAI KAR MIKOVINY SÁMUEL TÉRINFORMATIKAI EMLÉKVERSENY 2012/2013. TANÉV Az I. FORDULÓ FELADATAI NÉV:... Tudnivalók A feladatlap 4 feladatból áll, melyeket tetszőleges

Részletesebben

Informatikai alapismeretek

Informatikai alapismeretek Informatikai alapismeretek Informatika tágabb értelemben -> tágabb értelemben az információ keletkezésével, továbbításával, tárolásával és feldolgozásával foglalkozik Informatika szűkebb értelemben-> számítógépes

Részletesebben

BIZTONSÁGTECHNIKAI ÚTMUTATÓ A BETÖRÉSES LOPÁS-RABLÁSBIZTOSÍTÁSI KOCKÁZATOK KEZELÉSÉRE. B.6. fejezet:

BIZTONSÁGTECHNIKAI ÚTMUTATÓ A BETÖRÉSES LOPÁS-RABLÁSBIZTOSÍTÁSI KOCKÁZATOK KEZELÉSÉRE. B.6. fejezet: BIZTONSÁGTECHNIKAI ÚTMUTATÓ A BETÖRÉSES LOPÁS-RABLÁSBIZTOSÍTÁSI KOCKÁZATOK KEZELÉSÉRE (AJÁNLÁS) B.6. fejezet: Rádiós rendszerek követelmények kiadás A dokumentum megnevezése kiadva visszavonva 0 Rádiós

Részletesebben

A Magyar Köztársaság területén bajba jutott légi járművek mentésével kapcsolatos feladatok végrehajtásának rendje

A Magyar Köztársaság területén bajba jutott légi járművek mentésével kapcsolatos feladatok végrehajtásának rendje HADTUDOMÁNY BUBÁN LÁSZLÓ A Magyar Köztársaság területén bajba jutott légi járművek mentésével kapcsolatos feladatok végrehajtásának rendje A repülőgép napjainkban már mindennapos közlekedési eszközzé vált.

Részletesebben

Quadkopter szimulációja LabVIEW környezetben Simulation of a Quadcopter with LabVIEW

Quadkopter szimulációja LabVIEW környezetben Simulation of a Quadcopter with LabVIEW Quadkopter szimulációja LabVIEW környezetben Simulation of a Quadcopter with LabVIEW T. KISS 1 P. T. SZEMES 2 1University of Debrecen, kiss.tamas93@gmail.com 2University of Debrecen, szemespeter@eng.unideb.hu

Részletesebben

TestLine - nummulites_gnss Minta feladatsor

TestLine - nummulites_gnss Minta feladatsor 1.* Egy műholdas helymeghatározás lehet egyszerre abszolút és kinematikus. 2.* műholdak pillanatnyi helyzetéből és a megmért távolságokból számítható a vevő pozíciója. 3.* 0:55 Nehéz kinai BEIDOU, az amerikai

Részletesebben

Interferencia jelenségek a BME permanens állomásán

Interferencia jelenségek a BME permanens állomásán Interferencia jelenségek a BME permanens állomásán Takács Bence, egyetemi docens takacs.bence@epito.bme.hu Rédey szeminárium 2017. március 3. Nagy teljesítményű blokkolók hatótávolság : 200 km adó teljesítmény

Részletesebben