9. ELŐADÁS A HŰTÉS ENERGETIKÁJA

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "9. ELŐADÁS A HŰTÉS ENERGETIKÁJA"

Átírás

1 9. ELŐADÁS A HŰTÉS ENERGETIKÁJA

2 HŐTŐGÉP - HATÁSOSSÁG JELLEMZŐI CARNOT HATÁSFOK A legjobb, ún. ideális hőerőgép hatásfoka. A T-S diagram alapján: C =(T k -T e )/T k Ahol: T k a meleg egység hőmérséklete, K; T e a hideg egység hőmérséklete, K SZÁLLÍTÁSI FOK Ez a kompresszor tényleges hatásfoka: λ ηv ηt ηd Ahol: V volometrikus hatásfok; t - termikus hatásfok; d tömítési hatásfok Valamennyi függ a kompresszió-viszonytól, míg a volometrikus hatásfok a káros tér méretének és a szelepellenállásnak is a függvénye. TELJESÍTMÉNY TÉNYEZŐ (COEFFICIENT OF PERFORMANCE, COP) Elméleti értéke az ideális kompresszorra, a fordított CARNOT-ciklus alapján: COP e = T e /(T k -T e )= e Effektív (tényleges) értéke a kompresszorra, mérés alapján: COP eff = eff = Q o /P eff =f(t e, T k ) Ahol: Q o - tényleges hűtőteljesítmény; P eff effektív (hajtó) teljesítményigény. A z effektív és az elméleti érték hányadosa a kompresszor ún. exergy hatékonysága. Megmutatja: mennyivel lehet még a folyamatot elméletileg javítani! A COP a hűtőberendezésre is számítható!

3 ENERGIAMEGTAKARÍTÁS A KOMPRESSZOROKNÁL A HŰTŐGÉP ÜZEME, MEGOLDÁSOK ELVE A hűtőgép egy dinamikusan működő rendszer, azaz üzeme a belső (pl. a részegységek típusa és mérete), és a külső (pl. a termék hőmérséklete, a terem relatív páratartalma, az időjárási viszonyok) tényezői szerint időben változó teljesítményű rendszer. Ez azt jelenti, hogy a teljesítmény jellemzők, ezen belül, az energiaigény is pillanatról-pillanatra változik. A belső és külső jellemzők alapján meghatározható a hűtőgép pillanatnyi munkapontja, ahol az egyes részegységek egymással összhangban működnek, és a teljesítményjellemzők, így a COP is, ennek megfelelően alakulnak. A fenti, és a továbbiakban vizsgált valamennyi esetben is az energia-megtakarítás elve: a COP értékének növelése. A továbbiakban a részegységek hatását külön-külön elemezzük. ENERGIAMEGTAKARÍTÁSI MEGOLDÁSOK A KOMPRESSZORNÁL - A kompresszor típusának helyes megválasztása (ld. 1. előadás teljes anyaga) - Az alkalmazott hűtőközeg fajtája (ld. 1. előadás 3. dia) - A hűtőgépek egyedi vagy központi (pl. csoportaggregátként ) való elhelyezése - Egyfokozatú-, kétfokozatú-, kaszkád-kapcsolású- vagy economiser- rendszer - A kompresszorok hajtógépének típusa (pl. villamos vagy gázmotor) -A kompresszor (ok) hűtőteljesítményének szabályozása (ld. 3. előadás)

4 EGY- ÉS KÉTFOKOZATÚ HŰTÉSI RENDSZEREK HŰTŐKOMPRESSZOROK ALKALMAZÁSÁNAK HŐMÉRSÉKLET TARTOMÁNYAI Klimakompresszorok: T e = o C; Hűtőkompresszorok: T e = o C; Mélyhűtő kompresszorok: T e = < - 25 o C. A kompresszort a névleges hőmérséklete körül üzemeltessék! HŰTŐKOMPRESSZOROK KIVÁLASZTÁSA A hűtőkompresszor típusát, alapvetően, a fenti hőmérséklettartomány alapján választjuk ki. Pl. dugattyús kompresszorokat mélyhűtő fokozatban ne alkalmazzunk, mert a szállítási tényezőjük nagyon alacsony. A kompresszor méretét a hűtőteljesítmény igény (Q o ), az elpárologtatási (T e ) és a várható kondenzációs hőmérséklet (T k ), valamint a teremben szükséges relatív páratartalom alapján határozzuk meg. KÉTFOKOZATÚ HŰTÉSI RENDSZEREK HŰTŐKOMPRESSZORAI ÉS KAPCSOLÁSUK Mélyhűtő fokozatban a hűtést két fokozatban célszerű megoldani. A két fokozat megoldható: egy ún. kétfokozatú hűtőkompresszorral vagy két egyfokozatú hűtőkompresszor sorba kapcsolásával. Ez történhet: economiser (ld. 1. előadás, 4. dia), kaszkád (a felső fokozat elpárologtatója az alsó fokozat kondenzátora), vagy fokozati hűtős (ld. 1. előadás 7. dia) rendszerben. Az ALSÓ és FELSŐ fokozatok közötti közbülső nyomást: a p f =(p k,f. p e,a ) 1/2 összefüggés adja meg. Az ehhez tartozó hőmérséklet lesz a FELSŐ fokozat elpárologtatási, és az ALSÓ fokozat kondenzációs hőmérséklete. Nagy teljesítményt több kompresszorral elégítünk ki. Ezeket párhuzamosan kapcsolva ún. csoportaggregátot kapunk.

5 CSOPORTAGGREGÁT CSOPORTAGGREGÁT FOGALMA A hűtéstechnikában azokat a gépeket tekintik csoportaggregátnak, amelyek több azonos vagy különböző teljesítményű kompresszort párhuzamos kapcsolásban, kaszkád teljesítmény szabályozás alapján működtetnek. A szabályozás alapja általában a közösített szívócsőben uralkodó nyomás. A szabályozáshoz szabályozó elem és szoftver áll rendelkezésre. Létezik egyszintű pl. csak hűtésre vagy csak fagyasztásra alkalmas gép, de található ún. Duál rendszerű aggregát is, amikor a gép mindkét hűtési tartomány igényeit képes kielégíteni. CSOPORTAGGREGÁT ELŐNYEI - Nagyon sok hűtőtér kapcsolódhat egyetlen csoportaggregátra. -Az egyik kompresszor meghibásodása esetén, a közösített hálózat miatt, a hibás kompresszor áthidalható, a többi pótolja a javítás idejére. - Azonos kompresszorok esetén csak egyfajtát kell raktáron tartani, a szabályozás és a kapcsolószekrény is azonos elemekből áll. - Kevesebb számú és nagyobb egységteljesítményű gép = jobb energia hatékonyság, kevesebb meddőáram termelés, olcsóbb elektromos hálózat. Különféle energiavisszanyerési megoldással (ld. pl. 8. dia) szerelhető.

6 ENERGIAMEGTAKARÍTÁS AZ ELPÁROLOGTATÓKNÁL A MEGOLDÁS ELVE Elpárologtatónál a megoldás: az elpárologtatatási hőmérséklet (T e ) növelése. Mivel a hűtött termék hőmérséklete (T t ) előírás, ezért a cél a T e = (T t -T e ) - az ún. elszívási hőmérséklet különbség csökkentése (pl o C-ról 2-3 o C-ra). Ez a hőcserélő (k. A) értékének növelésével valósítható meg. Itt: k a hőcserélő (elpárologtató) ún. hőátszármaztatási tényezője, míg A a hőcserélő (elpárologtató) felülete. Utóbbi növelése természetesen költséggel jár (eldöntéséhez költségelemzés kell.) JAVASOLT MEGOLDÁSOK - A hőcserélő típusának helyes megválasztása (pl. lemezes hőcserélőnél k nagyobb) - A hőcserélő helyes méretezése (pl. nagyobb áramlási sebességnél k nagyobb) - A közvetítőközeg helyes megválasztása (pl. PCM alkalmazása) - A hőcserélő leolvasztása (déreltávolítás) (ld. 2. előadás 5. dia) - A hőcserélő belső és külső felületének tisztítása (ld. 2. előadás 6. dia)

7 ENERGIAMEGTAKARÍTÁS A KONDENZÁTOROKNÁL A MEGOLDÁS ELVE Az elméleti - COP képlete (ld. 2. dia) alapján látható, hogy a megoldás: a T k csökkentése. Ezzel egyenértékű a kondenzációs nyomás (p k ) csökkentése. Szokás a (T k -T e ) érték csökkentéséről beszélni, de a T e növelésével az előző dián foglalkoztunk, és itt állandónak tekintjük. JAVASOLT MEGOLDÁSOK A kondenzátor típusának helyes megválasztása (ld. 2. előadás 7. dia) A léghűtéses felépítése és szabályozása egyszerűbb. A vízhűtéses függ a vízfogyasztástól (víz-visszahűtő ), (víz-és csatornadíj) Az evaporatív közepes és nagyüzemi hűtésnél ajánlott - Az elpárologtatóknál leírtak szerint a kondenzátor (k.a) értékének növelése - A kondenzátor üzemének szabályozása a környezeti (pl. időjárási) jellemzőktől függően (ld. 2. előadás 8. dia) A ventilátorok fordulatszámának szabályozása (pl. frekvenciaváltóval ) A kondenzációs nyomás alapján a ventilátorok kikapcsolása A kondenzációs nyomás alapján egyes fokozatok kikapcsolása Légkondenzátoroknál a téli-nyári üzem szabályozása A vízadagolás szabályozása, fagyvédelem

8 lg(p) HŐVISSZANYERÉS A KONDENZÁTORNÁL T k 2 T e 1 2 A HŐVISSZANYERÉS ELVE A kondenzátorban leadott hő egy része visszanyerhető, és ezzel használati meleg víz vagy fűtővíz állítható elő. A kondenzátorban történő hő-leadás három részre osztható (ld. baloldali ábra): (2-2 ) gázhűtés; (2-3 ) kondenzáció; (3-3) utóhűtés. A hőcserét a jobboldali ábra mutatja. Mivel a kondenzációs hőmérséklet: T k = (30-35 o C) körül van, ha magasabb hőmérsékletű (pl. 60 o C feletti) vizet akarunk nyerni, hőhasznosításra csak a gázhűtés során leadott hőt, valamint a kondenzációs hő egy részét (az összes hő kb %-át) lehet felhasználni. Ugyanakkor a jobboldali ábrából látható, hogy ellenáram h esetén a kondenzációs hőmérsékletnél magasabb hőmérsékletű (T v,ki >T k ) víz is előállítható. Kritikus, hogy (T 2 -T v,2 ) megfelelően nagy legyen. T T 2 T v,ki T 2 T k T 3 T v,2 A T 3 T v,be

9 HŐVISSZANYERÉS ESZKÖZEI, FORRÁSAI HŐSZIVATTYÚ (HEAT PUMP) A hőszivattyú olyan berendezés, mely arra szolgál, hogy az alacsonyabb hőmérsékletű (T < 40 o C) környezetből hőt vonjon ki és azt magasabb hőmérsékletű helyre szállítsa. A hőszivattyú elvileg olyan hűtőgép, melynél nem a hideg oldalon elvont, hanem a meleg oldalon leadott hőt hasznosítják. Leggazdaságosabb a használatuk, ha egyidejűleg hűtési és fűtési igényeket elégítenek ki, pl. hűtővíz, használati és/vagy technológiai meleg (ill. forró) víz, és fűtővíz egyidejű előállítására alkalmazzák őket. HŐCSŐ (HEAT PIPE) A hőcső egy - mindkét végén - hermetikusan lezárt, (általában) vákuum alatt álló cső, amelyben valamilyen folyadék (esetleg gáz) található. A függőlegesen vagy ferdén elhelyezett hőcső alján összegyűlt közeg a környezeti hő hatására felmelegszik (ill. elpárolog) és sűrűsége lecsökken, ezáltal a cső felső végébe áramlik, azaz a hőt oda szállítja, ahol az elvonható, pl. a hőszivattyú elpárologtatójában a hűtőközegnek átadható. Az így lehűlt (ill. lekondenzálódott) közeg sűrűsége megnő és visszaáramlik a cső aljára, ahol ismét felhasználható. Ha a hőforrás anyaga szilárd (pl. talaj, vagy élelmiszer) a hő gyors vezetésére alkalmas és alkalmazása különösen ajánlható.

10 HIDEGENERGIA TÁROLÁSA, CSÚCSIGÉNY KIELÉGÍTÉSE HIDEGENERGIA TÁROLÓ (JÉGAKKUMULÁTOR) Az üzemekben a hűtési igény megoszlása nem egyenletes, időnként csúcsigények jelentkeznek. Célszerű, ha a csúcsigények kielégítését hidegenergia tárolókból végzik. A hidegenergia tárolása a Frisbee 7. előadás 10. és 12. diáján említett ún. fázisváltó anyagokkal (PCM-ek) történik. Tulajdonképpen ilyen anyag a jég is (bár a PCM-ek közé más anyagokat sorolnak), és annak előállítására és tárolására használt berendezés a jégakkumulátor. A hűtési csúcsigények kielégítése ilyenkor a jég felolvasztásával, ún. jeges vízzel történik. Jégakkumulátor (vagy más hidegenergia tároló) alkalmazásával kisebb teljesítményű (az átlagos hűtőteljesítmény - igényre választott) hűtőgépe(ke)t alkalmazhatunk, amelyek a csúcsigények közötti időszakokban jeget készítenek, amit azután a jégakkumulátor tárol. Így kisebb hűtőgép alkalmazható, de az energia mennyisége nem csökken. Ugyanakkor az előállítás költsége csökkenhet, ha olyankor készítünk jeget (pl. éjszaka), amikor az áram ára alacsonyabb. Hasonlóképpen, a kedvező környezeti feltételek is felhasználhatók az energiafelhasználás csökkentésére, pl. hidegebb időjárásnál a kondenzátor hűtésénél energia takarítható meg (ld. 5. dia)

11 HŐSZIGETELÉS, VÁKUUM HŐSZIGETELŐ PANEL HŐSZIGETELÉS ALKALMAZÁSA A HŰTÉSBEN A hőszigetelés alkalmazása egyrészt csökkenti az ún. transzmissziós hőterhelést, másrészt megakadályozza a páralecsapódást, a csöpögő víz és a deresedés kialakulását. Ezek csökkentik a gép hűtőteljesítmény igényét. Ezentúl - a munkabiztonság mellett - szerepük van az elemek helyes működésében is. Az alábbi helyeken alkalmaznak hőszigetelést: hűtőbútorok, hűtő- és fagyasztókamrák, hűtő- és fagyasztóalagutak, hűtőkonténerek és hűtőjárművek falai, továbbá a hűtőgépek és vezetékeik, valamint szabályozási pontjaik. A hűtőgépek szigetelése alapvetően a hidegoldalt, az adagolószelep és a kompresszor szívócsonkja közötti elemeket érinti. VÁKUUM HŐSZIGETELŐ PANEL A hűtéstechnikában szigetelőanyagként legelterjedtebben műanyag habból (polifoam, poliuretán, hungarocell) készült előre gyártott elemeket (lemezeket, csöveket, héjakat) használnak. Ezek hővezetési tényezője: k = 0,024 W/mK körül van. A hűtőbútorok fokozott energetikai követelményei miatt (ld. a következő dia) egyre elterjedtebben alkalmazzák a vákuum hőszigetelő paneleket (Vacuum Insulated Panel, VIP) a hűtéstechnikában is. Ennél egy szilárd magot gáztömör lemezek zárnak körül, amelyből a gázokat kiszívják. Hővezetési tényezőjük: k = 0,007 W/mK körül van.

12 HŰTŐSZEKRÉNY ENERGETIKAI ENERGIACÍMKE JELÖLÉSE ÉS LCA JOGSZABÁLYI HÁTTÉR Mivel az energiafogyasztás jelentős része lakossági felhasználásból származik, az EU 2005-ben kibocsátotta az Energia-használó (Háztartási) Termékek Direktíváját (2005/32/EC), amit a 2009/125/EC direktívában jelentősen módosított. A háztartási hűtőberendezésekre vonatkozó rendelkezéseket az EC(2010) 6481 tartalmazza. A kereskedelmi berendezésekre ennek megfelelő rendelkezés jelenleg nincs. A fenti jogszabály új energiacímkézési szabványt vezetett be. A z energiacímkét az ábra mutatja. ENERGIAOSZTÁLYOK, ENERGIAHATÉKONYSÁGI INDEX (EEI) Az energiacímkén különböző színek jelzik az energiaosztályokat. A fent említett jogszabály létrehozta az A+++ - osztályt, betiltotta az A, B, C, D osztályokat és szigorította az A+ - osztály EEI (Energy Efficiency Index) értékét. Előrejelzések szerint 2014-re többnyire az A++ és A+++ - osztályú hűtőgépek kerülnek a piacra. Az ezekre vonatkozó EEI értékek már csak a VIP (vákuumszigetelő panelek) vagy mágneses hűtő alkalmazásával érhetők el. ÉLETCIKLUS ÉRTÉKELÉS (LIFE CYCLE ASSESSMENT, LCA) Esettanulmány:

Előadó: Varga Péter Varga Péter

Előadó: Varga Péter Varga Péter Abszorpciós folyadékhűtők Abszorpciós folyadékhűtők alkalmazási lehetőségei alkalmazási lehetőségei a termálvizeink világában a termálvizeink világában Előadó: Varga Péter Varga Péter ABSZORPCIÓS FOLYADÉKHŰTŐ

Részletesebben

Hőszivattyús rendszerek

Hőszivattyús rendszerek Hőszivattyús rendszerek A hőszivattyúk Hőforrások lehetőségei Alapvetően háromféle környezeti közeg: Levegő Talaj (talajkollektor, talajszonda) Talajvíz (fúrt kút) Egyéb lehetőségek, speciális adottságok

Részletesebben

CDP 75/125/165 légcsatornázható légszárítók

CDP 75/125/165 légcsatornázható légszárítók CDP 75/125/165 légcsatornázható légszárítók 17:22 IRVENT Tel/Fax: [94] -48 Tel/Fax: [52] 422-64 CDP 75 légcsatornázható légszárító CDP 75 típusú légcsatornázható légszárító nagyobb magán- és közületi uszodákban,

Részletesebben

Hőszivattyúk - kompresszor technológiák Január 25. Lurdy Ház

Hőszivattyúk - kompresszor technológiák Január 25. Lurdy Ház Hőszivattyúk - kompresszor technológiák 2017. Január 25. Lurdy Ház Tartalom Hőszivattyú felhasználások Fűtős kompresszor típusok Elérhető kompresszor típusok áttekintése kompresszor hatásfoka Minél kisebb

Részletesebben

TOP SECRET SECRET INTERNAL USE ONLY PUBLIC. Applied berendezések. Dealer Konferencia 2013 Zelenka Péter

TOP SECRET SECRET INTERNAL USE ONLY PUBLIC. Applied berendezések. Dealer Konferencia 2013 Zelenka Péter TOP SECRET SECRET INTERNAL USE ONLY PUBLIC Applied berendezések Dealer Konferencia 2013 Zelenka Péter Applied berendezések TARTALOMJEGYZÉK Bemutatás Termékek: Folyadékhűtők Légkezelő berendezések Fan coil

Részletesebben

CDP 35/45/65 falra szerelhetõ légszárítók

CDP 35/45/65 falra szerelhetõ légszárítók CDP 35/45/65 falra szerelhetõ légszárítók Nyugat-Dunántúli Iroda 17:2 IRVENT 9700 Szombathely, Zanati út 4. Tel/Fax: [94] 333-483 Kelet-Magyarországi Iroda 4026 Debrecen, Irinyi u. 20. Tel/Fax: [52] 422-643

Részletesebben

HŰTÉSTECHNIKA ALAPJAI 1. ELŐADÁS KOMPRESSZOROS HŰTŐGÉPEK MŰKÖDÉSE, KOMPRESSZORAI

HŰTÉSTECHNIKA ALAPJAI 1. ELŐADÁS KOMPRESSZOROS HŰTŐGÉPEK MŰKÖDÉSE, KOMPRESSZORAI HŰTÉSTECHNIKA ALAPJAI 1. ELŐADÁS KOMPRESSZOROS HŰTŐGÉPEK MŰKÖDÉSE, KOMPRESSZOROS HŰTŐGÉP FŐ ELEMEI, MŰKÖDÉSE HŰTŐGÉP MŰKÖDÉSE, SZIMULÁCIÓ www.danfoss.com/hungary hűtéstechnika hűtéstechnikai ismeretek,

Részletesebben

CDP 35T/45T/65T falon át szerelhetõ légszárítók

CDP 35T/45T/65T falon át szerelhetõ légszárítók DP 35T/45T/65T falon át szerelhetõ légszárítók Nyugat-Dunántúli Iroda 17:12 IRVENT 9700 Szombathely, Zanati út 4. Tel/Fax: [94] 333-483 Kelet-Magyarországi Iroda 4026 Debrecen, Irinyi u. 20. Tel/Fax: [52]

Részletesebben

HŰTÉSTECHNIKA ALAPJAI

HŰTÉSTECHNIKA ALAPJAI HŰÉSECHNIKA ALAPJAI 5. ELŐADÁS A HŰŐGÉP- ELJESÍMÉNY ÉS A FELEZÉSI IDŐ MÉRÉSE/ SZÁMÍÁSA I. HŰŐGÉP-VIZSGÁLA CÉL Adott hőmérsékletű glikol + víz hűtőfolyadék előállítása során a kompresszor elméleti hűtőteljesítményének

Részletesebben

HKVSZ Konferencia. Kompakt méretű ipari hőszivattyúk ammónia hűtőközeggel Előadó: Tasnádi Gábor gabor.tasnadi@qplan.hu

HKVSZ Konferencia. Kompakt méretű ipari hőszivattyúk ammónia hűtőközeggel Előadó: Tasnádi Gábor gabor.tasnadi@qplan.hu HKVSZ Konferencia Kompakt méretű ipari hőszivattyúk ammónia hűtőközeggel Előadó: Tasnádi Gábor gabor.tasnadi@qplan.hu 1. A hűtőgép, mint hőszivattyú? 2. Paraméterek a hőszivattyúk üzemének jellemzésére

Részletesebben

TANTÁRGYI KÖVETELMÉNY Élelmiszeripari gépészmérnök szak, gépész szakirány, III. évf. I. félév. 2004/2005. tanév

TANTÁRGYI KÖVETELMÉNY Élelmiszeripari gépészmérnök szak, gépész szakirány, III. évf. I. félév. 2004/2005. tanév TANTÁRGYI KÖVETELMÉNY Élelmiszeripari gépészmérnök szak, gépész szakirány, III. évf. I. félév 2004/2005. tanév 1. TANTÁRGY CÍME: ALKALMAZOTT MŰSZAKI HŐTAN A TANTÁRGY KÓDJA: NEGT A113 KREDIT 4. 2+0 ELŐADÁS

Részletesebben

R744 (CO2) mint hűtőközeg alapok és megfontolások

R744 (CO2) mint hűtőközeg alapok és megfontolások R744 (CO2) mint hűtőközeg alapok és megfontolások 1. rész A CO2 hűtőközegként alacsony üvegházhatást ígér, de alkalmazása új megoldásokat és megfontolásokat igényel. Szerző: Emerson Climate Technologies

Részletesebben

Magyarország kereskedelmi áruházai

Magyarország kereskedelmi áruházai Kaszkád hőtéstechnikai rendszer és hıszivattyús főtési-hőtési rendszer együttmőködése Magyarország kereskedelmi áruházai A B C D E F G H I J össz db m2 átlag össz m2 Diszkont áruházak 190 83 153 65 1500

Részletesebben

ALKALMAZOTT MŰSZAKI HŐTAN

ALKALMAZOTT MŰSZAKI HŐTAN TÁMOP-4.1.1.F-14/1/KONV-2015-0006 Duális és moduláris képzésfejlesztés ALKALMAZOTT MŰSZAKI HŐTAN Prof. Dr. Keszthelyi-Szabó Gábor TÁMOP-4.1.1.F-14/1/KONV-2015-0006 Duális és moduláris képzésfejlesztés

Részletesebben

Hogyan mûködik? Mi a hõcsõ?

Hogyan mûködik? Mi a hõcsõ? Mi a hõcsõ? olyan berendezés, amellyel hõ közvetíthetõ egyik helyrõl a másikra részben folyadékkal telt, légmentesen lezárt csõ ugyanolyan hõmérséklet-különbség mellett 000-szer nagyobb hõmennyiség átadására

Részletesebben

Lemezeshőcserélő mérés

Lemezeshőcserélő mérés BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM GÉPÉSZMÉRNÖKI KAR Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék Lemezeshőcserélő mérés Hallgatói mérési segédlet Budapest, 2014 1. A hőcserélők típusai

Részletesebben

NEMZETI KLÍMAVÉDELMI HATÓSÁG KEHOP KLÍMAGÁZ ADATBÁZIS KIDOLGOZÁSÁHOZ KAPCSOLÓDÓ MÓDSZERTAN- ÉS KAPACITÁSFEJLESZTÉS 2017.

NEMZETI KLÍMAVÉDELMI HATÓSÁG KEHOP KLÍMAGÁZ ADATBÁZIS KIDOLGOZÁSÁHOZ KAPCSOLÓDÓ MÓDSZERTAN- ÉS KAPACITÁSFEJLESZTÉS 2017. NEMZETI KLÍMAVÉDELMI HATÓSÁG KEHOP-1.1.0-15-2016-00004 KLÍMAGÁZ ADATBÁZIS KIDOLGOZÁSÁHOZ KAPCSOLÓDÓ MÓDSZERTAN- ÉS KAPACITÁSFEJLESZTÉS 2017. A jövő alacsony GWP-jű hűtőközegei F-Gáz Felhasználás kontroll

Részletesebben

HŰTÉSTECHNIKA ALAPJAI 3. ELŐADÁS KOMPRESSZOROS HŰTŐGÉPEK SZABÁLYOZÓ, VÉDELMI, ÉS KIEGÉSZÍTŐ ELEMEI

HŰTÉSTECHNIKA ALAPJAI 3. ELŐADÁS KOMPRESSZOROS HŰTŐGÉPEK SZABÁLYOZÓ, VÉDELMI, ÉS KIEGÉSZÍTŐ ELEMEI HŰTÉSTECHNIKA ALAPJAI 3. ELŐADÁS KOMPRESSZOROS HŰTŐGÉPEK SZABÁLYOZÓ, VÉDELMI, ÉS KIEGÉSZÍTŐ KERESKEDELMI HŰTŐ SZABÁLYOZÁSI RENDSZERE A fagyasztó elpárologtató; B hűtő elpárologtató; C kompresszor; D kondenzátor;

Részletesebben

Két szóból kihoztuk a legjobbat... Altherma hibrid

Két szóból kihoztuk a legjobbat... Altherma hibrid Két szóból kihoztuk a legjobbat... Altherma hibrid Elromlott a gázkazánom és gyorsan ki kell cserélnem Az ügyfelek elvárásai szeretnék hőszivattyút használni, de azt hallottam, hogy nem lenne hatékony

Részletesebben

Levegős hőszivattyúk alkalmazása. Tóth István

Levegős hőszivattyúk alkalmazása. Tóth István Levegős hőszivattyúk alkalmazása Tóth István VRF - Midea V5X Áttekintés ESEER = EER(100%) 0.03 + EER(75%) 0.33 + EER(50%) 0.41 + EER(25%) 0.23. Egy egység teljesítménye: 22HP Összesen: akár 88HP (246,4

Részletesebben

Hűtőkészülékek. Hűtőkészülékek

Hűtőkészülékek. Hűtőkészülékek Hűtőkészülékek Hűtőkészülékek 2008 E g y a j t ó s h ű t ő s z e k r é n y e k MP 13 SA Energiaosztály A 40 dba 0,4 kwh 130 l Méret: 84,5 x 54,5 x 55,8 cm MP 16 SA Energiaosztály A 40 dba 0,45 kwh 102

Részletesebben

HŰTÉSTECHNIKA ALAPJAI 0. ELŐADÁS

HŰTÉSTECHNIKA ALAPJAI 0. ELŐADÁS HŰTÉSTECHNIKA ALAPJAI 0. ELŐADÁS HŰTŐGÉPEK FŐ ELEMEI, MŰKÖDÉSI ELVE, FŐ SZERKEZETI RÉSZEK, MŰKÖDÉSI ELV 1 HIDEG HŐCSERÉLŐ (ELPÁROLOGTATÓ) Itt történik a hűtés, a hő környezetből való elvonása, amit a hűtőközeg

Részletesebben

A HATÉKONYSÁG. Ecodesign-irányelvek a nagyobb környezettudatosság érdekében

A HATÉKONYSÁG. Ecodesign-irányelvek a nagyobb környezettudatosság érdekében HTÉKONYSÁG NYER Ecodesign-irányelvek a nagyobb környezettudatosság érdekében 20%... több megújuló energia... kevesebb elsődleges energiafelhasználás... kisebb CO 2 -kibocsátás z Európai Unió magas célokat

Részletesebben

Komfortos fürdőzés egész évben

Komfortos fürdőzés egész évben Komfortos fürdőzés egész évben A szabályzott belső légállapot egy fontos tényező különösen a medenceterekben, ahol a magas relatív páratartalom és a kondenzáció előfordulása csökkentheti a felhasználók

Részletesebben

Belső energia, hőmennyiség, munka Hőtan főtételei

Belső energia, hőmennyiség, munka Hőtan főtételei Belső energia, hőmennyiség, munka Hőtan főtételei Ideális gázok részecske-modellje (kinetikus gázmodell) Az ideális gáz apró pontszerű részecskékből áll, amelyek állandó, rendezetlen mozgásban vannak.

Részletesebben

Komfort hűtések egyes műszaki, tervezési kérdései I. Klímaberendezések, folyadékhűtők hűtéstechnikai jellemzői

Komfort hűtések egyes műszaki, tervezési kérdései I. Klímaberendezések, folyadékhűtők hűtéstechnikai jellemzői Komfort hűtések egyes műszaki, tervezési kérdései I. Klímaberendezések, folyadékhűtők hűtéstechnikai jellemzői I/1.Hűtőkörfolyamanatok klímaberendezésekben Alapfogalmak Hűtőközegek T-s diagrammja Fizikai

Részletesebben

HATÁSFOKOK. Elhanyagoljuk a sugárzási veszteséget és a tökéletlen égést és a további lehetséges veszteségeket.

HATÁSFOKOK. Elhanyagoljuk a sugárzási veszteséget és a tökéletlen égést és a további lehetséges veszteségeket. HATÁSFOKOK Tüzeléstechnikai hatásfok: Az égő üzeme közben, névleges teljesítményen értelmezett hatásfok; a veszteséget az égéstermékkel távozó energia jelenti: tü égéstermék bevezetett Elhanyagoljuk a

Részletesebben

Legújabb műszaki megoldások napkollektoros használati meleg víz termeléshez. Sajti Miklós Ügyvezető +36 20 2086 936 info@soltec.hu www.soltec.

Legújabb műszaki megoldások napkollektoros használati meleg víz termeléshez. Sajti Miklós Ügyvezető +36 20 2086 936 info@soltec.hu www.soltec. Legújabb műszaki megoldások napkollektoros használati meleg víz termeléshez Sajti Miklós Ügyvezető +36 20 2086 936 info@soltec.hu www.soltec.hu Főbb pontok Az 811..813/2013 EU direktíva hatásai az épületgépészeti

Részletesebben

GREE VERSATI II ECONOMY PLUS

GREE VERSATI II ECONOMY PLUS MI AZ A VERSATI? Manapság az emberek egyre nagyobb figyelmet fordítanak a fűtési költségek csökkentésére valamint a környezetvédelemre. A hagyományos fűtési rendszereknek magas az üzemeltetési költsége

Részletesebben

MELLÉKLETEK. a következőhöz: A BIZOTTSÁG JELENTÉSE

MELLÉKLETEK. a következőhöz: A BIZOTTSÁG JELENTÉSE EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2017.8.4. C(2017) 5230 final ANNEXES 1 to 2 MELLÉKLETEK a következőhöz: A BIZOTTSÁG JELENTÉSE a magas globális felmelegedési potenciállal rendelkező fluorozott szénhidrogének

Részletesebben

Adszorpciós hűtő prezentáció

Adszorpciós hűtő prezentáció prezentáció vel a környezettudatos energiafelhasználásért Bevezetés Klímaváltozás hatása az jégsapkára 1979-2005 A jégsapka felelős a klíma egyensúly fentartásáért NASA szatellit képe az északi jégsapkáról

Részletesebben

2.4 A VNR 100 M és VNR 200 B puffer tárolók bemutatása

2.4 A VNR 100 M és VNR 200 B puffer tárolók bemutatása 2.4 A VNR 100 M és VNR 200 B puffer tárolók bemutatása VNR 100 M puffer VNR 200 B puffer Típusáttekintés Termék Rendelési szám VNR 100 M 0010021454 VNR 200 B 0010021455 Alkalmazási lehetőségek A VNR 100

Részletesebben

HŐSZIVATTYÚK AEROGOR ECO INVERTER

HŐSZIVATTYÚK AEROGOR ECO INVERTER HŐSZIVATTYÚK AEROGOR ECO INVERTER FEJLETT INVERTERES TECHNOLÓGIA. Aerogor ECO Inverter Az új DC Inverter szabályzású Gorenje hőszivattyúk magas hatásfokkal, környezetbarát módon és költséghatékonyan biztosítják

Részletesebben

LEVEGŐ VÍZ HŐSZIVATTYÚ

LEVEGŐ VÍZ HŐSZIVATTYÚ LEVEGŐ VÍZ HŐSZIVATTYÚ LEVEGŐ VÍZ HŐSZIVATTYÚ Működése és felépítésük Környezet védelem Energetikai jellemzők Minősítés EU-ban Újdonság: Therma-V Mono R32 Kiválasztás elvek Alkalmazás Működés Felépítés

Részletesebben

Tüzelőanyagok fejlődése

Tüzelőanyagok fejlődése 1 Mivel fűtsünk? 2 Tüzelőanyagok fejlődése Az emberiség nehezen tud megszabadulni attól a megoldástól, hogy valamilyen tüzelőanyag égetésével melegítse a lakhelyét! ősember a barlangban rőzsét tüzel 3

Részletesebben

Lakossági. Hatékony és takarékos. Oldalfali készülékek

Lakossági. Hatékony és takarékos. Oldalfali készülékek Lakossági Oldalfali készülékek Hatékony és takarékos A Daikin oldalfali készülékeivel modern, gazdaságos és hatékony módon lehet biztosítani a tavasz érzetét bármelyik helyiségben, éjjel-nappal, minden

Részletesebben

LUK SAVARIA KFT. Energetikai szakreferensi éves összefoglaló. Budapest, május

LUK SAVARIA KFT. Energetikai szakreferensi éves összefoglaló. Budapest, május LUK SAVARIA KFT. Energetikai szakreferensi éves összefoglaló 017 Budapest, 018. május ESZ-HU-017LUK BEVEZETÉS A 1/015. (V. 6.) Korm. Rendelet (az energiahatékonyságról szóló törvény végrehajtásáról) 7/A.

Részletesebben

Geotermikus hőszivattyú túlfűtő funkcióval Geopro SH. Élvezze a Föld melegét Geopro-val

Geotermikus hőszivattyú túlfűtő funkcióval Geopro SH. Élvezze a Föld melegét Geopro-val Geotermikus hőszivattyú túlfűtő funkcióval Geopro SH Élvezze a Föld melegét Geopro-val Környezetbarát hőenergia a talajból Mindannyian természetes környezetben élünk, és nagymértékben függünk tőle. Ezért

Részletesebben

Versenyző kódja: 18 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Szakma Kiváló Tanulója Verseny

Versenyző kódja: 18 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Szakma Kiváló Tanulója Verseny 34 582 05-2017 MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA Szakma Kiváló Tanulója Verseny Elődöntő ÍRÁSBELI FELADAT Szakképesítés: 34 582 05 SZVK rendelet száma: 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet : Épületgépészeti

Részletesebben

5kW, 6kW, 8kW, 10kW, 14kW, 16kW modell. Levegő-víz hőszivattyú. Kiválasztás, funkciók. 1 Fujitsugeneral Ltd. 2008 ATW Dimensioning

5kW, 6kW, 8kW, 10kW, 14kW, 16kW modell. Levegő-víz hőszivattyú. Kiválasztás, funkciók. 1 Fujitsugeneral Ltd. 2008 ATW Dimensioning 5kW, 6kW, 8kW, 10kW, 14kW, 16kW modell Levegő-víz hőszivattyú Kiválasztás, funkciók 1 2 Szükséges adatok - Milyen teljesítmény szükséges? Fűtés, melegvíz - Milyen teljesítmény áll rendelkezésemre? - Szükséges

Részletesebben

VILLANYBOJLEREK (VB) SZOLÁR TÁROLÓK (SOL) PUFFER TÁROLÓK (PE-PH) H Ô SZIVATTYÚS TÁROLÓK (HP)

VILLANYBOJLEREK (VB) SZOLÁR TÁROLÓK (SOL) PUFFER TÁROLÓK (PE-PH) H Ô SZIVATTYÚS TÁROLÓK (HP) E N E R G E T I K A I M E G O L D Á S O K INDIREKT, SZOLÁR ÉS HÛTÉSI TÁROLÓK VILLANYBOJLEREK (VB) SZOLÁR TÁROLÓK (SOL) PUFFER TÁROLÓK (PE-PH) H Ô SZIVATTYÚS TÁROLÓK (HP) Vara-FÉG Kft. 1139 Budapest, Fáy

Részletesebben

Energia hatékony nedves rendszerű fűtési és hűtési. Pe-Xa csövek alkalmazásával

Energia hatékony nedves rendszerű fűtési és hűtési. Pe-Xa csövek alkalmazásával Energia hatékony nedves rendszerű fűtési és hűtési rendszerek kizárólagos előnyei Pe-Xa csövek alkalmazásával Uponor PE-Xa rendszer Térhálósított polietilén cső épületgépészeti alkalmazásokhoz Az Uponor

Részletesebben

kompakt kompakt hővisszanyerő hőszivattyúval víz-víz folyadékhűtő és hőszivattyú Folyadékhűtő free cooling-galgal Elhasznált levegő elszívás Fisslevegő beszívás Hővisszanyerős szellőztető beépített hőszivattyús

Részletesebben

Hőszivattyú hőszivattyú kérdései

Hőszivattyú hőszivattyú kérdései Hőszivattyú hőszivattyú kérdései Mi is az a hőszivattyú? A hőszivattyú egy olyan eszköz, amely hőenergiát mozgat egyik helyről a másikra, a közvetítő közeg így lehűl, vagy felmelegszik. A hőenergiát elvonjuk

Részletesebben

FEHU-U uszodai légkezelők

FEHU-U uszodai légkezelők A légkezelés, klimatizálás különleges területei az uszodai alkalmazások. A magas páratartalmú közegek miatt a nedvességgel való gazdálkodás, a levegő szárítása, a rejtett hő visszanyerése nagyon fontos.

Részletesebben

EGYIDEJŰ FŰTÉS ÉS HŰTÉS OPTIMÁLIS ENERGIAHATÉKONYSÁG NAGY ÉPÜLETEKBEN 2012 / 13

EGYIDEJŰ FŰTÉS ÉS HŰTÉS OPTIMÁLIS ENERGIAHATÉKONYSÁG NAGY ÉPÜLETEKBEN 2012 / 13 FŰTÉS Iroda HŰTÉS Szerverszoba 2012 / 13 EGYIDEJŰ FŰTÉS ÉS HŰTÉS OPTIMÁLIS ENERGIAHATÉKONYSÁG NAGY ÉPÜLETEKBEN Bemutatjuk az új TOSHIBA SHRM rendszert Bemutatjuk az SHRM, Super Heat Recovery Multi rendszert,

Részletesebben

Fujitsu Waterstage levegős hőszivattyú

Fujitsu Waterstage levegős hőszivattyú Fujitsu Waterstage levegős hőszivattyú A Zöldparázs Kft megtervezi, és kivitelezi az Ön hőszivattyús rendszerét! A Fujitsu Waterstage márkanév alatt három különböző sorozatot gyárt: Komfort sorozat (Fujitsu

Részletesebben

AIRPOL PRM frekvenciaváltós csavarkompresszorok. Airpol PRM frekvenciaváltós csavarkompresszorok

AIRPOL PRM frekvenciaváltós csavarkompresszorok. Airpol PRM frekvenciaváltós csavarkompresszorok Airpol PRM frekvenciaváltós csavarkompresszorok Az Airpol PRM frekvenciaváltós csavarkompresszorok változtatható sebességű meghajtással rendelkeznek 50-100%-ig. Ha a sűrített levegő fogyasztás kevesebb,

Részletesebben

ÚJ AVANT Széria (RAS-077-167SKV-E5) Modern dizájn - Kifinomult megjelenés

ÚJ AVANT Széria (RAS-077-167SKV-E5) Modern dizájn - Kifinomult megjelenés ÚJ AVANT Széria (RAS-077-167SKV-E5) Modern dizájn - Kifinomult megjelenés Toshiba DC Hybrid Inverter Toshiba, az Inverter-technika feltalálója A Toshiba 1980-ban kifejlesztette az inverter-technológiát,

Részletesebben

Energiatakarékos villamos gépek helyzete és hatásuk a fejlődésre

Energiatakarékos villamos gépek helyzete és hatásuk a fejlődésre Energiatakarékos villamos gépek helyzete és hatásuk a fejlődésre IE1 IE2 IE3 EuP IEC 2011 2015 Az EU és a hatékonyság Az EU klíma-és energiapolitikájának alapvető elemei közé tartozik az energiahatékonyság

Részletesebben

Kompakt kültéri egységek hermetikus kompresszorokkal

Kompakt kültéri egységek hermetikus kompresszorokkal U Sorozat Kompakt kültéri egységek hermetikus kompresszorokkal Általános jellemzők: Normal hűtés teljesítmény: 0,9 kw - 26,7 kw élyhűtés teljesítmény: 0,6 kw - 12 kw Környezeti hőmérséklet tartomány: -

Részletesebben

Coldsteel Zafiro Ft HASZNÁLT. Fali hűtőgondola aggregát és ajtó nélkül

Coldsteel Zafiro Ft HASZNÁLT. Fali hűtőgondola aggregát és ajtó nélkül Coldsteel Zafiro 182 HASZNÁLT 790 000.-Ft Fali hűtőgondola aggregát és ajtó nélkül rozsdamentes acél kivitel (DIN 1.4301), ventilált hűtés, alsó tároló, belső LED világítás, étel ital és bor hűtésére,

Részletesebben

Összefoglalás az épület hőigénye: 29,04 kw a választott előremenő vízhőmérséklet: 35 fok fűtési energiaigény: 10205,0 kwh/év

Összefoglalás az épület hőigénye: 29,04 kw a választott előremenő vízhőmérséklet: 35 fok fűtési energiaigény: 10205,0 kwh/év Összefoglalás az épület hőigénye: 29,04 kw (lásd a részletes, helyiségenkénti hőigényszámítást, csatolva) a temperálási időszak hőigénye 321,78 kw a választott előremenő vízhőmérséklet: 35 fok (szükség

Részletesebben

ÖSSZEFOGLALÁS HŐTANI FOLYAMATOK

ÖSSZEFOGLALÁS HŐTANI FOLYAMATOK ÖSSZEFOGLALÁS HŐTANI FOLYAMATOK HŐTÁGULÁS lineáris (hosszanti) hőtágulási együttható felületi hőtágulási együttható megmutatja, hogy mennyivel változik meg a test hossza az eredeti hosszához képest, ha

Részletesebben

2009/2010. Mérnöktanár

2009/2010. Mérnöktanár Irányítástechnika Hőszivattyúk 2009/2010 Előadó: NÉMETH SZABOLCS Mérnöktanár 1 Bevezetés Egy embert nem taníthatsz meg semmire, csupán segíthetsz neki, hogy maga fedezze fel a dolgokat. (Galilei) 2 Hőszivattyúról

Részletesebben

A tételhez segédeszköz nem használható.

A tételhez segédeszköz nem használható. A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli központilag összeállított vizsga kérdései tartalmazzák: Általános épületgépészeti rendszerismereteit Légcsatornák, légtechnikai- és klímaberendezések felépítésének,

Részletesebben

BETON A fenntartható építés alapja. Hatékony energiagazdálkodás

BETON A fenntartható építés alapja. Hatékony energiagazdálkodás BETON A fenntartható építés alapja Hatékony energiagazdálkodás 1 / Hogyan segít a beton a hatékony energiagazdálkodásban? A fenntartható fejlődés eszméjének fontosságával a társadalom felelősen gondolkodó

Részletesebben

Egy részecske mozgási energiája: v 2 3 = k T, ahol T a gáz hőmérséklete Kelvinben 2 2 (k = 1, J/K Boltzmann-állandó) Tehát a gáz hőmérséklete

Egy részecske mozgási energiája: v 2 3 = k T, ahol T a gáz hőmérséklete Kelvinben 2 2 (k = 1, J/K Boltzmann-állandó) Tehát a gáz hőmérséklete Hőtan III. Ideális gázok részecske-modellje (kinetikus gázmodell) Az ideális gáz apró pontszerű részecskékből áll, amelyek állandó, rendezetlen mozgásban vannak. Rugalmasan ütköznek egymással és a tartály

Részletesebben

TU 7 NYOMÁSSZABÁLYZÓ ÁLLOMÁSOK ROBBANÁSVESZÉLYES TÉRSÉGÉNEK MEGHATÁROZÁSA ÉS BESOROLÁSA AZ MSZ EN 60079-10:2003 SZABVÁNY SZERINT.

TU 7 NYOMÁSSZABÁLYZÓ ÁLLOMÁSOK ROBBANÁSVESZÉLYES TÉRSÉGÉNEK MEGHATÁROZÁSA ÉS BESOROLÁSA AZ MSZ EN 60079-10:2003 SZABVÁNY SZERINT. TU 7 NYOMÁSSZABÁLYZÓ ÁLLOMÁSOK ROBBANÁSVESZÉLYES TÉRSÉGÉNEK MEGHATÁROZÁSA ÉS BESOROLÁSA AZ MSZ EN 60079-10:2003 SZABVÁNY SZERINT. Előterjesztette: Jóváhagyta: Doma Géza koordinációs főmérnök Posztós Endre

Részletesebben

FEHU-H kompakt álló légkezelők

FEHU-H kompakt álló légkezelők A FEHU-H egy kompakt levegő betápláló és elszívó készülék, keresztáramú lemezes hővisszanyerővel, meleg vizes fűtéssel és opcioként kérhető beépített hűtött vizes hűtő hőcserélővel. A készülék extrudált

Részletesebben

Versenyző kódja: 14 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Szakma Kiváló Tanulója Verseny

Versenyző kódja: 14 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Szakma Kiváló Tanulója Verseny 34 582 05-2016 MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA Szakma Kiváló Tanulója Verseny Elődöntő ÍRÁSBELI FELADAT Szakképesítés: 34 582 05 Hűtő-és légtechnikai rendszerszerelő SZVK rendelet száma: 27/2012. (VIII.

Részletesebben

8. ELŐADÁS ÚJSZERŰ HŰTÉSI ELJÁRÁSOK

8. ELŐADÁS ÚJSZERŰ HŰTÉSI ELJÁRÁSOK 8. ELŐADÁS ÚJSZERŰ HŰTÉSI ELJÁRÁSOK MÁGNESES HŰTÉS (MAGNETIC REFRIGERATION) MÁGNESES HŰTÉS ELVE A mágneses hűtés az ún. mágnes-kalorikus hatáson alapul, amely szerint: egyes anyagok mágneses térbe helyezve

Részletesebben

Buderus: A kombináció szabadsága

Buderus: A kombináció szabadsága Buderus: A kombináció szabadsága Az egyik leggyakrabban feltett kérdés: Tudunk-e más fûtôberendezéseket a rendszerbe illeszteni? A Buderus Logatherm hôszivattyúi a választás szabadságát kínálják: gyakorlatilag

Részletesebben

Coldsteel Zafiro Ft HASZNÁLT. Fali hűtőgondola aggregát és ajtó nélkül

Coldsteel Zafiro Ft HASZNÁLT. Fali hűtőgondola aggregát és ajtó nélkül Coldsteel Zafiro 182 HASZNÁLT 790 000.-Ft Fali hűtőgondola aggregát és ajtó nélkül rozsdamentes acél kivitel (DIN 1.4301), ventilált hűtés, alsó tároló, belső LED világítás, étel ital és bor hűtésére,

Részletesebben

ECL Comfort 300 + C 14 Csarnokfűtés légfűtő készülékekkel

ECL Comfort 300 + C 14 Csarnokfűtés légfűtő készülékekkel ECL Comfort 300 + C 14 Csarnokfűtés légfűtő készülékekkel Rendszer: Nagy légterek termo-ventilátoros fűtésének szabályozása. Állandó teremhőmérséklet az előremenő fűtővíz hőmérsékletének befolyásolásával.

Részletesebben

J03. HLRWZNa-M. Léghűtéses, hőszivattyús kivitelű folyadékhűtő, osztott. www.airtradecentre.com

J03. HLRWZNa-M. Léghűtéses, hőszivattyús kivitelű folyadékhűtő, osztott. www.airtradecentre.com 03 Léghűtéses, hőszivattyús kivitelű folyadékhűtő, osztott 537 HLRWZNa-M Léghűtéses hőszivattyús kivitelű folyadékhűtő fűtési melegvíz, vagy hűtési hideg víz előállítására, R0A hűtőközeggel, 7.5-. hűtőteljesítménnyel,

Részletesebben

CDP 40 USZODAI LÉGSZÁRÍTÓ. Felhasználási területek Beltéri medencék, magán vagy szállodai használatra Terápiás medencék Pezsgőfürdők Edzőtermek

CDP 40 USZODAI LÉGSZÁRÍTÓ. Felhasználási területek Beltéri medencék, magán vagy szállodai használatra Terápiás medencék Pezsgőfürdők Edzőtermek CDP 40 USZODAI LÉGSZÁRÍTÓ Funkció A CDP 40 egy energiatakarékos és csendes uszodai légszárító, mely a kondenzációs elvnek megfelelően működik. A beépített ventilátor egy szűrőn keresztül beszívja a párás

Részletesebben

Az Emerson Climate Technologies termékkínálatát és megoldásait a CO 2 rendszerek irányában bővíti

Az Emerson Climate Technologies termékkínálatát és megoldásait a CO 2 rendszerek irányában bővíti Az Emerson Climate Technologies termékkínálatát és megoldásait a CO 2 rendszerek irányában bővíti Válaszként az F-gáz szabályozás hűtőipart befolyásoló hatásaira az Emerson Climate Technologies új termékeket

Részletesebben

Energiahatékony gépészeti rendszerek

Energiahatékony gépészeti rendszerek Energiahatékony gépészeti rendszerek Benkő László okl. gépészmérnök épületgépész tervező épületenergetikai szakértő Az előadás mottója: A legjobb energiamegtakarítás az, amikor nem használunk fel energiát.

Részletesebben

FH - GH FH - GH. Légszárítók felületi hűtési rendszerekhez VÁLTOZATOK FŐBB OPCIÓS TARTOZÉKOK

FH - GH FH - GH. Légszárítók felületi hűtési rendszerekhez VÁLTOZATOK FŐBB OPCIÓS TARTOZÉKOK Légszárítók felületi hűtési rendszerekhez FH GH z FH és GH sorozatú légszárítók nagy teljesítményű egységek beépített vizes, fűtési-hűtési hőcserélővel kombinálva készülnek. z FH sorozat falra szerelhető,

Részletesebben

Háztartási hűtőgépek életciklus vizsgálata - Esettanulmány

Háztartási hűtőgépek életciklus vizsgálata - Esettanulmány Háztartási hűtőgépek életciklus vizsgálata - Esettanulmány Dr. Tóthné dr. Szita Klára Miskolci Egyetem regszita@gold.uni-miskolc.hu Főbb témakörök Az elemzés célja Miért a hűtőgép? Az Electrolux környezeti

Részletesebben

Danfoss Elektronikus Akadémia. EvoFlat Lakáshőközpont 1

Danfoss Elektronikus Akadémia. EvoFlat Lakáshőközpont 1 EvoFlat lakás-hőközpontok Danfoss Elektronikus Akadémia EvoFlat Lakáshőközpont 1 Tartalom: Alkalmazás, EvoFlat készülékek Szabályozási elvek HMV termelés Az EvoFlat lakáshőközpontok fő egységei Kiegészítő

Részletesebben

AZ ELŐRETOLT CSŐTÁMOGATÁS GYORS TELEPÍTÉST ÉS KONDENZÁCIÓ- MEGELŐZÉST TESZ LEHETŐVÉ AZ AF/ARMAFLEX -SZEL

AZ ELŐRETOLT CSŐTÁMOGATÁS GYORS TELEPÍTÉST ÉS KONDENZÁCIÓ- MEGELŐZÉST TESZ LEHETŐVÉ AZ AF/ARMAFLEX -SZEL Powered by TCPDF (www.tcpdf.org) Powered by TCPDF (www.tcpdf.org) AZ ELŐRETOLT CSŐTÁMOGATÁS GYORS TELEPÍTÉST ÉS KONDENZÁCIÓ- MEGELŐZÉST TESZ LEHETŐVÉ AZ AF/ARMAFLEX -SZEL Biztonságos Euroclass B/ L B,

Részletesebben

Magas hatásfokú légkezelő rendszerek kereskedelmi épületekhez

Magas hatásfokú légkezelő rendszerek kereskedelmi épületekhez A beltéri légminőség Magas hatásfokú légkezelő rendszerek kereskedelmi épületekhez Beépített hűtőkörös levegő-levegő hővisszanyerős légkezelők Mit is jelent a Beltéri Légminőség 1. a belélegzett levegő

Részletesebben

Hajdúnánás geotermia projekt lehetőség. Előzetes értékelés Hajdúnánás 2011. 09. 02.

Hajdúnánás geotermia projekt lehetőség. Előzetes értékelés Hajdúnánás 2011. 09. 02. Hajdúnánás geotermia projekt lehetőség Előzetes értékelés Hajdúnánás 2011. 09. 02. Hajdúnánástól kapott adatok a 114-es kútról Általános információk Geotermikus adatok Gázösszetétel Hiányzó adatok: Hő

Részletesebben

SPECIÁLIS TÁROLÓ. ÚJ szigetelés SZOLÁR ÉS FÛTÉSI PUFFERTÁROLÓ. PSM / PSF / PSR / PSRR 500 5000 Liter PZ/PZR/PZRR 500 1500 Liter

SPECIÁLIS TÁROLÓ. ÚJ szigetelés SZOLÁR ÉS FÛTÉSI PUFFERTÁROLÓ. PSM / PSF / PSR / PSRR 500 5000 Liter PZ/PZR/PZRR 500 1500 Liter SPEIÁLIS TÁROLÓ SZOLÁR ÉS ÛTÉSI PUERTÁROLÓ PSM / PS / PSR / PSRR 500 5000 Liter PZ/PZR/PZRR 500 1500 Liter Ú szigetelés PUERTÁROLÓ MINÔSÉG ÉS KÉNYELEM z E puffertárolók központi fûtési rendszerekben alkalmazhatók

Részletesebben

Klíma és légtechnika szakmai nap

Klíma és légtechnika szakmai nap Klíma és légtechnika szakmai nap Hővisszanyerők műszaki paraméterei és jelentésük Tóth István Zehnder Group Magyarországi Képviselet 12/8/2015 Zehnder és Paul hővisszanyerők lakásba, családi házba 2 08.12.2015

Részletesebben

Földgáztüzelésű abszorpciós hőszivattyú. Gas HP 35A

Földgáztüzelésű abszorpciós hőszivattyú. Gas HP 35A Földgáztüzelésű abszorpciós hőszivattyú Gas HP 35A Maximális energiamegtakarítás és csökkentett CO2-kibocsátás Remeha földgáztüzelésű abszorpciós hőszivattyú A Remeha termékpalettájában már évek óta az

Részletesebben

ELEKTROMOS TERMOVENTILÁTOROK

ELEKTROMOS TERMOVENTILÁTOROK ELEKTROMOS TERMOVENTILÁTOROK TARTALOMJEGYZÉK Alapadatok 3 Felépítés 4 Méretek 5 Műszaki adatok 5 Felszerelés 6 Szabályozás 8 Kapcsolási sémák 9 Légsebesség 9 Keverőelem 10 EL 2 ALAPADATOK EL Fűtőteljesítmény

Részletesebben

Daikin Sanicube és Hybridcube

Daikin Sanicube és Hybridcube Daikin Sanicube és Hybridcube Hőtároló és napkollektoros tárolótartály Túlnyomásos rendszer (-P) Nyomásmentes rendszer (-DB) Sanicube 328/14/0-P Nagy teljesítményű, 300 literes energiatároló használati

Részletesebben

versenyképes választás

versenyképes választás Vvégtelenül V versenyképes választás V Légcsatornába építhetõ szellõzõ rendszer Vento - Légcsatornába építhetõ szellõzõ rendszer végtelenül versenyképes választás A Vento légcsatornába építhetõ légkezelõ-

Részletesebben

Coldsteel Zafiro Ft HASZNÁLT. Fali hűtőgondola aggregát és ajtó nélkül

Coldsteel Zafiro Ft HASZNÁLT. Fali hűtőgondola aggregát és ajtó nélkül Coldsteel Zafiro 182 HASZNÁLT 890 000.-Ft Fali hűtőgondola aggregát és ajtó nélkül rozsdamentes acél kivitel (DIN 1.4301), ventilált hűtés, alsó tároló, belső LED világítás, étel ital és bor hűtésére,

Részletesebben

A hőszivattyú műszaki adatai

A hőszivattyú műszaki adatai Vaporline GWT40-H;GWT50-H;GWT75-H; Elfolyó termálvizek magas fűtési hőfokú hasznosítására R134A A hőszivattyú műszaki adatai Verzió száma: 1.3 2016. október 28. 1 Alkalmazható: 20 0 C-45 0 C hőfok közötti

Részletesebben

1a 1b 1c 2. Fűtésre és hűtésre használható, nagy hatásfokú radiátorok. Monoblokk rendszer

1a 1b 1c 2. Fűtésre és hűtésre használható, nagy hatásfokú radiátorok. Monoblokk rendszer Aquarea hőszivattyú termékcsalád 6 5 2 1b 3 4 1a 1c 1a 1b 1c 2 3 4 5 6 Monoblokk rendszer Split rendszer All in One rendszer Aquarea Heat Pump Manager (választható) Vezérlés okostelefonnal, táblagéppel

Részletesebben

HIWARM ÚJ GENERÁCIÓ OSZTOTT RENDSZERŰ MULTIFUNKCIÓS INVERTERES FOLYADÉKHŰTŐ ÉS HŐSZIVATTYÚ HŰTŐKÖRI FELÉPÍTÉS

HIWARM ÚJ GENERÁCIÓ OSZTOTT RENDSZERŰ MULTIFUNKCIÓS INVERTERES FOLYADÉKHŰTŐ ÉS HŐSZIVATTYÚ HŰTŐKÖRI FELÉPÍTÉS HIWARM ÚJ GENERÁCIÓ OSZTOTT RENDSZERŰ MULTIFUNKCIÓS INVERTERES FOLYADÉKHŰTŐ ÉS HŐSZIVATTYÚ 2012 HŰTŐKÖRI FELÉPÍTÉS Példa működési módra: TÉL fűtés / HMV készítés Példa működési módra: NYÁR hűtés + HMV

Részletesebben

VITOCAL 200-S Levegős hőszivattyú rendszerek, hatékonyságra hangolva

VITOCAL 200-S Levegős hőszivattyú rendszerek, hatékonyságra hangolva Kedvezményes csomagok Érvényes: 2012. aug. 31-ig VITOCAL 200-S Levegős hőszivattyú rendszerek, hatékonyságra hangolva M M A Vitocal 200-S műszaki jellemzői: Levegős hőszivattyú 4, 7, 10, és 13 kw-os névleges

Részletesebben

Sokkolók. Hűtés. Šokové zchlazovače Concept...200 Šokové zchlazovače Advance...201 Kabinové šokové zchlazovače...202

Sokkolók. Hűtés. Šokové zchlazovače Concept...200 Šokové zchlazovače Advance...201 Kabinové šokové zchlazovače...202 Hűtés Sokkolók Šokové zchlazovače Concept...200 Šokové zchlazovače Advance...201 Kabinové šokové zchlazovače...202 Hűtés és fagyasztás...78 ATM Sokkoló hűtők és fagyasztók...80 ATA Sokkoló hűtők és fagyasztók...81

Részletesebben

P I A C V E Z E T Ő I P A R I H Ő V I S S Z A N Y E R Ő S S Z E L L Ő Z T E T É S. NILAN VPM 120-560 Aktív hővisszanyerés és hűtés (levegő/levegő)

P I A C V E Z E T Ő I P A R I H Ő V I S S Z A N Y E R Ő S S Z E L L Ő Z T E T É S. NILAN VPM 120-560 Aktív hővisszanyerés és hűtés (levegő/levegő) P I A C V E Z E T Ő I P A R I H Ő V I S S Z A N Y E R Ő S S Z E L L Ő Z T E T É S NILAN VPM 120-560 Aktív hővisszanyerés és hűtés (levegő/levegő) NILAN VPM 120-560 Ipari hővisszanyerős szellőztető hűtéssel

Részletesebben

IV. Számpéldák. 2. Folyamatok, ipari üzemek Hunyadi Sándor

IV. Számpéldák. 2. Folyamatok, ipari üzemek Hunyadi Sándor A 2015. LVII-es energiahatékonysági törvényben meghatározott auditori és energetikai szakreferens vizsga felkészítő anyaga IV. Számpéldák 2. Folyamatok, ipari üzemek Hunyadi Sándor 2017. 2.1 Mérés, elszámolás,

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ. Háztartási Párátlanító MEACO 10L Kondenzációs

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ. Háztartási Párátlanító MEACO 10L Kondenzációs HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Háztartási Párátlanító MEACO 10L Kondenzációs BIZTONSÁGI ELŐIRÁSOK Használat előtt kérjük figyelmesen olvassa el a használati útmutatót FIGYELEM- A párátlanító kizárólag háztartási

Részletesebben

Üdvözöljük az IDM előadásán! Seite 1 idm-akademie 2017 WÄRMEPUMPEN AUS ÖSTERREICH.

Üdvözöljük az IDM előadásán! Seite 1 idm-akademie 2017 WÄRMEPUMPEN AUS ÖSTERREICH. Üdvözöljük az IDM előadásán! Seite 1 idm-akademie 2017 WÄRMEPUMPEN AUS ÖSTERREICH. Mit jelent az idm szó? i D M IDEA DEVELOPMENT MATREI Seite 2 idm-akademie 2017 WÄRMEPUMPEN AUS ÖSTERREICH. Hol van a gyár?

Részletesebben

Hőátviteli termékek. Kiegészítők. ... because temperature matters. ipari hűtés, mélyhűtés és légkondicionálás. Evaporatív kondenzátorok

Hőátviteli termékek. Kiegészítők. ... because temperature matters. ipari hűtés, mélyhűtés és légkondicionálás. Evaporatív kondenzátorok Nyitott hűtőtornyok Zárt rendszerű hűtőtornyok Evaporatív kondenzátorok Víztakarékos berendezések Jeges hidegtárolás Kiegészítők Hőátviteli termékek ipari hűtés, mélyhűtés és légkondicionálás... because

Részletesebben

A.S. Hungária Kft Budapest, Daróci út D ép. Tel: , Fax: Honlap:

A.S. Hungária Kft Budapest, Daróci út D ép. Tel: , Fax: Honlap: PÁRÁTLANÍTÁS AHOGY ÖN SZERETNÉ A Cotes C35 modulrendszerű berendezések az innovatív fejlesztésnek köszönhetően sokoldalúan alkalmaz-hatók 3-6 kg/óra párátlanító kapacitás igény esetén. MODULRENDSZERŰ FELÉPÍTÉS

Részletesebben

13:00 h IGAZI FELFRISSÜLÉS Itt az ideje ebédelni!

13:00 h IGAZI FELFRISSÜLÉS Itt az ideje ebédelni! 13:00 h IGAZI FELFRISSÜLÉS Itt az ideje ebédelni! Hűtők Szükség van egy hideg helyre meleg otthonunkban is. A Teka hűtők frissen tartják az ételeket, mert hatékonyan megőrzik tápanyag és vitamin tartalmukat.

Részletesebben

Tóth István gépészmérnök, közgazdász. Levegı-víz hıszivattyúk

Tóth István gépészmérnök, közgazdász. Levegı-víz hıszivattyúk Tóth István gépészmérnök, közgazdász Levegı-víz hıszivattyúk Levegő-víz hőszivattyúk Nem hőszivattyús üzemű folyadékhűtő, hanem fűtésre optimalizált gép, hűtés funkcióval vagy anélkül. Többféle változat:

Részletesebben

Az alacsony hőmérsékletű fűtési hálózatok előnyei, 4. Generációs távhőhálózatok. Távfűtés lehetséges jövője, néhány innovatív megoldás

Az alacsony hőmérsékletű fűtési hálózatok előnyei, 4. Generációs távhőhálózatok. Távfűtés lehetséges jövője, néhány innovatív megoldás Az alacsony hőmérsékletű fűtési hálózatok előnyei, 4. Generációs távhőhálózatok Előadó: Egyházi Zoltán okl.gm. (Dr. Oddgeir Gudmundsson) 2017.10.08 Távfűtés lehetséges jövője, néhány innovatív megoldás

Részletesebben

Geotermikus hőszivattyú Geopro GT. Élvezze a Föld melegét Geopro-val

Geotermikus hőszivattyú Geopro GT. Élvezze a Föld melegét Geopro-val Geotermikus hőszivattyú Geopro GT Élvezze a Föld melegét Geopro-val Környezetbarát hőenergia a talajból Mindannyian természetes környezetben élünk, és nagymértékben függünk tőle. Ezért kötelességünk, hogy

Részletesebben

LAF LAF 50 / 100 / 150. Mobil légszárítók. Kivitel. Beépített elektromos fűtőelem az E, -ES és E2S típusoknál. Csatlakozás.

LAF LAF 50 / 100 / 150. Mobil légszárítók. Kivitel. Beépített elektromos fűtőelem az E, -ES és E2S típusoknál. Csatlakozás. LAF 50 / 100 / 150 Mobil légszárítók A LAF légszárítók professzionális felhasználásra lettek kialakítva, ahol fontos követelmény a teljesítmény. A LAF légszárítók ezért megfelelőek új vagy vízkárosodást

Részletesebben

AZ ÉPÜLET FŰTÉS/HŰTÉS HATÉKONYSÁGÁNAK NÖVELÉSE FÖLDHŐVEL

AZ ÉPÜLET FŰTÉS/HŰTÉS HATÉKONYSÁGÁNAK NÖVELÉSE FÖLDHŐVEL Sümeghy Péter AZ ÉPÜLET FŰTÉS/HŰTÉS HATÉKONYSÁGÁNAK NÖVELÉSE FÖLDHŐVEL H-1172. Bp. Almásháza u. 121. Tel/Fax.: (1) 256-15-16 www.energotrade.hu energotrade@energotrade.hu Bevezetés A primer energiafelhasználás

Részletesebben