Összefoglaló: SCATT MX-02 Elektronikus találatjelző rendszer

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Összefoglaló: SCATT MX-02 Elektronikus találatjelző rendszer"

Átírás

1 1 Összefoglaló: SCATT MX-02 Elektronikus találatjelző rendszer Az új készülék alkalmazható éleslövészet esetén vagy szárazedzés keretein belül, teremben vagy nyitott lőtéren egyaránt. Írta Tony Chow Bevezetés Az elmúlt években az elektronikus találatjelző berendezések használata forradalmasította a sportlövészetben a testhelyzetek gyakorlását. Ezek a berendezések használatuk során hihetetlenül sok információval szolgálnak. Megmutatják egy sportlövő erősségeit és gyengébb oldalát is azáltal, hogy a fegyvertartás biztosságát, a célzás pontosságát és a fegyver elsütésének időzítését számszerű adatokkal támasztják alá. Így a sportlövő edzések nemcsak a hagyományos mederben folytathatók, hanem tudományos megközelítéssel is értelmezhetővé válnak az eredmények. A legnépszerűbb elektronikus találatjelző berendezések a RIKA, a Noptel és a ma már leggyakrabban használt SCATT rendszer. Minden, a piacon megvásárolható elektronikus találatjelző berendezés hasonló alapelv szerint működik: a fegyverhez rögzített érzékelő (szenzor) követi a célon rögzített infravörös fényforrás helyzetét (a célon rögzített infravörös fényforrásból kibocsátott jelet a fegyveren rögzített érzékelő (szenzor) fogja fel.). A szenzor látósugarában található infravörös fényforráshoz képest minden időpillanatban követhető a fegyver pontos helyzete/mozgása. Az infravörös fényforrás használata egyben a berendezés hátrányát is jelenti. A szabadtéri alkalmazás lehetetlenné válik, mivel a napsugárzásból származó infravörös sugarak a szenzort zavarják, és így éleslövészet során nem használható a berendezés. Most azonban egy új termék jelent meg a piacon. A SCATT új generációs MX-02 elektronikus találatjelző berendezés éppen olyan kiváló, mint a cég előző WS-01-es infravörös fénnyel működő terméke. Az MX-02 használható kiskaliberű vagy központi gyújtású fegyverekkel is nyitott lőtéren, éleslövészet alkalmával anélkül, hogy a napsugárzás zavarná a működését. Mint elkötelezett fekvő lövő, régóta szerettem volna egy hasonló berendezést, így kapva kaptam az alkalmon, amikor felajánlották, hogy tesztelhetem. Vajon beváltja-e a SCATT MX-02 a hozzáfűzött reményeket? Most erre a kérdésre keressük a választ.

2 2 Mit tartalmaz a termék? A SCATT MX-02 tartalma A SCATT előző termékét a WS-01-et egy nagy lapos csomagban vásárolhattuk meg. Ezzel ellentétben az új SCATT MX-02 egy apró, 27x21 cm-es fényes kis zacskóban kapható, melyet könnyű szállítani. A csomagban található egy darab, kb. két és fél méter hosszú USB kábel, mely a szenzorhoz csatlakoztatható, valamint két db imbuszkulcs. Ezen kívül a csomag tartalmaz egy használati utasítást, egy párnázott műanyag dobozt, melyben a szenzor, a rögzítésre alkalmas csavaros pánt és egy, a szoftvert tartalmazó USB pendrive található. SCATT MX-02 szenzor (bal oldali kép), SCATT WS-01 szenzor (jobb oldali kép)

3 3 Az MX-02 rendszer mérete jelentősen lecsökkent, mivel a csomagból hiányzik az úgynevezett célkeret. Az előző elektronikus találatjelző berendezésekkel ellentétben, az MX-02 szenzora a látható fénytartományra érzékeny, így szükségtelenné válik a céltáblánál alkalmazott infravörös fényforrás. Valójában a szenzor nem más, mint egy nagyfelbontású gyorskamera. Felismeri a célképet, fehér háttérben a fekete kört, és így követhető a fegyver aktuális pozíciója, amíg az a kamera látószögében tartózkodik. Ennek ismeretében becsüli meg a fegyver mozgását a célon. A látszat ellenére az MX-02 szenzor meglepően masszív. Picit kisebb, és nem sokkal nehezebb, mint a WS-01 egység. Ha a szenzort rögzítjük a fegyverre, a sportlövő valószínűleg nem is érzékeli, hogy a fegyver súlypontja megváltozott volna. A szenzoron található egy emelőkar, melynek segítségével a szenzor fókuszálható a cél távolságának függvényében. A távolság 2,5 m-től a végtelenig állítható. Az állítócsavarral rögzíthetjük a fókusztávolságot. A SCATT MX-02 szenzor, egy Grünig & Elmiger Racer kiskaliberű fegyverre rögzítve: A szenzort egy V-alakú foglalat (prizma) és egy fémpánt segítségével rögzíthetjük a fegyver csövéhez. A pánton 6 lyuk található az egyik oldalon, és egy csavar az ellenkező oldalon, melyek segítségével szorosan rögzíthető a szenzor a fegyverhez. SCATT MX-02 rendszer beállítása Azok számára, akik már használták a SCATT korábbi termékeit, az MX-02 beállítása ismerős lehet, nem okozhat gondot. A szenzort a fegyver csövéhez kell rögzíteni és egy olyan számítógéphez kell csatlakoztatni, melyre a SCATT programot már installálták. Szárazedzéshez a beépített program segítségével nyomtathatunk ki olyan céltáblát, mely az alkalmazás távolságának függvényében méretezett. A céltáblát falra vagy egyéb függőleges felületre kell felhelyezni. A céltáblát megfelelően meg kell világítani, különösen az MX-02 rendszer használata során, hogy mind a sportlövő, mind a szenzor jól láthassa/érzékelhesse azt. Egy asztali lámpa kiválóan megfelel erre a célra. Éleslövészetkor a sportlövő egyszerűen teljes méretű lőlapra lő. Jelenleg a szoftver egyszerre egy célfeketét tud kezelni. Most itt az idő, hogy elkezdjük a munkát. A sportlövőnek el kell indítania a SCATT alkalmazást és ki kell választani, hogy mely versenyszámot szeretné gyakorolni.

4 4 Többféle lehetőség közül választhatunk. Az NRA nagy kaliberű versenyszámoktól a nemzetközi kiskaliberű 50, 25, 10m-es versenyszámokig. A versenyszám kiválasztása után a sportlövőnek egy lövéssel kalibrálnia kell a szenzort. Amennyiben a szenzor érzékeli a célfeketét, a kalibrációt mutató képernyőn egy célkereszt jelenik meg, amely a célfekete helyzetét jelöli a szenzor látószögében. Ha a rendszer érzékelte a kalibráló lövést, a szoftver készen áll arra, hogy a kalibráló lövés helyét zérusnak tekintve kövesse a további lövéseket. Az MX-02 szenzorkalibrálást mutató képernyő. A célkereszt jelöli a célfekete közepét a szenzor látószögében. A rendszer beállítása nehézkes lehet. Tapasztalatom szerint a kalibráció jól működik szabadtéren, 50 m-es és ennél nagyobb lőtávolságban. Viszont, ha szárazedzésen használjuk kisebb távolságban, különösen, ha a célfekete és a szenzor távolsága kisebb, mint 10 méter, abba a nehézségbe ütközhetünk, hogy a célkereszt nem jelenik meg a képernyőn, és a rendszer nem érzékeli a lövést. Ez a probléma abból adódik, hogy a szenzor látószögét még nem állítottuk be, a célzó vonal a fegyvercső felett van, a szenzort pedig a fegyvercső alá rögzítettük. Az MX-02 szenzor érzékeny a látószögre, mely az infravörös érzékelőkkel szemben relatíve kicsi. Éleslövészetnél a látószög elhanyagolható, nem okoz problémát. Rövidebb távolság esetében viszont, amikor a sportlövő a célra vezeti a fegyvert, a szenzor nem érzékeli a célt. Rögzítő prizma

5 5 Hogy mindezt kiküszöböljük, a szenzor rögzítésére használt prizmán található két rézcsavarral beállítható a megfelelő látószög. Ha a szenzor látószögét emelni kell, fordítsa meg a prizmát úgy, hogy a sárgaréz csavarok hátul legyenek, és mindkét csavart rögzítse ugyanannyi fordulattal. Ha a látószöget lefelé kívánjuk mozdítani, a rézcsavaroknak a fegyvercső végéhez kell közelebb lenniük. Ha jobbra vagy balra szeretnénk a látószöget vinni, akkor a két rézcsavart eltérő mértékben kell becsavarni. Ezt a műveletet sokkal könnyebb úgy elvégezni, ha a fegyver nyugalmi helyzetben van. A szenzor pontos beállításához mozgatni kell a fegyvert egészen addig, amíg a célkereszt meg nem jelenik a kalibrációs képernyőn. Ezután, a sárgaréz csavarokkal fokozatosan be kell állítani a szenzort úgy, hogy az a felhasználó látószögéből érzékelje a célfekete közepét. Szerencsére ezt egyszer kell csak elvégezni. Ha a megfelelő beállítást megtalálta, azt javaslom, jelölje azt be a csavarokon zöld színű Loctite ipari ragasztóval. Így rögzíthető a beállítás. (Vigyázzon arra, hogy a ragasztó ne kerüljön a szenzort rögzítő prizma menetébe, mert ebben az esetben nem tudja majd a szenzor fókuszát a későbbiekben állítani, ha arra lenne szükség.) Szárazedzés a SCATT MX-02-vel: Bár az MX-02 rendszert szabadtéri éleslövészetre tervezték, legtöbben mégis ugyanúgy otthon használják szárazedzésen, mint ahogyan tették azt a SCATT előző verzióinál. Ezzel a lehetőséggel az edzés kényelmes, lőszert-, lőtérre utazási időt és üzemanyagot lehet megspórolni, mégis nagyon sok technikai problémára derülhet fény, amelyeket a szárazedzés során ki tudunk javítani. Azt nagyon fontos leszögezni, hogy az MX-02 ugyanúgy alkalmas szárazedzésre is, ahogyan a SCATT régebbi változatai. Az alábbi képen láthatja, hogyan használja a szerző teremben, tréningsütéssel a rendszert. A céltáblát a SCATT WS-01 verziójához járó célkeretbe helyezte, de bármilyen függőleges felületre rögzíteni lehet azt. Szárazedzés teremben AZ MX-02 nem is okoz csalódást. Én kipróbáltam mindkét rendszert, az MX-02-t és a WS-01-et is, lövés után az eredmény lényegében megegyezett. A kapott szórásképek összehasonlíthatók. A lövések stabilitása, a célzás és utántartás hossza, az MX-02 szerint, mind az általam megszokott tartományban mozogtak. Az MX-02 használható szárazedzésre is, azt viszont meg kell említeni, hogy a rendszer kalibrációja egy kicsit komplikáltabb. A SCATT MX-02 ugyanazzal a Windows alapú szoftverrel működik, mint elődei. Ez azt jelenti, hogy azoknak a sportlövőknek nem kell újat elsajátítaniuk, akik már ismerik a SCATT program struktúráját. Abban az esetben, ha most kezdi el használni a berendezést, sok hasznos információt kaphat az eddig összegyűjtött tapasztalatokból, hogy, hogyan értelmezze az egyes lövések paramétereit.

6 6 Egyetlen lövés: a SCATT MX-02 rendszerrel baloldalon, a SCATT WS-01 rendszerrel pedig a jobb oldalon. Éleslövészet kiskaliberrel: Már létezik néhány olyan elektronikus találatjelző berendezés, amellyel az éleslövészet is kivitelezhető. Szigorúan véve a SCATT WS-01 is alkalmas erre, ha olyan speciális célkeretbe helyezzük a lőlapot, amely infravörös fényt tud kibocsátani. Az egyetlen hátránya ennek az alkalmazásnak, hogy kizárólag teremben lehet használni. Észak-Amerikában nagyon kevés lehetősége van a sportlövőknek arra, hogy olyan fedett lőtéren edzhessenek, amelyen a kiskaliberes lövészet során megszokott 50 m-es távolság biztosítva legyen, így legtöbbjük az infravörös érzékelővel működő SCATT rendszert nem próbálta éleslövészet esetében. A SCATT MX-02 áthidalja ezt a korlátozó tényezőt, teljes mértékben támogatja és lehetővé teszi szabadtéri használatot. A SCATT MX-02-t kiskaliberű (peremgyújtásos lőszerrel) és központi gyújtásos lőfegyverrel is lehet használni. Az ismertető írásakor mi csak kiskaliberű fegyverrel próbáltuk ki a rendszert. Legközelebb a nagy kaliberű tesztek eredményével jelentkezünk. A rendszer tesztelésének kivitelezése. Sportklubomban, a Los Angeles Rifle & Revolver Clubban, éleslövészet során teszteltük a rendszert. A SCAT MX-02-t SIUS ASCOR elektronikus találatjelzővel együtt alkalmaztuk. A tesztelés során Dél-Kaliforniában az időjárás napos, a szélmozgás minimális volt, vagyis az időjárás nem befolyásolta jelentősen az eredményinket. Ki szerettem volna próbálni, hogyan működik a SCATT, ha különböző tudású sportlövők használják. Ezért két sportoló részvételével kezdtük el a tesztelést, fekvő testhelyzetet gyakorolva. Az egyik lövő jómagam volt, én 595 kör feletti eredményre vagyok képes ISSF 50 m-es lőlapra, a másik sportlövő a klubunkból Jober Velasco, akinek 565 körüli az átlag eredménye. A teszteléssel ráadásul lehetőséget kaptam arra, hogy Jober edzője lehessek, és a SCATT statisztikai mutatói alapján tanácsokkal láthassam el. Mindketten lövéses szériákat lőttünk, majd lefényképeztük a szórásképeket, amelyet a SIUS, és azt is, amelyet a SCATT mutatott, hogy össze tudjuk hasonlítani a kettőt. Nem sokat törődtünk azzal, hogy pontosan középre állítsuk be a fegyvert. Persze erre meg van a lehetőség, de úgy gondolom most nem érte volna meg a ráfordított idő, mivel leginkább a szórásképeket szerettük volna összehasonlítani, illetve a célravezetés, célzás, és a fegyver elsütése alatti- és utáni mozgásokat figyeltük.

7 7 Eredmények: közepes szintű/tudású sportlövő Jober Velasco által leadott 10 lövésének szórásképét mutatjuk be: felül a SIUS ASCOR, alul pedig a SCATT eredmények. Jober szórásképei. Felül a valódi (lőszerrel) szórásképek, alul pedig a SCATT szórásképek. Látható, hogy a SCATT és a valódi (lőszeres) szórásképek alakja jól összevethető. Nem reális azt várni, hogy teljesen megegyezzen a kettő, mivel a lőszernek is van saját szórása, melyet a SCATT nem képes reprodukálni. Maga a lőszer egy fontos tényező Jober eredményét vizsgálva, hiszen az edzéslőszerét használta. Ez magyarázhatja azt a tényt, hogy miért különböznek annyira a szórásképek a második esetben.

8 8 A lőszer minőségétől eltekintve a fegyver mozgása, amelyet a SCATT rögzített, sok mindent elmond Jober teljesítményéről. Nézzük például a 3. széria 14-es és a 18-as számú lövését. Ez az a két lövés, amely oldalirányban leginkább eltért, az egyik balra a másik pedig jobbra. A SIUS és a SCATT is ezt mutatja. A 14. lövés esetében jól látható, hogy célzás közben a fegyver magasan mozgott, a sütés pillanatában pedig jobbra lefelé mozdult. A 18-as lövésnél a célzás közben is balos volt a fegyver mozgása. Ebből az következik, hogy Jobernek még gyakorolnia kell a fegyver elsütését, mely nem mozdulhat el az adott pillanatban. Jober testhelyzete is korrigálásra szorul, melyet a fegyver mozgása jelez. Látható, hogy a fegyver nem a tízesen mozog, és arra mozdul el, amerre a testhelyzetből adódóan a legtermészetesebb, legkényelmesebb. A SCATT pontosan megmutatja, milyen hibát követett/követhetett el Jober, miért mentek el annyira ezek a lövések. Tekintsünk el most attól a ténytől, hogy a SCATT-ot nem állítottuk be teljesen középre, figyeljük a két lövés relatív helyzetét. Jober lövéseinél az elsütés előtti pillanatban,- melyet a sárga vonal jelöl-, a fegyver mozgása egy kicsit nagyobb, mint maga a tízes kör. Ezt a mozgást jelentős mértékben csökkenteni lehet, ha jól beállítjuk a testhelyzetet. A célravezetés, melyet a zöld vonal mutat, rendkívül kaotikus. Ez nekem azt sugallja, hogy ráerőlteti a célra a fegyvert, a fegyver nem mutat természetes módon a céltábla közepére. A fegyver elsütését követő utántartást a piros vonal jelöli, mely általában vízszintes mozgást mutat, de néha teljesen kontrollálatlan, mint ahogyan azt az alábbi ábrán is láthatjuk: Rossz utántartás Itt látható Jober egyik lövésének utántartása.

9 9 A SCATT MX-02 használatával bepillantást nyerhettünk egy közepes szintű sportlövő hiányosságaiba. Nagyon sok információt kaptunk, de természetesen más faktorok is befolyásolják a teljesítményt, melyet egy szárazedzésen nem érzékelünk, ilyen pl. a lőszer minősége, vagy a lövés eldördülése után, a fegyver utántartásának minősége, éleslövészet során. Nézzük, most milyen eredményt kapunk egy nemzetközi szintű sportlövő esetében? Eredmények: nemzetközi szintű sportlövő A szerző szórásképeit láthatják lentebb, néhány lövést részletezünk is. A szerző, Tony Chow, fekvő testhelyzetben. Tony Chow tízes sorozatai. Éleslövések szórásképei felül (SIUS), a SCATT szórásképek alul. Egy nemzetközi szintű fekvő lövőnek mindig tízest kell lőnie. Ha sokszor lő valaki érintő tízest, vagy esetleg kilencest, az ezen a szinten nem elfogadható. Ha meg szeretnék ennek a követelménynek felelni, még nekem is van hová fejlődnöm. Nézzük, mit mondanak a SCATT

10 10 adatok! A legkézenfekvőbb terület, ahol fejlődnöm kell, a pontos célzás. A lőlapon lévő találatok nagyon jól egybevethetők a SCATT szórásképpel. A SCATT számadatokkal szolgál például a Célzás Stabilitására vonatkozóan, mely megmutatja mennyire következetes és egyenletes a lövő a célzásai során. Minél kisebb a szám értéke, annál jobb. Az 50 m-es ISSF puskás céltábla esetében a 7 mm-es célzási hiba tipikusnak mondható. 5 mm, vagy annál kisebb lenne ideális. A célzási hiba egy fontos tényező, de nem magyarázza a legrosszabb lövésemet. Nézzük az első és a nyolcadik lövést, melyeknek középpontjai a SIUS lapon 15 mm-re vannak egymástól. A SCATT azonban ezeknek a lövéseknek a középpontjait csak 5 mm-re érzékelte egymástól (a sárga keresztek mutatják a lövések középpontját). Mi okozza az eltérést? Természetesen a lőszer minősége magyarázattal szolgálhat, de ebben az esetben a versenylőszeremet a Lapua Center-X-et használtam, amellyel, ha jó formában vagyok a tizedelt eredményen legalább 105, vagy még ennél is jobb, ezért ez lehet az utolsó kifogás. A lőszer minőségét tegyük félre, mert a fegyver mozgása a célzás során nyomra vezethet: mindkét lövésnél, ha megfigyeljük a sütés után abba az irányba mozdult a fegyver, amerre maga a lövés is. A sütés utáni közvetlen pillanatot mutatja a kék és a piros vonal. A szerző két legrosszabb lövésére jó magyarázattal szolgál a SCATT MX-02 adatainak elemzése. Ez a mozgás nem a fegyver visszarúgásából adódik, az egy sokkal erősebb mozgást eredményez, és a piros vonal mutatja meg ezt a fajta elmozdulást. Vajon nem az elsütő billentyű elrántása okozta az elmozdulást? Ha ez lenne a helyzet, akkor az időben nem ilyen rövid lenne és lövésről lövésre véletlenszerűen változna az iránya. Sokkal inkább magyarázható ez a hiba a fegyvercső természetes vibrációjával, amelyhez még hozzáadódik a testem saját remegése is. Ha ez így van, akkor az azt jelenti, hogy az a természetes vibráció, amely a lövészet alatt jelen van, elég jelentős ahhoz, hogy a találatot a fegyvercső mozgásának irányába térítse el a sütés pillanatában. Ha megnézzük a többi szórásképet is igazolódni látszik az előbbi teória. A 7. lövésnél, mely a szóráskép legalacsonyabb lövése, a fegyvercső a sütés pillanatában lefelé mozdul:

11 11 A sütés pillanatában lefelé mozduló fegyvercső miatt alacsony a 7. lövés. Néhány lövésnél az elsütés pillanatában a fegyvercső mozgása irányt vált. Elméletileg az elsütéskor mozog leglassabban a fegyver, és ez nem viheti el jelentős mértékben a lövést. Úgy tűnik, esetemben ezek a szóráskép legjobb lövései: A legjobb lövéseimet akkor adtam le, amikor a sütés pillanatában a fegyvercső ellentétes irányba indult el. Számomra fontos tényező lett az a megfigyelés, miszerint a lövést a fegyvercső vibrációja ennyire befolyásolja. Ez azt sugallja, ha még jobb eredményt szeretnék lőni, akkor tovább kell csökkentenem a fegyver vibrációját a célzás során. A SCATT további adatokkal is szolgál, mint pl. a Mozgás Hossza, mellyel tulajdonképpen a fegyvercső vibrációjának sebességét mérhetjük. Bár az én kezemben sokkal kevésbé mozog a fegyver, mint Joberében, a Mozgás Hossza paraméter viszont nem olyan sokkal jobb az övénél (50mm és 60mm között). Ez azt jelenti, hogy a fegyvercső egy kis intervallumban, de gyorsan mozog. Ha megfigyelünk egy nemzetközileg is kiemelkedő sportlövőt, akkor ez az érték a 20-40mm között mozog.

12 12 Mozgás Hosszának összehasonlítása A Mozgás Hosszának paraméterét nemcsak az MX-02, hanem a SCATT előző verziói is megadták. Eddig ezt a paramétert figyelmen kívül hagytam. Csak az MX-02 döbbentett rá milyen fontos is ez a paraméter. T. Chow mozgásának hossza (bal) összehasonlítva az orosz Marina Bobkováéval (jobb). Ez az a pont, ahol egyértelműen kijelenthetjük, a SCATT MX-02 megéri az árát. Az éleslövészettel is használható rendszer olyan adatokkal szolgál, amelyet szárazedzés során nem láthatunk. Mind az edzőknek, mind a versenyzőknek segít megérteni a szárazedzések adatainak pontosabb értelmezését. A valós lövések adatainak elemzésére egyedül csak a SCATT MX-02 rendszer képes. Következtetések: Nem túl gyakori az, hogy egy termék minden ígéretet bevált. A SCATT MX-02 nagyon közel jár ehhez. Ez egy nagyon jó konstrukció, hordozható, megbízható, és a kalibrálás nehézkességétől eltekintve könnyű beállítani. Szárazedzésen hasonlóan jól teljesít, mint az infravörös érzékelővel ellátott elődei, ugyanazokat a paramétereket méri melyeket megszokhattunk a SCATT rendszertől. Az MX-02 szabadtéri használatával egy teljesen új lehetőség nyílt meg. Ha jól értelmezzük, segíti az adatok megértését, olyan hibákra lehetünk figyelmesek, amelyeket nem vennénk észre szárazedzés esetén. Kifejezetten azoknak ajánlom ezt a terméket, akik a testhelyzetük javítását célozták meg. Úgy gondolom, bár a SCATT MX-02 drágább, mégis megéri az árát. Akik most először gondolkodtak el azon, hogy elektronikus találatjelző berendezést vásároljanak, a SCATT MX-02 kétségtelenül egy jobb választás és jobb befektetés, mint a korábbi infravörös változatok. Azoknak, akiknek már van elektronikus találatjelző berendezése, kérdezhetik, hogy megéri-e váltani az MX-02-re? Nos, ez az adott versenyző tudásától függ. A kezdők és középhaladók, akik az alapokon dolgoznak, és leginkább szárazedzésen fejlesztik tudásukat, nyugodtan használhatják a tulajdonukban lévő infrás rendszert. Abban az esetben, ha egy kiemelkedő tudású versenyzőről van szó, akinek mondjuk, még öt kör hiányzik a maximális eredmény eléréséhez, annak érdemes meggondolnia, hogy az MX-02-re váltson, mivel ő az, aki igazán ki tudja használni a SCATT MX-02-ben rejlő új lehetőségeket. Az eredeti cikk a oldalon található.

Kezdő íjászok kézikönyve KÉK NYÍL

Kezdő íjászok kézikönyve KÉK NYÍL KÉK NYÍL 1 A FITA KÉK NYÍL MEGSZERZÉSÉHEZ SZÜKSÉGES ISMERETANYAG Találatok értékelése - pontszám Lőtávolság: Minimálisan elérendő pontok száma: 18 méter 115 pont Mozgástechnika: a lövésfolyamatot a következők

Részletesebben

ASTER motorok. Felszerelési és használati utasítás

ASTER motorok. Felszerelési és használati utasítás 1. oldal ASTER motorok Felszerelési és használati utasítás A leírás fontossági és bonyolultsági sorrendben tartalmazza a készülékre vonatkozó elméleti és gyakorlati ismereteket. A gyakorlati lépések képpel

Részletesebben

Hõmérséklet-kapcsolók Áttekintés

Hõmérséklet-kapcsolók Áttekintés Áttekintés Termék Jellemzõ Beállítási Max. Szenzor Védettség Oldal neve alkalmazás tartomány hõmérséklet típusa RT Általános célra -25-300 350ºC Táv, terem, IP66 64-65 differencál KP Könnyû ipari alkalm.

Részletesebben

1. Biztonsági utasítások és fontos figyelmeztetések. Lézer sugárzás Tilos a közvetlenül a lézersugárba tekinteni! I. lézer osztály

1. Biztonsági utasítások és fontos figyelmeztetések. Lézer sugárzás Tilos a közvetlenül a lézersugárba tekinteni! I. lézer osztály 1. Biztonsági utasítások és fontos figyelmeztetések Lézer sugárzás Tilos a közvetlenül a lézersugárba tekinteni! I. lézer osztály - Az LC 14 lézer-konténer az I. lézerosztályba van besorolva, és megfelel

Részletesebben

AN900 B háromsugaras infrasorompó Telepítési útmutató 1. A készülék főbb részei

AN900 B háromsugaras infrasorompó Telepítési útmutató 1. A készülék főbb részei AN900 B háromsugaras infrasorompó Telepítési útmutató 1. A készülék főbb részei A TÁPFESZÜLTSÉG (POWER) ZÖLD színű jelzőfénye akkor kapcsol be, amikor az adóegység működésbe lép. SZINT jelzőfény (piros)

Részletesebben

Duke kézikönyv. Biztonsági óvintézkedések

Duke kézikönyv. Biztonsági óvintézkedések Duke kézikönyv Biztonsági óvintézkedések Az edzőkerékpár úgy lett megtervezve és megalkotva, hogy a maximális biztonságot garantálja. Ennek ellenére is be kell tartani bizonyos óvintézkedéseket amikor

Részletesebben

Ragasztócsík ellenőrző kamerás rendszer

Ragasztócsík ellenőrző kamerás rendszer Ragasztócsík ellenőrző kamerás rendszer / Esettanulmány egy új fejlesztésű, flexibilis, felhasználóbarát betanítási rendszerről./ A papírdobozok gyártása során elengedhetetlen, hogy a ragasztás jó minőségű

Részletesebben

www.testiny.hu Mark-X Használati utasítás

www.testiny.hu Mark-X Használati utasítás Mark-X Használati utasítás Kérjük, hogy a készülék használata előtt figyelmesen olvassa el a használati utasítást. Az Alcovisor Mark X digitális alkoholszonda elektrokémiai érzékelőt használva határozza

Részletesebben

VDT25 HASZNÁLATI UTASÍTÁS VDT/TD5 sorozatú készülékekhez

VDT25 HASZNÁLATI UTASÍTÁS VDT/TD5 sorozatú készülékekhez VDT25 HASZNÁLATI UTASÍTÁS VDT/TD5 sorozatú készülékekhez Tartalomjegyzék 1. Monitor és funkciók...3 2. Monitor felszerelése...3 3. A kezdő képernyő...4 4. Alap funkciók működése...4 5. Belső hívások...5

Részletesebben

Használati útmutató 1/9. 1) Termékleírás. 6 szettből álló kínálat

Használati útmutató 1/9. 1) Termékleírás. 6 szettből álló kínálat 1/9 1) Termékleírás A beep&park egy olyan parkolást segítő rendszer, amely jelzi a vezetőnek a jármű előtt és/ vagy mögött észlelt akadályokat. 6 szettből álló kínálat 1 sz. szett 4 hátsó érzékelő 1 hangszóró

Részletesebben

CS10.5. Vezérlõegység

CS10.5. Vezérlõegység CS10.5 HU Vezérlõegység 0409006 TARTALOMJEGYZÉK 1. CS10.5 VEZÉRLÕEGYSÉG...3 1.1. Általános tudnivalók...3 1.. Mûszaki adatok...3. VEZÉRLÕEGYSÉG: FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV...4.1. Az elõre beállítható idõpontok

Részletesebben

automagic SP Automata vonal, derékszögrajzoló és pontlézer kezelési kézikönyv Használat előtt kérjük olvassa el figyelmesen a kezelési kézikönyvet

automagic SP Automata vonal, derékszögrajzoló és pontlézer kezelési kézikönyv Használat előtt kérjük olvassa el figyelmesen a kezelési kézikönyvet automagic SP Automata vonal, derékszögrajzoló és pontlézer kezelési kézikönyv Használat előtt kérjük olvassa el figyelmesen a kezelési kézikönyvet Figyelmeztetés - Kérjük ne nézzen közvetlenül a lézerfénybe

Részletesebben

Összeadó színkeverés

Összeadó színkeverés Többféle fényforrás Beépített meghajtás mindegyik fényforrásban Néhány fényforrásban beépített színvezérlő és dimmer Működtetés egyszerűen 12V-ról Színkeverés kézi vezérlővel Komplex vezérlés a DkLightBus

Részletesebben

TARTALOM. BLINDER M-20 X-TREME készlet tartalma BLINDER M-20 X-TREME LASERJAMMER

TARTALOM. BLINDER M-20 X-TREME készlet tartalma BLINDER M-20 X-TREME LASERJAMMER TARTALOM A BLINDER M20-XTREME készlet tartalma szerelési folyamat Szerelési útmutató Elektromos szerelési utm. Lézeres sebességmérés BLINDER M-20 X-TREME LASERJAMMER Köszönjük hogy megvásárolta a BLINDER

Részletesebben

1. BEVEZETŐ 2. FŐ TULAJDONSÁGOK

1. BEVEZETŐ 2. FŐ TULAJDONSÁGOK 1. BEVEZETŐ Az IB aktív infravörös mozgásérzékelő szenzorok különböző magasságban és szélességben védik az átjárókat, beltéri és kültéri ablakokat. Az eszközök két darabos, adó és vevő kiszerelésben készülnek,

Részletesebben

EPS-1-60 és EPS-1-120 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

EPS-1-60 és EPS-1-120 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ EPS-1-60 és EPS-1-120 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ BILLENTYŰZET 1) ON/OFF gomb: a mérleg ki- és bekapcsolása 2) TARE gomb: tárázás/nullázás 3) MODE gomb: mértékegység váltás MŰSZAKI PARAMÉTEREK 1) Méréshatár: 60.00kg

Részletesebben

V E R S E N Y K I Í R Á S

V E R S E N Y K I Í R Á S V E R S E N Y K I Í R Á S A MAPOSZ ( Magyar precíziós légfegyveres Országos Sportági Szövetség) engedélyével az MTTSZ Városi Lövészklub kiírja a Magyar precíziós légfegyveres Országos Minősítő verseny-t

Részletesebben

NEX-3/NEX-5/NEX-5C A-DRH-100-72(1) 2010 Sony Corporation

NEX-3/NEX-5/NEX-5C A-DRH-100-72(1) 2010 Sony Corporation NEX-3/NEX-5/NEX-5C Ez az ismertető a jelen firmware frissítés által kínált 3D funkciókról tájékoztat. Kérjük tekintse át a Használati útmutatót és a mellékelt CD-ROM-on található α kézikönyvet. 2010 Sony

Részletesebben

Mi van a Lajtner Machine hátterében?

Mi van a Lajtner Machine hátterében? 1 Mi van a Lajtner Machine hátterében? Ma egyeduralkodó álláspont, hogy a gondolat nem más, mint az agy elektromos (elektromágneses) jele. Ezek az elektromágneses jelek képesek elhagyni az agyat, kilépnek

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ POLYCOM HDX VIDEOKONFERENCIA RENDSZERHEZ

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ POLYCOM HDX VIDEOKONFERENCIA RENDSZERHEZ HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ POLYCOM HDX VIDEOKONFERENCIA RENDSZERHEZ - FONTOS TEENDŐK VIDEOKONFERENCIA ELŐTT - A VIDEOKONFERENCIA ÜZEMBE HELYEZÉSE - HÍVÁS KEZDEMÉNYEZÉSE ÉS FOGADÁSA - A KAMERA ÉS A MIKROFON HASZNÁLATA

Részletesebben

TELEPÍTÉSI ÚTMUTATÓ. [Itt felvehet egy kivonatot vagy más fontos kimutatást. A kivonat általában a dokumentum tartalmának rövid összegzése.

TELEPÍTÉSI ÚTMUTATÓ. [Itt felvehet egy kivonatot vagy más fontos kimutatást. A kivonat általában a dokumentum tartalmának rövid összegzése. Guard Control Kft 1112 Budapest Repülőtéri u. 2. Telefon+3612037557 Fax+3612033742 http://szemelykivalaszto.hu TELEPÍTÉSI ÚTMUTATÓ [Itt felvehet egy kivonatot vagy más fontos kimutatást. A kivonat általában

Részletesebben

UV megvilágító A jelen használati útmutató másolása, bemutatása és terjesztése a Transfer Multisort Elektronik írásbeli hozzájárulását igényli.

UV megvilágító A jelen használati útmutató másolása, bemutatása és terjesztése a Transfer Multisort Elektronik írásbeli hozzájárulását igényli. UV megvilágító Felhasználói kézikönyv A jelen használati útmutató másolása, bemutatása és terjesztése a Transfer Multisort Elektronik írásbeli hozzájárulását igényli. 1. A készülék alkalmazása......2 2.

Részletesebben

ELCOMÉTER 224 Felületi profil meghatározó műszer

ELCOMÉTER 224 Felületi profil meghatározó műszer ELCOMÉTER 224 Felületi profil meghatározó műszer Az ELCOMÉTER 224-es készülék a legújabb felületi profil-meghatározó mérési technológiát kínálja, úgy sima, mint görbült felületen történő profilméréshez.

Részletesebben

Szerelési utasítás. Logamax plus. Kaszkád-egység GB162-65/80/100. Szakemberek számára. Szerelés előtt gondosan olvassa el. 7 746 800 086 (2011/02) HU

Szerelési utasítás. Logamax plus. Kaszkád-egység GB162-65/80/100. Szakemberek számára. Szerelés előtt gondosan olvassa el. 7 746 800 086 (2011/02) HU Szerelési utasítás Kaszkád-egység 7214 6000-000.1TD Logamax plus GB162-65/80/100 Szakemberek számára Szerelés előtt gondosan olvassa el. 7 746 800 086 (2011/02) HU Termékáttekintés Termékáttekintés 9 1

Részletesebben

1214 Budapest, Puli sétány 2-4. www.grimas.hu 1 420 5883 1 276 0557 info@grimas.hu. Rétegvastagságmérő. MEGA-CHECK -Master-

1214 Budapest, Puli sétány 2-4. www.grimas.hu 1 420 5883 1 276 0557 info@grimas.hu. Rétegvastagságmérő. MEGA-CHECK -Master- Rétegvastagságmérő MEGA-CHECK -Master- A "MEGA-CHECK -Master-" rétegvastagságmérő műszer alkalmas minden fémen a rétegvastagság mérésére. Az új generációs MEGA-CHECK rétegvastagságmérő eszközökben használtak

Részletesebben

Beszerelés. ConCorde BC 803 tolatóradar Használati útmutató

Beszerelés. ConCorde BC 803 tolatóradar Használati útmutató Beszerelés ConCorde BC 803 tolatóradar Használati útmutató LCD kijelző 1,5 m Szint 1 Biztonságos Zöld 1,1-1,4 m Szint 2 Biztonságos Zöld 0,8-1,0 m Szint 3 Riasztás Sárga 0,6-0,7 m Szint 4 Riasztás Sárga

Részletesebben

Virtuális hegesztés. A jövő kiképzési módja

Virtuális hegesztés. A jövő kiképzési módja Virtuális hegesztés A jövő kiképzési módja Valósághű tanulás a szimulátorral 100%-ban biztonsági kockázat nélkül Erőforrás takarékos A sikeres oktatócsomag ÁLTALÁNOS TUNDNIVALÓK A jövő hegesztési kiképzésének

Részletesebben

1.1.1 Dátum és idő függvények

1.1.1 Dátum és idő függvények 1.1.1 Dátum és idő függvények Azt már tudjuk, hogy két dátum különbsége az eltelt napok számát adja meg, köszönhetően a dátum tárolási módjának az Excel-ben. Azt is tudjuk a korábbiakból, hogy a MA() függvény

Részletesebben

Fel- és lenyíló vasalások Duo 5.115

Fel- és lenyíló vasalások Duo 5.115 Fel- és lenyíló vasalások Duo.11 Duo fel- és lenyíló olló faajtókhoz 333 Duo fel- és lenyíló olló keskeny alumínium keretes ajtókhoz 333 19 1 /37 19 1 /37 1 7 9 9 Kg H 1 3 3 1 3 3 Kg 1 B 3 3 1 3 3 A felnyíló

Részletesebben

AZ ELECTRO-COORD BEMUTATJA. Jekko ÚJ TÁROLÓESZKÖZ ÚJRAHASZ NOSÍTHATÓ ELEKTROMOS HULLA DÉKOK OTTHONI GYŰJTÉSÉHEZ ELEMEK

AZ ELECTRO-COORD BEMUTATJA. Jekko ÚJ TÁROLÓESZKÖZ ÚJRAHASZ NOSÍTHATÓ ELEKTROMOS HULLA DÉKOK OTTHONI GYŰJTÉSÉHEZ ELEMEK AZ ELECTRO-COOR BEMUTATJA Jekko ÚJ TÁROLÓESZKÖZ ÚJRAHASZ NOSÍTHATÓ ELEKTROMOS HULLA ÉKOK OTTHONI GYŰJTÉSÉHEZ KISMÉRETU ELEKTROMOS KÉSZÜLÉKEK ELEMEK ENERGIATAKARÉKOS LÁMPÁK ÉS IZZÓK HASZNÁLAT ELŐTT OLVASSA

Részletesebben

AUDIOVIZUÁLIS TARTALMAK BEFOGADÁSÁT SEGÍTŐ ESZKÖZÖK HATÉKONYSÁGA

AUDIOVIZUÁLIS TARTALMAK BEFOGADÁSÁT SEGÍTŐ ESZKÖZÖK HATÉKONYSÁGA AUDIOVIZUÁLIS TARTALMAK BEFOGADÁSÁT SEGÍTŐ ESZKÖZÖK HATÉKONYSÁGA Befogadást segítő eszközök Jelnyelvi tolmács (leköti a vizuális figyelem nagy részét, speciális ismeret kell hozzá) -a válaszadó siketek

Részletesebben

KITERJESZTETT GARANCIA

KITERJESZTETT GARANCIA KITERJESZTETT GARANCIA A termék forgalmazója 10 év, a gyártásból eredő anyag és konstrukciós hibákra kiterjedő jótállást vállal a BVF SRHC fűtőkábelekre. A jótállás kizárólag a szakszerűen kitöltött és

Részletesebben

ios iphone Az iphone beállítása Ahhoz, hogy használni tudd az iphone-od, először be kell állítani (aktiválni) az itunes-ban.

ios iphone Az iphone beállítása Ahhoz, hogy használni tudd az iphone-od, először be kell állítani (aktiválni) az itunes-ban. ios iphone Vodafone Magyarország zrt. 1096 Budapest, Lechner Ödön fasor 6. Tartalom: Az iphone aktiválása Az iphone beállítása Aktiválás számítógéppel Levelezés Szinkronizálás számítógéppel és az itunes

Részletesebben

NANOCOLOR UV / VIS II Spektrofotométer

NANOCOLOR UV / VIS II Spektrofotométer NANOCOLOR UV / VIS II Spektrofotométer Tartalom Innováció Műszaki adatok Használat Aktivit Kft. Budapest Bemutatás Bemutatás Friss, szembetűnő forma Forradalmi felhasználói élmény Vezető pozíció Iránymutató

Részletesebben

Szabályozó termosztátok / Biztonsági korlátozó termosztátok

Szabályozó termosztátok / Biztonsági korlátozó termosztátok 1 192 Kettős csőtermosztát Szabályozó termosztátok / Biztonsági korlátozó termosztátok RAZ-ST Az elektromechanikus TR és kombinációja a DIN 3440-nek megfelelően 2-állású szabályozó és biztonsági termosztát

Részletesebben

AB GENERATOR Termék száma: 1515. Használati utasítás

AB GENERATOR Termék száma: 1515. Használati utasítás AB GENERATOR Termék száma: 1515 Használati utasítás Fontos: olvassa el figyelmesen a használati leírást, mielőtt használatba venné ezt a terméket. Fontos biztonsági figyelmeztetések 1. Maximális terhelhetőség:

Részletesebben

RoadRecord mobil alkalmazás használati útmutató

RoadRecord mobil alkalmazás használati útmutató RoadRecord mobil alkalmazás használati útmutató Az alkalmazás elindítása után a következő képernyőről kétféleképpen tud továbblépni. 1. A szinkronizációs adatok beállítása Amennyiben Ön még nem használta

Részletesebben

Bevezető szintű, kedvező árú Digitális Tároló Oszcilloszkóp sorozat 100 / 70 / 50 MHz

Bevezető szintű, kedvező árú Digitális Tároló Oszcilloszkóp sorozat 100 / 70 / 50 MHz GLOBAL FOCUS Kft. Villamos és laboratóriumi mérőműszerek forgalmazása, javítása, karbantartása www.globalfocus.hu Bevezető szintű, kedvező árú Digitális Tároló Oszcilloszkóp sorozat 100 / 70 / 50 MHz Fő

Részletesebben

CS Lilin PIH-800II. Kezelő

CS Lilin PIH-800II. Kezelő CS Lilin PIH-800II Kezelő Telepítési útmutató A leírás fontossági és bonyolultsági sorrendben tartalmazza a készülékre vonatkozó elméleti és gyakorlati ismereteket. A gyakorlati lépések képpel vannak illusztrálva,

Részletesebben

GOLDEN MEDIA GM 50-120

GOLDEN MEDIA GM 50-120 GOLDEN MEDIA GM 50-120 1. 2. Ellenőrizze, hogy az antennatartó csőcsonk 0 - on áll-e, amennyiben nem úgy manuálisan állítsa oda a csőcsonk mozgató gombok segítségével. 3. A beállítás előtt bizonyosodjon

Részletesebben

Polar S1 lábméro. Használati utasítás

Polar S1 lábméro. Használati utasítás Polar S1 lábméro Használati utasítás 1. 2. 3. 4. 5. 6. Gratulálunk A Polar S1 lábmérő a legjobb választás a futás közbeni sebesség/tempó és távolság mérésére. A mérő pontos sebesség/tempó és távolság mérési

Részletesebben

Mininfra GABONA GYORSELEMZŐ ismertető és ajánlat

Mininfra GABONA GYORSELEMZŐ ismertető és ajánlat Mininfra GBON GYORSELEMZŐ ismertető és ajánlat 2010 július Tisztelt Ügyfelünk! Jelenleg kínált speciális beltartalom vizsgáló készülékeink főbb jellemzői a következők: Gabonák, lisztek mintaelőkészítés

Részletesebben

36 0,3. Mo.: 36 0,19. Mo.: 36 0,14. Mo.: 32 = 0,9375 32 = 0,8125 32 = 0,40625. Mo.: 32 = 0,25

36 0,3. Mo.: 36 0,19. Mo.: 36 0,14. Mo.: 32 = 0,9375 32 = 0,8125 32 = 0,40625. Mo.: 32 = 0,25 Valószínűségszámítás I. Kombinatorikus valószínűségszámítás. BKSS 4... Egy szabályos dobókockát feldobva mennyi annak a valószínűsége, hogy a -ost dobunk; 0. b legalább 5-öt dobunk; 0, c nem az -est dobjuk;

Részletesebben

KAROTÁZS TUDOMÁNYOS, MŰSZAKI ÉS KERESKEDELMI KFT. MŰSZERFEJLESZTÉS KUTAK, FÚRÁSOK TESZTELÉSÉRE CÍMŰ PÁLYÁZAT MEGVALÓSÍTÁSA

KAROTÁZS TUDOMÁNYOS, MŰSZAKI ÉS KERESKEDELMI KFT. MŰSZERFEJLESZTÉS KUTAK, FÚRÁSOK TESZTELÉSÉRE CÍMŰ PÁLYÁZAT MEGVALÓSÍTÁSA KAROTÁZS TUDOMÁNYOS, MŰSZAKI ÉS KERESKEDELMI KFT. MŰSZERFEJLESZTÉS KUTAK, FÚRÁSOK TESZTELÉSÉRE CÍMŰ PÁLYÁZAT MEGVALÓSÍTÁSA Pályázat azonosító száma: GOP-1.3.1-08/1-2008-0006, 2. FELADAT: OPTIKAI SZONDA

Részletesebben

Információ megjelenítés Tufte szabályai

Információ megjelenítés Tufte szabályai Információ megjelenítés Tufte szabályai Mennyiségi adatok megjelenítése Edward Tufte (Professor, Yale) Mondat: 2, 3 adat összehasonlítására alkalmas Táblázat: sorokba, oszlopokba rendezett adat pontos

Részletesebben

Általános leírás 2 Telepítési útmutató 3

Általános leírás 2 Telepítési útmutató 3 Hőnyomtató V. 1.0 Tartalomjegyzék: Általános leírás 2 Telepítési útmutató 3 1. A nyomtató telepítése Windows XP operációs rendszerhez 3 2. A nyomtató telepítése Windows 95/98/ME operációs rendszerhez 10

Részletesebben

GFE AD. Analóg címezhető hő és hősebesség érzékelő, illetve füstérzékelő analóg tűzjelző központhoz

GFE AD. Analóg címezhető hő és hősebesség érzékelő, illetve füstérzékelő analóg tűzjelző központhoz GFE AD Analóg címezhető hő és hősebesség érzékelő, illetve füstérzékelő analóg tűzjelző központhoz 1.oldal Kábelezés Az 1 ábrán a kábelezés látható. A hurokra az eszközök sorra kapcsolódnak rá, a központ

Részletesebben

16-12 ROLLER Termék száma: 2319 Használati és szerelési útmutató

16-12 ROLLER Termék száma: 2319 Használati és szerelési útmutató 16-12 ROLLER Termék száma: 2319 Használati és szerelési útmutató Fontos javaslat: kérjük olvassa el figyelmesen ezeket az utasításokat mielőtt hozzákezdene az összeszereléshez, és fogadja meg a karbantartási

Részletesebben

Thomson Speedtouch 780WL

Thomson Speedtouch 780WL Thomson Speedtouch 780WL Thomson Speedtouch 780WL Tisztelt Ügyfelünk! Az alábbi útmutató ahhoz nyújt segítséget, hogy hogyan üzemelje be a Thomson Speedtouch 780WL eszközt. Kérdés esetén kollégáink várják

Részletesebben

XTB TŐZSDEVERSENY 2012

XTB TŐZSDEVERSENY 2012 2. KERESKEDÉSI FELÜLETEK (PLATFORMOK) Két kereskedési felületet ajánlunk a verseny során: MetaTrader nemzetközileg ismert online tőzsde kereskedési platform, illetve xstation a web-böngésző alapú felület.

Részletesebben

Motor lamellás árnyékolókhoz J4 WT

Motor lamellás árnyékolókhoz J4 WT Motor lamellás árnyékolókhoz J4 WT Szerelési útmutató HU - Tartalomjegyzék 1 Általános információ 2 1.1 Általános információ 2 1.2 Biztonsági előírások 2 1.3 Megfelelőségi nyilatkozat 2 1.4 Műszaki adatok

Részletesebben

hakkumulátor h Számítógép

hakkumulátor h Számítógép Köszönjük, hogy IBM ThinkPad R sorozatú számítógépet vásárolt. Hasonlítsa összes azt itt felsorolt elemeket a dobozban lévőkkel. Ha valamilyen tétel hiányzik vagy sérült, vegye fel a kapcsolatot a vásárlás

Részletesebben

HV-WDMT vezetékes,egér videónagyító

HV-WDMT vezetékes,egér videónagyító HV-WDMT vezetékes,egér videónagyító Használati útmutató Alko-Soft Szolgáltató Bt.Web: https://www.alkosoft.hue-mail: info@alkosoft.hutel: +36(30)499-34-77 Oldal 1 / 9 Tartalomjegyzék ELŐSZÓ...3 I. AZ EGÉR

Részletesebben

telepítési útmutató K&H Bank Zrt.

telepítési útmutató K&H Bank Zrt. K&H Bank Zrt. 1095 Budapest, Lechner Ödön fasor 9. telefon: (06 1) 328 9000 fax: (06 1) 328 9696 Budapest 1851 www.kh.hu bank@kh.hu telepítési útmutató K&H e-bank Budapest, 2015. március 09. K&H e-bank

Részletesebben

1. Hideg vagy meleg fehér LED izzó?

1. Hideg vagy meleg fehér LED izzó? 1. Hideg vagy meleg fehér LED izzó? Elıször is mi a különbség a meleg és a hideg fehér izzó között? A meleg fehér szín egy sárgás fehér szín, hasonlít a már megszokott halogén fényéhez (megjegyzés: a halogén

Részletesebben

6000 Kecskemét Nyíri út 11. Telefon: 76/481-474; Fax: 76/486-942 bjg@pr.hu www.banyai-kkt.sulinet.hu. Gyakorló feladatok

6000 Kecskemét Nyíri út 11. Telefon: 76/481-474; Fax: 76/486-942 bjg@pr.hu www.banyai-kkt.sulinet.hu. Gyakorló feladatok BÁNYAI JÚLIA GIMNÁZIUM 6000 Kecskemét Nyíri út 11. Telefon: 76/481-474; Fax: 76/486-942 bjg@pr.hu www.banyai-kkt.sulinet.hu Gyakorló feladatok I. LEGO Robotprogramozó országos csapatversenyre A következő

Részletesebben

Stabilitás és gyors telepíthetőség

Stabilitás és gyors telepíthetőség BiP dobozok Stabilitás és gyors telepíthetőség Süllyesztődobozok tégla és gipszkartonos telepítéshez 393 BiP Stabil kivitelezés A BiP fali süllyesztődobozok polipropilénből készülnek, így könnyedén ellenállnak

Részletesebben

Niko érintőképernyő. Méret: 154 x 93mm (kb. 7 ) Felbontás: 800 x 480 pixel Képarány: 16:9

Niko érintőképernyő. Méret: 154 x 93mm (kb. 7 ) Felbontás: 800 x 480 pixel Képarány: 16:9 Niko érintőképernyő 1. Általános leírás A Nikobus érintőképernyő segítségével könnyen kezelhetővé válik a telepített épületautomatizálási rendszer. A képernyő könnyen felszerelhető a falra, csak 1 szerelő

Részletesebben

Kizárólagos magyarországi forgalmazó: 1193 Budapest, Víztorony u. 20. III. em. Tel/Fax: 06 1 280 3044 amplivox@yarus.hu Tisztelt Partnerünk! Örömünkre szolgál, hogy bemutathatjuk Önnek a kiváló minőségű,

Részletesebben

Golmar 4502AL Golmar 4502SE. Önálló beléptetõ proximity olvasóval. Stadio Plus. Telepítési kézikönyv. www.golmar.hu

Golmar 4502AL Golmar 4502SE. Önálló beléptetõ proximity olvasóval. Stadio Plus. Telepítési kézikönyv. www.golmar.hu Golmar 450AL Golmar 450SE Önálló beléptetõ proximity olvasóval Stadio Plus www.golmar.hu Telepítési kézikönyv 1 I BEVEZETÉS Köszönjük, hogy ezt a Golmar terméket választotta. Elkötelezettségünk, hogy a

Részletesebben

Versenykiírás (Tervezet)

Versenykiírás (Tervezet) - 1 - XIII. MEBSZ- MATASZ Bajtársi Találkozó, Versenykiírás (Tervezet) I. Általános rész A Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetsége a Magyar Tartalékosok Szövetségének Csongrád megye szervezete, valamint

Részletesebben

ABSOLUTE! AOS! DIGIMATIC Tolómérő. ellátott indukciós jeladó

ABSOLUTE! AOS! DIGIMATIC Tolómérő. ellátott indukciós jeladó ABSOLUTE! AOS! DIGIMATIC Tolómérő AOS (Advanced Onsite Sensor) funkcióval ellátott indukciós jeladó Kézi mérőeszközök és adatátviteli rendszerek Új! ABS Digimatic Tolómérő Új költséghatékony standard DIGIMATIC

Részletesebben

Vibrációs trénerek összehasonlítása 2014. Kyokei VibroFit Home. 5-15 Hz / 99 fokozat. 5-14Hz / 60 fokozat

Vibrációs trénerek összehasonlítása 2014. Kyokei VibroFit Home. 5-15 Hz / 99 fokozat. 5-14Hz / 60 fokozat Flabelos FL-3000 Kyokei ubodyfit Gym Kyokei CrazyFit Insport Lilly Insport Lotos Insport Katrina Mozgások hintázó mozgás (~billegés ~ vertikális hinta, ~oszcilláció) -frekvencia igen igen igen igen igen

Részletesebben

Segítség az outputok értelmezéséhez

Segítség az outputok értelmezéséhez Tanulni: 10.1-10.3, 10.5, 11.10. Hf: A honlapra feltett falco_exp.zip-ben lévő exploratív elemzések áttanulmányozása, érdekességek, észrevételek kigyűjtése. Segítség az outputok értelmezéséhez Leiro: Leíró

Részletesebben

Segítség az ENDY 6200 és LOCAPEX Five használatához

Segítség az ENDY 6200 és LOCAPEX Five használatához Segítség az ENDY 6200 és LOCAPEX Five használatához - Akku & töltés - Az előlap tisztítása - Max. motor sebesség és nyomaték. - Olajozás. - Klinikai problémák (Információk és megoldások) - Minden készülékünk

Részletesebben

Neo Neon DJ Scan (SRL-114) Felhasználói Kézikönyv

Neo Neon DJ Scan (SRL-114) Felhasználói Kézikönyv Neo Neon DJ Scan (SRL-114) Felhasználói Kézikönyv Tartalom: 1. Ismertető 2. Biztonsági figyelmeztetések 3. Felszerelés, beállítás 4. Hogyan üzemeltessük a készüléket 5. Karbantartás és tisztítás 6. Technikai

Részletesebben

7 SZÍNES KAPUTELEFON RENDSZER HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ. Beltéri egység. Kültéri egység. Köszönjük, hogy termékünket választotta!

7 SZÍNES KAPUTELEFON RENDSZER HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ. Beltéri egység. Kültéri egység. Köszönjük, hogy termékünket választotta! 7 SZÍNES KAPUTELEFON RENDSZER DVC-VDP712 - Model A: 1 beltéri egység 2 kültéri egységgel DVC- VDP721 - Model B: 2 beltéri egység 1 kültéri egységgel HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Köszönjük, hogy termékünket választotta!

Részletesebben

Hogyan váljunk profi felhasználóvá 80 nap alatt, vagy még gyorsabban? Ingyenes e-mail tanfolyam.

Hogyan váljunk profi felhasználóvá 80 nap alatt, vagy még gyorsabban? Ingyenes e-mail tanfolyam. Hogyan váljunk profi felhasználóvá 80 nap alatt, vagy még gyorsabban? Ingyenes e-mail tanfolyam. Hogyan állítsam be az Outlook-ot ingyenes e-mail címhez? 10. lecke Hogyan állítsam be az Outlook-ot, ha

Részletesebben

HUNGEXPO KUPA 2011 V E R S E N Y S Z A B Á L Y Z A T A

HUNGEXPO KUPA 2011 V E R S E N Y S Z A B Á L Y Z A T A HUNGEXPO KUPA 2011 NEMZETKÖZI KORONGVADÁSZ VERSENY V E R S E N Y S Z A B Á L Y Z A T A és VE R S E N Y K I Í R Á S HUNGEXPO KUPA 2011 NYÍLT NEMZETKÖZI KORONGVADÁSZ VERSENY V E R S E N Y K I Í R Á S 2011.

Részletesebben

Listaár: 130 Ft. Listaár: 247 Ft. Listaár: 676 Ft. Listaár: 9 439 Ft

Listaár: 130 Ft. Listaár: 247 Ft. Listaár: 676 Ft. Listaár: 9 439 Ft 32 6460 Műanyag érintő pormentesen csatlakoztatható mobilpánttal. Méret: 6 2,6 0,8 cm Listaár: 130 Ft 5399 duplafunkciós eszköz a számítástechnika szerelmeseinek. Megérint és fényez. Méret: 6,2 3,2 1,2

Részletesebben

Országos kompetenciamérés eredményei Kiskulcsosi Általános Iskola 035857 Telephelyi jelentés 6. 8. évfolyam szövegértés

Országos kompetenciamérés eredményei Kiskulcsosi Általános Iskola 035857 Telephelyi jelentés 6. 8. évfolyam szövegértés Országos kompetenciamérés eredményei Kiskulcsosi Általános Iskola 035857 Telephelyi jelentés 6. 8. évfolyam szövegértés Karcag, 2011. április 4. Horváthné Pandur Tünde munkaközösség vezető Kiskulcsosi

Részletesebben

VKMA 01121 Műszaki adatlap - 2011. december

VKMA 01121 Műszaki adatlap - 2011. december AUDI A2, SEAT Altea, Altea XL, Arosa, Cordoba, Cordoba ferdehátú, Cordoba Vario, Ibiza III IV V, Inca, Leon, Toledo II, SKODA Fabia, Fabia ferdehátú, Fabia kombi, Octavia, Octavia kombi, Praktik, Roomster,

Részletesebben

V E R S E N Y K I Í R Á S

V E R S E N Y K I Í R Á S V E R S E N Y K I Í R Á S A MAPOSZ ( Magyar precíziós légfegyveres Országos Sportági Szövetség) engedélyével az MTTSZ Városi Lövészklub kiírja az X. Fonyódi Lövészversenyt. A verseny a MAPOSZ érvényben

Részletesebben

Channel Expander 1.xx Használati útmutató

Channel Expander 1.xx Használati útmutató Channel Expander 1.xx 1. oldal 2. oldal Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék...3 Áttekintés...4 A készülék rögzitése...5 Tápfeszültség csatlakoztatása...8 Öntözés vezérlő csatlakoztatása...8 Szelep kimenetek

Részletesebben

Szénmonoxid érzékelő- és riasztó készülék

Szénmonoxid érzékelő- és riasztó készülék Szénmonoxid érzékelő- és riasztó készülék GYCO Üzembe helyezés előtt figyelmesen olvassa el a használati útmutatót! Műszaki adatok Termékkód Elem Működési áramerősség Riasztási áramerősség Érzékelt gáz

Részletesebben

Flexi Force személy bejáró kapu

Flexi Force személy bejáró kapu Flexi Force személy bejáró kapu Figyelem, általános felhívás Ezen kit biztonságos üzemeltetéséhez, karbantartásához, számos dolgot kell figyelembe venni elővigyázatosságból. A biztonság érdekében vegye

Részletesebben

Káros Elektromos Sugárzás Értékek Otthonunkban (http://quantumrider.wordpress.com)

Káros Elektromos Sugárzás Értékek Otthonunkban (http://quantumrider.wordpress.com) Káros Elektromos Sugárzás Értékek Otthonunkban (http://quantumrider.wordpress.com) Wednesday, April 27, 2011 Néhány egyszerű példa azzal kapcsolatosan, hogy egy átlagos lakásban milyen elektromos sugárzás

Részletesebben

Paperfox IV-1 Ívrevágó Kezelési utasítás V 1.1-hu

Paperfox IV-1 Ívrevágó Kezelési utasítás V 1.1-hu Paperfox IV-1 Ívrevágó Kezelési utasítás V 1.1-hu PAPERFOX vágás, lyukasztás, hajtogatás Figyelmeztetés a) A gépet csak zárt helyiségben használja (műhely, üzlet). b) A gép használatbavétele előtt olvassa

Részletesebben

Kerex-Óbuda Uszodatechnikai Kft.

Kerex-Óbuda Uszodatechnikai Kft. 1034 Budapest, III.ker. Dévai Bíró Mátyás tér 25. T: 06-1/367-6892, F: 06-1/250-6168 www.kerexobuda.hu, obuda@kerex.hu 8000 Székesfehérvár, Huszár u. 2/8 T: 06-22/502-793, F: 06-22/502-794 www.kerexfehervar.hu

Részletesebben

i5000 sorozatú szkennerek

i5000 sorozatú szkennerek i5000 sorozatú szkennerek Vezérlő kód információk _hu Vezérlőkód információk Tartalomjegyzék Vezérlő minta részletek... 4 Vezérlő minta tájolás... 5 Vonalkód részletek... 7 Vezérlő pozícionálása... 9 Papír

Részletesebben

2x AAA. Kezdő lépések: Elem

2x AAA. Kezdő lépések: Elem 2x AAA Kezdő lépések: Elem Kezdő lépések: Összeszerelés Lézerkimenet Elem állapota: Műveletek: Bevezetés A termék első használata előtt figyelmesen olvassa el a biztonsági előírásokat és a használati útmutatót.

Részletesebben

Kezelési útmutató. Helyiséghőmérsékletszabályozó. 24/10 (4) A~ nyitóval és be/kikapcsolóval 0393..

Kezelési útmutató. Helyiséghőmérsékletszabályozó. 24/10 (4) A~ nyitóval és be/kikapcsolóval 0393.. Kezelési útmutató Helyiséghőmérsékletszabályozó 24/10 (4) A~ nyitóval és be/kikapcsolóval 0393.. Tartalom Kezelési útmutató Helyiséghőmérséklet-szabályozó 24/10 (4) A~ nyitóval és be/kikapcsolóval 2 A

Részletesebben

Lépj be a SZÓKINCS oldalra. (A honlap fejlécében kattints a SZÓKINCS menüpontra.)

Lépj be a SZÓKINCS oldalra. (A honlap fejlécében kattints a SZÓKINCS menüpontra.) Lépj be a SZÓKINCS oldalra. (A honlap fejlécében kattints a SZÓKINCS menüpontra.) A szókincs modul menüpontja a fejlécben Itt az alábbiakat fogod látni: - ismertető szövegdoboz ("MI EZ, ÉS HOGYAN MŰKÖDIK?")

Részletesebben

Kötelező ez nekünk? IGEN-NEM (?) Miért használjuk? Szakmai indokok. Oktatásirányítási indokok. Elemenkénti. A teszt egészére vonatkozó, globális

Kötelező ez nekünk? IGEN-NEM (?) Miért használjuk? Szakmai indokok. Oktatásirányítási indokok. Elemenkénti. A teszt egészére vonatkozó, globális DIFER Kötelező ez nekünk? IGEN-NEM (?) Miért használjuk? Szakmai indokok Elemenkénti Készségenkénti A teszt egészére vonatkozó, globális Oktatásirányítási indokok Iskolában bizonyos esetekben kötelező

Részletesebben

mérırendszerek Mérések fényében

mérırendszerek Mérések fényében mérırendszerek Mérések fényében Optikai mérırendszerek a mőszaki élet számára Új, megbízható megoldások a mérnöki világ számára fontos paraméterek mérésére, adatgyőjtésre és feldolgozásra: - megnyúlás

Részletesebben

Hardver és szoftver követelmények

Hardver és szoftver követelmények Java-s Nyomtatványkitöltő Program Súgó Telepítési útmutató Hardver és szoftver követelmények A java-s nyomtatványkitöltő program az alábbi hardverigényt támasztja a számítógéppel szemben: 400 MHz órajelű

Részletesebben

Tisztelt látogató, kedves szülő!

Tisztelt látogató, kedves szülő! Tisztelt látogató, kedves szülő! Köszönjük, hogy megtisztel figyelmével, és megtekinti az ÁlomVirág babalégzésfigyelő készülékünk rövid ismertetőjét, mely orvosok által tesztelt és tanácsolt, a Babára

Részletesebben

Elektronikus táv kaptármérleg. helymeghatározóval, biztonsági rendszerrel és kijelzővel

Elektronikus táv kaptármérleg. helymeghatározóval, biztonsági rendszerrel és kijelzővel helymeghatározóval, biztonsági rendszerrel és kijelzővel Beüzemelés Első lépésként készítsük elő a mérleg helyét. A mérleg fémkeretét hozzá lehet rögzíteni a kaptár aljához. A keret megmunkálása közben

Részletesebben

RPS-Basic uszodai vegyszeradagoló műszer

RPS-Basic uszodai vegyszeradagoló műszer RPS-Basic uszodai vegyszeradagoló műszer Felhasználói kézikönyv Ring Elektronika Kft. www.ringel.hu Tulajdonságok Az RPS-Basic uszodai vegyszeradagoló műszer medencék vizének ph és klór szintjének optimalizálására

Részletesebben

DIGITÁLIS AKTÍV INFRASOROMPÓK

DIGITÁLIS AKTÍV INFRASOROMPÓK DIGITÁLIS AKTÍV INFRASOROMPÓK TELEPÍTÉSI UTASÍTÁS 30-3/6, 60-3/6, 100-3/6, 30-4/8, 60-4/8, 100-4/8, 30-5/10, 60-5/10, 100-5/10 Tartalom 1. Főbb jellemzők... 3 2. Készülék típusok... 3 3. A készülék programozása...

Részletesebben

Jó befektetési lehetőség kell? - Ebben van minden, amit keresel

Jó befektetési lehetőség kell? - Ebben van minden, amit keresel Jó befektetési lehetőség kell? - Ebben van minden, amit keresel 2014.11.18 14:17 Árgyelán Ágnes A jelenlegi hozamsivatagban különösen felértékelődik egy-egy jó befektetési lehetőség. A pénzpiaci- és kötvényalapok

Részletesebben

Az alábbi útmutató ahhoz nyújt segítséget, hogy hogyan üzemelje be a TP-Link TL-WR740N eszközt.

Az alábbi útmutató ahhoz nyújt segítséget, hogy hogyan üzemelje be a TP-Link TL-WR740N eszközt. TP-Link TL-WR740N TP-Link TL-WR740N Tisztelt Ügyfelünk! Az alábbi útmutató ahhoz nyújt segítséget, hogy hogyan üzemelje be a TP-Link TL-WR740N eszközt. Kérdés esetén kollégáink várják hívását: Technikai

Részletesebben

szolgáltatás ismertető www.primerate.hu

szolgáltatás ismertető www.primerate.hu Szemkamera kutatás szolgáltatás ismertető Mi is az a szemkamera? A szemkamera egy vizuális eszköz, amely képes rögzíteni az emberi szem mozgását, miközben az hirdetéseket, prospektusokat, DM levelet, reklámújságot,

Részletesebben

Bioprotector Canada. A Bioprotector kibocsátásainak összehasonlító jelentése. 1.0 javított kiadás. 2009. április 8. /Jóváhagyás

Bioprotector Canada. A Bioprotector kibocsátásainak összehasonlító jelentése. 1.0 javított kiadás. 2009. április 8. /Jóváhagyás Bioprotector Canada A Bioprotector kibocsátásainak összehasonlító jelentése 1.0 javított kiadás 2009. április 8. /Jóváhagyás Ellenőrizte: dátum Ezt a jelentést kizárólag a Protocol Data Systems cég (röviden:

Részletesebben

Víz - és környezetanalitikai gyorstesztek

Víz - és környezetanalitikai gyorstesztek Víz - és környezetanalitikai gyorstesztek Chemetrics Inc. már több, mint 35 éve jelen van a picaon, számos Európai Uniós országban terjedtek már el termékei. Kifejezetten vízminta elemző készleteket és

Részletesebben

CAN-Display. felhasználói kézikönyv

CAN-Display. felhasználói kézikönyv CAN-Display felhasználói kézikönyv Tartalomjegyzék 1. Bevezető... 3 2. Jótállás... 3 3. Tartozékok listája... 3 4. Leírás... 4 4.1. A CAN-Display készülék definíciója... 4 4.2. Az eszköz beépítése... 4

Részletesebben

Viega Advantix Top. Mindent tud a padlók víztelenítéséről. Extra gyors lefolyás, variálható magasság, nagy biztonság visszaszívás ellen.

Viega Advantix Top. Mindent tud a padlók víztelenítéséről. Extra gyors lefolyás, variálható magasság, nagy biztonság visszaszívás ellen. Viega Advantix Top Mindent tud a padlók víztelenítéséről Extra gyors lefolyás, variálható magasság, nagy biztonság visszaszívás ellen. Az új Viega Advantix Top: a legjobb tulajdonságok egy termékben. 4

Részletesebben

Tervezői segédlet. Szenzor terminál

Tervezői segédlet. Szenzor terminál Tervezői segédlet Szenzor terminál Szenzor terminál (TTW-01, TSW-01) tervezői segédlet A segédlet célja, ismertesse a szenzor terminál(ok) BiiOS rendszerben való alkalmazásának funkcionális és műszaki

Részletesebben

Rozsdamentes forgóvillás beléptetőkapu kézfertőtlenítővel BK09224. Revizió: B 2008-05-30

Rozsdamentes forgóvillás beléptetőkapu kézfertőtlenítővel BK09224. Revizió: B 2008-05-30 Rozsdamentes forgóvillás beléptetőkapu kézfertőtlenítővel BK09224 Gépkönyv Revizió: B 2008-05-30 A berendezés főbb részei: 1. ábra 1) Lábazat 1 db 2) Forgóvillaház 1 db 3) Fedél 1 db 4) Forgóvilla 1 db

Részletesebben

Az MA-660 eszközillesztő program telepítése

Az MA-660 eszközillesztő program telepítése 1. oldal, összesen: 14 Az MA-660 eszközillesztő program telepítése Megjegyzés: A hardver telepítésének megkezdéséhez helyezze be az Handset Manager szoftver CD-lemezt a számítógép CD-ROM-meghajtójába,

Részletesebben