Összefoglaló: SCATT MX-02 Elektronikus találatjelző rendszer

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Összefoglaló: SCATT MX-02 Elektronikus találatjelző rendszer"

Átírás

1 1 Összefoglaló: SCATT MX-02 Elektronikus találatjelző rendszer Az új készülék alkalmazható éleslövészet esetén vagy szárazedzés keretein belül, teremben vagy nyitott lőtéren egyaránt. Írta Tony Chow Bevezetés Az elmúlt években az elektronikus találatjelző berendezések használata forradalmasította a sportlövészetben a testhelyzetek gyakorlását. Ezek a berendezések használatuk során hihetetlenül sok információval szolgálnak. Megmutatják egy sportlövő erősségeit és gyengébb oldalát is azáltal, hogy a fegyvertartás biztosságát, a célzás pontosságát és a fegyver elsütésének időzítését számszerű adatokkal támasztják alá. Így a sportlövő edzések nemcsak a hagyományos mederben folytathatók, hanem tudományos megközelítéssel is értelmezhetővé válnak az eredmények. A legnépszerűbb elektronikus találatjelző berendezések a RIKA, a Noptel és a ma már leggyakrabban használt SCATT rendszer. Minden, a piacon megvásárolható elektronikus találatjelző berendezés hasonló alapelv szerint működik: a fegyverhez rögzített érzékelő (szenzor) követi a célon rögzített infravörös fényforrás helyzetét (a célon rögzített infravörös fényforrásból kibocsátott jelet a fegyveren rögzített érzékelő (szenzor) fogja fel.). A szenzor látósugarában található infravörös fényforráshoz képest minden időpillanatban követhető a fegyver pontos helyzete/mozgása. Az infravörös fényforrás használata egyben a berendezés hátrányát is jelenti. A szabadtéri alkalmazás lehetetlenné válik, mivel a napsugárzásból származó infravörös sugarak a szenzort zavarják, és így éleslövészet során nem használható a berendezés. Most azonban egy új termék jelent meg a piacon. A SCATT új generációs MX-02 elektronikus találatjelző berendezés éppen olyan kiváló, mint a cég előző WS-01-es infravörös fénnyel működő terméke. Az MX-02 használható kiskaliberű vagy központi gyújtású fegyverekkel is nyitott lőtéren, éleslövészet alkalmával anélkül, hogy a napsugárzás zavarná a működését. Mint elkötelezett fekvő lövő, régóta szerettem volna egy hasonló berendezést, így kapva kaptam az alkalmon, amikor felajánlották, hogy tesztelhetem. Vajon beváltja-e a SCATT MX-02 a hozzáfűzött reményeket? Most erre a kérdésre keressük a választ.

2 2 Mit tartalmaz a termék? A SCATT MX-02 tartalma A SCATT előző termékét a WS-01-et egy nagy lapos csomagban vásárolhattuk meg. Ezzel ellentétben az új SCATT MX-02 egy apró, 27x21 cm-es fényes kis zacskóban kapható, melyet könnyű szállítani. A csomagban található egy darab, kb. két és fél méter hosszú USB kábel, mely a szenzorhoz csatlakoztatható, valamint két db imbuszkulcs. Ezen kívül a csomag tartalmaz egy használati utasítást, egy párnázott műanyag dobozt, melyben a szenzor, a rögzítésre alkalmas csavaros pánt és egy, a szoftvert tartalmazó USB pendrive található. SCATT MX-02 szenzor (bal oldali kép), SCATT WS-01 szenzor (jobb oldali kép)

3 3 Az MX-02 rendszer mérete jelentősen lecsökkent, mivel a csomagból hiányzik az úgynevezett célkeret. Az előző elektronikus találatjelző berendezésekkel ellentétben, az MX-02 szenzora a látható fénytartományra érzékeny, így szükségtelenné válik a céltáblánál alkalmazott infravörös fényforrás. Valójában a szenzor nem más, mint egy nagyfelbontású gyorskamera. Felismeri a célképet, fehér háttérben a fekete kört, és így követhető a fegyver aktuális pozíciója, amíg az a kamera látószögében tartózkodik. Ennek ismeretében becsüli meg a fegyver mozgását a célon. A látszat ellenére az MX-02 szenzor meglepően masszív. Picit kisebb, és nem sokkal nehezebb, mint a WS-01 egység. Ha a szenzort rögzítjük a fegyverre, a sportlövő valószínűleg nem is érzékeli, hogy a fegyver súlypontja megváltozott volna. A szenzoron található egy emelőkar, melynek segítségével a szenzor fókuszálható a cél távolságának függvényében. A távolság 2,5 m-től a végtelenig állítható. Az állítócsavarral rögzíthetjük a fókusztávolságot. A SCATT MX-02 szenzor, egy Grünig & Elmiger Racer kiskaliberű fegyverre rögzítve: A szenzort egy V-alakú foglalat (prizma) és egy fémpánt segítségével rögzíthetjük a fegyver csövéhez. A pánton 6 lyuk található az egyik oldalon, és egy csavar az ellenkező oldalon, melyek segítségével szorosan rögzíthető a szenzor a fegyverhez. SCATT MX-02 rendszer beállítása Azok számára, akik már használták a SCATT korábbi termékeit, az MX-02 beállítása ismerős lehet, nem okozhat gondot. A szenzort a fegyver csövéhez kell rögzíteni és egy olyan számítógéphez kell csatlakoztatni, melyre a SCATT programot már installálták. Szárazedzéshez a beépített program segítségével nyomtathatunk ki olyan céltáblát, mely az alkalmazás távolságának függvényében méretezett. A céltáblát falra vagy egyéb függőleges felületre kell felhelyezni. A céltáblát megfelelően meg kell világítani, különösen az MX-02 rendszer használata során, hogy mind a sportlövő, mind a szenzor jól láthassa/érzékelhesse azt. Egy asztali lámpa kiválóan megfelel erre a célra. Éleslövészetkor a sportlövő egyszerűen teljes méretű lőlapra lő. Jelenleg a szoftver egyszerre egy célfeketét tud kezelni. Most itt az idő, hogy elkezdjük a munkát. A sportlövőnek el kell indítania a SCATT alkalmazást és ki kell választani, hogy mely versenyszámot szeretné gyakorolni.

4 4 Többféle lehetőség közül választhatunk. Az NRA nagy kaliberű versenyszámoktól a nemzetközi kiskaliberű 50, 25, 10m-es versenyszámokig. A versenyszám kiválasztása után a sportlövőnek egy lövéssel kalibrálnia kell a szenzort. Amennyiben a szenzor érzékeli a célfeketét, a kalibrációt mutató képernyőn egy célkereszt jelenik meg, amely a célfekete helyzetét jelöli a szenzor látószögében. Ha a rendszer érzékelte a kalibráló lövést, a szoftver készen áll arra, hogy a kalibráló lövés helyét zérusnak tekintve kövesse a további lövéseket. Az MX-02 szenzorkalibrálást mutató képernyő. A célkereszt jelöli a célfekete közepét a szenzor látószögében. A rendszer beállítása nehézkes lehet. Tapasztalatom szerint a kalibráció jól működik szabadtéren, 50 m-es és ennél nagyobb lőtávolságban. Viszont, ha szárazedzésen használjuk kisebb távolságban, különösen, ha a célfekete és a szenzor távolsága kisebb, mint 10 méter, abba a nehézségbe ütközhetünk, hogy a célkereszt nem jelenik meg a képernyőn, és a rendszer nem érzékeli a lövést. Ez a probléma abból adódik, hogy a szenzor látószögét még nem állítottuk be, a célzó vonal a fegyvercső felett van, a szenzort pedig a fegyvercső alá rögzítettük. Az MX-02 szenzor érzékeny a látószögre, mely az infravörös érzékelőkkel szemben relatíve kicsi. Éleslövészetnél a látószög elhanyagolható, nem okoz problémát. Rövidebb távolság esetében viszont, amikor a sportlövő a célra vezeti a fegyvert, a szenzor nem érzékeli a célt. Rögzítő prizma

5 5 Hogy mindezt kiküszöböljük, a szenzor rögzítésére használt prizmán található két rézcsavarral beállítható a megfelelő látószög. Ha a szenzor látószögét emelni kell, fordítsa meg a prizmát úgy, hogy a sárgaréz csavarok hátul legyenek, és mindkét csavart rögzítse ugyanannyi fordulattal. Ha a látószöget lefelé kívánjuk mozdítani, a rézcsavaroknak a fegyvercső végéhez kell közelebb lenniük. Ha jobbra vagy balra szeretnénk a látószöget vinni, akkor a két rézcsavart eltérő mértékben kell becsavarni. Ezt a műveletet sokkal könnyebb úgy elvégezni, ha a fegyver nyugalmi helyzetben van. A szenzor pontos beállításához mozgatni kell a fegyvert egészen addig, amíg a célkereszt meg nem jelenik a kalibrációs képernyőn. Ezután, a sárgaréz csavarokkal fokozatosan be kell állítani a szenzort úgy, hogy az a felhasználó látószögéből érzékelje a célfekete közepét. Szerencsére ezt egyszer kell csak elvégezni. Ha a megfelelő beállítást megtalálta, azt javaslom, jelölje azt be a csavarokon zöld színű Loctite ipari ragasztóval. Így rögzíthető a beállítás. (Vigyázzon arra, hogy a ragasztó ne kerüljön a szenzort rögzítő prizma menetébe, mert ebben az esetben nem tudja majd a szenzor fókuszát a későbbiekben állítani, ha arra lenne szükség.) Szárazedzés a SCATT MX-02-vel: Bár az MX-02 rendszert szabadtéri éleslövészetre tervezték, legtöbben mégis ugyanúgy otthon használják szárazedzésen, mint ahogyan tették azt a SCATT előző verzióinál. Ezzel a lehetőséggel az edzés kényelmes, lőszert-, lőtérre utazási időt és üzemanyagot lehet megspórolni, mégis nagyon sok technikai problémára derülhet fény, amelyeket a szárazedzés során ki tudunk javítani. Azt nagyon fontos leszögezni, hogy az MX-02 ugyanúgy alkalmas szárazedzésre is, ahogyan a SCATT régebbi változatai. Az alábbi képen láthatja, hogyan használja a szerző teremben, tréningsütéssel a rendszert. A céltáblát a SCATT WS-01 verziójához járó célkeretbe helyezte, de bármilyen függőleges felületre rögzíteni lehet azt. Szárazedzés teremben AZ MX-02 nem is okoz csalódást. Én kipróbáltam mindkét rendszert, az MX-02-t és a WS-01-et is, lövés után az eredmény lényegében megegyezett. A kapott szórásképek összehasonlíthatók. A lövések stabilitása, a célzás és utántartás hossza, az MX-02 szerint, mind az általam megszokott tartományban mozogtak. Az MX-02 használható szárazedzésre is, azt viszont meg kell említeni, hogy a rendszer kalibrációja egy kicsit komplikáltabb. A SCATT MX-02 ugyanazzal a Windows alapú szoftverrel működik, mint elődei. Ez azt jelenti, hogy azoknak a sportlövőknek nem kell újat elsajátítaniuk, akik már ismerik a SCATT program struktúráját. Abban az esetben, ha most kezdi el használni a berendezést, sok hasznos információt kaphat az eddig összegyűjtött tapasztalatokból, hogy, hogyan értelmezze az egyes lövések paramétereit.

6 6 Egyetlen lövés: a SCATT MX-02 rendszerrel baloldalon, a SCATT WS-01 rendszerrel pedig a jobb oldalon. Éleslövészet kiskaliberrel: Már létezik néhány olyan elektronikus találatjelző berendezés, amellyel az éleslövészet is kivitelezhető. Szigorúan véve a SCATT WS-01 is alkalmas erre, ha olyan speciális célkeretbe helyezzük a lőlapot, amely infravörös fényt tud kibocsátani. Az egyetlen hátránya ennek az alkalmazásnak, hogy kizárólag teremben lehet használni. Észak-Amerikában nagyon kevés lehetősége van a sportlövőknek arra, hogy olyan fedett lőtéren edzhessenek, amelyen a kiskaliberes lövészet során megszokott 50 m-es távolság biztosítva legyen, így legtöbbjük az infravörös érzékelővel működő SCATT rendszert nem próbálta éleslövészet esetében. A SCATT MX-02 áthidalja ezt a korlátozó tényezőt, teljes mértékben támogatja és lehetővé teszi szabadtéri használatot. A SCATT MX-02-t kiskaliberű (peremgyújtásos lőszerrel) és központi gyújtásos lőfegyverrel is lehet használni. Az ismertető írásakor mi csak kiskaliberű fegyverrel próbáltuk ki a rendszert. Legközelebb a nagy kaliberű tesztek eredményével jelentkezünk. A rendszer tesztelésének kivitelezése. Sportklubomban, a Los Angeles Rifle & Revolver Clubban, éleslövészet során teszteltük a rendszert. A SCAT MX-02-t SIUS ASCOR elektronikus találatjelzővel együtt alkalmaztuk. A tesztelés során Dél-Kaliforniában az időjárás napos, a szélmozgás minimális volt, vagyis az időjárás nem befolyásolta jelentősen az eredményinket. Ki szerettem volna próbálni, hogyan működik a SCATT, ha különböző tudású sportlövők használják. Ezért két sportoló részvételével kezdtük el a tesztelést, fekvő testhelyzetet gyakorolva. Az egyik lövő jómagam volt, én 595 kör feletti eredményre vagyok képes ISSF 50 m-es lőlapra, a másik sportlövő a klubunkból Jober Velasco, akinek 565 körüli az átlag eredménye. A teszteléssel ráadásul lehetőséget kaptam arra, hogy Jober edzője lehessek, és a SCATT statisztikai mutatói alapján tanácsokkal láthassam el. Mindketten lövéses szériákat lőttünk, majd lefényképeztük a szórásképeket, amelyet a SIUS, és azt is, amelyet a SCATT mutatott, hogy össze tudjuk hasonlítani a kettőt. Nem sokat törődtünk azzal, hogy pontosan középre állítsuk be a fegyvert. Persze erre meg van a lehetőség, de úgy gondolom most nem érte volna meg a ráfordított idő, mivel leginkább a szórásképeket szerettük volna összehasonlítani, illetve a célravezetés, célzás, és a fegyver elsütése alatti- és utáni mozgásokat figyeltük.

7 7 Eredmények: közepes szintű/tudású sportlövő Jober Velasco által leadott 10 lövésének szórásképét mutatjuk be: felül a SIUS ASCOR, alul pedig a SCATT eredmények. Jober szórásképei. Felül a valódi (lőszerrel) szórásképek, alul pedig a SCATT szórásképek. Látható, hogy a SCATT és a valódi (lőszeres) szórásképek alakja jól összevethető. Nem reális azt várni, hogy teljesen megegyezzen a kettő, mivel a lőszernek is van saját szórása, melyet a SCATT nem képes reprodukálni. Maga a lőszer egy fontos tényező Jober eredményét vizsgálva, hiszen az edzéslőszerét használta. Ez magyarázhatja azt a tényt, hogy miért különböznek annyira a szórásképek a második esetben.

8 8 A lőszer minőségétől eltekintve a fegyver mozgása, amelyet a SCATT rögzített, sok mindent elmond Jober teljesítményéről. Nézzük például a 3. széria 14-es és a 18-as számú lövését. Ez az a két lövés, amely oldalirányban leginkább eltért, az egyik balra a másik pedig jobbra. A SIUS és a SCATT is ezt mutatja. A 14. lövés esetében jól látható, hogy célzás közben a fegyver magasan mozgott, a sütés pillanatában pedig jobbra lefelé mozdult. A 18-as lövésnél a célzás közben is balos volt a fegyver mozgása. Ebből az következik, hogy Jobernek még gyakorolnia kell a fegyver elsütését, mely nem mozdulhat el az adott pillanatban. Jober testhelyzete is korrigálásra szorul, melyet a fegyver mozgása jelez. Látható, hogy a fegyver nem a tízesen mozog, és arra mozdul el, amerre a testhelyzetből adódóan a legtermészetesebb, legkényelmesebb. A SCATT pontosan megmutatja, milyen hibát követett/követhetett el Jober, miért mentek el annyira ezek a lövések. Tekintsünk el most attól a ténytől, hogy a SCATT-ot nem állítottuk be teljesen középre, figyeljük a két lövés relatív helyzetét. Jober lövéseinél az elsütés előtti pillanatban,- melyet a sárga vonal jelöl-, a fegyver mozgása egy kicsit nagyobb, mint maga a tízes kör. Ezt a mozgást jelentős mértékben csökkenteni lehet, ha jól beállítjuk a testhelyzetet. A célravezetés, melyet a zöld vonal mutat, rendkívül kaotikus. Ez nekem azt sugallja, hogy ráerőlteti a célra a fegyvert, a fegyver nem mutat természetes módon a céltábla közepére. A fegyver elsütését követő utántartást a piros vonal jelöli, mely általában vízszintes mozgást mutat, de néha teljesen kontrollálatlan, mint ahogyan azt az alábbi ábrán is láthatjuk: Rossz utántartás Itt látható Jober egyik lövésének utántartása.

9 9 A SCATT MX-02 használatával bepillantást nyerhettünk egy közepes szintű sportlövő hiányosságaiba. Nagyon sok információt kaptunk, de természetesen más faktorok is befolyásolják a teljesítményt, melyet egy szárazedzésen nem érzékelünk, ilyen pl. a lőszer minősége, vagy a lövés eldördülése után, a fegyver utántartásának minősége, éleslövészet során. Nézzük, most milyen eredményt kapunk egy nemzetközi szintű sportlövő esetében? Eredmények: nemzetközi szintű sportlövő A szerző szórásképeit láthatják lentebb, néhány lövést részletezünk is. A szerző, Tony Chow, fekvő testhelyzetben. Tony Chow tízes sorozatai. Éleslövések szórásképei felül (SIUS), a SCATT szórásképek alul. Egy nemzetközi szintű fekvő lövőnek mindig tízest kell lőnie. Ha sokszor lő valaki érintő tízest, vagy esetleg kilencest, az ezen a szinten nem elfogadható. Ha meg szeretnék ennek a követelménynek felelni, még nekem is van hová fejlődnöm. Nézzük, mit mondanak a SCATT

10 10 adatok! A legkézenfekvőbb terület, ahol fejlődnöm kell, a pontos célzás. A lőlapon lévő találatok nagyon jól egybevethetők a SCATT szórásképpel. A SCATT számadatokkal szolgál például a Célzás Stabilitására vonatkozóan, mely megmutatja mennyire következetes és egyenletes a lövő a célzásai során. Minél kisebb a szám értéke, annál jobb. Az 50 m-es ISSF puskás céltábla esetében a 7 mm-es célzási hiba tipikusnak mondható. 5 mm, vagy annál kisebb lenne ideális. A célzási hiba egy fontos tényező, de nem magyarázza a legrosszabb lövésemet. Nézzük az első és a nyolcadik lövést, melyeknek középpontjai a SIUS lapon 15 mm-re vannak egymástól. A SCATT azonban ezeknek a lövéseknek a középpontjait csak 5 mm-re érzékelte egymástól (a sárga keresztek mutatják a lövések középpontját). Mi okozza az eltérést? Természetesen a lőszer minősége magyarázattal szolgálhat, de ebben az esetben a versenylőszeremet a Lapua Center-X-et használtam, amellyel, ha jó formában vagyok a tizedelt eredményen legalább 105, vagy még ennél is jobb, ezért ez lehet az utolsó kifogás. A lőszer minőségét tegyük félre, mert a fegyver mozgása a célzás során nyomra vezethet: mindkét lövésnél, ha megfigyeljük a sütés után abba az irányba mozdult a fegyver, amerre maga a lövés is. A sütés utáni közvetlen pillanatot mutatja a kék és a piros vonal. A szerző két legrosszabb lövésére jó magyarázattal szolgál a SCATT MX-02 adatainak elemzése. Ez a mozgás nem a fegyver visszarúgásából adódik, az egy sokkal erősebb mozgást eredményez, és a piros vonal mutatja meg ezt a fajta elmozdulást. Vajon nem az elsütő billentyű elrántása okozta az elmozdulást? Ha ez lenne a helyzet, akkor az időben nem ilyen rövid lenne és lövésről lövésre véletlenszerűen változna az iránya. Sokkal inkább magyarázható ez a hiba a fegyvercső természetes vibrációjával, amelyhez még hozzáadódik a testem saját remegése is. Ha ez így van, akkor az azt jelenti, hogy az a természetes vibráció, amely a lövészet alatt jelen van, elég jelentős ahhoz, hogy a találatot a fegyvercső mozgásának irányába térítse el a sütés pillanatában. Ha megnézzük a többi szórásképet is igazolódni látszik az előbbi teória. A 7. lövésnél, mely a szóráskép legalacsonyabb lövése, a fegyvercső a sütés pillanatában lefelé mozdul:

11 11 A sütés pillanatában lefelé mozduló fegyvercső miatt alacsony a 7. lövés. Néhány lövésnél az elsütés pillanatában a fegyvercső mozgása irányt vált. Elméletileg az elsütéskor mozog leglassabban a fegyver, és ez nem viheti el jelentős mértékben a lövést. Úgy tűnik, esetemben ezek a szóráskép legjobb lövései: A legjobb lövéseimet akkor adtam le, amikor a sütés pillanatában a fegyvercső ellentétes irányba indult el. Számomra fontos tényező lett az a megfigyelés, miszerint a lövést a fegyvercső vibrációja ennyire befolyásolja. Ez azt sugallja, ha még jobb eredményt szeretnék lőni, akkor tovább kell csökkentenem a fegyver vibrációját a célzás során. A SCATT további adatokkal is szolgál, mint pl. a Mozgás Hossza, mellyel tulajdonképpen a fegyvercső vibrációjának sebességét mérhetjük. Bár az én kezemben sokkal kevésbé mozog a fegyver, mint Joberében, a Mozgás Hossza paraméter viszont nem olyan sokkal jobb az övénél (50mm és 60mm között). Ez azt jelenti, hogy a fegyvercső egy kis intervallumban, de gyorsan mozog. Ha megfigyelünk egy nemzetközileg is kiemelkedő sportlövőt, akkor ez az érték a 20-40mm között mozog.

12 12 Mozgás Hosszának összehasonlítása A Mozgás Hosszának paraméterét nemcsak az MX-02, hanem a SCATT előző verziói is megadták. Eddig ezt a paramétert figyelmen kívül hagytam. Csak az MX-02 döbbentett rá milyen fontos is ez a paraméter. T. Chow mozgásának hossza (bal) összehasonlítva az orosz Marina Bobkováéval (jobb). Ez az a pont, ahol egyértelműen kijelenthetjük, a SCATT MX-02 megéri az árát. Az éleslövészettel is használható rendszer olyan adatokkal szolgál, amelyet szárazedzés során nem láthatunk. Mind az edzőknek, mind a versenyzőknek segít megérteni a szárazedzések adatainak pontosabb értelmezését. A valós lövések adatainak elemzésére egyedül csak a SCATT MX-02 rendszer képes. Következtetések: Nem túl gyakori az, hogy egy termék minden ígéretet bevált. A SCATT MX-02 nagyon közel jár ehhez. Ez egy nagyon jó konstrukció, hordozható, megbízható, és a kalibrálás nehézkességétől eltekintve könnyű beállítani. Szárazedzésen hasonlóan jól teljesít, mint az infravörös érzékelővel ellátott elődei, ugyanazokat a paramétereket méri melyeket megszokhattunk a SCATT rendszertől. Az MX-02 szabadtéri használatával egy teljesen új lehetőség nyílt meg. Ha jól értelmezzük, segíti az adatok megértését, olyan hibákra lehetünk figyelmesek, amelyeket nem vennénk észre szárazedzés esetén. Kifejezetten azoknak ajánlom ezt a terméket, akik a testhelyzetük javítását célozták meg. Úgy gondolom, bár a SCATT MX-02 drágább, mégis megéri az árát. Akik most először gondolkodtak el azon, hogy elektronikus találatjelző berendezést vásároljanak, a SCATT MX-02 kétségtelenül egy jobb választás és jobb befektetés, mint a korábbi infravörös változatok. Azoknak, akiknek már van elektronikus találatjelző berendezése, kérdezhetik, hogy megéri-e váltani az MX-02-re? Nos, ez az adott versenyző tudásától függ. A kezdők és középhaladók, akik az alapokon dolgoznak, és leginkább szárazedzésen fejlesztik tudásukat, nyugodtan használhatják a tulajdonukban lévő infrás rendszert. Abban az esetben, ha egy kiemelkedő tudású versenyzőről van szó, akinek mondjuk, még öt kör hiányzik a maximális eredmény eléréséhez, annak érdemes meggondolnia, hogy az MX-02-re váltson, mivel ő az, aki igazán ki tudja használni a SCATT MX-02-ben rejlő új lehetőségeket. Az eredeti cikk a oldalon található.

A tanulók gyűjtsenek saját tapasztalatot az adott szenzorral mérhető tartomány határairól.

A tanulók gyűjtsenek saját tapasztalatot az adott szenzorral mérhető tartomány határairól. A távolságszenzorral kapcsolatos kísérlet, megfigyelés és mérések célkitűzése: A diákok ismerjék meg az ultrahangos távolságérzékelő használatát. Szerezzenek jártasságot a kezelőszoftver használatában,

Részletesebben

ASTER motorok. Felszerelési és használati utasítás

ASTER motorok. Felszerelési és használati utasítás 1. oldal ASTER motorok Felszerelési és használati utasítás A leírás fontossági és bonyolultsági sorrendben tartalmazza a készülékre vonatkozó elméleti és gyakorlati ismereteket. A gyakorlati lépések képpel

Részletesebben

AN900 B háromsugaras infrasorompó Telepítési útmutató 1. A készülék főbb részei

AN900 B háromsugaras infrasorompó Telepítési útmutató 1. A készülék főbb részei AN900 B háromsugaras infrasorompó Telepítési útmutató 1. A készülék főbb részei A TÁPFESZÜLTSÉG (POWER) ZÖLD színű jelzőfénye akkor kapcsol be, amikor az adóegység működésbe lép. SZINT jelzőfény (piros)

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV IL-REF20H mozgásérzékelős LED reflektorhoz www.inlightled.hu Bevezetés A passzív, infravörös érzékelővel ellátott LED reflektor érzékeli a mozgást, valamint a testhőmérsékletet.

Részletesebben

BoxMaker Kezelési útmutató. V-1.2-HUN, 2014-Szept.-10

BoxMaker Kezelési útmutató. V-1.2-HUN, 2014-Szept.-10 BoxMaker Kezelési útmutató V-1.2-HUN, 2014-Szept.-10 BoxMaker alkalmazása A BoxMaker-t arra terveztük, hogy hullámpapírból lehessen vele a Paraméterek bekezdésben leírt dobozokat készíteni. A Paraméterek

Részletesebben

FIGYELMEZTETÉS! : Az eszközben lévő optikai modul segítségével lehetőség van a sugarak +/- 90 vízszintes és a +/- 5 függőleges irányú állítására!

FIGYELMEZTETÉS! : Az eszközben lévő optikai modul segítségével lehetőség van a sugarak +/- 90 vízszintes és a +/- 5 függőleges irányú állítására! INFRASOROMPÓ NR40TX/NR80TX 1. A biztonságos telepítéshez Ez a telepítési útmutató információkkal ellátott és alapvető telepítési veszélyeket tartalmaz ennek az eszköznek a biztonsági módjában és a karbantartásakor

Részletesebben

2000 Szentendre, Bükköspart 74 WWW.MEVISOR.HU. MeviMR 3XC magnetorezisztív járműérzékelő szenzor

2000 Szentendre, Bükköspart 74 WWW.MEVISOR.HU. MeviMR 3XC magnetorezisztív járműérzékelő szenzor MeviMR 3XC Magnetorezisztív járműérzékelő szenzor MeviMR3XC járműérzékelő szenzor - 3 dimenzióban érzékeli a közelében megjelenő vastömeget. - Könnyű telepíthetőség. Nincs szükség az aszfalt felvágására,

Részletesebben

AN900 C négysugaras infrasorompó Telepítési útmutató 1. A készülék főbb részei

AN900 C négysugaras infrasorompó Telepítési útmutató 1. A készülék főbb részei AN900 C négysugaras infrasorompó Telepítési útmutató 1. A készülék főbb részei 2. Telepítési szempontok Az érzékelő telepítési helyének kiválasztásakor kerülje az alábbi területeket: Ahol különböző tereptárgyak

Részletesebben

Lézer sugárzás Tilos közvetlenül a lézersugárba tekinteni! I. lézer osztály

Lézer sugárzás Tilos közvetlenül a lézersugárba tekinteni! I. lézer osztály LB 16 Laser Barrel Kezelési útmutató 1. Biztonsági utasítások és fontos figyelmeztetések Lézer sugárzás Tilos közvetlenül a lézersugárba tekinteni! I. lézer osztály - Az LB 16 lézer-konténer az I. lézerosztályba

Részletesebben

Hõmérséklet-kapcsolók Áttekintés

Hõmérséklet-kapcsolók Áttekintés Áttekintés Termék Jellemzõ Beállítási Max. Szenzor Védettség Oldal neve alkalmazás tartomány hõmérséklet típusa RT Általános célra -25-300 350ºC Táv, terem, IP66 64-65 differencál KP Könnyû ipari alkalm.

Részletesebben

Kezdő íjászok kézikönyve KÉK NYÍL

Kezdő íjászok kézikönyve KÉK NYÍL KÉK NYÍL 1 A FITA KÉK NYÍL MEGSZERZÉSÉHEZ SZÜKSÉGES ISMERETANYAG Találatok értékelése - pontszám Lőtávolság: Minimálisan elérendő pontok száma: 18 méter 115 pont Mozgástechnika: a lövésfolyamatot a következők

Részletesebben

AN900 D választható frekvenciájú négysugaras infrasorompó Telepítési útmutató 1. A készülék főbb részei

AN900 D választható frekvenciájú négysugaras infrasorompó Telepítési útmutató 1. A készülék főbb részei AN900 D választható frekvenciájú négysugaras infrasorompó Telepítési útmutató 1. A készülék főbb részei 2. Telepítési szempontok Az érzékelő telepítési helyének kiválasztásakor kerülje az alábbi területeket:

Részletesebben

Felhasználói útmutató

Felhasználói útmutató Felhasználói útmutató Dönthető fali tartó sík képernyős televíziókhoz Maximális terhelhetőség: 50kg(110lbs) MEGJEGYZÉS: Olvassa el a teljes útmutatót, mielőtt megkezdené az üzembe helyezést és az összeszerelést!

Részletesebben

E3S-CT11 E3S-CT61 E3S-CR11 E3S-CR61 E3S-CD11 E3S-CD61 E3S-CD12 E3S-CD62

E3S-CT11 E3S-CT61 E3S-CR11 E3S-CR61 E3S-CD11 E3S-CD61 E3S-CD12 E3S-CD62 OMRON FOTOELEKTROMOS KAPCSOLÓK E3S-C E3S-C Olaj- és vízálló fotokapcsoló fémtokozásban, nagy érzékelési távolsággal Megfelel a következõ szabványoknak: IP67, NEMA 6P, IP67G (olajálló) PNP vagy NPN kimenet

Részletesebben

Piri Dávid. Mérőállomás célkövető üzemmódjának pontossági vizsgálata

Piri Dávid. Mérőállomás célkövető üzemmódjának pontossági vizsgálata Piri Dávid Mérőállomás célkövető üzemmódjának pontossági vizsgálata Feladat ismertetése Mozgásvizsgálat robot mérőállomásokkal Automatikus irányzás Célkövetés Pozíció folyamatos rögzítése Célkövető üzemmód

Részletesebben

Robotika. Relatív helymeghatározás Odometria

Robotika. Relatív helymeghatározás Odometria Robotika Relatív helymeghatározás Odometria Differenciális hajtás c m =πd n /nc e c m D n C e n = hány mm-t tesz meg a robot egy jeladó impulzusra = névleges kerék átmérő = jeladó fölbontása (impulzus/ford.)

Részletesebben

Paperfox EVV-3 papír élvédő vágó. Kezelési utasítás

Paperfox EVV-3 papír élvédő vágó. Kezelési utasítás Paperfox EVV-3 papír élvédő vágó Kezelési utasítás Az EVV-3 papír élvédő vágó alkalmazási területe A Paperfox EVV-3 papír élvédő vágót papír alapanyagú élvédők vágására tervezték a műszaki adatok táblázatban

Részletesebben

AUDIOVIZUÁLIS TARTALMAK BEFOGADÁSÁT SEGÍTŐ ESZKÖZÖK HATÉKONYSÁGA

AUDIOVIZUÁLIS TARTALMAK BEFOGADÁSÁT SEGÍTŐ ESZKÖZÖK HATÉKONYSÁGA AUDIOVIZUÁLIS TARTALMAK BEFOGADÁSÁT SEGÍTŐ ESZKÖZÖK HATÉKONYSÁGA Befogadást segítő eszközök Jelnyelvi tolmács (leköti a vizuális figyelem nagy részét, speciális ismeret kell hozzá) -a válaszadó siketek

Részletesebben

1. Biztonsági utasítások és fontos figyelmeztetések. Lézer sugárzás Tilos a közvetlenül a lézersugárba tekinteni! I. lézer osztály

1. Biztonsági utasítások és fontos figyelmeztetések. Lézer sugárzás Tilos a közvetlenül a lézersugárba tekinteni! I. lézer osztály 1. Biztonsági utasítások és fontos figyelmeztetések Lézer sugárzás Tilos a közvetlenül a lézersugárba tekinteni! I. lézer osztály - Az LC 14 lézer-konténer az I. lézerosztályba van besorolva, és megfelel

Részletesebben

Alkalmazási példa: konyha. Meghatározott háttérfény jelenet, például napi rutin szerint. Fényerő: csökkentett

Alkalmazási példa: konyha. Meghatározott háttérfény jelenet, például napi rutin szerint. Fényerő: csökkentett Hue mozgásérzékelő Alkalmazási példa: konyha 3 Meghatározott háttérfény jelenet, például napi rutin szerint. Fényerő: csökkentett Alkalmazási példa: konyha 4 Mozgás észlelésekor, felkapcsolódnak az előre

Részletesebben

Akciós úszókapu vasalat szett!

Akciós úszókapu vasalat szett! Bemutatóterem és raktár: 1183 Budapest, Akadály u. 15 Bejárat a Nefelejcs u. felől! Telefon: +36 1 297 33 96 info@polswat.hu Nyitva: H-Cs: 8-17:00 Magyarország Kft. Mobil:+36 30 633 21 60 www.polswatbolt.hu

Részletesebben

Mi van a Lajtner Machine hátterében?

Mi van a Lajtner Machine hátterében? 1 Mi van a Lajtner Machine hátterében? Ma egyeduralkodó álláspont, hogy a gondolat nem más, mint az agy elektromos (elektromágneses) jele. Ezek az elektromágneses jelek képesek elhagyni az agyat, kilépnek

Részletesebben

Összeadó színkeverés

Összeadó színkeverés Többféle fényforrás Beépített meghajtás mindegyik fényforrásban Néhány fényforrásban beépített színvezérlő és dimmer Működtetés egyszerűen 12V-ról Színkeverés kézi vezérlővel Komplex vezérlés a DkLightBus

Részletesebben

ES-D1A. Vezeték nélküli mozgásérzékelő. www.etiger.com

ES-D1A. Vezeték nélküli mozgásérzékelő. www.etiger.com ES-D1A Vezeték nélküli mozgásérzékelő www.etiger.com HU A doboz tartalma 1 x PIR Mozgásérzékelő 1 x Konzol 1 x Felhasználói kézikönyv 1. Érzékelő ablak 2. LED jelző 3. Konzol Legelső használat előtt Nyissa

Részletesebben

Kezdő íjászok kézikönyve PIROS. Toll

Kezdő íjászok kézikönyve PIROS. Toll PIROS Toll 1 A FITA PIROS TOLL JELVÉNY MEGSZERZÉSÉHEZ SZÜKSÉGES ISMERETANYAG TALÁLATOK ÉRTÉKELÉSE Lőtávolság: 6m Lövésszám: 15 (5x3 vessző) Elérendő teljesítmény: 12 találat 80 cm-es lőlapra (találat =

Részletesebben

Mérés: Millikan olajcsepp-kísérlete

Mérés: Millikan olajcsepp-kísérlete Mérés: Millikan olajcsepp-kísérlete Mérés célja: 1909-ben ezt a mérést Robert Millikan végezte el először. Mérése során meg tudta határozni az elemi részecskék töltését. Ezért a felfedezéséért Nobel-díjat

Részletesebben

VDT25 HASZNÁLATI UTASÍTÁS VDT/TD5 sorozatú készülékekhez

VDT25 HASZNÁLATI UTASÍTÁS VDT/TD5 sorozatú készülékekhez VDT25 HASZNÁLATI UTASÍTÁS VDT/TD5 sorozatú készülékekhez Tartalomjegyzék 1. Monitor és funkciók...3 2. Monitor felszerelése...3 3. A kezdő képernyő...4 4. Alap funkciók működése...4 5. Belső hívások...5

Részletesebben

Egér - Kézi mutatóeszköz

Egér - Kézi mutatóeszköz Egér - Kézi mutatóeszköz Egerek a tenyér alatt A grafikus kezelőfelülettel rendelkező operációs rendszerek kezelése, de főleg a grafikus, képmanipuláló vagy a tervező szoftverek használata ma már szinte

Részletesebben

Bizonyítvány nyomtatása hibamentesen

Bizonyítvány nyomtatása hibamentesen Bizonyítvány nyomtatása hibamentesen A korábbi gyakorlat A nyomtatásra kerülő bizonyítványokat, pontosabban a lap egy pontját megmértük, a margót ehhez igazítottuk. Hibalehetőségek: - mérés / mérő személy

Részletesebben

Duke kézikönyv. Biztonsági óvintézkedések

Duke kézikönyv. Biztonsági óvintézkedések Duke kézikönyv Biztonsági óvintézkedések Az edzőkerékpár úgy lett megtervezve és megalkotva, hogy a maximális biztonságot garantálja. Ennek ellenére is be kell tartani bizonyos óvintézkedéseket amikor

Részletesebben

Szerelési utasítások. devireg 316

Szerelési utasítások. devireg 316 HU Szerelési utasítások devireg 316 A devireg 316 DIN sínre szerelhető, 52 mm magas termosztát, amelynek felhasználási területe szobahőmérséklet, padlóhőmérséklet, szellőztetés vagy hűtés szabályozása,

Részletesebben

TARTALOM. BLINDER M-20 X-TREME készlet tartalma BLINDER M-20 X-TREME LASERJAMMER

TARTALOM. BLINDER M-20 X-TREME készlet tartalma BLINDER M-20 X-TREME LASERJAMMER TARTALOM A BLINDER M20-XTREME készlet tartalma szerelési folyamat Szerelési útmutató Elektromos szerelési utm. Lézeres sebességmérés BLINDER M-20 X-TREME LASERJAMMER Köszönjük hogy megvásárolta a BLINDER

Részletesebben

i.spada H 932 Felhasználói Kézikönyv

i.spada H 932 Felhasználói Kézikönyv i.spada H 932 Felhasználói Kézikönyv Fontos biztonsági tanácsok, óvintézkedések Az edzőkerékpárt a maximális biztonság jegyében terveztük és készítettük el. Ettől függetlenül bizonyos biztonsági óvintézkedéseket

Részletesebben

CS10.5. Vezérlõegység

CS10.5. Vezérlõegység CS10.5 HU Vezérlõegység 0409006 TARTALOMJEGYZÉK 1. CS10.5 VEZÉRLÕEGYSÉG...3 1.1. Általános tudnivalók...3 1.. Mûszaki adatok...3. VEZÉRLÕEGYSÉG: FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV...4.1. Az elõre beállítható idõpontok

Részletesebben

UV megvilágító A jelen használati útmutató másolása, bemutatása és terjesztése a Transfer Multisort Elektronik írásbeli hozzájárulását igényli.

UV megvilágító A jelen használati útmutató másolása, bemutatása és terjesztése a Transfer Multisort Elektronik írásbeli hozzájárulását igényli. UV megvilágító Felhasználói kézikönyv A jelen használati útmutató másolása, bemutatása és terjesztése a Transfer Multisort Elektronik írásbeli hozzájárulását igényli. 1. A készülék alkalmazása......2 2.

Részletesebben

Kimenetek száma Kimenet Szoftveres beállítás Bank funkció Típus. Nincs Nincs H8PS-8BP 16 H8PS-16BP 32 H8PS-32BP. Felbontás Kábelhossz Típus

Kimenetek száma Kimenet Szoftveres beállítás Bank funkció Típus. Nincs Nincs H8PS-8BP 16 H8PS-16BP 32 H8PS-32BP. Felbontás Kábelhossz Típus H8PS Digitális pozícionáló Kiváltja a mechanikus pozícionálókat Kompatibilis az abszolút kódadókkal Maximális fordulat: 1600 1/min Nagyméretû LCD-kijelzõ 8 / 16 / 32 db tranzisztoros kimenet 96 x 96 mm-es

Részletesebben

MULTI HOME GYM Multifunkcionális Edzőtorony Cikk szám: 1158 Használati utasítás

MULTI HOME GYM Multifunkcionális Edzőtorony Cikk szám: 1158 Használati utasítás MULTI HOME GYM Multifunkcionális Edzőtorony Cikk szám: 1158 Használati utasítás Tartalom: Biztonsági utasítások Alkatrészek felsorolása Alkatrészek képes listája Robbantott rajz Szerelési leírás Bemelegíítő

Részletesebben

CLOSER TO YOU. Intraorális képalkotás A DIGITÁLIS VILÁG ELŐNYEI

CLOSER TO YOU. Intraorális képalkotás A DIGITÁLIS VILÁG ELŐNYEI CLOSER TO YOU Intraorális képalkotás A DIGITÁLIS VILÁG ELŐNYEI Intraorális képalkotás Páciens kényelem és könnyű használat A lemez mérete és a pozicionálás megegyezik a tradicionális kisfilmes eljárással,

Részletesebben

TULAJDONSÁGOK LEÍRÁS. Működési módok. Maszkoláselleni tulajdonság

TULAJDONSÁGOK LEÍRÁS. Működési módok. Maszkoláselleni tulajdonság COBALT COBALT Plus COBALT Pro DIGITÁLIS DUÁLTECHNOLÓGIÁS MOZGÁSÉRZÉKELŐ cobalt_hu 07/15 A COBALT / COBALT Plus / COBALT Pro a védett területen történő mozgás érzékelését teszi lehetővé. Ez a kézikönyv

Részletesebben

A CPS-325A, CPS-325B és CPS-325C névjegyvágók kezelési utasítása

A CPS-325A, CPS-325B és CPS-325C névjegyvágók kezelési utasítása A CPS-325A, CPS-325B és CPS-325C névjegyvágók kezelési utasítása Tartalom Műszaki adatok:... 2 A CPS-325A vágási méretei.... 2 A CPS-325B vágási méretei.... 3 A CPS-325C vágási méretei.... 3 A gép leírása

Részletesebben

www.testiny.hu Mark-X Használati utasítás

www.testiny.hu Mark-X Használati utasítás Mark-X Használati utasítás Kérjük, hogy a készülék használata előtt figyelmesen olvassa el a használati utasítást. Az Alcovisor Mark X digitális alkoholszonda elektrokémiai érzékelőt használva határozza

Részletesebben

Háromsugaras infrasorompó 8 választható frekvenciával HASZNÁLATI UTASÍTÁS

Háromsugaras infrasorompó 8 választható frekvenciával HASZNÁLATI UTASÍTÁS Háromsugaras infrasorompó 8 választható frekvenciával HASZNÁLATI UTASÍTÁS 1. Műszaki adatok Érzékelési távolság 50m 75m 100m 150m 200m 250m 150m 225m 300m 450m 600m 750m Érzékelő sugarak

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv

Felhasználói kézikönyv Felhasználói kézikönyv 3060 Lézeres távolságmérő TARTALOMJEGYZÉK ELEM CSERÉJE... 3 A KÉSZÜLÉK FELÉPÍTÉSE... 3 A KIJELZŐ FELÉPÍTÉSE... 3 MŰSZAKI JELLEMZŐK... 4 LÉZERES CÉLZÓ BEKAPCSOLÁSA... 4 MÉRÉSI TÁVOLSÁG...

Részletesebben

Akció! -30. Lime székek. Fair Play fa székek. Színes székek

Akció! -30. Lime székek. Fair Play fa székek. Színes székek Akció! Vásároljon hihetetlenül kedvezményes áron egészen tavaszig csak a Fair Play-től! Ahogy ígértük ebben az évben is a lehető leghatékonyabban szeretnénk segíteni az Önök munkájukat. Rögtön az év elején

Részletesebben

Erő és egyszerűség tökéletes egyensúlyban: a legjobb segítség annak, aki szereti gondozni a természet gyümölcseit.

Erő és egyszerűség tökéletes egyensúlyban: a legjobb segítség annak, aki szereti gondozni a természet gyümölcseit. Erő és egyszerűség tökéletes egyensúlyban: a legjobb segítség annak, aki szereti gondozni a természet gyümölcseit. 155 Professzionális, nagy teljesítményű gépek, olíva és más gyümölcsök szedésére fejlesztve,

Részletesebben

Fel- és lenyíló vasalások Duo 5.115

Fel- és lenyíló vasalások Duo 5.115 Fel- és lenyíló vasalások Duo.11 Duo fel- és lenyíló olló faajtókhoz 333 Duo fel- és lenyíló olló keskeny alumínium keretes ajtókhoz 333 19 1 /37 19 1 /37 1 7 9 9 Kg H 1 3 3 1 3 3 Kg 1 B 3 3 1 3 3 A felnyíló

Részletesebben

5 Xact 295/295P 590 360-440 390-540 - 295 HFR/295 P HFR 590 360-440 510-660 295 US 590 360-440 400-550 - 295 HFR US 590 360-440 520-670

5 Xact 295/295P 590 360-440 390-540 - 295 HFR/295 P HFR 590 360-440 510-660 295 US 590 360-440 400-550 - 295 HFR US 590 360-440 520-670 Xact 2 Xact Xact EGY SZÉK AZ ISKOLA MINDEN TERÉBE A multifunkcionális és ergonomikus iskolaszék, az Xact most két méretben is kapható: Xact és Xact Start. Ennek köszönhetően a szék az alsós osztálytermektől

Részletesebben

CIKK SZÁM: 1241 HASZNÁLATI UTASÍTÁS

CIKK SZÁM: 1241 HASZNÁLATI UTASÍTÁS CIKK SZÁM: 1241 HASZNÁLATI UTASÍTÁS TARTALOM FELHASZNÁLÓI FIGYELMEZTETÉS ALKATRÉSZEK LISTÁJA FELÜLNÉZETI RAJZ SZERELÉSE ÚTMUTATÓ HASZNÁLAT ELÖTTI BEMELEGÍTÉS ÉS NYÚJTÁSI TIPPEK NEHÉZSÉG BEÁLLÍTÁSA TRÉNING

Részletesebben

VDT10 HASZNÁLATI UTASÍTÁS VDT10/D7 sorozatú készülékekhez

VDT10 HASZNÁLATI UTASÍTÁS VDT10/D7 sorozatú készülékekhez VDT10 HASZNÁLATI UTASÍTÁS VDT10/D7 sorozatú készülékekhez Tartalomjegyzék 1. Monitor és funkciók...3 2. Monitor felszerelése...3 3. Alap funkciók működése...4 4. Belső hívások...4 5. Felhasználói beállítások

Részletesebben

Fényerő Fókuszálás Fénymező mérete. Videó kamerával (opció)

Fényerő Fókuszálás Fénymező mérete. Videó kamerával (opció) Fényerő Fókuszálás Fénymező mérete LO-05 LO-03 Videó kamerával (opció) A vezérlő panel lehetővé teszi a lámpák be- és kikapcsolását, a fényerő és a fókusz állítását (az izzó elmozdulása a reflektor fókuszpontjához

Részletesebben

1. BEVEZETŐ 2. FŐ TULAJDONSÁGOK

1. BEVEZETŐ 2. FŐ TULAJDONSÁGOK 1. BEVEZETŐ Az IB aktív infravörös mozgásérzékelő szenzorok különböző magasságban és szélességben védik az átjárókat, beltéri és kültéri ablakokat. Az eszközök két darabos, adó és vevő kiszerelésben készülnek,

Részletesebben

tem S H e g e s z t õ 3 8 6 siegmund

tem S H e g e s z t õ 3 8 6 siegmund 386 Lap Lap Basic 1200x800x50 388 Basic 1000x1000x50 390 Basic 1200x1200x50 392 Basic 1500x1000x50 394 Professional 1000x500x100 396 Professional 1000x1000x100 398 Professional 1200x800x100 400 Professional

Részletesebben

Az FC 400-as szériába tartozó érzékelők az FC 450IB izolátor aljzatot használják. Az aljzat rögzítése és bekötése az ábrákon látható.

Az FC 400-as szériába tartozó érzékelők az FC 450IB izolátor aljzatot használják. Az aljzat rögzítése és bekötése az ábrákon látható. BEVEZETÉS Az FC 400-as szériába tartozó érzékelők az FC 450IB izolátor aljzatot használják. Az aljzat rögzítése és bekötése az ábrákon látható. AZ ALJZAT RÖGZÍTÉSE Az aljzatot rögzíthetjük közvetlenül

Részletesebben

YES 1200 SHEAR LOCK. Hardy Kereskedelmi Bt. tel: 06-1-208-55-57. 1. Bevezetõ. 2. Mûszaki adatok. 3. A doboz tartalma

YES 1200 SHEAR LOCK. Hardy Kereskedelmi Bt. tel: 06-1-208-55-57. 1. Bevezetõ. 2. Mûszaki adatok. 3. A doboz tartalma Hardy Kereskedelmi Bt. tel: 06-1-208-55-57 www.hardy.hu 119. BP.Ormay N. u. 20. hardy@hardy.hu YES 1200 SHEAR LOCK 1. Bevezetõ Shear lock szószerinti fordításban nyíró zárat jelent. A hagyományos sikmágneseket

Részletesebben

DIDO. Elosztó szekrények. Az erő felügyeletet igényel. Elosztó szekrények. Mérő táblák. Univerzális táblaburkolatok. Tartozékok. Műszaki adatok DIDO

DIDO. Elosztó szekrények. Az erő felügyeletet igényel. Elosztó szekrények. Mérő táblák. Univerzális táblaburkolatok. Tartozékok. Műszaki adatok DIDO Elosztó szekrények Mérő táblák Univerzális táblaburkolatok Tartozékok Műszaki adatok 118 122 122 123 240 Elosztó szekrények Az erő felügyeletet igényel 117 Elosztó szekrények Elosztó szekrények -S lakossági

Részletesebben

ELÕZETES MÛVELETEK ELEKTROMOS ANYAGOK RÉSZ

ELÕZETES MÛVELETEK ELEKTROMOS ANYAGOK RÉSZ ELÕZETES MÛVELETEK Az automata berendezést úgy dolgozták ki, hogy maximum 5 méter magas kapuhoz alkalmazható 400 mm-es mûködtetõkkel, és maximum 4 m-hez 300 mm-es mûködtetõkkel. Használható könnyû, nehéz,

Részletesebben

Harkány, Bercsényi u. 18. dimatkft@gmail.com +36 (70) 601 0209 www.dimat.hu

Harkány, Bercsényi u. 18. dimatkft@gmail.com +36 (70) 601 0209 www.dimat.hu Harkány, Bercsényi u. 18. dimatkft@gmail.com +36 (70) 601 0209 www.dimat.hu SAS816FHL-0 szoba termosztát egy nem programozható elektromos fűtéshez kifejlesztett, digitális hőmérséklet kijelzővel. Padlóérzékelő

Részletesebben

Magyar Dinamikus Lövészsport Szövetség Szabálykönyvei GYORS PONTLÖVÉSZET

Magyar Dinamikus Lövészsport Szövetség Szabálykönyvei GYORS PONTLÖVÉSZET GYORS PONTLÖVÉSZET Összeállította: Babits László 2004. 1. kiadás, érvényes: 2005. január. 3-tól 2. kiadás, érvényes: 2013. január. 20-tól 3. kiadás, érvényes:2013.április. 01-től Minden jog fenntartva.

Részletesebben

Routing for Android Bensoft 2013

Routing for Android Bensoft 2013 Bensoft 2013 Tartalomjegyzék Első lépés beállítások... 3 Személyes adatok... 4 Cég adatok... 4 Gépkocsi adatai... 6 Egyéb beállítások... 7 Ügyfél és iroda adatok... 8 Utazási okok... 9 Jelenlegi pozíció...

Részletesebben

A vasút életéhez. Örvény-áramú sínpálya vizsgáló a Shinkawa-tól. Certified by ISO9001 SHINKAWA

A vasút életéhez. Örvény-áramú sínpálya vizsgáló a Shinkawa-tól. Certified by ISO9001 SHINKAWA SHINKAWA Certified by ISO9001 Örvény-áramú sínpálya vizsgáló a Shinkawa-tól Technikai Jelentés A vasút életéhez A Shinkawa örvény-áramú sínpálya vizsgáló rendszer, gyors állapotmeghatározásra képes, még

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Tolatóradarhoz

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Tolatóradarhoz HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Tolatóradarhoz Tartalomjegyzék Beépítés és bekötési rajz Vázlatos bekötési ábrák Szenzorok beépítése A kijelző elhelyezése Központi egység telepítése Funkciók Riasztás A rendszer működése

Részletesebben

KÉT SZEMÉLYES HINTA Termék száma: 1161

KÉT SZEMÉLYES HINTA Termék száma: 1161 SZERELÉSI- ÉS HASZNÁLATI UTASÍTÁS : KÉT SZEMÉLYES HINTA Termék száma: 1161 HINTAVÁZ HINTA 01/07-1 - READ THIS FIRST!!! Köszönjük, hogy termékünket választotta! Ha törött vagy hiányos a csomag tartalma,

Részletesebben

Kétsugaras infrasorompó 8 választható frekvenciával HASZNÁLATI UTASÍTÁS

Kétsugaras infrasorompó 8 választható frekvenciával HASZNÁLATI UTASÍTÁS Kétsugaras infrasorompó 8 választható frekvenciával HASZNÁLATI UTASÍTÁS 1. Műszaki adatok Érzékelési távolság 20m 30m 40m 60m 80m 100m 60m 90m 120m 180m 240m 300m Érzékelő sugarak száma

Részletesebben

CS Lilin. Kültéri ház PIH-510 H/L

CS Lilin. Kültéri ház PIH-510 H/L PIH-510H/L 1. oldal, összesen: 8 CS Lilin Kültéri ház PIH-510 H/L Telepítési útmutató A leírás fontossági és bonyolultsági sorrendben tartalmazza a készülékre vonatkozó elméleti és gyakorlati ismereteket.

Részletesebben

VIDEÓ KAPUTELEFON FEKETE-FEHÉR CMOS KAMERÁVAL

VIDEÓ KAPUTELEFON FEKETE-FEHÉR CMOS KAMERÁVAL VIDEÓ KAPUTELEFON FEKETE-FEHÉR CMOS KAMERÁVAL MODEL VD-5541M2 Köszönjük, hogy az általunk forgalmazott terméket választotta. Ez a videó kaputelefon könnyen telepíthető, használata egyszerű. A legoptimálisabb

Részletesebben

Avantalk AH5 Bluetooth Mono Headset Használati utasítás

Avantalk AH5 Bluetooth Mono Headset Használati utasítás Avantalk AH5 Bluetooth Mono Headset Használati utasítás I. Töltés a. Az első használat előtt a készülék teljes feltöltése szükséges, a teljes töltési ciklus hozzávetőlegesen 3.5 4 órát vesz igénybe. b.

Részletesebben

Az emelők működés közbeni megfigyelésének célja: Arkhimédész görög fizikust és matematikust az ókor egyik legnagyobb tudósa volt.

Az emelők működés közbeni megfigyelésének célja: Arkhimédész görög fizikust és matematikust az ókor egyik legnagyobb tudósa volt. Az emelők működés közbeni megfigyelésének célja: Arkhimédész görög fizikust és matematikust az ókor egyik legnagyobb tudósa volt. Adjatok egy szilárd pontot, hol lábamat megvethetem és kimozdítom helyéből

Részletesebben

12. Lövedékszóródás.doc

12. Lövedékszóródás.doc XII. A LÖVÉSNÉL ADÓDÓ LÖVEDÉKSZÓRÁS A) A SZÓRÁS FOGALMA ÉS ELEMEI Egy és ugyanazon fegyverrel történő lövésnél a pontosság és az egyforma célzás követelményeinek leggondosabb betartása mellett egy egész

Részletesebben

automagic SP Automata vonal, derékszögrajzoló és pontlézer kezelési kézikönyv Használat előtt kérjük olvassa el figyelmesen a kezelési kézikönyvet

automagic SP Automata vonal, derékszögrajzoló és pontlézer kezelési kézikönyv Használat előtt kérjük olvassa el figyelmesen a kezelési kézikönyvet automagic SP Automata vonal, derékszögrajzoló és pontlézer kezelési kézikönyv Használat előtt kérjük olvassa el figyelmesen a kezelési kézikönyvet Figyelmeztetés - Kérjük ne nézzen közvetlenül a lézerfénybe

Részletesebben

13. Lőszabatosság.doc

13. Lőszabatosság.doc XIII. LŐFEGYVER LŐSZABATOSSÁGÁNAK ELLENŐRZÉSE ÉS BESZABÁLYOZÁSA A lőfegyver lőszabatosságát azért kell ellenőrizni, hogy megállapítsuk, megfelelő-e a középső találati pont helyzete és a lövedékszórás az

Részletesebben

L E G T R A I N E R GYVC-008. Használat elõtt figyelmesen olvassa el a tájékoztatót!

L E G T R A I N E R GYVC-008. Használat elõtt figyelmesen olvassa el a tájékoztatót! LEG_TARINER.qxp 2007.08.03. 9:06 Page 1 L E G Használat elõtt figyelmesen olvassa el a tájékoztatót! T R A I N E R GYVC-008 A VIVAMAX Leg Trainerrel Ön otthonában, kényelmesen edzheti lábait és fenekét,

Részletesebben

Köszönjük, hogy a MELICONI termékét választotta!

Köszönjük, hogy a MELICONI termékét választotta! H Köszönjük, hogy a MELICONI termékét választotta! AV 100 jelátadó segítségével vezeték nélkül továbbíthatja audio/video készülékeinek (videó lejátszó, DVD, dekóder/sat, videokamera) jelét egy második

Részletesebben

Shear lock szerelési útmutató

Shear lock szerelési útmutató 1. Bevezető Shear lock szerelési útmutató Shear lock szószerinti fordításban nyíró zárat jelent. A hagyományos sikmágneseket rátét süllyesztve szerelik az ajtókeretre, és a zár lapja párhuzamosan kellett

Részletesebben

A mérés. A mérés célja a mérendő mennyiség valódi értékének meghatározása. Ez a valóságban azt jelenti, hogy erre kell

A mérés. A mérés célja a mérendő mennyiség valódi értékének meghatározása. Ez a valóságban azt jelenti, hogy erre kell A mérés A mérés célja a mérendő mennyiség valódi értékének meghatározása. Ez a valóságban azt jelenti, hogy erre kell törekedni, minél közelebb kerülni a mérés során a valós mennyiség megismeréséhez. Mérési

Részletesebben

TavIRisp (STK500) USB felületű programozó firmware frissítése

TavIRisp (STK500) USB felületű programozó firmware frissítése TavIRisp (STK500) USB felületű programozó firmware frissítése Felhasználói dokumentáció TavIR-AVR 2008. augusztus 22. 1 / 9 Frissítés A TavIRisp (STK500) programozó belső firmware járulékos programozó

Részletesebben

ROVER. Felhasználói kézikönyv V 1.0

ROVER. Felhasználói kézikönyv V 1.0 ROVER Felhasználói kézikönyv V 1.0 1. Bevezetés A North Edge Rover egy GPS egységgel szerelt multifunkciós, szabadidős karóra, mely számos helyzetben hasznos társa lehet! 2. Funkciók Automatikus napi szinkronizálás

Részletesebben

huwilift-duo-standard 7.90 Fel- és lenyíló vasalások Huwilift Duo nhuwilift Duo fel- és lenyíló olló faajtókhoz 00003330000

huwilift-duo-standard 7.90 Fel- és lenyíló vasalások Huwilift Duo nhuwilift Duo fel- és lenyíló olló faajtókhoz 00003330000 .9 Fel- és lenyíló vasalások Huwilift Duo nhuwilift Duo fel- és lenyíló olló faajtókhoz 333 nhuwilift Duo fel- és lenyíló olló keskeny alumínium keretes ajtókhoz 333 19 3 /3 19 3 /3 13 3 5 1 9 3 9 3 Kg

Részletesebben

2-VEZETÉKES KAPUTELEFON RENDSZER Beltéri egység. VDT10 Felhasználói és telepítői kézikönyv VDT10. VDT10 Leírás v1.4.pdf

2-VEZETÉKES KAPUTELEFON RENDSZER Beltéri egység. VDT10 Felhasználói és telepítői kézikönyv VDT10. VDT10 Leírás v1.4.pdf 2-VEZETÉKES KAPUTELEFON RENDSZER Beltéri egység VDT10 Felhasználói és telepítői kézikönyv VDT10 VDT10 Leírás v1.4.pdf Tartalomjegyzék 1. Monitor és funkciók...3 2. Monitor felszerelése...3 3. Alap funkciók

Részletesebben

Telepítői leírás. v2.8

Telepítői leírás. v2.8 Telepítői leírás v2.8 1. ISMERTETŐ Az infra sorompó pár áll egy adó (TX) oszlopból, ami modulált sugarakat bocsájt ki, és egy vevő (RX) oszlopból, ami veszi a modulált sugarakat egy vezetékes szinkron

Részletesebben

Nyomtatási útmutató. A 250 vagy 550 lapos tálca betöltése. Nyomtatási útmutató. 1 Húzza ki a tálcát. Oldal: 1 / 19

Nyomtatási útmutató. A 250 vagy 550 lapos tálca betöltése. Nyomtatási útmutató. 1 Húzza ki a tálcát. Oldal: 1 / 19 Oldal: 1 / 19 Nyomtatási útmutató A 250 vagy 550 lapos tálca betöltése VIGYÁZAT! SÉRÜLÉSVESZÉLY: A berendezés stabilitásvesztésének elkerülése érdekében minden egyes tálcába különkülön töltse be a papírt.

Részletesebben

INFRASOROMPÓ NR40TX/NR80TX

INFRASOROMPÓ NR40TX/NR80TX INFRASOROMPÓ NR40TX/NR80TX Kérjük telepítés előtt olvassa el a következő fontos információkat! 1. A biztonságos telepítéshez Ez a telepítési útmutató fontos információkat tartalmaz az eszköz biztonságos

Részletesebben

Orbitool Sorjázó szerszám

Orbitool Sorjázó szerszám Orbitool Sorjázó szerszám HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ ÜZEMELTETÉSI LEÍRÁS MANUEL D INSTALLATION ET DE SERVICE ISTRUZONI PER L USO Magyar Tartalomjegyzék Oldal 1. Általános ismertető... 3 2. Biztonsági útmutató...

Részletesebben

EGYLAKÁSOS VIDEO KAPUTELEFON SZETT

EGYLAKÁSOS VIDEO KAPUTELEFON SZETT EGYLAKÁSOS VIDEO KAPUTELEFON SZETT CP-VK40S-VP KÜLTÉRI EGYSÉG CP-VK40S-VP Ajtózár Beltéri monitor 1: piros 2: kék 3: sárga 4: fehér 5: fekete Méretek: 58 x 135 x 39 mm SZÁM FUNKCIÓ Esővédő keret LED segédfény

Részletesebben

GÉPKÖNYV BF-1200, BF-1500 RUDADAGOLÓ BERENDEZÉSHEZ. NCT Ipari Elektronikai Kft. H -1148 Budapest Fogarasi u. 7.

GÉPKÖNYV BF-1200, BF-1500 RUDADAGOLÓ BERENDEZÉSHEZ. NCT Ipari Elektronikai Kft. H -1148 Budapest Fogarasi u. 7. GÉPKÖNYV a RUDADAGOLÓ BERENDEZÉSHEZ NCT Ipari Elektronikai Kft. H -1148 Budapest Fogarasi u. 7. Tel:(361) 46 76 300 Telefax:(361) 46 76 309 TARTALOMJEGYZÉK TARTALOMJEGYZÉK...2 ADATLAP...3 1. EMELÉSI ÁBRA...4

Részletesebben

Navigáci. stervezés. Algoritmusok és alkalmazásaik. Osváth Róbert Sorbán Sámuel

Navigáci. stervezés. Algoritmusok és alkalmazásaik. Osváth Róbert Sorbán Sámuel Navigáci ció és s mozgástervez stervezés Algoritmusok és alkalmazásaik Osváth Róbert Sorbán Sámuel Feladat Adottak: pálya (C), játékos, játékos ismerethalmaza, kezdőpont, célpont. Pálya szerkezete: akadályokkal

Részletesebben

HC ÖNTÖZÉSVEZÉRLŐ AUTOMATA BŐVÍTŐ MODUL

HC ÖNTÖZÉSVEZÉRLŐ AUTOMATA BŐVÍTŐ MODUL HC ÖNTÖZÉSVEZÉRLŐ AUTOMATA BŐVÍTŐ MODUL Hydrawise okos, internet alapú vezérlés Rövid leírás az üzembe helyezéshez hunterindustries.com TARTALOMJEGYZÉK Telepítés 3 Az alkalmazás beállítása 7 Hibaelhárítás

Részletesebben

TELEPÍTÉSI ÚTMUTATÓ. [Itt felvehet egy kivonatot vagy más fontos kimutatást. A kivonat általában a dokumentum tartalmának rövid összegzése.

TELEPÍTÉSI ÚTMUTATÓ. [Itt felvehet egy kivonatot vagy más fontos kimutatást. A kivonat általában a dokumentum tartalmának rövid összegzése. Guard Control Kft 1112 Budapest Repülőtéri u. 2. Telefon+3612037557 Fax+3612033742 http://szemelykivalaszto.hu TELEPÍTÉSI ÚTMUTATÓ [Itt felvehet egy kivonatot vagy más fontos kimutatást. A kivonat általában

Részletesebben

Használati útmutató 1/5. 1) Termékleírás. A termék részei:

Használati útmutató 1/5. 1) Termékleírás. A termék részei: 1/5 1) Termékleírás A beep&park /keeper egy olyan első és hátsó tolatóradar, amely egyben védi is parkoló járművét más autósok figyelmetlen parkolási manőverei ellen. A termék részei: Ellenőrző kijelző

Részletesebben

1214 Budapest, Puli sétány 2-4. www.grimas.hu 1 420 5883 1 276 0557 info@grimas.hu. Rétegvastagságmérő. MEGA-CHECK -Master-

1214 Budapest, Puli sétány 2-4. www.grimas.hu 1 420 5883 1 276 0557 info@grimas.hu. Rétegvastagságmérő. MEGA-CHECK -Master- Rétegvastagságmérő MEGA-CHECK -Master- A "MEGA-CHECK -Master-" rétegvastagságmérő műszer alkalmas minden fémen a rétegvastagság mérésére. Az új generációs MEGA-CHECK rétegvastagságmérő eszközökben használtak

Részletesebben

vialan OS-103 vonalfordító készülék kezelési útmutató

vialan OS-103 vonalfordító készülék kezelési útmutató vialan OS-103 vonalfordító készülék kezelési útmutató A készülék szabványos (FXS) telefonvonalak összekapcsolására szolgál. A készülékhez 9V és 20V közötti váltakozó- vagy egyenfeszültségű tápegység csatlakoztatható

Részletesebben

DBM-21S. Beltéri dóm kamera. Felhasználói kézikönyv. Bozsák Tamás Használat előtt olvassa el a kézikönyvet és őrizze meg a későbbiekre.

DBM-21S. Beltéri dóm kamera. Felhasználói kézikönyv. Bozsák Tamás Használat előtt olvassa el a kézikönyvet és őrizze meg a későbbiekre. DBM-21S Beltéri dóm kamera Felhasználói kézikönyv Bozsák Tamás Használat előtt olvassa el a kézikönyvet és őrizze meg a későbbiekre. Szatellit Zrt. Bozsák Tamás TARTALOMJEGYZÉK 1. Felhasználói információk...

Részletesebben

FÉNYERŐSSÉG-SZÉLERŐSSÉG ÉRZÉKELŐ KÖZPONT HASZNÁLATI UTASíTÁSA JOLLY-FEBO AE0711 TARTALOM

FÉNYERŐSSÉG-SZÉLERŐSSÉG ÉRZÉKELŐ KÖZPONT HASZNÁLATI UTASíTÁSA JOLLY-FEBO AE0711 TARTALOM FÉNYERŐSSÉG-SZÉLERŐSSÉG ÉRZÉKELŐ KÖZPONT HASZNÁLATI UTASíTÁSA JOLLY-FEBO AE0711 TARTALOM Paragrafus Tárgy 1. Vezérlés / Szemléltetés panel 1.1. PARANCSOK 1.2. SZEMLÉLTETÉS 2. Üzemmódok 2.1. AUTOMATIKUS

Részletesebben

W-Tec 3D+ rejtett pántok az SFS intec-től egyedi belsőépítészeti megoldásokhoz

W-Tec 3D+ rejtett pántok az SFS intec-től egyedi belsőépítészeti megoldásokhoz W-Tec 3D+ rejtett pántok az SFS intec-től egyedi belsőépítészeti megoldásokhoz SFS intec turn ideas into reality W-Tec 3D+ rejtett pántok egyedi tervezésű ajtókhoz Az SFS intec által gyártott új rejtett

Részletesebben

fojtószelep-szinkron teszter

fojtószelep-szinkron teszter fojtószelep-szinkron teszter Általános ismertető A SYNCTOOL fojtószelep-szinkron teszter több hengeres, hengerenkénti fojtószelepes motorok fojtószelep-szinkronjának beállításához nélkülözhetetlen digitális

Részletesebben

Teljesítmény, pontosság és biztonság a tűzifavágás során.

Teljesítmény, pontosság és biztonság a tűzifavágás során. , pontosság és biztonság a tűzifavágás során. 29 A rönkhasítók a tűzifa-előkészítés speciális eszközei. Hosszában vágják el a törzseket, így biztosítják könnyű darabolásukat a kazánok, kandallók és kályhák

Részletesebben

1. Kaputábla és funkciói. 2. Kaputábla leírása -3- Megjegyzés: DT592 kaputábla két nyomógombos. Kamera LED. Hangszóró

1. Kaputábla és funkciói. 2. Kaputábla leírása -3- Megjegyzés: DT592 kaputábla két nyomógombos. Kamera LED. Hangszóró DT591 DT592 Tartalomjegyzék 1. Kaputábla és funkciói...3 2. Kaputábla leírása...3 3. Zárnyitás műszaki paraméterei...4 4. Felszerelés...4 4.1 Felszerelés esővédő nélkül...4 4.2 Felszerelés esővédővel...5

Részletesebben

EPS-1-60 és EPS-1-120 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

EPS-1-60 és EPS-1-120 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ EPS-1-60 és EPS-1-120 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ BILLENTYŰZET 1) ON/OFF gomb: a mérleg ki- és bekapcsolása 2) TARE gomb: tárázás/nullázás 3) MODE gomb: mértékegység váltás MŰSZAKI PARAMÉTEREK 1) Méréshatár: 60.00kg

Részletesebben

Virtuális hegesztés. A jövő kiképzési módja

Virtuális hegesztés. A jövő kiképzési módja Virtuális hegesztés A jövő kiképzési módja Valósághű tanulás a szimulátorral 100%-ban biztonsági kockázat nélkül Erőforrás takarékos A sikeres oktatócsomag ÁLTALÁNOS TUNDNIVALÓK A jövő hegesztési kiképzésének

Részletesebben

Ragasztócsík ellenőrző kamerás rendszer

Ragasztócsík ellenőrző kamerás rendszer Ragasztócsík ellenőrző kamerás rendszer / Esettanulmány egy új fejlesztésű, flexibilis, felhasználóbarát betanítási rendszerről./ A papírdobozok gyártása során elengedhetetlen, hogy a ragasztás jó minőségű

Részletesebben

DEBRECENI EGYETEM MŰSZAKI KAR GÉPÉSZMÉRNÖKI TANSZÉK SPM BEARINGCHECKER KÉZI CSAPÁGYMÉRŐ HASZNÁLATA /OKTATÁSI SEGÉDLET DIAGNOSZTIKA TANTÁRGYHOZ/

DEBRECENI EGYETEM MŰSZAKI KAR GÉPÉSZMÉRNÖKI TANSZÉK SPM BEARINGCHECKER KÉZI CSAPÁGYMÉRŐ HASZNÁLATA /OKTATÁSI SEGÉDLET DIAGNOSZTIKA TANTÁRGYHOZ/ DEBRECENI EGYETEM MŰSZAKI KAR GÉPÉSZMÉRNÖKI TANSZÉK SPM BEARINGCHECKER KÉZI CSAPÁGYMÉRŐ HASZNÁLATA /OKTATÁSI SEGÉDLET DIAGNOSZTIKA TANTÁRGYHOZ/ ÖSSZEÁLLÍTOTTA: DEÁK KRISZTIÁN 2013 Az SPM BearingChecker

Részletesebben