Összefoglaló: SCATT MX-02 Elektronikus találatjelző rendszer

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Összefoglaló: SCATT MX-02 Elektronikus találatjelző rendszer"

Átírás

1 1 Összefoglaló: SCATT MX-02 Elektronikus találatjelző rendszer Az új készülék alkalmazható éleslövészet esetén vagy szárazedzés keretein belül, teremben vagy nyitott lőtéren egyaránt. Írta Tony Chow Bevezetés Az elmúlt években az elektronikus találatjelző berendezések használata forradalmasította a sportlövészetben a testhelyzetek gyakorlását. Ezek a berendezések használatuk során hihetetlenül sok információval szolgálnak. Megmutatják egy sportlövő erősségeit és gyengébb oldalát is azáltal, hogy a fegyvertartás biztosságát, a célzás pontosságát és a fegyver elsütésének időzítését számszerű adatokkal támasztják alá. Így a sportlövő edzések nemcsak a hagyományos mederben folytathatók, hanem tudományos megközelítéssel is értelmezhetővé válnak az eredmények. A legnépszerűbb elektronikus találatjelző berendezések a RIKA, a Noptel és a ma már leggyakrabban használt SCATT rendszer. Minden, a piacon megvásárolható elektronikus találatjelző berendezés hasonló alapelv szerint működik: a fegyverhez rögzített érzékelő (szenzor) követi a célon rögzített infravörös fényforrás helyzetét (a célon rögzített infravörös fényforrásból kibocsátott jelet a fegyveren rögzített érzékelő (szenzor) fogja fel.). A szenzor látósugarában található infravörös fényforráshoz képest minden időpillanatban követhető a fegyver pontos helyzete/mozgása. Az infravörös fényforrás használata egyben a berendezés hátrányát is jelenti. A szabadtéri alkalmazás lehetetlenné válik, mivel a napsugárzásból származó infravörös sugarak a szenzort zavarják, és így éleslövészet során nem használható a berendezés. Most azonban egy új termék jelent meg a piacon. A SCATT új generációs MX-02 elektronikus találatjelző berendezés éppen olyan kiváló, mint a cég előző WS-01-es infravörös fénnyel működő terméke. Az MX-02 használható kiskaliberű vagy központi gyújtású fegyverekkel is nyitott lőtéren, éleslövészet alkalmával anélkül, hogy a napsugárzás zavarná a működését. Mint elkötelezett fekvő lövő, régóta szerettem volna egy hasonló berendezést, így kapva kaptam az alkalmon, amikor felajánlották, hogy tesztelhetem. Vajon beváltja-e a SCATT MX-02 a hozzáfűzött reményeket? Most erre a kérdésre keressük a választ.

2 2 Mit tartalmaz a termék? A SCATT MX-02 tartalma A SCATT előző termékét a WS-01-et egy nagy lapos csomagban vásárolhattuk meg. Ezzel ellentétben az új SCATT MX-02 egy apró, 27x21 cm-es fényes kis zacskóban kapható, melyet könnyű szállítani. A csomagban található egy darab, kb. két és fél méter hosszú USB kábel, mely a szenzorhoz csatlakoztatható, valamint két db imbuszkulcs. Ezen kívül a csomag tartalmaz egy használati utasítást, egy párnázott műanyag dobozt, melyben a szenzor, a rögzítésre alkalmas csavaros pánt és egy, a szoftvert tartalmazó USB pendrive található. SCATT MX-02 szenzor (bal oldali kép), SCATT WS-01 szenzor (jobb oldali kép)

3 3 Az MX-02 rendszer mérete jelentősen lecsökkent, mivel a csomagból hiányzik az úgynevezett célkeret. Az előző elektronikus találatjelző berendezésekkel ellentétben, az MX-02 szenzora a látható fénytartományra érzékeny, így szükségtelenné válik a céltáblánál alkalmazott infravörös fényforrás. Valójában a szenzor nem más, mint egy nagyfelbontású gyorskamera. Felismeri a célképet, fehér háttérben a fekete kört, és így követhető a fegyver aktuális pozíciója, amíg az a kamera látószögében tartózkodik. Ennek ismeretében becsüli meg a fegyver mozgását a célon. A látszat ellenére az MX-02 szenzor meglepően masszív. Picit kisebb, és nem sokkal nehezebb, mint a WS-01 egység. Ha a szenzort rögzítjük a fegyverre, a sportlövő valószínűleg nem is érzékeli, hogy a fegyver súlypontja megváltozott volna. A szenzoron található egy emelőkar, melynek segítségével a szenzor fókuszálható a cél távolságának függvényében. A távolság 2,5 m-től a végtelenig állítható. Az állítócsavarral rögzíthetjük a fókusztávolságot. A SCATT MX-02 szenzor, egy Grünig & Elmiger Racer kiskaliberű fegyverre rögzítve: A szenzort egy V-alakú foglalat (prizma) és egy fémpánt segítségével rögzíthetjük a fegyver csövéhez. A pánton 6 lyuk található az egyik oldalon, és egy csavar az ellenkező oldalon, melyek segítségével szorosan rögzíthető a szenzor a fegyverhez. SCATT MX-02 rendszer beállítása Azok számára, akik már használták a SCATT korábbi termékeit, az MX-02 beállítása ismerős lehet, nem okozhat gondot. A szenzort a fegyver csövéhez kell rögzíteni és egy olyan számítógéphez kell csatlakoztatni, melyre a SCATT programot már installálták. Szárazedzéshez a beépített program segítségével nyomtathatunk ki olyan céltáblát, mely az alkalmazás távolságának függvényében méretezett. A céltáblát falra vagy egyéb függőleges felületre kell felhelyezni. A céltáblát megfelelően meg kell világítani, különösen az MX-02 rendszer használata során, hogy mind a sportlövő, mind a szenzor jól láthassa/érzékelhesse azt. Egy asztali lámpa kiválóan megfelel erre a célra. Éleslövészetkor a sportlövő egyszerűen teljes méretű lőlapra lő. Jelenleg a szoftver egyszerre egy célfeketét tud kezelni. Most itt az idő, hogy elkezdjük a munkát. A sportlövőnek el kell indítania a SCATT alkalmazást és ki kell választani, hogy mely versenyszámot szeretné gyakorolni.

4 4 Többféle lehetőség közül választhatunk. Az NRA nagy kaliberű versenyszámoktól a nemzetközi kiskaliberű 50, 25, 10m-es versenyszámokig. A versenyszám kiválasztása után a sportlövőnek egy lövéssel kalibrálnia kell a szenzort. Amennyiben a szenzor érzékeli a célfeketét, a kalibrációt mutató képernyőn egy célkereszt jelenik meg, amely a célfekete helyzetét jelöli a szenzor látószögében. Ha a rendszer érzékelte a kalibráló lövést, a szoftver készen áll arra, hogy a kalibráló lövés helyét zérusnak tekintve kövesse a további lövéseket. Az MX-02 szenzorkalibrálást mutató képernyő. A célkereszt jelöli a célfekete közepét a szenzor látószögében. A rendszer beállítása nehézkes lehet. Tapasztalatom szerint a kalibráció jól működik szabadtéren, 50 m-es és ennél nagyobb lőtávolságban. Viszont, ha szárazedzésen használjuk kisebb távolságban, különösen, ha a célfekete és a szenzor távolsága kisebb, mint 10 méter, abba a nehézségbe ütközhetünk, hogy a célkereszt nem jelenik meg a képernyőn, és a rendszer nem érzékeli a lövést. Ez a probléma abból adódik, hogy a szenzor látószögét még nem állítottuk be, a célzó vonal a fegyvercső felett van, a szenzort pedig a fegyvercső alá rögzítettük. Az MX-02 szenzor érzékeny a látószögre, mely az infravörös érzékelőkkel szemben relatíve kicsi. Éleslövészetnél a látószög elhanyagolható, nem okoz problémát. Rövidebb távolság esetében viszont, amikor a sportlövő a célra vezeti a fegyvert, a szenzor nem érzékeli a célt. Rögzítő prizma

5 5 Hogy mindezt kiküszöböljük, a szenzor rögzítésére használt prizmán található két rézcsavarral beállítható a megfelelő látószög. Ha a szenzor látószögét emelni kell, fordítsa meg a prizmát úgy, hogy a sárgaréz csavarok hátul legyenek, és mindkét csavart rögzítse ugyanannyi fordulattal. Ha a látószöget lefelé kívánjuk mozdítani, a rézcsavaroknak a fegyvercső végéhez kell közelebb lenniük. Ha jobbra vagy balra szeretnénk a látószöget vinni, akkor a két rézcsavart eltérő mértékben kell becsavarni. Ezt a műveletet sokkal könnyebb úgy elvégezni, ha a fegyver nyugalmi helyzetben van. A szenzor pontos beállításához mozgatni kell a fegyvert egészen addig, amíg a célkereszt meg nem jelenik a kalibrációs képernyőn. Ezután, a sárgaréz csavarokkal fokozatosan be kell állítani a szenzort úgy, hogy az a felhasználó látószögéből érzékelje a célfekete közepét. Szerencsére ezt egyszer kell csak elvégezni. Ha a megfelelő beállítást megtalálta, azt javaslom, jelölje azt be a csavarokon zöld színű Loctite ipari ragasztóval. Így rögzíthető a beállítás. (Vigyázzon arra, hogy a ragasztó ne kerüljön a szenzort rögzítő prizma menetébe, mert ebben az esetben nem tudja majd a szenzor fókuszát a későbbiekben állítani, ha arra lenne szükség.) Szárazedzés a SCATT MX-02-vel: Bár az MX-02 rendszert szabadtéri éleslövészetre tervezték, legtöbben mégis ugyanúgy otthon használják szárazedzésen, mint ahogyan tették azt a SCATT előző verzióinál. Ezzel a lehetőséggel az edzés kényelmes, lőszert-, lőtérre utazási időt és üzemanyagot lehet megspórolni, mégis nagyon sok technikai problémára derülhet fény, amelyeket a szárazedzés során ki tudunk javítani. Azt nagyon fontos leszögezni, hogy az MX-02 ugyanúgy alkalmas szárazedzésre is, ahogyan a SCATT régebbi változatai. Az alábbi képen láthatja, hogyan használja a szerző teremben, tréningsütéssel a rendszert. A céltáblát a SCATT WS-01 verziójához járó célkeretbe helyezte, de bármilyen függőleges felületre rögzíteni lehet azt. Szárazedzés teremben AZ MX-02 nem is okoz csalódást. Én kipróbáltam mindkét rendszert, az MX-02-t és a WS-01-et is, lövés után az eredmény lényegében megegyezett. A kapott szórásképek összehasonlíthatók. A lövések stabilitása, a célzás és utántartás hossza, az MX-02 szerint, mind az általam megszokott tartományban mozogtak. Az MX-02 használható szárazedzésre is, azt viszont meg kell említeni, hogy a rendszer kalibrációja egy kicsit komplikáltabb. A SCATT MX-02 ugyanazzal a Windows alapú szoftverrel működik, mint elődei. Ez azt jelenti, hogy azoknak a sportlövőknek nem kell újat elsajátítaniuk, akik már ismerik a SCATT program struktúráját. Abban az esetben, ha most kezdi el használni a berendezést, sok hasznos információt kaphat az eddig összegyűjtött tapasztalatokból, hogy, hogyan értelmezze az egyes lövések paramétereit.

6 6 Egyetlen lövés: a SCATT MX-02 rendszerrel baloldalon, a SCATT WS-01 rendszerrel pedig a jobb oldalon. Éleslövészet kiskaliberrel: Már létezik néhány olyan elektronikus találatjelző berendezés, amellyel az éleslövészet is kivitelezhető. Szigorúan véve a SCATT WS-01 is alkalmas erre, ha olyan speciális célkeretbe helyezzük a lőlapot, amely infravörös fényt tud kibocsátani. Az egyetlen hátránya ennek az alkalmazásnak, hogy kizárólag teremben lehet használni. Észak-Amerikában nagyon kevés lehetősége van a sportlövőknek arra, hogy olyan fedett lőtéren edzhessenek, amelyen a kiskaliberes lövészet során megszokott 50 m-es távolság biztosítva legyen, így legtöbbjük az infravörös érzékelővel működő SCATT rendszert nem próbálta éleslövészet esetében. A SCATT MX-02 áthidalja ezt a korlátozó tényezőt, teljes mértékben támogatja és lehetővé teszi szabadtéri használatot. A SCATT MX-02-t kiskaliberű (peremgyújtásos lőszerrel) és központi gyújtásos lőfegyverrel is lehet használni. Az ismertető írásakor mi csak kiskaliberű fegyverrel próbáltuk ki a rendszert. Legközelebb a nagy kaliberű tesztek eredményével jelentkezünk. A rendszer tesztelésének kivitelezése. Sportklubomban, a Los Angeles Rifle & Revolver Clubban, éleslövészet során teszteltük a rendszert. A SCAT MX-02-t SIUS ASCOR elektronikus találatjelzővel együtt alkalmaztuk. A tesztelés során Dél-Kaliforniában az időjárás napos, a szélmozgás minimális volt, vagyis az időjárás nem befolyásolta jelentősen az eredményinket. Ki szerettem volna próbálni, hogyan működik a SCATT, ha különböző tudású sportlövők használják. Ezért két sportoló részvételével kezdtük el a tesztelést, fekvő testhelyzetet gyakorolva. Az egyik lövő jómagam volt, én 595 kör feletti eredményre vagyok képes ISSF 50 m-es lőlapra, a másik sportlövő a klubunkból Jober Velasco, akinek 565 körüli az átlag eredménye. A teszteléssel ráadásul lehetőséget kaptam arra, hogy Jober edzője lehessek, és a SCATT statisztikai mutatói alapján tanácsokkal láthassam el. Mindketten lövéses szériákat lőttünk, majd lefényképeztük a szórásképeket, amelyet a SIUS, és azt is, amelyet a SCATT mutatott, hogy össze tudjuk hasonlítani a kettőt. Nem sokat törődtünk azzal, hogy pontosan középre állítsuk be a fegyvert. Persze erre meg van a lehetőség, de úgy gondolom most nem érte volna meg a ráfordított idő, mivel leginkább a szórásképeket szerettük volna összehasonlítani, illetve a célravezetés, célzás, és a fegyver elsütése alatti- és utáni mozgásokat figyeltük.

7 7 Eredmények: közepes szintű/tudású sportlövő Jober Velasco által leadott 10 lövésének szórásképét mutatjuk be: felül a SIUS ASCOR, alul pedig a SCATT eredmények. Jober szórásképei. Felül a valódi (lőszerrel) szórásképek, alul pedig a SCATT szórásképek. Látható, hogy a SCATT és a valódi (lőszeres) szórásképek alakja jól összevethető. Nem reális azt várni, hogy teljesen megegyezzen a kettő, mivel a lőszernek is van saját szórása, melyet a SCATT nem képes reprodukálni. Maga a lőszer egy fontos tényező Jober eredményét vizsgálva, hiszen az edzéslőszerét használta. Ez magyarázhatja azt a tényt, hogy miért különböznek annyira a szórásképek a második esetben.

8 8 A lőszer minőségétől eltekintve a fegyver mozgása, amelyet a SCATT rögzített, sok mindent elmond Jober teljesítményéről. Nézzük például a 3. széria 14-es és a 18-as számú lövését. Ez az a két lövés, amely oldalirányban leginkább eltért, az egyik balra a másik pedig jobbra. A SIUS és a SCATT is ezt mutatja. A 14. lövés esetében jól látható, hogy célzás közben a fegyver magasan mozgott, a sütés pillanatában pedig jobbra lefelé mozdult. A 18-as lövésnél a célzás közben is balos volt a fegyver mozgása. Ebből az következik, hogy Jobernek még gyakorolnia kell a fegyver elsütését, mely nem mozdulhat el az adott pillanatban. Jober testhelyzete is korrigálásra szorul, melyet a fegyver mozgása jelez. Látható, hogy a fegyver nem a tízesen mozog, és arra mozdul el, amerre a testhelyzetből adódóan a legtermészetesebb, legkényelmesebb. A SCATT pontosan megmutatja, milyen hibát követett/követhetett el Jober, miért mentek el annyira ezek a lövések. Tekintsünk el most attól a ténytől, hogy a SCATT-ot nem állítottuk be teljesen középre, figyeljük a két lövés relatív helyzetét. Jober lövéseinél az elsütés előtti pillanatban,- melyet a sárga vonal jelöl-, a fegyver mozgása egy kicsit nagyobb, mint maga a tízes kör. Ezt a mozgást jelentős mértékben csökkenteni lehet, ha jól beállítjuk a testhelyzetet. A célravezetés, melyet a zöld vonal mutat, rendkívül kaotikus. Ez nekem azt sugallja, hogy ráerőlteti a célra a fegyvert, a fegyver nem mutat természetes módon a céltábla közepére. A fegyver elsütését követő utántartást a piros vonal jelöli, mely általában vízszintes mozgást mutat, de néha teljesen kontrollálatlan, mint ahogyan azt az alábbi ábrán is láthatjuk: Rossz utántartás Itt látható Jober egyik lövésének utántartása.

9 9 A SCATT MX-02 használatával bepillantást nyerhettünk egy közepes szintű sportlövő hiányosságaiba. Nagyon sok információt kaptunk, de természetesen más faktorok is befolyásolják a teljesítményt, melyet egy szárazedzésen nem érzékelünk, ilyen pl. a lőszer minősége, vagy a lövés eldördülése után, a fegyver utántartásának minősége, éleslövészet során. Nézzük, most milyen eredményt kapunk egy nemzetközi szintű sportlövő esetében? Eredmények: nemzetközi szintű sportlövő A szerző szórásképeit láthatják lentebb, néhány lövést részletezünk is. A szerző, Tony Chow, fekvő testhelyzetben. Tony Chow tízes sorozatai. Éleslövések szórásképei felül (SIUS), a SCATT szórásképek alul. Egy nemzetközi szintű fekvő lövőnek mindig tízest kell lőnie. Ha sokszor lő valaki érintő tízest, vagy esetleg kilencest, az ezen a szinten nem elfogadható. Ha meg szeretnék ennek a követelménynek felelni, még nekem is van hová fejlődnöm. Nézzük, mit mondanak a SCATT

10 10 adatok! A legkézenfekvőbb terület, ahol fejlődnöm kell, a pontos célzás. A lőlapon lévő találatok nagyon jól egybevethetők a SCATT szórásképpel. A SCATT számadatokkal szolgál például a Célzás Stabilitására vonatkozóan, mely megmutatja mennyire következetes és egyenletes a lövő a célzásai során. Minél kisebb a szám értéke, annál jobb. Az 50 m-es ISSF puskás céltábla esetében a 7 mm-es célzási hiba tipikusnak mondható. 5 mm, vagy annál kisebb lenne ideális. A célzási hiba egy fontos tényező, de nem magyarázza a legrosszabb lövésemet. Nézzük az első és a nyolcadik lövést, melyeknek középpontjai a SIUS lapon 15 mm-re vannak egymástól. A SCATT azonban ezeknek a lövéseknek a középpontjait csak 5 mm-re érzékelte egymástól (a sárga keresztek mutatják a lövések középpontját). Mi okozza az eltérést? Természetesen a lőszer minősége magyarázattal szolgálhat, de ebben az esetben a versenylőszeremet a Lapua Center-X-et használtam, amellyel, ha jó formában vagyok a tizedelt eredményen legalább 105, vagy még ennél is jobb, ezért ez lehet az utolsó kifogás. A lőszer minőségét tegyük félre, mert a fegyver mozgása a célzás során nyomra vezethet: mindkét lövésnél, ha megfigyeljük a sütés után abba az irányba mozdult a fegyver, amerre maga a lövés is. A sütés utáni közvetlen pillanatot mutatja a kék és a piros vonal. A szerző két legrosszabb lövésére jó magyarázattal szolgál a SCATT MX-02 adatainak elemzése. Ez a mozgás nem a fegyver visszarúgásából adódik, az egy sokkal erősebb mozgást eredményez, és a piros vonal mutatja meg ezt a fajta elmozdulást. Vajon nem az elsütő billentyű elrántása okozta az elmozdulást? Ha ez lenne a helyzet, akkor az időben nem ilyen rövid lenne és lövésről lövésre véletlenszerűen változna az iránya. Sokkal inkább magyarázható ez a hiba a fegyvercső természetes vibrációjával, amelyhez még hozzáadódik a testem saját remegése is. Ha ez így van, akkor az azt jelenti, hogy az a természetes vibráció, amely a lövészet alatt jelen van, elég jelentős ahhoz, hogy a találatot a fegyvercső mozgásának irányába térítse el a sütés pillanatában. Ha megnézzük a többi szórásképet is igazolódni látszik az előbbi teória. A 7. lövésnél, mely a szóráskép legalacsonyabb lövése, a fegyvercső a sütés pillanatában lefelé mozdul:

11 11 A sütés pillanatában lefelé mozduló fegyvercső miatt alacsony a 7. lövés. Néhány lövésnél az elsütés pillanatában a fegyvercső mozgása irányt vált. Elméletileg az elsütéskor mozog leglassabban a fegyver, és ez nem viheti el jelentős mértékben a lövést. Úgy tűnik, esetemben ezek a szóráskép legjobb lövései: A legjobb lövéseimet akkor adtam le, amikor a sütés pillanatában a fegyvercső ellentétes irányba indult el. Számomra fontos tényező lett az a megfigyelés, miszerint a lövést a fegyvercső vibrációja ennyire befolyásolja. Ez azt sugallja, ha még jobb eredményt szeretnék lőni, akkor tovább kell csökkentenem a fegyver vibrációját a célzás során. A SCATT további adatokkal is szolgál, mint pl. a Mozgás Hossza, mellyel tulajdonképpen a fegyvercső vibrációjának sebességét mérhetjük. Bár az én kezemben sokkal kevésbé mozog a fegyver, mint Joberében, a Mozgás Hossza paraméter viszont nem olyan sokkal jobb az övénél (50mm és 60mm között). Ez azt jelenti, hogy a fegyvercső egy kis intervallumban, de gyorsan mozog. Ha megfigyelünk egy nemzetközileg is kiemelkedő sportlövőt, akkor ez az érték a 20-40mm között mozog.

12 12 Mozgás Hosszának összehasonlítása A Mozgás Hosszának paraméterét nemcsak az MX-02, hanem a SCATT előző verziói is megadták. Eddig ezt a paramétert figyelmen kívül hagytam. Csak az MX-02 döbbentett rá milyen fontos is ez a paraméter. T. Chow mozgásának hossza (bal) összehasonlítva az orosz Marina Bobkováéval (jobb). Ez az a pont, ahol egyértelműen kijelenthetjük, a SCATT MX-02 megéri az árát. Az éleslövészettel is használható rendszer olyan adatokkal szolgál, amelyet szárazedzés során nem láthatunk. Mind az edzőknek, mind a versenyzőknek segít megérteni a szárazedzések adatainak pontosabb értelmezését. A valós lövések adatainak elemzésére egyedül csak a SCATT MX-02 rendszer képes. Következtetések: Nem túl gyakori az, hogy egy termék minden ígéretet bevált. A SCATT MX-02 nagyon közel jár ehhez. Ez egy nagyon jó konstrukció, hordozható, megbízható, és a kalibrálás nehézkességétől eltekintve könnyű beállítani. Szárazedzésen hasonlóan jól teljesít, mint az infravörös érzékelővel ellátott elődei, ugyanazokat a paramétereket méri melyeket megszokhattunk a SCATT rendszertől. Az MX-02 szabadtéri használatával egy teljesen új lehetőség nyílt meg. Ha jól értelmezzük, segíti az adatok megértését, olyan hibákra lehetünk figyelmesek, amelyeket nem vennénk észre szárazedzés esetén. Kifejezetten azoknak ajánlom ezt a terméket, akik a testhelyzetük javítását célozták meg. Úgy gondolom, bár a SCATT MX-02 drágább, mégis megéri az árát. Akik most először gondolkodtak el azon, hogy elektronikus találatjelző berendezést vásároljanak, a SCATT MX-02 kétségtelenül egy jobb választás és jobb befektetés, mint a korábbi infravörös változatok. Azoknak, akiknek már van elektronikus találatjelző berendezése, kérdezhetik, hogy megéri-e váltani az MX-02-re? Nos, ez az adott versenyző tudásától függ. A kezdők és középhaladók, akik az alapokon dolgoznak, és leginkább szárazedzésen fejlesztik tudásukat, nyugodtan használhatják a tulajdonukban lévő infrás rendszert. Abban az esetben, ha egy kiemelkedő tudású versenyzőről van szó, akinek mondjuk, még öt kör hiányzik a maximális eredmény eléréséhez, annak érdemes meggondolnia, hogy az MX-02-re váltson, mivel ő az, aki igazán ki tudja használni a SCATT MX-02-ben rejlő új lehetőségeket. Az eredeti cikk a oldalon található.

Mikor vásárolj, és mikor adj el a profit eléréséért?

Mikor vásárolj, és mikor adj el a profit eléréséért? Mikor vásárolj, és mikor adj el a profit eléréséért? A TŐZSDEI GRAFIKONOK ELEMZÉSE 1. Bevezetés A grafikonok elemzése még sosem volt ennyire népszerű. Ennek az az egyik oka, hogy manapság már olcsón lehet

Részletesebben

CCD kamerák. Egy ilyen kis tároló három alapvető részből áll: szennyezett félvezető alapréteg, szigetelő zóna (általában szilícium-dioxid), elektróda.

CCD kamerák. Egy ilyen kis tároló három alapvető részből áll: szennyezett félvezető alapréteg, szigetelő zóna (általában szilícium-dioxid), elektróda. CCD kamerák A CCD kamerák alapelvét még 1970 táján fejlesztették ki a Bell Laboratóriumokban. A kutatás eredményeként olyan eszközöket készítettek, melyek ún. MOS (Metal Oxide Semi-conductor, Fém-Oxid

Részletesebben

Einhorn Ágnes. FEJLESZTÉS VAGY VIZSGATRÉNING? A fejlesztõ- és a mérõfeladatok különbségei

Einhorn Ágnes. FEJLESZTÉS VAGY VIZSGATRÉNING? A fejlesztõ- és a mérõfeladatok különbségei Einhorn`.qxp 2008.07.03. 6:01 Page 147 147 Einhorn Ágnes FEJLESZTÉS VAGY VIZSGATRÉNING? A fejlesztõ- és a mérõfeladatok különbségei A feladat a tanulási-tanítási folyamat legfontosabb alapegysége, mégis

Részletesebben

Országos kompetenciamérés 2013. Országos jelentés

Országos kompetenciamérés 2013. Országos jelentés Országos kompetenciamérés 2013 Országos jelentés Szerzők Balázsi Ildikó, Lak Ágnes Rozina, Szabó Vilmos, Szabó Lívia Dóra, Vadász Csaba Tördelő Szabó Ágnes Balázsi Ildikó, Lak Ágnes Rozina, Szabó Vilmos,

Részletesebben

Hogyan kerülje ki a Spam szűrőket (és a levelezőprogramok egyéb bogarait) itthon és a nemzetközi piacon?

Hogyan kerülje ki a Spam szűrőket (és a levelezőprogramok egyéb bogarait) itthon és a nemzetközi piacon? Hogyan kerülje ki a Spam szűrőket (és a levelezőprogramok egyéb bogarait) itthon és a nemzetközi piacon?...gyakorlati útmutató azoknak, akik nem akarják, hogy leveleik ártatlanul a Spam mappában vagy a

Részletesebben

A nemteljesítési valószínűség és az optimális PTI-szint modellezése egy háztartási kérdőíves felmérés felhasználásával

A nemteljesítési valószínűség és az optimális PTI-szint modellezése egy háztartási kérdőíves felmérés felhasználásával Balás Tamás, Banai Ádám, Hosszú Zsuzsanna A nemteljesítési valószínűség és az optimális PTI-szint modellezése egy háztartási kérdőíves felmérés felhasználásával MNB-tanulmányok 117. 2015 Balás Tamás,

Részletesebben

ÖN KONYHÁT ÜZEMELTET ÉS HŰTŐT KELL VÁSÁROLNIA? AZ ÖNNEK LEGMEGFELELŐBB HŰTŐT TUDJA KIVÁLASZTANI. Mert elromlott a hűtője? Vagy mert kinőtte a régit?

ÖN KONYHÁT ÜZEMELTET ÉS HŰTŐT KELL VÁSÁROLNIA? AZ ÖNNEK LEGMEGFELELŐBB HŰTŐT TUDJA KIVÁLASZTANI. Mert elromlott a hűtője? Vagy mert kinőtte a régit? ÖN KONYHÁT ÜZEMELTET ÉS HŰTŐT KELL VÁSÁROLNIA? Mert elromlott a hűtője? Vagy mert kinőtte a régit? KELL? Igen! Mert Ön sem szokott csak úgy hűtőt vásárolni. Leginkább csak akkor, amikor KELL! Ha új hűtőt

Részletesebben

4.1. A szakcikkek felépítése... 4

4.1. A szakcikkek felépítése... 4 Kutatási eredmények publikálásának módszertana 1. Előszó a fejezethez... 2 2. Első lépés... 2 3. A kutatástól tudományos közlésig... 3 4. Tudományos szakcikk... 4 4.1. A szakcikkek felépítése... 4 5. Egyéb

Részletesebben

Bevezetés. Az Excel munkakörnyezet. A program indítása

Bevezetés. Az Excel munkakörnyezet. A program indítása Bevezetés A táblázatkezelő szoftvereket az az igény hívta életre, hogy gyakran ábrázolunk olyan számokat táblázatokban, amelyeknek azután oszloponként vagy soronként fel kell tüntetni az összegét és például

Részletesebben

Hogyan induljunk el a külföldi tőzsdéken e-book. Elemzésközpont.hu

Hogyan induljunk el a külföldi tőzsdéken e-book. Elemzésközpont.hu Hogyan induljunk el a külföldi tőzsdéken e-book Elemzésközpont.hu www.elemzeskozpont.hu Kedves Olvasó! Ebbe az ebook-ba összeválogattuk azokat az általunk publikált cikkeket, melyek a külföldi tőzsdékhez

Részletesebben

Kanban és Scrum mindkett!b!l a legjobbat Henrik Kniberg és Mattias Skarin Fordította: Csutorás Zoltán és Marhefka István

Kanban és Scrum mindkett!b!l a legjobbat Henrik Kniberg és Mattias Skarin Fordította: Csutorás Zoltán és Marhefka István Kanban és Scrum mindkett!b!l a legjobbat Henrik Kniberg és Mattias Skarin Fordította: Csutorás Zoltán és Marhefka István!"#$%&'()*+,(-.//0123045(6$(7*832(9120+$.1( 2010 C4Media Inc. Minden jog fenntartva.

Részletesebben

Takács Sándor Csillag Sára Kiss Csaba

Takács Sándor Csillag Sára Kiss Csaba Takács Sándor Csillag Sára Kiss Csaba Szilas Roland Még egyszer a motivációról, avagy Hogyan ösztönözzük alkalmazottainkat itt és most? A szerzők a Budapesti Corvinus Egyetem Vezetéstudományi Intézetében

Részletesebben

LOGISZTIKUS REGRESSZIÓS EREDMÉNYEK ÉRTELMEZÉSE*

LOGISZTIKUS REGRESSZIÓS EREDMÉNYEK ÉRTELMEZÉSE* A LOGISZTIKUS REGRESSZIÓS EREDMÉNYEK ÉRTELMEZÉSE* BARTUS TAMÁS A tanulmány azt vizsgálja, hogy logisztikus regressziós modellek értelmezésére jobban alkalmasak-e a marginális hatások (feltételes valószínűségek

Részletesebben

MemoStangOne RENDSZER

MemoStangOne RENDSZER MemoStangOne RENDSZER KEZELÉSI LEÍRÁS A MemoStangOne fantázia nevű (EL-04/MB típusú) őrjárat, vagy egyéb munkafolyamat ellenőrző rendszer, ember által kiváltott villamos érintkezés alapján csekkol. Ennek

Részletesebben

Ők nem szavaznak ma Magyarországon

Ők nem szavaznak ma Magyarországon Ők nem szavaznak ma Magyarországon A Friedrich Ebert Alapítvány és a Policy Solutions elemzése a magyarországi nemszavazókról 2013. november Vezetői összefoglaló A Policy Solutions politikai elemző intézet

Részletesebben

Az innováció. Baranya Megyei Vállalkozói Központ. Vállalkozásfejlesztési oktatási jegyzet Pécs, 2007.

Az innováció. Baranya Megyei Vállalkozói Központ. Vállalkozásfejlesztési oktatási jegyzet Pécs, 2007. Szlovénia-Magyarország-Horvátország Szomszédsági Program 2004-2006 keretében megvalósult INTERREG III/A Az egyetemi innovációs transzfer potenciál elősegítése a határmenti régiók KKV-i felé Baranya Megyei

Részletesebben

TőzsdeParkett.hu. bemutatja INGYENES ALAP TŐZSDETANFOLYAM MINDENKINEK. Tudással az ember rengeteg pénzt kereshet!

TőzsdeParkett.hu. bemutatja INGYENES ALAP TŐZSDETANFOLYAM MINDENKINEK. Tudással az ember rengeteg pénzt kereshet! TőzsdeParkett.hu Ingyenes Alap Tőzsdetanfolyam Mindenkinek 1 / 11 oldal TőzsdeParkett.hu bemutatja INGYENES ALAP TŐZSDETANFOLYAM MINDENKINEK Írta: Szikra Zoltán tőzsdeoktató Tudással az ember rengeteg

Részletesebben

Lean Termelési Rendszer a Toyota tükrében avagy a túlélés lehetősége válsághelyzetben

Lean Termelési Rendszer a Toyota tükrében avagy a túlélés lehetősége válsághelyzetben Budapesti Műszaki Főiskola Lean Termelési Rendszer a Toyota tükrében avagy a túlélés lehetősége válsághelyzetben Szakdolgozat Készítette: Tóka Norbert Műszaki menedzser Belső konzulens: Kőszeghy Béla Külső

Részletesebben

Dobozos vagy egyedi szoftver

Dobozos vagy egyedi szoftver Konstantinusz Kft. 2011 1 Tartalomjegyzék 1 Tartalomjegyzék... 2 2 Bevezetés... 3 3 Mit értünk dobozos vagy egyedi rendszeren... 4 3.1 Dobozos rendszer:... 4 3.2 Egyedi rendszer:... 4 4 A megrendelő szempontjából...

Részletesebben

Beszorulva: a baloldal a Fidesz és a Jobbik földrajzi szorításában

Beszorulva: a baloldal a Fidesz és a Jobbik földrajzi szorításában Beszorulva: a baloldal a Fidesz és a Jobbik földrajzi szorításában A 2014-es országgyűlési választások eredményeinek mélyelemzése a baloldali ellenzék szemszögéből 2014. július Vezetői összefoglaló A 2014-es

Részletesebben

II. RÉSZ A TÖMEGTÁRSADALMAK KEMÉNY TÖRTÉNELME (A tömegtársadalmak mechanikája és termodinamikája az időben)

II. RÉSZ A TÖMEGTÁRSADALMAK KEMÉNY TÖRTÉNELME (A tömegtársadalmak mechanikája és termodinamikája az időben) 1 II. RÉSZ A TÖMEGTÁRSADALMAK KEMÉNY TÖRTÉNELME (A tömegtársadalmak mechanikája és termodinamikája az időben) BEVEZETÉS Az alcímben hivatkozott hosszabb tanulmány 1 megalapozta a tömegtársadalmak mechanikáját

Részletesebben

NAVIGON 20 EASY NAVIGON 20 PLUS

NAVIGON 20 EASY NAVIGON 20 PLUS NAVIGON 20 EASY NAVIGON 20 PLUS Felhasználói kézikönyv Magyar 2010. június Az áthúzott, kerekes szemétgyűjtő-tartály azt jelenti, hogy az Európai Unión belül a készüléket élettartama végén szelektív gyűjtőhelyre

Részletesebben

Neveltségi szint vizsgálat 2000 - Miskolc, Szerencs, Edelény - kutatási beszámoló -

Neveltségi szint vizsgálat 2000 - Miskolc, Szerencs, Edelény - kutatási beszámoló - Neveltségi szint vizsgálat 2000 - Miskolc, Szerencs, Edelény - kutatási beszámoló - A kutatási beszámolót írta: Kulcsár László Programkoordinátor: Domokos Tamás A kutatásra a Miskolc Városi Pedagógiai

Részletesebben

Tipográfiai alapismeretek

Tipográfiai alapismeretek Tipográfiai alapismeretek Kiadványszerkesztés tantárgyi segédlet Készítette: Mohai István 2006 Pannon Egyetem Kihelyezett Képzési Hely, Gyümölcs u. 38. 1. fejezet: Tipográfia alapjai A tipográfia fogalma

Részletesebben

A Hat Szigma és egy pohár sör Hat Szigma a kis és közepes vállalkozásokban

A Hat Szigma és egy pohár sör Hat Szigma a kis és közepes vállalkozásokban A dolgozat szerkesztett formában megjelent a Minőség és Megbízhatóság XLII. évfolyam 4. szám, 2008. augusztusi számában A Hat Szigma és egy pohár sör Hat Szigma a kis és közepes vállalkozásokban Tóth Csaba

Részletesebben

BARHÁCS OKTATÓKÖZPONT ÉS VIZSGAKÖZPONT

BARHÁCS OKTATÓKÖZPONT ÉS VIZSGAKÖZPONT Netre fel! BARHÁCS OKTATÓKÖZPONT ÉS VIZSGAKÖZPONT www.facebook.com/barhacs www.barhacs.hu Az Internet olyan globális számítógépes hálózatok hálózata, amely felhasználók milliárdjait kapcsolja össze Az

Részletesebben

BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR KÜLGAZDASÁGI SZAK

BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR KÜLGAZDASÁGI SZAK BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR KÜLGAZDASÁGI SZAK Újabb diplomás, Levelező tagozat Export Import szakirány AZ ÁRKÉPZÉS SZEREPE PROFITORIENTÁLT VÁLLALATOKNÁL, ÁRKÉPZÉSI MEGODÁSOK

Részletesebben

Lean Management. A Lean alkalmazható kis-, közepes- és nagyméretû szervezeteknél, a legkülönfélébb iparágakban és szolgáltatási területeken egyaránt.

Lean Management. A Lean alkalmazható kis-, közepes- és nagyméretû szervezeteknél, a legkülönfélébb iparágakban és szolgáltatási területeken egyaránt. 2008/4 A Hat Szigma és egy pohár sör A Lean Menedzsment és a Hat Szigma evolúciója A Hat Szigma alkalmazása a kis- és középvállalatoknál Változtatások az egészségügyben, a minõség szempontjai Átadták a

Részletesebben

TÉLI NAGY CSAPADÉKOS HELYZETEK

TÉLI NAGY CSAPADÉKOS HELYZETEK TÉLI NAGY CSAPADÉKOS HELYZETEK Babolcsai György, Hirsch Tamás Országos Meteorológiai Szolgálat, Budapest, Kitaibel Pál u.1., 1024 e-mail: babolcsai.gy@met.hu, hirsch.t@met.hu 1. BEVEZETÉS A csapadék a

Részletesebben