Kórház. Különleges. terek építészeti megoldásai

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Kórház. Különleges. terek építészeti megoldásai"

Átírás

1 Kórház Különleges terek építészeti megoldásai

2 2 Tartalomjegyzék Egészségügyi létesítmények 3 Bevezetés 4 1. A jövônek építünk 5 2. Tûzvédelmi szempontok 6 Belsô tûzterjedés 7 Szerkezeti elemek 7 Tûzszakaszok 8 Tûzveszélyes területek 8 Kórházi folyosó 8 Védett/tûzgátló aknák 8 Tûzgátló álmenyezetek 8 3. Akusztikai zónák 9 Kerülô hangok átadása 12 Visszaverôdési idô Egyéb tervezési feltételek 13 Teherbírás és állékonyság 13 Mozgás 13 Pára-háztartás 13 Biológia támadás 13 Sugárzás védelem Megoldási javaslatok Terhek rögzítése 16 Általános tudnivalók 16 Könnyû konzolterhek 16 Középnehéz konzolterhek 16 Nehéz konzolterhek 16 Egyéb terhek Álmennyezetek 17 DECOGIPS 17 GYPREX Ridurit tûzgátlás 19 A katalógus borító képe a Szent Imre Kórházban készült.

3 Egészségügyi létesítmények 3 Az egészségügyi létesítményekrôl szóló kiadvány része a Rigips Hungária Különleges terek építészeti megoldásai sorozatának. A sorozat különbözô funkciójú épületek esetében összefoglalva mutatja be mindazokat a Rigips Hungária által forgalmazott termékeket és rendszereket olyan mûszaki adatokkal és megoldásokkal, amelyek segíthetik a tervezôk és kivitelezôk munkáját. Feladatunknak tartjuk, hogy piacvezetô újításokkal támogassuk vevôink igényeit. Az egészségügyi kiadvány a kórháztervezést könnyíti meg, mert olyan mûszaki megoldások sorát mutatja be, amelyeket egészségügyi létesítményekbe Európa más országaiban már beépítettek, és az elvégzett tesztek igazolják, hogy azok a használati követelményeknek megfelelnek.

4 4 Bevezetés Otthon RIGIPS GIPSZKARTON RENDSZER RIGIPS CASOPRANO KAZETTÁS ÁLMENNYEZET KAZETTÁS ÁLMENNYEZET Kórház Különleges terek építészeti megoldásai PS TÛZGÁTLÁS RIDURIT, RIGIPS CASOPRANO KAZETTÁS ÁLMENNYEZETEK, RIGIPS GIPSZKARTON RENDSZER Iroda RIGIPS TÛZGÁTLÁS RIGIPS TÛZGÁTLÁS RIDURIT RIGIPS PORTERMÉKEK RIMANO RIMAT PROFIN RIGITON GYPTONE AKUSZTIKUS BURKOLATOK Ez az egészségügyi kiadvány a Rigips Hungária Különleges terek építészeti megoldásai sorozatának része, amelyet olyan tervezôk, belsôépítészek és más szakmák képviselôi részére készítettünk, akik az egészségügyi környezet kialakításában tevékenykednek. Útmutatónk azokat a beltéri szerkezeteket részletezi válaszfalakat, padlókat és mennyezeteket, stb. amelyek e különleges végfelhasználói szempontból figyelembe veendôk, továbbá hatással vannak az épület biztonságára és élettartamára. Iskola Az egészségügyi kiadvány sok olyan kulcsfontosságú tervezési mutatót ajánl, amelyeket a Rigips Hungária a megfelelô beltéri elemek kialakításához fontosnak tart. A Rigips Hungária által forgalmazott termékeket az európai gyártó országokban a vonatkozó európai szabványok szerint vizsgálták a szerkezeti teljesítmény, tûzállóság, akusztika, hôszigetelés, ütésállóság, páraellenállás és vízfelvétel szempontjából. A rendszereket kizárólag márkatermékeinkbôl állítottuk össze. A világon az iparág piacvezetôje és innovátora, a BPB konszern tagjaként, a Rigips Hungária igen nagy ismerettel és mûszaki tudással rendelkezik. RIGIRIGIPS RPS, RIGITON GYPTONE AKUSZTIKUS BURKOLATOK, RIGIPS PORTERMÉKEK RIMANO RIMAT PROFIN, RIGIPS RPS POLISZTIROL LEMEZEK

5 1. A jövônek építünk 5 Bár egy kórház tervezésekor elsôdleges szempont, hogy funkciójának megfeleljen, fontos az is, hogy a kialakítás rugalmas legyen, alkalmazkodni tudjon a jövôbeni változásokhoz, továbbá olyan jól tervezett belsô környezet alakuljon ki, amely mind a kórházi dolgozók, mind pedig a betegek elônyére szolgál. A Rigips Hungária rendszerei segítenek kielégíteni ezeket a kritériumokat, ugyanakkor a fejlesztések a minél nagyobb tartósság és az épület teljes élettartamára vonatkozó építési költségek minél alacsonyabbá tételét is célozzák. A tartósságra törekvés az a fajta fejlesztés, amely a jelen követelményeit kielégíti anélkül, hogy a jövô generációinak kompromisszumokat kellene kötniük saját igényeikkel kapcsolatban. A könnyûszerkezetes építési rendszerek alkalmazása fontos része annak a törekvésnek, hogy az épületek hosszú távon megtarthatók legyenek környezetükben. A teljes élettartamra vonatkoztatott költség elmélete figyelembe veszi a felhasznált termékek gyártás, beépítés, szerkezeti élettartam és az elbontás utáni megfelelô elhelyezés környezeti hatásait is. A Rigips Hungária rendszerei az alábbi nézôpontok mindegyikének megfelelnek: Innovatív gyártási technológia A gyártási folyamatok középpontjában olyan újszerû technológia áll, amelynek segítségével minimalizálható az energiafogyasztás és a felhasznált nyersanyagok mennyisége. Nyersanyagok hatékony felhasználása Nagymértékben használjuk fel az erômû kémények tisztításakor melléktermékként keletkezô szintetikus gipszet, kímélve ezzel az értékes természetes gipsz készleteket. A RIGIPS gipszkarton lapok külsô rétegét alkotó karton 100%-ban újrahasznosított papírból készül, és a gyártáskor keletkezô hulladékot is újra felhasználjuk. A fém vázszerkezet gyártásához felhasznált acél nagymértékben újra feldolgozott anyagot tartalmaz, így jelentôsen csökkenti a felhasználandó energia mennyiségét. Hatékony szállítás és mozgatás A könnyûszerkezetes építési rendszerek fejlesztése a szállítási mutatók javulását is lehetôvé teszi. Az építési terület terheinek csökkentése A kivitelezési idôszakban a rendszerek elemei könnyen áthelyezhetôk a területen, és csak minimális kémiai vagy darabos hulladékból fakadó emissziót okoznak. A szerkezetekkel szemben felállított követelmények egységesítése tovább csökkentheti a helyszíni hulladékot. A BPB elsôként gondolt a gipszkarton hulladék újrahasznosítására, és jelenleg is ez irányban folynak törekvések. A Rigips Akadémia keretén belül a Rigips Hungária tanfolyamokat tart a szerkezetépítôknek annak érdekében, hogy a beépített rendszerek a leghatékonyabb módszerek szerint a lehetô legjobb kivitelben épüljenek. Tartósság A beépített RIGIPS szerkezetek jó akusztikai és tûzgátlási tulajdonságokkal bírnak. Tartósak, és olyan felületekkel rendelkeznek, amelyek karbantartása az épület teljes élettartama alatt egyszerû. Biztonságos bonthatóság Minden fôbb alkotóelem elbontás után újrahasznosítható.

6 6 2. Tûzvédelmi szempontok Szigorú tûzvédelmi követelmények teljesítése A kórházakban az alapvetô funkció miatt olyan emberek tartózkodnak, akik számára a tûz még nagyobb veszélyt jelent, mint másoknak. Ezért a tûzvédelmi szempontok tárgyalásakor a legnagyobb körültekintéssel járunk el. Az ÉMI minôsítésekkel rendelkezô tûzvédelmi szerkezeteink Th= 0,2 2,0 óra közötti tûzállósági teljesítményre képesek, az általános magyar építési gyakorlat követelményeinek megfelelôen. A RIGIPS irodalomban fellelhetô speciális szerkezetek tûzállósága a Th= 3,0 óra értéket is elérheti. Megfelelô igény esetén ezeket minôsíttetjük, vagy építményenként eseti állásfoglalással látjuk el. Az erre vonatkozó részletes adatokat a RIGIPS Mûszaki katalógus megfelelô fejezetei és a Tûzgátlás RIGIPS rendszerekkel c. kiadványaink tartalmazzák. A kép a Szent Imre Kórházban készült.

7 Tûzvédelmi szempontok 7 Belsô tûzterjedés A falakra és mennyezetekre felhordott felületi bevonatok hozzájárulhatnak a tûz terjedéséhez. Néhány bevonat nagyon gyorsan közvetíti a tüzet egyik felületrôl a másikra. Ez nem csak a tûz kézben tartását teszi nehezebbé, de táplálja is a tüzet, amely növeli a tûz intenzitását. Fontos a felületi tûzterjedés minél fokozottabb gátlása, ezért amint a vonatkozó elôírások is megkövetelik, a térelhatároló szerkezetek és bevonataik A1 és A2 nem éghetô osztályba kell, hogy tartozzanak. A felületi burkolatok határértékei nem vonatkoznak: 1. Bontható szaniter hátfalakra, amelyeket általánosan használnak kórházakban mosdók, WC-k, zuhanyzók, stb. mögött, a könnyû karbantarthatóság érdekében. 2. Különleges funkciójú helyiségekre (például audiobiológiai labor), ahol a funkcióból adódó követelmények szabják meg a bevonatot. A RIGIPS gipszkarton lapok, álmennyezeti elemek az MSZ 595 alapján éghetôség szempontjából általában az A2 nem éghetô osztályba tartoznak, néhány speciális lapfajta, pl. a RIDURIT és a DECOGIPS lapok A1 osztályba sorolhatók. Szerkezeti elemek Szerkezeti elemek közé tartoznak a vázszerkezetek, gerendák, pillérek, teherhordó falak (külsô és belsô), padló és galéria szerkezetek. Az egészségügyi épületek tartószerkezeteire javasolható tûzállósági értékeket az 1. táblázat tartalmazza. Épület paraméterek Beépített tûzoltó berendezés nélkül Beépített tûzoltó berendezéssel Egyszintes 60 perc 60 perc A felsô padlószint max. 12 m 60 perc 60 perc A felsô padlószint m között 90 perc 60 perc A felsô padlószint 30 m fölött van 120 perc 90 perc A legalsó szint max. -10 m 60 perc 60 perc A legalsó szint több, mint -10 m 90 perc 60 perc 1. táblázat Acél tartószerkezetek védelmére a RIDURIT burkolati rendszer megbízható megoldást ad. A tervezônek elôször arról kell megbizonyosodnia, hogy milyen tûzállósági követelményeknek kell megfelelni, aztán arról, hogy ezt három vagy négy oldalról kell-e teljesíteni. A szükséges burkolati vastagságot ld. a 19 oldalon.

8 8 Tûzvédelmi szempontok Tûzszakaszok A betegek által használt területeken tûzszakaszokat kell létrehozni, hogy esetleges tûz esetén egyes részeket leválasztva a betegek átmeneti biztonsága biztosított legyen. A tûzszakaszokkal továbbá meggátolható a tûz épületen belüli terjedése. A tûzszakaszokat tûzgátló RIGIPS falakkal választhatjuk le, standard minôsített értékkel Th = 0,5; 1,0; és 1,5 óra tûzállóságú falak állnak rendelkezésre. A tûzszakasz-határoló falaknál általában Th = 1,5 óra a követelmény. Tûzveszélyes területek Általában a menekülô útvonalakat tûzgátló falakkal, padlókkal és mennyezetburkolatokkal veszik körül (védett folyosók). A kórházakban ez nem mindig valósítható meg, mert a tûzgátló ajtók nagy száma, amelyek önmûködôen becsukódnak, akadályoznák a kórházban folyó mindennapi munkát. Emiatt a tûzveszélyes helyiségeket kell perces tûzállóságú szerkezetekkel körülvenni. Ilyen helyiségek például a vegyszer raktárak, takarító helyiségek, ruha raktárak, laborok, felvonó gépházak, ágynemû raktárak, olyan betegek hálótermei, akik szellemi fogyatékosok, idôsek, személyzeti öltözôk, raktárak, teakonyhák, röntgen film- és lelet-tárolók, mosókonyhák. Tûzgátló térelhatárolásra az elôzô bekezdésben említett tûzgátló RIGIPS falak alkalmasak. Kórházi folyosó Kórházak tervezésekor figyelembe veendô, hogy a folyosók egyszersmind fô kommunikációs útvonalak is. A folyosó alkotja a nélkülözhetetlen kapcsolatot a kórtermek és a liftek, lépcsôházak között. A személyzet, a betegek és a látogatók legfôbb mozgási területe. Tûzbiztonsági szempontból két feladata van: a tûzoltók számára tûzoltó hidat alkot ha a tûz egy tûzszakaszon belül elterjed, a bent lévôket a folyosón keresztül másik tûzszakaszba lehet átmenekíteni. Amennyiben menekülô útvonal funkciója is van min. Th = 0,65 óra tûzgátlású szerkezettel kell határolni. A RIGIPS rendszer erre külön falszerkezetet minôsített. Védett/tûzgátló aknák Az olyan födémáttöréseket magukba foglaló helyiségeket, amelyek a fenti elôírásoknak nem felelnek meg, például lépcsôházak, liftaknák, kábelcsatornák stb., olyan szerkezetekkel kell körülvenni, amelyek tûzgátlása a födém tûzgátlásával megegyezik. Az így kialakult csatorna teljes tûzzáró gátként fog mûködni azok között a helyiségek között, amelyeket összeköt. A Rigips aknafal rendszere teljes körû megoldást jelent, szerkezeteink Th = 0,5; 1,0; és 1,5 óra tûzállóságra minôsítettek. Tûzgátló álmennyezetek Egészségügyi épületekben az az általános, hogy a tûzgátló válaszfalak a teherhordó szerkezetekig fölnyúlnak, így az álmennyezeteknek tûzgátlási funkciójuk nem mindig van. Minôsített RIGIPS tûzgátló mennyezet Th = 0,5; 1,0; és 1,5 óra határértékkel áll rendelkezésre. A tûzgátló szerkezetek részletes adatai a RIGIPS mûszaki katalógus válaszfalak ill. álmennyezetek fejezeteiben és a Tûzgátlás RIGIPS rendszerekkel c. kiadványunkban megtalálhatók.

9 3. Akusztikai zónák 9 A gyors felépülés és nyugodt munka érdekében Az utóbbi évek során sok kutatást végeztek a zaj emberekre gyakorolt hatásával kapcsolatban. Az derült ki, hogy a beteg embereknek, így a kórházakban lévôknek is sokkal kisebb a zajtûrési szintje, mint az egészségeseknek. Emiatt kevesebbet és rosszabbul alszanak, ami pedig erôsen befolyásolja felépülésüket. A kórházak és más egészségügyi intézmények sok komoly pénzügyi és gyakorlati gonddal küzdenek, és sok kritika is éri ôket. Bár a megfelelô akusztikai tervezés a problémákat nem küszöböli ki teljes mértékben, kimutatták, hogy a halkabb kórházakban a betegek gyógyulása gyorsabb, ezért a gyógyításra fordított költségek kisebbek. Az alacsonyabb zajszint ugyanakkor a személyzet jobb teljesítményét eredményezi. Természetesen a fontossági szempontokat figyelembe kell venni. Egy mûtôben például sokkal fontosabb a sterilitás, mint a zajcsökkentés. Amíg nem létezik tökéletesen fertôtleníthetô akusztikus álmennyezet, addig az akusztika csak másodlagos szempont, de ez nem jelenti azt, hogy teljesen figyelmen kívül kell hagyni. Megfelelô akusztikai kialakítás nélkül egy kórházban sokkal nehezebb dolgozni, több feszültséget jelent egy beteg számára, az értékes területek rugalmas felhasználhatóságát korlátozza, és az orvos-beteg bizalmas párbeszédeket is meggátolja, ha azt mások is hallhatják. Ha a tervezés és kivitelezés nem a megfelelô akusztikai szabványok szerint történik, a késôbbi átalakítás igen nagy költségekkel jár.

10 10 Akusztikai zónák Akusztikai zónák A különbözô helyiségek között szükséges hanggátlási értékek meghatározásánál a következôket kell figyelembe venni: -a szubjektív privát igényeket -a gépészeti berendezések által okozott zajt. Minden esetben e kettô figyelembe vételével kell meghatározni az alap hangszigetelést. Kiabálás esetén az adott helyiség zajszintje akár 20 db-lel is emelkedhet. Ahhoz, hogy az egyedüllét igénye ekkor is kielégíthetô legyen, a helyiségek elválasztó szerkezeteinek hanggátlását növelni kell. Például, egy szülôszoba esetében, ahol kiabálhat a páciens, a válaszfalak hangszigetelését 20 db-lel kell növelni. Ha a nagy zajt okozó helyiségek a többi helyiséggel egy épületben helyezkednek el, a tervezéskor olyan helyre kell azokat helyezni, hogy távol legyenek a zajra érzékeny helyiségektôl, például a kórtermektôl. A konyhát, amely egész nap folyamatos test- és léghang forrás, amennyiben ugyanazon épületen belül helyezkedik el, inkább a helyiségek alatt, mint fölött kell elhelyezni, hogy a gépeket hang szempontjából megfelelôen lehessen szigetelni, és csökkenjen a testhangok terjedésének mértéke. Külön figyelmet kell fordítani mind területi, mind épületen belüli elhelyezés szempontjából a következô helyiségek esetében: gyerek kórtermek, szülôszoba, csecsemô osztály kórtermei, ambulanciák, baleseti és sürgôsségi ellátás helyiségei, amelyek közül néhány komoly zajforrás, másokat pedig óvni kell a zajtól. Az alábbi két mátrix hasznos segédletként mûködhet a különféle rendeltetésû helyiségek közötti szükséges hanggátlási érték meghatározásához. Helyiség funkciója Szülészet, újszülött osztály, baleseti és sürgôsségi Szülészet, Többágyas újszülöttosztály, kórterem baleseti és sürgôsségi Folyosó, mosdó, W.C., konyha Mûtô, Általánosiroda egyágyas kórterem, egyszemélyes iroda, tárgyaló, tanterem Személyzeti helyirium Laboratóségek Váróterem Pihenôhelyiség, kávézó Többágyas kórterem Mûtô, egyágyas kórterem, iroda, egyszemélyes, tárgyaló, tanterem Általános iroda Személyzeti helyiségek Laboratórium Folyosó, mosdó, W.C., konyha Szomszédos helyiség funkciója Váróterem Pihenô helyiség, kávézó

11 Akusztikai zónák 11 Akusztikus zóna Falak és födémek minimálisan szükséges hangszigetelése R w db Álmennyezetek minimális hangszigetelési értéke D ncw A folyosókon keresztül a hang igen jól terjed, de ez a hangterjedés a hangelnyelô álmennyezetek segítségével nagyon jól csökkenthetô. A RIGIPS GYPTONE, CASOPRANO álmennyezeti elemei kiváló megoldást kínálnak. A zajt a gépészeti csatornák is igen jól vezetik egyik helyiségbôl a másikba a válaszfalakon és a födémáttöréseken át. Emiatt hangcsillapítókat kell elhelyezni. Léghang szigetelési mátrix Rendelôk Vizsgáló Kezelô Beszéd-terápia helyiségek 1 Irodák Rendelôk D D E D E D F F E E Vizsgáló D D F E D D D F F E E Kezelô F D D E E D D E D E Beszéd-terápia helyiségek 1 E E E E F E F F Irodák D D F E E D D E E F D F D Tanácstermek E D E F D C E D D E D E C Egyágyas kórtermek D D E D E D F F E E Többágyas kórtermek F F E E D F D D E E E D Tartózkodók F F D E D F D C D E D D Újszülött osztály D F E E D D E D E Mosdók és fürdôk E E E F D D E E E E D E D Gépészeti helyiségek D F E E D D E D E Kórtermi raktárak E E E F D C E D D E D E C Transzformátor helyiség Tanácstermek Egyágyas kórtermek Többágyas kórtermek Tartózkodók Újszülött osztály Mosdók és fürdôk Gépészeti helyiségek Kórtermi raktárak Transzformátor helyiség A 1 Beszédterápiás helyiségek az Audiometria kivételével Osztály A Minimális súlyozott léghanggátlási index R w db nincs követelmény B 33 C 38 D 43 E 48 F 53 A sárga színnel jelölt cellák azt jelentik, hogy az ilyen helyiségek egymás mellé tervezését kerülni kell,mert a szükséges hangszigetelés eléréséhez különleges szerkezetre lehet szükség. A fenti táblázatot azért állítottuk össze, hogy az egészségügyi létesítmények tervezôit segítsük a megfelelô hangszigetelési értékek megállapításában.

12 12 Akusztikai zónák Kerülô hangok átadása A helyiségek közötti hang áramlásának kétféle módja van: egyrészt közvetlen, a két helyiség közötti válaszfalon keresztül, másrészt kerülô úton a folyosókon, más helyiségeken vagy gépészeti csatornákon át. Lényeges tudni a közvetlen és kerülô hangátadás arányát ahhoz, hogy a megfelelô hangszigetelést ki lehessen választani, meg lehessen tervezni. Mindig a leggyengébb útvonal a kritikus. Az ábra a külsô és a belsô térbôl eredô zajok jellemzô hangterjedési útvonalait mutatja. Visszaverôdési idô A beltéri felületek burkolatait úgy kell megtervezni, hogy minden frekvencia (125 Hz-4 khz) hangcsillapítási ideje (RT) az ábrán jelzett tartományba essen. Azonban a 125 Hz-es tartomány lehet a fô értéknek akár 2,5-szerese. Egy helyiség hangcsillapítási ideje a következô képlettel számolható: A B C T 60 =0.163 x V/A, ahol T 60 - a csillapítási idô (másodpercben) V - a helyiség térfogata A - a teljes akusztikus elnyelés (m 3 ) Minden helyiség esetében a megfelelô hangcsillapítási idô a helyiség funkciójától függ. Egy elôadóteremben például (C sáv) viszonylag hosszú csillapítási idôre van szükség, hogy a beszéd érthetô legyen. Az 1. sz. ábra a különbözô funkciójú helyiségek ajánlott hangcsillapítási idejét mutatja. Egy 100 m 3 térfogatú helyiség RT értéke például mintegy 0.5 mp. A Rigips Hungária CASOPRANO, GYPTONE és GYPREX álmennyezetei akusztikus kazettákkal kielégítik mindhárom helyiségcsoport követelményeit tisztíthatóság és fertôtleníthetôség szempontjából is sz. ábra

13 4. Egyéb tervezési feltételek 13 Teherbírás és állékonyság Az egészségügyi létesítmények néhány helyiségében, elsôsorban a folyosókon a nagy forgalom, a tolószékek és hordágyak alkalmazása miatt a felületek nagyobb károsodásnak vannak kitéve, mint általában. Emiatt ezeken a területeken sokkal gyakrabban szükségesek felújítások. A felületek megóvásának érdekében ellenálló felületeket kell kialakítani, a sarkokat alumínium élvédôvel kell erôsíteni. A mechanikai károsodástól a folyosók illetve egyéb nagy forgalmú területek falait korlátokkal is védeni kell. Mozgás A felsô födém alakváltozása a válaszfal profilok terhelését okozhatja. Ezt megelôzendô a válaszfalak tetejénél úgynevezett csúszó födémkapcsolatot kell kialakítani, amely lehetôvé teszi a födémmozgást anélkül, hogy a falprofilokra teher hárulna. A csúszó kapcsolat kialakításánál is figyelembe kell venni a tûzgátlási és akusztikai követelményeket. Pára-háztartás Általános relatív páratartalmú helyiségekben, ahol a helyiség hômérséklete o C, páratartalma % között változik, a normál gipszkarton lapok alkalmasak mind válaszfalak, mind pedig álmennyezetek burkolására. Magasabb páratartalom esetén impregnált gipszkarton lapokat kell használni. Biológiai támadás A válaszfalakat úgy kell megépíteni, hogy azokon ne telepedhessenek meg gombák, mikro-organizmusok és rovarok. A RIGIPS gipszkarton lapok alkalmasak ilyen követelmények kielégítésére. Sugárzás védelem Röntgensugárzás ellen az ólomkasírozás a megfelelô védelem. A gipszkarton felületre kasírozott ólomréteg vastagsága a követelménytôl függôen 0.5 és 3 mm között változhat. A csatlakozások lezárása azonos vastagságú ólomlemez csíkokkal történik.

14 14 5. Megoldási javaslatok Szerkezet RIGIPS vtg tûzvédelem hangvédelem hôvédelem falsúly max. falma- lap mm tájék. labor k (W/m 2 K) kg/m 2 gasság* mm TH jav. érték db kb... kb... DIN, ÖNORM RW alapján CW 75/100 CW 75/105 CW 75/100 CW 75/105 2RB 12,5 2RB 15 2RF 12,5 2RF ) ) ) vagy 60 0,73 0,72 0,73 0, mm közetgyapot esetén CW 75/100 RIGIPS gipszkarton válaszfal. Fém vázszerkezetre szerelt válaszfal egyszeres 75 mm vtg. tartóvázzal, 2x1 rtg. 12,50 mm vtg. normál RB (tûzgátló RF, impregnált RBI, vagy tûzgátló-impregnált RFI) gipszkarton borítással. Hôszigeteléssel. Csavarfejek és illesztések glettelve (Super, Vario, Glettmester hézagológipsszel) CW 75/125 CW 75/125 CW 75/125 4RB 12,5 4RF 12,5 4RF 12, ) 1.5 3) mm 0,67 0,67 0, közetgyapot esetén CW 75/125 RIGIPS gipszkarton válaszfal. Fém vázszerkezetre szerelt válaszfal egyszeres 75 mm vtg. tartóvázzal, 2x2 rtg. 12,50 mm vtg. (15 mm vtg) normál RB (tûzgátló RF, impregnált RBI, vagy tûzgátló-impregnált RFI) gipszkarton borítással. Hôszigeteléssel. Csavarfejek és illesztések glettelve (Super, Vario, Glettmester hézagológipsszel) Lakáselválasztó fal CW 75+75/220 CW 75+75/220 5RB 12,5 5RF 12, ) ,41 0, mm közetgyapot esetén CW 75+75>=220, RIGIPS lakáselválasztó szerelt válaszfal kettôs CW 75-ös tartóvázzal, a két tartóváz között 5. gipszkartonréteg kerül elhelyezésre az egyik oldali profilvázra csavarral rögzítve, külsô oldalak burkolata 2x2 rtg. 12,50 mm vtg. normál RB (tûzgátló RF, impregnált RBI, vagy tûzgátló-impregnált RFI) gipszkarton borítással. Mindkét váz hôszigetelve. Csavarfejek és illesztések glettelve (Super, Vario, Glettmester hézagológipsszel). A belsô, ötödik lap megakadályozza az elektromos és egyéb vezetékeket hordozó falakban, hogy szemben fekvô nyílásokon át (pl. dugaszoló aljzatok) direkt hangátvitel jöjjön létre Rigips válaszfal Rigidur lapokból CW 75/95 CW 75/100 Rigidur H ,5 (DIN) ,72 0, Rigidur H 12,5

15 Megoldási javaslatok 15 Szerkezet RIGIPS vtg tûzvédelem hangvédelem hôvédelem falsúly max. falma- lap mm tájék. labor k (W/m 2 K) kg/m 2 gasság* mm TH jav. érték db kb... kb... DIN, ÖNORM RW alapján Rigips ólombetétes sugárzásvédô válaszfal CW 100/160 2RB 12,5+ 2RB 12,5 ólomkasírozott A fal egyik oldalán a belsô réteg ólomfóliával kasírozott Rigips lapból áll. Az ólomfólia vastagságát a szaktervezô határozza meg. Ólomfólia vtg: 0,5 mm-3 mm-ig ÉME TMT-7/98 Rigips akna-, szerelôakna falak midkét oldali tûzállósággal CW 50/65 CW 50/80 CW 50/95 RF 15 2 x RF15 3 x RF Egyoldalról szerelhetô, mindkét oldalról tûzálló! Szerkezet RIGIPS lap Tûzállóság/perc (DIN, ÖNORM szerint) Rigips burkolat alaplécezés 60/40 mm lécezés 50/30 RB 12,5 RB 15 RF 12,5 X = 750 mm 2 RF 12,5 30 1) Y = 850 mm RF 15 I = 400 mm 2 RF ) Lmax=500 mm Rigips álmennyezet X = 600 mm Y = 850 mm 2 RF 15+RF 12,5 (három réteg) 90 2) I = 400 mm CD 60/27 + szigetelôanyag profil esetén (2x40 mm ásványgyapot) Lmax=500 mm

16 16 Terhek rögzítése Kivonat az ÖNORM B 3415-bôl irányelvek gipszkartonlapok bedolgozásához Általános tudnivalók A falakat és az elôtéthéjakat csak konzolterhekkel (nyugvó terhekkel) szabad terhelni. F támadó teher e külpontossága és a keletkezô vízszintes erôk a karja belül kell maradjanak a 2. ábrán megállapított határértékeken. Az F teher az összes függôleges teher eredôje, és csak a fal mindenkori teherviselô környezetére vonatkozik. A terhek helyi átadására a gipszkartonlap, a váz, vagy alkalmas segédszerkezetek szolgálhatnak. A terhek átadására a mindenkor alkalmas rögzítôelemeket kell használni. Amennyiben az erôátadás a gipszkartonlapra történik, a rögzítôelemek egymástól mért távolsága legalább 75 mm kell legyen Könnyû konzolterhek Hosszanti konzolterhek, amelyek nem haladják meg a 0,4 kn/m mértéket (pl. könnyû könyvespolcok és faliszekrények), rögzíthetôk a fal vagy az elôtéthéj bármely tetszôleges helyére. A 2. ábrától eltérôen változtatható az F teher vagy az e külpontosság, amennyiben a 3. ábrán ábrázolt feltételeket betartjuk Középnehéz konzolterhek Hosszanti konzolterhek 0,4 kn/m és 0,7 kn/m között átadhatók az egyszerû állóvázas falakra a fal bármely tetszôleges helyén akkor, ha a gipszkartonlap(ok) legalább 18 mm vastag(ok). Ez érvényes a kettôs állóvázas falakra is, amennyiben a vázoszlopsorok húzásálló módon pl. hevederekkel össze vannak kötve. A 2. ábrától eltérôen változtatható az F teher vagy az e külpontosság, amennyiben a 3. ábrán ábrázolt feltételeket betartjuk Nehéz konzolterhek Hosszanti konzolterhek 0,7 kn/m és 1,5 kn/m között (pl. konzolos WC-kagylók, mosdókagylók, bojlerek) csak külön beépített segédszerkezettel (pl. kereszttartó, tartóállvány) adhatók át a tartószerkezetek. Kettôs állóvázas falak esetében a vázoszlopsorokat hevederekkel össze kell kötni Egyéb terhek Amennyiben a használatból adódóan nagyobb terhekre vagy dinamikus terhelésre számítunk, különleges építészeti intézkedések pl. szintmagas tartóállvány szükségesek. 2. ábra. F konzolteher, az erô támadási pontjának e külpontossága és a keletkezô vízszintes erôk a karja. 3. ábra. Megengedett hossztól függô F konzolteherfal oldalanként és a teher támadási pontjának e távolsága a fal felületétôl Középnehéz konzolterhek rögzítése Rigips laphoz fém üreges dübellel Rögzítés a Rigips-laphoz 5S típus 12 kg Példa: Molly-csavar 5L típus 20 kg egyrétegû burkolat esetén 6S típus 30 kg kétrétegû burkolat esetén 6L típus 50 kg

17 7. Álmennyezetek 17 DECOGIPS, esztétikus megjelenés A Decogips kazettás álmennyezeti lapok egyaránt megfelelnek a magas esztétikai és mûszaki követelményeknek. Különösen alkalmas irodaépületek igényes belsô tereinek a kiépítésére. Környezetbarát anyag A Decogips lapok anyaga ragyogóan fehér 96% tisztaságú spanyol gipsz és duzzasztott perlit üvegszál erôsítéssel. A precíz gyártástechnológia és a szigorú gyártmányellenôrzés a garancia, hogy a jó alapanyag elônyös mûszaki tulajdonságai maradéktalanul érvényesülhetnek. A gipszöntési technológia igen változatos felületi minták megvalósítását teszi lehetôvé. Elônyös mûszaki tulajdonságok nedvszívó és párakibocsátó klimatizáló hatás különösen magas páratûrô képesség (95%) teherbíró és könnyen karbantartható könnyen szerelhetô méret- és alaktartó, a többszöri ki- és beszerelést jól bírja szálasanyagmentes = környezetbarát nem éghetô = biztonságos, tûzálló (0,5 ó) viszonylag kis súly (kb. 8,5 kg/m 2 ) jó hanggátló és jó hangelnyelô ásványgyapottal kombinált különleges hangelnyelô lapok jó fényvisszaverô képesség (85% felett) versenyképes ár Decogips modellképek Fisurada Capri DECOGIPS Fisurada Capri Tûzállóság TH =0,5 óra TH =0,5 óra (ÉMI minôsítés) (ÉMI minôsítés) Páraellenállás 30 napig 30 C hômérsékleten 95%-os relatív páratartalom esetén nem Hangelnyelés 0,22 0,28 Hôvezetô képesség 0,15-0,19 W/mK 0,15-0,19 W/mK Szegélyek A A Méretek 600*600*21 600*600*21 Súly (kg/m 2 ) 9 9,1 Lap/doboz 6 6 Doboz/raklap 48 48

18 18 Álmennyezetek GYPREX PVC kasírozású álmennyezeti lap A tiszta és egészséges épületekhez A nagy létszámú tartózkodásra alkalmas helyiségek kialakításánál komoly fejtörést okozhat a tisztíthatóság. Ezeken a helyeken a kazettás álmennyezetek tisztítását is meg kell oldani. A különbözô mintázatokkal ellátott kazettás álmennyezetek könnyebben bepiszkolódhatnak, aminek a kezelése különösen az élelmiszeripari létesítményekben vagy a magas tisztasági fokozatú helyiségekben okoz gondot. Amennyiben Ön a Gyprex Alabaster vagy a Gyprex Satin Spar lapokat építi be, úgy megkímélhetôek a késôbbi karbantartási gondok. A Gyprex lapok anyaga természetes gipsz PVC kasírozással, amelyek kialakításánál nemcsak a funkció, hanem a környezet megóvása is döntô szempont volt mm 593 mm Gyprex élkialakítás A tömeg (kg/m 2 ) 10,5 méret (mm) 600 x 600 Laptípus Alabaster Satin Spar Tûzállóság TH=30 perc (a BS 476 szerint) Páraellenállás 90%-os relatív páratartalomig, illetve 49 C hômérsékletig használható fel* Hanggátlás 33 db, illetve 38 db (amennyiben ásványgyapot szigetelést is elhelyeznek fölötte) Szegélyek A A Méretek (mm) 600x600 mm 600x600 és 1200x600 mm Súly (kg/m 2 ) Méretek (mm) 6,2 6,2 Lap/doboz 6 6 * Alkalmazása nem ajánlott ezen értékeket tartósan meghaladó páraterhelésnek kitett helyiségekben.

19 8. Ridurit tûzgátlás 19 Acéltartó burkolat, RIDURIT lapcsík az illesztéseknél, RIDURIT tûzgátló lapok Acéltartó burkolat, tartószerkezet nélkül, RIDURIT tûzgátló lapok A dobozszerû burkolat elrendezése Hengerelt profilok A Négyzetes és négyszög zártszelvények A dobozszerû burkolat elrendezése d 5 A d 5 Kerek zártszelvények Háromoldalú tûzigénybevétel Négyoldalú tûzigénybevétel A: szelvény külméret d: RIDURIT burkolat, tûzállósági értéktôl függô vastagságban Tûzgátlás 0,5 óra és 3,0 óra között Acél oszlopok és gerendák burkolata 1. Ridurit tûzgátló lap (vastagság a táblázat szerint) 1.1 Lapillesztés min. 100 mm széles Ridurit lapcsíkokkal 2. Ridurit gyorscsavar vagy mûgyantával bevont kapocs 3. Acéltartó 4. L profil 2x25 mm ÉMI minôsítés száma A-1275/95 A-32/96 TMT-26/2001 alkalmazandó tûzvédô lapburkolat minimális vtg.-a d (mm) 3 oldali védelem esetén (gerenda) 4 oldali védelem esetén (oszlop) tûzállósági Ha a teherhordó ha a teherhordó ha a teherhordó ha a teherhordó határérték acélszerkezet acélszerkezet acélszerkezet acélszerkezet követelmény falvastagsága falvastagsága falvastagsága falvastagsága (óra) < 5 mm >5 mm < 5 mm >5 mm 0, , , , , , ,

20 Rigips Hungária Gipszkarton Kft. A Rigips Hungária Gipszkarton Kft. a századunk elején alapított angol BPB Gypsum Ltd. magyarországi vállalata. A BPB Gypsum Európa legnagyobb gipszkartonlap - és gipsztermék gyártója. A vállalat a termékfejlesztésben és a minôségbiztosításban is élen jár. A termékek minôségben fél évszázados gyártási és fejlesztési tapasztalatok testesülnek meg. A Rigips Hungária Gipszkarton Kft. rendelkezik az ISO 9001:2000 minôségbiztosítási normával. Vállalatunk minôsége nem csupán kiemelkedô termékeinkben valósul meg. Képzett kollégáink mûszaki szaktanácsadással a Rigips Hotline vonalon várják kérdéseiket. Külön igényelhetô Rigips CD is a tervezôk rendelkezésére áll, amely tartalmazza a Rigikalk kalkulációs programokat és az ArchiCAD-hez igazodó csomópontokat is. A Rigips CD az alábbi telefonszámok bármelyikén ill. levelezési címünkön is igényelhetô. Általános információ Rigips Hungária Gipszkarton Kft Budapest, Zádor utca 4. Tel: (0036-1) Fax: (0036-1) rigips.hungaria@bpb.com Rigips Hotline Amennyiben bármilyen kérdése merülne fel termékeinkkel kapcsolatban, kérjük hívja a Rigips Hotline vonalát: Tel: ; /106 Fax: muszakiinfo@bpb.com www. rigips.hu Rigips Hungaria Gipszkarton Kft július

Rigips. Álmennyezetek. Álmennyezetek

Rigips. Álmennyezetek. Álmennyezetek Rigips Álmennyezetek Álmennyezetek Casoprano 4. oldal Casoprano kazettás álmennyezet a gipszkarton jól ismert elônyeit megtartva igazodik a modern kazettás álmennyezetekkel szemben támasztott magas esztétikai

Részletesebben

Rigips mûszaki tanácsadás Telefon: (06-1) 296 0534 Fax: (06-1) 296 0504 E-mail: rigips.muszakiinfo@saint-gobain.com

Rigips mûszaki tanácsadás Telefon: (06-1) 296 0534 Fax: (06-1) 296 0504 E-mail: rigips.muszakiinfo@saint-gobain.com A RIGIPS és az ISOVER, a Saint-Gobain vállalatcsoport tagjai, a szárazépítési piacon elsôként minôsítette szerkezeteit az új OTSZ szerint: ÉME A-99/2008 A Rigips rendszerekrôl további részletes információt,

Részletesebben

VIII. fejezet Glasroc F (Ridurit) tûzgátló burkolatok

VIII. fejezet Glasroc F (Ridurit) tûzgátló burkolatok VIII. fejezet VIII.1 Acéltartó burkolat.................................... 194 VIII.2 Acélpillér burkolat................................... 195 VIII.3 Kábelcsatorna külsô tûz elleni védelme............

Részletesebben

VIII. fejezet Glasroc F (Ridurit) tûzgátló burkolatok

VIII. fejezet Glasroc F (Ridurit) tûzgátló burkolatok VIII. fejezet Glasroc F (Ridurit) tûzgátló burkolatok VIII.1 Acéltartó burkolat.................................... 194 VIII.2 Acélpillér burkolat.................................... 195 VIII.3 Kábelcsatorna

Részletesebben

Válaszfalak és térelhatároló falak

Válaszfalak és térelhatároló falak III.. szerkezeti csomópontjai Szerelt fal csatlakozása tiszta padlóhoz 2. 4. Szerelt fal csatlakozása nyers födémhez 4. 9 2. Szerelt fal csatlakozása padlóhoz úsztatott padló megszakítással 2. 4.. Rigips

Részletesebben

A csend színe. Blue Acoustic

A csend színe. Blue Acoustic A csend színe Blue Acoustic 2 A csend színe Léghangszigetelési követelmények épületek egymás melletti helyiségei között MSZ EN 151-1:06 számú szabvány kivonata Léghangszigetelés Épület típusa Helyiségkapcsolat

Részletesebben

M A B I S Z T E R M É K - M E G F E L E L Ő S É G I A J Á N L Á S

M A B I S Z T E R M É K - M E G F E L E L Ő S É G I A J Á N L Á S N y t s z : 5 2 3 5-1 0-2 / 2 0 1 4 0 8 2 8 M A B I S Z T E R M É K - M E G F E L E L Ő S É G I A J Á N L Á S Bizottsági ülés ideje Ajánlás lejárta 2014. augusztus 28. 2019. augusztus 31. Termék vizsgálat

Részletesebben

Általános szerelési feltételek és követelmények

Általános szerelési feltételek és követelmények II.2.13 Tárgyak rögzítése a Rigips szerkezetekre II.2.13.1 Válaszfalak, falak terhelése A falburkolat a késôbbiekben bárhol megterhelhetô, de csakis a megfelelô rögzítô elemek segítségével! A megfelelô

Részletesebben

Rigips gipszkarton gyár

Rigips gipszkarton gyár Tisztelt Kivitelezô Partnerünk! Nagy örömünkre szolgál, hogy kiadványunkat a kezében tartja. Ezt a könyvet kivitelezôk részére állítottuk össze azzal a céllal, hogy az egyre elterjedtebb szárazépítesi

Részletesebben

Tájékoztató. Használható segédeszköz: számológép.

Tájékoztató. Használható segédeszköz: számológép. A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított és a 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet (29/2016. (VIII. 26.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye

Részletesebben

M A B I S Z T E R M É K - M E G F E L E L Ő S É G I A J Á N L Á S

M A B I S Z T E R M É K - M E G F E L E L Ő S É G I A J Á N L Á S N y t s z : 5 0 9 1-4 2-2 / 2 0 1 2 0 8 2 3 M A B I S Z T E R M É K - M E G F E L E L Ő S É G I A J Á N L Á S Bizottsági ülés ideje Adatmódosítás 2. adatmódosítás Ajánlás lejárta 2009. augusztus 27. 2010.

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet a 29/2016 (VIII. 26.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet a 29/2016 (VIII. 26.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet a 29/2016 (VIII. 26.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosítószáma és megnevezése 34 582 10 Szárazépítő Tájékoztató

Részletesebben

III. Fejezet Válaszfalak és térelhatároló falak

III. Fejezet Válaszfalak és térelhatároló falak III. Fejezet III.1 Fôbb szerkezeti elemek................................. 80 III.2 Válaszfalak áttekintése, épületfizikai tulajdonságok............................................ 81 III. Az építmény

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosítószáma és megnevezése 34 582 10 Szárazépítő Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja fel a nevét! Ha a

Részletesebben

Válaszfalak és térelhatároló falak

Válaszfalak és térelhatároló falak ellentétben, itt az illesztések a válaszfal ellentétes oldalain ugyanazon a CW profilon egymással szemben is elhelyezkedhetnek. A CW profil a szabad száraival az elsô lap felé néz. A következô lapot a

Részletesebben

Tájékoztató jellegû anyagszükséglet négyzetméterenként. Anyag Egység Anyagszükséglet

Tájékoztató jellegû anyagszükséglet négyzetméterenként. Anyag Egység Anyagszükséglet 11. Anyagszükséglet Tájékoztató jellegû anyagszükséglet négyzetméterenként Válaszfalak mindkét oldalon 1 réteg Rigips lap burkolat esetén Rigips gipszkarton lap m 2 2,0 Vízszintes UW profil m 0,8 Függôleges

Részletesebben

V. Fejezet Kazettás álmennyezetek

V. Fejezet Kazettás álmennyezetek V. Fejezet V.1 Fôbb szerkezeti elemek................................ 149 V.2 A gipszkarton alapú kazettás álmennyezetek típusai és szerkezetei................................... 149 V.3 Az építmény készültségi

Részletesebben

Álmennyezeti rendszerek. Függesztett álmennyezet Mennyezetborítás Függesztés nélküli álmennyezet Tetőtérbeépítés Akusztikus álmennyezet

Álmennyezeti rendszerek. Függesztett álmennyezet Mennyezetborítás Függesztés nélküli álmennyezet Tetőtérbeépítés Akusztikus álmennyezet Álmennyezeti rendszerek Függesztett álmennyezet Mennyezetborítás Függesztés nélküli álmennyezet Tetőtérbeépítés Akusztikus álmennyezet Álmennyezeti típusok Monolitikus álmennyezetek nem látszó bordázattal

Részletesebben

A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet a 29/2016. (VIII. 26.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet a 29/2016. (VIII. 26.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet a 29/2016. (VIII. 26.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés azonosítószáma és megnevezése 34 582 10 Szárazépítő Tájékoztató

Részletesebben

* függőleges szerkezetek válaszfal / aknafal előtétfal / falburkolat paravánfal lokális burkolat homlokzati tűzterjedés elleni gát

* függőleges szerkezetek válaszfal / aknafal előtétfal / falburkolat paravánfal lokális burkolat homlokzati tűzterjedés elleni gát Álmennyezetek Mire használhatunk építőlemezeket? * vízszintes szerkezetek mennyezetburkolat álmennyezet (kazettás / sávos vagy monolit) membrán lokális burkolat tetőtűz terjedés elleni gát * függőleges

Részletesebben

Versenyző kódja: 23 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Szakma Kiváló Tanulója Verseny.

Versenyző kódja: 23 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Szakma Kiváló Tanulója Verseny. 34 582 10-2016 MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA Szakma Kiváló Tanulója Verseny Elődöntő ÍRÁSBELI FELADAT Szakképesítés: 34 582 10 SZVK rendelet száma: 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet Komplex szakmai

Részletesebben

7. SZERELÉSI TARTOZÉKOK A NIDA PROFILOKHOZ

7. SZERELÉSI TARTOZÉKOK A NIDA PROFILOKHOZ Február 2015 oldal 25 7. SZERELÉSI TARTOZÉKOK A NIDA PROFILOKHOZ NIDA LW 60 hosszanti összekötő CD 60 profilok toldásához. 4042386 NIDA LW 60 hosszanti összekötő 100 0,14 NIDA LK 60 kereszt összekötő CD

Részletesebben

V. Fejezet Kazettás álmennyezetek

V. Fejezet Kazettás álmennyezetek V. Fejezet Rigips kazettás álmennyezetei mindenben megfelelnek a modern irodák, iskolák, óvodák, egészségügyi intézmények, áruházak, sportlétesítmények és egyéb szabadidôs létesítményekkel szemben támasztott

Részletesebben

Álmennyezeti rendszerek

Álmennyezeti rendszerek Függesztett álmennyezet Mennyezetborítás Függesztés nélküli álmennyezet Tetőtérbeépítés Akusztikus álmennyezet Wiesner György BME Építéskivitelezési Tanszék 1 Álmennyezeti típusok Monolitikus álmennyezetek

Részletesebben

Casobianca. Casoroc. Casostar. Casoprano Quick-Lock. A megbízható álmennyezet

Casobianca. Casoroc. Casostar. Casoprano Quick-Lock. A megbízható álmennyezet Casobianca Casoroc Casostar Casoprano Quick-Lock A megbízható álmennyezet Casoprano Quick-Lock Álmennyezet rendszer A kazettás álmennyezetekkel szemben támasztott esztétikai és műszaki elvárások megkövetelik

Részletesebben

OLVASSA BE TELEFONJÁVAL QR kódunkat, és tudjon meg még többet termékeinkről és beépíthetőségükről!

OLVASSA BE TELEFONJÁVAL QR kódunkat, és tudjon meg még többet termékeinkről és beépíthetőségükről! VIII. fejezet Tartószerkezetek tűzvédelme VIII.1 Acélgerenda és acééloszlop tűzvédelmi borítása Glasroc F építőlemezzel... 0 VIII.1.1 Glasroc F építőlemezek rögzítése... 3 VIII.1.2 Felületképzés... 3 VIII.1.3

Részletesebben

KIVITELEZÔI KÉZIKÖNYV

KIVITELEZÔI KÉZIKÖNYV Rigips mûszaki tanácsadás KIVITELEZÔI KÉZIKÖNYV Rigips Hungária Gipszkarton Kft. 1181 Budapest, Zádor u. 4. Telefon: (06-1) 296 0500 Fax: (06-1) 295 0662 E-mail: rigips.hungaria@saint-gobain.com www.rigips.hu

Részletesebben

A csend építőlemezei Blue Acoustic gipszkartonok

A csend építőlemezei Blue Acoustic gipszkartonok Blue Acoustic gipszkartonok ü Lakások ü Szállodák ü Irodák ü Iskolák 2 Léghangszigetelési követelmények épületek egymás melletti helyiségei között MSZ EN 15601-1:2006 számú szabvány kivonata Léghangszigetelés

Részletesebben

Tűzvédelem F120 (a DIN része szerint) A hangelnyelési osztály 2007/07 MEGHALLANI, AMIT HALLANI SZERETNÉNK. w 0,90 ÁLMENNYEZETI RENDSZEREK

Tűzvédelem F120 (a DIN része szerint) A hangelnyelési osztály 2007/07 MEGHALLANI, AMIT HALLANI SZERETNÉNK. w 0,90 ÁLMENNYEZETI RENDSZEREK 2007/07 ÁLMENNYEZETI RENDSZEREK Teret adnak az újdonságoknak MEGHALLANI, AMIT HALLANI SZERETNÉNK THERMATEX Alpha A hangelnyelési osztály w 0,90 Tűzvédelem F120 (a DIN 4102 2. része szerint) MADE IN GERMANY

Részletesebben

Szárazépítési. szövegek és normák

Szárazépítési. szövegek és normák Szárazépítési kiírási szövegek és normák ÉVOSZ Szárazépítő Tagozat 2013 Szárazépítési kiírási szövegek és normák 2.0 2 ÉVOSZ Szárazépítő Tagozat 2013 Szárazépítési kiírási szövegek és normák 2.0 Előszó

Részletesebben

Szeretettel köszönti Önöket a

Szeretettel köszönti Önöket a Szeretettel köszönti Önöket a A tevékenységi köre - Tűzgátló- és egyéb technikai fém nyílászárók fejlesztése, gyártása - Tűzgátló üvegek gyártása (EI30, EI60, EI90) - Voest Alpine típusú szerkezetek gyártása

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Szárazépítő szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 34 582 10 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma: Tanulók adatai

Részletesebben

A teljesítménynyilatkozatok tartalma, felhasználása és gyakorlati buktatói.

A teljesítménynyilatkozatok tartalma, felhasználása és gyakorlati buktatói. A teljesítménynyilatkozatok tartalma, felhasználása és gyakorlati buktatói. 2014 Előadó: Nyíri Csaba tűzvédelmi szakértő Elérhetőség: Tel: 20-261-79-37 e-mail:nyiri@t-online.hu Web:nyirituzvedelem.hu 1

Részletesebben

ÉPSZERK / félév

ÉPSZERK / félév ÉPSZERK-5 2015/2016. 2. félév NAGY MAGASSÁGÚ VÁLASZFALAK KÜLÖNLEGES VÁLASZFALAK Előadó JUHARYNÉ DR. KORONKAY ANDREA egyetemi docens BME ÉPÜLETSZERKEZETTANI TANSZÉK CSARNOK VÁLASZFAL RAKTÁR CSARNOKTÉR FELADAT

Részletesebben

A szendvics szerkezetek felhasználásának új lehetőségei az ÉMI minősítés fényében

A szendvics szerkezetek felhasználásának új lehetőségei az ÉMI minősítés fényében A szendvics szerkezetek felhasználásának új lehetőségei az ÉMI minősítés fényében Kiss Attila Kingspan-Hoesch Dél-Európai Műszaki vezető 2018.03.08 Új lehetőségek? Hőszigetelt szendvicspanelek 305/2011

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet 29/2016 (VIII. 26.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet 29/2016 (VIII. 26.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet 29/2016 (VIII. 26.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés azonosítószáma és megnevezése 34 582 10 Szárazépítő Tájékoztató

Részletesebben

6-AS PROFIL 5-AS PROFIL 4-AS PROFIL 3-AS PROFIL 2-ES PROFIL 1-ES PROFIL

6-AS PROFIL 5-AS PROFIL 4-AS PROFIL 3-AS PROFIL 2-ES PROFIL 1-ES PROFIL BRUCHAPaneel akusztikai panel WP-A 6-AS PROFIL 5-AS PROFIL 4-AS PROFIL 3-AS PROFIL -ES PROFIL BRUCHAPaneel tűzgátló falpanel WP-F LÁTSZÓ RÖGZÍTÉS Jó hangszigetelési tulajdonságok Széles profilválaszték

Részletesebben

Válaszfalak és térelhatároló falak

Válaszfalak és térelhatároló falak 3 III.13. Tájékoztató jellegû anyagszükséglet 1m 2 fal készítéséhez Válaszfalak és térelhatároló falak Gipszkarton fal profilváz Szerkezet Dupla profilváz 2x1 rtg. gk. 2x2 rtg. gk. 2x3 rtg. gk. 4 v. 5.

Részletesebben

ÉPSZERK / félév. Előadó: JUHARYNÉ DR. KORONKAY ANDREA egyetemi docens

ÉPSZERK / félév. Előadó: JUHARYNÉ DR. KORONKAY ANDREA egyetemi docens ÉPSZERK-5 2013/2014. 2. félév NAGY MAGASSÁGÚ VÁLASZFALAK Előadó: JUHARYNÉ DR. KORONKAY ANDREA egyetemi docens Válaszfalak fogalma: épületen belüli, függőleges térelválasztó szerkezetek Jellemzők: nem hordanak

Részletesebben

Casoprano Quick-Lock. A megbízható álmennyezet

Casoprano Quick-Lock. A megbízható álmennyezet Casoprano Quick-Lock A megbízható álmennyezet asoprano Quick-Lock Álmennyezet rendszer A kazettás álmennyezetekkel szemben támasztott esztétikai és műszaki elvárások megkövetelik a rendszerben alkalmazott

Részletesebben

Könnyűszerkezetes épületek tűzvédelmi minősítése. Geier Péter okl. építészmérnök az ÉMI Kht. tudományos főmunkatársa

Könnyűszerkezetes épületek tűzvédelmi minősítése. Geier Péter okl. építészmérnök az ÉMI Kht. tudományos főmunkatársa Könnyűszerkezetes épületek tűzvédelmi minősítése Geier Péter okl. építészmérnök az ÉMI Kht. tudományos főmunkatársa 1. Építmények tűzvédelmi követelményei OTÉK Tűzbiztonság c. fejezete összhangban az 89/106

Részletesebben

TÖLTSE LE RIGIPS MEGOLDÁSOK

TÖLTSE LE RIGIPS MEGOLDÁSOK VIII. fejezet VIII.1 Acélgerenda és acéloszlop tűzvédelmi borítása Glasroc F építőlemezzel... 196 VIII.1.1 Glasroc F építőlemezek rögzítése.................... 197 VIII.1.2 Felületképzés.... 197 VIII.1.3

Részletesebben

Kiírási szövegek és normák 1.0

Kiírási szövegek és normák 1.0 ek és normák 1.0 Tartalom TARTALOM 1.BEVEZETÉS... 7 2. MEGJEGYZÉSEK... 7 2.1 Általános megjegyzések... 7 2.2 Válaszfal szerkezetek... 7 2.3 Pillérek és gerendák borításai... 8 2.4 Gipszkarton álmennyezetek

Részletesebben

FA TARTÓ- SZERKEZETEK TŰZVÉDŐ BURKOLATAI

FA TARTÓ- SZERKEZETEK TŰZVÉDŐ BURKOLATAI FA TARTÓ- SZERKEZETEK TŰZVÉDŐ BURKOLATAI FA TARTÓ- SZERKEZETEK TŰZVÉDŐ BURKOLATAI A fa tartószerkezetek burkolásának célja, hogy javítsa a részben vagy egészben faszerkezetű technológiával emelt épületek

Részletesebben

VII. fejezet Elôtétfalak és aknafalak

VII. fejezet Elôtétfalak és aknafalak VII. fejezet VII.1 Az elôtétfalak és aknafalak szerkezeteinek áttekintése, épületfizikai tulajdonságok............ 179 VII.2 Fôbb szerkezeti elemek............................... 182 VII.3 A szerelés menete.....................................

Részletesebben

MUNKAANYAG. Sulyok Mirtill. Tűzvédő falak készítése. A követelménymodul megnevezése: Speciális burkolat készítése I.

MUNKAANYAG. Sulyok Mirtill. Tűzvédő falak készítése. A követelménymodul megnevezése: Speciális burkolat készítése I. Sulyok Mirtill Tűzvédő falak készítése A követelménymodul megnevezése: Speciális burkolat készítése I. A követelménymodul száma: 0468-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-012-30 A SZÁRAZÉPÍTÉSŰ

Részletesebben

Rigips. Tûzgátlás Rigips rendszerekkel

Rigips. Tûzgátlás Rigips rendszerekkel Rigips Tûzgátlás Rigips rendszerekkel Tartalomjegyzék Rigips alkalmazástechnikai útmutató......................... 3 Költségvetés kiírási példák..................................5 Kétszer egyrétegû fal,

Részletesebben

Novoferm lemezfalcos tűzgátló ajtók

Novoferm lemezfalcos tűzgátló ajtók Novoferm lemezfalcos tűzgátló ajtók TAEA Ei: 30 perc NALSAL Ei: 60 perc Ei: 90 perc Ei30/Ei60/Ei90 perces lemezfacos tűzgátló acél ajtóelemek Kiváló minőség + évtizedes tapasztalat = garantált biztonság!

Részletesebben

ÉPÜLETEK ZAJVÉDELME Épületek rendeltetésszerű használatához tartozó követelmények Szerkezeti állékonyság Klímakomfort (hő- és páravédelem, frisslevegő, ) Természetes és mesterséges megvilágítás zajvédelem

Részletesebben

Blue Acoustic. A csend építőlemezei lakások szállodák irodák iskolák. gipszkartonok.

Blue Acoustic. A csend építőlemezei lakások szállodák irodák iskolák. gipszkartonok. Blue Acoustic gipszkartonok A csend építőlemezei lakások szállodák irodák iskolák 2 Léghangszigetelési követelmények épületek egymás melletti helyiségei között MSZ 151-1:2007 számú szabvány kivonata Léghangszigetelés

Részletesebben

V. Fejezet Kazettás álmennyezetek

V. Fejezet Kazettás álmennyezetek V. Fejezet V.1 Fôbb szerkezeti elemek................................ 153 V.2 A gipszkarton alapú kazettás álmennyezetek típusai és szerkezetei................................... 153 V.3 Az építmény készültségi

Részletesebben

Versenyző kódja: 31 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Szakma Kiváló Tanulója Verseny.

Versenyző kódja: 31 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Szakma Kiváló Tanulója Verseny. 34 582 10-2017 MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA Szakma Kiváló Tanulója Verseny Elődöntő ÍRÁSBELI FELADAT Szakképesítés: 34 582 10 SZVK rendelet száma: 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet : Építőipari közös

Részletesebben

OTSZ 5.0 konferencia

OTSZ 5.0 konferencia OTSZ 5.0 konferencia Kockázati egységek / kockázati osztálya Nagyon alacsony kockázati osztály: NAK Alacsony kockázati osztály: Közepes kockázati osztály: Magas kockázati osztály: AK KK MK MÉRTÉKADÓ KOCKÁZATI

Részletesebben

Ásványgyapotos szendvicspanel

Ásványgyapotos szendvicspanel Ásványgyapotos szendvicspanel Tetőpanel Műszaki paraméterek Szigetelő mag: Teljes szélesség: Fedőszélesség: Hosszúság: Éghetőségi osztály: Tűzállósági határérték: MW Ásványgyapot 1059 mm 1000 mm 3.000

Részletesebben

TŰZVÉDELMI KIVITELEZÉSI PROBLÉMÁK, MEGOLDÁSI LEHETŐSÉGEK - ÉPÜLETSZERKEZETEK

TŰZVÉDELMI KIVITELEZÉSI PROBLÉMÁK, MEGOLDÁSI LEHETŐSÉGEK - ÉPÜLETSZERKEZETEK TŰZVÉDELMI KIVITELEZÉSI PROBLÉMÁK, MEGOLDÁSI LEHETŐSÉGEK - ÉPÜLETSZERKEZETEK Dr. Takács Lajos Gábor ÉPÜLETSZERKEZETEK TŰZVÉDELMI MEGFELELŐSÉGE Követelmény: OTSZ Megfelelőség igazolása: OTSZ 14 - építményszerkezetek

Részletesebben

III. Fejezet Válaszfalak és térelhatároló falak

III. Fejezet Válaszfalak és térelhatároló falak III. Fejezet III.1 Fôbb szerkezeti elemek................................. 80 III.2 Válaszfalak áttekintése, épületfizikai tulajdonságok............................................ 81 III. Az építmény

Részletesebben

III. Fejezet Válaszfalak és térelhatároló falak

III. Fejezet Válaszfalak és térelhatároló falak III. Fejezet III.1 Fôbb szerkezeti elemek............................... 76 III.2 Válaszfalak áttekintése, épületfizikai tulajdonságok.. 77 III. Az építmény készültségi foka, válaszfalak kitûzése 8 III.4

Részletesebben

Silka alapanyagok. Mész Homok Víz. Xella Magyarország Kft. 2

Silka alapanyagok. Mész Homok Víz. Xella Magyarország Kft. 2 Silka Silka alapanyagok Mész Homok Víz 2 Gyártástechnológia Az alapanyagok - homok - mész - víz Keverés Előérlelés Utókeverés Préselés Minőség ellenőrzés Gőzszilárdítás Csomagolás Feliratozás Kiszállítás

Részletesebben

GLEN R FALSZERKEZET FÖDÉM 39 CM-ES FÖDÉMSZERKEZET 41 CM-ES TÖMÖR, HOMOGÉN FALSZERKEZET. 180 m 2 LOGLEN favázas mintaház fázisainak bemutatása

GLEN R FALSZERKEZET FÖDÉM 39 CM-ES FÖDÉMSZERKEZET 41 CM-ES TÖMÖR, HOMOGÉN FALSZERKEZET. 180 m 2 LOGLEN favázas mintaház fázisainak bemutatása FALSZERKEZET FÖDÉM CM-ES TÖMÖR, HOMOGÉN FALSZERKEZET KÜLSŐ ÉS BELSŐ VAKOLÁST NEM IGÉNYEL cm Acél vázszerkezet 0, cm Feltöltő nyílások Ø 8 cm cm cm Üvegszövet háló Burkolat 7 7 8 9 CM-ES FÖDÉMSZERKEZET

Részletesebben

Tűzvédelmi konferencia

Tűzvédelmi konferencia "Készítsünk Tűzvédelmi Műszaki Megfelelőségi Kézikönyvet" Tűzvédelmi konferencia Balatonföldvár, 2015. február 4-5. "Készítsünk Tűzvédelmi Műszaki Megfelelőségi Kézikönyvet" a bajai, Szent Rókus Kórház

Részletesebben

SKYPANEL KÖNNYŰ KERÁMIAROST-ERŐSÍTETT GIPSZ ÁLMENNYEZET RENDSZER

SKYPANEL KÖNNYŰ KERÁMIAROST-ERŐSÍTETT GIPSZ ÁLMENNYEZET RENDSZER SKYPANEL KÖNNYŰ KERÁMIAROST-ERŐSÍTETT GIPSZ ÁLMENNYEZET RENDSZER SKYPANEL A TERMÉSZETES ÁLMENNYEZET 100 % TERMÉSZETES GIPSZ MIÉRT EZT HASZNÁLJA? Éghetetlenség és tűzállóság Termékeink A1 tűzvédelmi osztályúak

Részletesebben

Minőségbiztosítás a szárazépítésben. Wiesner György 2014. március 25.

Minőségbiztosítás a szárazépítésben. Wiesner György 2014. március 25. Minőségbiztosítás a szárazépítésben Wiesner György 2014. március 25. Az alapítók A jelenlegi tulajdonosok 3 KNAUF testvérvállalatok Az építési termék és építési készlet A Építési terméket építménybe betervezni

Részletesebben

Tecsound anyagok használata hanggátló szerkezetekben

Tecsound anyagok használata hanggátló szerkezetekben Tecsound anyagok használata hanggátló szerkezetekben 1 Tartalom A hanggátlásról általában A terjedési utak, zavarforrások Tecsound a gyakorlatban Összehasonlítás Összefoglaló 2 A hanggátlásról általában

Részletesebben

Minőségbiztosítás a. Wiesner György BME Építéskivitelezési Tanszék 1

Minőségbiztosítás a. Wiesner György BME Építéskivitelezési Tanszék 1 Minőségbiztosítás a szárazépítésben Wiesner György BME Építéskivitelezési Tanszék 1 Az építési termék Az építési termékek műszaki követelményeit, megfelelőség igazolását, valamint forgalomba hozatalát

Részletesebben

Tartószerkezetek tervezése tűzhatásra - az Eurocode szerint

Tartószerkezetek tervezése tűzhatásra - az Eurocode szerint Tartószerkezetek tervezése tűzhatásra - az Eurocode szerint Dr. Horváth László egyetemi docens Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Hidak és Szerkezetek Tanszék Tartalom Mire ad választ az Eurocode?

Részletesebben

Lindab termékek és rétegrendek, rendszerek tűzállósági osztályai

Lindab termékek és rétegrendek, rendszerek tűzállósági osztályai Lindab termékek és rétegrendek, rendszerek tűzállósági osztályai 1) Lindab termékek tűzvédelmi (éghetőségi) osztályai 1.1 Bevonat nélküli horganyzott acéllemezek 1.2 Bevonatos horganyzott acéllemezek 1.3

Részletesebben

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Szakma Kiváló Tanulója Verseny. Elődöntő KOMPLEX ÍRÁSBELI FELADATSOR MEGOLDÁSA

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Szakma Kiváló Tanulója Verseny. Elődöntő KOMPLEX ÍRÁSBELI FELADATSOR MEGOLDÁSA MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA Szakma Kiváló Tanulója Verseny Elődöntő KOMPLEX ÍRÁSBELI FELADATSOR MEGOLDÁSA Szakképesítés: SZVK rendelet száma: Komplex írásbeli: Építőipari közös tevékenység; Anyagszükséglet

Részletesebben

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Szakma Kiváló Tanulója Verseny. Elődöntő KOMPLEX ÍRÁSBELI FELADATSOR

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Szakma Kiváló Tanulója Verseny. Elődöntő KOMPLEX ÍRÁSBELI FELADATSOR MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA Szakma Kiváló Tanulója Verseny Elődöntő KOMPLEX ÍRÁSBELI FELADATSOR Szakképesítés: SZVK rendelet száma: Komplex írásbeli: Építőipari közös tevékenység; Anyagszükséglet

Részletesebben

Construma 2010. 04.15.

Construma 2010. 04.15. TŰZVÉDELMI SZOLGÁLTATÓK ÉS VÁLLALKOZÓK SZÖVETSÉGE Construma 2010. 04.15. Van megoldás az elavult, helytelen kialakítású, rossz tűzvédelmi adottságú épületek biztonságának növelésére. Napjainkban a zöldmezős

Részletesebben

NEM HIVATALOS MÁSOLAT

NEM HIVATALOS MÁSOLAT ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. ÉMI ÉPÍTÉSÜGYI MINŐSÉGELLENŐRZŐ INNOVÁCIÓS NONPROFIT KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG H-1113 Budapest, Diószegi út 37. Levélcím: H-1518 Budapest,

Részletesebben

Kombinált lezárás PROMASTOP -VEN habarccsal

Kombinált lezárás PROMASTOP -VEN habarccsal 0 EI 0-ig 3 3. táblázat a PROMASTOP -VEN tűzgátló lezárás méretei Beépítési pozíció 0 PROMASTOP -VEN habarcslezárás méretei 0 A részlet kombinált habarcslezárás tömör falban PROMASTOP -B felülete a PROMASTOP

Részletesebben

VII. fejezet Elôtétfalak és aknafalak

VII. fejezet Elôtétfalak és aknafalak VII. fejezet VII.1 Az elôtétfalak és aknafalak szerkezeteinek áttekintése, épületfizikai tulajdonságok............ 179 VII.2 Fôbb szerkezeti elemek............................... 182 VII.3 A szerelés menete.....................................

Részletesebben

Ásványgyapotos szendvicspanel

Ásványgyapotos szendvicspanel Oldalpanel normál csatlakozással Ásványgyapotos szendvicspanel MW Ásványgyapot 1175 mm 1150 mm Minden szín esetében 1000 mm RAL9002/9006/7016 3.000 mm 10.000 mm között A2 s1, do EI60 Az ásványgyapotos

Részletesebben

Futura Bold Futura Book

Futura Bold Futura Book utura Bold utura Book 2017/03 Műszaki adatlap KNAU R Piano Belépőjegy a CSN világába Életünk minél hektikusabb és gyorsabb, annál inkább vágyunk arra, hogy megtaláljuk a nyugalom oázisát otthon vagy a

Részletesebben

Rendszer kalkulátorok

Rendszer kalkulátorok Rendszer kalkulátorok Mielőtt elkezdené a felújítási munkákat érdemes megbecsülni az anyagköltségeket. Segítségként készítettünk Önnek példaképpen kalkulációkat a különböző Nida rendszerekre. Ha szeretné

Részletesebben

Építési termékek és szerkezetek minősítésének olvasata a gyakorlatban Gipszkarton szerelt szerkezetek

Építési termékek és szerkezetek minősítésének olvasata a gyakorlatban Gipszkarton szerelt szerkezetek Építési termékek és szerkezetek minősítésének olvasata a gyakorlatban Gipszkarton szerelt szerkezetek Agenda 1. Építési termék 2. Helyszínen szerelt készletek dokumentálása Ki felel a szerkezetek teljesítményjellemzőinek

Részletesebben

MUNKAANYAG. Sulyok Mirtill. Tűzvédő nagytáblás álmennyezetek készítése. A követelménymodul megnevezése: Speciális burkolat készítése I.

MUNKAANYAG. Sulyok Mirtill. Tűzvédő nagytáblás álmennyezetek készítése. A követelménymodul megnevezése: Speciális burkolat készítése I. Sulyok Mirtill Tűzvédő nagytáblás álmennyezetek készítése A követelménymodul megnevezése: Speciális burkolat készítése I. A követelménymodul száma: 0468-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja:

Részletesebben

Az elegáns választás épület burkolásra.

Az elegáns választás épület burkolásra. Az elegáns választás épület burkolásra. Bevezetés A Qbiss by trimo 1 meghatározza a korszerű épülethéj standardját; komplett moduláris homlokzati rendszer, amely a legmagasabb fokú esztétikumot a ma építészei

Részletesebben

Lestyán Mária Tetőfödém térelhatároló szerkezeteinek tűzvédelme

Lestyán Mária Tetőfödém térelhatároló szerkezeteinek tűzvédelme Lestyán Mária Tetőfödém térelhatároló szerkezeteinek tűzvédelme Az új OTSZ életbe lépését követően a lapos tetőkre vonatkozó követelmények is rendszerben lettek meghatározva. A homlokzati hőszigetelő rendszerekből

Részletesebben

Rigitone Air RIGITONE

Rigitone Air RIGITONE A Rigitone Air perforált építőlemezek legfőbb jellemzője az esztétikus megjelenés és ezzel párhuzamosan a kiváló hangelnyelő tulajdonság. A termékcsalád tizenkét különböző mintázattal készül, tízféle kör

Részletesebben

Bazaltgyapot. Dűbel. Nobasil PTE

Bazaltgyapot. Dűbel. Nobasil PTE 1, Bazaltgyapot Nobasil PTE Terhelhető hő- és hangszigetelő tábla, elsősorban úsztatott padlószerkezetek lépéshang-szigetelésére, közbenső födémek akusztikai és tűzvédelmi szigeteléseként. 2, Dűbel 1 /

Részletesebben

01/2009 ÁLMENNYEZETI RENDSZEREK. Teret adnak az újdonságoknak. THERMATEX Symetra ÚJ LYUGGATOTT FELÜLETEK MADE IN GERMANY

01/2009 ÁLMENNYEZETI RENDSZEREK. Teret adnak az újdonságoknak. THERMATEX Symetra ÚJ LYUGGATOTT FELÜLETEK MADE IN GERMANY 01/2009 ÁLMENNYEZETI RENDSZEREK Teret adnak az újdonságoknak THERMATEX Symetra ÚJ LYUGGATOTT FELÜLETEK MADE IN GERMANY THERMATEX Symetra Lyuggatott felületek divatja THERMATEX Lapfelületdesign COMFORT

Részletesebben

ÍRÁSBELI FELADAT MEGOLDÁSA

ÍRÁSBELI FELADAT MEGOLDÁSA 34 582 10-2017 MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA Szakma Kiváló Tanulója Verseny Elődöntő ÍRÁSBELI FELADAT MEGOLDÁSA Szakképesítés: 34 582 10 SZVK rendelet száma: 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet : Építőipari

Részletesebben

Szerelt belsõ oldali hõszigetelõ rendszer

Szerelt belsõ oldali hõszigetelõ rendszer Szerelt belsõ oldali hõszigetelõ rendszer 2014 1. AZ ISOGIPS RENDSZER ALKALMAZÁSI TERÜLETEI Az ISOGIPS rendszert az épületek külsõ falainak belsõ oldali hõszigetelésére alkalmazzák úgy, hogy a csatlakozó

Részletesebben

Elegáns hőszigetelés.

Elegáns hőszigetelés. Elegáns hőszigetelés A hőszigetelés fejlődése Hőátbocsátási tényező (W/m 2 K) Tető Fal Falazat Állagvédelmi szempontok 1,0 1,4 B30 Energiatakarékosság 1979 0,4 0,70 Uniform Környezetvédelem 1991 (0,3)

Részletesebben

Egészségügyi létesítmények

Egészségügyi létesítmények Fotó: Martina Jansova Egészségügyi létesítmények Megoldások a nyugodt és gyors gyógyulást elősegítő környezethez TARTALOM Bevezető... 3 Rigips megközelítés... 3 Betegbarát környezet, nyugodt munkahely..

Részletesebben

Teret alkotunk. Mûszaki katalógus

Teret alkotunk. Mûszaki katalógus Teret alkotunk Mûszaki katalógus Tartalomjegyzék 1. Alapinformációk a Rigips rendszer tervezéséhez 1.1. Szállítási program............... 2 1.2. Anyagszükséglet............... 12 1.3. Alkalmazástechnikai

Részletesebben

PS tűzgátló mandzsetta egy külső, horganyzott vagy rozsdamentes acél fémházból, valamint rugalmas PS-25 tűzvédelmi szalagból áll.

PS tűzgátló mandzsetta egy külső, horganyzott vagy rozsdamentes acél fémházból, valamint rugalmas PS-25 tűzvédelmi szalagból áll. Leírás PS tűzgátló mandzsetta egy külső, horganyzott vagy rozsdamentes acél fémházból, valamint rugalmas PS-25 tűzvédelmi szalagból áll. A PS-25 tűzvédelmi szalag speciális grafittal és adalékokkal készül,

Részletesebben

Amióta megelőző tűzvédelem (több ezer éve) van, az mindenekelőtt a tapasztalatokon, vizsgálatokon alapuló szabványokra, rendeletekben meghatározott

Amióta megelőző tűzvédelem (több ezer éve) van, az mindenekelőtt a tapasztalatokon, vizsgálatokon alapuló szabványokra, rendeletekben meghatározott Amióta megelőző tűzvédelem (több ezer éve) van, az mindenekelőtt a tapasztalatokon, vizsgálatokon alapuló szabványokra, rendeletekben meghatározott előírásokra támaszkodott (normatív előírások). A mérnöki

Részletesebben

A 12/2013 (II. 8.) NGM rendelettel módosított 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 12/2013 (II. 8.) NGM rendelettel módosított 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 12/2013 (II. 8.) NGM rendelettel módosított 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 34 582 10 Szárazépítő Tájékoztató A vizsgázó

Részletesebben

III. Fejezet Válaszfalak és térelhatároló falak

III. Fejezet Válaszfalak és térelhatároló falak III. Fejezet III.1 Fôbb szerkezeti elemek............................... 80 III.2 Válaszfalak áttekintése, épületfizikai tulajdonságok.. 81 III. Az építmény készültségi foka, válaszfalak kitûzése 87 III.4

Részletesebben

TERVEZÉSI SEGÉDLET CSOMÓPONTI RAJZGYÜJTEMÉNY LAPOSTETÔ SZIGETELÉS

TERVEZÉSI SEGÉDLET CSOMÓPONTI RAJZGYÜJTEMÉNY LAPOSTETÔ SZIGETELÉS TERVEZÉSI SEGÉDLET CSOMÓPONTI RAJZGYÜJTEMÉNY LAPOSTETÔ SZIGETELÉS Bemutatkozás Ezt a Tervezési segédletet a RENOLIT Vízszigetelő ágazatának (RENOLIT Waterproofing) magyarországi képviselőjeként a RENOLIT

Részletesebben

SZENDVICSPANELEK. Szendvicspanelek

SZENDVICSPANELEK. Szendvicspanelek Szendvicspanelek SZENDVISPNELEK PUR-habos szendvicspanelek PUR-habos falszendvicspanel látszódó rögzítéssel PUR-habos falszendvicspanel rejtett rögzítéssel Eco tetőszendvicspanel PUR-habos tetőszendvicspanel

Részletesebben

Rigips lakáselválasztófal 1. 1,5 mm vastag horganyzott acéllemez CW 75/0, 6 2 x RB vagy RF 12,5 mm Az 1,5 mm vastag horganyzott acéllemez rögzítése 600/250 mm-es raszterben történik a gipszkarton lapot

Részletesebben

VII. fejezet Elôtétfalak és aknafalak

VII. fejezet Elôtétfalak és aknafalak VII. fejezet VII.1 Az elôtétfalak és aknafalak szerkezeteinek áttekintése, épületfizikai tulajdonságok............ 175 VII.2 Hanggátlást növelő előtétfalak meglévő Ytong falazat előtt..................178

Részletesebben

6ba8ca2045ab4e98b992a691009b4063. Download. DownloadFile. R 30-tól R 180-ig. PROMAPAINT -SC3 Tűzgátló festék teherhordó acélszerkezetekhez 1.

6ba8ca2045ab4e98b992a691009b4063. Download. DownloadFile. R 30-tól R 180-ig. PROMAPAINT -SC3 Tűzgátló festék teherhordó acélszerkezetekhez 1. Műszaki adatok 4 3 2 1 1 teherhordó acélszerkezet 2 a festékkel együtt bevizsgált alapozó 3, rétegvastagság az A p /V-érték, a tűzállósági teljesítmény és az acél Eurocode szerinti tervezési (kritikus)

Részletesebben

ÉPÜLETSZERKEZETTAN 1 FÖDÉMEK I. ALAPFOGALMAK, KÖVETELMÉNYEK, CSOPRTOSÍTÁSA KOMPONENSEI

ÉPÜLETSZERKEZETTAN 1 FÖDÉMEK I. ALAPFOGALMAK, KÖVETELMÉNYEK, CSOPRTOSÍTÁSA KOMPONENSEI Dr. Czeglédi Ottó ÉPÜLETSZERKEZETTAN 1 FÖDÉMEK I. ALAPFOGALMAK, KÖVETELMÉNYEK, CSOPRTOSÍTÁSA KOMPONENSEI o Fogalma:.., pillérekre támaszkodó sík vagy.., ferde térlefedő szerkezet o Rendeltetése:., lefedés,

Részletesebben

műszaki habok Kizárólagos magyarországi forgalmazó:

műszaki habok Kizárólagos magyarországi forgalmazó: Hanno -Protecto műszaki habok Protecto Kizárólagos magyarországi forgalmazó: TechFoam Hungary Kft. H-1183 Budapest, Felsőcsatári út 15. Tel: + 36 1 296 08 02 Fax: + 36 1 296 0803 e-mail: info@techfoam.hu

Részletesebben

Tűzszakaszolás épületszerkezetekkel (passzív tűzvédelem)

Tűzszakaszolás épületszerkezetekkel (passzív tűzvédelem) Tűzszakaszolás épületszerkezetekkel (passzív tűzvédelem) Dr. Zoltán Ferenc (PhD) nyá. tű. ezredes 2011. 2011.06.23. 1 Tűzszakasz fogalma: az építmény, vagy szabadtér tűzvédelmi szempontból meghatározott

Részletesebben

Tűzálló kábelrendszerek Kruppa Attila

Tűzálló kábelrendszerek Kruppa Attila Tűzálló kábelrendszerek Kruppa Attila Műszaki szaktanácsadó OBO Bettermann Ker. Kft. Alapelvek Tűzvédelmi rendszerek működtetése AKTÍV TŰZVÉDELMI RENDSZER Tűzeseti fogyasztó Működtető vezetékrendszer Biztonsági

Részletesebben