Régión innen, határon túl

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Régión innen, határon túl"

Átírás

1

2 2 Régión innen, határon túl VÁTI Régión innen, határon túl Az INTERREG Közösségi Kezdeményezés határon átnyúló programjai keretében megvalósult fejlesztések, Az INTERREG az Európai Unió négy közösségi kezdeményezésének egyike volt a os finanszírozási periódusban. Legfőbb feladata volt, hogy az Unió fejlesztési céljait összhangba hozza és azok közvetlen, gyors megvalósítását segítse. Arra, hogy milyen területek élvezzenek támogatást, az Európai Bizottság tett javaslatot a tagállamoknak. Az Európai Unió a pénzkeretek biztosításán túl első sorban célokat és fontossági sorrendet határozott meg. Ez alapján az érintett uniós tagállamok a velük szomszédos nem EU-tagállamok közreműködésével közös, részletes javaslatot nyújtottak be az Európai Bizottsághoz a programok megvalósítására. Ezek révén valósulhattak meg azok a törekvések, melyek a tagállamok és nem tagállamok, illetve az európai régiók közötti szorosabb együttműködést, közös célokat és közös felelősségvállalást támogatták. Kiadványunk terjedelmi határai miatt nagyon szűk keresztmetszetét adja az elmúlt támogatási időszak eredményeinek, mégis Mint az elnevezés is sejtteti, az európai régiókon belüli, ám az egyes országok közigazgatási határain átnyúló gazdasági együttműködéseket ösztönözte az INTERREG Közösségi Kezdeményezés. A támogatások a határ menti infrastruktúra, a környezetvédelem, az emberi erőforrás (K+F, kultúra, egészségügy, oktatás) fejlesztése által járultak hozzá a térségek megreformálásához, az ott lakók életkörülményeinek javításához és a térség korábbi elszigeteltségének megszüntetéséhez. betekintést ad abba a nagy ívű fejlesztési folyamatba, ami az INTERREG IIIA révén valósult meg hazánk szlovák, ukrán, román, szerb, horvát és szlovén szomszédjaival, szoros és kölcsönös együttműködésben. Mint a támogatást elnyert projektek leírásából kitűnik, a támogatás olyan korábbi gondokat segített megoldani, amelyek eddig komoly gátját jelentették a korszerűsítésnek, a különböző fejlesztéseknek és szakmai együttműködéseknek. A os támogatási ciklus után azonban elmondható: az INTERREG IIIA révén tovább erősödött a régiókon belüli, országhatárokon átnyúló összhang, együttműködés.

3 Régión innen, határon túl VÁTI 3 Határok nélkül A valaha nemzeteket elválasztó országhatárok Európa-szerte megszűnnek, átjárhatóvá válnak. A határ mentén élők számára új dimenziók nyílnak meg, vállalkozásaikat, szakmai kapcsolataikat már nemcsak országuk belseje felé, de a határon át is szabadon bővíthetik, erősíthetik a nemzetek. A régió máig ismert fogalma kiszélesedett, túlterjeszkedett a határokon, szerepét egyre inkább az eurorégiók, határ menti együttműködések veszik át. Abban, hogy e program sikereivel most büszkén állhatunk, állhatnak a közvélemény elé, elévülhetetlen érdemük volt azoknak a munkatársaknak, akik a közszolgálatban, a közreműködő szervezeteknél éveken át munkálkodva, az első lépéstől az utolsóig végigkísérték és egyengették a pályázati eljárásokat, majd a megvalósítás folyamatát. Ez a kiadvány egyben elismerése is ennek a teljesítménynek, az ezt megalapozó erőfeszítéseknek, amit ezúton én is köszönök a program minden munkatársának. Ezeknek az együttműködéseknek a fejlődését, erősödését segítették az INTERREG (IIIA) program uniós támogatásai. E kiadvány terjedelme nem teszi lehetővé, hogy a több mint 500 nyertes projektet megismerhesse az olvasó, arra azonban lehetőséget ad, hogy mintegy sokat mondó metszetként 16 sikeres fejlesztés bemutatásán keresztül ízelítőt adjunk a szlovák, ukrán, román, szerb, horvát és szlovén határ mentén megvalósított programokról. Mint azt a Kedves Olvasó is látni fogja, ez a támogatási rendszer legalább olyan sokszínű, mint az államok és népek, amelyek éltek lehetőségeivel. Segítséget nyújtott egyebek mellett szociális és etnikai különbségek mérséklésében, segített a történelmi értékek megőrzésében, a vállalkozásfejlesztésben és vízgazdálkodásban éppúgy, mint az egészségügyi ellátás korszerűsítésében, az idegenforgalmi kapcsolatok erősítésében, az oktatásban vagy a természetvédelemben. Az elnyert támogatások apró építőkockái azoknak a képzeletbeli hidaknak, amelyek összekötik egymással az egyre inkább már csak képzeletbeli határok mentén lévő országokat, népeket. Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter

4 4 Régión innen, határon túl VÁTI 1. Magyarország Szlovákia Ukrajna Szomszédsági Program Összes támogatás: 4,89 milliárd forint: határon átnyúló természetvédelmi együttműködés: 13,75% kis létékű közlekedési és távközlési infrastruktúra kiépítése: 23,77% intézményi együttműködés: 8,7% mikro-projekt alap: 3,98% határon átnyúló üzleti együttműködés támogatása: 18,7% a környezetvédelmi politikák és kapcsolódó kis léptékű beruházások határon átnyúló koordinációja: 31,1% POZSONY BUDAPEST VÍZITÚRA-ÚTVONAL BUDAPESTI ÁLLOMÁSHELY FEJLESZTÉSE Projekt azonosítója: HUSKUA0501/244/M/1.1/HU Kedvezményezett: KÜLKER Evezős Klub, Budapest Megvalósulás helye: Közép-Magyarország, Budapest Támogatás összege: forint A Pozsony Budapest vízitúra-útvonal budapesti állomáshelyének fejlesztése készült el a támogatás révén. Az állomáshely fő- és melléképületének és a hajótárolónak a felújítása mellett, új létesítményként edzőterem, öltözők, hajójavító műhely és stég készült. Új felszere - lé sekkel, berendezésekkel látták el a helyisége ket, az udvar- és kertrendezés is befejeződött. Vásároltak két kormányos nyitott négypárevezős és három kormányos túra kétpárevezős hajót és hajószállító trélert. A Klub evezőstúrát szervezett 2007 nyarán, melynek tapasztalataiból vízitúra-kalauzt készítettek magyar, szlovák, német és angol nyelven. KULTÚRTÖRTÉNETI SÉTA A RÁKÓCZI VÁRAK NYOMÁN Projekt azonosítója: HUSKUA0501/243/I/1.1/HU Kedvezményezett: Magyar Nemzeti Múzeum, Budapest Megvalósulás helye: Észak-Magyarország, Borsod Abaúj Zemplén megye Támogatás összege: forint A három országot érintő Rákóczi tematikus út fontos része a történelmi értékek megőrzésének és vele a kulturális turizmusnak. Az eredeti elképzelésekből megvalósult a Sárospataki Várhoz vezető út burkolása, az Olaszbástya felújítása és a kertépítés. A Kazamatában hadászati kiállítást rendeztek, elkészült a reneszánsz konyha sütőházzal és kemencével, korhű berendezési eszközökkel és tárgyakkal. A tematikus út részeként közös marketing kiadványok is készültek a partnerek, Borsi és Munkács Rákóczi emlékhelyeinek bemutatásával. A támogatásból sikerült a látogatók számára vonzó programokat szervezni, míg a határokon átívelő sokú együttműködéssel a múzeumi tevékenység is korszerűsödött.

5 Régión innen, határon túl VÁTI 5 A NEMZETI KISEBBSÉGHEZ TARTOZÓ ÉS SZOCIÁLIS VÉDELEMBEN NEM RÉSZESÜLŐ KÁRPÁTALJAI LAKOSSÁGI RÉTEGEK GYERMEKEI ORVOS-PSZICHOLÓGIAI PROBLÉMÁINAK MEGOLDÁSA Projekt azonosítója: HUSKUA0501/014/J/1.2/HU Megvalósulás helye: Észak-Alföld, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye Kedvezményezett HU: Felső-Szabolcsi Kórház, Kisvárda Kedvezményezett UA: Munkácsi Körzeti Gyermekkórház, Ukrajna Támogatás összege: forint Támogatás összege: Euró A határmentén élő, sajátos nevelési igényű gyermekeknek nyújtott egészségügyi, rehabilitációs és szociális segítséget támogatja a projekt, az adaptációs szolgáltatások továbbfejlesztése révén és az egészségügyi dolgozók képzésével. A gyorsan fejlődő európai technológia megismerésével a munkácsi és kisvárdai kórházban összehangolhatóbb lett a határ menti egészségügyi szolgáltatás. A támogatás a lakosság pszichológiai és társadalmi beilleszkedését megoldó átfogó terveket ösztönözte, a beteg gyermekek és a nemzeti kisebbségekhez tartozók jogaival és szabadságjogainak védelmével összhangban. EGYÜTT, EGYMÁSÉRT OVIHÍDON Projekt azonosítója: HUSKUA 0502/210/J/1.3/HU Megvalósulás helye: Közép-Dunántúl, Komárom-Esztergom megye Kedvezményezett HU: Kistáltos Óvoda, Komárom Kedvezményezett SK: Komárom város Támogatás összege: forint Támogatás összege: szlovák korona A két ország között fennálló és jól működő óvodai intézményi együttműködést erősíti a támogatás. A gyermekek iskolára való felkészítése szempontjából és az óvodapedagógusok szakmai felkészültségének növelé se érdekében nagyon fontos az együtt működés. Ezt a közös és kölcsönös igényt szem előtt tartva jött létre a Komarno és Komárom közti együttműködési megállapodás. A mindkét országban támogatást élvező kezdeményezés révén felgyorsult az információáramlás az óvodapedagógusok között, gyakoribbá vált nevelési tapasztalataik cseréje, könnyebb egymás módszereinek a megismerése. MAGYAR-UKRÁN KOMPLEX ÁRVÍZVÉDELMI VÍZGAZDÁLKODÁSI ÁRTÉR-REVITALIZÁCIÓS FEJLESZTÉSI TERVEK KIDOLGOZÁSA A BEREG ÉS A BORZSA VÍZGYŰJTŐJÉRE Projekt azonosítója: HUSKUA0501/139/J/2.1/HU Megvalósulás helye: Észak-Alföld, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye Kedvezményezett: Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság, Nyíregyháza Támogatás összege: forint A támogatás 19 magyar és 36 ukrán település lakosságának érdekét szolgáló beruházások előkészítését segítette. Ez alapvető a térség számára, ahol az elmúlt 60 évben többször is pusztított árvíz. A közös magyar ukrán létesítmények biztosítják a rendszeres vízpótlást, a vizes élőhelyek számának növelését, a meglévők jobb vízellátását, lehetőséget adnak egy újszerű, vízre alapozott tájgazdálkodás megvalósítására. Az ár és belvízi fejlesztések révén nagymértékben nő a térség ár- és belvízi biztonsága. Az engedélyezési tervdokumentációk is elkészültek.

6 6 Régión innen, határon túl VÁTI 2. Magyarország-Románia és Magyarország-Szerbia Montenegró Határ Menti Együttműködési Program Összes támogatás: 9,71 milliárd forint a környezetvédelem és az árvízmegelőzés területén fellelhető közös kihívások kezelése: 59,8% az üzleti infrastruktúra és a közös üzleti szolgáltatások fejlesztése: 0,98% az intézmények és a közösségek közötti együttműködés támogatása: 5,9% a határ menti infrastruktúra javítása: 27,36% együttműködés elősegítése a kutatás és technológiai fejlesztés (KTF) és a humán erőforrás fejlesztés területén: 2,98% ZÖLD KÖZÖSSÉGI HÁZ ÉS ERDEI ISKOLA KIALAKÍTÁSA, ÖKOTURISZTIKAI INFRASTRUKTÚRA-FEJLESZTÉS MÓRAHALMON Projekt azonosítója: HUROSCG0501/022/M/1.2/HU Kedvezményezett: Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság, Kecskemét és Mórahalom Városa Megvalósulás helye: Dél-Alföld, Csongrád megye Támogatás összege: forint a kis- és középvállalkozások közötti együttműködés támogatása: 2,98% Olyan többfunkciós épületegyüttes kialakítását segítette a támogatás egy korábbi határőrlaktanya átalakításával, melynek eredményeként létrejött egy jelentős erdei iskolai komplexum, ami egy 15 főt befogadó kutatószállásnak és egy 35 férőhelyes erdei iskolának ad otthont. Irodaépület, konferenciaterem, szabadtéri foglalkoztató és kéz mű - ves-ház is tartozik a központhoz. A pályázati forrásból megvalósított három közeli tanösvény az ásottalmi Láprét, a Csipaksemlyék és a Nagy Széksós-tó természeti értékeit mutatja be. Ezek az új létesítmények elsősorban a fiatalabb korosztályok környezettudatos nevelését és oktatását szolgálják, ugyanakkor a természeti turizmus kínálati elemeit is gazdagítják Mórahalom vonzáskörzetében. MAGYAR-ROMÁN INNOVÁCIÓS- ÉS KÉPZŐ KÖZPONT LÉTREHOZÁSA ÉS MINTAPROJEKTEKKEL VALÓ BEINDÍTÁSA Projekt azonosítója: HUROSCG0501/251/I/2.4/HU Kedvezményezett: Nyírtelek Város Önkormányzat, Nyírtelek Megvalósulás helye: Észak-Alföld, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye Támogatás összege: forint A támogatás egy magyar-román közös, regionális jelentőségű innovációs és képző központ létrehozását segítette. Általa erősödhet a kis- és középvállalkozások megújuló-képességének fejlesztése, s ez segíti a határ menti hátrányos helyzetű megyék gazdasági fejlődését is. Nyírtelek város Önkormányzata három partnerével létrehozta a Magyar Román Innovációs és Képző Központot. Ebben helyet kapott egy élelmiszerfejlesztő és vizsgáló laboratórium teljes felszereléssel, egy nagy oktató- és konferenciaterem, egy kisebb oktatóterem, egy számítógépes terem, egy iroda és szociális helyiségek. A támogatásból magyar és román vállalkozók részére képzéseket és számítógépes oktatást is tartottak.

7 Régión innen, határon túl VÁTI 7 MÁTÉSZALKAI INKUBÁTORHÁZ ÉS KÉPZÉSI KÖZPONT (TECHNOLÓGIAI CENTRUM) MEGVALÓSÍTÁSA Projekt azonosítója: HUROSCG0501/015/M/2.1/HU Kedvezményezett: Szatmári Gazdaságfejlesztési Alapítvány, Mátészalka Megvalósulás helye: Észak-Alföld, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye Támogatás összege: forint A támogatás abban nyújtott segítséget, hogy javuljanak a mátészalkai kistérség és a Szatmárnémeti vonzáskörzetének gazdasági lehetőségei. Az inkubátorház komplex, közös üzleti szolgáltatást nyújt, mely az új típusú együttműködéseket segítve hozzájárul a vállalkozások megerősítéséhez, stabilabb működésükhöz. A kivitelezés során megépültek a kiszolgáló helyiségek, továbbá a teljes körű közművek kiépítése, bekötése, valamint az utak és parkolók kivitelezése is befejeződött. A támogatásból beszereztek minden olyan eszközt, amely az inkubátorház működéséhez feltétlenül szükséges. NAPPALI ÁLMOK FEJLESZTÉSEK, KÉPZÉSEK, EGYÜTTMŰKÖDÉS AZ AUTIZMUSSAL ÉLŐK SZÍNVONALAS ELLÁTÁSÁÉRT Projekt azonosítója: HURO0602/030/M/2.3/HU Kedvezményezett: AUT-PONT Autista Gyermekekért és Fiatalokért Alapítvány, Békéscsaba Megvalósulás helye: Dél-Alföld, Békés megye Támogatás összege: forint Az autizmussal élő emberek nehezen értelmezik a környezetből érkező információkat, közlési próbálkozásaik gyakran kudarcba fulladnak, emiatt furcsán viselkednek. A támogatás segítségével az AUT-PONT Alapítvány az autizmus ellátás fejlődését, a korai felismerést előmozdító határon átnyúló speciális képzéseket és konferenciát szervezett. Beszereztek autizmus felismerést és szintfelmérést segítő vizsgáló eszközöket, információs és szemléltető készletet. A támogatásból gyermekés családi programokat, nyári tábort, hétvégi tréninget, családi kirándulásokat is szerveztek. MAGYAR SZERB AGRÁRKERESKEDELMI ÉS SZOLGÁLTATÓ KÖZPONT LÉTREHOZÁSA KELEBIÁN Projekt azonosítója: HUSER0602/118/M/2.1/HU Kedvezményezett: Kelebia Község Önkormányzata, Kelebia Megvalósulás helye: Dél-Alföld, Bács Kiskun megye Támogatás összege: forint A támogatás olyan agrárkereskedelmi központ létrehozását segítette Kelebián a szerbiai és magyarországi vállalkozók és gazdák részére, mely helyet biztosít vásárok, kiállítások szervezésére, konferenciák, előadások tartására. A központ létrehozásában a határon túl Kishegyes Helyi Közösség is közreműködött. Az együttműködés, egymás kölcsönös megismerése a vállalkozások körében is hosszú távon térül meg. A szolgáltató központ révén a térségben a vállalkozók élénkíthetik üzleti kapcsolataikat, olyan módszereket ismerhetnek meg egymástól, melyek alkalmazása mindnyájuk hasznára válhat.

8 8 Régión innen, határon túl VÁTI 2. Szlovénia Magyarország Horvátország Szomszédsági Program Összes támogatás: 3,6 milliárd forint elérhetőség: 17% természetvédelem: 8,12% közös humán erőforrás fejlesztés: 13,43% közös gazdasági térség: 9,63% környezeti erőforrások fenntartható használata és környezetvédelem: 29,96% közös turisztikai és kulturális térség: 21,86% KEBELE ÁRVÍZTÁROZÓ Projekt azonosítója: SLOHUCRO0601/015/J/2.1/HU Kedvezményezett: Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság, Szombathely Megvalósulás helye: Nyugat-Dunántúl, Zala megye Támogatás összege: forint A Kebele patak magyar szlovén közös érdekű vízfolyás. A támogatással megépült tározó hatásaként szabályozni lehet a nagy vízmennyiségek levezetését, így a térség viszszanyerheti az árvízi biztonságát, s megóvható lesz az érintett vízfolyások megmaradt értékes élőhelye. Megindulhat a területfejlesztés, biztonságosabbá válik a közlekedési infrastruktúra, fejleszthető a közúthálózat. A létesítmény magyar területen épült, de a szlovén területeket is védi. A tározó hatására a 100 éves gyakoriságú árvizek jelentősen csökkennek majd. A megvalósult árvíztározó magyar területen védi az eddig veszélyeztetett Zalaszombatfa, Szíjártóháza és Gáborjánháza községeket, a szlovén területeken pedig a Kebele patak és a Lendva patak alsó vízgyűjtőjén lévő településeket is. A MURÁNIA HATÁRON ÁTNYÚLÓ, A SZOMSZÉDOS ORSZÁGOKAT ÖSSZEKAPCSOLÓ MULTIKULTURÁLIS TÉRSÉG KULTURÁLIS-TURISZTIKAI FEJLESZTÉSE ÉS PROMÓCIÓJA, A KÖZÖS KULTURÁLIS ÉS IDEGENFORGALMI KÍNÁLAT KIALAKÍTÁSA Projekt azonosítója: SLO-HU-CRO 2006/01/135/HU Kedvezményezett: Lenti Város Önkormányzata, Lenti Megvalósulás helye: Nyugat-Dunántúl, Zala megye, Lenti Kistérség Támogatás összege: forint A MURÁNIA elnevezésű Idegenforgalmi Övezet továbbfejlesztését segíti a támogatás, mely Lenti, a szlovén Lendva, az osztrák Bad Radkersburg és a horvát Muraszerdahely települések együttműködési megállapodása alapján jött létre, célja innovatív, minőségi, vonzó közös turisztikai termékek kialakítása, az egységesített turisztikai termékek közös bemutatása, idegenforgalmi tájékoztató központok kialakítása, látogatásszervezés. A kulturális rendezvények, az elkészült kiadványok mind a térség jobb megismertetését erősítették. A közös munka révén a négy határ által szabdalt régióban élők közelebb kerülhetnek egymáshoz, bővíthetik személyes, kulturális és üzleti kapcsolataikat.

9 Régión innen, határon túl VÁTI 9 A DRÁVA, MINT HATÁRFOLYÓ MENTI TERÜLETEK BIODIVERZITÁSÁNAK FENNTARTÁSÁT BIZTOSÍTÓ TERMÉSZETVÉDELMI KAPCSOLATOK KIÉPÍTÉSE, A MONITOROZÁSI TAPASZTALATOK ÁTADÁSA AZ EURÓPAI ÖKOLÓGIAI HÁLÓZAT FEJLESZTÉSE ÉRDEKÉBEN Projekt azonosítója: SLO-HU-CRO 2006/01/167/HU Kedvezményezett: Pécsi Tudományegyetem, Pécs Megvalósulás helye: Dél-Dunántúl, Baranya és Somogy megye Támogatás összege: forint A támogatásból kijelölhetővé vált a horvát partnerekkel a Dráva horvátországi án 5 lehetséges NATURA 2000-es terület. Elkezdődött a fenntartható fejlődést biztosító természetvédelmi kapcsolatok kiépítése. Magyar on a 6 folyó-mellékág rehabilitációs tervei is elkészültek, csakúgy, mint a biomonitoring vizsgálat eredményeit bemutató angol nyelvű tanulmánykötet, a horvát nyelvű kézikönyv. A célcsoportok tájékoztatása érdekében további esettanulmányok és tájékoztató kiadványok is készültek. Munkaértekezleteken, konferenciákon, tudományos folyóiratokban és előadásokon ismertették az eredményeket. AZ ŐRÁLLÓK ÚTJA KÖZÖS TURISZTIKAI TÉRSÉG KIALAKÍTÁSA Projekt azonosítója: SL-HU-CR/05/ /2004/01/HU-31 Kedvezményezett: Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság, Őriszentpéter Megvalósulás helye: Nyugat-Dunántúl, Vas megye Támogatás összege: forint Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság és a társult falvak valamint három szlovéniai község és a Goricko Natúrpark a támogatás révén új turisztikai övezetet hozott létre. A történelmi Őrség hagyományainak, turisztikai attrakcióinak színvonalas bemutatását célzó fejlesztések határon átnyúló eredményeit egy többnyelvű magyar, szlovén és német kiadványcsomag mutatja be. Egységes turisztikai táblarendszer készült, és pihenőhelyeket alakítottak ki. Az információs pontok és a szálláshelyek iránt megnyilvánuló fokozott érdeklődés a kezdeményezés sikerét jelzi. A támogatásnak köszönhetően a térség idegen - forgalma erősödött, a hazai és a szlovén partnerek közti együttműködés javult, sőt a fejlődés további beruházásokat ösztönzött a szolgáltató szférában. NEMZETKÖZI MEGÚJULÓ ENERGIA ÚT A MAGYAR-SZLOVÉN KÖZÖS KÖRNYEZETTUDATOS FEJLŐDÉSÉRT Projekt azonosítója: SLOHUCRO /2004/01/HU-80 Kedvezményezett: Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány - Pannon Fa- és Bútoripari Klaszter, Zalaegerszeg Megvalósulás helye: Nyugat-Dunántúl, Zala és Vas megye Támogatás összege: forint A környezettudatos szemlélet kialakítása elengedhetetlen követelmény. A határmenti régióban élőkkel ismertetik meg a támogatásból kialakított bemutatóhelyek a megújuló energiák fontosságát. Az új ismeretek révén környezetkímélőbb életmód alakulhat ki, a környezeti fenntarthatóság egyre nagyobb hangsúlyt kap. A bemutatóhelyek ezért a költségkímélő, innovatív megoldásokat ismertetik. Zala és Vas megyében hat bemutatóhelyszín készült, Dötkön, Keszthelyen, Nagypáliban, Pornóapátiban, Szentgyörgyvölgyön és Vépen. A szakmai felkészülés érdekében a munkában részt vevők számára szlovéniai tapasztalatszerző körutat is szerveztek.

10 10 Régión innen, határon túl VÁTI HÁROM FOLYÓ NEMZETKÖZI KERÉKPÁROS TÚRAÚTVONAL HIÁNYZÓ SZAKASZAINAK KIJELÖLÉSE, ILLETVE MEGALAPOZÁSA A DRÁVA KÉT OLDALÁN Projekt azonosítója: SL-HU-CR/05/ /2004/01/HU-100 Kedvezményezett: Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht., Pécs Megvalósulás helye: Dél-Dunántúl, Baranya és Somogy megye Támogatás összege: forint A támogatás a horvát magyar határmenti térség bekapcsolását segíti a támogatás nélkül a nemzetközi kerékpáros túraútvonalak hálózatába, ezáltal is növelve a turisztikai vendégforgalmat. A megvalósítással a terület részévé válik: Mohácstól az EuroVelo vonalnak, Murakeresztúrtól pedig a nyugati határszakasz folytatásaként, az Ausztriából induló Három folyó kerékpáros túraútvonalnak. A támogatással lehetőség nyílt egy egységes, határon átnyúló idegenforgalmi kínálat megteremtésére, egyúttal a Duna Dráva Nemzeti Park területeinek bemutatására. Összes támogatás: 18,2 milliárd Magyarország Szlovákia Ukrajna Szomszédsági Program: 26,87% Magyarország Románia Szerbia és Montenegró Határon Átnyúló Együttműködési Program: 53,35% Szlovénia Magyarország Horvátország Szomszédsági Program: 19,78%

11 Régión innen, határon túl VÁTI : Európai Területi Együttműködés A programok lebonyolítása egységes szerkezetben történik, függetlenül az államhatárok által meghatározott területi megosztástól, közös projektek, közös döntéshozás és közös pénzügyi keretek alkalmazásával. Szemben az ágazati és regionális programokkal az ilyen együttműködések nem önálló adminisztratív struktúrákkal, önálló jogrendszerrel rendelkező területeken jönnek létre. Ezzel összefüggésben a programok határon átnyúló karaktere alapján részben közös intézményrendszerrel, Ezeken kívül Magyarország részt vesz még három ETE programban: Közép-európai Transznacionális Együttműködési Program Ausztria Magyarország Területi Együttműködési Program Szlovénia Magyarország Határ Menti Együttműködési Program. Az európai határon átnyúló, transznacionális, interregionális együttműködések alapvető kerete a időszakban az Európai Területi Együttműködés (ETE), mint 3. célkitűzés. Célja, hogy erősítse a határokon átnyúló együttműködést közös helyi és regionális kezdeményezések útján, a nemzetek közötti együttműködést az integrált területi fejlődéshez vezető, a közösségi prioritásokhoz kapcsolódó intézkedések révén, valamint az interregionális együttműködést és tapasztalatcserét a megfelelő területi szinten. Az ETE programok megvalósításához jó alapot nyújthat a közötti Interreg Közösségi Kezdeményezési programok, Phare CBC, Credo és egyéb, kapcsolódó Phare intézményfejlesztési programok sikeres végrehajtásában az utóbbi 10 évben szerzett magyarországi tapasztalat. A rendelkezésre álló források aránya programtípusonként: Határ menti együttműködési programok: 73,86% Transznacionális térség: 20,95% Interregionális együttműködés: 5,19% megállapodásokban rögzített szabályok szerint járnak el a programok irányításában és lebonyolításában résztvevő intézmények. Hat programban hárul Magyarországra az Irányító Hatósági szerep és az ezzel járó feladatkörök: Délkelet-európai Transznacionális Együttműködési Program Magyarország Szlovákia és Magyarország Románia, mint belső Európai Területi Együttműködési programok Magyarország Horvátország és Magyarország Szerbia, mint IPA CBC programok valamint a Magyarország Románia Szlovákia Ukrajna ENPI CBC program. A projektek kiválasztásáról a programokat felügyelő és azok stratégiai döntéseit meghozó Közös Monitoring Bizottságok KMB gondoskodnak. A KMB-ben a partnerországok egyenlő arányban képviseltetik magukat. A projektek előkészítésében, továbbá a partnerségek kialakításában (pl. adatbázisok fenntartásával, partnerkeresési lehetőségek szervezésével) a hazai pályázók a programok Közös Szakmai Titkárságainak munkatársaitól kaphatnak segítséget.

12 VÁTI Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Közhasznú Társaság VÁTI Kht Budapest Gellérthegy u

A Békéscsabai Repülőtér, burkolt kifutópálya és a kapcsolódó létesítmények kiépítése

A Békéscsabai Repülőtér, burkolt kifutópálya és a kapcsolódó létesítmények kiépítése Határok Nélkül z INTERREG III Közösségi Kezdeményezés, Magyarország-Románia és Magyarország-Szerbia Montenegró Határ menti Együttműködési Program keretében megvalósult fejlesztések 2004-2006 Határok Nélkül

Részletesebben

Készült az Európai Unió támogatásával

Készült az Európai Unió támogatásával Készült az Európai Unió támogatásával Területfejlesztési Phare program Északkelet-Magyarországon és Dél-Dunántúlon HU9705 Köszöntô Európai Unióhoz való csatlakozásunk egyik ígéretes hozadéka az Unió tagállamaiban

Részletesebben

Regionális Fejlesztés Operatív Program

Regionális Fejlesztés Operatív Program MAGYAR TERÜLET- ÉS REGIONÁLIS FEJLESZTÉSI HIVATAL Regionális Fejlesztés Operatív Program Programkiegészítő dokumentum 2004-2006 2004. január 28. TARTALOMJEGYZÉK I. BEVEZETÉS... 3 I.1 REGIONÁLIS FEJLESZTÉS

Részletesebben

EGT. EGT és Norvég Finanszírozási Mechanizmusok 2004-2009 Partnerség Európáért

EGT. EGT és Norvég Finanszírozási Mechanizmusok 2004-2009 Partnerség Európáért EGT és Norvég Finanszírozási Mechanizmusok 2004-2009 Partnerség Európáért EGT Az Európai Gazdasági Térség 30 államot egyesít a világ legintegráltabb piacán Norvégia, Izland és Liechtenstein hozzájárulása

Részletesebben

5. elrendeli a gazdasági programnak a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat Közlönyében való közzétételét.

5. elrendeli a gazdasági programnak a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat Közlönyében való közzétételét. Kivonat a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés 2011. április 28. napján megtartott nyilvános ülésének jegyzőkönyvéből: Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 45/2011. (IV. 28.) határozata

Részletesebben

Pályázatírás Közbeszerzési alapismeretek

Pályázatírás Közbeszerzési alapismeretek Szlovénia-Magyarország-Horvátország Szomszédsági Program 2004-2006 keretében megvalósult INTERREG III/A Az egyetemi innovációs transzfer potenciál elősegítése a határmenti régiók KKV-i felé Baranya Megyei

Részletesebben

Bács-Kiskun 2020 BÁCS-KISKUN MEGYE TERÜLETFEJLESZTÉSI PROGRAMJA. Kecskemét 2014. május

Bács-Kiskun 2020 BÁCS-KISKUN MEGYE TERÜLETFEJLESZTÉSI PROGRAMJA. Kecskemét 2014. május Bács-Kiskun 2020 BÁCS-KISKUN MEGYE TERÜLETFEJLESZTÉSI PROGRAMJA Kecskemét 2014. május Tartalom I. STRATÉGIAI PROGRAM... 5 1. A TERVEZÉSI FOLYAMAT ELJÁRÁSAINAK, A TERVEZÉS TÁRGYKÖRÉNEK ÉS KÖRÜLMÉNYEINEK

Részletesebben

Baranya Megyei Kulturális és Idegenforgalmi Központ

Baranya Megyei Kulturális és Idegenforgalmi Központ Baranya Megyei Kulturális és Idegenforgalmi Központ Előterjesztés a Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlése Kulturális Bizottságának 2005. február 7-i ülésére TÁRGY: A BARANYA MEGYEI KULTURÁLIS ÉS IDEGENFORGALMI

Részletesebben

A CROST PROJEKT CÉLJAI...9

A CROST PROJEKT CÉLJAI...9 TARTALOMJEGYZÉK 1 ÜDVÖZLET...7 2 A CROST PROJEKT CÉLJAI...9 2.1 ELŐZMÉNYEK...9 2.2 CÉLOK, CÉLCSOPORTOK...10 2.3 A MEGVALÓSÍTÁS...11 3 A HATÁRTÉRSÉG BEMUTATÁSA...17 3.1 A DÉL-DUNÁNTÚLI-HORVÁT HATÁRTÉRSÉG

Részletesebben

Partnerség Európáért EGT. Norvégia, Magyarország és az EU. Az Európai Gazdasági Térség 30 államot egyesít a világ legintegráltabb piacán

Partnerség Európáért EGT. Norvégia, Magyarország és az EU. Az Európai Gazdasági Térség 30 államot egyesít a világ legintegráltabb piacán Norvégia, Magyarország és az EU Partnerség Európáért EGT Az Európai Gazdasági Térség 30 államot egyesít a világ legintegráltabb piacán Hozzájárulás az európai társadalmi és gazdasági egyenlőtlenségek csökkentéséhez

Részletesebben

INFOSTRADA Projektgenerálás - Megalapozó Tanulmány 2012.08.31. ÉMOP-1.2.1-11-2011-0006

INFOSTRADA Projektgenerálás - Megalapozó Tanulmány 2012.08.31. ÉMOP-1.2.1-11-2011-0006 INFOSTRADA Projektgenerálás - Megalapozó Tanulmány 2012.08.31. ÉMOP-1.2.1-11-2011-0006 1 Tartalomjegyzék BEVEZETÉS... 3 1. A KLASZTER BEMUTATÁSA... 4 1.1 A KLASZTER ÁTTEKINTŐ BEMUTATÁSA... 4 1.2 A KLASZTERTAGOK

Részletesebben

97/2005. (XII. 25.) OGY határozat. az Országos Területfejlesztési Koncepcióról. I. A területfejlesztési politika funkciói és alapelvei

97/2005. (XII. 25.) OGY határozat. az Országos Területfejlesztési Koncepcióról. I. A területfejlesztési politika funkciói és alapelvei 97/2005. (XII. 25.) OGY határozat az Országos Területfejlesztési Koncepcióról Az Országgyűlés a területfejlesztésről és a területrendezésről szóló 1996. évi XXI. törvény alapján elfogadja a területi folyamatok

Részletesebben

Készítette: Nógrád Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft.

Készítette: Nógrád Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft. Tanulmány az Erdei Turizmus fejlesztésére és az idegenforgalmi lehetőségek optimalizálására az Ipoly Erdő Zrt. működési területén (Nógrád megyében valamint Pest megye Szobi és Váci kistérségében), kapcsolódva

Részletesebben

VÁLLALKOZÁSOK INNOVATÍV TEVÉKENYSÉGÉNEK ÖSZTÖNZÉSE A DÉL-ALFÖLD RÉGIÓBAN

VÁLLALKOZÁSOK INNOVATÍV TEVÉKENYSÉGÉNEK ÖSZTÖNZÉSE A DÉL-ALFÖLD RÉGIÓBAN VÁLLALKOZÁSOK INNOVATÍV TEVÉKENYSÉGÉNEK ÖSZTÖNZÉSE A DÉL-ALFÖLD RÉGIÓBAN HU 0105-11 SZ. PHARE PROGRAM ZÁRÓKIADVÁNY KIADJA: VÁTI KHT. MAGYAR REGIONÁLIS FEJLESZTÉSI ÉS URBANISZTIKAI KÖZHASZNÚ TÁRSASÁG 1016

Részletesebben

FALUSI TURIZMUS TÁJÉKOZTATÓ

FALUSI TURIZMUS TÁJÉKOZTATÓ FALUSI TURIZMUS TÁJÉKOZTATÓ A FALUSI ÉS AGROTURIZMUS ORSZÁGOS SZÖVETSÉGÉNEK KIADVÁNYA 17. évfolyam 2009/1. szám Tájékoztató a FATOSZ nemzetközi kapcsolatairól A kiadvány a Nemzeti Civil Alapprogram (NCA)

Részletesebben

HEVES MEGYE TERÜLETFEJLESZTÉSI PROGRAMJA (2014-2020) Stratégiai Program

HEVES MEGYE TERÜLETFEJLESZTÉSI PROGRAMJA (2014-2020) Stratégiai Program ÁROP-1.2.11/A-2013-2013-0008 HEVES MEGYE TERÜLETFEJLESZTÉSI PROGRAMJA (2014-2020) Stratégiai Program Heves Megyei Önkormányzati Hivatal Heves Megyei Területfejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft 2014. június

Részletesebben

A Régiók Bizottsága véleménye A Duna régióra vonatkozó stratégia (2011/C 166/05)

A Régiók Bizottsága véleménye A Duna régióra vonatkozó stratégia (2011/C 166/05) 2011.6.7. Az Európai Unió Hivatalos Lapja C 166/23 A Régiók Bizottsága véleménye A Duna régióra vonatkozó stratégia (2011/C 166/05) A RÉGIÓK BIZOTTSÁGA kimondottan üdvözli a Duna régióra vonatkozó európai

Részletesebben

A KÁRPÁT MEDENCE KÖRNYEZETPOLITIKÁJA ÉS KÖRNYEZETVÉDELMI INTÉZMÉNYRENDSZERE

A KÁRPÁT MEDENCE KÖRNYEZETPOLITIKÁJA ÉS KÖRNYEZETVÉDELMI INTÉZMÉNYRENDSZERE A KÁRPÁT MEDENCE KÖRNYEZETPOLITIKÁJA ÉS KÖRNYEZETVÉDELMI INTÉZMÉNYRENDSZERE OTKA -kutatás, T 049067 FT2 Beszámoló Témavezető: Dr. Nagy Imre 2009. február Tartalom 1. Bevezetés... 3 2. Kutatási terület,

Részletesebben

A Kárpátok Eurorégió Interregionális Szövetség Hírlevele The Newsletter of the Carpathian Euroregion

A Kárpátok Eurorégió Interregionális Szövetség Hírlevele The Newsletter of the Carpathian Euroregion 1 2013/december A Kárpátok Eurorégió Interregionális Szövetség Hírlevele The Newsletter of the Carpathian Euroregion 20 éves a Kárpátok Eurorégió A Külügyminisztérium szakmai és anyagi támogatásával a

Részletesebben

Balaton Kiemelt Térség Fejlesztési Programja

Balaton Kiemelt Térség Fejlesztési Programja Balaton Fejlesztési Tanács Balaton Kiemelt Térség Fejlesztési Programja Koncepció 2014-2030 II. kötet 2014. szeptember Tartalomjegyzék Bevezetés... 3 1. A térség jövőképe... 6 2. A térség célrendszerének

Részletesebben

EDRS Magyarország II. hozzájárulás tervezete 2010. április. 30.

EDRS Magyarország II. hozzájárulás tervezete 2010. április. 30. Prioritás A program megnevezése A program előzményei, indokoltsága, célja A program tartalma, alprogramok Európai Duna Régió Stratégia EDRS I. A dunai térség biztonságának erősítése országon belül és határokon

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK 0. A FEJLESZTÉSI TERV KIDOLGOZÁSÁNAK FELTÉTELEI...1

TARTALOMJEGYZÉK 0. A FEJLESZTÉSI TERV KIDOLGOZÁSÁNAK FELTÉTELEI...1 TARTALOMJEGYZÉK 0. A FEJLESZTÉSI TERV KIDOLGOZÁSÁNAK FELTÉTELEI...1 0.1. Általános jellemzők...1 0.1.1. A tervezés menete... 1 0.1.2. Az NFT keretei... 2 0.1.3. A Nemzeti Fejlesztési Terv tartalmi elemei...

Részletesebben

NYUGAT-DUNÁNTÚLI OPERATÍV PROGRAM

NYUGAT-DUNÁNTÚLI OPERATÍV PROGRAM Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács NYUGAT-DUNÁNTÚLI OPERATÍV PROGRAM 2007HU161PO003 2007-2013 TARTALOMJEGYZÉK TARTALOMJEGYZÉK... 1 1. HELYZETÉRTÉKELÉS... 4 1.1 A régió általános jellemzői...

Részletesebben

A Magyar Nemzetpolitika A nemzetpolitikai stratégia kerete" című stratégiai dokumentum végrehajtása

A Magyar Nemzetpolitika A nemzetpolitikai stratégia kerete című stratégiai dokumentum végrehajtása A Magyar Nemzetpolitika A nemzetpolitikai stratégia kerete" című stratégiai dokumentum végrehajtása A Magyar Nemzetpolitika A nemzetpolitikai stratégia kerete" című stratégiai dokumentum végrehajtása

Részletesebben

VERSENYKÉPES KÖZÉP- MAGYARORSZÁG OPERATÍV PROGRAM

VERSENYKÉPES KÖZÉP- MAGYARORSZÁG OPERATÍV PROGRAM VERSENYKÉPES KÖZÉP- MAGYARORSZÁG OPERATÍV PROGRAM CCI 2014HU16M2OP Cím Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program Verzió 5.0 Első év 2014 Utolsó év 2023 Támogathatóság kezdete 2014. január 1. (1303/2013/EU

Részletesebben

2005-2013 2 0 0 5. J A N U Á R MAGYAR TURISZTIKAI HIVATAL ÖSSZEGZÉS

2005-2013 2 0 0 5. J A N U Á R MAGYAR TURISZTIKAI HIVATAL ÖSSZEGZÉS MAGYAR TURISZTIKAI HIVATAL 2005-2013 ÖSSZEGZÉS 2 0 0 5. J A N U Á R A regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelős tárca nélküli miniszter felügyelete alá tartozó kormányhivatal 1012 BUDAPEST,

Részletesebben

A DERECSKE-LÉTAVÉRTESI KISTÉRSÉG FEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA ÉS

A DERECSKE-LÉTAVÉRTESI KISTÉRSÉG FEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA ÉS A DERECSKE-LÉTAVÉRTESI KISTÉRSÉG FEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA ÉS PROGRAMJA Helyzetfeltárás 1. verzió 2009. Tartalom 1. VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ... 3 2. MÓDSZERTAN... 4 3. HELYZETFELTÁRÁS... 7 3.1. KÜLSŐ KÖRNYEZET

Részletesebben

A TAMÁSI KISTÉRSÉG FEJLESZTÉSI PROGRAMJA 2014-2020

A TAMÁSI KISTÉRSÉG FEJLESZTÉSI PROGRAMJA 2014-2020 A TAMÁSI KISTÉRSÉG FEJLESZTÉSI PROGRAMJA Készítette: A Tolna Megyei Önkormányzat megbízásából a HOZAM 2001 Vidékfejlesztő és Gazdasági Szolgáltató Kft. Szekszárd, 2013. november 25. Tartalomjegyzék 1.

Részletesebben

Komárom-Esztergom Megye Önkormányzatának

Komárom-Esztergom Megye Önkormányzatának Készült Komárom-Esztergom Megye Önkormányzatának megbízásából II. KÖRNYEZETVÉDELMI PROGRAM (2005-2008) Egyeztetési anyag PESTTERV Pest Megyei Terület-, Település-, Környezet Tervező és Tanácsadó Kft. 1085

Részletesebben

2002-2006 A FEJLESZTÉSEK ÉVEI

2002-2006 A FEJLESZTÉSEK ÉVEI 2002-2006 A FEJLESZTÉSEK ÉVEI Összegzés a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat munkájáról 2002-2006 Tartalomjegyzék Üdvözlő szavak...7 I. A Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés testületi munkájának értékelése...8 A

Részletesebben