Régión innen, határon túl

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Régión innen, határon túl"

Átírás

1

2 2 Régión innen, határon túl VÁTI Régión innen, határon túl Az INTERREG Közösségi Kezdeményezés határon átnyúló programjai keretében megvalósult fejlesztések, Az INTERREG az Európai Unió négy közösségi kezdeményezésének egyike volt a os finanszírozási periódusban. Legfőbb feladata volt, hogy az Unió fejlesztési céljait összhangba hozza és azok közvetlen, gyors megvalósítását segítse. Arra, hogy milyen területek élvezzenek támogatást, az Európai Bizottság tett javaslatot a tagállamoknak. Az Európai Unió a pénzkeretek biztosításán túl első sorban célokat és fontossági sorrendet határozott meg. Ez alapján az érintett uniós tagállamok a velük szomszédos nem EU-tagállamok közreműködésével közös, részletes javaslatot nyújtottak be az Európai Bizottsághoz a programok megvalósítására. Ezek révén valósulhattak meg azok a törekvések, melyek a tagállamok és nem tagállamok, illetve az európai régiók közötti szorosabb együttműködést, közös célokat és közös felelősségvállalást támogatták. Kiadványunk terjedelmi határai miatt nagyon szűk keresztmetszetét adja az elmúlt támogatási időszak eredményeinek, mégis Mint az elnevezés is sejtteti, az európai régiókon belüli, ám az egyes országok közigazgatási határain átnyúló gazdasági együttműködéseket ösztönözte az INTERREG Közösségi Kezdeményezés. A támogatások a határ menti infrastruktúra, a környezetvédelem, az emberi erőforrás (K+F, kultúra, egészségügy, oktatás) fejlesztése által járultak hozzá a térségek megreformálásához, az ott lakók életkörülményeinek javításához és a térség korábbi elszigeteltségének megszüntetéséhez. betekintést ad abba a nagy ívű fejlesztési folyamatba, ami az INTERREG IIIA révén valósult meg hazánk szlovák, ukrán, román, szerb, horvát és szlovén szomszédjaival, szoros és kölcsönös együttműködésben. Mint a támogatást elnyert projektek leírásából kitűnik, a támogatás olyan korábbi gondokat segített megoldani, amelyek eddig komoly gátját jelentették a korszerűsítésnek, a különböző fejlesztéseknek és szakmai együttműködéseknek. A os támogatási ciklus után azonban elmondható: az INTERREG IIIA révén tovább erősödött a régiókon belüli, országhatárokon átnyúló összhang, együttműködés.

3 Régión innen, határon túl VÁTI 3 Határok nélkül A valaha nemzeteket elválasztó országhatárok Európa-szerte megszűnnek, átjárhatóvá válnak. A határ mentén élők számára új dimenziók nyílnak meg, vállalkozásaikat, szakmai kapcsolataikat már nemcsak országuk belseje felé, de a határon át is szabadon bővíthetik, erősíthetik a nemzetek. A régió máig ismert fogalma kiszélesedett, túlterjeszkedett a határokon, szerepét egyre inkább az eurorégiók, határ menti együttműködések veszik át. Abban, hogy e program sikereivel most büszkén állhatunk, állhatnak a közvélemény elé, elévülhetetlen érdemük volt azoknak a munkatársaknak, akik a közszolgálatban, a közreműködő szervezeteknél éveken át munkálkodva, az első lépéstől az utolsóig végigkísérték és egyengették a pályázati eljárásokat, majd a megvalósítás folyamatát. Ez a kiadvány egyben elismerése is ennek a teljesítménynek, az ezt megalapozó erőfeszítéseknek, amit ezúton én is köszönök a program minden munkatársának. Ezeknek az együttműködéseknek a fejlődését, erősödését segítették az INTERREG (IIIA) program uniós támogatásai. E kiadvány terjedelme nem teszi lehetővé, hogy a több mint 500 nyertes projektet megismerhesse az olvasó, arra azonban lehetőséget ad, hogy mintegy sokat mondó metszetként 16 sikeres fejlesztés bemutatásán keresztül ízelítőt adjunk a szlovák, ukrán, román, szerb, horvát és szlovén határ mentén megvalósított programokról. Mint azt a Kedves Olvasó is látni fogja, ez a támogatási rendszer legalább olyan sokszínű, mint az államok és népek, amelyek éltek lehetőségeivel. Segítséget nyújtott egyebek mellett szociális és etnikai különbségek mérséklésében, segített a történelmi értékek megőrzésében, a vállalkozásfejlesztésben és vízgazdálkodásban éppúgy, mint az egészségügyi ellátás korszerűsítésében, az idegenforgalmi kapcsolatok erősítésében, az oktatásban vagy a természetvédelemben. Az elnyert támogatások apró építőkockái azoknak a képzeletbeli hidaknak, amelyek összekötik egymással az egyre inkább már csak képzeletbeli határok mentén lévő országokat, népeket. Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter

4 4 Régión innen, határon túl VÁTI 1. Magyarország Szlovákia Ukrajna Szomszédsági Program Összes támogatás: 4,89 milliárd forint: határon átnyúló természetvédelmi együttműködés: 13,75% kis létékű közlekedési és távközlési infrastruktúra kiépítése: 23,77% intézményi együttműködés: 8,7% mikro-projekt alap: 3,98% határon átnyúló üzleti együttműködés támogatása: 18,7% a környezetvédelmi politikák és kapcsolódó kis léptékű beruházások határon átnyúló koordinációja: 31,1% POZSONY BUDAPEST VÍZITÚRA-ÚTVONAL BUDAPESTI ÁLLOMÁSHELY FEJLESZTÉSE Projekt azonosítója: HUSKUA0501/244/M/1.1/HU Kedvezményezett: KÜLKER Evezős Klub, Budapest Megvalósulás helye: Közép-Magyarország, Budapest Támogatás összege: forint A Pozsony Budapest vízitúra-útvonal budapesti állomáshelyének fejlesztése készült el a támogatás révén. Az állomáshely fő- és melléképületének és a hajótárolónak a felújítása mellett, új létesítményként edzőterem, öltözők, hajójavító műhely és stég készült. Új felszere - lé sekkel, berendezésekkel látták el a helyisége ket, az udvar- és kertrendezés is befejeződött. Vásároltak két kormányos nyitott négypárevezős és három kormányos túra kétpárevezős hajót és hajószállító trélert. A Klub evezőstúrát szervezett 2007 nyarán, melynek tapasztalataiból vízitúra-kalauzt készítettek magyar, szlovák, német és angol nyelven. KULTÚRTÖRTÉNETI SÉTA A RÁKÓCZI VÁRAK NYOMÁN Projekt azonosítója: HUSKUA0501/243/I/1.1/HU Kedvezményezett: Magyar Nemzeti Múzeum, Budapest Megvalósulás helye: Észak-Magyarország, Borsod Abaúj Zemplén megye Támogatás összege: forint A három országot érintő Rákóczi tematikus út fontos része a történelmi értékek megőrzésének és vele a kulturális turizmusnak. Az eredeti elképzelésekből megvalósult a Sárospataki Várhoz vezető út burkolása, az Olaszbástya felújítása és a kertépítés. A Kazamatában hadászati kiállítást rendeztek, elkészült a reneszánsz konyha sütőházzal és kemencével, korhű berendezési eszközökkel és tárgyakkal. A tematikus út részeként közös marketing kiadványok is készültek a partnerek, Borsi és Munkács Rákóczi emlékhelyeinek bemutatásával. A támogatásból sikerült a látogatók számára vonzó programokat szervezni, míg a határokon átívelő sokú együttműködéssel a múzeumi tevékenység is korszerűsödött.

5 Régión innen, határon túl VÁTI 5 A NEMZETI KISEBBSÉGHEZ TARTOZÓ ÉS SZOCIÁLIS VÉDELEMBEN NEM RÉSZESÜLŐ KÁRPÁTALJAI LAKOSSÁGI RÉTEGEK GYERMEKEI ORVOS-PSZICHOLÓGIAI PROBLÉMÁINAK MEGOLDÁSA Projekt azonosítója: HUSKUA0501/014/J/1.2/HU Megvalósulás helye: Észak-Alföld, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye Kedvezményezett HU: Felső-Szabolcsi Kórház, Kisvárda Kedvezményezett UA: Munkácsi Körzeti Gyermekkórház, Ukrajna Támogatás összege: forint Támogatás összege: Euró A határmentén élő, sajátos nevelési igényű gyermekeknek nyújtott egészségügyi, rehabilitációs és szociális segítséget támogatja a projekt, az adaptációs szolgáltatások továbbfejlesztése révén és az egészségügyi dolgozók képzésével. A gyorsan fejlődő európai technológia megismerésével a munkácsi és kisvárdai kórházban összehangolhatóbb lett a határ menti egészségügyi szolgáltatás. A támogatás a lakosság pszichológiai és társadalmi beilleszkedését megoldó átfogó terveket ösztönözte, a beteg gyermekek és a nemzeti kisebbségekhez tartozók jogaival és szabadságjogainak védelmével összhangban. EGYÜTT, EGYMÁSÉRT OVIHÍDON Projekt azonosítója: HUSKUA 0502/210/J/1.3/HU Megvalósulás helye: Közép-Dunántúl, Komárom-Esztergom megye Kedvezményezett HU: Kistáltos Óvoda, Komárom Kedvezményezett SK: Komárom város Támogatás összege: forint Támogatás összege: szlovák korona A két ország között fennálló és jól működő óvodai intézményi együttműködést erősíti a támogatás. A gyermekek iskolára való felkészítése szempontjából és az óvodapedagógusok szakmai felkészültségének növelé se érdekében nagyon fontos az együtt működés. Ezt a közös és kölcsönös igényt szem előtt tartva jött létre a Komarno és Komárom közti együttműködési megállapodás. A mindkét országban támogatást élvező kezdeményezés révén felgyorsult az információáramlás az óvodapedagógusok között, gyakoribbá vált nevelési tapasztalataik cseréje, könnyebb egymás módszereinek a megismerése. MAGYAR-UKRÁN KOMPLEX ÁRVÍZVÉDELMI VÍZGAZDÁLKODÁSI ÁRTÉR-REVITALIZÁCIÓS FEJLESZTÉSI TERVEK KIDOLGOZÁSA A BEREG ÉS A BORZSA VÍZGYŰJTŐJÉRE Projekt azonosítója: HUSKUA0501/139/J/2.1/HU Megvalósulás helye: Észak-Alföld, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye Kedvezményezett: Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság, Nyíregyháza Támogatás összege: forint A támogatás 19 magyar és 36 ukrán település lakosságának érdekét szolgáló beruházások előkészítését segítette. Ez alapvető a térség számára, ahol az elmúlt 60 évben többször is pusztított árvíz. A közös magyar ukrán létesítmények biztosítják a rendszeres vízpótlást, a vizes élőhelyek számának növelését, a meglévők jobb vízellátását, lehetőséget adnak egy újszerű, vízre alapozott tájgazdálkodás megvalósítására. Az ár és belvízi fejlesztések révén nagymértékben nő a térség ár- és belvízi biztonsága. Az engedélyezési tervdokumentációk is elkészültek.

6 6 Régión innen, határon túl VÁTI 2. Magyarország-Románia és Magyarország-Szerbia Montenegró Határ Menti Együttműködési Program Összes támogatás: 9,71 milliárd forint a környezetvédelem és az árvízmegelőzés területén fellelhető közös kihívások kezelése: 59,8% az üzleti infrastruktúra és a közös üzleti szolgáltatások fejlesztése: 0,98% az intézmények és a közösségek közötti együttműködés támogatása: 5,9% a határ menti infrastruktúra javítása: 27,36% együttműködés elősegítése a kutatás és technológiai fejlesztés (KTF) és a humán erőforrás fejlesztés területén: 2,98% ZÖLD KÖZÖSSÉGI HÁZ ÉS ERDEI ISKOLA KIALAKÍTÁSA, ÖKOTURISZTIKAI INFRASTRUKTÚRA-FEJLESZTÉS MÓRAHALMON Projekt azonosítója: HUROSCG0501/022/M/1.2/HU Kedvezményezett: Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság, Kecskemét és Mórahalom Városa Megvalósulás helye: Dél-Alföld, Csongrád megye Támogatás összege: forint a kis- és középvállalkozások közötti együttműködés támogatása: 2,98% Olyan többfunkciós épületegyüttes kialakítását segítette a támogatás egy korábbi határőrlaktanya átalakításával, melynek eredményeként létrejött egy jelentős erdei iskolai komplexum, ami egy 15 főt befogadó kutatószállásnak és egy 35 férőhelyes erdei iskolának ad otthont. Irodaépület, konferenciaterem, szabadtéri foglalkoztató és kéz mű - ves-ház is tartozik a központhoz. A pályázati forrásból megvalósított három közeli tanösvény az ásottalmi Láprét, a Csipaksemlyék és a Nagy Széksós-tó természeti értékeit mutatja be. Ezek az új létesítmények elsősorban a fiatalabb korosztályok környezettudatos nevelését és oktatását szolgálják, ugyanakkor a természeti turizmus kínálati elemeit is gazdagítják Mórahalom vonzáskörzetében. MAGYAR-ROMÁN INNOVÁCIÓS- ÉS KÉPZŐ KÖZPONT LÉTREHOZÁSA ÉS MINTAPROJEKTEKKEL VALÓ BEINDÍTÁSA Projekt azonosítója: HUROSCG0501/251/I/2.4/HU Kedvezményezett: Nyírtelek Város Önkormányzat, Nyírtelek Megvalósulás helye: Észak-Alföld, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye Támogatás összege: forint A támogatás egy magyar-román közös, regionális jelentőségű innovációs és képző központ létrehozását segítette. Általa erősödhet a kis- és középvállalkozások megújuló-képességének fejlesztése, s ez segíti a határ menti hátrányos helyzetű megyék gazdasági fejlődését is. Nyírtelek város Önkormányzata három partnerével létrehozta a Magyar Román Innovációs és Képző Központot. Ebben helyet kapott egy élelmiszerfejlesztő és vizsgáló laboratórium teljes felszereléssel, egy nagy oktató- és konferenciaterem, egy kisebb oktatóterem, egy számítógépes terem, egy iroda és szociális helyiségek. A támogatásból magyar és román vállalkozók részére képzéseket és számítógépes oktatást is tartottak.

7 Régión innen, határon túl VÁTI 7 MÁTÉSZALKAI INKUBÁTORHÁZ ÉS KÉPZÉSI KÖZPONT (TECHNOLÓGIAI CENTRUM) MEGVALÓSÍTÁSA Projekt azonosítója: HUROSCG0501/015/M/2.1/HU Kedvezményezett: Szatmári Gazdaságfejlesztési Alapítvány, Mátészalka Megvalósulás helye: Észak-Alföld, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye Támogatás összege: forint A támogatás abban nyújtott segítséget, hogy javuljanak a mátészalkai kistérség és a Szatmárnémeti vonzáskörzetének gazdasági lehetőségei. Az inkubátorház komplex, közös üzleti szolgáltatást nyújt, mely az új típusú együttműködéseket segítve hozzájárul a vállalkozások megerősítéséhez, stabilabb működésükhöz. A kivitelezés során megépültek a kiszolgáló helyiségek, továbbá a teljes körű közművek kiépítése, bekötése, valamint az utak és parkolók kivitelezése is befejeződött. A támogatásból beszereztek minden olyan eszközt, amely az inkubátorház működéséhez feltétlenül szükséges. NAPPALI ÁLMOK FEJLESZTÉSEK, KÉPZÉSEK, EGYÜTTMŰKÖDÉS AZ AUTIZMUSSAL ÉLŐK SZÍNVONALAS ELLÁTÁSÁÉRT Projekt azonosítója: HURO0602/030/M/2.3/HU Kedvezményezett: AUT-PONT Autista Gyermekekért és Fiatalokért Alapítvány, Békéscsaba Megvalósulás helye: Dél-Alföld, Békés megye Támogatás összege: forint Az autizmussal élő emberek nehezen értelmezik a környezetből érkező információkat, közlési próbálkozásaik gyakran kudarcba fulladnak, emiatt furcsán viselkednek. A támogatás segítségével az AUT-PONT Alapítvány az autizmus ellátás fejlődését, a korai felismerést előmozdító határon átnyúló speciális képzéseket és konferenciát szervezett. Beszereztek autizmus felismerést és szintfelmérést segítő vizsgáló eszközöket, információs és szemléltető készletet. A támogatásból gyermekés családi programokat, nyári tábort, hétvégi tréninget, családi kirándulásokat is szerveztek. MAGYAR SZERB AGRÁRKERESKEDELMI ÉS SZOLGÁLTATÓ KÖZPONT LÉTREHOZÁSA KELEBIÁN Projekt azonosítója: HUSER0602/118/M/2.1/HU Kedvezményezett: Kelebia Község Önkormányzata, Kelebia Megvalósulás helye: Dél-Alföld, Bács Kiskun megye Támogatás összege: forint A támogatás olyan agrárkereskedelmi központ létrehozását segítette Kelebián a szerbiai és magyarországi vállalkozók és gazdák részére, mely helyet biztosít vásárok, kiállítások szervezésére, konferenciák, előadások tartására. A központ létrehozásában a határon túl Kishegyes Helyi Közösség is közreműködött. Az együttműködés, egymás kölcsönös megismerése a vállalkozások körében is hosszú távon térül meg. A szolgáltató központ révén a térségben a vállalkozók élénkíthetik üzleti kapcsolataikat, olyan módszereket ismerhetnek meg egymástól, melyek alkalmazása mindnyájuk hasznára válhat.

8 8 Régión innen, határon túl VÁTI 2. Szlovénia Magyarország Horvátország Szomszédsági Program Összes támogatás: 3,6 milliárd forint elérhetőség: 17% természetvédelem: 8,12% közös humán erőforrás fejlesztés: 13,43% közös gazdasági térség: 9,63% környezeti erőforrások fenntartható használata és környezetvédelem: 29,96% közös turisztikai és kulturális térség: 21,86% KEBELE ÁRVÍZTÁROZÓ Projekt azonosítója: SLOHUCRO0601/015/J/2.1/HU Kedvezményezett: Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság, Szombathely Megvalósulás helye: Nyugat-Dunántúl, Zala megye Támogatás összege: forint A Kebele patak magyar szlovén közös érdekű vízfolyás. A támogatással megépült tározó hatásaként szabályozni lehet a nagy vízmennyiségek levezetését, így a térség viszszanyerheti az árvízi biztonságát, s megóvható lesz az érintett vízfolyások megmaradt értékes élőhelye. Megindulhat a területfejlesztés, biztonságosabbá válik a közlekedési infrastruktúra, fejleszthető a közúthálózat. A létesítmény magyar területen épült, de a szlovén területeket is védi. A tározó hatására a 100 éves gyakoriságú árvizek jelentősen csökkennek majd. A megvalósult árvíztározó magyar területen védi az eddig veszélyeztetett Zalaszombatfa, Szíjártóháza és Gáborjánháza községeket, a szlovén területeken pedig a Kebele patak és a Lendva patak alsó vízgyűjtőjén lévő településeket is. A MURÁNIA HATÁRON ÁTNYÚLÓ, A SZOMSZÉDOS ORSZÁGOKAT ÖSSZEKAPCSOLÓ MULTIKULTURÁLIS TÉRSÉG KULTURÁLIS-TURISZTIKAI FEJLESZTÉSE ÉS PROMÓCIÓJA, A KÖZÖS KULTURÁLIS ÉS IDEGENFORGALMI KÍNÁLAT KIALAKÍTÁSA Projekt azonosítója: SLO-HU-CRO 2006/01/135/HU Kedvezményezett: Lenti Város Önkormányzata, Lenti Megvalósulás helye: Nyugat-Dunántúl, Zala megye, Lenti Kistérség Támogatás összege: forint A MURÁNIA elnevezésű Idegenforgalmi Övezet továbbfejlesztését segíti a támogatás, mely Lenti, a szlovén Lendva, az osztrák Bad Radkersburg és a horvát Muraszerdahely települések együttműködési megállapodása alapján jött létre, célja innovatív, minőségi, vonzó közös turisztikai termékek kialakítása, az egységesített turisztikai termékek közös bemutatása, idegenforgalmi tájékoztató központok kialakítása, látogatásszervezés. A kulturális rendezvények, az elkészült kiadványok mind a térség jobb megismertetését erősítették. A közös munka révén a négy határ által szabdalt régióban élők közelebb kerülhetnek egymáshoz, bővíthetik személyes, kulturális és üzleti kapcsolataikat.

9 Régión innen, határon túl VÁTI 9 A DRÁVA, MINT HATÁRFOLYÓ MENTI TERÜLETEK BIODIVERZITÁSÁNAK FENNTARTÁSÁT BIZTOSÍTÓ TERMÉSZETVÉDELMI KAPCSOLATOK KIÉPÍTÉSE, A MONITOROZÁSI TAPASZTALATOK ÁTADÁSA AZ EURÓPAI ÖKOLÓGIAI HÁLÓZAT FEJLESZTÉSE ÉRDEKÉBEN Projekt azonosítója: SLO-HU-CRO 2006/01/167/HU Kedvezményezett: Pécsi Tudományegyetem, Pécs Megvalósulás helye: Dél-Dunántúl, Baranya és Somogy megye Támogatás összege: forint A támogatásból kijelölhetővé vált a horvát partnerekkel a Dráva horvátországi án 5 lehetséges NATURA 2000-es terület. Elkezdődött a fenntartható fejlődést biztosító természetvédelmi kapcsolatok kiépítése. Magyar on a 6 folyó-mellékág rehabilitációs tervei is elkészültek, csakúgy, mint a biomonitoring vizsgálat eredményeit bemutató angol nyelvű tanulmánykötet, a horvát nyelvű kézikönyv. A célcsoportok tájékoztatása érdekében további esettanulmányok és tájékoztató kiadványok is készültek. Munkaértekezleteken, konferenciákon, tudományos folyóiratokban és előadásokon ismertették az eredményeket. AZ ŐRÁLLÓK ÚTJA KÖZÖS TURISZTIKAI TÉRSÉG KIALAKÍTÁSA Projekt azonosítója: SL-HU-CR/05/ /2004/01/HU-31 Kedvezményezett: Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság, Őriszentpéter Megvalósulás helye: Nyugat-Dunántúl, Vas megye Támogatás összege: forint Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság és a társult falvak valamint három szlovéniai község és a Goricko Natúrpark a támogatás révén új turisztikai övezetet hozott létre. A történelmi Őrség hagyományainak, turisztikai attrakcióinak színvonalas bemutatását célzó fejlesztések határon átnyúló eredményeit egy többnyelvű magyar, szlovén és német kiadványcsomag mutatja be. Egységes turisztikai táblarendszer készült, és pihenőhelyeket alakítottak ki. Az információs pontok és a szálláshelyek iránt megnyilvánuló fokozott érdeklődés a kezdeményezés sikerét jelzi. A támogatásnak köszönhetően a térség idegen - forgalma erősödött, a hazai és a szlovén partnerek közti együttműködés javult, sőt a fejlődés további beruházásokat ösztönzött a szolgáltató szférában. NEMZETKÖZI MEGÚJULÓ ENERGIA ÚT A MAGYAR-SZLOVÉN KÖZÖS KÖRNYEZETTUDATOS FEJLŐDÉSÉRT Projekt azonosítója: SLOHUCRO /2004/01/HU-80 Kedvezményezett: Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány - Pannon Fa- és Bútoripari Klaszter, Zalaegerszeg Megvalósulás helye: Nyugat-Dunántúl, Zala és Vas megye Támogatás összege: forint A környezettudatos szemlélet kialakítása elengedhetetlen követelmény. A határmenti régióban élőkkel ismertetik meg a támogatásból kialakított bemutatóhelyek a megújuló energiák fontosságát. Az új ismeretek révén környezetkímélőbb életmód alakulhat ki, a környezeti fenntarthatóság egyre nagyobb hangsúlyt kap. A bemutatóhelyek ezért a költségkímélő, innovatív megoldásokat ismertetik. Zala és Vas megyében hat bemutatóhelyszín készült, Dötkön, Keszthelyen, Nagypáliban, Pornóapátiban, Szentgyörgyvölgyön és Vépen. A szakmai felkészülés érdekében a munkában részt vevők számára szlovéniai tapasztalatszerző körutat is szerveztek.

10 10 Régión innen, határon túl VÁTI HÁROM FOLYÓ NEMZETKÖZI KERÉKPÁROS TÚRAÚTVONAL HIÁNYZÓ SZAKASZAINAK KIJELÖLÉSE, ILLETVE MEGALAPOZÁSA A DRÁVA KÉT OLDALÁN Projekt azonosítója: SL-HU-CR/05/ /2004/01/HU-100 Kedvezményezett: Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht., Pécs Megvalósulás helye: Dél-Dunántúl, Baranya és Somogy megye Támogatás összege: forint A támogatás a horvát magyar határmenti térség bekapcsolását segíti a támogatás nélkül a nemzetközi kerékpáros túraútvonalak hálózatába, ezáltal is növelve a turisztikai vendégforgalmat. A megvalósítással a terület részévé válik: Mohácstól az EuroVelo vonalnak, Murakeresztúrtól pedig a nyugati határszakasz folytatásaként, az Ausztriából induló Három folyó kerékpáros túraútvonalnak. A támogatással lehetőség nyílt egy egységes, határon átnyúló idegenforgalmi kínálat megteremtésére, egyúttal a Duna Dráva Nemzeti Park területeinek bemutatására. Összes támogatás: 18,2 milliárd Magyarország Szlovákia Ukrajna Szomszédsági Program: 26,87% Magyarország Románia Szerbia és Montenegró Határon Átnyúló Együttműködési Program: 53,35% Szlovénia Magyarország Horvátország Szomszédsági Program: 19,78%

11 Régión innen, határon túl VÁTI : Európai Területi Együttműködés A programok lebonyolítása egységes szerkezetben történik, függetlenül az államhatárok által meghatározott területi megosztástól, közös projektek, közös döntéshozás és közös pénzügyi keretek alkalmazásával. Szemben az ágazati és regionális programokkal az ilyen együttműködések nem önálló adminisztratív struktúrákkal, önálló jogrendszerrel rendelkező területeken jönnek létre. Ezzel összefüggésben a programok határon átnyúló karaktere alapján részben közös intézményrendszerrel, Ezeken kívül Magyarország részt vesz még három ETE programban: Közép-európai Transznacionális Együttműködési Program Ausztria Magyarország Területi Együttműködési Program Szlovénia Magyarország Határ Menti Együttműködési Program. Az európai határon átnyúló, transznacionális, interregionális együttműködések alapvető kerete a időszakban az Európai Területi Együttműködés (ETE), mint 3. célkitűzés. Célja, hogy erősítse a határokon átnyúló együttműködést közös helyi és regionális kezdeményezések útján, a nemzetek közötti együttműködést az integrált területi fejlődéshez vezető, a közösségi prioritásokhoz kapcsolódó intézkedések révén, valamint az interregionális együttműködést és tapasztalatcserét a megfelelő területi szinten. Az ETE programok megvalósításához jó alapot nyújthat a közötti Interreg Közösségi Kezdeményezési programok, Phare CBC, Credo és egyéb, kapcsolódó Phare intézményfejlesztési programok sikeres végrehajtásában az utóbbi 10 évben szerzett magyarországi tapasztalat. A rendelkezésre álló források aránya programtípusonként: Határ menti együttműködési programok: 73,86% Transznacionális térség: 20,95% Interregionális együttműködés: 5,19% megállapodásokban rögzített szabályok szerint járnak el a programok irányításában és lebonyolításában résztvevő intézmények. Hat programban hárul Magyarországra az Irányító Hatósági szerep és az ezzel járó feladatkörök: Délkelet-európai Transznacionális Együttműködési Program Magyarország Szlovákia és Magyarország Románia, mint belső Európai Területi Együttműködési programok Magyarország Horvátország és Magyarország Szerbia, mint IPA CBC programok valamint a Magyarország Románia Szlovákia Ukrajna ENPI CBC program. A projektek kiválasztásáról a programokat felügyelő és azok stratégiai döntéseit meghozó Közös Monitoring Bizottságok KMB gondoskodnak. A KMB-ben a partnerországok egyenlő arányban képviseltetik magukat. A projektek előkészítésében, továbbá a partnerségek kialakításában (pl. adatbázisok fenntartásával, partnerkeresési lehetőségek szervezésével) a hazai pályázók a programok Közös Szakmai Titkárságainak munkatársaitól kaphatnak segítséget.

12 VÁTI Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Közhasznú Társaság VÁTI Kht Budapest Gellérthegy u

Szlovákia-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program 2014-2020

Szlovákia-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program 2014-2020 Szlovákia-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program 2014-2020 Terület és településfejlesztési programok 2014-2020 között, különös tekintettel a Közép-magyarországi régióra JENEI Gábor Programirányító

Részletesebben

Regulation (EC) No. 1080/2006

Regulation (EC) No. 1080/2006 Irányító Hatóság Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 27-213 Európai kohéziós politika 27 és 213 között A. Stratégiai megközelítés: a kohéziós politika összekapcsolása a fenntartható

Részletesebben

A Magyarország-Szlovákia-Románia-Ukrajna ENPI CBC Program 2007-2013 bemutatása

A Magyarország-Szlovákia-Románia-Ukrajna ENPI CBC Program 2007-2013 bemutatása A Magyarország-Szlovákia-Románia-Ukrajna ENPI CBC Program 2007-2013 bemutatása Innovációs és Technológiai Transzfer irodák létrehozása a magyar-ukrán határtérségben c. projekt nyitókonferenciája Záhony,

Részletesebben

ÖNKORMÁNYZATOK ÉS KKV-K SZÁMÁRA RELEVÁNS PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK ÁTTEKINTÉSE A TRANSZNACIONÁLIS ÉS INTERREGIONÁLIS PROGRAMOKBAN

ÖNKORMÁNYZATOK ÉS KKV-K SZÁMÁRA RELEVÁNS PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK ÁTTEKINTÉSE A TRANSZNACIONÁLIS ÉS INTERREGIONÁLIS PROGRAMOKBAN ÖNKORMÁNYZATOK ÉS KKV-K SZÁMÁRA RELEVÁNS PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK ÁTTEKINTÉSE A TRANSZNACIONÁLIS ÉS INTERREGIONÁLIS PROGRAMOKBAN Miben különböznek a nemzetközi programok? 1. Idegen nyelv használata 2. Konzorciumépítés

Részletesebben

VI./2.2.: Hazai társfinanszírozású uniós programok, támogatások

VI./2.2.: Hazai társfinanszírozású uniós programok, támogatások VI./2.2.: Hazai társfinanszírozású uniós programok, támogatások VI./2.2.1.: A kohéziós és strukturális alapok felhasználása Magyarországon 2007 és 2013 között Milyen szabályok vonatkoznak az Unió kohéziós

Részletesebben

A Duna és a Közép Európa 2020 transznacionális együttműködési programok bemutatása. Hegyesi Béla - kapcsolattartó pont 2015.

A Duna és a Közép Európa 2020 transznacionális együttműködési programok bemutatása. Hegyesi Béla - kapcsolattartó pont 2015. A Duna és a Közép Európa 2020 transznacionális együttműködési programok bemutatása Hegyesi Béla - kapcsolattartó pont 2015. január INTERREG- és ETE-források 1990-től 2020-ig 8948000000,0 9000000000,0 8000000000,0

Részletesebben

A civil társadalom erősítése. A civilbarát önkormányzatok és. kapacitásépítése és helyi szintű együttműködések fejlesztése

A civil társadalom erősítése. A civilbarát önkormányzatok és. kapacitásépítése és helyi szintű együttműködések fejlesztése A kedvezményezett neve 1. Aranyeső 2. Magyar Ökumenikus Segélyszervezet 3. Magyar Ökumenikus Segélyszervezet 4. Magyar Ökumenikus Segélyszervezet 5. MAGOSFA Környezeti nevelési és Ökoturisztikai 6. DemNet

Részletesebben

1.5.2 A határmenti együttműködést támogató közösségi programok

1.5.2 A határmenti együttműködést támogató közösségi programok 1.5.2 A határmenti együttműködést támogató közösségi programok A alulról jövő kezdeményezésként indult határmenti együttműködés a nyolcvanas évek közepére az Európai Unió hivatalos politikájává emelkedett.

Részletesebben

Az Európai Unió kohéziós politikája. Pelle Anita Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar

Az Európai Unió kohéziós politikája. Pelle Anita Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar Az Európai Unió kohéziós politikája Pelle Anita Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar Kohéziós politika az elnevezés néhány év óta használatos korábban: regionális politika, strukturális politika

Részletesebben

BIOFUTURE Határ-menti bemutató és oktató központ a fenntartható és hatékony energia használatért

BIOFUTURE Határ-menti bemutató és oktató központ a fenntartható és hatékony energia használatért BIOFUTURE Határ-menti bemutató és oktató központ a fenntartható és hatékony energia használatért Fenntartható fejlődés A Földet nem nagyapáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön. A fenntartható

Részletesebben

Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft. bemutatása

Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft. bemutatása bemutatása 1 Feladatok két fő területre korlátozódnak: - az Európai Uniós fejlesztési programok keretein belül szükségessé vált projektdoktori feladatok ellátása - a nemzetközi szekció (korábbi VÁTI) koordinálja

Részletesebben

megyei fejlesztés Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területfejlesztési Koncepció (munkaanyag) 2.0 2013. szeptember

megyei fejlesztés Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területfejlesztési Koncepció (munkaanyag) 2.0 2013. szeptember megyei fejlesztés 2.0 Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területfejlesztési Koncepció (munkaanyag) 2013. szeptember meghatározottság Megyei fejlesztés 2.0 Megyei helyzet Nemzeti stratégia EU tematikus célok

Részletesebben

E redm ények és lehetős ég ek a ha tá rm enti eg yüttm űk ödés ben

E redm ények és lehetős ég ek a ha tá rm enti eg yüttm űk ödés ben E redm ények és lehetős ég ek a ha tá rm enti eg yüttm űk ödés ben V eres C s illa V á ti N onprofit K ft. H a jdús zobos zló, 2011. 02. 10. ETE programok Határon átnyúló együttműködési programok 1. P

Részletesebben

Pannon Fa- és Bútoripari Klaszter. Kalcsú Zoltán: A Pannon Fa- és Bútoripari Klaszter megalakulása,

Pannon Fa- és Bútoripari Klaszter. Kalcsú Zoltán: A Pannon Fa- és Bútoripari Klaszter megalakulása, Pannon Fa- és Bútoripari Klaszter 1 m Pannon Fa- és Bútoripari Klaszter tagok PANFA Alapító tagok (15) PANFA tagok (117) Eger Sopron Győr Budapest Debrecen Veszprém Kecskemét Szombathely Békéscsaba Zalaegerszeg

Részletesebben

A DUNA-STRATÉGIA FINANSZÍROZÁSÁNAK IDŐSZERŰKÉRDÉSEI

A DUNA-STRATÉGIA FINANSZÍROZÁSÁNAK IDŐSZERŰKÉRDÉSEI A DUNA-STRATÉGIA FINANSZÍROZÁSÁNAK IDŐSZERŰKÉRDÉSEI MRTT Generációk diskurzusa a regionális tudományról Győr, 2012. november 23. 1 Duna-stratégia 2011. júniusi Európai Tanács 4 cselekvési, 11 prioritási

Részletesebben

PRIORITÁSI TENGELY = 3. tematikus célkitűzés: A kis- és középvállalkozások versenyképességének javítása IP3d

PRIORITÁSI TENGELY = 3. tematikus célkitűzés: A kis- és középvállalkozások versenyképességének javítása IP3d PRIORITÁSI TENGELY = 3. tematikus célkitűzés: A kis- és középvállalkozások versenyképességének javítása IP3d 3d) A kkv-k kapacitásának támogatása a növekedésben és innovációs folyamatokban való részvétel

Részletesebben

TERMÉSZETI ERŐFORRÁSOKKAL VALÓ FENNTARTHATÓ GAZDÁLKODÁS A TISZA-TÚR KÖZÉBEN

TERMÉSZETI ERŐFORRÁSOKKAL VALÓ FENNTARTHATÓ GAZDÁLKODÁS A TISZA-TÚR KÖZÉBEN Intézmény logója Duna Régió Stratégia Projektfinanszírozási Konferencia Budapest, 2015. március 26. TERMÉSZETI ERŐFORRÁSOKKAL VALÓ FENNTARTHATÓ GAZDÁLKODÁS A TISZA-TÚR KÖZÉBEN Pesel Antal gazdasági igazgatóhelyettes

Részletesebben

A 2014-2020-as határon átnyúló együttműködési programok tervezése

A 2014-2020-as határon átnyúló együttműködési programok tervezése A 2014-2020-as határon átnyúló együttműködési programok tervezése 2013. NOVEMBER 29. DEBRECEN A 2014-2020-as határmenti programok tervezése A 2014-2020- as programozási időszakban az Európai Terüle= Együ?működési

Részletesebben

Határmenti programok. Határmenti programok. Tartalom. Magyarország részvétele az Európai Területi Együttműködési programokban 2007-2013 között

Határmenti programok. Határmenti programok. Tartalom. Magyarország részvétele az Európai Területi Együttműködési programokban 2007-2013 között Tartalom Magyarország részvétele az Európai Területi Együttműködési programokban 2007-2013 között Határmenti programok Transznacionális programok Interregionális program 2009 Nov Hegyesi Béla, VÁTI Kht

Részletesebben

Turizmuspolitikánk legfőbb céljai a versenyképesség növelése és a turisztikai fejlesztések érdekében

Turizmuspolitikánk legfőbb céljai a versenyképesség növelése és a turisztikai fejlesztések érdekében Turizmuspolitikánk legfőbb céljai a versenyképesség növelése és a turisztikai fejlesztések érdekében 2014. február 12. Dr. Nemes Andrea főosztályvezető NGM Turisztikai és Vendéglátóipari Főosztály Válság

Részletesebben

Megvalósíthatósági tanulmány NCA-NK-10-B-0449

Megvalósíthatósági tanulmány NCA-NK-10-B-0449 1. Általános információk Megvalósíthatósági tanulmány NCA-NK-10-B-0449 Projekt címe: Túra utak a Szatmár-Beregben Megvalósulás helyszíne: Szatmár-Bereg, Fehérgyarmat Kedvezményezett(ek) bemutatása: Szabolcs-Szatmár-Beregi

Részletesebben

A Vasfüggöny Nyomvonal (Iron Curtain Trail)

A Vasfüggöny Nyomvonal (Iron Curtain Trail) A Vasfüggöny Nyomvonal (Iron Curtain Trail) Go Green (IPA CBC) nyitókonferencia Pámer Zoltán DDRFÜ Nonprofit Kft. Pécs, 2013. március 9. A projekt általános bemutatása Az egykori vasfüggöny vonalán (Iron

Részletesebben

Kárpát-medencei Területfejlesztési Nyári Egyetem A területi kohézió jövője Debrecen, 2010. július 26 augusztus 1.

Kárpát-medencei Területfejlesztési Nyári Egyetem A területi kohézió jövője Debrecen, 2010. július 26 augusztus 1. Magyar Tudományos Akadémia Regionális Kutatások Központja Alföldi Tudományos Intézetének Debreceni Osztálya PARADIGMAVÁLTÁS A HATÁRON ÁTNYÚLÓ EGYÜTTMŰKÖDÉSEKBEN Dr. habil. Béla Baranyi az MTA doktora tudományos

Részletesebben

A Dél-Dunántúli Regionális Forrásközpont Nonprofit Kft. és a Centar za

A Dél-Dunántúli Regionális Forrásközpont Nonprofit Kft. és a Centar za HÍREK GPS- Alternatív munkaerő-piaci i program a Dráva mentén A projekt leírása A GPS projekt hivatalos nyitókonferenciájára 2013. április 25-én került sor, Pécsett a Pécsi Tudományegyetem Felnőttképzési

Részletesebben

Inventio Consulting Cégcsoport

Inventio Consulting Cégcsoport Inventio Consulting Cégcsoport REFERENCIA LISTA 2010. december 1 I. Európai Uniós pályázatok üzletág I/1. Hazai pályázati kiírások (NFT, ÚMFT) tanácsadás, pályázatírás, Megbízó Projekt megnevezése Szolgáltatás

Részletesebben

NEMZETKÖZI PROGRAMOK ÉS TRENDEK. Simó Balázs 2011. június 22.

NEMZETKÖZI PROGRAMOK ÉS TRENDEK. Simó Balázs 2011. június 22. NEMZETKÖZI PROGRAMOK ÉS TRENDEK Simó Balázs 2011. június 22. NEMZETKÖZI PROGRAMOK ÉS TRENDEK 1. Határmenti Együttműködési Programok (CBC) - ETE, IPA, ENPI A CBC Programok célja a határok elválasztó jellegének

Részletesebben

Pályázati figyelő 2011. január

Pályázati figyelő 2011. január Jelmagyarázat Műemlék-felújításhoz pályázatok A) Magyar pályázatok kapcsolódó 1 ot kiíró Nemzeti Civil Alapprogram szervezet Civil szervezetek működésének támogatására (országos) / NCA-ORSZ-11 a) társadalmi

Részletesebben

halászati támogatásokhoz és egyéb intézkedésekhez kapcsolódó eljárásokról

halászati támogatásokhoz és egyéb intézkedésekhez kapcsolódó eljárásokról Új Magyarország Vidékfejlesztési Program 2007-2013 dr. Bodnár Éva FVM Agrár-vidékfejlesztési Főosztály A New Hungary Rural Development Programme 2007-2013 a Támogatásokkal kapcsolatos jogszabályok Európai

Részletesebben

Új irányok, fejlesztési lehetőségek az ökoturisztikai létesítmények kialakításánál

Új irányok, fejlesztési lehetőségek az ökoturisztikai létesítmények kialakításánál Magyar Nemzeti Parkok Hete 2015 Értékek és élmények nyomában nemzeti parkjainkban Új irányok, fejlesztési lehetőségek az ökoturisztikai létesítmények kialakításánál Dr. Rácz András helyettes államtitkár

Részletesebben

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program szerepe a megye fejlesztésében

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program szerepe a megye fejlesztésében A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program szerepe a megye fejlesztésében Dr. Papp Csaba megyei jegyző Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat 1 A megyei önkormányzat feladatai megyei szintű

Részletesebben

1. A gyermekjóléti szolgáltatás fenntartói megyénként, 2006. Az intézmény fenntartója. Összesen. Terület

1. A gyermekjóléti szolgáltatás fenntartói megyénként, 2006. Az intézmény fenntartója. Összesen. Terület 1. A gyermekjóléti szolgáltatás fenntartói megyénként, 2006 1. Gyermekjóléti alapellátások Az intézmény fenntartója önkormányzat a) egyház, egyházi intézmény alapítvány, közalapítvány egyesület egyéni

Részletesebben

Kerékpáros fejlesztési lehetőségek a Széchenyi 2020 Programban

Kerékpáros fejlesztési lehetőségek a Széchenyi 2020 Programban Kerékpáros fejlesztési lehetőségek a Széchenyi 2020 Programban A kerékpáros turisztikai támogatási lehetőségeket megalapozó fejlesztéspolitikai háttér Zala két keréken záró konferencia 2015. március 12.

Részletesebben

Intézményfejlesztési projektek eredményes tervezése és megvalósítása a közszférában

Intézményfejlesztési projektek eredményes tervezése és megvalósítása a közszférában 1996 PROMEI Modernizációs és Euroatlanti Integrációs Projekt Iroda Közhasznú Társaság 2009 PROMEI Nonprofit Kft. Az Európai Uniós csatlakozás hazai intézményrendszerének részeként feladatai: modernizációs

Részletesebben

Pályázati figyelő 2011. június

Pályázati figyelő 2011. június 1 A) Magyar pályázatok ot i mértéke NEFMI önkormányzati múzeumok támogatására Önkormányzatoknak, általuk fenntartott muzeális intézmények új, állandó kiállításaira, illetve Pest megyében és Budapesten

Részletesebben

Támogatási lehetőségek a turizmusban

Támogatási lehetőségek a turizmusban Támogatási lehetőségek a turizmusban Hévíz 2015. május 28. Bozzay Andrásné szakmai főtanácsadó Lehetőségek az operatív programokban 2014-2020 1. Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (GINOP)

Részletesebben

Gazdaságfejlesztési prioritás munkaközi változat Tóth Milán Program menedzser Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség

Gazdaságfejlesztési prioritás munkaközi változat Tóth Milán Program menedzser Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség (2011-2013) Gazdaságfejlesztési prioritás munkaközi változat Tóth Milán Program menedzser Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség 1 Az AT részletes programozási dokumentum, mely feladata, hogy

Részletesebben

2014-2020-AS TERVEZÉSI IDŐSZAK

2014-2020-AS TERVEZÉSI IDŐSZAK 2014-2020-AS TERVEZÉSI IDŐSZAK Róka László területfejlesztési szakértő Téglás, 2014.09.24. www.megakom.hu Európai Uniós keretek EU 2020 stratégia: intelligens, fenntartható és befogadó növekedés feltételeinek

Részletesebben

A Közép-dunántúli Régió Innovációs Stratégiája

A Közép-dunántúli Régió Innovációs Stratégiája A Közép-dunántúli Régió Innovációs Stratégiája Magyar Műszaki Értelmiség Napja 2009. Dr. Szépvölgyi Ákos KDRIÜ Nonprofit Kft. 2009.05.14. A Közép-Dunántúl hosszú távú területfejlesztési koncepciója (1999)

Részletesebben

Békés megye 2014-2020 közötti fejlesztéspolitikája, gazdaságerősítő mechanizmusa

Békés megye 2014-2020 közötti fejlesztéspolitikája, gazdaságerősítő mechanizmusa Békés megye 2014-2020 közötti fejlesztéspolitikája, gazdaságerősítő mechanizmusa Széchenyi Programirodák létrehozása, működtetése VOP-2.1.4-11-2011-0001 BÉKÉS MEGYE JÖVŐKÉPE az élhető és sikeres megye

Részletesebben

Az EU-s támogatások jelentősége

Az EU-s támogatások jelentősége Az ESZA NKft, mint Közreműködő Szervezet szerepe a hajléktalanellátás fejlesztésében az EU-s források hatékony szétosztása, kezelése és monitorozása Előadó: Laczkó Brigitta, programirányító Miről lesz

Részletesebben

Általános rendelkezések az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA), az Európai Szociális Alap (ESZA) és a Kohéziós Alap (KA) felhasználásáról

Általános rendelkezések az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA), az Európai Szociális Alap (ESZA) és a Kohéziós Alap (KA) felhasználásáról 1. sz. melléklet Általános rendelkezések az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA), az Európai Szociális Alap (ESZA) és a Kohéziós Alap (KA) felhasználásáról A rendelet-tervezet kimondja, hogy az ERFA,

Részletesebben

Tárgy: INTERREG III/A pályázatok benyújtása

Tárgy: INTERREG III/A pályázatok benyújtása 1 / 6 I. 2-121/2005. Üi. Horváth Attila Tárgy: INTERREG III/A pályázatok benyújtása Makó Város Önkormányzati Képviselő-testülete Makó Tisztelt Képviselő-testület! Európai Unió által támogatott forrásból

Részletesebben

DATOURWAY A Duna mente fenntartható nemzetközi stratégiája, különös tekintettel a turizmus fejlesztésére

DATOURWAY A Duna mente fenntartható nemzetközi stratégiája, különös tekintettel a turizmus fejlesztésére DATOURWAY A Duna mente fenntartható nemzetközi stratégiája, különös tekintettel a turizmus fejlesztésére Majorné Vén Mariann - projektmenedzser Sárdi Anna szakmai vezető VÁTI Nonprofit Kft. 47. Savaria

Részletesebben

ENEREA Észak-Alföldi Regionális Energia Ügynökség bemutatása. Vámosi Gábor igazgató

ENEREA Észak-Alföldi Regionális Energia Ügynökség bemutatása. Vámosi Gábor igazgató ENEREA Észak-Alföldi Regionális Energia Ügynökség bemutatása Vámosi Gábor igazgató 1 Megalakulás Az intézmény az Intelligens Energia Európa Program támogatásával alakult meg 2009. március 6-án Tulajdonosok:

Részletesebben

Bábolna, 2013.December 10.

Bábolna, 2013.December 10. Bábolna, 2013.December 10. Bemutatkozás 2007 Kalandra hív a régi vármegye helyi közösség 2008 Duna-Pilis-Gerecse Vidékfejlesztési Egyesület: dorogi és esztergomi kistérségek önkormányzatai, civil szervezeti,

Részletesebben

Transznacionális programok

Transznacionális programok Transznacionális programok Csalagovits Imre János csalagovits@vati.hu 06 30 2307651 OTKA Konferencia 2009 Május 22 1 Tartalom Hidden Agenda Nemzeti és transznacionális érdek Stratégia és menedzsment Transznacionális

Részletesebben

Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár- Bereg megyék vízháztartás javításának lehetőségei a klímaváltozás tükrében

Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár- Bereg megyék vízháztartás javításának lehetőségei a klímaváltozás tükrében Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár- Bereg megyék vízháztartás javításának lehetőségei a klímaváltozás tükrében 2015.06.03. Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat Klímaadaptáció Hajdú-Bihar megyében Hajdú-Bihar megyében

Részletesebben

TURISZTIKAI KONFERENCIA Radács Edit Radiant Zrt. Veszprém, 2006. április 7. TURISZTIKAI KONFERENCIA TARTALOM REGIONÁLIS REPÜLŐTEREK JELENTŐSÉGE HAZAI SAJÁTOSSÁGOK REGIONÁLIS FEJLESZTÉSI KONCEPCIÓK REPÜLŐTÉRHEZ

Részletesebben

A Zöld Régiók Hálózata program bemutatása, civilek a monitoring bizottságokban

A Zöld Régiók Hálózata program bemutatása, civilek a monitoring bizottságokban A Zöld Régiók Hálózata program bemutatása, civilek a monitoring bizottságokban Dönsz Teodóra, csoportvezető Magyar Természetvédők Szövetsége Zöld Régiók Hálózata A program célja a hazai környezetvédők

Részletesebben

Magyar Kajak Kenu Szövetség

Magyar Kajak Kenu Szövetség Forrásszerzési lehetőségek Százhalombatta, Sáhl 2011.11.25 25 Magyar Kajak Kenu Szövetség Általános tennivalók: Önerő lehetséges maximális mértékéről Kötelezővállalások lehetséges tartalmáról pl. állományi

Részletesebben

Nyugat-Pannon Regionális Fejlesztési Zrt. Az RFH csoport tagja

Nyugat-Pannon Regionális Fejlesztési Zrt. Az RFH csoport tagja Nyugat-Pannon Regionális Fejlesztési Zrt. Az RFH csoport tagja Nyugat-Pannon Regionális Fejlesztési Zrt. Szeretjük a kihívásokat! TANÁCSADÁS FEJLESZTÉS FINANSZÍROZÁS KÖZVETÍTÉS PÁLYÁZATÍRÁS PROJEKTMENEDZSMENT

Részletesebben

FIDIBE Üzleti Innovációs Parkok fejlesztése

FIDIBE Üzleti Innovációs Parkok fejlesztése FIDIBE Üzleti Innovációs Parkok fejlesztése Ajka, 2011 február 28. A projekt a South East Europe Programban az Európai Unió és a Magyar Köztársaság társfinanszírozásával valósul meg South-East Europe Transnational

Részletesebben

A Maros-völgyi LEADER Egyesület a következő LEADER kritériumokat határozta meg célterületenként

A Maros-völgyi LEADER Egyesület a következő LEADER kritériumokat határozta meg célterületenként A Maros-völgyi LEADER Egyesület a következő LEADER kritériumokat határozta meg célterületenként Kulturális, sport és szabadidős célú terek kialakítása és fejlesztése Célterület azonosító: 1 021 150 1.

Részletesebben

A Közép-Európa 2020 Operatív Program Vezetői Összefoglalója 3.2. Tervezet 2013. december

A Közép-Európa 2020 Operatív Program Vezetői Összefoglalója 3.2. Tervezet 2013. december A Közép-Európa 2020 Operatív Program Vezetői Összefoglalója 3.2. Tervezet 2013. december A CENTRAL EUROPE (KÖZÉP-EURÓPA) Transznacionális Program a 2014-2020-as programozási periódusban a közép-európai

Részletesebben

HVS felülvizsgálati űrlapok 2. Jegyzőkönyv

HVS felülvizsgálati űrlapok 2. Jegyzőkönyv Hozzászólások összefoglalója A tervezői csoport tagjait munkaszervezet vezető köszöntötte, majd ismertette az ülés témáit: - stratégia jövőképének, fő célkitűzéseinek megerősítése és konkretizálása - a

Részletesebben

A strukturális alapok szerepe a megújuló energetikai beruházások finanszírozásában Magyarországon

A strukturális alapok szerepe a megújuló energetikai beruházások finanszírozásában Magyarországon A strukturális alapok szerepe a megújuló energetikai beruházások finanszírozásában Magyarországon Dr. BALOGH Zoltán Ph.D. nemzetközi ügyek csoport vezetője Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség

Részletesebben

Magyarország-Szlovákia határon átnyúló együttműködési program 2007-2013

Magyarország-Szlovákia határon átnyúló együttműködési program 2007-2013 Magyarország-Szlovákia határon átnyúló együttműködési program 2007-2013 Emberi erőforr források közös k s használata és s fejlesztése se Munkaerő-piaci együttm ttműködési kezdeményez nyezések HU-SK 2008/01/1.6.2/0156

Részletesebben

ZEMPLÉN EURÓRÉGIÓ ALAPÍTÓ OKIRAT

ZEMPLÉN EURÓRÉGIÓ ALAPÍTÓ OKIRAT ZEMPLÉN EURÓRÉGIÓ ALAPÍTÓ OKIRAT A szlovák és magyar határmenti kistérségek, mikrorégiók, városok, térség-, terület-, és gazdaságfejlesztési szervezetek és együttműködő partnereik /1. sz. melléklet/ létrehozzák

Részletesebben

Budapest Főváros IV. Kerület, Újpest Önkormányzata

Budapest Főváros IV. Kerület, Újpest Önkormányzata Budapest Főváros IV. Kerület, Újpest Önkormányzata Integrált Településfejlesztési Stratégia Középtávú célrendszer és projektlista előzetes javaslat Gazdaság munkacsoport Készült a KMOP-6.2.1/K-13-2014-0002

Részletesebben

A DUNA RÉGIÓ STRATÉGIA CÉLKITŰZÉSEI

A DUNA RÉGIÓ STRATÉGIA CÉLKITŰZÉSEI A DUNA RÉGIÓ STRATÉGIA CÉLKITŰZÉSEI Joó István miniszteri biztos Duna Régió Stratégia Külgazdasági és Külügyminisztérium Balatonfüred, 2014. november 7. Regionális együttműködés jelentősége Balti-tengeri

Részletesebben

TURIZMUS 2014-2020. 2014. május 28. Nyíregyháza. Deák Attila

TURIZMUS 2014-2020. 2014. május 28. Nyíregyháza. Deák Attila A projekt a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat Elnökségének értékelése és javaslata alapján, az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap társfinanszírozásában, a Nemzeti Vidékfejlesztési Program Irányító

Részletesebben

A felsőoktatás regionalitása

A felsőoktatás regionalitása A felsőoktatás regionalitása Prof. Dr. Rechnitzer János egyetemi tanár, rektor helyettes Széchenyi István Egyetem, Győr III. Országos Marketing Konferencia Pécs, 2010. október 20-21. Új helyzet, új környezet

Részletesebben

A turizmus fejlesztésének aktuális kérdései. 2014. november 20. dr. Ruszinkó Ádám helyettes államtitkár

A turizmus fejlesztésének aktuális kérdései. 2014. november 20. dr. Ruszinkó Ádám helyettes államtitkár A turizmus fejlesztésének aktuális kérdései 2014. november 20. dr. Ruszinkó Ádám helyettes államtitkár A turizmus nemzetgazdasági jelentősége A 2009. évi adatokon alapuló turizmus szatellit számla szerint:

Részletesebben

Regionális Operatív Programok

Regionális Operatív Programok Regionális Operatív Programok A ROP-ok az ÚJ MAGYARORSZÁG FEJLESZTÉSI TERVBEN Tematikus és területi prioritások Operatív programok: Területfejlesztés (ROP-ok) Gazdaságfejlesztés (GOP) Közlekedésfejlesztés

Részletesebben

IPARI PARKOK FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI MAGYARORSZÁGON

IPARI PARKOK FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI MAGYARORSZÁGON IPARI PARKOK FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI MAGYARORSZÁGON DÉL-Dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség Nonprofit Kft. 2009. június 17. RAKUSZ LAJOS TISZTELETI ELNÖK IPE Ipari-, Tudományos-, Innovációs- és Technológiai

Részletesebben

Támogatott pályázatok - K1

Támogatott pályázatok - K1 Támogatott pályázatok - K1 Békési Kistérségi Szeghalom Kistérség Békés Szeghalom Dél-Alföldi Régió A Békés Kistérségi Közkincs-kerekasztal létrehozása 399 900 Új kistérségi KÖZKINCS-kerekasztal létrehozása,

Részletesebben

Klaszter konferencia 2013

Klaszter konferencia 2013 Klaszter konferencia 2013 Klasztersorsok Magyarországon szekció Az ArchEnerg Akkreditált Innovációs Klaszter élettörténete Szügyi György Innovációs és szervezetfejlesztési igazgató Budapest, 2013. november

Részletesebben

Határon átnyúló foglalkoztatási együttműködések Győr-Moson-Sopron megyében

Határon átnyúló foglalkoztatási együttműködések Győr-Moson-Sopron megyében Határon átnyúló foglalkoztatási együttműködések Győr-Moson-Sopron megyében A munkaerőpiac jellemzői 2010. IV. negyedév Megnevezés Országos Gy-M-S megye Foglalkoztatottak száma (fő)* Vas megye Zala megye

Részletesebben

Az IR Intelligens Régió Üzleti Kommunikációs Kft.,akkreditált tanácsadó vállalat (ROP-VTSA-2012-1135)

Az IR Intelligens Régió Üzleti Kommunikációs Kft.,akkreditált tanácsadó vállalat (ROP-VTSA-2012-1135) HU-SRB IPA II CBC 2014-2020 Tervezet 1. Prioritás: Határokon átnyúló vízgazdálkodás és kockázat megelőző rendszerek fejlesztése Prioritás azonosítása A környezet védelme, éghajlatváltozáshoz való alkalmazás,

Részletesebben

5/2009. (IV. 14.) KvVM rendelet. a vízgazdálkodási tanácsokról

5/2009. (IV. 14.) KvVM rendelet. a vízgazdálkodási tanácsokról 1. oldal 5/2009. (IV. 14.) KvVM rendelet a vízgazdálkodási tanácsokról A vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 45. (8) bekezdés b) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a környezetvédelmi és

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS. A 2003-as Magyarország-Szlovákia Phare CBC Közös Kisprojekt Alapra

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS. A 2003-as Magyarország-Szlovákia Phare CBC Közös Kisprojekt Alapra PÁLYÁZATI FELHÍVÁS A 2003-as Magyarország-Szlovákia Phare CBC Közös Kisprojekt Alapra melyet A VÁTI Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Közhasznú Társaság tesz közzé. 1. A pályázati felhívás

Részletesebben

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Regionális VP főigazgatóságai és a felügyeletük alatt álló VP igazgatóságok közérdekű információi:

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Regionális VP főigazgatóságai és a felügyeletük alatt álló VP igazgatóságok közérdekű információi: A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Regionális VP főigazgatóságai és a felügyeletük alatt álló VP igazgatóságok közérdekű információi: szerv NAV Repülőtéri NAV 1. számú Repülőtéri NAV 2. számú Repülőtéri K, Cs:

Részletesebben

Írottk. rparkért. Előadó: Bakos György elnök

Írottk. rparkért. Előadó: Bakos György elnök Írottk rottkő Natúrpark rparkért rt Egyesület Előadó: Bakos György elnök Fogalom A natúrpark egy különösen értékes, jellegzetes tájegységet takar, általában védett természeti területet, amely üdülési célokra

Részletesebben

A turizmuspolitika aktuális kérdései és a 2014-20-as uniós programtervezés

A turizmuspolitika aktuális kérdései és a 2014-20-as uniós programtervezés A turizmuspolitika aktuális kérdései és a 2014-20-as uniós programtervezés Tourinform 2014. május 13. Bozzay Andrásné szakmai főtanácsadó Rekordok és problémák 2 A SZÉP Kártya a belföldi turizmus motorja

Részletesebben

Előterjesztés a Dél-Dunántúli Regionális Tervezési Bizottság 2010. október 27-i ülésére

Előterjesztés a Dél-Dunántúli Regionális Tervezési Bizottság 2010. október 27-i ülésére 3. napirend Előterjesztés a Dél-Dunántúli Regionális Tervezési Bizottság 2010. október 27-i ülésére Tárgy: Döntés a 2011-13. évi Dél-Dunántúli Akcióterv munkaanyagának véleményezéséről Előterjesztő: Kovács

Részletesebben

Csongrád megyei vállalkozások innovációs fejlesztései. Nemesi Pál CSMKIK elnök 2014. június 26.

Csongrád megyei vállalkozások innovációs fejlesztései. Nemesi Pál CSMKIK elnök 2014. június 26. Csongrád megyei vállalkozások innovációs fejlesztései Nemesi Pál CSMKIK elnök 2014. június 26. Innovációs tevékenység célja Magasabb hozzáadott érték Versenyelőny Piacbővítés CSOMIÉP Kft. Legrand Zrt.

Részletesebben

A magyar-szlovák határ menti együttműködés lehetőségei KKV-k részére fókuszban a faipari és erdészeti vállalkozások

A magyar-szlovák határ menti együttműködés lehetőségei KKV-k részére fókuszban a faipari és erdészeti vállalkozások A magyar-szlovák határ menti együttműködés lehetőségei KKV-k részére fókuszban a faipari és erdészeti vállalkozások Nyerges Andrea Az MKIK Magyar-Szlovák Tagozatának titkára Szolnok, 2011. november 9.

Részletesebben

Ökoturizmus és természetvédelem 2013

Ökoturizmus és természetvédelem 2013 Magyar Nemzeti Parkok Hete 2013 Értékek és élmények nyomában nemzeti parkjainkban Ökoturizmus és természetvédelem 2013 Dr. Rácz András Környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár A

Részletesebben

A 4M program magyarországi. gi gyakorlata. Deák Ferenc Zala Megyei Munkaügyi Központ. 2006. január 31.

A 4M program magyarországi. gi gyakorlata. Deák Ferenc Zala Megyei Munkaügyi Központ. 2006. január 31. A 4M program magyarországi gi gyakorlata Deák Ferenc Zala Megyei Munkaügyi Központ 2006. január 31. Magyarországi gi helyzetkép Foglalkoztatási arány: ~57 % Munkanélküliségi ráta: kisebb EU átlagnál Inaktivitási

Részletesebben

A BALATON RÉGIÓ TURISZTIKAI CÉLKITŰZÉSEI

A BALATON RÉGIÓ TURISZTIKAI CÉLKITŰZÉSEI A BALATON RÉGIÓ TURISZTIKAI CÉLKITŰZÉSEI Balaton számokban I. A Balaton Régió szálláshely forgalmának alakulása 1998 és 2004 között vendégéjszakák száma 1998. 2004. változás% Kereskedelmi szálláshelyek:

Részletesebben

KEOP 1.2.0 - Szennyvízelvezetés és tisztítás pályázati konstrukcióban megvalósítandó projektek támogatási lehetőségei

KEOP 1.2.0 - Szennyvízelvezetés és tisztítás pályázati konstrukcióban megvalósítandó projektek támogatási lehetőségei KEOP 1.2.0 - Szennyvízelvezetés és tisztítás pályázati konstrukcióban megvalósítandó projektek támogatási lehetőségei Az alábbi cikk röviden ismerteti az Új Magyarország Fejlesztési Terv (UMFT), az Operatív

Részletesebben

A 2014-2020 közötti időszak pályázati lehetőségei

A 2014-2020 közötti időszak pályázati lehetőségei A 2014-2020 közötti időszak pályázati lehetőségei Előadó: Hégely Péter Elycon Tanácsadó és Szolgáltató Kft. www.elycon.hu EcoFact Kft. Monor, Strázsahegy - Kult Pince, 2014. 09. 26. Projekttervezés a gyakorlatban

Részletesebben

Kerékpárosbarát szolgáltatói rendszer az EuroVelo 13 Szeged környéki szakaszán Szeged, 2013. november 29. Víg Tamás turisztikai szakértő

Kerékpárosbarát szolgáltatói rendszer az EuroVelo 13 Szeged környéki szakaszán Szeged, 2013. november 29. Víg Tamás turisztikai szakértő Kerékpárosbarát szolgáltatói rendszer az EuroVelo 13 Szeged környéki szakaszán Szeged, 2013. november 29. Víg Tamás turisztikai szakértő EuroVelo 13 Vasfüggöny kerékpárút fejlesztése Helyzetelemzés határszakaszonként,

Részletesebben

A Dél-Dunántúli Régió Humán Közszolgáltatások Programja A kulturális és szabadidő szolgáltatások fejlesztése

A Dél-Dunántúli Régió Humán Közszolgáltatások Programja A kulturális és szabadidő szolgáltatások fejlesztése A Dél-Dunántúli Régió Humán Közszolgáltatások Programja A kulturális és szabadidő szolgáltatások fejlesztése Baksa János Tervező menedzser Szekszárd, 2009.03.26 Az előadás tartalma Kulturális és szabadidős

Részletesebben

Horizontális szempontok (esélyegyenlőség, fenntarthatóság)

Horizontális szempontok (esélyegyenlőség, fenntarthatóság) A fenntarthatóságot segítő regionális támogatási rendszer jelene és jövője ÉMOP - jelen ROP ÁPU Horizontális szempontok (esélyegyenlőség, fenntarthatóság) A környezeti fenntarthatóság érvényesítése A környezeti

Részletesebben

Regionális politika 6. elıadás

Regionális politika 6. elıadás 1 Regionális politika 6. elıadás Magyarország regionális politikája a 2007-2013 idıszakban ÚMFT regionális programjai 2 A nemzeti fejlesztési tervek stratégiai tervezésének lépései Hazai dokumentumok (OFK,

Részletesebben

Title. Enterprise Europe Network. Sub-title 2010.06.17. Papp Andrea Aida PLACE PARTNER S LOGO HERE. European Commission Enterprise and Industry

Title. Enterprise Europe Network. Sub-title 2010.06.17. Papp Andrea Aida PLACE PARTNER S LOGO HERE. European Commission Enterprise and Industry Title Enterprise Europe Network Sub-title 2010.06.17. Papp Andrea Aida PLACE PARTNER S LOGO HERE European Commission Enterprise and Industry Enterprise Europe Network Jogi háttér CIP (Competitiveness and

Részletesebben

Ipari Park, egy régióközpont gazdaságfejlesztésének eszköze

Ipari Park, egy régióközpont gazdaságfejlesztésének eszköze Ipari Park, egy régióközpont gazdaságfejlesztésének eszköze 900 800 mrd Ft 739 747 779 803 827 843 883 700 600 500 400 300 200 100 62 59 65 62 197 225 290 ERFA 54% ESZA 13% KA 33% 0 2000 2001 2002 2003

Részletesebben

Az Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség nemzetközi kapcsolatai

Az Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség nemzetközi kapcsolatai Az Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség nemzetközi kapcsolatai Dr. BALOGH Zoltán, Ph.D Nemzetközi ügyek csoportvezető Észak-Alföldi regionális Fejlesztési Ügynökség Debreceni Egyetem Geográfus

Részletesebben

Vállalkozói aktivitás, vállalkozásfejlesztés az érintett régióban ill. Magyarországon

Vállalkozói aktivitás, vállalkozásfejlesztés az érintett régióban ill. Magyarországon Vállalkozói aktivitás, vállalkozásfejlesztés az érintett régióban ill. Magyarországon Dr. Imreh Szabolcs Dr. Lukovics Miklós docens Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar Szeged, 2011. október 26.

Részletesebben

Ügyvezető igazgató. Mikrohitel Divízió

Ügyvezető igazgató. Mikrohitel Divízió SIKERES INKUBÁTORHÁZAK KELET-MAGYARORSZÁGON VÁLLALKOZÓI INKUBÁTORHÁZ ÉS INNOVÁCIÓS KÖZPONT NYÍREGYHÁZA Elıadó: Zsukk István inkubátorház igazgató Kaposvár, 2009. június 17. A PRIMOM ALAPÍTVÁNY KEZDETEK

Részletesebben

Közlekedésföldrajz. Összeállította: Sallai András

Közlekedésföldrajz. Összeállította: Sallai András Közlekedésföldrajz Összeállította: Sallai András 1. Ausztria (1995) 2. Belgium (1957) 3. Bulgária (2007) 4. Ciprus (2004) 5. Csehország (2004) 6. Dánia (1973) 7. Egyesült Királyság (1973) 8. Észtország

Részletesebben

Tematikus Alprogramok, Leader HACS Feladatok

Tematikus Alprogramok, Leader HACS Feladatok Tematikus Alprogramok, Leader HACS Feladatok Veres Marianna Pályázat és Projektmenedzser EuroAdvance Kft. Mit is jelentenek a Tematikus alprogramok Az adott tagállam számára különös jelentőséggel bíró

Részletesebben

Tematikus Alprogramok, Leader HACS Feladatok

Tematikus Alprogramok, Leader HACS Feladatok Tematikus Alprogramok, Leader HACS Feladatok Veres Marianna Pályázat és Projektmenedzser EuroAdvance Kft. Mit is jelentenek a Tematikus alprogramok Az adott tagállam számára különös jelentőséggel bíró

Részletesebben

EuroVelo 13 Vasfüggöny kerékpárút a magyar - szerb határszakaszon Katymár, 2014.07.03.

EuroVelo 13 Vasfüggöny kerékpárút a magyar - szerb határszakaszon Katymár, 2014.07.03. EuroVelo 13 Vasfüggöny kerékpárút a magyar - szerb határszakaszon Katymár, 2014.07.03. EuroVelo 13 Vasfüggöny kerékpárút fejlesztése Helyzetelemzés határszakaszonként, nemzeti és projektszinten Akcióterv

Részletesebben

Készítette: Kiss András Operatív igazgató, KEMAFI Sz-Sz-B megyei Civil Információs Centrum Kerekes Tímea irodavezető, CIC

Készítette: Kiss András Operatív igazgató, KEMAFI Sz-Sz-B megyei Civil Információs Centrum Kerekes Tímea irodavezető, CIC Készítette: Kiss András Operatív igazgató, KEMAFI Sz-Sz-B megyei Civil Információs Centrum Kerekes Tímea irodavezető, CIC Civil Információs Centrum általában az Emberi Erőforrás Minisztérium szakmai partnere

Részletesebben

A Somogy Megyei Önkormányzat szerepe a terüle7ejlesztésben. 2013.november 28.

A Somogy Megyei Önkormányzat szerepe a terüle7ejlesztésben. 2013.november 28. A Somogy Megyei Önkormányzat szerepe a terüle7ejlesztésben 2013.november 28. Megyei önkormányzatterületfejlesztés A megyei önkormányzat területi önkormányzat, amely törvényben meghatározottak szerint területfejlesztési,

Részletesebben

Az NFT 2-ről röviden

Az NFT 2-ről röviden Tájékoztató a DAOP és az NFT II. aktuális állapotáról, tervezett pályázati lehetőségeiről Mohl Péter DARFT Kht. Az NFT 2-ről röviden NFT 2 (2007-13) 22,3 Mrd EURO 1) Gazdaságfejlesztés OP 674 Mrd Ft 2)

Részletesebben

Mit nyújt a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program a vállalkozásoknak 2014-2020 között

Mit nyújt a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program a vállalkozásoknak 2014-2020 között Mit nyújt a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program a vállalkozásoknak 2014-2020 között Buzás Sándor Főosztályvezető Nemzetgazdasági Tervezési Hivatal Tematika Felkészülés a 2014-2020-as időszakra

Részletesebben

Kiemelkedően Közhasznú Egyesület létrehozása

Kiemelkedően Közhasznú Egyesület létrehozása BÉKÉSCSABA MEGYEIJOGÚ VÁROS POLGÁRMESTERE, Békéscsaba, Szent István tér 7.!kt. SZ.: I57812010. Előadó: Opauszki Z. Mell.: Hiv. sz: Postacím: 5601 Pf 112. Telefon: (66) 523-SOl Telefax: (66) 523-S04 E-mai!:

Részletesebben