Régión innen, határon túl

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Régión innen, határon túl"

Átírás

1

2 2 Régión innen, határon túl VÁTI Régión innen, határon túl Az INTERREG Közösségi Kezdeményezés határon átnyúló programjai keretében megvalósult fejlesztések, Az INTERREG az Európai Unió négy közösségi kezdeményezésének egyike volt a os finanszírozási periódusban. Legfőbb feladata volt, hogy az Unió fejlesztési céljait összhangba hozza és azok közvetlen, gyors megvalósítását segítse. Arra, hogy milyen területek élvezzenek támogatást, az Európai Bizottság tett javaslatot a tagállamoknak. Az Európai Unió a pénzkeretek biztosításán túl első sorban célokat és fontossági sorrendet határozott meg. Ez alapján az érintett uniós tagállamok a velük szomszédos nem EU-tagállamok közreműködésével közös, részletes javaslatot nyújtottak be az Európai Bizottsághoz a programok megvalósítására. Ezek révén valósulhattak meg azok a törekvések, melyek a tagállamok és nem tagállamok, illetve az európai régiók közötti szorosabb együttműködést, közös célokat és közös felelősségvállalást támogatták. Kiadványunk terjedelmi határai miatt nagyon szűk keresztmetszetét adja az elmúlt támogatási időszak eredményeinek, mégis Mint az elnevezés is sejtteti, az európai régiókon belüli, ám az egyes országok közigazgatási határain átnyúló gazdasági együttműködéseket ösztönözte az INTERREG Közösségi Kezdeményezés. A támogatások a határ menti infrastruktúra, a környezetvédelem, az emberi erőforrás (K+F, kultúra, egészségügy, oktatás) fejlesztése által járultak hozzá a térségek megreformálásához, az ott lakók életkörülményeinek javításához és a térség korábbi elszigeteltségének megszüntetéséhez. betekintést ad abba a nagy ívű fejlesztési folyamatba, ami az INTERREG IIIA révén valósult meg hazánk szlovák, ukrán, román, szerb, horvát és szlovén szomszédjaival, szoros és kölcsönös együttműködésben. Mint a támogatást elnyert projektek leírásából kitűnik, a támogatás olyan korábbi gondokat segített megoldani, amelyek eddig komoly gátját jelentették a korszerűsítésnek, a különböző fejlesztéseknek és szakmai együttműködéseknek. A os támogatási ciklus után azonban elmondható: az INTERREG IIIA révén tovább erősödött a régiókon belüli, országhatárokon átnyúló összhang, együttműködés.

3 Régión innen, határon túl VÁTI 3 Határok nélkül A valaha nemzeteket elválasztó országhatárok Európa-szerte megszűnnek, átjárhatóvá válnak. A határ mentén élők számára új dimenziók nyílnak meg, vállalkozásaikat, szakmai kapcsolataikat már nemcsak országuk belseje felé, de a határon át is szabadon bővíthetik, erősíthetik a nemzetek. A régió máig ismert fogalma kiszélesedett, túlterjeszkedett a határokon, szerepét egyre inkább az eurorégiók, határ menti együttműködések veszik át. Abban, hogy e program sikereivel most büszkén állhatunk, állhatnak a közvélemény elé, elévülhetetlen érdemük volt azoknak a munkatársaknak, akik a közszolgálatban, a közreműködő szervezeteknél éveken át munkálkodva, az első lépéstől az utolsóig végigkísérték és egyengették a pályázati eljárásokat, majd a megvalósítás folyamatát. Ez a kiadvány egyben elismerése is ennek a teljesítménynek, az ezt megalapozó erőfeszítéseknek, amit ezúton én is köszönök a program minden munkatársának. Ezeknek az együttműködéseknek a fejlődését, erősödését segítették az INTERREG (IIIA) program uniós támogatásai. E kiadvány terjedelme nem teszi lehetővé, hogy a több mint 500 nyertes projektet megismerhesse az olvasó, arra azonban lehetőséget ad, hogy mintegy sokat mondó metszetként 16 sikeres fejlesztés bemutatásán keresztül ízelítőt adjunk a szlovák, ukrán, román, szerb, horvát és szlovén határ mentén megvalósított programokról. Mint azt a Kedves Olvasó is látni fogja, ez a támogatási rendszer legalább olyan sokszínű, mint az államok és népek, amelyek éltek lehetőségeivel. Segítséget nyújtott egyebek mellett szociális és etnikai különbségek mérséklésében, segített a történelmi értékek megőrzésében, a vállalkozásfejlesztésben és vízgazdálkodásban éppúgy, mint az egészségügyi ellátás korszerűsítésében, az idegenforgalmi kapcsolatok erősítésében, az oktatásban vagy a természetvédelemben. Az elnyert támogatások apró építőkockái azoknak a képzeletbeli hidaknak, amelyek összekötik egymással az egyre inkább már csak képzeletbeli határok mentén lévő országokat, népeket. Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter

4 4 Régión innen, határon túl VÁTI 1. Magyarország Szlovákia Ukrajna Szomszédsági Program Összes támogatás: 4,89 milliárd forint: határon átnyúló természetvédelmi együttműködés: 13,75% kis létékű közlekedési és távközlési infrastruktúra kiépítése: 23,77% intézményi együttműködés: 8,7% mikro-projekt alap: 3,98% határon átnyúló üzleti együttműködés támogatása: 18,7% a környezetvédelmi politikák és kapcsolódó kis léptékű beruházások határon átnyúló koordinációja: 31,1% POZSONY BUDAPEST VÍZITÚRA-ÚTVONAL BUDAPESTI ÁLLOMÁSHELY FEJLESZTÉSE Projekt azonosítója: HUSKUA0501/244/M/1.1/HU Kedvezményezett: KÜLKER Evezős Klub, Budapest Megvalósulás helye: Közép-Magyarország, Budapest Támogatás összege: forint A Pozsony Budapest vízitúra-útvonal budapesti állomáshelyének fejlesztése készült el a támogatás révén. Az állomáshely fő- és melléképületének és a hajótárolónak a felújítása mellett, új létesítményként edzőterem, öltözők, hajójavító műhely és stég készült. Új felszere - lé sekkel, berendezésekkel látták el a helyisége ket, az udvar- és kertrendezés is befejeződött. Vásároltak két kormányos nyitott négypárevezős és három kormányos túra kétpárevezős hajót és hajószállító trélert. A Klub evezőstúrát szervezett 2007 nyarán, melynek tapasztalataiból vízitúra-kalauzt készítettek magyar, szlovák, német és angol nyelven. KULTÚRTÖRTÉNETI SÉTA A RÁKÓCZI VÁRAK NYOMÁN Projekt azonosítója: HUSKUA0501/243/I/1.1/HU Kedvezményezett: Magyar Nemzeti Múzeum, Budapest Megvalósulás helye: Észak-Magyarország, Borsod Abaúj Zemplén megye Támogatás összege: forint A három országot érintő Rákóczi tematikus út fontos része a történelmi értékek megőrzésének és vele a kulturális turizmusnak. Az eredeti elképzelésekből megvalósult a Sárospataki Várhoz vezető út burkolása, az Olaszbástya felújítása és a kertépítés. A Kazamatában hadászati kiállítást rendeztek, elkészült a reneszánsz konyha sütőházzal és kemencével, korhű berendezési eszközökkel és tárgyakkal. A tematikus út részeként közös marketing kiadványok is készültek a partnerek, Borsi és Munkács Rákóczi emlékhelyeinek bemutatásával. A támogatásból sikerült a látogatók számára vonzó programokat szervezni, míg a határokon átívelő sokú együttműködéssel a múzeumi tevékenység is korszerűsödött.

5 Régión innen, határon túl VÁTI 5 A NEMZETI KISEBBSÉGHEZ TARTOZÓ ÉS SZOCIÁLIS VÉDELEMBEN NEM RÉSZESÜLŐ KÁRPÁTALJAI LAKOSSÁGI RÉTEGEK GYERMEKEI ORVOS-PSZICHOLÓGIAI PROBLÉMÁINAK MEGOLDÁSA Projekt azonosítója: HUSKUA0501/014/J/1.2/HU Megvalósulás helye: Észak-Alföld, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye Kedvezményezett HU: Felső-Szabolcsi Kórház, Kisvárda Kedvezményezett UA: Munkácsi Körzeti Gyermekkórház, Ukrajna Támogatás összege: forint Támogatás összege: Euró A határmentén élő, sajátos nevelési igényű gyermekeknek nyújtott egészségügyi, rehabilitációs és szociális segítséget támogatja a projekt, az adaptációs szolgáltatások továbbfejlesztése révén és az egészségügyi dolgozók képzésével. A gyorsan fejlődő európai technológia megismerésével a munkácsi és kisvárdai kórházban összehangolhatóbb lett a határ menti egészségügyi szolgáltatás. A támogatás a lakosság pszichológiai és társadalmi beilleszkedését megoldó átfogó terveket ösztönözte, a beteg gyermekek és a nemzeti kisebbségekhez tartozók jogaival és szabadságjogainak védelmével összhangban. EGYÜTT, EGYMÁSÉRT OVIHÍDON Projekt azonosítója: HUSKUA 0502/210/J/1.3/HU Megvalósulás helye: Közép-Dunántúl, Komárom-Esztergom megye Kedvezményezett HU: Kistáltos Óvoda, Komárom Kedvezményezett SK: Komárom város Támogatás összege: forint Támogatás összege: szlovák korona A két ország között fennálló és jól működő óvodai intézményi együttműködést erősíti a támogatás. A gyermekek iskolára való felkészítése szempontjából és az óvodapedagógusok szakmai felkészültségének növelé se érdekében nagyon fontos az együtt működés. Ezt a közös és kölcsönös igényt szem előtt tartva jött létre a Komarno és Komárom közti együttműködési megállapodás. A mindkét országban támogatást élvező kezdeményezés révén felgyorsult az információáramlás az óvodapedagógusok között, gyakoribbá vált nevelési tapasztalataik cseréje, könnyebb egymás módszereinek a megismerése. MAGYAR-UKRÁN KOMPLEX ÁRVÍZVÉDELMI VÍZGAZDÁLKODÁSI ÁRTÉR-REVITALIZÁCIÓS FEJLESZTÉSI TERVEK KIDOLGOZÁSA A BEREG ÉS A BORZSA VÍZGYŰJTŐJÉRE Projekt azonosítója: HUSKUA0501/139/J/2.1/HU Megvalósulás helye: Észak-Alföld, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye Kedvezményezett: Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság, Nyíregyháza Támogatás összege: forint A támogatás 19 magyar és 36 ukrán település lakosságának érdekét szolgáló beruházások előkészítését segítette. Ez alapvető a térség számára, ahol az elmúlt 60 évben többször is pusztított árvíz. A közös magyar ukrán létesítmények biztosítják a rendszeres vízpótlást, a vizes élőhelyek számának növelését, a meglévők jobb vízellátását, lehetőséget adnak egy újszerű, vízre alapozott tájgazdálkodás megvalósítására. Az ár és belvízi fejlesztések révén nagymértékben nő a térség ár- és belvízi biztonsága. Az engedélyezési tervdokumentációk is elkészültek.

6 6 Régión innen, határon túl VÁTI 2. Magyarország-Románia és Magyarország-Szerbia Montenegró Határ Menti Együttműködési Program Összes támogatás: 9,71 milliárd forint a környezetvédelem és az árvízmegelőzés területén fellelhető közös kihívások kezelése: 59,8% az üzleti infrastruktúra és a közös üzleti szolgáltatások fejlesztése: 0,98% az intézmények és a közösségek közötti együttműködés támogatása: 5,9% a határ menti infrastruktúra javítása: 27,36% együttműködés elősegítése a kutatás és technológiai fejlesztés (KTF) és a humán erőforrás fejlesztés területén: 2,98% ZÖLD KÖZÖSSÉGI HÁZ ÉS ERDEI ISKOLA KIALAKÍTÁSA, ÖKOTURISZTIKAI INFRASTRUKTÚRA-FEJLESZTÉS MÓRAHALMON Projekt azonosítója: HUROSCG0501/022/M/1.2/HU Kedvezményezett: Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság, Kecskemét és Mórahalom Városa Megvalósulás helye: Dél-Alföld, Csongrád megye Támogatás összege: forint a kis- és középvállalkozások közötti együttműködés támogatása: 2,98% Olyan többfunkciós épületegyüttes kialakítását segítette a támogatás egy korábbi határőrlaktanya átalakításával, melynek eredményeként létrejött egy jelentős erdei iskolai komplexum, ami egy 15 főt befogadó kutatószállásnak és egy 35 férőhelyes erdei iskolának ad otthont. Irodaépület, konferenciaterem, szabadtéri foglalkoztató és kéz mű - ves-ház is tartozik a központhoz. A pályázati forrásból megvalósított három közeli tanösvény az ásottalmi Láprét, a Csipaksemlyék és a Nagy Széksós-tó természeti értékeit mutatja be. Ezek az új létesítmények elsősorban a fiatalabb korosztályok környezettudatos nevelését és oktatását szolgálják, ugyanakkor a természeti turizmus kínálati elemeit is gazdagítják Mórahalom vonzáskörzetében. MAGYAR-ROMÁN INNOVÁCIÓS- ÉS KÉPZŐ KÖZPONT LÉTREHOZÁSA ÉS MINTAPROJEKTEKKEL VALÓ BEINDÍTÁSA Projekt azonosítója: HUROSCG0501/251/I/2.4/HU Kedvezményezett: Nyírtelek Város Önkormányzat, Nyírtelek Megvalósulás helye: Észak-Alföld, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye Támogatás összege: forint A támogatás egy magyar-román közös, regionális jelentőségű innovációs és képző központ létrehozását segítette. Általa erősödhet a kis- és középvállalkozások megújuló-képességének fejlesztése, s ez segíti a határ menti hátrányos helyzetű megyék gazdasági fejlődését is. Nyírtelek város Önkormányzata három partnerével létrehozta a Magyar Román Innovációs és Képző Központot. Ebben helyet kapott egy élelmiszerfejlesztő és vizsgáló laboratórium teljes felszereléssel, egy nagy oktató- és konferenciaterem, egy kisebb oktatóterem, egy számítógépes terem, egy iroda és szociális helyiségek. A támogatásból magyar és román vállalkozók részére képzéseket és számítógépes oktatást is tartottak.

7 Régión innen, határon túl VÁTI 7 MÁTÉSZALKAI INKUBÁTORHÁZ ÉS KÉPZÉSI KÖZPONT (TECHNOLÓGIAI CENTRUM) MEGVALÓSÍTÁSA Projekt azonosítója: HUROSCG0501/015/M/2.1/HU Kedvezményezett: Szatmári Gazdaságfejlesztési Alapítvány, Mátészalka Megvalósulás helye: Észak-Alföld, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye Támogatás összege: forint A támogatás abban nyújtott segítséget, hogy javuljanak a mátészalkai kistérség és a Szatmárnémeti vonzáskörzetének gazdasági lehetőségei. Az inkubátorház komplex, közös üzleti szolgáltatást nyújt, mely az új típusú együttműködéseket segítve hozzájárul a vállalkozások megerősítéséhez, stabilabb működésükhöz. A kivitelezés során megépültek a kiszolgáló helyiségek, továbbá a teljes körű közművek kiépítése, bekötése, valamint az utak és parkolók kivitelezése is befejeződött. A támogatásból beszereztek minden olyan eszközt, amely az inkubátorház működéséhez feltétlenül szükséges. NAPPALI ÁLMOK FEJLESZTÉSEK, KÉPZÉSEK, EGYÜTTMŰKÖDÉS AZ AUTIZMUSSAL ÉLŐK SZÍNVONALAS ELLÁTÁSÁÉRT Projekt azonosítója: HURO0602/030/M/2.3/HU Kedvezményezett: AUT-PONT Autista Gyermekekért és Fiatalokért Alapítvány, Békéscsaba Megvalósulás helye: Dél-Alföld, Békés megye Támogatás összege: forint Az autizmussal élő emberek nehezen értelmezik a környezetből érkező információkat, közlési próbálkozásaik gyakran kudarcba fulladnak, emiatt furcsán viselkednek. A támogatás segítségével az AUT-PONT Alapítvány az autizmus ellátás fejlődését, a korai felismerést előmozdító határon átnyúló speciális képzéseket és konferenciát szervezett. Beszereztek autizmus felismerést és szintfelmérést segítő vizsgáló eszközöket, információs és szemléltető készletet. A támogatásból gyermekés családi programokat, nyári tábort, hétvégi tréninget, családi kirándulásokat is szerveztek. MAGYAR SZERB AGRÁRKERESKEDELMI ÉS SZOLGÁLTATÓ KÖZPONT LÉTREHOZÁSA KELEBIÁN Projekt azonosítója: HUSER0602/118/M/2.1/HU Kedvezményezett: Kelebia Község Önkormányzata, Kelebia Megvalósulás helye: Dél-Alföld, Bács Kiskun megye Támogatás összege: forint A támogatás olyan agrárkereskedelmi központ létrehozását segítette Kelebián a szerbiai és magyarországi vállalkozók és gazdák részére, mely helyet biztosít vásárok, kiállítások szervezésére, konferenciák, előadások tartására. A központ létrehozásában a határon túl Kishegyes Helyi Közösség is közreműködött. Az együttműködés, egymás kölcsönös megismerése a vállalkozások körében is hosszú távon térül meg. A szolgáltató központ révén a térségben a vállalkozók élénkíthetik üzleti kapcsolataikat, olyan módszereket ismerhetnek meg egymástól, melyek alkalmazása mindnyájuk hasznára válhat.

8 8 Régión innen, határon túl VÁTI 2. Szlovénia Magyarország Horvátország Szomszédsági Program Összes támogatás: 3,6 milliárd forint elérhetőség: 17% természetvédelem: 8,12% közös humán erőforrás fejlesztés: 13,43% közös gazdasági térség: 9,63% környezeti erőforrások fenntartható használata és környezetvédelem: 29,96% közös turisztikai és kulturális térség: 21,86% KEBELE ÁRVÍZTÁROZÓ Projekt azonosítója: SLOHUCRO0601/015/J/2.1/HU Kedvezményezett: Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság, Szombathely Megvalósulás helye: Nyugat-Dunántúl, Zala megye Támogatás összege: forint A Kebele patak magyar szlovén közös érdekű vízfolyás. A támogatással megépült tározó hatásaként szabályozni lehet a nagy vízmennyiségek levezetését, így a térség viszszanyerheti az árvízi biztonságát, s megóvható lesz az érintett vízfolyások megmaradt értékes élőhelye. Megindulhat a területfejlesztés, biztonságosabbá válik a közlekedési infrastruktúra, fejleszthető a közúthálózat. A létesítmény magyar területen épült, de a szlovén területeket is védi. A tározó hatására a 100 éves gyakoriságú árvizek jelentősen csökkennek majd. A megvalósult árvíztározó magyar területen védi az eddig veszélyeztetett Zalaszombatfa, Szíjártóháza és Gáborjánháza községeket, a szlovén területeken pedig a Kebele patak és a Lendva patak alsó vízgyűjtőjén lévő településeket is. A MURÁNIA HATÁRON ÁTNYÚLÓ, A SZOMSZÉDOS ORSZÁGOKAT ÖSSZEKAPCSOLÓ MULTIKULTURÁLIS TÉRSÉG KULTURÁLIS-TURISZTIKAI FEJLESZTÉSE ÉS PROMÓCIÓJA, A KÖZÖS KULTURÁLIS ÉS IDEGENFORGALMI KÍNÁLAT KIALAKÍTÁSA Projekt azonosítója: SLO-HU-CRO 2006/01/135/HU Kedvezményezett: Lenti Város Önkormányzata, Lenti Megvalósulás helye: Nyugat-Dunántúl, Zala megye, Lenti Kistérség Támogatás összege: forint A MURÁNIA elnevezésű Idegenforgalmi Övezet továbbfejlesztését segíti a támogatás, mely Lenti, a szlovén Lendva, az osztrák Bad Radkersburg és a horvát Muraszerdahely települések együttműködési megállapodása alapján jött létre, célja innovatív, minőségi, vonzó közös turisztikai termékek kialakítása, az egységesített turisztikai termékek közös bemutatása, idegenforgalmi tájékoztató központok kialakítása, látogatásszervezés. A kulturális rendezvények, az elkészült kiadványok mind a térség jobb megismertetését erősítették. A közös munka révén a négy határ által szabdalt régióban élők közelebb kerülhetnek egymáshoz, bővíthetik személyes, kulturális és üzleti kapcsolataikat.

9 Régión innen, határon túl VÁTI 9 A DRÁVA, MINT HATÁRFOLYÓ MENTI TERÜLETEK BIODIVERZITÁSÁNAK FENNTARTÁSÁT BIZTOSÍTÓ TERMÉSZETVÉDELMI KAPCSOLATOK KIÉPÍTÉSE, A MONITOROZÁSI TAPASZTALATOK ÁTADÁSA AZ EURÓPAI ÖKOLÓGIAI HÁLÓZAT FEJLESZTÉSE ÉRDEKÉBEN Projekt azonosítója: SLO-HU-CRO 2006/01/167/HU Kedvezményezett: Pécsi Tudományegyetem, Pécs Megvalósulás helye: Dél-Dunántúl, Baranya és Somogy megye Támogatás összege: forint A támogatásból kijelölhetővé vált a horvát partnerekkel a Dráva horvátországi án 5 lehetséges NATURA 2000-es terület. Elkezdődött a fenntartható fejlődést biztosító természetvédelmi kapcsolatok kiépítése. Magyar on a 6 folyó-mellékág rehabilitációs tervei is elkészültek, csakúgy, mint a biomonitoring vizsgálat eredményeit bemutató angol nyelvű tanulmánykötet, a horvát nyelvű kézikönyv. A célcsoportok tájékoztatása érdekében további esettanulmányok és tájékoztató kiadványok is készültek. Munkaértekezleteken, konferenciákon, tudományos folyóiratokban és előadásokon ismertették az eredményeket. AZ ŐRÁLLÓK ÚTJA KÖZÖS TURISZTIKAI TÉRSÉG KIALAKÍTÁSA Projekt azonosítója: SL-HU-CR/05/ /2004/01/HU-31 Kedvezményezett: Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság, Őriszentpéter Megvalósulás helye: Nyugat-Dunántúl, Vas megye Támogatás összege: forint Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság és a társult falvak valamint három szlovéniai község és a Goricko Natúrpark a támogatás révén új turisztikai övezetet hozott létre. A történelmi Őrség hagyományainak, turisztikai attrakcióinak színvonalas bemutatását célzó fejlesztések határon átnyúló eredményeit egy többnyelvű magyar, szlovén és német kiadványcsomag mutatja be. Egységes turisztikai táblarendszer készült, és pihenőhelyeket alakítottak ki. Az információs pontok és a szálláshelyek iránt megnyilvánuló fokozott érdeklődés a kezdeményezés sikerét jelzi. A támogatásnak köszönhetően a térség idegen - forgalma erősödött, a hazai és a szlovén partnerek közti együttműködés javult, sőt a fejlődés további beruházásokat ösztönzött a szolgáltató szférában. NEMZETKÖZI MEGÚJULÓ ENERGIA ÚT A MAGYAR-SZLOVÉN KÖZÖS KÖRNYEZETTUDATOS FEJLŐDÉSÉRT Projekt azonosítója: SLOHUCRO /2004/01/HU-80 Kedvezményezett: Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány - Pannon Fa- és Bútoripari Klaszter, Zalaegerszeg Megvalósulás helye: Nyugat-Dunántúl, Zala és Vas megye Támogatás összege: forint A környezettudatos szemlélet kialakítása elengedhetetlen követelmény. A határmenti régióban élőkkel ismertetik meg a támogatásból kialakított bemutatóhelyek a megújuló energiák fontosságát. Az új ismeretek révén környezetkímélőbb életmód alakulhat ki, a környezeti fenntarthatóság egyre nagyobb hangsúlyt kap. A bemutatóhelyek ezért a költségkímélő, innovatív megoldásokat ismertetik. Zala és Vas megyében hat bemutatóhelyszín készült, Dötkön, Keszthelyen, Nagypáliban, Pornóapátiban, Szentgyörgyvölgyön és Vépen. A szakmai felkészülés érdekében a munkában részt vevők számára szlovéniai tapasztalatszerző körutat is szerveztek.

10 10 Régión innen, határon túl VÁTI HÁROM FOLYÓ NEMZETKÖZI KERÉKPÁROS TÚRAÚTVONAL HIÁNYZÓ SZAKASZAINAK KIJELÖLÉSE, ILLETVE MEGALAPOZÁSA A DRÁVA KÉT OLDALÁN Projekt azonosítója: SL-HU-CR/05/ /2004/01/HU-100 Kedvezményezett: Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht., Pécs Megvalósulás helye: Dél-Dunántúl, Baranya és Somogy megye Támogatás összege: forint A támogatás a horvát magyar határmenti térség bekapcsolását segíti a támogatás nélkül a nemzetközi kerékpáros túraútvonalak hálózatába, ezáltal is növelve a turisztikai vendégforgalmat. A megvalósítással a terület részévé válik: Mohácstól az EuroVelo vonalnak, Murakeresztúrtól pedig a nyugati határszakasz folytatásaként, az Ausztriából induló Három folyó kerékpáros túraútvonalnak. A támogatással lehetőség nyílt egy egységes, határon átnyúló idegenforgalmi kínálat megteremtésére, egyúttal a Duna Dráva Nemzeti Park területeinek bemutatására. Összes támogatás: 18,2 milliárd Magyarország Szlovákia Ukrajna Szomszédsági Program: 26,87% Magyarország Románia Szerbia és Montenegró Határon Átnyúló Együttműködési Program: 53,35% Szlovénia Magyarország Horvátország Szomszédsági Program: 19,78%

11 Régión innen, határon túl VÁTI : Európai Területi Együttműködés A programok lebonyolítása egységes szerkezetben történik, függetlenül az államhatárok által meghatározott területi megosztástól, közös projektek, közös döntéshozás és közös pénzügyi keretek alkalmazásával. Szemben az ágazati és regionális programokkal az ilyen együttműködések nem önálló adminisztratív struktúrákkal, önálló jogrendszerrel rendelkező területeken jönnek létre. Ezzel összefüggésben a programok határon átnyúló karaktere alapján részben közös intézményrendszerrel, Ezeken kívül Magyarország részt vesz még három ETE programban: Közép-európai Transznacionális Együttműködési Program Ausztria Magyarország Területi Együttműködési Program Szlovénia Magyarország Határ Menti Együttműködési Program. Az európai határon átnyúló, transznacionális, interregionális együttműködések alapvető kerete a időszakban az Európai Területi Együttműködés (ETE), mint 3. célkitűzés. Célja, hogy erősítse a határokon átnyúló együttműködést közös helyi és regionális kezdeményezések útján, a nemzetek közötti együttműködést az integrált területi fejlődéshez vezető, a közösségi prioritásokhoz kapcsolódó intézkedések révén, valamint az interregionális együttműködést és tapasztalatcserét a megfelelő területi szinten. Az ETE programok megvalósításához jó alapot nyújthat a közötti Interreg Közösségi Kezdeményezési programok, Phare CBC, Credo és egyéb, kapcsolódó Phare intézményfejlesztési programok sikeres végrehajtásában az utóbbi 10 évben szerzett magyarországi tapasztalat. A rendelkezésre álló források aránya programtípusonként: Határ menti együttműködési programok: 73,86% Transznacionális térség: 20,95% Interregionális együttműködés: 5,19% megállapodásokban rögzített szabályok szerint járnak el a programok irányításában és lebonyolításában résztvevő intézmények. Hat programban hárul Magyarországra az Irányító Hatósági szerep és az ezzel járó feladatkörök: Délkelet-európai Transznacionális Együttműködési Program Magyarország Szlovákia és Magyarország Románia, mint belső Európai Területi Együttműködési programok Magyarország Horvátország és Magyarország Szerbia, mint IPA CBC programok valamint a Magyarország Románia Szlovákia Ukrajna ENPI CBC program. A projektek kiválasztásáról a programokat felügyelő és azok stratégiai döntéseit meghozó Közös Monitoring Bizottságok KMB gondoskodnak. A KMB-ben a partnerországok egyenlő arányban képviseltetik magukat. A projektek előkészítésében, továbbá a partnerségek kialakításában (pl. adatbázisok fenntartásával, partnerkeresési lehetőségek szervezésével) a hazai pályázók a programok Közös Szakmai Titkárságainak munkatársaitól kaphatnak segítséget.

12 VÁTI Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Közhasznú Társaság VÁTI Kht Budapest Gellérthegy u

Szlovénia-Magyarország-Horvátország Szomszédsági Program. 2. Pályázati Felhívás 4012-312/2005. Támogatott projektek

Szlovénia-Magyarország-Horvátország Szomszédsági Program. 2. Pályázati Felhívás 4012-312/2005. Támogatott projektek Szlovénia-Magyarország-Horvátország Szomszédsági Program 2. Pályázati Felhívás 4012-312/2005 Támogatott projektek 1.1 Intézkedés: KÖZÖS GAZDASÁGI TÉRSÉG 053/HU Régiófókusz Vállalkozás-, Humánerőforrás-

Részletesebben

Szlovákia-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program 2014-2020

Szlovákia-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program 2014-2020 Szlovákia-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program 2014-2020 Terület és településfejlesztési programok 2014-2020 között, különös tekintettel a Közép-magyarországi régióra JENEI Gábor Programirányító

Részletesebben

A magyar regionális fejlesztéspolitika múltja, jelene és jövője

A magyar regionális fejlesztéspolitika múltja, jelene és jövője A magyar regionális fejlesztéspolitika múltja, jelene és jövője Együttműködési lehetőségek a magyar-horvát területfejlesztésben konferencia Eszék, 2018. február 5. A magyar regionális fejlesztés politika

Részletesebben

Regulation (EC) No. 1080/2006

Regulation (EC) No. 1080/2006 Irányító Hatóság Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 27-213 Európai kohéziós politika 27 és 213 között A. Stratégiai megközelítés: a kohéziós politika összekapcsolása a fenntartható

Részletesebben

ÖNKORMÁNYZATOK ÉS KKV-K SZÁMÁRA RELEVÁNS PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK ÁTTEKINTÉSE A TRANSZNACIONÁLIS ÉS INTERREGIONÁLIS PROGRAMOKBAN

ÖNKORMÁNYZATOK ÉS KKV-K SZÁMÁRA RELEVÁNS PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK ÁTTEKINTÉSE A TRANSZNACIONÁLIS ÉS INTERREGIONÁLIS PROGRAMOKBAN ÖNKORMÁNYZATOK ÉS KKV-K SZÁMÁRA RELEVÁNS PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK ÁTTEKINTÉSE A TRANSZNACIONÁLIS ÉS INTERREGIONÁLIS PROGRAMOKBAN Miben különböznek a nemzetközi programok? 1. Idegen nyelv használata 2. Konzorciumépítés

Részletesebben

Magyarország Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program. Szarvas, 2011. Február 16.

Magyarország Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program. Szarvas, 2011. Február 16. Magyarország Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program Szarvas, 2011. Február 16. Magyarország részvétele a határon átnyúló együttműködési programokban Magyarország 1995 és 2003 között a PHARE

Részletesebben

MAGYARORSZÁG- SZLOVÁKIA HATÁRON ÁTNYÚLÓ EGYÜTTM

MAGYARORSZÁG- SZLOVÁKIA HATÁRON ÁTNYÚLÓ EGYÜTTM PÁLYÁZATI FELHÍVÁS MAGYARORSZÁG- SZLOVÁKIA HATÁRON ÁTNYÚLÓ EGYÜTTMŰKÖDÉSI PROGRAM 2007-2013 Közzététel dátuma: 2008. október 15. A pályázati felhívás hivatkozási száma: 2008/01 1 Pályázati felhívás hivatkozási

Részletesebben

A Magyarország-Szlovákia-Románia-Ukrajna ENPI CBC Program 2007-2013 bemutatása

A Magyarország-Szlovákia-Románia-Ukrajna ENPI CBC Program 2007-2013 bemutatása A Magyarország-Szlovákia-Románia-Ukrajna ENPI CBC Program 2007-2013 bemutatása Innovációs és Technológiai Transzfer irodák létrehozása a magyar-ukrán határtérségben c. projekt nyitókonferenciája Záhony,

Részletesebben

HATÁRMENTI EGYÜTTMŰKÖDÉSEK A BIHARI ÉS SZATMÁRI TÉRSÉGBEN

HATÁRMENTI EGYÜTTMŰKÖDÉSEK A BIHARI ÉS SZATMÁRI TÉRSÉGBEN HATÁRMENTI EGYÜTTMŰKÖDÉSEK A BIHARI ÉS SZATMÁRI TÉRSÉGBEN Zakota Zoltán zzakota@gmail.com Partiumi Keresztény Egyetem - Nagyvárad A határmenti együttműködések főbb szakaszai PHARE CBC INTERREG III HU-RO

Részletesebben

FEJLESZTÉSEK MEGVALÓSÍTHATÓSÁGA A PÁLYÁZATOK TÜKRÉBEN

FEJLESZTÉSEK MEGVALÓSÍTHATÓSÁGA A PÁLYÁZATOK TÜKRÉBEN FEJLESZTÉSEK MEGVALÓSÍTHATÓSÁGA A PÁLYÁZATOK TÜKRÉBEN Lochuk Nikoletta-MRM Nagypáli 2011 BEMUTATKOZÁS Az elıadás célja: megismertetni a pályázatot, mint eszközt. Miért fontosak az Európai Uniós pályázási

Részletesebben

Transznacionális Együttműködés 2014-2020. Közép-Európa 2020 és Duna. Hegyesi Béla

Transznacionális Együttműködés 2014-2020. Közép-Európa 2020 és Duna. Hegyesi Béla Transznacionális Együttműködés 2014-2020 Közép-Európa 2020 és Duna Hegyesi Béla Tartalom Az Európai Területi Együttműködés A Közép Európa program bemutatása A Közép Európa program prioritásterületei A

Részletesebben

Az Európai Unió kohéziós politikája. Pelle Anita Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar

Az Európai Unió kohéziós politikája. Pelle Anita Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar Az Európai Unió kohéziós politikája Pelle Anita Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar Kohéziós politika az elnevezés néhány év óta használatos korábban: regionális politika, strukturális politika

Részletesebben

A Duna Transznacionális együttműködési program bemutatása. Hegyesi Béla kapcsolattartó 2015. június

A Duna Transznacionális együttműködési program bemutatása. Hegyesi Béla kapcsolattartó 2015. június A Duna Transznacionális együttműködési program bemutatása Hegyesi Béla kapcsolattartó 2015. június A Duna Transznacionális Program (2014-2020) Ausztria, Bulgária, Csehország, Horvátország, Magyarország,

Részletesebben

ÖNKORMÁNYZATOK SZÁMÁRA RELEVÁNS PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK

ÖNKORMÁNYZATOK SZÁMÁRA RELEVÁNS PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK ÖNKORMÁNYZATOK SZÁMÁRA RELEVÁNS PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK Miben különböznek a nemzetközi programok? 1. Használt nyelv 2. Konzorciumépítés 3. Elérni kívánt hatás 4. Szemlélet A programok áttekintése 1. Közép-Európa

Részletesebben

Dráva-medence fejlődésének lehetőségei

Dráva-medence fejlődésének lehetőségei EGYÜTTMŰKÖDÉSI LEHETŐSÉGEK A MAGYAR-HORVÁT TERÜLETFEJLESZTÉSBEN című konferencia 2018. február 5-6., Eszék Dráva-medence fejlődésének lehetőségei Előadó: Szászfalvi László országgyűlési képviselő És a

Részletesebben

BIOFUTURE Határ-menti bemutató és oktató központ a fenntartható és hatékony energia használatért

BIOFUTURE Határ-menti bemutató és oktató központ a fenntartható és hatékony energia használatért BIOFUTURE Határ-menti bemutató és oktató központ a fenntartható és hatékony energia használatért Fenntartható fejlődés A Földet nem nagyapáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön. A fenntartható

Részletesebben

A DUNA-STRATÉGIA FINANSZÍROZÁSÁNAK IDŐSZERŰKÉRDÉSEI

A DUNA-STRATÉGIA FINANSZÍROZÁSÁNAK IDŐSZERŰKÉRDÉSEI A DUNA-STRATÉGIA FINANSZÍROZÁSÁNAK IDŐSZERŰKÉRDÉSEI MRTT Generációk diskurzusa a regionális tudományról Győr, 2012. november 23. 1 Duna-stratégia 2011. júniusi Európai Tanács 4 cselekvési, 11 prioritási

Részletesebben

A Duna és a Közép Európa 2020 transznacionális együttműködési programok bemutatása. Hegyesi Béla - kapcsolattartó pont 2015.

A Duna és a Közép Európa 2020 transznacionális együttműködési programok bemutatása. Hegyesi Béla - kapcsolattartó pont 2015. A Duna és a Közép Európa 2020 transznacionális együttműködési programok bemutatása Hegyesi Béla - kapcsolattartó pont 2015. január INTERREG- és ETE-források 1990-től 2020-ig 8948000000,0 9000000000,0 8000000000,0

Részletesebben

TERMÉSZETI ERŐFORRÁSOKKAL VALÓ FENNTARTHATÓ GAZDÁLKODÁS A TISZA-TÚR KÖZÉBEN

TERMÉSZETI ERŐFORRÁSOKKAL VALÓ FENNTARTHATÓ GAZDÁLKODÁS A TISZA-TÚR KÖZÉBEN Intézmény logója Duna Régió Stratégia Projektfinanszírozási Konferencia Budapest, 2015. március 26. TERMÉSZETI ERŐFORRÁSOKKAL VALÓ FENNTARTHATÓ GAZDÁLKODÁS A TISZA-TÚR KÖZÉBEN Pesel Antal gazdasági igazgatóhelyettes

Részletesebben

Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft. bemutatása

Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft. bemutatása bemutatása 1 Feladatok két fő területre korlátozódnak: - az Európai Uniós fejlesztési programok keretein belül szükségessé vált projektdoktori feladatok ellátása - a nemzetközi szekció (korábbi VÁTI) koordinálja

Részletesebben

DUNA Új Transznacionális Együttműködési Program. Közép-Európa Pecze Tibor Csongor elnök

DUNA Új Transznacionális Együttműködési Program. Közép-Európa Pecze Tibor Csongor elnök A Duna 2014-2020 - Új Transznacionális Együttműködési programban rejlő lehetőségek és kihívások BKIK - Budapest, 2014. október 16. DUNA 2014-2020 Új Transznacionális Együttműködési Program Közép-Európa

Részletesebben

Gazdaságfejlesztési prioritás munkaközi változat Tóth Milán Program menedzser Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség

Gazdaságfejlesztési prioritás munkaközi változat Tóth Milán Program menedzser Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség (2011-2013) Gazdaságfejlesztési prioritás munkaközi változat Tóth Milán Program menedzser Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség 1 Az AT részletes programozási dokumentum, mely feladata, hogy

Részletesebben

Európai Területi Együttműködés Dél-kelet Európai Transznacionális Együttműködési program (South-East Europe Space SEES) Összefoglaló

Európai Területi Együttműködés Dél-kelet Európai Transznacionális Együttműködési program (South-East Europe Space SEES) Összefoglaló Európai Területi Együttműködés Dél-kelet Európai Transznacionális Együttműködési program 2007-2013 (South-East Europe Space SEES) Összefoglaló 2008. március 21. Tartalomjegyzék 1. Háttér 3 1.1. Előzmények

Részletesebben

5 A kockázat-megelőzés és katasztrófakezelés ,50 euró, amelyből ,12 euró ERFA támogatás

5 A kockázat-megelőzés és katasztrófakezelés ,50 euró, amelyből ,12 euró ERFA támogatás ROHU-72 Határon átnyúló rendszer a katasztrófákkal szembeni ellenálló képesség és vészhelyzetek kockázatkezeléséért 5 A kockázat-megelőzés és katasztrófakezelés 5/b Egyedi kockázatok kezelését, katasztrófákkal

Részletesebben

Határmenti programok. Határmenti programok. Tartalom. Magyarország részvétele az Európai Területi Együttműködési programokban 2007-2013 között

Határmenti programok. Határmenti programok. Tartalom. Magyarország részvétele az Európai Területi Együttműködési programokban 2007-2013 között Tartalom Magyarország részvétele az Európai Területi Együttműködési programokban 2007-2013 között Határmenti programok Transznacionális programok Interregionális program 2009 Nov Hegyesi Béla, VÁTI Kht

Részletesebben

Tájékoztatás a közötti Határmenti Programok keretében az ETT-k számára megnyíló lehetőségekről

Tájékoztatás a közötti Határmenti Programok keretében az ETT-k számára megnyíló lehetőségekről Tájékoztatás a 2014-2020 közötti Határmenti Programok keretében az ETT-k számára megnyíló lehetőségekről Shiraishi Renáta, Endrész Kinga Határmenti Gazdaságfejlesztési Főosztály Európai Területi Együttműködési

Részletesebben

A Duna, Central Europe és INTERREG Europe együttműködési programok bemutatása szeptember

A Duna, Central Europe és INTERREG Europe együttműködési programok bemutatása szeptember A Duna, Central Europe és INTERREG Europe együttműködési programok bemutatása 2015. szeptember INTERREG- és ETE-források 1990-től 2020-ig 8 948 000 000 9 000 000 000 8 000 000 000 7 750 000 000 7 000 000

Részletesebben

Miskolc, 2008. okt. 15. Dr. Petrás Ferenc A prezentáció tematikája Regionális Fejlesztési Programok a számok tükrében ROP gazdaságfejlesztés 2009-10 ROP Akcióterv gazdaságfejlesztés újdonságai Regionális

Részletesebben

HATÁRON ÁTNYÚLÓ EGYÜTTMŰKÖDÉSI PROGRAMOK. Törő-Ihász Zsuzsanna programirányító Határmenti Operatív Programok Főosztály

HATÁRON ÁTNYÚLÓ EGYÜTTMŰKÖDÉSI PROGRAMOK. Törő-Ihász Zsuzsanna programirányító Határmenti Operatív Programok Főosztály HATÁRON ÁTNYÚLÓ EGYÜTTMŰKÖDÉSI PROGRAMOK Törő-Ihász Zsuzsanna programirányító Határmenti Operatív Programok Főosztály Európai Területi Együttműködés célkitűzés A Strukturális és Kohéziós Alapok keretében

Részletesebben

A Dél-Mátra Közhasznú Egyesület a következő LEADER kritériumokat határozta meg célterületenként

A Dél-Mátra Közhasznú Egyesület a következő LEADER kritériumokat határozta meg célterületenként A Dél-Mátra Közhasznú Egyesület a következő LEADER kritériumokat határozta meg célterületenként A Dél-Mátra Közhasznú Egyesület Helyi Vidékfejlesztési Stratégiájában megfogalmazott célkitűzések megvalósítása

Részletesebben

A VAS MEGYE FEJLŐDÉSÉT SZOLGÁLÓ TOP-FORRÁSOK 2014-2020. dr. Balázsy Péter Vas Megye Önkormányzata

A VAS MEGYE FEJLŐDÉSÉT SZOLGÁLÓ TOP-FORRÁSOK 2014-2020. dr. Balázsy Péter Vas Megye Önkormányzata A VAS MEGYE FEJLŐDÉSÉT SZOLGÁLÓ TOP-FORRÁSOK 2014-2020 dr. Balázsy Péter Vas Megye Önkormányzata Szombathely 2015 Megújult a Közgyűlés megújult a hivatal Erős felelősség Vas megye területfejlesztésében

Részletesebben

GYAKORNOKI PROGRAM TÁMOGATÓ SZOLGÁLTATÁSOK. című kiemelt projekt

GYAKORNOKI PROGRAM TÁMOGATÓ SZOLGÁLTATÁSOK. című kiemelt projekt GINOP 5.2.5-16-2016 BEMUTATKOZIK A GYAKORNOKI PROGRAM TÁMOGATÓ SZOLGÁLTATÁSOK című kiemelt projekt KÉSZÍTETTE : GEDE ESZTER FŐIGAZGATÓ GYŐRI MŰSZAKI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM A PROJEKT ALAPADATAI GINOP 5.2.5-16-2016-00001

Részletesebben

Transznacionális programok

Transznacionális programok Transznacionális programok Csalagovits Imre János csalagovits@vati.hu 06 30 2307651 OTKA Konferencia 2009 Május 22 1 Tartalom Hidden Agenda Nemzeti és transznacionális érdek Stratégia és menedzsment Transznacionális

Részletesebben

VI./2.2.: Hazai társfinanszírozású uniós programok, támogatások

VI./2.2.: Hazai társfinanszírozású uniós programok, támogatások VI./2.2.: Hazai társfinanszírozású uniós programok, támogatások VI./2.2.1.: A kohéziós és strukturális alapok felhasználása Magyarországon 2007 és 2013 között Milyen szabályok vonatkoznak az Unió kohéziós

Részletesebben

Közreműködő szervezet: DARFÜ, DDRFÜ, ÉMRFÜ, KDRFÜ, Pro Regio, NYDRFÜ

Közreműködő szervezet: DARFÜ, DDRFÜ, ÉMRFÜ, KDRFÜ, Pro Regio, NYDRFÜ Tisztelt Ügyfelünk! Tisztelt Partnerünk! Az alábbi pályázati felhívást ajánlom szíves figyelmükbe: Pályázat címe: Az üzleti infrastruktúra és a befektetési környezet fejlesztése- ipari parkok, iparterületek

Részletesebben

A Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft. feladatát, hatáskörét és alaptevékenységét meghatározó jogszabályok és közjogi szervezetszabályozó eszközök

A Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft. feladatát, hatáskörét és alaptevékenységét meghatározó jogszabályok és közjogi szervezetszabályozó eszközök A Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft. feladatát, hatáskörét és alaptevékenységét meghatározó jogszabályok és közjogi szervezetszabályozó eszközök A Széchenyi Programiroda Tanácsadó és Szolgáltató Nonprofit

Részletesebben

Kárpát-medencei Területfejlesztési Nyári Egyetem A területi kohézió jövője Debrecen, 2010. július 26 augusztus 1.

Kárpát-medencei Területfejlesztési Nyári Egyetem A területi kohézió jövője Debrecen, 2010. július 26 augusztus 1. Magyar Tudományos Akadémia Regionális Kutatások Központja Alföldi Tudományos Intézetének Debreceni Osztálya PARADIGMAVÁLTÁS A HATÁRON ÁTNYÚLÓ EGYÜTTMŰKÖDÉSEKBEN Dr. habil. Béla Baranyi az MTA doktora tudományos

Részletesebben

TURISZTIKAI KONFERENCIA Radács Edit Radiant Zrt. Veszprém, 2006. április 7. TURISZTIKAI KONFERENCIA TARTALOM REGIONÁLIS REPÜLŐTEREK JELENTŐSÉGE HAZAI SAJÁTOSSÁGOK REGIONÁLIS FEJLESZTÉSI KONCEPCIÓK REPÜLŐTÉRHEZ

Részletesebben

SAJTÓKÖZLEMÉNY 2013/01

SAJTÓKÖZLEMÉNY 2013/01 Projekt címe: Turizmus határok nélkül információs látogatóközpontok fejlesztése Nagyatádon és Križevciben Projekt rövid címe: ViNaK Projekt azonosító: HUHR/1101/1.2.2/2020 Vezető Kedvezményezett: Križevci

Részletesebben

Pannon Fa- és Bútoripari Klaszter. Kalcsú Zoltán: A Pannon Fa- és Bútoripari Klaszter megalakulása,

Pannon Fa- és Bútoripari Klaszter. Kalcsú Zoltán: A Pannon Fa- és Bútoripari Klaszter megalakulása, Pannon Fa- és Bútoripari Klaszter 1 m Pannon Fa- és Bútoripari Klaszter tagok PANFA Alapító tagok (15) PANFA tagok (117) Eger Sopron Győr Budapest Debrecen Veszprém Kecskemét Szombathely Békéscsaba Zalaegerszeg

Részletesebben

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program szerepe a megye fejlesztésében

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program szerepe a megye fejlesztésében A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program szerepe a megye fejlesztésében Dr. Papp Csaba megyei jegyző Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat 1 A megyei önkormányzat feladatai megyei szintű

Részletesebben

Várható változások/új lehetőségek a határon túli magyar. vajdasági kitekintés. Szabadka, 2005.október 14. Kulcsár-Szabó Enikő

Várható változások/új lehetőségek a határon túli magyar. vajdasági kitekintés. Szabadka, 2005.október 14. Kulcsár-Szabó Enikő Várható változások/új lehetőségek a határon túli magyar oktatás támogatásában - vajdasági kitekintés Szabadka, 2005.október 14. Kulcsár-Szabó Enikő Régi és új lehetőségek Magyar költségvetés Egyéb magyarországi

Részletesebben

1.5.2 A határmenti együttműködést támogató közösségi programok

1.5.2 A határmenti együttműködést támogató közösségi programok 1.5.2 A határmenti együttműködést támogató közösségi programok A alulról jövő kezdeményezésként indult határmenti együttműködés a nyolcvanas évek közepére az Európai Unió hivatalos politikájává emelkedett.

Részletesebben

Turizmuspolitikánk legfőbb céljai a versenyképesség növelése és a turisztikai fejlesztések érdekében

Turizmuspolitikánk legfőbb céljai a versenyképesség növelése és a turisztikai fejlesztések érdekében Turizmuspolitikánk legfőbb céljai a versenyképesség növelése és a turisztikai fejlesztések érdekében 2014. április 16. Dr. Nemes Andrea főosztályvezető Turisztikai és Vendéglátóipari Főosztály Rekord vendégéjszaka-szám

Részletesebben

Magyarország-Szlovákia határon átnyúló együttműködési program 2007-2013

Magyarország-Szlovákia határon átnyúló együttműködési program 2007-2013 Magyarország-Szlovákia határon átnyúló együttműködési program 2007-2013 Emberi erőforr források közös k s használata és s fejlesztése se Munkaerő-piaci együttm ttműködési kezdeményez nyezések HU-SK 2008/01/1.6.2/0156

Részletesebben

A Zöld Régiók Hálózata program bemutatása, civilek a monitoring bizottságokban

A Zöld Régiók Hálózata program bemutatása, civilek a monitoring bizottságokban A Zöld Régiók Hálózata program bemutatása, civilek a monitoring bizottságokban Dönsz Teodóra, csoportvezető Magyar Természetvédők Szövetsége Zöld Régiók Hálózata A program célja a hazai környezetvédők

Részletesebben

Pályázati figyelő 2011. június

Pályázati figyelő 2011. június 1 A) Magyar pályázatok ot i mértéke NEFMI önkormányzati múzeumok támogatására Önkormányzatoknak, általuk fenntartott muzeális intézmények új, állandó kiállításaira, illetve Pest megyében és Budapesten

Részletesebben

2014-2020-AS TERVEZÉSI IDŐSZAK

2014-2020-AS TERVEZÉSI IDŐSZAK 2014-2020-AS TERVEZÉSI IDŐSZAK Róka László területfejlesztési szakértő Téglás, 2014.09.24. www.megakom.hu Európai Uniós keretek EU 2020 stratégia: intelligens, fenntartható és befogadó növekedés feltételeinek

Részletesebben

5. A HARMADIK ÉV MŰKÖDÉSI TERVE

5. A HARMADIK ÉV MŰKÖDÉSI TERVE 5. A HARMADIK ÉV MŰKÖDÉSI TERVE A HVK 3. éve működési tervének kialakítása során figyelembe vettük a HVK eddigi működésének tapasztalatait, a Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány 1995. évben megalkotott

Részletesebben

Project Co-financed by the European Union within the INTERREG IIIB CADSES Programme

Project Co-financed by the European Union within the INTERREG IIIB CADSES Programme INTERREG IIIB CADSES Közösségi Kezdeményezések Program HERITOUR Kulturális tematikus utak fejlesztése vidéki területeken Lencsés Tamara 2007. október 04. ÁTTEKINTÉS INTERREG programok INTERREG IIIB CADSES

Részletesebben

A Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft. feladatát, hatáskörét és alaptevékenységét meghatározó jogszabályok és közjogi szervezetszabályozó eszközök

A Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft. feladatát, hatáskörét és alaptevékenységét meghatározó jogszabályok és közjogi szervezetszabályozó eszközök A Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft. feladatát, hatáskörét és alaptevékenységét meghatározó jogszabályok és közjogi szervezetszabályozó eszközök A Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft. alapcélja koordinációs

Részletesebben

Támogatási lehetőségek a turizmusban

Támogatási lehetőségek a turizmusban Támogatási lehetőségek a turizmusban Hévíz 2015. május 28. Bozzay Andrásné szakmai főtanácsadó Lehetőségek az operatív programokban 2014-2020 1. Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (GINOP)

Részletesebben

Projekt: WATER IS ENVIRONMENTAL PEARL (WEP) / VODA JE BISER OKOLJA / A VÍZ V Z A KÖRNYEZET K. Nemzetközi zi konferencia út t 1.

Projekt: WATER IS ENVIRONMENTAL PEARL (WEP) / VODA JE BISER OKOLJA / A VÍZ V Z A KÖRNYEZET K. Nemzetközi zi konferencia út t 1. Projekt: WATER IS ENVIRONMENTAL PEARL (WEP) / VODA JE BISER OKOLJA / A VÍZ V Z A KÖRNYEZET K GYÖNGYE Nemzetközi zi konferencia 2011. április 7. Kerkaszentkirály, Természeth szetház, z, Petőfi út t 1. NYUGAT-DUNÁNTÚLI

Részletesebben

Interreg V-A Románia- Magyarország Program

Interreg V-A Románia- Magyarország Program Interreg V-A Románia- Magyarország 2014-2020 Program A határon átnyúló együttműködést támogató programok Phare CBC (1997-2004/2006) Interreg IIIA (2004-2006) HURO CBC (2007-2013) Interreg VA (2014-2020

Részletesebben

A Vasfüggöny Nyomvonal (Iron Curtain Trail)

A Vasfüggöny Nyomvonal (Iron Curtain Trail) A Vasfüggöny Nyomvonal (Iron Curtain Trail) Cross-border bike project (IPA CBC) nyitókonferencia Pámer Zoltán DDRFÜ Nonprofit Kft. Pécs, 2013. április 5. A projekt általános bemutatása Az egykori vasfüggöny

Részletesebben

Natura 2000 finanszírozás az EU Kohéziós Politika és a LIFE program forrásaiból

Natura 2000 finanszírozás az EU Kohéziós Politika és a LIFE program forrásaiból Natura 2000 finanszírozás az EU Kohéziós Politika és a LIFE program forrásaiból. NATURA 2000 FINANSZÍROZÁS EU finanszírozási lehetőségek a 2014-2020 időszakban 2013. Szeptember 10 Marczin Örs természetvédelmi

Részletesebben

megyei fejlesztés Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területfejlesztési Koncepció (munkaanyag) 2.0 2013. szeptember

megyei fejlesztés Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területfejlesztési Koncepció (munkaanyag) 2.0 2013. szeptember megyei fejlesztés 2.0 Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területfejlesztési Koncepció (munkaanyag) 2013. szeptember meghatározottság Megyei fejlesztés 2.0 Megyei helyzet Nemzeti stratégia EU tematikus célok

Részletesebben

A civil társadalom erősítése. A civilbarát önkormányzatok és. kapacitásépítése és helyi szintű együttműködések fejlesztése

A civil társadalom erősítése. A civilbarát önkormányzatok és. kapacitásépítése és helyi szintű együttműködések fejlesztése A kedvezményezett neve 1. Aranyeső 2. Magyar Ökumenikus Segélyszervezet 3. Magyar Ökumenikus Segélyszervezet 4. Magyar Ökumenikus Segélyszervezet 5. MAGOSFA Környezeti nevelési és Ökoturisztikai 6. DemNet

Részletesebben

1. Turisztikai szolgáltatások fejlesztése a régiókban DAOP-2.1.1/K-11 DDOP-2.1.1/I-11 ÉAOP-2.1.1/H-11 ÉMOP-2.1.1/C-11 KDOP-2.1.1/G-11 KMOP-3.1.

1. Turisztikai szolgáltatások fejlesztése a régiókban DAOP-2.1.1/K-11 DDOP-2.1.1/I-11 ÉAOP-2.1.1/H-11 ÉMOP-2.1.1/C-11 KDOP-2.1.1/G-11 KMOP-3.1. o ldal 1 Tisztelt Partnerünk! Az alábbiakban szeretném felhívni a figyelmét az Új Széchenyi Terv Gyógyító Magyarország Egészségipari Program pályázati lehetőségeire: 1. Turisztikai szolgáltatások fejlesztése

Részletesebben

Duna Transznacionális Program. Budapest, 2015 március 26.

Duna Transznacionális Program. Budapest, 2015 március 26. Duna Transznacionális Program Budapest, 2015 március 26. Tartalom - Danube Transznacionális Program: területi fókusz, prioritások és specifikus célok, költségvetés, ütemezés - Duna Program (DTP) Duna Stratégia

Részletesebben

a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat közép-és hosszú távú vagyongazdálkodási tervére

a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat közép-és hosszú távú vagyongazdálkodási tervére Tisztelt Közgyűlés! Előterjesztő: Dr. Mengyi Roland a közgyűlés elnöke Készítette: Szervezési, Jogi és Pénzügyi Osztály JAVASLAT a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat közép-és hosszú távú vagyongazdálkodási

Részletesebben

A VIZEK MINŐSÉGÉNEK HELYREÁLLÍTÁSA ÉS MEGŐRZÉSE. Dr. Perger László

A VIZEK MINŐSÉGÉNEK HELYREÁLLÍTÁSA ÉS MEGŐRZÉSE. Dr. Perger László Duna Régió Stratégia Projektfinanszírozási Konferencia Budapest, 2015. március 26. KÖRNYEZETVÉDELEM A DUNA RÉGIÓBAN PA4 A VIZEK MINŐSÉGÉNEK HELYREÁLLÍTÁSA ÉS MEGŐRZÉSE Dr. Perger László prioritási területi

Részletesebben

Nyugat-Pannon Regionális Fejlesztési Zrt. Az RFH csoport tagja

Nyugat-Pannon Regionális Fejlesztési Zrt. Az RFH csoport tagja Nyugat-Pannon Regionális Fejlesztési Zrt. Az RFH csoport tagja Nyugat-Pannon Regionális Fejlesztési Zrt. Szeretjük a kihívásokat! TANÁCSADÁS FEJLESZTÉS FINANSZÍROZÁS KÖZVETÍTÉS PÁLYÁZATÍRÁS PROJEKTMENEDZSMENT

Részletesebben

A Közép-dunántúli Régió Innovációs Stratégiája

A Közép-dunántúli Régió Innovációs Stratégiája A Közép-dunántúli Régió Innovációs Stratégiája Magyar Műszaki Értelmiség Napja 2009. Dr. Szépvölgyi Ákos KDRIÜ Nonprofit Kft. 2009.05.14. A Közép-Dunántúl hosszú távú területfejlesztési koncepciója (1999)

Részletesebben

Helyi Fejlesztési Stratégia (MUNKAANYAG) 1. INTÉZKEDÉS

Helyi Fejlesztési Stratégia (MUNKAANYAG) 1. INTÉZKEDÉS Helyi Fejlesztési Stratégia 2014-2020 (MUNKAANYAG) INTÉZKEDÉSEK 1. INTÉZKEDÉS 1. Intézkedés megnevezése A településeken működő, az ott élők helyben maradását elősegítő szolgáltatások körének bővítése,

Részletesebben

Írottk. rparkért. Előadó: Bakos György elnök

Írottk. rparkért. Előadó: Bakos György elnök Írottk rottkő Natúrpark rparkért rt Egyesület Előadó: Bakos György elnök Fogalom A natúrpark egy különösen értékes, jellegzetes tájegységet takar, általában védett természeti területet, amely üdülési célokra

Részletesebben

Regionális politika 10. elıadás

Regionális politika 10. elıadás 1 Regionális politika 10. elıadás Magyarország vidékfejlesztési politikája a 2007-2013 idıszakban (ÚMVP) 2 Vidékfejlesztés 2007-2013: Európai vidékfejlesztési stratégia Magyar vidékfejlesztési stratégia

Részletesebben

ENEREA Észak-Alföldi Regionális Energia Ügynökség bemutatása. Vámosi Gábor igazgató

ENEREA Észak-Alföldi Regionális Energia Ügynökség bemutatása. Vámosi Gábor igazgató ENEREA Észak-Alföldi Regionális Energia Ügynökség bemutatása Vámosi Gábor igazgató 1 Megalakulás Az intézmény az Intelligens Energia Európa Program támogatásával alakult meg 2009. március 6-án Tulajdonosok:

Részletesebben

A Közép-Magyarországi Operatív Program forrásfelhasználása a Budapesti agglomeráció vonatkozásában

A Közép-Magyarországi Operatív Program forrásfelhasználása a Budapesti agglomeráció vonatkozásában A Közép-Magyarországi Operatív Program forrásfelhasználása a Budapesti agglomeráció vonatkozásában Dr. Gordos Tamás programiroda vezető Pro Régió Ügynökség Az elemzés témája Forrásfelhasználás a Közép-magyarországi

Részletesebben

Tisza Klaszter Tudományos Együttműködés (Trans-Tisa Network)

Tisza Klaszter Tudományos Együttműködés (Trans-Tisa Network) Holtmedrek Tisza Klaszter Tudományos Együttműködés (Trans-Tisa Network) Nagy Sándor Alex Debreceni Egyetem Hidrobiológiai Tanszék http://hidrobiologia.unideb.hu Szolnok, 2011. március 30. Debreceni Egyetem

Részletesebben

ZÖLDINFRASTRUKTÚRA A TERMÉSZETVÉDELEM ORSZÁGOS PROGRAMJÁBAN

ZÖLDINFRASTRUKTÚRA A TERMÉSZETVÉDELEM ORSZÁGOS PROGRAMJÁBAN KEHOP-4.3.0-15-2016-00001 A közösségi jelentőségű természeti értékek hosszú távú megőrzését és fejlesztését, valamint az EU Biológiai Stratégia 2020 célkitűzéseinek hazai megvalósítását megalapozó stratégiai

Részletesebben

3.2. Ágazati Operatív Programok

3.2. Ágazati Operatív Programok 3.2. Ágazati Operatív Programok A. Versenyképesség operatív program Irányító Hatóság Gazdasági Minisztérium Közreműködő Szervezetek Ellenőrző Hatóság a Számvevőszék Auditáló Hatósága A pályázók köre: A

Részletesebben

E E Pannonia. Nyitókonferencia Opening conference 2014. 01. 23, Pécs

E E Pannonia. Nyitókonferencia Opening conference 2014. 01. 23, Pécs E E Pannonia Nyitókonferencia Opening conference 2014. 01. 23, Pécs Izrada zajedničkog akcijskog plana energetske učinkovitosti za pograničnu regiju EE Pannonia EE Pannonia Elaboration of joint energy

Részletesebben

PRIORITÁSI TENGELY = 3. tematikus célkitűzés: A kis- és középvállalkozások versenyképességének javítása IP3d

PRIORITÁSI TENGELY = 3. tematikus célkitűzés: A kis- és középvállalkozások versenyképességének javítása IP3d PRIORITÁSI TENGELY = 3. tematikus célkitűzés: A kis- és középvállalkozások versenyképességének javítása IP3d 3d) A kkv-k kapacitásának támogatása a növekedésben és innovációs folyamatokban való részvétel

Részletesebben

ZEMPLÉN EURÓRÉGIÓ ALAPÍTÓ OKIRAT

ZEMPLÉN EURÓRÉGIÓ ALAPÍTÓ OKIRAT ZEMPLÉN EURÓRÉGIÓ ALAPÍTÓ OKIRAT A szlovák és magyar határmenti kistérségek, mikrorégiók, városok, térség-, terület-, és gazdaságfejlesztési szervezetek és együttműködő partnereik /1. sz. melléklet/ létrehozzák

Részletesebben

A nemzetközi pénzügyi intézményektől felvett állami projektfinanszírozó hitelek (2004. január 1-től)

A nemzetközi pénzügyi intézményektől felvett állami projektfinanszírozó hitelek (2004. január 1-től) A nemzetközi pénzügyi intézményektől felvett állami projektfinanszírozó hitelek (2004. január 1-től) Program megnevezése Hitelnyújtó intézmény Szerződés száma Hitelszerződés kelte Hitelnyújtás célja Beruházás(ok)

Részletesebben

Az Előcsatlakozási Alapok és a Közösségi Kezdeményezések rendszere. Dr. Nagy Henrietta egyetemi docens, dékánhelyettes SZIE GTK RGVI

Az Előcsatlakozási Alapok és a Közösségi Kezdeményezések rendszere. Dr. Nagy Henrietta egyetemi docens, dékánhelyettes SZIE GTK RGVI Az Előcsatlakozási Alapok és a Közösségi Kezdeményezések rendszere Dr. Nagy Henrietta egyetemi docens, dékánhelyettes SZIE GTK RGVI Létrehozásuk célja Felkészítés a csatlakozás utáni időszakra Tanulási

Részletesebben

Az INTERREG V-A Magyarország- Horvátország Együttműködési Program

Az INTERREG V-A Magyarország- Horvátország Együttműködési Program Az INTERREG V-A Magyarország- Horvátország Együttműködési Program A kezdetek Az első EU-támogatással megvalósuló kétoldalú fejlesztési program: a Kísérleti Kisprojekt Alap. A magyar nemzeti PHARE program

Részletesebben

Tárgy: INTERREG III/A pályázatok benyújtása

Tárgy: INTERREG III/A pályázatok benyújtása 1 / 6 I. 2-121/2005. Üi. Horváth Attila Tárgy: INTERREG III/A pályázatok benyújtása Makó Város Önkormányzati Képviselő-testülete Makó Tisztelt Képviselő-testület! Európai Unió által támogatott forrásból

Részletesebben

A Duna Régió Stratégia környezetvédelmi aktualitásai

A Duna Régió Stratégia környezetvédelmi aktualitásai A Duna Régió Stratégia környezetvédelmi aktualitásai http://eionet.kormany.hu/pecha-kucha A Duna Régió Stratégia környezetvédelmi aktualitásai EU Macro-Regional Strategy EU Strategy for the Baltic Sea

Részletesebben

Környezet- és természetvédelmi pályázati kiírások a Közép-magyarországi régióban

Környezet- és természetvédelmi pályázati kiírások a Közép-magyarországi régióban Környezet- és természetvédelmi pályázati kiírások a Közép-magyarországi régióban Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség közép-magyarországi műhelytalálkozója, Budapest, 2010. május 20. Tartalomjegyzék

Részletesebben

IDEGENHONOS INVÁZIÓS FAJOK ELLENI FELLÉPÉS ÉS SZABÁLYOZÁSUK SZAKMAI NAP

IDEGENHONOS INVÁZIÓS FAJOK ELLENI FELLÉPÉS ÉS SZABÁLYOZÁSUK SZAKMAI NAP Bokor Veronika, Marczin Örs Természetmegőrzési Főosztály IDEGENHONOS INVÁZIÓS FAJOK ELLENI FELLÉPÉS ÉS SZABÁLYOZÁSUK SZAKMAI NAP Földművelésügyi Minisztérium 2017. január 25. ---------------------------------------------------------------------------------

Részletesebben

Mit nyújt a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program a vállalkozásoknak 2014-2020 között

Mit nyújt a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program a vállalkozásoknak 2014-2020 között Mit nyújt a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program a vállalkozásoknak 2014-2020 között Buzás Sándor Főosztályvezető Nemzetgazdasági Tervezési Hivatal Tematika Felkészülés a 2014-2020-as időszakra

Részletesebben

TERÜLETFEJLESZTÉS TERÜLETRENDEZÉS

TERÜLETFEJLESZTÉS TERÜLETRENDEZÉS TERÜLETFEJLESZTÉS TERÜLETRENDEZÉS Az ember a megszerzett földdarabon igyekszik megfelelő körülményeket teremteni magának, családjának, közösségének. Amíg az építési szándékát megvalósítja, számos feltételt

Részletesebben

E redm ények és lehetős ég ek a ha tá rm enti eg yüttm űk ödés ben

E redm ények és lehetős ég ek a ha tá rm enti eg yüttm űk ödés ben E redm ények és lehetős ég ek a ha tá rm enti eg yüttm űk ödés ben V eres C s illa V á ti N onprofit K ft. H a jdús zobos zló, 2011. 02. 10. ETE programok Határon átnyúló együttműködési programok 1. P

Részletesebben

A DUNA PROJEKT VÁRHATÓ EREDMÉNYEI FONTOS FEJLESZTÉSEK

A DUNA PROJEKT VÁRHATÓ EREDMÉNYEI FONTOS FEJLESZTÉSEK Duna Projekt A DUNA PROJEKTRŐL ÁLTALÁBAN A Duna projekt egy, az Európai Unió támogatásával, közel 30 milliárd forintból megvalósuló, kiemelt állami beruházás. Magyarország eddigi legnagyobb, az árvízvédelem

Részletesebben

Hajdúhadház Város Polgármesterétől

Hajdúhadház Város Polgármesterétől Hajdúhadház Város Polgármesterétől 4242. Hajdúhadház, Bocskai tér 1. Tel.: 52/384-103, Fax: 52/384-295 e-mail: titkarsag@hajduhadhaz.hu E L Ő T E R J E S Z T É S Tisztelt Képviselő-testület! Hajdúhadházi

Részletesebben

Békés megye 2014-2020 közötti fejlesztéspolitikája, gazdaságerősítő mechanizmusa

Békés megye 2014-2020 közötti fejlesztéspolitikája, gazdaságerősítő mechanizmusa Békés megye 2014-2020 közötti fejlesztéspolitikája, gazdaságerősítő mechanizmusa Széchenyi Programirodák létrehozása, működtetése VOP-2.1.4-11-2011-0001 BÉKÉS MEGYE JÖVŐKÉPE az élhető és sikeres megye

Részletesebben

KÉSZÍTETTE : GEDE ESZTER FŐIGAZGATÓ GYŐRI MŰSZAKI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM

KÉSZÍTETTE : GEDE ESZTER FŐIGAZGATÓ GYŐRI MŰSZAKI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM Változások és eredmények a GINOP 5.2.4-16 Gyakornoki program pályakezdők támogatására és a GINOP 5.2.5-16 Gyakornoki program-támogató szolgáltatások című kiemelt projektekben KÉSZÍTETTE : GEDE ESZTER FŐIGAZGATÓ

Részletesebben

A Dél-Dunántúli Regionális Forrásközpont Nonprofit Kft. és a Centar za

A Dél-Dunántúli Regionális Forrásközpont Nonprofit Kft. és a Centar za HÍREK GPS- Alternatív munkaerő-piaci i program a Dráva mentén A projekt leírása A GPS projekt hivatalos nyitókonferenciájára 2013. április 25-én került sor, Pécsett a Pécsi Tudományegyetem Felnőttképzési

Részletesebben

Észak-Alföldi Operatív Program. Akcióterv (2011-2013) 2012. szeptember

Észak-Alföldi Operatív Program. Akcióterv (2011-2013) 2012. szeptember Észak-Alföldi Operatív Program Akcióterv (2011-2013) 2012. szeptember I. Prioritás bemutatása: 1. prioritás: Regionális gazdaságfejlesztés Észak-Alföldi Operatív Program A prioritás támogatást nyújt ipari

Részletesebben

Tervezzük együtt a jövőt!

Tervezzük együtt a jövőt! Tervezzük együtt a jövőt! NÓGRÁD MEGYEI GAZDASÁGFEJLESZTÉSI RÉSZPROGRAMOK TERVEZÉSE (előzetes) ELŐZETES RÉSZPROGRAM TERVEK 1. Vállalkozásfejlesztési és befektetés-ösztönzési program 2. Ipari hagyományokon

Részletesebben

A Közép-magyarországi régió vállalkozásainak támogatása a KMOP keretein belül. Varju László, Elnök, KMRFT október 14.

A Közép-magyarországi régió vállalkozásainak támogatása a KMOP keretein belül. Varju László, Elnök, KMRFT október 14. A Közép-magyarországi régió vállalkozásainak támogatása a KMOP keretein belül Varju László, Elnök, KMRFT 2008. október 14. KMRFT - Adatok, feladatok A Közép-Magyarországi Regionális Fejlesztési Tanács

Részletesebben

A Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) évre szóló éves fejlesztési kerete

A Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) évre szóló éves fejlesztési kerete A Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) 2015. évre szóló éves fejlesztési kerete Vállalkozások versenyképességének javításáról szóló 1. prioritás azonosító jele neve VEKOP-1.2.1-15 Mikro-,

Részletesebben

Szlovénia-Magyarország-Horvátország Szomszédsági Program 2004-2006 keretében meghirdetett Pályázati Felhívását

Szlovénia-Magyarország-Horvátország Szomszédsági Program 2004-2006 keretében meghirdetett Pályázati Felhívását A 2004. október 18-i K. (2004) 4131 sz. Bizottsági Határozat által jóváhagyott Szlovénia- Magyarország-Horvátország Szomszédsági Program 2004-2006 és a Szlovénia-Magyarország- Horvátország Szomszédsági

Részletesebben

III. Kárpát-medencei Térségfejlesztési Fórum

III. Kárpát-medencei Térségfejlesztési Fórum III. Kárpát-medencei Térségfejlesztési Fórum 2010. április 16-18. között rendezte meg a III. Kárpát-medencei Térségfejlesztési Fórumot a CESCI, a zentai Ci-Fi Civil Központ segítségével. A találkozónak

Részletesebben

KÉSZÍTETTE : GEDE ESZTER FŐIGAZGATÓ GYŐRI MŰSZAKI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM

KÉSZÍTETTE : GEDE ESZTER FŐIGAZGATÓ GYŐRI MŰSZAKI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM Változások és eredmények a GINOP 5.2.4-16 Gyakornoki program pályakezdők támogatására és a GINOP 5.2.5-16 Gyakornoki program-támogató szolgáltatások című kiemelt projektekben KÉSZÍTETTE : GEDE ESZTER FŐIGAZGATÓ

Részletesebben

Az EU Duna Régió Stratégia mint a területiség, összefogás szimbóluma Közép-Európában. Nádasi György Külügyminisztérium Sárvár, 2011. október 6.

Az EU Duna Régió Stratégia mint a területiség, összefogás szimbóluma Közép-Európában. Nádasi György Külügyminisztérium Sárvár, 2011. október 6. Az EU Duna Régió Stratégia mint a területiség, összefogás szimbóluma Közép-Európában Nádasi György Külügyminisztérium Sárvár, 2011. október 6. A Duna Régió Stratégia kezdetei Igény a tagállamok (8) és

Részletesebben

OTP Consulting Romania OTP Bank Romania. Uniós források vállalkozásoknak Nagyvárad, április 4.

OTP Consulting Romania OTP Bank Romania. Uniós források vállalkozásoknak Nagyvárad, április 4. OTP Consulting Romania OTP Bank Romania Uniós források vállalkozásoknak Nagyvárad, 2008. április 4. A Nemzeti Stratégiai Referencia Kerethez kapcsolódó Operatív Programok Humánerőforrás-fejlesztési Operatív

Részletesebben

SZERVEZETFEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEK BÁCS- KISKUN MEGYÉBEN AZ MTDMSZ TEREPGYAKORLATÁNAK TÜKRÉBEN

SZERVEZETFEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEK BÁCS- KISKUN MEGYÉBEN AZ MTDMSZ TEREPGYAKORLATÁNAK TÜKRÉBEN SZERVEZETFEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEK BÁCS- KISKUN MEGYÉBEN AZ MTDMSZ TEREPGYAKORLATÁNAK TÜKRÉBEN CSÁKI BÉLA ügyvezető Bács-Kiskun Megyei Turizmusfejlesztési és Marketing Nonprofit Kft. XXI. ORSZÁGOS TDM KONFERENCIA

Részletesebben