2017. május 18. TERVEZD VELÜNK A JÖVŐD! ÉlményMűhely a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karán Cím: Pécs, Boszorkány út 2.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "2017. május 18. TERVEZD VELÜNK A JÖVŐD! ÉlményMűhely a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karán Cím: Pécs, Boszorkány út 2."

Átírás

1 2017. május 18. TERVEZD VELÜNK A JÖVŐD! ÉlményMűhely a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karán Cím: Pécs, Boszorkány út 2.

2 INGYENES RÉSZVÉTEL REGISZTRÁCIÓ E MAILBEN A programon való részvétel MINDENKI SZÁMÁRA INGYENES, DE A RÉSZTVEVŐK LÉTSZÁMA KORLÁTOZOTT! A nagy érdeklődésre való tekintettel regisztráljon minél előbb! DÉLELŐTTI PROGRAMJAINKRA évfolyamra járó maximum osztálynyi (25 30 fős) középiskolás DIÁKCSOPORTOK jelentkezését várjuk. A csoportokat kísérőtanáraik regisztrálhatják e mailben az alábbiakban megadott elérhetőségeken. DÉLUTÁNI SZAKMAI RENDEZVÉNYÜNKRE a kísérőtanárok, illetve a közoktatásban tevékenykedő matematikai, természettudományos és művészeti TEHETSÉGGONDOZÓ TANÁROK ÉS OKTATÁSI SZAKEMBEREK, valamint a téma iránt érdeklődők jelentkezését várjuk az alábbi elérhetőségeken. Regisztráció e mailben: jelentkezes@elmenymuhely.hu További információk: / a jelentkezéskor kérjük, töltse ki a REGISZTRÁCIÓS LAPOT, adja meg iskolája nevét és a részt venni szándékozó diákok létszámát. Regisztrációs időszak:

3 PROGRAM DÉLELŐTT ÉlményMűhely: Diákok akcióban Tervezd velünk a jövőd! előzetesen regisztrált középiskolásoknak és tanáraiknak A DIÁKCSOPORTOK MEGÉRKEZÉSE MŰHELYNYITÓ TERVEZD VELÜNK A JÖVŐD! TOVÁBBTANULÁSI, FELVÉTELI ELŐKÉSZÍTŐ ÉS TEHETSÉGGONDOZÁSI LEHETŐSÉGEK A PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM MŰSZAKI ÉS INFORMATIKAI KARÁN. A résztvevőket a PTE MIK részéről köszönti Dr. Kvasznicza Zoltán a PTE MIK általános és stratégiai dékánhelyettese és Szabó Ildikó matematika fizika szakos tanár (ANK Pécs), az ÉlményMűhely pedagógiai koordinátora LOGIFACES, LOGIPLACES ÉS AMI A HÁROMSZÖGÖN TÚL VAN LAKOS DÁNIEL ÉPÍTÉSZ ÉS DESIGNER NYITÓELŐADÁSA Lakos Dániel, amellett, hogy a Tervhivatal Építésziroda vezetője, LOGIDEEZ nevű csapatával logikai játékokat, játékos design készleteket is tervez. Előadásában a LOGIfaces és LOGIplaces elnevezésű játékainak kifejlesztéséről és a LOGIDEEZ start up megalapításáról fog beszélni, de természetesen nem maradhat el a LOGIfaces rendszer bemutatása sem PÁRHUZAMOS ÉLMÉNYMŰHELY FOGLALKOZÁSOK A programra előzetesen regisztrált középiskolásoknak és tanáraiknak POGÁCSA ÉS ÜDÍTŐ SZÜNET DIÁKOK ÉLMÉNYBESZÁMOLÓJA a műhelyekben szerzett tapasztalatokról

4 1. műhely LogiFaces: amikor a probléma a felszínre kerül! Lakos Dániel és Losonczi Eszter műhelye Ki tudod rakni a háromszöget? És ki tudod találni, hogy hányféle megoldás van erre? Szeretnél közösen gondolkodni ezen több LOGIFACES játékossal? Vannak ötleteid, hogy mi van a háromszögön túl? Találj ki új mintákat, feladványokat! Válj LOGIFACES tervezővé! Az ősi puzzle ök újragondolásaként született meg a LOGIFACES, ötvözve ezeket korunk háromdimenziós modellező szoftvereinek alapjaival. A betonból készült 16 elemű 3D s puzzle lényege, hogy olyan alakzatot rakj ki, amelyben az egymás mellé helyezett különböző dőlésszögű háromszög elemek folytonos, ugrás nélküli felületet eredményeznek.

5 2. műhely ÓRIÁSFRAKTÁL ÉPÍTÉS 4DFRAME KÉSZLETTEL Szabó Ildikóval (ANK-Pécs), az ÉlményMűhely pedagógiai vezetőjével A diákok aktív közreműködésével egy óriásfraktált, egy úgynevezett Sierpinski tetraédert fogunk megépíteni a Magyarországon az ÉlményMűhely által használt, koreai 4Dframe készlettel. Építés közben izgalmas bepillantást nyerünk a fraktálok világába.

6 3. műhely POLIUNIVERZUM MŰHELY Saxon Szász János képzőművész, feltalálóval és Dárdai Zsuzsa művészetkritikussal A polidimenzionális síkfestészet geometrikus alapelemeit felhasználó és továbbfejlesztő játékcsaláddal újszerű művészeti látásmódot viszünk az óvodákba, iskolákba és az emberek mindennapjaiba. A POLIUNIVERZUM játékcsalád, és egyben készségfejlesztő eszköz segítségével megláthatjuk a természet organizmusaiban vagy akár az emberi társadalom infrastrukturális növekedésében fellelhető összefüggéseket a nagy, a kicsi és a még kisebb között, miközben megtaláljuk valóságos helyünket a valóságos világmindenségben. Ez az újszerű játékcsalád ugyanakkor nemcsak készséget fejleszt, nemcsak vizuális esztétikai élményt nyújt, hanem a tudományos világképet is tágítja, mivel egy különleges matematikai arányrendszeren, a léptékváltásos szimmetrián alapul. Útkeresés a mikro és a makrovilágokat összekötő hálózatban, megpihenés a tizenhat hatvannégy kettőszázötvenhat stb. lábú dimenziószéken, lépésről lépésre a Dimenziósakk mezőin: kalandozás Saxon PoliUniverzumában...

7 4. műhely ÉLMÉNYMŰHELY 4Dframe RE BOTOK Vecsei Ákos Villamosmérnökkel, az ÉlményMűhely robotikusával Az ÉlményMűhely RE BOT projekt célja, hogy a robotika hétköznapi, kézzelfogható, elérhető foglalkozás, amely szórakoztatva bevezet a technológiai alapismeretekbe. A RE BOT ok korábban már több robotikai és innovációs versenyen is díjat nyertek. A RE BOT foglalkozások résztvevői egy újszerű robot építőkészlet és a koreai 4Dframe modellező készlet segítségével készíthetnek guruló, lábakon járó, zenélő, harcoló robotokat, amelyek a fényhatásokra reagálnak, és amiket akár saját mobiltelefonjukkal vagy egy egyszerűen elsajátítható számítógépes programmal irányíthatnak, programozhatnak is. Nem kell hozzá más, mint a kreativitás, fantázia és néhány üres doboz.

8 5. műhely EZT RAKD KI! Fedezzük fel a szimmetriák csodáját Gondos Gábor művészi kirakójátékaival A műhelyen megismerkedhetünk a Gondos Gábor által tervezett egyedi, körívekkel határolt kirakójátékokkal, az úgynevezett Gondos készletekkel. Az óriási méretű kirakóktól az asztalon játszható változatokig sok mindennel találkozhatunk. A Gondos készleteknek több megoldásuk is van, ezért a kaleido kirakók csoportjába tartoznak. Játék közben az alkotó örömmel elmagyarázza a kirakók matematikai elveit.

9 6. műhely DRÓNOK ÉS GÉPI LÁTÁS Dr. Schiffer Ádámmal és Dr. Sári Zoltánnal (PTE MIK) Mit lát egy drón? Hogyan mozog? Hogy lehet irányítani? Hogy működik a képfeldolgozás? Hogy lehet a gyors szemmozgást lekövetni, esetleg megmutatni, mit néztél egy képen? Ha kíváncsi vagy hogyan működik egy drón, érdekel az irányítása, programozása, ha érdeklődsz olyan mérnöki kutatási területek iránt, mint a modern képfeldolgozás vagy a beágyazott valós idejű rendszerek programozása, akkor itt a helyed!

10 7. műhely ARKHIMÉDÉSZTŐL A DNS IG Dr. Vörös Lászlóval (PTE MIK, ÉlményMűhely) A geometria segítségével ez a cím is értelmet kaphat. Természeti formák, művészeti, építészeti és műszaki alkotások szerkezetében is felfedezhetjük a csavar és spirálvonalakat és az ezekkel szerkeszthető felületeket, de az akár végtelen dimenziószámú kocka háromdimenziós modellje is értelmezhető csavarvonal segítségével. Az arkhimédészi csavart" az ókortól napjainkig használják, de az arkhimédészi spirál" is érdekes összefüggéseket rejt. A DNS kettős csavarvonal szerkezete ismert, egyik típusát mi is modellezhetjük az élményműhely során, akár minden atomját feltüntetve egy lehetséges molekulának. Rokonságot fedezhetünk fel az építészetben alkalmazott kettős csigalépcsőkkel! Egyszerű ábrákkal, szerkesztésekkel és modellekkel szemléletesen ismerhetjük meg ezeknek a formáknak a geometriai tulajdonságait. Némelyik egy papírlap segítségével is modellezhető! Próbáljuk meg!

11 8. műhely PARKOLÁS EGY SZUSSZAL Malkó Tiborral a Pneumobil tervezőjével (PTE MIK) Parkolás egy szusszal, avagy mi köze van a pneumatikának a parkoláshoz. Biztosan mindenki találkozott már pneumatikus eszközökkel és robotokkal, de mi van, ha a két területet keresztezzük és még egy autót is hozzáadunk? A lehetőségek tárháza szinte korlátlan lesz. Ha érdekelnek ezek a témák, akkor megismerheted a pneumatika és a robotprogramozás alapjait, majd kipróbálhatod, hogy mennyivel vagy ügyesebb egy robotnál.

12 9. műhely GEOMETRIA AZ ÉPÍTÉSZETBEN. GENERATÍV, PARAMETRIKUS ÉPÍTÉSZET Dr. Széll Attila Bélával (PTE MIK) A parametrikus tervezés azon alapul, hogy a geometriát különböző számok vezérlik. Az ebben rejlő lehetőségeket akkor aknázhatjuk ki igazán, ha ezeket a számokat egymással kapcsolatba hozzuk, és ez a kapcsolati hálózat egy rendszert alkot. Így lehetséges, hogy egyetlen paramétert megváltoztatva a teljes test megváltozik, annak minden komponensével együtt. A legkülönfélébb organikus formákat, így például kagylókat, virágszirmokat, leveleket, állati csontozatot az építészeti tervezésben is alkalmazzák, amit a számítógépes programok is segítenek. Bizonyára meglepődik, aki megnézi az angolszász egyetemek hallgatóinak mostanság készült munkáit. Mi folyik itt? Mi ez a burjánzó forma orgia? Növények módjára növekedő, önmagukat reprodukáló digitális épületek, melyekben DNS gyanánt programkód határozza meg a formát? Elengedték a gyeplőt a tanárok? Ha most ilyen az építészeti gondolkodás, akkor milyen lesz a jövő építészete? Egyszer csak valamelyik laborból kiszabadulnak a tébolyult formák, és vírusként felfalják a földet? Reméljük, ez nem fog bekövetkezni, de úgy tűnik, szembe kell néznünk a ténnyel: idáig jutottunk, összekapcsolódott az építészet, a design, az animációs világ, a biológia, a diszkrét matematika, a számítógépes geometria és a robotizált gyártás. Ezekbe nyerhet betekintést a parametrikus tervező szoftverek ismertetése, valós és virtuális modell készítés során aki ellátogat élményműhelyünkbe. Forrás: Botzheim Bálint: Parametrikus építészet kódra fel! Régi új Magyar Építőművészet, kultura/parametrikus epiteszet/ utolsó letöltés: Václav Kinga : Organikus formák a kortárs digitális építészetben ROVAT A ROVÁS ALKOTÓCSOPORT NETÚJSÁGJA

13 10. műhely TERVEZZ ÉS NYOMTASS 3D BEN!! Péntek Attilával és Bene Mátyással (PTE MIK) Itt az idő, hogy kipróbáld a 3D nyomtatást, hogy megtudd mire is használhatod ez az eljárást. Bemutatjuk a 3D nyomtatás lehetőségeit, az ötlettől a megtervezésig és a kinyomtatásig tartó folyamatot. Tudod mi a filament és milyen típusai vannak? Most nagyon sok mindent megtudhatsz a nyomtatás alapanyagáról, az eljárásról. A 3D nyomtatásnak is fontos szabályai vannak, ezekkel is megismerkedhetsz. Bemutatjuk azt is, hogy milyen problémákat és hibákat kell leküzdeni egy 3D nyomtatónál. A műhelymunka során a bevezető előadást követően egyszerű tervezési feladattól képes leszel eljutni a nyomtatásig. Rajta hát! Ismerd meg a 3D nyomtatást!

14 DÉLUTÁN Szakmai fórum: Tehetséggondozók akcióban Pedagógusoknak, tehetséggondozóknak és érdeklődőknek SZENDVICSEBÉD A DÉLUTÁNI PROGRAM RÉSZTVEVŐINEK TEHETSÉGGONDOZÓK MŰHELYE TÉMA: A KREATIVITÁS SOKFÉLESÉGE A KÖZÉP ÉS FELSŐOKTATÁSBAN Moderátor: Dr. Kvasznicza Zoltán, a PTE MIK általános és stratégiai dékánhelyettese Helyszín: PTE MIK B224 Konferencia terem Résztvevők: az ÉlményMűhely program előadói, műhelyvezetői és szervezői, valamint a közoktatás matematikai, természettudományos és művészeti tehetséggondozó pedagógusai, továbbá minden érdeklődő.

15 Az ÉlményMűhely Nemzetközi Mozgalom az Élményközpontú Matematika oktatásért 2008 ban indult útjára a magyarországi Ars GEometrica művészet és tudományközi találkozók nemzetközi elismertségnek örvendő tudósai, művészei és pedagógusai összefogásával. Rendezvényeinken játszani és felfedezni hívunk minden érdeklődőt. A célunk, hogy megmutassuk: a matematika a közös élmények, felismerések forrása, az örömteli alkotás eszköze. Az ÉlményMűhely szakmai eseményeken, konferenciákon és önálló kiadványaiban számol be eredményeiről. Az elmúlt időszakban megrendezett, országos érdeklődésnek örvendő programjainkon több mint általános és középiskolai tanuló, főiskolás, egyetemista diák, valamint több ezer pedagógus és közel ugyanannyi szülő vett részt. Az elmúlt években az ÉlményMűhely Mozgalom tagságának összefogásával három nemzetközi szerzőgárdával büszkélkedő kiadvány is napvilágot látott. A HIDAK: Matematikai kapcsolatok a művészetben, a tudományban és az élményközpontú oktatásban (2011), az Élményközpontúság és vizualitás a matematika és a természettudományok oktatásában (2012), illetve az Adventures on Paper (2014) című szakkönyvek, valamint az angol és magyar nyelven is megjelent Vasarely és a matematika (2011) című művészetimatematikai album. Kiadványaink annak a szemléletváltásnak a megalapozásához járulnak hozzá, amelyre az ÉlményMűhely tanárokból, tudósokból, képzőművészekből, muzsikusokból, kézművesekből, irodalmárokból, filozófusokból, színházi szakemberekből, szülőkből és gyerekekből álló, 2008 óta egyre bővülő közössége szövetséget kötött. >>> CSATLAKOZZ HOZZÁNK TE IS! Ha pedagógusként, szülőként, diákként vagy szimpatizánsként érdeklődsz a tevékenységünk iránt, írj nekünk az info@elmenymuhely.hu címre és felvesszük Veled a kapcsolatot!

16 Az ÉlményMűhely események szervezői: dr. Fenyvesi Kristóf (Jyväskyläi Egyetem, Finnország) az ÉlményMűhely és az Ars Geometrica elindítója és vezetője, a Bridges Organization (USA) közösségi eseményeinek igazgatója, a Nemzetközi Szimmetria Egyesület főtitkára E mail: fenyvesi.kristof@elmenymuhely.hu Szabó Ildikó (ANK Pécs) matematika fizika tanár és az ÉlményMűhely pedagógiai vezetője E mail: szabo.ildiko@elmenymuhely.hu Telefon: dr. Stettner Eleonóra (Kaposvári Egyetem) a Kaposvári Egyetem Matematika és Fizika Tanszékének vezetője és az ÉlményMűhely kutatási koordinátora dr. Lavicza Zsolt (Cambridge i Egyetem, Nagy Britannia) matematikus és az ÉlményMűhely oktatás technológiai koordinátora CSATLAKOZZ HOZZÁNK TE IS! Ha pedagógusként, szülőként, diákként vagy szimpatizánsként érdeklődsz a tevékenységünk iránt, írj nekünk és felvesszük Veled a kapcsolatot! E mail: info@elmenymuhely.hu Facebook: Telefon:

2015. november 16. Művészet, Matematika, Játék és Innováció: ÉlményMűhely a Debreceni Ady Endre Gimnáziumban

2015. november 16. Művészet, Matematika, Játék és Innováció: ÉlményMűhely a Debreceni Ady Endre Gimnáziumban 2015. november 16. Művészet, Matematika, Játék és Innováció: ÉlményMűhely a Debreceni Ady Endre Gimnáziumban 4024 Debrecen, Liszt Ferenc u. 1. PROGRAM ÓRIÁSFRAKTÁL ÉS FULLERÉN MOLEKULA ÉPÍTÉS 4DFRAME KÉSZLETTEL

Részletesebben

2013. június 4., Királyhelmec. ÉlményMűhely a királyhelmeci Tudománynapokon MŰVÉSZET, TUDOMÁNY, JÁTÉK ÉS INNOVÁCIÓ AZ ISKOLÁBAN ÉS A KIÁLLÍTÓTÉRBEN

2013. június 4., Királyhelmec. ÉlményMűhely a királyhelmeci Tudománynapokon MŰVÉSZET, TUDOMÁNY, JÁTÉK ÉS INNOVÁCIÓ AZ ISKOLÁBAN ÉS A KIÁLLÍTÓTÉRBEN 2013. június 4., Királyhelmec ÉlményMűhely a királyhelmeci Tudománynapokon MŰVÉSZET, TUDOMÁNY, JÁTÉK ÉS INNOVÁCIÓ AZ ISKOLÁBAN ÉS A KIÁLLÍTÓTÉRBEN >>> Az ÉlményMűhely Nemzetközi Mozgalom az Élményközpontú

Részletesebben

TERVEZD VELÜNK A JÖVŐD!

TERVEZD VELÜNK A JÖVŐD! 2015. október 16. TERVEZD VELÜNK A JÖVŐD! ÉlményMűhely a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karán Pécs, Boszorkány út 2., PTE MIK Ingyenes részvétel, regisztráció e-mailben» a programon való

Részletesebben

2013. június 6., Ipolyság. ÉlményMűhely az ipolysági Tudománynapokon MŰVÉSZET, TUDOMÁNY, JÁTÉK ÉS INNOVÁCIÓ AZ ISKOLÁBAN ÉS A KIÁLLÍTÓTÉRBEN

2013. június 6., Ipolyság. ÉlményMűhely az ipolysági Tudománynapokon MŰVÉSZET, TUDOMÁNY, JÁTÉK ÉS INNOVÁCIÓ AZ ISKOLÁBAN ÉS A KIÁLLÍTÓTÉRBEN 2013. június 6., Ipolyság ÉlményMűhely az ipolysági Tudománynapokon MŰVÉSZET, TUDOMÁNY, JÁTÉK ÉS INNOVÁCIÓ AZ ISKOLÁBAN ÉS A KIÁLLÍTÓTÉRBEN >>> Az ÉlményMűhely Nemzetközi Mozgalom az Élményközpontú Matematika-oktatásért

Részletesebben

MŰVÉSZET, TUDOMÁNY, JÁTÉK ÉS INNOVÁCIÓ AZ ISKOLÁBAN ÉS A KIÁLLÍTÓTÉRBEN

MŰVÉSZET, TUDOMÁNY, JÁTÉK ÉS INNOVÁCIÓ AZ ISKOLÁBAN ÉS A KIÁLLÍTÓTÉRBEN MŰVÉSZET, TUDOMÁNY, JÁTÉK ÉS INNOVÁCIÓ AZ ISKOLÁBAN ÉS A KIÁLLÍTÓTÉRBEN Az ÉlményMűhely Nemzetközi Mozgalom az Élményközpontú Matematika-oktatásért 2008-ban indult útjára a magyarországi Ars GEometrica

Részletesebben

2016. január 28., csütörtök

2016. január 28., csütörtök 2016. január 28., csütörtök Felfedezés, Játék és Alkotás ÉLMÉNYMŰHELY ÚJSZÁSZON, A SZOLNOKI MŰSZAKI SZC RÓZSA IMRE KÖZÉPISKOLÁJA ÉS KOLLÉGIUMÁBAN Cím: 5052 Újszász Dózsa György út 23. Programunk a Nemzeti

Részletesebben

MŰVÉSZET, TUDOMÁNY, JÁTÉK ÉS INNOVÁCIÓ A MŰVELŐDÉSI HÁZBAN ÉS A KIÁLLÍTÓTÉRBEN

MŰVÉSZET, TUDOMÁNY, JÁTÉK ÉS INNOVÁCIÓ A MŰVELŐDÉSI HÁZBAN ÉS A KIÁLLÍTÓTÉRBEN 2013. február 8-9. Első Dombóvári ÉlményMűhely Művészeti-Matematikai JátékFesztivál MŰVÉSZET, TUDOMÁNY, JÁTÉK ÉS INNOVÁCIÓ A MŰVELŐDÉSI HÁZBAN ÉS A KIÁLLÍTÓTÉRBEN >>> Az ÉlményMűhely Nemzetközi Mozgalom

Részletesebben

2018. május 24. TERVEZD VELÜNK A JÖVŐD!

2018. május 24. TERVEZD VELÜNK A JÖVŐD! FELFEDEZÉS JÁTÉK MŰVÉSZET TUDOMÁNY INNOVÁCIÓ VÁLLALKOZÓI SZELLEM DESIGN 2018. május 24. TERVEZD VELÜNK A JÖVŐD! Továbbtanulási, felvételi előkészítő és tehetséggondozási lehetőségek ÉlményMűhelye a Pécsi

Részletesebben

2014. május 29. TEHETSÉGEK ÉS TEHETSÉGGONDOZÓK ÉlményMűhelye. Cím: Pécs, Boszorkány út 2., PTE PMMIK

2014. május 29. TEHETSÉGEK ÉS TEHETSÉGGONDOZÓK ÉlményMűhelye. Cím: Pécs, Boszorkány út 2., PTE PMMIK és Informatikai Kar 2014. május 29. TEHETSÉGEK ÉS TEHETSÉGGONDOZÓK ÉlményMűhelye a Pécsi Tudományegyetem án Cím: Pécs, Boszorkány út 2., PTE PMMIK Építsd velünk a jövőd! Tehetségútlevél a jövő mérnökeinek

Részletesebben

2013. június 5., Fülek. ÉlményMűhely a füleki Tudománynapokon MŰVÉSZET, TUDOMÁNY, JÁTÉK ÉS INNOVÁCIÓ AZ ISKOLÁBAN ÉS A KIÁLLÍTÓTÉRBEN

2013. június 5., Fülek. ÉlményMűhely a füleki Tudománynapokon MŰVÉSZET, TUDOMÁNY, JÁTÉK ÉS INNOVÁCIÓ AZ ISKOLÁBAN ÉS A KIÁLLÍTÓTÉRBEN 2013. június 5., Fülek ÉlményMűhely a füleki Tudománynapokon MŰVÉSZET, TUDOMÁNY, JÁTÉK ÉS INNOVÁCIÓ AZ ISKOLÁBAN ÉS A KIÁLLÍTÓTÉRBEN >>> Az ÉlményMűhely Nemzetközi Mozgalom az Élményközpontú Matematika-oktatásért

Részletesebben

ÉlményMűhely a Kaposvári Egyetemen

ÉlményMűhely a Kaposvári Egyetemen FELFEDEZÉS JÁTÉK MŰVÉSZET TUDOMÁNY INNOVÁCIÓ VÁLLALKOZÓI SZELLEM DESIGN 2018. május 23. ÉlményMűhely a Kaposvári Egyetemen 10.00 Köszöntő: Prof. Dr. Szávai Ferenc, a Kaposvári Egyetem rektora 10.15 MűhelyNyitó

Részletesebben

INTERAKCIÓK ÉS HATÁRÁTLÉPÉSEK A NEM SZAKRENDSZERŰ OKTATÁS FOLYAMATÁBAN

INTERAKCIÓK ÉS HATÁRÁTLÉPÉSEK A NEM SZAKRENDSZERŰ OKTATÁS FOLYAMATÁBAN INTERAKCIÓK ÉS HATÁRÁTLÉPÉSEK A NEM SZAKRENDSZERŰ OKTATÁS FOLYAMATÁBAN Készítette: Szabó Ildikó általános iskolai matematika-fizika tanár Pécs 2009. április 2.. A kor, amiben élünk Digitalizáció kora Egy

Részletesebben

Tudomány és művészetek tehetséggondozó műhely záró foglalkozás és kiállítás

Tudomány és művészetek tehetséggondozó műhely záró foglalkozás és kiállítás NTP-KKI-B-15 A köznevelés és kulturális intézményekben működő tehetséggondozó programok támogatása Tudomány és művészetek tehetséggondozó műhely záró foglalkozás és kiállítás Tudomány és művészetek tehetséggondozó

Részletesebben

tükörkép beszámoló Térszemlélet-fejlesztés 10-14 éves tanulóknak

tükörkép beszámoló Térszemlélet-fejlesztés 10-14 éves tanulóknak tükörkép beszámoló Térszemlélet-fejlesztés 10-14 éves tanulóknak Témakörök 1. Játék a síkidomokkal 2. Tovább játszunk a síkon Játék a tükörrel, fénnyel, élekkel, lapokkal 3. Testek építése csúcsok, élek,

Részletesebben

Tudomány és művészetek tehetséggondozó műhelye

Tudomány és művészetek tehetséggondozó műhelye Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő nyílt pályázatot hirdetett a köznevelési és a kulturális intézményekben működő tehetséggondozó programok támogatására (NTP-KKI-B-

Részletesebben

Mit kínál a Szekszárdi I. Béla Gimnázium?

Mit kínál a Szekszárdi I. Béla Gimnázium? Mit kínál a Szekszárdi I. Béla Gimnázium? Helytálljunk, mégis szabadon szaladjunk (Illyés Gyula) Az I. Béla Gimnázium Tehetséggondozó Középiskola Tehetségpont Ökoiskola, Madárbarát Iskola, Pénziránytű

Részletesebben

SZERZŐ: Kiss Róbert. Oldal1

SZERZŐ: Kiss Róbert. Oldal1 A LOGO MindStorms NXT/EV3 robot grafikus képernyőjét használva különböző ábrákat tudunk rajzolni. A képek létrehozásához koordináta rendszerben adott alakzatok (kör, téglalap, szakasz, pont) meghatározó

Részletesebben

Szakmai beszámoló a A BME Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar tehetséggondozási tevékenységének keretében meghirdetett

Szakmai beszámoló a A BME Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar tehetséggondozási tevékenységének keretében meghirdetett Szakmai beszámoló a A BME Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar tehetséggondozási tevékenységének keretében meghirdetett Számítógépes Játékok Felnőtteknek avagy a Műszaki Szimulációk a Kutatásfejlesztés

Részletesebben

SZERZŐ: Kiss Róbert. Oldal1

SZERZŐ: Kiss Róbert. Oldal1 A LEGO MindStorms NXT/EV3 robot grafikus képernyőjét és programozási eszközeit használva különböző dinamikus (időben változó) ábrákat tudunk rajzolni. A képek létrehozásához koordináta rendszerben adott

Részletesebben

2017. november Jánossy Zsolt Budapesti POK Digitális Pedagógiai Módszertani Központ

2017. november Jánossy Zsolt Budapesti POK Digitális Pedagógiai Módszertani Központ 2017. november 13-17. Jánossy Zsolt Budapesti POK Digitális Pedagógiai Módszertani Központ A jelen és a jövő KIHÍVÁSOK Kezelhető Autentikus tanulás A tanári szerep újragondolása Rövid távú Kódolás Alkotó

Részletesebben

SZISZKI KRÓNIKA. Érdi Szakképzési Centrum Százhalombattai Széchenyi István Szakgimnáziuma és Gimnáziuma

SZISZKI KRÓNIKA. Érdi Szakképzési Centrum Százhalombattai Széchenyi István Szakgimnáziuma és Gimnáziuma Felelős szerkesztő: Breznay Gáborné Írta: Ridzi Gizella Fotókat készítette: Tauber Norbert, Péter András, Ráksi Mihály Szerkesztette: Fekete Balázs EU CODE WEEK - A PROGRAMOZÁS HETE EURÓPÁBAN IGY A SZISZKIBEN

Részletesebben

Világos?! (Nem csak) egy természettudományos projekt története. Jánossy Zsolt Gödöllői Török Ignác Gimnázium IPET

Világos?! (Nem csak) egy természettudományos projekt története. Jánossy Zsolt Gödöllői Török Ignác Gimnázium IPET Világos?! (Nem csak) egy természettudományos projekt története Jánossy Zsolt Gödöllői Török Ignác Gimnázium IPET 60. Országos Fizikatanári Ankét és Eszközbemutató 2017. március 15-18. A projekt születése

Részletesebben

AKTUÁLIS RENDEZVÉNYEK, ESEMÉNYEK

AKTUÁLIS RENDEZVÉNYEK, ESEMÉNYEK A Magyarországi Németek Pécs-Baranyai Nemzetiségi Köre szeretettel vár minden érdeklődőt márciusi programjaira, a Mit vétettem? Író-olvasó találkozóra és a GULÁG-GUPVI Emlékévben készült filmek Pécs-Baranyai

Részletesebben

TEHETSÉGPONTOK MŰKÖDÉSE, EGYÜTTMŰKÖDÉSE. Dr. Török Istvánné Curie Tehetséggondozó és Oktatásfejlesztő Közhasznú Alapítvány

TEHETSÉGPONTOK MŰKÖDÉSE, EGYÜTTMŰKÖDÉSE. Dr. Török Istvánné Curie Tehetséggondozó és Oktatásfejlesztő Közhasznú Alapítvány TEHETSÉGPONTOK MŰKÖDÉSE, EGYÜTTMŰKÖDÉSE Dr. Török Istvánné Curie Tehetséggondozó és Oktatásfejlesztő Közhasznú Alapítvány A Curie Alapítvány tevékenysége Alapítás 1993. Közhasznú alapítvány 1998. Regisztrált

Részletesebben

TÁMOP programok a Zrínyi Miklós Gimnáziumban

TÁMOP programok a Zrínyi Miklós Gimnáziumban TÁMOP programok a Zrínyi Miklós Gimnáziumban TÁMOP programok a Zrínyi Miklós Gimnáziumban A pályázat kedvezményezettje: Zrínyi Miklós Gimnázium 8900 Zalaegerszeg, Rákóczi út 30. E-mail: horvatha@zmgzeg.sulinet.hu

Részletesebben

Mentler Mariann MTT Nyugat-dunántúli szekció vezetője

Mentler Mariann MTT Nyugat-dunántúli szekció vezetője Mentler Mariann MTT Nyugat-dunántúli szekció vezetője 1980-as évek: a tömegoktatás következménye a tehetségvédelem újraéledése (nemzetközi, hazai) Megalakul a Tehetség Világtanács (1975), majd az Európai

Részletesebben

Matematikai, informatikai, fizikai kompetenciák fejlesztése

Matematikai, informatikai, fizikai kompetenciák fejlesztése ÚJBUDAI PETŐFI SÁNDOR ÁLTALÁNOS ISKOLA Matematikai, informatikai, fizikai kompetenciák fejlesztése Petőfi-MIF műhely Oktatási segédanyag Szerkesztők: Dr. Pereszlényiné Kocsis Éva, Almási Klára, Gáspár

Részletesebben

A 3D Printing Solutions Magyarország képviseletében Havasi Attila gépészmérnök és Magyar Attila grafikus vezetett be minket a 3D nyomtatás világába.

A 3D Printing Solutions Magyarország képviseletében Havasi Attila gépészmérnök és Magyar Attila grafikus vezetett be minket a 3D nyomtatás világába. A 2018/19-es tanévben 2019. április 08. és 12. között került megrendezésre a Digitális Témahét országos rendezvénysorozat. A tavalyi évhez hasonlóan a Németvölgyi Általános Iskola idén is képviseltette

Részletesebben

A KOMPLEX ALAPPROGRAM BEVEZETÉSE A KÖZNEVELÉSI INTÉZMÉNYEKBEN EFOP

A KOMPLEX ALAPPROGRAM BEVEZETÉSE A KÖZNEVELÉSI INTÉZMÉNYEKBEN EFOP A KOMPLEX ALAPPROGRAM BEVEZETÉSE A KÖZNEVELÉSI INTÉZMÉNYEKBEN EFOP-3.1.2-16-2016-00001 A KOMPLEX ALAPPROGRAM SZAKMAI TARTALMA DR. RÉVÉSZ LÁSZLÓ A PROJEKT EFOP 3.1.2-16 Kiemelt projekt keretében Időtartam:

Részletesebben

A digitális témahét program-tervezete

A digitális témahét program-tervezete A digitális témahét program-tervezete 1. LEGO Mindstorms robotikai bemutató Helyszín: 113. tanterem Vezeti: Deák Csaba 2. Elektronikai bemutató Helyszín: V3 tanterem Vezeti: Sándor Péter 3. Kiterjesztett

Részletesebben

SzóKiMondóka. bemutatja a TreeFa World Productions Kft. Szeretettel köszöntjük az AMIT résztvevőket!

SzóKiMondóka. bemutatja a TreeFa World Productions Kft. Szeretettel köszöntjük az AMIT résztvevőket! SzóKiMondóka bemutatja a TreeFa World Productions Kft. Szeretettel köszöntjük az AMIT résztvevőket! 1 Küldetésünk Interaktív, készségfejlesztő játékok létrehozása kisgyermekek számára - Magyarországon

Részletesebben

Kedves Tanuló! A 2015/2016-os tanévre meghirdetett osztályok OM azonosító: 029280

Kedves Tanuló! A 2015/2016-os tanévre meghirdetett osztályok OM azonosító: 029280 Kedves Tanuló! Bizonyára nehéz feladat előtt állsz, hiszen döntened kell arról, hogy milyen iskolában akarsz tanulni az elkövetkezendő néhány évben. Tájékoztatónkkal szeretnénk számodra segítséget nyújtani,

Részletesebben

TERMÉSZETTUDOMÁNYOS HETEK PROGRAMJA

TERMÉSZETTUDOMÁNYOS HETEK PROGRAMJA TERMÉSZETTUDOMÁNYOS HETEK PROGRAMJA 2017.03.-22-től 04.22.-ig Program Időpont Helyszín Résztvevők Felelős Megjegyzés Víz Világnapi megemlékezés Iskolarádiós műsor 03.22. 3. óra Minden diák Magyarné Gyarmati

Részletesebben

TERMÉSZETTUDOMÁNYOS HÉT. 2014. november 10 - november 14.

TERMÉSZETTUDOMÁNYOS HÉT. 2014. november 10 - november 14. TERMÉSZETTUDOMÁNYOS HÉT 2014. november 10 - november 14. A TERMÉSZETTUDOMÁNYOS HÉT PROGRAMJA 2014. november 10 - november 14. November 10. hétfő 13 45 óra Megnyitó 14 00 óra Matematika verseny I. forduló

Részletesebben

Megyeri Úti Általános Iskola 2019/2020

Megyeri Úti Általános Iskola 2019/2020 Megyeri Úti Általános Iskola 2019/2020 Intézményünket 1914-ben alapították. Megyer és Káposztásmegyer határán, megújult épületeiben várja a gyermekeket. Felvételi körzetünkbe Megyer családi házas övezete

Részletesebben

Mit kínál az I. Béla Gimnázium?

Mit kínál az I. Béla Gimnázium? Mit kínál az I. Béla Gimnázium? Helytálljunk, mégis szabadon szaladjunk (Illyés Gyula) I. Béla Gimnázium Akkreditált Kiváló Tehetségpont, Európai Tehetségpont, kiemelt teljesítményű iskola, Pécsi Tudományegyetem

Részletesebben

2018 SZEPTEMBER MEGHÍVÓ MAGYAR TEHETSÉGGONDOZÓ TÁRSASÁG 29. ORSZÁGOS TEHETSÉGGONDOZÓ KONFERENCIÁJA

2018 SZEPTEMBER MEGHÍVÓ MAGYAR TEHETSÉGGONDOZÓ TÁRSASÁG 29. ORSZÁGOS TEHETSÉGGONDOZÓ KONFERENCIÁJA MEGHÍVÓ MAGYAR TEHETSÉGGONDOZÓ TÁRSASÁG 29. ORSZÁGOS TEHETSÉGGONDOZÓ KONFERENCIÁJA 2018 SZEPTEMBER 21-22. EURÓPA 2000 KÖZÉPISKOLA 1143 BUDAPEST GIZELLA ÚT 42-44. Jelentkezési határidő: 2018 SZEPTEMBER

Részletesebben

A Szilárd Leó Tehetséggondozó Alapítvány közhasznúsági jelentése a 2010. évről

A Szilárd Leó Tehetséggondozó Alapítvány közhasznúsági jelentése a 2010. évről Szilárd Leó Tehetséggondozó Alapítvány 7030 Paks, Dózsa Gy. u. 95. Tel.: 75/519-300 Fax.: 75/ 414-282 Honlap: www.szilardverseny.hu A Szilárd Leó Tehetséggondozó Alapítvány közhasznúsági jelentése a 2010.

Részletesebben

Az emelt szintű érettségi statisztikái a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karon

Az emelt szintű érettségi statisztikái a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karon a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karon Szeged, október 30. Tevesz Gábor okt.dh. Miről lesz szó? 1. Érettségi adatok 2015 2. Felvételi adatok 2015A 3. Felvételi után (VIK) a) Felmérők b) Első félév

Részletesebben

BÁCS-KISKUN MEGYEI PEDAGÓGIAI HETEK 2014. Nincsen út járatlan és nincs az a cél, amelyhez ne vezetne ösvény. (Boncza Berta)

BÁCS-KISKUN MEGYEI PEDAGÓGIAI HETEK 2014. Nincsen út járatlan és nincs az a cél, amelyhez ne vezetne ösvény. (Boncza Berta) BÁCS-KISKUN MEGYEI PEDAGÓGIAI HETEK 2014. Nincsen út járatlan és nincs az a cél, amelyhez ne vezetne ösvény. (Boncza Berta) 1 Tartalom Bácsalmás Bácsalmás Kistérségi Többcélú Társulás Óvodája és Egységes

Részletesebben

Miskolci Tagintézmény Szent Benedek Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium

Miskolci Tagintézmény Szent Benedek Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium Miskolci Tagintézmény Szent Benedek Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium JELENTKEZÉS Iskolánkról: A Bencés Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium Miskolci Tagintézménye 2009. szeptember 1-jén nyitotta

Részletesebben

A foglalkozás céljának eléréséhez a következő tevékenységeket végezzük el:

A foglalkozás céljának eléréséhez a következő tevékenységeket végezzük el: A FOGLAKOZÁS ADATAI: SZERZŐ Kiss Róbert A FOGLALKOZÁS CÍME Dinamikus rajzolás robotképernyőn A FOGLALKOZÁS RÖVID LEÍRÁSA A LEGO MindStorms NXT/EV3 robot grafikus képernyőjét és programozási eszközeit használva

Részletesebben

EGRY JÓZSEF ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA

EGRY JÓZSEF ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA EGRY JÓZSEF ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA AZ ISKOLA EREDMÉNYESSÉGÉRŐL, FELKÉSZÜLTSÉGÉRŐL, SZEMÉLYI FELTÉTELEIRŐL SZÓLÓ LEGFONTOSABB INFORMÁCIÓK: Az intézmények

Részletesebben

TEHETSÉGGONDOZÁS A BOLYAI JÁNOS GIMNÁZIUMBAN

TEHETSÉGGONDOZÁS A BOLYAI JÁNOS GIMNÁZIUMBAN TEHETSÉGGONDOZÁS A BOLYAI JÁNOS GIMNÁZIUMBAN TÁMOP 3.1.7. pályázat Referencia területünk: tehetséggondozás Jó gyakorlataink: Gólyanapi Filmszem Német nyelvi GÓLYANAP FILMSZEM A tehetséggondozással kapcsolatos

Részletesebben

Programfüzet. A program megvalósítását támogató szakmai partnerek

Programfüzet. A program megvalósítását támogató szakmai partnerek Lányok a műszak ii pá llyán Programfüzet Kedves Diáklány! Ha még nincs határozott elképzelésed továbbtanulási szándékodról és későbbi foglalkozásodról, ha nem tudod, milyen munkalehetőségek várnak Rád,

Részletesebben

Szakmák éjszakája HSZC Boros Sámuel Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája április 13.

Szakmák éjszakája HSZC Boros Sámuel Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája április 13. Szakmák éjszakája HSZC Boros Sámuel Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája 2018. április 13. Ebben a tanévben harmadik alkalommal került megrendezésre a Szakmák éjszakája című rendezvénysorozat az ország

Részletesebben

DIGITÁLIS KÖRNYEZET FEJLESZTÉSE A SZOLNOKI TANKERÜLETI KÖZPONT INTÉZMÉNYEIBEN EFOP

DIGITÁLIS KÖRNYEZET FEJLESZTÉSE A SZOLNOKI TANKERÜLETI KÖZPONT INTÉZMÉNYEIBEN EFOP DIGITÁLIS KÖRNYEZET FEJLESZTÉSE A SZOLNOKI TANKERÜLETI KÖZPONT INTÉZMÉNYEIBEN EFOP-3.2.3-17-2017-00045 PROJEKTADATOK I. Kedvezményezett: Szolnoki Tankerületi Központ Megvalósítók: PROJEKTADATOK II. Projektazonosító:

Részletesebben

WIGNER JENŐ MŰSZAKI, INFORMATIKAI KÖZÉPISKOLA

WIGNER JENŐ MŰSZAKI, INFORMATIKAI KÖZÉPISKOLA WIGNER JENŐ MŰSZAKI, INFORMATIKAI KÖZÉPISKOLA ÉS KOLLÉGIUM Képzési profilunk: 3300 Eger, II. Rákóczi Ferenc utca 2. Telefon: 36/ 311-211, 36/515-115 Fax: 36/515-116 E mail: busaki@wignerkozepiskola.hu

Részletesebben

A 2009. SZEPTEMBERÉBEN KÉSZÍTETT ORSZÁGOS MATEMATIKA FELMÉRÉS TAPASZTALATAIRÓL. Csákány Anikó BME Matematika Intézet

A 2009. SZEPTEMBERÉBEN KÉSZÍTETT ORSZÁGOS MATEMATIKA FELMÉRÉS TAPASZTALATAIRÓL. Csákány Anikó BME Matematika Intézet A 2009. SZEPTEMBERÉBEN KÉSZÍTETT ORSZÁGOS MATEMATIKA FELMÉRÉS TAPASZTALATAIRÓL Csákány Anikó BME Matematika Intézet Előzmények 1. Fizika felmérő 2008 2. A TTK Dékáni Kollégium 2008. okt. 30-i ülésén elhatározta,

Részletesebben

Mathias Corvinus Collegium Középiskolás Program

Mathias Corvinus Collegium Középiskolás Program Mathias Corvinus Collegium Középiskolás Program Tehetséggondozó képzésünkben nyolc e-learning kurzussal várjuk diákjaikat az MCC Középiskolás Programjába. A Programban való részvétel ingyenes, a távoktatási

Részletesebben

Kedves Tanuló! A 2017/2018-as tanévre meghirdetett osztályok OM azonosító:

Kedves Tanuló! A 2017/2018-as tanévre meghirdetett osztályok OM azonosító: Kedves Tanuló! Bizonyára nehéz feladat előtt állsz, hiszen döntened kell arról, hogy milyen iskolában akarsz tanulni az elkövetkezendő néhány évben. Tájékoztatónkkal szeretnénk számodra segítséget nyújtani,

Részletesebben

Eötvös Loránd Tudományegyetem Tanárképző Központ és TÁMOP Országos koordinációval a pedagógusképzés megújításáért című projekt. Konferencia-program

Eötvös Loránd Tudományegyetem Tanárképző Központ és TÁMOP Országos koordinációval a pedagógusképzés megújításáért című projekt. Konferencia-program Eötvös Loránd Tudományegyetem Tanárképző Központ és TÁMOP Országos koordinációval a pedagógusképzés megújításáért című projekt Tudós tanárok tanár tudósok Konferencia a minőségi tanárképzésről és Ember

Részletesebben

KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA

KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA A 229/2012. (VIII. 28.) Korm. rendelet a nemzeti köznevelésről szóló törvény végrehajtásáról szóló rendelet alapján az alábbi adatokat tesszük közzé. Intézmény neve: Besnyői Arany

Részletesebben

K Ü L Ö N Ö S K Ö Z Z É T É T E L I L I S T A AZ ISKOLA EREDMÉNYESSÉGÉRŐL, FELKÉSZÜLTSÉGÉRŐL, SZEMÉLYI FELTÉTELEIRŐL SZÓLÓ LEGFONTOSABB INFORMÁCIÓK:

K Ü L Ö N Ö S K Ö Z Z É T É T E L I L I S T A AZ ISKOLA EREDMÉNYESSÉGÉRŐL, FELKÉSZÜLTSÉGÉRŐL, SZEMÉLYI FELTÉTELEIRŐL SZÓLÓ LEGFONTOSABB INFORMÁCIÓK: K Ü L Ö N Ö S K Ö Z Z É T É T E L I L I S T A AZ ISKOLA EREDMÉNYESSÉGÉRŐL, FELKÉSZÜLTSÉGÉRŐL, SZEMÉLYI FELTÉTELEIRŐL SZÓLÓ LEGFONTOSABB INFORMÁCIÓK: Az intézmények eredményességéről, felkészültségéről,

Részletesebben

A Fertőszentmiklósi Felsőbüki Nagy Pál Általános Iskola Reál munkaközösségének éves munkaterve

A Fertőszentmiklósi Felsőbüki Nagy Pál Általános Iskola Reál munkaközösségének éves munkaterve A Fertőszentmiklósi Felsőbüki Nagy Pál Általános Iskola Reál munkaközösségének éves munkaterve (2018/2019. tanév) Készítette:.. Horváth Lászlóné tanár Jóváhagyta:.. Szántó Zoltán intézményvezető Fertőszentmiklós,

Részletesebben

Tanévnyitó szülői értekezlet szeptember 3-4.

Tanévnyitó szülői értekezlet szeptember 3-4. Tanévnyitó szülői értekezlet 2018. szeptember 3-4. Témáink Iskolánk Káptalan Fejlesztések, innovációk Alapítványunk Ebéd E-naplónk Házirendünk Mindennapos testnevelés Biztosítás Iskolánk Teljes személyiség

Részletesebben

Stevan Sremac Általános Iskola, Zenta Tömörkény István Tehetségpont, Tornyos 2011. január 11.,12.,13. MEGHÍVÓ ISKOLÁNK TEHETSÉGNAPJAIRA

Stevan Sremac Általános Iskola, Zenta Tömörkény István Tehetségpont, Tornyos 2011. január 11.,12.,13. MEGHÍVÓ ISKOLÁNK TEHETSÉGNAPJAIRA MEGHÍVÓ ISKOLÁNK TEHETSÉGNAPJAIRA 2011. január 11. Színház az egész világ - Drámapedagógiai műhely 2011. január 12. Természettudományokról másképp Természettudományi műhely 2011. január 13. Vissza a múltba

Részletesebben

A MATEMATIKAI SZOFTVEREK ALKALMAZÁSI KÉSZSÉGÉT, VALAMINT A TÉRSZEMLÉLETET FEJLESZTŐ TANANYAGOK KIDOLGOZÁSA A DEBRECENI EGYETEM MŰSZAKI KARÁN

A MATEMATIKAI SZOFTVEREK ALKALMAZÁSI KÉSZSÉGÉT, VALAMINT A TÉRSZEMLÉLETET FEJLESZTŐ TANANYAGOK KIDOLGOZÁSA A DEBRECENI EGYETEM MŰSZAKI KARÁN A MATEMATIKAI SZOFTVEREK ALKALMAZÁSI KÉSZSÉGÉT, VALAMINT A TÉRSZEMLÉLETET FEJLESZTŐ TANANYAGOK KIDOLGOZÁSA A DEBRECENI EGYETEM MŰSZAKI KARÁN Dr. Kocsis Imre DE Műszaki Kar Dr. Papp Ildikó DE Informatikai

Részletesebben

INNOVATÍV ISKOLÁK FEJLESZTÉSE TÁMOP /

INNOVATÍV ISKOLÁK FEJLESZTÉSE TÁMOP / BESZÁMOLÓ A PÁLYÁZAT CÉLJA A gazdaság igényeinek megfelelő képzettséggel, képességekkel rendelkező munkavállalók neveléséhez való hozzájárulás. A társadalmi, gazdasági és technológiai változásokra való

Részletesebben

alap közép felső angol német francia orosz

alap közép felső angol német francia orosz Könyvtárhasználói szokások (2001) Az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum szeretné megismerni olvasóinak könyvtárhasználati szokásait. Kérjük, legyen segítségünkre, és válaszoljon az alábbi kérdésekre.

Részletesebben

Felvételi tájékoztató

Felvételi tájékoztató Felvételi tájékoztató Szent-Györgyi Albert Általános Iskola és Gimnázium (OM azonosító: 035282) Györgyi Albert) Az iskola dolga, hogy megtanítsa vélünk, hogyan kell tanulni, hogy felkeltse a tudás iránti

Részletesebben

Önéletrajz. Személyi adatok. Foglalkozási terület. Szakmai tapasztalat. Vezetéknév(ek) / Utónév(ek) Balogh Zoltán

Önéletrajz. Személyi adatok. Foglalkozási terület. Szakmai tapasztalat. Vezetéknév(ek) / Utónév(ek) Balogh Zoltán Önéletrajz Személyi adatok Vezetéknév(ek) / Utónév(ek) Balogh Zoltán Cím(ek) Mikecz Kálmán utca 19/b, 4400 Nyíregyháza (Magyarország) Mobil +36 30 205 7047 E-mail(ek) bazoli@freemail.hu Állampolgárság

Részletesebben

Ha az akadályozott gyermeknek nem segítünk abban, hogy a képességeit kibontakoztassa, az egyéni tragédia. Tragédia neki és családjának.

Ha az akadályozott gyermeknek nem segítünk abban, hogy a képességeit kibontakoztassa, az egyéni tragédia. Tragédia neki és családjának. A debreceni példa Ha az akadályozott gyermeknek nem segítünk abban, hogy a képességeit kibontakoztassa, az egyéni tragédia. Tragédia neki és családjának. De ha a tehetséges gyereknek nem segítünk abban,

Részletesebben

Nyitóprojekt. Az innováció jegyében MIK NOÉ. Nemzetközi hallgatók száma

Nyitóprojekt. Az innováció jegyében MIK NOÉ. Nemzetközi hallgatók száma hl.03 Az innováció jegyében MIK NOÉ Nyitóprojekt Elozmény: A 1035/2016. (II. 9.) Korm. határozattal a Modern Városok Program részeként 24 Mrd forintnyi forrás nyílt meg, melynek célja a Pécsi Tudományegyetem

Részletesebben

MEGYEI KÉPZŐMŰVÉSZETI VERSENY ALSÓ TAGOZATOS TANULÓK SZÁMÁRA (1-4. ÉVFOLYAM) Versenykiírás a 2017/2018-as tanévre

MEGYEI KÉPZŐMŰVÉSZETI VERSENY ALSÓ TAGOZATOS TANULÓK SZÁMÁRA (1-4. ÉVFOLYAM) Versenykiírás a 2017/2018-as tanévre MEGYEI KÉPZŐMŰVÉSZETI VERSENY ALSÓ TAGOZATOS TANULÓK SZÁMÁRA (1-4. ÉVFOLYAM) A természet varázsát ontja bőven: A fűben, a virágban és a kőben. Ó, nincs a földön oly silány anyag, Mely így vagy úgy ne szolgálná

Részletesebben

Soproni SzC Handler Nándor Szakképző Iskolája SZAKMAI NAP PROGRAMAJÁNLAT november 22. ÖSSZEÁLLÍTOTTA: HORVÁTH TAMÁS szakmai igazgatóhelyettes

Soproni SzC Handler Nándor Szakképző Iskolája SZAKMAI NAP PROGRAMAJÁNLAT november 22. ÖSSZEÁLLÍTOTTA: HORVÁTH TAMÁS szakmai igazgatóhelyettes SZAKMAI NAP PROGRAMAJÁNLAT 2017. november 22. ÖSSZEÁLLÍTOTTA: HORVÁTH TAMÁS szakmai igazgatóhelyettes 0 Könnyű döntések nehéz élet. Nehéz döntések könnyű élet. (Jerzy Gregorek) Tisztelt Igazgató Nő/Úr!

Részletesebben

A Magyar Tehetséggondozó Társaság szekcióinak programja

A Magyar Tehetséggondozó Társaság szekcióinak programja A Magyar Tehetséggondozó Társaság szekcióinak programja Magyar Tehetséggondozó Társaság 30. Országos Konferenciája Eger, 2019. szeptember 20-21. Szekcióülések időpontja: 2019. szeptember 21. (szombat),

Részletesebben

A KOSSUTH KLUB TEHETSÉGGONDOZÓ TEVÉKENYSÉGE

A KOSSUTH KLUB TEHETSÉGGONDOZÓ TEVÉKENYSÉGE A KOSSUTH KLUB TEHETSÉGGONDOZÓ TEVÉKENYSÉGE 2018 A TIT Kossuth Klub Egyesület a nagy hagyományú TIT-mozgalom budapesti szervezetének örököse, amely alapítása óta megkülönböztetett figyelmet fordít a természet-

Részletesebben

KORSZERŰ KOMPETENCIA- ÉS KÉSZSÉGFEJLESZTŐ OKTATÁSI ÉS KÉPZÉSI MÓDSZEREK KÖNYVTÁRI ALKALMAZÁSA VÁCZY ZSUZSA SZOMBATHELY, OKTÓBER 1.

KORSZERŰ KOMPETENCIA- ÉS KÉSZSÉGFEJLESZTŐ OKTATÁSI ÉS KÉPZÉSI MÓDSZEREK KÖNYVTÁRI ALKALMAZÁSA VÁCZY ZSUZSA SZOMBATHELY, OKTÓBER 1. KORSZERŰ KOMPETENCIA- ÉS KÉSZSÉGFEJLESZTŐ OKTATÁSI ÉS KÉPZÉSI MÓDSZEREK KÖNYVTÁRI ALKALMAZÁSA VÁCZY ZSUZSA SZOMBATHELY, 2018. OKTÓBER 1. A KOMPETENCIA ALAPÚ OKTATÁS, KÉPZÉS Az Európai Parlament és Tanács

Részletesebben

PREVENT ART 2. 2011. ÁPRILIS 7.

PREVENT ART 2. 2011. ÁPRILIS 7. PREVENT ART 2. Programok és Módszervásár a józanságért 2011. ÁPRILIS 7. ANGYALFÖLDI JÓZSEF ATTILA MŰVELŐDÉSI KÖZPONT PROGRAMISMERTETŐ A XIII. Kerületi Közművelődési Nonprofit Kft. Iránytű Ifjúsági Információs

Részletesebben

Helyszín, időpont: A találkozót 2000. november 10.-11.-ig rendezzük meg Szegeden a Dugonics András Piarista Gimnáziumban

Helyszín, időpont: A találkozót 2000. november 10.-11.-ig rendezzük meg Szegeden a Dugonics András Piarista Gimnáziumban "Konferencia a civilszervezetek és az iskolák együttműködési lehetőségeiről " avagy Kiegészítés vagy kompenzáció? címmel A program célja: Az iskolákkal folytatott sikeres együttműködésünk tapasztalatai

Részletesebben

VERSENYKIÍRÁS 2018/2019. A versenyen olyan diákok vehetnek részt, akik nem matematika tagozatos iskolában, osztályban tanulják a matematikát.

VERSENYKIÍRÁS 2018/2019. A versenyen olyan diákok vehetnek részt, akik nem matematika tagozatos iskolában, osztályban tanulják a matematikát. Oktatási Hivatal K a p o s v á r i P e d a g ó g i a i O k t a t á s i K ö z p o n t 7400 Kaposvár, Szántó utca 19. Postacím: 7400 Kaposvár, Szántó utca 19. Telefon: 70/684-5841 Honlap: www.oktatas.hu

Részletesebben

EGRY JÓZSEF ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA

EGRY JÓZSEF ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA EGRY JÓZSEF ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA AZ ISKOLA EREDMÉNYESSÉGÉRŐL, FELKÉSZÜLTSÉGÉRŐL, SZEMÉLYI FELTÉTELEIRŐL SZÓLÓ LEGFONTOSABB INFORMÁCIÓK: Az intézmények

Részletesebben

Science No Fiction Tudományfesztivál

Science No Fiction Tudományfesztivál Science No Fiction Tudományfesztivál Tartalom 2016. március 19-20. Science No Fiction Tudományfesztivál... 3 2017. február 4-5. Science No Fiction Tudományfesztivál... 5 2016. március 19-20. Science No

Részletesebben

KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA

KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA A 229/2012. (VIII. 28.) Korm. rendelet a nemzeti köznevelésről szóló törvény végrehajtásáról rendelet alapján az alábbi adatokat tesszük közzé. Intézmény neve: Rábatamási Móra

Részletesebben

Dr. Hengl Melinda. A siketek felsőoktatásának aktuális kihívásai

Dr. Hengl Melinda. A siketek felsőoktatásának aktuális kihívásai Dr. Hengl Melinda Jogász, Pszichológus, Írásszakértő hallgató, Grafológus, Jelnyelvi interkulturális kommunikációs szakértő A siketek felsőoktatásának aktuális kihívásai A tudásgyárak technológiaváltása

Részletesebben

BME Építészmérnöki Kar TDK Tudományos és Művészeti Diákköri Konferencia

BME Építészmérnöki Kar TDK Tudományos és Művészeti Diákköri Konferencia TDK KONFERENCIA INDÍTÓ ELŐADÁSNAP 2016. ÁPRILIS 18. hétfő 14 órától K. II. 210. Köszöntő Sipos András, tudományos dékánhelyettes 1. Mi a TDK? Vukoszávlyev Zorán, KTDT elnök 2. Művészeti TDK Szabó Franciska,

Részletesebben

VERSENYKIÍRÁS AZ OKTATÁSI HIVATAL ÁLTAL TÁMOGATOTT. Tiszán innen, Dunán túl - Országos Népdaléneklési Verseny az általános- és középiskolások számára

VERSENYKIÍRÁS AZ OKTATÁSI HIVATAL ÁLTAL TÁMOGATOTT. Tiszán innen, Dunán túl - Országos Népdaléneklési Verseny az általános- és középiskolások számára VERSENYKIÍRÁS AZ OKTATÁSI HIVATAL ÁLTAL TÁMOGATOTT Tiszán innen, Dunán túl - Országos Népdaléneklési Verseny az általános- és középiskolások számára FŐVÁROSI FORDULÓ A verseny pedagógiai célja: a tehetséggondozás,

Részletesebben

Világgá megyek! Népmesékkel reggeltől estig Beszámoló

Világgá megyek! Népmesékkel reggeltől estig Beszámoló Világgá megyek! Népmesékkel reggeltől estig Beszámoló A Népmese napjához kötődő programunkat azzal a céllal terveztük, hogy hozzásegítsük a kisiskolás korosztály képviselőit a mesékben való elmélyüléshez,

Részletesebben

FELHÍVÁS. I. Nemzetközi Kisgyermeknevelési Konferencia. Kaposvár, február 5-6.

FELHÍVÁS. I. Nemzetközi Kisgyermeknevelési Konferencia. Kaposvár, február 5-6. FELHÍVÁS I. Nemzetközi Kisgyermeknevelési Konferencia Kaposvár, 2015. február 5-6. A konferencia a Dél- Dunántúl régióban című, TÁMOP-4.1.2.B.2-13/1-2013-0014 azonosítójú projekt keretében kerül megrendezésre.

Részletesebben

A Fertőszentmiklósi Felsőbüki Nagy Pál Általános Iskola Reál munkaközösségének éves munkaterve

A Fertőszentmiklósi Felsőbüki Nagy Pál Általános Iskola Reál munkaközösségének éves munkaterve A Fertőszentmiklósi Felsőbüki Nagy Pál Általános Iskola Reál munkaközösségének éves munkaterve (2017/2018. tanév) Készítette:.. Horváth Judit tanár Jóváhagyta:.. Szántó Zoltán intézményvezető Fertőszentmiklós,

Részletesebben

Debreceni Egyetem Debrecen Megyei Jogú Város Debreceni Egyetem Műszaki Kar MEGHÍVÓ október én. közösen rendezi meg az

Debreceni Egyetem Debrecen Megyei Jogú Város Debreceni Egyetem Műszaki Kar MEGHÍVÓ október én. közösen rendezi meg az MEGHÍVÓ A Debreceni Egyetem Műszaki Kara, valamint Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata 2016. október 13-14-én közösen rendezi meg az Az Ipar napjai Debrecenben c. rendezvényét a Debreceni Egyetem

Részletesebben

A középiskola-egyetem átmenet aktuális kérdései, tapasztalatai

A középiskola-egyetem átmenet aktuális kérdései, tapasztalatai A középiskola-egyetem átmenet aktuális kérdései, tapasztalatai október 13. Tevesz Gábor okt.dh. Miről lesz szó? 1. Helyzetkép a) Érettségi 2015 b) Felvételi 2015 c) Felvételi után d) Félév végén e) Első

Részletesebben

Ceglédi Kossuth Lajos Gimnázium. Intenzív csoportok

Ceglédi Kossuth Lajos Gimnázium. Intenzív csoportok Ceglédi Kossuth Lajos Gimnázium Intenzív csoportok 2018-2019 9. a osztály Matematika 1001 Természettudományok 1002 9. b osztály Angol nyelv 1003 Német nyelv 1004 9. c osztály Humán 1005 Informatika 1006

Részletesebben

PARADIGMAVÁLTÁS A KÖZOKTATÁSBAN MOST VAGY SOHA?!

PARADIGMAVÁLTÁS A KÖZOKTATÁSBAN MOST VAGY SOHA?! PARADIGMAVÁLTÁS A KÖZOKTATÁSBAN MOST VAGY SOHA?! ÁDÁM PÉTER NEMZETI PEDAGÓGUS KAR TANÉVNYITÓ SZAKMAI NAP 2016. AUGUSZTUS 29. Előzmények 1868 Eötvös József kötelező népoktatás (66 %) 1928 Klebelsberg K.

Részletesebben

Oktatási ügyeink

Oktatási ügyeink Oktatási ügyeink 2008-2012 Oktatói-kutatói fórum 2012. április 10. Tevesz Gábor okt.dh. 1 Oktatásunk főbb eseményei 2008-2012 MSc képzések elindulása Indítás 4 lépcsőben (2008. szeptembertől) MSc felvételi

Részletesebben

Székhely Település. 3. NTP-KTMK-12-0012 Zrínyi Miklós Gimnáziumért Alapítvány Zalaegerszeg Zala Tehetséggondozás programozásból 600 000

Székhely Település. 3. NTP-KTMK-12-0012 Zrínyi Miklós Gimnáziumért Alapítvány Zalaegerszeg Zala Tehetséggondozás programozásból 600 000 1. NTP-KTMK-12-0004 2. NTP-KTMK-12-0005 Appendix Alapítványa Bolyai János Gimnáziumért Képesség- és Tehetségfejlesztő Magán Általános Iskola, Szakképző Iskola, Gimnázium, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium

Részletesebben

A projekt előrehaladása

A projekt előrehaladása Hírlevél az EFOP-3.2.3-17-2017-00035 azonosítószámú, Digitális környezet kialakítása a Gyulai Tankerület intézményeiben című projektről A projekt előrehaladása 2019. TAVASZ A támogatott intézmények bevont

Részletesebben

Mit kínál a Szekszárdi I. Béla Gimnázium?

Mit kínál a Szekszárdi I. Béla Gimnázium? Mit kínál a Szekszárdi I. Béla Gimnázium? Helytálljunk, mégis szabadon szaladjunk (Illyés Gyula) Szekszárdi I. Béla Gimnázium Akkreditált Kiváló Tehetségpont Ökoiskola, Madárbarát Iskola, Mentoráló intézmény

Részletesebben

A BME matematikus képzése bemutatkozik

A BME matematikus képzése bemutatkozik A BME matematikus képzése bemutatkozik Kiknek ajánljuk a szakot? NEM CSAK A VERSENYEK GYŐZTESEINEK! Logikai feladatok iránti érzék Stabil középiskolai teljesítmény Matematika fakultáció Lehetőleg emelt

Részletesebben

Az Alba Regia Egyetemi Központ bemutatkozása. www.arek.uni-obuda.hu

Az Alba Regia Egyetemi Központ bemutatkozása. www.arek.uni-obuda.hu ÓBUDAI EGYETEM Az Alba Regia Egyetemi Központ bemutatkozása Alba Regia Egyetemi Központ Székesfehérvár Akkor.. és Most KANDÓ 1971 Óbudai Egyetem Alba Regia Egyetemi Központ 2013 Alba Regia Egyetemi Központ

Részletesebben

Lovassy László Gimnázium Lovassy-László-Gymnasium Veszprém OM kód:

Lovassy László Gimnázium Lovassy-László-Gymnasium Veszprém OM kód: Lovassy László Gimnázium Lovassy-László-Gymnasium Veszprém OM kód: 037169 A Lovassy László Gimnázium városunk legrégibb középiskolája. A jogelőd Piarista Gimnáziumot 1711-ben alapította gróf Volkra Ottó

Részletesebben

Természettudományi és Technológiai Kar

Természettudományi és Technológiai Kar Üdvözlés, Bemutatkozás Természettudományi és Technológiai Kar Dr. Szabó István intézetigazgató Munka tudomány ipar egészségügy itthon külföldön Karrier Bsc Fizika Képzések Villamosmérnök osztatlan...

Részletesebben

Felvételi tájékoztató

Felvételi tájékoztató Felvételi tájékoztató 2019-2020 A Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnázium tájékoztatója Tisztelt Szülők! Kedves Diákok! Nevelő-oktató munkánk feladata: Korszerű oktatás (kiemelkedően felszerelt

Részletesebben

A 2017/18. tanév szülői tájékoztató. Pacsai Általános Iskola

A 2017/18. tanév szülői tájékoztató. Pacsai Általános Iskola A 2017/18. tanév szülői tájékoztató Pacsai Általános Iskola Feltételek Személyi Álláshely került meghirdetésre Új feladatkörök: 1. o., 3.o., 4. o. - Felső tagozat rajz Tárgyi Nyári karbantartási munkálatok

Részletesebben

KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA. A 229/2012. (VIII. 28.) Korm. rendelet a nemzeti köznevelésről szóló törvény végrehajtásáról

KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA. A 229/2012. (VIII. 28.) Korm. rendelet a nemzeti köznevelésről szóló törvény végrehajtásáról KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA A 229/2012. (VIII. 28.) Korm. rendelet a nemzeti köznevelésről szóló törvény végrehajtásáról rendelet alapján az alábbi adatokat tesszük közzé. Intézmény neve: Jászboldogházi

Részletesebben

A Fertőszentmiklósi Felsőbüki Nagy Pál Általános Iskola reál munkaközösségének éves munkaterve

A Fertőszentmiklósi Felsőbüki Nagy Pál Általános Iskola reál munkaközösségének éves munkaterve A Fertőszentmiklósi Felsőbüki Nagy Pál Általános Iskola reál munkaközösségének éves munkaterve (2016/2017. tanév) Készítette:.. Horváth Bernadett tanár Jóváhagyta:.. Szántó Zoltán intézményvezető Fertőszentmiklós,

Részletesebben

Építész (osztatlan) szak rajzalkalmassági vizsga feladatai

Építész (osztatlan) szak rajzalkalmassági vizsga feladatai A POLLACK MIHÁLY MŰSZAKI KAR SAJÁTOS RENDELKEZÉSEI Az alkalmassági, gyakorlati vizsga 2. (1) Jelen szabályzat 16. (1) bekezdés a) pontja alapján a Kar által hirdetett építészmérnöki BSc, ipari termék és

Részletesebben

A DEBRECENI EGYETEM KOSSUTH LAJOS GYAKORLÓ GIMNÁZIUMA ÉS ÁLTALÁNOS ISKOLÁJÁNAK KÉPZÉSI SZERKEZETE

A DEBRECENI EGYETEM KOSSUTH LAJOS GYAKORLÓ GIMNÁZIUMA ÉS ÁLTALÁNOS ISKOLÁJÁNAK KÉPZÉSI SZERKEZETE A DEBRECENI EGYETEM KOSSUTH LAJOS GYAKORLÓ GIMNÁZIUMA ÉS ÁLTALÁNOS ISKOLÁJÁNAK KÉPZÉSI SZERKEZETE 1 KÉPZÉSEK KÓDSZÁMAI Az iskola azonosítási (OM) kódja: 031200, telephely kód: 001 6 évf. reál orientációs

Részletesebben

A 2012/2013. tanév fontos időpontjai (a tanév helyi rendje)

A 2012/2013. tanév fontos időpontjai (a tanév helyi rendje) IDŐPONTOK 2012. augusztus 21. kedd 9 00 Alakuló értekezlet 2012. augusztus 22-24. szerda-péntek Gólyatábor ESEMÉNYEK MEGNEVEZÉSE 2012. augusztus 24. péntek 9 00 Konzultáció (javító- és osztályozó vizsgás

Részletesebben