Zárttéri nagyvadtenyésztés. A zárttéri vadtenyésztés múltja és jelenlegi helyzete. A zárttéri tartás célja.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Zárttéri nagyvadtenyésztés. A zárttéri vadtenyésztés múltja és jelenlegi helyzete. A zárttéri tartás célja."

Átírás

1 Zárttéri nagyvadtenyésztés A zárttéri vadtenyésztés múltja és jelenlegi helyzete. A zárttéri tartás célja.

2 A zárttéri vadtartás múltja Őskor a vad zsákmány, vagy ragadozó De már domesztikáció segítség a vadászatban, majd tej, hús biztosabb táplálékforrás. Ókor Már az asszír királyoknak (Sulgi, Assur- Uballit) voltak olyan elzárt területeik, ahol a vendégeik szórakoztatására tartottak antilopot, oroszlánt, tigrist stb. A perzsák és a rómaiak vadaskertjeiről már írásos emlékek is vannak gladiátor játékok Középkor a vadászat egyre inkább sport és szórakozás lett. A biztosabb elejtés és a zavartalan vadászat érdekében egyes helyeket bekerítettek vadaskertek. Az elsődleges cél a vadászat volt.

3 De tartottak várárkokban ragadozókat a védelemre, vagy parkokban nézegetés, gyönyörködtetés céljából. Vadászóhelyek: céljuk a vad elejtésének megkönnyítése, amit úgy értek el, hogy a vad menekülését árok, kőfal akadályozta. Várkert: a várat körülvevő árokban tartott ragadozó állatok, medve, farkas, stb. a vár védelmét szolgálták. Ilyenek voltak Németországban és Prágában a Hradzsinnál is.

4 Kolostorkert: a kolostorokat körülvevő, rendszerint kőfallal elkerített kertben különféle növényeket, állatokat tartottak. A kolostorkertek és várkertek néha a húsellátást is szolgálták. Mulatókert: ez a szórakoztatást, a gyönyörködtetést szolgálta. Elsősorban uralkodók engedhették meg maguknak, hogy ilyen céllal elkerített területeket rendezzenek be. Rendszerint nem honos, hanem egzotikus állatokat helyeztek el itt, de nem hiányoztak a hazaiak sem. Az ilyen helyeket nevezhetjük állatkertnek, vadaskertnek, vagy összefoglalóan zárttéri vadtartásnak (tenyésztésnek). Zárttéri vadtartás: Ha az állatokat nem akarjuk megszelídíteni, hanem eredeti vad formájukban akarjuk megtartani.

5 Aachen mellett volt Nagy Károlynak egy kertje, amelybe elhelyezte a Harun al Rasidtól kapott elefántot is 801-ben. Európa mellett, Kínában és Amerikában is voltak vadaskertek. Kínában i.e ben létesítették a 400 ha-os Chou Wu Wang kertet Peking és Nanking között (a Tudás kertje selyemgubó kínai selyem). Amerikában Montezumának volt egy hatalmas kertje Közép-Amerika mindenféle vadjával. A zárttéri tartás azonban Angliában volt a legelterjedtebb, ahol a XVI. században 700 kertet tartottak számon. (A középkorban Angliában és Skóciában összesen 2300 kert volt.)

6 A zárttéri tartás Magyarországon Vadkert, Vadaskert helynevek a XI. sz-i iratokban utaltak a vadaskertek létére. Az első biztos feljegyzés a Vas megyei Zsedénypuszta határbejárása során írtak bestiariumról IV. Béla zólyomi vadaskert Nagy Lajos csanyiki vadaskert Sokszor a kertek szigeteken voltak Margitsziget = Nyulak szigete Buda és Tata körül a várárkokban voltak vadállatok.

7 Mátyás király híres vadaskertje Buda mellett Nyéken volt (5000 ha). Az ő kertjei inkább bemutatásra szolgáltak (reneszánsz stílus), sok egzotikus állattal (gepárd). A XV. sz-ban már dámot és fácánt is tartottak a kertekben. A dámot valószínűleg ekkortól kezdték betelepíteni, először kertekbe, de aztán szabad területre is. A kertek nem csak a vadászat miatt voltak, hanem a vad megóvása miatt is, ahol télen etették is őket. már 1157-ben II. Géza kiadta egyik oklevelében, hogy a szarvasok számára sózókat kell létesíteni. A XVI.-XVII. században a kezdetleges vadászfegyverek mellett a kertek tették lehetővé a nagyterítékű vadászatokat. Hús a nagyurak asztalára (Bécsbe az országgyűlésre sokszor a magyar vadaskertekből szállítottak nagyobb mennyiségben vadhúst)

8 A török betöréssel a legtöbb vadaskert elpusztult, az állatokat leölték, megették. Csak Erdélyben és a Felvidéken maradt meg néhány, de csak a leggazdagabb urak tudták fenntartani ezeket a kerteket (I. Rákóczi György fejedelem). A fénykor a XVIII. században következett el, amikor a nagyurak (Festeticsek, Széchenyiek, Eszterházy-ak) is létrehozták a nagybirtokaikon a vadaskertjeiket. A vaddisznót vadászat céljából tartották ekkor már igen magas sűrűségű állományokban, ami felvetette a vadkár kérdését II. József kiadta, hogy csak kitörés ellen védett kertben tartható a vaddisznó és mindenki elejtheti, ha kint találkozik vele!

9 A XIX. sz-ban egyre több kertet hoztak létre, most már szoktató, telepítő célzattal is gímszarvas, muflon. A vadaskerti kultusz a csúcsot között érte el, amikor 235 kert és 97 fácános volt az ország területén. A két világháború között még megvoltak a kertek, de után megszűntek. (Néhány régi, jól működő kert megmaradt, bár károsodott, és üzemelt a Rákosi korszakban, de nem beszéltek róla.)

10 1970-től vannak vaddisznós kertek megint Magyarországon ben már 5 helyen: -Gyarmatpuszta -Isaszeg -Tímár -Devecser -Vérteshalma Később vegyeskertek, de kidolgozott technológia csak vaddisznóra volt 1987-ig.

11 1982. Kiskartal dámoskert Kiskunfélegyháza gímfarm (GATE VKÁ irányításával) kert: -26 vaddisznós -30 vegyes vadas -12 szarvas (gím vagy dám) Az utóbbi 12 némelyikében muflon is volt, csakúgy, mint némely vegyes vadasban ben az OVA adatai szerint 118 vadaskert létezik Magyarországon 64 vaddisznós, 10 szarvaskert, 4 muflonkert és 38 vegyesvadas OVA: vadaskert 117, vadfarm 151

12 A mezőgazdasági átalakulással nőtt a nagyvad fajok létszáma óta jelenleg: gím ötszörösére, vaddisznó kilencszeresére Túl sok kár vadlétszámcsökkentés, de vadászat is kell vadaskertek. A mezőgazdasági termelésből kieső területek hasznosításának egyik lehetséges módja a szarvasfarm. Ebben vezető szerepet játszik Új-Zéland.

13 Három forma: -vadaskert -vadaspark -vadasfarm A zárttéri vadtartás célja Az első kettő vadgazdálkodási tevékenység, míg a harmadik állattenyésztés. Vannak elsődleges célok és lehetnek a gazdaságosságot javító másodlagos célok. Ezek közül mindig az adott piaci helyzet, a céltámogatások, a gazdasági érdekek döntik el, hogy melyik lesz elsődleges és melyik másodlagos.

14 Vadászat Vadhústermelés Az erdő másodlagos hasznosítása, az erdőgazdaság plusz bevétele Tenyészállat értékesítés Bemutatás Barkás agancs értékesítés Zigóta és sperma értékesítés Kutatás Génbank Mezőgazdasági vagy erdészeti szempontból nem gazdaságos földterület hasznosítása Erdő- és mezőgazdasági melléktermék és hulladék hasznosítása

15 Vadászat: -az utóbbi tizenöt évben a kerti teríték az összeshez képest gím esetében 2,8-5,5 %, míg az állomány 8 %-a van kertben -dám esetében a teríték 8,1 %-a, de az állomány 23,2 %-a él kertben -muflon esetében 13,2 % a teríték, míg az állomány 29,9 %-a van kertekben -ugyanez vaddisznó esetében 7,8-12,2 %, de az állomány 20,2 %-át kertben tartják

16 Vadászat: Olyan fajok is tarthatók és vadászhatók, amelyeket egyébként nem engednek szabad területre (szika szarvas Fehérvárcsurgó). Az állományhasznosítási és tartási előírások itt nem érvényesek. A vadászati szezon hosszabb lehet. Élővad befogással folyamatosan csökkenthető a vadkár és ez a tevékenység szezonon kívül is folytatható.

17 A vadaskertek klasszikus formájukban a vadászat és a vadhús értékesítés által adnak plusz bevételt az erdőgazdaságnak. Ez tehát mindenképpen elsődleges cél, minden más célt gazdaságilag meg kell alapozni.

18 Zárttéri nagyvadtenyésztés A zárttéren tartott vadfajok biológiája és etológiája

19

20

21 Elterjedése: Alfajai a világon mindenfelé. Magyarország közép-európai alfaj Legjobb populációk Zala-, Somogy-, Baranya m.

22

23 Elnevezése: bika, tehén, ünő, borjú. Külleme: kifejlett állat marmagasság: 150 cm is lehet. testtömeg tehén: kg, bika: kg. amagasság, testtömeg függ az élőhelytől. Nyáron vörösesbarna (rőtvad, Rotwild, red deer), télen szürkés színű szőrzet. Az újszülött borjak vöröses szőrzetét fehér pöttyök díszítik. bika agancs védekezés, rangsor kiharcolása, megerősítése, jelzés. Érzékszervei : látása, hallása, szaglása kiváló.

24 Agancsfelődés: Első agancs (csap) a bikaborjú születése utáni évében nincs agancskoszorúja. Második agancs megjelenik az agancskoszorú (rózsa), de lehet még csak egyágú (nyársas, spíszer) vagy kinő már a szemág és a középág, esetleg koronaág. Harmadik agancs már lehet nyolcas. Későbbiekben jégág, korona. Agancselvetés: idősebb bikák február, fiatalabbak később Agancsfelrakás: kb. 120 nap. Életmód: télen az azonos neműek egy-egy csoportban (rudli). A teheneket a vezértehén vezeti, a bikacsapatot egy középkorú bika. Ivarérés: ünők hónaposan születésüket követő évben már vemhesülnek. Tavasszal a bikák rejtetten élve fejlesztik agancsukat. A tehenek szétválnak az ellés miatt (V-VI.hó) napos vemhesség ellés a tehenek ismét kis csapatokat alkotnak. Szoptatási idő: 6-8 hónap.

25 A szarvasbőgés: a szaporodási időszak (IX-X. hó) - egy bika 9-15 tehenet (hárem) tart. -a kialakult dominancia ellenére a szaporodásban az alacsonyabb rangú bikák is részt vesznek. -Bőgés után bika és tehén csapatok. Viselkedés: -napi ciklikusság testápolás, dagonyázás, szociális kapcsolatok, mozgás, legelés, pihenő periódusok (szunyókálás, kérődzés, alvás). -Az emberektől fél nagy védőtávolság. kertben, különösen farmon hozzászokik az emberhez és bizonyos helyzetekben támad, agresszív. -A bikák közötti rangsorban az agancsnak meghatározó szerepe van agancsos és agancstalanított bikákat nem szabad együtt tartani. -Bőgési időben a bikák (különösen szűk) zárt térben a tehenekkel szemben is sokkal agresszívabbak, mint a szabad területen.

26 Táplálkozás: átmeneti táplálkozású kérődző, a viszonylag magas rosttartalmú táplálékot is jól hasznosítja, de elsősorban fásszárúak friss hajtásait fogyasztja. Élőhelye: az erdő dús cserjeszintű állományaiban, megfelelő vízellátás esetén jó populációk találhatók. Az erdőből gyakran kimennek a mezőgazdasági területekre táplálkozni. Ezt kihasználva fontos takarmányozási tényező a vadföld. Vadászati módjai: les, barkácsolás, cserkelés, bőgéskor, terelés csak tarvadra.

27 Élő szarvas kormeghatározása: Viselkedés: - fiatal szarvas játékos, nem ugrik azonnal. - vezértehenek, öreg borjas tehenek óvatosak. -öreg bikák még fajtársukat is kerülik. Csapatvezetés: -a tehén és vegyes csapatok vezetője öreg borjas tehén. -a bikacsapat vezetője 4-6 éves bika. Borjadzási idő: -öreg tehenek május elején, -fiatalok júniusban. Testalkat, fejlettség: -fiatalok vékonyak, karcsúak, szögletes, nagyfejűek, a nyak vékony, a test is szögletes. -öreg szarvas hasa lelóg, nyaka vastag, fejét a gerincvonal magasságában hordja, háta süppedt. A bőgés módja: - öreg bika korábban, ritkán és rövidebben, -középkorú gyakrabban és hosszabban.

28

29 Az agancs általános képe: -fiatal bika agancsa oldalnézetben egy téglalapba helyezhető és a szárak felső harmadában erősebb. -öreg bikák agancsa oldalnézetben háromszögbe helyezhető, az erő alul van. Pecsét: -öreg bikánál homorú, -középkorúnál egyenes, -fiatalnál domború. -fiatal bikák agancselvetési síkjának szöge tompaszög, -öregeké hegyesszög. Vedlés ideje: -öregek korábban IV-V. és X-XI. hó, -fiatalok későbben. Ezt az időjárás befolyásolja.

30

31

32

33

34 Elterjedése: őshazája a Földközi - tenger környéke. Az utolsó jégkorszak után visszaszorult Ázsiába. A rómaiak hozták újra be a Földközi tenger vidékére. Hazánkban először az 1200-as években említik. A hazai populáció java: Gyulaj, Guth, Gyula - Sarkad térségében, Pusztavacs környékén, Somogy megyében és a Felső- Tisza vidékén található től nagyarányú telepítés következtében az ország minden tájára betelepítették.

35

36

37 Elnevezése: dámbika, tehén, borjú. -Az egyéves kort meghaladott bikaborjú csapos, -harmadik évre villás, -következő évben kanalas, -végül lapátos lesz. - nőivarú borjú ünőborjú, az első ellésig ünő, majd tehén. Külleme: - a gímszarvasnál lényegesen kisebb állat. -marmagassága 1 métert ritkán haladja meg. - testtömege tehén esetében 35-50, a bika kg. -A dám szőrtakarójának jellemző színe a rozsdavörös, mely ventrálisan egyre világosabb, a hasalján majdnem fehér színű. A háton és a test oldalán krémszínű kerek foltok pettyezik az állat bundáját. A gerincvonal felett a nyaktól kiinduló sötét hátcsík a farokig húzódik és ventrálisan fordulva a tükröt szegélyezi. A szokásos szín mellett találkozunk fekete és fehér színváltozattal is. -bikák agancs alakja jellemző, a többi szarvasfélétől eltérő. A kifejlett agancsot a szaknyelv lapátnak nevezi. Érzékszervei: látása, emberfelismerő képessége kiváló, jó a szaglása és a hallása is.

38

39

40

41

42

43

44 Agancsfejlődése: - 6 hónapos kor megjelenik az agancstő. -9 hónapos kor megindul a barka alatt az agancs fejlődése szeptemberre letisztítja a csapot, amelynek nincs rózsája. -kétéves korában elveti és felrakja a második agancsot már van szemág és középág, valamint lapos villás korona (ágas). - harmadik agancsú bika kanalas. -ezután már lapátot nevel éves korában kulminál. Lapátelvetés: IV-V. hó, majd rejtetten, jó élőhelyen fejleszti új agancsát. A barkát szeptemberben tisztítja le. Életmódja: a dám inkább nappali vad. -A tehenek napos vemhesség után, V-VI. hónapban ellenek, és 5 hónapig szoptatnak. -A borjak 2 hónapig a p1 tejfog kibújásáig - csak szopnak; -3 hónapos kortól esznek; -17 hónapos korra válnak ivaréretté.

45 A teljes kifejlettséget a tehén három, a bika hat éves korban éri el. (Előfordul, hogy az ünők már 5 hónapos korukban ivarérettek és vemhesülnek.) Július-augusztusban kialakulnak a bika és tarvad csapatok. Barcogás: X-XI. hó a bikák a barcogó helyeken teknőket kaparnak maguknak (lek -képzés) ebbe fekszenek, vizelnek stb. Itt keresik fel a tehenek. Télen a tehenek borjaikkal, és a középkorú bikacsapatok elkülönülnek. Élőhely, és takarmány igény: a ligeterdős, nagy legelőfelületű löszös területeket kedveli. Tápláléka füvek és fás szárú növények. A talajtakaró növényekből többet fogyaszt (közelebb áll a legelőtípushoz), megeszik minden gyümölcsöt. Viselkedése: - csapatban mozog, meglehetősen nyugtalan. -vadaskertben a többi fajt idegesíti. -természetes környezetében kerüli az embert.

46 -minden helyzetben inkább menekül, gyakorlatilag sosem támad. Ha összeszorul egy csapat, a csapos bikák nagyon veszélyesek a társaikra. -befogáskor a kábított bikákat társaik támadják, a Rompunnal bódított tehenet sem hagyják elaludni. Vadászati módja: cserkelés, les, barkácsolás.

47

48

49 Elterjedése: Nagyfokú alkalmazkodó képessége révén Európában, Ázsiában, Afrikában nagy területeket népesített be. Hazánkban, túlszaporodása miatt mindenütt előfordul.

50

51 Elnevezése: koca, kan, malac, süldő. Külleme: -marmagassága cm, de a nagyobb kanok egy métert is meghaladhatja. -testtömege, kondíciója az élőhelytől függően kg. Olykor ennél nagyobb kanok is előfordulnak. A csanaki vaddisznóskertben 1988-ban 240 kg-os kan esett. -rendszerint évente egyszer vedlik tavasszal. A süldők hamarabb, a kocák csak a szoptatás befejezése után. Az új, még rövid serteszőrök vége világosabb, ezért a nyári szőrzete ezüstös barna vagy szürke. Az állat ilyenkor karcsúbbnak látszik. -Később a teljesen kinőtt fedőszőrök közé gyapjúszőrök nőnek, s ez adja a téli tömött bundát. A téli szőrzete fekete (Schwarzwild). Fedőszőre, sertéje (sertevad) a háti részen hosszabb, amely trófeának számít. -kan hatalmas szemfogak agyar: alsók hosszabbak, mint a felsők. -állandóan koptatják egymást Az állat korára jellemző a fenési sík hosszúsága. -a koca szemfoga kampó lényegesen kisebb, mint a kané. -végleges fogazata 2 éves korára alakul ki.

52 Érzékszervei: látása gyenge, hallása, szaglása kiváló. Életmódja: - eredeti élőhelye a vizes, náddal fedett mocsaras terület. Rendkívül jó alkalmazkodóképessége révén mindenütt előfordul. -ma sok helyen az erdők lakója, de itt is a vizesebb területeket kedveli. -kondában élő éjszakai állat Feltehető, hogy az éjszakai aktivitását az állandó zavarás és vadászat váltotta ki. Vadaskertben könnyen átállítható nappali állattá sok előny állomány kezelés, szemmel tartás. -A kondában rangsor egy malacos koca vezet. -fiatal kanok kétéves korukig maradhatnak a kondával. -Az idős kanok magányosan élnek. -Táplálékszerzés céljából nagy területeket járnak be. -Szeret dagonyázni.

53 - Párzása: búgás november-december a kanok gyakran vívnak harcot a kocákért. -A kocák ritkán kétszer is ellenek. -A vemhességi idő nap. Általában 5-7 malacot ellik. Születés után a malacok hamar szopnak. -A kocának 5, ritkán 6 pár csecsbimbója van. Amelyik csecsbimbót az ellés után 12 órán belül nem szopják a malacok elapad. -A malacok első nap csecset választanak, és végig azt szopják. Előfordul (különösen vaddisznóskertben), hogy két koca közös vacokban van, ilyenkor megszűnik a csecshűség, a kocák egymás malacait is szoptatják. -A koca 4 hónapig szoptatja a malacait. -Az ivarérettséget rendszerint a kocák a második évben, a kanok a harmadik évben érik el. -kocák mintegy harmada hónapos süldők búgnak és vemhesülnek. -Arra viszont nincs megfigyelés, hogy fiatal kanok párzottak volna.

54 Táplálkozása: Mindenevő táplálkozási módja változatos. - táplálékának döntő többsége növényi eredetű. növények föld feletti része, gyökerek, gumók, elvetett magok. -tölgymakk vetés kitúrása, tölgy csemeték tövének elrágása nagy kár. -kalászosokat tejes és viaszos érésben egyaránt kedveli éppúgy, mint a kukoricát. mezőgazdaságban taposás több kárt okoz, mint a növények elfogyasztásával. -állati eredetű táplálék étrendjének kisebb, de igen fontos részét képezi. giliszta, rovar, hernyó és álca, mindenféle fehérje forrást megeszik. Feldúlja a földön a madárfészkeket, elfogyasztja a nyúlfiakat. -fogyasztja az elhullott állatok tetemeit, saját fajtársait is.

55 Viselkedése: -természetes környezetében az embert kerüli, de sebzetten, vagy megszorított helyzetben bátran és hatásosan támad. -rendkívül gyorsan mozog és fordul, az áthatolhatatlannak látszó sűrűben is könnyedén közlekedik. -Már a malacok is kiválóan úsznak és követik anyjukat a hideg vízben is. Vadászati módja: társas vadászattal hajtásban, tereléssel. Szóróra csalják és lesről lövik, más esetben barkácsolással követik.

56

57 Zárttéri nagyvadtenyésztés 3. Tervezés és területkijelölés

58 Létesítés kert és technológia együttes tervezése A tervezés fő lépései: 1., állatfaj és hasznosítási mód (vadászat, hústermelés, tenyészállat előállítás) kiválasztása 2., technológia meghatározása extenzív vagy intenzív módszer, különösen vaddisznó esetében fontos! a vaddisznónál létkérdés a létszám utánpótlás szaporítás vagy befogás vagy vásárlás?

59 3., terület(ek) kiválasztása térképen, helyszíni bejárás, felmérés alkalmas-e a választott faj ill. technológia számára? vaddisznó és muflon: min. 200 ha, egyéb nagyvadfaj: min. 500 ha; osztott kertnél a vadászkertnek kell ekkorának lennie!!! ekkor még könnyen változtathatunk az eredeti elképzelésen (kicsi az anyagi veszteség) ez a legutolsó fázis, amikor be kell szerezni az engedélyeket! (lehet előbb is) itt mindenféle kikötések lehetnek az FVM, a TvH vagy a vadászati hatóság részéről figyelembe kell venni a tervezésnél!

60 A terület elhelyezkedése szempontjából az alábbiakra kell figyelni: -a forgalmas utaktól távol legyen - rejtsük el a kertet (fasor, erdősáv) -turista utak, kedvelt kirándulóhelyek kívül legyenek a kerten -az ilyen helyekre vezető utak se menjenek át a kerten -szintén vegyük figyelembe az állatok vonulási útjait is

61 4., terület részletes felmérése: -domborzat -erdősültség -erdő összetétele -hidrológiai adatok -itatóvíz -tervezhető vadföld -klimatikus tényezők -meteorológiai adatok -ipari környezet szennyezés -járványveszély -utak a kerten belül is kényelmesek legyenek takarmány, lőtt vad szállítás mit kell/lehet pótolni, miben kell kompromisszumot kötni?

62

63 5., kiviteli tervek elkészítése tervező mérnökkel, de az üzemeltető bevonásával rendszeres kapcsolat! 6., építés, a technológia elkészítése -első betelepítés -takarmányozás -szaporítás -hasznosítás -preventív kezelések -jármű és személyforgalom -kerítés ellenőrzés és javítás -munkaerő és szállító kapacitás -balesetvédelem részletes kidolgozása. 7., gazdaságossági számítások!

64 Tehát mielőtt elkezdenénk a megvalósítást, mindezeket át kell gondolni! Az egész folyamat során az éppen hatályos jogszabályokhoz alkalmazkodni kell! A legfontosabb az LV/1996. Tv. a Vad védelméről, a vadgazdálkodásról valamint a vadászatról módosítva a évi XXVIII. Tv. által és ennek aktuális végrehajtási rendelete (79/2004 (V.4.) módosítva 56/2005 (VI. 25.) 42/2006 (V. 31.) 61/2007 (VII. 13.) 85/2008 (VII. 5.) FVM rendelet). Vadaskert (22. 1.): A vadaskert a vadászterület gímszarvas, dámszarvas, őz, muflon, valamint vaddisznó vadászati célú tartására, illetve tenyésztésére - kerítéssel bekerített része. Vadaskertbe csak szabad vadászterületről befogott, illetve másik vadaskertből származó vad helyezhető ki.

65 Vaddisznó vadaskertbe, a vadászati hatóság külön engedélye alapján vadasparkból vagy vadfarmról is kihelyezhető, amennyiben a vaddisznó egyedek fenotípusos és genotípusos megjelenése a faj jellemzőit hordozzák. A vadaskertbe történő kihelyezést megelőzően a vaddisznó egyedeket a külön jogszabályban meghatározott módon - egyedi azonosításra alkalmas füljelzővel kell ellátni. Vadaspark (24. 1.) a vadászterület kutatási, oktatási és bemutatási célból arra alkalmas vadászati rendeltetésű kerítéssel elzárt része. Vadfarm (25/A. 1): a vadászterületen vagy vadászterületnek nem minősülő földterületen vad élelmiszer előállítása céljából történő tartására szolgáló létesítmény. (2) Vadfarm létesítését a vadászati hatóság engedélyezi. Nem létesíthető vadfarm védett természeti területen. Vadfarm létesítése és működtetése során a 22. (4)-(5) bekezdésében, a 23. -ban, valamint a 24. (2)-(3) bekezdésében foglaltakat kell megfelelően alkalmazni. (3) Vadfarmon vadászni tilos.

66 Vadfarm engedélyezéséhez az MGSZH Központnak címezve, de a megyei MGSZH Vadászati és Halászati Osztályának kell beadni a kérelmet (indok, cél, terület, külső kerítéshossz, tervezett vadállomány). Rokonfajú állat tartóhelyétől állategészségügyi előírások alapján meghatározott távolságra létesíthető (vaddisznó házi disznó keveredés, betegségek). Állomány nyilvántartás és február végén jelentés a vadászati hatóságnak! (7/2010. (II.2.) FVM rendelet)

67 Szükséges engedélyek: a) Vadaskert vagy -park bekerítésére a föld tulajdonosának, használójának előzetes hozzájárulása (22. 3.) b) A megszerzett hozzájárulás után az MGSZH Központ határozatban ad engedélyt a bekerítéshez (7/2010. Vhr ) c) Vadászterületen a föld használójának előzetes hozzájárulása a vadvédelmi, vadgazdálkodási- vadászati létesítmény elkészítéséhez (31. 2.) d) Védett természeti területen a létesítményekhez a természetvédelmi hatóság engedélye is szükséges. (31. 2.) e) Mesterséges vadtenyésztési tevékenységhez, zárttéri tartáshoz, vadászterületre kiengedéshez a vadászati hatóság engedélye (32. 1.) f) Vadászterületre kihelyezés előtt állategészségügyi igazolás (33. 1.), ami tulajdonképpen állategészségügyi engedély is a telepítéshez.

68 Zárttéri nagyvadtenyésztés 4. A zárttéri tartás ökonómiája

69 Időbeli tervezés anyagi vonzat: -az engedélyek beszerzése, a tervezés, az ajánlatok a kivitelezőktől, a pályázatok, hitelek megszerzése 1-2 év is lehet kivitelezés: 8 hónap A cél a mielőbbi üzemelés. Ezért még az építés alatt állomány összeállítása, gépek, eszközök, takarmány, emberek beszerzése és felkészítése. Pénzügyi konstrukció: -teljes nettó bekerülési költség saját forrás+hitel+pályázat (visszatérítendő, vissza nem térítendő)

70 -mennyi idő után hoz hasznot a kert? ebből számítható a törlesztési idő (kamatok) bruttó bekerülési költség Általában 4-6 év alatt térül meg a beruházás vadaskert esetén. Ha ennél több idő jön ki, akkor valami rossz vizsgáljuk felül a létesítést! A farmok esetén bonyolultabb a számítás, mert a húspiacot megszerezték az új-zélandi farmok, tehát most Magyarországon elsősorban élőállat értékesítésből lehet hasznot előállítani!

71 Beruházások elkészítésének elvi alapkérdései Tervezés piackutatás és előzetes gazdaságossági számítások Ha ez negatív hagyjunk fel vele Ha pozitív folytassuk részleteiben Tervezés és ugyanakkor engedélyek beszerzése. Ekkor meg kell határozni a beruházás költségeit. Ugyanígy az üzemeltetés költségeit is meg kell határoznunk.

72 A megvalósulás pénzügyi ütemezése tartalmazza a betelepítés (a jövőbeni állomány) pénzügyi fedezetét is! A kert építése most már szakemberekkel történik és nem saját kivitelezésben a régi kerítésekhez ez is elég volt az újak bonyolultabbak és több szakértelmet igényelnek az értékesítők úgyis a felállítással együtt adják el a kerítést ne spóroljunk ezen és ne kontárkodjunk!

73 A beruházások gazdaságossági elemzése Számítógépes matematikai modell az üzemelésről valóban megtérül-e a kívánt időre? Ha nem technológiai vagy hasznosítási módosítás. A kertek és farmok devizatermelő képessége >> iparé kevés az import szükséglete (vagy Ø) magas a hozzáadott magyar munka értéke. Ebben nagyon hasonlít halászat, méhészet, prémes állat tenyésztés kicsi az állami támogatottságuk.

74 Ha mindezt végig gondoltuk vadaskert megvalósítása jó pénzügyi feltételek és technológia mellett biztos haszon! A többi zárttéri tartás már kockázatosabb a park általában ráfizetéses, tehát biztos anyagi háttérrel kell rendelkezni hozzá hosszú távon a farm nagy beruházási költségű és akkor is csak középtávon térülhet meg, ha kedvezőek a piaci feltételek!

75 Zárttéri nagyvadtenyésztés 5. A zárttéri tartás megvalósítása

76 Gazdaságosan nem hasznosítható mezőgazdasági vagy erdő területen zárttéri vadtartás! Nem rossz a terület legelő a szarvasfarmhoz Gazdaságos erdőben is érdemes kertet létesíteni plusz bevétel Tárgyi és személyi feltételek a megvalósítás során kell ezeket teljesíteni A tárgyi feltételek egy része a terület adottsága víz (esetleg kutat kell fúrni), utak (esetleg újabbakat kell még nyitni engedély az erdészettől)

77 Szarvaskert, szarvasfarm Még a feltételek megléte, biztosítása előtt határozzuk meg a célunkat piaci/gazdasági körülmények: -vadaskert vadászat, vadhús értékesítés, tenyészállat értékesítés, bemutatás, génbank, kutatás, erdei és mezőgazdasági melléktermék hasznosítás -vadasfarm vadhús értékesítés, tenyészállat értékesítés, barkás agancs értékesítés

78 Tárgyi feltételek: Megfelelő terület kert általában középkorú, beállt erdő, viszonylag kevés szálerdő. Szerencsés az elegyes erdő. Ne legyen nagyon zárt a lombkorona lágyszárúak, cserjeszint. Nagyon jó, ha kisebb tisztások bontják meg az erdőt sok szegély változatosabb növénytakaró. Mai erdőgazdálkodás soros faültetvények, a cserjék, lágyszárúak kigyomlálása kevés táplálék nagy vadkár kertet ide ne tervezzünk!

79 Nagyon jó a felhagyott gyümölcsös. Dámoknak nagyobb legelőfelületet kerítsünk be, mint a gímeknek! Farm esetében sok, jó legelő és 10 %-nyi fedettség időjárás ellen. Vadföld Kertben legalább 10 % mozaikosan!! Domborzat szűk völgyek, meredek oldalak Ø Kedvező D, Dny-i lejtők pihenés, melegedés. Farm lehetőleg sík áttekinthető!

80

81

82 Úthálózat megközelítő út szilárd burkolattal A kert legyen kellően feltárt (feltárható). Ivóvíz, dagonya kellő mennyiség és minőség! Természetes vízforrás, vagy mesterséges. Dámoknak elég az ivóvíz, gímeknek dagonya is kell! Átfolyó patak jó, ha elég a vízhozama. Ásott/fúrt kút szélkerék, napelem, villanyáram (vezetékes víz Ø drága, télen befagy). Elegendő hely a széthúzható etetéshez megfelelő számú és nagyságú etetőhely!

83

84

85

86 Etetők tisztás, erdőszél Szórók, lőcsillagok fakivágás engedély! További tárgyi feltételek: Vadaskert Vadasfarm legalább 10 %vadföld és vadlegelő legalább10% fávalborítottterület zsigerelő terület,terítékhelye legelő felújításra pihentetett terület amennyiben a technológia megkívánja:befogók, tenyészkert befogó, mérlegelő,kezelő épület továbbá mindkettőben szükséges: szállító eszközök, lesek, kerítések és kapuk, takarmány mennyiségi és minőségi biztosítása, tárolási lehetősége.

87 Mindent egyszerre kell megépíteni kertben megy, farmon nem részben terveznek hiba! Mindent meg kell tervezni kijelölni a most és a jövőben megvalósítandó részeket. Farmon első ütem befogó, karantén, 1-2 kert. További kertek, folyosó helyét kijelölni! A folyosóból annyi kell, hogy összekösse a meglévő részeket. Utólag fásítás, védő fasorok telepítése ezt már az elején meg kell tenni (ezért kell a teljes terület megtervezése).

88 Kert létfontosságú a vadföldek kijelölése és a terület megművelése kész legyen az állomány betelepítésére takarmány. Kevesebb cserjeszint, szegély, aljnövényzet több vadföld! Zsigerelő hely és a teríték helye szigorúan a kerten kívülre! (állategészségügy és munkaszervezés) a két területet is válasszuk el egymástól

89

90

91

92

93 Személyi feltételek: Vezető állattenyésztésben és vadgazdálkodásban járatos, legalább középfokú végzettség, többéves gyakorlat. Egy szakmunkás A terület (állatállomány) nagyságának megfelelő számú betanított segédmunkás. Szükség esetén a munkacsúcsokhoz legyen elegendő idénymunkás (vadászat hajtás; befogás). Állatorvos.

94

95 Vaddisznóskert, farm A célok, a tárgyi és személyi feltételek hasonlóak, de el is térnek. Vadasfarm Magyarországon nincs, bár lehetséges. Tárgyi feltételek: Még több víz kell, mint a szarvasnál. Nagyobb a vadföldek jelentősége a vaddisznót nagyobb sűrűségben tartjuk, jobban kiéli a területet! Túróföld is kell már a betelepítésre kész csicsóka ültetvény legyen, amely megújítja magát 5-6 évig jó (a betelepítés után nagyon nehéz felhozni)

96 Technológia egységes/megosztott kert, tenyészkert Karantén itt gyűlik az állomány betelepítés előtt betonozott etetőtér tisztítás, fertőtlenítés, a földet feltúrja a sok állat áthelyezés nem megy a kis terület miatt. Ugyanezért kell ilyen a tenyészkertbe is!

97

98

99

100

101

102 Zárttéri nagyvadtenyésztés 6-7. A zárttéri tartás berendezései

103 Kerítések A legfontosabb és legköltségesebb. Részei fonat (háló), feszítődrót, oszlop, talpfa, felső fa, kötődrót. Rögzítés kötődrót vagy U-szeg. Típus álla aj és pénz függő. Fono vagy ponthegeszte rombusz vagy négyzetháló mintázat. Fono klasszikus: rombusz rugalmas új négyzet nincs fonás csomózni vagy ponthegeszteni kell!

104 Csomózás: -a vízszintes szál rugalmas vízszintesen és függőlegesen is rögzíteni kell (új-zélandi Tornádó típus). -a vízszintes szál feszes csak a függőleges szálat kell rögzíteni (angol Ciklon típus). -erre szolgál a kapocsdrót (gépi csomózás). Ponthegesztés olcsóbb és ugyanolyan jó lehet! Vízszintes függőleges szálak változó sűrűség kevesebb anyag, de védelem a kistermetű állatok ellen sor 8 cm, 5. sor 10 cm, 6-7. sor 12 cm, 8. sor 15 cm. 9. sor 20 cm.

105

106

107

108

109

110 Anyag 3,6-4,2 mm vasdrót/horganyzott vasdrót 5 mm szálvas hegesztett kerítésmező korróziómentes nagyszilárdságú acéldrót/horganyzott ötvözet (vékonyabb).

111

112 Feszítőhuzal: Alul, középen és felül. Klasszikus fonathoz kell felső tart, alsó feszít ezekre magát a kerítést akasztják. Középen kötődróttal kötik. Oszlop: Fa, leginkább akác beton törik; vasú sín rozsdásodik; Legújabb: rozsdamentes acéloszlop (autópályák) drága. Talpfa, felső fa: Talpfa földre cm húrhosszúságú félfa vagy széldeszka rögzí k a fonatot a feszítődró al együ U- szeggel a lapos feléhez. Elkorhad, mert nem kérgezik/szenesí k jobb a betonoszlop

113

114 Felső fa szarvas kertekben oszlop tetejére növeli a kerítés stabilitását és jelzi a szarvasnak a magasságot. Kötődrót: 1-2,5 mm hajlékony huzal rozsdamentes. Villanypásztor: Cél kerítés védelme, állatok távoltartása Felszerelés álla aj és kert pus Pl. talajtól 20 és 40 cm-re egy-egy szál, felülre is egy fehér fémszállal jelezve a kerítéstől 20 cm-re véd a vaddisznótól és a szarvas átugrásától

115 Az állatok viselkedése a kerítéssel szemben Gím nekiront, vagy átugorja magas és erős kerítés + szoktatás kis területen nincs lendület Rugalmasság! új-zélandi kerítés

116

117 cm magasság elég + felső fa. Dám nem ugrik és nem támad elég a 180 cmes kerítés és nem kell erősnek lennie. Vaddisznó próbálkozik alul feszeget, túr 150 cm magas elég nem ugrik Erős és alul biztosíto lesüllyesztés 30 cm-re jó a kutyák és rókák ellen is

118

119 Talpfa, villanypásztor, szögesdrót, visszahajlítás. Talpfa nem véd az alátúrástól Szögesdrót 3 szál alul 20 cm magasságig, a legalsó a talajon megszúrja az állatot tanulás Villanypásztor 1-2 szál cm magasan megcsípi az állatot tanul DE! gyorsan leföldeli a növényzet sok kaszálás (nehézkes) vagy gyomirtó (nem természetes) Megoldás cm magasra és a kerítéstől cm-re a nagyokat elriasztja, a malacok vagy nem mennek ki, vagy ha kimennek visszajönnek a kondához! A tartó vasak elütő színűek legyenek.

120 Visszahajtás magasabb kerítést húznak fel, mint a terveze a felesleget a talajon visszahajlítják a kert felé min. 50 cm, de inkább több az állat rálép és magát akadályozza a túrásban, emelésben.

121

122 Kerítés építés Álla aj erősség, magasság, alul vagy felül véde. Külső erősebb, magasabb, mint a belső elválasztó. Gímszarvas kerítés 240 cm, de a külső lehet 270 cm is! Dám 180 cm, vaddisznó 150 cm Nyomvonal kijelölése dombvidéken módosulhat Terepkövetés klasszikus fonat jó, a kerítésmező rossz, a feszített hálók a feszítés mértékétől függően. kerülés Patak, árok, vízmosás kerülni akár néhány száz métert is nem kell sz tani, kerítést javítani Ugyanakkor a természetes víz jó!

123 Az árkot zárni kell, de nem a hálóval túl sűrű. Legyen oszlop mindkét parton! A kerítés alján talpfa! Az árokba 5-15 mm vastag acélrudak rögzíteni a talpfához.

124

125

126 Ne legyen rács! Átkötés kell széles és mély ároknál, de csak ha >> 1 m mély. A vízfolyás szerint a lezárás előtt legyen egy öböl a kitisztításhoz! Oszlopok beállítása és a fonat felhúzása: Oszlop előkészítés min. 60 cm-re beásni korhadás ellen helyszínen kérgezés teljes hosszban kátrány/szenesítés a föld fele is tartson min. 10 cm-t. Oszlop = beásott + föld feletti rész. Beáso cm talajtól is függ Vastagság min. 12 cm Lyukakba állítják ledöngölik a talajt

127 Szilárdítás kisebb átmérőjű támasztókkal. Támasztás törés, kapu, emelkedés, süllyedés + 10 oszloponként. A kerítésvonal síkjában kapu még 1-2 merőleges is. Köves, sziklás talajon extra kitámasztás

128

129 Leáso kerítésnél első a 30 cm mély árok. Ebbe középre a lyukak még 30 cm mélyen! Oszlop távolság: -klasszikus fonat 3 m -új kerítések 6 m vagy több Belülre húzzák fel a hálót! Klasszikus fonatnál első a feszítődrót 5 mm horganyzott drót A fonatot először felül, majd alul beakasztjuk és végül középen megkötjük. Oszlopnál feszítés U-szeggel rögzítés minden 2. szemnél törés, kapu, forduló minden szemnél!

130

131

132 Vegyes vadas kertekben, de szarvas kertekben is méterenként cm magas 10 cm húrhosszúságú oszlopokat leverni rögzíteni a fonatot! Betemetni az árkot, villanypásztort, szögesdrótot, talpfát felrakni. Magasság növelés 2-3 feszítődrót (Ø szögesdrót) a kerítés felett. Tó, nagy felületű víz felett ne vigyük át a kerítést! A klasszikus fonat ember által könnyen mászható farmon jó, mert menekülési utat ad.

133 Kapu, átjáró Megszakítják a kerítést gyengítenek Teherkapuk forgalom és állat terelés A főkapun kívül még 2-3 lehetőség legyen a bejutásra. A kert, farm részek között is kell nagykapu. Texasi kapu: Állatok számára zárt, ember számára nyitott. A kerítés előtt legalább 7 m-re (ne ugorják át) az út nem tömör, hanem 10 cm-es résekkel szabdalt csövek, sínek Szélessége min. 3,5-4 m (teherautó forgalom miatt). A kerítés követi a texasi kaput mindkét oldalon. Vízszintes + a talajfelszínből emelkedjen ki lassítás biztonságosabb és nagyobb teherbírás (min. 10 t).

134

135 0,5 m mély betonteknő fele e csövek, sínek A mélység riasztja az állatokat és nem tömi el a hó a réseket. A teknő széle vasalt ezen vannak a 8-10 cm-es csövek foroghatnak a vastartóban, de nem futhatnak össze + védelem a leemelés ellen. A teknő szélén vannak az oszlopok kerítés gyalogos közlekedés is itt. Teknő feneke lejt vízkivezetés 150 mm-s csővel 1-2 hosszan alátámasztás szélesség függő keskeny ne tömődjön el a rés!

136 Kétszárnyú kapu: Erdésze utakra épülnek 4-6 m szélesek Lekérgeze oszlopok keret + min. 1 ferde átkötés háló

137

138

139

140 Zárás lánc + lakat A kapuszárnyak végéhez ütköző, alátámasztás biztos nyitva tartás Keresztgerenda fele záródik a kapu alátámasztás + védelem a kutyák ellen, DE jobb a szilárd burkolatú út betonozzunk le a kapu elő és után m-t. A kapu tartóoszlopait a nyitás irányába meg kell támasztani egyirányú kapu esetén a kerítésre 90º-os, míg kétirányú esetén mindkét oldalon 45ºos támasztás kell!

141

142 Egyszárnyú nagykapu: 6 m széles nagyobb súllyal húz, mint a kétszárnyú súlyának kétszerese Plusz egy ferde átkötés kell! A kaputartó oszlopot három irányban ki kell támasztani!

143 Farmokon hasznos a terelőfolyosó szélességével azonos méretű egyszárnyú kapu terelés Ké rányú tereléshez mindkét oldalra forgáspont kell. A farmon a folyosóra nyíló kapuk mindig egymással szemben legyenek és az elválasztó kerítés mellett.

144

145

146

147 Kerékfertőtlenítő: Fertőzés ellen betonteknő az út síkjába süllyesztve a kapu teljes szélességében a kert/farm felőli oldalon. Hossz a legnagyobb traktorkerék is legalább egy teljes fordulatot tegyen meg benne Mélység a teherautók gumiköpenye félig merüljön el benne Az oldalát kiemelni kapu alátámasztás

148

149

150

151 Személybejárók: Kert inkább létrás átjáró Farm egyszárnyú kapu 1 m széles pontosabb illesztés retesz zár + alá gömbfa/gerenda túrás ellen Nagykapuba érdemes beépíteni elsősorban fémkapuba szokás nagyon hasznos csak egyszer bontja meg a kerítést Bebújó hatszögletű a feszítés mia nem a földön van és alacsony kényelmetlen A kerítés építése után készíthető el pontos munkát igényel feszíte en tervezés lazítás kivágás feszítés

152

153

154 Létrás átjáró ember számára mindig nyito a vad számára zárt; nem mindenki vállalja az átkelést rajta, kutyás kirándulókat is jobban kint tartja. Kétszárú egyik kint másik bent rögzítve egy oszlophoz és leásva stabil Kapaszkodó korlát biztonságos Korlát nélkül rá kell dőlni a létrára kevésbé lehet leesni hátra fent akkor is kell kapaszkodó! Támaszto létrás átjáró egy oszlophoz két ferde oszlopot erősítve a kerítésen rudakat átdugnak és hozzáerősítik az oszlopokhoz.

155

156

157

158

159

160 Kapuk, átjárók az állatoknak: Farmon, megoszto kertben a részek közö tereléshez külön nagykapuk (teherforgalomtól függetlenül). Vadbebújó régen külső kerítésen is volt, ma már nem lehet állategészségügyi okokból és a Vadásza Tv. is ltja a kinti vad az állam tulajdona a benti vad a kert tulajdonosáé (lopás az államtól) DE a megosztott kertek részei között hasznos lehet. A befogótól abban különbözik, hogy mindig üzemel és nem kell újra élesre állítani. 10*10-es gerendák keret mérete: a legnagyobb vad is á érjen elsősorban vaddisznóhoz használják Á ogó több kertrész találkozásánál épí k több bejárata van befogó A bejáratok önműködők és kézi vezérlésűek is lehetnek.

161 A léceket egy közös tengelyre fűzik fel és a leeső lécek hátrafelé nem nyílnak egyirányú közlekedés.

162

163

164 A két függőleges tengelyre hajlított csövekből kapukat tesznek felül egy rugó húzza össze őket befelé az állat széttolja, majd zárnak.

165 Etetők Szóróút: Meglévő út, vagy szakasz, ahol megy a takarmányos kocsi i szórják le a takarmányt folyamatos haladás mellett Mély homok Ø, magas lágyszárú vegetáció kaszálás, taposás szórás előtt Szóró: Vadászat mia van ideiglenes takarmányozás Magasles előtti tér Szokásos utaktól távol Nagyobb vadföld, tisztás szélén, erdőben eldugott tisztáson, nyiladékok mentén.

166

167

168

169

170

171

172 Betonozott etetőtér: Főleg vaddisznóskertekben vízszintes felületen, ahova nem folyik sok víz, 1-2 %-os lejtéssel vízlefolyás 4-6 cm-re emelkedjen ki a talajszintből 6-8 m négyzet 15 cm vastag teherbíró takarmányos járművek Járművel könnyen megközelíthető Gumis etető: A betonozo etetőtérre 2 lánccal rögzíte átellenes sarkon Alul befelé domborodó lemezzel zárt. Felül a köpeny lefelé hajló harmadáig ér a lemez középen kivágva és ajtóval lezárva betöltés Alul a szélén kivágva 6-10 helyen 5*10 cm-es lyukak

173

174

175 Vályú: Általában valamilyen etető része fa, deszka, fém, beton Alja és oldala között íves/a szög >> 90º Az oldalak is tompaszögben találkoznak takaríthatóság különben bomlás/rothadás

176

177 Önetető, automata szóróetető: Elsősorban vaddisznó esetében Nagyság csoport függő Erősen rögzíteni kell a disznók felborítják A tálcát a négy sarkánál hosszú cövekkel rögzítik, vagy egy fához lánccal kikötik. Fedél túlnyúljon a tálcán és szélesebb legyen az etetőnél Az automata szóróetetőt akkumulátor, vagy vezetékes villanyáram üzemelteti és egy automatika adagolja a szemes takarmányt kukorica Fára szerelik disznó ne érje el + beszórja a kívánt területet

178

179

180

181

182 Malacetető, borjúetető: Fiatal állatoknak szelek v etetőtér Általában fede földön lévő vályú, vagy önetető Malacetető 150 cm magas kerítés rácsközben csak a malacok férnek át

183

184

185

186

187 Borjúetető abrakos vályú + szénarács Változtatható a rácsköz és a magasság. Farmokon ez jó a szelektív legeltetésre is.

188

189 Tároló etető: Sok szemes tárolására 3-5 t légszáraz. Fede, V alakú tartály a két vége zárt egyiken betöltő ajtó A tartály ala vályú egyoldali/kétoldali A takarmányt a tartály oldalának alján lévő nyílásokon adagolja a személyzet csúszóajtók egyesével, vagy egyszerre fogaskerékkel. Belül alulra befelé domborodó lemezt kell tenni kiürülés Malacoknak egy részt elkeríteni.

190 Szénarács: Kérődzőknek vékony gömbfából, erős lécekből Nyitott/fedett fedett: nehézkesebb megrakni, de véd a nedvességtől Lábakra szénapadlás a rács fölé sok takarmányt tárol innen dobható le az alul lévő rácsra

191

192

193

194

195 Kombinált etető: Abrakos tálca + szénarács fede eső ellen Mindkettő végigér az etetőben több állat fér hozzá Munkaszervezés +takarmány hasznosítás

196

197

198

199

200 Kazaltartó vadetető: Gömbfából masszív 6 m széles kazalnak hossza variábilis Középen 4 m-es kihegyeze oszlopok tartóoszlopok + kazaltartók vastagabb végükkel felfelé lecsúszik a kazal

201 Peremes asztal szilázsnak: Kérődzőknek szilázs, szenázs, répaszelet + abraknak is Deszka 2,5-3 m hosszú Egyik vége nyito 6-7 cm-rel alacsonyabban van

202

203

204 Takarmánytárolók: Központi vagy kerti tároló etetők Kapacitás egyhe takarmány mindenből Abrak száraz, levegős, hűvös Tápok papírzsák Szemes ömlesztve mozgatható deszkafalak Szemes leengedhető legyen ne legyen ráöntés miatt túltárolás Télire káposzta, burgonya verem jól megközelíthető, lakott helytől távol Egyéb takarmányokat nem tárolunk napi beszállítás

205

206

207

208

209 Itatók Természetes patak, csatorna, tó egyben dagonya is állathigiéniai/járványvédelmi szabályok szigorú betartása: ne legyen ott út, ne etessünk oda, tisztás legyen süsse a nap Vályú ugyanúgy, mint a takarmányost - á olyó rendszerű a feltöltő oldal magasabban -elvezetés: cső, szilárd burkolatú csatorna m dagonya kiszárítás klórmésszel fertőtlenítés - tenyészkertekben földbe süllyeszte, alulról fűtö (elektromos patronok) fémvályú Önitató leghigiénikusabb farmokon fűteni kell, vagy más kell télen a fagy miatt!

210

211

212

213

214

215

216

217

218

219 Sózók Tönksózó 50 cm magasan a tönkbe lyukat vágunk kocka só kivezető vágat a sólének Keretes sózó Oszlop a lyukas tömb számára Fára/oszlopra szerelt láda 150 cm magasra 5-7 mm-es réseken kifolyik a sólé lenyalogatják az állatok a kéregről

220

221

222

223

224

225

226 Megfigyelés, vadászat Lesek, lőállások Magasles, hordozható les, csúszótalpas les, lőállás Lőállás vesszőfonat félkörben, vagy 3 oldalról deszkapalánk Egyszerű les, vagy emelt lőállás padlószint cm, nyitott, ülődeszka Magasles padlószint 2,5 m fele Magasles nyito, fede, zárt Hordozható fának támasztható ülés masszív a szállítás mia esetleg csúszótalp terepjáróval is mozgatható Építe magasles ált. 3-6 m magas, 1 m oldalfal + ülőalkalmatosság

227

228

229

230

231

232

233

234

235 A nyitott les olcsóbb, egyszerűbb, minden oldalra akadály nélkül kilátni és lőni időjárás ellen nem véd, az állatok könnyebben észreveszik az embert. Fede nap, eső ellen két deszkalap közé kátránypapír hátrafelé lejt, a felső deszkák párhuzamosak a lejtés irányával. Zárt ablakai vannak és esetleg fűthető megfigyelés Létra egy oldali kapaszkodó vagy az sem rádől az ember a létrára biztonságos nem esik hanyatt

236

237

238

239

240 Befogók, átfogók Funkció befogó/á ogó Építés stabil/mobil Elv a bement állatot távirányítással, vagy önműködően megfogja. Leeső/csapódó ajtó Jó befogó: -masszív ne törjön ki az állat, védje meg a ragadozóktól a benti egyedeket -egyszerű megbízható működés -belső fal sima és résmentes ne sérüljenek az állatok és ne próbáljanak kitörni -kívülről megfigyelhetők legyenek az állatok -elszállítás, ládázás könnyű legyen -szelektív -embernek se legyen egyszerű kinyitni

241 Vaddisznó leeső ajtó vezető sín laza illesztésű Kör alaprajz könnyebb terelés

242

243

244

245

246

247

248

249

250

251

252

253 Csapóajtó minden nagyvadra csapófa, rugó, súly Átfogó: két vagy több kert közé épített befogó, de akár egy bekerített vadföld is lehet Cél átcsoportosítás

254 Farm a befogó a közpon folyosóhoz csatlakozik az utolsó szakasz deszkázo a kezelő épület a válogató a folyosó kanyarodik és szűkül ajtókkal szakaszolható végén válogató kör terelőlapokkal. A befogó épületben több sötét szoba egy közös folyosóról. Az ajtók folyosó szélességűek és kétirányba nyithatók.

255

256 Kutricák Intenzív vaddisznó szaporítás Egy egység egy ellő koca Az egységeket egymás mellé egybeépíteni kisebb költség Egység kutrica + koca kifutó + malac kifutó

257 Kutrica etető, itató Padozat nem burkolt Ha burkolt deszka + szalma (hideg burkolat Ø)! Kutrica méret: 2*3 m A kifutók szélessége ugyanekkora. Az egységek közé deszkapalánk. Kutrica előtt és a malac kifutó mögött szilárd burkolatú járda. Kutricák elő terelőfolyosó jártató tér.

258

259

260

261

262 Zárttéri nagyvadtenyésztés 8. Az élővad befogása

263 Befogás átcsoportosítás, tenyészkiválasztás, értékesítés Mechanikai befogás elsődleges Kémiai immobilizáció vaddisznóra nem jó! Farmon évente legalább egyszer be kell fogni minden állatot szakszemélyzet + szoktatás a tereléshez + megfelelő módszer!

264 Befogók, átfogók Kert stabil befogók, kerítésbe épített, átfogók, mobil befogók, vadföld Farm befogó, közlekedő/terelő folyosó, kezelő épület Vaddisznó befogókhoz ládázó (30 cm-rel nyúljon túl a falon) leeső ajtó Etetés rendszeres földről etetés a kerítés mellett párhuzamosan 3-4 m-re egy másik kerítés m hosszan. A dupla szakasz végein távolról zárható ajtók vannak. Itt ne legyen vályú/etető sérülés Ø

265 Hasonló módszer malacetető, borjúetető Farm a terelés és befogás központi folyosó ez minden egységgel kapcsolatban van Inkább csalogatni kell, nem terelni Az átcsoportosítás előtt az adott területen nem etetünk délután a munkák után a kaput kinyitjuk és a terelő folyosóra etetünk. Másnap a kert felől kell bezárni a kaput a folyosóra rekesztjük az állatokat. Terelés elsőre nem megy könnyen az állatok visszatörnek terelőlap: keretre feszített fekete fólia 6 m-es folyosón 5-5,5 m széles és 2,5-3 m magas.

266 Közepes vagy erős szélben nem jó. Általában szélben nem lehet terelni, mert az állatok idegesek. Terelés stressz minden egyéb zavarást ki kell zárni! Lassan, nyugodtan közelítünk az állatokhoz, apró zajokkal, a fólia zörgetésével terelünk. Ne menjünk közel az állatokhoz védőtávolságot tartanak terelődnek Ismétlés könnyíti a munkát új/fiatal probléma Kutyát nem szabad használni! vadászkutyák és nem terelők (űznek és nem terelnek)

267 Hálós befogás Vonalban állított/tartott háló borjú, őz, muflon kertben ritkán, farmon gyakran Max. 1-2 terelés lehet! Távkioldású nagyháló gím, dám, őz, muflon 20*30 m-es háló 3-4 m magasan oszlopokon Robbanó patron régen elektromos kioldás Leejtjük az állatokra bódítás kiszabadítás Ejtőháló/sátorháló egyedi kérődző befogási módszer önkioldó, vagy kézi vezérlésű A megfogott állatokat kíméletesen kell kiszabadítani!

268 Gyógyszeres immobilizáció Előny: -nem kell létesítmény -az állatok nem törnek ki nem sérülnek meg -nem alakul ki stressz -törésmentes megjelölés, vizsgálat -könnyebb kezelés/elhelyezés Hátrány: -túladagolás -időigényes

269 Hatóanyagok: 1. Mozgató idegvégek bénítói izomrelaxánsok ép öntudat, csak a harántcsíkolt izmok bénulnak perc alatt hat, de szűk a terápiás sávja könnyű túladagolni ritkán használják - az állat mindent érez stressz, fájdalom 2. Központi idegrendszer bénítók nyugtató, kábító, altató szerek sokszor kombinációban -Tranquilláns Acepromazin, Azaperon, Diazepam, Xylazin -Analgetikum Carfentanyl, Etorphin, Fentanyl, Ketamin - Altató Barbitál, Alfa-chloralose

270 Kivitelezés szájon át vagy parenterálisan Per os csoportos megfogás Altatószeres takarmány Feltételei: -táplálékszegény környezet tél, vagy farm -nyugalom hatás kifejtés -hatás után gyors gondoskodás -megfelelő számú személyzet -jól körülhatárolt és ellenőrzött terület -jól szervezett és gyors szállítás -fogadóhely

271 Parenterális repülő eszköz (projektil) + kilövő eszköz (projektor) egyedi befogás nehéz, időigényes Projektil tartalmazza a szert és az izomba juttatja (repülő fecskendő) Projektor nyílpuska (50 m-re is akár), levegő sűrítéses altató puska, gázpatronos altató puska (35 m-ig), fúvócső (10 m-ig) Hamar hat megfelelő számú segítség terület ismeret az állat megkereséséhez, vagy rádiós nyomkövető jól szervezett szállítás A kezelt állatok húsa csak a gyógyszer leírásában lévő várakozási idő után használható fel (min. 5 nap)!

272 Izomrelaxánsok: Szukcinil-kolin-klorid Központi idegrendszer bénítók: Nyugtatók: diazepam Seduxen trimethozium Trioxazin azaperon Stresnil metotrimeprazin xylazin Rompun acepromazin Sedalin Kábító-fájdalomcsillapítók: fentanyl etorphin Immobilon carfentanyl ketamin Calypso Altatók: barbitálok Dorlotin, Etoval α -chloralose

273

274

275

276

277

278

279 Zárttéri nagyvadtenyésztés 9. Takarmányozás

280

281 A hagyományos takarmányozás alapja mennyi és milyen korú állatunk van? mennyiség + minőség Zárttéri vadtenyésztésben terület vadeltartó képességére építünk vadföld/legelő A takarmányozás kiegészítés nincs egyensúlyban az állat állomány és a terület Kivétel: vaddisznó

282 A terület vadeltartó képessége Vad és környezet egyensúly szabadtér, de zárttér is Nagyobb a populáció-sűrűség jobb terület kell! A vadeltartó képesség növelése mozaikosan elhelyezett vadföldek + minimális zavarás Ha hiány van takarmányozás Szarvasok évi nap takarmányozás elég Vaddisznó nagyobb sűrűség kiéli a környezetét kezdettől fogva takarmányozni kell!

283 Vadföld Nem betakarítjuk feletetjük helyben Kisebb táblák, mozaikosan szétszórva Gépi művelés megközelíthetőség Nyiladékban, villanyvezeték alatt, gázvezeték felett, földutakon, felhagyott gyümölcsösökben Vadföld művelés termesztett növény függvénye Fontos költségrész a takarmányozásban. Különleges művelés erdő mellett kicsi területen kerítések akadályozzák a gépeket kevés vagy Ø vegyszer az állatok miatt.

284

285

286

287

288 Szakaszos legeltetés villanypásztorral előre lerakni és kialakítani az elkerülést! Gabonafélék, lucerna, pillangós keverékek, legelő keverékek, csicsóka, burgonya. Legelő: Farm Jól gondozott, nagy fűhozamú terület! Ha nincs telepíteni kell keverékkel egy évi kaszálás után jöhetnek az állatok. Farm Ø vadföld. Szakaszos legeltetés kertek váltogatása.

289 Takarmányok Gazdaságosság kiadások csökkentése olcsó takarmányok A csak olcsó nem jó! érték arányos legyen az ár Romlott, penészes, hibás takarmány Ø! Olcsó, gyenge minőségű takarmány túl drága szállítás a tápértékhez képest Ráadásul az állatok nem eszik meg szemét! Nagyobb kiadás nagyobb haszon

290

291 Lédús, gyökér és gumós: Tél takarmánykáposzta (jól tárolható) Ha van gyümölcs, törköly, takarmánytök, répa, burgonya (esetleg egyéb zöldség) Fontos közeli beszerzés olcsó fuvar Takarmánytök kettévágni könnyebb felenni Burgonya homokos, sáros tisztítás bélhomokosodás ellen + darabolás egészben nyelőcső elzáródás tálcáról etetés Szilázs: Nyárvégi, őszi szárazságban + télen tömegtakarmány

292

293

294

295

296 Silózáskor már tervezni kell az etetést! Felszínen szalmaágyra két fal közé, vagy dombsiló kertben nagyon jó Takarás fokozatos bontása helyben feletetés vaspálca kerítés letaposás ellen Könnyű a helyszínre fuvarozás betakarításkor később nem kell szállítani az etetőkbe! Széna: Télen nagyon fontos! Szívesen fogyasztják az állatok. Jó a borsószalma is. Ezt és a lucernaszénát kazaltartóra rakni nem pereg le a levele szállításnál.

297

298 Erdészeti melléktermék: Lomb, vékony gally Ritkán használják igazából lustaság miatt Szemesek, tápok: koncentrált Vemhesség és szoptatás Télire felkészítés Fiatalok + táp Télen, nagy hidegben inkább kukorica, mint táp! olcsóbb és energia pótlásra kiváló

299

300

301 Gímszarvas Vadaskert ált. kiegészítés tél tömegtakarmány Farm 2/3 takarmány legelő Elsősorban mezőgazdasági melléktermékeket használjunk télen költséghatékony Sok víz itatás + lédús száraz télen csak egy napi adag! megfagy emésztési probléma Amíg lehet a természetes táplálékról tartsuk 4 egyed/ha Ha a növényzet nem jó (szárazság, túllegeltetés) takarmányozás

302 Összefüggő hótakaró mindenképpen takarmányozni kell! farm: akár nap is 0 ºC alatt növelni kell az adagokat %-kal Nyári legelő kisülés esetén napi takarmányozás Fokozatos takarmányváltás (10-14 nap alatt) Napi adagok egy állatra: -nedvdús 2-3 kg -széna 1,5-2 kg -abrak 1-1,5 kg Figyelni kell a növényzet állapotát, az állatok kondiját, teljesítményét ha kell beavatkozni plusz takarmánnyal

303 Tervezni kell az éves takarmány mennyiséget állatszám, tápanyag szükséglet, takarmányféleségek Gímszarvas tápanyagszükséglete Fehérje: szárazanyagra vonatkoztatva borjú 15-16,5 % ünő és csapos bika % felnőtt Ca:P arány: csontképzéshez 2:1 Szükséges rost: 20 %. egyébként (tejtermeléshez is) % szervezeti terheléstől (agancs felrakás, szoptatás, vemhesség) függően. 1:1

304 Takarmány összetétel adott, vagy analízis. Farm ismerni kell a legelő beltartalmi értékét mintavételezés 8-10 jellemző ponton 1 m 2 -es kvadrátokban mennyiség és fajcsoportok (pázsitfüvek, pillangósok, egyéb kétszikűek) beltartalom számítás átlagolás Kiegészítés elsősorban abrak és táp Abrak: -kukorica -bőgés előtt és alatt + zab a bikáknak Táp: -különböző célokhoz más-más összetételt vegyünk további meghatározó mennyibe kerül és kapható-e

305 Gímszarvas tápokszázalékos összetétele összetevők mennyiségi arány%-ban kukorica 20,0 10,0 18,5 búza 35,0 40,5 30,0 extr.napraforgó(37% feh) 15,0 8,0 14,0 búzakorpa 15,0 30,0 25,0 extr.szója (46% feh.) 5,0 - - lucernaliszt (II. oszt.) 5,0 7,0 8,0 takarmánymész 1,7 2,3 2,15 MCP 2,3 1,2 1,35 só 0,5 0,5 0,5 premix (bárány) 0,5 0,5 0,5 Afenti tápokbeltartalma: keményítő érték 62,6 60,6 60,1 nyers fehérje 16,1 13,4 14,9 nyers rost 6,9 7,2 7,8 Ca 1,58 1,51 1,51 P 1,02 0,79 0,84

306 Széna, borsószalma ad libitum késő ősz - kora tavasz Szilázs csak ha hosszabb ideig tudjuk rendszeresen adni Nagyon jó szoptatás, tél előtt Kicsiben kezdjük fogyasztással arányosan emelni Lédús kiegészítés mindig adjunk, ha van A törkölyök és a leszerződött mennyiségek tervezhetők. Mindig csak egy napi adag! tárolni csak a kerten kívül penészes, rothadó NEM! Tálcáról, vagy mindig friss területen! földdel keveredve listeriózis

307

308

309

310 Farm nagyon gondos kihelyezés a legelőt óvni kell a kitaposástól + a maradékot mindig össze kell gyűjteni ne száradjon ki a fű alatta Vadföld beérésig ne engedjük rá az állatokat (már vetésnél védjük le) villanypásztor, vagy kerítés költségesebb nem kell gondozni, csak lebontani, ugyanakkor nehézkesebb a szakaszos legeltetés, de borjúrács! Villanypásztor 2 szál + rémzsinór beljebb visszük és egy részt átadunk az állatoknak vágni kell hozzá 1-2 m tiszta sávot Villanypásztor esetén mindig legyen egy út az erdő és a föld között! az állatok meglátják és nem mennek neki + nem esik rá ág

311 Kalászos, kukorica, zabosbükköny, szarvaskerep, lucerna, pillangós keverék, legelő keverék Ha nem legelik le az első évben több évig jó vadlegelő Lucerna, legelő keverék ha nem legelik le, akkor kaszálni kell

312 Dámszarvas Alapvetően hasonló a gímhez, de inkább legelő típus gyengébb takarmánnyal is jó hústartó Szárazanyag (g) Emészthető nyers fehérje (g) Emészthető energia (MJ) Ca (g) P (g) borjú (22 kg) tehén (50 kg) bika (-65 kg) bika ( kg)

313 Tél 1 kg sz.a./11 % feh./65 % szénhidrát 40 testtömeg kg-ra Abrak kukorica, zab, búza, árpa, ocsú, vadtáp télire kell, nyáron nem Kert intenzív legelőgazdálkodás + szakaszos legeltetés Nyáron csak só és ásványianyag, kiv. túllegeltetés/szárazság takarmány 8-10 dám/ha Kiegészítésre kerten kívüli telepített legelő kaszálása

314 Savanyú,kötötttalajon Szenázsnakvaló magasanfekvő területeken Szénaborjúnak Pillangós-szálfű 60%vöröshere 60%lucerna 70%lucerna 20%lucerna 20%rétikomócsin 15%vöröshere 15%vöröshere 20%nyáriperje 20%szarvaskerep 15%rétikomócsin 15% réti komócsin 10%korcshere 20% nádas csenkesz 15%vöröshere 10%rétikomócsin 10%csomósebír

315 Nedvdús káposzta, tök, kukorica szilázs, szenázs, gyümölcs, törköly Ugyanúgy etetjük, mint a gímnél figyelni a fogyásra! Silónál vaskarós kerítés

316 Vaddisznó Kert 1-2 évig természetes utána takarmány Terv teljes éves takarmányozás Vaddisznó tápanyagszükséglete Szárazanyag (kg) Keményítő érték (kg) Emészthető energia (MJ) Emészthető fehérje (g) Ca (g) P (g) malac kg 0,5-0,8 0,4-0,7 6,4-11, süldő kg 1,8-2,1 1,6-1,8 25,6-28, életfenntartó 100 kg testtömegre koca a vemhesség utolsó szakaszában és a szoptatás alatt 2,0-3,0 1,8-2,0 28,8-32, ,0-2,5 1,5-1,7 24,0-27,

317 Napi takarmány szükséglet átlag 1 kg/nap/állat ennél kevesebb csökken a szaporulat Abrak évszaknak megfelelő mennyiség kukorica Malacok árpa, ha nem táp Kanok búgás előtt és alatt zab Táp intenzív tenyésztésnél malac, süldő és tenyészállat Olcsó legyen az alapanyag gazdaságosság Preventív kezelések korpával vagy darával kevés gyógyszer azonos sűrűségű anyaggal vegyíteni majd elkeverés a teljes tápban

318

319

320

321

322 Lédús tök, répa, burgonya, zöldség szívesen eszik, olcsó, jó étrendi hatás Tenyészkert főtt burgonya betonozott etetőtérről, vagy vályúból Törköly, szeszipari melléktermékek is nagyon jók vályú, betonozott etetőtér Hal, vágóhídi hulladék ha van és állathigiéniailag is lehet a fiatalok nagyon jól fejlődnek tőle Higiéniai szabályok szigorú betartása! Emlőst csak főve, baromfit, halat nyersen is. Vadföld kerítés, villanypásztor szakaszos legeltetés

323 1 m magas műanyagrács kerítés betonvasakkal leszúrva szál villanypásztor elé cm-re ugyanúgy szakaszosan visszük beljebb a kerítést. Burgonya, kukorica, árpa, zab, zabosbükköny, borsó. Kiválasztás mennyit terem + mit szeretnek a disznók kukorica, de kell más is a jó étrendi hatás és a fehérjék miatt % vadföld más növénnyel Zab, toklászos búza, árpa zölden feletetve nagyobb mennyiségben emésztési zavarok

324 Túróföld a barázdába szórjuk a kukoricát, burgonyát, csicsókát és a következő barázda betakarja, vagy szétszórjuk a földön és utána betárcsázzuk kitúrják Csak egy heti mennyiséget készítsünk így el! Csicsóka telepítés még a vetés előtt le kell védeni a területet ha már megerősödött felszabadítani és 4-6 évig működhet Késő ősz szárzúzás tavasszal tárcsázás

325

326

327 Gyakorlati takarmányozás Cél minden állat hozzájusson a neki szánt élelemhez Malacok malacetető és malactáp ha itt lemarad, azt már nem tudja behozni később Széthúzott etetés gyengébb egyedek is hozzáférnek Tök, dinnye, darabos takarmány az úton elszórva Kukoricát csövesen Takarmányváltás télen kukorica, de januártól fokozatosan táp vemhesség végére és tejelésre már átálljon

328 Ugyanígy a malacok intenzív nevelésénél malactáp süldőtáp szemes és egyéb A rossz takarmányváltás colis hasmenés, diszpozíciós betegségek Rendszeres etetés kell! az állatok már várják könnyebb számlálás Tápot, dercés abrakot vályú, önetető, betonozott etetőtér védeni kell a nedvesség ellen fedett Tároló etetőből sem lehet etetni, mert rövid a szavatossági idejük! Szemes abrakot lehet tárolóból, vagy gumis etetőből is, sőt akár földre is széthúzás. Lédús, gumós, gyökér, széna szétszórva az etetőtéren Törkölyt, szilázst alacsony tálca, betonozott etetőtér Hal, hús, tejipari melléktermék betonozott etetőtér, vályú

329 Higiéniai kérdések Elegendő mennyiség és minőség Hirtelen takarmányváltás Ø Nem egysíkú Etetőhelyek tisztán tartása (hó eltakarítás is) vályúk kikaparása! Régi maradványra nem rakunk frisset! Halat, húst el kell takarítani! mérgezés, betegség Ha maradék van túl sokat adunk Jó minőségű takarmányt adjunk!

330 Itatás Tiszta, kifogástalan vizet adjunk átfolyó rendszerű vályú (2-3 % lejtés) Állandó töltés elvezetés néhány 10 m-re dagonyába a lehető legmesszebb legyen a kúttól Tenyészkert, farm önitató + vezetékes víz Tartályt töltünk fel és ebből szabályoz a rendszer tartalék + Ø vízvisszaszívás Ø szennyezés. Folyamatos utántöltés, vagy 2-3 naponta lajtkocsiból pótlás (erdőben). A kivezető cső vályúba megy. Felmelegedés ellen védeni kell árnyék!

331 A tartályba lehet adagolni gyógyszert, vagy takarmánykiegészítőt. Itató az etető közelébe elmennek inni evés közben jó az étrendi hatása hamarabb jóllaknak (duzzad az abrak) Ha túl sokat esznek száraz takarmányt gyomor megterhelés A disznó sokat iszik 1 kg száraz anyagra 2,5-3 l víz Kert: 100 állatonként 300 l víz naponta!

332

333

334 Zárttéri nagyvadtenyésztés 10. Melléktermékek nyerése farmon

335 Barkás agancs Farm elsődleges cél a vadhús és a tenyészállat A végső értékesítés előtt még barkás agancs és sperma/petesejt eladás mellék bevételek. Barkás agancs Távol-Keleten gyógyhatású készítmény Oroszországban alkoholos extrakció paramedicinális szer a klinikákon Világtermelés 900 t/év Gím, maral, szika, dám, wapiti agancsa

336 Magyarországon gím jelentősebb, dám kevésbé 1986-ban indult el a kiskunfélegyházi farmon tőkehiány miatt nem tudtunk elegendőt produkálni elestünk a piactól óta nincs olyan szarvasfarm Magyarországon, ahol jelentős barkás agancs nyerés folyna. A vágás, tartósítás módszere a GATE VKÁ szabadalma. Agancs levágás általános szabály: az agancs elvetéstől számított 60. napon, amikor a koronaágak 3-4 cm-esek. Dám esetében ez a 45. napon következik be.

337 Gyengén elcsontosodott, nagy produkció. A lehető legtöbb vért kell bent tartani. Folyamat: Egy korcsoportot egyszerre terelünk be a befogóba immobilizálás összekötjük a lábaikat agancs levágás. -az agancstövet a rózsa alatt gumicsővel elkötjük nem vérzik annyira -a rózsa fölött 3-4 cm-re levágjuk -a csonkot lesütjük lángon melegített forrasztópákával nem vérzik perc múlva levesszük a gumicsövet

338 Elengedés előtt szükséges állategészségügyi vizsgálatok, kezelések. Antidotummal vagy élénkítő hatású gyógyszerrel felébresztjük az elaltatott állatot. A levágott agancsot archiváljuk súlymérés, fotózás. Mintegy 1,5-2 óráig a vágáslappal felfelé fordítva, szellős, hűvös, árnyékos, pormentes helyen kihűlni hagyjuk. Másik lehetőség a beterelt állatokat egyenként engedjük a befogó kezelő helyiségébe egy mechanikus szerkezet rögzíti az állatot bódítják és levágják az agancsát a már ismertetett módon.

339 Agancs tartósítás -mélyhűtés a lehűlt agancsot megjelöljük, fóliázzuk és mélyhűtőbe tesszük. -főzés és szárítás szigorú idősoros, főzéssel váltott szárítás súlyállandóságig ekkor a vágáslapot a szárítás előtt szilikongumival lezárják. A levágott agancsot óvatosan kell kezelni, mert esztétikailag és beltartalmilag is értékelnek a vevők.

340 Spermavétel Bika immobilizálás lábak összekötése elektro ejakulátorral ingerlés. Áramimpulzusok 1-1,5 sec. után ejakuláció Üvegpohárba felfogott ondót 1:1 arányban hígitjuk 37 ºC-os inkubációs üvegpohárral a feldolgozási helyre szállítjuk. Szállítás közben a hőmérsékletet állandóan ellenőrizzük.

341 Ondóvizsgálat: Mennyiség Szín Szag Konzisztencia Kémhatás (6-7,4 ph) Sűrűség Mozgásképesség automata spermaanalizátor 6-10-szeres hígítás millió/ml és %-os mozgásképesség. Morfológia kenetben fixálva, festve szoros nagyítás 80 % szabályos legyen.

342 Biológiai vizsgálat a felvett és elhasznált anyagok mennyiségét, és az anyagcseretermékeket mérik. Ellenállóképesség Termékenyítőképesség Élettartam Mélyhűtés: Hígítjuk 30 ºC-os vízfürdő 30 sec 4 ºC-ra hűtjük 2 óra equilibrálás Automata adagoló műszalmába (0,25 ml) lezárja ultrahanggal A műszalmára nyomtatva bika jele, mélyhűtés ideje, helye

343 Automata mélyfagyasztó -140 ºC Speciális tubusokba kerülnek folyékony N 2 -t tartalmazó pohárba tárolás Ellenőrzés: 24 óra után hőtűrési próba 60 percig 45 ºC-os vízfürdőbe teszik mennyi élő ondósejt maradt 20%-nál több nem lehet a veszteség Baktériumos szennyezettség vizsgálata 28 nap után újabb hőtűrési próba

344 Zárttéri nagyvadtenyésztés Vadaskertek és farmok üzemeltetése

345 Betelepítés Egy új kertnél a legfontosabb lépés. Az építéssel egy időben kell tervezni. Egy kisebb területet lekeríteni karantén, vagy tenyészkert ide elhelyezni az állatokat. Befogott vagy vásárolt Befogott olcsó (nincs szállítás) és a környezethez alkalmazkodott Befogók + bekerítés A befogókat távol helyezzük el nagyobb állományból válogathatunk A tárolóban lévő állatok megfigyelés preventív kezelés Az épülő kert közepén több helyen etetni odaszoknak az állatok és bekerítjük őket.

346 Vásárlás másik kertből ne legyenek betegek (állategészségügyi igazolás) már a szerződésben ki kell kötni, hogy mitől legyenek menetesek! + ne keverék disznókat vegyünk! Utána karantén a vizsgálat óta keletkezett esetleges fertőzések kiszűrése + alkalmazkodás Új rangsor alakul ki stressz Ezen idő alatt többször figyeljük meg az állatokat legalább naponta egyszer állatok megfigyelése (beteg, elhullott), létszám Min. 14 nap A kert megépítésének végére kész a kezdő állomány a helyükre kell terelni

347 Ellés: Nyugalom a vadnak Éves üzemelés Állandó felügyelet látogatók, kutyák ellen Erdészeti munkák szünetelése Takarmány és ivóvíz legyen elegendő! Vadászat: Társas vadászat zavaró pár nap utána hamar vissza kell állni a normális üzemelésre Egyéni lesvadászat nem zavarhatja meg az üzemelést sőt csak így lehet eredményes Beteg, rendellenesen viselkedő állatokat azonnal ki kell lőni Kóbor kutya, macska, róka kilőni

348 Legelőművelés: Vegetációs periódus gyepgazdálkodási tennivalók Pihentetett kertrész felújítás fogasolás, tüskés hengerrel lazítás, műtrágyázás szitálni! Öntözhető legyen mindig kell, amikor az időjárás indokolja Vadaskert kicsi legelők csak telepítés utána nem kell művelni, max. májusban egy kaszálás Vadföldművelés: Ütemezését tervezni kell az éves üzemeléshez tavasz és ősz

349 Agancstalanítás: Gím és dám farmokon május-június Nagy odafigyelést és pontosságot igényel Leválasztás: Tenyészkert borjak, malacok leválasztása a szülő egyedekről a technológiában meghatározott időben Befogás: Csoportok kialakítása Élőállat értékesítés Kezelés Agancstalanítás Veszélyes nagy odafigyelés Ismétlődő munka

350 Befogók karbantartása Emberek oktatása tapasztalt vezető Bélsárvizsgálat: Endoparazitás fertőzöttségre negyedévente Reprezentatív minta járványtani egységenként Gyógyszerezés Kerítésellenőrzés: Hetente min. kétszer 200 ha esetén 6-8 km Drót, szerszámok kis hibákhoz Ellenőrzési napló hibák, javítások, hely

351 Kerítés melletti út gondozása is! Nagyobb hibák esetén segítség és gyors eltávolítás Kutyák ellen különösen nagy gonddal kell eljárni lyukat nem szabad hagyni + ládacsapdák Űzik az állatokat farmon különösen fontos, mert kisebb a terület és az állatok nekifutnak a kerítésnek sebesülés Takarmányozás: Szálast etetőből ad libitum Abrakot a technológia szerint Lédúst hetente 2-3 alkalommal

352 Gímszarvas Kert, farm és park is van Magyarországon. A zárttéri szarvas tenyésztés előnyei: -kialakítható a szabad területeknél lényegesen nagyobb vadsűrűség -eredményesebben szabályozható az ivararány és a korosztály-összetétel -figyelemmel kísérhető és hatékonyabban kezelhető, ellenőrizhető az állomány állategészségügyi szempontból -biztonságosabban, rövidebb idő alatt jobban programozhatóan terítékre hozható a kívánt vad -könnyebben megvédhető a terület -egyszerűbben és szakszerűbben megoldható a takarmányozás

353 A vadaskertek fennmaradásának feltétele biztos vendégkör, magas szintű szolgáltatások, magas értékű, az igényeknek jól megfelelő minőségű és populációszerkezetű szarvasállomány ben 6934 gímet tartottak kertben. Kert: A terület vadeltartó képességére alapoznak kell kiegészítő takarmányozás Park: állandó gondozás és takarmányozás Farm: legelőre alapozva + takarmányozás intenzív állattenyésztés mezőgazdasági üzem

354 Szarvaskert: Egységes vadászkert Önállóan is lehet, de inkább vegyes vadas Február létszámbecslés, kondíció, egészségi állapot Téli takarmányozásról fokozatosan áttérni a vehemépítést, szoptatást, agancsfelrakást szolgáló takarmányokra. Ha a terület jó csak kiegészítés kell téli hótakarástól és a nyári szárazságtól függően nap Táplálék alap erdő + vadföld

355 Erdőben sok kár táplálékhiány Szintén tavasszal vadgazdálkodási berendezések állapotának felmérése javítások Nyár közeledtével egyre kevesebbet kell takarmányozni. Ha nem takarmányozunk felügyelet apró munkákkal pl. itatók rendszeres ellenőrzése Augusztus bőgés megfigyelése vadászat tarvad selejtezés Év vége beállítjuk a jövő évi törzsállományt. December-január takarmányozás Hó esetén takarítás

356 Vadaspark: Az állatokról egész évben gondoskodni kell! Kicsi terület vadeltartó képesség Ø Kezelés megegyezik a farmmal Etetés kívülről Automata itatás Az egész terület jól áttekinthető. Szarvasfarm: Előnyei 1. sokoldalú hasznosítás -a szarvashús egészséges (magas fehérje- és ásványianyag-, alacsony zsírtartalom) -az EU-ban nem kell kvótákkal számolni -nagy az agancs értéke és sokoldalúan felhasználható -a szarvasbőr minőségi bőráruk alapja

357 2. biológiai adottságok -a magyar gímszarvas növekedési erélye jó -jó a vágási kihozatal -kiváló az agancsfelrakó képessége -jól tűri a csoportos tartást -jól hasznosítja a legelőterületet -ellenállóképessége nagy, jól alkalmazkodott a hazai klímához -hosszú a hasznos élettartama (15-18 év) -szaporodásbiológiai jellemzői is jók (gyors ivarérés, könnyű ellés, jó szaporulati és felnevelési mutatók)

358 3. farmgazdálkodási szempontok -a kedvezőtlen adottságú, árunövény-termelésre kevéssé alkalmas területek jól hasznosíthatóak -a gyepre alapozott szarvastenyésztés alacsony környezeti terhelés mellett esztétikailag is különösen szép farmgazdálkodási forma -a gímszarvas jól társítható más legelő állatfajokkal (például ló, húsmarha, juh), javítható a legeltetés hatásfoka, javul a legelő minősége -alacsony az élőmunkaigény, ezért kisebb gazdaságok esetén (15-50 ha) kiegészítő tevékenységként is eredményesen művelhető - a farmon tartott - ún. szemidomesztikált - szarvas megőrzi vad sajátosságait nagyon gyorsan visszavadul, így visszahelyezésük vadaskertekbe levadásztatás céljából nem okoz nehézséget

359 Új-Zélandi példa: Angol, skót szarvasok 1850-ben szabad területre Nem volt ragadozó, versenytárs, dús vegetáció gyors szaporodás 1920-ra egyed erdőpusztulás Populáció csökkentés vadászattal helikopterről csak egy vállalat évente lőtt szarvast exportált gyorsan csökkent az állomány farmok befogás helikopterről 1985-ig az állomány 85 %-át befogták Gyors fejlesztés technológia + sok tőke nagy kereslet a tenyészállatokra, húsra, barkás agancsra 9-10-szer jövedelmezőbb, mint a juh-, vagy a marhatenyésztés, 3-szor jobb, mint a tejtermelés 1980-tól szabad területre bikák kihelyezése vadászati haszon

360 1980-tól nemesítés magyar bikákat is vittek ki Ma kb farm szarvas 1900 csak szarvas, a többi vegyesen marhával, juhval Magyarországon a Kaposvári Egyetem volt a legnagyobb tenyésztő. Először Gálosfán hoztak létre farmot (50 ha) borjak kézben felnevelése mesterséges szarvastejjel. Másodikként Bőszénfán (500 ha) 1991-ben vad szarvasokból. Megvették a kiskunfélegyházi farmot (81 ha). Összesen 1500 szarvast tartottak + magán farmokon még 500.

361 Kis terület és nagy állatsűrűség. Tehenek, bikák, növendékek korcsoportonként külön kertekben. Karantén vizsgálat + jelölés. Tenyészkert bika:tehén = 1:15 Egy mellékbikát is berakunk a vezérbika mellé mindenkit befedeznek. Ünők 2 éves kortól tenyésztésbe DE! jó tartás mellett 1,5 évesen is lehet ezt inkább indításnál, amikor felfuttatjuk farmot Elválasztás augusztus borjúkert Második évben szétválasztás ünők tenyésztésbe, bikák külön kertbe 3 éves korban kerülnek be a tenyésztési kiválogatásba

362 Válogatás terelő folyosó Az öreg bikákat ekkor vadászkertbe vinni, ha lehet. Barkás agancs vágása csak akkor, ha piaca van Mások szerint mindig érdemes levágni ne sérüljenek a bikák nem sérülnek komolyan még bőgéskor sem. Viszont az embert támadják (különösen bőgéskor) egyedül bemenni tilos, takarmányozni a traktorról kell, vagy kívülről! Az agresszív egyedeket ki kell selejtezni! Ha továbbra sem megoldott az emberek védelme agancstalanítás. Ha egy bikának letörik az agancsa eltávolítani, mert a többiektől sérülhet

363 Legelőre alapul a takarmányozás. 4 gím/ha legelő. Tavasz, csapadékos nyár, ősz nem kell takarmány Tél min. 60 nap Kedvezőtlen időjárási viszonyok (magas hótakaró, aszály) mellett akár 120 nap éves takarmányozás kell. Minél nagyobb az állatsűrűség annál több takarmányozott nap kell. Legelő állapotát folyamatosan figyelni 1-2 pót legelő (csoportok számától függően)

364 Szilázs és abrak együttes szórása intenzív tartásnál Egy gépről először szilázs cm szélesen és erre abrak minden nap más útvonal ne tapossák ki a legelőt! Szénarács üres csak ha kiegészítés kell széna, kaszált zöld Jobb a kombinált etető Nagyon jó a kazaltartó kerítsük el a felrakás után Alulról eszik megy lefelé a kazal ha egy oldalon eszik elakadhat a kazal lezárni ezt az oldalt és a másikra kényszeríteni az állatokat! Peremes asztal szilázs + abrak kitakarítani a sarkokat és csak aztán feltölteni! Ha nem fogy el kihagyni egy napot Borjúetető

365 Dámszarvas Alapvetően ugyanaz, mint a gím. Eltérések: Vadaskert vadászat, több legelő, kevesebb takarmányozás, alacsonyabb, gyengébb kerítés Farm hústermelés állatsűrűségtől függ 1 szarvasmarha legelőjén 6 dám tartható el. Vadászkert + farm sokkal gazdaságosabb Intenzív tartás 1 bika tehén Tenyészünő min. 30 kg Nagyobb tehén rudlik is lehetnek több bikával DE! egy kertben csak különböző korú bikák legyenek Ø verekedés

366 Farmi munkálatok: December - március intenzív takarmányozás, szükség esetén hóeltakarítás. Gondoskodni a folyó ivóvízről. Hullatékgyűjtés parazitológiai vizsgálat. Áprilisban antiparazitikus kezelés. Májusban nyugalmat biztosítani az ellésekhez. + Barkás agancs levágása. Június-július ellenőrző parazitológiai vizsgálatok, legelőgondozás, öntözés. Augusztus átcsoportosítások értékesítés, öreg bikák a vadászkertbe, tenyészbikák a tehenekhez. Szeptemberben leválasztani a borjakat növendékcsapatok kialakítása.

367

368 Vaddisznó Több gondosság és odafigyelés. Rendszeres takarmányozás. Változatos működtetés nehezebb a szaporítás többféle technológia tervezésnél kiválasztani Mire alapozzuk a vadászható állomány létszámát? Befogás Saját reprodukció Egységes vagy megosztott kert. Egységes extenzív technológia Megosztott félintenzív vagy intenzív

369 Egységes kert: Legegyszerűbb a benti szaporulat alacsonyabb a kintinél befogás A vadászatot megelőző 2-3 hónapban 5-15 befogóval vadászkertbe takarmányozással megtartani Saját vadászterületen, ahol 10 km-n belül van elég nagy természetes állomány ha kert befogott disznó/év működőképes Éves teríték így a saját szaporulattal 200, vagy esetleg több

370 kocatároló A legjobb kocákat ide a vadászidény előtt átfogóval Itt vemhesség előkészítő takarmányozás. A vadászat után kiengedni. Egyéb időben karantén erre vonatkozó előírások szerint kell megépíteni!

371 Megosztott kert: Legegyszerűbb 2-3 részre osztjuk min ha/rész szokásos gondozás, takarmányozás Felváltva vadásszuk a részeket. Amelyiket nem vadásszuk kedvező takarmányozás, betegek kilövése, esetleg néhány tenyészállat behelyezése. Csak saját szaporulattal számolunk extenzív Kevés munkaerő, olcsó beruházás, üzemeltetés bizonytalan eredményesség A biztos szaporulathoz tenyészkert! Funkcionálisan feldarabolt a kert tenyészkertben csak szaporítás, vadászat Ø.

372 Alacsony reprodukció Fertilitás Elhullás Takarmány Technológia Etológia Betegség Mennyiség etetés módja fertőző (FEB) Minőség etetőhelyek parazitás száma rendszeresség téli etetés öreg kanok zsúfoltság kondák fiatal kanok

373 Üzemeltetés hasonló a pihentetett részhez, de sokkal kisebb ha Jól feltárt, de aljnövényzettel rendelkező erdő + sok etető, itató, dagonya. Az etetők ált. befogók is + magasles Kerítésben átfogók átcsoportosítás Vadászat előtt öreg tenyészkocák + szaporulat vadászkert Ugyanekkor tenyészutánpótlás befogott süldőkből

374

375 Tenyészkert csak kis szakaszon kapcsolódjon a vadászkerthez jó ha közöttük van a vadföld egy része A tenyészkertet daraboljuk kanok külön tenyészkanok + kantárolók + kocakert Kocakert kanok csak búgáskor januárban ki A szaporulat kb. egy időben lesz tervezhető Vadászkert 2-3 hajtóvadászat november 1 január 15. között Félintenzív magasabb beruházás + több munkaerő jobban tervezhető teríték + magasabb jövedelmezőség

376

377 Intenzív tenyésztés: Legtöbb munkaerő Kis területen sok állat szigorú higiénia Több beruházás, DE jóval több haszon Tudatos szaporítás kis csoportban kocák elletőkarámokban vagy egyedenként kutricákban 3-5 ha, max. 10 ha A két technológiában eltér a szaporítás és a nevelés a választásig. A süldők további tartása megegyezik.

378 Elletőkarám: Koca kondák (4-5 egyed) + 1 kan 0,5 ha-os elletőkarámban Búgási idő után kanok vadászkert vagy tenyészkanok tárolója Kora tavasszal ellővackok ha nincs elég aljnövényzet szalma több helyre Nagy nyugalom + takarmányozás Malacok 3 hónapig vannak a kocákkal választás és egyben válogatás

379

380 Kutricás elletés: Szelíd, kezelhető állatok néhány napos kortól nevelt malacokból Kocák együtt, de mindegyiknek van saját kutricája Naponta be kell terelni mindet a helyére megszokják és engedelmeskednek Agresszíveket kizárni a tenyésztésből! Búgás együtt a kanokkal, DE nem mehetnek be a kutricákba. Kanok ki kocák újra a kutricákba ide ellenek a malacok kimehetnek a kocákkal 6-8 hetes korban választás erőszakos újra ivarzik a koca kan két év alatt 3 ellés

381 3 hónaposan választás Süldők külön karámokba ivar szerint Kocasüldő vadászkertbe vadászat előtt vagy után igény szerint Kanok az eredeti csoportban 2-3 évig tartjuk vadászkert Ezek a karámok az öregbítők.

382

383 Mivel a szaporulat a legkritikusabb pont még a betelepítés előtt tervezni kell a szaporulatot és a teljes létszámot! Excel-ben összeállítunk egy egyszerű modellt meghatározzuk a feltételeket min. 5 évre számoljunk, de inkább többre Feltételeknél döntsünk óvatos, vagy optimista megtérülés

384 Vadászkert 50 egyedes vegyes populáció Tenyészkert tenyészérett kocák 5 kocakert, 1 kantároló, 4 öregbítő Szaporulat = 9 hónapos állatok Vadászkertben szaporulat = feltételezett tenyészkocák száma Tenyészkertben szaporulat = kocák száma * hónaposan kerülnek tenyésztésbe a kocák Az előhasi kocáktól csak egy szaporulatot várunk. A lehető legtöbb kansüldő megy júliusban az öregbítőbe.

385 A szaporulatból válogatunk a tenyészethez indulás évében pótlás a törzsállomány létszámáig 4 koca + 1 kan falkák a 0,5 ha-os elletőkben A kocasüldők vadászkert Öregbítőből a kanok januárban az utolsó vadászat után vadászkert Indulás éve nincs vadászat Üzemelés 1-3. éve nyári állomány 20 %-a lőhető, nagy kocák kímélve 4. évtől tervezett teríték a vadászkert létszámnövekedésének 95 %-a Elvi vázlatrajz a létszámokról és a mozgatásokról.

386

Zárttéri vadtartás szerepe és feltételei a nagyvadgazdálkodásban

Zárttéri vadtartás szerepe és feltételei a nagyvadgazdálkodásban Integrált nagyvadgazdálkodás Zárttéri vadtartás szerepe és feltételei a nagyvadgazdálkodásban Kovács Imre Gödöllő 2018 Integrált nagyvadgazdálkodás Bevezetés A zárttéri vadtartás története és célja Mi

Részletesebben

A ZÁRTTÉRI VADTARTÁS LEHETŐSÉGEI, FELTÉTELEI

A ZÁRTTÉRI VADTARTÁS LEHETŐSÉGEI, FELTÉTELEI A ZÁRTTÉRI VADTARTÁS LEHETŐSÉGEI, FELTÉTELEI Zsigmond Richárd földművelésügyi igazgató 2014. március 25. Zárttéri nagyvadtartás 1996. évi LV. törvény (Vtv.) és végrehajtási rendelete szabályozza Vadaskertek

Részletesebben

Szent István Egyetem Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar Vadgazda Mérnöki Szak NAGYVADTENYÉSZTÉS ÉS FARMI VADTARTÁS

Szent István Egyetem Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar Vadgazda Mérnöki Szak NAGYVADTENYÉSZTÉS ÉS FARMI VADTARTÁS Szent István Egyetem Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar Vadgazda Mérnöki Szak NAGYVADTENYÉSZTÉS ÉS FARMI VADTARTÁS Jegyzet vadgazda mérnöki szakos hallgatók részére Dr Ákoshegyi Imre Szent István

Részletesebben

VADGAZDÁLKODÁSI ÜZEMTERV

VADGAZDÁLKODÁSI ÜZEMTERV VADGAZDÁLKODÁSI ÜZEMTERV VADGAZDÁLKODÁSI ÜZEMTERV Vadgazdálkodási egység: Telephelye: Kelt:,.. A tervet készítette Vadgazdálkodási egység vezetõje A FÔ FEJEZETEK MUTATÓJA Ennek a lapnak a helyére kerül

Részletesebben

1. A vadgazdálkodási egység alapadatai

1. A vadgazdálkodási egység alapadatai 1. A vadgazdálkodási egység alapadatai 1.1. A vadgazdálkodási egység alapadatai 1.1.1. Név: 1.1.2. Telephely: 1.1.3. Azonosító (kódszám): - - - - 1.1.4. A vadászati jog hasznosítási formája: 1.1.5. A vadgazdálkodási

Részletesebben

P Európa: ország P Ázsia: 1 ország P Afrika: 2 ország P É-Amerika: < USA (10) < Kanada < Nyugat-Indiák. P D-Amerika < Argentína, Chile, Peru

P Európa: ország P Ázsia: 1 ország P Afrika: 2 ország P É-Amerika: < USA (10) < Kanada < Nyugat-Indiák. P D-Amerika < Argentína, Chile, Peru Dámszarvas Nagyvadállományok hasznosítása A dám jellemzése P Elõ- és Kisázsiából származik < Európai és mezopotámiai v. perzsa dám 100000 éve élt Európában egy hasonló faj K-Macedóniában 4600-1900 évvel

Részletesebben

79/2004 (V.4.) FVM rendelet

79/2004 (V.4.) FVM rendelet 79/2004 (V.4.) FVM rendelet Nagyvadfajok gímszarvas dámszarvas őz, muflon, vaddisznó [szikaszarvas] LV/1996. (VI.16.) törvény vad védelméről, a vadgazdálkodásról és a vadászatról A földművelésügyi miniszter

Részletesebben

Vadászati Árjegyzék 2011/2012. Pilisi Parkerdő Zrt. Kedves Vadászok! Üdvözöljük Önöket a Pilisi Parkerdő Zrt-nél!

Vadászati Árjegyzék 2011/2012. Pilisi Parkerdő Zrt. Kedves Vadászok! Üdvözöljük Önöket a Pilisi Parkerdő Zrt-nél! Kedves Vadászok! Üdvözöljük Önöket a Pilisi Parkerdő Zrt-nél! Vadászati Árjegyzék 2011/2012 Pilisi Parkerdő Zrt Mielőtt nekilátnának áraink áttanulmányozásához, kérjük, hogy olvassák el az általános tudnivalókat.

Részletesebben

Ismertesse az egyéni vadászati módokat! 1. A. Információtartalom vázlata:

Ismertesse az egyéni vadászati módokat! 1. A. Információtartalom vázlata: 1. A Ismertesse az egyéni vadászati módokat! Egyéni vadászati módok Egyéni vadászat során ejthető vadfajok Egyéni vadászat biztonsági előírásai Egyéni vadászat etikai előírásai 1. B Ismertesse a vadászaton

Részletesebben

Vadaskert: 22. Vadaspark: 24. Vadfarm: 25/A. 3.3 A vadaskert

Vadaskert: 22. Vadaspark: 24. Vadfarm: 25/A. 3.3 A vadaskert A vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról szóló 1996. évi LV. törvény 2009. május 15-től, három formáját ismeri el a zárttéri vad tartásnak. Vadaskert: 22. (1) A vadaskert a vadászterület

Részletesebben

A vad tulajdonjoga vadkárért való felelősség

A vad tulajdonjoga vadkárért való felelősség A vad tulajdonjoga vadkárért való felelősség Konferencia 2014. Május 14. Dr. Pecsenye Csaba Vadak tulajdonjogának megszerzése Főszabály A vadak az állam tulajdonában vannak Kivétel Vadászterületen elejtett,

Részletesebben

V A D V I L Á G M E G Ő R Z É S I I N T É Z E T

V A D V I L Á G M E G Ő R Z É S I I N T É Z E T V A D V I L Á G M E G Ő R Z É S I I N T É Z E T Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, 2103 Gödöllő telefon: 28-522086, fax: 28-420189, email: css@ns.vvt.gau.hu Szakdolgozatok javasolt

Részletesebben

Akciós úszókapu vasalat szett!

Akciós úszókapu vasalat szett! Bemutatóterem és raktár: 1183 Budapest, Akadály u. 15 Bejárat a Nefelejcs u. felől! Telefon: +36 1 297 33 96 info@polswat.hu Nyitva: H-Cs: 8-17:00 Magyarország Kft. Mobil:+36 30 633 21 60 www.polswatbolt.hu

Részletesebben

Szakdolgozatok javasolt témakörei a VadVilág Megőrzési Intézet által gondozott szakok/szakirányok hallgatói részére. (2010 szeptember) Dr.

Szakdolgozatok javasolt témakörei a VadVilág Megőrzési Intézet által gondozott szakok/szakirányok hallgatói részére. (2010 szeptember) Dr. SZENT ISTVÁN EGYETEM MEZŐGAZDASÁG- ÉS KÖRNYEZETTUDOMÁNYI KAR VADVILÁG MEGŐRZÉSI INTÉZET 2103 GÖDÖLLŐ, PÁTER KÁROLY U. 1 TEL:(28) 522 086 FAX:(28) 420 189 E-MAIL: S.CSANYI@GMAIL.COM Szakdolgozatok javasolt

Részletesebben

Ellenőrzési lista baromfitelepek állategészségügyi ellenőrzéséhez (madárinfluenza miatt, betelepítést megelőzően)

Ellenőrzési lista baromfitelepek állategészségügyi ellenőrzéséhez (madárinfluenza miatt, betelepítést megelőzően) Ellenőrzési lista baromfitelepek állategészségügyi ellenőrzéséhez (madárinfluenza miatt, betelepítést megelőzően) A telep neve:... Telephelye-címe:... Telefon/fax száma:... Tulajdonos/üzemeltető neve:...

Részletesebben

Ellenőrző kérdések 1. Tájfutó elméleti ismeretek. Ellenőrző kérdések 2. Ellenőrző kérdések 3. Ellenőrző kérdések 5. Ellenőrző kérdések 4.

Ellenőrző kérdések 1. Tájfutó elméleti ismeretek. Ellenőrző kérdések 2. Ellenőrző kérdések 3. Ellenőrző kérdések 5. Ellenőrző kérdések 4. Ellenőrző kérdések. Hogy hívjuk a tájoló forgatható részét? Tájfutó elméleti ismeretek 3. foglalkozás Kelepce Szekerce X Szelence Ellenőrző kérdések. Mivel jelölik a vaddisznók dagonyázó-helyét? Ellenőrző

Részletesebben

HUNOR VADASKERT Zrt. Vadászati árjegyzék Érvényes: 2014. március 1-től visszavonásig

HUNOR VADASKERT Zrt. Vadászati árjegyzék Érvényes: 2014. március 1-től visszavonásig HUNOR VADASKERT Zrt. Vadászati árjegyzék Érvényes: 2014. március 1-től visszavonásig 1. oldal 2. oldal Bemutatkozás Tisztelt Vadászvendégünk! S ok szeretettel köszönti Önt a Hunor Vadaskert Zrt.! Engedje

Részletesebben

HUNOR VADASKERT Zrt. Vadászati árjegyzék. Vadászati árjegyzék

HUNOR VADASKERT Zrt. Vadászati árjegyzék. Vadászati árjegyzék HUNOR VADASKERT Zrt. Vadászati árjegyzék 2015/2016 Vadászati árjegyzék 1. oldal 2. oldal Bemutatkozás Tisztelt Vadászvendégünk! S ok szeretettel köszönti Önt a Hunor Vadaskert Zrt.! Engedje meg, hogy néhány

Részletesebben

Tájfutó eszközök. Tájfutó elméleti ismeretek. Síkrajz: A térképjelek csoportosítása. 1. foglalkozás. kék színnel (É-D vonal! is) (ember alkotta)

Tájfutó eszközök. Tájfutó elméleti ismeretek. Síkrajz: A térképjelek csoportosítása. 1. foglalkozás. kék színnel (É-D vonal! is) (ember alkotta) Tájfutó eszközök Tájfutó elméleti ismeretek. foglalkozás Tájfutó öltözék A térkép Méretarány :0000 azaz cm = 00 m :4000, :5000 Északi irány Alap szintköz 5 m Méreten felül ábrázolás Tereptárgyak eltolása

Részletesebben

DeLaval M45S matrac 04-2009 CSLH PP FSBE

DeLaval M45S matrac 04-2009 CSLH PP FSBE matrac 04-2009 CSLH PP FSBE Komfort és megbízhatóság az istállóban! 2 A DeLaval M45S matrac egy kényelmes, megszakításmentes megoldás, erős 4 mm vastag szintetikus kétrétegű burkolattal és egy puha 40

Részletesebben

Vadászati idények 2010

Vadászati idények 2010 Vadászati idények 2010 7/2010. (II. 2.) FVM rendelete a vad védelmérıl, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról szóló 1996. évi LV. törvény végrehajtásának szabályairól szóló 79/2004. (V. 4.) FVM rendelet

Részletesebben

Vaddisznó. Európai és hazai elterjedés. Nagyvadállományok hasznosítása

Vaddisznó. Európai és hazai elterjedés. Nagyvadállományok hasznosítása Európai és hazai elterjedés Vaddisznó Nagyvadállományok hasznosítása P Kb. 25 alfaj: fôleg testnagyság és szinezet alapján P 120-150 kg-os nagyság, de 200-300 kg-os is elôfordul P Észak- és Dél-Amerikába

Részletesebben

VP Agrár-környezetgazdálkodási kifizetéshez kapcsolódó

VP Agrár-környezetgazdálkodási kifizetéshez kapcsolódó VP-4-10.1.1-15 - Agrár-környezetgazdálkodási kifizetéshez kapcsolódó 7. számú mellékelt A leggyakoribb madárfajok igényeinek megfelelően a madárodú-típusok közül az ültetvényekbe az A, B, C és D típusú

Részletesebben

WPC Ecotech kerítés telepítési és karbantartási útmutató

WPC Ecotech kerítés telepítési és karbantartási útmutató WPC Ecotech kerítés telepítési és karbantartási útmutató Kedves Vásárlónk! Útmutatónk segítségével elvégzett helyes telepítés elősegíti, hogy WPC kerítését és annak előnyét (például a fáénál várható hosszabb

Részletesebben

Természetközeli erdő- és vadgazdálkodás az Ipoly mentén

Természetközeli erdő- és vadgazdálkodás az Ipoly mentén Természetközeli erdő- és vadgazdálkodás az Ipoly mentén HUSK/1101/2.2.1/0352 sz., Közösen a természeti értékek megőrzéséért a Poľana és a Börzsöny területén" c. projekt nyitó konferencia 2012. 10.24. Társaságunkról

Részletesebben

Groszeibl Zoltán Igazságügyi szakértő

Groszeibl Zoltán Igazságügyi szakértő Groszeibl Zoltán Igazságügyi szakértő . A vadkárelhárítás gyakorlata A vadkár megelőzés, -elhárítás, vizsgálata a szakértő szemével A vadkár megelőzés, -elhárítás környezete, körülményei. Az egyes módszerek

Részletesebben

INFORMÁCIÓK STRANDRÖPLABDA PÁLYA ÉPÍTÉSÉHEZ

INFORMÁCIÓK STRANDRÖPLABDA PÁLYA ÉPÍTÉSÉHEZ Strandröplabda bizottság INFORMÁCIÓK STRANDRÖPLABDA PÁLYA ÉPÍTÉSÉHEZ 1. Játékterület: A játékpálya 16 X 8 méteres négyszög alakú terület, melyet legalább 3 méteres kifutó vesz körül és légtere legalább

Részletesebben

Magyar joganyagok - 10/2018. (VII. 3.) AM rendelet - a Dél-dunántúli Vadgazdálkodá 2. oldal 4. A 404. számú Zselic-közép-somogyi vadgazdálkodási tájeg

Magyar joganyagok - 10/2018. (VII. 3.) AM rendelet - a Dél-dunántúli Vadgazdálkodá 2. oldal 4. A 404. számú Zselic-közép-somogyi vadgazdálkodási tájeg Magyar joganyagok - 10/2018. (VII. 3.) AM rendelet - a Dél-dunántúli Vadgazdálkodá 1. oldal 10/2018. (VII. 3.) AM rendelet a Dél-dunántúli Vadgazdálkodási Táj vadgazdálkodási tájegységeinek vadgazdálkodási

Részletesebben

Záróvizsga témakörök Vadgazda mérnök BSc szak június 12. Az ugaroltatás (set-aside), mint a mezei élőhelygazdálkodás eszköze.

Záróvizsga témakörök Vadgazda mérnök BSc szak június 12. Az ugaroltatás (set-aside), mint a mezei élőhelygazdálkodás eszköze. Záróvizsga témakörök Vadgazda mérnök BSc szak 2017. június 12. Élőhelyfejlesztés Az ugaroltatás (set-aside), mint a mezei élőhelygazdálkodás eszköze. A passzív és az aktív élőhely-fejlesztés. Tiltott és

Részletesebben

Vadállatok, mint társállatok. Újváry Dóra

Vadállatok, mint társállatok. Újváry Dóra Vadállatok, mint társállatok Újváry Dóra Vadállatok besorolása védettségi státusz alapján Fokozottan védett Csonkafülű denevér Hosszúszárnyú denevér Kereknyergű patkósdenevér. Farkas Hiúz Vidra Védett

Részletesebben

ÁLLATMENTÉSRE FELKÉSZÜLNI! TÁRSASJÁTÉK ÁLLATKÁRTYÁK

ÁLLATMENTÉSRE FELKÉSZÜLNI! TÁRSASJÁTÉK ÁLLATKÁRTYÁK ÁLLATMENTÉSRE FELKÉSZÜLNI! TÁRSASJÁTÉK ÁLLATKÁRTYÁK Csány-Szendrey Általános Iskola Rezi Tagintézménye 2017 Foltos szalamandra Szín: fekete alapon sárga foltok Testalkat: kb.: 20 cm hosszú Élőhely: Lomberdőben

Részletesebben

VADGAZDÁLKODÁSI ÜZEMTERVE. KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ A feltüntetett karakterszámoktól maximum 20%-al lehet eltérni

VADGAZDÁLKODÁSI ÜZEMTERVE. KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ A feltüntetett karakterszámoktól maximum 20%-al lehet eltérni VADGAZDÁLKODÁSI ÜZEMTERVE KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ A feltüntetett karakterszámoktól maximum 20%-al lehet eltérni 208 Kódszám Vadgazdálkodási egység neve VADGAZDÁLKODÁSI ÜZEMTERVE Tervkészítő neve és aláírása

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S E L Ő T E R J E S Z T É S Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 2004. év november 29.-i ülésére Tárgy: Eb rendészeti telep kialakítása Zircen Előadó: Horváth László polgármester Előterjesztés tartalma:

Részletesebben

Az európai vadász jellemzői. Vadgazdálkodás a világban

Az európai vadász jellemzői. Vadgazdálkodás a világban Az európai vadász jellemzői Vadgazdálkodás a világban A vadászok száma Európában (FACE) Az európai vadász jellemzői A természet szeretete és a természet kihívásainak és megpróbáltatásainak elviselése Vadászkutyák

Részletesebben

ÚTMUTATÓ. Jogosult: Valamennyi 10 fokot meghaladó lejtésű terület, ahol az erózióvédekezés keretében padkás talaj-előkészítés történik.

ÚTMUTATÓ. Jogosult: Valamennyi 10 fokot meghaladó lejtésű terület, ahol az erózióvédekezés keretében padkás talaj-előkészítés történik. 1. számú melléklet ÚTMUTATÓ A 132/2004. FVM rendelet szerinti Mezőgazdasági területek erdősítése támogatás keretében támogatható közcélú kiegészítő beruházásként megvalósuló létesítmények műszaki tervezéséhez

Részletesebben

Sertés önetető katalógus

Sertés önetető katalógus Sertés önetető katalógus Minőség az eredményességért hízók részére (25 120 kg) Egy jó önetető gondtalanná teszi az etetést, javítja a termelési eredményeket, csökkenti a költségeket. Két nagy múlttal rendelkező

Részletesebben

Az ökológia alapjai NICHE

Az ökológia alapjai NICHE Az ökológia alapjai NICHE Niche Meghatározás funkció ill. alkalmazkodás szerint a növény- és állatfajok élő és élettelen környezetükbe eltérő módon illeszkednek be ott a többi élőlénytől többé-kevésbé

Részletesebben

REDŐNYÖK, RELUXÁK, SZÚNYOGHÁLÓK, ABLAKPÁRKÁNYOK

REDŐNYÖK, RELUXÁK, SZÚNYOGHÁLÓK, ABLAKPÁRKÁNYOK REDŐNYÖK, RELUXÁK, SZÚNYOGHÁLÓK, ABLAKPÁRKÁNYOK katalógusa 2017 REDŐNY Műanyag redőny A külső tokos műanyag redőny az egyik legkeresettebb redőny, mivel ára igen kedvező. Szinte mindegyik nyílászáróra

Részletesebben

Tájékozódási futás és természetvédelem. Vajda Zoltán Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság biológus osztályvezető

Tájékozódási futás és természetvédelem. Vajda Zoltán Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság biológus osztályvezető Tájékozódási futás és természetvédelem Vajda Zoltán Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság biológus osztályvezető Miért van szükség védett területekre? Élőhelyek pusztulása Klímaváltozás Lecsapolás Beruházások

Részletesebben

Flexi Force személy bejáró kapu

Flexi Force személy bejáró kapu Flexi Force személy bejáró kapu Figyelem, általános felhívás Ezen kit biztonságos üzemeltetéséhez, karbantartásához, számos dolgot kell figyelembe venni elővigyázatosságból. A biztonság érdekében vegye

Részletesebben

KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM

KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM KvVM/KJKF/1313/2008. Tervezet a Tállyai Patócs-hegy természetvédelmi terület természetvédelmi kezelési tervéről (közigazgatási egyeztetés) Budapest, 2008. november

Részletesebben

Feltételrendszerünk a 834/2007/EK rendelet előírásaival analógiában, annak 42. cikke alapján készült.

Feltételrendszerünk a 834/2007/EK rendelet előírásaival analógiában, annak 42. cikke alapján készült. A Hungária Öko Garancia Kft. privát feltételrendszere az ökológiai nyúl-, fürj- és vadfarmon/vadaskertben történő vadtartásról (gím-, dámszarvas, muflon, őz, vaddisznó, fácán, fogoly, tőkésréce) Feltételrendszerünk

Részletesebben

. Számítsuk ki a megadott szög melletti befogó hosszát.

. Számítsuk ki a megadott szög melletti befogó hosszát. Szögek átváltása fokról radiánra és fordítva 2456. Hány fokosak a következő, radiánban (ívmértékben) megadott szögek? π π π π 2π 5π 3π 4π 7π a) π ; ; ; ; ; b) ; ; ; ;. 2 3 4 8 3 6 4 3 6 2457. Hány fokosak

Részletesebben

Ismétlő kérdések 1. Tájfutó elméleti ismeretek. Ismétlő kérdések 3. Ismétlő kérdések 2. Ismétlő kérdések 4. Ismétlő kérdések 5.

Ismétlő kérdések 1. Tájfutó elméleti ismeretek. Ismétlő kérdések 3. Ismétlő kérdések 2. Ismétlő kérdések 4. Ismétlő kérdések 5. Ismétlő kérdések. Mire utal a térképen a sárga szín? Tájfutó elméleti ismeretek. foglalkozás Nyílt területre, fák nélkül Homokos talajra Lankás, dombos vidékre Ismétlő kérdések. Ha egyenesen haladunk az

Részletesebben

Szárítás kemence Futura

Szárítás kemence Futura Szárítás kemence Futura Futura, a nemzetközi innovációs díjat Futura egy univerzális szárító gép, fa és egyéb biomassza-alapanyag. Egyesíti az innovatív technikai megoldások alapján, 19-26 szabadalmazott

Részletesebben

Hírek a nagyvilágból

Hírek a nagyvilágból 8. szám 2014. augusztus szeptember MÓRAHALMI CSAHOLÓ Hírek a nagyvilágból Párt kapott a vörös panda A Szegedi Vadaspark hím vörös pandája párt kapott maga mellé. Összeszoktatásuk után augusztus 26 tól

Részletesebben

Trófeabírálat. A vadászat szerepe. A trófeák kultusza. Vadászati rendszerek

Trófeabírálat. A vadászat szerepe. A trófeák kultusza. Vadászati rendszerek A vadászat szerepe Trófeabírálat I. előadás A közösség táplálékkal való ellátása A fiatalok harcra való felkészítése Sport A sportban a mérhetőség fontos Mennyiség Minőség Dopping Vadászati rendszerek

Részletesebben

Háromszögek ismétlés Háromszög egyenlőtlenség(tétel a háromszög oldalairól.) Háromszög szögei (Belső, külső szögek fogalma és összegük) Háromszögek

Háromszögek ismétlés Háromszög egyenlőtlenség(tétel a háromszög oldalairól.) Háromszög szögei (Belső, külső szögek fogalma és összegük) Háromszögek 2013. 11.19. Háromszögek ismétlés Háromszög egyenlőtlenség(tétel a háromszög oldalairól.) Háromszög szögei (Belső, külső szögek fogalma és összegük) Háromszögek csoportosítása szögeik szerint (hegyes-,

Részletesebben

Szakdolgozatok javasolt témakörei a VadVilág Megőrzési Intézet által gondozott szakok/szakirányok hallgatói részére (2013 november)

Szakdolgozatok javasolt témakörei a VadVilág Megőrzési Intézet által gondozott szakok/szakirányok hallgatói részére (2013 november) Szakdolgozatok javasolt témakörei a VadVilág Megőrzési Intézet által gondozott szakok/szakirányok hallgatói részére (2013 november) Dr. Bíró Zsolt A mezei nyúl populáció-dinamikája különböző élőhelyeken

Részletesebben

TREZOR POSTALÁDÁK. Beltéri: lépcsőházba, lakóparkba. Kültéri: utcafrontra, udvarba, oszlopba építhető

TREZOR POSTALÁDÁK. Beltéri: lépcsőházba, lakóparkba. Kültéri: utcafrontra, udvarba, oszlopba építhető TREZOR POSTALÁDÁK 2015 Beltéri: lépcsőházba, lakóparkba Kültéri: utcafrontra, udvarba, oszlopba építhető Hagyományos, kerítéssel rendelkező családi házakhoz ajánlott postaládák Postaláda I.-II Udvari I.-II.

Részletesebben

Rendszertani besorolás. Molekuláris törzsfa

Rendszertani besorolás. Molekuláris törzsfa Rendszertani besorolás Molekuláris törzsfa Gímszarvas, dámszarvas, szikaszarvas Párosujjú patások rendje (Artiodactyla) Kérődzők alrendje (Ruminantia) Disznóalakúak Tevealakúak Vízilófélék Szarvasfélék

Részletesebben

TARTÁSTECHNOLÓGIA. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP /1/A

TARTÁSTECHNOLÓGIA. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP /1/A TARTÁSTECHNOLÓGIA Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 Előadás áttekintése ÁLLATTARTÁSI TECHNOLÓGIÁK, BORJÚ-, NÖVENDÉKNEVELÉS ÉS HÍZLALÁS - Az állattartási technológiák

Részletesebben

KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM

KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM KvVM/KJKF/1149/2008. Tervezet a Somogyvári Kupavár-hegy természetvédelmi terület természetvédelmi kezelési tervéről (közigazgatási egyeztetés) Budapest, 2008. szeptember

Részletesebben

ASTER motorok. Felszerelési és használati utasítás

ASTER motorok. Felszerelési és használati utasítás 1. oldal ASTER motorok Felszerelési és használati utasítás A leírás fontossági és bonyolultsági sorrendben tartalmazza a készülékre vonatkozó elméleti és gyakorlati ismereteket. A gyakorlati lépések képpel

Részletesebben

GOLDEN RETRIEVER KÖR TENYÉSZTÉSI SZABÁLYZAT 3.SZÁMÚ MELLÉKLET. A fajtára jellemző és a tenyésztésnél ajánlott tartási módok

GOLDEN RETRIEVER KÖR TENYÉSZTÉSI SZABÁLYZAT 3.SZÁMÚ MELLÉKLET. A fajtára jellemző és a tenyésztésnél ajánlott tartási módok GOLDEN RETRIEVER KÖR TENYÉSZTÉSI SZABÁLYZAT 3.SZÁMÚ MELLÉKLET A fajtára jellemző és a tenyésztésnél ajánlott tartási módok MEGKÖTVE TARTANI RETRIEVERT NEM SZABAD!!! 3.1. Tenyészkutyák tartása gazdasági

Részletesebben

Mélykúti vadaskert. Bérvadászati árjegyzék. Érvényes: március 1-től február végéig

Mélykúti vadaskert. Bérvadászati árjegyzék. Érvényes: március 1-től február végéig Mélykúti vadaskert Bérvadászati árjegyzék Érvényes: 2019. március 1-től 2020. február végéig Általános tudnivalók A vadászat és szolgáltatás igénybevételének megkezdése előtt szerződést kell kötni a KEFAG

Részletesebben

Kerítésoszlop árlista

Kerítésoszlop árlista Vasbeton kerítésoszlop Klau és Társa Kft. címünk: 2030 Érd, Gábor u. 11. telefon: +36-70/317-4671 Kerítésoszlop árlista Anyaga: vasalt, vibropréselt beton, 3 szál 6 mm átmérőjű betonvassal. Ajánlott: vadhálós-,

Részletesebben

Országos Statisztikai Adatgyűjtési Program Adatgyűjtések és Adatátvételek. adatszolgáltatóinak meghatározása. Országos Meteorológiai Szolgálat

Országos Statisztikai Adatgyűjtési Program Adatgyűjtések és Adatátvételek. adatszolgáltatóinak meghatározása. Országos Meteorológiai Szolgálat Tipus: = adatgyűjtés AÁ, adatátvétel 1066 1254 1255 1256 1257 1259 Levegőtisztaság-védelmi adatok Beszámoló az erdősítésekről és a fakitermelésről Erdővédelmi kárbejelentő lap Jelentés az erdészeti szaporítóanyagokról

Részletesebben

11/2007. (III. 30.) KvVM rendelet. a Bükkhát természetvédelmi terület létesítéséről és erdőrezervátummá nyilvánításáról

11/2007. (III. 30.) KvVM rendelet. a Bükkhát természetvédelmi terület létesítéséről és erdőrezervátummá nyilvánításáról 11/2007. (III. 30.) KvVM rendelet a Bükkhát természetvédelmi terület létesítéséről és erdőrezervátummá nyilvánításáról A természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvény 24. (1) bekezdés a) pontjában,

Részletesebben

GAK TSZK - szaktanácsadási segédlet 2014

GAK TSZK - szaktanácsadási segédlet 2014 Kölcsönös megfeleltetési lista Lekérdezés JFGK kód szerint: 17 1. A csoportosan tartott minden egyes utónevelt malac és hízó számára - a termékenyített kocasüldők és a kocák kivételével - legalább a következő

Részletesebben

Természetvédelmi jellegű problémák, megoldási lehetőségek

Természetvédelmi jellegű problémák, megoldási lehetőségek Természetvédelmi jellegű problémák, megoldási lehetőségek Madárfauna Halfogyasztás Madárfauna Sebzés Kárókatona Phalacrocorax carbo (Linnaeus, 1758) Rokon fajok Kis kárókatona (Phalacrocorax pygmaeus)

Részletesebben

ÁGAPRÍTÓ GÉPEK AY 400-10cm AY 600-16cm AY 900-21cm AY 1000-26cm

ÁGAPRÍTÓ GÉPEK AY 400-10cm AY 600-16cm AY 900-21cm AY 1000-26cm ÁGAPRÍTÓ GÉPEK AY 400-10cm AY 600-16cm AY 900-21cm AY 1000-26cm A Volverini gépgyár több mint 20 éve kezdte meg működését. A családi vállalkozásként működő gyár mára a világ számos pontjára szállít mezőgazdasági

Részletesebben

Tájfutó elméleti ismeretek 2 Kis gödör

Tájfutó elméleti ismeretek 2 Kis gödör Ellenőrző kérdések. Mit jelöl a térképen? Kis sziklatömb Tájfutó elméleti ismeretek Kis gödör 4. foglalkozás Kis domb Ellenőrző kérdések. Milyen tereptárgy volt a 6-os pont? Domb Gödör Szárazárok Ellenőrző

Részletesebben

Staywell 600 Széria Alumínium kétutas kisállatajtó Kis, Közepes, Nagy és Extra nagy méretekhez. Használati útmutató

Staywell 600 Széria Alumínium kétutas kisállatajtó Kis, Közepes, Nagy és Extra nagy méretekhez. Használati útmutató Staywell 600 Széria Alumínium kétutas kisállatajtó Kis, Közepes, Nagy és Extra nagy méretekhez Használati útmutató Az Ön Staywell kisállatajtaja Kis Macskáknak Kis méretű kutyáknak Biztonsági zárófedél

Részletesebben

Vadföldgazdálkodás és vadtakarmányozás

Vadföldgazdálkodás és vadtakarmányozás SMKVB2013V N Tárgyfelelős: Vadföldgazdálkodás és vadtakarmányozás 2+2 4 Dr. Heltai Miklós Vadföldgazdálkodás és vadtakarmányozás Vadtakarmányozás: speciális vadtakarmányok. Rügy, gally, lomb, fakéreg,

Részletesebben

Császártöltési vadászterület

Császártöltési vadászterület Császártöltési vadászterület Bérvadászati árjegyzék Érvényes: 2019. március 1-től 2020. február végéig Általános tudnivalók A vadászat és szolgáltatás igénybevételének megkezdése előtt szerződést kell

Részletesebben

Készítette: EA/BiS. Jóváhagyta: Másolatot kap: Molnárkocsi: min. 100 x 400 mm

Készítette: EA/BiS. Jóváhagyta: Másolatot kap: Molnárkocsi: min. 100 x 400 mm Mozgatás berendezésekkel 1/3 21 757464 53 02 1. Általános A munkafolyamatokat úgy kell megszervezni, hogy sem személyi sérülés ne történjen, sem a termékekben ne essen kár. A i előírásokat mindig be kell

Részletesebben

Vadgazdálkodási adatok Pest megye

Vadgazdálkodási adatok Pest megye Vadgazdálkodási adatok Pest megye 26-29. A megye vadállományának alakulásáról utoljára 26-ban, vagyis a vadászterületek újbóli kijelölése előtt nyújtottunk áttekintést. Forrásként most is a Vadászati Hatóságnál,

Részletesebben

KÖLCSÖNÖS MEGFELELTETÉS 2013. évi új előírásai

KÖLCSÖNÖS MEGFELELTETÉS 2013. évi új előírásai KÖLCSÖNÖS MEGFELELTETÉS 2013. évi új előírásai JFGK 16.: BORJAK VÉDELME A követelmények célja: Az állattartót terheli a felelősség azért, hogy a borjak tartási körülményei minden szempontból megfeleljenek

Részletesebben

PANTANET és FORTINET kerítés

PANTANET és FORTINET kerítés PANTANET és FORTINET kerítés Szerelési útmutató BETAFENCE Sp. z o.o. Kotlarnia 47-246, ul. D bowa 4, Poland tel. +48 77 40 62 200 faks. +48 77 48 25 000 or + 48 77 48 25 007 www.betafence.com Kerítésrendszerek

Részletesebben

Speciális tetőfedések és ács szerkezetei

Speciális tetőfedések és ács szerkezetei Speciális tetőfedések és ács szerkezetei 57 Hajlatképzés A hajlatképzést többnyire a bádogos szerkezetek kiváltására alkalmazzák. Fő jellemzője, hogy kis méretű palákból jobbos vagy balos fedéssel íves

Részletesebben

ELÕZETES MÛVELETEK ELEKTROMOS ANYAGOK RÉSZ

ELÕZETES MÛVELETEK ELEKTROMOS ANYAGOK RÉSZ ELÕZETES MÛVELETEK Az automata berendezést úgy dolgozták ki, hogy maximum 5 méter magas kapuhoz alkalmazható 400 mm-es mûködtetõkkel, és maximum 4 m-hez 300 mm-es mûködtetõkkel. Használható könnyû, nehéz,

Részletesebben

Keretlábas ferdefalú áthajtósiló. Beépítési útmutató

Keretlábas ferdefalú áthajtósiló. Beépítési útmutató Keretlábas ferdefalú áthajtósiló Beépítési útmutató Lábatlani Vasbetonipari ZRT. Postacím: H-2541 Lábatlan, Rákóczi Ferenc út 1. Központ: Tel +36/33-503-990 info@railone.hu Web: www.railone.hu Műszaki

Részletesebben

Szerkezetek szállítása

Szerkezetek szállítása Szerkezetek szállítása Eloregyártott szerkezetekbol történo építés esetén a gyártás és a szerelés térben és idoben elkülönül egymástól. A két muveletet a szállítási folyamat köti össze. A szállítási feladatot

Részletesebben

ÚJFEHÉRTÓ TELEPÜLÉSI ÁLLATI MELLÉKTERMÉK GYŰJTŐHELY MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 4244 ÚJFEHÉRTÓ KÜLTERÜLET 0551/85 HRSZ.

ÚJFEHÉRTÓ TELEPÜLÉSI ÁLLATI MELLÉKTERMÉK GYŰJTŐHELY MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 4244 ÚJFEHÉRTÓ KÜLTERÜLET 0551/85 HRSZ. ÚJFEHÉRTÓ TELEPÜLÉSI ÁLLATI MELLÉKTERMÉK GYŰJTŐHELY MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 4244 ÚJFEHÉRTÓ KÜLTERÜLET 0551/85 HRSZ. Újfehértó Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a nem emberi fogyasztásra szánt állati

Részletesebben

1996. évi LV. törvény. a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról 1. I. Fejezet BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK.

1996. évi LV. törvény. a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról 1. I. Fejezet BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK. A Vtv. 2016. július 1-jétől 2016. december 31-áig hatályos szövege, kiemelve a 2016. január 1- jétől 2016. június 30-áig hatályos törvényszöveghez képest életbe lépő változások 1996. évi LV. törvény a

Részletesebben

Kelebiai vadászterület

Kelebiai vadászterület Kelebiai vadászterület Bérvadászati árjegyzék Érvényes: 2019. március 1-től 2020. február végéig Általános tudnivalók A vadászat és szolgáltatás igénybevételének megkezdése előtt szerződést kell kötni

Részletesebben

Duna Industry Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.

Duna Industry Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. Duna Industry Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. Rozsdamentes ajtók Ajtók: Nyíló: - egyszárnyú, - kétszárnyú Lengő: - lágy PVC, - poliészter Fagyasztó: - egyszárnyú Toló: - kézi mozgatású, - gépi

Részletesebben

Bugaci, Császártöltési, Kelebiai vadászterület. Bérvadászati árjegyzéke. Érvényes: 2015. március 1-től 2016. február végéig

Bugaci, Császártöltési, Kelebiai vadászterület. Bérvadászati árjegyzéke. Érvényes: 2015. március 1-től 2016. február végéig Bugaci, Császártöltési, Kelebiai vadászterület Bérvadászati árjegyzéke Érvényes: 2015. március 1-től 2016. február végéig GÍMSZARVAS ELEJTÉSE Gímszarvasbika, golyóra érett szeptember 1-től október 31-ig

Részletesebben

A trófeabírálat jogszabályi háttere

A trófeabírálat jogszabályi háttere Trófeabírálat, SMKBV2235VN A trófeabírálat jogszabályi háttere Bleier Norbert 2010 Törvényi szabályozás 1996/LV. törvény (a vad védelméről a vadgazdálkodásról és a vadászatról) 73-as és 74-es önálló fejezetben

Részletesebben

IPARI FELSZERELÉSEK 2010 MŰHELYFELSZERELÉSEK JOULEING KFT. www.jouleing.hu. info@jouleing.hu Tel: +36 70 336-4032 +36 70 900-5581

IPARI FELSZERELÉSEK 2010 MŰHELYFELSZERELÉSEK JOULEING KFT. www.jouleing.hu. info@jouleing.hu Tel: +36 70 336-4032 +36 70 900-5581 IPARI FELSZERELÉSEK 2010 MŰHELYFELSZERELÉSEK JOULEING KFT Tel: +36 70 336-4032 +36 70 900-5581 FÉMBÚTOROK Kis, zárható rekeszek Tetszőlegesen bővíthető. A szállítás lapraszerelve történik. Szerszám nélkül

Részletesebben

GARÁZS. Felhasználói kézikönyv

GARÁZS. Felhasználói kézikönyv GARÁZS Felhasználói kézikönyv AZ ÖSSZESZERELÉS MEGKEZDÉSE ELŐTT Felhasználói kézikönyv. Az összeszerelés megkezdése előtt kérjük értesítse a helyi önkormányzatot, hogy szükséges e építési engedély. Kérjük

Részletesebben

FÜLEMÜLE. Luscinia megarhynchos

FÜLEMÜLE. Luscinia megarhynchos FÜLEMÜLE Luscinia megarhynchos Ezt a nyári vendéget inkább hallani fogod, mint látni. Nappali énekét sötétedéskor is folytatja. És micsoda dal ez! A legszebb és legbonyolultabb melódiákat este énekli,

Részletesebben

ARANYKALÁSZ VADÁSZTÁRSASÁG

ARANYKALÁSZ VADÁSZTÁRSASÁG ARANYKALÁSZ VADÁSZTÁRSASÁG 2533 Bajót, Dámvadasi Vadászház, 0121/10 hrsz. Telefon:+36/20/440-9293 BÉRVADÁSZTATÁSI TARIFÁK Érvényes 2018. május 1.-től visszavonásig. Valamennyi vadfajnál felszámított díjak:

Részletesebben

19/1998. (X. 13.) RENDELETE

19/1998. (X. 13.) RENDELETE BUDAPEST FŐVÁROS XVI. KERÜLETI ÖNKORMÁNYZAT 19/1998. (X. 13.) RENDELETE a Bökényföldi út - nagynyomású gázvezeték védősávja - Cinkotai út és a 103867 hrsz-ú ipari út által határolt terület szabályozási

Részletesebben

OKJ Vadgazdálkodási technikus szakképesítés

OKJ Vadgazdálkodási technikus szakképesítés FM KELET-MAGYARORSZÁGI AGRÁR-SZAKKÉPZŐ KÖZPONT SZAKMAI PROGRAM VADGAZDÁLKODÁSI TECHNIKUS SZAKMAI PROGRAM Mezőgazdaság szakmacsoport XXXII. Erdészet és vadgazdálkodás ágazat OKJ 54 625 01 Vadgazdálkodási

Részletesebben

GD Dollies Műszaki leírás

GD Dollies Műszaki leírás GD Dollies Műszaki leírás A szállítóeszköz elektromos működtetésű, rádiós távvezérlésű két kocsiból álló egység, mely páros és szóló üzemmódban egyaránt használható. Elsősorban beltéri ill. üzemi területen

Részletesebben

A szentesi Petőfi szálló nyíláskeretekhez kapcsolódó fémszerkezeteinek restaurátori felmérése

A szentesi Petőfi szálló nyíláskeretekhez kapcsolódó fémszerkezeteinek restaurátori felmérése A szentesi Petőfi szálló nyíláskeretekhez kapcsolódó fémszerkezeteinek restaurátori felmérése 2007 Készítette: Csányi Szabolcs, okl. restaurátor, K3_447 A Petőfi szálló ajtó és ablaknyílásaiban, a fa nyílászárók

Részletesebben

Juh tartástechnológia

Juh tartástechnológia Juh tartástechnológia Az adott régió környezeti tényezői és piaci viszonyai alapján a következő szempontokat kell figyelembe venni : Az adott faj/fajta klímával, takarmányokkal, legeltetéssel, tartástechnológiával

Részletesebben

Kerékpártárolók létesítésének általános műszaki leírása

Kerékpártárolók létesítésének általános műszaki leírása Kerékpártárolók létesítésének általános műszaki leírása 1. Kerékpártámasz alapadatai, kiépítése 1.1. Alapadatok Kerékpártámaszok elhelyezése: A tervezendő kerékpárparkoló előre megadott helyszínen (a HÉV

Részletesebben

Kalorflex Kft. Üzlet cím: 1205 Budapest, Határ út 88. Tel: +36 1 285 0756 Mobil: +36 30 549 1674 Fax: +36 1 289 0170 Honlap: www.mosogatonet.

Kalorflex Kft. Üzlet cím: 1205 Budapest, Határ út 88. Tel: +36 1 285 0756 Mobil: +36 30 549 1674 Fax: +36 1 289 0170 Honlap: www.mosogatonet. Nagykonyhai - ipari kivitelű csaptelepek robosztus kivitel, hosszú élettartam Asztali csaptelep test - univerzális felhasználás - szerelhető különböző hosszúságú kifolyószárral nagy méretű mosogató medencékhez

Részletesebben

Déri Múzeum Debrecen. Kolozs megye

Déri Múzeum Debrecen. Kolozs megye V.2008.3.1. 1. Ruhásszekrény sifon 2. Fenyőfából készített, gazdagon díszített asztalos munka. A bútor egész felületét beborítják a sárga és a szürkésfehér alapozásra festett növényi indákkal összekötött

Részletesebben

P É C S - I R G A L M A S O K U

P É C S - I R G A L M A S O K U T E R A S Z K I T E L E P Ü L É S P É C S - I R G A L M A S O K U. 2. - 2 0 1 6 KÜLZETLAP TERASZ-KITELEPÜLÉS PÉCS - IRGALMASOK U. 2.- 2016 Építtető. Pivnice Kft. 1158 Bp., Drégelyvár u. 31. Tervező Borza

Részletesebben

SEGÉDLET A KÖZFOGLALKOZTATÁSI PROGRAMOKHOZ KAPCSOLÓDÓ ÁLLATTARTÁSHOZ ÉS ÁLLATITERMÉK- FELDOLGOZÁSHOZ. Általános észrevételek, juh- és kecsketartás

SEGÉDLET A KÖZFOGLALKOZTATÁSI PROGRAMOKHOZ KAPCSOLÓDÓ ÁLLATTARTÁSHOZ ÉS ÁLLATITERMÉK- FELDOLGOZÁSHOZ. Általános észrevételek, juh- és kecsketartás SZENT ISTVÁN EGYETEM Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar SEGÉDLET A KÖZFOGLALKOZTATÁSI PROGRAMOKHOZ KAPCSOLÓDÓ ÁLLATTARTÁSHOZ ÉS ÁLLATITERMÉK- FELDOLGOZÁSHOZ Általános észrevételek, juh- és kecsketartás

Részletesebben

Trófeabírálat (SMKVB2235VN) V. Gímtrófeák bírálata. Kovács Imre. Gödöllő 2018

Trófeabírálat (SMKVB2235VN) V. Gímtrófeák bírálata. Kovács Imre. Gödöllő 2018 Trófeabírálat (SMKVB2235VN) V. Gímtrófeák bírálata Kovács Imre Gödöllő 2018 Bírálati lap Trófeabírálat (SMKVB2235VN) V. Mérések 1. Szárhossz A mérés kezdőpontja a koszorú alsó széle. A mérőszalagot nem

Részletesebben

MISTRAL-HUNGARIA Vadászatszervező és Külkereskedelmi Kft. Internationales Jagdbüro - International Hunting Agent

MISTRAL-HUNGARIA Vadászatszervező és Külkereskedelmi Kft. Internationales Jagdbüro - International Hunting Agent MISTRAL-HUNGARIA Vadászatszervező és Külkereskedelmi Kft. Internationales Jagdbüro - International Hunting Agent H-2040 Budaörs, Kolozsvári u. 27. Tel./Fax: (00-36-23) 430 557 www.mistral-hungaria.hu Mobil:

Részletesebben

KERTI SZEKRÉNY ÉP ÍTÉSI ÚTMUTATÓ

KERTI SZEKRÉNY ÉP ÍTÉSI ÚTMUTATÓ KERTI SZEKRÉNY ÉP ÍTÉSI ÚTMUTATÓ ÖSSZEÁLLÍTÁSI RAJZ 18 19 3 13 2 4 15 14 32 16 6 17 5 7 29 28 20 31 30 26 24 22 21 27 23 24 25 23 12 9 11 8 31 1 32 1 GERENDA 28x34x471 31 6 ZSANÉR 75x15 30 1 ALÁTÉTFA 15x50x0

Részletesebben

Tisztelt Dobossy Gáborné!

Tisztelt Dobossy Gáborné! Tárgy: Csapadékvíz gyűjtő árok átépítése a Madár-forrásnál Tisztelt! Az AQARIUS Bt. Felújítási tanulmánytervet készített az 1-es út melletti iparterületektől a Füzes-patakig tartó csapadékvíz elvezető

Részletesebben

Vezérdrót helye. 4-es önmetsző. 2-es kép A vezérdrótok közötti befoglaló távolság 1500mm-es fonathálótartót

Vezérdrót helye. 4-es önmetsző. 2-es kép A vezérdrótok közötti befoglaló távolság 1500mm-es fonathálótartót FONATOS KERÍTÉSEK TELEPÍTÉSE. A.) OSZLOPOK ELŐKÉSZÍTÉSE 1.- Az ALZIN TIPUSÚ oszlopokra gyárilag nem került felszerelésre a DR 30-as tip. hálótartó, ennek oka, hogy a különböző magasságú hálókhoz sok különböző

Részletesebben

Bevezetés. A vadkár jogi szabályozásának alapjai. A jogszabályi háttér. Vitás helyzetek A vadgazdálkodás konfliktushelyzetei

Bevezetés. A vadkár jogi szabályozásának alapjai. A jogszabályi háttér. Vitás helyzetek A vadgazdálkodás konfliktushelyzetei Bevezetés A vadkár jogi szabályozásának alapjai Dr. Heltai Miklós Egyetemi docens SZIE VMI Az élőhelyek többsége ma már emberi hatás alatt áll Erdőgazdálkodás, mezőgazdálkodás, egyéb természeti erőforrás

Részletesebben