BME VIK TMIT. Digitális archiválás

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "BME VIK TMIT. Digitális archiválás"

Átírás

1 Digitális archiválás

2 Motiváció A világ legsúlyosabb adatvesztései: ezer (korábban 150 ezerre becsült) gmail felhasználó vesztette el átmenetileg a leveleit 2011 február végén 46 ezer brit ügyfél: Zurich Insurance gondatlansága folytán közúti szállítás közben eltűnt egy, az adatokat titkosítatlanul tároló mágnesszalag 2008-ban. 25 millió: 2007-ben brit kormány elvesztette 25 millió ember, a népesség felének adatait (név, szül. dátum, bankszámlaszám, tb. azonosító) egy adathordozón. 50 millió: 2007-ben 50 millió japán nyugdíjas adata tűnt el egy társ. biztosító hanyag könyvelési gyakorlata miatt, a kormányfő lemondott. 92 millió: ennyi üzenetet oroztak el az American Online-tól 2004-ben.

3 Adatok keletkezése Kutatók becslése szerint a világ információfogyasztása meghaladta az évi 9,57 zettabájtot. A kutatók szerint a szervereken áramló adatmennyiség kétévente duplázódik.

4 Várható adatforgalom

5 Adatok eloszlása

6 Adatok csoportosítása relevanciájuk szerint Vállalati környezetben az alábbi kategóriákat különböztetik meg: Érvényes adatok: az üzletmenet szempontjából fontos adatok, ezeket védeni, hozzáférhetőségüket biztosítani kell. Rendszerfájlok: nem nyúlnak hozzájuk. Beragadt, árva adatok: már nem érvényes adatok, de még szükség lehet rájuk, ezért archiválásuk fontos, ezt követően a produkciós rendszerből törlendőek. Redundáns alkalmazás adatok, log fájlok, dump fájlok, átmeneti fájlok: periodikus tisztításuk szükséges. Duplikált adatok: a redundáns adatokat törölni, az egyetlen megmaradt példányt pedig meg kell osztani, hozzáférhetővé kell tenni. Nem üzleti fájlok: törlésük szükséges, ezzel tárterület szabadítható fel.

7 Adatok életciklusa Rekordok esetén az adatok életciklusa: Létrehozás vagy beérkezés: az adat megjelenése a vállalati adattárolásban. Ez történhet azáltal, hogy egy belső dolgozó létrehozza az adott tartalmat, de az adat forrása lehet akár egy iktatásra kerülő nyomtatvány vagy egy beérkező is. Elosztás, terjesztés: az adat vállalaton belüli kezelése, az illetékesek számára hozzáférhetővé tétele. Használat: például üzleti döntések meghozatalakor, további tartalmak létrehozásához, vagy bármilyen más funkcióban. Gondozás: szükség esetén a tartalom frissítése, az adat vállalati előírásoknak megfelelő iktatása, a hozzáférési jogosultságok szabályozása, stb. Eltávolítás, megszüntetés: az adatok többnyire nem kerülnek valóban megsemmisítésre, de az elérhetőségük megszűnik, kikerülnek a produkciós környezetből.

8 Az archiválás feladata Adatok felosztása a használat szempontjából: Aktív adatok: gyakran használt, a mindennapi üzletmenetben módosított állományok, például egy alkalmazás adatbázisa, vagy egy fejlesztés alatt álló szoftver forráskód raktára. Referencia adatok: publikált, azaz többé már nem módosított állományok, például -ek, jelentések. Passzív adatok: a produkciós környezetben nem jelenlévő, nem használt, de archívumokból előkereshető tartalmak. Az archiválás feladata, hogy az üzletmenethez szükséges adatok nem reguláris körülmények között is hozzáférhetőek legyenek, illetve, hogy a produkciós környezetből kikerült tartalmak is szükség esetén elérhetők maradjanak.

9 Archiválási média lehetőségek merevlemez mágnesszalag optikai lemez szilárdtest memória (Solid State Device)

10 A merevlemez előretörése Régen az új adatok merevlemezre kerültek, és archiváláskor kerültek át szalagos tárolóra. A merevlemezek kapacitásának exponenciális növekedésével és az áruk zuhanásával lehetségessé vált, hogy az archivált tartalom is HDD-n legyen elérhető. Egy HDD tányérra jutó adatmennyiség egyre nő. Merevlemezek változása: Párhuzamosság. (SCSI, SATA) Egyes technológiák (pl. RAID) a hardver redundancia rendszerbe illesztésével hibatűrést biztosítanak. Egy MByte ára, lemez illetve rendszer szinten egyre csökken.

11 Mágnesszalag Olcsó tárkapacitás (kazetták fajlagos ára jóval kedvezőbb volt) Könnyű szállíthatóság Évtizedekben mérhető adatmegőrzési idő LTO Ultrium (2007-es) szabványa 800 GigaByte-os kazettákat és 120 MegaByte/s-os átviteli sebességet ír elő. Az átlagos pozícionálási idő 75 mp. PL. az IBM TS 3500-as szalagkönyvtár-rendszere akár 10 PetaByte adatot is képes tárolni

12 Optikai lemez Fő előny: olcsó Elterjedt: szériatartozéknak minősül valamennyi újonnan eladott PC-ben CD/DVD Blu-ray, HD DVD

13 Szilárdtest memória (Solid State Device) flash memória PC-k hagyományos merevlemezként ismerik fel Nem tartalmaznak mozgó alkatrészt, így energiafelvételük alacsonyabb. Rázkódásból adódó fizikai igénybevételt is sokkal jobban állják. Gyors az adatelérési sebességük, hiszen közvetlen elérésű memóriát tartalmaznak. Mobil számítógépek piacán versenyképesek.

14 Távoli mentési szolgáltatás Lényege, hogy szélessávú internet-kapcsolat segítségével egy távoli helyszínre másolhatóak a replikálni kívánt adatok. Költség megtakarítás a hardver beszerzés és üzemeltetés kiiktatásával. Másik előnye, hogy ha a vállalat telephelyét bármilyen katasztrófa éri, a mentett adatok biztonságban vannak. Hátrány: a bizalmas adatok harmadik fél kezébe kerülhetnek és a sávszélesség is korlátozó tényező. Mentési stratégiák

15 Másolatok biztonsága és hozzáférhetősége On-line Near-line Off-line Off-site vault Disaster Recovery Site

16 On-line hozzáférhetőség A rendszerhez szorosan csatolt, folyamatosan működő tárolók használata. A visszaállítás késedelem nélkül megkezdhető. Pl. az archiválásra használt belső merevlemezek. Tipikus példák továbbá a SAN és a NAS rendszerek. SAN (Storage Area Network) egy olyan architektúra, ahol távoli tároló eszközöket (pl. merevlemez tömböket, szalagkönyvtárakat) úgy csatlakoztatnak szerverekhez, hogy a szerverek azokat lokálisan csatoltnak lássák. NAS azaz Network-Attached Storage ezzel szemben inkább úgy viselkedik, mint egy hagyományos fájlszerver. Az on-line rendszerek használata gyors és kényelmes. Hátrányuk, hogy drágák és veszélyeztetettek a véletlen vagy szándékos törlésektől (vírus), felülírásoktól.

17 Near-line hozzáférhetőség A near-line rendszerek elnevezése a near-online, azaz majdnem on-line szavak összevonásából született. Azokat az architektúrákat nevezi így, melyek nem teljesítik az on-line rendszerek szigorú időzítési feltételeit, de emberi beavatkozás nélkül idővel hozzáférhetővé tudják tenni a kívánt tartalmakat. Pl. a szalagkönyvtárak, melyek saját nyilvántartásukból képesek kiválasztani a megfelelő kazettákat, és mechanikus robotkarjaik segítségével betölteni azokat.

18 Off-line hozzáférhetőség Az archivált adatokat tároló hordozó csak emberi közbeavatkozás segítségével érhető el. Gyakori megoldás például, hogy a mágnesszalagokat egy tűzálló széfben helyezik el. Tekintve, hogy a hordozó fizikailag hozzáférhetetlen a számítógép számára, ez a megoldás a korábbiaknál magasabb biztonsági szintet képvisel.

19 Off-site vault hozzáférhetőség Az elnevezés a vállalat telephelyétől távol eső helyszínen történő adathordozó tárolást fedi. Pl. a rendszeradminisztrátor a biztonsági mentéseket egy másik telephelyen őrzi, de akár egy külön erre a célra kialakított, katasztrófa védett, temperált bunkerben történő elhelyezést is jelenthet.

20 Disaster Recovery Site Egy katasztrófa bekövetkezése esetén a biztonsági mentések megléte önmagában nem biztosítja a rendszer helyreállításához szükséges feltételeket. Ehhez elengedhetetlen a megfelelő hardver park és jól konfigurált hálózat rendelkezésre állása. Természetesen ez a redundancia nagyon komoly költségeket ró az ezt igénylő vállalatokra.

21 Az üzletmenet-folytonosság hét szintje

22 0 szint 0. szint: Nincs off-site másolat Katasztrófa esetén a helyreállítás korlátlan ideig eltarthat, sőt, az is előfordulhat, hogy a teljes helyreállítás soha nem következik be.

23 1. szint 1. szint: Off-site biztonsági másolat tárolás A vállalatok többnyire mágnesszalagos mentéseket használnak, és azokat a telephelyüktől távol tárolják. Attól függően, hogy az újabb másolatok létrehozására milyen gyakorisággal kerül sor, az adatvesztés mértéke több napos, akár hetes intervallumra is kiterjedhet.

24 2. szint 2. szint: Adatmegőrzés távoli meleg infrastruktúrával (hotsite) A biztonsági másolatok az első szinthez hasonlóan kerülnek tárolásra. Amennyiben az elsődleges telephelyet valamilyen katasztrófa sújtja, akkor egy másik helyszínen rendelkezésre álló számítógépes infrastruktúra szolgál hardver platformként a helyreállításhoz. Ehhez többnyire egy nap körüli időtartam szükséges.

25 3. szint 3. szint: Adatmegőrzés kritikus adatok hálózati replikálásával Az üzletmenet-folytonosság harmadik szintjén álló vállalatok a második szint infrastruktúráját egészítik ki a legkritikusabb adatok hálózati replikálásával. Az így replikált adatok többnyire frissebbek, mint amit a legutóbbi szalagos mentések tartalmaznak, ezzel az adatvesztés mértéke csökkenthető.

26 4. szint 4. szint: Adatmegőrzés periodikus hálózati replikálással Többnyire már merevlemezes alapokra építkeznek. Szélessávú hálózati kapcsolat segítségével másolatot készítenek a produkciós adatokról a távoli telephelyen található tárolókra. (gyakoribb frissítés) A mágnesszalagok csak kiegészítő védelmet biztosítanak. A reguláris üzletmenet egy napon belül helyreállítható.

27 5. szint 5. szint: Tranzakciós integritás Ez a megoldás az adatok tranzakciós integritását biztosítja, azaz a vállalat két telephelyét fürtözve csatolják, és a sikeresen lezajlott tranzakciók replikálódnak egymásra. Két telephely alkalmazásszintű fürtözése

28 6. szint 6. szint: Zéró adatvesztés Azon cégek számára, melyek nem engedhetik meg maguknak a legkisebb adtavesztést sem, az alkalmazásszintű fürtözés sem kielégítő. Az ilyen esetekben a valós idejű adat- vagy szervertükrözés jelenthet megoldást, melyet már nem csupán az alkalmazásoknak, hanem az operációs rendszernek is támogatnia kell. Visszaállítás néhány órán belül. Két telephelyes fürtözés

29 7. szint 7. szint: Magas fokon automatizált üzletfolytonosság A hetedik legmagasabb szintet megvalósító vállalatok a helyreállítás teljes automatizálásával egészítik ki a hatodik szint technológiáját. Az emberi közbeavatkozás szükségességének hiánya nagymértékben meggyorsítja a helyreállítást, így a rendes üzemmenet akár egy órán belül helyreállhat.

30

31 Rekord és rekordmenedzsment Rekord definíciója: egy szervezet vagy egy személy jogszerű kötelezettségének végrehajtása vagy egy üzleti tranzakció lebonyolítása során létrehozott, iktatott és karbantartott tényanyag. Hagyományosan rekord alatt papír alapú dokumentumokat értettek, de valójában bármilyen fizikai (pl. videókazetta, fénykép, mikrofilm) vagy elektronikus formában létezhetnek. Rekordok kezelése: Létrehozás Karbantartás Rendelkezés felettük (pl. archiválás)

32 Törvényi megfelelőség A rekordok egy folyamat valamely lépésének eredményei, melyek bizonyítékként szolgálnak az adott lépés végrehajtásáról. A bizonyíték jellegből fakad, hogy számtalan törvényi előírás szabályozza a szervezetek rekordmenedzsmenttel kapcsolatos tevékenységeit. Az ezeknek a törvényi előírásoknak történő megfelelést angol terminológiával compliance-nek nevezik. (rekordmenedzsmenttel foglalkozó termékek marketing anyagában gyakran fordul elő ez a fogalom)

33 DIRKS DIRKS (Design and Implementation of Recordkeeping Systems) módszertan az ISO szervezet es, rekord menedzsmenttel foglalkozó szabványára épül. A metodika nyolc fő lépésre osztja a rekordkezelő rendszerek tervezésének, implementálásának és értékelésének teljes folyamatát.

34 Digitális tartalmak megőrzése Az elavulófélben lévő hordozók tartalmát modern eszközökre kell átmenteni, a biztonságos adatmegőrzési idő leteltét megelőzően. Minden adatot lehetőleg többszörözve kell tárolni, hiszen ha egyetlen példány van csupán, akkor a hordozó bármilyen sérülése esetén a tartalom elveszik. Biztosítani kell a hordozó beolvasásához szükséges technológiát, így a hardvert és a hardver pontos specifikációját.

35 Digitális tartalmak megőrzése 2. Biztosítani kell a beolvasott tartalom értelmezéséhez szükséges eszközöket, így az adatformátum részletes leírását és az adott formátum feldolgozásához alkalmas szoftvert. Ha az adatformátum visszaszorulóban van, a tartalmat alkalmas, a technológia pillanatnyi állása szerint elterjedt formába kell konvertálni. Ezt migrációnak is nevezik. Amennyiben valamilyen speciális szoftverkomponens is része a rendszernek, szükség lehet a futtató hardverkörnyezetet emuláló szoftver kifejlesztésére az újabb rendszerekre.

36 NAVA - Nemzeti Audiovizuális Archívum Nemzetközi minták: INA, BBC, Sound and Vision, EBU (nemzetközi) magyar nemzeti műsorszolgáltatói kötelespéldány archívum gyűjteményéhez online hozzáférést biztosít NAVA-pontokon megtekinthetők Archiválási munkafolyamat a NAVA-ban: Digitalizálás Darabolás Szelekció Transzkódolás Feldolgozás, meta adatok írása

37 Internet archívumok Az Interneten fellelhető tartalmak archiválásával több szervezet is foglalkozik. Az archívum tervezési kérdéseinél felvetődő kérdések: Mely oldalakat érdemes archiválni? A szerzői jogokat hogyan lehet tiszteletben tartani az archiválás során? Hogyan lehet összegyűjteni a menteni kívánt tartalmakat? Milyen rendszerrel oldható meg a hatalmas adatmennyiség tárolása? Hogyan biztosítható az archívumhoz való hozzáférés? Hogyan lehet egy ilyen projektet finanszírozni? A legismertebb internetes archívum az Internet Archive: Ezen az oldalon könnyedén elérhető a legtöbb honlap számos korábbi változata 1996-ig visszamenőleg.

38

39

40

41 Hosszú távú megőrzésre szolgáló dokumentum archiváló rendszer

42 Gyűjtés Gyűjtő alrendszer: dokumentumokat gyűjtünk azzal a céllal, hogy megőrizzük az utókornak - nem tudjuk mennyi ideig ( akármeddig) - nem tudjuk, kik lesznek a jövőbeli felhasználók (nem ismerjük a felhasználás módját)

43 MS Word page layout nézet

44 Formázott text nézet Key Technical Problems of Long-term Digital Archiving of Documents Dr. Gabor Magyar Budapest University of Technology and Economics Dept. of Telecommunications and Media Informatics Budapest, Hungary Abstract The paper analysis the technical aspects of long-term archiving of digital documents, based on functionality and fundamental categories. The long-term archiving of digital documents is a very challenging task, because of policy, legal, intellectual property rights, metadata, semantic support and other issues. The variety and complexity of digital documents as IT objects brings up a basic question: does it necessary to preserve the variety and complexity of the original objects? (What is äoriginalö in the space of digital documents?) The answer in general ĺnoĺ, essential attributes of a document are preserved when the document is transformed to different platforms. There are many reasons to change the format of a document, crossing technological boundaries (eg. platforms, operating systems, applications). The paper uses the categories of physical, logical, and conceptual layers in order to define generic properties that are true of all digital documents. The paper overviews the basic requirements in all three layers of categories, than describes the typical relationships among the properties of any object at these three layers. This approach gives an overall framework for general preserving strategy managing technical obsolescence and semantic mutations.

45 Word file forrás \fs24\lang1038\langfe1038\cgrid\langnp1038\langfenp1038 {\b\fs32\insrsid \charrsid Key Technical Problems of Long-term Digital Archiving of Documents \par }\pard \qc \li0\ri0\sb240\nowidctlpar\faauto\rin0\lin0\itap0 {\fs28\insrsid Dr. Gabor Magyar \par }\pard \qc \li0\ri0\nowidctlpar\faauto\rin0\lin0\itap0 {\fs28\insrsid Budapest University of Technology and Economics \par Dept. of Telecommunications and Media Informatics \par Budapest, Hungary \par }{\i\fs28\insrsid \par }\pard \qc \li0\ri0\sb120\sl360\slmult1\nowidctlpar\faauto\rin0\lin0\itap0 {\fs28\insrsid \par }\pard \qj \li0\ri0\sb120\sl360\slmult1\nowidctlpar\faauto\rin0\lin0\itap0 {\b\fs28\insrsid \charrsid Abstract \par }{\fs28\insrsid The paper analysis the technical aspects of long-term archiving of digital documents, based on functionality and fundamental categories. The long-term archiving of digital documents is a very challenging task, because of policy, legal, intellectual property rights, metadata, semantic support and other issues. The variety and complexity of digital documents as IT objects brings up a basic question: does it necessary to preserve the variety and complexity of the original objects? (What is \'84original\'94 in the space of digital documents?) The answer in general \rquote no\rquote, essential attributes of a document are preserved when the document is transformed to different platforms. There are many reasons to change the format of a document, crossing technological boundaries (eg. platforms, operating systems, applications).

46 Mi az eredetiség? a digitális dokumentumok terében? Tökéletesen másolható bit by bit. Másolni kell a digitális dokumentumokat, mert nem időtálló, és változik a formátuma.

47 Meg kell őrizni az eredeti objektum változatosságát? Az alkalmazási céltól függ. Általában autentikus dokumentumok megőrzése a cél. Kommunikációs csatorna, ami információt továbbít a jövőbe.

48 Hogy megőrizz fizikai dokumentumot Őrizd jól. digitális dokumentumot Légy képes előállítani a tárolt adatokat, újraépíteni komponenseiből, interpretálni szintaktikáját.

49 Hogy megőrizz fizikai dokumentumot Őrizd jól. digitális dokumentumot biztosítsd a képességet a reprodukcióra

50 A digitális dokumentumok leírásának 3 szintű modellje fizikai logikai fogalmi

51 Conceptual layer Logical layer Physical layer

52 CVs CV1 CV2 -word állomány vagy -PDF állomány vagy -szkennelt állomány - stb.

53 beágyazott kép R E P O S I T O R Y kimenet: - nyomtatott (PDF, stb.) - Web - adat

54 összeállítási info Prof. Will Good URL: Positions: University of City Dept. of Informatics Senior lecturer Education: PhD in Informatics 1990 Thesis: Emerging Digital Archiving Systems MSc. in Computer Science 1987 Thesis: Statistical Programming Experienced in: EIS, development methods and tools Recently focusing on: New Media Archives Positions, memberships

55 OAI előzmények 1945 Vannevar Bush Memex (Hypertext) 1989 Tim Bernes Lee HyperText and CERN 1994 WWW Consortium (w3c.org) 1994 ERCIM Technical Reference Digital Library (EU) 1998 Networked Computer Science Tech. Ref. Library 1999 Universal Preprint Service 1999 Open Archives Initiative 2002 OAI Protocol for Metadata Harvesting 2.0

56 OAI elvek Eleinte: Tudományos publikációk közzététele, szabad elérésének biztosítása (preprints - content) Később: Dokumentumok elérhetőségének, megtalálhatóságának biztosítása (metadata harvesting) Data Provider Service Provider elkülönülés Olcsó (low barrier), egyszerű technológia

57 OAI archívum modell

58 OAI architektúra SP DP DP DP DP Internet SP SP DP DP DP SP

59 Adatgazda - Data Provider (DP) Olyan intézmény, amely az általa őrzött valóságos vagy digitális objektumokat leíró adatbázissal (katalógussal) rendelkezik, és azt az OAI-PMH protokoll előírásainak megfelelően azt szolgáltatni tudja és akarja.

60 Tűzfal Adatgazda architektúra OAI szerver Meta szerver URI Média szerver Backup Digitalizáló állomás Data provider (DP)

61 Az adatgazdák feladatai Nyílt, mindenki számára elérhető adatszolgáltatás (metaadatok) az az OAI-PMH protokoll szerint. Hagyományos archívumi (repository) funkciók ellátása Biztonságos tárolás Szükség esetén migráció Katalogizálás, feldolgozás Jogkezelés

62 Szolgáltatásgazda - Service Provider Olyan szolgáltató, amely az adatgazdáktól az OAI-PMH protokoll segítségével begyűjtött adatok alapján értéknövelt szolgáltatást, legegyszerűbb esetben közös kereshetőséget biztosít.

63 Tűzfal Szolgáltatásgazda architektúra OAI kliens Alkalmazás Meta szerver Service provider (SP)

64 A szolgáltatásgazdák feladatai Közös kereshetőség biztosítása, azaz több DP adatainak összefésülése, esetleg valamilyen specifikus szempont szerinti szűrése, csoportosítása, keresőfelület biztosítása. Tartalom kereskedelem/felhasználás elősegítése OAI-PMH interfész biztosítása (pl. Z39.50-ről) További metaadatok biztosítása Pl. Learning Object Metadata Automatikus tartalomelemzés

65 Protocol for Metadata Harvesting Kommunikációs protokoll: HTTP Egyszerű, támogatott, elterjedt, internet barát, tűzfal-tűrő kommunikációs protokoll Szintaxis: XML, XML séma Elterjedt, a struktúra megadását, önleíró állomány készítését is biztosító szintaxis Szemantika: DC, RDF, RDF séma Elfogadott szabvány/ajánlás a változatos tartalom szemantikai egységességének biztosítására.

66 OAI-PMH Kommunikációs protokoll HTTP GET, POST kérdések HTTP / XML válaszok Kérdések Identify ListSets ListMetadataFormats ListRecords ListIdentifiers GetRecord

Kiss Gergő, Kovács László, Micsik András, Moldován István

Kiss Gergő, Kovács László, Micsik András, Moldován István Rendszerek Osztály HEKTÁR: Hazai elektronikus könyvtári rendszerek összekapcsolása Kiss Gergő, Kovács László, Micsik András, Moldován István MTA SZTAKI A HEKTÁR projektről HEKTÁR: Nyílt archívumi ajánlások

Részletesebben

A Videotorium aggregációs szolgáltatásának kialakítása szabványos eszközökkel (OAI-PMH)

A Videotorium aggregációs szolgáltatásának kialakítása szabványos eszközökkel (OAI-PMH) A Videotorium aggregációs szolgáltatásának kialakítása szabványos eszközökkel (OAI-PMH) Mazula Zoltán Monguz Kft. Budapest Videotorium 2. workshop 2010. december 14. Bemutatkozás Történelem

Részletesebben

Az egységes tartalomkezelés üzleti előnyei

Az egységes tartalomkezelés üzleti előnyei CNW Rendszerintegrációs Zrt. Mészáros Tamás értékesítési igazgató Az egységes tartalomkezelés üzleti előnyei NetRegisterX - Webes dokumentumkezelési megoldások A-Z-ig 1 Az éves papírfelhasználás mértéke

Részletesebben

Adatbázis rendszerek Gy: Az adattárolás fejlődése

Adatbázis rendszerek Gy: Az adattárolás fejlődése Adatbázis rendszerek 1. 2. Gy: Az adattárolás fejlődése 1/22 B ITv: MAN 2017.09.17 Papír alapú adattárolás Lyukkártya 2/22 Probléma: 3/22 Papír alapú adattárolás Lyukszalag 4/22 Papír alapú adattárolás

Részletesebben

Enterprise extended Output Management. exom - Greendoc Systems Kft. 1

Enterprise extended Output Management. exom - Greendoc Systems Kft. 1 Enterprise extended Output Management exom - Greendoc Systems Kft. 1 exom - Greendoc Systems Kft. 2 Sokféle bementi adatformátum kezelése Adatok fogadása különböző csatornákon Előfeldolgozás: típus meghatározás,

Részletesebben

DIGITALIZÁLÁSI STRATÉGIÁJA

DIGITALIZÁLÁSI STRATÉGIÁJA A THURY-VÁR NONPROFIT KFT. KRÚDY GYULA VÁROSI KÖNYVTÁR DIGITALIZÁLÁSI STRATÉGIÁJA 2015 Összeáll. Budai László könyvtárvezető, szakmai ig. h. Jóváhagyta: Pappné Csővári Zsófia ügyvezető ig. Érvényes: 2015.

Részletesebben

ELEKTRONIKUS DOKUMENTUMTÁROLÁSI SZOLGÁLTATÁS (EDT)

ELEKTRONIKUS DOKUMENTUMTÁROLÁSI SZOLGÁLTATÁS (EDT) ELEKTRONIKUS DOKUMENTUMTÁROLÁSI SZOLGÁLTATÁS (EDT) SZOLGÁLTATÁS LEÍRÓ LAP 2017. július 1. v 3.00 EREDETI Tartalom 1. A SZOLGÁLTATÁS LEÍRÁSA... 3 2. A SZOLGÁLTATÁS IGÉNYBEVÉTELE... 5 3. A SZOLGÁLTATÁS FELHASZNÁLÁSI

Részletesebben

INFORMATIKA EGYRE NAGYOBB SZEREPE A KÖNYVELÉSBEN

INFORMATIKA EGYRE NAGYOBB SZEREPE A KÖNYVELÉSBEN N 1. Informatikai eszközök az irodában PC, Notebook, Szerver A számítógép típusonként az informatikai feladatoknak megfelelően. Nyomtatók, faxok, scannerek, fénymásolók Írásos dokumentum előállító eszközök.

Részletesebben

Elektronikus számlázás. Czöndör Szabolcs

Elektronikus számlázás. Czöndör Szabolcs Elektronikus számlázás Czöndör Szabolcs Számlázási módszerek Jogszabály Menedzsment E-számla Informatika NAV Elektronikus számla fogalma ÁFA tv. 259. (5)elektronikus számla: az e törvényben előírt adatokat

Részletesebben

Elosztott könyvtári rendszerek megvalósítása a Z39.50 és az OAI protokoll használatával

Elosztott könyvtári rendszerek megvalósítása a Z39.50 és az OAI protokoll használatával Elosztott könyvtári rendszerek megvalósítása a Z39.50 és az OAI protokoll használatával Tóth Kornél MTA SZTAKI NWS 2004, Győr rendszerek 1 Könyvtári hálózatok kialakulása Nagygépes rendszerek PC-s helyi

Részletesebben

Hogyan növelje kritikus üzleti alkalmazásainak teljesítményét?

Hogyan növelje kritikus üzleti alkalmazásainak teljesítményét? Hogyan növelje kritikus üzleti alkalmazásainak teljesítményét? Alkalmazás archiválás EMC Forum 2013 Sepsy Zoltán Mindennapi alkalmazásaink Folyamatos változás az alkalmazás technológiákban. Kiterjedt

Részletesebben

MTA Könyvtára, MTA K TM Csillagászati Kutatóintézete. Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár. KFKI Rendszerintegrációs Zrt

MTA Könyvtára, MTA K TM Csillagászati Kutatóintézete. Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár. KFKI Rendszerintegrációs Zrt Networkshop, 2009 Ápr. 15 17., Szeged Holl Karácsony Harangi Cserbák: SWORD... 1 Teljes szövegű publikációk cseréje repozitóriumok között a SWORD protokoll tesztelése az MTA Könyvtárában és a Debreceni

Részletesebben

Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kar. Tóth Béla 2015.

Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kar. Tóth Béla 2015. Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kar Tóth Béla 2015. Név: Tóth Béla Tanulmányok: 2010 - Óbudai Egyetem / NIK Informatikai Biztonság szak Mérnök Diploma Főállásban: Pénzügyi szektor IT Infrastruktúra

Részletesebben

2023 ban visszakeresné 2002 es leveleit? l Barracuda Message Archiver. Tóth Imre Kereskedelmi Igazgató Avisys Kft Barracuda Certified Diamond Partner

2023 ban visszakeresné 2002 es leveleit? l Barracuda Message Archiver. Tóth Imre Kereskedelmi Igazgató Avisys Kft Barracuda Certified Diamond Partner 2023 ban visszakeresné 2002 es leveleit? l Barracuda Message Archiver Tóth Imre Kereskedelmi Igazgató Avisys Kft Barracuda Certified Diamond Partner 1 Tartalom A Barracuda Networks Termékportfólió IT üzemeltetés

Részletesebben

A KÖZÉPSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGA INFORMATIKA TÉMAKÖREI: 1. Információs társadalom

A KÖZÉPSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGA INFORMATIKA TÉMAKÖREI: 1. Információs társadalom A KÖZÉPSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGA INFORMATIKA TÉMAKÖREI: 1. Információs társadalom 1.1. A kommunikáció 1.1.1. A kommunikáció általános modellje 1.1.2. Információs és kommunikációs technológiák és rendszerek

Részletesebben

KÖVETKEZŐ GENERÁCIÓS NAGYVÁLLALATI TARTALOMKEZELŐ MEGOLDÁSOK Stratis Kft. / Autonomy üzleti reggeli / 2014.10.16. Mezei Ferenc üzletág-igazgató

KÖVETKEZŐ GENERÁCIÓS NAGYVÁLLALATI TARTALOMKEZELŐ MEGOLDÁSOK Stratis Kft. / Autonomy üzleti reggeli / 2014.10.16. Mezei Ferenc üzletág-igazgató KÖVETKEZŐ GENERÁCIÓS NAGYVÁLLALATI TARTALOMKEZELŐ MEGOLDÁSOK Stratis Kft. / Autonomy üzleti reggeli / 2014.10.16. Mezei Ferenc üzletág-igazgató Hasonló, mégis más Ez se rossz amíg ezt ki nem próbáltad!

Részletesebben

Számítógépes munkakörnyezet II. Szoftver

Számítógépes munkakörnyezet II. Szoftver Számítógépes munkakörnyezet II. Szoftver A hardver és a felhasználó közötti kapcsolat Szoftverek csoportosítása Számítógép működtetéséhez szükséges szoftverek Operációs rendszerek Üzemeltetési segédprogramok

Részletesebben

IBM felhő menedzsment

IBM felhő menedzsment IBM Váltsunk stratégiát! Budapest, 2012 november 14. IBM felhő menedzsment SmartCloud Provisioning és Service Delivery Manager Felhő alapú szolgáltatások Felhasználás alapú számlázás és dinamikus kapacitás

Részletesebben

e-folyóirat, e-könyv, e-könyvtár

e-folyóirat, e-könyv, e-könyvtár e-folyóirat, e-könyv, e-könyvtár Elektronikus dokumentum Elektronikus dokumentum = Az elektromos, mágneses vagy magnetooptikai hordozón tárolt dokumentum Ha csak a hálón érhetjük el, akkor digitális dokumentumról

Részletesebben

Verziószám: 2.0. Kiadás időpontja: Érvényes alkalmazás: MÁSOLATKÉSZÍTÉSI REND

Verziószám: 2.0. Kiadás időpontja: Érvényes alkalmazás: MÁSOLATKÉSZÍTÉSI REND Verziószám: 2.0. Kiadás időpontja: 2017.08.24. Érvényes alkalmazás: 2017.08.03. MÁSOLATKÉSZÍTÉSI REND Tartalomjegyzék 1. Célkitűzésünk...2 2. A másolatkészítési rendben használt egyes fogalmak meghatározása...2

Részletesebben

System i. 6. változat 1. kiadás

System i. 6. változat 1. kiadás System i Tárolási 6. változat 1. kiadás megoldások System i Tárolási 6. változat 1. kiadás megoldások Megjegyzés Jelen leírás és a tárgyalt termék használatba vétele előtt feltétlenül olvassa el a Nyilatkozatok,

Részletesebben

A hitelezési folyamatok hatékonyságának növelése - Autonomy alapú iratkezelés. Szűcs István HP Informatikai Kft. E-banking konferencia 2014 március 6.

A hitelezési folyamatok hatékonyságának növelése - Autonomy alapú iratkezelés. Szűcs István HP Informatikai Kft. E-banking konferencia 2014 március 6. A hitelezési folyamatok hatékonyságának növelése - Autonomy alapú iratkezelés 1 Szűcs István HP Informatikai Kft. E-banking konferencia 2014 március 6. A klasszikus IT eszközei strukturált adatok feldolgozására

Részletesebben

Arconsult Kft. (1) 225-8810 info@arconsult.hu www.eugyved.hu

Arconsult Kft. (1) 225-8810 info@arconsult.hu www.eugyved.hu Ön a jogi feladataira koncentrálhat, az informatikai hátteret mi biztosítjuk. Arconsult Kft. (1) 225-8810 info@arconsult.hu www.eugyved.hu Elektronikus cégeljárás Szoftver és hardver megoldások Ügyviteli

Részletesebben

Microsoft SQL Server telepítése

Microsoft SQL Server telepítése Microsoft SQL Server telepítése Az SQL Server a Microsoft adatbázis kiszolgáló megoldása Windows operációs rendszerekre. Az SQL Server 1.0 verziója 1989-ben jelent meg, amelyet tizenegy további verzió

Részletesebben

Adatbázis rendszerek. dr. Siki Zoltán

Adatbázis rendszerek. dr. Siki Zoltán Adatbázis rendszerek I. dr. Siki Zoltán Adatbázis fogalma adatok valamely célszerűen rendezett, szisztéma szerinti tárolása Az informatika elterjedése előtt is számos adatbázis létezett pl. Vállalati személyzeti

Részletesebben

Oracle9i Alkalmazás Szerver Üzleti folyamat integráció. Molnár Balázs Vezető értékesítési konzultáns Oracle Hungary

Oracle9i Alkalmazás Szerver Üzleti folyamat integráció. Molnár Balázs Vezető értékesítési konzultáns Oracle Hungary Oracle9i Alkalmazás Szerver Üzleti folyamat integráció Molnár Balázs Vezető értékesítési konzultáns Oracle Hungary Üzleti folyamat integráció Kereskedők Beszállítók Partnerek Alkalmazás Disztribútor Belső

Részletesebben

Elektronikus szövegek és adatok szolgáltatás és megőrzés

Elektronikus szövegek és adatok szolgáltatás és megőrzés ZMNE Digitális tudástárak és archívumok Holl: Elektronikus szövegek és adatok... 1 Elektronikus szövegek és adatok szolgáltatás és megőrzés Holl András, MTA KTM CsKI & MTA Könyvtára A könyvtár mint a tudomány

Részletesebben

CCS Hungary, 2000 szeptember. Handling rendszer technikai specifikáció

CCS Hungary, 2000 szeptember. Handling rendszer technikai specifikáció CCS Hungary, 2000 szeptember Handling rendszer technikai specifikáció Hálózati architektúra SITA Hálózat/ Vám/ Internet/... CodecServer üzenet központ DB LA N Laptop computer RAS elérés Adatbázis szerver

Részletesebben

Cloud Security. Homo mensura november Sallai Gyorgy

Cloud Security. Homo mensura november Sallai Gyorgy Cloud Security Homo mensura 2018. november Sallai Gyorgy Adatkezelés számokban Felhasználókra vonatkozó statisztikák 9,9 M KSH-adat szerint 2016-ban Magyarország 7,2 millió aktív internet-felhasználót

Részletesebben

Szolgáltatás és Minőségfejlesztés a Corvinus Egyetemen Kiss György János Mogyorósi János

Szolgáltatás és Minőségfejlesztés a Corvinus Egyetemen Kiss György János Mogyorósi János Szolgáltatás és Minőségfejlesztés a Corvinus Egyetemen Kiss György János gyorgy.kiss@uni-corvinus.hu Mogyorósi János janos.mogyorosi@uni-corvinus.hu KMOP 4.2.1/B-2008-0011 Szolgáltatás és minőségfejlesztés

Részletesebben

HITELES MÁSOLATKÉSZÍTÉSI REND

HITELES MÁSOLATKÉSZÍTÉSI REND BOLEVÁCZ ÉS VÖRÖS ÜGYVÉDI IRODA 1053 Budapest, Veres Pálné utca 9. I/2. Budapesti Ügyvédi Kamara 2291 HITELES MÁSOLATKÉSZÍTÉSI REND Kiadás dátuma 2015. február 20. 1 TARTALOM 1. A másolatkészítési rend

Részletesebben

Felhőalkalmazások a. könyvvizsgálatban

Felhőalkalmazások a. könyvvizsgálatban Felhőalkalmazások a könyvvizsgálatban Bevezetés cloud computing google keresés Nagyjából 247 000 000 találat (0,39 másodperc) Felhő alapú szolgáltatások jellemzője: bárhonnan (ahol Internet elérés biztosított),

Részletesebben

Üzletmenet-folytonosság és katasztrófa helyzet kezelés (Honnan indultunk, miért változtunk, hova tartunk?)

Üzletmenet-folytonosság és katasztrófa helyzet kezelés (Honnan indultunk, miért változtunk, hova tartunk?) Üzletmenet-folytonosság és katasztrófa helyzet kezelés (Honnan indultunk, miért változtunk, hova tartunk?) Év indító IT szakmai nap - PSZÁF Budapest, 2007.01.18 Honnan indultunk? - Architektúra EBH IT

Részletesebben

Hálózati ismeretek. Az együttműködés szükségessége:

Hálózati ismeretek. Az együttműködés szükségessége: Stand alone Hálózat (csoport) Az együttműködés szükségessége: közös adatok elérése párhuzamosságok elkerülése gyors eredményközlés perifériák kihasználása kommunikáció elősegítése 2010/2011. őszi félév

Részletesebben

Non-stop hozzáférés az üzleti információkhoz bárhol, bármikor és bármilyen eszközzel

Non-stop hozzáférés az üzleti információkhoz bárhol, bármikor és bármilyen eszközzel Non-stop hozzáférés az üzleti információkhoz bárhol, bármikor és bármilyen eszközzel The Power to Change A NetWare 6 üzleti előnyeinek áttekintése NetWare 6: Az operációs rendszer szerepe a Hálózati szolgáltatásokban

Részletesebben

Beszámoló a 13. ECDL (European Conference on Digital Libraries) konferenciáról

Beszámoló a 13. ECDL (European Conference on Digital Libraries) konferenciáról Beszámoló a 13. ECDL (European Conference on Digital Libraries) konferenciáról Időpont: 2009. szeptember 28-30. Helyszín: Korfu Készítette: Naszádos Edit (Informatikai Osztály) Résztvevők Több mint 200

Részletesebben

vbar (Vemsoft banki BAR rendszer)

vbar (Vemsoft banki BAR rendszer) vbar (Vemsoft banki BAR rendszer) BAR bemutatása 1994. július 1-jétől kezdte meg működését a Központi Adós- és Hitelinformációs Rendszer, azóta is használt rövidített nevén a BAR, amely kezdetben kizárólag

Részletesebben

E-Számlázás az ECOD rendszeren belül. Horváth Péter, Senior Projekt Menedzser Synergon Retail Systems Kft.

E-Számlázás az ECOD rendszeren belül. Horváth Péter, Senior Projekt Menedzser Synergon Retail Systems Kft. E-Számlázás az ECOD rendszeren belül Horváth Péter, Senior Projekt Menedzser Synergon Retail Systems Kft. Tartalom ECOD EDI rendszer Magyarországon és a helyi ECOD HelpDesk E-számlák archiválása az ECOD

Részletesebben

Papír helyett elektronikus űrlap. Szabadság és interaktivitás az űrlapkezelésben

Papír helyett elektronikus űrlap. Szabadság és interaktivitás az űrlapkezelésben Papír helyett elektronikus űrlap Szabadság és interaktivitás az űrlapkezelésben Csamangó András SAP tanácsadó Creative 4U Kft., Budapest 2010 Bemutatás 2002-ben alakult SAP Service Partner fő tevékenység:

Részletesebben

Telenor Magyarország Távközlési Zrt.

Telenor Magyarország Távközlési Zrt. Telenor Magyarország Távközlési Zrt. 2045 Törökbálint, Pannon út 1. Másolatkészítési rend 1/8. oldal Tartalomjegyzék 1. A másolatkészítési rend célja... 3 2. A másolatkészítési rend tárgya... 3 3. A másolatkészítési

Részletesebben

A J2EE fejlesztési si platform (application. model) 1.4 platform. Ficsor Lajos Általános Informatikai Tanszék Miskolci Egyetem

A J2EE fejlesztési si platform (application. model) 1.4 platform. Ficsor Lajos Általános Informatikai Tanszék Miskolci Egyetem A J2EE fejlesztési si platform (application model) 1.4 platform Ficsor Lajos Általános Informatikai Tanszék Miskolci Egyetem Utolsó módosítás: 2007. 11.13. A J2EE application model A Java szabványok -

Részletesebben

Informatika szóbeli vizsga témakörök

Informatika szóbeli vizsga témakörök KECSKEMÉTI MŰSZAKI SZAKKÉPZŐ ISKOLA, SPECIÁLIS SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM 6000 Kecskemét, Szolnoki út 31., Telefon: 76/480-744, Fax: 487-928 KANDÓ KÁLMÁN SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLÁJA 6000 Kecskemét, Bethlen

Részletesebben

Rendszerkezelési útmutató

Rendszerkezelési útmutató Rendszerkezelési útmutató Medtronic MiniMed Northridge, CA 91325 USA 800-646-4633 (800-MiniMed) 818.576.5555 www.minimed.com Képviselet az Európai Unióban: Medtronic B.V. Earl Bakkenstraat 10 6422 PJ Heerlen

Részletesebben

Web harvesztelés. Automatikus módszerekkel

Web harvesztelés. Automatikus módszerekkel Országos Széchényi Könyvtár Miről lesz szó? Mi is az a web harvesztelés? Mire és hol használjuk? Miért hasznos? Saját megvalósításaink Mi a web harvesztelés? Interneten található weboldalak begyűjtése,

Részletesebben

13. óra op. rendszer ECDL alapok

13. óra op. rendszer ECDL alapok 13. óra op. rendszer ECDL alapok 1. Mire szolgál az asztal? a) Az ideiglenesen törölt fájlok tárolására. b) A telepített alkalmazások tárolására. c) A telepített alkalmazások ikonok általi gyors elérésére.

Részletesebben

Cloud computing. Cloud computing. Dr. Bakonyi Péter.

Cloud computing. Cloud computing. Dr. Bakonyi Péter. Cloud computing Cloud computing Dr. Bakonyi Péter. 1/24/2011 1/24/2011 Cloud computing 2 Cloud definició A cloud vagy felhő egy platform vagy infrastruktúra Az alkalmazások és szolgáltatások végrehajtására

Részletesebben

ÉRETTSÉGI TÉTELCÍMEK 2018 Informatika

ÉRETTSÉGI TÉTELCÍMEK 2018 Informatika Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium és Kollégium ÉRETTSÉGI TÉTELCÍMEK 2018 Informatika Reischlné Rajzó Zsuzsanna Szaktanár Endrédi Józsefné Igazgató Kelt: Budapest, 2018. március 1. tétel A kommunikáció

Részletesebben

Az INSPIRE előírásai szerinti hazai téradatok szolgáltatásának, forgalmazásának megoldandó kérdései. GIS OPEN konferencia

Az INSPIRE előírásai szerinti hazai téradatok szolgáltatásának, forgalmazásának megoldandó kérdései. GIS OPEN konferencia Az INSPIRE előírásai szerinti hazai téradatok szolgáltatásának, forgalmazásának megoldandó kérdései Dr. Niklasz László GIS OPEN konferencia 2009. március 18. 1 Tartalom 1. Bevezetés, előzmények 2. Jelenlegi

Részletesebben

Fejlesztés, működtetés, felügyelet Hatékony infrastruktúra IBM szoftverekkel

Fejlesztés, működtetés, felügyelet Hatékony infrastruktúra IBM szoftverekkel IBM Software Group Fejlesztés, működtetés, felügyelet Hatékony infrastruktúra IBM szoftverekkel Rehus Péter Szoftver üzletág igazgató 2005. február 2. 2003 IBM Corporation On demand igény szerinti működési

Részletesebben

Másolatkészítési szabályzat

Másolatkészítési szabályzat Microsec zrt. Másolatkészítési szabályzat a hiteles elektronikus másolatok előállításáról ver. 1.0 Kiadás dátuma: 2017.09.26. Változáskövetés Kiadás Hatályba lépés kelte Készítette Ellenőrizte Változás/Megjegyzés

Részletesebben

GDPR az EU Általános Adatvédelmi Rendelete - minden vállalkozás életét érintő jogszabály -

GDPR az EU Általános Adatvédelmi Rendelete - minden vállalkozás életét érintő jogszabály - 1 GDPR az EU Általános Adatvédelmi Rendelete - minden vállalkozás életét érintő jogszabály - 2018. február 5. Debrecen Keczán Attila rendszergazda 2 GDPR informatikus szemmel Bemutatkozás Adminisztratív

Részletesebben

Rendszermodernizációs lehetőségek a HANA-val Poszeidon. Groma István PhD SDA DMS Zrt.

Rendszermodernizációs lehetőségek a HANA-val Poszeidon. Groma István PhD SDA DMS Zrt. Rendszermodernizációs lehetőségek a HANA-val Poszeidon Groma István PhD SDA DMS Zrt. Poszeidon EKEIDR Tanúsított ügyviteli rendszer (3/2018. (II. 21.) BM rendelet). Munkafolyamat támogatás. Papírmentes

Részletesebben

Bevezetés. Adatvédelmi célok

Bevezetés. Adatvédelmi célok Bevezetés Alapfogalmak Adatvédelmi célok Adatok és információk elérhet!ségének biztosítása és védelme Hagyományosan fizikai és adminisztratív eszközökkel Számítógépes környezetben automatizált eszközökkel

Részletesebben

Oktatás és tanulás online környezetben

Oktatás és tanulás online környezetben A digitális átállás hatása a Könyvtári Intézet továbbképzéseire avagy Miért foglalkozunk az online tanulással? Oktatás és tanulás online környezetben Szepesi Judit Bánkeszi Katalin Szepesi Judit Miről

Részletesebben

(appended picture) hát azért, mert a rendszerek sosem

(appended picture) hát azért, mert a rendszerek sosem 1 Általános kezdés: Nyilvánvaló, hogy banki, üzleti szférában fontos a biztonság, de máshol? Otthoni gépen? Személyes adatok megszerezhetőek stb. vissza lehet élni vele -> igen tényleg fontos. Beágyazott,

Részletesebben

ADATMENTÉSSEL KAPCSOLATOS 7 LEGNAGYOBB HIBA

ADATMENTÉSSEL KAPCSOLATOS 7 LEGNAGYOBB HIBA ADATMENTÉSSEL KAPCSOLATOS 7 LEGNAGYOBB HIBA Készítette: Hunet Kft, 2013 Ez az alkotás a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Így add tovább! 2.5 Magyarország licenc alá tartozik. A licenc megtekintéséhez

Részletesebben

30 MB INFORMATIKAI PROJEKTELLENŐR

30 MB INFORMATIKAI PROJEKTELLENŐR INFORMATIKAI PROJEKTELLENŐR 30 MB DOMBORA SÁNDOR BEVEZETÉS (INFORMATIKA, INFORMATIAKI FÜGGŐSÉG, INFORMATIKAI PROJEKTEK, MÉRNÖKI ÉS INFORMATIKAI FELADATOK TALÁKOZÁSA, TECHNOLÓGIÁK) 2016. 09. 17. MMK- Informatikai

Részletesebben

Szolgáltatás Orientált Architektúra és több felhasználós adatbázis használata OKF keretein belül. Beke Dániel

Szolgáltatás Orientált Architektúra és több felhasználós adatbázis használata OKF keretein belül. Beke Dániel Szolgáltatás Orientált Architektúra és több felhasználós adatbázis használata OKF keretein belül Beke Dániel Alap Architektúrák ESRI építőelemek Gazdag (vastag) Kliens Alkalmazások Web Alkalmazások Szolgáltatások

Részletesebben

1. Szolgáltatásaink. Adatok feltöltése és elemzése. Digitális feltöltés. Analóg korong feltöltés

1. Szolgáltatásaink. Adatok feltöltése és elemzése. Digitális feltöltés. Analóg korong feltöltés v 1.1 1. Szolgáltatásaink Adatok feltöltése és elemzése A Tacho-X rendszer képes a digitális, valamint analóg tachográfból korongokból származó adatokat beolvasni, és elemezni azokat. Az beolvasott adatokat,

Részletesebben

PhD dolgozatok repozitóriumi elhelyezése, DOI azonosítóval való megjelölése

PhD dolgozatok repozitóriumi elhelyezése, DOI azonosítóval való megjelölése PhD dolgozatok repozitóriumi elhelyezése, DOI azonosítóval való megjelölése Egyetemi Doktori és Habilitációs Tanács ülése Gödöllő, 2014. február 6. 13.00 óra Koósné Török Erzsébet főkönyvtáros Berze Lajos

Részletesebben

Az ATON szakfolyóirat indítása

Az ATON szakfolyóirat indítása Az ATON szakfolyóirat indítása Roadshow Mosonmagyaróvár, 2011.március 22. Gödöllő, 2011.május 16. Bánkeszi Katalin Országos Széchényi Könyvtár Elektronikus Dokumentum Központ Az e-publikálás jelentősége

Részletesebben

Üzletmenet folytonosság menedzsment [BCM]

Üzletmenet folytonosság menedzsment [BCM] Üzletmenet folytonosság menedzsment [BCM] Üzletmenet folytonosság menedzsment Megfelelőség, kényszer? Felügyeleti előírások Belső előírások Külföldi tulajdonos előírásai Szabványok, sztenderdek, stb Tudatos

Részletesebben

A Békés Megyei Könyvtár Elektronikus Könyvtárának kialakítása

A Békés Megyei Könyvtár Elektronikus Könyvtárának kialakítása A Békés Megyei Könyvtár Elektronikus Könyvtárának kialakítása Előadók: Toldi Klára Vincze Andrea 1 Előzmények 1997-2002 A nemzetközi könyvtári trendek hatására a hazai könyvtárügyben is megjelenik az informatika

Részletesebben

Elektronikus számlázás Gyakran Ismétlődő Kérdések

Elektronikus számlázás Gyakran Ismétlődő Kérdések Elektronikus számlázás Gyakran Ismétlődő Kérdések 1. Mi a jogszabályi háttere az elektronikus számlázásnak? Az elektronikus számlázásra vonatkozó előírásokat az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi

Részletesebben

KnowledgeTree dokumentumkezelő rendszer

KnowledgeTree dokumentumkezelő rendszer KnowledgeTree dokumentumkezelő rendszer Budapest, 2011. január 11. Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 2 Dokumentum információ... 3 Változások... 3 Bevezetés... 4 Funkciók... 5 Felhasználói felület... 5

Részletesebben

Cloud computing Dr. Bakonyi Péter.

Cloud computing Dr. Bakonyi Péter. Cloud computing Dr. Bakonyi Péter. 1/24/2011 Cloud computing 1/24/2011 Cloud computing 2 Cloud definició A cloud vagy felhő egy platform vagy infrastruktúra Az alkalmazások és szolgáltatások végrehajtására

Részletesebben

A logisztikai légörvények áthidalása hang és kép másként

A logisztikai légörvények áthidalása hang és kép másként A logisztikai légörvények áthidalása hang és kép másként A személyes digitális archiválás (Personal Digital Archiving) felértékelődő és differenciálódó világa Z. Karvalics László SZTE BTK A magyar írott

Részletesebben

API tervezése mobil környezetbe. gyakorlat

API tervezése mobil környezetbe. gyakorlat API tervezése mobil környezetbe gyakorlat Feladat Szenzoradatokat gyűjtő rendszer Mobil klienssel Webes adminisztrációs felület API felhasználói Szenzor node Egyirányú adatküldés Kis számítási kapacitás

Részletesebben

Kérdés Kép Válasz HIBAS Válasz HELYES Válasz HIBAS Válasz HIBAS Kérdés Kép Válasz HIBAS Válasz HELYES Válasz HIBAS Válasz HIBAS Kérdés Kép Válasz

Kérdés Kép Válasz HIBAS Válasz HELYES Válasz HIBAS Válasz HIBAS Kérdés Kép Válasz HIBAS Válasz HELYES Válasz HIBAS Válasz HIBAS Kérdés Kép Válasz Mire kell odafigyelni egy frissítendő/migrálandó Windows esetén? Léteznie kell egy frissítést végző felhasználónak. A frissítendő/migrálandó rendszer naprakész legyen, a legfrissebb javítások és szerviz

Részletesebben

Backup/archive rendszerek

Backup/archive rendszerek Backup/archive rendszerek az IBM Tivoli Storage Manager megvalósításán keresztül Böttkös László lbottkos.technical@gmail.com Adatmentés Az adatmentés a számítógépen tárolt információkról történő olyan

Részletesebben

Hiteles Elektronikus Archívum

Hiteles Elektronikus Archívum Hiteles Elektronikus Archívum avagy hogyan szabaduljunk meg végleg a papíroktól V E N C Z E L T I B O R, C A R D I N A L K F T. 1 Az elektronikus dokumentumkezelés jelene Iratdigitalizálás Elektronikus

Részletesebben

JAVA webes alkalmazások

JAVA webes alkalmazások JAVA webes alkalmazások Java Enterprise Edition a JEE-t egy specifikáció definiálja, ami de facto szabványnak tekinthető, egy ennek megfelelő Java EE alkalmazásszerver kezeli a telepített komponensek tranzakcióit,

Részletesebben

Szoftverminőségbiztosítás

Szoftverminőségbiztosítás NGB_IN003_1 SZE 2014-15/2 (3) Szoftverminőségbiztosítás A szoftverminőségbiztosítási rendszer (folyt.) Eljárások, munkautasítások Eljárás: egy adott módja valami elvégzésének részletezett tevékenységek,

Részletesebben

A USER Kft - mint Open Text partner - bemutatása

A USER Kft - mint Open Text partner - bemutatása A USER Kft - mint Open Text partner - bemutatása SAP konferencia 2008.szeptember 22. Tihany Copyright 2008 Open Text Inc. All rights reserved. Kárász Vilmos Sales Manager USER KFT vilmos.karasz@user.hu

Részletesebben

Folyamatok rugalmas irányítása. FourCorm Kft.

Folyamatok rugalmas irányítása. FourCorm Kft. Folyamatok rugalmas irányítása FourCorm Kft. www.frckft.hu 1 Dokumentumok áramlása Gyakran szekvenciális Rengeteg felesleges másolat Információk alacsony rendelkezésre állása Nincs szolgálati út- és határidőfigyelés

Részletesebben

Tudásalapú információ-kereső rendszerek elemzése és kifejlesztése

Tudásalapú információ-kereső rendszerek elemzése és kifejlesztése Tudásalapú információ-kereső rendszerek elemzése és kifejlesztése 1 Tudásalapú információ-kereső rendszerek elemzése és kifejlesztése Természetes nyelv feldolgozás 2 Tudásalapú információ-kereső rendszerek

Részletesebben

Storage optimalizálás egyetemi hálózatokban

Storage optimalizálás egyetemi hálózatokban Storage optimalizálás egyetemi hálózatokban Bakonyi Gábor SCI-Network zrt. Tartalom Bevezetés Adattárolási módszerek Optimalizálás Esettanulmány Összefoglalás Optimalizálási igények Költségek csökkentése:

Részletesebben

hardver-szoftver integrált rendszer, amely Xwindow alapú terminálokat szervez egy hálózatba

hardver-szoftver integrált rendszer, amely Xwindow alapú terminálokat szervez egy hálózatba = hardver-szoftver integrált rendszer, amely Xwindow alapú terminálokat szervez egy hálózatba HaXSoN Szerver Vékonyterminál vékonyterminál A HaXSoN vékonyterminál jellemzői - kis méretű, alacsony fogyasztású,

Részletesebben

DSD DSD. Egy országos méretű orvosi adatbázissal kapcsolatos informatikai kihívások. Kovács László Pataki Balázs Pataki Máté MTA SZTAKI DSD

DSD DSD. Egy országos méretű orvosi adatbázissal kapcsolatos informatikai kihívások. Kovács László Pataki Balázs Pataki Máté MTA SZTAKI DSD MTA SZTAKI Department of Distributed Systems Egy országos méretű orvosi adatbázissal kapcsolatos informatikai kihívások Kovács László Pataki Balázs Pataki Máté Témakörök MTA SZTAKI bemutatása Nemzeti Rákregiszter

Részletesebben

CodeMeter - A Digitális Jogkezelő

CodeMeter - A Digitális Jogkezelő CodeMeter - A Digitális Jogkezelő Másolásvédelem és Komplett Kereskedelmi Rendszer Digitális Tananyagokhoz CodeMeter a jövő Digitális Jogkezelése Mikola Rezső ügyvezető ig. MrSoft Kft. T: 1-280-8811 -

Részletesebben

Adatbázis-kezelő rendszerek. dr. Siki Zoltán

Adatbázis-kezelő rendszerek. dr. Siki Zoltán Adatbázis-kezelő rendszerek I. dr. Siki Zoltán Adatbázis fogalma adatok valamely célszerűen rendezett, szisztéma szerinti tárolása Az informatika elterjedése előtt is számos adatbázis létezett pl. Vállalati

Részletesebben

Hogyan tegyük közkinccsé az adatainkat

Hogyan tegyük közkinccsé az adatainkat Hogyan tegyük közkinccsé az adatainkat Horváth Ádám Magyar Nemzeti Múzeum Muzeum Digit 2016 Budapest, 2016. november 22-23. Tartalom A nyílt adat mozgalom Nyílt adat mozgalom a könyvtárakban Nyitott tudás

Részletesebben

Felhőszámítástechnika (Cloud Computing) helye és szerepe az on-line világ folyamataiban. Dr. Élő Gábor Széchenyi István Egyetem ITOK 2013

Felhőszámítástechnika (Cloud Computing) helye és szerepe az on-line világ folyamataiban. Dr. Élő Gábor Széchenyi István Egyetem ITOK 2013 Felhőszámítástechnika (Cloud Computing) helye és szerepe az on-line világ folyamataiban Dr. Élő Gábor Széchenyi István Egyetem ITOK 2013 A felhő alapú számítástechnika A felhő alapú számítástechnika (angolul

Részletesebben

A háttértárak a program- és adattárolás eszközei.

A háttértárak a program- és adattárolás eszközei. A háttértárak a program- és adattárolás eszközei. Míg az operatív memória (RAM) csak ideiglenesen, legfeljebb a gép kikapcsolásáig őrzi meg tartalmát, a háttértárolókon nagy mennyiségű adat akár évtizedekig

Részletesebben

Informatika 10. évf.

Informatika 10. évf. Informatika 10. évf. Internet és kommunikáció I. 2013. december 9. Készítette: Gráf Tímea Internet Az Internet egymással összeköttetésben álló, sokszor nem kompatibilis hálózatok összessége. 2 1 WWW World

Részletesebben

SQL Server High Availability

SQL Server High Availability SQL Server High Availability Bevezetés az SQL Server magas rendelkezésre állási megoldásaiba Berke János SQL Server MVP 2016.05.18 Bemutatkozás 10+ év SQL Server tapasztalat Oktató Kapcsolat: Email: Janos@iamBerke.com

Részletesebben

Információs társadalom

Információs társadalom SZÓBELI TÉMAKÖRÖK INFORMATIKÁBÓL 2015. Információs társadalom Kommunikáció fogalma, fajtái, általános modellje. Példák. A jel, adat, információ, zaj és a redundancia fogalma. Példák. Különbség a zaj és

Részletesebben

A DALNET24 projekt aktualitásai

A DALNET24 projekt aktualitásai GISopen 2015. Székesfehérvár 2015. március 27. Doroszlai Tamás FÖMI-FFÜO ov Földmérési és Távérzékelési Intézet Digitális földhivatal Földhivatali elektronikus dokumentum kezelés Az elektronikus dokumentum

Részletesebben

Best Practices for TrusBest Practices for Trusted Digital Repositories in HOPE. ted Digital Repositories in HOPE.

Best Practices for TrusBest Practices for Trusted Digital Repositories in HOPE. ted Digital Repositories in HOPE. Best Practices for TrusBest Practices for Trusted Digital Repositories in HOPE. ted Digital Repositories in HOPE. OAIS alapú digitális archívumok: best practice and HOPE (2010-2013) http://www.peoplesheritage.eu/pdf/d5_1_grant250549_ho

Részletesebben

Alternatív zártláncú tartalomtovábbítás értékesítőhelyek számára

Alternatív zártláncú tartalomtovábbítás értékesítőhelyek számára Alternatív zártláncú tartalomtovábbítás értékesítőhelyek számára António Felizardo Hungaro DigiTel Kft. 2015. okt. 8. Igény Kapacitás - Adatforgalom Alkalmazások Felhasználó Hálózat Egyik a másikat gerjeszti,

Részletesebben

Vonalkód olvasó rendszer. Specifikáció Vonalkód olvasó rendszer SoftMaster Kft. [1]

Vonalkód olvasó rendszer. Specifikáció Vonalkód olvasó rendszer SoftMaster Kft. [1] Specifikáció Vonalkód olvasó rendszer SoftMaster Kft. [1] T a r t a l o m j e g y z é k 1 Bevezetés... 3 1.1 A rendszer rövid leírása... 3 1.2 A dokumentum célja... 3 1.3 A rendszer komponensei... 3 1.4

Részletesebben

Symantec Backup Exec 11d SAN shared backup howto

Symantec Backup Exec 11d SAN shared backup howto Symantec Backup Exec 11d SAN shared backup howto by pingtomi 2009. augusztus 25. Ez a HOWTO azért született, mert nagyon sokat kutakodtam interneten, és nem sikerült találnom SAN mentési leírást Backup

Részletesebben

Szolgáltatási szint megállapodás

Szolgáltatási szint megállapodás Szolgáltatási szint megállapodás Verzió: 1.1 (2017. november 30.) aai@niif.hu Tartalomjegyzék Tartalomjegyzésk 1 Műszaki szolgáltatások...3 1.1 Fájl-alapú metadata...3 1.1.1 Szolgáltatás URL...3 1.1.2

Részletesebben

Web-fejlesztés NGM_IN002_1

Web-fejlesztés NGM_IN002_1 Web-fejlesztés NGM_IN002_1 Szindikálás, aggregálás - RSS, Atom Tartalom betáplálás Gyakran frissül! webszájtok Új felhasználói igények el!fizetési igény az új tartalomra a tartalom újrafelhasználása eltér!

Részletesebben

ELOSZTOTT DIGITÁLIS KÖNYVTÁRI PROJEKT EURÓPÁBAN

ELOSZTOTT DIGITÁLIS KÖNYVTÁRI PROJEKT EURÓPÁBAN ELOSZTOTT DIGITÁLIS KÖNYVTÁRI PROJEKT EURÓPÁBAN Kovács László, laszlo.kovacs@sztaki.hu Micsik András, micsik@sztaki.hu MTA SZTAKI, Elosztott Rendszerek Osztály Abstract The member institutes of ERCIM (European

Részletesebben

Számítógép felépítése

Számítógép felépítése Alaplap, processzor Számítógép felépítése Az alaplap A számítógép teljesítményét alapvetően a CPU és belső busz sebessége (a belső kommunikáció sebessége), a memória mérete és típusa, a merevlemez sebessége

Részletesebben

Web Services. (webszolgáltatások): egy osztott alkalmazásfejlesztési plattform

Web Services. (webszolgáltatások): egy osztott alkalmazásfejlesztési plattform (webszolgáltatások): egy osztott alkalmazásfejlesztési plattform Ficsor Lajos Általános Informatikai Tanszék Miskolci Egyetem A Web Service Web Service definíciója Számos definíció létezik. IBM [4] A Web

Részletesebben

AZ ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR DIGITALIZÁLÁSI TEVÉKENYSÉGE

AZ ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR DIGITALIZÁLÁSI TEVÉKENYSÉGE AZ ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR DIGITALIZÁLÁSI TEVÉKENYSÉGE INFORMÁCIÓROBBANÁS??? DIGITÁLIS VILÁG Gyűjtés Megőrzés Megosztás HORDOZÓTÓL FÜGGETLENÜL! ÚJ LEHETŐSÉGEK ÉS FELADATOK Offline és online világ EURÓPAI

Részletesebben

IBM Software Group Archiválási technológiák - tartalomkezelés Kovács László Az információ kezelésének evolúciója Struktúrált adatok kezelése '60s Alkalmazások '70s Adatbázisok alkalmazásokra optimalizálva

Részletesebben

REAL az MTA Könyvtárának repozitóriuma

REAL az MTA Könyvtárának repozitóriuma OGYK - Digitalizálni, de... - Holl A.: REAL az MTA Könyvtárának repozitóriuma 1 REAL az MTA Könyvtárának repozitóriuma Tudományos szakcikkek és disszertációk teljes szövegű szolgáltatása Holl András MTA

Részletesebben