OPTIKAI TÁVKÖZLÉS A MAGYAR HONVÉDSÉGBEN

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "OPTIKAI TÁVKÖZLÉS A MAGYAR HONVÉDSÉGBEN"

Átírás

1 VEZETÉS- ÉS SZERVEZÉSTUDOMÁNY KISS LAJOS OPTIKAI TÁVKÖZLÉS A MAGYAR HONVÉDSÉGBEN Az információk továbbítása az emberiség történelmének minden szakaszában fontos szerepet töltött be. Napjainkra az átvinni kívánt adatmennyiség már akkora, melyet a hagyományos fém alapú vezetők már nehezen vagy egyáltalán nem bírnak továbbítani, ezért szükség volt olyan megoldásokra, melyek enyhítik ezt a problémát. Igazából a vezetékes átviteli utakon az optikai kábel, míg a vezeték nélküli utaknál a mikrohullámú átvitel jelent(het)i a megoldást. Az optikai kábelek alkalmazása a II. világháború előtti időkre vezethető vissza, amikor már alkalmazták műszerekbe építve ben már működtek optikai szállal megvalósított többcsatornás rendszerek, 1975-ben pedig megtartották az első, ezzel foglalkozó konferenciát is. Ekkor már 34 Mbps adatátviteli sebességet voltak képesek átvinni. Az optikai távközlés azóta is töretlenül fejlődik. A kémia lehetővé tette olyan új optikai szálak kifejlesztését, amelyekben a csillapítás már 1 db/km alá csökkent. A lézertechnológia fejlődésével olyan fényforrásokat fejlesztettek ki, amelyekkel az áthidalható távolság és az átvihető adatmennyiség is a többszörösére nőtt. Nem kell számolnunk semmiféle problémával, amikor az optikai szál elektromágneses téren halad át. Az optikai távközlés felhasználása napjaink kommunikációs technológiájában már szinte elengedhetetlen. Napjainkra világossá vált az a tény, hogy a hagyományosnak mondható, a térbe kisugárzott rádióhullámokkal létrehozott átviteli utak elérték kapacitásuk felső határát, míg az optikai távközlés éppen hogy csak elkezdett fejlődni. Azt a tényt is meg kell állapítanunk, hogy egyre több olyan alkalmazás kerül előtérbe, melyeknek egyre nagyobb az (adat)átviteli kapacitás igénye. Így meggondolandó, hogy érdemes-e továbbra is a stacioner transzporthálózatokat mikrohullámú berendezésekre építeni.

2 OPTIKA A MAGYAR HONVÉDSÉG STACIONER HÍRRENDSZERÉBEN Az MH stacioner hírrendszere a saját tulajdonú, illetve bérelt áramkörökön alapszik. Ennek a hálózatnak a fenntartási költségei magasak. A mikrohullámú rendszer bizonyos pontokon elérte kapacitásának felső határát. Ez olyan forgalmi problémákat okoz, melyek rendkívüli módon befolyásolják a csapatok békeidejű vezetését is, ezért célszerű lenne egy olyan hálózat kialakítása, mely továbbfejlesztésének lehetősége már magában a rendszer kiépítésében rejlik. Erre a legjobb megoldás bár költséges ugyan az ország egészére kiterjedő optikai gerinchálózat. Ezek után felmerül az a kérdés, hogy hol is futnának ezek az optikai kábelek. Természetes erre is van válasz, mégpedig az, hogy a MH optikai kábelei fussanak párhuzamosan a Magyar Államvasutak Rt. (továbbiakban: MÁV) kábeleivel. Mivel az állam tulajdonában lévő vállalatról beszélünk, ezért lehetne egy olyan kölcsönös megállapodás megkötésére lehetőség, amely megengedné az MH részére, hogy a villamosított vasútvonalak mellett fussanak a kábelek. Így a kiépítési költségek és az erre fordítandó idő jelentősen csökkenne. Az optikai rendszer szükséges elemeinek (optikai erősítő állomás, repeater stb.) telepítési helyei lehetnek a vasútállomások épületei. Bár köztudott, hogy a magyarországi vasút rendszere rendkívül centralizált, ezért szükség esetén az irányokat bizonyos pontokon össze kell kötni (például Pécs Szeged és Szeged Békéscsaba), hogy szükség esetén kerülő irányokat tudjunk biztosítani. Az általam elképzelt struktúrát az 1. sz. ábra vázolja fel. 1. sz. ábra. Az optikai gerinchálózat terve Elképzelésem szerint az optikai gerinchálózat legtöbb esetben a MÁV vasútvonalai mentén halad, ezzel is csökkentve a kiépítés költségeit. Nem kell számolnunk semmiféle zavarral, hiszen az üvegszálakra semmiféle hatással nincs a nagy elektromágneses tér. Lehetnek bizonyos fehér foltok az ország területén, így e

3 terület lefedésére már más megoldás is lehetséges. Azt mindenképpen hozzá kell tennem, hogy a jelenlegi csatornaképzők továbbra is felhasználhatók, így a költségek ezzel a megoldással nagymértékben csökkenthetők. Most nézzük a konkrét megvalósítás kétféle változatát. Az első esetben a hagyományosnak mondható és napjainkban elterjedtebb (az ára miatt) optikai berendezésekkel, míg a másik esetben a napjaink csúcstechnikájának számító WDM[1] technológiával. A tervezésnél azt az alapadatot vettem figyelembe, hogy a hagyományos optikai eszközökkel maximálisan 35 km vihető át jelregenerálás nélkül, míg a WDM rendszerrel ez a távolság 120 km. "A" VÁLTOZAT Tehát az alapadatok figyelembe vételével sikerült minden szükséges berendezésnek olyan helyet találni, ahol szinte állandó felügyelet van (vasútállomások). Nézzünk erre egy példát! BUDAPEST NYÍREGYHÁZA Budapest Üllő: 29 km, Üllőn regenerátor állomás; Üllő Albertirsa: 26 km, Albertirsa regenerátor állomás; Albertirsa Cegléd: 18 km, Cegléd csomópont. További irányok Szolnok felé, Kecskemét felé; Cegléd Szolnok: 27 km, Szolnok csomópont. További irányok Debrecen felé, Szolnok lebontás; Szolnok Fegyvernek: 31 km, Fegyvernek regenerátor állomás; Fegyvernek Karcag: 31 km, Karcag regenerátor állomás; Karcag Kaba: 26 km, Kaba regenerátor állomás; Kaba Debrecen: 33 km, Debrecen csomópont. További irányok Nyíregyháza felé, Debrecen lebontás; Debrecen Hajdúhadház: 19 km, Hajdúhadház regenerátor állomás; Hajdúhadház Nyíregyháza: 30 km, Nyíregyháza lebontás. A regenerátor állomás feladata az eredeti jelek újra előállítása (szükség esetén erősítés). A csomópont, ha lehetséges, a helyőrség laktanyájában legyen telepítve, így szükség esetén a cross-connect funkciót (rendezés, lebontás csoportképzés) helyben el tudja végezni az azt kiszolgáló állomány. Feladat tulajdonképpen router (útvonalkeresés) funkció, szükség esetén végződtetés és természetesen jelregenerálás is történik. A lebontás tulajdonképpen nem más, mint az optikai kábel végződtetése trönk szintig. A trönkök lebontása már a központok feladata. A végződtetésre a javaslatom az, hogy a helyőrségekben telepített távbeszélő központok legyenek azok. Ez természetesen nagyobb távolságot fog jelenteni, és ide szükség esetén erősítőket kell telepíteni.

4 "B" VÁLTOZAT Ez a változat egy kicsit a jövőt vetíti előre, de nagy előnye, hogy ugyanazt a kábelrendszert tudja használni, amelyet az első változatban használtunk. A különbség az alkalmazott berendezésekben és az átviteli sebességben tükröződik. A WDM berendezésekkel áthidalható távolság átlagosan 120 km, így ezt az adatot vettem alapul. Nézzünk egy példát! BUDAPEST MISKOLC Budapest Kál-kápolna 117 km, Kál-kápolna (OA[2]); Kál-kápolna Miskolc 69 km, Miskolc (OADM[3]). Ezen változat tervezésénél figyelembe vettem azt, hogy lehetőleg a szükséges berendezések telepítési helyei megegyezzenek az első változatéval úgy, hogy az optikai kábelszakaszok ugyanazok maradjanak. Ezzel az optikai kábelek felhasználhatóságát lehet növelni. Az általam elgondolt két változat nem a teljesség igényével készült, így egy ilyen hálózat konkrét megtervezése esetén nagyon sok eltérés lehet. A tervben nem szerepel az ország délnyugati része, ahol szintén meg van a lehetőség arra, hogy ugyanilyen módszerrel építsünk optikai hálózatot. Ezzel nem is az volt a célom, hogy konkrét tervet adjak ki a kezemből, hanem rá próbálok világítani arra, hogy alkalmazni kellene egy ilyen a rendszert. Alkalmazásával nagyobb lehetőségek nyilvánulnak meg a jelenleginél az MH kommunikációja terén. A konkrét megvalósítás mellett szól az is, hogy érdemes lenne kimutatást készíteni arról, hogy mekkora összeget fizetünk ki a szolgáltatóknak azért, hogy biztosítva legyen az összeköttetés a helyőrségek között. Azon is el kellene gondolkodnunk, hogy ez a rendszer képes lenne kiszolgálni az MH teljes informatikai rendszerét is, így meg kellene győzni őket is ennek a hálózatnak az előnyeiről. A továbbiakban néhány lehetőséget vázolnék fel arra vonatkozólag, ha a saját telepítésű optikai gerinchálózat kiépítését elvetjük. E gerinchálózat hiányában mindenképpen valamelyik alternatív szolgáltatóra kell támaszkodnunk a cél elérése érdekében.

5 OPTIKAI SZÁL BÉRLÉSE EGY ALTERNATÍV SZOLGÁLTATÓ GERINCHÁLÓZATÁBAN A harmadik megoldásként a szálbérletet vettem figyelembe, mely a legdrágább, mert a szálbérlet esetében irányonként egy-egy szálat kellene bérelni, melyen csak az MH adatai futnának. Az alternatív szolgáltató csupán a két ADM (Add-drop multiplexer) között menedzselné a hálózatát, míg a hozzáférési pont és a végpont között az MH-nak kellene megoldani a megfelelő átviteli utat. Teljesen szabadon választott átviteli eljárás felhasználásával történhetne a kommunikáció,[4] és teljesen szabadon fel lehetne használni az optikai szál teljes spektrumát. Hosszabb távon el lehetne gondolkodni e megoldás alkalmazásán, hiszen egy esetleges fejlesztés esetén egyre nagyobb átviteli igények jelennének meg, és ebben az esetben nem merülnének fel plusz költségek az átviteli utak létesítésével kapcsolatban. A hozzáférési pont és a végpont közötti összeköttetés megvalósítására is több megoldás lehetséges: saját építésű optikai kábel. Akár évekig is szinte korlátlanul ki tudná szolgálni a rá háruló feladatokat, viszont hátránya a nagy költség és saját üzemeltető-fenntartó apparátus alkalmazása; a meglévő réz alapú hálózat felhasználása. Csak átmeneti megoldásként jöhetne szóba, hiszen ismerve ezt a hálózatot, nem biztos, hogy erre az átvitelre alkalmasak lennének ezek a kábelek; átviteli út bérlése más távközlési szolgáltató hálózatán. E megoldásnál figyelembe kell vennünk a várható költségeket és azt a tényt, hogy a hálózat egyre jobban elveszti homogenitását, így megnőhet a rendszer meghibásodása után a helyreállítási idő. MENEDZSELT BÉRELT VONALI SZOLGÁLTATÁS A menedzselt bérelt vonali szolgáltatás egy olyan, a kor színvonalának megfelelő, fejlett technológiájú összeköttetési lehetőség, mely alkalmas kapcsolóközpontok közötti kommunikációra. Ebben az esetben a havidíjas rendszerben történne az átviteli út biztosítása. A végpont és a helyi központ közötti összeköttetés megvalósítása a szolgáltató feladata, melyet háromféleképpen valósíthat meg. Ezt láthatjuk a 2. sz. ábrán.

6 2. sz. ábra. A menedzselt bérelt vonali szolgáltatás megvalósítása az első esetben a mikrohullámot alkalmazza, mely 64 kbps-155 Mbps kapacitást tesz lehetővé. E megoldást befolyásolhatja a mikrohullámú összeköttetéseket befolyásoló összes tényező (rálátás, terület fedettsége stb.). Alapvetően ez a legmegvalósíthatóbb megoldás, ha figyelembe vesszük, hogy szinte minden laktanyában (helyőrségben) található olyan több tízméteres objektum (antennatorony), melyre e mikrohullámú berendezés telepíthető; a második esetben, amikor nem nagy a távolság, vagy az igényelt kapacitás nagy, akkor saját optikai kábelt fektet, és ezen biztosítja az összeköttetést; a harmadik esetben, ha kis átviteli kapacitásigényről beszélhetünk, akkor egy másik szolgáltató hálózatán kerül bérlésre. E szolgáltatás igénybevételekor a végponton valamilyen napjainkban használatos adatátviteli interface biztosítása a felhasználó részéről is kötelező, így szóba jöhet az X.21 és a G.703. Ez nem okozhat különösebb problémát, hiszen a napjainkban telepítendő digitális kapcsolóközpontok (Siemens HICOM digitális kapcsolóközpont) képesek ezt a csatlakozási felületet biztosítani. Mindezekhez hozzá kell tennünk, hogy az összeköttetés megbízhatóságát tovább növeli az ún. redundáns gerinchálózat adta automatikus útvonalkeresés. Ekkor az MH részére biztosított összeköttetés során az adatok a két végpont között bármilyen útvonalon közlekedhetnek, betartva a késleltetésre vonatkozó minden követelményt. Remélem, hogy sikerült átfogó képet adnom az optikai távközlés alkalmazásának lehetőségéről a Magyar Honvédség állandó telepítésű kommunikációs rendszerében, és ezzel kapcsolatban az lenne a javaslatom, hogy alkalmazását fontolóra kellene venni.

7 FELHASZNÁLT IRODALOM European Information Technology Observatory EITO '99. Híradástechnika, Regiszter Kiadó és Nyomda Kft., 2000/1 5. Fénytávközlő rendszerek és elemeik. Akadémiai kiadó, Budapest, Fényvezetős távközlés (CCITT 1984). Közlekedési Dokumentációs Vállalat, Budapest, GARDNER TÖRÖK: Tomorrow's Optical Layer. Híradástechnika, Regiszter Kiadó és Nyomda Kft., 2000/1 5. Jane's C 4 I Systems. Seventh Edition, Jane's Information Group Limited, Jane's C 4 I Systems Jane's Information Group Limited, PLEKENPOL, D.: Optical Capacity of Millennium. Híradástechnika, Regiszter Kiadó és Nyomda Kft., 2000/1 5. SJÖGERAS, E.: Doorway to the Terabit Society. Híradástechnika, Regiszter Kiadó és Nyomda Kft., 2000/1 5. [1] WDM Wave Division Multiplex Hullámhossz multiplexált rendszer. Ekkor lézerfényt használnak hordozóként, melynek jellemzője, hogy jól fókuszált ezáltal nagyobb távolság hidalható át és csak egy hullámhosszú fényt tartalmaz, ezért egy optikai szálban több eltérő hordozó is haladhat egymás zavarása nélkül [2] OA Optikai erősítő, mely egyben regenerátor állomásként is szolgál. [3] OADM Optikai add-dropp multiplexer, mely egyben router funkciókat is ellát. [4]ATM Assynchronous Transfer Mode Asszinkron átviteli mód. SDH Synchronous Digital Hierarchy Szinkron digitális hierarchia.

Pantel International Kft. Általános Szerződési Feltételek bérelt vonali és internet szolgáltatásra

Pantel International Kft. Általános Szerződési Feltételek bérelt vonali és internet szolgáltatásra Pantel International Kft. 2040 Budaörs, Puskás Tivadar u. 8-10 Általános Szerződési Feltételek bérelt vonali és internet ra 1. sz. melléklet Az ÁSZF készítésének dátuma: 2009. január 23. Az ÁSZF utolsó

Részletesebben

Fénytávközlő rendszerek és alkalmazások

Fénytávközlő rendszerek és alkalmazások Fénytávközlő rendszerek és alkalmazások 2015 ősz Történeti áttekintés 1 A kezdetek 1. Emberré válás kommunikáció megjelenése Információközlés meghatározó paraméterei Mennyiség Minőség Távolság Gyorsaság

Részletesebben

Hálózati alapismeretek

Hálózati alapismeretek Hálózati alapismeretek Tartalom Hálózat fogalma Előnyei Csoportosítási lehetőségek, topológiák Hálózati eszközök: kártya; switch; router; AP; modem Az Internet története, legfontosabb jellemzői Internet

Részletesebben

ELEKTRONIKUS HÍRKÖZLÉS

ELEKTRONIKUS HÍRKÖZLÉS ELEKTRONIKUS HÍRKÖZLÉS 1. ELEKTRONIKUS HÍRKÖZLÉS HELYE A MINKET KÖRÜLVEVİ VILÁGBAN AZ EMBEREK KOMFORTOS ÉLETKÖRÜLMÉNYÉNEK BIZTOSÍTÁSÁHOZ SZÜKSÉGES 1. AZ ÉPÍTETT MŐVI KÖRNYEZET IGÉNYES KIALAKÍTÁSA LAKÁS

Részletesebben

Hálózati architektúrák és rendszerek. Optikai hálózatok Wavelength routed optical networks

Hálózati architektúrák és rendszerek. Optikai hálózatok Wavelength routed optical networks Hálózati architektúrák és rendszerek Optikai hálózatok Wavelength routed optical networks 1 A tárgy felépítése (1) Lokális hálózatok. Az IEEE architektúra. Ethernet Csomagkapcsolt hálózatok IP-komm. Az

Részletesebben

Száguldó versenyautók // Száguldó Gigabitek. Telekommunikációs és információtechnológia Hungaroring + Invitel 1986-2013

Száguldó versenyautók // Száguldó Gigabitek. Telekommunikációs és információtechnológia Hungaroring + Invitel 1986-2013 Száguldó versenyautók // Száguldó Gigabitek Telekommunikációs és információtechnológia Hungaroring + Invitel 1986-2013 Száguldó versenyautók // Száguldó Gigabitek Telekommunikációs és információtechnológia

Részletesebben

ÚTMUTATÓ AZ ÜZLETI INTERNETKAPCSOLATRÓL

ÚTMUTATÓ AZ ÜZLETI INTERNETKAPCSOLATRÓL ÚTMUTATÓ AZ ÜZLETI INTERNETKAPCSOLATRÓL Találja meg az Ön számára legmegfelelőbb megoldást! ADSL/VDSL INTERNET Az Invitech Solutions költséghatékony és korszerű megoldásaival támogatja vállalkozását. Szolgáltatásunkat

Részletesebben

Egy országos IP hálózat telepítésének tapasztalatai Szolgáltató születik

Egy országos IP hálózat telepítésének tapasztalatai Szolgáltató születik SCI-Network Távközlési és Hálózatintegrációs zrt. T.: 467-70-30 F.: 467-70-49 info@scinetwork.hu www.scinetwork.hu Egy országos IP hálózat telepítésének tapasztalatai Szolgáltató születik Nem tudtuk, hogy

Részletesebben

Híradástechnika I. 7.ea

Híradástechnika I. 7.ea } Híradástechnika I. 7.ea Dr.Varga Péter János Hálózatok 2 Távközlő hálózatok 3 4 Távközlés története Magyarországon 1939-ig Telefonhírmondó, 1938 10%-os telefonellátottság 1945-1990-ig Szolgáltatások

Részletesebben

HÍRADÁSTECHNIKA I. Dr.Varga Péter János

HÍRADÁSTECHNIKA I. Dr.Varga Péter János 4. HÍRADÁSTECHNIKA I. Dr.Varga Péter János 2 A jelátvitel fizikai közegei Történelem 3 A hálózatok fejlődésének kezdetén különféle célorientált hálózatok jöttek létre: távközlő hálózatok műsorelosztó hálózatok

Részletesebben

Antenna Hungária Jövőbe mutató WiFi megoldások

Antenna Hungária Jövőbe mutató WiFi megoldások Antenna Hungária Jövőbe mutató WiFi megoldások KIFÜ színpad Infotér Konferencia 2016. november 9. Lázár János Távközlési Üzletágvezető Antenna Hungária vezeték nélküli stratégia és célkitűzések ANTENNA

Részletesebben

A HBONE 2004. évi fejlesztési eredményei

A HBONE 2004. évi fejlesztési eredményei A HBONE 2004. évi fejlesztési eredményei Farkas István MTA SZTAKI 1 Tartalomjegyzék A gerinchálózat kiterjesztése Új nagysebességű végpontok Központi bővítések Vidéki bővítések Meglévő végpontok bővítése

Részletesebben

Szomolányi Tiborné 2009 november. PDF created with pdffactory Pro trial version www.pdffactory.com

Szomolányi Tiborné 2009 november. PDF created with pdffactory Pro trial version www.pdffactory.com TERVEZÉS A GYAKORLATBAN Szomolányi Tiborné 2009 november Fejlesztés tervezés folyamata 1 Felmérési terv 3 2 Szabványok, gyártók adatai Becslések, Evolúció folyamata referenciák Üzleti terv Fejlesztéstervezés

Részletesebben

HÍRADÁSTECHNIKA I. Dr.Varga Péter János

HÍRADÁSTECHNIKA I. Dr.Varga Péter János 6. HÍRADÁSTECHNIKA I. Dr.Varga Péter János 2 3 Műholdas kommunikáció 4 VSAT 5 6 DVB Digitális Televíziózás az EU-ban 7 1961, Stockholm: nemzetközi, analóg frekvenciakiosztás 1998, UK: az első digitális,

Részletesebben

54 481 03 0010 54 01 Informatikai hálózattelepítő és - Informatikai rendszergazda

54 481 03 0010 54 01 Informatikai hálózattelepítő és - Informatikai rendszergazda A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

BIX Viszonteladói Program (BIXViP)

BIX Viszonteladói Program (BIXViP) BIX Viszonteladói Program (BIXViP) 1. A BIX Viszonteladói Program célja: A BIX szolgáltatásainak Budapesten kívüli helyszínekre, transzparens módon történő eljuttatása szerződött Viszonteladó partnerek

Részletesebben

Számítógépek, perifériák és a gépeken futó programok (hálózati szoftver) együttese, amelyek egymással összeköttetésben állnak.

Számítógépek, perifériák és a gépeken futó programok (hálózati szoftver) együttese, amelyek egymással összeköttetésben állnak. Számítógépek, perifériák és a gépeken futó programok (hálózati szoftver) együttese, amelyek egymással összeköttetésben állnak. Előnyei Közös erőforrás-használat A hálózati összeköttetés révén a gépek a

Részletesebben

Adatátviteli eszközök

Adatátviteli eszközök Adatátviteli eszközök Az adatátvitel közegei 1) Vezetékes adatátviteli közegek Csavart érpár Koaxiális kábelek Üvegszálas kábelek 2) Vezeték nélküli adatátviteli közegek Infravörös, lézer átvitel Rádióhullám

Részletesebben

Számítógép-hálózat fogalma (Network)

Számítógép-hálózat fogalma (Network) Hálózati ismeretek Két vagy több számítógép, melyek összeköttetésben állnak és kommunikálni tudnak egymással. Számítógép-hálózat fogalma (Network) A gyors adatátvitel, illetve összteljesítmény elérése

Részletesebben

CROCODILE projektek a Budapest Közút Zrt.-nél

CROCODILE projektek a Budapest Közút Zrt.-nél CROCODILE projektek a Budapest Közút Zrt.-nél Cooperation of Road Operators for COnsistent and Dynamic Information LEvels Csillik Ádám fejlesztési mérnök Fővárosi ITS projektek 2006 2008 CONNECT II. és

Részletesebben

ISIS-COM Szolgáltató Kereskedelmi Kft. MIKROHULLÁMÚ INTERNET ELÉRÉSI SZOLGÁLTATÁS

ISIS-COM Szolgáltató Kereskedelmi Kft. MIKROHULLÁMÚ INTERNET ELÉRÉSI SZOLGÁLTATÁS MIKROHULLÁMÚ INTERNET ELÉRÉSI SZOLGÁLTATÁS Az ISIS-COM Kft. IP-alapú hálózatában kizárólag TCP / IP protokoll használható. 1. SZOLGÁLTATÁS MEGHATÁROZÁSA, IGÉNYBEVÉTELE SZOLGÁLTATÁS LEÍRÁSA: Az adathálózati

Részletesebben

Wi-Fi alapok. Speciális hálózati technológiák. Date

Wi-Fi alapok. Speciális hálózati technológiák. Date Wi-Fi alapok Speciális hálózati technológiák Date 1 Technológia Vezeték nélküli rádióhullámokkal kommunikáló technológia Wireless Fidelity (802.11-es szabványcsalád) ISM-sáv (Instrumentation, Scientific,

Részletesebben

HÍRADÁSTECHNIKA I. Dr.Varga Péter János

HÍRADÁSTECHNIKA I. Dr.Varga Péter János HÍRADÁSTECHNIKA I. 3. Dr.Varga Péter János 2 Modulációk 3 4 A jelátvitel fizikai közegei 5 A jelátvitel fizikai közegei 6 Réz alapú kábelek 7 Üvegszál alapú kábelek Üvegszál alapú kábelek előnyei 8 Magas

Részletesebben

IP alapú távközlési hálózatok

IP alapú távközlési hálózatok SCI-Network Távközlési és Hálózatintegrációs zrt. T.: 467-70-30 F.: 467-70-49 IP alapú távközlési hálózatok info@scinetwork.hu www.scinetwork.hu Nem tudtuk, hogy lehetetlen, ezért megcsináltuk. 15. Távközlési

Részletesebben

A HBONE aktualitások. 2007. december 6.

A HBONE aktualitások. 2007. december 6. A HBONE aktualitások Farkas István istvan@niif.hu 1 Tartalomjegyzék Az elmúlt hónapok eseményei Várható események Egyéb 2 HBONE Workshop 2007 (november 7 9.) Mátrafüred Előadás fóliák: http://www.hbone.hu/ws2007

Részletesebben

Számítógépes hálózatok

Számítógépes hálózatok 1 Számítógépes hálózatok Hálózat fogalma A hálózat a számítógépek közötti kommunikációs rendszer. Miért érdemes több számítógépet összekapcsolni? Milyen érvek szólnak a hálózat kiépítése mellett? Megoszthatók

Részletesebben

Távközlő hálózatok és szolgáltatások Optikai hozzáférési hálózatok

Távközlő hálózatok és szolgáltatások Optikai hozzáférési hálózatok Távközlő hálózatok és szolgáltatások Optikai hozzáférési hálózatok Németh Krisztián BME TMIT 2016. ápr. 4. A tárgy felépítése 1. Bevezetés 2. IP hálózatok elérése távközlő, kábel-tv és optikai hálózatokon

Részletesebben

NIF ZRT. ELŐKÉSZÍTÉS ALATT ÁLLÓ VASÚTI PROJEKTJEI XX. KÖZLEKEDÉS FEJLESZTÉSI ÉS BERUHÁZÁSI KONFERENCIA

NIF ZRT. ELŐKÉSZÍTÉS ALATT ÁLLÓ VASÚTI PROJEKTJEI XX. KÖZLEKEDÉS FEJLESZTÉSI ÉS BERUHÁZÁSI KONFERENCIA NIF ZRT. ELŐKÉSZÍTÉS ALATT ÁLLÓ VASÚTI PROJEKTJEI XX. KÖZLEKEDÉS FEJLESZTÉSI ÉS BERUHÁZÁSI KONFERENCIA BÜKFÜRDŐ 2019. ÁPRILIS 9-11 BACH RÓBERT VASÚTFEJLESZTÉSI IGAZGATÓ JELENLEGI PROJEKTJEINK Kivitelezés:

Részletesebben

1. Az internet használata

1. Az internet használata 1. Az internet használata Tartalom 1.1 Mi az internet? 1.2 ISP-k 1.3 ISP kapcsolat Mi az internet? 1.1 Vissza a tartalomjegyzékre Az internet és a szabványok Az internet világszerte nyilvánosan hozzáférhető

Részletesebben

A HBONE évi fejlesztési eredményei

A HBONE évi fejlesztési eredményei A HBONE 2014. évi fejlesztési eredményei 2015.03.31. Networkshop 2015 Sárospatak Farkas István NIIF Intézet Tartalomjegyzék HBONE gerinchálózati fejlesztések Egyéb nagyobb események Sulinet és Köznet könyvtárak

Részletesebben

CROCODILE 2.0_HU projekt

CROCODILE 2.0_HU projekt CROCODILE 2.0_HU projekt Cooperation of Road Operators for COnsistent and Dynamic Information LEvels Rónai Gergely osztályvezető Csillik Ádám fejlesztési mérnök ITS Hungary évzáró rendezvény- 2017. december

Részletesebben

vbar (Vemsoft banki BAR rendszer)

vbar (Vemsoft banki BAR rendszer) vbar (Vemsoft banki BAR rendszer) BAR bemutatása 1994. július 1-jétől kezdte meg működését a Központi Adós- és Hitelinformációs Rendszer, azóta is használt rövidített nevén a BAR, amely kezdetben kizárólag

Részletesebben

Készítette: Bagosi Róbert Krisztián Szak: Informatika tanár Tagozat: Levelező Évfolyam: 3 EHA: BARMAAT.SZE H-s azonosító: h478916

Készítette: Bagosi Róbert Krisztián Szak: Informatika tanár Tagozat: Levelező Évfolyam: 3 EHA: BARMAAT.SZE H-s azonosító: h478916 Készítette: Bagosi Róbert Krisztián Szak: Informatika tanár Tagozat: Levelező Évfolyam: 3 EHA: BARMAAT.SZE H-s azonosító: h478916 OPTIKAI SZÁLAK Napjainkban a távközlés és a számítástechnika elképzelhetetlen

Részletesebben

EGYEDI AJÁNLATA. Medgyesegyháza Polgármesteri Hivatal részére

EGYEDI AJÁNLATA. Medgyesegyháza Polgármesteri Hivatal részére AZ intellicom EGYEDI AJÁNLATA a Medgyesegyháza Polgármesteri Hivatal részére IP -Al apú H an g átvitel i (V oi ce O v er IP ) és Számhordozás szolgáltatás igénybevételére BEMUTATKOZÁS Az On Line System

Részletesebben

Tájékoztató. Értékelés. 100% = 100 pont A VIZSGAFELADAT MEGOLDÁSÁRA JAVASOLT %-OS EREDMÉNY: EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA 40%.

Tájékoztató. Értékelés. 100% = 100 pont A VIZSGAFELADAT MEGOLDÁSÁRA JAVASOLT %-OS EREDMÉNY: EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA 40%. A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

2. számú melléklet Egyes szolgáltatástípusok leírása. 2.a. melléklet: DSL internet szolgáltatás

2. számú melléklet Egyes szolgáltatástípusok leírása. 2.a. melléklet: DSL internet szolgáltatás A szolgáltatás leírása: 2. számú melléklet Egyes szolgáltatástípusok leírása 2.a. melléklet: DSL internet szolgáltatás DSL internet szolgáltatás Az Előfizető/használó ADSL vagy más DSL (VDSL, SHDSL, stb.)

Részletesebben

6.óra Hálózatok Hálózat - Egyedi számítógépek fizikai összekötésével kapott rendszer. A hálózat működését egy speciális operációs rendszer irányítja.

6.óra Hálózatok Hálózat - Egyedi számítógépek fizikai összekötésével kapott rendszer. A hálózat működését egy speciális operációs rendszer irányítja. 6.óra Hálózatok Hálózat - Egyedi számítógépek fizikai összekötésével kapott rendszer. A hálózat működését egy speciális operációs rendszer irányítja. Csoportosítás kiterjedés szerint PAN (Personal Area

Részletesebben

A Távközlés Világnapja 2015 Szélessávú fejlesztések a Digitális Magyarországért Debreceni Győző, projektvezető Győr, 2015.05.14.

A Távközlés Világnapja 2015 Szélessávú fejlesztések a Digitális Magyarországért Debreceni Győző, projektvezető Győr, 2015.05.14. Szupergyors Internet A Távközlés Világnapja 2015 Szélessávú fejlesztések a Digitális Magyarországért Debreceni Győző, projektvezető Győr, 2015.05.14. Piaci szereplők Szakmai szervezetek SZIP érintettek

Részletesebben

Irányítószám Település 1011 Budapest 1012 Budapest 1013 Budapest 1014 Budapest 1015 Budapest 1016 Budapest 1021 Budapest 1022 Budapest 1023 Budapest

Irányítószám Település 1011 Budapest 1012 Budapest 1013 Budapest 1014 Budapest 1015 Budapest 1016 Budapest 1021 Budapest 1022 Budapest 1023 Budapest Irányítószám Település 1011 Budapest 1012 Budapest 1013 Budapest 1014 Budapest 1015 Budapest 1016 Budapest 1021 Budapest 1022 Budapest 1023 Budapest 1024 Budapest 1025 Budapest 1026 Budapest 1027 Budapest

Részletesebben

Egyszerű modellszámítások országos kiterjedésű hálózatra FLEXPLANET alapokon

Egyszerű modellszámítások országos kiterjedésű hálózatra FLEXPLANET alapokon Egyszerű modellszámítások országos kiterjedésű hálózatra FLEXPLANET alapokon Fazekas Péter, Jakab Tivadar, Sipos Attila (jakab@hit.bme.hu) Hálózatterezés laboratórium Híradástechnikai tanszék Budapesti

Részletesebben

A magyar vasút jelenlegi helyzete

A magyar vasút jelenlegi helyzete 3.2.5. A magyar vasút jelenlegi helyzete A magyar vasúti pályahálózat kiépítettsége Jellemző Vasútvonalak hossza: menetrendi hossz vágányhossz állomási vágányokkal Országos törzshálózat ebből TENT hálózat

Részletesebben

Az optika és a kábeltv versenye a szélessávban. Előadó: Putz József

Az optika és a kábeltv versenye a szélessávban. Előadó: Putz József Az optika és a kábeltv versenye a szélessávban Előadó: Putz József A fejlődés motorja HD műsorok száma nő 3DTV megjelenése- nagy sávszélesség igény Új kódolás- sávszélesség igény csökken Interaktivitás

Részletesebben

IrányítószámTelepülés 1011 Budapest 1012 Budapest 1013 Budapest 1014 Budapest 1015 Budapest 1016 Budapest 1021 Budapest 1022 Budapest 1023 Budapest

IrányítószámTelepülés 1011 Budapest 1012 Budapest 1013 Budapest 1014 Budapest 1015 Budapest 1016 Budapest 1021 Budapest 1022 Budapest 1023 Budapest IrányítószámTelepülés 1011 Budapest 1012 Budapest 1013 Budapest 1014 Budapest 1015 Budapest 1016 Budapest 1021 Budapest 1022 Budapest 1023 Budapest 1024 Budapest 1025 Budapest 1026 Budapest 1027 Budapest

Részletesebben

A Kormányzati célú hálózatok fejlesztése

A Kormányzati célú hálózatok fejlesztése A Kormányzati célú hálózatok fejlesztése 2017.02.03. Bancsics Ferenc politikai főtanácsadó Belügyminisztérium Nemzeti Infokommunikációs Stratégiájáról (NIS) 1069/2014. (II. 19.) Korm. határozat Magyarország

Részletesebben

A visegrádi országok vállalati információs rendszerek használati szokásainak elemzése és értékelése

A visegrádi országok vállalati információs rendszerek használati szokásainak elemzése és értékelése A visegrádi országok vállalati információs rendszerek használati szokásainak elemzése és értékelése KRIDLOVÁ Anita Miskolci Egyetem, Miskolc anitacska84@freemail.hu A vállalkozások számára ahhoz, hogy

Részletesebben

A HBONE 18 hónapja. Martos Balázs <martos@sztaki.hu > Tétényi István <tetenyi@sztaki.hu > MTA-SZTAKI/ASZI

A HBONE 18 hónapja. Martos Balázs <martos@sztaki.hu > Tétényi István <tetenyi@sztaki.hu > MTA-SZTAKI/ASZI A HBONE 18 hónapja Martos Balázs Tétényi István MTA-SZTAKI/ASZI A HBONE az NIIF Program által fejlesztett és fenntartott országos gerinchálózat, amelynek hálózati

Részletesebben

AGSMHÁLÓZATA TOVÁBBFEJLESZTÉSE A NAGYOBB

AGSMHÁLÓZATA TOVÁBBFEJLESZTÉSE A NAGYOBB AGSMHÁLÓZATA TOVÁBBFEJLESZTÉSE A NAGYOBB ADATSEBESSÉG ÉS CSOMAGKAPCSOLÁS FELÉ 2011. május 19., Budapest HSCSD - (High Speed Circuit-Switched Data) A rendszer négy 14,4 kbit/s-os átviteli időrés összekapcsolásával

Részletesebben

A 450 MHZ-es frekvencia és a kormányzati hálózatok fejlesztésének kapcsolódásai

A 450 MHZ-es frekvencia és a kormányzati hálózatok fejlesztésének kapcsolódásai A 450 MHZ-es frekvencia és a kormányzati hálózatok fejlesztésének kapcsolódásai Dr. Kelemen Csaba Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Budapest, 2016. március 3. KORMÁNYZATI HÁLÓZATOK FEJLŐDÉSÉNEK FŐBB MÉRFÖLDKÖVEI

Részletesebben

SITRAFFIC CANTO. Kommunikációs rendszer, műszaki összefoglaló. I&S ITS U PSC, Version 1.4, 24.11.2006

SITRAFFIC CANTO. Kommunikációs rendszer, műszaki összefoglaló. I&S ITS U PSC, Version 1.4, 24.11.2006 Kommunikációs rendszer, műszaki összefoglaló I&S ITS U PSC, Version 1.4, 24.11.2006 Áttekintés (1) A CANTO elnevezés a következő kifejezés rövidítése: Communication in Advanced New Technology for Outstations.

Részletesebben

VI. turnus (Kontaktnapok: szerda) Képzés időtartama: 2015. augusztus 24. - 2015. október 15.

VI. turnus (Kontaktnapok: szerda) Képzés időtartama: 2015. augusztus 24. - 2015. október 15. VI. turnus (Kontaktnapok: szerda) Képzés időtartama: 2015. augusztus 24. - 2015. október 15. Budapest, Balassagyarmat, Cegléd, Debrecen, Dunaújváros, Eger, Esztergom, Kaposvár, Kecskemét, Miskolc, Nyíregyháza,

Részletesebben

TÁVKÖZLŐ HÁLÓZATOK MÉRTÉKADÓ MŰSZAKI KÖVETELMÉNYEI

TÁVKÖZLŐ HÁLÓZATOK MÉRTÉKADÓ MŰSZAKI KÖVETELMÉNYEI TÁVKÖZLŐ HÁLÓZATOK MÉRTÉKADÓ MŰSZAKI KÖVETELMÉNYEI MK-B4.11. KÖZCÉLÚ DIGITÁLIS CSOMAGKAPCSOLT ADATHÁLÓZATOK INTERFÉSZEI B4.11..25 típusú adathálózat előfizetői if. B4.11.1..25 típusú adathálózat hálózati

Részletesebben

Szolgáltatások minőségi mutatói - üzleti. Tartalom. 3. sz. melléklet

Szolgáltatások minőségi mutatói - üzleti. Tartalom. 3. sz. melléklet 3. sz. melléklet Szolgáltatások minőségi mutatói - üzleti Tartalom 1.1 GTS Ethernet Line... 4 1.1.1 Szolgáltatás várható kiépítési ideje... 4 1.1.2 Szolgáltatás tényleges kiépítési ideje... 5 1.1.3 Szolgáltatás

Részletesebben

A HBONE aktualitások február 7.

A HBONE aktualitások február 7. A HBONE aktualitások Farkas István istvan@niif.hu 1 Tartalomjegyzék Az elmúlt hónapok eseményei Várható események Egyéb 2 Az elmúlt hónapok eseményei IOS cserék (nagyobb biztonság (számos IOS bug!) és

Részletesebben

Tisztelt Előfizetőink!

Tisztelt Előfizetőink! Tisztelt Előfizetőink! A DIGI Távközlési és Szolgáltató Kft. az Általános Szerződési Feltételeinek (a továbbiakban: ÁSZF ) 2019. március 1. napjától hatályba lépő módosításait az alábbiakban részletezi:

Részletesebben

A helyhez kötött (vezetékes) internethozzáférési szolgáltatás minőségi célértékei

A helyhez kötött (vezetékes) internethozzáférési szolgáltatás minőségi célértékei Lakossági Általános Szerződési Feltételek 4/c. Melléklet A helyhez kötött (vezetékes) internethozzáférési szolgáltatás minőségi célértékei Tartalomjegyzék 1. Egyéni helyhez kötött (vezetékes) internetszolgáltatás

Részletesebben

1. ÁLTALÁNOS HÁLÓZATI TRENDEK ÉS MOBIL HÁLÓZATI HATÁSAIK

1. ÁLTALÁNOS HÁLÓZATI TRENDEK ÉS MOBIL HÁLÓZATI HATÁSAIK BMEVIHIMA00 HÁLÓZATI TECHNOLÓGIÁK INTEGRÁCIÓJA 1. ÁLTALÁNOS HÁLÓZATI TRENDEK ÉS MOBIL HÁLÓZATI HATÁSAIK 2017. február 21., Budapest előadás 2017. február 7. Fazekas Péter Mit? alapképzés + BSc szakirány

Részletesebben

A HBONE aktualitások. 2008. június 5.

A HBONE aktualitások. 2008. június 5. A HBONE aktualitások Farkas István istvan@niif.hu 1 Tartalomjegyzék Az elmúlt hónapok eseményei Várható események Egyéb 2 Az elmúlt hónapok eseményei NetworkShop 2008 (március 17-19) Dunaújváros https://nws.niif.hu/

Részletesebben

Benkovics László ZTE Hungary K:. 2014-10- 09

Benkovics László ZTE Hungary K:. 2014-10- 09 Benkovics László ZTE Hungary K:. 2014-10- 09 A ZTE Eredményei a GSM-R területén! 1000+ R&D mérnök (BSS, CN és SCP). 2013.12! 4 Teherszállító vasútvonal 2013.04! Nanning- Guangzhou személyszállító vonal,

Részletesebben

Az optikai távközlés hazai elindulása. Budapest, június 4.

Az optikai távközlés hazai elindulása. Budapest, június 4. Az optikai távközlés hazai elindulása Budapest, 2015. június 4. A fénytávközlés fejlődésének legfontosabb állomásai 1910-1960 Fizikai alapkutatások 1966 Kao & Hockham: 20 db/km alatti csillapítás egymódusú

Részletesebben

OFDM technológia és néhány megvalósítás Alvarion berendezésekben

OFDM technológia és néhány megvalósítás Alvarion berendezésekben SCI-Network Távközlési és Hálózatintegrációs Rt. T.: 467-70-30 F.: 467-70-49 info@scinetwork.hu www.scinetwork.hu Nem tudtuk, hogy lehetetlen, ezért megcsináltuk. OFDM technológia és néhány megvalósítás

Részletesebben

Tisztelt Előfizetőink!

Tisztelt Előfizetőink! Tisztelt Előfizetőink! A DIGI Távközlési és Szolgáltató Kft. az Általános Szerződési Feltételeinek (a továbbiakban: ÁSZF ) 2017. október 25. napjától hatályba lépő módosításait az alábbiakban részletezi:

Részletesebben

Irányítástechnika fejlődési irányai

Irányítástechnika fejlődési irányai Irányítástechnika fejlődési irányai Irányítástechnikai megoldások Rendszer felépítések 1 Rendszer felépítést, üzemeltetést befolyásoló tényezők Az üzemeltető hozzáállása, felkészültsége, technológia ismerete

Részletesebben

A helyhez kötött (vezetékes) internethozzáférési szolgáltatás minőségi célértékei

A helyhez kötött (vezetékes) internethozzáférési szolgáltatás minőségi célértékei Lakossági Általános Szerződési Feltételek 4/c. Melléklet A helyhez kötött (vezetékes) internethozzáférési szolgáltatás minőségi célértékei Tartalomjegyzék 1. Egyéni helyhez kötött (vezetékes) internetszolgáltatás

Részletesebben

Szolgáltatások földrajzi lefedettsége - lakossági

Szolgáltatások földrajzi lefedettsége - lakossági 2. sz. melléklet Szolgáltatások földrajzi lefedettsége - lakossági Tartalom 1.10 ADSL... 2 1.11 SHDSL... 2 1.12 Dial-up... 2 1.13 GTS ISDN 30... 2 1.14 GTS ISDN 2... 2 1.15 GTS analóg hangszolgáltatás...

Részletesebben

Hálózati lehetőségek a tartalomszolgáltatáshoz

Hálózati lehetőségek a tartalomszolgáltatáshoz Hálózati lehetőségek a tartalomszolgáltatáshoz PKI Tudományos Napok 2005 Sipos Attila (PKI-FI FH) Czinkóczky András (PKI-FI FH) Németh Attila (PKI-FI FH) Konkoly Lászlóné (PKI-FI FH) Nagy Gyula (PKI-FI

Részletesebben

Szolgáltatások földrajzi lefedettsége - lakossági

Szolgáltatások földrajzi lefedettsége - lakossági 2. sz. melléklet Szolgáltatások földrajzi lefedettsége - lakossági Tartalom 1.10 ADSL... 2 1.11 SHDSL... 2 1.12 Dial-up... 2 1.13 GTS ISDN 30... 3 1.14 GTS ISDN 2... 3 1.15 GTS analóg hangszolgáltatás...

Részletesebben

A vasúti pálya felújítása, karbantartása a forgalmi szakszolgálat szemszögéből

A vasúti pálya felújítása, karbantartása a forgalmi szakszolgálat szemszögéből Üzemeltetési vezérigazgató-helyettesi szervezet Forgalmi főosztály Kiss Gábor főosztályvezető 2017. Szeptember 20. A vasúti pálya felújítása, karbantartása a forgalmi szakszolgálat szemszögéből 1 1. Menetrendszerűség

Részletesebben

GPON rendszerek bevezetése, alkalmazása a Magyar Telekom hálózatában

GPON rendszerek bevezetése, alkalmazása a Magyar Telekom hálózatában GPON rendszerek bevezetése, alkalmazása a Magyar Telekom hálózatában 16. Távközlési és Informatikai Hálózatok Szeminárium és Kiállítás, 2008. 2008.10.16. 1. oldal Információéhség csökkentése: kép, mozgókép

Részletesebben

Szolgálati menetrendkönyv a MÁV Zrt. Pályavasúti Üzletága részére. Budapest Cegléd Szolnok Debrecen Nyíregyháza Záhony

Szolgálati menetrendkönyv a MÁV Zrt. Pályavasúti Üzletága részére. Budapest Cegléd Szolnok Debrecen Nyíregyháza Záhony MÁV Magyar Államvasutak Zrt. Szolgálati menetrendkönyv a MÁV Zrt. Pályavasúti Üzletága részére 100 Budapest Cegléd Szolnok Debrecen Nyíregyháza Záhony Érvényes: 2011. december 11-től Gy. 148-1970/2011.

Részletesebben

Szélessávú piacok hatósági szabályozása. Kihívások az infokommunikációban IVSZ NHH konferencia Ludányi Edgár - NHH

Szélessávú piacok hatósági szabályozása. Kihívások az infokommunikációban IVSZ NHH konferencia Ludányi Edgár - NHH Szélessávú piacok hatósági szabályozása Kihívások az infokommunikációban IVSZ NHH konferencia Ludányi Edgár - NHH 2 Tartalom I. Szélessávú piacok helyzete, fejlődési irányai II. Szélessávú piacok fejlődését

Részletesebben

MÓDSZERTAN. Telefonhívás: a távbeszélő-állomásról kezdeményezett sikeres hívás.

MÓDSZERTAN. Telefonhívás: a távbeszélő-állomásról kezdeményezett sikeres hívás. MÓDSZERTAN Makrogazdasági mutatók Az információ, kommunikáció (J) ágba sorolt vállalkozások makrogazdasági mutatói esetén a 2013. és a 2014. évi adatok csak korlátozottan összehasonlíthatók a TEÁOR 08

Részletesebben

A MAGYAR HONVÉDSÉG STACIONER KOMMUNIKÁCIÓS RENDSZERÉNEK VIZSGÁLATA

A MAGYAR HONVÉDSÉG STACIONER KOMMUNIKÁCIÓS RENDSZERÉNEK VIZSGÁLATA V. Évfolyam 1. szám - 2010. március Töreki Ákos akos.toreki@gmail.com A MAGYAR HONVÉDSÉG STACIONER KOMMUNIKÁCIÓS RENDSZERÉNEK VIZSGÁLATA Absztrakt Napjaink társadalmi és gazdasági fejlődésének húzó ágazatává

Részletesebben

Beszédátviteli rendszertechnikus Távközlési technikus. tartalomátviteli rendszertechnikus

Beszédátviteli rendszertechnikus Távközlési technikus. tartalomátviteli rendszertechnikus Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/10. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

Programozó- készülék Kezelőkozol RT óra (pl. PC) Digitális bemenetek ROM memória Digitális kimenetek RAM memória Analóg bemenet Analóg kimenet

Programozó- készülék Kezelőkozol RT óra (pl. PC) Digitális bemenetek ROM memória Digitális kimenetek RAM memória Analóg bemenet Analóg kimenet 2. ZH A csoport 1. Hogyan adható meg egy digitális műszer pontossága? (3p) Digitális műszereknél a pontosságot két adattal lehet megadni: Az osztályjel ±%-os értékével, és a ± digit értékkel (jellemző

Részletesebben

HÁLÓZATOK I. Segédlet a gyakorlati órákhoz. Készítette: Göcs László főiskolai tanársegéd NJE GAMF MIK Informatika Tanszék tanév 1.

HÁLÓZATOK I. Segédlet a gyakorlati órákhoz. Készítette: Göcs László főiskolai tanársegéd NJE GAMF MIK Informatika Tanszék tanév 1. HÁLÓZATOK I. Segédlet a gyakorlati órákhoz 4. Készítette: Göcs László főiskolai tanársegéd NJE GAMF MIK Informatika Tanszék 2018-19. tanév 1. félév Paraméterek: Tx = Txmax Txmin Rx = Rxmax Rxmin A Lcs

Részletesebben

Műsorterjesztés. Definíciók. Televíziós és rádiós műsorszolgáltatás. Kulcskérdések

Műsorterjesztés. Definíciók. Televíziós és rádiós műsorszolgáltatás. Kulcskérdések Definíciók Műsorterjesztés Műsorterjesztés: műsorszolgáltató által előállított műsorszolgáltatási jelek elektronikus úton egyidejűleg, változatlanul történő eljuttatása a felhasználó vevőkészülékéhez.

Részletesebben

Fázis 2/3 + access tender és ami mögöttük van. Jákó András jako.andras@eik.bme.hu

Fázis 2/3 + access tender és ami mögöttük van. Jákó András jako.andras@eik.bme.hu Fázis 2/3 + access tender és ami mögöttük van Jákó András jako.andras@eik.bme.hu Tartalom Bevezető Access tender Fázis 2/3 tender HBONE workshop 2005. Fázis 2/3 + access tender 2 lejáró vonali szerződések

Részletesebben

INTERNET!SZOLGÁLTATÁS! Műszaki!Feltételek!!!!!!!! Érvényes!2015.!12.!01/től!visszavonásig! ÁSZF!4.!sz.!melléklet!

INTERNET!SZOLGÁLTATÁS! Műszaki!Feltételek!!!!!!!! Érvényes!2015.!12.!01/től!visszavonásig! ÁSZF!4.!sz.!melléklet! INTERNETSZOLGÁLTATÁS MűszakiFeltételek Érvényes2015.12.01/tőlvisszavonásig ÁSZF4.sz.melléklet oldal1 ASZOLGÁLTATÁSMEGHATÁROZÁSA InternethozzáférésAszolgáltatás: olyan elektronikus hírközlési szolgáltatás,

Részletesebben

Hálózati ismeretek. Az együttműködés szükségessége:

Hálózati ismeretek. Az együttműködés szükségessége: Stand alone Hálózat (csoport) Az együttműködés szükségessége: közös adatok elérése párhuzamosságok elkerülése gyors eredményközlés perifériák kihasználása kommunikáció elősegítése 2010/2011. őszi félév

Részletesebben

A HBONE+ projekt kapcsán megjelent új hálózati lehetıségek

A HBONE+ projekt kapcsán megjelent új hálózati lehetıségek A HBONE+ projekt kapcsán megjelent új hálózati lehetıségek 2012.02.23. HBONE+ projekt Farkas István NIIF Intézet Tartalomjegyzék Elızmények Hálózat jelenlegi állása, lehetıségek Közeljövı TÁMOP 4.1.3 2.

Részletesebben

.02.11..11. Gerhátné Dr. Udvary Eszter. udvary@mht.bme.hu

.02.11..11. Gerhátné Dr. Udvary Eszter. udvary@mht.bme.hu Az optikai hálózatok alapjai (BMEVIHVJV71) Bevezetés 2014.0.02.11..11. Gerhátné Dr. Udvary Eszter udvary@mht.bme.hu Budapest University of Technology and Economics Department of Broadband Infocommunication

Részletesebben

Megyei Jogú Városok Szövetsége. Keringer Zsolt szakmai projektvezetõ /keringer@szombathely.hu/

Megyei Jogú Városok Szövetsége. Keringer Zsolt szakmai projektvezetõ /keringer@szombathely.hu/ Megyei Jogú Városok Szövetsége I 2 On-Line A konzorcium tagjai MJVSZ 5 Megyei Jogú Város (Szombathely, Tatabánya, Zalaegerszeg, Szeged, Miskolc) Matáv Rt. Geoview Systems Kft. Tagvárosok (Salgótarján,

Részletesebben

A számítógép-hálózat egy olyan speciális rendszer, amely a számítógépek egymás közötti kommunikációját biztosítja.

A számítógép-hálózat egy olyan speciális rendszer, amely a számítógépek egymás közötti kommunikációját biztosítja. A számítógép-hálózat egy olyan speciális rendszer, amely a számítógépek egymás közötti kommunikációját biztosítja. A hálózat kettő vagy több egymással összekapcsolt számítógép, amelyek között adatforgalom

Részletesebben

VAMAV Vevőtalálkozó január 26. Gyöngyös. Győrik Balázs NIF Zrt. koordinációs főmérnök

VAMAV Vevőtalálkozó január 26. Gyöngyös. Győrik Balázs NIF Zrt. koordinációs főmérnök VAMAV Vevőtalálkozó 2017. január 26. Gyöngyös Győrik Balázs NIF Zrt. koordinációs főmérnök A NIF Zrt. vasútfejlesztési projektjei 2017-2021 k özött Források Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program

Részletesebben

Általános Szerződési Feltételek Üzleti szolgáltatások

Általános Szerződési Feltételek Üzleti szolgáltatások Tartalom 1.1 GTS Ethernet Line... 5 1.1.1 Szolgáltatás várható kiépítési ideje... 6 1.1.2 Szolgáltatás tényleges kiépítési ideje... 6 1.1.3 Szolgáltatás rendelkezésre állása... 6 1.1.4 Maximális hibaelhárítási

Részletesebben

5. sz. melléklete bérelt vonali szolgáltatásokra vonatkozóan. 5/3. számú melléklet GigaLink bérelt vonali előfizetői szolgáltatás

5. sz. melléklete bérelt vonali szolgáltatásokra vonatkozóan. 5/3. számú melléklet GigaLink bérelt vonali előfizetői szolgáltatás A Magyar Telekom Nyrt. Üzleti Általános Szerződési Feltételeinek 5. sz. melléklete bérelt vonali szolgáltatásokra vonatkozóan 5/3. számú melléklet bérelt vonali előfizetői szolgáltatás Hatálya:2014. október

Részletesebben

Hálózati architektúrák és rendszerek. 4G vagy B3G : újgenerációs mobil kommunikáció a 3G után

Hálózati architektúrák és rendszerek. 4G vagy B3G : újgenerációs mobil kommunikáció a 3G után Hálózati architektúrák és rendszerek 4G vagy B3G : újgenerációs mobil kommunikáció a 3G után A tárgy felépítése (1) Lokális hálózatok. Az IEEE architektúra. Ethernet Csomagkapcsolt hálózatok IP-komm. Az

Részletesebben

MINTA Írásbeli Záróvizsga Mechatronikai mérnök MSc. Debrecen,

MINTA Írásbeli Záróvizsga Mechatronikai mérnök MSc. Debrecen, MINTA Írásbeli Záróvizsga Mechatronikai mérnök MSc Debrecen, 2017. 01. 03. Név: Neptun kód: Megjegyzések: A feladatok megoldásánál használja a géprajz szabályait, valamint a szabványos áramköri elemeket.

Részletesebben

Infokommunikáció a közlekedésben (VITMJV27)

Infokommunikáció a közlekedésben (VITMJV27) Infokommunikáció a közlekedésben (VITMJV27) Közlekedési információs rendszerek Vidács Attila Távközlési és Médiainformatikai Tsz. I.E.348, T:19-25, vidacs@tmit.bme.hu Tartalom Intelligens közlekedési rendszerek

Részletesebben

Sávszélesség növelés a Magyar Telekom vezetékes access hálózatában. Nagy Tamás Magyar Telekom Budapest, 2015. május.

Sávszélesség növelés a Magyar Telekom vezetékes access hálózatában. Nagy Tamás Magyar Telekom Budapest, 2015. május. Sávszélesség növelés a Magyar Telekom vezetékes access hálózatában Nagy Tamás Magyar Telekom Budapest, 2015. május. A szélessávú távközlés jövőképe a 90-es évekből A távközlési hálózatok átviteli sebessége

Részletesebben

HÍRADÁSTECHNIKA I. Dr.Varga Péter János

HÍRADÁSTECHNIKA I. Dr.Varga Péter János 7. HÍRADÁSTECHNIKA I. Dr.Varga Péter János 2 Műholdas kommunikáció 3 VSAT A VSAT hálózat előnyei 4 Rugalmas, gyors telepíthetőség Ország régió teljes lefedése Azonnali kommunikáció lehetősége Földi infrastruktúrától

Részletesebben

Alternatív zártláncú tartalomtovábbítás értékesítőhelyek számára

Alternatív zártláncú tartalomtovábbítás értékesítőhelyek számára Alternatív zártláncú tartalomtovábbítás értékesítőhelyek számára António Felizardo Hungaro DigiTel Kft. 2015. okt. 8. Igény Kapacitás - Adatforgalom Alkalmazások Felhasználó Hálózat Egyik a másikat gerjeszti,

Részletesebben

POF (Plastic (Polymer) Optical Fiber)

POF (Plastic (Polymer) Optical Fiber) POF (Plastic (Polymer) Optical Fiber) A hozzáférési hálózatokban az FTTO, FTTH kiépítésekhez, és a LAN oknál, figyelembe kell venni a házonbelüli nyomvonylak célszerű kialakítását. Ennek egyik lehetséges

Részletesebben

OSI-ISO modell. Az OSI rétegek feladatai: Adatkapcsolati réteg (data link layer) Hálózati réteg (network layer)

OSI-ISO modell. Az OSI rétegek feladatai: Adatkapcsolati réteg (data link layer) Hálózati réteg (network layer) OSI-ISO modell Több világcég megalkotta a saját elképzelései alapján a saját hálózati architektúráját, de az eltérések miatt egységesíteni kellett, amit csak nemzetközi szinten lehetett megoldani. Ez a

Részletesebben

Egyszerű modellszámítások országos kiterjedésű hálózatra FLEXPLANET alapokon

Egyszerű modellszámítások országos kiterjedésű hálózatra FLEXPLANET alapokon Egyszerű modellszámítások országos kiterjedésű hálózatra FLEXPLANET alapokon Fazekas Péter, Jakab Tivadar, Sipos Attila (jakab@hit.bme.hu) Hálózattervezés laboratórium Híradástechnikai tanszék Budapesti

Részletesebben

HÁLÓZATOK I. Segédlet a gyakorlati órákhoz. Készítette: Göcs László mérnöktanár KF-GAMF Informatika Tanszék. 2014-15. tanév 1.

HÁLÓZATOK I. Segédlet a gyakorlati órákhoz. Készítette: Göcs László mérnöktanár KF-GAMF Informatika Tanszék. 2014-15. tanév 1. HÁLÓZATOK I. Segédlet a gyakorlati órákhoz 1. Készítette: Göcs László mérnöktanár KF-GAMF Informatika Tanszék 2014-15. tanév 1. félév Elérhetőség Göcs László Informatika Tanszék 1.emelet 116-os iroda gocs.laszlo@gamf.kefo.hu

Részletesebben

Kitöltési útmutató A BÉRELT VONALI, ADATHÁLÓZATI ÉS VPN SZOLGÁLTATÁSOK KÉRDŐÍVÉHEZ (2012-2014. ÉVRE) 2015. április

Kitöltési útmutató A BÉRELT VONALI, ADATHÁLÓZATI ÉS VPN SZOLGÁLTATÁSOK KÉRDŐÍVÉHEZ (2012-2014. ÉVRE) 2015. április Kitöltési útmutató A BÉRELT VONALI, ADATHÁLÓZATI ÉS VPN SZOLGÁLTATÁSOK KÉRDŐÍVÉHEZ (2012-2014. ÉVRE) 2015. április 1 Tartalomjegyzék FONTOS INFORMÁCIÓK A KÉRDŐÍV KITÖLTÉSÉVEL KAPCSOLATBAN... 3 A kérdőív

Részletesebben

GSM-R a 160 km/órás vasútért

GSM-R a 160 km/órás vasútért GSM-R a 160 km/órás vasútért A Projekt és a Felügyelő Mérnök Csilling László, Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség 2013.11.07. Infotér konferencia, KIFÜ színpad KIFÜ Projekt Portfólió 1AVAM FAIR

Részletesebben

Vezeték nélküli tűzjelző rendszer bemutatása

Vezeték nélküli tűzjelző rendszer bemutatása Vezeték nélküli tűzjelző rendszer bemutatása SRC 3000 - a vezeték nélküli alternatíva a hagyományos tűzjelzőkkel szemben Az SRC 3000 egy új, vezeték nélküli megoldás a tűzjelző rendszerekre - gyorsabban,

Részletesebben

Frekvenciagazdálkodás és ami mögötte van

Frekvenciagazdálkodás és ami mögötte van DigitMicro 1 Frekvenciagazdálkodás és ami mögötte van Szabályozás és alkalmazási lehetőségek minimum 2011.május 7. Széles István Távközlési Tanácsadó DigitMicro 2 Tartalom 1. Rövid tájékoztató a frekvenciagazdálkodás

Részletesebben