BÁCS-KISKUN MEGYE. Séta az ősborókásig Tóth Endre 30/ Útvonal: Pásztormúzeum - Ősborókás Indulás: szombat:10 óra, Pásztormúzeum

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "BÁCS-KISKUN MEGYE. Séta az ősborókásig Tóth Endre 30/488-45-47 Útvonal: Pásztormúzeum - Ősborókás Indulás: szombat:10 óra, Pásztormúzeum"

Átírás

1 BÁCS-KISKUN MEGYE Pásztormúzeum Bugac, Nagybugac Bugac a Kiskunsági Nemzeti Park legnagyobb területű homokpusztája, ahol a száraz malmok stílusában épült múzeumban a bugaci pásztorélet tárgyi emlékeit és a környék élővilágát bemutató kiállítás látható. sz.: v.: Séta az ősborókásig Tóth Endre 30/ Útvonal: Pásztormúzeum - Ősborókás Indulás: szombat:10 óra, Pásztormúzeum Művelődési Ház Dunatetétlen, Rákóczi út 31. A terület a Felső-Kiskunsági Szikes Tavak láncolatának délnyugati tagja, a Ramsariegyezmény által védett, Natura 2000 hálózatba tartozó jelentős vízi-, és partimadár élőhely. A területen eddig 151 madárfajt regisztráltak, ebből 52 a fészkelő. A több mint 700 hektár nagyságú Böddi-szék a széki lile utolsó jelentős hazai fészkelőhelye. sz.: 9 24 v.: án 9 órakor természetfotó kiállítás megnyitója. 16 órakor előadás, diavetítés és diaporáma bemutató a környék természetvédelmi értékeiről, majd a Hartai Zeneiskola koncertje. 20 órakor csillagparty - csillagászati bemutató a Neptunusz Amatőr Csillagász Kör és az MCSE Kiskun Helyi Csoport közreműködésével. Séta a Böddi-széken Dunatetétlen Útvonal: Túra a Széki Lile Tanösvény nyomvonalán (5 km). Madármegfigyelő torony - Esőbeálló - Oltóhalom - Farkas-sziget - Sós-éri-csatorna - igény esetén Bába-szék és Miklapuszta Indulás: mindkét nap:10 és 15 óra Érseki Kincstár (Katona István kanonok, történetíró háza) Kalocsa, Hunyadi u május 15-én nyílt meg a Kalocsai Érseki Kincstár Az ezeréves kalocsai érsekség története című állandó kiállítása, amely a Főszékesegyház szomszédságában lévő ún. Katonaházban kapott helyet. Az épületet Katona István kanonok, történetíró ( ) emeltette 1796-ban. A házat egészen az államosításig a kalocsai káptalan tagjai lakták. sz.: 9 17 v.:

2 MÁV Állomásfőnökség Kalocsa, Kossuth u. 64. Az állomásépület 1882-ben épült ben újították fel. Nyeregtetős, középoromzatos épület. A homlokzati nyílászárók keretezése díszes népi motívumokat tartalmaz. Az ajtók és az érseki váró kalocsai népi (pingált) motívumokkal gazdagon díszített. sz.: 8 19 v.: 8 19 Viski Károly Múzeum Kalocsa, Szent István király út 25. Haynald Lajos érsek 1884-ben kezdeményezte a jezsuita konviktus bővítését, amelynek akadálya az elemi népiskola épülete volt. A régi épületért cserébe az érsek felépíttette a Fő utca túlsó oldalán az új római katolikus belvárosi elemi fiúiskolát, amelyet szeptember 27-én adtak át. Az államosítás után iskola, tanítói lakás és művelődési ház kapott helyet a romantikus stílusú épületben ben költözött ide a kalocsai Sárköz tájmúzeuma, mely 1989-ben az egész épületet birtokba vehette. sz.: 9 17 v.: 9 17 A fehér fények imája éve született Tóth Menyhért. Kiállítás és katalógus. Kovács Kertészet Kecskemét-Hetényegyháza, Belsőnyír 295. sz.: 8 19 v.: 8 19 Szabadidő Központ Kecskemét, Csabay Géza krt. 7. A Szabadidő Központ és a Bácsvíz Rt. összefüggő zöld területe képezi a város lélegző tüdejét. Nyáron lehetőséget biztosít a szabadvizet kedvelő fürdőzőknek, illetve azoknak, akik csendes környezetben kívánják idejüket eltölteni. A terület sportolásra is lehetőséget biztosít, emellett kiváló feltételeket nyújt a kocogás, sétálás kedvelőinek. Műemlék Patika Kecskemét, Czollner tér 5. 2

3 A patika épülete műemlék jellegű környezetben, a katolikus templom mellett található. Benne a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum által védetté nyilvánított bútorzat tekinthető meg. sz.: 9 12 v.: 9 12 Magyar Naív Művészek Múzeuma Kecskemét, Gáspár A. u. 11. Az országos gyűjtőkörű szakmúzeumnak egy XVIII. századi alföldi nemesi lakóház ad otthont. Az épület korábbi építésű nyugati szárnya időszaki kiállítások helyszíne. A modern művészet forrásvidéke című állandó kiállítás a magyar naiv művészet alkotásaiból ad ízelítőt. sz.: v.: Kecskemét KK. (Kisvasút) vasútállomás felvételi épület és keskeny nyomközű vasúti járműskanzen Kecskemét, Halasi út 19. Az 1928-ban átadott Kecskeméti Gazdasági Vasút (KGV) eredeti, egyemeletes állomásépülete ma is üzemel. A Kisvasút egyetlen állomási, üzemi épülete: forgalmi irodával, pénztárral, váróteremmel és kiszolgáló helyiségekkel. Mellette létesült 1996-ban ipari műemlékként a Vasúttörténeti Alapítvány jóvoltából a Keskeny Nyomközű Vasúti Járműskanzen. sz.: 9 15 v.: 9 15 Katona József Színház Kecskemét, Katona J. tér 5. A Színház Fellner és Helmer műépítészek tervei szerint, eklektikus stílusban, neobarokk díszítéssel ban épült a Vígszínház alaprajza szerint, de kisebb arányokban. Első előadását október 14-én tartotta, Katona József Bánk bán című művét mutatták be. Az épületet ben felújították, a korabeli minták, díszítések és formák tiszteletben tartása mellett decemberében nyitotta meg ismét kapuit a látogatók előtt. sz.: v.: FVM Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete Matthiász-telep Kecskemét, Katona Zs. u. 5. Matthiász János 1896-ban települt Katonatelepre, a helység névadójának Katona Zsigmondnak a hívására. A Matthiász család házat építtetett és köré szőlőültetvényt létesített, benne híres fajtagyűjteménnyel. Ma a Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet végzi munkáját az épületekben. sz.: v.:

4 FVM Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete Kecskemét-Miklóstelep, Úrihegy 5/a A filoxéravész idején Miklósvári Miklós Gyula szőlész hozta létre a kecskeméti szőlésztelepet, melyet később róla neveztek el Miklós-telepnek. Az általa épített, ma már műemlék jellegű épületekben kutatóintézet működik. sz.: v.: Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézet (volt ferences kolostor) Kecskemét, Kéttemplom köz 1. Az 1702 és 1736 között épült ferences kolostort Kerényi József építész tervei alapján újították fel a Kodály Intézet céljaira. Az érdeklődők számára bemutatásra kerül az épület, valamint a Kodály életét és munkásságát bemutató emlékkiállítás. Bonsai kállítás. 18-án 19 órakor kamarazenei hangverseny. Természet Háza Kecskemét, Liszt u. 19. A 2001 májusában megnyílt épület Farkas Gábor Ybl-díjas építész tervei alapján készült, és a XX. század végének Kecskemétre jellemzővé vált építészeti stílusjegyeit viseli. Az épületben a hazai természetvédelem történetét, a magyar nemzeti parkokat és a Duna-Tisza közére jellemző élőhelyeket, valamint a múltbeli mesterségeket bemutató állandó kiállítást tekinthetik meg a látogatók. Itt kaphatnak rmációt a védett területek látogatási feltételeiről, turisztikai szolgáltatásairól is. Az épület a nemzeti park látogatóközpontja. sz.: v.: án filmvetítés, 19-én óránként tárlat. Tarapcsik Dinasztia Könyvkötészete Kecskemét, Mária u. 7. A könyvkötő műhely és a régi szerszámok bemutatása. sz.: v.:

5 Műhely bemutatása, régi szerszámok bemutatása. Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Katona József Megyei Könyvtára Kecskemét, Piaristák tere 8. A kecskeméti Katona József Könyvtár épülete Mátrai Péter és Major György építészek terve alapján 1996-ban épült. A keretes beépítésű épületet nyugodt arányok, harmonikus egyszerűség jellemzi. sz.: ig Lélegző örökségünk. Dokumentumkiállítás a központi témához kapcsolódóan. Népi Iparművészeti Múzeum Kecskemét, Serfőző u. 19. "A tágas, boltíves épületet 1793-ban építtette a városi magisztrátus jövedelme kiegészítésére. A bevételek csökkenésekor az egykori ""Serházat"" laktanyává alakították, majd 1917-től városi szeszfőzdeként működött, ahol a híres kecskeméti barackpálinka is készült. Ez a tevékenység 1982-ig folyt itt. A város jellegzetes épületét 1983-ban helyezte védelem alá az Országos Műemléki Felügyelőség. A város és a megye vezetői ebben az évben döntöttek úgy, hogy a szeszfőzde épületében adnak helyet a Magyar Népi Iparművészet Múzeumának. A több évtizede gyűlt, kiállításokon részlegesen vagy ritkán látható értékes gyűjtemény így állandó otthonra lelt." sz.: A Duna-Tisza-közi Népművészeti Egyesület faragótáboraiban készült szobrok kiállítása. Kocsis Pál Mezőgazdasági Szakközépiskola és Szakképző Intézet Kecskemét, Szent Imre u. 9. Az épület 100 éves, melynek különlegessége a székely motívumú díszterem. sz.: 9 17 v.: 9 17 Kalmár 88 Faiskola Bt. Kecskemét, Szolnoki hegy 175. A Kalmár 88 Faiskola Bt. a rendszerváltás után alakult faiskolai vállalkozás. Meghatározó szerepe van az ország faiskolai társadalmában. Fő profilja: gyümölcsfaiskolai és díszfaiskolai termesztés, kiskereskedelem, nagykereskedelem és export-import tevékenység. Vezetője Kalmár Jenő kertészmérnök. sz.: 8 16 v.:

6 Természet és művészet rendezvény. Természet a festészetben: Mártonfi Benke Márta kiállítása. A kertészkedés kialakulása a kezdetektől napjainkig kiállítás. Fajtaismertető és kertépítési szaktanácsadás. mindkét napon 16 órától koncert a Zenepavilonban: a kecskeméti Chorchidea szalonzenekar hangversenye. Buszkirándulás a Mátrába Útiköltség rmáció: Oláh Edit/Kecskemét 70/ Útvonal: Kőris-mocsár - Erdőrezervátum - Pisztrángos tó- Ifjúsági tábor (a túra ingyenes, a buszköltség fizetendő) Indulás: szombat:9.30 óra, Kecskemét, Kossuth tér 4. Virágh-kúria Múzeum Kunszentmiklós, Marx tér 1. A Virágh-kúria 1820-ban épült, klasszicista stílusban. Jellegzetes kisnemesi kúria. Építtetője Virágh Pál, Kunszentmiklós kiemelkedő személyisége. Az épület a város központjában található. Előbb vendéglő, majd ÁFÉSZ iroda volt ben felújították, ma helytörténeti gyűjteménynek ad helyet. sz.: 8 16 v.: án 14 órakor megemlékezés a Virágh-kúriában 225 éve született Virágh Pálról, majd Kapocsy György: A magyarság nevezetes fái címmel kiállítás megnyitó. 19-én 11 órakor helytörténeti séta kötetlen beszélgetéssel. Indulás a Virágh-kúria elől. Kunszentmiklósi séta Németh Zoltán 20/ Útvonal: Virágh-kúria - Baksay út - Virágh Gedeon út - Hevesi köz - Petőfi lakótelep - Fölszögi öregtemető - Virágh sírok Indulás: vasárnap:11 óra, Virágh-kúria Várható időtartam: 1,5-2 óra Teleház Mélykút, Rákóczi út 21. Az épület ez évben 80 éves, homlokzata különleges díszítésű: kaptár méhekkel. Jelképe volt a korabeli években a hangyaszövetkezetnek, akinek a tulajdonát képezte az akkori székház. Az épületben folyó tevékenységek közül kiemelt a helytörténet digitális feldolgozása, a helyi újság szerkesztőségének munkája és szervezett önkénteseinek értékmegőrző munkája. sz.: v.: én 17 órakor Húrokon címmel gitárkoncert. Árpád-kori falu Tiszaalpár, Szent István u. 1. A Szikra és az Alpári-rét nevű nemzeti parki egység a tiszai árterek természeti értékeit foglalja magába. A területtel határos Tiszaalpáron található az Árpád-kori falu. Ez a hagyományos technikával és anyagokkal felépített lakóegyüttes a kísérleti régészet példája. A 6

7 bemutatóhelyen a kora középkorra jellemző veremházak, kemencék, gabonatárolók, cserép és kút láthatók. sz.: v.: Árpád-kori falu Séta Tiszaalpáron Bártol István 30/ Séta a 3,5 km hosszú kontyvirág tanösvényen az ártéri erdőben Indulás: szombat:9.30 óra, Lakitelek-Tőserdő üdülőtelep a Szikrai Holt-Tisza híd Várható időtartam: 2-3 óra BARANYA MEGYE Városi Helytörténeti Múzeum Komló, Városház tér 1. "A komlói Városi Helytörténeti Múzeum jelenlegi épülete a pártbizottság épülete volt. Zöldi Béla a VÁTI mérnöke, Komló akkori főépítésze tervezte. A ""szocialista városszépítés"" korában 1954-ben építették. Egy évtizede otthona a múzeumnak, a természettudományi gyűjteménynek és a városi könyvtárnak. Felújításra szoruló, helyi védelem alatt álló épület." sz.: v.: án , óra között előadás hazánk védett területeiről, a védelem fontosságáról és az erdészet feladatáról. 19-én óra között vetítéses előadások Komló környékének természeti kincseiről, történelmi emlékeiről. 19-én óra között séta, melynek útvonala: Bányászpark - Arborétum - Millennium park - Színház-, és Hangversenyterem - Székelykapu - templom - múzeum. Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzet, Vörösfenyő kulcsosház Komló A Vörösfenyő munkásszállóból kialakított, felújított kulcsosház a Nyárádi kunyhó mellett található. Környéke üdítően kellemes, gondozott. sz.: án óra között a tájvédelmi körzet egy részének bejárása. Mecseki séta I. A Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzet egy részének bejárása Indulás: szombat: 11.30, Vörösfenyő kulcsosház Várható időtartam: 1 óra Mecseki séta II. Útvonal: Bányász park - arborétum - Millenniumi park - Színház- és Hangversenyterem - székelykapu - templomok és múzeum Indulás: vasárnap: óra, Városi Helytörténeti Múzeum 7

8 Várható időtartam: 1,5 óra Máza-Koromszó Árpád-kori kolostor ásatása Máza-Koromszó dűlő Régészeti kalandozás a koromszói Árpád-kori kolostor ásatásán. Időutazás a romok között. Szerzetesek kertjei, gyógynövények szerepe a kolostori gyógyászatban. sz.: 9 20 v.: án 16 órakor Középkori hadijátékok korhű viseletben. Íjászat és szablyavívás a Csák Oroszlánja Hagyományőrző és Bajvívó Kör előadásában. A fegyvereket a vendégek is kipróbálhatják. Nagyharsányi szoborpark Nagyharsány A Nagyharsányi Szoborpark a Duna-Dráva Nemzeti Park területén található. A park különleges élővilág környezete nemcsak a művészi alkotásokat kedvelőknek kínál különleges látnivalókat. sz.: 9 17 v.: 9 17 Séta a Nagyharsányi szoborpark Séta a Szoborpark fölötti bányakaréjhoz a Szársomlói-hegyen Indulás: mindkét nap:10, 12 és 14 óra Pécsi Vidámpark Pécs, Dömör-kapui út 1. A Pécsi Vidámpark kivételes természeti adottságokkal rendelkező terület a Mecseki Parkerdőben. A Vidámpark 1901-ben közel órányi társadalmi munkával épült. Sajátos múltidéző hangulatával, szabadtéri színpadával, régi működő játékaival várja az ide látogatókat. 18-án óra között Vidámpark összművészeti fesztivál - mozgás- és árnyszínházi produkciók, koncertek, vizuális effektek. Várostörténeti Múzeum Pécs, Felsőmalom u. 9. A Tettye-patak völgyében, a XVIII. században kialakult iparágak egyikének kiemelkedően szép példája a szárítópadlásos tímárház, melyben Pécs polgárosodásának történetét lehet nyomon követni 1686-tól 1947-ig. sz.: v.:

9 19-én 10 órakor előadás, majd séta az épületegyüttesben. Az előadás témája a Tímár-ház története, műemléki kutatása, helyreállításának története. Előadók: Gál Éva és Dévényi Sándor. Pécsi Tudományegyetem Botanikus Kertje Pécs, Ifjúság útja 6. A Mecsek déli lábánál elterülő 3,6 ha terület a volt Tanárképző Főiskola területén fekszik óta működik mint botanikus kert, mely sajátos szubmediterrán klímája miatt egyre több mediterrán növényt mutat be. Jellegzetességei a mediterrán sziklakert, télálló kaktusz és yucca gyűjtemény, télálló bambuszok. A gyűjteményes üvegházában több mint 2000 trópusi növény látogatható: kaktuszok, szukkulensek, orchideák, broméliák virágzó dézsás növények, stb. sz.: 9 16 Szervezett séták indulnak a Pacsirta utcai bejárattól diákok bevonásával (indulás csak akkor, ha min.15 fős csoport összejött.) Útvonala: kert és üvegházak. Baranya Megyei Kulturális és Idegenforgalmi Központ Pécs, József A. u én 10 órától Baranya Kulturális Öröksége címmel konferencia. Témái: A kulturális örökségvédelem, az együttműködés módjai és távlatai Pécs és Baranya kulturális örökségének megőrzésében; Kulturális Örökség Napjai; Határokon átnyúló kulturális örökség projektek, kapcsolatok. Központi Bányászati Múzeum Földalatti Bányászati Múzeuma Pécs, Káptalan u. 3. Pécsett, a Vasarely Múzeum alatti pincerendszerben található a Központi Bányászai Múzeum Földalatti Bányászati Múzeuma, mely egyike hazánk legizgalmasabb ipartörténeti bemutatóhelyeinek. Dómmúzeum Pécs, Káptalan u. 9. A 2004 tavaszán megnyílt Dómmúzeumban a románkori művészet különösen termékeny időszakának páratlan értékű szoboranyagát tekinthetik meg a látogatók. FVM Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete Pécs, Pázmány u. 4. Két évi fajtakutatás és gyűjtés után Németh Márton létesítette 1952-ben a Pécsi Szőlőfajtagyűjteményt. Ampelográfiai albumainak megírásához is ez szolgált forrásul. Hazánk leggazdagabb szőlő-génbankja ma 1207 tételből áll. A gyűjteményben a világ legismertebb szőlőfajtái, a Kárpát-medencében őshonos és a száz éve folyó magyar szőlőnemesítés új fajtái, 9

10 valamint a rezisztencia nemesítés fajtajelöltjei egyaránt megtalálhatók. A gyűjtemény teljes felújítása 1999-ben fejeződött be. sz.: 9 13 Igény szerint vezetett séták indulnak. Nagyezerjófű Kert Pécs, Szent Bertalan út 7. A pécsi magánarborétumban több ezer évelő növény található, melyek közül mindig van éppen virágzó. A növények a helyszínen megvásárolhatók vagy megrendelhetők. sz.: 9 20 v.: 9 20 Pécsi Ókeresztény Sírkamrák (Ókeresztény Mauzóleum, I. sz. Péter-Pál sírkamra, II. sz.korsós sírkamra) Pécs, Szent István tér A pécsi ókeresztény emlékek kiemelkedő tanúi az első évezred keresztény halotti kultuszának, egy új vallás ébredésének és a változó körülmények közötti utóéletének. Az UNESCO Világörökségi Bizottsága 2000-ben az ókeresztény temetőt felvette a világörökségi listára. v.: A szokásos nyitvatartási időben is látogatható, de óra között belépőjegyet kell váltani! Pécsi Tudományegyetem Központi Könyvtár - Klimo-gyűjtemény Pécs, Szepesy u A Pécsi Klimo Könyvtár 1774-ben elsőként vált nyilvánossá Magyarországon. A jelenlegi klasszicista stílusú épületbe 1832-ben került át. A négy terem közel kötete ékes bizonyítéka a püspök könyvszeretetének. v.: Bemutatásra kerülnek a hajdani Püspöki Könyvtár féltve őrzött kincsei, így többek között festett kódexei közül a Pécsi Missalé, két XIV. századi kézzel illusztrált francia Biblia, a kalandos sorsú Nyírkállói-kódex. Kiállítás a Klimó-gyűjtemény anyagából Európa a tudományok tükrében címmel. Bemutatásra kerülnek a könyvtár különleges szépségű nyomtatott művei könyvtörténeti tematikus elrendezésben. A megnyitót 18-án 10 órakor Mayer Mihály megyéspüspök, Dr. Lénárd László rektor megnyitóbeszéde és Dr. Toller László polgármester köszöntője vezeti be. Pintér-kert Pécs, Tettye tér 9. A Mecsek déli előterében található a szubmediterrán hangulatú, országosan védett Pintér-kert. A múlt század elején kialakított 1,7 hektár nagyságú terület sajátos botanikai, dendrológiai és kultúrtörténeti értékei miatt kedvelt pihenőhelye a pécsieknek. 10

11 18-án 9 órakor a Kulturális Örökség Napok helyi megnyitója. 18-án 9.30 és 11 órakor szervezett séta. Autóbusszal Szársomlyón Előzetes bejelentkezés szükséges: 72/ Útvonal: Pécs - Szársomlyó Természetvédelmi Terület - Villány, Templom-hegy Indulás: vasárnap:14 óra, Pécs, Barbakán tér Várható időtartam: 2,5 óra Belvárosi séta Pécsen Tourrm 72/ Útvonal: Pécsi terek, parkok, szökőkutak - Széchenyi tér - Káptalan utca - Szent István tér - Kórház tér - Jókai tér Indulás: szombat: 14 és 15 óra, Pécs, Széchenyi tér 9. Várható időtartam: 2 óra Neves pécsiek sírjai Tourrm 72/ Látogatás a 100 éves pécsi köztemetőben Indulás: vasárnap: 10 óra, temető, főkapu Várható időtartam: 2 óra Séta a pécsi városfal mentén Tourrm 72/ Útvonal: Széchenyi tér - Király utca - Ágoston tér - Kálvária utca - Aradi vértanúk útja - Barbakán Indulás: szombat: 14 és 15 óra, Pécs, Széchenyi tér 1. Várható időtartam: 2,5-3 óra Séta a Rotary út-mentén Mecsek Útvonal: Helyközi busszal a TV toronyig - Tubes - Lapis - TV torony - busszal vissza a városba Indulás: vasárnap: 8 óra, Pécs, Főpályudvar 35-ös buszmegálló Séta a Zengő-csúcsra Útvonal: Pécsvárad, Kossuth tér - Zengő csúcs - Mária kép - Püspökszentlászló - Hosszúhetény - Pécsvárad Indulás: mindkét nap: 10 óra Siklósi Kerámia Alkotóház Siklós, Vajda J. tér 2. A Siklósi Kerámia Alkotóház egy XII.században épült volt ferencesrendi kolostorban kapott helyet. Régi várfallal övezett kertje, átriumos udvara igazi élményt kínál. sz.: 9 17 v.:

12 mindkét nap 13 és 16 órakor bemutató égetés, az anyaggal való munka kipróbálása, agyagozás. Míves Tojás Gyűjtemény Múzeumi Intézmény Zengővárkony, Kossuth u. 6. A Míves Tojás Gyűjteményt bemutató múzeum egy 1856-ban épült műemlékké nyilvánított módos parasztház együttesébe, a lakóépület hossztengelyére merőlegesen elhelyezkedő, az udvart lezáró, különálló gazdasági épület. 19-én órától műsor: rövid kulturális bevezető műsor után a karcolási technikával dolgozó tojáskészítők találkozója, nyilvános szakmai tanácskozása, illetve alkotásaikból alkalmi kiállítás és vásár. Zengővárkonyi séta Nienhaus Rózsa 72/ Útvonal: Múzeumépület - Kossuth utca - Gesztenyés - Rockenbauer Pál síremléke - Arany J. utca - Református templom és parókia - Fülep Lajos emlékszoba - Kossuth u. - Múzeum. Séta közben a meglátogatott helyszíneken túl a falu egyéb nevezetességeinek, kiállítóhelyeinek, műemléképületeinek bemutatása. Indulás: mindkét nap: 11 óra, Míves Tojás Múzeum BÉKÉS MEGYE Szoborsétány Békéscsaba, Árpád sor Az Árpád sor elején a Gyulai út és a Bajza utca között az Élővíz-csatorna partján az 1970-es évek első felében alakították ki a sétányt, melyben olyan neves egyéniségek szobrai láthatók, akiknek valamilyen közük volt a város életéhez. Meseház Békéscsaba, Békési út 17. A Békési úton lévő műemlék épület, a Meseház a helyreállítás után Békéscsaba egyik idegenforgalmi látványossága lett. Alaprajzi elrendezése megegyezik a nagyalföldi lakóépületekével, tetőgerincvonalukkal merőlegesek az utcatengelyre. A konyha szabadkéményes, a szobában búboskemencével fűtöttek. Különleges része ezeknek a házaknak a kőoszlopos előtornác, a podsztyena. Az oldaltornác oszlopai darufákkal készültek. A nagyobbik épület udvari tornácát négyszög keresztmetszetű pillérek tartják. sz.:

13 18-án 10 órától fazekas bemutató Rózsa Ibolya kortárs fazekas művész közreműködésével. Munkácsy Mihály Emlékház Békéscsaba, Gyulai út 5. Munkácsy Mihály Emlékháza a Steiner-Omaszta-kúriában található. 21 eredeti festménye reprezentálja a festő alkotói korszakait. A kiállítást az itt élt kisnemesi család megmaradt bútoraiból, tárgyaiból összeállított XIX. századi enteriőrök egészítik ki. Bemutatásra kerül a ház hajdani kertjének megmaradt részlete is. sz.: v.: án órától kertkalauz, gyógylovagoltatás, mesesarok, játszóház fogyatékkal élő gyerekek számára. Petőfi-liget Békéscsaba A ligetnek 1865-ben a Petőfi utcával együtt Katona tér volt a neve. A név a környező katonai épületekről természetes névadással keletkezett ben Sztraka Ernő városi mérnök tervei szerint parkosították, benne pavilont állítottak fel. Az 1890-es években nevezték el Petőfiligetnek. Fokozatos beépítéssel az L alakú liget megszűnt, csak egy kisebb tér maradt belőle. sz.: v.: Széchenyi-liget Békéscsaba A ligetet 1850-ben létesítették az Ó-temetőből kihasított területen. Abban az időben városi mulató erdőcske néven emlegetik ban Sétakert, majd Népkert lett a neve ben Sztraka Ernő tervei szerint parkosították. Séta Békéscsabán és környékén Mazám Mátyás Útvonal: Petőfi-liget - Szobor sétány - Széchenyi-liget Indulás: mindkét nap: 10 és 14 óra, Csaba Center előtt Várható időtartam: 1,5 óra 13

14 Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Réhelyi Látogatóközpont Dévaványa-Réhely A látogatóközpontban őshonos állatokat és túzokokat bemutató tér van. A km-es kerékpár-útvonalakon a védett terület természeti értékeit lehet felfedezni. A puszta élővilágát bemutató tanösvény is bebarangolható. Szálláshely igényelhető. sz.: 9 17 v.: 9 17 Szervezett séta 10, 12 és 14 órakor indul. Kastélypark Doboz, Holt-Fekete-Körös partja A Kastélypark a nagyközség központjában a Holt-Fekete-Körös és Vésztői út által határolt 3,7 hektáros természetvédelmi terület. Az 1850-es években a Wenckheim grófok létesítették. A parkban több százévesnél is idősebb gyönyörű fa látható. sz.: 8 20 v.: 8 20 Vezetés indul mindkét napon 10 órakor a község központjából. Kner Nyomdaipari Múzeum Gyomaendrőd, Kossuth u. 16. Magyarország egyetlen nyomdaipari múzeuma a Gyomai Kner Nyomda Rt. szomszédságában, Kner Imre egykori lakóházában található. Az épületet Kozma Lajos tervei szerint építették 1925-ben népies barokk stílusban óta működik benne a múzeum, kiállításai a nyomda történetét és a Kner család munkásságát mutatják be, de Kozma által tervezett bútorok is láthatók az egyik teremben. sz.: 9 15 v.: 9 15 Békés Megyei Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat (volt Almássy-kastély) Gyula, Kossuth u. 15. Gyula városának legnagyobb zöldfelületi egysége az egykori kastélypark területe (1812-ben létesítették angol mintára), mely ma 6 különálló funkcionális egységre tagolódik: Csiga-kert, Szent Miklós park, Múzeumkert, Várkörnyék, Várfürdő és Almássy-kastélykert. A park most a gyermekotthon parkjaként jelentősen átalakult, évszázados fái, növényállománya utal a tájképi kert jellegére. sz.: 9 17 v.: 9 17 Pándy Kálmán Megyei Kórház Gyula, Semmelweis u

15 Az 1840-es kórházalapítást követően az első fejlesztésre 1877-ben került sor. Valószínűleg - a faállomány becsült korát figyelembe véve - már ekkor történtek parkosítások. A területen kisebb beruházás történet között, míg a legnagyobb változást előidéző, a kórház mai építészeti karakterét eredményező beruházások között történtek. A beruházásokkal egyidőben folyamatos parkosítást is végeztek. A park ma helyi jelentőségű természetvédelmi terület. sz.: 9 17 v.: 9 17 Szentháromság temető Gyula, Szentháromság u. 14. A 6 hektáron elterülő temető régi gyulai dinasztiák nyugvóhelye. A temetőkert látogatói kulturált környezetben emlékezhetnek halottaikra. sz.: 6 20 v.: án 10 órakor rmációs tábla avatása. Szervezett séta 18-án 10.15, 11, 15 és 16 órakor. 19-én 11, 16 és 17 órakor. Séta Hódmezővásárhelyen Kovács Eszter 62/ Útvonal: Kossuth tér - egykori Erzsébet-kert - Bajcsy-Zs. utcai kocsányos tölgy - Epreskert Indulás: szombat: 10 óra, Városháza, Kossuth tér, lovasszobor. Várható időtartam: 2-3 óra Kerékpár szükséges! Orlai Petrics Soma Gyűjtemény (volt Wenckheim-kastély) Mezőberény, Fő út 1-3. A Wenckheim család uradalmi kastélya, amely a XVIII. század végén copf stílusban épült. A kastély a XX. század második felében iskolának, majd könyvtárnak adott helyet. Jelenleg itt található az Orlai Petrics Soma Muzeális Gyűjtemény. Polgármesteri Hivatal Mezőberény, Kossuth tér 1. A Polgármesteri Hivatal az 1901-ben - a volt Orlai-ház helyén - épült községháza épületében működik. A Városháza falán található emléktáblák: Petőfi Sándor (1899), Centenárium (1948), Orlai Petrics Soma szülőháza (1974), millecentenárium (1996), millennium (2000). A hivatal emeleti nagytermében tartja üléseit a városi képviselő-testület is. Itt került elhelyezésre Orlai Petrics Soma: Coriolanus című festménye, mely a megyei Munkácsy Mihály Múzeum tulajdona. 15

16 József Attila Általános Művelődési Központ Mezőhegyes, Béke park 1. Az Általános Művelődési Központ több mint 20 éve szervezi a város kulturális életét, amelynek részei a helytörténeti múzeum kiállításai. Jelenleg a cukorgyár, az úttörő- és cselédsors-gyűjtemény tekinthető meg. sz.: 9 14 v.: 9 21 Reprezentatív központ Mezőhegyes, Kozma F. u. 20. Az 1785-ben II. József császár által aláírt alapítólevéllel életre hívott Ménesbirtok reprezentatív központja: Ember-kóroda - helytörténeti kiállítással, ősvérbükk és ősplatán, parancsnoki épület, fedeles lovarda - belső tere is, kocsimúzeum, Hangai vendégfogadó és postakocsi állomás. sz.: v.: Helytörténeti érdekességek Mezőhegyesen Útvonal: Szent György tér 1. - Kozma F. u. - Birtok központ - Kozma F. u. 34. Indulás: mindkét nap:10, 12 és 14 óra Kerékpártúra Mezőhegyesen Mitykó Zsolt 68/ "Útvonal: Művelődési Ház - Templom-liget éves platánfa - temetőkápolna Békató Indulás: szombat: 9 óra, Művelődési Ház Rágyánszki Arborétum Orosháza, Gárdonyi u. 12. Az id. Rágyánszki János által 1952-ben alapított arborétumban több mint 2000 növényfaj 6000 változata található meg. Az országban egyedül itt található a chílei Araucaria fenyőfa. A 3 hektáros örökzöldben és fenyőkben gazdag gyűjtemény tudományos célokat is szolgál. sz.: 8 18 v.: 8 17 Vízellátás-történeti Gyűjtemény (Kútmúzeum) Orosháza, Könd u. 22. A Gyűjtemény két külön épületben van. Az egyik épület egy használaton kívüli, igen szép építésű víztorony. Ebben van feldolgozva a kutak története. Körülötte kútkert fémkút 16

17 gyűjteménnyel. A másik kiállítás egy használaton kívüli szivattyús házban tekinthető meg, 100 m2 alapterületen. Ebben van a Vízellátás története feldolgozva. sz.: 8 12, v.: 8 12, Orosházi séta Kiss Horváth Sándor 68/ Útvonal: A városi történelmi emlékpark bemutatása, majd igény szerint kirándulás az 5 km-re található földvárhoz és sánchoz Indulás: mindkét nap: 8, 12, 13, 17 óra, Kútmúzeum Békés Megyei Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégium (volt Wenckheim-kastély) Szabadkígyós, Kastély A kastélyt között a Wenckheim család építtetteybl Miklós tervei alapján. Eklektikus, neoreneszánsz stílusú, erősen tagolt homlokzatú, kéttornyú épület. A főépület keleti szárnyán található a kápolna. A kastélyban 1945 óta működik iskola. sz.: v.: Csak vezetővel látogatható! Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Körösvölgyi Látogatóközpont Szarvas, Anna-liget 1. Az Anna-liget a város nyugati, Holt-Körös menti területen van, 25 hektár területén. Itt található a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóságának székháza és a Körösvölgy Látogatóközpont. A Dél-Tiszántúl természeti értékeit bemutató kiállításon kívül a tanösvény is bebarangolható. sz.: 9 17 v.: 9 17 Szervezett séta 10, 12 és 14 órakor indul. Erzsébet-liget a Ruzicskay alkotóházzal Szarvas, Erzsébet-liget Szarvason az Erzsébet-ligetben megépített tanösvény 1,2 km hosszú, tájékoztató táblás természetismereti útvonal. Hét állomása tájékoztatja a látogatókat az ott fellelhető növény-, és állatfajokról. A ligetben található Ruzicskay György festőművész látogatható alkotóháza. 17

18 A Ruzicskay alkotóház 3 terme folyamatosan látogatható. Szarvasi Arborétum Szarvas, I. k. k. 9. A 150 éves, 82 hektáros csodálatos térharmoniájú tájképi kert ma már a környezetétől eltérő új élőhely, mely oktatási, kutatási feladatokat is ellát, gondozza az 1600 féle fa-, és cserjefajtát, a 250 lágyszárú növényváltozatot, a 211 féle kalapos gombát, a több mint 100 féle madarat és egyéb élőlényt. sz.: v.: Nagy Miklós Városi Könyvtár Szeghalom, Nagy M. u. 6. Az 1997-ben átadott modern épület a több mint darabos könyvállományán túl rmatikai szolgáltatással, ehhez kapcsolódó gépparkkal és jelentős dokumentumgyűjteménnyel áll az érdeklődők rendelkezésére. A könyvtár előcsarnokában az alapító igazgató Nagy Miklós relikviáiból készült állandó kiállítás látható. sz.: án órakor a Bogár János emlékkiállítás megnyitója. Sárréti Múzeum Szeghalom, Tildy u. 14. A rendezvények helyszíne az 1885-ben átadott kisdedóvó épülete, mely egybeépült az alapító XIX. század eleji klasszicizáló lakóházával. Már önmagában is érdekes épületegyüttes. sz.: 9 17 v.: 9 17 Kiállítás: Szeghalom kilenc évszázada. 18-án óráig, 19-én 9-13 óráig: játszóház - kötélverés, kötéljátékok, népi gyermekjátékok, csuhé, ízik, nád. Szeghalmi séta Útvonal: Kossuth tér - Ady u. - Tildy u. - Szabadság tér - Nagy Miklós u. Indulás: szombat: óra Várható időtartam: 45 perc Csolt-Monostor Romkert és Kiállítóhely Vésztő, Mágori domb A mágori dombokon 8000 esztendő történelme elevenedik meg. A régészeti feltárás nyomán történelmi emlékhely alakult ki. A nyugati dombon a Csolt nemzetség monostora található. A keleti dombon a régészek által feltárt szelvény látható, amelyben több méter vastagságban 18

Badacsony Badacsonytomaj

Badacsony Badacsonytomaj Badacsony Badacsonytomaj Múzeumok: Egry József Emlékmúzeum 8261 Badacsony, Egry sétány 12. Tel.: 87/431-044 E-mail: badacsonytomaj@tourinform.hu bad.turisztikai.egy@gmail.com, www.badacsony.com Magyar

Részletesebben

Nagyrécse-Galambok kerékpártúra

Nagyrécse-Galambok kerékpártúra Nagyrécse-Galambok kerékpártúra Túra hossza: 39 km Nehézsége: Könnyű Terep: Dombvidék A kerékpártúra Nagyrécsén a Kossuth u és a Petőfi u találkozásánál kezdődik (1). Innen a Kossuth úton a falut északi

Részletesebben

Pomáz, Nagykovácsi puszta

Pomáz, Nagykovácsi puszta Pomáz, Nagykovácsi puszta A Pomáz és Pilisszentkereszt között elhelyezkedő majorság a Pilis védett természeti értékeinek területén fekszik és egyben egy jelentős középkori romegyüttes helyszíne is. Az

Részletesebben

Történelmi Veszprém Klasszikus városnézés 2-2,5 órában

Történelmi Veszprém Klasszikus városnézés 2-2,5 órában Történelmi Veszprém Klasszikus városnézés 2-2,5 órában Találkozó: Óváros tér/köd utcai parkoló Időtartam: 2-2,5 óra Ismerkedés Veszprémmel és a várnegyeddel Azoknak ajánljuk, akik előszőr járnak a városban,

Részletesebben

GYULAI LÁTNIVALÓK. Gyulai vár

GYULAI LÁTNIVALÓK. Gyulai vár GYULAI LÁTNIVALÓK Az árak és a nyitva tartás a leírásban csak tájékoztató jellegűek, kérlek benneteket, hogy mindig kérjetek friss információt ez ügyben! Gyulai vár A gyulai vár a 15.század első felében

Részletesebben

4. osztályos feladatsor III. forduló 2014/2015. tanév

4. osztályos feladatsor III. forduló 2014/2015. tanév Iskola: 1 Csapatnév: 4. osztályos feladatsor III. forduló 2014/2015. tanév 13 1. Fejtsétek meg a keresztrejtvényt!a megfejtés után megtudjátok, hogy a harmadik fordulónak mi a témája! 1. Itt adták át Közép-Európa

Részletesebben

ALSÓNYÉK. 1. A település területére vonatkozó információk:

ALSÓNYÉK. 1. A település területére vonatkozó információk: ALSÓNYÉK 1. A település területére vonatkozó információk: Teljes terület 3204 ha 6302 m2 Ebből szántó 2486 ha 2422 m2 gazdasági erdő 131 ha 8569 m2 védett terület - ipari hasznosítású - terület egyéb 586

Részletesebben

Háziorvosi körzetek leírása. 1. számú háziorvosi körzet

Háziorvosi körzetek leírása. 1. számú háziorvosi körzet 1. melléklet a 12/2015. (III. 31.) önkormányzati rendelethez Háziorvosi körzetek leírása 1. számú háziorvosi körzet Baczoni István utca Bethlen Gábor utca Blaha Lujza utca Búzavirág utca Csíktarcsa utca

Részletesebben

1) Bartók Béla Művelődési Ház, Könyvtár és Városi

1) Bartók Béla Művelődési Ház, Könyvtár és Városi 1) Bartók Béla Művelődési Ház, Könyvtár és Városi Ács Sportcsarnok Zichy kastély 2941 Ács, Zichy park 1. Telefon szám 34/385-043; 20/329-69-93 Fax szám 34/385-042 E-mail: nemethgyula70@gmail.com Honlap:

Részletesebben

SZENT-GYÖRGYI EST Szervező: Ifj. Gazdag István Szerkesztő: Kásáné Kiss Andrea

SZENT-GYÖRGYI EST  Szervező: Ifj. Gazdag István Szerkesztő: Kásáné Kiss Andrea SZENT-GYÖRGYI EST Szervező: Ifj. Gazdag István Szerkesztő: Kásáné Kiss Andrea Kedves Érdeklődő! A Szent-Györgyi Est főként budapesti múzeumok programlehetőségeit tartalmazza, kerületenként, betűrendbe

Részletesebben

HELYI VÉDETT ÉPÜLETEK

HELYI VÉDETT ÉPÜLETEK 1 KALOCSA VÁROS ÉRTÉKVÉDELMI RENDELET FOTÓMELLÉKLET Az értékvédelmi rendelet alkalmazása során a fotók alatt lévő megjegyzések szerint kell eljárni!! HELYI VÉDETT ÉPÜLETEK Alkony utca 8. Újvárosi óvoda

Részletesebben

jankó ablak www.jankokft.hu A biztos megoldás

jankó ablak www.jankokft.hu A biztos megoldás Referencia Album WARD MÁRIA ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉLETÖRÖM IDoSEK OTTHONA ÉS GIMNÁZIUM Veszprém, Sólyi utca 20. Budapest, V. ker., Molnár utca 4. 2005-ben Dinamikusan nyitotta fejlődő meg iskola, kapuit melyet

Részletesebben

2. A nemzeti érték szakterületenkénti kategóriák szerinti besorolása. turizmus

2. A nemzeti érték szakterületenkénti kategóriák szerinti besorolása. turizmus 1. melléklet a 114/2013. (IV. 16.) Korm. rendelethez II. A NEMZETI ÉRTÉK ADATAI 1. A nemzeti érték megnevezése: Szalkszentmárton faluközpont 2. A nemzeti érték szakterületenkénti kategóriák szerinti besorolása

Részletesebben

Kőröshegy-Tab-Siófok kerékpártúra

Kőröshegy-Tab-Siófok kerékpártúra Kőröshegy-Tab-Siófok kerékpártúra Túra hossza: 70 km Nehézsége: Közepes Terep: Dombvidék Kerékpártúránkat a kőröshegyi templomnál indítjuk(1). A Petőfi úton tekerve hagyjuk el a falut déli irányba. Utunk

Részletesebben

Nagyrécse-Kisbalaton-Nagykanizsa kerékpártúra

Nagyrécse-Kisbalaton-Nagykanizsa kerékpártúra Nagyrécse-Kisbalaton-Nagykanizsa kerékpártúra Túra hossza: 76 km Nehézsége: Közepesen nehéz Terep: Dombvidék A kerékpártúra Nagyrécsén a Kossuth u és a Petőfi u találkozásánál kezdődik (1). Innen a Kossuth

Részletesebben

KEREKEGYHÁZI ÉRTÉKTÁR

KEREKEGYHÁZI ÉRTÉKTÁR Összeállította a Kerekegyházi Értéktár Bizottság a 114/2013. (IV. 16.) Korm. rendelet a magyar nemzeti értékek gondozásáról alapján (A nemzeti értékek szakterületenkénti besorolása) Beretvás Bor- és Pálinkatörténeti

Részletesebben

Város Megnevezés Utca. Tornaterem Szent I. Művelődési Ház Szent I. Templom Szent I. Plébánia Szent I. Általános Iskola Szent I.

Város Megnevezés Utca. Tornaterem Szent I. Művelődési Ház Szent I. Templom Szent I. Plébánia Szent I. Általános Iskola Szent I. Almáskamarás Város Megnevezés Utca Idősek Klubja Dózsa Gy. Tornaterem Szent I. Művelődési Ház Szent I. Templom Szent I. Plébánia Szent I. Óvoda Dózsa Gy. Általános Iskola Szent I. Battonya Békés Békéscsaba

Részletesebben

Borsod-Abaúj-Zemplén megye: Megyei Semmelweis Kórház-Rendelőintézet Cím: 3526 Miskolc, Szentpéteri kapu 72. Tel.: (46) 515-200

Borsod-Abaúj-Zemplén megye: Megyei Semmelweis Kórház-Rendelőintézet Cím: 3526 Miskolc, Szentpéteri kapu 72. Tel.: (46) 515-200 Sürgősségi fogamzásgátlási ambulanciák Bács-Kiskun megye: Bajai Városi Kórház Cím: 6500 Baja, Rókus u. 10. Tel.: (79) 422-233, (79) 422-328, (79) 423-373, (79) 425-575, (79) 428-452 Bács-Kiskun Megyei

Részletesebben

SZÉKESFEHÉRVÁR KULTURÁLIS INTÉZMÉNYEI, FEJLESZTÉSI IRÁNYAI, KULTURÁLIS ARCULATA ÉS PROGRAMJAI

SZÉKESFEHÉRVÁR KULTURÁLIS INTÉZMÉNYEI, FEJLESZTÉSI IRÁNYAI, KULTURÁLIS ARCULATA ÉS PROGRAMJAI SZÉKESFEHÉRVÁR KULTURÁLIS INTÉZMÉNYEI, FEJLESZTÉSI IRÁNYAI, KULTURÁLIS ARCULATA ÉS PROGRAMJAI 17 Székesfehérvár kulturális intézményrendszere és hálózata sokszínû, tarka, gazdag és változatos képet mutat.

Részletesebben

MELLÉKLETEK Magyargencs.

MELLÉKLETEK Magyargencs. MELLÉKLETEK Magyargencs. 1. Bibliográfia és források. 69. old. 2. Összefoglaló táblázatok. 70-71 old. 3. Térképek. 72-73. old. 68 Irodalom. (Válogatás). Magyargencs. * BONA Gábor: Tábornokok és törzstisztek

Részletesebben

MVMSZ tagok nyilvántartása. Státusz Szervezet neve, székhelye Képviselő MVMSZ közgyűlés résztvevők Bács-Kiskun megye

MVMSZ tagok nyilvántartása. Státusz Szervezet neve, székhelye Képviselő MVMSZ közgyűlés résztvevők Bács-Kiskun megye MVMSZ tagok nyilvántartása Státusz Szervezet neve, székhelye Képviselő MVMSZ közgyűlés résztvevők Bács-Kiskun megye 1. megyei hatókörű városi Katona József Múzeum 6000 Kecskemét, Bethlen krt. 1. 2. területi,

Részletesebben

1. Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatósága 6000 Kecskemét, Piaristák tere 7.

1. Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatósága 6000 Kecskemét, Piaristák tere 7. 1. Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatósága 6000 Kecskemét, Piaristák tere 7. 1. Árpádvárosi Bölcsőde 6000 Kecskemét, Tóth László stny.2. 2. Forradalom utcai Bölcsőde 6000 Kecskemét, Forradalom

Részletesebben

Lansinoh termékeket forgalmazó Rossmann üzletek

Lansinoh termékeket forgalmazó Rossmann üzletek 2740 Abony, Kossuth tér 4. 8400 Ajka, Szabadság tér 14. 2170 Aszód, Kossuth Lajos u. 15. 6500 Baja, Csermák Mihály tér 4. 2660 Balassagyarmat, Rákóczi út 34-36. 8230 Balatonfüred, Jókai M. út 17. 4060

Részletesebben

Információtartalom vázlata. Az egyiptomi művészet korszakai és általános jellemzői; feladata, célja

Információtartalom vázlata. Az egyiptomi művészet korszakai és általános jellemzői; feladata, célja 1. Ön a szakterületén belül felkérést kap egy mű elkészítésére az ókori egyiptomi művészet Mutassa be az egyiptomi művészet korszakait, az építészet, szobrászat és festészet stílusjegyeit, jellegzetességeit!

Részletesebben

IZSÁK VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 13/2011.(VI.29.) önkormányzati rendelete

IZSÁK VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 13/2011.(VI.29.) önkormányzati rendelete IZSÁK VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 13/2011.(VI.29.) önkormányzati rendelete A háziorvosi, gyermekorvosi és fogorvosi körzetek meghatározásáról Izsák Város Önkormányzat Képviselő-testülete

Részletesebben

Dég, Festetics-kastély Fáj, Fáy-kastély Füzérradvány, Károlyi-kastély

Dég, Festetics-kastély Fáj, Fáy-kastély Füzérradvány, Károlyi-kastély Dég, Festetics-kastély Cím: 8131, Dég, Hunyadi út 11. Telefon: +36 25 237 392, +36 20 400 1343 GPS koordináta: 46.8743890851, 18.4340420872 2013. március 29 április 1. (húsvéti hétvége) 10.00 18.00-ig,

Részletesebben

MAGYARORSZÁG LEVÉLTÁRAI. Szerkesztette: BLAZOVICH LÁSZLÓ MÜLLER VERONIKA

MAGYARORSZÁG LEVÉLTÁRAI. Szerkesztette: BLAZOVICH LÁSZLÓ MÜLLER VERONIKA MAGYARORSZÁG LEVÉLTÁRAI Szerkesztette: BLAZOVICH LÁSZLÓ MÜLLER VERONIKA Budapest - Szeged 1996 TARTALOM TARTALOM 5 Bevezető (Blazovich László Müller Veronika) 9 KÖZLEVÉLTÁRAK 27 ÁLTALÁNOS LEVÉLTÁRAK 27

Részletesebben

SZEGED VÁROS HELYI EGYEDI VÉDETT ÉPÜLETEI

SZEGED VÁROS HELYI EGYEDI VÉDETT ÉPÜLETEI SZEGED VÁROS HELYI EGYEDI VÉDETT ÉPÜLETEI Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlésének 55/2005.(XI.17.) Kgy. rendelete Szeged város helyi építészeti örökségének védelméről 1/a melléklet: Helyi egyedi védelem

Részletesebben

Munkácsy emlékezete Csabán

Munkácsy emlékezete Csabán Munkácsy emlékezete Csabán 2014. március 4. Békéscsaba, Fő tér (Fiume szálloda) 1906-ban. Képeslap fekete-fehér fotója. Levéltári jelzet: XV.9./177. Őrzés helye: Munkácsy Mihály Múzeum, 17 849 Békéscsaba,

Részletesebben

Lakcím:. Születési év:.. Egyesületi tagság: Teljesítés módja:..

Lakcím:. Születési év:.. Egyesületi tagság: Teljesítés módja:.. CSEPEL HALÁSZTELEK: SZ.SZENTMIKLÓS: SZIGETHALOM: TÖKÖL: SZIGETCSÉP: SZ.SZENTMÁRTON: SZIGETÚJFALU: RÁCKEVE: SZIGETBECSE: MAKÁD: Név: Lakcím:. Születési év:.. Egyesületi tagság: Teljesítés módja:.. Túrázás

Részletesebben

Fülemülék éjszakája 2013

Fülemülék éjszakája 2013 Fülemülék éjszakája 2013 Az elkövetkező hetek kora esti és éjszakai óráiban hangzik fel országszerte, még a belvárosi bokrosokban is a világ egyik legszebb hangú madarának, a fülemülének az éneke. Ezért

Részletesebben

1.SZ. MELLÉKLET: ORSZÁGOS MŰEMLÉKI VÉDETTSÉGŰ ÉPÍTMÉNYEK ÉS MŰEMLÉKI KÖRNYEZETÜK

1.SZ. MELLÉKLET: ORSZÁGOS MŰEMLÉKI VÉDETTSÉGŰ ÉPÍTMÉNYEK ÉS MŰEMLÉKI KÖRNYEZETÜK 1 1.SZ. MELLÉKLET: ORSZÁGOS MŰEMLÉKI VÉDETTSÉGŰ ÉPÍTMÉNYEK ÉS MŰEMLÉKI KÖRNYEZETÜK ORSZÁGOS VÉDELEM ALATT ÁLLÓ ÉPÍTMÉNYEK Draskovich-kastély, ma diákotthon Köztársaság tér 7. 976 hrsz. M 378 M ll. Kastélykert,

Részletesebben

KIRÁNDULÁS AUSZTRIA ZÖLD SZÍVÉBE 2014. 07.18 07.27

KIRÁNDULÁS AUSZTRIA ZÖLD SZÍVÉBE 2014. 07.18 07.27 KIRÁNDULÁS AUSZTRIA ZÖLD SZÍVÉBE 2014. 07.18 07.27 Indulás: 2014.július 18-án (péntek) reggel 7:00, gyülekezés, bepakolás 6:30 órától a Búza-téri görög katolikus templom mögötti parkolóból. 1. nap Miskolc

Részletesebben

RÁBA JÁRMŰIPARI HOLDING NYRT. HOTEL KONFERENCIA 9021 GYŐR, APOR VILMOS PÜSPÖK TERE 3.

RÁBA JÁRMŰIPARI HOLDING NYRT. HOTEL KONFERENCIA 9021 GYŐR, APOR VILMOS PÜSPÖK TERE 3. RÁBA JÁRMŰIPARI HOLDING NYRT. HOTEL KONFERENCIA 9021 GYŐR, APOR VILMOS PÜSPÖK TERE 3. Az ingatlan bemutatása Győr belvárosának történelmi emlékekben legszebb és leggazdagabb részén, a Káptalandombon, a

Részletesebben

M.1. számú melléklet. 1/10. oldal GDF SUEZ Energia Magyarország Zrt. ügyfélszolgálati irodáinak felsorolása, azok nyitvatartása

M.1. számú melléklet. 1/10. oldal GDF SUEZ Energia Magyarország Zrt. ügyfélszolgálati irodáinak felsorolása, azok nyitvatartása M.1. számú melléklet GDF SUEZ Energia Magyarország Zrt. ügyfélszolgálati irodáinak felsorolása, azok nyitvatartása 1/10. oldal GDF SUEZ Energia Magyarország Zrt. Állandó nyitva tartású személyes ügyfélszolgálati

Részletesebben

KORSZER TECHNIKÁVAL A MOZGÁSKORLÁTOZOTT EMBEREKÉRT KÖZHASZNÚ ALAPÍTVÁNY

KORSZER TECHNIKÁVAL A MOZGÁSKORLÁTOZOTT EMBEREKÉRT KÖZHASZNÚ ALAPÍTVÁNY KORSZER TECHNIKÁVAL A MOZGÁSKORLÁTOZOTT EMBEREKÉRT KÖZHASZNÚ ALAPÍTVÁNY R ö v i d í t v e : K o r s z e r ű T e c h n i k a A l a p í t v á n y ( K T A ) A MEOSZ akadálymentesítési, közlekedési és technikai

Részletesebben

Innováció Tanulmányi kirándulások ütemterve 1-8. évfolyamosok számára.

Innováció Tanulmányi kirándulások ütemterve 1-8. évfolyamosok számára. TÁMOP-3.1.4.-08/1-2009-0010. Fáy András Református Általános Iskola és AMI Gomba Évfolyam Elsı 1. nap Innováció Tanulmányi kirándulások ütemterve 1-8. osok számára. Tanulmányi kirándulások ütemterve 1-4.

Részletesebben

Visszatérő kulturális események:

Visszatérő kulturális események: Visszatérő kulturális események: Magyar Kultúra Napja: Minden év januárjában a Magyar Kultúra napja (január 22.) alkalmából egész hetes programsorozat várja Mezőberény lakosságát és az idelátogatókat.

Részletesebben

2011-2012 Rabindra Bharaty University, PHD képzés, Kalkutta, India Témavezető mesterem: Bhaskar Nath Bhattacarya

2011-2012 Rabindra Bharaty University, PHD képzés, Kalkutta, India Témavezető mesterem: Bhaskar Nath Bhattacarya Ö N É L E T R A J Z N a g y O t í l i a 1 9 7 8. 0 9. 2 9. K e c s k e m é t www.nagy-otilia.hu Tanulmányok 2011-2012 Rabindra Bharaty University, PHD képzés, Kalkutta, India Témavezető mesterem: Bhaskar

Részletesebben

Isa-Paletta Vendéglátó és Kereskedelmi Betéti Társaság Csata vendéglô és vendégház 2117 Isaszeg Rákóczi u. 8. Kapcsolattartó: Könczöl Gábor Telefon:

Isa-Paletta Vendéglátó és Kereskedelmi Betéti Társaság Csata vendéglô és vendégház 2117 Isaszeg Rákóczi u. 8. Kapcsolattartó: Könczöl Gábor Telefon: Isaszeg Isa-Paletta Vendéglátó és Kereskedelmi Betéti Társaság Csata vendéglô és vendégház 2117 Isaszeg Rákóczi u. 8. Kapcsolattartó: Könczöl Gábor Telefon: 06-20/550-0924 E-mail: isapaletta@freemail.hu

Részletesebben

Sorszám Áruház Megye Város Cím TESCO

Sorszám Áruház Megye Város Cím TESCO Sorszám Áruház Megye Város Cím TESCO 1 Tesco Veszprém Ajka 8400 Ajka, Fő út 66. 2 Tesco Bács-Kiskun Baja 6500 Baja, Gránátos u. 11. 3 Tesco Nógrád Balassagyarmat 2660 Balassagyarmat, Mikszáth Kálmán u.

Részletesebben

5. Bakancsos palóc út Palóc séta, Palóc tréfa (7 bornap palócföldön)

5. Bakancsos palóc út Palóc séta, Palóc tréfa (7 bornap palócföldön) 5. Bakancsos palóc út Palóc séta, Palóc tréfa (7 bornap palócföldön) ÚTVONALÚT ÚTVONAL 1. nap: Érkezés: 9-órakor Gyöngyösre. GYÖNGYÖS A Mátra kapuja; közúton az M3-as autópályán, a 3-as főúton, illetve

Részletesebben

NÉV:... CÍM, TELEFON, E-MAIL CÍM (AHOVÁ ÉRTESÍTÉST KÉRSZ):...

NÉV:... CÍM, TELEFON, E-MAIL CÍM (AHOVÁ ÉRTESÍTÉST KÉRSZ):... NÉV:... CÍM, TELEFON, E-MAIL CÍM (AHOVÁ ÉRTESÍTÉST KÉRSZ):........ 1. Párosítsd össze a múzeumokat a bennük látható kiállításokkal, tárgyakkal! Ha a kiállítási tárgyak betűjelét beírod a megfelelő négyzetbe,

Részletesebben

A költő gyermekkorát és később felnőttként az 1812-1815. közötti éveket is a településen töltötte.

A költő gyermekkorát és később felnőttként az 1812-1815. közötti éveket is a településen töltötte. Terület: 34,13 km 2 Lakosság: 1.772 fő Polgármester: Köteles István ÁLMOSD Elérhetőség: Álmosd Község Önkormányzata 4285 Álmosd, Fő u. 10. Telefon/fax: 52/388-035 Elhelyezkedés Álmosd község címere A község

Részletesebben

7621 Pécs, Apáca u. 6. Baranya Megyei Igazgatóság Állampénztári Iroda. (+36-72) 421-400 api.bar@allamkincstar.gov.hu

7621 Pécs, Apáca u. 6. Baranya Megyei Igazgatóság Állampénztári Iroda. (+36-72) 421-400 api.bar@allamkincstar.gov.hu A állampapír-forgalmazó ügyfélszolgálatainak elérhetősége és nyitva tartása Baranya Megyei Baranya Megyei Baranya Megyei Bács-Kiskun Megyei Bács-Kiskun Megyei Békés Megyei Békés Megyei Békés Megyei Borsod-Abaúj-Zemplén

Részletesebben

Rendelet. Önkormányzati Rendeletek Tára. Dokumentumazonosító információk

Rendelet. Önkormányzati Rendeletek Tára. Dokumentumazonosító információk Rendelet Önkormányzati Rendeletek Tára Dokumentumazonosító információk Rendelet száma: 13/2012.(IX.11.) Rendelet típusa: Módosító Rendelet címe: A háziorvosi, gyermekorvosi és fogorvosi körzetek meghatározásáról

Részletesebben

Kor: XIV. század közepén épült, de helyén már korábban is templom állhatott;

Kor: XIV. század közepén épült, de helyén már korábban is templom állhatott; Rudabányai református templom Megközelítés: H-3733 Rudabánya,Temető u. 8.; GPS koordináták: É 48,38152 ; K 20,62107 ; Kor: XIV. század közepén épült, de helyén már korábban is templom állhatott; Jelenlegi

Részletesebben

Nagyvisnyó Sporttábor

Nagyvisnyó Sporttábor Nagyvisnyó Sporttábor Augusztus 17. Indulás: I. csoport 9.00 II. csoport 10.30 Tisza tavi hajókirándulás-poroszló Közös túra a Dédesi várromhoz 5 600 m (oda-vissza) kb. 2,5 óra Augusztus 18. A túra hossza:

Részletesebben

HELYI JELENTŐSÉGŰ TERMÉSZETVÉDELMI TERÜLETEK BÁCS-KISKUN MEGYÉBEN

HELYI JELENTŐSÉGŰ TERMÉSZETVÉDELMI TERÜLETEK BÁCS-KISKUN MEGYÉBEN HELYI JELENTŐSÉGŰ TERMÉSZETVÉDELMI TERÜLETEK BÁCS-KISKUN MEGYÉBEN Kustár Rozália Kecskemét, 2014. február 18. VÉDETT TERMÉSZETI TERÜLETEK SZÁMA MAGYARORSZÁGON ORSZÁGOS JELENTŐSÉGŰEK: Nemzeti park: Tájvédelmi

Részletesebben

A Kompetenciafejlesztés helyszíneinek a bemutatása

A Kompetenciafejlesztés helyszíneinek a bemutatása A Kompetenciafejlesztés helyszíneinek a bemutatása Közigazgatási szervek munkatársainak kompetenciafejlesztése Árop 2.2.23 Készítette: Szíjgyártó Beáta,Cserép Zsolt, Navracsics Antal, Lakatos Béla az Erzsébet

Részletesebben

TÖMÖRD A CSEPREGI KISTÉRSÉG ÉKSZERDOBOZKÁJA

TÖMÖRD A CSEPREGI KISTÉRSÉG ÉKSZERDOBOZKÁJA TÖMÖRD A CSEPREGI KISTÉRSÉG ÉKSZERDOBOZKÁJA Tartalomjegyzék Hol található Tömörd? 3. oldal Információk... 4. oldal Története 5. oldal Nevezetességek... 6. oldal Szent Ilona-templom. 7. oldal Charnel-kastély

Részletesebben

KÖNYV, KÖNYVTÁR, NEMZETI KÖNYVTÁR

KÖNYV, KÖNYVTÁR, NEMZETI KÖNYVTÁR REFERENSZ KÉRDÉSEK 6-7. osztályosoknak KÖNYV, KÖNYVTÁR, NEMZETI KÖNYVTÁR TÉMAKÖRBEN Tanulói példány 1 1. a) Melyik a helyes írásmód? Széchenyi vagy Széchényi Hogyan kell elválasztani ezt a személynevet?

Részletesebben

Decemberi programok Sárospatakon és Környékén

Decemberi programok Sárospatakon és Környékén Turisztikai Hírlevél Tourinform Sárospatak Decemberi programok Sárospatakon és Környékén A Művelődés Háza és Könyvtára programjai: December 01. 17.00 óra Cserepes nap Értékes fazekas hagyománnyal bír Sárospatak.

Részletesebben

Tel.: 06-70/426-7686. Fatemplom Fesztivál Magyarföld 2015. július 17-19. További információk: Honlap: www.magyarfold-falu.hu, www.kalakazenebolt.

Tel.: 06-70/426-7686. Fatemplom Fesztivál Magyarföld 2015. július 17-19. További információk: Honlap: www.magyarfold-falu.hu, www.kalakazenebolt. Őrállók kézműves és katonai hagyományőrző táborok és vándortábor az Őrségben és az Őrvidéken Időpontok: 2015. július 1-5. 2015. július 14-19. 2015. július 27-31. 2015. augusztus 10-14. Információ: Őrállók

Részletesebben

Mű Terem Galéria 17-én 15 óra

Mű Terem Galéria 17-én 15 óra Kölcsey Emlékház Álmosd, Kölcsey utca 11. Az egyetlen épségben megmaradt Kölcsey kúria, melyhez Kölcsey Ferenc 1790-1815 között kötődött. Az 1700-as évek második felében épült, népi klasszicista stílusban.

Részletesebben

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye keleti részén,a Nyírség és a Bereg határán elhelyezkedő település a Kraszna tiszai torkolatánál található.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye keleti részén,a Nyírség és a Bereg határán elhelyezkedő település a Kraszna tiszai torkolatánál található. Vásárosnamény Elhelyezkedése Szabolcs-Szatmár-Bereg megye keleti részén,a Nyírség és a Bereg határán elhelyezkedő település a Kraszna tiszai torkolatánál található. A,,Bereg kapuja -ként ismert vendégszerető

Részletesebben

A KOMPTENECIAFEJLESZTÉS HELYSZÍNEINEK BEMUTATÁSA

A KOMPTENECIAFEJLESZTÉS HELYSZÍNEINEK BEMUTATÁSA A KOMPTENECIAFEJLESZTÉS HELYSZÍNEINEK BEMUTATÁSA KÖZIGAZGATÁSI SZERVEK MUNKATÁRSAINAK KOMPETENCIAFEJLESZTÉSE ÁROP 2.2.23 Készítette: Szántó Krisztina, Erzsébet Szállodák, Táborok és Vendégházak Nonprofit

Részletesebben

2008-2011 Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar DLA képzés, festészet, Témavezető mestereim: Keserű Ilona Professzor Emeritusz és Hegyi Csaba DLA

2008-2011 Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar DLA képzés, festészet, Témavezető mestereim: Keserű Ilona Professzor Emeritusz és Hegyi Csaba DLA Ö N É L E T R A J Z N a g y O t í l i a 1 9 7 8. 0 9. 2 9. K e c s k e m é t oteszka@yahoo.de www.nagy-otilia.hu T a n u l m á n y o k 2008-2011 Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar DLA képzés, festészet,

Részletesebben

Fővárosi és Megyei Igazságügyi Szolgálatok Jogi Segítségnyújtó Osztályai Elérhetőségek

Fővárosi és Megyei Igazságügyi Szolgálatok Jogi Segítségnyújtó Osztályai Elérhetőségek Fővárosi és Megyei Igazságügyi Szolgálatok Jogi Segítségnyújtó Osztályai Elérhetőségek BUDAPEST FŐVÁROS KORMÁNYHIVATALA IGAZSÁGÜGYI SZOLGÁLAT JOGI SEGÍTSÉGNYÚJTÓ Cím 1117 Budapest, Prielle Kornélia utca

Részletesebben

Amár életében legendás Savoyi. A Hof császári kastély. Neves kertek. és barokk kert

Amár életében legendás Savoyi. A Hof császári kastély. Neves kertek. és barokk kert 28-31 Kastely.qxp 2009.03.23. 15:39 Page 28 A Hof császári kastély és barokk kert Több, mint 50 hektáros területen fekszik a Hof császári kastély. A lenyûgözõ épület a VIII. század elején, az osztrák barokk

Részletesebben

Paks Város Önkormányzat Képviselő-testületének 23/2008. (IX. 12.) számú rendelete. Az egészségügyi alapellátások körzethatárainak megállapításáról.

Paks Város Önkormányzat Képviselő-testületének 23/2008. (IX. 12.) számú rendelete. Az egészségügyi alapellátások körzethatárainak megállapításáról. Paks Város Önkormányzat Képviselő-testületének 23/2008. (IX. 12.) számú rendelete Az egészségügyi alapellátások körzethatárainak megállapításáról.* Az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. számú törvény

Részletesebben

Moszkva látványosságai

Moszkva látványosságai Moszkva látványosságai Vörös Tér Kreml Vaszilij Blazsennij székesegyház Gum áruház Moszkvai metró Arbat Moszkvai Állami Egyetem Tretyakov Képtár/ Galéria Lenin Mauzóleum Kolomenszkoje Fegyvertár Állami

Részletesebben

DEBRECEN MŰEMLÉKJEGYZÉKE 2013.

DEBRECEN MŰEMLÉKJEGYZÉKE 2013. DEBRECEN MŰEMLÉKJEGYZÉKE 2013. DEBRECEN M 1757 50041/1958. Arany János u. 1. (Piac u. 51.) hrsz.: 9062 Lakóház, romantikus, 1860 körül Tervezte: Szkalnitczky Antal. M 9984 6905/1986. Attila tér hrsz.:

Részletesebben

Szelektív szigetek megoszlása településenként járat szerint

Szelektív szigetek megoszlása településenként járat szerint Szelektív szigetek megoszlása 1 Bihari Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. Szelektív szigetek megoszlása településenként járat szerint ED71 Változat: 2 Oldal: 1/1 Készítette: Kissné Kiss Anita Jóváhagyta:

Részletesebben

MISKOLCI TELEPÜLÉSI ÉRTÉKTÁR GYŰJTEMÉNY

MISKOLCI TELEPÜLÉSI ÉRTÉKTÁR GYŰJTEMÉNY MISKOLCI TELEPÜLÉSI ÉRTÉKTÁR GYŰJTEMÉNY Agrár- és élelmiszergazdaság Garadnai pisztrángtenyésztés 3517 Miskolc-Lillafüred, Garadnavölgy 25/2014. (V. 05.) A Garadnai pisztrángtenyésztés kiemelkedő jelentőséggel

Részletesebben

LENGYELTÓTI VÁROS RÉGÉSZETI LELŐHELYEI RÉGÉSZETI FELMÉRÉS LENGYELTÓTI VÁROS RENDEZÉSI TERVÉNEK ELKÉSZÍTÉSÉHEZ

LENGYELTÓTI VÁROS RÉGÉSZETI LELŐHELYEI RÉGÉSZETI FELMÉRÉS LENGYELTÓTI VÁROS RENDEZÉSI TERVÉNEK ELKÉSZÍTÉSÉHEZ LENGYELTÓTI VÁROS RÉGÉSZETI LELŐHELYEI RÉGÉSZETI FELMÉRÉS LENGYELTÓTI VÁROS RENDEZÉSI TERVÉNEK ELKÉSZÍTÉSÉHEZ Lengyeltóti város régészeti lelőhelyei Régészeti felmérés Lengyeltóti város rendezési tervének

Részletesebben

Turizmus. Környezetvédelem a turizmusban. Ökoturizmus. Fenntartható fejlődés

Turizmus. Környezetvédelem a turizmusban. Ökoturizmus. Fenntartható fejlődés Turizmus Környezetvédelem a turizmusban Fenntartható fejlődés Olyan fejlődés, amely képes kielégíteni a jelen szükségleteit anélkül, hogy veszélyeztetné a jövő generációinak lehetőségeit saját szükségleteik

Részletesebben

ÖRÖKSÉGVÉDELMI SZEMPONTBÓL

ÖRÖKSÉGVÉDELMI SZEMPONTBÓL Dr. Hajdu Nagy Gergely A TÁJI ÖRÖKSÉG Ö MEGŐRZÉSE Ő ÉS FENNTARTHATÓ HASZNOSÍTÁSA ÍÁ ÖRÖKSÉGVÉDELMI SZEMPONTBÓL A MagyarTájdíj elnyerésére és az Európa TanácsTáj Táj Díjára történő felterjesztésre kiírt

Részletesebben

Múzeumpedagógiai szolgáltatások. MEGTEKINTHETŐ KIÁLLÍTÁSOK Időszaki kiállítás. címe, rövid összefoglaló (max. 500 karakter)

Múzeumpedagógiai szolgáltatások. MEGTEKINTHETŐ KIÁLLÍTÁSOK Időszaki kiállítás. címe, rövid összefoglaló (max. 500 karakter) MÚZEUM ADATAI Múzeumpedagógiai szolgáltatások Múzeum neve Megye Település Pontos cím Honlapcím Általános információ Megrendelés Név Telefon E-mail Név Telefon E-mail Blaskovich Múzeum Pest Tápiószele 2766

Részletesebben

MARCALI VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐTESTÜLETÉNEK. 32/2009. (XI. 13.) számú R E N D E L E T E

MARCALI VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐTESTÜLETÉNEK. 32/2009. (XI. 13.) számú R E N D E L E T E Marcali Város Önkormányzatának Képviselőtestülete 8700 Marcali, Rákóczi u. 11. Tel.: 85/501-000 MARCALI VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐTESTÜLETÉNEK 32/2009. (XI. 13.) számú R E N D E L E T E az egészségügyi

Részletesebben

Európai Madármegfigyelő Napok - 2013. október 5-6.

Európai Madármegfigyelő Napok - 2013. október 5-6. Európai Madármegfigyelő Napok - 2013. október 5-6. Az MME idén is meghirdeti az Európai Madármegfigyelő Napok (EMN) elnevezésű országos programját október első hétvégéjén. A rendezvény amellett, hogy európai

Részletesebben

Szelektív szigetek megoszlása településenként járat szerint

Szelektív szigetek megoszlása településenként járat szerint Szelektív szigetek megoszlása 1 Bihari Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. Szelektív szigetek megoszlása településenként járat szerint ED71 Változat: 3 Oldal: 1/1 Készítette: Kissné Kiss Anita Jóváhagyta:

Részletesebben

Főbb szakmai segítségnyújtó szervezetek

Főbb szakmai segítségnyújtó szervezetek Főbb szakmai segítségnyújtó szervezetek 1. Magyar Kereskedelmi és Iparkamara: 1.1. Bács-Kiskun megyei Kereskedelmi és Iparkamara 6000 Kecskemét, Árpád krt. 4. bkmkik@mail.datanet.hu Tel.: 76/501-500 www.iparkamara.hu

Részletesebben

Ir.szám Település Kerület Megye 1870 Budapest 2 Pest 1870 Budapest 13 Pest

Ir.szám Település Kerület Megye 1870 Budapest 2 Pest 1870 Budapest 13 Pest Ir.szám Település Kerület Megye 1870 Budapest 2 Pest 1870 Budapest 3 Pest 1870 Budapest 13 Pest 1870 Budapest 8 Pest 1871 Budapest 19 Pest 1871 Budapest 21 Pest 1871 Budapest 11 Pest 1871 Budapest 22 Pest

Részletesebben

SZAKMAI BESZÁMOLÓ. a Nemzeti Kulturális Alap terhére biztosított, vissza nem térítendő támogatás felhasználásáról

SZAKMAI BESZÁMOLÓ. a Nemzeti Kulturális Alap terhére biztosított, vissza nem térítendő támogatás felhasználásáról SZAKMAI BESZÁMOLÓ a Nemzeti Kulturális Alap terhére biztosított, vissza nem térítendő támogatás felhasználásáról Támogatás témája: Múzeumi gyűjtemények tárgyi és szellemi kulturális örökségünk című magyar-román

Részletesebben

Elfogadóhelyek: KORLÁTLAN KEDVEZMÉNYT NYÚJTÓK:

Elfogadóhelyek: KORLÁTLAN KEDVEZMÉNYT NYÚJTÓK: Elfogadóhelyek: KORLÁTLAN KEDVEZMÉNYT NYÚJTÓK: Szálláshelyek: Aquaticum Debrecen Termál és Wellness Hotel**** Nagyerdei park 1. Tel.: 52/514-111, 52/514-183 Cívis Grand Hotel Aranybika**** 4025 Debrecen,

Részletesebben

Program: 1. nap: április 10., csütörtök. 7.00 Indulás Budapestről (Hősök tere, Műcsarnok melletti parkoló) Utazás autópályán Prágába

Program: 1. nap: április 10., csütörtök. 7.00 Indulás Budapestről (Hősök tere, Műcsarnok melletti parkoló) Utazás autópályán Prágába Program: 1. nap: április 10., csütörtök 7.00 Indulás Budapestről (Hősök tere, Műcsarnok melletti parkoló) Utazás autópályán Prágába 14.00 Ondrejovi Obszervatórium megtekintése Csehország legnagyobb csillagászati

Részletesebben

Mucsi Balázs Sándor főigazgató Pelyhéné Bartha Irén főigazgató 2015.06.15 Dr. Varga Zoltán Balázs 2015.06.15

Mucsi Balázs Sándor főigazgató Pelyhéné Bartha Irén főigazgató 2015.06.15 Dr. Varga Zoltán Balázs 2015.06.15 BAJAI SZAKKÉPZÉSI 6500 Baja, Petőfi Sándor utca 1 12.) 2015.06.15 Korm. rendelet Virág Tibor főigazgató BÉKÉSCSABAI SZAKKÉPZÉSI 5600 Békéscsaba, Gyulai út 32/1 BERETTYÓÚJFALUI SZAKKÉPZÉSI BUDAPESTI GAZDASÁGI

Részletesebben

OSAP 1626. Bér- és létszámstatisztika. Egészségügyi ágazat Kórházak és önálló járóbetegszakrendelõk. IV. kötet

OSAP 1626. Bér- és létszámstatisztika. Egészségügyi ágazat Kórházak és önálló járóbetegszakrendelõk. IV. kötet OSAP 1626 Bér- és létszámstatisztika Egészségügyi ágazat Kórházak és önálló járóbetegszakrendelõk adatai IV. kötet Egészségügyi Stratégiai Kutatóintézet 2006 TARTALOM IV./1. A foglalkoztatottak átlaglétszáma

Részletesebben

ZOMBA. 1. A település területére vonatkozó információk:

ZOMBA. 1. A település területére vonatkozó információk: ZOMBA 1. A település területére vonatkozó információk: Teljes terület 5729 Ebből szántó 4393 gazdasági erdő 356 védett terület 0 ipari hasznosítású 0 terület egyéb 980 Polgármesteri Hivatal: 7173 Zomba

Részletesebben

KÉSZÍTETTE: VARGA ÁRPÁDNÉ TANÁR ÉS A 7. OSZTÁLY TANULÓI

KÉSZÍTETTE: VARGA ÁRPÁDNÉ TANÁR ÉS A 7. OSZTÁLY TANULÓI KÉSZÍTETTE: VARGA ÁRPÁDNÉ TANÁR ÉS A 7. OSZTÁLY TANULÓI 0 Börzsöny Visegrádi - hegység Duna A Duna Budapest és Esztergom közötti régiójának neve Dunakanyar, Magyarország második kiemelt turisztikai központja

Részletesebben

Megye Ir.sz Város Utca/házszám GPS E GPS N

Megye Ir.sz Város Utca/házszám GPS E GPS N Fejér 2457 Adony 6.sz. főút 47.130488 18.865122 Igen Veszprém 8400 Ajka Fõ út 47.112216 17.555332 Igen Pest 2170 Aszód Pesti út 3. 47.649330 19.470080 Igen Bács-Kiskun 6430 Bácsalmás Backnang u. 7. 46.124010

Részletesebben

MÁTÉSZALKA VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK. 6/2003.(III.14.) Ök. számú RENDELETE. Mátészalka város háziorvosi, házi gyermekorvosi és fogorvosi körzeteiről

MÁTÉSZALKA VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK. 6/2003.(III.14.) Ök. számú RENDELETE. Mátészalka város háziorvosi, házi gyermekorvosi és fogorvosi körzeteiről MÁTÉSZALKA VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK 6/2003.(III.14.) Ök. számú RENDELETE Mátészalka város háziorvosi, házi gyermekorvosi és fogorvosi körzeteiről (egységes szerkezetben a módosításáról rendelkező 39/2005.(XI.5.),

Részletesebben

Csajági Református Általános Iskola. Hited és tudásod hazád jövője!

Csajági Református Általános Iskola. Hited és tudásod hazád jövője! Csajági Református Általános Iskola Hited és tudásod hazád jövője! A falu és az iskola elhelyezkedése, története: - Csajág Veszprém megye délkeleti csücskében, a Séd, a Sió és a Balaton által közrefogott

Részletesebben

A Kubinyi Ferenc Múzeum szolgáltatásai 3170 Szécsény, Ady Endre u. 7. (Forgách-kastély)

A Kubinyi Ferenc Múzeum szolgáltatásai 3170 Szécsény, Ady Endre u. 7. (Forgách-kastély) A Kubinyi Ferenc Múzeum szolgáltatásai 3170 Szécsény, Ady Endre u. 7. (Forgách-kastély) I. Az épület története A mai épület elődjét, a várkastélyt, a Kacsics nemzetségből származó Szécsényi Tamás, vagy

Részletesebben

A kulturális turizmus szerepe az Észak-magyarországi régióban Bor és gasztroturizmus menedzser szakirányú továbbképzés Eger, 2014.november 14.

A kulturális turizmus szerepe az Észak-magyarországi régióban Bor és gasztroturizmus menedzser szakirányú továbbképzés Eger, 2014.november 14. A kulturális turizmus szerepe az Észak-magyarországi régióban Bor és gasztroturizmus menedzser szakirányú továbbképzés Eger, 2014.november 14. Dr. Tóthné Igó Zsuzsanna Tanár Bevezető gondolatok A kultúra

Részletesebben

Posta. (bérlet is kapható) Iton Kft. Viszonteladói pénztár (bérlet is kapható) Kamaraerdei utca 23. közért 6.00-19.00 7.00-14.

Posta. (bérlet is kapható) Iton Kft. Viszonteladói pénztár (bérlet is kapható) Kamaraerdei utca 23. közért 6.00-19.00 7.00-14. Nyitva tartás Település Cím Cégek Hétköznap Szombat Vasárnap Alsónémedi 8.00-16.00 Biatorbágy Baross Gábor út 5/a. 8.00-18.00 Kossuth Lajos utca 6. Budakeszi Autóbusz-végállomás 8.00-16.00 6.00-18.00 Kamaraerdei

Részletesebben

HELYI JELENTŐSÉGŰ TERMÉSZETVÉDELMI TERÜLETEK Borsod-Abaúj-Zemplén MEGYÉBEN

HELYI JELENTŐSÉGŰ TERMÉSZETVÉDELMI TERÜLETEK Borsod-Abaúj-Zemplén MEGYÉBEN HELYI JELENTŐSÉGŰ TERMÉSZETVÉDELMI TERÜLETEK Borsod-Abaúj-Zemplén MEGYÉBEN Barati Sándor (Zöld Akció Egyesület) Hudák Katalin (Miskolc Megyei Jogú város Polgármesteri Hivatala) Pannónia Szálló, 2014. febr.

Részletesebben

Nyírbátor Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2015.(II.25.) önkormányzati határozata

Nyírbátor Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2015.(II.25.) önkormányzati határozata Nyírbátor Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2015.(II.25.) önkormányzati határozata Nyírbátor Város 2015.évi Közművelődi Rendezvénytervének elfogadásáról A Képviselő-testület Nyírbátor Város

Részletesebben

FELNŐTT HÁZIORVOSI KÖRZETEK. 1. körzet 2. körzet 3. körzet 4. körzet Áchim A. utca Ady E. utca Árpád utca

FELNŐTT HÁZIORVOSI KÖRZETEK. 1. körzet 2. körzet 3. körzet 4. körzet Áchim A. utca Ady E. utca Árpád utca 1. melléklet FELNŐTT HÁZIORVOSI KÖRZETEK 1. körzet 2. körzet 3. körzet 4. körzet Áchim A. utca Ady E. utca Árpád utca 7 vezér (Szabadmájus) tér Alkotmány utca Arany J. utca Attila utca Akác utca Batthyány

Részletesebben

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőrfőkapitányság. Kamerák száma (db) a kamera pontok helyszíne, elhelyezése

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőrfőkapitányság. Kamerák száma (db) a kamera pontok helyszíne, elhelyezése Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Rendőri Szerv RK, HRK Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőrfőkapitányság Települések Nyíregyháza Kamerák száma (db) 12 a kamera pontok helyszíne, elhelyezése.nyíregyháza,

Részletesebben

Április 7.-től kapható: 1011 Budapest, Batthyány tér 5-6. 1025 Budapest, Törökvész út 87-91. Rózsadomb Center

Április 7.-től kapható: 1011 Budapest, Batthyány tér 5-6. 1025 Budapest, Törökvész út 87-91. Rózsadomb Center Április 7.-től kapható: 1011 Budapest, Batthyány tér 5-6. 1025 Budapest, Törökvész út 87-91. Rózsadomb Center 1026 Budapest, Gábor Áron u. 74-78/a, Rózsakert 1027 Budapest, Margit krt. 50-52. 1039 Budapest,

Részletesebben

PROGRAMFÜZET. 2015. február június

PROGRAMFÜZET. 2015. február június PROGRAMFÜZET 2015. február június 2 www.algyokultura.hu ADATOK Faluház Búvár u. 5. Nyitva tartás: hétfőtől péntekig 8-20 óráig, rendezvények esetén ettől eltérően. Hétvégenként a rendezvényeknek megfelelően.

Részletesebben

Pákozd-Sukoró Arborétum és Erdészeti Erdei Iskola

Pákozd-Sukoró Arborétum és Erdészeti Erdei Iskola Pákozd-Sukoró Arborétum és Erdészeti Erdei Iskola A Velencei-hegység legdélebbi nyúlványának oldalában, a Velencei-tó egyik legszebb táján elterülő arborétum 96 hektáros terültén több mint 250 féle fa-

Részletesebben

ÉRTÉKES PÉCS Projektbemutató Dr. Merza Péter. 2013. február 21.

ÉRTÉKES PÉCS Projektbemutató Dr. Merza Péter. 2013. február 21. ÉRTÉKES PÉCS Projektbemutató Dr. Merza Péter 2013. február 21. TÖRTÉNELMI TÁVLATOK Vallás és történelem: A IV. századtól napjainkig A projekt az ókortól napjainkig öleli fel a vallási örökségek bemutatását:

Részletesebben

Az (adat)gyűjtés új eszközei a múzeumokban és a múzeumi könyvtárakban

Az (adat)gyűjtés új eszközei a múzeumokban és a múzeumi könyvtárakban Az (adat)gyűjtés új eszközei a múzeumokban és a múzeumi könyvtárakban Stabilitás Innováció Inspiráció Magyar Könyvtárosok Egyesülete 44. vándorgyűlése Helyismereti szekció Győr, 2012. június 13. Csécs

Részletesebben

PEST MEGYEI GIMNÁZIUMOK ÉS SZAKKÖZÉPISKOLÁK

PEST MEGYEI GIMNÁZIUMOK ÉS SZAKKÖZÉPISKOLÁK S. sz. Iskola neve Irsz. Helység Út/utca, hsz. Telefon E-mail 1. Kinizsi Pál Gimnázium és 2740 Abony Kossuth tér 18. 53/360-071 kinizsi@kinizsi-abony.hu 2. Az Evangélikus Egyház Aszódi Petőfi 2170 Aszód

Részletesebben

Nagyrédei Kecskefarm, Nagyréde Mátra Múzeum, Gyöngyös Egyházi kincstárgyűjtemény, Gyöngyös

Nagyrédei Kecskefarm, Nagyréde Mátra Múzeum, Gyöngyös Egyházi kincstárgyűjtemény, Gyöngyös Nagyrédei Kecskefarm, Nagyréde Kézműves kecskesajtok kóstolása egy csodálatos családi birtokon. A program egyéni bejelentkezés alapján történik és a házigazda személyesen a vendégekkel járja be a birtokot.

Részletesebben