BÁCS-KISKUN MEGYE. Séta az ősborókásig Tóth Endre 30/ Útvonal: Pásztormúzeum - Ősborókás Indulás: szombat:10 óra, Pásztormúzeum

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "BÁCS-KISKUN MEGYE. Séta az ősborókásig Tóth Endre 30/488-45-47 Útvonal: Pásztormúzeum - Ősborókás Indulás: szombat:10 óra, Pásztormúzeum"

Átírás

1 BÁCS-KISKUN MEGYE Pásztormúzeum Bugac, Nagybugac Bugac a Kiskunsági Nemzeti Park legnagyobb területű homokpusztája, ahol a száraz malmok stílusában épült múzeumban a bugaci pásztorélet tárgyi emlékeit és a környék élővilágát bemutató kiállítás látható. sz.: v.: Séta az ősborókásig Tóth Endre 30/ Útvonal: Pásztormúzeum - Ősborókás Indulás: szombat:10 óra, Pásztormúzeum Művelődési Ház Dunatetétlen, Rákóczi út 31. A terület a Felső-Kiskunsági Szikes Tavak láncolatának délnyugati tagja, a Ramsariegyezmény által védett, Natura 2000 hálózatba tartozó jelentős vízi-, és partimadár élőhely. A területen eddig 151 madárfajt regisztráltak, ebből 52 a fészkelő. A több mint 700 hektár nagyságú Böddi-szék a széki lile utolsó jelentős hazai fészkelőhelye. sz.: 9 24 v.: án 9 órakor természetfotó kiállítás megnyitója. 16 órakor előadás, diavetítés és diaporáma bemutató a környék természetvédelmi értékeiről, majd a Hartai Zeneiskola koncertje. 20 órakor csillagparty - csillagászati bemutató a Neptunusz Amatőr Csillagász Kör és az MCSE Kiskun Helyi Csoport közreműködésével. Séta a Böddi-széken Dunatetétlen Útvonal: Túra a Széki Lile Tanösvény nyomvonalán (5 km). Madármegfigyelő torony - Esőbeálló - Oltóhalom - Farkas-sziget - Sós-éri-csatorna - igény esetén Bába-szék és Miklapuszta Indulás: mindkét nap:10 és 15 óra Érseki Kincstár (Katona István kanonok, történetíró háza) Kalocsa, Hunyadi u május 15-én nyílt meg a Kalocsai Érseki Kincstár Az ezeréves kalocsai érsekség története című állandó kiállítása, amely a Főszékesegyház szomszédságában lévő ún. Katonaházban kapott helyet. Az épületet Katona István kanonok, történetíró ( ) emeltette 1796-ban. A házat egészen az államosításig a kalocsai káptalan tagjai lakták. sz.: 9 17 v.:

2 MÁV Állomásfőnökség Kalocsa, Kossuth u. 64. Az állomásépület 1882-ben épült ben újították fel. Nyeregtetős, középoromzatos épület. A homlokzati nyílászárók keretezése díszes népi motívumokat tartalmaz. Az ajtók és az érseki váró kalocsai népi (pingált) motívumokkal gazdagon díszített. sz.: 8 19 v.: 8 19 Viski Károly Múzeum Kalocsa, Szent István király út 25. Haynald Lajos érsek 1884-ben kezdeményezte a jezsuita konviktus bővítését, amelynek akadálya az elemi népiskola épülete volt. A régi épületért cserébe az érsek felépíttette a Fő utca túlsó oldalán az új római katolikus belvárosi elemi fiúiskolát, amelyet szeptember 27-én adtak át. Az államosítás után iskola, tanítói lakás és művelődési ház kapott helyet a romantikus stílusú épületben ben költözött ide a kalocsai Sárköz tájmúzeuma, mely 1989-ben az egész épületet birtokba vehette. sz.: 9 17 v.: 9 17 A fehér fények imája éve született Tóth Menyhért. Kiállítás és katalógus. Kovács Kertészet Kecskemét-Hetényegyháza, Belsőnyír 295. sz.: 8 19 v.: 8 19 Szabadidő Központ Kecskemét, Csabay Géza krt. 7. A Szabadidő Központ és a Bácsvíz Rt. összefüggő zöld területe képezi a város lélegző tüdejét. Nyáron lehetőséget biztosít a szabadvizet kedvelő fürdőzőknek, illetve azoknak, akik csendes környezetben kívánják idejüket eltölteni. A terület sportolásra is lehetőséget biztosít, emellett kiváló feltételeket nyújt a kocogás, sétálás kedvelőinek. Műemlék Patika Kecskemét, Czollner tér 5. 2

3 A patika épülete műemlék jellegű környezetben, a katolikus templom mellett található. Benne a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum által védetté nyilvánított bútorzat tekinthető meg. sz.: 9 12 v.: 9 12 Magyar Naív Művészek Múzeuma Kecskemét, Gáspár A. u. 11. Az országos gyűjtőkörű szakmúzeumnak egy XVIII. századi alföldi nemesi lakóház ad otthont. Az épület korábbi építésű nyugati szárnya időszaki kiállítások helyszíne. A modern művészet forrásvidéke című állandó kiállítás a magyar naiv művészet alkotásaiból ad ízelítőt. sz.: v.: Kecskemét KK. (Kisvasút) vasútállomás felvételi épület és keskeny nyomközű vasúti járműskanzen Kecskemét, Halasi út 19. Az 1928-ban átadott Kecskeméti Gazdasági Vasút (KGV) eredeti, egyemeletes állomásépülete ma is üzemel. A Kisvasút egyetlen állomási, üzemi épülete: forgalmi irodával, pénztárral, váróteremmel és kiszolgáló helyiségekkel. Mellette létesült 1996-ban ipari műemlékként a Vasúttörténeti Alapítvány jóvoltából a Keskeny Nyomközű Vasúti Járműskanzen. sz.: 9 15 v.: 9 15 Katona József Színház Kecskemét, Katona J. tér 5. A Színház Fellner és Helmer műépítészek tervei szerint, eklektikus stílusban, neobarokk díszítéssel ban épült a Vígszínház alaprajza szerint, de kisebb arányokban. Első előadását október 14-én tartotta, Katona József Bánk bán című művét mutatták be. Az épületet ben felújították, a korabeli minták, díszítések és formák tiszteletben tartása mellett decemberében nyitotta meg ismét kapuit a látogatók előtt. sz.: v.: FVM Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete Matthiász-telep Kecskemét, Katona Zs. u. 5. Matthiász János 1896-ban települt Katonatelepre, a helység névadójának Katona Zsigmondnak a hívására. A Matthiász család házat építtetett és köré szőlőültetvényt létesített, benne híres fajtagyűjteménnyel. Ma a Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet végzi munkáját az épületekben. sz.: v.:

4 FVM Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete Kecskemét-Miklóstelep, Úrihegy 5/a A filoxéravész idején Miklósvári Miklós Gyula szőlész hozta létre a kecskeméti szőlésztelepet, melyet később róla neveztek el Miklós-telepnek. Az általa épített, ma már műemlék jellegű épületekben kutatóintézet működik. sz.: v.: Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézet (volt ferences kolostor) Kecskemét, Kéttemplom köz 1. Az 1702 és 1736 között épült ferences kolostort Kerényi József építész tervei alapján újították fel a Kodály Intézet céljaira. Az érdeklődők számára bemutatásra kerül az épület, valamint a Kodály életét és munkásságát bemutató emlékkiállítás. Bonsai kállítás. 18-án 19 órakor kamarazenei hangverseny. Természet Háza Kecskemét, Liszt u. 19. A 2001 májusában megnyílt épület Farkas Gábor Ybl-díjas építész tervei alapján készült, és a XX. század végének Kecskemétre jellemzővé vált építészeti stílusjegyeit viseli. Az épületben a hazai természetvédelem történetét, a magyar nemzeti parkokat és a Duna-Tisza közére jellemző élőhelyeket, valamint a múltbeli mesterségeket bemutató állandó kiállítást tekinthetik meg a látogatók. Itt kaphatnak rmációt a védett területek látogatási feltételeiről, turisztikai szolgáltatásairól is. Az épület a nemzeti park látogatóközpontja. sz.: v.: án filmvetítés, 19-én óránként tárlat. Tarapcsik Dinasztia Könyvkötészete Kecskemét, Mária u. 7. A könyvkötő műhely és a régi szerszámok bemutatása. sz.: v.:

5 Műhely bemutatása, régi szerszámok bemutatása. Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Katona József Megyei Könyvtára Kecskemét, Piaristák tere 8. A kecskeméti Katona József Könyvtár épülete Mátrai Péter és Major György építészek terve alapján 1996-ban épült. A keretes beépítésű épületet nyugodt arányok, harmonikus egyszerűség jellemzi. sz.: ig Lélegző örökségünk. Dokumentumkiállítás a központi témához kapcsolódóan. Népi Iparművészeti Múzeum Kecskemét, Serfőző u. 19. "A tágas, boltíves épületet 1793-ban építtette a városi magisztrátus jövedelme kiegészítésére. A bevételek csökkenésekor az egykori ""Serházat"" laktanyává alakították, majd 1917-től városi szeszfőzdeként működött, ahol a híres kecskeméti barackpálinka is készült. Ez a tevékenység 1982-ig folyt itt. A város jellegzetes épületét 1983-ban helyezte védelem alá az Országos Műemléki Felügyelőség. A város és a megye vezetői ebben az évben döntöttek úgy, hogy a szeszfőzde épületében adnak helyet a Magyar Népi Iparművészet Múzeumának. A több évtizede gyűlt, kiállításokon részlegesen vagy ritkán látható értékes gyűjtemény így állandó otthonra lelt." sz.: A Duna-Tisza-közi Népművészeti Egyesület faragótáboraiban készült szobrok kiállítása. Kocsis Pál Mezőgazdasági Szakközépiskola és Szakképző Intézet Kecskemét, Szent Imre u. 9. Az épület 100 éves, melynek különlegessége a székely motívumú díszterem. sz.: 9 17 v.: 9 17 Kalmár 88 Faiskola Bt. Kecskemét, Szolnoki hegy 175. A Kalmár 88 Faiskola Bt. a rendszerváltás után alakult faiskolai vállalkozás. Meghatározó szerepe van az ország faiskolai társadalmában. Fő profilja: gyümölcsfaiskolai és díszfaiskolai termesztés, kiskereskedelem, nagykereskedelem és export-import tevékenység. Vezetője Kalmár Jenő kertészmérnök. sz.: 8 16 v.:

6 Természet és művészet rendezvény. Természet a festészetben: Mártonfi Benke Márta kiállítása. A kertészkedés kialakulása a kezdetektől napjainkig kiállítás. Fajtaismertető és kertépítési szaktanácsadás. mindkét napon 16 órától koncert a Zenepavilonban: a kecskeméti Chorchidea szalonzenekar hangversenye. Buszkirándulás a Mátrába Útiköltség rmáció: Oláh Edit/Kecskemét 70/ Útvonal: Kőris-mocsár - Erdőrezervátum - Pisztrángos tó- Ifjúsági tábor (a túra ingyenes, a buszköltség fizetendő) Indulás: szombat:9.30 óra, Kecskemét, Kossuth tér 4. Virágh-kúria Múzeum Kunszentmiklós, Marx tér 1. A Virágh-kúria 1820-ban épült, klasszicista stílusban. Jellegzetes kisnemesi kúria. Építtetője Virágh Pál, Kunszentmiklós kiemelkedő személyisége. Az épület a város központjában található. Előbb vendéglő, majd ÁFÉSZ iroda volt ben felújították, ma helytörténeti gyűjteménynek ad helyet. sz.: 8 16 v.: án 14 órakor megemlékezés a Virágh-kúriában 225 éve született Virágh Pálról, majd Kapocsy György: A magyarság nevezetes fái címmel kiállítás megnyitó. 19-én 11 órakor helytörténeti séta kötetlen beszélgetéssel. Indulás a Virágh-kúria elől. Kunszentmiklósi séta Németh Zoltán 20/ Útvonal: Virágh-kúria - Baksay út - Virágh Gedeon út - Hevesi köz - Petőfi lakótelep - Fölszögi öregtemető - Virágh sírok Indulás: vasárnap:11 óra, Virágh-kúria Várható időtartam: 1,5-2 óra Teleház Mélykút, Rákóczi út 21. Az épület ez évben 80 éves, homlokzata különleges díszítésű: kaptár méhekkel. Jelképe volt a korabeli években a hangyaszövetkezetnek, akinek a tulajdonát képezte az akkori székház. Az épületben folyó tevékenységek közül kiemelt a helytörténet digitális feldolgozása, a helyi újság szerkesztőségének munkája és szervezett önkénteseinek értékmegőrző munkája. sz.: v.: én 17 órakor Húrokon címmel gitárkoncert. Árpád-kori falu Tiszaalpár, Szent István u. 1. A Szikra és az Alpári-rét nevű nemzeti parki egység a tiszai árterek természeti értékeit foglalja magába. A területtel határos Tiszaalpáron található az Árpád-kori falu. Ez a hagyományos technikával és anyagokkal felépített lakóegyüttes a kísérleti régészet példája. A 6

7 bemutatóhelyen a kora középkorra jellemző veremházak, kemencék, gabonatárolók, cserép és kút láthatók. sz.: v.: Árpád-kori falu Séta Tiszaalpáron Bártol István 30/ Séta a 3,5 km hosszú kontyvirág tanösvényen az ártéri erdőben Indulás: szombat:9.30 óra, Lakitelek-Tőserdő üdülőtelep a Szikrai Holt-Tisza híd Várható időtartam: 2-3 óra BARANYA MEGYE Városi Helytörténeti Múzeum Komló, Városház tér 1. "A komlói Városi Helytörténeti Múzeum jelenlegi épülete a pártbizottság épülete volt. Zöldi Béla a VÁTI mérnöke, Komló akkori főépítésze tervezte. A ""szocialista városszépítés"" korában 1954-ben építették. Egy évtizede otthona a múzeumnak, a természettudományi gyűjteménynek és a városi könyvtárnak. Felújításra szoruló, helyi védelem alatt álló épület." sz.: v.: án , óra között előadás hazánk védett területeiről, a védelem fontosságáról és az erdészet feladatáról. 19-én óra között vetítéses előadások Komló környékének természeti kincseiről, történelmi emlékeiről. 19-én óra között séta, melynek útvonala: Bányászpark - Arborétum - Millennium park - Színház-, és Hangversenyterem - Székelykapu - templom - múzeum. Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzet, Vörösfenyő kulcsosház Komló A Vörösfenyő munkásszállóból kialakított, felújított kulcsosház a Nyárádi kunyhó mellett található. Környéke üdítően kellemes, gondozott. sz.: án óra között a tájvédelmi körzet egy részének bejárása. Mecseki séta I. A Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzet egy részének bejárása Indulás: szombat: 11.30, Vörösfenyő kulcsosház Várható időtartam: 1 óra Mecseki séta II. Útvonal: Bányász park - arborétum - Millenniumi park - Színház- és Hangversenyterem - székelykapu - templomok és múzeum Indulás: vasárnap: óra, Városi Helytörténeti Múzeum 7

8 Várható időtartam: 1,5 óra Máza-Koromszó Árpád-kori kolostor ásatása Máza-Koromszó dűlő Régészeti kalandozás a koromszói Árpád-kori kolostor ásatásán. Időutazás a romok között. Szerzetesek kertjei, gyógynövények szerepe a kolostori gyógyászatban. sz.: 9 20 v.: án 16 órakor Középkori hadijátékok korhű viseletben. Íjászat és szablyavívás a Csák Oroszlánja Hagyományőrző és Bajvívó Kör előadásában. A fegyvereket a vendégek is kipróbálhatják. Nagyharsányi szoborpark Nagyharsány A Nagyharsányi Szoborpark a Duna-Dráva Nemzeti Park területén található. A park különleges élővilág környezete nemcsak a művészi alkotásokat kedvelőknek kínál különleges látnivalókat. sz.: 9 17 v.: 9 17 Séta a Nagyharsányi szoborpark Séta a Szoborpark fölötti bányakaréjhoz a Szársomlói-hegyen Indulás: mindkét nap:10, 12 és 14 óra Pécsi Vidámpark Pécs, Dömör-kapui út 1. A Pécsi Vidámpark kivételes természeti adottságokkal rendelkező terület a Mecseki Parkerdőben. A Vidámpark 1901-ben közel órányi társadalmi munkával épült. Sajátos múltidéző hangulatával, szabadtéri színpadával, régi működő játékaival várja az ide látogatókat. 18-án óra között Vidámpark összművészeti fesztivál - mozgás- és árnyszínházi produkciók, koncertek, vizuális effektek. Várostörténeti Múzeum Pécs, Felsőmalom u. 9. A Tettye-patak völgyében, a XVIII. században kialakult iparágak egyikének kiemelkedően szép példája a szárítópadlásos tímárház, melyben Pécs polgárosodásának történetét lehet nyomon követni 1686-tól 1947-ig. sz.: v.:

9 19-én 10 órakor előadás, majd séta az épületegyüttesben. Az előadás témája a Tímár-ház története, műemléki kutatása, helyreállításának története. Előadók: Gál Éva és Dévényi Sándor. Pécsi Tudományegyetem Botanikus Kertje Pécs, Ifjúság útja 6. A Mecsek déli lábánál elterülő 3,6 ha terület a volt Tanárképző Főiskola területén fekszik óta működik mint botanikus kert, mely sajátos szubmediterrán klímája miatt egyre több mediterrán növényt mutat be. Jellegzetességei a mediterrán sziklakert, télálló kaktusz és yucca gyűjtemény, télálló bambuszok. A gyűjteményes üvegházában több mint 2000 trópusi növény látogatható: kaktuszok, szukkulensek, orchideák, broméliák virágzó dézsás növények, stb. sz.: 9 16 Szervezett séták indulnak a Pacsirta utcai bejárattól diákok bevonásával (indulás csak akkor, ha min.15 fős csoport összejött.) Útvonala: kert és üvegházak. Baranya Megyei Kulturális és Idegenforgalmi Központ Pécs, József A. u én 10 órától Baranya Kulturális Öröksége címmel konferencia. Témái: A kulturális örökségvédelem, az együttműködés módjai és távlatai Pécs és Baranya kulturális örökségének megőrzésében; Kulturális Örökség Napjai; Határokon átnyúló kulturális örökség projektek, kapcsolatok. Központi Bányászati Múzeum Földalatti Bányászati Múzeuma Pécs, Káptalan u. 3. Pécsett, a Vasarely Múzeum alatti pincerendszerben található a Központi Bányászai Múzeum Földalatti Bányászati Múzeuma, mely egyike hazánk legizgalmasabb ipartörténeti bemutatóhelyeinek. Dómmúzeum Pécs, Káptalan u. 9. A 2004 tavaszán megnyílt Dómmúzeumban a románkori művészet különösen termékeny időszakának páratlan értékű szoboranyagát tekinthetik meg a látogatók. FVM Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete Pécs, Pázmány u. 4. Két évi fajtakutatás és gyűjtés után Németh Márton létesítette 1952-ben a Pécsi Szőlőfajtagyűjteményt. Ampelográfiai albumainak megírásához is ez szolgált forrásul. Hazánk leggazdagabb szőlő-génbankja ma 1207 tételből áll. A gyűjteményben a világ legismertebb szőlőfajtái, a Kárpát-medencében őshonos és a száz éve folyó magyar szőlőnemesítés új fajtái, 9

10 valamint a rezisztencia nemesítés fajtajelöltjei egyaránt megtalálhatók. A gyűjtemény teljes felújítása 1999-ben fejeződött be. sz.: 9 13 Igény szerint vezetett séták indulnak. Nagyezerjófű Kert Pécs, Szent Bertalan út 7. A pécsi magánarborétumban több ezer évelő növény található, melyek közül mindig van éppen virágzó. A növények a helyszínen megvásárolhatók vagy megrendelhetők. sz.: 9 20 v.: 9 20 Pécsi Ókeresztény Sírkamrák (Ókeresztény Mauzóleum, I. sz. Péter-Pál sírkamra, II. sz.korsós sírkamra) Pécs, Szent István tér A pécsi ókeresztény emlékek kiemelkedő tanúi az első évezred keresztény halotti kultuszának, egy új vallás ébredésének és a változó körülmények közötti utóéletének. Az UNESCO Világörökségi Bizottsága 2000-ben az ókeresztény temetőt felvette a világörökségi listára. v.: A szokásos nyitvatartási időben is látogatható, de óra között belépőjegyet kell váltani! Pécsi Tudományegyetem Központi Könyvtár - Klimo-gyűjtemény Pécs, Szepesy u A Pécsi Klimo Könyvtár 1774-ben elsőként vált nyilvánossá Magyarországon. A jelenlegi klasszicista stílusú épületbe 1832-ben került át. A négy terem közel kötete ékes bizonyítéka a püspök könyvszeretetének. v.: Bemutatásra kerülnek a hajdani Püspöki Könyvtár féltve őrzött kincsei, így többek között festett kódexei közül a Pécsi Missalé, két XIV. századi kézzel illusztrált francia Biblia, a kalandos sorsú Nyírkállói-kódex. Kiállítás a Klimó-gyűjtemény anyagából Európa a tudományok tükrében címmel. Bemutatásra kerülnek a könyvtár különleges szépségű nyomtatott művei könyvtörténeti tematikus elrendezésben. A megnyitót 18-án 10 órakor Mayer Mihály megyéspüspök, Dr. Lénárd László rektor megnyitóbeszéde és Dr. Toller László polgármester köszöntője vezeti be. Pintér-kert Pécs, Tettye tér 9. A Mecsek déli előterében található a szubmediterrán hangulatú, országosan védett Pintér-kert. A múlt század elején kialakított 1,7 hektár nagyságú terület sajátos botanikai, dendrológiai és kultúrtörténeti értékei miatt kedvelt pihenőhelye a pécsieknek. 10

11 18-án 9 órakor a Kulturális Örökség Napok helyi megnyitója. 18-án 9.30 és 11 órakor szervezett séta. Autóbusszal Szársomlyón Előzetes bejelentkezés szükséges: 72/ Útvonal: Pécs - Szársomlyó Természetvédelmi Terület - Villány, Templom-hegy Indulás: vasárnap:14 óra, Pécs, Barbakán tér Várható időtartam: 2,5 óra Belvárosi séta Pécsen Tourrm 72/ Útvonal: Pécsi terek, parkok, szökőkutak - Széchenyi tér - Káptalan utca - Szent István tér - Kórház tér - Jókai tér Indulás: szombat: 14 és 15 óra, Pécs, Széchenyi tér 9. Várható időtartam: 2 óra Neves pécsiek sírjai Tourrm 72/ Látogatás a 100 éves pécsi köztemetőben Indulás: vasárnap: 10 óra, temető, főkapu Várható időtartam: 2 óra Séta a pécsi városfal mentén Tourrm 72/ Útvonal: Széchenyi tér - Király utca - Ágoston tér - Kálvária utca - Aradi vértanúk útja - Barbakán Indulás: szombat: 14 és 15 óra, Pécs, Széchenyi tér 1. Várható időtartam: 2,5-3 óra Séta a Rotary út-mentén Mecsek Útvonal: Helyközi busszal a TV toronyig - Tubes - Lapis - TV torony - busszal vissza a városba Indulás: vasárnap: 8 óra, Pécs, Főpályudvar 35-ös buszmegálló Séta a Zengő-csúcsra Útvonal: Pécsvárad, Kossuth tér - Zengő csúcs - Mária kép - Püspökszentlászló - Hosszúhetény - Pécsvárad Indulás: mindkét nap: 10 óra Siklósi Kerámia Alkotóház Siklós, Vajda J. tér 2. A Siklósi Kerámia Alkotóház egy XII.században épült volt ferencesrendi kolostorban kapott helyet. Régi várfallal övezett kertje, átriumos udvara igazi élményt kínál. sz.: 9 17 v.:

12 mindkét nap 13 és 16 órakor bemutató égetés, az anyaggal való munka kipróbálása, agyagozás. Míves Tojás Gyűjtemény Múzeumi Intézmény Zengővárkony, Kossuth u. 6. A Míves Tojás Gyűjteményt bemutató múzeum egy 1856-ban épült műemlékké nyilvánított módos parasztház együttesébe, a lakóépület hossztengelyére merőlegesen elhelyezkedő, az udvart lezáró, különálló gazdasági épület. 19-én órától műsor: rövid kulturális bevezető műsor után a karcolási technikával dolgozó tojáskészítők találkozója, nyilvános szakmai tanácskozása, illetve alkotásaikból alkalmi kiállítás és vásár. Zengővárkonyi séta Nienhaus Rózsa 72/ Útvonal: Múzeumépület - Kossuth utca - Gesztenyés - Rockenbauer Pál síremléke - Arany J. utca - Református templom és parókia - Fülep Lajos emlékszoba - Kossuth u. - Múzeum. Séta közben a meglátogatott helyszíneken túl a falu egyéb nevezetességeinek, kiállítóhelyeinek, műemléképületeinek bemutatása. Indulás: mindkét nap: 11 óra, Míves Tojás Múzeum BÉKÉS MEGYE Szoborsétány Békéscsaba, Árpád sor Az Árpád sor elején a Gyulai út és a Bajza utca között az Élővíz-csatorna partján az 1970-es évek első felében alakították ki a sétányt, melyben olyan neves egyéniségek szobrai láthatók, akiknek valamilyen közük volt a város életéhez. Meseház Békéscsaba, Békési út 17. A Békési úton lévő műemlék épület, a Meseház a helyreállítás után Békéscsaba egyik idegenforgalmi látványossága lett. Alaprajzi elrendezése megegyezik a nagyalföldi lakóépületekével, tetőgerincvonalukkal merőlegesek az utcatengelyre. A konyha szabadkéményes, a szobában búboskemencével fűtöttek. Különleges része ezeknek a házaknak a kőoszlopos előtornác, a podsztyena. Az oldaltornác oszlopai darufákkal készültek. A nagyobbik épület udvari tornácát négyszög keresztmetszetű pillérek tartják. sz.:

13 18-án 10 órától fazekas bemutató Rózsa Ibolya kortárs fazekas művész közreműködésével. Munkácsy Mihály Emlékház Békéscsaba, Gyulai út 5. Munkácsy Mihály Emlékháza a Steiner-Omaszta-kúriában található. 21 eredeti festménye reprezentálja a festő alkotói korszakait. A kiállítást az itt élt kisnemesi család megmaradt bútoraiból, tárgyaiból összeállított XIX. századi enteriőrök egészítik ki. Bemutatásra kerül a ház hajdani kertjének megmaradt részlete is. sz.: v.: án órától kertkalauz, gyógylovagoltatás, mesesarok, játszóház fogyatékkal élő gyerekek számára. Petőfi-liget Békéscsaba A ligetnek 1865-ben a Petőfi utcával együtt Katona tér volt a neve. A név a környező katonai épületekről természetes névadással keletkezett ben Sztraka Ernő városi mérnök tervei szerint parkosították, benne pavilont állítottak fel. Az 1890-es években nevezték el Petőfiligetnek. Fokozatos beépítéssel az L alakú liget megszűnt, csak egy kisebb tér maradt belőle. sz.: v.: Széchenyi-liget Békéscsaba A ligetet 1850-ben létesítették az Ó-temetőből kihasított területen. Abban az időben városi mulató erdőcske néven emlegetik ban Sétakert, majd Népkert lett a neve ben Sztraka Ernő tervei szerint parkosították. Séta Békéscsabán és környékén Mazám Mátyás Útvonal: Petőfi-liget - Szobor sétány - Széchenyi-liget Indulás: mindkét nap: 10 és 14 óra, Csaba Center előtt Várható időtartam: 1,5 óra 13

14 Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Réhelyi Látogatóközpont Dévaványa-Réhely A látogatóközpontban őshonos állatokat és túzokokat bemutató tér van. A km-es kerékpár-útvonalakon a védett terület természeti értékeit lehet felfedezni. A puszta élővilágát bemutató tanösvény is bebarangolható. Szálláshely igényelhető. sz.: 9 17 v.: 9 17 Szervezett séta 10, 12 és 14 órakor indul. Kastélypark Doboz, Holt-Fekete-Körös partja A Kastélypark a nagyközség központjában a Holt-Fekete-Körös és Vésztői út által határolt 3,7 hektáros természetvédelmi terület. Az 1850-es években a Wenckheim grófok létesítették. A parkban több százévesnél is idősebb gyönyörű fa látható. sz.: 8 20 v.: 8 20 Vezetés indul mindkét napon 10 órakor a község központjából. Kner Nyomdaipari Múzeum Gyomaendrőd, Kossuth u. 16. Magyarország egyetlen nyomdaipari múzeuma a Gyomai Kner Nyomda Rt. szomszédságában, Kner Imre egykori lakóházában található. Az épületet Kozma Lajos tervei szerint építették 1925-ben népies barokk stílusban óta működik benne a múzeum, kiállításai a nyomda történetét és a Kner család munkásságát mutatják be, de Kozma által tervezett bútorok is láthatók az egyik teremben. sz.: 9 15 v.: 9 15 Békés Megyei Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat (volt Almássy-kastély) Gyula, Kossuth u. 15. Gyula városának legnagyobb zöldfelületi egysége az egykori kastélypark területe (1812-ben létesítették angol mintára), mely ma 6 különálló funkcionális egységre tagolódik: Csiga-kert, Szent Miklós park, Múzeumkert, Várkörnyék, Várfürdő és Almássy-kastélykert. A park most a gyermekotthon parkjaként jelentősen átalakult, évszázados fái, növényállománya utal a tájképi kert jellegére. sz.: 9 17 v.: 9 17 Pándy Kálmán Megyei Kórház Gyula, Semmelweis u

15 Az 1840-es kórházalapítást követően az első fejlesztésre 1877-ben került sor. Valószínűleg - a faállomány becsült korát figyelembe véve - már ekkor történtek parkosítások. A területen kisebb beruházás történet között, míg a legnagyobb változást előidéző, a kórház mai építészeti karakterét eredményező beruházások között történtek. A beruházásokkal egyidőben folyamatos parkosítást is végeztek. A park ma helyi jelentőségű természetvédelmi terület. sz.: 9 17 v.: 9 17 Szentháromság temető Gyula, Szentháromság u. 14. A 6 hektáron elterülő temető régi gyulai dinasztiák nyugvóhelye. A temetőkert látogatói kulturált környezetben emlékezhetnek halottaikra. sz.: 6 20 v.: án 10 órakor rmációs tábla avatása. Szervezett séta 18-án 10.15, 11, 15 és 16 órakor. 19-én 11, 16 és 17 órakor. Séta Hódmezővásárhelyen Kovács Eszter 62/ Útvonal: Kossuth tér - egykori Erzsébet-kert - Bajcsy-Zs. utcai kocsányos tölgy - Epreskert Indulás: szombat: 10 óra, Városháza, Kossuth tér, lovasszobor. Várható időtartam: 2-3 óra Kerékpár szükséges! Orlai Petrics Soma Gyűjtemény (volt Wenckheim-kastély) Mezőberény, Fő út 1-3. A Wenckheim család uradalmi kastélya, amely a XVIII. század végén copf stílusban épült. A kastély a XX. század második felében iskolának, majd könyvtárnak adott helyet. Jelenleg itt található az Orlai Petrics Soma Muzeális Gyűjtemény. Polgármesteri Hivatal Mezőberény, Kossuth tér 1. A Polgármesteri Hivatal az 1901-ben - a volt Orlai-ház helyén - épült községháza épületében működik. A Városháza falán található emléktáblák: Petőfi Sándor (1899), Centenárium (1948), Orlai Petrics Soma szülőháza (1974), millecentenárium (1996), millennium (2000). A hivatal emeleti nagytermében tartja üléseit a városi képviselő-testület is. Itt került elhelyezésre Orlai Petrics Soma: Coriolanus című festménye, mely a megyei Munkácsy Mihály Múzeum tulajdona. 15

16 József Attila Általános Művelődési Központ Mezőhegyes, Béke park 1. Az Általános Művelődési Központ több mint 20 éve szervezi a város kulturális életét, amelynek részei a helytörténeti múzeum kiállításai. Jelenleg a cukorgyár, az úttörő- és cselédsors-gyűjtemény tekinthető meg. sz.: 9 14 v.: 9 21 Reprezentatív központ Mezőhegyes, Kozma F. u. 20. Az 1785-ben II. József császár által aláírt alapítólevéllel életre hívott Ménesbirtok reprezentatív központja: Ember-kóroda - helytörténeti kiállítással, ősvérbükk és ősplatán, parancsnoki épület, fedeles lovarda - belső tere is, kocsimúzeum, Hangai vendégfogadó és postakocsi állomás. sz.: v.: Helytörténeti érdekességek Mezőhegyesen Útvonal: Szent György tér 1. - Kozma F. u. - Birtok központ - Kozma F. u. 34. Indulás: mindkét nap:10, 12 és 14 óra Kerékpártúra Mezőhegyesen Mitykó Zsolt 68/ "Útvonal: Művelődési Ház - Templom-liget éves platánfa - temetőkápolna Békató Indulás: szombat: 9 óra, Művelődési Ház Rágyánszki Arborétum Orosháza, Gárdonyi u. 12. Az id. Rágyánszki János által 1952-ben alapított arborétumban több mint 2000 növényfaj 6000 változata található meg. Az országban egyedül itt található a chílei Araucaria fenyőfa. A 3 hektáros örökzöldben és fenyőkben gazdag gyűjtemény tudományos célokat is szolgál. sz.: 8 18 v.: 8 17 Vízellátás-történeti Gyűjtemény (Kútmúzeum) Orosháza, Könd u. 22. A Gyűjtemény két külön épületben van. Az egyik épület egy használaton kívüli, igen szép építésű víztorony. Ebben van feldolgozva a kutak története. Körülötte kútkert fémkút 16

17 gyűjteménnyel. A másik kiállítás egy használaton kívüli szivattyús házban tekinthető meg, 100 m2 alapterületen. Ebben van a Vízellátás története feldolgozva. sz.: 8 12, v.: 8 12, Orosházi séta Kiss Horváth Sándor 68/ Útvonal: A városi történelmi emlékpark bemutatása, majd igény szerint kirándulás az 5 km-re található földvárhoz és sánchoz Indulás: mindkét nap: 8, 12, 13, 17 óra, Kútmúzeum Békés Megyei Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégium (volt Wenckheim-kastély) Szabadkígyós, Kastély A kastélyt között a Wenckheim család építtetteybl Miklós tervei alapján. Eklektikus, neoreneszánsz stílusú, erősen tagolt homlokzatú, kéttornyú épület. A főépület keleti szárnyán található a kápolna. A kastélyban 1945 óta működik iskola. sz.: v.: Csak vezetővel látogatható! Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Körösvölgyi Látogatóközpont Szarvas, Anna-liget 1. Az Anna-liget a város nyugati, Holt-Körös menti területen van, 25 hektár területén. Itt található a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóságának székháza és a Körösvölgy Látogatóközpont. A Dél-Tiszántúl természeti értékeit bemutató kiállításon kívül a tanösvény is bebarangolható. sz.: 9 17 v.: 9 17 Szervezett séta 10, 12 és 14 órakor indul. Erzsébet-liget a Ruzicskay alkotóházzal Szarvas, Erzsébet-liget Szarvason az Erzsébet-ligetben megépített tanösvény 1,2 km hosszú, tájékoztató táblás természetismereti útvonal. Hét állomása tájékoztatja a látogatókat az ott fellelhető növény-, és állatfajokról. A ligetben található Ruzicskay György festőművész látogatható alkotóháza. 17

18 A Ruzicskay alkotóház 3 terme folyamatosan látogatható. Szarvasi Arborétum Szarvas, I. k. k. 9. A 150 éves, 82 hektáros csodálatos térharmoniájú tájképi kert ma már a környezetétől eltérő új élőhely, mely oktatási, kutatási feladatokat is ellát, gondozza az 1600 féle fa-, és cserjefajtát, a 250 lágyszárú növényváltozatot, a 211 féle kalapos gombát, a több mint 100 féle madarat és egyéb élőlényt. sz.: v.: Nagy Miklós Városi Könyvtár Szeghalom, Nagy M. u. 6. Az 1997-ben átadott modern épület a több mint darabos könyvállományán túl rmatikai szolgáltatással, ehhez kapcsolódó gépparkkal és jelentős dokumentumgyűjteménnyel áll az érdeklődők rendelkezésére. A könyvtár előcsarnokában az alapító igazgató Nagy Miklós relikviáiból készült állandó kiállítás látható. sz.: án órakor a Bogár János emlékkiállítás megnyitója. Sárréti Múzeum Szeghalom, Tildy u. 14. A rendezvények helyszíne az 1885-ben átadott kisdedóvó épülete, mely egybeépült az alapító XIX. század eleji klasszicizáló lakóházával. Már önmagában is érdekes épületegyüttes. sz.: 9 17 v.: 9 17 Kiállítás: Szeghalom kilenc évszázada. 18-án óráig, 19-én 9-13 óráig: játszóház - kötélverés, kötéljátékok, népi gyermekjátékok, csuhé, ízik, nád. Szeghalmi séta Útvonal: Kossuth tér - Ady u. - Tildy u. - Szabadság tér - Nagy Miklós u. Indulás: szombat: óra Várható időtartam: 45 perc Csolt-Monostor Romkert és Kiállítóhely Vésztő, Mágori domb A mágori dombokon 8000 esztendő történelme elevenedik meg. A régészeti feltárás nyomán történelmi emlékhely alakult ki. A nyugati dombon a Csolt nemzetség monostora található. A keleti dombon a régészek által feltárt szelvény látható, amelyben több méter vastagságban 18

REFORMÁTUS TEMPLOM ÉS EGYHÁZKÖZSÉG Alsódobsza, Rákóczi u. 37. A régi Zemplén vármegye déli részén, a Hernád folyó mentén a Miskolc és Szerencs között levő település lassan 200 éves temploma éke és büszkesége

Részletesebben

Guide. magyar nyelv. hivatalos. ingyenes. Budapest. Fesztiválok, események. M vészet és dizájn. Bulizóna. Budapest. Pihenés, feltölt dés.

Guide. magyar nyelv. hivatalos. ingyenes. Budapest. Fesztiválok, események. M vészet és dizájn. Bulizóna. Budapest. Pihenés, feltölt dés. hivatalos Guide magyar nyelv ingyenes Fesztiválok, események M vészet és dizájn Bulizóna Pihenés, feltölt dés Budapest környéke Nevezetességek Hasznos információk BTH Budapesti Turisztikai Nonpro t Kft.

Részletesebben

MUNKAANYAG. Előterjesztés

MUNKAANYAG. Előterjesztés Oktatási és Kulturális Minisztérium Előterjesztés Egyes ingatlanok műemlékké, valamint műemléki jelentőségű területté nyilvánításáról, illetve műemléki védettségének megszüntetéséről szóló miniszteri rendelet

Részletesebben

SZÉKELY TIBOR (szerk.) Hősök tere Városliget Andrássy út Dunapart Budai vár Gellért-hegy

SZÉKELY TIBOR (szerk.) Hősök tere Városliget Andrássy út Dunapart Budai vár Gellért-hegy HANGOS-KÉPES UTIKALAUZ BUDAPEST A VILÁGÖRÖKSÉG RÉSZE 2006 HANGOS-KÉPES UTIKALAUZ BUDAPEST (1) A VILÁGÖRÖKSÉG RÉSZE SZÉKELY TIBOR (szerk.) HANGOS-KÉPES UTIKALAUZ BUDAPEST Hősök tere Városliget Andrássy

Részletesebben

www.elmenyvar.hu www.eszakivarak.hu monok sirok VÁRA SALGÓ VÁRA Somoskő VÁRA NÓGRÁD VÁRA

www.elmenyvar.hu www.eszakivarak.hu monok sirok VÁRA SALGÓ VÁRA Somoskő VÁRA NÓGRÁD VÁRA füzér vára füzérradvány Somoskő VÁRA SALGÓ VÁRA kisnána VÁRA cserépvár monok szerencs vára ónod vára diósgyőr vára abaújvár szádvár sátoraljaújhely regéc vára szendrő vára boldogkő vára edelény vára hollókő

Részletesebben

díszítıfestés tekinthetı meg. Az épületben jelenleg a Mőemlékek Nemzeti Gondoksága mőködik. szombat: 10-18 vasárnap: 10-18 www.nemzetimuemlek.

díszítıfestés tekinthetı meg. Az épületben jelenleg a Mőemlékek Nemzeti Gondoksága mőködik. szombat: 10-18 vasárnap: 10-18 www.nemzetimuemlek. BUDAPEST, I. Magyar Országos Levéltár Bécsi kapu tér 2-4. Mozgáskorlátozottak számára alkalmas A Magyar Országos Levéltár 1923-ban épült Pecz Samu tervei alapján. Az épületet a pécsi Zsolnay Gyár díszes

Részletesebben

I A M Â N I N A R O U K R A J S K J A V E S L O V A T H R H E I R R T E Ö S S L O V É N

I A M Â N I N A R O U K R A J S K J A V E S L O V A T H R H E I R R T E Ö S S L O V É N Nemzeti parkok N I A M Â N I N A U K R A J R O O i CRNA GORA S K SRBIJA V E S L O A S K V A T H R H C E I R R T E Ö S I S L O V É N J A 3 Útbaigazító És befejezésül néhány kérés. A látogatás során tartsák

Részletesebben

---BUDAPEST, I.--- Felsővizivárosi Szent Anna plébániatemplom Batthyány tér 7

---BUDAPEST, I.--- Felsővizivárosi Szent Anna plébániatemplom Batthyány tér 7 ---BUDAPEST, I.--- Felsővizivárosi Szent Anna plébániatemplom Batthyány tér 7 A budai Víziváros főterét, a Batthyány teret két templom keretezi. Szent Annának szentelték a városrész kéttornyú plébániatemplomát,

Részletesebben

Szentes Város Idegenforgalmi Koncepciója 2011-2015

Szentes Város Idegenforgalmi Koncepciója 2011-2015 Szentes Város Idegenforgalmi Koncepciója 2011-2015 Készítette: Deim Éva, idegenforgalmi referens 1. Helyzetelemzés 1.1. Szentes idegenforgalmi környezete 1.1.1. A turizmus nemzetgazdasági szerepe A turizmus

Részletesebben

LENGYEL EMLÉKHELYEK. Szerkesztette: Buskó András. Budapest, 2003.

LENGYEL EMLÉKHELYEK. Szerkesztette: Buskó András. Budapest, 2003. LENGYEL EMLÉKHELYEK Szerkesztette: Buskó András Budapest, 2003. 2 Előszó A rákosligeti LENGYEL-MAGYAR BARÁTI KÖR keretében a 2000 évben elkészült, az EZREDÉVES KAPCSOLATOK: MAGYARORSZÁG - LENGYELORSZÁG

Részletesebben

KÖRNYEZET- ÉS TERMÉSZETVÉDÕ TÁRSADALMI SZERVEZETEK

KÖRNYEZET- ÉS TERMÉSZETVÉDÕ TÁRSADALMI SZERVEZETEK KÖRNYEZET- ÉS TERMÉSZETVÉDÕ TÁRSADALMI SZERVEZETEK XII. ORSZÁGOS TALÁLKOZÓJA 2002. február 14-17 Szarvas HÍRLEVÉL 1. Nimfea Természetvédelmi Egyesület Túrkeve, Kenyérmezei u. 2/d. sz. www.nimfea.hu TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

A TÉRSÉGI ARCULATBA ILLŐ TURISZTIKAI VONZERŐ FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI

A TÉRSÉGI ARCULATBA ILLŐ TURISZTIKAI VONZERŐ FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR NEMZETKÖZI KOMMUNIKÁCIÓ SZAK NAPPALI TAGOZAT PUBLIC RELATIONS SZAKIRÁNY A TÉRSÉGI ARCULATBA ILLŐ TURISZTIKAI VONZERŐ FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI KÉSZÍTETTE:

Részletesebben

Városunk. A középkori királyi palota. Ybl-épületsorsok. nem ment meg engem, sem emlék, sem varázslat. Budapesti Honismereti Híradó

Városunk. A középkori királyi palota. Ybl-épületsorsok. nem ment meg engem, sem emlék, sem varázslat. Budapesti Honismereti Híradó Városunk Budapesti Honismereti Híradó XVIII. évfolyam 1. szám Közgyűjteményekben ingyenes A középkori királyi palota Kibővült a Vármúzeum kiállítása Ybl-épületsorsok Kiállítás és könyvbemutató A fővárosi

Részletesebben

Útikalauz a Séd-völgyében 12 állomással (Kolostorok és kertek)

Útikalauz a Séd-völgyében 12 állomással (Kolostorok és kertek) Útikalauz a Séd-völgyében 12 állomással (Kolostorok és kertek) Bevezető Kevés olyan festői szép sziklavidék van hazánkban, mint a Séd völgye Veszprémben. A patak 60 80 méter mély völgyet vágott a dolomit

Részletesebben

Közös zenehallgatás Nyírbátori Kulturális Központ mindkét nap 13 óra

Közös zenehallgatás Nyírbátori Kulturális Központ mindkét nap 13 óra Cégénydányádi református műemléktemplom Cégénydányád, Dózsa György u. 5. Infoanyag lesz Mozgáskorlátozottak számára alkalmas A templomot az első írásos emlék 1081-ben említi, amikor összeírják a cégényi

Részletesebben

16. Bikk-Makk Erdészeti Erdei Iskola

16. Bikk-Makk Erdészeti Erdei Iskola 16. Bikk-Makk Erdészeti Erdei Iskola Észak-Magyarország (Bükk-hegység) 3559 Répáshuta Üzemeltetõ: Északerdõ Zrt. Répáshutai Erdészet Szállásfoglalás: 3559 Répáshuta, Herman O. u. 44. Tel./Fax:46/ 390-176

Részletesebben

Gyermeknap. Városi. Városunk lapja XXVII. évf. 12. szám 2015. június 18. aktuális Kistérségi Pedagógus Nap. mozaik Mozi a Közösségi Házban

Gyermeknap. Városi. Városunk lapja XXVII. évf. 12. szám 2015. június 18. aktuális Kistérségi Pedagógus Nap. mozaik Mozi a Közösségi Házban Városunk lapja XXVII. évf. 12. szám 2015. június 18. Városi Gyermeknap aktuális Kistérségi Pedagógus Nap mozaik Mozi a Közösségi Házban sportkalauz Benczés Miklós a kispadon mezőkövesdi újság 2015/12 1

Részletesebben

Szent István zarándokút

Szent István zarándokút Szent István zarándokút Összeállította: Orbán Imre 1 Szent István zarándokút A Szent István zarándokút túramozgalommal államalapító királyunknak kívánok emléket állítani. A zarándokút az Esztergomi várból

Részletesebben

a urbanisták, városvédõk, no meg a mûemlékvédõk

a urbanisták, városvédõk, no meg a mûemlékvédõk 2 Jegyzet ÖRÖKSÉG Jegyzet Jegyzet Jegyzet Jegyzet Jegyzet Jegyzet Jegyzet Jegyzet Jegyzet Jegyzet Jegyzet Jegyzet Jegyzet Jegyzet Jegyzet Jegyzet Jegyzet Jegyzet Jegyzet Jegyzet Jegyzet Jegyzet Jegyzet

Részletesebben

Szolnoki Evangélikus Gyülekezetért Alapítvány 5000 Szolnok Verseghy park 1. ÉDENKE(RT) projekt. Édenke(rt) projekt. Információs CD

Szolnoki Evangélikus Gyülekezetért Alapítvány 5000 Szolnok Verseghy park 1. ÉDENKE(RT) projekt. Édenke(rt) projekt. Információs CD Édenke(rt) projekt Információs CD Jász-Nagykun-Szolnok megyei települések természetvédelmi és turisztikai lehetőségeiről általános és középiskolák számára 2010 Abádszalók Tiszafüredtől délnyugatra, 25

Részletesebben

Ez a mi városunk! A városról. Múltjáról, jelenérõl és jövõjérõl

Ez a mi városunk! A városról. Múltjáról, jelenérõl és jövõjérõl Ez a mi városunk! A városról. Múltjáról, jelenérõl és jövõjérõl Czidlina Renáta: Erzsébet sétány 2 Valójában semmit sem birtokolsz, csak õrzöl egy darabig. S ha képtelen vagy tovább adni azokat, akkor

Részletesebben

ÖRÖKSÉG TARTALOM A KULTURÁLIS ÖRÖKSÉGVÉDELMI HIVATAL TÁJÉKOZTATÓ FOLYÓIRATA WWW.KOH.HU. JEGYZET Zsolnaysirató /Nagy Zoltán

ÖRÖKSÉG TARTALOM A KULTURÁLIS ÖRÖKSÉGVÉDELMI HIVATAL TÁJÉKOZTATÓ FOLYÓIRATA WWW.KOH.HU. JEGYZET Zsolnaysirató /Nagy Zoltán 2009. ÁPRILIS XIII. ÉVFOLYAM 4. SZÁM ÖRÖKSÉG M Û E M L É K R É G É S Z E T M Û T Á R G Y A KULTURÁLIS ÖRÖKSÉGVÉDELMI HIVATAL TÁJÉKOZTATÓ FOLYÓIRATA WWW.KOH.HU TARTALOM JEGYZET Zsolnaysirató /Nagy Zoltán...

Részletesebben

Fotók: Ujvári Sándor Kovács Attila

Fotók: Ujvári Sándor Kovács Attila Szerkesztette: Ballai Máté Ballainé Svébis Márta Illés Ferenc dr. Kecskés László Keresztes Teréz Ladányi-Kovács Zoltán Moiskó Csilla Molnár Verona Sörösné Boldoczki Tímea Varga István Fotók: Ujvári Sándor

Részletesebben

ÉRD TERMÉSZETI ÉS MÛEMLÉKI ÉRTÉKEI

ÉRD TERMÉSZETI ÉS MÛEMLÉKI ÉRTÉKEI ÉRD TERMÉSZETI ÉS MÛEMLÉKI ÉRTÉKEI Környezetvédõ Egyesület Érd, 2011. ÉRD TERMÉSZETI ÉS MÛEMLÉKI ÉRTÉKEI 2011. Írták: Halász Antal, Kállayné Szerényi Júlia, Kovács Sándor és dr. Szerényi Gábor Szerkesztette:

Részletesebben

színházi előadások filmvetítése Ars Sacra Fesztivál irodalmi estek kiállítások gyermekprogramok színházi előadások filmvetítések 14 22.

színházi előadások filmvetítése Ars Sacra Fesztivál irodalmi estek kiállítások gyermekprogramok színházi előadások filmvetítések 14 22. INGYENES/FREE 2013/20. KÜLÖNSZÁM szeptember 14 22. A programok ingyenesek! koncertek koncertek ok Ars Sacra Fesztivál 2013 Templomok Éjszakája szeptember 14. ok Ki méltó látni a csodát, Az a csodát magában

Részletesebben

Csenger neve egy 1412-es oklevélben. III. Béla pénze, az első rézpénz Magyarországon,

Csenger neve egy 1412-es oklevélben. III. Béla pénze, az első rézpénz Magyarországon, Csenger neve egy 1412-es oklevélben III. Béla pénze, az első rézpénz Magyarországon, 1219-ben említik Csengert először Senguer alakban a Váradi Regestrum 86-os tételében. 1239-ben Chenguer, és 1332-ben

Részletesebben

tartalom Balaton...7 BADACSONYI BORVIDÉK...11 A természet közelében...15 Kulturális kalandok...21 Aktivitás...25

tartalom Balaton...7 BADACSONYI BORVIDÉK...11 A természet közelében...15 Kulturális kalandok...21 Aktivitás...25 tartalom Balaton...7 BADACSONYI BORVIDÉK...11 A természet közelében...15 Kulturális kalandok...21 Aktivitás...25 településeink BADACSONYTOMAJ, BADACSONYÖRS, BADACSONY BADACSONYTÖRDEMIC, BADACSONYLÁBDIHEGY

Részletesebben

Balatonfüred kategóriájában az első helyen végzett az Observer Budapest Médiafigyelő és az Image Factory Ügynökség által készített városimázs felmérésben a kisvárosok között. patmunkának, vállalkozói együttműködésnek

Részletesebben