BÁCS-KISKUN MEGYE. Séta az ősborókásig Tóth Endre 30/ Útvonal: Pásztormúzeum - Ősborókás Indulás: szombat:10 óra, Pásztormúzeum

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "BÁCS-KISKUN MEGYE. Séta az ősborókásig Tóth Endre 30/488-45-47 Útvonal: Pásztormúzeum - Ősborókás Indulás: szombat:10 óra, Pásztormúzeum"

Átírás

1 BÁCS-KISKUN MEGYE Pásztormúzeum Bugac, Nagybugac Bugac a Kiskunsági Nemzeti Park legnagyobb területű homokpusztája, ahol a száraz malmok stílusában épült múzeumban a bugaci pásztorélet tárgyi emlékeit és a környék élővilágát bemutató kiállítás látható. sz.: v.: Séta az ősborókásig Tóth Endre 30/ Útvonal: Pásztormúzeum - Ősborókás Indulás: szombat:10 óra, Pásztormúzeum Művelődési Ház Dunatetétlen, Rákóczi út 31. A terület a Felső-Kiskunsági Szikes Tavak láncolatának délnyugati tagja, a Ramsariegyezmény által védett, Natura 2000 hálózatba tartozó jelentős vízi-, és partimadár élőhely. A területen eddig 151 madárfajt regisztráltak, ebből 52 a fészkelő. A több mint 700 hektár nagyságú Böddi-szék a széki lile utolsó jelentős hazai fészkelőhelye. sz.: 9 24 v.: án 9 órakor természetfotó kiállítás megnyitója. 16 órakor előadás, diavetítés és diaporáma bemutató a környék természetvédelmi értékeiről, majd a Hartai Zeneiskola koncertje. 20 órakor csillagparty - csillagászati bemutató a Neptunusz Amatőr Csillagász Kör és az MCSE Kiskun Helyi Csoport közreműködésével. Séta a Böddi-széken Dunatetétlen Útvonal: Túra a Széki Lile Tanösvény nyomvonalán (5 km). Madármegfigyelő torony - Esőbeálló - Oltóhalom - Farkas-sziget - Sós-éri-csatorna - igény esetén Bába-szék és Miklapuszta Indulás: mindkét nap:10 és 15 óra Érseki Kincstár (Katona István kanonok, történetíró háza) Kalocsa, Hunyadi u május 15-én nyílt meg a Kalocsai Érseki Kincstár Az ezeréves kalocsai érsekség története című állandó kiállítása, amely a Főszékesegyház szomszédságában lévő ún. Katonaházban kapott helyet. Az épületet Katona István kanonok, történetíró ( ) emeltette 1796-ban. A házat egészen az államosításig a kalocsai káptalan tagjai lakták. sz.: 9 17 v.:

2 MÁV Állomásfőnökség Kalocsa, Kossuth u. 64. Az állomásépület 1882-ben épült ben újították fel. Nyeregtetős, középoromzatos épület. A homlokzati nyílászárók keretezése díszes népi motívumokat tartalmaz. Az ajtók és az érseki váró kalocsai népi (pingált) motívumokkal gazdagon díszített. sz.: 8 19 v.: 8 19 Viski Károly Múzeum Kalocsa, Szent István király út 25. Haynald Lajos érsek 1884-ben kezdeményezte a jezsuita konviktus bővítését, amelynek akadálya az elemi népiskola épülete volt. A régi épületért cserébe az érsek felépíttette a Fő utca túlsó oldalán az új római katolikus belvárosi elemi fiúiskolát, amelyet szeptember 27-én adtak át. Az államosítás után iskola, tanítói lakás és művelődési ház kapott helyet a romantikus stílusú épületben ben költözött ide a kalocsai Sárköz tájmúzeuma, mely 1989-ben az egész épületet birtokba vehette. sz.: 9 17 v.: 9 17 A fehér fények imája éve született Tóth Menyhért. Kiállítás és katalógus. Kovács Kertészet Kecskemét-Hetényegyháza, Belsőnyír 295. sz.: 8 19 v.: 8 19 Szabadidő Központ Kecskemét, Csabay Géza krt. 7. A Szabadidő Központ és a Bácsvíz Rt. összefüggő zöld területe képezi a város lélegző tüdejét. Nyáron lehetőséget biztosít a szabadvizet kedvelő fürdőzőknek, illetve azoknak, akik csendes környezetben kívánják idejüket eltölteni. A terület sportolásra is lehetőséget biztosít, emellett kiváló feltételeket nyújt a kocogás, sétálás kedvelőinek. Műemlék Patika Kecskemét, Czollner tér 5. 2

3 A patika épülete műemlék jellegű környezetben, a katolikus templom mellett található. Benne a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum által védetté nyilvánított bútorzat tekinthető meg. sz.: 9 12 v.: 9 12 Magyar Naív Művészek Múzeuma Kecskemét, Gáspár A. u. 11. Az országos gyűjtőkörű szakmúzeumnak egy XVIII. századi alföldi nemesi lakóház ad otthont. Az épület korábbi építésű nyugati szárnya időszaki kiállítások helyszíne. A modern művészet forrásvidéke című állandó kiállítás a magyar naiv művészet alkotásaiból ad ízelítőt. sz.: v.: Kecskemét KK. (Kisvasút) vasútállomás felvételi épület és keskeny nyomközű vasúti járműskanzen Kecskemét, Halasi út 19. Az 1928-ban átadott Kecskeméti Gazdasági Vasút (KGV) eredeti, egyemeletes állomásépülete ma is üzemel. A Kisvasút egyetlen állomási, üzemi épülete: forgalmi irodával, pénztárral, váróteremmel és kiszolgáló helyiségekkel. Mellette létesült 1996-ban ipari műemlékként a Vasúttörténeti Alapítvány jóvoltából a Keskeny Nyomközű Vasúti Járműskanzen. sz.: 9 15 v.: 9 15 Katona József Színház Kecskemét, Katona J. tér 5. A Színház Fellner és Helmer műépítészek tervei szerint, eklektikus stílusban, neobarokk díszítéssel ban épült a Vígszínház alaprajza szerint, de kisebb arányokban. Első előadását október 14-én tartotta, Katona József Bánk bán című művét mutatták be. Az épületet ben felújították, a korabeli minták, díszítések és formák tiszteletben tartása mellett decemberében nyitotta meg ismét kapuit a látogatók előtt. sz.: v.: FVM Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete Matthiász-telep Kecskemét, Katona Zs. u. 5. Matthiász János 1896-ban települt Katonatelepre, a helység névadójának Katona Zsigmondnak a hívására. A Matthiász család házat építtetett és köré szőlőültetvényt létesített, benne híres fajtagyűjteménnyel. Ma a Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet végzi munkáját az épületekben. sz.: v.:

4 FVM Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete Kecskemét-Miklóstelep, Úrihegy 5/a A filoxéravész idején Miklósvári Miklós Gyula szőlész hozta létre a kecskeméti szőlésztelepet, melyet később róla neveztek el Miklós-telepnek. Az általa épített, ma már műemlék jellegű épületekben kutatóintézet működik. sz.: v.: Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézet (volt ferences kolostor) Kecskemét, Kéttemplom köz 1. Az 1702 és 1736 között épült ferences kolostort Kerényi József építész tervei alapján újították fel a Kodály Intézet céljaira. Az érdeklődők számára bemutatásra kerül az épület, valamint a Kodály életét és munkásságát bemutató emlékkiállítás. Bonsai kállítás. 18-án 19 órakor kamarazenei hangverseny. Természet Háza Kecskemét, Liszt u. 19. A 2001 májusában megnyílt épület Farkas Gábor Ybl-díjas építész tervei alapján készült, és a XX. század végének Kecskemétre jellemzővé vált építészeti stílusjegyeit viseli. Az épületben a hazai természetvédelem történetét, a magyar nemzeti parkokat és a Duna-Tisza közére jellemző élőhelyeket, valamint a múltbeli mesterségeket bemutató állandó kiállítást tekinthetik meg a látogatók. Itt kaphatnak rmációt a védett területek látogatási feltételeiről, turisztikai szolgáltatásairól is. Az épület a nemzeti park látogatóközpontja. sz.: v.: án filmvetítés, 19-én óránként tárlat. Tarapcsik Dinasztia Könyvkötészete Kecskemét, Mária u. 7. A könyvkötő műhely és a régi szerszámok bemutatása. sz.: v.:

5 Műhely bemutatása, régi szerszámok bemutatása. Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Katona József Megyei Könyvtára Kecskemét, Piaristák tere 8. A kecskeméti Katona József Könyvtár épülete Mátrai Péter és Major György építészek terve alapján 1996-ban épült. A keretes beépítésű épületet nyugodt arányok, harmonikus egyszerűség jellemzi. sz.: ig Lélegző örökségünk. Dokumentumkiállítás a központi témához kapcsolódóan. Népi Iparművészeti Múzeum Kecskemét, Serfőző u. 19. "A tágas, boltíves épületet 1793-ban építtette a városi magisztrátus jövedelme kiegészítésére. A bevételek csökkenésekor az egykori ""Serházat"" laktanyává alakították, majd 1917-től városi szeszfőzdeként működött, ahol a híres kecskeméti barackpálinka is készült. Ez a tevékenység 1982-ig folyt itt. A város jellegzetes épületét 1983-ban helyezte védelem alá az Országos Műemléki Felügyelőség. A város és a megye vezetői ebben az évben döntöttek úgy, hogy a szeszfőzde épületében adnak helyet a Magyar Népi Iparművészet Múzeumának. A több évtizede gyűlt, kiállításokon részlegesen vagy ritkán látható értékes gyűjtemény így állandó otthonra lelt." sz.: A Duna-Tisza-közi Népművészeti Egyesület faragótáboraiban készült szobrok kiállítása. Kocsis Pál Mezőgazdasági Szakközépiskola és Szakképző Intézet Kecskemét, Szent Imre u. 9. Az épület 100 éves, melynek különlegessége a székely motívumú díszterem. sz.: 9 17 v.: 9 17 Kalmár 88 Faiskola Bt. Kecskemét, Szolnoki hegy 175. A Kalmár 88 Faiskola Bt. a rendszerváltás után alakult faiskolai vállalkozás. Meghatározó szerepe van az ország faiskolai társadalmában. Fő profilja: gyümölcsfaiskolai és díszfaiskolai termesztés, kiskereskedelem, nagykereskedelem és export-import tevékenység. Vezetője Kalmár Jenő kertészmérnök. sz.: 8 16 v.:

6 Természet és művészet rendezvény. Természet a festészetben: Mártonfi Benke Márta kiállítása. A kertészkedés kialakulása a kezdetektől napjainkig kiállítás. Fajtaismertető és kertépítési szaktanácsadás. mindkét napon 16 órától koncert a Zenepavilonban: a kecskeméti Chorchidea szalonzenekar hangversenye. Buszkirándulás a Mátrába Útiköltség rmáció: Oláh Edit/Kecskemét 70/ Útvonal: Kőris-mocsár - Erdőrezervátum - Pisztrángos tó- Ifjúsági tábor (a túra ingyenes, a buszköltség fizetendő) Indulás: szombat:9.30 óra, Kecskemét, Kossuth tér 4. Virágh-kúria Múzeum Kunszentmiklós, Marx tér 1. A Virágh-kúria 1820-ban épült, klasszicista stílusban. Jellegzetes kisnemesi kúria. Építtetője Virágh Pál, Kunszentmiklós kiemelkedő személyisége. Az épület a város központjában található. Előbb vendéglő, majd ÁFÉSZ iroda volt ben felújították, ma helytörténeti gyűjteménynek ad helyet. sz.: 8 16 v.: án 14 órakor megemlékezés a Virágh-kúriában 225 éve született Virágh Pálról, majd Kapocsy György: A magyarság nevezetes fái címmel kiállítás megnyitó. 19-én 11 órakor helytörténeti séta kötetlen beszélgetéssel. Indulás a Virágh-kúria elől. Kunszentmiklósi séta Németh Zoltán 20/ Útvonal: Virágh-kúria - Baksay út - Virágh Gedeon út - Hevesi köz - Petőfi lakótelep - Fölszögi öregtemető - Virágh sírok Indulás: vasárnap:11 óra, Virágh-kúria Várható időtartam: 1,5-2 óra Teleház Mélykút, Rákóczi út 21. Az épület ez évben 80 éves, homlokzata különleges díszítésű: kaptár méhekkel. Jelképe volt a korabeli években a hangyaszövetkezetnek, akinek a tulajdonát képezte az akkori székház. Az épületben folyó tevékenységek közül kiemelt a helytörténet digitális feldolgozása, a helyi újság szerkesztőségének munkája és szervezett önkénteseinek értékmegőrző munkája. sz.: v.: én 17 órakor Húrokon címmel gitárkoncert. Árpád-kori falu Tiszaalpár, Szent István u. 1. A Szikra és az Alpári-rét nevű nemzeti parki egység a tiszai árterek természeti értékeit foglalja magába. A területtel határos Tiszaalpáron található az Árpád-kori falu. Ez a hagyományos technikával és anyagokkal felépített lakóegyüttes a kísérleti régészet példája. A 6

7 bemutatóhelyen a kora középkorra jellemző veremházak, kemencék, gabonatárolók, cserép és kút láthatók. sz.: v.: Árpád-kori falu Séta Tiszaalpáron Bártol István 30/ Séta a 3,5 km hosszú kontyvirág tanösvényen az ártéri erdőben Indulás: szombat:9.30 óra, Lakitelek-Tőserdő üdülőtelep a Szikrai Holt-Tisza híd Várható időtartam: 2-3 óra BARANYA MEGYE Városi Helytörténeti Múzeum Komló, Városház tér 1. "A komlói Városi Helytörténeti Múzeum jelenlegi épülete a pártbizottság épülete volt. Zöldi Béla a VÁTI mérnöke, Komló akkori főépítésze tervezte. A ""szocialista városszépítés"" korában 1954-ben építették. Egy évtizede otthona a múzeumnak, a természettudományi gyűjteménynek és a városi könyvtárnak. Felújításra szoruló, helyi védelem alatt álló épület." sz.: v.: án , óra között előadás hazánk védett területeiről, a védelem fontosságáról és az erdészet feladatáról. 19-én óra között vetítéses előadások Komló környékének természeti kincseiről, történelmi emlékeiről. 19-én óra között séta, melynek útvonala: Bányászpark - Arborétum - Millennium park - Színház-, és Hangversenyterem - Székelykapu - templom - múzeum. Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzet, Vörösfenyő kulcsosház Komló A Vörösfenyő munkásszállóból kialakított, felújított kulcsosház a Nyárádi kunyhó mellett található. Környéke üdítően kellemes, gondozott. sz.: án óra között a tájvédelmi körzet egy részének bejárása. Mecseki séta I. A Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzet egy részének bejárása Indulás: szombat: 11.30, Vörösfenyő kulcsosház Várható időtartam: 1 óra Mecseki séta II. Útvonal: Bányász park - arborétum - Millenniumi park - Színház- és Hangversenyterem - székelykapu - templomok és múzeum Indulás: vasárnap: óra, Városi Helytörténeti Múzeum 7

8 Várható időtartam: 1,5 óra Máza-Koromszó Árpád-kori kolostor ásatása Máza-Koromszó dűlő Régészeti kalandozás a koromszói Árpád-kori kolostor ásatásán. Időutazás a romok között. Szerzetesek kertjei, gyógynövények szerepe a kolostori gyógyászatban. sz.: 9 20 v.: án 16 órakor Középkori hadijátékok korhű viseletben. Íjászat és szablyavívás a Csák Oroszlánja Hagyományőrző és Bajvívó Kör előadásában. A fegyvereket a vendégek is kipróbálhatják. Nagyharsányi szoborpark Nagyharsány A Nagyharsányi Szoborpark a Duna-Dráva Nemzeti Park területén található. A park különleges élővilág környezete nemcsak a művészi alkotásokat kedvelőknek kínál különleges látnivalókat. sz.: 9 17 v.: 9 17 Séta a Nagyharsányi szoborpark Séta a Szoborpark fölötti bányakaréjhoz a Szársomlói-hegyen Indulás: mindkét nap:10, 12 és 14 óra Pécsi Vidámpark Pécs, Dömör-kapui út 1. A Pécsi Vidámpark kivételes természeti adottságokkal rendelkező terület a Mecseki Parkerdőben. A Vidámpark 1901-ben közel órányi társadalmi munkával épült. Sajátos múltidéző hangulatával, szabadtéri színpadával, régi működő játékaival várja az ide látogatókat. 18-án óra között Vidámpark összművészeti fesztivál - mozgás- és árnyszínházi produkciók, koncertek, vizuális effektek. Várostörténeti Múzeum Pécs, Felsőmalom u. 9. A Tettye-patak völgyében, a XVIII. században kialakult iparágak egyikének kiemelkedően szép példája a szárítópadlásos tímárház, melyben Pécs polgárosodásának történetét lehet nyomon követni 1686-tól 1947-ig. sz.: v.:

9 19-én 10 órakor előadás, majd séta az épületegyüttesben. Az előadás témája a Tímár-ház története, műemléki kutatása, helyreállításának története. Előadók: Gál Éva és Dévényi Sándor. Pécsi Tudományegyetem Botanikus Kertje Pécs, Ifjúság útja 6. A Mecsek déli lábánál elterülő 3,6 ha terület a volt Tanárképző Főiskola területén fekszik óta működik mint botanikus kert, mely sajátos szubmediterrán klímája miatt egyre több mediterrán növényt mutat be. Jellegzetességei a mediterrán sziklakert, télálló kaktusz és yucca gyűjtemény, télálló bambuszok. A gyűjteményes üvegházában több mint 2000 trópusi növény látogatható: kaktuszok, szukkulensek, orchideák, broméliák virágzó dézsás növények, stb. sz.: 9 16 Szervezett séták indulnak a Pacsirta utcai bejárattól diákok bevonásával (indulás csak akkor, ha min.15 fős csoport összejött.) Útvonala: kert és üvegházak. Baranya Megyei Kulturális és Idegenforgalmi Központ Pécs, József A. u én 10 órától Baranya Kulturális Öröksége címmel konferencia. Témái: A kulturális örökségvédelem, az együttműködés módjai és távlatai Pécs és Baranya kulturális örökségének megőrzésében; Kulturális Örökség Napjai; Határokon átnyúló kulturális örökség projektek, kapcsolatok. Központi Bányászati Múzeum Földalatti Bányászati Múzeuma Pécs, Káptalan u. 3. Pécsett, a Vasarely Múzeum alatti pincerendszerben található a Központi Bányászai Múzeum Földalatti Bányászati Múzeuma, mely egyike hazánk legizgalmasabb ipartörténeti bemutatóhelyeinek. Dómmúzeum Pécs, Káptalan u. 9. A 2004 tavaszán megnyílt Dómmúzeumban a románkori művészet különösen termékeny időszakának páratlan értékű szoboranyagát tekinthetik meg a látogatók. FVM Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete Pécs, Pázmány u. 4. Két évi fajtakutatás és gyűjtés után Németh Márton létesítette 1952-ben a Pécsi Szőlőfajtagyűjteményt. Ampelográfiai albumainak megírásához is ez szolgált forrásul. Hazánk leggazdagabb szőlő-génbankja ma 1207 tételből áll. A gyűjteményben a világ legismertebb szőlőfajtái, a Kárpát-medencében őshonos és a száz éve folyó magyar szőlőnemesítés új fajtái, 9

10 valamint a rezisztencia nemesítés fajtajelöltjei egyaránt megtalálhatók. A gyűjtemény teljes felújítása 1999-ben fejeződött be. sz.: 9 13 Igény szerint vezetett séták indulnak. Nagyezerjófű Kert Pécs, Szent Bertalan út 7. A pécsi magánarborétumban több ezer évelő növény található, melyek közül mindig van éppen virágzó. A növények a helyszínen megvásárolhatók vagy megrendelhetők. sz.: 9 20 v.: 9 20 Pécsi Ókeresztény Sírkamrák (Ókeresztény Mauzóleum, I. sz. Péter-Pál sírkamra, II. sz.korsós sírkamra) Pécs, Szent István tér A pécsi ókeresztény emlékek kiemelkedő tanúi az első évezred keresztény halotti kultuszának, egy új vallás ébredésének és a változó körülmények közötti utóéletének. Az UNESCO Világörökségi Bizottsága 2000-ben az ókeresztény temetőt felvette a világörökségi listára. v.: A szokásos nyitvatartási időben is látogatható, de óra között belépőjegyet kell váltani! Pécsi Tudományegyetem Központi Könyvtár - Klimo-gyűjtemény Pécs, Szepesy u A Pécsi Klimo Könyvtár 1774-ben elsőként vált nyilvánossá Magyarországon. A jelenlegi klasszicista stílusú épületbe 1832-ben került át. A négy terem közel kötete ékes bizonyítéka a püspök könyvszeretetének. v.: Bemutatásra kerülnek a hajdani Püspöki Könyvtár féltve őrzött kincsei, így többek között festett kódexei közül a Pécsi Missalé, két XIV. századi kézzel illusztrált francia Biblia, a kalandos sorsú Nyírkállói-kódex. Kiállítás a Klimó-gyűjtemény anyagából Európa a tudományok tükrében címmel. Bemutatásra kerülnek a könyvtár különleges szépségű nyomtatott művei könyvtörténeti tematikus elrendezésben. A megnyitót 18-án 10 órakor Mayer Mihály megyéspüspök, Dr. Lénárd László rektor megnyitóbeszéde és Dr. Toller László polgármester köszöntője vezeti be. Pintér-kert Pécs, Tettye tér 9. A Mecsek déli előterében található a szubmediterrán hangulatú, országosan védett Pintér-kert. A múlt század elején kialakított 1,7 hektár nagyságú terület sajátos botanikai, dendrológiai és kultúrtörténeti értékei miatt kedvelt pihenőhelye a pécsieknek. 10

11 18-án 9 órakor a Kulturális Örökség Napok helyi megnyitója. 18-án 9.30 és 11 órakor szervezett séta. Autóbusszal Szársomlyón Előzetes bejelentkezés szükséges: 72/ Útvonal: Pécs - Szársomlyó Természetvédelmi Terület - Villány, Templom-hegy Indulás: vasárnap:14 óra, Pécs, Barbakán tér Várható időtartam: 2,5 óra Belvárosi séta Pécsen Tourrm 72/ Útvonal: Pécsi terek, parkok, szökőkutak - Széchenyi tér - Káptalan utca - Szent István tér - Kórház tér - Jókai tér Indulás: szombat: 14 és 15 óra, Pécs, Széchenyi tér 9. Várható időtartam: 2 óra Neves pécsiek sírjai Tourrm 72/ Látogatás a 100 éves pécsi köztemetőben Indulás: vasárnap: 10 óra, temető, főkapu Várható időtartam: 2 óra Séta a pécsi városfal mentén Tourrm 72/ Útvonal: Széchenyi tér - Király utca - Ágoston tér - Kálvária utca - Aradi vértanúk útja - Barbakán Indulás: szombat: 14 és 15 óra, Pécs, Széchenyi tér 1. Várható időtartam: 2,5-3 óra Séta a Rotary út-mentén Mecsek Útvonal: Helyközi busszal a TV toronyig - Tubes - Lapis - TV torony - busszal vissza a városba Indulás: vasárnap: 8 óra, Pécs, Főpályudvar 35-ös buszmegálló Séta a Zengő-csúcsra Útvonal: Pécsvárad, Kossuth tér - Zengő csúcs - Mária kép - Püspökszentlászló - Hosszúhetény - Pécsvárad Indulás: mindkét nap: 10 óra Siklósi Kerámia Alkotóház Siklós, Vajda J. tér 2. A Siklósi Kerámia Alkotóház egy XII.században épült volt ferencesrendi kolostorban kapott helyet. Régi várfallal övezett kertje, átriumos udvara igazi élményt kínál. sz.: 9 17 v.:

12 mindkét nap 13 és 16 órakor bemutató égetés, az anyaggal való munka kipróbálása, agyagozás. Míves Tojás Gyűjtemény Múzeumi Intézmény Zengővárkony, Kossuth u. 6. A Míves Tojás Gyűjteményt bemutató múzeum egy 1856-ban épült műemlékké nyilvánított módos parasztház együttesébe, a lakóépület hossztengelyére merőlegesen elhelyezkedő, az udvart lezáró, különálló gazdasági épület. 19-én órától műsor: rövid kulturális bevezető műsor után a karcolási technikával dolgozó tojáskészítők találkozója, nyilvános szakmai tanácskozása, illetve alkotásaikból alkalmi kiállítás és vásár. Zengővárkonyi séta Nienhaus Rózsa 72/ Útvonal: Múzeumépület - Kossuth utca - Gesztenyés - Rockenbauer Pál síremléke - Arany J. utca - Református templom és parókia - Fülep Lajos emlékszoba - Kossuth u. - Múzeum. Séta közben a meglátogatott helyszíneken túl a falu egyéb nevezetességeinek, kiállítóhelyeinek, műemléképületeinek bemutatása. Indulás: mindkét nap: 11 óra, Míves Tojás Múzeum BÉKÉS MEGYE Szoborsétány Békéscsaba, Árpád sor Az Árpád sor elején a Gyulai út és a Bajza utca között az Élővíz-csatorna partján az 1970-es évek első felében alakították ki a sétányt, melyben olyan neves egyéniségek szobrai láthatók, akiknek valamilyen közük volt a város életéhez. Meseház Békéscsaba, Békési út 17. A Békési úton lévő műemlék épület, a Meseház a helyreállítás után Békéscsaba egyik idegenforgalmi látványossága lett. Alaprajzi elrendezése megegyezik a nagyalföldi lakóépületekével, tetőgerincvonalukkal merőlegesek az utcatengelyre. A konyha szabadkéményes, a szobában búboskemencével fűtöttek. Különleges része ezeknek a házaknak a kőoszlopos előtornác, a podsztyena. Az oldaltornác oszlopai darufákkal készültek. A nagyobbik épület udvari tornácát négyszög keresztmetszetű pillérek tartják. sz.:

13 18-án 10 órától fazekas bemutató Rózsa Ibolya kortárs fazekas művész közreműködésével. Munkácsy Mihály Emlékház Békéscsaba, Gyulai út 5. Munkácsy Mihály Emlékháza a Steiner-Omaszta-kúriában található. 21 eredeti festménye reprezentálja a festő alkotói korszakait. A kiállítást az itt élt kisnemesi család megmaradt bútoraiból, tárgyaiból összeállított XIX. századi enteriőrök egészítik ki. Bemutatásra kerül a ház hajdani kertjének megmaradt részlete is. sz.: v.: án órától kertkalauz, gyógylovagoltatás, mesesarok, játszóház fogyatékkal élő gyerekek számára. Petőfi-liget Békéscsaba A ligetnek 1865-ben a Petőfi utcával együtt Katona tér volt a neve. A név a környező katonai épületekről természetes névadással keletkezett ben Sztraka Ernő városi mérnök tervei szerint parkosították, benne pavilont állítottak fel. Az 1890-es években nevezték el Petőfiligetnek. Fokozatos beépítéssel az L alakú liget megszűnt, csak egy kisebb tér maradt belőle. sz.: v.: Széchenyi-liget Békéscsaba A ligetet 1850-ben létesítették az Ó-temetőből kihasított területen. Abban az időben városi mulató erdőcske néven emlegetik ban Sétakert, majd Népkert lett a neve ben Sztraka Ernő tervei szerint parkosították. Séta Békéscsabán és környékén Mazám Mátyás Útvonal: Petőfi-liget - Szobor sétány - Széchenyi-liget Indulás: mindkét nap: 10 és 14 óra, Csaba Center előtt Várható időtartam: 1,5 óra 13

14 Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Réhelyi Látogatóközpont Dévaványa-Réhely A látogatóközpontban őshonos állatokat és túzokokat bemutató tér van. A km-es kerékpár-útvonalakon a védett terület természeti értékeit lehet felfedezni. A puszta élővilágát bemutató tanösvény is bebarangolható. Szálláshely igényelhető. sz.: 9 17 v.: 9 17 Szervezett séta 10, 12 és 14 órakor indul. Kastélypark Doboz, Holt-Fekete-Körös partja A Kastélypark a nagyközség központjában a Holt-Fekete-Körös és Vésztői út által határolt 3,7 hektáros természetvédelmi terület. Az 1850-es években a Wenckheim grófok létesítették. A parkban több százévesnél is idősebb gyönyörű fa látható. sz.: 8 20 v.: 8 20 Vezetés indul mindkét napon 10 órakor a község központjából. Kner Nyomdaipari Múzeum Gyomaendrőd, Kossuth u. 16. Magyarország egyetlen nyomdaipari múzeuma a Gyomai Kner Nyomda Rt. szomszédságában, Kner Imre egykori lakóházában található. Az épületet Kozma Lajos tervei szerint építették 1925-ben népies barokk stílusban óta működik benne a múzeum, kiállításai a nyomda történetét és a Kner család munkásságát mutatják be, de Kozma által tervezett bútorok is láthatók az egyik teremben. sz.: 9 15 v.: 9 15 Békés Megyei Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat (volt Almássy-kastély) Gyula, Kossuth u. 15. Gyula városának legnagyobb zöldfelületi egysége az egykori kastélypark területe (1812-ben létesítették angol mintára), mely ma 6 különálló funkcionális egységre tagolódik: Csiga-kert, Szent Miklós park, Múzeumkert, Várkörnyék, Várfürdő és Almássy-kastélykert. A park most a gyermekotthon parkjaként jelentősen átalakult, évszázados fái, növényállománya utal a tájképi kert jellegére. sz.: 9 17 v.: 9 17 Pándy Kálmán Megyei Kórház Gyula, Semmelweis u

15 Az 1840-es kórházalapítást követően az első fejlesztésre 1877-ben került sor. Valószínűleg - a faállomány becsült korát figyelembe véve - már ekkor történtek parkosítások. A területen kisebb beruházás történet között, míg a legnagyobb változást előidéző, a kórház mai építészeti karakterét eredményező beruházások között történtek. A beruházásokkal egyidőben folyamatos parkosítást is végeztek. A park ma helyi jelentőségű természetvédelmi terület. sz.: 9 17 v.: 9 17 Szentháromság temető Gyula, Szentháromság u. 14. A 6 hektáron elterülő temető régi gyulai dinasztiák nyugvóhelye. A temetőkert látogatói kulturált környezetben emlékezhetnek halottaikra. sz.: 6 20 v.: án 10 órakor rmációs tábla avatása. Szervezett séta 18-án 10.15, 11, 15 és 16 órakor. 19-én 11, 16 és 17 órakor. Séta Hódmezővásárhelyen Kovács Eszter 62/ Útvonal: Kossuth tér - egykori Erzsébet-kert - Bajcsy-Zs. utcai kocsányos tölgy - Epreskert Indulás: szombat: 10 óra, Városháza, Kossuth tér, lovasszobor. Várható időtartam: 2-3 óra Kerékpár szükséges! Orlai Petrics Soma Gyűjtemény (volt Wenckheim-kastély) Mezőberény, Fő út 1-3. A Wenckheim család uradalmi kastélya, amely a XVIII. század végén copf stílusban épült. A kastély a XX. század második felében iskolának, majd könyvtárnak adott helyet. Jelenleg itt található az Orlai Petrics Soma Muzeális Gyűjtemény. Polgármesteri Hivatal Mezőberény, Kossuth tér 1. A Polgármesteri Hivatal az 1901-ben - a volt Orlai-ház helyén - épült községháza épületében működik. A Városháza falán található emléktáblák: Petőfi Sándor (1899), Centenárium (1948), Orlai Petrics Soma szülőháza (1974), millecentenárium (1996), millennium (2000). A hivatal emeleti nagytermében tartja üléseit a városi képviselő-testület is. Itt került elhelyezésre Orlai Petrics Soma: Coriolanus című festménye, mely a megyei Munkácsy Mihály Múzeum tulajdona. 15

16 József Attila Általános Művelődési Központ Mezőhegyes, Béke park 1. Az Általános Művelődési Központ több mint 20 éve szervezi a város kulturális életét, amelynek részei a helytörténeti múzeum kiállításai. Jelenleg a cukorgyár, az úttörő- és cselédsors-gyűjtemény tekinthető meg. sz.: 9 14 v.: 9 21 Reprezentatív központ Mezőhegyes, Kozma F. u. 20. Az 1785-ben II. József császár által aláírt alapítólevéllel életre hívott Ménesbirtok reprezentatív központja: Ember-kóroda - helytörténeti kiállítással, ősvérbükk és ősplatán, parancsnoki épület, fedeles lovarda - belső tere is, kocsimúzeum, Hangai vendégfogadó és postakocsi állomás. sz.: v.: Helytörténeti érdekességek Mezőhegyesen Útvonal: Szent György tér 1. - Kozma F. u. - Birtok központ - Kozma F. u. 34. Indulás: mindkét nap:10, 12 és 14 óra Kerékpártúra Mezőhegyesen Mitykó Zsolt 68/ "Útvonal: Művelődési Ház - Templom-liget éves platánfa - temetőkápolna Békató Indulás: szombat: 9 óra, Művelődési Ház Rágyánszki Arborétum Orosháza, Gárdonyi u. 12. Az id. Rágyánszki János által 1952-ben alapított arborétumban több mint 2000 növényfaj 6000 változata található meg. Az országban egyedül itt található a chílei Araucaria fenyőfa. A 3 hektáros örökzöldben és fenyőkben gazdag gyűjtemény tudományos célokat is szolgál. sz.: 8 18 v.: 8 17 Vízellátás-történeti Gyűjtemény (Kútmúzeum) Orosháza, Könd u. 22. A Gyűjtemény két külön épületben van. Az egyik épület egy használaton kívüli, igen szép építésű víztorony. Ebben van feldolgozva a kutak története. Körülötte kútkert fémkút 16

17 gyűjteménnyel. A másik kiállítás egy használaton kívüli szivattyús házban tekinthető meg, 100 m2 alapterületen. Ebben van a Vízellátás története feldolgozva. sz.: 8 12, v.: 8 12, Orosházi séta Kiss Horváth Sándor 68/ Útvonal: A városi történelmi emlékpark bemutatása, majd igény szerint kirándulás az 5 km-re található földvárhoz és sánchoz Indulás: mindkét nap: 8, 12, 13, 17 óra, Kútmúzeum Békés Megyei Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégium (volt Wenckheim-kastély) Szabadkígyós, Kastély A kastélyt között a Wenckheim család építtetteybl Miklós tervei alapján. Eklektikus, neoreneszánsz stílusú, erősen tagolt homlokzatú, kéttornyú épület. A főépület keleti szárnyán található a kápolna. A kastélyban 1945 óta működik iskola. sz.: v.: Csak vezetővel látogatható! Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Körösvölgyi Látogatóközpont Szarvas, Anna-liget 1. Az Anna-liget a város nyugati, Holt-Körös menti területen van, 25 hektár területén. Itt található a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóságának székháza és a Körösvölgy Látogatóközpont. A Dél-Tiszántúl természeti értékeit bemutató kiállításon kívül a tanösvény is bebarangolható. sz.: 9 17 v.: 9 17 Szervezett séta 10, 12 és 14 órakor indul. Erzsébet-liget a Ruzicskay alkotóházzal Szarvas, Erzsébet-liget Szarvason az Erzsébet-ligetben megépített tanösvény 1,2 km hosszú, tájékoztató táblás természetismereti útvonal. Hét állomása tájékoztatja a látogatókat az ott fellelhető növény-, és állatfajokról. A ligetben található Ruzicskay György festőművész látogatható alkotóháza. 17

18 A Ruzicskay alkotóház 3 terme folyamatosan látogatható. Szarvasi Arborétum Szarvas, I. k. k. 9. A 150 éves, 82 hektáros csodálatos térharmoniájú tájképi kert ma már a környezetétől eltérő új élőhely, mely oktatási, kutatási feladatokat is ellát, gondozza az 1600 féle fa-, és cserjefajtát, a 250 lágyszárú növényváltozatot, a 211 féle kalapos gombát, a több mint 100 féle madarat és egyéb élőlényt. sz.: v.: Nagy Miklós Városi Könyvtár Szeghalom, Nagy M. u. 6. Az 1997-ben átadott modern épület a több mint darabos könyvállományán túl rmatikai szolgáltatással, ehhez kapcsolódó gépparkkal és jelentős dokumentumgyűjteménnyel áll az érdeklődők rendelkezésére. A könyvtár előcsarnokában az alapító igazgató Nagy Miklós relikviáiból készült állandó kiállítás látható. sz.: án órakor a Bogár János emlékkiállítás megnyitója. Sárréti Múzeum Szeghalom, Tildy u. 14. A rendezvények helyszíne az 1885-ben átadott kisdedóvó épülete, mely egybeépült az alapító XIX. század eleji klasszicizáló lakóházával. Már önmagában is érdekes épületegyüttes. sz.: 9 17 v.: 9 17 Kiállítás: Szeghalom kilenc évszázada. 18-án óráig, 19-én 9-13 óráig: játszóház - kötélverés, kötéljátékok, népi gyermekjátékok, csuhé, ízik, nád. Szeghalmi séta Útvonal: Kossuth tér - Ady u. - Tildy u. - Szabadság tér - Nagy Miklós u. Indulás: szombat: óra Várható időtartam: 45 perc Csolt-Monostor Romkert és Kiállítóhely Vésztő, Mágori domb A mágori dombokon 8000 esztendő történelme elevenedik meg. A régészeti feltárás nyomán történelmi emlékhely alakult ki. A nyugati dombon a Csolt nemzetség monostora található. A keleti dombon a régészek által feltárt szelvény látható, amelyben több méter vastagságban 18

Városunk Pécs Pécsi Tudományegyetem webhelyen lett közzétéve (http://hunyor.pte.hu)

Városunk Pécs Pécsi Tudományegyetem webhelyen lett közzétéve (http://hunyor.pte.hu) PÉCS [1] A pannon és kelta törzsek által lakott vidéken a rómaiak alapítottak várost a 2. század elején Sopiane néven. A kereszténység egyik központjává váló város tartományi székhellyé nőtte ki magát.

Részletesebben

Pomáz, Nagykovácsi puszta

Pomáz, Nagykovácsi puszta Pomáz, Nagykovácsi puszta A Pomáz és Pilisszentkereszt között elhelyezkedő majorság a Pilis védett természeti értékeinek területén fekszik és egyben egy jelentős középkori romegyüttes helyszíne is. Az

Részletesebben

SZÁLKA. Ebből szántó 198,3 ha gazdasági erdő 1082 ha (összes erdő) védett terület 933 ha (NATURA 2000 az erdőből) ipari hasznosítású - terület

SZÁLKA. Ebből szántó 198,3 ha gazdasági erdő 1082 ha (összes erdő) védett terület 933 ha (NATURA 2000 az erdőből) ipari hasznosítású - terület SZÁLKA 1. A település területére vonatkozó információk: Teljes terület 1707,6 ha Ebből szántó 198,3 ha gazdasági erdő 1082 ha (összes erdő) védett terület 933 ha (NATURA 2000 az erdőből) ipari hasznosítású

Részletesebben

Nagyrécse-Galambok kerékpártúra

Nagyrécse-Galambok kerékpártúra Nagyrécse-Galambok kerékpártúra Túra hossza: 39 km Nehézsége: Könnyű Terep: Dombvidék A kerékpártúra Nagyrécsén a Kossuth u és a Petőfi u találkozásánál kezdődik (1). Innen a Kossuth úton a falut északi

Részletesebben

Történelmi Veszprém Klasszikus városnézés 2-2,5 órában

Történelmi Veszprém Klasszikus városnézés 2-2,5 órában Történelmi Veszprém Klasszikus városnézés 2-2,5 órában Találkozó: Óváros tér/köd utcai parkoló Időtartam: 2-2,5 óra Ismerkedés Veszprémmel és a várnegyeddel Azoknak ajánljuk, akik előszőr járnak a városban,

Részletesebben

Képeslapok a Dunáról

Képeslapok a Dunáról Képeslapok a Dunáról Nagymaros a Dunakanyarban, a Börzsöny lábánál fekszik. Az uralkodók kedvenc tartózkodási helye volt a középkorban. A XX. században nagy nyilvánosságot kapott a település, ugyanis

Részletesebben

HÉ-1. malomépület építmény (egyedi védelem) jelentõs ipari épület, használati és esztétikai jelentõsége miatt védelemre érdemes

HÉ-1. malomépület építmény (egyedi védelem) jelentõs ipari épület, használati és esztétikai jelentõsége miatt védelemre érdemes HÉ-1 RENDELTETÉS, HSZNÁLT VÉDETTSÉGI KTEGÓRI VÉDETTSÉG INDOKLÁS ÍM Nemesdömölk, Nemesdömölki u. 15. HRSZ. 2 malomépület jelentõs ipari épület, használati és esztétikai jelentõsége miatt védelemre érdemes

Részletesebben

Lloyd Palota, a gyõri Széchenyi tér régi-új ékköve

Lloyd Palota, a gyõri Széchenyi tér régi-új ékköve GYÕR BUDAPEST Lloyd Palota, a gyõri Széchenyi tér régi-új ékköve Győr barokk Belvárosának szívében, a Széchenyi főtér keleti oldalán áll a Lloyd Palota. Az ismert nagyváros történelmi belvárosát átszelő,

Részletesebben

Várostörténet. 3. forduló. Kecskemét városának legrégebbi oktatási intézményéhez kapcsolódik a következő feladat.

Várostörténet. 3. forduló. Kecskemét városának legrégebbi oktatási intézményéhez kapcsolódik a következő feladat. Várostörténet 3. forduló Kecskemét városának legrégebbi oktatási intézményéhez kapcsolódik a következő feladat. 1. Egészítsd ki a szöveget! Az iskola híres kegyesrendi, más néven iskola. megalapítása gróf.

Részletesebben

Magyarország látnivalói II. Tematikus képgyűjtemény az Idegenforgalmi földrajz tantárgyhoz

Magyarország látnivalói II. Tematikus képgyűjtemény az Idegenforgalmi földrajz tantárgyhoz Magyarország látnivalói II. Tematikus képgyűjtemény az Idegenforgalmi földrajz tantárgyhoz Pécs - Székesegyház Pécs - Gázi Kászim pasa dzsámija jelenleg katolikus templomként működik Pécs - Cella Septichora

Részletesebben

SZÉKESFEHÉRVÁR KULTURÁLIS INTÉZMÉNYEI, FEJLESZTÉSI IRÁNYAI, KULTURÁLIS ARCULATA ÉS PROGRAMJAI

SZÉKESFEHÉRVÁR KULTURÁLIS INTÉZMÉNYEI, FEJLESZTÉSI IRÁNYAI, KULTURÁLIS ARCULATA ÉS PROGRAMJAI SZÉKESFEHÉRVÁR KULTURÁLIS INTÉZMÉNYEI, FEJLESZTÉSI IRÁNYAI, KULTURÁLIS ARCULATA ÉS PROGRAMJAI 17 Székesfehérvár kulturális intézményrendszere és hálózata sokszínû, tarka, gazdag és változatos képet mutat.

Részletesebben

HELYI VÉDETT ÉPÜLETEK

HELYI VÉDETT ÉPÜLETEK 1 KALOCSA VÁROS ÉRTÉKVÉDELMI RENDELET FOTÓMELLÉKLET Az értékvédelmi rendelet alkalmazása során a fotók alatt lévő megjegyzések szerint kell eljárni!! HELYI VÉDETT ÉPÜLETEK Alkony utca 8. Újvárosi óvoda

Részletesebben

S O M O G Y M E G Y E I M Ú Z E U M O K I G A Z G A T Ó S Á G A H Í R L E V É L

S O M O G Y M E G Y E I M Ú Z E U M O K I G A Z G A T Ó S Á G A H Í R L E V É L Kedves Látogatónk! Hírlevelünkben legújabb kiállításainkat és májusi programjainkat ajánljuk figyelmébe! Programok: Népi Kalendárium 2011. május 14. A Népi Kalendárium májusi témája a gyapjú. Ez alkalommal

Részletesebben

JEGYÁRAK. "AZ OTTHON MELEGE". CSERÉPKÁLYHA-TÖRTÉNETI KIÁLLÍTÁS 9022 Győr, Kiss János u. 9. Telefon: 06-20/967-6567, Fax: 06-96/310-731

JEGYÁRAK. AZ OTTHON MELEGE. CSERÉPKÁLYHA-TÖRTÉNETI KIÁLLÍTÁS 9022 Győr, Kiss János u. 9. Telefon: 06-20/967-6567, Fax: 06-96/310-731 JEGYÁRAK GYŐR XÁNTUS JÁNOS MÚZEUM 9022 Széchenyi tér 5. Telefon: 96/310-588, 524-888 Fax: 96/310-731 IV. 1.-IX. 30: 10-18 óráig, (X. 1.-III. 31.:10-16 óráig) szünnap: hétfő Könyvtár: Kedd: 10-14 óráig,

Részletesebben

4. osztályos feladatsor III. forduló 2014/2015. tanév

4. osztályos feladatsor III. forduló 2014/2015. tanév Iskola: 1 Csapatnév: 4. osztályos feladatsor III. forduló 2014/2015. tanév 13 1. Fejtsétek meg a keresztrejtvényt!a megfejtés után megtudjátok, hogy a harmadik fordulónak mi a témája! 1. Itt adták át Közép-Európa

Részletesebben

Zalaegerszegi Diákkonferencia 2013. 4. 19-21.

Zalaegerszegi Diákkonferencia 2013. 4. 19-21. Zalaegerszegi Diákkonferencia 2013. 4. 19-21. Péntek reggel az iskola udvarról indultunk az Igazgató Úrral, Csák tanár úrral és diák társammal Szőke Szilviával. Hosszú út elébe néztünk, pontosan még mi

Részletesebben

Badacsony Badacsonytomaj

Badacsony Badacsonytomaj Badacsony Badacsonytomaj Múzeumok: Egry József Emlékmúzeum 8261 Badacsony, Egry sétány 12. Tel.: 87/431-044 E-mail: badacsonytomaj@tourinform.hu bad.turisztikai.egy@gmail.com, www.badacsony.com Magyar

Részletesebben

SZENT-GYÖRGYI EST Szervező: Ifj. Gazdag István Szerkesztő: Kásáné Kiss Andrea

SZENT-GYÖRGYI EST  Szervező: Ifj. Gazdag István Szerkesztő: Kásáné Kiss Andrea SZENT-GYÖRGYI EST Szervező: Ifj. Gazdag István Szerkesztő: Kásáné Kiss Andrea Kedves Érdeklődő! A Szent-Györgyi Est főként budapesti múzeumok programlehetőségeit tartalmazza, kerületenként, betűrendbe

Részletesebben

Megoldókulcs. Várostörténet

Megoldókulcs. Várostörténet Megoldókulcs Várostörténet 3. forduló Kecskemét városának legrégebbi oktatási intézményéhez kapcsolódik a következő feladat. 1. Egészítsd ki a szöveget! Az iskola híres kegyesrendi, más néven piarista

Részletesebben

A Március 15. tér már a középkorban is Vác kereskedelmi központja, melynek meghatározó épülete a Szent Mihály templom volt.

A Március 15. tér már a középkorban is Vác kereskedelmi központja, melynek meghatározó épülete a Szent Mihály templom volt. A Március 15. tér már a középkorban is Vác kereskedelmi központja, melynek meghatározó épülete a Szent Mihály templom volt. A nagy barokk városrendezés során, a téren épültek fel a ma is látható legszebb

Részletesebben

ZICHY FERENC LÁTOGATÓKÖZPONT GYÔR SZAKRÁLIS KINCSEK ÉS TORONY KILÁTÓ MÚZEUMHÁZ IHLET ÉS MÛVÉSZET SZENT JAKAB LÁTOGATÓKÖZPONT LÉBÉNY

ZICHY FERENC LÁTOGATÓKÖZPONT GYÔR SZAKRÁLIS KINCSEK ÉS TORONY KILÁTÓ MÚZEUMHÁZ IHLET ÉS MÛVÉSZET SZENT JAKAB LÁTOGATÓKÖZPONT LÉBÉNY ZICHY FERENC LÁTOGATÓKÖZPONT GYÔR SZAKRÁLIS KINCSEK ÉS TORONY KILÁTÓ MÚZEUMHÁZ IHLET ÉS MÛVÉSZET SZENT JAKAB LÁTOGATÓKÖZPONT LÉBÉNY KAPUK A KÁPTALANDOMBRA Megnyílt Magyarország legnagyobb területû egyházi

Részletesebben

Háziorvosi körzetek leírása. 1. számú háziorvosi körzet

Háziorvosi körzetek leírása. 1. számú háziorvosi körzet 1. melléklet a 12/2015. (III. 31.) önkormányzati rendelethez Háziorvosi körzetek leírása 1. számú háziorvosi körzet Baczoni István utca Bethlen Gábor utca Blaha Lujza utca Búzavirág utca Csíktarcsa utca

Részletesebben

KÖRZETLEÍRÓ LISTA szavazókör Azonosító: , Cím: Szt. István tér 6. (Városháza), TEVK: 01

KÖRZETLEÍRÓ LISTA szavazókör Azonosító: , Cím: Szt. István tér 6. (Városháza), TEVK: 01 Szehofnerné Széber Zsuzsanna Lapszám: 1 001. szavazókör Azonosító: 07-061-001-2, Cím: Szt. István tér 6. (Városháza), TEVK: 01 Csokonai utca teljes közterület 51 Mónus Illés utca 000001 000007 folyamatos

Részletesebben

FÜLÖP. Elhelyezkedés. Földrajz, természeti adottságok. Történelem. Terület: 55,87 km 2 Lakosság: 1793 fő Polgármester: Hutóczki Péter

FÜLÖP. Elhelyezkedés. Földrajz, természeti adottságok. Történelem. Terület: 55,87 km 2 Lakosság: 1793 fő Polgármester: Hutóczki Péter FÜLÖP Terület: 55,87 km 2 Lakosság: 1793 fő Polgármester: Hutóczki Péter Elérhetőség: Fülöp Község Önkormányzata 4266 Fülöp, Arany J. u. 19. Tel./Fax: 52/208-490 Fülöp község címere Elhelyezkedés Fülöp

Részletesebben

IZSÁK VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 13/2011.(VI.29.) önkormányzati rendelete

IZSÁK VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 13/2011.(VI.29.) önkormányzati rendelete IZSÁK VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 13/2011.(VI.29.) önkormányzati rendelete A háziorvosi, gyermekorvosi és fogorvosi körzetek meghatározásáról Izsák Város Önkormányzat Képviselő-testülete

Részletesebben

MVMSZ tagok nyilvántartása 2013

MVMSZ tagok nyilvántartása 2013 MVMSZ tagok nyilvántartása 2013 Jogelőd neve Szervezet neve, székhelye Képviselő Csatlakozás időpontja 1. Bács-Kiskun megye Bács-Kiskun Megyei ok Katona József 6000 Kecskemét, Bethlen krt. 1. Türr István

Részletesebben

OSAP 1626. IV. kötet. Kórházak és önálló járóbeteg-szakrendelõk adatai. Készítette: Egészségügyi Stratégiai Kutatóintézet

OSAP 1626. IV. kötet. Kórházak és önálló járóbeteg-szakrendelõk adatai. Készítette: Egészségügyi Stratégiai Kutatóintézet OSAP 1626 Kórházak és önálló járóbeteg-szakrendelõk adatai IV. kötet Készítette: Egészségügyi Stratégiai Kutatóintézet 2004 TARTALOM IV./1. A foglalkoztatottak átlaglétszáma és egy főre jutó havi jövedelme

Részletesebben

Város Megnevezés Utca. Tornaterem Szent I. Művelődési Ház Szent I. Templom Szent I. Plébánia Szent I. Általános Iskola Szent I.

Város Megnevezés Utca. Tornaterem Szent I. Művelődési Ház Szent I. Templom Szent I. Plébánia Szent I. Általános Iskola Szent I. Almáskamarás Város Megnevezés Utca Idősek Klubja Dózsa Gy. Tornaterem Szent I. Művelődési Ház Szent I. Templom Szent I. Plébánia Szent I. Óvoda Dózsa Gy. Általános Iskola Szent I. Battonya Békés Békéscsaba

Részletesebben

jankó ablak www.jankokft.hu A biztos megoldás

jankó ablak www.jankokft.hu A biztos megoldás Referencia Album WARD MÁRIA ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉLETÖRÖM IDoSEK OTTHONA ÉS GIMNÁZIUM Veszprém, Sólyi utca 20. Budapest, V. ker., Molnár utca 4. 2005-ben Dinamikusan nyitotta fejlődő meg iskola, kapuit melyet

Részletesebben

GYULAI LÁTNIVALÓK. Gyulai vár

GYULAI LÁTNIVALÓK. Gyulai vár GYULAI LÁTNIVALÓK Az árak és a nyitva tartás a leírásban csak tájékoztató jellegűek, kérlek benneteket, hogy mindig kérjetek friss információt ez ügyben! Gyulai vár A gyulai vár a 15.század első felében

Részletesebben

MVMSZ tagok nyilvántartása. Státusz Szervezet neve, székhelye Képviselő MVMSZ közgyűlés résztvevők Bács-Kiskun megye

MVMSZ tagok nyilvántartása. Státusz Szervezet neve, székhelye Képviselő MVMSZ közgyűlés résztvevők Bács-Kiskun megye MVMSZ tagok nyilvántartása Státusz Szervezet neve, székhelye Képviselő MVMSZ közgyűlés résztvevők Bács-Kiskun megye 1. megyei hatókörű városi Katona József Múzeum 6000 Kecskemét, Bethlen krt. 1. 2. területi,

Részletesebben

XI. Őrségi Tökfesztivál

XI. Őrségi Tökfesztivál XI. Őrségi Tökfesztivál 2014. szeptember 26-28. Szeptember 26. (péntek) Őriszentpéter 10 00 Fókuszban a töktermesztés, konferencia Helyszín: Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság, Siskaszer 26/A Nagyrákos 18

Részletesebben

Rendelet. Önkormányzati Rendeletek Tára. Dokumentumazonosító információk

Rendelet. Önkormányzati Rendeletek Tára. Dokumentumazonosító információk Rendelet Önkormányzati Rendeletek Tára Dokumentumazonosító információk Rendelet száma: 13/2012.(IX.11.) Rendelet típusa: Módosító Rendelet címe: A háziorvosi, gyermekorvosi és fogorvosi körzetek meghatározásáról

Részletesebben

A Fõvárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtára

A Fõvárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtára A Fõvárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtára rendezvényi ajánló A Wenckheim-palota A Belsõ-Józsefvárosban, a Nemzeti Múzeum háta mögött az 1860-as évektõl kezdõdõen épült ki a palotanegyed. A historizáló

Részletesebben

kattintson ide. Hírek

kattintson ide. Hírek Népművészeti Egyesületek Szövetségének hírlevele Ha problémája van a megjelenítéssel, kattintson ide. Hírek A NESZ közreműködésével s tagjai által felajánlott alkotásokból nyílt kiállítás a New Yorki Magyar

Részletesebben

1. melléklet. 10 274 HB lakóház. 2008 Ányos Pál u. 24 267 HB lakóház. 1 285 H Rupert -ház lakóház. 9 143 H lakóház. 1 2499 H lakóház 6 2470 H lakóház

1. melléklet. 10 274 HB lakóház. 2008 Ányos Pál u. 24 267 HB lakóház. 1 285 H Rupert -ház lakóház. 9 143 H lakóház. 1 2499 H lakóház 6 2470 H lakóház Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 6/202. (III.30.) rendelete az épített környezet értékeinek helyi védelméről. melléklet H B T Jelmagyarázat Homlokzati elemek, vakolatdíszek - architektúra,

Részletesebben

Lakcím:. Születési év:.. Egyesületi tagság: Teljesítés módja:..

Lakcím:. Születési év:.. Egyesületi tagság: Teljesítés módja:.. CSEPEL HALÁSZTELEK: SZ.SZENTMIKLÓS: SZIGETHALOM: TÖKÖL: SZIGETCSÉP: SZ.SZENTMÁRTON: SZIGETÚJFALU: RÁCKEVE: SZIGETBECSE: MAKÁD: Név: Lakcím:. Születési év:.. Egyesületi tagság: Teljesítés módja:.. Túrázás

Részletesebben

ALSÓNYÉK. 1. A település területére vonatkozó információk:

ALSÓNYÉK. 1. A település területére vonatkozó információk: ALSÓNYÉK 1. A település területére vonatkozó információk: Teljes terület 3204 ha 6302 m2 Ebből szántó 2486 ha 2422 m2 gazdasági erdő 131 ha 8569 m2 védett terület - ipari hasznosítású - terület egyéb 586

Részletesebben

Információtartalom vázlata. Az egyiptomi művészet korszakai és általános jellemzői; feladata, célja

Információtartalom vázlata. Az egyiptomi művészet korszakai és általános jellemzői; feladata, célja 1. Ön a szakterületén belül felkérést kap egy mű elkészítésére az ókori egyiptomi művészet Mutassa be az egyiptomi művészet korszakait, az építészet, szobrászat és festészet stílusjegyeit, jellegzetességeit!

Részletesebben

Munkácsy emlékezete Csabán

Munkácsy emlékezete Csabán Munkácsy emlékezete Csabán 2014. március 4. Békéscsaba, Fő tér (Fiume szálloda) 1906-ban. Képeslap fekete-fehér fotója. Levéltári jelzet: XV.9./177. Őrzés helye: Munkácsy Mihály Múzeum, 17 849 Békéscsaba,

Részletesebben

HELYI JELENTŐSÉGŰ TERMÉSZETVÉDELMI TERÜLETEK GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYÉBEN

HELYI JELENTŐSÉGŰ TERMÉSZETVÉDELMI TERÜLETEK GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYÉBEN HELYI JELENTŐSÉGŰ TERMÉSZETVÉDELMI TERÜLETEK GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYÉBEN Lajtmann József Győri Nemzetközi Kereskedelmi Központ 2014. január 14. VÉDETT TERMÉSZETI TERÜLETEK SZÁMA MAGYARORSZÁGON ORSZÁGOS

Részletesebben

Határtalanul I. rész Kolozsvári diákok látogatása Szekszárdon

Határtalanul I. rész Kolozsvári diákok látogatása Szekszárdon Határtalanul I. rész Kolozsvári diákok látogatása Szekszárdon A Határtalanul pályázat keretében 2016 áprilisában a kolozsvári Báthory István Elméleti Líceum két osztálya járt nálunk a Garay János Gimnáziumban,

Részletesebben

HELYI JELENTŐSÉGŰ TERMÉSZETVÉDELMI TERÜLETEK Borsod-Abaúj-Zemplén MEGYÉBEN

HELYI JELENTŐSÉGŰ TERMÉSZETVÉDELMI TERÜLETEK Borsod-Abaúj-Zemplén MEGYÉBEN HELYI JELENTŐSÉGŰ TERMÉSZETVÉDELMI TERÜLETEK Borsod-Abaúj-Zemplén MEGYÉBEN Barati Sándor (Zöld Akció Egyesület) Hudák Katalin (Miskolc Megyei Jogú város Polgármesteri Hivatala) Pannónia Szálló, 2014. febr.

Részletesebben

VI. korcsoport Leány: 2016. január 16. (szombat), 9.00 óra

VI. korcsoport Leány: 2016. január 16. (szombat), 9.00 óra VI. KORCSOPORT LEÁNY 1 Bács-Kiskun Kecskeméti Református Gimnázium Kecskemét 2 Bács-Kiskun Kecskeméti SZC Lestár Péter Szakközépiskolája és Szakiskolája Kecskemét 3 Budapest Kölcsey Ferenc Gimnázium Budapest

Részletesebben

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye keleti részén,a Nyírség és a Bereg határán elhelyezkedő település a Kraszna tiszai torkolatánál található.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye keleti részén,a Nyírség és a Bereg határán elhelyezkedő település a Kraszna tiszai torkolatánál található. Vásárosnamény Elhelyezkedése Szabolcs-Szatmár-Bereg megye keleti részén,a Nyírség és a Bereg határán elhelyezkedő település a Kraszna tiszai torkolatánál található. A,,Bereg kapuja -ként ismert vendégszerető

Részletesebben

Beiskolázási nyílt napok a Békés megyei középiskolákban

Beiskolázási nyílt napok a Békés megyei középiskolákban Beiskolázási nyílt napok a megyei középiskolákban Település Intézmény neve, címe Képzés típusa Nyílt nap Farkas Közoktatási Intézmény 5630, Hőzső u. 39. Farkas Közoktatási Intézmény 5630, Hőzső u. 39.

Részletesebben

ZOMBA. 1. A település területére vonatkozó információk:

ZOMBA. 1. A település területére vonatkozó információk: ZOMBA 1. A település területére vonatkozó információk: Teljes terület 5729 Ebből szántó 4393 gazdasági erdő 356 védett terület 0 ipari hasznosítású 0 terület egyéb 980 Polgármesteri Hivatal: 7173 Zomba

Részletesebben

Nagyrécse-Kisbalaton-Nagykanizsa kerékpártúra

Nagyrécse-Kisbalaton-Nagykanizsa kerékpártúra Nagyrécse-Kisbalaton-Nagykanizsa kerékpártúra Túra hossza: 76 km Nehézsége: Közepesen nehéz Terep: Dombvidék A kerékpártúra Nagyrécsén a Kossuth u és a Petőfi u találkozásánál kezdődik (1). Innen a Kossuth

Részletesebben

SZEGED VÁROS HELYI EGYEDI VÉDETT ÉPÜLETEI

SZEGED VÁROS HELYI EGYEDI VÉDETT ÉPÜLETEI SZEGED VÁROS HELYI EGYEDI VÉDETT ÉPÜLETEI Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlésének 55/2005.(XI.17.) Kgy. rendelete Szeged város helyi építészeti örökségének védelméről 1/a melléklet: Helyi egyedi védelem

Részletesebben

1.SZ. MELLÉKLET: ORSZÁGOS MŰEMLÉKI VÉDETTSÉGŰ ÉPÍTMÉNYEK ÉS MŰEMLÉKI KÖRNYEZETÜK

1.SZ. MELLÉKLET: ORSZÁGOS MŰEMLÉKI VÉDETTSÉGŰ ÉPÍTMÉNYEK ÉS MŰEMLÉKI KÖRNYEZETÜK 1 1.SZ. MELLÉKLET: ORSZÁGOS MŰEMLÉKI VÉDETTSÉGŰ ÉPÍTMÉNYEK ÉS MŰEMLÉKI KÖRNYEZETÜK ORSZÁGOS VÉDELEM ALATT ÁLLÓ ÉPÍTMÉNYEK Draskovich-kastély, ma diákotthon Köztársaság tér 7. 976 hrsz. M 378 M ll. Kastélykert,

Részletesebben

Programfüzet. Vizsoly Község Önkormányzatának és Egyházközségeinek hivatalos programja

Programfüzet. Vizsoly Község Önkormányzatának és Egyházközségeinek hivatalos programja Programfüzet Vizsoly Község Önkormányzatának és Egyházközségeinek hivatalos programja Augusztus 8. péntek Futóverseny Göncről Vizsolyba 10.00 Szenczi Molnár Albert nyomában futóverseny Gönc és Vizsoly

Részletesebben

ANP osztálykirándulásos ajánlatai Barlang túrák Hucul programok Kúria Oktatóközpont Tanösvények Faluséták és kultúrtörténeti helyszínek

ANP osztálykirándulásos ajánlatai Barlang túrák Hucul programok Kúria Oktatóközpont Tanösvények Faluséták és kultúrtörténeti helyszínek ANP osztálykirándulásos ajánlatai Barlang túrák Hucul programok Kúria Oktatóközpont Tanösvények Faluséták és kultúrtörténeti helyszínek Baradla-barlang, aggteleki rövidtúra 700Ft/fő A túra hossza: 1 km

Részletesebben

ÉSZAK-ERDÉLYBEN A HATÁRTALANUL PÁLYÁZATTAL

ÉSZAK-ERDÉLYBEN A HATÁRTALANUL PÁLYÁZATTAL ÉSZAK-ERDÉLYBEN A HATÁRTALANUL PÁLYÁZATTAL Március 14-e és 17-e között iskolánk 7.-es csapata különleges irodalmi és történelmi emlékeket fedezett fel Észak-Erdélyben. A szállásunk és a bázisuk Koltón

Részletesebben

1) Bartók Béla Művelődési Ház, Könyvtár és Városi

1) Bartók Béla Művelődési Ház, Könyvtár és Városi 1) Bartók Béla Művelődési Ház, Könyvtár és Városi Ács Sportcsarnok Zichy kastély 2941 Ács, Zichy park 1. Telefon szám 34/385-043; 20/329-69-93 Fax szám 34/385-042 E-mail: nemethgyula70@gmail.com Honlap:

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS. XII. Országos Gyermek és Ifjúsági Népi Kézműves Pályázat

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS. XII. Országos Gyermek és Ifjúsági Népi Kézműves Pályázat PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a Debreceni Művelődési Központ, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége, a Hagyományok Háza - együttműködve a Kézműves Alapítvánnyal - a népművészeti hagyományok továbbéltetése, a fiatalok

Részletesebben

9.00 a Széchenyi emléktáblánál (Hősök tere 7.) néma koszorúzás egy szál virággal

9.00 a Széchenyi emléktáblánál (Hősök tere 7.) néma koszorúzás egy szál virággal KOSZORÚZÁSOK ÉS MEGEMLÉKEZÉSEK OKTÓBER 19-én pénteken 9.30 a Romek emlékoszlopnál (Szentpéteri kapu) Közreműködnek a Petőfi Sándor Általános Iskola tanulói 10.30 Ünnepi műsor a Miskolci Egyetemen 12.00

Részletesebben

1. sz. választókerület

1. sz. választókerület 1. sz. választókerület 1. sz. szavazókör Szabadság u. 29. Szlovák Ált. Iskola Árpád utca 1 - folyamatos házszámok Árpád utca 5 9 páratlan házszámok Béke lakótelep Béke utca 1-3/B páratlan házszámok Bethlen

Részletesebben

NÉV:... CÍM, TELEFON, E-MAIL CÍM (AHOVÁ ÉRTESÍTÉST KÉRSZ):...

NÉV:... CÍM, TELEFON, E-MAIL CÍM (AHOVÁ ÉRTESÍTÉST KÉRSZ):... NÉV:... CÍM, TELEFON, E-MAIL CÍM (AHOVÁ ÉRTESÍTÉST KÉRSZ):........ 1. Párosítsd össze a múzeumokat a bennük látható kiállításokkal, tárgyakkal! Ha a kiállítási tárgyak betűjelét beírod a megfelelő négyzetbe,

Részletesebben

2. A nemzeti érték szakterületenkénti kategóriák szerinti besorolása. turizmus

2. A nemzeti érték szakterületenkénti kategóriák szerinti besorolása. turizmus 1. melléklet a 114/2013. (IV. 16.) Korm. rendelethez II. A NEMZETI ÉRTÉK ADATAI 1. A nemzeti érték megnevezése: Szalkszentmárton faluközpont 2. A nemzeti érték szakterületenkénti kategóriák szerinti besorolása

Részletesebben

Szentlőrinc Városi Önkormányzat 14/2002.(VI.27.) KT Rendelete az egészségügyi alapellátási szolgálatok körzeteiről1 1. 2. Záró rendelkezések 3.

Szentlőrinc Városi Önkormányzat 14/2002.(VI.27.) KT Rendelete az egészségügyi alapellátási szolgálatok körzeteiről1 1. 2. Záró rendelkezések 3. Szentlőrinc Városi Önkormányzat 14/2002.(VI.27.) KT Rendelete az egészségügyi alapellátási szolgálatok körzeteiről 1 (A 21/2009.(XI.25.), a 7/2006.(III.10.), a 23/2004.(X.29.) KT. Rendelettel egységes

Részletesebben

Mór Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 54/2015. (XII.2.) önkormányzati rendelete a magánszemély kommunális adójáról

Mór Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 54/2015. (XII.2.) önkormányzati rendelete a magánszemély kommunális adójáról Mór Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 54/2015. (XII.2.) önkormányzati rendelete a magánszemély kommunális adójáról Mór Városi Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi adókról szóló 1990. évi C.

Részletesebben

Borsod-Abaúj-Zemplén megye: Megyei Semmelweis Kórház-Rendelőintézet Cím: 3526 Miskolc, Szentpéteri kapu 72. Tel.: (46) 515-200

Borsod-Abaúj-Zemplén megye: Megyei Semmelweis Kórház-Rendelőintézet Cím: 3526 Miskolc, Szentpéteri kapu 72. Tel.: (46) 515-200 Sürgősségi fogamzásgátlási ambulanciák Bács-Kiskun megye: Bajai Városi Kórház Cím: 6500 Baja, Rókus u. 10. Tel.: (79) 422-233, (79) 422-328, (79) 423-373, (79) 425-575, (79) 428-452 Bács-Kiskun Megyei

Részletesebben

Decemberi programok Sárospatakon és Környékén

Decemberi programok Sárospatakon és Környékén Turisztikai Hírlevél Tourinform Sárospatak Decemberi programok Sárospatakon és Környékén A Művelődés Háza és Könyvtára programjai: December 01. 17.00 óra Cserepes nap Értékes fazekas hagyománnyal bír Sárospatak.

Részletesebben

Kedvenc városom Szolnok 2015. Várostörténeti vetélkedő középiskolásoknak 2. forduló Javítókulcs Ajánlott irodalom: 1.) 940 éve

Kedvenc városom Szolnok 2015. Várostörténeti vetélkedő középiskolásoknak 2. forduló Javítókulcs Ajánlott irodalom: 1.) 940 éve Kedvenc városom Szolnok 2015. Várostörténeti vetélkedő középiskolásoknak 2. forduló Javítókulcs Ajánlott irodalom: Hősök voltak mindannyian (URL: hosokvoltak.blog.hu) Jász-Nagykun-Szolnok Megye helyismereti

Részletesebben

Kőröshegy-Tab-Siófok kerékpártúra

Kőröshegy-Tab-Siófok kerékpártúra Kőröshegy-Tab-Siófok kerékpártúra Túra hossza: 70 km Nehézsége: Közepes Terep: Dombvidék Kerékpártúránkat a kőröshegyi templomnál indítjuk(1). A Petőfi úton tekerve hagyjuk el a falut déli irányba. Utunk

Részletesebben

ÖSSZESEN: Utcanevek. Állandó lakosok száma (fő) 1. melléklet a 26/2015. (XI.30.) önkormányzati rendelethez

ÖSSZESEN: Utcanevek. Állandó lakosok száma (fő) 1. melléklet a 26/2015. (XI.30.) önkormányzati rendelethez I. számú háziorvosi körzet körzethatára (utcajegyzék) 1. melléklet a 26/2015. (XI.30.) önkormányzati rendelethez Utcanevek Öreghegy pincesor 25 Ságvári utca 47 Szabadság tér 143 Templom utca 33 Török Bálint

Részletesebben

A Budai Várnegyed és Várlejtõk fejlesztési koncepcióvázlata 2011.06.14

A Budai Várnegyed és Várlejtõk fejlesztési koncepcióvázlata 2011.06.14 A Budai Várnegyed és Várlejtõk fejlesztési koncepcióvázlata 2011.06.14 Megrendelõ: Budapest I. kerület, Budavári Önkormányzat Generáltervezõ: Középülettervezõ Zártkörûen Mûködö Részvénytársaság BEVEZETÕ

Részletesebben

"Biciklitôl az űrhajóig" (A. Bak Péter magángyűjteménye) Kedves művészetszeretô, múzeumlátogató Közönség!

Biciklitôl az űrhajóig (A. Bak Péter magángyűjteménye) Kedves művészetszeretô, múzeumlátogató Közönség! "Biciklitôl az űrhajóig" (A. Bak Péter magángyűjteménye) Kedves művészetszeretô, múzeumlátogató Közönség! Meghívom Önt a Városligetben lévô Közlekedési Múzeumba, ahol az Erzsébet teremben rendeztek kiállítást

Részletesebben

Kirándulás a Felvidéken 2016 Határtalanul program

Kirándulás a Felvidéken 2016 Határtalanul program Kirándulás a Felvidéken 2016 Határtalanul program Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrás Támogatáskezelő Határtalanul programjának keretében a Vecsési Halmi Telepi Általános Iskola harmincegy

Részletesebben

MELLÉKLETEK Magyargencs.

MELLÉKLETEK Magyargencs. MELLÉKLETEK Magyargencs. 1. Bibliográfia és források. 69. old. 2. Összefoglaló táblázatok. 70-71 old. 3. Térképek. 72-73. old. 68 Irodalom. (Válogatás). Magyargencs. * BONA Gábor: Tábornokok és törzstisztek

Részletesebben

Dég, Festetics-kastély Fáj, Fáy-kastély Füzérradvány, Károlyi-kastély

Dég, Festetics-kastély Fáj, Fáy-kastély Füzérradvány, Károlyi-kastély Dég, Festetics-kastély Cím: 8131, Dég, Hunyadi út 11. Telefon: +36 25 237 392, +36 20 400 1343 GPS koordináta: 46.8743890851, 18.4340420872 2013. március 29 április 1. (húsvéti hétvége) 10.00 18.00-ig,

Részletesebben

TÁMOP-3.1.7-11/2-2011-0104. Iskola neve Iskola címe Elérhetősége Mikes Kelemen Katolikus Gimnázium és Szakképző Iskola, Általános Iskola és Óvoda

TÁMOP-3.1.7-11/2-2011-0104. Iskola neve Iskola címe Elérhetősége Mikes Kelemen Katolikus Gimnázium és Szakképző Iskola, Általános Iskola és Óvoda 2. sz. melléklet: BEMU Partnerlista 1. Lehetséges partnerintézményi körfeltérképezése A lehetséges partnerek keresését elsősorban Békés megye középiskoláira terjesztettük ki, de minden TÁMOP pályázaton

Részletesebben

VÁROSÜNNEP Rudabánya

VÁROSÜNNEP Rudabánya VÁROSÜNNEP Rudabánya Magyarország Európai Unióhoz csatlakozása 10. évfordulójának jegyében Programok III. Ásványgyűjtő Fesztivál, Rudabánya 2014. szeptember 5. VII. Városnap, Rudabánya 2014. szeptember

Részletesebben

Határtalanul a Felvidéken

Határtalanul a Felvidéken Határtalanul a Felvidéken A nyitrai piarista gimnázium 1698-tól 1919-ig működött. Bottyán János ezredestől misealapítványt szereztek. Végül 1701-ben Mattyasovszky László püspök tett számukra nagyobb alapítványt.

Részletesebben

Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyőlésének. 4/2017. (II.21.) önkormányzati rendelete

Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyőlésének. 4/2017. (II.21.) önkormányzati rendelete Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyőlésének 4/201 (II.2) önkormányzati rendelete az épített környezet értékeinek helyi védelmérıl szóló 39/2009. (XII.) önkormányzati rendelet módosításáról Miskolc

Részletesebben

Isa-Paletta Vendéglátó és Kereskedelmi Betéti Társaság Csata vendéglô és vendégház 2117 Isaszeg Rákóczi u. 8. Kapcsolattartó: Könczöl Gábor Telefon:

Isa-Paletta Vendéglátó és Kereskedelmi Betéti Társaság Csata vendéglô és vendégház 2117 Isaszeg Rákóczi u. 8. Kapcsolattartó: Könczöl Gábor Telefon: Isaszeg Isa-Paletta Vendéglátó és Kereskedelmi Betéti Társaság Csata vendéglô és vendégház 2117 Isaszeg Rákóczi u. 8. Kapcsolattartó: Könczöl Gábor Telefon: 06-20/550-0924 E-mail: isapaletta@freemail.hu

Részletesebben

BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÉRTÉKTÁR NYILVÁNTARTÁSA

BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÉRTÉKTÁR NYILVÁNTARTÁSA I. AGRÁR- ÉS ÉLELMISZERGAZDASÁG 1 I/1 Cigándi apróbéles 2/2014. (II. 5.) Hvt. 1. (1) bekezdés j) pontja alapján került felvételre 2 I/2 Szomolyai rövidszárú feketecseresznye 7/2014. ( II.5.) Hvt. 1. (1)

Részletesebben

M.1. számú melléklet. 1/10. oldal GDF SUEZ Energia Magyarország Zrt. ügyfélszolgálati irodáinak felsorolása, azok nyitvatartása

M.1. számú melléklet. 1/10. oldal GDF SUEZ Energia Magyarország Zrt. ügyfélszolgálati irodáinak felsorolása, azok nyitvatartása M.1. számú melléklet GDF SUEZ Energia Magyarország Zrt. ügyfélszolgálati irodáinak felsorolása, azok nyitvatartása 1/10. oldal GDF SUEZ Energia Magyarország Zrt. Állandó nyitva tartású személyes ügyfélszolgálati

Részletesebben

VEKOP kódszámú Mikro-, kis-, és középvállalkozások versenyképességének növelése Pest megyében Hitelprogramban résztvevő MFB Pontok listája

VEKOP kódszámú Mikro-, kis-, és középvállalkozások versenyképességének növelése Pest megyében Hitelprogramban résztvevő MFB Pontok listája VEKOP-1.2.3-16 kódszámú Mikro-, kis-, és középvállalkozások versenyképességének növelése Pest megyében Hitelprogramban résztvevő MFB Pontok listája Közép-Magyarország Budapest 1015 Budapest Hattyú utca

Részletesebben

SZAKMAI BESZÁMOLÓ. a Nemzeti Kulturális Alap terhére biztosított, vissza nem térítendő támogatás felhasználásáról

SZAKMAI BESZÁMOLÓ. a Nemzeti Kulturális Alap terhére biztosított, vissza nem térítendő támogatás felhasználásáról SZAKMAI BESZÁMOLÓ a Nemzeti Kulturális Alap terhére biztosított, vissza nem térítendő támogatás felhasználásáról Támogatás témája: Múzeumi gyűjtemények tárgyi és szellemi kulturális örökségünk című magyar-román

Részletesebben

Kor: XIV. század közepén épült, de helyén már korábban is templom állhatott;

Kor: XIV. század közepén épült, de helyén már korábban is templom állhatott; Rudabányai református templom Megközelítés: H-3733 Rudabánya,Temető u. 8.; GPS koordináták: É 48,38152 ; K 20,62107 ; Kor: XIV. század közepén épült, de helyén már korábban is templom állhatott; Jelenlegi

Részletesebben

Lansinoh termékeket forgalmazó Rossmann üzletek

Lansinoh termékeket forgalmazó Rossmann üzletek 2740 Abony, Kossuth tér 4. 8400 Ajka, Szabadság tér 14. 2170 Aszód, Kossuth Lajos u. 15. 6500 Baja, Csermák Mihály tér 4. 2660 Balassagyarmat, Rákóczi út 34-36. 8230 Balatonfüred, Jókai M. út 17. 4060

Részletesebben

A Kompetenciafejlesztés helyszíneinek a bemutatása

A Kompetenciafejlesztés helyszíneinek a bemutatása A Kompetenciafejlesztés helyszíneinek a bemutatása Közigazgatási szervek munkatársainak kompetenciafejlesztése Árop 2.2.23 Készítette: Szíjgyártó Beáta,Cserép Zsolt, Navracsics Antal, Lakatos Béla az Erzsébet

Részletesebben

20. számú előterjesztés Egyszerű többség. Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének január 26-i rendes ülésére

20. számú előterjesztés Egyszerű többség. Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének január 26-i rendes ülésére 20. számú előterjesztés Egyszerű többség ELŐTERJESZTÉS Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2017. január 26-i rendes ülésére Tárgy: Tájékoztató a Dombóváron található emléktáblákról Előterjesztő:

Részletesebben

1. számú VÁLASZTÓKERÜLET

1. számú VÁLASZTÓKERÜLET 1. számú 1. számú Batsányi János Művelődési Központ 732 Tapolca, Vasút u. 3. Akácfa Árpád Bacsó Béla Damjanich János Dózsa György Fazekas Hegymagasi Kandó Kálmán Keszthelyi Kulich Gyula Mogyoróshegy Nyár

Részletesebben

Sárospataki kistérség

Sárospataki kistérség Sárospataki kistérség Sárospataki Többcélú Kistérségi Társulás 3950 Sárospatak, Kossuth út 44. stkt@pr.hu 47/511451 A Sárospataki kistérség természeti környezetét a Zempléni-hegység (Tokaji-hegység) vulkánikus

Részletesebben

Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Közművelődési Szakmai Tanácsadó és Szolgáltató Intézete www.bacskultura.hu

Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Közművelődési Szakmai Tanácsadó és Szolgáltató Intézete www.bacskultura.hu Dél-alföldi Regionális Gyermek és Ifjúsági Néptáncgála területi válogatója Petőfi Sándor Művelődési Központ Kiskőrös, február 17. 2007 Évnyitó szakmai értekezlet Általános Művelődési Központ Nemesnádudvar,

Részletesebben

S O M O G Y M E G Y E I M Ú Z E U M O K I G A Z G A T Ó S Á G A H Í R L E V É L

S O M O G Y M E G Y E I M Ú Z E U M O K I G A Z G A T Ó S Á G A H Í R L E V É L Kedves Látogatónk! S O M O G Y M E G Y E I Hírlevelünkben legújabb kiállításainkat és aktuális programjainkat ajánljuk figyelmébe! Programok: Népi kalendárium 2011.április 16. Februárban útjára indítottunk

Részletesebben

KEREKEGYHÁZI ÉRTÉKTÁR

KEREKEGYHÁZI ÉRTÉKTÁR Összeállította a Kerekegyházi Értéktár Bizottság a 114/2013. (IV. 16.) Korm. rendelet a magyar nemzeti értékek gondozásáról alapján (A nemzeti értékek szakterületenkénti besorolása) Beretvás Bor- és Pálinkatörténeti

Részletesebben

OSAP IV. kötet. Kórházak és önálló járóbeteg-szakrendelõk adatai. Készítette: Egészségügyi Stratégiai Kutatóintézet

OSAP IV. kötet. Kórházak és önálló járóbeteg-szakrendelõk adatai. Készítette: Egészségügyi Stratégiai Kutatóintézet OSAP 1626 Kórházak és önálló járóbeteg-szakrendelõk adatai IV. kötet Készítette: Egészségügyi Stratégiai Kutatóintézet 2003 TARTALOM IV./1. A foglalkoztatottak átlaglétszáma és egy főre jutó havi jövedelme

Részletesebben

Kulcsi Kemencés Kézműves Egyesület

Kulcsi Kemencés Kézműves Egyesület Kulcsi Kemencés Kézműves Egyesület a 10 évig sikeresen működő Mesterségek Bölcsője Alkotó napok elnevezésű rendezvény kapcsán jött létre 2008-ban, azokkal a segítőkkel, akik az évente egyszer megrendezésre

Részletesebben

Ir.szám Település Kerület Megye 1870 Budapest 2 Pest 1870 Budapest 13 Pest

Ir.szám Település Kerület Megye 1870 Budapest 2 Pest 1870 Budapest 13 Pest Ir.szám Település Kerület Megye 1870 Budapest 2 Pest 1870 Budapest 3 Pest 1870 Budapest 13 Pest 1870 Budapest 8 Pest 1871 Budapest 19 Pest 1871 Budapest 21 Pest 1871 Budapest 11 Pest 1871 Budapest 22 Pest

Részletesebben

MARCALI VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐTESTÜLETÉNEK. 32/2009. (XI. 13.) számú R E N D E L E T E

MARCALI VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐTESTÜLETÉNEK. 32/2009. (XI. 13.) számú R E N D E L E T E Marcali Város Önkormányzatának Képviselőtestülete 8700 Marcali, Rákóczi u. 11. Tel.: 85/501-000 MARCALI VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐTESTÜLETÉNEK 32/2009. (XI. 13.) számú R E N D E L E T E az egészségügyi

Részletesebben

1. Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatósága 6000 Kecskemét, Piaristák tere 7.

1. Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatósága 6000 Kecskemét, Piaristák tere 7. 1. Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatósága 6000 Kecskemét, Piaristák tere 7. 1. Árpádvárosi Bölcsőde 6000 Kecskemét, Tóth László stny.2. 2. Forradalom utcai Bölcsőde 6000 Kecskemét, Forradalom

Részletesebben

1. oldal, összesen: 5

1. oldal, összesen: 5 Martonvásár Város Önkormányzata 2462 Martonvásár, Budai út 13. Összesített helyrajzi szám lista Beépített területek 1. 1241 Orgona u. temető (ravatalozó) 1 37 422 652 2. 1247 Orgona u. temető 1 2 449 000

Részletesebben

Tűz és víz. Fertő-táj Világörökség Nap 2011. május 19. 9-17 óra. Programfüzet

Tűz és víz. Fertő-táj Világörökség Nap 2011. május 19. 9-17 óra. Programfüzet Tűz és víz Fertő-táj Világörökség Nap 2011. május 19. 9-17 óra Programfüzet Fertő-táj Világörökség Nap www.vilagoroksegnap.hu; www.fertotaj.hu A 2001. decemberében világörökségi rangot nyert Fertő-táj

Részletesebben

Tájház. Javaslat a. Mezőkovácsháza települési értéktárba történő felvételéhez. 1. melléklet a 114/2013. (IV. 16.) Korm.

Tájház. Javaslat a. Mezőkovácsháza települési értéktárba történő felvételéhez. 1. melléklet a 114/2013. (IV. 16.) Korm. 1. melléklet a 114/2013. (IV. 16.) Korm. rendelethez Javaslat a Tájház Mezőkovácsháza települési értéktárba történő felvételéhez Készítette: Strifler Károlyné Mezőkovácsháza, 2016. november 30. HELYI ÉRTÉK

Részletesebben

2. A helyi védelem irányítása. 3. Védetté nyilvánítás és annak megszüntetése

2. A helyi védelem irányítása. 3. Védetté nyilvánítás és annak megszüntetése Cegléd Város Önkormányzata Képviselő-testületének a helyi jelentőségű építészeti értékek védelméről 1 szóló 18/1997. (VII. 18.) Ök. rendelete, a 18/1998. (VII. 24.), a 28/2000.(X. 19.) és a 20/2001.(VII.

Részletesebben

Kiskunlacháza Nagyközség Önkormányzatának 16/2016.(IX.08.) önkormányzati rendelete a háziorvosi, házi gyermekorvosi, fogorvosi és védőnői körzetekről

Kiskunlacháza Nagyközség Önkormányzatának 16/2016.(IX.08.) önkormányzati rendelete a háziorvosi, házi gyermekorvosi, fogorvosi és védőnői körzetekről Kiskunlacháza Nagyközség Önkormányzatának 16/2016.(IX.08.) önkormányzati rendelete a háziorvosi, házi gyermekorvosi, fogorvosi és védőnői körzetekről Kiskunlacháza Nagyközség Önkormányzata az egészségügyi

Részletesebben

Nyírbátor Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2015.(II.25.) önkormányzati határozata

Nyírbátor Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2015.(II.25.) önkormányzati határozata Nyírbátor Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2015.(II.25.) önkormányzati határozata Nyírbátor Város 2015.évi Közművelődi Rendezvénytervének elfogadásáról A Képviselő-testület Nyírbátor Város

Részletesebben