Kelet-Európa hegyvidéki erdőiben, különös tekintettel a Kárpátokra

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Kelet-Európa hegyvidéki erdőiben, különös tekintettel a Kárpátokra"

Átírás

1 A TERMÉSZETES ÉS ÉPÍTETT KÖRNYEZET VÉDELME Természetvédelem Középés Kelet-Európa hegyvidéki erdőiben, különös tekintettel a Kárpátokra Tárgyszavak: természetvédelem; tájvédelem; levegőszennyezés; erdő; erdőgazdálkodás. Közép- és Kelet-Európa államai és a hegységrendszert befogadó hét ország biológiai erőforrásainak és tájainak sokfélesége szempontjából központi szerepet játszó Kárpátok régiója Európa kontinentális biológiai/földrajzi körzetében található. A Kárpátokat három nagy alföld övezi: az Észak Európai Fennsík, a Pannon Alföld és a Kelet-európai Csernozjom Alföld. Speciális elhelyezkedésének köszönhetően a hegység gazdag növény- és állatvilágában Kelet- és Nyugat- Európa, a Balkán és Pannónia jellemző fajai is megtalálhatók. Az 1400 kilométerre húzódó Kárpátok kiterjedését és legnagyobb magasságát tekintve is Közép-Európa legnagyobb hegységrendszere, amely a Nyugati-, a Keletiés a Déli-Kárpátokra osztható. Legnagyobb területe (52,9%) Romániában található, utána Szlovákia (18,8%), Ukrajna (14,8%), Lengyelország (10,8%) és a Cseh Köztársaság (2,7%) következik. Kivételesen gazdag növény- és állatvilágát tükrözi, hogy Európa edényes növényeinek 1 több mint egyharmada él itt. A helyben honos növényi fajok aránya a teljes növénytakaróban 12%, de jelentős tényező az is, hogy a Kárpátokban talált végső menedéket Európa nagy ragadozói közül a barnamedve, a farkas és a hiúz is. A számos itt élő veszélyeztetett faj közül a zerge, a mormota és az arany sas (Aqulila chrysaetos) emelhető ki. Az itt élő millió ember különböző nemzetiségekhez és etnikai csoportokhoz tartozik, megőrizve hagyományait és kulturális örökségét. 1 edényes növények: edénynyalábokkal bíró növények csoportja (harasztok és virágos növények)

2 Az utóbbi időszakban zajló, a 90 -es években kezdődött társadalmi és gazdasági átalakulás veszélyeket is hordoz a Kárpát Ökológiai Régió természetére és kulturális örökségére. E tekintetben a Közép- és Kelet- Európa hegyeinek élővilágát különösen károsító levegőszennyezés, ezen belül különösen a földfelszín közelében felhalmozó ózon okoz gondot. A levegőszennyeződéssel összefüggő károk Az utóbbi évszázad folyamán az északi félteke légkörének ózon (O 3 ) koncentrációja a 19. század végére jellemző 10 ppb értékről a napjainkra tipikus ppb-s szintre emelkedett, de az északi szélesség középső tartományában, ahol az emberi tevékenységekkel összefüggő, az ózon keletkezését elősegítő vegyületek (ozone precursors) kibocsátása különösen megnőtt, ppb-s értékek is előfordulnak. Az ipari eredetű szennyeződések kibocsátásának csökkenése ellenére Középés Kelet-Európa országaiban a földfelszín közelében felhalmozódó ózon koncentrációja növekvő irányzatot mutat, ami az ózon keletkezését elősegítő vegyületek helyi kibocsátásán kívül Nyugat-Európából a légkör magasabb rétegeiben átszivárgó ózonnal függhet össze. Mint ismeretes, az ózon károsítja a növényzetet, és közvetve fokozza más légszennyező anyagok különösen a kén- és a nitrogén-oxidok káros hatásait is. A fák lombkoronájának Lengyelországban, a Cseh Köztársaságban és Szlovákiában az utóbbi időben kimutatott károsodása arra utal, hogy az emelkedő háttérkoncentráció mellett az emelkedő ózonszinttel együtt más biotikus és abiotikus hatások (különösen az aszály és a fakéreg rovarkártevői) is érvényesülnek, hozzájárulva az itteni erdők állapotának romlásához. E jelenség, valamint a biológiai sokféleség itteni csökkenése okainak teljesebb feltárásához integrált kutatásokra lenne szükség bekapcsolva e tevékenységbe a légkörkémiai, botanikai, erdőgazdálkodási, entomológiai, talajtani, ökológiai, dendrokronológiai és genetikai szaktudományokat is. A számos USA-beli és európai szervezet által biztosított tudományos és területgazdálkodási támogatásnak köszönhetően az es időszakban felmérték a Kárpátok erdeiben légszennyeződéssel, ezen belül az ózon eloszlásával összefüggésben keletkezett károsodást. Egy tanulmány kapcsán sikerült 16, a föld közeli ózon hatására érzékeny őshonos fajt, köztük egy nagy magasságokban élő, elterjedt tűlevelűt (a svájci kövi fenyőt Pinus cembra) találni, amelyek a jövőben bioindikátorokként is felhasználhatók a fák fenti okokból történt károsodásának felmérésében. Az említett fenyő lombozatának kémiai összetéte-

3 lében és epikuláris gyantáinak szerkezetében bekövetkező változások ugyanis légszennyezés okozta káros hatásokkal függnek össze. A Kárpátok Ukrajnában található nyúlványainak növényzetében például a fenti módszerrel nehézfémek, O 3, SO 2 és NO 2 miatti károsodást mutattak ki, másutt pedig e tényezők hatására fellépő genetikai és a fajok sokféleségében jelentkező elváltozásokat is észleltek. A Közép- és Kelet-Európa hegyvidéki erdeiben levegőszennyeződés miatt érvényesülő biológiai hatásokkal kapcsolatos információ fontos hozzájárulásnak tekinthető az O 3 északi féltekén való eloszlásával öszszefüggésben az erdőkben mutatkozó hatások általános megértéséhez és a megfelelő változási irányzatok előrejelzéséhez. Ez az információ a jelenleg gazdasági átalakuláson átmenő, az Európai Unióhoz történő csatlakozásukkal összefüggésben költséges fejlesztési és természetvédelmi programokat megvalósító országok számára különösen nagy jelentőségű. Természetvédelem A Kárpátok teljes területének jelenleg közel 16%-a áll védelem alatt. Védett területek a legnagyobb számban a Szlovák Kárpátokban (10 nemzeti park köztük négy az UNESCO bioszféraprogramja keretében, 16 védett tájegység és 200 rezervátum) és a Lengyel Kárpátokban (6 nemzeti park köztük két határokon átnyúló rezervátum az UNESCO bioszféraprogramja keretében, 12 védett tájegység és 120 rezervátum) találhatók. Bár az EU-ba integrálódó országok természetvédelme még meglehetősen eltérő, a levegőminőséggel kapcsolatos szabályozás Szlovákiában, a Cseh Köztársaságban, Lengyelországban és belátható időn belül a csatlakozás előtt álló Romániában is a megfelelő uniós alapelvekre 2 támaszkodik. Ennek keretében a főbb szennyező anyagokra kibocsátási határértékeket állapítanak meg, és kiépülőben van náluk a káros kibocsátókat nyilvántartó rendszer is. Lengyelország A tengeri és kontinentális éghajlati tényezőkkel egyaránt befolyásolt, Európa központi részén található Lengyelországban számos faj és populáció különböző földrajzi körzetekben történő védelmére és megőrzésére nyílik lehetőség. Az évezredes hagyományokra visszatekintő természet- 2 A 96/62/EC tanácsi irányelvnek megfelelően.

4 védelem legújabb kori törvényi szabályozása 1991-ben, a három alapvető védelmi formát rögzítő természetvédelmi törvénnyel történt: egész körzetekre kiterjedő védelem, beleértve a nemzeti parkokat, természeti rezervátumokat, tájvédelmi parkokat és körzeteket is; egyes objektumok védelme, köztük természeti emlékeké, dokumentációs célokat szolgáló körzeteké, ökológiai területeké és komplex tájegységeké; egyes növény- és állatfajok védelme. A védett területek az ország teljes területének közel 32,5 %-át képezik. Ezen belül a 23 nemzeti park összesen 1%-ban részesedik, e terület 22%-án tilos az emberi beavatkozás. A jól védett ökoszisztémákat természetes és félig naturális feltételek között ápoló természetvédelmi területek speciális növény- és állatvilága, illetve geológiai képződményei elsődlegesen tudományos, természeti, kulturális vagy tájvédelmi értéket képviselnek, az 1307 rezervátum átlagos mérete közel 100 hektár. A 2000 végére létesült 120 tájvédelmi park az ország területének mintegy 7,8%-ára terjed ki. A jelenleg nyilvántartott, összesen védett természeti objektum között tudományos, természeti, kulturális, történelmi, tájvédelmi vagy egyedi értéket képviselő fák, barlangok és vízesések is találhatók. A természet- és a tájvédelem az ország egyedi természeti és kulturális értéket képviselő tájrészleteinek megóvására, míg a fajok védelme különösen az őshonos és kipusztulással fenyegetett, valamint a nemzetközi védelmet élvező fajokra és élőhelyeikre vonatkozik. Mintegy 20 éve előtérbe került a biológiai sokféleség megőrzése is. E változatosságot országos szinten közel 500 féle ökoszisztéma, sok ezer féle vadon élő növény, gomba, állat és mikroorganizmus, nemkülönben tenyésztett növény- és állatfaj testesíti meg. Egyes, Lengyelországban kialakított védett területek világviszonylatban is jelentősek. A természeti világörökségben egy nemzeti park (Bialowieza) szerepel, hat park (Bialowieza, Babia Góra, Bieszczady, Tatra, Karkonosze, Slowinski) és egy ornitológiai rezervátum (Lukajno Lake) pedig biológiai rezervátum státust élvez. A Ramsari Egyezmény nyolc itteni rezervátumra és négy nemzeti parkra terjed ki, négy park pedig határon átnyúló biológiai rezervátumok részét képezi. Lengyelország több nemzetközi természetvédelmi projektben és programban vesz részt (CORIN élőhelyek, ECONET, Natura 2000) és csatlakozott a Ramsari (1978-ban), a Párizsi (1976-ban), a Washingtoni (1990-ben), a Berni (1995-ben) és a Rio de Janeiró-i (1995-ben) egyezményhez is.

5 Cseh Köztársaság A Cseh Köztársaságban a környezetre igen nagy befolyást gyakorol az ipar hosszú múltra visszatekintő fejlődése és a természeti erőforrások intenzív hasznosítása is. E tényezőkkel összefüggésben ma már az itt élő emlősök csaknem 35%-a, az erre fészkelő madárfajok 57%-a, a csúszómászóknak pedig 100%-a, a kétéltűek 95%-a, a halak 28%-a és a magasabb rendű növényfajok mintegy 16%-a veszélyeztetettnek tekinthető. Mivel a mezőgazdasági ökoszisztémák az ország területének több mint 54%-ára terjednek ki, a vidéki táj ökológiai értékét a múlt rendszerben gyakorolt nagyüzemi, intenzív mezőgazdasági művelés jelentős mértékben lerontotta. Ami az erdei ökoszisztémákat illeti, a korábbi lombos erdők helyét ma többnyire instabil tűlevelű fajok foglalják el. Az erdők egészségi állapota a káros kibocsátások és más emberi tevékenységek következtében rossznak minősíthető. Egyes országrészekben az ipari objektumok nagy koncentrációkban kibocsátott toxikus anyagai és a talaj savasodása miatt kipusztult erdők vannak túlsúlyban. A folyók és a patakok csatornákba terelése, a vízszennyezés és más kedvezőtlen tendenciák miatt romlottak a halak létfeltételei is, míg a vízháztartásra és a tájszerkezetre a kiterjedt bányászat gyakorolt káros befolyást. A viszonylag jól fennmaradt országrészek a 114/1992 sz. törvény alapján élveznek védelmet: nemzeti parkok (négy park, összesen 1190 km 2 ), tájvédelmi körzetek (24 körzet, km 2 ), valamint védett természeti rezervátumok és emlékek. A nagy természeti értéket képviselő fajok megóvásának alapja a megfelelő élőhelyek védelme. Főként a módosult földhasználat, a környezetszennyezés és az éghajlatváltozás miatt tartósan veszélyeztetett vagy már kipusztult fajokat Fekete és Vörös listákon tartják nyilván. A természetes környezet állapotának javítása érdekében a cseh kormány három tájvédelmi és ökológiai programot hagyott jóvá, és külön program gondoskodik a folyórendszerek stabilizálásáról, új életre keltéséről és gondozásáról. A Kárpátok a köztársaság keleti, hegyek borította részén helyezkednek el. Két tájvédelmi körzet van itt, a Beszkidek és a Fehér Kárpátok. A Beszkidekben kiterjedt lucfenyő és vegyes állományú erdők vannak, a Fehér Kárpátokban pedig a UNESCO Bioszféra Rezervátuma működik, ahol sajátos tájegységeket többnyire bükkösöket, réteket és legelőket tartanak oltalom alatt. Mindkét körzetben gazdag az állatvilág: olyan ritka fajok élnek itt, mint például a hiúz. A tájvédelmi körzetekben négy kategóriában folyik természetvédelmi tevékenység. Míg az elsőben minden természeti érték védettnek tekinten-

6 dő, a negyedikben korlátozott mértékben folytatható megfelelő cselekvési tervek alapján emberi tevékenység. E közép- és hosszú távra szóló tervek kiterjednek a természetvédelemre, valamint az adott körzetekben folytatott erdő- és mezőgazdálkodásra, nemkülönben a turizmusra is. Szlovákia Bár egyes növény- és állatfajok már a feudális rendszerben is védelem alatt álltak itt, Szlovákia első természetvédelmi rezervátumait csak a tizenkilencedik század vége felé hozták létre: Velická dolinában (1876) és Ponická dúbravában (1895), míg a Pieninyben létesült Szlovák Nemzeti Rezervátum egyben Európa első, határon átnyúló természetvédelmi területe volt. Az ország természetvédelmi történetének másik mérföldköve az 1948-ban megnyitott Tátra Nemzeti Park volt. Szisztematikus természetvédelem azonban csak az Állami természetvédelmi törvény ös hatályba lépésétől folyik itt. Az ezt követő csaknem 40 év folyamán az országban öt nemzeti park, 17 tájvédelmi körzet és 979 kisebb védett terület létesült. Az egyes értékesebb természeti objektumokra koncentráló törvény azonban átfogó természetvédelmet még nem tett lehetővé. E szelektív megközelítésben hozott gyökeres változást az január 1-jével hatályba lépett 287/1994-es törvény, amely jogi alapot ad a megfelelő állami hatóságoknak védett területek létesítésére és kezelésére. A törvény által bevezetett Területi Ökológiai Stabilitási Rendszer egymással kapcsolatban álló ökoszisztémák oly módon történő integrálását jelenti, hogy sokféle létformát és tájegységet lehessen biztosítani az egyedek és populációik számára. Az 1995-ös Természet- és tájvédelmi törvény értelmében Szlovákia teljes területe általános védelmet élvez. Az elsőfokú védelem érdekében 15 féle emberi tevékenységet csak az illetékes természetvédelmi hatóságok jóváhagyásával folytathatnak az országban. A többlépcsős rendszerben a természeti rezervátumok és emlékek megőrzése a Környezetvédelmi Minisztérium területi hatóságainak feladata. Az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodást, az érintett fajok mozgását a védett területek között folyosók létesítésével teszik lehetővé. A természetvédelmi területekkel összefüggésben most folyik az EU madár- és élőhelyirányelvében szereplő követelményeket kielégítő körzetek azonosítása ezekben a közösségi szinten fontosnak minősített fajok és élőhelyek kapnak védelmet. Ami a Szlovák Kárpátokat illeti, a nemzeti parkok közül a legfontosabbak: Tátra, Pieniny, Ploniny, Malá Fatra és a Szlovák Paradicsom.

7 Ukrajna Az ukrán természetvédelmi alap 7010 védett körzetet, területet és megőrzendő objektumot jelölt ki. Az Ukrajnában 11 különböző kategóriába sorolt védett területek az ország területének 4,2%-át képviselik. A Kárpátokban működő bioszféra rezervátumok a különböző magasságokban elhelyezkedő erdőségek. Ukrajnában a természeti rezervátumok főként az ország Lengyelországgal, Belarusszal és Szlovákiával határos nyugati és észak-nyugati részében találhatók. Az Ukrán Kárpátok természeti rezervátumai közé tartozik az UNESCO trilaterális (Lengyelország, Szlovákia és Ukrajna) bioszféra rezervátuma a Keleti- Kárpátokban; két természeti rezervátum (Gorgani és a Keleti-Kárpátok); és hat nemzeti park is. Ezen kívül az Ukrán Kárpátokban 47 vadvédelmi rezervátum, 33 természeti emlék, négy botanikus kert, és nyolc emlék-, illetve kertészeti park is működik. Az államilag védett rezervátumok teljes területe közel hektár. Az Ukrán Kárpátokban elszórtan található védett természeti objektumok a következők: 134 vadvédelmi rezervátum, 865 természeti emlék, egy botanikus kert, két zoológiai park, négy dendrológiai park, 120 kertészeti emlékpark és 284 védett földsáv. Románia Az első természetvédelmi rezervátumokat 1908-ban, Erdélyben hozták létre, míg a jelenlegi rezervátumok közül harminc a Kárpátokban található. A II. világháborút követően fennálló 39 védett terület együttes kiterjedése körülbelül ha, az ország területének csupán 0,06%-a volt. Az 1935-ben létesített Retyezát Nemzeti Park a hasonnevű hegységben, ha-on létesült 2000-től a park kiterjedése ha-ra nőtt. A 650 és a 2509 méteres magasságtartományban elterülő park legmagasabb pontja a Peleaga csúcs mészkőből és kristályos kőzetekből képződött és látványos gleccserutak vezetnek át rajta. A parkban azonosított körülbelül 1600 edényes növényfaj közül több honos itt. A Retyezat növényvilágához szűz erdők is tartoznak (lombhullató, tűlevelű és vegyes erdők), míg faunájában népes barnamedve, zerge, hiúz, farkas, nyest, róka és borz populációk élnek. A Torda közelében 1938-ban létesített Cheile Turzii Rezervátum egy 300 m mély és 2900 m hosszú látványos mészkőhasadék, egy felmérés során 997 növényfajt regisztráltak itt.

8 A román környezetvédelmi törvény a védett területeket hat kategóriába sorolja: nemzeti parkok, természeti parkok, speciális értékű természeti rezervátumok, tudományos rezervátumok, tájvédelmi rezervátumok és természeti emlékek. Egy 1970-es összesítés szerint számuk körülbelül 300, teljes területük pedig közel ha lehetett. A legtöbb, legnagyobb és a legértékesebb rezervátumok erdőségekben találhatók. Az erdőgazdálkodás tervezése során a 70 -es években új koncepciót alakítottak ki: a román nemzeti parkok rendszerét. Az Erdészeti Kutató és Gazdálkodási Intézet részvételével 11 nemzeti park megszervezésével és irányításával kapcsolatban dolgoztak ki egy-egy tanulmányt, és ismételten felmérték az ország meglévő természeti rezervátumait és erdőségeit. E munka első szakaszában a bejegyzett 400 ilyen objektum közül 216-ot azonosítottak. Az 1989-ben végbement politikai változásokat követően felülvizsgálták a teljes természetvédelmi koncepciót is. A Vízügyi, Erdőgazdálkodási és Környezetvédelmi Minisztérium 1990-ben kiadott rendeletével 13 erdős körzetet ha összterülettel (az ország területének 1,7%-a) az országos erdőgazdálkodási és felügyeleti körzetek alá rendelt nemzeti parkoknak nyilvánított. Mindazonáltal, a természetvédelem jelenlegi színvonala nem felel meg az elvárásoknak, ami tekintettel az ország honos fajokban gazdag élővilágára paradox helyzetnek minősíthető. Ebből kiindulva a 2000-ben elfogadott 5. számú törvény már 35 nagy kiterjedésű védett körzetet nevesít (az ország területének 4,7 %-a), bioszféra rezervátum, nemzeti vagy természeti park minősítést adva nekik. Ugyanez a törvény 827 természeti rezervátumnak és emléknek is legalitást biztosít. A 236/2000 számú, sürgősséggel meghozott kormányrendelet rendelkezéseinek megvalósítása most is tart. E rendelet az Európai Uniós standardoknak megfelelően új természetvédelmi kategóriákat vezet be. Országos szinten: tudományos rezervátumokat, nemzeti parkokat, természeti emlékeket, természeti rezervátumokat és nemzeti parkokat, míg nemzetközi egyezmények alapján: a természeti világörökség természeti területei, nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyek, az UNESCO bioszféra természet- és madárvédelmi rezervátumai jelennek meg mint új kategóriák. Következtetések Közép- és Kelet-Európa államai Európa természeti környezetének megőrzésében egyedülálló helyzetben vannak. A főként Lengyelország,

9 Szlovákia, a Cseh Köztársaság, Ukrajna és Románia területén elhelyezkedő Kárpátok európai jelentőségű, központi bioszférával rendelkezik, és fontos ökológiai folyosókat biztosít a fajok páneurópai szintű migrációja számára. A jelenlegi helyzet a több mint 200 éve folyó szakszerű erdőgazdálkodás, az ennek során alkalmazott módszerek és az extenzív mezőgazdálkodás hatására alakult ki. Jelenleg az egyes országok területének 9 32%-a védelem alatt áll: kis méretű rezervátumoktól, nemzeti parkokon át egészen a UNESCO bioszféra rezervátumaiig minden megtalálható itt. A régióban meglévő természeti örökség a biológiai sokféleség megőrzése és védelme, az egészséges környezet kialakítása, az itt található megújuló természeti erőforrások, valamint pihenési, kutatási, tudományos és oktatási lehetőségei miatt is fontos. Összeállította: Dr. Balog Károly Oszlányi, J.; Grodzinska, K. stb.: Nature conservation in Central and Eastern Europe with a special emphasis on the Carpathian Mountains. = Environmental Pollution, 130. k. 1. sz júl. p Effects of air pollution on the Central and Eastern European mountain forests. = Environmental Pollution, 130. k. 1. sz p Grodzinska, K.; Godzik, B. stb.: Vegetation of the selected forest stands and land use in the Carpathian Mountains. = Environmental Pollution, 130. k. 1. sz júl. p

A természet láthatatlan szolgáltatásai ingyenesek, és gyakran magától értetődőnek tekintjük azokat pedig értékesek és veszélyeztetettek

A természet láthatatlan szolgáltatásai ingyenesek, és gyakran magától értetődőnek tekintjük azokat pedig értékesek és veszélyeztetettek TERMÉSZET ÉS BIODIVERZITÁS Miért fontos Önnek is? A biodiverzitás az élet biológiai sokféleségét jelenti. Ez jólétünk és gazdaságunk alapja Az élelem, a víz, a levegő, az egészség, a talaj termőképessége

Részletesebben

Natura 2000 területek bemutatása

Natura 2000 területek bemutatása Natura 2000 területek bemutatása Némethné Kavecsánszki Alexandra Ökoiskola információs nap Natura 2000 hálózat» Natura 2000 hálózat az EU ökológiai hálózata, az uniós természetvédelem alappillére.» Célja:

Részletesebben

Természetvédelem. Nagy Gábor. területi osztályvezető

Természetvédelem. Nagy Gábor. területi osztályvezető Természetvédelem Nagy Gábor területi osztályvezető Alapfogalmak: A természetvédelem fogalma: szűkebb értelmezés: Tudományos és kulturáli s szempontból ki emelkedő jelentőségű termés zeti értékek m egőr

Részletesebben

Natura 2000 területek bemutatása

Natura 2000 területek bemutatása Natura 2000 területek bemutatása Némethné Kavecsánszki Alexandra Zöld Óvoda információs nap Natura 2000 hálózat» Natura 2000 hálózat az EU ökológiai hálózata, az uniós természetvédelem alappillére.» Célja:

Részletesebben

Natura 2000 erdőterületek finanszírozása ( )

Natura 2000 erdőterületek finanszírozása ( ) Natura 2000 erdőterületek finanszírozása (2014 2020). Általános cél az uniós természetvédelmi irányelvek maradéktalan végrehajtása (EU Biológiai Sokféleség Stratégia 2020, 1. Cél) érdekében a fajok és

Részletesebben

Turizmus. Környezetvédelem a turizmusban. Ökoturizmus. Fenntartható fejlődés

Turizmus. Környezetvédelem a turizmusban. Ökoturizmus. Fenntartható fejlődés Turizmus Környezetvédelem a turizmusban Fenntartható fejlődés Olyan fejlődés, amely képes kielégíteni a jelen szükségleteit anélkül, hogy veszélyeztetné a jövő generációinak lehetőségeit saját szükségleteik

Részletesebben

TERMÉSZTVÉDELMI ELVÁRÁSOK AZ ERDŐGAZDÁLKODÁSBAN - TERMÉSZETVÉDELMI SZAKMAPOLITIKAI KERETEK

TERMÉSZTVÉDELMI ELVÁRÁSOK AZ ERDŐGAZDÁLKODÁSBAN - TERMÉSZETVÉDELMI SZAKMAPOLITIKAI KERETEK TERMÉSZTVÉDELMI ELVÁRÁSOK AZ ERDŐGAZDÁLKODÁSBAN - TERMÉSZETVÉDELMI SZAKMAPOLITIKAI KERETEK A természet mindennél és mindenkinél jobb vezető, ha tudjuk, hogyan kövessük. C. G. Jung Az előadás vázlata Természetvédelmi

Részletesebben

2012.11.21. Simon Edina Konzervációbiológia

2012.11.21. Simon Edina Konzervációbiológia Simon Edina Konzervációbiológia Közös jövőnk: Környezet és Fejlesztés Világbizottság jelentés (1988): A fenntartható fejlődés olyan fejlődés, amely kielégíti a jelen generációk szükségleteit anélkül, hogy

Részletesebben

A Natura 2000 hálózat jelene, és szerepe az EU 2020-ig szóló biológiai sokféleség stratégiájában

A Natura 2000 hálózat jelene, és szerepe az EU 2020-ig szóló biológiai sokféleség stratégiájában A Natura 2000 hálózat jelene, és szerepe az EU 2020-ig szóló biológiai sokféleség stratégiájában Demeter András, tanácsadó Európai Bizottság Környezetvédelmi Főigazgatóság, Brüsszel A biológiai sokféleség

Részletesebben

A stratégiai célok közül egy tetszőlegesen kiválasztottnak a feldolgozása!

A stratégiai célok közül egy tetszőlegesen kiválasztottnak a feldolgozása! Biodiverzitás stratégia 2020 CÉLOK és ESZKÖZÖK Források: http://www.biodiv.hu/convention/f1117799202; http://ec.europa.eu/environment/nature/biodiversity/comm2006/2020.htm; FELADAT A stratégiai célok közül

Részletesebben

ROMÁNIA TERMÉSZETVÉDELMI TERÜLETEI ÉS FENNTARTÁSUK KEZELÉSI MÓDSZEREI

ROMÁNIA TERMÉSZETVÉDELMI TERÜLETEI ÉS FENNTARTÁSUK KEZELÉSI MÓDSZEREI Bartók Katalin ROMÁNIA TERMÉSZETVÉDELMI TERÜLETEI ÉS FENNTARTÁSUK KEZELÉSI MÓDSZEREI Ábel Kiadó Kolozsvár, 2012 BCU Cluj-Napoca n EDIU201200123 A könyv megjelenését a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatta

Részletesebben

SZIJÁRTÓ ÁGNES DRS PROJEKTFINANSZÍROZÁSI KONFERENCIA NOVEMBER 12. BUDAPEST

SZIJÁRTÓ ÁGNES DRS PROJEKTFINANSZÍROZÁSI KONFERENCIA NOVEMBER 12. BUDAPEST SZIJÁRTÓ ÁGNES DRS PROJEKTFINANSZÍROZÁSI KONFERENCIA 2018. NOVEMBER 12. BUDAPEST ELŐADÁS TARTALMA I. MI A LIFE PROGRAM? II. KIK ÉS HOGYAN PÁLYÁZHATNAK? III. MILYEN PROJEKTTÉMÁKRA LEHET PÁLYÁZNI? IV. MI

Részletesebben

LIFE Természet és biodiverzitás Többéves munkaprogram újdonságai

LIFE Természet és biodiverzitás Többéves munkaprogram újdonságai LIFE Természet és biodiverzitás - 2018-2020 Többéves munkaprogram újdonságai Bokor Veronika FM Természetmegőrzési Főosztály LIFE Pályázói igények szerinti tréning, 2018. február 20. LIFE 2018-2020 meghatározó

Részletesebben

A folyamatos erdőborítás igazgatási vonatkozásai Lapos Tamás erdészeti osztályvezető

A folyamatos erdőborítás igazgatási vonatkozásai Lapos Tamás erdészeti osztályvezető Vidékfejlesztési Minisztérium Erdészeti, Halászati és Vadászati Főosztály 1055 Budapest, Kossuth L. tér 11. A folyamatos erdőborítás igazgatási vonatkozásai Lapos Tamás erdészeti osztályvezető Erdőgazdálkodás

Részletesebben

A hazai biodiverzitás védelem. Dr. Rodics Katalin Vidékfejlesztési Minisztérium

A hazai biodiverzitás védelem. Dr. Rodics Katalin Vidékfejlesztési Minisztérium A hazai biodiverzitás védelem új szempontjai Dr. Rodics Katalin Vidékfejlesztési Minisztérium 2010-s célok 2002. Johannesburg (110 államfő)-földi méretekben csökkenteni a biológiai sokféleség pusztulásának

Részletesebben

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc ÚMVP II. tengely A földhasználat racionalizálása a környezeti és természeti értékek

Részletesebben

Tervezet. az Abaújkéri Aranyos-völgy természetvédelmi terület létesítéséről. (közigazgatási egyeztetés)

Tervezet. az Abaújkéri Aranyos-völgy természetvédelmi terület létesítéséről. (közigazgatási egyeztetés) KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM KvVM/KJKF/1363/2007. Tervezet az Abaújkéri Aranyos-völgy természetvédelmi terület létesítéséről (közigazgatási egyeztetés) Budapest, 2007. július I. A döntési javaslat

Részletesebben

Az egyedi tájérték jogi szabályozásának jelenlegi helyzete

Az egyedi tájérték jogi szabályozásának jelenlegi helyzete Az egyedi tájérték jogi szabályozásának jelenlegi helyzete Dósa Henrietta Táj- és természetvédelmi referens VM, Nemzeti Parki és Tájvédelmi Főosztály Természet védelméről szóló 1996. évi LIII. Törvény

Részletesebben

Környezetgazdálkodási agrármérnök BSc Záróvizsga TÉTELSOR

Környezetgazdálkodási agrármérnök BSc Záróvizsga TÉTELSOR Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Víz- és Környezetgazdálkodási Intézet H-4002 Debrecen, Böszörményi út 138, Pf.: 400 Tel: 52/512-900/88456, email: tamas@agr.unideb.hu Környezetgazdálkodási

Részletesebben

Környezetgazdálkodási agrármérnök MSc Záróvizsga TÉTELSOR

Környezetgazdálkodási agrármérnök MSc Záróvizsga TÉTELSOR Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Víz- és Környezetgazdálkodási Intézet H-4002 Debrecen, Böszörményi út 138, Pf.: 400 Tel: 52/512-900/88456, email: tamas@agr.unideb.hu Környezetgazdálkodási

Részletesebben

Természetvédelem. Természetvédelmi értékcsoportok 2. A vadon élő állatfajok és állattársulások védelme

Természetvédelem. Természetvédelmi értékcsoportok 2. A vadon élő állatfajok és állattársulások védelme Természetvédelem Természetvédelmi értékcsoportok 2. A vadon élő állatfajok és állattársulások védelme Magyarország állatvilága - Magyarországon kb. 32 000 állatfaj ismert - Vélhetően a teljes faunát 40-42

Részletesebben

Az állami természetvédelem feladatai A Svájci-Magyar Együttműködési Program által támogatott projektek vonatkozásában

Az állami természetvédelem feladatai A Svájci-Magyar Együttműködési Program által támogatott projektek vonatkozásában Az állami természetvédelem feladatai A Svájci-Magyar Együttműködési Program által támogatott projektek vonatkozásában FM Természetmegőrzési Főosztály Fenntartható természetvédelem a magyarországi Natura

Részletesebben

KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM

KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM KvVM/KJKF/1149/2008. Tervezet a Somogyvári Kupavár-hegy természetvédelmi terület természetvédelmi kezelési tervéről (közigazgatási egyeztetés) Budapest, 2008. szeptember

Részletesebben

15. cél A szárazföldi ökoszisztémák védelme

15. cél A szárazföldi ökoszisztémák védelme 15. cél A szárazföldi ökoszisztémák védelme Kovács Eszter "A hazai fenntartható fejlődés vezérfonala az ENSZ 17 fenntarthatósági célja tükrében Keszthely, 2017.05.19-20 Európai helyzet (1) Adottságok:

Részletesebben

Természetvédelem. 11. előadás: A természetvédelem nemzetközi vonatkozásai

Természetvédelem. 11. előadás: A természetvédelem nemzetközi vonatkozásai Természetvédelem 11. előadás: A természetvédelem nemzetközi vonatkozásai Amiről a mai előadáson szó lesz: Természetvédelemmel foglalkozó nemzetközi szervezetek Fontosabb természetvédelmi egyezmények Madárvédelmi

Részletesebben

A Nemzeti Biodiverzitás-monitorozó Rendszer (NBmR)

A Nemzeti Biodiverzitás-monitorozó Rendszer (NBmR) A Nemzeti Biodiverzitás-monitorozó Rendszer (NBmR) Váczi Olivér, Varga Ildikó, Bata Kinga, Kisné Fodor Lívia, Bakó Botond & Érdiné Szerekes Rozália Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium, Természetmegõrzési

Részletesebben

ZÖLDINFRASTRUKTÚRA. URBACT VÁROSTALÁLKOZÓ Budapest, november 29.

ZÖLDINFRASTRUKTÚRA. URBACT VÁROSTALÁLKOZÓ Budapest, november 29. ...hogy élni tudjunk a természet adta lehetőségekkel ZÖLDINFRASTRUKTÚRA URBACT VÁROSTALÁLKOZÓ Budapest, 2018. november 29. Csőszi Mónika Monika.csoszi@lechnerkozpont.hu Lechner Tudásközpont Térségi Tervezési

Részletesebben

A Natura 2000 Kilátásai

A Natura 2000 Kilátásai Élő Erdő Konferencia Soproni Egyetem 2017 március 21 22 A Natura 2000 Kilátásai Ifj. Rakonczay Zoltán Francois Kremer Európai Bizottság Környezetvédelmi főigazgatóság Vázlat Áttekintés a Natura 2000 állapotáról

Részletesebben

Gördülő Tanösvény témakör-modulok

Gördülő Tanösvény témakör-modulok Gördülő Tanösvény témakör-modulok E: Élőhelyek és életközösségeik E.1. Lombhullató erdők és élőviláguk tölgyesek bükkösök E.2. Tűlevelű erdők és élőviláguk E.3. E.4. E.5. E.6. lucfenyvesek Patakvölgyi,

Részletesebben

KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM. Tervezet. az Erdőtelki égerláp természetvédelmi terület természetvédelmi kezelési tervéről

KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM. Tervezet. az Erdőtelki égerláp természetvédelmi terület természetvédelmi kezelési tervéről KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM KvVM/KJKF/267/2008. Tervezet az Erdőtelki égerláp természetvédelmi terület természetvédelmi kezelési tervéről (közigazgatási egyeztetés) Budapest, 2008. február

Részletesebben

2. Hazánk folyóvizei Mutasd be hazánk folyóit többféle szempont alapján! Milyen gazdasági és társadalmi jelentőségük van folyóvizeinknek?

2. Hazánk folyóvizei Mutasd be hazánk folyóit többféle szempont alapján! Milyen gazdasági és társadalmi jelentőségük van folyóvizeinknek? Teleki Pál Országos Földtan- és Földrajzverseny Országos Forduló Eger 2016. május 6-8. Szóbeli tételek 8. osztály 1. Hazánk állóvizei Mutasd be a tavak keletkezését és pusztulását hazai példákon keresztül!

Részletesebben

Natura 2000 célok megvalósítása erdőterületeken

Natura 2000 célok megvalósítása erdőterületeken Király Gergely Soproni Egyetem, Erdőmérnöki Kar Natura 2000 célok megvalósítása erdőterületeken ÉLŐ ERDŐ KONFERENCIA 2017. MÁRCIUS 21-22. SOPRON, MAGYARORSZÁG A Natura 2000 hálózat kijelölésnek szempontjai

Részletesebben

TERVEZET A KORMÁNY ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI. Tervezet

TERVEZET A KORMÁNY ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI. Tervezet KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM KvVM/KJKF/68/2009. Tervezet az európai közösségi jelentőségű természetvédelmi rendeltetésű területekkel érintett földrészletekről szóló 45/2006. (XII. 8.) KvVM

Részletesebben

Az állami erdészeti szektor időszerű kérdései. Budapest, 2006. február 1. Klemencsics András Erdészeti Főosztály

Az állami erdészeti szektor időszerű kérdései. Budapest, 2006. február 1. Klemencsics András Erdészeti Főosztály Az állami erdészeti szektor időszerű kérdései Budapest, 2006. február 1. Klemencsics András Erdészeti Főosztály MAGYARORSZÁG ERDŐTERÜLETE NAPJAINKBAN Területi adatok Erdőgazdálkodás alá vont terület: -

Részletesebben

Környezeti elemek állapota

Környezeti elemek állapota Környezeti elemek állapota Levegő A település levegő-állapotát globális és helyi tényezők egyaránt alakítják. Feladatunk elsősorban a helyi tényezők meghatározása és vizsgálata. A településen nem működik

Részletesebben

IDEGENHONOS INVÁZIÓS FAJOK ELLENI FELLÉPÉS ÉS SZABÁLYOZÁSUK SZAKMAI NAP

IDEGENHONOS INVÁZIÓS FAJOK ELLENI FELLÉPÉS ÉS SZABÁLYOZÁSUK SZAKMAI NAP Bokor Veronika, Marczin Örs Természetmegőrzési Főosztály IDEGENHONOS INVÁZIÓS FAJOK ELLENI FELLÉPÉS ÉS SZABÁLYOZÁSUK SZAKMAI NAP Földművelésügyi Minisztérium 2017. január 25. ---------------------------------------------------------------------------------

Részletesebben

A természetvédelmi szempontok kezelése a Vidékfejlesztési Programban

A természetvédelmi szempontok kezelése a Vidékfejlesztési Programban A természetvédelmi szempontok kezelése a Vidékfejlesztési Programban Kihívások és lehetséges megoldások Tóth Péter Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Virágzó Vidékünk Európa Nap- Hogyan tovább

Részletesebben

Természetismereti- és környezetvédelmi vetélkedő

Természetismereti- és környezetvédelmi vetélkedő Miskolc - Szirmai Református Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Óvoda OM 201802 e-mail: refiskola.szirma@gmail.com 3521 Miskolc, Miskolci u. 38/a. Telefon: 46/405-124; Fax: 46/525-232 Versenyző

Részletesebben

A civil mozgalmak szerepe a biodiverzitás-védelmében BirdLife/MME biodiverzitás védelmi stratégiája különös tekintettel az erdőkre

A civil mozgalmak szerepe a biodiverzitás-védelmében BirdLife/MME biodiverzitás védelmi stratégiája különös tekintettel az erdőkre A madárbarát Magyarországért! A civil mozgalmak szerepe a biodiverzitás-védelmében BirdLife/MME biodiverzitás védelmi stratégiája különös tekintettel az erdőkre Halmos Gergő Erdőfórum Kőszeg 2010 december

Részletesebben

Természetes környezet. A bioszféra a Föld azon része, ahol van élet és biológiai folyamatok mennek végbe: kőzetburok vízburok levegőburok

Természetes környezet. A bioszféra a Föld azon része, ahol van élet és biológiai folyamatok mennek végbe: kőzetburok vízburok levegőburok Természetes környezet A bioszféra a Föld azon része, ahol van élet és biológiai folyamatok mennek végbe: kőzetburok vízburok levegőburok 1 Környezet természetes (erdő, mező) és művi elemekből (város, utak)

Részletesebben

LIFE környezetvédelem és erőforrás hatékonyság

LIFE környezetvédelem és erőforrás hatékonyság LIFE környezetvédelem és erőforrás hatékonyság Hazai és EU stratégiai háttér sikeres projekttémák 2018. március 20. Hazai stratégiai háttér Nemzeti Környezetvédelmi Program (2015-2020) Fenntartható Fejlődés

Részletesebben

A PESZÉRI-ERDŐ, A KISKUNSÁG ÉKKÖVE

A PESZÉRI-ERDŐ, A KISKUNSÁG ÉKKÖVE A PESZÉRI-ERDŐ, A KISKUNSÁG ÉKKÖVE AZ OAKEYLIFE PROJEKT BEMUTATÁSA KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. Dr. Bárány Gábor erdőgazdálkodási osztályvezető, projektmenedzser KASZÓ-LIFE - Víz az Erdőkben

Részletesebben

A évi LIFE természetvédelmi témájú pályázati felhívások ismertetése

A évi LIFE természetvédelmi témájú pályázati felhívások ismertetése A 2018. évi LIFE természetvédelmi témájú pályázati felhívások ismertetése Bokor Veronika FM Természetmegőrzési Főosztály LIFE Infonap, Dobogókő 2018. május 10. LIFE 2018-2020 meghatározó dokumentumok LIFE

Részletesebben

JAVÍTÓ- ÉS OSZTÁLYOZÓ VIZSGA KÖVETELMÉNYEI FÖLDRAJZBÓL HATOSZTÁLYOS GIMNÁZIUM. 7. évfolyam

JAVÍTÓ- ÉS OSZTÁLYOZÓ VIZSGA KÖVETELMÉNYEI FÖLDRAJZBÓL HATOSZTÁLYOS GIMNÁZIUM. 7. évfolyam JAVÍTÓ- ÉS OSZTÁLYOZÓ VIZSGA KÖVETELMÉNYEI FÖLDRAJZBÓL HATOSZTÁLYOS GIMNÁZIUM 7. évfolyam A szilárd Föld anyagai és Földrajzi övezetesség alapjai Gazdasági alapismeretek Afrika és Amerika földrajza Környezetünk

Részletesebben

KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM

KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM KvVM/KJKF/1518/2008. Tervezet természetvédelmi kezelési tervéről (közigazgatási egyeztetés) Budapest, 2008. november természetvédelmi kezelési tervéről szóló KvVM

Részletesebben

KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM

KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM KvVM/KJKF/827/2008. Tervezet a Megyer-hegyi Tengerszem Természetvédelmi Terület 24/1997. (VIII. 1.) KTM rendelet módosításáról (közigazgatási egyeztetés) Budapest,

Részletesebben

Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc

Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Magyarországi Natura 2000 területek bemutatása. 111.lecke A Tanács 79/409/EGK

Részletesebben

Fenntartható természetvédelem megalapozása a magyarországi Natura 2000 területeken

Fenntartható természetvédelem megalapozása a magyarországi Natura 2000 területeken Fenntartható természetvédelem megalapozása a magyarországi Natura 2000 területeken Tóth Péter programvezető Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Projekt nyitókonferencia Gödöllő, 2012. október

Részletesebben

NATÚRPARKOK MAGYARORSZÁGON

NATÚRPARKOK MAGYARORSZÁGON NATÚRPARKOK MAGYARORSZÁGON Jogi szabályozási háttér Pádárné Dr. Török Éva osztályvezető Földművelésügyi Minisztérium Tájvédelmi, Barlangvédelmi és Ökoturisztikai Osztály MI A NATÚRPARK? Natúrpark (Tvt):

Részletesebben

A NATURA 2000 TERÜLETEKEN ELKÖVETETT JOGSÉRTÉSEK ELLENI ÜGYÉSZI FELLÉPÉS LEHETŐSÉGEI

A NATURA 2000 TERÜLETEKEN ELKÖVETETT JOGSÉRTÉSEK ELLENI ÜGYÉSZI FELLÉPÉS LEHETŐSÉGEI A NATURA 2000 TERÜLETEKEN ELKÖVETETT JOGSÉRTÉSEK ELLENI ÜGYÉSZI FELLÉPÉS LEHETŐSÉGEI MAGYAR IGAZSÁGÜGYI AKADÉMIA BUDAPEST 2019. MÁRCIUS 28. Készítette: Dr. Kovács Attila Tvt. 60. AZ ÜGYÉSZ SZEREPE A TERMÉSZETVÉDELEMBEN

Részletesebben

Tervezet. a természetvédelmi kezelési tervek készítésére, készítőjére és tartalmára vonatkozó szabályokról. (közigazgatási egyeztetés)

Tervezet. a természetvédelmi kezelési tervek készítésére, készítőjére és tartalmára vonatkozó szabályokról. (közigazgatási egyeztetés) A KORMÁNY ÉS A MINISZTÉRIUM ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM KvVM/KJKF/986/2007. Tervezet a természetvédelmi kezelési tervek készítésére, készítőjére és tartalmára vonatkozó

Részletesebben

Fenntarthatóság és természetvédelem

Fenntarthatóság és természetvédelem Fenntarthatóság és természetvédelem A társadalmi jóllét megőrzése, anélkül, hogy a környezet eltartóképességét veszélyeztetnénk Azt kell vizsgálni, hogy a környezet és természetvédelem képes-e elérni az

Részletesebben

Rekolonizáció az állatvilágban, különös tekintettel Magyarországra

Rekolonizáció az állatvilágban, különös tekintettel Magyarországra Rekolonizáció az állatvilágban, különös tekintettel Magyarországra Csurgai Bence (DQBWSB) ELTE TTK Környezettan szak 2014.01.29 Konzulens: Dr. Farkas János Bevezetés Fajok eltűnése/kihalása Miért? Példafajok

Részletesebben

Natura 2000 területek fenntartási terveinek készítése Falu- és gazdafórum Mogyorós-hegy Litér, 2014. július 16.

Natura 2000 területek fenntartási terveinek készítése Falu- és gazdafórum Mogyorós-hegy Litér, 2014. július 16. Natura 2000 területek fenntartási terveinek készítése Falu- és gazdafórum Mogyorós-hegy Litér, 2014. július 16. Magyarfalvi Attila Balatoni Integrációs Kft. Vers József, tájegység-vezető Balaton-felvidéki

Részletesebben

Tájékozódási futás és természetvédelem. Vajda Zoltán Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság biológus osztályvezető

Tájékozódási futás és természetvédelem. Vajda Zoltán Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság biológus osztályvezető Tájékozódási futás és természetvédelem Vajda Zoltán Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság biológus osztályvezető Miért van szükség védett területekre? Élőhelyek pusztulása Klímaváltozás Lecsapolás Beruházások

Részletesebben

Készítette: Babiak Sabina, Bugyi Ágnes, Pálovics Nikoletta Tanár: Győriné Benedek Kata Gáspár Sámuel Alapiskola és Óvoda Csicsó Kattintásra vált

Készítette: Babiak Sabina, Bugyi Ágnes, Pálovics Nikoletta Tanár: Győriné Benedek Kata Gáspár Sámuel Alapiskola és Óvoda Csicsó Kattintásra vált Készítette: Babiak Sabina, Bugyi Ágnes, Pálovics Nikoletta Tanár: Győriné Benedek Kata Gáspár Sámuel Alapiskola és Óvoda Csicsó Kattintásra vált 2. leghosszabb folyó Európában, hossza: 2850 km Fekete-erdőből

Részletesebben

védősáv (töltés menti sáv): az árvízvédelmi töltés mindkét oldalán, annak lábvonalától számított, méter szélességű területsáv;

védősáv (töltés menti sáv): az árvízvédelmi töltés mindkét oldalán, annak lábvonalától számított, méter szélességű területsáv; 21/2006. (I. 31.) Korm. rendelet a nagyvízi medrek, a parti sávok, a vízjárta, valamint a fakadó vizek által veszélyeztetett területek használatáról és hasznosításáról, valamint a nyári gátak által védett

Részletesebben

Biológiai Sokféleség Egyezmény részes feleinek 10. konferenciája - beszámoló az eredményekről -

Biológiai Sokféleség Egyezmény részes feleinek 10. konferenciája - beszámoló az eredményekről - Biológiai Sokféleség Egyezmény részes feleinek 10. konferenciája - beszámoló az eredményekről - 2010. december 3. Országos Erdőfórum Baktay Borbála Vidékfejlesztési Minisztérium Biodiverzitás- és génmegőrzési

Részletesebben

Katasztrófához vezethet a természeti sokféleség ilyen mértékű csökkenése

Katasztrófához vezethet a természeti sokféleség ilyen mértékű csökkenése Katasztrófához vezethet a természeti sokféleség ilyen mértékű csökkenése Az Európai Unió LIFE programjának támogatásával, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) és nemzetközi szervezete,

Részletesebben

A TÁJ MINT A FÖLDI ÉLET KÖRNYEZETE

A TÁJ MINT A FÖLDI ÉLET KÖRNYEZETE Krajina ako prostredie života na Zemi A TÁJ MINT A FÖLDI ÉLET KÖRNYEZETE 2017. 01. 16. 1 Az élet keletkezése és fejlődése 4,5 milliárd éves Föld, az élet létrejöttének tere a földrajzi környezet kb. 3,5

Részletesebben

TOVÁBBHALADÁS FELTÉTELEI minimum követelmény 11. osztály - 2015

TOVÁBBHALADÁS FELTÉTELEI minimum követelmény 11. osztály - 2015 TOVÁBBHALADÁS FELTÉTELEI minimum követelmény 11. osztály - 2015 1.1. Európa általános természetföldrajzi képe Ismertesse a nagytájak felszínformáit, földtörténeti múltjukat Támassza alá példákkal a geológiai

Részletesebben

Területtel védett természeti értékek

Területtel védett természeti értékek Természetvédelem Területtel védett természeti értékek Területtel védett természeti értékek: Nemzeti parkok I. A NEMZETI PARK FOGALMA 1996. évi LIII. törvény a természet védelméről: 28. (2): Nemzeti park

Részletesebben

Pannon szikes vízi élőhelyek helyreállítása a Kiskunságban

Pannon szikes vízi élőhelyek helyreállítása a Kiskunságban Pannon szikes vízi élőhelyek helyreállítása a Kiskunságban Bankovics András Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság Túrkeve, 2015. március 25. Tájtörténet és a természetvédelem története Tájtörténet és a természetvédelem

Részletesebben

113/2007. (XII. 27.) KvVM rendelet. a Sághegyi Tájvédelmi Körzet védettségének fenntartásáról

113/2007. (XII. 27.) KvVM rendelet. a Sághegyi Tájvédelmi Körzet védettségének fenntartásáról 113/2007. (XII. 27.) KvVM rendelet a Sághegyi Tájvédelmi Körzet védettségének fenntartásáról Az egyes jogszabályok és jogszabályi rendelkezések hatályon kívül helyezéséről szóló 2007. évi LXXXII. törvény

Részletesebben

KÉSZ ÉPÍTŐ ÉS SZERELŐ ZRT.

KÉSZ ÉPÍTŐ ÉS SZERELŐ ZRT. / 4 oldal Tartalomjegyzék:./ Célmeghatározás 2./ Területi érvényesség 3./ Fogalom meghatározások 4./ Eljárás 5./ Kapcsolódó dokumentációk jegyzéke 6./ Dokumentálás Készítette: Kővári Tímea Jóváhagyta:

Részletesebben

11/2007. (III. 30.) KvVM rendelet. a Bükkhát természetvédelmi terület létesítéséről és erdőrezervátummá nyilvánításáról

11/2007. (III. 30.) KvVM rendelet. a Bükkhát természetvédelmi terület létesítéséről és erdőrezervátummá nyilvánításáról 11/2007. (III. 30.) KvVM rendelet a Bükkhát természetvédelmi terület létesítéséről és erdőrezervátummá nyilvánításáról A természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvény 24. (1) bekezdés a) pontjában,

Részletesebben

A biodiverzitás védelméért konferencia. Érdiné dr. Szekeres Rozália Vidékfejlesztési Minisztérium Természetmegırzési Fıosztály

A biodiverzitás védelméért konferencia. Érdiné dr. Szekeres Rozália Vidékfejlesztési Minisztérium Természetmegırzési Fıosztály A biodiverzitás védelméért konferencia Érdiné dr. Szekeres Rozália Vidékfejlesztési Minisztérium Természetmegırzési Fıosztály Nemzetközi és uniós környezet EU 2020 STRATÉGIA (2010.03.03) Az intelligens,

Részletesebben

Baráz Csaba (Bükki Nemzeti Park Igazgatóság)

Baráz Csaba (Bükki Nemzeti Park Igazgatóság) Baráz Csaba (Bükki Nemzeti Park Igazgatóság) www.lithosphera.hu; www.bnpi.hu 1 nemzeti park, 9 tájvédelmi körzet, 14 természetvédelmi terület, közel 128.280 hektár Ex lege védett területeink kiterjedése

Részletesebben

KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM

KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM KvVM/KJKF/1313/2008. Tervezet a Tállyai Patócs-hegy természetvédelmi terület természetvédelmi kezelési tervéről (közigazgatási egyeztetés) Budapest, 2008. november

Részletesebben

Plog (1973) Cohen (1974)

Plog (1973) Cohen (1974) Cohen (1974) Vándor: beolvad a helyi közösségbe, elkerüli a turisták között népszerű helyeket Felfedező: meg akarja ismerni az új helyeket, szeretné elkerülni a turisták között népszerű helyeket Egyéni

Részletesebben

BIOLÓGIAI SOKFÉLESÉG, TERMÉSZET- ÉS TALAJVÉDELEM

BIOLÓGIAI SOKFÉLESÉG, TERMÉSZET- ÉS TALAJVÉDELEM BIOLÓGIAI SOKFÉLESÉG, TERMÉSZET- ÉS TALAJVÉDELEM Az ENSZ 1992. évi környezetvédelmi és fejlesztési konferenciája a biológiai sokféleségről szóló egyezmény elfogadásának köszönhetően komoly előrelépést

Részletesebben

hazai természetvédelemben Érdiné dr. Szekeres Rozália főosztályvezető Természetmegőrzési főosztály

hazai természetvédelemben Érdiné dr. Szekeres Rozália főosztályvezető Természetmegőrzési főosztály A biodiverzitás-védelem szempontjai a hazai természetvédelemben Érdiné dr. Szekeres Rozália főosztályvezető Természetmegőrzési főosztály "Countdown 2010 és ami utána következik. Az IUCN (Természetvédelmi

Részletesebben

Környezetvédelem Természetvédelem

Környezetvédelem Természetvédelem Környezetvédelem Természetvédelem Tények az EU-ról Fiataloktól Fiataloknak Szeged, 2011. Környezetvédelmi politika az EU-ban Az Európai Unió alapító tagjai az 1950-es években még nem érezték szükségesnek

Részletesebben

BEVEZETÉS A NEMZETI BIODIVERZITÁS-MONITOROZÓ RENDSZER

BEVEZETÉS A NEMZETI BIODIVERZITÁS-MONITOROZÓ RENDSZER Nemzeti Biodiverzitásmonitorozó Rendszer 1998-2001 Környezetvédelmi Minisztérium Természetvédelmi Hivatal BEVEZETÉS A NEMZETI BIODIVERZITÁS-MONITOROZÓ RENDSZER A Nemzeti Biodiverzitás-monitorozó Rendszer

Részletesebben

A mezőgazdaság és természetvédelem

A mezőgazdaság és természetvédelem KÖRNYEZET- ÉS TÁJGAZDÁLKODÁS A mezőgazdaság és természetvédelem viszonyáról A mezőgazdaság és a természetvédelem viszonyának kulcskérdése, hogy a természetvédelem érdekében hozott intézkedések következtében

Részletesebben

A KÖRNYEZETVÉDELMI JOBSZABÁLYOK ÉRVÉNYESÍTÉSE Miért fontos Önnek is? A környezetre leselkedő veszélyek nem szűnnek meg az országhatároknál

A KÖRNYEZETVÉDELMI JOBSZABÁLYOK ÉRVÉNYESÍTÉSE Miért fontos Önnek is? A környezetre leselkedő veszélyek nem szűnnek meg az országhatároknál A KÖRNYEZETVÉDELMI JOBSZABÁLYOK ÉRVÉNYESÍTÉSE Miért fontos Önnek is? A környezetre leselkedő veszélyek nem szűnnek meg az országhatároknál Ezért az uniós tagállamok megállapodtak abban, hogy intézkedéseket

Részletesebben

Természet és társadalom: egy új viszony kezdete a klímaváltozás árnyékában

Természet és társadalom: egy új viszony kezdete a klímaváltozás árnyékában Természet és társadalom: egy új viszony kezdete a klímaváltozás árnyékában XI. Magyar Természetvédelmi Biológia Konferencia 2017. november 3. WWF Magyarország - Sipos Katalin Természet és társadalom A

Részletesebben

A Rádi Csekei-rét Helyi Jelentőségű Természetvédelmi Terület természetvédelmi kezelési terve

A Rádi Csekei-rét Helyi Jelentőségű Természetvédelmi Terület természetvédelmi kezelési terve A Rádi Csekei-rét Helyi Jelentőségű Természetvédelmi Terület természetvédelmi kezelési terve fotó: Richard Wesley Nagy Gergő Gábor 1 Rottenhoffer István 2,3 2012. 1 Budapesti Corvinus Egyetem, Tájépítészeti

Részletesebben

Bátonyterenye Város Önkormányzata Képviselő-testületének 28/2011. (XII.01.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE

Bátonyterenye Város Önkormányzata Képviselő-testületének 28/2011. (XII.01.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE Bátonyterenye Város Önkormányzata Képviselő-testületének 28/2011. (XII.01.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE helyi jelentőségű védett természeti területté nyilvánításról Bátonyterenye Város Önkormányzata Képviselő-testülete

Részletesebben

A vizes élőhelyek szerepe délkiskunsági

A vizes élőhelyek szerepe délkiskunsági A vizes élőhelyek szerepe délkiskunsági mintaterületeken Varga Ádám Szabó Mária ELTE TTK Földrajz- és Földtudományi Intézet Környezet- és Tájföldrajzi Tanszék V. Magyar Tájökológiai Konferencia, Sopron,

Részletesebben

TÁMOP F-14/1/KONV Egység, alprojekt/alprogram neve Rendezvény cím, dátum JOGI SZABÁLYOZÁS. Mikó Józsefné Jónás Edit

TÁMOP F-14/1/KONV Egység, alprojekt/alprogram neve Rendezvény cím, dátum JOGI SZABÁLYOZÁS. Mikó Józsefné Jónás Edit TÁMOP-4.1.1.F-14/1/KONV-2015-0006 Egység, alprojekt/alprogram neve Rendezvény cím, dátum JOGI SZABÁLYOZÁS Mikó Józsefné Jónás Edit Az állatok, különösen a gazdasági haszonállatok védelmére vonatkozó szabályok

Részletesebben

58/2007. (X. 18.) KvVM rendelet. a Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzet védettségének fenntartásáról

58/2007. (X. 18.) KvVM rendelet. a Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzet védettségének fenntartásáról 58/2007. (X. 18.) KvVM rendelet a Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzet védettségének fenntartásáról Az egyes jogszabályok és jogszabályi rendelkezések hatályon kívül helyezéséről szóló 2007. évi LXXXII. törvény

Részletesebben

Kedves Természetjárók!

Kedves Természetjárók! A túra időpontja: 2018.01.06 szombat A tervezett indulás: Kedves Természetjárók! Találkozó: 2018.01.06. 8.45 Buszpályaudvar Veszprém A menetjegy ára: 50 %-os 280 HUF oda vissza pedig 325; Összesen: 605

Részletesebben

Országos Natura 2000 Priorizált Intézkedési Terv

Országos Natura 2000 Priorizált Intézkedési Terv Országos Natura 2000 Priorizált Intézkedési Terv 2014-2020. NATURA 2000 FINANSZÍROZÁS EU finanszírozási lehetőségek a 2014-2020 időszakban 2013. Szeptember 10 Marczin Örs természetvédelmi fejlesztési referens

Részletesebben

Kitöltési javaslat a szakmai közönség számára készítette : MME, WWF, MTVSZ. Lásd a mellékelt háttéranyagot is!

Kitöltési javaslat a szakmai közönség számára készítette : MME, WWF, MTVSZ. Lásd a mellékelt háttéranyagot is! Nyilvános konzultáció az uniós természetvédelmi szabályozás (a madárvédelmi irányelv és az élőhelyvédelmi irányelv) célravezetőségi vizsgálatához kapcsolódóan Kitöltési javaslat a szakmai közönség számára

Részletesebben

Balaton-felvidéki Kultúrtáj - a világörökségi cím elérésének fenntartható lehetőségei

Balaton-felvidéki Kultúrtáj - a világörökségi cím elérésének fenntartható lehetőségei Balaton-felvidéki Kultúrtáj - a világörökségi cím elérésének fenntartható lehetőségei Sándor Péter A Balaton Világörökségéért Alapítvány Veszprém, 2018. november 13. Áttekintés A Világörökség fogalma,

Részletesebben

Természetvédelem célja, a természeti értékek védelme 6. LECKE. hemeróbiaszint: emberi hatás táji megjelenése (Jalas, 1955.

Természetvédelem célja, a természeti értékek védelme 6. LECKE. hemeróbiaszint: emberi hatás táji megjelenése (Jalas, 1955. hemeróbiaszint: emberi hatás táji megjelenése (Jalas, 1955.) megkülönböztetjük az alábbi kategóriákat, melyekhez különböző területhasználati típusokat lehet rendelni: Természetvédelem célja, a természeti

Részletesebben

A biodiverzitás megőrzésének környezeti, társadalmi és gazdasági hatásai az NBS hatásvizsgálata alapján

A biodiverzitás megőrzésének környezeti, társadalmi és gazdasági hatásai az NBS hatásvizsgálata alapján A biodiverzitás megőrzésének környezeti, társadalmi és gazdasági hatásai az NBS hatásvizsgálata alapján Kovács Eszter, Bela Györgyi Természetvédelmi és Tájgazdálkodási Intézet, Szent István Egyetem, Gödöllő,

Részletesebben

Megnyílt a horgászok és vadászok paradicsoma, a FeHoVa

Megnyílt a horgászok és vadászok paradicsoma, a FeHoVa Az elmúlt negyed évszázadban bár fejlődött a FeHoVa, sokan épphogy az állandósága miatt szerették meg beszélt a siker kulcsáról Ganczer Gábor, a kiállítás helyszínéül szolgáló HUNGEXPO vezérigazgatója,

Részletesebben

Korlátozások és lehetőségek a gazdálkodásban és a megőrzésben Natura 2000 területek fenntartási terveinek készítése

Korlátozások és lehetőségek a gazdálkodásban és a megőrzésben Natura 2000 területek fenntartási terveinek készítése Korlátozások és lehetőségek a gazdálkodásban és a megőrzésben Natura 2000 területek fenntartási terveinek készítése Magyarfalvi Attila Balatoni Integrációs Kft. 2013. május 29. Milyen területekről beszélünk?

Részletesebben

Európai Agrárpolitika és Vidékfejlesztés

Európai Agrárpolitika és Vidékfejlesztés Európai Agrárpolitika és Vidékfejlesztés A vidékfejlesztés koncepciója és a fejlesztésekhez rendelhető források Gáti Attila Egy kis történelem avagy a KAP kialakulása Mezőgazdaság Élelmiszerellátás Önellátás

Részletesebben

"Wetland"-nek, azaz vizes élőhelynek nevezzük azokat a területeket, ahol a természeti környezet és az ahhoz tartozó növény- és állatvilág számára a

Wetland-nek, azaz vizes élőhelynek nevezzük azokat a területeket, ahol a természeti környezet és az ahhoz tartozó növény- és állatvilág számára a VIZES ÉLŐHELYEK "Wetland"-nek, azaz vizes élőhelynek nevezzük azokat a területeket, ahol a természeti környezet és az ahhoz tartozó növény- és állatvilág számára a víz az elsődleges meghatározó tényező.

Részletesebben

Magyarország-Szlovákia határon átnyúló együttműködési program 2007-2013 HUSK/1101/2.2.1/0354

Magyarország-Szlovákia határon átnyúló együttműködési program 2007-2013 HUSK/1101/2.2.1/0354 Magyarország-Szlovákia határon átnyúló együttműködési program 2007-2013 HUSK/1101/2.2.1/0354 Közösen a természetes erdőkért a Börzsöny, a Cserhát és a Selmeci hegységben, és a Korponai síkságon www.husk-cbc.eu

Részletesebben

A Békás-szoros Nagy-Hagymás Nemzeti Park megfelelőmenedzsmentje: N2000- elvek alapján felülvizsgált Kezelési terv és egyéb tevékenységek alapján

A Békás-szoros Nagy-Hagymás Nemzeti Park megfelelőmenedzsmentje: N2000- elvek alapján felülvizsgált Kezelési terv és egyéb tevékenységek alapján A Békás-szoros Nagy-Hagymás Nemzeti Park megfelelőmenedzsmentje: N2000- elvek alapján felülvizsgált Kezelési terv és egyéb tevékenységek alapján (Parcul NaŃional Cheile Bicazului-Hăşmaş management adecvat

Részletesebben

12. A természetvédelem nemzetközi és európai vonatkozásai a növényvilág oldaláról. Vörös listák.

12. A természetvédelem nemzetközi és európai vonatkozásai a növényvilág oldaláról. Vörös listák. 12. A természetvédelem nemzetközi és európai vonatkozásai a növényvilág oldaláról. Vörös listák. A flóra és fauna szegényedése: világjelenség Mérsékléséhez európai ill. világprogramok szükségesek 1971

Részletesebben

Hogyan lehet Európa degradált élőhelyeinek 15%-át restaurálni?

Hogyan lehet Európa degradált élőhelyeinek 15%-át restaurálni? Hogyan lehet Európa degradált élőhelyeinek 15%-át restaurálni? Török Katalin MTBK, 2014. nov. 20. Az EU biodiverzitási stratégiája 2020-ig 2. CÉL: Az ökoszisztémák és az általuk biztosított szolgáltatások

Részletesebben

HELYI JELENTŐSÉGŰ TERMÉSZETVÉDELMI TERÜLETEK Borsod-Abaúj-Zemplén MEGYÉBEN

HELYI JELENTŐSÉGŰ TERMÉSZETVÉDELMI TERÜLETEK Borsod-Abaúj-Zemplén MEGYÉBEN HELYI JELENTŐSÉGŰ TERMÉSZETVÉDELMI TERÜLETEK Borsod-Abaúj-Zemplén MEGYÉBEN Barati Sándor (Zöld Akció Egyesület) Hudák Katalin (Miskolc Megyei Jogú város Polgármesteri Hivatala) Pannónia Szálló, 2014. febr.

Részletesebben

9645/17 ac/ms 1 DG E 1A

9645/17 ac/ms 1 DG E 1A Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2017. május 24. (OR. en) 9645/17 AZ ELJÁRÁS EREDMÉNYE Küldi: a Tanács Főtitkársága Dátum: 2017. május 23. Címzett: a delegációk ENV 540 FIN 326 FSTR 42 REGIO 62 AGRI 286

Részletesebben

Természetvédelem. 7. gyakorlat: Természetvédelmi értékcsoportok

Természetvédelem. 7. gyakorlat: Természetvédelmi értékcsoportok Természetvédelem 7. gyakorlat: Természetvédelmi értékcsoportok Amiről a mai gyakorlaton szó lesz: Természetvédelmi értékcsoportok 1. Természetvédelmi értékcsoportok 1. Földtani értékek 2. Víztani értékek

Részletesebben

A Föld Napja alkalmából Dr. Fazekas Sándor miniszter Pro Natura Díjat adományoz 5 személynek

A Föld Napja alkalmából Dr. Fazekas Sándor miniszter Pro Natura Díjat adományoz 5 személynek 1 A Föld Napja alkalmából Dr. Fazekas Sándor miniszter Pro Natura Díjat adományoz 5 személynek 1. Duhay Gábornak, a Vidékfejlesztési Minisztérium Nemzeti Parki és Tájvédelmi Főosztálya nyugalmazott főosztályvezető-helyettesének,

Részletesebben