A REBE projekt szakmai előrehaladása munkacsomagonkénti bontásban

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A REBE projekt szakmai előrehaladása munkacsomagonkénti bontásban"

Átírás

1 A REBE projekt szakmai előrehaladása munkacsomagonkénti bontásban Jelentéstételi időszak: munkacsomag: A Keszthelyi és Hévízi Kistérségek energiahatékonysági ill. képzési stratégiájának kidolgozása A tevékenység eredetileg tervezett időtartama: A tevékenységet nem zártuk le a 2. jelentéstételi időszakban, mivel az energetikai felmérések még folyamatban voltak. Energetikai felmérések Az LP PP4 és PP5 segítségével - a háztartások energia-felhasználásáról gyűjtött és digitalizált kérdőívek feldolgozását folytatta, a Keszthely városi kérdőívekhez hasonlóan a Hévizi és Keszthelyi Kistérség többi településére is elvégezte. Cél volt a nem értékelhető kérdőívek kiszűrése, a nyert adatok összefoglalása és megjelenítése, valamint statisztikai elemzése. Az így kapott adatok szükségesek a két kistérség megújuló energiastratégiájában nélkülözhetetlen - KSH által készített hivatalos adatsorok ellenőrzéséhez, és a hivatalos statisztikákban nem szereplő (épületállag, hőszigetelés, nyílászárók minősége, fűtési mód, HMV előállítás, stb.), de energetikai szempontból nagyon fontos befolyásoló tényezőkre alapozott jövőbeli stratégiai lépések felállításához. Az LP az általa összesített eredményeket és elemzéseket augusztus 22-i workshopon nyilvánosságra hozta, valamint a nyers adatsorokkal együtt az energia-stratégia megírására felkért külső munkatársnak átadta. Az LP PP5 segítségével ebben az időszakban folytatta a Keszthely kistérségi közintézmények hőkamerával történő épületenergetikai felméréseit, melyek eredményei, tapasztalatai bekerülnek a készülő energiastratégiába. A mérések elvégzése és kiértékelése az LP feladata. A közintézményekkel történő kapcsolatfelvétel, egyeztetések PP5 feladata. Az időszakban a következő közintézmények fontosabb épületeinek hőkép-felvételére került sor: Pannon Egyetem Georgikon Kar Agrárműszaki Tanszék Tanműhelye, Keszthely és Környéke Kistérségi Többcélú Társulás irodája, Zala Megyei Munkaügyi Központ Keszthelyi Irodája, Családsegítő Szolgálat ill. a Gazdasági Ellátó Szolgálat irodája, Eötvös Károly Általános Iskola, Vonyarcvashegy, ill. egy vendéglátóhely, a Zenit Hotel Balaton (Vonyarcvashegy) épületeiről, amely az alkalmazott modern épületgépészete, a hőszivattyús és napkollektoros energiaellátó-rendszere miatt a kistérség vendéglátóiparában követendő példának tekintendő. A hőképeket külső és belső bejárás során vettük fel, a jellemző, ill. problémás fal, födém és nyílászárókról.

2 PP5 elvégezte a képzési igény felmérését a kis- és középvállalkozásoknál a Keszthely Kistérségben, valamint PP6 Vas és Zala megyében végzett ezzel a céllal piackutatást. Felkutatták és felmérést készítettek a Keszthelyi Kistérségben ill. Vas és Zala megyében található kis- és középvállalkozások körében melyek alkalmaznak vagy alkalmazhatnak megújuló energiával foglalkozó szakembereket. Személyesen egyeztettek a tartalomról, valamint a kérdőíveket elektronikus formában is kiküldték. A visszaküldött kérdőíveket kiértékelték. Ezek az eredmények a megújuló energia-stratégia elkészítéséhez szintén elengedhetetlenül fontos adatokat szolgáltattak. A i workshopon PP6 ismertette felmérésének eredményeit. PP5 kérdőíves felmérést végzett Keszthelyen a város közvilágításának napelemmel történő kiváltásával kapcsolatban. Adatokat gyűjtöttek a város villamos áram fogyasztásáról, valamint arról, hogy a lakosság szívesen venné-e egy napelemes rendszer beruházását és alkalmazását. A kapott véleményekből az LP kérésére tanulmányt készített, amely az energiastratégia megalkotásához került felhasználásra. Tanulmány: Energiastratégia A tanulmány elkészítését átütemeztük a 4. időszakra (amely a 4. időszakban ténylegesen elkészült). 2. munkacsomag: Szaktanácsadás-szakembereknek továbbképzés A tevékenység időtartama: Ebben a munkacsomagban alapvető feladat a kistérségek gazdasági, társadalmi szervezeteinek, regionális politikai döntéshozóinak, vállalatainak, lakosságának részére egy olyan információs tudásközpont létrehozása, szakmai hálózat működtetése, mely biztosítja a tudástranszfert, az energetikai koncepciók, projektek kidolgozásának, megvalósításának támogatását, a képzési intézkedések igényének megfogalmazását. Az együttműködési hálózat az Egyetem tudásközpont szerepét felhasználva, a KKV-k - oktatási intézmények regionális politikai és gazdasági intézmények kompetenciájára épül. Segítségével az Agrárműszaki Tanszék tanárai a folyamatos szaktanácsadás, ill. az időszakonkénti szakmai továbbképzés (felnőttképzés) feladatait ellátják. A szakember-továbbképzéshez szükséges tananyag kidolgozása folyamatban van. A továbbképzéseket a 4. és 5. időszakra tervezzük. 3. munkacsomag: Tantervek, tananyag kifejlesztése és elkészítése, akkreditáció A tevékenység időtartama:

3 A tervezett felsőfokú szakképzéshez szükséges tanterv kidolgozása, a tananyag összeállítása megkezdődött. A képzés tantervi táblázata elkészült. A tananyag és a képzési terv kialakítását segítette az LP két ausztriai rendezvényen való részvétele: a RECOM rendezvénye és a wiener neustadti HTL iskola Energianap -ja. A tantervet, a képzési modulokat a szombathelyi partnertalálkozón ( ) egyeztette az LP és PP3. Megállapítottuk, hogy a tanterv további kidolgozását és az akkreditáció elindítását a kormányzat által bejelentett változások nyilvánosságra hozása után célszerű elkezdeni. Az új tantervek követelményeinek közzétételére a releváns beszámolási időszak végéig azonban nem került sor. 4. munkacsomag: Infrastruktúra fejlesztése A tevékenység időtartama: Ebben a beszámolási időszakban beszerzés nem történt. 5. munkacsomag: Projektmenedzsment A tevékenység időtartama: , az osztrák partnerek koordinálásáért felelős: PP8 Az LP folyamatosan koordinálja a partnerek munkáját, en és telefonon történő egyeztetések által. PP8 osztrák partner koordinálja az osztrák partnerek egységes munkáját és egyezteti azt a vezető partnerrel (LP). Ebben az időszakban az indikátor tábla alapján nincs workshop ill. partnertalálkozó betervezve. 1 db workshop megtartására került sor, amely a 2. beszámolási időszakról halasztott workshop, felelőse az LP. Jelen időszakkal bezárólag 6 db workshop került betervezésre projekt szinten, amelyből 1-et a 4. beszámolási időszakra halasztottunk, felelőse PP6. 2 db partnertalálkozót tartottunk, ezek mindegyikének az LP a felelőse. Ezen kívül 2 db megbeszélésünk volt, a 6. sz. partnerrel, ill. a KTT-vel. Részt vettünk a RECOM rendezvényén és a wiener neustadti HTL iskola Energianap -ján. Partnertalálkozó (FELELŐS: LP) Dátum: Téma: Egyeztetés a projekthonlap karbantartásával ill. a második partnerszintű jelentéstétellel kapcsolatban, a következő időszak feladatainak egyeztetése, képzési modulok egyeztetése LP PP3 között Hely: BFH Európa, Szombathely Partnerek: LP, PP3, PP6, PP7, PP8

4 Rendezvény-részvétel Dátum: Téma: RECOM Környezetvédelmi Hálózati Találkozó. Szemléletformálás a fenntarthatóság jegyében. Környezettudatos életmód most és a jövőben. Hely: Cselley Malom, Oslip, Ausztria Partnerek: LP Rendezvény-részvétel Dátum: Téma: Energietag a wiener neustadti HTL iskola rendezésében Hely: HTL, Wiener Neustadt, Ausztria Partnerek: LP, PP3 Megbeszélés (FELELŐS: LP) Dátum: Téma: Kis- és középvállakozások energiafogyasztása, felmérések Hely: Pannon Egyetem Georgikon Kar, Keszthely Partnerek: LP, PP6 Megbeszélés Dátum: Téma: Projektszintű jelentéstétel, a projekt előrehaladása Hely: VÁTI, Sopron Partnerek: LP, KTT Workshop (FELELŐS: LP) Dátum: Téma: A megújuló energetikai szakemberek továbbképzése, felnőttképzés, energiatechnikus képzés kialakításával és bevezetésével, energetikai felmérésekkel kapcsolatos tudás-csere Hely: Polgármesteri Hivatal, Hévíz Partnerek: LP, PP2, PP3, PP4, PP5, PP6, PP7, PP8 Partnertalálkozó (FELELŐS: LP) Dátum: Téma: Energiatechnika szakmacsoport - képzési súlypont bevezetése, felnőttképzés Energianap rendezvény feladatainak egyeztetése Projekthonlap karbantartásával kapcsolatos feladatok, státuszjelentések Következő időszak projekt-feladatai Hely: Polgármesteri Hivatal, Hévíz Partnerek: LP, PP2, PP3, PP4, PP5, PP6, PP7, PP8 6. munkacsomag: Projekt nyilvánosságának biztosítása A tevékenység időtartama:

5 FELELŐS: PP7 A projekt nyilvánosságának biztosítása PP7 feladatkörébe tartozik. Az LP részt vett a RECOM hálózati rendezvényén, ahol a projektvezető ismertette projektünk célkitűzéseit és eddigi eredményeit. PP3 a wiener neustadti Energianap -on információs posztereket jelenített meg a REBE projekt céljairól, eddigi eredményeiről. 7. munkacsomag: Szaktanácsadás, felmérések készítése a tervezett képzéseket kidolgozó partnerek számára A tevékenység időtartama: Felelős: PP2 Feladat ebben a munkacsomagban az energiatanácsadás munkaterület feltérképezése: milyen szolgáltatásokat nyújtanak Ausztriában energiatanácsadás címen, melyek a célcsoportok, milyen keretek között működnek az energiatanácsadók (önálló energiatanácsadó, közalkalmazott, non-profit szervezetnél vagy cégnél van), melyek a tevékenységi területek? Feladat továbbá mindezen tapasztalatok átadása ill. szaktanácsadás a magyarországi partnerek számára, kiemelten az LP számára. PP2-nek, így a 7. munkacsomagnak a releváns időszakban nem volt kimenete. 8. munkacsomag: Felnőtt szakmai továbbképzés kidolgozása a rossz energiahatékonyságú, régi épületek felújítására A tevékenység időtartama: Felelős: PP1 A munkacsomag célja a termikus épületfelújítás során az egymást követő ipari szakmunkák tipikus csatlakozási pontjaiból nagyságrendileg 30 db-nak a megkeresése, rögzítése, ill. a felújítandó épületállományból hozott gyakorlati példák alapján történő bemutatása, továbbá optimális kivitelezési változatoknak a dokumentálása és szemléltetése annak érdekében, hogy a jövőbeni termikus felújításoknál a gyakori hibaforrások elkerülhetőek legyenek. Mindezekből továbbképzési anyagokat fogunk előállítani. A továbbképzési anyagok célcsoportja egyrészt az iparosok (építőipar), akik egy termikus felújítás keretében az épületszerkezeti kivitelezéssel foglalkoznak (építőmester, építésztechnikus, épületasztalos, stb.), másrészt a felújítással megbízott szakemberek (mint pl. építésvezető, pallér, előmunkás és szakmunkás), mivel éppen a felújítás/átalakítás fázisaiban a különböző szakmák kapcsolódásánál keletkezhetnek hibák.

6 A munkacsomag megvalósítását PP1 két fázisra bontotta: 1. fázis: Kb. 30 db szakmai-kapcsolódás pontos definiálása a régi épületek termikus felújításánál (pl. bádogos, ablakgyártó, hőszigetelési rendszerek kivitelezése, üveges, lakatos, asztalos, kőfaragó és egyéb szakmunkák) és a kiírásanyagok elkészítése a második fázishoz. 2. fázis: Részletes, technikailag leírt és szemléltetett képzési és továbbképzési anyagok elkészítése az optimális kivitelezési variánsokhoz az első fázisban definiált szakmai-kapcsolódások számára. Az 1. fázis (28 db kapcsolódási pont definiálása, pályázati anyagok elkészítése a 2. fázishoz) 2011 októberében lezárult. A 2. fázis (Részletes anyagok kidolgozása az 1. fázison alapuló eredmények alapján) a releváns időszakban elkezdődött és 2012 őszéig tartott. A releváns időszakban 17 db kapcsolódási pont kidolgozása történt meg. 9. munkacsomag: Energetikai technikus képzés kidolgozása A tevékenység időtartama: Felelős: PP3 A releváns időszakban megtörténtek az előkészületek a Green Energy (Energiahatékonyság és Megújuló Energiák) súlyponti képzés bevezetéséhez a wiener neustadti HTL iskolában. A képzés a 2012/13 tanévtől indult. Az előkészületek a következők voltak: - Egyeztetések az iskola igazgatóságával és az egyes szakokkal és műhelyekkel, az Iskolaközösség Bizottságával, valamint az alsó-ausztriai Oktatási Tanáccsal - Az Energia-Környezet-Fenntarthatóság című tantárgy (EUN) bevezetése az elektrotechnikai, gépészeti és építészeti szakok harmadévesei számára - Energia-Környezet-Fenntarthatóság 1 (EUN1) és Energia-Környezet-Fenntarthatóság 2 (EUN2) című tantárgy bevezetése a fenti szakok negyed- és ötödéves tanulói számára - A II. Energianap előkészítése és megtartása a wiener neustadti HTL iskolában - Egy kétnapos beiskolázás szervezése felnőttek és érettségizettek számára Megújuló Energiák az Építészetben témában a 2012/13 téli félévére - Egy megújuló energia labor koncepciójának kidolgozása - Egy Energetikai oktatási segédlet koncepciójának kidolgozása a wiener neustadti HTL iskolában - A megújuló energia labor infrastruktúrájának kiépítésével kapcsolatban árajánlatok bekérése és értékelése, ill. egyeztetések a beszállítókkal és szponzorokkal A HTL iskola kiadott egy képzési stratégia összefoglalót (Green Energy Strategiepapier), ami segítséget ad a Green Energy (Energiahatékonyság és Megújuló Energiák) súlyponti képzés

7 kialakításában. Ez a stratégia ismerteti a wiener neustadti HTL iskolában, az elektrotechnikai, a gépészeti és az építészeti szak 3. évfolyamán bevezetendő Energia Környezet Fenntarthatóság című tárgy (EUN) kompetencia területeit, struktúráját. A 4. és 5. évfolyam kötelező tárgyaként bevezetendő EUN1 és EUN2 az EUN tárgy folytatása, ahol az EUN-ben tanultakat bővítik, ezzel a hallgatók ismeretkörét tovább mélyítve, valamint új egységekkel egészítik ki (Projektmenedzsment) és ötödéven a témában diplomamunkát is választhatnak a diákok. A stratégia a gyakorlati képzéssel kapcsolatosan is tartalmaz információkat. Az egyik gyakorlót energetikai laborrá alakítják (az EUN, EUN1 és EUN2 tárgyak gyakorlati helye), ahova egy hőszivattyús rendszert is kiépítenek.

A REBE projekt szakmai előrehaladása munkacsomagonkénti bontásban

A REBE projekt szakmai előrehaladása munkacsomagonkénti bontásban A REBE projekt szakmai előrehaladása munkacsomagonkénti bontásban Jelentéstételi időszak: 2011.06.01 2012.01.31. 1. munkacsomag: A Keszthelyi és Hévízi Kistérségek energiahatékonysági ill. képzési stratégiájának

Részletesebben

A REBE projekt szakmai előrehaladása munkacsomagonkénti bontásban

A REBE projekt szakmai előrehaladása munkacsomagonkénti bontásban A REBE projekt szakmai előrehaladása munkacsomagonkénti bontásban Jelentéstételi időszak: 2010.10.01. 2011.05.31. 1. munkacsomag: A Keszthelyi és Hévízi Kistérségek energiahatékonysági ill. képzési stratégiájának

Részletesebben

Ausztria-Magyarország határon átnyúló együttműködési program 2007-2013

Ausztria-Magyarország határon átnyúló együttműködési program 2007-2013 Regional cooperation and knowledge transfer in the field of bioenergy and energy efficiency Regionale Zusammenarbeit und Wissenstransfer im Bereich Bioenergie und Energieeffizienz Régiók együttműködése

Részletesebben

Ajkai Mechatronikai és Járműipari Klaszter Energetikai Stratégiája 2010. December 8.

Ajkai Mechatronikai és Járműipari Klaszter Energetikai Stratégiája 2010. December 8. Ajkai Mechatronikai és Járműipari Klaszter Energetikai Stratégiája 2010. December 8. Nagy István épületenergetikai szakértő T: +36-20-9519904 info@adaptiv.eu A projekt az Európai Unió támogatásával, az

Részletesebben

Az épületenergetikai tanúsítvány és értelme Küszöbön a felújítás!

Az épületenergetikai tanúsítvány és értelme Küszöbön a felújítás! Az épületenergetikai tanúsítvány és értelme Küszöbön a felújítás! Előadó: Kozma Hilda Tartalom 1. Épületek energetikai tanúsítása 2. Épületenergetikai korszerűsítés projekt menedzsment Csak egy újabb papír?

Részletesebben

TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0034 projekt Regionális turisztikai menedzsment /BSc/ /Differenciált szakmai ismeretek modul/ Információs irodák menedzsmentje

TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0034 projekt Regionális turisztikai menedzsment /BSc/ /Differenciált szakmai ismeretek modul/ Információs irodák menedzsmentje Gyakorlatorientált képzési programok kidolgozása a turisztikai desztináció menedzsment és a kapcsolódó ismeretanyagok oktatására TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0034 projekt Regionális turisztikai menedzsment

Részletesebben

A Nemzeti Épületenergetikai Stratégia. Soltész-Lipcsik Melinda Vállalati és kormányzati kapcsolatok Irodavezető

A Nemzeti Épületenergetikai Stratégia. Soltész-Lipcsik Melinda Vállalati és kormányzati kapcsolatok Irodavezető A Nemzeti Épületenergetikai Stratégia Soltész-Lipcsik Melinda Vállalati és kormányzati kapcsolatok Irodavezető BUSH zárókonferencia 2013 NÉeS elkészítésének folyamata 1. Projekt előkészítése NFM és szakértők

Részletesebben

Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar

Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar ENERGIAGAZDÁLKODÁSI MENEDZSER szakirányú továbbképzési szak Az Energiagazdálkodási menedzser képzés az energiagazdaságtan alapfogalmainak és a globális és

Részletesebben

Prof. Dr. Varga Mihály. Gépészeti mechatronikai hálózati kutatás és képzési együttműködés projekt bemutatása, TÁMOP 4.1.1.C

Prof. Dr. Varga Mihály. Gépészeti mechatronikai hálózati kutatás és képzési együttműködés projekt bemutatása, TÁMOP 4.1.1.C Prof. Dr. Varga Mihály Gépészeti mechatronikai hálózati kutatás és képzési együttműködés projekt bemutatása, TÁMOP 4.1.1.C DUÁLIS KÉPZÉS A MŰSZAKI FELSŐOKTATÁSBAN szakmai fórum Felsőoktatási Centrum Zalaegerszeg,

Részletesebben

Pálffy Anikó Elemzési és Statisztikai Főosztály

Pálffy Anikó Elemzési és Statisztikai Főosztály EU stratégiai és jogszabályi keretek Pálffy Anikó Elemzési és Statisztikai Főosztály Budapest, 2019. március 1. Európai energiapolitika 2015 után harmadik éve növekvő európai energiafogyasztás A 2020-as

Részletesebben

Energetikai pályázatok előkészítésének és írásának tapasztalatai értékelői szemmel

Energetikai pályázatok előkészítésének és írásának tapasztalatai értékelői szemmel Energiafórum 2010. Balatonfüred Energetikai pályázatok előkészítésének és írásának tapasztalatai értékelői szemmel (KEOP 4-es, 5-ös prioritások) Tirpák Tamás Épületgépész mérnök Bemutatkozás Fő tevékenységeink:

Részletesebben

Energy Saving Environmental Program 1

Energy Saving Environmental Program 1 AZ ÖNKORMÁNYZATOK SZEREPE AZ ENERGIAHATÉKONYSÁG MEGVALÓSÍTÁSÁBAN ENERGIAKÖZÖSSÉGEK NYITÓRENDEZVÉNY 2011 November 25 GÖDÖLLŐ Quirin Andrásné GREEN DEPENDENT INDEPENDENT Ha energiafüggő vagyok és odafigyelek

Részletesebben

A Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal épületeinek energiahatékonysági fejlesztésének előkészítése

A Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal épületeinek energiahatékonysági fejlesztésének előkészítése KEOP-7.14.0/15-2015-0004 A Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal épületeinek energiahatékonysági fejlesztésének előkészítése A Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal épületállomány-kataszterében a pályázat benyújtásakor

Részletesebben

Gazdasági vezető. Nemzetközi projektmenedzser. Pénzügyi menedzser. Projektasszisztens

Gazdasági vezető. Nemzetközi projektmenedzser. Pénzügyi menedzser. Projektasszisztens A Regionális Innovációs Ügynökségként működő, innovációs fejlesztésekkel és projektek menedzsmentjével foglalkozó Pannon Novum Nonprofit Kft. pályázatot hirdet az alábbi munkakörök betöltésére: Gazdasági

Részletesebben

Aktuális, önkormányzatokat és a gazdaságot érintő általános helyzet és a várható változások, hosszú távú kormányzati elképzelések

Aktuális, önkormányzatokat és a gazdaságot érintő általános helyzet és a várható változások, hosszú távú kormányzati elképzelések Aktuális, önkormányzatokat és a gazdaságot érintő általános helyzet és a várható változások, hosszú távú kormányzati elképzelések dr. Szöllősi László helyettes államtitkár 2011. október 26. Stratégiák,

Részletesebben

Környezetipari és Megújuló Energetikai Kompetenciaés Innovációs Központ (KÖMEKIK)

Környezetipari és Megújuló Energetikai Kompetenciaés Innovációs Központ (KÖMEKIK) Környezetipari és Megújuló Energetikai Kompetenciaés Innovációs Központ (KÖMEKIK) tudományos tanácsadó Kapos ITK Kht. Kompetenciaközpont konzorciumi tagok és munkatársak Kapos ITK Kht. Görcs Nóra (okl.

Részletesebben

Ajkai Mechatronikai és Járműipari Klaszter Energetikai Stratégiája 2011. február 28.

Ajkai Mechatronikai és Járműipari Klaszter Energetikai Stratégiája 2011. február 28. Ajkai Mechatronikai és Járműipari Klaszter Energetikai Stratégiája 2011. február 28. Nagy István épületenergetikai szakértő T: +36-20-9519904 info@adaptiv.eu A projekt az Európai Unió támogatásával, az

Részletesebben

ÜDVÖZÖLJÜK Tanítsunk, Tanuljunk határok nélkül Határon átnyúló együttm

ÜDVÖZÖLJÜK Tanítsunk, Tanuljunk határok nélkül Határon átnyúló együttm ÜDVÖZÖLJÜK Tanítsunk, Tanuljunk határok nélkül Határon átnyúló együttmőködési szeminárium Nyugatmagyarországi és industrievierteli iskolák számára 2010. november 24. szerda HLW Sta. Christiana, Frohsdorf

Részletesebben

AKTUÁLIS GINOP PÁLYÁZATI KIÍRÁSOK (TURISZTIKA, VENDÉGLÁTÁS TERÜLETÉN FELHASZNÁLHATÓ)

AKTUÁLIS GINOP PÁLYÁZATI KIÍRÁSOK (TURISZTIKA, VENDÉGLÁTÁS TERÜLETÉN FELHASZNÁLHATÓ) SZÉCHENYI PROGRAMIRODA KÖFOP-3.3.3-15-2016-00001 AKTUÁLIS GINOP PÁLYÁZATI KIÍRÁSOK (TURISZTIKA, VENDÉGLÁTÁS TERÜLETÉN FELHASZNÁLHATÓ) BEMUTATÁSRA KERÜLŐ PÁLYÁZATOK Pályázati kód GINOP-4.1.1-8.4.4-16 GINOP-5.2.4-16

Részletesebben

Nyugat-Pannon Regionális Fejlesztési Zrt. Az RFH csoport tagja

Nyugat-Pannon Regionális Fejlesztési Zrt. Az RFH csoport tagja Nyugat-Pannon Regionális Fejlesztési Zrt. Az RFH csoport tagja Nyugat-Pannon Regionális Fejlesztési Zrt. Szeretjük a kihívásokat! TANÁCSADÁS FEJLESZTÉS FINANSZÍROZÁS KÖZVETÍTÉS PÁLYÁZATÍRÁS PROJEKTMENEDZSMENT

Részletesebben

I. II. III. IV. A közbeszerzés várható időpontjai. Hirdetmény feladásának ideje. Mennyisége. Teljesítés ideje: Építési beruházások

I. II. III. IV. A közbeszerzés várható időpontjai. Hirdetmény feladásának ideje. Mennyisége. Teljesítés ideje: Építési beruházások 1 Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzat a Építési beruházások 1. Belterületi csapadék- és belvízelvezetés problémáinak megoldása Hódmezővásárhely Tarján városrészben és az Ipari Parkban 2 db

Részletesebben

TRAINBUD ENERGIAAKADÉMIA

TRAINBUD ENERGIAAKADÉMIA A magas szinten hasznosítható tudás TRAINBUD ENERGIAAKADÉMIA Megújuló épületgépészet 2016.04.06-10. www.trainbud.hu A KEZDEMÉNYEZÉS FELÉPÍTÉSE Cél: Szakemberek továbbképzése energiahatékonyság és megújuló

Részletesebben

AZ ÚJ SZÉCHENYI TERV TÁRSADALMI EGYEZTETÉSRE MEGJELENT FONTOSABB PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEI

AZ ÚJ SZÉCHENYI TERV TÁRSADALMI EGYEZTETÉSRE MEGJELENT FONTOSABB PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEI MAPI Magyar Fejlesztési Iroda Zrt. 2011. január 19., szerda AZ ÚJ SZÉCHENYI TERV TÁRSADALMI EGYEZTETÉSRE MEGJELENT FONTOSABB PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEI 1. Logisztikai- és raktárfejlesztés Pest megyén és Budapesten

Részletesebben

ENERGETIKAI KORSZERŰSÍTÉS ÓBUDAI OKTATÁSI INTÉZMÉNYEKBEN

ENERGETIKAI KORSZERŰSÍTÉS ÓBUDAI OKTATÁSI INTÉZMÉNYEKBEN ENERGETIKAI KORSZERŰSÍTÉS ÓBUDAI OKTATÁSI INTÉZMÉNYEKBEN Beszerző intézmény neve és címe: Budapest Főváros III. kerület Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat (1033 Budapest, Fő tér 3.) Település/Ország: Budapest

Részletesebben

Energiahatékonyság, megújuló energiaforrások, célkitűzések és szabályozási rendszer Varga Tamás Zöldgazdaság-fejlesztési Főosztály

Energiahatékonyság, megújuló energiaforrások, célkitűzések és szabályozási rendszer Varga Tamás Zöldgazdaság-fejlesztési Főosztály Energiahatékonyság, megújuló energiaforrások, célkitűzések és szabályozási rendszer Varga Tamás Zöldgazdaság-fejlesztési Főosztály Build Up Skills Hungary I. projekt konferencia Budapest, Ramada Resort

Részletesebben

Tréning anyag döntéshozók és politikusok számára

Tréning anyag döntéshozók és politikusok számára Té Tréning anyag döntéshozók és politikusok számára Résztvevők bemutatkozása és a képzés bemutatása Előadó bemutatkozása tk Résztvevők bemutatkozása A tréning tartalmának és cáljának bemutatása Előadás,

Részletesebben

Nagy Regina Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft elearning Igazgatóság

Nagy Regina Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft elearning Igazgatóság Az IKT fejlesztési folyamat-szaktanácsadó, valamint az IKT mentor szaktanácsadó felkészítése a digitális kompetencia fejlesztés támogatására Nagy Regina Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft elearning

Részletesebben

ENERGIA Nemcsak jelenünk, de jövőnk is! Energiahatékonyságról mindenkinek

ENERGIA Nemcsak jelenünk, de jövőnk is! Energiahatékonyságról mindenkinek ENERGIA Nemcsak jelenünk, de jövőnk is! Energiahatékonyságról mindenkinek Dr. Boross Norbert Kommunikációs igazgató ELMŰ-ÉMÁSZ Társaságcsoport Miért van szükség az energiahatékonyságra? Minden változáshoz,

Részletesebben

Living Lab alkalmazási lehetőségek és példák

Living Lab alkalmazási lehetőségek és példák Living Lab alkalmazási lehetőségek és példák KOVÁCS Katalin Energiahatékony épületek és városrészek kialakítási módszerei és technológiái konferencia 2011. febr. 22. Áttekintés A Living Labek jellemzői

Részletesebben

BUILD UP Skills Hungary zárókonferencia 2013. május 13. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

BUILD UP Skills Hungary zárókonferencia 2013. május 13. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem BUILD UP Skills Hungary zárókonferencia 2013. május 13. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Hujber Dorottya Projektmenedzser, BUSH koordinátor ÉMI Nonprofit Kft. Tartalom ÉMI Nonprofit Kft.

Részletesebben

Ringhoffer Örs. Energiahatékonysági szakmai nap

Ringhoffer Örs. Energiahatékonysági szakmai nap AKTUALITÁSOK A HIVATAL ENERGIAHATÉKONYSÁGI TEVÉKENYSÉGÉBEN Ringhoffer Örs Elemzési és Statisztikai Főosztály, MEKH Energiahatékonysági szakmai nap Budapest, 2019. Március 1. Agenda 09:00-09:15 Bevezető

Részletesebben

Éves energetikai szakreferensi jelentés

Éves energetikai szakreferensi jelentés Éves energetikai szakreferensi jelentés Készítette: Terbete Consulting Kft. Torma József energetikai szakreferens Bevezetés Magyarország - az Európai Uniós energiapolitikai törekvések mentén - komoly lépéseket

Részletesebben

1. TECHNOLÓGIA ÉS INFRASTRUKTURÁLIS BERUHÁZÁSOK

1. TECHNOLÓGIA ÉS INFRASTRUKTURÁLIS BERUHÁZÁSOK AZ ÚJ SZÉCHENYI TERV TÁRSADALMI EGYEZTETÉSRE MEGJELENT FONTOSABB PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEI (2011.02.09.) 1. TECHNOLÓGIA ÉS INFRASTRUKTURÁLIS BERUHÁZÁSOK TECHNOLÓGIA-FEJLESZTÉS I. Magyarország területén megvalósuló

Részletesebben

Éves energetikai szakreferensi jelentés

Éves energetikai szakreferensi jelentés Éves energetikai szakreferensi jelentés Készítette: Terbete Consulting Kft. Torma József energetikai szakreferens Bevezetés Magyarország - az Európai Uniós energiapolitikai törekvések mentén - komoly lépéseket

Részletesebben

FIRECE PROJEKT bemutatása

FIRECE PROJEKT bemutatása NGM GINOP IH Interreg nap 2017. október 10., Budapest FIRECE PROJEKT bemutatása Bán Róbert ügyvezető, Tolna Megyei Fejlesztési Ügynökség ASP 11, FIRECE CE1131 projekt TARTALOM FIRECE - RÖVID INFORMÁCIÓK

Részletesebben

II. Előszó. III. A Polgármesteri Hivatal energiafelhasználása 2017-ben

II. Előszó. III. A Polgármesteri Hivatal energiafelhasználása 2017-ben I. Tartalomjegyzék I. Tartalomjegyzék... 2 II. Előszó... 3 III. A Polgármesteri Hivatal energiaa 2017-ben... 3 III.1. Alkalmazott energiaok azonosítása... 3 III.2. Összesített energia Energia mérleg...

Részletesebben

V-Educa információs nap Pécs, 2015.03.27

V-Educa információs nap Pécs, 2015.03.27 V-Educa információs nap Pécs, 2015.03.27 DDRFÜ Nkft regionális fejlesztési ügynökség, alapítva: 1998 Tulajdonosok: Baranya Megyei Önkormányzat, Somogy Megyei Önkormányzat, Tolna Megyei Önkormányzat Profil:

Részletesebben

Vezetői beszámoló Kerekegyháza Polgármesteri Hivatala ÁROP hivatali szervezetfejlesztésről

Vezetői beszámoló Kerekegyháza Polgármesteri Hivatala ÁROP hivatali szervezetfejlesztésről Vezetői beszámoló Kerekegyháza Polgármesteri Hivatala ÁROP hivatali szervezetfejlesztésről Kerekegyháza Város Képviselő-testületének 2010. május 26-i ülésére Saád Tamás, Dr. Peredi Katalin Szervezetfejlesztési

Részletesebben

ENERGIAHATÉKONYSÁG JAVÍTÁSA ÉS SZEMLÉLETFORMÁLÁS A DEBRECENI HATVANI ISTVÁN ÁLTALÁNOS ISKOLÁBAN HU A ENERGIAHATÉKONY ISKOLÁK FEJLESZTÉSE

ENERGIAHATÉKONYSÁG JAVÍTÁSA ÉS SZEMLÉLETFORMÁLÁS A DEBRECENI HATVANI ISTVÁN ÁLTALÁNOS ISKOLÁBAN HU A ENERGIAHATÉKONY ISKOLÁK FEJLESZTÉSE ENERGIAHATÉKONYSÁG JAVÍTÁSA ÉS SZEMLÉLETFORMÁLÁS A DEBRECENI HATVANI ISTVÁN ÁLTALÁNOS ISKOLÁBAN HU02-0007-A1-2013 ENERGIAHATÉKONY ISKOLÁK FEJLESZTÉSE Az energiafelhasználás racionalizálása, az energiahatékonyság

Részletesebben

Regional Ion Therapy Co-operation

Regional Ion Therapy Co-operation Regional Ion Therapy Co-operation Regionális Ionterápiás Kooperáció Regionale Zusammenarbeit für Ionentherapie Eisenstadt, 2011 szeptember 22. Csizmár Péter, EBG MedAustron Hungary Kft. A projektrıl dióhéjban

Részletesebben

Frank-Elektro Kft. EMLÉKEZTETŐ Nyílt napról

Frank-Elektro Kft. EMLÉKEZTETŐ Nyílt napról Frank-Elektro Kft. 5440 Kunszentmárton Zrínyi u. 42. Telefon: 56/560-040, 30/970-5749 frankelektro.kft@gmail.com EMLÉKEZTETŐ Nyílt napról Frank-Elektro Kft. telephely korszerűsítése, építési munkái. A

Részletesebben

Önkormányzatok megújuló energia használatának lehetőségei. Vámosi Gábor igazgató

Önkormányzatok megújuló energia használatának lehetőségei. Vámosi Gábor igazgató Önkormányzatok megújuló energia használatának lehetőségei Vámosi Gábor igazgató Energiaügynökségek Európában Energia Ügynökség Magyarországon Észak-Alföldi Régió Megyék (települések száma): - Szabolcs-Szatmár-Bereg

Részletesebben

A.. sorszámú Megújuló energetikai technikus megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK

A.. sorszámú Megújuló energetikai technikus megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK A.. sorszámú Megújuló energetikai technikus megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A szakképesítés azonosító száma: 54.. 1.2. Szakképesítés

Részletesebben

Hogyan készülnek az energiaszolgáltatók az EHI megvalósítására?

Hogyan készülnek az energiaszolgáltatók az EHI megvalósítására? Hogyan készülnek az energiaszolgáltatók az EHI megvalósítására? JÁSZAY TAMÁS Vállalatfejlesztési Igazgató MET Energia Műhely Budapest, 2015. 04. 16. Hogyan készülnek az energiaszolgáltatók az EHI megvalósítására?

Részletesebben

Feladat Felelős Határidő Partner 1. A pedagógusok tájékoztatása a PISA mérés hátteréről, A PISA mérés

Feladat Felelős Határidő Partner 1. A pedagógusok tájékoztatása a PISA mérés hátteréről, A PISA mérés 4. MEGVALÓSÍTÁSI TERV 4.1. OKM matematika 6. és 8. évfolyam Feltárt probléma A 6. és 8. évfolyamos tanulók OKM matematika teljesítménye szignifikánsan az országos átlag alatt van. Elérendő cél Az Országos

Részletesebben

ÉVES ENERGETIKAI JELENTÉS DOMINIUM-COR ZRT.

ÉVES ENERGETIKAI JELENTÉS DOMINIUM-COR ZRT. ÉVES ENERGETIKAI JELENTÉS 2 0 1 8 DOMINIUM-COR ZRT. Készítés dátuma: 2019. május Készítette: www.vertpulse.eu NÉV VÉGZETTSÉG JOGOSULTSÁGI SZÁM Ackermann Iván okleveles gépészmérnök EA-01-86/2016 Tirpák

Részletesebben

Az enhome komplex energetikai megoldásai. Pénz, de honnan? Zalaegerszeg, 2015 október 1.

Az enhome komplex energetikai megoldásai. Pénz, de honnan? Zalaegerszeg, 2015 október 1. Az enhome komplex energetikai megoldásai Pénz, de honnan? Zalaegerszeg, 2015 október 1. Az energiaszolgáltatás jövőbeli iránya: decentralizált energia (DE) megoldások Hagyományos, központosított energiatermelés

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. Az ülés helye: Tét, Kisfaludy Panzió Jelen voltak: A csatolt jelenléti ív szerint. A Fejlesztési Tanács 12 fővel határozatképes volt.

JEGYZŐKÖNYV. Az ülés helye: Tét, Kisfaludy Panzió Jelen voltak: A csatolt jelenléti ív szerint. A Fejlesztési Tanács 12 fővel határozatképes volt. JEGYZŐKÖNYV A Téti Kistérség Sokoróaljai Önkormányzatainak Többcélú Társulása 2009. május 21-én, Téten megtartott Kistérségi Fejlesztési Tanácsüléséről Az ülés helye: Tét, Kisfaludy Panzió Jelen voltak:

Részletesebben

A KÖRNYEZET ÉS ENERGIA OPERATÍV PROGRAM. Széchenyi Programirodák létrehozása, működtetése VOP-2.1.4-11-2011-0001

A KÖRNYEZET ÉS ENERGIA OPERATÍV PROGRAM. Széchenyi Programirodák létrehozása, működtetése VOP-2.1.4-11-2011-0001 A KÖRNYEZET ÉS ENERGIA OPERATÍV PROGRAM Széchenyi Programirodák létrehozása, működtetése VOP-2.1.4-11-2011-0001 A KÖRNYEZET ÉS ENERGIA OPERATÍV PROGRAM A KÖRNYEZET ÉS ENERGIA OPERATÍV PROGRAM Fejlesztési

Részletesebben

Dr. Entz Ferenc Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium épületenergetikai fejlesztése

Dr. Entz Ferenc Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium épületenergetikai fejlesztése Dr. Entz Ferenc Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium épületenergetikai fejlesztése A projekt a Dr. Entz Ferenc Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium épületeinek energetikai korszerűsítését

Részletesebben

2018. évi energiafogyasztási riport Veritas Dunakiliti Kft.

2018. évi energiafogyasztási riport Veritas Dunakiliti Kft. 2018. évi energiafogyasztási riport Veritas Dunakiliti Kft. I. Tartalomjegyzék I. Tartalomjegyzék... 2 II. Vezetői összefoglaló... 3 II.1. Az éves riport célja... 3 II.2. A szakreferens szervezet bemutatása...

Részletesebben

Kódszám: KEOP-2012-5.5.0/D

Kódszám: KEOP-2012-5.5.0/D Kódszám: KEOP-2012-5.5.0/D 1. A támogatás célja: Jelen pályázati felhívás kiemelt célkitűzése összhangban a hazai és EU stratégiával ösztönözni a decentralizált, környezetbarát megújuló energiaforrást

Részletesebben

Minőségfejlesztési program 2013/14

Minőségfejlesztési program 2013/14 Minőségpolitika, stratégia és eljárások 1 A kari minőségpolitika aktualizálása Minőségcélok kitűzése és 2 A kari minőségfejlesztési bizottság munkájának 3 Az intézetek, tanszékek minőségbiztosítási tevékenységének

Részletesebben

GovernEE Project _Budapest_VÁTI Városi energiahatékonyság- Tapasztalatok és példák az IMEA projekt tükrében Előadó_Stefler-Hess Nóra

GovernEE Project _Budapest_VÁTI Városi energiahatékonyság- Tapasztalatok és példák az IMEA projekt tükrében Előadó_Stefler-Hess Nóra GovernEE Project 2012.12.18_Budapest_VÁTI Városi energiahatékonyság- Tapasztalatok és példák az IMEA projekt tükrében Előadó_Stefler-Hess Nóra A projekt háttere, előzmény Probléma felvetés: - Önkormányzatok

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ. a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat felállításáról

TÁJÉKOZTATÓ. a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat felállításáról TÁJÉKOZTATÓ a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat felállításáról I. Előzmények Az 1698/2005/EK rendelet 68. cikke előírja a tagállamok számára a nemzeti vidéki hálózatok létrehozását, melynek határideje 2008.

Részletesebben

North Hungarian Automotive Cluster

North Hungarian Automotive Cluster North Hungarian Automotive Cluster Alapítók Miskolci Egyetem Innovációmenedzsment Kooperációs Kutatási Központ Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Pannon Autóipari Klaszter 2 Az ImKKK

Részletesebben

Határon átnyúló foglalkoztatási együttműködések Győr-Moson-Sopron megyében

Határon átnyúló foglalkoztatási együttműködések Győr-Moson-Sopron megyében Határon átnyúló foglalkoztatási együttműködések Győr-Moson-Sopron megyében A munkaerőpiac jellemzői 2010. IV. negyedév Megnevezés Országos Gy-M-S megye Foglalkoztatottak száma (fő)* Vas megye Zala megye

Részletesebben

Aktuális KEOP pályázatok, várható kiírások ismertetése. Széchenyi Programirodák létrehozása, működtetése VOP-2.1.4-11-2011-0001

Aktuális KEOP pályázatok, várható kiírások ismertetése. Széchenyi Programirodák létrehozása, működtetése VOP-2.1.4-11-2011-0001 Aktuális KEOP pályázatok, várható kiírások ismertetése Széchenyi Programirodák létrehozása, működtetése VOP-2.1.4-11-2011-0001 1331/2012.(IX.07.) Korm. Határozat melléklete 1331/2012.(IX.07.) Korm. Határozat

Részletesebben

ÉVES JELENTÉS. a Hungast 14. Kft évi energetikai tevékenységéről (kivonat). Budapest, A jelentést összeállította:

ÉVES JELENTÉS. a Hungast 14. Kft évi energetikai tevékenységéről (kivonat). Budapest, A jelentést összeállította: ÉVES JELENTÉS a Hungast 14. Kft. 2017. évi energetikai tevékenységéről (kivonat). Budapest, 2018.05.09. A jelentést összeállította: Domokos Péter energetikai szakreferens Hungast 14_szakreferens_2017_éves

Részletesebben

2014.09.25. Budapest. A CluStrat projekt pilotjainak bemutatása. Nemzeti Szakpolitikai Párbeszéd. Ruga Eszter nemzetközi projektmenedzser

2014.09.25. Budapest. A CluStrat projekt pilotjainak bemutatása. Nemzeti Szakpolitikai Párbeszéd. Ruga Eszter nemzetközi projektmenedzser Budapest A CluStrat projekt pilotjainak bemutatása Nemzeti Szakpolitikai Párbeszéd Ruga Eszter nemzetközi projektmenedzser A CluStrat projekt 8 pilot tevékenysége 1. Folyamat fejlesztés: innováció fokozása

Részletesebben

Az energiahatékonysági irányelv 2012/27/EU átültetése

Az energiahatékonysági irányelv 2012/27/EU átültetése Az energiahatékonysági irányelv 2012/27/EU átültetése 3% 1,5 % Győrfi Annamária Zöldgazdaság Fejélesztési Főosztály - főosztályvezető-helyettes Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 1 Az irányelv átültetésének

Részletesebben

A KÖRNYEZET ÉS ENERGIA OPERATÍV PROGRAM. Széchenyi Programirodák létrehozása, működtetése VOP-2.1.4-11-2011-0001

A KÖRNYEZET ÉS ENERGIA OPERATÍV PROGRAM. Széchenyi Programirodák létrehozása, működtetése VOP-2.1.4-11-2011-0001 A KÖRNYEZET ÉS ENERGIA OPERATÍV PROGRAM A KÖRNYEZET ÉS ENERGIA OPERATÍV PROGRAM A KÖRNYEZET ÉS ENERGIA OPERATÍV PROGRAM A Fejlesztési program eszközrendszere: Energiahatékonyság Zöldenergia megújuló energiaforrások

Részletesebben

Épületenergetikai fejlesztések Varga Zoltán szakközgazdász

Épületenergetikai fejlesztések Varga Zoltán szakközgazdász Épületenergetikai fejlesztések Varga Zoltán szakközgazdász 2016.11.04. Vállalkozói költségek csökkentése A vállalkozás energia felhasználásának csökkentése beruházással A vállalkozás energia felhasználásának

Részletesebben

Az ENERGIA. FMKIK Energia Klub: Az élhető holnapért. Mi a közeljövő legnagyobb kihívása? Nagy István klub elnöke istvan.nagy@adaptiv.

Az ENERGIA. FMKIK Energia Klub: Az élhető holnapért. Mi a közeljövő legnagyobb kihívása? Nagy István klub elnöke istvan.nagy@adaptiv. FMKIK Energia Klub: Az élhető holnapért Mi a közeljövő legnagyobb kihívása? Az ENERGIA 2011. április 14. Nagy István klub elnöke istvan.nagy@adaptiv.eu Tartalom: 1. Miért alakult? 2. Kik a tagjai? 3. Hogyan

Részletesebben

A napenergia hasznosítás támogatásának helyzete és fejlesztési tervei Magyarországon. 2009. Március 16. Rajnai Attila Ügyvezetı igazgató

A napenergia hasznosítás támogatásának helyzete és fejlesztési tervei Magyarországon. 2009. Március 16. Rajnai Attila Ügyvezetı igazgató A napenergia hasznosítás támogatásának helyzete és fejlesztési tervei Magyarországon 2009. Március 16. Rajnai Attila Ügyvezetı igazgató Energia Központ Nonprofit Kft. bemutatása Megnevezés : Energia Központ

Részletesebben

ALPROJEKT MEGBESZÉLÉS MÁJUS 27.

ALPROJEKT MEGBESZÉLÉS MÁJUS 27. TÁMOP-4.1.1.F-14/1/KONV-2015-0006 Felsőoktatási szolgáltatások fejlesztése alprojekt ALPROJEKT MEGBESZÉLÉS 2015. MÁJUS 27. Görög Márta A projekt rövid összefoglalása/célja A projekt általános célja a Szegedi

Részletesebben

JNSZ TISZK TÁMOP-2.2.3 NYITÓKONFERENCIA 2008. 12. 05. Szolnok

JNSZ TISZK TÁMOP-2.2.3 NYITÓKONFERENCIA 2008. 12. 05. Szolnok JNSZ TISZK TÁMOP-2.2.3 NYITÓKONFERENCIA 2008. 12. 05. Szolnok Előadásvázlat Tények a JNSZ TISZK-ről Kiemelt céljaink a projektidőszakban A projektidőszak utáni fenntarthatóság feltételei Csak együtt sikerülhet

Részletesebben

PTE PMMK részvétele az Intelligens Energia Európa Programban

PTE PMMK részvétele az Intelligens Energia Európa Programban PTE PMMK részvétele az Intelligens Energia Európa Programban Dr. Magyar Zoltán Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki Kar 2010. április 9. Társasházak energia-hatékony felújítása projekt 2007-2009

Részletesebben

ACCESS. Napenergia hasznosító és kisméretű biomassza tüzelésű kombinált fűtésű rendszerek gyors elterjesztése

ACCESS. Napenergia hasznosító és kisméretű biomassza tüzelésű kombinált fűtésű rendszerek gyors elterjesztése Napenergia hasznosító és kisméretű biomassza tüzelésű kombinált fűtésű rendszerek gyors elterjesztése A kiadványt készítette: Fráter Miklós Innoterm Kft. Cím: 1071 Budapest, Városligeti fasor 47-49 Tel.

Részletesebben

A szén-dioxid mentes város megteremtése Koppenhága példáján. Nagy András VÁTI Nonprofit Kft.

A szén-dioxid mentes város megteremtése Koppenhága példáján. Nagy András VÁTI Nonprofit Kft. A szén-dioxid mentes város megteremtése Koppenhága példáján Nagy András VÁTI Nonprofit Kft. Szén-dioxid semlegesség A vízió: 2025-ben Koppenhága lesz az első szén-dioxidsemleges főváros a világon. az összes

Részletesebben

Energetikai pályázatok 2012/13

Energetikai pályázatok 2012/13 Energetikai pályázatok 2012/13 Összefoglaló A Környezet és Energia Operatív Program keretében 2012/13-ban 8 új pályázat konstrukció jelenik meg. A pályázatok célja az energiahatékonyság és az energiatakarékosság

Részletesebben

G E overn E EE j pro ekt kt

G E overn E EE j pro ekt kt GovernEE projekt A projekt háttere, előzmény A Good Governance in Energy Efficiency Jó kormányzás az energiahatékonyság területén! - Energiabiztonság és a klímaváltozás problémája - Energia hatékonyság

Részletesebben

E l ő t e r j e s z t é s

E l ő t e r j e s z t é s EPLÉNY KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERE Szám: EPL/57/8/2014. E l ő t e r j e s z t é s Eplény Községi Önkormányzat Képviselő-testülete 2014. június 25-i ülésére Tárgy: Döntés az Önkormányzatok és intézményeik

Részletesebben

Nemzeti Épületenergetikai Stratégia

Nemzeti Épületenergetikai Stratégia Nemzeti Épületenergetikai Stratégia Dr. Magyar Zoltán Tanszékvezető BME Épületenergetika és Épületgépészeti Tanszék 2013.11.06. Középület állomány típusépületei Középületek elemzése Állami és önkormányzati

Részletesebben

Győr- Moson- Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Energia- hatékonysági Műhely

Győr- Moson- Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Energia- hatékonysági Műhely Győr- Moson- Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Energia- hatékonysági Műhely ESCO projektek energiamegtakarítási eredményeinek értékelése Enrique Grosser Lagos Győr, 2012. április 25. 1 10 év tapasztalatai

Részletesebben

Önértékelési rendszer

Önértékelési rendszer Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Szakképzési és Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft. 8900 Zalaegerszeg, Petőfi u. 24. Felnőttképzési engedély szám: E-000116/2014. Önértékelési rendszer Hatályba lép:

Részletesebben

KEHOP KOMÁROM-ESZTERGOM MEGYEI KORMÁNYHIVATAL ÉPÜLETEINEK ENERGETIKAI FEJLESZTÉSE PROJEKT BEMUTATÁSA

KEHOP KOMÁROM-ESZTERGOM MEGYEI KORMÁNYHIVATAL ÉPÜLETEINEK ENERGETIKAI FEJLESZTÉSE PROJEKT BEMUTATÁSA KEHOP-5.2.2-16-2016-00012 KOMÁROM-ESZTERGOM MEGYEI KORMÁNYHIVATAL ÉPÜLETEINEK ENERGETIKAI FEJLESZTÉSE PROJEKT BEMUTATÁSA KEHOP-5.2.2-16-2016-00012 KOMÁROM-ESZTERGOM MEGYEI KORMÁNYHIVATAL ÉPÜLETEINEK ENERGETIKAI

Részletesebben

Az iskolarendszerű és felnőttképzés kapcsolata és egymásra épülése a Békéscsabai Központi Szakképző Iskola és Kollégiumban

Az iskolarendszerű és felnőttképzés kapcsolata és egymásra épülése a Békéscsabai Központi Szakképző Iskola és Kollégiumban Az iskolarendszerű és felnőttképzés kapcsolata és egymásra épülése a Békéscsabai Központi Szakképző Iskola és Kollégiumban Vlcskó Pál Békéscsabai Központi Szakképző Iskola és Kollégium szakmai főigazgató-helyettes

Részletesebben

BUDAPEST KLÍMASTRATÉGIÁJA

BUDAPEST KLÍMASTRATÉGIÁJA BUDAPEST KLÍMASTRATÉGIÁJA KLÍMASTRATÉGIA ÉS ÉGHAJLATVÁLTOZÁSI PLATFORM LÉTREHOZÁSA BUDAPESTEN KEHOP-1.2.0-15-2016-00020 A PROJEKT ELŐREHALADÁSÁNAK ISMERTETÉSE Lőcsei-Tóth Kinga Budapest, 2017.11.21. PROGRAM

Részletesebben

letfejlesztés Gyakorlat STRATÉGIAI TERVEZÉS Gyakorlatvezető: Mátyás Izolda

letfejlesztés Gyakorlat STRATÉGIAI TERVEZÉS Gyakorlatvezető: Mátyás Izolda Település- és s Területfejleszt letfejlesztés Gyakorlat STRATÉGIAI TERVEZÉS 2008-2009 2009 tanév. I. félévf Gyakorlatvezető: Mátyás Izolda matyas.izolda@kti.szie.hu GYAKORLAT CÉLJAC A STRATÉGIAI GONDOLKODÁSMÓD

Részletesebben

TEXAPP PROJEKT 2016 október szeptember

TEXAPP PROJEKT 2016 október szeptember TEXAPP PROJEKT 2016 október - 2018 szeptember Hotel Corvin Budapest- Hungary/06/12/2017 Ecker Gabriella -TMTE KÁPB-MKSZ-TMTE Szakmai Nap www.texapp.eu Integrated strategy Initiative for Strengthening the

Részletesebben

ÉPÜLETENERGETIKAI CIVIL AKADÉMIA

ÉPÜLETENERGETIKAI CIVIL AKADÉMIA ÉPÜLETENERGETIKAI CIVIL AKADÉMIA Dr. Maráczi Zsolt Társaság a Lakásépítésért Egyesület, ügyvezető elnök EU-források felhasználása az energia hatékony lakásberuházásoknál a 2014-2020 közötti időszakban

Részletesebben

DUNAÚJVÁROS MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA ÁROP-1.A kódszámú Önkormányzati szervezetfejlesztés projektje

DUNAÚJVÁROS MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA ÁROP-1.A kódszámú Önkormányzati szervezetfejlesztés projektje 1 DUNAÚJVÁROS MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA ÁROP1.A.5201320130090 kódszámú Önkormányzati szervezetfejlesztés projektje Átfogó projekt előrehaladási jelentés Időszak: 2014.03.012014.03.31. Tartalomjegyzék

Részletesebben

Összefoglaló beszámoló Észak-magyarországi régió

Összefoglaló beszámoló Észak-magyarországi régió Összefoglaló beszámoló Észak-magyarországi régió DEPURE PROJEKT Regionális közigazgatási klaszter létrehozásának lehetőségei MISKOLCI EGYETEM Világ- és Regionális Gazdaságtan Intézet Miskolc, 2006. október

Részletesebben

FELMÉRÉSI TERV. 1.) Felmérési terv célja:

FELMÉRÉSI TERV. 1.) Felmérési terv célja: FELMÉRÉSI TERV 1.) Felmérési terv célja: 2.) Felmérés folyamata: 3.) Felmérés módszertanának meghatározása 4.) Kérdőív tervezésének fázisai, tesztelésének módja 5.) Interjúk előkészítésének módja 6.) Adatgyűjtés

Részletesebben

LCA-alapú közbeszerzés? Az EFFECT projekt. Buday-Malik Adrienn, igazgatóhelyettes 2012.03.13.

LCA-alapú közbeszerzés? Az EFFECT projekt. Buday-Malik Adrienn, igazgatóhelyettes 2012.03.13. LCA-alapú közbeszerzés? Az EFFECT projekt Buday-Malik Adrienn, igazgatóhelyettes 2012.03.13. Röviden -A NORRIA bemutatása, kapcsolódó kompetenciaterületei -Az új KBT zöld szempontjai, cselekvési terv -Az

Részletesebben

VÉGREHAJTÁSRÓL SZÓLÓ KORMÁNYRENDELET

VÉGREHAJTÁSRÓL SZÓLÓ KORMÁNYRENDELET Az Energetikai Szakreferensi szolgáltatás jogszabályi környezete ENERGIAHATÉKONYSÁGI TÖRVÉNY VÉGREHAJTÁSRÓL SZÓLÓ KORMÁNYRENDELET MEKH RENDELET Nemzeti Energiahatékonysági Cselekvési Terv Nemzeti Épületenergetikai

Részletesebben

ArchEnerg Regionális Megújuló Energetikai és Építőipari Klaszter

ArchEnerg Regionális Megújuló Energetikai és Építőipari Klaszter ArchEnerg Regionális Megújuló Energetikai és Építőipari Klaszter Előadás tartalma 1. Klaszter bemutatása 2. Klaszter szervezete 3. ArchEnerg Klasztertérkép 4. Klasztertagság előnyei 5. Klasztertagok tevékenységei

Részletesebben

Megvalósult napelemes létesítmények tapasztalatai

Megvalósult napelemes létesítmények tapasztalatai Megvalósult napelemes létesítmények tapasztalatai Szörényi Ádám / Rácz Lilla XVII. Energia Műhely, Budapest, 2016. április 6. Az enhome a megváltozott, decentralizált energiatermelés szolgálatára jött

Részletesebben

2018. ÉVES SZAKREFERENS JELENTÉS. A Beton Viacolor Térkő Zrt. Készítette: Group Energy kft

2018. ÉVES SZAKREFERENS JELENTÉS. A Beton Viacolor Térkő Zrt. Készítette: Group Energy kft 2018. ÉVES SZAKREFERENS JELENTÉS Készítette: Group Energy kft Bevezető Az energia ésszerű és hatékony felhasználására egyre nagyobb az igény és a törekvés. Mivel az áram és a gáz ára is az utóbbi években

Részletesebben

ArchEnerg Regionális Megújuló Energetikai és Építőipari Klaszter

ArchEnerg Regionális Megújuló Energetikai és Építőipari Klaszter ArchEnerg Regionális Megújuló Energetikai és Építőipari Klaszter Előadás tartalma 1. Klaszter bemutatása 2. ArchEnerg Klasztertérkép 3. Klasztertagság előnyei 4. Klasztertagok tevékenységei 5. Nyertes

Részletesebben

Zöld stratégia a területfejlesztésben A ZÖLD megye

Zöld stratégia a területfejlesztésben A ZÖLD megye Zöld stratégia a területfejlesztésben A ZÖLD megye Seszták Oszkár A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés Elnöke Nyíregyháza, 2012. június 19. Vázlat I. Változások II. Múlt III. Stratégiai céljaink IV.

Részletesebben

Smart City Tudásbázis

Smart City Tudásbázis Smart City Tudásbázis Projektpartner: Vezető partner és további projektpartnerek: TINA VIENNA (Vezető partner) Esetleg Bécs város kollégái és üzlettársai a kiválasztott tématerületeken Potenciális projektpartnerek

Részletesebben

ÉPÜLETENERGETIKAI TERVEZÉS, ENERGETIKAI AUDIT ÉS TANÚSÍTÁS A MAGASÉPÍTÉSI GYAKORLATBAN létszámtól függően folyamatosan

ÉPÜLETENERGETIKAI TERVEZÉS, ENERGETIKAI AUDIT ÉS TANÚSÍTÁS A MAGASÉPÍTÉSI GYAKORLATBAN létszámtól függően folyamatosan A képzés neve: Tanfolyam tervezett kezdete: Képzésért felelős neve: ÉPÜLETENERGETIKAI TERVEZÉS, ENERGETIKAI AUDIT ÉS TANÚSÍTÁS A MAGASÉPÍTÉSI GYAKORLATBAN létszámtól függően folyamatosan Dr. Szűcs Miklós

Részletesebben

Smart grid Hugary konferencia ENERGIATUDATOSSÁG AZ ÖNKORMÁNYZATOKBANNYZATOKBAN

Smart grid Hugary konferencia ENERGIATUDATOSSÁG AZ ÖNKORMÁNYZATOKBANNYZATOKBAN Smart grid Hugary konferencia ENERGIATUDATOSSÁG AZ ÖNKORMÁNYZATOKBANNYZATOKBAN 2006 NOVEMBER 30 Budapest Quirin Andrásné, Bp III.ker. Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat EU-referens, projektvezető Fenntartható

Részletesebben

Út a sikeres pályázathoz. Erasmus+ Iskolai, óvodai partnerségek

Út a sikeres pályázathoz. Erasmus+ Iskolai, óvodai partnerségek Út a sikeres pályázathoz Erasmus+ Iskolai, óvodai partnerségek Korábbi tapasztalatok, motivációk Korábban részt vettünk egy Erasmus+ projektben, mint partnerintézmény, ami nagyon sikeres volt Meglévő

Részletesebben

SEFTA-KER KFT. FENNTARTHATÓSÁGI TERV

SEFTA-KER KFT. FENNTARTHATÓSÁGI TERV SEFTA-KER KFT. FENNTARTHATÓSÁGI TERV A Sefta-Ker Kft. felismerve a fenntartható fejlődés jelentőségét, egyúttal mélyítve munkatársainak e szemlélet iránti elkötelezettségét megalkotja fenntarthatósági

Részletesebben

Szent István Egyetem Gazdasági, Agrár- és Egészségtudományi Kar. Pirolízis Technológiai Kutatóközpont bemutatása

Szent István Egyetem Gazdasági, Agrár- és Egészségtudományi Kar. Pirolízis Technológiai Kutatóközpont bemutatása Pirolízis szakmai konferencia Szent István Egyetem Gazdasági, Agrár- és Egészségtudományi Kar Pirolízis Technológiai Kutatóközpont bemutatása Dr. Puskás János, dékán 2013. szeptember 26. TÁMOP Nemzetközi

Részletesebben

Energetikai oktatás a Debreceni Egyetem Műszaki Karán. Dr. Kalmár Ferenc, tanszékvezető, f. tanár Dr. Lakatos Ákos, tanszékvezető-helyettes e.

Energetikai oktatás a Debreceni Egyetem Műszaki Karán. Dr. Kalmár Ferenc, tanszékvezető, f. tanár Dr. Lakatos Ákos, tanszékvezető-helyettes e. Energetikai oktatás a Debreceni Egyetem Műszaki Karán Dr. Kalmár Ferenc, tanszékvezető, f. tanár Dr. Lakatos Ákos, tanszékvezető-helyettes e. docens 1 Bevezetés Az Európai Unióban a teljes energia felhasználás

Részletesebben

KKV Energiahatékonysági Stratégiák. Ifj. Chikán Attila ALTEO Nyrt. 2015.05.20.

KKV Energiahatékonysági Stratégiák. Ifj. Chikán Attila ALTEO Nyrt. 2015.05.20. KKV Energiahatékonysági Stratégiák Ifj. Chikán Attila ALTEO Nyrt. 2015.05.20. Áttekintés 1. Az energiahatékonyság fejlesztésének irányai 2. Energetikai rendszerek üzemeltetésének kiszervezése 3. Az ALTEO

Részletesebben