A 2011.évi CLXXIX. törvény főbb rendelkezései ( továbbiakban Njtv.)

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A 2011.évi CLXXIX. törvény főbb rendelkezései ( továbbiakban Njtv.)"

Átírás

1 A 2011.évi CLXXIX. törvény főbb rendelkezései ( továbbiakban Njtv.)

2 A helyi önkormányzat képviselő-testületében a nemzetiségi képviselő anyanyelvét is használhatja Felszólalásának magyar nyelvű kivonatát kérésére a jegyzőkönyvhöz kell csatolni. A nemzetiségi önkormányzati képviselő az eskü vagy fogadalom letételét megelőzően is gyakorolja képviselői jogait. ) megválasztásával (2014-től) Rögzíti a törvény a megbízatás megszűnésének eseteit. (méltatlanság megállapítása től hatályos) Bővítette és pontosította az Njtv. a lemondás szabályait (Njtv (4)-(6) bekezdései). Eszerint a képviselő a képviselő-testület, közgyűlés ülésén jelentheti be lemondását. A lemondást és a megbízatás megszűnésének időpontját az ülés jegyzőkönyvében rögzíteni kell. A képviselő lemondhat a képviselő-testülethez, közgyűléshez intézett írásbeli nyilatkozatával is, melyet a képviselő-testület, közgyűlés elnökének ad át vagy juttat el. Az írásbeli nyilatkozatot a képviselő-testület, közgyűlés következő ülésén ismertetni kell. Fontos szabály, hogy a lemondás nem vonható vissza. Lemondás esetén a képviselő megbízatása megszűnik: a) a képviselő által meghatározott, a lemondást követő egy hónapon belüli időpontban, ennek hiányában b) a lemondás bejelentésének vagy az írásbeli nyilatkozat átvételének napján

3 Az Njtv 102. (2) bekezdése alapján a nemzetiségi önkormányzat képviselő-testülete határozatban állapítja meg a képviselői megbízatás megszűnését, amennyiben a megbízatás képviselő választójogának elvesztésével, összeférhetetlenségének kimondásával, lemondással, ha a nemzetiségi önkormányzati képviselő annak az ülésnek az időpontjától számítva, amelyről első ízben távol maradt, egy éven át nem vesz részt a képviselő-testületülésén, Határozatot a döntéshozatalt követő munkanapon meg kell küldeni a) az érintett képviselőnek, b) a választási bizottságnak és c) a fővárosi és megyei kormányhivatalnak.

4 Méltatlanság új fogalom ben lép hatályba évi választást követően méltatlanság címen megszüntetheti a képviselő-testület annak a képviselőnek a megbízatását,akinek az állammal szemben köztartozása áll fenn, és azt az erről szóló értesítést követő 60 napon belül nem rendezi. Megszüntetheti továbbá, akinek a felelősségét a bíróság Gt.alapján a felszámolás során ki nem elégített követelésekért megállapítja, valamint a valóságnak nem megfelelő vagyonnyilatkozatot tett évi választástól új rendelkezés, hogy a nemzetiségi önkormányzati képviselő megbízatásának ideje alatt legalább egy alkalommal köteles részt venni a kormányhivatal által szervezett ingyenes képzésen.

5 Vagyonnyilatkozat- tételi kötelezettség: 2014.évi választást követően országos önkormányzatot kivéve - a választást követő 30 napon belül, ezt követően minden év január 31-ig az önkormányzati képviselőkre vonatkozó szabályok szerint köteles megtenni. A vagyonnyilatkozattal kapcsolatos eljárás zárt ülés keretében történik Szmsz-ben erre kijelölt bizottság, vagy legalább 2 képviselő tartja nyilván és ellenőrzi. Képviselő vagyonnyilatkozata nyilvános, hozzátartozóé nem

6 2013- január 1-én hatályba lépő rendelkezések: Elnök jogosult a testületi ülésen tanácskozási jogának gyakorlásán felül: Felvilágosítást kérni a képviselő-testület és szerveitől a nemzetiség helyzetét érintő, önkormányzati hatáskörbe tartozó ügyekben Feladata ellátásához szükséges tájékoztatást, ügyviteli közreműködést jogosult igényelni a képviselő-testület szerveitől Jogosult kezdeményezni, hogy a képviselő-testület saját hatáskörben tegye meg a szükséges intézkedéseket, hatáskör hiányában kezdeményezze a hatáskörrel rendelkező szerv intézkedését a nemzetiséget e minőségében érintő ügyekben.

7 2014.évi ált. nemzetiségi önkormányzati választások kitűzésének napján hatályba lépő rendelkezések: A képviselő-testület, vagy annak szerve kötelezettségei teljesítése során : A testületi döntést igénylő nemzetiségi elnöki kezdeményezést a soron következő testületi ülésen érdemben megtárgyalja, a nemzetiségi önkormányzat elnökének hozzászólását az ülésről készített jegyzőkönyvben rögzíti, és a testületi döntéséről írásban értesíti A felvilágosítás kérés, kezdeményezés alapján annak kézhezvételétől számított 30 napon belül írásban, az ügy érdemében tájékoztatja a nemzetiségi önkormányzat elnökét a megtett intézkedéséről.

8 2014-ben hatályba lépő szabály: Nem lehet az átalakult nemzetiségi önkormányzat elnöke: aki nem lehet a helyi nemzetiségi önkormányzat elnöke, továbbá aki összeférhetetlen a helyi önkormányzat polgármesterére vonatkozó szabályozás alapján A régi szabály szerint az elnök az összeférhetetlenséget az ok felmerülésétől számított 30 napon belül köteles megszüntetni. Amennyiben nem lehetséges a külön jogszabály szerint az összeférhetetlenség alapjául szolgáló jogviszony megszüntetése, az elnök a jogviszony megszüntetéséről szóló, az arra jogosult által megerősített nyilatkozatát a képviselő-testület elé terjeszti, egyidejűleg megküldi a megyei kormányhivatalnak. Ha ennek nem tesz eleget, a képviselő-testület 30 napon belül határozattal kimondja az összeférhetetlenséget. Az elnök a határozat bírósági felülvizsgálatát kérheti annak kézhezvételét követő 8 napon belül a törvényszéktől. Az összeférhetetlenség kimondását a kormányhivatal is kezdeményezheti a törvényszéknél.

9 Az összeférhetetlenségre vonatkozó szabályokat az elnökhelyettesre és a képviselőkre is alkalmazni kell. Nem összeférhetetlen a települési nemzetiségi önkormányzati képviselői, elnökhelyettesi tisztség a területi és országos önkormányzati elnöki, elnökhelyettesi és képviselői megbízatással.

10 Átmeneti rendelkezések : Az elnök megbízatása megszűnik: a) a képviselői megbízatás megszűnésével, b) az elnöki tisztségnek a bíróság által történő - a (3) bekezdés szerinti - megszüntetésével. (2) Az elnök megbízatása visszahívással nem szüntethető meg. (3) Az elnök sorozatos törvénysértő tevékenysége, mulasztása miatt a települési kisebbségi önkormányzat testülete - minősített többséggel hozott határozata alapján - keresetet nyújthat be az elnök ellen a települési kisebbségi önkormányzat székhelye szerint illetékes törvényszékhez az elnök tisztségének megszüntetése érdekében. Egyidejűleg kérheti az elnöknek e tisztségből történő felfüggesztését is. Tovább

11 Amennyiben a nemzetiségi önkormányzat a fővárosi és megyei kormányhivatal törvényességi felhívásában foglaltaknak a testület nem tesz eleget, és nem nyújt be keresetet az elnöki tisztség megszüntetése érdekében, a fővárosi és megyei kormányhivatal közvetlenül bírósághoz fordulhat az elnöki tisztség megszüntetése és egyidejűleg az elnöknek e tisztségéből történő felfüggesztése érdekében

12 2014-évi választástól alkalmazandó: egyszerűsödik a bizottsági struktúra. 3-fős bizottság egyik tagja nemzetiségi önkormányzat tagja, bizottság elnöke és tagja nem lehet a nemzetiségi önkormányzat elnöke Átmeneti szabály a 2014-es választásig: bizottság legalább fele nemzetiségi képviselő. Elnöke csak nemzetiségi képviselő lehet. Tagjainak száma legalább 3 fő. Személyes érintettséget döntéshozatalnál be kell jelenteni. A kizárásról a bizottság dönt. A döntéshozatalnál a határozatképesség szempontjából az érintett jelenlevőnek számít. A testület által átruházott hatáskörben döntési joga lehet, e körben hozott döntéseit a települési önkormányzat testülete felülvizsgálhatja. A nemzetiségi önkormányzat elnöke felfüggesztheti a bizottság döntését, ha az ellentétes a nemzetiségi önkormányzat testületének határozatával, vagy sérti a nemzetiségi önkormányzat érdekeit.

13 Átmeneti rendelkezések: Elnök tiszteletdíja: max. köztisztviselői illetményalap háromszorosa (2014-től illetményalap, term.juttatás 50%) Elnökhelyettes: nem érheti el az elnök tiszteletdíját Bizottság elnöke, tagja : max. elnök tiszteletdíjának 30%-a (2014- től 50%-a) Képviselő: max. elnök tiszteletdíjának 25 %-a (2014-től 30%-a) Elnök tiszteletdíjat, más járandóságot a költségtérítés kivételével nem vehet fel a nemzetiségi önkormányzat által létrehozott közalapítványban, közhasznú társaságban végzett tevékenységéért.( Njtv 153. (2)bekezdés, Pttv. szabályainak alkalmazása.)

14 Ahol az Njtv. eltérően nem rendelkezik, a nemzetiségi önkormányzatok tisztségviselőinek jogállására, tiszteletdíjára, juttatásaira és a költségátalányára a polgármesteri tisztség ellátására vonatkozó törvényi rendelkezések (Pttv.) alkalmazandóak (Njtv (2) bekezdés).

15 Az Szja. szabályai alapján a nemzetiségi önkormányzat elnökének a költségátalányként kapott bevételből csak az elnök nevére kiállított bizonylattal igazolt kiadása adómentes, az e feletti rész nem önálló tevékenységből származó jövedelemként teljes mértékben adóköteles. Amennyiben az elnök részére költségátalányt állapítanak meg, továbbra is számlával kell igazolni a költségeket, mert ha ezt nem teszi, a költségátalány teljes összege után adózni kell. A 10%-os költséghányad alkalmazására nincs lehetőség, az elnök tisztsége ellátásával kapcsolatos bevétele nem minősül önálló tevékenység bevételének.

16 a helyi önkormányzat január 1-jétől az Njtv. által meghatározott kötelező tartalommal megkötött megállapodás alapján biztosítja a helyi nemzetiségi önkormányzat működési feltételeit, továbbá gondoskodik a működéssel kapcsolatos végrehajtási feladatok ellátásáról. Önkormányzati működésen értendő a testületi üléseken és a közmeghallgatáson túl, a bizottságok működése, a tisztségviselői és képviselői megbízatás ellátása, valamint a kötelező önkormányzati feladatok ellátását szolgáló rendezvények megtartása is.

17 az Njtv. konkrétabb előírásokat rögzít az önkormányzati működés személyi és tárgyi feltételei, valamint a működéssel kapcsolatos végrehajtási feladatok tekintetében, amelyektől eltérni jogszerűen nem lehetséges. Az önkormányzati működés feltételei és az ezzel kapcsolatos végrehajtási feladatok: a) a helyi nemzetiségi önkormányzat részére a székhelye szerinti településen havi bontásban igény szerint, de legalább tizenhat órában, az önkormányzati feladat ellátásához szükséges tárgyi, technikai eszközökkel felszerelt helyiség ingyenes használata, a helyiséghez, továbbá a helyiség infrastruktúrájához kapcsolódó rezsiköltségek és fenntartási költségek viselése ( Njtv. 80. (1) bekezdés)

18 b) az önkormányzat működéséhez (a testületi, tisztségviselői, képviselői és bizottsági feladatok ellátásához) szükséges tárgyi és személyi feltételek biztosítása; c) a testületi ülések előkészítése (meghívók, előterjesztések, hivatalos levelezés előkészítése, postázása, a testületi ülések jegyzőkönyveinek elkészítése, postázása); d) a testületi döntések és a tisztségviselők döntéseinek előkészítése, a testületi és tisztségviselői döntéshozatalhoz kapcsolódó nyilvántartási, sokszorosítási, postázási feladatok ellátása; e) a nemzetiségi önkormányzat működésével, gazdálkodásával kapcsolatos nyilvántartási, iratkezelési feladatok ellátása; és

19 f) az a) e) pontokban meghatározott feladatellátáshoz kapcsolódó költségeknek a testületi tagok és tisztségviselők telefonhasználata költségei kivételével a viselése. g) a költségvetés előkészítésével és megalkotásával, valamint a költségvetéssel összefüggő adatszolgáltatási kötelezettségek teljesítésével, továbbá a helyi nemzetiségi önkormányzat részére önálló fizetési számla nyitásával, a törzskönyvi nyilvántartásba vételével és az adószám igénylésével kapcsolatos határidők és együttműködési kötelezettségek rögzítése, a felelősök konkrét kijelölése; h) a helyi nemzetiségi önkormányzat kötelezettségvállalásaival kapcsolatosan a helyi önkormányzatot terhelő ellenjegyzési, érvényesítési, utalványozási, szakmai teljesítésigazolási feladatok rögzítése, továbbá a felelősök konkrét kijelölése; i) a helyi nemzetiségi önkormányzat kötelezettségvállalásának a szervezeti és működési szabályzatban meghatározott szabályainak rögzítése, a nyilvántartások vezetésének rendje; j) a helyi nemzetiségi önkormányzat működési feltételeinek és gazdálkodásának eljárási és dokumentációs részletszabályai, valamint az ezeket végző személyek kijelölésének rendjével, és az adatszolgáltatási feladatok teljesítésének rendje; k) a nemzetiségi önkormányzat testületi ülésein részvételre köteles személy kijelölése (jegyző vagy megbízottja);

20 Az Njtv (3) bekezdése az átmeneti rendelkezések között rögzíti, hogy a január 1. napját megelőzően megkötött megállapodások hatályban maradnak, azonban az új jogszabály szerinti feltételeknek megfelelő megállapodásokat június 1. napjáig valamennyi önkormányzatnak meg kell kötnie, tekintettel arra, hogy a évi költségvetési tervezést már az új megállapodás alapján kell végrehajtaniuk az önkormányzatoknak január 1-ig a megállapodás és az önkormányzat szmsz-e az irányadó az együttműködés tekintetében évtől kezdődően a megállapodások felülvizsgálatának határideje minden év január 31. napja. Általános vagy időközi választás esetén az alakuló ülést követő 30 napon belül kell a felülvizsgálatot elvégezni. Amennyiben a megállapodás megkötésére határidőben nem kerül sor, a fővárosi és a megyei kormányhivatal soron kívüli eljárást folytat le, ennek keretében egyeztetést kezdeményez a felek között. Az egyeztetés eredménytelensége esetén a nemzetiségi jogok sérelmére hivatkozással a nemzetiségi önkormányzat közvetlenül is bírósághoz fordulhat. A bíróság a szerződést soron kívüli eljárásban létrehozza és tartalmát megállapítja, továbbá dönt a nemzetiségi önkormányzat kártérítési igényéről. (Njtv. 83. (3) bekezdése).

21 Az Njtv. 80. (2) bekezdése utolsó mondata kimondja, hogy a helyi önkormányzat és a nemzetiségi önkormányzat szervezeti és működési szabályzatában rögzíti a megállapodás szerinti működési feltételeket, a megállapodás megkötését, módosítását követő harminc napon belül. Ez az előírás a helyi önkormányzat részére rendeletmódosítási kötelezettséget (SzMSz) jelent, míg a nemzetiségi önkormányzat a határozattal elfogadott szervezeti és működési szabályzatát köteles a megállapodásban foglaltak szerint módosítani. A határidő mindkét önkormányzat számára 30 napban került megállapításra.

22 A megállapodás kötelező tartalmi elemei tekintetében tehát az Njtv. 80. (3) bekezdése irányadó. A megállapodásban rögzíteni kell gazdálkodással kapcsolatosan az alábbiakat : a) a helyi önkormányzat és a helyi nemzetiségi önkormányzat költségvetésének előkészítésével és megalkotásával, valamint a költségvetéssel összefüggő adatszolgáltatási kötelezettségek teljesítésével, továbbá a helyi nemzetiségi önkormányzat önálló fizetési számla nyitásával, törzskönyvi nyilvántartásba vételével és adószám igénylésével kapcsolatos határidőket és együttműködési kötelezettségeket, a felelősök konkrét kijelölésével,

23 b) a helyi nemzetiségi önkormányzat kötelezettségvállalásaival kapcsolatosan a helyi önkormányzatot terhelő ellenjegyzési, érvényesítési, utalványozási, szakmai teljesítésigazolási feladatokat, továbbá a felelősök konkrét kijelölését, c) a helyi nemzetiségi önkormányzat kötelezettségvállalásának a szervezeti és működési szabályzatban meghatározott szabályait, különösen az összeférhetetlenségi, nyilvántartási kötelezettségeket, d) a helyi nemzetiségi önkormányzat működési feltételeinek és gazdálkodásának eljárási és dokumentációs részletszabályaival, valamint az ezeket végző személyek kijelölésének rendjével, és az adatszolgáltatási feladatok teljesítésével kapcsolatos előírásokat, feltételeket.

24 megállapodásban kell rögzíteni, hogy a jegyző vagy annak a jegyzővel azonos képesítési előírásoknak megfelelő megbízottja a helyi önkormányzat megbízásából és képviseletében részt vesz a nemzetiségi önkormányzat testületi ülésein és jelzi, amennyiben törvénysértést észlel. ( Njtv.80. (4) bekezdés)

25 Az önkormányzati gazdálkodás biztonságáért a képviselőtestület/közgyűlés, a szabályszerűségéért az elnök felel. A veszteséges gazdálkodás következményeiért a központi költségvetés nem tartozik felelősséggel. A nemzetiségi önkormányzat feladata vagyonának nemzetiségi célú felhasználása, lehetőség szerint gyarapítása (Njtv (1)-(2) bekezdései). Az államháztartásról szóló évi CXCV. törvény ( új Áht.) 27. (2) bekezdése szerint a helyi nemzetiségi önkormányzat bevételeivel és kiadásaival kapcsolatban a tervezési, gazdálkodási, ellenőrzési, finanszírozási, adatszolgáltatási és beszámolási feladatok ellátásáról a helyi nemzetiségi önkormányzat székhelye szerinti helyi önkormányzat önkormányzati hivatala gondoskodik. A helyi önkormányzat és az érintett helyi nemzetiségi önkormányzatok a feladatok ellátásának részletes szabályait az Njtv. szerinti megállapodásban rendezik.

26 Az új törvény egyik legfontosabb célja olyan szabályrendszer megteremtése, amely biztosítja, hogy a helyi nemzetiségi önkormányzatok az adminisztráció megkettőződése nélkül önálló jogi személyüknek, és az önkormányzatiságnak megfelelően önálló szervezetként (törzskönyvi jogi személy) nyilvántartásba kerüljenek, önálló számlával rendelkezzenek és önállóan gazdálkodjanak, az államháztartás működési rendjére vonatkozó szabályok szerint. Ezzel összefüggésben a nemzetiségi önkormányzatok gazdálkodásával kapcsolatban új szabályozást állapít meg az Njtv a, amely az alábbiak szerint rendelkezik :

27 A nemzetiségi önkormányzat önálló pénzforgalmi számlát vezet. A nemzetiségi önkormányzat az önálló fizetési számla nyitása során a pénzforgalmi szolgáltatás nyújtásáról szóló évi LXXV. törvény 18. -a szerinti feltételeket teljesíti azzal, hogy létrejöttének, illetve a nyilvántartásba vételére vonatkozó okmánynak az illetékes választási bizottság igazolása, továbbá az alakuló ülés jegyzőkönyve minősül. Tehát az Njtv. előírja, hogy a nemzetiségi önkormányzat feladata vagyonának nemzetiségi célú felhasználása, lehetőség szerint gyarapítása. Ezért január 1-jétől a nemzetiségi önkormányzatnak önálló pénzforgalmi számlát kell nyitnia.

28 A helyi nemzetiségi önkormányzatok részére a Magyarország évi központi költségvetéséről szóló évi CLXXXVIII. törvényben megállapított költségvetési támogatásokat évben a december 30. napján hatályos szabályok szerint kellett igényelni és folyósítani. A helyi önkormányzat a költségvetési támogatás helyi nemzetiségi önkormányzatot megillető, a nettósítás során csökkentett összegét a fizetési számláján történő jóváírástól számított öt munkanapon belül továbbutalja a helyi nemzetiségi önkormányzat fizetési számlájára. (Az új Áht. 111 (10) bekezdése a továbbutalás határidejét három munkanapban állapítja meg.)

29 A fenti szabályozásból következően ahhoz, hogy a részére megállapított támogatást megkaphassa, az érintett nemzetiségi önkormányzatnak önálló, a székhely települési önkormányzat számlájától elkülönülő pénzforgalmi számlával kell rendelkeznie. Az új Áht. 84. (2) bekezdése értelmében a helyi nemzetiségi önkormányzat fizetési számláját 2012-ben a helyi nemzetiségi önkormányzat székhely szerinti helyi önkormányzat által választott számlavezetőnél vezetheti. (önálló számlavezetés választás nélkül) január 1-jétől már választása szerint a Kincstárnál vagy más pénzforgalmi szolgáltatónál vezetheti fizetési számláját.

30 a helyi nemzetiségi önkormányzat számlanyitása során szükséges adminisztrációs, technikai feladatokat a helyi önkormányzat látja el, azonban a számlanyitás az önálló jogi személy nemzetiségi önkormányzat felelőssége, E körben a számlanyitás költségei is a helyi nemzetiségi önkormányzatot terhelik.

31 Költségvetés: a központi költségvetésről szóló törvény kihirdetését követő 45.dik nap (2012.évben február 13.) Zárszámadás: költségvetési évet követő negyedik hónap utolsó napja ( április 30.) Féléves beszámoló: szeptember 15. Háromnegyed éves beszámoló: költségvetési koncepció ismertetésekor (november 30.) Költségvetési koncepció: november 30.

32 Ha a nemzetiségi önkormányzat az adott költségvetési évre nem rendelkezik elfogadott költségvetéssel és zárszámadással, illetve nem tesz eleget beszámolási kötelezettségének, a törvényi határidő lejártát követő hónaptól az állami támogatások folyósítása felfüggesztésre kerül.

33 a nemzetiségi önkormányzat költségvetése a évtől kezdődően már nem kerül beépítésre a helyi önkormányzat költségvetési rendeletébe. Megváltozott a helyi önkormányzati költségvetési koncepció és a költségvetési rendelet előkészítésére vonatkozó szabályozás is, amely szerint a költségvetési koncepció és a költségvetési rendelet előkészítése során az előzetes véleményezésben a nemzetiségi önkormányzat véleményének kikérését az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet ai már nem írják elő.

34 A kisebbségi önkormányzatoknak a központi költségvetésből, valamint fejezeti kezelésű előirányzatból nyújtott támogatások feltételrendszeréről és elszámolásának rendjéről szóló 342/2010. (XII. 28.) Korm. rendelet értelmében az általános működési támogatás egy települési és egy területi kisebbségi (nemzetiségi) önkormányzatra jutó éves összegét évtől éves átlagösszegét a kisebbségpolitikáért felelős állami szerv vezetője közleményként minden év január 31-éig közzéteszi a Magyar Közlönyben

35 A költségvetési előterjesztésben szövegesen kerüljön bemutatásra a tervezést meghatározó összes körülmény A várható bevételeket forrásonként külön-külön, míg a működési kiadásokat legalább a kiemelt előirányzatok szintjéig (személyi juttatások, járulékok, dologi, esetleg felhalmozási kiadások) kellett megjelölni. A helyi nemzetiségi önkormányzatokra is vonatkozik, hogy évben elméletileg is csak likvidhitelt vehetnek fel működésre, a költségvetésük hiánnyal nem tervezhető. Ezért csak a várható bevételek mértékéig lehetett kiadásokat tervezni

36 költségvetési mérleget, közgazdasági tagolásban (előirányzatok szerinti) előirányzat felhasználási tervet (ha van költségvetési szerve, akkor külön is) többéves kihatással járó döntések számszerűsítését évenkénti bontásban és összesítve (ha van ilyen, pl. áthúzódó beszerzések, pályázatok) közvetett támogatások kimutatását jogszabály szerinti bontásban (pl. térítési díj, kártérítés elengedése)

37 a költségvetés előterjesztésekor be kellett mutatni a év tényadatokat, a évi várható adatokat, illetve a évi tervezett adatokat. Ez az összehasonlító kimutatás nem a rendelettervezet kötelező része, hanem a tájékoztató mellékletek között kell bemutatni. Mivel a nemzetiségi önkormányzatok csak évtől készítenek önálló költségvetést, nem volt akadálya, hogy az önkormányzati hivatal ezt elkészítse, mivel a nemzetiségi önkormányzat mérlegei eddig is részei voltak az önkormányzati költségvetésnek.

38 2012. január 1-től az eddigi kötelezettségvállalás ellenjegyzése fogalom helyett a pénzügyi ellenjegyzés fogalmat használja az új Áht. (2011.évi CXCV. törvény) A nemzetiségi önkormányzat esetében a kötelezettségvállaló személye (elnök) nem változott. Pénzügyi ellenjegyzést január 1-től helyi nemzetiségi önkormányzatnál a helyi önkormányzat hivatalának gazdasági vezetője, ennek hiányában a jegyzője által írásban kijelölt, az önkormányzati hivatal állományába tartozó köztisztviselő végezhet. Helyi nemzetiségi önkormányzat képviselő-testületének tagja már nem végezhet pénzügyi ellenjegyzést

39 Régi szabály: jegyző vagy az általa írásban kijelölt, az önkormányzati hivatal állományába tartozó köztisztviselő, vagy a helyi kisebbségi(nemzetiségi) önkormányzat testületének tagja a testület megbízása alapján Új szabály: a helyi önkormányzat önkormányzati hivatalának gazdasági vezetője, ennek hiányában a jegyzője által írásban kijelölt, az önkormányzati hivatal állományába tartozó köztisztviselő.

40 A kötelezettségvállalás pénzügyi ellenjegyzésére feljogosított személynek a felsőoktatásban szerzett pénzügyi-számviteli végzettséggel, vagy legalább középfokú iskolai végzettséggel és emellett pénzügyiszámviteli képesítéssel kell rendelkeznie.

41 A bármely módon megszűnő nemzetiségi önkormányzat jogutóda a soron következő általános választáson újonnan választott, megalakult nemzetiségi önkormányzat. Az Njtv. alapján a megyei kormányhivatalok látják el az ideiglenes kezelői feladatokat január 1-től, 2012-ben pedig biztosítja a nemzetiségi önkormányzatok vagyona kezelése végrehajtásának feltételeit. A január 1-jét megelőzően megszűnő települési és területi nemzetiségi önkormányzat vagyona a január 1-jéig hatályos szabályozás szerint a helyi önkormányzat ideiglenes kezelésébe kerül, a helyi önkormányzat március 1-ig a kezelésében lévő vagyont a megyei kormányhivatalnak átadja, a törvény rendelkezései szerint. Az ideiglenes kezelő feladata az új testület alakuló ülését követő legfeljebb harminc napon belüli átadás-átvételig tart. Az ideiglenes kezelői hatáskör az új önkormányzat megalakulásával megszűnik, az ideiglenes kezelői hatáskörben megtett intézkedésekről, vagyonfelhasználásról a megyei kormányhivatal számadási kötelezettséggel tartozik a képviselő-testületnek.

42 Az önkormányzat vagy a képviselő-testület megbízatásának megszűnésével egyidejűleg az elnök megbízatása is megszűnik, azonban az elnök elszámolási kötelezettséggel tartozik az önkormányzati vagyon, ezen belül az állami támogatás jogszerű és időarányos felhasználásáról az új képviselő-testületnek, ha nem alakul új képviselő-testület települési és területi nemzetiségi önkormányzat esetén a megyei kormányhivatalnak. Ha az elnök megbízatása az önkormányzat vagy a képviselő-testület megbízatásának megszűnése nélkül szűnik meg, elszámolási kötelezettség terheli az újonnan megválasztott elnök felé, ha erre nem kerül sor, a képviselőtestület felé. A leköszönő elnök a megbízatása megszűnését követő harminc napon belül, tisztségéből történő felfüggesztése esetén három napon belül átadja munkakörét az új elnöknek, vagy a szervezeti és működési szabályzatban kijelölt elnökhelyettesnek, települési vagy területi nemzetiségi önkormányzat esetén a fővárosi és megyei kormányhivatalnak. A leköszönő és az új elnököt (átvevőt) együttműködési kötelezettség terheli a szabályszerű átadás- és átvétel, az ingó és ingatlan vagyon, a pénzeszközök és iratanyag átadásának és átvételének az államháztartás működési rendjére, a helyi önkormányzati iratkezelésre, valamint a polgármesteri munkakör átadására vonatkozó jogszabályok szerinti lebonyolításáért.

43 A nemzetiségi önkormányzati vagyon jogellenes felhasználása esetén ha a személyes felelősség nem állapítható meg egyetemleges felelősség terheli a képviselőket.

44 Ha a nemzetiségi önkormányzat év közben szűnik meg, a megszűnését követő hónap 1-jétől nem illeti meg a feladatarányos támogatás időarányos része. A nemzetiségi önkormányzat gazdálkodása végrehajtó szervének a nemzetiségi önkormányzatot meg nem illető támogatás időarányos támogatási előirányzatról való lemondásról a képviselő-testület megszűnését követő három napon belül értesíteni kell a Támogatót (KIM) és a Magyar Államkincstárat, egyidejűleg intézkedni kell az ennek megfelelő összegnek a Kincstár részére történő visszafizetéséről.

45 A Nektv. által szabályozott törvényességi ellenőrzés helyett január 1. napjától a kormányhivatal a nemzetiségi önkormányzatok törvényességi felügyeletét látja el. A kormányhivatal a helyi önkormányzatok törvényességi felügyeletével azonos módon és tartalommal - kivéve az elmaradt döntés pótlását végzi a nemzetiségi önkormányzatok törvényességi felügyeletét. (Njtv )

46 Njtv. nem részletezi, visszautal a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011.évi CLXXXIX. Törvény (Mhötv.) rendelkezéseire a) Törvényességi felhívással élhet b) Kezdeményezheti a képviselő-testület összehívását, valamint e törvényben meghatározott esetben összehívja a képviselő-testület ülését c) Kezdeményezheti a törvényszéknél az önkormányzat határozatának felülvizsgálatát d) Kezdeményezheti a határozathozatali, feladat- ellátási kötelezettségét nem teljesítő helyi önkormányzattal szemben bírósági eljárás megindítását e) Javasolhatja a nemzetiségpolitikáért felelős miniszternek, hogy kezdeményezze a Kormánynál az Alaptörvénnyel ellentétesen működő képviselő-testület feloszlatását

47 f) kezdeményezheti a Magyar Államkincstárnál a központi költségvetésből járó támogatás jogszabályban meghatározott részének visszatartását vagy megvonását g) pert indíthat a sorozatos törvénysértést elkövető elnök tisztségének megszüntetése iránt h) fegyelmi eljárást kezdeményezhet az elnök ellen i) kezdeményezheti a nemzetiségi önkormányzat gazdálkodását érintő vizsgálat lefolytatását az Állami Számvevőszéknél j) szakmai segítséget nyújt a nemzetiségi önkormányzatnak a feladat- és hatáskörébe tartozó ügyben k) törvényességi felügyeleti bírságot szabhat ki a nemzetiségi önkormányzatra az e törvényben (Mhötv.) meghatározott esetekben

48 Az Alaptörvény-ellenesen működő nemzetiségi önkormányzati testület feloszlatásának joga az Országgyűlés hatáskörébe tartozik (Njtv (1) bekezdése). Erre javaslatot a törvény 150. d) pontja alapján a Kormány terjeszthet be az Országgyűléshez. A nemzetiségpolitikáért felelős miniszter a megyei kormányhivatal javaslatára jogosult kezdeményezni a Kormánynál, hogy az Alkotmánybíróság véleményének kikérését követően az alaptörvény-ellenesen működő nemzetiségi önkormányzati testület feloszlatására vonatkozó előterjesztést nyújtson be az Országgyűléshez.

49 Ahol az Njtv. eltérően nem rendelkezik, a nemzetiségi önkormányzatokra alkalmazni kell a helyi önkormányzatokra és a helyi önkormányzati társulásokra vonatkozó jogszabályokat, az adósságrendezésre vonatkozó rendelkezések kivételével (Njtv (1) bekezdés).

50 Alaptörvény rendelkezése alapján január 1. napjától alapvető jogok intézménye működik. Helyettese a jövő nemzedékek érdekeinek, a Magyarországon élő nemzetiségek jogainak védelmét látják el. Az alapvető jogok biztosát és helyetteseit az Országgyűlés választja meg 6 éves időtartamra, és alapvetően az Országgyűlésnek tartoznak felelősséggel. A vizsgálat alá vont hatóságokra nézve kötelező határozatot nem hozhatnak, utasítást nem adhatnak, jogkörük csupán kezdeményező jellegű.

51 Köszönöm megtisztelő figyelmüket!

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S E L Ő T E R J E S Z T É S Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 2015. március 26-i ülésére Tárgy: Zirc Városi Önkormányzat és a Zirci Német Nemzetiségi Önkormányzat közti Együttműködési megállapodás

Részletesebben

Előterjesztés Sárrétudvari Roma Nemzetiségi Önkormányzat Testületének november 19-i ülésére

Előterjesztés Sárrétudvari Roma Nemzetiségi Önkormányzat Testületének november 19-i ülésére Előterjesztés Sárrétudvari Roma Nemzetiségi Önkormányzat Testületének 2014. november 19-i ülésére Tisztelt Sárrétudvari Roma Nemzetiségi Önkormányzat Testülete! A nemzetiségek jogairól szóló 2011. évi

Részletesebben

E LŐ T E R J E S Z T É S. Dunavecsei Roma Nemzetiségi Önkormányzat Képviselő-testületének 2014. november 27-i ülésére

E LŐ T E R J E S Z T É S. Dunavecsei Roma Nemzetiségi Önkormányzat Képviselő-testületének 2014. november 27-i ülésére E LŐ T E R J E S Z T É S Dunavecsei Roma Nemzetiségi Önkormányzat Képviselő-testületének 2014. november 27-i ülésére Tárgy: Együttműködési megállapodás Dunavecse Város Önkormányzatával Előterjesztő: Az

Részletesebben

Együttműködési megállapodás

Együttműködési megállapodás Együttműködési megállapodás A 24/2017. (I.26.) határozat melléklete mely létrejött egyrészről másrészről Sajószentpéter Városi Önkormányzat székhely: 3770 Sajószentpéter, Kálvin tér 4. adószám: 15726085-2-05

Részletesebben

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS /Tervezet/

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS /Tervezet/ Ikt.sz:. /2017. 1. sz. Melléklet Polgár Város Önkormányzata és a Polgári Roma Nemzetiségi Önkormányzat közötti EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS /Tervezet/ 2 EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS mely létrejött egyrészről

Részletesebben

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS amely létrejött egyrészről Tura Város Önkormányzata (képviseli Szendrei Ferenc polgármester, székhely: 2194 Tura, Petőfi Sándor tér 1., bankszámlaszám: 12001008-00379356-00100008,

Részletesebben

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS 1. melléklet a /2014. (XII.19.) határozathoz EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS amely létrejött egyrészről Ózd Város Önkormányzata (képviseli: Janiczak Dávid polgármester, székhely: 3600 Ózd, Városház tér 1.,

Részletesebben

3. Napirend ELŐ TERJESZTÉS Együttműködési megállapodás kötése a Bánki Szlovák Nemzetiségi Önkormányzattal

3. Napirend ELŐ TERJESZTÉS Együttműködési megállapodás kötése a Bánki Szlovák Nemzetiségi Önkormányzattal 3. Napirend együttműködési megállapodás Bánki Szlovák Nemzetiségi Önkormányzattal 3. Napirend ELŐ TERJESZTÉS Együttműködési megállapodás kötése a Bánki Szlovák Nemzetiségi Önkormányzattal Tisztelt képviselő-testület!

Részletesebben

HELYI ÖNKORMÁNYZATOK TÖRVÉNYESSÉGI FELÜGYELETE DR. GYURITA RITA A GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYEI KORMÁNYHIVATAL IGAZGATÓJA

HELYI ÖNKORMÁNYZATOK TÖRVÉNYESSÉGI FELÜGYELETE DR. GYURITA RITA A GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYEI KORMÁNYHIVATAL IGAZGATÓJA HELYI ÖNKORMÁNYZATOK TÖRVÉNYESSÉGI FELÜGYELETE DR. GYURITA RITA A GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYEI KORMÁNYHIVATAL IGAZGATÓJA I. A HELYI ÖNKORMÁNYZATOK TÖRVÉNYESSÉGI FELÜGYELETE AZ ALAP A Kormány a fővárosi és

Részletesebben

változtatás nélkül a Püspökladányi Roma Nemzetiségi Önkormányzattal kötendő Együttműködési Megállapodás szövegét. Felhatalmazza Dombi Imréné

változtatás nélkül a Püspökladányi Roma Nemzetiségi Önkormányzattal kötendő Együttműködési Megállapodás szövegét. Felhatalmazza Dombi Imréné Püspökladány Város Polgármesterétől 4150 Püspökladány, Bocskai u. 2. E L Ő T E R J E S Z T É S nemzetiségi együttműködési megállapodás elfogadására Tisztelt Képviselő-Testület! Ezúton terjesztem elő a

Részletesebben

J A V A S L A T Ózd Város Önkormányzata és az Ózdi Roma Nemzetiségi Önkormányzat közötti együttműködési megállapodás jóváhagyására

J A V A S L A T Ózd Város Önkormányzata és az Ózdi Roma Nemzetiségi Önkormányzat közötti együttműködési megállapodás jóváhagyására J A V A S L A T Ózd Város Önkormányzata és az Ózdi Roma Nemzetiségi Önkormányzat közötti együttműködési megállapodás jóváhagyására Előterjesztő: Polgármester Előkészítő: Pénzügyi Osztály Ózd, 2012. június

Részletesebben

J A V A S L A T Ózd Város Önkormányzata és az Ózdi Roma Nemzetiségi Önkormányzat közötti együttműködési megállapodás jóváhagyására

J A V A S L A T Ózd Város Önkormányzata és az Ózdi Roma Nemzetiségi Önkormányzat közötti együttműködési megállapodás jóváhagyására J A V A S L A T Ózd Város Önkormányzata és az Ózdi Roma Nemzetiségi Önkormányzat közötti együttműködési megállapodás jóváhagyására Előterjesztő: Polgármester Előkészítő: Pénzügyi Osztály Ózd, 2013. január

Részletesebben

A törvényességi felügyelet szabályozása. Belső kontrollok és integritás az önkormányzatoknál szeminárium

A törvényességi felügyelet szabályozása. Belső kontrollok és integritás az önkormányzatoknál szeminárium A törvényességi felügyelet szabályozása és szakmai irányítása Belső kontrollok és integritás az önkormányzatoknál szeminárium I. A törvényességi felügyelet szabályozása A törvényességi felügyelettel kapcsolatos

Részletesebben

A törvényességi felügyelet szabályozása és szakmai irányítása

A törvényességi felügyelet szabályozása és szakmai irányítása A törvényességi felügyelet szabályozása és szakmai irányítása Belső kontrollok és integritás az önkormányzatoknál szeminárium dr. Belányi Márta I. A törvényességi felügyelet szabályozása A törvényességi

Részletesebben

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS A Balatonfőkajár Község Önkormányzat és a Balatonfőkajár Roma Nemzetiségi Önkormányzat között

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS A Balatonfőkajár Község Önkormányzat és a Balatonfőkajár Roma Nemzetiségi Önkormányzat között 1 EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS A Balatonfőkajár Község Önkormányzat és a Balatonfőkajár Roma Nemzetiségi Önkormányzat között Az Államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. tv., valamint a nemzetiségi jogokról

Részletesebben

J A V A S L A T Ózd Város Önkormányzata és az Ózdi Német Nemzetiségi Önkormányzat közötti együttműködési megállapodás módosítására

J A V A S L A T Ózd Város Önkormányzata és az Ózdi Német Nemzetiségi Önkormányzat közötti együttműködési megállapodás módosítására J A V A S L A T Ózd Város Önkormányzata és az Ózdi Német Nemzetiségi Önkormányzat közötti együttműködési megállapodás módosítására Előterjesztő: Polgármester Előkészítő: Pénzügyi Osztály Ózd, 2015. május

Részletesebben

Előterjesztés Piliscsév Község Önkormányzat Képviselő-testületének január 29-én tartandó testületi ülésére

Előterjesztés Piliscsév Község Önkormányzat Képviselő-testületének január 29-én tartandó testületi ülésére 10/2019.(I.29.) sz. előterjesztés 10. napirendi pont Előterjesztés Piliscsév Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2019. január 29-én tartandó testületi ülésére Tárgy: Piliscsév Község Önkormányzata

Részletesebben

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS KIVONAT Mezősas községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2016. február 22-ei testületi üléséről: 4/2016. (02.22.) határozata a Román Nemzetiségi Önkormányzattal kötött megállapodás elfogadásáról A Mezősas

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S. a Püspökladányi Roma Nemzetiségi Önkormányzattal kötött együttműködési megállapodás felülvizsgálatáról

E L Ő T E R J E S Z T É S. a Püspökladányi Roma Nemzetiségi Önkormányzattal kötött együttműködési megállapodás felülvizsgálatáról Püspökladány Város Polgármesterétől 4150 Püspökladány, Bocskai u. 2. Készítette: Sass Bulcsú Ferenc E L Ő T E R J E S Z T É S a Püspökladányi Roma Nemzetiségi Önkormányzattal kötött együttműködési megállapodás

Részletesebben

E GY Ü T T M Ű K Ö D É S I M E G Á L L A P O D Á S - tervezet

E GY Ü T T M Ű K Ö D É S I M E G Á L L A P O D Á S - tervezet E GY Ü T T M Ű K Ö D É S I M E G Á L L A P O D Á S - tervezet mely létrejött egyrészről a Hajdúnánás Városi Önkormányzat (4080 Hajdúnánás, Köztársaság tér 1. szám) - képviseletében: Szólláth Tibor polgármester-,

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S. Dr. Papp László polgármester -/2016. Simon Kitti Szilágyi Béla. Ügyrendi Bizottság Pénzügyi Bizottság Közgyűlés

E L Ő T E R J E S Z T É S. Dr. Papp László polgármester -/2016. Simon Kitti Szilágyi Béla. Ügyrendi Bizottság Pénzügyi Bizottság Közgyűlés E L Ő T E R J E S Z T É S Előterjesztő: Tárgy: Iktatószám: Ügyintéző: Feladatot jelent: Véleményező bizottságok: Dr. Papp László polgármester A Debrecenben működő települési nemzetiségi önkormányzatokkal

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S. a Püspökladányi Roma Nemzetiségi Önkormányzattal kötött együttműködési megállapodás felülvizsgálatáról

E L Ő T E R J E S Z T É S. a Püspökladányi Roma Nemzetiségi Önkormányzattal kötött együttműködési megállapodás felülvizsgálatáról Püspökladány Város Polgármesterétől 4150 Püspökladány, Bocskai u. 2. Készítette: Sass Bulcsú Ferenc E L Ő T E R J E S Z T É S a Püspökladányi Roma Nemzetiségi Önkormányzattal kötött együttműködési megállapodás

Részletesebben

A nemzetiségek jogairól szóló 2011. évi CLXXIX. törvény

A nemzetiségek jogairól szóló 2011. évi CLXXIX. törvény A nemzetiségek jogairól szóló 2011. évi CLXXIX. törvény Az Országgyűlés 2011 december 19-én fogadta el a nemzetiségek jogairól szóló sarkalatos törvényt(továbbiakban: Nj. tv.). Az Nj.tv. hatályba lépése

Részletesebben

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS amely létrejött egyrészről Ötvöskónyi Község Önkormányzata (képviseli Pusztai László polgármester, székhely: 7511 Ötvöskónyi, Fő u. 51. bankszámlaszám: 11743033-15570396- 00000000,

Részletesebben

Iktsz.: 9. melléklet. EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS 1. sz. Módosítása

Iktsz.: 9. melléklet. EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS 1. sz. Módosítása Iktsz.: 9. melléklet EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS 1. sz. Módosítása mely létrejött egyrészről név: Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata székhelye: 3525 Miskolc, Városház tér 8. képviselő: Dr. Kriza Ákos

Részletesebben

ÚJFEHÉRTÓ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 16/2015. (I. 28.) számú h a t á r o z a t a

ÚJFEHÉRTÓ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 16/2015. (I. 28.) számú h a t á r o z a t a ÚJFEHÉRTÓI POLGÁRMESTERI HIVATAL 4244 Újfehértó, Szent István út 10. Tel.:(42) 290 000 Fax: (42) 290 003 E-mail: polghiv@ujfeherto.hu Web: www.ujfeherto.hu K i v o n a t Újfehértó Város Önkormányzata Képviselő-testületének

Részletesebben

9/2014. (I.27.) számú határozattal elfogadott

9/2014. (I.27.) számú határozattal elfogadott 9/2014. (I.27.) számú határozattal elfogadott EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS Melléklet az 5. napirendi ponthoz amely létrejött egyrészről Sárisáp Község Önkormányzatának Képviselő-testülete (székhelye: 2523

Részletesebben

Kivonat Fegyvernek Város Önkormányzat Képviselőtestülete 2015. január 29-ei ülésének jegyzőkönyvéből:

Kivonat Fegyvernek Város Önkormányzat Képviselőtestülete 2015. január 29-ei ülésének jegyzőkönyvéből: Kivonat Fegyvernek Város Önkormányzat Képviselőtestülete 2015. január 29-ei ülésének jegyzőkönyvéből: 6/2015.(I.29.) sz. önkormányzati határozat: Fegyvernek Város Önkormányzata és a között létrejött Együttműködési

Részletesebben

a Csörögi Települési Roma Nemzetiségi Önkormányzat Képviselő-testülete január 30. napján megtartott rendes nyilvános üléséről

a Csörögi Települési Roma Nemzetiségi Önkormányzat Képviselő-testülete január 30. napján megtartott rendes nyilvános üléséről J E G Y Z Ő K Ö N Y V a Csörögi Települési Roma Nemzetiségi Önkormányzat Képviselő-testülete 2017. január 30. napján megtartott rendes nyilvános üléséről Tartalmazza: 1-2 /2017.(I.30.) számú határozatokat

Részletesebben

17/2013. (I.16.) Tárgy: Együttműködési megállapodás a Roma Nemzetiségi Önkormányzattal

17/2013. (I.16.) Tárgy: Együttműködési megállapodás a Roma Nemzetiségi Önkormányzattal 17/2013. (I.16.) Tárgy: Együttműködési megállapodás a Roma Nemzetiségi Önkormányzattal Kunszentmiklós Város Önkormányzat Képviselő-testülete (továbbiakban: Képviselő-testület) megtárgyalta Bődi Szabolcs

Részletesebben

Kivonat Fegyvernek Város Önkormányzat Képviselőtestülete 2014. december 11-ei ülésének jegyzőkönyvéből:

Kivonat Fegyvernek Város Önkormányzat Képviselőtestülete 2014. december 11-ei ülésének jegyzőkönyvéből: Kivonat Fegyvernek Város Önkormányzat Képviselőtestülete 2014. december 11-ei ülésének jegyzőkönyvéből: 192/2014.(XII.11.) sz. önkormányzati határozat: Fegyvernek Város Önkormányzata és a Fegyverneki Nemzetiségi

Részletesebben

Előterjesztés. a Képviselő-testület november 27-én tartandó ülésére

Előterjesztés. a Képviselő-testület november 27-én tartandó ülésére Tárgy: Előterjesztés a Képviselő-testület 2014. november 27-én tartandó ülésére Javaslat Polgár Város Önkormányzata és a Polgári Roma Nemzetiségi Önkormányzat közötti együttműködési megállapodás felülvizsgálatára

Részletesebben

Előterjesztés. - a helyi önkormányzat szakmai segítséget nyújt a nemzetiségi önkormányzat részére,

Előterjesztés. - a helyi önkormányzat szakmai segítséget nyújt a nemzetiségi önkormányzat részére, Előterjesztés Gáborján Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2018. április 12-i ülésére Tárgy: Együttműködési önkormányzat között. megállapodás felülvizsgálata a helyi és a nemzetiségi Tisztelt Képviselő-testület!

Részletesebben

Frissítve: július 6. 2:22 Netjogtár Hatály: közlönyállapot (2000.VI.2.) Magyar joganyagok évi XLIV. törvény - a polgármesteri tisztség e

Frissítve: július 6. 2:22 Netjogtár Hatály: közlönyállapot (2000.VI.2.) Magyar joganyagok évi XLIV. törvény - a polgármesteri tisztség e Magyar joganyagok - 2000. évi XLIV. törvény - a polgármesteri tisztség ellátásának eg 1. oldal 2000. évi XLIV. törvény a polgármesteri tisztség ellátásának egyes kérdéseiről és az önkormányzati képviselők

Részletesebben

Jegyzőkönyv a Képviselő-testület február 15-én megtartott rendes nyilvános üléséről

Jegyzőkönyv a Képviselő-testület február 15-én megtartott rendes nyilvános üléséről 1. Jegyzőkönyv a Képviselő-testület 2018. február 15-én megtartott rendes nyilvános üléséről Tartalmazza: 1-3/2018.(II.15.) számú határozatokat Jegyzőkönyv Készült: Csörög Települési Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Részletesebben

Püspökladány Város Polgármesterétől Készítette: Sass Bulcsú Ferenc 4150 Püspökladány, Bocskai u. 2. Pandur Erika Nyékiné Katona Hedvig

Püspökladány Város Polgármesterétől Készítette: Sass Bulcsú Ferenc 4150 Püspökladány, Bocskai u. 2. Pandur Erika Nyékiné Katona Hedvig Püspökladány Város Polgármesterétől Készítette: Sass Bulcsú Ferenc 4150 Püspökladány, Bocskai u. 2. Pandur Erika Nyékiné Katona Hedvig E L Ő T E R J E S Z T É S a Roma Nemzetiségi Önkormányzattal kötött

Részletesebben

Önkormányzatok törvényességi felügyelete. Magyarország helyi önkormányzatairól szóló évi CLXXXIX. törvény

Önkormányzatok törvényességi felügyelete. Magyarország helyi önkormányzatairól szóló évi CLXXXIX. törvény Önkormányzatok törvényességi felügyelete Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 2012.-2013. Országgyűlés a Kormány javaslatának benyújtását követő soron következő ülésén

Részletesebben

JOGSZABÁLYOK évi CLXXXIX. törvény Magyarország helyi önkormányzatairól (Ötv.)

JOGSZABÁLYOK évi CLXXXIX. törvény Magyarország helyi önkormányzatairól (Ötv.) JOGSZABÁLYOK 2011. évi CXCV. törvény az államháztartásról (új Áht.) 2011. évi CLXXXIX. törvény Magyarország helyi önkormányzatairól (Ötv.) 2011. évi CLXXIX. törvény a nemzetiségek jogairól 2011. évi CXCIV.

Részletesebben

BUDAPEST FŐVÁROS XVI. KERÜLETI ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERE

BUDAPEST FŐVÁROS XVI. KERÜLETI ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERE BUDAPEST FŐVÁROS XVI. KERÜLETI ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERE Készült a 2016. január 27. napján tartandó képviselő-testületi ülésre. Készítette: Nyíriné Kovács Ildikó költségvetési és pénzügyi irodavezető

Részletesebben

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS amely létrejött a Budapest XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat (1126 Budapest XII., Böszörményi út 23-25.), képviseli: Pokorni Zoltán polgármester (továbbiakban: Önkormányzat)

Részletesebben

I. Fejezet 1. Általános rendelkezések

I. Fejezet 1. Általános rendelkezések A Soproni Horvát Nemzetiségi Önkormányzat 4/2015. (I. 26.) SHNÖ határozata a Soproni Horvát Nemzetiségi Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról A Soproni Horvát Nemzetiségi Önkormányzat (továbbiakban:

Részletesebben

A rendelet 8. (1) bekezdés c) pontja helyébe a következő rendelkezés lép: c) a nemzetiség önkormányzat elnökét, mint a nemzetiség helyi szószólóját,

A rendelet 8. (1) bekezdés c) pontja helyébe a következő rendelkezés lép: c) a nemzetiség önkormányzat elnökét, mint a nemzetiség helyi szószólóját, Doboz Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete 12/2012.(VI.22.) önkormányzati rendelete Doboz Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 12/2011.

Részletesebben

2. Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba. KOVÁCS ZSUZSANNA S. K. DR. TÓTH LAJOS S. K.

2. Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba. KOVÁCS ZSUZSANNA S. K. DR. TÓTH LAJOS S. K. FELSŐZSOLCA VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 5/2017. (III. 13.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE A KÉPVISELŐ-TESTÜLET SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATÁRÓL SZÓLÓ 20/2016. (IX. 19.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELET

Részletesebben

J E G Y Z Õ K Ö N Y V Készült: Mányi Német Nemzetiségi Önkormányzata Maaner Deutsche Nationalitätenselbstverwaltung Képviselő-testületének 2012. június 1-én, délelőtt 8.30-kor, Mány Község Önkormányzata

Részletesebben

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS a nemzetiségi önkormányzat ügyvitelének és pénzügyei vitelének feltételeiről és az ezzel kapcsolatos végrehajtási feladatokról amely létrejött egyrészről másrészről Hatvan Város

Részletesebben

Együttműködés feltételei a nemzetiségi Önkormányzattal 58/A. (2) Az SZMSZ 3/5/5. mellékletben szereplő Selymes Sándorné helyett Kurali Mónika lép.

Együttműködés feltételei a nemzetiségi Önkormányzattal 58/A. (2) Az SZMSZ 3/5/5. mellékletben szereplő Selymes Sándorné helyett Kurali Mónika lép. Kóspallag Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2012.(VI.26.) rendelete az önkormányzat és szervei szervezeti és működési szabályzatáról szóló 4/2011.(IV.2.) rendelet módosításáról Kóspallag Község

Részletesebben

4./ E L Ő T E R J E S Z T É S. a január 17-ei képviselő-testületi ülésre

4./ E L Ő T E R J E S Z T É S. a január 17-ei képviselő-testületi ülésre Jánossomorja Város Önkormányzata Polgármesterétől 4./ E L Ő T E R J E S Z T É S a 2017. január 17-ei képviselő-testületi ülésre Tárgy: Jánossomorja Város Önkormányzata és a Német Nemzetiségi Önkormányzat

Részletesebben

a képviselő-testület január 31- én tartandó ülésére

a képviselő-testület január 31- én tartandó ülésére GÖDÖLLŐ VÁROS POLGÁRMESTERE ELŐTERJESZTÉS a képviselő-testület 2019. január 31- én tartandó ülésére Tárgy: Javaslat Gödöllő Város Önkormányzata és a nemzetiségi önkormányzatok közötti együttműködési megállapodások

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S. Várpalota Város Önkormányzati Képviselő-testületének 2014. április 10-i ülésére

E L Ő T E R J E S Z T É S. Várpalota Város Önkormányzati Képviselő-testületének 2014. április 10-i ülésére Várpalota Város Önkormányzati Képviselő-testülete 8100 Várpalota, Gárdonyi Géza u. 39. Tel: 592 660. Pf.: 76. fax: 592 676 e-mail: varpalota@varpalota.hu E L Ő T E R J E S Z T É S Várpalota Város Önkormányzati

Részletesebben

Szentesi Közös Önkormányzati Hivatal JEGYZŐJÉTŐL 6600 Szentes, Kossuth tér 6. 63/ / t t h

Szentesi Közös Önkormányzati Hivatal JEGYZŐJÉTŐL 6600 Szentes, Kossuth tér 6. 63/ / t t h Szentesi Közös Önkormányzati Hivatal JEGYZŐJÉTŐL 6600 Szentes, Kossuth tér 6. 63/510-384 63/510-332 t ti @ t h Iktsz: U-18384-6/2014. Tárgy: Szervezeti és Működési Szabályzat 5. függelékének elfogadása

Részletesebben

A 130/2012. (V. 29.) határozat melléklete. Együttmőködési megállapodás. mely létrejött egyrészrıl

A 130/2012. (V. 29.) határozat melléklete. Együttmőködési megállapodás. mely létrejött egyrészrıl A 130/2012. (V. 29.) határozat melléklete Együttmőködési megállapodás mely létrejött egyrészrıl másrészrıl Sajószentpéter Városi Önkormányzat székhely: 3770 Sajószentpéter, Kálvin tér 4. adószám: 15726085-2-05

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S E L Ő T E R J E S Z T É S Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 2014. november 27-i ülésére Tárgy: Zirc Városi Önkormányzat és a Zirci Német Nemzetiségi Önkormányzat közti Együttműködési megállapodás

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S AZ ELŐTERJESZTÉS SORSZÁMA: MELLÉKLET: 1 db TÁRGY: A Szálkai Német Nemzetiségi Önkormányzattal kötött együttműködési megállapodás felülvizsgálata E L Ő T E R J E S Z T É S SZÁLKA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK

Részletesebben

Jegyzőkönyvi kivonat

Jegyzőkönyvi kivonat Jegyzőkönyvi kivonat Készült a Soproni Bolgár Nemzetiségi Önkormányzat 2014. június 30-ai üléséről készült jegyzőkönyvéből. 1. napirendi pont Előterjesztés Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzatával kötött

Részletesebben

BÉKÉSCSABA MEGYEI JOGÚ VÁROS. Békéscsaba, Szent István tér 7. NYIL V ANOS ÜLÉS napirendje

BÉKÉSCSABA MEGYEI JOGÚ VÁROS. Békéscsaba, Szent István tér 7. NYIL V ANOS ÜLÉS napirendje BÉKÉSCSABA MEGYEI JOGÚ VÁROS ALJEGYZŐJÉTŐL Békéscsaba, Szent István tér 7. Ikt. sz.: l 350-2/2014. Előadó: dr. Bacsáné Kutyej Bozsena, Tarné Stuber Éva Mell.: 1 db Hiv. sz.: Postacím: 5601 Pf 112. Telefon:

Részletesebben

Előterjesztés Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselő-testületének október 22-i ülésére

Előterjesztés Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselő-testületének október 22-i ülésére Előterjesztés Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2014. október 22-i ülésére Tárgy: Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselő-testületének /2014. ( ) önkormányzati rendelete a Szervezeti

Részletesebben

K I V O N A T. Tura Város Önkormányzatának Képviselő-testülete május 30-án 16 órakor megtartott ülésének jegyzőkönyvéből.

K I V O N A T. Tura Város Önkormányzatának Képviselő-testülete május 30-án 16 órakor megtartott ülésének jegyzőkönyvéből. K I V O N A T Tura Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 2012. május 30-án 16 órakor megtartott ülésének jegyzőkönyvéből. Tárgy: Tura Város Cigány Nemzetiségi Önkormányzat Képviselő-testülettel együttműködési

Részletesebben

Előterjesztés Együttműködési megállapodás a település Nemzetiségi Önkormányzataival

Előterjesztés Együttműködési megállapodás a település Nemzetiségi Önkormányzataival Város Polgármestere 2051 Biatorbágy, Baross Gábor utca 2/a. Telefon: 06 23 310-174/112, 113 Fax: 06 23 310-135 E-mail: polgarmester@biatorbagy.hu www.biatorbagy.hu Előterjesztés Együttműködési megállapodás

Részletesebben

10. sz. melléklet. A jegyzőnek címzett megállapítások a következők; /. Megállapítás:

10. sz. melléklet. A jegyzőnek címzett megállapítások a következők; /. Megállapítás: 10. sz. melléklet INTÉZKEDÉSI TERV az Állami Számvevőszék által készített a helyi nemzetiségi önkormányzatok gazdálkodásának ellenőrzéséről XVI. Kerületi örmény önkormányzat" című jelentéshez A jegyzőnek

Részletesebben

helyi nemzetiségi önkormányzatok működéséről és gazdálkodásáról (2014. év vonatkozásában)

helyi nemzetiségi önkormányzatok működéséről és gazdálkodásáról (2014. év vonatkozásában) A NEM/RÉSZBEN esetén szükséges intézkedések: A 1. A helyi nemzetiségi önkormányzat hatályban lévő megállapodása a települési önkormányzattal történő együttműködésre - kontrollkörnyezet - szervezeti keretek

Részletesebben

Képviselői, illetve polgármesteri és alpolgármesteri vagyonnyilatkozatokkal kapcsolatos eljárási S Z A B Á L Y Z A T

Képviselői, illetve polgármesteri és alpolgármesteri vagyonnyilatkozatokkal kapcsolatos eljárási S Z A B Á L Y Z A T 50/2004.(VI.18.) rendelet 7. sz. melléklete Képviselői, illetve polgármesteri és alpolgármesteri vagyonnyilatkozatokkal kapcsolatos eljárási S Z A B Á L Y Z A T A helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi

Részletesebben

Előterjesztés a Képviselő-testület január 28. án tartandó ülésére

Előterjesztés a Képviselő-testület január 28. án tartandó ülésére Előterjesztés a Képviselő-testület 2016. január 28. án tartandó ülésére Tárgy: Javaslat a Polgár Város Önkormányzata és a Polgári Roma Nemzetiségi Önkormányzat közötti Együttműködési Megállapodás felülvizsgálatára

Részletesebben

E l ő t e r j e s z t é s a Képviselő-testület február 6-án tartandó ülésére.

E l ő t e r j e s z t é s a Képviselő-testület február 6-án tartandó ülésére. Izsák Város Polgármesterétől. E l ő t e r j e s z t é s a Képviselő-testület 2018. február 6-án tartandó ülésére. Tárgy: A Roma Nemzetiségi Önkormányzattal kötött megállapodás felülvizsgálata, a Nemzetiségi

Részletesebben

ÚJFEHÉRTÓ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA. 7/2014. (I. 29.) számú. h a t á r o z a t a

ÚJFEHÉRTÓ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA. 7/2014. (I. 29.) számú. h a t á r o z a t a ÚJFEHÉRTÓI POLGÁRMESTERI HIVATAL 4244 Újfehértó, Szent István út 10. Tel.:(42) 290 000 Fax: (42) 290 003 E-mail: polghiv@ujfeherto.hu Web: www.ujfeherto.hu K i v o n a t Újfehértó Város Önkormányzata Képviselő-testületének

Részletesebben

Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselő-testületének január 18-i ülésére

Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselő-testületének január 18-i ülésére 4. ELŐTERJESZTÉS Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2018. január 18-i ülésére Tárgy: Lajosmizse Város Önkormányzata és Lajosmizse Város Roma Nemzetiségi Önkormányzata közötti együttműködési

Részletesebben

A Román Nemzetiségi Önkormányzat 11/2018. (II. 20.) RNÖ. sz. határozatának melléklete. Mezőkovácsháza Város. Román Nemzetiségi Önkormányzata

A Román Nemzetiségi Önkormányzat 11/2018. (II. 20.) RNÖ. sz. határozatának melléklete. Mezőkovácsháza Város. Román Nemzetiségi Önkormányzata A Román Nemzetiségi Önkormányzat 11/2018. (II. 20.) RNÖ. sz. határozatának melléklete 1. sz. melléklet Mezőkovácsháza Város Román Nemzetiségi Önkormányzata képviselőinek neve és lakcíme 1.) Vitális Gábor

Részletesebben

Együttműködési megállapodás

Együttműködési megállapodás Együttműködési megállapodás mely létrejött egyrészt Dorog Város Önkormányzata (képviseli: Dr. Tittmann János polgármester, székhelye: 2500 Dorog, Bécsi út 71., adószám: 15729741-2-11, KSH száma: 15729741-8411-321-11,

Részletesebben

Készült: Abony Város Önkormányzat Képviselő-testületének december 15-i rendkívüli nyílt üléséről

Készült: Abony Város Önkormányzat Képviselő-testületének december 15-i rendkívüli nyílt üléséről Abony Város Önkormányzat Képviselő-testülete 2740 Abony, Kossuth tér 1. 18-24/2014/JT Tárgy: jkv-i kivonat Készült: Abony Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2014. december 15-i rendkívüli nyílt

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS a Komárom - Esztergom Megyei Közgyűlés április 26-ai ülésére

ELŐTERJESZTÉS a Komárom - Esztergom Megyei Közgyűlés április 26-ai ülésére A KOMÁROM - ESZTERGOM MEGYEI KÖZGYŰLÉS ELNÖKE ELŐTERJESZTÉS a Komárom - Esztergom Megyei Közgyűlés 2012. április 26-ai ülésére Tárgy: A megyei nemzetiségi önkormányzatokkal kötött megállapodások kiegészítése

Részletesebben

-3- EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS A nemzetiségek jogairól szóló 2011. évi CLXXIX. törvény ( továbbiakban: Njt) 80. -ában foglaltak végrehajtására Izsák Város Önkormányzata ( 6070. Izsák Szabadság tér 1.)

Részletesebben

Egyéb előterjesztés Békés Város Képviselő-testülete 2012. április 26-i ülésére

Egyéb előterjesztés Békés Város Képviselő-testülete 2012. április 26-i ülésére Tárgy: Előkészítette: Véleményező bizottság: A Békés városban működő helyi nemzetiségi önkormányzatok és Békés Város Önkormányzata közötti együttműködési megállapodások felülvizsgálata dr. Farkas László

Részletesebben

8. sz. melléklet. A jegyzőnek címzett megállapítások a következők: /. Megállapítás;

8. sz. melléklet. A jegyzőnek címzett megállapítások a következők: /. Megállapítás; 8. sz. melléklet INTÉZKEDÉSI TERV az Állami Számvevőszék által készített a helyi nemzetiségi önkormányzatok gazdálkodásának ellenőrzéséről Budapest Főváros XVI, Kerületi Német Nemzetiségi önkormányzat"

Részletesebben

9. melléklet a évi. törvényhez A nemzetiségi önkormányzatok támogatásai

9. melléklet a évi. törvényhez A nemzetiségi önkormányzatok támogatásai 9. melléklet a 2016. évi. törvényhez A nemzetiségi önkormányzatok támogatásai I. Települési és területi nemzetiségi önkormányzatok támogatása A központi költségvetés költségvetési támogatást biztosít a

Részletesebben

Tisztelt Képviselő-testület!

Tisztelt Képviselő-testület! Előterjesztés Medgyesbodzás Község Román nemzetiségi Önkormányzata Képviselő-testületének 2014. április 29-én tartandó ülésére a helyi önkormányzattal kötött együttműködési megállapodás felülvizsgálata

Részletesebben

Jegyzőkönyv. Készült: A Ludányhalászi Község Roma Nemzetiségi Önkormányzata képviselő-testületének február 09-én megtartott üléséről

Jegyzőkönyv. Készült: A Ludányhalászi Község Roma Nemzetiségi Önkormányzata képviselő-testületének február 09-én megtartott üléséről Jegyzőkönyv Készült: A Ludányhalászi Község Roma Nemzetiségi Önkormányzata képviselő-testületének 2012. február 09-én megtartott üléséről Jelen vannak: Oláh Petra elnökhelyettes Ruszóné Gazsi Alexandra

Részletesebben

Mágocs Város Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2014.(VI.03.) rendeletével módosított. 3/2014.(III.10.) önkormányzati rendelete

Mágocs Város Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2014.(VI.03.) rendeletével módosított. 3/2014.(III.10.) önkormányzati rendelete Mágocs Város Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2014.(VI.03.) rendeletével módosított 3/2014.(III.10.) önkormányzati rendelete Mágocs Város Önkormányzata 2014. évi költségvetéséről (módosításokkal

Részletesebben

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS Léh Községi Önkormányzat, valamint Léh Cigány Nemzetiségi Önkormányzat között a nemzetiségek jogairól szóló 2011.évi CLXXIX. törvény 80. -a értelmében 1. Általános szempontok

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS Csanádpalota Város Képviselő-testülete részére

ELŐTERJESZTÉS Csanádpalota Város Képviselő-testülete részére Ügyiratszám: 510-31/2014. Ügyintéző: dr. Barna Angéla jegyző ELŐTERJESZTÉS Csanádpalota Város Képviselő-testülete részére Tárgy: Roma Nemzetiségi Önkormányzattal lévő együttműködési megállapodás felülvizsgálata

Részletesebben

Szekszárdi Roma Nemzetiségi Önkormányzat Szekszárd, Béla király tér 8. Szervezeti és Működési Szabályzat

Szekszárdi Roma Nemzetiségi Önkormányzat Szekszárd, Béla király tér 8. Szervezeti és Működési Szabályzat Szekszárdi Roma Nemzetiségi Önkormányzat 7100 Szekszárd, Béla király tér 8. Ikt. szám: IV.633/2014. Szervezeti és Működési Szabályzat A Szekszárdi Roma Nemzetiségi Önkormányzat Képviselő-testülete a nemzetiségek

Részletesebben

EGYSÉGES SZERKEZETBEN. Kalocsa Város Önkormányzata Képviselő-testülete 1/1997. (II.10.) ör. sz. rendelete az önkormányzati biztosról

EGYSÉGES SZERKEZETBEN. Kalocsa Város Önkormányzata Képviselő-testülete 1/1997. (II.10.) ör. sz. rendelete az önkormányzati biztosról EGYSÉGES SZERKEZETBEN (a 9/2005. (v.18.), az 1/2009. (I.30.) és a 11/2011. (III.25.) sz. rendeletekkel módosítva!) Kalocsa Város Önkormányzata Képviselő-testülete 1/1997. (II.10.) ör. sz. rendelete az

Részletesebben

E l ő t e r j e s z t é s A Képviselő-testület június 30-án tartandó ülésére.

E l ő t e r j e s z t é s A Képviselő-testület június 30-án tartandó ülésére. Izsák Város Polgármesterétől E l ő t e r j e s z t é s A Képviselő-testület 2015. június 30-án tartandó ülésére. Tárgy: Izsák Város Önkormányzata és a Roma Nemzetiségi Önkormányzat együttműködési megállapodásának

Részletesebben

a képviselő-testület január 26- án tartandó ülésére

a képviselő-testület január 26- án tartandó ülésére GÖDÖLLŐ VÁROS POLGÁRMESTERE ELŐTERJESZTÉS a képviselő-testület 2017. január 26- án tartandó ülésére Tárgy: Javaslat Gödöllő Város Önkormányzata és a nemzetiségi önkormányzatok közötti együttműködési megállapodások

Részletesebben

HATÁROZAT. 2. Hatályát veszti a 25/2014. (XI.17.) MRNÖ határozattal megkötött együttműködési megállapodás.

HATÁROZAT. 2. Hatályát veszti a 25/2014. (XI.17.) MRNÖ határozattal megkötött együttműködési megállapodás. VESZPRÉM MEGYEI ROMA NEMZETISÉGI ÖNKORMÁNYZAT HATÁROZAT Szám : 12/2015. (II.25.) MRNÖ határozat Tárgy: Döntés a Veszprém Megyei Önkormányzattal kötött, a nemzetiségi önkormányzati feladatok ellátásáról

Részletesebben

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS Mely létrejött egyfelől Szentendre Város Önkormányzata (adószáma: 15731292-2-13, székhelye: 2000 Szentendre, Városház tér 3., képviseli: Verseghi-Nagy Miklós polgármester, a

Részletesebben

Szekszárd-Szedres-Medina Óvodafenntartó Társulás

Szekszárd-Szedres-Medina Óvodafenntartó Társulás Szekszárd-Szedres-Medina Óvodafenntartó Társulás AZ ELŐTERJESZTÉS SORSZÁMA: 5. MELLÉKLET: 1 db TÁRGY: Szekszárd-Szedres-Medina Óvodafenntartó Társulás 2017. évi költségvetése E L Ő T E R J E S Z T É S

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS A KÉPVISELŐ-TESTÜLET 2015.január 28-i ülésére. A napirendet tárgyaló ülés típusa-2. A határozat elfogadásához szükséges többség típusát:

ELŐTERJESZTÉS A KÉPVISELŐ-TESTÜLET 2015.január 28-i ülésére. A napirendet tárgyaló ülés típusa-2. A határozat elfogadásához szükséges többség típusát: ELŐTERJESZTÉS A KÉPVISELŐ-TESTÜLET 2015.január 28-i ülésére Ügyiratszám: /2015. Ügyintéző: Garai László Előterjesztő: Vén Attila polgármester A napirendet tárgyaló ülés típusa-1: A napirendet tárgyaló

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. Az Ádándi Roma Nemzetiségi Önkormányzat Képviselő-testületének március 16-ai üléséről

JEGYZŐKÖNYV. Az Ádándi Roma Nemzetiségi Önkormányzat Képviselő-testületének március 16-ai üléséről JEGYZŐKÖNYV 1 Az Ádándi Roma Nemzetiségi Önkormányzat Képviselő-testületének 2015. március 16-ai üléséről 2 JEGYZŐKÖNYV Készült: Ádándi Roma Nemzetiségi Önkormányzat Képviselő-testületének 2015.március

Részletesebben

F O R G A T Ó K Ö N Y V

F O R G A T Ó K Ö N Y V F O R G A T Ó K Ö N Y V Velem községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2010. október 13-ai alakuló testületi ülésére Az alakuló üléssel kapcsolatban az alábbi jogszabályok irányadóak: o a helyi önkormányzatokról

Részletesebben

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS a Dunaföldvári Települési és a Dunaföldvári Cigány Települési Kisebbségi Önkormányzat között

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS a Dunaföldvári Települési és a Dunaföldvári Cigány Települési Kisebbségi Önkormányzat között EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS a Dunaföldvári Települési és a Dunaföldvári Cigány Települési Kisebbségi Önkormányzat között A helyi cigány kisebbség közösségi jogainak érvényesítése érdekében a Dunaföldvári

Részletesebben

RÉTSÁG VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2651 Rétság, Rákóczi út 20. Telefon: 35/550-100 www.retsag.hu Email: hivatal@retsag.

RÉTSÁG VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2651 Rétság, Rákóczi út 20. Telefon: 35/550-100 www.retsag.hu Email: hivatal@retsag. RÉTSÁG VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2651 Rétság, Rákóczi út 20. Telefon: 35/550-100 www.retsag.hu Email: hivatal@retsag.hu Előterjesztést készítette és előterjeszti: Dr. Varga Tibor jegyző

Részletesebben

SIMONTORNYA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. /2014.(...) önkormányzati rendelete

SIMONTORNYA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. /2014.(...) önkormányzati rendelete SIMONTORNYA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK /2014.(...) önkormányzati rendelete a Képviselő-testület és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 10/2013. (III.27.) önkormányzati rendelet

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS CSANÁDPALOTA VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE RÉSZÉRE

ELŐTERJESZTÉS CSANÁDPALOTA VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE RÉSZÉRE ELŐTERJESZTÉS CSANÁDPALOTA VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE RÉSZÉRE Ügyiratszám:../2017. Tárgy: A Csanádpalotai Román Nemzetiségi Önkormányzat és Csanádpalota Városi Önkormányzat közötti együttműködési

Részletesebben

A választási bizottságra vonatkozó általános szabályok a választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI. törvény alapján

A választási bizottságra vonatkozó általános szabályok a választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI. törvény alapján A választási bizottságra vonatkozó általános szabályok a választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI. törvény alapján II. FEJEZET A VÁLASZTÁSI BIZOTTSÁGOK 10. A választási bizottság 14. (1) A választási

Részletesebben

Együttműködési megállapodás

Együttműködési megállapodás Nemzetiség: bolgár Együttműködési megállapodás amely létrejött egyrészről a Budapest Főváros IV. kerület Újpest Önkormányzata (képviseli:wintermantel Zsolt polgármester),( a továbbiakban: Önkormányzat),

Részletesebben

Nagybakónak Község Önkormányzata Képviselő-testületének. 1/2012. (II.08.) rendelete az Önkormányzat évi költségvetéséről

Nagybakónak Község Önkormányzata Képviselő-testületének. 1/2012. (II.08.) rendelete az Önkormányzat évi költségvetéséről Nagybakónak Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2012. (II.08.) rendelete az Önkormányzat 2012. évi költségvetéséről Nagybakónak községi Önkormányzat Képviselő-testülete az Államháztartásról szóló

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S Ajka város Roma Nemzetiségi Önkormányzata 2015. március 25-i ülésére

E L Ő T E R J E S Z T É S Ajka város Roma Nemzetiségi Önkormányzata 2015. március 25-i ülésére AJKA VÁROS ROMA NEMZETISÉGI Ö N K O R M Á N Y ZATA 8401 AJKA, Városháza Szabadság tér 12. (88) 521-101 fax:(88) 212-794 Ügyszám: 03/0037-5/2015. Előterjesztést készítette: Dömötör Norbert elnök Tárgy:

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S. a Képviselőtestület 2012. májusi ülésére

E L Ő T E R J E S Z T É S. a Képviselőtestület 2012. májusi ülésére 1 Siófok Város Polgármestere 8600.Siófok,Fő tér 1. Az előterjesztés törvényességi szempontból megfelelő: Siófok, 2012. május 21. dr. Pavlek Tünde jegyző E L Ő T E R J E S Z T É S a Képviselőtestület 2012.

Részletesebben

Szekszárd és Szálka Óvodafenntartó Társulás Társulási Tanácsának 2014. január 29.-i ülésére

Szekszárd és Szálka Óvodafenntartó Társulás Társulási Tanácsának 2014. január 29.-i ülésére AZ ELŐTERJESZTÉS SORSZÁMA: MELLÉKLET: Szekszárd és Szálka Óvodafenntartó Társulás Társulási Tanácsának 2014. január 29.-i ülésére Tárgy: Javaslat a Szekszárd és Szálka Óvodafenntartó Társulás 2014. évi

Részletesebben

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT Ádánd Községi Roma Nemzetiségi Önkormányzat Képviselő-testülete a nemzetiségek jogairól szóló 2011. évi CLXXIX. törvény (továbbiakban: Nj. tv.) 113. a) pontjában kapott

Részletesebben

Javaslat a soroksári nemzetiségi önkormányzatokkal kötött együttműködési megállapodások felülvizsgálatára. Pénzügyi Osztály

Javaslat a soroksári nemzetiségi önkormányzatokkal kötött együttműködési megállapodások felülvizsgálatára. Pénzügyi Osztály Budapest Főváros XXIII. kerület Soroksár Önkormányzatának J E G Y Z Ő J E 1239 Budapest, Grassalkovich út 162. KÉPVISELŐ-TESTÜLETI ELŐTERJESZTÉS Javaslat a soroksári nemzetiségi önkormányzatokkal kötött

Részletesebben