Szakmai és etikai gyakorlati tesztek (válogatás az előző évek anyagaiból)

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Szakmai és etikai gyakorlati tesztek (válogatás az előző évek anyagaiból)"

Átírás

1 Szakmai és etikai gyakorlati tesztek (válogatás az előző évek anyagaiból) 1. Gyűrűzés közben elpusztult színes gyűrűs kanalasgémet talál. A madár mindkét lábán színes gyűrű, az egyik lábán BUDAPEST feliratú fém gyűrű is van. Mit tesz? a) A madarat megkerülésként kezeli és minden adatával az év végi madárgyűrűzési jelentéshez csatolja. b) A színesgyűrűs program koordinátorát elég értesíteni, aki az adatot továbbítja a Madárgyűrűzési Központ felé. c) Mivel csak partimadár gyűrűzésére van engedélye, az adatot csak egy kanalasgém jelölésére is jogosult kollégája jelentheti le. d) Csak a fém gyűrűt jelenti le, mivel az alapján az egyed azonosítható. 2. Táborban végez gyűrűzést. Munka közben elfogy a nagy poszáta gyűrűje. Mit tesz? a) Értesíti a táborvezetőt a gyűrűhiányról, és a Madárgyűrűzési Központ felé leadja a gyűrűigénylést. b) Ha van önnél saját használatra felvett jelölőgyűrű, azokkal folytatja a munkát, és az év végi jelentésben az átadás-átvételről értesítik a Madárgyűrűzési Központot, a gyűrűkhöz tartozó adatokat a táboriakkal együtt jelentik. c) Kis poszáta illetve megvágott kisrigó gyűrűkkel helyettesíti a hiányzó gyűrűket, amíg új gyűrű nem érkezik. d) Amennyiben a gyűrűhiányt belátható időn belül nem tudja megoldani, a munkát szünetelteti. 3. Varsájával fiatal kékbegyet fogott. Mit tesz? a) Mivel csak partimadár gyűrűzésérére van engedélye, a madarat kiszabadítja és gyűrű nélkül elengedi. b) Mivel a madarat minden kétséget kizáróan felismeri, a madarat meggyűrűzi és elengedi. c) Bár a madarat minden kétséget kizáróan felismeri, de mivel csak partimadár gyűrűzésére van engedélye, értesíti egy énekesmadár gyűrűzővizsgával rendelkező ismerősét, és ha ő 3 órán belül a helyszínre tud érkezni a madarat biztonságos helyen visszatartja. d) A madár faját nem minden kétséget kizáróan tudja megállapítani, ezért a madarat meggyűrűzi, lefényképezi és a dokumentációkat felhasználva a madár faji hovatartozásáról később megbizonyosodik. 4. Melyik állítás igaz a kockaháló használatára? a) Költési időben való használatának korlátozását az öreg madár fokozott sérülékenysége indokolja. b) A talajhoz való rögzítésnél egy hosszabb kötelet, vagy gumikötelet kell alkalmazni, hogy a nagy sebességű becsapódás esetén a rögzítés miatt ne okozzuk a madár sérülését. c) Házilag készített kockaháló csak a Madárgyűrűzési Központ jóváhagyásával használható. d) A kockahálótól olyan távolságra távolodhatunk el, hogy 2 órán belül, erős napsütésben 1 órán belül a háló ellenőrzése céljából a területre visszaérjünk. 5. Kék vércse telepen fiókák gyűrűzését végzi. A munka folyamán elfogy a sirály gyűrűje. Mit tesz? a) Amennyiben a gyűrűhiányt belátható időn belül nem tudja megoldani, a munkát szünetelteti, és a Madárgyűrűzési Központ felé leadja a gyűrűigénylését.

2 b) Egy kollégájától átvesz gyűrűket, azokkal folytatja a munkát, és az év végi jelentésben az átadás-átvételről értesítik a Madárgyűrűzési Központot. A gyűrűkhöz tartozó adatokat Ön jelenti. c) Megvágott réce gyűrűkkel helyettesíti a hiányzó gyűrűket, amíg új gyűrű nem érkezik. d) Egy kollégájától átvesz gyűrűket, azokkal folytatja a munkát, és az év végi jelentésben az átadás-átvételről értesítik a Madárgyűrűzési Központot. A gyűrűkhöz tartozó adatokat kollégája jelenti. 6. Téli etetőn heti rendszerességgel végez bemutató gyűrűzést. Melyik állítás igaz? a) A verebeket és a szén- illetve kék cinegéket bemutatás után gyűrű nélkül engedi el, mivel azok egész télen az etető közelében maradnak, így gyűrűzésüknek tudományos jelentősége elhanyagolható. b) Az év végi jelentésben a rendszeres, helyi visszafogásokat nem kell feltűntetni, mivel a hely és a gyűrűző nem változott. c) Rendkívül hideg időjárás esetén a gyűrűzést 3-4 óra múlva befejezi, a madarak nyugodt táplálkozásának biztosítása érdekében. d) Bemutató gyűrűzéshez a természetvédelmi hatóság külön engedélye szükséges. 7. Táborban végez gyűrűzést. Mely esetekben kell szüneteltetnie a munkát a függönyhálók összehúzásával. a) Kánikula esetén b) Erős szélben c) Esőben d) Ismeretlen predátor rendszeres pusztítása esetén Madárfajismereti tesztek (válogatás az előző évek anyagaiból) 1. Melyik állítás igaz? Nincs piros lába a felsorolásban szereplő egyik madárnak sem: a) juv. dankasirály, juv. kis sirály, ad. szerecsensirály, nászruhás bíbic b) ad. kis vízicsibe, ad. sárgalábú sirály, nászruhás réti cankó, nászruhás széki lile c) ad. guvat, ad. téli ruhás füstös cankó, juv. dankasirály, juv. heringsirály d) juv. kis vízicsibe, ad. vízityúk, ad. barátréce, nászruhás havasi partfutó 2. Sirálytelepen fiókát gyűrűz. Melyik bélyeg igaz a fiatal szerecsensirályra? a) a hát tollai egyszínű barnásak b) farka végén sötét szalag van c) kézevezői végén van fekete szín d) lába zöldessárga színű 3. A réti és az erdei fülesbagoly elkülönítésére mely bélyegek alkalmasak? a) A farok végének alakja. b) A farktollak mintázata. c) A csőr színe. d) Az arcon lévő fátyol alakja. 4. Az alábbi állítások közül melyek igazak az adult tojó vörös vércsére? a) a) A kormánytollakon sűrű, vékony, sötét keresztsávok, végükön egy széles keresztsáv látható. b) b) A karmok piszkosfehérek. c) c) A szemtől lefelé az arcon át gyenge sötét barkó húzódik.

3 d) d) A szürke háttollak feketén pettyezettek. 5. Augusztus végén vedlő tücsökmadarat fog. Hastollait, kézevezőit és faroktollait is cseréli. Melyik lehet az alábbiak közül? a) nádi tücsökmadár (L. luscinioides) 1y b) nádi tücsökmadár (L. luscinioides) 1+ tojó c) nádi tücsökmadár (L. luscinioides) 1+ hím d) berki tücsökmadár (L. fluviatilis) Októberben friss tollazatú csuszkát (S. europaea) fogott, amelynek testoldala élénk rőtvörös, jól elkülönül a fehéres hastól. Szárnya 81 mm. Mi a madár kora és ivara? a) 1+ hím b) 1y hím c) fej hím d) 1y tojó 7. Januárban pusztai környezetben citromsármányok között aprótermetű pintyfélét fog. Fejtetején pirosas színű tollakat lát, csőre citromsárga. Farcsíkja enyhén rózsaszínes. Melyik lehet az alábbiak közül? a) sárgacsőrű kenderike (C. flavirostris) hím b) zsezse (C. flammea) hím c) zsezse (C. flammea) tojó d) kenderike (C. cannabina) hím 8. Szeptember végén rigót fog. Szárnybélése fehér, fejteteje sávozott. Melyik lehet az alábbiak közül? a) énekes rigó (T. philomelos) 1y tojó b) fenyőrigó (T. pilaris) 1+ hím c) szőlőrigó (T. iliacus) 1y hím d) léprigó (T. viscivorus)1y tojó 9. Az ábrán látható szárnyra jellemző, hogy a) a 2. kézevezőn bemetszés látható b) a 2. kézevezőn szűkítés látható c) az első kézevező jóval hosszabb, mint a kézfedők d) a második kézevező a leghosszabb 10. A felsorolt négy madár melyikéhez tartozhat a képen látható szárny?

4 a) szeptemberben fogott karvalyposzáta (S. nisoria), elsőéves b) szeptemberben fogott karvalyposzáta (S. nisoria), 1+ c) májusban fogott karvalyposzáta (S. nisoria), 1+ d) augusztusban fogott kövirigó (M. saxatilis), elsőéves 11. Az alábbi képen milyen madár látható? a) ad. hím kis lile b) ad. nyugalmi ruhás kis lile c) ad. hím parti lile d) ad. nyugalmi ruhás parti lile Természetvédelmi jogi ismeretek tesztek (válogatás az előző évek anyagaiból) 1. Milyen hazai nemzeti parkokat ismer? a) Fertő-Hanság Nemzeti Park; b) Szigetközi Nemzeti Park; c) Kiskunsági Nemzeti Park; d) Körös-Maros Nemzeti Park. 2. Az szeptember 19-én Bernben aláírt természetvédelmi egyezmény fő célja a) az európai denevérfajok populációinak megőrzése. b) az európai vadon élő növények, állatok és természetes élőhelyeik védelme. c) az afrikai-eurázsiai vándorló vízimadarak védelme.

5 d) a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelmének szabályozása. 3. Természetvédelmi szabálysértés miatt szabálysértési bírság szabható ki az alábbi esetekben: a) az illetékes természetvédelmi hatóság engedélye nélkül függönyhálóval védett madarak befogását végzi; b) az illetékes természetvédelmi hatóság engedélye nélkül tart egy fokozottan védett állatot; c) énekesmadarak jelölésére feljogosító, az illetékes természetvédelmi hatóság által kiadott engedély birtokában vörös vércse fiókákat gyűrűz fészekben; d) az illetékes nemzeti park igazgatóság által kiadott, megfelelő engedély birtokában, templomtoronyban gyöngybagoly fiókákat jelöl, az épület kezelőjének engedélye nélkül. 4. Védett vagy fokozottan védett madárfaj, továbbá denevérfaj gyűrűzésére engedéllyel rendelkező közhasznú szervezet ezen állatfajok természetvédelmi vagy tudományos célú gyűrűzésével kíván megbízni személyeket. Milyen feltételeknek kell megfelelnie a megbízandó személynek a védett állatok védelmére, tartására, bemutatására és hasznosítására vonatkozó részletes szabályokról szóló 8/1998 (I.23.) kormányrendelet alapján? a) A madárgyűrűzést koordináló társadalmi szervezet tagja. b) legalább 2 éves igazolt terepi madárgyűrűzési gyakorlattal bír. c) vele szemben természetvédelmi szabálysértés elkövetése miatt szabálysértési bírságot vagy természetvédelmi bírságot 2 éven belül nem szabtak ki. d) sikeres gyűrűzővizsgával rendelkezik.

Tesztminta (válogatás az előző évek anyagaiból)

Tesztminta (válogatás az előző évek anyagaiból) Tesztminta (válogatás az előző évek anyagaiból) Madárfajismeret Énekesmadarak 1. Az alábbi csoportok közül melyik tartalmaz csak olyan fajokat, amelyeknél csupán tollazati bélyegek alapján az ivar meghatározható?

Részletesebben

ORSZÁGOS KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FŐFELÜGYELŐSÉG H A T Á R O Z A T

ORSZÁGOS KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FŐFELÜGYELŐSÉG H A T Á R O Z A T ORSZÁGOS KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FŐFELÜGYELŐSÉG iügyszám: 14/6430-3/2007. Előadó: dr. Felföldi Aliz Dr. Kalotás Zsolt Tárgy: MME engedélykérelme Melléklet: lista H A T Á R O Z A T

Részletesebben

Madárvédelem Vásárhelyen

Madárvédelem Vásárhelyen Madárvédelem Vásárhelyen Vásárhelyi Természetvédelmi Egyesület Egyesületünket azért alakítottuk meg, hogy a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel (MME) karöltve megóvjuk Vásárhely természeti

Részletesebben

2002 302 2003 254 (természetvédelmi különbözeti vizsga, új madárgyűrűzési vizsgák) 2004 268 2005 281 2006 303 (2006. szeptember 8.

2002 302 2003 254 (természetvédelmi különbözeti vizsga, új madárgyűrűzési vizsgák) 2004 268 2005 281 2006 303 (2006. szeptember 8. Az MME Madárgyűrűző és Vonuláskutató Szakosztály beszámolója (2002-2006) SZO vezetőség: Dr. Csörgő Tibor (elnök), Bagyura János, Benei Béla (2004-től, Palkó Sándor helyén), Dr. Gyurácz József, Kalocsa

Részletesebben

KETTŐS KÖNYVVITELT VEZETŐ EGYÉB SZERVEZETEK KÖZHASZNÚ EGYSZERŰSÍTETT ÉVES BESZÁMOLÓJÁNAK MÉRLEGE

KETTŐS KÖNYVVITELT VEZETŐ EGYÉB SZERVEZETEK KÖZHASZNÚ EGYSZERŰSÍTETT ÉVES BESZÁMOLÓJÁNAK MÉRLEGE 1 8 2 8 0 5 5 1 1 0 6 adószáma cégjegyzék száma ALAPÍTVÁNY/EGYESÜLET MEGNEVEZÉSE: Vásárhelyi Természetvédelmi Egyesület ALAPÍTVÁNY/EGYESÜLET CÍME: 6800 Hódmezővásárhely Kölcsey u 1 A KETTŐS KÖNYVVITELT

Részletesebben

Madárgyűrűzési Központ Budapest. 2005. március 21. Legfontosabb eredmények és események 2004-ben. A Madárgyűrűzési Központ 2004.

Madárgyűrűzési Központ Budapest. 2005. március 21. Legfontosabb eredmények és események 2004-ben. A Madárgyűrűzési Központ 2004. Madárgyűrűzési Központ Budapest 2005. március 21. A Madárgyűrűzési Központ 2004. évi beszámolója A KvVM-TVH és MME között 2004. november 12-én létrejött megállapodás alapján a Madárgyűrűzési Központ éves

Részletesebben

Gyakorlati madárvédelem a ház körül 1. Természetes élőhelyek és mesterséges odúk

Gyakorlati madárvédelem a ház körül 1. Természetes élőhelyek és mesterséges odúk Gyakorlati madárvédelem a ház körül 1. Természetes élőhelyek és mesterséges odúk Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) 2011. Természetes élőhelyek A változatos növényzetű környezet egész

Részletesebben

A trófeaszállítás feltételei. Dr. Gombos Zoltán Főosztályvezető, Élelmiszerlánc-felügyeleti Főosztály április 5.

A trófeaszállítás feltételei. Dr. Gombos Zoltán Főosztályvezető, Élelmiszerlánc-felügyeleti Főosztály április 5. A trófeaszállítás feltételei Dr. Gombos Zoltán Főosztályvezető, Élelmiszerlánc-felügyeleti Főosztály 2016. április 5. Feltételrendszer Természetvédelmi Állategészségügyi Vadgazdálkodási előírások Vám-

Részletesebben

Főbb ügytípusok, és a kérelemhez szükséges benyújtandó dokumentumok

Főbb ügytípusok, és a kérelemhez szükséges benyújtandó dokumentumok A védett állatfajok védelmére, tartására, hasznosítására és bemutatására vonatkozó részletes szabályokról szóló 348/2006. (XII. 23.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Kormányrendelet) értelmében a solymászmadarakkal

Részletesebben

A Rádi Csekei-rét Helyi Jelentőségű Természetvédelmi Terület természetvédelmi kezelési terve

A Rádi Csekei-rét Helyi Jelentőségű Természetvédelmi Terület természetvédelmi kezelési terve A Rádi Csekei-rét Helyi Jelentőségű Természetvédelmi Terület természetvédelmi kezelési terve fotó: Richard Wesley Nagy Gergő Gábor 1 Rottenhoffer István 2,3 2012. 1 Budapesti Corvinus Egyetem, Tájépítészeti

Részletesebben

Kotymán László, Fehérvári Péter, Palatitz Péter, Solt Szabolcs & Horváth Éva

Kotymán László, Fehérvári Péter, Palatitz Péter, Solt Szabolcs & Horváth Éva Kotymán László, Fehérvári Péter, Palatitz Péter, Solt Szabolcs & Horváth Éva Előzmények: hazai és külföldi példák XX. század elején Csörgey Titusz a Hortobágyon telepítette 55 darab fűzkosárral, amit szénával

Részletesebben

Indul a Túzok Tusa I. fordulója!

Indul a Túzok Tusa I. fordulója! ndul a Túzok Tusa. fordulója! A Körös-Maros Nemzeti Park gazgatóság Körösvölgyi Látogatóközpontja idén is meghirdeti természetismereti vetélkedőjét az általános iskolák 7-8. osztályos tanulói számára.

Részletesebben

Madárgyűrűzési Központ Budapest 1121 Költő u. 21. 2006. március 31.

Madárgyűrűzési Központ Budapest 1121 Költő u. 21. 2006. március 31. Madárgyűrűzési Központ Budapest 1121 Költő u. 21. 2006. március 31. A Madárgyűrűzési Központ 2005. évi munka beszámolója A KvVM-TVH és az MME között 2004. november 12-én létrejött megállapodás alapján

Részletesebben

JAVASLATOK A FOKOZOTTAN VÉDETT NAGYTESTŰ MADÁRFAJOK ERDEI FÉSZKELŐHELYEINEK VÉDELMÉRE

JAVASLATOK A FOKOZOTTAN VÉDETT NAGYTESTŰ MADÁRFAJOK ERDEI FÉSZKELŐHELYEINEK VÉDELMÉRE Králl Attila MME JAVASLATOK A FOKOZOTTAN VÉDETT NAGYTESTŰ MADÁRFAJOK ERDEI FÉSZKELŐHELYEINEK VÉDELMÉRE ÉLŐ ERDŐ KONFERENCIA 2017. MÁRCIUS 21-22. SOPRON, MAGYARORSZÁG Javaslatok a fokozottan védett nagytestű

Részletesebben

A felelős személyre vonatkozó képesítési előírások

A felelős személyre vonatkozó képesítési előírások 1. számú melléklet a 348/2006. (XII. 23.) Korm. rendelethez A felelős személyre vonatkozó képesítési előírások Felelős személy lehet, aki az alábbi egyetemi vagy főiskolai végzettségek valamelyikével és

Részletesebben

2 Gyűrűzők 2010-ben a Madárgyűrűzési Központ 7 új madárgyűrűzőt regisztrált, így az év végén összesen 356 madárgyűrűzőt tartottunk nyilván (2010. dece

2 Gyűrűzők 2010-ben a Madárgyűrűzési Központ 7 új madárgyűrűzőt regisztrált, így az év végén összesen 356 madárgyűrűzőt tartottunk nyilván (2010. dece 1 Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Madárgyűrűzési Központ 1121 Budapest, Költő u. 21. Tel.: (1) 275-6247 Fax: (1) 275-6267 E-mail: ringers@mme.hu A Madárgyűrűzési Központ 2010. évi beszámolója

Részletesebben

A SZERECSENSIRÁLY (LARUS MELANOCEPHALUS) VÉDELMÉNEK LEHETŐSÉGEI HALASTAVI KÖRNYEZETBEN A FAJ TERJEDÉSÉNEK ELŐSEGÍTÉSE

A SZERECSENSIRÁLY (LARUS MELANOCEPHALUS) VÉDELMÉNEK LEHETŐSÉGEI HALASTAVI KÖRNYEZETBEN A FAJ TERJEDÉSÉNEK ELŐSEGÍTÉSE A Puszta 2001. 1/18. pp. 116-124. A SZERECSENSIRÁLY (LARUS MELANOCEPHALUS) VÉDELMÉNEK LEHETŐSÉGEI HALASTAVI KÖRNYEZETBEN A FAJ TERJEDÉSÉNEK ELŐSEGÍTÉSE 1 2 VEPRIK RÓBERT BAKACSI GÁBOR 1 SZEGEDI VADASPARK,

Részletesebben

Vadludak és vízimadarak Tatán

Vadludak és vízimadarak Tatán Tata kincsei Tata a Vizek Városa Tata, 2012. április 13. Vadludak és vízimadarak Tatán Musicz László, elnök Magyar Madártani Egyesület Komárom-Esztergom megyei Csoport Tatai Öreg-tó 1977-ben megyei jelentőségű

Részletesebben

Madárgyűrűzési Központ Budapest 1121 Költő u. 21. 2008. április 14. A Madárgyűrűzési Központ 2007. évi beszámolója A KvVM-TVH és az MME között 2004. november 12-én létrejött megállapodás alapján a Madárgyűrűzési

Részletesebben

Sarlósfecske-, szalakóta és harkályalkatúak rendje

Sarlósfecske-, szalakóta és harkályalkatúak rendje Magyarország madarai 7. elıadás 2011. február 23. 2011.08.12. Sarlósfecske-, szalakóta és harkályalkatúak rendje Sarlósfecske alkatúak rendje Habitusuk fecskére emlékeztet, lábuk rövid kapaszkodó láb,

Részletesebben

2012.11.21. Simon Edina Konzervációbiológia

2012.11.21. Simon Edina Konzervációbiológia Simon Edina Konzervációbiológia Közös jövőnk: Környezet és Fejlesztés Világbizottság jelentés (1988): A fenntartható fejlődés olyan fejlődés, amely kielégíti a jelen generációk szükségleteit anélkül, hogy

Részletesebben

Tájékozódási futás és természetvédelem. Vajda Zoltán Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság biológus osztályvezető

Tájékozódási futás és természetvédelem. Vajda Zoltán Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság biológus osztályvezető Tájékozódási futás és természetvédelem Vajda Zoltán Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság biológus osztályvezető Miért van szükség védett területekre? Élőhelyek pusztulása Klímaváltozás Lecsapolás Beruházások

Részletesebben

1. számú melléklet a 348/2006. (XII. 23.) Korm. rendelethez A felelős személyre vonatkozó képesítési előírások

1. számú melléklet a 348/2006. (XII. 23.) Korm. rendelethez A felelős személyre vonatkozó képesítési előírások 1. számú melléklet a 348/2006. (XII. 23.) Korm. rendelethez A felelős személyre vonatkozó képesítési előírások Felelős személy lehet, aki az alábbi egyetemi vagy főiskolai végzettségek valamelyikével és

Részletesebben

Madárgyűrűzési Központ 2017.

Madárgyűrűzési Központ 2017. Madárgyűrűzési Központ 2017. 2016. augusztustól 2017. február végéig 2 munkatárs: IV. Kulturális Közfoglalkoztatási Program Lukács Katalin Odett: Tringa adatkezelés, megkerülési adatok feldolgozása Varga

Részletesebben

AZ ADATOK ÉRTELMEZÉSE

AZ ADATOK ÉRTELMEZÉSE Territóriumtartó fajok Ezeknél a fajoknál az ún. territóriumtérképezés klasszikus módszerét alkalmazzuk. Ez abból áll, hogy a mintaterületünkről részletes, 1:10.000 vagy 1:25.000 méretarányú térképet kell

Részletesebben

A Madárgyűrűzési Központ évi beszámolója április 10.

A Madárgyűrűzési Központ évi beszámolója április 10. 1 Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Madárgyűrűzési Központ 1121 Budapest, Költő u. 21. Tel.: (1) 275-6247 Fax: (1) 275-6267 E-mail: ringers@mme.hu A Madárgyűrűzési Központ 2011. évi beszámolója

Részletesebben

Gyakorlati madárvédelem a ház körül. 4. Téli madáretetés. Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) 2011.

Gyakorlati madárvédelem a ház körül. 4. Téli madáretetés. Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) 2011. Gyakorlati madárvédelem a ház körül 4. Téli madáretetés Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) 2011. Mikor etessünk? Téli madáretetés - a tartós fagyok beálltával, ezek megszűntéig (novembertől

Részletesebben

MADÁRPUSZTULÁS AZ ORSZÁGUTAK MENTÉN

MADÁRPUSZTULÁS AZ ORSZÁGUTAK MENTÉN A Puszta 2002 1/19. pp. 229-237. MADÁRPUSZTULÁS AZ ORSZÁGUTAK MENTÉN ENGI LÁSZLÓ MAGYAR MADÁRTANI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI EGYESÜLET, SZEGED 2001 Gyerekkoromban, 12 évesen kezdtem madarászni. Fő közlekedési

Részletesebben

Natura 2000 területek bemutatása

Natura 2000 területek bemutatása Natura 2000 területek bemutatása Némethné Kavecsánszki Alexandra Zöld Óvoda információs nap Natura 2000 hálózat» Natura 2000 hálózat az EU ökológiai hálózata, az uniós természetvédelem alappillére.» Célja:

Részletesebben

Csortos Csaba Hámori Dániel

Csortos Csaba Hámori Dániel a Magyarországi Kuvik Oltalmi Egyesület 11 éve tartó Kiskunsági Kuvikvédelmi Programjának adatai, tapasztalatai, valamint a hazai állomány becslése országos adatgyűjtés alapján Csortos Csaba Hámori Dániel

Részletesebben

Parlagi sasok nyomkövetési módszerei

Parlagi sasok nyomkövetési módszerei Parlagi sasok nyomkövetési módszerei Horváth Márton, Bagyura János, Bereczky Attila, Demeter Iván, Fatér Imre, Juhász Tibor, Kovács András, Kovács Szilvia, Molnár István Lotár, Prommer Mátyás és Szabó

Részletesebben

MADARAK ÉS FÁK NAPJA ORSZÁGOS VERSENY. területi forduló MEGOLDÓKULCS

MADARAK ÉS FÁK NAPJA ORSZÁGOS VERSENY. területi forduló MEGOLDÓKULCS MADARAK ÉS FÁK NAPJA ORSZÁGOS VERSENY 2018 területi forduló MEGOLDÓKULCS I.: A 2018-as év madara: a vándorsólyom I./1.: Kérdezz-felelek Feladat: Egyetlen szóval válaszolj az alábbi feladványokra: 1. Az

Részletesebben

Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA

Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2014.5.8. COM(2014) 267 final 2014/0139 (NLE) Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA a vándorló, vadon élő állatfajok védelméről szóló egyezmény szerződő felei konferenciájának tizenegyedik

Részletesebben

A Madárgyűrűzési Központ 2011. évi és a Gyűrűző és Vonuláskutató Szakosztály 5 éves (2007-2011.) beszámolója. Baja 2012. április 15.

A Madárgyűrűzési Központ 2011. évi és a Gyűrűző és Vonuláskutató Szakosztály 5 éves (2007-2011.) beszámolója. Baja 2012. április 15. A Madárgyűrűzési Központ 2011. évi és a Gyűrűző és Vonuláskutató Szakosztály 5 éves (2007-2011.) beszámolója. Baja 2012. április 15. A Madárgyűrűzési Központ részletes, szöveges 2011. évi beszámolója letölthető

Részletesebben

A Madárgyűrűzési Központ évi beszámolója március. 26.

A Madárgyűrűzési Központ évi beszámolója március. 26. Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Madárgyűrűzési Központ 1121 Budapest, Költő u. 21. Tel.: (1) 275-6247 Fax: (1) 275-6267 E-mail: ringers@mme.hu A Madárgyűrűzési Központ 217. évi beszámolója

Részletesebben

MAGYAR DÍSZPOSTA. Fajtaleírás (UNGARISCHE SCHAUTAUBEN) Polgár Béla szakelőadó

MAGYAR DÍSZPOSTA. Fajtaleírás (UNGARISCHE SCHAUTAUBEN) Polgár Béla szakelőadó MAGYAR DÍSZPOSTA (UNGARISCHE SCHAUTAUBEN) Fajtaleírás Magyar Díszposta Fajtaklub Polgár Béla szakelőadó Magyar díszposta fajtaleírás (EE Standard Modell) A STANDARDOT MEGHATÁROZÓ FÓRUM: A fajtát a Magyar

Részletesebben

A Túzokvédelmi LIFE-Nature Program működési területei

A Túzokvédelmi LIFE-Nature Program működési területei Tartalom A LIFE-Nature Program működési területei Szervezeti felépítés Célok, tevékenységek A projekt költségvetése MME Túzokvédelmi Programjának szerepe a LIFE program végrehajtásában A Túzokvédelmi LIFE-Nature

Részletesebben

Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Madárgyűrűzési Központ 1121 Budapest, Költő u. 21. Tel.: (1) Fax: (1)

Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Madárgyűrűzési Központ 1121 Budapest, Költő u. 21. Tel.: (1) Fax: (1) Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Madárgyűrűzési Központ 1121 Budapest, Költő u. 21. Tel.: (1) 275-6247 Fax: (1) 275-6267 E-mail: ringers@mme.hu A Madárgyűrűzési Központ 2009. évi beszámolója

Részletesebben

A Madárgyűrűzési Központ évi beszámolója március. 28.

A Madárgyűrűzési Központ évi beszámolója március. 28. Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Madárgyűrűzési Központ 1121 Budapest, Költő u. 21. Tel.: (1) 275-6247 Fax: (1) 275-6267 E-mail: ringers@mme.hu A Madárgyűrűzési Központ 218. évi beszámolója

Részletesebben

Országos Mezőgazdasági Minősítő Intézet. A magyar kacsa tenyésztési programja

Országos Mezőgazdasági Minősítő Intézet. A magyar kacsa tenyésztési programja Országos Mezőgazdasági Minősítő Intézet A magyar kacsa tenyésztési programja 2004 Bevezetés Kacsafajtáink eredete, háziasítása és elterjedése Házikacsánk őse az északi féltekén általánosan elterjedt tőkés

Részletesebben

Természetismeret 3. osztály - 3. forduló -

Természetismeret 3. osztály - 3. forduló - MERJ A LEGJOBB LENNI! A TEHETSÉGGONDOZÁS FELTÉTELRENDSZERÉNEK FEJLESZTÉSE A GYOMAENDRŐDI KIS BÁLINT ISKOLA ÉS ÓVODÁBAN AZONOSÍTÓ SZÁM: TÁMOP-3.4.3-08/2-2009-0053 PROJEKT KEDVEZMÉNYEZETT: KIS BÁLINT ÁLTALÁNOS

Részletesebben

Madárgyűrűzés. Az Ócsai Madárvártában. Biológia projektmunka. Borsi Gábor 12.b Felkészítő tanár : Schottné Márta Melinda

Madárgyűrűzés. Az Ócsai Madárvártában. Biológia projektmunka. Borsi Gábor 12.b Felkészítő tanár : Schottné Márta Melinda Madárgyűrűzés Az Ócsai Madárvártában Biológia projektmunka Borsi Gábor 12.b Felkészítő tanár : Schottné Márta Melinda 1. Bevezetés Azért a Madárvárta és a Madárgyűrűzés történetére esett a választásom,

Részletesebben

348/2006. (XII. 23.) Korm. rendelet. a védett állatfajok védelmére, tartására, hasznosítására és bemutatására vonatkozó részletes szabályokról

348/2006. (XII. 23.) Korm. rendelet. a védett állatfajok védelmére, tartására, hasznosítására és bemutatására vonatkozó részletes szabályokról Ez a dokumentum a Magyar Hivatalos Közlönykiadó tulajdona Hatályosság: 2007.01.07-348/2006. (XII. 23.) Korm. rendelet a védett állatfajok védelmére, tartására, hasznosítására és bemutatására vonatkozó

Részletesebben

A Madárgyűrűzési Központ 2012. évi beszámolója. 2013. március 29.

A Madárgyűrűzési Központ 2012. évi beszámolója. 2013. március 29. Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Madárgyűrűzési Központ 1121 Budapest, Költő u. 21. Tel.: (1) 275-6247 Fax: (1) 275-6267 E-mail: ringers@mme.hu 1 A Madárgyűrűzési Központ 2012. évi beszámolója

Részletesebben

A Madárgyűrűzési Központ évi beszámolója március 27.

A Madárgyűrűzési Központ évi beszámolója március 27. A Madárgyűrűzési Központ 216. évi beszámolója 217. március 27. Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Madárgyűrűzési Központ 1121 Budapest, Költő u. 21. Tel.: (1) 275-6247 Fax: (1) 275-6267 E-mail:

Részletesebben

A kárókatona megítélése természetvédelmi és gazdasági szempontból

A kárókatona megítélése természetvédelmi és gazdasági szempontból A kárókatona megítélése természetvédelmi és gazdasági szempontból Nagy Dénes Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Biharugra 2009. szeptember 24. Kárókatona; kormoránnak is mondják. Úszik, mint

Részletesebben

A fenékpusztai nádas énekesmadár közösségeinek vizsgálata a Balaton vízszintváltozás függvényében

A fenékpusztai nádas énekesmadár közösségeinek vizsgálata a Balaton vízszintváltozás függvényében A fenékpusztai nádas énekesmadár közösségeinek vizsgálata a Balaton vízszintváltozás függvényében Examination of the reed songbird communities of Fenékpuszta as a function of water level in Lake Balaton

Részletesebben

Beszámoló: Madártani szakmai kirándulás a Cséffai Természetvédelmi Területre

Beszámoló: Madártani szakmai kirándulás a Cséffai Természetvédelmi Területre Beszámoló: Madártani szakmai kirándulás a Cséffai Természetvédelmi Területre 200 december 7-9 Első nap Útvonal: gyalog, szálláshely - tavakat elválasztó út gát - megfigyelőtorony a 2-es tó partján szálláshely

Részletesebben

BCE, Tájépítészeti Kar, Tájtervezési és Területfejlesztési Tanszék. MTA, Ökológiai és Botanikai Intézet

BCE, Tájépítészeti Kar, Tájtervezési és Területfejlesztési Tanszék. MTA, Ökológiai és Botanikai Intézet Budapesti Élőlények tájindikátorként Corvinus Egyetem való alkalmazhatósága a tájértékelésben Prezentáció cím egy Nagy vagy Gergőkét Gábor sor, 1, Czúcz balrazárva Bálint 2 1 BCE, Tájépítészeti Kar, Tájtervezési

Részletesebben

Táplálkozó csonttollúak

Táplálkozó csonttollúak Táplálkozó csonttollúak A madárvédelem legismertebb formája a madarak téli etetése. Ezt a télen is hazánkban maradó, vagy az északról délebbre, így hozzánk is eljutó madarak kedvezőtlen időjárási körülmények

Részletesebben

A Fokozottan védett és Telepesen Költő Madárfajok Állományának Monitorozása

A Fokozottan védett és Telepesen Költő Madárfajok Állományának Monitorozása 2008. 1. 9. III. PROJEKT Magyarország élőhelyei Cél: Az élővilág állapotváltozásának táj szintű monitorozása. A Fokozottan védett és Telepesen Költő Madárfajok Állományának Monitorozása Kalotás Zsolt 3,

Részletesebben

Pannon szikes vízi élőhelyek helyreállítása a Kiskunságban

Pannon szikes vízi élőhelyek helyreállítása a Kiskunságban Pannon szikes vízi élőhelyek helyreállítása a Kiskunságban Bankovics András Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság Túrkeve, 2015. március 25. Tájtörténet és a természetvédelem története Tájtörténet és a természetvédelem

Részletesebben

Tolna megye Természeti Értékeiért Alapítvány 7200 Dombóvár, Dombó Pál u. 42. E-mail: mme28@t-online.hu Honlapunk: www.madarvarta@atw.

Tolna megye Természeti Értékeiért Alapítvány 7200 Dombóvár, Dombó Pál u. 42. E-mail: mme28@t-online.hu Honlapunk: www.madarvarta@atw. Tolna megye Természeti Értékeiért Alapítvány 7200 Dombóvár, Dombó Pál u. 42. E-mail: mme28@t-online.hu Honlapunk: www.madarvarta@atw.hu 1. A szervezetre vonatkozó adatok: A szervezet neve: Alakulás éve:

Részletesebben

Natura 2000 területek bemutatása

Natura 2000 területek bemutatása Natura 2000 területek bemutatása Némethné Kavecsánszki Alexandra Ökoiskola információs nap Natura 2000 hálózat» Natura 2000 hálózat az EU ökológiai hálózata, az uniós természetvédelem alappillére.» Célja:

Részletesebben

Ötlettár Madarak és Fák napi programhoz

Ötlettár Madarak és Fák napi programhoz Lampert Bálint Ötlettár Madarak és Fák napi programhoz A természetvédelmi törvény 43. (3) szerint Minden év május 10-e a Madarak és Fák Napja. E nap megemlékezéseinek, rendezvényeinek a lakosság különösen

Részletesebben

A Magas Természeti Értékű Területek támogatási lehetőségei

A Magas Természeti Értékű Területek támogatási lehetőségei A Magas Természeti Értékű Területek támogatási lehetőségei Változatlan célok mentén a program továbbfejlesztése Továbbfejlesztés területei: o Előírások egyszerűsítése, csökkentése o Korábbi célprogramok

Részletesebben

Gyűrűzők április 23-án 88 éves korában elhunyt Szabó Imre kollégánk től összesen 4579 madarat gyűrűzött, elsősorban magevőket Budapesten é

Gyűrűzők április 23-án 88 éves korában elhunyt Szabó Imre kollégánk től összesen 4579 madarat gyűrűzött, elsősorban magevőket Budapesten é MME Madárgyűrűzési Központ Budapest 1121 Költő u. 21. 2008. április 24. A Madárgyűrűzési Központ 2008. évi beszámolója A KvVM-TVH és az MME között 2004. november 12-én létrejött megállapodás alapján a

Részletesebben

Szakértői vélemény Ócsai Madárvárta Egyesület

Szakértői vélemény Ócsai Madárvárta Egyesület Szakértői vélemény Ócsai Madárvárta Egyesület Magyarországon 1908-ban indult a madárgyűrűzés. Nagy lendületet akkor kapott, amikor a Magyar Madártani Egyesületen belül 1974-ben megalakult a Madárgyűrűző

Részletesebben

TÁMOP F-14/1/KONV Egység, alprojekt/alprogram neve Rendezvény cím, dátum JOGI SZABÁLYOZÁS. Mikó Józsefné Jónás Edit

TÁMOP F-14/1/KONV Egység, alprojekt/alprogram neve Rendezvény cím, dátum JOGI SZABÁLYOZÁS. Mikó Józsefné Jónás Edit TÁMOP-4.1.1.F-14/1/KONV-2015-0006 Egység, alprojekt/alprogram neve Rendezvény cím, dátum JOGI SZABÁLYOZÁS Mikó Józsefné Jónás Edit Az állatok, különösen a gazdasági haszonállatok védelmére vonatkozó szabályok

Részletesebben

Természetismereti- és környezetvédelmi vetélkedő

Természetismereti- és környezetvédelmi vetélkedő Miskolc - Szirmai Református Általános Iskola, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Óvoda OM 201802 e-mail: refiskola.szirma@gmail.com 3521 Miskolc, Miskolci u. 38/a. Telefon: 46/405-124; Fax: 46/525-232

Részletesebben

Természetismereti- és környezetvédelmi vetélkedő

Természetismereti- és környezetvédelmi vetélkedő Miskolc - Szirmai Református Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Óvoda OM 201802 e-mail: refiskola.szirma@gmail.com 3521 Miskolc, Miskolci u. 38/a. Telefon: 46/405-124; Fax: 46/525-232 Versenyző

Részletesebben

Pest Környéki Madarász Kör

Pest Környéki Madarász Kör A Pest Környéki Madarász Kör 2600 Vác Ilona u. 3. Tel.: 27/512-036 E-mail: pkmk@zpok.hu Web: www.pkmk.hu Közhasznúsági jelentése az 2003-as évről A Pest Környéki Madarász Kör (PKMK) a fővárosban és a környékén

Részletesebben

Természetismeret 4. osztály - 3. forduló -

Természetismeret 4. osztály - 3. forduló - MERJ A LEGJOBB LENNI! A TEHETSÉGGONDOZÁS FELTÉTELRENDSZERÉNEK FEJLESZTÉSE A GYOMAENDRŐDI KIS BÁLINT ISKOLA ÉS ÓVODÁBAN AZONOSÍTÓ SZÁM: TÁMOP-3.4.3-08/2-2009-0053 PROJEKT KEDVEZMÉNYEZETT: KIS BÁLINT ÁLTALÁNOS

Részletesebben

A madárvédelmi irányelv végrehajtása a közoktatási intézmények bevonása az irányelv magyarországi alkalmazásába

A madárvédelmi irányelv végrehajtása a közoktatási intézmények bevonása az irányelv magyarországi alkalmazásába A madárvédelmi irányelv végrehajtása a közoktatási intézmények bevonása az irányelv magyarországi alkalmazásába Készítette: Gombos Erzsébet V. éves biológia környezettan szakos hallgató Témavezető: Schmidt

Részletesebben

Korlátozások és lehetőségek a gazdálkodásban és a megőrzésben Natura 2000 területek fenntartási terveinek készítése

Korlátozások és lehetőségek a gazdálkodásban és a megőrzésben Natura 2000 területek fenntartási terveinek készítése Korlátozások és lehetőségek a gazdálkodásban és a megőrzésben Natura 2000 területek fenntartási terveinek készítése Magyarfalvi Attila Balatoni Integrációs Kft. 2013. május 29. Milyen területekről beszélünk?

Részletesebben

Előzmények. Tömegszerű megjelenés Nagy távolságot érintő migrációs tevékenység Állategészségügyi és humán egészségügyi problémák

Előzmények. Tömegszerű megjelenés Nagy távolságot érintő migrációs tevékenység Állategészségügyi és humán egészségügyi problémák Implementation of nature conservation rescue center and animal health monitoring system with cross-border cooperation c. projekt Animal Health - HU-SRB/0901/122/169 Vízimadár monitoring a Kiskunsági Nemzeti

Részletesebben

Madárgyűrűzési ismeretek

Madárgyűrűzési ismeretek Madárgyűrűzési ismeretek Részletek a Természetvédelmi ismeretek a madár- és denevérgyűrűzési, valamint a solymászvizsgához című könyvből (Írta: Simon László, Varga Lajos; módosította: Verseczki Nikoletta)

Részletesebben

Természetmadárvédelem. gyerekszemmel

Természetmadárvédelem. gyerekszemmel Természetmadárvédelem gyerekszemmel Tiszakécske Párkereső 1 izhá csaka 2 sitéve júvar 3 héref aglyó 4 artipcsekef 5 dajármég 6 nakadrilyás b d e 7 tulipán( t betűcsere = vízimadár ) a c f g Madártotó képben

Részletesebben

KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM

KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM KvVM/KJKF/1313/2008. Tervezet a Tállyai Patócs-hegy természetvédelmi terület természetvédelmi kezelési tervéről (közigazgatási egyeztetés) Budapest, 2008. november

Részletesebben

A DENEVÉRGYŰRŰZÉS SZABÁLYAI

A DENEVÉRGYŰRŰZÉS SZABÁLYAI A DENEVÉRGYŰRŰZÉS SZABÁLYAI I. A denevérgyűrűzés engedélyezése 1. Az európai denevérfajok populációinak megőrzéséről szóló megállapodás végrehajtása érdekében a védelemben részesülő denevérfajok egyedei

Részletesebben

Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc

Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Magyarországi Natura 2000 területek bemutatása. 111.lecke A Tanács 79/409/EGK

Részletesebben

Natura 2000 célok megvalósítása erdőterületeken

Natura 2000 célok megvalósítása erdőterületeken Király Gergely Soproni Egyetem, Erdőmérnöki Kar Natura 2000 célok megvalósítása erdőterületeken ÉLŐ ERDŐ KONFERENCIA 2017. MÁRCIUS 21-22. SOPRON, MAGYARORSZÁG A Natura 2000 hálózat kijelölésnek szempontjai

Részletesebben

MTA, Ökológiai Kutatóközpont, Ökológiai és Botanikai Intézet

MTA, Ökológiai Kutatóközpont, Ökológiai és Botanikai Intézet Budapesti Agrártájak Corvinus elemzése növénytani Egyetemés madártani mérőszámok alapján Prezentáció cím egy Nagy vagy Gergő két Gábor sor, 1, Czúcz balrazárva Bálint 2 1 BCE, Tájépítészeti Kar, Tájtervezési

Részletesebben

Útmutató és végrehajtási segédlet a védett állatfajok sérült egyedeinek mentéséhez és a mentőközpontok működéséhez

Útmutató és végrehajtási segédlet a védett állatfajok sérült egyedeinek mentéséhez és a mentőközpontok működéséhez Útmutató és végrehajtási segédlet a védett állatfajok sérült egyedeinek mentéséhez és a mentőközpontok működéséhez I. A védett állatfajok sérült egyedeinek mentése a hatályban lévő jogszabályok alkalmazásával

Részletesebben

Natura 2000 területek fenntartási terveinek készítése Falu- és gazdafórum Mogyorós-hegy Litér, 2014. július 16.

Natura 2000 területek fenntartási terveinek készítése Falu- és gazdafórum Mogyorós-hegy Litér, 2014. július 16. Natura 2000 területek fenntartási terveinek készítése Falu- és gazdafórum Mogyorós-hegy Litér, 2014. július 16. Magyarfalvi Attila Balatoni Integrációs Kft. Vers József, tájegység-vezető Balaton-felvidéki

Részletesebben

Gyűrűzött madarak száma 2017: 227 faj / pld. (feldolgozás/ellenőrzés folyamatban)

Gyűrűzött madarak száma 2017: 227 faj / pld. (feldolgozás/ellenőrzés folyamatban) Gyűrűzött madarak száma (oszlop) 1974. 1976. 1978. 198. 1982. 1984. 1986. 1988. 199. 1992. 1994. 1996. 1998. 2. 22. 24. 26. 28. 21. 212. 214. 216. Gyűrűzött madarak száma 217: 227 faj / 262773 pld. (feldolgozás/ellenőrzés

Részletesebben

A kígyászölyv kor és ivarhatározása segédlet a terepi megfigyelések minőségének javításához

A kígyászölyv kor és ivarhatározása segédlet a terepi megfigyelések minőségének javításához A kígyászölyv kor és ivarhatározása segédlet a terepi megfigyelések minőségének javításához A kígyászölyv faji szintű határozása terepen meglehetősen könnyű feladat, ugyanakkor a nemek és korosztályok

Részletesebben

2015 ÉV MADARA BÚBOSBANKA

2015 ÉV MADARA BÚBOSBANKA KALENDÁRIUM 2015 2015 ÉV MADARA BÚBOSBANKA JANUÁR Erdei fülesbagoly Leggyakoribb hazai bagolyfajunk. Közepes méretű, tollfülei hosszúak. A múlt század első felében a varjak vadászata során sok fészekaljat

Részletesebben

Műodúk. - szaporodási periódusban használják: védett helyet képvisel, ahol a lerakott tojások, a fiókák rejtve maradnak a ragadozók előtt

Műodúk. - szaporodási periódusban használják: védett helyet képvisel, ahol a lerakott tojások, a fiókák rejtve maradnak a ragadozók előtt Műodúk Hogy néz ki a műodú? A madaraknak nincs szükségük egy házra, mint nekünk, embereknek. Nem igényelnek több bejárattal, ablakkal, lakrésszel rendelkező otthont. Életük bizonyos szakaszában azonban

Részletesebben

Kacor király. 1. Színezd ki azt a rajzot, amelyik a mese első jelenetét ábrázolja!

Kacor király. 1. Színezd ki azt a rajzot, amelyik a mese első jelenetét ábrázolja! Kacor király 1. Színezd ki azt a rajzot, amelyik a mese első jelenetét ábrázolja! 2. Húzd alá azt a mondatot, amelyikből kiderül, mit csinált a macska, miután elkergette az asszony! Elindult az erdőbe,

Részletesebben

MADARAK ÉS FÁK NAPJA ORSZÁGOS VERSENY

MADARAK ÉS FÁK NAPJA ORSZÁGOS VERSENY MADARAK ÉS FÁK NAPJA ORSZÁGOS VERSENY 2018 területi forduló Csapat adatok: Versenyzők neve: Város: Iskola: I.: A 2018-as év madara: a vándorsólyom I./1.: Kérdezz-felelek A vándorsólyomról sokaknak ugyanaz

Részletesebben

348/2006. (XII. 23.) Korm. rendelet

348/2006. (XII. 23.) Korm. rendelet 348/2006. (XII. 23.) Korm. rendelet a védett állatfajok védelmére, tartására, hasznosítására és bemutatására vonatkozó részletes szabályokról A természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvény (a továbbiakban:

Részletesebben

Természetvédelem. Természetvédelmi értékcsoportok 2. A vadon élő állatfajok és állattársulások védelme

Természetvédelem. Természetvédelmi értékcsoportok 2. A vadon élő állatfajok és állattársulások védelme Természetvédelem Természetvédelmi értékcsoportok 2. A vadon élő állatfajok és állattársulások védelme Magyarország állatvilága - Magyarországon kb. 32 000 állatfaj ismert - Vélhetően a teljes faunát 40-42

Részletesebben

348/2006. (XII. 23.) Korm. rendelet. a védett állatfajok védelmére, tartására, hasznosítására és bemutatására vonatkozó részletes szabályokról

348/2006. (XII. 23.) Korm. rendelet. a védett állatfajok védelmére, tartására, hasznosítására és bemutatására vonatkozó részletes szabályokról - 1 - A természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvény (a továbbiakban: Tvt.) 10. -ának (1) bekezdésében, 44. -ának (6) bekezdésében, valamint 85. -ának a) pontjában kapott felhatalmazás alapján a

Részletesebben

TERVEZET A KORMÁNY ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI TERVEZET

TERVEZET A KORMÁNY ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI TERVEZET TERVEZET KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM KvVM/KJKF/1404/2007. TERVEZET a a védett állatfajok védelmére, tartására, hasznosítására és bemutatására vonatkozó részletes szabályokról szóló 348/2006.

Részletesebben

Karcag 2013. november 15. Az MME 1974-ben alakult

Karcag 2013. november 15. Az MME 1974-ben alakult A madárbarát Magyarországért! Madárbarát Kert Halmos Gergő Magyarország legszebb konyhakertje Karcag 2013. november 15. Az MME 1974-ben alakult 1 10000 tag 32 MME csoport Magyarországon 2 BirdLife Partnership

Részletesebben

KÖRÖS-MAROS NEMZETI PARK IGAZGATÓSÁG XIV. ŐSZIRÓZSA TERMÉSZETVÉDELMI VETÉLKEDŐ

KÖRÖS-MAROS NEMZETI PARK IGAZGATÓSÁG XIV. ŐSZIRÓZSA TERMÉSZETVÉDELMI VETÉLKEDŐ KÖRÖS-MAROS NEMZETI PARK IGAZGATÓSÁG XIV. ŐSZIRÓZSA TERMÉSZETVÉDELMI VETÉLKEDŐ 2017 Feladatlap Kedves Versenyzők! Szeretettel köszöntünk benneteket az idei - már 14. - Őszirózsa Természetvédelmi Vetélkedő

Részletesebben

FÜLEMÜLE. Luscinia megarhynchos

FÜLEMÜLE. Luscinia megarhynchos FÜLEMÜLE Luscinia megarhynchos Ezt a nyári vendéget inkább hallani fogod, mint látni. Nappali énekét sötétedéskor is folytatja. És micsoda dal ez! A legszebb és legbonyolultabb melódiákat este énekli,

Részletesebben

Nemzeti park igazgatóságok tevékenysége a Magas Természeti Értékű Területeken

Nemzeti park igazgatóságok tevékenysége a Magas Természeti Értékű Területeken Nemzeti park igazgatóságok tevékenysége a Magas Természeti Értékű Területeken Budapest, 2015. február 11. Balczó Bertalan Földművelésügyi Minisztérium Nemzeti Parki és Tájvédelmi Főosztály A Magas Természeti

Részletesebben

INTERNETES VETÉLKEDŐ 2. forduló Beküldési határidő: május 8. cím: 2. FORDULÓ

INTERNETES VETÉLKEDŐ 2. forduló Beküldési határidő: május 8. cím: 2. FORDULÓ 2. FORDULÓ 1. Feladat: Madárismeret Nevezzétek meg a képen látható madárfajokat, majd válaszoljatok a kérdésekre! 1. 2. 3. 4. 5. 6. a) Melyik madárfaj a kakukktojás? Miért? b) Ragadozó madarak között ritkaság,

Részletesebben

A MADÁRGYŰRŰZÉSI KÖZPONT MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA Módosítva: 2014. november 14.

A MADÁRGYŰRŰZÉSI KÖZPONT MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA Módosítva: 2014. november 14. A MADÁRGYŰRŰZÉSI KÖZPONT MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA Módosítva: 2014. november 14. A Madárgyűrűzési Központ alapfeladatai a magyarországi madárgyűrűzés kezdete óta fennmaradt és időközben folyamatosan felhalmozott

Részletesebben

Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság TÚZOK TUSA I. forduló FELADATLAP

Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság TÚZOK TUSA I. forduló FELADATLAP Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság TÚZOK TUSA 2016 I. forduló FELADATLAP Kedves Versenyzők! Szeretettel köszöntünk benneteket az idei Túzok Tusa I. fordulójában, mely hagyománnyá vált verseny elnevezését

Részletesebben

Múlt-jelen-jövő (?) - változások az agrártáj biológiai sokféleségében

Múlt-jelen-jövő (?) - változások az agrártáj biológiai sokféleségében Múlt-jelen-jövő (?) - változások az agrártáj biológiai sokféleségében Prof. Dr. Szép Tibor Nyíregyházi Főiskola & Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Drámai állapotok főleg a mezőgazdasági területeken

Részletesebben

126/2013. (XII. 17.) VM rendelet. a vadászvizsgát megelőző tanfolyamról és a vadászvizsgáról

126/2013. (XII. 17.) VM rendelet. a vadászvizsgát megelőző tanfolyamról és a vadászvizsgáról 126/2013. (XII. 17.) VM rendelet a vadászvizsgát megelőző tanfolyamról és a vadászvizsgáról A vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról szóló 1996. évi LV. törvény 100. (1) bekezdése

Részletesebben

A Madárgyűrűzési Központ évi beszámolója március 30.

A Madárgyűrűzési Központ évi beszámolója március 30. A Madárgyűrűzési Központ 214. évi beszámolója 215. március 3. Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Madárgyűrűzési Központ 1121 Budapest, Költő u. 21. Tel.: (1) 275-6247 Fax: (1) 275-6267 E-mail:

Részletesebben

Szép Tibor Nyíregyházi Főiskola Környezettudományi Intézet. & Nagy Károly, Nagy Zsolt, Tóth Péter Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület

Szép Tibor Nyíregyházi Főiskola Környezettudományi Intézet. & Nagy Károly, Nagy Zsolt, Tóth Péter Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület A magyarországi agrártáj biológiai diverzitását befolyásoló AKG- és más agrártámogatási programok hatásának vizsgálata a Mindennapi Madaraink Monitoring (MMM) adatai alapján Szép Tibor Nyíregyházi Főiskola

Részletesebben

A kuvik (Athene noctua n. Scop. 1769) kiskunságiés hazai természetvédelmi helyzete napjainkban

A kuvik (Athene noctua n. Scop. 1769) kiskunságiés hazai természetvédelmi helyzete napjainkban I. Magyarországi Kuvikvédelmi Konferencia 2015. november 14. Kunszentmiklós A kuvik (Athene noctua n. Scop. 1769) kiskunságiés hazai természetvédelmi helyzete napjainkban Hámori Dániel Magyarországi Kuvik

Részletesebben

KÉRDŐÍV FELNŐTT LAKOSSÁG RÉSZÉRE

KÉRDŐÍV FELNŐTT LAKOSSÁG RÉSZÉRE KÉRDŐÍV FELNŐTT LAKOSSÁG RÉSZÉRE A közönséges ürge nyílt rövidfüvű területeken lakó rágcsáló. Fokozottan védett fajnak számít, elsősorban azért, mivel ritka, értékes nagytestű ragadozó madaraink, mint

Részletesebben

Madarak és Fák Napja XXIII. Országos Tanulmányi Verseny Területi forduló 2016. I. Madárhang felismerés. 5 pont/

Madarak és Fák Napja XXIII. Országos Tanulmányi Verseny Területi forduló 2016. I. Madárhang felismerés. 5 pont/ Madarak és Fák Napja XXIII. Országos Tanulmányi Verseny Területi forduló 2016. Jelige, csapat: Elérhető pontszám: 101 pont Elért pontszám: Helyezés: I. Madárhang felismerés. 5 pont/ Hallgassátok meg figyelmesen

Részletesebben

Tiszavirágzás. Amikor kivirágzik a Tisza

Tiszavirágzás. Amikor kivirágzik a Tisza Tiszavirágzás Amikor kivirágzik a Tisza Tiszavirág (Palingenia longicauda) A tiszavirág Magyarország és Európa legnagyobb méretű kérésze, mely látványos rajzása - tiszavirágzás - révén vált közismertté.

Részletesebben