Andreas Laun. Morális kihivások a csalad számára Péliföldszentkereszt

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Andreas Laun. Morális kihivások a csalad számára Péliföldszentkereszt 7. 7. 2008"

Átírás

1 Andreas Laun Morális kihivások a csalad számára Péliföldszentkereszt

2 A házasságról szólva tudatosítsuk: Manapság a házasságot ideológiák veszélyeztetik, ezek szétrombolják a házasságot és a szeretet ellen irányulnak, az ellen a szeretet ellen, amelyről a Biblia ír, és ahogy azt az emberek mindig is értették.

3 I. Jelen korunk ideológiái A Gender ideológia a zsidó-keresztény értelemben vett házasság megszűntetése.

4 A Gender ideológia szerint: Nincs sem férfi, sem nő, csak emberek vannak, akik függetlenül biológiai nemüktől, önállóan választhatják meg és meg is kell választaniuk szexuális orientációjukat. Nincs jelentősége, hogy van-e az embernek gyereke, vagy nincs, a gyermeket az ember vagy akarja, vagy nem. A házasság sincs, csak kapcsolatok vannak, melyeket az ember maga választhat meg.

5 Ezen kapcsolatokat az állam jogilag szabályozza, méghozzá egyenrangúan. Ebben az értelemben a homoszexuálisok is összeházasodhatnak, amennyiben ezt a kapcsolatot házasságnak akarjuk nevezni. A kapcsolatok egyenrangúsága azt jelenti, hogy a homoszexuálisok is kapnak özvegyi nyugdíjat, megkapják az örökségből rájuk eső köteles részt, ahogy az korábban csak a házastársnak és a gyerekeknek járt. A homoszexuálisoknak is joga van gyermeket örökbe fogadni, a leszbikusok pedig igénybe vehetik a mesterséges megtermékenyítést.

6 Az Egyház tanítása Jézus ellenfeleivel a házasságról folytatott vitájában a Bibliára hivatkozik: Ezért a férfi elhagyja apját és anyját, ragaszkodik feleségéhez és lesznek egy testté. (Ter 2,24) Ez Jézus kiinduló pontja, hogy a válásra vonatkozó kérdést megválaszolja. Ez a mondat azonban többről szól. Amennyiben néhány egyéb rövidebb bibliai idézetet is hozzáveszünk, úgy megértjük a szeretetről, házasságról, szexualitásról szóló egész keresztény tanítást.

7 Fontos, hogy tisztán lássuk a házasság bibliai, katolikus megközelítését. Ebből a nézőpontból minden kérdésünkre választ kapunk és ezzel visszautasítjuk korunk tévtanait. A kiindulópont az egység a testben, melyről a Biblia és Jézus szól. Világos, hogy ezen nem pusztán testi egyesülést értünk. A csupán testi egyesülés házasságon kívül, erőszakos aktusban, a bordélyházban, állatok között is létre jön.

8 a házas egységen speciálisan emberi Azt, hogy a Biblia a házas egységen speciálisan emberi és nem kizárólagosan testi egyesülést ért, az a szövegből is kitűnik. A Biblia ugyanis megnevezi a házasságban megvalósuló egy testté válás feltételeit, ezek pedig olyan feltételek, amelyeknek csak ember képes megfelelni, amelyek nem csupán a szexuális vágy következményei: A férfi elhagyja szüleit és kötődik feleségéhez.

9 : Mi a feltétele egység létrejöttének? A kérdést szeretném egy egészen egyszerű hasonlattal megvilágítani: Ha valaki magyar gulyást akar főzni, akkor szüksége van néhány hozzávalóra. Ezen hozzávalók nélkül főzhet ugyan valamilyen levest, de az nem lesz magyar gulyás. Krumpli, paprika, bors, bor és a szakácsnak szüksége van még bográcsra, tűzre vagy tűzhelyre. Ezen hozzávalók valamelyikének hiányában a legjobb magyar szakács sem képes gulyást főzni.

10 Kérdés: Mi szükséges tehát az emberi, házasságban megvalósuló egy testté válás létrejöttéhez úgy, ahogy azt a Biblia, és ahogy Jézus is mondja? Válaszom: A bibliai értelemben vett jó házassághoz.. hét feltétel teljesülése nélkülözhetetlen.

11 Ezek a feltételek a tévedések felismeréséhez is elvezetnek. Rámutatnak, miként nem jön létre a valódi egy testté válás.

12 1. feltétel: Egy férfi és egy nő Két férfi is megélhet együtt orgazmust, de ez az orgazmus nem a bibliai értelemben vett egy testté válás. Nem azért, mert az Egyház tiltja, hanem mert ez nem lehetséges. Tehát mondjunk nemet a homoszexuális házasságra.

13 2. feltétel: Szeretet: szeretet nélkül nincs egység. Egyéb motívumok elvezethetnek az egy testté váláshoz, de itt is érvényes, hogy nem minden testi egyesülés eredménye a bibliai értelemben vett egy testté válás. Épp ezért mondjunk nemet az egyéb okokra visszavezethető ésszerű házasságra!

14 3. :feltétel: Az Igen! A szeretet igényli a döntést, igényli a végérvényesen kimondott Igent! Épp ezért mondjunk nemet az élettársi kapcsolatra, a kötöttség nélküli együttélésre.

15 4.feltétel: Természetes érintkezés A szexualitás nem csupán egy biológiai lehetőség a gyermek nemzésére és az gyönyör szerzésére. A szexualitás a szeretet testbeszéde, melynek azonban meg van a saját nyelvtana. Ez azt jelenti, hogy a házasságban sem vezet bármely szexuális érintkezés a bibliai értelemben vett szeretetben megélt egységhez, hanem csak a férfi és nő biológiai felépítésének megfelelő egyesülésről van szó.

16 5. feltétel: Nyitottság a gyermekvállalásra A szexualitás a szeretet testbeszéde, gyümölcsöző szeretet is egyben, az élet szolgálatában. Épp ezért helytelen a védekezés, hiszen tönkreteszi a szeretet és a nemzés egységét. Megváltoztatja a partnert, a termékeny asszonyt steril nővé teszi. A védekezés beavatkozik a testbe, megakadályozza a tökéletes egységet, az egység helyett szétválaszt. Ezért nem valósulhat meg védekezéssel a bibliai értelemben vett egység.

17 . 6. feltétel: A szexuális szeretet spiritualitása Egy régi mondás szerint a férj ne úgy szeresse feleségét, mint egy szajhát. XI. Inocenc pápa: a csak vágyaktól vezérelt szexuális egyesülés a házasságon belül is bűn! Amikor II. János Pál pápa ezt kijelentette, az egész világ kinevette. De: Igaz és ez könnyen meg is érthető: Senki sem szeretné, hogy csak azért öleljék át, mert a másik ebben kedvét leli. Ebből nem lesz szeretetben megélt egy testté válás, bibliai értelemben vett egység. Ezeket a gondolatokat összevethetjük a szent áldozással: A szent áldozás nem csupán a kenyér elfogyasztása, szükséges hozzá hit és benső áhítat!

18 7. feltétel: Isten!!! A házastársi szeretet egysége nem valósulhat meg, ha a házastárs Isten helyére lép, ha Istenpótlékká válik. Hiszen egy ember sem lehet a másik számára a teljes boldogság forrása, életének értelme. Ha Isten hiányzik, akkor légüres tér keletkezik, és az ember igyekszik ezt a vákuumot a partnere által, a szexuális szeretettel megtölteni. Ebből azonban nem jön létre a bibliai értelemben vett egység és félő, hogy a házasság összeroppan.

19 Csak e hét feltétellel valósul meg a gyümölcsöző szeretet egysége, a test és a szív egysége. A házas-pasztoráció és a házasság morálja e feltételek életünkre vonatkozó következményeiből adódik.

20 III. Az egyház és a korszellem küzdelme korunkban Pál mondja: Az Egyház az igazság oszlopa (1Tim 3,15), Jézus az ördögöt kezdettől fogva hazugnak nevezi. Ez a hazug most leginkább Isten 5. és 6. Parancsolata ellen támad. Ez a hazug tudja, hogyan kell hazudni és újból és újból sikerül neki megtéveszteni az embereket. Azt is mondhatnánk: Az ördög egy kaméleon, hol barna, hol vörös, hol meg lila bármelyik színnel tud azonosulni.

21 Hogy szembeszálljunk a hazugsággal, szükségünk van az Egyház igazságára, az Egyház i Tanítóhivatalra. Az Egyház tesz bennünket immunissá a csábítással és a hazugsággal szemben. Az Egyházon belül is sikeres a hazugság, ha a katolikusok azt vallják, hogy képesek kiválasztani és meghatározni, miben hisznek és miben nem, mikor kell engedelmeskedniük és mikor nem.

22 Mindenki szabad akaratából dönthet úgy, hogy elhagyja az Egyházat. Ha viszont valaki igazán hiszi, hogy az igazság Istentől ered, hálás lesz azért a fényért, melyet az Egyház őriz. A házasság esetében ez azt jelenti: váljunk nyitottá az Egyház egész tanításával szemben, anélkül, hogy kivételt tennénk. Ez a fajta megnyílás először is azt jelenti: ismerjük meg az Egyház tanítását!

23 IV. A család az Egyház tanításában a. A család a házastársakból és gyermekeikből áll. Nem igaz, hogy a család fogalma meghatározhatatlan. Nem igaz, hogy az együttélésnek más formái is vannak, melyek szintén családok. Osztrák politikusok szerint a család az, ahol a gyermek van. Amennyiben ez igaz lenne, úgy az iskola vagy egy gyermekotthon is családnak számítana.

24 b. Jog az élethez: senkinek nincs joga a még meg nem született életet elpusztítani. A keresztényeknek ugyanolyan konzekvensen és kivétel nélkül el kell utasítaniuk az abortuszt, mint az ártatlan emberek meggyilkolását. A keresztények esetében is fennáll a veszély, hogy megtévesztik őket. Például különböző megfogalmazások által: Tiszteletben kell tartanunk a nő döntését! Szent Ágoston szerint: A bűnt (=döntest) gyűlölni kell, a bűnöst szeretni.

25 c. Nem igaz, hogy a nevelést más emberek ugyan olyan jól végzik, mint az apák és az anyák. A szülők a gyermekek elsődleges és legjobb nevelői. Ezen még egy gondozónő titulusa sem változtat, legyen ő akármilyen kifogástalan. Ebből következően az államnak csak akkor kell és szabad beavatkoznia, ha a szülők megtagadják kötelességüket.

26 Az államnak ahhoz sincs joga, hogy a gyermekeket elválassza szüleiktől és olyan törvényeket hozzon, mely a szülőket arra kényszeríti, hogy gyermekeiket állami gondozásba adják: Németországban és Ausztriában ma az a tendencia, hogy az anyák szülés után lehetőség szerint gyorsan munkába állnak, bölcsödébe kényszerítve ez által a gyerekeket.

27 A gyermekpszichológia felismerései (Christa Meves) és a kommunista időszak tapasztalatai ellenére is jellemző ez a politika. d. M. Gorbacsov: Egyik legnagyobb hibánk volt az a politika, mely a kora gyermekkori állami nevelést lehetővé tette!

28 e. A szülőknek joguk és kötelességük a gyermekeik nevelése. Joguk fölötte áll az állami jognak. Amennyire fontos, hogy az állam biztosítsa az iskolákat, annyira fontos, hogy ne hagyja figyelmen kívül a szülőik jogait. A szülők elsőbbségi jogából következően a szülőknek szabad amennyiben képesek rá gyermekeiket otthon tanítani (home schooling). Ezek bizonyára kivételes esetek, de egy másik szempontból a szülői jogok elsőbbsége rendkívüli aktualitással bír.

29 Az államnak nincs joga ahhoz, hogy elvegye a szülők szexuális nevelési jogkörét gyermekeikkel szemben! Manapság azonban pontosan ezt teszi az állam a gyermekek rossz értelemben vett szexualizálásával és a szabadosság propagálásával (1968: propaganda iskolaban!).[1]

30 Begriff Sexualisierung in Ungarn nicht bekannt: Sexualisierung azt jelent: Sexualitas mint a legfontosabb! Minden jo, minden lehet, csak 3 kivétel van: betegseg nélkül, foghaz nélkül, nem kivanatos gyermek nélkülonf08/listhp Nem jo, nem lehet nem szexuálisan aktív élni

31 Hogy a katolikusok (és más keresztények is, a muzulmánok is) védekezhessenek az állami szexuális neveléssel szemben, szükségük van más, katolikus és emberi programra szexuális nevelés terén. Egy ilyen lehetőség a Teenstar.-

32 Örülök: Mar magyarorszagban CSÉN 08/lista.php In Ungarn seit 2001 Program (CSÉN = Erziehung zu Familienleben ). Und:

33 Új feminizmus! Szükségünk van egy új feminizmusra, mondja II. János Pál Evangelium vitae 99 Mi jellemzi ezt ez a uj feminizmust? Úgy gondolom:

34 A nők bírnak mindazokkal a jogokkal, mint a férfiak. Nem kell viszont mindenben a férfiakhoz hasonulniuk. Mivel nők, ezért lehetnek szívest-örömest édesanyák is. Nem szabad leértékelni azokat a nőket, akik csak gyermekeikről és családjukról gondoskodnak.

35 A törvényeknek nem szabad megakadályozniuk, hogy az anyák otthon maradhassanak gyermekeikkel és nem kényszeríthetik olyan helyzetbe őket, hogy a nevelés mellett dolgozniuk is kelljen. A női szabadság: Az anyák kapjanak elegendő pénzt, hogy önállóan dönthessenek. A pénz és nem pedig a tabletta tesz szabaddá! A szülőknek védekezniük kell az államnak (az iskolákban) jelentkező igényével szemben, hogy a gyermekeket az iskolában vezessék be a szexualitásba, valamint nyomást gyakoroljanak rájuk, hogy szexuálisan aktív életet éljenek.

36 Természetes családtervezés Senkit nem ismerek, aki azt állítaná, hogy nem szexuálisan kell hűnek maradni a házastárshoz. Ezzel szemben sok olyan katolikust ismerek, akik úgy gondolják, hogy a védekezés eszközei jók. A Humanae Vitae kezdetű enciklikájában VI. Pál pápa szerint: A védekezés helytelen, még egy bűn!

37 János Pál pápa meggyőződéssel állította, hogy a Humanae Vitae vel szembeni oppozíció fontos előidézője az európai egyház mostani válságának. Manapság mindenhol látjuk a védekezés által előidézett következményeket, melyeket VI. Pál pápa előre megjövendölt.

38 Ch. Schönborn biberos Israelban: EUropa mondta 3 szer nem a magas jövöhoz: Abortio Védekezés Homokos hazasság

39 A védekezés egy következményét nem látta még akkor a pápa: a drámai gyermeklétszám-csökkenést. F. Dumont francia demográfus már évekkel ezelőtt figyelmeztetett a demográfiai télre, a demográfiai jégkorszaka, mely Európát veszélyezteti.

40 Azt gondolom Kezdjük el újra átgondolni a kérdést, az Egyház tanítását elfogadni és tanulmányozni, hogy valóban helyesen érthessük meg azt. Mert csak ha valóban értjük, akkor tudjuk megélni és továbbadni azt másoknak.

41 Meggyőződésem: A visszatérés a HV nem csak több gyermeket eredményez, hanem erősíti a házastársi szeretetet is.

A SZEMÉLYES KAPCSOLATOK ERKÖLCSE (SZEXUÁLETIKA) TÉTELSOR

A SZEMÉLYES KAPCSOLATOK ERKÖLCSE (SZEXUÁLETIKA) TÉTELSOR A SZEMÉLYES KAPCSOLATOK ERKÖLCSE (SZEXUÁLETIKA) TÉTELSOR 2. Férfinak és nőnek teremtette 2.1. A nemek eredete 2.2. Ami azonos: a személyes méltóság 2.3. Ami különbözik: a nemi sajátosságok 2.4. Az azonosság

Részletesebben

Az egyedülállóság, a párválasztás és a házasság misztériuma

Az egyedülállóság, a párválasztás és a házasság misztériuma Tóth-Simon Károly Az egyedülállóság, a párválasztás és a házasság misztériuma Bevezetés Különböző hivatalos nyomtatványokon rendszeresen rákérdeznek a családi állapotunkra. Az önéletrajzunkban is hivatkozunk

Részletesebben

Párkapcsolat, gyermekvállalás: Magyarországi jogi helyzet, nemzetközi kitekintés, célok és feladatok Sándor Bea

Párkapcsolat, gyermekvállalás: Magyarországi jogi helyzet, nemzetközi kitekintés, célok és feladatok Sándor Bea Párkapcsolat, gyermekvállalás: Magyarországi jogi helyzet, nemzetközi kitekintés, célok és feladatok Sándor Bea Az előadás témái a magyarországi jogi helyzet; milyen alapvető kérdések merülnek fel a partnerkapcsolat

Részletesebben

A család a fiatalok szemszögéből. Szabó Béla

A család a fiatalok szemszögéből. Szabó Béla A család a fiatalok szemszögéből Szabó Béla Témakörök A mai családok a számok tükrében Fiatalok családdal kapcsolatos attitűdjei Iskolai teljesítmény és a család Internet és család Összefoglalás, konklúziók

Részletesebben

Szeretettel köszöntelek Benneteket!

Szeretettel köszöntelek Benneteket! Házaspáros alkalom Szeretettel köszöntelek Benneteket! Siklósiné Földvári Gabi 2012-11-18 1 Téma 2012-11-18-án A szülő-, illetve családcentrikus házasság 2 Ismételjünk ismét egy picit A férfi elhagyja

Részletesebben

Bibliai tanítás a részegségről

Bibliai tanítás a részegségről Bibliai tanítás a részegségről ADUNARE Bibliai tanítás a részegségről A részegségről tanulni nehéz feladat de ugyanakkor nagyon fontos. Mi úgy szeretnénk leélni az életünket hogy az Istennek tetsző legyen

Részletesebben

A test teológiájától a TESTTEO projektig

A test teológiájától a TESTTEO projektig TESTTEO' 1/20. A test teológiájától a TESTTEO projektig TESTTEO' 2/20. A TEST TEOLÓGIÁJA II. János Pál pápa összegyűjtött audiencia beszédei 1979. szeptember 5. - 1984. november 28. 129 beszéd szexuális

Részletesebben

Az Istentől származó élet

Az Istentől származó élet Az Istentől származó élet Előszőr is mi az élet? Sokan próbálták deffiniálni, különféle kulturális, tudományos vagy vallási nézőpontokból is. A tudomány mivel a fő forrása a megfigyelés és az információ

Részletesebben

Engedelmeskedjetek egymásnak

Engedelmeskedjetek egymásnak Erdélyi Gyülekezet Zalatnay István Reménység Szigete 2010. augusztus 22. Lekció: 4Móz 9,15-23 Textus: Ef 5,21-6,9 Engedelmeskedjetek egymásnak Engedelmeskedjetek egymásnak, Krisztus félelmében. Az asszonyok

Részletesebben

Oroszné Dr. Perger Mónika pár- és családterapeuta, egyetemi adjunktus BME Ergonómia és Pszichológia Tanszék, Családi Szolgálatok Ligája Alapítvány

Oroszné Dr. Perger Mónika pár- és családterapeuta, egyetemi adjunktus BME Ergonómia és Pszichológia Tanszék, Családi Szolgálatok Ligája Alapítvány Oroszné Dr. Perger Mónika pár- és családterapeuta, egyetemi adjunktus BME Ergonómia és Pszichológia Tanszék, Családi Szolgálatok Ligája Alapítvány 1. Hogyan gondolkodjunk a családról? 2. Napjaink családjai

Részletesebben

HÁZASSÁG: PRO ÉS KONTRA KRISZTUS SZERINT*

HÁZASSÁG: PRO ÉS KONTRA KRISZTUS SZERINT* Buji Ferenc HÁZASSÁG: PRO ÉS KONTRA KRISZTUS SZERINT* A világ fiai nősülnek és férjhez mennek. Lk 20,34 Ha a keresztény ember a házasság és a szerzetesi, papi, valamint evangéliumi indíttatású világi nőtlenség

Részletesebben

Boldogtalanság miatt válunk. A válásoknak csak 15-20%-a vet véget ún. bántalmazó kapcsolatnak A többi 80-85%-ban boldogtalanságra hivatkoznak

Boldogtalanság miatt válunk. A válásoknak csak 15-20%-a vet véget ún. bántalmazó kapcsolatnak A többi 80-85%-ban boldogtalanságra hivatkoznak Boldogtalanság miatt válunk A válásoknak csak 15-20%-a vet véget ún. bántalmazó kapcsolatnak A többi 80-85%-ban boldogtalanságra hivatkoznak Családon belüli erőszak Állítás: a házasságokban a férfiak úgy

Részletesebben

Családjogi Charta. A. az emberi jogoknak alapvetően fontos társadalmi dimenziói vannak, amelyek a családban jutnak kifejezésre;

Családjogi Charta. A. az emberi jogoknak alapvetően fontos társadalmi dimenziói vannak, amelyek a családban jutnak kifejezésre; Családjogi Charta A Családjogi Charta kiadására az 1980-ban Rómában összegyűlt püspöki szinódus javaslatára került sor. Az a célja, hogy minden mai ember, keresztények és nem keresztények számára kimerítő

Részletesebben

1Móz 21,22-34 Ábrahám, Abimélek és a kút

1Móz 21,22-34 Ábrahám, Abimélek és a kút 1 1Móz 21,22-34 Ábrahám, Abimélek és a kút És lőn abban az időben, hogy Abimélek és Pikhól annak hadvezére megszólíták Ábrahámot mondván: Az Isten van te veled mindenben, a mit cselekszel. Mostan azért

Részletesebben

Értékes vagy! TeenSTAR

Értékes vagy! TeenSTAR Értékes vagy! TeenSTAR Témakörök: A TeenSTAR egy olyan személyiségfejlesztő szexuálpedagógiai program, amely segítséget nyújt a fiataloknak kérdéseik megválaszolásában, családi kereteken kívül. Ezzel együtt

Részletesebben

Felnőttek, mert felnőttek

Felnőttek, mert felnőttek Zolnai Erika Felnőttek, mert felnőttek Értelmi sérült felnőttek szexuálpedagógiai támogatása KLTE S z o c í o Í ő í í í ű Tanszék Könyvtára Leli, KEZEM FOGVA ÖSSZ EfO & K > Kézenfogva Alapítvány Budapest,

Részletesebben

Tanítás a házasságról

Tanítás a házasságról Tanítás a házasságról ADUNARE Tanítás a házasságról A házasságról való tanítás nagyon fontos mivel kihatással van minden ember életére. A házasság jó dolog. A házasság Istentől való dolog. Amikor összeházasodunk

Részletesebben

Hittel élni. 11. tanulmány. március 7 13.

Hittel élni. 11. tanulmány. március 7 13. 11. tanulmány Hittel élni március 7 13. SZOMBAT DÉLUTÁN E HETI TANULMÁNYUNK: Példabeszédek 28:4-5, 7, 9; 29:13; Róma 1:16-17; Galata 3:24; 1János 2:15-17 Az emberektől való félelem csapdába ejt, de aki

Részletesebben

Pongrácz Tiborné: Demográfiai magatartás és a családi értékek változása

Pongrácz Tiborné: Demográfiai magatartás és a családi értékek változása Pongrácz Tiborné: Demográfiai magatartás és a családi értékek változása HELYZETKÉP 50 éves a KSH Népességtudományi Kutatóintézet MTA, 2014. január 20. 80 75 70 65 60 55 50 45 40 35 A teljes első női házasságkötési

Részletesebben

Kérések és javaslatok a CSW 62. ülésszakának záródokumentumával kapcsolatban Magyarország delegációja felé

Kérések és javaslatok a CSW 62. ülésszakának záródokumentumával kapcsolatban Magyarország delegációja felé Kérések és javaslatok a CSW 62. ülésszakának záródokumentumával kapcsolatban Magyarország delegációja felé Ne támogassa Magyarország a gender ideológiát, az abortuszt és a gyermekek szexualizálását az

Részletesebben

Jogod van hozzá! Rövid összefoglaló a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer és interszexuális embereket érintő magyar jogszabályokról

Jogod van hozzá! Rövid összefoglaló a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer és interszexuális embereket érintő magyar jogszabályokról Jogod van hozzá! Rövid összefoglaló a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer és interszexuális embereket érintő magyar jogszabályokról Szexuális kapcsolat A férfiak közötti szexuális kapcsolatot

Részletesebben

Mindszenty József bíboros engedelmességének kérdése

Mindszenty József bíboros engedelmességének kérdése Mindszenty József bíboros engedelmességének kérdése [ Orvos Levente 2012 orvosl.hu] Mindszenty József mai megítélésének két sarkalatos pontja is van. Egyrészt az ő állítólagos engedetlensége, másrészt

Részletesebben

A tudatosság és a fal

A tudatosság és a fal A tudatosság és a fal Valami nem stimmel a világgal: háborúk, szenvedések, önzés vesz körül bennünket, mikor Jézus azt mondja, hogy az Isten országa közöttetek van. (Lk 17,21) Hol van ez az ország Uram?

Részletesebben

A családtámogatási ellátások

A családtámogatási ellátások A családtámogatásról általában A családtámogatási ellátások Előadó: dr. Kártyás Gábor kartyas.gabor@jak.ppke.hu - Megkülönböztetett jelentőség, külön törvény - Jövő generáció nevelése, a közösséghez tartozó

Részletesebben

Boldog születésnapot! Egy éves a Szövétnek

Boldog születésnapot! Egy éves a Szövétnek A TARJÁNI, HÉREGI ÉS BAJNAI REFORMÁTUS GYÜLEKEZETEK HÍRLEVELE II. évfolyam 11. szám 2009. november Az én lábamnak szövétneke a te igéd, és ösvényemnek világossága. Boldog születésnapot! Egy éves a Szövétnek

Részletesebben

Erdő Péter. 1 Kiv 20,12. 2 A Katolikus Egyház Katekizmusa pont.

Erdő Péter. 1 Kiv 20,12. 2 A Katolikus Egyház Katekizmusa pont. 1 Erdő Péter A nagy misztérium. A család evangéliuma. Az emberség iskolája korunk számára Előadás a Szent István Bazilikában 2016. november 5-én, Andrea Bocelli koncertjének végén Dicsértessék a Jézus

Részletesebben

dr. Kusztos Anett A HÁZASTÁRSI KÖZÖS LAKÁS HASZNÁLATÁNAK RENDEZÉSE AZ ÚJ PTK.-BAN I.

dr. Kusztos Anett A HÁZASTÁRSI KÖZÖS LAKÁS HASZNÁLATÁNAK RENDEZÉSE AZ ÚJ PTK.-BAN I. dr. Kusztos Anett A HÁZASTÁRSI KÖZÖS LAKÁS HASZNÁLATÁNAK RENDEZÉSE AZ ÚJ PTK.-BAN I. Novissima Kiadó 2014 1 Megjelent a Novissima Kiadó gondozásában 2014-ben, elektronikus formában. Szerző: dr. Kusztos

Részletesebben

Öröm a gyerek. (Lorántffy Zsuzsanna ölében Sárospatakon)

Öröm a gyerek. (Lorántffy Zsuzsanna ölében Sárospatakon) Öröm a gyerek (Lorántffy Zsuzsanna ölében Sárospatakon) A gyerek az öröm, a reménység. Gyönge testében van valami világi; ártatlan lelkében van valami égi; egész kedves valója nékünk, mint a tavaszi vetés:

Részletesebben

Nyomtatható változat. Megjelent: Szent Korona 1992. jan. 15., 3. és 12. old.

Nyomtatható változat. Megjelent: Szent Korona 1992. jan. 15., 3. és 12. old. A hazánkat több mint 40 éven át elnyomó bolsevista rendszer egyik legfontosabb célja a vallásos világnézet, a vallásos lelkület és a valláserkölcs kiirtása volt. A bolsevik ideológusok ugyanis kezdettől

Részletesebben

Gazdagrét Prédikáció 2012.09.09.

Gazdagrét Prédikáció 2012.09.09. Gazdagrét Prédikáció 2012.09.09. EZT CSELEKEDJÉTEK AZ ÉN EMLÉKEZETEMRE, Lk. 22;19, Azt tapasztalom testvérek, hogy első hallásra nehezen tud az ember megbarátkozni azokkal a szokatlanul új gondolatokkal,

Részletesebben

HÁZASSÁG ÉS VÁLÁS. Pasarét, 2014. február 09. (vasárnap) Szepesy László

HÁZASSÁG ÉS VÁLÁS. Pasarét, 2014. február 09. (vasárnap) Szepesy László Pasarét, 2014. február 09. (vasárnap) PASARÉTI PRÉDIKÁCIÓK refpasaret.hu Szepesy László HÁZASSÁG ÉS VÁLÁS Alapige: Malakiás 2,13-16 És ezt is cselekszitek: betöltitek az Úr oltárát könnyhullatással, sírással

Részletesebben

L 348/98 Az Európai Unió Hivatalos Lapja 2008.12.24.

L 348/98 Az Európai Unió Hivatalos Lapja 2008.12.24. L 348/98 Az Európai Unió Hivatalos Lapja 2008.12.24. AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 2008/115/EK IRÁNYELVE (2008. december 16.) a harmadik országok illegálisan tartózkodó állampolgárainak visszatérésével

Részletesebben

A családtámogatási ellátások

A családtámogatási ellátások A családtámogatásról általában A családtámogatási ellátások Előadó: dr. Kártyás Gábor - Megkülönböztetett jelentőség, külön törvény - Jövő generáció nevelése, a közösséghez tartozó gyermekek védelme, születések

Részletesebben

Apaszerepek: Kenyérkereső apa és/vagy résztvevő apaság

Apaszerepek: Kenyérkereső apa és/vagy résztvevő apaság Apaszerepek: Kenyérkereső apa és/vagy résztvevő apaság Spéder Zsolt KSH Népességtudományi Kutatóintézet KINCS, Budapest, 2018. június 13. Az előadás vázlata A férfi családi szerepeit formáló tényezőkről

Részletesebben

Hírlevél. Ferenc pápa Laudato Si (Áldott légy a közös ház gondozásáról) enciklikája

Hírlevél. Ferenc pápa Laudato Si (Áldott légy a közös ház gondozásáról) enciklikája vissza a hírlevélhez Ferenc pápa Laudato Si (Áldott légy a közös ház gondozásáról) enciklikája A Szent István Társulatnál jelent meg szeptember 28-án Ferenc pápa Laudato si kezdetű enciklikájának magyar

Részletesebben

Hittan tanmenet 4. osztály

Hittan tanmenet 4. osztály Hittan tanmenet 4. osztály Heti óraszám:1 Összes óra: 40 Az Élet a hitben című hittankönyvhöz Plébániai hitoktatás céljára Óraszám Tananyag Didaktikai cél, nevelési cél Segédeszköz, Munkaformák, Módszerek

Részletesebben

Új kiadás János első levele

Új kiadás János első levele 1 Új kiadás János első levele Az 1975-ben megjelent és 1990-ben revideált protestáns új fordítású Biblia legújabb revíziójának próbakiadását tartja kezében a Tisztelt Olvasó. A Magyar Bibliatársulat 2006-

Részletesebben

Aki elbocsátja feleségét, és mást vesz el, házasságtörő, és aki férjétől elbocsátott asszonyt vesz el, szintén házasságtörő.

Aki elbocsátja feleségét, és mást vesz el, házasságtörő, és aki férjétől elbocsátott asszonyt vesz el, szintén házasságtörő. Válás és újraházasodás a Biblia szemszögéből Ebben az írásunkban a Biblia válás és újraházasodás kérdésére vonatkozó kijelentéseivel szeretnénk foglalkozni. Az Újszövetség világosan elutasítja a válást.

Részletesebben

Nők és bor. 13. tanulmány. március 21 27.

Nők és bor. 13. tanulmány. március 21 27. 13. tanulmány Nők és bor március 21 27. SZOMBAT DÉLUTÁN E HETI TANULMÁNYUNK: Jób 29:15; Példabeszédek 8; 31; 1Korinthus 1:21; Jelenések 14:13 Ne add asszonyoknak a te erődet, és a te útaidat a királyok

Részletesebben

Szerepek és magatartásformák. Laikus nők a katolikus egyházban.

Szerepek és magatartásformák. Laikus nők a katolikus egyházban. Szerepek és magatartásformák. Laikus nők a katolikus egyházban. katolikus egyházban való legáltalánosabb szerepünk és magatartásformánk, hogy laikusok vagyunk. Ez a sokat vitatott kifejezés leegyszerűsítve

Részletesebben

Hitvallás és hivatás - protestáns hivatásetika a köznevelésben. A pedagógusokkal szembeni etikai elvárások a református köznevelésben

Hitvallás és hivatás - protestáns hivatásetika a köznevelésben. A pedagógusokkal szembeni etikai elvárások a református köznevelésben Hitvallás és hivatás - protestáns hivatásetika a köznevelésben A pedagógusokkal szembeni etikai elvárások a református köznevelésben A református szemléletű pedagógia Bibliai megalapozottságú Az isteni

Részletesebben

Meg nem írható szakdolgozati témák jegyzéke 2015. november 6. (Elfogadott szakdolgozatok, szakdolgozatcímek címlistája 2013 2015)

Meg nem írható szakdolgozati témák jegyzéke 2015. november 6. (Elfogadott szakdolgozatok, szakdolgozatcímek címlistája 2013 2015) Meg nem írható szakdolgozati témák jegyzéke 2015. november 6. (Elfogadott szakdolgozatok, szakdolgozatcímek címlistája 2013 2015) Az alábbi táblázatban a megírt szakdolgozatokat, szakdolgozat címeket találjátok.

Részletesebben

Családpolitikai aktualitások 2010 MAKACS konferencia

Családpolitikai aktualitások 2010 MAKACS konferencia Családpolitikai aktualitások 2010 MAKACS konferencia Nemzeti Erőforrás Minisztérium Családpolitikai Főosztály Demográfiai helyzetkép Magyarország lakossága 10 millió alatt Termékenységi ráta 1,35 2050-re

Részletesebben

Futó viszonyok, tartós kapcsolatok - a fiatalok párkapcsolatai napjainkban. Tóth Olga MTA Szociológiai Intézet PTE Illyés Gyula Főiskolai Kar

Futó viszonyok, tartós kapcsolatok - a fiatalok párkapcsolatai napjainkban. Tóth Olga MTA Szociológiai Intézet PTE Illyés Gyula Főiskolai Kar Futó viszonyok, tartós kapcsolatok - a fiatalok párkapcsolatai napjainkban Tóth Olga MTA Szociológiai Intézet PTE Illyés Gyula Főiskolai Kar Megváltozott házasságkötési szokások Magyarországon (Ezer hajadonra

Részletesebben

Gondolatok a lelki egészség szerepéről a gyermekvállalásban. Dávid Beáta

Gondolatok a lelki egészség szerepéről a gyermekvállalásban. Dávid Beáta BIZTONSÁG ÉS GYERMEKVÁLLALÁS Gondolatok a lelki egészség szerepéről a gyermekvállalásban Dávid Beáta A családdá és szülővé válás egészségügyi vonatkozásai. Műhelykonferencia a Semmelweis Emlékév és a Népesedési

Részletesebben

Ogonovszky Veronika GYERMEK, ÁLDÁS. A szeretet mindenkié

Ogonovszky Veronika GYERMEK, ÁLDÁS. A szeretet mindenkié Ogonovszky Veronika GYERMEK, ÁLDÁS A szeretet mindenkié Előszó Szavakkal lefesteni a láthatatlant, megformálni az érinthetetlent A szó fogyatékos eszköz. Ahogy az öt emberi érzékszerv is. Kétséges, hogy

Részletesebben

EGYSZER VOLT AZ EUCHARISZTIA

EGYSZER VOLT AZ EUCHARISZTIA EGYSZER VOLT AZ EUCHARISZTIA A szentmisében a kenyér és a bor Jézus Testévé és Vérévé válik. Lehetséges ez? Nézzük meg először Jézus szavait. János evangéliumának hatodik fejezetében hosszan beszélget

Részletesebben

CSALÁDI MUNKAMEGOSZTÁS SZEMLÉLETI VÁLTOZÁSAI, A MAI MAGYARORSZÁGON

CSALÁDI MUNKAMEGOSZTÁS SZEMLÉLETI VÁLTOZÁSAI, A MAI MAGYARORSZÁGON CSALÁDI MUNKAMEGOSZTÁS SZEMLÉLETI VÁLTOZÁSAI, A MAI MAGYARORSZÁGON KÉSZÍTETTE: TÁV 12 KONZULENS: URBÁN MARIANNA Hipotéziseim Az első feltevésem, hogy megváltozott a női szerepvállalás és a hagyományos

Részletesebben

Az élet istentisztelete 3.: A CSALÁDBAN

Az élet istentisztelete 3.: A CSALÁDBAN 1 Újpest-Belsőváros 2008. 03. 02. Juhász Emília Az élet istentisztelete 3.: A CSALÁDBAN Olvasandó (lectio): 2 Móz 13,1-10 Alapige (textus): 2 Móz 13,8-9 És mondd el fiaidnak azon a napon: Amiatt történik

Részletesebben

Nem nézték jó szemmel, amikor bébiszittert fogadtam a gyerekek mellé 2015. December 08.

Nem nézték jó szemmel, amikor bébiszittert fogadtam a gyerekek mellé 2015. December 08. Nem nézték jó szemmel, amikor bébiszittert fogadtam a gyerekek mellé 2015. December 08. A hagyományos cigány családból származó diplomás roma nõk komoly választások elé állnak életükben, ha meg szeretnének

Részletesebben

A vágy titokzatos tárgya

A vágy titokzatos tárgya Fehér Dorottya A vágy titokzatos tárgya Tallér Edina: A húsevõ. Kalligram, Pozsony, 2010 Tallér Edina könyve már a fedőlapját tekintve is figyelmet ébreszt: borítóján vérvörös harisnyába bújtatott, a talajon

Részletesebben

198. sz. Ajánlás a munkaviszonyról

198. sz. Ajánlás a munkaviszonyról 198. sz. Ajánlás a munkaviszonyról A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet általános konferenciája, Amelyet a Nemzetközi Munkaügyi Hivatal Igazgató Tanácsa hívott össze Genfbe, és amely 2006. május 31-én megtartotta

Részletesebben

BUDAPESTI KOMMUNIKÁCIÓS ÉS ÜZLETI FŐISKOLA ÚJSÁGÍRÓI KÉSZSÉGFEJLESZTÉS TRÉNING. Hallgatói elméleti anyag. 2012. tavasz

BUDAPESTI KOMMUNIKÁCIÓS ÉS ÜZLETI FŐISKOLA ÚJSÁGÍRÓI KÉSZSÉGFEJLESZTÉS TRÉNING. Hallgatói elméleti anyag. 2012. tavasz BUDAPESTI KOMMUNIKÁCIÓS ÉS ÜZLETI FŐISKOLA ÚJSÁGÍRÓI KÉSZSÉGFEJLESZTÉS TRÉNING Hallgatói elméleti anyag 2012. tavasz www.bkf.hu / Karriercentrum / Tréningek / Letölthető állományok Szakirodalom: Németh

Részletesebben

MIT MOND A BIBLIA A HALLOWEENRŐL?

MIT MOND A BIBLIA A HALLOWEENRŐL? MIT MOND A BIBLIA A HALLOWEENRŐL? ne igazodjatok e világhoz, hanem változzatok meg értelmetek megújulásával, hogy megítélhessétek, mi az Isten akarata, mi az, ami jó, ami neki tetsző és tökéletes (Róm

Részletesebben

Ha aa magasban. Kereszténység és közélet Kiút az anarchiából OSZTIE ZOLTÁN ELÔADÁSOK A SZENT ISTVÁN TÁRSULATNÁL XVI.

Ha aa magasban. Kereszténység és közélet Kiút az anarchiából OSZTIE ZOLTÁN ELÔADÁSOK A SZENT ISTVÁN TÁRSULATNÁL XVI. Ha aa magasban ELÔADÁSOK A SZENT ISTVÁN TÁRSULATNÁL XVI. OSZTIE ZOLTÁN Kereszténység és közélet Kiút az anarchiából OSZTIE ZOLTÁN Kereszténység és közélet Kiút az anarchiából SZENT ISTVÁNTÁRSULAT az Apostoli

Részletesebben

2. nap Isten terveinek felajánlása az életünkkel kapcsolatban (fogantatásom, születésem, hivatásom )

2. nap Isten terveinek felajánlása az életünkkel kapcsolatban (fogantatásom, születésem, hivatásom ) 2. nap Isten terveinek felajánlása az életünkkel kapcsolatban (fogantatásom, születésem, hivatásom ) Az Atya, a Fiú és a Szentlélek nevében Szentlélek-hívás Jöjj, Szentlélek, jöjj, Szeretet Lángja, Jöjj,

Részletesebben

A szerkesztő bevezetője 11 Köszönetnyilvánítás 15

A szerkesztő bevezetője 11 Köszönetnyilvánítás 15 Tartalom A szerkesztő bevezetője 11 Köszönetnyilvánítás 15 I. Szeretni csak a tökéletlent lehet A férfiaknak és a nőknek szükségük van egymásra 16 A kötés és következményei 16 Nemzedékeken átívelő összefonódások

Részletesebben

A nagycsaládos mégis. A NOE tagság vizsgálatának tanulságai. Bálity Csaba bality.csaba@mental.usn.hu

A nagycsaládos mégis. A NOE tagság vizsgálatának tanulságai. Bálity Csaba bality.csaba@mental.usn.hu A nagycsaládos mégis A NOE tagság vizsgálatának tanulságai Bálity Csaba bality.csaba@mental.usn.hu Válságban vagy változóban a család? 1. Értékrend és normák változása 2. Gazdasági tényezők 3. Családpolitikai

Részletesebben

Jarabin Kinga. Kedves Olívia!

Jarabin Kinga. Kedves Olívia! Jarabin Kinga Kedves Olívia! Kedves Olívia! Mire levelem megérkezik hozzád, már biztosan újra nyugodt leszek és békés, de most pipa vagyok, haragos és mérges! Már megint hadat üzent nekem az a makacs és

Részletesebben

De egyet teszek. A gyülekezeti szolgálattevők lelki és értelmi felkészülése

De egyet teszek. A gyülekezeti szolgálattevők lelki és értelmi felkészülése De egyet teszek A gyülekezeti szolgálattevők lelki és értelmi felkészülése Az egész hívő élet szolgálattevői élet A. A szolgálattevők lelkisége Lelki cél érdekében a szolgálattevőnek lelki embernek kell

Részletesebben

Dr. Forrai Judit. elősegítői és eszközei: gazdaság, politika, társadalmi ellenőrzés és nevelés

Dr. Forrai Judit. elősegítői és eszközei: gazdaság, politika, társadalmi ellenőrzés és nevelés A szexualitás és a társadalom A szexualitás kultúrtörténete. Szerelem, szex, házasság és család szerepe, történelmi változásai. Szexualitásról való társadalmi diskurzus Dr. Forrai Judit. I. Alapvető szükségletek

Részletesebben

Vérfolyásos hívő gondolkozás (mód)otok megújulásával alakuljatok át harc az elménkben dől el

Vérfolyásos hívő gondolkozás (mód)otok megújulásával alakuljatok át harc az elménkben dől el Vérfolyásos hívő Róm 12:1 Kérlek titeket testvérek, Isten irgalmára, adjátok oda a testeteket Isten számára élő, szent, és neki tetsző áldozatul, ez legyen a ti ésszerű, igeszerű istentiszteletetek, 12:2

Részletesebben

Először éljenek együtt, de azután Az élettársi kapcsolatok megítélése Magyarországon és Európában

Először éljenek együtt, de azután Az élettársi kapcsolatok megítélése Magyarországon és Európában Először éljenek együtt, de azután Az élettársi kapcsolatok megítélése Magyarországon és Európában Rohr Adél PTE BTK Demográfia és Szociológia Doktori Iskola KSH Népességtudományi Kutatóintézet Fókuszban

Részletesebben

Némedi Mária Margareta A békés világtársadalom lehetőségének és lehetetlenségének szociológiaelméleti vizsgálata

Némedi Mária Margareta A békés világtársadalom lehetőségének és lehetetlenségének szociológiaelméleti vizsgálata Némedi Mária Margareta A békés világtársadalom lehetőségének és lehetetlenségének szociológiaelméleti vizsgálata mari szerzői kiadása - Budapest 2012 ISBN 978-963-08-4652-3 Semmilyen jog nincs fönntartva!

Részletesebben

AZ ÉLETET SEGÍTŐ SZABÁLY (bevezető óra) (olvasmány, egyházi iskolában ajánlott téma) Gyülekezeti óraszám: 0. Egyházi iskolák óraszáma: 1.

AZ ÉLETET SEGÍTŐ SZABÁLY (bevezető óra) (olvasmány, egyházi iskolában ajánlott téma) Gyülekezeti óraszám: 0. Egyházi iskolák óraszáma: 1. AZ ÉLETET SEGÍTŐ SZABÁLY (bevezető óra) (olvasmány, egyházi iskolában ajánlott téma) Gyülekezeti óraszám: 0. Egyházi iskolák óraszáma: 1. TEOLÓGIAI ALAPVETÉS (Felhasznált irodalom: Dr. Szűcs Ferenc: Teológiai

Részletesebben

Munkamegosztás a mai családban

Munkamegosztás a mai családban Munkamegosztás a mai családban Előszó A témaválasztás időszerű, a családalapítás háttérbe szorulóban, Európára jellemző az öregedő társadalom A kormányok fontos társadalomfejlesztési programokat indítanak,

Részletesebben

Területi Szakértői Csoport Gyermekjóléti alapellátás

Területi Szakértői Csoport Gyermekjóléti alapellátás Területi Szakértői Csoport Gyermekjóléti alapellátás 2011. január 30. Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet TÁMOP 5.4.1. Szakértők: Révész Magda Molnár László Szikulai István Gyermekjóléti alapellátás

Részletesebben

Két embrió beszélgetett az édesanyjuk méhében. Az egyik a kis Kételkedő, a másik a kis Hívő volt.

Két embrió beszélgetett az édesanyjuk méhében. Az egyik a kis Kételkedő, a másik a kis Hívő volt. Két embrió beszélgetett az édesanyjuk méhében. Az egyik a kis Kételkedő, a másik a kis Hívő volt. A kis Kételkedő ezt kérdezte: Tényleg hiszel abban, hogy van élet a születés után? A kis Hívő így válaszolt:

Részletesebben

A LÉLEK KARDJA. Alapige: Efézus 6,17b Vegyétek fel a Lélek kardját, amely az Isten beszéde.

A LÉLEK KARDJA. Alapige: Efézus 6,17b Vegyétek fel a Lélek kardját, amely az Isten beszéde. Pasarét, 2013. október 24. (csütörtök) PASARÉTI PRÉDIKÁCIÓK refpasaret.hu Horváth Géza A LÉLEK KARDJA Alapige: Efézus 6,17b Vegyétek fel a Lélek kardját, amely az Isten beszéde. Imádkozzunk! Hálaadással

Részletesebben

Gazdagrét 2012.02.12. Prédikáció Evangélium: Márk 1, 40-45. Kedves Testvéreim! Nem is olyan nagyon régen, talán 15-20 évvel ezelőtt, egyikünknek sem

Gazdagrét 2012.02.12. Prédikáció Evangélium: Márk 1, 40-45. Kedves Testvéreim! Nem is olyan nagyon régen, talán 15-20 évvel ezelőtt, egyikünknek sem Gazdagrét 2012.02.12. Prédikáció Evangélium: Márk 1, 40-45. Kedves Testvéreim! Nem is olyan nagyon régen, talán 15-20 évvel ezelőtt, egyikünknek sem jelenthetett komolyabb problémát az, hogy megértesse

Részletesebben

1. Érvelések. Az élet kezdete mint etikai probléma. 1. Érvelések az abortusz vita kapcsán 2. Történeti megközelítés 3.

1. Érvelések. Az élet kezdete mint etikai probléma. 1. Érvelések az abortusz vita kapcsán 2. Történeti megközelítés 3. Az élet kezdete mint etikai probléma 1. Érvelések az abortusz vita kapcsán 2. Történeti megközelítés 3. Mai álláspontok 1. Érvelések Bioetikai kérdés, de nem csupán Az abortusz kérdése filozófiai, jogi

Részletesebben

A család fogalma együtt élő kiscsoportokat, amelynek tagjait vagy házassági kapcsolat, vagy rokoni, vérségi kapcsolat köt össze

A család fogalma együtt élő kiscsoportokat, amelynek tagjait vagy házassági kapcsolat, vagy rokoni, vérségi kapcsolat köt össze CSALÁDTIPOLÓGIA A család fogalma együtt élő kiscsoportokat, amelynek tagjait vagy házassági kapcsolat, vagy rokoni, vérségi kapcsolat köt össze elsődleges szocializáció színtere Élethely szerinti: Falun

Részletesebben

Ő ADOTT, ÉN IS ADNI AKAROK EFÉZUS

Ő ADOTT, ÉN IS ADNI AKAROK EFÉZUS Ő ADOTT, ÉN IS ADNI AKAROK EFÉZUS 4.7-16 Ha belefáradtál, hogy mindig bizonyítanod kell Nem arról beszélek...hogy a szeretet ne intené a másikat...hogy a tetteink ne árulkodnának szívünk állapotáról...hogy

Részletesebben

Az emberi élet értelme

Az emberi élet értelme Az emberi élet értelme Valószínü már mindegyikünk egyszer elgondolkozott azon, hogy miért élünk ezen a világon, s mi az életünk értelme. Röviden, hat ponton keresztül szeretnénk Isten tervét életünkre

Részletesebben

Családtervezés római katolikusok számára. Dr. Timmermann Gábor

Családtervezés római katolikusok számára. Dr. Timmermann Gábor Családtervezés római katolikusok számára Dr. Timmermann Gábor Keresztény családtervezés! Fogamzás szabályozás! A várandósság előkészítése! Meddőségi kivizsgálási és kezelési elvek az egyház szerint Miért

Részletesebben

' 1áHivaza a. Tisztelt Elnök Asszony!

' 1áHivaza a. Tisztelt Elnök Asszony! ' 1áHivaza a irományszám : t J t 2-- Érkezett : 2007 S 4. ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ Törvényjavaslat kezdeményezése! Dr. Szili Katalin az Országgyűlés elnöke Helyben Tisztelt Elnök Asszony! Mellékelten -

Részletesebben

Advent Publishing House Budapest Borsfa street 55. Hungary HU-1171

Advent Publishing House Budapest Borsfa street 55. Hungary HU-1171 A keresztény ember cselekvő optimizmusa árad ebből a könyvből. Szinte minden lapja arról beszél, hogy milyen szép ez az Isten által teremtett világ és benne milyen szép lehet az ember békessége, élete.

Részletesebben

BIBLIAISMERET HIT GYÜLEKEZETE

BIBLIAISMERET HIT GYÜLEKEZETE Bibliaismeret Hit Gyülekezete emelt szint 0812 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. május 21. BIBLIAISMERET HIT GYÜLEKEZETE EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Részletesebben

Magyar Családterápiás Egyesület XXVII. Vándorgyűlése Keszthely, 2013. április 5. Tóth Olga, MTA TK Szociológiai Intézet

Magyar Családterápiás Egyesület XXVII. Vándorgyűlése Keszthely, 2013. április 5. Tóth Olga, MTA TK Szociológiai Intézet Magyar Családterápiás Egyesület XXVII. Vándorgyűlése Keszthely, 2013. április 5. A gazda pedig mond egy szives jó estét, Leül, hogy nyugassza eltörődött testét, Homlokát letörli porlepett ingével: Mélyre

Részletesebben

A CSALÁD ELLÁTÁSA, A CSALÁDORVOSLÁS ETIKAI SZEMPONTJAI

A CSALÁD ELLÁTÁSA, A CSALÁDORVOSLÁS ETIKAI SZEMPONTJAI A CSALÁD ELLÁTÁSA, A CSALÁDORVOSLÁS ETIKAI SZEMPONTJAI Dr. Csikós Ágnes Ph.D. PTE AOK Alapellátási Intézet Hospice-Palliatív Tanszék TERMINOLÓGIA Családorvoslás Alapellátás Általános orvoslás DEFINÍCIÓ

Részletesebben

A keresztény élet forrása, központja és csúcsa: A szentmise. Igeliturgia

A keresztény élet forrása, központja és csúcsa: A szentmise. Igeliturgia Felnőttkatekézis A keresztény élet forrása, központja és csúcsa: A szentmise Előadó: Maga László Plébános atya Időpont: 2012. július 06. Igeliturgia Igeliturgia és Eukarisztia liturgiája, két része ugyan

Részletesebben

Tanuljuk meg hogyan kell tanulmányozni a Bibliát

Tanuljuk meg hogyan kell tanulmányozni a Bibliát Tanuljuk meg hogyan kell tanulmányozni a Bibliát ADUNARE Nagyon fontos megtanulnunk hogyan kell tanulmányozni a Bibliát, mivel: Amikor tanulmányozzuk a Bibliát halljuk Isten parancsolatait. Amikor tanulmányozzuk

Részletesebben

A Fiú. 2. tanulmány. július 5 11.

A Fiú. 2. tanulmány. július 5 11. 2. tanulmány A Fiú július 5 11. SZOMBAT DÉLUTÁN e HETI TANULMÁNYUNK: Dániel 7:13-14; Máté 11:27; 20:28; 24:30; Lukács 5:17-26; János 8:58 Mert az embernek Fia sem azért jött, hogy néki szolgáljanak, hanem

Részletesebben

Tanuljunk imádkozni ADUNARE

Tanuljunk imádkozni ADUNARE Tanuljunk imádkozni ADUNARE Tanuljunk imádkozni. Imádkozni tanulni olyasvalami ami örömet hoz az életünkbe és Istennek is tetsző. Az egyik legfontosabb lecke amelyet megtanulhatunk az az hogy hogyan imádkozzunk,

Részletesebben

8. A SZÜLŐ A SZOLGÁLATRA NEVELŐ

8. A SZÜLŐ A SZOLGÁLATRA NEVELŐ Kezdés 8. A SZÜLŐ A SZOLGÁLATRA NEVELŐ Olyannyira fontos téma a szolgálatra nevelés, hogy talán ezzel kellett volna kezdeni az egész sorozatot. A szolgálat az egyik leghatékonyabb gyógyír a mai tévútra

Részletesebben

MEDIÁCIÓ. A viták békés rendezésének útja.

MEDIÁCIÓ. A viták békés rendezésének útja. MEDIÁCIÓ A viták békés rendezésének útja. Ha megtanulunk a szívünkből beszélni, az asztalra tenni a különbségeinket, és kölcsönös tisztelettel és méltósággal párbeszédet folytatni, annak a konfliktus megoldása

Részletesebben

oral history Változatok az identitásra SÁRAI SZABÓ KATALIN

oral history Változatok az identitásra SÁRAI SZABÓ KATALIN oral history 186 [ ] SÁRAI SZABÓ KATALIN Változatok az identitásra Az utóbbi években Magyarországon is egyre több kutató fordul a nôtörténet (gender) felé, és szaporodik az egyes nôi csoportok vizsgálatával

Részletesebben

Szelíd volt-e Jézus és szelídséget hirdetett-e?

Szelíd volt-e Jézus és szelídséget hirdetett-e? Szelíd volt-e Jézus és szelídséget hirdetett-e? Jézust szelídnek tartjuk. Ilyennek mutatja a házasságtörő asszonynak az esete. Meg akarják kövezni, de Jézus megmentette ettől. A keresztfán kéri az Atyát,

Részletesebben

Barabás Erzsébet. Titkos igazság

Barabás Erzsébet. Titkos igazság Barabás Erzsébet Titkos igazság Tudattalanság Élet és halál! Megszületni majd meghalni. Kérdés, hogy hogyan, miként és mikor vagy esetleg miért! Még meg sem születünk, már előtte kiválasztjuk az állítólagos

Részletesebben

Az apák szerepe védőnői szemmel

Az apák szerepe védőnői szemmel Az apák szerepe védőnői szemmel A Védőnői Szolgálat MA: 103 éves (1915.06.13.) A kor társadalmi, gazdasági és demográfiai változásai hívták életre a védőnői hálózatot. Megalakulásakor a cél: a csecsemőhalandóság

Részletesebben

Keresd meg az alábbi bibliai eredetű szólások, kifejezések, szállóigék jelentését, majd kapcsolj hozzá egy művészeti alkotást (szerző és cím) is!

Keresd meg az alábbi bibliai eredetű szólások, kifejezések, szállóigék jelentését, majd kapcsolj hozzá egy művészeti alkotást (szerző és cím) is! A Biblia A LEGISMERTEBB IRODALMI MŰ Keresd meg az alábbi bibliai eredetű szólások, kifejezések, szállóigék jelentését, majd kapcsolj hozzá egy művészeti alkotást (szerző és cím) is! kifejezés, szállóige

Részletesebben

ISTEN MENNYEI ATYÁNK ÉS URUNK

ISTEN MENNYEI ATYÁNK ÉS URUNK Pasarét, 2013. június 27. (csütörtök) PASARÉTI PRÉDIKÁCIÓK refpasaret.hu Szepesy László ISTEN MENNYEI ATYÁNK ÉS URUNK Alapige: Malakiás 1,6a A fiú tiszteli atyját, a szolga is az ő urát. És ha én atya

Részletesebben

Tamási Erzsébet. A családon belüli erőszak férfi szereplői PhD értekezés

Tamási Erzsébet. A családon belüli erőszak férfi szereplői PhD értekezés Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Bűnügyi Tudományok Intézete Büntetőjogi és Kriminológiai Tanszék Büntető Eljárásjogi és Büntetésvégrehajtási Jogi Tanszék Tamási Erzsébet A családon belüli erőszak

Részletesebben

Mit ad a házasság szentsége a házasoknak?

Mit ad a házasság szentsége a házasoknak? Isten örök terve, hogy a férfi és a nő a házasságban eggyé legyen: Nem jó, hogy az ember egyedül van, alkossunk hozzá illő segítőt is." (Ter 2,18) Ezért a férfi elhagyja apját, anyját, a feleségéhez ragaszkodik,

Részletesebben

Az európai alkotmány létrehozásáról szóló szerződés

Az európai alkotmány létrehozásáról szóló szerződés A TAGÁLLAMOK KORMÁNYKÉPVISELŐINEK KONFERENCIÁJA Brüsszel, 2004. augusztus 6. (OR. en) CIG 87/04 Tárgy: Az európai alkotmány létrehozásáról szóló szerződés CIG 87/04 JL HU TARTALOMJEGYZÉK PREAMBULUM I.

Részletesebben

Létezik-e Antikrisztus?

Létezik-e Antikrisztus? Létezik-e Antikrisztus? Az embereknek sokféle elképzelésük van az Antikrisztusról, de e- gyedül csak a Bibliából kaphatunk helyes választ arra, hogy ki ő, és mit csinál. Felmerült már bennünk a kérdés:

Részletesebben

AZ MFM-Projekt mottója: Csak arra vigyázok, amit értékesnek tartok

AZ MFM-Projekt mottója: Csak arra vigyázok, amit értékesnek tartok AZ MFM-Projekt mottója: Csak arra vigyázok, amit értékesnek tartok Az MFM-Projekt (Mädchen Frauen Meine Tage = lányok, asszonyok, menstruáció) Kecskemét-Széchenyivárosi Közösségépítő Egyesületünk Boldogabb

Részletesebben

HONNAN ERED AZ ETIKÁNK?

HONNAN ERED AZ ETIKÁNK? TARTALOMJEGYZÉK Prológus 7 Honnan ered az etikánk? 9 A szív = értékrendünk centruma 13 A lelkiismeret tisztasága 17 A beszéd tisztasága 25 A gondolatok tisztasága 37 Az indítékok és a tettek tisztasága

Részletesebben

SZENT PÉTER ÉS PÁL APOSTOLOK

SZENT PÉTER ÉS PÁL APOSTOLOK MEGJELENIK A HÓNAP UTOLSÓ VASÁRNAPJÁN 2013. JÚNIUS 29. Alapítva: 2003. XI. évfolyam VI. szám SZENT PÉTER ÉS PÁL APOSTOLOK 2. OLDAL VISSZAPILLANTÓ 5. OLDAL SZENT MÓNIKA 3. OLDAL KEDVES CSALÁDOK 6. OLDAL

Részletesebben