Kulturális örökségek megőrzésének támogatása PÁLYÁZAT. Project: Luppa -sziget építészeti és kulturális örökségének feltárása.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Kulturális örökségek megőrzésének támogatása PÁLYÁZAT. Project: Luppa -sziget építészeti és kulturális örökségének feltárása."

Átírás

1 Budakalász Város iktatószám: 621/8/2010 Polgármesteri Hivatal : Kulturális örökségek megőrzésének támogatása PÁLYÁZAT Project: Luppa -sziget építészeti és kulturális örökségének feltárása.

2 Projekt: Luppa -sziget építészeti és kulturális örökségének feltárása A projekt kifejtése során a felhasználó ismereteket szerezhet Luppa sziget építészeti hagyományairól, az egyes nyaralók érdeklődésére számító tulajdonosainak életútjáról, a sziget hangulatáról és a nyaralók jelenlegi állapotáról. Az információk hasznosak lehetnek: - idegenforgalmi szempontból - Budakalászi lakosok számára, hogy megismerjék Luppa szigetet - Budakalász Önkormányzata részére a település fejlesztés és építési engedélyek kiadása tekintetében. Valamint fontos információk lehetnek a nyaralók jelenlegi állapotának fotói, a napi munkához és a jövőbeli visszatekintés érdekében. A projekt végrehajtása során Németi Jenő végzett kutatási, gyűjtési és fotózási munkákat. Az anyag összeállítási munkáit, szerkesztését, a kutatás és gyűjtés segítését valamint a fotók nagy részét Lupa Egyesületi tagok közreműködésével, társadalmi munkában, külön juttatás nélkül Elek Péter készítette. A kutatást folytatjuk és folyamatosan frissítjük az anyagot, hogy a jelen és az utókor megismerhesse Budakalász gyöngyszemét a Luppa szigetet. TARTALOM 1. Luppa szigeti nyaralók: Kozma Lajos hatása a sziget nyaralóinak építészetére, a nyaralók jellemzése és a jövő elképzelései. Kollár Bence Elméleti szakdolgozata. 2. Kulturális, építészeti örökség: egyes nyaralók megmutatása és az érdeklődésre számító tulajdonosainak életútja. Luppa Péter, a sziget névadója Egy fás sziget és a papír tíz forintos. Jankó János festőművész. A sziget parcellázása Platán sor 3. Molnár C. Pál festőművész Platán sor 4. Dr. Szekeres-Varsa Vera, Dr. Román András építész. Platán sor 8. Kozma Lajos építész, Walter Rózsi operaénekes, Sóváry Emil gépészmérnök Platán sor 13. Dr. Litván György történész Platán sor 29. Tatai Tibor olimpikon Platán sor 39. Soros Tivadar, Soros György közgazdász, Soros Pál mérnők, Margitai Ági színművész Platán sor 41. Makrai Katalin olimpikon, Schmitt Pál olimpikon, köztársasági elnök, Platán sor 86. Krisztinkovich Béla műgyűjtő, kerámia szakértő Rév utca 2. Bacsó Péter filmrendező Kacsa utca 3 Csécsy Imre író, műfordító, országgyűlési képviselő, Csécsy Magda nyelvtanár, nyelvtudós Melléklet: Luppa szigeti házak fotói, 2010-es állapot. Luppa szigeti körkép Dera TV videója (video elindítása: d VTS_01_1 VOD fájlra való kétszeri kattintással)

3 Luppa Péter a sziget névadója Illő, hogy megtudjunk mindent arról az emberről, akiről a szigetet elnevezték. Luppa Péter mérnök, országgyűlési képviselő 1838-ban született, Pomázi lakos volt ben Bécsből öt technikus társával együtt csolnakon ment le a Dunán a Fekete tengerre. Keleti utazását közzétette részint saját neve, részint Kőhegyi álnév alatt től Pest megye tiszteletbeli főmérnöke lett és 63-ban birtokára, Pomázra ment és ott mintagazdaságot rendezett be ban a szentendrei kerület képviselőjévé választották. Szabadelvű párt tagjaként 1887-től újra képviselő. A Phyloxéra tanulmányozása céljából Franciaországban hosszabb utazást tett és tapasztalatait a kormány rendelkezésére bocsátotta és ezért a Ferencz József rend középkeresztjét kapta. Útleírása, történeti, régészeti, közgazdasági, különösen szőlőgazdasági és politikai cikkeket írt. Leveleit Bécsből a Magyar Néplapban (1857), cikkei a Vasárnapi Újságban (1858), Délibábban, Napkeletben jelentek meg. Képviselőházi beszédei a Naplókban (1892) vannak. Kőhegyi álnéven Dunai Útirajz írt, amely folytatásokban jelent meg a Napkelet c. folyóiratban 1858-ban. Pomázon a Kossuth Lajos utcában van egy kis helytörténeti múzeum, a falu sváb és szerb lakosainak néprajzi használati tárgyaiból összeállítva. A kis emlékmúzeum egy komplett századfordulói tipikus szerb lakószobát is bemutat a szokásos berendezéssel, hímzésekkel, ikonokkal és a képek kereteit díszítő hímzett kendőkkel.

4 Luppa szigeten, az Országgyűlés Hivatalának üdülőjében, található Luppa Péter emléksarok

5

6 Egy fás sziget Az egy fás sziget Luppa sziget és Szentendrei sziget között helyezkedik el. A rég zöld 10 forintos bankjegyen ez a sziget látható. A bankjegyre az egy fás szigetről egy festmény került rá, melyet Jankó János festett és a kép eredeti címe Folyóparti táj. A képen jobbra a Szentendrei sziget, balra Luppa sziget látható. Készült ugyanarról a helyről még egy festmény: Az egy fás sziget ma:

7 Jankó János (Tótkomlós, nov. 3. Bp., márc. 29.): festő és rajzoló, ~ János etnográfus apja. Szarvason már gimnazista korában rajztanítással foglalkozott. Pesten állította ki első életképeit (Búsuló betyár, 1854; Felköszöntő a kocsmárosra, A menyasszony üdvözlése, 1855; Magyar parasztmulatság, 1860) től a bécsi akadémián tanult, ahol csakhamar felfigyeltek karikatúráira. A m. élclapok hívására 1866-ban Pestre jött, s rajzait ettől kezdve a bécsi Kikeriki, valamint a pesti Bolond Istók és Üstökös közölte. Tipikus és közkedvelt karikatúra-figurái (Sanyaró Vendel, Tojáss Dániel, Seiffensteiner Salamon stb.) főként a Borsszem Jankóban jelentek meg. Rajzainak számát mintegy re becsülik. Irodalom: M. Kiss Pál: J. J. (Gyula, 1961.) Jankó János sírja Budapesten, a Kerepesi Temetőben 11-1/a-25. Kallós Endre alkotása

8 A sziget parcellázása A Helvétia építő és ingatlan RT. nevű cég 1932-ben parcellázta a szigetet, jól átgondolt és szépen kivitelezett tervek alapján. Megteremtette az infrastruktúrát és ezzel a kulturált üdülés lehetőségét. Példa lehetne arra, hogy milyen sorrendben kell egy területet a természettől elhódítani". Általában fordítva történik. Előbb épülnek, aztán dúlnak: csatorna, víz, villany, telefon, utca stb., érdekében. Aki telket vásárolt, aláírta a Lupa Bizottság (Lupa Egyesület elődje) által meghatározott alapszabályokat, amelyek biztosították a békét és kulturált üdülést. Nyeles telkekre osztották a szigetet, vagyis a vízpartiaknak szorgalmi útjuk lett a főút felé, a belső telkeknek kijáratuk lett a vízre. A HELVETIA építő és ingatlan RT. eredeti hirdetése és parcellák kiosztása

9 Platán sor 3 Ez a ház Molnár C. Pál festőművész tulajdona volt. Lupai Vénusz: a kép a ház teraszán készült Molnár C. Pál (Battonya, április 28. Budapest, július 11.) magyar festő és grafikus. Műveiben a mediterrán hangulat a neoklasszicista nyugalommal párosul, így oldódik fel nála a nyugtalanság, a mozgalmasság az elmélyülésben, végső soron a transzcendenciában, így lesz kiváló egyházi- és díszítő festő. Életpályája: Apja, Molnár József uradalmi intéző volt a Battonya melletti Tompapusztán. Édesanyja, Jeanne Contat svájci-francia nevelőnő volt a földbirtokos családnál; az ő családnevének kezdőbetűjét vette fel már elismert művészként a fia ben aradi diákként országos rajzpályázaton első díjat nyert és 1918 között rajztanári szakon tanult a budapesti Képzőművészeti Főiskolán, ahol mestere Szinyei Merse Pál volt. A főiskola befejezése után Genfben, majd ben Párizsban élt. Úgy tanult a legtöbbet, hogy a Louvre-ban másolta a klasszikusokat ban hazatért. Irodalmi műveket illusztrált, valamint fametszeteket készített, plakátokat tervezett ban Giotto di Bondone azonos című alkotásának hatására festett Szent Ferenc a madaraknak prédikál c. festményével három évre ösztöndíjat nyert Gerevich Tibor által a római Collegium Hungaricumba. Az 1930-as évektől a festészet lett alkotói tevékenységének fő területe. Budapesti műtermében alkotott, nyaranként pedig Zsennyén, közben számos egyházi és állami megbízást kapott freskófestésre mind Budapesten, mind vidéken. Egyéni és csoportos kiállítások rendszeres résztvevője volt. Művészete: Leginkább a klasszikus hagyományokat tisztelte, de korának irányzatai sem hagyták hidegen, beleépítette azokat az ő egyéni művészetébe, tudott élni a szecesszió, a szimbolizmus, a szürrealizmus s a nagybányai iskola hagyományaival, művészetét mind a mai napig tisztelik, szeretik és értik. S olyan művész volt, kinek nem kellett "külön" alkalmazkodni a megbízók ízléséhez, lényéből fakadt, hogy utat talált és talál ma is művészete a közönséghez. Nemcsak itthon, Európában is nagy sikerei voltak. Igen termékeny alkotó volt, haláláig festett, a festés, a rajzolás volt életerejének fenntartója. Emlékezete: Halála után 1984-ben megalapította a család és a Molnár C. Pál Baráti Kör a Molnár C. Pál Műterem-Múzeumot, melynek gyűjteménye Molnár C. Pál festményeit, rajzait, fametszeteit és szobrait mutatja be abban a budapesti lakásban, ahol között a festő műterme volt. A vendégeket a művész családja fogadja, és vezeti a képek között [1] Szülőhelyén, Battonyán 1984-ben a budapesti Battonyaiak Baráti Köre és a Battonyai Nagyközségi Tanács létrehozta egy neoklasszicista épületben a Molnár C. Pál Emlékházat, benne a művész által szülőhelyének adományozott képeit állítják ki. (Angyali üdvözlet, (1934); Mezőhegyesi jegyzetek, (1950); Önarckép (1958); Dante: Divina Comedia, (1977); összesen 44 festmény, 20 grafika és egy fametszet-sorozat képezi a kiállítás anyagát.) [2]

10 Platán sor 4. A nyaraló 1938-ban és 2010-ben

11 A ház tulajdonosa Dr. Szekeres-Varsa Vera, a Színház és Filmművészeti Egyetem ny. idegennyelvi lektorátusvezetője, a Diplomás Nők Szövetségének volt elnöke, az Amnesty International 5 cikluson át volt magyarországi elnöke, amivel kapcsolatban ezt írta neki Göncz Árpád: Meleg barátsággal köszöntöm... és őszinte szívvel és szeretettel megköszönöm, amit...merem állítani, az egész világ javára végzett! Könyvei és cikkei jelentek meg, képzőművészeti kiállításokat rendezett Budapesten és Franciaországban. Dr. Szekeres-Varsa Vera férje, Dr. Román András szeptember 15-én született, Budapesten ben diplomázott a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki karán. Kivitelezői tapasztalatok szerzése után 1961-től folyamatosan a műemlékvédelemben dolgozott (BMF, OMF, ÉM, OMF, OMvH). Építészként, műemlékvédelmi szakemberként és urbanistaként meghatározó szerepe volt e szakterületek közötti együttműködés elméleti alapjainak kimunkálásában és a gyakorlati megvalósítás elősegítésében. Évtizedeken keresztül kiemelkedő szerepet játszott a magyar műemlékvédelem kiváló nemzetközi kapcsolataiban, nagy figyelmet szentelve a fiatal szakemberek bevonására. Az UNESCO műemléki szervezetének. az ICOMOS-nak sok éven át volt vezetőségi tagja ( ), majd alelnöke ( ); munkája elismeréseként a szervezet örökös tiszteletbeli taggá választotta (1999). Nevéhez fűződik az ICOMOS egri székhelyű Történeti Városok és Falvak Nemzetközi Bizottságának létrehozása (1983), amelynek alapító elnökeként ( ) irányította az 1987-ben, Washingtonban elfogadott "Történeti városok rehabilitációjának nemzetközi kartája" c. meghatározó jelentőségű nemzetközi dokumentum elkészítését. Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottságnak hosszú időn keresztül elnöke (majd később Möller István díjjal elismert, tiszteletbeli tagja), az utóbbi években pedig program-igazgatójaként sikeres hazai és nemzetközi rendezvények, rendezvénysorozatok kezdeményezője és szervezőjeként is szolgálta a műemlékvédelem legtágabb értelemben vett ügyét. Számos más nemzetközi (ECOVAST, ICOMOS CIAV) és hazai (MUT, NKA) szakmai szervezet munkájában és vezetésében is aktív szerepet vállalt. Elévülhetetlen érdemeket szerzett az első magyar helyszínek kiválasztásában és a Világörökségi Listára való felkerülésében. A Hollókő Ófalu megmentésének és restaurálásának és megőrzésének évtizedeken keresztül a motorja volt, éppúgy, mint a Torockó és Énlaka erdélyi falvak építészeti örökségének megmentését és megőrzését támogató, Budapest, Belváros-Lipótváros Önkormányzata által életre hívott program kezdeményezésének és megvalósításának. Számos további műemléki együttes, egyedi műemlék - például a mádi barokk zsinagóga épületének - megmentése sem valósult volna meg áldozatos munkája nélkül. Műemlékvédők nemzedékeit tanította-nevelte egész munkásságával, címzetes egyetemi tanárként pedig a Budapesti Műszaki Egyetemen (az utóbbi években Kolozsvárott is), a műemlékvédelmi szakmérnöki képzés keretében. Számos nagysikerű előadást tartott itthon és külföldön; közérthető, világos szakmai-, és frappáns publicisztikai írásaival - például a legutóbb megjelent "487 bekezdés és 617 kép a műemlékvédelemről" című könyvével - ugyancsak a műemlékvédelem ügyét szolgálta ös halála után a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal az NKA segítségével internetes adatbázist hozott létre. Halála után hivatali szobájában megnyílt a ROMÁN ANDRÁS MŰEMLÉKVÉDELMI KÖNYVTÁR ÉS KUTATÓKÖZPONT, a 2006-ban felépült hollókői új faluház az ő nevét viseli, a műemlékvédelmi nyári egyetem szintén felvette a nevét és emlékét nem csak budapesti lakóházán, hanem Torockó egy házán is emléktábla örökíti meg.

12 Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága emléktáblát készített, melyet 2010 november 13-án avattak fel a, Budapest V. kerület Aulich u. 3-as számú ház falán, ahol születésétől haláláig élt.

13 Platán sor 8. A nyaraló 1935-ben és 2010-ben

14 Platán sor 8. A nyaraló Platán sor felöli nézete A szobor Kozma Lajos lányáról készült.

15 Kozma Lajos ( ) saját maga részére építette a házat. Építész, iparművész, grafikus; a magyarországi szecesszió egyik legkiválóbb, külföldön is elismert művésze; rendkívül sokrétű életművet hagyott hátra ban szerzett építészoklevelet a Budapesti Műszaki Egyetemen, majd több helyen járt külföldi tanulmányúton. Néhány évig Lajta Bélánál dolgozott, majd 1913-ban megalakította a Budapesti Műhely néven ismert, belsőépítészettel foglalkozó művészcsoportot. A Tanácsköztársaság idején tagja volt a művészeti direktóriumnak; a két világháború között baloldalisága miatt nem jutott állami megbízatáshoz as években szorosan együttműködött Kner Imre gyomai nyomdásszal és kiadóval. A közösen tervezett, Kozma fametszeteivel és könyvdíszeivel megjelent kötetek a magyar könyvművészet példamutató alkotásai. Az 1930-as évektől építészeti terveit főként a funkcionalizmus jellemezte. Számos modern lakóházat tervezett Budapesten. Belsőépítészeti tervei alapján alakították ki a fővárosban a Rózsavölgyi könyv- és zeneműkereskedés berendezését, valamint építették át a volt Magyar Divatcsarnokot. A 30-as évek nagy feladata volt az Átrium-ház és mozi építése 1935-ben. Kozma a feladatát úgy oldotta meg, hogy a hétemeletes ház építészeti megoldásán túl gondosan ügyelt még a lakásajtókon lévő számtábla és névtábla kiképzésére is. Színpadi díszleteket és bútorokat is tervezett. A barokk stílus hagyományait újjáélesztő, magyaros bútorai Németországban is népszerűvé váltak. Kozma Lajos írja önmagáról 1935-ben a Magyar Iparművészet című folyóiratban: "... Az érvényesülésért nem verekedtem soha. Jöttek jó emberek és rendeltek nálam könyvet, bútort, lakást, házat, ahogy szomszédomban a nemes csizmadiánál papucsot, cipőt, csizmát. Igyekeztem derekasan megfelelni a feladatnak - mert mindig feladatnak éreztem és gyönyörű erőpróbának ezt a tusát -, a vízió és az anyag, a régi megkötöttség és az új lehetőség, a szokás és a felszabadulás küzdelmét.... Elmerültem néha napokig egy szép szék vonalaiba, ahogy egy kis ház alaprajza álmaimat ma is nyugtalanítja: hogyan formáljam meg azt, amit logikusnak, világosnak, tisztanak érzek képzeletemben...." Életművéből szinte legismertebb a Lupa-szigeti nyaraló, melynek vasbeton erkélye és teteje a Duna beton partfaláról a víz fölé nyúlik. A vasbeton szerkezet kezelésében Kozma csakúgy járatos, mint a bútorok és a belsőépítészeti kialakítások tervezésében vagy az asztalosmunkában. A nyaraló ben épült. Már a családi házakon is látszik a leegyszerűsödött formavilág, ami Kozma építészeti tevékenységében éppúgy végbement, mint grafikai és iparművészeti munkásságában. A díszítés helyett a funkciót helyezte előtérbe, akárcsak bútorainál. Felismerte, hogy az épületek tervezéséhez korának igényeit kell szem előtt tartania, és a modern építészet irányelvei szerint a korszerű technikát és a korszerű építészeti irányelveket kell alkalmaznia. Saját maga számára is szokatlan formájú, víz fölé nyúló nyaralót tervezett. A Lupa-szigeti vasbeton nyaraló Kozma modern építészének egyik szimbóluma lett.

16 A Kozma nyaraló eredeti kinézete, berendezése, alaprajza és a ház falán található kerámia plakett.

17

18 Walter Rózsi operaénekes A Kozma Lajos által épített nyaraló tulajdonosa volt Walter Rózsi operaénekes is. Walter Rózsi (Bp., Bp., aug. 14.): operaénekes (drámai szoprán). A Zeneakadémián Anthes György növendékeként, majd Milánóban tanult énekelni. A bp.-i Operaház balett együttesében táncolt ( ). Ezután egy évadra a Belvárosi Színházhoz szerződött. Mint énekesnő a Tosca címszerepében mutatkozott be a Városi Színházban (1921. szept. 5.). Utána Olaszországban folytatta énektanulmányait. Hazatérése után az Operaházban Aida címszerepét énekelte (1926. máj. 28.). Ettől kezdve 1948-ig a bp.-i Operaház tagja, 1942-től örökös tagja volt ben nyugdíjba vonult. Hangversenyszereplései közül az 1930-as években Liszt Ferenc: Szent Erzsébet legendájának előadásában aratott sikert. Énekelt oratóriumokat is. Énekhangja főként a verista operákban érvényesült. Főbb szerepei: Leoncavallo: Bajazzók - Nedda Puccini: Manon Lescaut - Manon Puccini: Turandot - Turandot Puccini: Tosca - Tosca Verdi: Az álarcosbál - Amelia Verdi: Otello - Desdemona Verdi: Aida - Aida Wagner: Tannhäuser - Vénusz

19 József-legenda Egy ritkán játszott balettzene a Tavaszi Fesztiválon Zsedényi Károly és Walter Rózsi az 1934-es budapesti előadáson (Fotó: Vajda M. Pál) Richard Strauss: József legendája. Operaház, Mally Győző (Putifár), Walter Rózsi (Putifár felesége), Zsedényi Károly (József, a pásztorfiú). Fotó: Vajda M. Pál. Országos Széchényi Könyvtár, Budapest.

20 A nyaraló jelenleg a Sóváry család tulajdonában van. Sóváry Emil gépészmérnök ( Budapest 1916 december 27.) Középiskolai tanulmányait az Érseki Katolikus Gimnáziumban (mai II. Rákóczi Ferenc gimnázium) végezte ben a Budapesti Műszaki Egyetemen szerzett gépészmérnöki diplomát, majd 1941-ban szabadalmi ügyvivői oklevelet ben Kossuth díjat kapott, majd 1991-ben az Magyar Tudományos Akadémia Műszaki tudományok doktora. Munkásságának fő részében a Magyarországi erőmű- és energetikai rendszerek tervezésében vállalt komoly feladatokat től az SBGK ügyvédi irodájában vállalt szabadalmi ügyvivői tevékenységet óta üdülő tulajdonos a szigeten és barátjával, üdülő tulajdonos társával, Nágel Ferenccel aktív szerepet vállalt a sziget önálló igazgatásának és anyagi függetlenségének kialakításában. A sziget mai működési rendjének alapjait Ők tették le. Napóra áll egy 1 m magas betonpilléren a kert északi oldalán, melyet Sóváry Emil, Massányi Auréllal közösen tervezett és készítet 1981-ben. A számlap rozsdamentes acélból készült félkörív 0,8 m átmérővel. Vörösréz óraszámozása: VI-XII-VI, egyenközű, félórás osztású. A tartókarok gyertyánfából, a talpsík vörös gránitból készültek.. Sóváry Emil fia, Zoltán és felesége nagy gondot fordítottak a nyaraló felújítására. Igen nagy öröm volt, hogy szinte az eredetihez hasonló burkoló lapokat találtak a terasz burkolásához. Sóváry Zoltán a Lupa Egyesület elnök helyettese, folytatja édesapja által elkezdett munkát.

21 Platán sor 13 A nyaraló tulajdonosa volt Dr. Litván György történész. Életpályája: Litván György február 19-én született Budapesten, polgári értelmiségi családban. Apja, Litván József részt vett az es forradalomban, valamint a polgári radikálisok köréhez tartozott. Litván György között a budapesti tudományegyetemen történelem politikai gazdaságtan szakon tanult között tényleges katonai szolgálatát teljesítette, majd 1957-ig középiskolai tanárként dolgozott, illetve a Huba utcai vendéglátóipari technikum igazgatóhelyettese volt között az MKP, majd az MDP tagja volt, aktívan részt vett előbb az ifjúsági, egyetemi mozgalomban, később a pártoktatásban ben csatlakozott a Nagy Imre körül kialakult pártellenzékhez március 23-án Budapest XIII. kerületének aktívaülésén elsőként követelte nyilvánosan a jelenlévő Rákosi Mátyás eltávolítását a hatalomból. Aktívan részt vett a Petőfi Kör munkájában, majd a forradalom alatt a Magyar Értelmiség Forradalmi Bizottságának és a XII. kerületi Nemzeti Bizottságnak a tagja volt. A forradalom leverését követően részt vett a Magyar Demokratikus Függetlenségi Mozgalom létrehozásában és annak tevékenységében, ezért 1959-ben az úgynevezett Mérei-perben a Legfelsőbb Bíróság Népbírósági Tanácsa Vida Ferenc elnökletével hat év börtönbüntetésre ítélte a fellebbezés lehetősége nélkül ben szabadult között az Árpád Gimnázium tanára, illetve könyvtárosa volt, majd az MTA Történettudományi Intézetben történészként dolgozott ben részt vett az illegális monori találkozón ban a Történelmi Igazságtétel Bizottsága, politikai téren pedig a Szabad Demokraták Szövetsége alapító tagja volt től az 1956-os Magyar Forradalom Történetének Dokumentációs és Kutatóintézetének az igazgatója óta az ELTE Szociológiai Intézetben egyetemi tanár. Kutatási területe a század eleji magyar társadalmi és politikai gondolkodás, a Trianonhoz vezető politikai, diplomáciai és katonai folyamatok, valamint az elmúlt fél évszázad történelme volt. Litván György a kezdetektől részt vett a Soros Alapítvány munkájában, illetve annak előkészítésében. Már a 80-as évek elejétől tagja volt annak a szűk körnek, amely segített Soros Györgynek kiválasztani a támogatásra érdemes ellenzéki írókat. A nyolcvanas évek második felében Litván György az alapító személyes képviselőjeként bizalmi szerepet töltött be az MTA - Soros Alapítvány külföldi ösztöndíj kuratóriumában. Az Alapítvány tevékenységében 1996-ig aktív szerepet játszó Litván György között a Bölcsész Kuratórium elnöke, 1992-től 1996-ig a Felsőoktatást támogató program (HESP) szakkuratóriumának elnöke, között a Külföldi ösztöndíjakat elbíráló bizottság tagja, 1993-tól 1996-ig a Konferencia és Külföldi tanulmányutak pályázatait elbíráló bizottságának tagja volt. A Soros Alapítvány 1999-ben Bibó István díjjal ismerte el munkáját.

22 Platán sor 29 A nyaraló tulajdonosa Tatai Tibor Tatai Tibor (Pöse, augusztus 4.) olimpiai bajnok kenuzó, edző. Gépésztechnikusként 1960-tól a Budapesti Előre, illetve a BKV Előre kenusa volt tól 1972-ig négyszer szerepelt a magyar válogatottban. Az évi nyári olimpiai játékokon kenu egyes 1000 méteren olimpiai bajnoki címet szerzett. Ugyanebben a számban az évi koppenhágai világbajnokságon arany-, az évi belgrádi világbajnokságon ezüstérmes lett. Az aktív sportolást ben fejezte be. A Testnevelési Főiskolán 1969-ben edzői, 1986-ban szakedzői oklevelet szerzett. Visszavonulása után a BKV Előre, majd 1990-től 1995-ig a spanyol kenuválogatott edzője volt. Hazatérése után ismét a BKV Előre edzője lett. Sporteredményei Kenu egyes, 1000 méteren: olimpiai bajnok (1968) világbajnok (1970) világbajnoki 2. helyezett (1971) Európa-bajnoki 3. helyezett (1969) háromszoros magyar bajnok

23 Platán sor 39. A nyaraló oldalnézete 1935-ben és 2011-ben

24 Platán sor 39. A nyaraló, Platán sor felőli, nézete 1935-ben és 2011-ben

25 Platán sor 39 A nyaraló eredeti tulajdonosa Soros Tivadar volt. Soros Tivadar két fia Soros György és Soros Pál. Soros Tivadarné (Bözsi néni) Gerbaudnál tanult cukrászatot és a nyaraló földszínjén fagylaltozót nyitott. SOROS PÁL mérnök Dél-Amerikába menekült magyar vállalkozók kérésére épített saját tervezésű tengeri kikötőt, ezt továbbfejlesztve ma a világ legnagyobb tengeri kikötőinek 40 %-át az Ő és cége építette. Soros György közgazdász

26 Soros György 1930-ban született, Schwartz Tivadar (Soros Tivadar) író, újságíró, eszperantista fiaként ben a 13 éves fiút egy minisztériumi tisztviselő rejtegette Budapesten, így sikerült túlélnie a holokausztot ben kivándorolt az Egyesült Királyságba, ahol 1956-ig élt ben diplomázott a London School of Economicson ban költözött az Amerikai Egyesült Államokba között filozófiával foglalkozott. Egy évtizeden keresztül egy tőzsdei cégnél alkuszként és értékpapírelemzőként dolgozott ben megalapította a Quantum Befektetési Alapot, 1983-ban pedig a Soros Alapítványt, amit a következő évben Magyarországra is kiterjesztett ben elindította a Global Power Investments-et ben a Magyar Kulturális Kamara tiszteletbeli elnökének választották ban Franciaországban, 1992-ben Angliában és ban Németországban hajtott végre nagy feltűnést keltő pénzügyi spekulációs műveleteket. A Soros Fund Management befektetési alapkezelő társaság és a Nyitott Társadalom Intézet elnöke. A lengyel Szolidaritás és a csehszlovák Charta 77 mozgalomnak nyújtott segítsége hozzájárult a Szovjetunió befolyásának gyengüléséhez, végül megszűnéséhez. Soros György által létrehozott és támogatott különböző független alapítványok és programok egy közös céllal működnek: hogy világszerte elősegítsék a nyitott társadalmak kialakulását, különösen Közép-Kelet Európa és a Szovjetunió volt kommunista országaiban. Ezek a szervezetek a nyitott társadalmakhoz szükséges infrastruktúrát és intézményeket segítenek kiépíteni, széles körben támogatva az oktatási, gyermek- és ifjúsági programokat, média- és kommunikációs programokat, civil társadalom és emberi jogi programokat, humanitáriánus segélyprogramokat, tudományos, orvosi, művészeti, kulturális, valamint gazdasági szerkezet átalakításhoz kapcsolódó programokat. Ennek a szervezetrendszernek a középpontjában helyezkedik el a Közép-Kelet Európa országaiban, valamint Dél- Afrikában és Haitin működő 24 országos alapítványi iroda. Valamennyi alapítványi iroda önálló kuratóriummal és munkatársakkal rendelkezik, akik meghatározzák a prioritásokat az alapítvány munkájában. Az országos alapítványi irodák közötti kapcsolattartást és együttműködést segíti elő a New York-i Nyitott Társadalom Intézet valamint a Budapesti Nyitott Társadalom Intézet, amelyek a közös témakörökben szervezett regionális programokkal, adminisztratív támogatással és technikai segítséggel, valamint az egyes Közép-Kelet Európai irodák kapacitását és jogkörét meghaladó lehetőségekre reagáló, illetve sürgős kérdésekkel foglalkozó különleges projektek kezdeményezésével járulnak hozzá az országos irodák munkájához. A New York-i Nyitott Társadalom Intézet egyben alapítványként is működik, támogatásaival számos, a nyitott társadalmak megteremtését célzó programot kezdeményez, támogat és népszerűsít szerte a világon, így az Egyesült Államokban is. A Közép-Európai Egyetem (CEU) egy bejegyzett, diplomát adó, az országos irodáktól független oktatási intézmény. Célja a régió diákjainak képzése, valamint a térségben folyó átmenet kutatása. Az országos irodák és a hálózat egyéb tagjai ugyancsak igénybe veszik az egyetem oktatási lehetőségeit. A Budapesti Nyitott Társadalom Intézet számos közös kutatási programban együttműködik a CEU-val. Soros György és Holló Ági (Platán sor 11) kajakkal, a Platán soron, az 1938-as árvízben.

27 A nyaraló jelenleg tulajdonosa Margitai Ági színművész. Pályája: Margitai Ági 1937-ben született Budapesten. Színészi pályafutását 1958-ban a Színház- és Filmművészeti Főiskola elvégzése után a Pécsi Nemzeti Színházban kezdte től a kecskeméti Katona József Színház, 1963-tól a Petőfi Színház, 1965-től a Miskolci Nemzeti Színház tagja volt ban a Mikroszkóp Színpad szerződtette, között Szegeden, 1972-től a József Attila Színházban, 1978-tól Szolnokon játszott ben a Mafilm társulatához szerződött, 1990-től a Miskolci Nemzeti Színház tagja, majd szabadúszó és 1996 között a Magyar Színészkamara ügyvivőjeként tevékenykedett. Margitai Ági: nyugodtabb időszak következik március 16. "Nagy megbecsülést és minősítést jelent, hogy megkaptam a Kossuth-díjat" - mondta Margitai Ági, akit több mint negyvenéves, sokoldalú művészi pályája elismeréseként tüntettek ki a legmagasabb művészeti elismeréssel hétfőn a Parlamentben. (MTI) - "Mivel szabadúszó vagyok, azt hiszem, nem lobbizott értem senki. Többször felterjesztettek már a díjra, de végül sosem kaptam meg. Már-már le is mondtam róla. Így elsősorban nagy meglepetés és persze hatalmas öröm" - tette hozzá a Jászai Mari-díjas színművész. Margitai Ági ugyanakkor megjegyezte: úgy érzi, az utóbbi két évben túlhajtotta magát, ezért a jövőben megpróbálja egy kicsit visszafogni a munkát. "2008 óta fantasztikus jó előadásokra kértek fel és nem tudtam rájuk nemet mondani. Mázlistának érzem magam, jó rendezőkkel, kiváló kollégákkal szerepelhettem kitűnő darabokban" - mondta az elmúlt évekről. Mint kifejtette, aligha lehet olyan előadásra nemet mondani, amelynek főszerepét rá írták. A színésznő ezzel a Celestina avagy Calisto és Melibea tragikomédiája című, 2008-as bemutatóra utalt, amelyet a tatabányai Jászai Mari Színházban tartottak és amelynek szövegét Lőrinczy Attila kifejezetten Margitai Ági számára írta újra Fernando de Rojas drámája alapján. A színésznő még két előadást emelt ki az elmúlt évekből: Radoslav Milenkovic rendezését, az Emésztő tűz című előadást az egri Gárdonyi Géza Színházban és a jelenleg vidéki turnén lévő Sírpikniket, amely eredetileg a Thália Színház bemutatója volt Ilan Eldad rendezésében. Margitai Ági elmondta, hogy most nyugodtabb időszak következik a számára, mert kevesebb vidéki előadásban szerepel, de ugyanakkor több új darabot fognak próbálni. Húsznál is több filmben szerepelt, a legtöbbször a hetvenes-nyolcvanas években, de azután is sűrűn tűnt fel a filmvásznon. Dolgozott többek között Mészáros Mártával, Simó Sándorral, Böszörményi Gézával, Radványi Gézával és Sándor Pállal. Több külföldi filmben kapott epizódszerepet, s tévéfilmekben is feltűnt.

28 Platán sor 41 Makray Katalin olimpiai ezüstérmes tornásznő, Schmitt Pál köztársasági elnök felesége Sportolóként: Tízéves korában kezdett el sportolni től lett a Postás SE igazolt tornásza. Utánpótlás versenyzőként tagja lett az ifjúsági válogatottnak Első jegyzett felnőtt eredményét 1961-ben érte el, amikor a mesterfokú tornász OB-n első helyezett lett felemáskorláton, valamint bronzérmes talajon és egyéni összetettben. A következő évben már a felnőtt válogatott tagjaként indulhatott a prágai világbajnokságon, ahol csapatban negyedik, felemáskorláton hatodik helyen végzett. Az OBn megvédte bajnoki címét ban a Porto Alegre-i Universiadén bajnok lett egyéni összetettben és csapatban. Az országos bajnokságon három szeren győzött (egyéni összetett, felemáskorlát, talaj), gerendán pedig második lett ben tagja lett az olimpián induló csapatnak. Itt második lett felemáskorláton, 5. csapatban, 10. talajon, 16. gerendán, 18. összetettben és 51. lóugrásban. Az OBn újra győztes lett felemáskorláton. Ebben az évben megkapta az év tornásznője címet is. A következő szezonban a budapesti universiadén győzelmet szerzett csapatban, és harmadik lett egyéni összetettben. Az OB-n újabb bajnokságot nyert felemáskorláton, amit 1966-ban egy ezüstérem követett ban újra olimpiai csapattag volt. Csapatban ötödik helyen zárt, felemáskorláton 13., összetettben 26., lóugrásban 27., gerendán 29., talajon 33. lett. Sportolói pályafutását egy újabb felemáskorlát bajnoki arannyal zárta. [2] A 70- es években tűnt fel újra, a Magyar Televízió tv-torna műsorának volt állandó szereplője gyermekeivel. Sportvezetőként: 1978-ban szerzett diplomát a Testnevelési Főiskolán. Edzőként a Postás SE-ben tevékenykedett. Az aerobik egyik hazai meghonosítója volt ban az elsők között kezdte meg a sportág edzőképzését Magyarországon. [4] 1991-ben részt vett a Magyar Aerobik Szövetség megalapításában, és elnökségének tagja lett. A 2002-es budapesti tornászvilágbajnokságon a protokolligazgatói teendőket látta el. Közszereplőként 2003 júliusában alapító tagja volt a Fidesz Magyar Polgári Szövetség sportszekciójának ban résztvevője volt a Fidesz női kampányának,valamint a Fidesz női tagozata rendezvényeinek.

29 Családja: Vasváron született, ahová Budapesten élő családja menekült a második világháború fővárosi harcai elől. Anyai nagyapja tüzér-tábornok volt 1945 előtt, ezért kitelepítették a Hortobágyra. Férjével, Schmitt Pállal 1962-ben ismerkedett meg a tatai edzőtáborban, majd négy év múlva kötöttek házasságot. Három gyermekük és hat unokájuk született. Schmitt Pál (Budapest, május 13.) a Magyar Köztársaság elnöke, kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívó (1968, 1972), diplomata, közgazdász, politikus és 1989 között a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára, 1989-től elnöke tól a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja, 1995 és 1999 között alelnöke ben madridi, 1998 és 2002 között berni nagykövet és 2007 között a Fidesz Magyar Polgári Szövetség egyik alelnöke és 2010 között az Európai Parlament tagja, ben egyik alelnöke május 14-től augusztus 5-ig az Országgyűlés elnöke. Sportoló pályafutása: 1955-ben kezdte párbajtőrvívó pályafutását a Budapesti Vörös Meteorban, illetve annak jogutódjában, az MTK-VM-ben. Pályafutása alatt kétszer nyert magyar bajnokságot egyéniben és 1977 között 130 alkalommal szerepelt a magyar vívó válogatottban. Első nemzetközi sikerét 1967-ben érte el, amikor a magyar párbajtőrcsapat tagjaként világbajnoki (vb) bronzérmes lett. Az 1968-as mexikóvárosi olimpián B. Nagy Pállal, Fenyvesi Csabával, Kulcsár Győzővel és Nemere Zoltánnal olimpiai aranyérmet nyert a párbajtőrcsapat tagjaként ben csapatvilágbajnok; ezt a sikerét 1971-ben meg tudta ismételni. Legnagyobb egyéni sikere a Világkupa-győzelem volt ben. Az 1972-es müncheni olimpián a párbajtőrcsapattal sikerült megismételnie az olimpiai győzelmet, ekkor Erdős Sándorral, Fenyvesi Csabával, Kulcsár Győzővel és Osztrics Istvánnal. További sikerei: vb-ezüstérmes (1973), vb-bronzérmes (1974, 1975). A válogatottól 1976-ban, az aktív versenysporttól 1977-ben vonult vissza. Visszavonulása után 1960-ban érettségizett. Utána felvették a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem belkereskedelem szakára, ahol 1965-ben diplomázott ben a Testnevelési Egyetemen védte meg egyetemi doktori disszertációját, ugyanitt től címzetes egyetemi tanár. Diplomájának megszerzése után a Hungarohotels Vállalatban kapott állást szállodai munkatársként ban kinevezték az Astoria Szálló igazgatóhelyettesévé. A turisztikai szakmából 1981-ben került ki, amikor a Népstadion és Intézményei (NSI) főigazgatójává nevezték ki. Ezt a tisztségét 1983-ig töltötte be. A Magyar Olimpiai Bizottságban első fontos tisztségét 1983-tól töltötte be. Ekkor választották a testület főtitkárává ben a testület elnöke lett ban aktív politikai részvétele miatt kritika érte, de a MOB elnökségének tagjai újra megerősítették elnöki tisztségében.1985 és 1990 között a Magyar Olimpiai Akadémia Tanácsának elnöke volt ban beválasztották a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) tagjai sorába.

30 1991-ben a NOB végrehajtó bizottságának tagja lett, amely posztot 1995-ig, NOB-alelnökké történt megválasztásáig viselt. Erről a posztjáról 1999-ben távozott, amikor a NOB protokollfőnökévé választották. Emellett 1995-től a NOB Sport és Környezetvédelmi Bizottságának elnöke is ben indult a NOB elnöki posztjáért, a 4. helyen végzett áprilisában Jacques Rogge elnök felkérésére ő vette át az ENSZ környezetvédelmi díját, A Föld védelméért díjat, amelyet a NOB-nak ítéltek. A World Olympians Association (Olimpikonok Világszövetsége) elnöke volt 1999 és 2007 között. Köztársasági elnökké választása után augusztus 5-én lemondott MOB-elnöki tisztjéről november 20-án Borkai Zsolt MOB-elnökké választása mellett Schmitt a Magyar Olimpiai Bizottság tiszteletbeli elnöke lett. Közéleti pályafutása: 1983 és 1986 között a Magyar Népköztársaság sportot irányító központi hatóságának, az Országos Testnevelési és Sporthivatalnak (OTSH) az elnökhelyettese volt miniszterhelyettesi rangban,[4][5] ebbe az időszakba esett a Magyarország által politikai okokból bojkottált évi nyári olimpiai játékok (Los Angeles) is. Az olimpiai részvételről szóló szavazáson azonban nem vett részt.[6] Diplomáciai pályafutása 1993-ban kezdődött, amikor kinevezték madridi nagykövetnek, később 1995-ben akkreditálták Andorrába is ben, négyéves megbízatásának lejártával hívták vissza mindkét helyről ban megbeszélést kezdeményezett a Magyar Szocialista Párttal, felajánlva, hogy a párt képviseletében indul a budapesti főpolgármester-választáson.[7] Még ebben az évben kiküldték Bernbe, úgyszintén nagyköveti rangban (1999-ben akkreditálták Liechtensteinbe is). Kovács László akkori külügyminiszter 2002-ben hívta vissza, miután Schmitt bejelentette, hogy indul Budapest főpolgármesteri tisztségéért. Formálisan független jelöltként indult, de ténylegesen az akkori parlamenti ellenzék két pártja, a Fidesz és a Magyar Demokrata Fórum támogatta. A második helyen végzett a Szabad Demokraták Szövetsége által indított Demszky Gábor mögött, a szavazatok 35,85%-ával. Schmitt Pál április 11-én 2003-ban bejelentette, hogy belép a Fideszbe, majd ugyanebben az évben megválasztották a párt egyik alelnökévé. A 2004-es EP-választáson pártja listavezetője volt, az Európai Parlament tagjává választották és a Fidesz EP-delegációjának vezetője lett. Az EU-Horvátország Parlamenti Vegyes Bizottságba delegált küldöttség elnöke és a kulturális és oktatási bizottság első alelnöke volt. A bizottság szeptember 10-én nagy többséggel fogadta el A sport szerepe az oktatásban című Schmitt-jelentést május 19-én, miután megválasztották a 2009-es EPválasztási kampány vezetőjének, bejelentette, hogy visszalép a pártalelnöki poszt iránti jelöltségtől. A 2009-es EPválasztáson ismét mandátumot szerzett. Az Európai Néppárt képviselőcsoportja az Európai Parlament alelnöki tisztségére jelölte; megválasztása után, az EP eddigi legmagasabb rangú magyar tisztségviselője.[8] A 2010-es országgyűlési választáson a Fidesz KDNP pártszövetség országos listáján indult, onnan szerzett mandátumot. Megválasztása után lemondott EP-képviselői székéről. Ezt követően a Fidesz képviselőcsoportja a 2010-ben megalakuló Országgyűlés elnökének jelölte május 14-én választották meg. Köztársasági elnöki tevékenysége: Schmitt megköszönte a korábbi elnökök munkáját Az új köztársasági elnök hivatalba lépési ünnepségén, a Sándor-palota udvarában, úgy fogalmazott: Göncz Árpád, Mádl Ferenc és Sólyom László korábbi államfők munkája, egyéniségük, céljaik és stílusuk mind különkülön és együtt csiszolta az elnökséget olyan intézménnyé, melyre a magyarok még ma, a bizalmatlanság, a csalódások korában is mély tisztelettel tekintenek. Köszönet illeti őket, hiszen - mint fogalmazott - ők az elnöki szerepből méltóságot formáltak. Kiemelte: bízik abban, hogy a következő öt év újabb fontos színnel, újabb értékkel gazdagítja az elnökséget. Hozzátette: megnyugtató alapot ad számára, hogy felkérése e feladatra olyan széleskörű felhatalmazásból született, amely húsz esztendős demokráciánkban egyedülálló. Az egyensúly szerepe a fontos "Egyensúly, mint mondottam és nem ellensúly az a szerep, amit be kívánok tölteni" - fogalmazott Schmitt Pál. Hozzátette: minden erejével azon lesz, hogy a lehető legszélesebb körű nemzeti egyetértésen nyugvó, a nép akaratát tükröző alaptörvénye és törvényei legyenek az országnak. Hangsúlyozta: közhivatalánál fogva, kellő mértéktartással, aktív részese kíván lenni az alkotmányozás folyamatának. Schmitt Pál közölte azt is: javasolni fogja, hogy az alaptörvény előszava tartalmazza a kereszténységre történő utalást és a Szent Koronát. Nagy kincs az anyanyelv Schmitt Pál a hivatalba lépése alkalmából rendezett pénteki ünnepségen beszédében kiemelte: aki az anyanyelvet nem ismeri és szereti, az igazán más nyelveket, kultúrákat és népeket sem tud majd megérteni, nehezebben tudja a világban a helyét megtalálni. Közölte: mint olimpiai bajnok megvív azért, hogy a sport is az alkotmány szövegének része legyen. Hozzátette: elnöki vállalásai között lesz az is, hogy kiáll a pedagógus életpálya erkölcsi és anyagi megbecsültsége mellett. Schmitt Pál úgy fogalmazott: el fogják érni, hogy minden ember számára felemelő érzés lesz magyarnak lenni.

31 Platán sor 86 A nyaraló tulajdonosa volt Krisztinkovich Béla (Bp., szept. 11. Bp., dec. 23.): műgyűjtő, kerámia szakértő. Műegyetemi tanulmányai befejeztével (1909) az autóiparban helyezkedett el. Kezdetben gyári fajansszal foglalkozott, a porcelánok közül csak a regécit gyűjtötte. Az I. világháború idején jelentős holicsi kollekciója pusztult el. A harmincas években a habán kerámia került érdeklődésének, gyűjtőmunkájának, majd tudományos feldolgozó tevékenységének középpontjába. A tudományos kutatómunkát E. Braunnak, a troppaui múzeum igazgatójának kezdeményezésére kezdte el. A II. világháború után újult erővel folytatta a habán kerámiák gyűjtését. Egyedülálló gyűjteményét csak az Iparművészeti Múzeum habán kollekciója szárnyalta túl. Az ötvenes évektől kezdve kutató és feldolgozó munkája is nagy jelentőségű. Számos európai kerámiai szaklap munkatársa, itthon a Szabad Művészetben, a Művészettörténeti Értesítőben és az Iparművészeti Múzeum. Évkönyvében publikált. Tagja volt a holland, a német és a svájci kerámiabarátok egyesületének, amelyeknél gyakran tartott előadásokat. Több cikke, tanulmánya jelent meg a Faenza c. tudományos folyóiratban. Könyve, A habán kerámia (Bp., 1962), három nyelven jelent meg. Írodalom. Katona Imre: K. B. (Művészet történeti értekezés, sz.). Habán kerámiák

32 Rév utca 2 Bacsó Péter (Kassa, január 6. Budapest, március 11.) Kossuth-díjas magyar filmrendező Kassán született, a családja az 1940-es években költözött Budapestre, ő itt fejezte be a gimnáziumi tanulmányait ban felvételizett a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, ahol 1950-ben kapott diplomát. Kezdetben dramaturgként és forgatókönyvíróként dolgozott, első rendezése az 1963-as Nyáron egyszerű című film volt ben rendezte a legendás A tanú című filmet, amely az 1950-es évek koncepciós pereit elevenítette fel. A film túlzottan merész volt az akkori kultúrpolitikának, ezért egészen 1979-ig be sem mutatták, de az 1981-es cannes-i filmfesztiválon nagy sikert aratott, mára pedig kultuszfilm lett Magyarországon. Számos dalszöveget írt, elsősorban saját filmjeihez. Egyik legnagyobb slágere Fényes Szabolcs zenéjével a Te szeress legalább című szám volt. Többek között Mikes Éva és Koncz Zsuzsa aratott vele nagy sikert. Szintén Fényes Szabolccsal írta az Esős vasárnap délután című számot. Munkásságáért 1985-ben Kossuth-díjjal jutalmazták. Szinte halála napjáig dolgozott, 2005-ben a De kik azok a Lumnitzer nővérek? című vígjátékot, ban pedig a Majdnem szűz című filmet forgatta március 11-én szerdán elhunyt. A Kossuth-díjas rendező 81 évesen halt meg. Bacsó betegsége ellenére is dolgozott, utolsó filmjét Majdnem szűz címmel 2008-ban fejezte be. A 2009-es filmszemlén életműdíjat kapott, az átadáson elnézést kért, hogy túl szomorú filmeket készített Díjai 1968 Balázs Béla-díj 1972 Érdemes Művész 1983 Kiváló Művész 1985 Kossuth-díj 1998 A Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje 2002 A Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal /polgári tagozat/ 2009 A Magyar Filmszemle életműdíja

33 Kacsa utca 3 Csécsy Imre (Budapest, október 15. Budapest, február 6.) polgári radikális politikus, író, politikai író, műfordító, országgyűlési képviselő, a Társadalomtudományi Társaság elnöke. Élete, munkássága Az első világháború előtt a Nyugatban és a Huszadik Században publikált ben a Galilei-kör tagja, mint galileista kapcsolódott a szabadkőműves mozgalomhoz ben az Új Magyar Szemle szerkesztője ban Jászi Oszkárnak, a Társadalomtudományi Társaság vezető egyéniségének és a Huszadik Század főszerkesztőjének titkára lesz a nemzetiségi minisztériumban, a külügyminisztériumban. Később a Külügyi Népbiztosságon töltött be tisztségeket ig szerkeszti a Világot, majd munkatársa, ig szerkesztője lesz a két világháború közt a Századunk ( ) c. folyóiratnak, amely valójában a századelő Huszadik Század ( ) c. polgári radikális szellemiségű tudományos orgánumának folytatása ben Bajcsy-Zsilinszky Endre Szabad Szó c. lapjának munkatársa ben megalapítja az illegális Magyar Radikális Pártot, amelynek tagjai a Polgári Demokrata Pártból váltak ki, ban a párt elnöke ben képviselővé választják ben újraindítja a Huszadik Századot ben nyugdíjazzák, ezután haláláig fordítással foglalkozik. Csécsy polgári demokratikus szellemisége és munkássága a Nyugat, az Új Magyar Szemle, a Huszadik Század, a Világ, a Századunk, a Szabad Szó, az 1945 után újraindított Huszadik Század hasábjain bontakozott ki től következett a kényszerű hallgatás, s ezen időszak alatt a francia felvilágosodás jeles filozófusának, Montesquieu-nek műveit fordítja.

34 Könyvekben megjelent írásai Az élet felé : (elbeszélések) (1912) A Balkán probléma. Jászi Oszkár előszavával (1912) Világos pillanat : adatok az évek történetéhez (1946) Ha Hitler győzött volna (1947) Megbukott-e a demokrácia? Válogatott írások. (szamizdat) Radikalizmus és demokrácia: Csécsy Imre válogatott írásai / szerkesztette, előszó Valuch Tibor ; utószó: Szalai Pál, Kerékgyártó Béla, Valuch Tibor (1988) A törvények szelleméről / Montesquieu, Charles Louis de Secondat. Fordította. Sebestyén Pállal. (Utószó Hahner Péter) (2000) Csécsí Imre Budapest I. kerület Pauler utca 19 számú házon található emléktáblája. Luppa szigeti Csécsi házra 2008 május 31 a Lupa Egyesület, Illési Ádám közreműködésével, helyezte el ezt az emléktáblát.

35 Csécsy Magda nyelvtanár, nyelvtudós. Életpályáját legjobban az általa írt A Dunától a Szajnáig című memoár jellemzi. Ennek a memoárnak a szerzője Budapestről indult, itt is nőtt fel igazi polgári családban. Apja, Csécsy Imre író, újságíró, a 20. századi Budapest majd minden polgári liberális mozgalmában részt vett, illetve a legrangosabb lapok munkatársa volt. Szerkesztője volt a Századunknak és a Huszadik Századnak egyaránt, dolgozott Jászi Oszkárral és Bajcsy-Zsilinszky Endrével. Lánya gyermek- és ifjúkorát a legragyogóbb magyar entellektüellek között töltötte. Csécsy Magdát Párizsba vitte a sors 1948-ban. Francia nyelvtanár lett, menekülteket, többek között 1956-os magyar menekülteket tanított. Majd francia nyelvészettel kezdett el foglalkozni, amelynek nem csupán tanára, hanem tudósa is lett. Kíméletlenül őszinte memoár, egy igazi értelmiségi asszony vallomása munkáról, magányról, örömről és nehéz sorsfordulókról. A szerző, aki élete és pályája legjelentősebb eseményeiről számol be emlékiratában, színes és érdekes élményeket ért meg, olyan sors adatott neki, amilyen kevés magyarnak: Franciaországban szinte franciaként és nem emigránsként élhetett. Budán, a Krisztinavárosban töltötte gyermekkorát, édesanyja jó nevű iparművész, édesapja ismert író, újságíró, liberális poli-tikus, ifjú korában a Galilei-kör tata, Jászi Oszkár titkára, 1945 után a Radikális Párt megalapítója és a Huszadik Század szer-kesztője. Csécsy Magda 1944-ben magyar-francia szakos tanári diplomát szemelt, majd az átalakult demokratikus Magyarországon Keresztury Dezső közoktatási miniszter személyi titkára lett ben francia állami ösztöndíjjal Párizsba utazhatott nyelvtu-dását tökéletesíteni. Új, csodálatos világ tárult ki előtte: Párizs, a kultúra fővárosa a mindent beragyogó fiatalság fényében. A francia nyelv iránt érzett rajongása éppúgy átsegítette az első nehézségeken, mint a későbbi egzisztenciális gondokon. Idehaza gyorsan változott a politika, Rákosi hatalomra kerülése után nem volt tanácsos hazatérnie, így most már nemcsak látogatóként, de tartósan ott élőként kellett beilleszkednie a francia viszonyok közé. Hogy ez mennyi szép és érdekes élménnyel és mennyi súlyos problémával járt, erről számol be könyvében. Művének olvasása közben belülről ismerkedhetünk meg en-nek a lehetőségeiben gazdag, izgalmas és nagyvonalú országnak hétköznapjaival, ünnepeivel. Vonzó emberi kapcsolatok, barátok és szerelmek, európai és egzotikus utazások jutottak osztályrészéül és egy nagy ívű karcer. Tudásának, teljesítményének köszönhetően ritka lehetőséget kapott - franciáknak taníthatott francia nyelvet és irodalmat, ami kevés külföldinek sikerült. A nyelvtanítás szenvedélyévé vált, megszerezte a nagydoktori fokozatot is, végül pedig Azúr parton", a nizzai egyetem tanára lett. Am választott és kedves második hazájában sem feledkezett meg soha szülőföldjéről, anyanyelvéről, itthoni barátairól. Magyarországot franciaként és Franciaországot magyarként volt képes látni, s ez adja írásának hasonlíthatatlan hangulatát.

T. Ágoston László 70. születésnapjára

T. Ágoston László 70. születésnapjára T. Ágoston László 70. születésnapjára A Magyar Írószövetség és a Hungarovox Kiadó és a jelenlévő vendégek T. Ágoston László író 70. születésnapját köszöntötte 2012. október 11. (csütörtök) 18 órakor a

Részletesebben

Tartalmi összefoglaló

Tartalmi összefoglaló 1 Tartalmi összefoglaló A jelen Egyezmény célja országaink kultúrájának kölcsönös megismertetése, a tudományos és kulturális intézmények, valamint kutatóintézetek közötti közvetlen kapcsolatok elősegítése,

Részletesebben

Emlékezzünk az elődökre!

Emlékezzünk az elődökre! Emlékezzünk az elődökre! Pályázók: Nagy Ottó (16 éves) Tamaskó Marcell (16 éves) Iskola neve: SZOI Vörösmarty Mihály Gimnáziuma A pályamunka befejezésének időpontja: 2012. március 29. Dolgozatunk a hagyományteremtés

Részletesebben

Közérdekû információk:

Közérdekû információk: Közérdekû információk: A kezdeményezés A Szív Világszövetség (World Heart Federation) az Amerikai Szív Szövetség (American Heart Association) által elindított Go Red for Women mozgalom világméret_ elterjesztését

Részletesebben

2014. évi 4. szám. MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA június 21.

2014. évi 4. szám. MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA június 21. 2014. évi 4. szám MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA 2014. június 21. Múzeumok éjszakája a Bartók Zeneházban 2014. június 21-én este tartották a Rákosmentén is a Múzeumok éjszakája rendezvénysorozatot. Rájöttünk, hogy

Részletesebben

Mentler Mariann MTT Nyugat-dunántúli szekció vezetője

Mentler Mariann MTT Nyugat-dunántúli szekció vezetője Mentler Mariann MTT Nyugat-dunántúli szekció vezetője 1980-as évek: a tömegoktatás következménye a tehetségvédelem újraéledése (nemzetközi, hazai) Megalakul a Tehetség Világtanács (1975), majd az Európai

Részletesebben

A kolozsvári egyetem tanárai és a sport

A kolozsvári egyetem tanárai és a sport Killyéni András A kolozsvári egyetem tanárai és a sport Az első világháború előtti kolozsvári sportélet fejlődését kétségtelenül meghatározták az akkori sportvezetők: arisztokraták, köznemesek, később

Részletesebben

Az UNICEF Gyerekbarát Település Értékelő Bizottságának tagjai

Az UNICEF Gyerekbarát Település Értékelő Bizottságának tagjai Az UNICEF Gyerekbarát Település Értékelő Bizottságának tagjai Danks Emese, az UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány ügyvezető igazgatója Több mint húsz éve foglalkozik kommunikációval hazai és nemzetközi

Részletesebben

Igaz Béla dr. 186 Illés József dr.

Igaz Béla dr. 186 Illés József dr. Igaz Béla dr. 186 Illés József dr. Igaz Béla dr., a felsőház tagj'a. 1865- ben született a somogymegyei Lábodon. Az egyetemet a bécsi Pázmáneumban végezte s ott szerezte meg a hittudományi oklevelet. Tanulmányai

Részletesebben

Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2006. (VII.06.) számú rendelete a helyi közművelődési tevékenység támogatásáról

Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2006. (VII.06.) számú rendelete a helyi közművelődési tevékenység támogatásáról Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2006. (VII.06.) számú rendelete a helyi közművelődési tevékenység támogatásáról Hajdúszoboszló Város Önkormányzatának Képviselőtestülete a Kulturális

Részletesebben

Magyarország, 2760 Nagykáta Gyóni Géza u. 1. Telefonszám: Mobilszám:

Magyarország, 2760 Nagykáta Gyóni Géza u. 1. Telefonszám: Mobilszám: Önéletrajz Személyi adatok Vezetéknév/Utónév: PALKÓ TIBOR Cím: Magyarország, 2760 Nagykáta Gyóni Géza u. 1. Telefonszám: +3657502400 Mobilszám: +36305963711 E-mail: palko.tibor@uni-eszterhazy.hu Honlap:

Részletesebben

"Biciklitôl az űrhajóig" (A. Bak Péter magángyűjteménye) Kedves művészetszeretô, múzeumlátogató Közönség!

Biciklitôl az űrhajóig (A. Bak Péter magángyűjteménye) Kedves művészetszeretô, múzeumlátogató Közönség! "Biciklitôl az űrhajóig" (A. Bak Péter magángyűjteménye) Kedves művészetszeretô, múzeumlátogató Közönség! Meghívom Önt a Városligetben lévô Közlekedési Múzeumba, ahol az Erzsébet teremben rendeztek kiállítást

Részletesebben

Szakmai beszámoló. Dr. Nagy Gyula 100 időszaki kiállítás. Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeum. 2014. október 2 2015. május 31.

Szakmai beszámoló. Dr. Nagy Gyula 100 időszaki kiállítás. Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeum. 2014. október 2 2015. május 31. Szakmai beszámoló Dr. Nagy Gyula 100 időszaki kiállítás Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeum 2014. október 2 2015. május 31. Az NKA Közgyűjtemények Kollégiumánál elnyert pályázat

Részletesebben

Egy iparista életútja Az iskolapadtól a Magyar Tudományos Akadémiáig DR. SZTIPANOVITS JÁNOS

Egy iparista életútja Az iskolapadtól a Magyar Tudományos Akadémiáig DR. SZTIPANOVITS JÁNOS Egy iparista életútja Az iskolapadtól a Magyar Tudományos Akadémiáig DR. SZTIPANOVITS JÁNOS 1946-ban született Pécsett egy iparos család egyetlen gyermekeként. 1960-ban jelentkezett a Zipernowski Károly

Részletesebben

A Szülőföldünk, Nádudvar Öröksége és Jövője Alapítvány köszönti látogatóit alapításának 16. évfordulója alkalmából

A Szülőföldünk, Nádudvar Öröksége és Jövője Alapítvány köszönti látogatóit alapításának 16. évfordulója alkalmából A Szülőföldünk, Nádudvar Öröksége és Jövője Alapítvány köszönti látogatóit alapításának 16. évfordulója alkalmából Visszapillantó 2014. november 14. Születésnapi rendezvény Fazekas Lajos fazekas népi iparművész,

Részletesebben

Takácsi Község Képviselőtestülete 4/2001. / III.20./ sz. rendelete a helyi közművelődésről

Takácsi Község Képviselőtestülete 4/2001. / III.20./ sz. rendelete a helyi közművelődésről Takácsi Község Képviselőtestülete 4/2001. / III.20./ sz. rendelete a helyi közművelődésről Takácsi Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a többször módosított 1990. évi LXV. tv. 16.. / 1 / bekezdésében

Részletesebben

Információtartalom vázlata. Az egyiptomi művészet korszakai és általános jellemzői; feladata, célja

Információtartalom vázlata. Az egyiptomi művészet korszakai és általános jellemzői; feladata, célja 1. Ön a szakterületén belül felkérést kap egy mű elkészítésére az ókori egyiptomi művészet Mutassa be az egyiptomi művészet korszakait, az építészet, szobrászat és festészet stílusjegyeit, jellegzetességeit!

Részletesebben

Törös Olga tornász Berlin

Törös Olga tornász Berlin Törös Olga tornász 1936. Berlin 1914.08.04. Debrecen Diákként tornázott Debrecenben, ahol felfigyelt a tehetségére egy TF-es tanár, aki javasolta, hogy jelentkezzen a főiskolára. Felvételt nyert. Rövidesen

Részletesebben

Az Országos bajnokság emlékversenyeinek névadói

Az Országos bajnokság emlékversenyeinek névadói Az Országos bajnokság emlékversenyeinek névadói 100 m férfi döntő Raggambi Fluck István emlékverseny Az 1920-as évek kiemelkedő vágtázója volt. 100 és 200 méteren hatszor nyert magyar bajnokságot. 14-szeres

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S SIÓFOK VÁROS ÖNKORMÁNYZATA POLGÁRMESTER 8600 SIÓFOK, FŐ TÉR 1. TELEFON +36 84 504100 FAX: +36 84 504103 Az előterjesztés törvényességi szempontból megfelelő. Siófok, 2013. október 14. Dr. Pavlek Tünde

Részletesebben

A Kormány nevében mellékelten benyújtom a Wacław Fełczak Alapítványról szóló törvényjavaslatot.

A Kormány nevében mellékelten benyújtom a Wacław Fełczak Alapítványról szóló törvényjavaslatot. Iromány száma: T/17784. Benyújtás dátuma: 2017-10-10 17:15 Miniszterelnökség Parlex azonosító: K4KBTV2X0001 Címzett: Kövér László, az Országgyűlés elnöke Tárgy: Törvényjavaslat benyújtása Benyújtó: Dr.

Részletesebben

Magyar mint idegen nyelv - B2 (középfok)

Magyar mint idegen nyelv - B2 (középfok) 1. szöveg Hallgassa meg a szöveget, és oldja meg az utána következő feladatokat! Maximális pontszám: 10 Feladatmegoldási idő: 15 perc Ha farsang, akkor természetesen bál. A farsangi bálok a XIX. század

Részletesebben

KÖZTÁRSASÁGI ELNÖK Bánlaki Ildikó 2009/2010/2015

KÖZTÁRSASÁGI ELNÖK Bánlaki Ildikó 2009/2010/2015 KÖZTÁRSASÁGI ELNÖK Bánlaki Ildikó 2009/2010/2015 KÖZTÁRSASÁGI ELNÖK kormányfő miniszterelnök államfő Mi a köztársasági elnök kifejezés megfelelője? MONARCHIA KÖZTÁRSASÁG császár király cár sah köztársasági

Részletesebben

Kacsóta Községi Önkormányzat 4/2004. (IV.19.) KT. Rendelete. a közművelődésről

Kacsóta Községi Önkormányzat 4/2004. (IV.19.) KT. Rendelete. a közművelődésről Kacsóta Községi Önkormányzat 4/2004. (IV.19.) KT. Rendelete a közművelődésről Kacsóta községi Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi közművelődési feladatok ellátása érdekében a kulturális javak

Részletesebben

POLGÁRMESTERE. Készült a 2013. december 11-i képviselő-testületi ülésre! Készítette: dr. Varga Dorina önkormányzati referens

POLGÁRMESTERE. Készült a 2013. december 11-i képviselő-testületi ülésre! Készítette: dr. Varga Dorina önkormányzati referens BUDAPEST FŐVÁROS XVI. KERÜLETI POLGÁRMESTERE ÖNKORMÁYZAT Készült a 2013. december 11-i képviselő-testületi ülésre! Készítette: dr. Varga Dorina önkormányzati referens Tárgy: Javaslat az Összefüggések Alapítvány

Részletesebben

Pannon Kultúra Alapítvány. Elfogadta a Kuratórium 2013. március 10-i ülésén.

Pannon Kultúra Alapítvány. Elfogadta a Kuratórium 2013. március 10-i ülésén. Pannon Kultúra Alapítvány KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉSE 2012 Elfogadta a Kuratórium 2013. március 10-i ülésén. A Pannon Kultúra Alapítvány 2012. évi tevékenysége: Általános célok, tevékenységi formák: A Pannon

Részletesebben

MILYEN TULAJDONSÁGOK JELLEMEZNEK EGY SIKERES SPORTDIPLOMATÁT?

MILYEN TULAJDONSÁGOK JELLEMEZNEK EGY SIKERES SPORTDIPLOMATÁT? MILYEN TULAJDONSÁGOK JELLEMEZNEK EGY SIKERES SPORTDIPLOMATÁT? Ádámfi Attila Főigazgató Nemzetközi Súlyemelő Szövetség 2018. március 6. BEMUTATKOZÁS Testnevelési Egyetem Testnevelő tanár Sportmenedzser

Részletesebben

BEMUTATKOZÁS

BEMUTATKOZÁS www.zmkba.hu BEMUTATKOZÁS Az egyesület névadója Zrínyi Miklós VI. danos mesteredző. 35 éves pályafutása során több rangos tisztséget töltött be és számos kitüntetésben részesült, valódi ikonja a kick-box

Részletesebben

SZÉKESFEHÉRVÁR KULTURÁLIS INTÉZMÉNYEI, FEJLESZTÉSI IRÁNYAI, KULTURÁLIS ARCULATA ÉS PROGRAMJAI

SZÉKESFEHÉRVÁR KULTURÁLIS INTÉZMÉNYEI, FEJLESZTÉSI IRÁNYAI, KULTURÁLIS ARCULATA ÉS PROGRAMJAI SZÉKESFEHÉRVÁR KULTURÁLIS INTÉZMÉNYEI, FEJLESZTÉSI IRÁNYAI, KULTURÁLIS ARCULATA ÉS PROGRAMJAI 17 Székesfehérvár kulturális intézményrendszere és hálózata sokszínû, tarka, gazdag és változatos képet mutat.

Részletesebben

Büszkék vagyunk nemzetiségi származású magyar olimpikonjainkra!

Büszkék vagyunk nemzetiségi származású magyar olimpikonjainkra! A MAGYARORSZÁGON ÉLŐ NEMZETISÉGEK JOGAINAK VÉDELMÉT ELLÁTÓ BIZTOSHELYETTES AZ ENSZ NEMZETI EMBERI JOGI INTÉZMÉNYE Büszkék vagyunk nemzetiségi származású magyar olimpikonjainkra! a Nemzetiségi Ombudsmanhelyettes

Részletesebben

A magyar börtönügy arcképcsarnoka

A magyar börtönügy arcképcsarnoka A magyar börtönügy arcképcsarnoka Pulszky Ágost (1846 1901) A humanitárius szempont legbiztosabb próbája a politikai értékeknek. (Szalay László) Jogfilozófus, szociológus, politikus, jogtudományi szakíró,

Részletesebben

Hosszú Katinka: Szeretnék többször a dobogón állni Budapesten

Hosszú Katinka: Szeretnék többször a dobogón állni Budapesten https://www.fina-budapest2017.com/hu/hirek/252/hosszu-katinka-szeretnek-tobbszor-a-dobogon-allni-budapesten Hosszú Katinka: Szeretnék többször a dobogón állni Budapesten 2017.01.13. 11:57 CET A háromszoros

Részletesebben

Dr. Mezős Tamás, Elnök Kulturális Örökségvédelmi Hivatal 1014 Budapest, Táncsics Mihály utca 1.

Dr. Mezős Tamás, Elnök Kulturális Örökségvédelmi Hivatal 1014 Budapest, Táncsics Mihály utca 1. Dr. Mezős Tamás, Elnök Kulturális Örökségvédelmi Hivatal 1014 Budapest, Táncsics Mihály utca 1. Tárgy: Roma Parlament (VIII. Tavaszmező u.6.) és Műteremház és Művészkert (VIII. József u. 37.) műemlékvédelmi

Részletesebben

CSELOVSZKI ZOLTÁN SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ. SZEMÉLYI ADATOK: Magyar állampolgár vagyok. 1959-ben születtem Békéscsabán, 1980 óta élek Budapesten.

CSELOVSZKI ZOLTÁN SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ. SZEMÉLYI ADATOK: Magyar állampolgár vagyok. 1959-ben születtem Békéscsabán, 1980 óta élek Budapesten. CSELOVSZKI ZOLTÁN SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ SZEMÉLYI ADATOK: Magyar állampolgár vagyok. 1959-ben születtem Békéscsabán, 1980 óta élek Budapesten. TANULMÁNYOK: 1981-1988 BUDAPESTI MŰSZAKI EGYETEM, ÉPÍTÉSZMÉRNÖKI

Részletesebben

Díjazzák a kiváló diákokat

Díjazzák a kiváló diákokat VI. évf. 21. szám 2016. november 14. R á k o s p a l o t a P e s t ú j h e l y Ú j p a l o t a k ö z é l e t i l a p j a Fotó: xv média, Nagy botond Díjazzák a kiváló diákokat Átadták a kínai iskolát hajléktalanellátás

Részletesebben

9.00 a Széchenyi emléktáblánál (Hősök tere 7.) néma koszorúzás egy szál virággal

9.00 a Széchenyi emléktáblánál (Hősök tere 7.) néma koszorúzás egy szál virággal KOSZORÚZÁSOK ÉS MEGEMLÉKEZÉSEK OKTÓBER 19-én pénteken 9.30 a Romek emlékoszlopnál (Szentpéteri kapu) Közreműködnek a Petőfi Sándor Általános Iskola tanulói 10.30 Ünnepi műsor a Miskolci Egyetemen 12.00

Részletesebben

Dr. Kenyeres István. Születési hely, idő Budapest, 1972. június 26.

Dr. Kenyeres István. Születési hely, idő Budapest, 1972. június 26. Dr. Kenyeres István Születési hely, idő Budapest, 1972. június 26. Adatok Szem. ig. szerinti név: Dr. Kenyeres István Tibor Lakcím: 1078 Budapest, István u. 26. II. 14. Telefon: 06-309190388 E-mail: kenyeresi@bparchiv.hu

Részletesebben

Javaslat a [nemzeti érték megnevezése] [települési/tájegységi/megyei/külhoni magyarság] értéktárba történő felvételéhez

Javaslat a [nemzeti érték megnevezése] [települési/tájegységi/megyei/külhoni magyarság] értéktárba történő felvételéhez 1. melléklet a 114/2013. (IV. 16.) Korm. rendelethez Javaslat a [nemzeti érték megnevezése] [települési/tájegységi/megyei/külhoni magyarság] értéktárba történő felvételéhez Készítette: Horváth Vilmos Szombathely,

Részletesebben

Kutató, Tudományos munkatárs (MTA TK KI)

Kutató, Tudományos munkatárs (MTA TK KI) Kállai Ernő Kutató, Tudományos munkatárs (MTA TK KI) Osztály: Romakutatások Osztálya Tudományos cím vagy fokozat: PhD E-mail: kallai.erno@tk.mta.hu Telefonszám: +36-1 224-6700 / 5224 Épület: T (Emelet,

Részletesebben

Készítette: Badik Dóra Kovács Jázmin Orosz Blanka

Készítette: Badik Dóra Kovács Jázmin Orosz Blanka Készítette: Badik Dóra Kovács Jázmin Orosz Blanka A XIX. század elején már létezett egy színházpártoló csoport Veszprémben, főként az iskolai színjátszás köré épülve. A század második felében aztán egyre

Részletesebben

Oktatói önéletrajz Dr. Békés Csaba János

Oktatói önéletrajz Dr. Békés Csaba János egyetemi tanár Társadalomtudományi és Nemzetközi Kapcsolatok Kar Nemzetközi Tanulmányok Intézet Karrier Felsőfokú végzettségek: 1978-1983 József Attila Tudományegyetem, Szeged,, történelem angol szak Tudományos

Részletesebben

Nagy Előd festő- és éremművész, Nagy Botond fotós. 2012. november 19-én, hétfőn 18 órára. kiállításának megnyitójára

Nagy Előd festő- és éremművész, Nagy Botond fotós. 2012. november 19-én, hétfőn 18 órára. kiállításának megnyitójára A Kozák téri Közösségi Ház és a kiállító tisztelettel meghívja Önt és kedves családját, barátait Nagy Előd festő- és éremművész, valamint fia Nagy Botond fotós kiállításának megnyitójára 2012. november

Részletesebben

Péterfi Gábor. Bölcsészettudományi Kar, Politikaelmélet speciális képzés József Attila Tudományegyetem

Péterfi Gábor. Bölcsészettudományi Kar, Politikaelmélet speciális képzés József Attila Tudományegyetem Péterfi Gábor MUNKAHELYEK 2013 - Evangélikus Pedagógiai Intézet, történelem tantárgygondozó 2000 - Aszódi Evangélikus Petőfi Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium, középiskolai tanár, tanított szaktárgyak:

Részletesebben

ELŐADÁSOK. Konferenciák, tudományos ismeretterjesztés

ELŐADÁSOK. Konferenciák, tudományos ismeretterjesztés ELŐADÁSOK Konferenciák, tudományos ismeretterjesztés 1. Szabó Dezső Trianonról. Konferencia-előadás, Evangélikus iskolák kutató tanárainak I. konferenciája Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium, 2013.

Részletesebben

A Szülőföldünk, Nádudvar Öröksége és Jövője Alapítvány köszönti vendégeit alapításának 19. évfordulója alkalmából

A Szülőföldünk, Nádudvar Öröksége és Jövője Alapítvány köszönti vendégeit alapításának 19. évfordulója alkalmából A Szülőföldünk, Nádudvar Öröksége és Jövője Alapítvány köszönti vendégeit alapításának 19. évfordulója alkalmából 2017-ben választott témánk a Háziipari Szövetkezet nádudvari részlege kiállításon és egy

Részletesebben

Dr. Kassai Miklós ( ) emlékére

Dr. Kassai Miklós ( ) emlékére Dr. Kassai Miklós (1934-2018) emlékére Mély fájdalommal vettük tudomásul a szomorú hírt, hogy Dr. Kassai Miklós főorvos életének 84. évében elhunyt. Búcsúztatásán 2018. január 13-án vettünk részt a hódmezővásárhelyi

Részletesebben

Osztályozó vizsga anyaga történelemből

Osztályozó vizsga anyaga történelemből Miskolci Magister Gimnázium Osztályozó vizsga anyaga történelemből Ismeretszerzési és feldolgozási képességek A tanulónak írott forrásokat kell tudni értelmezni, feldolgozni és feladatokban alkalmazni.

Részletesebben

(Eötvös József Könyvkiadó, Budapest 2012) A könyvet tárgyánál fogva és szerzőjére való tekintettel is ajánlom azoknak az olvasóknak a

(Eötvös József Könyvkiadó, Budapest 2012) A könyvet tárgyánál fogva és szerzőjére való tekintettel is ajánlom azoknak az olvasóknak a 1 HAGYOMÁNY ÉS MODERNSÉG BENEDETTO CROCE ESZMEVILÁGÁBAN (Eötvös József Könyvkiadó, Budapest 2012) A könyvet tárgyánál fogva és szerzőjére való tekintettel is ajánlom azoknak az olvasóknak a figyelmébe,

Részletesebben

Sorsoltak: íme, a világbajnoki vízilabdatornák csoportbeosztása

Sorsoltak: íme, a világbajnoki vízilabdatornák csoportbeosztása http://fina-budapest2017.com/hu/hirek/319/sorsoltak-ime-a-vilagbajnoki-vizilabdatornak-csoportbeosztasa Sorsoltak: íme, a világbajnoki vízilabdatornák csoportbeosztása 2017.02.24. 12:28 CET A budapesti

Részletesebben

Szendrényi Éva Szakmai önéletrajz

Szendrényi Éva Szakmai önéletrajz Szendrényi Éva Szakmai önéletrajz Tel: +36-20-9778127 Mail: szendrenyi.eva@gmail.com H-1142 Budapest, Balázs park 3 H-9026 Győr, Duna u. 3/b Szül.: Bp,1961.07.14. férj: Sándor János, építész gyerekek:

Részletesebben

Karlovitz János Tibor (szerk.). Mozgás, környezet, egészség. Komárno: International Research Institute s.r.o., ISBN 978-80-89691-15-9

Karlovitz János Tibor (szerk.). Mozgás, környezet, egészség. Komárno: International Research Institute s.r.o., ISBN 978-80-89691-15-9 Mozgás és egészség KARLOVITZ János Tibor Miskolci Egyetem, Miskolc bolkarlo@uni-miskolc.hu Ebben a bevezető fejezetben arra szeretnénk rávilágítani, miért éppen ezek a tanulmányok és ebben a sorrendben

Részletesebben

A Versszínház rövid története, fontosabb eseményeink:

A Versszínház rövid története, fontosabb eseményeink: A Versszínház rövid története, fontosabb eseményeink: A Versszínház magyar költők költészetének és életének színházi, zenei és képzőművészeti formában való bemutatásával foglalkozik. Turek Miklós színművész

Részletesebben

Gerlóczy Gedeon műépítész

Gerlóczy Gedeon műépítész Gerlóczy Gedeon műépítész Hadik ház, a Szatyor bárral 1921-ben Lehel Ferenc megírta az első Csontváry monográfiát. A művek fotózásánál Gerlóczyn és Lehelen kívül jelen volt Fényes Adolf, Lyka Károly és

Részletesebben

ßz JisztaCtársaság neve, címe és jogi HeCyzete

ßz JisztaCtársaság neve, címe és jogi HeCyzete A Miskolci Egyetem Közleménye A sorozat. Bányászat, 67 kötet, (2004) p. 99-103 S E L M E C I Asz

Részletesebben

Közhasznúsági jelentés. A 2005. évről

Közhasznúsági jelentés. A 2005. évről Statisztikai számjel 1965480391993310 Adószám 19654803 2-42 Közhasznúsági jelentés A 2005. évről A Magyar Fotográfiai Alapítvány alapítói: FÉNYSZÖV Budapesti Fényképész Szövetkezet (1065 Budapest, Bajcsy

Részletesebben

Késő-Római Kikötőerőd Alapítvány beszámolója a es évekről Dunakeszi Késő-római Kikötőerőd Kiállítás

Késő-Római Kikötőerőd Alapítvány beszámolója a es évekről Dunakeszi Késő-római Kikötőerőd Kiállítás Késő-Római Kikötőerőd Alapítvány beszámolója a 2010-2011-es évekről Dunakeszi Késő-római Kikötőerőd Kiállítás A Dunakeszi, Horányi-révnél lévő, feltárt kikötőerőd az egyetlen magántulajdonban lévő bemutatott

Részletesebben

Vox Populi - Schmitt Pál disszertációjáról

Vox Populi - Schmitt Pál disszertációjáról 2012 január 24. Flag 0 Értékelés kiválasztása Még Givenincs Vox Populi értékelve - Schmitt Mérték 1/5 2/5 3/5 4/5 5/5 Schmitt doktori disszertációjával illetve az ezzel kapcsolatos kanosszajárással kapcsolatban

Részletesebben

Magyarország külföldi megismertetése és a külpolitikai közgondolkodás elősegítése című 2007. évi pályázat megvalósult eredményei

Magyarország külföldi megismertetése és a külpolitikai közgondolkodás elősegítése című 2007. évi pályázat megvalósult eredményei Magyarország külföldi megismertetése és a külpolitikai közgondolkodás elősegítése című 2007. évi pályázat megvalósult eredményei 1. Társadalom és Európai- tanulmányok Intézete Alapítvány 2007.06.25. -

Részletesebben

Kunszentmárton Város Önkormányzata Képviselő-testületének

Kunszentmárton Város Önkormányzata Képviselő-testületének Kunszentmárton Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2015.(V.29.) önkormányzati rendelete az Önkormányzat közművelődési és közgyűjteményi feladatairól Kunszentmárton Város Önkormányzatának Képviselő-testülete

Részletesebben

Történelem 3 földrészen - 1956

Történelem 3 földrészen - 1956 1956, Melbourne Az 1956. december 6-ai melbourne-i vérfürdő legendájával az olimpiatörténet egyik legismertebb fejezetének főszereplője lett a magyar vízilabda csapat. Történelem 3 földrészen - 1956 Három,

Részletesebben

Javaslat a Csefkó György tanterem és emléktáblája települési értéktárba történő felvételéhez

Javaslat a Csefkó György tanterem és emléktáblája települési értéktárba történő felvételéhez 1 Javaslat a Csefkó György tanterem és emléktáblája települési értéktárba történő felvételéhez Készítette: Ádámné Farkas Beáta (név). (aláírás) Pusztaszabolcs, 2014. május 10. (település, dátum) (P. H.)

Részletesebben

2016. évi kerületi szociális, köznevelési, sport és közművelődési eseménynaptár Az esemény időpontja Január óra

2016. évi kerületi szociális, köznevelési, sport és közművelődési eseménynaptár Az esemény időpontja Január óra 2016. évi kerületi szociális, köznevelési, sport és közművelődési eseménynaptár Az esemény időpontja Január 9. Január 17. 16 óra Január 26. 15 óra Január 27. 11.00 óra Január 30. 10-17 óra Február 1. Február

Részletesebben

A Szülőföldünk, Nádudvar Öröksége és Jövője Alapítvány köszönti látogatóit alapításának 17. évfordulója alkalmából

A Szülőföldünk, Nádudvar Öröksége és Jövője Alapítvány köszönti látogatóit alapításának 17. évfordulója alkalmából A Szülőföldünk, Nádudvar Öröksége és Jövője Alapítvány köszönti látogatóit alapításának 17. évfordulója alkalmából Visszapillantó 2015. november 14 Visszapillantó 2015. november 14 A Debreceni Főnix

Részletesebben

2008/1. Találkozások. A kiállítást dr. Schneider Márta kulturális szakállamtitkár nyitotta meg.

2008/1. Találkozások. A kiállítást dr. Schneider Márta kulturális szakállamtitkár nyitotta meg. Nápolytól délre 2008. január 21-én nyílt meg Nicola Giuseppe Smerilli fotókiállítása Nápolytól délre címmel. A fotókat Olaszország legdélibb részének tájai, illetve Dante Marianacci Odüsszeusz a szélben

Részletesebben

Csákberény Községi Önkormányzat Képviselo-testületének. 11/2002. (VI. 27.) sz. rendelete. a közmuvelodésrol. A közmuvelodési rendelet kiemelt célja

Csákberény Községi Önkormányzat Képviselo-testületének. 11/2002. (VI. 27.) sz. rendelete. a közmuvelodésrol. A közmuvelodési rendelet kiemelt célja Csákberény Községi Önkormányzat Képviselo-testületének 11/2002. (VI. 27.) sz. rendelete a közmuvelodésrol A kulturális javak védelmérol és a muzeális intézményekrol, a nyilvános könyvtári ellátásról és

Részletesebben

A NEMZETI SZALON KIÁLLÍTÁSAI,

A NEMZETI SZALON KIÁLLÍTÁSAI, A NEMZETI SZALON KIÁLLÍTÁSAI, 1951 1960 Helye: Budapest, V., Erzsébet tér (1946 1952: Sztálin tér, 1953 1989: Engels tér) 1951-től: a Kiállítási Intézmények - Műcsarnok intézménye 1960: az épületet lebontják

Részletesebben

EÖTVÖS LORÁND, A SPORTSZERVEZŐ

EÖTVÖS LORÁND, A SPORTSZERVEZŐ EÖTVÖS LORÁND, A SPORTSZERVEZŐ Dr. Székely Mózes fizikus-szociálpszichológus ELTE PPK tudományos főmunkatárs BEAC alelnök, MEFS főtitkár Az Eötvös Loránd-centenárium központi rendezvénye Budapest, 2019.

Részletesebben

Vállalkozás, kultúra, polgárosodás

Vállalkozás, kultúra, polgárosodás 2011/11/04 Page 1 of 5 [1]Az Országos Széchényi Könyvtár és az MTA OSZK Res libraria Hungariae Kutatócsoport 19. századi műhelye címmel közös kiállítást rendez Heckenast Gusztáv (1811 1878) születésének

Részletesebben

Sajtó és Protokoll Fosztály

Sajtó és Protokoll Fosztály Sajtó és Protokoll Fosztály SAJTÓANYAG A PRO TURISMO 2004 DÍJ ÁTADÁSA Budapest, 2004. szeptember 28. A Turizmus Világnapja - szeptember 27. - alkalmából 16. alkalommal adták át ünnepélyes keretek között

Részletesebben

2. Két Zsiráf Diákújság Cikksorozat létrehozásának támogatása amely a diplomácia fogalmába vezeti be az olvasóit. A támogatás összege: 1 000 000 Ft.

2. Két Zsiráf Diákújság Cikksorozat létrehozásának támogatása amely a diplomácia fogalmába vezeti be az olvasóit. A támogatás összege: 1 000 000 Ft. KÜM- 2005 SZKF Az EU kül- és biztonságpolitikájának és az atlanti gondolatnak a népszerűsítését segítő kommunikációs tevékenység támogatása című pályázat nyerteseinek névsora Támogatást nyert pályázók

Részletesebben

Oktatói önéletrajz Dr. Chikán Attila

Oktatói önéletrajz Dr. Chikán Attila egyetemi tanár Gazdálkodástudományi Kar Logisztika és Ellátási Lánc Menedzsment Tanszék Karrier Felsőfokú végzettségek: 1971-1972 Stanford University, ICAME Program 1962-1967 Marx Károly Közgazdaságtudományi

Részletesebben

Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál Győr 2017. Egy verseny, ami megváltoztatja egy ország, egy város életét

Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál Győr 2017. Egy verseny, ami megváltoztatja egy ország, egy város életét Egy verseny, ami megváltoztatja egy ország, egy város életét Egy szellemben egész Európa! 2017 Győr 1990-ben hívta életre Jacques Rogge az t (EYOF) annak érdekében, hogy lehetőséget biztosítson az ifjúsági

Részletesebben

Vetélkedő. Keresztury Dezső születésének 110. évfordulója alkalmából. 12 18 évesek számára

Vetélkedő. Keresztury Dezső születésének 110. évfordulója alkalmából. 12 18 évesek számára Vetélkedő Keresztury Dezső születésének 110. évfordulója alkalmából 12 18 évesek számára A pályázó csapat neve: (egyéni pályázó esetén a pályázó neve) A csapattagok nevei: Elérhetőség (postacím, e mail):

Részletesebben

Kishartyán Községi Önkormányzat Képviselő-testületének. 6/2002. (VIII.30.) számú rendelete a HELYI KÖZMŰVELŐDÉSI TEVÉKENYSÉGRŐL

Kishartyán Községi Önkormányzat Képviselő-testületének. 6/2002. (VIII.30.) számú rendelete a HELYI KÖZMŰVELŐDÉSI TEVÉKENYSÉGRŐL Kishartyán Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2002. (VIII.30.) számú rendelete a HELYI KÖZMŰVELŐDÉSI TEVÉKENYSÉGRŐL Kishartyán Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a kulturális javak védelméről

Részletesebben

Határtalanul! HAT

Határtalanul! HAT Határtalanul! HAT-15-06-0017 2. előkészítő óra Kodály Zoltán és Galánta Kápolnásnyék, 2016. február 25. Határtalanul! HAT-15-06-0017 1. utazás: 2016. március 7-11. Galánta, Szlovákia életútja Kodály Zoltán

Részletesebben

1918. október július március 21. Kitör az őszirózsás forradalom. Az Osztrák-Magyar Monarchia hadat üzen Szerbiának

1918. október július március 21. Kitör az őszirózsás forradalom. Az Osztrák-Magyar Monarchia hadat üzen Szerbiának MAGYARORSZÁG 1900 1918. október 30. Kitör az őszirózsás forradalom 1914. július 28. Az Osztrák-Magyar Monarchia hadat üzen Szerbiának 1919. március 21. Kikiáltják a Tanácsköztársaságot 1910 1920. június

Részletesebben

Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból

Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2016-2017 A félévi vizsga szóbeli vizsga az első félévre megadott témakörökből. Az év végi vizsga írásbeli vizsga (feladatlap) az egész évre megadott

Részletesebben

Pályázati figyelő 2010. október

Pályázati figyelő 2010. október Jelmagyarázat n.r. nincs adat nem releváns Műemlék-felújításhoz pályázatok A) Magyar pályázatok kapcsolódó 1 i Nemzeti Kulturális Alap - NKA NKA Ismeretterjesztés és Környezetkultúra Szakmai Kollégiuma

Részletesebben

Monor város évi I. féléves programtervezete

Monor város évi I. féléves programtervezete Rendezvény időpontja: 2018. január 8. 2018. január 12. 18:00 Rendezvény megnevezése: megnyitója Magócsi Ildikó fotóművész Újévi operett 2018. január 13. Jégvirágtól Borvirágig forralt boros túra 2018.

Részletesebben

MEGNYITÓ, ART VIENNA-BUDAPEST. 2012. május 8., 18 óra, Bécs. nyelvét hívjuk segítségül. Különösen így van ez akkor, ha a történelmi

MEGNYITÓ, ART VIENNA-BUDAPEST. 2012. május 8., 18 óra, Bécs. nyelvét hívjuk segítségül. Különösen így van ez akkor, ha a történelmi MEGNYITÓ, ART VIENNA-BUDAPEST 2012. május 8., 18 óra, Bécs Tisztelt (az eseményen jelenlévők függvénye). Különleges és talán minden másnál alkalmasabb két egymáshoz ezernyi szállal kötődő nemzet kapcsolatainak

Részletesebben

Oktatói önéletrajz Dr. Kuczi Tibor

Oktatói önéletrajz Dr. Kuczi Tibor egyetemi tanár Társadalomtudományi és Nemzetközi Kapcsolatok Kar Szociológia és Társadalompolitika Intézet Karrier Felsőfokú végzettségek: 1980-1982 ELTE BTK, szociológia 1973-1977 ELTE BTK, filozófia

Részletesebben

Jegyzőkönyv. a Magyar Olimpiai Bizottság 2014. szeptember 23 i Elnökségi üléséről

Jegyzőkönyv. a Magyar Olimpiai Bizottság 2014. szeptember 23 i Elnökségi üléséről Jegyzőkönyv a Magyar Olimpiai Bizottság 2014. szeptember 23 i Elnökségi üléséről Készült: a Magyar Olimpiai Bizottság Elnökségének 2014. szeptember 23. napján 9:00 órakor, a Magyar Olimpiai Bizottság (1124

Részletesebben

MEGHÍVÓ. A SZAB Tudósklub Egyesület. tisztelettel meghívja Önt május 11. napján (szerdán) 18:00 órakor. tartandó előadására.

MEGHÍVÓ. A SZAB Tudósklub Egyesület. tisztelettel meghívja Önt május 11. napján (szerdán) 18:00 órakor. tartandó előadására. MEGHÍVÓ A SZAB Tudósklub Egyesület tisztelettel meghívja Önt 2016. május 11. napján (szerdán) 18:00 órakor tartandó előadására Vendég: PROF. DR. JESZENSZKY GÉZA egyetemi tanár, nagykövet, a Magyar Köztársaság

Részletesebben

Oktatói önéletrajz Dr. Balázs Zoltán

Oktatói önéletrajz Dr. Balázs Zoltán egyetemi tanár Társadalomtudományi és Nemzetközi Kapcsolatok Kar Politikatudományi Intézet Karrier fokú végzettségek: 1985-1990 Marx Károly Közgazdaság-tudományi, pénzügy Tudományos fokozatok, címek::

Részletesebben

csendéletei szintén meghatározóak ben többirányú változás állt be müvészetében. Uj motívumok mellett azonban egyre gyakrabban

csendéletei szintén meghatározóak ben többirányú változás állt be müvészetében. Uj motívumok mellett azonban egyre gyakrabban t a_ft, I L. n ; I cn I % 1 i falvakban etnológiai gyüjtőmunkát folytatott. Vonalas rajzokban örökítette meg az általa fontosnak vélt motívumokat. A szintézis e módszerét konstruktiv-szürrealista tematika

Részletesebben

ALAPÍTÓ OKIRAT. ALAPÍTVÁNYT hoz létre az alábbi feltételek szerint:

ALAPÍTÓ OKIRAT. ALAPÍTVÁNYT hoz létre az alábbi feltételek szerint: ALAPÍTÓ OKIRAT Kardhordó Kálmán (a volt 508-as Szakmunkásképző és Szakközépiskola 1958-tól 1996-ig tanára) ( új név: Simonyi Károly Szakközépiskola és Szakiskola) ALAPÍTVÁNYT hoz létre az alábbi feltételek

Részletesebben

Családfa. Krämer Gyuláné (szül. Benedek Gizella)?? Neuser Lipótné (szül. Bachmann Róza) 1870 1943. Neuser Lipót Kb. 1868 1939

Családfa. Krämer Gyuláné (szül. Benedek Gizella)?? Neuser Lipótné (szül. Bachmann Róza) 1870 1943. Neuser Lipót Kb. 1868 1939 Családfa Apai nagyapa Krämer Gyula (Julius Krämer)?? Apai nagyanya Krämer Gyuláné (szül. Benedek Gizella)?? Anyai nagyapa Neuser Lipót Kb. 1868 1939 Anyai nagyanya Neuser Lipótné (szül. Bachmann Róza)

Részletesebben

Szakmai beszámoló. Pályázati azonosító: NKA 3508/01214

Szakmai beszámoló. Pályázati azonosító: NKA 3508/01214 Szakmai beszámoló Pályázati azonosító: NKA 3508/01214 A pályázatban vállaltaknak megfelelően teljesítettük a szakmai feladatot. Hajdúböszörményben a Város Napjához kapcsolódóan (2015. szeptember 14-én)

Részletesebben

AZ ÉNEK A LELKI GAZDAGSÁG ALAPJA

AZ ÉNEK A LELKI GAZDAGSÁG ALAPJA AZ ÉNEK A LELKI GAZDAGSÁG ALAPJA 2014.05.03. 05:22 szerző: Bertalan Melinda Veszprém gazdag zenei kultúráját a kiváló ének-zenei oktatás alapozta meg hangzott el a Veszprémi Történelmi Szalon 11. rendezvényén

Részletesebben

TÖRTÉNELEM 8. évfolyamos tanulók számára 2. forduló Össz.pontszám:

TÖRTÉNELEM 8. évfolyamos tanulók számára 2. forduló Össz.pontszám: Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium 1 TÖRTÉNELEM 8. évfolyamos tanulók számára 2. forduló Össz.pontszám: 50p Név: Iskola neve, címe:.. I. Az alábbi feladat az 1848-49-es magyar forradalomra

Részletesebben

Oktatói önéletrajz Dr. Balázs Zoltán

Oktatói önéletrajz Dr. Balázs Zoltán egyetemi tanár Társadalomtudományi és Nemzetközi Kapcsolatok Kar Politikatudományi Intézet Karrier fokú végzettségek: 1985-1990 Marx Károly Közgazdaság-tudományi, pénzügy Tudományos fokozatok, címek::

Részletesebben

Európai utas. Találkozások. Berecz András mesemondó adott nagy sikerű estet Határtalan mesék címmel május 17-én a Közép-európai Kulturális Intézetben.

Európai utas. Találkozások. Berecz András mesemondó adott nagy sikerű estet Határtalan mesék címmel május 17-én a Közép-európai Kulturális Intézetben. Berecz András mesemondó adott nagy sikerű estet Határtalan mesék címmel május 17-én a Közép-európai Kulturális Intézetben. Az Ötágú síp című sorozatban határon túli magyar kulturális műhelyeket mutattunk

Részletesebben

Sajtóközlemény: Világsiker a szentendrei temető magyar terve

Sajtóközlemény: Világsiker a szentendrei temető magyar terve Sajtóközlemény: Világsiker a szentendrei temető magyar terve Közel ezerötszáz, a világ minden pontjáról beérkező építészeti alkotás közül a legjobbak közé sorolta a World Architecture Festival neves zsűrije

Részletesebben

MIÉRT ÉPPEN SZÉCHENYI?

MIÉRT ÉPPEN SZÉCHENYI? MIÉRT ÉPPEN SZÉCHENYI? Készítette A Csornai Széchenyi Ist ván Általános Iskola csapata: Funtek Dániel, Hernitz Bianka, Kiss Virág, Kocsis Bianka, Nagy Anna,Tuba Frida, Vári Dorina 2019. 04. 26. GRÓF SZÉCHENYI

Részletesebben

F E L J E G Y Z É S. Készült: Kalocsa Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2011. augusztus 20-i ünnepi üléséről. Ülés helye: Városháza Díszterme

F E L J E G Y Z É S. Készült: Kalocsa Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2011. augusztus 20-i ünnepi üléséről. Ülés helye: Városháza Díszterme F E L J E G Y Z É S Készült: Kalocsa Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2011. augusztus 20-i ünnepi üléséről Ülés helye: Városháza Díszterme Jelen vannak: Dr. Filvig Géza Marsovszky Lászlóné Simon

Részletesebben

Amennyiben a hírlevél szövege ebben az e-mailben nem olvasható, kérjük, kattintson ide a HTMLváltozat

Amennyiben a hírlevél szövege ebben az e-mailben nem olvasható, kérjük, kattintson ide a HTMLváltozat ************************************************************************** 428. szám KULTÚRPONT HÍRLEVÉL 2012-03-01 ************************************************************************** Nemzetközi

Részletesebben

Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2015-2016

Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2015-2016 Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2015-2016 A félévi vizsga szóbeli vizsga az első félévre megadott témakörökből. Az év végi vizsga írásbeli vizsga (feladatlap) az egész évre megadott

Részletesebben

SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ. Intézmény: Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem, Külkereskedelmi Szak Év:: 1976 Tudományos fokozat:

SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ. Intézmény: Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem, Külkereskedelmi Szak Év:: 1976 Tudományos fokozat: SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ 1. Családnév: Dr MÉSZÁROS 2. Keresztnév: Julia 3. Születési dátum: 15 th of July 1952 4. Állampolgárság: Hungarian 5. Családi állapot: Elvált, egy lánygyermek 6. Iskolai végzettség:

Részletesebben

Jegyzőkönyv. . az Eötvös Loránd Fizikai Társulat 2007.május 19-én 10.00 órakor tartott tisztújító Küldöttközgyűlésről

Jegyzőkönyv. . az Eötvös Loránd Fizikai Társulat 2007.május 19-én 10.00 órakor tartott tisztújító Küldöttközgyűlésről Jegyzőkönyv. az Eötvös Loránd Fizikai Társulat 2007.május 19-én 10.00 órakor tartott tisztújító Küldöttközgyűlésről A közgyűlés helye: ELTE Fizikai épület 083.sz. előadóterem. 1117 Budapest, Pázmány Péter

Részletesebben

Végig h? maradt anyanyelvéhez a 25 éve elhunyt Márai

Végig h? maradt anyanyelvéhez a 25 éve elhunyt Márai Végig h? maradt anyanyelvéhez a 25 éve elhunyt Márai 2014 február 25. Flag Szöveg méret Mentés 0 Még nincs értékelve Mérték Huszonöt éve, 1989. február 21-én hunyt el Márai Sándor posztumusz Kossuth-díjas

Részletesebben