Elkezdődött a 2011/2012-es tanév Képek a tanévnyitó ünnepélyről

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Elkezdődött a 2011/2012-es tanév Képek a tanévnyitó ünnepélyről"

Átírás

1 XIX. évfolyam 4. szám szeptember-október A Tapolcai Általános Iskola Bárdos Lajos Intézményegységének a lapja Elkezdődött a 2011/2012-es tanév Képek a tanévnyitó ünnepélyről Császár László Tapolca Város polgármestere Bajner Imre a Tapolcai Általános Iskola igazgatója A 8. z és osztályfőnökük Keszler József Gál Attila intézményegység-vezető és az elsőosztályosok KÍ- NÁ- LÓ Közérdekű Társadalmi munka Visszatekintő - Bárdos tábor Visszatekintő - Erdei iskola Nyári emlékek Sport - Humor Gyerekszáj 2. old. 3. old. 4. old. 5. old old. 8. old. 9. old. Elsőseink Egészség Hírek Zene Kalendárium - Recept - Verseny Rejtvény - Filmajánló old. 12. old. 13. old. 14. old. 15. old. 16. old.

2 Okt. 28. Nov. 7. Nov óra Nov ALABÁRDOS rendezvénynaptár Szünet előtti utolsó tanítási nap Szünet utáni első tanítási nap Fogadóóra Bárdos-napok versenyei és játszóház Képzőművészeti kiállítás Nov. 25. I. Dec. 2. Dec óra Dec. 6. Adventi gyertyagyújtás II. Adventi gyertyagyújtás Fogadóóra Mikulásnapi ünnepség Közérdekű Friss információkról a és oldalon tájékozódhatnak. A 2011/2012. tanév legfontosabb időpontjai Első tanítási nap: szeptember 1. (csütörtök), Utolsó tanítási nap: június 15. (péntek). A tanítási napok száma az általános iskolában száznyolcvanhárom nap. A szorgalmi idő első féléve január 13-ig tart. Az iskoláknak január 20-ig kell értesíteniük a tanulókat, kiskorú tanuló esetén a szülőket az első félévben elért tanulmányi eredményekről. Az őszi szünet november 2-től november 5-ig tart. A szünet előtti utolsó tanítási nap október 28. (péntek), a szünet utáni első tanítási nap november 7. (hétfő). A téli szünet december 22-től január 2-ig tart. A szünet előtti utolsó tanítási nap december 21. (szerda), a szünet utáni első tanítási nap január 3. (kedd). A tavaszi szünet április 5-től április 9-ig tart. A szünet előtti utolsó tanítási nap április 4. (szerda), a szünet utáni első tanítási nap április 10. (kedd). Tapolcai Általános Iskola Bárdos Lajos Intézményegysége Fogadóórák Igazgató: Bajner Imre Igazgatóhelyettes: Baksa Júlia Előzetesen történt időpont-egyeztetetés után (tel.:87/ ) Intézményegység-vezető: Gál Attila, szerda Ifjúságvédelmi felelősök: Krachun Éva (6. o., 8. o.), péntek Szíjártó Miklósné (2. o., 4. o.), hétfő Zentai Csaba (5.o., 7. o.), hétfő dr. Sipos Ferencné (1. o., 3. o.), A hét csütörtök , B hét péntek Iskolai védőnő: Piszker Judit, csütörtök Tájékoztatásul közöljük a kedves Szülőkkel, hogy előzetesen történt időpont-egyeztetetés után (tel.:87/ ) a délelőtti órákban is fogadják Önöket a pedagógusok. Délutáni foglalkozások időpontjai 2011/2012 Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek 13,30-15,30 Tömegsport 1-2.o. 14,00-15,00 Asztalitenisz 5-8.o. 14,00-15,00 Magyar előkészítő 8.o. 15,00-16,00 Matemat. előkész. 8.o. 14,30-16,00 Szín-Vonal alsós 16,00-17,30 Szín-Vonal felsős 13,30-15,00 Szolfézs 6.z 13,45-14,45 Matematika szakkör alsós 13,45-15,45 B hét Képzőműv. szakkör Lány tömegsport 5-8.o. 14,00-15,30 Szolfézs 5.z 14,00-15,00 Magyar szakkör alsós 14,30-15,30 A hét Színjátszó szakkör 11,45-15,55 Hittan 1.a 1.z 2.a 4.a, 4.z 8.a 14,00-15,30 Szín-Vonal alsós 15,30-17,00 Szín-Vonal felsős 14,30-15,30 Angol nyelvi előkészítő 8.o. 14,30-16,45 Hittan 5.a,z 7.a,z 8.z 14,00-15,30 Szolfézs 4.z 12,30-14,30 Újságíró szakkör 13,30-14,30 Tömegsport 3-4.o. 14,00-15,00 Néptánc-Keringő felsős 12,40-15,55 Hittan 2.z 3.z 6.a,z 13,00-14,30 Szolfézs 3.z 2 Minden bajra két orvosság van: az idő és a csend. (Alexandre Dumas)

3 Nyílt levél a segítőkész embereknek Társadalmi munka Tisztelt Tanúhegyek Egyesületének Tagjai! Iskolánk valamennyi tanulója és dolgozója nevében szeretném ezúton megköszönni azon önzetlen segít munkájukat, melynek köszönhetően iskolánk udvara még otthonosabbá válhatott számunkra. Munkájuk eredményeképpen mind a szabadtéri tanterem, mind a sportpálya körüli kerítés eredeti fényéhez hasonló módon tündökölhet. Így tanulóinknak és nekünk, pedagógusoknak is könnyebb a vakáció után visszatérni a dolgos hétköznapokba, udvarunk a mindennapi aktív kikapcsolódás közös színtereként továbbra is a Bárdos Iskola kuriózumainak egyike lehet. Mindannyiunk számára példaértékű, és nagyon felemelő tapasztalni, hogy napjaink haszonorientált világában még élnek köztünk olyan honfitársak, akik képesek olyan önzetlen társadalmi munkát végezni, mellyel környezetükben élő társaik életét teszik könnyebbé, szebbé, élhetőbbé. Reméljük munkájuk és az egyesület céljai olyan társadalmi üzenetté formálódnak, amik az összefogás, együttműködés jelképeként egy reményteljesebb jövő irányába mutatnak. Ebben bízva kívánunk sok erőt és kitartást az egyesület céljainak megvalósításához! Még egyszer köszönjük időt és energiát nem kímélő segítő munkájukat! Gál Attila intézményegység-vezető Festés az iskolában A Tanúhegyek Egyesületének alelnöke a mi nagymamánk. Az egyesület tagjai megbeszélték, hogy segítenek iskolánkat szebbé tenni. Attila bácsival egyeztetve a hátsó sportpálya kerítésének és a kültéri tanterem festését vállalták el. Megtiszteltetés volt számunkra, hogy mi gyerekek is beállhattunk a felnőttek közé dolgozni és segíthettünk a munkában. Augusztus végére tervezték a munkát, gondolván, hogy addigra már hűvösebb lesz. Az idő megtréfált minket, és a nyár legforróbb napján érkezett a kis csapat dolgozni. Jó volt látnunk, hogy ezek a nénik és bá-csik zokszó nélkül önként és örömmel végezték a munkát. Példát mutattak legfőképp nekünk, akik velük együtt dolgoz-tunk. Számunkra fontos következtetés lett, hogy még jobban kell vigyáznunk iskolánk környezetére, berendezésére, hisz sok-sok ember munkája és rengeteg pénz kell ahhoz, hogy mi szeptemberben tiszta, rendes környezetben kezdhessük a tanulást. Valamennyiüknek köszönjük! Vigh Dorina 6.z A legszebb emlékműved embertársaid szívében áll. (Albert Schweitzer) 3

4 Visszatekintő - Bárdos tábor Bárdos tábor Ezen a nyáron Irma néni és Gabi néni segítségével rendezte meg az iskola a tábort, ami két hétig tartott. Az első nap csapatépítés volt a feladat. Több csapatot is alkottunk. Minden nap érdekes dolgokat tanultunk. Még csapatpólót is készítettünk. A második nap a sütés jegyében telt el. Szappanból még péksüteményt is faragtunk. Utána elmentünk látogatóba a kenyérgyárba, ahol megmutatták a kenyérsütés folyamatát. Délután a táborban kekszgombócot készítettünk. A harmadik napon elutaztunk Szigligetre. A vár megmászása után megebédeltünk és jöttünk vissza Tapolcára. A negyedik napon várat építettünk dobozok felhasználásával. Utána lovagkori jelmezeket készítettünk. Délután a könyvtárban lovagkori foglalkozást tartott nekünk Márti néni. Az ötödik nap a család jegyében telt el. Minden családtagnak készítettünk valami kedves ajándékot. Délután mindenki nagy örömére megnéztük a Kung-Fu panda 2. című filmet a moziban. Hatodik napon a kidobásra ítélt dolgokból készítettünk különböző játékokat. Délután a bélyeggyűjtés rejtelmeibe avattak be minket. Hetedik napon Bruckner Attila tartott előadást a madarakról. Ebéd után,,állati-jó barkácsolást tartottunk. Nyolcadik napon Réfülöpön meghódítottuk a Fülöp hegyet. Az ebéd nem palacsinta volt, mert Gabi néni a meglepetést,,lelőtte. Egy kis pihenő után hazaindultunk. Kilencedik napon Zentai Anna szőni tanított bennünket. Szombati Ági nénivel gyertyát készítettünk. Délután folytattuk a szövést és nemezlabdát is készítettünk. Tizedik napon pókhálót szőttünk az ellenfélnek, amin át kellett mászni és hozni egy lapot, amin egy mondat állt. A lapon lévő mondatot elő kellett adni. A két héten át gyűjtött képdarabkákat összeraktuk, amelyből egy rajzfilmfigura lett. Utána a pontjainkat beváltottuk ajándékokra. Jó volt a tábor. Sok barátot szereztünk, sok érdekes dolgot tanultunk. Reméljük jövőre is szerveznek tábort hasonló programokkal és sok kirándulással. Talán az idő is kedvező lesz, hogy fürödni is tudjunk. Emődi Nikolett 6.z Iskolai Könyvtár Könyvtáros: Németh János Nyitva tartás: Hétfő: Kedd: Szerda: - Csütörtök: Péntek: Diákönkormányzat hírei Választott vezetők a 2011 tanévre: Az intézményegységi DÖK vezetője: Szabó levente 7.z Helyettesek: Vitai Laura 8.z, Polyhos Ábel 7.a Papírgyűjtés eredménye: összesen kg Alsó tagozat: I. helyezett: 2.z osztály 2587 kg, II. helye-zett: 4.z osztály 1652 kg, III. helyezett: 3.z osztály 1308 kg Felső tagozat: I. helyezett: 6.z osztály 3522 kg, II. helyezett: 7.z osztály 2420 kg, III. helyezett: 8.a osztály 1308 kg. 4 A jóság az egyetlen befektetés, amely mindig kifizetődik. (Henry David Thoreau)

5 Visszatekintő - Erdei iskola Erdei iskola Felejthetetlen napokat töltöttünk el Mindszentkállán az erdei iskolában. Mindenki nagyon várta a pénteket az indulás napját. Nagy csomagokkal érkeztünk az iskolába, ahonnan autókkal vittek minket Mindszentkállára. Mindszentkálla egy kicsi falu a Káli-medencében. Megérkezésünk után mindenki elfoglalta a szobáját. Délelőtt falunézésen voltunk, ahol megnéztük kívülről a templomot, és a játszótérre is elmentünk. Délután átsétáltunk Kékkútra a Theodora forráshoz. A pénteki legjobb program a kürtöskalácssütés volt. Este 9-kor elindultunk az éjszakai túrára. Számomra ez volt a legijesztőbb élmény, főleg amikor be kellet menni az erdőbe. Későn értünk visz-sza. Másnap Szentbékállára mentünk, ami a Kőtengerről híres. A Kőtenger egyik érdekessége az Ingókő, amit mi is kipróbálhattunk. Később megkerestük a geoládát, amiben egy jelszó található: Gejzír. A délutáni program a számháborúzás volt. Elsétáltunk egy kolostorhoz. Mindenki kapott egy számot, és már kezdődött is a játék. Sokáig nem olvasták le a számomat és nagy örömömre a mi csapatunk nyert. A nap discoval zárult. Az utolsó nap programja egy kirándulás volt a Kopasz-hegyre. A hegyen csillogó köveket gyűjtöttünk. A Kopasz-hegyről a legszebb a kilátás a Kálimedencére. Az erdei táborban nagyon sokat tanultunk a környezetünkről és az osztálytársaimat is jobban megismertem. Bakos Alexandra 5.z Őszi kifestő kicsiknek ALABÁRDOS Hóbor Szabina 6.a Az erős lélek, ha nagy cél van előtte, megacélosítja a gyönge testet. (Mark Twain) 5

6 A csodálatos víz alatti világ Nyári emlékek Az idei nyár egyik legnagyobb élménye volt számomra a búvárkodás. A szüleimmel és testvéremmel Horvátországban, Rovinjban töltöttünk egy hetet. Már nem először jártunk itt, így felkészültünk a búvárkodásra. Vittem a búvárszemüvegemet, a pipát, a békatalpat, és a kristálytiszta vízben hamar ki is próbálhattam. A víz alatti világot nagyon szépnek találtam. Nem hallatszik a külvilág zaja,nagy nyugalom veszi körül a búvárt. Pipával vettem levegőt, így folyamatosan a felszín alatt lehettem. Csodálatos, színes halak, különleges formájú sziklák láthatók minden irányban. Nagy élmény volt, hogy láttam a repülő halakat és tengeri szivacsokat. Ezeket meg is érinthettem, és apukámnak is megmutattam. Olyan mély vízbe is beúsztam, ahol alig láttam a tenger alját. Volt egy hegyes szikla, ahol leért a lábam és ott mindig megpihentem. Érdekes volt lebegni a több méter mélységű víz felszínén. Olyan érzés, mintha repülnék. Sajnos baleset ért, amikor egy nagy hullám nekilökött a sziklának. Megvágta a vállamat elég mélyen, ami nagyon vérzett. Anyukám összenyomta a sebet, apukám pedig elment kötszerért és fertőtlenítő kenőcsért. Így a seb összezáródott, nem kellett orvoshoz se menni, és a következő napokban még Jól esik egy fagyi a fárasztó tudtam úszni, búvárkodni. búvárkodás után Nagyon szeretem a vizet, megkedveltem a búvárkodást és Rovinjt. Remélem, még többször eljutok ide, az Isztriai-félsziget legszebb városába. Szijártó Jácint 4.z Nyaralás Zalakaroson Ezen a nyáron nem terveztünk tulajdonképpen hosszabb nyaralást, sem külföldön, sem itthon. Ám a valaki másképpen rendezte mégis a dolgokat. Anyu egy augusztus eleji napon hirtelen megkérdezte : Szeretnéd, ha elmennénk egy hétre Zalakarosra? Nagyon szeretném magam kipihenni és lazítani. Én maximálisan megértettem anyut, másfél éve nem volt lehetősége pihenni a cég miatt. Csak nem akadályozom meg, hogy szegény végre kikapcsolódjon egy kicsit! Nem vagyok én semmi jónak az elrontója. Meg hát ugye anya csak egy van..:). Persze, hogy van kedvem. Mikor megyünk? - kérdeztem. Azt akkor még nem tudtam, hogy előtte a Gabó anyukájával hosszas egyeztetés folyt az ügyben, hogy a barátnőm is velem jöhessen. A két szülő mindent megbeszélt egymással és augusztus 18-án el is utaztunk Zalakarosra. Természetesen az Augusztus 20-i ünnepet is ott töltöttük. A Hotel Mendan-ban foglalt anya két-két szobát: egyet magának, egyet nekünk. Ez már jól kezdődött. Igaz, a két szoba egymás mellett volt, így a szülői felügyelet megvolt. Ez a szálloda a családunk kedvence, több éve járunk oda, így a hatalmas, 4 emeletes szállodában én már nem tévedtem el. Ahogyan megérkeztünk, kicsomagoltunk, aztán irány az Aqualand, a szálloda medence részlege. Itt különböző hőmérsékletű medencékben lazulhatnak a pihenni vágyó vendégek, a medencék mellett kényelmes nyugágyakban lehet szundikálni. Van szauna, gőzkamra, szolárium, masszázs minden ami a tökéletes pihenéshez szükséges.. Este azért már vacsoraidőre megéheztünk. A szállodának nagyon jó a konyhája, szinte azt sem tudtuk, hogy mit kóstoljunk meg a sok finomság közül. Amikor már jóllaktunk, anya szólt, hogy van sokféle desszert is. Hát valóban. torták, olasz édességek, sütemények, emellett gyümölcsök, fagyi stb. Vacsora után alig bírtunk felvánszorogni a szobánkba. Ott egy kis lazítás következett, aztán irány le a szálloda halljába: biliárdoztunk, golfoztunk (virtuális pályán) és csocsóztunk. Másnap a kiadós reggeli után átmentünk a szálloda melletti strandra a Gránit fürdőbe. Hát ezt pont nekünk építették ide : közel volt, rengeteg csúszda, medence kínálta magát, hogy próbáljuk ki. Este fáradtan, de napbarnítottan és éhesen jelentünk meg a vacsoránál. A 4. napon a szállodában megismerkedtünk két Ukrajnából érkezett fiúval. Sok érdekes dolgot meséltek az ő hazájukról, iskolájukról, az ottani emberek életéről. Megtanultunk egy-két orosz szót is tőlük. Mivel ők tovább maradtak, mint mi, gondoltunk egy merészet és előjöttünk anyunál a kérésünkkel: maradjunk mi is még 3 napig, olyan jól érezzük magunkat, anyunak is kell még egy kis pihenés, ez az egy hét nem volt elég neki, megérdemli. Anyu telefonált, hogy van-e lehetőség még maradnunk, és szerencsére csak két másik szobába kellett átköltöznünk. Annak ellenére, hogy egyáltalán nem is lett volna nyaralás, mégis felejthetetlen 10 napot töltöttünk ebben a csodálatos wellnes szállodában. Igaz, hogy manapság egyre több wellnes szálloda épül, a Mendan az elsők között volt ebben. Mi kifejezetten azzal a céllal mentünk, hogy a család kikapcsolódjon, a hétköznapoktól pár napra elszakadjon, pihenjen, lazítson. Itt ebben bőven volt részünk, ráadásul még két érdekes baráttal is gazdagabbak lettünk, akikkel azóta is tartjuk a kapcsolatot a Facebook-on. Tóth Dóra 8.z Szabó Gabriella 8.z 6 A tapasztalat nehéz tanár, mivel először jön a teszt, és csak utána a lecke. (Vermon Law)

7 Nyári emlékek A legkedvesebb nyári élményem Az idei nyár mozgalmasan telt, mert nagyon kevés időt töltöttem el a négy fal között, élveztem a szabadságot és hívogatott a természet. Többször megfordultunk a testvéremmel, aki rajong a lovakért, a salföldi majorban. A lovak, a kecskék a szamarak örültek a látogatásainknak,mert mindig vittünk nekik répát, almát, és tököt. A nyári nap melege elől mindig a vízpartra menekültünk. Voltam a Hévízi-tónál, ahol versenyt úszhattam a vízicsibékkel. Amikor beköszöntött a forróság, a szüleimmel a szigligeti strand homokos partjára siettünk, a fák árnyékába. Előfordult, hogy még a reggelinket is ott fogyasztottuk el. A balatoni fürdőzés semmihez nem hasonlítható, örülök, hogy itt élek Tapolcán, a Balatontól 10 km-re, így bármikor megmártózhatom a tó hűs vizében. Kihasználva az augusztusi kései nyarat, három napot töltöttünk a zalakarosi Hotel Karos Spa-ban. Itt megtanultam, hogy élelmesnek kell lenni ahhoz, hogy legyen napernyőnk és nyugágyunk. Reggeli előtt édesapámmal lesiettünk a medencékhez, azonban így sem mi voltunk a legelsők. Minden éven irigykedve néztem édesapámat, mikor a Szigetre készült. Az idén végre úgy gondolta, hogy elég nagy vagyok már ahhoz, hogy elvigyen magával. Csak hárman mentünk: apám, keresztapám és én. A Sziget fesztivál Európa legnagyobb fesztiválja, ami az óbudai Hajógyár-szigeten kerül megrendezésre minden évben. Mi az utolsó napra, vasárnapra mentünk el. Többször jártam már a fővárosban, de ekkora tömeget, mint amekkorával a Szigeten találkoztam, még soha nem láttam. A rendezők figyeltek a kisebbek biztonságára, mert a bejáratnál kaptam egy karszalagot, amelyre felírták az adataimat, és apukám telefonszámát. A szigeten szerencsénkre nagyon sok fa van, mert másképp nem lett volna elviselhető a meleg. Hiába vettünk kalapot, így is meleg volt. Rengeteg csodálatos dolgot láttam a különböző sátrakban, amit felsorolni is sokáig tartana. Kiemelném a Széchenyi-terv sátrat, ahol kerékpárhajtású játék versenyautókkal játszottunk, az 5x5-ös Rubik-kockát próbáltuk meg kirakni, bár kevés sikerrel. Volt egy elkerített rész is, ahol különböző sportjátékokat lehetett játszani. Mi a pingpong mellett döntöttünk, és természetesen én nyertem. Már dél körül kimentünk, hogy mindent lássunk estig, de így sem volt elég az idő,és sok helyszín kimaradt. A sziget egyik sétányán csak bazárosok voltak, a másikon pedig csak ételt lehetett kapni. Láttam akkora hamburgert is, amit még két kézzel sem tudtam volna megfogni és hárman jóllaktunk volna.a színpadok előtt hatalmas szabad terület volt, hogy a közönség kényelmesen elférjen. Mi általában a fák alatt telepedtünk le, és onnan néztük a koncerteket. Sok zenekart meghallgattunk. Nagyon élveztem ezt a napot. Vasárnap előtt egy kicsit féltem, mert apukám mondta, hogy nagyobb tömeg lesz ott mint Tapolca lakossága. Ez a része tetszett nekem a nyárnak a legjobban, jövőre elmegyünk a műjégpályára. Jó érzés lesz 30 fokban korcsolyázni. Oroszi Boldizsár 4.z Legszebb nyári élmény ALABÁRDOS A nyár a vége felé közeledett, amikor megtudtam hogy megyünk a Vörös-tengerhez. Nagyon megörültem neki.. A szállódánk neve The Tree Corners volt, ami három sarkot jelent. Sajnos a repülőút nagyon hosszú volt, négy óra, de annál izgalmasabb volt a várakozás. Végre megérkeztünk. Sokat fürödtem és csúszdáztam, de a legjobb élményem az volt, amikor elmentünk merülni. Először bevittek minket egy hajóval a korallzátonyhoz. A víz tükörsima volt. Rövid eligazítást kaptunk. Azután felvettük a búvárruhát és a szemüveget. Végre rám került a sor. A nehéz palackot és az uszonyt rám adták, majd beugrottam a vízbe. A vezetőm segített lemerülni. Csodálatos érzés volt. Nagyon szép papagájhalat láttam. Hihetetlen látvány volt, ami mindent felülmúlt, legalábbis számomra. Elhatároztam, óvni fogom a környezetet, hogy még sokan megcsodálhassák ezt a gyönyörű víz alatti világot. Kiss Simon 4. z Sose vitatkozz idiótákkal, mert lesüllyedsz a szintjükre, és legyőznek a rutinjukkal. 7

8 Sport - Humor - Mikor és hol volt az a hosszú távúszó verseny melyen résztvettél? - Szeptember 3-án Horvátországban Porec tengerparti kisvárosban került megrendezésre ez a verseny. - Hogy jött ez az ötlet, hogy apukád mellett te is úszni fogsz? - A családom javasolta, én beleegyeztem, és nagy izgalommal készültem erre a megmérettetésre. - Milyen távok között lehetett választani? méter, 3000 méter, 5000 méter között lehetett választani. Én a leghosszabb távot választottam. - Véleményed szerint a tengerben vagy a Balatonban könnyebb az úszás? - A tengerben könnyebb úszni, mert az jobban fenntart. Viszont a sós víz nem volt élményteljes, volt ahol kicsípte a bőröm.. - Hogyan edzettél erre a nagy távra? - Amikor lementünk a vonyarcvashegyi strandra, apukámmal rengeteget úsztam a Balaton vizében. - Mióta úszol? - 9 éves korom óta. - Mennyi idő alatt teljesítetted ezt a távod? - 3 óra 13 perc. - Mi volt a jutalom az úszás végén? - Egy aranyérem, és egy póló. - Az úszás mellett mi a kedvenc sportod? - A kézilabda. - Jövőre milyen terveid vannak az úszással kapcsolatban? - Ha jó lesz idő és sok időm lesz gyakorolni, akkor szóba jöhet a Balatonátúszás. Nesic Tamara és Vajda Rebeka 5. z Pistike a matek órán Matematika tanár a gyerekhez: - Pistike, mennyi ? Ki tanította ezt neked ezt a butaságot? - Az apukám. - És mi a te apád? - Pincér. Tanári kérdés - Aki meg tudja mondani nekem a következő kérdésemre a választ az hazamehet! - mondja a tanár. Pistike kidobja a táskáját az ablakon. - EZ KI VOLT? - kérdezi a tanárnő - Én voltam az, Pistike, viszlát tanárnő! Chuck Norris Sok gyerek alszik Superman-es pizsamában, Superman Chuck Norrisos pizsamában alszik. Interjú László Lola 5.z osztályos tanulóval, aki egy kiváló spotteljesítményt mondhat magáénak Vidám percek - Viccek!!! Ébresztőóra - Nálatok nincs ébresztőóra? - kérdezi a tanár az elkéső tanulótól. - De van, csak mindig olyankor csörög amikor én még alszom. Tagadó mondat - Pistike, mondj egy tagadó mondatot! - A Gyuri megette az uzsonnámat. - De hát hol van ebben a tagadás? - A Gyuri tagadja. Függetlenségi nyilatkozat Pistike felel történelemből. Kérdi a tanárnő: - Hol írták alá a függetlenségi nyilatkozatot? - Hát szerintem biztos a lap alján! Nyúlsült - Hogy hívják a sült nyulat? - Tepsifüles. Szaunák Két szau n a beszélget: - Téged miért zártak be? - Gőzöm sincs.. Hasmenéses orrszarvú - Mit kell adni a hasmenéses orrszarvúnak? -??? - Utat. Japán origamis Miért büntették meg a japán origami művészt Magyarországon? -??? - Gyorshajtásért... Tóth András és Batka Kristóf 6. z 8 Mindenki panaszkodik az időjárásra, de senki nem tesz ellene semmit.

9 Gyerekszáj GYEREKSZÁJ - Ha én lennék az igazgató László Lola 5. z: - Ha én lennék az igazgató nagyobb szüneteket tartanék és több informatika óra lenne a gyerekeknek. Több mogyorófát ültetnék a kinti tornaterem köré. Örülnék ha még több játszóházas délután lenne. Mindenkinek maximum öt órája legyen. Szennyai Sára 5. z: - Ha én lennék az igazgató, azok a gyerekek akik verekednek vagy visszabeszélnének büntetést kapnának. Négy, maximum 5 órája lenne minden gyereknek. 14:30-ig kint játszhatnának a gyerekek bárhol az iskola területén. A hátsó kapu mindig nyitva lenne és bármelyik napközis nevelő bevihetné a gyerekeket. Nemes Vivien 5. z: - Ha én lennék az igazgató, sok gyümölcsfát ültetnék. Csúszkálhatnának a gyerekek télen a pályán. Rövidebb órák lennének. A tanároknak a gyerekek nem beszélnének vissza. Giczi Martin 5. a: - Ha én lennék az igazgató, egy cukrászdát építenék a gyerekeknek napi 1x mehetnének be a diákok. Csináltatnék egy szingfalat az iskolának, azt farsangkor használhatnák a nevelők. Mindenkinek öt órája lenne és benne sok informatika óra. Csináltatnék egy jéghoki pályát. Bakos Dávid 5. a: - Ha én lennék az igazgató, több informatika órát tartanék és sokkal több rajzóra lenne. A betonpálya helyett füves pályát csináltatnék. Később jönnének a gyerekek iskolába. Tanítatnék Amerikai focit a fiúknak. Czeglédi Dominik 2. z: - Ha rossz gyerekek lennének, behívatnám őket az irodámban és elbeszélgetnék velük. Egy olyan házat csináltatnék, amelyben sok autós játék lenne. Bánhegyi Dóra 2. z: - Igazságos lennék minden gyerekkel. Azt mondanám nekik, hogy legyenek olyan jók, amilyen jók csak tudtok lenni. Csináltatnék egy még nagyobb játszóteret. Hegedűs Márk 3. z: - Csináltatnék egy BMX pályát a röplabda pálya mellé. Építtetnék egy rollerpályát a hátsó kézilabda pálya valamelyike helyett, mivel 2 pálya szerintem felesleges egymás mellett. Mészáros Dóra 5.z: - Ha én lennék az igazgató, hosszabb szünetek lennének. Az iskola alá egy úszómedencét építtetnék, ahol a gyerekek 2 naponta 1-szer úszhatnának. Állatsimogatót és gördeszkapályát létesítenék a kinti tornaterem mellé. Angyal Luca 4.z: - Az iskolásoknak finom ebédet hozatnék. Akik versenyeken részt vesznek és nem érnek el helyezést, azoknak is adatnék egy érmet. Tarnai Viktória 7.a Okos gondolatok A statisztikák szerint az emberek 82,47%-a úgy gondolja, hogy egy hazugság sokkal hihetőbb, ha pontos részleteket tartalmaz. Vezessük be a matematika oktatást az óvodákban! Mert a legkisebb is számít! Kevés nő vallja be az életkorát, de még kevesebb férfi viselkedik annak megfelelően. A gyerekek kiszámíthatatlanok: sosem tudhatod, milyen következetlenségen kapnak rajta legközelebb. A barátnőm dobott egy törpéért. Nem hittem volna, hogy ilyen alacsonyak az elvárásai. A bátyámmal régen sokat pingpongoztunk. Mindig megvert. Mert mindig én nyertem. Soha ne tegyél olyasmit, amit utána egy mentősnek nem tudsz megmagyarázni. Én mindig halálosan komolyan vettem az Állatkertben az "Állatokat etetni tilos!" feliratokat. A főnököm mégis kirúgott, mondván, ez az állatgondozókra nem vonatkozik. Tarnai Martin 6. a ALABÁRDOS Szörnyen nézel ki! Ez most a divat? 9

10 Köszöntjük az első osztályosokat Elsőseink 1.a Bogdán Anikó, Borbély Petra, Czanka Kristóf, Császár Bálint, Gacs József, Háromi Kristóf, Hegyesi Liliána, Horváth Cintia, Horváth Kevin, Katona Bianka, Kolompár Levente, Kovács Raul, Lendvai Márk, Pődör Dávid Levente, Renner Kinga, Sáfár Gyula Richárd, Sámuel Karina, Szabó Brigitta, Szokoli Brigitta, Takács Szilárd, Tulner Ráhel. 1.z Alapi Dániel, Almási Dániel, Balikó Laura, Borbély Balázs, Csarmasz Regina Anna, Domokos Golda Berill, Domonkos Gabriella, Forika Boglárka, Gróf Evelin, Halász Petra, Hardi András, Kocsis Gergely, Kollátor Linda, Kovács Fanni, Kovács Martin, Mayer Gabriella Miskó Dóra, Mórocz-Kovács Virág, Peresztegi Botond, Rohály Csanád János, Simon Rebeka, Szombathelyi Martin, Varga Júlia, Varga László, Zavaczki Aliz. 10 Soha ne feledd, ha egy folyó bármely partján állsz, mindig a túlsó parttal szemben van az innenső!

11 Elsőseink Peresztegi Botond: - Elmentünk lovas kocsival a várromhoz Salföldön. Nekem azok a lovak tetszettek, amik a szekeret húzták, mert izmosak és szépek voltak. - A matek a kedvenc tantárgyam. Zsuzsa nénit tartom a legkedvesebb tanárnak. Szeretek idejárni, mert sok piros pontot és csillagot kaptam. Nagyon tetszik a játszótér is. Pödör Dávid Levente: - Salföldön voltunk kirándulni. A lovas kocsizás tetszett a legjobban. Mert a ló vágtatva húzott, és a szekéren meg izgulhattunk. A focizás is jó volt, mert nagyokat rúghattam a labdába. Láttam egy kígyót is. - Gabi nénit szeretem a legjobban. Tanulni nagyon jó dolog. A matek és az írás a kedvenc tantárgyam, mert ezekben vagyok a legjobb. A mogyorósban szoktam játszani és gyűjtögetni a mogyorókat. Megszerettem a játszóteret, és a művészeti iskolát is. Szeretek rajzolni. Szokoli Bianka: - Jó volt lovas kocsizni. Örültem az állatoknak, legjobban a kutyák tetszettek. - Nagyon szeretem a rajzot és az olvasást. Sok barátot szereztem. Nagyon tetszik a tanterem. Várom már, hogy felsős legyek. Négy órakor szoktam hazamenni. Amíg nem jön el a négy óra, addig írom a házit és rajzolok. Nagyon szeretem az óraközi szüneteket. Czanka Kristóf: - Nagyon tetszett a lovas kocsizás. Állatokat néztünk. Egy romos templomban is jártunk, amit már elkezdtek felújítani, de még nem volt teteje. Ez nagyon érdekes volt. - Nagyon tetszik a tornaterem. Ott nagyon jó tornázni. Kedvenc tantárgyam a matematika, mert szeretek számolni. Van már néhány barátom, jól kijövök mindenkivel. Hegyesi Liliána - Az tetszett a legjobban, amikor a tanár nénikkel ismerkedtem meg, és az is jó volt, amikor az Anikóval, a legjobb barátnőmmel megismerkedtem. - Az tetszik az iskolában, hogy itt sokat lehet tanulni. A testnevelés és a judo a kedvencem. Bogdán Anikó: - A salföldi lovarda nagyon tetszett. ALABÁRDOS Elsősöket kérdeztük a gólyatábori élményekről és az iskoláról - Az olvasás a kedvenc órám, meg az, ahogy szekálom a nagyokat. Tetszik az osztályterem. Gróf Evelin: - Nagyon jó volt a gólyatábor. Salföldre mentünk kirándulni. Zsuzsa néni és Irma néni nagyon aranyosak voltak. Sokat játszottunk, és karkötőt is készítettünk. - Az iskola hatalmas udvarán nagyon jókat lehet játszani. Kedvenc tantárgyaim a rajz, a tánc, a judo és az ének. Kedvenc tanítóm az Irma néni. A büfé nagyon jó dolog a suliban. Katona Bianka: - Sajnos a gólyatáborba nem tudtam elmenni.. - Én a matematika órát szeretem nagyon. Háromi Kristóf: - Nagyon jó élményeim vannak a gólyatáborról. Első napon bemutatták nekünk tanítóink az iskolát. Salföldön voltunk kirándulni a második napon osztálytársaimmal, és lovas ko-csiztunk is. - Nagyon sok barátot ismertem meg. A matek a kedvenc órám, de a magyar és a judo is nagyon jó. A tanár nénik is aranyosak. Alabárdos újságírók Ha a lehetőség nem kopogtat be hozzád, csinálj magadnak egy ajtót. (Milton Berle) 11

12 Egészség A fejtetvesség Évről-évre visszatérő jelenség a fejtetvesség előfordulása a gyermekközösségekben, elsősorban az általános iskolákban, de esetenként az óvodákban és a bölcsődékben is. Szeptemberben megtörtént az iskola tisztasági vizsgálata, melyet háromhavonta kell megismételni. Örömmel közölhetem, hogy az iskola tetűmentes : ), nincs ok aggodalomra, mégis hasznos, ha ismer-jük a témát. Nézzük először a bogárka jellemzőit, amiről megismerhetjük: A fejtetű 3-4mm nagyságú, ovális alakú, szárnyatlan, hatlábú rovar, amely színét a haj színének megfelelően változtathatja! A tetvek repülni, ugrani nem képesek, de a fejbőrön viszonylag gyorsan tudnak mászni. Kerülik a fényt, ezért ritkán láthatók. A nőstény naponta 6-8 ovális alakú, apró, gyöngyházfényű petét (serkét) rak, amelyeket erős cement anyaggal a hajszálak tövéhez ragaszt, elsősorban a halánték- és tarkótájra. A lárva a serkéből 6-8 nap alatt kel ki. Az üres burok a hajszálon marad. A lárva 7-10 nap után felnő, tetű lesz belőle és maga is képes petéket rakni. A korpától könnyen megkülönböztethető, hisz a korpát le tudjuk söpörni a kezünkkel a fejbőrről, míg a serke szorosan a hajszálakra tapad, csak a körmünkkel megcsípve, lehúzva távolítható el. Szaporodásuk aránylag gyors, egy nőstény tetűtől 2-4 hetes élete során akár 200 utód is származhat, tehát az eltetvesedés viszonylag gyorsan bekövetkezhet. Terjedésük fő lehetősége a közvetlen érintkezés! A gyermekek a fejüket összedugják, sugdolóznak, a játszótéren birkóznak, az iskolában verekszenek, a hajuk összeér, és ezzel lehetőség nyílik a fejtetvek átvándorlására. Otthon a tetves gyermek kistestvérét öleli át, aki másnap az óvodában pajtásaival dugja össze a fejét. Így a legtisztább családba is könnyen bekerülhetnek a fejtetvek. Szélsőséges esetekben a fertőzött sapka felvé-telével vagy ilyen fésű, esetleg hajkefe használatával ugyancsak átvihető a fertőzés. Irtásuk aránylag egyszerű, feltéve, hogy mindenki együttműködik. A fejtetvek eltávolításához használjunk speciális, erre a célra kifejlesztett tetűölő készítményeket. A megvásárolt irtószert minden esetben a címkén lévő használati utasítás szerint, nagy gondossággal alkalmazzuk. Számos irtószer közül válogathatunk a patikákban, van erős, jellegzetes illatú vagy gyógynövényt tartalmazó, megelőzésre is alkalmas szer. Választhatunk hajszeszt, sampont, krémet vagy spray-t. Minden tetűirtó szer alkalmazásakor ügyelni kell arra, hogy a tetűirtó szer ne kerüljön a szembe, mert kötőhártya gyulladást okozhat. A tetűirtószeres kezeléstől a serkék is biztosan elpusztulnak. A hajszálon megtapadó életképtelen serkéket azonban az életképesektől rendkívül nehéz megkülönböztetni. Ezért a tetűirtószeres kezeléstől elpusztult serkéket a gyermek hajáról el kell távolítani, ugyanis a serkementesség jelzi, hogy a kezelés során gondosan jártunk el. Mivel a serkék a hajszálakhoz cementszerű anyaggal rögzülnek, az elpusztult serkék eltávolítása gyakran nem könnyű. A serkét a hajszálról körömmel, esetleg csipesszel lehet lehúzni, vagy egyszerűen le kell vágni a hajszálat. A fésűn, kefén, használati tárgyakon található fejtetvek tetűirtószerben 10 perces áztatással elpusztíthatók. Ezt követően a használati tárgyakat meleg, szappanos vízzel le kell mosni. A törülközőt, ruhát, ágyneműt stb. meleg mosószeres vízzel ki kell mosni, és a ruhákat, ágyneműt ki kell vasalni. A tetvek C hőmérsékleten percek alatt elpusztulnak. Kapható már olyan tetűirtó aeroszol is, mellyel a kárpitozott felületeket, textíliákat le lehet kezelni. Fontos megjegyezni, hogy nemcsak a fertőzött személy kezelése indokolt, hanem közvetlen környezeté is, hiszen lényeges, hogy ne maradjon fertőző góc, mert akkor könnyen létrejön a visszafertőződés. Téves hiedelem, hogy a tetvesség csak piszkos, elhanyagolt családokban fordul elő. Tudomásul kell venni, hogy a tetű "demokrata"! Fejtetűvel tehát bárki fertőződhet. Megkapni nem szégyen, de eltitkolni, nem kezelni, továbbadni és ezzel a közösséget veszélyeztetni nemcsak szégyen, hanem felelőtlenség is! Tanácsért forduljatok hozzám bizalommal! Szép napot! Piszker Judit védőnő 12 Minden hátrány magával hozza a vele egyenértékű előny csíráját. (Napoleon Hill)

13 Hírek Október 6-i iskolai emlékezés Az aradi vértanúk azok a magyar honvédtisztek voltak, akiket az es szabadságharcban játszott szerepük miatt Aradon kivégeztek. Az itt kivégzett honvédtisztek száma pontosan tizenhat fő, de a nemzeti emlékezet elsősorban az október 6-án kivégzett tizenhárom honvédtisztet illeti ezzel az elnevezéssel. A tizenhárom aradi vértanú: Knézich Károly, Nagysándor József, Damjanich János, Aulich Lajos, Láhner György, Poeltenberg Ernő, Leiningen-Westerburg Károly, Török Ignác, Vécsey Károly, Kiss Ernő, Schweidel József, Dessewffy Arisztid, Lázár Vilmos. A tizennegyedik vértanút, Kazinczy Lajost pár héttel később, október 24-én végezték ki augusztus 22-én Ormai Norbert honvéd ezredes is Aradon vesztette életét, őt az első aradi vértatúnak is szokás nevezni február 19-én Ludwig Hauk alezredes, Bem tábornok hadsegéde is itt tért örök nyugalomra. Iskolánk idén is megemlékezett a hősökről. Az ünnepi műsort az 5.z osztály adta elő. Bakos Alexandra 5.z Koncert a könyvtárban Október 11-én a napközis csoportok elmentek a Városi Könyvtárba megnézni a Sajtkukac zenekar előadását. Nagyon sokan voltunk a műsoron,ami egy órán át tartott. Sok állatról szóló dalt hallottunk. Valamelyikben gilisztáról, medvéről, csótányról egy másikban sajtkukacról énekeltek. A legtöbb Lackfi János megzenésített verse volt. A két tagú zenekar gitáron,csörgődobon, rumbatökön és sok más hangszeren játszott, amiket mi is kipróbálhattunk. Ennek a zenekarnak jelent már meg cd-je is. A zenekar két tagja - Gál Hedda és Molnár György - nagyon jó hangulatot teremtettek a koncerten. Ha máskor lesz fellépésük, akkor én szívesen elmegyek meghallgatni őket. Somogyi Júlia 4. z Fegyverrel és virággal Egyik délután, amikor az udvarról bejöttünk a terembe, Marika néni elmesélte, hogy lesz bolhapiac a napköziben. Biztatott minket arra, hogy hozzuk el megunt játékainkat, amit elcserélhetünk másokéra. Ennek na-gyon megörültem, össze is szedtem egy babát, két macit és több apróságot. Eszterrel, a legjobb barátnőmmel cseréltem a legtöbbet. Testvéremnek, Dórinak is hoztam haza egy meglepetést, ami nagyon tetszett neki. Egész este az új játékokkal játszottunk. Szerintem nagyon jól sikerült ez a délután. Remélem, hogy a napközis tanító nénik újra megszervezik nekünk. Moór Kata 2. z Az 1956-os forradalom Magyarország népének a sztálinista diktatúra elleni forradalma és a szovjet meg szállás ellen folytatott szabadságharca, amely a 20. századi magyar történelem egyik legmeghatározóbb eseménye volt. A forradalom leverését követő évtizedekben Magyarországon tilos volt erről az időszakról beszélni, ellenforradalomnak bélyegezték október 23. óta ez a jeles nap kettős nemzeti ünnep Magyarországon: az 1956-os forradalom kitörésének napja és az 1989-es Magyar Köztársaság kikiáltásának napja. Az október 23-ai műsort idén iskolánk tanulói adták. (Bardon Nikoletta, Kovács Károly, Polyhos Ábel, Szabó Levente, Vigh Dorina, Tóth András, Stark Bence, Barbalics Edina, Szabó Nikolett, Farkas Csenge) A Fegyverrel és virággal c. műsorban az 56-os eseményekre emlékeztünk. Bakos Alexandra és Dömötör Viola 5.z A bolhapiacon ALABÁRDOS További képeket az eseményekről a weboldalon találbattok! A gyáva nap mint nap meghal, a bátor csak egyszer. (japán közmondás) 13

14 Interjú a Kákics együttes egyik tagjával, Lendvai Tiborral A Kákics népzenei együttest 1997-ben székesfehérvári fiatalok alapították. A kezdetben önmaguk szórakoztatására muzsikáló fiúkat rohamosan gyarapodó, lelkes közönség vette körül, amelynek hatására együttesüket ma már rendszeresen koncer-tező zenekarként tarthatják számon a magyar népzene kedvelői. - Mikor alakult meg a zenekar? - A Kákics együttes egészen pontosan 1998-ban alakult meg. Úgy alakult, hogy addigra már zenéltünk ugyan ebben a formációban, sőt még két emberrel kiegészülve. Játszottunk más fajta népzenét is: ecuadori, perui és bolíviai népzenét. Úgy alakult, hogy Ecuadorban indultunk egy népzenés gyűjtőútra. Ekkor azon kezdtünk el tanakodni - mivel már előre voltak lekötött koncertjeink ott Ecuadorban -, hogy valamilyen magyar népzenét is vinni kéne, szerettünk volna megmutatni az ottaniaknak abból a kultúrából, amiben mi élünk. Akkor kezdtünk el belemélyedni jobban a magyar népzenébe. Miután jól sikerült és tetszett az ottani embereknek a magyar népzene, úgy döntöttünk, hogy nem hagyjuk abba. - Kik a zenekar tagjai és milyen hangszeren játszanak? - Ebben a műsorban hárman voltunk: Tárnok Ákosnak hívják a zenekar vezetőjét, ő brácsán játszik, ütő gordonon illetve furulyán. Kiss Lajos volt még itt, aki kobzon játszott, ami egy pengetős hangszer, illetve játszott még bőgőn és hegedűn. Én voltam a harmadik ember: Lendvai Tibor, én fúvós hangszereken játszom. Ha felnőtt koncertet tartunk, akkor van még két ember, akivel kiegészül a zenekar. Az egyiket Bódi Árpádnak a másikat pedig Horváth Árpádnak hívják. Az egyik prímás, tehát ő hegedül a másik pedig bőgőzni szokott. - Honnan származik az együttes neve? - A kákics egy növény. A gyermekláncfűnek az egyik népies neve mifelénk, Székesfehérvár környékén. - Melyek az együttes történetének legfontosabb állomásai? - A Kákics együttesnek az első állomása a megalakulás és az, hogy Ecuadorban lehettek koncertjeink. Később megjelent az első CD-nk, és egy karácsonyi előadásunk is volt. Majd hívtak minket külföldről pl.: játszottunk Svédországban, Norvégiá-ban. Ezek voltak a nagyobb mérföldkövek. - Repertoárjukban milyen tájegységek dalai szólalnak meg? - Nem játszunk minden tájegységről csak a Dunántúlról, Dél-Dunántúlról, Észak-Nyugat-Dunántúlról, Délalföldről, Drávaközből és Közép-Erdélyből játszunk néhány dallamot, ami elég ne-héz prímás nélkül. Játsszunk még Gimesből és Morvából. - Vannak zenei példaképei? - Persze. A zenekarból mindenkinek van példaképe, aki zenél. De szerintem ezt hangszerenként lehet megnevezni, hogy ki kinek a példaképe. Nekem zenekari szempontból az Egy szólam együttes tetszik nagyon. Zene - Milyen különleges hangszereket építenek a zenéjükbe? - Próbáljuk úgy készíteni a műsort, hogy nagy részben csak magyar hangszerek kerüljenek előtérbe. Néhány ezek közül háttérbe szorult, például a bőrduda vagy a tekerőlant, a morvai tirinka vagy a kobot. Azért ezeket hagytuk ki, mert ha megkérdeznénk valakit, hogy mondjon magyar hangszereket, akkor nem biztos, hogy ezeket mondaná. Általában a hegedű, a brácsa vagy a bőgő az, ami a klasszikus hangszeres felállás szokott lenni. - Milyen népszerűségnek örvend itthon a Kákics együttes által kínált zenei világ? - Szerencsére azt mondhatom, hogy van rá igény. Rendszeresen szoktunk táncházat tartani Székesfehérváron, havonta ember szokott ilyenkor velünk tartani. Egyre jobban látjuk azt, hogy kialakult egy törzsgárda, akik rendszeresen jönnek. De megyünk máshova is koncertezni. - Sok lemezük jelent meg? - A Kákics együttesnek kettő. Az egyik egy olyan lemez, ami próbálja elfogni a magyar nép zenéjét. A másodikon karácsonyi zenék vannak. - A Kákics együttes tagjai megegyeznek a Los Andinos tagjaival? - Igen. - Szabad idejükben mivel szoktak foglalkozni? - Ákost, a zenekar vezetőjét az utóbbi időben a ház körüli munkák foglalják el. Lajosnak van ott-hon egy kis házi stúdiója és más zenekaroknak a felvételeit pátyolgatja. Én Fehérváron egy szakközépiskolában tanítok néprajzot, illetve kaktuszt gyűjtök, most éppen házat újítok fel, régebben szerettem szőni meg a kiskutyámmal szoktam játszani. - Hol fognak legközelebb fellépni? - Legközelebb hétvégén megyünk fellépni és ez elég érdekes lesz, mert egy napon kettő koncertet tartunk. Először Sárváron játszunk és utána megyünk Sárospatakra. - Köszönjük a beszélgetést, és további sok sikert kívánunk a zenekarnak! Vigh Dorina 5.z 14 Mindenki bírja a fájdalmat, kivéve azt, aki érzi. (W. Shakespeare)

15 Kalendárium - Recept - Verseny NOVEMBER: SZENT ANDRÁS HAVA - ŐSZUTÓ 1. Mindenszent. A cselédfogadás, bíróválasztás, tanácsújítás napja. Erre a napra vetést, az őszi munkákat már be kell fejezni. A természet is nyugovóra tér. Ekkor emlékezünk meg halottainkról. A temetők meg-telnek őszirózsával, krizantémmal, az elmúlás jelképes virágaival. Az ablakokban gyertyát gyújtanak. 3. Hubert. Hubertusz a vadászok védőszentje, akik ezt a napot nagy vidámsággal ünneplik 11. Márton. Ekkor vágják Márton lúdját és a lakomán megkóstolják az új bort, ennek ugyanis Márton a bírája. Ezen a napon sütik a marcipánt is, ami a cukrászdai édesség elődje. A mesterek vacsorát adnak legényeiknek, a gazdák a pásztorokat vendégelik meg. Számtalan időjóslás fűződik a naphoz: Márton olykor fehér lovon jár - tehát felkészültünk a havazásra: ha Márton lúdja Hozzávalók: 1 csomag babapiskóta (400 gramm) 1 doboz mascarpóne ( gramm) natúr vajkrémmel is elkészíthető Tiramisu másképpen Könnyen, egyszerűen, gyorsan, sütés nélkül elkészíthető sütemény. 15 dkg porcukor Fél liter tejszín 2 dl tej 2 dl feketekávé, esetleg rumaroma Elkészítése: A tejszínt jó keményre verjük, hozzáadjuk a porcukrot majd a vajkrémet. Fogunk egy téglalap alakú tálat kb. A Magyar Marketing Szövetség és az Internet Marketing Tagozat által meghirdetett Az Év Honlapja pályázat idén immáron tizedik alkalommal kerül megrendezésre. Az idei év újdonsága, hogy a pályázat teljes ideje alatt Az Év Honlapja 2011 hivatalos Facebook oldalán lehet majd lájkolni a pályázatokat. A legtöbb lájkot összegyűjtő weblap díjat vehet át, így tehát nem kell magyaráznom, hogy érdemes minél előbb pá-lyázni hívta fel a figyelmet a pályázat szer-vezője. A hagyományos közönségszavazás ebben az évben sem KALENDÁRIUM NOVEMBER jégen áll, karácsonykor sárban botorkál, vagy ha jókedvű Márton, kemény lesz a tél. 19. Erzsébet. Ha Erzsike megrázza a dunyháját, az havazást jelent. 25. Katalin. A lányok védőszentje. Sok férjjóslás fűződik ehhez a naphoz. Sok helyen Katalin-ágat raknak vízbe, hogy karácsonykor kizöldüljön. Időjárásban a karácsonnyal ellentétes: ha Katalin kopog, karácsony locsog. 30. András. A téli évnegyedkezdő mulatságok napja. András-nap utáni vasárnap kezdődik advent, ettől kezdve karácsonyig lakodalmas táncos összejövetelt nem tartanak. András naphoz fűződik a legtöbb férjjósló szokás - az ilyen napokat általában andrásoló -napokként tartjuk számon. Sokfelé ilyenkor már disznót vágnak, mert a hús már eltartható. Kardos Krisztina 7.z 30 cm hosszúságút. A babapiskótát megforgatjuk a kávés tejbe, nem szabadt sokáig bent hagyni, mert szétázik. A tál aljára sorba rakjuk, ez lesz az első réteg. Következik a krém egy része, majd megint piskóta így rétegezzük, amíg az alapanyagok el nem fogynak. A tetejére krém kerüljön, amit sima kakaóporral meghintünk. Pár órára hűtőszekrénybe rakjuk, ahol összeérnek az ízek. Nagyon finom könnyű, habos süteményt kapunk. Nesicz Tamara 5. z A zánkai szüret Szombaton reggel nagy készülődéssel indultunk unokatestvéremékhez Zánkára szüretelni. Megérkeztünk, megreggeliztünk. Reggeli után nagy kedvvel, vödrökkel indultunk a szőlősorokba. Gyönyörű szép napos idő volt. Én segítettem darálni. Az asszonynépség szedte a szőlőt, a férfiak pedig puttonyoztak. Délután már folyt az édes must a kádba. Mi pedig ettünk, ittunk mulatoztunk. A távolban tükörként csillogott a Balaton vize. Balogh Kata 2. z Elindult Az Év Honlapja 2011 ORSZÁGOS VERSENY marad el, melyet a pályázat lezárása után indítanak a oldalon. Az iskolaújságunk honlapját is beneveztük erre az országos versenyre. Kérjük, szavazz, hogy minél jobb eredményt érhessünk el! A honlapunkra is fel fogjuk helyezni a szavazást biztosító linket! Előre is köszönjük a szavazataitokat! Szavazni lehet november 1 és december 1-je közötti időszakban. Ha gyenge vagy hozzá, hogy harcolj, öleld át ellenséged. (7 év Tibetben című film) ALABÁRDOS 15

16 1) Írd be a kérdésekre a választ! Filmajánló Fakopács más néven; 2. Tapolcához közeli város; 3. Ősszel elsárgul a..; 4. Nyégylábú patás állat; 5... enged szamár szenved; 6. Ő írta a Bóbitát.. Sándor ; 7.., második, harmadik, ; 8.. volt, hol nem volt ; 9. Nóra becézve Emődi Nikolett 6. z Látogasd meg az iskolaújság online weboldalát, mert ott rengeteg információt, képet és videót is találhattok az iskolai élettel kapcsolatosan! A rejtvény megoldását ben is elküldheted az alabardosujsag@citromail.hu címre. A helyes megfejtést beküldők között a LA PERGOLA PIZZÉRIA jóvoltából pizzát sorsolunk ki! (Beküldési határidő: november 30.) Előző rejtvényünk nyertes megfejtője: Nemes Viven 5. z Beküldő szelvény A 1.) rejtvény megfejtése: 16 név osztály Észrevételeket, véleményeket, cikkeket, verseket a szerkesztőség címére ben (alabardosujsag@citromail.hu) várunk. A helyes megfejtők között ajándékokat sorsolunk ki az iskola Szülői Munkaközössége, a La Pergola pizzéria és étte-rem, a Balaton Elektronika Kft., valamint a Kölcsey Nyomda Kft. jóvoltából. A nyertesek névsorát és még több információt és képeket találhattok az iskolaújság honlapján ( és a címeken). Rejtvény - Filmajánló A majmok bolygója: Lázadás Egy San Franciscó-i kutatólaboratóriumban egyre köze-lebb kerülnek az Alzheimer-kór gyógyszerének megtalálásához. Ám a szer másképp hat az emberekre, mint a kísérleti csimpánzokra. Az emberek - köztük a kutatást vezető orvos (James Franco) apja - átmeneti javulás után váratlan és kezelhetetlen tüneteket produkálnak, a majmok agya viszont hihetetlen fejlődést mutat. A legokosabb kísérleti alany, Caesar megelégeli a rabságot, fellázítja sorstársait, és élükre állva kiszabadul a szigorúan őrzött intézményből. A majmok kímé-letlen háborúba kezdenek elbizakodott teremtőik ellen, amit már senki nem tud megállítani. Nagyon jó film! Csak ajánlani tudjuk mindenkinek! Nesicz Tamara és Vajda Rebeka 5. z 2) Töltsed ki a sudokut! Írd be a számokat úgy, hogy egy sorba és egy oszloba és egy négyzetbe egy szám csak egyszer kerülhet A Tapolcai Általános Iskola Bárdos Lajos Intézményegységének a diákújságja Tapolca, Úttörő u Tel.: 87/ , Tel.: 87/ Megjelenik havonta. Nyilvántartási szám: /1997. Felelős kiadó: Bajner Imre igazgató Felelős szerkesztő: Zentai Csaba Szerkesztőségi tagok: Emődi Nikolett, Pál Milán, Balázs Villő, Kardos Krisztina, Tarnai Viktória, Tarnai Martin, Vitus Kata, Vigh Dorina, Bakos Alexandra, Nesicz Tamara, Vajda Rebeka, Kiss Simon, Oroszi Boldizsár, Moór Kata, Balogh Kata, Tóth Dóra, Szabó Gabriella, Tóth András, Batka Kristóf Weboldal: Elérhetőség: alabardosujsag@citromail.hu Nyomdai munkák: Kölcsey Nyomda, Tapolca A bölcsességeket gyűjtötte Batka Kristóf 6.z.

.a Széchenyi iskoláról

.a Széchenyi iskoláról Negyedikesek írták....a Széchenyi iskoláról 7 éves koromban, szüleimmel azért választottuk ezt az iskolát, mert itt német nyelvet lehet tanulni. Én már óvodás korom óta tanulom a németet, így ragaszkodtunk

Részletesebben

Svájci tanulmányút. Basel

Svájci tanulmányút. Basel Svájci tanulmányút Basel A tanulmányúton öten vettünk részt; két tanár, Gál Anikó és Dékány István, valamint három diák: Annus Péter, Pászti Ferenc és én, Papp Zsolt. 2013. január 22-én hajnali 2 órakor

Részletesebben

OSZTÁLYKÉPEK ELŐKÉSZÍTŐ OSZTÁLY ös tanév Tanító: Csáka Mária szeptember 15: Első nap az iskolában

OSZTÁLYKÉPEK ELŐKÉSZÍTŐ OSZTÁLY ös tanév Tanító: Csáka Mária szeptember 15: Első nap az iskolában OSZTÁLYKÉPEK ELŐKÉSZÍTŐ OSZTÁLY 2014-2015-ös tanév Tanító: Csáka Mária 2014. szeptember 15: Első nap az iskolában Gyülekeztünk az iskola udvarán. Az V. osztályosok kézen fogtak és bevezettek minket a templomba

Részletesebben

A fejtetvesség* Baranya Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve

A fejtetvesség* Baranya Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve A fejtetvesség* Baranya Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve * Forrás = Nógrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve A fejtetvesség előfordulása A fejtetvek

Részletesebben

2017/2018 tanév. Beszámoló

2017/2018 tanév. Beszámoló 2017/2018 tanév Beszámoló A művészeti oktatásra az általános iskolai kötelező órákon kívül lehetett jelentkezni, ugyanúgy, mint az eddigi évekhez hasonlóan. Általában délutáni órakeretben történt a képzés.

Részletesebben

Aki az interjút készítette: Farkasfalvi Dominik, Fehér Krisztián, Murányi Márk

Aki az interjút készítette: Farkasfalvi Dominik, Fehér Krisztián, Murányi Márk Aki az interjút készítette: Farkasfalvi Dominik, Fehér Krisztián, Murányi Márk Aki válaszolt: Mika Ági néni 1. Mikor járt a sulinkba? 1976-tól 1984-ig. 2. Melyik teremben volt az osztálya? Az info. 3.

Részletesebben

Az egyik kedvenc ünnepem a palacsintanap. Rita néni palacsintát is hozott. Palacsintadobáló versenyt is játszottunk. Balázs Anna

Az egyik kedvenc ünnepem a palacsintanap. Rita néni palacsintát is hozott. Palacsintadobáló versenyt is játszottunk. Balázs Anna Pancake Day vagy palacsintanap a böjt előtti utolsó nap, nálunk húshagyó keddnek hívják. Ezzel zárjuk le a farsangi időszakot. Az angol nyelvű országokban ezen a napon palacsintát esznek, mert olyan hozzávalókat

Részletesebben

A fejtetvesség. Nógrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve. A fejtetvesség előfordulása

A fejtetvesség. Nógrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve. A fejtetvesség előfordulása A fejtetvesség Nógrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve A fejtetvesség előfordulása A fejtetvek az egész világon előfordulnak. A perui múmiákon talált fejtetvekből a tudósok arra

Részletesebben

Szeretettel hívunk és várunk benneteket iskolánkba játékos, iskolaelőkészítő foglalkozásainkra, melyet a tanítónők havonta tartanak.

Szeretettel hívunk és várunk benneteket iskolánkba játékos, iskolaelőkészítő foglalkozásainkra, melyet a tanítónők havonta tartanak. Játsszunk együtt! 4. Kedves Nagycsoportos Óvodások! Szeretettel hívunk és várunk benneteket iskolánkba játékos, iskolaelőkészítő foglalkozásainkra, melyet a tanítónők havonta tartanak. A részvétel ingyenes!

Részletesebben

December 17-én a harmadik gyertyát is meggyújtottuk az iskola adventi koszorúján.

December 17-én a harmadik gyertyát is meggyújtottuk az iskola adventi koszorúján. A 3. gyertya December 17-én a harmadik gyertyát is meggyújtottuk az iskola adventi koszorúján. A gyertyagyújtás sorrendjében a harmadik gyertya színe rózsaszín, mivel a bűnbánatba már egy kis öröm is keveredik,

Részletesebben

b) utolsó tanítási nap június 15. péntek ballagás tanévzáró : június 20. szerda

b) utolsó tanítási nap június 15. péntek ballagás tanévzáró : június 20. szerda TANÉV RENDJE Tanítás nélküli munkanapok 1. szept.29. őszi nevelési értekezlet szépkorúak napja 2. dec.22. péntek ig. szünet 3. február 5. félévi értekezlet 4. ápr. 4. tavaszi nevelési ért. 5. ápr. 21.

Részletesebben

Erasmus+ Lengyelország

Erasmus+ Lengyelország Erasmus+ Lengyelország 2016.05.30.-2016.06.05. Hétfőn indultunk Lengyelországba vonattal, az út 8 óra hosszú volt. A vége felé mindenki unta már az ülést. Katowicénél át kellett szállni egy másik vonatra,

Részletesebben

Eseménynaptár 2015/2016 tanév Időpont Megnevezés Felelős augusztus augusztus Tanévnyitó értekezlet

Eseménynaptár 2015/2016 tanév Időpont Megnevezés Felelős augusztus augusztus Tanévnyitó értekezlet Eseménynaptár 2015/2016 tanév Időpont Megnevezés Felelős 2015. augusztus 31. 9 00 2015. augusztus 31. 17 00 Tanévnyitó Tanévnyitó ünnepség 2015. szeptember 1. Első Tanítási nap osztályfőnökök 2015. szeptember

Részletesebben

Szombathely. Utazás. Vasárnap

Szombathely. Utazás. Vasárnap Szombathely Utazás Élmény ország kapuja megnyílt előttünk, amikor 2016.03.04-én elindultunk Szombathely fele. Mindenki hatalmas energiákkal és jó kedvel indult az útnak, akkor még senki sem számította

Részletesebben

RAJZ TANTÁRGY EREDMÉNYEI

RAJZ TANTÁRGY EREDMÉNYEI Ebben a tanévben is részt vettünk rajzpályázatokon. 6 rajzpályázatra összesen 184 diák munkáját küldtünk el. Az iskola minden diákjának lehetősége nyílt pályamunka készítésére a rajz órán is, ezért nemcsak

Részletesebben

A 2018/2019-es tanév rendje

A 2018/2019-es tanév rendje A 2018/2019-es tanév rendje Szorgalmi idő A 2018/19. tanévben a szorgalmi idő első napja 2018. szeptember 3. (hétfő), utolsó tanítási nap 2018. június 14. (péntek). A tanítási napok száma 181 nap + 6 tanítás

Részletesebben

Eseménynaptár 2018/2019-es tanév

Eseménynaptár 2018/2019-es tanév Dátum szept. 01. szombat szept. 02. vasárnap szept. 03. hétfő szept. 04. kedd szept. 05. szerda szept. 06. csütörtök szept. 07. péntek szept. 08. szombat szept. 09. vasárnap szept. 10. hétfő szept. 11.

Részletesebben

Különös közzétételi lista. Dél-Zselic Általános Iskola Somogyapáti Általános Iskolája

Különös közzétételi lista. Dél-Zselic Általános Iskola Somogyapáti Általános Iskolája Különös közzétételi lista Dél-Zselic Általános Iskola Somogyapáti Általános Iskolája 1. A pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége: Végzettség Szakképesítés 1. Főiskola, tanár matematika-technika,

Részletesebben

A tanév helyi rendje 2014/2015.

A tanév helyi rendje 2014/2015. A tanév helyi rendje 2014/2015. AUGUSZTUS 21. 8 00 Vezetői 25. 8 00 Munkaközösségi Alakuló megbeszélések 27. 8 00 i tréning 27. 8 00 Javító vizsgák Tantermek rendezése Peringer Mónika 28. 8 00 Tanév előkészítő

Részletesebben

Nemzetiségi nap az első osztályban

Nemzetiségi nap az első osztályban Nemzetiségi nap az első osztályban November 10-én ismét nemzetiségi napot tartottunk az alsó tagozaton. Az első osztályosok közös programot szerveztek. Két vendéget hívtunk. A nap mesehallgatással kezdődött.

Részletesebben

Török Flóris Általános Iskola éves programja havi bontásban a 2017/2018-as tanévben

Török Flóris Általános Iskola éves programja havi bontásban a 2017/2018-as tanévben Török Flóris Általános Iskola éves programja havi bontásban a 2017/2018-as tanévben AUGUSZTUS 2017. augusztus 28-29. 9 00 Javítóvizsgára és szintfelmérőre felkészítés 2017. augusztus 30. 10 00 Javítóvizsga,

Részletesebben

A tanév helyi rendje 2013/2014. tanév

A tanév helyi rendje 2013/2014. tanév 2. számú melléklet Ütemterv, naptári terv Szent György Katolikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola A tanév helyi rendje 2013/2014. tanév 47/2013. (VII. 4.) EMMI rendelet a tanév rendjéről alapján

Részletesebben

Séta a szülőfalumban. Beder Beáta V. osztályos tanuló

Séta a szülőfalumban. Beder Beáta V. osztályos tanuló Séta a szülőfalumban Egy szép napon elmentünk a barátnőmmel sétálni a szülőfalumban. Az Erzsébet parkban megmutattam az emlékművet, a református templomot meg a nyári színpadot. _ Te, nagyon szereted a

Részletesebben

Tankönyvosztás az Irinyi János Általános Iskolában. Tisztelt Szülők, Tanulók!

Tankönyvosztás az Irinyi János Általános Iskolában. Tisztelt Szülők, Tanulók! Tankönyvosztás az Irinyi János Általános Iskolában Tisztelt Szülők, Tanulók! Hiánytalanul megérkeztek a 2018/19-es tanévre megrendelt tankönyvek. Osztásukra a következő időpontokban kerül sor: 2018. augusztus

Részletesebben

Barossosok az Európai Parlamentben (és egyéb helyeken)

Barossosok az Európai Parlamentben (és egyéb helyeken) Barossosok az Európai Parlamentben (és egyéb helyeken) A tények: Időpont: 2012. október 10 13. Helyszínek, látnivalók, programok: Dachau: koncentrációs tábor megtekintése Strasbourg: angolosok: részvétel

Részletesebben

A 2018/19-ES TANÉV FELADATTERVE

A 2018/19-ES TANÉV FELADATTERVE A tanév rendje: A 2018/19-ES TANÉV FELADATTERVE A 2018/2019. tanévben a tanítási év első tanítási napja 2018. szeptember 3. (hétfő), az utolsó tanítási napja 2019. június 14. (péntek). Az őszi szünet előtti

Részletesebben

JAJ DE JÓ A VAKÁCIÓ!!!

JAJ DE JÓ A VAKÁCIÓ!!! A VAJDA PÉTER ÉNEK- ZENEI ÁLTALÁNOS ÉS SPORTISKOLA LAPJA 18. ÉVFOLYAM 5. SZÁM 2012. JÚNIUS Botos Auróra 3.s JAJ DE JÓ A VAKÁCIÓ!!! tartalom JÚNIUS 3 Kiváló Vajdások 4 Pedagógusnapra 5 Németországban Comeniussal

Részletesebben

KÖZZÉTÉTELI LISTA OKTÓBER 1.

KÖZZÉTÉTELI LISTA OKTÓBER 1. KÖZZÉTÉTELI LISTA 2018. OKTÓBER 1. Aktív pedagógusok munkakör szakképzettség létszám tanító tanító 11 angol műveltségi terület 1 ember- és társadalom műveltségi terület 1 ének műveltségi terület 6 fejlesztő

Részletesebben

A 2014/15-ES TANÉV FELADATTERVE 2014. SZEPTEMBER

A 2014/15-ES TANÉV FELADATTERVE 2014. SZEPTEMBER A 2014/15-ES TANÉV FELADATTERVE 2014. SZEPTEMBER 8. osztályok 1. (hétfő) 7.45 ELSŐ TANÍTÁSI NAP 8. (hétfő) 17.00 Szülői értekezlet alsó tagozat 11. (csütörtök) 16.30 Szülői Munkaközösségi értekezlet 15.

Részletesebben

Szakmacsoportos szakmai előkészítő érettségi tantárgyak versenye (2009. április 8.)

Szakmacsoportos szakmai előkészítő érettségi tantárgyak versenye (2009. április 8.) 2008/2009-es tanév Szakmacsoportos szakmai előkészítő érettségi tantárgyak versenye (2009. április 8.) Iskolánk tanulói az országos döntőben az alábbi eredményeket érték el. Fliszár Tímea (12.B osztály)

Részletesebben

nyelv: 2) Kérdezz meg 3 embert a környezetedben arról, milyen nyelven tud beszélni, írni, olvasni. Írd le a válaszaikat!

nyelv: 2) Kérdezz meg 3 embert a környezetedben arról, milyen nyelven tud beszélni, írni, olvasni. Írd le a válaszaikat! nyelv: A nyelv arra való, hogy el tudjuk mondani másoknak, amit gondolunk, és mások gondolatait meg tudjuk érteni. Nagyon régen alakult ki, és folyamatosan változik. A nyelv részei: a hangok, a szavak,

Részletesebben

Tanítási év helyi rendje 2015/2016

Tanítási év helyi rendje 2015/2016 Tanítási év helyi rendje 2015/2016 jogszabályi háttér: az emberi erőforrások minisztere 28/2015. (V. 28.) EMMI rendelete a 2015/2016. tanév rendjéről tanítási napok száma: 181 nap tanítás nélküli munkanapok

Részletesebben

Nyári gyakorlat beszámoló

Nyári gyakorlat beszámoló Nyári gyakorlat beszámoló Készítette: Vándor Lilla Mikor megtudtam az iskolában, hogy van lehetőségünk külföldön gyakorlatozni, nem is hezitáltam, ahogy lehetett jelentkeztem a programra. El sem hittem,

Részletesebben

Sport az életünkben, küzdelem a mindennapokban

Sport az életünkben, küzdelem a mindennapokban Sport az életünkben, küzdelem a mindennapokban A SIÓFOKI VAK BOTTYÁN JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS AMI 5. ÉVFOLYAMOS TANULÓI RÉSZÉRE 2016.09.05-09 KÖZÖTT SZERVEZETT ERDEI ISKOLAI PROGRAM DOKUMENTÁCIÓJA Palkó

Részletesebben

NEMZETKÖZI AMATŐR GÖRKORCSOLYA VERSENY JÁSZBERÉNY AUGUSZTUS Korcsoport Leányok Rövid Táv -400m Hosszú Táv - 600m

NEMZETKÖZI AMATŐR GÖRKORCSOLYA VERSENY JÁSZBERÉNY AUGUSZTUS Korcsoport Leányok Rövid Táv -400m Hosszú Táv - 600m 1. Korcsoport Leányok Rövid Táv -400m Hosszú Táv - 600m Idő Hely Idő Hely Öszetett 83 Szőcs Dorottya JSE 44.606 1 1:06.785 1 1 71 Szilicei Rebeka JSE 44.734 2 1:06.880 2 2 17 Túri Anna JSE 47.632 4 1:06.947

Részletesebben

Képzőművészeti tagozat elméleti vizsga beosztás

Képzőművészeti tagozat elméleti vizsga beosztás Képzőművészeti tagozat elméleti vizsga beosztás A képzőművészeti és a tánc tagozat szóbeli felvételije két részből áll (elméleti és gyakorlati). (Angyalföld tér 7.) aulájában szakmai tájékoztató (csoport

Részletesebben

A 2017/2018. tanév rendje

A 2017/2018. tanév rendje A 2017/2018. tanév rendje A 2017/2018. tanévben a szorgalmi idő első tanítási napja 2017. szeptember 1. (péntek) és utolsó tanítási napja 2018. június 15. (péntek). A tanítási napok száma: 180 nap. A szorgalmi

Részletesebben

es tanév helyi rendje

es tanév helyi rendje 2016-2017-es tanév helyi rendje Dátum Esemény Tanítási nap 22 hétfő 23 kedd 24 szerda Javítóvizsga 09:00 óra Tankönyvek kiosztása 5-8. évf. 12.00-18.00 25 csütörtök Tankönyvek kiosztása 5-8. évf. 08.00-12.00

Részletesebben

Köszönetünket fejezzük ki Szakács Zoltánnak a sárbogárdi TÜZÉP vezetőjének, aki 19db udvari ülőkének való fával támogatta iskolán öko programjának

Köszönetünket fejezzük ki Szakács Zoltánnak a sárbogárdi TÜZÉP vezetőjének, aki 19db udvari ülőkének való fával támogatta iskolán öko programjának Október első napján Énekel az iskola, elnevezésű programmal emlékeztünk meg a zenei világnapról. Elsősorban Bodoki Györgyné Betti néni volt segítségünkre ebben, ő volt az, aki megénekeltette az iskola

Részletesebben

Pókaszepetki Festetics Kristóf Általános Iskola. Pakod, Csány László u. 2.

Pókaszepetki Festetics Kristóf Általános Iskola. Pakod, Csány László u. 2. Pókaszepetki Festetics Kristóf Általános Iskola Pakod, Csány László u. 2. MUNKATERV 2014/2015. tanévre Készítette: Ódorné Marton Edit tagintézmény vezető Pakod, 2014. augusztus 25. A 2014-2015 tanév rendje:

Részletesebben

Általános Iskola. Tájékozódási bemutató és verseny Diáktájfutás - egy program a jövőért. Bogyiszló Eredmények

Általános Iskola. Tájékozódási bemutató és verseny Diáktájfutás - egy program a jövőért. Bogyiszló Eredmények Általános Iskola Tájékozódási bemutató és verseny Diáktájfutás - egy program a jövőért Bogyiszló 2009.02.18. Eredmények Helyezés/Név Osztály D1 D2 Idő Fiú (6) 1 Bencze Máté Márk 1.oszt. 4:24 4:24 2 Végh

Részletesebben

Különös közzétételi lista

Különös közzétételi lista Különös közzétételi lista i Általános Iskola A pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége hozzárendelve a helyi tanterv tantárgyfelosztásához 2013/2014. tanév Pedagógus végzettsége Pedagógus szakképzettsége

Részletesebben

A Baross az Erasmus+ programjában

A Baross az Erasmus+ programjában A Baross az Erasmus+ programjában Mi is az Erasmus+ és hogyan kötődik az iskolánkhoz? Az Erasmus+ program az Európai Unió 2014-2020 között futó oktatási, képzési, ifjúsági és sport programja. Iskolánk

Részletesebben

Tanítási szünet Ünnepnap, pihenőnap tanítás nélküli munkanap Helyszín. Augusztus

Tanítási szünet Ünnepnap, pihenőnap tanítás nélküli munkanap Helyszín. Augusztus Győrújbaráti II: Rákóczi Ferenc Általános Iskola naptári terve a 2018-19 tanévre Jelmagyarázat Tanítási szünet Ünnepnap, pihenőnap tanítás nélküli munkanap Helyszín Augusztus 2018.08.01 szerda 2018.08.02

Részletesebben

Kossuth Lajos Evangélikus. Általános Iskola ÉS. 2014/2015. munkaterve

Kossuth Lajos Evangélikus. Általános Iskola ÉS. 2014/2015. munkaterve Kossuth Lajos Evangélikus Általános Iskola ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA 2014/2015. munkaterve 1 2014/2015. tanév helyi rendje és munkaterve A tanév szorgalmi rendje: 2014.szeptember 1.(hétfő) - 2015. június

Részletesebben

Szántó Gerda Tabajdi Gábor. Beszámoló

Szántó Gerda Tabajdi Gábor. Beszámoló Szántó Gerda Tabajdi Gábor Beszámoló Az Erasmus oldal hosszas böngészése után végre sikerült eldönteni, hogy melyik országokat is jelöljük meg. Miután már minden kitöltendő papíron és egy angol szóbeli

Részletesebben

2011/2012. Különös közzétételi lista: Végzettség Szakképesítés Tanított osztályok és tantárgyak Közoktatás vezető Szakértő

2011/2012. Különös közzétételi lista: Végzettség Szakképesítés Tanított osztályok és tantárgyak Közoktatás vezető Szakértő Különös közzétételi lista: 1. A pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége, hozzárendelve a helyi tanterv tantárgy-felosztásához 2. Nevelő oktató munkát segítők száma, szakképzettsége 3. Iskolai

Részletesebben

2017. JÚNIUS 20. KEDD

2017. JÚNIUS 20. KEDD 2017. JÚNIUS 20. KEDD Tanár Juhász Ármin Krisztián angol nyelv Duliskovich Gabriella 8:00 8:00 Kutasi Máté József angol nyelv Duliskovich Gabriella 8:15 8:15 Aszódi Luca Katalin angol nyelv Duliskovich

Részletesebben

Szardínia Szicília. 2012. március 28-tól április 5-ig. Készített: Varga Orsolya 13. a

Szardínia Szicília. 2012. március 28-tól április 5-ig. Készített: Varga Orsolya 13. a Szardínia Szicília 2012. március 28-tól április 5-ig Készített: Varga Orsolya 13. a 1.nap: Már hetek óta várt utazás végre kezdetét vette. Mindenki izgatottan várta a repülő utat, a fogadó családját, az

Részletesebben

A 2015/16-ES TANÉV FELADATTERVE 2015. AUGUSZTUS

A 2015/16-ES TANÉV FELADATTERVE 2015. AUGUSZTUS A 2015/16-ES TANÉV FELADATTERVE 2015. AUGUSZTUS 17. (hétfő) 9:00 alakuló értekezlet 18-31. munkaközösségi szakmai programok, tantermek dekorálása 24-26. DIFER mérés 26. tankönyvek átvétele 27. 7:00 szakmai

Részletesebben

Hogyan néz ki az iskola társadalma 2013-ban?

Hogyan néz ki az iskola társadalma 2013-ban? Hogyan néz ki az iskola társadalma 2013-ban? A Jövô diákja Felkelni nehéz dolog, fél hét elôtt sosem sikerül. Az indulásig hátra lévô fél óra arra ugyan elég volna, hogy magamra rángassak valamit, aztán

Részletesebben

Beszámoló. Szakmai gyakorlatról. Lengyelország május. Készítette: Nedreu Flórián

Beszámoló. Szakmai gyakorlatról. Lengyelország május. Készítette: Nedreu Flórián Beszámoló Szakmai gyakorlatról Lengyelország 2018. május Készítette: Nedreu Flórián Első hét Reggel 5-kor indultam Kétegyházáról, nagyon szép tájakon vezetett az utunk. Az első megálló egy benzinkútnál

Részletesebben

1. A OSZTÁLY Bogdán Dániel Bogdán Edina Bogdán György Bogdán György Bogdán Krisztián Bogdán László Bogdán Richárd Czimmerman Patrik Horváth Dorotina

1. A OSZTÁLY Bogdán Dániel Bogdán Edina Bogdán György Bogdán György Bogdán Krisztián Bogdán László Bogdán Richárd Czimmerman Patrik Horváth Dorotina 1. A OSZTÁLY Bogdán Dániel Bogdán Edina Bogdán György Bogdán György Bogdán Krisztián Bogdán László Bogdán Richárd Czimmerman Patrik Horváth Dorotina Hörcsöki Alíz Kovács Antónia M. Kovács Dávid Kovács

Részletesebben

HITTANOS TÁBOR. 2009. jún. 22-26.

HITTANOS TÁBOR. 2009. jún. 22-26. HITTANOS TÁBOR 2009. jún. 22-26. 2009. június 22-én, egy borús hétfői napon a templom udvarán gyülekeztünk, de az idő senkinek nem rontotta el a kedvét. Vártuk, hogy a névjegykártyánkat megkapjuk. Amint

Részletesebben

A tanév rendje: alapját a 13/2018. EMMI rendelet és az iskolai hagyományok alkotják. A tanév 181 tanítási napból áll.

A tanév rendje: alapját a 13/2018. EMMI rendelet és az iskolai hagyományok alkotják. A tanév 181 tanítási napból áll. A tanév rendje: alapját a 13/2018. EMMI rendelet és az iskolai hagyományok alkotják. A tanév 181 tanítási napból áll. Program Időpont Felelős Tanévnyitó ünnepély szept. 3. 8 00 1. osztály, Szőcei Renáta,

Részletesebben

SZTE SÁGVÁRI ENDRE GYAKORLÓ ÁLTALÁNOS ISKOLA MUNKATERV 2009/2010

SZTE SÁGVÁRI ENDRE GYAKORLÓ ÁLTALÁNOS ISKOLA MUNKATERV 2009/2010 SZTE SÁGVÁRI ENDRE GYAKORLÓ ÁLTALÁNOS ISKOLA MUNKATERV 2009/2010 Összeállította: Dr. Sipos Ibolya igazgató A TANÉV RENDJE A 2009/2010. tanévben 183 tanítási nap van. Első tanítási nap: 2009. szeptember

Részletesebben

ÉVES PROGRAMOK A 2014/2015. TANÉVBEN

ÉVES PROGRAMOK A 2014/2015. TANÉVBEN ÉVES PROGRAMOK A 2014/2015. TANÉVBEN SZEPTEMBER 1. a 2014/2015-ös tanév első tanítási napja Tankönyvosztás 3-5. Erdei iskola (Tihany) 8. naplók, ellenőrzők, anyakönyvek, adminisztrációs feladatok befejezése

Részletesebben

P E V I. Szemünk fényei. Színkeveréses virágültetés. Színes tojások Pilvax Színes 48. 2015. 1. szám

P E V I. Szemünk fényei. Színkeveréses virágültetés. Színes tojások Pilvax Színes 48. 2015. 1. szám P E V I 2015. 1. szám 2 0 1 5. A N E M Z E T K Ö Z I F É N Y É V E Fé n y e s e r e d m é n y e k Ve r s e n y e k Szemünk fényei Fa r s a n g Színkeveréses virágültetés Színes tojások Pilvax Színes 48

Részletesebben

A Belvárosi Általános Iskola programjai, éves ütemterve

A Belvárosi Általános Iskola programjai, éves ütemterve A Belvárosi Általános Iskola programjai, éves ütemterve időpont program felelős Augusztus 24. Alakuló értekezlet 25. 8 00 Osztályozóvizsga Dr. Kapusiné Szigethi Emese 26. Szakalkalmazotti értekezlet 27.

Részletesebben

Mondjam vagy mutassam?

Mondjam vagy mutassam? I évfolyam 1.szám 2011 szeptember-október-november A Montágh Imre Általános Iskola, Speciális Szakiskola, Készségfejlesztő Speciális Szakiskola és EGYMI lapja MONDJAM VAGY MUTASSAM Iskolánk névadója, Montágh

Részletesebben

2019. JÚNIUS 17. HÉTFŐ

2019. JÚNIUS 17. HÉTFŐ 2019. JÚNIUS 17. HÉTFŐ Tanár 1. VIZSGACSOPORT Bognár Sebestyén Tamás angol nyelv Hunya Miklós 8:00 8:00 Kiss Andrea angol nyelv Hunya Miklós 8:15 8:15 Bányai Izabella Anna spanyol nyelv Gábor Brigitta

Részletesebben

A 2016/17. tanév munkaterve

A 2016/17. tanév munkaterve A 2016/17. tanév munkaterve Alakuló értekezlet Munkavédelmi oktatás Javítóvizsgák Tankönyvosztás Elsősök előkészítője Szakkörök szervezése Elsős szülői értekezlet Tanévnyitó ünnepély Tanévnyitó értekezlet

Részletesebben

Iskolagyűlés 2015.10.20.

Iskolagyűlés 2015.10.20. Iskolagyűlés 2015.10.20. Nagyon mozgalmas 2 hónap áll már mögöttünk, rengeteg csodaszép eredménnyel. És hol van még a tanév vége?! 2015.09.19-én, szombaton reggel a szokásokkal ellentétben tárva-nyitva

Részletesebben

DEÁK TÉRI ÁLTALÁNOS ISKOLA SOPRON, DEÁK TÉR / A TANÉV HELYI RENDJE:

DEÁK TÉRI ÁLTALÁNOS ISKOLA SOPRON, DEÁK TÉR / A TANÉV HELYI RENDJE: DEÁK TÉRI ÁLTALÁNOS ISKOLA SOPRON, DEÁK TÉR 78. 2017/2018. - A TANÉV HELYI RENDJE: Szorgalmi idő, tanítási szünetek: 2017. szeptember 1. Első tanítási nap péntek 2017. okt. 30. - nov. 3. Őszi szünet Utolsó

Részletesebben

I. Tanévnyitó Amatőr Úszóverseny

I. Tanévnyitó Amatőr Úszóverseny 1/11 Délelőtti végeredmény Versenyszám Futam Sáv Egyesület Név szül nev. Idő vers. idő helyezés 1 25 m fiú gyors 3 Győri Vízisport SE Török Donát vk 2004 9:99,9 0:22,3-1 25 m fiú gyors 4 Győri Vízisport

Részletesebben

A Létavértesi Irinyi János Általános Iskola hírei: Nyári események iskolánkban

A Létavértesi Irinyi János Általános Iskola hírei: Nyári események iskolánkban A Létavértesi Irinyi János Általános Iskola hírei: Nyári események iskolánkban A szünidő ideje alatt iskolánk ügyintézés céljából ügyeletet biztosított. Karbantartási munkálatok keretében több iskolaépületben

Részletesebben

XV. FUTABONY - MAGAS ISTVÁN EMLÉKVERSENY 2014 EREDMÉNYEK

XV. FUTABONY - MAGAS ISTVÁN EMLÉKVERSENY 2014 EREDMÉNYEK XV. FUTABONY - MAGAS ISTVÁN EMLÉKVERSENY 2014 EREDMÉNYEK Óvodások H. Név Sz. év Város Óvoda 1 Baranyai Levente 2008 Abony Szivárvány Óvoda 2 Ferenczy Dániel 2008 Abony Pingvines Óvoda 3 Juhász Hanna 2008

Részletesebben

KOLOZSVÁR UTCAI ÁLTALÁNOS ISKOLA. Programterv 2015/2016-os tanév 1155 BUDAPEST, KOLOZSVÁR U. 1.

KOLOZSVÁR UTCAI ÁLTALÁNOS ISKOLA. Programterv 2015/2016-os tanév 1155 BUDAPEST, KOLOZSVÁR U. 1. KOLOZSVÁR UTCAI ÁLTALÁNOS ISKOLA 1155 BUDAPEST, KOLOZSVÁR U. 1. Tel./Fax: 419-2413 ; 416-0437 e-mail: titkarsag@kolozsvariskola.hu Programterv 2015/2016-os tanév Szorgalmi idő: 2015. IX. 1.(kedd)- 2016.

Részletesebben

Zalaegerszeg Nyílt Fedett Pályás Atlétikai Bajnoksága XII. Kondex Kupa Kauzli József Emlékverseny Zalaegerszeg

Zalaegerszeg Nyílt Fedett Pályás Atlétikai Bajnoksága XII. Kondex Kupa Kauzli József Emlékverseny Zalaegerszeg Nevezési lista Férfi 60 méter fedett pálya Baki Barnabás 1999 ZALASZÁM-ZAC Elfogadva 7.19 Balogh Péter 1996 ZALASZÁM-ZAC Elfogadva 7.02 Csiszár Soma Levente 2003 ZALASZÁM-ZAC Elfogadva 7.6h Dormán Barnabás

Részletesebben

I d ő t e r v A 2014/2015-ös tanévben

I d ő t e r v A 2014/2015-ös tanévben I d ő t e r v A 2014/2015-ös tanévben 6.1 A tanév rendje: 6.1.2. A szorgalmi idő az általános iskolában és a művészeti oktatásban: 2014. szeptember 1. (hétfő) 2015. június 15. (hétfő) Az első tanítási

Részletesebben

2012-2013. tanév. I. félév

2012-2013. tanév. I. félév 2012-2013. tanév I. félév Szeptember 3. Veni Sancte, Főplébánia 3. Első osztályosok szülői értekezlete 4. kedd Alsós szülői értekezlet: 4. a, 4. b 5. szerda Alsós szülői értekezlet: 2. a, 2. b. 10. Alsós

Részletesebben

A szerkesztôség e-mail címe: derekpont@freemail.hu telefon: 0620-389-58-53. Zetelakán jártunk Aki járt már Derekegyház testvértelepülésén Zetelakán az bizonyára igen kellemes tapasztalatokat szerzett az

Részletesebben

"Rólad szól" 5-6. évfolyam tanulmányi verseny eredménye. Helyezés Tanuló Iskola 1 Sütő Lili Fodros Általános Iskola

Rólad szól 5-6. évfolyam tanulmányi verseny eredménye. Helyezés Tanuló Iskola 1 Sütő Lili Fodros Általános Iskola "Rólad szól" 5-6. évfolyam tanulmányi verseny eredménye Helyezés Tanuló Iskola 1 Sütő Lili Fodros Általános Iskola 2 Ritzl Dorina Zipernowsky Károly Általános Iskola 3 Szabó Csenge Napsugár Zipernowsky

Részletesebben

Szakmai tájékoztató a fejtetvességről

Szakmai tájékoztató a fejtetvességről Szakmai tájékoztató a fejtetvességről Az emberben élősködő vérszívó tetvek világszerte előfordulnak, és ez alól hazánk sem kivétel. Évről-évre visszatérő jelenség a fejtetvesség előfordulása a gyermekközösségekben,

Részletesebben

MEGYEI KOMPLEX TANULMÁNYI VERSENY EREDMÉNYEK LILLA TÉRI ÁLTALÁNOS ISKOLA

MEGYEI KOMPLEX TANULMÁNYI VERSENY EREDMÉNYEK LILLA TÉRI ÁLTALÁNOS ISKOLA MEGYEI KOMPLEX TANULMÁNYI VERSENY EREDMÉNYEK LILLA TÉRI ÁLTALÁNOS ISKOLA 2017.11.17. ANGOL 5.o Leskovics Péter Kölcsey Ferenc Református Gyakorló Ált. Isk. Virág Roland Hunyadi János Általános I Nagy Bence

Részletesebben

Eötvös József és Liszt Ferenc Általános Iskola. 2018/2019-es tanév. Eseménynaptár

Eötvös József és Liszt Ferenc Általános Iskola. 2018/2019-es tanév. Eseménynaptár 1 Eötvös József és Liszt Ferenc Általános Iskola 2018/2019-es tanév Eseménynaptár Tanítás nélküli munkanap Időpontja Felelőse Diákönkormányzati nap 2018. december 1. szombat diákönkormányzat Szakmai nap

Részletesebben

Név: Szalkai Patrik György. Erasmus Élmény beszámoló

Név: Szalkai Patrik György. Erasmus Élmény beszámoló Név: Szalkai Patrik György Erasmus Élmény beszámoló Az Erasmus által a finnországi Kuopio városába utazhattam ki két hónapra (2015. április 13-tól június 14-ig), ahol egy hotel, nevezetesen a Best Western

Részletesebben

SZAKMAI GYAKORLAT BESZÁMOLÓ LUKÁCS ZSÓFIA 2015/2016 MÁLTA

SZAKMAI GYAKORLAT BESZÁMOLÓ LUKÁCS ZSÓFIA 2015/2016 MÁLTA SZAKMAI GYAKORLAT BESZÁMOLÓ LUKÁCS ZSÓFIA 2015/2016 MÁLTA Szakmai gyakorlatomat Máltán, a Vera Sant Fournier Interior Design Studionál végeztem. Ez a csupán három főből álló cég elsősorban magánlakások

Részletesebben

Munkaterv 2015/2016. Dátum Idő Program szeptember 1. 8:00 Évnyitó szeptember 1. 16:30 Zeneiskolai szülői

Munkaterv 2015/2016. Dátum Idő Program szeptember 1. 8:00 Évnyitó szeptember 1. 16:30 Zeneiskolai szülői Dátum Idő Program szeptember 1. 8:00 Évnyitó szeptember 1. 16:30 Zeneiskolai szülői szeptember 2. Tűzvédelmi oktatás szeptember 2. 16:30 Szülői ért. szeptember 3. 14:00 Hip-hop bemutató szeptember 4. Szakköri

Részletesebben

Zrínyi Ilona Matematikaverseny megyei forduló Csermák Dávid 7.b 9. helyezés

Zrínyi Ilona Matematikaverseny megyei forduló Csermák Dávid 7.b 9. helyezés OKTV második forduló matematika Boncz Ádám 11.b biológia Csőkör Katalin 12.b Arany Dániel Matematika verseny döntő Milotai Zoltán 9.c OÁTV német nyelv megyei forduló Pauer László 7.a Czencz Máté 8.a Szöllősi

Részletesebben

"Soha nem érzem, hogy itt a plafon" - Interjú Bánsági Ildikóval

Soha nem érzem, hogy itt a plafon - Interjú Bánsági Ildikóval "Soha nem érzem, hogy itt a plafon" - Interjú Bánsági Ildikóval 2014. augusztus 26. kedd, 07:00 "Mindig büszke voltam, ha valami újra hívtak. Soha nem érzem, hogy itt a plafon, hanem inkább azt, hogy szeretnék

Részletesebben

Budapest XIII. Kerületi Számítástechnikai Általános Iskola

Budapest XIII. Kerületi Számítástechnikai Általános Iskola 2016-2017 Budapest XIII. Kerületi Számítástechnikai Általános Iskola 1138 Budapest, Gyöngyösi sétány 7. Telefon/telefax: 340-2556 Email: gyongyosi@chello.hu Web: www.gyongyosisk.hu OM 035022 Iskolai szünetek:

Részletesebben

Iskolai programterv ( as tanév) Szeptember

Iskolai programterv ( as tanév) Szeptember Iskolai programterv (2017-18-as tanév) Szeptember 1. péntek 8.00 Tanévnyitó ünnepség, osztályfőnöki órák 17.00 Szülői értekezlet 1.a és 1.z osztálynak 4. hétfő 16.00 Összevont szülői értekezlet 5. osztályoknak

Részletesebben

s z e p t e m b e r hétfő kedd szerda csütörtök péntek szombat vasárnap

s z e p t e m b e r hétfő kedd szerda csütörtök péntek szombat vasárnap s z e p t e m b e r fő kedd szerda csütörtök péntek szombat vasárnap aug 31 1 2 3 4 5 6 1. szept. 1-6 tantestületi munkaközösségi ek évnyitó osztályfőnöki órák osztályfőnöki munkaközösség e 7 8 9 10 11

Részletesebben

Versenyeredmények tanév I. félév

Versenyeredmények tanév I. félév Versenyeredmények 2017-2018. tanév I. félév Tanuló neve Oszt./csop. Verseny megnevezése Iskolai Megyei/ Területi/ Régiós Országos/ Nemzetközi Eredmény Halász Alexa I. kcs. 25. Farsang Kupa Mezőberény x

Részletesebben

s z e p t e m b e r hétfő kedd szerda csütörtök péntek szombat vasárnap

s z e p t e m b e r hétfő kedd szerda csütörtök péntek szombat vasárnap s z e p t e m b e r fő kedd szerda csütörtök péntek szombat vasárnap 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 1. szept. 1-7 8.00 Évnyitó utána 3 osztályfőnöki óra 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 2. szept. 8-14 a 12-es évfolyam

Részletesebben

A tanév tervezett ütemterve. A 2014/2015. tanév rendje. művészeti iskola. 2014.október 27-től október 31-ig 2014. december 22-től 2015.

A tanév tervezett ütemterve. A 2014/2015. tanév rendje. művészeti iskola. 2014.október 27-től október 31-ig 2014. december 22-től 2015. A tanév tervezett ütemterve A 2014/2015. tanév rendje A tanév első tanítási napja általános iskola művészeti iskola 2014. szeptember 1. A tanév utolsó tanítási napja általános iskola művészeti iskola Az

Részletesebben

ÁSZÁRI JÁSZAI MARI ÁLTALÁNOS ISKOLA GÁRDONYI GÉZA ÁLTALÁNOS ISKOLÁJA MUNKATERV 2013/2014-es TANÉV

ÁSZÁRI JÁSZAI MARI ÁLTALÁNOS ISKOLA GÁRDONYI GÉZA ÁLTALÁNOS ISKOLÁJA MUNKATERV 2013/2014-es TANÉV ÁSZÁRI JÁSZAI MARI ÁLTALÁNOS ISKOLA GÁRDONYI GÉZA ÁLTALÁNOS ISKOLÁJA MUNKATERV 2013/2014-es TANÉV HELYZETELEMZÉS Tanulói létszám: Oszt. Létszám SNI BTM Bejáró Napközi Tanulószoba 1-2. 16 2 2 6 11 4. 15

Részletesebben

Sporteredmények (március)

Sporteredmények (március) Tanács Levente 3.b Bak Péter 4.a Szeri Ádám 4.a 2. hely Városi Mezei Futóbajnokság (Diákolimpia) Tóth Gergely 4.a Kapic Amir 4.a Szabó Csenge 5.a Király Csenge 3.a Koltai Anna 3.b Lukács Noémi 4.a Mukus

Részletesebben

XVIII. Utcai Futóverseny Óvodások Martfűi Úszó és Triatlon Klub

XVIII. Utcai Futóverseny Óvodások Martfűi Úszó és Triatlon Klub Óvodások Összesen 1. 181 DÓCZI LILI MARTFŰ 2009 00:00,0 2. 187 TÓTH KIRA MARTFŰ 2010 00:00,0 3. 190 DUNAI PÉTER MARTFŰ 2007 00:00,0 4. 121 GÁSPÁR BARNABÁS KENGYEL 2006 00:00,0 5. 120 SZIKSZAY NÁNDOR MARTFŰ

Részletesebben

havonta of. irányításával, minden hónap 1. hétfője

havonta of. irányításával, minden hónap 1. hétfője Horváth István Általános Iskola 8105 Pétfürdő, Berhidai út 54. Tel/Fax: 06-88/598-910 E-mail: petisuli32@gmail.com Web: www.petfurdoiskola.hu OM: 037023 2. sz.melléklet A 2017/18. tanév programterve Alakuló

Részletesebben

11 Mindig van két lehetőség. Vagy nincs. Kacs RETTEGJETEK ÉRETTSÉGIZŐK A cikk szerzője, Kercsó Katalin búcsúbeszéde a ballagási ünnepségen. A ballagók névsorát megtalálod az utolsó oldalon! Most ezzel

Részletesebben

A 12. a osztályfőnöke 8 éven át Nagy Judit volt, aki így foglalta össze az elmúlt éveket:

A 12. a osztályfőnöke 8 éven át Nagy Judit volt, aki így foglalta össze az elmúlt éveket: A 12. a osztályfőnöke 8 éven át Nagy Judit volt, aki így foglalta össze az elmúlt éveket: 2008. szeptember 1-jén 32 kíváncsi, izgatott és talán egy kicsit megszeppent gyerek érkezett az 5.a osztályba.

Részletesebben

Nyitra Utcai Általános Iskola Erzsébet tábor II. turnus

Nyitra Utcai Általános Iskola Erzsébet tábor II. turnus Nyitra Utcai Általános Iskola Erzsébet tábor II. turnus 2018. 05. 25.-29. Hétfő: A tábor reggel 8-kor indult, névsorellenőrzéssel és gyors programismertetővel. Reggeliztünk, majd három csoportra osztottuk

Részletesebben

Nevelőtestületi alakuló értekezlet Munkaközösségi értekezletek Javító- pótló-osztályozó- különbözeti vizsgák

Nevelőtestületi alakuló értekezlet Munkaközösségi értekezletek Javító- pótló-osztályozó- különbözeti vizsgák A 2012/2013-as tanév helyi rendje 2012. augusztus augusztus 22-24. augusztus 27. augusztus 28. augusztus 29. Gólyatábor 9. évfolyam Nevelőtestületi alakuló értekezlet Munkaközösségi értekezletek Javító-

Részletesebben

Fontos tudnivalók a 2014/2015-ös tanévről

Fontos tudnivalók a 2014/2015-ös tanévről Fontos tudnivalók a 2014/2015-ös tanévről Oldal: 2 / 7 Székhelyünk: 2085 Pilisvörösvár, Fő utca 134. Telefon: (26) 374 457 (26) 611-477 Iskolaigazgató: Szakmai vezető: Iskolatitkár: Gazdasági vezető: Gazdasági

Részletesebben

A tanév helyi rendjének, feladatainak meghatározása. Dátum Esemény Felelős

A tanév helyi rendjének, feladatainak meghatározása. Dátum Esemény Felelős A tanév helyi rendjének, feladatainak meghatározása 12/2016. (VI. 27.) EMMI rendelet a 2016/2017. tanév rendjéről alapján Dátum Esemény Felelős 2016. Augusztus 24. (szerda) 9:00 óra 26. (péntek); 29. (hétfő)

Részletesebben

A tanév helyi rendjének, feladatainak meghatározása. Dátum Esemény Felelős

A tanév helyi rendjének, feladatainak meghatározása. Dátum Esemény Felelős A tanév helyi rendjének, feladatainak meghatározása 12/2016. (VI. 27.) EMMI rendelet a 2016/2017. tanév rendjéről alapján Dátum Esemény Felelős 2016. Augusztus 24. (szerda) 9:00 óra 26. (péntek); 29. (hétfő)

Részletesebben

Munkaterv kivonat 2016/2017 tanév

Munkaterv kivonat 2016/2017 tanév I. A tanév időbeosztása Tanévnyitás Munkaterv kivonat 2016/2017 tanév 1. Tanévnyitó munkaértekezlet 2016. augusztus 26. (péntek) 09 00 óra nevelői szoba Résztvevő: minden tanító és tanár, 2. Tankönyvosztás

Részletesebben

1. Pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége, hozzárendelve a helyi tanterv tantárgyfelosztásához

1. Pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége, hozzárendelve a helyi tanterv tantárgyfelosztásához 1. Pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége, hozzárendelve a helyi tanterv tantárgyfelosztásához Pedagógusok Végzettség, szakképzettség Tantárgyfelosztás 1. Tanító Közoktatás vezetői szak Közoktatási

Részletesebben