Mire figyeljünk szigeteléskor?

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Mire figyeljünk szigeteléskor?"

Átírás

1 TIPPEK Mire figyeljünk szigeteléskor? TANULMÁNY

2 1) FIGYELJÜNK AZ ENERGIAHATÉKONYSÁGI BERUHÁZÁSOK MEGTÉRÜLÉSI IDEJÉRE! Előbb-utóbb valóban megtérülnek ezek a befektetések, hiszen minden energiahatékonysági beruházás csökkenti az épület energiafogyasztását. A megtérülési idő azonban korántsem egyezik: bizonyos beruházások, mint a megfelelő szigetelés vagy egy komplex felújítás akár 2-4 év alatt is megtérülhet a tulajdonosnak, míg az ablakcsere önmagában kb. 19, napelemes rendszer kb. 8 év, a napkollektor pedig kb. 10, sőt, akár 20 év alatt hozza vissza az árát. 2) A MEGFELELŐ TERVEZÉS NEM JELENT MEGFELELŐ KIVITELEZÉST IS! A tervezésnél optimális szigetelést a kivitelezés során a költségcsökkentés miatt gyakran gyengébb hatásfokú anyagra cserélik ki vagy silányabb minőségben helyezik fel és az épületszerkezet hibái is kritikus fontosságúak lehetnek a felújítás hatását tekintve. Hiába tervez be jó minőségű szigetelőanyagot a szakember, ha a tervezett építési vagy felújítási költségek túllépése miatt a megrendelő alacsonyabb árfekvésű vagy rosszabb minőségű szigetelést választ. Ennek később az épület tervezett energiafogyasztása látja kárát, mely azonban nem feltétlenül látszik a lakcímke igazoláson. 3) MIVEL KEZDJÜK AZ ÉPÜLET FELÚJÍTÁSÁT? Bár nem lehet egyértelmű sorrendet szabni, általában igaz, hogy először a fűtési igényt érdemes csökkenteni nyílászárók szigetelésével vagy cseréjével, illetve épületszigeteléssel. Ahol viszont nyílt égésterű kazán üzemel, ott ezt nem javasolják, illetve csak akkor, ha valami légtechnikai megoldást is alkalmaznak, mert a rosszul elvégzett ablakcsere szakértők szerint életveszélyes lehet. 4) MILYEN ÜTEMBEN VALÓSÍTSUK MEG A NYÍLÁSZÁRÓ CSERÉT ÉS A SZIGETELÉST? Ablakot úgy is lehet cserélni, hogy a régi tok bent marad; így nem kell bontani a szerkezetet, tehát a cserét a homlokzat szigetelése után, a második ütemben is végre lehet hajtani. Ha viszont kibontják a tokot, akkor előbb kell végrehajtani az ablakcserét, és ehhez lehet majd igazítani a hőszigetelést. A megoldás hátránya, hogy amíg a falakat le nem szigetelik, hőhíd alakulhat ki, elindul a penészedés.

3 5) OTT KEZDJÜK A SZIGETELÉST, AHOL A LEGNAGYOBB A HŐVESZTESÉG ÉS A LEGGAZDASÁGOSABBAN SZIGETELHETŐ A FELÜLET. A szigetelés tervezésekor az elsődleges szempont, hogy az adott épületnek hol a legnagyobb a hővesztesége. Ezt szakemberek hőkamerával könnyen fel tudják térképezni, és tanácsot adni arról, a homlokzatot, falakat vagy tetőteret, lábazatot kell elsősorban szigetelni. 6) HÁNY SZINTTEL TUDOM JAVÍTANI A SZIGETELÉSSEL A HÁZAM ENERGETIKAI BESOROLÁSÁT? A Knauf Insulation szakemberei és az Energiaklub felmérése szerint egy nem szigetelt családi ház esetében a tető és homlokzati hőszigetelés, nyílászáró cserével együtt, akár 50-60%-os energia megtakarítást is eredményezhet, melynek révén a családi házak zöme B-C energetikai besorolásba jutna, vagyis fogyasztásuk 3-4 kategóriát is javulhat. 7) ALAPANYAG VÁSÁRLÁSNÁL ELSŐSORBAN A SZIGETELÉS VASTAGSÁGÁT KELL NÉZNI? A szigetelőanyag R-értéke, vagyis a hővezetési ellenállás sokkal jobban mutatja az anyag minőségét, hőtartó képességét, mint a vastagság. A hővezetési ellenállás jele: R, mértékegysége m²k/w (azaz: négyzetméter*kelvin/watt). A szigetelés vastagságával arányosan, az R-érték minél nagyobb, annál jobb az anyag hőszigetelő képessége. 8) SZÁMÍT, MILYEN TÍPUSÚ SZIGETELŐANYAGOT HELYEZÜNK FEL AZ INGATLAN KÜLÖNBÖZŐ FELÜLETEIRE, NYUGODTAN VEHETJÜK AZ ÉPPEN AKCIÓSAT? A szigetelésnél alapszabály: megfelelő anyagot a megfelelő helyre kell felhelyezni. Kérje szakember segítségét a megfelelő anyag kiválasztásánál. 9) ÉGHETŐ AZ ÜVEGGYAPOT? A legelterjedtebb polisztirol szigetelés közvetlen, nyílt láng hatására lángra kap, E tűzvédelmi besorolású (éghető). A cellulóz újságpapírból készül és bár különböző kezelésekkel tűzállóvá teszik, de attól még papír marad, nem éghető, de izzik. Az izzó anyagnak van további égés elősegítő hatása. Igaz, nincs lángterjedés, viszont van izzás közbeni kibocsájtás. A hő megtartási képessége ebben az állapotában inkább hátrány, mint előny.

4 10) LEHET NEHEZEN HOZZÁFÉRHETŐ HELYEKET IS SZIGETELNI? Éppen e probléma kiküszöbölésére vezették be szakemberek Magyarországon is a fújható üveggyapotot (Supafil), amivel a legkisebb réseket és a nehezen hozzáférhető helyeket is ki lehet tölteni. A szigetelőanyagnak ez a típusa nem tartalmaz kötőanyagot, csupán a természetes alapanyagot dolgozzák fel fehér, hópihehatású szigeteléssé. 11) A ÜVEGGYAPOT SZIGETELÉS SZÍNE SÁRGA ÉS SZÚR? Az üveggyapot szigetelésnek ma sárga, fehér és barna változata egyaránt elérhető, a színek közötti különbséget a kötőanyag okozza. A tévhittel ellentétben a sárga üveggyapot színét a különböző vegyi anyagok adják, míg a formaldehid-mentes kötőanyaggal, ún. ECOSE technológiával készülő szigetelőanyag barna színű. A nem szúrós, nem porzó, puha üveggyapot szigetelés szálainak összekötésére növényi alapú terméket használnak kötőanyagként, így az mentes minden kemikáliától: nem tartalmaz hozzáadott szintetikus színezőanyagot vagy festéket, ezáltal javítja az ezzel az anyaggal szigetelt ingatlanok belső levegőjének minőségét.

5 12) FONTOS HOGY NEM ÉGHETŐ LEGYEN A SZIGETELÉS? A hőszigetelő anyagok javasolt alkalmazási területeinek meghatározásánál tűzvédelmi szempont, hogy a kéthéjú, légréteges szerkezetbe a könnyebb tűzterjedés miatt csak nem éghető hőszigetelő anyag építhető be. 13) NEM JOBB BELÜLRŐL SZIGETELNI A HOMLOKZATI SZIGETELÉS HELYETT? Belső oldali hőszigetelésnek csak szakember által, körültekintően megtervezett, indokolt esetben van létjogosultsága (pl. műemlékvédelmi épületeknél, ahol nem lehet kívülről). Általánosságban kijelenthető, hogy folyamatos használatú épületekben a belső oldali hőszigetelés alkalmazása mind épületfizikai, mind komfortérzeti okokból tilos! 14) MILYEN FAJTA HŐSZIGETELŐ ANYAGOT HASZNÁLJAK? Kérjük szakember tanácsát, mit hova érdemes alkalmazni. Általánosságban elmondható, hogy az épületek hőszigetelése során célszerű minél kevesebb hőszigetelőanyag-fajtát alkalmazni, de a fajtán belül többféle típus is alkalmazható, az igénybevételeknek megfelelően. Így áttekinthetővé válik az épület hőszigetelő rendszere. 15) PENÉSZEDIK A FAL, MI A TEENDŐ? Sajnos valószínűleg a felgyülemlett pára miatt penészesedik, meg kell oldani a szellőztetést. Már az is nagy segítség lehet a pára tartalom csökkentésében ha nem benn teregetünk vagy szárítógépet alkalmazunk. Hőhidas fal esetén hirtelen lehűlő felület képződik, a külső hőszigetelés megoldja a problémát.

6 16) MELYEK AZ EGYES SZIGETELŐANYAGOK ELŐNYEI/HÁTRÁNYAI? - POLISZTIROL (MÛANYAG) HÕSZIGETELÉS A hõszigetelõ anyagok közül talán a legolcsóbb. Legnagyobb hátránya, hogy éghetõ, méghozzá mérges gázok felszabadulása mellett. - GRAFITOS HÕSZIGETELÕ RENDSZER Szintén polisztirol alapú, azonban a hozzáadott grafit hatására növekszik a hõszigetelõ képessége, így ugyan abban a vastagságban jobb hõtani értéket érhetünk el. Hátránya: a fokozott éghetõség, illetve a magasabb ár. - CELLULÓZ HÕSZIGETELÉS Papírból készül, tűzállóságát vegyi kezelésnek köszönheti, melynek következtében nem ég ugyan, de izzik. Tűzvédelmi besorolása B. Hozzáadott bórt és boraxot tartalmaz. A cellulózszigetelés befújásos technológiával résmentesen elhelyezhető. - KÕZETGYAPOT HÕSZIGETELÉS Számos pozitív tulajdonsággal rendelkezik a mûanyag hõszigetelésekkel szemben, ugyanakkor ára annál magasabb. Természetes szigetelõanyag. A nyílt pórusú szerkezetbõl adódóan a vízpára gyakorlatilag akadálytalanul vándorolhat a kõzetgyapotban, vagyis kiváló páraáteresztõ képességgel bír. Ezáltal biztosítja az épületszerkezetek lélegzését, páraáteresztését, valamint az építési nedvesség eltávozását. A lakótér komfortosabbá válik, hiszen a külsõ falak belsõ felületei nem hidegek, nincs páralecsapódás, penészesedés, a mennyezet alatti szobasarkokban a kosz nem csapódik le. Nem zsugorodnak, nincs hõmozgásuk, és rugalmasságuk révén képesek áthidalni az épületszerkezetek kisebb mozgásait, anélkül, hogy a külsõ vakolat megrepedne. Nem éghető (A1). - FORMALDEHID-MENTES ÜVEGGYAPOT Az üveggyapot a világon a leggyakrabban használt szigeteléstípus - és ennek sok jó oka van. Más szigetelésekkel összehasonlítva az üveggyapottal kiváló hő - és hangszigetelést érünk el egy lépésben a verhetetlen A1-es (nem éghető) tűzvédelmi besorolással. Az üveggyapot szigetelés energiát és így pénzt takarít meg, vagyis a szigetelés költsége 2-3 év alatt megtérül - ami egyedülálló megtérülése a beruházásnak. A kõzetgyapotnál leírt kedvezõ tulajdonságokon túlmenõen a szigetelés kötõanyaga formaldehid-mentes, nem tartalmaz fenolt, akrilt, mesterséges színezõanyagokat, festékanyagot és fehérítõt.

7 - FÚJHATÓ ÜVEGGYAPOT A formaldehid mentes üveggyapot tulajdonságain túl teljesen kötőanyag mentes és nehezen megközelíthető helyekre is kiválóan alkalmas, gyorsan, szinte bontás nélkül telepíthető! Akár 1 nap alatt kész szigetelés. Nincs hulladék. Gyors, hatékony munkavégzés a fújásos technológiának köszönhetően. Hézagmentes felület érhető el vele. Csekély terhelés a kis tömegnek köszönhetően. Kiváló hőszigetelő tulajdonság. Méretstabilitás. Kiemelkedő tűzállóság, azaz nem éghető (MSZ EN szerint A1 osztály). Hidrofóbizált (nem nedvszívó). Jó páraáteresztő képesség - nem növeli a szerkezet páradiffúziós ellenállását. A szigetelőanyagban nincsen kötőanyag valamint egészségre káros összetevők. Felújítások ideális és költséghatékony terméke.

Az ECOSE Technológia rövid bemutatása

Az ECOSE Technológia rövid bemutatása Az ECOSE Technológia rövid bemutatása Mi az ECOSE Technológia? egy forradalmian új, természetes, formaldehid-mentes kötőanyagtechnológia, mely üveg-, kőzetgyapot és számos más termék gyártásakor biztosítja

Részletesebben

Magasépítéstan alapjai 13. Előadás

Magasépítéstan alapjai 13. Előadás MAGASÉPÍTÉSTAN ALAPJAI Magasépítéstan alapjai 13. Előadás BME MET Előadó: 2014/2015 II. szemeszter egyetemi docens, BME Építőanyagok és Magasépítés Tanszék BME MET 2014 / 2015 II. szemeszter 13. Előadás

Részletesebben

A tetőszigetelés új dimenziója!

A tetőszigetelés új dimenziója! A tetőszigetelés új dimenziója! Tökéletes komfort korszerű szigetelőanyaggal! Megbízható, modern, hatékony megoldás magas- és lapostetőn egyaránt Olvassa el, hogyan érhető el tökéletes komfort a mindennapokban!

Részletesebben

Tartalom. 1. A BauMix Kft. és az ÖKOCELL hőszigetelő termékek. 2. Az ÖKOCELL tető-hőszigetelés. 3. Az ÖKOCELL könnyűbeton tetőszerkezeti hatása

Tartalom. 1. A BauMix Kft. és az ÖKOCELL hőszigetelő termékek. 2. Az ÖKOCELL tető-hőszigetelés. 3. Az ÖKOCELL könnyűbeton tetőszerkezeti hatása 2 Tartalom 1. A BauMix Kft. és az ÖKOCELL hőszigetelő termékek 2. Az ÖKOCELL tető-hőszigetelés 3. Az ÖKOCELL könnyűbeton tetőszerkezeti hatása 3.1. A súly 3.2. Épületszerkezeti hatás 3.3. Éghetőség 3.4.

Részletesebben

haz_es_kert2009-04.qxp 2009.09.04. 9:39 Page 37 Nyílászárók

haz_es_kert2009-04.qxp 2009.09.04. 9:39 Page 37 Nyílászárók haz_es_kert2009-04.qxp 2009.09.04. 9:39 Page 37 Nyílászárók haz_es_kert2009-04.qxp 2009.09.04. 9:39 Page 38 40 HÁZ és KERT Nyílászárók haz_es_kert2009-04.qxp 2009.09.04. 9:39 Page 39 Nyílászárók HÁZ és

Részletesebben

Tondach Thermo PIR szarufa feletti hőszigetelések

Tondach Thermo PIR szarufa feletti hőszigetelések Tondach Thermo PIR szarufa feletti hőszigetelések Fókuszban az energiahatékonyság Érezze magát egy életen át komfortosan korszerűen hőszigetelt otthonában! www.wienerberger.hu Az energiahatékonyság kötelező

Részletesebben

Az ásványgyapot új generációja

Az ásványgyapot új generációja Az ásványgyapot új generációja Egy selymes tapintású, kristálytiszta, nem éghetõ hõ- és hangszigetelõ ásványgyapot az URSA-tól PureOne az ásványgyapot új generációja URSA az Ön partnere elkötelezett a

Részletesebben

MET.BME.HU 20124/ 2015 II. Szemeszter Előadó: Dr. DUDÁS ANNAMÁRIA BME Építőanyagok és Magasépítés Tanszék

MET.BME.HU 20124/ 2015 II. Szemeszter Előadó: Dr. DUDÁS ANNAMÁRIA BME Építőanyagok és Magasépítés Tanszék Magasépítéstan MSc 11. előadás: Épületek hőveszteségének csökkentése MET.BME.HU 20124/ 2015 II. Szemeszter Előadó: Dr. DUDÁS ANNAMÁRIA BME Építőanyagok és Magasépítés Tanszék BME MET 2014 / 2015. II. szemeszter

Részletesebben

LEÍRÁS A WEBINSULATION SZIGETELÉSI RENDSZERHEZ KETTŐS HÉJALÁSÚ LAPOSTETŐK PROFESSZIONÁLIS HŐSZIGETELÉSE KŐZETGYAPOT GRANULÁTUMMAL

LEÍRÁS A WEBINSULATION SZIGETELÉSI RENDSZERHEZ KETTŐS HÉJALÁSÚ LAPOSTETŐK PROFESSZIONÁLIS HŐSZIGETELÉSE KŐZETGYAPOT GRANULÁTUMMAL LEÍRÁS A WEBINSULATION SZIGETELÉSI RENDSZERHEZ KETTŐS HÉJALÁSÚ LAPOSTETŐK PROFESSZIONÁLIS HŐSZIGETELÉSE KŐZETGYAPOT GRANULÁTUMMAL Tartalom 1. Üzemi adatok..3 2. Tervezési tanácsok, a., a befújás vastagsága..4

Részletesebben

Elegáns hőszigetelés.

Elegáns hőszigetelés. Elegáns hőszigetelés A hőszigetelés fejlődése Hőátbocsátási tényező (W/m 2 K) Tető Fal Falazat Állagvédelmi szempontok 1,0 1,4 B30 Energiatakarékosság 1979 0,4 0,70 Uniform Környezetvédelem 1991 (0,3)

Részletesebben

Az ásványgyapot új generációja

Az ásványgyapot új generációja Az ásványgyapot új generációja Egy selymes tapintású, kristálytiszta, nem éghető hő- és hangszigetelő ásványgyapot az URSA-tól PureOne az ásványgyapot új generációja URSA az Ön partnere elkötelezett a

Részletesebben

Az ásványgyapot új generációja

Az ásványgyapot új generációja Az ásványgyapot új generációja Egy selymes tapintású, kristálytiszta, nem éghető hő- és hangszigetelő ásványgyapot az URSA-tól PureOne az ásványgyapot új generációja URSA az Ön partnere elkötelezett a

Részletesebben

Hőszigetelések anyagainak helyes megválasztása

Hőszigetelések anyagainak helyes megválasztása Hőszigetelések anyagainak helyes megválasztása 5 kwh/m² Dr. Józsa Zsuzsanna BME Építőanyagok és Mérnökgeológia Tanszék ÉPÜLETHATÁROLÓ SZERKEZETEK HŐÁTBOCSÁTÁSI KÖVETELMÉNYEI U f (W/m 2 K) Ország Külső

Részletesebben

Megoldás falazatra 2

Megoldás falazatra 2 Megoldás falazatra 2 Mitől okos a tégla? Az okostéglák olyan új fejlesztésű termékek, melyek hőszigetelő képessége 40-50 %-kal jobb, mint az ugyanolyan falvastagságban kapható hagyományos, nútféderes falazóelemeké.

Részletesebben

Otthonunk, jól megszokott környezetünk átalakítása gonddal, kiadással jár együtt.

Otthonunk, jól megszokott környezetünk átalakítása gonddal, kiadással jár együtt. Otthonunk, jól megszokott környezetünk átalakítása gonddal, kiadással jár együtt. A nyílászárók felújítása, cseréje azonban megéri ezt a fáradságot, hiszen melegebb, energiatakarékos, környezet barát helyet

Részletesebben

TE MIRE KÖLTENÉD A REZSIT?

TE MIRE KÖLTENÉD A REZSIT? TE MIRE KÖLTENÉD A REZSIT? Elindult az egyedülálló energia- és rezsimegtakarító kísérlet Több mint 20 000 Ft megtakarítás alig 1 hónap alatt! Ami a padlásfödémre került Ami a homlokzatra került Nem hőszigetelt

Részletesebben

GLEN R FALSZERKEZET FÖDÉM 39 CM-ES FÖDÉMSZERKEZET 41 CM-ES TÖMÖR, HOMOGÉN FALSZERKEZET. 180 m 2 LOGLEN favázas mintaház fázisainak bemutatása

GLEN R FALSZERKEZET FÖDÉM 39 CM-ES FÖDÉMSZERKEZET 41 CM-ES TÖMÖR, HOMOGÉN FALSZERKEZET. 180 m 2 LOGLEN favázas mintaház fázisainak bemutatása FALSZERKEZET FÖDÉM CM-ES TÖMÖR, HOMOGÉN FALSZERKEZET KÜLSŐ ÉS BELSŐ VAKOLÁST NEM IGÉNYEL cm Acél vázszerkezet 0, cm Feltöltő nyílások Ø 8 cm cm cm Üvegszövet háló Burkolat 7 7 8 9 CM-ES FÖDÉMSZERKEZET

Részletesebben

tipp a vékonyabb fűtésszámla érdekében

tipp a vékonyabb fűtésszámla érdekében 7 tipp a vékonyabb fűtésszámla érdekében Jelen tanulmánysorozatunk, azzal a céllal jött létre, hogy betekintést nyújtson mindenkinek az energia megtakarítás rejtélyeibe. Az első részben, a fűtéssel fogunk

Részletesebben

Kiváló energetikai minőség okostéglával! OKOSTÉGLA A+++

Kiváló energetikai minőség okostéglával! OKOSTÉGLA A+++ Kiváló energetikai minőség okostéglával! A+++ Megoldás falazatra Miért fontos a megfelelő téglaválasztás? Amikor téglaválasztás előtt állunk, gyakran nem is tudatosul bennünk, milyen fontos döntést kell

Részletesebben

Épületfelújítás eddig és ezután dr. Perényi László Mihály okl. építészmérnök okl. épületrekonstrukciós szakmérnök egyetemi docens Iparosított technológiával épített lakóépületek felújítása Pécs 2002-2009

Részletesebben

Az épületekteljes hőszigetelése

Az épületekteljes hőszigetelése BÉKÁSMEGYERI 3. SZ. LAKÁSFENNTARTÓ SZÖVETKEZET 1039 BUDAPEST, JÓS UTCA 16. Az épületekteljes hőszigetelése 2013. május 27. Gergely Sándor 1 A jelenlegi állapot 2 A jelenlegi állapot 3 A jelenlegi állapot

Részletesebben

ISOVER Saint-Gobain Construction Products Hungary Kft.

ISOVER Saint-Gobain Construction Products Hungary Kft. ISOVER Saint-Gobain Construction Products Hungary Kft. TETŐ ÉPÍTŐK EGYESÜLETE Székesfehérvár 2014. 02. 13. Tetőterek, padlásfödémek hőszigetelése Dr. Laczkovits Zoltán okl. épületszigetelő szakmérnök HŐSZIGETELÉS

Részletesebben

Családi ház hőkamerás vizsgálata

Családi ház hőkamerás vizsgálata Cég ORIGOSÁNTA ÉPÍTŐ ZRT Győri u. 32. Sopron Mérést végezte: Markó Imre Telefon: 99/511540 EMail: info@origosanta.hu Készülék testo 8752 Gyártási szám: Objektív: 1910101 normál Megbízó Megrendelő Mérőhely:

Részletesebben

Beszéljünk egy nyelvet (fogalmak a hőszigetelésben)

Beszéljünk egy nyelvet (fogalmak a hőszigetelésben) Beszéljünk egy nyelvet (fogalmak a hőszigetelésben) (-) (-) (+) (+) (+/-) (+) Épületek hővesztesége Filtrációs hőveszteség: szabályozatlan szellőztetésből, tőmítetlenségekből származó légcsere Transzmissziós

Részletesebben

Új építésű szigeteletlen Ytong ház

Új építésű szigeteletlen Ytong ház Cég KucsaKer Kft. Fő út 154 Veresegyház Mérést végezte: Kovács Balázs Készülék testo 8801 Gyártási 1691207 szám: Megbízó Lénárt Imre Erkel Ferenc utca 36/a Veresegyház Mérés napja: 2011.02.01 Megbízás

Részletesebben

R É S Z L E G E S T Ű Z V É D E L M I T E R V F E J E Z E T

R É S Z L E G E S T Ű Z V É D E L M I T E R V F E J E Z E T Mérnöki, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. TT KIV 20151008 BUDAPESTI EGYETMI KAT. GIM. R É S Z L E G E S T Ű Z V É D E L M I T E R V F E J E Z E T B U D A P E S T I E G Y E T E M I K A T O L I K U S G I

Részletesebben

épületfizikai jellemzői

épületfizikai jellemzői Könnyűbetonok épületfizikai jellemzői és s alkalmazásuk a magastető szigetelésében Sólyomi PéterP ÉMI Nonprofit Kft. Budapest, 2009. november 24. HŐSZIGETELŐ ANYAGOK Az általános gyakorlat szerint hőszigetelő

Részletesebben

BEMUTATJA. Üveggyapot termékeit

BEMUTATJA. Üveggyapot termékeit A BEMUTATJA Üveggyapot termékeit 1 Az üveggyapot a világon a leggyakrabban használt szigeteléstípus. A rugalmas üvegszálak és kötőanyaguk alkotta, kis sűrűségű anyag kiváló hő- és hangszigetelésével, A1-es

Részletesebben

VITAINDÍTÓ ELŐADÁS. Műszaki Ellenőrök Országos Konferenciája 2013

VITAINDÍTÓ ELŐADÁS. Műszaki Ellenőrök Országos Konferenciája 2013 Műszaki Ellenőrök Országos Konferenciája 2013 VITAINDÍTÓ ELŐADÁS Az épületenergetikai követelmények változásaiból eredő páratechnikai problémák és a penészesedés Utólagos hőszigetelés a magasépítésben

Részletesebben

Az épületenergetikai tanúsítvány és értelme Küszöbön a felújítás!

Az épületenergetikai tanúsítvány és értelme Küszöbön a felújítás! Az épületenergetikai tanúsítvány és értelme Küszöbön a felújítás! Előadó: Kozma Hilda Tartalom 1. Épületek energetikai tanúsítása 2. Épületenergetikai korszerűsítés projekt menedzsment Csak egy újabb papír?

Részletesebben

TEXTIL LÉGCSATORNA RENDSZEREK

TEXTIL LÉGCSATORNA RENDSZEREK TEXTIL LÉGCSATORNA RENDSZEREK Korunk egyre szélsőségesebb időjárása és a beruházások folyamatos költségoptimalizálásai érdekében a megrendelők többsége már tudatosabban figyel arra, hogy milyen módon tud

Részletesebben

Szálas szigetelőanyagok forgalmazási feltételei

Szálas szigetelőanyagok forgalmazási feltételei Szálas szigetelőanyagok forgalmazási feltételei Brassnyó László Knauf Insulation Kft. Szálas szigetelőanyagok szabványai MSZ EN 13162 Hőszigetelő termékek épületekhez. Gyári készítésű ásványgyapot (MW-)

Részletesebben

Miért nézünk mint a moziban?

Miért nézünk mint a moziban? Miért nézünk mint a moziban? Budapest, 2011. április 07. Készítette: Lestyán Mária Meglévő épületek: Elöregedett gépészet, elektromos hálózat Elavult biztonsági, tűzvédelmi paraméterek Megváltozott használati

Részletesebben

Homlokzati falak belső oldali hőszigetelése

Homlokzati falak belső oldali hőszigetelése Homlokzati falak belső oldali hőszigetelése Küszöbön a felújítás! E-learning sorozat Xella Magyarország Kft. ásványi hőszigetelő lapok anyagjellemzők Ásványi és tömör Magasfokú hőszigetelőképesség Természetes

Részletesebben

LAKATOS ÚTI 2. SZÁMÚ LAKÁSSZÖVETKEZET - LAKOSSÁGI FÓRUM

LAKATOS ÚTI 2. SZÁMÚ LAKÁSSZÖVETKEZET - LAKOSSÁGI FÓRUM LAKATOS ÚTI 2. SZÁMÚ LAKÁSSZÖVETKEZET - LAKOSSÁGI FÓRUM Időpont: 2013.09.02 17:30 Helyszín: Eötvös Lóránd általános iskola, étkező Lakatos úti 2. számú Lakásszövetkezet Igazgatóság a közösség szolgálatában

Részletesebben

Ember- és környezetbarát megoldás a panel. épületek felújítására

Ember- és környezetbarát megoldás a panel. épületek felújítására Ember- és környezetbarát megoldás a panel épületek felújítására Panel Mi legyen vele? Magyarországon kb. kétmillió ember él panellakásban Felújítás Felújítás Biztonság Környezetvédelem Esztétika Energiatakarékosság

Részletesebben

Miért fontos a tűzálló szigetelés? Az épületek tűzvédelme és biztonsága

Miért fontos a tűzálló szigetelés? Az épületek tűzvédelme és biztonsága Miért fontos a tűzálló szigetelés? Az épületek tűzvédelme és biztonsága Az épülettüzek jelentős része megelőzhető 2 Épülettüzek és következményeik Bizonyos esetekben ha a kiváltó ok nem Hogyan terjed a

Részletesebben

A Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal épületeinek energiahatékonysági fejlesztésének előkészítése

A Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal épületeinek energiahatékonysági fejlesztésének előkészítése KEOP-7.14.0/15-2015-0004 A Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal épületeinek energiahatékonysági fejlesztésének előkészítése A Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal épületállomány-kataszterében a pályázat benyújtásakor

Részletesebben

Iparosított technológiával épült épület, folyamatos felújításainak eredményei.

Iparosított technológiával épült épület, folyamatos felújításainak eredményei. Iparosított technológiával épült épület, folyamatos felújításainak eredményei. Építők 105 Lakásszövetkezet 9024 Győr, Bartók B. út 44-56. Előadó:Csiszár Lajosné lakásszövetkezeti elnök Rudics András Lakásfenntartók

Részletesebben

Csarnoktetők tűzvédelme

Csarnoktetők tűzvédelme Csarnoktetők tűzvédelme Elemezzük a látottakat A vizsgálatok során az érvényben lévő hőtechnikai követelményeknek megfelelően kerültek a hőszigetelési vastagságok kiválasztásra, amelyek az alábbiak voltak.

Részletesebben

Az enhome komplex energetikai megoldásai. Pénz, de honnan? Zalaegerszeg, 2015 október 1.

Az enhome komplex energetikai megoldásai. Pénz, de honnan? Zalaegerszeg, 2015 október 1. Az enhome komplex energetikai megoldásai Pénz, de honnan? Zalaegerszeg, 2015 október 1. Az energiaszolgáltatás jövőbeli iránya: decentralizált energia (DE) megoldások Hagyományos, központosított energiatermelés

Részletesebben

Hőszigeteléssel a tűz ellen

Hőszigeteléssel a tűz ellen Hőszigeteléssel a tűz ellen Égető problémák Életünk legnagyobb részét zárt helységekben töltjük, ami a közérzetünket is nagyban befolyásolja. Rendeltetésszerű használat és a kényelem biztosítása mellett

Részletesebben

Szerelt belsõ oldali hõszigetelõ rendszer

Szerelt belsõ oldali hõszigetelõ rendszer Szerelt belsõ oldali hõszigetelõ rendszer 2014 1. AZ ISOGIPS RENDSZER ALKALMAZÁSI TERÜLETEI Az ISOGIPS rendszert az épületek külsõ falainak belsõ oldali hõszigetelésére alkalmazzák úgy, hogy a csatlakozó

Részletesebben

BI/1 feladat megoldása Meghatározzuk a hőátbocsátási tényezőt 3 különböző szigetelés vastagság (0, 3 és 6 cm) mellett.

BI/1 feladat megoldása Meghatározzuk a hőátbocsátási tényezőt 3 különböző szigetelés vastagság (0, 3 és 6 cm) mellett. BI/1 feladat megoldása Meghatározzuk a hőátbocsátási tényezőt 3 különböző szigetelés vastagság (0, 3 és 6 cm) mellett. 1 1 2 U6 cm = = = 0,4387 W/ m K 1 d 1 1 0,015 0,06 0,3 0,015 1 + + + + + + + α λ α

Részletesebben

Épület termográfia jegyzőkönyv

Épület termográfia jegyzőkönyv Épület termográfia jegyzőkönyv Bevezetés Az infravörös sugárzáson alapuló hőmérsékletmérés, a termográfia azt a fizikai jelenséget használja fel, hogy az abszolút nulla K hőmérséklet (-273,15 C) felett

Részletesebben

ENERGIAHATÉKONYSÁG JAVÍTÁSA ÉS SZEMLÉLETFORMÁLÁS A DEBRECENI HATVANI ISTVÁN ÁLTALÁNOS ISKOLÁBAN HU A ENERGIAHATÉKONY ISKOLÁK FEJLESZTÉSE

ENERGIAHATÉKONYSÁG JAVÍTÁSA ÉS SZEMLÉLETFORMÁLÁS A DEBRECENI HATVANI ISTVÁN ÁLTALÁNOS ISKOLÁBAN HU A ENERGIAHATÉKONY ISKOLÁK FEJLESZTÉSE ENERGIAHATÉKONYSÁG JAVÍTÁSA ÉS SZEMLÉLETFORMÁLÁS A DEBRECENI HATVANI ISTVÁN ÁLTALÁNOS ISKOLÁBAN HU02-0007-A1-2013 ENERGIAHATÉKONY ISKOLÁK FEJLESZTÉSE Az energiafelhasználás racionalizálása, az energiahatékonyság

Részletesebben

Élő Energia 2009-2012 rendezvénysorozat jubileumi (25.) konferenciája. Zöld Zugló Energetikai Program ismertetése

Élő Energia 2009-2012 rendezvénysorozat jubileumi (25.) konferenciája. Zöld Zugló Energetikai Program ismertetése Élő Energia 2009-2012 rendezvénysorozat jubileumi (25.) konferenciája Zöld Zugló Energetikai Program ismertetése Ádám Béla HGD Kft., ügyvezető 2012. május 22. : 1141 Bp., Zsigárd u. 21. : (36-1) 221-1458;

Részletesebben

XELLA MAGYARORSZÁG Kft. 1. oldal HŐHÍDMENTES CSOMÓPONTOK YTONG SZERKEZETEK ESETÉBEN

XELLA MAGYARORSZÁG Kft. 1. oldal HŐHÍDMENTES CSOMÓPONTOK YTONG SZERKEZETEK ESETÉBEN XELLA MAGYARORSZÁG Kft. 1. oldal HŐHÍDMENTES CSOMÓPONTOK YTONG SZERKEZETEK ESETÉBEN Juhász Gábor okl.építőmérnök, magasépítő szakmérnök Vitruvius Kft. juhasz.gabor @ vitruvius.hu Rt: 06-30-278-2010 HŐHIDAK

Részletesebben

PASSZÍVHÁZAK TŰZVÉDELMI KÉRDÉSEI DR. TAKÁCS LAJOS GÁBOR okl. építészmérnök, egyetemi adjunktus BME Épületszerkezettani Tanszék Email: ltakacs@epsz.bme.hu SZIKRA CSABA Okl. épületgépész mérnök, tanszéki

Részletesebben

Környezettudatos épületek a gyakorlatban. Magyarországon

Környezettudatos épületek a gyakorlatban. Magyarországon Környezettudatos épületek a gyakorlatban Magyarországon Mitől zöld a zöld? Zöld építés = hőszivattyúvalhűtött fűtötthűtött fűtött üvegkalitka? Zöld építés = műanyagba csomagolt betonkocka? Zöld építés

Részletesebben

Frank-Elektro Kft. EMLÉKEZTETŐ Nyílt napról

Frank-Elektro Kft. EMLÉKEZTETŐ Nyílt napról Frank-Elektro Kft. 5440 Kunszentmárton Zrínyi u. 42. Telefon: 56/560-040, 30/970-5749 frankelektro.kft@gmail.com EMLÉKEZTETŐ Nyílt napról Frank-Elektro Kft. telephely korszerűsítése, építési munkái. A

Részletesebben

Wattok, centik, határidők.

Wattok, centik, határidők. Wattok, centik, határidők A hőszigetelés fejlődése Hőátbocsátási tényező (W/m 2 K) Tető Fal Falazat Állagvédelmi szempontok 1,0 1,4 B30 Energiatakarékosság 1979 0,4 0,70 Uniform Környezetvédelem 1991 (0,3)

Részletesebben

Milyen döntések meghozatalában segít az energetikai számítás? Vértesy Mónika energetikai tanúsító é z s é kft

Milyen döntések meghozatalában segít az energetikai számítás? Vértesy Mónika energetikai tanúsító é z s é kft Milyen döntések meghozatalában segít az energetikai számítás? Rendelet írja elő a tanúsítást 176/2008. (VI. 30.) Korm. rendelet az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról Új épületeknél már kötelező

Részletesebben

Mit jelent a Teljes Homlokzati Rendszerek. Szakmai és megrendelői szempontok

Mit jelent a Teljes Homlokzati Rendszerek. Szakmai és megrendelői szempontok Mit jelent a Teljes Homlokzati Rendszerek Szakmai és megrendelői szempontok Mit jelent a Teljes Homlokzati Rendszerek Ragasztott, szükség szerint mechanikai rögzítéssel ellátott hőszigetelő táblás homlokzati

Részletesebben

Passzív házak. Ni-How Kft. 8200 Veszprém Rozmaring u.1/1. Tel.: 3670-253-8749 nyilaszarocentrum.com@gmail.com www.nyilaszaro-centrum.

Passzív házak. Ni-How Kft. 8200 Veszprém Rozmaring u.1/1. Tel.: 3670-253-8749 nyilaszarocentrum.com@gmail.com www.nyilaszaro-centrum. Passzív házak Ni-How Kft. 8200 Veszprém Rozmaring u.1/1. Tel.: 3670-253-8749 nyilaszarocentrum.com@gmail.com www.nyilaszaro-centrum.com 2014.08.12. 1 Passzív ház Olyan épület, amelyben a kényelmes hőmérséklet

Részletesebben

Frank-Elektro Kft. BEMUTATKOZÓ ANYAG

Frank-Elektro Kft. BEMUTATKOZÓ ANYAG Frank-Elektro Kft. 5440 Kunszentmárton Zrínyi u. 42. Telefon: 56/560-040, 30/970-5749 frankelektro.kft@gmail.com BEMUTATKOZÓ ANYAG Frank-Elektro Kft. telephely korszerűsítése, építési munkái. A Frank-Elektro

Részletesebben

Előadó neve Xella Magyarország Kft.

Előadó neve Xella Magyarország Kft. ORSZÁGOS KONFERENCIASOROZAT Főtámogató Szervezők Homlokzati falszerkezetek belső oldali hőszigetelése ásványi hőszigetelő lapokkal Előadó neve Xella Magyarország Kft. hőszigetelő lapok anyag jellemzők

Részletesebben

Befektetési és megtakarítási lehetőség: a saját házam energiahatékony épületfelújítás

Befektetési és megtakarítási lehetőség: a saját házam energiahatékony épületfelújítás Befektetési és megtakarítási lehetőség: a saját házam energiahatékony épületfelújítás Győr, 2011.06.03 Tartalom Sláger az energia Minden ingatlantulajdonos érintett Iránytű : energiatanúsítvány Segítség:

Részletesebben

Megbízható teljesítmény.

Megbízható teljesítmény. A Kaiflex EF rendkívül flexibilis, zárt mikrocellás szerkezetű szigetelőanyag, mely alkalmazható azon létesítményekben ahol légkondicionáló HVAC rendszerek szükségesek, amelyeknél az energia megtakarításra

Részletesebben

Csökkentett füstkibocsájtás, plusz tűzvédelmi biztonság

Csökkentett füstkibocsájtás, plusz tűzvédelmi biztonság Rendkívül rugalmas, zárt mikrocellás szerkezetű szigetelőanyagunknak bevizsgált jellemzői, hosszú élettartamot biztosítanak a rendszer működésének teljes időtartama alatt. Füstfejlesztési tulajdonságát

Részletesebben

Mit kell tudni a hőszigetelő anyagokról? Hőszigetelő anyag típusok: Kültéri homlokzati hőszigetelő anyagok

Mit kell tudni a hőszigetelő anyagokról? Hőszigetelő anyag típusok: Kültéri homlokzati hőszigetelő anyagok Mit kell tudni a hőszigetelő anyagokról? Legyen szó új vagy már használatban lévő épületről időről-időre érdemes gondot fordítani az épület hőszigetelő képességének optimalizálására. A leghatékonyabb energia

Részletesebben

BIO-SZIL Természetvédelmi és Környezetgazdálkodási Kht. 4913 Panyola, Mezővég u. 31.

BIO-SZIL Természetvédelmi és Környezetgazdálkodási Kht. 4913 Panyola, Mezővég u. 31. BIO-SZIL Természetvédelmi és Környezetgazdálkodási Kht. 4913 Panyola, Mezővég u. 31. VIZSGATESZT Klímabarát zöldáramok hete Című program Energiaoktatási anyag e-képzési program HU0013/NA/02 2009. május

Részletesebben

káros hatásaitól Megvédjük az épületeket és a bennük lakókat a természeti erőkkel szemben

káros hatásaitól Megvédjük az épületeket és a bennük lakókat a természeti erőkkel szemben CREATE AND PROTECT Jobb épületek a minőségi életért Életünk jelentős részét négy fal között éljük. Gondoljunk csak bele, mennyi időt töltöttünk és töltünk különböző iskoláink épületeiben, az otthonunkban,

Részletesebben

Környezetbarát, energiahatékony külső falszerkezetek. YTONG és YTONG MULTIPOR

Környezetbarát, energiahatékony külső falszerkezetek. YTONG és YTONG MULTIPOR Környezetbarát, energiahatékony külső falszerkezetek YTONG és YTONG MULTIPOR anyagok használatával Környezetbarát, energiahatékony külső falszerkezetek Tartalomjegyzék: 1) Környezetbarát termék 2) Hőtechnika:

Részletesebben

u. 11. fsz. Műszaki ellenőr: ÉMI Nonprofit Kft Szentendre, Dózsa Gy.u.26

u. 11. fsz. Műszaki ellenőr: ÉMI Nonprofit Kft Szentendre, Dózsa Gy.u.26 A BÉKÉS MEGYEI KORMÁNYHIVATAL ÉPÜLETEINEK ENERGETIKAI FEJLESZTÉSE KEHOP-5.2.2/16-2016-00010 BÉKÉS MEGYEI KORMÁNYHIVAT ÁM ALATTI ÉPÜLETEINEK ÁTADÓ ÜNNEPSÉGE TAL GYULAI JÁRÁSI HIVATAL ADY ENDRE U. 8. VA

Részletesebben

A hõ mindig a melegebb helyrõl áramlik a hidegebb terület felé három mechanizmus segítségével:

A hõ mindig a melegebb helyrõl áramlik a hidegebb terület felé három mechanizmus segítségével: A hõátadás alapjai A hõ mindig a melegebb helyrõl áramlik a hidegebb terület felé három mechanizmus segítségével: Hõvezetés, amely szilárd anyagokban megy végbe, amikor a molekulák eltérõ hõmérsékletûek.

Részletesebben

FactPlus TM ásványgyapot szigetelés magastetőkhöz, válaszfalakhoz és vázszerkezetekhez

FactPlus TM ásványgyapot szigetelés magastetőkhöz, válaszfalakhoz és vázszerkezetekhez FactPlus TM ásványgyapot szigetelés magastetőkhöz, válaszfalakhoz és vázszerkezetekhez Legyenek nagyobb igényei! A FactPlus TM rugalmas és erős, könnyű ásványgyapot tábla, amelyet kifejezetten kivitelezési

Részletesebben

ECOROCK FF. Családi házak homlokzatainak hőszigetelő rendszere. Tökéletes választás családi házak homlokzatainak hőszigeteléséhez

ECOROCK FF. Családi házak homlokzatainak hőszigetelő rendszere. Tökéletes választás családi házak homlokzatainak hőszigeteléséhez ECOROCK FF Családi házak homlokzatainak hőszigetelő rendszere Tökéletes választás családi házak homlokzatainak hőszigeteléséhez Álmai házának homlokzati szigetelése ECOROCK FF rendszerrel ECOROCK FF komplex

Részletesebben

Nálam szigetelnek program 46%-os fűtésszámla csökkentés, hőszigeteléssel. Brassnyó László műszaki tanácsadó október

Nálam szigetelnek program 46%-os fűtésszámla csökkentés, hőszigeteléssel. Brassnyó László műszaki tanácsadó október Nálam szigetelnek program 46%-os fűtésszámla csökkentés, hőszigeteléssel Brassnyó László műszaki tanácsadó 2016. október A Knauf Insulation Magyarországon A Knauf Insulation önálló egységet képez a Knauf

Részletesebben

3. Meglévő beépített tetőterek utólagos hő- és vízszigetelése, amennyiben az a tetőfedés cseréjével jár

3. Meglévő beépített tetőterek utólagos hő- és vízszigetelése, amennyiben az a tetőfedés cseréjével jár Tájékoztató a 18/ 2013. (V.28.) önkormányzati rendelet szerinti településképi bejelentési igazolásról, illetve településképi véleményezés eljárásáról a hagyományos és iparosított épületek energiatakarékos

Részletesebben

Külső hőszigetelés ásványgyapot termékekkel. Küszöbön a felújítás! Knauf Insulation Kft.

Külső hőszigetelés ásványgyapot termékekkel. Küszöbön a felújítás! Knauf Insulation Kft. Külső hőszigetelés ásványgyapot termékekkel Küszöbön a felújítás! Knauf Insulation Kft. Globális fenntarthatóság a legfőbb kihívás KLÍMAVÁLTOZÁS HATÉKONY GAZDÁLKODÁS ENERGIBIZTONSÁG Source: International

Részletesebben

e 4 TÉGLAHÁZ 2020 Ház a jövőből Vidóczi Árpád műszaki szaktanácsadó

e 4 TÉGLAHÁZ 2020 Ház a jövőből Vidóczi Árpád műszaki szaktanácsadó Ház a jövőből Vidóczi Árpád műszaki szaktanácsadó TARTALOM: Az e 4 koncepció Passzívház egy rétegű monolit tégla falazattal Energia hatékony téglaház modell = a jövő háza? Az egész több, mint a részek

Részletesebben

JUBIZOL EPS F W0 (fehér EPS élképzés nélkül) JUBIZOL EPS F W1 (fehér EPS élképzéssel) JUBIZOL EPS F W2 (fehér EPS lyukacsos)

JUBIZOL EPS F W0 (fehér EPS élképzés nélkül) JUBIZOL EPS F W1 (fehér EPS élképzéssel) JUBIZOL EPS F W2 (fehér EPS lyukacsos) .3 Hőszigetelő lemezek és rögzítés technika JUBIZOL EPS F W0 (fehér EPS élképzés nélkül) 4expandált polisztirol lemez (EPS); 4vékonyrétegű homlokzati kontakt homlokzatrendszerek hőszigetelő rétegeként;

Részletesebben

Baumann Mihály adjunktus PTE PMMK Épületgépészeti Tanszék

Baumann Mihály adjunktus PTE PMMK Épületgépészeti Tanszék Az elsı lépések, avagy az épületek energetikai tanúsítása, tanúsítás jelentısége a lakásszövetkezetek és az ingatlanforgalmazók szemszögébıl Baumann Mihály adjunktus PTE PMMK Épületgépészeti Tanszék 2002/91

Részletesebben

Ásványgyapotos szendvicspanel

Ásványgyapotos szendvicspanel Oldalpanel normál csatlakozással Ásványgyapotos szendvicspanel MW Ásványgyapot 1175 mm 1150 mm Minden szín esetében 1000 mm RAL9002/9006/7016 3.000 mm 10.000 mm között A2 s1, do EI60 Az ásványgyapotos

Részletesebben

Burkolatok, utólagos hőszigetelés, utólagos hangszigetelés - tervezés, tanácsadás vagy

Burkolatok, utólagos hőszigetelés, utólagos hangszigetelés - tervezés, tanácsadás vagy Subertres parafa vakolat vagy más néven folyékony parafa Burkolatok, utólagos hőszigetelés, utólagos hangszigetelés - tervezés, tanácsadás +363096632 68 vagy info@parafa.net Rugalmas, páraáteresztő felületképző

Részletesebben

Összegezés az ajánlatok elbírálásáról

Összegezés az ajánlatok elbírálásáról 9. melléklet a 92./2011. (XII.30.) NFM rendelethez Összegezés az ajánlatok elbírálásáról 1. Az ajánlatkérő neve és címe: Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság, 1132 Budapest, Visegrádi utca 49. 2.

Részletesebben

EXTRUDÁLT POLISZTIROL

EXTRUDÁLT POLISZTIROL EXTRUDÁLT POLISZTIROL A Fibrotermica SpA társaság extrudált polisztirol lemezt gyárt, melynek neve FIBROSTIR. A FIBROSTIR egyrétegû, kiváló hõszigetelõ képességû sárga színû lemez, alkalmazható mind egyéni

Részletesebben

Energetikai audit, adatbekérő

Energetikai audit, adatbekérő ÉSK Tervezőiroda Kft. - 1079 Budapest, Peterdy u. 39. IV.em. - tel.: +36-1-788-86-65 - fax: +36-1-788-86-65 cégjegyzéksz.:13-09-126977 - adószám:14673733-2-13 - számlázási cím:2000 Szentendre, Mandula

Részletesebben

Tájékoztató a szerződés módosításáról - Nagydobsza község önkormányzati ingatlanjainak épületenergetikai korszerűsítése

Tájékoztató a szerződés módosításáról - Nagydobsza község önkormányzati ingatlanjainak épületenergetikai korszerűsítése Tájékoztató a szerződés módosításáról - Nagydobsza község önkormányzati ingatlanjainak épületenergetikai korszerűsítése Közbeszerzési Értesítő száma: 2015/132 Beszerzés tárgya: Építési beruházás Kivitelezés

Részletesebben

Miért szigeteljünk? A szigetelés Önnek is, a Földnek is a legjobb megoldás.

Miért szigeteljünk? A szigetelés Önnek is, a Földnek is a legjobb megoldás. Miért szigeteljünk? A szigetelés Önnek is, a Földnek is a legjobb megoldás. Miért? Az Ön otthonában a falak, tetőterek, és a födémek szigetelése megakadályozza a hőveszteséget télen (és a hőfelvételt nyáron)

Részletesebben

AZ ENERGIAFELHASZNÁLÁS MEGOSZLÁSA:

AZ ENERGIAFELHASZNÁLÁS MEGOSZLÁSA: AZ ENERGIAFELHASZNÁLÁS MEGOSZLÁSA: A fogyasztók általában úgy vélik, az energia 26%-át fordítják fűtésre. A valóság kb. 53%, ezért a fűtés területén a legérdemesebb a megtakarítás lehetőségeivel foglalkozni.

Részletesebben

Hogyan tervezzünk és hajtsunk végre épületenergetikai projekteket? Jó gyakorlatok. Energia-Hatékony Önkormányzatok Szövetsége

Hogyan tervezzünk és hajtsunk végre épületenergetikai projekteket? Jó gyakorlatok. Energia-Hatékony Önkormányzatok Szövetsége Hogyan tervezzünk és hajtsunk végre épületenergetikai projekteket? Jó gyakorlatok Energia-Hatékony Önkormányzatok Szövetsége Energia-Hatékony Önkormányzatok Szövetsége Az Energia-Hatékony Önkormányzatok

Részletesebben

Ni-How Kft. 8200 Veszprém Rozmaring u.1/1. Tel.: 3670-253-8749 nyilaszarocentrum.com@gmail.com www.nyilaszaro-centrum.com

Ni-How Kft. 8200 Veszprém Rozmaring u.1/1. Tel.: 3670-253-8749 nyilaszarocentrum.com@gmail.com www.nyilaszaro-centrum.com Ablakcsere buktatói Ni-How Kft. 8200 Veszprém Rozmaring u.1/1. Tel.: 3670-253-8749 nyilaszarocentrum.com@gmail.com www.nyilaszaro-centrum.com 2014.08.12. 1 Bevezetés Mielőtt nyílászáró cseréjének beruházásába

Részletesebben

Test results. CPIF = Construction Polyurethane Industry of Finland. FO = Flash Over. Panama BRE CPIF 1. Eurima PIR PUR XPS XPS. material.

Test results. CPIF = Construction Polyurethane Industry of Finland. FO = Flash Over. Panama BRE CPIF 1. Eurima PIR PUR XPS XPS. material. ISO 9705 ISO 13784-1 Test results SBI RR BRE PIF 1 Panama Eurima ore material EPS XPS Stone Wool Polystyrene PIR PUR PUR XPS PIR SBI B,s2,d0 B,s1,d0 B,s1,d0 B,s2,d0 B,s3,d0 B,s3,do B,s2,do E,d0 B,s2,d0

Részletesebben

Termékinformáció CFP fix felülvilágító lapostetőbe kívül ISD síküveggel

Termékinformáció CFP fix felülvilágító lapostetőbe kívül ISD síküveggel 2017.04.03 Termékinformáció fix felülvilágító lapostetőbe kívül ISD ------ 2093 síküveggel Termékjellemzők Fix (nem nyitható) felülvilágító lapostetőbe kívül síküveggel Sima, elegáns külső dizájn üvegből

Részletesebben

ŐSZINTÉN A GÁZKONVEKTOROKRÓL

ŐSZINTÉN A GÁZKONVEKTOROKRÓL ŐSZINTÉN A GÁZKONVEKTOROKRÓL Fazakas Miklós FÉG Konvektorgyártó Zrt. Magyarországon, az energetikailag felújítandó lakóépületek felét gázkonvektorral fűtjük. Összesen mintegy 4,5 millió gázkonvektor üzemel,ezek

Részletesebben

A természetes hôszigetelés élménye

A természetes hôszigetelés élménye A természetes hôszigetelés élménye Légzáró rendszerek Cellulóz szigetelés Kézenfekvô elônyök Természetesség = életminôség Mi is az ISOCELL? Az újságpapír egy újrahasznosítási folyamat révén szigetelôanyaggá

Részletesebben

KEIM Biosil. Univerzális beltéri falfesték az egészséges élethez

KEIM Biosil. Univerzális beltéri falfesték az egészséges élethez Univerzális beltéri falfesték az egészséges élethez Szilikát plusz a jobb életminőségért: Egészség és környezet mindenek felett áll Korábbiakkal ellentétben manapság időnk 90%-át zárt helyiségekben töltjük.

Részletesebben

Új típusú ásványgyapot termékek falak és födémek hőszigetelésére. Brassnyó László, műszaki tanácsadó (Knauf Insulation Kft.)

Új típusú ásványgyapot termékek falak és födémek hőszigetelésére. Brassnyó László, műszaki tanácsadó (Knauf Insulation Kft.) Új típusú ásványgyapot termékek falak és födémek hőszigetelésére Brassnyó László, műszaki tanácsadó (Knauf Insulation Kft.) Egy vállalat.. KNAUF INSULATION ENERGIAHATÉKONYSÁG 1.2 MILLIÁRD 5.000 DOLGOZÓ

Részletesebben

Mûanyag nyílászárók. EnergetoKarát. Jubileum

Mûanyag nyílászárók. EnergetoKarát. Jubileum Mûanyag nyílászárók EnergetoKarát 85 85 Jubileum Hôszigetelés Alapkivitelben készülô mûanyag nyílászáróink segítségével megfelelô homlokzati hôszige te léssel párosítva akár 40 70% energia megta ka rítás

Részletesebben

AZ ÉPÜLETÁLLOMÁNNYAL, LÉTESÍTMÉNYEKKEL KAPCSOLATOS ESZKÖZTÁR. Prof. Dr. Zöld András Budapest, 2015. október 9.

AZ ÉPÜLETÁLLOMÁNNYAL, LÉTESÍTMÉNYEKKEL KAPCSOLATOS ESZKÖZTÁR. Prof. Dr. Zöld András Budapest, 2015. október 9. AZ ÉPÜLETÁLLOMÁNNYAL, LÉTESÍTMÉNYEKKEL KAPCSOLATOS ESZKÖZTÁR Prof. Dr. Zöld András Budapest, 2015. október 9. Click to edit Master title FELÚJÍTÁS - ALAPFOGALMAK Hőátbocsátási tényező A határolószerkezetek,

Részletesebben

Ha fontos a biztonság! ÉGHETŐ HOMLOKZATI HŐSZIGETELŐ RENDSZEREK BIZTONSÁGOS MEGOLDÁSA. Készítette: Pozsonyi László alkalmazástechnikai vezető

Ha fontos a biztonság! ÉGHETŐ HOMLOKZATI HŐSZIGETELŐ RENDSZEREK BIZTONSÁGOS MEGOLDÁSA. Készítette: Pozsonyi László alkalmazástechnikai vezető Ha fontos a biztonság! ÉGHETŐ HOMLOKZATI HŐSZIGETELŐ RENDSZEREK BIZTONSÁGOS MEGOLDÁSA Készítette: Pozsonyi László alkalmazástechnikai vezető A BIZTONSÁG az emberiség történetében mindig is az élet és a

Részletesebben

ROCKWOOL kőzetgyapot hőszigetelés. tegye értékesebbé épületeit az ingatlanpiacon. Útmutató az ingatlanfejlesztők részére

ROCKWOOL kőzetgyapot hőszigetelés. tegye értékesebbé épületeit az ingatlanpiacon. Útmutató az ingatlanfejlesztők részére ROCKWOOL kőzetgyapot hőszigetelés tegye értékesebbé épületeit az ingatlanpiacon Útmutató az ingatlanfejlesztők részére A közelmúltban az ingatlanpiacon lakást vásárlók elsősorban olyan tényezőket vettek

Részletesebben

Belső oldali hőszigetelés - technológiák és megtakarítási lehetőségek

Belső oldali hőszigetelés - technológiák és megtakarítási lehetőségek Belső oldali hőszigetelés - technológiák és megtakarítási lehetőségek belső oldali hőszigetelés - technológiák Lehetséges megoldások: 1.Párazáró réteg beépítésével 2.Párazáró / vízzáró hőszigetelő anyaggal

Részletesebben

2. ábra 55. oldal. 3. ábra 43. oldal

2. ábra 55. oldal. 3. ábra 43. oldal A főépítészi tevékenységem bő egy éve alatt közel 50 településképi bejelentési eljárást folytattunk le, ami azt mutatja, hogy a település lakossága aktív a lakókörnyezetük felújításában. Ez nagyon örömteli,

Részletesebben

Korszerű -e a hő h tá ro s? T th ó Zsolt

Korszerű -e a hő h tá ro s? T th ó Zsolt Korszerű-e ű a hőtárolás? Tóth Zsolt 1. Mikor beszélünk hőtárolásról? 1.Könnyűszerkezet 2.Nehéz szerkezet 1. Fogalmak? 1. Hőtároló tömeg 2. Hő kapacitás 3. Hővezető képesség 4. Aktív tömeg 5. Hő csillapítás

Részletesebben

Mitől rendszer a rendszer

Mitől rendszer a rendszer Mitől rendszer a rendszer Mit jelent a Teljes Homlokzati Rendszerek Ragasztott, szükség szerint mechanikai rögzítéssel ellátott hőszigetelő táblás homlokzati rendszer, kéregerősítéssel, vakolással. Nem

Részletesebben

MB 45 Alumínium ablak

MB 45 Alumínium ablak MB 45 Alumínium ablak Az MB-45 elnevezésű ablak a legkorszerűbb technológiára épülő, hőszigetelést nem igénylő alumínium rendszerű ablakok egyik kiemelkedő tagja. Egyaránt felhasználható kültéri és beltéri

Részletesebben

A lapostetők tűzzel szembeni viselkedését a rendszer vizsgálatok során az alábbi 3 tűzállósági teljesítmény jellemző alapján határozhatjuk meg:

A lapostetők tűzzel szembeni viselkedését a rendszer vizsgálatok során az alábbi 3 tűzállósági teljesítmény jellemző alapján határozhatjuk meg: Lapostetők tűzvédelme - Miért a rendszer követelmény? Az új OTSZ a lapostetőkre vonatkozó követelményeket is rendszerben határozza meg. A tűzesetek ugyanis azt mutatják, hogy jelentős tűzvédelmi kockázatot

Részletesebben