MEGOLDÁS a magas fűtésszámlák és a penészes falak ellen?

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "MEGOLDÁS a magas fűtésszámlák és a penészes falak ellen?"

Átírás

1 MEGOLDÁS a magas fűtésszámlák és a penészes falak ellen? Maradjon több pénze családjára, hobbijaira és gyönyörködjön még évek múlva is otthona homlokzatának gyönyörű élénk színeiben! Mint mára már köztudott, a hazai lakások átlagosan 60%-kal több energiát használnak fel, mint a nyugat európaiak! Az energiaárak óriási mértékben növekedtek az utóbbi években. És ez a növekedési ütem csak nőni fog az elkövetkezendő években. A szigetelés nélküli házak esetében sokan az utcát is fűtik, ami miatt hatalmas gázszámlákat fizetnek. A hőszigetelés fontosságáról ma már senkit nem kell meggyőzni, hiszen aki csak teheti, elvégzi otthona energetikai korszerűsítését. Ezért egyre több családiház-tulajdonos dönt az energiatakarékos felújítás, a hőszigetelés mellett. Ez a befektetés ugyanis VALÓBAN ÉS EGYRE GYORSABB ÜTEMBEN MEGTÉRÜL, méghozzá ez kockázat nélküli befektetés! Hőszigetelés= Energiamegtakarítás = Pénzmegtakarítás! A fűtésszámla csökkentése mellett miért van szükség a hőszigetelésre? Még számos oka lehet a döntésünknek: * január 1-től Magyarországon is kötelező minden új építésű ingatlan adásvételi dokumentációjához csatolni az épület energiahatékonysági tanúsítványát. (az ingatlanok energiahatékonysága legnagyobb mértékben a szigeteléstől függ).

2 Az épületeket a számított éves energiafelhasználás alapján osztályozzák, kategóriákba sorolják. Ahogy a háztartási eszközöknél is megszokhattuk, az épületeknél is lesz A kategóriájú, kis energiafogyasztású és lesz I kategóriás, magas energiafogyasztású épület. Ez a besorolás az ingatlanok, lakások értékét is befolyásolni fogja, így a több energiát felhasználó házak leértékelődnek, ezért nagyobb jelentőséggel bír majd az épületek megfelelő hőszigetelése * A hőszigetelése mellett emeli a hőérzetet. * Megvédi az épület szerkezetét a külső hőingadozásokkal szemben télen a hidegtől, nyáron pedig a melegtől. * Megakadályozza a páralecsapódást. Hogyan lehet gazdaságosabb, olcsóbb fűtést elérni? A felfűtött lakásból a falakon keresztül folyamatosan kifelé távozik a meleg, és mivel a hőmérséklet igyekszik kiegyenlítődni, ezért a kinti hideg igyekszik befelé haladni. Azonban ha a fal homlokzatára hőszigetelő lemez kerül, akkor az megakadályozza, hogy a kinti hideg hőmérséklet bejusson a falba. A fal így teljes egészében képes felvenni a lakás belső levegőjének hőmérsékletét, és ez gazdaságosabb fűtést eredményez. Ahhoz is megfelelő hőmérsékletű felületek kellenek, hogy ne legyen a belső felületeken párakicsapódás. Ahol kicsapódik a pára, ott megjelenik a nedvesség, és ha ez hosszú távon jelen van, akkor ott elindul a penészesedés is. Azon túl, hogy ez esztétikailag nem szép, számos egészségügyi, légúti probléma okozója is lehet. Mindezek mellett azonban a pénzükért cserébe még azt elvárhatják jogosan -, hogy a hőszigetelés tartós legyen, valóban csökkentse a fűtésköltségeket és bizony hozza vissza a hőszigetelés az árát. Egy családi ház hőszigetelése bizony nem kevés költséggel jár!

3 Természetesen mindenki kíváncsi arra, hogy mennyi idő alatt térülhet mindez meg? Lássunk egy példát! Hőszigetelés nélküli, hagyományos 1980 előtt épült, 90 m2-es családi ház éves gázigénye kb m³. Ennek a háznak a hőszigetelés után kb m³ gáz a megtakarítása, ami éves szinten 118 Ft-os m³ árral számolva Ft-ot is jelenthet! A 90 m2-es családi ház szigetelendő homlokzati felülete kb. 120 m 2, homlokzati hőszigetelése m 2 -enként kb Ft-ba kerül (vakolat színétől, struktúrájától, állványozástól is függ a megadott ár). Így az említett családi ház hőszigetelése maximum 6 éven belül megtérül! Melyik rendszert válasszuk? A hőszigetelő rendszereknek két változata terjedt el: a polisztirolos és az ásványgyapotos rendszer. A polisztirol hőszigetelő tábla alapú rendszernek egyik nagy előnye, hogy a fajlagos anyagköltsége kisebb, mint az ásványgyapotosnak. Mellette érvként szolgál az is, hogy egyszerű és gyors kivitelezést tesz lehetővé, és a piacon is ebből a legnagyobb választék. A páraáteresztő képességük ugyan alacsonyabb, mint az ásványgyapotos rendszeré, de hőszigetelő képessége kiváló. Minden pozitív tulajdonság ellenére, azonban a páraáteresztésük nem olyan jó, mint az ásványgyapotos rendszeré. A levegővel közel azonos páraáteresztő képességű, természetes alapanyagú ásványgyapotos rendszer hátránya azonban a magasabb ár. Alkalmazása abban az esetben kerül előtérbe, amikor szigorúbb tűzvédelmi előírásoknak kell megfelelni, vagy amikor új épületek építésekor az építési nedvesség szabad távozását kell biztosítani.

4 Hőszigetelési alapfogalmak: KÜLSŐ HŐSZIGETELÉS Egy meleg burkolat az épület körül, mely minden épületrészt hézagmentesen becsomagol, az utólagos hőszigetelés műszakilag legjobb megoldása. A legjobb megoldást az úgynevezett átszellőztetett légréses homlokzatok vagy teljes hővédelmi rendszerek jelentik, melyek az elszökő hőt a leghatásosabb módon, kívülről állítják meg. A külső hőszigetelés előnyei Legnagyobb előnye, hogy a falszerkezet szinte maradéktalanul megtartja hőtároló képességét, biztosítva a kívánt klímát a helységekben. Ezzel párhuzamosan a megőrzött hő a falban elhelyezett vízcsövek hővédelmét is elősegítik. Ezek mind a külső hőszigetelés mellett szólnak. Kombinált munkafolyamatok sorozatát jelenti. A legnagyobb problémát a kivitelezés során az esetek többségében az ablakmélyedések és ajtókeretek adják. Ezekre főleg a külső oldali homlokzatszigetelésnél szükséges vigyázni, mely a hőszigetelés kedvezőtlen elhelyezésén túl, a homlokzat megjelenését is károsíthatja. Falak hőszigetelése Mikor hőszigetelésről beszélünk, akkor az esetek 90%-ában ezt a falakra értjük, mert értelemszerűen oda érdemes a legnagyobb figyelmet fordítani, ahol a legnagyobb a hőveszteség, é így ennek csökkentésével javul a legnagyobb mértékben az épület energiafelhasználása. Az épület falainak, homlokzatának megfelelő módon történő hőszigetelése az év minden napján kifizetődő átalakításnak bizonyul. Fontosságát nemcsak a téli energia-megtakarítások esetében érdemes hangsúlyozni, hanem a nyári túlmelegedés elkerülése érdekében is. Nyáron a szigetelés nélküli épületek falait átjárja a meleg, és elviselhetetlen hőség keletkezik a belső terekben, ami ellen a legjobb esetben is csak mérsékelten energiatakarékos klímával lehet védekezni. Hőszigetelő rendszer alkalmazásával viszont a belső tér hőmérséklete a falak közelében és a

5 helyiségek belsejében is azonos hőmérsékletű, ez pedig kellemes komfortérzetet biztosít a lakóknak. Mindez annak köszönhető, hogy a hőszigetelés már azt megakadályozza, hogy a külső fal felhevüljön, mivel a napsugárzás jelentős részét a homlokzat anyaga távol tartja. Egy jól kivitelezett homlokzati hőszigetelő rendszer alkalmazásával, hasznos energia, illetve pénz takarítható meg, ugyanakkor a kisebb energiafelhasználással és a csökkentett károsító anyagok kibocsátásával védjük környezetünket. A megfelelő hőszigetelő rendszer használatával soha nem tapasztalt hőenergia és költségek takaríthatók meg, a kérdés, hogy a cél elérése érdekében melyik megoldás a legelőnyösebb. A megfelelő hőszigetelés alkalmazása régi épületek esetén még égetőbben jelentkező probléma, mint az újépítésű otthonoknál. Egy épület hővesztesége az alábbi utakon távozik: falakon keresztül: 30-40% tetőn keresztül: 20-30% ablakokon át: 15-35% padlón, födémen: 10-25% a maradék pedig a kéményen keresztül, tiszta hő kibocsátás formájában és a fűtési rendszer hatásfokán múlik. Költségmegtakarítás mértéke Általánosan igaz, hogy a nem megfelelő módon hőszigetelt épületek esetében eszközölt utólagos hőszigetelés, nyolc-tíz éven belül behozza a kivitelezésre fordított költségeket. Ebből következik, hogy minél jobb az épület falának eredeti hőszigetelése, annál kisebb megtakarítás érhető el utólagos szigeteléssel, ezért ilyenkor a megtérülési idő is arányosságban nő. A mai energia árakat figyelembe véve, a hőszigetelő rendszerek már nemcsak, mint utólagos szigetelések, hanem új építésű házakon is aktuálisak. Főként új építésű házak esetében nem jelent többletköltséget az indokolt hőszigetelés kialakítása, továbbá a megfelelő tervezéssel pénz és idő takarítható meg. Pontos mérési értékek azonban mindig csak az adott környezeti és egyéb körülmények figyelembe vételével végezhetők.

6 Homlokzati hőszigetelés Egy épület külső fala az állékonyságot és stabilitást biztosítja, óvja a benne lakókat az időjárás viszontagságaitól, és többek között állandósítja a belső klímát. A cél messzemenően mérsékelni a fűtési hő belülről kifelé áramlását. Ez olyan nagy követelmény, aminek csak egy tökéletes homlokzat tud megfelelni. Homlokzat minősége Csak a tökéletes és minden sérüléstől mentes homlokzat képes a fűtési hőt a házban és a nyári napsugarakat kívül tartani. A használt hőszigetelő réteg vastagságától független, bármely kívülről érkező nedvességhatás csökkentheti, majd akár teljesen megszüntetheti a hővédelem hatását. A homlokzati károsodás oka lehet a természetes öregedés, időjárási hatások vagy kiviteli hiba, illetve az olyan építőanyagok alkalmazása, melyek nem férnek össze egymással. A homlokzati károk jelentős részét a nedvesség okozza, amely a hiányos fedőréteg foltjain át bejut a falszerkezetbe. A szivárgó nedvesség rongálja a szerkezetet, a behatoló nedvesség pedig fagykárokhoz vezet, melynek hatására a fal hőgátló képessége romlik. Egy téglafal szigetelőértékét már 5% nedvességfelvétel megfelezi. Tető- és tetőtér szigetelés Az első lépés az új lakótér kialakításához a tetőfelület hőszigetelése, pontosabban a gerendák és szarufák közötti és alatti terek hőszigetelése. Minél vastagabb a tető, illetve tetőtér szigetelése, annál jobb az eredmény. Akik fűtési energiát szeretnének spórolni, és a tetőtérben is kellemesen szeretnének lakni, ne vegyenek centiméternél vékonyabb szigetelőanyagot. A hőszigetelési előírások az új épületekre is sokkal magasabb hőszigetelésfelhasználást írnak elő, mint korábban. Ez különösen a tető alatti területekre vonatkozik, ahol a legtöbb esetben nem, vagy csak nagyon vékonyan található hőszigetelő anyag. Megfelelő mértékben és módon elhelyezett hőszigeteléssel, sokkal több energia és fűtőanyag takarítható meg, valamint a környezetet is kevesebb szennyező anyag terheli, komfortérzet csökkenése nélkül.

7 Fontos a hőszigetelő anyag gondos és szakszerű beépítése, az esetleges hibák könnyen javíthatatlan károkhoz vezethetnek. A szigetelőanyagok gyártói felhasználóbarát termékeket gyártanak és kínálnak, melynek köszönhetően sokan maguk állnak neki lakásuk tető, vagy tetőtéri szigetelésének elkészítéséhez. Hőszigetelő anyagok A tető- és tetőtér szigetelése során az egyik gyakran használt hőszigetelő anyag az ásványgyapot. Ezen kívül számtalan más hőszigetelő anyag áll a tetőtér beépítők rendelkezésére (expandált polisztirol, extrudált polisztirol, poliuretánhab, fenolhab, parafa, cellulózrost, stb.) Tetőszigetelés - kerülendő hibák Elsősorban laikusok számára megjegyzendő, hogy a leggyakoribb probléma a rosszul elhelyezett vagy nem hézagmentesen felrakott párazáró réteg. Így a nedvesség a szigetelőanyagon lecsapódik, ily módon rontva a hőszigetelés hatékonyságát és károsítva a tető faszerkezetét. Lábazati szigetelés Egy jó alap ugyanolyan fontos egy ház életében, mint egy jól hőszigetelő tető. A talajnedvesség, az eső és víz nyomóereje ellen elengedhetetlen a szigetelés, és teljesen mindegy, hogy milyen a talaj, ami a házat körülveszi. Aki tudja, hogy problematikus talajra építkezett, ahol az eső és az olvadó hólé nem tud könnyen felszívódni, az a vízszigetelés mellett megfelelően méretezett hőszigetelő rendszerről is gondoskodjon, ami a vizet az alaptól és falszerkezettől távol tartja. Ha a lábazat vízszigeteléssel nem védett, akkor csak zártcellás szerkezetű, fagyálló hőszigetelő anyagok alkalmazhatók. A vízzel higított bitumenkeverékkel végzett alapozó mázolás tapadó felületként működik további rétegfelépítéshez. Kérjen Ön is homlokzati hőszigetelésre árajánlatot cégünktől, hogy Önnek is gyerekjáték legyen a fűtés kifizetése: info@lnagroup.eu Telefon:

Tondach Thermo PIR szarufa feletti hőszigetelések

Tondach Thermo PIR szarufa feletti hőszigetelések Tondach Thermo PIR szarufa feletti hőszigetelések Fókuszban az energiahatékonyság Érezze magát egy életen át komfortosan korszerűen hőszigetelt otthonában! www.wienerberger.hu Az energiahatékonyság kötelező

Részletesebben

LAKATOS ÚTI 2. SZÁMÚ LAKÁSSZÖVETKEZET - LAKOSSÁGI FÓRUM

LAKATOS ÚTI 2. SZÁMÚ LAKÁSSZÖVETKEZET - LAKOSSÁGI FÓRUM LAKATOS ÚTI 2. SZÁMÚ LAKÁSSZÖVETKEZET - LAKOSSÁGI FÓRUM Időpont: 2013.09.02 17:30 Helyszín: Eötvös Lóránd általános iskola, étkező Lakatos úti 2. számú Lakásszövetkezet Igazgatóság a közösség szolgálatában

Részletesebben

Kiváló energetikai minőség okostéglával! OKOSTÉGLA A+++

Kiváló energetikai minőség okostéglával! OKOSTÉGLA A+++ Kiváló energetikai minőség okostéglával! A+++ Megoldás falazatra Miért fontos a megfelelő téglaválasztás? Amikor téglaválasztás előtt állunk, gyakran nem is tudatosul bennünk, milyen fontos döntést kell

Részletesebben

Otthonunk, jól megszokott környezetünk átalakítása gonddal, kiadással jár együtt.

Otthonunk, jól megszokott környezetünk átalakítása gonddal, kiadással jár együtt. Otthonunk, jól megszokott környezetünk átalakítása gonddal, kiadással jár együtt. A nyílászárók felújítása, cseréje azonban megéri ezt a fáradságot, hiszen melegebb, energiatakarékos, környezet barát helyet

Részletesebben

Passzív házak. Ni-How Kft. 8200 Veszprém Rozmaring u.1/1. Tel.: 3670-253-8749 nyilaszarocentrum.com@gmail.com www.nyilaszaro-centrum.

Passzív házak. Ni-How Kft. 8200 Veszprém Rozmaring u.1/1. Tel.: 3670-253-8749 nyilaszarocentrum.com@gmail.com www.nyilaszaro-centrum. Passzív házak Ni-How Kft. 8200 Veszprém Rozmaring u.1/1. Tel.: 3670-253-8749 nyilaszarocentrum.com@gmail.com www.nyilaszaro-centrum.com 2014.08.12. 1 Passzív ház Olyan épület, amelyben a kényelmes hőmérséklet

Részletesebben

Miért szigeteljünk? A szigetelés Önnek is, a Földnek is a legjobb megoldás.

Miért szigeteljünk? A szigetelés Önnek is, a Földnek is a legjobb megoldás. Miért szigeteljünk? A szigetelés Önnek is, a Földnek is a legjobb megoldás. Miért? Az Ön otthonában a falak, tetőterek, és a födémek szigetelése megakadályozza a hőveszteséget télen (és a hőfelvételt nyáron)

Részletesebben

Befektetési és megtakarítási lehetőség: a saját házam energiahatékony épületfelújítás

Befektetési és megtakarítási lehetőség: a saját házam energiahatékony épületfelújítás Befektetési és megtakarítási lehetőség: a saját házam energiahatékony épületfelújítás Győr, 2011.06.03 Tartalom Sláger az energia Minden ingatlantulajdonos érintett Iránytű : energiatanúsítvány Segítség:

Részletesebben

A tetőszigetelés új dimenziója!

A tetőszigetelés új dimenziója! A tetőszigetelés új dimenziója! Tökéletes komfort korszerű szigetelőanyaggal! Megbízható, modern, hatékony megoldás magas- és lapostetőn egyaránt Olvassa el, hogyan érhető el tökéletes komfort a mindennapokban!

Részletesebben

Családi ház hőkamerás vizsgálata

Családi ház hőkamerás vizsgálata Cég ORIGOSÁNTA ÉPÍTŐ ZRT Győri u. 32. Sopron Mérést végezte: Markó Imre Telefon: 99/511540 EMail: info@origosanta.hu Készülék testo 8752 Gyártási szám: Objektív: 1910101 normál Megbízó Megrendelő Mérőhely:

Részletesebben

Beszéljünk egy nyelvet (fogalmak a hőszigetelésben)

Beszéljünk egy nyelvet (fogalmak a hőszigetelésben) Beszéljünk egy nyelvet (fogalmak a hőszigetelésben) (-) (-) (+) (+) (+/-) (+) Épületek hővesztesége Filtrációs hőveszteség: szabályozatlan szellőztetésből, tőmítetlenségekből származó légcsere Transzmissziós

Részletesebben

Iparosított technológiával épült épület, folyamatos felújításainak eredményei.

Iparosított technológiával épült épület, folyamatos felújításainak eredményei. Iparosított technológiával épült épület, folyamatos felújításainak eredményei. Építők 105 Lakásszövetkezet 9024 Győr, Bartók B. út 44-56. Előadó:Csiszár Lajosné lakásszövetkezeti elnök Rudics András Lakásfenntartók

Részletesebben

Megoldás falazatra 2

Megoldás falazatra 2 Megoldás falazatra 2 Mitől okos a tégla? Az okostéglák olyan új fejlesztésű termékek, melyek hőszigetelő képessége 40-50 %-kal jobb, mint az ugyanolyan falvastagságban kapható hagyományos, nútféderes falazóelemeké.

Részletesebben

POROTHERM Építési Rendszer

POROTHERM Építési Rendszer POROTHERM Építési Rendszer WB_8_oldalas_2011.indd 1 2011.03.28. 14:55 A téglából épült otthon Energiatakarékos, hiszen a Wienerberger leginnovatív téglater- mékeinek hőszigetelő értéke kiegészítő hőszigetelés

Részletesebben

haz_es_kert2009-04.qxp 2009.09.04. 9:39 Page 37 Nyílászárók

haz_es_kert2009-04.qxp 2009.09.04. 9:39 Page 37 Nyílászárók haz_es_kert2009-04.qxp 2009.09.04. 9:39 Page 37 Nyílászárók haz_es_kert2009-04.qxp 2009.09.04. 9:39 Page 38 40 HÁZ és KERT Nyílászárók haz_es_kert2009-04.qxp 2009.09.04. 9:39 Page 39 Nyílászárók HÁZ és

Részletesebben

MET.BME.HU 20124/ 2015 II. Szemeszter Előadó: Dr. DUDÁS ANNAMÁRIA BME Építőanyagok és Magasépítés Tanszék

MET.BME.HU 20124/ 2015 II. Szemeszter Előadó: Dr. DUDÁS ANNAMÁRIA BME Építőanyagok és Magasépítés Tanszék Magasépítéstan MSc 11. előadás: Épületek hőveszteségének csökkentése MET.BME.HU 20124/ 2015 II. Szemeszter Előadó: Dr. DUDÁS ANNAMÁRIA BME Építőanyagok és Magasépítés Tanszék BME MET 2014 / 2015. II. szemeszter

Részletesebben

Az épületekteljes hőszigetelése

Az épületekteljes hőszigetelése BÉKÁSMEGYERI 3. SZ. LAKÁSFENNTARTÓ SZÖVETKEZET 1039 BUDAPEST, JÓS UTCA 16. Az épületekteljes hőszigetelése 2013. május 27. Gergely Sándor 1 A jelenlegi állapot 2 A jelenlegi állapot 3 A jelenlegi állapot

Részletesebben

ISOVER Saint-Gobain Construction Products Hungary Kft.

ISOVER Saint-Gobain Construction Products Hungary Kft. ISOVER Saint-Gobain Construction Products Hungary Kft. TETŐ ÉPÍTŐK EGYESÜLETE Székesfehérvár 2014. 02. 13. Tetőterek, padlásfödémek hőszigetelése Dr. Laczkovits Zoltán okl. épületszigetelő szakmérnök HŐSZIGETELÉS

Részletesebben

Milyen döntések meghozatalában segít az energetikai számítás? Vértesy Mónika energetikai tanúsító é z s é kft

Milyen döntések meghozatalában segít az energetikai számítás? Vértesy Mónika energetikai tanúsító é z s é kft Milyen döntések meghozatalában segít az energetikai számítás? Rendelet írja elő a tanúsítást 176/2008. (VI. 30.) Korm. rendelet az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról Új épületeknél már kötelező

Részletesebben

AZ ÉPÜLETEK ENERGETIKAI JELLEMZŐINEK MEGHATÁROZÁSA ENERGETIKAI SZÁMÍTÁS A HŐMÉRSÉKLETELOSZLÁS JELENTŐSÉGE

AZ ÉPÜLETEK ENERGETIKAI JELLEMZŐINEK MEGHATÁROZÁSA ENERGETIKAI SZÁMÍTÁS A HŐMÉRSÉKLETELOSZLÁS JELENTŐSÉGE AZ ÉPÜLETEK ENERGETIKAI JELLEMZŐINEK MEGHATÁROZÁSA Három követelményszint: az épületek összesített energetikai jellemzője E p = összesített energetikai jellemző a geometriai viszonyok függvénye (kwh/m

Részletesebben

tipp a vékonyabb fűtésszámla érdekében

tipp a vékonyabb fűtésszámla érdekében 7 tipp a vékonyabb fűtésszámla érdekében Jelen tanulmánysorozatunk, azzal a céllal jött létre, hogy betekintést nyújtson mindenkinek az energia megtakarítás rejtélyeibe. Az első részben, a fűtéssel fogunk

Részletesebben

JUBIZOL EPS F W0 (fehér EPS élképzés nélkül) JUBIZOL EPS F W1 (fehér EPS élképzéssel) JUBIZOL EPS F W2 (fehér EPS lyukacsos)

JUBIZOL EPS F W0 (fehér EPS élképzés nélkül) JUBIZOL EPS F W1 (fehér EPS élképzéssel) JUBIZOL EPS F W2 (fehér EPS lyukacsos) .3 Hőszigetelő lemezek és rögzítés technika JUBIZOL EPS F W0 (fehér EPS élképzés nélkül) 4expandált polisztirol lemez (EPS); 4vékonyrétegű homlokzati kontakt homlokzatrendszerek hőszigetelő rétegeként;

Részletesebben

EXTRUDÁLT POLISZTIROL

EXTRUDÁLT POLISZTIROL EXTRUDÁLT POLISZTIROL A Fibrotermica SpA társaság extrudált polisztirol lemezt gyárt, melynek neve FIBROSTIR. A FIBROSTIR egyrétegû, kiváló hõszigetelõ képességû sárga színû lemez, alkalmazható mind egyéni

Részletesebben

ECOROCK FF. Családi házak homlokzatainak hőszigetelő rendszere. Tökéletes választás családi házak homlokzatainak hőszigeteléséhez

ECOROCK FF. Családi házak homlokzatainak hőszigetelő rendszere. Tökéletes választás családi házak homlokzatainak hőszigeteléséhez ECOROCK FF Családi házak homlokzatainak hőszigetelő rendszere Tökéletes választás családi házak homlokzatainak hőszigeteléséhez Álmai házának homlokzati szigetelése ECOROCK FF rendszerrel ECOROCK FF komplex

Részletesebben

Mitől rendszer a rendszer

Mitől rendszer a rendszer Mitől rendszer a rendszer Mit jelent a Teljes Homlokzati Rendszerek Ragasztott, szükség szerint mechanikai rögzítéssel ellátott hőszigetelő táblás homlokzati rendszer, kéregerősítéssel, vakolással. Nem

Részletesebben

XELLA MAGYARORSZÁG Kft. 1. oldal HŐHÍDMENTES CSOMÓPONTOK YTONG SZERKEZETEK ESETÉBEN

XELLA MAGYARORSZÁG Kft. 1. oldal HŐHÍDMENTES CSOMÓPONTOK YTONG SZERKEZETEK ESETÉBEN XELLA MAGYARORSZÁG Kft. 1. oldal HŐHÍDMENTES CSOMÓPONTOK YTONG SZERKEZETEK ESETÉBEN Juhász Gábor okl.építőmérnök, magasépítő szakmérnök Vitruvius Kft. juhasz.gabor @ vitruvius.hu Rt: 06-30-278-2010 HŐHIDAK

Részletesebben

GLEN R FALSZERKEZET FÖDÉM 39 CM-ES FÖDÉMSZERKEZET 41 CM-ES TÖMÖR, HOMOGÉN FALSZERKEZET. 180 m 2 LOGLEN favázas mintaház fázisainak bemutatása

GLEN R FALSZERKEZET FÖDÉM 39 CM-ES FÖDÉMSZERKEZET 41 CM-ES TÖMÖR, HOMOGÉN FALSZERKEZET. 180 m 2 LOGLEN favázas mintaház fázisainak bemutatása FALSZERKEZET FÖDÉM CM-ES TÖMÖR, HOMOGÉN FALSZERKEZET KÜLSŐ ÉS BELSŐ VAKOLÁST NEM IGÉNYEL cm Acél vázszerkezet 0, cm Feltöltő nyílások Ø 8 cm cm cm Üvegszövet háló Burkolat 7 7 8 9 CM-ES FÖDÉMSZERKEZET

Részletesebben

Frank-Elektro Kft. BEMUTATKOZÓ ANYAG

Frank-Elektro Kft. BEMUTATKOZÓ ANYAG Frank-Elektro Kft. 5440 Kunszentmárton Zrínyi u. 42. Telefon: 56/560-040, 30/970-5749 frankelektro.kft@gmail.com BEMUTATKOZÓ ANYAG Frank-Elektro Kft. telephely korszerűsítése, építési munkái. A Frank-Elektro

Részletesebben

Energetikai korszerűsítés

Energetikai korszerűsítés Energetikai korszerűsítés Küszöbön a felújítás! E-learning sorozat Előadó:Benedek László Békéscsaba, 2012 október Küszöbön a felújítás! E- learning sorozat Dátum, Előadó Energetikai korszerűsítés kissé

Részletesebben

20% Fontos tájékoztató a fűtési díj csökkentéséről! átlagosan. energia-megtakarítás

20% Fontos tájékoztató a fűtési díj csökkentéséről! átlagosan. energia-megtakarítás MAKING MODERN LIVING POSSIBLE Fontos tájékoztató a fűtési díj csökkentéséről! Jelen tájékoztató füzetünkben megmutatjuk, hogy a Danfoss modern épületgépészeti berendezései hogyan járulhatnak hozzá, az

Részletesebben

VAN MEGOLDÁS. a magas fűtésszámlák és a penészes falak ellen

VAN MEGOLDÁS. a magas fűtésszámlák és a penészes falak ellen VAN MEGOLDÁS a magas fűtésszámlák és a penészes falak ellen Maradjon több pénze a kasszában és gyönyörködjön évek múlva is otthona homlokzatának élénk színeiben. www.mapei.hu TECHNOLÓGIA, MELYRE ÉPÍTHET

Részletesebben

20 ÉVE TETŐFÓLIÁK. www.fakro.hu

20 ÉVE TETŐFÓLIÁK. www.fakro.hu 20 ÉVE 2011 1 H 2 LÉLEGZŐ HÁZTETŐ? A SZÁRAZ ÉS HŐSZIGETELT TETŐ GARANCIÁJA H 2 H 2 H 2 H 2 H 2 VÍZZÁRÁS H 2 PÁRAÁTERESZTÉS A FAKR előzetes fedéshez, alapozó szigeteléshez mind porvédelemhez széleskörű

Részletesebben

Mit jelent a Teljes Homlokzati Rendszerek. Szakmai és megrendelői szempontok

Mit jelent a Teljes Homlokzati Rendszerek. Szakmai és megrendelői szempontok Mit jelent a Teljes Homlokzati Rendszerek Szakmai és megrendelői szempontok Mit jelent a Teljes Homlokzati Rendszerek Ragasztott, szükség szerint mechanikai rögzítéssel ellátott hőszigetelő táblás homlokzati

Részletesebben

Elegáns hőszigetelés.

Elegáns hőszigetelés. Elegáns hőszigetelés A hőszigetelés fejlődése Hőátbocsátási tényező (W/m 2 K) Tető Fal Falazat Állagvédelmi szempontok 1,0 1,4 B30 Energiatakarékosság 1979 0,4 0,70 Uniform Környezetvédelem 1991 (0,3)

Részletesebben

Miért jó ha korszerű nyílászárókkal hőszigeteli otthonát?

Miért jó ha korszerű nyílászárókkal hőszigeteli otthonát? Miért jó ha korszerű nyílászárókkal hőszigeteli otthonát? Egy épület hőszigetelésével, vakolásával, vagy homlokzat- festésével évekre, akár évtizedekre meghatározzuk az épület műszaki, és esztétikai állapotát.

Részletesebben

ÉPÜLETENERGETIKAI KIMUTATÁS

ÉPÜLETENERGETIKAI KIMUTATÁS ÉPÜLETENERGETIKAI KIMUTATÁS Bevezetés Az energetikai kimutatás az egyik legfontosabb eszköz annak kiderítésére illetve feltérképezésére, hogy a jelenlegi épületünk milyen állapotban van hőtechnikai szempontokból.

Részletesebben

Alkalmazástechnikai Útmutató. Alépítményi szigetelés

Alkalmazástechnikai Útmutató. Alépítményi szigetelés Alkalmazástechnikai Útmutató Alépítményi szigetelés 2006 EGYENES RÉTEGRENDÛ MELEGTETÕK TELJES FELÚJÍTÁSA Alépítményi szigetelés RÉTEGRENDEK 1. Talajnedvesség elleni szigetelés általános rétegfelépítés

Részletesebben

Épület termográfia jegyzőkönyv

Épület termográfia jegyzőkönyv Épület termográfia jegyzőkönyv Bevezetés Az infravörös sugárzáson alapuló hőmérsékletmérés, a termográfia azt a fizikai jelenséget használja fel, hogy az abszolút nulla K hőmérséklet (-273,15 C) felett

Részletesebben

Az intézmény neve: fenntartott Eszterházy Károly Főiskola Gyakorló Általános Iskola, Középiskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény OM azonosító:

Az intézmény neve: fenntartott Eszterházy Károly Főiskola Gyakorló Általános Iskola, Középiskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény OM azonosító: 2011 Az intézmény neve: fenntartott Eszterházy Károly Főiskola Gyakorló Általános Iskola, Középiskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény OM azonosító: 200679 Székhely: 3300 Eger, Eszterházy tér 1.

Részletesebben

VITAINDÍTÓ ELŐADÁS. Műszaki Ellenőrök Országos Konferenciája 2013

VITAINDÍTÓ ELŐADÁS. Műszaki Ellenőrök Országos Konferenciája 2013 Műszaki Ellenőrök Országos Konferenciája 2013 VITAINDÍTÓ ELŐADÁS Az épületenergetikai követelmények változásaiból eredő páratechnikai problémák és a penészesedés Utólagos hőszigetelés a magasépítésben

Részletesebben

Tetőszigetelések 3. Épületszerkezettan 4

Tetőszigetelések 3. Épületszerkezettan 4 Tetőszigetelések 3. Épületszerkezettan 4 Tetők rétegei vízszigetelés hőszigetelés teherhordó szerkezet Tetők rétegei - lejtésképzés hőszigetelés lejtésképzés valamennyi tetősíkon lejtéskorrekció vonalra

Részletesebben

Wattok, centik, határidők.

Wattok, centik, határidők. Wattok, centik, határidők A hőszigetelés fejlődése Hőátbocsátási tényező (W/m 2 K) Tető Fal Falazat Állagvédelmi szempontok 1,0 1,4 B30 Energiatakarékosság 1979 0,4 0,70 Uniform Környezetvédelem 1991 (0,3)

Részletesebben

Előadó neve Xella Magyarország Kft.

Előadó neve Xella Magyarország Kft. ORSZÁGOS KONFERENCIASOROZAT Főtámogató Szervezők Homlokzati falszerkezetek belső oldali hőszigetelése ásványi hőszigetelő lapokkal Előadó neve Xella Magyarország Kft. hőszigetelő lapok anyag jellemzők

Részletesebben

Külső hőszigetelés ásványgyapot termékekkel. Küszöbön a felújítás! Knauf Insulation Kft.

Külső hőszigetelés ásványgyapot termékekkel. Küszöbön a felújítás! Knauf Insulation Kft. Külső hőszigetelés ásványgyapot termékekkel Küszöbön a felújítás! Knauf Insulation Kft. Globális fenntarthatóság a legfőbb kihívás KLÍMAVÁLTOZÁS HATÉKONY GAZDÁLKODÁS ENERGIBIZTONSÁG Source: International

Részletesebben

Mit kell tudni a hőszigetelő anyagokról? Hőszigetelő anyag típusok: Kültéri homlokzati hőszigetelő anyagok

Mit kell tudni a hőszigetelő anyagokról? Hőszigetelő anyag típusok: Kültéri homlokzati hőszigetelő anyagok Mit kell tudni a hőszigetelő anyagokról? Legyen szó új vagy már használatban lévő épületről időről-időre érdemes gondot fordítani az épület hőszigetelő képességének optimalizálására. A leghatékonyabb energia

Részletesebben

Homlokzati falak belső oldali hőszigetelése

Homlokzati falak belső oldali hőszigetelése Homlokzati falak belső oldali hőszigetelése Küszöbön a felújítás! E-learning sorozat Xella Magyarország Kft. ásványi hőszigetelő lapok anyagjellemzők Ásványi és tömör Magasfokú hőszigetelőképesség Természetes

Részletesebben

Az ásványgyapot új generációja

Az ásványgyapot új generációja Az ásványgyapot új generációja Egy selymes tapintású, kristálytiszta, nem éghetõ hõ- és hangszigetelõ ásványgyapot az URSA-tól PureOne az ásványgyapot új generációja URSA az Ön partnere elkötelezett a

Részletesebben

Ki ne szeretne egy otthont, ami szép és energiatakarékos is! Természetesen mindenki, akinek még nincs!

Ki ne szeretne egy otthont, ami szép és energiatakarékos is! Természetesen mindenki, akinek még nincs! bemutatja Ki ne szeretne egy otthont, ami szép és energiatakarékos is! Természetesen mindenki, akinek még nincs! Első Magyar Energiahatékonysági Klaszter 2 Tények ma: Elmúlt években hazánkban az energiahordozók

Részletesebben

Firestone TPO tetőszigetelési rendszerek

Firestone TPO tetőszigetelési rendszerek 1 Annak érdekében, hogy tartós és megbízható tetőszigetelés készülhessen, nem elegendő csak egy jó szigetelőlemezt gyártani. A tapasztalat azt bizonyítja, hogy a szigetelőlemeznek más termékekkel összeférhetőnek

Részletesebben

Az ásványgyapot új generációja

Az ásványgyapot új generációja Az ásványgyapot új generációja Egy selymes tapintású, kristálytiszta, nem éghető hő- és hangszigetelő ásványgyapot az URSA-tól PureOne az ásványgyapot új generációja URSA az Ön partnere elkötelezett a

Részletesebben

Hôszigeteljen egyszer és mindenkorra!

Hôszigeteljen egyszer és mindenkorra! Hôszigeteljen egyszer és mindenkorra! 1 Partnere a hôszigetelésben! Szeged Simontornya Budapest, XI. kerület A Graytherm homlokzati hôszigetelô rendszer gyártója, forgalmazója, a 100%-os magyar tulajdonban

Részletesebben

ÚJ KORSZAK AZ ÉPÜLETEK ENERGIAHATÉKONYSÁGÁBAN

ÚJ KORSZAK AZ ÉPÜLETEK ENERGIAHATÉKONYSÁGÁBAN ÚJ KORSZAK AZ ÉPÜLETEK ENERGIAHATÉKONYSÁGÁBAN HŐTECHNIKA KÖRNYEZET TŰZ GARANCIA 40 ÉV HŐTECHNIKAI GARANCIA 20%-KAL JOBB HŐTECHNIKAI TELJESÍTMÉNY Kezdje meg az IPN-QuadCore utazást itt: ipn-quadcore.co.uk

Részletesebben

RAVATHERM TM XPS 300 WB RAVATHERM HUNGARY KFT. 1/6. Árlista - Érvényes: március 5-től visszavonásig. A Ravago S. A. védjegye

RAVATHERM TM XPS 300 WB RAVATHERM HUNGARY KFT. 1/6. Árlista - Érvényes: március 5-től visszavonásig. A Ravago S. A. védjegye RAVATHERM XPS 300 WB Érdesített felületű zártcellás polisztirolhab hőszigetelő lemez. Alkalmazási terület: Lábazatok, homlokzati falak, vb. koszorúk, pillérek, árkádfödémek vakolt, burkolt felületképzésű

Részletesebben

Láthatatlan védelem látható tetőszerkezettel

Láthatatlan védelem látható tetőszerkezettel Láthatatlan védelem látható tetőszerkezettel BACHL hőszigetelési megoldások Bachl kft. Szatmári Zoltán alkalmazástechnikai mérnök-tanácsadó Láthatatlan védelem látható tetőszerkezettel BACHL hőszigetelési

Részletesebben

ÚJ KORSZAK AZ ÉPÜLETEK ENERGIAHATÉKONYSÁGÁBAN AZ EREDETI: A JÖVŐ!

ÚJ KORSZAK AZ ÉPÜLETEK ENERGIAHATÉKONYSÁGÁBAN AZ EREDETI: A JÖVŐ! ÚJ KORSZAK AZ ÉPÜLETEK ENERGIAHATÉKONYSÁGÁBAN AZ EREDETI: A JÖVŐ! HŐTECHNIKA KÖRNYEZET TŰZ GARANCIA 40 ÉV HŐTECHNIKAI GARANCIA 20%-KAL JOBB HŐTECHNIKAI TELJESÍTMÉNY Kezdje meg az IPN-QuadCore utazást itt:

Részletesebben

Új építésű szigeteletlen Ytong ház

Új építésű szigeteletlen Ytong ház Cég KucsaKer Kft. Fő út 154 Veresegyház Mérést végezte: Kovács Balázs Készülék testo 8801 Gyártási 1691207 szám: Megbízó Lénárt Imre Erkel Ferenc utca 36/a Veresegyház Mérés napja: 2011.02.01 Megbízás

Részletesebben

káros hatásaitól Megvédjük az épületeket és a bennük lakókat a természeti erőkkel szemben

káros hatásaitól Megvédjük az épületeket és a bennük lakókat a természeti erőkkel szemben CREATE AND PROTECT Jobb épületek a minőségi életért Életünk jelentős részét négy fal között éljük. Gondoljunk csak bele, mennyi időt töltöttünk és töltünk különböző iskoláink épületeiben, az otthonunkban,

Részletesebben

Előterjesztés. Biatorbágy Szily kastély területén található tornaterem felújításával összefüggő kérdésekről

Előterjesztés. Biatorbágy Szily kastély területén található tornaterem felújításával összefüggő kérdésekről Város Polgármestere 2051 Biatorbágy, Baross Gábor utca 2/a. Telefon: 06 23 310-174/112, 113, 142 Fax: 06 23 310-135 E-mail: polgarmester@biatorbagy.hu www.biatorbagy.hu Előterjesztés Biatorbágy Város Önkormányzatának

Részletesebben

Beruházás típusa: Homlokzati szigetelés

Beruházás típusa: Homlokzati szigetelés 1 Beruházás típusa: Homlokzati szigetelés 10cm-es polisztirol homlokzati szigetelés felhelyezése a teljes homlokzatra (1320m2). Indoklás: Az épület hőveszteségének kb. 30%-a az oldal falakon keresztül

Részletesebben

Hőszigetelt felülvilágító kupola Fix (CFP) típus

Hőszigetelt felülvilágító kupola Fix (CFP) típus Hőszigetelt felülvilágító kupola Fix (CFP) típus Mit tehet a szobával egy felülvilágító ablak A lapostetővel rendelkező otthonokban a legtöbb tér konyha, nappali vagy hálószoba csak nagyon kevés természetes

Részletesebben

Baumann Mihály adjunktus PTE PMMK Épületgépészeti Tanszék

Baumann Mihály adjunktus PTE PMMK Épületgépészeti Tanszék Az elsı lépések, avagy az épületek energetikai tanúsítása, tanúsítás jelentısége a lakásszövetkezetek és az ingatlanforgalmazók szemszögébıl Baumann Mihály adjunktus PTE PMMK Épületgépészeti Tanszék 2002/91

Részletesebben

2010. Klímabarát Otthon 2010.02.17.

2010. Klímabarát Otthon 2010.02.17. 2010. Klímabarát Otthon 2010.02.17. Kedves Pályázó! Ezúton szeretném Önöket értesíteni az alábbi pályázati lehetőségről. Amennyiben a megküldött pályázati anyag illeszkedik az Önök elképzeléseihez, kérem,

Részletesebben

BELSŐ OLDALI HŐSZIGETELÉSEK

BELSŐ OLDALI HŐSZIGETELÉSEK BELSŐ OLDALI HŐSZIGETELÉSEK Külső oldal: az épület klimatikus hatásoknak kitett határoló felülete Belső oldal: a szabályozott hőmérsékletű levegővel érintkező határolófelületek A hőszigetelés elhelyezése

Részletesebben

SCHWARCZKOPF BÁLINT Egységvezető Anyagvizsgáló Egység HŐSZIGETEL-E A HŐSZIGETELÉS?

SCHWARCZKOPF BÁLINT Egységvezető Anyagvizsgáló Egység HŐSZIGETEL-E A HŐSZIGETELÉS? SCHWARCZKOPF BÁLINT Egységvezető Anyagvizsgáló Egység HŐSZIGETEL-E A HŐSZIGETELÉS? I. MIÉRT SZIGETELÜNK HOMLOKZATOT? 3 Miért szigetelünk homlokzatot? Épületeink hőveszteségei Energiatanúsítvány: a lakás

Részletesebben

ereszmagasság 39a 109,39 112,76 LAKÓHÁZ F+T 62725/ /5 +6,20 +6,15 +9,18 -0,02 LAKÓHÁZ pv=±0,00=105m Rel +8,31 f.á.lapburkolat 102,00 m2

ereszmagasság 39a 109,39 112,76 LAKÓHÁZ F+T 62725/ /5 +6,20 +6,15 +9,18 -0,02 LAKÓHÁZ pv=±0,00=105m Rel +8,31 f.á.lapburkolat 102,00 m2 gerincmagassá 112,76 ereszmagasság 9,39 39a t LKÓHÁZ F+T P. H. 26,55 62725/2 ereszmagasság: 9,12 gerincmagasság: 113,32 39c LKÓHÁZ F+T 3,08 62725/3 4,27 17,60 14,35, 3,75 7,57 62725/5 1,25 2,20 6,32 4,12

Részletesebben

PASSZÍVHÁZAK TŰZVÉDELMI KÉRDÉSEI DR. TAKÁCS LAJOS GÁBOR okl. építészmérnök, egyetemi adjunktus BME Épületszerkezettani Tanszék Email: ltakacs@epsz.bme.hu SZIKRA CSABA Okl. épületgépész mérnök, tanszéki

Részletesebben

Új Széchenyi Terv Zöld Beruházási Rendszer - Mi otthonunk felújítási és új otthon építési alprogram

Új Széchenyi Terv Zöld Beruházási Rendszer - Mi otthonunk felújítási és új otthon építési alprogram Új Széchenyi Terv Zöld Beruházási Rendszer - Mi otthonunk felújítási és új otthon építési alprogram A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium meglévő lakóépületek felújítására és új energiatakarékos lakóházak

Részletesebben

Kondenzvíz képződés okai a kisfeszültségű erősáramú berendezésekben.

Kondenzvíz képződés okai a kisfeszültségű erősáramú berendezésekben. Kondenzvíz képződés okai a kisfeszültségű erősáramú berendezésekben. HENSEL HUNGÁRIA Villamossági Kft. Luczek András Mi az a kondenzvíz? A kondenzvíz kondenzáció révén keletkező páralecsapódás. A kondenzáció

Részletesebben

Korszerű -e a hő h tá ro s? T th ó Zsolt

Korszerű -e a hő h tá ro s? T th ó Zsolt Korszerű-e ű a hőtárolás? Tóth Zsolt 1. Mikor beszélünk hőtárolásról? 1.Könnyűszerkezet 2.Nehéz szerkezet 1. Fogalmak? 1. Hőtároló tömeg 2. Hő kapacitás 3. Hővezető képesség 4. Aktív tömeg 5. Hő csillapítás

Részletesebben

Vakolatok (külső és belső): A homlokzati falak vakolata omladozott, teljes mértékben felújításra szorulnak.

Vakolatok (külső és belső): A homlokzati falak vakolata omladozott, teljes mértékben felújításra szorulnak. Irota, Fáy kúria: állapot felmérési műszaki leírás ÁLTALÁNOS LEÍRÁS: Az épület műemléki jellegű. 1900- as évek elején épült. A kúria épülete részben alápincézett, földszintes épület. A földszint felett

Részletesebben

R É S Z L E G E S T Ű Z V É D E L M I T E R V F E J E Z E T

R É S Z L E G E S T Ű Z V É D E L M I T E R V F E J E Z E T Mérnöki, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. TT KIV 20151008 BUDAPESTI EGYETMI KAT. GIM. R É S Z L E G E S T Ű Z V É D E L M I T E R V F E J E Z E T B U D A P E S T I E G Y E T E M I K A T O L I K U S G I

Részletesebben

Frank-Elektro Kft. EMLÉKEZTETŐ Nyílt napról

Frank-Elektro Kft. EMLÉKEZTETŐ Nyílt napról Frank-Elektro Kft. 5440 Kunszentmárton Zrínyi u. 42. Telefon: 56/560-040, 30/970-5749 frankelektro.kft@gmail.com EMLÉKEZTETŐ Nyílt napról Frank-Elektro Kft. telephely korszerűsítése, építési munkái. A

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S E L Ő T E R J E S Z T É S Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 2014. augusztus 21.-i ülésére Tárgy: A Zirc 1046/3/A/2 hrsz-ú Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola B

Részletesebben

Energetikai minőségtanúsítvány 2. R [m 2 K/W]

Energetikai minőségtanúsítvány 2. R [m 2 K/W] Energetikai minőségtanúsítvány 2 Szerkezet típusok: 01_Külső falszerkezet külső fal 2.8 m étegtervi hőátbosátási tényező: 0.64 W/m 2 K 0.45 W/m 2 K A rétegtervi hőátbosátási tényező NEM MEGFELELŐ! 0.64

Részletesebben

Hőkamerás épületvizsgálati jegyzőkönyv Társasház vizsgálata.

Hőkamerás épületvizsgálati jegyzőkönyv Társasház vizsgálata. NEMES VÁLLALKOZÁS Mérnöki és Szolgáltató Bt. H-4225 Debrecen-Józsa, Erdőhát u. 47. Tel: 06-20/3318944 E-mail: nemes.attila@t-online.hu www.nemesvallalkozas.hu Hőkamerás épületvizsgálati jegyzőkönyv Társasház

Részletesebben

Baumit open A Klímahomlokzat

Baumit open A Klímahomlokzat Baumit open A Klímahomlokzat Hogyan biztosítható a minden esetben megfelelő páraáteresztés? Baumit open hőszigetelő rendszer Optimális, egészséges belsőtéri klíma Kimondottan családi házakra fejlesztve

Részletesebben

Harmadik feles finanszírozás jelentősége és lehetőségei energetikai beruházásoknál

Harmadik feles finanszírozás jelentősége és lehetőségei energetikai beruházásoknál Harmadik feles finanszírozás jelentősége és lehetőségei energetikai beruházásoknál II. Észak-Alföldi Önkormányzati Energia Nap Nyíregyháza 2011. május 19. Dr. Grabner Péter osztályvezető Villamos Energia

Részletesebben

Hogyan tervezzünk és hajtsunk végre épületenergetikai projekteket? Jó gyakorlatok. Energia-Hatékony Önkormányzatok Szövetsége

Hogyan tervezzünk és hajtsunk végre épületenergetikai projekteket? Jó gyakorlatok. Energia-Hatékony Önkormányzatok Szövetsége Hogyan tervezzünk és hajtsunk végre épületenergetikai projekteket? Jó gyakorlatok Energia-Hatékony Önkormányzatok Szövetsége Energia-Hatékony Önkormányzatok Szövetsége Az Energia-Hatékony Önkormányzatok

Részletesebben

Talajba kerülő szerkezetek szigetelése - Pincefalak

Talajba kerülő szerkezetek szigetelése - Pincefalak Talajba kerülő szerkezetek szigetelése - ak Egyre gyakoribb felhasználói igény, az épületeink terepszint alatti tereinek (pincehelységeinek) a teljes értékű lakásként való kialakítása. Ebből kifolyólag

Részletesebben

PÜSPÖKLADÁNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 16/2005. (VIII. 26.) rendelete

PÜSPÖKLADÁNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 16/2005. (VIII. 26.) rendelete PÜSPÖKLADÁNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 16/2005. (VIII. 26.) rendelete az iparosított technológiával épült lakóépületek energiatakarékos korszerűsítésének, felújításának és a lakóépületek

Részletesebben

SZÁRAZÉPÍTÉSZETI PADLÓFŰTÉS A szupervékony VarioKomp.

SZÁRAZÉPÍTÉSZETI PADLÓFŰTÉS A szupervékony VarioKomp. www.variotherm.hu SZÁRAZÉPÍTÉSZETI PADLÓFŰTÉS A szupervékony VarioKomp. FŰTÉS. HŰTÉS. KOMFORT. Nem a megszokott módon él? Ha a padlón nem csak járni szokott, hanem élni is, bizonyára élvezni fogja a VarioKomp

Részletesebben

Mire figyeljünk szigeteléskor?

Mire figyeljünk szigeteléskor? TIPPEK Mire figyeljünk szigeteléskor? TANULMÁNY 1) FIGYELJÜNK AZ ENERGIAHATÉKONYSÁGI BERUHÁZÁSOK MEGTÉRÜLÉSI IDEJÉRE! Előbb-utóbb valóban megtérülnek ezek a befektetések, hiszen minden energiahatékonysági

Részletesebben

Új jelentés. Cég ORIGO-SÁNTA ÉPÍTŐ ZRT. Mérést végezte: GYŐRI ÚT 32-36 SOPRON. Schekulin Nándor. Készülék. testo 875-2 szám: nagylátószögű 32x23

Új jelentés. Cég ORIGO-SÁNTA ÉPÍTŐ ZRT. Mérést végezte: GYŐRI ÚT 32-36 SOPRON. Schekulin Nándor. Készülék. testo 875-2 szám: nagylátószögű 32x23 Cég ORIGO-SÁNTA ÉPÍTŐ ZRT GYŐRI ÚT 32-36 SOPRON Mérést végezte: Schekulin Nándor Telefon: 99/511-540 E-Mail: info@origo-santa.hu Készülék testo 875-2 Gyártási szám: Objektív: 1910101 nagylátószögű 32x23

Részletesebben

Új Széchenyi Terv Zöld Beruházási Rendszer Mi otthonunk felújítási és új otthon építési alprogram Pályázat kódszáma: ÚSZT-ZBR-MO-2011

Új Széchenyi Terv Zöld Beruházási Rendszer Mi otthonunk felújítási és új otthon építési alprogram Pályázat kódszáma: ÚSZT-ZBR-MO-2011 Új Széchenyi Terv Zöld Beruházási Rendszer Mi otthonunk felújítási és új otthon építési alprogram Pályázat kódszáma: ÚSZT-ZBR-MO-2011 PÁLYÁZATI FELHÍVÁS A Nemzeti Fejlesztési Miniszter az ENSZ Éghajlatváltozási

Részletesebben

Épületek szigetelési megoldásai, elérhet megtakarítások

Épületek szigetelési megoldásai, elérhet megtakarítások Épületek szigetelési megoldásai, elérhet megtakarítások Épületek a legnagyobb energiafelhasználók és CO 2 kibocsátók 33% a közlekedésre használt energia mértéke az EU-ban 26% az ipar által felhasznált

Részletesebben

Aktív hőszigetelés: megéri? A hirdetőinek vagy a vevőknek?

Aktív hőszigetelés: megéri? A hirdetőinek vagy a vevőknek? Aktív hőszigetelés: megéri? A hirdetőinek vagy a vevőknek? Szenzációs magyar találmány A külső falak melegítésével a belső fűtésre kevesebbet kell költeni. A fal belső rétegébe hőt kell vezetni egy külső

Részletesebben

Bazaltgyapot. Dűbel. Nobasil PTE

Bazaltgyapot. Dűbel. Nobasil PTE 1, Bazaltgyapot Nobasil PTE Terhelhető hő- és hangszigetelő tábla, elsősorban úsztatott padlószerkezetek lépéshang-szigetelésére, közbenső födémek akusztikai és tűzvédelmi szigeteléseként. 2, Dűbel 1 /

Részletesebben

ALKALMAZOTT RÉTEGRENDEK

ALKALMAZOTT RÉTEGRENDEK ALKALMAZOTT RÉTEGRENDEK CALEO padló-, fal- és mennyezetfűtési rendszerekhez INFORMÁCIÓK i A kiemelt rétegek minden esetben elválaszthatatlan részei a technológiai felépítésnek és ezzel együtt árajánlatunknak

Részletesebben

BETON A fenntartható építés alapja. Hatékony energiagazdálkodás

BETON A fenntartható építés alapja. Hatékony energiagazdálkodás BETON A fenntartható építés alapja Hatékony energiagazdálkodás 1 / Hogyan segít a beton a hatékony energiagazdálkodásban? A fenntartható fejlődés eszméjének fontosságával a társadalom felelősen gondolkodó

Részletesebben

A pályázat tárgya. Tér- és formaképzés

A pályázat tárgya. Tér- és formaképzés MŰLEÍRÁS A pályázat tárgya A pályamunka alapját valós megbízás képezi: Győr kertvárosi részén meglévő, az 1980-as években épült egylakásos családi ház felújítása szülők + 2 gyerek részére. A cél az épület

Részletesebben

ROCKWOOL kőzetgyapot hőszigetelés. tegye értékesebbé épületeit az ingatlanpiacon. Útmutató az ingatlanfejlesztők részére

ROCKWOOL kőzetgyapot hőszigetelés. tegye értékesebbé épületeit az ingatlanpiacon. Útmutató az ingatlanfejlesztők részére ROCKWOOL kőzetgyapot hőszigetelés tegye értékesebbé épületeit az ingatlanpiacon Útmutató az ingatlanfejlesztők részére A közelmúltban az ingatlanpiacon lakást vásárlók elsősorban olyan tényezőket vettek

Részletesebben

Miért nézünk mint a moziban?

Miért nézünk mint a moziban? Miért nézünk mint a moziban? Budapest, 2011. április 07. Készítette: Lestyán Mária Meglévő épületek: Elöregedett gépészet, elektromos hálózat Elavult biztonsági, tűzvédelmi paraméterek Megváltozott használati

Részletesebben

Uniós irányelvek átültetése az épületenergetikai követelmények területén. Szaló Péter helyettes államtitkár 2013. november

Uniós irányelvek átültetése az épületenergetikai követelmények területén. Szaló Péter helyettes államtitkár 2013. november Uniós irányelvek átültetése az épületenergetikai követelmények területén Szaló Péter helyettes államtitkár 2013. november Új szabályozások Kormány rendelet Az egyes épület-energetikai tárgyú, valamint

Részletesebben

KÖLTSÉGHATÉKONY MEGVALÓSÍTÁS, OLCSÓ FENNTARTHATÓSÁG, MAGAS ÉLETMINŐSÉG! OPTIMUMHÁZ TERVEZÉSI-IRÁNYELV

KÖLTSÉGHATÉKONY MEGVALÓSÍTÁS, OLCSÓ FENNTARTHATÓSÁG, MAGAS ÉLETMINŐSÉG! OPTIMUMHÁZ TERVEZÉSI-IRÁNYELV KÖLTSÉGHATÉKONY MEGVALÓSÍTÁS, OLCSÓ FENNTARTHATÓSÁG, MAGAS ÉLETMINŐSÉG! OPTIMUMHÁZ TERVEZÉSI-IRÁNYELV az alacsony energiaigényű lakóépületekre vonatkozó követelményrendszer Megjelent: Budapest, 2014 Szerző:

Részletesebben

THR-ek (Teljes Hőszigetelő Rendszerek) tűzvédelmi aktualitásai 5.0 OTSZ. Borzák Balarám Béla építészmérnök

THR-ek (Teljes Hőszigetelő Rendszerek) tűzvédelmi aktualitásai 5.0 OTSZ. Borzák Balarám Béla építészmérnök THR-ek (Teljes Hőszigetelő Rendszerek) tűzvédelmi aktualitásai Borzák Balarám Béla építészmérnök Építészeti Vezetőtervező Építési Szakértő; építészet - épületszerkezet - épületfizika szakterületeken, Igazságügyi

Részletesebben

Jogszabály változások az épületek energiahatékonyságára vonatkozóan

Jogszabály változások az épületek energiahatékonyságára vonatkozóan Fenntartható építészet Égetett kerámia építőanyagok a korszakváltás küszöbén Régi és új kihívások Jogszabály változások az épületek energiahatékonyságára vonatkozóan 1 Új súlypontok az épületek energiahatékonyságának

Részletesebben

Infravörös melegítők. Az infravörös sugárzás jótékony hatása az egészségre

Infravörös melegítők. Az infravörös sugárzás jótékony hatása az egészségre Infravörös melegítők Infravörös melegítőink ökológiai alternatívát jelentenek a hagyományos fűtőanyag alapú készülékekkel szemben. Készülékeink nagytömegű meleget állítanak elő, anélkül, hogy szennyeznék

Részletesebben

Energetikai minőségtanúsítvány összesítő

Energetikai minőségtanúsítvány összesítő Energetikai minőségtanúsítvány 1 Energetikai minőségtanúsítvány összesítő Épület Megrendelő Tanúsító Helység... utca 1. (HRSZ...) X.Y. A Dom-Haus Kft energetikai szakértője Az épület(rész) fajlagos primer

Részletesebben

ELKEZDŐDIK A KORMÁNYHIVATAL KÖZPONTI ÉPÜLETÉNEK ENERGETIKAI FELÚJÍTÁSA

ELKEZDŐDIK A KORMÁNYHIVATAL KÖZPONTI ÉPÜLETÉNEK ENERGETIKAI FELÚJÍTÁSA 2015 04. 14. SAJTÓKÖZLEMÉNY ELKEZDŐDIK A KORMÁNYHIVATAL KÖZPONTI ÉPÜLETÉNEK ENERGETIKAI FELÚJÍTÁSA A napokban megkezdődik a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal központi épületének energetikai felújítása.

Részletesebben

Hôszigetelési. megoldások. Olyan megoldásokat ajánlunk, melyek a hôszigetelés minden területén nagy hatékonysággal mûködnek. www.nikecell.

Hôszigetelési. megoldások. Olyan megoldásokat ajánlunk, melyek a hôszigetelés minden területén nagy hatékonysággal mûködnek. www.nikecell. Hôszigetelési megoldások Olyan megoldásokat ajánlunk, melyek a hôszigetelés minden területén nagy hatékonysággal mûködnek www.nikecell.hu 1 A NIKECELL Kft. hôszigetelô rendszerei teljes körû védelmet biztosítanak

Részletesebben

Boróka. készházak. Erdészeti és Faipari Kft.

Boróka. készházak. Erdészeti és Faipari Kft. Boróka készházak Boróka készházak A Boróka készházak nagypaneles technológiával készülô favázas házcsalád. Készházaink modern formavilágukkal és a természettel harmonizáló megjelenésükkel korunk stílusalkotó

Részletesebben