Építőipari hulladék útépítési hasznosításának ökológiai előnyei

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Építőipari hulladék útépítési hasznosításának ökológiai előnyei"

Átírás

1 HULLADÉKOK ÉS KEZELÉSÜK 4.5 Építőipari hulladék útépítési hasznosításának ökológiai előnyei Tárgyszavak: ökológia; útépítés; építőipar; hulladékhasznosítás. Németországban az 1998-ban képződött 77,1 Mt építkezési hulladékból álló és mozgó berendezésekben kb. 68 M tonnát dolgoztak fel 55,1 Mt újrahasznosítható építőanyaggá, amelynek 73%-át fő átvevője, az útépítés használta fel. Az útépítési kőzetek össztermelésében az újrahasznosított építőanyagok aránya 8,4% volt. A prognózisok 2005-re 802, 2010-re 872 Mt összes föld/ásvány/kőzet felhasználásról szólnak, és ennek 30%-a jut majd útépítési homokra és kavicsra, 70%-a apró és durvább zúzott kőre. Feltételezhető, hogy az építőanyag hulladék hasznosítása műszakilag és gazdaságilag is ésszerű, megbízható becslés ez ideig nem készült a készlet mélyépítésben és benne útépítésben való alkalmazásának ökológiai hasznáról, primer anyagokéval összehasonlítva. A németországi Münster Építőmérnöki Főiskolájának munkatársai, átfogó adatbázis hiányában nem vállalkozhattak teljes ökológiai mérleg felállítására, vizsgálataikat a földmunkák és az útépítés kötőanyag nélküli hordozórétegeihez használt, mély- és magasépítési hulladék újrahasznosításából származó szóró termékekre korlátozták. Az ökomérleg-készítés elvei A tanulmány a jelű DIN EN ISO szabványsorozat ökomérleg-elemeire épül, és funkcionális egységként a kötőanyag nélküli réteg 1 cm 3 -nyi tömörített anyagát veszi alapul. Az összehasonlításban szereplő primer építőanyag életciklusát a kitermeléstől a beépítésen és használati szakaszon át a kiemelésig definiálták. Az újrahasznosított építőanyagok forgatókönyveit aszerint különböztették meg, hogy álló vagy mozgó berendezésben készültek-e.

2 A mozgó berendezésből származó anyagok felhasználási forgatókönyve (1. ábra) tartalmazza a berendezés, ill. a késztermék szállítását az egyes helyszínek (kitermelés, feldolgozás, beépítés) között. szállítás, mozgó berendezés feldolgozás helyszínen, 125% szállítás, 100% beépítés, 100% kiemelés, 100% szállítás, 100% szállítás, 25% egyéb felhasználás vagy lerakás, 25% 1. ábra Forgatókönyv (modellváltozat) mozgó hulladékfeldolgozó berendezésben előállított újrahasznosított építőanyaggal A tömegbecslésnél, a feldolgozási veszteség figyelembevételével, az újrahasznosított termék 100%-os beépítéséhez 125%-kal kell számolni. Az életciklus használati szakaszának káros kibocsátásai során egyik forgatókönyvben sem vették figyelembe a szivárgást a talajba és a talajvízbe, mivel ezekről jelenleg ellentétes szakvélemények látnak napvilágot. Tekintettel az ellenőrzött minőségű építőanyagok felhasználására, vízgazdálkodási ártalmatlanságukból lehetett kiindulni. Az ún. dologi/tárgyi mérleg (Sachbilanz) hatáskategóriáit a német országos Építőanyag-Szövetség (Bundesverband Baustoffe) évi kiadványa alapján jelölték ki (1. táblázat), kihagyva az ott felsoroltakból az adatokkal nem eléggé megalapozható területhasználat-igénybevétel, egészséget potenciálisan veszélyeztető anyagok kibocsátása és ökológiai rendszerek lehetséges károsítása címűeket. Az egyes hatáskategóriák modellezésekor minden káros anyaghoz egyedi ekvivalenciatényezőt rendeltek, ez a faktor a mindenkor irányadó paraméter esetében 1. A többi környezeti hatást erre az irányadó paraméterre kell vonatkoztatni (2. táblázat).

3 Környezeti hatás kategóriák 1. táblázat Hatáskategória Rövid leírás Példák Erőforrás felhasználása nyersanyagok nem fenntartható fogyasztása kőolaj- és ércbányászat Kumulált energiafelhasználás Üvegházhatás összes primerenergia-bevitel, az anyagok termeléséhez fogyasztott energiával együtt a légkör hőháztartását befolyásoló emissziók fosszilis, nukleáris és regenerálódó primer energiák CO 2, CH 4 Savassági potenciál savas esőt okozó légköri emissziók SO 2, NO x, HCl, HF stb. Eutrofizálási potenciál túlságos műtrágyázás P- és N-vegyületek Ózonképző potenciál földközeli ózonképzők kibocsátása a légkörbe szénhidrogének 2. táblázat Ekvivalencia-tényezők alkalmazása az üvegházhatás megoszlása meghatározásának példáján Üvegházhatású gáz Tárgyi mérleg, kg/kg Ekvivalenciatényező CO 2 -egyenérték Részarány, % Szén-dioxid 1,09: ,09: ,24 Metán 1,97: ,13:10-4 3,62 Dinitrogén-oxid 4,18: ,30:10-4 1,14 Összesen 1,09:10-2 1,14: ,00 Egy speciális számítógépes ökomérleg-készítő program segítségével és a rendszerint ismert útépítési adatok (anyagfajták és -mennyiségek, szállítási távolságok stb.) felhasználásával meghatározták minden variánsra (forgatókönyvre) az egyes hatáskategóriák mérlegének eredményeit (2. ábra); az életciklus egyes szakaszaiban fellépő kiválasztott környezeti hatásokon mért eltéréseket a variánsok ( forgatókönyvek ) közt (hulladékkitermelés, -feldolgozás, -szállítások); a variánsokra jellemző hatáskategóriák mérlegeredményeinek relatív eltéréseit.

4 erőforrás-fehasználás ózonképző potenciál hatáskategóriák, kg/m 3 eutrofizáló potenciál energiaigény, MJ/m 3 üvegházhatás savasítóhatás kiemelés anyag mozgó feldolgozás 100% mészkő hulladék 0,01 0 0, ábra A hatáskategóriák szerinti ökomérleg-eredmények A számításokat 1 életciklusra végezték el a keretfeltételekkel megállapított modellváltozatokra (3. táblázat). Az egyes forgatókönyvek modellváltozatainak keretfeltételei 3. táblázat Jellemzők 1. változat 2. változat 3. változat Építőanyag 100% primer 64% újrahasznosított 35% újrahasznosított Feldolgozó berendezés álló mozgó álló Szállítótávolság állandó (50 km, ill. 25 km) 100% primer mozgó, változó ( km) 100% primer álló változó primer: km újrahasznosított: km

5 Eredmények A környezeti hatások túlnyomó része az alapanyagok feldolgozásának, felhasználásra való előkészítésének és szállításának tulajdonítható, kisebb részük származik a kiemelés és beépítés műveleteiből. Pl. a mészkő üvegházhatásának 60%-át az előkészítés, 35%-át a szállítás okozza és csupán 5%-át a kitermelés és a felhasználás. Újrahasznosított alapanyag esetében ezek az arányok: 44, 47, ill. 9%. Az újrahasznosított alapanyagnak a mészkőénél sokkal kisebb üvegházhatása a mészkőbányászathoz képest felével kisebb feldolgozási energiaigényének köszönhető. A szállítási távolságokból eredő különbséget a mészkő előnyére a különböző anyagáramok (szállítási egységek) és sűrűségek okozzák. A rétegesen mészkövet és újrahasznosított terméket használó változat üvegházpotenciálja a két 100%-os szélsőség közötti érték. A bontás és beépítés adatai között kevés a különbség, tekintettel az analóg műveletekre. Az adatszolgáltatás bizonytalanságára jellemző, hogy a tisztán mészköves referenciaváltozatra a német Energiaügyi Kutatóintézet, FfE tárgyi ökomérlegének eredményével számított üvegházhatás 27%ponttal az idézett listák alatt van, de így is kisebb, mint az építési hulladéké. Az útépítési felhasználásra alkalmas anyag előállítása (kitermelés, feldolgozás) újrahasznosítás esetén ökológiailag előnyösebb természetes építőanyagok felhasználásánál, homok és kavics kivételével. A primer alapanyagok közül a mészkő pl. a bazaltnál és a dolomitnál kisebb, de a homoknál és kavicsnál még mindig nagyobb feldolgozási munkával és kibocsátással jár együtt. A különböző eredetű adatok között az üvegházhatásra vonatkozók közt a legnagyobbak az eltérések, ami különösen feltűnő primer építőanyagoknál (3., 4. ábra). Ezek az ingadozások erősen befolyásolhatják az ökológiailag ésszerű vagy nem ésszerű hasznosításra vonatkozó döntést. A német Szövetségi Környezetvédelmi Hivatal adatbankjában (ProBas) a primer építőanyagok kinyerésére közölt adatok tükrében az összehasonlítás mindig az újrahasznosított anyagoknak kedvez a feltételezett átlagos szállítási távolságokkal számolva (5. ábra). Az újrahasznosított anyagok ökológiailag jobb minősítése valamennyi hatáskategóriára érvényes, így az összértékeléshez nincs szükség a környezeti hatások súlyozására.

6 100% mészkő mészkő: újrahasznosított: 64% : 36% mészkő: újrahasznosított: 36% : 64% -120% -100% -80% -60% -40% -20% 0% 20% 40% 60% 80% 100% 120% ökológiailag jobb ökológiailag rosszabb ózonképző potenciál eutrofizálódási potenciál savasodási potenciál üvegházhatás kumulált energiaigény 3. ábra Mészkő és újrahasznosított építőanyag különböző arányú felhasználásának összehasonlítása (ProBas adatbázis) mészkő: újrahasznosított: 64% : 36% 100% mészkő mészkő: újrahasznosított: 36% : 64% 100% mészkő, ProBas-adatok a források összehasonlításához -120% -100% -80% -60% -40% -20% 0% 20% 40% 60% 80% 100% 120% ökológiailag jobb ökológiailag rosszabb ózonképző potenciál eutrofizálódási potenciál savasodási potenciál üvegházhatás kumulált energiaigény 4. ábra Mészkő és újrahasznosított építőanyag különböző arányú felhasználásának összehasonlítása (FfE-adatok)

7 100% mészkő mészkő 10 km mészkő 20 km újrahasznosított, 10 km újrahasznosított, 25 km újrahasznosított, 50 km újrahasznosított, 60 km újrahasznosított, 75 km -120% -100% -80% -60% -40% -20% 0% 20% 40% 60% 80% 100% 120% ökológiailag jobb ökológiailag rosszabb ózonképző potenciál eutrofizálódási potenciál savasodási potenciál üvegházhatás kumulált energiaigény 5. ábra Mészkő és újrahasznosított építőanyag különböző arányú felhasználásának összehasonlítása, különböző szállítótávolságok esetén (ProBas) A tiszta mészköves változatban a kinyerésre az FfE-mérleg adatainak felhasználása néhány hatáskategóriánál az újrahasznosított építőanyag más értékeléséhez vezet, ti. ökológiai előnye megmarad az energiaigény és az üvegházhatás, de megszűnik a savasodás, az eutrofizálódás és az ózonképződés vonatkozásában. Sőt, ha a két építőanyag beszerzési távolsága egyenlő, vagy az újrahasznosított terméké netán még hosszabb is, akkor a mészkő teljes ökomérlege pozitív (l. a 4. ábrát). A mozgó feldolgozási rendszer viszont minden variánsra és hatáskategóriát tekintve az újrahasznosított termék javára billenti a mérleget. Egyenlő átlagos szállítótávolságokat feltételezve a hulladékból nyert építőanyag ökológiai előnye a mészkőnél is nagyobb bazalthoz és dolo-

8 mithoz képest. Ezzel szemben az összehasonlítás a homok és a kavics javára dől el, tekintettel e kettő egyszerű kezelésére. Legfeljebb az kíván megfontolást és esetleges módosítást, hogy mindkét természetes anyagból a többinél vastagabb réteget kell alkalmazni. Összeállította: Dr. Boros Tiborné Gallenkamper, B.; Hams, S.: Ökologischer Nutzen des Recyclings und der Kreislaufwirtschaft im Bauwesen. = Müll und Abfall, 36. k. 6. sz p Kollar, J.: Ziegelreiche Recycling-Baustoffe doch verwertbar? = Strasse und Autobahn, 55. k. 9. sz p Egyéb irodalom Növekvő újrafeldolgozás és szelektív gyűjtés az ÖKO-Pannon Kht. szervezésében. = Anyagmozgatás + Csomagolás, 49. k. 2. sz márc./ápr. p T. Békés S.: Elektronikai hulladék-újrahasznosítás EU-támogatással. = Technika, 47. k. 4. sz p Hargitai M.: Alumíniumdoboz-rapszódia. = Hulladéksors, 5. k. 4. sz p Csomagolási hulladékok Németországban. = Hulladéksors, 5. k. 4. sz p Farkas H.: Régi hiányokat pótolna a települési szilárd hulladékok összetételének vizsgálata. = Hulladéksors, 5. k. 4. sz p Horváth A.: Elektromos és elektronikai hulladékok. Formálódik a kezelés szabályozása. = Hulladéksors, 5. k. 4. sz p Kosaras Csné: A hulladékká vált járművekkel kapcsolatos szabályozás. = Műanyag és Gumi, 41. k. 6. sz p

Szennyvíziszapártalmatlanítási. életciklus elemzése

Szennyvíziszapártalmatlanítási. életciklus elemzése Szennyvíziszapártalmatlanítási módok életciklus elemzése Bodnárné Sándor Renáta Tudományos munkatárs Bay Zoltán Nonprofit Kft. Bay Zoltán Nonprofit Kft. Életciklus-elemzés (LCA Life Cycle Assessment) A

Részletesebben

Polietilén, polipropilén gyártásának életciklus elemzése

Polietilén, polipropilén gyártásának életciklus elemzése Polietilén, polipropilén gyártásának életciklus elemzése Bodnárné Sándor Renáta Tudományos munkatárs Bay-Logi Életciklus-elemzés Az életciklus-elemzés keretrendszere Cél és tárgy meghatározás Adatleltár,

Részletesebben

Szennyvíziszapártalmatlanítási módok. életciklus elemzése

Szennyvíziszapártalmatlanítási módok. életciklus elemzése Szennyvíziszapártalmatlanítási módok életciklus elemzése Bodnárné Sándor Renáta Tudományos munkatárs Bay Zoltán Nonprofit Kft. XVII. Hulladékhasznosítási Konferencia Gyula, 2015. Szeptember 17-18. Bay

Részletesebben

Újrahasznosítási logisztika. 1. Bevezetés az újrahasznosításba

Újrahasznosítási logisztika. 1. Bevezetés az újrahasznosításba Újrahasznosítási logisztika 1. Bevezetés az újrahasznosításba Nyílt láncú gazdaság Termelési szektor Természeti erőforrások Fogyasztók Zárt láncú gazdaság Termelési szektor Természeti erőforrások Fogyasztók

Részletesebben

Az építési és bontási hulladékokkal kapcsolatos aktuális hazai problémák és a készülő rendelet megoldási javaslatai

Az építési és bontási hulladékokkal kapcsolatos aktuális hazai problémák és a készülő rendelet megoldási javaslatai FÖLDMŰVELÉSÜGYI MINISZTÉRIUM Az építési és bontási hulladékokkal kapcsolatos aktuális hazai problémák és a készülő rendelet megoldási javaslatai Nyissuk meg a másodnyersanyagok útját! Dr. Petrus József

Részletesebben

Műanyaghulladék menedzsment

Műanyaghulladék menedzsment Műanyaghulladék menedzsment 1. Előadás 2015. IX. 11. Dr. Ronkay Ferenc egyetemi docens Elérhetőség: T. ép. 314. ronkay@pt.bme.hu Ügyintéző: Dobrovszky Károly dobrovszky@pt.bme.hu A bevezető előadás témája

Részletesebben

Plazma a villám energiájának felhasználása. Bazaltszerü salak - vulkánikus üveg megfelelője.

Plazma a villám energiájának felhasználása. Bazaltszerü salak - vulkánikus üveg megfelelője. Plazma a villám energiájának felhasználása. A plazmatrónon belüli elektromos kisülés energiája 1,5 elektronvolt, amely az elektromos vonalas kisülés hőmérsékletének, legaláb 15 000 С felel meg. Bazaltszerü

Részletesebben

Életciklus-elemzés a gyakorlatban. Hegyesi József

Életciklus-elemzés a gyakorlatban. Hegyesi József Hegyesi József Gödöllő, 2012 Tartalom 1. Alapfogalmak 2. Az életciklus-elemzés felépítése 3. Életciklus-elemzés a gyakorlatban Alapfogalmak Életciklus-elemzés*: Egy termék hatásrendszeréhez tartózó bement,

Részletesebben

Emissziócsökkentés és az elektromos közlekedés jelentősége. 2014 október 7. Energetikai Körkép Konferencia

Emissziócsökkentés és az elektromos közlekedés jelentősége. 2014 október 7. Energetikai Körkép Konferencia Emissziócsökkentés és az elektromos közlekedés jelentősége 2014 október 7. Energetikai Körkép Konferencia Magamról Amim van Amit már próbáltam 194 g/km?? g/km Forrás: Saját fotók; www.taxielectric.nl 2

Részletesebben

Az ipari ökológia: a fenntarthatóság tudománya a mérnöklés kihívása

Az ipari ökológia: a fenntarthatóság tudománya a mérnöklés kihívása Az ipari ökológia: a fenntarthatóság tudománya a mérnöklés kihívása Magyar Ipari Ökológiai Társaság, Budapest Az ipari ökológia évszázadokra nyúlik az alapgondolat utánozzuk a Természetet! újra felfedezték

Részletesebben

Tárgyszavak: üvegösszetétel; települési hulladék; újrahasznosítás; minőségi követelmények.

Tárgyszavak: üvegösszetétel; települési hulladék; újrahasznosítás; minőségi követelmények. EGYÉB HULLADÉKOK 6.1 Üveg a települési szilárd hulladékban Tárgyszavak: üvegösszetétel; települési hulladék; újrahasznosítás; minőségi követelmények. Az üvegpalack és öblösüveg nyersanyaga a homok, CaCO

Részletesebben

Légszennyezés. Molnár Kata Környezettan BSc

Légszennyezés. Molnár Kata Környezettan BSc Légszennyezés Molnár Kata Környezettan BSc Száraz levegőösszetétele: oxigén és nitrogén (99 %) argon (1%) széndioxid, héliumot, nyomgázok A tiszta levegő nem tartalmaz káros mennyiségben vegyi anyagokat!

Részletesebben

A HULLADÉKHASZNOSÍTÁS MŰVELETEI Fűtőanyagként történő felhasználás vagy más módon energia előállítása Oldószerek visszanyerése, regenerálása

A HULLADÉKHASZNOSÍTÁS MŰVELETEI Fűtőanyagként történő felhasználás vagy más módon energia előállítása Oldószerek visszanyerése, regenerálása R1 R2 R3 R4 R5 R6 R7 A HULLADÉKHASZNOSÍTÁS MŰVELETEI Fűtőanyagként történő felhasználás vagy más módon energia előállítása Oldószerek visszanyerése, regenerálása Oldószerként nem használatos szerves anyagok

Részletesebben

Tárgyszavak: szemétégetés; benchmarking; Németország.

Tárgyszavak: szemétégetés; benchmarking; Németország. HULLADÉKOK ÉS KEZELÉSÜK 4.2 1.2 Szemétégető berendezések összehasonlítása Tárgyszavak: szemétégetés; benchmarking; Németország. A Fraunhofer Környezet-, Biztonság- és Energiatechnikai Intézet hét szemétégető

Részletesebben

Takács Tibor épületgépész

Takács Tibor épületgépész Takács Tibor épületgépész Tartalom Nemzeti Épületenergetikai Stratégiai célok Épületenergetikát befolyásoló tényezők Lehetséges épületgépészeti megoldások Épületenergetikai összehasonlító példa Összegzés

Részletesebben

Mannheim Viktória, egyetemi docens Hulladékhasznosítási konferencia szeptember Gyula, Cívis Hotel Park

Mannheim Viktória, egyetemi docens Hulladékhasznosítási konferencia szeptember Gyula, Cívis Hotel Park ÉLETCIKLUS-ÉRTÉKELÉS ÉRTÉKELÉS JÖVİJE A HULLADÉKGAZDÁLKODÁSBAN. HULLADÉKKEZELÉSI TECHNOLÓGIÁK ÖSSZEHASONLÍTÁSA LCA-ELEMZÉSSEL. Mannheim Viktória, egyetemi docens Hulladékhasznosítási konferencia 2012.

Részletesebben

Háztartási hűtőgépek életciklus vizsgálata - Esettanulmány

Háztartási hűtőgépek életciklus vizsgálata - Esettanulmány Háztartási hűtőgépek életciklus vizsgálata - Esettanulmány Dr. Tóthné dr. Szita Klára Miskolci Egyetem regszita@gold.uni-miskolc.hu Főbb témakörök Az elemzés célja Miért a hűtőgép? Az Electrolux környezeti

Részletesebben

A körforgásos gazdaság felé

A körforgásos gazdaság felé A körforgásos gazdaság felé V. Németh Zsolt Környezetügyért, Agrárfejlesztésért és Hungarikumokért felelős Államtitkár A VÁLTOZÁS KORA! XIX. Hulladékhasznosítási Konferencia 2017. szeptember 28-29. Gyula,

Részletesebben

Cementgyártás ki- és bemenet. Bocskay Balázs alternatív energia menedzser

Cementgyártás ki- és bemenet. Bocskay Balázs alternatív energia menedzser Cementgyártás ki- és bemenet Bocskay Balázs alternatív energia menedzser A Duna-Dráva Cement Kft építőanyag gyártó cégcsoport jelentős hulladékhasznosítási kapacitással Beremendi Gyár 1,2mio t cement/év

Részletesebben

ÉPÜLET FALSZERKEZETEK KÖRNYEZETI ÉRTÉKELÉSE ÉLETCIKLUS ELEMZÉSSEL. Simon Andrea

ÉPÜLET FALSZERKEZETEK KÖRNYEZETI ÉRTÉKELÉSE ÉLETCIKLUS ELEMZÉSSEL. Simon Andrea ÉPÜLET FALSZERKEZETEK KÖRNYEZETI ÉRTÉKELÉSE ÉLETCIKLUS ELEMZÉSSEL Simon Andrea VÁZLAT 1. Problémafelvetés 2. Elemzés módszertana 3. Életciklus-szakaszok 4. A mintaépület bemutatása 5. Eredmények kiértékelése

Részletesebben

Műanyagok és környezetvédelem

Műanyagok és környezetvédelem Műanyagok és környezetvédelem 1 Vázlat Műanyagok és környezet mennyiség energia Megoldás életút-analízis megelőzés, tervezés újrafeldolgozás kémiai hasznosítás égetés Biológiailag lebontható polimerek

Részletesebben

Gumibitumen a MOL-tól minőségi utakat elérhető áron!

Gumibitumen a MOL-tól minőségi utakat elérhető áron! Gumibitumen a MOL-tól minőségi utakat elérhető áron! Dr. Geiger András Fejlesztő mérnök MOL DS Fejlesztés, Finomítói Termékfejlesztés ageiger@mol.hu +36 30 380 3898 Magyar Polgármesterek X. Világtalálkozója

Részletesebben

Erős György NYÁSZATI

Erős György NYÁSZATI Erős György ORSZÁGOS MAGYAR BÁNYB NYÁSZATI ÉS S KOHÁSZATI EGYESÜLET Fenntartható fejlődés: A gazdasági növekedés és a természetes környezet egyensúlyának biztosítása. Természeti erőforrásokkal történő

Részletesebben

Építési termékek és épületek életciklusa

Építési termékek és épületek életciklusa Építési termékek és épületek életciklusa BME MET 2014.12.11. Előadó: Szalay Zsuzsa PhD adjunktus, BME Magasépítési Tanszék EITKIC 12 projekt zárókonferencia Életciklus-elemzés Az életciklus-elemzés definíciója

Részletesebben

Környezetvédelem, hulladékgazdálkodás

Környezetvédelem, hulladékgazdálkodás Környezetvédelem, hulladékgazdálkodás 2009 Dr Farkas Hilda Főosztályvezető, címzetes egyetemi docens KÖRNYEZETVÉDELEM A környezet védelme egyre inkább gazdasági szükségszerűség. Stern Jelentés Környezetvédelem

Részletesebben

Gumibitumen - a jövő kötőanyaga az útépítésben

Gumibitumen - a jövő kötőanyaga az útépítésben Gumibitumen - a jövő kötőanyaga az útépítésben Dr. Geiger András Fejlesztő mérnök MOL DS Innováció, Termékfejlesztés XVI. Hulladékhasznosítási Konferencia 2014. szeptember 18-19. Gyula, Park Hotel Tartalom

Részletesebben

Légszennyezők szerepe az

Légszennyezők szerepe az Légszennyezők szerepe az LCA-ban Sára Balázs balazs.sara@febe-ecologic.it Légszennyezők hatásvizsgálata az LCA-ban Az életciklus során kibocsátott légszennyezők hatásvizsgálatára számos módszer létezik.

Részletesebben

Bodnár István PhD hallgató Miskolci Egyetem Sályi István Gépészeti Tudományok Doktori Iskola

Bodnár István PhD hallgató Miskolci Egyetem Sályi István Gépészeti Tudományok Doktori Iskola Szerves ipari hulladékok energetikai célú hasznosításának vizsgálata üvegházhatású gázok kibocsátása tekintetében kapcsolt energiatermelés esetén Bodnár István PhD hallgató Miskolci Egyetem Sályi István

Részletesebben

TÁMOP-4.2.2.A-11/1/KONV-2012-0041 WORKSHOP KÖRNYEZETI HATÁSOK MUNKACSOPORT. 2014. június 27.

TÁMOP-4.2.2.A-11/1/KONV-2012-0041 WORKSHOP KÖRNYEZETI HATÁSOK MUNKACSOPORT. 2014. június 27. Fenntartható energetika megújuló energiaforrások optimalizált integrálásával TÁMOP-4.2.2.A-11/1/KONV-2012-0041 WORKSHOP KÖRNYEZETI HATÁSOK MUNKACSOPORT 2014. június 27. A biomassza és a földhő energetikai

Részletesebben

Hulladék Energetikai Hasznosítása M. Belkacemi

Hulladék Energetikai Hasznosítása M. Belkacemi Hulladék Energetikai Hasznosítása M. Belkacemi 1 Törvényi Háttér a hulladék Energetikai Hasznosítás terén az EU-ban (European Union) 2007 2008 2 Az 5 lépcsős Hulladék Gazdálkodás Hierarchiája Megelőzés

Részletesebben

AZ INERT ANÓDOK HATÁSA AZ ELSŐDLEGES ALUMÍNIUM ELŐÁLLÍTÁS ENERGIAIGÉNYÉRE ÉS KÖRNYEZETI HATÁSAIRA

AZ INERT ANÓDOK HATÁSA AZ ELSŐDLEGES ALUMÍNIUM ELŐÁLLÍTÁS ENERGIAIGÉNYÉRE ÉS KÖRNYEZETI HATÁSAIRA AZ INERT ANÓDOK HATÁSA AZ ELSŐDLEGES ALUMÍNIUM ELŐÁLLÍTÁS ENERGIAIGÉNYÉRE ÉS KÖRNYEZETI HATÁSAIRA - a modellalkotás nehézségei - Dr. Kovács Viktória Barbara Világ elsődleges alumínium előállítása Rio Tinto

Részletesebben

ÖkoPosta: a jövőnekcímezve Magyar Posta Zrt. környezetvédelmi alrendszerei, hulladék újrahasznosítás

ÖkoPosta: a jövőnekcímezve Magyar Posta Zrt. környezetvédelmi alrendszerei, hulladék újrahasznosítás ÖkoPosta: a jövőnekcímezve Előadó: Hermann-né Garai Mária EBK osztályvezető Magyar Posta Zrt. Biztonsági Főigazgatóság EBK Osztály Budapest, 2017. november 8. Magyar Posta Zrt. környezetvédelmi alrendszerei,

Részletesebben

Mezőtúron a fenntartható fejlődésért! - KEOP 6.1.0/B11 2011-0151 Rendhagyó interaktív tanórák óravázlata

Mezőtúron a fenntartható fejlődésért! - KEOP 6.1.0/B11 2011-0151 Rendhagyó interaktív tanórák óravázlata Mezőtúron a fenntartható fejlődésért! - KEOP 6.1.0/B11 2011-0151 Rendhagyó interaktív tanórák óravázlata Interaktív tanórák a bevont oktatási intézményekben. 1. óra Az első óra elsősorban a figyelem felkeltését

Részletesebben

MŰANYAGOK ÉS A KÖRNYEZET

MŰANYAGOK ÉS A KÖRNYEZET MŰANYAGOK ÉS A KÖRNYEZET Műanyaghulladékok sorsa Németországban Németország az Európai Unió országai között élenjár a hulladékok hasznosításában. Néhány éve még hangos viták zajlottak a hulladékok begyűjtése,

Részletesebben

Hulladékból energiát technológiák vizsgálata életciklus-elemzéssel kapcsolt energiatermelés esetén Bodnár István

Hulladékból energiát technológiák vizsgálata életciklus-elemzéssel kapcsolt energiatermelés esetén Bodnár István Hulladékból energiát technológiák vizsgálata életciklus-elemzéssel kapcsolt energiatermelés esetén Bodnár István II. éves PhD hallgató,, Sályi István Gépészeti Tudományok Doktori Iskola VIII. Életciklus-elemzési

Részletesebben

Biogáz konferencia Renexpo

Biogáz konferencia Renexpo Biogáz konferencia Renexpo A nyírbátori biogáz üzem üzemeltetésének tapasztalatai Helyszín: Hungexpo F-G pavilon 1. em. Időpont: 2012.05.10. Előadó: Dr. Petis Mihály Helyzet és célok Hiányos és bizonytalan

Részletesebben

Az építés környezeti és energetikai hatásai

Az építés környezeti és energetikai hatásai Energiatudatos épülettervezés Az építés környezeti és energetikai hatásai Szalánczi Donát A2RZ28 2012/2013-2. Az építés környezeti és energetikai hatásai Nem kell részleteznem, hogy milyen pazarló, földjét

Részletesebben

Hulladékhasznosító Mű bemutatása

Hulladékhasznosító Mű bemutatása Hulladékhasznosító Mű bemutatása Fenntartható Hulladékgazdálkodás GTTSZ Fenntartható Fejlődés Tagozata Sámson László, igazgató, Hulladékkezelési Igazgatóság, FKF Nonprofit Zrt. Budapest, 2018. április

Részletesebben

A FÖLDGÁZ SZEREPE A VILÁGBAN ELEMZÉS ZSUGA JÁNOS

A FÖLDGÁZ SZEREPE A VILÁGBAN ELEMZÉS ZSUGA JÁNOS Műszaki Földtudományi Közlemények, 86. kötet, 2. szám (2017), pp. 188 193. A FÖLDGÁZ SZEREPE A VILÁGBAN ELEMZÉS ZSUGA JÁNOS MVM Zrt. drzsuga@gmail.com Absztrakt: A földgáz mint a jövő potenciálisan meghatározó

Részletesebben

A LÉGKÖR SZERKEZETE ÉS ÖSSZETÉTELE. Környezetmérnök BSc

A LÉGKÖR SZERKEZETE ÉS ÖSSZETÉTELE. Környezetmérnök BSc A LÉGKÖR SZERKEZETE ÉS ÖSSZETÉTELE Környezetmérnök BSc A LÉGKÖR SZERKEZETE A légkör szerkezete kémiai szempontból Homoszféra, turboszféra -kb. 100 km-ig -turbulens áramlás -azonos összetétel Turbopauza

Részletesebben

A biomassza rövid története:

A biomassza rövid története: A biomassza A biomassza rövid története: A biomassza volt az emberiség leginkább használt energiaforrása egészen az ipari forradalomig. Még ma sem egyértelmű, hogy a növekvő jólét miatt indult be drámaian

Részletesebben

Szennyezett területeken biofinomításra alkalmas növényi alapanyagok előállításának életciklus vizsgálata

Szennyezett területeken biofinomításra alkalmas növényi alapanyagok előállításának életciklus vizsgálata Szennyezett területeken biofinomításra alkalmas növényi alapanyagok előállításának életciklus vizsgálata Bodnárné Sándor Renáta - Garamvölgyi Ernő Bay-Logi A BIOFINOM projekt Stratégiai cél: olyan eljárás

Részletesebben

Ember- és környezetbarát megoldás a panel. épületek felújítására

Ember- és környezetbarát megoldás a panel. épületek felújítására Ember- és környezetbarát megoldás a panel épületek felújítására Panel Mi legyen vele? Magyarországon kb. kétmillió ember él panellakásban Felújítás Felújítás Biztonság Környezetvédelem Esztétika Energiatakarékosság

Részletesebben

MAGYARORSZÁGI HULLADÉKLERAKÓKBAN KELETKEZŐ DEPÓNIAGÁZOK MENNYISÉGE, ENERGIATARTALMA ÉS A KIBOCSÁTOTT GÁZOK ÜVEGHÁZ HATÁSA

MAGYARORSZÁGI HULLADÉKLERAKÓKBAN KELETKEZŐ DEPÓNIAGÁZOK MENNYISÉGE, ENERGIATARTALMA ÉS A KIBOCSÁTOTT GÁZOK ÜVEGHÁZ HATÁSA MAGYARORSZÁGI HULLADÉKLERAKÓKBAN KELETKEZŐ DEPÓNIAGÁZOK MENNYISÉGE, ENERGIATARTALMA ÉS A KIBOCSÁTOTT GÁZOK ÜVEGHÁZ HATÁSA Barta István Ügyvezető Igazgató, Bio-Genezis Környezetvédelmi Kft. www.bio-genezis.hu

Részletesebben

Magyarország műanyagipara 2009-2010

Magyarország műanyagipara 2009-2010 Magyarország műanyagipara 2009-2010 (Hogyan is állunk?) Észak-Magyarországi Műanyagipari Klaszter III. Műanyagipari Konferencia Budapest, 2011.április 27. Ollár Péter MMSZ 1 Műanyag-feldolgozás eloszlása

Részletesebben

A FENNTARTHATÓ ÉPÍTÉS EU KOMFORM MAGYAR INDIKÁTORRENDSZERE

A FENNTARTHATÓ ÉPÍTÉS EU KOMFORM MAGYAR INDIKÁTORRENDSZERE A FENNTARTHATÓ ÉPÍTÉS EU KOMFORM MAGYAR INDIKÁTORRENDSZERE ÉMI Kht. 2005.06.21. CRISP Construction and City Related Sustainability Indicators * * * Fenntartható építés? Háttér 1 Egészséges épített környezet

Részletesebben

TERMOLÍZIS SZAKMAI KONFERENCIA TÁMOP-4.2.2.A-11/1/KONV-2012-0015 2013. SZEPTEMBER 26.

TERMOLÍZIS SZAKMAI KONFERENCIA TÁMOP-4.2.2.A-11/1/KONV-2012-0015 2013. SZEPTEMBER 26. TERMOLÍZIS SZAKMAI KONFERENCIA 2013. SZEPTEMBER 26. A SZABÁLYOZÁSI KÖRNYEZET VIZSGÁLATA A TERMOLÍZIS EURÓPAI ÉS HAZAI SZABÁLYOZÁSÁNAK GYAKORLATA Dr. Farkas Hilda SZIE-GAEK A KUTATÁS CÉLJA A piaci igények

Részletesebben

Terv tervezete. László Tibor Zoltán főosztályvezető-helyettes. Budapest, 2013. november 14.

Terv tervezete. László Tibor Zoltán főosztályvezető-helyettes. Budapest, 2013. november 14. Az Országos Hulladékgazdálkodási Terv tervezete László Tibor Zoltán főosztályvezető-helyettes Budapest, 2013. november 14. Miért van szükség az Országos Hulladékgazdálkodási Tervre? 1. Jogszabályi kötelezettség

Részletesebben

A fahulladékok kezelésének jogi szabályozása Németországban a lerakás lehetőségének vége

A fahulladékok kezelésének jogi szabályozása Németországban a lerakás lehetőségének vége EGYÉB HULLADÉKOK 6.3 A kezelésének jogi szabályozása Németországban a lerakás lehetőségének vége Tárgyszavak: fahulladék; hulladékhasznosítás; jogszabály; Németország. A németországi Fahulladék-rendelet

Részletesebben

Szövetség az Italoskartonért és a Környezetvédelemért (The Alliance for Beverage Cartons & the Environment)

Szövetség az Italoskartonért és a Környezetvédelemért (The Alliance for Beverage Cartons & the Environment) Szövetség az Italoskartonért és a Környezetvédelemért (The Alliance for Beverage Cartons & the Environment) - Az italoskarton gyűjtés és újrahasznosítás európai perspektívája Katarina Molin Főigazgató

Részletesebben

Éves energetikai szakreferensi jelentés ORION Elektronikai Kft részére

Éves energetikai szakreferensi jelentés ORION Elektronikai Kft részére Éves energetikai szakreferensi jelentés ORION Elektronikai Kft részére 2017 Bevezetés Az Elmű Nyrt szerződés alapján nyújt energetikai szakreferensi szolgáltatás a kötelezett vállalat részére. Ennek keretében

Részletesebben

A hulladékgazdálkodási közszolgáltatást érintő aktuális kérdések

A hulladékgazdálkodási közszolgáltatást érintő aktuális kérdések A hulladékgazdálkodási közszolgáltatást érintő aktuális kérdések Szabó Zsolt fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

Részletesebben

MŰSZAKI FÖLDTUDOMÁNYI KÖZLEMÉNYEK

MŰSZAKI FÖLDTUDOMÁNYI KÖZLEMÉNYEK MŰSZAKI FÖLDTUDOMÁNYI KÖZLEMÉNYEK ELJÁRÁSTECHNIKA A Miskolci Egyetem közleménye 84. kötet, 2. szám (2013) MISKOLCI EGYETEMI KIADÓ 2013 A kiadvány főszerkesztője: DR. KOVÁCS FERENC az MTA rendes tagja a

Részletesebben

A bányászat szerepe az energetikában és a nemzetgazdaságban

A bányászat szerepe az energetikában és a nemzetgazdaságban A bányászat szerepe az energetikában és a nemzetgazdaságban Kovács Pál energiaügyért felelős államtitkár Országos Bányászati Konferencia, 2013. november 7-8., Egerszalók Tartalom 1. Globális folyamatok

Részletesebben

Hőszivattyús és hagyományos hőellátó rendszereket összehasonlító német tanulmány

Hőszivattyús és hagyományos hőellátó rendszereket összehasonlító német tanulmány ENERGIATERMELÉS, -ÁTALAKÍTÁS, -SZÁLLÍTÁS ÉS -SZOLGÁLTATÁS 2.4 2.6 Hőszivattyús és hagyományos hőellátó rendszereket összehasonlító német tanulmány Tárgyszavak: hőszivattyú; költség; Németország. A 2002.

Részletesebben

Az Energia[Forradalom] Magyarországon

Az Energia[Forradalom] Magyarországon Az Energia[Forradalom] Magyarországon Stoll É. Barbara Klíma és energia kampányfelelős Magyarország barbara.stoll@greenpeace.hu Láncreakció, Pécs, 2011. november 25. Áttekintés: Pár szó a Greenpeace-ről

Részletesebben

Éves energetikai szakreferensi jelentés DIPA Diósgyőri Papírgyár Zrt. részére

Éves energetikai szakreferensi jelentés DIPA Diósgyőri Papírgyár Zrt. részére Éves energetikai szakreferensi jelentés DIPA Diósgyőri Papírgyár Zrt. részére v1.41 2018 Bevezetés Az Elmű Nyrt. szerződés alapján nyújt energetikai szakreferensi szolgáltatást a kötelezett vállalat részére.

Részletesebben

A tej életciklus elemzése (+ ) Dr. Tamaska László. http://www.kmprojekt.hu

A tej életciklus elemzése (+ ) Dr. Tamaska László. http://www.kmprojekt.hu A tej életciklus elemzése (+ ) Dr. Tamaska László http://www.kmprojekt.hu egy gondolat az elıadóról vegyészmérnök Veszprém, 1990 környezeti menedzser Bologna, 1996 1991-2002 Veszprémi Egyetem 2002- KM-Projekt

Részletesebben

Energetikai szakreferensi éves jelentés év

Energetikai szakreferensi éves jelentés év Cég neve: Energetikai szakreferensi éves jelentés 2017. év Pankotai Agrár Zrt. Cég székhelye: 6600 Szentes, Klauzál utca 17. Adószám: 11088949-2-06 Energetikai szakreferens: Process Bt. Kitka István Az

Részletesebben

Közbeszerzés zöldebben

Közbeszerzés zöldebben Közbeszerzés zöldebben Budapest, 2015. február 12. Baumgartner Ida idab@t-online.hu HAB-749 Mérnöki Tanácsadó Kft. Zöld közbeszerzés Zöld közbeszerzésnek nevezzük az olyan közbeszerzést, amely során az

Részletesebben

A környezeti szempontok megjelenítése az energetikai KEOP pályázatoknál

A környezeti szempontok megjelenítése az energetikai KEOP pályázatoknál A környezeti szempontok megjelenítése az energetikai KEOP pályázatoknál.dr. Makai Martina főosztályvezető VM Környezeti Fejlesztéspolitikai Főosztály 1 Környezet és Energia Operatív Program 2007-2013 2007-2013

Részletesebben

ÉLETCIKLUS ELEMZÉS. Sántha Zsuzsanna S7E2G8

ÉLETCIKLUS ELEMZÉS. Sántha Zsuzsanna S7E2G8 ÉLETCIKLUS ELEMZÉS Sántha Zsuzsanna S7E2G8 MI IS AZ AZ ÉLETCIKLUS ELEMZÉS??? Az életciklus-elemzés (Life Cycle Assessment, LCA) más néven életciklus-becslés, életciklusértékelés, vagy életciklus-vizsgálat

Részletesebben

Éves energetikai szakreferensi jelentés DIPA Diósgyőri Papírgyár Zrt. részére

Éves energetikai szakreferensi jelentés DIPA Diósgyőri Papírgyár Zrt. részére Éves energetikai szakreferensi jelentés DIPA Diósgyőri Papírgyár Zrt. részére 2017 Bevezetés Az Elmű Nyrt szerződés alapján nyújt energetikai szakreferensi szolgáltatás a kötelezett vállalat részére. Ennek

Részletesebben

Újrahasznosítási logisztika. 0. Bevezetés

Újrahasznosítási logisztika. 0. Bevezetés Újrahasznosítási logisztika 0. Bevezetés Követelmények Értékelés: gyakorlati jegy. Számonkérés: 2 zárthelyi dolgozat. Évközi munka: féléves feladat. Ajánlott irodalom: Cselényi J. Illés B. (szerk.): Logisztikai

Részletesebben

Fenntartható fejlődés szakkör

Fenntartható fejlődés szakkör Fenntartható fejlődés szakkör Környezetbarát termékek Az újrahasznosítás lehetőségei 3-4. foglalkozás 2010.03.11. 2 1.Mit értünk környezetbarát terméken? Környezetbarát Termék védjegy Környezetbarát Termék

Részletesebben

A nemzetgazdasági ágak környezetszennyezése légszennyezés

A nemzetgazdasági ágak környezetszennyezése légszennyezés 21/12 Összeállította: Központi Statisztikai Hivatal www.ksh.hu IV. évfolyam 12. szám 21. október 6. A nemzetgazdasági ágak környezetszennyezése légszennyezés A tartalomból 1 Bevezetés 1 Üvegházhatású gázok

Részletesebben

Biogáz és Biofinomító Klaszter szakmai tevékenysége. Kép!!!

Biogáz és Biofinomító Klaszter szakmai tevékenysége. Kép!!! Biogáz és Biofinomító Klaszter szakmai tevékenysége Kép!!! Decentralizált bioenergia központok energiaforrásai Nap Szél Növényzet Napelem Napkollektor Szélerőgépek Biomassza Szilárd Erjeszthető Fagáz Tüzelés

Részletesebben

1 Energetikai számítások bemutatása, anyag- és energiamérlegek

1 Energetikai számítások bemutatása, anyag- és energiamérlegek 1 Energetikai számítások bemutatása, anyag- és energiamérlegek Előzőleg a következőkkel foglalkozunk: Fizikai paraméterek o a bemutatott rendszer és modell alapján számítást készítünk az éves energiatermelésre

Részletesebben

LCA - életciklus felmérés

LCA - életciklus felmérés LCA - életciklus felmérés alkalmazása a környezetmenedzsmentben Sára Balázs - FEBE ECOLOGIC KÖRINFO konferencia BME, 2010.05.28. Rövid bemutatkozás 1995. BME - ökotoxikológiai tesztek, felmérések 1997.

Részletesebben

Éves energetikai szakreferensi jelentés Pannontej Zrt-Zala részére

Éves energetikai szakreferensi jelentés Pannontej Zrt-Zala részére Éves energetikai szakreferensi jelentés Pannontej Zrt-Zala részére 2017 Bevezetés Az Elmű Nyrt szerződés alapján nyújt energetikai szakreferensi szolgáltatás a kötelezett vállalat részére. Ennek keretében

Részletesebben

Éves energetikai szakreferensi jelentés "KÁTA CNC" Kft. részére

Éves energetikai szakreferensi jelentés KÁTA CNC Kft. részére Éves energetikai szakreferensi jelentés "KÁTA CNC" Kft. részére 2017 Bevezetés Az Elmű Nyrt szerződés alapján nyújt energetikai szakreferensi szolgáltatás a kötelezett vállalat részére. Ennek keretében

Részletesebben

VI. Környezetvédelmi kerekasztal-beszélgetés. Dr. Tamaska László Veszprémi Egyetem 2003. február. 17.

VI. Környezetvédelmi kerekasztal-beszélgetés. Dr. Tamaska László Veszprémi Egyetem 2003. február. 17. VI. Környezetvédelmi kerekasztal-beszélgetés Dr. Tamaska László Veszprémi Egyetem 2003. február. 17. technikai eszközök (TÉ,( TT,, LCA, KTT......); menedzsment eszközök (KÁÉ( KÁÉ,, ISO 1400X, EMAS, benchmarking,,

Részletesebben

Éves energetikai szakreferensi jelentés ECOMISSIO Kft. részére

Éves energetikai szakreferensi jelentés ECOMISSIO Kft. részére Éves energetikai szakreferensi jelentés ECOMISSIO Kft. részére 2017 Bevezetés Az Elmű Nyrt szerződés alapján nyújt energetikai szakreferensi szolgáltatás a kötelezett vállalat részére. Ennek keretében

Részletesebben

AZ INERT ANÓDOK HATÁSA AZ ELSŐDLEGES ALUMÍNIUM ELŐÁLLÍTÁS ENERGIAIGÉNYÉRE ÉS KÖRNYEZETI HATÁSAIRA

AZ INERT ANÓDOK HATÁSA AZ ELSŐDLEGES ALUMÍNIUM ELŐÁLLÍTÁS ENERGIAIGÉNYÉRE ÉS KÖRNYEZETI HATÁSAIRA AZ INERT ANÓDOK HATÁSA AZ ELSŐDLEGES ALUMÍNIUM ELŐÁLLÍTÁS ENERGIAIGÉNYÉRE ÉS KÖRNYEZETI HATÁSAIRA - a modellalkotás nehézségei - Dr. Kovács Viktória Barbara Világ primer alumínium előállítása Rio Tinto

Részletesebben

Európa szintű Hulladékgazdálkodás

Európa szintű Hulladékgazdálkodás Európa szintű Hulladékgazdálkodás Víg András Környezetvédelmi üzletág igazgató Transelektro Rt. Fenntartható Jövő Nyitókonferencia 2005.02.17. urópa színtű hulladékgazdálkodás A kommunális hulladék, mint

Részletesebben

KT 13. Kőszerű építőanyagok és építőelemek kiegészítő követelményei pórusbeton termékekhez. Érvényes: december 31-ig

KT 13. Kőszerű építőanyagok és építőelemek kiegészítő követelményei pórusbeton termékekhez. Érvényes: december 31-ig Környezetbarát Termék Nonprofit Kft. 1027 Budapest, Lipthay utca 5. Telefon: (+36-1) 336-1156, fax: (+36-1) 336-1157 E-mail: kornyezetbarat.termek@t-online.hu http: //www.kornyezetbarat-termek.hu KT 13

Részletesebben

A MÁV környezetvédelmi tevékenysége a fenntarthatóság tükrében

A MÁV környezetvédelmi tevékenysége a fenntarthatóság tükrében A MÁV környezetvédelmi tevékenysége a fenntarthatóság tükrében Püski Imre osztályvezető Egészség-, Biztonság- és Környezetvédelmi Főosztály A fenntartható fejlődés s célja: c Hosszú távon - a gazdaság

Részletesebben

Éves energetikai szakreferensi jelentés Next Ingatlanforgalmazási és Kereskedelmi Kft. részére

Éves energetikai szakreferensi jelentés Next Ingatlanforgalmazási és Kereskedelmi Kft. részére Éves energetikai szakreferensi jelentés Next Ingatlanforgalmazási és Kereskedelmi Kft. részére v1.41 2018 Bevezetés Az Elmű Nyrt. szerződés alapján nyújt energetikai szakreferensi szolgáltatást a kötelezett

Részletesebben

Éves energetikai szakreferensi jelentés Libri Könyvkereskedelmi Kft. részére

Éves energetikai szakreferensi jelentés Libri Könyvkereskedelmi Kft. részére Éves energetikai szakreferensi jelentés Libri Könyvkereskedelmi Kft. részére v1.41 2018 Bevezetés Az Elmű Nyrt. szerződés alapján nyújt energetikai szakreferensi szolgáltatást a kötelezett vállalat részére.

Részletesebben

A szén-dioxid megkötése ipari gázokból

A szén-dioxid megkötése ipari gázokból A szén-dioxid megkötése ipari gázokból KKFTsz Mizsey Péter 1,2 Nagy Tibor 1 mizsey@mail.bme.hu 1 Kémiai és Környezeti Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem H-1526 2 Műszaki Kémiai Kutatóintézet

Részletesebben

AZ AJÁNLATOK ÉRTÉKELÉSÉNEK ÚJ IRÁNYAI: ÉLETCIKLUSKÖLTSÉG-SZÁMÍTÁS ALKALMAZÁSÁVAL KAPCSOLATOS HATÓSÁGI FELADATOK

AZ AJÁNLATOK ÉRTÉKELÉSÉNEK ÚJ IRÁNYAI: ÉLETCIKLUSKÖLTSÉG-SZÁMÍTÁS ALKALMAZÁSÁVAL KAPCSOLATOS HATÓSÁGI FELADATOK AZ AJÁNLATOK ÉRTÉKELÉSÉNEK ÚJ IRÁNYAI: ÉLETCIKLUSKÖLTSÉG-SZÁMÍTÁS ALKALMAZÁSÁVAL KAPCSOLATOS HATÓSÁGI FELADATOK dr. Havas-Kovács Gabriella Közbeszerzési Hatóság Fenntarthatóság és Nemzetközi Kapcsolatok

Részletesebben

Éves energetikai szakreferensi jelentés FÉNY UTCAI PIAC Kft. részére

Éves energetikai szakreferensi jelentés FÉNY UTCAI PIAC Kft. részére Éves energetikai szakreferensi jelentés FÉNY UTCAI PIAC Kft. részére 2017 Bevezetés Az Elmű Nyrt szerződés alapján nyújt energetikai szakreferensi szolgáltatás a kötelezett vállalat részére. Ennek keretében

Részletesebben

Éves energetikai szakreferensi jelentés TEJ-S Kft. részére

Éves energetikai szakreferensi jelentés TEJ-S Kft. részére Éves energetikai szakreferensi jelentés TEJ-S Kft. részére v1.41 2018 Bevezetés Az Elmű Nyrt. szerződés alapján nyújt energetikai szakreferensi szolgáltatást a kötelezett vállalat részére. Ennek keretében

Részletesebben

EITKIC_12 projekt. Az ipari szimbiózis potenciál szektor specifikus kutatása és fejlesztése projektrész zárókonferenciája. 2014. december 11.

EITKIC_12 projekt. Az ipari szimbiózis potenciál szektor specifikus kutatása és fejlesztése projektrész zárókonferenciája. 2014. december 11. EITKIC_12 projekt Az ipari szimbiózis potenciál szektor specifikus kutatása és fejlesztése projektrész zárókonferenciája 2014. december 11. Az IFKA bemutatása Az IFKA ipari szimbiózis projektjei NISP Nemzeti

Részletesebben

Az E-PRTR adatok minőségbiztosítása és. E-PRTR konzultáció Budapest 2009. június 2-3

Az E-PRTR adatok minőségbiztosítása és. E-PRTR konzultáció Budapest 2009. június 2-3 Az E-PRTR adatok minőségbiztosítása és minőségértékelése Fehérváry Ákos Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Környezetmegőrzési Főosztály E-PRTR konzultáció Budapest 2009. június 2-3 A tagállamoknak

Részletesebben

Éves energetikai szakreferensi jelentés Menza Co Kft. részére

Éves energetikai szakreferensi jelentés Menza Co Kft. részére Éves energetikai szakreferensi jelentés Menza Co Kft. részére 2017 Bevezetés Az Elmű Nyrt szerződés alapján nyújt energetikai szakreferensi szolgáltatás a kötelezett vállalat részére. Ennek keretében készítettük

Részletesebben

Éves energetikai szakreferensi jelentés PUHI-TÁRNOK Út- és Hídépítő Kft. részére

Éves energetikai szakreferensi jelentés PUHI-TÁRNOK Út- és Hídépítő Kft. részére Éves energetikai szakreferensi jelentés PUHI-TÁRNOK Út- és Hídépítő Kft. részére 2017 Bevezetés Az Elmű Nyrt szerződés alapján nyújt energetikai szakreferensi szolgáltatás a kötelezett vállalat részére.

Részletesebben

Éves energetikai szakreferensi jelentés Redel Elektronika Kft. részére

Éves energetikai szakreferensi jelentés Redel Elektronika Kft. részére Éves energetikai szakreferensi jelentés Redel Elektronika Kft. részére 2017 Bevezetés Az Elmű Nyrt szerződés alapján nyújt energetikai szakreferensi szolgáltatás a kötelezett vállalat részére. Ennek keretében

Részletesebben

Energiatermelés, erőművek, hatékonyság, károsanyag kibocsátás. Dr. Tóth László egyetemi tanár klímatanács elnök

Energiatermelés, erőművek, hatékonyság, károsanyag kibocsátás. Dr. Tóth László egyetemi tanár klímatanács elnök Energiatermelés, erőművek, hatékonyság, károsanyag kibocsátás Dr. Tóth László egyetemi tanár klímatanács elnök TARTALOM Energia hordozók, energia nyerés (rendelkezésre állás, várható trendek) Energia termelés

Részletesebben

Éves energetikai szakreferensi jelentés OEST Nemzetközi Kereskedelmi Kft. részére

Éves energetikai szakreferensi jelentés OEST Nemzetközi Kereskedelmi Kft. részére Éves energetikai szakreferensi jelentés OEST Nemzetközi Kereskedelmi Kft. részére 2017 Bevezetés Az Elmű Nyrt szerződés alapján nyújt energetikai szakreferensi szolgáltatás a kötelezett vállalat részére.

Részletesebben

Fenntartható kistelepülések KOMPOSZTÁLÁSI ALAPISMERETEK

Fenntartható kistelepülések KOMPOSZTÁLÁSI ALAPISMERETEK Fenntartható kistelepülések KOMPOSZTÁLÁSI ALAPISMERETEK Táltoskert Biokertészet Életfa Környezetvédő Szövetség Csathó Tibor - 2014 Fenntarthatóság EU stratégiák A Földet unokáinktól kaptuk kölcsön! Körfolyamatok

Részletesebben

A hulladékhasznosítás helyzete Magyarországon

A hulladékhasznosítás helyzete Magyarországon A hulladékhasznosítás helyzete Magyarországon Balatoni Henrik Sárosi Eszter A KITERJESZTETT GYÁRTÓI FELELŐSSÉG ÉRVÉNYESÜLÉSE ÉS A HULLADÉKGAZDÁLKODÁSI JOGSZABÁLYOK ALAKULÁSA HAZÁNKBAN ÉS EURÓPÁBAN SZAKMAI

Részletesebben

ZÖLD KÖZBESZERZÉSI ELJÁRÁSOK MAGYARORSZÁGON

ZÖLD KÖZBESZERZÉSI ELJÁRÁSOK MAGYARORSZÁGON + DR. BARNA ORSOLYA ÜGYVÉD, KÖZBESZERZÉSI- ÉS KÖRNYEZETJOGI SZAKÉRTŐ ZÖLD KÖZBESZERZÉSI ELJÁRÁSOK MAGYARORSZÁGON + Kbt. és vhr.-ek Fenntarthatóság: csak a célok között Egyes részletszabályokban megjelenik

Részletesebben

CALMIT Hungária Kft.

CALMIT Hungária Kft. CALMIT Hungária Kft. Éves energetikai szakreferensi jelentés év Készítette: Sourcing Hungary Kft. Tel: +36-1-769-1392 E-mail: sourcing@sourcing.hu Web: www.sourcing.hu Dátum: 2018. május 24. 1 ÜGYFÉL ADATOK

Részletesebben

Széll Andrea doktorandusz NyME FMK, Lemezipari Tanszék Sopron

Széll Andrea doktorandusz NyME FMK, Lemezipari Tanszék Sopron A fa, a lelkét, hogy kiadta, gyantás átok sírt alatta és körötte táncot lejtett, szomorú gyászkönnyet ejtett megannyi kobold. Winkler András Forgácslap élet letútj tjának bemutatása ökom komérleg használat

Részletesebben

Éves energetikai szakreferensi jelentés Váci Távhő Nonprofit Közhasznú Kft részére

Éves energetikai szakreferensi jelentés Váci Távhő Nonprofit Közhasznú Kft részére Éves energetikai szakreferensi jelentés Váci Távhő Nonprofit Közhasznú Kft részére 2017 Bevezetés Az Elmű Nyrt szerződés alapján nyújt energetikai szakreferensi szolgáltatás a kötelezett vállalat részére.

Részletesebben

Bogár a fülbe avagy Mitől gyűlik szelektíven a hulladék. Czippán Katalin Budapest, 2010. február 4.

Bogár a fülbe avagy Mitől gyűlik szelektíven a hulladék. Czippán Katalin Budapest, 2010. február 4. Bogár a fülbe avagy Mitől gyűlik szelektíven a hulladék Czippán Katalin Budapest, 2010. február 4. Miről lesz szó avagy a bogarak Honnan jöttem? a JNOI Földi gondok EU megoldások felvillantás A jó kommunikáció

Részletesebben

ÉVES ENERGETIKAI JELENTÉS DOMINIUM-COR ZRT.

ÉVES ENERGETIKAI JELENTÉS DOMINIUM-COR ZRT. ÉVES ENERGETIKAI JELENTÉS 2 0 1 8 DOMINIUM-COR ZRT. Készítés dátuma: 2019. május Készítette: www.vertpulse.eu NÉV VÉGZETTSÉG JOGOSULTSÁGI SZÁM Ackermann Iván okleveles gépészmérnök EA-01-86/2016 Tirpák

Részletesebben

Kritikus nyersanyagokra vonatkozó hazai adatbázis létrehozása szekunder forrásokra alapozva

Kritikus nyersanyagokra vonatkozó hazai adatbázis létrehozása szekunder forrásokra alapozva Kritikus nyersanyagokra vonatkozó hazai adatbázis létrehozása szekunder forrásokra alapozva G-modul Adatbázis kialakítása 1.fázis Bodnárné Sándor Renáta Tudományos munkatárs Bay-Logi Részéletes kutatási

Részletesebben

A hulladék, mint megújuló energiaforrás

A hulladék, mint megújuló energiaforrás A hulladék, mint megújuló energiaforrás Dr. Hornyák Margit környezetvédelmi és hulladékgazdálkodási szakértő c. egyetemi docens Budapest, 2011. december 8. Megújuló energiamennyiség előrejelzés Forrás:

Részletesebben