Alátámasztó munkarészek. 1. Módosítások célja

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Alátámasztó munkarészek. 1. Módosítások célja"

Átírás

1 Alátámasztó munkarészek 1. Módosítások célja 1) A művelődési házzal szembeni 791 hrsz. ú, jelenleg parkolóként jelölt terület a jövőben zöld területként szerepeljen. 2) A sportpályától délre eső, kelet nyugat irányú tervezett átkötő út kerüljön ki a rendezési tervből. A sportterület fejlesztését gátolja a korábban tervezett út, ezért annak elvetése szükséges. 3) A Bélapátfalva és Mónosbél között tervezett településhatár módosításhoz a 0225/5, 0225/9 hrsz. ú földrészleteket érintően a településrendezési terv egyértelműen jelölje ki a lehetőséget. A 0225/5 és 0225/9 hrsz. ú közlekedési területek jelenleg Bélapátfalva városhoz tartoznak közigazgatásilag, de az utak Mónosbél közlekedési hálózatában játszanak inkább szerepet (a település északi megközelítését biztosítják a jelű út felől), ezért indokolt a terület átadása.

2 4) A helyi építési szabályzatban kerüljön kijavításra a téves Kőolaj dűlő megnevezés Kőalja dűlőre. A HÉSZ 2. függelékben felsorolt műemléki objektumok között a templom címében elírás történt, Kőolaj dűlő helyett Kőalja dűlő a helyes. 5) Gyár út és IV. Béla út között, az 1001/7 és 1001/8 hrsz. ú telkek közé eső kitaposott földút telekkönyvileg is kialakítható útként kerüljön a tervben jelölésre. 6) A zöld város program keretében zöldterületként tervezett, 1/2 hrsz. ú, vasúti átjáró előtti telek a településrendezési tervben is zöldterületként szerepeljen. A vasútvonal mentén korábban kijelölt településközponti funkció megtelepedése nem valósult meg és nem is mutatkozik ilyen irányú szándék, ezért az ingatlan terület felhasználása a jelenlegi funkció (zöldterület) alapján kerül meghatározásra.

3 7) A DIGI Kft. által felállítani tervezett, 40 méter magasságú távközlési torony elhelyezésére a településrendezési terv a Mártírok utca 421 hrsz. ú telkén teremtse meg a lehetőséget; de kerüljön alternatív helyszín is megvizsgálásra. A hírközlési szolgáltatások fejlesztése érdekében a DIGI Kft. helyszíni bejárásokat és méréseket végzett a város igazgatási területén, a kapott értékek alapján a 421 hrsz. ú ingatlan került kiválasztásra, mint hírközlési torony elhelyezésére műszakilag legalkalmasabb terület. 8) A helyi építési szabályzat felülvizsgálata, egyes paragrafusainak hatályon kívül helyezése szükséges a Heves Megyei Kormányhivatal Építésügyi, Hatósági, Oktatási és Törvényességi Felügyeleti Főosztálya HE/TFO/1068/2016 számú törvényességi felhívása alapján. A Törvényességi Felügyeleti Főosztály többek között az alábbiakra hívta fel a figyelmet: A helyi építési szabályzat 3. (3) A város igazgatási határának tervezett módosításáról külön rendeletben kell intézkedni A Főosztály észrevétele: A Mötv szerinti területrész átadásához, azaz a település közigazgatási határának változásához az érintett képviselő testületek megállapodása szükséges, a tervezett módosítás nem igényli külön önkormányzati rendelet megalkotását. A helyi építési szabályzat 7. (3) Az önkormányzat az út, közmű építésének költségét külön rendeletben foglaltak szerint a tulajdonosra hárítja át A Főosztály észrevétele: Az épített környezet védelméről és alakításáról szóló évi LXXVIII. törvény 28. (2) értelmében erre a képviselő testület hatósági határozatával kerülhet sor. A helyi építési szabályzat 9. (4), 16. (6), 69. (1), (5) A telek csak közművesítettség esetén építhető be A Főosztály észrevétele: Az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII.20.) Korm. rendelet értelmében a közműellátás övezeti mértékét és módját kell megállapítani; az építésügyi és építésfelügyeleti hatósági eljárásokról és ellenőrzésekről, valamint az építésügyi hatósági szolgáltatásokról szóló 312/2012. (XI.8.) Korm. rendelet alapján az építésügyi hatóság vizsgálja, hogy az építmény rendeltetésszerű használatához szükséges közműellátás biztosítható e. A víziközműrendszerbe történő bekötési kötelezettséget, valamint a rákötésre való kötelezés szabályait a víziközmű szolgáltatásáról szóló évi CCIX. törvény határozza meg. A helyi építési szabályzat 10. (1), 65. (4) közterületi építmények elhelyezésének engedélyhez kötése A Főosztály észrevétele: a 312/2012. (XI.8.) Korm.

4 rendelet tartalmazza az építési engedély nélkül végezhető építési tevékenységek körét. A kört az önkormányzati rendelet nem bővítheti. A helyi építési szabályzat 10. (2) önkormányzati állattartási rendeletre hivatkozik A Főosztály észrevétele: Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló évi XLVI törvény értelmében önkormányzati rendeletben mezőgazdasági haszonállat tartása nem korlátozható. Az OTÉK szerint az állattartó épületek elhelyezésének feltételeit a helyi építési szabályzat határozhatja meg. A helyi építési szabályzat 35. (3) építési engedélyben növénytelepítést kell előírni (beültetési kötelezettség) A Főosztály észrevétele: Az Étv. szerint a beültetési kötelezettség nem az építésügyi hatóság hatásköre. A helyi építési szabályzat 56. (4), 63. (2), 74. (2), 75. (1) építés engedélyezésre állapít meg szabályokat A Főosztály észrevétele: Az egyes engedélyek megadásának feltételeit központi jogszabályok határozzák meg 9) Készüljön vizsgálat és javaslat a 413 hrsz. ú telek közúti megközelítésére. A 413 hrsz. ú ingatlan megközelítése a hatályos településrendezési eszközök szerint a 411 hrsz. ú útról történik, azonban ez az út a természetben nem létezik, ezért vált szükségessé a terület megközelítését biztosító út kijelölése a 416 hrsz. ú ingatlant érintően. 2. Demográfiai, gazdasági vizsgálat (KSH, NFSZ adatok felhasználásával) Bélapátfalva város lakónépessége csökkenést (~8%) mutatott az elmúlt 10 évben. A népességcsökkenést a természetes fogyás okozta (közel négyszerese volt a halálozások száma a születésekének), amit kis mértékben enyhített a bevándorlások száma (40% al többen települtek be a városba, mint ahányan elhagyták). A nemek arányát tekintve a női többlet a jellemző, átlagosan 100 nőre 88 férfi jut.

5 A város munkanélküliségi rátája a vizsgált időszak végére az országos és megyei átlagtól valamivel kedvezőtlenebbül alakult. A regisztrált ellátottak köre is nőtt az elmúlt hónapokban. Jelen tervmódosításba foglalt változtatási szándékok kis léptékűnek mondhatók, a természetes népességfogyásra, valamint a foglalkoztatási problémákra nem jelentenek megoldást, azonban pl. a hírközlési szolgáltatások fejlesztésétől a lakosság által elvárt szolgáltatások minőségi javulása várható; a közlekedést érintő beavatkozások hatásra a sportterület fejleszthetőségét, a lakóterület megközelítését lehet biztosítani. 3. Infrastrukturális változások A) Közlekedés A városi közlekedési hálózatban változás nem tervezett. A Mónosbél északi megközelítését szolgáló útszakasz és csomópontja területének Mónosbél igazgatási területéhez tervezett csatolása csak igazgatási jellegű változás, a közlekedési terület átadása a közlekedés rendjét nem befolyásolja. A 791 hrsz. ú parkoló zöldterületként történő szabályozása a város állóforgalmában releváns mértékű változást nem okoz, az egyéb zöldterületként szabályozott ingatlanon parkolás továbbra is megengedett lesz, ugyanakkor a jelenlegitől intenzívebb zöldfelület kerül kialakításra. javasolt minta keresztszelvény A Gyár út és IV. Béla út között kitaposott út kiszabályozására merült fel igény, a terv 8 m szabályozási szélességű kiszolgáló utat irányzott elő. B) Közmű A város vezetékes ivóvíz és szennyvíz hálózatában változás nem tervezett. Új beépítésre szánt terület nem kerül kijelölésre.

6 Vízvezeték hálózat Szennyvízvezeték hálózat Az elektromos és gázellátásban változás nem tervezett. C) Hírközlés A településen a hírközlési szolgáltatások biztosítottak, több szolgáltató kínálatát is igénybe lehet venni. Telekom lefedettség (4G) Telenor lefedettség (4G) Vodafone lefedettség (4G) A módosítási szándék a hírközlési szolgáltatások fejlesztésének lehetőségét is előirányozza: a Magyar Állam által kiírt frekvencia tenderen nyertes DIGI Távközlési és Szolgáltató Kft. mobiltelefon és szélessávú mobil szolgáltatás biztosítása érdekében új torony építését tervezi Bélapátfalva területén, ehhez a településrendezési eszközökben biztosítani kell a szabályozási feltéteket. A DIGI állomás az alábbi konfiguráció szerint épülne meg: 1 db 40 m magas távközlési torony, rajta antennák és egyéb egységek szükséges számba 1 db konténer és/vagy kültéri rádiótechnikai szekrény(ek) elektromos mérő és fogadó szekrények elektromos ellátást biztosító kábel az elektromos mérőtől, illetve egyéb szükséges kábelezések. Az állomás energiaigényét (3x10A) lehetőség szerint önálló főnérő kiépítésével biztosítjuk. Bélapátfalva településképének védelme érdekében a hírközlési létesítmény és kiegészítő építményeinek tájba illesztéséről gondoskodni kell.

7 4. Örökségvédelem A rendezés alá vont területek nem állnak országos műemléki védelem alatt, regisztrált régészeti lelőhely által nem érintettek. Jelen módosítási szándék nem irányoz elő olyan rendezést, fejlesztést, amely a meglévő műemléki értékekben, régészeti területekben kárt okozna. Új beépítésre szánt terület kialakítása nem tervezett. Az antennatartó torony tájképi megjelenése kevésbé vonzó látvány, de Bélapátfalva karakterében a hírközlési szolgáltatások biztosításához szükséges létesítmény telepítése várhatóan változást nem okoz. 5. Környezetalakítási javaslat A parkoló és a vasúti átjáró előtti terület, mint a tervben megjelenő új zöldfelületek rendezésénél figyelembe kell venni a közlekedésbiztonsági szabályokat, csak olyan honos növények telepíthetők, melyek hosszú távon sem gátolják a beláthatóságot. A földút burkolt útként történő kialakításánál a csapadékvizek elvezetését meg kell oldani. A rendezés alá vont ingatlanokat érintő beavatkozás, fejlesztése során megvalósuló munkálatok során a környezet védelmére vonatkozó előírásokat be kell tartani az alábbiak figyelembe vételével: Természeti és tájvédelmi szempont Növényzet telepítésénél az allergén, vattázó fajok telepítését a Bükki Nemzeti Park ajánlásainak figyelembe vételével (lásd. jelen munkarész 1. sz. függelék) mellőzni kell. A beépítésre szánt területeken belül kötelezően biztosítandó minimális zöldfelületek kialakítását, fenntartását, karbantartását meg kell oldani. Eseteges hírközlési létesítmény építésénél az építmények tájba illesztését biztosítani kell, a hírközlési szolgáltatások biztosításához szükséges esetleges beépítési korlátozást fás szárú növények telepítésénél figyelembe kell venni. Levegőtisztaság és zajvédelmi szempont A levegőterheltségi szint határértékeiről és a helyhez kötött légszennyező pontforrások kibocsátási határértékeiről szóló 4/2011. (I.14.) VM rendelet, valamint a 306/2010. (XII.23.) Kormányrendelet előírásait be kell tartani. A környezeti zaj és rezgés elleni védelem egyes szabályairól szóló 284/2007. (X.29.) Kormányrendelet előírásait figyelembe kell venni.

8 A zajkibocsátási határértékek megállapításának, valamint a zaj és rezgéskibocsátás ellenőrzésének módját a 93/2007. (XII.18.) KvVM rendelet tartalmazza. Hulladékgazdálkodási szempont A hulladékokról szóló évi CLXXXV. törvény, valamint a végrehajtására kiadott jogszabályokban foglalt előírásokat be kell tartani. Figyelembe kell venni a hulladékgazdálkodási tervekre és a megelőzési programokra vonatkozó részletes szabályokról szóló 310/2013. (VIII.16.) Korm. rendelet, valamint a hulladékgazdálkodási tervekről szóló 15/2003. (XI.7.) KvVM rendelet előírásait. Tilos a hulladékok illegális lerakása és égetése, továbbá a veszélyes hulladékot a települési hulladék közé juttatni! A tevékenység során keletkező hulladékokat elkülönítve, a 72/2013. (VIII.27.) VM rendelet előírásait betartva, a környezet szennyezését kizáró módon kell gyűjteni. A keletkező veszélyes hulladékokról a 98/2001. (VI.15.) Kormányrendelet előírásai szerint kell gondoskodni. Az építési és bontási hulladék kezelését a 45/2004. (VII.26.) BM KvVM együttes rendelet előírásainak betartásával kell végezni. Földtani közeg védelme szempont A környezeti elemek minőségének megóvása érdekében csak olyan építmények, létesítmények, tevékenységek megvalósítása, üzemeltetése engedélyezhető, amelyek ellenőrzött körülmények közötti működtetése hosszú távon sem veszélyezteti a földtani közeg jó állapotát.

9 1. sz. függelék Fásításra, növénytelepítésre javasolt őshonos növények jegyzéke (BNPI) Lombos fafajok tudományos (latin) elnevezés magyar elnevezés Acer campestre mezei juhar Acer platanoides korai juhar Acer pseudoplatanus hegyi juhar, jávorfa Acer tataricum tatár juhar, feketegyűrű juhar Alnus glutinosa (allergén) enyves éger, mézgás éger, berekfa Alnus incana hamvas éger Betula pendula (allergén) közönséges nyír, bibircses nyír Betula pubescens szőrös nyír, pelyhes nyír Carpinus betulus közönséges gyertyán Cerasus avium (Prunus avium) vadcseresznye, madárcseresznye Cerasus mahaleb (Prunus mahaleb) sarjmeggy, török meggy Fagus sylvatica közönséges bükk Fraxinus angustifolia ssp. pannonica magyar kőris Fraxinus excelsior magas kőris Fraxinus ornus virágos kőris, mannakőris Juglans regia közönséges dió Malus sylvestris vadalma Padus avium zelnicemeggy, májusfa Populus alba * fehér nyár, ezüst nyár Populus canescens * szürke nyár Populus nigra * fekete nyár, topolyafa, csomoros nyár Populus tremula rezgő nyár Pyrus pyraster vadkörte, vackor Quercus cerris csertölgy, cserfa Quercus petraea (Q. sessiliflora) kocsánytalan tölgy Quercus pubescens molyhos tölgy Quercus robur (Q. pedunculata) kocsányos tölgy, mocsártölgy Salix alba (allergén) fehér fűz, ezüst fűz Salix fragilis törékeny fűz, csörege fűz Sorbus aria lisztes berkenye Sorbus aucuparia madárberkenye Sorbus domestica házi berkenye, fojtóska Sorbus torminalis barkóca berkenye, barkócafa Tilia cordata (T. parviflora) kislevelű hárs Tilia platyphyllos (T. grandifolia) nagylevelű hárs Ulmus glabra (U. montana, U. scabra) hegyi szil Ulmus laevis vénic szil, lobogós szil, vénicfa Ulmus minor (Ulmus campestris) mezei szil, simalevelű mezei szil Tűlevelű fajok (fenyők) tudományos (latin) név magyar elnevezés Juniperus communis közönséges boróka, gyalogfenyő

10 Lombos cserjék tudományos (latin) név magyar elnevezés Colutea arborescens pukkanó dudafürt Cornus mas húsos som Cornus sanguinea veresgyűrű som Crataegus laevigata (C. oxyacantha) kétbibés galagonya Crataegus monogyna egybibés galagonya Euonymus europaeus csíkos kecskerágó Euonymus verrucosus bibircses kecskerágó Frangula alnus (Rhamnus frangula) kutyabenge Hippophae rhamnoides homoktövis Lonicera xylosteum ükörke lonc, ükörke Prunus spinosa kökény Rhamnus catharticus varjútövis (benge) Ribes uva crispa Rosa canina gyepűrózsa Salix caprea kecskefűz Salix cinerea rekettyefűz, hamvas fűz Salix purpurea csigolyafűz Salix viminalis kosárkötő fűz Sambucus nigra fekete bodza Sambucus racemosa** fürtös bodza Spirea salicifolia fűzlevelű gyöngyvessző Staphylea pinnata mogyorós hólyagfa Viburnum lantana ostorménfa Viburnum opulus kányabangita * nem szöszös, hím egyedek telepítése javasolt csak ** 500 m felett javasolható a telepítése Allergén növényfajok telepítése kizárólag külterületen, belterülettől és beépítésre szánt területtől nagy távolságra javasolható.

1. sz. melléklet Sajóbábony város Képviselőtestületének 22/2005.(XI.30.) rendeletéhez. A) Belterület Szabályozási terve Rajzszám: SZT_01_2M_BT

1. sz. melléklet Sajóbábony város Képviselőtestületének 22/2005.(XI.30.) rendeletéhez. A) Belterület Szabályozási terve Rajzszám: SZT_01_2M_BT 1. sz. melléklet Sajóbábony város Képviselőtestületének 22/2005.(XI.30.) rendeletéhez A) Belterület Szabályozási terve Rajzszám: SZT_01_2M_BT 1 B) Ipari Park Szabályozási terve Rajzszám: SZT_01_2M_GIP

Részletesebben

1. (1) A HÉSZ 11. (2) bekezdése helyére a következő rendelkezés kerül

1. (1) A HÉSZ 11. (2) bekezdése helyére a következő rendelkezés kerül Heves Város Önkormányzat Képviselő-testületének 24/2016. (XII.01.) önkormányzati rendelete Heves város építési szabályzatáról és szabályozási tervéről szóló 7/2006. (II. 24.) rendeletének módosítására

Részletesebben

EOV koordináta (NY K) EOV koordináta (D É) Név. Pontos helyszín HRSZ Tipizálás főbb jellemző

EOV koordináta (NY K) EOV koordináta (D É) Név. Pontos helyszín HRSZ Tipizálás főbb jellemző Név EOV koordináta (NY K) EOV koordináta (D É) Pontos helyszín HRSZ Tipizálás főbb jellemző Csúnya munka 754115 282554 Elő hegy teteje 0130/3 Történelmi vagy kulturális eseménnyel, illetve jelentős személlyel

Részletesebben

1. A RENDELET MEGALKOTÁSAKOR HATÁLYOS VONATKOZÓ JOGSZABÁLYOK JEGYZÉKE

1. A RENDELET MEGALKOTÁSAKOR HATÁLYOS VONATKOZÓ JOGSZABÁLYOK JEGYZÉKE 15/2012. (XII.13.) önkormányzati rendelet 1. függeléke 1. A RENDELET MEGALKOTÁSAKOR HATÁLYOS VONATKOZÓ JOGSZABÁLYOK JEGYZÉKE 5. (20) Veszélyességi zónák övezetére vonatkozó hatályos jogszabály: a veszélyes

Részletesebben

Hajóállomás Veránka 0168, 0155/5, 0155/8

Hajóállomás Veránka 0168, 0155/5, 0155/8 lelőhely azonosító szám név HRSZ 1. függelék /2016.( ) önkormányzati rendelethez 0149/7, 0149/6, 0149/8, 0155/2, 0148/3, 0148/4, 0146, 0145, 0149/2, 0148/2, 0155/8 27454 1 Hajóállomás 27455 2 Veránka 0168,

Részletesebben

3. HÉSZ függelékei 1. számú: Övezeti összesítő 2. számú: Lakóövezetek beépítési mintalapjai 3. számú: Helyi védettségű épületek 4.

3. HÉSZ függelékei 1. számú: Övezeti összesítő 2. számú: Lakóövezetek beépítési mintalapjai 3. számú: Helyi védettségű épületek 4. 3. HÉSZ függelékei 1. számú: Övezeti összesítő 2. számú: Lakóövezetek beépítési mintalapjai 3. számú: Helyi védettségű épületek 4. számú Homlokzatszámítási minták 5. számú Őshonos növények 6. számú Régészeti

Részletesebben

A földmûvelésügyi és vidékfejlesztési miniszter 33/2008. (III. 27.) FVM rendelete. 2008/51. szám MAGYAR KÖZLÖNY 2501.

A földmûvelésügyi és vidékfejlesztési miniszter 33/2008. (III. 27.) FVM rendelete. 2008/51. szám MAGYAR KÖZLÖNY 2501. 2008/51. szám MAGYAR KÖZLÖNY 2501 A földmûvelésügyi és vidékfejlesztési miniszter 33/2008. (III. 27.) FVM rendelete az Európai Mezõgazdasági Vidékfejlesztési Alapból nem termelõ mezõgazdasági beruházásokhoz

Részletesebben

144/2008. (XI. 7.) FVM rendelet

144/2008. (XI. 7.) FVM rendelet 1 144/00. (XI. 7.) FVM rendelet az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból az erdészeti célra használt géppark fejlesztéséhez és korszerűsítéséhez nyújtandó támogatások részletes feltételeiről A

Részletesebben

VERESEGYHÁZ VÁROS ÖNKORMÁNYZATANÁK KÖRNYEZETVÉDELMI ALAPJA. Pályázati felhívás március

VERESEGYHÁZ VÁROS ÖNKORMÁNYZATANÁK KÖRNYEZETVÉDELMI ALAPJA. Pályázati felhívás március VERESEGYHÁZ VÁROS ÖNKORMÁNYZATANÁK KÖRNYEZETVÉDELMI ALAPJA Pályázati felhívás Környezetvédelmi és természetvédelmi közcélú feladatok végrehajtására 2009. március Veresegyház Város Önkormányzatának Környezetvédelmi

Részletesebben

1. Demográfiai, gazdasági vizsgálat (KSH, NFSZ adatok felhasználásával)

1. Demográfiai, gazdasági vizsgálat (KSH, NFSZ adatok felhasználásával) Alátámasztó munkarészek 1. Demográfiai, gazdasági vizsgálat (KSH, NFSZ adatok felhasználásával) Az alábbi ábrák Kál község lakónépességére vonatkozó főbb adatokat összegzik. A település lakossága a vizsgált

Részletesebben

Gksz Ipari terület Általános Gip-1 Településgazdálkodási Gip-2 K ü l ö n l e g e s t e r ü l e t Sportterület Ksp-1. Ksp-2 Temető

Gksz Ipari terület Általános Gip-1 Településgazdálkodási Gip-2 K ü l ö n l e g e s t e r ü l e t Sportterület Ksp-1. Ksp-2 Temető BEÉPÍTÉSRE SZÁNT TERÜLETEK ÉPÍTÉSI ÖVEZETEI övezet alövezet Falusias lakóterület Nagytelkes beépítés Lf-1 Lf-1* Kistelkes beépítés Lf-2 Külső övezet Lf-3 Többlakásos beépítés Lf-4 Kervárosias lakóterület

Részletesebben

Tájrendezési javaslatok, zöldfelületi rendszer fejlesztése. 1. Tájhasználat, tájszerkezet javaslata

Tájrendezési javaslatok, zöldfelületi rendszer fejlesztése. 1. Tájhasználat, tájszerkezet javaslata Tájrendezési javaslatok, zöldfelületi rendszer fejlesztése 1. Tájhasználat, tájszerkezet javaslata A település földhasználatára vonatkozó főbb adatokat a mellékelt ábra tartalmazza. Az igazgatás terület

Részletesebben

Albertirsa Város Önkormányzata Képviselő-testületének 29/2011.(XI.25.) önkormányzati rendelete a növények telepítési távolságáról

Albertirsa Város Önkormányzata Képviselő-testületének 29/2011.(XI.25.) önkormányzati rendelete a növények telepítési távolságáról Albertirsa Város Önkormányzata Képviselő-testületének 29/2011.(XI.25.) önkormányzati rendelete a növények telepítési távolságáról Albertirsa Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyar Köztársaság

Részletesebben

ISK 1/ tavasz 80 Ft 60 Ft 38 Ft 32 Ft ISK 1/ tavasz 90 Ft 70 Ft 50 Ft ISK 1/ tavasz 100 Ft 100 Ft 60 Ft

ISK 1/ tavasz 80 Ft 60 Ft 38 Ft 32 Ft ISK 1/ tavasz 90 Ft 70 Ft 50 Ft ISK 1/ tavasz 100 Ft 100 Ft 60 Ft Frondeus Prima Kft. Székhely : 2112 Veresegyház Fácán u. 12. Telephely : 3000 Hatvan Görbeér hrsz. 0137/2 Telefon: +36 20 9 289 551 Email: attila.dobrovitz@frondeus.hu weboldal: www.hatvanicsemetekert.hu

Részletesebben

Értékelés. alkalmazott szakszemélyzet képzettsége középfokú Bizonyítvány másolat 5 A beruházás keretében

Értékelés. alkalmazott szakszemélyzet képzettsége középfokú Bizonyítvány másolat 5 A beruházás keretében 1. számú melléklet a 144/008. (XI. 7.) FVM rendelethez Értékelés Értékelési szem megnevezése Értékelés/ellenőrzés módja Maximális szám Szakmai szemok Az erdőgazdálkodó vagy az felsőfokú Bizonyítvány másolat

Részletesebben

1. Műemléki védettség alatt álló épületek. Bécsi utca 23. hrsz.: 4090 Ferencesek egykori kertjének kapuja, barokk,1750 körül

1. Műemléki védettség alatt álló épületek. Bécsi utca 23. hrsz.: 4090 Ferencesek egykori kertjének kapuja, barokk,1750 körül 2. melléklet a.../2011. (...) önkormányzati rendelethez Műemléki védettség alatt álló épületek, Helyi védelemmel rendelkező, helyi védelem alá vont épületek 1. Műemléki védettség alatt álló épületek Bécsi

Részletesebben

PILIS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA Képviselı-testületének. /2012. (..) sz. önkormányzati rendelete

PILIS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA Képviselı-testületének. /2012. (..) sz. önkormányzati rendelete 150/2012. sz. elıterjesztés 1. sz. melléklete PILIS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA Képviselı-testületének /2012. (..) sz. önkormányzati rendelete a fák védelmének helyi szabályairól, illetve a fapótlási kötelezettségrıl

Részletesebben

Verőce Község Polgármestere. Verőce Község Önkormányzat Polgármesterének ELŐTERJESZTÉSE. a Képviselő-testület 2012. október 16-i rendes ülésére

Verőce Község Polgármestere. Verőce Község Önkormányzat Polgármesterének ELŐTERJESZTÉSE. a Képviselő-testület 2012. október 16-i rendes ülésére Verőce Község Polgármestere 2621 Verőce, Árpád út 40. - Tel: 27 / 350-033 - Fax: 27 / 380-381 - www.veroce.hu - Email: polghiv@veroce.hu Verőce Község Önkormányzat Polgármesterének ELŐTERJESZTÉSE a Képviselő-testület

Részletesebben

2. számú függelék a 9/2016. (III.31.) önkormányzati rendelethez

2. számú függelék a 9/2016. (III.31.) önkormányzati rendelethez 2. számú függelék a 9/2016. (III.31.) önkormányzati rendelethez Helyi védelemre javasolt természeti területek, értékek, egyedi tájértékek: - az Érdi sziget (Beliczay-sziget) természetközeli területei,

Részletesebben

HÉSZ függelékei 1. Építési övezetek-, övezetek összesítő táblázata 2. Régészeti lelőhelyek 3. Épített örökség országos védettségű elemei 4.

HÉSZ függelékei 1. Építési övezetek-, övezetek összesítő táblázata 2. Régészeti lelőhelyek 3. Épített örökség országos védettségű elemei 4. HÉSZ függelékei 1. Építési övezetek-, övezetek összesítő táblázata 2. Régészeti lelőhelyek 3. Épített örökség országos védettségű elemei 4. Épített örökség helyi egyedi védettségű elemei 5. A jegyző által

Részletesebben

2. SZ. MELLÉKLET SAJÁTOS JOGINTÉZMÉNNYEL ÉRINTETT INGATLANOK JEGYZÉKE

2. SZ. MELLÉKLET SAJÁTOS JOGINTÉZMÉNNYEL ÉRINTETT INGATLANOK JEGYZÉKE 2. SZ. MELLÉKLET SAJÁTOS JOGINTÉZMÉNNYEL ÉRINTETT INGATLANOK JEGYZÉKE 2/a ÉPÍTÉSI- ÉS TELEKALAKÍTÁSI TILALOMMAL ÉRINTETT INGATLANOK Hrsz.: 3240, 3291/1, 3291/2, 5004, 5141, 5143/2, 11182/15, 11182/16,

Részletesebben

46/2009. (IV. 16.) FVM

46/2009. (IV. 16.) FVM 46/2009. (IV. 16.) FVM rendelet az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból az agrár-erdészeti rendszerek mezőgazdasági földterületeken történő első létrehozásához nyújtandó támogatás igénybevételének

Részletesebben

HELYZETFELTÁRÁS. 1. Táji és természeti adottságok vizsgálata. 1.1. Természetföldrajzi tájbesorolás

HELYZETFELTÁRÁS. 1. Táji és természeti adottságok vizsgálata. 1.1. Természetföldrajzi tájbesorolás II.4.1. TÁJRENDEZÉS HELYZETFELTÁRÁS 1. Táji és természeti adottságok vizsgálata 1.1. Természetföldrajzi tájbesorolás A földrajzi tájbeosztás szerint Bácsalmás az Alföld Bácskai síkvidék középtájának Bácskai

Részletesebben

MUNKAANYAG A MINISZTER ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI

MUNKAANYAG A MINISZTER ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter./2010. ( ) FVM rendelete az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból az agrár-erdészeti rendszerek mezőgazdasági földterületeken történő első létrehozásához

Részletesebben

HÉSZ függeléke Övezetek, építési övezetek összefoglaló táblázata

HÉSZ függeléke Övezetek, építési övezetek összefoglaló táblázata Övezetek, építési övezetek összefoglaló táblázata BEÉPÍTÉSRE SZÁNT TERÜLETEK ÉPÍTÉSI ÖVEZETEI Falusias lakóterület Halmazos beépítés Lf-1 Hagyományos fésős beépítés Fésős elıkertes beépítés Szabadonálló

Részletesebben

1. melléklet a 6/2018.(XII.28.) önkormányzati rendelethez. Helyi egyedi védelem Járdánháza helyi védelem alatt álló épületei, építményei:

1. melléklet a 6/2018.(XII.28.) önkormányzati rendelethez. Helyi egyedi védelem Járdánháza helyi védelem alatt álló épületei, építményei: 1. melléklet a 6/2018.(XII.28.) önkormányzati rendelethez Helyi egyedi védelem Járdánháza helyi védelem alatt álló épületei, építményei: 1. Római Katolikus templom, 2. Járdánháza, Izra út 40. szám alatti

Részletesebben

Tájépítész Korlátolt Felelősségű Társaság B B-006 B-011 Populus nigra Italica Ulmus laevis Jegenyenyár Vénic szil B-013 B-014

Tájépítész Korlátolt Felelősségű Társaság B B-006 B-011 Populus nigra Italica Ulmus laevis Jegenyenyár Vénic szil B-013 B-014 B-006 110/20/7/4 B-011 Ulmus laevis Vénic szil 50/12/12/4 B-013 60/12/10/4 B-014 150/258/4 B-018 Carpinus betulus Közönséges gyertyán 40/8/10/4 B-030 45/10/13/4 B-035 Salix alba Tristis Fehér fűz 80/10/12/4

Részletesebben

Alátámasztó munkarészek

Alátámasztó munkarészek Alátámasztó munkarészek 1. Demográfiai, gazdasági vizsgálat (KSH, NFSZ adatok felhasználásával) Izsófalva lakosságának alakulását a mellékelt ábra mutatja, a vizsgálat alá vont időszakban csökkenő tendenciát

Részletesebben

AJÁNLOTT LISTA. Miért ültessünk gyümölcsfát vagy őshonos fákat és cserjéket?

AJÁNLOTT LISTA. Miért ültessünk gyümölcsfát vagy őshonos fákat és cserjéket? AJÁNLOTT LISTA Miért ültessünk gyümölcsfát vagy őshonos fákat és cserjéket? Kertes ház esetén érdemes saját gyümölcsfogyasztásunk legalább egy részét magunknak megtermelni. Így nem leszünk mindenben az

Részletesebben

A PÁL-VÖLGYI KŐFEJTŐ FELSŐ

A PÁL-VÖLGYI KŐFEJTŐ FELSŐ A PÁL-VÖLGYI KŐFEJTŐ FELSŐ BÁNYATERASZÁNAK CÖNOLÓGIAI KÉPE Szabó Emőke szalonka83@gmail.com Szent István Egyetem, Mezőgazdasági és Környezettudományi kar Természetvédelmi mérnöki szak Budapest, 2010. Tartalomjegyzék

Részletesebben

A jelű területegység. kód: 12/8/12/4 törzsátmérő/magasság/korona átmérő/kor. A-013-020 hrsz. 095/1. A-002-009, 010 hrsz. 295/1. A-026 hrsz.

A jelű területegység. kód: 12/8/12/4 törzsátmérő/magasság/korona átmérő/kor. A-013-020 hrsz. 095/1. A-002-009, 010 hrsz. 295/1. A-026 hrsz. A-002-009, 010 Salix alba Tristis Fehér fűz fasor 15-30/4-10/6-10/3 ok A-013-020 hrsz. 095/1 Tilia cordata Kislevelű hárs fasor 25-35/7-12/4-6/3 A-021-024 Betula pendula Bibircses nyír csop. 17-30/11-12/3-4/3

Részletesebben

Mezőkövesd Város Önkormányzatának 27/2007.(V.31.) ÖK. számú RENDELETE

Mezőkövesd Város Önkormányzatának 27/2007.(V.31.) ÖK. számú RENDELETE Mezőkövesd Város Önkormányzatának 27/2007.(V.31.) ÖK. számú RENDELETE a közterületek tisztántartásáról és a közhasználatú zöldterületek fenntartásáról, védelméről Mezőkövesd Város Képviselő-testülete a

Részletesebben

A KIS-KÜKÜLLŐ BALAVÁSÁR-SÓVÁRAD EGYESÜLET HELYI AKCIÓ CSOPORTJÁNAK NYÚJTOTT VISSZA NEM TÉRÍTENDŐ PÉNZÜGYI TÁMOGATÁS

A KIS-KÜKÜLLŐ BALAVÁSÁR-SÓVÁRAD EGYESÜLET HELYI AKCIÓ CSOPORTJÁNAK NYÚJTOTT VISSZA NEM TÉRÍTENDŐ PÉNZÜGYI TÁMOGATÁS ROMÁNIA KORMÁNYA NEMZETI VIDÉKFEJLESZTÉSI TERV 2007-2013 Európai Unió és Románia Kormánya által támogatott projekt/ FEADR A KIS-KÜKÜLLŐ BALAVÁSÁR-SÓVÁRAD EGYESÜLET HELYI AKCIÓ CSOPORTJÁNAK NYÚJTOTT VISSZA

Részletesebben

144/2008. (XI. 7.) FVM rendelet

144/2008. (XI. 7.) FVM rendelet A jogszabály mai napon hatályos állapota 144/00. (XI. 7.) FVM rendelet az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból az erdészeti célra használt géppark fejlesztéséhez és korszerűsítéséhez nyújtandó

Részletesebben

Közterület-felügyelők eljárásai

Közterület-felügyelők eljárásai Közterület-felügyelők eljárásai 1. Közterület eltérő használatának bejelentése, közterület-használati engedély Ügyleírás: A közterület eltérő használata csak a tulajdonos engedélyével lehetséges. A közterületet,

Részletesebben

Dömsöd Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének. 11/2016. (XI.10.) önkormányzati rendelete. a fás szárú növények védelméről

Dömsöd Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének. 11/2016. (XI.10.) önkormányzati rendelete. a fás szárú növények védelméről Dömsöd Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2016. (XI.10.) önkormányzati rendelete a fás szárú növények védelméről Dömsöd Nagyközség Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) Képviselő-testülete

Részletesebben

NYÍREGYHÁZA ZÖLDFELÜLETEI

NYÍREGYHÁZA ZÖLDFELÜLETEI NYÍREGYHÁZA ZÖLDFELÜLETEI ZÖLD NYÍREGYHÁZA A kezdetek Nyíregyháza újkori történetéből Első írásos említése Nyír falu néven 1219. évben 1748. évre a hajdan nevezetes hajdúközség majdnem kihalt, puszta,

Részletesebben

SZAKÉRTİI JELENTÉS a február 06. napján létrejött Vállalkozói szerzıdés alapján készített Fakataszter, favizsgálat és faápolási javaslatra

SZAKÉRTİI JELENTÉS a február 06. napján létrejött Vállalkozói szerzıdés alapján készített Fakataszter, favizsgálat és faápolási javaslatra SZAKÉRTİI JELENTÉS a 2018. február 06. napján létrejött Vállalkozói szerzıdés alapján készített Fakataszter, favizsgálat és faápolási javaslatra Balatonalmádi, 2018.február 20. Megbízó: Magyar Kikötő Zrt.

Részletesebben

Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének /2012. (..) önkormányzati rendelete

Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének /2012. (..) önkormányzati rendelete Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének /2012. (..) önkormányzati rendelete a közterület igénybevételének, használatának, és a közterületi fák, cserjék telepítési szabályairól Kisújszállás

Részletesebben

144/2008. (XI. 7.) FVM rendelet

144/2008. (XI. 7.) FVM rendelet jogszabály mai napon hatályos állapota 44/00. (XI. 7.) FVM rendelet az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési lapból az erdészeti célra használt géppark fejlesztéséhez és korszerűsítéséhez nyújtandó támogatások

Részletesebben

A település helyi védelem alatt álló területei 1. melléklet a 3/2019. (II.14.) önkormányzati rendelethez A B C jel a védelem tárgya helyi védelem alat

A település helyi védelem alatt álló területei 1. melléklet a 3/2019. (II.14.) önkormányzati rendelethez A B C jel a védelem tárgya helyi védelem alat A település helyi védelem alatt álló területei 1. melléklet a 3/2019. (II.14.) önkormányzati rendelethez A B C jel a védelem tárgya helyi védelem alatt álló területek HT-1. a Fő utca, a Kossuth utca és

Részletesebben

Gönyű Község Önkormányzata Képviselő-testületének /2017. (..) önkormányzati rendelete a településkép védelméről

Gönyű Község Önkormányzata Képviselő-testületének /2017. (..) önkormányzati rendelete a településkép védelméről Gönyű Község Önkormányzata Képviselő-testületének /2017. (..) önkormányzati rendelete a településkép védelméről Gönyű Község Önkormányzata Képviselő-testülete a településkép védelméről szóló 2016. évi

Részletesebben

Az év fájával kapcsolatos tanulmányok és kiadványok

Az év fájával kapcsolatos tanulmányok és kiadványok Az év fájával kapcsolatos tanulmányok és kiadványok Általános tanulmányok ANON. (2001): Az év fái. Erdészeti Lapok 136(7-8): 216. BARTHA D. (1995): "Év fája" mozgalom Magyarországon. Bútor és Faipar 1(1):

Részletesebben

Az év fájával kapcsolatos tanulmányok és kiadványok

Az év fájával kapcsolatos tanulmányok és kiadványok Az év fájával kapcsolatos tanulmányok és kiadványok Általános tanulmányok BARTHA D. (1995): Új mozgalom német mintára. Középpontban az elfelejtett fafajok. Számadás 7(49): 17. BARTHA D. (1995): "Év fája"

Részletesebben

A 26-37. mellékletek (GYMS megyei hófogók) fajlistája kódokkal

A 26-37. mellékletek (GYMS megyei hófogók) fajlistája kódokkal A 26-37. mellékletek (GYMS megyei hófogók) fajlistája kódokkal Kód Magyar név Tudományos név A Akác Robinia pseudo-acacia AL Vadalma Malus silvestris BL Bálványfa Amorpha fruticosa CSNY Madárcseresznye

Részletesebben

DRÉGELYPALÁNK TELEPÜLÉSKÉPI RENDELET MUNKAKÖZI ANYAG

DRÉGELYPALÁNK TELEPÜLÉSKÉPI RENDELET MUNKAKÖZI ANYAG 1 DRÉGELYPALÁNK TELEPÜLÉSKÉPI RENDELET MUNKAKÖZI ANYAG Megbízó: Drégelypalánk Község Önkormányzata Dombai Gábor, polgármester 2646 Drégelypalánk, Rákóczi út 1. Tervező: Völgyzugoly Műhely Kft 2083 Solymár,

Részletesebben

Cseres - kocsánytalan tölgyesek

Cseres - kocsánytalan tölgyesek Előfordulás: Hegy és dombvidékeken kb. 200 400 m tszf. magasságban zonális Termőhely: optimálisan viszonylag mély barna erdőtalaj (pl. Ramman féle BE) és barnaföld, de előfordulhat sekély termőrétegű talajokon

Részletesebben

SZENTES VÁROS TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVEINEK ÉS HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATÁNAK MÓDOSÍTÁSA

SZENTES VÁROS TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVEINEK ÉS HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATÁNAK MÓDOSÍTÁSA SZENTES VÁROS TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVEINEK ÉS HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATÁNAK MÓDOSÍTÁSA Készítette: Wittek Krisztina f építész ktsz.: TT/É1-01-2382 Nemes Zoltán tájtervez Várkert Kft ktsz: K/1 01-5053 TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

Majosháza Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2017. (IX. 22.) önkormányzati rendelete. a fák és fás szárú növények védelméről

Majosháza Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2017. (IX. 22.) önkormányzati rendelete. a fák és fás szárú növények védelméről Majosháza Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2017. (IX. 22.) önkormányzati rendelete a fák és fás szárú növények védelméről Majosháza Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország

Részletesebben

Szentesi Díszfaiskola Sárréti Gyuláné 6600 Szentes, Sáfrán M. u. 71. Fax: 06-63/ Mobil:30/ ; 30/ ; 30/

Szentesi Díszfaiskola Sárréti Gyuláné 6600 Szentes, Sáfrán M. u. 71. Fax: 06-63/ Mobil:30/ ; 30/ ; 30/ Szentesi Díszfaiskola Sárréti Gyuláné 6600 Szentes, Sáfrán M. u. 71. Fax: 06-63/316-158 Mobil:30/965-1557; 30/310-2728; 30/629-7007 E-mail: info@szentesifaiskola.hu Kiskereskedelmi árjegyzék 2017 tavasz

Részletesebben

Védett terület lehatárolása

Védett terület lehatárolása 1. HE - Helyi védett terület 1. melléklet a 36/2017. (XII. 22.) önkormányzati rendelethez A. Védett terület lehatárolása 1. Erz sébetváros MÁV vasúti pálya Kálvária utca: 5704/1 hrsz. telektől 5676 hrsz.

Részletesebben

46/2009. (IV. 16.) FVM rendelet

46/2009. (IV. 16.) FVM rendelet 1 46/2009. (IV. 16.) FVM rendelet az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból az agrár-erdészeti rendszerek mezőgazdasági földterületeken történő első létrehozásához nyújtandó támogatás igénybevételének

Részletesebben

Témafelelős: Wittek Krisztina főépítész, Iktatószám: 86-25/2012. Tárgy: Szentes Város rendezési terveinek módosítása 2011.

Témafelelős: Wittek Krisztina főépítész, Iktatószám: 86-25/2012. Tárgy: Szentes Város rendezési terveinek módosítása 2011. SZENTES VÁROS ÖNKORMÁNYZATA FŐÉPÍTÉSZ 6600 Szentes, Kossuth tér 6. e-mail: wittek@szentes.hu tel.: 63/510-390, 20/9769-391 fax.:63/510-388 Témafelelős: Wittek Krisztina főépítész, Iktatószám: 86-25/2012.

Részletesebben

Méret (cm) MCS 2/ ősz MCS 1/ ősz 50 Ft 35 Ft 22 Ft - MCS 1/ tavasz 60 Ft 45 Ft 26 Ft 22 Ft

Méret (cm) MCS 2/ ősz MCS 1/ ősz 50 Ft 35 Ft 22 Ft - MCS 1/ tavasz 60 Ft 45 Ft 26 Ft 22 Ft Frondeus Prima Kft. Székhely : 2112 Veresegyház Fácán u. 12. Telephely : 3000 Hatvan Görbeér hrsz. 0137/2 Telefon: +36 20 9 289 551 Email: attila.dobrovitz@frondeus.hu weboldal: www.hatvanicsemetekert.hu

Részletesebben

46/2009. (IV. 16.) FVM rendelet. A támogatás célja. Értelmező rendelkezések

46/2009. (IV. 16.) FVM rendelet. A támogatás célja. Értelmező rendelkezések - 1 - az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból az agrár-erdészeti rendszerek mezőgazdasági földterületeken történő első létrehozásához nyújtandó támogatás A mezőgazdasági, agrár-vidékfejlesztési,

Részletesebben

46/2009. (IV. 16.) FVM rendelet

46/2009. (IV. 16.) FVM rendelet 46/2009. (IV. 16.) FVM rendelet az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból az agrár-erdészeti rendszerek mezőgazdasági földterületeken történő első létrehozásához nyújtandó támogatás igénybevételének

Részletesebben

egységes szerkezetben a 10/2009. (IX.17.) és a 17/2015. (XII.17.) önkormányzati rendeletekkel

egységes szerkezetben a 10/2009. (IX.17.) és a 17/2015. (XII.17.) önkormányzati rendeletekkel Veszprémfajsz Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2005. (XI. 3.) rendelete Veszprémfajsz község Helyi Építési Szabályzatáról és Szabályozási Tervéről egységes szerkezetben a 10/2009. (IX.17.)

Részletesebben

Dendrológia. 6. elıadás. Dr. Bartha Dénes

Dendrológia. 6. elıadás. Dr. Bartha Dénes Dendrológia 6. elıadás Dr. Bartha Dénes r: Rosales Rózsavirágúak cs: Rosaceae Rózsafélék acs: Spiraeoideae Gyöngyvesszıfélék Spiraea gyöngyvesszı + Spiraea salicifolia főzlevelő gyöngyvesszı + Spiraea

Részletesebben

Gyertyános - kocsánytalan tölgyesek

Gyertyános - kocsánytalan tölgyesek Előfordulás: Hegy és dombvidékeken kb. 400 600 m tszf. magasságban zonális, alacsonyabb térszineken is előfordul zárt völgyaljakban, északi lejtőkön Termőhely: Hűvös, párás mikroklíma, üde talajok, optimálisan

Részletesebben

A B C D E. 1. törzsszám helyrajzi szám cím védelem megnevezés 2. Műemléki /4, 10445/1

A B C D E. 1. törzsszám helyrajzi szám cím védelem megnevezés 2. Műemléki /4, 10445/1 3. Függelék az 1/2018. (I.30.) önkormányzati rendelethez Műemléki védettség A műemlékek területe, a műemlék telke és a műemléki környezet védett értékei A B C D E 1. törzsszám helyrajzi szám cím védelem

Részletesebben

Magyar joganyagok - 58/2017. (XII. 18.) FM rendelet - a fatermék szállításával, nyilvá 2. oldal 10. a szállítójárműnek a szállításra történő átadás he

Magyar joganyagok - 58/2017. (XII. 18.) FM rendelet - a fatermék szállításával, nyilvá 2. oldal 10. a szállítójárműnek a szállításra történő átadás he Magyar joganyagok - 58/2017. (XII. 18.) FM rendelet - a fatermék szállításával, nyilvá 1. oldal 58/2017. (XII. 18.) FM rendelet a fatermék szállításával, nyilvántartásával, valamint a szállítójegy és a

Részletesebben

Nagykereskedelmi árjegyzék 2014 ősz Név Minőség Méret Nettó ár Megjegyzés 3 200

Nagykereskedelmi árjegyzék 2014 ősz Név Minőség Méret Nettó ár Megjegyzés 3 200 Szentesi Díszfaiskola Sárréti Gyuláné 6600 Szentes, Sáfrán M. u. 71. Fax: 06-63/316-158 Mobil:30/965-1557; 30/310-2728; 30/629-7007 E-mail: info@szentesifaiskola.hu Nagykereskedelmi árjegyzék 2014 ősz

Részletesebben

A rendelet hatálya. Értelmező rendelkezések

A rendelet hatálya. Értelmező rendelkezések Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzata Képviselő-testületének /2016. (..) önkormányzati rendelete a fák és fás szárú növények védelméről Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzatának

Részletesebben

II. Melléklet: Fakivágások a 441. sz. főút mentén

II. Melléklet: Fakivágások a 441. sz. főút mentén II. Melléklet: Fakivágások a 441. sz. főút mentén Sorszám 1 Tilia cordata kislevelű hárs 1 Helyenként száraz ágak 2 Tilia cordata kislevelű hárs 1 Beteg 3 Tilia cordata kislevelű hárs 1 Helyenként száraz

Részletesebben

Lukács Zoltán. Faiskola Telephely: 8092 Pátka, Újtanya Pf: 16 H 1214 Budapest, II. Rákóczi Ferenc út 324 Tel.: 06-22/722-710, Fax.

Lukács Zoltán. Faiskola Telephely: 8092 Pátka, Újtanya Pf: 16 H 1214 Budapest, II. Rákóczi Ferenc út 324 Tel.: 06-22/722-710, Fax. Lukács Zoltán Faiskola Telephely: 8092 Pátka, Újtanya Pf: 16 H 1214 Budapest, II. Rákóczi Ferenc út 324 Tel.: 06-22/722-710, Fax.: 06-22/722-020 Tisztelt Partnerünk. Engedje meg, hogy e levél keretében

Részletesebben

Az akácgazdálkodás biológiai alapjai. Borovics Attila Cseke Klára Csiha Imre Keserű Zsolt Koltay András Rédei Károly

Az akácgazdálkodás biológiai alapjai. Borovics Attila Cseke Klára Csiha Imre Keserű Zsolt Koltay András Rédei Károly Az akácgazdálkodás biológiai alapjai Borovics Attila Cseke Klára Csiha Imre Keserű Zsolt Koltay András Rédei Károly Az akác ellentmondásos megítélése akác nagyhatalom vagyunk nincs még egy olyan fafajunk,

Részletesebben

1. A rendelet hatálya és alkalmazása. 2. Szabályozási elemek

1. A rendelet hatálya és alkalmazása. 2. Szabályozási elemek Sárisáp Község Önkormányzata Képviselő-testületének /2017. (.) ök. rendelete a Sárisáp Helyi Építési Szabályzatáról szóló 18/2006. (IX. 27.) ök. rendeletének módosításáról Sárisáp Község Önkormányzatának

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. Veszprémfajsz Község Önkormányzata Képviselő testületének december 15. napján tartandó ülésére

ELŐTERJESZTÉS. Veszprémfajsz Község Önkormányzata Képviselő testületének december 15. napján tartandó ülésére Szám: 2-243/2015. ELŐTERJESZTÉS Veszprémfajsz Község Önkormányzata Képviselő testületének 2015. december 15. napján tartandó ülésére Előterjesztés tárgya: Veszprémfajsz Község Helyi Építési Szabályzatáról

Részletesebben

HT helyi területi védelem

HT helyi területi védelem I. HT helyi területi védelem 1. sz. melléklet utca neve: Fő út helyrajzi szám: 0129/1; 0129/2; 0146/1; 0146/2; 0146/58; 0141/31; 0141/32; 0141/33; 0141/34; 0141/35; 0141/54; 0141/56; 0141/57; 0141/58;

Részletesebben

I. FEJEZET Bevezető rendelkezések

I. FEJEZET Bevezető rendelkezések Hort Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének.../2017. (...) önkormányzati rendelete a településkép védelméről (tervezet) Hort Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete a településkép védelméről

Részletesebben

Növényrendszertan gyakorlatok

Növényrendszertan gyakorlatok Növényrendszertan gyakorlatok 5. gyakorlat Környezettudományi szak Környezetmérnöki szak 2. ao: Hamamelididae Varázsmogyoróalkatúak r: Hamamelidales Varázsmogyoróvirágúak cs: Hamamelidaceae Varázsmogyorófélék

Részletesebben

Természet- és tájvédelmi szempontból növénytelepítésre javasolt fajok listája

Természet- és tájvédelmi szempontból növénytelepítésre javasolt fajok listája 3. melléklet Természet- és tájvédelmi szempontból növénytelepítésre javasolt fajok listája Őshonos fafajok Acer campestre mezei juhar Acer platanoides korai juhar Acer pseudoplatanus hegyi juhar Acer tataricum

Részletesebben

PÁLYÁZATI ŰRLAP A PÁLYÁZAT RÉSZLETES TARTALMI LEÍRÁSA

PÁLYÁZATI ŰRLAP A PÁLYÁZAT RÉSZLETES TARTALMI LEÍRÁSA A PÁLYÁZAT RÉSZLETES TARTALMI LEÍRÁSA A projekt megvalósításában a szentendrei Szent András Általános Iskola 6. osztályos tanulói vesznek részt. A projekt megvalósulási helyszíne a Szentendréhez közel,

Részletesebben

Dendrológia. 8. elıadás. Dr. Bartha Dénes

Dendrológia. 8. elıadás. Dr. Bartha Dénes Dendrológia 8. elıadás Dr. Bartha Dénes r: Sapindales Szappanfavirágúak cs: Staphyleaceae Hólyagfafélék Staphylea hólyagfa + Staphylea pinnata mogyorós hólyagfa + Staphylea pinnata mogyorós hólyagfa +

Részletesebben

SALGÓTARJÁN MEGYEI JOGÚ VÁROS FŐÉPÍTÉSZE 3100 Salgótarján, Múzeum tér 1.

SALGÓTARJÁN MEGYEI JOGÚ VÁROS FŐÉPÍTÉSZE 3100 Salgótarján, Múzeum tér 1. SALGÓTARJÁN MEGYEI JOGÚ VÁROS FŐÉPÍTÉSZE 3100 Salgótarján, Múzeum tér 1. szám: 7399-5 /2008. Javaslat a településrendezési terv és a Salgótarján Megyei Jogú Város Helyi Építési Szabályzatának megállapításáról

Részletesebben

Előzetes tájékoztató. Nagymaros Város Településszerkezeti tervének, Helyi Építési Szabályzatának és Szabályozási tervének módosításához

Előzetes tájékoztató. Nagymaros Város Településszerkezeti tervének, Helyi Építési Szabályzatának és Szabályozási tervének módosításához Előzetes tájékoztató Nagymaros Város Településszerkezeti tervének, Helyi Építési Szabályzatának és Szabályozási tervének módosításához (készült: a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési

Részletesebben

Dendrológia. 2. elıadás. Dr. Bartha Dénes

Dendrológia. 2. elıadás. Dr. Bartha Dénes Dendrológia 2. elıadás Dr. Bartha Dénes r: Urticales Csalánvirágúak cs: Ulmaceae Szilfafélék Ulmus szil ++ Ulmus laevis (U. effusa) vénic-szil ++ Ulmus laevis (U. effusa) vénic-szil ++ Ulmus laevis (U.

Részletesebben

Parkfák egészségi állapotának felmérése, különös tekintettel a balesetveszélyes példányokra

Parkfák egészségi állapotának felmérése, különös tekintettel a balesetveszélyes példányokra Nagykáta Város Önkormányzata Városgazdálkodási Szervezet Nagykáta, Temető u. 24. Parkfák egészségi állapotának felmérése, különös tekintettel a balesetveszélyes példányokra Készítette: Kutas Péter Nagykáta,

Részletesebben

Balástya Község Helyi Építési Szabályzatának TARTALOMJEGYZÉKE

Balástya Község Helyi Építési Szabályzatának TARTALOMJEGYZÉKE Balástya Község Helyi Építési Szabályzatának TARTALOMJEGYZÉKE ÁLTALÁNOS ELŐÍRÁSOK Oldalszám 1. A rendelet hatálya és alkalmazása 1. old. 2. Szabályozási elemek 1. old. RÉSZLETES ELŐÍRÁSOK 3. Közigazgatási

Részletesebben

Község Önkormányzata Képviselö-testületének 15/2013.(V.28.) önkormányzati rendelete a közterületek használatáról

Község Önkormányzata Képviselö-testületének 15/2013.(V.28.) önkormányzati rendelete a közterületek használatáról . Ukút Község Önkormányzata Képviselö-testületének 15/2013.(V.28.) önkormányzati rendelete a közterületek használatáról Lókút Község Önkormányzata Képvisel6-testülete az épitett környezet alakitásárol

Részletesebben

a 9/2009. (VI.25.) számú önkormányzati rendelethez

a 9/2009. (VI.25.) számú önkormányzati rendelethez a 9/009. (VI.5.) számú önkormányzati rendelethez 1. függelék 1 Műemlékek: Törzsszám Azonosító Cím Megnevezés Hrsz. 4400 7774 v. Festetich-kastély 9 Ady Endre u. 6. 4405 777 Zártkert Rk. templom 75 4406

Részletesebben

I. Fejezet Bevezető rendelkezések

I. Fejezet Bevezető rendelkezések Bükkszék Községi Önkormányzat Képviselő-testületének.../2017. (...) önkormányzati rendelete a településkép védelméről Bükkszék Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a településkép védelméről szóló 2016.

Részletesebben

I. Fejezet Bevezető rendelkezések

I. Fejezet Bevezető rendelkezések Füzesgyarmat Város Önkormányzata Képviselő-testületének.../2017. (...) önkormányzati rendelete a településkép védelméről Füzesgyarmat Város Önkormányzata Képviselő-testülete a településkép védelméről szóló

Részletesebben

I. Fejezet Bevezető rendelkezések

I. Fejezet Bevezető rendelkezések Füzesgyarmat Város Önkormányzata Képviselő-testületének.../2017. (XII. 22.) önkormányzati rendelete a településkép védelméről Füzesgyarmat Város Önkormányzata Képviselő-testülete a településkép védelméről

Részletesebben

Füzesgyarmat Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2017. (XII. 22.) önkormányzati rendelete. a településkép védelméről

Füzesgyarmat Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2017. (XII. 22.) önkormányzati rendelete. a településkép védelméről Füzesgyarmat Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2017. (XII. 22.) önkormányzati rendelete a településkép védelméről Füzesgyarmat Város Önkormányzata Képviselő-testülete a településkép védelméről

Részletesebben

Kaba Város Településrendezési Tervének készítéséhez

Kaba Város Településrendezési Tervének készítéséhez Kaba Város Településrendezési Tervének készítéséhez Alátámasztó munkarész 2015. július Tervező: Art Vit al Tervező, Ép ít ő és Kereskedelmi Kf t. 2014. Külzetlap Település tervező/ Építész vezető tervező

Részletesebben

I. Fejezet Bevezető rendelkezések

I. Fejezet Bevezető rendelkezések Sirok Községi Önkormányzat Képviselő-testületének.../2017. (...) önkormányzati rendelete a településkép védelméről Sirok Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a településkép védelméről szóló 2016. évi

Részletesebben

1. Általános rendelkezések. A rendelet célja

1. Általános rendelkezések. A rendelet célja Budapest Főváros XXIII. Kerület Soroksár Önkormányzata Képviselő-testületének../.. (..) önkormányzati rendelete a fás szárú növények védelméről, kivágásáról és pótlásáról Budapest Főváros XXIII. kerület

Részletesebben

1. számú melléklet - Településképi szempontból meghatározó területek lehatárolása

1. számú melléklet - Településképi szempontból meghatározó területek lehatárolása 1. számú melléklet - Településképi szempontból meghatározó területek lehatárolása 2. számú melléklet - Helyi védelem alatt álló terület lehatárolása 3. számú melléklet - Helyi egyedi védelem alatt álló

Részletesebben

Mellékletek. Nagykovácsi nagyközség Főutcájának köztérépítészeti tanulmányterve

Mellékletek. Nagykovácsi nagyközség Főutcájának köztérépítészeti tanulmányterve Nagykovácsi nagyközség Főutcájának köztérépítészeti tanulmányterve Mellékletek Nagykovácsi nagyközség Főutcájának köztérépítészeti tanulmányterve 1 Nagykovácsi nagyközség Főutcájának köztérépítészeti tanulmányterve

Részletesebben

/2016. (. ) Főv. Kgy. rendelet a Budafok Duna-parti területére vonatkozó Duna-parti építési szabályzatról

/2016. (. ) Főv. Kgy. rendelet a Budafok Duna-parti területére vonatkozó Duna-parti építési szabályzatról /2016. (. ) Főv. Kgy. rendelet a Budafok Duna-parti területére vonatkozó Duna-parti építési szabályzatról Budapest Főváros Közgyűlése az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII.

Részletesebben

LŐRINCI VÁROS TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVE

LŐRINCI VÁROS TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVE LŐRINCI VÁROS TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVE LŐRINCI VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 25/2004. (IV.29.) számú önkormányzati RENDELETTEL jóváhagyott, 23/2005. (XII.15.), 22/2006 (XI. 23.) és 8/2008.

Részletesebben

CompArt Stúdió Tervező és Beruházó Kft. tel.: NEMESVÁMOS KÖZSÉG HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATÁNAK MÓDOSÍTÁSA

CompArt Stúdió Tervező és Beruházó Kft. tel.: NEMESVÁMOS KÖZSÉG HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATÁNAK MÓDOSÍTÁSA NEMESVÁMOS KÖZSÉG HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATÁNAK MÓDOSÍTÁSA A településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési

Részletesebben

FARKASLYUK KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 17/2017.( XII.20.) számú RENDELETE Farkaslyuk község településkép védelmével kapcsolatban

FARKASLYUK KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 17/2017.( XII.20.) számú RENDELETE Farkaslyuk község településkép védelmével kapcsolatban FARKASLYUK KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 17/2017.( XII.20.) számú RENDELETE Farkaslyuk község településkép védelmével kapcsolatban I. FEJEZET Bevezető rendelkezések Farkaslyuk Község Önkormányzatának

Részletesebben

KÖKÉNY KÖZSÉG TELEPÜLÉSRENDEZÉSI ESZKÖZEINEK ÉVI 2. MÓDOSÍTÁSA TÁRGYALÁSOS ELJÁRÁSBAN

KÖKÉNY KÖZSÉG TELEPÜLÉSRENDEZÉSI ESZKÖZEINEK ÉVI 2. MÓDOSÍTÁSA TÁRGYALÁSOS ELJÁRÁSBAN KÖKÉNY KÖZSÉG TELEPÜLÉSRENDEZÉSI ESZKÖZEINEK 2016. ÉVI 2. MÓDOSÍTÁSA TÁRGYALÁSOS ELJÁRÁSBAN V É L E M É N Y E Z É S I D O K U M E N T Á C I Ó KÖKÉNY KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA MEGBÍZÁSÁBÓL KÉSZÍTETTE: KÖKÉNY

Részletesebben

JÓVÁHAGYOTT MUNKARÉSZEK TARTALOMJEGYZÉK

JÓVÁHAGYOTT MUNKARÉSZEK TARTALOMJEGYZÉK RÁBATAMÁSI TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERV RÉSZMÓDOSÍTÁS JÓVÁHAGYOTT MUNKARÉSZEK TARTALOMJEGYZÉK RÁBATAMÁSI KÖZSÉG TELEPÜLÉSSZERKEZETI TERV MÓDOSÍTÁSA - 14/2008 (III. 21.) SZÁMÚ ÖNKORMÁNYZATI HATÁROZAT (46/2003.

Részletesebben

Erdészeti génmegőrzési program: feladatok és megvalósítás

Erdészeti génmegőrzési program: feladatok és megvalósítás Erdészeti génmegőrzési program: feladatok és megvalósítás Dr. Mátyás Csaba int. ig. egy. tanár Nyugat-Magyarországi Egyetem, Erdőmérnöki Kar, Sopron Környezettudományi Intézet E-mail: cm@nyme.hu A genetikai

Részletesebben

H E L Y I É P Í T É S I SZABÁLYOZÁSI TERVÉNEK VÉLEMÉNYEZÉSI SZAKASZ 314/2012.(XI.8.) KORM. R. 38. 2013. NOVEMBER HÓ

H E L Y I É P Í T É S I SZABÁLYOZÁSI TERVÉNEK VÉLEMÉNYEZÉSI SZAKASZ 314/2012.(XI.8.) KORM. R. 38. 2013. NOVEMBER HÓ PA K O D K Ö Z S É G H E L Y I É P Í T É S I S Z A B Á LY Z A T Á N A K É S SZABÁLYOZÁSI TERVÉNEK M Ó D O S Í T Á S A M U N K A S Z Á M : R v3 6 VÉLEMÉNYEZÉSI SZAKASZ 314/2012.(XI.8.) KORM. R. 38. 2013.

Részletesebben

A r t V i t a l Tervező, Építő és Kereskedelmi Kft. Településrendezési Csoport CÍMLAP

A r t V i t a l Tervező, Építő és Kereskedelmi Kft. Településrendezési Csoport CÍMLAP CÍMLAP Kántorjánosi Község Településrendezési Tervének - módosításához - M3-as autópálya Kántorjánosit érintő szakasza 2008. KÜLZETLAP Kántorjánosi Község Településrendezési Tervének - módosításához -

Részletesebben

Pusztaszabolcs Város Önkormányzat Képviselő-testületének 23/2015. (VIII. 27.) önkormányzati rendelete. A helyi környezet védelméről

Pusztaszabolcs Város Önkormányzat Képviselő-testületének 23/2015. (VIII. 27.) önkormányzati rendelete. A helyi környezet védelméről Pusztaszabolcs Város Önkormányzat Képviselő-testületének 23/2015. (VIII. 27.) önkormányzati rendelete A helyi környezet védelméről (Módosításokkal egységes szerkezetbe foglalt szöveg.) (Szövege hatályos:

Részletesebben