Olvassátok el a törvény szövegének legfontosabb részeit az 1/A. szövegben, és válaszoljátok meg párban vagy csoportban a következő kérdéseket!

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Olvassátok el a törvény szövegének legfontosabb részeit az 1/A. szövegben, és válaszoljátok meg párban vagy csoportban a következő kérdéseket!"

Átírás

1 Házasság "A" változat 1. A történelmi tilalom Magyarországon ma nem házasodhat össze mindenki azzal, akivel szeretne. Ez történelmünk során korábban is előfordult már. A magyar Országgyűlés 1941-ben olyan törvényt alkotott, amely nagyon sok embernek megtiltotta, hogy azzal házasodjanak, akivel szeretnének. Olvassátok el a törvény szövegének legfontosabb részeit az 1/A. szövegben, és válaszoljátok meg párban vagy csoportban a következő kérdéseket! a) Kiknek tiltotta meg a törvény a házasodást, kikkel? b) Mi volt a következménye, ha mégis összeházasodtak olyanok, akiknek ez nem volt szabad? c) Milyen hátrányt jelentett a tilalom azoknak, akik nem házasodhattak össze a törvény miatt? Keress példákat: miért lehetett rossz, vagy mit nem tehettek meg a tilalom következtében? d) Azok, akik a törvény szerint nem házasodhattak össze egymással, tudtak tenni bármit azért, hogy a tilalom ne vonatkozzék rájuk? e) Milyen előnyökkel járt a tilalom? Kinek volt előnyös, ha bárkinek is? Keress példákat: miért lehetett jó, vagy mit tehettek meg mások a tilalom következtében? g) Igazságos szerintetek a törvényben megfogalmazott tilalom? Miért vagy miért nem?

2 2. Egy mai tilalom A többiek egy másik tilalomról olvastak. Ez egy ma, Magyarországon érvényes tilalom, amelyik szintén sok embernek tiltja, hogy összeházasodjon azzal, akivel szeretne. Tudjatok meg minél többet erről a tilalomról a többiektől: kérdezzétek meg tőlük, mik voltak az ő válaszaik a fenti, 1. feladatban szereplő kérdésekre! Aztán együtt válaszoljátok meg az alábbi kérdéseket: a) Mi az, ami hasonló a két tilalomban a régiben és a maiban? b) Mi(k) a különbség(ek) a régi és a mai tilalom között? c) Miért lehet fontos a házasság azoknak, akik a régi vagy a mai tilalom miatt nem házasodhattak / házasodhatnak egymással? d) Miért lehet fontos a régi és a mai tilalom azoknak, akiket személyesen nem érint vagy érintett? e) Igazságosabb-e egyik vagy másik a két tilalom közül? Miért vagy miért nem?

3 Házasság "B" változat 1. Egy mai tilalom Magyarországon ma nem házasodhat össze mindenki azzal, akivel szeretne. Tóth Krisztina egyik novellája egy olyan párról szól, akik nem házasodhatnak össze. Olvassátok el az 1/B. szövegben található novellát, és válaszoljátok meg párban vagy csoportban a következő kérdéseket! a) Ki nem tud összeházasodni, kivel, és miért? b) Milyen hátrányt jelent a tilalom azoknak, akik nem házasodhatnak össze? Keress példákat: miért lehet rossz, vagy mit nem tehetnek meg, ha nem házasodhatnak? d) Azok, akik a szöveg szerint nem házasodhattak össze egymással, tudtak tenni bármit azért, hogy a tilalom alól kibújjanak? e) Milyen előnyökkel jár a tilalom? Kinek előnyös, ha bárkinek is? Keress példákat: miért lehet jó, vagy miben segít másokat a tilalom? g) Igazságos szerintetek, hogy a szövegben szereplők nem házasodhatnak össze? Miért vagy miért nem?

4 2. Egy történeti tilalom A többiek egy másik, régebbi tilalomról olvastak. A magyar Országgyűlés 1941-ben olyan törvényt alkotott, amely nagyon sok embernek megtiltotta, hogy azzal házasodjanak, akivel szeretnének. Tudjatok meg minél többet erről a tilalomról a többiektől: kérdezzétek meg tőlük, mik voltak az ő válaszaik a fenti, 1. feladatban szereplő kérdésekre! Aztán együtt válaszoljátok meg az alábbi kérdéseket: a) Mi az, ami hasonló a két tilalomban a régiben és a maiban? b) Mi(k) a különbség(ek) a régi és a mai tilalom között? c) Miért lehet fontos a házasság azoknak, akik a régi vagy a mai tilalom miatt nem házasodhattak / házasodhatnak egymással? d) Miért lehet fontos a régi és a mai tilalom azoknak, akiket személyesen nem érint vagy érintett? e) Igazságosabb-e egyik vagy másik a két tilalom közül? Miért vagy miért nem?

5 Erről a helyről a Holland Királyság Nagykövetsége kérésére eltávolításra került egy feladatsor, amely egy hasonlóképp eltávolított szöveghez kapcsolódott. A tananyag az eltávolított szöveg- és feladatrészek nélkül nem tükrözi maradéktalanul a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) gyermekjogi és emberi jogi szakmai sztenderdjeit. A tananyag azoknak a gyermekeknek a jogaival, érdekeivel és tapasztalataival foglalkozott, akik poliamor többszülős családokban nőnek föl. A TASZ pedagógiai célja a tananyagban az önhibájukon kívül atipikus, a többség számára szokatlan vagy akár ellenszenves mikrotársadalmi környezetben felnövő gyermekek sajátos helyzetének és másokkal egyenlő jogaiknak tudatosítása, a gyermekeket az iskolai környezetben atipikus hátterük miatt érő indokolatlan hátrány felszámolásához történő hozzájárulás volt. A Holland Királyság Nagykövetségének kérése az volt, hogy a tananyagot más, a holland és a magyar többségi társadalom által kevésbé vitatott élethelyzetben élő családi szituációt bemutató tananyaggal helyettesítsük. A Nagykövetség szempontjait tiszteletben tartva a TASZ egy másik tananyagrészletet készített. A tananyag eredeti változatáért keresse a TASZ-t, a tasz@tasz.hu címen, "Tananyag kérés: család, házasság, gyermek" tárggyal.

6 Család "A" változat 1. Családi fészkek Magyarországon és a világon sok olyan család él, amelyben egy gyermeket kettőnél kevesebb szülő nevel vagy amelyben egy gyermeket többen, de nem csak a szülei nevelnek. A 2/A. szövegben olyan családokról olvashattok, amelyek egy válás után alakulnak újjá, szerveződnek át. Olvassátok el a szöveget, és válaszoljátok meg párban vagy csoportban a következő kérdéseket! a) Mit jelent az, hogy "mozaikcsalád"? (i) Társasjáték, ahol egy sok-sok országba szétszóródott család tagjait kell megtalálni. (ii) Összetett család, amelynek részei az elvált szülők és közös gyerekük vagy gyerekeik, és esetleg a szüleik új párjai, gyermekei. (iii) Család gyerekekkel, kutyákkal, macskákkal, teknőssel és sok más színes alkotóelemmel. b) Mit jelent az, hogy "fészekmodell"? (i) Az a válás utáni családforma, amelyben az elvált szülők gyerekének mindkét szülő otthonában van egy "fészke", otthona. (ii) Egy biológia-órán használt személtető eszköz műanyagból és korhadt fűből összerakva. (iii) Az a válás utáni családforma, amelyben az elvált szülők gyerekének van egy saját "fészke", otthona. A két szülő felváltva él ebben a családi fészekben a gyerekkel. c) Mi az, amiben a gyerekeknek, szülőknek jó dolog vagy segítség lehet a fészekmodell a válás után? Miért és milyen időszakokban lehet ez jó dolog vagy segítség? d) Mi az, amiben a gyerekeknek, szülőknek nehézséget jelentget a fészekmodell a válás után? Miért és milyen időszakokban jelenthet nehézséget? e) Az újságcikkben megszólal Máté, akinek a szülei elváltak, de nem a fészekmodellt választották. Hogyan éltek együtt ő és a szülei a válás után? Mi és miért okozott Máténak kihívást a válás után? f) Mi az, ami Máté szerint jól működött a válás utáni családi életében, és miért működött jól? Szerinted kik tartoznak Máté családjába?

7 2. Mitől család? A többiek más családokról olvastak. Tudjatok meg a többi családi történetről minél többet a többiektől, aztán együtt válaszoljátok meg az alábbi kérdéseket: a) Mi az, ami közös az általatok megismert családokban? b) Mi(k) a különbség(ek) a az általatok megismert családok között? c) A ti szemetekben mi tesz valakiket családdá? d) Szerintetek milyen családban könnyebb vagy nehezebb élni: hagyományos, meleg szülőpáros, vagy elvált szülős családokban? Nem kell egyezségre jutnotok: gyűjtsetek érveket mindegyik családforma könnyebbsége / nehézsége mellett!

8 Család "B" változat 1. Egy szokatlan család Magyarországon és a világon sok olyan család él, amelyben egy gyermeket egyetlen nő vagy egyetlen férfi szülő nevel. Kevesebben tudják azonban, hogy olyan családok is vannak, ahol a gyerekeket két nő vagy két férfi neveli. A 2/B. szövegben olyan gyerekek mesélnek a családjukról, akit két azonos nemű nevelt. Olvassátok el a szöveget, és válaszoljátok meg párban vagy csoportban a következő kérdéseket! a) Mit jelent az, hogy "meleg (ember)"? (i) Olyan férfi vagy nő, akinek az átlagos testhőmérséklete az emberre jellemzőnél magasabb. (ii) Olyan férfi vagy nő, aki a saját neméhez vonzódik, és / vagy a saját neméhez tartozóval szeretne párkapcsolatot kialakítani. (iii) Olyan férfi, aki női ruhákat szeret hordani. b) Mit jelent az, hogy "leszbikus"? (i) Olyan nő, aki a saját neméhez vonzódik, és / vagy a saját neméhez tartozóval szeretne párkapcsolatot kialakítani. (ii) Görög szó, magyarul "szigetlakó". (iii) Olyan ember, aki egyszerre több emberrel alakít ki romantikus kapcsolatot, több társsal alapít családot, ha ők is így akarják. c) Miben jelentett nehézséget Balázsnak és Zsófinak, hogy két anya nevelte őket? Mi volt nehéz a cikkben névtelenül megszólaló lánynak apja válásában? d) Ki okozta a nehézséget Balázsnak és Zsófinak: az anyukái, vagy mások? Milyen nehézségre hívja fel a figyelmet Ádám és Gábor? Ki tehetne azért és hogyan, hogy az azonos nemű szülők által nevelt gyerekek helyzete könnyebb legyen? e) Mi az, amiben Balázsnak vagy Zsófinak segített vagy jó volt, hogy azonos nemű szülők nevelték? Miért volt ez jó dolog vagy segítség? f) Akiket azonos nemű szülők neveltek, az ellenkező nemhez vagy a saját nemükhöz vonzódnak?

9 2. Mitől család? A többiek más családokról olvastak. Tudjatok meg a többi családi történetről minél többet a többiektől, aztán együtt válaszoljátok meg az alábbi kérdéseket: a) Mi az, ami közös az általatok megismert családokban? b) Mi(k) a különbség(ek) a az általatok megismert családok között? c) A ti szemetekben mi tesz valakiket családdá? d) Szerintetek milyen családban könnyebb vagy nehezebb élni: hagyományos, meleg szülőpáros, vagy elvált szülős családokban? Nem kell egyezségre jutnotok: gyűjtsetek érveket mindegyik családforma könnyebbsége / nehézsége mellett!

10 Gyermek nélkül "A" változat 1. A fal Két felnőtt párkapcsolatában sokszor meghatározó, hogy lehet-e gyermekük vagy szeretnének-e gyereket. A 3/A. szöveg Dragomán György novellája egy olyan meleg párról, akiknek a kapcsolatát meghatározza a gyermekvállalás nehézsége. Olvassátok el a szöveget, és válaszoljátok meg párban vagy csoportban a következő kérdéseket! a) Kihez beszél az elbeszélő? Milyen kapcsolatban van az elbeszélő a szöveg címzettjével? b) Mi az a döntés, amit az elbeszélő meghozott? c) Mire gondol az elbeszélő, amikor azt mondja: "képes vagyok arra, hogy úgy éljek, mint bárki más, amikor nyilvánvaló, hogy képes volnék, hogyha hagynák." Hogy élnek mások, "bárki más"? Mit jelent, hogy az elbeszélőnek nem hagyják, és kik nem hagyják? d) Miben különbözik az elbeszélő és a szöveg címzettje? Mi a jó és mi a nehézség abban, hogy eltérő a személyiségük? e) Mivel indokolja az elbeszélő a döntését? Mit vár az elbeszélő: milyen érzelmeket fog kiváltani a döntése a szöveg címzettjéből, és miért? f) Mit jelképez a novella címe, a szövegben szereplő "fal"?

11 2. Akadályok A többiek egy kutatásról, amely feltárja, milyen okokból nincs gyereke egyes családoknak Magyarországon. Olvassátok el a szöveget, és válaszoljátok meg párban vagy csoportban a következő kérdéseket! a) Mindenkinek ugyanolyan fontos a gyermekvállalás? Miért vagy miért nem? b) Függ két vagy több felnőtt kapcsolatának jellegétől, hogy jó lenne-e nekik, ha gyermekük lenne? Ha igen, a kapcsolat milyen tulajdonságától függ? Segítségképp néhány lehetséges tulajdonság: (i) Milyen neműek alkotják a kapcsolatot; (ii) Hány ember van a kapcsolatban; (iii) Mekkora a bizalom a társak között; (iv) Mennyire szeretik egymást; (v) Hogyan szeretik tölteni a szabadidejüket; (vi) Milyen családi feladataik vannak. c) Van-e oka az államnak megtiltani, hogy valakinek gyereke legyen? Miért vagy miért nem? d) Van-e oka az államnak támogatni, hogy egyeseknek legyen gyereke, másoknak ne? Miért vagy miért nem?

12 Gyermek nélkül "B" változat 1. Miért nincs gyermekünk? A 3/B. szövegben egy olyan kutatásról olvashattok, amelyből kiderül, milyen okokból nincs gyereke egyes családoknak Magyarországon. Olvassátok el a szöveget, aztán együtt válaszoljátok meg az alábbi kérdéseket: a) Milyen okokból nincs gyermeke egyes embereknek? Helyezzétek el az okokat, indokokat az alábbi ábrán! ÍGY DÖNTÖTTEK KÜLSŐ KÖRÜLMÉNYEK MIATT SAJÁT MAGUK MIATT NEM VOLT DÖNTÉS, ÍGY ALAKULT b) Minden országban ugyanolyan fontosnak tartják az emberek a gyermekvállalást? Keressetek a választ alátámasztó adatokat! c) A cikk sok ember vallomását idézi arról, hogy miért nem vállalt gyereket. Helyezzétek el a nevüket az alábbi két skálán: BOLDOGTALAN GYEREKKEL ROSSZABB LENNE A HELYZETE BOLDOG GYEREKKEL JOBB LENNE A HELYZETE

13 2. Akadályok Két felnőtt párkapcsolatában sokszor meghatározó, hogy lehet-e gyermekük vagy szeretnének-e gyereket. A többiek egy olyan meleg párról olvastak, akiknek a kapcsolatát meghatározza a gyermekvállalás nehézsége. Olvassátok el a szöveget, és válaszoljátok meg párban vagy csoportban a következő kérdéseket! a) Mindenkinek ugyanolyan fontos a gyermekvállalás? Miért vagy miért nem? b) Függ két vagy több felnőtt kapcsolatának jellegétől, hogy jó lenne-e nekik, ha gyermekük lenne? Ha igen, a kapcsolat milyen tulajdonságától függ? Segítségképp néhány lehetséges tulajdonság: (i) Milyen neműek alkotják a kapcsolatot; (ii) Hány ember van a kapcsolatban; (iii) Mekkora a bizalom a társak között; (iv) Mennyire szeretik egymást; (v) Hogyan szeretik tölteni a szabadidejüket; (vi) Milyen családi feladataik vannak. c) Van-e oka az államnak megtiltani, hogy valakinek gyereke legyen? Miért vagy miért nem? d) Van-e oka az államnak támogatni, hogy egyeseknek legyen gyereke, másoknak ne? Miért vagy miért nem?

14 Házi feladat: Kapcsolatok, hűség, törvényi kötelesség Magyarországon a legtöbbször kötelesek vagyunk tanúvallomást tenni bárki ellen, ha a rendőrség vagy a bíróság erre kér. A házastársa ellen azonban senkinek sem kell vallania még akkor sem, ha biztosan tudja, hogy házastársa bűncselekményt követett el, és még akkor sem, ha a házastárs vallomása nélkül nem derülhet fény a bűncselekményre. Szerinted helyes, hogy a törvény szerint senkinek nem kell vallania a házastársa ellen? Miért vagy miért nem? Válaszodat írd meg kb. 500 szóban! Tisztázd az elején, mi a válaszod a kérdésre: Helyes, hogy a házastársaknak nem kell egymás ellen vallania, vagy ez egy rossz szabályozás? Írj le legalább 2 érvet, ami a válaszod mellett szól. Akármi is a válaszod, próbálj meg legalább egy érvet felhozni a tiéddel ellentétes válasz mellett. Pl. ha te elfogadhatónak tartanád, ha vallani kellene a házastársad ellen, írj egy okot, amiért valaki úgy gondolhatná, ez miért nem elfogadható szabályozás! Írd le azt is, szerinted ez az ellenérv miért hibás. Néhány szempont a válaszadáshoz: (i) Miért fontosak egy kapcsolatban a titkok? (ii) Mi történne azzal a kapcsolattal, amelyben az egyik fél a másik ellen vallana? (iii) Csak a házasságban élők kapcsolatára lenne ilyen hatással a vallomástétel? (iv) Hogyan befolyásolja a bűnüldözés hatékonyságát, ha a házastársak nem vallanak egymás ellen? (v) Ha két ember nem köthet házasságot Magyarországon, például mert melegek, szerinted helyes, ha nekik kötelező egymás ellen vallaniuk, ha a rendőrség vagy bíróság erre kéri őket? (vi) Hogyan befolyásolná a bűnüldözés hatékonyságát, ha bárki megmondhatná, ki ellen nem akar vallomást tenni, ha a rendőrség vagy bíróság erre kéri?

1. A történelmi tilalom

1. A történelmi tilalom Házasság A változat 1. A történelmi tilalom Magyarországon ma nem házasodhat össze mindenki azzal, akivel szeretne. Ez történelmünk során korábban is előfordult már. A magyar Országgyűlés 1941- ben olyan

Részletesebben

Oroszné Dr. Perger Mónika pár- és családterapeuta, egyetemi adjunktus BME Ergonómia és Pszichológia Tanszék, Családi Szolgálatok Ligája Alapítvány

Oroszné Dr. Perger Mónika pár- és családterapeuta, egyetemi adjunktus BME Ergonómia és Pszichológia Tanszék, Családi Szolgálatok Ligája Alapítvány Oroszné Dr. Perger Mónika pár- és családterapeuta, egyetemi adjunktus BME Ergonómia és Pszichológia Tanszék, Családi Szolgálatok Ligája Alapítvány 1. Hogyan gondolkodjunk a családról? 2. Napjaink családjai

Részletesebben

Módszertani segédlet pedagógusoknak az első szexszel kapcsolatos órák megtartásához. Óravázlatok Projektötletek Megbeszélendő kérdések

Módszertani segédlet pedagógusoknak az első szexszel kapcsolatos órák megtartásához. Óravázlatok Projektötletek Megbeszélendő kérdések Módszertani segédlet pedagógusoknak az első szexszel kapcsolatos órák megtartásához Óravázlatok Projektötletek Megbeszélendő kérdések Első szex Javasolt évfolyam: 7 12. Időbeosztás Tanári tevékenység Tanulói

Részletesebben

Gondolatok a lelki egészség szerepéről a gyermekvállalásban. Dávid Beáta

Gondolatok a lelki egészség szerepéről a gyermekvállalásban. Dávid Beáta BIZTONSÁG ÉS GYERMEKVÁLLALÁS Gondolatok a lelki egészség szerepéről a gyermekvállalásban Dávid Beáta A családdá és szülővé válás egészségügyi vonatkozásai. Műhelykonferencia a Semmelweis Emlékév és a Népesedési

Részletesebben

A trónra kerülő Mátyás király adótörvényei

A trónra kerülő Mátyás király adótörvényei A trónra kerülő Mátyás király adótörvényei Hunyadi Mátyás kiskorú volt, amikor 1458-ban trónra lépett. Ezért uralkodásának elején Mátyás nevében Szilágyi Mihály kormányzó járt el, aki 1458-ban többek között

Részletesebben

Elválni vagy együtt maradni? Családi örömök és veszteségek

Elválni vagy együtt maradni? Családi örömök és veszteségek SZKB_212_02 Elválni vagy együtt maradni? Családi örömök és veszteségek szkb_212_diak_book.indb 7 2007. 09. 10. 9:53:56 szkb_212_diak_book.indb 8 2007. 09. 10. 9:53:56 tanulói elválni vagy együtt maradni?

Részletesebben

A nagycsaládos mégis. A NOE tagság vizsgálatának tanulságai. Bálity Csaba bality.csaba@mental.usn.hu

A nagycsaládos mégis. A NOE tagság vizsgálatának tanulságai. Bálity Csaba bality.csaba@mental.usn.hu A nagycsaládos mégis A NOE tagság vizsgálatának tanulságai Bálity Csaba bality.csaba@mental.usn.hu Válságban vagy változóban a család? 1. Értékrend és normák változása 2. Gazdasági tényezők 3. Családpolitikai

Részletesebben

Az erőszak a mindennapi életben mindenütt jelen van. Az erőszak témaköre folyamatosan az érdeklődés középpontjában volt és van is.

Az erőszak a mindennapi életben mindenütt jelen van. Az erőszak témaköre folyamatosan az érdeklődés középpontjában volt és van is. Nincs egyetlen ok, ami megmagyarázná, hogy az egyik ember miért válik erőszakossá, bántalmazóvá, míg egy másik személy nem. Az erőszaknak összetett okai vannak, szerteágazó gyökerekkel biológiai, társadalmi,

Részletesebben

Futó viszonyok, tartós kapcsolatok - a fiatalok párkapcsolatai napjainkban. Tóth Olga MTA Szociológiai Intézet PTE Illyés Gyula Főiskolai Kar

Futó viszonyok, tartós kapcsolatok - a fiatalok párkapcsolatai napjainkban. Tóth Olga MTA Szociológiai Intézet PTE Illyés Gyula Főiskolai Kar Futó viszonyok, tartós kapcsolatok - a fiatalok párkapcsolatai napjainkban Tóth Olga MTA Szociológiai Intézet PTE Illyés Gyula Főiskolai Kar Megváltozott házasságkötési szokások Magyarországon (Ezer hajadonra

Részletesebben

JOGI KI MIT TUD? Jogi verseny diákoknak

JOGI KI MIT TUD? Jogi verseny diákoknak JOGI KI MIT TUD? Jogi verseny diákoknak I. Az alábbi kérdések esetében jelöljétek meg a helyes választ. 1. Létezik halálbüntetés Romániában? a) Igen, de csak nagyon súlyos bűncselekményekért. b) Nem, semmilyen

Részletesebben

AZONOSÍTÓ: 1 1. A CSALÁDI ÁLLAPOT KÖVETÉSE: 2001 év végén Ön házas volt, de külön élt

AZONOSÍTÓ: 1 1. A CSALÁDI ÁLLAPOT KÖVETÉSE: 2001 év végén Ön házas volt, de külön élt AZONOSÍTÓ: 1 1 2001 év végén Ön házas volt, de külön élt házastársától és élettársa volt Házas X 2001 év végén Ön 0 saját gyerekével élt egy háztartásban, 1 gyermekével nem élt együtt. Neme Születési dátuma

Részletesebben

FÉRFIAK KLUBJA - Női teszt a férfi értékekről 2015 Minden jog fenntartva.

FÉRFIAK KLUBJA - Női teszt a férfi értékekről 2015 Minden jog fenntartva. 1 Ez a kutatás és az elemzése, annak minden szerzői joga és a szerzői joghoz kapcsolódó vagyoni jog a Férfiak Klubja tulajdona. Részeinek vagy egészének felhasználása kizárólag forrásmegjelöléssel, a Férfiak

Részletesebben

Párkapcsolat, gyermekvállalás: Magyarországi jogi helyzet, nemzetközi kitekintés, célok és feladatok Sándor Bea

Párkapcsolat, gyermekvállalás: Magyarországi jogi helyzet, nemzetközi kitekintés, célok és feladatok Sándor Bea Párkapcsolat, gyermekvállalás: Magyarországi jogi helyzet, nemzetközi kitekintés, célok és feladatok Sándor Bea Az előadás témái a magyarországi jogi helyzet; milyen alapvető kérdések merülnek fel a partnerkapcsolat

Részletesebben

Jogod van hozzá! Rövid összefoglaló a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer és interszexuális embereket érintő magyar jogszabályokról

Jogod van hozzá! Rövid összefoglaló a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer és interszexuális embereket érintő magyar jogszabályokról Jogod van hozzá! Rövid összefoglaló a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer és interszexuális embereket érintő magyar jogszabályokról Szexuális kapcsolat A férfiak közötti szexuális kapcsolatot

Részletesebben

Jelentkezés: RAJTAD ÁLL A JÖVŐD!

Jelentkezés: RAJTAD ÁLL A JÖVŐD! Jelentkezés: RAJTAD ÁLL A JÖVŐD! 2018. december 14-16-a között kerül sor Budapesten, az UNICEF "Egy generáció korlátok nélkül" új kezdeményezésének céljait megvalósító, "Rajtad áll a jövőd!" elnevezésű

Részletesebben

című kutatási projekt

című kutatási projekt Az egyenlő bánásmóddal kapcsolatos jogtudatosság növekedésének mértéke fókuszban a nők, a romák, a fogyatékos és az LMBT emberek című kutatási projekt TÁMOP -5.5.5/08/1-2008-0001 LMBT ALMINTA KÉRDŐÍV A

Részletesebben

A kohorszkutatás terve, jelentősége

A kohorszkutatás terve, jelentősége KOHORSZ 18 - Magyar Születési Kohorszvizsgálat A kohorszkutatás terve, jelentősége 2017. november 13. Spéder Zsolt KSH Népességtudományi Kutatóintézet Miről lesz szó? Motivációk Nemzetközi tapasztalatok

Részletesebben

HUNYADI MÁTYÁS URALKODÁSA ( ) Csapat neve:... Iskola:... A forduló maximális pontszáma: 61 pont

HUNYADI MÁTYÁS URALKODÁSA ( ) Csapat neve:... Iskola:... A forduló maximális pontszáma: 61 pont KATEDRA TÖRTÉNELEMVERSENY II. forduló tori.katedra@gmail.com Rovatvezető: Presinszky Ágnes Beküldési határidő: 2013. november 30. HUNYADI MÁTYÁS URALKODÁSA (1458-1490) Csapat neve:... Iskola:... A forduló

Részletesebben

Két novella értelmezése Tóth Krisztina: Pillanatragasztó c. kötetéből

Két novella értelmezése Tóth Krisztina: Pillanatragasztó c. kötetéből Két novella értelmezése Tóth Krisztina: Pillanatragasztó c. kötetéből 1. óra Tananyag: Tóth Krisztina: Játszódjatok! c. novellájának feldolgozása A foglalkozás célja: a novella elbeszélémódjának értelmezése;

Részletesebben

Közvélemény-kutatás egy lehetséges telekocsi-szolgáltatásról

Közvélemény-kutatás egy lehetséges telekocsi-szolgáltatásról Közvélemény-kutatás egy lehetséges telekocsi-szolgáltatásról 1200 fős országos reprezentatív felmérés a 18 éves és idősebb lakosság körében 2012. május 18-22. A Policy Solutions a Medián közvélemény-kutató

Részletesebben

A család mint érték értékteremtő család. Heti Válasz Figyelő konferencia: Kötelező öngondoskodás II. Vukovich Gabriella demográfus november 24.

A család mint érték értékteremtő család. Heti Válasz Figyelő konferencia: Kötelező öngondoskodás II. Vukovich Gabriella demográfus november 24. A család mint érték értékteremtő család Heti Válasz Figyelő konferencia: Kötelező öngondoskodás II. Vukovich Gabriella demográfus 2010. november 24. A család mint érték A magyar társadalom a családot és

Részletesebben

FIATALOK HELYBEN MARADÁSA- MOBILITÁSA A MAGYAR IFJÚSÁG KUTATÁS 2016 ALAPJÁN

FIATALOK HELYBEN MARADÁSA- MOBILITÁSA A MAGYAR IFJÚSÁG KUTATÁS 2016 ALAPJÁN FIATALOK HELYBEN MARADÁSA- MOBILITÁSA A MAGYAR IFJÚSÁG KUTATÁS 2016 ALAPJÁN 2017.03.29. A magyarok nem eléggé mobilak Kiürül az ország Társadalmi státusz Személyiség Térbeli mobilitás Mobilitás többféle

Részletesebben

Mi Nők. Párkapcsolat

Mi Nők. Párkapcsolat Mi Nők Párkapcsolat Mi az az ÉFOÉSZ? Az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetségét, röviden az ÉFOÉSZ-t 1981-ben alapították. Az alapítók azt akarták, hogy figyeljenek

Részletesebben

A felnőtté válás Magyarországon

A felnőtté válás Magyarországon A felnőtté válás Magyarországon Murinkó Lívia KSH NKI Helyzetkép 50 éves a KSH Népességtudományi Kutatóintézet 2014. január 20. Általános megállapítások a felnőtté válással kapcsolatban 1. Kitolódó életesemények,

Részletesebben

Kérdőív a családról. Bert Hellinger

Kérdőív a családról. Bert Hellinger Kérdőív a családról Létezik egy mélység, amelyben minden összefolyik. Ez a mélység kívül esik az idő határain. Az életet egy piramishoz hasonlatosnak látom. Fenn, az egészen pici kis csúcson zajlik minden,

Részletesebben

Boldogtalanság miatt válunk. A válásoknak csak 15-20%-a vet véget ún. bántalmazó kapcsolatnak A többi 80-85%-ban boldogtalanságra hivatkoznak

Boldogtalanság miatt válunk. A válásoknak csak 15-20%-a vet véget ún. bántalmazó kapcsolatnak A többi 80-85%-ban boldogtalanságra hivatkoznak Boldogtalanság miatt válunk A válásoknak csak 15-20%-a vet véget ún. bántalmazó kapcsolatnak A többi 80-85%-ban boldogtalanságra hivatkoznak Családon belüli erőszak Állítás: a házasságokban a férfiak úgy

Részletesebben

EU levélsablon büntetőeljárás alá vont személyek (gyanúsítottak és vádlottak) jogairól való tájékoztatáshoz

EU levélsablon büntetőeljárás alá vont személyek (gyanúsítottak és vádlottak) jogairól való tájékoztatáshoz Hungarian EU levélsablon büntetőeljárás alá vont személyek (gyanúsítottak és vádlottak) jogairól való tájékoztatáshoz Önnek joga van ezt a jogairól tájékoztató levelet fogva tartása alatt magánál tartani.

Részletesebben

Először éljenek együtt, de azután Az élettársi kapcsolatok megítélése Magyarországon és Európában

Először éljenek együtt, de azután Az élettársi kapcsolatok megítélése Magyarországon és Európában Először éljenek együtt, de azután Az élettársi kapcsolatok megítélése Magyarországon és Európában Rohr Adél PTE BTK Demográfia és Szociológia Doktori Iskola KSH Népességtudományi Kutatóintézet Fókuszban

Részletesebben

Mohamed Aida* 58% 27% 42% EGYÉNI STRESSZLELTÁRA. (valós eredmény kitalált névvel) STRESSZHATÁSOK EGÉSZSÉGI ÁLLAPOT SZOKÁSOK /JELLEMZŐK

Mohamed Aida* 58% 27% 42% EGYÉNI STRESSZLELTÁRA. (valós eredmény kitalált névvel) STRESSZHATÁSOK EGÉSZSÉGI ÁLLAPOT SZOKÁSOK /JELLEMZŐK Mohamed Aida* EGYÉNI STRESSZLELTÁRA (valós eredmény kitalált névvel) STRESSZHATÁSOK 100-66% 65-36% 35-0% 27% EGÉSZSÉGI ÁLLAPOT 0-35% 36-65% 66-100% 42% SZOKÁSOK /JELLEMZŐK 0-35% 36-65% 66-100% 58% Cégnév:

Részletesebben

Kedves Szülők! Sok szeretettel és jó kivánságokkal küldjük az első számot!

Kedves Szülők! Sok szeretettel és jó kivánságokkal küldjük az első számot! Kedves Szülők! Rőmer Glória és Vigh Noémi iskolapszichológusok vagyunk. 2017 februárjától szeretnénk kéthavonta egy hírlevél formájában némi segítséget nyújtani Önöknek olyan témákban, mint: szülőként

Részletesebben

A SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYŰ ÉS/VAGY A FOGYATÉKKAL ÉLŐ TANULÓK RÉSZVÉTELE A SZAKKÉPZÉSBEN SZAKPOLITIKAI TÁJÉKOZTATÓ

A SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYŰ ÉS/VAGY A FOGYATÉKKAL ÉLŐ TANULÓK RÉSZVÉTELE A SZAKKÉPZÉSBEN SZAKPOLITIKAI TÁJÉKOZTATÓ A SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYŰ ÉS/VAGY A FOGYATÉKKAL ÉLŐ TANULÓK RÉSZVÉTELE A SZAKKÉPZÉSBEN SZAKPOLITIKAI TÁJÉKOZTATÓ Szakpolitikai kontextus A nemzetközi adatok azt mutatják, hogy a fogyatékkal élő, valamint

Részletesebben

Mit gondol Ön a kötelezően választható iskolai hitoktatásról?

Mit gondol Ön a kötelezően választható iskolai hitoktatásról? Mit gondol Ön a kötelezően választható iskolai hitoktatásról? Kutatási eredmények az állami iskolákban hittant tanulók szülei körében 2017.12.13. és 2018 02.06. között a Váci Egyházmegye honlapján elérhető

Részletesebben

"Vásárhelyi Maraton" Félmaraton Kategória (jelölje be a megfelelőt!):

Vásárhelyi Maraton Félmaraton Kategória (jelölje be a megfelelőt!): Név: Lakcím: E-mail: Félmaraton Kategória (jelölje be a megfelelőt!): Női 70 év felett (1945. 12. 31. előtt születettek) Férfi 70 év felett (1945. 12. 31. előtt születettek) Női 60-70 év között (1946.

Részletesebben

CSALÁDI MUNKAMEGOSZTÁS SZEMLÉLETI VÁLTOZÁSAI, A MAI MAGYARORSZÁGON

CSALÁDI MUNKAMEGOSZTÁS SZEMLÉLETI VÁLTOZÁSAI, A MAI MAGYARORSZÁGON CSALÁDI MUNKAMEGOSZTÁS SZEMLÉLETI VÁLTOZÁSAI, A MAI MAGYARORSZÁGON KÉSZÍTETTE: TÁV 12 KONZULENS: URBÁN MARIANNA Hipotéziseim Az első feltevésem, hogy megváltozott a női szerepvállalás és a hagyományos

Részletesebben

Családban vagy csapatban? Nevelés az ókori Hellászban

Családban vagy csapatban? Nevelés az ókori Hellászban 13. Családban vagy csapatban? Nevelés az ókori Hellászban 1. Tedd időrendi sorrendbe egy ókori görög fiú életének eseményeit! Írj sorszámot a négyzetekbe! írni-olvasni tanulás olajfakoszorú kifüggesztése

Részletesebben

AZ ISKOLAI ELFOGADÁS PROGRAM

AZ ISKOLAI ELFOGADÁS PROGRAM AZ ISKOLAI ELFOGADÁS PROGRAM TÁJÉKOZTATÓ ETIKUS ISKOLA, ETIKUS OSZTÁLY PROGRAM Az iskolai viselkedési nehézségek gyökere leginkább a tolerancia hiánya, egymás elfogadásának valamilyen mértékű képtelensége.

Részletesebben

ISMERD MEG A JOGAIDAT!

ISMERD MEG A JOGAIDAT! 1 ISMERD MEG A JOGAIDAT! 2 Ha még nem múltál el 18 éves, gyerek vagy. Gyerekként különleges jogaid is vannak, melyeket az ENSZ Gyermekjogi egyezménye sorol fel. Elsősorban a szüleid felelőssége, hogy gondoskodjanak

Részletesebben

1004/2010. (I. 21.) Korm. határozat. a Nők és Férfiak Társadalmi Egyenlőségét Elősegítő Nemzeti Stratégia - Irányok és Célok 2010-2021

1004/2010. (I. 21.) Korm. határozat. a Nők és Férfiak Társadalmi Egyenlőségét Elősegítő Nemzeti Stratégia - Irányok és Célok 2010-2021 1004/2010. (I. 21.) Korm. határozat a Nők és Férfiak Társadalmi Egyenlőségét Elősegítő Nemzeti Stratégia - Irányok és Célok 2010-2021 1. A Kormány a) elfogadja a jelen határozat mellékletét képező a Nők

Részletesebben

Családfa. Lazarovics Bruche-Etja (szül.?) 1870-es évek 1940. Katz Etja (szül.?) 1880-as évek 1944. Lazarovics Lázár 1870-es évek 1944

Családfa. Lazarovics Bruche-Etja (szül.?) 1870-es évek 1940. Katz Etja (szül.?) 1880-as évek 1944. Lazarovics Lázár 1870-es évek 1944 Családfa Apai nagyapa Katz Icik 1870-es évek 1939 Apai nagyanya Katz Etja (szül.?) 1880-as évek 1944 Anyai nagyapa Lazarovics Lázár 1870-es évek 1944 Anyai nagyanya Lazarovics Bruche-Etja (szül.?) 1870-es

Részletesebben

II. forduló 1. MEGOLDÓKULCS Az elnyomás. A II. forduló első feladata összesen 32,5 pontot ér

II. forduló 1. MEGOLDÓKULCS Az elnyomás. A II. forduló első feladata összesen 32,5 pontot ér II. forduló 1. MEGOLDÓKULCS Az elnyomás A II. forduló első feladata összesen 32,5 pontot ér 1.1 Haitin és szerte a világon minden országban jelentkezik különböző szinteken a társadalmi elnyomás, ami rengeteg

Részletesebben

A TÁRSASÁG A SZABADSÁGJOGOKÉRT

A TÁRSASÁG A SZABADSÁGJOGOKÉRT A TÁRSASÁG A SZABADSÁGJOGOKÉRT ÁLLÁSPONTJA A KÖZOKTATÁSBAN KÖTELEZŐEN VÁLASZTANDÓ ERKÖLCS- VAGY HITOKTATÁSRÓL A TASZ álláspontja az alábbiakban foglalható össze: 1. Az állam világnézeti semlegessége alkotmányosan

Részletesebben

Javaslat módosítási szándék megfogalmazásához a Törvényalkotási bizottság számára a nemzetközi magánjogról szóló T/ számú törvényjavaslathoz

Javaslat módosítási szándék megfogalmazásához a Törvényalkotási bizottság számára a nemzetközi magánjogról szóló T/ számú törvényjavaslathoz Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága Hivatkozási szám a TAB ülésén: 1. (T/14237) A bizottság kormánypárti tagjainak javaslata. Javaslat módosítási szándék megfogalmazásához a Törvényalkotási bizottság

Részletesebben

Nőjogi és Esélyegyenlőségi Bizottság

Nőjogi és Esélyegyenlőségi Bizottság EURÓPAI PARLAMENT 2009-2014 Nőjogi és Esélyegyenlőségi Bizottság 2011/0059(CNS) 2.4.2012 MÓDOSÍTÁS: 24-37 Véleménytervezet Marina Yannakoudakis (PE478.403v01-00) a házassági vagyonjogi rendszerekkel kapcsolatos

Részletesebben

A boldogság benned van

A boldogság benned van Halász Emese A boldogság benned van 50 lépés a boldogság felé Előszó Kedves Olvasó! Levelem hozzád, azzal kezdeném, hogy el kell mondanom pár dolgot Neked! Nagyszerű híreim vannak ugyanis. Képzeld, a boldogság

Részletesebben

Bogár Zsuzsa. Mozaik a családom kérdések, történetek, megoldások

Bogár Zsuzsa. Mozaik a családom kérdések, történetek, megoldások Bogár Zsuzsa Mozaik a családom kérdések, történetek, megoldások Első kiadás 2017 Apró kőszeletek, színes kis cserepek, csillagpor került a földre. Van itt jó sok darab, üvegből megmaradt, szilánkja formátlan

Részletesebben

Győri Péter: Hajléktalanság. romák. gyermekszegénység. (Tévhiteket oszlató tények )

Győri Péter: Hajléktalanság. romák. gyermekszegénység. (Tévhiteket oszlató tények ) Győri Péter: Hajléktalanság romák gyermekszegénység (Tévhiteket oszlató tények ) Hajléktalanügyi országos konferencia Balatonföldvár, 2017. szeptember A Február Harmadika Munkacsoport (F3) 1999 óta minden

Részletesebben

MEDIÁCIÓ. A viták békés rendezésének útja.

MEDIÁCIÓ. A viták békés rendezésének útja. MEDIÁCIÓ A viták békés rendezésének útja. Ha megtanulunk a szívünkből beszélni, az asztalra tenni a különbségeinket, és kölcsönös tisztelettel és méltósággal párbeszédet folytatni, annak a konfliktus megoldása

Részletesebben

1/A. szöveg évi XV. törvénycikk

1/A. szöveg évi XV. törvénycikk 1/A. szöveg 1941. évi XV. törvénycikk a házassági jogról szóló 1894:XXXI. törvénycikk kiegészítéséről és módosításáról, valamint az ezzel kapcsolatban szükséges fajvédelmi rendelkezésekről 9. Nemzsidónak

Részletesebben

A 4. 5. kérdést csak akkor töltse ki, ha az Ön házastársa nem magyar anyanyelvű. Ellenkező esetben kérem folytassa a 6. kérdéstől!

A 4. 5. kérdést csak akkor töltse ki, ha az Ön házastársa nem magyar anyanyelvű. Ellenkező esetben kérem folytassa a 6. kérdéstől! A kérdőív kitöltője: az anya az apa A kitöltés helye (tartomány, város): A kitöltés dátuma: 1. Hol született (ország)? 2. Mióta él Németországban (évszám)? 3. Mi az anyanyelve? A 4. 5. kérdést csak akkor

Részletesebben

A tantárgy kódja BBNSZ03200 Óraszám 2

A tantárgy kódja BBNSZ03200 Óraszám 2 A tantárgy címe CSALÁDSZOCIOLÓGIA A tantárgy típusa ELŐADÁS Tantárgy célja: A tantárgy kódja BBNSZ0300 Óraszám Félév 6 Kreditek száma A család történeti változásainak, működésének és a társadalomban betöltött

Részletesebben

Oktatói Munka Hallgatói Véleményezésének kérdőíve 2011/12 őszi félév. egyoktatós kurzusok

Oktatói Munka Hallgatói Véleményezésének kérdőíve 2011/12 őszi félév. egyoktatós kurzusok Oktatói Munka Hallgatói Véleményezésének kérdőíve 2011/12 őszi félév Tisztelt Hallgatónk! egyoktatós kurzusok Az ELTE igen fontosnak tartja, hogy megismerje, hogyan vélekednek a hallgatók az oktatók munkájáról.

Részletesebben

Esélyegyenlőség és társadalom ESÉLYEGYENLŐSÉG, MÉLTÁNYOS OKTATÁS

Esélyegyenlőség és társadalom ESÉLYEGYENLŐSÉG, MÉLTÁNYOS OKTATÁS Esélyegyenlőség és társadalom ESÉLYEGYENLŐSÉG, MÉLTÁNYOS OKTATÁS Változó társadalom, globális trendek társadalmi mobilitás vagy a társadalmi struktúra újratermelődése (Bourdieau, Bernstein, Mollenhauer

Részletesebben

Gyermekotthoni asszisztens Gyermekgondozó-nevelő

Gyermekotthoni asszisztens Gyermekgondozó-nevelő A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

A másság elfogadása a társadalomban

A másság elfogadása a társadalomban A másság elfogadása a társadalomban Jelige: Harc és ápolás Készítette: Hajdú Lili Témaválasztás indoklása Témám a leszbikusság, melyet személyes indíttatásból választottam Szerencsés vagyok, mert soha

Részletesebben

100% Véleménykérő lap NIK 2017/18/1 WEB programozás alapjai, NSTWP11MTC. távoktatás. Az órák. án vagyok aktív a tananyaggal kapcsolatban.

100% Véleménykérő lap NIK 2017/18/1 WEB programozás alapjai, NSTWP11MTC. távoktatás. Az órák. án vagyok aktív a tananyaggal kapcsolatban. Véleménykérő lap NIK 07/8/ WEB programozás alapjai, NSTWPMTC Riport generálás időpontja: 08.0.9. 8:: Értékelt kurzus oktató: WP_EA_MM_TÁV Sipos Miklós László Kurzus munkarendje Nem kötelező Egyszeres választás

Részletesebben

Inkluzív óvodai gyakorlat a nehezen integrálható viselkedési problémával küzdő SNI-s gyermekek ellátásában

Inkluzív óvodai gyakorlat a nehezen integrálható viselkedési problémával küzdő SNI-s gyermekek ellátásában Inkluzív óvodai gyakorlat a nehezen integrálható viselkedési problémával küzdő SNI-s gyermekek ellátásában. 2017.04.05. ha találkozol egy autista gyerekkel vagy emberrel,ne feledd ők egy kicsit másképp

Részletesebben

Mit érdemes átgondolnia. mielőtt lakberendezőt fogad?

Mit érdemes átgondolnia. mielőtt lakberendezőt fogad? Mit érdemes átgondolnia mielőtt lakberendezőt fogad? Munkafüzet E r d é l y i K r i s z t i n a - w w w. e r d e l y i k r i s z t i n a. h u Amennyiben kitölti ezt a kérdéssort, az 20.000 Ft megtakarítást

Részletesebben

TÁRGYLEÍRÁS CSALÁDSZOCIOLÓGIA BBNSZ Oktató: Dr. Földházi Erzsébet 2013/2014. tanév II. félév kedd 10:00-11:30 BTK Ste Dienes Valéria terem

TÁRGYLEÍRÁS CSALÁDSZOCIOLÓGIA BBNSZ Oktató: Dr. Földházi Erzsébet 2013/2014. tanév II. félév kedd 10:00-11:30 BTK Ste Dienes Valéria terem TÁRGYLEÍRÁS CSALÁDSZOCIOLÓGIA BBNSZ03200 Oktató: Dr. Földházi Erzsébet 2013/2014. tanév II. félév kedd 10:00-11:30 BTK Ste Dienes Valéria terem A TANTÁRGY CÉLJA A család történeti változásainak, működésének

Részletesebben

HONOSÍTÁSI - VISSZAHONOSÍTÁSI KÉRELEM az 1993. évi LV. törvény 4. (3) bekezdése, illetve 5. -a alapján

HONOSÍTÁSI - VISSZAHONOSÍTÁSI KÉRELEM az 1993. évi LV. törvény 4. (3) bekezdése, illetve 5. -a alapján Fénykép Fénykép A Magyar Köztársaság Elnökének Budapest HONOSÍTÁSI - VISSZAHONOSÍTÁSI KÉRELEM az 1993. évi LV. törvény 4. (3) bekezdése, illetve 5. -a alapján Alulírott Minta Péter és házastársam, Mintaová

Részletesebben

A BÖLCSŐDE HÁZIRENDJE

A BÖLCSŐDE HÁZIRENDJE BAJI NÉMET NEMZETISÉGI ÓVODA ÉS BÖLCSŐDE DEUTSCHER NATIONALITÄTENKINDERGARTEN UND KINDERKRIPPE WOJ A BÖLCSŐDE HÁZIRENDJE 1 Kedves Szülők! E belső szabályozó dokumentumunk készítésénél a jogszabályi elvárásokat,

Részletesebben

HONOSÍTÁSI - VISSZAHONOSÍTÁSI KÉRELEM a magyar állampolgárságról szóló 1993. évi LV. törvény 4. (3) és (3a) bekezdése, illetve 5.

HONOSÍTÁSI - VISSZAHONOSÍTÁSI KÉRELEM a magyar állampolgárságról szóló 1993. évi LV. törvény 4. (3) és (3a) bekezdése, illetve 5. A köztársasági elnöknek Budapest 1 fénykép helye fénykép helye HONOSÍTÁSI - VISSZAHONOSÍTÁSI KÉRELEM a magyar állampolgárságról szóló 1993. évi LV. törvény 4. (3) és (3a) bekezdése, illetve 5. -a alapján

Részletesebben

Megoldások IV. osztály

Megoldások IV. osztály Bolyai Farkas Elméleti Líceum Marosvásárhely, 2015. március 20-22. Megoldások IV. osztály 1. Számkeresztrejtvény: Az alábbi keresztrejtvény ábra abban különbözik a hagyományos keresztrejtvényektől, hogy

Részletesebben

A Társaság a Szabadságjogokért Gyerekkel vagyok című kampánya keretében folytatott felmérésének összegzése alapján elkészített javaslatok

A Társaság a Szabadságjogokért Gyerekkel vagyok című kampánya keretében folytatott felmérésének összegzése alapján elkészített javaslatok A Társaság a Szabadságjogokért Gyerekkel vagyok című kampánya keretében folytatott felmérésének összegzése alapján elkészített javaslatok A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet egy Magyarországon

Részletesebben

Házasság joghatásai. Házastársak vagyoni viszonyai törvényes házassági vagyonjogi rendszer: vagyonközösség szerződéssel eltérően rendezhetik

Házasság joghatásai. Házastársak vagyoni viszonyai törvényes házassági vagyonjogi rendszer: vagyonközösség szerződéssel eltérően rendezhetik Házasság Partnerkapcsolatok körében a legvédettebb Alaptörvény védelme, Ptk védelme Házasság megkötése Házasság érvénytelensége Házasság felbontása házasság teljes és helyrehozhatatlan megromlása közös

Részletesebben

A Barátok Verslista kiadványa PDF-ben 2013.

A Barátok Verslista kiadványa PDF-ben 2013. Dezső Ilona Anna: Máglya (50x40 cm, vászon, olaj zsűrizett) A Barátok Verslista kiadványa PDF-ben 2013. A BARÁTOK VERSLISTA KIADVÁNYA SZERETET és SZEX Szex nélkül lehet élni, de szeretet nélkül nem. (Dobrosi

Részletesebben

DRÁMAFUTÁR DRÁMAFUTÁR. tanítási drámaprogram 2010. a Vajdasági Magyar Drámapedagógia Társaság és a budapesti Káva Kulturális Műhely programja

DRÁMAFUTÁR DRÁMAFUTÁR. tanítási drámaprogram 2010. a Vajdasági Magyar Drámapedagógia Társaság és a budapesti Káva Kulturális Műhely programja DRÁMAFUTÁR DRÁMAFUTÁR tanítási drámaprogram 2010 a Vajdasági Magyar Drámapedagógia Társaság és a budapesti Káva Kulturális Műhely programja A Drámafutár elnevezésű program tanítási drámafoglalkozásokat

Részletesebben

VM KELET-MAGYARORSZÁGI AGRÁR-SZAKKÉPZŐ KÖZPONT PEDAGÓGIAI PROGRAM. Hatályos: 2014. április 1-től

VM KELET-MAGYARORSZÁGI AGRÁR-SZAKKÉPZŐ KÖZPONT PEDAGÓGIAI PROGRAM. Hatályos: 2014. április 1-től PEDAGÓGIAI PROGRAM Hatályos: 2014. április 1-től Tartalomjegyzék 1. BEVEZETŐ... 5 1.1. Az iskola adatai, rövid bemutatása... 5 1.2. Az iskola küldetésnyilatkozata... 5 2. NEVELÉSI PROGRAM... 6 2.1. Az

Részletesebben

ÖSSZEADÁS, KIVONÁS AZ EGY 0-RA VÉGZŐDŐ SZÁMOK KÖRÉBEN

ÖSSZEADÁS, KIVONÁS AZ EGY 0-RA VÉGZŐDŐ SZÁMOK KÖRÉBEN Matematika A 3. évfolyam ÖSSZEADÁS, KIVONÁS AZ EGY 0-RA VÉGZŐDŐ SZÁMOK KÖRÉBEN 16. modul Készítette: KONRÁD ÁGNES matematika A 3. ÉVFOLYAM 16. modul összeadás, kivonás az egy 0-ra végződő számok körében

Részletesebben

Állampolgárság igazolása iránti KÉRELEM

Állampolgárság igazolása iránti KÉRELEM A Magyar Köztársaság Belügyminiszterének Budapest Állampolgárság igazolása iránti KÉRELEM Kérem a magyar állampolgárságom fennállásának, megszűnésének, illetve annak megállapítását, hogy nem voltam magyar

Részletesebben

A vizsgálat kvalitatív részének eredményei

A vizsgálat kvalitatív részének eredményei A vizsgálat kvalitatív részének eredményei A kutatás kvalitatív módszereiről 3 megye, kilenc település Módszer: Interjúk és fókuszcsoportos beszélgetések Célcsoport: 5. év 8. osztályos tanulók, szüleik

Részletesebben

ÓRAVÁZLATOK: Igazságos Mátyás király?

ÓRAVÁZLATOK: Igazságos Mátyás király? ÓRAVÁZLATOK: Igazságos Mátyás király? 1 Célközönség: 16-17 éves középiskolai tanulók Oktatási célok: Cél, hogy a modul végére a tanulók ismerjék fel az adópolitika hatékonysága és moralitása közötti különbséget,

Részletesebben

Július és augusztus Európa Nekünk! Az Önérvényesítők Európai Platformjának Hírlevele. A szerelem nyara

Július és augusztus Európa Nekünk! Az Önérvényesítők Európai Platformjának Hírlevele. A szerelem nyara Július és augusztus 2017 Európa Nekünk! Az Önérvényesítők Európai Platformjának Hírlevele A szerelem nyara 2 Bevezetés Sziasztok Önérvényesítők! Most nyár van. Így a hírlevelet akár napozás közben is lehet

Részletesebben

A birtokos szerkezet

A birtokos szerkezet A birtokos szerkezet Ha kérdése van, használja nonstop segélyvonalunkat: www.magyarora.com/grammar/birtokos_tablazat.pdf 1 ) Lássunk munkához Kezdjük megint a novellával Húzza alá a példákban az egyes

Részletesebben

Ballagási ünnepség

Ballagási ünnepség Felelős szerkesztő: Breznay Gáborné Írta és szerkesztette: Molnár Máté Fotókat készítette: Lajos Abigél és Róka Zsófia Ballagási ünnepség 2016.04.29. Igen, elballagtak a SZISZKI végzős diákjai is. Könny,

Részletesebben

ISTEN TENYERÉN Református hit- és erkölcstan munkafüzet egyházi iskolák 1. osztályos tanulói részére

ISTEN TENYERÉN Református hit- és erkölcstan munkafüzet egyházi iskolák 1. osztályos tanulói részére Ára: 960 Ft RP-001/2MFEI Hittan 1 Iskolai Munkafuzet Borito.indd All Pages 2014.07.04. 10:26:12 ISTEN TENYERÉN Református hit- és erkölcstan munkafüzet egyházi iskolák 1. osztályos tanulói részére TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

HAN001 ÁLLAMPOLGÁRSÁG IGAZOLÁSA IRÁNTI KÉRELEM. Győr Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Központi számunk: 96/

HAN001 ÁLLAMPOLGÁRSÁG IGAZOLÁSA IRÁNTI KÉRELEM. Győr Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Központi számunk: 96/ A Magyar Köztársaság Igazságügyi és Rendészeti Miniszterének: Budapest Kérem a magyar állampolgárságom:* fennállásának megszűnésének illetve annak megállapítását, hogy nem voltam magyar állampolgár * kérem

Részletesebben

Arany Dániel Matematikai Tanulóverseny 2008/2009-es tanév első (iskolai) forduló haladók I. kategória

Arany Dániel Matematikai Tanulóverseny 2008/2009-es tanév első (iskolai) forduló haladók I. kategória Bolyai János Matematikai Társulat Oktatási és Kulturális Minisztérium Támogatáskezelő Igazgatósága támogatásával Arany Dániel Matematikai Tanulóverseny 2008/2009-es tanév első (iskolai) forduló haladók

Részletesebben

Nem? Mennyivel lett volna könnyebb, jobb az élete, ha segítettek volna?

Nem? Mennyivel lett volna könnyebb, jobb az élete, ha segítettek volna? Kedves Szülő! A munkafüzet célja, hogy segítsen Önnek pontosan látni gyermeke jövőjét. Pénzügyi szakemberek egyetértenek abban, hogy azok a szülők, akik tervet készítenek gyermekeik életkezdésére, sokkal

Részletesebben

TARTALOM KÉPJOGOK ELÓ S Z Ó EGYÜTTÉLÉS, KAPCSOLATOK 2. A MUNKA VILÁGA 3. UTAZÁS 4. KOMMUNIKÁCIÓ MEGOLDÁSOK KÉPJOGOK...

TARTALOM KÉPJOGOK ELÓ S Z Ó EGYÜTTÉLÉS, KAPCSOLATOK 2. A MUNKA VILÁGA 3. UTAZÁS 4. KOMMUNIKÁCIÓ MEGOLDÁSOK KÉPJOGOK... KÉPJOGOK TARTALOM ELÓ S Z Ó................................................................................. 6 1. EGYÜTTÉLÉS, KAPCSOLATOK 1. Család és együttélési formák...........................................................

Részletesebben

Az önszabályozó tanulás megalapozása. Nahalka István ny. egyetemi docens

Az önszabályozó tanulás megalapozása. Nahalka István ny. egyetemi docens Az önszabályozó tanulás megalapozása Nahalka István ny. egyetemi docens nahalkai@gmail.com A tanulásról I. Hagyományosan a tanulást ismeretek és képességek elsajátításaként, átvételeként értelmezzük A

Részletesebben

AZ ÚJ CSALÁD MOZGALOM HÍRLEVELE

AZ ÚJ CSALÁD MOZGALOM HÍRLEVELE AZ ÚJ CSALÁD MOZGALOM HÍRLEVELE 2. szám - 2014. december Kik az Új Családok? Sokan kérdezik tőlünk mostanában, hogy kik az Új Családok, mi jellemző rájuk, mit tesznek, hogyan élnek? Összegyűjtöttünk néhány

Részletesebben

Vállalni a nyilvános kiállást?

Vállalni a nyilvános kiállást? Vállalni a nyilvános kiállást? Kompetenciaterület: Szociális, életviteli és környezeti kompetenciák 6. évfolyam Programcsomag: Én és a másik A modul szerzője: Andóczi Balogh Éva 1 MODULLEÍRÁS Ajánlott

Részletesebben

Tanítás a házasságról

Tanítás a házasságról Tanítás a házasságról ADUNARE Tanítás a házasságról A házasságról való tanítás nagyon fontos mivel kihatással van minden ember életére. A házasság jó dolog. A házasság Istentől való dolog. Amikor összeházasodunk

Részletesebben

A család a fiatalok szemszögéből. Szabó Béla

A család a fiatalok szemszögéből. Szabó Béla A család a fiatalok szemszögéből Szabó Béla Témakörök A mai családok a számok tükrében Fiatalok családdal kapcsolatos attitűdjei Iskolai teljesítmény és a család Internet és család Összefoglalás, konklúziók

Részletesebben

Kutatás a fesztiválozási szokásokról

Kutatás a fesztiválozási szokásokról MINDENKI VOLT FIATAL Kutatás a fesztiválozási szokásokról K É S Z Í T E T T E A H I N T A L O V O N G Y E R M E K J O G I A L A P Í T V Á N Y A T E L E N O R F E L K É R É S É R E VAN KÜLÖNBSÉG? Négy generáció

Részletesebben

Kisebbségi képviselet

Kisebbségi képviselet 3. szint December Kisebbségi képviselet A világ parlamentjeiben tizenöt százalék a nők aránya, de van, ahol a képviselők fele nő. Magyarországon számarányuk tíz százalék alatt van. Börtönbe zárja(1) mindkét

Részletesebben

Miért nincs több nő a magyar politikában?

Miért nincs több nő a magyar politikában? Miért nincs több nő a magyar politikában? Vezetői összefoglaló A párton belüli támogatás hiánya és a családi kötelezettségek okozta időhiány ez a két fő oka a nők alacsony parlamenti arányának az Integrity

Részletesebben

Az élet istentisztelete 3.: A CSALÁDBAN

Az élet istentisztelete 3.: A CSALÁDBAN 1 Újpest-Belsőváros 2008. 03. 02. Juhász Emília Az élet istentisztelete 3.: A CSALÁDBAN Olvasandó (lectio): 2 Móz 13,1-10 Alapige (textus): 2 Móz 13,8-9 És mondd el fiaidnak azon a napon: Amiatt történik

Részletesebben

KÖNNYEN KI TUDOD MONDANI? NEM!

KÖNNYEN KI TUDOD MONDANI? NEM! KÖNNYEN KI TUDOD MONDANI? NEM! A következő kérdőív azt méri fel, hogy mennyire tudsz másoknak nemet mondani, mennyire vagy képes kiállni a neked fontosnak tartott dolgok mellett akkor is, ha ez éppen mások

Részletesebben

A mintában szereplő határon túl tanuló diákok kulturális háttérre

A mintában szereplő határon túl tanuló diákok kulturális háttérre Fényes Hajnalka: A Keresztény és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc diákjai kulturális és anyagi tőkejavakkal való ellátottsága Korábbi kutatásokból ismert, hogy a partiumi régió fiataljai kedvezőbb anyagi

Részletesebben

KÖZLEMÉNY A KÉPVISELŐK RÉSZÉRE

KÖZLEMÉNY A KÉPVISELŐK RÉSZÉRE EURÓPAI PARLAMENT 2009-2014 Petíciós Bizottság 31.1.2014 KÖZLEMÉNY A KÉPVISELŐK RÉSZÉRE Tárgy: Harry Nduka nigériai állampolgár által benyújtott 0256/2011. számú petíció az Egyesült Királyságban való maradásának

Részletesebben

Nyelvtan. Most lássuk lépésről lépésre, hogy hogyan tanítunk meg valakit olvasni!

Nyelvtan. Most lássuk lépésről lépésre, hogy hogyan tanítunk meg valakit olvasni! Bevezető Ebben a könyvben megosztom a tapasztalataimat azzal kapcsolatosan, hogyan lehet valakit megtanítani olvasni. Izgalmas lehet mindazoknak, akiket érdekel a téma. Mit is lehet erről tudni, mit érdemes

Részletesebben

Siket diákok egyéni különbségeinek vizsgálata az idegennyelv-tanulásban: Egy kérdőíves kutatás néhány eredménye

Siket diákok egyéni különbségeinek vizsgálata az idegennyelv-tanulásban: Egy kérdőíves kutatás néhány eredménye Siket diákok egyéni különbségeinek vizsgálata az idegennyelv-tanulásban: Egy kérdőíves kutatás néhány eredménye Csizér Kata, Kontra Edit és Piniel Katalin ELTE OTKA K105095 Egyéni különbségek az idegennyelv-tanulásban

Részletesebben

A gyermek jogai. Ez a dokumentum az ENSZ Gyermek Jogairól szóló Egyezményének rendelkezéseit foglalja össze.

A gyermek jogai. Ez a dokumentum az ENSZ Gyermek Jogairól szóló Egyezményének rendelkezéseit foglalja össze. A gyermek jogai Ez a dokumentum az ENSZ Gyermek Jogairól szóló Egyezményének rendelkezéseit foglalja össze. Az egyezmény szó egy olyan országok között létrejött megállapodást jelöl, ami biztosítja, hogy

Részletesebben

Varga Patrícia. Félig megvalósult álom

Varga Patrícia. Félig megvalósult álom Varga Patrícia Félig megvalósult álom Marina két gyermekes boldog, vagy boldognak hitt családanya volt. Férjével sokat dolgoztak, hogy középszinten tudjanak élni. Ezért meg is volt szinte mindenük. Ahogy

Részletesebben

Mi is az Esélyt a képességeknek program?

Mi is az Esélyt a képességeknek program? Mi is az Esélyt a képességeknek program? - - A Családjainkért Alapítvány tehetségsegítő programja 1 Mi a célkitűzésünk a programmal? A logónk a programot jelképezi immár 12 éve Segíteni olyan gyerekeknek

Részletesebben

ZA4891. Flash Eurobarometer 266 (Women and European elections) Country Specific Questionnaire Hungary

ZA4891. Flash Eurobarometer 266 (Women and European elections) Country Specific Questionnaire Hungary ZA4891 Flash Eurobarometer 266 (Women and European elections) Country Specific Questionnaire Hungary FLASH 266 WOMEN AND EUROPEAN PARLIAMENT Demographics D1. A kérdezett neme [1] Férfi [2] Nő D2. Hány

Részletesebben

ÚTMUTATÓ. Általános tájékoztató a családi kedvezmény érvényesítéséhez 1

ÚTMUTATÓ. Általános tájékoztató a családi kedvezmény érvényesítéséhez 1 ÚTMUTATÓ az NY29CSK jelű nyilatkozat mintához a 2014. évi személyi jövedelemadó munkáltató által történő megállapításához a családi adóalap érvényesítéséhez Felhívjuk figyelmét, hogy a nyomtatvány kitöltése

Részletesebben

nyelv: 2) Kérdezz meg 3 embert a környezetedben arról, milyen nyelven tud beszélni, írni, olvasni. Írd le a válaszaikat!

nyelv: 2) Kérdezz meg 3 embert a környezetedben arról, milyen nyelven tud beszélni, írni, olvasni. Írd le a válaszaikat! nyelv: A nyelv arra való, hogy el tudjuk mondani másoknak, amit gondolunk, és mások gondolatait meg tudjuk érteni. Nagyon régen alakult ki, és folyamatosan változik. A nyelv részei: a hangok, a szavak,

Részletesebben