Munkajogi, munkavédelmi alapismeretek

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Munkajogi, munkavédelmi alapismeretek"

Átírás

1

2 Szakmai ismeretek 1. a) Ismertesse a fémek kristályos szerkezetének jellemzőit! b) Ismertesse a szegecskötések feladatát, típusait, a szegecsek anyagát! c) Ismertesse a hajlékony vonóelemek szerkezeti kialakítását, alkalmazási területüket! 2. a) Ismertesse röviden a fémek állapotváltozásait és azok törvényszerűségeit! b) Ismertesse a szegecskötések méretezését, kialakítását! c) Ismertesse a kötélvég rögzítés típusait! 3. a) Határozza meg az ötvözés célját, a vas legfontosabb ötvözőit és azok hatását! b) Csoportosítsa és ismertesse a csavarok feladatát, fajtáit! c) Ismertesse a villamos hajtású futómacskák típusait, szerkezetüket! 4. a) Ismertesse a nyersvas gyártás technológiáját! b) Ismertesse a csavar anyagokat és megválasztásuk szempontjait, különböző csavar- és csavaranya biztosításokat! c) Ismertesse a különböző daruk csoportosítását, alkalmazási területét! 5. a) Ismertesse az öntöttvasak csoportosítását és tulajdonságaikat! b) Határozza meg a csapszegek, szegek, rögzítő elemek feladatát, fajtáit, anyagát! c) Ismertesse a daruknál előforduló főbb szerkezeti egységeket! 6. a) Csoportosítsa és röviden jellemezze a könnyűfémeket és ötvözeteiket! b) Ismertesse a csapszegek, szegek és rögzítőelemek igénybevételét, méretezését! c) Sorolja fel és ismertesse a felvonók vezérlési módjait, biztonsági berendezéseit! 7. a) Ismertesse az öntöttvasak csoportosítását és tulajdonságaikat! b) Ismertesse az ék és reteszkötések feladatát, fajtáit, anyagát! c) Ismertesse az anyagszállítással kapcsolatos fogalmakat! 8. a) Ismertesse röviden a színesfémeket és ötvözeteiket! b) Ismertesse az ék és reteszkötések méretezési elvét! c) Ismertesse a folyamatos szállítógépek szállító és vonóelemeinek típusait, alkalmazási területüket! 9. a) Ismertesse a csapágybélés és a csapágypersely anyagokat! b) Ismertesse a sajtolt és zsugorkötések alkalmazási területét, fő jellemzőit! c) Ismertesse a súrlódó hajtás elvét és alkalmazását kötél és heveder hajtás számításánál! 10. a) Ismertesse a korrózió folyamatát és megjelenési formáit! b) Ismertesse a rugókat (alkalmazási terület, kialakítás, anyaguk szerint)! c) Ismertesse a gumihevederes szállítószalagok működési elvét, típusait, szerkezeti felépítését! 11. a) Sorolja fel és ismertesse a hőre lágyuló és nem lágyuló műanyagok fajtáit! b) Ismertesse a csővezetékek, csőkötések jellemzőit, típusait! c) Ismertesse a gumihevederes szállítószalagok szerkezeti elemeinek felépítését, működését!

3 12. a) Csoportosítsa és jellemezze az anyagvizsgálati módszereket! b) Ismertesse a csövek belső átmérőjének és falvastagságának meghatározási módját! c) Csoportosítsa a gumihevederes szállítószalagok főbb biztonság berendezéseit és ismertesse működésüket! 13. a) Sorolja fel és röviden ismertesse a roncsolásmentes anyagvizsgálatokat! b) Ismertesse a csővezetéki elzáró-, biztonsági és szabályzószerelvényeket! c) Ismertesse a serleges elevátorok felépítését, szállítási teljesítményük meghatározását! 14. a) Ismertesse a keménység vizsgálati módokat! b) Ismertesse a hegesztett-, és forrasztott kötések fajtáit, feladatukat! c) Ismertesse a pneumatikus szállítási módokat, alkalmazási területüket, a szerkezeti elemek működését! 15. a) Ismertesse az ultrahangos anyagvizsgálat lényegét, alkalmazási körét! b) Hasonlítsa össze a hegesztett kötéseket egyéb kötésekkel (szegecselt, ragasztott, forrasztott)! c) Ismertesse az egységrakomány- képzés elvét, alkalmazását, berendezéseit! 16. a) Ismertesse a hőkezelési eljárásokat a kritikus hőmérséklet alapján! b) Ismertesse a forrasztott kötések fajtáit, feladatukat! c) Ismertesse a konténerek mozgatásának módját, az emelőkeret működését, felépítését! 17. a) Ismertesse a hőkezelés célját, folyamatát! b) Ismertesse a ragasztás fogalmát, paramétereit, fajtáit! c) Csoportosítsa a targoncákat (működés, vezérlés, meghajtási mód szerint), ismertesse az emelőtargoncák típusait, alkalmazási területüket! 18. a) Ismertesse a könnyűfémek és színesfémek legfontosabb ötvözeteit, alkalmazási körüket! b) Csoportosítsa és röviden ismertesse a forgómozgást közvetítő gépelemeket! c) Ismertesse a targoncák erőátviteli berendezésének felépítését! 19. a) Ismertesse a folyékony alakítás fogalmát, a jól önthető anyagok jellemzőit! b) Ismertesse a tengelyek fajtáit, alkalmazási területüket! c) Ismertesse az emelőtargoncák emelőszerkezetének felépítését, működését! 20. a) Ismertesse a mintakészítés és formakészítés alapelveit! b) Ismertesse a tengelyek részeit, anyagát, igénybevételi módjait! c) Ismertesse az emelőtargoncák biztonsági berendezéseinek szerepét, rájuk vonatkozó előírásokat! 21. a) Ismertesse a képlékeny-alakítási technológiák főbb jellemzőit, fajtáit! b) Ismertesse a tengelyek szilárdsági számításának elvét! c) Határozza meg a stabilitás fogalmát ismertesse a targoncák stabilitását!

4 22. a) Ismertesse a forrasztási és hegesztési technológia fogalmát, főbb jellemzőit! b) Ismertesse a forgómozgást végző gépelemek súrlódásának csökkentési lehetőségeit! c) Ismertesse a folyamatos működésű rakodógépek típusait, működésüket, alkalmazási területüket! 23. a) Sorolja fel és ismertesse a kemény- és lágyforrasztási eljárásokat! b) Ismertesse a siklócsapágyak kialakítási elvét, típusait! c) Ismertesse a szakaszos működésű rakodógépek típusait, működésüket, alkalmazási területüket! 24. a) Ismertesse a ragasztás fogalmát és technológiáját! b) Ismertesse a siklócsapágyak kenési módjait, az alkalmazott kenőanyagokat! c) Ismertesse a hidraulikus működtetésű kanalas rakodógép felépítését, szerkezeti részeit, alkalmazási területét! 25. a) Csoportosítsa és röviden jellemezze a forgács nélküli alakító technológiákat! b) Ismertesse a gördülőcsapágy típusokat, alkalmazási területüket! c) Ismertesse a halmazképzés műveletét, berendezéseit! 26. a) Ismertesse a hajlítás és egyéb lemezalakító eljárások fő jellemzőit! b) Hasonlítsa össze a sikló- és a gördülőcsapágyakat (a súrlódás csökkentésének módja, alkalmazási terület alapján).! c) Ismertesse a magasraktárak rakodó-berendezéseit! 27. a) Csoportosítsa és ismertesse a forgácsolási technológiákat! b) Csoportosítsa és röviden jellemezze a tengelykapcsoló fajtákat! c) Ismertesse az önürítő vasúti kocsik típusait, működésüket! 28. a) Ismertesse a forgácsolási alapfogalmakat! b) Ismertesse a merev-és a kiegyenlítő tengelykapcsoló típusokat! c) Ismertesse a rakodóhelyi kocsimozgatás gépeit! 29. a) Ismertesse a forgácsolás főbb tényezőit ( forgácsképződés folyamata, forgácsoló erő és forgácsolási teljesítmény)! b) Ismertesse a fogaskerékhajtás alkalmazási területét, típusait! c) Ismertesse az önrakodó közúti szállítójárművek típusait, működésüket, alkalmazási területüket! 30. a) Ismertesse a csőgyártási technológiákat! b) Ismertesse a súrlódó hajtások típusait, jellemzőit! c) Sorolja fel és ismertesse a daruk és a szállítószalagok biztonsági berendezéseit!

5 Munkajogi, munkavédelmi alapismeretek 1. a) Ismertesse a szakképzés intézményi formáit, az Országos Képzési Jegyzék szerepét! b) Határozza meg az "1993. évi XCIII. törvény a munkavédelemről" alapján munkavédelem célját! 2. a) Foglalja össze a szakképesítést igazoló bizonyítvány elnyerésének feltételeit, a vizsga jellegét, kivételének módját! b) Ismertesse a munkavédelem fő területeit (munkabiztonság, foglalkozás-egészségügy, munkakörnyezet kialakítása)! 3. a) Ismertesse a tanulószerződés lényegét, megkötésének módját, módosításának lehetőségét! b) Ismertesse a baleset, munkabaleset, foglalkozási megbetegedés, valamint a veszélyforrás fogalmát! 4. a) Ismertesse a tanulókat megillető juttatásokat, kedvezményeket! b) Ismertesse a munkavédelem hatósági felügyelet (Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség - OMMF, Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat - ÁNTSZ, Magyar Bányászati Hivatal) feladatait! 5. a) Ismertesse munkahelyi szabályokat (kollektív szerződés, üzemi megállapodás, munkavédelmi szabályzat), és a szabályok egymáshoz való viszonyát! b) Sorolja fel és ismertesse a munkáltatók kötelességeit a munkavédelem területén! 6. a) Ismertesse a Munka törvénykönyve alapvető jellemvonásait! b) Sorolja fel és ismertesse a munkavállalók kötelezettségeit a munkavédelem területén! 7. a) Sorolja fel a munkahelyi jogszabályokat, ismertesse ezek fő vonásait! b) Ismertesse, hogy a biztonságos munkavégzéshez milyen munka- és védőeszközöket kell biztosítani (soroljon fel példákat a szakterületéről)! 8. a) Határozza meg a kollektív szerződés fő jellemzőit! b) Ismertesse a munkavédelemre vonatkozó jogszabályok rendszerét (alkotmány, törvény, miniszteri utasítások, szabványok, biztonsági szabályzatok)! 9. a) Határozza meg az üzemi megállapodás fő jellemzőit! b) Ismertesse a munkabalesetek fogalmát, bejelentésének módját, kivizsgálásának szempontjait, nyilvántartását! 10. a) Határozza meg a munkavédelmi szabályzat fő jellemzőit! b) Ismertesse a munkavégzés tárgyi feltételeit! 11. a) Ismertesse a szakszervezetek, mint a munkavállalók érdekvédelmi szervének szerepét! b) Ismertesse a munkavégzés személyi feltételeit! 12. a) Ismertesse a szakszervezeti tagság és a szakszervezeti tevékenység védelmének törvényes lehetőségeit! b) Ismertesse a gépek, berendezések üzembe helyezésének munkavédelmi feltételeit!

6 13. a) Ismertesse az üzemi tanácsok, mint a munkavállalói részvételi jog gyakorlásának szerepét! b) Határozza meg az ergonómia fogalmát, ismertesse jelentőségét és a munkaeszközök (berendezések) kezelhetőségének ergonómiai követelményeit! 14. a) Ismertesse a munkaviszony létesítésének szabályait! b) Ismertesse a munkahelyi tűzvédelem jelentőségét, a tűzveszélyességi osztályba sorolás elveit, a főbb tűzvédelmi előírásokat! 15. a) Sorolja fel, hogy milyen állami intézmények (jogi és szervezeti) segítik a munkaviszonyok létrehozását (pályaválasztási tanácsadás, stb.)! b) Határozza meg a foglalkozási ártalmak és megbetegedések fogalmát, sorolja fel az ártalmak vizsgálat szerinti csoportosítását, jellemezze példákkal! 16. a) Határozza meg a munkaviszony létesítésének módját! b) Sorolja fel és ismertesse az elektromos áram élettani hatásait, határozza meg az áramütés utáni elsősegély nyújtás teendőit! 17. a) Ismertesse a munkaszerződés alaki és tartalmi követelményeit! b) Sorolja fel és jellemezze az elektromos érintésvédelmi módokat! 18. a) Sorolja fel és ismertesse a munkavállaló jogait és kötelezettségeit a munkaviszonyban! b) Ismertesse az akkumulátorok töltésének-, és az akkumulátor töltőhelyek munkavédelmi előírásait! 19. a) Ismertesse a munkavállaló munkavégzési kötelezettségeit (a személyes munkavégzés, a munkaköri feladatok ellátása, stb.)! b) Ismertesse a kéziszerszámok használatának veszélyeit, munkavédelmi előírásait! 20. a) Ismertesse a munkaidőnek a munkahelyen eltöltésének kötelezettségét! b) Ismertesse a különböző anyagok tárolásának munkavédelmi előírásait! 21. a) Ismertesse a változó munkahely és a munkahelyen kívüli munkavégzés kötelezettségét! b) Ismertesse a kézi anyagmozgatás hatását az emberi szervezetre, a teherhordás helyes és helytelen módjait! 22. a) Határozza meg és ismertesse a rendes és a rendkívüli munkaidő fogalmát! b) Ismertesse a hajlékony vonóelemek (láncok, sodronykötelek) alkalmazásának munkavédelmi feltételeit! 23. a) Ismertesse a rendes munkaidő beosztását, a munkarend, a munkarend változásának fogalmait! b) Ismertesse a daruk üzemeltetéséhez szükséges biztonsági berendezéseket és működésének munkavédelmi előírásait! 24. a) Ismertesse a túlmunka fogalmát, elrendelésének feltételeit és korlátait! b) Ismertesse a felvonók biztonsági szerkezeteit, a rájuk vonatkozó előírásokat!

7 25. a) Ismertesse a munkára vonatkozó utasítások végrehajtásának kötelezettségét, az utasítás megtagadásának lehetőségét! b) Sorolja fel a gumihevederes szállítószalagoknál alkalmazott biztonsági berendezéseket, ismertesse alkalmazásuk feltételeit! 26. a) Sorolja fel és ismertesse a munkáltató jogait és kötelezettségeit a munkaviszonyban! b) Sorolja fel és ismeresse a targoncák biztonsági berendezéseit! 27. a) Ismertesse a munkáltató kötelezettségeit a megfelelő munkafeltételek biztosításában! b) Ismertesse az emelővillás targoncák teheremelésének biztonsági előírásait, stabilitásuk feltételeit! 28. a) Ismertesse a munkáltató kötelezettségeit a munkavállalók foglalkoztatásának megszervezése terén! b) Foglalja össze a munkahelyi környezetben alkalmazott színek lélektani, biztonsági szerepét! 29. a) Ismertesse a munkáltató kötelezettségeit a munkavállalókat megillető szabadidő kiadása terén! b) Ismertesse a forgó, mozgó berendezések által okozott sérülések megelőzésének lehetőségeit! 30. a) Ismertesse a bérezési rendszereket (időbérrendszer, teljesítménybér-rendszer, kombinált bérrendszer)! b) Sorolja fel és ismertesse a bekövetkezett baleset utáni segítség teendőit!

8 GAZDASÁGI ALAPISMERETEK 1. a) Ismertesse a bruttó hazai termék, a nettó hazai termék fogalmát! b) Ismertesse az adózás célját az állami költségvetés szempontjából! 2. a) Ismertesse a pénz történelmi kialakulását, funkcióit, és a pénzhelyettesítő eszközöket! b) Ismertesse a személyi jövedelemadó célját, szerkezetét, fő szabályait! 3. a) Sorolja fel és ismertesse a bankok szerepét, a bankrendszerek fajtáit, jellemezze a bankszámla fogalmát! b) Ismertesse a hazai társadalombiztosítási rendszer fő jellemzőit! 4. a) Sorja fel a jegybank feladatait, ismertesse a valuta és a deviza fogalmát! b) Ismertesse a vállalkozók társadalombiztosítási kötelezettségeit! 5. a) Jellemezze a pénz és értékpapír piac fogalmait! b) Ismertesse a társasági adó fogalmát, számításának fő szempontjait! 6. a) Ismertesse az emberi és a társadalmi szükségleteket, a termelés jellemzőit és tényezőit! b) Ismertesse a tárgyi eszközgazdálkodás fő elemeit! 7. a) Ismertesse a piac fogalmát, szereplőit, fő elemeit! b) Sorolja fel az anyaggazdálkodás összetevőit, ismertesse a céljait! 8. a) Jellemezze a profit és a növekedés fogalmait! b) Ismertesse, hogy milyen vállalkozási formákat ismer! 9. a) Sorolja fel és röviden jellemezze a vállalatok szerkezeti formáit! b) Ismertesse a bérgazdálkodás fogalmát, célját és a bérformákat! 10. a) Jellemezze röviden az innováció és a likviditás fogalmait! b) Ismertesse a vállalkozás alapításának teendőit! 11. a) Jellemezze a Kft-t és a bt-t! b) Ismertesse a számvitel fogalmát, feladatait! 12. a) Jellemezze röviden a részvénytársaság fogalmát! b) Ismertesse a vállalkozási csőd lényegét! 13. a) Ismertesse az állami költségvetés-politika fogalmát! b) Ismertesse az üzleti terv tartalmát, elemeit! 14. a) Ismertesse bevétel fogalmát, elemeit! b) Ismertesse a finanszírozási terv fogalmát, tartalmát! 15. a) Ismertesse az állami költségvetés kiadási oldalának fő jellemzőit! b) Ismertesse az egyszeres és a kettős könyvvitel lényegi elemeit!

9 16. a) Ismertesse az infláció fogalmát, okait! b) Ismertesse a költség fogalmát, típusait! 17. a) Ismertesse a gazdasági fejlődés fogalmát, mutatóit! b) Határozza meg a költséggazdálkodás feladatait, tényezőit! 18. a) Ismertesse az adó fogalmát, fajtáit! b) Határozza meg az árak szerepét, fajtáit! 19. a) Határozza meg az extenzív és az intenzív gazdasági növekedés lényegét! b) Ismertesse az ÁFA szerepét a gazdaságban! 20. a) Ismertesse a pénzügyi politika típusait (mi a fiskális politika)! b) Ismertesse az állam szerepét és eszközeit a vállalkozások irányításában! 21. a) Ismertesse a munkaerő piac fogalmát, tényezőit! b) Ismertesse a társadalombiztosítási járulék gazdasági szerepét! 22. a) Ismertesse a bevétel, a haszon, a nyereség összefüggéseit! b) Ismertesse a költséggazdálkodás fogalmait, összetevőit! 23. a) Ismertesse és jellemezze a termelési költségeket! b) Ismertesse a vállalkozások alapításának pénzügy feltételei! 24. a) Jellemezze és ismertesse az elsődleges és a másodlagos piaci tényezőket! b) Ismertesse a marketing szerepét a vállalkozásokban! 25. a) Ismertesse a munkabér és járulékainak összefüggéseit! b) Ismertesse a reklám szerepét, fajtáit! 26. a) Ismertesse az Európai Unió rövid történetét! b) Ismertesse az információ és a piackutatás szerepét a gazdálkodásban! 27. a) Ismertesse röviden az Európai Unió szervezeti felépítését! b) Ismertesse a vállalkozások finanszírozási formáit! 28. a) Ismertesse az Európai Unió társult tagországainak rendszerét, szerepét! b) Ismertesse a személyi jövedelemadó számításának elvét! 29. a) Ismertesse az Európai Unió működésének fő elveit (az áru, a munkaerő, a tőke és az információ szabad áramlása)! b) Ismertesse a vállalkozások vezetésének eszközeit! 30. b) Ismertesse a Nemzeti Bank szerepét! b) Ismertesse a tőzsde szerepét a gazdaságban!

Szakmai ismeretek. 6. a) Ismertesse az egyenáramú motorok üzemi viszonyait (indítás, fékezés, fordulatszámváltoztatás,

Szakmai ismeretek. 6. a) Ismertesse az egyenáramú motorok üzemi viszonyait (indítás, fékezés, fordulatszámváltoztatás, Szakmai ismeretek 1. a) Ismertesse a villamos áram emberre gyakorolt élettani hatásait, elsősegélynyújtást! b) Ismertesse a tervszerű megelőző karbantartás szervezeti felépítését, alapfeladatait! c) Ismertesse

Részletesebben

3., A gépek biztonsági követelményei és megfelelőségének tanúsítása

3., A gépek biztonsági követelményei és megfelelőségének tanúsítása Munkavédelem jogi és eljárási ismeretei II. Ellenőrző kérdések 2012 1., A munkavédelem általános követelményei. - a munkavédelmi szabályok betarthatósága - a követelmények megválthatóságának elve - a megfelelőség

Részletesebben

Gépelemek-géptan, Osztályozó vizsga témakörök, az Autószerelő évi kerettanterve alapján. 10. évfolyam

Gépelemek-géptan, Osztályozó vizsga témakörök, az Autószerelő évi kerettanterve alapján. 10. évfolyam Gépelemek-géptan, Osztályozó vizsga témakörök, az Autószerelő 2018. évi kerettanterve alapján 10. évfolyam Számonkérés: feladatlap megoldása, szóbeli tétel húzása Szükséges eszközök: toll Bevezetés, kötőgépelemek,

Részletesebben

Szakmai ismeretek. a) Ismertesse az előállított készülék vagy szerszám felhasználási területét, működését a gyártási rajz alapján!

Szakmai ismeretek. a) Ismertesse az előállított készülék vagy szerszám felhasználási területét, működését a gyártási rajz alapján! Szakmai ismeretek A gyakorlati vizsga során előállított és készítési/gyártási helyzetbe szerelt készülékkel vagy szerszámelemmel kapcsolatosan az alábbiakat kell megválaszolni: a) Ismertesse az előállított

Részletesebben

ÉLELMISZERIPARI GÉPÉSZTECHNIKAI ISMERETEK ÁGAZATON BELÜLI SPECIALIZÁCIÓ SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK

ÉLELMISZERIPARI GÉPÉSZTECHNIKAI ISMERETEK ÁGAZATON BELÜLI SPECIALIZÁCIÓ SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK ÉLELMISZERIPARI GÉPÉSZTECHNIKAI ISMERETEK ÁGAZATON BELÜLI SPECIALIZÁCIÓ SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK Az élelmiszeripari gépésztechnikai ismeretek ágazaton belüli

Részletesebben

Szóbeli vizsgatantárgyak

Szóbeli vizsgatantárgyak Szóbeli vizsgatantárgyak 1. Szakmai ismeretek 2. Munkajogi, munkavédelmi ismeretek, mérésellenőrzés 3. Vállalkozási alapismeretek, az Üzleti terv megvédése. A jelölt a bizottság által feltett kérdésekre

Részletesebben

2. a) Ismertesse a szegecskötés kialakítását, a szegecsek fajtáit, igénybevételét(a szegecselés szerszámai, folyamata, méretmegválasztás)!

2. a) Ismertesse a szegecskötés kialakítását, a szegecsek fajtáit, igénybevételét(a szegecselés szerszámai, folyamata, méretmegválasztás)! 2 1. a) Ismertesse a csavarkötéseket és a csavarbiztosításokat (kötő- és mozgatócsavarok, csavaranyák, méretek, kiválasztás táblázatból, különféle csavarbiztosítások, jelölések)! b) Határozza meg a forgácsolás

Részletesebben

Osztályozó és javító vizsga formája és követelményei Munkahelyi egészség és biztonságtantárgyból

Osztályozó és javító vizsga formája és követelményei Munkahelyi egészség és biztonságtantárgyból Osztályozó és javító vizsga formája és követelményei Munkahelyi egészség és biztonságtantárgyból A vizsga formája: Írásbeli vizsga. A vizsga időtartama: 60 perc A vizsga leírása: A vizsgázó feladatlapot

Részletesebben

Köztisztasági munkagép- és járműkezelő Köztisztasági munkagép- és. Köztisztasági munkagép- és.

Köztisztasági munkagép- és járműkezelő Köztisztasági munkagép- és. Köztisztasági munkagép- és. A 10/07 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/06 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

3140-10. Általános műszaki és munkavédelemi feladatok. Szóbeli

3140-10. Általános műszaki és munkavédelemi feladatok. Szóbeli 3140-10 Általános műszaki és munkavédelemi feladatok Szóbeli 10. november 1. Ön egy cég alkalmazásában áll. A munkavédelmi törvény egyértelműen meghatározza a munkáltató és a munkavállaló munkavédelemmel

Részletesebben

HELYI TANTERV. Gépelemek-géptan

HELYI TANTERV. Gépelemek-géptan HELYI TANTERV Gépelemek-géptan 14. évfolyam 72 óra 1.1. A tantárgy tanításának célja A gépelemek-géptan tantárgy tanításának célja, a közlekedéstechnikai gyakorlatban szükséges készségek megszerzése, a

Részletesebben

Élelmiszeripari mikrobiológiai laboráns. Laboratóriumi technikus

Élelmiszeripari mikrobiológiai laboráns. Laboratóriumi technikus A /07 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/06 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Munkahelyi egészség és biztonság. helyi programja

Munkahelyi egészség és biztonság. helyi programja Munkahelyi egészség és biztonság tantárgy helyi programja Készült a tantárgy központi programja alapján 2013. A tantárgy tanításának célja: A tanuló általános felkészítése az egészséget nem veszélyeztető

Részletesebben

Szakmai ismeretek. Ismertesse a homlokbuktató főbb részeit működési sorrendje szerint!

Szakmai ismeretek. Ismertesse a homlokbuktató főbb részeit működési sorrendje szerint! 2 Szakmai ismeretek 1.a., Ismertesse a homlokbuktató főbb részeit működési sorrendje szerint! b. Ismertesse az oldható és nem oldható kötések fogalmát, fajtáit! Beszéljen az ék, retesz, csavar kötésekről,

Részletesebben

Fémnyomó Fémipari megmunkálógépsor és berendezés-üzemeltető

Fémnyomó Fémipari megmunkálógépsor és berendezés-üzemeltető A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Minimumkérdések 9. évfolyam

Minimumkérdések 9. évfolyam AJKAI SZAKKÉPZŐ ISKOLA ÉS KOLLÉGIUM BERCSÉNYI MIKLÓS INTÉZMÉNYEGYSÉG 34 521 06 Hegesztő szakképesítés Minimumkérdések 9. évfolyam Munkahelyi egészség és biztonság 1. Milyen tűzveszélyességi osztályok vannak?

Részletesebben

Darukötöző Építményszerkezet-szerelő Targoncavezető Építő- és anyagmozgató gép kezelője 2/42

Darukötöző Építményszerkezet-szerelő Targoncavezető Építő- és anyagmozgató gép kezelője 2/42 A /2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK TÉMAKÖRÖK

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK TÉMAKÖRÖK GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK Preisz Csaba mérnök-tanár Műszaki mechanika Statikai alapfogalmak - Erőrendszer fogalma - Vektorokkal végezhető alapműveleteket (erők felbontása,

Részletesebben

A feladatsor első részében található 1-20-ig számozott vizsgakérdéseket ki kell nyomtatni, majd pontosan kettévágni. Ezek lesznek a húzótételek.

A feladatsor első részében található 1-20-ig számozott vizsgakérdéseket ki kell nyomtatni, majd pontosan kettévágni. Ezek lesznek a húzótételek. A vizsgafeladat ismertetése: A) Szakmai ismeret: Faanyagok, műanyagok, fémek tulajdonsága, megmunkálása. Hajó hibáinak, karbantartási anyagainak felmérése, javítási, karbantartási technológia meghatározása.

Részletesebben

MUNKAVÉDELEM A GYAKORLATBAN

MUNKAVÉDELEM A GYAKORLATBAN MUNKAVÉDELEM A GYAKORLATBAN Készítette: Szabó László Global Safety Kft. A MUNKAVÉDELEM ALAPJAI A MUNKAVÉDELEM JOGI SZABÁLYOZÁSA 1993. évi XCIII. törvény a munkavédelemről 5/1993. (XII. 26.) MüM rendelet

Részletesebben

A továbbiakban a szóbeli vizsgára vonatkozóan a 26/2001. (VII. 27.) OM rendelet 27. (2) bekezdése és 28. -a érvényes.

A továbbiakban a szóbeli vizsgára vonatkozóan a 26/2001. (VII. 27.) OM rendelet 27. (2) bekezdése és 28. -a érvényes. A szakmai vizsgáztatás általános szabályairól és eljárási rendjéről szóló 26/2001. (VII: 27.) OM rendelet 27. (1) bekezdése szerint "A szóbeli vizsgarészen a vizsgázó a szakképesítésért felelős miniszter

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI ÉS ERDÉSZETI GÉPÉSZTECHNIKAI ISMERETEK ÁGAZATON BELÜLI SPECIALIZÁCIÓ SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK

MEZŐGAZDASÁGI ÉS ERDÉSZETI GÉPÉSZTECHNIKAI ISMERETEK ÁGAZATON BELÜLI SPECIALIZÁCIÓ SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK MEZŐGAZDASÁGI ÉS ERDÉSZETI GÉPÉSZTECHNIKAI ISMERETEK ÁGAZATON BELÜLI SPECIALIZÁCIÓ SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK A mezőgazdasági és erdészeti gépésztechnikai ismeretek

Részletesebben

A munkavédelem fogalma, célja

A munkavédelem fogalma, célja 1. Ismertesse a munkavédelem fogalmát, célját, alapkérdéseit! A munkavédelem célja, feladatai és területei A munkavédelem szabályozási rendszere A munkavédelmi hatósági felügyeleti szervek (felsorolás)

Részletesebben

A feladatsor első részében található 1-20-ig számozott vizsgakérdéseket ki kell nyomtatni, majd pontosan kettévágni. Ezek lesznek a húzótételek.

A feladatsor első részében található 1-20-ig számozott vizsgakérdéseket ki kell nyomtatni, majd pontosan kettévágni. Ezek lesznek a húzótételek. A) Szakmai ismeret: Famegmunkálási, alakítási módok. Alkatrészek hajlítása. Fa ragasztása (ragasztással kapcsolatos fogalmak, ragasztás technológiája, ragasztás hibái). Faipari alapszerkezetek, fahajók

Részletesebben

A munkavédelmi képviselő jogai, feladatai, kötelezettségei

A munkavédelmi képviselő jogai, feladatai, kötelezettségei A munkavédelmi képviselő jogai, feladatai, kötelezettségei I. A munkavédelmi képviselők jogait, kötelezettségeit, feladatait a munkavédelmi törvény (1993.évi XCIII. törvény a munkavédelemről) VI. fejezete

Részletesebben

Munkavállalókkal kapcsolatos feladatok

Munkavállalókkal kapcsolatos feladatok dr.henczi Lajos, dr. Horváth István, dr. Molnár-Hidassy Dóra, Molnárné dr.balogh Márta Munkavállalókkal kapcsolatos feladatok TARTALOM Előszó I. A munkaerőpiac szereplői 1. Piac 2. Munkaerőpiac 2.1 Munkaerő-kereslet

Részletesebben

A feladatsor első részében található 1 20-ig számozott vizsgakérdéseket ki kell nyomtatni, majd pontosan kettévágni. Ezek lesznek a húzótételek.

A feladatsor első részében található 1 20-ig számozott vizsgakérdéseket ki kell nyomtatni, majd pontosan kettévágni. Ezek lesznek a húzótételek. A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli vizsgatevékenység központilag összeállított vizsgakérdései a 4. Szakmai követelmények fejezetben szereplő szakmai követelménymodulok témaköreinek mindegyikét tartalmazza.

Részletesebben

Debreceni Szakképzési Centrum Baross Gábor Középiskolája és Kollégiuma

Debreceni Szakképzési Centrum Baross Gábor Középiskolája és Kollégiuma Debreceni Szakképzési Centrum Baross Gábor Középiskolája és Kollégiuma 4030 Debrecen, Budai Ézsaiás utca 8/A. HELYI TANTERV a IX. GÉPÉSZET ÁGAZAT kötelezően választható tantárgyaihoz a 11-on (DUÁLIS KÉPZÉSI

Részletesebben

Szóbeli tételsor. A) Az üzleti terv védése. Kiadott útmutató alapján ÉRTÉKELŐLAP. Eredmény %-ban* min. 50% Dátum: aláírás

Szóbeli tételsor. A) Az üzleti terv védése. Kiadott útmutató alapján ÉRTÉKELŐLAP. Eredmény %-ban* min. 50% Dátum: aláírás A) Üzleti terv védése vizsgafeladatrész Szóbeli tételsor A) Az üzleti terv védése Kiadott útmutató alapján ÉRTÉKELŐLAP Sorszám A vizsgázó neve ZD készítése min. 25 pont; max 50 pont Pontszám ZD védése

Részletesebben

Készült az Oktatási Minisztérium megrendelésére a Nemzeti Szakképzési Intézetben

Készült az Oktatási Minisztérium megrendelésére a Nemzeti Szakképzési Intézetben Készült az Oktatási Minisztérium megrendelésére a Nemzeti Szakképzési Intézetben A szóbeli vizsgatétel felhasználását a 2002-től tartandó szakmai vizsgákon az OM 412/2002. számon engedélyezte. 2 A szakmai

Részletesebben

Szóbeli vizsgatantárgyak. Szakmai ismeretek Anyag- és gyártásismeret Gazdasági, munkajogi, munka- és környezetvédelmi ismeretek /V

Szóbeli vizsgatantárgyak. Szakmai ismeretek Anyag- és gyártásismeret Gazdasági, munkajogi, munka- és környezetvédelmi ismeretek /V Szóbeli vizsgatantárgyak Szakmai ismeretek Anyag- és gyártásismeret Gazdasági, munkajogi, munka- és környezetvédelmi ismeretek 2 Szakmai ismeretek tantárgy szóbeli vizsgatételei 1. a. Jellemeze az alábbi

Részletesebben

Munkavédelmi előírások a kereskedelemben. Összeállította: Friedrichné Irmai Tünde

Munkavédelmi előírások a kereskedelemben. Összeállította: Friedrichné Irmai Tünde Munkavédelmi előírások a kereskedelemben Összeállította: Friedrichné Irmai Tünde Munkavédelmi előírások a kereskedelemben A munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. Tv. Szabályozza az egészséget nem veszélyeztető

Részletesebben

Készült Oktatási Minisztérium megrendelésére a Nemzeti Szakképzési Intézetben

Készült Oktatási Minisztérium megrendelésére a Nemzeti Szakképzési Intézetben Készült Oktatási Minisztérium megrendelésére a Nemzeti Szakképzési Intézetben A szóbeli vizsgatételek felhasználását az 1998-tól tartandó szakmai vizsgákon az IKIM 121 98. számon engedélyezte A szóbeli

Részletesebben

KÖZLEKEDÉSI, HÍRKÖZLÉSI ÉS ENERGIAÜGYI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység

KÖZLEKEDÉSI, HÍRKÖZLÉSI ÉS ENERGIAÜGYI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység KÖZLEKEDÉSI, HÍRKÖZLÉSI ÉS ENERGIAÜGYI MINISZTÉRIUM Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: I. 0673-06/1 Tűz, munka- és balesetvédelmi valamint környezetvédelmi előírások alkalmazása

Részletesebben

ANYAGMOZGATÁS ÉS GÉPEI 3 FÕ ANYAGMOZGATÓ TEVÉKENYSÉGET KÜLÖNBÖZTETTÜNK MEG SZÁLLÍTÁS (S)

ANYAGMOZGATÁS ÉS GÉPEI 3 FÕ ANYAGMOZGATÓ TEVÉKENYSÉGET KÜLÖNBÖZTETTÜNK MEG SZÁLLÍTÁS (S) 3 FÕ ANYAGMOZGATÓ TEVÉKENYSÉGET KÜLÖNBÖZTETTÜNK MEG RAKODÁS (R) kis horizontális és vertikális távolság, kis mûveleti idõ. nagy mûveleti idõ, minimális mozgatás. TÁROLÁS (T) SZÁLLÍTÁS (S) nagy horizontális

Részletesebben

Fröccsöntőgép-kezelő Műanyag-feldolgozó

Fröccsöntőgép-kezelő Műanyag-feldolgozó A /2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

A azonosító számú Munkahelyi egészség és biztonság megnevezésű szakmai követelménymodulhoz tartozó Munkahelyi egészség és biztonság tantárgy

A azonosító számú Munkahelyi egészség és biztonság megnevezésű szakmai követelménymodulhoz tartozó Munkahelyi egészség és biztonság tantárgy A 11500-12 azonosító számú megnevezésű szakmai követelménymodulhoz tartozó tantárgy 1. A 11500-12 azonosító számú megnevezésű szakmai követelménymodulhoz tartozó tantárgyak és témakörök oktatása során

Részletesebben

A továbbiakban a szóbeli vizsgára vonatkozóan a 26/2001. (VII. 27.) OM rendelet 27. (2) bekezdése és 28. -a érvényes.

A továbbiakban a szóbeli vizsgára vonatkozóan a 26/2001. (VII. 27.) OM rendelet 27. (2) bekezdése és 28. -a érvényes. A szakmai vizsgáztatás általános szabályairól és eljárási rendjéről szóló 26/2001. (VII: 27.) OM rendelet 27. (1) bekezdése szerint "A szóbeli vizsgarészen a vizsgázó a szakképesítésért felelős miniszter

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Elektromechanikai műszerész szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 34 522 01 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma:

Részletesebben

Készült az Oktatási Minisztérium megrendelésére a Nemzeti Szakképzési Intézetben

Készült az Oktatási Minisztérium megrendelésére a Nemzeti Szakképzési Intézetben Készült az Oktatási Minisztérium megrendelésére a Nemzeti Szakképzési Intézetben A szóbeli vizsgatételek felhasználását a 2002-től tartandó szakmai vizsgákon az OM 412/2002. számon engedélyezte 2 A szakmai

Részletesebben

A (32/2011. (VIII.25.) NGM 15/2008. (VIII. 13.) SZMM

A (32/2011. (VIII.25.) NGM 15/2008. (VIII. 13.) SZMM Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

A 10/2007. (II. 27.) 1/2006. (II. 17.) OM

A 10/2007. (II. 27.) 1/2006. (II. 17.) OM A 10/2007. (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006. (II. 17.) OM rendelet az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Abroncsgyártó Gumiipari technológus

Abroncsgyártó Gumiipari technológus A /2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

1/ Ismertesse az egyéni vállalkozásról szóló 1990.évi V. törvény hatályát! Ki jogosult egyéni vállalkozás alapítására?

1/ Ismertesse az egyéni vállalkozásról szóló 1990.évi V. törvény hatályát! Ki jogosult egyéni vállalkozás alapítására? 2 1/ Ismertesse az egyéni vállalkozásról szóló 1990.évi V. törvény hatályát! Ki jogosult egyéni vállalkozás alapítására? 2/ Ismertesse a vállalkozói igazolvány kérelmére vonatkozó előírásokat, eljárásokat,

Részletesebben

OBB Előadás. Kovács Krisztina UCMS Group Hungary Kft

OBB Előadás. Kovács Krisztina UCMS Group Hungary Kft OBB Előadás Kovács Krisztina UCMS Group Hungary Kft. 2015.10.27 Munkaviszony létesítése Munkaszerződés teljesítése (jogok és kötelezettségek, mentesülés a munkavégzési kötelezettség alól) Munkaszerződés

Részletesebben

1. Szakmai ismeretek 2. Munkajogi, munkavédelmi ismeretek, mérés-ellenőrzés (minőségbiztosítás)

1. Szakmai ismeretek 2. Munkajogi, munkavédelmi ismeretek, mérés-ellenőrzés (minőségbiztosítás) Szóbeli vizsgatantárgyak 1. Szakmai ismeretek 2. Munkajogi, munkavédelmi ismeretek, mérés-ellenőrzés (minőségbiztosítás) 3. Vállalkozási alapismeretek, az Üzleti terv megvédése. A jelölt a bizottság által

Részletesebben

Építőipari Fórum

Építőipari Fórum Építőipar; Feldolgozóipar (leginkább fa- és fémfeldolgozás); Mezőgazdaság (benne fakitermelés is); Egészségügyi, szociális ellátás; Bányászat (csak munkaegészségügy); 2 Munkavédelmi oktatások; Porképződéssel

Részletesebben

Kockázatértékelés az egészségügyben. Egészségügyi dolgozók munkavédelmi kockázatai

Kockázatértékelés az egészségügyben. Egészségügyi dolgozók munkavédelmi kockázatai Kockázatértékelés az egészségügyben Egészségügyi dolgozók munkavédelmi kockázatai Jogszabályi háttér Munkavédelmi jellegű szabályozások Foglakozás-egészségügyi és munka-higiénés szabályozások Veszélyes

Részletesebben

OKJ Erdészeti gépésztechnikus

OKJ Erdészeti gépésztechnikus SZAKMAI PROGRAM Mezőgazdaság szakmacsoport XXXI. Agrár gépész ágazat OKJ 54 521 02 Erdészeti gépésztechnikus Hatályos: 2016. szeptember 1-től ASZK PP16 SZP SZAKGIMNÁZIUM - ERDÉSZETI GÉPÉSZTECHNIKUS A szakképesítés

Részletesebben

Munkavégzés személyes feltételei

Munkavégzés személyes feltételei Munkavégzés személyes feltételei z A munkavégzéshez előírt szakmai végzettség, szakmai jártasság, munkaköri orvosi alkalmasság, munkaképes állapot, a munkavédelmi oktatáson való részvétel és a biztonsági

Részletesebben

KÉPZÉSI TÁJÉKOZTATÓ KIADVÁNY

KÉPZÉSI TÁJÉKOZTATÓ KIADVÁNY KÉPZÉSI TÁJÉKOZTATÓ KIADVÁNY MUNKA-, TŰZ- ÉS KÖRNYEZETVÉDELMI ALAPISMERETEK 2015 TÁMOP-2.2.7-B-2-13/1-2014 0004 Békés Megyei Képzési Klaszter, avagy gyakorlatorientált ágazati szak- és felnőttképzési együttműködések

Részletesebben

SZAKMAI ISMERETEK. 1. Csoportosítsa az anyagokat! Definiálja az anyag alapvető fizikai, kémiai, mechanikai és technológiai tulajdonságait!

SZAKMAI ISMERETEK. 1. Csoportosítsa az anyagokat! Definiálja az anyag alapvető fizikai, kémiai, mechanikai és technológiai tulajdonságait! SZAKMAI ISMERETEK Anyagismeret 1. Csoportosítsa az anyagokat! Definiálja az anyag alapvető fizikai, kémiai, mechanikai és technológiai tulajdonságait! 2. Ismertesse a szilárdsági vizsgálatok fajtáit, a

Részletesebben

GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYEI KORMÁNYHIVATAL

GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYEI KORMÁNYHIVATAL GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYEI KORMÁNYHIVATAL MUNKAVÉDELMI ÉS MUNKAÜGYI SZAKIGAZGATÁSI SZERVE A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szervének feladatai 1. A Szakigazgatási

Részletesebben

Munkavédelmi oktatás

Munkavédelmi oktatás Munkavédelmi oktatás Dunaújvárosi Egyetem hallgatóinak oktatása 1 Munkavédelem szabályozása Munkavédelmi Törvény Végrehajtó rendeletek Munkabiztonsági Munkaegészségügyi Biztonsági Szabályzatok Munkáltató

Részletesebben

A szakmai követelménymodulokhoz rendelt tantárgyak és témakörök óraszáma évfolyamonként /13.

A szakmai követelménymodulokhoz rendelt tantárgyak és témakörök óraszáma évfolyamonként /13. Szakmai követelmény- modul A szakmai követelménymodulokhoz rendelt tantárgyak és témakörök óraszáma évfolyamonként Tantárgyak, témakörök Ágazati szakközépiskolai képzés óraszáma a közismereti oktatással

Részletesebben

Egyéb műanyagtermék gyártó Műanyag-feldolgozó

Egyéb műanyagtermék gyártó Műanyag-feldolgozó A /2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Miskolci Egyetem Anyagmozgatási és Logisztikai Tanszék. 1. fólia

Miskolci Egyetem Anyagmozgatási és Logisztikai Tanszék. 1. fólia Miskolci Egyetem Anyagmozgatási és Logisztikai Tanszék 1. fólia Miskolci Egyetem Anyagmozgatási és Logisztikai Tanszék 2. fólia 3. fólia Külső anyagmozgatás elemei Szállítás. közúti, vasúti, vízi, légi,

Részletesebben

Határozza meg a legfontosabb közgazdasági alapfogalmakat! Információtartalom vázlata:

Határozza meg a legfontosabb közgazdasági alapfogalmakat! Információtartalom vázlata: 1. Határozza meg a legfontosabb közgazdasági alapfogalmakat! Információtartalom vázlata: - A szükséglet, az igény, a kereslet és kínálat összefüggései - A piac fogalma és alapösszefüggései - A piacok résztvevői

Részletesebben

2.) Ismertesse a fémek fizikai tulajdonságait (hővezetés, hőtágulás stb.)!

2.) Ismertesse a fémek fizikai tulajdonságait (hővezetés, hőtágulás stb.)! 1.) Ismertesse az oldható és oldhatatlan kötéseket és azok fő jellemzőit, valamint a hegesztés fogalmát a hegesztés és a forrasztás közötti különbséget! 2.) Ismertesse a fémek fizikai tulajdonságait (hővezetés,

Részletesebben

1. Cipőkészítő gyártásismeret

1. Cipőkészítő gyártásismeret 1. Cipőkészítő gyártásismeret 1. Csoportosítsa a lábbeliket, határozza meg a különböző lábbeli fajták rendeltetését! Mondjon példákat a lábbeli fajtákra! 2. Rendszerezze a lábbeli alkatrészeit! Ismertesse

Részletesebben

Fémtömegcikkgyártó Fémipari megmunkálógépsor és berendezés-üzemeltető

Fémtömegcikkgyártó Fémipari megmunkálógépsor és berendezés-üzemeltető A /2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Útépítő Útépítő Térburkoló Útépítő

Útépítő Útépítő Térburkoló Útépítő A /2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Műanyag-feldolgozó Műanyag-feldolgozó

Műanyag-feldolgozó Műanyag-feldolgozó A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

A feladatsor első részében található 1-20-ig számozott vizsgakérdéseket ki kell nyomtatni, majd pontosan kettévágni. Ezek lesznek a húzótételek.

A feladatsor első részében található 1-20-ig számozott vizsgakérdéseket ki kell nyomtatni, majd pontosan kettévágni. Ezek lesznek a húzótételek. A vizsgafeladat ismertetése: A) Szakmai ismeret: Műanyag hajókészítés kézi-, és kisgépi szerszámai, anyagai. Gyanta, epoxi, üvegszál, szénszál és egyéb erősítő anyagok előkészítése, felületi rétegek kialakítása,

Részletesebben

Biotechnológiai alapismeretek tantárgy

Biotechnológiai alapismeretek tantárgy Biotechnológiai alapismeretek tantárgy A biotechnológiai alapismeretek tantárgy magába foglalja a kémia, fizikai kémia és a biológia tantárgyak témaköreit. 1. A) Ismertesse az atomok elektronszerkezetét!

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Épület- és szerkezetlakatos szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 34 582 03 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma:

Részletesebben

Anyagmozgatás és gépei. 1. témakör. Egyetemi szintű gépészmérnöki szak. MISKOLCI EGYETEM Anyagmozgatási és Logisztikai Tanszék.

Anyagmozgatás és gépei. 1. témakör. Egyetemi szintű gépészmérnöki szak. MISKOLCI EGYETEM Anyagmozgatási és Logisztikai Tanszék. Anyagmozgatás és gépei tantárgy 1. témakör Egyetemi szintű gépészmérnöki szak 2006-07. II. félév MISKOLCI EGYETEM Anyagmozgatási és Logisztikai Tanszék Miskolci Egyetem Anyagmozgatási és Logisztikai Tanszék

Részletesebben

1/ Ismertesse az egyéni vállalkozásról szóló 1990.évi V. törvény hatályát! Ki jogosult egyéni vállalkozás alapítására?

1/ Ismertesse az egyéni vállalkozásról szóló 1990.évi V. törvény hatályát! Ki jogosult egyéni vállalkozás alapítására? 2 VÁLLALATI, VÁLLALKOZÓI ISMERETEK 1/ Ismertesse az egyéni vállalkozásról szóló 1990.évi V. törvény hatályát! Ki jogosult egyéni vállalkozás alapítására? 2/ Ismertesse a vállalkozói igazolvány kérelmére

Részletesebben

MunkaKalauz. Tájékoztató és Információs Tudástár munkavédelmi gyakorlati megoldásokról és módszerekről A MUNKAVÁLLALÓ JOGAI. Információs brossúra

MunkaKalauz. Tájékoztató és Információs Tudástár munkavédelmi gyakorlati megoldásokról és módszerekről A MUNKAVÁLLALÓ JOGAI. Információs brossúra MunkaKalauz Tájékoztató és Információs Tudástár munkavédelmi A MUNKAVÁLLALÓ JOGAI Információs brossúra Szeged, 2013. MunkaKalauz Tájékoztató és Információs Tudástár munkavédelmi Magyarországon a versenyszféra

Részletesebben

A szóbeli vizsgához a képzőintézménynek számítógépről kell gondoskodnia.

A szóbeli vizsgához a képzőintézménynek számítógépről kell gondoskodnia. Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

Anyagmozgatás és gépei. 1. témakör. Egyetemi szintű gépészmérnöki szak. MISKOLCI EGYETEM Anyagmozgatási és Logisztikai Tanszék.

Anyagmozgatás és gépei. 1. témakör. Egyetemi szintű gépészmérnöki szak. MISKOLCI EGYETEM Anyagmozgatási és Logisztikai Tanszék. Anyagmozgatás és gépei tantárgy 1. témakör Egyetemi szintű gépészmérnöki szak 2004-05. II. félév MISKOLCI EGYETEM Anyagmozgatási és Logisztikai Tanszék Miskolci Egyetem Anyagmozgatási és Logisztikai Tanszék

Részletesebben

Készült az Oktatási Minisztérium megrendelésére a Nemzeti Szakképzési Intézetben

Készült az Oktatási Minisztérium megrendelésére a Nemzeti Szakképzési Intézetben Készült az Oktatási Minisztérium megrendelésére a Nemzeti Szakképzési Intézetben A szóbeli vizsgatételek felhasználását a 2002-től tartandó szakmai vizsgákon az OM 412/2002. számon engedélyezte 2 A szakmai

Részletesebben

Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: Általános gépészeti munka-, baleset-, tűz- és környezetvédelmi feladatok

Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: Általános gépészeti munka-, baleset-, tűz- és környezetvédelmi feladatok Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 0110-11 Általános gépészeti munka-, baleset-, tűz- és környezetvédelmi feladatok Vizsgarészhez rendelt vizsgafeladat megnevezése: 0110-11/2

Részletesebben

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM 10/07 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/06 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

14. Alkalmazotti Munkavédelmi Szabályzat [2017]

14. Alkalmazotti Munkavédelmi Szabályzat [2017] [6. számú melléklet A Tan Kapuja Buddhista Főiskola IV. kötet: Egyéb Szabályzatok Követelményrendszeréhez (EKR)] 14. Alkalmazotti Munkavédelmi Szabályzat [2017] A Tan Kapuja Buddhista Főiskola MUNKAVÉDELMI

Részletesebben

Módosult a Munkavédelmi törvény

Módosult a Munkavédelmi törvény Módosult a Munkavédelmi törvény Az Országgyűlés a 2018. november 27-i ülésnapján, az egyes foglalkoztatási tárgyú törvények módosításáról szóló 2018. évi XCIV. törvény elfogadásával módosította az 1993.évi

Részletesebben

HELYI KERETTANTERV. Jogszabályok alkalmazása és gyakorlata. Negyed éves; Fél éves; Háromnegyed éves; Év végi Követelmények. Értékelési szempontok

HELYI KERETTANTERV. Jogszabályok alkalmazása és gyakorlata. Negyed éves; Fél éves; Háromnegyed éves; Év végi Követelmények. Értékelési szempontok HELYI KERETTANTERV Jogszabályok alkalmazása és gyakorlata Negyed éves; Fél éves; Háromnegyed éves; Év végi Követelmények Értékelési szempontok Tanext Budapest, 2017. / 2018. Tanév Moncz Anikó A11992-16

Részletesebben

A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013. (III. 28.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013. (III. 28.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013. (III. 28.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 52 862 01 Munkavédelmi technikus

Részletesebben

Foglalkozási napló. Elektromechanikai műszerész

Foglalkozási napló. Elektromechanikai műszerész Foglalkozási ló a 20 /20. tanévre Elektromechanikai műszerész (OKJ száma: 34 522 01) szakma gyakorlati oktatásához 10. évfolyam A ló vezetéséért felelős: A ló megnyitásának dátuma: A ló lezárásának dátuma:

Részletesebben

Anyagismeret tételek

Anyagismeret tételek Anyagismeret tételek 1. Iparban használatos anyagok csoportosítása - Anyagok: - fémek: - vas - nem vas: könnyű fémek, nehéz fémek - nemesfémek - nem fémek: - műanyagok: - hőre lágyuló - hőre keményedő

Részletesebben

C/3. MUNKAJOG ÉS TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁSI JOG

C/3. MUNKAJOG ÉS TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁSI JOG C/3. MUNKAJOG ÉS TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁSI JOG TÉTELEK ÉS ELSAJÁTÍTANDÓ JOGANYAG MUNKAJOG A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (a továbbiakban: Mt.), a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi

Részletesebben

NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység

NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM 1-11/1 Szóbeli vizsgatevékenység Szóbeli vizsgatevékenység időtartama: perc A 0/007. (V. 1.) SZMM rendelet 3. 1. bekezdésében foglaltak alapján a szakmai vizsga szóbeli tételeit

Részletesebben

Kozmetikus mester Szépségszalon működtetése (Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése)

Kozmetikus mester Szépségszalon működtetése (Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése) Kozmetikus mester (Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése) 015-09/1 Munka- és környezetvédelem, közegészségügyi szabályok (Vizsgarészhez rendelt vizsgafeladat száma és megnevezése)

Részletesebben

20/1996. (III. 28.) IKM rendelet

20/1996. (III. 28.) IKM rendelet 20/1996. (III. 28.) IKM rendelet az ipari és kereskedelmi szakképesítések szakmai és vizsgakövetelményeiről szóló 18/1995. (VI. 6.) IKM rendelet módosításáról A szakképzésről szóló 1993. évi LXXVI. törvény

Részletesebben

ÁLTALÁNOS ISMERETEK. 2.) Ismertesse a fémek fizikai tulajdonságait (hővezetés, hőtágulás stb.)!

ÁLTALÁNOS ISMERETEK. 2.) Ismertesse a fémek fizikai tulajdonságait (hővezetés, hőtágulás stb.)! ÁLTALÁNOS ISMERETEK 1.) Ismertesse az oldható és oldhatatlan kötéseket és azok fő jellemzőit, valamint a hegesztés fogalmát a hegesztés és a forrasztás közötti különbséget! 2.) Ismertesse a fémek fizikai

Részletesebben

5. sz. HÍRLEVÉL. Érdekvédelem, érdekképviselet a munkavédelmi területen (Mvt )

5. sz. HÍRLEVÉL. Érdekvédelem, érdekképviselet a munkavédelmi területen (Mvt ) 5. sz. HÍRLEVÉL A Nemzetgazdasági Minisztérium a Széchényi 2020 program keretében a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programon belül közétette A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése tárgyú

Részletesebben

Foglalkozási napló. Építő- szállító- és munkagép-szerelő

Foglalkozási napló. Építő- szállító- és munkagép-szerelő Foglalkozási ló a 20 /20. tanévre Építő- szállító- és munkagép-szerelő (OKJ száma: 34 52 ) szakma gyakorlati oktatásához 4. évfolyam A ló vezetéséért felelős: A ló megnyitásának dátuma: A ló lezárásának

Részletesebben

A tételhez segédeszköz nem használható.

A tételhez segédeszköz nem használható. A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli központilag összeállított vizsga kérdései a Fürdőüzemi ügyfélkapcsolati tevékenység, a Fürdőüzemi munka-, baleset-, tűz- és környezetvédelem és a Szuggesztív kommunikáció

Részletesebben

NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység

NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 0110-11 Általános gépészeti munka-, baleset-, tűz- és környezetvédelmi feladatok Vizsgarészhez rendelt vizsgafeladat

Részletesebben

KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK (KÖZLEKEDÉS - ÜZEMVITEL, KÖZLEKEDÉS-TECHNIKA) KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK

KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK (KÖZLEKEDÉS - ÜZEMVITEL, KÖZLEKEDÉS-TECHNIKA) KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK (KÖZLEKEDÉS - ÜZEMVITEL, KÖZLEKEDÉS-TECHNIKA) 1.1 Közlekedési alapfogalmak 1.2 Közúti közlekedés technikai elemei KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK

Részletesebben

1. Gépelemek minimum rajzjegyzék

1. Gépelemek minimum rajzjegyzék 1. Gépelemek minimum rajzjegyzék MECHATRONIKAI MÉRNÖK BSC SZAK, LOGISZTIKAI MÉRNÖK BSC SZAK Rajzi beugró ábrák választéka (Kovács Gáborné Mezei Gizella, Rácz Péter, Szalai Péter, Törőcsik Dávid elektronikus

Részletesebben

Szóbeli vizsgatevékenység

Szóbeli vizsgatevékenység KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 19-06/ Vízminőség-védelem, árvíz-, belvíz- és környezetvédelem, biztonságtechnika Szóbeli vizsgatevékenység

Részletesebben

Készült az Ipari, Kereskedelmi és Idegenforgalmi Minisztérium megrendelésére a Nemzeti Szakképzési Intézetben

Készült az Ipari, Kereskedelmi és Idegenforgalmi Minisztérium megrendelésére a Nemzeti Szakképzési Intézetben Készült az Ipari, Kereskedelmi és Idegenforgalmi Minisztérium megrendelésére a Nemzeti Szakképzési Intézetben A szóbeli vizsgatételek felhasználását az 1998-tól tartandó szakmai vizsgákon az IKIM.../98.

Részletesebben

Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés, szakképesítés-ráépülés azonosító száma, megnevezése:

Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés, szakképesítés-ráépülés azonosító száma, megnevezése: 0220-0 Gépészeti kötési feladatok /2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/200 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási

Részletesebben

54 582 03 1000 00 00 Magasépítő technikus Magasépítő technikus 54 582 04 1000 00 00 Mélyépítő technikus Mélyépítő technikus

54 582 03 1000 00 00 Magasépítő technikus Magasépítő technikus 54 582 04 1000 00 00 Mélyépítő technikus Mélyépítő technikus Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/20. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

Készítette: Galla Gyula

Készítette: Galla Gyula I. A munkabalesetek bejelentése, kivizsgálása. II. A munkáltatók kötelezettségei és feladatai az új munkabaleseti jegyzőkönyv. III. A munkavédelmi képviselők jogai és kötelezettségei a munkabalesetek kivizsgálásának

Részletesebben

Építményvakoló kőműves Kőműves Gépi vakoló Kőműves 4

Építményvakoló kőműves Kőműves Gépi vakoló Kőműves 4 A /2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/200 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

A szabályozási dokumentum célja: a rendszerszemléletű munkavédelmi hatósági ellenőrzés lefolytatásának normatív utasításban történő szabályozása.

A szabályozási dokumentum célja: a rendszerszemléletű munkavédelmi hatósági ellenőrzés lefolytatásának normatív utasításban történő szabályozása. Jelen utasítás elkészítéséért és aktualizálásáért a Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatóság vezetője, a szabályozási dokumentumban foglaltak működtetéséért a főigazgató a felelős. A szabályozási dokumentum

Részletesebben

1. B. Fogalmazza meg a munkavédelem fogalmát, célját és feladatát! Sorolja fel területeit!

1. B. Fogalmazza meg a munkavédelem fogalmát, célját és feladatát! Sorolja fel területeit! 1. A. Foglalja össze a vízminőség fogalmát, ismertesse a vízminőségi osztályokat! 1. B. Fogalmazza meg a munkavédelem fogalmát, célját és feladatát! Sorolja fel területeit! 2. A. Beszéljen az ivóvízminőségre

Részletesebben

BESZÁMOLÓ Répcelak Város Önkormányzata és intézményei munkavédelmi tevékenységéről

BESZÁMOLÓ Répcelak Város Önkormányzata és intézményei munkavédelmi tevékenységéről BESZÁMOLÓ Répcelak Város Önkormányzata és intézményei munkavédelmi tevékenységéről A munkavédelmi tevékenységet és munkavédelmi szaktevékenységet átalány díjas szerződés alapján - PAD-KÁR Kft. részéről

Részletesebben