18. GEROTS ZOLTÁN: PLUSZ TÍZ ÉS SZORKETTÕ

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "18. GEROTS ZOLTÁN: PLUSZ TÍZ ÉS SZORKETTÕ"

Átírás

1 XVII. ÉVFOLYAM, 4. SZÁM. Alapította: Gerots Zoltán ÁPRILIS 8. GEROTS ZOLTÁN: PLUSZ TÍZ ÉS SZORKETTÕ 200. Már az elsõ meccsek lejátszása után nyilvánvalóvá vált, hogy a consolatiós rendszer köpfhiányos pontszámítása elégtelen. Meccsek sorsa dõlt el és dõl el mind a mai napig a kiosztott támadóköpfök száma közötti különbségeken, és ez irreális módon befolyásolta és befolyásolja ma is a magyar csapatbajnokság állását. (Lásd az eddigi meccskrónikákat, és a majd ezekután közölteket ) Akinek a sors keze több támadóköpfös kiosztást ad, az irreális elõnybe kerül mind az adott meccsen, mind pedig a bajnokság során. Emiatt az idei bajnokságon számos esetben születtek irreális eredmények, egymást érték ezekrõl a beszámolók a meccskrónikai rovatunkban. Ez a mostani számunkban sincs másképp, ahogy majd olvasni fogjátok: egymást érték az értékelhetetlen eredmények Ha ez így marad, akkor az idei bajnokság teljesen komolytalanná válik. Szerencsére találtunk megoldást! Már nem csak tesztelõ ill. próbamecscseken, hanem már a freebajnokságban is nagy sikerrel játsszuk a szorkettõs értékelést, melyben a köpfhiányos kiosztásokban a tarokkszámhiányokért adott pontszámokat egyszerûen beszorozzuk kettõvel! Így az eddigi átlagosan körüli consolatióval elért köpftelen összeredmények körülire emelkednek, melyek már versenyképesek a köpfös kiosztásokkal! Az új, javított elszámolás máris nagy siker, ráadásul egy szintén sikeres számszaki javítást is beújítottunk : ennek lényege, hogy mintegy megelõzve a nagy átlagban járó legalább egy korrekciót, az ezért járó plusz 0 pontot eleve hozzáadjuk a tarokkszámért járó consolatiós értékhez, megspórolván egy rakás leosztás utáni számolgatást s vele rengeteg idõt. Tehát az eddigi 0, 20, 30 tarokk-hiány pontszámok 20, 30, 40-re növekednek, és köpfhiány esetén mindezt megszorozzuk kettõvel. Ennyi az egész consolatio táblázat (nincsenek további korrekciók, egyebek)! A dolog legalábbis eddig nagyon úgy tûnik, hogy bevált: egyrészt eltûntek a lejátszásokat követõ hosszú ideig tartó méricskélések volt fitünk?, hogy is voltak a királyok, és a balansszal mi a hely folytatás az 50. oldalon 49.

2 folytatás a 49. oldalról zet, nálad volt a XVI-os? stb., másrészt a köpftelen támadó is képes (!!!) körüli eredményre (ez a legfontosabb), harmadrészt (mintegy ráadásul), ezt a táblázatot (az eddigi kritériumossal vagy consolatióssal ellentétben) végre bárki meg tudja fejbõl jegyezni. Javaslom: aki még nem próbálta ki saját, és társai érdekében sürgõsen próbálja ki, majd egy adott idõponttól kezdve lehetõleg minél elõbb vezessük be! (Az a közhelyszerû reflexió, miszerint menet közben változtatni igazságtalan kapásból megdõl a jelenlegi helyzetben: ez, ami most van, az biztos, hogy igazságtalan!!!) Változtassunk minél elõbb, mert az vicc, ami most történik: az nyer, aki jobban tudott osztani Hát, erre biztos, hogy nem lesz büszke a majdani bajnok (Lapzártakor érkezett: többen indítványozzák, hogy ez évben már vezessük be, és oly módon, hogy a meccsek felétõl azaz 26 meccs utántól, egységesen. Így már az idén lehet ezt játszani, és mindenki számára egyformák lesznek a feltételek, senki nem kerül hátrányba, és a bajnokság tisztasága sem sérül. Tehát huszonhat meccséig mindenki a régi szerint kell, hogy játsszon, a 27. meccsétõl kezdõdõen pedig a szorkettõst játszhatja.) Royal csapatbajnokság, márciusi eredmények: 82. Geszt Balfácán 54:358 Bp. Józsefváros, április 2. Geszt: dr.rosta Gábor, Korinek Tamás m.v., Károly Márton m.v. Balfácán: Nagy Ágnes Dorka, Hadházy Ágnes. Végre újra a legmagasabb osztályban üdvözölhettük Rosta Gabit, aki már korábban szerepelt a royal tarokk magyar csapatbajnokságban (998-ban) igaz, akkor még a régi, kritériumos rendszerben. Most mindjárt gyõzelemmel mutatkozott be, legnagyobb teljesítése egy Nagymadár kõr király Sárkány Oktáv kombináció volt. 83. Geszt Balfácán 477:403 Bp. Józsefváros, április 2. Geszt: Károly Márton m.v. (Spadille), dr.rosta Gábor. Balfácán: Nagy Ágnes Dorka, Hadházy Ágnes. 84. Geszt Palotai Matadorok 465:456 Bp. Belváros, április 3. Geszt: dr.rosta Gábor, Korinek Tamás m.v. Palota: Kardos László, Sprecher Károly. Nagy örömünkre a pesti klubban is immár csapatbajnokin is letette névjegyét Rosta Gabi. 85. Szintézis Gödöllõi Orgonák 729:457 Bp. Belváros, április 3. Szintézis: Gerots Zoltán (Golgota), Rézmányi Zsolt m.v. Gödöllõ: Gurmai Éva, dr.barta Endre. Második Golgotámmal új csapatbajnoki csúcsot sikerült felállítani. (A nyitó licitet követõ ultraerõs visszaszólásomra 8 tarokk, skíz, XIX, XVII, XVI stb. jelzése Donnak be kellett volna mondani XX, XVIII, XV stb. majorjaira a Golgotát, ám õ csak Gémet mondott, így hát nekem kellett bevállalnom azt ) Az ilyen hibákat követõ Bocs, Zoli -kra valahogy nem tudok haragudni 50.

3 86. Dunai Darazsak Aranyfácán 585:404 Bp. Belváros, április 3. Dunai Darazsak: dr.büki Tamás, Gyöngyösi Dávid. Aranyfácán: dr.gyeskó Antal, Bánáti Károly. Dr.Büki: Nekünk három pikk Fácán is bejött, nekik viszont bukott a Fácánjuk, noná, hogy pikkbõl 87. Balfácán Tiszavencsellõ 542:434 Bp. Belváros, április 3. Balfácán: Nagy Ágnes Dorka, Hadházy Ágnes. Vencsellõ: Korinek Tamás, Rák Mari. A Vencsellõ két leosztást bukott, az egyikben XXI-fogást. 88. Örök Malom Aquincum 59:509 Bp. Belváros, április 3. Örök: Varga Péter (XXI-fogás), dr.füsthy Zsolt. Aquincum: Nagy Gergely, Csathó Áron. A tavalyi bronzérmes és ezüstérmes rangadója köpftelen leosztáspárral kezdõdött: Petiék 67-re, Kóciék 78-ra hozták ezeket, állás: 7:29. A következõ leosztáspárban két Négy király teljesítésével lépéselõnybe került az Aquincum: 22:289. Ezután mindkét fél a szokásos 00-ra hozta köpfös kiosztását: Zsolték Surranóval, Áronék City, Centrum, Pagátfogás, Oktávval. 38:449. A rangadó az utolsó leosztáspárban dõlt el, ahol elõbb a Malom XXI-fogást teljesített, majd az Aquincum elbukta Csathó szokásos Spadille-ját. 89. Palotai Matadorok Geszt 484:40 Bp. Belváros, április 3. Palota: Kardos László, Sprecher Károly. Geszt: dr.rosta Gábor, Zsolt Mónika m.v. Ripp Ági biztatására Zsolt Mónikát pár alkalmi royal-tanulás után azonnal bedobtuk a mélyvízbe, mindjárt nagyroyal, és CSB-meccs hát, nagy bátorság kell ehhez 90. Gödöllõi Orgonák Szókrátész 50:40 Bp. Belváros, április 3. Gödöllõ: Gurmai Éva, dr.barta Endre (XXI-fogás, Mariage). Szókrátész: Németh Gábor, Dervadelin Gergely. Újabb magaslatokat mászott meg a húhiból leigazolt orgonás-csapat, míg az annyi, de annyi remek free-eredmény után végre CSB-t játszó Geriék végig köpftelenül (mikor lesz már x2 a CSB-n is?!!!) szenvedtek csoda, hogy ennyi pont összejött nekik (Honõr ellenére köpf nélkül az alábbi támadó-pontokat tudták írni: 38, 59, 63, 43 consolatioval együtt ) Szerencsére a freebajnokságban ugyan még külön-külön engedéllyel de már lehet x2-es köpftelen elszámolással, no meg egyszerûsített elszámolással (+0 tarokkszámpontok korrekciók helyett) játszani nincsenek is ott ilyen kirívóan kompenzálhatatlan esetek. A parti után leültünk beszélgetni a meccs hõsével, dr.barta Endrével, arról gondolkodtunk, miért rettegnek szinte a húhisták egyáltalán kipróbálni a royalt? Endre szerint azért ahogy saját húhis barátai köreiben tapasztalta egyszerûen nem hiszik el, hogy van jobb játék a húhinál! Endre: Pedig van és ez a royal! De az a nehéz, hogy ezt már csak akkor lehet megtapasztalni velem is ez történt amikor már az ember végre elszánja magát, és leül, és megtanul royalozni. 9. Aranyfácán Dunai Darazsak 462:432 Bp. Belváros, április 3. Aranyfácán: dr.gyeskó Antal (XXI-fogás), Bánáti Károly. Darazsak: dr.büki Tamás, Gyöngyösi Dávid. Mindkét fél bemondott egy-egy XXI-fogást de csak Tóniéknak sikerült teljesíteniük azt. 5.

4 92. Balfácán Tiszavencsellõ 533:443 Bp. Belváros, április 3. Balfácán: Nagy Ágnes Dorka, Hadházy Ágnes. Vencsellõ: Korinek Tamás (Spectrum), Rák Mari. Nem akármilyen teljesítmény Spectrummal kikapni Lett is kalamajka belõle Mindez persze semmit nem von le a Balfácán gyõzelmének értékébõl. 93. Aranyfácán Palotai Matadorok 5:393 Bp. Belváros, április 0. Aranyfácán: dr.gyeskó Antal, Bánáti Károly. Palota: Kardos László, Sprecher Károly. Szoros kategóriájú lapállásokban Gyeskóék csendes teljesítésekkel (Négy király, Les) araszoltak a jelest jelentõ ötszáz fölé, míg az újoncok sok kis apró Gémet buktak 94. Zöld Sasok Balfácán 55:479 Bp. Belváros, április 0. Zöld Sasok: Sikora István, Lukács Attila (Scala). Balfácán: Nagy Ágnes Dorka, Hadházy Ágnes. Túl a csapatbajnokság elsõ harmadán, lassan kijelenthetjük: a zöldlilák pályafutásuk során elsõ ízben a bajnokaspiránsok közé kvalifikálták magukat! 95. Aquincum Tiszavencsellõ 5:427 Bp. Belváros, április 0. Aquincum: Nagy Gergely, Csathó Áron. Vencsellõ: Korinek Tamás (Spadille), Rák Mari. Kontra Sólyom, kontra Spadille döntött. 96. Gödöllõi Orgonák Örök Malom 57:504 Bp. Belváros, április 0. Gödöllõ: Gurmai Éva (Manille), dr.barta Endre. Örök: Varga Péter, dr.füsthy Zsolt (Scala). Szép trófeák, szép pontszámok gáláns partnerek. 97. Balfácán Aranyfácán 645:477 Bp. Belváros, április 0. Balfácán: Nagy Ágnes Dorka, Hadházy Ágnes. Aranyfácán: dr.gyeskó Antal, Bánáti Károly. A hölgyek alaposan kifácánozták magukat: védõként kontra Héja, támadóként két Erdélyi 98. Dunai Darazsak Tiszavencsellõ 534:48 Bp. Belváros, április 7. Darazsak: dr.büki Tamás, Gyöngyösi Dávid (Scala). Vencsellõ: Korinek Tamás, Rák Mari. 99. Aranyfácán Örök Malom 493:457 Bp. Belváros, április 7. Aranyfácán: dr.gyeskó Antal, Bánáti Károly. Örök: Varga Péter, dr.füsthy Zsolt. 00. Tiszavencsellõ Dunai Darazsak 582:434 Bp. Belváros, április 7. Vencsellõ: Korinek Tamás, Rák Mari. Darazsak: dr.büki Tamás (Spadille), Gyöngyösi Dávid. Az idén összeállt páros nagy sikere a bajnokcsapat legyõzése. A meccs az utolsó leosztásban dõlt el, ahol Gyöngyiék bemondott XXI-fogást buktak kontrázva. (Ezen az estén a freebajnokságban is nagyot alakított a fenti négy kiváló játékos: a 45. mecscsen mindegyikük (!!) teljesített egy-egy trófeát: Büki Tomi klasszikus Famille-t, Gyöngyi Trojkát, Rák Mari Scala-t, míg Tomek Héját csinált azaz egy meccsen 4 (!!!!) trófea született!) 52.

5 0. Aquincum Szintézis 430:423 Bp. Belváros, április 7. Aquincum: Nagy Gergely, Csathó Áron. Szintézis: Gerots Zoltán, G.Szabó Attila. Akik figyelemmel követik a CSB idei alakulását, azok bizonyára jól tudják, hogy Attilával gyakorlatilag Köpf nélkül kínlódunk a teljes eddigi csapatbajnoki szezonban. Hát, kérem szépen, ezen a meccsen sem volt másképp! Szinte hihetetlen, hogy míg az ellenfelünknek még egy Famille bukás (!) is belefért, mi Köpf nélkül mindössze 39 (!), 57, 63, 43-at (!!) tudtunk összetámadni Elképesztõ Még Fácán (!) mondására sem volt lehetõségünk Részemrõl alig várom, hogy a free-ben már sikeres 2x-es köpfhiány-szorzást játsszuk!! 02. Aranyfácán Örök Malom 55:406 Bp. Belváros, április 7. Aranyfácán: dr.gyeskó Antal, Bánáti Károly. Örök: Varga Péter, dr.füsthy Zsolt. Újabb Gyeskó-Bánáti siker! 03. Zöld Sasok Balfácán 638:382 Bp. Józsefváros, április 9. Zöld Sasok: Sikora István, Lukács Attila. Balfácán: Nagy Ágnes Dorka, Hadházy Ágnes. Az asztal mellett nagyon drukkoltunk, de ez kevés volt: Ágiék nem merték a 2-es Famille-t bevállalni. Pedig miután a szín másik két lapja az ötös játékosnál volt, a közbeütés sem tudta volna buktatni azt. A lépcsõházban elemezve Lukiék újabb sikerét, beszélgetve velük látszott, nincsenek elszállva eddigi fantasztikus eredményeiktõl (pedig lehetnének, hiszen Sasok J), nagyon szerényen még nem gondolnak bajnoki esélyeikre, mondván, meszsze van még a vége. 04. Gyõri Geszt és Ostyagyár Szintézis 643:608 Bp. Józsefváros, április 9. GyõrGeszt: dr.rosta Gábor (Spadille), Wersényi György. Szintézis: Gerots Zoltán (Spadille), Rák Mari m.v. A royalszakma fokozott érdeklõdése kísérte a székházban az új csapat bemutatkozását. Az ok: Rosta Gabiról eddig is tudtuk, hogy kiváló játékos köszönet érte Füsthy Zsoltnak míg Wersényit a húhi mezõnybõl szúrtuk ki ambiciózus hozzáállása és alapos elemzõtudása révén. Nos, a két játékos szenzációsan debütált: 643-as pontszámuk önmagáért beszél. A hab a tortán: Rosti lazán még egy Spadille-t is felírt magának a Trófealistán (4 meccsbõl három trófea: Famille, Manille, Spadille ez igen!) 05. Balfácán Szombathely Belváros 544:424 Bp. Józsefváros, április 9. Balfácán: Nagy Ágnes Dorka, Hadházy Ágnes. Szombathely: Károly Márton, Gyulai Árpád Márton. Sokan hiányolták Gyulai Árpit: nos, a józsefvárosi klubban végre asztalhoz ült. Sajnos, Szintézis-módra a támadásaikban õk sem láttak Köpföt, így nem sikerült jobb pontszámot elérniük, míg Dorcsiék feledtették az elõzõ kisiklásukat. 06. Szókrátész Palotai Matadorok 595:447 Bp. Belváros, április 24. Szókrátész: Németh Gábor (Couleur), Dervadelin Gergely. Palota: Kardos László, Sprecher Károly. A remek freebajnoki eredmények után most egy kitûnõ csapatbajnoki pontszám is összejött a fiatal egyetemista párosnak. 07. Zöld Sasok Dunai Darazsak 574:489 Bp. Belváros, április 24. Zöld Sasok: Sikora István (Héja), Lukács Attila. Darazsak: dr.büki Tamás, Gyöngyösi Dávid. Mindkét csapat köpftelen honõrös támadással kezdett (honõr volt, de csak 53.

6 egy-egy): 49 ill. 39 pont. Állás az elsõ leosztáspár után: Héjával folytatta Sikora míg az ellenfél (Szintézis-módra), köpftelenül próbált támadni: az egyiknek 25, a másiknak 5 (! ) pont járt ezért micsoda különbség! Állás a félidõben: Lukiék Kismadár-Centrum-City-Pikoló-Bridge kombinációval zsákolták a százast a következõ támadásban, míg a bajnokcsapat 72 ponttal volt kénytelen megelégedni. (Mondjam-e, hogy nem volt Köpfjük ) Az utolsó leosztáspárban Fácánnal lett 73-a a Zöldliláknak, míg a bajnokok végre Trullhoz jutottak be is verték azt százra. A meccs végeredményét döntõen befolyásolta a kiosztott Köpfök aránya. (Bocs, hogy errõl a témáról ennyit írok, de miután dr.székely Géza, rovatunk elõzõ vezetõje nem vállalta a rovat további írását, rám maradt ez a rengeteg játszmalap, hozzám fut be az összes meccs leírása, és azonnal szemet szúrt másnak is szemet szúrna a köpf ill. köpftelen leosztásokban elért pontszámok egyszerûen elképesztõ különbsége.) 08. Aquincum Q and Q 537:50 Bp. Belváros, április 24. Aquincum: Nagy Gergely, Csathó Áron. Q and Q: Ripp Ágnes, Bata István. A végig szoros, vagy annál rosszabb elosztásokért járó 60 pontos consolatiókkal elért 480 pontot néhány csendes teljesítéssel Négy király, Les ill. drámai Kasszával lehetett 500 fölé tornászni. 09. Palotai Matadorok Szókrátész 485:460 Bp. Belváros, április 24. Palota: Kardos László, Sprecher Károly. Szókrátész: Németh Gábor, Dervadelin Gergely. 0. Aquincum Q and Q 55:473 Bp. Belváros, április 24. Aquincum: Nagy Gergely, Csathó Áron. Q and Q: Ripp Ágnes, Bata István. Csathó Áron egy méltatlanul kevesett alkalmazott bemondást: Amazont teljesített. Errõl jut eszembe: ezt a szlemet korábban az Oravecz Laciról neveztük el: Oravecz. Nem kéne a Csathóról is elnevezni valamit mondjuk, a bukott Spadillet? (Bocs, Áron, ezt a poént nem hagyhattam ki remélem, azért még Diablózol velem ). Gyõr Geszt Szombathely 520:50 Bp. Józsefváros, április 29. GyõrGeszt: dr.rosta Gábor, Gerots Zoltán m.v. Szombathely: Korinek Tamás m.v., Gyulai Árpád Márton (Golgota). Úgy látszik, Árpinak jót tesz a magaslati levegõ (a harmadik emeleten játszottunk) hiszen a két meccsén két trófeát csinált, ráadásul ezek pályafutása elsõ Golgotája, ill. Héjája voltak. A meccset megelégedetten követte telefonon a Szombathely távollévõ kapitánya: Károly Marci. Marczy the King telefoninterjút adott lapunknak Vas megye royaléletérõl: nos, strofival kezdtem az oktatást, majd ma pedig már kisroyalozunk itt, Szombathelyen. Sok sikert kívánunk Marcinak, egyesületünk egyik legjobb aktivistájának áldásos tevékenységéhez, aki országszerte (Internet-szerte) rengeteget tesz a royal népszerûsítéséért. 2. Szombathely Gyõr Geszt 50:460 Bp. Józsefváros, április 29. Szombathely: Korinek Tamás m.v., Gyulai Árpád Márton (Héja). GyõrGeszt: dr.rosta Gábor, Gerots Zoltán. Nyolc leosztásban egyetlen egyszer sem volt támadóköpf Héja nélkül a másik csapat is csak gyönge 400-on végzett volna. Az általam azonnali (!!) bevezetésre javasolt javításban mindkét fél elérte volna a reális, a köpfös asztalokkal is egyenlõ feltételeket teremtõ 500 fölötti eredményt Héja nélkül is 54.

7 A XVII. royal tarokk PIATNIK magyar CSB állása 200. április 29-én, 2 játszma után: Balfácán Aquincum Tiszavencsellõ Zöld Sasok Palotai Matadorok Aranyfácán Szintézis Örök Malom Dunai Darazsak Sashegyi Csillagok Gödöllõi Orgonák Q and Q Gyõri Geszt és Ostyagyár Szombathely Belváros Zugló Triumfirátus Szókrátész Nagymajor Kispest Rezsõ tér Vendégjátékos Keret (25) (22) (9) (9) (0) (0) Nagy Ágnes Dorka, Hadházy Ágnes Csathó Áron, Nagy Gergely Korinek Tamás, Rák Mari Sikora István, Lukács Attila Kardos László, Sprecher Károly, Kardos Krisztina Bánáti Károly, dr.gyeskó Antal Gerots Zoltán, G.Szabó Attila Varga Péter, dr.füsthy Zsolt dr.büki Tamás, Gyöngyösi Dávid Rézmányi Zsolt, Paulina András dr.barta Endre, Gurmai Éva Bata István, Ripp Ágnes dr.rosta Gábor, Wersényi György Károly Márton, Gyulai Árpád Márton Tóth Tibor, Sebestyén Kinga Németh Gábor, Dervadelin Gergely Majoros László, Nagy Sándor Keszei László, dr.székely Géza Oravecz László, Zsolt Mónika A IV. stroffen tarokk PIATNIK magyar bajnokság állása 200. április 9-én, 30 játszma után: Gerots Zoltán Sprecher Károly Oravecz László Kardos László Károly Márton Kardos Krisztina Gyöngyösi Dávid Németh Gábor Lukács Attila Sikora István Gyulai Árpád Márton Kovács Szilvia Pándorfalvi Zoltán Kardos Péter Jakab Géza Reviczky Ádám dr.székely Géza Keszei László Rézmányi Zsolt (Szombathely) (Alsógöd) (Pápa) (9) (0) 2,3,2,,,3,2,0,4,2,,0,0 2,0,,0, 2,0,,0, 2,0,0,,0,,,0,0 0,,0,2,0,0,0,0,,0,0,0, 0,0,2,0,0 0,0,,2, 0,0,,2, 0,,0,0,0 0,0,0,,0 0,0,0,,0 0,0,0,,0 0,0,0,0, 0,0,0,0, 55.

8 Trófealista 200. Április Gerots Zoltán Csathó Áron Oravecz László Varga Péter Keszei László Nagy Gergely dr.füsthy Zsolt dr.berey Szilárd dr.székely Géza Herédi András dr.szegedi Róbert Paulina András Dervadelin Gergely dr.büki Tamás Sikora István G.Szabó Attila Bata István Rák Mari Gyöngyösi Dávid Rézmányi Zsolt dr.gyeskó Antal Ripp Ágnes Heim Tamás Korinek Tamás Németh Gábor Grand + 3 Stella + 2 Golgota + 4 Spectrum + Kentaur + Szfinx + 8 Betlehem + 9 Famille + 6 Trojka + 7 XXI-fogás + 3 Scala + 20 Couleur + 6 Héja + 6 Dzsinn + Mariage + 34 Manille + Spadille Kentaur + Szfinx + 8 Betlehem + Famille + 8 Trojka + 9 XXI-fogás + 8 Scala + 5 Couleur + 8 Héja + 0 Dzsinn + 39 Manille + 8 Spadille Court + Full + 3 Stella + Golgota + 3 Spectrum + 5 Betlehem + 6 Famille + Trojka + XXI-fogás + 2 Scala + 6 Couleur + 5 Héja + 3 Dzsinn + 45 Manille + Spadille Full + Stella + 7 Betlehem + 8 Famille + 3 Trojka + 2 XXI-fogás + 8 Scala + 6 Couleur + 4 Héja + 7 Dzsinn + 8 Manille + 2 Spadille Full + 2 Stella + Spectrum + 4 Betlehem + 5 Famille + 2 Trojka + 7 XXI-fogás + 8 Scala + 7 Couleur + 6 Héja + 5 Dzsinn + 3 Manille Full + 5 Betlehem + 2 Famille + 2 Trojka + XXI-fogás + 2 Scala + 4 Couleur + 3 Héja + 6 Dzsinn + 6 Manille + 9 Spadille Grand + Court + Full + 6 Betlehem + 3 Famille + 5 Trojka + 9 Scala + 8 Couleur + 3 Dzsinn + 3 Manille Grand + Full + Spectrum + 6 Betlehem + 7 Famille + 5 Trojka + 2 XXI-fogás + 6 Scala + 0 Couleur + 2 Héja + 4 Dzsinn + 5 Manille Grand + Court + Full + Stella + Spectrum + 8 Betlehem + 4 Famille + 6 Trojka + 2 XXI-fogás + 9 Scala + 9 Couleur + Héja + 4 Dzsinn + 7 Manille + Spadille Spectrum + 8 Betlehem + 3 Famille + 4 Trojka + 5 XXI-fogás + 0 Scala + 4 Couleur + 5 Héja + 3 Dzsinn + 0 Manille Full + Spectrum + 6 Betlehem + 6 Famille + 4 Trojka + 0 XXIfogás + 5 Scala + 4 Couleur + 4 Héja + Dzsinn + 0 Manille Grand + 4 Betlehem + Famille + 2 Trojka + 5 XXI-fogás + Scala + 8 Couleur + 2 Dzsinn + 8 Manille + Spadille Grand + Golgota + 4 Betlehem + 3 Famille + 4 Trojka + XXI-fogás + 4 Scala + 4 Couleur + 3 Dzsinn + 9 Manille + 2 Spadille Hárpia + Grand + Stella + Kentaur + 2 Betlehem + Famille + 4 Trojka + XXI-fogás + 6 Scala + Couleur + 3 Héja + 8 Manille + 5 Spadille 4 Betlehem + Famille + 4 Trojka + 2 XXI-fogás + 0 Scala + Couleur + 3 Héja + 2 Dzsinn + 5 Manille Court + 3 Betlehem + 2 Famille + 2 Trojka + 3 XXI-fogás + 5 Scala + 2 Couleur + 2 Héja + 3 Dzsinn + 4 Manille Stella + Spectrum + 4 Famille + 2 Trojka + 4 Scala + 3 Couleur + 3 Héja + 2 Dzsinn + 4 Manille Golgota + 3 Famille + 2 Trojka + XXI-fogás + 2 Scala + 3 Couleur + 2 Héja + Dzsinn + 3 Manille + 6 Spadille 2 Grand + Full + Spectrum + 2 Betlehem + Famille + Trojka + 3 Scala + Couleur + 5 Héja + 3 Manille + 2 Spadille Grand + 2 Betlehem + 3 Famille + Trojka + XXI-fogás + Scala + 2 Couleur + 2 Héja + Dzsinn + 2 Mariage + 5 Manille + Spadille Grand + Spectrum + Betlehem + 3 Famille + 2 Trojka + 3 XXIfogás + Scala + 2 Couleur + Héja + Dzsinn + 3 Manille + 2 Spadille 4 Spectrum + 3 Betlehem + 2 Famille + XXI-fogás + 5 Scala + 2 Couleur + Héja + 3 Manille Full + 2 Betlehem + Famille + 4 Trojka + Scala Golgota + 2 Spectrum + Betlehem + 3 XXI-fogás + Scala + 4 Couleur + 2 Héja + Dzsinn + 2 Manille + 2 Spadille Golgota + 3 Betlehem + 3 Famille + 2 Trojka + 2 XXI-fogás + 2 Scala + 5 Couleur + Manille 56.

9 Lukács Attila Hadházy Ágnes Popper Szilvia Károly Márton Nagy Ágnes Dorka Szarvas László dr.domoszlai Béla Gyulai Árpád Márton Juhász Ágnes dr.barta Endre Benyó Sándor Szalavári Károly Turcsányi Lajos Fáy Krisztina Koncz Balázs Nagy Krisztina dr.õry Tamás Fenyvesi Ferenc Busz János Jánoska Antal Berczelly Tibor Hosszú Zoltán Bujdosó István Erdélyi László Márk Zoltán T.Rácz Edina Majoros László dr.rosta Gábor Horváth Péter Bánáti Károly Kardos László dr.kézdy Árpád Gurmai Éva Retek György Fehér Arnold Halmi Rudolf Kérey Csilla Garai Nándor Klein László Sziklai Gábor Hudra Klára Soltész Attila Strbik László Tóth Tibor Jóba Huba dr.vágvölgyi Tímea Nagy Adrienn Völgyi Tamás Pándorfalvi Zoltán Zanati Éva Összesen Grand + Spectrum + Betlehem + 6 Trojka + 8 Scala + Dzsinn Full + Betlehem + Famille + 2 XXI-fogás + 5 Scala + 2 Couleur + 2 Héja + Spadille Spectrum + 4 Betlehem + 2 Famille + Trojka + 3 XXI-fogás + Scala + Couleur + Héja + Dzsinn Betlehem + 3 XXI-fogás + 4 Scala + 4 Manille + 2 Spadille Golgota + 2 Famille + 3 Scala + Couleur + 2 Héja + Mariage + 2 Manille 3 Scala + Couleur + 3 Héja + Dzsinn + 3 Manille Court + Spectrum + 2 Trojka + 2 Scala + 2 Couleur + Dzsinn + Manille Golgota + Betlehem + 3 Trojka + 2 Scala + Héja + 2 Manille Betlehem + Trojka + 5 Scala + 3 Héja Szfinx + XXI-fogás + Héja + 2 Mariage + 2 Manille + 2 Spadille Trojka + Scala + Couleur + Dzsinn + 5 Manille 2 Famille + 7 XXI-fogás Grand + 2 Spectrum + 2 Trojka + 2 Scala + Héja Famille + Trojka + 3 XXI-fogás + 2 Scala 3 Betlehem + 2 Scala + Héja Famille + 2 Trojka + 3 Manille Famille + Trojka + Héja + 3 Manille 2 XXI-fogás + 2 Scala + 2 Dzsinn Dzsinn + 2 Manille + 3 Spadille 3 Betlehem + 2 XXI-fogás Betlehem + 2 Trojka + 2 Scala Betlehem + 2 Trojka + Scala + Couleur Betlehem + 2 Famille + XXI-fogás Betlehem + Famille + XXI-fogás + Héja Famille + Trojka + Scala + Couleur Betlehem + Scala + Héja Famille + 2 Héja Famille + Manille + Spadille Couleur + 2 Manille 3 Manille Golgota + Spadille Betlehem + XXI-fogás Dzsinn + Manille Golgota Betlehem Betlehem Betlehem Famille Famille Trojka XXI-fogás XXI-fogás XXI-fogás Scala Couleur Héja Manille Manille Spadille Spadille Trófea 57.

10 9. GURMAI ÉVA: KÁRTYAÉLET A MAGYAR TAROKK HAJNALÁN Magyar operatörténeti kutatásaim közben érdekes adatokra bukkantam, amelyek szenvedélyes tarokkjátékos lévén méltán keltették fel érdeklõdésemet. A mai ember számára talán nem is olyan egyértelmû, milyen fontos közvetítõ és ízlésformáló szerepe volt a XIX. század elején a színjátszásnak. 792-tõl kezdve közel fél évszázadon át vándortársulatok járták az országot, mûvelve és szépítve a magyar nyelvet, serkentve az irodalmat, zeneszerzést. Többnyire az egyetlen kulturális szórakozást biztosították a mozi és televízió nélküli világban. Ezért már korán arra törekedtek a tehetõsebb települések, hogy színházépítéssel állandósítsák a színészetet lakhelyükön. 837-ben végre felépült a Pesti Magyar Színház is, mely gyûjtõhelye lett legjobb magyar színészeinknek, énekeseinknek, lezárva ezzel a vándorszínészet hõskorát. Történetem még e hõskorban indul, annak is a legkiválóbb alakjánál: Déryné Széppataki Rózánál. A legtöbb embernek ismerõsen cseng e név, de azt már kevesebben tudják, hogy évtizedekig õ volt az elsõ színésznõ és az elsõ magyar szopránénekesnõ. Operát sokáig csak az a társulat mutathatott be, mely Dérynét egy ideig tagjai között tudhatta. A Visszaemlékezések sorain két köteten keresztül szívhatjuk magunkba e korszak levegõjét, annak minden küzdelmével s szépségével. Az 823- as esztendõ krónikájában tesz említést Déryné a színészek szórakozásairól, melyek között az ivás mellett természetesen a kártya foglal elõkelõ helyet. Azonban nem akármilyen játék, hanem a tarokk játék. Ebben mindenképpen fontos szerepet játszhatott, hogy a legelsõ színészek között gyakori volt a nemesi származású, vagy a gazdag polgári családból származó. Ott ültünk Szentpéteryvel az asztalnál, s én már rég kértem, tanítson engem tarokkozni. Passzióval szerettem e játékot... /majd néhány nappal késõbb/... Ott ülök az asztalnál, de csak egyedül voltam a leánnyal, s takartam a kártyát, hogy melyik mennyit számol, s mi elõnye van? Többet nem említi Déryné e játékot, mindenesetre szívet-lelket gyönyörködtetõ kép, amint a XIX. század második évtizedében az ország elsõ énekes-színésznõje csendes estéin a cseléddel rakosgatja a tarokk lapokat. 58. Az egyre népszerûsödõ játék hamarosan a színpadra is felkerült. 834-ben két színdarab látott napvilágot, mely már címében is hirdeti e játék szereplõit. Scüs, XXI, Pagat tüneményes Tréfa-Víg Játék Énekkel, Tánczal, Néma képzettel 3 Felvonásban olvashatjuk egy 836-os esztergomi színlapon. A mûvet franciából fordította Munkácsy Pál színjátszó. Több éven át repertoáron tartották a vándortársulatok e bizonyára közönségcsalogató vígjátékot, melyet az elengedhetetlen ének és táncon kívül, mára a gyakorlatból már ismeretlen néma ábrázolattal is gazdagítottak. Korabeli neve gyakran tabló volt. Sem szövegkönyv sem kotta nem maradt fenn ebbõl a darabból, így tartalma sajnos rejtve marad. Szerencsésebbek vagyunk a másik tarokk játékkal kapcsolatos színdarab esetében, melynek szövegkönyve az Országos Széchenyi Könyvtár Színháztörténeti Tárában fennmaradt. Pagát ultimo, vagy Kártyán nyert szép feleség címmel Kapuy Károly írt vígjátékot, s azt a Budai Várszínház társulatának ajánlotta. A libretto szereposztásánál a legnagyobb neveket olvashatjuk. A fõbb szereplõk: Mitvisz Zacheus, árvák atyja 60 éves Megyeri Károly. Dóri, távoli rokona, gyámságában 7 éves Lendvayné Hivatal Anikó. Ámory Béla pesti árva 25 éves Egressy Gábor. A történet Pesten játszódik. A szövegíró tagadhatatlan ismerõje a tarokknak, s a szenvedélyes kártyajátékos lelkületének. Ez a harmadik jelenésben bizonyosodik be, mikor is színészi nyelven ismerteti a kártyát. Mitvisz: Apropos, szeret e még játszani? szenvedélyesen helyezgeti e még a Pagátot? Sorvay: Mint hajdan boldog együttlétünk alkalmával. Dóra: Gyámatyácskám még álmában is azzal foglalkozik. Mitvisz: Persze! És mondhatom barátomnak, hogy az egész élet semmit sem ér, egy dicsõséges ultimó nélkül. Nézze, jelenleg is terítve az asztalom, de szörnyû fatalitásomra oly szerencsétlen idõre jutottam, hogy a míveltnek nevezett társaskör Napóleon harczaiban keresi a 3 (drey) Matt a' dourt, régi ösmerõseim Excüse-é váltak (skizz) a fiatalság pedig templomokban és bálokban ûzi a Pagátot s egyik sem akar maga képmássa ellen kikelni.

11 Így asztalom többnyire hever, pedig halálos kár, rettentõ veszteség! Dóra: De minek is az örök veszõdés egy hasztalan kártyával? Mitvisz: Hasztalan? Mit hasztalan? Tudode mi bûnszó repült ki ajkadon?... De ha én neked megmutatom, hogy ti asszonyok még nem is képzelhetitek, mily felséges titok lappang a tarokjátékban, talan csak igazolni fogod mondásom valóságát? Mitvisz a kártyacsomót kezébe véve: Én itt az egész világ állását megmagyarázom. Itt minden különös individuum. Mindennek különös érdeke és hatása van közös egybefüggéssel. A számossok értékök szerint munkálnak, aki jobban bírja számmal, az marja. Itt lekötve vannak a királyok is, kiknek hatalmok és rokonságuk csak színben, charakterük pedig csupa színbõl áll. A pórfickót egy számmal feljülhaladja a lovag, kik mind ketten térdet hajtanak a Dáma elõtt, ezek pedig a királyoknak alattvalói. Itt jõ az Excüsse (Skizz) mint egy hatalmas dictator, egyes, önuralkodó, ki a leggazdagabbat s erõsebbet is kénye szerint buktatja lábához. Itt szinte elfelejtém itt jõnek az egyes v. tizes számok, saját nevezettel: disznók, melyek csak történetbõl ártanak vagy használnak, hatások semmi más, minthogy vannak.... Itt az egyes szám! Igen, ki egyszer megcirógat s tízszer megcsal, hányszor szegõdik szolgálatodba s azonnal ott hagy.... Hõsünkrõl kiderül, hogy a pagátulti a leghõbb vágya a játékban és ha annak lehetõsége felmerül, nem bír uralkodni magán. Ennek köszönheti vélt boldogságának az elvesztését is, ugyanis gyámleányát kívánta feleségül venni. A történet erkölcstelensége odáig nem fajul, hogy a leányt tegye fel tétül a kártyán. A végzetes csatán, amikor is rekontrázza a pagátultit, a könyvtárát ajánlja fel biztos gyõzelme reményében. Hármas tarokkot játszanak Bélával (Dóra szerelme, aki kontrázott) és Sorvayval. Húsz tarokknál, abban a biztos reményben, hogy egy fekszik diadalmasan lehívja színét. Klasszikus eset, a másik tarokk tulajdonosának is az a színe és valóban buktatja az ultit. Mitvisz õrjöng, de átnyújtja Bélának a könyvtárszoba kulcsát. Ahogy belépnek eszébe jut, hogy az egyik szekrényben ott van a híres prágai gyárban készült kártyacsomója, s kéri Bélát adja azt oda neki, s utána az egész szekrény mindenestül az övé lehet. Ekkor történik a nem várt fordulat. Miután a kártyacsomó elõkerül, Dóri lép ki a szekrénybõl, aki társaival bújócskázva rejtõzött el ott, így Mitvisz szavai elhangzásakor õ is a szekrény tartalmát képezte. A sors szeszélye folytán így borulhatott egymás karjaiba a két szerelmes, kötelezve a gyámapát szavának tartására. Lám-lám milyen következményekkel járhat egy bukott pagátulti. Tarokkos társaim, jó lesz vigyázni Az II. royal tarokk PIATNIK magyar freebajnokság állása 200. április 24-én, 55 játszma után: Rák Mari Korinek Tamás Csathó Áron Gerots Zoltán Gurmai Éva Nagy Gergely dr.barta Endre dr.büki Tamás Gyöngyösi Dávid Károly Márton Varga Péter Nagy Adrienn Oravecz László Berczelly Tibor Hadházy Ágnes Dervadelin Gergely Németh Gábor Tóth Tibor (Gödöllõ) (Szombathely) (Gyõr) (39) (38) (35) (33) (34) (32) (27) (22) (22) (8) () (0) (0) (0) (0) (0) 59.

12 dr.rosta Gábor dr.székely Géza Retek György Paulina András Bánáti Károly dr.gyeskó Antal Busz János Stocker Éva Rézmányi Zsolt Nagy Ágnes Dorka Tóth János Zanati Éva Gyulai Árpád Márton Pándorfalvi Zoltán Sprecher Károly Nagy Krisztina Keszei László Kardos László Németh Attila Serfõzõ Mónika dr.karsai Krisztina Jakab Géza Halmi Rudolf dr.berey Szilárd Reviczky Ádám Kovács Szilvia Sziklai Gábor Sebestyén Kinga Szél László Nagy Judit G.Szabó Attila Sinkovicz Tamás Ripp Ágnes Heim Tamás Barna Péter Kardos Krisztina Husz Gábor Jobbágy Sándor dr.füsthy Zsolt dr.szegedi Róbert Zsolt Mónika Erdélyi Ágoston Lukács Attila Éberling László Németh András Korbély Csaba Herédi András Raimo Ikonen Turcsányi Lajos Wersényi György Simon Tamás Szebényi János Hanyecz Vencel Tüske Zsolt (Geszt) (Alsógöd) (Dunaújváros) (Pénzesgyõr) (Dunavecse) (Pápa) (Pinnyéd) (Szolnok) (Szeged) (Szeged) (Szeged) (Szeged) (Gyõr) (Helsinki, Finnország) (Gyõr) (Ménfõcsanak) (Gyõr) (9) (9) (8) (8) (8) (8) (8) (5) 60.

13 Az I.tarokk összetett Piatnik Magyar Bajnokság állása 200. április 29-én, 376 játszma után: Gerots Zoltán Korinek Tamás Rák Mari Csathó Áron Gyöngyösi Dávid Nagy Gergely Oravecz László Sikora István Lukács Attila dr.büki Tamás Sprecher Károly Gurmai Éva Rézmányi Zsolt Károly Márton Kardos László dr.barta Endre Hadházy Ágnes Varga Péter Keszei László Paulina András dr.gyeskó Antal Bánáti Károly Nagy Ágnes Dorka Gyulai Árpád Márton Németh Gábor dr.rosta Gábor dr.füsthy Zsolt dr.székely Géza Tóth Tibor dr.berey Szilárd Berczelly Tibor Ripp Ágnes Nagy Adrienn Dervadelin Gergely Pándorfalvi Zoltán Bata István Kardos Krisztina Retek György Kovács Szilvia Serfõzõ Mónika Németh Attila Stocker Éva Busz János Nagy Krisztina Tóth János Zanati Éva Halmi Rudolf dr.karsai Krisztina Reviczky Ádám G.Szabó Attila Jakab Géza (Szombathely) (Gödöllõ) (Pápa) (Geszt) (Alsógöd) (Gyõr) (Dunaújváros) (Szolnok) (Pinnyéd) (Pénzesgyõr) (Dunavecse) (Szeged) (Szeged) 74 (80) 33 (62) (67) 2 (57) 4 03 (47) 99 (42) 96 (45) (45) 83 (48) 8 (45) 75 (36) 7 (35) 70 (39) 67 (36) (32) 53 (29) 52 (26) 52 (26) 52 (29) 39 (9) 34 (9) 33 (8) () (0) 8 (0) 7 (8) 5 (9) (9) 2 2 (8) 2 (8) (5) 9 (5)

14 Nagy Judit Juhász József Sebestyén Kinga Sinkovicz Tamás Szél László Albert László Barna Péter Heim Tamás Sziklai Gábor Jobbágy Sándor Erdélyi Ágoston dr.szegedi Róbert Wersényi György Zsolt Mónika Husz Gábor Korbély Csaba Tüske Zsolt Raimo Ikonen Kardos Péter Hanyecz Vencel Turcsányi Lajos Éberling László Németh András Herédi András Majoros László Nagy Sándor Simon Tamás Szebényi János (Szeged) (Budaörs) (Szeged) (Gyõr) (Gyõr) (Helsinki, Finnország) (Ménfõcsanak) (Gyõr) A III. räuber tarokk PIATNIK magyar bajnokság állása 200. április 24-én, 79 játszma után: Sikora István Oravecz László Lukács Attila Keszei László Gerots Zoltán Gyöngyösi Dávid Rézmányi Zsolt dr.berey Szilárd Károly Márton dr.büki Tamás Sprecher Károly dr.székely Géza Nagy Gergely Kardos László Paulina András Csathó Áron Gyulai Árpád Márton Juhász József Németh Gábor (Pápa) (Szombathely) (Alsógöd) (23) (20) (24) (23) (8) (9) (24) (9) (8) (0) (9) 62.

15 Berczelly Tibor Rák Mari Albert László dr.rosta Gábor Kovács Szilvia Pándorfalvi Zoltán Gurmai Éva Korinek Tamás Hadházy Ágnes Kardos Krisztina Busz János Varga Péter (Budaörs) (Geszt) (Pénzesgyõr) BERCZELLY TIBOR: NÉHÁNY MONDAT A KÁRTYA HATALMÁRÓL A hetvenes évek elején a Tinódi Filmszínház vezetõje voltam. Ma ha jól tudom színház vegetál a helyén. Kétszer egy héten sajtóvetítés volt nálam délelõttönként. Veretes szovjet, bolgár, koreai és albán filmekrõl kellett írni a jobb sorsra érdemes nemes újságíró uraknak a Film Színház Muzsika, a Filmvilág és egyéb akkori lapokba. Kicsiny irodámban halk magnó muzsika mellett sakkoztam Galambos Szilveszterrel. Az Iván gyermekkora valahogy ki tudja, miért nem érdekelt túlságosan. Kopogtak az ajtón. Két neves újságíró lépett be. Tibor, nincs kedved egy kicsit bridzselni? Tudod, milyen jót játszottunk a múltkor is odaát, amíg az Öreg filmezett. (Kádár János tudvalévõen a Báthory utcai Filmszékházban mozizgatott hetente.) Marlon Brando híres Utolsó tangóját tolmács közvetítésével élvezhettük, aki szegény lányos zavarában össze-vissza fordította Brando részeg dühkitöréseit a film elején a viadukt alatt. Vissza a Tinódiba! Elõ a kártyát, két óra önfeledt bridzs. Másnap olvasom a filmkritikát. Az Iván gyermekkora korszakos alkotás. A fõhõs jelleme kockáról kockára alakul, változik. A szovjet emberek hõsies, bátor helytállása cizelláltan domborodik a mestermûben. Így tovább, hosszú sorokon át. A következõ héten bridzsparti közben csendesen kérdeztem: te, Iván, honnan tudtál ilyen sokat a gyermekkorodról, amit nem is láttál Na, hallod, barátom! Milyen újságíró az, aki nem tud összecsapni egy vacak kritikát öt perc alatt? Az ilyen ne üljön le kártyázni sem. Ki kérem magamnak ezt a sértést! Ki oszt? Az Esti Hírlap riportere ilyen újság is volt csendesen megjegyezte. Gyerekek, én azért szeretem a Derszu Uzalaféle kétrészes filmeket, mert állami pénzen kétszer annyit kártyázhatok, mint holmi ócska, rövid vacakok esetében. Mit tesz Isten. Abban az évben Kiváló Dolgozó lettem. Könnyes szemekkel köszöntem meg a kitüntetést. Elvtársak! Már Lenin elvtárs is megmondta, hogy számunkra a legfontosabb mûvészet a film. Lenin elvtárs! Igazad volt. Tanúm erre a Tinódi mozi irodája. A falak nem beszélnek, a filmszakemberek pedig kártyáznak. 63.

16 2. JÁNOSKA ANTAL: JOKER TÖRTÉNELEM Dzsókert húzni, és nyerni. Minden römi-, kanaszta- és pókerjátékos vágya. A skízt kapni osztáskor pedig a tarokkjátékos szerencséje. Mint azt a játékbarátok már tudják, a kártyázás játék és készítés rendkívül sokoldalú mûvészet. Világszerte több száz játékváltozatot ismertetnek a leírások, szerteágazó gyökereik és kapcsolataik olykor megoldhatatlan feladatot jelentenek a kutató számára. A játékszokásokon túl nyelvi, mûvészeti vagy éppen politikai hatások is keveredhetnek a nemzetközi szókészletben. Talán az egyetlen közös pont egy bûvös kártyalap, melyet a világ minden nyelvén Jolly Jokernek hívnak. A 9. század második felében jelentkezett olyan igény, mely a hagyományos kártyalap sorozatok mellé egy univerzális lapot kívánt. Egy olyan lapot, mely minden kártyánál erõsebb, vagy akár minden lapot képes helyettesíteni. A hiányt a leleményes játékosok úgy oldották meg, hogy bizonyos kártyákat különleges jogokkal ruháztak fel. Jó példa erre a magyarok ferblije. Itt sántának nevezték a minden kártyát helyettesítõ lapot általában a makk felsõt. A 7-9. századi gyarmatosítások idején az angol és francia telepesek ismertették meg a világot a francia sorozatjelû kártyákkal. Ezek aztán olyan mértékben terjedtek el világszerte, hogy az õsi kártyák használatát napjainkra szinte teljesen megszûntette a játékkártyák hazájának tartott Délkelet-Ázsiában, Kínában, Japánban és Indiában. Az amerikai kártyagyárak a múlt század hetvenes éveitõl az 52 lapos francia sorozatjelû kártyacsomagot egy Joker feliratú lappal egészítették ki. Rajzait tekintve alkalmazkodtak a többi kép stílusához. A Joker feliratú kártya többnyire cirkuszi bohócot, illetve vidám fickót ábrázol. Magyarországon csak 920 után lesz a kártyacsomag része. Ebben a römi és póker hazai elterjedésének van jelentõsége. Napjainkban világszerte dzsókergyûjtõ klubok mûködnek. A legjelentõsebb ilyen kollekció egy belga hölgy tulajdona: harmincezernél több (!) különféle rajzolatú dzsókert gyûjtött össze hosszú évek alatt. A dzsókergyûjtõk történelemkönyvében pedig azt is olvashatjuk, hogy a lap grafikai és tartalmi elõzménye a tarot- illetve tarokk kártyák 22. lapja, a Bolond, és a skíz. Ennek megfelelõen vadásznak a tarokkok kártyák ilyen grafikáira is. ROYAL TAROKK élet A Magyar Royal Tarokk Egyesület idõszakos belsõ tájékoztatója. Alapító-fõszerkesztõ: Gerots Zoltán Szerkesztõbizottság: Heim Tamás, Koncz Balázs, dr. Székely Géza. 64.

27. GEROTS ZOLTÁN: MEGVAN AZ ELSÕ QUART IS!

27. GEROTS ZOLTÁN: MEGVAN AZ ELSÕ QUART IS! XVII. ÉVFOLYAM, 6. SZÁM. A szép tavasz (Rák Mari: Triumf) után jól kezdõdik a nyár: megvan az elsõ Quart is! Nemcsak mennyiségileg, hanem sportág-történetileg is hullanak a trófeák köszönhetõen annak,

Részletesebben

35. GEROTS ZOLTÁN: ÖSSZETETT BAJNOKSÁG, JÖVÕRE!

35. GEROTS ZOLTÁN: ÖSSZETETT BAJNOKSÁG, JÖVÕRE! 2000. XVI. ÉVFOLYAM, 10. SZÁM. Alapította: Gerots Zoltán OKTÓBER 35. GEROTS ZOLTÁN: ÖSSZETETT BAJNOKSÁG, JÖVÕRE! Csak magam alatt vágom a fát, hiszen tudom, hogy ez (is) egy újabb pluszmunka, amit csinálni

Részletesebben

51. GEROTS ZOLTÁN: ÚJ ASZTALREKORD = 5 TRÓFEA!

51. GEROTS ZOLTÁN: ÚJ ASZTALREKORD = 5 TRÓFEA! . XVII. ÉVFOLYAM,. SZÁM. Alapította: Gerots Zoltán NOVEMBER 5. GEROTS ZOLTÁN: ÚJ ASZTALREKORD = 5 TRÓFEA! Szenzációs új csúcsot sikerült felállítani a józsefvárosi új klubunkban: hatos asztalon négyünk

Részletesebben

47. SPRECHER KÁROLY: GRAND PRIX A SUZUKI HÁZBAN

47. SPRECHER KÁROLY: GRAND PRIX A SUZUKI HÁZBAN 2002. XVIII. ÉVFOLYAM,. SZÁM. 47. SPRECHER KÁROLY: GRAND PRIX A SUZUKI HÁZBAN Seres Gábor elnök-vezérigazgató úr meghívására november 24-én a royal tarokk krémje gyûlt össze a Suzuki Ház autószalonban,

Részletesebben

12. GEROTS ZOLTÁN: VILÁGREKORD ÉS NAGYSIKERÛ GP GYÕRBEN

12. GEROTS ZOLTÁN: VILÁGREKORD ÉS NAGYSIKERÛ GP GYÕRBEN . XVIII. ÉVFOLYAM,. SZÁM. Alapította: Gerots Zoltán ÁPRILIS. GEROTS ZOLTÁN: VILÁGREKORD ÉS NAGYSIKERÛ GP GYÕRBEN TAROKKÉLET Az 998-ban bajnokságot nyert Varga Péter, dr. Füsthy Zsolt páros gyõzelmével

Részletesebben

42. GEROTS ZOLTÁN: ÚJ NEVEK A BAJNOKOK SERLEGÉN

42. GEROTS ZOLTÁN: ÚJ NEVEK A BAJNOKOK SERLEGÉN 2000. XVI. ÉVFOLYAM, 12. SZÁM. Alapította: Gerots Zoltán DECEMBER 42. GEROTS ZOLTÁN: ÚJ NEVEK A BAJNOKOK SERLEGÉN Szinte példátlan izgalmak után dõlt el az idén a bajnoki cím sorsa! A tavasszal nagy lendülettel

Részletesebben

Alapította: Gerots Zoltán

Alapította: Gerots Zoltán 2002. XVIII. ÉVFOLYAM, 7. SZÁM. Alapította: Gerots Zoltán JÚLIUS 25. DR.WERSÉNYI II. GYÖRGY: AZ ELSÕ ROYAL XVIII. Piatnik Magyar Csapatbajnokság, 326/8. 2002. július 30. Bp.Belváros. Gyõri Geszt és Ostyagyár

Részletesebben

47. GEROTS ZOLTÁN: FÚJÓ 100. TRÓFEÁJA - HÁRMASBAN

47. GEROTS ZOLTÁN: FÚJÓ 100. TRÓFEÁJA - HÁRMASBAN 00. XIX. ÉVFOLYAM, 10. SZÁM. Alapította: Gerots Zoltán OKTÓBER 47. GEROTS ZOLTÁN: FÚJÓ 100. TRÓFEÁJA - HÁRMASBAN Pezseg a tarokkélet gyõri szakosztályunkban! A Törökverõ vendéglõben egymást érik a royal,

Részletesebben

17. GEROTS ZOLTÁN: KÁDÁR GYÖRGY ÉS SIPOS ZOLTÁN NYERTE A SUZUKI HÁZ GRAND PRIX-T

17. GEROTS ZOLTÁN: KÁDÁR GYÖRGY ÉS SIPOS ZOLTÁN NYERTE A SUZUKI HÁZ GRAND PRIX-T XXIII. ÉVFOLYAM, 6. SZÁM Alapította: Gerots Zoltán 2007. JÚNIUS 17. GEROTS ZOLTÁN: KÁDÁR GYÖRGY ÉS SIPOS ZOLTÁN NYERTE A SUZUKI HÁZ GRAND PRIX-T A II. Suzuki Ház Grand Prix végeredménye: 1. Sipos Zoltán,

Részletesebben

8. GEROTS ZOLTÁN: DÍJKIOSZTÁS - KUPAÖZÖNNEL

8. GEROTS ZOLTÁN: DÍJKIOSZTÁS - KUPAÖZÖNNEL 2004. XX. ÉVFOLYAM, 2. SZÁM. Alapította: Gerots Zoltán FEBRUÁR 8. GEROTS ZOLTÁN: DÍJKIOSZTÁS - KUPAÖZÖNNEL Harmadszor is bajnokok a Darazsak Nagy Márti és Surányi Ági nagyszerû évet zárt Sikora István

Részletesebben

12. GEROTS ZOLTÁN: A FEHÉRVÁRI CLUBBA KERÜLT A HATVANI SERLEG

12. GEROTS ZOLTÁN: A FEHÉRVÁRI CLUBBA KERÜLT A HATVANI SERLEG XXIX. ÉVFOLYAM, 5. SZÁM Alapította: Gerots Zoltán 2013. OKTÓBER 12. GEROTS ZOLTÁN: A FEHÉRVÁRI CLUBBA KERÜLT A HATVANI SERLEG A II. Hatvani Mesterverseny végeredménye: 1. Kádár György, Rózsavölgyi Attila

Részletesebben

2. GEROTS ZOLTÁN: EGY ÚJ JÁTÉK, AZ ALTIANSZ

2. GEROTS ZOLTÁN: EGY ÚJ JÁTÉK, AZ ALTIANSZ 1996. XII. ÉVFOLYAM, 2. SZÁM. Alapította: Gerots Zoltán DECEMBER 2. GEROTS ZOLTÁN: EGY ÚJ JÁTÉK, AZ ALTIANSZ Miután royal bajnoki meccsek kezdésére várva - negyedik játékos híján - hol ultizunk, hol alsózunk

Részletesebben

1. GEROTS ZOLTÁN: PONTOSÍTÁSOK A ROYAL TAROKK ÉRTÉKELÉSÉBEN

1. GEROTS ZOLTÁN: PONTOSÍTÁSOK A ROYAL TAROKK ÉRTÉKELÉSÉBEN 00. XIX. ÉVFOLYAM,. SZÁM.. GEROTS ZOLTÁN: PONTOSÍTÁSOK A ROYAL TAROKK ÉRTÉKELÉSÉBEN A tavalyi évadban meglehetõsen "laza" consolatiós értékekkel kezdtünk, mondván majd meglátjuk a szezon alatt, hol kell

Részletesebben

Alapította: Gerots Zoltán

Alapította: Gerots Zoltán 00. XIX. ÉVFOLYAM, 8. SZÁM. 8. BERCZELLY TIBOR: SOPRON, TE DRÁGA! Zolika unszolására (nagyon nem kellett unszolnia) ismét repül velem az Ikva- Isis IC Sopronba. Kedves - korombéli - bridzs partnereim érdeklõdtek:

Részletesebben

8. GEROTS ZOLTÁN: GYERTEK GYÕRBE!

8. GEROTS ZOLTÁN: GYERTEK GYÕRBE! . XVIII. ÉVFOLYAM,. SZÁM. Április --én kerül megrendezésre a gyõri royal-hétvége, benne -án, szombaton a Richter János emlékverseny (Grand Prix). Igen sokan jelezték, hogy már a pénteki szabadjátékra is

Részletesebben

BERCZELLY TIBOR: NÉHÁNY MONDAT KÖZGYÛLÉS ÜRÜGYÉN

BERCZELLY TIBOR: NÉHÁNY MONDAT KÖZGYÛLÉS ÜRÜGYÉN 2000. XVI. ÉVFOLYAM, 1. SZÁM. Alapította: Gerots Zoltán JANUÁR 1. BERCZELLY TIBOR: NÉHÁNY MONDAT KÖZGYÛLÉS ÜRÜGYÉN 53 díjat: 19 kupát, 19 dísztálat, 2 plakettet, 10 Tarokk-kódexet és 3 Kártya Codexet osztottunk

Részletesebben

39. GEROTS ZOLTÁN: A DUNAI DARAZSAK ÁTVETTÉK A VEZETÉST!

39. GEROTS ZOLTÁN: A DUNAI DARAZSAK ÁTVETTÉK A VEZETÉST! 2000. XVI. ÉVFOLYAM, 11. SZÁM. Alapította: Gerots Zoltán NOVEMBER 39. GEROTS ZOLTÁN: A DUNAI DARAZSAK ÁTVETTÉK A VEZETÉST! A néhány évvel ezelõtti mérhetetlen izgalmakat, és elképesztõ végjátékot hozó

Részletesebben

GEROTS ZOLTÁN: ÁDÁM JÁNOS 200. TRÓFEÁJA

GEROTS ZOLTÁN: ÁDÁM JÁNOS 200. TRÓFEÁJA 200. XX. ÉVFOLYAM, 5. SZÁM. Alapította: Gerots Zoltán MÁJUS 22. GEROTS ZOLTÁN: ÁDÁM JÁNOS 200. TRÓFEÁJA Gyõri szakosztályunk kitûnõsége, az Arrabona Stars csapatkapitánya, dr.ádám János - Szokoly Adrien

Részletesebben

DR. BÜKI TAMÁS: 2001 A VERSENYASZTAL MELLÕL

DR. BÜKI TAMÁS: 2001 A VERSENYASZTAL MELLÕL 00. XVIII. ÉVFOLYAM,. SZÁM. Alapította: Gerots Zoltán JANUÁR. DR. BÜKI TAMÁS: 00 A VERSENYASZTAL MELLÕL Újabb bajnokság fejezõdött be a royal versenytarokk immár 7 éves történetében - reméljük, hogy 00

Részletesebben

51. GEROTS ZOLTÁN: ÚJABB ROSTA, WERSÉNYI SIKER!

51. GEROTS ZOLTÁN: ÚJABB ROSTA, WERSÉNYI SIKER! 00. XIX. ÉVFOLYAM, 11. SZÁM. Alapította: NOVEMBER 51. GEROTS ZOLTÁN: ÚJABB ROSTA, WERSÉNYI SIKER! Lassan már hozzászokhatunk, ha párosverseny= Rosta, Wersényi gyõzelem! A nagyszerû páros nem csak kitûnõ

Részletesebben

35. GEROTS ZOLTÁN: NEHÉZ AZ ISKOLATÁSKA

35. GEROTS ZOLTÁN: NEHÉZ AZ ISKOLATÁSKA 2002. XVIII. ÉVFOLYAM, 9. SZÁM. Alapította: Gerots Zoltán SZEPTEMBER 35. GEROTS ZOLTÁN: NEHÉZ AZ ISKOLATÁSKA A minap az élete elsõ néhányadik royal meccsén sírva borult az asztalra az egyébként más tarokkjátékokban

Részletesebben

14. GEROTS ZOLTÁN: MÁR ELSŐ JÁTÉKÉVÉBEN BAJNOK A CLUB FEHÉRVÁR!

14. GEROTS ZOLTÁN: MÁR ELSŐ JÁTÉKÉVÉBEN BAJNOK A CLUB FEHÉRVÁR! XXIX. ÉVFOLYAM, 6. SZÁM Alapította: Gerots Zoltán 2013. DECEMBER 14. GEROTS ZOLTÁN: MÁR ELSŐ JÁTÉKÉVÉBEN BAJNOK A CLUB FEHÉRVÁR! Ez évben immár másodszor kerül címlapra Rózsavölgyi Attila és Kádár György

Részletesebben

GEROTS ZOLTÁN: ELNÖKVÁLASZTÁS UTÁN, ÚJ KORSZAK ELÕTT

GEROTS ZOLTÁN: ELNÖKVÁLASZTÁS UTÁN, ÚJ KORSZAK ELÕTT XVII. ÉVFOLYAM,. SZÁM. Alapította: Gerots Zoltán JANUÁR. GEROTS ZOLTÁN: ELNÖKVÁLASZTÁS UTÁN, ÚJ KORSZAK ELÕTT Az elsõ elnöki ciklus befejeztével úgy érzem, lezárult egy korszak a royal tarokk történetében.

Részletesebben

41. GEROTS ZOLTÁN: TESZTELÉSEK

41. GEROTS ZOLTÁN: TESZTELÉSEK XVII. ÉVFOLYAM, 9. SZÁM. Alapította: Gerots Zoltán 4. GEROTS ZOLTÁN: TESZTELÉSEK SZEPTEMBER 2. Megkezdõdtek a consolatios rendszer a jövõ versenyévadban bevezetendõ utolsó simításainak tesztelései. A tesztmeccseket

Részletesebben

28. BERCZELLY TIBOR: NÉHÁNY MONDAT A MÚLÓ IDÕRÕL ÉS A FEJLÕDÉSRÕL

28. BERCZELLY TIBOR: NÉHÁNY MONDAT A MÚLÓ IDÕRÕL ÉS A FEJLÕDÉSRÕL 2000. XVI. ÉVFOLYAM, 8. SZÁM. Alapította: Gerots Zoltán AUGUSZTUS 28. BERCZELLY TIBOR: NÉHÁNY MONDAT A MÚLÓ IDÕRÕL ÉS A FEJLÕDÉSRÕL Gatyaszaggató meleg van. Tombol a nyár. Ülök a ventillátor elõtt, lábam

Részletesebben

34. GEROTS ZOLTÁN: SOPRONI SZFINX

34. GEROTS ZOLTÁN: SOPRONI SZFINX XVII. ÉVFOLYAM, 8. SZÁM. Az eddig megrendezett két nagydíj sikere után a játékosok szinte állandóan kérdezték: mikor lesz folytatás? Nos, mivel nyáron mindenképpen szerettünk volna egy kirándulással egybekötött

Részletesebben

9. GEROTS ZOLTÁN: SIKORA ISTVÁN NYERTE AZ ELSŐ HÁRMAS ROYAL VERSENYT

9. GEROTS ZOLTÁN: SIKORA ISTVÁN NYERTE AZ ELSŐ HÁRMAS ROYAL VERSENYT XXVI. ÉVFOLYAM, 3. SZÁM Alapította: Gerots Zoltán 2010. MÁRCIUS 9. GEROTS ZOLTÁN: SIKORA ISTVÁN NYERTE AZ ELSŐ HÁRMAS ROYAL VERSENYT A két korábbi, Kontra Grand Prix-n lezajlott próba egyéni verseny után

Részletesebben

Alapította: Gerots Zoltán

Alapította: Gerots Zoltán 1987. III. ÉVFOLYAM, 4. SZÁM. Alapította: Gerots Zoltán DECEMBER 10. GEROTS ZOLTÁN: ÚJ BAJNOK, A SZINTÉZIS Két újlaki gyõzelem után új név került a bajnokok serlegére: a Szintézis csapatának a neve. Miután

Részletesebben

8. GEROTS ZOLTÁN: PARKOLHATUNK ITT?

8. GEROTS ZOLTÁN: PARKOLHATUNK ITT? XXVIII. ÉVFOLYAM, 4. SZÁM Alapította: Gerots Zoltán 2012. ÁPRILIS 8. GEROTS ZOLTÁN: PARKOLHATUNK ITT? Hosszas egyeztetés után végre találtunk egy időpontot, hogy mi, pesti royalisták meglátogathassuk szombathelyi

Részletesebben

GEROTS ZOLTÁN: 52 MECCS

GEROTS ZOLTÁN: 52 MECCS 1995. XI. ÉVFOLYAM, 1. SZÁM. Alapította: Gerots Zoltán JÚNIUS 1. GEROTS ZOLTÁN: 52 MECCS Szinte hihetetlen: kedvenc játékunk, a royal tarokk immár évtizedes (!) múltra tekint vissza... Ennyi ideje kezdtem

Részletesebben

40. GEROTS ZOLTÁN: MEGJELENT A ROYAL TAROKK KÖNYV!

40. GEROTS ZOLTÁN: MEGJELENT A ROYAL TAROKK KÖNYV! 2002. XVIII. ÉVFOLYAM, 0. SZÁM. 40. GEROTS ZOLTÁN: MEGJELENT A ROYAL TAROKK KÖNYV! 8 év elteltével megjelent a royal tarokk elsõ önálló könyve: e sorok szerzõjének egyszerûen "Royal tarokk" címet viselõ

Részletesebben

Alapította: Gerots Zoltán

Alapította: Gerots Zoltán 00. XIX. ÉVFOLYAM,. SZÁM. 9. GEROTS ZOLTÁN: TRÓFEAKUPA Az elnökség döntése értelmében ezentúl minden századik trófeát elérõ játékostársunkat Trófeakupával jutalmazzuk. Remélhetõleg ez az intézkedés tovább

Részletesebben

3. GEROTS ZOLTÁN: TANÁCSOK KEZDŐKNEK

3. GEROTS ZOLTÁN: TANÁCSOK KEZDŐKNEK XXVI. ÉVFOLYAM, 2. SZÁM Alapította: Gerots Zoltán 2010. FEBRUÁR 3. GEROTS ZOLTÁN: TANÁCSOK KEZDŐKNEK Mostanában hál istennek újra akad jónéhány érdeklődő kedvenc játékunk iránt. Nekik küldöm az alábbi

Részletesebben

Alapította: Gerots Zoltán

Alapította: Gerots Zoltán 2000. XVI. ÉVFOLYAM, 6. SZÁM. Alapította: Gerots Zoltán JÚNIUS 19. DR: SZÉKELY GÉZA: NYÁRI FÉL(HOLT) IDÉNY Tombol a nyár, sokan szabadságukat töltik, de azért az Árpádház étteremben így is minden kedden

Részletesebben

45. GEROTS ZOLTÁN: A GYŐR HAWER RAJT-CÉL GYŐZELEMMEL NYERTE A CSAPATBAJNOKSÁGOT

45. GEROTS ZOLTÁN: A GYŐR HAWER RAJT-CÉL GYŐZELEMMEL NYERTE A CSAPATBAJNOKSÁGOT XXIII. ÉVFOLYAM, 12. SZÁM Alapította: Gerots Zoltán 2007. DECEMBER 45. GEROTS ZOLTÁN: A GYŐR HAWER RAJT-CÉL GYŐZELEMMEL NYERTE A CSAPATBAJNOKSÁGOT A múlt évben ezüstig jutó Győr HaWer csapata az idén káprázatos,

Részletesebben

54. GEROTS ZOLTÁN: A GYŐR HAWER MEGVÉDTE BAJNOKI CÍMÉT

54. GEROTS ZOLTÁN: A GYŐR HAWER MEGVÉDTE BAJNOKI CÍMÉT XXIV. ÉVFOLYAM, 12. SZÁM Alapította: Gerots Zoltán 2008. DECEMBER 54. GEROTS ZOLTÁN: A GYŐR HAWER MEGVÉDTE BAJNOKI CÍMÉT A Győr HaWer csapata bajnokhoz méltó játékkal imponáló fölénnyel védte meg csapatbajnoki

Részletesebben

30. DR.SZÉKELY GÉZA: ÚJ VILÁGCSÚCS A ZÖLD ASZTAL MELLETT

30. DR.SZÉKELY GÉZA: ÚJ VILÁGCSÚCS A ZÖLD ASZTAL MELLETT 2000. XVI. ÉVFOLYAM, 9. SZÁM. Alapította: Gerots Zoltán SZEPTEMBER 30. DR.SZÉKELY GÉZA: ÚJ VILÁGCSÚCS A ZÖLD ASZTAL MELLETT Bár mindössze 14 mérkõzést vívtak royal csapataink szeptemberben, rögtön az elején

Részletesebben

1. GEROTS ZOLTÁN: ZÖLD ÚT A JÁTÉKNAK

1. GEROTS ZOLTÁN: ZÖLD ÚT A JÁTÉKNAK XXIV. ÉVFOLYAM, 1. SZÁM Alapította: Gerots Zoltán 2008. JANUÁR 1. GEROTS ZOLTÁN: ZÖLD ÚT A JÁTÉKNAK Az évadnyitó közgyűlés eltörölte a csapatbajnoki meccskorlátot, így az 52 mérkőzést mindenki azokkal

Részletesebben

34. GEROTS ZOLTÁN: A FEHÉRVÁR ELSÕ SIKERE

34. GEROTS ZOLTÁN: A FEHÉRVÁR ELSÕ SIKERE 2004. XX. ÉVFOLYAM, 8. SZÁM. Alapította: Gerots Zoltán AUGUSZTUS 34. GEROTS ZOLTÁN: A FEHÉRVÁR ELSÕ SIKERE A tarokk élvonalába, a royalba az idén bekapcsolódott székesfehérvári együttes: Kádár György (a

Részletesebben

28. BERCZELLY TIBOR: CSODÁLATOS HELYSZÍN, CSODÁLATOS ÉLMÉNY VLADÁR FERENC GYŐZELEM A II. EUROLEASING GP-N

28. BERCZELLY TIBOR: CSODÁLATOS HELYSZÍN, CSODÁLATOS ÉLMÉNY VLADÁR FERENC GYŐZELEM A II. EUROLEASING GP-N XXVII. ÉVFOLYAM, 9. SZÁM Alapította: Gerots Zoltán 2011. NOVEMBER 28. BERCZELLY TIBOR: CSODÁLATOS HELYSZÍN, CSODÁLATOS ÉLMÉNY VLADÁR FERENC GYŐZELEM A II. EUROLEASING GP-N Kicsit fintorogtam magamban,

Részletesebben

12. GEROTS ZOLTÁN: A KÁROLY, GYULAI PÁROS NAGY SIKERE GYÕRBEN

12. GEROTS ZOLTÁN: A KÁROLY, GYULAI PÁROS NAGY SIKERE GYÕRBEN 2004. XX. ÉVFOLYAM, 3. SZÁM. Alapította: Gerots Zoltán MÁRCIUS 12. GEROTS ZOLTÁN: A KÁROLY, GYULAI PÁROS NAGY SIKERE GYÕRBEN TAROKKÉLET 33. A szenzációs teljesítményt nyújtó, Golgotát, Courtot teljesítõ

Részletesebben

23. GEROTS ZOLTÁN: AZ ÉLET ÁTÍRJA A CÍMLAPOT

23. GEROTS ZOLTÁN: AZ ÉLET ÁTÍRJA A CÍMLAPOT XXIV. ÉVFOLYAM, 6. SZÁM Alapította: Gerots Zoltán 2008. JÚNIUS 23. GEROTS ZOLTÁN: AZ ÉLET ÁTÍRJA A CÍMLAPOT Itt a nyár, lassan megérkezik a kánikula is. Irány a strand, a vízpart esténként meg a tévé:

Részletesebben

38. GEROTS ZOLTÁN: JOHN MCLEOD BUDAPESTEN

38. GEROTS ZOLTÁN: JOHN MCLEOD BUDAPESTEN 00. XX. ÉVFOLYAM, 9. SZÁM. Szeptember utolsó hétvégéjén barátaival ismét Magyarországra látogatott John McLeod, a világ legismertebb kártyaszakértõje. Csathó Áron szervezésében neki is ültünk mindjárt

Részletesebben

Alapította: Gerots Zoltán

Alapította: Gerots Zoltán 2002. XVIII. ÉVFOLYAM, 8. SZÁM. 29. GEROTS ZOLTÁN: A BÜKI, GYÖNGYÖSI PÁROS ELSÕ GP GYÕZELME Egyre népszerûbbek a - nemritkán nyaralással összekötött - vidéken megrendezett nyári versenyek. Az idén ezekbõl

Részletesebben

3. GEROTS ZOLTÁN: A ROYAL FÕBB ELTÉRÉSEI A PÁROS TAROKKTÓL

3. GEROTS ZOLTÁN: A ROYAL FÕBB ELTÉRÉSEI A PÁROS TAROKKTÓL 1991. VII. ÉVFOLYAM, 2. SZÁM. Alapította: Gerots Zoltán DECEMBER 3. GEROTS ZOLTÁN: A ROYAL FÕBB ELTÉRÉSEI A PÁROS TAROKKTÓL A tarokk történetében az elsõ nagy váltás akkor volt, amikor a hívásos játékmód

Részletesebben

31. GEROTS ZOLTÁN: XXVII. PIATNIK CSAPATBAJNOKSÁG

31. GEROTS ZOLTÁN: XXVII. PIATNIK CSAPATBAJNOKSÁG XXVII. ÉVFOLYAM, 10. SZÁM Alapította: Gerots Zoltán 2011. DECEMBER 31. GEROTS ZOLTÁN: XXVII. PIATNIK CSAPATBAJNOKSÁG A tarokkjátékok királykategóriájában, a royalban 2011-ben veretes mezőny gyűlt össze

Részletesebben

GEROTS ZOLTÁN: ISMÉT ÚJ NÉV A BAJNOKOK LISTÁJÁN - KISPEST REZSÕ TÉR

GEROTS ZOLTÁN: ISMÉT ÚJ NÉV A BAJNOKOK LISTÁJÁN - KISPEST REZSÕ TÉR 1999. XV. ÉVFOLYAM, 1. SZÁM. Alapította: Gerots Zoltán DECEMBER 1. GEROTS ZOLTÁN: ISMÉT ÚJ NÉV A BAJNOKOK LISTÁJÁN - KISPEST REZSÕ TÉR Bajnokok tablója 99 Fent: dr.székely Géza, Keszei László (Kispest

Részletesebben

24. GEROTS ZOLTÁN: ÉV VÉGI ESEMÉNYEK

24. GEROTS ZOLTÁN: ÉV VÉGI ESEMÉNYEK XXVII. ÉVFOLYAM, 8. SZÁM Alapította: Gerots Zoltán 2011. OKTÓBER 24. GEROTS ZOLTÁN: ÉV VÉGI ESEMÉNYEK Befejezéséhez közeledik a XXVII. Piatnik Magyar Csapatbajnokság. Noha évtizedek óta első ízben leszállítottuk

Részletesebben

1. GEROTS ZOLTÁN: AZ ÖRÖK MALOM NYERTE A KUPADÖNTÕT

1. GEROTS ZOLTÁN: AZ ÖRÖK MALOM NYERTE A KUPADÖNTÕT 2004. XX. ÉVFOLYAM, 1. SZÁM. Alapította: Gerots Zoltán JANUÁR 1. GEROTS ZOLTÁN: AZ ÖRÖK MALOM NYERTE A KUPADÖNTÕT dr. Füsthy Zsolt Trojkájával és Golgotájával - Oravecz Spadille-ja ellenében - biztosan

Részletesebben

4. GEROTS ZOLTÁN: GYÕR BEMUTATKOZOTT

4. GEROTS ZOLTÁN: GYÕR BEMUTATKOZOTT . XVIII. ÉVFOLYAM,. SZÁM. Fiatal sportágunknak bár már régóta vannak vidéki játékosai, vidéki royaléletrõl nem beszélhettünk eddig. Február 7-én azonban - Wersényi Gyurinak hála - megváltozott a helyzet:

Részletesebben

Alapította: Gerots Zoltán

Alapította: Gerots Zoltán 1988. IV. ÉVFOLYAM, 1. SZÁM. Alapította: Gerots Zoltán MÁJUS 1. GEROTS ZOLTÁN: MEGKEZDÕDÖTT A 4. BAJNOKSÁG Egy játék felnõtté válásának egyik legfontosabb mércéje - a felügyelõ szerv, az ÁISH szerint -

Részletesebben

Alapította: Gerots Zoltán

Alapította: Gerots Zoltán 1986. II. ÉVFOLYAM, 4. SZÁM. Alapította: Gerots Zoltán DECEMBER 10. GEROTS ZOLTÁN: AZ ÚJLAK MEGVÉDTE BAJNOKI CÍMÉT 1984 telén néhányan úgy gondoltuk, hogy fel kellene ébreszteni 1985 folyamán már ébresztettük

Részletesebben

15. GEROTS ZOLTÁN: 2002, MAJD UTÁN MEGSZÜLETETT A 3. ROYAL!

15. GEROTS ZOLTÁN: 2002, MAJD UTÁN MEGSZÜLETETT A 3. ROYAL! XXVI. ÉVFOLYAM, 5. SZÁM Alapította: Gerots Zoltán 2010. MÁJUS 15. GEROTS ZOLTÁN: 2002, MAJD 2005. UTÁN MEGSZÜLETETT A 3. ROYAL! Bizony, bizony, ennyit öt évet (!) kellett várni arra, hogy az egyetemes

Részletesebben

6. GEROTS ZOLTÁN: ÚJRA ÕRÖL AZ ÖRÖK MALOM

6. GEROTS ZOLTÁN: ÚJRA ÕRÖL AZ ÖRÖK MALOM 2000. XVI. ÉVFOLYAM, 2. SZÁM. Alapította: Gerots Zoltán FEBRUÁR 6. GEROTS ZOLTÁN: ÚJRA ÕRÖL AZ ÖRÖK MALOM Remek rajtot vett az idei bajnokságban az Örök malom: Varga Péter és dr. Füsthy Zsolt. (A fotón

Részletesebben

15. VLADÁR FERENC: MEGVAN A HÚSZEZREDIK TRÓFEA!!

15. VLADÁR FERENC: MEGVAN A HÚSZEZREDIK TRÓFEA!! XXVII. ÉVFOLYAM, 6. SZÁM Alapította: Gerots Zoltán 2011. JÚLIUS 15. VLADÁR FERENC: MEGVAN A HÚSZEZREDIK TRÓFEA!! A Tarokkélet májusi számában Farkas Péter sporttársunk hívta fel a figyelmet: Nemsokára

Részletesebben

1. GEROTS ZOLTÁN: A DARAZSAK MEGVÉDTÉK KUPAGYŐZTESI CÍMÜKET

1. GEROTS ZOLTÁN: A DARAZSAK MEGVÉDTÉK KUPAGYŐZTESI CÍMÜKET XXIII. ÉVFOLYAM, 1. SZÁM Alapította: Gerots Zoltán 2007. JANUÁR 1. GEROTS ZOLTÁN: A DARAZSAK MEGVÉDTÉK KUPAGYŐZTESI CÍMÜKET Hibátlan játékkal, megérdemelten nyerték a januárra áthúzódott 2006-os Piatnik

Részletesebben

24. GEROTS ZOLTÁN: NÉMETVÖLGYI TRÓFEÁK

24. GEROTS ZOLTÁN: NÉMETVÖLGYI TRÓFEÁK XXVI. ÉVFOLYAM, 8. SZÁM Alapította: Gerots Zoltán 2010. AUGUSZTUS 24. GEROTS ZOLTÁN: NÉMETVÖLGYI TRÓFEÁK Egy kellemes augusztusi koraestén míg a fiatalság egy része szabályszerű közelharcot vívott, hogy

Részletesebben

45. GEROTS ZOLTÁN: GYŐRI KIRÁLYOK

45. GEROTS ZOLTÁN: GYŐRI KIRÁLYOK XXIV. ÉVFOLYAM, 10. SZÁM Alapította: Gerots Zoltán 2008. OKTÓBER 45. GEROTS ZOLTÁN: GYŐRI KIRÁLYOK Győr legerősebb tarokk-köre, a Törökverő étteremben játszó hetesfogat (fotónkon: dr.paál Sándor, dr.wersényi

Részletesebben

31. GEROTS ZOLTÁN: ÚJABB GYŐRI SIKER

31. GEROTS ZOLTÁN: ÚJABB GYŐRI SIKER XXV. ÉVFOLYAM, 8. SZÁM Alapította: Gerots Zoltán 2009. SZEPTEMBER 31. GEROTS ZOLTÁN: ÚJABB GYŐRI SIKER Úton a győri klub felé dr.eőri Gyula 100. trófeájának díjátadásának apropóján azon morfondíroztam,

Részletesebben

46. GEROTS ZOLTÁN: ÚJ TÁVLATOK: ROYAL NETKLUB

46. GEROTS ZOLTÁN: ÚJ TÁVLATOK: ROYAL NETKLUB XVII. ÉVFOLYAM, 0. SZÁM. Alapította: Gerots Zoltán OKTÓBER 46. GEROTS ZOLTÁN: ÚJ TÁVLATOK: ROYAL NETKLUB 200. Nemrég nyitottuk meg egyesületünk második és egyre jobban prosperáló klubját (Stúdió étterem,

Részletesebben

19. GEROTS ZOLTÁN: HOGY BÍROM KI EZT A HOSSZÚ IDŐT??

19. GEROTS ZOLTÁN: HOGY BÍROM KI EZT A HOSSZÚ IDŐT?? XXVIII. ÉVFOLYAM, 8. SZÁM Alapította: Gerots Zoltán 2012. SZEPTEMBER 19. GEROTS ZOLTÁN: HOGY BÍROM KI EZT A HOSSZÚ IDŐT?? Mikor e sorokat papírra vetem, kedd reggel van, este klubnap, szombaton meg verseny.

Részletesebben

16. GEROTS ZOLTÁN: ELŐSZÖR DOBOGÓN A NÉMETH HÁZASPÁR!

16. GEROTS ZOLTÁN: ELŐSZÖR DOBOGÓN A NÉMETH HÁZASPÁR! XXVIII. ÉVFOLYAM, 7. SZÁM Alapította: Gerots Zoltán 2012. AUGUSZTUS 16. GEROTS ZOLTÁN: ELŐSZÖR DOBOGÓN A NÉMETH HÁZASPÁR! Egyesületünk jeles tagja, Kovács Tamás, a fehérvári szakosztály-elnök újabb remek

Részletesebben

GEROTS ZOLTÁN: ÚJ TELJESÍTMÉNYÉRTÉKELÉS: A KRITÉRIUMOS RENDSZER

GEROTS ZOLTÁN: ÚJ TELJESÍTMÉNYÉRTÉKELÉS: A KRITÉRIUMOS RENDSZER 1990. VI. ÉVFOLYAM, 1. SZÁM. Alapította: Gerots Zoltán MÁJUS 1. GEROTS ZOLTÁN: ÚJ TELJESÍTMÉNYÉRTÉKELÉS: A KRITÉRIUMOS RENDSZER Január elsején megkezdõdött az immár 6. tízlapos tarokk magyar csapatbajnokság.

Részletesebben

GEROTS ZOLTÁN: ÚJ BAJNOK, AZ ÖRÖK MALOM

GEROTS ZOLTÁN: ÚJ BAJNOK, AZ ÖRÖK MALOM 1998. XIV. ÉVFOLYAM, 3. SZÁM. Alapította: Gerots Zoltán DECEMBER 11. GEROTS ZOLTÁN: ÚJ BAJNOK, AZ ÖRÖK MALOM Royal-pályafutása elsõ bajnoki címét nyerte az Örök malom csapata, mely Bólya Péter egyik regényébõl

Részletesebben

egy-egy Trófeakupa (dr.füsthy 94, dr.büki 91), megállapíthatjuk, már itt is az újabb trófeaszerzési

egy-egy Trófeakupa (dr.füsthy 94, dr.büki 91), megállapíthatjuk, már itt is az újabb trófeaszerzési 2004. XX. ÉVFOLYAM, 7. SZÁM. Két kitûnõ játékosunk is jubilál a trófealistán: Csathó Áron a 300., míg Károly Márton a 100. szuperkombinációját teljesítette. Tekintve, hogy nemrég ünnepeltük Ádám Jancsi

Részletesebben

34. GEROTS ZOLTÁN: REDL TIBOR MESTERHÁRMASA

34. GEROTS ZOLTÁN: REDL TIBOR MESTERHÁRMASA XXIII. ÉVFOLYAM, 10. SZÁM Alapította: Gerots Zoltán 2007. OKTÓBER 34. GEROTS ZOLTÁN: REDL TIBOR MESTERHÁRMASA Október utolsó napjaiban, egy interneten játszott csapatbajnoki mérkőzésen nagy bravúrt ért

Részletesebben

4. GEROTS ZOLTÁN: INTERJÚ GYÖNGYÖSI GÁBORRAL

4. GEROTS ZOLTÁN: INTERJÚ GYÖNGYÖSI GÁBORRAL XXIII. ÉVFOLYAM, 2. SZÁM Alapította: Gerots Zoltán 2007. FEBRUÁR 4. GEROTS ZOLTÁN: INTERJÚ GYÖNGYÖSI GÁBORRAL A tarokkjátékosok számára a Piatnik név fogalom. Nem csoda, hogy a hazai tarokkozók legnagyobb

Részletesebben

51. GEROTS ZOLTÁN: RÉGI, NAGY JÁTÉKOSOK AZ I. KONTRA GRAND PRIX DOBOGÓJÁN

51. GEROTS ZOLTÁN: RÉGI, NAGY JÁTÉKOSOK AZ I. KONTRA GRAND PRIX DOBOGÓJÁN XXIV. ÉVFOLYAM, 11. SZÁM Alapította: Gerots Zoltán 2008. NOVEMBER 51. GEROTS ZOLTÁN: RÉGI, NAGY JÁTÉKOSOK AZ I. KONTRA GRAND PRIX DOBOGÓJÁN A verseny előtt az országra leszakadó óriási hóesés és a jéggé

Részletesebben

23. JÁNOSKA ANTAL: KÁRTYAKIÁLLÍTÁS BÉCSBEN Bécsben rendezte összevont közgyûlését

23. JÁNOSKA ANTAL: KÁRTYAKIÁLLÍTÁS BÉCSBEN Bécsben rendezte összevont közgyûlését 2000. XVI. ÉVFOLYAM, 7. SZÁM. Alapította: Gerots Zoltán JÚLIUS 23. JÁNOSKA ANTAL: KÁRTYAKIÁLLÍTÁS BÉCSBEN Bécsben rendezte összevont közgyûlését a Talon Osztrák-Magyar Kártyatársaság és a németek nemzeti

Részletesebben

GEROTS ZOLTÁN: MEGALAKULT A MAGYAR ROYAL TAROKK EGYESÜLET

GEROTS ZOLTÁN: MEGALAKULT A MAGYAR ROYAL TAROKK EGYESÜLET 1998. XIV. ÉVFOLYAM, 1. SZÁM. Alapította: Gerots Zoltán ÁPRILIS 1. GEROTS ZOLTÁN: MEGALAKULT A MAGYAR ROYAL TAROKK EGYESÜLET hátsó sor: Varga Péter, dr.szegedi Róbert, dr.domoszlai Béla, dr. Székely Géza,

Részletesebben

30. GEROTS ZOLTÁN: A ROYAL MESTEREI

30. GEROTS ZOLTÁN: A ROYAL MESTEREI XXIV. ÉVFOLYAM, 7. SZÁM Alapította: Gerots Zoltán 2008. JÚLIUS 30. GEROTS ZOLTÁN: A ROYAL MESTEREI Fantasztikus heteknek lehetnek szemtanúi a royal-kedvelők! Játékosaink egész sora jubilált: nagymesterünk,

Részletesebben

GEROTS ZOLTÁN: MEGKEZDÕDÖTT A 9. ROYAL VERSENYIDÉNY

GEROTS ZOLTÁN: MEGKEZDÕDÖTT A 9. ROYAL VERSENYIDÉNY 1993. IX. ÉVFOLYAM, 1. SZÁM. Alapította: Gerots Zoltán JÚLIUS 1. GEROTS ZOLTÁN: MEGKEZDÕDÖTT A 9. ROYAL VERSENYIDÉNY Továbbra is létrarendszerben kezdõdött meg az idei, immár 9. magyar royal tarokk csapatbajnokság,

Részletesebben

4. KARDOS PÉTER: ROYAL TAROKK (írás az Óbudai Egyetem Béta-verzió című újsága számára)

4. KARDOS PÉTER: ROYAL TAROKK (írás az Óbudai Egyetem Béta-verzió című újsága számára) XXVII. ÉVFOLYAM, 3. SZÁM Alapította: Gerots Zoltán 2011. MÁRCIUS 4. KARDOS PÉTER: ROYAL TAROKK (írás az Óbudai Egyetem Béta-verzió című újsága számára) Van-e élet a zsírozáson, a snapszlin és a pókeren

Részletesebben

1. GEROTS ZOLTÁN: EZ AZ ÉV IS JÓL KEZDŐDÖTT

1. GEROTS ZOLTÁN: EZ AZ ÉV IS JÓL KEZDŐDÖTT XXV. ÉVFOLYAM, 1. SZÁM Alapította: Gerots Zoltán 2009. JANUÁR 1. GEROTS ZOLTÁN: EZ AZ ÉV IS JÓL KEZDŐDÖTT Nem elég, hogy a karácsonyi ünnepeket végigtarokkoztuk, mivel kezdhettük volna az új évet, mint

Részletesebben

10. GEROTS ZOLTÁN: DR.ÁDÁM JÁNOS EZREDIK TRÓFEÁJA

10. GEROTS ZOLTÁN: DR.ÁDÁM JÁNOS EZREDIK TRÓFEÁJA XXIX. ÉVFOLYAM, 4. SZÁM Alapította: Gerots Zoltán 2013. AUGUSZTUS 10. GEROTS ZOLTÁN: DR.ÁDÁM JÁNOS EZREDIK TRÓFEÁJA A royal tarokk nagy ünnepére készülvén autóztunk Budapestről egy kis küldöttséggel Győrbe,

Részletesebben

53. FARKAS PÉTER: MI A JÁTÉK?

53. FARKAS PÉTER: MI A JÁTÉK? XXI. ÉVFOLYAM, 11. SZÁM Alapította: Gerots Zoltán 2005. NOVEMBER 53. FARKAS PÉTER: MI A JÁTÉK? Nyáron csehországi körúton vettem részt egyik kollegámmal, feleségével, valamint az öcsémmel. Már előre örültem,

Részletesebben

Alapította: Gerots Zoltán

Alapította: Gerots Zoltán XXI. ÉVFOLYAM, 4. SZÁM. 17. GEROTS ZOLTÁN: KEZDÕDIK A GP-SZEZON A napokban meghívó érkezett gyõri szakosztály-elnökünktõl, dr.wersényi Fújó Györgytõl, melyben a május 14-i, idénynyitó gyõri párosversenyre

Részletesebben

29. GEROTS ZOLTÁN: PULAI TRÓFEÁK

29. GEROTS ZOLTÁN: PULAI TRÓFEÁK XXIII. ÉVFOLYAM, 9. SZÁM Alapította: Gerots Zoltán 2007. SZEPTEMBER 29. GEROTS ZOLTÁN: PULAI TRÓFEÁK Lassan több éves hagyománnyá válik jónéhány tarokk-klasszisunk szeptember eleji horvátországi nyaralása,

Részletesebben

25. GEROTS ZOLTÁN: A KÁDÁR, SIPOS PÁROS NYERTE A IV. GYŐRI RICHTER JÁNOS EMLÉKVERSENYT

25. GEROTS ZOLTÁN: A KÁDÁR, SIPOS PÁROS NYERTE A IV. GYŐRI RICHTER JÁNOS EMLÉKVERSENYT XXI. ÉVFOLYAM, 5. SZÁM Alapította: Gerots Zoltán 2005. MÁJUS 25. GEROTS ZOLTÁN: A KÁDÁR, SIPOS PÁROS NYERTE A IV. GYŐRI RICHTER JÁNOS EMLÉKVERSENYT Már Győr felé jó hangulatban teltek az autóban a percek:

Részletesebben

39. GEROTS ZOLTÁN: FÚJÓ HARMADSZOR, HARES ELŐSZÖR

39. GEROTS ZOLTÁN: FÚJÓ HARMADSZOR, HARES ELŐSZÖR XXIII. ÉVFOLYAM, 11. SZÁM Alapította: Gerots Zoltán 2007. NOVEMBER 39. GEROTS ZOLTÁN: FÚJÓ HARMADSZOR, HARES ELŐSZÖR A kitűnő konyhájú Spagetti-Ház emeletén tartott IV. fehérvári GP-n rajt-cél győzelmet

Részletesebben

41. BERCZELLY TIBOR: ISMÉT SOPRON!

41. BERCZELLY TIBOR: ISMÉT SOPRON! XXI. ÉVFOLYAM, 8. SZÁM Alapította: Gerots Zoltán 2005. AUGUSZTUS 41. BERCZELLY TIBOR: ISMÉT SOPRON! Lapozgatom a Tarokkélet korábbi számait. Meglepett csodálkozással konstatálom, hogy immár ötödik alkalommal

Részletesebben

12. GEROTS ZOLTÁN: A SIKORA, SZÉKELY PÁROS NYERTE A HATVANI NAGYDÍJAT

12. GEROTS ZOLTÁN: A SIKORA, SZÉKELY PÁROS NYERTE A HATVANI NAGYDÍJAT XXIV. ÉVFOLYAM, 4. SZÁM Alapította: Gerots Zoltán 2008. ÁPRILIS 12. GEROTS ZOLTÁN: A SIKORA, SZÉKELY PÁROS NYERTE A HATVANI NAGYDÍJAT A verseny második harmadában élre álló, majd a finisben a bajnokcsapatot

Részletesebben

10. GEROTS ZOLTÁN: ÚJ FŐSZÖVEG A WWW.ROYALTAROKK.HU-N

10. GEROTS ZOLTÁN: ÚJ FŐSZÖVEG A WWW.ROYALTAROKK.HU-N XXVII. ÉVFOLYAM, 5. SZÁM Alapította: Gerots Zoltán 2011. MÁJUS 10. GEROTS ZOLTÁN: ÚJ FŐSZÖVEG A WWW.ROYALTAROKK.HU-N (A royalisták honlapja folyamatosan frissül nemcsak az eredményközlésekben, hanem egyéb

Részletesebben

23. GEROTS ZOLTÁN: ROCKO, ROCKO, ROCKO

23. GEROTS ZOLTÁN: ROCKO, ROCKO, ROCKO XXV. ÉVFOLYAM, 6. SZÁM Alapította: Gerots Zoltán 2009. JÚNIUS 23. GEROTS ZOLTÁN: ROCKO, ROCKO, ROCKO Június 6-án, a győri Amstel Hattyú Fogadó kártyatermében példátlan bravúrt ért el a székesfehérvári

Részletesebben

45. BERCZELLY TIBOR: HA SZEPTEMBER, AKKOR ALBA REGIA

45. BERCZELLY TIBOR: HA SZEPTEMBER, AKKOR ALBA REGIA XXI. ÉVFOLYAM, 9. SZÁM Alapította: Gerots Zoltán 2005. SZEPTEMBER 45. BERCZELLY TIBOR: HA SZEPTEMBER, AKKOR ALBA REGIA Még alig hevertem ki Sopron megpróbáltatásait, máris indulni kell az ősi királyi városba.

Részletesebben

19. BERCZELLY TIBOR: KELLEMES NAP GÖDÖN

19. BERCZELLY TIBOR: KELLEMES NAP GÖDÖN XXVII. ÉVFOLYAM, 7. SZÁM Alapította: Gerots Zoltán 2011. SZEPTEMBER 19. BERCZELLY TIBOR: KELLEMES NAP GÖDÖN Gyönyörű, ideális kártya időben indulok a kies Gödre. A Nyugati pályaudvaron rendszeresen rossz

Részletesebben

10. GEROTS ZOLTÁN: HA MÁJUS, AKKOR GYŐR!

10. GEROTS ZOLTÁN: HA MÁJUS, AKKOR GYŐR! XXVIII. ÉVFOLYAM, 5. SZÁM Alapította: Gerots Zoltán 2012. MÁJUS 10. GEROTS ZOLTÁN: HA MÁJUS, AKKOR GYŐR! Ezzel a jelszóval vágtunk neki május második hétvégéjének, hogy jól bejáratott helyünkön, a győri

Részletesebben

1. BERCZELLY TIBOR: FEHÉRVÁRON JÁRTUNK

1. BERCZELLY TIBOR: FEHÉRVÁRON JÁRTUNK XXVI. ÉVFOLYAM, 1. SZÁM Alapította: Gerots Zoltán 2010. JANUÁR 1. BERCZELLY TIBOR: FEHÉRVÁRON JÁRTUNK Ismét elrepült egy játékos esztendő. Megszokhattuk már, hogy január a közgyűlés, no meg a kupaszüret

Részletesebben

7. FARKAS PÉTER: BALATONALMÁDI KÉRDÉSEK

7. FARKAS PÉTER: BALATONALMÁDI KÉRDÉSEK XXVII. ÉVFOLYAM, 4. SZÁM Alapította: Gerots Zoltán 2011. ÁPRILIS 7. FARKAS PÉTER: BALATONALMÁDI KÉRDÉSEK Április nyitányaként csapatommal, a Máltai Sólymokkal Balatonalmádiba utaztunk, remek rangadókat

Részletesebben

14. GEROTS ZOLTÁN: A PODONYI MIHÁLY, NAGY GÁBOR PÁROS MEGVÉDTE GP-GYŐZTESI CÍMÉT GYŐRBEN!

14. GEROTS ZOLTÁN: A PODONYI MIHÁLY, NAGY GÁBOR PÁROS MEGVÉDTE GP-GYŐZTESI CÍMÉT GYŐRBEN! XXIII. ÉVFOLYAM, 5. SZÁM Alapította: Gerots Zoltán 2007. MÁJUS 14. GEROTS ZOLTÁN: A PODONYI MIHÁLY, NAGY GÁBOR PÁROS MEGVÉDTE GP-GYŐZTESI CÍMÉT GYŐRBEN! A VI. Richter János emlékverseny Győr Nagydíjának

Részletesebben

17. BERCZELLY TIBOR: GYŐRBEN JÁRTUNK, VERSENYEN

17. BERCZELLY TIBOR: GYŐRBEN JÁRTUNK, VERSENYEN XXIV. ÉVFOLYAM, 5. SZÁM Alapította: Gerots Zoltán 2008. MÁJUS 17. BERCZELLY TIBOR: GYŐRBEN JÁRTUNK, VERSENYEN Azt hittem, engem már semmivel sem lehet meglepni. Amikor a Liszt Ferenc expressz vonatról

Részletesebben

25. HARGITAI ZOLTÁN: SZENZÁCIÓS VILÁGCSÚCS PÁZMÁNDON!

25. HARGITAI ZOLTÁN: SZENZÁCIÓS VILÁGCSÚCS PÁZMÁNDON! XXIII. ÉVFOLYAM, 8. SZÁM Alapította: Gerots Zoltán 2007. AUGUSZTUS 25. HARGITAI ZOLTÁN: SZENZÁCIÓS VILÁGCSÚCS PÁZMÁNDON! Pázmánd, 2007. augusztus 3. Amikor Márti néhány nappal előtte rám csörgött, tudok-e

Részletesebben

1. A OSZTÁLY Bogdán Dániel Bogdán Edina Bogdán György Bogdán György Bogdán Krisztián Bogdán László Bogdán Richárd Czimmerman Patrik Horváth Dorotina

1. A OSZTÁLY Bogdán Dániel Bogdán Edina Bogdán György Bogdán György Bogdán Krisztián Bogdán László Bogdán Richárd Czimmerman Patrik Horváth Dorotina 1. A OSZTÁLY Bogdán Dániel Bogdán Edina Bogdán György Bogdán György Bogdán Krisztián Bogdán László Bogdán Richárd Czimmerman Patrik Horváth Dorotina Hörcsöki Alíz Kovács Antónia M. Kovács Dávid Kovács

Részletesebben

50. GEROTS ZOLTÁN: A HÚSZASHÍVÁSOS TAROKKTÓL A MEGBORSOZOTT" SKÍZHÍVÁSIG

50. GEROTS ZOLTÁN: A HÚSZASHÍVÁSOS TAROKKTÓL A MEGBORSOZOTT SKÍZHÍVÁSIG XXI. ÉVFOLYAM, 10. SZÁM Alapította: Gerots Zoltán 2005. OKTÓBER 50. GEROTS ZOLTÁN: A HÚSZASHÍVÁSOS TAROKKTÓL A MEGBORSOZOTT" SKÍZHÍVÁSIG Sok új játékos kérésére az alábbiakban egy kis áttekintést nyújtok

Részletesebben

29. GEROTS ZOLTÁN: ISMÉT ÚJ HELYEN

29. GEROTS ZOLTÁN: ISMÉT ÚJ HELYEN XXVI. ÉVFOLYAM, 10. SZÁM Alapította: Gerots Zoltán 2010. OKTÓBER 29. GEROTS ZOLTÁN: ISMÉT ÚJ HELYEN A royal mozgalom azaz a tarokk versenyszerű lehetőségének kidolgozása, fejlesztése és játszása e sorok

Részletesebben

1. GEROTS ZOLTÁN: A HARVARG EGYETEM NYERTE A XII. ROYAL TAROKK PIATNIK MAGYAR KUPÁT

1. GEROTS ZOLTÁN: A HARVARG EGYETEM NYERTE A XII. ROYAL TAROKK PIATNIK MAGYAR KUPÁT XXX. ÉVFOLYAM, 1. SZÁM Alapította: Gerots Zoltán 2014. MÁRCIUS 1. GEROTS ZOLTÁN: A HARVARG EGYETEM NYERTE A XII. ROYAL TAROKK PIATNIK MAGYAR KUPÁT Szokás szerint az évadzáró / évadnyitó közgyűlésen ültek

Részletesebben

26. GEROTS ZOLTÁN: NÉGYEN A BAJNOKI CÍMÉRT

26. GEROTS ZOLTÁN: NÉGYEN A BAJNOKI CÍMÉRT XXV. ÉVFOLYAM, 7. SZÁM Alapította: Gerots Zoltán 2009. AUGUSZTUS 26. GEROTS ZOLTÁN: NÉGYEN A BAJNOKI CÍMÉRT Az idén megtörhet a tavaly, tavalyelőtt zsinórban csapatbajnokságot nyert Győr HaWer sorozata

Részletesebben

1. GEROTS ZOLTÁN: FEDÁK SÁRI

1. GEROTS ZOLTÁN: FEDÁK SÁRI XXVIII. ÉVFOLYAM, 1. SZÁM Alapította: Gerots Zoltán 2012. JANUÁR 1. GEROTS ZOLTÁN: FEDÁK SÁRI Nemrégiben meghívó érkezett a szerkesztőségbe: X városkában Paskievics Országos Versenyt rendeznek. Nézegetem

Részletesebben

7. BERCZELLY TIBOR: RENDHAGYÓ DICSÉRET EGY ILLUSZTRÁLT TAROKK VERSENYRŐL

7. BERCZELLY TIBOR: RENDHAGYÓ DICSÉRET EGY ILLUSZTRÁLT TAROKK VERSENYRŐL XXIII. ÉVFOLYAM, 3. SZÁM Alapította: Gerots Zoltán 2007. MÁRCIUS 7. BERCZELLY TIBOR: RENDHAGYÓ DICSÉRET EGY ILLUSZTRÁLT TAROKK VERSENYRŐL Évek óta próbálom meggyőzni magam (nem könnyű dolog), hogy lehet-e,

Részletesebben

3. GÖBÖLYÖS N. LÁSZLÓ: A MÉRHETÕ SZÉPSÉG

3. GÖBÖLYÖS N. LÁSZLÓ: A MÉRHETÕ SZÉPSÉG 1993. IX. ÉVFOLYAM, 2. SZÁM. Alapította: Gerots Zoltán DECEMBER 3. GÖBÖLYÖS N. LÁSZLÓ: A MÉRHETÕ SZÉPSÉG (Kurír, augusztus 10.) Gerots Zoltán, a magyar progresszív dzsesszrock kiváló együttese, a Szintézis

Részletesebben