46. GEROTS ZOLTÁN: ÚJ TÁVLATOK: ROYAL NETKLUB

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "46. GEROTS ZOLTÁN: ÚJ TÁVLATOK: ROYAL NETKLUB"

Átírás

1 XVII. ÉVFOLYAM, 0. SZÁM. Alapította: Gerots Zoltán OKTÓBER 46. GEROTS ZOLTÁN: ÚJ TÁVLATOK: ROYAL NETKLUB 200. Nemrég nyitottuk meg egyesületünk második és egyre jobban prosperáló klubját (Stúdió étterem, csütörtökönként), és máris itt az újabb játszási lehetõség: a Royal Tarokk Internet Klub. Liska Tibor barátunk zseniális fejlesztése nyomán készülõben van a royal tarokk világelsõ számítógépes programja, mely segítségével a PC-vel rendelkezõk egyedül, kettesben, hármasban és természetesen négyesben játszhatják úgy e gyönyörû játékot, hogy közben térben egymástól akár távoli helyeken is lehetnek, lényeg, hogy legyen netkapcsolatuk. A program megalkotása beláthatatlan távlatokat nyit a royal tarokk számára, hiszen a létszámbeli és a térbeli korlátok ledõlnek, ráadásul a játszás ideje is csupán a számítógép elé ülõktõl függ (nem kell kötelezõ klubnaphoz kötni).. Az egyedüli játszás jó alkalom a royal elsajátítására, a magányos érdeklõdõk még szabályleírást is kapnak a súgóban. (Régi problémánk a vidéki terjesztés: a legritkább esetben van térben és idõben egyszerre 4 érdeklõdõ. Így, akár, ha csak egy is jelentkezik, elküldjük neki a programot, és máris megtanulhatja a játék alapjait.) Ráadásul, az egyedüli játszáshoz hálózati kapcsolat sem kell! 2. Kettesben remek dolog edzeni a gép alkotta páros ellen. Ki lehet próbálni a legújabb licitelképzeléseket, lehet gyakorolni a lejátszást, és, persze, jó szórakozás is. 3. Négyesben pedig igazi meccseket lehet vívni! Akár barátságosakat, akár bajnokikat is ez utóbbiak feltételrendszerét a zsûri a jelenleg éjjel-nappal folyó próbameccsek alapján dolgozza ki. Hát, mit mondjak: nehéz túlragozni a program jelentõségét! Igaz, a Liska Tibi folyton kéri, hogy ne örüljünk ennyire de hát, túlmenõen a dolog horderején még játszani is fantasztikusan nagy élmény vele. Persze, néha nehéz a kapcsolódás, néha becsúszik itt ott egy-egy hiba de hát a szoftver még fejlesztés alatt áll, az is csoda, hogy ennyi idõ után egyáltalán már játszhatunk vele. És, egyéb csodákat is beépít a Tibi: pl. a gép oszt, (választhatunk rendes osztási sorrendet, de védekezhetünk, vagy támadhatunk is állandóan ez kétfõs já- 69.

2 ték esetén fontos), a gép számolja ki a másodpercek törtrésze alatt a végeredményt, a partik licitje, lejátszása újranézhetõ, maga a parti is újrajátszható, beszámozható, elküldhetõ, archiválható folytassam? (És akkor még nem is beszéltem a többes játszás esete alatti couleur local-ról, azaz a partik alatti folyamatos üzenetküldés lehetõségérõl: az eddig tapasztaltak alapján nagyobb dumák mennek, mint élõben, a zöld asztal mellett ) Apropó, kulõrlokál : a program elkészül angol verzióban pontosabban a royalszabályok leírása angolul is megtalálhatóak lesznek benne. Maga a játékkörnyezet nagyon szép, gyönyörûek a tarokk-lapok. A program mindig kiírja, kik tartózkodnak a klubban, kik, hová ültek az ülésrendet, a helyeket természetesen lehet csereberélgetni és több, gyakorlatilag korlátlan számú játékterem ill. játékasztal is létrehozható. Lehet kibicelni is Szóval, Tibi egy igazi klubot hozott Royal csapatbajnokság, októberi eredmények: 354. Negyvenkettõ Zöld Sasok 596:529 Bp. Belváros, október 2. Negyven: Korinek Tamás, Wersényi György m.v. (Golgota). Zöldlilák: Sikora istván, Lukács Attila. A két idei trófea-sztár közül ezúttal Wersényi Vitéz úr szállította az újabbat, ráadásul ez volt sok-sok XXI-fogás után az elsõ Golgotája 355. Szókrátész Ballada 45:450 Bp. Belváros, október 2. Szókrátész: Németh Gábor, Dervadelin Gergely. Ballada: Kõmûves Ágnes, Rák Mari m.v. A két csapat még az alacsonyabb pontszámokat biztosító elszámolási rendszerrel játszott Palotai Matadorok Szintézis 577:557 Bp. Belváros, október 2. Palota: Kardos László, Sprecher Károly. Szintézis: Gerots Zoltán (Spadille, Spadille), Varga Péter m.v. Jól játszottak Kareszék, két kistrófea kellett ellenük a döntetlenhez Gyõri Geszt és Ostyagyár Zöld Sasok 546:533 Bp. Belváros, október 2. GyõrGeszt: Korinek Tamás m.v., Wersényi György. Zöldlilák: Sikora István, Lukács Attila. 70. létre, melynek már tagjai (azaz már beléptek és játszottak is): Liska Tibor, Gerots Zoltán, Károly Márton, Tóth Tibor, Varga Péter, és majdnem a Csathó Áron is, csak megszakadt vele lapzártakor a kapcsolat. Lépjetek be Ti is! (Az elsõ történelmi játék egyébként kettesben volt: a Liska Tibi volt az indító, e sorok szerzõje pedig az elfogó. Az ellenfél a gép alkotta ellenpár volt. Nagyot szórakoztunk, Tibi csinált egy Spadille-t is.) Örökítsük meg az elsõ négyesjátszás résztvevõinek névsorát is: Liska Tibor, Tóth Tibor kontra Károly Márton, Gerots Zoltán. A program (ingyenesen!!) letölthetõ a weboldal ideiglenes címérõl: (Mivel a Tibor folyamatosan dolgozik rajta, ezért érdemes a frissítésekért is odakattintani.) A weboldalon minden tudnivaló megtalálható. Jó játékot!

3 358. Szombathely Dunai Darazsak 595:53 Bp. Belváros, október 2. Szombathely: Károly Márton, Gyulai Árpád Márton. Darazsak: dr.büki Tamás, Gyöngyösi Dávid. A nagyszerûen játszó Károly, Gyulai páros csak az utolsó pillanatban engedte ki a gyõzelmet a kezébõl Nem sok (mindössze öt pont) hiányzott 359. Tiszavencsellõ Szókrátész 608:42 Bp. Belváros, október 2. Vencsellõ: Csathó Áron m.v., Rák Mari (Trojka). Szókrátész: Németh Gábor, Dervadelin Gergely. A Szoki kisebb elszámolással játszott. (Összetettben: -.) 360. Q and Q Szintézis 582:558 Bp. Józsefváros, október 4. QQ: Ripp Ágnes, Bata István. Szintézis: Gerots Zoltán, Varga Péter m.v. A tagság építéséért felelõs elnökségi tagokként jó volt látnunk Ágiékat újra a zöld asztal mellett, és külön öröm volt tapasztalnunk precíz, pontos játékukat. 36. Negyvenkettõ Zöld Sasok 62:500 Bp. Belváros, október 9. Negyvenkettõ: Korinek Tamás, Wersényi György m.v. Zöldlilák: Sikora István, Lukács Attila. A Zöldlilák Fácánra épített Pikoló, Centrum második támadása kontrával bukott. (Wersényi 8 tarokkban ült.) A lenullázástól viszont szép Piros-feketével megmentették magukat Aquincum Pénzesgyõr 538:390 Bp. Belváros, október 9. Aquincum: Nagy Gergely, Csathó Áron (Manille). Pénzesgyõr: Rák Mari m.v., Busz János. A Pénzesgyõr ezt, és következõ meccsét a régi, kisebb pontlehetõségeket biztosító elszámolással játszotta Zöld Sasok Negyvenkettõ Ücentrum 586:447 Bp. Belváros, október 9. Zöldlilák: Sikora István, Lukács Attila. Negyvenkettõ: Korinek Tamás (Dzsinn), Wersényi György m.v. 50 (!!) pontot kapott ajándékba a gyõztes csapat: ellenfelük pikk-kõr-káró Héját bukott, kontrázva 364. Aquincum Pénzesgyõr 57:403 Bp. Belváros, október 9. Aquincum: Nagy Gergely (Famille), Csathó Áron. Pénzesgyõr: Rák Mari m.v., Busz János Negyvenkettõ Zöld Sasok 602:567 Bp. Belváros, október 9. Negyvenkettõ: Korinek Tamás (Manille), Wersényi György m.v. (Spadille). Zöldlilák: Sikora István, Lukács Attila Szintézis Palotai Matadorok 574:445 Bp. Józsefváros, október. Szintézis: Gerots Zoltán (XXI-fogás), Varga Péter m.v. Palota: Kardos László, Sprecher Károly. Mindketten kaptunk egy-egy trófeaesélyt az utolsó támadásainkban: mi értékesítettük, ellenfelünk viszont elbukta azt. (Mariage-t mondtak egyébként.) 367. Q and Q Zugló Triumfirátus 506:306 Bp. Józsefváros, október. QQ: Ripp Ágnes, Bata István. Triumfirátus: Rák Mari m.v., Tóth Tibor. Tibiék még a régi, kisebb pontszámokat biztosító elszámolással játszottak igaz, nem ennyire 7.

4 368. Lágymányos Kamikaze Palota 535:475 Bp. Belváros, október 6. Lágymányos: Oravecz László, Károly Márton m.v. Palota: Kardos László, Sprecher Károly. Kareszék Turult buktak, kontrázva Aquincum Q and Q 587:439 Bp. Belváros, október 6. Aquincum: Nagy Gergely, Csathó Áron (Spadille). QQ: Ripp Ágnes, Bata István Aranyfácán Zöld Sasok 54:532 Bp. Belváros, október 6. Aranyfácán: dr.gyeskó Antal, Bánáti Károly (Manille). Zöldlilák: Sikora István, Lukács Attila. Bánáti Karcsi az utóbbi hetekben csak úgy szórja a trófeákat! 37. Lágymányos Palotai Matadorok 605:562 Bp. Belváros, október 6. Lágymányos: Oravecz László, Károly Márton m.v. Palota: Kardos László, Sprecher Károly. Nagyot játszott az alkalmi Oravecz-Marczy the King kettõs Gödöllõi Orgonák Negyvenkettõ 550:496 Bp. Belváros, október 6. Gödöllõ: dr.barta Endre, Gurmai Éva. N. Üdülõ: Korinek Tamás (Szfinx, Spadille), Wersényi György m.v. - Mankók a sarokban: megjött a Gödöllõ! Hosszú sérüléshullám után (mindkét játékos balesetet szenvedett) gyõzelemmel tért vissza az Orgonás-csapat. Igaz, ellenfelük az utolsó támadásában Hárpiát bukott, mely esetleges teljesítése után 746-on (!!!) végzett volna 373. Lágymányos Palotai Matadorok 60:526 Bp. Belváros, október 6. Lágymányos: Oravecz László, Károly Márton m.v. Palota: Kardos László, Sprecher Károly. Ezzel a meccsel befejezte idei szereplését a közkedvelt Palotai Matadorok együttese, mely elsõként érte el az 52-es teljesíthetõ meccsszámot. Köszönjük, hogy részt vettek a bajnokságban, és külön köszönjük egyesületünk, valamint a royal tarokkjáték népszerûsítésében végzett felbecsülhetetlen értékû segítségüket! 374. Sashegyi Csillagok Aranyfácán 520:466 Bp. Belváros, október 6. Sashegy: Rézmányi Zsolt, Paulina András. Aranyfácán: dr.gyeskó Antal, Bánáti Károly. Néhány hetes kihagyás után gyõzelemmel tért vissza a Sashegy együttese igaz, kellett ehhez ellenfelük Golgota bukása Negyvenkettõ Szombathely 562:52 Bp. Józsefváros, október 8. Negyvenkettõ: Korinek Tamás, Nagy Gergely m.v. Szombathely: Károly Márton, Wersényi György m.v. A meccs helyszíne új klubunk, a józsefvárosi Stúdió-étterem volt, ahová egyre többen járnak. Lassan kezd kialakulni itt is egy törzs-mag, akik már csütörtökre programozzák be magukat, és ez nagyon örömteli, hiszen immáron két életképes klubban, kedden és csütörtökön játszhatjuk a fõvárosban a royalt. Új klubunk címe: Stúdió étterem, Bp. VIII. Bródy Sándor u. 2. Kezdés: 7 órától Lágymányos Gyõri Geszt és Ogyár 58:452 Bp. Józsefváros, október 8. Lágymányos: Oravecz László, Károly Márton m.v. GyõrGeszt: dr.rosta Gábor, Wersényi György (Spadille). Megbotlott az eddig fantasztikusan szereplõ újonccsapat (már megint egy Héja-bukás)! Ellenben az Oravecz Károly páros zsinórban a negyedik gyõzelmét aratja! 72.

5 377. Q and Q Negyvenkettõ Üdülõcentrum 595:5 Bp. Józsefváros, október 8. QQ: Ripp Ágnes, Bata István. Negyven: Korinek Tamás, Nagy Gergely m.v. Erdélyi fácán-bukás döntött. (Kontrázva is volt.) 378. Gyõri Geszt és Ogyár Lágymányos 629:506 Bp. Józsefváros, október 8. GyõrGeszt: dr.rosta Gábor, Wersényi György. Lágymányos: Oravecz László, Károly Márton m.v. A visszavágón ezúttal a Lágymányos bukott Héját 379. Q and Q Negyvenkettõ Üdülõcentrum 605:50 Bp. Józsefváros, október 8. QQ: Ripp Ágnes, Bata István. Negyven: Korinek Tamás, Nagy Gergely m.v. (Spadille). A visszavágón is nyertek Ágiék Szintézis Sashegyi Csillagok 574:545 Bp. Belváros, október 23. Szintézis: Gerots Zoltán, Varga Péter m.v. Sashegy: Rézmányi Zsolt, Paulina András. Az élete legjobb szezonját produkáló Paulina-Rézmányi páros érmekkel, kupákkal térhetne haza (az összetettben is jól állnak), ha nem b nák el idejüket csütörtökönként húhizgatással Kár érte igaz, most is, ahogy leültünk, egymás szavába vágva mesélték, hogy hanyadszor fogták el a XXI-esüket Biztos, jó lehet Én, mindenesetre, inkább játszom egy jó partnerrel, és azt mesélem, hogy fogtam én XXI-est Ja, meg kupát is viszek majd haza 38. Szintézis Sashegyi Csillagok 528:447 Bp. Belváros, október 23. Szintézis: Gerots Zoltán (XXI-fogás), Varga Péter m.v. Sashegy: Rézmányi Zsolt, Paulina András. A meccs az utolsó leosztásban dõlt el, ahol Zsolti treff-káró Piros-feketével próbálta az ötszáz pontot, s vele az egyenlítést elérni, de hihetetlen izgalmak után minden egyes lapkijátszást percekig tartó gondolkodás elõzött meg Varga Péter az utolsó ütésben nemcsak az utolsó 2 treffet, hanem még a pagátot is megfogta 382. Q and Q Szintézis 58:504 Bp. Józsefváros, október 25. QQ: Ripp Ágnes, Bata István. Szintézis: Gerots Zoltán, Varga Péter m.v. (Spadille). Ágiék remekül játszottak, nagyszerûen használták ki lehetõségeiket, míg mi az elején rögtön bekaptunk egy 0 tarokkos, köpfös, ütõnélküli, négyszínes, királynélküli eloszlást: 29-8-el kezdtünk Utána mi más is jöhetett volna, mint a védõköpf: az elsõ két leosztás után 49 (!!) pontunk volt innen harcoltuk ki a döntetlent 383. Szintézis Q and Q 528:52 Bp. Józsefváros, október 25. Szintézis: Gerots Zoltán, Varga Péter m.v. QQ: Ripp Ágnes, Bata István. Ágiék nyerhettek volna méghozzá nagyon ám Spectrumjuk elbukott 384. Zugló Triumfirátus Q and Q 464:463 Bp. Józsefváros, október 25. Triumf: Liska Tibor m.v., Tóth Tibor. QQ: Ripp Ágnes, Bata István. A Tiborok még a régi consolatiós elszámolással játszottak Gödöllõi Orgonák Aquincum 572:57 Bp. Belváros, október 30. Gödöllõ: dr.barta Endre (Spadille), Korinek Tamás m.v. Aquincum: Nagy Gergely, Csathó Áron. Endréék teljesítették kistrófeájukat, míg a Kóci Manille-ja elbukott. 73.

6 386. Negyvenkettõ Gödöllõi Orgonák 600:480 Bp. Belváros, október 30. Negyven: Korinek Tamás, Wersényi György m.v. (Mariage), Nagy Gergely m.v. Gödöllõ: dr.barta Endre (Spadille), Gurmai Éva, Csathó Áron m.v. Wersényi Gyuri újabb új trófeát gyûjtött be! Szinte csodaszámba-menõ teljesítménye lassan kezdi elhomályosítani a Ripp Ági, Bata Pisti, Korinek Tomek-féle, emlékezetes, szintén szenzációs újonc-trófeázásokat. (Gyuri ráadásul freebajnokin is újabb trófeát: elsõ Spectrumját érte el!) 387. Aquincum Gödöllõi Orgonák 594:335 Bp. Belváros, október 30. Aquincum: Nagy Gergely, Csathó Áron. Gödöllõ: dr.barta Endre, Korinek Tamás m.v. A félidõig jól tartotta magát a vendégcsapat, aztán azonban elszállt egy Héja, majd egy Manille. (E sorok szerzõje az alábbi bejegyzésre bukkant a játszmalap szegélyén: nyöszörögnek az orgonasípok ) 388. Gyõri Geszt és Ostyagyár Balfácán 599:448 Bp. Belváros, október 30. GyõrGeszt: dr.rosta Gábor, Wersényi György. Balfácán: Nagy Ágnes Dorka, Hadházy Ágnes. Dorcsi elsõ Erdélyije sikerült, a második elbukott A XVII. royal tarokk PIATNIK magyar CSB állása 200. október 30-án, 388 játszma után: Aquincum Tiszavencsellõ Palotai Matadorok Dunai Darazsak Gyõri Geszt és Ostyagyár Örök Malom Szintézis Aranyfácán Zöld Sasok Sashegyi Csillagok Gödöllõi Orgonák Balfácán Lágymányos Kamikaze Negyvenkettõ Üdülõcentrum Q and Q Szombathely Belváros Szókrátész Zugló Triumfirátus Ballada Liska Mûvek Pénzesgyõr Albertfalva Kõfaragó hölgyek Kelenföld Light Beers Kispest Rezsõ tér Nagymajor Zeneakadémia Vendégjátékos Keret (5) (48) (52) (45) (47) (46) (47) (47) (43) (43) (43) (36) (36) (33) (32) (8) (8) (8) (6) (5) (0) Csathó Áron, Nagy Gergely Rák Mari Kardos László, Sprecher Károly dr.büki Tamás, Gyöngyösi Dávid dr.rosta Gábor, Wersényi György Varga Péter, dr.füsthy Zsolt Gerots Zoltán, G.Szabó Attila Bánáti Károly, dr.gyeskó Antal Sikora István, Lukács Attila Rézmányi Zsolt, Paulina András dr.barta Endre, Gurmai Éva Nagy Ágnes Dorka, Hadházy Ágnes Oravecz László, Kardos Krisztina Korinek Tamás Bata István, Ripp Ágnes Károly Márton, Gyulai Árpád Márton Németh Gábor, Dervadelin Gergely Tóth Tibor, Sebestyén Kinga Kõmûves Ágnes, Balla Annamária Csernátony Csaba, Liska Tibor Busz János Berczelly Tibor, Bujdosó István Szilágyi Gizi, Vajda Zsuzsa Heim Tamás, Herédi András Keszei László, dr.székely Géza Majoros László, Nagy Sándor Bárd Judit, Jakab Géza dr.berey Szilárd, Zsolt Mónika 74.

7 A III. räuber tarokk PIATNIK magyar bajnokság állása 200. október 30-án, 80 játszma után: Gerots Zoltán Gyöngyösi Dávid Lukács Attila Sikora István Oravecz László Keszei László Rézmányi Zsolt dr.büki Tamás dr.berey Szilárd Nagy Gergely Kardos László Sprecher Károly Károly Márton Csathó Áron Paulina András Berczelly Tibor dr.székely Géza Gyulai Árpád Márton Németh Gábor Rák Mari Busz János Korinek Tamás Selmeczi András Juhász József Gurmai Éva Pándorfalvi Zoltán Kardos Krisztina dr.rosta Gábor Albert László Retek György Jakab Géza Hadházy Ágnes Liska Tibor Dervadelin Gergely Nagy Ágnes Dorka Szanyi György Kovács Szilvia Wimmer Zsuzsa Zsolt Mónika Wersényi György Varga Péter Ripp Ágnes Balla Annamária (Pápa) (Szombathely) (Alsógöd) (Pénzesgyõr) (Geszt) (Budaörs) (Dunaújváros) (Veszprém) (Gyõr) (Érd) (52) (49) (46) (46) (44) (35) (39) (29) (20) (23) () (9) (6) (7) (6) (7) (8) (7) (5) (5) (5) (7) 75.

8 . Gerots Zoltán 2. Csathó Áron 3. Oravecz László 4. Varga Péter 5. Nagy Gergely 6. Keszei László 7. dr.füsthy Zsolt 8. dr.berey Szilárd 9. Korinek Tamás 0. dr.székely Géza. Herédi András 2. dr.szegedi Róbert 3. Paulina András 4. Rák Mari 5. dr.büki Tamás 6. Dervadelin Gergely 7. Sikora István 8. Gyöngyösi Dávid 9. Rézmányi Zsolt 20. G.Szabó Attila 2. dr.barta Endre 22. dr.gyeskó Antal 23. Károly Márton 24. Bata István Trófealista 200. október Grand + Court + 3 Stella + 4 Spectrum + 2 Quart + Szfinx + 0 Betlehem + 2 Famille + 9 Trojka + 2 Kentaur + 4 Golgota + 3 Scala + 22 Couleur + 7 Héja + 20 XXI-fogás + 4 Mariage + 2 Dzsinn + 46 Manille + 26 Spadille Triumf + Full + Quart + 2 Szfinx + 9 Betlehem + 2 Famille + 0 Trojka + Kentaur + Golgota + 8 Scala + 6 Couleur + 9 Héja + 2 XXI-fogás + 2 Dzsinn + 46 Manille + 3 Spadille Court + Full + 3 Stella + 3 Spectrum + 6 Betlehem + 7 Famille + 3 Trojka + 2 Golgota + 2 Scala + 6 Couleur + 8 Héja + 3 XXI-fogás + Mariage + 4 Dzsinn + 46 Manille + 5 Spadille Full + Stella + 8 Betlehem + 9 Famille + 5 Trojka + 8 Scala + 7 Couleur + 4 Héja + 4 XXI-fogás + 8 Dzsinn + 8 Manille + 6 Spadille Court + Full + 5 Betlehem + 3 Famille + 4 Trojka + Kentaur + Golgota + 3 Scala + 4 Couleur + 5 Héja + 2 XXI-fogás + Mariage + 0 Dzsinn + 24 Manille + 20 Spadille Full + 2 Stella + Spectrum + 4 Betlehem + 5 Famille + 2 Trojka + 8 Scala + 7 Couleur + 6 Héja + 7 XXI-fogás + 5 Dzsinn + 3 Manille Grand + Court + Full + 6 Betlehem + 3 Famille + 5 Trojka + Golgota + 0 Scala + 8 Couleur + 3 Dzsinn + 3 Manille Grand + Full + Spectrum + 6 Betlehem + 7 Famille + 5 Trojka + 6 Scala + 0 Couleur + 2 Héja + 2 XXI-fogás + 4 Dzsinn + 5 Manille Full + 2 Spectrum + Quart + 3 Szfinx + Betlehem + Trojka + Kentaur + 2 Golgota + 2 Scala + 6 Couleur + 3 Héja + 7 XXI-fogás + 6 Dzsinn + Mariage + 7 Manille + 6 Spadille Grand + Court + Full + Stella + Spectrum + 8 Betlehem + 4 Famille + 6 Trojka + 9 Scala + 9 Couleur + Héja + 2 XXI-fogás + 4 Dzsinn + 7 Manille + Spadille Spectrum + 8 Betlehem + 3 Famille + 4 Trojka + 0 Scala + 4 Couleur + 5 Héja + 5 XXI-fogás + 3 Dzsinn + 0 Manille Full + Spectrum + 6 Betlehem + 6 Famille + 4 Trojka + 5 Scala + 4 Couleur + 4 Héja + 0 XXI-fogás + Dzsinn + 0 Manille Grand + 4 Betlehem + 2 Famille + 2 Trojka + 2 Scala + 0 Couleur + 6 XXIfogás + 2 Dzsinn + 8 Manille + 2 Spadille Triumf + 3 Famille + 4 Trojka + 2 Kentaur + 2 Golgota + 2 Scala + 3 Couleur + 5 Héja + 2 XXI-fogás + 3 Dzsinn + 6 Manille + 4 Spadille Hárpia + Grand + Stella + Spectrum + Quart + 2 Betlehem + Famille + 4 Trojka + Kentaur + Golgota + 6 Scala + Couleur + 5 Héja + 2 XXI-fogás + 0 Manille + 6 Spadille Grand + 4 Betlehem + 3 Famille + 4 Trojka + Golgota + 4 Scala + 4 Couleur + XXI-fogás + 4 Dzsinn + 9 Manille + 3 Spadille 4 Betlehem + Famille + 4 Trojka + Golgota + Scala + Couleur + 3 Héja + 2 XXI-fogás + 2 Dzsinn + 6 Manille + 2 Spadille 2 Grand + Full + Spectrum + 2 Betlehem + Famille + 2 Trojka + 2 Golgota + 4 Scala + Couleur + 6 Héja + 3 XXI-fogás + 3 Manille + 3 Spadille Grand + 2 Betlehem + 3 Famille + Trojka + 2 Scala + 2 Couleur + 4 Héja + XXI-fogás + 2 Mariage + Dzsinn + 7 Manille + 3 Spadille Court + 3 Betlehem + 3 Famille + 2 Trojka + 5 Scala + 2 Couleur + 2 Héja + 3 XXI-fogás + 3 Dzsinn + 4 Manille Spectrum + Szfinx + 2 Trojka + Scala + Couleur + Héja + XXI-fogás + 4 Mariage + 5 Manille + Spadille Grand + Spectrum + Betlehem + 3 Famille + 3 Trojka + Scala + 2 Couleur + Héja + 4 XXI-fogás + 2 Dzsinn + 4 Manille + 3 Spadille Quart + Betlehem + Kentaur + 4 Scala + Héja + 4 XXI-fogás + 2 Mariage + Dzsinn + 6 Manille + 5 Spadille Stella + Spectrum + 4 Famille + 2 Trojka + 4 Scala + 4 Couleur + 3 Héja + 2 Dzsinn + 4 Manille Spectrum + Szfinx + Betlehem + Kentaur + Golgota + Couleur + 6 XXI-fogás + Mariage + 2 Dzsinn + 4 Manille + 5 Spadille 4 Spectrum + 3 Betlehem + 2 Famille + 6 Scala + 2 Couleur + Héja + XXI-fogás + 3 Manille 3 Betlehem + 3 Famille + 2 Trojka + Golgota + 2 Scala + 5 Couleur + 3 XXI-fogás + 2 Manille Grand + Spectrum + Betlehem + 6 Trojka + 9 Scala + XXI-fogás + Dzsinn 25. Wersényi György Ripp Ágnes Németh Gábor Lukács Attila

9 Heim Tamás Hadházy Ágnes Nagy Ágnes Dorka Popper Szilvia dr.rosta Gábor Gyulai Árpád Márton Szarvas László dr.domoszlai Béla Juhász Ágnes Szalavári Károly Benyó Sándor Turcsányi Lajos Gurmai Éva Fáy Krisztina Bánáti Károly Busz János Koncz Balázs Nagy Krisztina dr.õry Tamás Kardos László Berczelly Tibor Fenyvesi Ferenc Jánoska Antal Hosszú Zoltán Bujdosó István Erdélyi László Márk Zoltán T.Rácz Edina Liska Tibor Majoros László Horváth Péter dr.kézdy Árpád Sprecher Károly Kõmûves Ágnes Csernátony Csaba Fehér Arnold Halmi Rudolf Kérey Csilla Garai Nándor Klein László Sziklai Gábor Retek György Tóth Tibor Jóba Huba dr.vágvölgyi Tímea Hudra Klára Soltész Attila Strbik László Jakab Géza Nagy Adrienn Németh Attila Tóth János Völgyi Tamás Pándorfalvi Zoltán Zanati Éva Összesen Full + 2 Betlehem + Famille + 4 Trojka + Scala Full + Betlehem + Famille + 7 Scala + 2 Couleur + 3 Héja + 2 XXI-fogás + Spadille 3 Famille + Golgota + 4 Scala + Couleur + 3 Héja + XXI-fogás + Mariage + 3 Manille Spectrum + 4 Betlehem + 2 Famille + Trojka + Scala + Couleur + Héja + 3 XXI-fogás + Dzsinn Quart + Famille + Héja + Mariage + 2 Manille + 7 Spadille Betlehem + 3 Trojka + Golgota + 2 Scala + 3 Héja + 2 Manille 3 Scala + Couleur + 3 Héja + Dzsinn + 3 Manille Court + Spectrum + 2 Trojka + 2 Scala + 2 Couleur + Dzsinn + Manille Betlehem + Trojka + 5 Scala + 3 Héja 2 Famille + 7 XXI-fogás Trojka + Scala + Couleur + Dzsinn + 5 Manille Grand + 2 Spectrum + 2 Trojka + 2 Scala + Héja Trojka + Golgota + Héja + Dzsinn + Mariage + Manille + 2 Spadille Famille + Trojka + 3 XXI-fogás + 2 Scala Golgota + Scala + Couleur + 4 Manille Dzsinn + 2 Manille + 4 Spadille 3 Betlehem + 2 Scala + Héja Famille + 2 Trojka + 3 Manille Famille + Trojka + Héja + 3 Manille Famille + Golgota + 2 XXI-fogás + Mariage + Spadille Golgota + Betlehem + 2 Trojka + 2 Scala 2 XXI-fogás + 2 Scala + 2 Dzsinn 3 Betlehem + 2 XXI-fogás Betlehem + 2 Trojka + Scala + Couleur Betlehem + 2 Famille + XXI-fogás Betlehem + Famille + XXI-fogás + Héja Famille + Trojka + Scala + Couleur Betlehem + Scala + Héja Betlehem + Héja + Manille Famille + 2 Héja Couleur + 2 Manille Betlehem + XXI-fogás Trojka + Golgota Trojka + Héja Spadille + Manille Betlehem Betlehem Betlehem Famille Famille Trojka Golgota Scala Couleur Héja XXI-fogás XXI-fogás XXI-fogás Manille Manille Manille Manille Manille Spadille Spadille Trófea 77.

10 47. DR.BARTA ENDRE: VÉDÕ-LÉGIÓ Október 24-én, Gödöllõn, freebajnoki meccs keretében egy önálló bemondásként igen ritka szlemet: Légiót sikerült teljesíteni ráadásul védõként, íme: Korinek, Nagy Gergely dr.barta, Wersényi Korinek Tamás Nagy Gergely dr.barta Endre Wersényi György XIX, XV, XX, XIII, XXI, XVIII, skíz, XVII, XIV, VI, XII, XI, X, IX, XVI, VII, D, 0, D, L, VIII, V, kanári, cacadu, L, B, D, B, sas, pagát, K, D, B, L. 0, B. K, K. L, K. Passz Passz Matador Honõr (e) Passz 2 káró Gém (e) 2 kõr L amour kontra L amour (-) Kassza (e) 3 treff Tous les trois Vizi 2 kõr Passz Bridge (30) Flotta (e) 2 pikk Angelo (-) rekontra L amour L amour (-) Passz Passz Légió (50) VI XI (indul) pagát skíz + XIV XX + sas XVI XV XIII XXI + cacadu XIX + XII V XVII B L VIII + K L B X + VII B D IX + kanári L 0 XVIII + L 0 B K + D D D K + K 78.

11 48. JOHN MCLEOD: PLAYING THE GAME: TAROKK IN HUNGARY (The Playing-Card XXIX, Number 4) In November I spent an enjoyable week in Budapest, devoted mostly to playing Tarokk. Tarokk is of course just the Hungarian name for the type of game known elsewhere as Tarot, Tarok, Tarocchi and so on. Of these games, the oldest are to be found in Italy, where the version played in Bologna has survived essentially unchanged for over 400 years, and the most popular is in France, where Tarot has become one of the most widely played card games. Hungarian Tarokk games are of relatively recent invention and are known to only a small minority of Hungarian card players, yet they are among the most interesting members of the family. They are played with cards of the Industrie und Glück type, though in Hungary the tarokk II normally bears the equivalent Hungarian miners' slogan Szerencse fél. Hungarian cards are traditionally larger in size than those generally used in Austria and other neighbouring countries. They have similar dimensions to Piatnik's large sized coffee-house Tarock cards. During the communist era small format Hungarian Tarokk cards were also produced, but these were evidently not popular and are no longer available. Large sized Hungarian cards are still made by Offset és játékkártya nyomda and are preferred by many players, while some have gone over to using the standard sized Austrian cards from Piatnik, which are now widely available in the shops. All the current packs are sold with 54 cards, though only 42 or fewer cards are used for the games. During the monarchy, Hungarian Tarokk was the card game of the minor nobility, officials and professional men, and after the First World War it continued to be played mainly by the gentry. Because of this class association, the communist regime strongly discouraged the playing of Tarokk but recently there has been something of a revival, and many players of the younger generation are now discovering this fine game. The basic form of Hungarian Tarokk is the four-player game Húszashívásos Tarokk (XX-calling Tarokk), also know as Paskievics Tarokk after Ivan Fyodorovich Paskevich, the prince of Warsaw who led the Russian troops against the Hungarian revolution of 848. It is said that the date was associated with the 48 card points needed to win the game. It was first described in print in 888, and has survived more or less unchanged to the present day. Nine cards are dealt to each player and the remaining six cards form a talon, wich is distributed to the players after the bidding, each player discarding the same number of cards that they received. In The Game of Tarot, Michael Dummett rates Paskievics as one of the most skilful of Tarot games, which may be surprising considering the relatively small number of cards in the pack and the preponderance of trumps 22 trumps and only 5 cards in each of the suits. The high skill content is due in part to the information conveyed by the bidding. Any bid guarantees the possession of at least one of the three honours, which are the highest two trumps (the skíz and XXI) and the lowest (the I or pagát), and some bids show an additional high trump. Another interesting dimension is added by the bonuses, wich are awarded for feats such as collecting all the kings or all the honours in your team's tricks, winning the last trick with the lowest trump (pagát ultimó), or best of all, using your skíz to capture the XXI from the opponents. These bonuses are often more valuable than the basic game, and their value 79.

12 80. can be further increased by announcing them in advance. Paskievics is an alliance game: as its alternative name XX-calling suggests, the high bidder's partner is usually the player who holds the trump XX. The identity of the partner is sometimes revealed by the announcements, but sometimes remains unknown until the XX itself is played. So although you have some information about the location of some important cards, you may not to be sure at the start of play who your partner is or which of the possible objectives are worth pursuing. It seems that Hungarian card players are particularly open to experiment and innovation. Over the years there has been a series of attempts to improve the game of Tarokk by adding complications that increase the scope for skill. These developments have mostly taken the form of extra bonuses that can be announced. The first and the most widely successful of these extensions was the development of Illustrated Tarokk (formerly sometimes known as Palatine Tarokk). According to the information provided by Gyula Zsigri for the 994 meeting of the Austro-Hungarian playing-card society Talon, this game was devised in the 920s by Károly Lengel and Lajos Polyák. To the basic game of Paskievics they added six extra bonuses, which attract relatively high rewards but score only if announced in advance. Three of these extend the idea of pagát ultimó by rewarding a team that wins either of the last two tricks the pagát or a specified king. There are also three bonuses of a new type, which require the team to win five, six or seven consecutive tricks at the start of the play, the last trick of the sequence being won by the XX, XXI or skíz respectively. When playing Illustrated Tarokk, it is normal to use the cheaper announcements as encouragements they are given conventional meanings so that players can use them to exchange information, to help them judge whether any of the more valuable announcements can be attempted. The concept of conventional bidding will be familiar to Bridge players, but conventional bids and announcements in Tarokk have a somewhat different feel. One difference is that because the partnerships vary from hand to hand, it is necessary for all four players to have a common understanding of the conventions in use. Illustrated Tarokk has spread quite widely, and probably the majority of serious Tarokk players now play it in preference to Paskievics. However, there are also those who remain faithful to the older game, claiming that the greater range of announcements in Illustrated Tarokk give away too much information before the start of play. I learned Illustrated Tarokk a few years ago from IPCS members Ferenc Horváth and Antal Jánoska, who are both keen players. During my recent visit I had the opportunity to play with two other groups, losing fairly decisively on each occasion, and in one case earning the doubtful privilege of wearing the mayor's hat, which is assigned to a player who through misfortune or carelessness loses the XXI to the opponents. In 960, Endre Kovács further extended Illustrated Tarokk by adding 0 further bonuses to create the game Magas Tarokk (High Tarokk). The additional bonuses include winning the first trick with the pagát, a risky enterprise which depends all three of the other players having a card of the suit that is led to the first trick. All the bonuses that can be achieved with the pagát can in High Tarokk also be won with the tarokk II, known as the sas (eagle). There are also some very difficult bonuses in which the last three tricks have to be won by kings or by cards of a single suit. Like all the extensions to the Tarokk rules these are controversial. Many players consider that Illustrated Tarokk already contains enough variety and scope for skill, and that the extra complications of High Tarokk add little. However, thanks to the publication in 989 of Dr Kovács' Tarokk-Kódex,

13 which describes High Tarokk in detail, quite a few new players have taken up the game. Others have taken adopted just a few of the new announcements; those involving the eagle (II) have found particular favour. While in Budapest I had my first opportunity to play High Tarokk, and I found that the group of young players with whom I played had further elaborated the game by adding a few extra bonuses of their own invention. My impression is that each group of Tarokk players in Hungary has their own somewhat different version of the game, the more complex versions having the greater variety of local rules. It seems that among its devotees, Tarokk as entered a phase of rapid development and experimentation, which could almost be seen as an example that Michael Dummett refers to as a nova (The game of Tarot, pp73-74), albeit in this case a local nova taking place mainly in Budapest. The main reason for my visit to Hungary was the opportunity to play the newest in this series of increasingly complex variations. The game of Royal Tarokk was invented by Zoltán Gerots in 985 and has since been intensively played and further developed by a devoted group of players. The latest major revision of the rules took place in November 2000, and some details of the new version were still being finalised at the time of my visit. Royal Tarokk was devised as a game suitable for tournament and championship play, in which the element of luck is reduced, and it is no longer possible to make an extremely high score simply through the good fortune of being dealt a powerful hand. Some of the basic principles of Hungarian Tarokk are changed: the game is played with only 40 cards, not 42, the red suits being reduced to 4 cards. There is no talon and each player receives a ten card hand. The partnerships are fixed rather than variable, but this game is almost unique among partnership card games in that partners sit next to each other rather than facing across the table. The trump XX and XIX are predealt to the players of one team. The point values of the cards, common to almost all other Tarot games, have been dropped. These are all simplifications, but the clear the way for an enormous increase in the number of possible bonuses that can be announced. There are now over 60 of these, with a weird and wonderful range of names, including various flying creatures, mythical beasts and terms borrowed (without much respect for their original meanings) from all kinds of other card games. As in other Tarokk games, the cheaper announcements are used conventionally, but since the partnerships are fixed, it is possible in this game for regular partners to develop their own complex artifical systems for exchanging information by means of announcements. Zoltán gerots has founded the Magyar Royal Tarokk Egyesület (Hungarian Royal Tarokk Association), which holds weekly meetings in Árpádház restaurant in Semmelweis utca, Budapest, where all the varieties of Tarokk described above are played, plus two additional variations Räuber Tarokk for three players and Stroffen Tarokk for two which have been developed for occasions when a group of fewer than four wish to play. When I visited there were around 30 players at the club. I was very warmly welcomed and played several sessions of Royal Tarokk there and on the following day at Zoltán Gerots' apartment. It is a very interesting game, though it can be rather slow because of the complexity of the announcements. Royal Tarokk is unlikely to displace the earlier versions; probably they will all continue to coexist for some years, and it is to be hoped that the popularity of Tarokk in all its forms will steadily increase. I would like to thank Áron Csathó, Zoltán Gerots, Balázs Hajnal, Gábor Révész and Gábor Szamos for welcoming me to Budapest and arranging for me to take part in these games. 8.

14 Az II. royal tarokk PIATNIK magyar freebajnokság állása 200. október 30-án, 342 játszma után: Korinek Tamás Rák Mari Nagy Gergely Gerots Zoltán Csathó Áron dr.barta Endre dr.büki Tamás Gurmai Éva Gyöngyösi Dávid Varga Péter Károly Márton Oravecz László Hadházy Ágnes Kardos László Nagy Ágnes Dorka Sprecher Károly Berczelly Tibor Rézmányi Zsolt Wersényi György dr.rosta Gábor Tóth Tibor Paulina András Liska Tibor Kõmûves Ágnes Bánáti Károly dr.gyeskó Antal Szilágyi Gizi Vajda Zsuzsa dr.székely Géza Nagy Adrienn Németh Attila Gyulai Árpád Márton Busz János Pándorfalvi Zoltán dr.füsthy Zsolt Dervadelin Gergely Németh Gábor Serfõzõ Mónika Tóth János Zanati Éva Keszei László Ripp Ágnes Retek György Stocker Éva dr.berey Szilárd Nagy Krisztina Jakab Géza dr.karsai Krisztina Bata István Kovács Szilvia Kardos Krisztina Halmi Rudolf Reviczky Ádám Nagy Judit Sziklai Gábor Lukács Attila Sebestyén Kinga (Gödöllõ) (Szombathely) (Gyõr) (Geszt) (Alsógöd) (Gyõr) (Pinnyéd) (Pénzesgyõr) (Szolnok) (Pápa) (Dunaújváros) (Dunavecse) (Szeged) (Szeged) (Szeged) Szél László (98) (0 ) (92) (84) (78) (58) (49) (5) (42) (35) (32) (26) (27) (25) (22) (22) (20) (20) (20) (9) (5) (5) (5) (5) () () () () (9) (9) (0) (0) (0) () () (0) (8) (8) (8) (6) (6) (6) (6) (5) (5)

15 Herédi András G.Szabó Attila Sinkovicz Tamás Csernátony Csaba Heim Tamás Barna Péter Éberling László Németh András Husz Gábor Sikora István Jobbágy Sándor dr.szegedi Róbert Selmeczi András Balla Annamária Zsolt Mónika Erdélyi Ágoston Korbély Csaba Juhász Ágnes Raimo Ikonen Biczó András Bujdosó István Turcsányi Lajos Simon Tamás Szebényi János Pécsi Gábor Hanyecz Vencel Tüske Zsolt (Szeged) (Érd) (Gyõr) (Helsinki, Finnország) (Ménfõcsanak) (Gyõr) A IV. stroffen tarokk PIATNIK magyar bajnokság állása 200. október 30-án, 70 játszma után: Gerots Zoltán Gyöngyösi Dávid Oravecz László Sprecher Károly Németh Gábor Dervadelin Gergely Károly Márton Kardos László Kardos Krisztina Ripp Ágnes Pándorfalvi Zoltán Korinek Tamás Gyulai Árpád Márton Kovács Szilvia Sikora István Lukács Attila Kardos Péter Erdélyi Ágoston Varga Péter dr.büki Tamás Jakab Géza dr.székely Géza Reviczky Ádám Rák Mari Rézmányi Zsolt Selmeczi András Zsolt Mónika Keszei László (Szombathely) (Alsógöd) (Pápa) (6) (9) (5) () (7) (7) (7) (6) (6) 4,4,5,,2 6,,2,0,0 2,5,4,0,2 3,3,3,2,4,,7,4,,2,7,0, 3,0,3,0, 2,0,4,0, 2,0,2,2, 2,0,0,0,0 0,0,2,3,,0,,0, 0,0,3,0, 0,0,2,2,2,0,0,0,,0,0,0,2 0,,0,0,0 0,0,,0,0 0,0,,0,0 0,0,,0, 0,0,0,,0 0,0,0,,0 0,0,0,, 0,0,0,0, 0,0,0,0, 0,0,0,0, 0,0,0,0, 0,0,0,0,2 83.

16 Az I. tarokk összetett Piatnik Magyar Bajnokság állása 200. október 30-án 000 (20) játszma után: Gerots Zoltán Korinek Tamás Nagy Gergely Rák Mari Oravecz László Gyöngyösi Dávid Csathó Áron dr.büki Tamás Varga Péter Rézmányi Zsolt Lukács Attila Károly Márton Sikora István dr.barta Endre Sprecher Károly Kardos László Gurmai Éva dr.rosta Gábor Hadházy Ágnes Wersényi György Paulina András Bánáti Károly dr.gyeskó Antal dr.füsthy Zsolt Nagy Ágnes Dorka Németh Gábor Ripp Ágnes Keszei László Dervadelin Gergely Berczelly Tibor Bata István Gyulai Árpád Márton Kardos Krisztina Tóth Tibor Liska Tibor dr.berey Szilárd Kõmûves Ágnes dr.székely Géza Busz János Pándorfalvi Zoltán Szilágyi Gizi Vajda Zsuzsa Németh Attila Serfõzõ Mónika Nagy Adrienn G.Szabó Attila Retek György (Szombathely) (Gödöllõ) (Geszt) (Gyõr) (Pápa) (Alsógöd) (Pénzesgyõr) (Pinnyéd) (Szolnok) (Gyõr) (Dunaújváros) 494 (236) 476 (24) 408 (203) 359 (75) 335 (60) 327 (48) 325 (6) 296 (35) (9) 209 (00) 22 (08) 204 (95) 99 (07) 98 (0) 96 (98) 69 (95) 42 (68) 30 (78) 28 (59) 25 (66) 24 (6) 24 (6) 3 (56) 09 (68) 03 (52) 92 (44) 9 (49) 8 (42) 79 (46) 78 (37) 76 (40) 7 (36) 68 (40) 6 (33) 55 (27) 53 (29) 50 (29) 42 (26) 36 (22) 33 (20) 33 (20) 25 () 23 (0) 23 () 22 () 2 (0)

17 Kovács Szilvia Jakab Géza Tóth János Zanati Éva Csernátony Csaba Stocker Éva Selmeczi András Herédi András Nagy Krisztina Halmi Rudolf dr.karsai Krisztina Reviczky Ádám Heim Tamás Nagy Judit Juhász József Zsolt Mónika Sebestyén Kinga Sinkovicz Tamás Szél László Albert László Barna Péter John McLeod Sally Prime Erdélyi Ágoston Sziklai Gábor Balla Annamária Jobbágy Sándor Bujdosó István Éberling László Németh András dr.szegedi Róbert Husz Gábor Korbély Csaba Tüske Zsolt Raimo Ikonen Kardos Péter Hanyecz Vencel Turcsányi Lajos Bárd Judit Biczó András Juhász Ágnes Majoros László Nagy Sándor Szanyi György Wimmer Zsuzsa Pécsi Gábor Simon Tamás Szebényi János (Dunavecse) (Szeged) (Szeged) (Szeged) (Budaörs) (London, Nagy-Britannia) (London, Nagy-Britannia) (Szeged) (Érd) (Gyõr) (Helsinki, Finnország) (Veszprém) (Ménfõcsanak) (Gyõr) 20 9 (0) 8 () 8 () 7 () 5 (8) 5 (8) 3 (6) 2 (6) 0 0 (6) 0 (6) (6) 8 (7) (6)

18 49. GEROTS ZOLTÁN: EGY KIS TAROKK-TÖRTÉNELEM A kártyázás a távoli, mesés keletrõl indult hódító útjára, valamikor a XI-XII. századtól kezdve. Egy tõrõl fakadt a sakkal, és más táblás játékokkal, melyek hadi eseményeket voltak hivatva szimbolizálni. Hogy menynyire rokon játékok voltak ezek, azt a ma is népszerû "mahjong" játék bizonyítja, melyet egyaránt lehet táblán is (kövekkel) ill. kártyával is játszani. A kártya Európába a merész kereskedõk, keresztes lovagok révén a XIV-XV. században jutott el, európai elterjedése a Földközi-tenger partjáról kezdõdött. A tarokkozás elsõ nyomai Észak-Itáliába vezetnek, ahol elsõ változatait hárman játszották. Ez a játékmód került át Franciaországba, ahol a tarokkot mind a mai napig többnyire így játsszák. A tarokk diadalútja során meghódította Dániát, Németországot, majd az Osztrák-Magyar Monarchia egyik legkedveltebb szórakozása lett. Hazánkban elsõ ismertetõi olyan lángelmék közül kerültek ki, mint Jókai Mór vagy Mikszáth Kálmán, akik valóságos rabjai voltak e fantasztikus játéknak. Az úri kaszinókban évtizedeken át hármasban játszották a tarokkot, a négyes játszás csupán arra szorítkozott, hogy az osztó játékos kimaradt az adott játékból. (A Monarchia területén és szomszédságában egyébként is a hármas tarokk különbözõ változatai voltak a legnépszerûbbek: hazánkban a "Jókai-féle", az osztrákoknál pedig a "tapp" tarokk. Mellette még a kettõs tarokkot, a "strohmant", és a négyesben játszható "királyhívásost" ill. "trischakot" játszották.) A rendes, nem osztó-kimaradásos négyes játékformát - a legenda szerint - Paskievics orosz tábornok hozta be Franciaországból, amire vonatkozólag semmiféle bizonyíték, írásos dokumentum nincsen. Ebben a játékmódban a partnerek leosztásonként változtak, aszerint, kit - rendszerint a XX-as tarokk birtokosát - hívta meg a felvevõ. (Ez a játékmód innen nyerte a "húszashívásos" elnevezést.) A húszashívásos tarokk Franciaországból való származtatása már csak azért is sántít, mert a tarokkot ott abban az idõben hárman játszották (S hogy a húszashívásos játékmód franciaországbéli származtatása még kérdésesebb legyen: a franciák a tarokkot 78 (!!) lapos kártyacsomaggal, és arab (!!) számozású tarokklapokkal játsszák ) A húszashívásos játékforma aztán szép lassan kiszorította, majd teljesen elfeledtette a Jókai-féle hármas játékmódot. Gyakorlatilag mindenki áttért a négyes játszására a századfordulón. Elsõ változataiban a hármas tarokk bemondásai éltek tovább: Trull, Négy király, XXI-fogás, Ultimó, Volát. (A Duplajáték csak késõbb jelent meg - jó néhány "ortodox" húszashívásos asztaltársaság még ma sem játssza ) A húszas években Lingel Károly és dr.polyák Lajos újításai nyomán emelkedett a bemondások száma, és az ennek következtében létrejövõ apróbb szabályváltoztatások révén kialakult a húszashívásos tarokk egy magasabb foka: a "palatinusz" ("illusztrált") tarokk. A tarokk továbbfejlesztését a hatvanas években dr.kovács Endre a húszashívásos játékmód bemondásainak számának még további növelésével látta biztosítottnak, és további bemondások kidolgozásával létrehozta a "magas" tarokkot. Dr.Kovács Endre a magas tarokk megalkotása mellett számos tarokk-könyvet is írt, így a húszashívásos tarokk egyik legkiemelkedõbb teoretikusává vált. 86.

19 Elsõ mûve, a "Tarokk-õr" (940) ma is a paskievics-tarokk alapvetése, sokunk könyvtárának féltett kincse. (E mûvét dr.szigetvári Zoltán társaságában alkotta.) Már ebben a könyvében is utalást tesz a húszashívásos tarokk fejlõdésének a következõ változatára: a palatinusz (illusztrált) tarokkra - igaz, még csak három oldalon. Annál többet ír róla - társszerzõi közé most már dr.fazekas Bélát is bevonva - második könyvében: a "Tarokkakadémiában", mely nyolc év múlva, 948-ban jelent meg. Harmadik - most már önállóan írt - tarokk-könyvében, az 989-ben megjelent "Tarokk-kódex"-ben pedig már a magas tarokkot is tárgyalja, mint a "világelsõ 22 figurás magyar tarokk"-ot. (Ezt a tarokkváltozatot dr.kovács Endre elsõ ízben 986-ban, a "Kártyások könyve" 2. kiadásában publikálta.) Dr.Kovács Endre nyomán több kitûnõ kiadvány jelent meg, ezek közül a legismertebbek dr.pais József (Ulti, tarokk,990) és Író János (Tarokkkönyv, 993) munkái. A szegedi dr.marton János (Magyar tarokk, 997) három újítást is bevezet a húszashívásos tarokkba, melyek nem csak a bemondások körét, hanem a játszást magát is befolyásolják. Ez a mû már-már feszegeti a tradicionális húszashívásos tarokk határát, és léteznek olyan asztaltársaságok, ahol megengedvén a kötelezõ húszashívástól való eltérést, át is lépik azt - noha egyébiránt a húszashívásos játékmód szerint játszanak. A húszashívásos tarokk - bár a bridzsjátékkal közel egyidõben került Magyarországra - kezdeti rendkívüli népszerûsége után fokozatosan veszített vonzerejébõl, visszaszorult kis baráti körök játékává, míg a bridzs olimpiai sportág szintjére emelkedett. Ennek a hanyatlásnak az oka az, hogy a tarokkjátszás húszashívásos alapon versenyszerûen nem játszható. Emiatt e szép játék fokozatosan belterjessé vált, a játszó körök egymástól elszigetelõdtek, és az idõ múlásával lassan meg is szûntek. A fiatalok zöme a bridzs felé fordult, mely nemcsak hazai, hanem nemzetközi megmérettetéseknek, találkozóknak is tág teret biztosít. E sorok szerzõje - aki egyébként annak idején magától dr.kovács "Kosdi" Endrétõl tanulta a húszashívásos tarokk mesterfogásait - felismervén ezt a tendenciát, s ennek okait, 984-ben egy teljesen más alapokon nyugvó páros tarokkjáték - mai nevén: a "royal" tarokk - alapváltozatát dolgozta ki. A royal alapötlete a fix partnerrel való játék, mely a kombinációs lehetõségek ugrásszerû emelkedését valamint a versenyszerû játszást teszi lehetõvé. E játék - igen rövid "élettörténete" ellenére - nagyon hamar népszerûvé vált, versenyeket, bajnokságokat rendeznek belõle, és 998-ban országos egyesülete is megalakult: a Magyar Royal Tarokk Egyesület. (Ez az egyesület egyébként a hazai tarokkozás elsõ hivatalos szervezete!) Az MRTE létrejötte, megjelenése felélénkítette, katalizálta a hazai tarokkozást, sõt, újabb játékmódok létrehozását is ösztönözte: dr.székely Géza, Keszei László és Oravecz László segítségével e sorok szerzõje kidolgozta a hármas "räuber" és az osztrák strohmandeln korszerûsítésével a kettes "stroffen" tarokkot is, melyek jól kiegészítik az idõközben a "legnehezebb kártyajáték" titulust elnyerõ royal tarokkot. Ezzel létrejött a versenytarokkozás teljessége, a kétszemélyes tarokktól kezdõdõen a hármason át a négyszemélyesig, s melyek csúcsán - értelemszerûen - a royal áll. 87.

20 50. GEROTS ZOLTÁN: IN MEMORIAM MAJOROS MIKLÓS Életének 63. esztendejében, hosszantartó, súlyos betegség után elhunyt Majoros Miklós kétszeres magyar bajnok kártyajátékos, az ultikirály. Királyi címét nem saját maga, hanem azok a játékostársai adományozták neki, akik hétrõl-hétre, versenyrõl-versenyre találkoztak, játszottak vele, megtapasztalhatták rendkívüli játéktudását. Ennek a címnek az adományozása nem kötelezõ, mégis ezt tettük, mert fantasztikus képességei mellett sokszor megtapasztalhattuk a zöld asztal melletti rendkívül sportszerû, példamutató magatartását. Tõle sosem hallhattunk méltatlankodást, a hibázó partnerek miatti kiabálást még akkor sem, amikor ez versenygyõzelmébe került Még õ vigasztalta a delikvenst, mondván, ugyan már, ez csak játék Egy olyan játék, mely annyi örömet szerzett neki, s mely révén annyi, de annyi barátra tehetett szert. Tisztelõi az ország számos pontjáról érkezvén kísérték utolsó útjára a rákoskeresztúri Újköztemetõben. Majoros Miklóst nem csak az ultizók, hanem a tarokktársadalom is gyászolja: ki ne emlékezne azokra a díjkiosztó ünnepségekre, ahol õ akasztotta a gyõztesek nyakába a bajnoki aranyérmeket? Ki ne emlékezne azokra a biztató szavakra, melyekkel támogatta egyesületünk megalakítását, s melynek köszönhetõen kivételesen ultiasztalt is létrehoztunk? Ki ne emlékezne azokra a räuber-tarokk partikra, melyeket vele játszottunk, s melynek szabályait épp-hogy csak megtanulván, máris gyõzelmeket ért el? Miklóst közeli barátjainak: Jancsit az ultiban elért sikerek végül is az ultijáték mellé sodorták véglegesen de azt hiszem, ez így van rendjén. Asztaltársasága, a Magyar Royal Tarokk Egyesület ultiszakosztálya: Ihász Sándor, Szelõczey József, Máthé Ferenc és Szanyi György azóta is sikert-sikerre halmoz, gyõzelmeikkel Majoros Miklós sikereinek méltó folytatói. ROYAL TAROKK élet A Magyar Royal Tarokk Egyesület idõszakos belsõ tájékoztatója. Alapító-fõszerkesztõ: Gerots Zoltán Mûvészeti szerkesztõ: Koncz Balázs 88.

27. GEROTS ZOLTÁN: MEGVAN AZ ELSÕ QUART IS!

27. GEROTS ZOLTÁN: MEGVAN AZ ELSÕ QUART IS! XVII. ÉVFOLYAM, 6. SZÁM. A szép tavasz (Rák Mari: Triumf) után jól kezdõdik a nyár: megvan az elsõ Quart is! Nemcsak mennyiségileg, hanem sportág-történetileg is hullanak a trófeák köszönhetõen annak,

Részletesebben

51. GEROTS ZOLTÁN: ÚJ ASZTALREKORD = 5 TRÓFEA!

51. GEROTS ZOLTÁN: ÚJ ASZTALREKORD = 5 TRÓFEA! . XVII. ÉVFOLYAM,. SZÁM. Alapította: Gerots Zoltán NOVEMBER 5. GEROTS ZOLTÁN: ÚJ ASZTALREKORD = 5 TRÓFEA! Szenzációs új csúcsot sikerült felállítani a józsefvárosi új klubunkban: hatos asztalon négyünk

Részletesebben

Alapította: Gerots Zoltán

Alapította: Gerots Zoltán 2002. XVIII. ÉVFOLYAM, 7. SZÁM. Alapította: Gerots Zoltán JÚLIUS 25. DR.WERSÉNYI II. GYÖRGY: AZ ELSÕ ROYAL XVIII. Piatnik Magyar Csapatbajnokság, 326/8. 2002. július 30. Bp.Belváros. Gyõri Geszt és Ostyagyár

Részletesebben

47. GEROTS ZOLTÁN: FÚJÓ 100. TRÓFEÁJA - HÁRMASBAN

47. GEROTS ZOLTÁN: FÚJÓ 100. TRÓFEÁJA - HÁRMASBAN 00. XIX. ÉVFOLYAM, 10. SZÁM. Alapította: Gerots Zoltán OKTÓBER 47. GEROTS ZOLTÁN: FÚJÓ 100. TRÓFEÁJA - HÁRMASBAN Pezseg a tarokkélet gyõri szakosztályunkban! A Törökverõ vendéglõben egymást érik a royal,

Részletesebben

2. GEROTS ZOLTÁN: EGY ÚJ JÁTÉK, AZ ALTIANSZ

2. GEROTS ZOLTÁN: EGY ÚJ JÁTÉK, AZ ALTIANSZ 1996. XII. ÉVFOLYAM, 2. SZÁM. Alapította: Gerots Zoltán DECEMBER 2. GEROTS ZOLTÁN: EGY ÚJ JÁTÉK, AZ ALTIANSZ Miután royal bajnoki meccsek kezdésére várva - negyedik játékos híján - hol ultizunk, hol alsózunk

Részletesebben

47. SPRECHER KÁROLY: GRAND PRIX A SUZUKI HÁZBAN

47. SPRECHER KÁROLY: GRAND PRIX A SUZUKI HÁZBAN 2002. XVIII. ÉVFOLYAM,. SZÁM. 47. SPRECHER KÁROLY: GRAND PRIX A SUZUKI HÁZBAN Seres Gábor elnök-vezérigazgató úr meghívására november 24-én a royal tarokk krémje gyûlt össze a Suzuki Ház autószalonban,

Részletesebben

35. GEROTS ZOLTÁN: ÖSSZETETT BAJNOKSÁG, JÖVÕRE!

35. GEROTS ZOLTÁN: ÖSSZETETT BAJNOKSÁG, JÖVÕRE! 2000. XVI. ÉVFOLYAM, 10. SZÁM. Alapította: Gerots Zoltán OKTÓBER 35. GEROTS ZOLTÁN: ÖSSZETETT BAJNOKSÁG, JÖVÕRE! Csak magam alatt vágom a fát, hiszen tudom, hogy ez (is) egy újabb pluszmunka, amit csinálni

Részletesebben

12. GEROTS ZOLTÁN: VILÁGREKORD ÉS NAGYSIKERÛ GP GYÕRBEN

12. GEROTS ZOLTÁN: VILÁGREKORD ÉS NAGYSIKERÛ GP GYÕRBEN . XVIII. ÉVFOLYAM,. SZÁM. Alapította: Gerots Zoltán ÁPRILIS. GEROTS ZOLTÁN: VILÁGREKORD ÉS NAGYSIKERÛ GP GYÕRBEN TAROKKÉLET Az 998-ban bajnokságot nyert Varga Péter, dr. Füsthy Zsolt páros gyõzelmével

Részletesebben

12. GEROTS ZOLTÁN: A FEHÉRVÁRI CLUBBA KERÜLT A HATVANI SERLEG

12. GEROTS ZOLTÁN: A FEHÉRVÁRI CLUBBA KERÜLT A HATVANI SERLEG XXIX. ÉVFOLYAM, 5. SZÁM Alapította: Gerots Zoltán 2013. OKTÓBER 12. GEROTS ZOLTÁN: A FEHÉRVÁRI CLUBBA KERÜLT A HATVANI SERLEG A II. Hatvani Mesterverseny végeredménye: 1. Kádár György, Rózsavölgyi Attila

Részletesebben

17. GEROTS ZOLTÁN: KÁDÁR GYÖRGY ÉS SIPOS ZOLTÁN NYERTE A SUZUKI HÁZ GRAND PRIX-T

17. GEROTS ZOLTÁN: KÁDÁR GYÖRGY ÉS SIPOS ZOLTÁN NYERTE A SUZUKI HÁZ GRAND PRIX-T XXIII. ÉVFOLYAM, 6. SZÁM Alapította: Gerots Zoltán 2007. JÚNIUS 17. GEROTS ZOLTÁN: KÁDÁR GYÖRGY ÉS SIPOS ZOLTÁN NYERTE A SUZUKI HÁZ GRAND PRIX-T A II. Suzuki Ház Grand Prix végeredménye: 1. Sipos Zoltán,

Részletesebben

8. GEROTS ZOLTÁN: DÍJKIOSZTÁS - KUPAÖZÖNNEL

8. GEROTS ZOLTÁN: DÍJKIOSZTÁS - KUPAÖZÖNNEL 2004. XX. ÉVFOLYAM, 2. SZÁM. Alapította: Gerots Zoltán FEBRUÁR 8. GEROTS ZOLTÁN: DÍJKIOSZTÁS - KUPAÖZÖNNEL Harmadszor is bajnokok a Darazsak Nagy Márti és Surányi Ági nagyszerû évet zárt Sikora István

Részletesebben

42. GEROTS ZOLTÁN: ÚJ NEVEK A BAJNOKOK SERLEGÉN

42. GEROTS ZOLTÁN: ÚJ NEVEK A BAJNOKOK SERLEGÉN 2000. XVI. ÉVFOLYAM, 12. SZÁM. Alapította: Gerots Zoltán DECEMBER 42. GEROTS ZOLTÁN: ÚJ NEVEK A BAJNOKOK SERLEGÉN Szinte példátlan izgalmak után dõlt el az idén a bajnoki cím sorsa! A tavasszal nagy lendülettel

Részletesebben

Alapította: Gerots Zoltán

Alapította: Gerots Zoltán 00. XIX. ÉVFOLYAM, 8. SZÁM. 8. BERCZELLY TIBOR: SOPRON, TE DRÁGA! Zolika unszolására (nagyon nem kellett unszolnia) ismét repül velem az Ikva- Isis IC Sopronba. Kedves - korombéli - bridzs partnereim érdeklõdtek:

Részletesebben

1. GEROTS ZOLTÁN: PONTOSÍTÁSOK A ROYAL TAROKK ÉRTÉKELÉSÉBEN

1. GEROTS ZOLTÁN: PONTOSÍTÁSOK A ROYAL TAROKK ÉRTÉKELÉSÉBEN 00. XIX. ÉVFOLYAM,. SZÁM.. GEROTS ZOLTÁN: PONTOSÍTÁSOK A ROYAL TAROKK ÉRTÉKELÉSÉBEN A tavalyi évadban meglehetõsen "laza" consolatiós értékekkel kezdtünk, mondván majd meglátjuk a szezon alatt, hol kell

Részletesebben

41. GEROTS ZOLTÁN: TESZTELÉSEK

41. GEROTS ZOLTÁN: TESZTELÉSEK XVII. ÉVFOLYAM, 9. SZÁM. Alapította: Gerots Zoltán 4. GEROTS ZOLTÁN: TESZTELÉSEK SZEPTEMBER 2. Megkezdõdtek a consolatios rendszer a jövõ versenyévadban bevezetendõ utolsó simításainak tesztelései. A tesztmeccseket

Részletesebben

51. GEROTS ZOLTÁN: ÚJABB ROSTA, WERSÉNYI SIKER!

51. GEROTS ZOLTÁN: ÚJABB ROSTA, WERSÉNYI SIKER! 00. XIX. ÉVFOLYAM, 11. SZÁM. Alapította: NOVEMBER 51. GEROTS ZOLTÁN: ÚJABB ROSTA, WERSÉNYI SIKER! Lassan már hozzászokhatunk, ha párosverseny= Rosta, Wersényi gyõzelem! A nagyszerû páros nem csak kitûnõ

Részletesebben

35. GEROTS ZOLTÁN: NEHÉZ AZ ISKOLATÁSKA

35. GEROTS ZOLTÁN: NEHÉZ AZ ISKOLATÁSKA 2002. XVIII. ÉVFOLYAM, 9. SZÁM. Alapította: Gerots Zoltán SZEPTEMBER 35. GEROTS ZOLTÁN: NEHÉZ AZ ISKOLATÁSKA A minap az élete elsõ néhányadik royal meccsén sírva borult az asztalra az egyébként más tarokkjátékokban

Részletesebben

GEROTS ZOLTÁN: ÁDÁM JÁNOS 200. TRÓFEÁJA

GEROTS ZOLTÁN: ÁDÁM JÁNOS 200. TRÓFEÁJA 200. XX. ÉVFOLYAM, 5. SZÁM. Alapította: Gerots Zoltán MÁJUS 22. GEROTS ZOLTÁN: ÁDÁM JÁNOS 200. TRÓFEÁJA Gyõri szakosztályunk kitûnõsége, az Arrabona Stars csapatkapitánya, dr.ádám János - Szokoly Adrien

Részletesebben

8. GEROTS ZOLTÁN: GYERTEK GYÕRBE!

8. GEROTS ZOLTÁN: GYERTEK GYÕRBE! . XVIII. ÉVFOLYAM,. SZÁM. Április --én kerül megrendezésre a gyõri royal-hétvége, benne -án, szombaton a Richter János emlékverseny (Grand Prix). Igen sokan jelezték, hogy már a pénteki szabadjátékra is

Részletesebben

34. GEROTS ZOLTÁN: SOPRONI SZFINX

34. GEROTS ZOLTÁN: SOPRONI SZFINX XVII. ÉVFOLYAM, 8. SZÁM. Az eddig megrendezett két nagydíj sikere után a játékosok szinte állandóan kérdezték: mikor lesz folytatás? Nos, mivel nyáron mindenképpen szerettünk volna egy kirándulással egybekötött

Részletesebben

BERCZELLY TIBOR: NÉHÁNY MONDAT KÖZGYÛLÉS ÜRÜGYÉN

BERCZELLY TIBOR: NÉHÁNY MONDAT KÖZGYÛLÉS ÜRÜGYÉN 2000. XVI. ÉVFOLYAM, 1. SZÁM. Alapította: Gerots Zoltán JANUÁR 1. BERCZELLY TIBOR: NÉHÁNY MONDAT KÖZGYÛLÉS ÜRÜGYÉN 53 díjat: 19 kupát, 19 dísztálat, 2 plakettet, 10 Tarokk-kódexet és 3 Kártya Codexet osztottunk

Részletesebben

39. GEROTS ZOLTÁN: A DUNAI DARAZSAK ÁTVETTÉK A VEZETÉST!

39. GEROTS ZOLTÁN: A DUNAI DARAZSAK ÁTVETTÉK A VEZETÉST! 2000. XVI. ÉVFOLYAM, 11. SZÁM. Alapította: Gerots Zoltán NOVEMBER 39. GEROTS ZOLTÁN: A DUNAI DARAZSAK ÁTVETTÉK A VEZETÉST! A néhány évvel ezelõtti mérhetetlen izgalmakat, és elképesztõ végjátékot hozó

Részletesebben

DR. BÜKI TAMÁS: 2001 A VERSENYASZTAL MELLÕL

DR. BÜKI TAMÁS: 2001 A VERSENYASZTAL MELLÕL 00. XVIII. ÉVFOLYAM,. SZÁM. Alapította: Gerots Zoltán JANUÁR. DR. BÜKI TAMÁS: 00 A VERSENYASZTAL MELLÕL Újabb bajnokság fejezõdött be a royal versenytarokk immár 7 éves történetében - reméljük, hogy 00

Részletesebben

9. GEROTS ZOLTÁN: SIKORA ISTVÁN NYERTE AZ ELSŐ HÁRMAS ROYAL VERSENYT

9. GEROTS ZOLTÁN: SIKORA ISTVÁN NYERTE AZ ELSŐ HÁRMAS ROYAL VERSENYT XXVI. ÉVFOLYAM, 3. SZÁM Alapította: Gerots Zoltán 2010. MÁRCIUS 9. GEROTS ZOLTÁN: SIKORA ISTVÁN NYERTE AZ ELSŐ HÁRMAS ROYAL VERSENYT A két korábbi, Kontra Grand Prix-n lezajlott próba egyéni verseny után

Részletesebben

Alapította: Gerots Zoltán

Alapította: Gerots Zoltán 1987. III. ÉVFOLYAM, 4. SZÁM. Alapította: Gerots Zoltán DECEMBER 10. GEROTS ZOLTÁN: ÚJ BAJNOK, A SZINTÉZIS Két újlaki gyõzelem után új név került a bajnokok serlegére: a Szintézis csapatának a neve. Miután

Részletesebben

14. GEROTS ZOLTÁN: MÁR ELSŐ JÁTÉKÉVÉBEN BAJNOK A CLUB FEHÉRVÁR!

14. GEROTS ZOLTÁN: MÁR ELSŐ JÁTÉKÉVÉBEN BAJNOK A CLUB FEHÉRVÁR! XXIX. ÉVFOLYAM, 6. SZÁM Alapította: Gerots Zoltán 2013. DECEMBER 14. GEROTS ZOLTÁN: MÁR ELSŐ JÁTÉKÉVÉBEN BAJNOK A CLUB FEHÉRVÁR! Ez évben immár másodszor kerül címlapra Rózsavölgyi Attila és Kádár György

Részletesebben

3. GEROTS ZOLTÁN: TANÁCSOK KEZDŐKNEK

3. GEROTS ZOLTÁN: TANÁCSOK KEZDŐKNEK XXVI. ÉVFOLYAM, 2. SZÁM Alapította: Gerots Zoltán 2010. FEBRUÁR 3. GEROTS ZOLTÁN: TANÁCSOK KEZDŐKNEK Mostanában hál istennek újra akad jónéhány érdeklődő kedvenc játékunk iránt. Nekik küldöm az alábbi

Részletesebben

GEROTS ZOLTÁN: 52 MECCS

GEROTS ZOLTÁN: 52 MECCS 1995. XI. ÉVFOLYAM, 1. SZÁM. Alapította: Gerots Zoltán JÚNIUS 1. GEROTS ZOLTÁN: 52 MECCS Szinte hihetetlen: kedvenc játékunk, a royal tarokk immár évtizedes (!) múltra tekint vissza... Ennyi ideje kezdtem

Részletesebben

8. GEROTS ZOLTÁN: PARKOLHATUNK ITT?

8. GEROTS ZOLTÁN: PARKOLHATUNK ITT? XXVIII. ÉVFOLYAM, 4. SZÁM Alapította: Gerots Zoltán 2012. ÁPRILIS 8. GEROTS ZOLTÁN: PARKOLHATUNK ITT? Hosszas egyeztetés után végre találtunk egy időpontot, hogy mi, pesti royalisták meglátogathassuk szombathelyi

Részletesebben

GEROTS ZOLTÁN: ELNÖKVÁLASZTÁS UTÁN, ÚJ KORSZAK ELÕTT

GEROTS ZOLTÁN: ELNÖKVÁLASZTÁS UTÁN, ÚJ KORSZAK ELÕTT XVII. ÉVFOLYAM,. SZÁM. Alapította: Gerots Zoltán JANUÁR. GEROTS ZOLTÁN: ELNÖKVÁLASZTÁS UTÁN, ÚJ KORSZAK ELÕTT Az elsõ elnöki ciklus befejeztével úgy érzem, lezárult egy korszak a royal tarokk történetében.

Részletesebben

40. GEROTS ZOLTÁN: MEGJELENT A ROYAL TAROKK KÖNYV!

40. GEROTS ZOLTÁN: MEGJELENT A ROYAL TAROKK KÖNYV! 2002. XVIII. ÉVFOLYAM, 0. SZÁM. 40. GEROTS ZOLTÁN: MEGJELENT A ROYAL TAROKK KÖNYV! 8 év elteltével megjelent a royal tarokk elsõ önálló könyve: e sorok szerzõjének egyszerûen "Royal tarokk" címet viselõ

Részletesebben

3. GEROTS ZOLTÁN: A ROYAL FÕBB ELTÉRÉSEI A PÁROS TAROKKTÓL

3. GEROTS ZOLTÁN: A ROYAL FÕBB ELTÉRÉSEI A PÁROS TAROKKTÓL 1991. VII. ÉVFOLYAM, 2. SZÁM. Alapította: Gerots Zoltán DECEMBER 3. GEROTS ZOLTÁN: A ROYAL FÕBB ELTÉRÉSEI A PÁROS TAROKKTÓL A tarokk történetében az elsõ nagy váltás akkor volt, amikor a hívásos játékmód

Részletesebben

18. GEROTS ZOLTÁN: PLUSZ TÍZ ÉS SZORKETTÕ

18. GEROTS ZOLTÁN: PLUSZ TÍZ ÉS SZORKETTÕ XVII. ÉVFOLYAM, 4. SZÁM. Alapította: Gerots Zoltán ÁPRILIS 8. GEROTS ZOLTÁN: PLUSZ TÍZ ÉS SZORKETTÕ 200. Már az elsõ meccsek lejátszása után nyilvánvalóvá vált, hogy a consolatiós rendszer köpfhiányos

Részletesebben

Alapította: Gerots Zoltán

Alapította: Gerots Zoltán 00. XIX. ÉVFOLYAM,. SZÁM. 9. GEROTS ZOLTÁN: TRÓFEAKUPA Az elnökség döntése értelmében ezentúl minden századik trófeát elérõ játékostársunkat Trófeakupával jutalmazzuk. Remélhetõleg ez az intézkedés tovább

Részletesebben

28. BERCZELLY TIBOR: CSODÁLATOS HELYSZÍN, CSODÁLATOS ÉLMÉNY VLADÁR FERENC GYŐZELEM A II. EUROLEASING GP-N

28. BERCZELLY TIBOR: CSODÁLATOS HELYSZÍN, CSODÁLATOS ÉLMÉNY VLADÁR FERENC GYŐZELEM A II. EUROLEASING GP-N XXVII. ÉVFOLYAM, 9. SZÁM Alapította: Gerots Zoltán 2011. NOVEMBER 28. BERCZELLY TIBOR: CSODÁLATOS HELYSZÍN, CSODÁLATOS ÉLMÉNY VLADÁR FERENC GYŐZELEM A II. EUROLEASING GP-N Kicsit fintorogtam magamban,

Részletesebben

23. GEROTS ZOLTÁN: AZ ÉLET ÁTÍRJA A CÍMLAPOT

23. GEROTS ZOLTÁN: AZ ÉLET ÁTÍRJA A CÍMLAPOT XXIV. ÉVFOLYAM, 6. SZÁM Alapította: Gerots Zoltán 2008. JÚNIUS 23. GEROTS ZOLTÁN: AZ ÉLET ÁTÍRJA A CÍMLAPOT Itt a nyár, lassan megérkezik a kánikula is. Irány a strand, a vízpart esténként meg a tévé:

Részletesebben

28. BERCZELLY TIBOR: NÉHÁNY MONDAT A MÚLÓ IDÕRÕL ÉS A FEJLÕDÉSRÕL

28. BERCZELLY TIBOR: NÉHÁNY MONDAT A MÚLÓ IDÕRÕL ÉS A FEJLÕDÉSRÕL 2000. XVI. ÉVFOLYAM, 8. SZÁM. Alapította: Gerots Zoltán AUGUSZTUS 28. BERCZELLY TIBOR: NÉHÁNY MONDAT A MÚLÓ IDÕRÕL ÉS A FEJLÕDÉSRÕL Gatyaszaggató meleg van. Tombol a nyár. Ülök a ventillátor elõtt, lábam

Részletesebben

38. GEROTS ZOLTÁN: JOHN MCLEOD BUDAPESTEN

38. GEROTS ZOLTÁN: JOHN MCLEOD BUDAPESTEN 00. XX. ÉVFOLYAM, 9. SZÁM. Szeptember utolsó hétvégéjén barátaival ismét Magyarországra látogatott John McLeod, a világ legismertebb kártyaszakértõje. Csathó Áron szervezésében neki is ültünk mindjárt

Részletesebben

34. GEROTS ZOLTÁN: A FEHÉRVÁR ELSÕ SIKERE

34. GEROTS ZOLTÁN: A FEHÉRVÁR ELSÕ SIKERE 2004. XX. ÉVFOLYAM, 8. SZÁM. Alapította: Gerots Zoltán AUGUSZTUS 34. GEROTS ZOLTÁN: A FEHÉRVÁR ELSÕ SIKERE A tarokk élvonalába, a royalba az idén bekapcsolódott székesfehérvári együttes: Kádár György (a

Részletesebben

54. GEROTS ZOLTÁN: A GYŐR HAWER MEGVÉDTE BAJNOKI CÍMÉT

54. GEROTS ZOLTÁN: A GYŐR HAWER MEGVÉDTE BAJNOKI CÍMÉT XXIV. ÉVFOLYAM, 12. SZÁM Alapította: Gerots Zoltán 2008. DECEMBER 54. GEROTS ZOLTÁN: A GYŐR HAWER MEGVÉDTE BAJNOKI CÍMÉT A Győr HaWer csapata bajnokhoz méltó játékkal imponáló fölénnyel védte meg csapatbajnoki

Részletesebben

Alapította: Gerots Zoltán

Alapította: Gerots Zoltán 2002. XVIII. ÉVFOLYAM, 8. SZÁM. 29. GEROTS ZOLTÁN: A BÜKI, GYÖNGYÖSI PÁROS ELSÕ GP GYÕZELME Egyre népszerûbbek a - nemritkán nyaralással összekötött - vidéken megrendezett nyári versenyek. Az idén ezekbõl

Részletesebben

45. GEROTS ZOLTÁN: A GYŐR HAWER RAJT-CÉL GYŐZELEMMEL NYERTE A CSAPATBAJNOKSÁGOT

45. GEROTS ZOLTÁN: A GYŐR HAWER RAJT-CÉL GYŐZELEMMEL NYERTE A CSAPATBAJNOKSÁGOT XXIII. ÉVFOLYAM, 12. SZÁM Alapította: Gerots Zoltán 2007. DECEMBER 45. GEROTS ZOLTÁN: A GYŐR HAWER RAJT-CÉL GYŐZELEMMEL NYERTE A CSAPATBAJNOKSÁGOT A múlt évben ezüstig jutó Győr HaWer csapata az idén káprázatos,

Részletesebben

31. GEROTS ZOLTÁN: XXVII. PIATNIK CSAPATBAJNOKSÁG

31. GEROTS ZOLTÁN: XXVII. PIATNIK CSAPATBAJNOKSÁG XXVII. ÉVFOLYAM, 10. SZÁM Alapította: Gerots Zoltán 2011. DECEMBER 31. GEROTS ZOLTÁN: XXVII. PIATNIK CSAPATBAJNOKSÁG A tarokkjátékok királykategóriájában, a royalban 2011-ben veretes mezőny gyűlt össze

Részletesebben

Alapította: Gerots Zoltán

Alapította: Gerots Zoltán 2000. XVI. ÉVFOLYAM, 6. SZÁM. Alapította: Gerots Zoltán JÚNIUS 19. DR: SZÉKELY GÉZA: NYÁRI FÉL(HOLT) IDÉNY Tombol a nyár, sokan szabadságukat töltik, de azért az Árpádház étteremben így is minden kedden

Részletesebben

31. GEROTS ZOLTÁN: ÚJABB GYŐRI SIKER

31. GEROTS ZOLTÁN: ÚJABB GYŐRI SIKER XXV. ÉVFOLYAM, 8. SZÁM Alapította: Gerots Zoltán 2009. SZEPTEMBER 31. GEROTS ZOLTÁN: ÚJABB GYŐRI SIKER Úton a győri klub felé dr.eőri Gyula 100. trófeájának díjátadásának apropóján azon morfondíroztam,

Részletesebben

24. GEROTS ZOLTÁN: ÉV VÉGI ESEMÉNYEK

24. GEROTS ZOLTÁN: ÉV VÉGI ESEMÉNYEK XXVII. ÉVFOLYAM, 8. SZÁM Alapította: Gerots Zoltán 2011. OKTÓBER 24. GEROTS ZOLTÁN: ÉV VÉGI ESEMÉNYEK Befejezéséhez közeledik a XXVII. Piatnik Magyar Csapatbajnokság. Noha évtizedek óta első ízben leszállítottuk

Részletesebben

4. GEROTS ZOLTÁN: GYÕR BEMUTATKOZOTT

4. GEROTS ZOLTÁN: GYÕR BEMUTATKOZOTT . XVIII. ÉVFOLYAM,. SZÁM. Fiatal sportágunknak bár már régóta vannak vidéki játékosai, vidéki royaléletrõl nem beszélhettünk eddig. Február 7-én azonban - Wersényi Gyurinak hála - megváltozott a helyzet:

Részletesebben

1. GEROTS ZOLTÁN: ZÖLD ÚT A JÁTÉKNAK

1. GEROTS ZOLTÁN: ZÖLD ÚT A JÁTÉKNAK XXIV. ÉVFOLYAM, 1. SZÁM Alapította: Gerots Zoltán 2008. JANUÁR 1. GEROTS ZOLTÁN: ZÖLD ÚT A JÁTÉKNAK Az évadnyitó közgyűlés eltörölte a csapatbajnoki meccskorlátot, így az 52 mérkőzést mindenki azokkal

Részletesebben

6. GEROTS ZOLTÁN: ÚJRA ÕRÖL AZ ÖRÖK MALOM

6. GEROTS ZOLTÁN: ÚJRA ÕRÖL AZ ÖRÖK MALOM 2000. XVI. ÉVFOLYAM, 2. SZÁM. Alapította: Gerots Zoltán FEBRUÁR 6. GEROTS ZOLTÁN: ÚJRA ÕRÖL AZ ÖRÖK MALOM Remek rajtot vett az idei bajnokságban az Örök malom: Varga Péter és dr. Füsthy Zsolt. (A fotón

Részletesebben

1. GEROTS ZOLTÁN: A DARAZSAK MEGVÉDTÉK KUPAGYŐZTESI CÍMÜKET

1. GEROTS ZOLTÁN: A DARAZSAK MEGVÉDTÉK KUPAGYŐZTESI CÍMÜKET XXIII. ÉVFOLYAM, 1. SZÁM Alapította: Gerots Zoltán 2007. JANUÁR 1. GEROTS ZOLTÁN: A DARAZSAK MEGVÉDTÉK KUPAGYŐZTESI CÍMÜKET Hibátlan játékkal, megérdemelten nyerték a januárra áthúzódott 2006-os Piatnik

Részletesebben

15. GEROTS ZOLTÁN: 2002, MAJD UTÁN MEGSZÜLETETT A 3. ROYAL!

15. GEROTS ZOLTÁN: 2002, MAJD UTÁN MEGSZÜLETETT A 3. ROYAL! XXVI. ÉVFOLYAM, 5. SZÁM Alapította: Gerots Zoltán 2010. MÁJUS 15. GEROTS ZOLTÁN: 2002, MAJD 2005. UTÁN MEGSZÜLETETT A 3. ROYAL! Bizony, bizony, ennyit öt évet (!) kellett várni arra, hogy az egyetemes

Részletesebben

1. GEROTS ZOLTÁN: AZ ÖRÖK MALOM NYERTE A KUPADÖNTÕT

1. GEROTS ZOLTÁN: AZ ÖRÖK MALOM NYERTE A KUPADÖNTÕT 2004. XX. ÉVFOLYAM, 1. SZÁM. Alapította: Gerots Zoltán JANUÁR 1. GEROTS ZOLTÁN: AZ ÖRÖK MALOM NYERTE A KUPADÖNTÕT dr. Füsthy Zsolt Trojkájával és Golgotájával - Oravecz Spadille-ja ellenében - biztosan

Részletesebben

GEROTS ZOLTÁN: ISMÉT ÚJ NÉV A BAJNOKOK LISTÁJÁN - KISPEST REZSÕ TÉR

GEROTS ZOLTÁN: ISMÉT ÚJ NÉV A BAJNOKOK LISTÁJÁN - KISPEST REZSÕ TÉR 1999. XV. ÉVFOLYAM, 1. SZÁM. Alapította: Gerots Zoltán DECEMBER 1. GEROTS ZOLTÁN: ISMÉT ÚJ NÉV A BAJNOKOK LISTÁJÁN - KISPEST REZSÕ TÉR Bajnokok tablója 99 Fent: dr.székely Géza, Keszei László (Kispest

Részletesebben

15. VLADÁR FERENC: MEGVAN A HÚSZEZREDIK TRÓFEA!!

15. VLADÁR FERENC: MEGVAN A HÚSZEZREDIK TRÓFEA!! XXVII. ÉVFOLYAM, 6. SZÁM Alapította: Gerots Zoltán 2011. JÚLIUS 15. VLADÁR FERENC: MEGVAN A HÚSZEZREDIK TRÓFEA!! A Tarokkélet májusi számában Farkas Péter sporttársunk hívta fel a figyelmet: Nemsokára

Részletesebben

30. DR.SZÉKELY GÉZA: ÚJ VILÁGCSÚCS A ZÖLD ASZTAL MELLETT

30. DR.SZÉKELY GÉZA: ÚJ VILÁGCSÚCS A ZÖLD ASZTAL MELLETT 2000. XVI. ÉVFOLYAM, 9. SZÁM. Alapította: Gerots Zoltán SZEPTEMBER 30. DR.SZÉKELY GÉZA: ÚJ VILÁGCSÚCS A ZÖLD ASZTAL MELLETT Bár mindössze 14 mérkõzést vívtak royal csapataink szeptemberben, rögtön az elején

Részletesebben

TestLine - Angol teszt Minta feladatsor

TestLine - Angol teszt Minta feladatsor Minta felaatsor venég Téma: Általános szintfelmérő Aláírás:... Dátum: 2016.05.29 08:18:49 Kérések száma: 25 kérés Kitöltési iő: 1:17:27 Nehézség: Összetett Pont egység: +6-2 Értékelés: Alaértelmezett értékelés

Részletesebben

45. GEROTS ZOLTÁN: GYŐRI KIRÁLYOK

45. GEROTS ZOLTÁN: GYŐRI KIRÁLYOK XXIV. ÉVFOLYAM, 10. SZÁM Alapította: Gerots Zoltán 2008. OKTÓBER 45. GEROTS ZOLTÁN: GYŐRI KIRÁLYOK Győr legerősebb tarokk-köre, a Törökverő étteremben játszó hetesfogat (fotónkon: dr.paál Sándor, dr.wersényi

Részletesebben

GEROTS ZOLTÁN: MEGALAKULT A MAGYAR ROYAL TAROKK EGYESÜLET

GEROTS ZOLTÁN: MEGALAKULT A MAGYAR ROYAL TAROKK EGYESÜLET 1998. XIV. ÉVFOLYAM, 1. SZÁM. Alapította: Gerots Zoltán ÁPRILIS 1. GEROTS ZOLTÁN: MEGALAKULT A MAGYAR ROYAL TAROKK EGYESÜLET hátsó sor: Varga Péter, dr.szegedi Róbert, dr.domoszlai Béla, dr. Székely Géza,

Részletesebben

24. GEROTS ZOLTÁN: NÉMETVÖLGYI TRÓFEÁK

24. GEROTS ZOLTÁN: NÉMETVÖLGYI TRÓFEÁK XXVI. ÉVFOLYAM, 8. SZÁM Alapította: Gerots Zoltán 2010. AUGUSZTUS 24. GEROTS ZOLTÁN: NÉMETVÖLGYI TRÓFEÁK Egy kellemes augusztusi koraestén míg a fiatalság egy része szabályszerű közelharcot vívott, hogy

Részletesebben

ANGOL NYELV KÖZÉPSZINT SZÓBELI VIZSGA I. VIZSGÁZTATÓI PÉLDÁNY

ANGOL NYELV KÖZÉPSZINT SZÓBELI VIZSGA I. VIZSGÁZTATÓI PÉLDÁNY ANGOL NYELV KÖZÉPSZINT SZÓBELI VIZSGA I. VIZSGÁZTATÓI PÉLDÁNY A feladatsor három részbol áll 1. A vizsgáztató társalgást kezdeményez a vizsgázóval. 2. A vizsgázó egy szituációs feladatban vesz részt a

Részletesebben

Utolsó frissítés / Last update: február Szerkesztő / Editor: Csatlós Árpádné

Utolsó frissítés / Last update: február Szerkesztő / Editor: Csatlós Árpádné Utolsó frissítés / Last update: 2016. február Szerkesztő / Editor: Csatlós Árpádné TARTALOM / Contents BEVEZETŐ / Introduction... 2 FELNŐTT TAGBÉLYEGEK / Adult membership stamps... 3 IFJÚSÁGI TAGBÉLYEGEK

Részletesebben

GEROTS ZOLTÁN: MEGKEZDÕDÖTT A 9. ROYAL VERSENYIDÉNY

GEROTS ZOLTÁN: MEGKEZDÕDÖTT A 9. ROYAL VERSENYIDÉNY 1993. IX. ÉVFOLYAM, 1. SZÁM. Alapította: Gerots Zoltán JÚLIUS 1. GEROTS ZOLTÁN: MEGKEZDÕDÖTT A 9. ROYAL VERSENYIDÉNY Továbbra is létrarendszerben kezdõdött meg az idei, immár 9. magyar royal tarokk csapatbajnokság,

Részletesebben

FAMILY STRUCTURES THROUGH THE LIFE CYCLE

FAMILY STRUCTURES THROUGH THE LIFE CYCLE FAMILY STRUCTURES THROUGH THE LIFE CYCLE István Harcsa Judit Monostori A magyar társadalom 2012-ben: trendek és perspektívák EU összehasonlításban Budapest, 2012 november 22-23 Introduction Factors which

Részletesebben

1. feladat: Hallgasd meg az angol szöveget, legalább egyszer.

1. feladat: Hallgasd meg az angol szöveget, legalább egyszer. 1. feladat: Hallgasd meg az angol szöveget, legalább egyszer. 2. feladat: Hallgasd meg a második hanganyagot, a magyarázatom, és utána azonnal hallgasd meg az eredeti szöveget, figyeld meg, mennyivel jobban

Részletesebben

Tudományos Ismeretterjesztő Társulat

Tudományos Ismeretterjesztő Társulat Sample letter number 5. International Culture Festival PO Box 34467 Harrogate HG 45 67F Sonnenbergstraße 11a CH-6005 Luzern Re: Festival May 19, 2009 Dear Ms Atkinson, We are two students from Switzerland

Részletesebben

19. GEROTS ZOLTÁN: HOGY BÍROM KI EZT A HOSSZÚ IDŐT??

19. GEROTS ZOLTÁN: HOGY BÍROM KI EZT A HOSSZÚ IDŐT?? XXVIII. ÉVFOLYAM, 8. SZÁM Alapította: Gerots Zoltán 2012. SZEPTEMBER 19. GEROTS ZOLTÁN: HOGY BÍROM KI EZT A HOSSZÚ IDŐT?? Mikor e sorokat papírra vetem, kedd reggel van, este klubnap, szombaton meg verseny.

Részletesebben

GEROTS ZOLTÁN: ÚJ BAJNOK, AZ ÖRÖK MALOM

GEROTS ZOLTÁN: ÚJ BAJNOK, AZ ÖRÖK MALOM 1998. XIV. ÉVFOLYAM, 3. SZÁM. Alapította: Gerots Zoltán DECEMBER 11. GEROTS ZOLTÁN: ÚJ BAJNOK, AZ ÖRÖK MALOM Royal-pályafutása elsõ bajnoki címét nyerte az Örök malom csapata, mely Bólya Péter egyik regényébõl

Részletesebben

ANGOL NYELVI SZINTFELMÉRŐ 2013 A CSOPORT. on of for from in by with up to at

ANGOL NYELVI SZINTFELMÉRŐ 2013 A CSOPORT. on of for from in by with up to at ANGOL NYELVI SZINTFELMÉRŐ 2013 A CSOPORT A feladatok megoldására 45 perc áll rendelkezésedre, melyből körülbelül 10-15 percet érdemes a levélírási feladatra szánnod. Sok sikert! 1. Válaszd ki a helyes

Részletesebben

Utolsó frissítés / Last update: Szeptember / September Szerkesztő / Editor: Csatlós Árpádné

Utolsó frissítés / Last update: Szeptember / September Szerkesztő / Editor: Csatlós Árpádné Utolsó frissítés / Last update: 2018. Szeptember / September Szerkesztő / Editor: Csatlós Árpádné TARTALOM / Contents BEVEZETŐ / Introduction... 2 FELNŐTT TAGBÉLYEGEK / Adult membership stamps... 3 IFJÚSÁGI

Részletesebben

Alapította: Gerots Zoltán

Alapította: Gerots Zoltán 1988. IV. ÉVFOLYAM, 1. SZÁM. Alapította: Gerots Zoltán MÁJUS 1. GEROTS ZOLTÁN: MEGKEZDÕDÖTT A 4. BAJNOKSÁG Egy játék felnõtté válásának egyik legfontosabb mércéje - a felügyelõ szerv, az ÁISH szerint -

Részletesebben

51. GEROTS ZOLTÁN: RÉGI, NAGY JÁTÉKOSOK AZ I. KONTRA GRAND PRIX DOBOGÓJÁN

51. GEROTS ZOLTÁN: RÉGI, NAGY JÁTÉKOSOK AZ I. KONTRA GRAND PRIX DOBOGÓJÁN XXIV. ÉVFOLYAM, 11. SZÁM Alapította: Gerots Zoltán 2008. NOVEMBER 51. GEROTS ZOLTÁN: RÉGI, NAGY JÁTÉKOSOK AZ I. KONTRA GRAND PRIX DOBOGÓJÁN A verseny előtt az országra leszakadó óriási hóesés és a jéggé

Részletesebben

Lopocsi Istvánné MINTA DOLGOZATOK FELTÉTELES MONDATOK. (1 st, 2 nd, 3 rd CONDITIONAL) + ANSWER KEY PRESENT PERFECT + ANSWER KEY

Lopocsi Istvánné MINTA DOLGOZATOK FELTÉTELES MONDATOK. (1 st, 2 nd, 3 rd CONDITIONAL) + ANSWER KEY PRESENT PERFECT + ANSWER KEY Lopocsi Istvánné MINTA DOLGOZATOK FELTÉTELES MONDATOK (1 st, 2 nd, 3 rd CONDITIONAL) + ANSWER KEY PRESENT PERFECT + ANSWER KEY FELTÉTELES MONDATOK 1 st, 2 nd, 3 rd CONDITIONAL I. A) Egészítsd ki a mondatokat!

Részletesebben

4. KARDOS PÉTER: ROYAL TAROKK (írás az Óbudai Egyetem Béta-verzió című újsága számára)

4. KARDOS PÉTER: ROYAL TAROKK (írás az Óbudai Egyetem Béta-verzió című újsága számára) XXVII. ÉVFOLYAM, 3. SZÁM Alapította: Gerots Zoltán 2011. MÁRCIUS 4. KARDOS PÉTER: ROYAL TAROKK (írás az Óbudai Egyetem Béta-verzió című újsága számára) Van-e élet a zsírozáson, a snapszlin és a pókeren

Részletesebben

ANGOL NYELVI SZINTFELMÉRŐ 2014 A CSOPORT

ANGOL NYELVI SZINTFELMÉRŐ 2014 A CSOPORT ANGOL NYELVI SZINTFELMÉRŐ 2014 A CSOPORT A feladatok megoldására 45 perc áll rendelkezésedre, melyből körülbelül 10-15 percet érdemes a fogalmazási feladatra szánnod. Megoldásaid a válaszlapra írd! 1.

Részletesebben

12. GEROTS ZOLTÁN: A KÁROLY, GYULAI PÁROS NAGY SIKERE GYÕRBEN

12. GEROTS ZOLTÁN: A KÁROLY, GYULAI PÁROS NAGY SIKERE GYÕRBEN 2004. XX. ÉVFOLYAM, 3. SZÁM. Alapította: Gerots Zoltán MÁRCIUS 12. GEROTS ZOLTÁN: A KÁROLY, GYULAI PÁROS NAGY SIKERE GYÕRBEN TAROKKÉLET 33. A szenzációs teljesítményt nyújtó, Golgotát, Courtot teljesítõ

Részletesebben

Alapította: Gerots Zoltán

Alapította: Gerots Zoltán 1986. II. ÉVFOLYAM, 4. SZÁM. Alapította: Gerots Zoltán DECEMBER 10. GEROTS ZOLTÁN: AZ ÚJLAK MEGVÉDTE BAJNOKI CÍMÉT 1984 telén néhányan úgy gondoltuk, hogy fel kellene ébreszteni 1985 folyamán már ébresztettük

Részletesebben

34. GEROTS ZOLTÁN: REDL TIBOR MESTERHÁRMASA

34. GEROTS ZOLTÁN: REDL TIBOR MESTERHÁRMASA XXIII. ÉVFOLYAM, 10. SZÁM Alapította: Gerots Zoltán 2007. OKTÓBER 34. GEROTS ZOLTÁN: REDL TIBOR MESTERHÁRMASA Október utolsó napjaiban, egy interneten játszott csapatbajnoki mérkőzésen nagy bravúrt ért

Részletesebben

GEROTS ZOLTÁN: ÚJ TELJESÍTMÉNYÉRTÉKELÉS: A KRITÉRIUMOS RENDSZER

GEROTS ZOLTÁN: ÚJ TELJESÍTMÉNYÉRTÉKELÉS: A KRITÉRIUMOS RENDSZER 1990. VI. ÉVFOLYAM, 1. SZÁM. Alapította: Gerots Zoltán MÁJUS 1. GEROTS ZOLTÁN: ÚJ TELJESÍTMÉNYÉRTÉKELÉS: A KRITÉRIUMOS RENDSZER Január elsején megkezdõdött az immár 6. tízlapos tarokk magyar csapatbajnokság.

Részletesebben

Tudományos Ismeretterjesztő Társulat

Tudományos Ismeretterjesztő Társulat Sample letter number 3. Russell Ltd. 57b Great Hawthorne Industrial Estate Hull East Yorkshire HU 19 5BV 14 Bebek u. Budapest H-1105 10 December, 2009 Ref.: complaint Dear Sir/Madam, After seeing your

Részletesebben

30. GEROTS ZOLTÁN: A ROYAL MESTEREI

30. GEROTS ZOLTÁN: A ROYAL MESTEREI XXIV. ÉVFOLYAM, 7. SZÁM Alapította: Gerots Zoltán 2008. JÚLIUS 30. GEROTS ZOLTÁN: A ROYAL MESTEREI Fantasztikus heteknek lehetnek szemtanúi a royal-kedvelők! Játékosaink egész sora jubilált: nagymesterünk,

Részletesebben

2 level 3 innovation tiles. 3 level 2 innovation tiles. 3 level 1 innovation tiles. 2 tribe pawns of each color. 3 height 3 tribe pawns.

2 level 3 innovation tiles. 3 level 2 innovation tiles. 3 level 1 innovation tiles. 2 tribe pawns of each color. 3 height 3 tribe pawns. 2 darab 3-as szintű találmány jelző Origin kártyaszövegek fordítása Vágd ki a az egyes kártyákhoz tartozó lapokat a vonalak és a színes terület mentén, majd csúsztasd be a kártyavédő fóliába úgy, hogy

Részletesebben

egy-egy Trófeakupa (dr.füsthy 94, dr.büki 91), megállapíthatjuk, már itt is az újabb trófeaszerzési

egy-egy Trófeakupa (dr.füsthy 94, dr.büki 91), megállapíthatjuk, már itt is az újabb trófeaszerzési 2004. XX. ÉVFOLYAM, 7. SZÁM. Két kitûnõ játékosunk is jubilál a trófealistán: Csathó Áron a 300., míg Károly Márton a 100. szuperkombinációját teljesítette. Tekintve, hogy nemrég ünnepeltük Ádám Jancsi

Részletesebben

16. GEROTS ZOLTÁN: ELŐSZÖR DOBOGÓN A NÉMETH HÁZASPÁR!

16. GEROTS ZOLTÁN: ELŐSZÖR DOBOGÓN A NÉMETH HÁZASPÁR! XXVIII. ÉVFOLYAM, 7. SZÁM Alapította: Gerots Zoltán 2012. AUGUSZTUS 16. GEROTS ZOLTÁN: ELŐSZÖR DOBOGÓN A NÉMETH HÁZASPÁR! Egyesületünk jeles tagja, Kovács Tamás, a fehérvári szakosztály-elnök újabb remek

Részletesebben

4. GEROTS ZOLTÁN: INTERJÚ GYÖNGYÖSI GÁBORRAL

4. GEROTS ZOLTÁN: INTERJÚ GYÖNGYÖSI GÁBORRAL XXIII. ÉVFOLYAM, 2. SZÁM Alapította: Gerots Zoltán 2007. FEBRUÁR 4. GEROTS ZOLTÁN: INTERJÚ GYÖNGYÖSI GÁBORRAL A tarokkjátékosok számára a Piatnik név fogalom. Nem csoda, hogy a hazai tarokkozók legnagyobb

Részletesebben

10. GEROTS ZOLTÁN: DR.ÁDÁM JÁNOS EZREDIK TRÓFEÁJA

10. GEROTS ZOLTÁN: DR.ÁDÁM JÁNOS EZREDIK TRÓFEÁJA XXIX. ÉVFOLYAM, 4. SZÁM Alapította: Gerots Zoltán 2013. AUGUSZTUS 10. GEROTS ZOLTÁN: DR.ÁDÁM JÁNOS EZREDIK TRÓFEÁJA A royal tarokk nagy ünnepére készülvén autóztunk Budapestről egy kis küldöttséggel Győrbe,

Részletesebben

23. JÁNOSKA ANTAL: KÁRTYAKIÁLLÍTÁS BÉCSBEN Bécsben rendezte összevont közgyûlését

23. JÁNOSKA ANTAL: KÁRTYAKIÁLLÍTÁS BÉCSBEN Bécsben rendezte összevont közgyûlését 2000. XVI. ÉVFOLYAM, 7. SZÁM. Alapította: Gerots Zoltán JÚLIUS 23. JÁNOSKA ANTAL: KÁRTYAKIÁLLÍTÁS BÉCSBEN Bécsben rendezte összevont közgyûlését a Talon Osztrák-Magyar Kártyatársaság és a németek nemzeti

Részletesebben

Alapította: Gerots Zoltán

Alapította: Gerots Zoltán XXI. ÉVFOLYAM, 4. SZÁM. 17. GEROTS ZOLTÁN: KEZDÕDIK A GP-SZEZON A napokban meghívó érkezett gyõri szakosztály-elnökünktõl, dr.wersényi Fújó Györgytõl, melyben a május 14-i, idénynyitó gyõri párosversenyre

Részletesebben

Tavaszi Sporttábor / Spring Sports Camp. 2016. május 27 29. (péntek vasárnap) 27 29 May 2016 (Friday Sunday)

Tavaszi Sporttábor / Spring Sports Camp. 2016. május 27 29. (péntek vasárnap) 27 29 May 2016 (Friday Sunday) Tavaszi Sporttábor / Spring Sports Camp 2016. május 27 29. (péntek vasárnap) 27 29 May 2016 (Friday Sunday) SZÁLLÁS / ACCOMODDATION on a Hotel Gellért*** szálloda 2 ágyas szobáiban, vagy 2x2 ágyas hostel

Részletesebben

A rosszindulatú daganatos halálozás változása 1975 és 2001 között Magyarországon

A rosszindulatú daganatos halálozás változása 1975 és 2001 között Magyarországon A rosszindulatú daganatos halálozás változása és között Eredeti közlemény Gaudi István 1,2, Kásler Miklós 2 1 MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutató Intézete, Budapest 2 Országos Onkológiai Intézet,

Részletesebben

1. GEROTS ZOLTÁN: EZ AZ ÉV IS JÓL KEZDŐDÖTT

1. GEROTS ZOLTÁN: EZ AZ ÉV IS JÓL KEZDŐDÖTT XXV. ÉVFOLYAM, 1. SZÁM Alapította: Gerots Zoltán 2009. JANUÁR 1. GEROTS ZOLTÁN: EZ AZ ÉV IS JÓL KEZDŐDÖTT Nem elég, hogy a karácsonyi ünnepeket végigtarokkoztuk, mivel kezdhettük volna az új évet, mint

Részletesebben

Angol Középfokú Nyelvvizsgázók Bibliája: Nyelvtani összefoglalás, 30 kidolgozott szóbeli tétel, esszé és minta levelek + rendhagyó igék jelentéssel

Angol Középfokú Nyelvvizsgázók Bibliája: Nyelvtani összefoglalás, 30 kidolgozott szóbeli tétel, esszé és minta levelek + rendhagyó igék jelentéssel Angol Középfokú Nyelvvizsgázók Bibliája: Nyelvtani összefoglalás, 30 kidolgozott szóbeli tétel, esszé és minta levelek + rendhagyó igék jelentéssel Timea Farkas Click here if your download doesn"t start

Részletesebben

19. BERCZELLY TIBOR: KELLEMES NAP GÖDÖN

19. BERCZELLY TIBOR: KELLEMES NAP GÖDÖN XXVII. ÉVFOLYAM, 7. SZÁM Alapította: Gerots Zoltán 2011. SZEPTEMBER 19. BERCZELLY TIBOR: KELLEMES NAP GÖDÖN Gyönyörű, ideális kártya időben indulok a kies Gödre. A Nyugati pályaudvaron rendszeresen rossz

Részletesebben

USER MANUAL Guest user

USER MANUAL Guest user USER MANUAL Guest user 1 Welcome in Kutatótér (Researchroom) Top menu 1. Click on it and the left side menu will pop up 2. With the slider you can make left side menu visible 3. Font side: enlarging font

Részletesebben

Statistical Inference

Statistical Inference Petra Petrovics Statistical Inference 1 st lecture Descriptive Statistics Inferential - it is concerned only with collecting and describing data Population - it is used when tentative conclusions about

Részletesebben

Revenue Stamp Album for Hungary Magyar illetékbélyeg album. Content (tartalom) Documentary Stamps (okmánybélyegek)

Revenue Stamp Album for Hungary Magyar illetékbélyeg album. Content (tartalom) Documentary Stamps (okmánybélyegek) Revenue Stamp Album for Hungary Magyar illetékbélyeg album Content (tartalom) Documentary Stamps (okmánybélyegek) I. OPM Austrian Financial Administration in Hungary (osztrák pénzügyigazgatás) 2 II. Currency:

Részletesebben

SAJTÓKÖZLEMÉNY Budapest 2011. július 13.

SAJTÓKÖZLEMÉNY Budapest 2011. július 13. SAJTÓKÖZLEMÉNY Budapest 2011. július 13. A MinDig TV a legdinamikusabban bıvülı televíziós szolgáltatás Magyarországon 2011 elsı öt hónapjában - A MinDig TV Extra a vezeték nélküli digitális televíziós

Részletesebben

3. MINTAFELADATSOR KÖZÉPSZINT. Az írásbeli vizsga időtartama: 30 perc. III. Hallott szöveg értése

3. MINTAFELADATSOR KÖZÉPSZINT. Az írásbeli vizsga időtartama: 30 perc. III. Hallott szöveg értése Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 XXI. századi közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz ANGOL NYELV 3. MINTAFELADATSOR KÖZÉPSZINT Az írásbeli vizsga időtartama: 30 perc

Részletesebben

50. GEROTS ZOLTÁN: A HÚSZASHÍVÁSOS TAROKKTÓL A MEGBORSOZOTT" SKÍZHÍVÁSIG

50. GEROTS ZOLTÁN: A HÚSZASHÍVÁSOS TAROKKTÓL A MEGBORSOZOTT SKÍZHÍVÁSIG XXI. ÉVFOLYAM, 10. SZÁM Alapította: Gerots Zoltán 2005. OKTÓBER 50. GEROTS ZOLTÁN: A HÚSZASHÍVÁSOS TAROKKTÓL A MEGBORSOZOTT" SKÍZHÍVÁSIG Sok új játékos kérésére az alábbiakban egy kis áttekintést nyújtok

Részletesebben

ANGOL NYELV KÖZÉPSZINT SZÓBELI VIZSGA I. VIZSGÁZTATÓI PÉLDÁNY

ANGOL NYELV KÖZÉPSZINT SZÓBELI VIZSGA I. VIZSGÁZTATÓI PÉLDÁNY ANGOL NYELV KÖZÉPSZINT SZÓBELI VIZSGA I. VIZSGÁZTATÓI PÉLDÁNY A feladatsor három részből áll 1. A vizsgáztató társalgást kezdeményez a vizsgázóval. 2. A vizsgázó egy szituációs feladatban vesz részt a

Részletesebben

Correlation & Linear Regression in SPSS

Correlation & Linear Regression in SPSS Petra Petrovics Correlation & Linear Regression in SPSS 4 th seminar Types of dependence association between two nominal data mixed between a nominal and a ratio data correlation among ratio data Correlation

Részletesebben