TISZTELT HALLGATÓK! TŰZVÉDELEM

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "TISZTELT HALLGATÓK! TŰZVÉDELEM"

Átírás

1 TISZTELT HALLGATÓK! Értesítem Önöket, hogy a tűzvédelmet, polgári védelmet, munkavédelmet, vagyonvédelmet érintő jogszabályok előírják a hallgatók szakterületek szerinti oktatását. Az oktatás összevont lebonyolítása sok nehézségbe ütközik, ezért ebben az évben egy új módszer bevezetéséhez folyamodunk. Egy jegyzet formájában kívánjuk megismertetni Önökkel a legfontosabb biztonsági előírásokat, és ha beválik, a későbbiek során is ezt az oktatási formát fogjuk alkalmazni, nem rabolva az önök szabad idejét. Kérem, hogy a saját és a hallgatótársaik, illetve a főiskolai kar létesítményeinek biztonsága érdekében olvassák el az alábbi anyagot, és a benne foglalt szabályokat, előírásokat tartsák be! TŰZVÉDELEM A tűz elleni védekezés (a tűzvédelem) alapvető feladata a tűzesetek megelőzése, a tűzoltási feladatok ellátása a tűzvizsgálat valamint ezek feltételeinek biztosítása. Ahhoz, hogy a tüzek pusztító hatásait elkerüljük, törekednünk kell a megelőzésükre vagy bekövetkezésük esetén, szakszerűen kell fellépnünk ellene. Ennek érdekében ismernünk kell az alábbi tűzvédelmi szabályokat. 1. Aki tűzet, vagy annak közvetlen veszélyét észleli, illetve arról tudomást szerez, köteles a TŰZOLTÓSÁG felé haladéktalanul jelezni még akkor is, ha a tűzet, már eloltották, vagy önmagától megszűnt. Ilyen esetekben a helyszínt a tűzvizsgálat lefolytatásáig változatlanul kell hagyni! 2. Tűzet jelezni a TŰZOLTÓSÁG felé a 105, vagy Budapestről a telefonszámon lehet, az alábbi adatok közlésével: - A TŰZ PONTOS HELYE (kerület, utca, házszám.) - MI ÉG, MI VAN VESZÉLYEZTETVE? - EMBERÉLET VAN-E VESZÉLYBEN? - A BEJELENTŐ NEVE, A JELZÉSRE HASZNÁLT TÁVBESZÉLŐ SZÁMA 3. Mindenki köteles ellenszolgáltatás nélkül telefonját, hírközlő eszközét a tűzjelzés céljára, rendelkezésre bocsátani.

2 A kar létesítményeiben keletkezett tűz esetén végre kell hajtani a tűzjelzést (a portaszolgálatot értesíteni kell), végre kell hajtani az emberek riasztását. Riadalom, pánik elkerülése érdekében higgadtságra, nyugalomra és határozottságra kell törekedni. 5. A kiürítés, mentés végrehajtásának szempontjai: - MINDEN ESETBEN A LÉPCSŐHÁZON KERESZTÜL HAGYJUK EL AZ ÉPÜLETET! (a liftet igénybe venni tilos és életveszélyes!) - A lépcsőházba bekerülő füstöt, hőt a meglévő lépcsőházi ablakok kinyitásával tudjuk elvezetni. Ha ez nem lehetséges, lehajolva hagyjuk el az épületet. - Égő, csukott ajtajú helyiséget felnyitni csak a nyílászárók óvatos nyitásával, mindig annak takarásában szabad. - A helyiségek elhagyása után gondoskodni kell a nyílászárók lehetőség szerinti becsukásáról. 6. A tűzoltás végrehajtásának szempontjai: - A tűz oltását csak abban az esetben kezdjük meg az előzőekben leírtak figyelembevételével, amíg az önmagunk veszélyeztetése nélkül lehetséges. - A tűz oltását mindig az égő anyag fizikai és kémiai tulajdonságainak, valamint a tűz nagyságának figyelembevételével kell megkezdeni. - Elektromos berendezések tűzének oltását csak áramtalaníátás után szabad elkezdeni. - A tűzoltó készülékkel a tűzoltást lehajolva, a tűztől legalább 1 m-es távolságból, a tűzoltó készülékek lövőkéjének mozgatásával végezzük. Vízzel oltás esetén az épületet áramtalanítani kell. 7. Kérem Önöket, hogy a személyes biztonságuk és a kar vagyonának megóvása érdekében tartsák be az alábbi tűzvédelmi szabályokat: - A menekülési utakat (folyosó, lépcsőház) még a rendezvények alkalmával sem szabad eltorlaszolni! - "A"-"B" tűzveszélyességi osztályba tartozó anyagokat (pirotechnikai anyagok, éghető folyadékok, éghető gázok) a főiskolai kar létesítményeibe bevinni tilos! - Csak a kijelölt dohányzó helyen dohányozzanak, égő dohányneműt ne dobjanak el olyan helyen, ahol az tüzet vagy robbanást okozhat.

3 - 3 - POLGÁRI VÉDELEM A polgári védelem feladata az emberi élet, az egészség, az anyagi javak védelme és a társadalom működőképességének a fenntartása rendkívüli helyzetekben. Rendkívüli helyzetet sokféle körülmény előidézhet. Vannak társadalmi katasztrófák (pl. háborúk, terrorcselekmények), ipari és természeti katasztrófák, szerencsére nem túl gyakran. Ezeknek elemei kisebb mértékben azonban a mindennapok részei. A polgári védelem közügy. Ezt a jogszabályok is egyértelművé teszik, ezért senki nem bújhat ki a kötelezettségek alól! Bár jelenleg nem nagyon tapasztalható az államigazgatás részéről az ilyen kötelezettségek szigorú betartatása, azért a jogszabályok megvannak és alkalmazhatók! Ennek illusztrálására egy kiemelés az évi CX. törvény (a honvédelemről) 69. (2) bekezdéséből: Az állampolgárokat személyes honvédelmi kötelezettségként a) hadkötelezettség; b) polgári védelmi kötelezettség c) honvédelmi munkakötelezettség teljesítése terheli. A hallgató is állampolgár, ezek rá is vonatkoznak! A munkahelyi vezetőknek a polgári védelemben az átlagpolgárnál több feladatuk van, hiszen beosztottaik, vagy az általuk irányított szervezet tevékenységéért és védelméért is felelősek! A felsőoktatásból kikerülő diplomások többnyire előbb-utóbb irányítói munkakört fognak betölteni, és ezzel a felelősségük elkerülhetetlenül megnövekszik! A főiskolai évek alatt a szakmai tudás megszerzése a legfontosabb. De egyre inkább figyelnetek kell arra is, hogy a személyes és kollektív felelősségtudat kialakuljon bennetek. Látszólag még nem kell törődni ezekkel a kérdésekkel, pedig itt is lesznek veszélyhelyzetek. Mi lesz az, mikor lesz az? Nem tudjuk. A felkészülésnek éppen az a célja, hogy a váratlan se érjen minket váratlanul. A polgári védelemnek vannak nagy, az egész államapparátust érintő kérdései és feladatai. Vannak helyi sajátosságok, önkormányzati feladatok. Vannak azonban teljesen mindennapi vetületei is, amelyekkel bármikor szembesülhetünk, ezért néhány alapdolgot mindenkinek tudni illik. Ezeket néhány pontban össze lehet foglalni, és így talán még megjegyezni, szükség esetén alkalmazni sem nehéz.

4 SOHA NE ESS PÁNIKBA! - Bármilyen rendkívüli helyzet van (tűz, robbanás, épületomlás, vihar, földrengés, terrorfenyegetés, stb.), ez az első és legfontosabb tudnivaló. Mérlegeld a helyzetet, és igyekezz minél többet megtudni a veszélyről! Ha semmit nem tudsz, akkor is ésszerűen, tudatosan és logikusan cselekedj! Ne hagyd, hogy mások keltsenek pánikot! Jegyezd meg a legfontosabb segélyhívó telefonszámokat! 2. ELSŐ AZ EMBER - Földrengésnél, épületkárnál, ha tehetjük, hagyjuk el az épületet, menjünk a szabadba, az épületektől, függő vezetékektől távolabbi helyre! Ha nem sikerül, bújjunk erős asztal, ágy alá, vagy az ajtónyílásba! Kuporodjunk össze, és védjük a fejünket! - Tűz esetén is a szabadba menekülés a legcélszerűbb (ismerd meg az iskolát, mindig tudd, merre vannak menekülési útvonalak!). Sok épületben (nálunk nem!) a tető felé is lehet menekülni. Soha ne használj liftet! Ha el van vágva a menekülés útja, zárkózz el a tűz, főleg a füst elől! Az ajtók, nyílások eltömése, ha van víz, locsolás, permetezés segíthet ebben! Védd magad legalább egy nedves ruhadarabbal! - Orkán, vihar esetén csukjuk be a nyílászárókat, és maradjunk távol azoktól! A bútorok megvédhetnek bennünket! - Bombariadó esetén fegyelmezetten és gyorsan hajtsuk végre a kiürítésre kiadott utasításokat! Biztonságunk érdekében az épülettől húzódjunk távolabb, ne akadályozzuk a felderítő erők munkáját! 3. ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS - Bárki szorul segítségre, saját biztonságunkat soha ne veszélyeztessük! - Az elsősegélynyújtás célja a sérültek alapvető életfunkcióinak (légzés, vérkeringés) fenntartása a szaksegítség megérkezéséig. Ismerd meg az elsősegélynyújtás ABC-jét! Minél többet tudsz az életveszélyes betegségek, mérgezések, sérülések tüneteiről, a sérült állapotának stabilizálási lehetőségeiről, a kötözésekről és rögzítésekről, annál többet segíthetsz! Nagyon fontos: Ha bármilyen keveset is teszel, az életmentő lehet! Ne maradj kívülálló! - A sérülteket minél hamarabb juttassuk ki a veszélyzónából és helyezzük biztonságba (pl. kijelölt gyűjtőhelyre)! 4. INFORMÁCIÓ - Igyekezz mindent megjegyezni! Mit láttál, hallottál, tapasztaltál? Kit láttál, merre ment, mit csinált? Az apró momentumok is nagyon fontosak lehetnek a további veszélyek felderítésében és az eltűnt emberek feltalálásában!

5 Ne mozdíts el semmit a kárhelyen, ha saját biztonságod vagy mások mentése azt szükségessé nem teszi! A kárhely állapota fontos a későbbi vizsgálatok és elemzések számára. - A talált hivatalos és személyes okmányokat őrizd meg, és első adandó alkalommal add át a vizsgálatot végző szervek képviselőinek!

6 - 6 - MUNKAVÉDELEM A munkavédelem alapvető feladata a munkahelyi sérülések és balesetek megelőzése. A munkavédelmi szabályok, betartása hozzájárul a főiskolai kar biztonságos, hatékony és gazdaságos működéséhez ezért mindannyiunk közös érdeke. A hallgatókra vonatkozó munkavédelmi szabályok: 1. A főiskolai kar létesítményeiben csak munkavégzésre alkalmas állapotban tartózkodhatnak. 2. Munkájukat az elvárható gondossággal a vonatkozó szabályok, betartásával kell végezniük. 3. A biztonságos munkavégzéshez szükséges ismereteket el kell sajátítaniuk. 4. Munkavégzéshez az egészséget és a testi épséget nem veszélyeztető ruházatot kell viselniük. 5. Olyan magatartást kell tanúsítaniuk, hogy az mások egészségét és testi épségét ne veszélyeztesse, munkájukat ne zavarja. 6. Tartózkodási helyükön rendet és tisztaságot kötelesek tartani. 7. Balesetet, sérülést, rosszullétet, veszélyt, jelentő rendellenességet, üzemzavart kötelesek a felügyelő tanárnak vagy a portaszolgálatnak azonnal jelenteni. A munkavédelmi szabályok betartása érdekében hozott belső intézkedések: Kábító vagy egyéb bódulatkeltésre alkalmas szereket a főiskolai kar létesítményeibe bevinni, fogyasztani tilos! Szeszes italt az engedélyezett rendezvények kivételével az intézménybe bevinni és fogyasztani tilos! Az épületekben dohányozni tilos! Elektromos készüléket, berendezést csak szakképzett villanyszerelő javíthat. Sportfoglalkozást, szaktantermekben, laboratóriumokban gyakorlati foglalkozást, kísérleteket csak felügyelő tanárok jelenlétében szabad tartani. Testnevelési órákon, gyakorlati foglalkozásokon gyűrűt, órát, karkötőt, nyakláncot viselni balesetveszélyes és tilos!

7 - 7 - VAGYONVÉDELEM A vagyonvédelem célja a főiskolai kar kezelésében lévő állami tulajdon felelősségteljes működtetése, megóvása és a személyi tulajdon védelmének elősegítése. Az intézmény vezetése nagy figyelmet fordít a vagyonvédelemre, a portaszolgálatok, vagyonvédelmi rendszerek működtetésével és egyéb intézkedésekkel elősegítve az állami illetve a személyi tulajdon védelmét. A személyi vagyon megóvása azonban elsősorban a tulajdonosok kötelessége A főiskolai kar nem vállal anyagi felelősséget, a személyi tulajdon eltűnéséért. Az utóbbi években elszaporodtak a hallgatók, illetve a dolgozók sérelmére elkövetett lopások, eltulajdonítások. Ezért megkérjük Önöket, hogy saját érdekükben legyenek partnereink az ilyen cselekmények megelőzésében, ismerjék és tartsák be az alábbi szabályokat. Az intézményben minden hallgató köteles: A személyi tárgyait és értékeit biztonságos helyen tartani. A munka-oktatás befejezése után a nyílászárókat bezárni, az áramtalanításról gondoskodni. A munka és gazdálkodási fegyelmet betartani, a rájuk bízott anyagi javakat megőrizni. A tulajdon elleni cselekmények megelőzésében közreműködni. Rendkívüli események alkalmával az életvédelemben, kárelhárításban részt venni. Ha az Önök sérelmére követnek el lopást, akkor a teendők sorrendje a következő: 1.) A portaszolgálatot azonnal értesíteni. 2.) Ha a személyi iratokon kívül a lakáskulcsot is eltulajdonították, akkor a hozzátartozókat értesíteni kell. 3.) Bankkártya eltűnése esetén azonnal le kell tiltatni. 4.) Ezután kell feljelentést tenniük a XIV. kerületi rendőrkapitányságon (Stefánia út 83.) A feljelentés megtétele nagyon lényeges, mert igazolást fognak kapni az eltűnt személyi okmányaikról. Ha szabálytalanságot észlelnek, kérem, hogy jelezzék telefonon vagy személyesen a biztonság technikai vezetőnek (Dombi József főisk. adjunktus, SZIE YMÉK TŰBI Tel ) Együttműködésüket előre is köszönjük!

Hallgatók munkavédelmi oktatási tematika

Hallgatók munkavédelmi oktatási tematika Hallgatók munkavédelmi oktatási tematika Több mint száz rendelet, biztonsági szabályzat, előírás, szabvány van érvényben. Szinte minden szakmának meg van a saját munkavédelmi előírása. A Nyíregyházi Egyetem

Részletesebben

Hallgatók munkavédelmi oktatási tematikája

Hallgatók munkavédelmi oktatási tematikája Hallgatók munkavédelmi oktatási tematikája Több mint száz rendelet, biztonsági szabályzat, előírás, szabvány van érvényben. Szinte minden szakmának meg van a saját munkavédelmi előírása. A Nyíregyházi

Részletesebben

MUNKA- ÉS TŰZVÉDELMI OKTATÁSI SEGÉDLET TISZTELT HALLGATÓK!

MUNKA- ÉS TŰZVÉDELMI OKTATÁSI SEGÉDLET TISZTELT HALLGATÓK! MUNKA- ÉS TŰZVÉDELMI OKTATÁSI SEGÉDLET TISZTELT HALLGATÓK! Az I. évfolyamos hallgatók kötelező munka- és tűzvédelmi oktatása távoktatás formájában történik. Kérjük, hogy jelen oktatási segédletet valamint

Részletesebben

Amit az Óbudai Egyetemen tűzvédelméről tudni kell! Tisztelt Hallgatók!

Amit az Óbudai Egyetemen tűzvédelméről tudni kell! Tisztelt Hallgatók! Amit az Óbudai Egyetemen tűzvédelméről tudni kell! Tisztelt Hallgatók! Az Óbudai Egyetem tűzvédelmi szabályzatának megalkotásakor az egyik alapvető szándék az volt, hogy az egyetemet hozzásegítse a hatékony

Részletesebben

A NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA KTI EURÓPAI ÜZLETI ÉS KOMMUNIKÁCIÓS SZAKKÖZÉPISKOLÁJA TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT

A NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA KTI EURÓPAI ÜZLETI ÉS KOMMUNIKÁCIÓS SZAKKÖZÉPISKOLÁJA TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT A NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA KTI EURÓPAI ÜZLETI ÉS KOMMUNIKÁCIÓS SZAKKÖZÉPISKOLÁJA TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT A Nyíregyházi Főiskola KTI Európai Üzleti és Kommunikációs Szakközépiskolája dolgozói és tanulói tűzvédelmi

Részletesebben

Tűzvédelmi Szabályzat

Tűzvédelmi Szabályzat Tűzvédelmi Szabályzat Kunmadarai Repülőtér területére Mentők 104 Tűzoltóság 105 Rendőrség 107 Értesítési telefonszám 06 30 7037616 2013 Kunmadarasi Repülőtér 042 hrsz. Tűzvédelmi Szabályzata Rendkívüli

Részletesebben

Tűzvédelmi Szabályzat 3.1. Melléklet. Tűzriadó Terv. Budapest, VIII. Tavaszmező u. 17.

Tűzvédelmi Szabályzat 3.1. Melléklet. Tűzriadó Terv. Budapest, VIII. Tavaszmező u. 17. Tűzvédelmi Szabályzat 3.1. Melléklet Tűzriadó Terv Budapest, VIII. A Tűzriadó Terv a Tűzvédelmi Szabályzat melléklete, egy példányát - a létesítmény alaprajzával kiegészítve - a tűzvédelmi anyagok gyűjtőjében

Részletesebben

Tűzvédelmi Szabályzat 3.3. Melléklet. Tűzriadó Terv. Budapest, VIII. Népszínház u. 8.

Tűzvédelmi Szabályzat 3.3. Melléklet. Tűzriadó Terv. Budapest, VIII. Népszínház u. 8. Tűzvédelmi Szabályzat 3.3. Melléklet Tűzriadó Terv Budapest, VIII. A Tűzriadó Terv a Tűzvédelmi Szabályzat melléklete, egy példányát - a létesítmény alaprajzával kiegészítve - a tűzvédelmi anyagok gyűjtőjében

Részletesebben

Munka- és tűzvédelmi oktatás. hallgatók részére

Munka- és tűzvédelmi oktatás. hallgatók részére Munka- és tűzvédelmi oktatás hallgatók részére A munkavédelem mindenki feladata! A munkavédelem nem egy külön tevékenység, azt a tanulás közben kell csinálni! 2 A munkavédelem feladata: megvédeni a veszélyektől

Részletesebben

TŰZVÉDELMIHASZNÁLATISZABÁLYOK

TŰZVÉDELMIHASZNÁLATISZABÁLYOK 1---- Oldal: 1/5 TŰZVÉDELMIHASZNÁLATISZABÁLYOK 1. A lakóépületben tűzveszélyes tevékenységet csak alkalomszerűen és a vonatkozó előírásoknak megfelelően, a vonatkozó előírások figyelembevételével ("Engedély

Részletesebben

TŰZRIADÓ TERVE: 2010.

TŰZRIADÓ TERVE: 2010. 2. sz. melléklet 4030 DEBRECEN Budai É.u.8/A. sz. 4030 D e b r e c e n, Híd u. 4.- 6. sz. TANMŰHELYÉNEK TŰZRIADÓ TERVE: 2010. Érvényes: 2010. szeptember 10.-től. 4030 D E B R E C E N, Budai É. u. 8/a.

Részletesebben

TŰZRIADÓ TERV. BUDAPESTI GAZDASÁGI EGYETEM GAZDÁLKODÁSI KAR ZALAEGERSZEG Zalaegerszeg, Gasparich u. 18/a.

TŰZRIADÓ TERV. BUDAPESTI GAZDASÁGI EGYETEM GAZDÁLKODÁSI KAR ZALAEGERSZEG Zalaegerszeg, Gasparich u. 18/a. TŰZRIADÓ TERV BUDAPESTI GAZDASÁGI EGYETEM GAZDÁLKODÁSI KAR ZALAEGERSZEG Zalaegerszeg, Gasparich u. 18/a. T Ű Z R I A D Ó T E R V A létesítmény adatai: a. Megnevezése: Budapesti Gazdasági Egyetem Gazdálkodási

Részletesebben

Munkahelyekre vonatkozóan mentési tervet kell készíteni

Munkahelyekre vonatkozóan mentési tervet kell készíteni Munkahelyekre vonatkozóan mentési tervet kell készíteni Vállalkozás mentési terve, címe: Tel.: Rendőrség 107 Baleset, tűzeset helyszínén a létesítmény vezető: Tűzoltóság 105 Mentők 104 Munka- és tűzbiztonsági

Részletesebben

Tűzjelzés, Tűzriadó Terv, Biztonsági felülvizsgálatok

Tűzjelzés, Tűzriadó Terv, Biztonsági felülvizsgálatok Tűzjelzés, Tűzriadó Terv, Biztonsági felülvizsgálatok TŰZVÉDELEM 2 Tűzjelzés Az a személy, aki tüzet vagy annak közvetlen veszélyét észleli, köteles azt haladéktalanul jelezni a tűzoltóságnak, vagy ha

Részletesebben

TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT

TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT 1114 Budapest, Villányi út 11-13. (A Központi Tűzvédelmi Szabályzat része) Készítette: Perennius Kft. Boros Brigitta Biz. sz.: 134/182/2012 felsőszintű képz. Tartalomjegyzék 1. Általános

Részletesebben

Tűzriadó terv. Készítette: Szekuriti Blogger Elérhetőség: szekuriti@gmail.com http://szekuriti.blog.hu 2010.01.03.

Tűzriadó terv. Készítette: Szekuriti Blogger Elérhetőség: szekuriti@gmail.com http://szekuriti.blog.hu 2010.01.03. Szekuriti Blog Központi Épület 1010 Budapest, Hamis cím tér 1. Iktatószám: 12/1a3/2010 Tűzriadó terv Készítette: Szekuriti Blogger Elérhetőség: szekuriti@gmail.com http://szekuriti.blog.hu 2010.01.03.

Részletesebben

Amit a Főiskola tűzvédelméről tudni kell! Tisztelt Hallgatók!

Amit a Főiskola tűzvédelméről tudni kell! Tisztelt Hallgatók! Amit a Főiskola tűzvédelméről tudni kell! Tisztelt Hallgatók! A Főiskola tűzvédelmi szabályzatának megalkotásával alapvető szándék, hogy a Főiskolát hozzásegítse a hatékony működéshez, úgy hogy az oktatási

Részletesebben

NÁDASDY-VÁR PINCEKLUB TŰZRIADÓ TERV 1

NÁDASDY-VÁR PINCEKLUB TŰZRIADÓ TERV 1 NÁDASDY-VÁR PINCEKLUB TŰZRIADÓ TERV 1-2010- Sárvár, 2010. szeptember 6. Tűzriadó Tervet jóváhagyom: Intézményvezető 1a módosított 30/1996 (XII.6.) BM rendelet 4. -a alapján. Tűzjelzés: 1) A helyszíntől

Részletesebben

MUNKAVÉDELMI OKTATÁSI JEGYZŐKÖNYV. Készült:... év... hó... napján, a...szám alatti hivatalos helyiségében.

MUNKAVÉDELMI OKTATÁSI JEGYZŐKÖNYV. Készült:... év... hó... napján, a...szám alatti hivatalos helyiségében. MUNKAVÉDELMI OKTATÁSI JEGYZŐKÖNYV Készült:... év... hó... napján, a.....szám alatti hivatalos helyiségében. Tárgy: munkavédelmi oktatás *(előzetes, ismétlődő, rendkívüli) Beszámoltatás formája: * (szóbeli

Részletesebben

TŰZVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ

TŰZVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ TŰZVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ TŰZMEGELŐZÉS A hőtermelő berendezések és a bútorok, éghető anyagok között tartsuk meg a biztonságos távolságot! Ha gázszagot érzünk, ne csengessünk, ne kapcsoljunk villanyt, azonnal

Részletesebben

SZABÁLYZAT A TŰZVÉDELEMRŐL

SZABÁLYZAT A TŰZVÉDELEMRŐL --------------- SZABÁLYZAT A TŰZVÉDELEMRŐL NYME TERMÉSZETI ERŐFORRÁSOK KUTATÓKÖZPONT (LABOR ÉPÜLET) Sopron, Bajcsy Zs.u. 4. --------------- 1./Tűzészlelés A tüzet személyes észleléssel lehet érzékelni

Részletesebben

A munkavédelemre vonatkozó legfontosabb szabályok, jellemző szabálytalanságok

A munkavédelemre vonatkozó legfontosabb szabályok, jellemző szabálytalanságok A munkavédelemre vonatkozó legfontosabb szabályok, jellemző szabálytalanságok A munkavédelemre vonatkozó legfontosabb szabályok, jellemző szabálytalanságok Nesztinger Péter munkavédelmi főreferens Munkavédelmi

Részletesebben

AZ ÓBUDAI EGYETEM HALLGATÓI KÖVETELMÉNYRENDSZERÉNEK 9. számú melléklete

AZ ÓBUDAI EGYETEM HALLGATÓI KÖVETELMÉNYRENDSZERÉNEK 9. számú melléklete AZ ÓBUDAI EGYETEM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA III. KÖTET AZ ÓBUDAI EGYETEM HALLGATÓI KÖVETELMÉNYRENDSZERÉNEK 9. számú melléklete A HALLGATÓI BALESETEK MEGELŐZÉSÉVEL KAPCSOLATOS ÉS A BEKÖVETKEZETT

Részletesebben

1.2.A Házirend tárgyi hatálya az Orientációs Napok elnevezésű rendezvényre terjed ki.

1.2.A Házirend tárgyi hatálya az Orientációs Napok elnevezésű rendezvényre terjed ki. HÁZIREND A kari Orientációs Napok célja, hogy lehetőséget teremtsen a Karra felvételt nyert, személyek (továbbiakban: gólyák) számára, hogy a tanév megkezdése előtt megismerkedjenek az egyetemi és kari

Részletesebben

KECSKEMÉTI FŐISKOLA. Munka és Tűzvédelmi oktatás Hallgatók Részére

KECSKEMÉTI FŐISKOLA. Munka és Tűzvédelmi oktatás Hallgatók Részére KECSKEMÉTI FŐISKOLA Munka és Tűzvédelmi oktatás Hallgatók Részére A MUNKAVÉDELEM MINDENKI FELADATA! A munkavédelem feladata a tanuló, dolgozó embert megvédeni veszélyektől és ártalmaktól! MUNKAVÉDELEM

Részletesebben

OKTATÁSI TEMATIKA- KONYHAI KISEGÍTŐ

OKTATÁSI TEMATIKA- KONYHAI KISEGÍTŐ OKTATÁSI TEMATIKA- KONYHAI KISEGÍTŐ MUNKAVÉDELEM 1. A munkába állás feltételei: Előzetes orvosi alkalmassági vizsgálat A munkába állás napján, a munkakezdés előtt munka- és tűzvédelmi oktatás 2. A munkavállalók

Részletesebben

TŰZVÉDELMI ISMERETEK II. évfolyam 2016.

TŰZVÉDELMI ISMERETEK II. évfolyam 2016. TŰZVÉDELMI ISMERETEK II. évfolyam 2016. 1996. évi XXXI. törvény a tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról 22. (1) Az általános és középiskolákban, a szakképző iskolákban, valamint

Részletesebben

SZÉKHELY ÉPÜLETÉNEK TŰZRIADÓ TERVE

SZÉKHELY ÉPÜLETÉNEK TŰZRIADÓ TERVE A TAN KAPUJA BUDDHISTA FŐISKOLA SZABÁLYZATAI IV. KÖTET EKR (EGYÉB SZABÁLYZATOK KÖVETELMÉNY RENDSZERE) 7-7/1. SZÁMÚ FÜGGELÉKE A TAN KAPUJA BUDDHISTA EGYHÁZ ÉS A TAN KAPUJA BUDDHISTA FŐISKOLA SZÉKHELY ÉPÜLETÉNEK

Részletesebben

Pápai Szakképzési Centrum Acsády Ignác Szakképző Iskolája Pápa, Erkel F. u. 39. Tűzriadó terv

Pápai Szakképzési Centrum Acsády Ignác Szakképző Iskolája Pápa, Erkel F. u. 39. Tűzriadó terv Pápai Szakképzési Centrum Acsády Ignác Szakképző Iskolája Pápa, Erkel F. u. 39. Tűzriadó terv Jogkörömnél fogva utasítom valamennyi munkavállalót, hogy ha az Acsády Ignác Szakképző Iskola bármely részéből

Részletesebben

MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA NYELVTUDOMÁNYI INTÉZET. Vagyonvédelmi Szabályzat

MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA NYELVTUDOMÁNYI INTÉZET. Vagyonvédelmi Szabályzat MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA NYELVTUDOMÁNYI INTÉZET Vagyonvédelmi Szabályzat Jóváhagyom: Kenesei István igazgató 1. A Szabályzat célja MTA Nyelvtudományi Intézet továbbiakban Intézet jogszabályokban előírt

Részletesebben

Tűzvédelmi ismeretek 2013. OMKT

Tűzvédelmi ismeretek 2013. OMKT Tűzvédelmi ismeretek 2013. OMKT Tűzvédelem Tűzmegelőzés Tűzoltás Tűzvizsgálat Az égés feltétele Oxigén Gyulladási hőmérséklet Éghető anyag Az oxigén szerepe az égésben A levegő oxigéntartalma 21 % 21-18

Részletesebben

PP CENTER Ingatlan Kft. PP CENTER ÉS GOLIPARK. készítette:

PP CENTER Ingatlan Kft. PP CENTER ÉS GOLIPARK. készítette: PP CENTER Ingatlan Kft. PP CENTER ÉS GOLIPARK készítette: PP CENTER Ingatlan Kft. - 1 - TŰZRIADÓ TERV TŰZRIADÓ TERV A tűzvédelmi szabályzat készítéséről szóló 30/1996. (XII. 6.) BM rendelet a PP CENTER

Részletesebben

TŰZVÉDELMI OKTATÁS ANYAGA Pedagógusok; gyakorlati oktatók; irodai alkalmazotti dolgozók részére

TŰZVÉDELMI OKTATÁS ANYAGA Pedagógusok; gyakorlati oktatók; irodai alkalmazotti dolgozók részére TŰZVÉDELMI OKTATÁS ANYAGA Pedagógusok; gyakorlati oktatók; irodai alkalmazotti dolgozók részére A tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról szóló 1996. évi XXXI. Tv. 22. -ban, valamint

Részletesebben

MUNKAVÉDELM. a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar hallgatói részére

MUNKAVÉDELM. a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar hallgatói részére MUNKAVÉDELM a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar hallgatói részére Elérhetőség Elérhetőségünk: 4032 Debrecen, Móricz Zs. krt. 22. III. sz. apartman ház bal oldal alagsor Tel.: +36-52/255-880

Részletesebben

JOGSZABÁLYI KERETEK ÖSSZEFOGLALÁSA A tűzvédelemről

JOGSZABÁLYI KERETEK ÖSSZEFOGLALÁSA A tűzvédelemről JOGSZABÁLYI KERETEK ÖSSZEFOGLALÁSA A tűzvédelemről Jelen dokumentum az ÁROP-1.2.18/A-2013-2013-0012 azonosító számú Szervezetfejlesztési program az Országos Egészségbiztosítási Pénztárban című projekt

Részletesebben

KÉPZÉSI TÁJÉKOZTATÓ KIADVÁNY

KÉPZÉSI TÁJÉKOZTATÓ KIADVÁNY KÉPZÉSI TÁJÉKOZTATÓ KIADVÁNY MUNKA-, TŰZ- ÉS KÖRNYEZETVÉDELMI ALAPISMERETEK 2015 TÁMOP-2.2.7-B-2-13/1-2014 0004 Békés Megyei Képzési Klaszter, avagy gyakorlatorientált ágazati szak- és felnőttképzési együttműködések

Részletesebben

TŰZVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ

TŰZVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ TŰZVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ A tűzvédelemről szóló 1996. évi XXXI. törvény valamint az 54/2014.(XII.5) BM rendelet kötelezővé teszi a hallgatók részére is a szükséges tűzvédelmi ismeretek oktatását, elsajátítását.

Részletesebben

TŰZRIADÓ ÉS BOMBARIADÓ TERV

TŰZRIADÓ ÉS BOMBARIADÓ TERV TŰZRIADÓ ÉS BOMBARIADÓ TERV A Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskola és Szakiskola Debrecen, Vénkert u. 2. szám alatti létesítményére Érvényes 2013. december 01-től Aktualizálás: minden tanév

Részletesebben

Élelmiszeripari mikrobiológiai laboráns. Laboratóriumi technikus

Élelmiszeripari mikrobiológiai laboráns. Laboratóriumi technikus A /07 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/06 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Munkavédelmi előírások a kereskedelemben. Összeállította: Friedrichné Irmai Tünde

Munkavédelmi előírások a kereskedelemben. Összeállította: Friedrichné Irmai Tünde Munkavédelmi előírások a kereskedelemben Összeállította: Friedrichné Irmai Tünde Munkavédelmi előírások a kereskedelemben A munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. Tv. Szabályozza az egészséget nem veszélyeztető

Részletesebben

TÁRSASHÁZRA VONATKOZÓ TŰZVÉDELMI HASZNÁLATI SZABÁLYZAT LAKÓK SZÁMÁRA VONATKOZÓ KIVONAT

TÁRSASHÁZRA VONATKOZÓ TŰZVÉDELMI HASZNÁLATI SZABÁLYZAT LAKÓK SZÁMÁRA VONATKOZÓ KIVONAT TÁRSASHÁZRA VONATKOZÓ TŰZVÉDELMI HASZNÁLATI SZABÁLYZAT LAKÓK SZÁMÁRA VONATKOZÓ KIVONAT 1. Tűzvédelem megvalósításáért felelős személyek jogai és kötelezettségei Lakók tűzvédelemmel kapcsolatos feladatai:

Részletesebben

2. Számú melléklet. Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Alumíniumipari Múzeum / Ipari Örökség Múzeuma 8000 Székesfehérvár, Zombori út 12.

2. Számú melléklet. Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Alumíniumipari Múzeum / Ipari Örökség Múzeuma 8000 Székesfehérvár, Zombori út 12. 2. Számú melléklet Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Alumíniumipari Múzeum / Ipari Örökség Múzeuma 8000 Székesfehérvár, Zombori út 12. Telefonszámok: Mentők: 104 Tűzoltóság: 105 Rendőrség: 107 2015.

Részletesebben

A helyiségek és berendezések használatának szabályzata

A helyiségek és berendezések használatának szabályzata MTA Agrártudományi Kutatóközpont Talajtani és Agrokémiai Intézet 1022. Budapest, Herman Ottó út 15. A helyiségek és berendezések használatának szabályzata Martonvásár, 2012. Bedő Zoltán Főigazgató 0 A

Részletesebben

Összefoglaló tűzvédelmi ismeretek az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont dolgozói részére

Összefoglaló tűzvédelmi ismeretek az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont dolgozói részére Összefoglaló tűzvédelmi ismeretek az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont dolgozói részére A tűzvédelemmel kapcsolatos tudnivalókat és tennivalókat a kutatóközpont tűzvédelmi szabályzata és jelen oktatási

Részletesebben

Útmutató az előzetes munkavédelmi oktatás megtartásához

Útmutató az előzetes munkavédelmi oktatás megtartásához Útmutató az előzetes munkavédelmi oktatás megtartásához Előzetes oktatást kell tartani a munkakörben történő foglalkoztatás előtt. Ennek célja, hogy valamennyi munkaviszonyba lépő új vagy teljesen új munkakörbe

Részletesebben

Pázmány Péter Katolikus Egyetem

Pázmány Péter Katolikus Egyetem Munkavédelmi oktatási tematika Összeállította: Lantos 72 Kft. Lantos György 2145 Szilasliget, Lázár Vilmos u. 27. Pázmány Péter Katolikus Egyetem munkavállalói részére A munkavédelem A munkavédelem a szervezett

Részletesebben

Pro School Service Nonprofit Kft. / biztonságszervezés / 0712-06 modul/ 2 vifea. segédlet

Pro School Service Nonprofit Kft. / biztonságszervezés / 0712-06 modul/ 2 vifea. segédlet 1 Biztonságszervezői alapismeretek 0712-06 modul 2-es (szóbeli) vizsgarész Egy megjelölt intézmény tűzvédelmi szempontból való felmérése, tűzvédelmi szabályzat készítése vázlatosan Tűzvédelem tervezés,

Részletesebben

SZKA_207_12. Ég a gyertya, ég... Gyújtsunk gyertyát, emlékezzünk!

SZKA_207_12. Ég a gyertya, ég... Gyújtsunk gyertyát, emlékezzünk! SZKA_207_12 Ég a gyertya, ég... Gyújtsunk gyertyát, emlékezzünk! 120 SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK DIÁKMELLÉKLET DIÁKMELLÉKLET ÉG A GYERTYA, ÉG 7. ÉVFOLYAM 121 TÛZESETEK A VILÁGBAN 12/1

Részletesebben

Tűz és Balesetvédelem

Tűz és Balesetvédelem Tűz és Balesetvédelem A Vendégház tűzvédelmi utasítása Minden Vendégházban lakónak ismernie kell az alapvető tűzvédelmi előírásokat, valamint ismernie kell a Vendégház tűzvédelmi szabályzatát és tűzriadó

Részletesebben

Oktatási segédlet. (munka-, tűz-, környezet- és katasztrófavédelem) TISZTELT HALLGATÓK!

Oktatási segédlet. (munka-, tűz-, környezet- és katasztrófavédelem) TISZTELT HALLGATÓK! Ikt. szám: NKE-RH/29-33/2012. Oktatási segédlet (munka-, tűz-, környezet- és katasztrófavédelem) TISZTELT HALLGATÓK! Tájékoztatom Önöket, hogy munka-, tűz-, környezet- és katasztrófavédelmet (polgári védelmet)

Részletesebben

Oktatási segédlet. (munka-, tűz-, környezet- és katasztrófavédelem) TISZTELT HALLGATÓK!

Oktatási segédlet. (munka-, tűz-, környezet- és katasztrófavédelem) TISZTELT HALLGATÓK! Ikt. szám: NKE/1672-15/2015.. számú példány Oktatási segédlet (munka-, tűz-, környezet- és katasztrófavédelem) TISZTELT HALLGATÓK! Tájékoztatom Önöket, hogy a munka-, tűz-, környezet- és katasztrófavédelmet

Részletesebben

Az előadás tartalma Jogszabályi hátterek A Tűzvédelmi Szakvizsgáról Országos Tűzvédelmi Szabályzat Égéselmélet Alapvető tűzoltási módok Tűzoltó készülékek Palackok kezelése Robbanóképes közegek, robbanásvédelem

Részletesebben

Amit az Egyetemen tűzvédelméről tudni kell! Tisztelt Hallgatók!

Amit az Egyetemen tűzvédelméről tudni kell! Tisztelt Hallgatók! Amit az Egyetemen tűzvédelméről tudni kell! Tisztelt Hallgatók! Az egyetem tűzvédelmi szabályzatának megalkotásával alapvető szándék, hogy az Egyetemet hozzásegítse a hatékony működéshez, úgy, hogy az

Részletesebben

TŰZVÉDELMI OKTATÁSI AHYAG AZ ELTE HALLGATÓINAK RÉSZÉRE (TERVEZET)

TŰZVÉDELMI OKTATÁSI AHYAG AZ ELTE HALLGATÓINAK RÉSZÉRE (TERVEZET) TŰZVÉDELMI OKTATÁSI AHYAG AZ ELTE HALLGATÓINAK RÉSZÉRE (TERVEZET) AZ ÉGÉS FELTÉTELEI Égés csak akkor indulhat meg és maradhat fenn, ha az éghető anyag, a levegő megfelelő mennyiségű oxigénje (vagy oxidáló

Részletesebben

A HALLGATÓI BALESETEK MEGELŐZÉSÉVEL KAPCSOLATOS ÉS A BEKÖVETKEZETT BALESETEK ESETÉN KÖVETENDŐ ELŐÍRÁSOK A KODOLÁNYI JÁNOS EGYETEMEN*

A HALLGATÓI BALESETEK MEGELŐZÉSÉVEL KAPCSOLATOS ÉS A BEKÖVETKEZETT BALESETEK ESETÉN KÖVETENDŐ ELŐÍRÁSOK A KODOLÁNYI JÁNOS EGYETEMEN* A HALLGATÓI BALESETEK MEGELŐZÉSÉVEL KAPCSOLATOS ÉS A BEKÖVETKEZETT BALESETEK ESETÉN KÖVETENDŐ ELŐÍRÁSOK A KODOLÁNYI JÁNOS EGYETEMEN* Elfogadva a 2018. július 4-i szenátusi ülésen Határozat száma: SZE 1700/3.8/2018.(VII.4.)

Részletesebben

Pécs Városi Költségvetési Központi Elszámoló Szervezet

Pécs Városi Költségvetési Központi Elszámoló Szervezet ELSZÁMOLÓH Z Pécs Városi Költségvetési Központi Elszámoló Szervezet HELYISÉGEK ÉS BERENDEZÉSEK HASZNÁLATÁNAK SZABÁLYZATA Hatályos: 2014. június 1. HELYISÉGEK ÉS BERENDEZÉSEK HASZNÁLATÁNAK SZABÁLYZATA A

Részletesebben

TOMORI PÁL FŐISKOLA SZABÁLYZAT A HALLGATÓI BALESETEK MEGELŐZÉSÉVEL KAP- CSOLATOS ÉS A BEKÖVETKEZETT BALESETEK ESE- TÉN KÖVETENDŐ ELŐÍRÁSOKRÓL

TOMORI PÁL FŐISKOLA SZABÁLYZAT A HALLGATÓI BALESETEK MEGELŐZÉSÉVEL KAP- CSOLATOS ÉS A BEKÖVETKEZETT BALESETEK ESE- TÉN KÖVETENDŐ ELŐÍRÁSOKRÓL TOMORI PÁL FŐISKOLA SZABÁLYZAT A HALLGATÓI BALESETEK MEGELŐZÉSÉVEL KAP- CSOLATOS ÉS A BEKÖVETKEZETT BALESETEK ESE- TÉN KÖVETENDŐ ELŐÍRÁSOKRÓL Változat száma: 3. Elfogadás dátuma: 2018. 05.29. Határozat

Részletesebben

HELYI KERETTANTERV. Jogszabályok alkalmazása és gyakorlata. Negyed éves; Fél éves; Háromnegyed éves; Év végi Követelmények. Értékelési szempontok

HELYI KERETTANTERV. Jogszabályok alkalmazása és gyakorlata. Negyed éves; Fél éves; Háromnegyed éves; Év végi Követelmények. Értékelési szempontok HELYI KERETTANTERV Jogszabályok alkalmazása és gyakorlata Negyed éves; Fél éves; Háromnegyed éves; Év végi Követelmények Értékelési szempontok Tanext Budapest, 2017. / 2018. Tanév Moncz Anikó A11992-16

Részletesebben

OKTATÁSI TEMATIKA. Tűzvédelmi oktatási anyag tanulók részére

OKTATÁSI TEMATIKA. Tűzvédelmi oktatási anyag tanulók részére OKTATÁSI TEMATIKA Tűzvédelmi oktatási anyag tanulók részére 2 Égéselmélet Az égés feltétele - éghető anyag, - megfelelő hőmérséklet (gyújtó forrás), - oxigén (ami az égést táplálja) egy térben és időben

Részletesebben

TŰZVÉDELEM. Győr Tánc- és Képzőművészeti Általános Iskola, Szakközépiskola és Kollégium

TŰZVÉDELEM. Győr Tánc- és Képzőművészeti Általános Iskola, Szakközépiskola és Kollégium TŰZVÉDELEM Győr Tánc- és Képzőművészeti Általános Iskola, Szakközépiskola és Kollégium 2014. december 5.-én kiadásra került az új 54/2014 BM rendelet, az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat. A jogszabály

Részletesebben

Vészhelyzeti utasítás

Vészhelyzeti utasítás Vészhelyzeti utasítás V.1. sz. verzió A kiadás dátuma: 2012. július 4. (Érvényes visszavonásig) JÓVÁHAGYTA: Kari KIR munkacsoport A dokumentum a TÁMOP-411/A-10/1/KONV-2010-0009 projekt támogatásával készült.

Részletesebben

A CSABAGYÖNGYE KULTURÁLIS KÖZPONT HÁZIRENDJE

A CSABAGYÖNGYE KULTURÁLIS KÖZPONT HÁZIRENDJE HÁZIREND 2016. A CSABAGYÖNGYE KULTURÁLIS KÖZPONT HÁZIRENDJE Ezen dokumentum az Intézmény Szervezeti és Működési Szabályzat alapdokumentáció mellékletét képezi Az Intézmény legfontosabb adatai: Megnevezése:

Részletesebben

KVGY Kft tanműhelyének házirendje

KVGY Kft tanműhelyének házirendje KVGY Kft tanműhelyének házirendje Készítette: dr. Sebestyén Mónika HR vezető 2017. május 2 KVGY Kft. tanműhelyének házirendje A házirend célja: Biztosítani a tanműhely működésének kereteit az oktató nevelő

Részletesebben

A BEREGSZÁSZI PÁL SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 24. SZÁMÚ MELLÉKLET

A BEREGSZÁSZI PÁL SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 24. SZÁMÚ MELLÉKLET A BEREGSZÁSZI PÁL SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 24. SZÁMÚ MELLÉKLET A RIASZTÓRENDSZER HASZNÁLATA, ÜZEMELTETÉSE SZABÁLYZAT 2013 2 TARTALOMJEGYZÉK 1. BEVEZETÉS... 3 2.

Részletesebben

VÉSZHELYZETI ELJÁRÁSI UTASÍTÁS TŰZ ESETÉRE

VÉSZHELYZETI ELJÁRÁSI UTASÍTÁS TŰZ ESETÉRE Verzió: 01 Old. 1 / 7 HUNG LOG TWO Kft. VÉSZHELYZETI ELJÁRÁSI UTASÍTÁS TŰZ ESETÉRE Érvényes: 2015.01.05. Jóváhagyta: Szucsány György Ügyvezető Igazgató Verzió: 01 Old. 2 / 7 1. Vészhelyzet típusának megjelölése

Részletesebben

Tájékoztatás a társasházak tűzvédelmével kapcsolatosan

Tájékoztatás a társasházak tűzvédelmével kapcsolatosan Tájékoztatás a társasházak tűzvédelmével kapcsolatosan A 35/1996. (XII. 29.) BM rendelettel kiadott Országos Tűzvédelmi Szabályzat 57. (1) bekezdése értelmében, a kétszintesnél magasabb és tíznél több

Részletesebben

GÓLYATÁBOR HÁZIREND SZIE GTK HÖK 2016.

GÓLYATÁBOR HÁZIREND SZIE GTK HÖK 2016. GÓLYATÁBOR HÁZIREND SZIE GTK HÖK 2016. Preambulum Az Egyetemi Gólyatábor célja, hogy lehetőséget teremtsen az Egyetemre felvételt nyert, de az adott szakra még be nem iratkozott személyek (továbbiakban:

Részletesebben

Tűzvédelem. A biztonságtudomány integrált és komplex összetevői

Tűzvédelem. A biztonságtudomány integrált és komplex összetevői Tűzvédelem A biztonságtudomány (safety culture) az angolszász országokban már elterjedt fogalom és követelmény, amely szerint minden érintett személy figyelemmel kíséri, elemzi, feltárja a veszélyeztető

Részletesebben

Balog János Tamás r. alezredes a Rendőrség munkavédelmi főfelügyelője közegészségügyi-járványügyi főfelügyelő-helyettes

Balog János Tamás r. alezredes a Rendőrség munkavédelmi főfelügyelője közegészségügyi-járványügyi főfelügyelő-helyettes A közfoglalkoztatottak körében előforduló balesetek, foglalkozási megbetegedések bejelentése, kivizsgálása és minősítése" ORFK Humánigazgatási Szolgálat Egészségügyi Szakirányító és Hatósági Főosztály

Részletesebben

VÉSZHELYZETI KIÜRÍTÉSI FORGATÓKÖNYV (MENTÉSI TERV)

VÉSZHELYZETI KIÜRÍTÉSI FORGATÓKÖNYV (MENTÉSI TERV) HLT+0.1-01 Verzió: 01 Old. 1 / 9 HUNG LOG TWO Kft. VÉSZHELYZETI KIÜRÍTÉSI FORGATÓKÖNYV (MENTÉSI TERV) Érvényes: 2015.01.05 Jóváhagyta: Szucsány György Ügyvezető Igazgató HLT+0.1-01 Verzió: 01 Old. 2 /

Részletesebben

ÓBUDAI EGYETEM. Rektor. OE-RH-375/2014 Budapest, 2014.április 1.

ÓBUDAI EGYETEM. Rektor. OE-RH-375/2014 Budapest, 2014.április 1. OE-RH-375/2014 Budapest, 2014.április 1. 2/2014. i Utasítás A vagyon elleni bűncselekmények/szabálysértések megelőzésével, valamint az ezen cselekmények elleni fellépéssel kapcsolatos eljárások rendjéről

Részletesebben

Újpalotai 16. sz. Lakásfenntartó Szövetkezet 1156 Budapest Páskomliget u. 2-10. Tűzvédelmi Szabályzat

Újpalotai 16. sz. Lakásfenntartó Szövetkezet 1156 Budapest Páskomliget u. 2-10. Tűzvédelmi Szabályzat Újpalotai 16. sz. Lakásfenntartó Szövetkezet 1156 Budapest Páskomliget u. 2-10. Tűzvédelmi Szabályzat Tűzvédelmi Szabályzat hatályba lép Budapest, 2016. március 31. napján 1 Bevezetés TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT

Részletesebben

Teendők munkabaleset esetén

Teendők munkabaleset esetén Teendők munkabaleset esetén a jó munkahely mindnyájunknak fontos a munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 www.tamop248.hu a jó munkahely

Részletesebben

Szolgáltatókra vonatkozó munka és tűzvédelmi követelmények HungaroControl Zrt. létesítményeiben

Szolgáltatókra vonatkozó munka és tűzvédelmi követelmények HungaroControl Zrt. létesítményeiben Szolgáltatókra vonatkozó munka és tűzvédelmi követelmények HungaroControl Zrt. létesítményeiben I. ALAPELVEK: A HungaroControl Zrt. területén (telephelyein) végzett tevékenységeket az érvényes környezetvédelmi,

Részletesebben

Mentési terv a veszélyes anyagokkal kapcsolatos balesetek, üzemzavarok és veszélyhelyzetek kezelésére

Mentési terv a veszélyes anyagokkal kapcsolatos balesetek, üzemzavarok és veszélyhelyzetek kezelésére PTE Munkavédelmi Szabályzat 13. számú melléklete Mentési terv a veszélyes anyagokkal kapcsolatos balesetek, üzemzavarok és veszélyhelyzetek kezelésére A Pécsi Tudományegyetemen (továbbiakban: Egyetem)

Részletesebben

AZ ÓBUDAI EGYETEM Tűz- és munkavédelmi és polgárvédelmi tájékoztatója. (hallgatók részére) BUDAPEST 2013.

AZ ÓBUDAI EGYETEM Tűz- és munkavédelmi és polgárvédelmi tájékoztatója. (hallgatók részére) BUDAPEST 2013. AZ ÓBUDAI EGYETEM Tűz- és munkavédelmi és polgárvédelmi tájékoztatója (hallgatók részére) BUDAPEST 2013. Munkavédelmi oktatási anyag egyetemi hallgatók részére (Kivonat az Óbudai Egyetem Munkavédelmi Szabályzatából)

Részletesebben

4.2. TŰZVÉDELMI SZABÁLYOK

4.2. TŰZVÉDELMI SZABÁLYOK Általános ismeretek 1 4.2. TŰZVÉDELMI SZABÁLYOK 4.2.1. Általános tudnivalók Mielőtt megismerkednénk a főbb tűzvédelmi szabályokkal tisztáznunk kell néhány fogalmat: Tűz: az az égési folyamat, amely veszélyt

Részletesebben

PALLASZ ATHÉNÉ EGYETEM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT

PALLASZ ATHÉNÉ EGYETEM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT PALLASZ ATHÉNÉ EGYETEM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT HARMADIK RÉSZ HALLGATÓI KÖVETELMÉNYRENDSZER VI. FEJEZET A hallgatói balesetek megelőzésével kapcsolatos és a bekövetkezett balesetek esetén követendő

Részletesebben

A BEREGSZÁSZI PÁL SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

A BEREGSZÁSZI PÁL SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA A BEREGSZÁSZI PÁL SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 12. SZÁMÚ MELLÉKLET A RENDKÍVÜLI ESEMÉNY, A BOMBARIADÓ ESETÉN SZÜKSÉGES TEENDŐK SZABÁLYZAT 2013 2 TARTALOMJEGYZÉK 1. BEVEZETÉS...

Részletesebben

Debreceni Campus Fesztivál

Debreceni Campus Fesztivál TŰZRIADÓ Mentési terv Tűz, és egyéb esemény esetére Tűzjelzés Magánszemély kötelessége: Aki tüzet vagy annak közvetlen veszélyét észleli, köteles azt haladéktalanul jelezni a hívásfogadó központnak, a

Részletesebben

Tűzvédelem aktuális kérdései 2013-02-05

Tűzvédelem aktuális kérdései 2013-02-05 Tűzvédelem aktuális kérdései 2013-02-05 Tűzoltóság integrációja a Katasztrófavédelembe Polgári védelem: - települések veszélyeztetettségi besorolása - önkéntes és köteles polgári védelmi egységek létrehozása

Részletesebben

Köztisztasági munkagép- és járműkezelő Köztisztasági munkagép- és. Köztisztasági munkagép- és.

Köztisztasági munkagép- és járműkezelő Köztisztasági munkagép- és. Köztisztasági munkagép- és. A 10/07 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/06 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Biztonsági és tűzriadó terv

Biztonsági és tűzriadó terv Deák Ferenc Gimnázium Szeged, József A. sgt. 118-120. sz. Biztonsági és tűzriadó terv I.) Létesítmény alapadatai: 1./ Az intézmény neve, képviseletére jogosult neve, telefonszáma: Deák Ferenc Gimnázium,

Részletesebben

TÖVISHÁT LAKÓPARK TÁRSASHÁZ TŰZVÉDELMI HÁZIRENDJE

TÖVISHÁT LAKÓPARK TÁRSASHÁZ TŰZVÉDELMI HÁZIRENDJE TÖVISHÁT LAKÓPARK TÁRSASHÁZ TŰZVÉDELMI HÁZIRENDJE BUDAPEST XVIII., CSÁTH GÉZA UTCA 1-3, VISNYOVSZKY LAJOS UTCA 2-4 A tűzvédelmi házirendben foglaltakat a lakástulajdonosok, a lakások és egyéb rendeltetésű

Részletesebben

Tűzvédelmi Szabályzat Hallatóknak szóló kivonat A szabályzat teljes terjedelmében megtalálható a recepción!

Tűzvédelmi Szabályzat Hallatóknak szóló kivonat A szabályzat teljes terjedelmében megtalálható a recepción! DE TEK Kossuth Lajos Kollégium Debrecen Egyetem tér 1. 4032 Tűzvédelmi Szabályzat Hallatóknak szóló kivonat A szabályzat teljes terjedelmében megtalálható a recepción! 1 A tűz elleni védekezésről, a műszaki

Részletesebben

3140-10. Általános műszaki és munkavédelemi feladatok. Szóbeli

3140-10. Általános műszaki és munkavédelemi feladatok. Szóbeli 3140-10 Általános műszaki és munkavédelemi feladatok Szóbeli 10. november 1. Ön egy cég alkalmazásában áll. A munkavédelmi törvény egyértelműen meghatározza a munkáltató és a munkavállaló munkavédelemmel

Részletesebben

A tételekhez segédeszköz nem használható.

A tételekhez segédeszköz nem használható. A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli központilag összeállított vizsga kérdései a Fürdőüzemi munka-, baleset-, tűz- és környezetvédelem és a Szuggesztív kommunikáció követelménymodulok témakörét tartalmazzák.

Részletesebben

"AT" TÍPUSÚ TŰZVÉDELMI VIZSGÁHOZ

AT TÍPUSÚ TŰZVÉDELMI VIZSGÁHOZ Biztonsági Igazgatóság Munka- és Tűzvédelmi Osztály FELKÉSZÜLÉSI ANYAG "AT" TÍPUSÚ TŰZVÉDELMI VIZSGÁHOZ Paks, 2015. március 6. TARTALOMJEGYZÉK 1. A tűz és az égés ismertetése... 3 2. Az égés jellemzői,

Részletesebben

A 10/2007. (II. 27.) 1/2006. (II. 17.) OM

A 10/2007. (II. 27.) 1/2006. (II. 17.) OM A 10/2007. (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006. (II. 17.) OM rendelet az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

A katasztrófavédelem megújított rendszere

A katasztrófavédelem megújított rendszere A katasztrófavédelem megújított rendszere MAGYARORSZÁG BIZTONSÁGA ÁLLAM BM OKF ÁLLAM- POLGÁR... A régi Kat. törvény alapvetően jó volt DE 10 év 2010. évi árvízi veszélyhelyzet; vörösiszap katasztrófa kezelésének

Részletesebben

Győri Radnóti Miklós Általános Iskola Győr Nagy Jenő út 2.

Győri Radnóti Miklós Általános Iskola Győr Nagy Jenő út 2. Győri Radnóti Miklós Általános Iskola Győr Nagy Jenő út 2. TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT Tartalom 1. Általános rendelkezések... 3 1.1. A szabályzat jogalapja:... 3 1.2. A tűzvédelmi szabályzat célja:... 3 1.3.

Részletesebben

Osztályozó és javító vizsga formája és követelményei Munkahelyi egészség és biztonságtantárgyból

Osztályozó és javító vizsga formája és követelményei Munkahelyi egészség és biztonságtantárgyból Osztályozó és javító vizsga formája és követelményei Munkahelyi egészség és biztonságtantárgyból A vizsga formája: Írásbeli vizsga. A vizsga időtartama: 60 perc A vizsga leírása: A vizsgázó feladatlapot

Részletesebben

S z o l n o k i F ő i s k o l a. Tűzvédelmi Szabályzat

S z o l n o k i F ő i s k o l a. Tűzvédelmi Szabályzat S z o l n o k i F ő i s k o l a Tűzvédelmi Szabályzat 2015 A tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról szóló 1996. évi XXXI. törvény 19. - a és a 30/1996. (XII.6.) BM rendelet alapján

Részletesebben

Munkahelyi egészség és biztonság. helyi programja

Munkahelyi egészség és biztonság. helyi programja Munkahelyi egészség és biztonság tantárgy helyi programja Készült a tantárgy központi programja alapján 2013. A tantárgy tanításának célja: A tanuló általános felkészítése az egészséget nem veszélyeztető

Részletesebben

NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység

NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 0110-11 Általános gépészeti munka-, baleset-, tűz- és környezetvédelmi feladatok Vizsgarészhez rendelt vizsgafeladat

Részletesebben

Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: Általános gépészeti munka-, baleset-, tűz- és környezetvédelmi feladatok

Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: Általános gépészeti munka-, baleset-, tűz- és környezetvédelmi feladatok Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 0110-11 Általános gépészeti munka-, baleset-, tűz- és környezetvédelmi feladatok Vizsgarészhez rendelt vizsgafeladat megnevezése: 0110-11/2

Részletesebben

A tételhez segédeszköz nem használható.

A tételhez segédeszköz nem használható. A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli központilag összeállított vizsga kérdései a Fürdőüzemi ügyfélkapcsolati tevékenység, a Fürdőüzemi munka-, baleset-, tűz- és környezetvédelem és a Szuggesztív kommunikáció

Részletesebben

TÁBOROZÁSI HÁZIREND Zánkai Erzsébet-tábor Családi Erzsébet-táborban résztvevők számára

TÁBOROZÁSI HÁZIREND Zánkai Erzsébet-tábor Családi Erzsébet-táborban résztvevők számára TÁBOROZÁSI HÁZIREND Zánkai Erzsébet-tábor Családi Erzsébet-táborban résztvevők számára A Zánkai Erzsébet-tábor házirendje (a továbbiakban: Házirend) állapítja meg a tábor területén tartózkodókra, különösen

Részletesebben

TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT

TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT Tűzriadó terv Akvárium Klub 1051 Budapest, Erzsébet tér. (Gamma Trade Kft) IV. rész TŰZRIADÓ TERV Tűzészlelés: A tűz személyes érzékeléssel észlelhető a füst, a hő, vagy fényhatás

Részletesebben

Tűzvédelmi MINTA Szabályzat Lakásszövetkezet/Társasház/Garázsszövetkezet/Üdülőszövetkezet neve, címe:.

Tűzvédelmi MINTA Szabályzat Lakásszövetkezet/Társasház/Garázsszövetkezet/Üdülőszövetkezet neve, címe:. Tűzvédelmi MINTA Szabályzat Lakásszövetkezet/Társasház/Garázsszövetkezet/Üdülőszövetkezet neve, címe:. (lakás-, garázs-, üdülőszövetkezet továbbiakban lakásszövetkezet esetében a megszólítás:) Tisztelt

Részletesebben