TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KPD/ALT/SZ/12

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KPD/ALT/SZ/12"

Átírás

1 TANTÁRGYI ADATLAP Egyetem: Selye János Egyetem KPD/ALT/SZ/12 Tantárgy megnevezése: Alternatív pedagógiai programok Oktatás formája: Előadás Hetente: 2 A tanulmányok ideje alatt: 26 Kreditszám: 1 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 3. Az alternatív iskolák alakulása a 20. század elso felében (Waldorf, Jenn, Dalton, Freinet, Montessori). Alternatív iskolák a 20. század második felében (Rogers -féle koncepció, ITV, Zsolnay módszer, Nyitott iskola, projekt oktatás, globális nevelés). A reform iskola modellezése - prrognózis. Zelina, M.: Alternatívne školstvo. Bratislava: IRIS, 2000 Hidličková, D.: Alternatívní pedagogické koncepce. Č. Budejovice, 1994 Kasíková, H.: Kooperativní učení, kooperatvní škola. Praha: Portál, 1997 Kovaliková, S. Olsenová, D.: Integrované tematické vyučovanie. Bratislava, 1996 Klein Sándor: Gyermekkôzpontú iskola, Tankonyvkiad Budapest, 2003 Rýdl, K.: Alternativní pedagogické hnutí v současné spoločnosti. Brno, 1994 Rogers, C.J.: Sloboda učiť sa Valenta, M.: Waldorfská pedagogika a jiné alternatívy. Olomouc: PF VP, 1993 Bertrand, Y.: Soudobé teorie vzdělávání. Praha: Portál, 1998 Az értékelt hallgatók száma: Oktató: prof. Dr. Béla István Pukánszki, DSc.

2 TANTÁRGYI ADATLAP Egyetem: Selye János Egyetem KPD/AND/SZ/10 Tantárgy megnevezése: Andragógia Oktatás formája: Előadás Hetente: 1 A tanulmányok ideje alatt: 13 Kreditszám: 1 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 3. Terminológia, fogalmak használata. Andragógia alakulása kulfoldon (Hanselmann, Pöggeler) és Szlovákiában (Paška, Perhács, Švec, Prusáková). Az andragógia mint tudományág, az andragógia koncepciói. Az andragógiai kapcsolata más tudományágakhoz, kiemelten a pedagógiához. Prusáková, V., Základy andragogiky I, Bratislava 2005 Peres I., Aspekty výchovy a vzdelávania v antike a v spisoch Nového zákona, Bratislava: Academia Christiana, 2001 Perhács, J. a kol.:: Multidimenzionálne aspekty výchovy a vzdelávania, Nitra 2005 Perhács, J., Základy teórie výchovy dospelých, Bratislava: Obzor, 1986 Perhács, J., - Paška, P., Dospelý človek v procese výchovy, Bratislava: Stimul, 1995 Perhács, J., Utváranie osobnosti dospelého človeka v procese vzdelávania, Bratislava: NOC 1995 Hotár, V. Paška, P. Perhács, J. a kol.: Terminologický a výkladový slovník Výchova a vzdelávanie dospelých Andragogika, Bratislava: SPN, 2000 Az értékelt hallgatók száma: Oktató: Dr. habil. Ádám István Nagy, PhD.

3 TANTÁRGYI ADATLAP Egyetem: Selye János Egyetem KHI/DEI/HI/09 Tantárgy megnevezése: Az európai integráció története Oktatás formája: Előadás / Szeminárium Hetente: 1 / 1 A tanulmányok ideje alatt: 13 / 13 Kreditszám: 2 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 3. Az európai integráció történelmi dimenziója: Koudenhov-Kallergi-terv, a Nyugat-európai Szövetség terve, az OEEC és az OECD, az Európa Tanács, az ESZAK, a római szerződés, a Spinelli-terv. A Szlovák Köztársaság és a többi kelet-európai ország útja az európai integráció folyamán: társulási szerződések, a kopenhágai csúcs, a társulás folyamata. Az EU intézményei és döntéshozatali mechanizmusa: Európai Tanács, Miniszterek Tancsa, Európai Bizottság, Európai Parlament, Európai Birósáh. Az EU hatása a lakosok mindennapi életére: a schengeni szerződés, strukturális alapok, egységes pénzrendszer stb. Lombardini, V.: Európska únia. Štátny pedagogický ústav Pók, A.: A nemzetközi élet krónikája, Pannonica, Németh, I: Európa Aula Kiadó, Duleba, A.: Zahraničná politika Ruska. Štátny pedagogický ústav, Az értékelt hallgatók száma: Oktató: Dr. habil. Barnabás Vajda, PhD.

4 TANTÁRGYI ADATLAP Egyetem: Selye János Egyetem KHI/DIDE/HI/09 Tantárgy megnevezése: A történelemtanítás didaktikája Oktatás formája: Előadás / Szeminárium Hetente: 1 / 1 A tanulmányok ideje alatt: 13 / 13 Kreditszám: 3 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: Az általános iskolai és a középiskolai történelemtanítás elmélete: a történettudomány sajátosságai; a történelem művelődési és társadalmi funkciói; a törtenemtanítás stratégiai céljai; az oktatási célok klasszifikációja; a múlt dekonstrukciója, rekonstrukciója és konstrukciója. A történelemtanítás rendszere itthon és külföldön. A történelemtanítás nem hagyományos formái. Az általános iskolai és a középiskolai történelemtanítás gyakorlata: a történelem mint didaktikailag strukturált tantárgy tartalmi követelményeinek problematikája; a múlt személyessé tétele; mentális térkepek, taxonomizációk (Bloom). Irott történelmi források elemzése. Tárgyi források, történelmi fényképek, történelmi karikatúrák, a történelmi többszempontúság törvénye. A történelmi empátia és objektivitás kérdése. Szubjektivitás és elfogultság a történelemben. Alberty, J.: Didaktika dejepisu. Banská Bystrica Kratochvíl, V.: Modely na rozvíjanie kompetencií žiakov. Filozofická fakulta Univerzity Komenského, Bratislava, Stimul F.Dárdai Ágnes: Történeti megismerés történelmi gondolkodás. I. és II. kötet. Budapest, Csepela, J. Horváth, P. Katona, A. Nagyajtai, A.: A történelemtanítás gyakorlata. Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest, Az értékelt hallgatók száma: Oktató: Dr. habil. Barnabás Vajda, PhD.

5

6 TANTÁRGYI ADATLAP Egyetem: Selye János Egyetem KHI/DIK/HI/09 Tantárgy megnevezése: A 20. század diktatúrái Oktatás formája: Előadás / Szeminárium Hetente: 1 / 1 A tanulmányok ideje alatt: 13 / 13 Kreditszám: 3 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 3. A diktatúrák különböző teóriái, a sztálinizmus: a bolsevizmus gyökerei, az októberi forradalomtól a sztálini rendszerig, a sztálinizmus jellemzése; a háború utáni Európa: a békerendszer következményei, a gazdasági és társadalmi helyzet; az olasz fasizmus jellemzése, a német nemzeti szocializmus, a francoizmus Arendtová, H.: Původ totalitarismu I III. Praha Ormos Mária: Nácizmus fasizmus. Budapest, 1987, Magvető - Roberts, Martin: Európa története Az új barbárság kora? Budapest, Akadémiai. - Ormos Mária - Krausz Tamás: Hitler - Sztálin. Pannonica, Bp Ormos Mária - Harsányi Iván: Mussolini - Franco, Pannonica, Bp Harsányi Iván: A Franco-diktatúra születése. Kossuth, Bp Komunismus a fašismus. Praha Az értékelt hallgatók száma: Oktató: Mgr. Árpád Popély, PhD.

7 TANTÁRGYI ADATLAP Egyetem: Selye János Egyetem KHI/DMM/HI/09 Tantárgy megnevezése: Magyarország és a magyarság története 1918 után Oktatás formája: Előadás / Szeminárium Hetente: 1 / 1 A tanulmányok ideje alatt: 13 / 13 Kreditszám: 2 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: Az első világháború és a békekonferencia, a Tanácsköztársaság, a Horthy-korszak, revízió és a második világháború, a Rákosi-rendszer és az 1956-os forradalom, a Kádár-korszak reformkísérletek, a demokrácia győzelme, társadalom és kultúra századi magyar történelem (szerk. Pölöskei Ferenc-Gergely Jenő-Izsák Lajos), Korona kiadó, Budapest, Magyarország a XX. században. I-V. (főszerk: Kollega Tarsoly István), Babits Kiadó, Szekszárd, Gunst Péter: Magyarország gazdaságtörténete ( ). Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest, Gyáni Gábor-Kövér György: Magyarország társadalomtörténete a reformkortól a második világháborúig. Osiris kiadó, Budapest, Romsics Ignác: Magyarország története a XX. században. Osiris Kiadó, Budapest Budapest 2000 Az értékelt hallgatók száma: Oktató: Mgr. Árpád Popély, PhD.

8 TANTÁRGYI ADATLAP Egyetem: Selye János Egyetem KHI/DMS/HI/09 Tantárgy megnevezése: Szlovákiai magyarok története Oktatás formája: Előadás / Szeminárium Hetente: 1 / 1 A tanulmányok ideje alatt: 13 / 13 Kreditszám: 4 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: Csehszlovákia létrejötte és a magyar kisebbség, a szlovákiai magyarok demográfiai, gazdasági, szociális mutatói az első köztársaságban, a földreform és a magyarok, a magyar kisebbség politikai és kulturális pozíciói, az első bécsi döntés, magyarok az önálló Szlovákiában, a magyar idők , a hontalanság évei, a CSKP és a magyar kérdés, az 1968-as események és a normalizáció korszaka, a rendszerváltás és a magyarok. A szlovákiai magyarok és a historiográfia. - Angyal Béla: Érdekvédelem és önszerveződés. Fórum, Dunaszerdahely, Vadkerty Katalin: A kitelepítéstől a reszlovakizációig. Kalligram, Pozsony, A (cseh)szlovákiai magyra művelődés története I-IV. (szerk): Tóth László, Ister, Budapest, Az értékelt hallgatók száma: Oktató: Dr. habil. Attila Simon, PhD.

9 TANTÁRGYI ADATLAP Egyetem: Selye János Egyetem KPD/DP/12 Tantárgy megnevezése: Diplomadolgozat Oktatás formája: Hetente: A tanulmányok ideje alatt: Kreditszám: 15 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 4. A téma rendszeres konzultálása, a struktúra megbeszélése, a célkövetés ellenőrzése az annotáció alapján. A témavezető vezetése mellett az adott témakörben. Az értékelt hallgatók száma: 292 a n Oktató:

10 TANTÁRGYI ADATLAP Egyetem: Selye János Egyetem KHI/DSE/HI/09 Tantárgy megnevezése: Közép-Kelet-Európa története között Oktatás formája: Előadás / Szeminárium Hetente: 1 / 1 A tanulmányok ideje alatt: 13 / 13 Kreditszám: 4 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: Közép-Kelet-Európa az es forradalmak idején, nemzetállamok születése a 19. sz. 2. felében, az egységes Olaszország és Németország létrejötte, Közép-Kelet-Európa a nagyhatalmi politikában, a szövetségi rendszerek kialakulása, az első világháború és a versaillesi békerendszer, Közép-Kelet-Európa államai és a nagyhatalmi vetélkedés a Közép-Kelet-Európa feletti befolyásért a két világháború közötti időben, a közép-európai kisállamok a második világháborúban - Vadász Sándor (szerk.): 19. századi egyetemes történelem Budapest, Korona Kiadó, Németh István (szerk.): 20. századi egyetemes történet 1. Európa, Bp., Osiris, Diószegi István: A hatalmi politika másfél évszázada Bp., História MTA Történettudományi Intézete, Ormos Mária Majoros István: Európa a nemzetközi küzdőtéren. Felemelkedés és hanyatlás, Bp., Osiris, Ormos Mária: Közép-Európa. Volt? Van? Lesz? Bp., Napvilág Kiadó, 2007 Az értékelt hallgatók száma: Oktató: Mgr. Árpád Popély, PhD.

11 TANTÁRGYI ADATLAP Egyetem: Selye János Egyetem KHI/DS-HI/HI/09 Tantárgy megnevezése: Diplomamunka szeminárium Oktatás formája: Szeminárium Hetente: 3 A tanulmányok ideje alatt: 39 Kreditszám: 6 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 3. A diplomamunka formális és tartalmi követelményei. A forrásgyűjtés fázisa, bibliográfiák, adatbázisok, a szakirodalom és a források felhasználásának alapelvei, a lábjegyzetelés, a forráselemzés, a fejezetek megfogalmazása, a szakdolgozat prezentálásának alapelvei. Švorc, P. a kol.: Ako písať diplomovú prácu z histórie. Prešov Kávássy Sándor: Bevezetés a történettudományba. Nemzeti Tankönyvkiadó. Budapest, Szántó Imre: A helytörténeti kutatások elméleti és módszertani kérdései. Nemzeti Tankönyvkiadó. Budapest, Az értékelt hallgatók száma: 90 Oktató:

12 Egyetem: Selye János Egyetem KPD/GEN 2/13 TANTÁRGYI ADATLAP Tantárgy megnevezése: T rsadalmi nem 2 Oktatás formája: Szeminárium Hetente: 1 A tanulmányok ideje alatt: 13 Kreditszám: 1 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 2., 4. Aktív részvétel Egy karakteres tanulmány készítése előzetesen egyeztetett témából A hallgatók ismereteinek elmélyítése a társadalmi nemek nevelésének és oktatásának történeti folyamataiban. A kurzus épít az előzmény Gender 1. kurzus témáira. A férfiakról és a nőkről alkotott társadalmi kép változásai a században. A nőkép és a nőnevelés alakulásának főbb csomópontjai a században. A férfiak és a nők iskoláztatásának alakulása, eltérő sajátosságok, korlátozások. A nők egyetemi tanulmányaiért folytatott küzdelmek Magyarországon a század fordulóján. Hugonnai Vilma és kortársai. Női szerepek az első és a második világháborúban. A nők munkavállalásának következményei. Az ún. modern nő típusának kialakulása. Női és férfi életutak elemzése, női karrierlehetőségek a 20. században. Értelmiségi női pályák. A nők helyzetének változása a 2. világháború után. A baby-boom és következményei, a tradicionális férfinő szerepek átformálódása. A nők iskoláztatásának változásai a század második felében. Nők a felsőoktatásban lehetőségek és korlátok. Nők a tudományos életben. Pukánszky Béla: A nőnevelés története. Jegyzet. Selye János Egyetem, Tanárképző Kar, Komárom, BÚTOROVÁ, Zora. a kol. (2003): Ženy, muži a rovnosť príležitostí. In: Slovensko Súhrnná správa o stave spoločnosti. Bratislava: Inštitút pre verejné otázky Kéri Katalin: Tollam szivárványba mártom. Források az európai nőtörténet köréből az ókortól a 20. századig Pécs. Kéri Katalin: Nőkép és leánynevelés az 1960-as években a tantervek tükrében. ActaPaedagogiva, szám, URl: www. kerikata.hu Palasik Mária és Sipos Balázs: Házastárs? Munkatárs? Vetélytárs? A női szerepek változása a 20. századi Magyarországon Napvilág Kiadó, Budapest.

13 Az értékelt hallgatók száma: Oktató: prof. Dr. Béla István Pukánszki, DSc.

14 TANTÁRGYI ADATLAP Egyetem: Selye János Egyetem KHI/HSV2/HI/09 Tantárgy megnevezése: Gazdaság, állam, háború 2. Oktatás formája: Előadás / Szeminárium Hetente: 1 / 1 A tanulmányok ideje alatt: 13 / 13 Kreditszám: 2 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: Nyersanyagok és iparosítás. Sorkötelezettség és technológiai fejlődés. Gazdasági zeóriák. Gyarmatbirodalmak. Villámháborúk Európában ( ). Az első modern háború: Amerika Az első világháború: golyószóró és blokád. Az első világháború: blokád, ipar és technológia. Második világháború: villámháború. Második világháború: légi háború. Atomfegyverek és partizánok. - Cameron, Rondo: A világgazdaság története a kőkorszaktól napjainkig. Meacenas kiadó, Budapest Hart, Liddel: Stratégia. Európa kiadó, Budapest, Kennedy, Paul: A nagyhatalmak tündöklése és bukása. Akadémiai kiadó, Budapest, Milward, Alan S.: Háború, gazdaság, társadalom Aquila kiadó, Budapest Pounds, Norman J.G.: Európa történeti földrajza. Osiris kiadó, Budapest, Az értékelt hallgatók száma: Oktató: Dr. habil. László Szarka,

15 TANTÁRGYI ADATLAP Egyetem: Selye János Egyetem KPD/INV/SZ/10 Tantárgy megnevezése: Kisebbségpedagógia Oktatás formája: Előadás Hetente: 1 A tanulmányok ideje alatt: 13 Kreditszám: 1 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 3. Bevezetés. Kisebbségek etnikai és nemzeti kisebbségek. Nemzet és etnicitás. Multikulturális társadalom. Szlovákia lakosságának etnikai jellemzői történeti szempontból. A szlovákiai nemzetiségek társadalomszerkezeti jellemzői. A magyar és roma nemzetiség társadalomszerkezeti, demográfiai jellmezői. Az interetnikai kapcsolatok típusai: integráció, szegregáció, asszimiláció. Előítéletek, sztereotípiák, diszkrimináció. Filep Tamás Gusztáv Tóth László: A (cseh)szlovákiai magyar művelődés története Budapest Barša Pavel: Politická teorie multikulturalismu. Brno A multikulturalizmus politikai elméletei Zeľová Alena at al.:minoritné etnické spoločenstvá na Slovensku v procesoch spoločenských premien. Bratislava A szlovákiai etnikai közösségek a társadalmi változások tükrében Marger N. Martin: Ethnic Relations. American and Global Pespectives. Belmont California Az etnikai viszonyok amerikai és globális szempontból. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: Mgr. Ladislav Ďurdík, PhD.

16 Egyetem: Selye János Egyetem KHI/KDS/HI/11 TANTÁRGYI ADATLAP Tantárgy megnevezése: Mindennapi élet a 20. sz. második felében Oktatás formája: Szeminárium Hetente: 1 A tanulmányok ideje alatt: 13 Kreditszám: 2 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 3. A szemináriumon való rendszeres részvétel (50 pont). Irásos szemináriumi munka sikeres elvégzése (50 pont). A tantárgy sikeres elvégzésének feltétele az összpontszám legalább 50%- ának elérése. Értékskála: A: %; B: 80-89%; C: 70-79; D: 60-69; E: A hallgató képes lesz koherens és szakmailag megalapozott következtetések levonására az adott tudományos témakörben. Autók III.1. Pionírok és cserkészek. SZER: kriminalizált rádióhallgatás. Figure 117. és Magyar rádióelőfizetők számának alakulása Életmód nyugaton és keleten. A fogyasztói társadalom. Martin L. King: I have a dream. Demokrácia és emberi jogok. Olaj és annak válsága. Berlin helyzete, sorsa, térképe. Churchill Fulton Speech és Sztálin válasza. Magyar focicsapatok cimerei. Besúgói jelentés az FTC-ről. Fischer Ferenc: A kétpólusúvilág Dialóg Campus Kiadó, Bp-Pécs, századi egyetemes történet. 1. és 2. kötet. Szerk. Németh István. Osiris, Bp, Gaddis, John Lewis: Studená vojna. Slovart, A XX. század nagy beszédei. Szerk. Vajda Barnabás. Agave, Bp., Johnson, Paul: Dejiny 20. století. Rozmluvy, Wegs, Robert J.-Ladrech, Robert: Evropa po roce Vyšehrad, Judt, Tony: Postwar - A history of Europe since London, (po slovensky) Zubkov, Vladimir: A Failed Empire: The Soviet Union in the Cold War from Stalin to Gorbatchev. London, Friedmann, Norman: A hidegháború kora. Alexandra, Robert, JM: Twentieth Century - The History of the World 1901 to Viking 2000, 906 pp. Reynolds, David: One World Divisible, A Global History since Norton 2000, 861 pp. Garton Ash, Timothy: We the People: The revolution Cambridge, Granta, Mencl, V., Hájek, M., Otáhal, M.: Krížovatky 20. stol. Naše vojsko, 1990.

17 Az értékelt hallgatók száma: 69 Oktató:

18 TANTÁRGYI ADATLAP Egyetem: Selye János Egyetem KPD/MEP2/15 Tantárgy megnevezése: Médiapedagógia Oktatás formája: Előadás Hetente: 1 A tanulmányok ideje alatt: 13 Kreditszám: 1 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 1. Tanulmány szintje: I., II. Írásbeli és gyakorlati vizsga A multimediális környezettel kapcsolatos módszerek készségszintű használata Kritikus gondolkodás fejlesztése. A hallgató használja és fejleszti kritikus gondolkodását és információs írástudását. 1. A médiapedagógia alapjai ismétlés 2-3 Információs írástudás - információs társadalom 3-4. Tömeg és média-kommunikáció, manipuláció, 5-6. Értelmezés, elemzés; mozgóképi szövegkörnyezetben megfigyelt képkapcsolatok értelmezése; 7-8 Mozgóképi szövegkörnyezetbeli multimediális kapcsolatok értelmezése Critical thinking: Az igazi Maó 13. Összefoglalás A prezentációk anyaga. Magyar vagy szlovák nyelv A multimediális környezettel kapcsolatos problémamegoldó tudás fejlesztése, Problémaérzékenység. Eszközök projektor, számítógép, internetkapcsolat, prezenter. Az értékelt hallgatók száma:

19 Oktató: Dr. habil. Ádám István Nagy, PhD.

20 TANTÁRGYI ADATLAP Egyetem: Selye János Egyetem KPD/MKS/SZ/10 Tantárgy megnevezése: Minőségbiztosítás az iskolában Oktatás formája: Előadás Hetente: 1 A tanulmányok ideje alatt: 13 Kreditszám: 1 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 4. Az iskolavezetés feladata az iskola minőségének fejlesztésénél. Minőségirányítási modellek. Ellenőrzés és értékelés mint az iskola fejlődésének eszközei. Külső ellenőrzés a tanfelügyelőség részéről. Az iskola nyitott önértékelése. Az iskolavezetés minőségének értékelése. Az igények elemzését segítő technikák Albert, S Általános didaktika. Komárno : UJS ISBN Albert, S Didaktika. Komárno : UJS ISBN Albert, S Manažérstvo kvality TQM v škole. Dunajská Streda : Lilium Aurum, Albert, S Rozvoj kvality v škole. Bratislava : MC Horváthová, K Kontrola a hodnotenie v školskom manažmente. Bratislava : IURA Edition ISBN Mizla, M Manažérstvo kvality. Prípadové štúdie. Košice : Oriens, Petlák, E Všeobecbá didaktika. Bratislava : IRIS. ISBN Turek, I Didaktika. Bratislava : IURA Edition. ISBN Turek, I Kvalita školy. Bratislava : KIPaP MtF STU Az értékelt hallgatók száma: Oktató: Dr. habil. PaedDr. Kinga Horváth, PhD.

21

22 Egyetem: Selye János Egyetem KPD/MLR/12 TANTÁRGYI ADATLAP Tantárgy megnevezése: Magyar népmesék Oktatás formája: Szeminárium Hetente: 1 A tanulmányok ideje alatt: 13 Kreditszám: 1 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 2., 4. A szemeszter során egy írásbeli teszt (50%). A kurzus szűróteszttel végződik (50%). Az eredményes abszolválás feltétele a max. pontszám min. 50 %-a. Az értékelés fokozatai: A %, B 80-89%, C 70-79%, D 60-69%, E 50-59%. A kurzus sikeres abszolválásával a hallgatók ismereteket nyernek a magyar népmese jellemzőiről, annak európai kontextusban való elhelyezkedéséről, illetve az osztályozás, csoportosítás lehetőségeiről stb. Alapfogalmak: mese és monda, variáns, invariáns és affinitás. Kutatástörténet. A mesék jellemzése. Osztályozási kísérletek. Nemzeti és nemzetközi népmesekatalógusok. Mesetípusok (tündérmesék, novellamesék, állatmesék stb.) Grimm, Jacob és Wilhelm: Családi mesék. Pozsony: Kalligram 2009 Grimm, Jacob és Wilhelm: Német mondák. Pozsony: Kalligram 2009 Komorovský, Ján: Kráľ Matej Korvín v ľudovej prozaickej slovesnosti. Bratislava Liszka József: Bevezetés a folklorisztikába. Dunaszerdahely 2010 Liszka József: Átmenetek folklór és nem-folkór határán. Komárom 2013 Lüthi, Max: Volksmärchen und Volkssage. Zwei Grundformen erzählender Dichtung. Bern München: Francke Verlag 1975 Melicherčík, Andrej: Slovenský folklór. Chrestomatia. Bratislava 1959 Michálek Ján: Čarovné zrkadlo. Výber zo slovenskej ľudovej slovesnosti. Bratislava 1973 [azóta több kiadásban is!] Ortutay Gyula: Variáns, invariáns, affinitás. A szájhagyományozó műveltség törvényszerűségei. In uő.: A nép művészete. Budapest: Gondolat 1981, p. Propp, Vlagyimir: A varázsmese történeti gyökerei. Budapest: L Harmattan 2005 Vércse Miklós ford. és összeállította: Szlovák népmesék. Dunaszerdahely: Lilium Aurum 2008 Voigt Vilmos: Meseszó. Tanulmányok mesékről és mesekutatásról. Budapest: MTA ELTE

23 magyar, szlovák, német Az értékelt hallgatók száma: Oktató: Dr. habil. PhDr. József Liszka, PhD.

24 TANTÁRGYI ADATLAP Egyetem: Selye János Egyetem KPD/NPM/14 Tantárgy megnevezése: Nonprofit managment Oktatás formája: Előadás Hetente: 1 A tanulmányok ideje alatt: 13 Kreditszám: 1 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 1., 3. Aktív részvétel. Szóbeli vizsga. A vizsga kiváltható beadandó feladattal (előzetes egyeztetés alapján). A kurzus célja, hogy megismertesse a hallgatókat civil szféra alapjaival, különös tekintettel a nonprofit projektek menedzsmentjére. A hallgató széleskörű ismeretekkel rendelkezik az nonprofit szektorról, a civil szervezetekről és magatartásformáról, ismeri a nonprofit szektor alapadatait Képes tájékozódni, a fenti szakma témarendszerében, metodológiájában, szaknyelvében és irodalmában 1-2. Civil társadalom, nonprofit szektor - bevezető 3-4. Civil alapvetések, definíciók, elméletek, 5. Önkéntesség, közhasznúság, kétdimenziós értékelés, 6. Szervezettípusok 7. Civil-nonprofit adatok 8-9. A projekt és projektmenedzsment A projektciklus 13. Összefoglalás Nagy-Nizák-Vercseg: Civil társadalom Nonprofit világ, UISZ Alapítvány, Budapest, 2014 Az értékelt hallgatók száma: Oktató: Dr. habil. Ádám István Nagy, PhD.

25

26 Egyetem: Selye János Egyetem KPD/NPM2/14 TANTÁRGYI ADATLAP Tantárgy megnevezése: Nonprofit managment Oktatás formája: Előadás Hetente: 1 A tanulmányok ideje alatt: 13 Kreditszám: 1 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: Szóbeli vizsga, amelyen a hallgató projekttervezési tudásáról ad csoportban számot egy projektalapító dokumentum elkészítésével. A vizsga kiváltható beadandó feladattal (előzetes egyeztetés alapján). A kurzus célja, hogy a hallgató képes legyen a projektmenedzsment módszertan használata, különös tekintettel a nonprofit specifikumokra. Tanulási eredmények, kompetenciák: a hallgató képes a projekttervezés alapjait használni 1. Civil társadalom, nonprofit szektor - ismétlés 2. A projektindító dokumentum 3. Projekt cél és integrációmenedzsment 4-5. Projekt humánerőforrás menedzsment 6-7. Projekt pénzügyi menedzsment 8-9. Projekt emberi erőforrás menedzsment 10. Projekt időmenedzsment 11. Projektkockázat menedzsment 12. Projekt kommunikáció menedzsment 13. Összefoglalás Nagy-Nizák-Vercseg: Civil társadalom Nonprofit világ, UISZ Alapítvány, Budapest, magyar nyelv Előadás, a létszámhoz mérten interaktív lehetőségekkel, közös témaértelmezéssel és értékeléssel.

27 Az értékelt hallgatók száma: Oktató: Dr. habil. Ádám István Nagy, PhD.

28 TANTÁRGYI ADATLAP Egyetem: Selye János Egyetem KPD/PEP/SZ/12 Tantárgy megnevezése: Pedagógiai pszichológia Oktatás formája: Előadás Hetente: 1 A tanulmányok ideje alatt: 13 Kreditszám: 1 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: A pedagógiai és iskolapszichológia elmélete és módszertana. A tanuló tanulási készségeinek fejlődése/fejlesztése. Tanulási tevékenység, tanulási esélyek, teljesítmánye. A pedagógus önismerete a nevelésben. A tanuló megismerése, megfigyelése és pedagógiai pszichológiai módszertana. A szülő-gyermek, pedagógus - tanuló kapcsolati szintjeinek elemzése. Az optimális szociális klíma az osztályteremben és szociometriai mérése. A tehetséges tanulók és az alkalmazkodási zavarban küszködő tanulók problémaköre os edukációs tevékenységben. Cangeloni, J.S.: Strategie řízení třídy, Portál Praha, 1994 Ďurič, L. a kol.: Pszichológia a tanítók számára, SPN Bratislava, 1980 Ďurič, L. a kol.: Učiteľská psychológia, SPN Bratislava, 1982 Gajdošová, E.: Školský psychológ, Príroda Bratislava, 1998 Hvozdík, J.: Školská psychológia, SPN Bratislava, 1986 Linhart, J.: Základy psychologie učení, SPN Praha, 1982 Az értékelt hallgatók száma: Oktató: Mgr. Anita Tóth-Bakos, PhD., Dr. habil. Vilmos Vass, PhD.

29 TANTÁRGYI ADATLAP Egyetem: Selye János Egyetem KPD/PPE/SZ/10 Tantárgy megnevezése: Összehasonlító pedagógia Oktatás formája: Szeminárium Hetente: 1 A tanulmányok ideje alatt: 13 Kreditszám: 1 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 4. A tudomány és a tudományág meghatározása, definiálása. Az egyes tudományterületek összehasonlítása. Határterületek és komparációs lehetőségei. Komparáció (összehasonlítás) mint tudományos módszer. Összehasonlítás és szinergia. K.Németh Mária: Neveléstan, Pécs 2000 Németh, A.: Ehrenhard, S.: Reformpedagógia, Budapest 2002 Prucha: Moderní pedagogika Zelina: Alternatívne školstvo, Iris Bratislava, 2000 Az értékelt hallgatók száma: Oktató: Dr. habil. Vilmos Vass, PhD.

30 TANTÁRGYI ADATLAP Egyetem: Selye János Egyetem KHI/PPX3/10 Tantárgy megnevezése: Pedagógiai gyakorlat 3 Oktatás formája: Gyakorlat Hetente: A tanulmányok ideje alatt: 20s Kreditszám: 2 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 3. Az oktatási folyamat során szükséges azon didaktikai képességek ismerete és használata, amelyek a tanulókkal való közös munka során szükségesek az általános iskolai és középiskolai szinten. Az oktatási folyamatok megfigyelése és elemzése. A módszertan professzionális használata önálló tervezés és a korszerű történelemdidaktika ismeretei alapján. A tanulók alkotókedvének, önállóságának és személyiségének bekomponálása az alkalmazott módszerek közé. Aktuálne učebné osnovy a vzdelávacie štandardy. Pedagogické programy ZŠ/SŠ. Prehľad súčasných zahraničných pedagogických dokumentov. Az értékelt hallgatók száma: 105 Oktató:

31 TANTÁRGYI ADATLAP Egyetem: Selye János Egyetem KHI/PPX4/HI/09 Tantárgy megnevezése: Pedagógiai gyakorlat 4. Oktatás formája: Gyakorlat Hetente: A tanulmányok ideje alatt: 40s Kreditszám: 12 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 4. Az oktatási folyamat során szükséges azon didaktikai képességek ismerete és használata, amelyek a tanulókkal való közös munka során szükségesek az általános iskolai és középiskolai szinten. Az oktatási folyamatok megfigyelése és elemzése. A módszertan professzionális használata önálló tervezés és a korszerű történelemdidaktika ismeretei alapján. A tanulók alkotókedvének, önállóságának és személyiségének bekomponálása az alkalmazott módszerek közé. Aktuálne učebné osnovy a vzdelávacie štandardy Pedagogické programy ZŠ/SŠ Prehľad súčasných zahraničných pedagogických dokumentov Az értékelt hallgatók száma: 158 Oktató:

32 Egyetem: Selye János Egyetem KPD/PSO/SZ/12 TANTÁRGYI ADATLAP Tantárgy megnevezése: Személyiségpszichológia Oktatás formája: Előadás Hetente: 1 A tanulmányok ideje alatt: 13 Kreditszám: 1 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 4. Személyiséglélektan mint speciális pszichológiai ág - irámnyzatok: pszichoanalitikus, behaviorista, fenomenológiai Személyiség mint eredetiség és egyediség: fejlődési és fejlesztési keresztmetszetben Az öröklődés és környezet kölcsönhatásai Intelligencia és a normalitás Személyiségtipológia: Pavlov, Eysenck, Jung, Rogers, Spranger elméletei Kreativitás. Pszichomoltorikus tempó és a temperamentum. Maslow életszükséglet-piramisa és az önmegvalósítás. Pszichopatológia és patopszichológia Személyiség és a neurózis. lelki egészségvédelem Atkinson: Pszichológia, Osiris Budapest, 2000 Balcar, K.: Úvod do studia psychologie osobnosti, Chrudim, Mach, 1991 Carver-Sheier: Személyiségpszichológia, Osiris, Budapest, 2001 Forgács, J.: A társas érintkezés pszichológiája, Kairosz, Budapest, 1990 Hall, C.S.-Lindzey, G.: Psychologia osobnosti, SPN, Bratislava, 1997 Kulcsár, Zs.: Személyiség pszichológia,tankönyvkiadó, Budapest, 1975 Nákonečný, M.: Psychologie osobnosti, Academia, Praha, 1995 Míček: Duševná hygiena, SPN Praha, 1986 Pálhegyi, F.: Személyiséglélektani kalauz, Tankönyvkiadó, Budapest, 1985 Peck, D.-Whitlow: Személyiségelméletek, Gondolat, Budapest, 1983 Az értékelt hallgatók száma: 451

33 Oktató: PaedDr. Terézia Strédl, PhD.

34 TANTÁRGYI ADATLAP Egyetem: Selye János Egyetem KPD/PSV/SZ/12 Tantárgy megnevezése: Személyi és szociális nevelés Oktatás formája: Előadás Hetente: 1 A tanulmányok ideje alatt: 13 Kreditszám: 1 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 4. A tantárgy helye a pedagógiai tudományak rendszerében. A perszonális és szociális nevelés keletkezése, fejlodése. Tanácsok a gyakorlati nehézségek lekuzdésében. Gyakorati kérdések a családdal, iskolával, intézményekkel kapcsolatosan a gyermek fejlodése érdekében. A tanár individuális hozzáállása a gyerekekhez. Opata, R.: Teória a prax mimotriednej výchovy, SPN, Bratislava 1990 Palouš, R.: Čas výchovy, Praha, 1992 Zelina, M.: Humanizácia v školstve, Bratislava, 1993 Nagy József: XXI. század iskolája, NTK Budapest, 2004 Az értékelt hallgatók száma: Oktató: prof. Dr. Béla István Pukánszki, DSc.

35 TANTÁRGYI ADATLAP Egyetem: Selye János Egyetem KPD/PVP/SZ/12 Tantárgy megnevezése: Pedagógiai kutatás a gyakorlatban Oktatás formája: Gyakorlat Hetente: 1 A tanulmányok ideje alatt: 13 Kreditszám: 1 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: A pedagógiai kutatás tervezése: módszerei. A hipotézisek kialakítása, kutatási kérdések létrehozása, munka a szakirodalommal. A szemináriumi munka prezentálása: megfigyelés, anamnézis, interview, szociometriai módszerek. Albert, S.: Základy pedagogického výskumu. Dunajská Streda: Lilium Aurum, 2005 Gavora, P.: Výskumné metódy v pedagogike. Brno: Paido, 1995 Krankus, M.: Pedagogika 20. storočia. Bratislava: ÚIPŠMT, 1990 Prucha, J.: Moderní pedagogika. Praha: Portál, 1997 Turek, I.: Učiteľ a pedagogický výskum, 2. vyd. Bratislava: MCMB, 1998 Varga, L.: Bevezetés a didaktikai kutatások módszereibe. Budapešť: MK, 1993 Az értékelt hallgatók száma: Oktató: Dr. habil. Ing. István Szőköl, PhD.

36 TANTÁRGYI ADATLAP Egyetem: Selye János Egyetem KPD/RAS/SZ/10 Tantárgy megnevezése: A család és az iskola Oktatás formája: Előadás Hetente: 1 A tanulmányok ideje alatt: 13 Kreditszám: 1 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: Nevelési stílusok. Komplett család és egyszülős családmodell. Nevelőszülői gondoskodás. Családi és iskolai értékrend. A pedagógus és a szülő kapcsolata. Az iskola és a család kapcsolata. A nevelés feladatai és lehetőségei az együttműködés tükrében. A kettős nevelési hatás. A kortárscsoportok jelentősége. A formális és informális találkozások jelentősége. Gordon, T.: P.E.T., A szulői eredményesség tanulása, Gondolat Budapest, 1990 Mérei, F.: Társ és csoport, Akadémiai Kiadó, Budapest, 1989 Ranschburg, J.: Szeretet, erkölcs, autonómia, Gondolat Kiadó Budapest, 1984 Satirová, V.: Kniha o rodine, SVAN Praha, 1994 Rozinajová, H.: Pedagogika rodinného života, SPN Bratislava, 1988 Az értékelt hallgatók száma: Oktató: Dr. habil. Ádám István Nagy, PhD.

37 TANTÁRGYI ADATLAP Egyetem: Selye János Egyetem KPD/SEX/SZ/10 Tantárgy megnevezése: Szexuális nevelés és családtervezés Oktatás formája: Előadás Hetente: 1 A tanulmányok ideje alatt: 13 Kreditszám: 1 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: A családi nevelés és a szexuális nevelés meghatározása. Nevelői attitűdök és az osztályfőnök kompetenciái. Pszichoanalitikus megközelítés: ösztönkészlet (libido, agresszió) Behaviorista szemléletek Mentálhigiéné iskolai feladatköre Órazlatok készítése és prezentálása FENWICKOVÁ, E., WALKER, R.: Sexuálna výchova. Bratislava, Cesty KLEMENTA, J., MALÁ, L.: Somatologie a antropologie. SPN Praha, 1987, 504s. NAGY, M.: Humánbiológia. Lilium Aurum, Dunajská Streda, 2006, 250 pp. POSPÍŠIL, M.: Biológia človeka I. Prírodovedecká fakulta UK Praha, 1998, 340s. PREVENDÁROVÁ, J.: Výchova k manželstvu a rodičovstvu. Bratislava, SPN SIELERT, U., KEIL, S., HERRATH, F., WENDEL, H. A KOL.: Sexuální výchova. Praha, Trizonia Buda Béla: Partnerkapcsolatok pszichológiája Czeizel Endre: Az érték bennünk van Ranschburg Jenő: Szülők lesznek Ranschburg Jenő: Férfiak és nők Szilágyi Vilmos: Szexuálpedagógia. NTK Budapest Az értékelt hallgatók száma:

38 Oktató: Dr. habil. Ádám István Nagy, PhD.

39 Egyetem: Selye János Egyetem KPD/SKM/SZ/12 TANTÁRGYI ADATLAP Tantárgy megnevezése: Iskolavezetés Oktatás formája: Előadás Hetente: 1 A tanulmányok ideje alatt: 13 Kreditszám: 1 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: Az iskola funkciói. Szlovákia közoktatási rendszere. A menedzsment alakulása, menedzsment elméletek, koncepciók történelmi kronológiája. Iskolavezetési modellek. A menedzsment funkciói alap- és általános funkciók. Az iskolavezetés komplexitása. Az iskolai oktatási programok. Minőségirányítás az iskolában. Az iskolaigazgató vezetési stílusai. Iskola marketing tevékenysége. Iskolai klíma és kultúra komponenseinek a kialakulása. 1. ALBERT, S.: Riadenie školstva a školský manažment. Komárno: UJS, ALBERT, S.: O riadení v školstve. Košice: TU KIP, BENEDEK, I.: Pedagógiai vezetés, a vezetés pedagógiája. Budapest: OKKER, HORVÁTHOVÁ, K Kontrola a hodnotenie v školskom manažmente. Bratislava : Iura Edition. ISBN OBDRŽÁLEK, Z., HORVÁTHOVÁ, K. a kol Organizácia a manažment školstva. Terminologický a výkladový slovník. Bratislava : SPN. ISBN HORVÁTHOVÁ, K., MANNIOVÁ, J Úvod do školského manažmentu. Bratislava : Axima, Ivanka pri Dunaji. ISBN HLÁSNA, S., HORVÁTHOVÁ, K., TÓTHOVÁ, R Úvod do pedagogiky. Nitra: ENIGMA. ISBN EGER. L Řízení školy při zavádění školního vzdělávacího programu. Praha: Fraus. ISBN PRÁŠILOVÁ. M Vybrané kapitoly ze školního managementu pro pedagogické pracovníky. Olomouc : Univerzita Palackého v Olomouci. ISBN SVĚTLÍK., J Marketingové řízení školy. Praha : ASPI, a. s. ISBN Az értékelt hallgatók száma: 542

40 Oktató: Dr. habil. PaedDr. Kinga Horváth, PhD.

41 TANTÁRGYI ADATLAP Egyetem: Selye János Egyetem KHI/SNH/HI/09 Tantárgy megnevezése: Szlovák nemzeti mozgalom Oktatás formája: Előadás / Szeminárium Hetente: 1 / 1 A tanulmányok ideje alatt: 13 / 13 Kreditszám: 4 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: A 19. század második felének szlovák társadalma. A Memorandum-mozgalom és a Matica slovenská. Az Új Iskola és a Régi Iskola. A magyarországi nemzetiségi törvény, a magyar kormányok nemzetiségi politikája, a szlovák nemzeti mozgalom differenciálódása. A választói aktivitás megújulása. A szlovák kérdés a magyarországi parlamentben. A szlovák agrárpolitika kialakulása. A szlovák kérdés és a szociáldemokrácia. A szlovák néppárti mozgalom és a csehszlovák együttműködés - Na začiatku storočia (red. D. Kováč). Bratislava, Veda, Roman Holec: Tragédia v Černovej a slovenská spoločnosť. Martin, Matica slovenská Szarka László: Szlovák nemzeti fejlődés magyar nemzetiségi politika. Bratislava, Dušan Kováč: Slovensko v Rakúsko-Uhorsku. Bratislava, Az értékelt hallgatók száma: Oktató: Dr. habil. László Szarka,

42 Egyetem: Selye János Egyetem KPD/SOC/SZ/10 TANTÁRGYI ADATLAP Tantárgy megnevezése: A szociológia alapjai Oktatás formája: Előadás Hetente: 1 A tanulmányok ideje alatt: 13 Kreditszám: 1 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: szóbeli vizsga A tárgy abszolválásával a hallgatók megismerkednek a szociológia legfontosabb területeivel, a szociológiai vizsgálatok eméleti és módszertani sajátosságaival, az empirikus kutatások főbb eredményeivel. A tananyag hangsúlyosan tárgyalja a társadalmi aspektusok, problémák, konfliktusok területeit. A szociológia tárgya és módszertana Társadalmi szerkezet és rétegződés Vándorlás, migráció Társadalmi mobilitás Kiemelt demográfiai csoportok Oktatási rendszer. Kulturális tőke, beruházás az emberi tőkébe Szegénység társadalmi egyenlőtlenség Politikai szociológia Faj, nemzet, etnikai csoport, kisebbségek A gazdasági élet szociológiája (elméletek) Gazdaság és társadalom (kutatás) A gazdasági élet szereplői. A gazdasági élet kutatás ANDORKA, R.: Bevezetés a szociológiába, učebnica, Budapest: Osiris, s. ISBN GIDDENS, A.: Sociology, Cambridge: Polity Press, s. ISBN LENGYEL, GY. SZÁNTÓ Z. (red.): A gazdasági élet szociológiája, szöveggyűjtemény (zbierka textov), Budapest:Aula s. ISBN DISMAN, M.: Jak se vyrábí sociologická znalost. Praha:Univerzita Karlova, Vydavatelství Karolínum, 374 s. ISBN szlovák nyelv

43 magyar nyelv xx Az értékelt hallgatók száma: Oktató: Mgr. Ladislav Ďurdík, PhD.

44 TANTÁRGYI ADATLAP Egyetem: Selye János Egyetem KHI/SPV/HI/09 Tantárgy megnevezése: A gyakorlati tanítás szemináriuma Oktatás formája: Szeminárium Hetente: 1 A tanulmányok ideje alatt: 13 Kreditszám: 2 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 3. A tanórára való felkészülés módszertana: tartalmi tervezés, a különböző tanóratípusok struktúrája és időrendje, valamint a pedagógusi felkészülés konkrét formái. A történelemtanítás hagyományos és nem hagyományos formái. Az iskolán kívüli oktató-nevelő munka formái: múzeumlátogatás, könyvtár stb. Tankönyvválasztás. Az alapvető iskolai dokumentumok: tanterv, tanmenet, célkövetelmények. Az iskolai technika használata és kezelése: audivizuális eszközök, projektor, számítógép, interaktív tábla. A konfliktushelyzetekre való felkészülés, az asszertivitás. Kratochvíl, V.: Modely na rozvíjanie kompetencií žiakov. K transformácii vzťahu histórie a školského dejepisu. Acta Historica Posoniensia V, Bratislava, F. Dárdai, Á.: Történeti megismerés történelmi gondolkodás. I. és II. kötet. Budapest, Cˇapek, V.: Didaktika dejepisu. II. Praha, SPN, Golnhofer, E: Az esettanulmány. Műszaki Könyvkiadó, Az értékelt hallgatók száma: 154 Oktató:

45 Egyetem: Selye János Egyetem KHI/SSH/HI/09 TANTÁRGYI ADATLAP Tantárgy megnevezése: Szeminárium a szlovák történetírásról Oktatás formája: Szeminárium Hetente: 2 A tanulmányok ideje alatt: 26 Kreditszám: 2 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: Nyitó óramegbeszélés (A tárgy alapvető fogalmi, technikai, szervezeti tudnivalói, a szemináriumi munkák témaköreinek kiosztása, vita.) 2. A szlovák történetírás helye a a közép-európai térben (előadás, a fogalmak meghatározása, történeti fejlődés, elméleti megközelítések vázlata.) 3. A szlovák történetírás századi kezdetei (Előadás, rövid hallgatói beszámolók). 4. A romantika, a nacionalizmus és a felekezetiség hatása a szlovák történészek munkáiban 1918 előtt. A magyarországi összefüggések megismerése. (Összefoglaló előadás, témazáró vita). A Magyar Királyság felbomlása mint a szlovák nemzeti történet kezdőpontja. Új témák a szlovák-magyar történeti diskurzusban. 6. A professzionális szlovák történetírás kialakulása és működése közt I. (Előadás és rövid referátumok) 7. A professzionális szlovák történetírás kialakulása és működése közt I. (Előadás és rövid referátumok) A professzionális szlovák történetírás működése közt II. (Előadás és rövid referátumok) 8. A professzionális szlovák történetírás működése közt I. (Előadás és rövid referátumok) 9. A professzionális szlovák történetírás kialakulása és működése közt II. (Előadás és rövid referátumok). 10. A professzionális szlovák történetírás működése 1989 után I. (Előadás és rövid referátumok) 11. A professzionális szlovák történetírás működése 1989 után II. (Előadás és rövid referátumok) 12. Merre tart a modern történetírás? (Előadás a posztmodern történetírásról és a szlovák-magyar kapcsolatokról) 13. Záró vita és a szemeszter munkájának értékelése Kötelező irodalom: Kováč, D.: Dejiny Slovenska. Praha : Lidové noviny, Krátke dejiny Slovenska. Ed. E. Mannová, Bratislava : AEP, Mýty naše slovenské. Ed. E. Krekovič E. Mannová E. Krekovičová, Bratislava : AEP, Ajánlott irodalom: A konkrét éves tématervben külön megjelölve Az értékelt hallgatók száma: 170

46 Oktató:

47 TANTÁRGYI ADATLAP Egyetem: Selye János Egyetem KPD/SVP/SZ/10 Tantárgy megnevezése: Speciális fejlődési zavarok a tanulásban Oktatás formája: Előadás Hetente: 1 A tanulmányok ideje alatt: 13 Kreditszám: 1 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: A beszédfejlődés optimális menete, a szókincs fejlesztése, optimális beszédminta. A beszéd kóros fejlődése: dyslalia, balbuties, tumultus, sezmonis, nasalitás,... Tanulási zavarok és a korrekciós lehetőségei. A részképességzavarok szűrése, a lateralitás, logopátia, percepciós zavarok indikátorai Egyéni integráció lehetőségei. Egyéni edukációs terv a sajátos nevelési igényű tanulóknak Gajdošová, E.: Školská psychológia, SPN Bratislava, 1995 Matejček: Poruchy čtení a psaní, SPN Praha, 1980 Meixner, I.: Tanuljunk meg írni, olvasni Schneider, J.: Beszédészlelés és értés, Győr materiál z tréningu Zelinková, : Poruchy učenia, Portál Praha, 2002 Az értékelt hallgatók száma: Oktató: PaedDr. Terézia Strédl, PhD., Mgr. Anita Tóth-Bakos, PhD.

48 Egyetem: Selye János Egyetem KTVŠ/ŠPH1a/ TV/12 TANTÁRGYI ADATLAP Tantárgy megnevezése: Sportjátékok 1 Oktatás formája: Gyakorlat Hetente: 1 A tanulmányok ideje alatt: 13 Kreditszám: 1 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 1., 3. Tanulmány szintje: I., II. A (értékelés) 13 alkalom a testnevelés órákon B (értékelés) 12 alkalom a testnevelés órákon C (értékelés) 11 alkalom a testnevelés órákon D (értékelés) 10 alkalom a testnevelés órákon E (értékelés) 9 alkalom a testnevelés órákon A mozgásszeretet kialakítása. Alapfogalmak, a játék alapszabályai, különböző gyakorlatokat megismerése. Motoros képességfejlesztés sportág specifikus gyakorlatokkal. Az új eszközök használata. Testnevelési mozdulatok begyakorlása. Játék alkalmazása, versenyhelyzetek megoldása. Röplabdázás: Balesetvédelmi tájékoztatás. Érintései formák kialakítása (kosár-, alkar érintés). Nyitások, átadások. Érintések helyből és mozgással. Folyamatos átadások háló fölött. Feladások, leütések. Támadó és védekező mozgás. Sáncolás és nyitásfogadás. 2-2 elleni játék. 6-6 elleni szabályjáték. Versenyhelyzetek, játékszituációk gyakorlása. Sportág specifikus képességfejlesztés. Játék, szabályszerűen. Versenyszerű mérkőzések. Labdarúgás: Balesetvédelmi tájékoztatás. Passzolás, labdaérzék fejlesztése. Átadások haladással. Kapura lövések. Labdatartó játékok 2-2, 3-2 ellen. Labdás támadó gyakorlatok. Védekező mozgások. Taktikai elemek gyakorlása. Labdás képességfejlesztés. Területmegkötéses játékok. Érintőjátékok. Az elsajátított taktika alkalmazása játék közben. Játék a szabályoknak megfelelően. Versenyszerű mérkőzések. Úszás: Balesetvédelmi tájékoztatás. Vízhez szoktatás alapgyakorlatainak ismétlése, képességfelmérés. Siklások, levegővételek. Lábtempók gyakorlása segédeszközzel. Hátúszás, kartempó és lábtempó gyakorlása. Hátúszás technikajavító gyakorlatok. Gyorsúszás kartempó és lábtempó gyakorlása. Gyorsúszás levegővétel. Gyorsúszás technikajavító gyakorlatok. Mellúszás, kartempó és lábtempó gyakorlása. Mellúszás levegővétel. Mellúszás technikajavító gyakorlatok. Sorozat úszások. Hosszú távú gyakorlatok. Rajtok fordulók. Versenyzés. Asztalitenisz: Balesetvédelmi tájékoztatás. Ütőtechnika kialakítása, fogásmódok megismerése. Tenyeres átadások. Fonák átadások. Nyitások, nyitásfogadások. Folyamatos labdaadogatás kötött területre, meghatározott érintéssel. Folyamatos adogatás szabadon. Ütőerő, ütőtechnika fejlesztése. Támadó és védekező mozgások, átadások. Folyamatos labdamenetek kialakítása. Helyezett, irányított átadások elsajátítása. Váltott oldali adogatás. Játék. Versenyszerű játék. Kosárlabdázás: Balesetvédelmi

49 tájékoztatás. Labdavezetés, fokozódó tempóra. Megindulások, megállások. Átadások egy-, két kézzel. Passzolás, elkapás. Sarkazás. Fektetett dobás, ziccer, tempó dobás. Kosárra dobások, labdás gyakorlatok közben. Támadó mozgások. Védekező mozgások. Elzárás, területvédekezés. 1-1, 3-3 elleni játék. Szabad játék. Versenyszerű játékok alkalmazása. Floorball: Balesetvédelmi tájékoztatás. Ütőhasználat szabályai és alkalmazása. Átadások, labda fogadások. Labdavezetés egyénileg, és átadásokkal párokban. Kapura lövések állásból. Kapura lövések haladással és kapott labdából. Labdatartási játékok. Támadó mozgás gyakorlása. Védekező mozgás gyakorlása. Taktikai elemek gyakorlása. Letámadások gyakorlása. Lefutások és kapura lövések kapott labdából. Játék szabályszerűen. Versenyszerű játékok alkalmazása. Fitnesz: Balesetvédelmi tájékoztatás. Erősítő hatású gyakorlatok az egész test formálására. Helyes testtartás szabályai elsajátítása az egyes gyakorlatok során. Saját testsúlyú gyakorlatok, gyakorlatok kézi súlyzóval, gyakorlatok gépeken. Lazító hatású gyakorlatok, stretching. Egészséges életmód elsajátítása. Aerobik: Balesetvédelmi tájékoztatás. Zene kíséretében dinamikus gyakorlatsorok összessége, amelyek a szív- és érrendszerre fejtik ki hatásukat. Gimnasztikai és táncos elemek alkalmazása. Hot-iron Balesetvédelmi tájékoztatás. Speciális fitnessz erősítő gyakorlatsorok összessége, az állóképesség javítása, zsírégetés, csontok és izületek erősítése, anyagcsere gyorsítása, testsúly redukálása, izomépítés segédeszközök felhasználásával. Cross-fit Balesetvédelmi tájékoztatás. Speciális fitnessz erősítő gyakorlatsorok összessége, az állóképesség javítása, zsírégetés, csontok és izületek erősítése, anyagcsere gyorsítása, testsúly redukálása, izomépítés saját testsúllyal. Gál László, Sportjátékok II. (Sportjátékok elmélete és módszertana, kézilabdázás, röplabdázás) Nemzeti Tankönyvkiadó, 2003 ISBN: Gál László, Kristóf László, Magyar György, Sportjátékok III. (Kosárlabdázás, labdarúgás, felkészítés-versenyzés) Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest, 1999 ISBN: FUTSAL Laws of the Game, lawsofthegamefutsal2014_15_eneu_neutral.pdf INTERNATIONAL FOOTBALL ASSOCIATION BOARD (IFAB), A labdarúgás játékszabályai 2014/ Tóth Ákos, Sós Csaba, Egressy János, Az úszás tankönyve, Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar (Budapest), 2008, ISBN: Michael Brooks Developing Swimmers 2011 ISBN-13: Magyar asztalitenisz szövetség, Asztalitenisz szabálykönyv Magyar Röplabda Szövetség, A röplabdázás hivatalos játékszabályai , február Edi és Martin Bachmann: 1005 röplabda játék és gyakorlat - Kézikönyv tanároknak, edzőknek, versenyzőknek, Dialóg Campus, 2000 Walter Bucher: 704 kézilabda játék és gyakorlat - Kézikönyv tanároknak, edzőknek, versenyzőknek Dialóg Campus, 2002 Walter Bucher: 1014 Asztalitenisz játék és gyakorlat, Dialóg Campus, 2004 Nemzetközi Floorball Szövetség, Játékszabályok, Szabályok és értelmezésük Magyar nyelv vagy szlovák nyelv ismerete Órán való részvétel Az értékelt hallgatók száma:

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KPD/ALT/SZ/12

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KPD/ALT/SZ/12 KPD/ALT/SZ/12 Tantárgy megnevezése: Alternatív pedagógiai programok Hetente: 2 A tanulmányok ideje alatt: 26 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 3. Tanulmány szintje: I., II. Az alternatív

Részletesebben

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KPD/ALT/SZ/12

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KPD/ALT/SZ/12 KPD/ALT/SZ/12 Tantárgy megnevezése: Alternatív pedagógiai programok Oktatás formája: Előadás Hetente: 2 A tanulmányok ideje alatt: 26 Kreditszám: 1 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere:

Részletesebben

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KPD/ALT/SZ/12

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KPD/ALT/SZ/12 TANTÁRGYI ADATLAP Egyetem: Selye János Egyetem KPD/ALT/SZ/12 Tantárgy megnevezése: Alternatív pedagógiai programok Oktatás formája: Előadás Hetente: 2 A tanulmányok ideje alatt: 26 Tanulmányi időszak javasolt

Részletesebben

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KPD/ALT/SZ/12

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KPD/ALT/SZ/12 KPD/ALT/SZ/12 Tantárgy megnevezése: Alternatív pedagógiai programok Oktatás formája: Előadás Hetente: 2 A tanulmányok ideje alatt: 26 Kreditszám: 1 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere:

Részletesebben

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KPD/ALT/SZ/12

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KPD/ALT/SZ/12 TANTÁRGYI ADATLAP Egyetem: Selye János Egyetem KPD/ALT/SZ/12 Tantárgy megnevezése: Alternatív pedagógiai programok Oktatás formája: Előadás Hetente: 2 A tanulmányok ideje alatt: 26 Kreditszám: 1 Tanulmányi

Részletesebben

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KHI/DEI/HI/09

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KHI/DEI/HI/09 KHI/DEI/HI/09 Tantárgy megnevezése: Az európai integráció története Oktatás formája: Előadás / Szeminárium Hetente: 1 / 1 A tanulmányok ideje alatt: 13 / 13 Kreditszám: 2 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere

Részletesebben

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KPD/ALT/SZ/12

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KPD/ALT/SZ/12 TANTÁRGYI ADATLAP Egyetem: Selye János Egyetem KPD/ALT/SZ/12 Tantárgy megnevezése: Alternatív pedagógiai programok Oktatás formája: Előadás Hetente: 2 A tanulmányok ideje alatt: 26 Tanulmányi időszak javasolt

Részletesebben

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KPD/ALT/SZ/12

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KPD/ALT/SZ/12 KPD/ALT/SZ/12 Tantárgy megnevezése: Alternatív pedagógiai programok Oktatás formája: Előadás Hetente: 2 A tanulmányok ideje alatt: 26 Kreditszám: 1 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere:

Részletesebben

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KPD/ALT/SZ/12

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KPD/ALT/SZ/12 KPD/ALT/SZ/12 Tantárgy megnevezése: Alternatív pedagógiai programok Oktatás formája: Előadás Hetente: 2 A tanulmányok ideje alatt: 26 Kreditszám: 1 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere:

Részletesebben

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KPD/ALT/SZ/12

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KPD/ALT/SZ/12 TANTÁRGYI ADATLAP Egyetem: Selye János Egyetem KPD/ALT/SZ/12 Tantárgy megnevezése: Alternatív pedagógiai programok Oktatás formája: Előadás Hetente: 2 A tanulmányok ideje alatt: 26 Kreditszám: 1 Tanulmányi

Részletesebben

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KPD/ALT/SZ/12

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KPD/ALT/SZ/12 TANTÁRGYI ADATLAP Egyetem: Selye János Egyetem KPD/ALT/SZ/12 Tantárgy megnevezése: Alternatív pedagógiai programok Oktatás formája: Előadás Hetente: 2 A tanulmányok ideje alatt: 26 Kreditszám: 1 Tanulmányi

Részletesebben

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KPD/ALT/SZ/12

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KPD/ALT/SZ/12 TANTÁRGYI ADATLAP Egyetem: Selye János Egyetem KPD/ALT/SZ/12 Tantárgy megnevezése: Alternatív pedagógiai programok Oktatás formája: Előadás Hetente: 2 A tanulmányok ideje alatt: 26 Kreditszám: 1 Tanulmányi

Részletesebben

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KPD/ALT/SZ/12

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KPD/ALT/SZ/12 KPD/ALT/SZ/12 Tantárgy megnevezése: Alternatív pedagógiai programok Oktatás formája: Előadás Hetente: 2 A tanulmányok ideje alatt: 26 Kreditszám: 1 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere:

Részletesebben

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KPD/ALT/SZ/12

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KPD/ALT/SZ/12 KPD/ALT/SZ/12 Tantárgy megnevezése: Alternatív pedagógiai programok Oktatás formája: Előadás Hetente: 2 A tanulmányok ideje alatt: 26 Kreditszám: 1 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere:

Részletesebben

TANTÁRGYI ADATLAP Egyetem: Kar: Tantárgy kódja: Tantárgy megnevezése:

TANTÁRGYI ADATLAP Egyetem: Kar: Tantárgy kódja: Tantárgy megnevezése: KMJ/MJdm/BIK/15 Tantárgy megnevezése: Bilingvizmus a kontaktológia Oktatás formája: Szeminárium Hetente: 1 A tanulmányok ideje alatt: 13 Kreditszám: 3 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere:

Részletesebben

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KPD/ALT/SZ/12

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KPD/ALT/SZ/12 KPD/ALT/SZ/12 Tantárgy megnevezése: Alternatív pedagógiai programok Oktatás formája: Előadás Hetente: 2 A tanulmányok ideje alatt: 26 Kreditszám: 1 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere:

Részletesebben

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KPD/ALT/SZ/12

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KPD/ALT/SZ/12 KPD/ALT/SZ/12 Tantárgy megnevezése: Alternatív pedagógiai programok Oktatás formája: Előadás Hetente: 2 A tanulmányok ideje alatt: 26 Kreditszám: 1 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere:

Részletesebben

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KPD/ALT/SZ/12

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KPD/ALT/SZ/12 KPD/ALT/SZ/12 Tantárgy megnevezése: Alternatív pedagógiai programok Oktatás formája: Előadás Hetente: 2 A tanulmányok ideje alatt: 26 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 3. Az alternatív

Részletesebben

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KPD/ALT/SZ/12

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KPD/ALT/SZ/12 KPD/ALT/SZ/12 Tantárgy megnevezése: Alternatív pedagógiai programok Oktatás formája: Előadás Hetente: 2 A tanulmányok ideje alatt: 26 Kreditszám: 1 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere:

Részletesebben

TARTALOM 1. ASZTALITENISZ ASZTALITENISZ ASZTALITENISZ ASZTALITENISZ ASZTALITENISZ ASZTALITENISZ

TARTALOM 1. ASZTALITENISZ ASZTALITENISZ ASZTALITENISZ ASZTALITENISZ ASZTALITENISZ ASZTALITENISZ TARTALOM 1. ASZTALITENISZ...4 2. ASZTALITENISZ...6 3. ASZTALITENISZ...8 4. ASZTALITENISZ...10 5. ASZTALITENISZ...12 6. ASZTALITENISZ...14 7. Alternatív pedagógiai koncepciók... 16 8. BODY ZONA...18 9.

Részletesebben

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KPD/ALT/SZ/12

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KPD/ALT/SZ/12 KPD/ALT/SZ/12 Tantárgy megnevezése: Alternatív pedagógiai programok Oktatás formája: Előadás Hetente: 2 A tanulmányok ideje alatt: 26 Kreditszám: 1 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere:

Részletesebben

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KPD/ALT/SZ/12

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KPD/ALT/SZ/12 KPD/ALT/SZ/12 Tantárgy megnevezése: Alternatív pedagógiai programok Oktatás formája: Előadás Hetente: 2 A tanulmányok ideje alatt: 26 Kreditszám: 1 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere:

Részletesebben

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KPD/ALT/SZ/12

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KPD/ALT/SZ/12 KPD/ALT/SZ/12 Tantárgy megnevezése: Alternatív pedagógiai programok Oktatás formája: Előadás Hetente: 2 A tanulmányok ideje alatt: 26 Kreditszám: 1 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere:

Részletesebben

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KPD/ALT/SZ/12

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KPD/ALT/SZ/12 KPD/ALT/SZ/12 Tantárgy megnevezése: Alternatív pedagógiai programok Oktatás formája: Előadás Hetente: 2 A tanulmányok ideje alatt: 26 Kreditszám: 1 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere:

Részletesebben

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KPP/DID1/UPV/10. Tantárgy megnevezése: Didaktikai programok 1.

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KPP/DID1/UPV/10. Tantárgy megnevezése: Didaktikai programok 1. KPP/DID1/UPV/10 Tantárgy megnevezése: Didaktikai programok 1. Oktatás formája: Előadás Hetente: 2 A tanulmányok ideje alatt: 26 Kreditszám: 4 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 1. A

Részletesebben

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KPD/ALT/SZ/12

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KPD/ALT/SZ/12 KPD/ALT/SZ/12 Tantárgy megnevezése: Alternatív pedagógiai programok Oktatás formája: Előadás Hetente: 2 A tanulmányok ideje alatt: 26 Kreditszám: 1 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere:

Részletesebben

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KPD/ALT/SZ/12

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KPD/ALT/SZ/12 TANTÁRGYI ADATLAP Egyetem: Selye János Egyetem KPD/ALT/SZ/12 Tantárgy megnevezése: Alternatív pedagógiai programok Oktatás formája: Előadás Hetente: 2 A tanulmányok ideje alatt: 26 Kreditszám: 1 Tanulmányi

Részletesebben

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KPD/ALT/SZ/12

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KPD/ALT/SZ/12 TANTÁRGYI ADATLAP Egyetem: Selye János Egyetem KPD/ALT/SZ/12 Tantárgy megnevezése: Alternatív pedagógiai programok Oktatás formája: Előadás Hetente: 2 A tanulmányok ideje alatt: 26 Kreditszám: 1 Tanulmányi

Részletesebben

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KPD/ALT/SZ/12

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KPD/ALT/SZ/12 KPD/ALT/SZ/12 Tantárgy megnevezése: Alternatív pedagógiai programok Oktatás formája: Előadás Hetente: 2 A tanulmányok ideje alatt: 26 Kreditszám: 1 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere:

Részletesebben

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KPD/ALT/SZ/12

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KPD/ALT/SZ/12 TANTÁRGYI ADATLAP Egyetem: Selye János Egyetem KPD/ALT/SZ/12 Tantárgy megnevezése: Alternatív pedagógiai programok Oktatás formája: Előadás Hetente: 2 A tanulmányok ideje alatt: 26 Kreditszám: 1 Tanulmányi

Részletesebben

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KPD/ALT/SZ/12

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KPD/ALT/SZ/12 KPD/ALT/SZ/12 Tantárgy megnevezése: Alternatív pedagógiai programok Oktatás formája: Előadás Hetente: 2 A tanulmányok ideje alatt: 26 Kreditszám: 1 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere:

Részletesebben

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KPD/ALT/SZ/12

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KPD/ALT/SZ/12 TANTÁRGYI ADATLAP Egyetem: Selye János Egyetem KPD/ALT/SZ/12 Tantárgy megnevezése: Alternatív pedagógiai programok Oktatás formája: Előadás Hetente: 2 A tanulmányok ideje alatt: 26 Kreditszám: 1 Tanulmányi

Részletesebben

TARTALOM 1. A filozófia alapjai A pedagógia és tanári pszichológia alapjai A világ vallásai a kateketikában ASZTALITENISZ...

TARTALOM 1. A filozófia alapjai A pedagógia és tanári pszichológia alapjai A világ vallásai a kateketikában ASZTALITENISZ... TARTALOM 1. A filozófia alapjai...5 2. A pedagógia és tanári pszichológia alapjai... 6 3. A világ vallásai a kateketikában...8 4. ASZTALITENISZ...9 5. ASZTALITENISZ...11 6. ASZTALITENISZ...13 7. ASZTALITENISZ...15

Részletesebben

TARTALOM 1. ASZTALITENISZ ASZTALITENISZ ASZTALITENISZ ASZTALITENISZ ASZTALITENISZ ASZTALITENISZ

TARTALOM 1. ASZTALITENISZ ASZTALITENISZ ASZTALITENISZ ASZTALITENISZ ASZTALITENISZ ASZTALITENISZ TARTALOM 1. ASZTALITENISZ...4 2. ASZTALITENISZ...6 3. ASZTALITENISZ...8 4. ASZTALITENISZ...10 5. ASZTALITENISZ...12 6. ASZTALITENISZ...14 7. Agrárgazdaságtan 1...16 8. Agrárgazdaságtan 2...17 9. Agrárinformációs

Részletesebben

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KPD/ALT/SZ/12

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KPD/ALT/SZ/12 KPD/ALT/SZ/12 Tantárgy megnevezése: Alternatív pedagógiai programok Oktatás formája: Előadás Hetente: 2 A tanulmányok ideje alatt: 26 Kreditszám: 1 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere:

Részletesebben

TARTALOM 1. A pedagógiai programok készítése és értékelése A tanulmányi szak elméleti ismeretei ASZTALITENISZ

TARTALOM 1. A pedagógiai programok készítése és értékelése A tanulmányi szak elméleti ismeretei ASZTALITENISZ TARTALOM 1. A pedagógiai programok készítése és értékelése... 4 2. A tanulmányi szak elméleti ismeretei... 6 3. ASZTALITENISZ...8 4. ASZTALITENISZ...10 5. ASZTALITENISZ...12 6. ASZTALITENISZ...14 7. ASZTALITENISZ...16

Részletesebben

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KPD/ALT/SZ/12

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KPD/ALT/SZ/12 KPD/ALT/SZ/12 Tantárgy megnevezése: Alternatív pedagógiai programok Oktatás formája: Előadás Hetente: 2 A tanulmányok ideje alatt: 26 Kreditszám: 1 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere:

Részletesebben

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KPD/ALT/SZ/12

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KPD/ALT/SZ/12 KPD/ALT/SZ/12 Tantárgy megnevezése: Alternatív pedagógiai programok Oktatás formája: Előadás Hetente: 2 A tanulmányok ideje alatt: 26 Kreditszám: 1 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere:

Részletesebben

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KPD/ALT/SZ/12

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KPD/ALT/SZ/12 KPD/ALT/SZ/12 Tantárgy megnevezése: Alternatív pedagógiai programok Oktatás formája: Előadás Hetente: 2 A tanulmányok ideje alatt: 26 Kreditszám: 1 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere:

Részletesebben

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KPD/ALT/SZ/12

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KPD/ALT/SZ/12 KPD/ALT/SZ/12 Tantárgy megnevezése: Alternatív pedagógiai programok Oktatás formája: Előadás Hetente: 2 A tanulmányok ideje alatt: 26 Kreditszám: 1 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere:

Részletesebben

TARTALOM 1. ASZTALITENISZ ASZTALITENISZ ASZTALITENISZ ASZTALITENISZ ASZTALITENISZ ASZTALITENISZ

TARTALOM 1. ASZTALITENISZ ASZTALITENISZ ASZTALITENISZ ASZTALITENISZ ASZTALITENISZ ASZTALITENISZ TARTALOM 1. ASZTALITENISZ...4 2. ASZTALITENISZ...6 3. ASZTALITENISZ...8 4. ASZTALITENISZ...10 5. ASZTALITENISZ...12 6. ASZTALITENISZ...14 7. Agrárgazdaságtan 1...16 8. Agrárgazdaságtan 2...17 9. Agrárinformációs

Részletesebben

TARTALOM 1. ASZTALITENISZ ASZTALITENISZ ASZTALITENISZ ASZTALITENISZ ASZTALITENISZ ASZTALITENISZ

TARTALOM 1. ASZTALITENISZ ASZTALITENISZ ASZTALITENISZ ASZTALITENISZ ASZTALITENISZ ASZTALITENISZ TARTALOM 1. ASZTALITENISZ...6 2. ASZTALITENISZ...8 3. ASZTALITENISZ...10 4. ASZTALITENISZ...12 5. ASZTALITENISZ...14 6. ASZTALITENISZ...16 7. Apologetika 1...18 8. Apologetika 2...20 9. Az egyháztörténet-kutatás

Részletesebben

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KPD/ALT/SZ/12

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KPD/ALT/SZ/12 KPD/ALT/SZ/12 Tantárgy megnevezése: Alternatív pedagógiai programok Oktatás formája: Előadás Hetente: 2 A tanulmányok ideje alatt: 26 Kreditszám: 1 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere:

Részletesebben

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KPD/ALT/SZ/12

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KPD/ALT/SZ/12 KPD/ALT/SZ/12 Tantárgy megnevezése: Alternatív pedagógiai programok Oktatás formája: Előadás Hetente: 2 A tanulmányok ideje alatt: 26 Kreditszám: 1 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere:

Részletesebben

TARTALOM 1. A légi közlekedés alapjai A számítástechnika történelme ASZTALITENISZ ASZTALITENISZ ASZTALITENISZ

TARTALOM 1. A légi közlekedés alapjai A számítástechnika történelme ASZTALITENISZ ASZTALITENISZ ASZTALITENISZ TARTALOM 1. A légi közlekedés alapjai... 4 2. A számítástechnika történelme...6 3. ASZTALITENISZ...7 4. ASZTALITENISZ...9 5. ASZTALITENISZ...11 6. ASZTALITENISZ...13 7. ASZTALITENISZ...15 8. ASZTALITENISZ...17

Részletesebben

TARTALOM 1. A XX. század egyetemes története A XX. század egyetemes története A fenntartható fejlődés alapjai

TARTALOM 1. A XX. század egyetemes története A XX. század egyetemes története A fenntartható fejlődés alapjai TARTALOM 1. A XX. század egyetemes története 1... 5 2. A XX. század egyetemes története 2... 7 3. A fenntartható fejlődés alapjai... 9 4. A holokauszt története...11 5. A középkor egyetemes története 1...

Részletesebben

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KPD/ALT/SZ/12

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KPD/ALT/SZ/12 KPD/ALT/SZ/12 Tantárgy megnevezése: Alternatív pedagógiai programok Oktatás formája: Előadás Hetente: 2 A tanulmányok ideje alatt: 26 Kreditszám: 1 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere:

Részletesebben

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KPD/ALT/SZ/12

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KPD/ALT/SZ/12 KPD/ALT/SZ/12 Tantárgy megnevezése: Alternatív pedagógiai programok Oktatás formája: Előadás Hetente: 2 A tanulmányok ideje alatt: 26 Kreditszám: 1 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere:

Részletesebben

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KPD/ALT/SZ/12

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KPD/ALT/SZ/12 TANTÁRGYI ADATLAP Egyetem: Selye János Egyetem KPD/ALT/SZ/12 Tantárgy megnevezése: Alternatív pedagógiai programok Oktatás formája: Előadás Hetente: 2 A tanulmányok ideje alatt: 26 Kreditszám: 1 Tanulmányi

Részletesebben

TARTALOM 1. A filozófia alapjai A magyar nyelv története A nyelvtudomány újabb irányzatai ASZTALITENISZ

TARTALOM 1. A filozófia alapjai A magyar nyelv története A nyelvtudomány újabb irányzatai ASZTALITENISZ TARTALOM 1. A filozófia alapjai...4 2. A magyar nyelv története... 6 3. A nyelvtudomány újabb irányzatai...8 4. ASZTALITENISZ...10 5. ASZTALITENISZ...12 6. ASZTALITENISZ...14 7. ASZTALITENISZ...16 8. ASZTALITENISZ...18

Részletesebben

TARTALOM 1. A 19. század első felének magyar irodalma A 19. század második felének magyar irodalma A 20. sz. első felének magyar

TARTALOM 1. A 19. század első felének magyar irodalma A 19. század második felének magyar irodalma A 20. sz. első felének magyar TARTALOM 1. A 19. század első felének magyar irodalma... 5 2. A 19. század második felének magyar irodalma... 7 3. A 20. sz. első felének magyar irodalma...9 4. A 20. sz. második felének magyar irodalma...11

Részletesebben

TARTALOM 1. A politológia alapjai ASZTALITENISZ ASZTALITENISZ ASZTALITENISZ ASZTALITENISZ ASZTALITENISZ

TARTALOM 1. A politológia alapjai ASZTALITENISZ ASZTALITENISZ ASZTALITENISZ ASZTALITENISZ ASZTALITENISZ TARTALOM 1. A politológia alapjai... 4 2. ASZTALITENISZ...6 3. ASZTALITENISZ...8 4. ASZTALITENISZ...10 5. ASZTALITENISZ...12 6. ASZTALITENISZ...14 7. ASZTALITENISZ...16 8. Angol nyelv 1... 18 9. Angol

Részletesebben

Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból

Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2016-2017 A félévi vizsga szóbeli vizsga az első félévre megadott témakörökből. Az év végi vizsga írásbeli vizsga (feladatlap) az egész évre megadott

Részletesebben

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KPD/ALT/SZ/12

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KPD/ALT/SZ/12 KPD/ALT/SZ/12 Tantárgy megnevezése: Alternatív pedagógiai programok Oktatás formája: Előadás Hetente: 2 A tanulmányok ideje alatt: 26 Kreditszám: 1 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere:

Részletesebben

TARTALOM 1. A légi közlekedés alapjai A számítástechnika történelme ASZTALITENISZ ASZTALITENISZ ASZTALITENISZ

TARTALOM 1. A légi közlekedés alapjai A számítástechnika történelme ASZTALITENISZ ASZTALITENISZ ASZTALITENISZ TARTALOM 1. A légi közlekedés alapjai... 4 2. A számítástechnika történelme...6 3. ASZTALITENISZ...7 4. ASZTALITENISZ...9 5. ASZTALITENISZ...11 6. ASZTALITENISZ...13 7. ASZTALITENISZ...15 8. ASZTALITENISZ...17

Részletesebben

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KPD/ALT/SZ/12

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KPD/ALT/SZ/12 KPD/ALT/SZ/12 Tantárgy megnevezése: Alternatív pedagógiai programok Oktatás formája: Előadás Hetente: 2 A tanulmányok ideje alatt: 26 Kreditszám: 1 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere:

Részletesebben

TÖRTÉNELEM. Tanulmányok alatti vizsgák

TÖRTÉNELEM. Tanulmányok alatti vizsgák TÖRTÉNELEM Tanulmányok alatti vizsgák A vizsga felépítése: 1.) Feladatlap: A vizsgakövetelményben felsorolt 9. évfolyamos tananyag számonkérése egyszerű, rövid feladatokon keresztül, kifejtendő feladat

Részletesebben

TARTALOM századi diktatúrák A gyakorlati tanítás szemináriuma A huszadik század második felének társadalomtörténete

TARTALOM századi diktatúrák A gyakorlati tanítás szemináriuma A huszadik század második felének társadalomtörténete TARTALOM 1. 20. századi diktatúrák... 4 2. A gyakorlati tanítás szemináriuma... 6 3. A huszadik század második felének társadalomtörténete... 8 4. A pedagógiai programok készítése és értékelése... 10 5.

Részletesebben

TARTALOM századi diktatúrák A gyakorlati tanítás szemináriuma A pedagógiai programok készítése és értékelése

TARTALOM századi diktatúrák A gyakorlati tanítás szemináriuma A pedagógiai programok készítése és értékelése TARTALOM 1. 20. századi diktatúrák... 4 2. A gyakorlati tanítás szemináriuma... 6 3. A pedagógiai programok készítése és értékelése... 8 4. A szlovák nemzeti mozgalom története... 10 5. A szlovák-magyar

Részletesebben

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KPD/ALT/SZ/12

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KPD/ALT/SZ/12 KPD/ALT/SZ/12 Tantárgy megnevezése: Alternatív pedagógiai programok Oktatás formája: Előadás Hetente: 2 A tanulmányok ideje alatt: 26 Kreditszám: 1 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere:

Részletesebben

Szeminárium-vezet ő tanár: dr. Hunyadi Attila adjunktus, hunatti@gmail.com

Szeminárium-vezet ő tanár: dr. Hunyadi Attila adjunktus, hunatti@gmail.com Babes Bolyai Tudományegyetem Történelem Filozófia Kar Történelem szak Egyetemes XX. századi történelem Szemináriumi témák és olvasmányok Szeminárium-vezet ő tanár: dr. Hunyadi Attila adjunktus, hunatti@gmail.com

Részletesebben

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KPD/ALT/SZ/12

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KPD/ALT/SZ/12 KPD/ALT/SZ/12 Tantárgy megnevezése: Alternatív pedagógiai programok Oktatás formája: Előadás Hetente: 2 A tanulmányok ideje alatt: 26 Kreditszám: 1 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere:

Részletesebben

Osztályozó vizsga anyaga történelemből

Osztályozó vizsga anyaga történelemből Miskolci Magister Gimnázium Osztályozó vizsga anyaga történelemből Ismeretszerzési és feldolgozási képességek A tanulónak írott forrásokat kell tudni értelmezni, feldolgozni és feladatokban alkalmazni.

Részletesebben

TARTALOM 1. A 19. század első felének magyar irodalma A 19. század második felének magyar irodalma A 20. sz. első felének magyar

TARTALOM 1. A 19. század első felének magyar irodalma A 19. század második felének magyar irodalma A 20. sz. első felének magyar TARTALOM 1. A 19. század első felének magyar irodalma... 5 2. A 19. század második felének magyar irodalma... 7 3. A 20. sz. első felének magyar irodalma...9 4. A 20. sz. második felének magyar irodalma...11

Részletesebben

TARTALOM 1. A XX. század egyetemes története A XX. század egyetemes története A holokauszt története A kémia válogatott

TARTALOM 1. A XX. század egyetemes története A XX. század egyetemes története A holokauszt története A kémia válogatott TARTALOM 1. A XX. század egyetemes története 1... 5 2. A XX. század egyetemes története 2... 7 3. A holokauszt története...9 4. A kémia válogatott fejezeteinek az áttekintése... 11 5. A középkor egyetemes

Részletesebben

TARTALOM 1. A filozófia alapjai A matematika alapjai A pedagógia és tanári pszichológia alapjai A szlovák irodalmi nyelv

TARTALOM 1. A filozófia alapjai A matematika alapjai A pedagógia és tanári pszichológia alapjai A szlovák irodalmi nyelv TARTALOM 1. A filozófia alapjai...4 2. A matematika alapjai...5 3. A pedagógia és tanári pszichológia alapjai... 7 4. A szlovák irodalmi nyelv története és fejlődése... 9 5. ASZTALITENISZ...10 6. ASZTALITENISZ...12

Részletesebben

TÖRTÉNELEM MESTERKÉPZÉSI SZAK MINTATANTERVE NAPPALI TAGOZAT Érvényes a 2016/2017. tanévtől

TÖRTÉNELEM MESTERKÉPZÉSI SZAK MINTATANTERVE NAPPALI TAGOZAT Érvényes a 2016/2017. tanévtől Felvétele Kreditpont Követelmény típusa Heti óraszám Ajánlott félév Felvétel típusa Meghirdető tanszék/intézet TÖRTÉNELEM MESTERKÉPZÉSI SZAK MINTATANTERVE NAPPALI TAGOZAT Érvényes a 2016/2017. tanévtől

Részletesebben

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KPD/ALT/SZ/12

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KPD/ALT/SZ/12 KPD/ALT/SZ/12 Tantárgy megnevezése: Alternatív pedagógiai programok Oktatás formája: Előadás Hetente: 2 A tanulmányok ideje alatt: 26 Kreditszám: 1 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere:

Részletesebben

TARTALOM 1. A filozófia alapjai A pedagógia és tanári pszichológia alapjai ASZTALITENISZ ASZTALITENISZ

TARTALOM 1. A filozófia alapjai A pedagógia és tanári pszichológia alapjai ASZTALITENISZ ASZTALITENISZ TARTALOM 1. A filozófia alapjai...5 2. A pedagógia és tanári pszichológia alapjai... 6 3. ASZTALITENISZ...8 4. ASZTALITENISZ...10 5. ASZTALITENISZ...12 6. ASZTALITENISZ...14 7. ASZTALITENISZ...16 8. ASZTALITENISZ...18

Részletesebben

TARTALOM századi irodalmi szövegek olvasása századi amerikai irodalmi szövegek olvasása századi irodalmi szövegek

TARTALOM századi irodalmi szövegek olvasása századi amerikai irodalmi szövegek olvasása századi irodalmi szövegek TARTALOM 1. 19. századi irodalmi szövegek olvasása... 5 2. 20. századi amerikai irodalmi szövegek olvasása... 7 3. 20. századi irodalmi szövegek olvasása... 9 4. A XX. század egyetemes története 1... 11

Részletesebben

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KPD/ALT/SZ/12

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KPD/ALT/SZ/12 KPD/ALT/SZ/12 Tantárgy megnevezése: Alternatív pedagógiai programok Oktatás formája: Előadás Hetente: 2 A tanulmányok ideje alatt: 26 Kreditszám: 1 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere:

Részletesebben

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KPD/ALT/SZ/12

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KPD/ALT/SZ/12 KPD/ALT/SZ/12 Tantárgy megnevezése: Alternatív pedagógiai programok Oktatás formája: Előadás Hetente: 2 A tanulmányok ideje alatt: 26 Kreditszám: 1 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere:

Részletesebben

TARTALOM 1. A XX. század egyetemes története A XX. század egyetemes története A halmazelmélet alapjai

TARTALOM 1. A XX. század egyetemes története A XX. század egyetemes története A halmazelmélet alapjai TARTALOM 1. A XX. század egyetemes története 1... 5 2. A XX. század egyetemes története 2... 7 3. A halmazelmélet alapjai... 9 4. A holokauszt története...11 5. A középkor egyetemes története 1... 13 6.

Részletesebben

COMENIUS Pedagogický inštitút Univerzity J. Selyeho Selye János Egyetem Pedagógiai Intézete, n.o.

COMENIUS Pedagogický inštitút Univerzity J. Selyeho Selye János Egyetem Pedagógiai Intézete, n.o. COMENIUS Pedagogický inštitút Univerzity J. Selyeho Selye János Egyetem Pedagógiai Intézete, n.o. 945 01 Komárno, Roľníckej školy 1519 IČO: 37970887 Tel.: 035 7714765 E-mail: comeniuspi@comeniuspi.sk Mobil:

Részletesebben

TARTALOM 1. A 19. század első felének magyar irodalma A 19. század második felének magyar irodalma A 20. sz. első felének magyar

TARTALOM 1. A 19. század első felének magyar irodalma A 19. század második felének magyar irodalma A 20. sz. első felének magyar TARTALOM 1. A 19. század első felének magyar irodalma... 5 2. A 19. század második felének magyar irodalma... 7 3. A 20. sz. első felének magyar irodalma...9 4. A 20. sz. második felének magyar irodalma...11

Részletesebben

TARTALOM 1. A politológia alapjai ASZTALITENISZ ASZTALITENISZ ASZTALITENISZ ASZTALITENISZ ASZTALITENISZ

TARTALOM 1. A politológia alapjai ASZTALITENISZ ASZTALITENISZ ASZTALITENISZ ASZTALITENISZ ASZTALITENISZ TARTALOM 1. A politológia alapjai... 4 2. ASZTALITENISZ...6 3. ASZTALITENISZ...8 4. ASZTALITENISZ...10 5. ASZTALITENISZ...12 6. ASZTALITENISZ...14 7. ASZTALITENISZ...16 8. Angol nyelv 1... 18 9. Angol

Részletesebben

TARTALOM századi irodalmi szövegek olvasása századi amerikai irodalmi szövegek olvasása századi irodalmi szövegek

TARTALOM századi irodalmi szövegek olvasása századi amerikai irodalmi szövegek olvasása századi irodalmi szövegek TARTALOM 1. 19. századi irodalmi szövegek olvasása... 5 2. 20. századi amerikai irodalmi szövegek olvasása... 7 3. 20. századi irodalmi szövegek olvasása... 9 4. A 19. század első felének magyar irodalma...

Részletesebben

TARTALOM 1. A filozófia alapjai A pedagógia és tanári pszichológia alapjai ASZTALITENISZ ASZTALITENISZ

TARTALOM 1. A filozófia alapjai A pedagógia és tanári pszichológia alapjai ASZTALITENISZ ASZTALITENISZ TARTALOM 1. A filozófia alapjai...5 2. A pedagógia és tanári pszichológia alapjai... 6 3. ASZTALITENISZ...8 4. ASZTALITENISZ...10 5. ASZTALITENISZ...12 6. ASZTALITENISZ...14 7. ASZTALITENISZ...16 8. ASZTALITENISZ...18

Részletesebben

A B C D E FX 30.0 10.0 40.0 0.0 20.0 0.0

A B C D E FX 30.0 10.0 40.0 0.0 20.0 0.0 KHI/BS/HIe/13 Tantárgy megnevezése: Bakalár szeminárium Oktatás formája: Szeminárium Hetente: 3 A tanulmányok ideje alatt: 39 Kreditszám: 6 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 5. A könyvtári

Részletesebben

TARTALOM 1. A 19. század első felének magyar irodalma A 19. század második felének magyar irodalma A 20. sz. első felének magyar

TARTALOM 1. A 19. század első felének magyar irodalma A 19. század második felének magyar irodalma A 20. sz. első felének magyar TARTALOM 1. A 19. század első felének magyar irodalma... 5 2. A 19. század második felének magyar irodalma... 7 3. A 20. sz. első felének magyar irodalma...9 4. A 20. sz. második felének magyar irodalma...11

Részletesebben

TARTALOM századi egyetemes történelem századi egyetemes történelem A Magyar Királyság és a területén élt nemzetek

TARTALOM századi egyetemes történelem századi egyetemes történelem A Magyar Királyság és a területén élt nemzetek TARTALOM 1. 20. századi egyetemes történelem 1...5 2. 20. századi egyetemes történelem 2...7 3. A Magyar Királyság és a területén élt nemzetek történelme 1... 9 4. A Magyar Királyság és a területén élt

Részletesebben

TARTALOM 1. A környezetismeret válogatott fejezetei a kémiaoktatásban A nyelvtan és fogalmazár tanításának módszertana

TARTALOM 1. A környezetismeret válogatott fejezetei a kémiaoktatásban A nyelvtan és fogalmazár tanításának módszertana TARTALOM 1. A környezetismeret válogatott fejezetei a kémiaoktatásban...4 2. A nyelvtan és fogalmazár tanításának módszertana...6 3. A pedagógiai programok készítése és értékelése... 8 4. A tanulmányi

Részletesebben

TARTALOM 1. A klienshez való terapeutikus hozzáállás A kutatás metodikai módszertana A szociális munka elméleti alapjai

TARTALOM 1. A klienshez való terapeutikus hozzáállás A kutatás metodikai módszertana A szociális munka elméleti alapjai TARTALOM 1. A klienshez való terapeutikus hozzáállás...3 2. A kutatás metodikai módszertana...4 3. A szociális munka elméleti alapjai...6 4. A vallás szociológiája...8 5. ASZTALITENISZ...9 6. ASZTALITENISZ...11

Részletesebben

TARTALOM 1. A klienshez való terapeutikus hozzáállás A kutatás metodikai módszertana A szociális munka elméleti alapjai

TARTALOM 1. A klienshez való terapeutikus hozzáállás A kutatás metodikai módszertana A szociális munka elméleti alapjai TARTALOM 1. A klienshez való terapeutikus hozzáállás...3 2. A kutatás metodikai módszertana...4 3. A szociális munka elméleti alapjai...6 4. A vallás szociológiája...8 5. ASZTALITENISZ...9 6. ASZTALITENISZ...11

Részletesebben

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KPD/ALT/SZ/12

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KPD/ALT/SZ/12 KPD/ALT/SZ/12 Tantárgy megnevezése: Alternatív pedagógiai programok Oktatás formája: Előadás Hetente: 2 A tanulmányok ideje alatt: 26 Kreditszám: 1 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere:

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK II. félév

KÖVETELMÉNYEK II. félév KÖVETELMÉNYEK 2016-2017. II. félév Tantárgy neve Multikulturális nevelés Tantárgy kódja SPB2102 Meghirdetés féléve 6 Kreditpont: 3 Félévi óraszám (elm.+gyak.) 1+1 Félévi követelmény Kollokvium Előfeltétel

Részletesebben

SYLLABUS. A tantárgy típusa DF DD DS DC X II. Tantárgy felépítése (heti óraszám) Szemeszter. Beveztés a pszichológiába

SYLLABUS. A tantárgy típusa DF DD DS DC X II. Tantárgy felépítése (heti óraszám) Szemeszter. Beveztés a pszichológiába SYLLABUS I. Intézmény neve Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad Kar Bölcsészettudományi Kar - Tanárképző Intézet Szak Az óvodai és elemi oktatás pedagógiája Tantárgy megnevezése Beveztés a pszichológiába

Részletesebben

TARTALOM 1. A filozófia alapjai A finnugrisztika alapjai A magyar irodalom története A magyar irodalom története

TARTALOM 1. A filozófia alapjai A finnugrisztika alapjai A magyar irodalom története A magyar irodalom története TARTALOM 1. A filozófia alapjai...5 2. A finnugrisztika alapjai... 6 3. A magyar irodalom története 1... 8 4. A magyar irodalom története 2... 10 5. A magyar irodalom története 3... 12 6. A magyar irodalom

Részletesebben

TARTALOM 1. A környezetismeret válogatott fejezetei a kémiaoktatásban A pedagógiai programok készítése és értékelése

TARTALOM 1. A környezetismeret válogatott fejezetei a kémiaoktatásban A pedagógiai programok készítése és értékelése TARTALOM 1. A környezetismeret válogatott fejezetei a kémiaoktatásban...4 2. A pedagógiai programok készítése és értékelése... 6 3. A tanulmányi szak elméleti ismeretei... 8 4. ASZTALITENISZ...10 5. ASZTALITENISZ...12

Részletesebben

TARTALOM századi egyetemes történelem századi egyetemes történelem A Magyar Királyság és a területén élt nemzetek

TARTALOM századi egyetemes történelem századi egyetemes történelem A Magyar Királyság és a területén élt nemzetek TARTALOM 1. 20. századi egyetemes történelem 1...5 2. 20. századi egyetemes történelem 2...7 3. A Magyar Királyság és a területén élt nemzetek történelme 1... 9 4. A Magyar Királyság és a területén élt

Részletesebben

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KPD/ALT/SZ/12

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KPD/ALT/SZ/12 KPD/ALT/SZ/12 Tantárgy megnevezése: Alternatív pedagógiai programok Oktatás formája: Előadás Hetente: 2 A tanulmányok ideje alatt: 26 Kreditszám: 1 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere:

Részletesebben

TARTALOM 1. A nyelvtan és fogalmazár tanításának módszertana A pedagógiai programok készítése és értékelése A tanulmányi szak elméleti

TARTALOM 1. A nyelvtan és fogalmazár tanításának módszertana A pedagógiai programok készítése és értékelése A tanulmányi szak elméleti TARTALOM 1. A nyelvtan és fogalmazár tanításának módszertana...4 2. A pedagógiai programok készítése és értékelése... 6 3. A tanulmányi szak elméleti ismeretei... 8 4. ASZTALITENISZ...10 5. ASZTALITENISZ...12

Részletesebben

COMENIUS Pedagogický inštitút Univerzity J. Selyeho Selye János Egyetem Pedagógiai Intézete, n.o.

COMENIUS Pedagogický inštitút Univerzity J. Selyeho Selye János Egyetem Pedagógiai Intézete, n.o. COMENIUS Pedagogický inštitút Univerzity J. Selyeho Selye János Egyetem Pedagógiai Intézete, n.o. 945 01 Komárno, Roľníckej školy 1519 IČO: 37970887 Tel.: 035 7714765 E-mail: comeniuspi@comeniuspi.sk Mobil:

Részletesebben

TARTALOM századi diktatúrák A gyakorlati tanítás szemináriuma A nyelvtan és fogalmazár tanításának módszertana

TARTALOM századi diktatúrák A gyakorlati tanítás szemináriuma A nyelvtan és fogalmazár tanításának módszertana TARTALOM 1. 20. századi diktatúrák... 4 2. A gyakorlati tanítás szemináriuma... 6 3. A nyelvtan és fogalmazár tanításának módszertana...8 4. A pedagógiai programok készítése és értékelése... 10 5. A szlovák

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK /I. Tantárgy neve Társadalomtudományi kutatások 2.

KÖVETELMÉNYEK /I. Tantárgy neve Társadalomtudományi kutatások 2. Társadalomtudományi kutatások 2. PDB1702 Félévi óraszám (elm.+gyak.) 0+2 Gyakorlati jegy PDB1005 Évközi tanulmányi követelmények: Empirikus vizsgálat adatfelvétele és az adatok statisztikai feldolgozása.

Részletesebben

TARTALOM századi diktatúrák A gyakorlati tanítás szemináriuma A huszadik század második felének társadalomtörténete

TARTALOM századi diktatúrák A gyakorlati tanítás szemináriuma A huszadik század második felének társadalomtörténete TARTALOM 1. 20. századi diktatúrák... 4 2. A gyakorlati tanítás szemináriuma... 6 3. A huszadik század második felének társadalomtörténete... 8 4. A pedagógiai programok készítése és értékelése... 10 5.

Részletesebben

Hol találjuk a évi emelt szintű szóbeli érettségi anyagát a Forrásközpontú történelem sorozat tankönyveiben?

Hol találjuk a évi emelt szintű szóbeli érettségi anyagát a Forrásközpontú történelem sorozat tankönyveiben? Hol találjuk a 2009. évi emelt szintű szóbeli érettségi anyagát a Forrásközpontú történelem sorozat tankönyveiben? A hagyományoknak megfelelően közöljük, hogy a 2009. május júniusi történelem szóbeli érettségi

Részletesebben

TARTALOM 1. A nyelvtan és fogalmazár tanításának módszertana A pedagógiai programok készítése és értékelése A tanulmányi szak elméleti

TARTALOM 1. A nyelvtan és fogalmazár tanításának módszertana A pedagógiai programok készítése és értékelése A tanulmányi szak elméleti TARTALOM 1. A nyelvtan és fogalmazár tanításának módszertana...4 2. A pedagógiai programok készítése és értékelése... 6 3. A tanulmányi szak elméleti ismeretei... 8 4. ASZTALITENISZ...10 5. ASZTALITENISZ...12

Részletesebben

TARTALOM 1. A 19. század első felének magyar irodalma A 19. század második felének magyar irodalma A 20. sz. első felének magyar

TARTALOM 1. A 19. század első felének magyar irodalma A 19. század második felének magyar irodalma A 20. sz. első felének magyar TARTALOM 1. A 19. század első felének magyar irodalma... 5 2. A 19. század második felének magyar irodalma... 7 3. A 20. sz. első felének magyar irodalma...9 4. A 20. sz. második felének magyar irodalma...11

Részletesebben

TARTALOM 1. A környezetismeret válogatott fejezetei a kémiaoktatásban A pedagógiai programok készítése és értékelése

TARTALOM 1. A környezetismeret válogatott fejezetei a kémiaoktatásban A pedagógiai programok készítése és értékelése TARTALOM 1. A környezetismeret válogatott fejezetei a kémiaoktatásban...4 2. A pedagógiai programok készítése és értékelése... 6 3. A tanulmányi szak elméleti ismeretei... 8 4. ASZTALITENISZ...10 5. ASZTALITENISZ...12

Részletesebben