Üzlet és felsőoktatás a 21. században - versenyelőny a nemzetközi felsőoktatási együttműködések révén konferencia

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Üzlet és felsőoktatás a 21. században - versenyelőny a nemzetközi felsőoktatási együttműködések révén konferencia"

Átírás

1 Üzlet és felsőoktatás a 21. században - versenyelőny a nemzetközi felsőoktatási együttműködések révén konferencia november 12. (kedd) Novotel Budapest Centrum (1088 Budapest, Rákóczi út ) A konferencia célja, hogy áttekintsük a cégek és felsőoktatási intézmények közötti nemzetközi együttműködési lehetőségeket, külön hangsúlyt helyezve az együttműködés azon formáira, amelyek kis- és középvállalatok, valamint nagyvállalatok számára különösen vonzóak lehetnek. A rendezvényen számos hazai és külföldi jó példával, sikeres projekttel szeretnénk illusztrálni az üzleti szféra és a felsőoktatás sikeres együttműködésének lehetőségét és hasznát. A konferenciára cégek és egyetemek, főiskolák képviselőit egyaránt várjuk. A rendezvényen lehetőség nyílik személyes kapcsolatfelvételre is az érintett felek között. A rendezvény a Bologna Tanácsadó Hálózat és a Campus Hungary TÁMOP B1 támogatásával valósul meg Regisztráció Előadás címe Tervezett program Előadó Köszöntő Bokodi Szabolcs (Tempus Közalapítvány) A Tempus Közalapítvány szerepe a felsőoktatás és vállalatok közötti nemzetközi együttműködésben Current trends and issues on university enterprise cooperation at international level Az innovatív kutatás-fejlesztéstől a piacra lépésig: az egyetemi-ipari együttműködés lehetőségei a felsőoktatásban A Nokia Siemens Network részvétele a felsőoktatási intézményekkel történő együttműködésekben Kérdések és válaszok Sándorné Dr. Kriszt Éva (Magyar Rektori Konferencia) Bokodi Szabolcs (Tempus Közalapítvány) Dr. Endika Bengoetxea (European Institute of Innovation and Technology) Dr. Horváth Zoltán (Eötvös Loránd Tudományegyetem) Gyenes Péter (Nokia Siemens Network) Ebédszünet ( ) Párhuzamos szekciók I. kör ( ) SZEKCIÓ 1. Cégek részvétele a felsőoktatási intézmények által kínált kurzusokban Moderátor: Beke Márton Előadás címe Komplex vállalati tervezés cégek Előadó Dr. Koppány Krisztián (Széchenyi István Egyetem)

2 részvételével A Team Academy módszertan - Finn elképzelés, magyar valóság A jogi felsőoktatás és az üzleti szféra közötti nemzetközi együttműködés új útjai Tasi Péter (Budapesti Gazdasági Főiskola) Dr. Füzy Tibor (Pécsi Tudományegyetem) SZEKCIÓ 2. Cégek és felsőoktatási intézmények együttműködésének komplex formái Moderátor: Dobos Gábor Előadás címe IT Services Hungary Kft es a Debreceni Egyetem együttműködése Mercedes-MOME járműdesign A Színház- és Filmművészeti Egyetem együttműködése vállalkozásokkal Az Audi Hungaria Kft. és a győri Széchenyi István Egyetem együttműködése Előadó Dr. Kozma László (Debreceni Egyetem) / Prém- Bíró Katalin (IT Services Hungary) Koós Pál DLA (Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, Design Intézet) Winkler Erika (Színház- és Filmművészeti Egyetem) Dr. Jósfai János (Széchenyi István Egyetem) / Csizmadia-Csiky László (Audi Hungaria Kft.) SZEKCIÓ 3. Alternatív együttműködési módok, új oktatási módszerek Moderátor: Szabó Csilla Előadás címe A Demola-Budapest bemutatása. Nyílt innovációs platform hallgatók, vállalkozások és egyetemek számára Lehetőségek, korlátok, tapasztalatok a nyílt oktatás világában Virtuális szakmai gyakorlat valóságos előnyökkel és lehetőségekkel Előadó Bacsa László (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) Dr. Ollé János (Eötvös Loránd Tudományegyetem) Kocsisné Dr. Baán Mária (Miskolci Egyetem) Párhuzamos szekciók II. kör ( ) SZEKCIÓ 1. Kis- és középvállalkozások jelenléte együttműködési projektekben Moderátor: Bokodi Szabolcs Előadás címe Vállalkozóvá nevelés vállalkozókkal együttműködve Külföldi gyakornokok egy magyar vállalkozásban Térinformatika: nemzetközi oktatási és továbbképzési együttműködések Előadó Dr. Vecsenyi János Sándor és Freész Gergely (Budapesti Corvinus Egyetem) Vitai Judit (Supra Vita Nyelviskola) Dr. Márkus Béla (Nyugat-magyarországi Egyetem)

3 SZEKCIÓ 2. Nagyvállalatok bekapcsolódása az oktatásba Moderátor: Balla Ágnes Előadás címe Autóval az egyetemre? Innovatív, ökológiailag fenntartható autóipari megoldások a PR-marketing kommunikációs felsőoktatási gyakorlatban Az ipar és az oktatás kapcsolata a Szent István Egyetem Gépészmérnöki Karán Új utakon a felsőoktatás és a gazdaság együttműködése Előadó Dr. Bódi Zoltán (Kodolányi János Főiskola) Dr. Kiss Péter (Szent István Egyetem) / Gyurica Ildikó, Rutsch Nóra (Bosch) Dr. Belina Károly (Kecskeméti Főiskola) / Papp Szilvia (Knorr-Bremse) Állófogadás, networking ( ) A programváltoztatás jogát fenntartjuk.

4 ALMA A FÁN AZ ISKOLA NYITOTT VILÁGA A Tempus Közalapítvány ingyenes, délutáni szakmai rendezvénysorozata pedagógusoknak Adaptív pedagógia Időpont: november 14. csütörtök, h Helyszín: Tempus Közalapítvány (TKA), 1093 Budapest, Lónyay u. 31. A MŰHELYBESZÉLGETÉS PROGRAMJA Érkezés, regisztráció Hangolás Lukács Lilla, szakmai asszisztens, Tempus Közalapítvány Előadás: Mi végre egy új koncepció? Mit tanulhatok én az adaptív-elfogadó iskoláról? Rapos Nóra, egyetemi adjunktus, ELTE PPK Neveléstudományi Intézet Kerekasztal beszélgetés: Mit tanulhattak az iskolák az adaptív-elfogadó iskola projekt során magukról? A kerekasztal résztvevői a projektben részt vett iskolák képviselői, valamint kutatók, akikkel közösen arról beszélgetünk, hogy mit tanultak a projekt során az adaptivitással kapcsolatban, milyen változások indultak el az intézményekben, és ezeknek milyen eredményei, következményei lettek azóta. Jámbor Erzsébet, igazgatóhelyettes, Egri Kemény Ferenc Sportiskolai Általános Iskola; Mayer Ágnes, szakmai vezető, Palánta Általános Iskola; Nagy István, ny. igazgatóhelyettes, Kiskőrösi EGYMI Moderátor: Kálmán Orsolya Kávészünet (szendvics és frissítő) Módszertani minitréning: Hogyan jelenhet meg az adaptív-elfogadó iskola gondolat a mindennapokban? A párhuzamos műhelyekben a rendezvényen részt vevő pedagógusokkal közösen arról beszélgetünk, hogy mitől érezheti ma adaptívnak magát egy nevelési-oktatási intézmény, saját gyakorlatukon belül miben látják az adaptivitás megvalósulását. Az interaktív beszélgetések során arra törekszünk, hogy minél több és minél egyedibb adaptív utakat különböztessünk meg a pedagógiai gyakorlatban. Tréningvezetők: Kálmán Orsolya Mészáros György; Gaskó Krisztina Rapos Nóra, ELTE PPK Zárás Tempus Közalapítvány Felnőttképzési nyilvántartási szám: Intézményi akkreditációs lajstromszám: AL Budapest, Lónyay u. 31. Tel: Fax: Kapcsolat: info@tpf.hu Honlap:

5 Szakmai műhely a korszerű nyelvtanárképzésről november Milyen kihívások érik a leendő nyelvtanárokat és nyelvtanárképzőket manapság? Hogyan lehet az EU-s fejlesztéseket integrálni a nyelvtanárképzésbe? Mennyire felkészültek ma módszertanilag a pályakezdő nyelvtanárok EU-s viszonylatban? Megvalósult-e Magyarországon a módszertani áttörés? Ezeket a kérdéseket járjuk körül abban a műhelymunkában, amelyet a Tempus Közalapítvány TANDEM Tudásmegosztás: a kompetenciafejlesztéstől a foglalkoztathatóságig" című, Európai Bizottság által támogatott projektjének keretében tartunk. A projektben emellett számos nyelvoktatáshoz kapcsolódó programot is megvalósítunk, ennek egyik állomása ez a novemberi műhelymunka, melynek célja, hogy a fenti szakmai kérdések körüljárása mellett, teret adjon a tapasztalatcserének, hálózatépítésnek, illetve hazai és nemzetközi bevált gyakorlatok bemutatásának. A műhelymunka szekcióit olyan hazai szakértők vezetik, akik a releváns tapasztalatokkal rendelkeznek a nyelvtanárképzésről. A rendezvényre várjuk a nyelvtanárképzésben érintett egyetemi, főiskolai oktatókat, beleértve az idegen nyelvi műveltségterületi tanítóképzésben és óvodapedagógus képzésben részt vevő oktatókat, gyakorló iskolák vezetőtanárait, valamint mentortanárokat és az adott terület szakértőit. A plenáris prezentációkat az egyes szekciókban rövid bemutatók követik, egy-egy konkrét, a gyakorlatban hasznosítható példa bemutatásával. A műhelymunkán nagyban építünk a jelenlevők által képviselt tudásra és tapasztalatokra, ezért a szekciókban és a rendezvény zárásakor teret adunk annak, hogy a résztvevők megvitassák az elhangzottak adaptálhatóságát, illetve megosszák egymással tudásukat. Helyszín: Tempus Közalapítvány 1093 Budapest, Lónyay u. 31 Elérhetőségek és térkép A rendezvényen a részvétel ingyenes, de előzetes regisztráció szükséges az oldal alján található on-line jelentkezési lapon. Jelentkezési határidő: november 13. A műhelymunkán való jelenlét elszámolható a kötelező 120 órás tanártovábbképzés terhére (5 tanóra/alkalom) a Tempus Közalapítvány által kiadott részvételi igazolás alapján. Részvételi igazolás az online regisztrációkor igényelhető.

6 Program: 09:00-10:00 Regisztráció és welcome kávé :00 Köszöntő, Tempus Közalapítvány Tudásmegosztás: a kompetenciafejlesztéstől a foglalkoztathatóságig. A szakmai műhelynek keretet adó projekt bemutatása Hogyan járulhat hozzá a nyelvtanárképzés a nyelvtanítás eredményességéhez? Egy külföldi példa bemutatása. Az INNLAC - International Network of National Language Centres egyik hálózati tagja felkérés alatt. 11:00-12:30 Párhuzamos szekciók 1. Önálló nyelvtanulóvá nevelés az egyetemen és az iskolában - új kihívás vagy mindennapi gyakorlat? Mennyire valósul meg a nyelvtanárképzésben és az iskolai idegennyelv-tanításban? az önálló nyelvtanulóvá nevelés a nyelvtudás önálló és folyamatos gondozására való felkészítés a reális nyelvi önértékelésre való képesség kialakítása? Hogyan szolgálják ezt a célt a hazai és európai innovációk, mint például a KER, a Nyelvtanulási Napló vagy az Europass? Ki tudjuk-e használni a bennük rejlő lehetőségeket? Előadók felkérés alatt Szekciót vezeti: Morvai Edit (Goethe Intézet), Einhorn Ágnes (Miskolci Egyetem, BTK), Árva Valéria (ELTE TÓK Idegen Nyelvi és Irodalmi Tanszék). 2. Az IKT lehetőségei a mai nyelvtanárképzésben Néhány - talán többek által ismert - IKT alkalmazás felvázolása után 2 olyan konkrét példával ismerkedünk meg, amelyek szervesen beépülhetnek a nyelvtanárképzésbe, és mind tartalmukban, mind módszertanilag újszerűek. Olyan lehetőségeket mutatunk be, amelyek megváltoztatják a klasszikus oktató-hallgató viszonyt az egyetemi kurzusok során és elősegítik az önálló, kreatív tanári attitűd kialakítását. Előadók felkérés alatt Szekciót vezeti: Körmendy Mariann (ELTE BTK, Magyar - Francia Ifjúsági Alapítvány), Enyedi Ágnes (ELTE BTK Szakmódszertani Központ). 12:30-13:30 Ebédszünet 13:30-14:00 A tanárképzés szerepe a nyelvtanítás eredményességének javításában Reflektálás a Magyarországról kiutazó Comenius tanárasszisztensi és tanár-továbbképzési akciókban részt vevők tapasztalataira (vitaindító gondolatok prezentálása, Einhorn Ágnes).

7 14:00-16:00 Facilitált beszélgetés és tapasztalatcsere Beszélgető körökben az alábbi kérdéseket járjuk körül: A kezdő nyelvtanár az iskolában - milyen kihívások várnak az új tanárgenerációkra? Miben segíthetik a nyelvtanárképző programok a kezdő (és gyakorló) nyelvtanárokat, hogy meg tudjanak felelni azoknak kihívásoknak, amelyek a különböző iskolákban várják őket? Képzés, továbbképzés, önképzés kinek a feladata? Milyen tényezők befolyásolják a tanári gyakorlatot? Milyen szerepe van a nyelvtanárképzés során elsajátított ismereteknek és készségeknek a tanári munkában? Vannak-e átfedések a tanárképzés és tanártovábbképzés tartalmai között, hol vannak a két terület határai? Van-e tapasztalatcsere a két terület képviselői között

8 TALÁLKOZÁSI PONTOK, KAPCSOLÓDÁSOK, KIEGÉSZÜLÉSEK Közösség Konferencia Gyakran megfogalmazott állítás, hogy a közösségfejlesztés szakmaközi tevékenység, s csak más szaktevékenységekkel, szereplőkkel együttesen, azokkal összehangoltan tud hatékony szerepet vállalni a helyi közösség fejlesztésében. Hogyan látják ezt azok a szereplők - szakmák, intézmények, szervezetek és szakemberek -, akikkel összeér, akikhez kapcsolódik a településeken, városrészekben végzett közösségi munka? Konferenciánkon a szakmaköziségben érintett rokonterületek képviselői mondják el, hogy tapasztalataik szerint az ő szakterületük nézőpontjából miért (lehetne) fontos a közösségfejlesztés. Mivel tud hozzájárulni, miben segíti/segíthetné az ő munkájukat ez a szakmai tevékenység? Mivel tud hozzájárulni az ő szakterületük a lokális közösségfejlesztési folyamatokhoz? Előadások és nyilvános párbeszédek kereteiben erről szervezünk szakmai dialógust. A Közösség Konferencia időpontja és helyszíne: november 21-22, Budai Sport Hotel (Budapest, XII., Jánoshegyi út) A Konferencián való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrált vendégeinknek étkezést és, korlátozott számban, szállást, biztosítunk. Kérjük, hogy amennyiben konferenciánkon részt kíván venni, a mellékelt jelentkezési lapot november 15-ig küldje vissza Farkas Gabriellának a farkasgabi@kkapcsolat.hu címre. Munkatársunk mindenkinek visszajelzést küld regisztrációjáról. A Közösség Konferencia szervezői: Közösségfejlesztők Egyesülete, SZÖVETSÉG a Közösségi Részvétel Fejlesztéséért Szeretettel várjuk az érdeklődők jelentkezését! Támogatók:

9 PROGRAM November 21, csütörtök Regisztráció Köszöntő. Találkozási pontok, kapcsolódások és kiegészülések a közösségi fejlesztő munkában - Péterfi Ferenc, Közösségfejlesztők Egyesülete Szakmaközi együttműködés (a közösségek fejlesztésében), Budai István, főiskolai tanár, Széchenyi István Egyetem Dialógus Gondolatok a nyomorúságról - Vecsei Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke Dialógus Szünet Közösségfejlesztés és ifjúsági munka - Galambos Rita, Demokratikus Ifjúságért Alapítvány Dialógus A (nép)egészség ügye és a közösségfejlesztés - Egészségfejlesztési kihívások - Solymosy József Bonifácz, népegészségügyi szakember Dialógus Ebéd A gomba, a patchwork és az internet esete a közösségi művelődéssel - Pető Ibolya, a Csapókerti Művelődési Ház vezetője Dialógus Egyházak szerepe a közösségfejlesztésben - Kamarás István, OJD szociológus Dialógus Szünet Szakmák közt terem a társadalmi integráció? - Giczey Péter, Szövetség a Közösségi Részvétel Fejlesztéséért Egyesület Dialógus A Magdolna Negyed Program közösség-bevonási eszközei - Alföldi György, DLA egyetemi docens BME Urbanisztika Tanszék, a Rév8 Zrt igazgatósági tagja Dialógus Vacsora

10 November 22., péntek Társadalmi tervezés - nekifutások, zsákutcák, lehetőségek - Herpainé Márkus Ágnes, szociálpolitikus Dialógus Amíg a fű kinő avagy tíz ok, amiért nem veszek benne részt - Lányi András, filozófus Dialógus Szünet Közösségi munka a vidék- és területfejlesztésben - Sain Mátyás, vidékfejlesztési szakértő, Lechner Lajos Tudásközpont Dialógus A helyi gazdaságfejlesztés lehetőségei elszegényedett falvakban - Németh Nándor, területi elemző és koordinátor, Magyar Máltai Szeretetszolgálat Dialógus Összegzés. A konferencia zárása Ebéd

11 Európa a polgárokért információs nap Tempus Közalapítvány November 29-én illetve december 4-én információs napot tartunk a Tempus Közalapítványnál, az új Európa a polgárokért programról. Esemény időpontja: november 29. Jelentkezési határidő: november 25. Helyszín: Budapest, Tempus Közalapítvány, IX. ker., Lónyai utca 31. Igyekeztünk összegyűjteni minden már rendelkezésre álló információt az új programról, pályázattípusokról, hogy zökkenőmentesen folytatódhasson az elkövetkezendő pályázati időszak is. A rendezvényre várjuk a települések, a helyi/regionális hatóságok vagy az ezeket képviselő szervezetek képviselőit, civil szervezeteket és mindazokat, akik az Európa a polgárokért programban pályázatot kívánnak benyújtani. A gyakorlati információkra fókuszáló információs napon szó lesz még a pénzügyi tudnivalókról, pályázati feltételekről, a beadással kapcsolatos tudnivalókról és a bírálati szempontokról is, ezzel is segítve a sikeres felkészülést. Helyszín: Tempus Közalapítvány 1093 Budapest, Lónyai utca 31. Az információs napon való részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött, kérjük november 25-ig regisztráljanak. Program: Regisztráció Európa a polgárokért eredményei, tanulságok Új Európa a polgárokért program áttekintése, legfontosabb változások, újdonságok. Pályázat általános feltételeinek áttekintése: pályázható tevékenységek, témák, célcsoportok Pénzügyi feltételek: támogatott tételek, igényelhető támogatás, utalás módja Kérdések, válaszok Fontos, hogy a két nap programja azonos, kérjük válassza ki az Önnek megfelelőt! Regisztráció november 29- re Regisztráció december 4-re

12 Nemzetközi pályázati lehetőségek a felsőoktatás fejlesztésében Európán belül és a világban - információs nap december 5. (csütörtök) Tempus Közalapítvány, Lónyay utca 31. Brüsszel terem Az információs nap célja, hogy bemutassuk a nemzetközi felsőoktatás-fejlesztésben elérhető pályázati lehetőségeket. A rendezvényen sor kerül az EGT Alap, CEEPUS, Erasmus+, Marie Skłodowska-Curie, Jean Monnet pályázatok, valamint az Erasmus Mundus Action 2. aktuális pályázati felhívásának bemutatására. A résztvevők a Tempus Közalapítvány munkatársaival egyénileg is konzultálhatnak a rendezvény során Regisztráció Tervezett program Köszöntő Minőségfejlesztés a felsőoktatásban Kérdések EGT Alap által támogatott pályázati lehetőségek Kérdések CEEPUS III program bemutatása Kérdések Bokodi Szabolcs (Tempus Közalapítvány) Ugrósdy-Beregi Bettina (Tempus Közalapítvány) Kilin Emőke (Tempus Közalapítvány) 11:05 Szünet 11:40 Erasmus+ program Stratégiai partnerségek, Tudáshálózatok Kérdések Hlavatý Ildikó (Tempus Közalapítvány) 12: Az Erasmus Mundus és Tempus programok folytatása az Erasmus+ programban Erasmus Mundus Action 2. aktuális pályázati felhívása Kérdések Marie Skłodowska-Curie program által kínált lehetőségek Kérdések Dr. Beke Márton (Tempus Közalapítvány) Dr. Szmolenszky Ágnes (Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft) Jean Monnet program bemutatása Kérdések Koós-Herold Zsuzsa (Tempus Közalapítvány) Konzultációs lehetőség a Tempus Közalapítvány munkatársaival A programváltoztatás jogát fenntartjuk.

13 Az Erasmus Mundus és Tempus programok folytatása az Erasmus+ programban & Erasmus Mundus Partnerségek pályázati felhívás 2013 Nemzetközi pályázati lehetőségek a felsőoktatás fejlesztésében Európán belül és a világban December 5. Beke Márton

14 Tematika Az Erasmus Mundus és a Tempus program helye az Erasmus+ programban Változások, újdonságok KA1 Közös mesterképzések - Joint Master Degrees KA2 Kapacitásépítés - Capacity Building Utolsó Erasmus Mundus felhívás: Action 2 - Partnerségek 2

15 Leonardo Erasmus Grundtvig 1 Tanulási célú mobilitás Youth in Action Comenius Erasmus Mundus Erasmus+ 2 Együttműködés Edulink Tempus Alfa + Speciális tevékenységek: Jean Monnet Sport 3 Szakmapolitikai reformok

16 KA1 Tanulási célú mobilitás a felsőoktatásban 1. Részképzés: tanulmányi célú hallgatói mobilitás és hallgatói szakmai gyakorlatok 2. Teljes idejű képzés: ösztöndíjak az EU/EU-n kívüli egyetemek konzorciumainak kiváló közös mesterképzéseire, kiemelkedő teljesítményű hallgatók vonzása 3. Diákhitel Garanciaalap: a teljes idejű képzés növelésére Részképzési mobilitás (rövid ciklus/alap- /mester-/ doktori képzés) + Oktatói mobilitás ÚJ: "nyitás az egész világ felé" - mobilitás az EU és 3. országok közt, mindkét irányban Ösztöndíj közös mesterképzésben való részvételhez, ill. konzorciumi támogatás (Az Erasmus Mundus 1. Akció folytatása): Joint Master Degrees Külföldi teljes idejű mesterképzés hitelgarancia támogatásaúj: hallgató

17 Célok Erasmus+ Joint Master Degrees (JMD) Innováció, minőségfejlesztés, kiválóság és nemzetköziesítés a felsőoktatásban Az Európai Felsőoktatási Térség vonzerejének növelése és ösztöndíjak felkínálása a világ bármely pontjáról érkező mesterszakos hallgatók számára (teljes képzésre) Vendégoktatói, kutatói ösztöndíjak A végzett hallgatók munkaerőpiacon való elhelyezkedésének elősegítése Centralizált pályázat: Brüsszel, EB Oktatási, Audiovizuális és Kulturális Végrehajtó Ügynökség 7 év alatt: kb. 1 Mrd, ösztöndíjas hallgató, 350 mesterképzés 5

18 Erasmus+ Joint Master Degrees (JMD) A támogatott kurzusok főbb jellemzői Integrált, nemzetközi tanulmányi programok (60, 90, 120 ECTS) Felsőoktatási intézményekből (FOI) és estlegesen - további szervezetekből álló konzorcium Kiválóság (!) A képzésnek minden részt vevő országban akkreditáltnak kell lennie a helyi szabályok szerint Kötelező mobilitás (legalább 2 FOI) A képzésnek közös diplomával, de legalább kettős/többes diplomával kell zárulnia 6

19 Erasmus+ Joint Master Degrees (JMD) Támogatás 1 előkészítő év + 3 évfolyam (max. 5 éves szerződés), + további 3 évfolyam (JMD katalógus) Átalánytámogatás a konzorcium számára (beleértve a vendégoktatók támogatását) Hallgatói ösztöndíjak (kb / évfolyam) Meghívott oktatók, kutatók (kb. 4 / évfolyam) Önköltséges hallgatók (fenntarthatóság!) 7

20 Erasmus+ Joint Master Degrees (JMD) Támogatási összegek Konzorcium működtetése (+ vendégelőadók, meghívott kutatók) (előkészítő év) / évfolyam Hallgatói ösztöndíjak Részvételi díj (tandíj, biztosítás) Utazás + berendezkedés ( installation ) Megélhetés Max (partnerországok) Max (programországok) (programországok) (partnerországok <4000 km) (partnerországok >4000 km) / hó (max. 24 hó) Összesen 2-3 M 8

21 Erasmus+ Joint Master Degrees (JMD) Kik pályázhatnak? A pályázatot a programországok valamelyikében lévő felsőoktatási intézmény (ECHE) nyújthatja be Legalább 3 FOI, 3 különböző programországból Társult partnerek: FOI, cég, NGO, kutató intézet, közintézmény stb. 9

22 Erasmus+ Joint Master Degrees (JMD) Pályázat benyújtása Brüsszel, Oktatási, Audiovizuális és Kulturális Végrehajtó Ügynökség (EACEA) Várható határidő: március Bővebb információ

23 KA2 Együttműködés az innovációért - felsőoktatás - 1. Stratégiai Partnerségek 2. Tudásszövetségek 3. Kapacitásépítés szomszédos országokkal, ill a világ többi részével: ezen országok intézményeivel megvalósuló felsőoktatási projektek Kb. 150 partnerország Stratégiai Partnerségek a felsőoktatási intézmények modernizációs stratégiájanak támogatása Knowledge Alliances A felsőoktatás és a munka világa közötti strukturált együttműködés, innováció támogatása A szomszédos országok támogatása Kurrikulum fejlesztése, modernizáció, intézményi irányítás javítása, szorosabb kapcsolat a munka világával, A korábbiaknál nagyobb hangsúly a mobilitáson Együttműködés Ázsiával, Latin Amerikával és Afrikával Korlátozott mobilitás 11

24 Erasmus+ Kapacitásépítés a felsőoktatásban Célok A felsőoktatás minőségének javítása a partnerországokban A felsőoktatás és a munka világa közti kapcsolatok építése A FOI-k irányításának, vezetésének megújítása, a nemzetköziesítés elősegítése A kormányzati szervek kapacitásépítése az oktatási rendszerek modernizálásának érdekében Regionális és régiók közötti együttműködés Az európai felsőoktatás népszerűsítése, eredményeinek terjesztése. 12

25 Erasmus+ Kapacitásépítés a felsőoktatásban Együttműködés a következő régiókkal (regionális és nemzeti projektek) 1: Western Balkans (countries not having a NA) 2: Neighbouring countries in Eastern Europe 3: Neighbouring countries in the Southern Mediterranean 4: Russia 5: Asia 6: Central Asia 7: Latin America 8: Iran, Iraq, Yemen 9: South Africa 10: ACP countries (Africa, Caribbean, Pacific) 13

26 Erasmus+ Kapacitásépítés a felsőoktatásban Pályázattípusok Közös projektek (Joint Projects) Tantervfejlesztés, Irányítás, menedzsment modernizációja A felsőoktatás és a társadalom, az üzleti élet kapcsolatainak fejlesztése Intézményi szintű fejlesztések Strukturális projektek (Structural Projects) A fenti célok elérése, ám nem intézményi szintű, hanem rendszerszintű, strukturális beavatkozások révén 14

27 Erasmus+ Kapacitásépítés a felsőoktatásban Mobilitás (a pályázat külön eleme) Csak a szomszédos országokkal (1-3.) Hallgatók: (3-12 hó) Szakmai gyakorlatok hallgatók számára (2-12 hó) Személyzet: Oktatási tevékenység vagy személyzet képzése 5 nap 12 hó) Minden viszonylatban, kivéve a programországok közti mobilitást Lebonyolítás: a kreditmobilitáshoz hasonló módon 15

28 Erasmus+ Kapacitásépítés a felsőoktatásban A pályázatot benyújthatja: Államilag elismert FOI, vagy FOI-k szövetsége, szervezete, hálózata stb. (Strukturális projektek: a fentieken túl: rektori, oktatói vagy hallgatói szervezet) Program- vagy partnerországból További résztvevők: bármely állami vagy magán szervezet az oktatás, képzés terén vagy a munka világából A konzorcium összetétele Min. 3 FOI 3 különböző programországból Min. 1 partnerország legalább 2 FOI-e + Strukturális projektek: a partnerország oktatási minisztériuma 16

29 Erasmus+ Kapacitásépítés a felsőoktatásban Időtartam és támogatás 2 vagy 3 év (pályázat benyújtásakor kell meghatározni) Max. 1 M projektköltség Min. 10% önrész Pályázat benyújtása Brüsszel, EB Oktatási, Audiovizuális és Kulturális Végrehajtó Ügynökség (EACEA) Várható határidő: tavasz vége nyár eleje Bővebb információ

30 Erasmus Mundus Action 2 Partnerségek Nem új pályázati forma: az Erasmus Mundus program utolsó felhívása Európai és EU-n kívüli felsőoktatási intézmények közötti mobilitás (a világ valamelyik meghatározott régiójával) Tudástranszfer, tapasztalatcsere A felsőoktatás minden szintjén, hallgatók és személyzet (alapképzés, mesterképzés, doktori, posztdoktori, ill. személyzeti / oktatói) Rövid és hosszú távú mobilitás (3 hó 3 év) 18

31 Erasmus Mundus Action 2 Partnerségek Határidő: március 3. déli 12 óra Eredmények: 2014 június A tevékenységeket még 2014-ben meg kell kezdeni (júliustól) Várhatóan 30 nyertes projekt ~ 2800 fő mobilitása Rendelkezésre álló összeg: 78,6 M Felfüggesztő záradék: Dél-Afrika (10. csop.), Latin-Amerika (7-8. csop.) 19

32 Erasmus Mundus Action 2 Fogalmak Partnerségek Strand = terület (1 és 2) a pénzügyi eszköztől függ Lot = csoport (összesen 13): a pályázatba bevonható országcsoportok 20

33 Erasmus Mundus Action 2 Érintett földrajzi területek Partnerségek Strand 1 (~kevésbé fejlett országok) 10 országcsoport 27 partnerségi projekt 2696 mobilitás Strand 2 (~iparosodott, fejlettebb országok) 3 országcsoport 3 partnerségi projekt 112 mobilitás Bővebb információ országcsoportok szerint (partnerség összetétele, mobilitások száma és iránya, szakterületek stb.: Guidelines to the Call for Proposals 21

34 Erasmus Mundus Action 2 Partnerségek 22

35 Erasmus Mundus Action 2 Partnerségek 23

36 Erasmus Mundus Action 2 A pályáztot benyújthatja: Európai FOI (Erasmus Charter) Partnerségek Javasolt: közös koordináció egy harmadik országbeli koordinátor bevonása (szintén FOI) Konzorcium: Min. 5 európai FOI (Erasmus Charter), ebből 3 az EU-ból Harmadik országbeli FOI-k (Strand 2 esetében min. 3. további részletek: Guidelines) Társult tagok bevonhatók: cégek, kamarák, szervezetek, kutatóintézmények, NGO-k stb. 24

37 Erasmus Mundus Action 2 Pályázat benyújtása Partnerségek eform + mellékletek (december folyamán lesz elérhető, jelenleg csak statikus változat) Mellékletek: 1. Project information (Word) 2. Declaration on honour and Partnership statements (to be completed, scanned, and attached as one file) 3. Költségvetés (Excel) Elektronikusan és 1 pld-ban postán 25

38 Erasmus Mundus Action 2 Partnerségek Határidő: március 3. déli 12 óra Brüsszel, EB Oktatási, Audiovizuális és Kulturális Végrehajtó Ügynökség (EACEA) us/funding/2014/call_eacea_18_13_en.ph p 26

39 Erasmus Mundus Action 2 Partnerségek Segítség partnerkereséshez, pályázatíráshoz ECCE Mundus, március Almaty, Kazahsztán április eleje: Budapest (nyugat-balkáni államok, Kelet- Európa) INTERUV, május Hollandia Beke Márton, marton.beke@tpf.hu Tel.: /

Erasmus+ Együttműködés felsőoktatási intézményekkel. Holik Mónika

Erasmus+ Együttműködés felsőoktatási intézményekkel. Holik Mónika Együttműködés felsőoktatási intézményekkel Holik Mónika Head of Unit A3 : Higher Education Erasmus Mundus Joint Master Degrees Education, Audiovisual and Culture Executive Agency 2007-2013 2014-2020 Leonardo

Részletesebben

Erasmus+ Felsőoktatási intézmények közötti együttműködések Fókuszban a partnerországok. Holik Mónika

Erasmus+ Felsőoktatási intézmények közötti együttműködések Fókuszban a partnerországok. Holik Mónika Erasmus+ Felsőoktatási intézmények közötti együttműködések Fókuszban a partnerországok Holik Mónika Head of Unit A3 Erasmus+: Higher Education Erasmus Mundus Joint Master Degrees Education, Audiovisual

Részletesebben

Centralizált (brüsszeli benyújtású)

Centralizált (brüsszeli benyújtású) Centralizált (brüsszeli benyújtású) pályázati lehetőségek Beke Márton Tempus Közalapítvány, Felsőoktatási Egység Miről lesz szó? Partnerségi projektek 1. Erasmus+ Felsőoktatási fejlesztési projektek (Capacity

Részletesebben

Erasmus+Tudásszövetségek (Knowledge Alliances)

Erasmus+Tudásszövetségek (Knowledge Alliances) Erasmus+Tudásszövetségek (Knowledge Alliances) Nemzetközi pályázati lehetőségek a felsőoktatás fejlesztésében Európán belül és a világban 2014. November 3. Beke Márton E+ Fogalmak Key Action 1 - KA1 Erasmus

Részletesebben

Erasmus+ Felsőoktatási intézmények közötti együttműködések Centralizált (brüsszeli benyújtású) pályázati lehetőségek

Erasmus+ Felsőoktatási intézmények közötti együttműködések Centralizált (brüsszeli benyújtású) pályázati lehetőségek Erasmus+ Felsőoktatási intézmények közötti együttműködések Centralizált (brüsszeli benyújtású) pályázati lehetőségek Holik Mónika Head of Unit A3 Erasmus+: Higher Education Erasmus Mundus Joint Master

Részletesebben

Erasmus+ Felsőoktatási intézmények közötti együttműködések Centralizált (brüsszeli benyújtású) pályázati lehetőségek

Erasmus+ Felsőoktatási intézmények közötti együttműködések Centralizált (brüsszeli benyújtású) pályázati lehetőségek Erasmus+ Felsőoktatási intézmények közötti együttműködések Centralizált (brüsszeli benyújtású) pályázati lehetőségek Holik Mónika Head of Unit A3 Erasmus+: Higher Education Erasmus Mundus Joint Master

Részletesebben

Pályázati lehetőségek az Egész életen át tartó tanulás programban Tempus Közalapítvány Előadó: Csesztregi Eszter Tempus Közalapítvány Pályáztatás Egész életen át tartó tanulás program: Leonardo / Erasmus

Részletesebben

nemzetközi szakmai konferencia a Campus Hungary Programban

nemzetközi szakmai konferencia a Campus Hungary Programban MEGHÍVÓ FELSŐOKTATÁSI NEMZETKÖZIESÍTÉSI TÖREKVÉSEK ITTHON ÉS KÜLFÖLDÖN nemzetközi szakmai konferencia a Campus Hungary Programban TÁMOP-4.2.4.B/2-11/1-2012-0001 A Tempus Közalapítvány tisztelettel meghívja

Részletesebben

ERASMUS+ STRATÉGIAI PARTNERSÉGEK FELSŐOKTATÁS. Információs nap Nemzetközi pályázati lehetőségek a felsőoktatásban október 20.

ERASMUS+ STRATÉGIAI PARTNERSÉGEK FELSŐOKTATÁS. Információs nap Nemzetközi pályázati lehetőségek a felsőoktatásban október 20. ERASMUS+ STRATÉGIAI PARTNERSÉGEK FELSŐOKTATÁS Információs nap Nemzetközi pályázati lehetőségek a felsőoktatásban 2016. október 20. Széll Adrienn 2. KULCSTEVÉKENYSÉG (KA2) FELSŐOKTATÁS Stratégiai partnerségek

Részletesebben

Jean Monnet tevékenységek

Jean Monnet tevékenységek Jean Monnet tevékenységek Koós-Herold Zsuzsa zsuzsa.herold@tpf.hu Tempus Közalapítvány 2016. október 20. A Jean Monnet tevékenységek fő célja az oktatás és kutatás ösztönzése az európai integrációs tanulmányok

Részletesebben

2007. december 18. Pécs

2007. december 18. Pécs 2007. december 18. Pécs Az LLL program és a Grundtvig lehetőségei Horváth Katalin Tempus Közalapítvány Múlt és jövő Erasmus 1987- LEONARDO DA VINCI 1995-1999, 2000-2006 SOCRATES2007-2013 1996-2000; 2000-2006

Részletesebben

Európai mobilitási lehetıségek

Európai mobilitási lehetıségek Európai mobilitási lehetıségek Tempus Közalapítvány LLP Nemzeti iroda Sinkó Zsófia Anna Sopron, 2012. május 21. Tempus Közalapítvány 1996-tól, jelenleg a Nemzeti Erıforrás Minisztériumának felügyelete

Részletesebben

Események TÁMOP MEGHÍVÓ. Tisztelt Partnerünk!

Események TÁMOP MEGHÍVÓ. Tisztelt Partnerünk! Események TÁMOP TISZTELETTEL MEGHÍVJUK ÖNT A PROJEKT KERETÉBEN?KARRIERPÁLYA A SZOCIÁLIS KÉPZÉSEKBEN? CÍMMEL SZERVEZETT WORKSHOPRA Idõpont: 2012. június 13. (szerda) A workshopon való részvétel ingyenes!

Részletesebben

Jean Monnet tevékenységek. Koós-Herold Zsuzsa Tempus Közalapítvány november 19.

Jean Monnet tevékenységek. Koós-Herold Zsuzsa Tempus Közalapítvány november 19. Jean Monnet tevékenységek Koós-Herold Zsuzsa Tempus Közalapítvány 2015. november 19. A Jean Monnet tevékenységek fő célja: az oktatás és kutatás ösztönzése az európai integrációs tanulmányok területén

Részletesebben

TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 XXI. századi közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz

TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 XXI. századi közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz MEGHÍVÓ az és az Oktatási Hivatal szervezésében Időpont: 2015. szeptember 23. Helyszín: Mercure Budapest Buda Hotel, 1013 Budapest, Krisztina krt. 41 43. A TERVEZETT PROGRAM: 9:00 10:00 REGISZTRÁCIÓ KÖNYVEK

Részletesebben

Erasmus+ Jean Monnet tevékenységek. Széll Adrienn Tempus Közalapítvány

Erasmus+ Jean Monnet tevékenységek. Széll Adrienn Tempus Közalapítvány Erasmus+ Jean Monnet tevékenységek Széll Adrienn Tempus Közalapítvány A Jean Monnet tevékenységek fő célja Az oktatás és kutatás ösztönzése az európai integrációs tanulmányok területén A tudományos világ

Részletesebben

Eötvös Loránd Tudományegyetem Tanárképző Központ és TÁMOP Országos koordinációval a pedagógusképzés megújításáért című projekt. Konferencia-program

Eötvös Loránd Tudományegyetem Tanárképző Központ és TÁMOP Országos koordinációval a pedagógusképzés megújításáért című projekt. Konferencia-program Eötvös Loránd Tudományegyetem Tanárképző Központ és TÁMOP Országos koordinációval a pedagógusképzés megújításáért című projekt Tudós tanárok tanár tudósok Konferencia a minőségi tanárképzésről és Ember

Részletesebben

LLP program - Comenius. Tempus Közalapítvány LLP Nemzeti iroda

LLP program - Comenius. Tempus Közalapítvány LLP Nemzeti iroda LLP program - Comenius Tempus Közalapítvány LLP Nemzeti iroda Comenius Közoktatás Egész életen át tartó tanulás program LLP Erasmus Felsıoktatás és felsıfokú szakképzés Leonardo da Vinci Grundtvig Felnıttoktatás

Részletesebben

EURÓPA A POLGÁROKÉRT

EURÓPA A POLGÁROKÉRT A program áttekintése Legfontosabb változások, újdonságok A pályázás feltételei EURÓPA A POLGÁROKÉRT 2014-2020 Információs nap Budapest, 2015.01.13. A program célja a polgárok ismereteinek javítása az

Részletesebben

KÖZVETLEN BRÜSSZELI FORRÁS PÁLYÁZATI TÁJÉKOZTATÓ. Tudásszövetségek

KÖZVETLEN BRÜSSZELI FORRÁS PÁLYÁZATI TÁJÉKOZTATÓ. Tudásszövetségek KÖZVETLEN BRÜSSZELI FORRÁS PÁLYÁZATI TÁJÉKOZTATÓ Program Pályázat megnevezése (magyar) Erasmus+ Tudásszövetségek Pályázat megnevezése (angol) Knowledge Alliances 2017 Pályázat kódja EAC/A03/2016 Általános

Részletesebben

Európai Uniós pályázati lehetıségek

Európai Uniós pályázati lehetıségek UWEX: Urban Water Expert Európai Uniós pályázati lehetıségek Egész életen át tartó tanulás program Bethleni Zsuzsanna Tempus Közalapítvány Budapest, 2011. október 11. Pályáztatás Tempus Közalapítvány Egész

Részletesebben

Felsőoktatási Erasmus koordinátorok (KA103) bevezető képzése

Felsőoktatási Erasmus koordinátorok (KA103) bevezető képzése Felsőoktatási Erasmus koordinátorok (KA103) bevezető képzése 2017. május 25. Bevezető, aktualitások, praktikus információk TÉMÁK A TKA Felsőoktatási egysége/erasmus+ A koordinátor feladatai, mozgástere

Részletesebben

A MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI TÁRSASÁG VIII. VÁNDORGYŐLÉSE. A tudás szerepe a regionális fejlıdésben. Debrecen, 2010. november 18 19.

A MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI TÁRSASÁG VIII. VÁNDORGYŐLÉSE. A tudás szerepe a regionális fejlıdésben. Debrecen, 2010. november 18 19. PROGRAMTERVEZET 2010. november 18. A MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI TÁRSASÁG VIII. VÁNDORGYŐLÉSE A tudás szerepe a regionális fejlıdésben Debrecen, 2010. november 18 19. 3. körlevél 11.00 Közgyőlés A Magyar

Részletesebben

START+ INFORMÁCIÓS NAP

START+ INFORMÁCIÓS NAP START+ INFORMÁCIÓS NAP CÉLOK Kompetenciafejlesztés Interaktív ifjúságpolitika Részvétel a munka világában és a közéletben Kultúrák közötti párbeszéd Társadalmi befogadás Az ifjúsági munka fejlesztése Eredmények

Részletesebben

Képzési lehetőségek oktatók és felsőoktatási munkatársak számára a Campus Mundi programban

Képzési lehetőségek oktatók és felsőoktatási munkatársak számára a Campus Mundi programban Képzési lehetőségek oktatók és felsőoktatási munkatársak számára a Campus Mundi programban Campus Mundi program - felsőoktatási intézmények nemzetköziesítésének támogatása Cél: a hazai felsőoktatási intézményekben

Részletesebben

Erasmus. Külföldi ösztöndíj-lehetőség hallgatóknak és oktatóknak. Sopron, 2008. május 26. Az Erasmus páratlan program

Erasmus. Külföldi ösztöndíj-lehetőség hallgatóknak és oktatóknak. Sopron, 2008. május 26. Az Erasmus páratlan program Erasmus Külföldi ösztöndíj-lehetőség hallgatóknak és oktatóknak Sopron, 2008. május 26. Tempus Közalapítvány Az Erasmus páratlan program 1987 - Erasmus 3244 hallgató 1997 - Magyarország csatlakozik 856

Részletesebben

Jean Monnet tevékenységek

Jean Monnet tevékenységek Jean Monnet tevékenységek Nemzetközi pályázati lehetőségek a felsőoktatás fejlesztésében Európán belül és a világban 2014. november 3. Koós-Herold Zsuzsa A Jean Monnet tevékenységek fő célja az oktatás

Részletesebben

FELHÍVÁS. Felsőoktatási nemzetközi marketing ismeretek felsőoktatási intézmények munkatársai számára az észak-magyarországi régióban TÁMOP

FELHÍVÁS. Felsőoktatási nemzetközi marketing ismeretek felsőoktatási intézmények munkatársai számára az észak-magyarországi régióban TÁMOP Campus Hungary Iktatószám: CH-665-1/2013 Projektazonosító:TÁMOP-4.2.4.B/2-11/1-2012-0001 TKA felnőttképzési nyilvántartási szám: 01-0487-04 Akkreditációs lajstromszám: AL-0484 Ügyintéző: Mészáros Gabriella

Részletesebben

Mi van a mobilitási számok mögött?

Mi van a mobilitási számok mögött? Mi van a mobilitási számok mögött? Hatások és új tendenciák TORDAI PÉTER igazgató, Tempus Közalapítvány NEMZETKÖZIESÍTÉS Leuveni cél (2009): 2020-ra a végzettek 20%-a szerezzen minimum 3 hónapos külföldi

Részletesebben

Az Európai Unió oktatási, képzési, ifjúsági és sport programja 2014-2020 között. 2014.december 13.

Az Európai Unió oktatási, képzési, ifjúsági és sport programja 2014-2020 között. 2014.december 13. Az Európai Unió oktatási, képzési, ifjúsági és sport programja 2014-2020 között 2014.december 13. 7 korábbi uniós program MEGOLDANDÓ PROBLÉMÁK Növekvő szükséglet a magasan képzett munkaerőt igénylő munkalehetőségek

Részletesebben

Felsőoktatási Erasmus koordinátorok (KA103) bevezető képzése

Felsőoktatási Erasmus koordinátorok (KA103) bevezető képzése Felsőoktatási Erasmus koordinátorok (KA103) bevezető képzése 2016. május 30. Bevezető, aktualitások, praktikus információk TÉMÁK A TKA Felsőoktatási egysége/erasmus+ A koordinátor feladatai, mozgástere

Részletesebben

Mentler Mariann MTT Nyugat-dunántúli szekció vezetője

Mentler Mariann MTT Nyugat-dunántúli szekció vezetője Mentler Mariann MTT Nyugat-dunántúli szekció vezetője 1980-as évek: a tömegoktatás következménye a tehetségvédelem újraéledése (nemzetközi, hazai) Megalakul a Tehetség Világtanács (1975), majd az Európai

Részletesebben

Felsőoktatási együttműködési programok, lehetőségek

Felsőoktatási együttműködési programok, lehetőségek Felsőoktatási együttműködési programok, lehetőségek Felsőoktatási műhelykonferencia külképviseleti munkatársak számára 2018. július 3. Tordai Péter, igazgató, Tempus Közalapítvány MIRŐL LESZ SZÓ? I. A

Részletesebben

Az Európai Unió oktatási, képzési, ifjúsági és sport programja 2014-2020

Az Európai Unió oktatási, képzési, ifjúsági és sport programja 2014-2020 Az Európai Unió oktatási, képzési, ifjúsági és sport programja 2014-2020 Általános információ A világ gyorsan változik körülöttünk új kihívások: növekvő szükséglet a magasan képzett munkaerőt igénylő munkalehetőségek

Részletesebben

TÁMOP B.2-13/

TÁMOP B.2-13/ Pedagógusképzést segítő hálózatok továbbfejlesztése a Dél-Dunántúl régióban A projekt támogatási összege: 493 405 276 Ft Megvalósítás időszaka: 2014. február 01. 2015. június 30. Kedvezményezett: Pécsi

Részletesebben

A TÁMOP 3.1.1-11/1-2012-0001 XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS (FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ) II. SZAKASZ KIEMELT PROJEKT 4. ÉS 5. ALPROJEKTJEINEK KONFERENCIÁJA

A TÁMOP 3.1.1-11/1-2012-0001 XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS (FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ) II. SZAKASZ KIEMELT PROJEKT 4. ÉS 5. ALPROJEKTJEINEK KONFERENCIÁJA MEGHÍVÓ EREDMÉNYES NEVELÉS A TÁMOP 3.1.1-11/1-2012-0001 XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS (FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ) II. SZAKASZ KIEMELT PROJEKT 4. ÉS 5. ALPROJEKTJEINEK KONFERENCIÁJA A konferencia időpontja: 2015.

Részletesebben

PRIORITÁSOK. Egészséges életmód, sport. Infokommunikációs eszközök, online felületek. Soknyelvűség, nemzetköziesítés

PRIORITÁSOK. Egészséges életmód, sport. Infokommunikációs eszközök, online felületek. Soknyelvűség, nemzetköziesítés ERASMUS+ IFJÚSÁG CÉLOK Kompetenciafejlesztés Interaktív ifjúságpolitika Részvétel a munka világában és a közéletben Kultúrák közötti párbeszéd Társadalmi befogadás Az ifjúsági munka fejlesztése Eredmények

Részletesebben

Smartpolis projekt Okos város kutatások a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen V4 projektek

Smartpolis projekt Okos város kutatások a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen V4 projektek Smartpolis projekt Okos város kutatások a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen V4 projektek Dr. Bakonyi Péter Tudományos tanácsadó BME Smartpolis Tudásközpont Okos város konferencia Infotér

Részletesebben

PROGRAM. Oktatás-Informatika-Pedagógia Konferencia 2019 Debrecen február :45-13:30 TEMATIKUS SZEKCIÓ-ELŐADÁSOK I.

PROGRAM. Oktatás-Informatika-Pedagógia Konferencia 2019 Debrecen február :45-13:30 TEMATIKUS SZEKCIÓ-ELŐADÁSOK I. PROGRAM Oktatás-Informatika-Pedagógia Konferencia 2019 Debrecen 2019. február 15. 9:30-10:30: REGISZTRÁCIÓ 10:30-10:45 KÖSZÖNTÉS, MEGNYITÓ 10:45-11:30 PLENÁRIS ELŐADÁS Z. Karvalics László Hogyan kapcsolódhat

Részletesebben

Buda András szakmai életrajza

Buda András szakmai életrajza Buda András szakmai életrajza Tudományos fokozat 2001 PhD nevelés és sporttudomány; száma:100/2001 Szakterület didaktika, e-learning, tanárképzés Munkahely Bölcsészettudományi Kar Neveléstudományok Intézete

Részletesebben

A program áttekintése A pályázás feltételei EURÓPA A POLGÁROKÉRT

A program áttekintése A pályázás feltételei EURÓPA A POLGÁROKÉRT A program áttekintése A pályázás feltételei EURÓPA A POLGÁROKÉRT 2014-2020 A program célja a polgárok ismereteinek javítása az EU történelméről & sokszínűségéről az európai polgárság megerősítése az uniós

Részletesebben

MELLearN Konferencia Szegeden

MELLearN Konferencia Szegeden 9 9, 8$0 :, ()*(, %# ; A TARTALOMBÓL: Ünnep eltt 1 MELLearN Konferencia Szegeden 1 Új kihívások a felnttképzésben 2 MELLearN szimpózium az ONK-n 4 Rövid hírek 5 A MELLearN Egyesület vezetsége és munkatársai,

Részletesebben

Társadalmi szerepvállalás erősítése a közösségek fejlesztésével EFOP

Társadalmi szerepvállalás erősítése a közösségek fejlesztésével EFOP Társadalmi szerepvállalás erősítése a közösségek fejlesztésével EFOP-1.3.5-16 Alapvető célok: A helyi igényekre, lehetőségekre reflektálva új formalizált vagy nem formalizált kisközösségek létrehozása

Részletesebben

Mellékelten küldjük a Magyar Szociológiai Társaság Kárpát-medencei Társadalomtudományi Szakosztálya 2010-2012-ben végzett munkájáról szóló beszámolót.

Mellékelten küldjük a Magyar Szociológiai Társaság Kárpát-medencei Társadalomtudományi Szakosztálya 2010-2012-ben végzett munkájáról szóló beszámolót. Magyar Szociológiai Társaság 1014 Budapest, Országház u. 30. Paksi Veronika titkár részére Tárgy: szakosztályi beszámoló Tisztelt Titkár Asszony! Mellékelten küldjük a Magyar Szociológiai Társaság Kárpát-medencei

Részletesebben

(Hirdetmények) KÖZIGAZGATÁSI ELJÁRÁSOK EURÓPAI BIZOTTSÁG

(Hirdetmények) KÖZIGAZGATÁSI ELJÁRÁSOK EURÓPAI BIZOTTSÁG C 400/18 Az Európai Unió Hivatalos Lapja 2012.12.28. V (Hirdetmények) KÖZIGAZGATÁSI ELJÁRÁSOK EURÓPAI BIZOTTSÁG Pályázati felhívás EACEA/38/12 Erasmus Mundus 2009 2013 cselekvési program Végrehajtás 2013-ban

Részletesebben

CEEPUS Central European Exchange Program for University Studies

CEEPUS Central European Exchange Program for University Studies CEEPUS Central European Exchange Program for University Studies Nemzetközi pályázati lehetőségek a felsőoktatás fejlesztésében Európán belül és a világban 2014. november 3. Kilin Emőke 16 CEEPUS tagország

Részletesebben

MTA TANTÁRGY-PEDAGÓGIAI KUTATÁSI PROGRAM

MTA TANTÁRGY-PEDAGÓGIAI KUTATÁSI PROGRAM MEGHÍVÓ MTA TANTÁRGY-PEDAGÓGIAI KUTATÁSI PROGRAM TERMÉSZETTUDOMÁNYI-MATEMATIKAI-INFORMATIKAI OKTATÁS MUNKACSOPORT BESZÁMOLÓ KONFERENCIA MTA TANTÁRGY-PEDAGÓGIAI KUTATÁSI PROGRAM TERMÉSZETTUDOMÁNYI-MATEMATIKAI-INFORMATIKAI

Részletesebben

Európa a polgárokért pályázatíró szeminárium. Budapest, és

Európa a polgárokért pályázatíró szeminárium. Budapest, és Európa a polgárokért pályázatíró szeminárium Budapest, 2015.07.29. és 2015.08.05. A program áttekintése A pályázás feltételei EURÓPA A POLGÁROKÉRT 2014-2020 A program célja a polgárok ismereteinek javítása

Részletesebben

MEGHÍVÓ A KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT, ÖNKÉNTESSÉG JELENE ÉS JÖV AZ OKTATÁSBAN CÍM KONFERENCIÁRA

MEGHÍVÓ A KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT, ÖNKÉNTESSÉG JELENE ÉS JÖV AZ OKTATÁSBAN CÍM KONFERENCIÁRA A Zánkai Gyermek és Ifjúsági Centrum Oktatási és Üdültetési Nonprofit Közhasznú Kft. szervezésében a NEFMI 2011. január 22-én OK 3879-7/2010.sz. Támogatási Szerz dés alapján Konferenciát szervez. MEGHÍVÓ

Részletesebben

Miskolc MJV Önkormányzatának eredményei a Miskolc EgyetemVáros 2015 projekt megvalósításához kapcsolódóan

Miskolc MJV Önkormányzatának eredményei a Miskolc EgyetemVáros 2015 projekt megvalósításához kapcsolódóan Miskolc MJV Önkormányzatának eredményei a Miskolc EgyetemVáros 2015 projekt megvalósításához kapcsolódóan TÁMOP 4.2.1C-14/1/Konv-2015-0012 Völgyiné Nadabán Márta Miskolc MJV Önkormányzata, partner szintű

Részletesebben

2018 SZEPTEMBER MEGHÍVÓ MAGYAR TEHETSÉGGONDOZÓ TÁRSASÁG 29. ORSZÁGOS TEHETSÉGGONDOZÓ KONFERENCIÁJA

2018 SZEPTEMBER MEGHÍVÓ MAGYAR TEHETSÉGGONDOZÓ TÁRSASÁG 29. ORSZÁGOS TEHETSÉGGONDOZÓ KONFERENCIÁJA MEGHÍVÓ MAGYAR TEHETSÉGGONDOZÓ TÁRSASÁG 29. ORSZÁGOS TEHETSÉGGONDOZÓ KONFERENCIÁJA 2018 SZEPTEMBER 21-22. EURÓPA 2000 KÖZÉPISKOLA 1143 BUDAPEST GIZELLA ÚT 42-44. Jelentkezési határidő: 2018 SZEPTEMBER

Részletesebben

Nemzetközi tapasztalatszerzés ösztöndíjjal

Nemzetközi tapasztalatszerzés ösztöndíjjal Nemzetközi tapasztalatszerzés ösztöndíjjal A Tempus Közalapítvány által koordinált nemzetközi mobilitási ösztöndíjak Székely Ágnes, Tempus Közalapítvány Budapest, 2017. április 5. Tempus Közalapítvány

Részletesebben

A Gazdasági és Innovációs Operatív Program várható pályázati forrásainak bemutatása különös tekintettel a

A Gazdasági és Innovációs Operatív Program várható pályázati forrásainak bemutatása különös tekintettel a A Gazdasági és Innovációs Operatív Program várható pályázati forrásainak bemutatása különös tekintettel a Stratégiai K+F műhelyek kiválósága GINOP-2.3.2-15 SZTE Kutatás-fejlesztési és Innovációs Igazgatóság

Részletesebben

Külképviseleti és partneri hálózatok szerepe a magyar felsőoktatás nemzetközi promóciója területén

Külképviseleti és partneri hálózatok szerepe a magyar felsőoktatás nemzetközi promóciója területén Külképviseleti és partneri hálózatok szerepe a magyar felsőoktatás nemzetközi promóciója területén Major-Kathi Veronika Tempus Közalapítvány MeLLearN 15. Nemzeti és nemzetközi lifelong learning konferencia

Részletesebben

Tempus Közalapítvány Pályáztatás Egész életen át tartó tanulás program: Leonardo / Erasmus / Comenius / Grundtvig Ceepus Képzések Tudásközpont

Tempus Közalapítvány Pályáztatás Egész életen át tartó tanulás program: Leonardo / Erasmus / Comenius / Grundtvig Ceepus Képzések Tudásközpont Pályázati lehetőségek a közoktatás számára Tempus Közalapítvány 2010. 11.24. Előadó: Csótiné Hajdú Valéria Tempus Közalapítvány Pályáztatás Egész életen át tartó tanulás program: Leonardo / Erasmus / Comenius

Részletesebben

Marie Skłodowska-Curie Akciók

Marie Skłodowska-Curie Akciók Marie Skłodowska-Curie Akciók Jeney Nóra, MSCA NCP EURAXESS Roadshow Budapest, 2014. március 24. 2014. március 25. Horizont 2020 Kutatási és Innovációs Keretprogram (2014-2020) Egységes keretprogram három

Részletesebben

FELHÍVÁS ELŐADÁS TARTÁSÁRA

FELHÍVÁS ELŐADÁS TARTÁSÁRA FELHÍVÁS ELŐADÁS TARTÁSÁRA A FELSŐOKTATÁS NEMZETKÖZIESÍTÉSÉNEK AKTUÁLIS KÉRDÉSEI MILYEN LESZ AZ EURÓPAI FELSŐOKTATÁS 2020 UTÁN? KITEKINTÉSSEL A KÖZÉP-EURÓPAI TÉRSÉGRE Budapest, 2019. június 5. A Tempus

Részletesebben

START+ információs nap január 25.

START+ információs nap január 25. START+ információs nap 2019. január 25. ERASMUS+ 2014-2020 ERASMUS+ 2014-2020 CÉLOK Kompetenciafejlesztés Interaktív ifjúságpolitika Részvétel a munka világában és a közéletben Kultúrák közötti párbeszéd

Részletesebben

A program áttekintése A pályázás feltételei EURÓPA A POLGÁROKÉRT

A program áttekintése A pályázás feltételei EURÓPA A POLGÁROKÉRT A program áttekintése A pályázás feltételei EURÓPA A POLGÁROKÉRT 2014-2020 A program működtetése Európai Bizottság kialakítás és működtetés EACEA Oktatási, Audiovizuális és Kulturális Végrehajtó Ügynökség

Részletesebben

A H2020 munkacsoport bemutatása

A H2020 munkacsoport bemutatása Interdiszciplináris kutatói teamek létrehozása és felkészítése a nemzetközi programokban való részvételre a Miskolci Egyetem stratégiai kutatási területein TÁMOP-4.2.2.D-15/1/KONV-2015-0017 A H2020 munkacsoport

Részletesebben

CSÜTÖRTÖK (NOVEMBER 8.) Plenáris ülés CSÜTÖRTÖK (NOVEMBER 8.) Szimpóziumok

CSÜTÖRTÖK (NOVEMBER 8.) Plenáris ülés CSÜTÖRTÖK (NOVEMBER 8.) Szimpóziumok CSÜTÖRTÖK (NOVEMBER 8.) 9.00-13.00 9.00-10.00 BME Q épület Aula Regisztráció Plenáris ülés 10.00-12.00 Q2 Heller Farkas terem Péceli Gábor BME rektor köszöntője Benedek András megnyitója Lesley Wilson:

Részletesebben

A Tempus Közalapítvány által koordinált nemzetközi mobilitási ösztöndíjak. Add tovább! mobilitási élménybeszámoló

A Tempus Közalapítvány által koordinált nemzetközi mobilitási ösztöndíjak. Add tovább! mobilitási élménybeszámoló A Tempus Közalapítvány által koordinált nemzetközi mobilitási ösztöndíjak Add tovább! mobilitási élménybeszámoló Miről lesz szó? Erasmus+ mobilitások Nyári egyetemek Erasmus Mundus közös mesterképzések

Részletesebben

PÉCS, NOVEMBER 8-9. Előzetes PROGRAM A KONFERENCIA SZERVEZŐI A KONFERENCIA KIEMELT SZAKMAI TÁMOGATÓJA:

PÉCS, NOVEMBER 8-9. Előzetes PROGRAM A KONFERENCIA SZERVEZŐI A KONFERENCIA KIEMELT SZAKMAI TÁMOGATÓJA: PÉCS, 2016. NOVEMBER 8-9. Előzetes PROGRAM A KONFERENCIA SZERVEZŐI A KONFERENCIA KIEMELT SZAKMAI TÁMOGATÓJA: A SZÁMVITEL TUDOMÁNY-SZAKMA-OKTATÁS KONFERENCIA előzetes PROGRAMJA PÉCS, 2016. november 8. A

Részletesebben

Egész életen át tartó tanulás program Erasmus intenzív programok

Egész életen át tartó tanulás program Erasmus intenzív programok Egész életen át tartó tanulás program Erasmus intenzív programok Pályázhatnak: Erasmus University Charterrel rendelkező felsőoktatási intézmények Részt vevő országok köre: a 27 EU-tagállam, továbbá Norvégia,

Részletesebben

ÉLETREVALÓ U4 LIFE TPPA/2012/03/30

ÉLETREVALÓ U4 LIFE TPPA/2012/03/30 ÉLETREVALÓ U4 LIFE TPPA/2012/03/30 Hátrányos helyzetű fiatalok munkaerő-piaci integrációjában szerzett svájci és magyar tapasztalatok felhasználása egy közös módszertan kidolgozásához c. projekt bemutatása

Részletesebben

Helyszín, időpont: A találkozót 2000. november 10.-11.-ig rendezzük meg Szegeden a Dugonics András Piarista Gimnáziumban

Helyszín, időpont: A találkozót 2000. november 10.-11.-ig rendezzük meg Szegeden a Dugonics András Piarista Gimnáziumban "Konferencia a civilszervezetek és az iskolák együttműködési lehetőségeiről " avagy Kiegészítés vagy kompenzáció? címmel A program célja: Az iskolákkal folytatott sikeres együttműködésünk tapasztalatai

Részletesebben

Az Európai Unió oktatási, képzési, ifjúsági és sport programja 2014-2020 között

Az Európai Unió oktatási, képzési, ifjúsági és sport programja 2014-2020 között Az Európai Unió oktatási, képzési, ifjúsági és sport programja 2014-2020 között ELŐZMÉNYEK - KERETEK CÉLOK - PRIORITÁSOK STRUKTÚRA PÁLYÁZÁS FELTÉTELEK - FINANSZÍROZÁS INFORMÁCIÓ ÉS TANÁCSADÁS ELŐZMÉNYEK

Részletesebben

Erasmus+ Stratégiai Partnerségek. NEMZETKÖZI PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK FELSŐOKTATÁSI INTÉZMÉNYEKNEK - INFORMÁCIÓS NAP november 20.

Erasmus+ Stratégiai Partnerségek. NEMZETKÖZI PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK FELSŐOKTATÁSI INTÉZMÉNYEKNEK - INFORMÁCIÓS NAP november 20. Erasmus+ Stratégiai Partnerségek NEMZETKÖZI PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK FELSŐOKTATÁSI INTÉZMÉNYEKNEK - INFORMÁCIÓS NAP 2017. november 20. Széll Adrienn Erasmus+ tevékenységek KA1 Egyéni mobilitások Tanulók és

Részletesebben

A pedagógus elhivatottsága a változó közoktatásban

A pedagógus elhivatottsága a változó közoktatásban XV. SOPRONI LOGOPÉDIAI ÉS PEDAGÓGIAI NAPOK A pedagógus elhivatottsága a változó közoktatásban ORSZÁGOS AKKREDITÁLT SZAKMAI KONFERENCIA SOPRON, 2009. március 26-27-28. Tervezett program Fogjuk a kezed!

Részletesebben

Európa a polgárokért pályázatíró szeminárium. Budapest, 2015.01.30. és 2015.02.04.

Európa a polgárokért pályázatíró szeminárium. Budapest, 2015.01.30. és 2015.02.04. Európa a polgárokért pályázatíró szeminárium Budapest, 2015.01.30. és 2015.02.04. A program áttekintése Legfontosabb változások, újdonságok A pályázás feltételei EURÓPA A POLGÁROKÉRT 2014-2020 A program

Részletesebben

Semmelweis Egyetem április Budapest, Üllői út 26. (Semmelweis University) 25 April Budapest, Üllői str. 26.

Semmelweis Egyetem április Budapest, Üllői út 26. (Semmelweis University) 25 April Budapest, Üllői str. 26. 10. Magyar Nemzeti és Nemzetközi Lifelong Learning Konferencia 10 th Hungarian National and International Lifelong Learning Conference Semmelweis Egyetem 2014. április 25. 1085 Budapest, Üllői út 26. Semmelweis

Részletesebben

Debreceni Egyetem. Jánosy Orsolya irodavezető Nemzetközi Iroda, Rektori-Kancellári Kabinet

Debreceni Egyetem. Jánosy Orsolya irodavezető Nemzetközi Iroda, Rektori-Kancellári Kabinet Debreceni Egyetem Jánosy Orsolya irodavezető Nemzetközi Iroda, Rektori-Kancellári Kabinet Nemzetköziesítési audit a Debreceni Egyetemen 2016. november 09. Nemzetköziesítés a Debreceni Egyetemen - a Debreceni

Részletesebben

Felsőoktatási programok helyzete a Tempus Közalapítványnál. Bokodi Szabolcs felsőoktatási vezető Tempus Közalapítvány

Felsőoktatási programok helyzete a Tempus Közalapítványnál. Bokodi Szabolcs felsőoktatási vezető Tempus Közalapítvány Felsőoktatási programok helyzete a Tempus Közalapítványnál Bokodi Szabolcs felsőoktatási vezető Tempus Közalapítvány ERASMUS Mobilitási eredmények 2015/16 Költségvetési folyamatok Ráták 2017 Szociális

Részletesebben

MEGHÍVÓ TÁMOP B - ORSZÁGOS MŰHELYTALÁLKOZÓ PROGRAM:

MEGHÍVÓ TÁMOP B - ORSZÁGOS MŰHELYTALÁLKOZÓ PROGRAM: TÁMOP 4.1.2.B.2-13/1-2013-0007 ORSZÁGOS KOORDINÁCIÓVAL A PEDAGÓGUSKÉPZÉS MEGÚJÍTÁSÁÉRT MEGHÍVÓ TÁMOP 4.1.2.B - ORSZÁGOS MŰHELYTALÁLKOZÓ A TÁMOP 4.1.2.B.2-13/1-2013-0007 ORSZÁGOS KOORDINÁCIÓVAL A PEDAGÓGUSKÉPZÉS

Részletesebben

Humán erőforrások és mobilitás a 6. Keretprogramban. Csuzdi Szonja Ideiglenes Mobilitási NCP Oktatási Minisztérium Kutatás-fejlesztési Helyettes

Humán erőforrások és mobilitás a 6. Keretprogramban. Csuzdi Szonja Ideiglenes Mobilitási NCP Oktatási Minisztérium Kutatás-fejlesztési Helyettes Humán erő és mobilitás a 6. Csuzdi Szonja Ideiglenes Mobilitási NCP Oktatási Minisztérium Kutatás-fejlesztési Helyettes Államtitkárság Humán erő és mobilitás a 6. EK Keretprogram 16 270! Az európai kutatás

Részletesebben

GINOP Gyakornoki program - támogató szolgáltatások. ismertető

GINOP Gyakornoki program - támogató szolgáltatások. ismertető GINOP-5.2.5-16 Gyakornoki program - támogató szolgáltatások ismertető A GINOP-5.2.5-16 Gyakornoki program - támogató szolgáltatások projekt A projekt célja: A GINOP 5.2.4-16 Gyakornoki program pályakezdők

Részletesebben

Debreceni Hallgatók Politikatudományi Egyesülete. Jubileumi konferencia 2014. Programfüzet

Debreceni Hallgatók Politikatudományi Egyesülete. Jubileumi konferencia 2014. Programfüzet Debreceni Hallgatók Politikatudományi Egyesülete Jubileumi konferencia 2014. Programfüzet X. éves a Debreceni Hallgatók Politikatudományi Egyesülete Jubileumi konferencia 2014. november 7-8. Debrecen Általános

Részletesebben

Zala Megyei Civil Információs Centrum. Horváth Rita - irodavezető

Zala Megyei Civil Információs Centrum. Horváth Rita - irodavezető Zala Megyei Civil Információs Centrum Horváth Rita - irodavezető Tevékenységek Szakmai tanácsadási rendszer biztosítása: Jogi, közhasznúsági Pénzügyi, könyvviteli és adózási Pályázati Forrásteremtési Számítógép-kezelési

Részletesebben

Campus Mundi ösztöndíj-tájékoztató

Campus Mundi ösztöndíj-tájékoztató Campus Mundi ösztöndíj-tájékoztató Szombath Zita, Vaprezsán Viktória Tempus Közalapítvány Szent István Egyetem 2017. november 30. Tempus Közalapítvány Államközi ösztöndíjak Kétoldalú államközi megállapodások

Részletesebben

PROF. DR. FÖLDESI PÉTER

PROF. DR. FÖLDESI PÉTER A Széchenyi István Egyetem szerepe a járműiparhoz kapcsolódó oktatásban, valamint kutatás és fejlesztésben PROF. DR. FÖLDESI PÉTER MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA 2014. JANUÁR 31. Nemzetközi kitekintés Globalizáció

Részletesebben

A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI KÖZPONTI PROGRAM

A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI KÖZPONTI PROGRAM A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI KÖZPONTI PROGRAM Dr. Farkas Katalin Budapest, 2008. szeptember 30. Minőség és partnerség Új Magyarország Fejlesztési Terv Átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban Új Magyarország Fejlesztési

Részletesebben

Szerzőink, szaklektoraink

Szerzőink, szaklektoraink 301 Szerzőink, szaklektoraink DPR.indd 301 DPR.indd 302 303 Ceglédi Tímea Diplomáját a Debreceni Egyetem szociológia szakán szerezte 2008-ban, majd a Debreceni Egyetem Neveléstudományi Doktori Programjában

Részletesebben

Tempus Közalapítvány a pedagógusok szolgálatában

Tempus Közalapítvány a pedagógusok szolgálatában Tempus Közalapítvány a pedagógusok szolgálatában A kulcskompetenciák fejlesztésének támogatása Regionális műhelymunka-sorozat 2010. április 9., 15., 26. Győr, Miskolc, Veszprém Tempus Közalapítvány (TKA)

Részletesebben

TÁMOP-5.4.11-12/1-2012-0001. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatás összege: 773 676 820 Ft

TÁMOP-5.4.11-12/1-2012-0001. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatás összege: 773 676 820 Ft TÁMOP 5.4.11. NYOLC PONT AZ AUTISTA SZEMÉLYEK ELLÁTÓRENDSZERÉNEK ORSZÁGOS SZINTŰ, KOMPLEX INNOVÁCIÓJA, SZAKMAI TANÁCSADÓ HÁLÓZAT ÉS KOORDINÁCIÓS KÖZPONT KIALAKÍTÁSÁVAL TÁMOP-5.4.11-12/1-2012-0001 Az Európai

Részletesebben

Uniós források a települési ifjúsági munka szolgálatában

Uniós források a települési ifjúsági munka szolgálatában Uniós források a települési ifjúsági munka szolgálatában Batta Zsófia Család- és Ifjúságpolitikai Stratégiai és Koordinációs Főosztály Budapest, 2017. március Fiatalokat érintő, közösségfejlesztést szolgáló

Részletesebben

A program áttekintése A pályázás feltételei EURÓPA A POLGÁROKÉRT

A program áttekintése A pályázás feltételei EURÓPA A POLGÁROKÉRT A program áttekintése A pályázás feltételei EURÓPA A POLGÁROKÉRT 2014-2020 A program célja a polgárok ismereteinek javítása az EU történelméről & sokszínűségéről az európai polgárság megerősítése az uniós

Részletesebben

Erasmus+ Stratégiai Partnerségek. Szombath Zita Tempus Közalapítvány október 4.

Erasmus+ Stratégiai Partnerségek. Szombath Zita Tempus Közalapítvány október 4. Erasmus+ Stratégiai Partnerségek Szombath Zita Tempus Közalapítvány 2018. október 4. Erasmus+ tevékenységek KA1 Egyéni mobilitások KA2 Együttműködés az innováció terén KA3 Szakpolitikai reformok támogatása

Részletesebben

H 2020 munkacsoport alakuló értekezlet

H 2020 munkacsoport alakuló értekezlet Interdiszciplináris kutatói teamek létrehozása és felkészítése a nemzetközi programokban való részvételre a Miskolci Egyetem stratégiai kutatási területein TÁMOP-4.2.2.D-15/1/KONV-2015-0017 H 2020 munkacsoport

Részletesebben

Többcélú közösségi terek fejlesztése. 25 szolgáltatásfejlesztési modellprogram jó gyakorlatokkal, egy kiadványsorozatban

Többcélú közösségi terek fejlesztése. 25 szolgáltatásfejlesztési modellprogram jó gyakorlatokkal, egy kiadványsorozatban Ebédszünet 18 diányira 1 Többcélú közösségi terek fejlesztése 25 szolgáltatásfejlesztési modellprogram jó gyakorlatokkal, egy kiadványsorozatban 2 Eddig Közösségi művelődés társadalomfejlesztési-, vidékfejlesztési

Részletesebben

A Széchenyi István Egyetem nemzetközi és regionális kapcsolatai

A Széchenyi István Egyetem nemzetközi és regionális kapcsolatai Magyar Tudományos Akadémia Regionális Kutatások Központja Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet Egyetemek a határ menti együttműködésben Nemzetközi projektzáró konferencia Győr, 2006. szeptember 26.

Részletesebben

Európai Uniós ösztöndíjprogramok fiataloknak

Európai Uniós ösztöndíjprogramok fiataloknak Európai Uniós ösztöndíjprogramok fiataloknak Tények az EU-ról Fiataloktól Fiataloknak Szeged, 2010. EU-s Ösztöndíjak Felsőoktatási hallgatóként milyen ösztöndíjakra pályázhatok? Erasmus ösztöndíjjal a

Részletesebben

A Tempus Közalapítvány által koordinált kifelé és befelé irányuló felsőoktatási ösztöndíj lehetőségek

A Tempus Közalapítvány által koordinált kifelé és befelé irányuló felsőoktatási ösztöndíj lehetőségek A Tempus Közalapítvány által koordinált kifelé és befelé irányuló felsőoktatási ösztöndíj lehetőségek Erasmus+, CEEPUS, Campus Mundi és Államközi ösztöndíjak Budapest, 2019. június 17. Winkler-Antal Krisztina

Részletesebben

ÉLETFA SEGÍTŐ SZOLGÁLAT EGYESÜLET

ÉLETFA SEGÍTŐ SZOLGÁLAT EGYESÜLET ÉLETFA SEGÍTŐ SZOLGÁLAT EGYESÜLET Jelenlegi projektjeink Közösségfejlesztés KÖZTÁMHÁLÓ - közösségfejlesztés, a közösségi munka munkaformái, módszerei terjesztése Közösségi Munka Műhely - közösségfejlesztők

Részletesebben

Jean Monnet támogatás egyesületeknek

Jean Monnet támogatás egyesületeknek Jean Monnet támogatás egyesületeknek Ez a Jean Monnet tevékenységtípus olyan egyesületeket támogat, amelyek kifejezett hozzá kívánnak járulni az európai integrációs folyamatra vonatkozó tanulmányokhoz.

Részletesebben

Nemzetköziesítési folyamatok trendek és kihívások

Nemzetköziesítési folyamatok trendek és kihívások Nemzetköziesítési folyamatok trendek és kihívások A felsőoktatás nemzetköziesítése hatékony eszközökkel c. konferencia 2019. június 5. Tordai Péter, igazgató, Tempus Közalapítvány Miről lesz szó? I. Hallgatói

Részletesebben

II. ÓVODAPEDAGÓGIAI NYÁRI AKADÉMIA

II. ÓVODAPEDAGÓGIAI NYÁRI AKADÉMIA MAGYAR ÓVODAPEDAGÓGIAI EGYESÜLET, DEBRECENI EGYETEM TUDOMÁNYEGYETEMI KAROK Bölcsészettudományi Kar Neveléstudományok Intézete Gyermeknevelési és Felnőttképzési Kar II. ÓVODAPEDAGÓGIAI NYÁRI AKADÉMIA 2010.

Részletesebben

A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI KÖZPONTI PROGRAM. Budapest, 2008. március 26.

A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI KÖZPONTI PROGRAM. Budapest, 2008. március 26. A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI KÖZPONTI PROGRAM Budapest, 2008. március 26. Felsőoktatás-fejlesztési célok az ÚMFTben Versenyképesség és foglalkoztathatóság Társadalmi megújulás TÁMOP A felsőoktatás minőségének

Részletesebben

Ref # 1 A program neve: Kapacitásépítő támogatási program. Munkatársak Célcsoport száma 3 fő / ország Civil szervezetek és önkormányzat ok

Ref # 1 A program neve: Kapacitásépítő támogatási program. Munkatársak Célcsoport száma 3 fő / ország Civil szervezetek és önkormányzat ok Ref # 1 Kapacitásépítő támogatási program az 5 950 000 USD 212 088 USD fő / önkormányzat ok Az 5.000 USD támogatással indított Kapacitásépítő támogatási program célja a demokrácia és civil társadalom eszményeinek

Részletesebben

SZAUER CSILLA szauer.csilla@fszk.hu

SZAUER CSILLA szauer.csilla@fszk.hu SZEMÉLYES ADATOK Név E-mail SZAUER CSILLA szauer.csilla@fszk.hu Állampolgárság Magyar Születési idő 1974. 02. 02. Születési hely BUDAPEST MUNKATAPASZTALAT 2010. 05. 01. ELTE BÁRCZI GUSZTÁV GYÓGYPEDAGÓGIAI

Részletesebben

KÖZVETLEN BRÜSSZELI FORRÁS PÁLYÁZATI TÁJÉKOZTATÓ

KÖZVETLEN BRÜSSZELI FORRÁS PÁLYÁZATI TÁJÉKOZTATÓ KÖZVETLEN BRÜSSZELI FORRÁS PÁLYÁZATI TÁJÉKOZTATÓ Program Pályázat megnevezése (magyar) Pályázat megnevezése (angol) Pályázat kódja Erasmus+ Európai szakpolitikai kísérletek az oktatás, a képzés és az ifjúságpolitika

Részletesebben