CSR A vállalatok társadalmi felelőssége

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "CSR A vállalatok társadalmi felelőssége"

Átírás

1 CSR A vállalatok társadalmi felelőssége

2 A vállalatok társadalmi felelősségvállalása a vállalkozásoknak a társadalomra gyakorolt hatásaiért vállalt felelőssége. Ahhoz, hogy a vállalkozások teljes mértékben vállalják társadalmi felelősségüket, folyamatszinten kell kezelniük a szociális, környezetvédelmi, etikai és emberi jogi szempontok érvényesítését üzleti tevékenységükben és alapvető stratégiájukban, szoros együttműködésben érdekelt feleikkel. Európai Bizottság (2011)

3 A CSR magyarországi ösztönzésének kulcsterületei I. Gazdaságfejlesztés: növekedés helyett fenntarthatóság II. Környezetvédelem III. Fogyasztóvédelem IV. Munkaügy és esélyegyenlőség V. Korrupció, transzparencia

4 Az ISO Útmutató a társadalmi felelősségről dokumentumot 2010-ben nemzetközi szabványként publikálták. Az útmutató célja, hogy támogassa a vállalatokat és szervezeteket a (vállalati) társadalmi felelősségvállalás terén meglévő eszközeik fejlesztésében, alkalmazásában és folyamatos javításában.

5 Az ISO az ISO 9001 vagy ISO szabvánnyal szemben - nem tanúsítható irányítási rendszer. A szabvány az önkéntességen alapul, és nem használható a (vállalati) társadalmi felelősségvállalás teljesítmények méréséhez.

6 Normákhoz köthető a vállalati felelősségvállalás? Szabványosítható-e egyáltalán a CSR? A globális és regionális vállalatok és szervezetek nagyon eltérő módon próbálják meg teljesíteni vállalati felelősségvállalásukat. Az ISO nemzetközi szabvány célja: a helyes CSR-gyakorlat globális megvalósulása.

7 Az ISO/TMB (Technical Management Board) WG Social Responsibility munkacsoport többéves előkészítő munkát végzett 90 ország és 40 széleskörű nemzetközi és regionális szervezet szakértőinek bevonásával, akik 6 érdekcsoportot képviseltek: fogyasztók, kormányok, munkavállalók, ipari vállalatok, nem kormányzati szervezetek, szolgáltató szervezetek

8 Az ISO csaknem öt évig tartó létrehozása A Nemzetközi Szabványügyi Szervezet (ISO) a globális tanácskozási folyamatot 2010 végén fejezte be, melynek eredményeként közzé tette a vállalati felelősségvállalás orientációs útmutatójaként szolgáló ISO szabványt.

9 Az ISO a magán- köz- és nonprofit szférában tevékenykedő összes vállalatnak készült, függetlenül azok méretétől és földrajzi elhelyezkedésétől. A szabvány a "Társadalmi felelősségvállalásról (SR) szól, és ezzel kibővíti a CSR-eszmecserét.

10 A szabvány a vállalati felelősségvállalás irányelveiről nyújt információt, valamint bemutatja annak a lehetőségét, hogy a társadalmi felelősségvállalás elvét hogyan lehet integrálni a meglévő vállalati stratégiába, rendszerbe, gyakorlatba és folyamatokba.

11 A szabványban azt is meghatározták, hogy társadalmilag felelősségteljesen cselekvő szervezetek nem vehetik át az országok nemzeti felelősségét. Tulajdonképpen minden egyes ország egyik fontos kötelessége megfelelő keretfeltételek létrehozása a szervezetek társadalmi felelősségvállalásának ösztönzéséhez.

12 KAPCSOLÓDÓ FOGALMAK Elszámoltathatóság Egy adott szervezetnek a döntéseire és tevékenységeire vonatkozó felelőssége. Vonatkozik a jogból fakadó és törvény adta kötelezettségeire a vállalatirányító testületek, a jogszabályalkotók és a tágabb értelemben vett más érintettjei felé.

13 GRI (Global Reporting Initiative) Jelentéstételi Keretrendszer Független szervezet (a GRI) által kezdeményezett, több érintett fél részvételével zajló folyamat, melynek célja, hogy fejlessze és terjessze a fenntarthatósági jelentések minősítését.

14 hálózat-alapú szervezet az Útmutató fenntarthatósági jelentések készítéséhez

15 Érintett felek Egy vállalat érintett felei azok a csoportok, amelyek befolyásolják a vállalat működését, vagy őrájuk van hatással annak működése. Ez tartalmazza (de nem kizárólagosan) a tulajdonosokat, igazgatósági tagokat, alkalmazottakat, kereskedelmi szövetségeket, vásárlókat, tagokat, üzleti partnereket, beszállítókat, versenytársakat, kormányzatot, törvényhozókat, választókat, kormányfüggetlen szervezeteket, non-profit szervezeteket, érdek- és lobbi csoportokat, helyi és nemzetközi közösségeket.

16 Átláthatóság Azokkal a döntésekkel és a tevékenységgel kapcsolatos nyitottság, amelyek kihatnak a társadalomra és a környezetre, továbbá a világos, pontos, időben történő, őszinte és teljes körű kommunikációra irányuló szándék. Átláthatósági rendszerek (domino pizza)

17 Hármas optimalizálás A hármas optimalizálás az értékek és kritériumok széles skáláját tartalmazza, melyekkel felmérhető a vállalati (és társadalmi) sikeresség: gazdasági, környezeti és társadalmi értékek. Néha a három csoport neve ember, bolygó és haszon.

18 ALAPELVEK

19 Az ISO szabvány a szervezetek társadalmi felelősségvállalásával kapcsolatosan hét fő témakört azonosít, bemutatja az ezekhez társuló irányelveket, illetve speciális cselekvési területeket.

20 ALAPVETŐ TÉMAKÖRÖK

21 A FŐ TÉMAKÖRÖK ÉS A CSELEKVÉSI TERÜLETEK 1. Szervezeti menedzsment (felelősségi folyamatok és struktúrák) 2. Emberi jogok (pl. megfelelő gondoskodás, a bűnrészesség és a diszkrimináció megakadályozása, nemzetközi jogi szabványok és az ILO fő munkaügyi szabványai) 3. Munkaügyi eljárások (pl. társadalmi párbeszéd/munkakörnek megfelelő bérezés, egészségvédelem)

22 4. Környezetvédelem (pl. a környezeti hatások elkerülése, az erőforrások fenntartható használata, a klímaváltozás enyhítése, a természetes élőhelyek védelme) 5. A szervezetek részéről tanúsított tisztességes viselkedés és magatartás (pl. korrupció elleni küzdelem, politikai szerepvállalás, tisztességes verseny, a vállalati felelősségvállalás ösztönzése, tulajdoni jogok tiszteletben tartása).

23 6. Fogyasztói kérdések (pl. ésszerű marketing, adatés szerződéstervezés, a fogyasztók egészségének és biztonságának védelme, fenntartható fogyasztás, vevőszolgálat, vásárlói adatok bizalmas kezelése) 7. Regionális integrálódás és környezetfejlesztés (pl. integrálódás a régióba, oktatás és kultúra, munkahelyteremtés, technológiák kifejlesztése, általános jóléti befektetések)

24 Az ISO nem jelent szabványosított irányítási rendszert, és ezért nem felel meg tanúsítási célokra, valamint jogi vagy szerződéses használatra. A tanúsítási ajánlatok vagy azon állítások, mely szerint egy cég ISO tanúsítvánnyal rendelkezik, a nemzetközi szabvány szándékának vagy célzatának a félreértelmezését jelentenék.

25 A Német Ipari Szövetség (BDI) szerint az ISO aggodalmat kelthet a gazdaságban: a vállalatokat a piac arra kényszerítheti, hogy tevékenységük kompatibilitását egy olyan szabvány alapján értékeljék, amely nem tartalmaz általános érvényű, egységes kritériumokat. A verseny nagyobb mértékben torzulhat, mely nagyobb hatással lehet a kisebb vállalatokra, amelyek még nem hoztak létre átfogó CSR-irányelveket.

26 Továbbá azok a vállalatok is érintettek lehetnek, amelyek már létrehozták és több éve sikeresen alkalmazzák CSR-irányelveiket. Ha az ellátási lánc igényli az "ISO tanúsítványt", próbára teszi a vállalaton belül már korábban kifejlesztett CSR-irányelveket, amelynek következtében esetleg le kell majd cserélni őket.

27 AZ ISO TERÜLETEI a társadalmi felelősségvállalás alapelvei és definíciói; háttér, trendek és a társadalmi felelősségvállalás jellemzői; azok az alapvető témakörök, amelyekkel foglalkozni kell; útmutatás arra vonatkozóan, hogy hogyan integrálható a társadalmi felelősségvállalás a szervezet működésébe; az érintettek azonosítása és bevonása; az elkötelezettségek, teljesítmény és további információk kommunikációja

28 CSR ESZKÖZÖK Az Európai Unió vonatkozó katalógusa (EC [2004]) öt kategóriába gyűjti az eszközöket: 1. Magatartási irányelvek, 2. Vállalatirányítási szabványok, 3. Jelentések 4. Címkék, azaz terméktanúsítványok, 5. Társadalmilag felelős befektetések

29 MAGATARTÁSI IRÁNYELVEK Sok vállalat ma már használ magatartási irányelveket (angolul: Code of Conduct, magyarul magatartási, etikai kódexnek is hívják), amely pontosan lefekteti az általa vallott értékeket, a vállalati felelősséget. Ezek az önkéntes, nyilatkozatszerű dokumentumok az értékek mellett a vállalati kultúrát is tükrözik.

30 VÁLLALATIRÁNYÍTÁSI SZABVÁNYOK a munkaegészség és biztonság a társadalmi elszámoltathatóság az érintett felek bevonása a fenntarthatósági jelentések egységesí tése a címkézés és tanúsítványok kiadása terén.

31 JELENTÉSEK A GRI útmutató két legfontosabb oszlopa a jelentéstételi alapelvek gyűjteménye, valamint a fenntarthatósági mérőszámok listája. A lefektetett 10 alapelv a lényegesség, érintettek bevonása, fenntarthatósági összefüggések, teljesség, egyensúly, összehasonlíthatóság, pontosság, időszerűség, egyértelműség, végül a megbízhatóság. A GRI 13 gazdasági, 35 környezeti és 54 társadalmi mérőszámot ajánl.

32 CÍMKÉK Talán egy eszköz sem mutat olyan széles szórást a megbízhatóságban, mint a termékeken található jelek. Az egyik véglet a minden alapot nélkülöző, gyártó által termékére biggyesztett zöld fácska, vagy környezetbarát üveg felirat, a másik a független fél által adományozott tanúsítvány, esetleg több szempontú termékcímke.

33 A másik véglet, ha a vállalatok pontosan meghatározott támogatási stratégiát működtetnek, célokkal és eljárásokkal. Esetenként a cég által alapított alapítvány koordinálja a munkát. Ez Magyarországon főleg a bankok és távközlési cégek gyakorlatában van jelen.

34 TÁRSADALMILAG FELELŐS BEFEKTETÉS A társadalmilag felelős befektetést (vagy SRI-Socially Responsible Invest ment) lényege, hogy a tudatos befektetők ne csak a hozamok alapján válasszák meg megtakarítási formájukat, hanem a pénz felhasználása szerint is. Világszerte számos bank, befektetési alap és társadalmi szervezet szakosodott a társadalmilag felelős befektetésekre.

35 A CSR legtöbbek által ismert eleme a szponzorálás. Ha egy vállalat gyorsan és látványosan akar valamit tenni társadalmi felelősségének javítása érdekében, általában a támogatás eszközéhez nyúl. Az adományozás mikéntjében azonban óriási különbségek vannak. A skála egyik végpontján a véletlenszerűen beérkező támogatási kérelmek ötletszerű támogatása áll.

36 TOVÁBBI FONTOSABB STRATÉGIAI CSR- ESZKÖZÖK A CSR belső mérése és értékelése a Balanced Scorecard használatával A Balanced Scorecard teljesítményértékelő rendszer olyan vezetői eszköz, amely képes egy stratégiát, mint például a CSR, adott célokká, teljesítménymérőkké és folyamatokká alakítani. Így a CSR mérhetővé és értékelhetővé, a célok elérése nyomon követhetővé válik. A Balanced Scorecard teljesítményértékelő rendszer kapcsolatot teremt a vállalat működési szintje és stratégiája között. Az ok-okozati kapcsolatok segítségével pontosan ábrázolni lehet az összefüggéseket.

37 ETIKAI BEFEKTETÉS Az etikai befektetés a nyereség mellett a befektetők etikai, társadalmi és ökológia értékeit is figyelembe veszi. Az elmúlt években jelentősen megnőtt azon befektetőt száma, akik fenntartható gazdasági tevékenységet folytató vállalatokat és intézményeket támogatnak. A Vállalati társadalmi felelősségvállalásra (CSR) való összpontosításkeretein belül az etikus befektetés lehetősége is a vállalatok rendelkezésére áll.

38 Az intézményi befektetők tekintetében, mint például alapítványok és egyházi létesítmények, az etikátlan befektetések közfelháborodáshoz és az összkép sérüléséhez vezethetnek az ilyen szervezetek nonprofit jellege miatt. Hasonló ellentmondás azonban a privát szereplők esetén is létrejöhet, amennyiben a vállalat CSRkritériumait nem alkalmazzák egyidejűleg a befektetési intézkedésekre is.

39 CSR-VÉDJEGYEK A különleges egészségügyi, társadalmi vagy ökológiai kritériummal rendelkező termékek és szolgáltatások marketingjéhez kapcsolódó jelöléseket a társadalmi és/vagy ökológiai védjegyek fogalommal jelölik. Az olyan elfogadott védjegyek, mint a "Bio védjegy" jelenleg mintegy Németországban értékesített terméken találhatók meg. A CSR-releváns minőségi jellemzők egyre több iparágnak biztosítják azt a lehetőséget, hogy egy védjegy használatával fenntartható gazdasági tevékenységüket reklámozzák.

40 Nem minden esetben átlátható és garantálható a védjegy-kezdeményezés komolysága és a minimális kritériumok betartása. A Németországban értékesített több mint 1000 védjegy esetén fennáll annak a veszélye, hogy a leírást az eredeti céljától eltérően kizárólag marketing célokra használják, nem pedig vásárlói tájékoztatóként, és így nem a cég által kinyilvánított vállalati társadalmi felelősségvállalási (CSR) kritériumokon alapulnak.

41 KÜLSŐ MÉRÉS Külső mérés és kiértékelés fenntarthatósági és CSRminősítések használatával A független minősítő intézetek vagy bankon belüli elemzőrészlegek által végzett fenntarthatósági és CSRminősítések etikai, társadalmi és ökológiai kritériumok szerint rögzítik és értékelik az általában a tőzsdén is jegyzett vállalatok teljesítményét. A fenntarthatósági és CSR-minősítések a vállalatok ökoszociális teljesítményét vizsgálják. A befektetők és egyéb érdekelt felek szempontjából az ilyen minősítések hitelessége messze meghaladja a vállalatok által rendelkezésre bocsátott információk hitelességét.

42 A) az ökológiai dimenzió kritériumai Környezetgazdálkodás A környezet szempontjából releváns folyamatok Termékökológia B) a társadalmi dimenzió kritériumai Az alkalmazottak általános érdekei Az egyedi alkalmazotti csoportok érdekei Nemzetközi társadalmi felelősségvállalás C) a piac és társadalom dimenziók kritériumai Információ-nyitottság Fogyasztói érdekek Egyéb érdekelt felek érdekei

43 CSR ÉS A FIZETÉSI HAJLANDÓSÁG A fogyasztók költségeket takaríthatnak meg és egyben tehermentesíthetik a környezetet az energiahatékony termékek és a fenntartható használat előtérbe helyezésével. Ezek a megtakarítási tényezők analóg módon érvényesek a vállalatok energiahatékonyságára. A vállalati társadalmi felelősségvállalás (CSR) a vállalatnál azonban magasabb költségeket és befektetéseket eredményezhet, amelyeket általában a fogyasztók nehezen ismernek fel.

44 Az élelmiszeripar kifejezetten árérzékeny versenyében egyre több fogyasztó hajlandó többet fizetni a magasabb minőségért. Továbbá, a fogyasztók könnyen felismerik a tisztességesen értékesített termékek által képviselt "tisztességes" árat.

45 A CSR-hez kapcsolódó többletfizetési szándék bemutatása a bio termelés és transfair termékek példáján keresztül.

46 AZ ALKALMAZOTTI RÉSZVÉTEL MODELLJEI A munkavállalói részvétel kézzelfogható ösztönzést jelent a munkavállalók számára profit- vagy tőkerészesedés formájában. A profitrészesedés speciális kifizetés az alkalmazottak számára, amely a gazdasági teljesítménytől függ. Az alkalmazotti tőkerészesedés az alkalmazottaknak a vállalati tőkében való, szerződésben meghatározott, közép vagy hosszú távú részesedését jelenti.

47 A tőkerészesedés az alkalmazottak információhoz, ellenőrzéshez és részvételhez való jogának szerződéses meghatározására is használható. Az alkalmazotti részvétel ösztönzi a vállalattal való azonosulást és az azzal való szoros kapcsolatot, valamint az alkalmazottak vállalkozói kedvét. A munkaerő vállalati társadalmi felelősségvállalásba (CSR) történő bevonására erős hangsúlyt fektető vállalatoknak megadja azt a lehetőséget, hogy az alkalmazottak pénzügyileg is részt vegyenek a vállalatban.

48 MENTORÁLÁS A mentorálás, mint a CSR iránti elkötelezettség eszköze A mentorálás egyre inkább a humán erőforrások fejlesztése és a vállalati önkéntesség közötti határterület eszköze. A vállalati társadalmi felelősségvállalás (CSR) területén belül az interkulturális mentorálás is képes megerősíteni a sokszínűség-kezelést a vállalaton belül. A mentorálás személyes tanácsadási kapcsolatot jelent. A mentorok általában vezető beosztású személyek, akik szakértelmükkel, tapasztalataikkal és kapcsolataikkal segítenek a mentoráltaknak a szakmai fejlődésben.

49 A vállalati társadalmi felelősségvállalás részeként a mentorok például segítenek a nők munkaerőpiacra való visszatérésben, a fiatalok egyéni felkészítésében a szakmai karrierre, valamint a társadalom szélére sodródott csoportok azon tagjainak, akiknek különböző okokból szakmai reorientációtra van szükségük.

50 "ÖKOLÓGIAI LÁBNYOM" ÉS ENERGIAKEZELÉSI RENDSZEREK Az ökológiai lábnyom" kifejezés a termékek életciklusa alatt, a szolgáltatásokhoz kapcsolódóan vagy a teljes vállalaton belül kibocsátott káros, üvegházhatású széndioxid (CO2) mennyiségét jelenti. A vállalati társadalmi felelősségvállalás (CSR) területén belül egyre több vállalat úgy választja ki beszállítóit, hogy figyelembe veszi azok CO2 kibocsátását, és ösztönzi a "CO2 lábnyom" csökkentéséhez az értékláncon belül.

51 Az ökológiai lábnyom" iránti érdeklődés az ökológiai orientációval rendelkező fogyasztók és befektetők között is növekszik. A teljes vállalathoz kapcsolódó ökológiai lábnyom" vállalati lábnyomként" is ismeretes, továbbá a CSRstratégiának az alapját jelenti abból a célból, hogy a vállalat megszerezze a klímasemleges vállalat minősítést. A DIN EN szabványt 2009-től használják az energiakezelési rendszerek minősítéséhez.

52 Vállalati nonprofit alapítványok Az elmúlt években egyre nagyobb számú vállalati nonprofit alapítvány létrehozása. A vállalati szponzorálás következetessége és fenntarthatósága Mivel a nonprofit alapítvánnyal rendelkező vállalat társadalmi jelenléte folyamatos Az alapító vállalatnak a vállalati alapítványt úgy kell megszerveznie, hogy az a társadalom független szereplője legyen.

53 A vállalati nonprofit alapítványok szponzorálási célkitűzése a független dotálás miatt nem függ a gazdasági- és profitelvárásoktól. Az alapító cég közelsége számos lehetőséget kínál a cégen belüli CSR és a nonprofit alapítvány közötti együttműködéshez, viszont kritikai kérdéseket is felvethet.

54 A bírálók rendszeresen kiemelik azokat a gyakorlatokat, ahol átfedés van az alapító vállalat és a vállalati alapítvány között, és a vállalati alapítvány nem független társadalmi szereplőként működik. Például bizonyos vállalati alapítványok tőkéje nagyon alacsony, és a vállalat éves támogatásától függnek. Van olyan, hogy az alapítvány személyzete az alapító vállalatnál áll alkalmazásban, vagy fennáll annak a kockázata, hogy a CSR-t nonprofit alapítványokhoz helyezik ki".

55 TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÁSI JELENTÉS (AZ ISO ALAPJÁN) A szervezetnek megfelelő időközönként jelentést kell tennie azon érintettek felé, akikre a szervezet tevékenysége hatással van. Egyre több szervezet ad ki rendszeres időközönként ilyen jelentést érintettei számára. Az érintettek felé való jelentés sokféleképpen kivitelezhető: érintettekkel való találkozás, levélben való tájékoztatás, honlapon történő információnyújtás, illetve meghatározott időközönként kiadott CSR jelentések.

56 A jelentésben a szervezetnek a társadalmi felelősségvállalás szempontjából releváns adatokat kell közölnie céljairól és teljesítményéről. A jelentésnek azt is tartalmaznia kell, hogy az érintettek mikor kerültek bevonásra a CSR jelentés elkészítése során.

57 A szervezetnek tisztességes és teljes képet kell nyújtania CSR tevékenységéről, beleértve az elért eredményeket, esetleges hiányokat és a mulasztások orvoslásának módját. A szervezet kiadhat olyan jelentést, amely kiterjed a szervezet minden tevékenységére, de megjelentethet telephelyenként különálló jelentéseket is. A CSR jelentés közzététele a vállalat társadalmi felelősségvállalásának értékes elemét képezi.

58 A CSR jelentés elkészítése során a szervezetnek a következő megfontolásokat szükséges figyelembe vennie: A jelentés terjedelme és tartalma a szervezet méretével és természetével összhangban kell, hogy legyen; A részletesség mértékének tükröznie kell a szervezet ezen a területen szerzett tapasztalatait. Néhány esetben a szervezetek kezdetben csupán néhány fő területet felölelő jelentést adnak ki (korlátozott tartalommal), melyet a következő években bővítenek.

59 A jelentésnek tartalmaznia kell a jelentésben szereplő témakörök kiválasztásának indoklását és módját; A jelentés be kell, hogy mutassa a szervezet működési teljesítményét, termékeit és szolgáltatásait a fenntarthatóság vonatkozásában; A jelentést különböző formákban lehet elkészíteni a szervezet természetétől és az érintettek szükségleteitől függően

60 A FENNTARTHATÓSÁGI JELENTÉS TARTALMA A GRI (Global Reporting Initiative) megalkotta a világszerte legelterjedtebb fenntarthatósági jelentési útmutatót. A CSR jelentéssekkel kapcsolatos irányelvei és eszközei útmutatást nyújtanak a szervezeteknek fenntarthatósággal kapcsolatos teljesítményük közzétételéhez.

61 A GRI alkalmazható miden szervezetre mérettől és tevékenységi körtől, földrajzi elhelyezkedéstől függetlenül, minek köszönhetően világszerte több ezer szervezet fenntarthatósági jelentésének szolgál alapjául. Elősegíti a szervezetek átláthatóságát és elszámoltathatóságát. Az érintettek számára általánosan elfogadott, más szervezetekkel való összehasonlíthatóságot biztosító keretet nyújt, amely segít megérteni a közzétett információkat.

62 A következő öt pont tartalmazza a jelentéstételi elemeket és teljesítménymutatókat a 2002-es GRI útmutató alapján. 1. Jövőkép és Stratégia A jelentést kiadó szervezet fenntarthatósággal kapcsolatos stratégiája, valamint a felső vezető nyilatkozata. 2. Bemutatás A jelentést kiadó vállalat szervezeti felépítése, működése és a jelentés hatóköre.

63 3. Vállalatirányítási szerkezet és menedzsment rendszer a szervezeti felépítés, a politikák, és a menedzsment leírása, beleértve az érintettek bevonásra vonatkozó erőfeszítésekkel. 4. GRI Tartalmi Index A jelentést kiadó szervezet táblázatban közli, hogy melyik megadott információ hol található 5. Teljesítmény indikátorok A jelentést kiadó szervezet mérőszámai a környezeti, társadalmi és gazdasági hatásait illetően. (Hármas optimalizálás Triple bottom line).

64 GAZDASÁGI TELJESÍTMÉNY INDIKÁTOROK: A szervezet érintett csoportjaira, valamint a helyi, nemzeti és globális rendszerekre gyakorolt hatását jelenti. Beleértendő a különböző érintettek közti tőkeáramlás; és a szervezet társadalomra gyakorolt legfontosabb gazdasági hatásainak bemutatása.

65 A pénzügyi teljesítmény ismerete alapvető fontosságú ahhoz, hogy a szervezetet és fenntarthatóságát megértsük. Ez már a pénzügyi jelentésekben szerepel. A szervezet a tágabb gazdasági rendszer fenntarthatóságához hogyan járul hozzá.

66 KÖRNYEZETI TELJESÍTMÉNY INDIKÁTOROK: A szervezet a természet élő és élettelen rendszereire gyakorolt hatásait jelenti, beleértve az ökoszisztémákat, a talajt, levegőt és vizet. A környezeti teljesítmény lefedi a bemenetekkel (pl. anyag, energia, víz) és kimenetekkel (pl. légnemű és cseppfolyós kibocsátások és hulladékok) kapcsolatos teljesítményét.

67 Ezenfelül információt tartalmaz a biodiverzitással, környezetvédelmi normáknak és előírásoknak való jogi megfelelésről. Továbbá a környezetvédelemre fordított kiadások, valamint a szervezet termékeinek és szolgáltatásainak környezetre gyakorolt hatásai.

68 TÁRSADALMI TELJESÍTMÉNY INDIKÁTOROK: A szervezetnek azokra a társadalmi rendszerekre gyakorolt hatását jelenti, amelyek keretében működik. A GRI társadalmi teljesítmény indikátorai a munkaügyi gyakorlatot, emberi jogokat, társadalmat és termékfelelősséget érintő kulcsfontosságú teljesítménnyel kapcsolatos szempontokat azonosítják.

69 Innovatív fórum a jó gyakorlatok megosztására Eladók : problémákra megoldást bevezető szervezetek Vásárlók : CSR kihívásokra választ keresők Szakmai zsűri (lényegesség, innovativitás, adaptálhatóság) Pályázati kategóriák: Valóban Felelős Vállalat CSR intézkedés

70 EGY VÁLLALATI JÓ PÉLDA Családbarát szemlélet: Rugalmas munkaidő Otthonról való munkavégzés lehetősége Részmunkaidős munkakörök (a hálózathoz és ekhez való távoli hozzáférés; belső kommunikátor; webkamerás laptopok) 1 hónapos fizetetlen szabadság, adott feltételek esetén 3 hónapos nyári fizetetlen szabadság gyerekes szülőknek, egyeztetés alapján Ingyenes e-learning angol-tanfolyam az otthon lévő kismamáknak

71 AZ IRODÁK LEGJELENTŐSEBB KÖRNYEZETI HATÁSAI

72 MEGDÖBBENTŐ TÉNYEK Tipikus irodában az energia 30%-át a világítás, 40%-át a fűtés és hűtés, a maradék 30%-ot az irodai berendezések használják fel Magyarországon évente kb. 80 millió tonna szilárd hulladék kerül lerakásra = 3 Gellérthegy Hazánkban az ivóvíz felhasználás liter/fő/nap Egy tonna papír előállításához 3 tonna fára és 2000 m3 vízre van szükség 1 C-kal alacsonyabb hőmérséklet 6-8%-kal csökkenti az energiahasználatot Forrás: KÖVET Egyesület a fenntartható gazdálkodásért

73 MEGOLDÁS: ZÖLD IRODA PROGRAM Cél: környezet- és emberbarát irodák kialakítása

74 Papírfelhasználás csökkentése Egyik oldalán használt papírok újrahasználata (2004) 1400 kg-mal kevesebb irodai papír felhasználása évente

75 Szelektív hulladékgyűjtés kiépítése Vízfogyasztás csökkentése (perlátor 50%) Energiatakarékosság (stand-by üzemmód, időkapcsolós nyomtató, piros gomb) Kerékpáros munkába járás díjazása Munkatársi tudatformáló kampányok (hírlevél, plakátok, matricák)

Új szabvány a társadalmi felelősségvállalás fejlődéséért: ISO 26000 ÉMI-TÜV SÜD kerekasztal-beszélgetés

Új szabvány a társadalmi felelősségvállalás fejlődéséért: ISO 26000 ÉMI-TÜV SÜD kerekasztal-beszélgetés Új szabvány a társadalmi felelősségvállalás fejlődéséért: ISO 26000 ÉMI-TÜV SÜD kerekasztal-beszélgetés 2012.04.26. ÉMI-TÜV SÜD Kft. 1 7 May 2012 Az RTG Vállalati Felelősség Tanácsadó Kft. és az ISO 26000

Részletesebben

Bevezető kérdés. Mitől felelős egy vállalat, egy vállalkozás? Mi jut eszükbe, ha meghallják a felelős vállalat kifejezést? 2013.09.23.

Bevezető kérdés. Mitől felelős egy vállalat, egy vállalkozás? Mi jut eszükbe, ha meghallják a felelős vállalat kifejezést? 2013.09.23. Mitől felelős egy vállalat, egy vállalkozás? dr. Győri Zsuzsanna KÖVET Egyesület 2013. szeptember 19. Bevezető kérdés Mi jut eszükbe, ha meghallják a felelős vállalat kifejezést? 1 Felelősség a közjóért

Részletesebben

A Legfőbb Ügyészség. Környezeti Fenntarthatósági. Szabályzata

A Legfőbb Ügyészség. Környezeti Fenntarthatósági. Szabályzata Laskai Ede A Legfőbb Ügyészség Környezeti Fenntarthatósági a A fenntartható fejlődés és az átláthatóság parancsa A fenntartható fejlődés célja: olyan fejlődés, amely a jelen igényeinek kielégítése mellett

Részletesebben

JVSZ CSR szakszeminárium, 2009.05.21.

JVSZ CSR szakszeminárium, 2009.05.21. CSR az érdekképviseleti szervezeteknél Fertetics Mandy ügyvezető, vezető tanácsadó Urbán Katalin ügyvezető, vezető tanácsadó Alternate Kft. Mai program Délelőtt: Alternate Kft. bemutatása Mi fán terem

Részletesebben

FENNTARTHATÓSÁGI JELENTÉS 2015. A legmagasabb beosztású döntéshozó nyilatkozata a fenntarthatóság fontosságáról a szervezet és stratégiája számára

FENNTARTHATÓSÁGI JELENTÉS 2015. A legmagasabb beosztású döntéshozó nyilatkozata a fenntarthatóság fontosságáról a szervezet és stratégiája számára Stratégia és analízis G4-1 A legmagasabb beosztású döntéshozó nyilatkozata a fenntarthatóság fontosságáról a szervezet és stratégiája számára 3-4. Szervezeti profil G4-3 A szervezet neve 52. G4-4 Elsődleges

Részletesebben

HOGYAN FOGJA BEFOLYÁSOLNI A HULLADÉK SORSÁT AZ ÚJ ISO SZABVÁNY ÉLETCIKLUS SZEMLÉLETE?

HOGYAN FOGJA BEFOLYÁSOLNI A HULLADÉK SORSÁT AZ ÚJ ISO SZABVÁNY ÉLETCIKLUS SZEMLÉLETE? HOGYAN FOGJA BEFOLYÁSOLNI A HULLADÉK SORSÁT AZ ÚJ ISO 14001 SZABVÁNY ÉLETCIKLUS SZEMLÉLETE? Bárczi István a Fenntarthatósági Divízió vezetője 2014. szeptember 23. A KÖRNYEZETIRÁNYÍTÁSI RENDSZER ÚJABB KAPCSOLÓDÁSI

Részletesebben

MAGATARTÁSI KÓDEX PARAT VÁLLALATI CSOPORT

MAGATARTÁSI KÓDEX PARAT VÁLLALATI CSOPORT MAGATARTÁSI KÓDEX PARAT VÁLLALATI CSOPORT Kedves Munkatársaink! Társaságunk legfőbb értéke munkatársaink és külső üzleti partnereink cégünkbe vetett bizalma. A bizalom fenntartásához korrekt és példamutató

Részletesebben

ISO 9001 kockázat értékelés és integrált irányítási rendszerek

ISO 9001 kockázat értékelés és integrált irányítási rendszerek BUSINESS ASSURANCE ISO 9001 kockázat értékelés és integrált irányítási rendszerek XXII. Nemzeti Minőségügyi Konferencia jzr SAFER, SMARTER, GREENER DNV GL A jövőre összpontosít A holnap sikeres vállalkozásai

Részletesebben

avagy az elveszett bizalom nyomában Fenntarthatósági jelentések vizsgálata Urbán Katalin ügyvezető, vezető tanácsadó Alternate

avagy az elveszett bizalom nyomában Fenntarthatósági jelentések vizsgálata Urbán Katalin ügyvezető, vezető tanácsadó Alternate A válság hatása avagy az elveszett bizalom nyomában Fenntarthatósági jelentések vizsgálata Urbán Katalin ügyvezető, vezető tanácsadó Alternate Bemutatkozás Magamról: Jogi szakokleveles környezetmérnök,

Részletesebben

Vállalatok társadalmi felelıssége

Vállalatok társadalmi felelıssége Vállalatok felelıssége Matolay Réka Budapesti Corvinus Egyetem E tantárgy 1. Közelítésmódok és eszközök (2008. szeptember 20.) Matolay Réka 2. Értelmezés a fenntarthatóság bázisán (2008. október 4.) Tóth

Részletesebben

Adjon zöld utat irodai megtakarításainak!

Adjon zöld utat irodai megtakarításainak! Adjon zöld utat irodai megtakarításainak! - Zöld Iroda Program - Lontayné Gulyás Mónika Green IT konferencia 2010. szeptember 22. A KÖVET dióhéjban Kiemelkedően közhasznú egyesület Tudatformálás: képzések,

Részletesebben

Felelősségvállalás a pénzügyi szektorban: transzparencia és hitelesség

Felelősségvállalás a pénzügyi szektorban: transzparencia és hitelesség Felelősségvállalás a pénzügyi szektorban: transzparencia és hitelesség Konferencia a lakossági pénzügyek egyes kérdéseiről MeH - PSZÁF 2007. május 22. Braun Róbert egyetemi docens, Corvinus Egyetem ügyvezető,

Részletesebben

Aktualitások a minőségirányításban

Aktualitások a minőségirányításban BUSINESS ASSURANCE Aktualitások a minőségirányításban Auditok változásai ZRUPKÓ János 1 SAFER, SMARTER, GREENER Új távlatok Biztosítani, hogy a minőségirányítás többet jelentsen egy tanúsításnál és amely

Részletesebben

Jövőkép, Küldetés, Stratégia és Értékek

Jövőkép, Küldetés, Stratégia és Értékek Jövőkép, Küldetés, Stratégia és Értékek Jövőképünk Vezető szerepet kívánunk betölteni a bevonatok területén, mindenkor kiváló minőségű, innovatív és fenntartható megoldásokat kínálunk, amelyekben ügyfeleink

Részletesebben

IPACKCHEM 6 ORSZÁG 6 TERMELŐ ÜZEM 68 M EUR ÁRBEVÉTEL 344 MUNKAVÁLLALÓ TONNA CSOMAGOLÁSI MEGOLDÁSOKAT KÍNÁLUNK SPECIÁLIS VEGYI ANYAGOK SZÁMÁRA

IPACKCHEM 6 ORSZÁG 6 TERMELŐ ÜZEM 68 M EUR ÁRBEVÉTEL 344 MUNKAVÁLLALÓ TONNA CSOMAGOLÁSI MEGOLDÁSOKAT KÍNÁLUNK SPECIÁLIS VEGYI ANYAGOK SZÁMÁRA 2017 KIVONAT IPACKCHEM CSOMAGOLÁSI MEGOLDÁSOKAT KÍNÁLUNK SPECIÁLIS VEGYI ANYAGOK SZÁMÁRA Tevékenységünk EGYESÜLT KIRÁLYSÁG FRANCIAORSZÁG BRAZÍLIA OROSZORSZÁG MAGYARORSZÁG DÉL AFRIKA Az IPACKCHEM csoport

Részletesebben

Wienerberger CBME. Szállítói etikai kódex

Wienerberger CBME. Szállítói etikai kódex Wienerberger CBME Szállítói etikai kódex A Wienerberger CBME elkötelezett a tisztesség és fenntarthatóság magas szintű normái iránt, és a nulla tolerancia elvét alkalmazza az olyan etikátlan magatartással

Részletesebben

A Generali Csoport Beszállítói Etikai Kódexe

A Generali Csoport Beszállítói Etikai Kódexe A Generali Csoport Beszállítói Etikai Kódexe Szerkesztette Grafikai koordináció Vállalati Kommunikáció Jóváhagyta Assicurazioni Generali S.p.A. Igazgatósága Milánó, 2011. december 16. Bevezető Az elmúlt

Részletesebben

Végső változat, 2010 Szeptember Integrált Irányítási Rendszer (IIR) a helyi és regionális szintű fenntartható fejlődésért

Végső változat, 2010 Szeptember Integrált Irányítási Rendszer (IIR) a helyi és regionális szintű fenntartható fejlődésért Végső változat, 2010 Szeptember Integrált Irányítási Rendszer (IIR) a helyi és regionális szintű fenntartható fejlődésért Hatókör Folyamatos kiterjesztés földrajzi és tartalmi értelemben: Adott helyszíntől

Részletesebben

Zöld beszerzés a Buy Smart+ projekt tapasztalatai

Zöld beszerzés a Buy Smart+ projekt tapasztalatai Zöld beszerzés a Buy Smart+ projekt tapasztalatai Budapest, 2013. november 26. A Kbt. 2013. július 1-jei változásai nyomán felmerült egyes jogértelmezési kérdések konferencia Varga Katalin, Energiaklub

Részletesebben

2012. március 8. Dankó Viktória

2012. március 8. Dankó Viktória "Kiválóság Tavasz 2012 - EFQM Kiválóság Nap" 2012. március 8. Dankó Viktória Szervezeti kiválóság a társadalmi felelősségvállalásban Jabil világszerte 1966-ban alapították Detroitban Két alapító: James

Részletesebben

Új értékrendek a cégeknél Dr. Radácsi László

Új értékrendek a cégeknél Dr. Radácsi László Új értékrendek a cégeknél Dr. Radácsi László Cégvezetési trendek 2015 KKV- AKADÉMIA BKIK IX. Osztály Piac & Profit 2015. április 29. Bemutatkozás Akadémia Üzleti tanácsadás + execusve coaching Karitatív

Részletesebben

EmbEri jogok és szociális alapelvek kódexe. Hatálybalépés: november

EmbEri jogok és szociális alapelvek kódexe. Hatálybalépés: november EmbEri jogok és szociális alapelvek kódexe Hatálybalépés: 2017. november Nyilatkozat Vállaljuk, hogy működésünk minden terén beleértve üzleti partnereinket és beszállítói láncunkat -- tiszteletben tartjuk

Részletesebben

Belső ellenőrzés és compliance. szolgáltatások. Cover. KPMG.hu

Belső ellenőrzés és compliance. szolgáltatások. Cover. KPMG.hu Belső ellenőrzés és compliance Cover szolgáltatások KPMG.hu Stratégiai fontosságú lehetőségek a belső ellenőrzésben Valós képet nyújt a szervezet működésének hatásosságáról és hatékonyságáról. Felderíti

Részletesebben

Fenntarthatósági jelentések írása, jelentése és hitelesítése Deloitte Magyarország

Fenntarthatósági jelentések írása, jelentése és hitelesítése Deloitte Magyarország Fenntarthatósági jelentések írása, jelentése és hitelesítése Deloitte Magyarország Mit takar a fenntarthatósági jelentés kifejezés? A fenntarthatósági jelentések egy vállalat nem pénzügyi teljesítményével

Részletesebben

A Deloitte 2008-as Középeurópai Környezeti Jelentés Díjának bírálati szempontjai

A Deloitte 2008-as Középeurópai Környezeti Jelentés Díjának bírálati szempontjai A Deloitte 2008-as Középeurópai Környezeti Jelentés Díjának bírálati szempontjai A bírálati szempontok két csoportra oszlanak: Tartalom (50%) Jelentési alapelvek (50%) 1. Tartalom Ez a bírálati szempont

Részletesebben

Xella Csoport Szállítói Magatartási Kódex

Xella Csoport Szállítói Magatartási Kódex Xella Csoport Szállítói Magatartási Kódex Xella Supplier Code of Conduct Preambulum A Xella Csoport vállalatait üzleti tevékenységének valamennyi területén nemzetközi-, nemzetiés helyi törvények, rendeletek

Részletesebben

Kormányzati CSR Prioritások és Cselekvési Terv Magyarországon Amit mérünk javulni fog MAF Konferencia, október 02.

Kormányzati CSR Prioritások és Cselekvési Terv Magyarországon Amit mérünk javulni fog MAF Konferencia, október 02. Kormányzati CSR Prioritások és Cselekvési Terv Magyarországon Amit mérünk javulni fog MAF Konferencia, 2014. október 02. Tölgyes Gabriella Vezető főtanácsos, CSR koordinátor Nemzetgazdasági Minisztérium

Részletesebben

Új utakon a hazai hulladékgazdálkodás Gödöllő, június Fenntartható termelés és fogyasztás

Új utakon a hazai hulladékgazdálkodás Gödöllő, június Fenntartható termelés és fogyasztás Új utakon a hazai hulladékgazdálkodás Gödöllő, 2012. június 13-14. Fenntartható termelés és fogyasztás Szuppinger Péter Kállay Tamás szakértők Regionális Környezetvédelmi Központ Regional Environmental

Részletesebben

vállalati felelősségvállalás alapelvei

vállalati felelősségvállalás alapelvei Az ALDI SÜD vállalatcsoport vállalati felelősségvállalás alapelvei Bevezetés Az ALDI DÉL vállalatcsoportra a felelős vállalatirányítás elvei érvényesek. Ebben az iratban szemléltetjük, melyik alapelvek

Részletesebben

CSR IRÁNYELV Tettek a fenntartható fejlõdés érdekében

CSR IRÁNYELV Tettek a fenntartható fejlõdés érdekében CSR IRÁNYELV Tettek a fenntartható fejlõdés érdekében A Toyota alapítása óta folyamatosan arra törekszünk, hogy kiváló minõségû és úttörõ jelentõségû termékek elõállításával, valamint magas szintû szolgáltatásainkkal

Részletesebben

A Magyar Telekom fenntarthatósági stratégiájának (2011-2015) első évi eredményei

A Magyar Telekom fenntarthatósági stratégiájának (2011-2015) első évi eredményei A Magyar Telekom fenntarthatósági stratégiájának (2011-2015) első évi eredményei XIII. Fenntarthatósági Kerekasztal-beszélgetés Szomolányi Katalin Vállalati Fenntarthatósági Központ 2012.06.01. 1 Arthur

Részletesebben

A SURVIVE ENVIRO Nonprofit Kft. zöld közbeszerzésről szóló tájékoztatójának kivonata

A SURVIVE ENVIRO Nonprofit Kft. zöld közbeszerzésről szóló tájékoztatójának kivonata A SURVIVE ENVIRO Nonprofit Kft. zöld közbeszerzésről szóló tájékoztatójának kivonata A zöld közbeszerzésről néhány szóban Mit jelent a zöld közbeszerzés? A zöld közbeszerzés a közszféra olyan beszerzési

Részletesebben

Purpose & Profit - hogyan mérhető a vállalatok pozitív társadalmi hatása. Lévai Gábor. Green Brands Hungary

Purpose & Profit - hogyan mérhető a vállalatok pozitív társadalmi hatása. Lévai Gábor. Green Brands Hungary Purpose & Profit - hogyan mérhető a vállalatok pozitív társadalmi hatása Lévai Gábor Green Brands Hungary TÁRSADALMI CÉLÚ SZERVEZETEK FEJLESZTÉSE TÁRSADALMI FÓKUSZÚ VÁLLALKOZÁSOK SKÁLÁZÁSA, BEFEKTETŐ BEVONÁS

Részletesebben

Környezeti fenntarthatóság

Környezeti fenntarthatóság Környezeti fenntarthatóság Cél: konkrét, mérhető fenntarthatósági szempontok vállalása, és/vagy meglévő jó gyakorlatok fenntartása. 5 FŐ CÉLKITŰZÉS I. A környezeti követelmények elfogadása és megtartása

Részletesebben

Amit a zöld beszerzésről tudni kell. Bevezetés. Varga Katalin Energiaklub Budapest, 2013. december 11.

Amit a zöld beszerzésről tudni kell. Bevezetés. Varga Katalin Energiaklub Budapest, 2013. december 11. Amit a zöld beszerzésről tudni kell Bevezetés Varga Katalin Energiaklub Budapest, 2013. december 11. Tartalom Az Energiaklubról A zöld beszerzés definíciója A zöld beszerzés előnyei Buy Smart+ projekt

Részletesebben

Szövetség az Italoskartonért és a Környezetvédelemért (The Alliance for Beverage Cartons & the Environment)

Szövetség az Italoskartonért és a Környezetvédelemért (The Alliance for Beverage Cartons & the Environment) Szövetség az Italoskartonért és a Környezetvédelemért (The Alliance for Beverage Cartons & the Environment) - Az italoskarton gyűjtés és újrahasznosítás európai perspektívája Katarina Molin Főigazgató

Részletesebben

Energia menedzsment tanúsítói szemmel

Energia menedzsment tanúsítói szemmel Energia menedzsment tanúsítói szemmel Bárczi István Környezetvédelmi divízióvezető 2012. november 7. XXI. Magyar Minőség Hét Cégünkről Vizsgálat, ellenőrzés és tanúsítás 140 országban, kb. 60.000 munkatárssal,

Részletesebben

Energiamenedzsment ISO 50001. A SURVIVE ENVIRO Nonprofit Kft. környezetmenedzsment rendszerekről szóló tájékoztatója

Energiamenedzsment ISO 50001. A SURVIVE ENVIRO Nonprofit Kft. környezetmenedzsment rendszerekről szóló tájékoztatója Energiamenedzsment ISO 50001 A SURVIVE ENVIRO Nonprofit Kft. környezetmenedzsment rendszerekről szóló tájékoztatója Hogyan bizonyítható egy vállalat környezettudatossága vásárlói felé? Az egész vállalatra,

Részletesebben

Az új ISO 14001: 2015 szabvány változásai

Az új ISO 14001: 2015 szabvány változásai Az új ISO 14001: 2015 szabvány változásai Ivanova Galina vezető auditor www.emi-tuv.hu Mi a célja az ISO 14001-nek? Segítség a szervezetek számára, hogy képesek legyenek kezelni a rendszerek és folyamatok

Részletesebben

ISO 14001:2004. Környezetközpontú irányítási rendszer (KIR) és EMAS. A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.

ISO 14001:2004. Környezetközpontú irányítási rendszer (KIR) és EMAS. A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön. ISO 14001:2004 Környezetközpontú irányítási rendszer (KIR) és EMAS A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön. 1 A környezetvédelem szükségessége Használat Termelés Hulladék Kivonás

Részletesebben

2. 3. Az ISO 26000 kialakulása. Minden kontinensen jelen vagyunk. ISO 26000 A stratégia eszköze

2. 3. Az ISO 26000 kialakulása. Minden kontinensen jelen vagyunk. ISO 26000 A stratégia eszköze Minden kontinensen jelen vagyunk 17.000 munkatárs, 500 telephely, 62 országban Világszerte Partnereink szolgálatában! ISO 26000 A stratégia eszköze Vezérelvünk a felelősség és a bizalom CSR jelentések

Részletesebben

Homolka Fruzsina Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft.

Homolka Fruzsina Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft. A fenntarthatóság jelentősége a Jövő Élelmiszeripari Gyárában A környezeti hatások vizsgálatát szolgáló kutatási infrastruktúra az élelmiszeripari fenntartható fejlődés megvalósítására Homolka Fruzsina

Részletesebben

PROJEKT MENEDZSMENT ERŐFORRÁS KÉRDÉSEI

PROJEKT MENEDZSMENT ERŐFORRÁS KÉRDÉSEI PROJEKT MENEDZSMENT ERŐFORRÁS KÉRDÉSEI Dr. Prónay Gábor 2. Távközlési és Informatikai PM Fórum PM DEFINÍCIÓ Költség - minőség - idő - méret C = f (P,T,S ) Rendszer - szervezet - emberek rendszertechnikai

Részletesebben

ISO Minőségirányítási rendszerek. Útmutató a működés fejlesztéséhez

ISO Minőségirányítási rendszerek. Útmutató a működés fejlesztéséhez Minőségirányítási rendszerek. Útmutató a működés fejlesztéséhez 2 a folyamatszemléletű megközelítés alkalmazását segíti elő az érdekelt felek megelégedettségének növelése céljából kiemeli a következő szempontok

Részletesebben

A SIKA ÉRTÉKEI ÉS ALAPELVEI

A SIKA ÉRTÉKEI ÉS ALAPELVEI A SIKA ÉRTÉKEI ÉS ALAPELVEI SIKA EGY VILÁGSZINTŰ BESZÁLLÍTÓ ALAPELVEI ÉS HAGYOMÁNYAI Több mint 100 évvel ezelőtt a jövőbe látó feltaláló, Kaspar Winkler megalapította Svájcban a Sikát, mely mára sikeres

Részletesebben

Horizontális szempontok (esélyegyenlőség, fenntarthatóság)

Horizontális szempontok (esélyegyenlőség, fenntarthatóság) A fenntarthatóságot segítő regionális támogatási rendszer jelene és jövője ÉMOP - jelen ROP ÁPU Horizontális szempontok (esélyegyenlőség, fenntarthatóság) A környezeti fenntarthatóság érvényesítése A környezeti

Részletesebben

MENEDZSMENT ALAPJAI Bevezetés

MENEDZSMENT ALAPJAI Bevezetés MENEDZSMENT ALAPJAI Bevezetés Dr. Gyökér Irén egyetemi docens 2012 ősz Jegyzetek, diasorok - ÜTI honlap http://www.uti.bme.hu/cgibin/hallgato/tantargyak.cgi?detail=true&tantargy_id=15035 Folyamatos számonkérés:

Részletesebben

MÉRLEGEN A KORMÁNYZATI CSR CSELEKVÉSI TERV

MÉRLEGEN A KORMÁNYZATI CSR CSELEKVÉSI TERV MÉRLEGEN A KORMÁNYZATI CSR CSELEKVÉSI TERV TÖLGYES GABRIELLA CSR KOORDINÁTOR NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM 2016. DECEMBER 07. EOQ MNB PÓDIUMBESZÉLGETÉSEK A MINŐSÉGRŐL 1. Előzmények 2. Tapasztalatok 3. Következő

Részletesebben

FENNTARTHATÓSÁGI TERV

FENNTARTHATÓSÁGI TERV FENNTARTHATÓSÁGI TERV Humusz Szövetség 2015. A fenntartható fejlődés olyan fejlődés, amely kielégíti a jelen generációk szükségleteit anélkül, hogy veszélyeztetné a jövő generációk hasonló igényeinek kielégítését.

Részletesebben

Buy Smart+ A zöld beszerzés előnyei

Buy Smart+ A zöld beszerzés előnyei Buy Smart+ A zöld beszerzés előnyei Budapest, 2013. október 30. Zöld beszerzés villásreggeli Varga Katalin, Energiaklub Tartalom Az Energiaklubról A zöld beszerzés definíciója A zöld beszerzés előnyei

Részletesebben

Lisszaboni stratégia és a vállalati versenyképesség

Lisszaboni stratégia és a vállalati versenyképesség Lisszaboni stratégia és a vállalati versenyképesség 46. Közgazdász-vándorgyűlés Czakó Erzsébet Eger, 2008. június 27. 1/17 Témakörök 1. Versenyképesség az EU szintjén 2. A Lisszaboni Stratégia és metamorfózisai

Részletesebben

Czirják László bemutatkozás

Czirják László bemutatkozás Czirják László bemutatkozás Társalapitó és ügyvezető partnere az ieurope Capital regionális magántőke befektetési alapnak - www.ieurope.com A United Way Magyarország Alapitvány elnöke - www.unitedway.hu

Részletesebben

MSZ ISO 9004:2010 ISO 9004:2009

MSZ ISO 9004:2010 ISO 9004:2009 MSZ ISO 9004:2010 ISO 9004:2009 A szervezet fenntartható (tartós) sikerének irányítása (menedzselése) Minőségirányítási megközelítés Managing the sustained success of an organization 1 1. Ez a nemzetközi

Részletesebben

Vállalati honlapok és jelentések átláthatósága

Vállalati honlapok és jelentések átláthatósága Vállalati honlapok és jelentések átláthatósága Alexa Noémi Közép-európai Egyetem Etikus vállalati megjelenés és kommunikáció Hungarian Business Leaders Forum 2016. május 27. Internetes felületek Honlap

Részletesebben

Életciklus szemlélet az ISO14001:2015 szabványban. Herner Katalin igazgatóhelyettes KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdálkodásért

Életciklus szemlélet az ISO14001:2015 szabványban. Herner Katalin igazgatóhelyettes KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdálkodásért Életciklus szemlélet az ISO14001:2015 szabványban Herner Katalin igazgatóhelyettes KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdálkodásért Tagvállalataink Új régi ISO 14001 Környezetközpontú irányítási rendszer

Részletesebben

Schindler Útmutató A cél meghatározása. Az út kijelölése. Stratégiai iránymutatás a felvonó és mozgólépcső piacon való siker eléréséhez.

Schindler Útmutató A cél meghatározása. Az út kijelölése. Stratégiai iránymutatás a felvonó és mozgólépcső piacon való siker eléréséhez. Schindler Útmutató A cél meghatározása. Az út kijelölése. Stratégiai iránymutatás a felvonó és mozgólépcső piacon való siker eléréséhez. 2 l Schindler Útmutató Kötelezettségvállalásunk Kedves Kollégák,

Részletesebben

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete Elnökének 1/2010. számú ajánlása a javadalmazási politika alkalmazásáról. I. Az ajánlás célja és hatálya

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete Elnökének 1/2010. számú ajánlása a javadalmazási politika alkalmazásáról. I. Az ajánlás célja és hatálya A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete Elnökének 1/2010. számú ajánlása a javadalmazási politika alkalmazásáról I. Az ajánlás célja és hatálya 1. Az ajánlásban foglalt elvárások követése a Pénzügyi

Részletesebben

Tippek a Zöld Iroda Program megv g aló l s ó ít í ásho h z o 2009. szeptember 30.

Tippek a Zöld Iroda Program megv g aló l s ó ít í ásho h z o 2009. szeptember 30. Tippek a Zöld Iroda Program megvalósításhoz 2009. szeptember 30. A KÖVET dióhéjban Kiemelkedően közhasznú egyesület Tudatformálás: képzések, céglátogatások, tapasztalatcserék, kiállítások; EU-s és magyar

Részletesebben

02. Tétel - Mi az etika szó jelentése, honnan származik és hol a helye a tudományok rendszerében?

02. Tétel - Mi az etika szó jelentése, honnan származik és hol a helye a tudományok rendszerében? VIZSGATÉTELEK 01. Tétel - Melyek az üzleti etika alapvető komponensei? 1. 02. Tétel - Mi az etika szó jelentése, honnan származik és hol a helye a tudományok rendszerében? 04-05. Mennyiben van döntési

Részletesebben

Európai Helyes Gyakorlat Díjak

Európai Helyes Gyakorlat Díjak A munkahelyi biztonság és egészségvédelem mindenkit érint. Jó Önnek. Jó a vállalkozásoknak. Egészséges munkahelyek Együtt a kockázatok megelőzéséért www.healthy-workplaces.eu NEVEZÉSI FELHÍVÁS Európai

Részletesebben

A fenntartható fejlődés megjelenése az ÚMFT végrehajtása során Tóth Tamás Koordinációs Irányító Hatóság Nemzeti Fejlesztési Ügynökség 2009. szeptember 30. Fenntartható fejlődés A fenntarthatóság célja

Részletesebben

SURVIVE ENVIRO Környezetmenedzsment Tanácsadó Nonprofit Kft www.survive.hu www.zolduzlet.hu. Mintaprojekt Zöldülnek a Királyok

SURVIVE ENVIRO Környezetmenedzsment Tanácsadó Nonprofit Kft www.survive.hu www.zolduzlet.hu. Mintaprojekt Zöldülnek a Királyok SURVIVE ENVIRO Környezetmenedzsment Tanácsadó Nonprofit Kft www.survive.hu www.zolduzlet.hu Mintaprojekt Zöldülnek a Királyok Előzmények Fogyasztói elvárások a környezetbarát üzletvitel tekintetében A

Részletesebben

EU / UNDP projekt a vállalatok társadalmi felelősségvállalásának, mint a harmonizáció, versenyképesség és szociális kohézió eszköze, felgyorsítása az EU hat új tagállamában és két tagjelölt országban 2007.

Részletesebben

Az Élet forrásában nincs tegnapi víz. Körforgásos gazdaság: lehetőség a víziparban

Az Élet forrásában nincs tegnapi víz. Körforgásos gazdaság: lehetőség a víziparban Körforgásos gazdaság koncepciója és hazai realitása MASZESZ XVIII. ORSZÁGOS KONFERENCIA Lajosmizse (2017.05.16) Az Élet forrásában nincs tegnapi víz. Körforgásos gazdaság: lehetőség a víziparban Galambos

Részletesebben

Technológia és felelősség

Technológia és felelősség Technológia és felelősség Napjaink emberisége folyamatosan önmaga alkotásaival konfrontálódik, miközben egyre kevesebb köze k lesz a természethez, de megőrzi a természethez hasonló törékenységét. Mittelstrass

Részletesebben

Synergon Informatikai Rendszereket Tervező és Kivitelező Nyilvános Részvénytársaság (Synergon Informatika Nyrt.) és leányvállalatai ETIKAI KÓDEX

Synergon Informatikai Rendszereket Tervező és Kivitelező Nyilvános Részvénytársaság (Synergon Informatika Nyrt.) és leányvállalatai ETIKAI KÓDEX Synergon Informatikai Rendszereket Tervező és Kivitelező Nyilvános Részvénytársaság (Synergon Informatika Nyrt.) és leányvállalatai ETIKAI KÓDEX 6. kiadás 2009 04 08 Synergon Informatika Nyrt. vezérigazgató

Részletesebben

Pro Bono platform és hatásmérés Lévai Gábor Civil Support Nonprofit Kft.

Pro Bono platform és hatásmérés Lévai Gábor Civil Support Nonprofit Kft. Pro Bono platform és hatásmérés Lévai Gábor Civil Support Nonprofit Kft. Társadalmi hatás logikája Models of Impact by Verynice.co - Termék www.modelsofimpact.co Models of Impact by Verynice.co - Szolgáltatás

Részletesebben

Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem

Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem Globális környezeti problémák és fenntartható fejlődés modul Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdasá Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI

Részletesebben

Tudatos humánerőforrás-gazdálkodás nélkül nem megy! - látják be a közgazdászok, pedig őket csak a számok győzik meg. A CFO Magazine 2001-es

Tudatos humánerőforrás-gazdálkodás nélkül nem megy! - látják be a közgazdászok, pedig őket csak a számok győzik meg. A CFO Magazine 2001-es Az emberi erőforrás Tudatos humánerőforrás-gazdálkodás nélkül nem megy! - látják be a közgazdászok, pedig őket csak a számok győzik meg. A CFO Magazine 2001-es felmérésének eredménye: a cégek pénzügyi

Részletesebben

Magyar Fejlesztési Bank MFB Tőkebefektetések

Magyar Fejlesztési Bank MFB Tőkebefektetések Magyar Fejlesztési Bank MFB Tőkebefektetések MFB Csoport: integrált pénzügyi szolgáltatások Szoros és hatékony együttműködés az MFB Csoport hitelezési, befektetési, garancia vállalási és támogatási tevékenységet

Részletesebben

SAJTÓKÖZLEMÉNY DRASZTIKUS KÁROSANYAGKIBOCSÁTÁS-CSÖKKENTÉS A FORDNÁL

SAJTÓKÖZLEMÉNY DRASZTIKUS KÁROSANYAGKIBOCSÁTÁS-CSÖKKENTÉS A FORDNÁL SAJTÓKÖZLEMÉNY DRASZTIKUS KÁROSANYAGKIBOCSÁTÁS-CSÖKKENTÉS A FORDNÁL A Ford közzétette 14. Fenntarthatósági Jelentését, amelyben a vállalat kiemeli, hogy 2000 és 2012 között a globális gyártóüzemekben 37

Részletesebben

Téglás Város Önkormányzat környezeti teljesítmény értékelése

Téglás Város Önkormányzat környezeti teljesítmény értékelése Téglás Város Önkormányzat környezeti teljesítmény értékelése Hatások értékelése Bevezetés Téglás Város Önkormányzata elkötelezett a fenntartható fejlődés gondolatisága és gyakorlata mellett, ezért vállalta,

Részletesebben

FENNTARTHATÓSÁGI EREDMÉNYEINK 2013

FENNTARTHATÓSÁGI EREDMÉNYEINK 2013 FENNTARTHATÓSÁGI EREDMÉNYEINK 2013 XV. FENNTARTHATÓSÁGI KEREKASZTAL -BESZÉLGETÉS SZOMOLÁNYI KATALIN BUDAPEST, 2014. SZEPTEMBER 3. MAGYAR TELEKOM ÜGYFÉLSZÁMAI ~ ~ Energia 175 000 TV 900 000 ~ Internet 850

Részletesebben

Mi a Vállalati társadalmi felelősségvállalás?

Mi a Vállalati társadalmi felelősségvállalás? Mi a Vállalati társadalmi felelősségvállalás? 1.5. A CSR által érintett területek Rövid összefoglalás Az üzleti világ önmagában változatos. Ezért individualizálni kell a felelősségvállalást elkötelezettséget

Részletesebben

VÁLLALKOZÁS ÉS EMBERI ERŐFORRÁSOK INTÉZETI TANSZÉK SZAKDOLGOZATI TÉMAKÖRÖK november

VÁLLALKOZÁS ÉS EMBERI ERŐFORRÁSOK INTÉZETI TANSZÉK SZAKDOLGOZATI TÉMAKÖRÖK november VÁLLALKOZÁS ÉS EMBERI ERŐFORRÁSOK INTÉZETI TANSZÉK SZAKDOLGOZATI TÉMAKÖRÖK Emberi erőforrások: 2016. november 1. Toborzási és kiválasztási stratégiák, eljárások, módszerek elmélete és gyakorlata, a hatékonyság,

Részletesebben

European Road Transport Research Advisory Council. Európai Közúti Közlekedési Kutatási Tanácsadó Bizottság

European Road Transport Research Advisory Council. Európai Közúti Közlekedési Kutatási Tanácsadó Bizottság European Road Transport Research Advisory Council Európai Közúti Közlekedési Kutatási Tanácsadó Bizottság Háttér EU-irányelvek: Barcelonai, Lisszaboni, Gothenburgi nyilatkozatok Európai Kutatási Tanácsadó

Részletesebben

Fókuszban a bankok kutatás hazai bankok befektetési tevékenysége

Fókuszban a bankok kutatás hazai bankok befektetési tevékenysége Fókuszban a bankok kutatás hazai bankok befektetési tevékenysége Tanácsadók a Fenntartható Fejlıdésért Bemutatkozás A Tanácsadók a Fenntartható Fejlıdésért (TFF) egyesület 2001- ben alakult. Célunk a szervezetfejlesztıi

Részletesebben

Munkahelyi lelki. keretében. Radácsi Gergely CEU Üzleti Kar Üzlet és Társadalom Kutatóközpont Tel: +36 30 282 5171 Email: radacsig@ceubusiness.

Munkahelyi lelki. keretében. Radácsi Gergely CEU Üzleti Kar Üzlet és Társadalom Kutatóközpont Tel: +36 30 282 5171 Email: radacsig@ceubusiness. Munkahelyi lelki egészségfejlesztés a C(S)R keretében Radácsi Gergely CEU Üzleti Kar Üzlet és Társadalom Kutatóközpont Tel: +36 30 282 5171 Email: radacsig@ceubusiness.org A KUTATÁS CEU Business School,

Részletesebben

Családi Vállalkozások Országos Egyesülete ETIKAI KÓDEX

Családi Vállalkozások Országos Egyesülete ETIKAI KÓDEX Családi Vállalkozások Országos Egyesülete ETIKAI KÓDEX 2014 Tartalomjegyzék Az Etikai Kódex alkalmazási köre... 3 Magatartás az Egyesületben, illetve azon kívül... 3 A jogszabályok betartása... 3 Kapcsolat

Részletesebben

Zöldülnek a Királyok Környezettudatos üzlet mintaprojekt és a folytatás...

Zöldülnek a Királyok Környezettudatos üzlet mintaprojekt és a folytatás... Zöldülnek a Királyok Környezettudatos üzlet mintaprojekt és a folytatás... Diófási-Kovács Orsolya ügyvezető okleveles műszaki menedzser környezetmenedzsment szaktanácsadó SURVIVE ENVIRO Nonprofit Kft Bemutatkozó

Részletesebben

Ökocímkék. A SURVIVE ENVIRO Nonprofit Kft környezetmenedzsment rendszerekről szóló tájékoztatójának kivonata

Ökocímkék. A SURVIVE ENVIRO Nonprofit Kft környezetmenedzsment rendszerekről szóló tájékoztatójának kivonata zöld beszerzé s ökocímkék környezetmene dzsment zöld rendezvény Ökocímkék A SURVIVE ENVIRO Nonprofit Kft környezetmenedzsment rendszerekről szóló tájékoztatójának kivonata Hogyan bizonyítható egy vállalat

Részletesebben

Magyarországi Református Egyház Szeretetszolgálati Iroda. Fenntarthatósági terv

Magyarországi Református Egyház Szeretetszolgálati Iroda. Fenntarthatósági terv Magyarországi Református Egyház Szeretetszolgálati Iroda Fenntarthatósági terv 1 1. Preambulum Őrizd meg a rád bízott kincset! (1Tim 6,20) A Magyarországi Református Egyház elkötelezett a környezeti felelősség,

Részletesebben

EMAS az AUDI HUNGARIA MOTOR Kft-nél >> tapasztalatok és kihívások. 2014.09.04. Dr. Torma András, G/PT-6 Környezetmenedzsment Osztály

EMAS az AUDI HUNGARIA MOTOR Kft-nél >> tapasztalatok és kihívások. 2014.09.04. Dr. Torma András, G/PT-6 Környezetmenedzsment Osztály EMAS az AUDI HUNGARIA MOTOR Kft-nél >> tapasztalatok és kihívások 2014.09.04. Dr. Torma András, G/PT-6 Környezetmenedzsment Osztály Tartalom Audi Hungaria és a környezetvédelem Stratégiai céljaink EMAS

Részletesebben

Szállítói szabványok

Szállítói szabványok Szállítói szabványok Az Arconic fenntartható és etikus üzleti gyakorlatok iránti folyamatos elkötelezettsége részeként együttműködünk beszállítóinkkal, alvállalkozóinkkal, tanácsadóinkkal és más felekkel,

Részletesebben

Wallace S. Broecker: Felelősségünk terhe. 1997.április

Wallace S. Broecker: Felelősségünk terhe. 1997.április Kék bolygónk a legkritikusabbnak ígérkező évszázadba lép. Mindeddig bolygónkat a természeti erők kormányozták 4,5 milliárd éven át. Ha tetszik, ha nem, bolygónk fenntartása kezünkbe hull, és sajnos mi

Részletesebben

Esettanulmány 1. Üzleti Etika Munkahelyi környezet Környezetvédelem Piaci Környezet Társadalom (Közösség)

Esettanulmány 1. Üzleti Etika Munkahelyi környezet Környezetvédelem Piaci Környezet Társadalom (Közösség) 1. Cég adatok Esettanulmány 1 Cég név: Van Dorp installaties bv Tevékenységi Ágazat: Műszaki berendezések Tevékenységi kör/ Fő tevékenység: Tűzvész megakadályozása, műszaki támogatás, klíma technika és

Részletesebben

Információbiztonság irányítása

Információbiztonság irányítása Információbiztonság irányítása Felső vezetői felelősség MKT szakosztályi előadás 2013.02.22 BGF Horváth Gergely Krisztián, CISA CISM gerhorvath@gmail.com Találós kérdés! Miért van fék az autókon? Biztonság

Részletesebben

Az Európai Beruházási Bankról dióhéjban

Az Európai Beruházási Bankról dióhéjban Az Európai Beruházási Bankról dióhéjban 2019 1 Az Európai Beruházási Bank az Európai Unió hitelezési szerve. Mi vagyunk a világ legnagyobb multilaterális hitelezője és az éghajlatváltozás elleni küzdelem

Részletesebben

Az EU Business Avenues program 2015-ben is folytatódik Délkelet-ázsiai üzleti lehetőség magyar vállalkozások számára

Az EU Business Avenues program 2015-ben is folytatódik Délkelet-ázsiai üzleti lehetőség magyar vállalkozások számára Az EU Business Avenues program 2015-ben is folytatódik Délkelet-ázsiai üzleti lehetőség magyar vállalkozások számára A program célja Szeretnénk ismételten felhívni a figyelmét az Európai Bizottság által

Részletesebben

A könyvvizsgálat kihívásai a változó világgazdasági helyzetben

A könyvvizsgálat kihívásai a változó világgazdasági helyzetben A könyvvizsgálat kihívásai a változó világgazdasági helyzetben Gion Gábor, Deloitte vezérigazgató Balatonalmádi, 2012. szeptember 6. Könyvvizsgálói szakma kilátásai A jelen és jövő kihívásai Az auditált

Részletesebben

PROFESSZIONÁLIS OKTATÓI TEVÉKENYSÉG

PROFESSZIONÁLIS OKTATÓI TEVÉKENYSÉG PROFESSZIONÁLIS OKTATÓI TEVÉKENYSÉG KIVÁLÓSÁG PROFIL 2011. június A kiváló szervezetek elérik és fenntartják azt a teljesítményt, mely megfelel a partnereik elvárásainak. Ennek a célnak sikeres elérése

Részletesebben

valamint AZ EURÓPAI UNIÓ ALAPJOGI ÜGYNÖKSÉGE

valamint AZ EURÓPAI UNIÓ ALAPJOGI ÜGYNÖKSÉGE A NEMEK KÖZÖTTI EGYENLŐSÉG EURÓPAI INTÉZETE valamint AZ EURÓPAI UNIÓ ALAPJOGI ÜGYNÖKSÉGE között létrejött együttműködési megállapodás Preambulum Az Európai Unió Alapjogi Ügynöksége (FRA) és a Nemek Közötti

Részletesebben

PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK AZ EU LIFE PROGRAMJÁN BELÜL

PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK AZ EU LIFE PROGRAMJÁN BELÜL PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK AZ EU LIFE PROGRAMJÁN BELÜL NOVÁK JUDIT, SZIJÁRTÓ ÁGNES FÖLDMŰVELÉSÜGYI MINISZTÉRIUM ÖKOINDUSZTRIA 2017. NOVEMBER 09. LIFE (L'INSTRUMENT FINANCIER POUR L'ENVIRONNEMENT) A környezetvédelem,

Részletesebben

UNILEVER NYILATKOZAT AZ EMBERI JOGOKRÓL - IRÁNYELVEK

UNILEVER NYILATKOZAT AZ EMBERI JOGOKRÓL - IRÁNYELVEK UNILEVER NYILATKOZAT AZ EMBERI JOGOKRÓL - IRÁNYELVEK Meggyőződésünk, hogy az üzlet csak olyan társadalmakban lehet sikeres, ahol védik és tiszteletben tartják az emberi jogokat. Elismerjük, hogy az üzleti

Részletesebben

A társadalmi hatás növelése. A NESsT megközelítése a társadalmi hatás mérésére. Társadalmi Vállalkozások Napja Budapest, június 8.

A társadalmi hatás növelése. A NESsT megközelítése a társadalmi hatás mérésére. Társadalmi Vállalkozások Napja Budapest, június 8. A társadalmi hatás növelése A NESsT megközelítése a társadalmi hatás mérésére Társadalmi Vállalkozások Napja Budapest, 2012. június 8. Varga Éva NESsT www.nesst.org Mit jelent nekünk a társadalmi hatás?

Részletesebben

SEFTA-KER KFT. FENNTARTHATÓSÁGI TERV

SEFTA-KER KFT. FENNTARTHATÓSÁGI TERV SEFTA-KER KFT. FENNTARTHATÓSÁGI TERV A Sefta-Ker Kft. felismerve a fenntartható fejlődés jelentőségét, egyúttal mélyítve munkatársainak e szemlélet iránti elkötelezettségét megalkotja fenntarthatósági

Részletesebben

A TANÁCSHOZ INTÉZETT AJÁNLÁSRA IRÁNYULÓ JAVASLAT

A TANÁCSHOZ INTÉZETT AJÁNLÁSRA IRÁNYULÓ JAVASLAT Európai Parlament 2014-2019 Plenárisülés-dokumentum B8-1365/2016 9.12.2016 A TANÁCSHOZ INTÉZETT AJÁNLÁSRA IRÁNYULÓ JAVASLAT az eljárási szabályzat 134. cikkének (1) bekezdése alapján az Európai Unió prioritásairól

Részletesebben

Csepel Metall Vasöntöde Kft. Etikai kódexe

Csepel Metall Vasöntöde Kft. Etikai kódexe Csepel Metall Vasöntöde Kft. Etikai kódexe Tulajdonosi Bevezető Kedves Kollégák! Önök a Csepel Metall Vasöntöde Kft. Etikai kódexét tartják a kezükben. Az Etikai Kódex célja, hogy a Csepel Metall Vasöntöde

Részletesebben

Környezetvédelem (KM002_1)

Környezetvédelem (KM002_1) (KM002_1) 11. Fenntartható erőforrásgazdálkodás és fejlődés 2007/2008-as tanév I. félév Dr. Zseni Anikó egyetemi docens SZE, MTK, BGÉKI, Környezetmérnöki Tanszék Fenntartható fejlődés a fenntartható fejlődés

Részletesebben

A kkv-k hozzáférése az uniós közbeszerzési piacokhoz

A kkv-k hozzáférése az uniós közbeszerzési piacokhoz A kkv-k hozzáférése az uniós közbeszerzési piacokhoz Poszler Gergő Európai Bizottság Belső Piaci és Szolgáltatási Főigazgatóság C/2 csoport Közbeszerzési jog I. A jelen prezentációban szereplő információk

Részletesebben