SIP mérés. SIP alapú VoIP hívások vizsgálata, és az IP Multimedia Subsystem (IMS) szerepének bemutatása

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "SIP mérés. SIP alapú VoIP hívások vizsgálata, és az IP Multimedia Subsystem (IMS) szerepének bemutatása"

Átírás

1 Mérési útmutató a Mobil kommunikációs laboratórium méréseihez SIP mérés SIP alapú VoIP hívások vizsgálata, és az IP Multimedia Subsystem (IMS) szerepének bemutatása Mérés helye: Mobil Kommunikáció és Kvantumtechnológiák Laboratórium IB. 113 A mérést összeállította: Faigl Zoltán Utolsó módosítás: szeptember 18.

2 Tartalomjegyzék 1 MÉRÉS LEÍRÁSA MI AZ IMS HÁLÓZAT? AZ IMS MEGJELENÉSE AZ UMTS FEJLŐDÉSE SORÁN AZ IMS ELŐNYEI AZ IMS HÁTRÁNYAI AZ IMS ALRENDSZER FUNKCIONÁLIS FELÉPÍTÉSE JELZÉS ÉS ADATFORGALOM SZÉTVÁLASZTÁSA IMS PROTOKOLLOK SIP PROTOKOLL SDP PROTOKOLL RTP ÉS RTCP PROTOKOLL AZ IMS KÉT LEGFONTOSABB SIP METÓDUSA IMS REGISZTRÁCIÓ IMS KAPCSOLATFELÉPÍTÉS IRODALMI HIVATKOZÁS ELLENŐRZŐ KÉRDÉSEK 16 2 MÉRÉSI KÖRNYEZET MÉRÉSHEZ HASZNÁLT SZOFTVEREK WIRESHARK X-LITE 19 3 MÉRÉSI UTASÍTÁS I. FELADAT: HÍVÁSFELÉPÍTÉS SIP KLIENSEK KÖZÖTT II. FELADAT: HÍVÁSFELÉPÍTÉS KÉT SIP KLIENS KÖZÖTT AZ IMS HÁLÓZAT BEVONÁSÁVAL III. FELADAT: SZORGALMI FELADATOK 21

3 1 Mérés leírása A mérés során a hallgatók a gyakorlatban is megismerik a SIP alapú VoIP hívások logikáját, illetve képet alkothatnak az IMS hálózat működéséről. 1.1 Mi az IMS hálózat? Röviden az IP Multimedia Subsystem (IMS) egy globális, hozzáférési hálózattól független, IP feletti kapcsolatokat és szolgáltatásokat vezérlő architektúra, amely a mára igen elterjedt internet-alapú protokollokkal felvértezett végkészülékek számára nyújt multimédiás kapcsolódási lehetőséget [1] Az IMS megjelenése az UMTS fejlődése során Az IMS bevezetése az UMTS hálózatok evolúciójához köthető. A 3GPP szabványosítási szervezet Release-ek (ún. Kiadások ) formájában jelenteti meg az egyre újabb 3G hálózatspecifikációkat [2]. Az UMTS Release 5 (2002) legfontosabb újdonságai közé tartozik az IMS (IP Multimedia Subsystem) megjelenése, és a SIP (Session Initiation Protocol) alapú multimédia szolgáltatások és a csomagkapcsolt hordozószolgáltatások kezelése (szolgáltatás fejlődés). Ehhez a Release-hez köthető a HSDPA (High-Speed Downlink Packet Access), az IPv6 gerinchálózat, valamint a végpontok közötti QoS támogatás megjelenése is. A Release 6 (2004) legfontosabb újdonságai: IMS Phase 2, Presence, Instant Messaging, hozzáférési hálózat-függetlenség, DRM (Digital Rights Management), és a WLAN 3G együttműködés megjelenése. Az UMTS Release 5 utáni fejlesztések elsődleges célja a felhasználói élmény növelése. A fenti elvnek megfelelően a Release 6 elsősorban a kapacitás növelésére, QoS támogatásra és valósidejű multimédiás csomagkapcsolt alapú szolgáltatások fejlesztésére és nyújtására, valamint a teljes IP (all-ip) hálózat irányába való továbblépésre helyezi a fő hangsúlyt. A Release 6 egyik fontos célja a különböző technológiák integrációja (2G, 3G, WLAN stb.), és az UMTS rendszerrel történő együttműködés (például számlázás, biztonság, felhasználó azonosítása) kidolgozása. Azonos session control layert (IMS) használ minden szolgáltatás számára (multimédia, streaming, játékok stb.) Az IMS fejlesztései közül kiemelkedik az üzenetküldés és konferenciahívások támogatása, az áramkörkapcsolt és csomagkapcsolt hálózatokkal történő együttműködés fejlesztése. A szolgáltatások területén újdonság a vészhívások támogatása, Push-to-Talk over Cellular (PoC; cellás hálózatokban Push-to-Talk szolgáltatás), jelenlét, helyzet információ (location information), azonnali üzenetküldés, és a csomagkapcsolt streaming szolgáltatások támogatása. A 3GPP UMTS Release 6 egyik kulcseleme a Multimedia Broadcast Multicast Service (MBMS) szolgáltatás, melynek segítségével ugyanaz a tartalom egyszerre több felhasználóhoz juttatható el ugyanabban a rádiós cellában. Az IMS alapvető szerepe a további Release-ekben (Release 7, 8, 9) nem változott, fix és mobil hálózatok közös, egységes szolgáltatásvezérlő platformjaként van jelen.

4 1.1.2 Az IMS előnyei A telekommunikációs hálózat különböző szintjein zajló konvergencia-folyamatok a szolgáltatókat rádöbbentették, hogy a hatékony feladatvégzés érdekében az eltérő hálózati platformok közötti kommunikáció vezérlési és menedzselési módszereit egységesíteni kell. Ezen fő motiváció által vezérelve a különböző ipari résztvevők a 3GPP (3rd Generation Partnership Project), az ETSI és a Parlay Forum szorgalmazásával és vezetésével lefektették az IP Multimédia Alrendszer (IMS IP Multimedia Subsystem) alapjait [2]. Az IMS architektúrát egy olyan, csomagkapcsolt hálózatok fölé kialakított fedőhálózatként (overlay network) hozták létre, mely a különböző IP alapú (mobil és vezetékes) kommunikációs rendszerekben egységes felületként képes a szolgáltatások integrálására és valós idejű multimédia alkalmazások nyújtására. Fontos tervezési szempont volt, hogy az IMS egységes szolgáltatási és menedzsment platformja felett harmadik fél által fejlesztett szolgáltatások is gond nélkül működhessenek, így nagyszámú és változatos alkalmazások legyenek elérhetők az előfizetők számára. Négy különböző kulcsfunkcionalitás teszi az IMS-t a jövő szolgáltatás- és alkalmazásorientált konvergens hálózatainak alapvető technológiájává: Könnyű és hatékony szolgáltatás-integráció, akár harmadik fél számára is. A hozzáadott értékkel bíró szolgáltatások közötti interakció támogatott. A hagyományos szolgáltatások gond nélkül működhetnek az új architektúrán, az áramkörkapcsolt hálózatrészekkel is zökkenőmentes az együttműködés. Az IMS a szolgáltatás minőségének biztosítására is fejlett mechanizmusokat nyújt. Kapcsolatonként igényelhető a QoS paraméterek beállítása. Ehhez a szükséges hálózati intelligenciát a PDF (Policy Decision Function) biztosítja. A szolgáltatók által kiemelkedő fontossággal bíró összetett és akár személyre szabható számlázási funkciók is integráltan vannak jelen az IMS rendszerben. Lehetőség van különböző szolgáltatási üzleti modellek megvalósítására, esemény- és QoS alapú számlázásra is. A felsorolt funkciók egyike sem tekinthető külön-külön forradalmi újításnak, ám az IMS az első olyan rendszer, mely ezen kulcsfunkciók integrálását és interakcióját a hálózat minden dimenziójában lehetővé teszi. Az IMS rendszerét eredetileg mobil környezetbe tervezték, ám minden gond nélkül alkalmazható vezetékes hálózatokban, és megfelel az NGN hálózatok heterogenitása által keltett kívánalmaknak is. A szolgáltatások szinte bármilyen összetétele létrehozható, mégpedig a végfelhasználók számára tökéletesen transzparens módon. Az 1. ábra az IMS szerepét szemlélteti. A vezetékes és vezetéknélküli hozzáférési hálózatok az IP végpontok bekötésére szolgálnak. Az IMS az IP feletti multimédiás kapcsolatok kiépítését menedzseli, és szabványos Quality of Service (QoS), biztonsági, és számlázási szolgáltatásokat nyújt. Az IMS szolgáltatásait távközlési, üzleti, és játék alkalmazások veszik igénybe.

5 1. ábra Az IMS szerepe Az IMS hátrányai A 3GPP IMS architektúra rejt magában problémákat, amely kockázatossá teszi a nagy sávszélesség igényű, valós idejű, IP-alapú szolgáltatások széleskörű elterjedését. A központosított funkciók, illetve az egy felhasználó által okozott nagy volumenű jelzésforgalom skálázhatósági problémához vezethet. Több millió felhasználó kiszolgálása komoly hálózatméretezési feladatot igényel. Manapság forgalomszűréssel próbálják levenni a terhet a szűk keresztmetszetekről. 3GPP hozzáférési hálózatok esetén a PDN GW (illetve korábbi 3GPP releasekben a GGSN) lát el központi szerepet. Szolgáltatónként kb. 2-3 PDN GW / GGSN tart fenn IP kontextust minden Internethez csatlakozó 3G felhasználónak. Release 8, 9 esetén a PDN GW alagutaz minden IP forgalmat az eutran és az Internet, illetve IMS között. IMS-nél skálázhatósági problémát okozhat a P-CSCF, amely központi proxy funkciót lát el. Minden SIP jelzés áthalad rajta. IPsec biztonsági kapcsolatot kell fenntartania a beregisztrált IMS felhasználókkal. Az S-CSCF is központosított, a regisztrált felhasználók összes meglévő SIP kapcsolatát kezeli. Egy lehetséges megoldást jelent ezekre a problémákra a központi funkciók decentralizálása, lokális döntéshozás támogatása. Ez a törekvés az IMS egyes funkcióinak elosztásához, esetenként újfajta közös vezérlőplatform koncepció kialakításához vezet. Például a peer-topeer SIP (P2PSIP) hálózatoknál [11] egy elosztott overlay hálózat biztosítja a korábbi központosított funkciókat (mint pl. location update, regisztrálás, címzés). Fontos kritérium, hogy a jövőbeli hálózatok is kézben tarthatóak legyenek a szolgáltatók szempontjából, az egységes szolgáltatás vezérlőplatform, számlázás, QoS támogatás, biztonsági szolgáltatások megmaradjanak Az IMS alrendszer funkcionális felépítése Az IMS hálózati tartomány a szolgáltatók maghálózatában található. A 2. ábra az IMS főbb funkcionális elemeit szemlélteti. A bal ábra az alapvető IMS funkciókat tartalmazza, és azok kapcsolódását más 3GPP Release 8 hálózati funkciókhoz, a jobb ábra részletesebb.

6 2. ábra Az IMS alrendszer funkcionális felépítése. Az IMS lényegében az a vezérlő rendszer, amely segítségével megtalálják egymást és az alkalmazás szervereket a beregisztrált felhasználók, és az IMS jelzésprotokolljai segítségével multimédiás kapcsolatot építenek ki. Az IMS hálózat a következő fő funkcionális entitásokból áll: P-CSCF (Proxy Call/Session Control Function): adott IMS tartományhoz (pl. mik.bme.hu) csatlakozó felhasználók jelzésforgalma egy proxy szerveren megy keresztül. A proxy biztosítja a felhasználók és az IMS tartomány közötti biztonságos kommunikációt. Az IMS regisztráció során kölcsönös hitelesítés zajlik le az IMS hálózat (pontosabban az S-CSCF) és a felhasználói készülék között, amely során létrejönnek a kapcsolatkulcsok. A sikeres regisztrációs fázist követően IPsec kapcsolatot tart fenn a P-CSCF minden aktív terminállal. S-CSCF (Serving CSCF): Az IMS fő jelzés protokollja a Session Initialization Protocol (SIP). Ez kliens-szerver oldali megközelítést használ. Az S-CSCF valósítja meg a kiszolgáló oldalt. Alapvető feladata a SIP kapcsolatok kiépítése, a kapcsolatok menedzselése, állapotainak fenntartása. Az S-CSCF felel a felhasználók hitelesítéséért és az IMS és a felhasználó közötti kulcsegyeztetésért. A felhasználók hitelesítéséhez és kulcsegyeztetéshez szükséges adatokat a Home Subscriber Server-től (HSS) kéri le. Az S-CSCF a felhasználó otthoni hálózatában helyezkedik el. I-CSCF (Interrogating CSCF): idegen adminisztratív IMS tartományból érkező SIP jelzésüzenetek nem a P-CSCF-en, hanem az I-CSCF-en keresztül érkeznek be. Az I-CSCF feladata megkeresni, hogy adott felhasználót melyik S-CSCF szolgálja ki. Az I-CSCF a HSStől kérdezi le ezt az információt. AS (Alkalmazás szerverek): SIP user agent-eket valósítanak meg különböző multimédiás alkalmazások nyújtására (pl. hangmenü szolgáltatás). BGCF (Brekout Gateway Control Function): eldönti, hogy adott esetben egy multimédiás kapcsolatot ki kell irányítani az áramkörkapcsolt tartományba. MGCF (Media Gateway Control Function), Media GW: különböző jelzés és média transzport protokollok között fordít : pl. IMS és PSTN (Public Switched Telecommunication Network) között SIP / ISUP, RTP / PCM fordítást végez. MRF (Multimedia Resource Function): médiával kapcsolatos feladatokat hajt végre, pl. konferenciahívásnál összekeveri a hangcsatornákat, hangjelzéseket generál stb.

7 Az alábbi entitások a 3GPP Release 8 maghálózat és rádiós hozzáférési hálózat részei. PCRF (Policy and Charging Rules Function): 3GPP maghálózat része, előfizetőkre vonatkozó engedélyezési és számlázási szabályokat mondja meg. PDN GW (Packet Data Network Gateway), Serving GW: A 3GPP Release 8 szabványban definiált EPC (Evolved Packet Core) maghálózat része. A PDN GW biztosít a termináloknak kapcsolatot az IP alapú hálózatok felé, így az IMS felé is. E-UTRAN (Evolved Universal Terrestrial Radio Access Network): 3GPP Release 8 szabványban definiált mobil hálózat rádiós hozzáférési része, amely az enodeb-kat, azaz bázisállomásokat tartalmazza. LTE-nek (Long Term Evolution) is nevezik. Névlegesen 100 Mbps downlink és 20 Mbps uplink csúcs adatátviteli sebességet képes elérni 20 MHz spektrum szélességben Jelzés és adatforgalom szétválasztása Az 3. ábra az IMS-en keresztüli multimédiás kapcsolat-felépítést mutatja be 3GPP Release 8 hozzáférési hálózaton keresztül. Az IMS jelzésüzenetek a P-CSCF, I-CSCF, S-CSCF entitásokon keresztül haladnak, a média forgalom közvetlenül a terminálok között halad. Az IP forgalom minden esetben a PDN GW-en keresztül megy, az IP forgalom a PDN GW és a terminál között alagutazással továbbítódik. A 4. ábra a lehetséges jelzésútvonalakat szemlélteti, attól függően, hogy egy IMS felhasználó másik IMS felhasználót hív, a multimédiás szolgáltatás egy alkalmazás szervert érint (pl. hangmenü), vagy PSTN hálózatba intéz hívást. 3. ábra Jelzés és adatforgalom útvonala IMS-alapú kapcsolatok esetén.

8 4. ábra Az IMS jelzésforgalom tipikus útvonalai. 1.2 IMS protokollok Az 5. ábra az IMS-alapú kapcsolatokhoz szükséges protokollarchitektúrát mutatja be a felhasználói készülékben. A fizikai és adatátviteli réteg protokollok hozzáférési technológia függőek. A hálózati rétegben IPv4 vagy IPv6 protokollt használnak. A szállítási rétegben alapvetően UDP-ét alkalmaznak. Megjegyezzük, hogy a SIP protokoll TCP és STCP felett is mehet. Az alkalmazási réteg szintjén helyezkednek el az IMS jelzésprotokollok (SIP, SDP) és a média átviteli protokollok (RTP, RTCP). 5. ábra Egy IMS terminál protokollarchitektúrája SIP protokoll Az IMS jelzésprotokollja a Session Initialization Protocol (SIP), amely egy nyílt, HTTP-szerű, szövegalapú protokoll. Az IETF RFC 3261 és további szabványok specifikálják. A SIP jelzésüzeneteket könnyű értelmezni és egyszerű előállítani. A SIP külső biztonsági szolgáltatások nélkül igen könnyen sebezhető (pl. elárasztásos támadásal, man-in-the-middle támadással, jelzés lehallgatással, adatmódosítással). A SIP jelzések hop-by-hop módon haladnak a SIP kliensek és az IMS entitások között. A SIP feladata a multimédiás kapcsolatok kiépítése, módosítása, bontása. Ez a protokoll biztosítja, hogy a végpontok beregisztrálják a helyzetüket (IP címüket), illetve ez alapján megtalálják egymást.

9 Alapvető SIP metódusok: REGISTER: felhasználói azonosító beregisztrálása egy adott elérési címre (IP címre). Regisztráció során történik a felhasználó-hitelesítés, és az IMS-hez való hozzáférés-engedélyezés is. INVITE: e metódus segítségével tud multimédiás kapcsolatot kiépíteni egy felhasználó más felhasználóval vagy alkalmazás szerverrel. BYE: SIP kapcsolat bontására használják a kommunikáló felek CANCEL: függőben lévő kérés (pl. SIP INVITE) megszakítására alkalmazzák OPTIONS: SIP proxy vagy másik SIP User Agent képességeinek lekérésére használják ACK: Az ACK kérés igazolja, hogy egy SIP kliens végső választ kapott egy INVITE üzenetre. Csak az INVITE metódussal együtt használják. SIP metódus kiegészítések: SUBSCRIBE: más felhasználók állapotváltozásairól való értesítésre történő feliratkozásra használják. Állapot-információ pl. a jelenlét (presence) vagy regisztrációs állapot. Az RFC 3265 szabvány írja le a metódust. NOTIFY: adott felhasználót értesíti egy olyan állapotváltozásról, amely figyelésére feliratkozott. Az RFC 3265 szabvány írja le. MESSAGE: csetelés metódusa. Az RFC 3428 szabvány specifikálja. PRACK: az RFC 3262 szabvány definiálja, nem végleges válaszok megbízható célba juttatására. Az alap SIP szabvány kétféle választ definiál: végleges választ, amelynek megbízató célba juttatásáról gondoskodik, és nem végleges (provizórikus) választ, amely azt jelzi, hogy egy kérés feldolgozás alatt van. Az alap SIP szabvány a nem végleges válaszokat nem megbízható módon továbbította. A PRACK metódus gondoskodik a provizórikus üzenetek pozitív nyugtázásáról. SigComp - SIP üzenetek tömörítése A SIP jelzésüzenetek mérete nem elhanyagolható mobil hálózatok esetében, ugyanis nagyságrendileg bájt hosszú a szállítási réteg szintjén egy jelzésüzenet. Az RFC 3320, Signaling Compression szabvány a SIP jelzésforgalmat tömörítéssel csökkenti. SIP üzenet felépítése // metódus neve INVITE tel: SIP/2.0 // SIP fejléc: a metódus kötelező és opcionális mezőit tartalmazza Via: SIP/2.0/UDP [5555::aaa:bbb:ccc:ddd]:1357;comp=sigcomp;branch=z9hG4bKnashds7 Max-Forwards: 70 Route: <sip:pcscf1.visited1.net:7531;lr;comp=sigcomp>, <sip:scscf1.home1.net;lr> P-Preferred-Identity: "John Doe" <sip:user1_public1@home1.net> P-Access-Network-Info: 3GPP; cell-id-3gpp=234151d0fce11 Privacy: none From: <sip:user1_public1@home1.net>;tag= To: <tel: > Call-ID: cb03a0s09a2sdfglkj Cseq: 127 INVITE Require: precondition, sec-agree Proxy-Require: sec-agree Supported: 100rel Security-Verify: ipsec-3gpp; q=0.1; alg=hmac-sha-1-96; spi-c= ; spi-s= ; port-c=8642; port-s=7531 Contact: <sip:[5555::aaa:bbb:ccc:ddd]:1357;comp=sigcomp> Allow: INVITE, ACK, CANCEL, BYE, PRACK, UPDATE, REFER, MESSAGE

10 Content-Type: application/sdp Content-Length: 545 // SIP body része: jelen esetben SDP média információkat tartalmaz v=0 o= IN IP6 5555::aaa:bbb:ccc:ddd s=c=in IP6 5555::aaa:bbb:ccc:ddd t=0 0 m=audio 3456 RTP/AVP b=as:25.4 a=curr:qos local none a=curr:qos remote none a=des:qos mandatory local sendrecv a=des:qos none remote sendrecv a=rtpmap:97 AMR a=fmtp:97 mode-set=0,2,5,7; mode-change-period=2 a=rtpmap:96 telephone-event a=maxptime:20 m=video 3400 RTP/AVP b=as:75 a=curr:qos local none a=curr:qos remote none a=des:qos mandatory local sendrecv a=des:qos none remote sendrecv a=rtpmap:98 H263 a=fmtp:98 profile-level-id=0 a=rtpmap:99 MP4V-ES SDP protokoll A Session Description Protocol (SDP) (RFC 4566) célja a média komponensek leírása és egyeztetése a kommunikáló felek között. A képességegyeztetés lehet statikus vagy dinamikus, azaz a kapcsolat élettartalma során változhat. Pl. m megnevezi a médiakomponenst, a megad egy média attribútumot, c megadja a kapcsolódási címet és portot, t a kapcsolat felépítésének és lebontásának időpontját. A médiaforgalom az IMS entitások kihagyásával, közvetlenül megy a SIP kliensek között. Általában a szolgáltatók beállítják, hogy áthaladjon a SIP proxyn. SDP egyeztetés menete 6. ábra Média attribútumok egyeztetése SDP-vel. A 6. ábra a média attribútumok egyeztetését mutatja be. Az INVITE üzenetben a kezdeményező fél megadja az általa támogatott média attribútumokat (pl. kodekeket). A másik fél a 183 Session progress üzenet SDP részében visszaküldi az elfogadható média attribútumok leszűkített listáját. Végül a kezdeményező által küldött PRACK üzenet tartalmazza a közös SDP paramétereket. A (3) PRACK üzenet jelzi, hogy folyamatban van az erőforrások lefoglalása Alice-nél. Ha Alice oldalán felkészült a hálózat a

11 multimédia forgalom átvitelére, Alice az (5) UPDATE üzenettel jelzi BoBnak. Végül Bob 200 OK-val jelzi Alice-nak, hogy hívásra kész a végső SDP paraméterekkel. Akár a SIP kliensek, akár a SIP proxy szerverek is kezdeményezhetik az SDP paraméterek dinamikus újratárgyalását, abban az esetben, ha pl. átviteli sebesség csökken valamelyik oldalon. Ehhez SIP UPDATE vagy re-invite üzenetet alkalmaznak RTP és RTCP protokoll A Real-time Transport Protocol (RTP) (RFC 3550) csomagkapcsolt hálózatok végpontjai közötti valósidejű adatátvitelre dolgozták ki. Tipikusan UDP protokoll felett halad. Az adatcsomagokat időbélyeggel látja el, így a fogadó oldal képes helyes idősorrendbe állítani a csomagokat, és kiszűrni a jittert. A Real-time Control Protocol (RTCP) az RTP vezérlő protokollja. Az RFC 3550 szabvány ötféle RTCP üzenetet definiál: SR (Sender Report): küldő fél riportja különböző RTP statisztikákról. Pl. küldött csomagok száma. RR (Receiver Report): fogadó fél riportja különböző RTP statisztikákról. Pl. fogadott csomagok száma, becsült jitter szórásnégyzet, stb. SDES (Source Description): az RTP folyam forrásáról tartalmaz információt. Pl. név, cím, telefonszám. Bye: Az RTP kapcsolatot megszakító entitás küldi a másik félnek. APP (Application): alkalmazás-specifikus adatokat tartalmaz. Pl. push-to-talk szolgáltatásnál használják a talk burst üzenetek átvitelére. 1.3 Az IMS két legfontosabb SIP metódusa IMS regisztráció IMS előfizetők a SIP REGISTER metódussal csatlakoznak az IMS alrendszerhez. A regisztálás során kölcsönös hitelesítés zajlik az S-CSCF és az IMS terminál között. 3GPP IMS hálózatoknál alapvetően az UMTS-nél bevezetett AKA hitelesítést használják. Az S-CSCF a 401 Unauthorized üzenetben küld kihívást (RAND), amelyre a másodszorra kiküldött REGISTER üzenetben küld választ (RES) a terminál. Ha a válasz megfelelő, akkor beregisztrálja az S-CSCF, és a felhasználó igénybe veheti a számára engedélyezett IMS szolgáltatásokat. Az IMS regisztrációt a 7. és 8. ábra szemlélteti. A Diameter üzenetek célja felhasználóra vonatkozó adatok lekérése a HSS-től. Az I-CSCF a HSS útbaigazítása alapján találja meg a felhasználó S-CSCF kiszolgálóját.

12 7. IMS regisztráció. 8. IMS regisztráció menete IMS kapcsolatfelépítés A 9. és 10. ábra a multimédiás kapcsolatfelépítést mutatja be, SIP INVITE metódus segítségével.

13 9. ábra IMS kapcsolatfelépítés.

14 10. ábra IMS kapcsolatfelépítés üzenet diagrammja.

15 1.4 Irodalmi hivatkozás [1] 3GPP: "3rd Generation Partnership Project; Technical Specification Group Services and System Aspects; IP Multimedia Subsystem (IMS); Stage 2, (Release 9) ", 3GPP TS v9.0.0, June [2] Bokor László, Szabó Sándor, Az IMS megjelenése és alkalmazása fix és vezetéknélküli mobil hálózatokban, Híradástechnika, LXI. ÉVFOLYAM 2006/10, oldal. [3] Miikka Poikselka, Georg Mayer, The IMS: IP Multimedia Concepts and Services, 3rd Edition, ISBN: , January [4] Pierre Lescuyer, Thierry Lucidarme, Evolved Packet System (EPS): The LTE and SAE Evolution of 3G UMTS, ISBN: , January [5] J. Rosenberg, et al., "SIP: Session Initiation Protocol," IETF 3261, June [6] A. Roach, "Session Initiation Protocol (SIP)--specific event notification," IETF RFC 3265, June [7] B. Campbell, ed. "Session Initiation Protocol (SIP) Extension for Instant Messaging" IETF RFC 3428, Dec [8] R. Price et al. Signaling Compression, IETF RFC 3320, Jan [9] M. Handley, et al., SDP: Session Description Protocol, RFC 4566, July [10] H. Schulzrinne, et al., RTP: A Transport Protocol for Real-Time Applications, IETF standard, RFC 3550, Jul [11] P2PSIP: Sept [12] OpenIMS: Sept

16 1.5 Ellenőrző kérdések Rajzolja le az IMS hálózat funkcionális felépítését! Az ábra a legfontosabb IMS entitásokat kell, hogy tartalmazza! Hogyan továbbítódik az IMS szolgáltatások jelzés és adatforgalma? Rajzolja le egy SIP terminál protokollarchitektúráját! Melyik hálózatrészben helyezkednek el, és milyen funkciót látnak el a következő entitások: P-CSCF, I-CSCF, S-CSCF, HSS, AS, PDN GW, enodeb? Milyen szerepet lát el a SIP, SDP, RTP, és RTCP protokoll? Röviden összegezze a protokollok célját, jellegzetességeit!

17 2 Mérési környezet A mérés során a hallgatók párokat képeznek, páronként egy jegyzőkönyv megírása szükséges. A hallgatópárok az első feladatban az IMS kliensek között közvetlen, a második feladatban az openims nevű IMS rendszeren keresztül építenek fel hívást. A mérési környezetet a 11. ábra szemlélteti. Mérőhelyek: IMS kliens, lehallgatás OpenIMS I-CSCF P-CSCF S-CSCF HSS ábra Mérési környezet. Az IMS kliens konfigurálásához az első feladatnál a hallgatónak le kell kérdeznie mérőhely IPv4 címét. Második feladatnál az IMS felhasználó nevét és jelszavát, illetve a P-CSCF címét kell megadni. Az IMS felhasználók neve és jelszava test#@open-ims.test és test#, ahol # a hallgató számára kiosztott szám (#=1..10). A 3.1 fejezetben lévő feladathoz (közvetlen hívás két kliens között az IMS kihagyásával) az X-lite klienst használjuk. X-lite konfigurációja a 3.1 fejezetben leírt feladathoz: Display name: direct# Username: direct# Password: Authorization user name: direct#@valami.hu Domain: valami.hu Register with domain and receive incoming calls: Proxy: hívott fél IP címe UDP port, amin SIP jelzésre figyel a kliens: Topology tab manually specify range: Voic tab check for voic s: A 3.2 fejezetben lévő feladathoz, amely bevonja az openims-t, használjuk a Boghe IMS client nevű alkalmazást. (Az X-lite kliens hívott fél által kezdeményezett hívásmegszakítás esetén hibásan működik. A hiba az, hogy nem küld SIP BYE üzenetet, ezért folytatódik a hívás.) Boghe IMS client konfigurációja a 3.2 fejezetben leírt feladathoz:

18 Options Identity Display name: test# Public Identity: Private Identity: Password: test# Realm: open-ims.test Options Network: Proxy-CSCF Host: Proxy-CSCF Port: 4060 Transport: UDP Options Presence, Options Messaging menüben érdemes kikapcsolni a felsorolt szolgáltatásokat, mivel ezeket nem támogatja az IMS. (X-lite konfigurációja a második feladathoz: Display name: test# Username: test# Password: test# Authorization user name: test#@open-ims.test Domain: open-ims.test Register with domain and receive incoming calls: Proxy: :4060 Voic tab check for voic s: Presence tab Mode: disabled) 2.1 Méréshez használt szoftverek Wireshark A Wireshark egy ingyenes adatcsomagszűrő és elemző alkalmazás. A mérés során felhasznált képességei a csomagszűrés és a statisztikák készítése. A csomagszűrés két szinten történhet: csomagok tárolása szintjén (capture filter), és csomagok megjelenítése szintjén (display filter). Display filter esetén a következő operátorokra lehet szükség a mérés során: Feltételeket and és or operátorral lehet elválasztani Feltételt! jellel lehet negálni Adott protokollra szűrhetünk: pl. sip, rtp, rtcp, udp Adott IP címre szűrhetünk a forrás, cél, vagy mindkét IP fejléc mezőben, azaz, például az ip.src== or ip.dst== feltétel ekvivalens az ip.addr== feltétellel. A display szűrők grafikusan, menüből is állíthatóak, illetve ha egy csomagra klikkelünk jobb egérgombbal, akkor a csomagra vonatkozó szűrőfeltétel képezhető. A statisztikai menüből a Flow graph menüt használjuk, amely a megjelenített (kiszűrt) csomagokat képes üzenetdiagrammon ábrázolni.

19 2.1.2 X-lite Az eyebeam egy IMS szoftver kliens, amelynek ingyenes változata az X-lite Boghe IMS/RCS client A GSM Association (GSMA) Rich Communication Client (RCS) követelményeinek megfelelő Java alapú IMS kliens, amely az IMS hang és videó hívás mellett támogatja többek között az alábbi funkciókat: Enhanced Address Book (Open Mobile Alliance (OMA) specifikálta) Enhanced Messaging (OMA) Content Sharing (GSMA) File Transfer (OMA)

20 3 Mérési utasítás A mérést a hallgatók párokban végzik. Minden pár üljön le két egymással szomszédos mérési helyhez. Páronként elég egy mérési beszámolót írni! 3.1 Első feladat: hívásfelépítés SIP kliensek között Az első mérés célja megvizsgálni a SIP hívásfelépítés menetét két SIP kliens között, az IMS bevonása nélkül. 1. Építsen fel közvetlen VoIP kapcsolatot két SIP kliens között! 2. Wireshark segítségével hallgassa le a VoIP jelzés és adatforgalmat, és mentse el a lehallgatott üzeneteket (trace-t) egy.cap kiterjesztésű fájlba! 3. Elemezze a látottakat! Wireshark segítségével rajzolja ki a VoIP hívás üzenetfolyam diagramját (jelzés és adatforgalmat egyaránt), és értelmezze az egyes protokollok szerepét! Az üzenetdiagramm kirajzolásához előbb display filterrel szűrje ki a szükséges üzeneteket, és jelenítse meg a Statistics Flow graph menüpont segítségével. Összegezze, hogy milyen IP címeken és portokon halad a SIP, RTP, RTCP forgalom az egyes irányokban? Értelmezze a látottakat! Milyen hangkodekben egyeznek meg a felek, milyen sávszélességet használnak a kodekhez? 3.2 Második feladat: hívásfelépítés két SIP kliens között az IMS hálózat bevonásával A második mérés célja megvizsgálni az IMS-be történő regisztráció, és az IMS-en keresztülmenő VoIP hívásfelépítés menetét. 1. Hallgassa le Wireshark segítségével az alábbi üzenetváltásokat az egyik SIP kliensen. A lehallgatott trace-t mentse el! A SIP kliens beregisztrál IMS szolgáltatásra. A SIP kliens felhívja a másik SIP klienst (amely már korábban beregisztrált az IMS szolgáltatásra), a két fél beszélget, majd az első SIP kliens megszakítja a hívást. A másik SIP kliens felhívja az első SIP klienst, a két fél beszélget, majd a másik SIP kliens megszakítja a hívást. 2. Jelenítse meg Wireshark segítségével a két SIP kliens között zajló, illetve a SIP kliens és az IMS P-CSCF között zajló üzenetváltást! 3. Összegezze, hogy a SIP, RTP, RTCP forgalom irányonként milyen IP címet és portokat használ! Milyen entitásokat érint a kommunikáció? 4. Értelmezze a SIP REGISTER metódust! Milyen felhasználói hitelesítés történt?

21 5. Milyen különbségeket lát az I. feladatban látott kommunikációhoz képest a kapcsolat-felépítés során (SIP üzenetek összehasonlítása)? 3.3 III. feladat: szorgalmi feladatok 1. Próbáljon meg hívást felépíteni egy beregisztrált és egy nem beregisztrált SIP felhasználó között. Írja le, és értelmezze, hogy mit tapasztalt! 2. Határozza meg, hogy milyen capture filter-rel lehet kiszűrni az IMS-en keresztüli VoIP hívás jelzés- és adatforgalmát? (ld. tcpdump manualja) 3. Wireshark segítségével hallgasson le egy VoIP hívást!

Hálózati architektúrák és rendszerek. Nyilvános kapcsolt mobil hálózatok (celluláris hálózatok) 2. rész

Hálózati architektúrák és rendszerek. Nyilvános kapcsolt mobil hálózatok (celluláris hálózatok) 2. rész Hálózati architektúrák és rendszerek Nyilvános kapcsolt mobil hálózatok (celluláris hálózatok) 2. rész 1 A mobil rendszerek generációi 2G Digitális beszédtovábbítás Jó minőség Új szolgáltatások és alkalmazások,

Részletesebben

INFOKOMMUNIKÁCIÓS SZOLGÁLTATÁSOK ÉS ALKALMAZÁSOK

INFOKOMMUNIKÁCIÓS SZOLGÁLTATÁSOK ÉS ALKALMAZÁSOK INFOKOMMUNIKÁCIÓS SZOLGÁLTATÁSOK ÉS ALKALMAZÁSOK 2011. március 4., Budapest A regisztráció és a hívásfelépítés folyamata az IMS rendszerében Dr. Imre Sándor Szabó Sándor BME Híradástechnikai Tanszék szabos@hit.bme.hu

Részletesebben

Infokommunikációs szolgáltatások és alkalmazások

Infokommunikációs szolgáltatások és alkalmazások Infokommunikációs szolgáltatások és alkalmazások Tételkidolgozás 2010/2011 tavaszi félév 1. NGN hálózati koncepció, NGN ALL-IP architektúra, NGN átmenet, az IMS szerepe. Konvergencia folyamatok, FMS, FMC,

Részletesebben

INFOKOMMUNIKÁCIÓS SZOLGÁLTATÁSOK ÉS ALKALMAZÁSOK

INFOKOMMUNIKÁCIÓS SZOLGÁLTATÁSOK ÉS ALKALMAZÁSOK INFOKOMMUNIKÁCIÓS SZOLGÁLTATÁSOK ÉS ALKALMAZÁSOK IMS Architektúra 2011. március 4., Budapest Dr. Imre Sándor Szabó Sándor BME Híradástechnikai Tanszék szabos@hit.bme.hu Architektúra Az IMS nem node-okat,

Részletesebben

Internet vagy IP Multimedia System (IMS)

Internet vagy IP Multimedia System (IMS) Internet t vagy IP Multimedia System (IMS) Telbisz Ferenc KFKI RMKI Számítógép Hálózati Központ Networkshop 2009 Internet vagy IP Multimedia System (IMS) 1 Tartalomjegyzék Változó Internet használat Ennek

Részletesebben

Mobile network offloading. Ratkóczy Péter Konvergens hálózatok és szolgáltatások (VITMM156) 2014 tavasz

Mobile network offloading. Ratkóczy Péter Konvergens hálózatok és szolgáltatások (VITMM156) 2014 tavasz Mobile network offloading Ratkóczy Péter Konvergens hálózatok és szolgáltatások (VITMM156) 2014 tavasz 1 Bevezető Növekvı igények o Okostelefon adatforgalma 2010-2011 3x o Teljes mobil adatforgalom 2011-2018

Részletesebben

Építsünk IP telefont!

Építsünk IP telefont! Építsünk IP telefont! Moldován István moldovan@ttt-atm.ttt.bme.hu BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM TÁVKÖZLÉSI ÉS MÉDIAINFORMATIKAI TANSZÉK TANTÁRGY INFORMÁCIÓK Órarend 2 óra előadás, 2 óra

Részletesebben

Hálózati architektúrák és rendszerek. 4G vagy B3G : újgenerációs mobil kommunikáció a 3G után

Hálózati architektúrák és rendszerek. 4G vagy B3G : újgenerációs mobil kommunikáció a 3G után Hálózati architektúrák és rendszerek 4G vagy B3G : újgenerációs mobil kommunikáció a 3G után A tárgy felépítése (1) Lokális hálózatok. Az IEEE architektúra. Ethernet Csomagkapcsolt hálózatok IP-komm. Az

Részletesebben

SIP. Jelzés a telefóniában. Session Initiation Protocol

SIP. Jelzés a telefóniában. Session Initiation Protocol SIP Jelzés a telefóniában Session Initiation Protocol 1 Telefon hívás létrehozása 2 Jelzés és hálózat terhelés 3 Jelzés sík és jelzés típusok 4 TDM - CAS Channel Associated Signaling 5 CCS - Signaling

Részletesebben

Hálózati és szolgáltatási architektúrák. Lovász Ákos 2013. február 23.

Hálózati és szolgáltatási architektúrák. Lovász Ákos 2013. február 23. Hálózati és szolgáltatási architektúrák Lovász Ákos 2013. február 23. Long Term Evolution Mobilhálózatok előzmények, áttekintés Jellemzők Architektúra Mobilhálózatok 1G Első generációs mobil távközlő rendszerek

Részletesebben

2011.01.24. A konvergencia következményei. IKT trendek. Új generációs hálózatok. Bakonyi Péter c.docens. Konvergencia. Új generációs hálózatok( NGN )

2011.01.24. A konvergencia következményei. IKT trendek. Új generációs hálózatok. Bakonyi Péter c.docens. Konvergencia. Új generációs hálózatok( NGN ) IKT trendek Új generációs hálózatok Bakonyi Péter c.docens A konvergencia következményei Konvergencia Korábban: egy hálózat egy szolgálat Konvergencia: végberendezések konvergenciája, szolgálatok konvergenciája

Részletesebben

Az IMS megjelenése és alkalmazása fix és vezetéknélküli mobil hálózatokban

Az IMS megjelenése és alkalmazása fix és vezetéknélküli mobil hálózatokban fix és vezetéknélküli mobil hálózatokban BOKOR LÁSZLÓ, SZABÓ SÁNDOR Budapesti Mûszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Híradástechnikai Tanszék {goodzi, sanyi}@mcl.hu Kulcsszavak: NGN, UMTS, SIP, heterogén

Részletesebben

Adatátviteli rendszerek Mobil IP. Dr. habil Wührl Tibor Óbudai Egyetem, KVK Híradástechnika Intézet

Adatátviteli rendszerek Mobil IP. Dr. habil Wührl Tibor Óbudai Egyetem, KVK Híradástechnika Intézet Adatátviteli rendszerek Mobil IP Dr. habil Wührl Tibor Óbudai Egyetem, KVK Híradástechnika Intézet IP alapok Lásd: Elektronikus hírközlési hálózatok OSI rétegmodell; IPv4; IPv6; Szállítási protokollok;

Részletesebben

3G UMTS, IMS, SIP. Kanizsai Zoltán kanizsai@hit.bme.hu

3G UMTS, IMS, SIP. Kanizsai Zoltán kanizsai@hit.bme.hu 3G UMTS, IMS, SIP Kanizsai Zoltán kanizsai@hit.bme.hu Tartalom 3G UMTS hálózatok IP Multimedia Subsystem (IMS) Session Initiation Protocol (SIP) Szoftver megoldások: OpenSIPS és elődei OpenIMS 2010.04.27.

Részletesebben

VoIP (Voice over IP)

VoIP (Voice over IP) VoIP (Voice over IP) Analog Telephone Adapter (ATA) Public Switched Telephone Network (PSTN) Private Branch exchang (PBX) Interactive Voice Response (IVR) Helyi hálózatok tervezése és üzemeltetése 1 Történelem

Részletesebben

IMS alapú NGN hálózatok felépítése és mûködése

IMS alapú NGN hálózatok felépítése és mûködése felépítése és mûködése GÓDOR BALÁZS Magyar Telekom PKI Távközlésfejlesztési Intézet godor.balazs@t-com.hu Kulcsszavak: Next Generation Networks, IMS, ETSI TISPAN, 3GPP A Next Generation Networks koncepciójának

Részletesebben

IMS IP MULTIMEDIA SUBSYSTEM

IMS IP MULTIMEDIA SUBSYSTEM BME/TMIT Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Távközlési és Médiainformatikai Tanszék (TMIT) IMS IP MULTIMEDIA SUBSYSTEM Dr. Maliosz Markosz Távközlési és Médiainformatikai Tanszék maliosz@tmit.bme.hu

Részletesebben

A kommunikáció evolúciója. Korszerű mobil rendszerek

A kommunikáció evolúciója. Korszerű mobil rendszerek Dr. Maros Dóra A kommunikáció evolúciója A mobilok generációi ahhoz képest, amivel kezdődött.. Az a fránya akksi Mobil kommunikáció a II. világháborúban Mobil távközlés 1941 Galvin Manufacturing Corporation

Részletesebben

GSM azonosítók, hitelesítés és titkosítás a GSM rendszerben, a kommunikáció rétegei, mobil hálózatok fejlődése

GSM azonosítók, hitelesítés és titkosítás a GSM rendszerben, a kommunikáció rétegei, mobil hálózatok fejlődése Mobil Informatika Dr. Kutor László GSM azonosítók, hitelesítés és titkosítás a GSM rendszerben, a kommunikáció rétegei, mobil hálózatok fejlődése http://uni-obuda.hu/users/kutor/ Bejelentkezés a hálózatba

Részletesebben

MOTIware IMS MediaGateway megvalósítása. Új generációs multimédiás szolgáltatások IMS alapokon

MOTIware IMS MediaGateway megvalósítása. Új generációs multimédiás szolgáltatások IMS alapokon MOTIware IMS MediaGateway megvalósítása Új generációs multimédiás szolgáltatások IMS alapokon Tartalom Media Gateway a MOTIware IMSben... 3 Media Resource Function (MRF)... 3 Media Gateway... 3 Technikai

Részletesebben

AGSMHÁLÓZATA TOVÁBBFEJLESZTÉSE A NAGYOBB

AGSMHÁLÓZATA TOVÁBBFEJLESZTÉSE A NAGYOBB AGSMHÁLÓZATA TOVÁBBFEJLESZTÉSE A NAGYOBB ADATSEBESSÉG ÉS CSOMAGKAPCSOLÁS FELÉ 2011. május 19., Budapest HSCSD - (High Speed Circuit-Switched Data) A rendszer négy 14,4 kbit/s-os átviteli időrés összekapcsolásával

Részletesebben

Építsünk IP telefont!

Építsünk IP telefont! Építsünk IP telefont! Moldován István Sonkoly Balázs BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM TÁVKÖZLÉSI ÉS MÉDIAINFORMATIKAI TANSZÉK Egy IP telefon felépítése Menedzsment interfész moldovan@tmit.bme.hu

Részletesebben

IP Telefónia és Biztonság

IP Telefónia és Biztonság IP Telefónia és Biztonság Telbisz Ferenc KFKI RMKI Számítógép Hálózati Központ és Magyar Telekom PKI-FI Networkshop 2006 IP Telefónia és Biztonság 1 Tartalomjegyzék Bevezetés Terminológia A VoIP architektúrája

Részletesebben

Távközlő hálózatok és szolgáltatások

Távközlő hálózatok és szolgáltatások Távközlő hálózatok és szolgáltatások Mobiltelefon-hálózatok Németh Krisztián BME TMIT 2010. okt. 17. Szájbergyerek (Németh Eszter 13 hónaos, 2010. február) A tárgy feléítése 1. Bevezetés 2. PSTN, ISDN

Részletesebben

VoIP biztonság. BME - TMIT Médiabiztonság feher.gabor@tmit.bme.hu

VoIP biztonság. BME - TMIT Médiabiztonság feher.gabor@tmit.bme.hu VoIP biztonság BME - TMIT Médiabiztonság feher.gabor@tmit.bme.hu VoIP támadások Támadás a VoIP szoftveren keresztül OS támadása Windows és Linux/UNIX alapok - szerverek Hardphone hibák Konfigurációs hibák

Részletesebben

Cellák. A cella nagysága függ a földrajzi elhelyezkedéstől és a felhasználók számától, ill. az általuk használt QoS-től! Korszerű mobil rendszerek

Cellák. A cella nagysága függ a földrajzi elhelyezkedéstől és a felhasználók számától, ill. az általuk használt QoS-től! Korszerű mobil rendszerek Dr. Maros Dóra Cellák A cella nagysága függ a földrajzi elhelyezkedéstől és a felhasználók számától, ill. az általuk használt QoS-től! Többszörös hozzáférési technikák FDMA(Frequency Division Multiple

Részletesebben

Kommunikáció. 3. előadás

Kommunikáció. 3. előadás Kommunikáció 3. előadás Kommunikáció A és B folyamatnak meg kell egyeznie a bitek jelentésében Szabályok protokollok ISO OSI Többrétegű protokollok előnyei Kapcsolat-orientált / kapcsolat nélküli Protokollrétegek

Részletesebben

MOBIL ÉS VEZETÉK NÉLKÜLI

MOBIL ÉS VEZETÉK NÉLKÜLI MOBIL ÉS VEZETÉK NÉLKÜLI HÁLÓZATOK BMEVIHIMA07 2. előadás Mobil hálózatok evolúciója Knapp Ádám BME Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék knapp@hit.bme.hu 2015. február 26., Budapest Tartalom Útban

Részletesebben

IP alapú távközlés. Voice over IP (VoIP)

IP alapú távközlés. Voice over IP (VoIP) IP alapú távközlés Voice over IP (VoIP) Analóg jel digitalizálása A t 125 μs Analóg jel digitalizálása Analóg jel átalakítása Mintavételezés (8kHz) Kvantálás (8bit) Folytonos jelből amplitúdóban és időben

Részletesebben

Hálózatok. Alapismeretek. A hálózatok célja, építőelemei, alapfogalmak

Hálózatok. Alapismeretek. A hálózatok célja, építőelemei, alapfogalmak Hálózatok Alapismeretek A hálózatok célja, építőelemei, alapfogalmak A hálózatok célja A korai időkben terminálokat akartak használni a szabad gépidők lekötésére, erre jó lehetőség volt a megbízható és

Részletesebben

A kommunikáció evolúciója. Korszerű mobil rendszerek

A kommunikáció evolúciója. Korszerű mobil rendszerek Dr. Maros Dóra A kommunikáció evolúciója http://www.youtube.com/watch?v=cr5eskfueyw A mobilok generációi ahhoz képest, amivel kezdődött.. Az a fránya akksi Szabályozási szervezetek Világszervezetek: International

Részletesebben

Az LTE. és a HSPA lehetőségei. Cser Gábor Magyar Telekom/Rádiós hozzáférés tervezési ágazat

Az LTE. és a HSPA lehetőségei. Cser Gábor Magyar Telekom/Rádiós hozzáférés tervezési ágazat Az LTE és a HSPA lehetőségei Cser Gábor Magyar Telekom/Rádiós hozzáférés tervezési ágazat Author / Presentation title 08/29/2007 1 Áttekintés Út az LTE felé Antennarendszerek (MIMO) Modulációk HSPA+ LTE

Részletesebben

Hálózati architektúrák laborgyakorlat

Hálózati architektúrák laborgyakorlat Hálózati architektúrák laborgyakorlat 6. hét Dr. Orosz Péter, Skopkó Tamás 2012. szeptember Szállítási réteg (L4) Szolgáltatások Rétegprotokollok: TCP, UDP Port azonosítók TCP kapcsolatállapotok Alkalmazási

Részletesebben

Nagysebességű Mobil Távközlés

Nagysebességű Mobil Távközlés Nagysebességű Mobil Távközlés Távközlési és Médiainformatikai Tanszék simon@tmit.bme.hu 1 Long Term Evolution http://hgmyung.googlepages.com/3gpplte.pdf simon@tmit.bme.hu 2 Motiváció simon@tmit.bme.hu

Részletesebben

VoIP Megoldások. Készítette: Lipcsei János

VoIP Megoldások. Készítette: Lipcsei János VoIP Megoldások Készítette: Lipcsei János VoIP fogalma [1] VoIP = voice over IP rövidítése Kommunikációs protokollok, eljárások, technológiák, átviteli technikák összessége, amelyek lehetővé teszik emberi

Részletesebben

Új generációs hálózatok. Bakonyi Péter c.docens

Új generációs hálózatok. Bakonyi Péter c.docens Új generációs hálózatok Bakonyi Péter c.docens IKT trendek A konvergencia következményei Korábban: egy hálózat egy szolgálat Konvergencia: végberendezések konvergenciája, szolgálatok konvergenciája (szolgáltatási

Részletesebben

IMS migrációs stratégiák

IMS migrációs stratégiák LÁPOSI LEVENTE, ZSIGMOND JÓZSEF Alcatel Hungary Kft. {levente.laposi, jozsef.zsigmond}@alcatel.hu Kulcsszavak: IMS, migráció, felhanszáló-központú szélessávú szolgáltatások Az emberek egyre jobb kommunikációs

Részletesebben

Mérési útmutató a Mobil infokommunikáció laboratórium 1. méréseihez

Mérési útmutató a Mobil infokommunikáció laboratórium 1. méréseihez Mérési útmutató a Mobil infokommunikáció laboratórium 1. méréseihez GSM II. Mérés helye: Hálózati rendszerek és Szolgáltatások Tanszék Mobil Kommunikáció és Kvantumtechnológiák Laboratórium I.B.113. Összeállította:

Részletesebben

SzIP kompatibilis sávszélesség mérések

SzIP kompatibilis sávszélesség mérések SZIPorkázó technológiák SzIP kompatibilis sávszélesség mérések Liszkai János Equicom Kft. SZIP Teljesítőképesség, minőségi paraméterek Feltöltési sebesség [Mbit/s] Letöltési sebesség [Mbit/s] Névleges

Részletesebben

Kommunikációs rendszerek programozása. Voice over IP (VoIP)

Kommunikációs rendszerek programozása. Voice over IP (VoIP) Kommunikációs rendszerek programozása Voice over IP (VoIP) Analóg jel digitalizálása A t 125 μs Analóg jel digitalizálása Analóg jel átalakítása Mintavételezés (8kHz) Kvantálás (8bit) Folytonos jelből

Részletesebben

Ethernet/IP címzés - gyakorlat

Ethernet/IP címzés - gyakorlat Ethernet/IP címzés - gyakorlat Moldován István moldovan@tmit.bme.hu BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM TÁVKÖZLÉSI ÉS MÉDIAINFORMATIKAI TANSZÉK Áttekintés Ethernet Multicast IP címzés (subnet)

Részletesebben

Komplex terheléses tesztmegoldások a Mobil PS és CS gerinchálózaton

Komplex terheléses tesztmegoldások a Mobil PS és CS gerinchálózaton Komplex terheléses tesztmegoldások a Mobil PS és CS gerinchálózaton Olaszi Péter, Sey Gábor, Varga Pál AITIA International Zrt. HTE Infokom konferencia és kiállítás, 2012. október 10 12. Változások a gerinchálózatban

Részletesebben

Fábián Zoltán Hálózatok elmélet

Fábián Zoltán Hálózatok elmélet Fábián Zoltán Hálózatok elmélet A feladata Online kapcsolattartás a között Tulajdonságai Írásos azonalli üzenetváltás tárolva vagy tárolás nélkül Üzenet hagyása Hangüzenet küldése, fogadása Konferencia

Részletesebben

Két típusú összeköttetés PVC Permanent Virtual Circuits Szolgáltató hozza létre Operátor manuálisan hozza létre a végpontok között (PVI,PCI)

Két típusú összeköttetés PVC Permanent Virtual Circuits Szolgáltató hozza létre Operátor manuálisan hozza létre a végpontok között (PVI,PCI) lab Adathálózatok ATM-en Távközlési és Médiainformatikai Tanszék Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Megvalósítások Multiprotocol encapsulation (RFC1483) - IETF Classical IP over ATM (RFC1577)

Részletesebben

Multiprotocol encapsulation (RFC1483) - IETF Classical IP over ATM (RFC1577) - IETF LAN Emulation (LANE) - ATM Forum Multiprotocol over ATM (MPOA) -

Multiprotocol encapsulation (RFC1483) - IETF Classical IP over ATM (RFC1577) - IETF LAN Emulation (LANE) - ATM Forum Multiprotocol over ATM (MPOA) - lab Adathálózatok ATM-en Távközlési és Médiainformatikai Tanszék Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Megvalósítások Multiprotocol encapsulation (RFC1483) - IETF Classical IP over ATM (RFC1577)

Részletesebben

SKÁLÁZHATÓ FUTURE MOBILE INTERNET ARCHITEKTÚRÁK

SKÁLÁZHATÓ FUTURE MOBILE INTERNET ARCHITEKTÚRÁK SKÁLÁZHATÓ FUTURE MOBILE INTERNET ARCHITEKTÚRÁK Előadás a Jövő Internet Platform által rendezett workshopon (Workshop a Future Internet week ről) 2011. július 8., Budapest Bokor László BME Híradástechnikai

Részletesebben

Mobilitásmenedzsment GSM és UMTS hálózatokban

Mobilitásmenedzsment GSM és UMTS hálózatokban Mobilitásmenedzsment GSM és UMTS hálózatokban dr. Paller Gábor Készült Axel Küpper: Location-Based Services: Fundamentals and Operation c. könyve alapján A mobil hálózat u.n. cellákra épül. Cellák Egy

Részletesebben

Valós idejű gépi fordítás kiegészítő szolgáltatásként

Valós idejű gépi fordítás kiegészítő szolgáltatásként Valós idejű gépi fordítás kiegészítő szolgáltatásként Tündik Máté Ákos, Nagy Loránd, Hilt Attila és Bóta Gergő 1 Tartalom Valós életből származó probléma Megoldás WebScale módon (Over the Top) Megoldás

Részletesebben

Mobil Internet és a tesztelésére szolgáló infrastruktúra

Mobil Internet és a tesztelésére szolgáló infrastruktúra Mobil Internet és a tesztelésére szolgáló infrastruktúra Dr. Pap László Az MTA rendes tagja BME, Híradástechnikai i Tanszék Mobil Távközlési és Informatikai Laboratórium Mobil Innovációs Központ 2008.

Részletesebben

1. Soroljon fel 3 jellemző tulajdonságát a beszédkódolóknak! Egyet fejtsen ki bővebben!

1. Soroljon fel 3 jellemző tulajdonságát a beszédkódolóknak! Egyet fejtsen ki bővebben! 1. Soroljon fel 3 jellemző tulajdonságát a beszédkódolóknak! Egyet fejtsen ki bővebben! Igényelt sávszélesség: a kódolt hang sávszélesség igénye. Bizonyos kódekek esetén ez lehet adaptív is, például AMR.

Részletesebben

Bevezető. PoC kit felépítése. NX appliance. SPAN-Proxy

Bevezető. PoC kit felépítése. NX appliance. SPAN-Proxy Bevezető A dokumentum célja összefoglalni a szükséges technikai előkészületeket a FireEye PoC előtt, hogy az sikeresen végig mehessen. PoC kit felépítése A FireEye PoC kit 3 appliance-t tartalmaz: NX series:

Részletesebben

Az adott eszköz IP címét viszont az adott hálózat üzemeltetői határozzákmeg.

Az adott eszköz IP címét viszont az adott hálózat üzemeltetői határozzákmeg. IPV4, IPV6 IP CÍMZÉS Egy IP alapú hálózat minden aktív elemének, (hálózati kártya, router, gateway, nyomtató, stb) egyedi azonosítóval kell rendelkeznie! Ez az IP cím Egy IP cím 32 bitből, azaz 4 byte-ból

Részletesebben

Valós idejû számlázás mobil környezetben

Valós idejû számlázás mobil környezetben ARY BÁLINT DÁVID, DR. IMRE SÁNDOR Budapesti Mûszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Híradástechnikai Tanszék imre@hit.bme.hu Kulcsszavak: tartalomszolgáltatás, UMTS, számlaelôállítás, hálózati struktúra

Részletesebben

E Q U I C O M M é r é s t e c h n i k a i K f t. H B u d a p e s t, M á t y á s k i r á l y u T. : F.

E Q U I C O M M é r é s t e c h n i k a i K f t. H B u d a p e s t, M á t y á s k i r á l y u T. : F. MS NBP-Targets MS NBP-Targets Austria 99 % coverage with 100 Mbps by 2020 Italy 100 % coverage with 30 Mbps by 2020. 50 % HH penetration of 100Mbps services by 2020 Belgium 50 % HH penetration with 1 Gbps

Részletesebben

Szolgáltatások és alkalmazások (VITMM131)

Szolgáltatások és alkalmazások (VITMM131) Szolgáltatások és alkalmazások (VITMM131) Internet alapú szolgáltatások Vidács Attila Távközlési és Médiainformatikai Tanszék (TMIT) I.E.348, vidacs@tmit.bme.hu Tartalom Internet-alapú szolgáltatások Internet

Részletesebben

Hálózatok Rétegei. Számítógépes Hálózatok és Internet Eszközök. TCP/IP-Rétegmodell. Az Internet rétegei - TCP/IP-rétegek

Hálózatok Rétegei. Számítógépes Hálózatok és Internet Eszközök. TCP/IP-Rétegmodell. Az Internet rétegei - TCP/IP-rétegek Hálózatok Rétegei Számítógépes Hálózatok és Internet Eszközök WEB FTP Email Telnet Telefon 2008 2. Rétegmodell, Hálózat tipusok Közbenenső réteg(ek) Tw. Pair Koax. Optikai WiFi Satellit 1 2 Az Internet

Részletesebben

Útban az 5G mobil felé

Útban az 5G mobil felé 1 Útban az 5G mobil felé Faigl Zoltán {zfaigl}@mik.bme.hu 2 Mobilinternet forgalom Mobilinternetgyorsjelentés, 2014. január Networks 2014 3 Mobilinternet-forgalom Networks 2014 4 Cisco, globális előrejelzés

Részletesebben

Beállítások 1. Töltse be a Planet_NET.pkt állományt a szimulációs programba! A teszthálózat már tartalmazza a vállalat

Beállítások 1. Töltse be a Planet_NET.pkt állományt a szimulációs programba! A teszthálózat már tartalmazza a vállalat Planet-NET Egy terjeszkedés alatt álló vállalat hálózatának tervezésével bízták meg. A vállalat jelenleg három telephellyel rendelkezik. Feladata, hogy a megadott tervek alapján szimulációs programmal

Részletesebben

Mobilinternet-gyorsjelentés július

Mobilinternet-gyorsjelentés július Mobilinternet-gyorsjelentés 2011. július ezer Mobilinternet-gyorsjelentés, 2011. július Összefoglaló előfizetői adatok a hónap végén Mobilinternet előfizetések száma Forgalmat bonyolított előfizetések

Részletesebben

10. HÍRADÁSTECHNIKA I. Dr.Varga Péter János

10. HÍRADÁSTECHNIKA I. Dr.Varga Péter János 10. HÍRADÁSTECHNIKA I. Dr.Varga Péter János 2 Mobil kommunikáció 3 A kommunikáció evolúciója 4 A kezdetek 5 1921 Detroiti rendőrség 2 MHz Egyirányú forgalom 1933 megvalósult a kétirányú kommunikáció A

Részletesebben

IMS (IP multimédia alrendszer)

IMS (IP multimédia alrendszer) IMS (IP multimédia alrendszer) Varga Pál pvarga@tmit.bme.hu BME Távközlési és Médiainformatikai Tanszék Thx: Vidács A., Szabó S., Zainkó Cs. Tartalom 2G - 2.5 G 3G ------ IMS definíciók(?) SIP Session

Részletesebben

DLNA- beállítási útmutató

DLNA- beállítási útmutató MAGYAR DLNA- beállítási útmutató LAN hálózati csatlakozáshoz Tapasztalja meg a valóságot AQUOS LCD-TV 2011 tavasz/nyár Oldal - 1 - LE820 - LE822 - LE814 - LE824 - LE914 - LE925 Tartalom: 1. A PC előkészítése

Részletesebben

IPv6 Biztonság: Ipv6 tűzfalak tesztelése és vizsgálata

IPv6 Biztonság: Ipv6 tűzfalak tesztelése és vizsgálata IPv6 Biztonság: Ipv6 tűzfalak tesztelése és vizsgálata Mohácsi János Networkshop 2005 Mohácsi János, NIIF Iroda Tartalom Bevezetés IPv6 tűzfal követelmény analízis IPv6 tűzfal architektúra IPv6 tűzfalak

Részletesebben

2011. május 19., Budapest IP - MIKRO MOBILITÁS

2011. május 19., Budapest IP - MIKRO MOBILITÁS 2011. május 19., Budapest IP - MIKRO MOBILITÁS Miért nem elég a Mobil IP? A nagy körülfordulási idő és a vezérlési overhead miatt kb. 5s-re megszakad a kapcsolat minden IP csatlakozási pont váltáskor.

Részletesebben

MOBILTELEFONON keresztüli internet telefonálás

MOBILTELEFONON keresztüli internet telefonálás MOBILTELEFONON keresztüli internet telefonálás A FRING egy olyan alkalmazás, aminek segítségével hívásokat tud kezdeményezni a FONIO, az internet telefon szolgáltatást felhasználva. Igen költségkímélő,

Részletesebben

Eduroam Az NIIF tervei

Eduroam Az NIIF tervei Eduroam Az NIIF tervei Fehér Ede HBONE Workshop Mátraháza, 2005. november 9-11. 1 Tartalomjegyzék Mi az Eduroam? Tagok, felhasználók Működési modell Bizalmi szövetségek Felhasznált technológiák Továbbfejlesztési

Részletesebben

CSOMAGKAPCSOLT FORGALOM SZÁMLÁZÁSA UMTS RENDSZERBEN

CSOMAGKAPCSOLT FORGALOM SZÁMLÁZÁSA UMTS RENDSZERBEN BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM HÍRADÁSTECHNIKAI TANSZÉK CSOMAGKAPCSOLT FORGALOM SZÁMLÁZÁSA UMTS RENDSZERBEN Ary Bálint Dávid Diplomamunka 2005. május 14. Alulírott Ary Bálint Dávid, a Budapesti

Részletesebben

IP alapú kommunikáció. 5. Előadás Routing 2 Kovács Ákos

IP alapú kommunikáció. 5. Előadás Routing 2 Kovács Ákos IP alapú kommunikáció 5. Előadás Routing 2 Kovács Ákos Az internet ~84000 (2018 )különböző hálózatból épül fel, ezeket domainnek nevezzük Minden domain több routerből és hostból áll, amelyet egy szervezt

Részletesebben

INFOKOMMUNIKÁCIÓS SZOLGÁLTATÁSOK ÉS ALKALMAZÁSOK

INFOKOMMUNIKÁCIÓS SZOLGÁLTATÁSOK ÉS ALKALMAZÁSOK INFOKOMMUNIKÁCIÓS SZOLGÁLTATÁSOK ÉS ALKALMAZÁSOK Authentication, Authorization, Accounting (AAA) 2011. március 4., Budapest Dr. Imre Sándor Szabó Sándor BME Híradástechnikai Tanszék szabos@hit.bme.hu Authentication,

Részletesebben

Félreértések elkerülése érdekében kérdezze meg rendszergazdáját, üzemeltetőjét!

Félreértések elkerülése érdekében kérdezze meg rendszergazdáját, üzemeltetőjét! Félreértések elkerülése érdekében kérdezze meg rendszergazdáját, üzemeltetőjét! http://m.equicomferencia.hu/ramada Liszkai János senior rendszermérnök vállalati hálózatok Miről is lesz szó? Adatközpont

Részletesebben

(MVNO) MOBIL INTERNET ELMÉLET ÉS GYAKORLAT BALATONGYÖRÖK, 19.11.2015

(MVNO) MOBIL INTERNET ELMÉLET ÉS GYAKORLAT BALATONGYÖRÖK, 19.11.2015 (MVNO) MOBIL INTERNET ELMÉLET ÉS GYAKORLAT BALATONGYÖRÖK, 19.11.2015 TARTALOM 1. Bevezetés 2. 3. 4. 3G, 4G alapok Előrejelzés Kihívások Page 2 1. Bevezetés Page 3 MNO, MVNO A mobil hálózati operátor vagy

Részletesebben

2018. december 5., Budapest A GSM-TŐL AZ LTE-IG

2018. december 5., Budapest A GSM-TŐL AZ LTE-IG 2018. december 5., Budapest A GSM-TŐL AZ LTE-IG Legfontosabb jellemzők Korszak GSM GSM/GPRS UMTS/HSPA LTE 1980-as évek végétől 2000-es évek eleje Újdonságok Digitális átvitel Csomagkapcsolt átvitel Közeghozzá

Részletesebben

[SZÁMÍTÓGÉP-HÁLÓZATOK]

[SZÁMÍTÓGÉP-HÁLÓZATOK] Mérési utasítás WireShark használata, TCP kapcsolatok analizálása A Wireshark (korábbi nevén Ethereal) a legfejlettebb hálózati sniffer és analizátor program. 1998-óta fejlesztik, jelenleg a GPL 2 licensz

Részletesebben

IP alapú távközlés. Virtuális magánhálózatok (VPN)

IP alapú távközlés. Virtuális magánhálózatok (VPN) IP alapú távközlés Virtuális magánhálózatok (VPN) Jellemzők Virtual Private Network VPN Publikus hálózatokon is használható Több telephelyes cégek hálózatai biztonságosan összeköthetők Olcsóbb megoldás,

Részletesebben

4. Hivatkozási modellek

4. Hivatkozási modellek 4. Hivatkozási modellek Az előző fejezetben megismerkedtünk a rétegekbe szervezett számítógépes hálózatokkal, s itt az ideje, hogy megemlítsünk néhány példát is. A következő részben két fontos hálózati

Részletesebben

vezeték nélküli Turi János Mérnök tanácsadó Cisco Systems Magyarország Kft. jturi@cisco.com

vezeték nélküli Turi János Mérnök tanácsadó Cisco Systems Magyarország Kft. jturi@cisco.com Biztonság és vezeték nélküli hálózat? Turi János Mérnök tanácsadó Cisco Systems Magyarország Kft. jturi@cisco.com 1 Amiről szó lesz - tervezés Mi az a CVD? Hogyan készül Mire e használjuk áju Vezeték nélküli

Részletesebben

Hálózati betekint ő program telepítése mobil telefonra. Symbian. alarm shop. Windows mobile Android IPhone Blackberry

Hálózati betekint ő program telepítése mobil telefonra. Symbian. alarm shop. Windows mobile Android IPhone Blackberry Glover Electric kft. www.visiotech.hu Hálózati betekint ő program telepítése mobil telefonra. Symbian Windows mobile Android IPhone Blackberry 1.Symbian Operációs Rendszer 1. Először telepítenie kell a

Részletesebben

NIIF VoIP projekt. 3. HBONE tábor Budapest, november 4-6.

NIIF VoIP projekt. 3. HBONE tábor Budapest, november 4-6. NIIF VoIP projekt Fehér Ede, NIIF Iroda Tirpák Miklós, MTA SzTAKI Szendrői József, Synergon 3. HBONE tábor Budapest, 2003. november 4-6. 1 Tartalomjegyzék Az NIIF VoIP projekt státusza A VoIP szolgáltatás

Részletesebben

A 35/2016. (VIII. 31.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 35/2016. (VIII. 31.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 35/2016. (VIII. 31.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosítószáma és megnevezése 54 481 06 Informatikai rendszerüzemeltető Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja

Részletesebben

InfoVista újdonságok. Sándor Tamás. fımérnök. SCI-Network Távközlési és Hálózatintegrációs zrt. T.: 467-70-30 F.: 467-70-49

InfoVista újdonságok. Sándor Tamás. fımérnök. SCI-Network Távközlési és Hálózatintegrációs zrt. T.: 467-70-30 F.: 467-70-49 SCI-Network Távközlési és Hálózatintegrációs zrt. InfoVista újdonságok T.: 467-70-30 F.: 467-70-49 info@scinetwork.hu www.scinetwork.hu Sándor Tamás fımérnök Nem tudtuk, hogy lehetetlen, ezért megcsináltuk.

Részletesebben

Szoftver fő funkciói. Diszpécser rádió GPS nyomkövetés Adatátvitel és tárolás Telefonhívások kezelése 1 / 7

Szoftver fő funkciói. Diszpécser rádió GPS nyomkövetés Adatátvitel és tárolás Telefonhívások kezelése 1 / 7 Diszpécser rádió GPS nyomkövetés Adatátvitel és tárolás Telefonhívások kezelése 1 / 7 Diszpécser rádió funkciók Funkciók - Egyedi, csoport és összes tagállomás hívása a diszpécser konzolról - Tagállomások

Részletesebben

Új generációs GSM-R vasútüzemi kommunikáció

Új generációs GSM-R vasútüzemi kommunikáció Új generációs GSM-R vasútüzemi kommunikáció A fejlődés TDM-től a SIP infrastrukturáig Alexander Hil File: Next generation operational communication_hu.pptx Author: FRQ Page: 1 Termék Portfólio Fixed terminal

Részletesebben

ÚTMUTATÓ AZ ÜZLETI INTERNETKAPCSOLATRÓL

ÚTMUTATÓ AZ ÜZLETI INTERNETKAPCSOLATRÓL ÚTMUTATÓ AZ ÜZLETI INTERNETKAPCSOLATRÓL Találja meg az Ön számára legmegfelelőbb megoldást! ADSL/VDSL INTERNET Az Invitech Solutions költséghatékony és korszerű megoldásaival támogatja vállalkozását. Szolgáltatásunkat

Részletesebben

Hálózati Technológiák és Alkalmazások

Hálózati Technológiák és Alkalmazások Hálózati Technológiák és Alkalmazások Vida Rolland BME TMIT 2016. március 24. 4G rendszerek 2016.03.24 Hálózati technológiák és alkalmazások 2 3.5G rendszerek HSDPA High Speed Downlink Packet Access 1.8

Részletesebben

Flash és PHP kommunikáció. Web Konferencia 2007 Ferencz Tamás Jasmin Media Group Kft

Flash és PHP kommunikáció. Web Konferencia 2007 Ferencz Tamás Jasmin Media Group Kft Flash és PHP kommunikáció Web Konferencia 2007 Ferencz Tamás Jasmin Media Group Kft A lehetőségek FlashVars External Interface Loadvars XML SOAP Socket AMF AMFphp PHPObject Flash Vars Flash verziótól függetlenül

Részletesebben

Számítógép hálózatok gyakorlat

Számítógép hálózatok gyakorlat Számítógép hálózatok gyakorlat 5. Gyakorlat Ethernet alapok Ethernet Helyi hálózatokat leíró de facto szabvány A hálózati szabványokat az IEEE bizottságok kezelik Ezekről nevezik el őket Az Ethernet így

Részletesebben

Tisztelt Telepítő! 2. Ellenőrizze, hogy a modul engedélyezve van-e: Szekció [382] Opció 5 (alternatív kommunikátor) BE.

Tisztelt Telepítő! 2. Ellenőrizze, hogy a modul engedélyezve van-e: Szekció [382] Opció 5 (alternatív kommunikátor) BE. Tisztelt Telepítő! A PowerSeries NEO GO alkalmazás segítségével távolról vezérelhetőek a NEO központok. Ehhez a központokat valamely TL280/TL2803G/3G2080 modullal kell bővíteni. A modul verziószámának

Részletesebben

Hálózati Technológiák és Alkalmazások. Vida Rolland, BME TMIT október 29. HSNLab SINCE 1992

Hálózati Technológiák és Alkalmazások. Vida Rolland, BME TMIT október 29. HSNLab SINCE 1992 Hálózati Technológiák és Alkalmazások Vida Rolland, BME TMIT 2018. október 29. Link-state protokollok OSPF Open Shortest Path First Első szabvány RFC 1131 ( 89) OSPFv2 RFC 2178 ( 97) OSPFv3 RFC 2740 (

Részletesebben

3G / HSDPA. Tar Péter

3G / HSDPA. Tar Péter 3G / HSDPA Tar Péter 2 Hálózati felépítések 3 A GSM rádiócsatorna jellemzői FDMA / TDMA (frekvenciaosztásos/idõosztásos) csatorna-hozzáférés f 1 0 1 2 3 4 5 6 7 idõ f 2 0 1 2 3 4 5 6 7 4 Kapacitás Agner

Részletesebben

Az RSVP szolgáltatást az R1 és R3 routereken fogjuk engedélyezni.

Az RSVP szolgáltatást az R1 és R3 routereken fogjuk engedélyezni. IntServ mérési utasítás 1. ábra Hálózati topológia Routerek konfigurálása A hálózatot konfiguráljuk be úgy, hogy a 2 host elérje egymást. (Ehhez szükséges az interfészek megfelelő IP-szintű konfigolása,

Részletesebben

Tájékoztató az 1.10-es labor használatához

Tájékoztató az 1.10-es labor használatához Tájékoztató az 1.10-es labor használatához Általános leírás A kari nyílt laborban vékony kliens alapú architektúrát alakítottunk ki, ahol egy-két alapvető alkalmazáson kívül (pl.: böngésző, PDF olvasó,

Részletesebben

Azonnali üzenetküldés SIP protokollal

Azonnali üzenetküldés SIP protokollal MUHI DÁNIEL Pannon Egyetem Mûszaki Informatikai Kar, Információs Rendszerek Tanszék dani@best.vein.hu Kulcsszavak: SIP, azonnali üzenetküldés, jelenlét, jelzés A Session Initiation Protocol (SIP) olyan

Részletesebben

Adatátviteli rendszerek Mobil távközlő hálózatok rendszertechnikája. Dr. habil Wührl Tibor Óbudai Egyetem, KVK Híradástechnika Intézet

Adatátviteli rendszerek Mobil távközlő hálózatok rendszertechnikája. Dr. habil Wührl Tibor Óbudai Egyetem, KVK Híradástechnika Intézet Adatátviteli rendszerek Mobil távközlő hálózatok rendszertechnikája Dr. habil Wührl Tibor Óbudai Egyetem, KVK Híradástechnika Intézet Mobil hálózatok fejlődés története (csak digitális, fontosabb mérföldkövek)

Részletesebben

IPv6 Elmélet és gyakorlat

IPv6 Elmélet és gyakorlat IPv6 Elmélet és gyakorlat Kunszt Árpád Andrews IT Engineering Kft. Tematika Bevezetés Emlékeztető Egy elképzelt projekt Mikrotik konfiguráció IPv6 IPv4 kapcsolatok, lehetőségek

Részletesebben

Előnyei. Helyi hálózatok tervezése és üzemeltetése 2

Előnyei. Helyi hálózatok tervezése és üzemeltetése 2 VPN Virtual Private Network A virtuális magánhálózat az Interneten keresztül kiépített titkosított csatorna. http://computer.howstuffworks.com/vpn.htm Helyi hálózatok tervezése és üzemeltetése 1 Előnyei

Részletesebben

Hálózati Technológiák és Alkalmazások. Vida Rolland, BME TMIT november 5. HSNLab SINCE 1992

Hálózati Technológiák és Alkalmazások. Vida Rolland, BME TMIT november 5. HSNLab SINCE 1992 Hálózati Technológiák és Alkalmazások Vida Rolland, BME TMIT 2018. november 5. Adatátviteli feltételek Pont-pont kommunikáció megbízható vagy best-effort (garanciák nélkül) A cél ellenőrzi a kapott csomagot:

Részletesebben

MULTIMÉDIA-TOVÁBBÍTÁS

MULTIMÉDIA-TOVÁBBÍTÁS MULTIMÉDIA-TOVÁBBÍTÁS AZ IP FELETT 2. rész Hívásvezérlő protokollok: H.323 az ITU protokollcsaládja SIP Session Initiation Protocol, az IETF hívásvezérlő protokollja Apr 25, 2013, Budapest Szabó Csaba

Részletesebben

III. előadás. Kovács Róbert

III. előadás. Kovács Róbert III. előadás Kovács Róbert VLAN Virtual Local Area Network Virtuális LAN Logikai üzenetszórási tartomány VLAN A VLAN egy logikai üzenetszórási tartomány, mely több fizikai LAN szegmensre is kiterjedhet.

Részletesebben

ÚTON AZ 5. GENERÁCIÓ FELÉ

ÚTON AZ 5. GENERÁCIÓ FELÉ ÚTON AZ 5. GENERÁCIÓ FELÉ RÁDIÓS HÁLÓZATOK EVOLÚCIÓJA Ez az előadás alcíme vagy a tárgy neve vagy a konferencia neve Dr. Fazekas Péter BME Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék fazekasp@hit.bme.hu

Részletesebben

VoIP. VoIP biztonság

VoIP. VoIP biztonság VoIP VoIP biztonság VoIP támadások Támadás a VoIP szoftveren keresztül OS támadása Windows és Linux/UNIX alapok - szerverek Hardphone hibák Konfigurációs hibák kihasználása Gyenge jelszavak SNMP hozzáférés

Részletesebben