SZERETETNYELVEK Prédikáció a Budai Baptista Gyülekezetben március 11. Sonkoly Tamás

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "SZERETETNYELVEK Prédikáció a Budai Baptista Gyülekezetben - 2012. március 11. Sonkoly Tamás"

Átírás

1 SZERETETNYELVEK Prédikáció a Budai Baptista Gyülekezetben március 11. Sonkoly Tamás Máté 22,37-39: Jézus így válaszolt: Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből és teljes elmédből. Ez az első és a nagy parancsolat. A második hasonló ehhez: Szeresd felebarátodat, mint magadat. Máté 7,12: "Amit tehát szeretnétek, hogy az emberek veletek cselekedjenek, ti is ugyanazt cselekedjétek velük, mert ez a törvény, és ezt tanítják a próféták." Ma a Szeretetnyelvekről lesz szó. Ha valaki még nem hallott a szeretetnyelvekről, akkor érdemes lesz különösen is figyelnie: Sok sok ezer embernek lett jobb az élete szerte a bolygón, akik megismerték a szeretetnyelveket. Ha pedig valaki már hallott a szeretetnyelvekről, pl. a fiatalokkal már többször is beszélgettünk erről, az is figyeljen, mert lesz sok újdonság nekik is. Máté 22,37-39: Jézus így válaszolt: Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből és teljes elmédből. Ez az első és a nagy parancsolat. A második hasonló ehhez: Szeresd felebarátodat, mint magadat. Ez az igevers az úgynevezett Nagy Parancsolat. Jézus ebben világosan megmondja, hogy a legfontosabb, hogy szeressük Istent, és hogy szeressük a többi embert. Úgy gondolom, hogy ha ez a parancsolat ennyire fontos, akkor jól meg kell tanulnunk engedelmeskedni neki. Ma főleg a második részéről fogok beszélni, ezért is van aláhúzva, de az első részéről is lesz majd szó. Nagyon furcsán hangzik, hogy Jézus nem azt parancsolja, hogy engedelmeskedj másoknak, tegyél jót másokkal, vagy ne bánts másokat ezek konkrét, jól teljesíthető parancsok lennének. De az, hogy szeressünk másokat, kicsit furán hangzik Meg lehet parancsolni a szeretetet? A szeretet nem egy érzés, ami vagy jön, vagy nem? Nem lesz képmutató az az ember, aki eljátssza, hogy szereti a másikat, de nincs mögötte érzelem, csak parancsra teszi ezt? Próbáltam utánaolvasni ennek az igeversnek, hátha van egy olyan fordítása, vagy az eredeti görög szövegnek egy olyan értelme, amiben Jézus azért hozzáfűzi, hogy természetesen csak akkor szeresd felebarátodat, ha úgy érzed. Megmondom őszintén, hogy nem találtam ilyet. A szeretet ugyanis egy cselekedet, nem egy érzés. Az a kellemes, szívet melengető érzés vagy jön vele, vagy nem. Ha érzelmek nélkül szeretek valakit, attól az illetőnek az még jó lesz. Ettől nem vagyok képmutató. Képmutató akkor leszek, ha hátsó szándékom van. Nem azért szeretem a másikat, hogy örüljön, hanem például hogy büszke lehessek magamra, vagy hogy elérjek valamit nála, vagy hogy önigazult lehessek Isten előtt.

2 Minden embernek szüksége van szeretetre. Érdekes, hogy a teremtéskor Isten majdnem mindenre azt mondta, hogy jó, de egy dologról azt állította, hogy nem jó: Az embernek egyedül lenni. (1Móz 2,18) Ez még a bűnbeesés előtt volt. Isten maga teremtett úgy minket, hogy vágyjunk másokkal együtt lenni. Szeretet Pohár Minden embernek van egy tartálya, ahová a szeretetet gyűjti: ennek a jelképéül fogom használni a Szeretet Pohár kifejezést. Ha szeretnek mások, akkor jól érzem magam, boldog vagyok: tele van a szeretetpoharam. Ha viszont nem érzem, hogy szeretnének, akkor kiürül a szeretetpoharam, boldogtalan vagyok. Azt mondják a szakemberek, hogy a szeretetre mindenkinek szüksége van születéstől kezdve, ugyanolyan fontos ez, mint az étel vagy a levegő. Ha valakit nem szeretnek, annak súlyos következményei lesznek: Az illető sokkal stresszesebb lesz, könnyebben lesz beteg, vagy például a problémás gyerekekkel kapcsolatban is szinte mindig az a gondok eredete, hogy nem szeretik őket. Gondolkozzunk el most egy pillanatra. Mennyire van tele a szeretet poharunk? Mennyire érezzük, hogy szeretnek minket mások? Mindenki azt szeretné, hogy ha a hozzá közel álló emberek szeretnék őt. Ha a villamosvezető bemondaná a mikrofonba nekem, hogy Tamás, nagyon szeretlek, akkor inkább zavarba jönnék, mint örülnék. Én azt szeretném, hogy a hozzám közel állók szeressenek: elsősorban a családom; illetve a gyülekezetem tagjai, a munkatársaim, a barátaim. Gondolkozzunk el most megint egy pillanatra. A hozzánk közel álló embereknek mennyire van tele a szeretetpohara? Mennyire érzi magát szeretve a házastársunk? A családtagjaink? Az ismerőseink? Ha jól engedelmeskedünk Jézus szeretet-parancsának, akkor a körülöttünk élők szeretetpohara tele van, szeretve érzik magukat. Legalábbis elméletileg Nézzünk ezzel kapcsolatban egy érdekes igeverset!

3 Máté 7,12: "Amit tehát szeretnétek, hogy az emberek veletek cselekedjenek, ti is ugyanazt cselekedjétek velük, mert ez a törvény, és ezt tanítják a próféták." Ezt szintén Jézus mondta, a Hegyibeszédben. Ha felszínesen értelmezem ezt az igét, akkor mit csinálok? Rendelek mindenkinek, hetente többször kolbászos-tojásos pizzát. Hiszen én azt szeretem, és ez az ige megmondja, hogy azt tegyem másokkal, ami szeretném, hogy ők tegyenek velem. Azért ha egy kicsit is bölcs vagyok, akkor rájövök, hogy nem ez az igazi szeretet. Mindenki szeretné, hogy szeressék, de ez mindenkinek mást jelent! Van, aki inkább a Hawaii-pizzát szereti, van, aki jobban örülne egy magyaros pörköltnek, és talán van, aki annak örülne, ha nem rendelnék neki semmit, mert éppen diétázni próbál. Erről szólnak a szeretetnyelvek. 5 fő szeretetnyelv van, általában mindenkin van egy olyan, ami különösen illik rá: Ezen a nyelven szokta kifejezni a szeretetét, és akkor érzi magát szeretve, ha így szeretik őt. 1. Dicséret Az első szeretetnyelv a dicséret. Vannak emberek, akik így működnek: Akkor érzik magukat szeretve, ha ezt megmondják nekik. Például házasságban van olyan ember, akinek nagyon fontos, hogy kimondja a párja: Szeretlek! Vagy az ilyen embereket a munkában jobban lehet motiválni dicsérettel, mint fizetésemeléssel. Mark Twain-nek, az írónak volt egy mondása: Egy bókból két hónapig is elélek. Ez volt az ő szeretetnyelve, ha valaki megdicsérte, akkor máris tele lett a szeretetpohara. Ismerünk ilyen embereket? Esetleg mi magunk vagyunk ilyenek?

4 2. Minőségi idő Vannak emberek, akiknek semmit nem jelent, ha azt mondják nekik, Szeretlek!. Úgy érzik, hogy ezek csak üres szavak az igazi szeretet az együtt töltött, minőségi idő. Nagyon sok olyan házasság van, ahol a férj sokat dolgozik, úgy gondolja, hogy ezzel tud jól gondoskodni a családjáról; miközben a családjának inkább az együtt töltött idő lenne a fontos. Anninának, az én feleségemnek is ez a szeretetnyelve. Sokszor sokáig dolgozom, de már megtanultam, hogy mennyire fontos, hogy időt töltsek vele. Ne csak egyből leüljek számítógépezni vagy olvasni, amikor hazaérek, hanem beszélgessünk, figyeljünk oda egymásra. Aránylag sokszor el szoktunk menni sétálni, vagy be szoktunk ülni valahova kávézni nem is az a lényeg, hogy mit csinálunk, hanem hogy együtt csináljuk. Ismerünk ilyen embert, akinek fontos az együtt töltött, minőségi idő?

5 3. Ajándékozás Sokan csak azért ajándékoznak, mert illik, de vannak emberek, akik így fejezik ki a szeretetüket. Például van otthon egy lámpánk, amit a gyülekezetünkbe járó Kingától és Hunyitól kaptunk. Ők maguk rakták össze és díszítették ki, nagyon szuper. Fogadni mernék, hogy az ő szeretetnyelvük az ajándékozás! Ismerünk olyan embert, aki így szeret ajándékozni, és nagyon örülni szokott, ha ajándékot kap? Az ilyen embert úgy tudjuk legjobban szeretné, ha megajándékozzuk őt. Nem muszáj valami nagyon drága és költséges dologra gondolni például egy 85 forintos Túró Rudi is örömet okoz nekik, a szeretet és törődés jele ez számára.

6 Szívesség Vannak emberek, akik tettekkel szeretnek. Például elmosogatnak helyettünk, így mondják ki, hogy szeretnek. Persze ők is szeretnek időt tölteni másokkal, és örülnek az ajándékoknak, de akkor érzik igazán szeretve magukat, ha valamit megteszünk nekik. Például egy munkahelyen vagy egy háztartásban is mindig vannak érdekesebb és unalmasabb feladatok: ha egy unalmasabbat megcsinálunk valaki helyett, akinek a szívesség a szeretetnyelve, akkor óriási örömet szerzünk neki. Dia: 5. Érintés Azt hiszem mindannyian ismerünk olyan embereket, akik nagyon szeretnek másokhoz hozzáérni. Ők azok, akik nem egyszerűen kezet fognak, hanem megölelnek minket. Nem csak megdicsérnek, hanem hátba veregetnek. Lehet, hogy ez kényelmetlen érzés azoknak, akik nincsenek ehhez hozzászokva a testi érintéshez... De nem szabad megijedni, ők így működnek, és kész.

7 Ez tehát az 5 szeretetnyelv. Gondolkozzon el most mindenki rajta, hogy vajon melyik igaz leginkább rá! Van, aki könnyen rájön, hogy melyik igaz rá, van aki nehezebben. Jó teszt lehet, ha elgondolkozunk rajta, hogy mi hogyan szoktuk a szeretetünket kifejezni. Vagy az, ha végiggondoljuk, hogy mit szoktunk leggyakrabban kérni másoktól. Sőt, akár az is segíthet, ha elgondoljuk, hogy mi az, aminek a hiánya a legtöbb fájdalmat okozza nekünk. Ha valaki nem tudta most megállapítani a saját szeretetnyelvét, az sem baj, még este lehet gondolkozni ezen, akár megkérdezni másokat is, hogy mi a véleményük. Elszeretni egymás mellett Fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy nekünk mi a szeretetnyelvünk, illetve azzal is, hogy másoknak mi a szeretetnyelve. Különben könnyű úgymond elszeretni egymás mellett Sok házasság van bajban emiatt: A férj szeretetnyelve mondjuk a dicséret, a feleségé meg az együtt töltött idő. Ha mindketten a saját szeretetnyelvükön próbálnak szeretni, akkor lesznek olyan párbeszédek, hogy például a feleség a férj szemére hányja, hogy Nem is szeretsz! Elterveztem, hogy ma este beszélgetünk egy jót, te meg csak tévézel. A férj erre azt fogja mondani: Dehogynem szeretlek! Már kétszer is mondtam ma este, hogy szeretlek, és megdicsértelek a vacsora miatt. Te bezzeg soha nem mondasz egy jó szót se nekem! Érezzük ugye, hogy mennyire más nyelvet beszélnek. A jó hír az, hogy meg lehet tanulni a többi ember szeretetnyelvét. A feleség megtanulhatja dicsérni a férjét, még ha furcsának is érzi, és a férj is megtanulhat időt tölteni a feleségével, még ha feleslegesnek is érzi. Beszélgessünk erről!!! Nem kell senkinek pszichológust játszania és megpróbálnia kitalálni, hogy a házastársának, gyerekének, szüleinek vagy kollégáinak mi a szeretetnyelve. Egyszerűen beszélgessünk erről! Én például néhány hete meséltem a szeretetnyelvekről a főnökömnek és a munkatársaimnak, és aztán megbeszéltük, hogy melyiküknek mi a szeretetnyelve. Azóta jobban értjük egymást, jobban tudunk együtt dolgozni. Lehetőleg mindannyian beszélgessünk erről az ismerőseinkkel ma este, illetve az előttünk álló héten. Óriási változásokat hozhat, ha megtanuljuk jól szeretni egymást. Az a helyzet, hogy nagyon hiszek a szeretetnyelvek erejében. Hiszem, hogy ha elsajátítjuk ezt az elméletet, akkor jobb lesz az életünk, jobbak lesznek a kapcsolataink, és mindenki nyer. A pohárban a rózsaszín lé a boldogságunkat jelképezi: nem lesz üres a szeretetpoharunk, ha jól szeretnek minket. Ugyanakkor muszáj elmondanom, hogy azért ez csak egy pszichológiai elmélet. Nagyon hasznos, segíthet még abban is, hogy jobb keresztények legyünk, de nem old meg mindent. A világon a legsikeresebb, legelismertebb, legjobban szeretett embereknek sincsen teljesen tele a szeretet pohara: mindig marad egy üres rész, amit nem tud egy ember sem betölteni. Ez a rész Istenre vár. Mindannyian úgy vagyunk teremtve, hogy ne érezzük jól magunkat Isten nélkül. A sikeres emberek is töprengenek csöndes éjszakákon azon, hogy mi hiányzik még

8 Isten csordultig akarja tölteni a szeretetpoharunkat! Ő nagyon szeret minket, és mivel tökéletesen ismer, ezért a nekünk való szeretetnyelven szól. Én 16 éves koromban lettem keresztény. Előtte is kaptam sok szeretetet, de azért mindig éreztem, hogy valami hiányzik de most már teljesnek érzem az életet, akkor is, ha esetleg az emberek szeretetét nem érzem. Isten nagyon szeret minket, a Bibliában és napjainkban is szól hozzánk mind az 5 szeretetnyelven: Dicséret - Amikor Jézus a Földön járt, az emberek nagyon szerették hallgatni. Biztos vagyok benne, hogy nem csak azért, mert olyan okosakat mondott, hanem azért is, mert tele voltak a szavai szeretettel. Bátorította az embereket, a kegyelemről beszélt és Isten szeretetéről. - Ha valakinek a dicséret a szeretetnyelve, akkor Isten szeretetét leginkább akkor fogja érezni, amikor ezt kifejező dolgokat hall vagy olvas. Például János evangéliuma, ami nagyon kifejezően ír arról, hogy Isten mennyire szeret minket, megtölti az ilyen szeretetnyelvű emberek szeretet poharát. Minőségi idő - Jézusnak mindig volt ideje mindenkire. Sokszor akár nem is pihent, hogy az emberekkel lehessen. Időt töltött azokkal is, akik számkivetettek voltak. Sokat járt vendégségbe, hogy időt tölthessen másokkal. - Azoknak, akiknek a minőségi idő a szeretetnyelve, nagyon jót tesz, ha időt töltenek Istennel. Csendességet tartva, vagy Isten igazságain hosszabban elmélkedve igazán átérzik az Istennel való közösséget, és ez megtölti a szeretet poharukat. Ajándékozás - Jézus sok kézzelfogható ajándékot adott: csodálatos halfogást, kenyeret, bort amit a vízből készített. És persze sok lelki ajándékot is adott: gyógyulást, szabadulást, örök életet. - Akiknek ez a szeretetnyelve, azok Isten ajándékait látva érzik az ő szeretetét. Ilyen ajándék lehet a mindennapi kenyér, a lelki ajándékok, vagy az imameghallgatások. És az ilyen szeretetnyelvű emberek úgy tudják legjobban kifejezni a szeretetüket, ha továbbadják az ajándékokat, amiket kapnak Istentől, például szinte erejükön felül adakoznak. Szívesség

9 - Jézus nagyon sok jót tett másokkal. Gyógyított, szabadított, még fel is támasztott embereket. De a legnagyobb szívességet azzal tette, hogy meghalt értünk a kereszten, és így adta az örök élet lehetőségét. - Akinek a szívesség a szeretetnyelve, azt nagyon mélyen érinti, ahogy Jézus szolgált a Földön járva, és ahogy meghalt értünk. Isten szeretettel teli tetteit látva telik meg az ilyen ember szeretet pohara. És aztán ezt úgy adja tovább másoknak, hogy ő is szolgál másokért, segít Isten szeretetével. Érintés - Jézus megmosta a tanítványai lábát. Kézrátétellel megáldotta a hozzá vitt gyerekeket. Sok beteget is érintéssel gyógyított meg még leprásokat is! A leprások számára ez az érintés biztosan Isten szeretetének a legegyértelműbb közvetítője volt, hiszen mindenki félt hozzájuk érni a fertőzés miatt, évek vagy akár évtizedek óta sem ért hozzájuk senki, amíg Jézus meg nem tette ezt. - Azok az emberek, akiknek az érintés a szeretetnyelve, sokszor szemmel láthatóan is szenvedélyesen szeretik Istent. Ők azok, akik szeretnek felemelt kezekkel imádkozni vagy énekelni. Sokszor beszámolnak róla, hogy mennyire érzik Isten közelségét, mintha Isten megérintené, átölelné, átjárná őket. Az ilyen embereknek nagyon sokat jelent a lelki testvérek ölelése, vagy például a kézrátételes imádság is, ezekkel Isten szeretetét élik át. Mindannyian különbözőek vagyunk, mindannyian más módokon érezhetjük meg Isten szeretetét. Érdemes végiggondolni, hogy milyen helyzetekben érezzük leginkább, hogy Isten betölti a mi szeretet-poharunkat, és aztán minél többször élni ezzel a helyzettel. Például az én esetem: A készülés során tudatosodott bennem, hogy nekem a Szívesség a szeretetnyelvem. Ez igaz az Istennel való kapcsolatomra is: Nagyon sokat jelent nekem, hogy Jézus meghalt értem a kereszten, illetve hogy Isten ma is dolgozik értem, előttem jár, segít hordozni a terheket. És akkor érzem leginkább tele a szeretet-poharamat, ha én is tehetek jó dolgokat másokkal, továbbadhatom Isten szeretetét tettekkel is a körülöttem élőknek. Érdemes mindenkinek végiggondolnia ezeket önmagára, és így megújulhat a kapcsolata Istennel. János 14,27: Békességet hagyok nektek: az én békességemet adom nektek; de nem úgy adom nektek, ahogyan a világ adja. Ne nyugtalankodjék a ti szívetek, ne is csüggedjen. Nagyon szeretem ezt az igét. Jól kifejezi, hogy Isten mást, többet ad, mint amit e világon kaphatunk. Ha valaki még nem ismeri úgy igazán Istent, nem adta át az életét neki, és ezért sosem érezte még tele a szeretet-poharát, annak is van lehetősége megismerni ezt a békességet, ezt a szeretetet. A bűneink elválasztanak Isten tökéletességétől. Jézus azonban meghalt értünk, ezzel maximálisan kifejezve azt, hogy mennyire szeret minket. Ha fájnak a bűneink és meglátjuk, hogy egyedül nem boldogulunk, akkor imádkozhatunk Istenhez, hogy bocsássa meg a bűneinket, Jézus kereszthalála törölje el őket, és adjon üdvösséget, örök életet. Ha pedig már valakinek örök élete van, ő is napról napra egyre jobban felfedezheti, hogy mennyire szereti őt Isten. Isten szeretne annyira betölteni minket az ő szeretetével, hogy ez túláradjon, és így másoknak is jusson belőle. Hiába tudjuk, hogy valakinek mi a szeretetnyelve, és hogy mit kéne csinálni

10 előfordul, hogy nem tudjuk szeretni az illetőt, egyszerűen nem akarjuk, és kész. Ez emberileg érthető is. Viszont ha Isten túltölt minket az ő szeretetével, akkor nem is fogjuk tudni visszatartani ezt a szeretetet másoktól! Ez egy körforgás: Isten túltölt az ő szeretetével, amit továbbadok másoknak is. Így ismét tud adni, nekem, megint túltölt. Ez a szeretet körforgása a hívő emberek életében. Isten nagyon szeret mindannyiunkat, de ő udvarias, nem fogja ránk törni az ajtót. Viszont ha kérjük őt, akkor örömmel betölt és túltölt minket az ő tökéletes szeretetével. Nincs ennél jobb érzés ezen a világon! ÁMEN! A Szeretetnyelvek elméletét nem én találtam ki, Gary Chapman lelkipásztor/lelkigondozó dolgozta ezt ki. Sok könyvet írt, például házaspároknak, családoknak, tiniknek, egyedülállóknak a szeretetnyelvéről. Könyvei szinte minden nagyobb könyvbesboltban kaphatóak. Áldás: Mert meg vagyok győződve, hogy sem halál, sem élet, sem angyalok, sem fejedelmek, sem jelenvalók, sem eljövendők, sem hatalmak, sem magasság, sem mélység, sem semmiféle más teremtmény nem választhat el minket az Isten szeretetétől, amely megjelent Jézus Krisztusban, a mi Urunkban. (Róma 8,38-39)

Üdvözlünk Isten családjában!

Üdvözlünk Isten családjában! Üdvözlünk Isten családjában! Amikor Jézust elfogadod Megváltódnak, Isten családjának tagja leszel. Isten azt akarja, hogy ha az Ő gyermeke lettél, növekedj az Ő megismerésében, és válj minél inkább Jézushoz

Részletesebben

A cikkeket írta: Károlyi Veronika (Ronyka) www.varazslatostitkok.com. Korrektúra: Egri Anikó

A cikkeket írta: Károlyi Veronika (Ronyka) www.varazslatostitkok.com. Korrektúra: Egri Anikó A cikkeket írta: Károlyi Veronika (Ronyka) www.varazslatostitkok.com Korrektúra: Egri Anikó 2 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 3 Az összefogás döbbenetes ereje... 4 Depressziós helyett bajnok... 6 Na

Részletesebben

Tanuljunk imádkozni ADUNARE

Tanuljunk imádkozni ADUNARE Tanuljunk imádkozni ADUNARE Tanuljunk imádkozni. Imádkozni tanulni olyasvalami ami örömet hoz az életünkbe és Istennek is tetsző. Az egyik legfontosabb lecke amelyet megtanulhatunk az az hogy hogyan imádkozzunk,

Részletesebben

Bibliai tanítás a részegségről

Bibliai tanítás a részegségről Bibliai tanítás a részegségről ADUNARE Bibliai tanítás a részegségről A részegségről tanulni nehéz feladat de ugyanakkor nagyon fontos. Mi úgy szeretnénk leélni az életünket hogy az Istennek tetsző legyen

Részletesebben

bibliai felfedező B1 Ajánlott további olvasásra: Zsoltárok 86:1-7 Apostolok Csel. 13:38-39 Efézus 4:25-32 /10

bibliai felfedező B1 Ajánlott további olvasásra: Zsoltárok 86:1-7 Apostolok Csel. 13:38-39 Efézus 4:25-32 /10 Írd ide az adataidat! Neved: Korod: Születésnapod: Címed: Telefonszámod: e-mail címed: Aki javítani szokta: Bibliatanulmányozó Feladatlap bibliai felfedező 1. RÉSZ: Az Úr Jézus példázatai A két adós Olvasd

Részletesebben

TANÉVZÁRÓ. Újpest-Belsőváros. 2006. 06. 11. Szentháromság vasárnapja. Juhász Emília

TANÉVZÁRÓ. Újpest-Belsőváros. 2006. 06. 11. Szentháromság vasárnapja. Juhász Emília Újpest-Belsőváros 2006. 06. 11. Szentháromság vasárnapja Juhász Emília TANÉVZÁRÓ Alapige (textus): Ef 6,1-4; 6,10 Olvasandó (lectio): Péld 3,1-18 Heidelbergi Káté*: XXI. ÚRNAP (*Olvasható a szolgálat végén)

Részletesebben

Károlyi Veronika (Ronyka) 5 bődületes hiba, amit ha elkövetsz kinyírod a hitedet. Ronyka http://www.varazslatostitkok.com

Károlyi Veronika (Ronyka) 5 bődületes hiba, amit ha elkövetsz kinyírod a hitedet. Ronyka http://www.varazslatostitkok.com Károlyi Veronika (Ronyka) 5 bődületes hiba, amit ha elkövetsz kinyírod a hitedet Írta: Károlyi Veronika (Ronyka) Copyright Károlyi Veronika, 2015 Minden jog fenntartva! Ingyenes e-könyv 5 bődületes hiba,

Részletesebben

A tudatosság és a fal

A tudatosság és a fal A tudatosság és a fal Valami nem stimmel a világgal: háborúk, szenvedések, önzés vesz körül bennünket, mikor Jézus azt mondja, hogy az Isten országa közöttetek van. (Lk 17,21) Hol van ez az ország Uram?

Részletesebben

Hogyan kell használni a SZÓKINCSEM füzeteket? SZÓKINCSEM füzetek

Hogyan kell használni a SZÓKINCSEM füzeteket? SZÓKINCSEM füzetek SZÓKINCSEM füzetek A SZÓKINCSEM füzetek szókincs fejlesztő füzetek A szókincs azt jelenti, hogy hány szót ismerünk és tudunk jól használni Minél több szót ismersz és tudod a jelentésüket, annál nagyobb

Részletesebben

ISTEN SZERET TÉGED, ÉS CSODÁLATOS TERVE VAN AZ ÉLETEDDEL.

ISTEN SZERET TÉGED, ÉS CSODÁLATOS TERVE VAN AZ ÉLETEDDEL. ISTEN SZERET TÉGED, ÉS CSODÁLATOS TERVE VAN AZ ÉLETEDDEL. ISTEN SZERETETE Mert úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta, hogy aki hisz őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen. (János

Részletesebben

Bibliai szemléletű szervezetfejlesztés

Bibliai szemléletű szervezetfejlesztés Református Pedagógiai Intézet Bibliai szemléletű szervezetfejlesztés dr. Szalai Zsolt 2018. április 13. 1 Tartalom Látás és küldetés meghatározásának fontosság A minket körülvevő valóság megértése Képességeink

Részletesebben

MIATYÁNK (..., HOGY SZÍVÜNKBEN IS ÉLJEN AZ IMÁDSÁG)

MIATYÁNK (..., HOGY SZÍVÜNKBEN IS ÉLJEN AZ IMÁDSÁG) MIATYÁNK (..., HOGY SZÍVÜNKBEN IS ÉLJEN AZ IMÁDSÁG) Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy Igen? Kérlek, ne zavarj, imádkozom. De te megszólítottál! Én, Téged megszólítottalak? Biztos, hogy nem! Csak imádkozom:

Részletesebben

ISTEN MENNYEI ATYÁNK ÉS URUNK

ISTEN MENNYEI ATYÁNK ÉS URUNK Pasarét, 2013. június 27. (csütörtök) PASARÉTI PRÉDIKÁCIÓK refpasaret.hu Szepesy László ISTEN MENNYEI ATYÁNK ÉS URUNK Alapige: Malakiás 1,6a A fiú tiszteli atyját, a szolga is az ő urát. És ha én atya

Részletesebben

Két embrió beszélgetett az édesanyjuk méhében. Az egyik a kis Kételkedő, a másik a kis Hívő volt.

Két embrió beszélgetett az édesanyjuk méhében. Az egyik a kis Kételkedő, a másik a kis Hívő volt. Két embrió beszélgetett az édesanyjuk méhében. Az egyik a kis Kételkedő, a másik a kis Hívő volt. A kis Kételkedő ezt kérdezte: Tényleg hiszel abban, hogy van élet a születés után? A kis Hívő így válaszolt:

Részletesebben

Legyenek eggyé kezedben

Legyenek eggyé kezedben Legyenek eggyé kezedben EGYETEMES IMAHÉT ÖKUMENIKUS ZÁRÓ ALKALMA KITEKINTÉSSEL A BIBLIA ÉVÉRE 2009. január 25. vasárnap - 15. 30 tól a gyülekezés alatt a Miskolc - Belvárosi Evangélikus Egyházközség In

Részletesebben

Megtanulni megbocsátani

Megtanulni megbocsátani Megtanulni megbocsátani ADUNARE Megtanulni megbocsátani. Megtanulni megbocsátani az egyik legfontosabb lecke a keresztény életünkben. A megbocsátásról tanulhatunk az egész Biblián keresztül. Amikor megbocsátunk

Részletesebben

Bevezetés. Imádság az idei karácsony teljességéért

Bevezetés. Imádság az idei karácsony teljességéért Bevezetés Imádság az idei karácsony teljességéért Az Ige testté lett, közöttünk lakott, és láttuk az ő dicsőségét, mint az Atya egyszülöttjének dicsőségét, telve kegyelemmel és igazsággal.... Mi pedig

Részletesebben

Miért úrvacsoráz(z)unk? Lekció: Ám 4,4-13/Textus: 1Kor 11,17-34 2015. június 14.

Miért úrvacsoráz(z)unk? Lekció: Ám 4,4-13/Textus: 1Kor 11,17-34 2015. június 14. Miért úrvacsoráz(z)unk? Lekció: Ám 4,4-13/Textus: 1Kor 11,17-34 2015. június 14. Most akkor a korinthusiak úrvacsoráznak, vagy nem úrvacsoráznak? Összegyűlnek, az Úr vacsorájára, de Pál mégis azt mondja:

Részletesebben

HÁLA KOPOGTATÁS. 1. Egészség

HÁLA KOPOGTATÁS. 1. Egészség HÁLA KOPOGTATÁS 1. Egészség Annak ellenére, hogy nem vagyok annyira egészséges, mint szeretném, teljesen és mélységesen szeretem és elfogadom a testemet így is. Annak ellenére, hogy fizikailag nem vagyok

Részletesebben

HARMATCSEPP TANULMÁNYI VERSENY HITTAN

HARMATCSEPP TANULMÁNYI VERSENY HITTAN HARMATCSEPP TANULMÁNYI VERSENY HITTAN A versenyző neve: Forduló: I. Osztály: 3. Az iskola kódja: H- Elért pontszám: Javította: Visszaküldési határidő: Elérhető pontszám: 67p. 2014. november 17. Kedves

Részletesebben

KÖNNYEN KI TUDOD MONDANI? NEM!

KÖNNYEN KI TUDOD MONDANI? NEM! KÖNNYEN KI TUDOD MONDANI? NEM! A következő kérdőív azt méri fel, hogy mennyire tudsz másoknak nemet mondani, mennyire vagy képes kiállni a neked fontosnak tartott dolgok mellett akkor is, ha ez éppen mások

Részletesebben

P. Tilmann Beller LÁNYKÉRDÉSEK

P. Tilmann Beller LÁNYKÉRDÉSEK LÁNYKÉRDÉSEK Tilmann atya válaszol P. Tilmann Beller LÁNYKÉRDÉSEK P. Tilmann Beller LÁNYKÉRDÉSEK Családakadémia-Óbudavár Egyesület Óbudavár, 2006 Ezt a kis füzetet Tilmann atya készítette Weeber Orsi,

Részletesebben

Az élet istentisztelete 3.: A CSALÁDBAN

Az élet istentisztelete 3.: A CSALÁDBAN 1 Újpest-Belsőváros 2008. 03. 02. Juhász Emília Az élet istentisztelete 3.: A CSALÁDBAN Olvasandó (lectio): 2 Móz 13,1-10 Alapige (textus): 2 Móz 13,8-9 És mondd el fiaidnak azon a napon: Amiatt történik

Részletesebben

VAGY: PAP: Testvéreim! Vizsgáljuk meg lelkiismeretünket, és bánjuk meg bűneinket, hogy méltóképpen ünnepelhessük az Úr szent titkait!

VAGY: PAP: Testvéreim! Vizsgáljuk meg lelkiismeretünket, és bánjuk meg bűneinket, hogy méltóképpen ünnepelhessük az Úr szent titkait! 1 A NÉP RÉSZVÉTELÉVEL BEMUTATOTT MISE RENDJE BEVEZETŐ SZERTARTÁS Az Atya, a Fiú és a Szentlélek nevében. NÉP: Ámen. A mi Urunk, Jézus Krisztus kegyelme, az Atyaisten szeretete és a Szentlélek egyesítő

Részletesebben

HITÉLETI ESEMÉNYNAPTÁR

HITÉLETI ESEMÉNYNAPTÁR HITÉLETI ESEMÉNYNAPTÁR Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből és teljes elmédből. Szeresd felebarátodat, mint magadat. (Máté 22, 37.39) Ebben a tanévben is kérjük Isten segítségét,

Részletesebben

Miért tanulod a nyelvtant?

Miért tanulod a nyelvtant? Szilágyi N. Sándor Mi kell a beszédhez? Miért tanulod a nyelvtant? Nyelvtani kiskalauz (Részletek a szerző Ne lógasd a nyelved hiába! c. kötetéből, Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége, 2000) 2. rész Térjünk

Részletesebben

Az Úr közel! A MAGYARORSZÁGI EGYHÁZAK ÖKUMENIKUS TANÁCSA MISSZIÓI ÉS EVANGELIZÁCIÓS BIZOTTSÁGÁNAK HÍRLEVELE

Az Úr közel! A MAGYARORSZÁGI EGYHÁZAK ÖKUMENIKUS TANÁCSA MISSZIÓI ÉS EVANGELIZÁCIÓS BIZOTTSÁGÁNAK HÍRLEVELE Az Úr közel! A MAGYARORSZÁGI EGYHÁZAK ÖKUMENIKUS TANÁCSA MISSZIÓI ÉS EVANGELIZÁCIÓS BIZOTTSÁGÁNAK HÍRLEVELE 2015. december Gyurkó József: KARÁCSONYVÁRÓ ÜZENETEK Kedves Testvérek, a 2015 év vége felé haladva

Részletesebben

ISTENNEK TETSZŐ IMÁDSÁG

ISTENNEK TETSZŐ IMÁDSÁG Pasarét, 2014. február 2. (vasárnap) PASARÉTI PRÉDIKÁCIÓK refpasaret.hu Horváth Géza ISTENNEK TETSZŐ IMÁDSÁG Lekció: ApCsel 4,23-31 Alapige: Zsolt 124,8 A mi segítségünk az Úr nevében van, aki teremtette

Részletesebben

Bata Mária BIBLIAÓRÁK 7. RÉSZ BÁBEL ÉS ÁBRAHÁM

Bata Mária BIBLIAÓRÁK 7. RÉSZ BÁBEL ÉS ÁBRAHÁM Bata Mária BIBLIAÓRÁK 7. RÉSZ BÁBEL ÉS ÁBRAHÁM 2. www.ujteremtes.hu Bábel és Ábrahám története Az egész földnek egy nyelve és egyféle beszéde volt. 1Móz. 11:1 El tudod-e képzelni milyen lenne az, ha mindenki

Részletesebben

Tanítás a gyülekezetről

Tanítás a gyülekezetről Tanítás a gyülekezetről ADUNARE Tanítás a gyülekezetről. A keresztény élet egyik legfontosabb leckéje a gyülekezetről való tanulás. Isten mindíg az Ő gyülekezetét használja arra hogy a földön véghezvigye

Részletesebben

Mi a virtuális valóság?

Mi a virtuális valóság? VIRTUÁLIS VALÓSÁG - KERESZTYÉNYSÉG Kol 2,20-23 Ha tehát Krisztussal meghaltatok a világ elemei számára, miért terhelitek magatokat olyan kötöttségekkel, amelyek csak az e világ szerint élőkre kötelezők:

Részletesebben

Bói Anna. Konfliktus? K. könyvecskék sorozat 1.

Bói Anna. Konfliktus? K. könyvecskék sorozat 1. Bói Anna Konfliktus? K könyvecskék sorozat 1. Tartalom: Üdvözölöm a kedves Olvasót! Nem lehetne konfliktusok nélkül élni? Lehet konfliktusokkal jól élni? Akkor miért rossz mégis annyira? Megoldás K Összegzés

Részletesebben

AZ ÉLET KENYERE. Énekek: 323,6; 326,2.4-5; 328

AZ ÉLET KENYERE. Énekek: 323,6; 326,2.4-5; 328 Pasarét, 2015. december 20. (vasárnap) családi karácsony PASARÉTI PRÉDIKÁCIÓK refpasaret.hu Takaró János AZ ÉLET KENYERE Énekek: 323,6; 326,2.4-5; 328 Alapige: János 6,32-35 Jézus pedig így válaszolt nekik:

Részletesebben

A TARJÁNI, HÉREGI ÉS BAJNAI REFORMÁTUS GYÜLEKEZETEK HÍRLEVELE

A TARJÁNI, HÉREGI ÉS BAJNAI REFORMÁTUS GYÜLEKEZETEK HÍRLEVELE A TARJÁNI, HÉREGI ÉS BAJNAI REFORMÁTUS GYÜLEKEZETEK HÍRLEVELE IV. évfolyam 1. szám 2011. január Az én lábamnak szövétneke a te igéd, és ösvényemnek világossága. Őszinte téli fák Bódás János Hazug a nyár

Részletesebben

Tanulási stílus kérdőív

Tanulási stílus kérdőív Szitó Imre(1987) A tanulási stratégiák fejlesztése, Iskolapszichológiai füzetek, 2.sz. ELTE Tanulási stílus kérdőív Olvasd el figyelmesen az alábbi mondatokat. Döntsd el, hogy az öt válasz közül melyik

Részletesebben

bibliai felfedező 1. TörTéNET: Jézus segít egy beteg férfinak Bibliatanulmányozó Feladatlap

bibliai felfedező 1. TörTéNET: Jézus segít egy beteg férfinak Bibliatanulmányozó Feladatlap Írd ide az adataidat! Neved: Korod: Születésnapod: Címed: Telefonszámod: e-mail címed: Aki javítani szokta: Bibliatanulmányozó Feladatlap bibliai felfedező 1. TörTéNET: Jézus segít egy beteg férfinak Olvasd

Részletesebben

A TAN. Az Evangéliumok és a Beszélgetés az Angyallal című könyv azonosságai, ahogy én látom. Összeállította: Petróczi István

A TAN. Az Evangéliumok és a Beszélgetés az Angyallal című könyv azonosságai, ahogy én látom. Összeállította: Petróczi István A TAN Az Evangéliumok és a Beszélgetés az Angyallal című könyv azonosságai, ahogy én látom. Összeállította: Petróczi István 1943. szeptember 10. péntek. 12. BESZÉLGETÉS LILIVEL L. Köszönöm, hogy eljöttél.

Részletesebben

Kedves Szülők! Sok szeretettel és jó kivánságokkal küldjük az első számot!

Kedves Szülők! Sok szeretettel és jó kivánságokkal küldjük az első számot! Kedves Szülők! Rőmer Glória és Vigh Noémi iskolapszichológusok vagyunk. 2017 februárjától szeretnénk kéthavonta egy hírlevél formájában némi segítséget nyújtani Önöknek olyan témákban, mint: szülőként

Részletesebben

Isten felméri Ábrahám szeretetét

Isten felméri Ábrahám szeretetét A Biblia gyermekeknek bemutatja Isten felméri Ábrahám szeretetét Írta : Edward Hughes Illusztrálta : Byron Unger és Lazarus Átírta : M. Maillot és Tammy S. Franciáról fordította : Helga Himer Kiadta :

Részletesebben

Gazdagrét 2012.02.12. Prédikáció Evangélium: Márk 1, 40-45. Kedves Testvéreim! Nem is olyan nagyon régen, talán 15-20 évvel ezelőtt, egyikünknek sem

Gazdagrét 2012.02.12. Prédikáció Evangélium: Márk 1, 40-45. Kedves Testvéreim! Nem is olyan nagyon régen, talán 15-20 évvel ezelőtt, egyikünknek sem Gazdagrét 2012.02.12. Prédikáció Evangélium: Márk 1, 40-45. Kedves Testvéreim! Nem is olyan nagyon régen, talán 15-20 évvel ezelőtt, egyikünknek sem jelenthetett komolyabb problémát az, hogy megértesse

Részletesebben

Ő ADOTT, ÉN IS ADNI AKAROK EFÉZUS

Ő ADOTT, ÉN IS ADNI AKAROK EFÉZUS Ő ADOTT, ÉN IS ADNI AKAROK EFÉZUS 4.7-16 Ha belefáradtál, hogy mindig bizonyítanod kell Nem arról beszélek...hogy a szeretet ne intené a másikat...hogy a tetteink ne árulkodnának szívünk állapotáról...hogy

Részletesebben

o r v o s - b e t e g K A P C S O L A T beszeljunk rola A Magyar Hospice Alapítvány Orvos-Beteg Kapcsolat Programja

o r v o s - b e t e g K A P C S O L A T beszeljunk rola A Magyar Hospice Alapítvány Orvos-Beteg Kapcsolat Programja o r v o s - b e t e g K A P C S O L A T beszeljunk rola A Magyar Hospice Alapítvány Orvos-Beteg Kapcsolat Programja Sok szerencsét kívánok önöknek, és ne felejtsék el, hogy a beteg is ember (A Budapest

Részletesebben

Az Úr az! Hol van a kutya? Az Úr az!

Az Úr az! Hol van a kutya? Az Úr az! Nézzétek el nekem ezt a képet, de valahogy a ma emberét úgy látom, hogy kezében tart egy okos eszközt, és az a mese kel életre, amikor a fiatalember vagy az a fiatal hölgy találkozik a békával. Ugye megvan

Részletesebben

A karácsony a legtöbb ember számára a család ünnepe és az ajándékozás alkalma.

A karácsony a legtöbb ember számára a család ünnepe és az ajándékozás alkalma. MANFRED RÖSELER A karácsony a legtöbb ember számára a család ünnepe és az ajándékozás alkalma. Mások magányosan töltik ezt az ünnepet, és egyeseket ez mélységesen elkeserít. Karácsony táján minden évben

Részletesebben

SZENT PÉTER ÉS PÁL APOSTOLOK

SZENT PÉTER ÉS PÁL APOSTOLOK MEGJELENIK A HÓNAP UTOLSÓ VASÁRNAPJÁN 2013. JÚNIUS 29. Alapítva: 2003. XI. évfolyam VI. szám SZENT PÉTER ÉS PÁL APOSTOLOK 2. OLDAL VISSZAPILLANTÓ 5. OLDAL SZENT MÓNIKA 3. OLDAL KEDVES CSALÁDOK 6. OLDAL

Részletesebben

Galambos Gábor, a Juhász Gyula Tanárképző Főiskolai Kar főigazgatója (2001 March 01, Thursday) - Munkatársunktól

Galambos Gábor, a Juhász Gyula Tanárképző Főiskolai Kar főigazgatója (2001 March 01, Thursday) - Munkatársunktól Galambos Gábor, a Juhász Gyula Tanárképző Főiskolai Kar főigazgatója (2001 March 01, Thursday) - Munkatársunktól Amióta én vagyok a fõigazgató, kell, hogy látsszon az, hogy nagyobb rend van. Ez szép lassan

Részletesebben

TANÉVNYITÓ BUZDÍTÁS. Olvasandó (lectio): Mk 6,45-52. Alapige (textus): Mk 6,50

TANÉVNYITÓ BUZDÍTÁS. Olvasandó (lectio): Mk 6,45-52. Alapige (textus): Mk 6,50 Újpest-Belsőváros 2008. 09. 07. Juhász Emília TANÉVNYITÓ BUZDÍTÁS Alapige (textus): Mk 6,50 Olvasandó (lectio): Mk 6,45-52 Ezután azonnal megparancsolta tanítványainak, hogy szálljanak hajóba, és menjenek

Részletesebben

IMÁDKOZZ ÉSZAK- KOREÁÉRT!

IMÁDKOZZ ÉSZAK- KOREÁÉRT! IMÁDKOZZ ÉSZAK- KOREÁÉRT! Imádság El tudod olvasni ezt a szót? (Mutassuk fel a koreai szó képét, és hallgassunk meg néhány választ!) Ez egy koreai szó. Jelentése: imádság. Így kell kiejteni: ki-do. Mondjuk

Részletesebben

RENDKÍVÜL FONTOS Nem is szoktunk gondolni arra, hogy ez komoly mulasztás, azaz bűn

RENDKÍVÜL FONTOS Nem is szoktunk gondolni arra, hogy ez komoly mulasztás, azaz bűn Mindennél fontosabb Istenre hallgatni! => Napi szentírásolvasás! - Miért? - Isten szava megvilágítja szívünket, lelkünket. o Isten szava => Szentírás. o RENDKÍVÜL FONTOS! Nem véletlenül támadja a gonosz.

Részletesebben

EGYSZER VOLT AZ EUCHARISZTIA

EGYSZER VOLT AZ EUCHARISZTIA EGYSZER VOLT AZ EUCHARISZTIA A szentmisében a kenyér és a bor Jézus Testévé és Vérévé válik. Lehetséges ez? Nézzük meg először Jézus szavait. János evangéliumának hatodik fejezetében hosszan beszélget

Részletesebben

Isten akarata, hogy a vallásosságunkból megtérjünk

Isten akarata, hogy a vallásosságunkból megtérjünk Isten akarata, hogy a vallásosságunkból megtérjünk A Biblia világosan tanítja:a keresztény ember nem önmagában elszigetelt lélek, akinek magányosan kell élnie vallásos életét. A Biblia világosan tanítja:

Részletesebben

KRISZTUS ÍTÉLŐSZÉKE ELŐTT

KRISZTUS ÍTÉLŐSZÉKE ELŐTT Pasarét, 2011. november 17. (csütörtök) PASARÉTI PRÉDIKÁCIÓK Horváth Géza KRISZTUS ÍTÉLŐSZÉKE ELŐTT Alapige: 2Korinthus 5,10 Mert nékünk, mindnyájunknak meg kell jelennünk a Krisztus ítélőszéke előtt,

Részletesebben

Csak az Isten kegyelme segíthet

Csak az Isten kegyelme segíthet Csak az Isten kegyelme segíthet Lectio: Ef 2,1-13 Textus: Ef 2,4-10 Kedves Testvéreim! Róm 1,18-ban ezt olvassuk: Mert nyilván van az Istennek haragja mennyekből, az embereknek minden hitetlensége és hamissága

Részletesebben

2015. március 1. Varga László Ottó

2015. március 1. Varga László Ottó 2015. március 1. Varga László Ottó 2Kor 4:6 Isten ugyanis, aki ezt mondta: "Sötétségből világosság ragyogjon fel", ő gyújtott világosságot szívünkben, hogy felragyogjon előttünk Isten dicsőségének ismerete

Részletesebben

A Biblia gyermekeknek bemutatja. Az asszony

A Biblia gyermekeknek bemutatja. Az asszony A Biblia gyermekeknek bemutatja Az asszony a kútnál Írta : Edward Hughes Illusztrálta : Lazarus Átírta : Ruth Klassen Franciáról fordította : Dr. Máté Éva Kiadta : Bible for Children www.m1914.org 2012

Részletesebben

CSELEKEDJ! Bevezetés. 1 Majd szólt a tanítványaihoz is: Volt egy gazdag ember, akinek volt egy sáfára. Ezt bevádolták nála,

CSELEKEDJ! Bevezetés. 1 Majd szólt a tanítványaihoz is: Volt egy gazdag ember, akinek volt egy sáfára. Ezt bevádolták nála, CSELEKEDJ! 1 Majd szólt a tanítványaihoz is: Volt egy gazdag ember, akinek volt egy sáfára. Ezt bevádolták nála, hogy eltékozolja a vagyonát. 2 Ezért előhívatta, és így szólt hozzá: Mit hallok rólad? Adj

Részletesebben

Mozgókép. Lekció: Mt 6, 25-34/Textus: Eszter 1-2 2015. október 18.

Mozgókép. Lekció: Mt 6, 25-34/Textus: Eszter 1-2 2015. október 18. Mozgókép Lekció: Mt 6, 25-34/Textus: Eszter 1-2 2015. október 18. Kedves Testvérek! Sokszor érzi az ember, hogy egy prédikációban jó tanácsokat kap, példamutatást, utat, amin járni lehet, iránymutatást,

Részletesebben

A Biblia gyermekeknek. bemutatja. Jézus, a nagy Mester

A Biblia gyermekeknek. bemutatja. Jézus, a nagy Mester A Biblia gyermekeknek bemutatja Jézus, a nagy Mester Írta : Edward Hughes Illusztrálta : Byron Unger és Lazarus Átírta : E. Frischbutter és Sarah S. Franciáról fordította : Dr. Máté Éva Kiadta : Bible

Részletesebben

Üdvözlünk Isten családjában!

Üdvözlünk Isten családjában! welcome_layout 1 2015.07.28. 14:26 Page 1 Üdvözlünk Isten családjában! Amikor Jézust elfogadod Megváltódnak, Isten családjának tagja leszel. Isten azt akarja, hogy gyermekeként növekedj az Ő megismerésében,

Részletesebben

6. A HÁZASSÁG MEGÁLDÁSÁNAK EMLÉKÜNNEPE

6. A HÁZASSÁG MEGÁLDÁSÁNAK EMLÉKÜNNEPE 6. A HÁZASSÁG MEGÁLDÁSÁNAK EMLÉKÜNNEPE gyülekezeti (vasárnap délelőtti) istentiszteleten felépítés BEVEZETÉS (BEJELENTÉS, IMÁDSÁG) RÖVID IGEHIRDETÉS HÁZASTÁRSAK MEGÁLDÁSA 67 A házasság megáldásának emlékünnepe

Részletesebben

Nagy öröm. Textus: És lőn nagy öröm abban a városban. (ApCsel 8,8).

Nagy öröm. Textus: És lőn nagy öröm abban a városban. (ApCsel 8,8). Nagy öröm Lectio: ApCsel 8,1-25. Textus: És lőn nagy öröm abban a városban. (ApCsel 8,8). Fülöp Samáriában hirdette a Messiást. Jézusról tett bizonyságot, a Szabadítóról. Az ember mindig kapcsolatban kellene,

Részletesebben

IZSÁK FELESÉGET KAP. Pasarét, 2012. február 12. (vasárnap) Horváth Géza. Lekció: 1Mózes 24,1-21

IZSÁK FELESÉGET KAP. Pasarét, 2012. február 12. (vasárnap) Horváth Géza. Lekció: 1Mózes 24,1-21 Pasarét, 2012. február 12. (vasárnap) PASARÉTI PRÉDIKÁCIÓK Horváth Géza IZSÁK FELESÉGET KAP Lekció: 1Mózes 24,1-21 Alapige: 1Mózes 24,7 Az Úr, az ég Istene, aki kihozott engem atyám házából és rokonságom

Részletesebben

JÉZUSBAN VAN AZ ÉLET GYÜLEKEZET

JÉZUSBAN VAN AZ ÉLET GYÜLEKEZET JÉZUSBAN VAN AZ ÉLET GYÜLEKEZET I. évfolyam 3. szám szeptember, október Akarod hallani a jó hírt? Mindennek Királya Mindennek Királya, az Istennek Fia, égnek, földnek Ura Akinek véd minket a karja tőlünk

Részletesebben

A Biblia gyermekeknek. bemutatja. Az asszony

A Biblia gyermekeknek. bemutatja. Az asszony A Biblia gyermekeknek bemutatja Az asszony a kútnál Írta : Edward Hughes Illusztrálta : Lazarus Átírta : Ruth Klassen Franciáról fordította : Dr. Máté Éva Kiadta : Bible for Children www.m1914.org BFC

Részletesebben

ISTEN TENYERÉN Református hit- és erkölcstan munkafüzet egyházi iskolák 1. osztályos tanulói részére

ISTEN TENYERÉN Református hit- és erkölcstan munkafüzet egyházi iskolák 1. osztályos tanulói részére Ára: 960 Ft RP-001/2MFEI Hittan 1 Iskolai Munkafuzet Borito.indd All Pages 2014.07.04. 10:26:12 ISTEN TENYERÉN Református hit- és erkölcstan munkafüzet egyházi iskolák 1. osztályos tanulói részére TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

Fedezd fel Isten tervét: Békesség és élet

Fedezd fel Isten tervét: Békesség és élet Fedezd fel Isten tervét: Békesség és élet Istennek az a szándéka, hogy boldog életünk legyen itt és most. Miért nem ismeri a legtöbb ember ezt az igazi életet? Isten szereti az embereket, és szeret téged.

Részletesebben

Vajon Isten tényleg az életemben van, ha mellette döntöttem?

Vajon Isten tényleg az életemben van, ha mellette döntöttem? Vajon Isten tényleg az életemben van, ha mellette döntöttem? Amikor úgy döntöttél, hogy behívod Jézust az életedbe, lehet, hogy felmerült benned a kérdés: Vajon Isten hallotta egyáltalán, amit mondtam?

Részletesebben

Megnyílás. 2. összejövetel

Megnyílás. 2. összejövetel Megnyílás 2. összejövetel 25 Előkészítés Üljünk körbe, és középre tegyünk egy gyertyát (ne a szőnyegre csöpögjön!). Ezt gyújtsuk meg a beszélgetés kezdetekor! Keresd ki a mai napra való szentírási részt:

Részletesebben

1Móz 21,22-34 Ábrahám, Abimélek és a kút

1Móz 21,22-34 Ábrahám, Abimélek és a kút 1 1Móz 21,22-34 Ábrahám, Abimélek és a kút És lőn abban az időben, hogy Abimélek és Pikhól annak hadvezére megszólíták Ábrahámot mondván: Az Isten van te veled mindenben, a mit cselekszel. Mostan azért

Részletesebben

JÉZUSBAN VAN AZ ÉLET GYÜLEKEZET

JÉZUSBAN VAN AZ ÉLET GYÜLEKEZET JÉZUSBAN VAN AZ ÉLET GYÜLEKEZET III. évfolyam 1. szám Január, Február, Március Örömöd teljes legyen Jézus Krisztusban! Ujjong Ujjong a szívem neked Istenem, mikor a Bibliát a kezembe veszem, s olvasni

Részletesebben

www.lovegodgreatly.com

www.lovegodgreatly.com Copyright 2014 by Angela Perritt & Amanda Buhler kizárólag A Szeresd Nagyon Istent csoport felhasználására! A Szeresd Nagyon Istent anyagai ingyenesek gyülekezeti és személyes használatara, amennyiben

Részletesebben

A boldogság benned van

A boldogság benned van Halász Emese A boldogság benned van 50 lépés a boldogság felé Előszó Kedves Olvasó! Levelem hozzád, azzal kezdeném, hogy el kell mondanom pár dolgot Neked! Nagyszerű híreim vannak ugyanis. Képzeld, a boldogság

Részletesebben

A Biblia gyermekeknek bemutatja. A földműves és a mag

A Biblia gyermekeknek bemutatja. A földműves és a mag A Biblia gyermekeknek bemutatja A földműves és a mag Írta : Edward Hughes Illusztrálta : M. Maillot és Lazarus Átírta : E. Frischbutter és Sarah S. Franciáról fordította : Dr. Máté Éva Kiadta : Bible for

Részletesebben

bibliai felfedező 1. TörTéNET: Az imádság Mi az imádság? Bibliatanulmányozó Feladatlap 1. 2.

bibliai felfedező 1. TörTéNET: Az imádság Mi az imádság? Bibliatanulmányozó Feladatlap 1. 2. Írd ide az adataidat! Neved: Korod: születésnapod: Címed: Telefonszámod: e-mail címed: Aki javítani szokta: Bibliatanulmányozó Feladatlap bibliai felfedező 1. TörTéNET: Az imádság Mi az imádság? Találkoztál

Részletesebben

bibliai felfedező B12 1. történet: József és az angyal Bibliaismereti Feladatlap

bibliai felfedező B12 1. történet: József és az angyal Bibliaismereti Feladatlap Írd ide az adataidat! Neved: Korod: Születésnapod: Címed: telefonszámod: e-mail címed: Aki javítani szokta: Bibliaismereti Feladatlap bibliai felfedező 1. történet: József és az angyal Olvasd el: Máté

Részletesebben

Kacsó András: Érdemes igent mondani.

Kacsó András: Érdemes igent mondani. Kacsó András: Érdemes igent mondani. Az úgynevezett tanúságtételek több veszéllyel és félreértéssel járnak. A tanúságtevő minden igyekezete ellenére gyakran úgy tűnik, mintha egyéni hőstettről lenne szó,

Részletesebben

A Fiú. 2. tanulmány. július 5 11.

A Fiú. 2. tanulmány. július 5 11. 2. tanulmány A Fiú július 5 11. SZOMBAT DÉLUTÁN e HETI TANULMÁNYUNK: Dániel 7:13-14; Máté 11:27; 20:28; 24:30; Lukács 5:17-26; János 8:58 Mert az embernek Fia sem azért jött, hogy néki szolgáljanak, hanem

Részletesebben

nk és s Istennek? megírattak pedig a mi tanulságunkra, akikhez az időknek vége elérkezett

nk és s Istennek? megírattak pedig a mi tanulságunkra, akikhez az időknek vége elérkezett megírattak pedig a mi tanulságunkra, akikhez az időknek vége elérkezett A húsvh svét értéke nekünk nk és s Istennek? Mit jelent a húsvét az átlagember számára? Generated by Foxit PDF Creator Foxit Software

Részletesebben

NEGYEDÓRA AZ OLTÁRISZENTSÉG ELÔTT

NEGYEDÓRA AZ OLTÁRISZENTSÉG ELÔTT NEGYEDÓRA AZ OLTÁRISZENTSÉG ELÔTT Szent Claret Mária Antal (1807 1870) gondolatai alapján Szeretett gyermekem! Látogass meg engem gyakran az Oltáriszentségben! Nem szükséges hosszasan maradnod és sokat

Részletesebben

Csillag-csoport 10 parancsolata

Csillag-csoport 10 parancsolata Csillag-csoport 10 parancsolata 1. Nagyon jól érezd magad mindig, mert ilyen hely nem lesz több a világon. (Panka) 2. Próbálj meg normálisan viselkedni, hogy ne legyenek rád dühösek. (Vince) 3. Kitartóan

Részletesebben

Hamis és igaz békesség

Hamis és igaz békesség Hamis és igaz békesség Lectio: Jer 1,1-15 Textus: Jer 1,14 A lelkipásztor így szólt egy asszonyhoz: - Asszonyom, szokta önt kínozni a Sátán? - Engem? Soha! - No, akkor ez annak a jele, hogy ön még a Sátáné,

Részletesebben

A helyreállítás lelki ajándékai. Ahogy Isten helyreállítja a rendet közöttünk

A helyreállítás lelki ajándékai. Ahogy Isten helyreállítja a rendet közöttünk A helyreállítás lelki ajándékai Ahogy Isten helyreállítja a rendet közöttünk 0. Áttekintés Vezetés és szervezés ; Lelkek megkülönböztetése Démonok kiűzése Gyógyítás Hit 1. A vezetés / szervezés ajándéka

Részletesebben

NYILVÁNVALÓ SZERETET

NYILVÁNVALÓ SZERETET Pasarét, 2015. december 25. (péntek) PASARÉTI PRÉDIKÁCIÓK refpasaret.hu Horváth Géza NYILVÁNVALÓ SZERETET Énekek: 182; 321,1-3. 4. 6-7; 447 Lekció: Lukács 2,1-14 Alapige: 1János 4,9-10 Azáltal lett nyilvánvalóvá

Részletesebben

1. Lecke: Bevezetés és a folyamat. elindítása

1. Lecke: Bevezetés és a folyamat. elindítása 1. Lecke: Bevezetés és a folyamat elindítása 1. Lecke: Bevezetés és a folyamat elindítása Gratulálok a döntésedhez! Kalló Melinda vagyok és üdvözöllek az első leckén! Ez egy kicsit rendhagyó tanítás lesz,

Részletesebben

HÁZASSÁG ÉS VÁLÁS. Pasarét, 2014. február 09. (vasárnap) Szepesy László

HÁZASSÁG ÉS VÁLÁS. Pasarét, 2014. február 09. (vasárnap) Szepesy László Pasarét, 2014. február 09. (vasárnap) PASARÉTI PRÉDIKÁCIÓK refpasaret.hu Szepesy László HÁZASSÁG ÉS VÁLÁS Alapige: Malakiás 2,13-16 És ezt is cselekszitek: betöltitek az Úr oltárát könnyhullatással, sírással

Részletesebben

UTASÍTÁSOK. Tekergó veszélyben

UTASÍTÁSOK. Tekergó veszélyben UTASÍTÁSOK Egy kis füzetecskét fogunk készíteni, melynek címe: Tekergô veszélyben. Ez egy mulatságos kis történet, de nagyon komoly a mondanivalója. Íme, az elkészítés módja: 1. Nézzétek meg a harmadik

Részletesebben

Fényképalbum. A fénykép készítésének éve:

Fényképalbum. A fénykép készítésének éve: Fényképalbum Az interjúalany neve: A fénykép készítésének helye: A fénykép készítésének éve: Szüleim Budapest 1980-as évek Ők a szüleim. Ez a kép már itt készült, Budapesten. Volt egy kicsi lakásuk, és

Részletesebben

Caramel: Tûrnöm kell 2015. June 24.

Caramel: Tûrnöm kell 2015. June 24. Caramel: Tûrnöm kell 2015. June 24. Nem lenne tanár, és azt is elmondja, miért nem. - Kipróbálná magát külföldön, de imád magyarul énekelni. - Interjú Molnár Ferenc Caramellel cigányságról, kirekesztésrõl,

Részletesebben

Budapest-Fasori Református Egyházközség Ifjúsági csoportok A Fasori Ifjúság Hónapja 2015. október

Budapest-Fasori Református Egyházközség Ifjúsági csoportok A Fasori Ifjúság Hónapja 2015. október Budapest-Fasori Református Egyházközség Ifjúsági csoportok A Fasori Ifjúság Hónapja 2015. október Gyülekezetünkben három ifjúsági csoport működik: Kisifi (14 18 éves korig) Nagyifi (18 25 éves korig) Fiatal

Részletesebben

IMÁDSÁG MINDENEK ELŐTT

IMÁDSÁG MINDENEK ELŐTT Újpest-Belsőváros 2004. 03. 14. Loránt Gábor IMÁDSÁG MINDENEK ELŐTT Alapige (textus): Neh 1 és Lk 11,1 Lectio: Neh 1 Lk 11,1: Történt egyszer, hogy valahol imádkozott, és mikor befejezte, így szólt hozzá

Részletesebben

E D V I N Írta Korcsmáros András

E D V I N Írta Korcsmáros András E D V I N Írta Korcsmáros András A színen a Fiú, aki egy padon ül, majd előveszi a telefonját. Szia! Én vagy az, Dávid! Most hallasz? Nem? Na és most? Nagyszerű! Minden rendben. Nem, nincs baj. Éppen ebédszünetem

Részletesebben

Megszentelte a 7. napot: Mit jelent ez? Mire mondjuk azt, hogy szent?

Megszentelte a 7. napot: Mit jelent ez? Mire mondjuk azt, hogy szent? Suhai György 1. oldal 2000.11.24. Gen. 2:1-3. A szombatnap elrendelése Fő kérdés: Mire adta nekünk Isten a nyugodalom napját? Hogyan élhetünk vele helyesen? Az itt leírtak tulajdonképpen egy, a nyugodalom

Részletesebben

A Biblia gyermekeknek. bemutatja

A Biblia gyermekeknek. bemutatja A Biblia gyermekeknek bemutatja Jézus és Lázár Írta : Edward Hughes Illusztrálta : Janie Forest Átírta : Ruth Klassen Franciáról fordította : Dr. Máté Éva Kiadta : Bible for Children www.m1914.org BFC

Részletesebben

A Biblia gyermekeknek bemutatja. Jézus, a nagy Mester

A Biblia gyermekeknek bemutatja. Jézus, a nagy Mester A Biblia gyermekeknek bemutatja Jézus, a nagy Mester Írta : Edward Hughes Illusztrálta : Byron Unger és Lazarus Átírta : E. Frischbutter és Sarah S. Franciáról fordította : Dr. Máté Éva Kiadta : Bible

Részletesebben

Pozitív intézményi légkör

Pozitív intézményi légkör Pozitív intézményi légkör Mitől más a keresztyén iskola? Írjon le három dolgot, amely ön szerint megkülönbözteti a keresztyén iskolákat más iskoláktól! Ossza meg gondolatait az ön mellett ülővel. A keresztyén

Részletesebben

A NAGY VACSORA. Pasarét, 1996. február 18. (vasárnap) Cseri Kálmán

A NAGY VACSORA. Pasarét, 1996. február 18. (vasárnap) Cseri Kálmán Pasarét, 1996. február 18. (vasárnap) PASARÉTI PRÉDIKÁCIÓK Cseri Kálmán A NAGY VACSORA Alapige: Lk 14,15-24 Mikor pedig ezt az egyik vendég meghallotta, így szólt Jézushoz: Boldog az, aki Isten országának

Részletesebben

magát. Kisvártatva Vakarcs, a kutya is csatlakozott hozzájuk. Kedveskedve hol a Papa, hol meg az unoka lábaira fektette meleg tappancsait.

magát. Kisvártatva Vakarcs, a kutya is csatlakozott hozzájuk. Kedveskedve hol a Papa, hol meg az unoka lábaira fektette meleg tappancsait. Göncölszekér M ári szólt asszonyához Pista, te csak maradj az ágyban, próbálj meg aludni. Ez a szegény lánygyerek folyton köhög. Nem hagy téged aludni. Nem tudsz pihenni. Lehet, hogy a komámnak lesz igaza.

Részletesebben

A betegek tanítvánnyá tétele

A betegek tanítvánnyá tétele január 25 31. A betegek tanítvánnyá tétele A lecke rövid áttekintése ALAPIGE: Máté 15:30-31 A TANULÓ CÉLJA: Tudni: A betegség kéretlen látogató, az viszont jó lehet, hogy a betegek gyakran nyitottabbá

Részletesebben

Szabó Noémi: A Szív ébredése

Szabó Noémi: A Szív ébredése Szabó Noémi: A Szív ébredése Élt egy szív, mely nem tudott úgy szeretni, ahogyan az benne élt. Egyszerűen nem emlékezett, mi szerepe van ezen a Bolygón. A harsány világ zaja taszította, s nem tudott mit

Részletesebben