Augusztus elsejétől ismét lehet benyújtani kifizetési kérelmet

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Augusztus elsejétől ismét lehet benyújtani kifizetési kérelmet"

Átírás

1 2012. július - IV. évf. 7. szám Mikrovállalkozások fejlesztése és létrehozása A Vértes-Gerecse Közösséghez július 2-ai postára adási dátummal összesen 16 db támogatási kérelem érkezett be. 5 esetben terveznek épület-felújítást, bővítést, míg a többi fejlesztés elsősorban eszközbeszerzést tartalmaz. A pályázatok ügyintézése már megkezdődött, amennyiben szükséges, a hiánypótlásokat augusztus 27-ig kézhez fogják kapni a pályázók. Akik építési beruházást is terveztek, azoknak számítaniuk kell előzetes helyszíni szemlére is még augusztus hónapban. Várhatóan pedig decemberben kaphatják kézhez a támogatási határozatot azok, akik minden feltételnek megfeleltek és elérték a minimum pontszámot. Tájékoztató fórumot és fogadóórát szerveztünk a Turisztikai jogcímről július 4-én Kocs község biztosított helyet fórumunknak, amit annak érdekében szerveztünk, hogy az érdeklődőket tájékoztassuk a Turisztikai tevékenységek ösztönzése jogcímről. A fórum családias hangulatban telt, de a résztvevők sok kérdést intéztek az előadókhoz, már felkészülten érkeztek, konkrét elképzeléssekkel. A támogatási kérelmeket legkésőbb július 31-én kellett postára adni. A munkaszervezet dolgozói minden egyes mellékletre felhívták a figyelmet, mert nagyon kevés esetben van lehetőség a hiánypótlásra. Ennek kapcsán szerveztük meg a vértesboglári fogadóórát is, hogy segítséget nyújtsunk a pályázóknak, mielőtt elküldik pályázatukat. A kihelyezett ügyfélfogadásra volt igény, ezért ezeket rendszeresítjük majd a lehetőségeinkhez képest. Augusztus elsejétől ismét lehet benyújtani kifizetési kérelmet augusztus december 31. között kifizetési kérelmet nyújthatnak be azon pályázati nyerteseink, akik támogatási határozattal és pénzügyileg rendezett számlával rendelkeznek. A internetes oldalon megjelenő Közlemény mellékletében található formanyomtatványok alkalmazása szükséges a kérelem megfelelő módon történő elkészítéséhez. Felhívjuk a figyelmet, hogy a kifizetési kérelmek benyújtására vonatkozó közlemények továbbra is jogcímenként külön jelennek meg.

2 Vértes-Gerecse Közösség - HÍRLEVÉL július 2. Új arculati elemek az EMVA-projekteknek Új arculati elemeket kell használni a Darányi Ignác Terv Új Magyarország Vidékfejlesztési Program által támogatott projekteknél, amelyeket a hamarosan megjelenő arculati kézikönyv tartalmaz majd. Megjelent az EMVA társfinanszírozású intézkedések Irányító Hatóságának 85/2012 (VII. 19.) közleménye, amely értelmében új arculati elemeket kell alkalmazni az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból támogatott beruházásoknál. Ezeket a Darányi Ignác Terv Új Magyarország Vidékfejlesztési Program augusztus 15-ig megjelenő módosított Arculati Kézikönyve fogja tartalmazni, ám tájékoztató jelleggel megtekinthetőek a közlemény mellékleteként. Jól sikerült az első képzésünk Az Informatikai továbbképzés a Vértes-Gerecse Közösség területén című pályázat megvalósítása keretében az első helyszínnek Kocs település adott otthont az iskolában, ahol a nyári szünet ideje alatt a számítógépes szaktantermben fogadták a helyi és a környező településekről az érdeklődőket. A képzésre július között került sor minden nap délelőtt 8 óra 30 perc és 12 óra között. A helyszínt biztosító intézmény vezetője mindent elkövetett, hogy a továbbképzés lebonyolítását semmilyen zavaró körülmény ne akadályozza. A képzés sikeres lebonyolításához minden feltétel adott volt. Minden résztvevő számára biztosítva volt egy munkaállomás, amelyen a legkorszerűbb szoftvereszközök segítették a munkát. Minden munkaállomás szélessávú interneteléréssel rendelkezett. Az oktatói munkához is minden eszköz adott volt. A továbbképzés tematikája alapján az elméleteti ismereteken kívül egyénileg elvégzendő gyakorlatok egészítették ki. Nyilvánvaló, hogy a továbbképzés 12 órája kevés a tematikában szereplő minden téma elmélyült feldolgozására, így csak azokat az ismereteket helyezte az oktató előtérbe, amelyeket alkalmasnak ítélt meg a résztvevők érdeklődésének fenntartására. Legközelebb Tarjánban augusztus e között szintén az általános iskola nyitja meg a kapuit az érdeklődők előtt, ahol frissíthetik ismereteiket az intézmények dolgozói, a lakosok, vállalkozók. Még fogadjuk a jelentkezéseket!

3 Vértes-Gerecse Közösség - HÍRLEVÉL július 3. Vércse gyümölcsei Sárkeresztes Művelődési ház és parkoló átadása 2009 decemberében nyújtott be az ÚMVP Falumegújítás és fejlesztés jogcímre pályázatot Sárkeresztes Község Önkormányzata Kultúrház felújítása, parkoló építése Sárkeresztesen címmel. A fejlesztés célja a kultúrház külső felújítása volt: tetőszerkezet, valamint nyílászárók cseréje, homlokzat felújítása, az épület előtt található vizesárok befedése, 5 beállásos parkoló kialakítása. A támogatási határozatot 2011 tavaszán vette kézhez az ügyfél. A beruházás 2012 júliusára megvalósult. A művelődési ház átadási ünnepsége július 6-án péntek délután sokan gyülekeztek a művelődési ház előtt. Nagy nap volt ez a helyiek számára, mert az új köntösbe burkolt művelődési ház átadó ünnepségére gyűltek össze. Az ünnepi alkalomhoz méltó választás volt a köszöntők előtt elhangzott Vass Albert Otthon című verse: A fontos az, hogy érezd: jobbra és balra Tőled áll a világ, a maga szépségeivel, és a maga csúnyaságaival. Süt a nap, esik az eső, szelek járnak és felhők futnak a széllel. Vannak virágok és fák és patakok és emberek. Valahol mindezek mögött van az Isten és Ő igazítja a virágokat, a fákat, a patakokat és az emberek közül azokat, akik neki engedelmeskednek. És mindezeknek a közepén itt ülsz Te, egy széken, egy asztal előtt. És ez a szék és ez az asztal ma a Tied. Ma. Ez a fontos. És körülötted szép rendben a többi: a virágok, a fák, a felhők, Isten bölcsessége és az emberek kedves balgaságai, ma mind a Tieid. És jól van ez így. Mert hiszen az ember úgyis elég keveset él. És még az is jó, hogy keveset él. Ha mindezt érezni tudod: nem vagy otthontalan a világon. Gyönyörű versek, helyi tánccsoport bemutatója, majd pedig furulyaszó következett, nagy sikert aratva a megjelentek körében. Törő Gábor országgyűlési képviselő, valamint Sárkeresztes erdélyi testvértelepülésének Várfalva polgármestere gratuláltak a megújult épülethez. Krahling János polgármester megköszönte minden ember segítségét, akik részt vettek a felújítás munkálataiban. Kiemelte, hogy az új Művelődési házzal megvalósult a rendezett faluközpont létrehozása.

4 Vértes-Gerecse Közösség - HÍRLEVÉL július 4. Vércse gyümölcsei Táborok: 1. Magyaralmás Csutka tábor Magyaralmás egyik legsikeresebb rendezvénye a Csutka Alkotótábor. Magyaralmás község Önkormányzata a helyi civil szervezetekkel, vállalkozókkal és a település lakóinak összefogásával immár 15. alkalommal szervezte meg. A rendezvény jellegét, célját tekintve rendkívül sokoldalú, több szálon futó, komplex rendezvény, ami a nyári szünet idejére nyújt hasznos időtöltést. Az ez évben megrendezésre került tábor témakörét a nyári olimpiai játékok sokszínűségét tükrözte, a tevékeny alkotó munka, valamint a szórakoztató programok mellett. Célcsoport a 6-14 éves gyerekek voltak. A tábor elsődleges célja a közösségépítés, a kézműves, népművészeti tevékenységek mellett a kultúra, művelődés színes skálájának felsorakoztatása. A tábor tartalmas élményt nyújtott kicsiknek, nagyoknak, szülőknek, nagyszülőknek egyaránt. A jövőben is szeretnék folytatni ezt a nagy sikerű tábort Magyaralmáson. A beszámolót Vas Istvánné polgármester asszony készítette.

5 Vértes-Gerecse Közösség - HÍRLEVÉL július 5. Vércse gyümölcsei 2. Héreg napközis tábor Héreg Község Önkormányzata nyert el támogatást a LEADER-ben, hogy egy három hetes napközis tábort szervezzen a héregi, tarjáni, vértestolnai iskolás gyerekeknek. Az első héten kisebb gyerekeket is fogadtunk, leendő elsősöket és alsó tagozatosokat is. Ezen a héten Móra Ferenc és László Gyula honfoglalásról szóló meséivel kezdődtek a napok. Hétfőn a mesét követően a porpasztellel való festés technikájával ismerkedtek meg délelőtt a gyerekek, délután pedig ezzel a technikával már bonyolultabb képeket is készítettek. Kedden a mese után kirándulni indultak, igaz csak a közeli rétig mentek, ahol köveket gyűjtöttek, majd ebéd után ezeket a köveket festették ki. Itt megtanulhatták a tempera használatát, a színkeverést. A fent maradt időben elkezdtek megismerkedni a gyöngyfűzés technikáival. Szerdán délelőtt ismét kirándulni vittük a gyerekeket, ahol a Hagyományőrző Egyesület tagja, Próli Ferenc kerítésőr kíséretében ismerkedhettek meg az erdővel. Délután rajzokat készítettek az erdőben látott állatokról és növényekről, illetve ezek honfoglalás kori felhasználásáról beszélgettük velük. Csütörtökön az előző napi beszélgetésből kiindulva egy használati tárgy, a fonott kosár készítését tanulták meg. Ezen kívül egy hangszer, a pánsíp elkészítésére is sor került. Pénteken a fiúk pilinckát (fa játék) és zuzolót készítettek, a lányok pedig a makramé csomózás technikáját sajátították el. Délután sor került a táborzárásra, kisebb jutalmak kiosztására (édesség). A második héten már fent Király kúton tartottuk a tábort. A gyerekek 9:15-re értek fel a táborba. (Az utat tanári kísérettel tették meg.) Az első napon a tábor felépítésére, a környezetével való megismerkedésre került sor, illetve olyan eszközök elkészítésére, ami a mindennapi rutinhoz szükséges. Kedden a makramé fonás technikájával készítettek a lányok ékszereket, illetve kis tasakokat díszítettek ki gyöngyökkel. A fiúk késtokokat készítettek. Szerdán a rossz időre való tekintettel a Kultúrházban maradtunk. Csoportokra bomlottunk és indián törzseket hoztunk létre. Mindenki kapott indián nevet és arról olvastunk, illetve hallgattunk történeteket, hogy hogyan éltek együtt a természettel az indián törzsek. A gyerekek rajzokat készítettek a hallottakról, illetve kiásták a csata bárdot egymás között és a fent maradt időben a legerősebb törzs címért küzdöttek meg egymással. (Kötélhúzás, sorversenyek formájában.) Csütörtökön hatalmas hőség volt, délelőtt a kút vizével hűsítették magukat, illetve a növényekkel és állatokkal (főleg madarakkal és lepkékkel, illetve kisebb bogarakkal) ismerkedtek meg a gyerekek. Ezt követően a lányok és a fiúk indián játékokat játszottak, illetve kidíszítették a fiúk az elkészített késtokokat, a lányok pedig az indián nők ruházatáról készítettek rajzokat, a felolvasott leírások alapján. Pénteken biciklis túrát szerveztünk, ahol a Lovaskör most épülő lovas pályáját is megtekintettük. A harmadik héten ismét leköltöztünk a Kultúrházba. Tarjánból és Vértestolnáról is érkeztek gyerekek a táborunkba, ők nagyon gyorsan beilleszkedtek. A gyerekek közül sokan egy osztályba járnak, minden nap találkoznak és a köztük lévő feszültségeken sokat javított, hogy az idegen gyerekek révén új barátságok szövődhettek. Hétfőn a fiúk anyag gyűjtés céljából kirándulni mentek, még a lányok a szövés technikájával ismerkedtek meg. A fiúk később a kiránduláson vágott botokat kidíszítették. Kedden a lányok kosarakat fontak és különböző fonási és csomózási technikával ékszereket készítettek. A fiúk nádi dudát készítettek. Szerdán nemezlabdákat gyúrtak és agyagoztak a gyerekek. Csütörtökön dobot és nemezképet készítettünk. Pénteken filc anyagból készült tokokat és a dobhoz dobütőt csináltak a gyerekek. A gyermekek naponta ebédet és uzsonnát kaptak, melyet egy helyi vállalkozó Várhegyi György szállított a Királykúthoz, illetve a kultúrotthonba. A három hét gyorsan elszállt. A gyermekek jól érezték magukat, hiszen tartalmasan telt el ez az időszak és a szülőknek is nagy segítség volt, hogy gyermekeik felügyelet alatt hasznosan töltötték el az időt. A beszámolót Nieszner József polgármester készítette.

6 Vértes-Gerecse Közösség - HÍRLEVÉL július 6. Vércse gyümölcsei 3. Pusztavám Királyok tábora A Pusztavámi Római Katolikus Egyházközség július között szervezte meg a Királyok táborát, melyre LEADER forrásból nyertek támogatást. Igazi összefogás tábor volt, hiszen több településről, több felekezetből érkeztek táborozók, összesen 78-an. Cél a közösség fokozatos felépítése volt. Több korosztállyal is foglalkoztak, párhuzamosan feldolgozva a kiválasztott királyok életét beszélgetéssel, dramatizálással, játékkal, rajzzal. Ezt tették teljessé a kirándulások, közös métázások, röplabdázások. A pályázatnak köszönhetően új elemeket is tudtak a táborozóknak biztosítani: agyagozást, nemezelést, tűzzománc készítést. Mindenki körében nagy sikert arattak a kézműves foglalkozások. Összességében elmondható, hogy jól sikerült a tábor. A beszámolót Staudt Gáborné táborvezető készítette. 4. Kovácsok tábora Kocs Község Önkormányzata július között szervezte meg a Kovácsok tábora bentlakásos tábort a Kocsi Múzeumban. A 15 résztvevő gyerek közül két lány is akadt. A fő célkitűzés az volt, hogy a gyerekek ismerkedjenek meg a kihalófélben lévő szakma szépségével, nehézségével, hasznosságával. Lehetőségük legyen elméletben és gyakorlatban ismereteket szerezni a kovács szakmáról. Valamint kiemelt cél volt a hagyományőrzés is. A gyakorlati foglalkozások délelőtt, az elméleti foglalkozások pedig délután voltak, a mesterek négy csoportban foglalkoztatták a tanulókat. A munka megkezdése előtt komoly munkavédelmi oktatást is kaptak a gyerekek. Először hideg vason tanulták meg a helyes fogásokat és a különböző kalapácsok használatát. Szünetekben pihenésként a kovácsolás fő feladatáról és a kovácsműhely felépítéséről, szerszámairól hallgathatták a kovácsok előadását. A tábor értékelésekor, zárásakor mind a kovácsok, mind a gyerekek elégedettek voltak az öt nap történéseivel. Mindkét fél szívesen találkozna a következő évben, folytatva a megkezdett munkát. A beszámolót Bódis Jánosné polgármester asszony készítette.

7 Vértes-Gerecse Közösség - HÍRLEVÉL július 7. Vércse események Kocsitoló Fesztivál Kocs Község Önkormányzata pályázott a LEADER Vércse események célterületben a Kocsitoló Fesztiválra. A pályázaton nyert összegből a Bon-Bon együttes került meghívásra. A Kocsitoló Fesztivál zárónapján én, vasárnap - 20:30 perces kezdéssel került megrendezésre az előadás. Az együttes 30 perces koncertet adott. A programot a várakozásoknak megfelelően szép számú nézősereg tekintette meg. Környei Nemzetiségi és Sörfesztivál A környei Nemzetiségi és Sörfesztivál július 6-8. között került megrendezésre a környei Sporttelepen. A rendezvény célcsoportja legfőképpen községünk lakossága, de számos a Leader közösségünkhöz tartozó település is képviseltette magát ezen a hétvégén (Kecskéd, Várgesztes, Kömlőd, Vértesszőlős), partner települések, illetve a környező települések. Fesztiválunk hagyományosan kitűnő helyszíne önkormányzatunk testvértelepülési programjainak. Az idei esztendőben szintén a vendégeink voltak tardoskeddi és steffenbergi barátaink. A hagyományőrzés és a partnerkapcsolatok mellett a rendezvény egyik legfontosabb célja a szórakoztatás, a kikapcsolódás biztosítása a látogatók számára. Július hatodika inkább a fiataloknak kedvezett, immár hagyománynak számító rock bandák szereplésével, az idei sztár Fluor Tomi vonzotta a szórakozni vágyókat. Kareoke és a hajnalig tartó diszkó igen sikeres volt. Szombaton a fesztivál szabadtéri nagyszínpadán az ünnepélyes megnyitóval kezdetét vette a sokszínű programok forgataga. Egymást követték a nemzetiségi dalkörök és tánccsoportok, nagy sikert arattak helyi hagyományőrző illetve a modern arculatot képviselő csoportjaink. A programok között minden korosztály találhatott igényének megfelelő szórakozási lehetőséget. A fellépő művészek repertoárja igen széles skálán mozgott, operett, rockopera, musical, rock. Mindkét nap záróeseménye az utcabál volt, első nap hagyományos sramli zenével kezdve majd a közönség igényeit követve perdült táncra a népes közönség. Vasárnap nosztalgia buli volt B-Tóth Lászlóval. A fesztivál egyik csúcspontját jelentette a Leader támogatással megvalósult Best of koncert, amellyel az előadók idén is fergeteges sikert értek el. Közvetlen előadássukkal ismét elbűvölték a jelenlévőket, akik a zenekarral együtt énekelték az ismerős dallamokat. A színpadi műsorszámok mellett számtalan sportesemény is a rendezvény résztvevői rendelkezésére állt, díjmentesen. A környei tóparton horgászverseny került megrendezésre a Környei Horgászegyesület szervezésével, a parton gulyásparti várta az ide kilátogatókat. A tavon kenuzhattak az érdeklődők, vasárnap pedig kajakpóló bemutatót láthattak. A Sportpályán immár hagyományosan megrendezésre került az Auerhammer János ifjúsági labdarúgó kupa. A kisebb gyermekekkel érkező családok is találtak megfelelő szórakozási lehetőséget csemetéiknek. Ingyen lehetett sétát tenni a DOTTÓ szerelvénnyel, kézműveskedni, játszani. Mini vidámpark csábította a kicsiket és nagyokat, késő estig szórakozást nyújtva számukra. Összegzésül elmondhatjuk, hogy amennyire magas hőfokot mutattak a hőmérők a rendezvény idején, legalább annyira magas fokot mutatott a közönség elégedettsége is. A beszámolót Beke László, Környe község polgármestere készítette.

8 Vértes-Gerecse Közösség - HÍRLEVÉL július 8. Új turisztikai portál Ingyenes megjelenési lehetőség szállásadóknak, horgásztanyáknak, vadászházaknak, lovasoknak, termelőknek, kézműveseknek, borászatoknak, ökogazdaságoknak, biogazdaságoknak a oldalon! Már egy hónapja elérhető a falusi turizmust népszerűsítő új internetes portál a mely a megszokottól eltérően nemcsak szállásokat és programokat kínál, hanem komplex módon igyekszik bemutatni a Vidék esszenciáját: - kulturális kincsek a hagyományőrzéstől a szakrális helyekig; - a magyar gasztronómia sokszínűsége a tájjellegű receptektől az ökogazdaságokig; - természeti értékeink az arborétumoktól a nemzeti parkokig. - közösségi tereink a termelői piactól a kézműves kirakodóvásárokig. Nem titkolt cél és vállalás, hogy ezzel a kezdeményezéssel a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége igyekszik felélénkíteni a belföldi turizmust és vidékre csábítani minél több utazni vágyót. Az oldalon az érdeklődők eligazodását segíti egy intelligens térkép is, melyen csak ki kell jelölni a felfedezni vágyott területet és máris megkapjuk az oda vonatkozó aktuális programokat, kulturális örökségeket, túraútvonalakat, borturisztikai bemutatókat, de még a kedvezményes csomagajánlatokat is! A falusi turizmust népszerűsítő kezdeményezést felkarolták hazánk művészei is, hiszen a Művészek a Vidékért elnevezésű kampányhoz huszonegy olyan ismert személyiség csatlakozott a Vidék Turisztikai Nagyköveteként, akiket megérint a szelíd turizmus, a természet közelsége, a környezettudatos életforma. Az új oldalon az egyes térségek természeti, kulturális értékeit, gasztronómiáját, a vidéki életet egy-egy színművész, televíziós személyiség mutatja be. A 21 felkért közismert személyiség között van többek között Szarvas József, Molnár Piroska, Sinkó László, Oszter Sándor, Trokán Péter, Buza Sándor, Barabás Évi, Ördög Nóri, Klausmann Viktor, Nádasy Erika. Amennyiben vonzónak találja a honlapot és Vidéki Szolgáltatóként Ingyenesen szívesen megjelenne a Vidék Turisztikai Portálján, akkor keresse a központi ügyfélszolgálati irodát. Központi Információs Iroda : Telefon: 061/ Cím: 1077 Budapest, Király u.93. Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége

9 Vértes-Gerecse Közösség - HÍRLEVÉL július 9. PÁLYÁZATFIGYELŐ Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében A fiatalok vállalkozóvá válásának támogatása c. pályázati felhívás Kódszám: TÁMOP A-12/1 A támogatás célja a mikrovállalkozások indítását tervező fiatalok segítése 1) a vállalkozói kompetenciák elsajátításához, a vállalkozásindításhoz kapcsolódó támogató szolgáltatások megszervezésének biztosításával, valamint 2) a vállalkozásalapítás kezdeti szakaszában az indulás pénzbeli forrásigényének támogatásával, vissza nem térítendő támogatás nyújtásával. A TÁMOP céljait tekintve a konstrukció a fiatalok alkalmazkodóképességének és vállalkozóképességének fejlesztésével hozzájárul a célcsoportba tartozók gazdasági aktivitásának növeléséhez, munkaerő-piacra történő belépéséhez, valamint a vállalkozás-indításhoz és működéshez szükséges kompetenciák elsajátításához. A pályázatok benyújtása július 16-tól augusztus 16-ig lehetséges. Rendelkezésre álló forrás A pályázat meghirdetésekor az elszámolható közkiadásokra rendelkezésre álló keretösszeg Ft, azaz kétmilliárd forint. A konstrukció keretében az ESZA és ERFA alapok közötti átjárhatóság alapján az ERFA típusú tevékenységek fedezetére az elszámolható költségek összegének maximum 3%-a, azaz forint fordítható. Pályázók köre Főpályázóként a pályázatra vállalkozásindítással, vállalkozás-fejlesztéssel kapcsolatos szolgáltatásokat az elmúlt 3 évben tevékenységi körben végző vállalkozások, nonprofit és egyéb, nem nyereségérdekelt szervezetek pályázhatnak. Konzorciumi partnerként vállalkozásindítással, vállalkozás-fejlesztéssel kapcsolatos szolgáltatásokat, képzést, tanácsadást, mentorálást végző szervezetek vehetnek részt. A pályázati kiírással kapcsolatos további dokumentumok az honlapról tölthetők le. További felvilágosítás az alábbi elérhetőségeken kérhető: Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Tel.: 06-40/ Személyesen: 1077 Budapest, Wesselényi u honlap: "Hogyan őriztük meg... " Pályázat legalább 40 éve házas házaspárok részére Pályázat kódja: 40 ÉV-2012 Pályázat célja A pályázati kiírója olyan írásos pályaműveket vár, melyek bemutatják a fiatalabb generációk részére, hogy mi erősítette, erősíti a házasfelek közötti köteléket, mi segítette át a házaspárokat az érzelmi hullámvölgyeken, nehezebb társadalmi-történelmi időszakokon, mi tette a házasságot tartalmassá, az összetartozás-érzést magától értetődővé. Tudományosan és lélektanilag is bizonyított tény a házasság egészségmegőrző jellege. Ennek ellenére egyre kevesebben vállalják ezt a köteléket, s ha vállalják is, kevesen képesek kitartani egymás mellett egy egész életre szólóan. Jelen pályázati felhívás célja, hogy - hiteles történeteken keresztül - mintákat adjon a fiatalabb korosztálynak a házasság értékteremtő, értékeket megtartó, értékeket (meg)őrző intézményéről. Pályázók köre A pályázók köre azon természetes személyek, házaspárok, akik 2012-ben legalább 40 éve házasok. Pályázat benyújtási határideje augusztus 21. A beérkezett pályázati műveket szakmai Bíráló Bizottság bírálja el. A pályázatok az alábbi díjazásban részesülnek: - 10 pályamű pályaművenként bruttó Ft-os díjat kap pályamű pályaművenként bruttó Ft-os díjat kap. További információ: Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet 1134 Budapest, Tüzér u Telefon: (06-1) A Vidékfejlesztési Minisztérium pályázati kiírása AGRÁRÁGAZATI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI SZERVEZETEK SZÁMÁRA A pályázati támogatás célja: Az agrár- és vidékfejlesztési szakmai szervezetek és érdekképviseletek szakmai feladataik, programjaik költségeihez való hozzájárulás a tárcafeladatok sajátos térségi körülmények és feltételek közötti leghatékonyabb megvalósulása érdekében. Támogatás a fenti céllal egyezően az alábbi kiadásokra igényelhető: a) jogszabályban meghatározott és részletesen szabályozott feladat, vagy a feladat egy részének ellátásához szükséges költségekhez, b) ágazati szakmai ismeretterjesztő előadások, konferenciák, rendezvények, oktatási programok költségeihez, c) ismeretterjesztő kiadványok, könyvek készítésének, kiadásának költségeihez, A támogatás működési célra nem igényelhető!

10 Vértes-Gerecse Közösség - HÍRLEVÉL július 10. A pályázat benyújtásának (feladásának) határideje: augusztus 28. A pályázók köre: Pályázatot nyújthatnak be az alábbi feltételeket teljesítő agrárágazati és vidékfejlesztési szervezetek: a) székhelyük Magyarországon van, b) az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló évi CLXXV. törvény alapján civil szervezetnek minősülő, január 1. előtt jogerősen bejegyzésre került civil társaságok, egyesületek és alapítványok, amelyek közhasznú fokozattal rendelkeznek, c) a közpénzekből nyújtott támogatások átláthatóságáról szóló évi CLXXXI. törvény 14. alapján írásban nyilatkoznak arról, hogy nem esnek a 6. -ban foglalt korlátozás alá, d) tevékenységüket Magyarország területén fejtik ki, e) hitelesített érvényes alapszabállyal, alapító okirattal, képviseleti szervvel, nyilvántartott tagsággal rendelkeznek és létrehozásuktól folyamatos tevékenységet folytatnak. Egy pályázó csak egy pályázatot nyújthat be. A pályázattal elnyerhető támogatás összege: Az előirányzaton rendelkezésre álló pénzösszegből e pályázattal meghirdetett támogatásra 60 millió forint használható fel. Az egy pályázattal elnyerhető vissza nem térítendő támogatás összege forinttól forintig terjedhet. A támogatás maximált összege alapján közbeszerzési eljárás lefolytatására vonatkozó kötelezettsége egyetlen Kedvezményezettnek sincsen. A pályázattal elnyerhető támogatás mértéke: A támogatás mértéke az összes elszámolható költség 100%-a. További információ: A pályázattal kapcsolatban a pályázók az alábbi telefonszámokon kaphatnak felvilágosítást: VM Parlamenti és Társadalmi Kapcsolatok Főosztálya (1055 Budapest, Kossuth L. tér 11.) ; , Már lehet pályázni a Magyar Tájdíjra A Vidékfejlesztési Minisztérium együttműködésben az Európai Táj Egyezmény hazai végrehajtásáért felelős tárcákkal ismét meghirdette a Magyar Tájdíj pályázatot. A címre olyan helyi önkormányzatok, társulások és társadalmi szervezetek jelentkezhetnek, amelyek kiemelkedő munkát végeznek a magyar táj védelme, kezelése és fejlesztés érdekében. A Magyar Tájdíjjal természeti örökségeink megóvásáért tett erőfeszítéseket, fejlesztéseket, a szemléletformálást segítő kiemelkedő kezdeményezéseket ismeri el a minisztérium. A pályázatot az Európa Tanács Táj Díjával összhangban írja ki a tárca, hogy a nemzetközi megmérettetésben a legjobb hazai fejlesztés, program képviselhesse Magyarországot. Az európai díjjal kétévente ismerik el azt a szervezetet, amely példaértékű munkát végzett az adott táj megőrzése és fenntartható hasznosítása érdekében. Az elismerést legközelebb 2013-ban ítéli oda az Európa Tanács által felkért szakértői bizottság. Hazánkat a Magyar Tájdíj győztese képviseli majd a megmérettetésben. Tavaly a Kaptárkő Természetvédelmi és Kulturális Egyesület nyerte az első díjat a hazai kiírásban, így az egri székhelyű szervezet képviselte Magyarországot az Európai Tanács nemzetközi Táj Díjának pályázatán. forrás: 40 milliárd forintos pályázat indul az állattartó telepek korszerűsítésére 40 milliárd forinttal újra pályázatot hirdet az állattartó telepek korszerűsítésére a Vidékfejlesztési Minisztérium jelentette be Fazekas Sándor tárcavezető az M1 Ma Reggel című műsorában. A támogatási kérelmeket augusztus között lehet beadni a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz. Azok a gazdák pályázhatnak, akik a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal nyilvántartásában szereplő állattartó telepet üzemeltetnek. Egy pályázó legfeljebb 870 millió forintot igényelhet, míg a kisértékű beruházásokra maximum 25 millió forintot kérhetnek a jelentkezők. A keretösszeg 10%-át a kisértékű (maximum 25 millió forintos támogatási igényű) beruházásokra különítette el a tárca. A hozzájárulás mértéke az elszámolható kiadások 40-60%-a lehet. A támogatást az állattartó telepek bővítésére, a takarmányozási és a műszaki színvonal, az állategészségügyi és az élelmiszerbiztonsági feltételek, az infrastruktúra, valamint a munkakörülmények javítására lehet felhasználni. A forrás azt is elősegíti, hogy a telep megfeleljen a trágya elhelyezését szabályozó uniós előírásoknak. A pályázattal a Vidékfejlesztési Minisztérium célja az állattenyésztés és a növénytermesztés felborult arányának helyreállítása. A tárca elszánt az állattenyésztés talpra állításában, ezért az ágazat kiemelt támogatást kap az európai uniós és a nemzeti forrásokból is. (Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája) ESEMÉNYFIGYELŐ Nyári napközis tábor tarjáni általános iskolás diákok számára - LEADER rendezvény Tarjáni Általános Iskola, augusztus A napközis tábor hétköznapokon 8-16 óráig működik, ahol pedagógusok, kézműves végzik az oktatást. Terveznek kirándulást, vetélkedőt, mozgásos játékot. A táborok ideje alatt térítésmentesen tízórait, ebédet és uzsonnát biztosítanak. 21. Zenei Fesztivál Tarján - LEADER rendezvény Tarján, augusztus Ifjúságvédelmi tábor - LEADER rendezvény Időpont: Helyszín: Csákberény település sportpálya Vörösmárvány Táncegyüttes jubileumi műsora Időpont: Helyszín: Tardos, Művelődési Ház (Rákóczi u. 14.)

11 Vértes-Gerecse Közösség - HÍRLEVÉL július 11. MEGHÍVÓ Ifjúságvédelmi Tábor Csákberény augusztus Csákberény Sportegyesülete Ifjúságvédelmi tábort szervez iskoláskorú gyermekek és az ifjúsági korosztály számára. Egészségvédelmi-, drog prevenciós, környezetvédelmi felvilágosító előadással, sportprogramokkal várunk minden gyermeket! Helyszín: Csákberény sportpálya Jelentkezés: címen vagy jelentkezési lap leadásával a községházán. Napi Program 9.00 Gyülekező a csákberényi focipálya öltözőjénél Délelőtti program Tízórai Ebéd Ismeretterjesztő és felvilágosító előadások Délutáni program Uzsonna 18:30 Vacsora Takarodó Minden este tábortűz Öltözködés: Sportruházat alkalmazkodva az időjáráshoz. Kerékpárt mindenki hozzon magával!

12 Vértes-Gerecse Közösség - HÍRLEVÉL július ZENEI FESZTIVÁL TARJÁN augusztus AUGUSZTUS 17. PÉNTEK GYERMEKPROGRAMOK Gyémánt Mazsorettcsoport Aprójóga Arcfestés Póni lovaglás 17,20 Zumba Akrobatikus Rock and Roll csoport Garabonciás Együttes Thália Alapfokú Tánciskola Hip-Hap Modern Tánccsoport Balambér Tamara énekel Bonito együttes Héregi Mazsorettcsoport BÁL: Malibu MMM AUGUSZTUS 18. SZOMBAT Tűzoltók bemutatója SZÍNES FELVONULÁS A SZIGET VEN- DÉGLŐTŐL A FESZTIVÁL PARKBA Felvonulók: Tarjáni német nemzetiségi óvodások Zenei Egyesület Tarján Gyémánt Mazsorettcsoport Forgatag Tánccsoport Nemzetiségi Dalkör Tarjáni iskola tánccsoportja Német nemzetiségi egyesület Díszvendégek, meghívott vendégek: Tarján Községért Baráti Kör Staufenbergi Baráti Kör Városlődi Tánccsoport Menner Bernát Zeneiskola Ceglédberceli Tánccsoport Mischendorf A FESZTIVÁL ÜNNEPÉLYES MEGNYITÁSA Marx Ernő polgármester ÜNNEPI MŰSOR Tarjáni óvodások Gitárzenekar Menner Bernát Zeneiskola Ceglédberceli Tánccsoport Városlődi Tánccsoport Német Nemzetiségi Egyesület SHOW Formációs Tánccsoport Mischendorfi Zenekar Janicsák Veca TŰZIJÁTÉK BÁL: Spitz Buam AUGUSZTUS 19. VASÁRNAP 9.00 ÜNNEPI SZENTMISE a Római Katolikus Templomban GÁLAMŰSOR Zenei Egyesület Műsora Zengőkék Forgatag Tánccsoport Német Nemzetiségi Dalkör Mazsorettcsoport Tatabányai Bányász Táncegyüttes KOCSIS TIBOR TARJÁNI FúVOSZENEKAR VEZéNyEl: RoMáN GéZA HÁHN FLÓRA énekel A FESZTIVÁL ZÁRÁSA BÁL: Gerecse Party Zenekar KIállÍTáS A FESZTIVál IDEJéN: A Fesztivál ideje alatt a Német Nemzetiségi Tájház megtekinthető: 17,00-19,00 Tarján, Rákóczi út 25. sz. alatt A rendezvény támogatói Tarján Község Önkormányzata Tarján Községért Baráti Kör Zenei Egyesület Tarján Gyermely ZRt. OMS Hungária Span-Set Hungária Kft. TKTV Forrás Rádió Pannon Takarékszövetkezet Vállalkozók és magánszemélyek Tarján Községért Közalapítvány PROGRAMJAINKHOZ MINDENKINEK JÓ SZÓRAKOZÁST KÍVÁNUNK! MUSIKFEST TARIAN

Felügyelő Bizottsági és Elnökségi ülés

Felügyelő Bizottsági és Elnökségi ülés 2012. május - IV. évf. 5. szám Felügyelő Bizottsági és Elnökségi ülés A Vértes-Gerecse Közösség Felügyelő Bizottságának elnöke, Bódis Jánosné 2012. május 8-ra, az egyesület tatai irodájába hívta össze

Részletesebben

Elnökségi ülés Falumegújítás és fejlesztés, valamint Vidéki örökség megőrzése jogcímek ősszel újra megnyílnak

Elnökségi ülés Falumegújítás és fejlesztés, valamint Vidéki örökség megőrzése jogcímek ősszel újra megnyílnak 2012. augusztus - IV. évf. 8. szám Elnökségi ülés Falumegújítás és fejlesztés, valamint Vidéki örökség megőrzése jogcímek ősszel újra megnyílnak A Vértes-Gerecse Közösség elnöksége 2012. augusztus 1. napján

Részletesebben

Falumegújítás és fejlesztés, valamint Vidéki örökség megőrzése jogcímek Beadási időszak: 2012. október 15-november 15.

Falumegújítás és fejlesztés, valamint Vidéki örökség megőrzése jogcímek Beadási időszak: 2012. október 15-november 15. 2012. szeptember - IV. évf. 9. szám Falumegújítás és fejlesztés, valamint Vidéki örökség megőrzése jogcímek Beadási időszak: 2012. október 15-november 15. Mindkét jogcím esetében egy pályázó egy projekt

Részletesebben

Elnökségi ülés - Pusztavám. Elnökségi ülés - Csákvár-Fornapuszta. 2011. január - III. évf. 1. szám

Elnökségi ülés - Pusztavám. Elnökségi ülés - Csákvár-Fornapuszta. 2011. január - III. évf. 1. szám 2011. január - III. évf. 1. szám Elnökségi ülés - Csákvár-Fornapuszta Elnökségi ülést tartott a Vértes-Gerecse Vidékfejlesztési Közösség 2011. január 14-én, a Pro Vértes Közalapítvány csákvári Dohányosházában.

Részletesebben

CIVILEK A VIDÉKÉRT - NEKIK SIKERÜLT -

CIVILEK A VIDÉKÉRT - NEKIK SIKERÜLT - CIVILEK A VIDÉKÉRT - NEKIK SIKERÜLT - CIVIL SZERVEZETEK LEADER FEJLESZTÉSEI A VÉRTES-GERECSE KÖZÖSSÉG TERÜLETÉN 2011-2013 Bemutatkozik a Vértes-Gerecse Vidékfejlesztési Közösség Egyesületünk 2008. szeptember

Részletesebben

Elkészült a legújabb kiadványunk

Elkészült a legújabb kiadványunk 2011. június - III. évf. 6. szám Egyesületi alkalmak júliusban Megjelent az 54/2011. (VI.10.) VM rendelet a LEADER Helyi Akciócsoportok működéséről, melynek értelmében össze kell hívni a közgyűlést. A

Részletesebben

Fejlesztési tervekben gazdag vidékfejlesztési. tatabányai kistérségek településein. Április elsejétől kifizetési kérelem benyújtási időszak

Fejlesztési tervekben gazdag vidékfejlesztési. tatabányai kistérségek településein. Április elsejétől kifizetési kérelem benyújtási időszak 2011. március - III. évf. 3. szám Fejlesztési tervekben gazdag vidékfejlesztési fórumok a tatai és tatabányai kistérségek településein 2011. március 7-én Vértestolnán a Művelődési Házban zajlott a fórum.

Részletesebben

Kifizetési kérelmekkel kapcsolatos tájékoztató fórumok Kecskéden és Kocson

Kifizetési kérelmekkel kapcsolatos tájékoztató fórumok Kecskéden és Kocson 2013. február - V. évf. 2. szám Kifizetési kérelmekkel kapcsolatos tájékoztató fórumok Kecskéden és Kocson A Vértes-Gerecse Közösség munkaszervezete minden kifizetési kérelem benyújtási időszak elején

Részletesebben

Elnökségi ülés. Tájékoztatók a HVS felülvizsgálatról Vértesbogláron és Vértesszőlősön. 2013. március - V. évf. 3. szám

Elnökségi ülés. Tájékoztatók a HVS felülvizsgálatról Vértesbogláron és Vértesszőlősön. 2013. március - V. évf. 3. szám 2013. március - V. évf. 3. szám Elnökségi ülés A Vértes-Gerecse Közösség Elnöksége március 28-án tartotta az év első ülését. A résztvevők átbeszélték az előző ülés óta eltelt időszakban történt fontosabb

Részletesebben

A KOCSÉRI ÖNKORMÁNYZAT LAPJA

A KOCSÉRI ÖNKORMÁNYZAT LAPJA A KOCSÉRI ÖNKORMÁNYZAT LAPJA 23. évfolyam 3. szám 2012. JÚNIUS JÚLIUS Ára: 120 Ft MEGHÍVÓ az augusztus 19-20-i ünnepségsorozatra PROGRAM: Augusztus 19. 15.30 16.00 Abonyi Fúvószenekar és Mazsorett csoport

Részletesebben

Születésnap Csillagda

Születésnap Csillagda 2. oldal 2013. május Születésnap Csillagda Fotó: Vágfalvi Kata Fotók: Lukácsi Tibor Fotó: Szabó Lajos 2013. május 3. oldal Balatonfûzfõ Város és a Mûvelõdési Központ és Könyvtár május havi programja Május

Részletesebben

Legyünk büszkék magyarságunkra!

Legyünk büszkék magyarságunkra! XI. évf. 3. szám 2012. március Ingyenes kiadvány Ebes Kö Eb Község é Ö Önkormányzatának k á tá k h havonta t megjelenő j l ő llapja j A TARTALOMBÓL... Legyünk büszkék magyarságunkra! március 15-i megemlékezés

Részletesebben

E-Napraforgó KÖZÖSSÉGFEJLESZTŐ FOLYÓIRAT. Békés megye értékei

E-Napraforgó KÖZÖSSÉGFEJLESZTŐ FOLYÓIRAT. Békés megye értékei E-Napraforgó KÖZÖSSÉGFEJLESZTŐ FOLYÓIRAT Békés megye értékei 2014. március 25-én került megrendezésre a Békés megye értékei címet viselő szakmai nap a Nemzeti Művelődési Intézet szervezésében a Békés Megyei

Részletesebben

Napraforgó. A Közösségfejlesztők Békés Megyei Egyesületének kiadványa. Ez történt... Megyei felhívások Pályázatok Programajánló

Napraforgó. A Közösségfejlesztők Békés Megyei Egyesületének kiadványa. Ez történt... Megyei felhívások Pályázatok Programajánló BÉKÉS MEGYEI CIVIL SZERVEZETEK LAPJA 2011 február Napraforgó A Közösségfejlesztők Békés Megyei Egyesületének kiadványa Ez történt... Megyei felhívások Pályázatok Programajánló BÉKÉS MEGYEI CIVIL SZERVEZETEK

Részletesebben

E-Napraforgó KÖZÖSSÉGFEJLESZTŐ FOLYÓIRAT

E-Napraforgó KÖZÖSSÉGFEJLESZTŐ FOLYÓIRAT E-Napraforgó KÖZÖSSÉGFEJLESZTŐ FOLYÓIRAT JÁTSZANI JÓ, JÓ, JÓ! Kis játékmesterek Csanádapácán A játszótársam, mondd, akarsz-e lenni, Akarsz-e mindig, mindig játszani (Kosztolányi Dezső) Ezzel a kérdéssel

Részletesebben

Elnökségi ülés volt Kömlődön

Elnökségi ülés volt Kömlődön 2010. december - II. évf. 12. szám Elnökségi ülés volt Kömlődön A Vértes Gerecse Vidékfejlesztési Közösség a kömlődi művelődési házban tartotta soron következő elnökségi ülését 2010. 12. 08-án. A napirendi

Részletesebben

Eger Ünnepe 2011. EGRI CIVIL KÖZÖSSÉGEKNEK!

Eger Ünnepe 2011. EGRI CIVIL KÖZÖSSÉGEKNEK! 2011. április, Különszám A tartalomból: XVI. EGER ÜNNEPE FELHÍVÁS EGRI CIVIL SZERVEZETEK RÉSZÉRE Idén tizenhatodik alkalommal kerül megrendezésre az egri civilek összefogásával az EGER ÜNNEPE. A három

Részletesebben

E-Napraforgó KÖZÖSSÉGFEJLESZTŐ FOLYÓIRAT BÉKÉS-BIHAR NÉPFŐISKOLAI KOLLÉGIUM SZAKMAI MŰHELYE KÖTEGYÁNBAN

E-Napraforgó KÖZÖSSÉGFEJLESZTŐ FOLYÓIRAT BÉKÉS-BIHAR NÉPFŐISKOLAI KOLLÉGIUM SZAKMAI MŰHELYE KÖTEGYÁNBAN E-Napraforgó KÖZÖSSÉGFEJLESZTŐ FOLYÓIRAT BÉKÉS-BIHAR NÉPFŐISKOLAI KOLLÉGIUM SZAKMAI MŰHELYE KÖTEGYÁNBAN Szervező: Kötegyáni Baráti Kör Egyesület - Lakiteleki Népfőiskola kihelyezett tagozata Időpont: 2015.

Részletesebben

E-Napraforgó KÖZÖSSÉGFEJLESZTŐ FOLYÓIRAT. Közösség - Média - Művelődés 2014. konferencia. 14:00-15:00 World cafe - Műhelymunka. és kávé/ebédszünet

E-Napraforgó KÖZÖSSÉGFEJLESZTŐ FOLYÓIRAT. Közösség - Média - Művelődés 2014. konferencia. 14:00-15:00 World cafe - Műhelymunka. és kávé/ebédszünet E-Napraforgó KÖZÖSSÉGFEJLESZTŐ FOLYÓIRAT Közösség - Média - Művelődés 2014. konferencia Időpont: 2014. október 16. csütörtök 10-18 óra Helyszín: Kecskeméti Gábor Kulturális Központ, Békés, Jantyik Mátyás

Részletesebben

Tiszaalpári Napok 2011

Tiszaalpári Napok 2011 XIX. évfolyam 9. szám 2011.szeptember Ára: 100 Ft Tiszaalpári Napok 2011 A nemzeti ünnepen került sort az új kenyér megszentelésére Minden évben színes és látványos programokat vonultat fel Tiszaalpáron

Részletesebben

Baj, Dunaalmás, Dunaszentmiklós, Kocs, Naszály, Neszmély, Szomód, Tardos, Tata, Vértestolna. Októbertől LEADER

Baj, Dunaalmás, Dunaszentmiklós, Kocs, Naszály, Neszmély, Szomód, Tardos, Tata, Vértestolna. Októbertől LEADER 2009. nyár Baj, Dunaalmás, Dunaszentmiklós, Kocs, Naszály, Neszmély, Szomód, Tardos, Tata, Vértestolna Októbertől LEADER A Vértes-Gerecse Közösség 2009. augusztus 7-i közgyűlésén elfogadta a LEADER jogcímek

Részletesebben

Ebesi Hírlap E B E S Ü6 0 É V E S T E L E P L É S. Eldőlt: jövőre is az önkormányzat üzemelteti az iskolát A TARTALOMBÓL...

Ebesi Hírlap E B E S Ü6 0 É V E S T E L E P L É S. Eldőlt: jövőre is az önkormányzat üzemelteti az iskolát A TARTALOMBÓL... E B E S L É S A TARTALOMBÓL... Becsüljük meg a rendezvény szellemiségét! 3. oldal Adomány Érmihályfalvára 5. oldal Új piaccsarnok Ebesen 6. oldal Jó hangulatú nyílt óra 7. oldal Volt egy ember, meg egy

Részletesebben

Nemzeti ünnepünk. Választás. Kutyamenhely, de hova? Változik a rendelési idő. Szeptemberre készen lesz. 2014. április XXIV. évfolyam, 4.

Nemzeti ünnepünk. Választás. Kutyamenhely, de hova? Változik a rendelési idő. Szeptemberre készen lesz. 2014. április XXIV. évfolyam, 4. Prima Díj A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének megyei szervezete 2013-ban a népművészet, néphagyomány kategóriában a Derecskei Szivárvány Néptáncegyüttest részesítette ebben az elismerésben.

Részletesebben

E-Napraforgó KÖZÖSSÉGFEJLESZTŐ FOLYÓIRAT. Non-profit menedzsment képzés Vésztőn. A tartalomból: Kiadja: Közösségfejlesztők. Békés Megyei Egyesülete

E-Napraforgó KÖZÖSSÉGFEJLESZTŐ FOLYÓIRAT. Non-profit menedzsment képzés Vésztőn. A tartalomból: Kiadja: Közösségfejlesztők. Békés Megyei Egyesülete E-Napraforgó KÖZÖSSÉGFEJLESZTŐ FOLYÓIRAT Non-profit menedzsment képzés Vésztőn A Közösségfejlesztők Békés Megyei Egyesülete a vésztői Sinka István Művelődési Központ és Városi Könyvtár, valamint a Körös-sárréti

Részletesebben

Az anyák napja. A Vértesszõlõsi Önkormányzat tájékoztató kiadványa 2011. április XVII. évfolyam 4. szám

Az anyák napja. A Vértesszõlõsi Önkormányzat tájékoztató kiadványa 2011. április XVII. évfolyam 4. szám A Vértesszõlõsi Önkormányzat tájékoztató kiadványa 2011. április XVII. évfolyam 4. szám Az anyák napja Idén május 1-je a hónap első vasárnapja, ez pedig azt jelenti, hogy a munka ünnepe egyben anyák napja

Részletesebben

Ballagás. Hernád Község Önkormányzatának és civil szervezeteinek lapja

Ballagás. Hernád Község Önkormányzatának és civil szervezeteinek lapja Hernád Község Önkormányzatának és civil szervezeteinek lapja 6. évfolyam, 2012. július Ballagás Verôfényes napsütésre ébredtünk június 16-án szombaton a ballagás napján. Még az égiek is velünk ünnepeltek.

Részletesebben

C i v i l H í r a d ó

C i v i l H í r a d ó C i v i l H í r a d ó - H í r l e v é l - - H í r e k, r e n d e z v é n y e k, k i a d v á n y o k, p á l y á z a t o k, t a n á c s o k, j ó g y a k o r l a t o k 2 0 1 1. s z e p t e m b e r 2 6. Somogy

Részletesebben

ZÁNKAI HÍRMONDÓ. Az Önkormányzat, a Közéleti Klub és a Zánkai Üdülőgazdák Egyesületének lapja F E LV O N U L Á S. Fotó: T.

ZÁNKAI HÍRMONDÓ. Az Önkormányzat, a Közéleti Klub és a Zánkai Üdülőgazdák Egyesületének lapja F E LV O N U L Á S. Fotó: T. 2013. OKTÓBER 23. ÉVFOLYAM 5-6. SZÁM HÍRMONDÓ Az Önkormányzat, a Közéleti Klub és a Zánkai Üdülőgazdák Egyesületének lapja SZÜRETI F E LV O N U L Á S ZÁNKA, 2013.10.12. Fotó: T. Horváth Lajos 23. évfolyam

Részletesebben

Szent István-napján átadták a városi kitüntetéseket

Szent István-napján átadták a városi kitüntetéseket HÍRek LAjosmizse Portáján V. évfolyam 4. szám, 2010. szeptember október Szent István-napján átadták a városi kitüntetéseket Lajosmizse Város Díszpolgára: Bérczes István református lelkész Lajosmizse Város

Részletesebben

A város minden lakóját várja az új iskola!

A város minden lakóját várja az új iskola! A VELENCEI 17. év fo lyam 10. szám ÖNKORMÁNYZAT 2009. LAPJA november-december A város minden lakóját várja az új iskola! A karácsonyi iskolai ünnepélyt már az újjávarázsolt Zöldliget Iskolában tartjuk,

Részletesebben