RENDŐRSÉGI KARSZALAGOK

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "RENDŐRSÉGI KARSZALAGOK"

Átírás

1 RENDŐRSÉGI KARSZALAGOK Tanulmányom célja, hogy a Ludányi Gyula által írt, az egyik folyóiratban megjelent munkáját "Rendőrkarszalagok viselése " címmel, az újabb kutatások által beszerzett információk, anyagok alapján kiegészítsem, pontosítsam, részletes fotókkal bemutassam. I. rész Az Ideiglenes Nemzetgyűlés december 21.-én ült össze Debrecenben. Az Ideiglenes Kormány miniszterelnöke vitéz Dálnoki Miklós Béla, Belügyminisztere dr. Erdei Ferenc lett. Az új kormány 13/1945. ME. számú rendelete - a közbiztonság fokozottabb biztosításáról szólt, mely január 04.-én kelt. Erős, központi hatalmi irányítás hiányában a fokozatosan felszabaduló területeken meg kellett szervezni a közbiztonság biztosítására szolgáló polgárőrségeket, közbiztonsági csoportokat, lehetőség szerint rendőri egységeket. Nem egy esetben találkozhatunk levéltári anyagokban Segédrendőri elnevezéssel is. A Rendőrség újjászervezésére, egységesítésére, a már helyi szinteken megszervezett rendőri feladatokat ellátó szervezetek munkájának koordinálására tett erőfeszítések mellett, egyenruha hiányában szükség volt egy egységes megkülönböztető jelzés használatára, a karszalagra. A belügyminiszter évi B.M. Eln. számú rendelete közbiztonsági szervek megkülönböztető jelzés viselési kötelezettségéről. Mint az ország területén működő összes közbiztonsági szervek legfelsőbb felügyelője és ellenőrző hatósága az alábbiakat elrendelem: 1.. A törvényhatósága területén lévő összes városi, vagy községi közbiztonsági szervek vezetői és tagjai, az eddigi gyakorlattól eltérően, egységes megkülönböztető jelzést kötelesek viselni. 2.. A megkülönböztető jelzés legalább 12 cm széles, piros-fehér-zöld (magyar nemzeti szín) színű karszalag, amelynek közepére az alsó és felső szélein legalább 3 cm szélességű sáv üresen hagyásával 12 cm hosszúságban és 6 cm magasságban feltűnő vastag betűkkel a következő felírás alkalmazandó egymás alatt magyar és orosz nyelven: RENDŐRSÉG ПОЛИЦИЯ A karszalagon a rendőrség szó d-ő-r betűi felett az üresen hagyott mezőben a rendőregyén ugyancsak vastag sorszámát kell nyomatni. 3.. A karszalagot egyenruhában lévő személyek is viselni tartoznak. 4.. Megkülönböztető jelzés (karszalag) a bal felső kar közepén oly módon hordandó, hogy a felírás mindenkor olvasható legyen. 5., A karszalag az 1. -ban felsorolt személyek által mindenkor, tehát szolgálaton kívül is viselendő. Debrecen, évi január hó 17-én. Dr. Erdei Ferenc s. k. belügyminiszter

2 Nem mellékeltek grafikai rajzot, és a fizikai méretekre vonatkozó leírás is a minimális méretet jelölte meg. A rendelet nem rendelkezik központi készítésről vagy kiosztásról. A karszalagokat a leírás szerint maguk készítették el a rendőri feladatokat ellátók. Sok esetben különbözött a rendeleti leírástól a használt karszalag. Nem volt rajta két nyelvű felirat, vagy a rendőregyén sorszáma, de a körzet száma sem. A "Rendőrség" szó kezdőbetűje nagy volt a többi kicsi, vagy a teljes szó nagy betűvel volt írva. Az orosz nyelvű feliratozás viszont mindegyik fellelt karszalagon nagy betűvel: ПОЛИЦИЯ. A feliratozások a sablonnal történő festés mellett lehettek kézzel festettek vagy rajzoltak, szinte minden esetben fekete színnel. Az alapanyagok felhasználása is jelentősen eltért. Találkozhatunk selyem, finom szövet, vászon vagy zsávoly anyaggal. A rendelkezésnek talán majdnem mindenben megfelelő karszalagok és részleteik (01-06C kép): 01 kép Külön festésnek hat az orosz nyelvű felirat. A piros rész selymes, a fehér és a zöld rész vászon anyagú.

3 01A kép Logikus magyarázatot nem tudok adni arra, hogy az orosz nyelvű felirat miért kopottabb a többinél. 01B kép A karszalag "hátsó" részre, látszik az illesztés belülről varrott, tehát ez felhúzható volt a karra.

4 01C kép Feltételezésem szerin a belső részen szereplő "Klein" név a használó vezetékneve, a sorszám "45" pedig a sorszáma lehetett. A belső anyag szintén vászon, zöldes - kék színű. 02 kép A karszalag kifejezetten nemzeti szín összeállítású anyagra készült. Felső és alsó szegélyezése nincs, a színek között sincs varrás vagy más anyag nyoma.

5 02A kép Anyaga selyem. A "87" szám utólagos ráfestésnek tűnik, mivel a többi felirat kopottabb, ez intenzívebb fekete színű. 02B kép A két végén látszik a szegélyezés, varrás. Felhúzható változatúra készítették. A "Rendőrség" felirat festékanyaga átütött a hátoldalra, az látható középen. 03 kép Mindkét végen látszik ragasztó nyoma. Feltételezhető, hogy ragasztóval rögzítették a szalag két végét, varrásnyomokat nem találtam.

6 3A kép Alapanyaga vászon. Ez nem sablonnal, hanem kézzel készített felirat, fekete festékanyaggal. Készítője ügyelt a betű-, sortávolságra is, hogy egységes legyen. 3B kép Fehér színű, vászon alapanyag a hátoldal. Szintén jól láthatóak a ragasztó nyomai a széleken.

7 04 kép Szövet vagy zsávoly anyagú, fehér cérnával, varrógéppel szegélyezett. Ugyanaz az anyaga és színe mint a "Nemzetőrség" karszalagnak, mely később rendfokozati jelzéseket is tartalmazó karszalagok alapanyaga lesz. 04A kép Sablon alapján, fekete színnel festett feliratozás az utasítás szerint. 04B kép Hátoldalon látható a dupla összevarrás szintén varrógéppel.

8 04C kép Használata miatt nem csak kívülről, hanem belülről is igencsak megkopott. Megfigyelhető a felső és alsó részen a precíz szegélyezés. 04D kép Igényesen, precízen készítették el az összevarrásokat. Középen látható a már említett két összevarrás.

9 05 kép A zöld szín már eléggé kifakult. A feliratozás ebben az esetben is sablonnal, fekete szín felfestésével történt. A betűk karakterei mások a többihez képest. Érdekes a kék szegélyeszés. 05A kép Ezt a karszalagot szintén összevarrták a két végén. A trikolór rész selyem alapanyagú. 06 kép

10 06A kép A feliratozás nem a szabályozó szerint történt, kötőjellel elválasztva. Szintén sablonnal, fekete színnel festették és valamilyen pecséttel látták el. Selyem alapanyagú. 06B kép A pecsét sajnos a kopottsága miatt nem olvasható, nem megállapítható, hogy milyen szerv használhatta. 06C kép A karszalag két vége eredetileg összevarrott volt, a 06B képe zöld mezőjének alsó szélén is jól látszik a cérnalyukak helye, mely szerint volt belső bélése eredetileg.

11 Előfordult az 1945 előtt használt rendőri karszalagok használata átalakítással vagy éppen teljesen más alaki, tartalmi rendszerrel (07-9C kép): 07 kép Vászon anyag, melyet felül és alul kézi varrással szegélyeztek. A karszalag alsó részén hosszában látható piros csak biztosan nem bír jelentőséggel, feltételezhetően az alapanyagban volt benne. 07A kép Kézzel készített, rajzolt és a vastagítás, jól láthatóság miatt vonalkázott feliratozás. Az utasításnak ezen tekintetben megfelelt, vélelmezhető az egyszerűség a "szükség törvényt bont" elvével.

12 07B kép A szegély levarrása szintén kézi készítésre, egyediségre utal. Jól látható a zsávoly vagy zsákszerű alapanyag. 07C kép A karszalag két vége kézi varrással összevarrott, ez is felhúzhatóként volt használatos. 08 kép Eredetileg egy 1945 előtt is használatban lévő karszalagot használtak fel új funkcióra.

13 08A kép A körfelirat: "M. KIR. RENDŐRSÉG BUDAPESTI FŐKAPITÁNYSÁGA". Középen a koronás címerpajzs babérkoszorúval. 08B kép A feliratok (hímzés kivételével) fekete színű festékkel kerültek fel a karszalagra, sablon alapján készültek.

14 08C kép A lehetőségekhez képest igényes varrással, vastagított technikával (jól láthatóság érdekében) készült orosz nyelvű felirat. 08D kép A kézi hímzés a hátoldalon. 08E kép

15 08F kép 08G kép Látható miként rögzítették a karon ezt a karszalagot. Bújtatós, hajlított fém van bevarrva melyet a másik oldalon kialakított cérnahurokba bújtatva rögzítettek. Praktikus és okos megoldás több cérnahurok készítése, mivel a karvastagság mellett a ruharéteg (téli időszakban) vastagsága befolyásoló tényező. Így nem lötyög vagy csúszik le használója karjáról. 09 kép Feltételezhetően írásos dokumentum hiányában, hallomás alapján elkészített karszalag.

16 09A kép Fehér színű, selyem anyagból készült ПОЛИЦИЯ felirat rövidítése az első és az utolsó karakterből. Kézzel varrták fel. 09B kép A leszegélyezés után készült el a sorszám vastagított technikával történő felhímzése. Látszik a "7"-es szám alsó vége a piros szegélyvarrás felett van

17 09C kép A karszalagot a két végén összevarrták, kissé gyors kevésbé pontos módszerrel. Itt is látható a leszegélyezéshez használt piros cérna. A felszabadított területeken polgárőrségek, vörös őrségek, néhol nemzetőrségek és rendvédelmi feladatokkal megbízott személyek is szolgálatot teljesítettek, akik nem voltak korábban rendőri állományban és akkor még nem is lettek azok. Kordokumentumok alapján a Segédrendőr intézménye is megvalósult, külön karszalagot viseltek (10-11B kép). Erről jogszabályi anyagot fellelni nem sikerült. Külön említést érdemel a Szociáldemokrata Párt Rendező Gárdája, akik szintén rendvédelmi feladatokat láttak el, de elsősorban a háborús bűnösök, nyilasok vezetők és tagok után kutattak. Egyenruhájuk nem volt, megkülönböztető szalagot viseltek (12-12C kép). Az egykori Vörös Őrség tagjai (1919) is aktivizálták magukat. Főleg rendvédelmi feladatok ellátásában vettek rész, de több esetben előfordult, hogy a rendőrség állományába is jelentkeztek. Az 1919-ben használt karszalagok is előkerültek. A feliratok is változatosak voltak: "Vörös-Őr", "Vörösőr", "V. Őr", "Vörös Őrség" (13 kép). Előkerültek olyan vörös színű, feliratozás nélküli karszalagok, melyeket szintén a közbiztonsági feladatokat ellátók vagy azok segítői viseltek (14-14B kép).

18 10 kép Nemzeti színű szalag, kétnyelvű felirat megfelel a rendeletben foglaltaknak, a Segédrendőri megnevezés rövidítésével. A felirat festett technikával készült. A fehér külső szegély egy háttéranyag, amelyre a feliratos szalagot varrták rá. 10A kép Jól látható a két anyag elkülönülése, a szövetanyagok, valamint a festés.

19 10B kép A háttéranyag hosszabb, a karszalag felhúzható változatú volt. A szalag két végét kettő gumírozott anyaggal varrták össze. 11 kép A felirat fekete színű festékkel, sablon használatával került fel a karszalagra. 11A kép 11B kép A hátoldalon látható a festék átitatódás nyomai. A két végét varrással rögzítették össze.

20 12 kép A Rendező Gárda karszalag vörös / piros szövet alapanyagra készült, a széleit gépi varrással szegélyezték. Mindkét oldalán van írás, de csak a belső oldal festett. Mivel a szegélyezés itt látszik, ez lehetett az eredeti belső oldal. 12A kép Fekete színű festékkel kézzel rajzolt "vörös csillag" és "RG" monogram. 12B kép A kialakítása szerint ez lenne a karszalag külső oldala. A fekete festék átitatódott.

21 12C kép, Kézzel rajzolt "vörös csillag" és "RG" monogram. Kifestése viszont nem történt meg. 13 kép Vörös színű, vászon alapanyagra fekete festékkel, sablon használatával "Vörös-Őr" felirat. A szegélyek levarrása piros cérnával és varrógéppel készítették.

22 14 kép Vörös színű, vászon alapanyagú karszalag, géppel történt szegélyvarrású. A "2"-es szám jelentésére sajnos nem sikerült magyarázatot taláni. Belső oldala. 14A kép

23 14B kép A karszalag két végét szintén géppel varrták össze. A Magyar Határrendőrséget a Belügyminiszter /1945.IV.-12.B.M. számú rendeletével augusztus 17.-én állítják fel. A dr. Szebenyi Endre által jegyzett rendelet a Határrendőrségi kirendeltségeket a Vidéki Főkapitányság alá rendeli, függetlenek minden más Államrendőrségi hatóságtól. Meghatározza a működési területet, az azokon végrehajtandó ellenőrzési feladatokat és hatósági jogköröket. Kezdetben, egyenruha hiányában karszalagot viseltek (15-15B kép) 15 kép Fehér színű, zsávoly szövetanyagra kézi hímzéssel varrták fel a piros - fehér - zöld zászlót (a fehér rész nem lett kihímezve), piros színű cérnával, vastagított karakterizálással a magyar és orosz nyelvű feliratot.

24 15A kép 15B kép Kézi öltésekkel varrták össze a karszalag két végét. Látható a felső részen az anyag eredeti szegélyezettsége, az alsó részen a visszahajtással kialakított szegélyezés. A tanulmány II. részében az október 29.-én kiadott "A magyar államrendőrség egyenruházati és felszerelési szabályzata" 5. számú mellékletében megjelölt karszalagot fogom bemutatni, amely abban a formában talán nem is létezett. Tisztelettel: Varga Ottó

25 A tanulmány I. részében bemutatott darabok a saját tulajdonomban vannak, kivéve a "Vörös- Őr" feliratú karszalag, melynek forrása: Tortenelem_8-A_Tanacskoztarsasag Felhasznált irodalom: - Ludányi Gyula : Rendőrkarszalagok viselése /1945. ME. számú rendelete - a közbiztonság fokozottabb biztosításáról évi B.M. Eln. számú rendelete - közbiztonsági szervek megkülönböztető jelzés viselési kötelezettségéről

RENDŐRSÉGI KARSZALAGOK III. rész

RENDŐRSÉGI KARSZALAGOK III. rész RENDŐRSÉGI KARSZALAGOK 1945-1946 III. rész A tanulmány befejező részében bizonyos elemeket a karszalagokon részletesebben bemutatok, melyeknek jelentősége abban rejlik, hogy igen változatos, nem egységes.

Részletesebben

RENDŐRSÉGI KARSZALAGOK II. rész

RENDŐRSÉGI KARSZALAGOK II. rész RENDŐRSÉGI KARSZALAGOK 1945-1946 II. rész A magyarországi harcok befejeződésével az államhatalom (Ideiglenes Nemzetgyűlés, Ideiglenes Kormány) szervei fokozatosan megszervezték valamint irányították a

Részletesebben

A BRASSÓI MAGYAR DALÁRDA 1863-BAN KÉSZÍTETT HÍMZETT SELYEMZÁSZLÓJÁNAK RESTAURÁLÁSI ÁLLAPOTFELMÉRÉSE ÉS ÁRAJÁNLATA

A BRASSÓI MAGYAR DALÁRDA 1863-BAN KÉSZÍTETT HÍMZETT SELYEMZÁSZLÓJÁNAK RESTAURÁLÁSI ÁLLAPOTFELMÉRÉSE ÉS ÁRAJÁNLATA A BRASSÓI MAGYAR DALÁRDA 1863-BAN KÉSZÍTETT HÍMZETT SELYEMZÁSZLÓJÁNAK RESTAURÁLÁSI ÁLLAPOTFELMÉRÉSE ÉS ÁRAJÁNLATA Technika: Kétlapos hímzett selyemzászló Készítés időpontja: 1863 (?) Hímezte: Safsler Hermina

Részletesebben

TEK. Terrorelhárítási Központ felvarrói

TEK. Terrorelhárítási Központ felvarrói TEK Terrorelhárítási Központ felvarrói Látva az egyesületi oldalon, hogy egyre több kérdés merül fel a Terrorelhárítási Központ felvarróival kapcsolatban sarkallt arra, hogy egy összefoglaló írásban próbáljam

Részletesebben

1.. AZ ÖNKORMÁNYZAT JELKÉPEI. Tiszacsege Város Önkormányzati Képviselő-testülete az alábbi jelképeket alapítja:

1.. AZ ÖNKORMÁNYZAT JELKÉPEI. Tiszacsege Város Önkormányzati Képviselő-testülete az alábbi jelképeket alapítja: TISZACSEGE VÁROS ÖNKORMÁNYZATII KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK AZ ÖNKORMÁNYZAT JJELKÉPEIIRÖL SSZÓLÓ 4/11995..((IIIIII.. 011..)) KT.. SSZ.. RENDELETÉNEK A 16/ /2005.(IX.. 01..)) RENDELETTEL MÓDOSÍTOTT EGYSÉGES

Részletesebben

Egyedi sapkák....ahol az ötlet formát ölt!

Egyedi sapkák....ahol az ötlet formát ölt! Egyedi sapkák...ahol az ötlet formát ölt! Egyedi baseball sapkák készítése az Önök igénye és elképzelése szerint, a tervezéstől a kivitelezésig. Használja ki a sapka egész felületét arra, hogy az Ön Cégének,

Részletesebben

2014. évi NKA pályázat leírókartonjai

2014. évi NKA pályázat leírókartonjai 2014. évi NKA pályázat leírókartonjai 1. Leltári szám 2014. 17. 1. 2. Megnevezés csavarítókendő - női fejviselet 4. Leírás, használat/tartalom Színes gyapjúfonalból (fehér, zöld, világoskék, barna, piros,

Részletesebben

Ruházati- és Öltözködési szabályzat

Ruházati- és Öltözködési szabályzat Ruházati- és Öltözködési szabályzat Az egyenruha viselése az együvétartozás, az egy testvéri közösség kinyilvánítása. Minden nemzetőrnek törekednie kell arra, hogy öltözéke mindig kifogástalan legyen és

Részletesebben

A Tápiószecsői Levente Egyesület zászlójának leírása 2.

A Tápiószecsői Levente Egyesület zászlójának leírása 2. Tápiószecső Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2012. (I.29.) önkormányzati rendelete Tápiószecső Nagyközség Önkormányzatának történelmi zászlóiról Tápiószecső Nagyközség Önkormányzatának

Részletesebben

A Gorter-Kecskeméti Röplabda Club (KRC) relikviái. Messzi István Sportcsarnok

A Gorter-Kecskeméti Röplabda Club (KRC) relikviái. Messzi István Sportcsarnok A Gorter-Kecskeméti Röplabda Club (KRC) relikviái Messzi István Sportcsarnok Füles serleg, anyaga: fém, színe: arany. Talapzata bordó színű műanyag, mérete: 16 x 16 cm, magassága 9 cm. A serleg teljes

Részletesebben

Magyar Köztársasági Érdemrend és Érdemkereszt Katonai Tagozat

Magyar Köztársasági Érdemrend és Érdemkereszt Katonai Tagozat Magyar Köztársasági Érdemrend és Érdemkereszt Katonai Tagozat 1991-2016 A tanulmányom célja részletekben gazdag fotókkal bemutatni az 1991. évi XXXI. törvény - a Magyar Köztársaság kitüntetéseiről valamint

Részletesebben

Rendőr tábornok vezérőrnagyi vállszalagjai

Rendőr tábornok vezérőrnagyi vállszalagjai Rendőr tábornok vezérőrnagyi vállszalagjai Tanulmányom célja bemutatni egy egyedi eseten keresztül, hogy mennyi mindent kell figyelembe venni, megvizsgálni egy eladásra - megvételre kerülő darab esetében.

Részletesebben

Vendégpapucs. Patchwork Design

Vendégpapucs. Patchwork Design Vendégpapucs www.szilvifoltvarras.hu Ez a PDF sablon személyes használatra készült. Tilos megosztani, másolni vagy feltölteni bármilyen weboldalra. A sablonok és ábrák kereskedelmi célú hasznosítása tilos.

Részletesebben

A Magyar Nemzeti Bank elnökének 18/2006. (X. 16.) MNB rendelete

A Magyar Nemzeti Bank elnökének 18/2006. (X. 16.) MNB rendelete A Magyar Nemzeti Bank elnökének 18/2006. (X. 16.) MNB rendelete az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc 50. évfordulója alkalmából 500 forintos címletű bankjegy kibocsátásáról A Magyar Nemzeti Bankról

Részletesebben

A büntetés-végrehajtás egyenruháinak rövid történeti áttekintése

A büntetés-végrehajtás egyenruháinak rövid történeti áttekintése Papp János A büntetés-végrehajtás egyenruháinak rövid történeti áttekintése 1852-ben, a forradalom és szabadságharc bukását követően Magyarországon elfogadták az osztrák büntető-törvénykönyvet, amely kimondta,

Részletesebben

Jelzőőri tevékenység oktatása

Jelzőőri tevékenység oktatása Jelzőőri tevékenység oktatása Szilágyi Omer r.ftzls. Pécs RK Központi Szolgálatirányító parancsnok Nagykozári Polgárőr Egyesület omer.seriff@gmail.com 2017 Jogalap 2011.évi CLXV. törvény a polgárőrségről

Részletesebben

SZÁSZBEREK KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT. 7/2000.(VIII.14.) sz. rendelete. a település jelképeiről és a jelképek használatáról I. FEJEZET.

SZÁSZBEREK KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT. 7/2000.(VIII.14.) sz. rendelete. a település jelképeiről és a jelképek használatáról I. FEJEZET. SZÁSZBEREK KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT 7/2000.(VIII.14.) sz. rendelete a település jelképeiről és a jelképek használatáról Szászberek Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló többszörösen

Részletesebben

Keszü község Önkormányzata Képviselőtestülete. 4/2005(IV.25.).sz. rendelete. az önkormányzati jelképek alkotásáról és használatának szabályairól

Keszü község Önkormányzata Képviselőtestülete. 4/2005(IV.25.).sz. rendelete. az önkormányzati jelképek alkotásáról és használatának szabályairól Keszü község Önkormányzata Képviselőtestülete 4/2005(IV.25.).sz. rendelete az önkormányzati jelképek alkotásáról és használatának szabályairól Keszü község Önkormányzata Képviselő-testülete (a továbbiakban:

Részletesebben

12/2009.(VII.08.) rendelete Balatonberény község jelképeiről és a jelképek használatáról

12/2009.(VII.08.) rendelete Balatonberény község jelképeiről és a jelképek használatáról 5 Balatonberény Község Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2009.(VII.08.) rendelete Balatonberény község jelképeiről és a jelképek használatáról Balatonberény Község Önkormányzata az 1990. évi LXV.

Részletesebben

Magyar Köztársasági Érdemrend és Érdemkereszt Katonai Tagozat

Magyar Köztársasági Érdemrend és Érdemkereszt Katonai Tagozat Magyar Köztársasági Érdemrend és Érdemkereszt Katonai Tagozat 1991-2016 A tanulmányom célja részletekben gazdag fotókkal bemutatni az 1991. évi XXXI. törvény - a Magyar Köztársaság kitüntetéseiről valamint

Részletesebben

PÜSPÖKLADÁNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 15/1991. (X. 31.) rendelete az önkormányzati címer és zászló használatáról*

PÜSPÖKLADÁNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 15/1991. (X. 31.) rendelete az önkormányzati címer és zászló használatáról* PÜSPÖKLADÁNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 15/1991. (X. 31.) rendelete az önkormányzati címer és zászló használatáról* Püspökladány Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról

Részletesebben

A KÖRZETI MEGBÍZOTT ÉS ÖNKÉNTES RENDŐR JELVÉNY

A KÖRZETI MEGBÍZOTT ÉS ÖNKÉNTES RENDŐR JELVÉNY A KÖRZETI MEGBÍZOTT ÉS ÖNKÉNTES RENDŐR JELVÉNY A Körzeti Megbízotti jelvény nem csak egy jelvény, egy gyűjthető tárgy (időszakonként változó technológiai eljárással és alapanyagból készül), hanem egy szimbólum

Részletesebben

I. II. III. IV. A B C D B C D A C D A B D A B C

I. II. III. IV. A B C D B C D A C D A B D A B C Körbargello Előre szólok, hogy nem olyan nehéz és bonyolult ám, mint amilyennek első ránézésre tűnik, de azért igényel némi gyakorlatot és pontos szabást-varrást. A körcikkek kiszabásához természetesen

Részletesebben

Rákócziújfalu Községi Önkormányzat Képviselő-testülete Helyi címer és zászló alapításáról és használatának rendjéről

Rákócziújfalu Községi Önkormányzat Képviselő-testülete Helyi címer és zászló alapításáról és használatának rendjéről Rákócziújfalu Községi Önkormányzat Képviselő-testülete Helyi címer és zászló alapításáról és használatának rendjéről Rákócziújfalu Községi Önkormányzat Képviselő-testülete 15/1995.(VI.15.) sz. RENDELETE

Részletesebben

EPÖL KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK 5/1998./VIII.28./SZ. ÖKT.RENDELETE A HELYI CIMER ÉS ZÁSZLÓ ALAPÍTÁSÁRÓL ÉS HASZNÁLATÁNAK RENDJÉRŐL

EPÖL KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK 5/1998./VIII.28./SZ. ÖKT.RENDELETE A HELYI CIMER ÉS ZÁSZLÓ ALAPÍTÁSÁRÓL ÉS HASZNÁLATÁNAK RENDJÉRŐL EPÖL KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK 5/1998./VIII.28./SZ. ÖKT.RENDELETE A HELYI CIMER ÉS ZÁSZLÓ ALAPÍTÁSÁRÓL ÉS HASZNÁLATÁNAK RENDJÉRŐL Epöl Község Önkormányzata az 1990. évi LXV.törvény 1.. /6/ bekezdésének a./

Részletesebben

Szegedi Tudományegyetem

Szegedi Tudományegyetem Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula pedagógusképző kar Tanító- és Óvóképző Intézet Óvóképző Szakcsoport Játékpedagógia Készítette: Szikora Andrea (SZAVAIF.SZE) 2014.12.01. Oktató: Dr. Sztanáné dr. Babics

Részletesebben

FÖLDPRÖGETŐK TERMÉSZETTUDOMÁNYOS HÁZIVERSENY IV. FORDULÓ - Sakk 7 8. évfolyam

FÖLDPRÖGETŐK TERMÉSZETTUDOMÁNYOS HÁZIVERSENY IV. FORDULÓ - Sakk 7 8. évfolyam 1. feladat A. Egy sakkozó 40 partit jatszott és 25 pontot szerzett (a győzelemért egy pont, a döntetlenért fél pont, a vereségért nulla pont jár). Mennyivel több partit nyert meg, mint amennyit elvesztett?

Részletesebben

Módosító rendelet: 25/2011. (X.21.) sz. rendelet

Módosító rendelet: 25/2011. (X.21.) sz. rendelet Ózd Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2011. (V.20.) önkormányzati rendelete a város címeréről, zászlójáról és azok használatáról (egységes szerkezetben) Módosító rendelet: 25/2011. (X.21.)

Részletesebben

EMV-1105 EMV-1106. Kézvédelem

EMV-1105 EMV-1106. Kézvédelem Kézvédelem EMV-1101 EMV-1102 - puha szín sertésbőr - ipari védőkesztyű - vászon mandzsetta és kézhát - erős, 1,2 mm vastag - 8-9-10-es méret marhahasíték alapanyagból - erős vászon kézhát - kényelmes viselet

Részletesebben

PAKOD KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 4/2011. (III. 16.) KT. SZÁMÚ RENDELETE A HELYI CÍMER ÉS ZÁSZLÓ ALAPÍTÁSÁRÓL ÉS HASZNÁLATÁNAK RENDJÉRŐL

PAKOD KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 4/2011. (III. 16.) KT. SZÁMÚ RENDELETE A HELYI CÍMER ÉS ZÁSZLÓ ALAPÍTÁSÁRÓL ÉS HASZNÁLATÁNAK RENDJÉRŐL PAKOD KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 4/2011. (III. 16.) KT. SZÁMÚ RENDELETE A HELYI CÍMER ÉS ZÁSZLÓ ALAPÍTÁSÁRÓL ÉS HASZNÁLATÁNAK RENDJÉRŐL Pakod Község Önkormányzata az 1990. évi LXV. tv. 1.

Részletesebben

A Maxinery Kft. arculati kézikönyve

A Maxinery Kft. arculati kézikönyve A Maxinery Kft. arculati kézikönyve Készült: 2016. A Maxinery Kft. arculati kézikönyve tartalmazza a Maxinery Kft.-nek készült logót, a logónak a helyes használatát és egyéb reklámeszközökön való megjelenítését.

Részletesebben

Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselı-testületének 12/2012. (IV. 27.) önkormányzati rendelete a helyi címerrıl és zászlóról

Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselı-testületének 12/2012. (IV. 27.) önkormányzati rendelete a helyi címerrıl és zászlóról Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselı-testületének 12/2012. (IV. 27.) önkormányzati rendelete a helyi címerrıl és zászlóról Lajosmizse Város Önkormányzatának Képviselı-testülete az Alaptörvény 32. cikk

Részletesebben

Katalógus. www.nyakkendobirodalom.hu info@nyakkendobirodalom.hu -nyakkend k -sálak

Katalógus. www.nyakkendobirodalom.hu info@nyakkendobirodalom.hu -nyakkend k -sálak Katalógus www.ballagotarisznya.hu info@ballagotarisznya.hu -tarisznyák -avatószalagok -kit z k www.nyakkendobirodalom.hu info@nyakkendobirodalom.hu -nyakkend k -sálak Keressen minket bizalommal: Kele Kitti

Részletesebben

1 11/1993. (III. 22.) ÖR sz. rendelet Kerekegyháza Város címeréről, zászlajáról és pecsétjéről

1 11/1993. (III. 22.) ÖR sz. rendelet Kerekegyháza Város címeréről, zászlajáról és pecsétjéről 1 Kerekegyháza Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 11/1993. (III. 22.) ÖR sz. rendelete Kerekegyháza Város címeréről, zászlójáról és pecsétjéről Módosítva: 3/2000. (III. 30.) ÖR sz. rendelet 19/2001.

Részletesebben

8/ (VI.30.) RENDELET

8/ (VI.30.) RENDELET 8/ 2000. (VI.30.) RENDELET Aggtelek község jelképeiről és azok használatáról Aggtelek Község Önkormányzati Képviselő testületének ( a továbbiakban: képviselő-testület ) 8./ 2000. (VI.30) számú rendelete

Részletesebben

Gyöngyfa Községi Önkormányzat Képviselő-testületének. 5/2006. (VI.1.) rendelete. A község jelképeiről és a jelképek használatáról. I.

Gyöngyfa Községi Önkormányzat Képviselő-testületének. 5/2006. (VI.1.) rendelete. A község jelképeiről és a jelképek használatáról. I. Gyöngyfa Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2006. (VI.1.) rendelete A község jelképeiről és a jelképek használatáról Gyöngyfa Községi Önkormányzat képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról

Részletesebben

BEVEZETŐ. Első rész. Nemesrempehollós község címerének megállapításáról és használatáról. A címer leírása. 1.. A címer használata 2..

BEVEZETŐ. Első rész. Nemesrempehollós község címerének megállapításáról és használatáról. A címer leírása. 1.. A címer használata 2.. Nemesrempehollós Község Önkormányzat Képviselő-testületének 4/1994. (VIII.18.) sz. rendelete a község címeréről, zászlajáról és azok használatának rendjéről BEVEZETŐ Nemesrempehollós község 1937-ben egyesült

Részletesebben

Gyékényes Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 16/2003. (XI. 26.) Ökr. számú rendelete

Gyékényes Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 16/2003. (XI. 26.) Ökr. számú rendelete Gyékényes Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 16/2003. (XI. 26.) Ökr. számú rendelete A helyi címer és zászló alapításáról és használatának rendjéről Gyékényes Község Önkormányzatának Képviselő-testülete

Részletesebben

A Magyar Nemzeti Bank elnökének 5/2006. (III.23.) MNB rendelete. új biztonsági elemekkel ellátott 1000 forintos címletű bankjegy kibocsátásáról

A Magyar Nemzeti Bank elnökének 5/2006. (III.23.) MNB rendelete. új biztonsági elemekkel ellátott 1000 forintos címletű bankjegy kibocsátásáról A Magyar Nemzeti Bank elnökének 5/2006. (III.23.) MNB rendelete új biztonsági elemekkel ellátott 1000 forintos címletű bankjegy kibocsátásáról A Magyar Nemzeti Bankról szóló 2001. évi LVIII. törvény (a

Részletesebben

Osztályozó- és javítóvizsga szabályzat Textilműves képzés

Osztályozó- és javítóvizsga szabályzat Textilműves képzés 1084 Budapest, Rákóczi tér 4. Tel.: 313-0030, Tel./fax: 313-3182, Honlap: www.jelky.hu Osztályozó- és javítóvizsga szabályzat 54-211-08 Textilműves képzés Tervezés és gyakorlat/textilműves szakgyakorlat

Részletesebben

A CÍMER HASZNÁLATÁNAK KÖRE ÉS MÓDJA

A CÍMER HASZNÁLATÁNAK KÖRE ÉS MÓDJA Bácsbokod Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2015 (IV.29.) önkormányzati rendelete Bácsbokod Nagyközség Önkormányzatának jelképeiről Bácsbokod Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete

Részletesebben

A Belügyminisztérium szerveinek igazolványai

A Belügyminisztérium szerveinek igazolványai A Belügyminisztérium szerveinek igazolványai 1995-2002 Tanulmányom célja, a Belügyminisztériumnál 1995-ben bevezetett új típusú plasztik igazolványok bemutatása. A Határőrség egykori okmányszakértőjétől

Részletesebben

TERMÉK ADATLAP. Szív nagy. Termék neve

TERMÉK ADATLAP. Szív nagy. Termék neve Szív nagy fonal X szalag egyéb: gipsz, festék, lakk, Alkalmazott technikák varrás X ragasztás X festés gyöngyözés 125 g gipsz, 3ml lakk, 10 cm organza szalag, 5 ml festék Szükséges eszközök gipsz kiöntő

Részletesebben

A címer, a zászló és a pecsét leírása

A címer, a zászló és a pecsét leírása Fertőrákos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/l999./VI.l./K.t. r e n d e l e t e Fertőrákos Község címeréről, zászlójáról, lobogójáról, pecsétjéről és ezek használatáról. 1. A helyi önkormányzatokról

Részletesebben

Vajszló Nagyközség képviselőtestülete 4/1998. ( II. 11.) sz. rendelete. A címer, zászló használatáról. I. fejezet 1..

Vajszló Nagyközség képviselőtestülete 4/1998. ( II. 11.) sz. rendelete. A címer, zászló használatáról. I. fejezet 1.. Vajszló Nagyközség képviselőtestülete 4/1998. ( II. 11.) sz. rendelete A címer, zászló használatáról. I. fejezet 1.. A címer leírása Álló, háromszögű pajzs ezüst mezejében domború ívvel határolt zöld pajzsláb.

Részletesebben

ORFK TÁJÉKOZTATÓ AZ ORSZÁGOS RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG HIVATALOS LAPJA. Tartalomjegyzék. ORFK Tájékoztató (OT) 2011/6. szám Budapest, június 10.

ORFK TÁJÉKOZTATÓ AZ ORSZÁGOS RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG HIVATALOS LAPJA. Tartalomjegyzék. ORFK Tájékoztató (OT) 2011/6. szám Budapest, június 10. 2011/6. szám Budapest, 2011. június 10. Szám: 16853/2011. ált. AZ ORSZÁGOS RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG HIVATALOS LAPJA ORFK TÁJÉKOZTATÓ Tartalomjegyzék Utasítások: 1. 7/2011. (VI. 02.) ORFK utasítás a Rendőrség

Részletesebben

Elek Nagyközség Önkormányzata Képviselõ-testülete. 1/1993./III.1./ KT. sz. rendelete. Elek címerének és zászlójának alkotásáról és

Elek Nagyközség Önkormányzata Képviselõ-testülete. 1/1993./III.1./ KT. sz. rendelete. Elek címerének és zászlójának alkotásáról és Elek Város Önkormányzat Képviselő-testületének 1/1993. (III.1.) önkormányzati rendelete Elek címerének és zászlójának alkotásáról és használatának szabályairól Elek Nagyközség Önkormányzata Képviselõ-testülete

Részletesebben

*szállítás csak augusztusban!

*szállítás csak augusztusban! LORIANO forgószék Ergonómikus kialakítás, duplán párnázott háttámla, 53 400 Ft 47 990 Ft STRATOS forgószék Ergonómikus kialakítás, duplán párnázott steppelt háttámla, 53 400 Ft 47 990 Ft SATURN forgószék

Részletesebben

9/2000.(VIII.14.) számú önkormányzati rendelet. Madocsa község jelképeinek megállapításáról, használatának rendjéről

9/2000.(VIII.14.) számú önkormányzati rendelet. Madocsa község jelképeinek megállapításáról, használatának rendjéről 9/2000.(VIII.14.) számú önkormányzati rendelet Madocsa község jelképeinek megállapításáról, használatának rendjéről Madocsa Községi Önkormányzat képviselő-testülete az 1990. évi LXV.tv.1.. (6) bekezdés

Részletesebben

Leltári szám: 2008. 2. 1-2. Darab: 2 Elhelyezés: történeti tárgyi gyűjtemény, 1956-os gyűjt. Megnevezés: Vasládika kulccsal

Leltári szám: 2008. 2. 1-2. Darab: 2 Elhelyezés: történeti tárgyi gyűjtemény, 1956-os gyűjt. Megnevezés: Vasládika kulccsal Leltári szám: 2008. 2. 1-2. Darab: 2 Elhelyezés: történeti tárgyi Megnevezés: Vasládika kulccsal Anyag, technika: vas, kézi kovácsolás Méret, terjedelem: m: 12,5 cm, sz: 25,3 cm, h: 30 cm Készítés helye,

Részletesebben

Magyar Köztársasági Érdemrend - Nagykereszt a rendi láncon 2000

Magyar Köztársasági Érdemrend - Nagykereszt a rendi láncon 2000 Magyar Köztársasági Érdemrend - Nagykereszt a rendi láncon 2000 A tanulmányom célja részletekben gazdag fotókkal bemutatni a 2000. évi XI. törvénnyel alapított Magyar Köztársasági Érdemrend Nagykereszt

Részletesebben

NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK. 20/1992.(VII.1.) számú. r e n d e l e t e

NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK. 20/1992.(VII.1.) számú. r e n d e l e t e NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK 20/1992.(VII.1.) számú r e n d e l e t e az önkormányzat jelképeinek meghatározásáról (egységes szerkezetben a 17/1993. (V.1.) sz, és a 37/1993. (X.6.) számú

Részletesebben

Szentmártonkáta Nagyközség Önkormányzata. 7/2015. (V.4.) önkormányzati rendelete a nagyközség címeréről és zászlójáról.

Szentmártonkáta Nagyközség Önkormányzata. 7/2015. (V.4.) önkormányzati rendelete a nagyközség címeréről és zászlójáról. Szentmártonkáta Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2015 (V.4.) Szentmártonkáta Nagyközség Önkormányzata 7/2015. (V.4.) önkormányzati rendelete a nagyközség címeréről és zászlójáról Szentmártonkáta

Részletesebben

Jászivány Község Képviselőtestületének. 10/2004.(VIII. 10.) rendelete. Jászivány Címerének és Zászlójának létesítéséről és használati rendjéről

Jászivány Község Képviselőtestületének. 10/2004.(VIII. 10.) rendelete. Jászivány Címerének és Zászlójának létesítéséről és használati rendjéről Jászivány Község Képviselőtestületének 10/2004.(VIII. 10.) rendelete Jászivány Címerének és Zászlójának létesítéséről és használati rendjéről (egységes szerkezetben) Jászivány Község Önkormányzat Képviselőtestülete

Részletesebben

Tiszasas Község Önkormányzat Képviselő testülete 16/2015 ( VII.20.) önkormányzati rendelete a helyi címer használatának rendjéről

Tiszasas Község Önkormányzat Képviselő testülete 16/2015 ( VII.20.) önkormányzati rendelete a helyi címer használatának rendjéről Tiszasas Község Önkormányzat Képviselő testülete 16/2015 ( VII.20.) önkormányzati rendelete a helyi címer használatának rendjéről Tiszasas Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32.

Részletesebben

KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK

KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. május 17. KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2017. május 17. 8:00 I. Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

BALASSAGYARMAT VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK 38/1996./XI.28/ számú r e n d e l e t e a város jelképeiről és azok használatáról

BALASSAGYARMAT VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK 38/1996./XI.28/ számú r e n d e l e t e a város jelképeiről és azok használatáról BALASSAGYARMAT VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK 38/1996./XI.28/ számú r e n d e l e t e a város jelképeiről és azok használatáról Balassagyarmat Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról

Részletesebben

Gábor Dénes Számítástechnikai Emlékverseny 2009/2010 Alkalmazói kategória, I. korcsoport Második forduló

Gábor Dénes Számítástechnikai Emlékverseny 2009/2010 Alkalmazói kategória, I. korcsoport Második forduló Gábor Dénes Számítástechnikai Emlékverseny 2009/2010 Alkalmazói kategória, I. korcsoport Második forduló Kedves Versenyző! A feladatok megoldását beküldheted: CD-n az azonosító kódnak megfelelő könyvtárban.

Részletesebben

1956 MAGYAR NEMZETŐRSÉG ÖLTÖZKÖDÉSI UTASÍTÁSA. MN. Öltözködési utasítás 1

1956 MAGYAR NEMZETŐRSÉG ÖLTÖZKÖDÉSI UTASÍTÁSA. MN. Öltözködési utasítás 1 1956 MAGYAR NEMZETŐRSÉG ÖLTÖZKÖDÉSI UTASÍTÁSA 1 1956 Magyar Nemzetőrség formaruházata és rendfokozati jelzései Az 1956 Magyar Nemzetőrség szervezetéhez tartozó nemzetőrök formaruházata egységes, és egyértelműen

Részletesebben

Hajdúsámson Nagyközség Önkormányzati Képviselő-testülete. 9/1995/V.9./ÖR. számú r e n d e l e t e

Hajdúsámson Nagyközség Önkormányzati Képviselő-testülete. 9/1995/V.9./ÖR. számú r e n d e l e t e Hajdúsámson Nagyközség Önkormányzati Képviselő-testülete 9/1995/V.9./ÖR. számú r e n d e l e t e a helyi önkormányzati jelképek alkotásáról és használatának szabályozásáról A Hajdúsámson Nagyközség Önkormányzatának

Részletesebben

A belügyminiszter. /2012. (.) BM rendelete. a Belügyminisztérium rendvédelmi szervei közúti járműveinek fenntartásáról

A belügyminiszter. /2012. (.) BM rendelete. a Belügyminisztérium rendvédelmi szervei közúti járműveinek fenntartásáról A belügyminiszter /2012. (.) BM rendelete a Belügyminisztérium rendvédelmi szervei közúti járműveinek fenntartásáról A közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 48. (3) bekezdés m) pont mb) alpontjában

Részletesebben

Alkalmazási terület: 40 P. Megnevezés: 12M egységes rendészeti szolgálati ing, hosszú ujjú. Modellszám: 1021. Felhasználási terület: Rendvédelem

Alkalmazási terület: 40 P. Megnevezés: 12M egységes rendészeti szolgálati ing, hosszú ujjú. Modellszám: 1021. Felhasználási terület: Rendvédelem 12M egységes rendészeti szolgálati ing, hosszú ujjú 1021 Enyhén karcsúsított, különszabott dupla vállrészes, hátán két bőséghajtásos, hosszú ujjú, elején gombbal, gomblyukkal és klasszikus gallérral záródó

Részletesebben

VÉSZTŐ VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 2/2006. (I. 31.) számú R E N D E L E T E Vésztő város jelképeiről

VÉSZTŐ VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 2/2006. (I. 31.) számú R E N D E L E T E Vésztő város jelképeiről VÉSZTŐ VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 2/2006. (I. 31.) számú R E N D E L E T E Vésztő város jelképeiről Vésztő Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyar Köztársaság Alkotmányáról szóló

Részletesebben

A Belügyminiszter./2011. (...) BM rendelete

A Belügyminiszter./2011. (...) BM rendelete 1 A Belügyminiszter./2011. (....) BM rendelete a belügyminiszter irányítása alatt álló egyes fegyveres szervek hivatásos állományú tagjaira vonatkozó munkáltatói jogkörökről és azok gyakorlására feljogosított

Részletesebben

EP HEGESZTŐKESZTYŰK. marhahasíték hegesztőkesztyű 7 cm-es marhahasíték mandzsetta 100 C kontakt hő elleni védelem > 15 sec méret: 10-es

EP HEGESZTŐKESZTYŰK. marhahasíték hegesztőkesztyű 7 cm-es marhahasíték mandzsetta 100 C kontakt hő elleni védelem > 15 sec méret: 10-es 2525X 2507 puha, színmarhabőr előrészű hegesztőkesztyű, tenyéren és mutatóujjon végig dupla bőr erősítéssel marhahasíték kézhát és 15 cm-es mandzsetta plusz érvédő, dupla tűzésű varratok méret: 10-es csomagolás:

Részletesebben

Méret szélesség x magasság x talp. 20x24x10 cm. 24x35x8 cm. 26x35x12 cm. 32x41x12 cm. 45x36x15 cm. Boros tasak. 10x38x8,5 cm. 250 db alatti mennyiség

Méret szélesség x magasság x talp. 20x24x10 cm. 24x35x8 cm. 26x35x12 cm. 32x41x12 cm. 45x36x15 cm. Boros tasak. 10x38x8,5 cm. 250 db alatti mennyiség Zsinórfüles kraft papírtáska Méret szélesség x magasság x talp Színe Nyomatlan táskák nettó ára 1000 db-tól 500 db-tól 1-499 db-ig 20x24x10 cm 173 Ft 188 Ft 203 Ft 24x35x8 cm 158 Ft 173 Ft 188 Ft 26x35x12

Részletesebben

2 darab, 12.4 X 22.4 es darab.

2 darab, 12.4 X 22.4 es darab. Botlódrótos BB szóró Ha már kész a maszkunk, és nagyon nem tudunk mit kezdeni magunkkal, íme egy kis házibarkács, megint Sajna a boltban, készen kapható BB szórókkal lőtávban nem veszi fel a versenyt,

Részletesebben

A Magyar Nemzeti Bank elnökének 10/2008. (IX. 9.) MNB rendelete. új biztonsági elemmel ellátott forintos címletű bankjegy kibocsátásáról

A Magyar Nemzeti Bank elnökének 10/2008. (IX. 9.) MNB rendelete. új biztonsági elemmel ellátott forintos címletű bankjegy kibocsátásáról A Magyar Nemzeti Bank elnökének 10/2008. (IX. 9.) MNB rendelete új biztonsági elemmel ellátott 10 000 forintos címletű bankjegy kibocsátásáról A Magyar Nemzeti Bankról szóló 2001. évi LVIII. törvény (a

Részletesebben

Karácsonyi neszeszer

Karácsonyi neszeszer Karácsonyi neszeszer 2016/12. Patchwork Design 2016. www.szilvifoltvarras.hu Ez a PDF sablon személyes használatra készült. Tilos megosztani, másolni vagy feltölteni bármilyen weboldalra. A sablonok és

Részletesebben

Puriter. Szerzés: vásárlás - Lektorátus Érték: 700.000.-Ft Származás: a művésztől Állapot: Ép Fénykép száma: Lemez száma:

Puriter. Szerzés: vásárlás - Lektorátus Érték: 700.000.-Ft Származás: a művésztől Állapot: Ép Fénykép száma: Lemez száma: Leltári szám: 2011/1 Puriter Baglyas Erika, 2005 Szappan, tükör, szöveg 90x30x300 cm Üveglapon három sorba rendezett szappandarabkákba vésett szórészletekből a tökéletes tisztaság lehetetlenségéről értekező

Részletesebben

ÉRTÉKELÉS: VIZSGÁZTATÓ ALÁÍRÁSA:... VIZSGÁZÓ NEVE:

ÉRTÉKELÉS: VIZSGÁZTATÓ ALÁÍRÁSA:... VIZSGÁZÓ NEVE: 41. FELADAT Nyissa meg az M6-41 nevű prezentációt! 1. Állítsa be a hátteret papírmintázatúra a bemutató mindegyik diáján! [1 pont] 2. A diakockák bal szélén lévő téglalap kitöltőszíne legyen sárga! [1

Részletesebben

ELŐSZÁLLÁS NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐTESTÜLETÉNEK. 10/1997. (VII.1.) ÖK. számú. r e n d e l e t e

ELŐSZÁLLÁS NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐTESTÜLETÉNEK. 10/1997. (VII.1.) ÖK. számú. r e n d e l e t e Előszállás Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 10/1997.(VII.1.) önkormányzati rendelete önkormányzat jelképeiről és a jelképek használatáról ELŐSZÁLLÁS NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐTESTÜLETÉNEK

Részletesebben

A Magyar Nemzeti Bank elnökének. 6/2009. (II. 14.) MNB rendelete. új biztonsági elemmel ellátott 2000 forintos címletű bankjegy kibocsátásáról

A Magyar Nemzeti Bank elnökének. 6/2009. (II. 14.) MNB rendelete. új biztonsági elemmel ellátott 2000 forintos címletű bankjegy kibocsátásáról A Magyar Nemzeti Bank elnökének 6/2009. (II. 14.) MNB rendelete új biztonsági elemmel ellátott 2000 forintos címletű bankjegy kibocsátásáról A Magyar Nemzeti Bankról szóló 2001. évi LVIII. törvény (a továbbiakban:

Részletesebben

MAGYAR NÉPI IPARMŰVÉSZETI MÚZEUM, BUDAPEST

MAGYAR NÉPI IPARMŰVÉSZETI MÚZEUM, BUDAPEST Leltári szám 2014.29.1. 1 db Gyarapodási napló száma: 48/2014 Technika vászonszövés Használat helye: - Díszítmény: csíkszéki csíkos Használat ideje - A szövet-méteráru fekete-piros-kék-zöld csíkszéki sűrű

Részletesebben

SZENNA KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐTESTÜLETÉNEK 4/1996. (VII.15.) SZÁMÚ RENDELETE

SZENNA KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐTESTÜLETÉNEK 4/1996. (VII.15.) SZÁMÚ RENDELETE SZENNA KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐTESTÜLETÉNEK 4/1996. (VII.15.) SZÁMÚ RENDELETE A KÖZSÉG CÍMERÉNEK ÉS ZÁSZLAJÁNAK MEGÁLLAPÍTÁSÁRÓL ÉS HASZNÁLATÁNAK SZABÁLYOZÁSÁRÓL Szenna község Önkormányzatának Képviselőtestülete

Részletesebben

Hincz Gyula Erdélyi táj című festményének restaurálási dokumentációja

Hincz Gyula Erdélyi táj című festményének restaurálási dokumentációja Hincz Gyula Erdélyi táj című festményének restaurálási dokumentációja 2011 Készítette: Csűrös Orsolya és Zsiros Ágnes festő-restaurátorok A festmény adatai: Szerző: Hincz Gyula A mű címe: Erdélyi táj Mérete:

Részletesebben

Árak és részletek a következő oldalon

Árak és részletek a következő oldalon standard Egyszerű, letisztult kivitel, műbőr borító, dombornyomott évszámmal, kategóriáján belül a piacon kapható legjobb ár/érték arányú naptár Választható belív típusok heti Árak és részletek a következő

Részletesebben

2012. április 26. napján tartandó

2012. április 26. napján tartandó Városi Önkormányzat Polgármesteri Hivatala 8630 Balatonboglár, Erzsébet u. 11. Sorszám: 5. Ügyiratszám: 809/2012. ELŐTERJESZTÉS Balatonboglár Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 2012. április 26. napján

Részletesebben

Kulturális Javak Bizottsága

Kulturális Javak Bizottsága Kulturális Javak Bizottsága 2016. november 14-i ülés KJB / 2016.03.10.. Ismeretlen mester: A vát-szentkúti Mária-kápolna egykori kegyképe, 1743 előtt (fémfonál, fém, vászon, öntött, aranyozott, festett,

Részletesebben

W O R K W E A R M A D E R E A L

W O R K W E A R M A D E R E A L KATALÓGUS 2017 WORKWEAR MADE REAL A RIMECK munkaruha ötvözi a szuper-ellenálló szövetet és minőségi szaktudást, az ADLER reklámtexil hátterével, szolgáltatásaival és hírnevével. A RIMECK munka és kantáros

Részletesebben

ITEMS FOR U 162 MBRELL UMBRELLAS AS

ITEMS FOR U 162 MBRELL UMBRELLAS AS ITEMS FOR UMBRELLAS 162 PROMOTION OUTDOOR UMBRELLAS 163 Art. 49218 T2 4,0 x 1,8 cm 50/200 Átlátszó esőkabát nylon tasakban. A termék emblémázását a nylon tokon javasoljuk tamponnyomással. 150 Ft Art. 49101

Részletesebben

Ferencszállás Községi Önkormányzat 5/1998. (V.26) KT. sz. rendelete a községi címeréről és zászlójáról, valamint a község jelképeinek használatáról

Ferencszállás Községi Önkormányzat 5/1998. (V.26) KT. sz. rendelete a községi címeréről és zászlójáról, valamint a község jelképeinek használatáról K I V O N A T Ferencszállás Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 1998. május 26-ai jegyzőkönyvéből Ferencszállás Községi Önkormányzat 5/1998. (V.26) KT. sz. rendelete a községi címeréről és zászlójáról,

Részletesebben

JÁSZLADÁNY NAGYKÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT. 4/2002. (III. 15.) rendelete. Jászladány nagyközség jelképeiről és a jelképek használatáról

JÁSZLADÁNY NAGYKÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT. 4/2002. (III. 15.) rendelete. Jászladány nagyközség jelképeiről és a jelképek használatáról JÁSZLADÁNY NAGYKÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT 4/2002. (III. 15.) rendelete Jászladány nagyközség jelképeiről és a jelképek használatáról (egységes szerkezetben) 1 Jászladány Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete

Részletesebben

A tervezetek előterjesztője

A tervezetek előterjesztője Jelen előterjesztés csak tervezet, amelynek közigazgatási egyeztetése folyamatban van. A minisztériumok közötti egyeztetés során az előterjesztés koncepcionális kérdései is jelentősen módosulhatnak, ezért

Részletesebben

Tisztelt Felhasználók!

Tisztelt Felhasználók! Tájékoztató a postai befizetések feldolgozásának változásáról, és ezzel kapcsolatosan az Electra Internet Banking szolgáltatásban elérhető új funkciókról. Tisztelt Felhasználók! Az alábbi tájékoztatót

Részletesebben

Kreatív nyár. w w w. m i o v o d a n k. h u

Kreatív nyár. w w w. m i o v o d a n k. h u Kreatív nyár A mi óvodánk, A mi nyarunk... 5.190 Ft Karton keretek - négy évszak CR 2500 100 db A4-es karton; 25 minta a négy évszak témájában Színes celofán CR 3300 6 tekercs, 6 külöböző színben. Méret:

Részletesebben

Shaggy szőnyeg 51 Bone

Shaggy szőnyeg 51 Bone Shaggy szőnyeg 51 Bone RENDELÉSRE - - 5 990 Ft - 24 900 Ft 1.oldal Shaggy szőnyeg 63 Bone RENDELÉSRE - - 5 990 Ft - 24 900 Ft 2.oldal Shaggy szőnyeg 690 Bone RENDELÉSRE - - 5 990 Ft - 24 900 Ft 3.oldal

Részletesebben

Kedves versenyző, az alábbi feladatok illetve egy interneten kitöltendő teszt megoldására 90 perc áll rendelkezésedre.

Kedves versenyző, az alábbi feladatok illetve egy interneten kitöltendő teszt megoldására 90 perc áll rendelkezésedre. Kedves versenyző, az alábbi feladatok illetve egy interneten kitöltendő teszt megoldására 90 perc áll rendelkezésedre. Készítsd egy mappát, amelynek a neve a versenyen használt kódszámod legyen! A nyers

Részletesebben

Szövegszerkesztés haladó MS word

Szövegszerkesztés haladó MS word Szövegszerkesztés haladó MS word Hosszú szövegek kezelése Ha változtatunk vmit, változik a tördelés. Ez hosszú szövegeknél gondot okozhat: Megváltozik az oldaltördelés A címek nem a lap tetején lesznek,

Részletesebben

RÁBATAMÁSI KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK 15/2005.(X. 29.) r e n d e l e t e. a község címerérıl és zászlajáról

RÁBATAMÁSI KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK 15/2005.(X. 29.) r e n d e l e t e. a község címerérıl és zászlajáról RÁBATAMÁSI KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK 15/2005.(X. 29.) r e n d e l e t e a község címerérıl és zászlajáról Rábatamási Község Önkormányzata Képviselı-testülete a módosított 1990. évi LXV.

Részletesebben

Magyar Köztársasági Érdemrend és Érdemkereszt Katonai Tagozat

Magyar Köztársasági Érdemrend és Érdemkereszt Katonai Tagozat Magyar Köztársasági Érdemrend és Érdemkereszt Katonai Tagozat 1991-2016 A tanulmányom célja részletekben gazdag fotókkal bemutatni az 1991. évi XXXI. törvény - a Magyar Köztársaság kitüntetéseiről valamint

Részletesebben

Select. Strech és overlock öltések Sorminták Automata talpnyomás állítás Végsebesség állítás két fokozatban Szálvágó Kemény műanyag tároló doboz

Select. Strech és overlock öltések Sorminták Automata talpnyomás állítás Végsebesség állítás két fokozatban Szálvágó Kemény műanyag tároló doboz PFAFF varrógépek Select 3.0 19 minta IDT rendszer / biztosabb anyagtovábbítás több réteg összevarrásánál, felhajtásnál / Körforgós ipari hurokfogó Strech és overlock öltések Sorminták Automata talpnyomás

Részletesebben

A Magyar Nemzeti Bank elnökének. 7/2009. (II. 14.) MNB rendelete. új biztonsági elemmel ellátott 5000 forintos címletű bankjegy kibocsátásáról

A Magyar Nemzeti Bank elnökének. 7/2009. (II. 14.) MNB rendelete. új biztonsági elemmel ellátott 5000 forintos címletű bankjegy kibocsátásáról A Magyar Nemzeti Bank elnökének 7/2009. (II. 14.) MNB rendelete új biztonsági elemmel ellátott 5000 forintos címletű bankjegy kibocsátásáról A Magyar Nemzeti Bankról szóló 2001. évi LVIII. törvény (a továbbiakban:

Részletesebben

A Magyar Királyi Honvédség és a leventemozgalom jelvényei, 1938 1945. Sallay Gergely

A Magyar Királyi Honvédség és a leventemozgalom jelvényei, 1938 1945. Sallay Gergely Egyetemi doktori (PhD) értekezés tézisei A Magyar Királyi Honvédség és a leventemozgalom jelvényei, 1938 1945 Sallay Gergely Témavezető: Dr. Phil. habil. Püski Levente, egyetemi docens DEBRECENI EGYETEM

Részletesebben

Dunakeszi Város Képviselő-testületének 11/1991.(X. 10) sz. Önkormányzati rendelete A város jelképeiről és azok használatáról. I.

Dunakeszi Város Képviselő-testületének 11/1991.(X. 10) sz. Önkormányzati rendelete A város jelképeiről és azok használatáról. I. Dunakeszi Város Képviselő-testületének 11/1991.(X. 10) sz. Önkormányzati rendelete A város jelképeiről és azok használatáról Dunakeszi Város Képviselő-testülete a lakosság akaratán alapulóan e rendelettel

Részletesebben

Vanyola Község Önkormányzati Képviselő-testületének 9/2005. (IX. 12.) rendelete az önkormányzat jelképeiről és a jelképek használatáról

Vanyola Község Önkormányzati Képviselő-testületének 9/2005. (IX. 12.) rendelete az önkormányzat jelképeiről és a jelképek használatáról Vanyola Község Önkormányzati Képviselő-testületének 9/2005. (IX. 12.) rendelete az önkormányzat jelképeiről és a jelképek használatáról Vanyola Község Önkormányzati Képviselő-testülete (a továbbiakban

Részletesebben

Asztalterítő fűrészfogas csillaggal

Asztalterítő fűrészfogas csillaggal Asztalterítő fűrészfogas csillaggal Patchwork Design 2016. www.szilvifoltvarras.hu Ez a PDF sablon személyes használatra készült. Tilos megosztani, másolni vagy feltölteni bármilyen weboldalra. A sablonok

Részletesebben