Széchenyi István Egyetem napelemes kiserőmű

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Széchenyi István Egyetem napelemes kiserőmű 2015. 04. 29"

Átírás

1

2 Készítette: Petrikó László - tanársegéd SZE Építészeti és Épületszerkezettani Tanszék Galambos Róbert - tervező Elektromentor Kft.

3 KEOP-5.3.0/B/ : A győri Széchenyi István Egyetem, Jedlik Ányos Gépész-, Informatikai és Villamosmérnöki Intézetének, energetikai fejlesztése, fűtési rendszerének szabályozhatóvá tétele, elektromos fejlesztése, megújuló energia felhasználásával KEOP-5.3.0/B/ : A győri, Széchenyi István Egyetem, Baross Gábor Építési és Közlekedési Intézetének, energetikai fejlesztése, fűtési rendszerének leválasztása és szabályozhatóvá tétele, elektromos fejlesztése, megújuló energia felhasználásával

4 A projektet záró sajtóközlemény május 20. Energetikai fejlesztés a Széchenyi István Egyetemen: Korszerűsítették a Jedlik Ányos Gépész-, Informatikai és Villamosmérnöki Intézet épületét. Befejeződött az energetikai beruházás a Széchenyi István Egyetemen. A Környezet és Energia Operatív Program keretében az Európai Unió és magyar állam támogatásával felújították az intézmény Jedlik Ányos Gépész-, Informatikai és Villamosmérnöki Intézetének épületét. A projekt keretében többek között az épületek fűtés szabályozottsága növekedett, új hő-és víz-szigetelés került kiépítésre az épületeken, és kicserélték a nyílászárókat. A beruházás keretében fotovoltaikusnapelem-és napkollektor-park került kiépítésre.

5 A projektet záró sajtóközlemény A Széchenyi István Egyetem Jedlik Ányos Intézete pillérvázas, vasbeton épület 40 évvel ezelőtti technológiával, az akkori előírásoknak megfelelő színvonalon készült. A megnövekedett energiaárak és a vasbeton szerkezet elhasználódottságamiatt szükségszerűvé vált az épület felújítása, és teljes energetikai korszerűsítése. A beruházás több mint 540 millió forintba került, amelynek 92,53 százalékát pályázati forrásból fedezték. A győri Széchenyi István Egyetem, Jedlik Ányos Gépész-, Informatikai és Villamosmérnöki Intézetének energetikai fejlesztése, fűtési rendszerének leválasztása és szabályozhatóvá tétele, elektromos fejlesztése megújuló energia felhasználásával című, KEOP-5.3.0/B/ azonosítószámú projekt keretében a beruházás az Európai Unió és a magyar állam támogatásával valósult meg a júniustól májusig terjedő időszakban.

6 A projektet záró sajtóközlemény A fejlesztés során megtörtént a homlokzat és a tető szigetelése, valamint kicserélték az épület nyílászáróit. Az épület fűtési rendszerének primer és szekunder része kialakítását tekintve alapjaiban nem változott, azonban az építészeti átalakítás által érintett homlokzati fal elbontása helyén lévő korszerűtlen bordás csőradiátorokat elsősorban a közlekedőterekben szabályozható lapradiátorokra cserélték. Az új radiátorokat ez idáig hiányzó, visszatérő torlószelepekkel és termosztatikus szabályozószelepekkel szerelték fel. Az intézmény fűtési rendszere szárnyanként észak-déli tájolás szerint leválasztott, az egyes köröket időjárás-követő automatikával és hőmérséklethatárolással látták el. A fejlesztés során az intézet világítási rendszerének részleges szabályozását a folyosókon mozgásérzékelők felszerelésével oldották meg.

7 A projektet záró sajtóközlemény A fűtési rendszerből származó költségmegtakarítás nem biztosítja a forrásgazda által elvárt megtérülési mutatókat, ezért az elektromos energia egy részét megújuló forrásúra cserélték. Ennek keretén belül egy három alrendszerből álló, összesen 330 kw teljesítményű inverteresnapelem-rendszert, úgynevezett Napelemes kiserőművet hoztak létre a beruházás keretében. E kiserőmű első alrendszere a Laboratóriumi épület tetejére, második alrendszere a Jedlik Intézet, harmadik alrendszere a Baross Intézet déli homlokzatára, illetve az épületek ferde árnyékolóira került feltelepítésre.

8 A projektet záró sajtóközlemény A KEOP-5.3.0/B/ azonosítószámú projekt keretén belül a Jedlik Intézet BC, CD, D tornyaira összesen 126 db napelemet helyeztek el, amely 194 m 2 napelem-felületet jelent, a C és D épület homlokzataira összesen 210 db napelem került fel, amely 344 m 2 napelem-felületet jelent. A Laborépület tetején 1040 db napelem került elhelyezésre, 1706 m 2 területen, amelyek által megtermelt energiamennyiség 50%-a a Jedlik Intézet alrendszeréhez tartozik. A Napelemes kiserőmű e két alrendszere a napenergia felhasználásával megtermelt villamos energia egy részét a Jedlik Intézet elektromos hálózatába termeli, ezzel kiváltva a vásárolt elektromos áram egy részét.

9 A projektet záró sajtóközlemény Mindegyik alrendszer rendelkezik egy belső almérővel, amely a rendszerek pillanatnyi teljesítményét és a megtermelt energiát külön-külön méri. A megtermelt energiamennyiség egy webes felületen leolvasható, valamint az egyetemet látogatók számára egy digitális felületen is nyomon követhető az Új Tudástér épület aulájában. A digitális kijelző a pillanatnyi teljesítményt, a napi, heti és az összesen megtermelt energiamennyiségeket, továbbá a kiváltott CO 2, barnaszén, olaj tonna ekvivalens mennyiségek adatait is megjeleníti. A Napelemes kiserőmű által megtermelt energia mennyisége az időjárási viszonyoktól függ. Elmondható, hogy a beüzemelésétől számított 12 nap alatt az Jedlik Intézet alrendszere 1677 kwh, a Laborépület alrendszere kwh mennyiséget termelt.

10 A projektet záró sajtóközlemény A tanulmányi épületre telepített napelemek nem csak energiatermelési funkcióval rendelkeznek, hanem esztétikai és komfortnövelési értékkel is bírnak, mivel a toronyépületekre függőlegesen telepített, barna színű, amorf Sitípusú, vékonyréteg napelemek díszítő elemként is funkcionálnak, a déli homlokzat tantermeinek szemöldökére telepített, kék színű, polikristályos technológiájú napelemek pedig árnyékolási funkciót is betöltenek, csökkentve az épület nyári hőterhelését. Az egyetemen létrejött Napelemes kiserőmű országos jelentőségű létesítmény, a jelenleg működő napelemes rendszerek között a mérete és a teljesítménye (330 kw) alapján az első 6 legnagyobb rendszer között foglal helyet. Ha a napelemek építészeti-esztétikai és funkcionális elemként való másodlagos felhasználást is alapul vesszük, akkor kijelenthető, hogy a győri a jelenleg legnagyobb komplex Napelemes kiserőmű Magyarországon.

11 A projektet záró sajtóközlemény A beruházás megtérülése és a fosszilis energiahordozók felhasználásának csökkentése érdekében a projektben megvalósításra került az épület használati melegvízhőigényét szolgáló 48 db napkollektorból álló, 110 m 2 területen elhelyezkedő napkollektoros rendszer is. A beruházás megújuló energiaköltség-része a projekt összköltségének 25 százalékát tette ki, és a fejlesztés megvalósításával mintegy évi 30 millió forintos költségmegtakarítás várható. A projekt megvalósításával az egyetem hozzájárul a környezeti fenntarthatóság biztosításához, a közvetlen környezet, a levegő tisztaságának védelméhez, globális értelemben véve pedig az üvegházhatású gázok kibocsátásának mérsékléséhez. A projekt egyfajta mintaprojektként is kívánja szolgálni a régió további környezetvédelmi beruházásait.

12 A projektet záró sajtóközlemény Széchenyi István Egyetem Lipi László, műszaki ellátási és fejlesztési igazgató 9026 Győr, Egyetem tér 1. tel.: 06-96/

13 A támogatott tevékenységek közé tartozott még többek között a tanulmányi épület nyílászáróinak cseréje és homlokzatának felújítása, szigetelése, a fűtési rendszer korszerűsítése stb. A prezentáció témája a pályázati támogatást elnyert tevékenységek közül csak a napelemes kiserőmű kialakítása.

14 A fotovillamoseffektus felfedezésének és eddigi hasznosításának rövid története: 1839: Alexandre-Edmond Becquerel (F) első kísérletei AgCl és AgBr bevonatú Pt-elektródákkal 1860: WilloughbySmith (GB) felfedezi, hogy a Se máshogy vezeti az áramot világosban, mint sötétben (fotokonduktivitás) 1870: Heinrich Hertz (D) Se-bevonatú fotovoltaikuscelláinak hatásfoka 1-2% 1883: Charles Fritts(USA) elkészíti az első napelemet: aranyfilmmel bevont vékony szelénréteg 1904: Wilhelm Hallwachs(D) felfedezi a külső fotovillamos jelenséget (elektrolitba mártott Cués Cu 2 O elektródák között fény hatására elektromos feszültség jön létre (Hallwachs-jelenség)

15 A fotovillamoseffektus felfedezésének és eddigi hasznosításának rövid története: 1905: Albert Einstein (D) elsőként publikálja a fotovillamosjelenség kvantummechanikai alapjait (foton) 1918: Jan Czochralski(PL) létrehozza az első fém monokristályt(1 mm átmérő mellett akár 1,50 m hosszúsággal) 1939: Russel ShoemakerOhl(USA) felfedezi a félvezetők működésének alapját képező P-N átmenetet (P-N Junction) 1948: Gordon Teal és John Little (USA) a Czochralski-eljárásra alapozva megalkotja az első Ge-monokristályt(később Si-mk.-t is) 1955: az első napelem (napcella) megjelenése a piacon (ár 25 $; határfok 2%; gyártó: Hoffman Electronics Semiconductor Div. - USA) 1957: Gerald L. Pearson, Daryl M. Chapinés Calvin S. Fuller(USA) szabadalmaztatja a félvezetőn alapuló napelemet (solar battery)

16 A fotovillamoseffektus felfedezésének és eddigi hasznosításának rövid története: 1958: WanguardI az első napelemes műhold (0,1 W; 100 cm 2 ) 1968: az első napelemes karóra 1970: Zsoresz I. Alfjorov(SzU) és csapata a félvezető heterostruktúrákvizsgálata során megalkotja az első nagyhatékonyságú GaAs napelemet : Honda-Fujishima(J) jelenség felfedezése ill. publikálása (víz fotokatalitikusbontása H 2 és O 2 molekulákra TiO 2 nanokristályos vékonyréteg segítségével 1971: Szaljut 1 űrállomás (SzU) 28 m 2 napelem 1973: Skylabűrállomás (USA) /az első fellövéskor az egyik napelemtábla leszakadt/ 1977: a globális napelemtermelés meghaladja az 500 kw P teljesítményt 2007: University of Delaware: 42,8% hatásfokú napelem

17 A legnagyobb működő napelemparkok a világon: Topaz Solar Farm (California, USA) Terület: 2500 ha Beépített teljesítmény: 550 MW P Évente megtermelt villamos energia: 1100 GWh Üzembe helyezés éve: 2014 Építési költség: pontosan nem ismert (több milliárd $)

18 A legnagyobb működő napelemparkok a világon: Agua Caliente Solar Project (Arizona, USA) Terület: 971 ha Beépített teljesítmény: 290 MW P Évente megtermelt villamos energia: 626 GWh Üzembe helyezés éve: 2012 Építési költség: 1,8 milliárd $ /~500 mrd Ft/

19 A legnagyobb működő napelemparkok a világon: Huanghe Hydropower Golmud Solar Park (Kína) Terület: 564 ha Beépített teljesítmény: 200 MW P Évente megtermelt villamos energia: 317 GWh Üzembe helyezés éve: 2011 Építési költség: 3,26 milliárd RMB (Jüan Renminbi)/ ~144 mrd Ft

20 A legnagyobb működő napelemparkok Európában: Olmedilla(Spanyolország) Beépített teljesítmény: 60 MW P Évente megtermelt villamos energia: 87,5 GWh Üzembe helyezés éve: 2008 Építési költség: 384 millió /~115 mrd Ft/

21 A legnagyobb működő napelemparkok Európában: Puertollano(Spanyolország) Beépített teljesítmény: 50 MW P Évente megtermelt villamos energia:? GWh Üzembe helyezés éve: 2008 Építési költség:? millió

22 A legnagyobb működő napelemparkok Európában: Moura(Portugália) Terület: 130 ha Beépített teljesítmény: 32 MW P Évente megtermelt villamos energia: 88 GWh Üzembe helyezés éve: 2010 Építési költség: 250 millió /~75 mrd Ft/

23 A legnagyobb működő napelemparkok Európában: Waldpolenz(Németország) Terület: 120 ha Beépített teljesítmény: 40 MW P Évente megtermelt villamos energia: 40 GWh Üzembe helyezés éve: Építési költség: 130 millió /~39 mrd Ft/

24 Működő napelemparkok Magyarországon: Sasfészek-tó pihenőhely (M1 autópálya; 22,5 km; MOL) Úttörő beruházás, melyet a MOL valósított meg, az autópálya pihenőben működő töltőállomás villamos energia ellátására, és a megújuló energiaforrások népszerűsítésére.

25 Működő napelemparkok Magyarországon: Szegedi Tudományegyetem Beépített teljesítmény: 661 kw P Évente megtermelt villamos energia: 782 MWh Üzembe helyezés éve: 2013 Építési költség: 880 millió Ft

26 Működő napelemparkok Magyarországon: Ópusztaszer-Balástya (Csongrád megye) Terület: ha Beépített teljesítmény: 500 kw P Évente megtermelt villamos energia:? MWh Üzembe helyezés éve: 2013 Építési költség:? millió Ft

27 A napelemek működési elve (fotovillamos hatás): A fotovillamoshatás (fotoeffektus, fényelektromos jelenség) egy küszöbszintnél nagyobb frekvenciájú elektromágneses sugárzás (pl. látható fény vagy ultraibolya sugárzás) által egy anyag (főleg fém) felszínéből elektronok kiválása. Albert Einstein 1905-ben publikált értekezéséig a fényt elektromágneses hullámnak tekintették, mely viszont a fotovillamosjelenségre nem tudott megnyugtató magyarázatot adni, a következők miatt: -A fénnyel megvilágított fémlemezből kisugárzott elektronok száma függ a megvilágító fény erősségétől (minél erősebb fényt használunk, annál nagyobb). -A kibocsátott elektronok sebessége (energiája) annál nagyobb, minél nagyobb a fény frekvenciája. Ez nem függ a fény intenzitásától. -A fény frekvenciájának el kell érnie egy küszöböt, az alatt a jelenség nem indul be, a fényintenzitástól függetlenül.

28 A napelemek működési elve (fotovillamos hatás): Ha a fény valóban hullámként viselkedne, akkor nemcsak a kibocsátott elektronok száma, hanem energiája is függene a megvilágító fény intenzitásától. Einstein magyarázata, hogy a fény részecskék (fotonok) folyama. A fotonok a fémben levő elektronoknak átadják energiájukat, így azok kiszakadhatnak az anyagból. A fotonok energiája, a fény frekvenciájával arányos, ahol az arányossági tényező, a Planck-állandó (h = 6,625*10-34 J/s): E = hν A fény intenzitásának növelésével csak a fotonok száma nő, energiájuk nem változik, így a kilépő elektronok energiája sem kell, hogy nagyobb legyen. A nagyobb frekvenciájú fényben levő fotonoknak viszont az energiája is nagyobb, így több energiát adnak a gerjesztett elektronoknak. Ez a két megállapítás magyarázza a jelenség első két pontját.

29 A napelemek működési elve (fotovillamos hatás): Arra, hogy a fény frekvenciájának el kell érnie egy küszöböt, az alatt a jelenség a fény intenzitásától függetlenül -nem indul be, az a magyarázat, hogy a kötött elektronnak bizonyos minimális energiára van szüksége ahhoz, hogy szabaddá válhasson. Mivel az elektron az atomban nem vehet fel tetszőleges energiaszintet, a szabaddá válásához egy elég nagy energiájú fotontól kell ezt kapnia. A hν = hν 0 + ½mv 2 képlet alapján a belépő foton energiája egyrészt az elektron felszabadítására fordítódik, a maradék pedig az elektron mozgási energiája lesz. A képletben ν 0 az a bizonyos határfrekvencia, ami a jelenség beindulásához szükséges.

30 A napelemek működési elve (fotovillamos hatás): A fotonok a félvezető atomjainak vegyértékelektronjait gerjesztik úgy, hogy azok átlépjenek a vegyértéksávból a vezetési sávba. A gerjesztéshez szükséges energia az anyagra jellemző tiltott sáv energiájával egyenlő. Azután, hogy egy elektron a vezetési sávba kerül, már részt vehet elektromos áram vezetésében, de ettől még nem alakul ki áram, mert a gerjesztett elektronok haladási iránya véletlenszerű, irányítani kell őket valahogy. Ellenkező esetben befoghatja őket egy olyan pozitív töltésű lyuk, ami egy másik elektron gerjesztésével jött létre (rekombináció). A különböző módon szennyezett félvezetők párosítása (Gerald L. Pearson, Daryl M. Chapinés Calvin S. Fuller) olyan p-n átmenetet hoz létre az anyagban, ami önmagában is biztosítja a szükséges villamos mezőt. Napjainkban a napelemek többnyire a p-n átmenetre épülve készülnek.

31 A napelemek működési elve (félvezetők): A napelemek anyaga leggyakrabban szilícium. A szilícium kristályrácsában minden atom kovalens kötéssel kapcsolódik négy szomszédjához. A szilícium rendszáma 14. Az elektronhéjon elhelyezkedő 14 elektronból tíz a maghoz erősen kötődik és normális hőmérsékleti viszonyok között nem vesz részt a villamos vezetésben. A szilícium négy külső vegyértékelektronja a vegyértéksáv lehetséges energiaszintjeit tölti be. A vezetési sáv kis hőmérsékleten teljesen üres, az anyag tökéletes szigetelőként viselkedik. Az abszolút nulla fölötti hőmérsékleten a vegyértékelektronok energiája nő, az elektronok átléphetnek a vezetési sávba és úgynevezett belső töltéshordozóként viselkedhetnek.

32 A napelemek működési elve (félvezetők): 300 K hőmérsékleten a tiszta szilícium nagyon jó szigetelő, az adalékolatlan (intrinsic) töltéshordozók száma 1,6-1,7/mm 3, ami jóval kevesebb, mint a fémekben szokásos /mm 3 töltéshordozó. A vezetési sáv és vegyértéksáv közötti tiltott sáv szobahőmérsékleten a szilíciumban 1,12 ev. A vezetési tulajdonságok módosításához a szilíciumot kis mennyiségű, ellenőrzötten bevitt szennyezővel kell módosítani. A szilícium a periódusos rendszer IV. oszlopában helyezkedik el. A III. csoportba (bór, alumínium, gallium, indium) vagy az V. csoportba (foszfor, arzén, antimon) tartozó elemek bevitelével növelhető és pontosan szabályozható a vezetési sávban lévő elektronok vagy vegyértéksávbeli lyukak (elektronhiány) száma.

33 A napelemek működési elve (félvezetők): Az V. csoportbeli elem bevitele esetén a kovalens kötés feltöltése után egy lazán kötött elektron marad, ami körülbelül mevenergiával átvihető a vezetési sávba (n típusú vezetés). A III. csoport elemeivel végzett szennyezés estén a kovalens kötés elektronhiányos marad, lyuk keletkezik. A vegyértéksáv egy elektronja beugorhat erre az üres helyre és feltöltheti a kötést. A hatást tekintve ilyenkor a lyuk vándorol, mert a kötésbe beugró elektron helyén ismét visszamarad egy lyuk (p típusú vezetés). A lyuk továbbviteléhez a vegyértéksávban mevenergia szükséges. A p típusú és az n típusú félvezető szilícium réteg találkozásánál kialakul a p-n határréteg.

34 A napelemek működési elve (félvezetők): A határréteg keletkezésének pillanatában az elektronok koncentrációja az n rétegben nagyobb, a lyukak koncentrációja viszont a p rétegben nagyobb. A töltéshordozók koncentrációjában kialakult nagy különbség kezdeti diffúziós áramot hoz létre, az n tartományból elektronok áramlanak a p tartományba, a p tartományból lyukak lépnek át az n típusú részbe. Ez a töltésáramlás a p-n átmenetben egy kiürített réteget hoz létre, a kiürített rétegből hiányoznak a többségi töltéshordozók, vagyis az n rétegből hiányoznak az elektronok, a p rétegből pedig hiányoznak a lyukak.

35 A napelemek működési elve (félvezetők):

36 A napelemek működési elve (félvezetők): A kiürített rétegben lévő rögzített donor és akceptor szennyező ionokat többé már nem egyensúlyozzák ki a korábban ott lévő szabad töltések. Ennek eredményeként létrejön egy belső villamos erőtér, amely a továbbiakban megakadályozza az n tartományból az elektronok, illetve a p tartományból a lyukak áramlását. Ezzel kialakul a záróréteg. Az erőtér nagysága pontosan akkora, amekkora kiegyensúlyozza a többségi töltéshordozók diffúzióval létrejövő áramlását.

37 A napelemek működési elve (félvezetők): A határréteg környezetéből hiányoznak a többségi töltéshordozók és a villamos erőtérben kialakul egy tértöltési réteg. Külső villamos erőtér (potenciálkülönbség) nélkül a kiürített rétegben nem folyik áram. A p és n típusú térfél külső felületén kialakított kivezetésekkel létrejön a félvezető rétegdióda. A p típusú szennyezést tartalmazó oldalra kapcsolt pozitívabb feszültség hatására a határrétegen keresztül megindul az áram, ellentétes polaritás esetén a kiürített réteg szélessége tovább nő és áram nem folyik. A NAPELEM MŰKÖDÉSÉNEK ALAPJA ÉPPEN A DIÓDA EGYENIRÁNYÍTÓ HATÁSÁBAN REJLIK.

38 A napelemek működési elve (fotovillamoshatás a félvezetőkben): Fény hatására a napelem fotonokat nyel el. A fotonok elektronokat ütnek ki a kristályrács kötéseibe, ezáltal mozgásképes töltéshordozók keletkeznek. A kiütött elektronok helyén pozitív töltésű ún. lyukak keletkeznek. A kristályrácsban kötött elektronok elnyelik a ʋfrekvenciájú energiakvantumot, és ha annak h*ʋenergiája nagyobb, mint az elektron kötési energiája, akkor a különbözet a fotoelektron mozgási energiájában jelentkezik.

39 A napelemek működési elve (fotovillamoshatás a félvezetőkben): A folyamatot az alábbi egyenlet írja le: h*ʋ = A + 1 / 2 m*v 2 ahol: h: Planck-állandó (6,625*10-34 J/s) ʋ: frekvencia [1/s] A: az elektron kilépési munkája (kötési energia) [J] m: az elektron tömege [kg] v: az elektron sebessége [m/s]

40 A napelemek működési elve (fotovillamoshatás a félvezetőkben): A mozgásképes töltött részecskékből így felesleg jön létre. Ezek az elektronok az 'n' oldali kontaktuson keresztül a külső áramkörön át a szolárcella'p' oldali fémkontaktusához vándorolnak, ahol a 'p' dotált kristályrácsban egy szabad helyet (lyukat) elfoglalnak. Ez azt jelenti, hogy a szolárcellánbelül a 'p' dotált tartományhoz vándorolt lyukak rekombinálódnak. Ideális esetben a ciklus a töltéshordozó párok generatiójátóla rekombinációig terjed. A cella addig működik, amíg a beeső fény hullámhossza és energiasűrűsége a fotoeffektust kiváltja. A napelem (szolárcella, fotovoltaik) mindig egyenáramot állít elő, amit vagy közvetlenül tárolnak és hasznosítanak vagy átalakítják váltakozó árammá, és úgy hasznosítják.

41 A napelemek gyakorlati kialakítása: Si monokristály A Czochralski-eljárással készítenek egykristályos szilíciumot, amit különböző adalékokkal szennyezhetnek is. Nagyjából mikrométer vastag szeletet (wafer) vágnak ki belőle. Sajnos az így kapott szilícium keresztmetszete nem szögletes, így nem jól fedi le a négyzetes napelem cellát. Hatásfok 18-25% (az elméleti határ 33,7% az egy p-n átmenettel rendelkező napcellák esetében). Viszonylag költséges az előállítása.

42 A napelemek gyakorlati kialakítása: Si polikristály Olvasztott szilíciumot megfelelő ütemezéssel lehűtve, megszilárdítva multikristályos anyagot kapunk, aminek az előállítása olcsóbb, viszont napelemek készítésére kevésbé hatékony, a szemcseszemcsehatárok ugyanis helyi rekombinációs régiókat hoznak létre, blokkolják az elektronok haladási útját. A kisebb anyagveszteség miatt megéri az olvasztott szilíciumot előbb film vastagságúra kinyújtani, és így megszilárdítani, az így kapott szalagnak (ribbon) azonban még kisebb a hatékonysága. Hatásfok kb. 15%, az előállítása olcsóbb a monokristályos cellánál.

43 A napelemek gyakorlati kialakítása: Si polikristály Napelem gyártásakor az általában p-típusú(pl. bórral szennyezett) nyers szilícium lemezt n-típusúatomokat (pl. foszfor) tartalmazó légkörben hevítve a szilícium felületén n-típusúréteg alakul ki, ahogy a foszfor beépül a kristályrácsba (Solidstatediffusion). Ezt további feldolgozás során úgy alakítják át, hogy a lemez aljára fémbevonat kerül, ez a p-szilíciumhozkapcsolódik, a tetején található egy vékony n-réteg, amire csíkokban fémet visznek fel. A lemez alján és tetején levő fém lesz a napelem cella pozitív és negatív kivezetése.

44 A napelemek gyakorlati kialakítása: Amorf (nem kristályos) Si-napelem Aktív réteg 1-2 mikron. Hatásfoka 4-8%, élettartama kb. 10 év. Olcsó az előállítása, a szórt fényt a Si-kristályosnapelemeknél jobban hasznosítja.

45 A napelemek gyakorlati kialakítása: CdTe vékonyfilm Cadmium-tellurid(CdTe) filmet is használnak napelemek készítésére. Ennek a tiltott sávja (1,5 ev) jól illeszkedik a Napból érkező fotonok frekvencia eloszlásához, és így ár-érték arányban a szilícium versenytársa lett az utóbbi időben. A kadmium használata azonban környezetvédelmi aggályokat kelt toxikus hatása miatt, de normál körülmények között nem szabadul ki a cellából, sőt egy négyzetméter CdTefilmben csak nagyjából annyi a kadmium, mint egy NiCdelemben.

46 A napelemek gyakorlati kialakítása: CIGS vékonyfilm Rézből, indiumból, galliumból és szelénből álló vegyület félvezetők, tiltott sávja 1,0 ev és 1,7 ev közé állítható be a gallium arányának módosításával. Csaknem 20%-os hatásfokot értek el segítségével. Vákuumtechnikai eljárással készül, jelenleg vákuumtechnológiát nem igénylő gyártási eljárásokkal kísérleteznek.

47 A napelemek gyakorlati kialakítása: GaAs vékonyfilm Gallium-arzenidaz alapja a ma használatos leghatékonyabb megoldásoknak. Gyakran több rétegű (multijunction) megoldásokban használják. Ennek lényege, hogy több rétegben visznek fel egymásra olyan félvezetőket, amik a különböző tiltott sávokalapján a Napból érkező fény spektrumának más-más részére reagálnak, így nagyobb részt hasznosítanak belőle. Egy háromrétegű megoldás használhat pl. Galliumarzenidet(GaAs), Germániumot és Gallium-Indium-foszfidot(GaInP2). Egyrétegű GaAsfélvezetővel 25,8%-os hatásfokot sikerült elérni 2008-ban a holland Radbound University Nijmegen-ben. Többrétegű GaAsalapú megoldások akár 40%-nál nagyobb hatásfokot is el tudnak érni, de előállításuk nagyon drága, emiatt először az űrtechnikában jelentek meg.

48 A napelemek gyakorlati kialakítása: Szerves polimer félvezetők A viszonylag új technológia organikus polimerek és kisebb organikus molekulák fotovoltaikushatásaira épül. Ezek előállítási költsége nagy mennyiségben alacsony, jól alakíthatóak, nem károsítják a környezetet, cserébe viszont élettartamuk rövidebb, és kevésbé hatékonyak, mint a nem organikus megoldások. A polimerekben a fotonok hatására erősen kötött elektron-lyuk párok, excitonok jönnek létre. Az excitonoka donorfelület határán szétválhatnak, ahol az elektron a fogadó felület alacsonyabb energiájú vezetési sávjába áramolhat.

49 A napelemek gyakorlati kialakítása: Kutatási irányok A kutatások egy része a mai napelemek hatékonyságának növelésére, a gyártási költségek csökkentésére irányul, egyes cégek/egyetemek viszont teljesen új jelenségeket fedeznek fel, és ültetnek el a köztudatba. Olyan egyszerű megoldások is születnek, amik a kereskedelemben kapható napelemek hatékonyságát próbálják javítani azzal, hogy különböző anyagokkal vonják be a napelem felületét ezzel csökkentve pl. a felület tükröződését. Mások, szintén a felület módosításával olyan cellákat készítenek, amik ahelyett, hogy délben adnák le a legnagyobb teljesítményt, inkább akkor működnek jól, amikor a fény laposabb szögben érkezik, így naponta kétszer is csúcsra tudják járatni a napelemeket.

50 A napelemek gyakorlati alkalmazása - szigetüzem: A napelem-rendszer működhet szigetüzemben, amikor nem csatlakozik a közüzemi villamos hálózathoz. Ebben az esetben, amikor a termelés meghaladja a fogyasztást, a fogyasztó által a fel nem használt fölösleg egyenáramú akkumulátorban tárolódik. Amikor a termelés nem éri el a fogyasztás mértékét, a különbözetet feltöltöttsége függvényében az akkumulátor pótolja. Váltakozó áramú fogyasztás (pl. 1~ 230 V, 50 Hz) esetén a megtermelt és/vagy tárolt egyenáramot invertersegítségével a kívánt paraméterű váltakozó árammá kell alakítani. Az akkumulátorok hátrányos tulajdonságai (magas ár, rövid élettartam, környezetkárosító hatás) a szigetüzem csak abban az esetben javasolt, ha a közüzemi hálózat nem áll rendelkezésre.

51 A napelemek gyakorlati alkalmazása hálózatra csatlakoztatott üzem: A napelem-rendszer csatlakozhat a közüzemi villamos hálózathoz. A fogyasztásmérő ebben az esetben mind a fogyasztás, mind a hálózatra visszatáplálás mennyiségét méri. Az elszámolás a különbözet alapján történik évente. 50 kvaalatti teljesítményű rendszer a szolgáltató engedélyével és a mérőeszköz megfelelő cseréjével a hálózatra csatlakoztatható. 50 kvafölötti teljesítmény esetén a berendezés a hatályos jogi szabályozás értelmében kiserőmű besorolású, melyre szigorúbb elbírálási kritériumok vonatkoznak. Hálózatra csatlakoztatott üzemben nincs szükség akkumulátorokra.

52 SZE előzményei motor járatópad: A Széchenyi István Egyetem Belső Égésű Motorok Tanszékén ben helyezték üzembe a motor járató melegteszt-padot. A tesztpad különböző algoritmusok alapján a belső égésű motorok közúti járművekben történő viselkedését szimulálja, miközben a motor leadott teljesítményét, nyomatékát, fordulatszámát, üzemanyag-fogyasztását, rezgését, kopását stb. folyamatosan mérik, és regisztrálják. A motor hajtott tengelyén kinyert hasznos teljesítményt mely a jármű mozgatására fordítódna egy villamos gép alakítja generátor üzemben elektromos teljesítménnyé. A villamos gép felharmonikusokkal erősen szennyezett váltakozó áramot állít elő.

53 SZE előzményei motor járatópad: A motorjárató tesztpad (villamos gép) főbb paraméterei: Feszültség generátor üzemben: V ± 10% Frekvencia: 50/60 Hz ± 1% Névleges teljesítmény generátor üzemben: 350 kw A felharmonikusokkalszennyezettség miatt a megtermelt villamos energia az előállított feszültségszinten nem használható fel. Fel kell transzformálni 10 kv-ra, majd vissza 0,4 kv-ra.

54 SZE előzményei motor járatópad: A tesztpad üzeme időben nem tervezhető, ezért az általa termelt energiát az Áramszolgáltató nem tudja átvenni. A fékpad üzeméhez azzal a feltétellel járult hozzá, ha az Egyetem hálózatából az Elosztói hálózat felé nem folyik energia. Ezt a feltételt a 10 kv-os elosztó mérőmezőjére telepített SEPAM készülék által biztosított VisszWatt védelemmel oldották meg. A védelem az energiavételézésnullához közelítése esetén előjelzést ad a fékpad PUMA irányítórendszerének, majd a tendencia folytatódása esetén kioldást ad a fékpad inverterétmegtápláló transzformátor leágazó megszakítójának.

55 SZE előzményei VisszWatt védelem: Az Egyetem hálózatában működési prioritása van a fékpadnak. Ha az energiavételezés lecsökken, először a napelem egységeket kell lekapcsolni, csak utána lehet a fékpadot leállítani. Ennek megoldására egy ZELIO vezérlő került a rendszerbe, amely a VisszWattvédelem előjelzésére a kisebb egységektől kezdve a nagyobbakig sorban lekapcsolja a napelem telepeket, majd ha továbbra is szükséges, előjelzést ad a fékpadnak. A VisszWatt védelem kioldó jelére továbbra is kiold a fékpad invertert megtápláló transzformátor primer oldali megszakítója, illetve lekapcsolnak az inverterek csatlakozó szekrényei is.

56 SZE előzményei VisszWatt védelem: A lekapcsolás után a vezérlés előre beállított pár perces várakozás után megpróbálja a csatlakozó szekrényeket visszakapcsolni a hálózatba. Amennyiben az Egyetem által használt energia meghaladja a megtermelt energia mennyiségét, a vezérlés automatikusan visszakapcsolja a csatlakozó szekrényeket. Az invertereka lekapcsolást feszültség kimaradásként értelmezik, és leválasztják a napelemeket a hálózatról. Amennyiben vészeseti lekapcsolás történik (pl. tűz esetén), az inverterekszintén a feszültség eltűnését érzékelik és lekapcsolnak. Így a napelem rendszerek külön tűzvédelmi lekapcsolására nincs szükség. A napelemek és inverterekközötti vezetékszakasz viszont feszültség alatt marad ( V DC)!!!

NAPELEMEK KÖRNYEZETI SZEMPONTÚ VIZSGÁLATA AZ ÉLETCIKLUS ELEMZÉS SEGÍTSÉGÉVEL. Darvas Katalin

NAPELEMEK KÖRNYEZETI SZEMPONTÚ VIZSGÁLATA AZ ÉLETCIKLUS ELEMZÉS SEGÍTSÉGÉVEL. Darvas Katalin NAPELEMEK KÖRNYEZETI SZEMPONTÚ VIZSGÁLATA AZ ÉLETCIKLUS ELEMZÉS SEGÍTSÉGÉVEL Darvas Katalin AZ ÉLETCIKLUS ELEMZÉS Egy termék, folyamat vagy szolgáltatás környezetre gyakorolt hatásainak vizsgálatára használt

Részletesebben

A napelemek fizikai alapjai

A napelemek fizikai alapjai A napelemek fizikai alapjai Dr. Rácz Ervin Ph.D. egyetemi docens intézetigazgató-helyettes kari oktatási igazgató Óbudai Egyetem, Villamosenergetikai Intézet Budapest 1034, Bécsi u. 94. racz.ervin@kvk.uni-obuda.hu

Részletesebben

A napenergia alapjai

A napenergia alapjai A napenergia alapjai Magyarország energia mérlege sötét Ahonnan származik Forrás: Kardos labor 3 A légkör felső határára és a Föld felszínére érkező sugárzás spektruma Nem csak az a spektrum tud energiát

Részletesebben

(PV) Fotovillamos rendszerek Védelmi-és kapcsolási elemek tervezése

(PV) Fotovillamos rendszerek Védelmi-és kapcsolási elemek tervezése (PV) Fotovillamos rendszerek Védelmi-és kapcsolási elemek tervezése M E E 60. Vándorgyűlés és Konferencia A1 Szekció: - Új utakon az energiatermelés Darvas István Kft. 30kWp teljesítményű PV - fotovillamos

Részletesebben

A napelemek környezeti hatásai

A napelemek környezeti hatásai A napelemek környezeti hatásai különös tekintettel az energiatermelő zsindelyekre Készítette: Bathó Vivien Környezettudományi szak Amiről szó lesz Témaválasztás indoklása Magyarország tetőire (400 km 2

Részletesebben

Napelemes Rendszerek a GIENGER-től

Napelemes Rendszerek a GIENGER-től Napelemes Rendszerek a GIENGER-től Előadó: Laszkovszky Csaba 1 Naperőmű kapacitás Világviszonylatban (2011) 2 Naperőmű kapacitás Európai viszonylatban (2011) 3 Kínai Gyártók Prognosztizált Napelem árai

Részletesebben

Széchenyi István Egyetem napelemes kiserőmű

Széchenyi István Egyetem napelemes kiserőmű Készítette: Petrikó László - tanársegéd SZE Építészeti és Épületszerkezettani Tanszék Galambos Róbert - tervező Elektromentor Kft. KEOP-5.3.0/B/09-2010-0090: A győri Széchenyi István Egyetem, Jedlik Ányos

Részletesebben

SOLART-SYSTEM KFT. Napenergiás berendezések tervezése és kivitelezése. 1112 Budapest XI. Gulyás u. 20 Telefon: 2461783 Telefax: 2461783

SOLART-SYSTEM KFT. Napenergiás berendezések tervezése és kivitelezése. 1112 Budapest XI. Gulyás u. 20 Telefon: 2461783 Telefax: 2461783 30 ÉV Napenergiás berendezések tervezése és kivitelezése Több napelem, több energia Csak egyszer kell megvenni, utána a villany ingyen van! 1m 2 jóminőségű napelem egy évben akár 150 kwh villamos energiát

Részletesebben

Bevezetés az analóg és digitális elektronikába. V. Félvezető diódák

Bevezetés az analóg és digitális elektronikába. V. Félvezető diódák Bevezetés az analóg és digitális elektronikába V. Félvezető diódák Félvezető dióda Félvezetőknek nevezzük azokat az anyagokat, amelyek fajlagos ellenállása a vezetők és a szigetelők közé esik. (Si, Ge)

Részletesebben

FÉLVEZETŐ ESZKÖZÖK I. Elektrotechnika 4. előadás

FÉLVEZETŐ ESZKÖZÖK I. Elektrotechnika 4. előadás FÉLVEZETŐ ESZKÖZÖK I. Elektrotechnika 4. előadás FÉLVEZETŐ ESZKÖZÖK A leggyakrabban használt félvezető anyagok a germánium (Ge), és a szilícium (Si). Félvezető tulajdonsággal rendelkező elemek: szén (C),

Részletesebben

VILLAMOS ENERGIA FELHASZNÁLÁS-TERMELÉS IGAZOLÁSA

VILLAMOS ENERGIA FELHASZNÁLÁS-TERMELÉS IGAZOLÁSA VILLAMOS ENERGIA FELHASZNÁLÁS-TERMELÉS IGAZOLÁSA (KEHOP- 5.2.11-16-2017 PÁLYÁZATI ELJÁRÁSHOZ) NAPELEMES ENERGIA TERMELŐ RENDSZER (NEETR) TELEPÍTÉSE ÁLTALÁNOS ADATOK Tervezett telepítés helye: 5700 Gyula,

Részletesebben

A NAPELEMEK FELFEDEZÉSÉNEK RÖVID TÖRTÉNETE

A NAPELEMEK FELFEDEZÉSÉNEK RÖVID TÖRTÉNETE NAPELEMEK 2010 A NAPELEMEK FELFEDEZÉSÉNEK RÖVID TÖRTÉNETE A fejezet főként (1) és (2) alapján készült, ha nem jeleztem máshogy. A fotovoltaikus anyagok fényenergiából elektromos áramot állítanak elő. A

Részletesebben

Háztartási méretű kiserőművek és Kiserőművek

Háztartási méretű kiserőművek és Kiserőművek Energia Akadémia, Budaörs 2016. május 17. Háztartási méretű kiserőművek és Kiserőművek Pénzes László osztályvezető Energetikai Szolgáltatások Osztály Alapfogalmak, elszámolás A napenergia jelentősége Hálózati

Részletesebben

Műszaki leírás Napelemes rendszer telepítése Itt-Hon Nyírparasznyán Egyesület, Közösségi Házába (4822 Nyírparasznya, Rákóczi u. 110. Hrsz.: 245.) épületvillamossági kiviteli tervéhez Előzmények: Megbízó:

Részletesebben

JÜLLICH GLAS SOLAR Karnyújtásnyira a Naptól Nagyméretű napelemes erőművek

JÜLLICH GLAS SOLAR Karnyújtásnyira a Naptól Nagyméretű napelemes erőművek JÜLLICH GLAS SOLAR Karnyújtásnyira a Naptól Nagyméretű napelemes erőművek A megújuló energiák között a napenergia hasznosítása a legdinamikusabban fejlődő üzletág manapság. A napenergia hasznosításon belül

Részletesebben

Napelemre pályázunk -

Napelemre pályázunk - Napelemre pályázunk - Napelemes rendszerek hálózati csatlakozási kérdései Harsányi Zoltán E.ON Műszaki Stratégiai Osztály 1 Erőmű kategóriák Háztartási méretű kiserőmű P

Részletesebben

Műszaki leírás. Budapesti Vendéglátóipari és Humán SZC Szamos Mátyás Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája Budapest, XXI. kerület, Petőfi tér 1

Műszaki leírás. Budapesti Vendéglátóipari és Humán SZC Szamos Mátyás Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája Budapest, XXI. kerület, Petőfi tér 1 Műszaki leírás Budapesti Vendéglátóipari és Humán SZC Szamos Mátyás Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája 1212 Budapest, XXI. kerület, Petőfi tér 1 40, 04 kwp teljesítményű háztartási méretű kiserőmű Felhasználó

Részletesebben

Frank-Elektro Kft. EMLÉKEZTETŐ Nyílt napról

Frank-Elektro Kft. EMLÉKEZTETŐ Nyílt napról Frank-Elektro Kft. 5440 Kunszentmárton Zrínyi u. 42. Telefon: 56/560-040, 30/970-5749 frankelektro.kft@gmail.com EMLÉKEZTETŐ Nyílt napról Frank-Elektro Kft. telephely korszerűsítése, építési munkái. A

Részletesebben

NAPELEMES RENDSZEREK és ALKALMAZÁSUK TERVEZÉS, KIVITELEZÉS. Herbert Ferenc Budapest, 2012.dec. 6. LG

NAPELEMES RENDSZEREK és ALKALMAZÁSUK TERVEZÉS, KIVITELEZÉS. Herbert Ferenc Budapest, 2012.dec. 6. LG NAPELEMES RENDSZEREK és ALKALMAZÁSUK TERVEZÉS, KIVITELEZÉS Herbert Ferenc Budapest, 2012.dec. 6. LG Családi ház, Németország Fogadó Kis gazdaság, Németország Fogadó 2 LG 10 kw monokristályos napelemmel

Részletesebben

Napenergiás jövőkép. Varga Pál elnök. MÉGNAP Egyesület

Napenergiás jövőkép. Varga Pál elnök. MÉGNAP Egyesület Napenergiás jövőkép Varga Pál elnök MÉGNAP Egyesület Fototermikus napenergia-hasznosítás Napkollektoros hőtermelés Fotovoltaikus napenergia-hasznosítás Napelemes áramtermelés Új technika az épületgépészetben

Részletesebben

A napenergia fotovillamos hasznositásának helyzete

A napenergia fotovillamos hasznositásának helyzete A napenergia fotovillamos hasznositásának helyzete Pálfy Miklós Solart-System Bevezetés Sugárzás Potenciál Napelemek (mennyiség, ár, költség, hatásfok, gyártás) Alkalmazások Grid paritás Sugárzási energia

Részletesebben

Frank-Elektro Kft. BEMUTATKOZÓ ANYAG

Frank-Elektro Kft. BEMUTATKOZÓ ANYAG Frank-Elektro Kft. 5440 Kunszentmárton Zrínyi u. 42. Telefon: 56/560-040, 30/970-5749 frankelektro.kft@gmail.com BEMUTATKOZÓ ANYAG Frank-Elektro Kft. telephely korszerűsítése, építési munkái. A Frank-Elektro

Részletesebben

Napenergia hasznosítás

Napenergia hasznosítás Fókusztéma - üzemeltetőknek Napenergia hasznosítás Szoláris potenciál (éves szoláris hozam) Fa Lignit Földgáz Tüzelőolaj A tájolás és a meredekség hatása az energiahozamra Tájolás (fok) Nyugat Kelet Délnyugat

Részletesebben

Napelemes háztartási méretű kiserőművek és Napelemes kiserőművek

Napelemes háztartási méretű kiserőművek és Napelemes kiserőművek Napelemes háztartási méretű kiserőművek és Napelemes kiserőművek Tematika: Háztartási méretű kiserőművek (HMKE), kiserőművek A napelemes erőmű létesítésének főbb elemei Létesítés, üzembehelyezés Erőmű

Részletesebben

Napelemes rendszerek műszaki és elszámolási megoldásai a gyakorlatban

Napelemes rendszerek műszaki és elszámolási megoldásai a gyakorlatban Napelemes rendszerek műszaki és elszámolási megoldásai a gyakorlatban Pénzes László Műszaki szakértő Visegrád, 2012. 05. 9-10-11. Az előadás témája Megújuló energiaforrások A napenergia jelentősége Hálózati

Részletesebben

1. SI mértékegységrendszer

1. SI mértékegységrendszer I. ALAPFOGALMAK 1. SI mértékegységrendszer Alapegységek 1 Hosszúság (l): méter (m) 2 Tömeg (m): kilogramm (kg) 3 Idő (t): másodperc (s) 4 Áramerősség (I): amper (A) 5 Hőmérséklet (T): kelvin (K) 6 Anyagmennyiség

Részletesebben

Elektromos áram. Vezetési jelenségek

Elektromos áram. Vezetési jelenségek Elektromos áram. Vezetési jelenségek Emlékeztető Elektromos áram: töltéshordozók egyirányú áramlása Áramkör részei: áramforrás, vezető, fogyasztó Áramköri jelek Emlékeztető Elektromos áram hatásai: Kémiai

Részletesebben

Megújuló energiák szerepe a villamos hálózatok energia összetételének tisztítása érdekében Dr. Tóth László DSc - SZIE professor emeritus

Megújuló energiák szerepe a villamos hálózatok energia összetételének tisztítása érdekében Dr. Tóth László DSc - SZIE professor emeritus Megújuló energiák szerepe a villamos hálózatok energia összetételének tisztítása érdekében Dr. Tóth László DSc - SZIE professor emeritus 2017. Október 19. 1 NAPJAINK GLOBÁLIS KIHÍVÁSAI: (közel sem a teljeség

Részletesebben

Napenergia rendszerek létesítése a hazai és nemzetközi gyakorlatban

Napenergia rendszerek létesítése a hazai és nemzetközi gyakorlatban Napenergia rendszerek létesítése a hazai és nemzetközi gyakorlatban Tóth Boldizsár elnök, Megújuló Energia Szervezetek Szövetsége I. MMK Energetikai Fórum NAPERŐMŰVEK TERVEZŐINEK FÓRUMA 2018. május 25-27.

Részletesebben

MediSOLAR napelem és napkollektor rendszer

MediSOLAR napelem és napkollektor rendszer MediSOLAR napelem és napkollektor rendszer Érvényes: 2014. február 1-től. A gyártó a műszaki változás jogát fenntartja. A nyomdai hibákból eredő károkért felelősséget nem vállalunk. Miért használjunk NAPENERGIÁT?

Részletesebben

K E Z E L É S I Ú T M U T A T Ó

K E Z E L É S I Ú T M U T A T Ó K E Z E L É S I Ú T M U T A T Ó Szinusz-inverter HS 1000 CE 230V AC / 1000VA folyamatos / 2500VA csúcs Tisztelt Felhasználó! Üzembehelyezés elõtt kérjük olvassa el figyelmesen a kezelési útmutatót. FIGYELEM!

Részletesebben

Háztartási méretű kiserőmű hálózatra csatlakoztatása

Háztartási méretű kiserőmű hálózatra csatlakoztatása Háztartási méretű kiserőmű hálózatra csatlakoztatása II. Villanyszerelő Konferencia az intelligens házakról és megújuló energiákról Előadás témája: Az alkalmazás alapja Kiserőművek csatlakoztatásának alapja

Részletesebben

Hálózati csatlakozási terv

Hálózati csatlakozási terv Hálózati csatlakozási terv 32,5/30,0 DC/AC kw p Háztartási Méretű Napelemes Kiserőműhöz Móra Ferenc Általános Iskola 1144 Budapest, Újváros park 2. hrsz. 39470/307 2016. Április [A háztartási méretű kiserőmű

Részletesebben

2012. Dec.6. Herbert Ferenc LG-előadás. Napelemek

2012. Dec.6. Herbert Ferenc LG-előadás. Napelemek 2012. Dec.6. Herbert Ferenc LG-előadás Napelemek Napsugárzás Történelem Napjaink napelem termékei: -Fajták -Karakterisztikák -Gyártásuk Főbb alkalmazásaik: -Sziget üzem -Hálózatszinkron üzem -Speciális

Részletesebben

Solar-Pécs. Napelem típusok ismertetése. Monokristályos Polikristályos Vékonyréteg Hibrid

Solar-Pécs. Napelem típusok ismertetése. Monokristályos Polikristályos Vékonyréteg Hibrid Napelem típusok ismertetése Monokristályos Polikristályos Vékonyréteg Hibrid előnyök Monokristályos legjobb hatásfok: 15-18% 20-25 év teljesítmény garancia 30 év élettartam hátrányok árnyékra érzékeny

Részletesebben

A NAPENERGIA HASZNOSÍTÁSÁNAK HAZAI LEHETŐSÉGEI. Farkas István, DSc egyetemi tanár, intézetigazgató E-mail: Farkas.Istvan@gek.szie.

A NAPENERGIA HASZNOSÍTÁSÁNAK HAZAI LEHETŐSÉGEI. Farkas István, DSc egyetemi tanár, intézetigazgató E-mail: Farkas.Istvan@gek.szie. SZENT ISTVÁN EGYETEM A NAPENERGIA HASZNOSÍTÁSÁNAK HAZAI LEHETŐSÉGEI MTA Budapest, 2011. november 9. GÉPÉSZMÉRNÖKI KAR KÖRNYEZETIPARI RENDSZEREK INTÉZET Fizika és Folyamatirányítási Tanszék 2103 Gödöllő

Részletesebben

EnergoBit KÖF technikai megoldásai és fejlesztései a Mátrai Erőmű 15 MW-os naperőművének megvalósításában

EnergoBit KÖF technikai megoldásai és fejlesztései a Mátrai Erőmű 15 MW-os naperőművének megvalósításában EnergoBit KÖF technikai megoldásai és fejlesztései a Mátrai Erőmű 15 MW-os naperőművének megvalósításában ZÖLD ÚT A ZÖLD PROJEKTNEK, megkezdődik a Mátrai Erőmű Zrt. 15 MW-os naperőművének építése, Magyarország

Részletesebben

Szabályozásra került a háztartási méretű kiserőmű esetében az erőmű nagysága és a csatlakozási módja.

Szabályozásra került a háztartási méretű kiserőmű esetében az erőmű nagysága és a csatlakozási módja. Szabályozásra került a háztartási méretű kiserőmű esetében az erőmű nagysága és a csatlakozási módja. A 2007. évi LXXXVI törvény (VET) alapján saját üzleti kockázatára bárki létesíthet termelői kapacitást.

Részletesebben

Energiatárolás szerepe a jövő hálózatán

Energiatárolás szerepe a jövő hálózatán Energiatárolás szerepe a jövő hálózatán Horváth Dániel 60. MEE Vándorgyűlés, Mátraháza 1. OLDAL Tartalom 1 2 3 Európai körkép Energiatárolás fontossága Decentralizált energiatárolás az elosztóhálózat oldaláról

Részletesebben

G04 előadás Napelem technológiák és jellemzőik. Szent István Egyetem Gödöllő

G04 előadás Napelem technológiák és jellemzőik. Szent István Egyetem Gödöllő G04 előadás Napelem technológiák és jellemzőik Kristályos szilícium napelem keresztmetszete negatív elektróda n-típusú szennyezés pozitív elektróda p-n határfelület p-típusú szennyezés Napelem karakterisztika

Részletesebben

Legmagasabb lapszám/die größte seitenanzahl Lapok száma/gesamtseitenzahl. Tervlap/Page designation: Borító. HUNÉP-KER Kft.

Legmagasabb lapszám/die größte seitenanzahl Lapok száma/gesamtseitenzahl. Tervlap/Page designation: Borító. HUNÉP-KER Kft. 5 00 Kiskunhalas, Mátyás tér 7. Projekt/Projekt Rajzszám/Zeichnungzahl Megbízó/Auftraggeber NG0 Tervezö cég/konstruktionsfirma Tervezö/Pläner Típus/Typ Védettség/Verteilerscghutz Érintésvédelem/Berührungsschutz

Részletesebben

A kvantummechanika kísérleti előzményei A részecske hullám kettősségről

A kvantummechanika kísérleti előzményei A részecske hullám kettősségről A kvantummechanika kísérleti előzményei A részecske hullám kettősségről Utolsó módosítás: 2016. május 4. 1 Előzmények Franck-Hertz-kísérlet (1) A Franck-Hertz-kísérlet vázlatos elrendezése: http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hbase/frhz.html

Részletesebben

NAPELEMES RENDSZEREK

NAPELEMES RENDSZEREK NAPELEMES RENDSZEREK Napelemes rendszerek A napelemes rendszereknek alapvetően két fajtája van. A hálózatba visszatápláló (On- Grid) és a szigetüzemű (Off-Grid) rendszerek. A hálózatba visszatápláló rendszert

Részletesebben

Mit sütünk ki mára?! (Napenergia és a Fizika) Dr. Seres István SZIE, Fizika és Folyamatirányítási Tanszék

Mit sütünk ki mára?! (Napenergia és a Fizika) Dr. Seres István SZIE, Fizika és Folyamatirányítási Tanszék Mit sütünk ki mára?! (Napenergia és a Fizika) Dr. Seres István SZIE, Fizika és Folyamatirányítási Tanszék Környezetvédelem: Széndioxid kibocsátás Dr. Seres István, 2 Környezetvédelem: Megújuló energiaforrások

Részletesebben

Háztartási méretu kiseromuvek a közcélú hálózaton

Háztartási méretu kiseromuvek a közcélú hálózaton Háztartási méretu kiseromuvek a közcélú hálózaton MAGYARREGULA 2011. - Energiagazdálkodás és környezetvédelem Konferencia - 2011.03.22. Pénzes László ELMU Hálózati Kft. Tervezési osztály 1. OLDAL Eloadás

Részletesebben

Elektronika Alapismeretek

Elektronika Alapismeretek Alapfogalmak lektronika Alapismeretek Az elektromos áram a töltéssel rendelkező részecskék rendezett áramlása. Az ika az elektromos áram létrehozásával, átalakításával, befolyásolásával, irányításával

Részletesebben

Kuthi Edvárd Bálint szakértő mérnök Műszaki Szolgáltató Iroda. Napelemek a mindennapjainkban , Budapest, Construma

Kuthi Edvárd Bálint szakértő mérnök Műszaki Szolgáltató Iroda. Napelemek a mindennapjainkban , Budapest, Construma Kuthi Edvárd Bálint szakértő mérnök Műszaki Szolgáltató Iroda Napelemek a mindennapjainkban 2017.04.08., Budapest, Construma I. A napelemes rendszerek alapjai 3 Napelemek és napkollektorok A napenergia

Részletesebben

NAPELEMES ALKALMAZÁSOK fotovillamos rendszerek Villamos energia előállítása környezetbarát módon

NAPELEMES ALKALMAZÁSOK fotovillamos rendszerek Villamos energia előállítása környezetbarát módon NAPELEMES ALKALMAZÁSOK fotovillamos rendszerek Villamos energia előállítása környezetbarát módon 1.) BEVEZETŐ A fotoelektromos napenergia-technológia fejlődése és terjedése miatt, ma már egyre szélesebb

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S E L Ő T E R J E S Z T É S a 2009. október 29.-i képviselő-testületi ülés 13-as számú - A saját naperőmű létrehozására pályázat beadásáról tárgyú - napirendi pontjához. Előadó: Gömze Sándor polgármester

Részletesebben

NAPELEMES ERŐMŰVEK ÁRAMÜTÉS ELLENI VÉDELME

NAPELEMES ERŐMŰVEK ÁRAMÜTÉS ELLENI VÉDELME NAPELEMES ERŐMŰVEK ÁRAMÜTÉS ELLENI VÉDELME Dr. Novothny Ferenc ( PhD) Egyetemi docens Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar Villamosenergetikai Intézet V. Energetikai konferencia 2010.11.25.

Részletesebben

- igények feltérképezése kérdések alapján (pl. Milyen célra tervezi

- igények feltérképezése kérdések alapján (pl. Milyen célra tervezi - igények feltérképezése kérdések alapján (pl. Milyen célra tervezi a rendszert? Sziget- vagy hálózatra visszatápláló üzemű lesz? Mekkora a villamos-energia felhasználása? Hol van alkalmas terület ingatlanán

Részletesebben

Napenergia Napelemek

Napenergia Napelemek Napenergia Napelemek Molnárné Dőry Zsófia Egyetemi tanársegéd, dory@energia.bme.hu Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék, D205. Szerkesztette: Molnárné Dőry Zsófia, Kaszás Csilla, Riz Dániel, Csurgó

Részletesebben

Egyenáram. Áramkörök jellemzése Fogyasztók és áramforrások kapcsolása Az áramvezetés típusai

Egyenáram. Áramkörök jellemzése Fogyasztók és áramforrások kapcsolása Az áramvezetés típusai Egyenáram Áramkörök jellemzése Fogyasztók és áramforrások kapcsolása Az áramvezetés típusai Elektromos áram Az elektromos töltéshordozók meghatározott irányú rendezett mozgását elektromos áramnak nevezzük.

Részletesebben

Kombinált napkollektoros, napelemes, hőszivattyús rendszerek. Beleznai Nándor Wagner Solar Hungária Kft. ügyvezető igazgató

Kombinált napkollektoros, napelemes, hőszivattyús rendszerek. Beleznai Nándor Wagner Solar Hungária Kft. ügyvezető igazgató Kombinált napkollektoros, napelemes, hőszivattyús rendszerek Beleznai Nándor Wagner Solar Hungária Kft. ügyvezető igazgató Termikus napenergia hasznosítás napkollektoros rendszerekkel Általában kiegészítő

Részletesebben

500 kwp magyarországi napelemes erőmű beruházás bemutatása beruházói szemmel

500 kwp magyarországi napelemes erőmű beruházás bemutatása beruházói szemmel 500 kwp magyarországi napelemes erőmű beruházás bemutatása beruházói szemmel Szerző: Michael Debreczeni Dipl.-Ing. (FH) megújuló energiák Greentechnic Hungary Kft A megújuló energiák között a napenergia

Részletesebben

ÉPÜLETVILLAMOSSÁG. Szabó Gergely. okl. villamosmérnök világítástechnikai szakmérnök. Tűzvédelmi szakmérnöki képzés - Épületvillamosság

ÉPÜLETVILLAMOSSÁG. Szabó Gergely. okl. villamosmérnök világítástechnikai szakmérnök. Tűzvédelmi szakmérnöki képzés - Épületvillamosság ÉPÜLETVILLAMOSSÁG Szabó Gergely okl. villamosmérnök világítástechnikai szakmérnök 1 2 Épületek villamos hálózatra kapcsolása 3 4 Épületek villamos hálózatra kapcsolása Épületek érintésvédelmi hálózatai

Részletesebben

Fizika Vetélkedő 8 oszt. 2013

Fizika Vetélkedő 8 oszt. 2013 Fizika Vetélkedő 8 oszt. 2013 Osztályz«grade» Tárgy:«subject» at: Dátum:«date» 1 Hány proton elektromos töltése egyenlő nagyságú 6 elektron töltésével 2 Melyik állítás fogadható el az alábbiak közül? A

Részletesebben

Napelemes rendszerek a gyakorlatban Beleznai Nándor Wagner Solar Hungária Kft.

Napelemes rendszerek a gyakorlatban Beleznai Nándor Wagner Solar Hungária Kft. Napelemes rendszerek a gyakorlatban 2016 Beleznai Nándor Wagner Solar Hungária Kft. TÖBB MINT 14 ÉVE MEGÚJULUNK 2 2002 óta azért dolgozunk, hogy Magyarországon is minél több ember számára legyen elérhető

Részletesebben

Betekintés a napelemek világába

Betekintés a napelemek világába Betekintés a napelemek világába (mőködés, fajták, alkalmazások) Nemcsics Ákos Óbudai Egyetem Tartalom Bevezetés energetikai problémák napenergia hasznosítás módjai Napelemrıl nem középiskolás fokon napelem

Részletesebben

A jelen fényforrása a LED

A jelen fényforrása a LED Termékkatalógus 2009 A jelen fényforrása a Shuji Nakamura, aki vezető szerepet játszott a kék fényt kibocsátó anyagok kifejlesztésében most visszatért. Nakamura a kilencvenes években szerzett hírnevet

Részletesebben

Trimo EcoSolutions Trimo EcoSolar PV Integrált fotovoltaikus rendszer

Trimo EcoSolutions Trimo EcoSolar PV Integrált fotovoltaikus rendszer Trimo EcoSolutions Trimo EcoSolar PV Integrált fotovoltaikus rendszer Környezetbarát Esztétikus Könnyű Takarékos Időtálló Trimo EcoSolutions Trimo EcoSolar PV Innovatív gondolkodásmód, folyamatos fejlesztés,

Részletesebben

Háztartási méretű kiserőmű (HMKE) Jogszabályi keretek, műszaki feltételek

Háztartási méretű kiserőmű (HMKE) Jogszabályi keretek, műszaki feltételek Háztartási méretű kiserőmű (HMKE) Jogszabályi keretek, műszaki feltételek előadó: Harsányi Zoltán E.ON Műszaki stratégiai osztály A 2007 évi LXXXVI törvény (VET) alapján saját üzleti kockázatára bárki

Részletesebben

Bicskei Oroszlán Patika Bt 22076423-2-07

Bicskei Oroszlán Patika Bt 22076423-2-07 MVM Partner - a vállalkozások energiatudatosságáért pályázat 2. rész A pályázó által megvalósított, energiahatékonyságot növelő beruházás és/vagy fejlesztés bemutatása A napelem a Napból érkező sugarak

Részletesebben

Az alternatív energiák fizikai alapjai. Horváth Ákos ELTE Atomfizikai Tanszék

Az alternatív energiák fizikai alapjai. Horváth Ákos ELTE Atomfizikai Tanszék Az alternatív energiák fizikai alapjai Horváth Ákos ELTE Atomfizikai Tanszék Az energia felhasználása Hétköznapi energiafelhasználás: autók meghajtása, háztartási eszközök működtetése, fűtés ipari méretű

Részletesebben

Mit sütünk ki mára?! (Napenergia és a Fizika) Dr. Seres István SZIE, Fizika és Folyamatirányítási Tanszék

Mit sütünk ki mára?! (Napenergia és a Fizika) Dr. Seres István SZIE, Fizika és Folyamatirányítási Tanszék Mit sütünk ki mára?! (Napenergia és a Fizika) Dr. Seres István SZIE, Fizika és Folyamatirányítási Tanszék Környezetvédelem: Széndioxid kibocsátás https://hu.wikipedia.org/wiki/glob%c3%a1lis_felmeleged%c3%

Részletesebben

8. Mérések napelemmel

8. Mérések napelemmel A MÉRÉS CÉLJA: 8. Mérések napelemmel Megismerkedünk a fény-villamos átalakítók típusaival, a napelemekkel kapcsolatos alapfogalmakkal, az alternatív villamos rendszerek tervezési alapelveivel, a napelem

Részletesebben

CSATLAKOZÁSI DOKUMENTÁCIÓ

CSATLAKOZÁSI DOKUMENTÁCIÓ CSATLAKOZÁSI DOKUMENTÁCIÓ Felhasználó és felhasználási hely adatai magánszemély esetén Partnerszám: Felhasználási hely címe: Szerződésszám: Érintett elszámolási mérő gyári száma: Felhasználó neve: Születési

Részletesebben

HŐSZIVATTYÚK AEROGOR ECO INVERTER

HŐSZIVATTYÚK AEROGOR ECO INVERTER HŐSZIVATTYÚK AEROGOR ECO INVERTER FEJLETT INVERTERES TECHNOLÓGIA. Aerogor ECO Inverter Az új DC Inverter szabályzású Gorenje hőszivattyúk magas hatásfokkal, környezetbarát módon és költséghatékonyan biztosítják

Részletesebben

Elektromos áram, áramkör

Elektromos áram, áramkör Elektromos áram, áramkör Az anyagok szerkezete Az anyagokat atomok, molekulák építik fel, ezekben negatív elektromos állapotú elektronok és pozitív elektromos állapotú protonok vannak. Az atomokban ezek

Részletesebben

Mézerek és lézerek. Berta Miklós SZE, Fizika és Kémia Tsz. 2006. november 19.

Mézerek és lézerek. Berta Miklós SZE, Fizika és Kémia Tsz. 2006. november 19. és lézerek Berta Miklós SZE, Fizika és Kémia Tsz. 2006. november 19. Fény és anyag kölcsönhatása 2 / 19 Fény és anyag kölcsönhatása Fény és anyag kölcsönhatása E 2 (1) (2) (3) E 1 (1) gerjesztés (2) spontán

Részletesebben

Háztartási méretű kiserőművek és a tapasztalatok. Pénzes László ELMŰ Hálózati Kft. Tervezési osztály

Háztartási méretű kiserőművek és a tapasztalatok. Pénzes László ELMŰ Hálózati Kft. Tervezési osztály Háztartási méretű kiserőművek és a tapasztalatok Pénzes László ELMŰ Hálózati Kft. Tervezési osztály. 1 Előadás témája: Az alkalmazás alapja A háztartási méretű kiserőművek Elemzések Tapasztalatok ELMŰ-ÉMÁSZ

Részletesebben

Szabó Mihály. ABB Kft., 2013/05/09 Energiahatékonyság és termelékenység a hálózati csatlakozástól a gyártási folyamatokig

Szabó Mihály. ABB Kft., 2013/05/09 Energiahatékonyság és termelékenység a hálózati csatlakozástól a gyártási folyamatokig Szabó Mihály. ABB Kft., 2013/05/09 Energiahatékonyság és termelékenység a hálózati csatlakozástól a gyártási folyamatokig May 15, 2013 Slide 1 Tartalomjegyzék Energiahatékonyság Termelés és átvitel Smart

Részletesebben

Háztartási Méretű KisErőművek

Háztartási Méretű KisErőművek Pásztohy Tamás. @hensel.hu Napelemes rendszerek érintés-, villám-, és s túlfeszt lfeszültségvédelme Háztartási Méretű KisErőművek Hálózatra visszatápláló (ON-GRID) rendszerek Napelemek Inverter Elszámolási

Részletesebben

A SUN POWER KIT TELEPÍTÉSÉNEK LEÍRÁSA. Leírás telepítő szakemberek részére!

A SUN POWER KIT TELEPÍTÉSÉNEK LEÍRÁSA. Leírás telepítő szakemberek részére! A SUN POWER KIT TELEPÍTÉSÉNEK LEÍRÁSA Leírás telepítő szakemberek részére! ÁLTALÁNOS LEÍRÁS A Sun Power berendezés a 24 V-os Telcoma automatizációk mozgatására lett tervezve, szükségtelenné téve a 230

Részletesebben

A napenergia hasznosítás támogatásának helyzete és fejlesztési tervei Magyarországon. 2009. Március 16. Rajnai Attila Ügyvezetı igazgató

A napenergia hasznosítás támogatásának helyzete és fejlesztési tervei Magyarországon. 2009. Március 16. Rajnai Attila Ügyvezetı igazgató A napenergia hasznosítás támogatásának helyzete és fejlesztési tervei Magyarországon 2009. Március 16. Rajnai Attila Ügyvezetı igazgató Energia Központ Nonprofit Kft. bemutatása Megnevezés : Energia Központ

Részletesebben

Épületvillamos műszaki leírás

Épületvillamos műszaki leírás SZEGED, KÖZÉP FASOR 52. SZ.SZTE KIS BIOLÓGIA ÉPÜLETIV. EMELET T402 SZÁMÚ LABORHELYISÉG MEGOSZTÁSAKÖZPONTI FŰTÉS-HŰTÉS ÉS MESTERSÉGES SZELLŐZÉS KIVITELEZÉSI TERVDOKUMENTÁCIÓ Épületvillamos műszaki leírás

Részletesebben

72-74. Képernyő. monitor

72-74. Képernyő. monitor 72-74 Képernyő monitor Monitorok. A monitorok szöveg és grafika megjelenítésére alkalmas kimeneti (output) eszközök. A képet képpontok (pixel) alkotják. Általános jellemzők (LCD) Képátló Képarány Felbontás

Részletesebben

LOGITEX MÁRKÁJÚ HIBRID VÍZMELEGÍTŐK

LOGITEX MÁRKÁJÚ HIBRID VÍZMELEGÍTŐK VÍZMELEGÍTÉS FOTOVOLTAIKUS PANELEKKEL SZABADALMAZOTT SZLOVÁK TERMÉK LOGITEX MÁRKÁJÚ HIBRID VÍZMELEGÍTŐK TERMÉKKATALÓGUS A LOGITEX márkájú vízmelegítők egy új műszaki megoldást képviselnek a vízmelegítés

Részletesebben

Fotovillamos helyzetkép

Fotovillamos helyzetkép Fotovillamos helyzetkép Pálfy Miklós Solart-System www.solart-system.hu 1 Bevezetés Sugárzás Potenciál Napelemek (mennyiség, ár, költség, hatásfok, gyártás) Alkalmazások www.solart-system.hu 2 Sugárzási

Részletesebben

A napenergia fotovillamos hasznositása

A napenergia fotovillamos hasznositása A napenergia fotovillamos hasznositása Pálfy Miklós Okleveles Villamosmérnök Címzetes egyetemi docens Solart-System Igazgató Magyar Napenergia Társaság Fotovillamos Szakosztály vezetője Magyar Elektrotechnikai

Részletesebben

Gazsó András, Kisfeszültségű készülékek és berendezések, Solar bemutató Kisfeszültségű elemek. ABB April 11, 2014 Slide 1

Gazsó András, Kisfeszültségű készülékek és berendezések, Solar bemutató Kisfeszültségű elemek. ABB April 11, 2014 Slide 1 Gazsó András, Kisfeszültségű készülékek és berendezések, 2014.04.11. Solar bemutató Kisfeszültségű elemek April 11, 2014 Slide 1 Szolár erőművek fajtái Lakossági AC elosztó String elosztó Napelemek Inverter

Részletesebben

Napenergiás helyzetkép és jövőkép

Napenergiás helyzetkép és jövőkép Napenergiás helyzetkép és jövőkép Varga Pál elnök MÉGNAP Egyesület Napkollektoros és napelemes rendszerek (Magyarországon) Napkollektoros és napelemes rendszerek felépítése Hálózatra visszatápláló napelemes

Részletesebben

MEGÚJULÓ ENERGIA MÓDSZERTAN CSG STANDARD 1.1-VERZIÓ

MEGÚJULÓ ENERGIA MÓDSZERTAN CSG STANDARD 1.1-VERZIÓ MEGÚJULÓ ENERGIA MÓDSZERTAN CSG STANDARD 1.1-VERZIÓ 1 1. DEFINÍCIÓK Emissziós faktor: egységnyi elfogyasztott tüzelőanyag, megtermelt villamosenergia, stb. mekkora mennyiségű ÜHG (üvegházhatású gáz) kibocsátással

Részletesebben

ÓBUDAI EGYETEM NAPELEMES RENDSZEREK ÁRAMÜTÉS ELLENI VÉDELME

ÓBUDAI EGYETEM NAPELEMES RENDSZEREK ÁRAMÜTÉS ELLENI VÉDELME ÓBUDAI EGYETEM NAPELEMES RENDSZEREK ÁRAMÜTÉS ELLENI VÉDELME Dr. NOVOTHNY FERENC (PhD) Óbudai Egyetem, Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar Villamosenergetikai intézet Budapest, Bécsi u. 96/b. H-1034 novothny.ferenc@kvk.uni-obuda.hu

Részletesebben

Egy hazai naperőmű tapasztalatai

Egy hazai naperőmű tapasztalatai METÁR konferencia, MVM székház 2016. október 11. Egy hazai naperőmű tapasztalatai Gaál József ügyvezető PV erőmű projekt szabályozási környezete 232/2015. (VIII. 20.) Korm. rendelet A költségvetési intézmények

Részletesebben

Galambos Erik. NAPENERGIÁS RENDSZEREK TERVEZÉSE MEE - SZIE - Solart System szakmai rendezvény Gödöllő, május 15.

Galambos Erik. NAPENERGIÁS RENDSZEREK TERVEZÉSE MEE - SZIE - Solart System szakmai rendezvény Gödöllő, május 15. NAPENERGIÁS RENDSZEREK TERVEZÉSE MEE - SZIE - Solart System szakmai rendezvény Gödöllő, 2012. május 15. Galambos Erik Szent István Egyetem, Fizika és Folyamatirányítási Tanszék Páter K. u. 1., H-2103 Gödöllő

Részletesebben

ÓVJUK MEG A TERMÉSZETBEN KIALAKULT EGYENSÚLYT!

ÓVJUK MEG A TERMÉSZETBEN KIALAKULT EGYENSÚLYT! ÓVJUK MEG A TERMÉSZETBEN KIALAKULT EGYENSÚLYT! 24. Távhő Vándorgyűlés Épület-felújítások üzemviteli tapasztalatai dr. Zsebik Albin zsebik@energia.bme.hu BME, Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék NYÍREGYHÁZA,

Részletesebben

Napelemes rendszer a háztartásban

Napelemes rendszer a háztartásban Napelemes rendszer a háztartásban Dr. Kádár Péter kadar.peter@kvk.uni-obuda.hu 1 Vázlat Szigetüzem Hálózati termelés ÓE KVK VEI laboratórium 2 Típusmegoldások Kategória jelleg tipikus költség összkapacitás

Részletesebben

Napenergia beruházások gazdaságossági modellezése

Napenergia beruházások gazdaságossági modellezése Magyar Regionális Tudományi Társaság XII. vándorgyűlése Veszprém, 2014. november 27 28. Napenergia beruházások gazdaságossági modellezése KOVÁCS Sándor Zsolt tudományos segédmunkatárs MTA KRTK Regionális

Részletesebben

Megvalósult napelemes létesítmények tapasztalatai

Megvalósult napelemes létesítmények tapasztalatai Megvalósult napelemes létesítmények tapasztalatai Szörényi Ádám / Rácz Lilla XVII. Energia Műhely, Budapest, 2016. április 6. Az enhome a megváltozott, decentralizált energiatermelés szolgálatára jött

Részletesebben

A napelemes villamosenergiatermelés hazai és nemzetközi helyzete

A napelemes villamosenergiatermelés hazai és nemzetközi helyzete A napelemes villamosenergiatermelés hazai és nemzetközi helyzete Pálfy Miklós Okleveles Villamosmérnök Címzetes egyetemi docens Solart-System Igazgató Magyar Napenergia Társaság Fotovillamos Szakosztály

Részletesebben

Az intézmény neve: fenntartott Eszterházy Károly Főiskola Gyakorló Általános Iskola, Középiskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény OM azonosító:

Az intézmény neve: fenntartott Eszterházy Károly Főiskola Gyakorló Általános Iskola, Középiskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény OM azonosító: 2011 Az intézmény neve: fenntartott Eszterházy Károly Főiskola Gyakorló Általános Iskola, Középiskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény OM azonosító: 200679 Székhely: 3300 Eger, Eszterházy tér 1.

Részletesebben

NAPJAINK VILLAMOSENERGIA TÁROLÁSA -

NAPJAINK VILLAMOSENERGIA TÁROLÁSA - NAPJAINK VILLAMOSENERGIA TÁROLÁSA - MEGÚJULÓK HÁLÓZATRA CSATLAKOZTATÁSA Herbert Ferenc 2007. augusztus 24. Egy régi álom a palackba zárt villámok energiája ENERGIA TÁROLÁS Egy ciklusban eltárolt-kivett

Részletesebben

Havasi Patrícia Energia Központ. Szolnok, 2011. április 14.

Havasi Patrícia Energia Központ. Szolnok, 2011. április 14. Az Új Széchenyi Terv Zöldgazdaság-fejlesztési Programjához kapcsolódó megújuló energiaforrást támogató pályázati lehetőségek Havasi Patrícia Energia Központ Szolnok, 2011. április 14. Zöldgazdaság-fejlesztési

Részletesebben

Napelemek alkalmazása épületekben

Napelemek alkalmazása épületekben Napelemek alkalmazása épületekben Pálfy Miklós Solart-System Bevezetés Sugárzás Potenciál Alkalmazások Sugárzási energia 1168-1460/1150-1332 kwh/m 2 Magyarország területére 1.16*10 14 kwh/év. 1250 kwh/m

Részletesebben

Kutatás célja HMKE Hálózati csatlakozás Hálózat Biztonság? Védelmek? Sziget üzem? Saját sziget üzem? Elszámolás (mérés, tarifa, kommunikáció)

Kutatás célja HMKE Hálózati csatlakozás Hálózat Biztonság? Védelmek? Sziget üzem? Saját sziget üzem? Elszámolás (mérés, tarifa, kommunikáció) Háztartási méretű kiserőművek csatlakoztatási problémái Dr. Dán András, témavezető és a MEE munkabizottság tagjai BME Villamos Energetika Tanszék, Magyar Elektrotechnikai Egyesület dan.andras@ vet.bme.hu;

Részletesebben

Foto-Villamos rendszerek elterjedésének lehetőségei és gátjai Magyarországon Budapest, 2013.03.14. Megyik Zsolt

Foto-Villamos rendszerek elterjedésének lehetőségei és gátjai Magyarországon Budapest, 2013.03.14. Megyik Zsolt Energetikai Szakkollégium Foto-Villamos rendszerek elterjedésének lehetőségei és gátjai Magyarországon Budapest, 2013.03.14. Megyik Zsolt Prezentáció témavázlat Napenergia helyzete Magyarországon Jogi

Részletesebben

I. Nagy Épületek és Társasházak Szakmai Nap Energiahatékony megoldások ESCO

I. Nagy Épületek és Társasházak Szakmai Nap Energiahatékony megoldások ESCO I. Nagy Épületek és Társasházak Szakmai Nap 2017.03.29. Energiahatékony megoldások ESCO AZ ESCO-RÓL ÁLTALÁBAN ESCO 1: Energy Service Company ESCO 2: Energy Saving Company Az ESCO-k fűtési, világítási rendszerek,

Részletesebben

SZÉL A KIMERÍTHETETLEN ENERGIAFORRÁS

SZÉL A KIMERÍTHETETLEN ENERGIAFORRÁS SZÉL A KIMERÍTHETETLEN ENERGIAFORRÁS MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK Napenergia Vízenergia Szélenergia Biomassza SZÉL TERMÉSZETI ELEM Levegő vízszintes irányú mozgása, áramlása Okai: eltérő mértékű felmelegedés

Részletesebben

TORKEL 840 / 860 Akkumulátor terhelőegységek

TORKEL 840 / 860 Akkumulátor terhelőegységek TORKEL 840 / 860 Akkumulátor terhelőegységek Az erőművekben és transzformátor alállomásokon lévő akkumulátortelepeknek hálózat kiesés esetén készenléti energiát kell szolgáltatniuk. Sajnálatos módon az

Részletesebben