ESŐ ELŐTT KÖPÖNYEG Konferencia. A megelőzés művészete

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "ESŐ ELŐTT KÖPÖNYEG Konferencia. A megelőzés művészete 2010.06.30 2010.07.01"

Átírás

1 ESŐ ELŐTT KÖPÖNYEG Konferencia A megelőzés művészete

2 A zöldséghez nem kell varrókészlet, elég hozzá a török kör is Na mi ez? tette fel a kérdést Zacher Gábor, toxikológus. Kezében gyógyszeres üvegcse, az orr- vagy fülcseppentős fajtából. A hulladékgazdálkodás rejtelmeiben és a környezetvédelem szélesebb társadalmi összhatásaiban egyaránt jártas nagyérdemű néma maradt. "Hát ez bizony a gamma-butirolakton, vagyis GBL. A mai tinédzserek körében felettébb népszerű új tudatmódosító!... Na és ez? húzott elő a zsebéből egy szárított fűszerszámra hajazó matériát tartalmazó zacskót a különféle modern mérgek hazai apostola. S mivel a népes hallgatóság soraiból válasz nem érkezett, maga felelt saját kérdésére: Varázsgomba, a pszichoaktív szerek tiltólistáján szereplő matéria, jelentős hatóanyag-tartalommal. A kezdődő kánikula okán erősen légkondicionált teremben megfagyott a levegő. Zacher Gábor erre várt. Majd megkérdezte, hogy ki ért valamit a következő mondatból: A zöldséghez nem kell varrókészlet, elég hozzá a török kör is.

3 A konferenciázók nem válaszoltak. A szlengben így a drogszakértő mindez azt jelenti, hogy a fűként is ismert, nemesített kenderszármazék marihuána fogyasztásához csak a barátok közt körbe adott spangli (kézzel sodort dzsoint, vicces cigi) kell, és nem szükségeltetik injekciós tűt, fecskendőt, melegítő kanalat, érszorítót, aszkorbinsavat és a kábszeres (heroint, amfetamint vagy épp kokaint tartalmazó) pakettet is magában foglaló intravénás szerhasználathoz rendszeresített szett. No, de mit keres egy hulladékos konferencián a drog? Mint kiderült, véletlenül sem a veszélyes anyagok tárolása, megsemmisítése miatt. De nem is a szórakozóhelyek szemétkérdése okán. A HuMuSzosok azért találták fontosnak a tematikai határsértést, mert ugyebár kábszerfronton is életbevágó a megelőzés. A probléma ugyanaz, és a bevethető módszerek tárháza sem sokban különbözik. A körültekintés nélküli durr bele úgy tűnik, sehol sem működik. Ha nem értjük, hogy miről beszélnek, esélyünk sincs megelőzni őket vonta le a tanulságot a hallgatótábor előtt saját tinédzser kori kilengésről is beszámoló Zacher Úr. Szerinte ugyanis a hatékony prevenció alapja a hitelesség. Az alkohol és a dohányzás veszélyeiről papoló a tévé előtt bagózva söröző apa (családbeli alfahím) hegyi beszédei, az illegális tudatmódosítókat ördögtől valónak és halálosnak mondó altató-függő anya prevenciós próbálkozásai semmit sem érnek. Ahogy a laikus pedagógusok, hivatalból eljárni kénytelen rendőrök felhomályosításai sem.

4 Inkább kimegyünk a teremből, ha a személyes élményekre kerül sor hökkentette meg a zöldeket Oláh László, a Brfk bűnmegelőzési osztályát vezető fiatal rendőr őrnagy is. Nem is szoktak ma már a célcsoportnak prevenciós előadásokat tartani, hiszen a zsaruk tisztában vannak vele, hogy a srácoknak, és nem mellesleg maguknak is csak gondot okoznának. A szerhasználat veszélyeit így ma már inkább a felnőtteknek, szülőknek és tanároknak ecsetelik, a fiatalokat meg rábízzák az avatottabbakra. 25 százalékos az esély arra, hogy kellően empatikus odafigyeléssel, állandó párbeszéddel megóvhatjuk a srácokat a veszélyektől ismerte be a már idézett Zacher a prevenciós munka hatékonyságáról értekezve. Ez azonban jóval több a semminél, nem csak drogvonalon.

5 Az alaphangot természetesen a hulladékos Perneczky László adta meg. Expozéját amit a pazar dunai panorámájú, bel budai Európai Ifjúsági Központ konferenciatermében tartott vetkőző számmal is megspékelte. Miután lazán felvázolta az elmúlt évek szorgos civil törekvéseit, sportosan elegáns inge alól kivillantotta kedvenc pólóját, amelyen a következő felirat állt ékes magyar nyelven: Értem én, csak leszarom. Jellemző attitűd ez, mondta. Az információ ugyanis nem elég, tájékozatni szép, de attól, hogy a népek tisztában vannak azzal, hogy felélik saját jövőjüket, csak kevesen változtatnak magatartásukon. Valahogy elébe kellene menni tehát a kórosan káros folyamatoknak. Ráadásul jelentős ellenerőkkel szembeszállva. Hiszen a Gaia-elmélet atyja, a ma már a 92. életévét taposó James Lovelock is azt vallja, hogy sikerült annyira haza vágni e sártekét, hogy most már tényleg jövő nélküli hedonista módon élhetünk. A klímaváltozásért aggódók pedig így Perneczky a megelőzés helyett ma már az alkalmazkodás módozatait keresik. Van-e értelme így a prevenciónak? -- tette fel a csöppet sem költői kérdést. Fülöp Sándor, a Jövő nemzedékek Országgyűlési biztosa szerint lehet remény. Ő, előadásában egy akkumulátor-feldolgozó kálváriáját hozta fel példaként. (Ezt már jobban vette a hallgatóság, mint a rendőri és drogos hablatyot. Az elkötelezett zöldek ismerőst hallottak.) A Jávor Benedekkel közösen megejtett, jelentős országos ügyek miatt sietősre fogott Fülöp-féle felszólalás veleje a laikusok számára is érthető volt. Egy hátrányos helyzetű településen az ominózus veszélyes anyaggal dolgozó beruházó elővigyázatlanul járt el. A becsületesen értsd: óvodával, elkerülő úttal, mindenféle csatolt infrastruktúrával, no és kollektív itáliai tanulmányúttal korrumpált önkormányzatot ugyan megnyerték az ügynek, a

6 szomszéd településeket azonban nem kérdezték meg. S bár a térséget uraló szegénység nagyúr, az elmaradt gesztusok miatt az invesztíció meghiúsult. Az akkusok másutt próbálkoztak, és ott már figyelembe vették, hogy a közösség véleményét igeni ki kell kérni. Létkérdés az együttműködés. Ez is a prevenció része. Tanulságként levonható, hogy a tudomány- és területközöttiség ma már alapállapot. Jegyzem meg, ezelőtt száz évvel az efféle dialógus természetes volt. Legalábbis az írott források szerint. Bár ennyi szemét sem akadt. A HuMuSz szerencsére felismerte ezt, és a termék- és betétdíjról izzó szakmailag fontos, de a körön kívüliek számára aligha érthető viták után (vagy mellett) még mélyebb összefüggéseket próbál feltárni. Hogy például miképp is lehet úgy elé menni valami még meg sem történt eseménynek (amely azonban nagy valószínűséggel bekövetkezhet), hogy az ne is történjék meg. A június 30-án és július 1-én rendezett kétnapos konferencián az is kiderült, hogy a szemléletformálási munkához új hangnem, új megközelítés kell, mert a fiatal célcsoportok sokszor teljesen más nyelvet beszélnek, mint a felnőttek. Kellenek nagy egyéniségek, akik sokakat meg tudnak téríteni. A család és a helyi közösség szerepe óriási a megelőzésben. Minden más erőfeszítésnél hatékonyabb, ha egymással törődünk, egymással foglalkozunk. Erről beszél a HuMuSz is! Ha működnének a közösségeink, ha közhasznú célokat kergetnénk a személyes javak felhalmozása helyett, kevesebb lenne a szemét!

7 Mérési és becslési eljárásokkal kapott adatok alapján Magyarországon évente összesen hozzávetőleges 104 millió tonna szilárd hulladék keletkezik. Ebből mintegy 4,5-5 millió tonna a lakosság által termelt szilárd hulladék, ami egy lakosra vetítve 460 kilogrammot tesz ki. Ez a mennyiség évi 2-3 százalékkal nő évente. A kommunális hulladék százaléka kerül szervezett keretek között begyűjtésre. A maradék sorsa többnyire ismeretlen, illegális lerakókba, vagy a háztartási szemétégetőkbe kerül.

8 KÖRNYEZETI BŰNÖK A Föld természetes erőforrásai nem állnak korlátlan mennyiségben rendelkezésre, és csupán az 1970-es évek elején indult el az első koordinációs törekvés egy olyan környezeti koncepció kialakítására, amely megfogalmazza az alapvető környezetvédelmi célokat. A célkitűzések terület-specifikus definíciójához, az ipari balesetek leküzdésére irányuló törekvésekhez, az okozói elv filozófiájához, a vízfolyamok hasznosításáról, a környezetterhelhetőségi vizsgálatról, az információhoz való hozzáférésről és a határon átnyúló károkozás esetén a civiljogi felelősségvállalásról szóló szabályokhoz vezető úton olyan állomások szerepelnek, mint Oslo, Kyoto, Göteborg, Helsinki, Szófia, New York, Espo és Lugano. A környezet- és a természetkárosítás, vagy a hulladékgazdálkodás terén elkövetett vétségek és a korrupció jegyben járnak.

9 Manapság még túlságosan gyakran tolerálják a korrupciót, mint a társadalom valamennyi szintjén megnyilvánuló ősi jelenséget, amely a többségében pénzügyi-gazdasági és ritkábban személyes érdekek, megvalósítását szolgálja. Magyarországon a korrupciót nem szabályozza jogi norma, csak más tényállásokon keresztül: a vesztegetés, a befolyással való üzérkedés, a hivatali visszaélés címszó alatt. A gazdasági, hivatali és politikai jellegű korrupciós palettán különleges helyet foglalnak el azok a törekvések, hogy vesztegetés útján megkerüljék a hivatalos vizsgálatokat, ellenőrzéseket, melyek során külön említésre kerültek hivatali tisztségviselők, ügyintézők, politikai befolyással rendelkező személyek és konkurens gazdasági körök szereplői, mint célszemélyek. Nemzetközi vonatkozások főként a külföldi cégek bevonásával történő hulladékmentesítés terén, valamint illegálisan beszerzett eszközök vagyonátruházása során tapasztalhatók. A környezeti bűncselekmények jelenleg az összes bűncselekmény 1 százalékát teszik ki.

10 2006-ban Németországból Magyarországra összesen 3500 tonna illegális hulladék került. Ennek java ásványi olaj és akkumulátor hulladék volt. A német gyártók ezzel a hulladékmentesítési költségek 30 százalékát spórolták meg. A fő elkövető a háttérből irányította az ügyletet, és strómanok egész sorát vette igénybe, de bizonyítható korrupciós elemeket nem sikerült kinyomozni. Egyes számítások szerint a szeméttel több pénzt lehet keresni, mint kábítószerrel vagy illegális gépjárműcsempészettel. A növekvő korrupció következményeként jelentős társadalmi károk jelentkeznek, fokozatosan csökken a hatóságokba és tisztségviselőkbe vetett bizalom, a nehézkesen felépített német jogállamot a pusztulás veszélye fenyegeti, valamint súlyos következményekkel járó erkölcsi vákuum kialakulása. Sajnos sokszor még mindig elegáns, bocsánatos gavallérbűnözésnek számít bizonyos körökben a környezet elleni bűnözés, és a rosszul értelmezett lojalitás és kollegialitás miatt nem kerül feljelentésre.

11 Gyakran a már feljelentett és megállapított vétségeket sem veszik eléggé komolyan, és az a tendencia érvényesül, hogy a cselekményeket büntetőjogi jellegük ellenére közigazgatásjogi úton rendezik.

12 Az évente keletkező ezer roncsautónak csak fele kerül legális bontóba, a többi illegális helyen végzi be, ahol jó eséllyel semmilyen környezetvédelmi előírást nem tartanak be.

13 A gyártó és forgalmazó cégek 2002 óta Magyarországon is átruházhatják szelektív hulladékgyűjtési, újrahasznosítási és termékdíj-fizetési kötelezettségeiket a hulladéktípus kezelését koordináló nonprofit szervezetekre. A hazai közép- és nagyvállalatok körében azonban gyakori, hogy nemcsak egy, hanem több hulladéktípus visszagyűjtésére és hasznosítására is kötelezettek. Ez főként a kiskereskedelmi áruházláncokat, az autógyártókat, a gépjárműimportőröket, az informatikai vállalatokat, valamint az elektronikai berendezések gyártóit és importőreit érinti, amelyeknek így - az anyagi mellett - óriási adminisztrációs

14 többletterhet és folyamatos odafigyelést jelent kötelezettségük teljesítése. Magyarországon jelenleg összesen 21 koordináló szervezet működik.

15 Visszaváltás vs. visszavétel Idén júniustól a nagyobb üzletekben kötelező visszavenni a használt italos dobozokat, függetlenül attól, hogy azt hol vásárolták, illetve, hogy betétdíjas-e vagy sem. A néhány hónapja elfogadott kormányrendelet-módosítás az 500 négyzetméternél nagyobb üzleteket kötelezi az ilyen gyűjtőpontok létesítésére, így az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) becslése szerint kétezer üzletet érint a visszavételi kötelezettség. A nagyobb áruházláncok már felkészültek az új szolgáltatásra, a Tesco a hipermarketek üzletsorán állítja fel a viszszagyűjtő pontokat, külön-külön azok anyagai szerint. A Spar nemcsak az italcsomagolásokat, de a bevásárlószatyrokat és a lejárt szórólapokat is átveszi a vásárlóktól. A módosítást üdvözlő környezetvédők szerint kissé életszerűtlen, hogy az amúgy környezettudatos vásárlók, akik eddig a szelektív gyűjtőket használták, ezentúl inkább visszacipelik azt az áruházba. Szerintük a jogszabály jó célt szolgál még akkor is, ha hátterében a kereskedők és az italgyártók alkuja van. A termékdíj-szabályozás körüli őszi jogalkotási vitában lényegében a kereskedői lobbi álláspontja győzött, így az italcsomagolások utáni termékdíjat kizárólag a gyártónak kell megfizetnie, a kereskedőnek nem. Az akkor kötött kompromiszszum része, hogy a kereskedők beszállnak az italcsomagolások visszagyűjtésébe. A gyártók így könnyebben tudják teljesíteni visszagyűjtési kvótáikat, és így csökkenteni a termékdíj-megfizetési kötelezettségeiket. A kereskedőknek könnyebbség, hogy megszabadultak a túlbonyolított termékdíjrendszertől és a felesleges adminisztrációtól. Mivel az új rendszer a napokban indult, így a kereskedők még nem tudtak beszámolni a fogadtatásról. A korábban PET-palackok és sörösdobozok visszavásárlására akciót indító Tesco arról számolt be, hogy nem teljes év alatt 13 millió PET és 44 millió alumínium italdobozt hoztak vissza a vásárlóik. Szakértők szerint 4-5 év alatt elérhetjük a

16 nyugati országok visszagyűjtési arányait, de ma még az eldobható csomagolás döntő többsége a szemétben landol. Magyarországon évente 1 milliárd alumíniumdobozt és 1,5 milliárd PET-palackot hoznak forgalomba. (Népszabadság) Termékdíj Egy műanyag táskát átlagosan csupán húsz percig használnak, a szatyor bevásárlás után legtöbbször a kukában landol, hogy a következő akár száz évet egy szeméttelepen töltse. Jelenleg a világon naponta megközelítőleg másfél milliárd ingyenes nejlonzacskót osztanak ki a vásárlóknak, csak Magyarországon naponta 1,3 millió műanyag zacskó kerül forgalomba - becsülik a zöldtárca szakértői. A termékdíjtörvény módosítása január 1-jén lépett hatályba. A jogszabályban a hulladék-keretirányelvben meghatározott hulladékhierarchiát figyelembe véve alakították ki a hasznosítás és az újrahasználat közötti százalékos eltérést, mely a termék hulladékká válását kívánja megelőzni úgy, hogy eközben az újrahasználatot is előnyben részesíti. Az újrahasználat a gyors elhasználódás miatt a műanyag bevásárló-, reklámtáskák esetében nem lehetséges. A higiéniai szempontok felülírják a hulladékgazdálkodási szempontokat, különösen az élelmiszertermékekkel érintkező elsődleges csomagolásoknál. Itt a

17 hulladékkeletkezés megelőzését alapvetően a másodlagos csomagolások mennyiségének visszaszorításával lehet elérni. A műanyag reklám-bevásárló táskáknál a szabályozás egyszerűsítése - a méret szerinti megkülönböztetés megszüntetése - és a mentesülés feltételei együttesen a rövid élettartalmú termékek alkalmazásának csökkenését jelentik. A műanyag bevásárló-reklám táska díjtétele 1900 forint kilónként, azonban a műanyag szatyor után megfizetendő termékdíjtétel 70 százalékát levonhatja a kötelezett, ha a műanyag táskából keletkezett hulladék hasznosításra történő átadás-átvételének tényét vagy a hasznosítás tényét igazolja. A hasznosítás ténye a koordináló szervezet adataival is igazolható. Környezetbarát termék esetén a termékdíj-fizetési kötelezettség 75 százalékát kell csak megfizetnie a kötelezettnek. Ha csak az ország fele eggyel kevesebb zacskót használna el egy nap, akkor 5 milliárd nejlonzacskóval kevesebb kerülne a szemétlerakókra egy év alatt. Az ideális a KvVM szerint az lenne, ha a vásárlók tudatosan mellőznék a műanyag bevásárlószatyrok használatát, így az üzleteknek nem érné meg árusítani őket. A vártnál jóval több pénz folyt be tavaly a költségvetésbe a termékdíj-befizetésekből: a tervezett 21 helyett 30 milliárd forint. Noha a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP) szerint ez örvendetes, hiszen azt mutatja, egyre többen adóznak, civil környezetvédők mégis úgy vélik, hiába több a bevétel, nem arra fordítják, amire kellene. Szerintük a januártól életbe lépő módosítások sem a környezetvédelmi célokat szolgálják. A VPOP idén is hasonló összeggel kalkulál, annak ellenére, hogy a termék díjtörvény módosítása miatt a kereskedőknek január elsejétől már nem kell zöldadót fizetniük. A kötelezetti kör változása mellett ugyanis módosultak a díjtételek, az igénybe vehető mentességek, kedvezmények, levonások és visszafizetések is. Ugyanakkor hiába fizetnek egyre többen termékdíjat, é s hiába nőnek ezáltal a bevételek, ha a pénz nem elkülönített számlára vándorol, hanem a központi költségvetést gyarapítja. A befizetett összeget zöldcélokra, például a szelektív hulladékgyűjtés támogatására kellene fordítani. A pénz azonban a többi adóforint mellé kerül, így aztán nehéz nyomon követni, hogy mi lesz a sorsa. A gyakorlatban a kereskedőkön múlik, hogy mi kerül az áruházak polcaira. Ha őket nem teszik érdekeltté abban, hogy visszaváltható csomagolású termékeket kínáljanak a fogyasztóknak, akkor a gyártók sem fogják előtérbe helyezni az újratölthető

18 palackokat. Ezzel zöld utat kaphatnak az eldobható csomagolású üdítőitalok, ásványvizek, sörök, a visszaváltható palackok pedig eltűnnek a polcokról. A HuMuSz szerint a betétdíjas rendszert kellene előtérbe helyezni. Ám Magyarországon úgy gondolják, hogy a betétdíjas rendszer gátat szab a szelektív hulladékgyűjtés fellendítésének, ezért olyan jogszabályt hoztak, ami az utóbbit segíti elő. A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium szerint éppen azért nem lesz több a szemét, mert a változtatás az újrahasznosítást ösztönzi. Lapunkkal közölték, a jogszabály szövegébe bekerült: a visszagyűjtött hulladék hasznosítása esetén 100 százalékos termékdíj-visszatérítés érhető el. A zöldtárca ettől a - jelenlegi, éves szinten mintegy 9 ezer tonnás - visszagyűjtés jelentős mértékű növekedését várja a PET-palackok esetében, a fémhulladékoknál pedig még nagyobb arányú növekedésre, akár a visszagyűjtés megduplázódására számít. Egy kis matematika A gyártóknak és forgalmazóknak kőolajtermékek, gumiabroncsok, hűtőközegek, csomagolások, italcsomagolások (fém, PET-palack, üveg), reklámhordozó papírok, elektromos és elektronikai berendezések után kell termékdíjat fizetniük. Ha például egy szikvízkészítő egy hónapban 10 kg műanyag palackot hoz forgalomba, akkor 10 kg x 350 Ft/kg = 3500 Ft termékdíjat fizet (350 forintos termékdíj mellett). Amennyiben az éves szinten kibocsátott műanyag palackokat vissza is veszi, egyáltalán nem kell termékdíjat fizetnie. Ha azonban például csak a palackok 90 százalékát veszi vissza, akkor a maradék 10 százalék alapján termékdíjat fizet a következőképpen: 1 kg x 350 Ft/kg = 350 Ft.

19 Zöld növekedés? Magyarországon a környezetvédelmi ipar akkor is legfeljebb 1-1,5 százalékkal tudná növelni a hazai összterméket (GDP), ha a zöld ágazat évente megduplázná az értékesítését. Ennél azonban jóval óvatosabb becsléssel szolgál a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége: ha az új kormány megteszi a szükséges lépéseket, vagyis az állam támogatja például a hulladékok másodnyersanyagként való hasznosítását vagy a talajszennyezések megszüntetését, és felgyorsul a környezetvédelmi innováció, akkor évi százalékos árbevétel-növekedés várható. A környezetvédelmi iparban foglalkoztatottak száma 10 év alatt akár az ötszörösére bővülhet, az ágazat ebben az esetben százezer embernek adna munkát 2020-ban. A környezetvédelmi iparba sorolódik egyebek mellett az efféle károk elhárítása, a szennyvízés hulladékgazdálkodás, újrahasznosítás, valamint a megújuló energia termelése is. Az Európai Bizottság Európa 2020 címmel tavaly novemberben megfogalmazott indítványa, valamint a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tavaly júniusi stratégiai kezdeményezése egyaránt azt állítja, hogy a válság után az innovatív környezetvédelem lehet az a terület, amely hosszabb távon is lendületet adhat a gazdaság növekedésének. A gondolat a hazai politikusok fantáziáját is megmozgatta. A környezetvédelmet eleve a zászlajára tűző Lehet Más a Politika (LMP) már 2009 februárjában zöld fordulatot sürgetett, egy hónapra rá még az MDF európai parlamenti képviselőjeként Olajos Péter rukkolt elő a Zöld Magyarország fejlesztési modellel, a nyáron pedig a KDNP parlamenti képviselője, Nagy Andor kezdett kampányolni a zöld gazdaság ígéretével. Az közötti Fideszkormányzás emblematikus gazdasági programját idéző zöld Széchenyi-terv 10 év alatt 200 ezer új munkahely megteremtésével kalkulál, aminek tekintélyes részét az épületszigetelési akció adná.

20 Csakhogy a természeti erőforrások nagyon is kívánatos védelmének ára van. A környezetvédelmi beruházások jelentős részét az állam finanszírozza, már csak azért is magyarázza az Európai Bizottság megrendelésére az unió környezetvédelmi iparának versenyképességéről tavaly októberben készült tanulmány, mert jövedelmezőségük alacsony, a szolgáltatás vagy a termék megfizethetősége korlátozza a hasznot. Bár az önkormányzatok igyekeznek kordában tartani például a víz- és csatornadíjakat, ezt csak ideig-óráig tehetik meg. Mert ha az efféle beruházások adóforintokból valósulnak meg, viszont a szolgáltatás ára nem fedezi a költségeket, akkor egy idő után maguk is növelik a közszféra terheit. Amikor pedig azok elviselhetetlen mértékűvé duzzadnak, bekövetkezik a tarifaemelés. Így a zöld fejlesztések árát végül a fogyasztók fizetik meg immár közvetlenül is, nem csak az állami újraelosztás révén. Jó példa erre a szemétszállítás, amelynek díjai az elmúlt egy évben átlagosan 11,6 százalékkal nőttek, miután az uniós előírásoknak megfelelően ma már csak szigetelt hulladéklerakók működhetnek, ezek üzemeltetése pedig jóval drágább, mint a régi depóniáké. A választási programok közül egyedül az LMP-é mondja ki, hogy a zöld fordulat a környezetterhelési díjak négyszeres-ötszörös emelésével járna. Ha tehát a zöld növekedés pusztán a belföldi kereslet élénkítésében, például az építőiparnak átmenetileg munkát adó hőszigetelésben merülne ki, akkor az állami szerepvállalás miatt inkább a költségvetési egyensúlyt veszélyeztetné, mintsem a gazdaságot dinamizálná. Tény ugyanakkor, hogy az ágazat Európa-szerte elsősorban azokat foglalkoztatja, akik a legnehezebben találnak maguknak munkát: a környezetvédelmi ipar dolgozóinak több mint egyötöde legfeljebb általános iskolát végzett. Amennyiben a hazai környezetipar átlépi a határokat, az uniós tanulmány szerint a globális piacon két célterületre érdemes koncentrálnia: a fejlődő országok vízellátására és szennyvízkezelésére (Kínában néhány magyar vállalat már megvetette a lábát, például az Organica vagy az Aquaprofit Zrt.), illetve a fejlett országok keresletére az egyre szofisztikáltabb és drágább termékek iránt. Ebben az esetben a hazai növekedés árát másokkal lehet megfizettetni.

21 Környezetvédelmiadó-bevételek 2008-ban (millió forint) Környezetvédelmi bírságok összesen légszennyezés szennyvíz veszélyes hulladék 24 - zaj- és rezgésvédelem 9 - természetvédelem 32 Környezetvédelmi termékdíjak összesen gumiabroncs csomagolóeszközök hűtőberendezések akkumulátor kenőolaj reklámhordozó papír elektromos és elektronikai berendezések Bányajáradék Vízkészletjárulék Környezetterhelési díjak* Energiaadó Üzemanyagok jövedéki adója** Környezetvédelmiadó-bevételek összesen

22 A következő öt évben a magyarországi környezetvédelmi ipar háromszorosára lenne képes növelni a teljesítményét, akár százezer új munkahellyel is hozzájárulva a foglalkoztatási helyzet javításához a piaci-szabályozási környezet megfelelő alakítása esetén. Ez derül ki abból a tíz pontból álló javaslatcsomagból, amelyet a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége (KSZGYSZ) állított össze a megalakuló új kabinet számára az ágazat fejlesztése érdekében. A szervezet szerint a legfontosabb egy olyan átfogó hulladékgazdálkodási stratégia megalkotása lenne, amely a jogszabályi környezet finomításával, valamint közvetett és közvetlen piacteremtési eszközökkel adna módot arra, hogy a zöldipar a magyar gazdaság valódi kitörési pontja lehessen. "A hulladékgazdálkodási ágazat összes nettó árbevétele a 2002-es 96,5 milliárdról 2007-re 253,7 milliárd forintra nőtt, míg a teljes környezetvédelmi ágazat árbevétele 2008-ban már elérte a 406 milliárdot. Ugyanakkor a növekedés részben arra épült, hogy miközben az export útján szerzett árbevétel 13,1 milliárdról 68,2 milliárd forintra emelkedett, a hulladékhasznosításból származó bevétel 10,8 milliárdról csupán 15,6 milliárd forintra nőtt - közölte Székely Anna. A KSZGYSZ ügyvezető igazgatója elmondta: mindez azt jelzi, hogy Magyarországon az elmúlt években a hulladékkezelési intézkedések a lerakók rendbetételét, a hulladékbegyűjtés korszerűsítését és kiterjesztését, valamint a szelektív hulladékgyűjtés bevezetését célozták. Eközben kevés figyelem irányult a már szelektíven begyűjtött hulladékok hasznosítására, így azt jelentős részben feldolgozatlanul exportálják külföldre erre a célra. A magyar papírhulladék-kivitel alig fél évtized alatt évi 45 ezerről több mint 150 ezer tonnára nőtt, míg a műanyaghulladék-export évi 2-3 ezerről 11 ezer tonna fölé emelkedett. Így az idehaza szelektált hulladék feldolgozásával jelenleg külföldön teremtenek új munkahelyeket és gazdasági többletteljesítményt, miközben ezt Magyarországon is meg lehetne tenni. Ráadásul egyes területeken az egész hulladékkezelési infrastruktúra kiépítése gyerekcipőben jár még, elég az építési-bontási hulladékok vagy az elmúlt évtizedekben betárolt irdatlan mennyiségű ipari hulladék feldolgozására gondolni. Gazdaságfejlesztési és foglalkoztatási

23 szempontból pedig hatalmas potenciált rejt az energiatakarékosság és a megújuló hasznosítása is. Óriásiak tehát a kihasználatlan lehetőségek, miközben a hazai hasznosítóipar megerősítését nem is elsősorban pénzügyi támogatással, sokkal inkább szabályozási és piacteremtési eszközökkel lehetne segíteni. Ehhez olyan szemlélet kell, amely a keletkező hulladékokat potenciális vagyonnak tekinti, célul tűzve a hasznosító társadalom létrehozását.

24 Mintha nem is léteznének az egyébként Magyarország által is átvett uniós szabályok, a kormány energia-, illetve hulladékpolitikája alig vesz tudomást a közel 5 millió tonna és évről évre növekvő mennyiségű kommunális hulladékból kinyerhető hőről. Magyarországon mindössze egyetlen kommunálishulladékégető működik a rákospalotai, amely a fővárosban begyűjtött évi mintegy 750 ezer tonnányi szemétből több mint 400 ezer tonna ártalmatlanítására képes. Emellett országosan mintegy 1,1 millió tonna kommunális szemét hasznosul a papír, a fém, az üveg, a műanyag és a komposztálható zöldhulladék szelektív gyűjtésének köszönhetően. Vagyis a keletkező mennyiség több mint kétharmadát lerakják, igaz, az uniós támogatásoknak hála most már legalább olyan depóniákra, amelyekből nem juthat ki szennyezés. A zöld tárca hulladékgazdálkodási stratégiájának konkrét intézkedésekkel alá nem támasztott, így nyilvánvalóan túlbecsült adata szerint még 2016-ban is a kommunális hulladék közel fele szemétbányába fog kerülni, noha az EU előírásai szerint ezt az arányt már 2013-ban el kellene érni. A leszakadást jelzi, hogy a 15 régi uniós tagországban már most is legfeljebb 40 százalék a lerakás aránya, sőt Németországban, Hollandiában, Dániában, Belgiumban és Svédországban az 5 százalékot sem éri el. A Magyarországnál alig kevesebb, 9,3 milliós lakosságú Svédországban harminc éve még olajkazánok adták a távfűtési energia több mint 84 százalékát re az olajtüzelés részesedése 3,5, a földgázé és a széné 4-4 százalékra csökkent, s döntően fából, az ipari üzemek hulladékhőjéből és 16 százalékos arányban szemétégetésből készül a forró víz. Az évi 4,5 millió tonna szemét közel fele, 2,2 millió tonna hasznosult így 2007-ben. A harminc hulladékégető épp a távhőellátásra tekintettel nincs is messze a lakott övezetektől. Ezzel szemben Magyarországon 80 százalék (a fővárosban 96 százalék) körüli mértékben földgázból nyerik a távhőt. Ez az egészségtelen arány belátható ideig alighanem meg is marad, a második hazai hulladékégető ellen amely uniós támogatással Inotán épülne lakossági, majd önkormányzati tiltakozás bontakozott ki, ami akár meg is hiúsíthatja a beruházást. A főváros kommunális cége, az FKF Zrt. (és a Városháza) távlati terveiben szerepel ugyan egy újabb, 350 ezer tonna kapacitású égetőmű, de a tervezgetésben 2007 óta nincs haladás, a leendő helyszín sincs kijelölve, és a mintegy 70 milliárd forintosra becsülhető beruházás finanszírozásához még a Budapesti Távhőszolgáltató Zrt. (Főtáv) esetleges részvétele esetén sem futná forrásainkból.

25 Az égetés elleni berzenkedésnek két fő oka van. A hulladékügyekben legrangosabb zöld szervezet, a Hulladék Munkaszövetség szerint inkább a hasznosítás más lehetőségeire s mindenekelőtt a hulladék képződésének a visszaszorítására kellene fordítani a pénzt, az energia kinyerése állítják inkább a szeméttömeg növelésére ösztönöz: kell ugyanis a fűtőanyag az égetőnek. E logikának ellentmondani látszik, hogy egy svéd lakos átlagosan 514 kilogramm szemetet termel egy év alatt, alig kilóval többet, mint egy átlagmagyar, pedig ott harmincszor annyi égető működik. A másik ellenérv a káros füstgázok ártalmaira hivatkozik, ám erre csattanósnak tűnő választ ad a svéd környezetvédelmi tárca kiadványa: miközben a hulladékégetés aránya a háromszorosára nőtt, az ebből eredő károsanyagkibocsátás drámaian csökkent, kén-dioxidból húsz év alatt a tizedére, higanyból és kadmiumból a századára, ólomból 25 tonnáról 54 kilogrammra ben például több dioxin került a légkörbe a svéd lerakókból, mint az égetőkből, igaz, mindkét érték jelentéktelen. A környezetvédelmi normák ugyanis egyre szigorodtak. A rákospalotai égető elleni hangulatkeltés is abbamaradt, miután az FKF 2005 végére egy 14,7 milliárd forintos beruházás keretében az új határértékeket teljesíteni képes technológiára cserélte berendezéseit, növelve egyúttal az energiatermelés hatékonyságát is. Ha a környezetvédelmi érvek nem lennének elegendők, talán a zsebbe vágóbbak meggyőzik a kétkedőket. A svéd példánál maradva ahol a családi házak 7, a tömbházak 75 és a közintézmények 56 százaléka kapcsolódik a távfűtésre, alig változik a 2005-ben egységnyi hőtartalomra (gigajoule-ra) vetítve 18,2 eurós átlagár. A 93 magyarországi településen fűtött 650 ezer lakás az összes otthon 16 százaléka az idén ugyanezért már nagyjából a svéd árnak megfelelő, átlagosan közel 5400 forintot fizet áfástul. A svéd árak ugyanis alig változtak, itthon viszont a földgáz drágulása miatt közel 50 százalékos volt a távhő. A földgázalapú távhőszolgáltatás már csak azért sem lehet versenyképes a közvetlen földgázfűtéssel, mert a gáz a fogyasztóhoz veszteség nélkül jut el, a forró víz viszont óhatatlanul veszít energiájából, mire a felhasználóhoz ér. A gázt viszont az energiatermelő alig olcsóbban kapja, mint a lakosság. Az unió 27 tagországában a lakosság átlagosan 43 százalékkal drágábban veheti meg a földgázt, mint az ipari fogyasztók (hiszen ez utóbbiakat nagy tételben olcsóbb is kiszolgálni), míg idehaza 2007-ben csupán néhány százalék volt a különbözet. A távfűtő műveket nemcsak a sajátos földgázárképzés a lakosság burkolt dotálása az ipar terhére sújtja, hátrányos számukra az úgynevezett kapcsolt energiatermelés sajátos árrendszere is. E szerint kedvezőbb áramár jár annak a termelőnek, amelyik a villamos energia mellett hőt is szolgáltat. Magyarán, ha nem engedi ki hasznosítatlanul az áramtermelésre már nem használható gőzt, akkor duplán keres, hiszen a hatásfoka is javul. A rákospalotai hulladékégető tavalyi, több mint 300 millió kilowattórányi energiatermelésének például nagyjából a fele áram, fele távhő formájában hasznosult, ez utóbbiból azonban 3,5 milliárd forint körüli energetikai bevételének csak egyhetede származott. Az ellentmondásos hazai szabályozás miatt az a furcsa helyzet állt elő, hogy a főváros tulajdonában lévő hulladékégető nem érdekelt abban, hogy a mostaninál több energiát adjon el az ugyancsak

26 fővárosi kézben levő Főtávnak. Igaz, a Főtáv amely nagyjából harmadannyit fizet az FKF-nek a hőért, mint az ugyanazt a körzetet ellátó újpesti erőműnek nem is tudna lényegesen többet vásárolni az olcsóbb hőszolgáltatótól ban ugyanis, az erőmű felújításakor, 2020-ig érvényes átvételi kötelezettséget vállalt a tulajdonos Budapesti Erőmű Zrt.-vel (BE) szemben. Még az sem hozna viszont jelentős csökkenést a távhőszámlában, ha a hulladékhasznosító elmenne lehetőségei végső határáig, és 20-ról 28 megawattra növelné a távfűtési kapacitást. Ez is csupán a tizede lenne ugyanis a BE által szolgáltatott hőteljesítménynek. Országos méretben azonban, a keletkező kommunális hulladék felének hőhasznosításával már a fővárosi távhőfogyasztás negyedével egyenértékű mennyiséget lehetne olcsó az uniós besorolás szerint megújuló energiának számító forrásból előállítani. Hacsak addig, az elhibázott hazai energia- és hulladékpolitika hatására, össze nem omlik a távhőszolgáltatás, amelynek a koporsójába az utolsó szöget sokak megkönnyebbülésére alighanem az Alkotmánybíróság két hete hozott döntése verte, kimondva, hogy a távfűtésről való leválás az alapjogok közé tartozik. VÁLSÁGOS IDŐK? A gazdasági válság a hazai hulladékgazdálkodási piacra is hatással van. A cégek döntő többsége egyrészt a termeléscsökkenés, másrészt a takarékosság okán az elmúlt egy-másfél évben jelentősen, a lapunk által megkérdezett szakemberek, illetve vállalatvezetők szerint átlagosan százalékkal mérsékelte hulladék kibocsátását, de tucatnyi olyan vállalat is akad, ahol ez az arány meghaladja az 50 százalékot. Több külföldi tulajdonban lévő cég - az anyavállalat tapasztalatait felhasználva - energiaracionalizálási programmal is egybekötötte a hulladékgazdálkodási rendszer átalakítását. Az ágazat visszaesése miatt még ennél is nagyobb mértékű csökkenés tapasztalható az építőiparban, de jelentősek a változások a lakossági hulladékkibocsátás területén is. Az egyre visszafogottabb vásárlások mellett a szelektív gyűjtés térhódításának és a különböző visszagyűjtési akcióknak is része van abban, hogy mind kevesebb szemét kerül a kukákba.

27 A lakosság esetében a folyamatosan emelkedő szemétszállítási díjak is visszatartó erőnek bizonyulnak. Nem is egy olyan vidéki önkormányzat van, amelyik a lakosság teherbíróképességéhez igazodva bevezette a havi egyszeri kukaürítést, de a balatoni települések egy részén is csak a főszezonban van heti kétszeri szállítás. Mind több helyhatóság teszi lehetővé a kisebb, olcsóbb edények használatát. Mindemellett sajnos az udvari szemetesgödör és az illegális szemétlerakás is újra divatba jött. Az elmúlt egy-másfél év során csaknem a duplájára nőtt azoknak a háztartásoknak a száma, amelyek nem fizetik a szemétszállítás díját.

28 Visszagyűjtve A nyugat-európai országokban a visszagyűjtött hulladékok aránya összességében eléri a százalékot s bár Magyarországon az elmúlt tíz évben ezen a téren komoly fejlődés történt, a mintegy 4500 tonnányi hazai települési hulladéknak még mindig csupán 15 százaléka került újrahasznosításra. Az Európai Unió egyébként 2020-ra a papír, üveg, műanyag és fém háztartási hulladékok legalább 50 százalékának újrahasznosítását írja elő. Szakértők szerint a lakosság környezettudatosságának erősítésében meghatározó szerepe van a különböző gyűjtőkampányoknak. Ilyen kampányokat ma már szinte minden helyi kommunális szolgáltató és koordináló szervezet rendez: az iskolákba vagy a hulladékudvarokba visszavitt italos kartondobozokért, PET-palackért, papírokért hűtőmágnest, ajándékutalványt, virágföldet vagy újrahasznosított anyagból készült bevásárlószatyrot adnak.

29 Az óvodai, iskolai, valamint lakossági szemléletformáló akcióinak köszönhetően az elmúlt öt év során ötszörösére nőtt hazánkban az újrahasznosított italos kartondobozok mennyisége. Kérdés azonban, hogy mennyiben lesz tartós a környezettudatosság, ha a jövőben csökken majd az ösztönző kampányok száma s eltűnik az anyagi motiváció. A HuMuSz szerint azonban fontosabb feladat a fogyasztás visszafogása, a szelektív vásárlás népszerűsítése, azaz annak ösztönzése, hogy ne is keletkezzen hulladék, amit így vagy úgy gyűjteni kell.

Az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség tevékenysége, 2012. Q1. 2012. április 11.

Az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség tevékenysége, 2012. Q1. 2012. április 11. Az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség tevékenysége, 2012. Q1 2012. április 11. Az új termékdíjas törvény Az új koncepció céljai: Egyablakos rendszer kiépítése Átlátható Számonkérhető Nyomon követhető

Részletesebben

Környezetvédelmi adók és díjak (md Ft folyó áron)

Környezetvédelmi adók és díjak (md Ft folyó áron) Hazai környezetvédelmi adók Környezetvédelmi adók és díjak (md Ft folyó áron) 2002 2003 2004 2005 előirányzat előirányzat Üzemanyagok jövedéki adója 362,5 383,8 389,- 402,6 Szgépkocsik fogyasztási adója

Részletesebben

Hulladékgazdálkodás Budapest III. kerületében

Hulladékgazdálkodás Budapest III. kerületében Hulladékgazdálkodás Budapest III. kerületében Óbudai Zöld Szabadegyetem Szabó Magdolna 2011. december 1. főtanácsadó Törvényi háttér Európa Tanácsi alapelvek, Környezeti akcióprogramok 1990. évi LXV. trv.

Részletesebben

Figyelmeztetés! Ezen előadásanyag a szerzői jogról szóló évi LXXVI. törvény értelmében szerzői jogvédelem alatt áll.

Figyelmeztetés! Ezen előadásanyag a szerzői jogról szóló évi LXXVI. törvény értelmében szerzői jogvédelem alatt áll. Figyelmeztetés! Ezen előadásanyag a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében szerzői jogvédelem alatt áll. Tekintettel arra, hogy az előadásanyag bizonyos részei más szerzők által létrehozott

Részletesebben

Újrahasznosítási logisztika. 1. Bevezetés az újrahasznosításba

Újrahasznosítási logisztika. 1. Bevezetés az újrahasznosításba Újrahasznosítási logisztika 1. Bevezetés az újrahasznosításba Nyílt láncú gazdaság Termelési szektor Természeti erőforrások Fogyasztók Zárt láncú gazdaság Termelési szektor Természeti erőforrások Fogyasztók

Részletesebben

A KvVM célkitűzései a környezetvédelemben, különös tekintettel a hulladékgazdálkodásra. Dióssy László KvVM szakállamtitkár

A KvVM célkitűzései a környezetvédelemben, különös tekintettel a hulladékgazdálkodásra. Dióssy László KvVM szakállamtitkár A KvVM célkitűzései a környezetvédelemben, különös tekintettel a hulladékgazdálkodásra Dióssy László KvVM szakállamtitkár A fenntartható fejlődés és hulladékgazdálkodás A fenntartható fejlődés biztosításának

Részletesebben

A NULLA HULLADÉK KONCEPCIÓ MEGVALÓSÍTÁSÁNAK LEHETŐSÉGEI CSÓR TELEPÜLÉS PÉLDÁJÁN

A NULLA HULLADÉK KONCEPCIÓ MEGVALÓSÍTÁSÁNAK LEHETŐSÉGEI CSÓR TELEPÜLÉS PÉLDÁJÁN A NULLA HULLADÉK KONCEPCIÓ MEGVALÓSÍTÁSÁNAK LEHETŐSÉGEI CSÓR TELEPÜLÉS PÉLDÁJÁN 1 Készítette: Bocskói Diána környezettan alapszakos hallgató Témavezető: Munkácsy Béla BEVEZETÉS Az iparilag fejlett országok

Részletesebben

Nemzetközi tapasztalatok a szelektív hulladékgyűjtés és hasznosítás témakörében. Előadó: Uhri László 2015. április 22.

Nemzetközi tapasztalatok a szelektív hulladékgyűjtés és hasznosítás témakörében. Előadó: Uhri László 2015. április 22. Nemzetközi tapasztalatok a szelektív hulladékgyűjtés és hasznosítás témakörében Előadó: Uhri László 2015. április 22. A Hulladék Keretirányelv előírja, hogy 2020-ig a háztartásokból származó papír-, fém-

Részletesebben

A költségvetés környezetvédelmi vonatkozásai. Dr. Bathó Ferenc helyettes államtitkár

A költségvetés környezetvédelmi vonatkozásai. Dr. Bathó Ferenc helyettes államtitkár A költségvetés környezetvédelmi vonatkozásai Dr. Bathó Ferenc helyettes államtitkár Tévhit, hogy a költségvetés mindenható, vele minden problémát meg lehet oldani. A környezetvédelemhez kapcsolódó elvonási

Részletesebben

Budapest Főváros Önkormányzata házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszerének bemutatása

Budapest Főváros Önkormányzata házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszerének bemutatása Budapest Főváros Önkormányzata házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszerének bemutatása Budapest Főváros Önkormányzata házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszerének bemutatása A fejlesztés

Részletesebben

Az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség tevékenysége, 2012. Q1. 2012. április 11.

Az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség tevékenysége, 2012. Q1. 2012. április 11. Az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség tevékenysége, 2012. Q1 2012. április 11. Az új termékdíjas törvény Az új koncepció céljai: Egyablakos rendszer kiépítése Átlátható Számonkérhető Nyomon követhető

Részletesebben

Energetikailag hasznosítható hulladékok logisztikája

Energetikailag hasznosítható hulladékok logisztikája Energetikailag hasznosítható hulladékok logisztikája Előadó: Nagy Ágnes Hasznosítási iroda Miskolc, 2017. április 27. Az NHKV Zrt., mint Koordináló Szerv feladatai. a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás

Részletesebben

A körforgásos gazdaság hazai kihívásai

A körforgásos gazdaság hazai kihívásai A körforgásos gazdaság hazai kihívásai László Tibor Zoltán Főosztályvezető-helyettes Földművelésügyi Minisztérium Hulladékgazdálkodási Főosztály Gazdasági szervezetek környezetvédelmi feldatai körforgásos

Részletesebben

Budapest Főváros Önkormányzata házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszerének bemutatása

Budapest Főváros Önkormányzata házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszerének bemutatása Budapest Főváros Önkormányzata házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszerének bemutatása A fejlesztés céljainak meghatározása Az Európai Uniós pályázatot 2011 októberében nyújtottuk be A fővárosi

Részletesebben

Úton a nulla hulladék felé

Úton a nulla hulladék felé Úton a nulla hulladék felé Földesi Dóra Humusz Szövetség 2011. május 13.. Problémák A legyártott tárgyak 99%-a fél éven belül szemétbe kerül. Az élelmiszerek 30%-a bontatlanul kerül a kukába. 1 kukányi

Részletesebben

Hulladékok szerepe az energiatermelésben; mintaprojekt kezdeményezése a Kárpát-medencében

Hulladékok szerepe az energiatermelésben; mintaprojekt kezdeményezése a Kárpát-medencében Hulladékok szerepe az energiatermelésben; mintaprojekt kezdeményezése a Kárpát-medencében 2012.09.20. A legnagyobb mennyiségű égetésre alkalmas anyagot a Mechanika-i Biológia-i Hulladék tartalmazza (rövidítve

Részletesebben

Természet és környezetvédelem. Hulladékok környezet gyakorolt hatása, hulladékgazdálkodás, -kezelés Szennyvízkezelés

Természet és környezetvédelem. Hulladékok környezet gyakorolt hatása, hulladékgazdálkodás, -kezelés Szennyvízkezelés Természet és környezetvédelem Hulladékok környezet gyakorolt hatása, hulladékgazdálkodás, -kezelés Szennyvízkezelés Hulladék-kérdés Globális, regionális, lokális probléma A probléma árnyalása Mennyisége

Részletesebben

Formanyomtatvány CSOMAGOLÁS termékdíj mentességi kérelemhez egyéni teljesítő részére

Formanyomtatvány CSOMAGOLÁS termékdíj mentességi kérelemhez egyéni teljesítő részére Formanyomtatvány CSOMAGOLÁS termékdíj mentességi kérelemhez egyéni teljesítő részére csomagolás kereskedelmi italcsomagolás H díjtétele, műanyag bevásárló-reklám táska H díjtétele (80 %-os mértékig) A

Részletesebben

Tervezet június

Tervezet június KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM KVVM/KJKF/978/2007. Tervezet a környezetvédelmi termékdíj-mentesség, a termékdíj visszaigénylésének és átvállalásának, valamint a használt gumiabroncs behozatalának

Részletesebben

A Westel Mobil Rt. környezetvédelmi tevékenysége és eredményei

A Westel Mobil Rt. környezetvédelmi tevékenysége és eredményei A Westel Mobil Rt. környezetvédelmi tevékenysége és eredményei Pónya Gábor TQM menedzser (000) 4000 3500 3000 2500 2000 1500 1000 500 0 124 225 Westel: A piacvezető Előfizetők számának alakulása 363 547

Részletesebben

KEOP Hulladékgazdálkodási projektek előrehaladása Kovács László osztályvezető

KEOP Hulladékgazdálkodási projektek előrehaladása Kovács László osztályvezető KEOP Hulladékgazdálkodási projektek előrehaladása Kovács László osztályvezető NKEK Nonprofit Kft. Vízügyi, Hulladékgazdálkodási és KA Divízió Hulladékgazdálkodási Osztály KEOP-1.1.1 Települési szilárdhulladékgazdálkodási

Részletesebben

Bogár a fülbe avagy Mitől gyűlik szelektíven a hulladék. Czippán Katalin Budapest, 2010. február 4.

Bogár a fülbe avagy Mitől gyűlik szelektíven a hulladék. Czippán Katalin Budapest, 2010. február 4. Bogár a fülbe avagy Mitől gyűlik szelektíven a hulladék Czippán Katalin Budapest, 2010. február 4. Miről lesz szó avagy a bogarak Honnan jöttem? a JNOI Földi gondok EU megoldások felvillantás A jó kommunikáció

Részletesebben

Hulladékgazdálkodási K+F projektek bemutatása. István Zsolt, osztályvezető

Hulladékgazdálkodási K+F projektek bemutatása. István Zsolt, osztályvezető Hulladékgazdálkodási K+F projektek bemutatása Innovatív megoldások, fejlesztési lehetőségek a környezetiparban István Zsolt, osztályvezető zsolt.istvan@bayzoltan.hu Hulladékgazdálkodás Hulladék keletkezése

Részletesebben

A hulladék keretirányelv és a műanyagokra vonatkozó közösségi szabályozás változásai, hatásuk a hazai jogszabályi környezetre

A hulladék keretirányelv és a műanyagokra vonatkozó közösségi szabályozás változásai, hatásuk a hazai jogszabályi környezetre A hulladék keretirányelv és a műanyagokra vonatkozó közösségi szabályozás változásai, hatásuk a hazai jogszabályi környezetre Dr. Szentesi Szilvia A Magyar Vegyipari Szövetség XXV. Környezetvédelmi és

Részletesebben

Körforgásos gazdaság. A csomagoláshasznosítás eredményessége között. Hotel Benczúr, április 1. Viszkei György. ügyvezető igazgató

Körforgásos gazdaság. A csomagoláshasznosítás eredményessége között. Hotel Benczúr, április 1. Viszkei György. ügyvezető igazgató Körforgásos gazdaság A csomagoláshasznosítás eredményessége 2003-2013 között Hotel Benczúr, 2014. április 1. Viszkei György ügyvezető igazgató Miért van szükség körforgásos gazdaságra? Környezetgazdasági

Részletesebben

Nulla hulladék?! A csı végérıl a folyamatok elejére. Szilágyi László 2009. február 5. Visegrád

Nulla hulladék?! A csı végérıl a folyamatok elejére. Szilágyi László 2009. február 5. Visegrád Nulla hulladék?! A csı végérıl a folyamatok elejére Szilágyi László 2009. február 5. Visegrád Idén száznál több lerakót be kell zárni, de sok helyen még nincs kész az új. Sorban dılnek be a begyőjtı cégek,

Részletesebben

HASZONANYAG NÖVELÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI AZ ÚJ KÖZSZOLGÁLTATÁSI RENDSZERBEN

HASZONANYAG NÖVELÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI AZ ÚJ KÖZSZOLGÁLTATÁSI RENDSZERBEN HASZONANYAG NÖVELÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI AZ ÚJ KÖZSZOLGÁLTATÁSI RENDSZERBEN Szabó Zsolt fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

Részletesebben

A körforgásos gazdaság felé

A körforgásos gazdaság felé A körforgásos gazdaság felé V. Németh Zsolt Környezetügyért, Agrárfejlesztésért és Hungarikumokért felelős Államtitkár A VÁLTOZÁS KORA! XIX. Hulladékhasznosítási Konferencia 2017. szeptember 28-29. Gyula,

Részletesebben

Hulladékból Energia Helyszín: Csíksomlyó Előadó: Major László Klaszter Elnök

Hulladékból Energia Helyszín: Csíksomlyó Előadó: Major László Klaszter Elnök Hulladékból Energia 2012.10.26. Helyszín: Csíksomlyó Előadó: Major László Klaszter Elnök Hulladékok szerepe az energiatermelésben; mintaprojekt kezdeményezése a Kárpát-medencében. A legnagyobb mennyiségű

Részletesebben

Környezetvédelmi termékdíj 2012

Környezetvédelmi termékdíj 2012 Környezetvédelmi termékdíj 2012 Sztruhár Imre, tanácsadó sztruhar.imre@green-tax.hu Green Tax Consulting Kft. Áttekintés A környezetvédelmi termékdíj 2012. január 1-jétől hatályos rendszere A változó rendelkezések

Részletesebben

A hulladékgazdálkodási közszolgáltatást érintő aktuális kérdések

A hulladékgazdálkodási közszolgáltatást érintő aktuális kérdések A hulladékgazdálkodási közszolgáltatást érintő aktuális kérdések Szabó Zsolt fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

Részletesebben

Az elektronikai hulladékok hasznosítása, változások az elektromos és elektronikai hulladékok szabályozásában

Az elektronikai hulladékok hasznosítása, változások az elektromos és elektronikai hulladékok szabályozásában Az elektronikai hulladékok hasznosítása, változások az elektromos és elektronikai hulladékok szabályozásában Palotai Zoltán osztályvezető Vidékfejlesztési Minisztérium Környezeti Fejlesztéspolitikai Főosztály

Részletesebben

Környezetvédelmi termékdíj 2012-2013. Kelemen István vezető tanácsadó Green Tax Consulting Kft. www.green-tax.hu

Környezetvédelmi termékdíj 2012-2013. Kelemen István vezető tanácsadó Green Tax Consulting Kft. www.green-tax.hu Környezetvédelmi termékdíj 2012-2013 Kelemen István vezető tanácsadó Green Tax Consulting Kft. www.green-tax.hu Termékdíj-történetek Tájékozódás a lovagok és lókötők szigetén Hogyan kerüljük le a farkasembereket?

Részletesebben

Hulladékgazdálkodás szabályozás Kitekintés a műanyagok irányában

Hulladékgazdálkodás szabályozás Kitekintés a műanyagok irányában Hulladékgazdálkodás szabályozás Kitekintés a műanyagok irányában Kolozsiné dr. Ringelhann Ágnes Főosztályvezető agnes.ringelhann.kolozsine@vm.gov.hu 457-3570 Budapest, 2011. április 27. A hulladékképződés

Részletesebben

A megújuló energiahordozók szerepe

A megújuló energiahordozók szerepe Magyar Energia Szimpózium MESZ 2013 Budapest A megújuló energiahordozók szerepe dr Szilágyi Zsombor okl. gázmérnök c. egyetemi docens Az ország energia felhasználása 2008 2009 2010 2011 2012 PJ 1126,4

Részletesebben

ULT Magyarország Zrt.

ULT Magyarország Zrt. ULT Magyarország Zrt. Tisztelt Dohánytermelő! Magyarországon jelenleg közel 300 környezetvédelemhez kapcsolódó jogszabály van érvényben Ezek közül az Alkotmány után a törvények (és azok végrehajtási utasításai)

Részletesebben

Most legyél válogatós!

Most legyél válogatós! Jó helyen járok, mik ezek a színek? Hová lettek a régi kukák? És miért ilyen szépek az újak? Mert 2012. szeptemberétõl a Corvinuson is bevezetésre került a szelektív hulladékgyûjtés! Ne a tanulnivalót,

Részletesebben

A szemléletformálás múltja, jelene, jövője. Hartay Mihály Textrade kft. kommunikációs vezető

A szemléletformálás múltja, jelene, jövője. Hartay Mihály Textrade kft. kommunikációs vezető A szemléletformálás múltja, jelene, jövője Hartay Mihály Textrade kft. kommunikációs vezető Mi a szemléletformálás? Tájékoztatás, kommunikáció, Nevelés, képzés Szabályozás, Ösztönzés (negatív, pozitív)

Részletesebben

KÖRNYEZETTUDATOS PRAKTIKÁK A HÉTKÖZNAPOKBAN

KÖRNYEZETTUDATOS PRAKTIKÁK A HÉTKÖZNAPOKBAN KÖRNYEZETTUDATOS PRAKTIKÁK Kump Edina ÖKO-Pack Nonprofit Kft. E-mail: edina@okopack.hu Web: www.okopack.hu Dunaújváros, 2015. február 6. KÖRNYEZETTUDATOS PRAKTIKÁK A Föld több, mint 7 milliárd lakosának

Részletesebben

WAHL HUNGÁRIA FINOMMECHANIKAI KFT. HULLADÉKGAZDÁLKODÁSI TERV 2008-2012

WAHL HUNGÁRIA FINOMMECHANIKAI KFT. HULLADÉKGAZDÁLKODÁSI TERV 2008-2012 WAHL HUNGÁRIA FINOMMECHANIKAI KFT. HULLADÉKGAZDÁLKODÁSI TERV 28-212 Mosonmagyaróvár, 27.november 22. 1. A Kft. általános leírása Neve és címe : WAHL Hungária Finommechanikai Kft. 92 Mosonmagyaróvár Barátság

Részletesebben

Civilek és a Nulla Hulladék. Graczka Sylvia. Nulla Hulladék Konferencia, november 2.

Civilek és a Nulla Hulladék. Graczka Sylvia. Nulla Hulladék Konferencia, november 2. Civilek és a Nulla Hulladék Graczka Sylvia Nulla Hulladék Konferencia, 2015. november 2. Hányadán állunk a hulladékkal? Attitűdvizsgálat Gorcső alatt a gondolataink A magyar lakosság 96%-a számára személy

Részletesebben

Hulladékhasznosító Mű bemutatása

Hulladékhasznosító Mű bemutatása Hulladékhasznosító Mű bemutatása Fenntartható Hulladékgazdálkodás GTTSZ Fenntartható Fejlődés Tagozata Sámson László, igazgató, Hulladékkezelési Igazgatóság, FKF Nonprofit Zrt. Budapest, 2018. április

Részletesebben

Európa szintű Hulladékgazdálkodás

Európa szintű Hulladékgazdálkodás Európa szintű Hulladékgazdálkodás Víg András Környezetvédelmi üzletág igazgató Transelektro Rt. Fenntartható Jövő Nyitókonferencia 2005.02.17. urópa színtű hulladékgazdálkodás A kommunális hulladék, mint

Részletesebben

Budapest Főváros Önkormányzata és az FKF Zrt. házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszerének bemutatása. FKF Zrt.

Budapest Főváros Önkormányzata és az FKF Zrt. házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszerének bemutatása. FKF Zrt. Budapest Főváros Önkormányzata és az házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszerének bemutatása A fejlesztés céljainak meghatározása Az Európai Uniós pályázat 2011 októberében került benyújtásra A

Részletesebben

Hulladékgazdálkodási megoldások, esettanulmányok. Garamvölgyi Ernő. Tudományos munkatárs

Hulladékgazdálkodási megoldások, esettanulmányok. Garamvölgyi Ernő. Tudományos munkatárs Hulladékgazdálkodási megoldások, esettanulmányok Garamvölgyi Ernő Tudományos munkatárs Kötelező betétdíjas italcsomagolás Az egyutas italcsomagolásból keletkező hulladékok lakossági szelektív visszagyűjtésének

Részletesebben

Humusz Ház képzése alapján

Humusz Ház képzése alapján Humusz Ház képzése alapján Szelektív gyűjtés és újrafeldolgozás: A szelektív gyűjtés a különböző alapanyagú hullakékfajták külön gyűjtését jelenti. (papír, műanyag, üveg, fém, szerves, egyéb) Hulladék

Részletesebben

Terv tervezete. László Tibor Zoltán főosztályvezető-helyettes. Budapest, 2013. november 14.

Terv tervezete. László Tibor Zoltán főosztályvezető-helyettes. Budapest, 2013. november 14. Az Országos Hulladékgazdálkodási Terv tervezete László Tibor Zoltán főosztályvezető-helyettes Budapest, 2013. november 14. Miért van szükség az Országos Hulladékgazdálkodási Tervre? 1. Jogszabályi kötelezettség

Részletesebben

Tóth Zoltán z.toth@electro-coord.hu 1

Tóth Zoltán z.toth@electro-coord.hu 1 Elektronikai hulladékok kezelése XVII. Nemzetközi Köztisztasági Szakmai Fórum és Kiállítás Szombathely, 2007. április 24-25-26. Tóth Zoltán z.toth@electro-coord.hu 1 Háztartási gépek mennyisége a háztartásokban

Részletesebben

Fejlesztési stratégia a nemzeti célok elérésére

Fejlesztési stratégia a nemzeti célok elérésére Fejlesztési stratégia a nemzeti célok elérésére Előadó: Kövecses Péter fejlesztési igazgató 2016. november 23. Globális problémák a hulladékgazdálkodásban Globális hulladékáram Növekvő hulladékmennyiség

Részletesebben

A körforgásos gazdaság az Európai Uniós irányelvek szemszögéből

A körforgásos gazdaság az Európai Uniós irányelvek szemszögéből A körforgásos gazdaság az Európai Uniós irányelvek szemszögéből Dr. Makai Martina Helyettes államtitkár KÖRFORGÁSOS GAZDASÁG ÜZLETI FÓRUM Circular Hungary Program Budapest 2018. november 14. 1 Az EU körforgásos

Részletesebben

Merre halad a világ? ügyvezető. Gyula, 2014. szeptember 18-19.

Merre halad a világ? ügyvezető. Gyula, 2014. szeptember 18-19. Merre halad a világ? XVI. HULLADÉKHASZNOSÍTÁSI KONFERENCIA Farkas Hilda PhD ügyvezető Gyula, 2014. szeptember 18-19. Merre halad a világ? Gyula, 2014. szeptember 18-19. 2 Az EU szabályozó rendszere Hulladék

Részletesebben

TERMOLÍZIS SZAKMAI KONFERENCIA TÁMOP-4.2.2.A-11/1/KONV-2012-0015 2013. SZEPTEMBER 26.

TERMOLÍZIS SZAKMAI KONFERENCIA TÁMOP-4.2.2.A-11/1/KONV-2012-0015 2013. SZEPTEMBER 26. TERMOLÍZIS SZAKMAI KONFERENCIA 2013. SZEPTEMBER 26. A SZABÁLYOZÁSI KÖRNYEZET VIZSGÁLATA A TERMOLÍZIS EURÓPAI ÉS HAZAI SZABÁLYOZÁSÁNAK GYAKORLATA Dr. Farkas Hilda SZIE-GAEK A KUTATÁS CÉLJA A piaci igények

Részletesebben

ÓVJUK MEG A TERMÉSZETBEN KIALAKULT EGYENSÚLYT!

ÓVJUK MEG A TERMÉSZETBEN KIALAKULT EGYENSÚLYT! ÓVJUK MEG A TERMÉSZETBEN KIALAKULT EGYENSÚLYT! 24. Távhő Vándorgyűlés Épület-felújítások üzemviteli tapasztalatai dr. Zsebik Albin zsebik@energia.bme.hu BME, Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék NYÍREGYHÁZA,

Részletesebben

Jogszabályok és jogesetek a Nulla Hulladék tükrében. dr. Kiss Csaba EMLA

Jogszabályok és jogesetek a Nulla Hulladék tükrében. dr. Kiss Csaba EMLA Jogszabályok és jogesetek a Nulla Hulladék tükrében dr. Kiss Csaba EMLA EMLA 1992/1994 alapítás Közérdekű környezetvédelmi jogi tanácsadó iroda 600+ peres üggyel Tagja a Justice and Environment és a The

Részletesebben

Hulladékgazdálkodási közszolgáltatás és termikus hasznosítás - Az új Országos Hulladékgazdálkodási Közszolgáltatási Terv tükrében

Hulladékgazdálkodási közszolgáltatás és termikus hasznosítás - Az új Országos Hulladékgazdálkodási Közszolgáltatási Terv tükrében Hulladékgazdálkodási közszolgáltatás és termikus hasznosítás - Az új Országos Hulladékgazdálkodási Közszolgáltatási Terv tükrében Előadó: Weingartner Balázs József elnök-vezérigazgató Budapest, 2016. 10.

Részletesebben

Az ágazat helyzete, tendenciák a gyümölcslé, gyümölcsital és ásványvízfogyasztás alakulásában

Az ágazat helyzete, tendenciák a gyümölcslé, gyümölcsital és ásványvízfogyasztás alakulásában Az ágazat helyzete, tendenciák a gyümölcslé, gyümölcsital és ásványvízfogyasztás alakulásában Bikfalvi Istvánné Magyarországi Üdítőital-, Gyümölcslé- és Ásványvízgyártók Szövetsége Zöldség és gyümölcslevek

Részletesebben

Mintacím szerkesztése

Mintacím szerkesztése Mintacím szerkesztése Mintacím szerkesztése Az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft. (OHÜ) bemutatása Budapest, 2012. május 16. Az Mintacím OHÜ külső szerkesztése működési modellje Nemzetgazdasági

Részletesebben

Magyar Közgazdasági Társaság Logisztikai Szakosztálya

Magyar Közgazdasági Társaság Logisztikai Szakosztálya Magyar Közgazdasági Társaság Logisztikai Szakosztálya Vándorffy István:Logisztikai és a környezet 2011. március Logisztikai területek Raktározás és a környezet Szállítás és környezet Inverz logisztika

Részletesebben

TISZTELT KÖZÖS KÉPVISELŐ!

TISZTELT KÖZÖS KÉPVISELŐ! TISZTE LT KÖZÖ S KÉPV ISELŐ Kérjük,e! Komplex hulladékgazdálkodási rendszer fejlesztése Pécs város területén, különös tekintettel az elkülönített hulladékgyűjtési, szállítási és előkezelő rendszerre (KEHOP-3.2.1-15-2017-00021)

Részletesebben

Budapest Főváros Önkormányzata házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszerének bemutatása

Budapest Főváros Önkormányzata házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszerének bemutatása Budapest Főváros Önkormányzata házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszerének bemutatása Történelmi áttekintés A világ első ismert hulladéklerakója: ókori Athén Krisztus kora: Gyehenna hulladékégetője

Részletesebben

Környezetvédelem, hulladékgazdálkodás

Környezetvédelem, hulladékgazdálkodás Környezetvédelem, hulladékgazdálkodás 2009 Dr Farkas Hilda Főosztályvezető, címzetes egyetemi docens KÖRNYEZETVÉDELEM A környezet védelme egyre inkább gazdasági szükségszerűség. Stern Jelentés Környezetvédelem

Részletesebben

Környezetvédelmi jogszabályok listája JELENLEG HATÁLYOS KÖRNYEZETVÉDELMI JOGSZABÁLYOK LISTÁJA TÉMAKÖR: 1 / 30

Környezetvédelmi jogszabályok listája JELENLEG HATÁLYOS KÖRNYEZETVÉDELMI JOGSZABÁLYOK LISTÁJA TÉMAKÖR: 1 / 30 JELENLEG HATÁLYOS KÖRNYEZETVÉDELMI JOGSZABÁLYOK LISTÁJA 2011. TÉMAKÖR: 1 / 30 Hulladékgazdálkodás Levegővédelem Termékdíj Természetvédelem Vízvédelem, vízgazdálkodás Zaj- és rezgésvédelem 2 / 30 TÖRVÉNYEK

Részletesebben

Kapcsolt energia termelés, megújulók és a KÁT a távhőben

Kapcsolt energia termelés, megújulók és a KÁT a távhőben Kapcsolt energia termelés, megújulók és a KÁT a távhőben A múlt EU Távlatok, lehetőségek, feladatok A múlt Kapcsolt energia termelés előnyei, hátrányai 2 30-45 % -al kevesebb primerenergia felhasználás

Részletesebben

Települések a nulla hulladék felé vezető úton. Graczka Sylvia

Települések a nulla hulladék felé vezető úton. Graczka Sylvia Települések a nulla hulladék felé vezető úton Graczka Sylvia Mitől lesz egy település nulla hulladékos? 1. Stratégiaalkotás/tervkészítés 2. Általános szemléletformálás 3. Hulladékcsökkentést eredményező

Részletesebben

A hulladékgazdálkodási közszolgáltatási rendszer és az energetikai hasznosítás hosszú távú célkitűzések

A hulladékgazdálkodási közszolgáltatási rendszer és az energetikai hasznosítás hosszú távú célkitűzések A hulladékgazdálkodási közszolgáltatási rendszer és az energetikai hasznosítás hosszú távú célkitűzések Dr. Makai Martina Zöldgazdaság fejlesztésért- klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért

Részletesebben

A hazai beszállító ipar esélyeinek javítása innovációval a megújuló energiatermelés területén

A hazai beszállító ipar esélyeinek javítása innovációval a megújuló energiatermelés területén A hazai beszállító ipar esélyeinek javítása innovációval a megújuló energiatermelés területén Lontay Zoltán irodavezető, GEA EGI Zrt. KÖZÖS CÉL: A VALÓDI INNOVÁCIÓ Direct-Line Kft., Dunaharszti, 2011.

Részletesebben

ELKÜLÖNÍTETT BEGYŰJTŐ ÉS KEZELŐ RENDSZEREK KIÉPÍTÉSE, A HASZNOSÍTÁS ELŐSEGÍTÉSE

ELKÜLÖNÍTETT BEGYŰJTŐ ÉS KEZELŐ RENDSZEREK KIÉPÍTÉSE, A HASZNOSÍTÁS ELŐSEGÍTÉSE ELKÜLÖNÍTETT BEGYŰJTŐ ÉS KEZELŐ RENDSZEREK KIÉPÍTÉSE, A HASZNOSÍTÁS ELŐSEGÍTÉSE Célok a települési szilárd hulladék 40%-ának hasznosítása 2009ig, 50%-ának hasznosítása 2013 végéig a lerakott hulladék biológiailag

Részletesebben

Vaszarról a hulladékudvarra 2011-ben összesen 813,05 m 3 hulladékot szállítottak be, melynek százalékos összetételét az alábbi grafikon szemlélteti.

Vaszarról a hulladékudvarra 2011-ben összesen 813,05 m 3 hulladékot szállítottak be, melynek százalékos összetételét az alábbi grafikon szemlélteti. Tisztelt Lakosok! A GYŐRSZOL Zrt megküldte részünkre a 2011. évi hulladékgazdálkodásra vonatkozó tájékoztatást. Ebben nyomon követhető az előző évben a hulladékudvar igénybevétele, a szelektív gyűjtés

Részletesebben

2009-2010. 2009.10.07 Samling 1

2009-2010. 2009.10.07 Samling 1 2009-2010 2010 Környezetvédelmi termékd kdíj 2009.10.07 Samling 1 A termékdíj mentesség szempontjából a EU kifogásának megfelelıen megszőnik az italcsomagolásoknál a részleges újratöltéssel elnyerhetı

Részletesebben

A hulladékgazdálkodás aktuális feladatai a körforgásos gazdaság irányában

A hulladékgazdálkodás aktuális feladatai a körforgásos gazdaság irányában Köztisztasági Egyesülés Balatonfüred, 2019. április 24-26. A hulladékgazdálkodás aktuális feladatai a körforgásos gazdaság irányában Weingartner Balázs Fenntartható fejlesztésekért felelős államtitkár

Részletesebben

Nemzetközi példák és jó gyakorlatok

Nemzetközi példák és jó gyakorlatok Szakmai műhelymunka a Nemzeti Megelőzési Program előkészítéséről Humusz Szövetség, Budapest Nemzetközi példák és jó gyakorlatok Budapest, 2011. augusztus 26. 1,3 milliárd tonna szemetet dobunk el évente

Részletesebben

Az első hazai csomagolási hulladékhasznosítást koordináló szervezet AZ ÖKO-PANNON KHT. Bemutatkozó prezentáció. 2005. április 13.

Az első hazai csomagolási hulladékhasznosítást koordináló szervezet AZ ÖKO-PANNON KHT. Bemutatkozó prezentáció. 2005. április 13. Az első hazai csomagolási hulladékhasznosítást koordináló szervezet AZ ÖKO-PANNON KHT. Bemutatkozó prezentáció 2005. április 13. A HULLADÉKGAZDÁLKODÁS HAZAI ÉS AZ EURÓPAI UNIÓS SZABÁLYOZÁSI HÁTTÉRE EU

Részletesebben

Közszolgáltatói Hulladékgazdálkodási Terv Békési Kommunális és Szolgáltató Kft.

Közszolgáltatói Hulladékgazdálkodási Terv Békési Kommunális és Szolgáltató Kft. Közszolgáltatói Hulladékgazdálkodási Terv Békési Kommunális és Szolgáltató Kft. 2013. Bevezetés A Békési Kommunális és Szolgáltató Kft. 2012. június 1-én alakult, azzal a céllal, hogy a békési és más települések

Részletesebben

A szén-dioxid mentes város megteremtése Koppenhága példáján. Nagy András VÁTI Nonprofit Kft.

A szén-dioxid mentes város megteremtése Koppenhága példáján. Nagy András VÁTI Nonprofit Kft. A szén-dioxid mentes város megteremtése Koppenhága példáján Nagy András VÁTI Nonprofit Kft. Szén-dioxid semlegesség A vízió: 2025-ben Koppenhága lesz az első szén-dioxidsemleges főváros a világon. az összes

Részletesebben

10 éves az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés

10 éves az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés Értékteremtés szelektív hulladékgyűjtéssel 10 éves az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés Baka Éva Ügyvezető igazgató Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés Az előadás tartalma Honnan indultunk?

Részletesebben

T/ számú. törvényjavaslat

T/ számú. törvényjavaslat MAGYAR KÖZTÁRSASÁG KORMÁNYA T/11705. számú törvényjavaslat a környezetvédelmi termékdíjról, továbbá egyes termékek környezetvédelmi termékdíjáról szóló 1995. évi LVI. törvény módosításáról Előadó: a környezetvédelmi

Részletesebben

Gazdasági ösztönzőkközgazdasági. környezetvédelemben

Gazdasági ösztönzőkközgazdasági. környezetvédelemben Gazdasági ösztönzőkközgazdasági eszközök a környezetvédelemben Ökoadók Célok: Környezetvédelmi célok: Szennyezés elkerülés, károk csökkentése Környezetbarátabb megoldások felé terelés Forrásteremtés Károk/intézkedések

Részletesebben

ADÓZÁSI KÉZIKÖNYVEK Budapest, 2008

ADÓZÁSI KÉZIKÖNYVEK Budapest, 2008 ADÓZÁSI KÉZIKÖNYVEK A KÖRNYEZETVÉDELMI TERMÉKDÍJ ELJÁRÁSI SZABÁLYAI Budapest, 2008 Szerzõ: Fekete Antal Lektor: Kovács Ferencné Sorozatszerkesztõ: Ráskai Éva A kézirat lezárva: 2008 január ISBN 978 963

Részletesebben

ÖkoPosta: a jövőnekcímezve Magyar Posta Zrt. környezetvédelmi alrendszerei, hulladék újrahasznosítás

ÖkoPosta: a jövőnekcímezve Magyar Posta Zrt. környezetvédelmi alrendszerei, hulladék újrahasznosítás ÖkoPosta: a jövőnekcímezve Előadó: Hermann-né Garai Mária EBK osztályvezető Magyar Posta Zrt. Biztonsági Főigazgatóság EBK Osztály Budapest, 2017. november 8. Magyar Posta Zrt. környezetvédelmi alrendszerei,

Részletesebben

A szelektív hulladékgyűjtés helyzete Budapesten, különös tekintettel a hulladékudvarokra

A szelektív hulladékgyűjtés helyzete Budapesten, különös tekintettel a hulladékudvarokra A szelektív hulladékgyűjtés helyzete Budapesten, különös tekintettel a hulladékudvarokra Készítette: Ressinka Ágnes Környezettudomány MSc szakos hallgató Témavezető: Dr. Munkácsy Béla Egyetemi adjunktus

Részletesebben

Az építési és bontási hulladékokkal kapcsolatos aktuális hazai problémák és a készülő rendelet megoldási javaslatai

Az építési és bontási hulladékokkal kapcsolatos aktuális hazai problémák és a készülő rendelet megoldási javaslatai FÖLDMŰVELÉSÜGYI MINISZTÉRIUM Az építési és bontási hulladékokkal kapcsolatos aktuális hazai problémák és a készülő rendelet megoldási javaslatai Nyissuk meg a másodnyersanyagok útját! Dr. Petrus József

Részletesebben

ENERGIA Nemcsak jelenünk, de jövőnk is! Energiahatékonyságról mindenkinek

ENERGIA Nemcsak jelenünk, de jövőnk is! Energiahatékonyságról mindenkinek ENERGIA Nemcsak jelenünk, de jövőnk is! Energiahatékonyságról mindenkinek Dr. Boross Norbert Kommunikációs igazgató ELMŰ-ÉMÁSZ Társaságcsoport Miért van szükség az energiahatékonyságra? Minden változáshoz,

Részletesebben

A KÖRNYEZETVÉDELMI TERMÉKDÍJ

A KÖRNYEZETVÉDELMI TERMÉKDÍJ ADÓZÁSI KÉZIKÖNYVEK A KÖRNYEZETVÉDELMI TERMÉKDÍJ ELJÁRÁSI SZABÁLYAI Budapest, 2009 Szerzõ: Fekete Antal Lektor: Takáts Beáta Sorozatszerkesztõ: dr. Varga Árpád A kézirat lezárva: 2009. április 2. ISBN

Részletesebben

Települési hulladékból tüzelőanyag előállítása a gyakorlatban

Települési hulladékból tüzelőanyag előállítása a gyakorlatban Települési hulladékból tüzelőanyag előállítása a gyakorlatban Hulladékból tüzelőanyag előállítás gyakorlata 2016 őszén c. Konferencia 2016. November 30. Előzmények 2000-es évek elején látható volt a megyében

Részletesebben

KÖRNYEZETI INFORMÁCIÓK III.

KÖRNYEZETI INFORMÁCIÓK III. KÖRNYEZETI INFORMÁCIÓK III. A HULLADÉKGAZDÁLKODÁS ÁLTALÁNOS JELLEMZİI Magyarországon évente közel 104 millió tonna hulladék képzıdik, melybıl kb. 4 millió tonna a települési szilárd hulladék, és kb. 20

Részletesebben

Helyzetkép 2012. május - június

Helyzetkép 2012. május - június Helyzetkép 2012. május - június Gazdasági növekedés A világgazdaság kilátásait illetően megoszlik az elemzők véleménye. Változatlanul dominál a pesszimizmus, ennek fő oka ugyanakkor az eurózóna válságának

Részletesebben

Fenntartható fejlődés szakkör

Fenntartható fejlődés szakkör Fenntartható fejlődés szakkör Környezetbarát termékek Az újrahasznosítás lehetőségei 3-4. foglalkozás 2010.03.11. 2 1.Mit értünk környezetbarát terméken? Környezetbarát Termék védjegy Környezetbarát Termék

Részletesebben

Hasznosítási célok és eredmények 2012 Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft.

Hasznosítási célok és eredmények 2012 Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft. Hasznosítási célok és eredmények 2012 Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft. Vámosi Oszkár ügyvezető 2014. április 1. A SZABÁLYOZÁSI ÉS MŰKÖDÉSI KÖRNYEZET Tervezett jogi szabályozás a hulladékgazdálkodás

Részletesebben

Klug Lajos vezérigazgató

Klug Lajos vezérigazgató Kép beszúrásához kattintson az ikonra Klug Lajos vezérigazgató Az szelektív hulladékgyűjtési rendszerének bemutatása Kitekintés a 2013-ban bővítésre kerülő házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszerre

Részletesebben

~ 2 ~ Bevezető. BTG Budaörsi Településgazdálkodási Korlátolt Felelősségű Társaság 2040 Budaörs, Dózsa György u. 21.

~ 2 ~ Bevezető. BTG Budaörsi Településgazdálkodási Korlátolt Felelősségű Társaság 2040 Budaörs, Dózsa György u. 21. ÜZLETI JELENTÉS 2012 2013. április 12. ~ 2 ~ Bevezető A z e l m ú l t 5 é v e t t e k i n t v e a l e g i n n o v a t í v a b b a 2 0 1 2 - e s e s z t e n d ő v o l t. A B T G K f t. e r ő f o r r á s

Részletesebben

Tervezzük együtt a jövőt!

Tervezzük együtt a jövőt! Tervezzük együtt a jövőt! gondolkodj globálisan - cselekedj lokálisan CÉLOK jövedelemforrások, munkahelyek biztosítása az egymásra épülő zöld gazdaság hálózati keretein belül, megújuló energiaforrásokra

Részletesebben

Az Élet forrásában nincs tegnapi víz. Körforgásos gazdaság: lehetőség a víziparban

Az Élet forrásában nincs tegnapi víz. Körforgásos gazdaság: lehetőség a víziparban Körforgásos gazdaság koncepciója és hazai realitása MASZESZ XVIII. ORSZÁGOS KONFERENCIA Lajosmizse (2017.05.16) Az Élet forrásában nincs tegnapi víz. Körforgásos gazdaság: lehetőség a víziparban Galambos

Részletesebben

Műanyagok és környezetvédelem

Műanyagok és környezetvédelem Műanyagok és környezetvédelem 1 Vázlat Műanyagok és környezet mennyiség energia Megoldás életút-analízis megelőzés, tervezés újrafeldolgozás kémiai hasznosítás égetés Biológiailag lebontható polimerek

Részletesebben

Az európai élelmiszeripar tevékenysége az élelmiszer-veszteség és pazarlás. megelőzése és csökkentése érdekében. NÉB)( Maradék nélkül konferencia

Az európai élelmiszeripar tevékenysége az élelmiszer-veszteség és pazarlás. megelőzése és csökkentése érdekében. NÉB)( Maradék nélkül konferencia Az európai élelmiszeripar tevékenysége az élelmiszer-veszteség és pazarlás megelőzése és csökkentése érdekében NÉB)( Maradék nélkül konferencia 2016. november 18. Szöllősi Réka Élelmiszer-feldolgozók Országos

Részletesebben

Az EU hulladékpolitikája. EU alapító szerződés (28-30 és 174-176 cikkelye) Közösségi hulladékstratégia COM (96)399

Az EU hulladékpolitikája. EU alapító szerződés (28-30 és 174-176 cikkelye) Közösségi hulladékstratégia COM (96)399 Az EU hulladékpolitikája EU alapító szerződés (28-30 és 174-176 cikkelye) Közösségi hulladékstratégia COM (96)399 Hulladékgazd kgazdálkodási alapelvek szennyező fizet gyártói felelősség ( számonkérhetőség)

Részletesebben

Aktualitások a körkörös gazdasági programban. Jeffrey D. Kimball elnökségi tag, EuRIC

Aktualitások a körkörös gazdasági programban. Jeffrey D. Kimball elnökségi tag, EuRIC Aktualitások a körkörös gazdasági programban Jeffrey D. Kimball elnökségi tag, EuRIC European Recycling Industries Confederation (EuRIC) 18 ORSZÁG az EuRIC által képviselt országos szervezetek (Magyarországon:

Részletesebben

TisztaShow SZAKMAI NAP. Van más választás: pozícionálja újra szolgáltatását a piacon. Budapest, október

TisztaShow SZAKMAI NAP. Van más választás: pozícionálja újra szolgáltatását a piacon. Budapest, október TisztaShow SZAKMAI NAP Budapest, 2016. október 21-22. Van más választás: pozícionálja újra szolgáltatását a piacon Barta Géza Róbert ügyvezető Környezetbarát Termék Nonprofit Kft. Csak egy módon indulhatunk

Részletesebben

Az enhome komplex energetikai megoldásai. Pénz, de honnan? Zalaegerszeg, 2015 október 1.

Az enhome komplex energetikai megoldásai. Pénz, de honnan? Zalaegerszeg, 2015 október 1. Az enhome komplex energetikai megoldásai Pénz, de honnan? Zalaegerszeg, 2015 október 1. Az energiaszolgáltatás jövőbeli iránya: decentralizált energia (DE) megoldások Hagyományos, központosított energiatermelés

Részletesebben

HULLADÉKGAZDÁLKODÁS ipari hulladékgazdálkodás 01. dr. Torma András Környezetmérnöki Tanszék

HULLADÉKGAZDÁLKODÁS ipari hulladékgazdálkodás 01. dr. Torma András Környezetmérnöki Tanszék HULLADÉKGAZDÁLKODÁS ipari hulladékgazdálkodás 01 dr. Torma András Környezetmérnöki Tanszék Tematika Készítette: dr. Torma A. Készült: 2012.09. 2» Termelési hulladékok jelentősége» Programok, policyk a

Részletesebben

Hulladékképződés megelőzése és újrahasználat a magyar jogszabályokban és gyakorlatban. Hartay Mihály környezetvédelmi tanácsadó

Hulladékképződés megelőzése és újrahasználat a magyar jogszabályokban és gyakorlatban. Hartay Mihály környezetvédelmi tanácsadó Hulladékképződés megelőzése és újrahasználat a magyar jogszabályokban és gyakorlatban. Hartay Mihály környezetvédelmi tanácsadó Jogszabályi háttér 2008/98/EK irányelvben megfogalmazásra került a hulladékkeletkezés

Részletesebben