Leonardo da Vinci pályázat LdV-HU-09-VEP FRANCIAORSZÁG Tóth Gizella Tóth Katalin

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Leonardo da Vinci pályázat LdV-HU-09-VEP-3022 2010-03. 15. 2010. 03. 28. FRANCIAORSZÁG Tóth Gizella Tóth Katalin"

Átírás

1 Leonardo da Vinci pályázat LdV-HU-09-VEP FRANCIAORSZÁG Tóth Gizella Tóth Katalin A Leonardo tanári mobilitási pályázat jóvoltából márciusának második felében két hetet tölthettünk Franciaországban, az Ile de France régióban, hogy az iskolák szakmai képzési rendszerét, a virágkötészeti szakmai hagyományokat, az ország kultúrtörténetét tanulmányozzuk. Megérkezésünk az iskolába Célunk, hogy a kint szerzett tapasztalatokat, élményeket átadhassuk saját diákjainknak. Célunk továbbá a nemzetközi kulcskompetenciák fejlesztése, a kölcsönös tapasztalatcsere, a naprakész tudás megszerzése, átadása. Ennek érdekében iskolákat, virágüzeleteket, temetőket, kastélyokat, múzeumokat, szakmai kiállítást és vásárt látogattunk.

2 2 A nagy csapat Elsőként Párizs északkeleti részén a csodálatos Butte Chaumont park közelében található Párizsi Virágkötészeti Iskolát látogattuk meg. Párizs szép parkja az iskola mellett

3 3 Az iskolát 1950-ben a Virágkötők Szakmai Szövetsége hozta létre, fenntartója az Ile de France régió Szakszervezeti Kamarája. Beiskolázási körzete a párizsi régió, de számos külföldi ösztöndíjast is fogadnak. Az utóbbi időben főleg japánok, koreaiak tanulmányozzák a francia virágkötészeti hagyományokat, és hazájukban francia mintára készítik a szállodai, éttermi dekorációkat. A szakképzés több szinten történik; alapképzéstől a mesterkurzusig. Az alapképzés 1 vagy 2 éves az előképzettség, illetve a megszerzendő magasabb képesítés függvényében. Mind a munkáltatók, mind a tanulók érdekeltek a folyamatos továbbképzésben, hiszen az 1 éves képzésben résztvevők a minimálbér 25 %-át kapják, a 2. évben 35 %-ot. Minden diáknak érvényes szerződése van a virágüzlettel /ez egyben az iskolai felvétel alapkövetelménye/. A szigorú szerződés a munkáltatónak is érdeke, hiszen a régiótól erre kiegészítő támogatást, adócsökkentést kap. A diák számára így biztosított a gyakorlati képzés helyszíne, a magas szakmai színvonal és a szerződésben rögzített bérezés. A szakképesítés megszerzése után biztos a munkahely is. A gyakorlati képzésen van a hangsúly, hiszen az üzletben 2-3 hetet, az iskolai szakmai elméleti órákon 1 hetet töltenek a tanulók. A végső minősítésben is a gyakorlati helyen szerzett érdemjegy a döntő. A tantárgyak hasonlóak a mieinkhez; botanika, munkavédelem, jogi, állampolgári ismeretek, vállalkozói ismeretek, üzleti kommunikáció, üzleti gyakorlat. Az iskola egy többszintes épület két szintjén található. Jelenleg 300 hallgatójuk van. 4 tágas, jól felszerelt, modern auditóriummal rendelkeznek, itt folyik az elméleti oktatás. Az intézményi gyakorlati képzés 3 szaktanteremben történik, mellettük raktár és hűtőház található. Modern előadóterem Alapfokú képzés virágtál készítése

4 4 Virágkötészeti gyakorlatok A gyakorlati oktatók a személyre lebontott éves költséggel szabadon gazdálkodnak a tantervi követelmény, a képzési szint elvárásai és az adott évszak függvényében. A beszerzésről a nagybani piacról az intézmény gondoskodik. A számítógépekkel, internettel, a legfrissebb hazai és nemzetközi szakirodalommal ellátott könyvtárteremben minden lehetőség biztosított a tervfeladat elkészítéséhez. A napi oktatás 8 30 tól 17 óráig tart, 60 perces ebédszünettel, illetve 2X15 perces tízórai / dohányzási szünettel. Dohányozni szigorúan csak az intézmény területén kívül szabad.

5 5 Meglepő és irigylésre méltó volt a pontosság, a munkafegyelem, a szabályok tiszteletben tartása és betartása. A szakmai vizsga követelményei hasonlóak a hazaiakhoz. Előre meg kell tervezni, majd elkészíteni a tervfeladatot s a gyakorlatban időre megvalósítani. A másik meglátogatott intézmény a Jouy en Josas-ban található TECOMAH iskola volt. Az oktatás Versailles közelében 1200 ha területen, dombok karéjában, természetes környezetben, több épületben folyik. Az intézmény 1963 óta működik, évente közel 1000 tanulót képez, falai között többféle szakképzés folyik. Fenntartója a Párizsi Kereskedelmi és Iparkamara, beiskolázási körzete a Párizs környéki régió. Fő szakképzési területei: táj- és kertépítő, sport- és szabadidős pályaépítő, vízgazdálkodó, kertész, virágkötő, park- és közterület fenntartó, környezetvédő, vendéglátó szakképzés. Az elméleti oktatás az iskola többszintes, modern központi épületében folyik, jól felszerelt, bekamerázott tantermekben. Víztisztító berendezés A gyakorlati képzés a laboratóriumban, gépműhelyben, üvegházakban, az Orangerie-nek nevezett virágkötő teremben, a vendéglátós tankonyhában /szakács, cukrász, éttermi felszolgáló/ folyik.

6 6 Az iskolai menza kedvezményes napi étkezést, a jól felszerelt könyvtár naprakész tájékozódás biztosít tanárnak, diáknak egyaránt. Az oktatás napirendje megegyezik a párizsi iskoláéval. A10. osztály elvégzése után a leendő virágkötők többféle képzési lehetőségből választhatnak, de a képzésben való részvétel feltétele minden esetben a gyakorlati hellyel kötött tanulói szerződés. 1 éves képzés után Virágkötő Szakmai Tanúsítvány /CAP=Certificat d Aptitude Professionnelle/ birtokában kisegítő virágkötőként, bolti eladóként, képesített virágkötőként állhatnak munkába. A vizsgát írásban és szóban közismereti tárgyakból, illetve virágbolti szakmai gyakorlatból kell tenniük. Az eredményeket független bizottság pontozással értékeli. A szakmai oklevél /Brevet Professionnell Fleuriste/ megszerzéséhez további 2 év tanulás, elméleti és gyakorlati oktatásban való részvétel szükséges. A vizsgát gyakorlatban és írásbeli feladatok megoldásával lehet teljesíteni. Az oklevél birtokában képesített virágkötőként, üzletvezetőként s további továbbképzés után gyakorlati oktatóként lehet elhelyezkedni szeptemberétől az intézményben lehetőség van 4 év alatt a szakmai érettségi bizonyítvány megszerzésére is. Ezeken felül az intézmény távoktatással, szakmai továbbképzések szervezésével, felnőttképzéssel, virágkötő mestervizsga szervezésével is foglalkozik. Az intézmény évek óta hagyományosan megrendezi a 3 napos Nyitott Kapuk rendezvénysorozatot, amelyen az iskola valamennyi szakképzési ága bemutatkozik. A hatalmas tornacsarnokban egy héttel a rendezvény előtt ( ) elkezdődtek a munkálatok. A fóliával letakart alapra különféle burkoló anyagok, térburkolatok, víztisztító berendezések, mini parkok, kertészeti munkagépek, a közlekedéshez ízléses terek, utak, arab hangulatot idéző belső kert került. A legimpozánsabb a virágkötő tanulók által készített bordó- narancssárga színű, aprólékos gonddal kimunkált térkompozíció volt.

7 7 A virágkötő szakma bemutatkozása Az iskola tanárai, diákjai közösen fogadták, kalauzolták az érdeklődő szülőket, leendő diákokat az egyes helyszínek között, sőt az intézmény 2 mikrobuszt is hadrendbe állított az intézmény területén belüli gyorsabb közlekedéshez. A rendezvényt 3 nap alatt több mint 5000 látogató kereste fel. A diákok az iskola emblémájával ellátott egyenpólóban segítették a tájékozódást, beszéltek szakmájukról. Láttunk orchidea kiállítást /a virágokat az intézmény, illetve a partner intézmények biztosították/, tanulók által készített fotókiállítást, kárés kórképgyűjteményeket, plant art alkotásokról készített tablókat, víztisztító minilabort, művészi színvonalú rajzokat, vázlatokat.

8 8 Az ünnepien feldíszített tanétteremben a csokoládé készítő cukrásztanulók műremekeit csodálhattuk. A tóparti üvegházban cserepes virágok, illetve a virágkötő tanulók munkái /csokrok, virágtálak, növény-összeültetések/ voltak megvásárolhatók. Külön tetszett a növényismereti faj- és fajtabemutató, a precíziós, szemenkénti magvetőgép, a most divatos növényfal összeültetések ötletessége. A vetőgép A szervezők, a közreműködők figyelme mindenre kiterjedt. Nagyon jó volt a rendezvény reklámja /tájékoztató füzet, térkép, útbaigazító táblák/ és visszhangja is /újságcikk a Le Monde-ban, riport a le Parisien-ben/.

9 9 A Nyitott Kapuk rendezvényeinek sokszínűsége után kíváncsiak voltunk a virágkötő gyakorlati foglakozásokra. És nem csalódtunk! Jóllehet kint tartózkodásunk első hetében az egész iskola a Nyitott Kapukra készült, s a tantervi előírások szerint a virágkötők a következő hetüket az üzletekben töltötték, magas színvonalú szakmai gyakorlati képzésbe nyerhettünk betekintést ottlétünk második hetében. A 18 fős osztály gyakorlati oktatását 2 virágkötő szakember látta el, mert bár a csoportbontás nem kötelező, a törvény 12 fő felett 2 szakembert ír elő. Jó volt látni a 2 kolléga összehangolt munkáját, ahogy az elméleti és gyakorlati bemutatás, ismeretközlés alatt folyamatosan kiegészítették, inspirálták egymást. Pedagógiai, módszertani, szakmai tudásukat magas fokú empátiával, jó pszichológiai érzékkel adták tovább. A két kiváló tanár Az adott napon a 8-17 óráig terjedő szakmai gyakorlaton jól előkészített tanári bemutatás után 30 perc alatt különböző virágfelfűzéseket kellett montázsként elkészíteni (max. 20 db-ot).

10 10 A tanári montázs A diákok munkája A következő feladat fűzött válldísz vagy kitűző készítése volt, majd ugyanezen technikával alkalmi csokrot kellett készíteni. A bemutató után mindenki egyénileg, tanári segítség nélkül dolgozott.

11 11 A válldísz Mindhárom feladat bemutatása szakmailag kifogástalan, precíz, mutatós és igényes volt. A diákok munkája egyénenként minőségileg igen eltérő volt. Megbizonyosodtunk arról, hogy azonos feltételek ellenére a szakmai rátermettségtől, kézügyességtől, fantáziától függően mennyire eltérő volt a végeredmény. A kollégák általános kifogása volt a diákok lassú tempója, amelynek egyik oka a gyakorlat hiánya. Általános véleményünk a munkafegyelem, a kölcsönös tisztelet, a környezet iránti igényesség állandó jelenléte. A diákok minden aznapi tevékenységét személyre szólóan, érdemjeggyel és szóban értékelték a kollégák. A szóbeli értékelés főként négyszemközt történik, figyelemmel az egyéni érzékenységre. Az értékelés tapasztalatunk szerint minden szubjektivitást nélkülöz; a tanulók személyiségét egy sorszám jelöli. Programunk másik részét nagy nevű párizsi virágboltok, parkok, temetők látogatása jelentette.

12 12 Meglátogattuk tanítványaink 5 hetes virágbolti gyakorlatának helyszíneit (Versailles, Bois d Arcy). A Versailles-i virágbolt nagyforgalmú, hagyományos, az Interflora láncolat üzlete. Árukészlete, vágott virágai, kellékei gazdagok, ízlésesek. Vevőköre visszatérő városi kliensekből áll. A Versailles-i üzlet A Bois d Arcy-i üzlet a Leclerc hypermarkettben található, óriási átmenő forgalommal, 12 állandó alkalmazottal. A Bois d Arcy-i üzlet Sírcsokor és a csomagolás Érdekes volt, hogy az elkészített kész csokrokat tartóedénnyel vagy különleges csomagolóanyagba rejtett víztartállyal árusítják. Így biztosítják a vágott virágok folyamatos vízutánpótlását. A csomagolást mindig cégemblémával és virágtartósítóval látják el. A csomagolóanyaggal nem fukarkodnak; a csokrot színes papírba és óriási celofánba burkolják.

13 13 A csokrok vagy egyszínűek, vagy színben és fajban nagyon tarkák, a biológiai törvényeket viszont figyelmen kívül hagyják. Meglepő volt az eladók szívélyessége, segítőkész udvariassága; a vevőt az ajtóban fogadják, vásárlás után az ajtóig kísérik. Jó kereskedők! A virágkészletet dél-franciaországi termelők, illetve importáruk biztosítják, ezt közvetlenül a termelőtől vagy Hollandián keresztül szerzik be. Párizsban több neves virágüzletet volt alkalmunk megismerni: Truffaut, Moulié, Deschamps. Az üzletek kínálata, eleganciája lehengerlő, mindenki törekszik egyéni arculat kialakítására. A virágvásárlás Párizsban nemcsak tavasszal - mindennapos szükséglet. Volt alkalmunk személyesen találkozni a 2007-es Nemzetközi Virágkötészeti Verseny győztesével, a TECOMAH iskola volt növendékével, jelenleg jól menő virágüzlet tulajdonosával. S hogy milyen kicsi a világ! Egyetemistaként elbűvölten hallgattuk Guy Martin professzor előadását, akiről most kiderült, hogy 20 évig a TECOMAH, majd a párizsi Virágkötő Iskola tanára volt, s jelenleg a Kanári szigeteken oktatja a virágkötészetet. Utazásunk során Párizsban felfigyeltünk a franciák növényszeretetére; balkonon, tetőkertben és a ház falán is üdezöld növényeket láttunk. Érdekes volt a Montparnasse pályaudvar tetején kialakított közpark teniszpályákkal, játszóterekkel, sétautakkal. A francia parkok szabályos mértani kertek, nyesett fákkal, sövényekkel, fasorokkal, szabályos virágágyakkal, fűfelületekkel. Ezen zárt közparkok napközben a szabadidő hasznos eltöltését szolgálják, szökőkutai, medencéi, vízesései nyugtatóan hatnak, a színes kiültetések gyönyörködtetnek. A közterületek fenntartói nagy megbecsülést élveznek. Mivel iskolánk a kertépítő technikus képzésen belül a temetőkertészetet is oktatja, érdekelt bennünket a nagyhírű párizsi temetők hangulata és a temetkezés hagyománya.

14 14 Mind a Père Lachaise, mind a Montmartre temető több száz éves; sírkamrái, sírkövei alatt sok neves francia és külföldi híresség nyugszik. Sírkamrák Számunkra meglepő volt a síremlékek kőrengetege, más nyugati temetőkhöz viszonyítva szinte teljesen hiányzott a növényzet, a virág. A fedett sírokon kő-, márvány-, üvegtáblácska vagy művirág helyettesítette az élő virágot. Gilbert Becaud sírja

15 15 A szóróparcellás temetés ismeretlen, a hagyományos koporsós temetés a gyakori, de van hamvasztásos temetés is. A franciák udvariassága, kiegyensúlyozottsága, törvénytisztelete, mosolygós segítőkészsége nap mint nap kivívta csodálatunkat. Összességében elmondhatjuk, hogy tartalmas, élményekben, hasznosítható ismeretekben gazdag két hetet töltöttünk Franciaországban, melyért hálás köszönetünket fejezzük ki a Leonardo program francia és magyar koordinátorának, a fogadó intézményeknek és a Magyar Gyula Szakközépiskolának. Budapest, április 3. Tóth Gizella Tóth Katalin

Az LdV-Hu-11-VEP-3035 számú Leonardo da Vinci projekt 2012.03.24 04.07.

Az LdV-Hu-11-VEP-3035 számú Leonardo da Vinci projekt 2012.03.24 04.07. Az LdV-Hu-11-VEP-3035 számú Leonardo da Vinci projekt 2012.03.24 04.07. A Magyarországon bevezetésre kerülő duális rendszer sok problémát vet fel, ugyanakkor nem vitatható az új forma létjogosultsága.

Részletesebben

LdV-HU-09-VEP-3022 Leonardo da Vinci pályázat. 2010. 02.18.-03.03. Norvégia. Hartmann Nikolett, Veress Borbála

LdV-HU-09-VEP-3022 Leonardo da Vinci pályázat. 2010. 02.18.-03.03. Norvégia. Hartmann Nikolett, Veress Borbála LdV-HU-09-VEP-3022 Leonardo da Vinci pályázat 2010. 02.18.-03.03. Norvégia Hartmann Nikolett, Veress Borbála A program keretében 2 hetet tölthettünk el Norvégiában. A program céljai között szerepelt, hogy

Részletesebben

Budapest, 2012. június 30. - 1 -

Budapest, 2012. június 30. - 1 - Budapest, 2012. június 30. - 1 - Pedagógiai program Általános adatok 1. Az iskola neve: Dobos C. József Vendéglátóipari Szakképző Iskola 2. Az iskola fenntartója: Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatal

Részletesebben

A BKF KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ SZAKKÖZÉPISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA

A BKF KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ SZAKKÖZÉPISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA A BKF KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ SZAKKÖZÉPISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA 2009. A BKF Kommunikációs Alapítvány által fenntartott BKF KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ SZAKKÖZÉPISKOLA BUDAPEST PEDAGÓGIAI PROGRAM Jóváhagyási záradékok

Részletesebben

Magyar Gyula Kertészeti Szakképző Iskola PÁLYÁZAT

Magyar Gyula Kertészeti Szakképző Iskola PÁLYÁZAT Földművelésügyi Minisztérium SZIF/257/2015 Magyar Gyula Kertészeti Szakképző Iskola PÁLYÁZAT a Magyar Gyula Kertészeti Szakképző Iskola (1106. Budapest, Maglódi út 8.) Tanár munkakörben igazgató (magasabb

Részletesebben

Budapest, 2014. március 31. - 1 -

Budapest, 2014. március 31. - 1 - Budapest, 2014. március 31. - 1 - Pedagógiai program Általános adatok 1. Az iskola neve: Dobos C. József Vendéglátóipari Szakképző Iskola 2. Az iskola fenntartója: Klebelsberg Intézményfenntartó Központ

Részletesebben

Dr. Entz Ferenc Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium. 2481 V e l e n c e, Ország út 19. www.entz.hu PEDAGÓGIAI PROGRAM

Dr. Entz Ferenc Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium. 2481 V e l e n c e, Ország út 19. www.entz.hu PEDAGÓGIAI PROGRAM Dr. Entz Ferenc Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium 2481 V e l e n c e, Ország út 19. www.entz.hu Tel./Fax: 06/22/472-183 iskola@entz.hu PEDAGÓGIAI PROGRAM 2014 1 TARTALOMJEGYZÉK B e v e z e t

Részletesebben

Dr. Entz Ferenc Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium. 2481 V e l e n c e, Ország út 19. www.entz.hu PEDAGÓGIAI PROGRAM

Dr. Entz Ferenc Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium. 2481 V e l e n c e, Ország út 19. www.entz.hu PEDAGÓGIAI PROGRAM Dr. Entz Ferenc Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium 2481 V e l e n c e, Ország út 19. www.entz.hu Tel./Fax: 06/22/472-183 iskola@entz.hu PEDAGÓGIAI PROGRAM 2014 1 TARTALOMJEGYZÉK B e v e z e t

Részletesebben

Kedves Szülők! Sikeres iskolaválasztást kívánok magam és munkatársaim nevében! Bondor Mária intézményvezető

Kedves Szülők! Sikeres iskolaválasztást kívánok magam és munkatársaim nevében! Bondor Mária intézményvezető 2015 Kedves Szülők! Fontos és nehéz döntés előtt állnak azok a szülők, akiknek ez év tavaszán kell választaniuk hová, melyik iskolába írassák gyermeküket. Budapest XX. kerületében, Pesterzsébeten kilenc

Részletesebben

138. BESZÁMOLÓ. a Pápai Gazdasági Szakképző Iskola és Kollégium munkájáról 2008-2012. Készítette: Karnerné Pethő Katalin Igazgatóhelyettes

138. BESZÁMOLÓ. a Pápai Gazdasági Szakképző Iskola és Kollégium munkájáról 2008-2012. Készítette: Karnerné Pethő Katalin Igazgatóhelyettes 138. BESZÁMOLÓ a Pápai Gazdasági Szakképző Iskola és Kollégium munkájáról 2008-2012.. Készítette: Karnerné Pethő Katalin Igazgatóhelyettes Tisztelt Képviselőtestület! A Pápai Gazdasági Szakképző Iskola

Részletesebben

MINERVA ÉRETTSÉGIZETTEK SZAKKÖZÉPISKOLÁJA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA

MINERVA ÉRETTSÉGIZETTEK SZAKKÖZÉPISKOLÁJA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA MINERVA ÉRETTSÉGIZETTEK SZAKKÖZÉPISKOLÁJA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA 2013. 1 Véleményem szerint az országnak, a hazának egyik legfontosabb kérdése az, hogy ki neveli, és hogy neveli eljövendő generációit. Füst

Részletesebben

www.vikiskola.hu 2014/2015 Kreativitásod fejlesztése a szakmai sikered kulcsa

www.vikiskola.hu 2014/2015 Kreativitásod fejlesztése a szakmai sikered kulcsa Kreativitásod fejlesztése a szakmai sikered kulcsa HATÁRTALAN SZAKMAI TUDÁS TÁJÉKOZTATÓ FÜZET A 2015/2016-OS TANÉV SZAKISKOLAI KÉPZÉSEIRŐL 2014/2015 OM azonosító: 035566 Cím: 1078 Budapest, Hernád utca

Részletesebben

A munkaerőpiac változó igényeihez alkalmazkodó szakképzés

A munkaerőpiac változó igényeihez alkalmazkodó szakképzés KISSNÉ Szigetvári Barbara A munkaerőpiac változó igényeihez alkalmazkodó szakképzés Magyarország versenyképességének növelése érdekében biztosítanunk kell a tudásalapú társadalomban szükséges oktatást,

Részletesebben

Középiskolai Hívogató

Középiskolai Hívogató Középiskolai Hívogató TÉGED VÁR BÉKÉSCSABA, A DIÁKOK VÁROSA! A Csabai Mérleg oktatási különszáma. Felelôs kiadó: Békéscsaba Vagyonkezelô Zrt. INGYENES VÁROSI LAP Kedves diákok, tisztelt szüleik! A városháza

Részletesebben

WEXEDU ALAPÍTVÁNY CSOPORTOS BESZÁMOLÓ Írország, Dublin 2011.09.26-10.02.

WEXEDU ALAPÍTVÁNY CSOPORTOS BESZÁMOLÓ Írország, Dublin 2011.09.26-10.02. WEXEDU ALAPÍTVÁNY CSOPORTOS BESZÁMOLÓ Írország, Dublin 2011.09.26-10.02. 1. nap 2011.09.26. Érkezés Dublinba az esti órákban, a szállás elfoglalása. 2. nap 2011.09.27. Látogatás a Colaiste Ide iskolában.

Részletesebben

Iskola- és pályaválasztási kiállítás. katalógusa 2008.

Iskola- és pályaválasztási kiállítás. katalógusa 2008. Iskola- és pályaválasztási kiállítás katalógusa 2008. Sulimix iskola- és pályaválasztási kiállítás katalógusa 2008 1 Sulimix Iskola- és pályaválasztási kiállítás katalógusa 2008. Szakmai szerkesztő: Kelédiné

Részletesebben

Az elmúlt 10 év... - tanirodánkat bekapcsoltuk az országos szimulációs rendszerbe - a teljes felújításon átesett aula és az új büfé átadása

Az elmúlt 10 év... - tanirodánkat bekapcsoltuk az országos szimulációs rendszerbe - a teljes felújításon átesett aula és az új büfé átadása Az elmúlt 10 év... JJelentősebb tárgyi fejlesztések - tanirodánkat bekapcsoltuk az országos szimulációs rendszerbe - a teljes felújításon átesett aula és az új büfé átadása - szakoktatóink és diákjaink

Részletesebben

Magyar Gyula Kertészeti Szakközépiskola és Szakiskola Pedagógiai Program

Magyar Gyula Kertészeti Szakközépiskola és Szakiskola Pedagógiai Program Magyar Gyula Kertészeti Szakközépiskola és Szakiskola Pedagógiai Program 203. szeptember 2. TARTALOMJEGYZÉK I. BEVEZETŐ RÉSZ... 5. Az iskola bemutatása... 6.. Az iskola arculata... 6.2. Térségi Integrált

Részletesebben

Svédországi beszámoló

Svédországi beszámoló Svédországi beszámoló 2011.március 7-21. Hartmann Nikolett és Stump Krisztina A Leonardo da Vinci tanári mobilitás program keretében lehetőségünk nyílt 2 hetet Svédországban a Hvilan Utbildning szakképző

Részletesebben

PEDAGÓGIAI PROGRAM 2011.

PEDAGÓGIAI PROGRAM 2011. Minden jó azoknak jut, akik megszerzik a tudást. John Steinbeck PEDAGÓGIAI PROGRAM 2011. TARTALOMJEGYZÉK Preambulum az Alapító okirat szerint 3 1. ISKOLÁNK TÖRTÉNETE, KÉPZÉSEINK 8 1.1. Képzéseink a kezdetektől

Részletesebben

A KESZTHELYI VAJDA JÁNOS GIMNÁZIUM PEDAGÓGIAI PROGRAMJA

A KESZTHELYI VAJDA JÁNOS GIMNÁZIUM PEDAGÓGIAI PROGRAMJA A KESZTHELYI VAJDA JÁNOS GIMNÁZIUM PEDAGÓGIAI PROGRAMJA Bevezetés... 4 1... AZ INTÉZMÉNY BEMUTATÁSA... 6 1.1 Az iskola arculata... 6 1.2 Hagyományaink, ünnepeink, iskolánk sajátos arculata... 8 1.3 Az

Részletesebben

Bakonyi Szakképzés-szervezési Társulás létrejöttével kapcsolatos helyzetelemzés

Bakonyi Szakképzés-szervezési Társulás létrejöttével kapcsolatos helyzetelemzés Bakonyi Szakképzés-szervezési Társulás létrejöttével kapcsolatos helyzetelemzés 1. A Bakonyi Szakképzés-szervezési Társulás létrejöttével kapcsolatos helyzetelemzés 1.1 A Bakonyi Szakképzés-szervezési

Részletesebben

PÁLYÁZAT AZ ALBERTFALVAI ÓVODA BUDAPEST XI. KERÜLET EZÜSTFENYŐ TÉR 1. ÓVODAVEZETŐI ÁLLÁSÁRA

PÁLYÁZAT AZ ALBERTFALVAI ÓVODA BUDAPEST XI. KERÜLET EZÜSTFENYŐ TÉR 1. ÓVODAVEZETŐI ÁLLÁSÁRA PÁLYÁZAT AZ ALBERTFALVAI ÓVODA BUDAPEST XI. KERÜLET EZÜSTFENYŐ TÉR 1. ÓVODAVEZETŐI ÁLLÁSÁRA ALBERTFALVAI ÓVODA Készítette: Khoórné Rápolthy Beáta Budapest, 2015.05.26. 1 Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda

Részletesebben

Pedagógiai program. Salgótarjáni Általános Iskola és Kollégium. I. kötet. Jóváhagyta: 2013. március 27. ph Mravcsik Sándor igazgató

Pedagógiai program. Salgótarjáni Általános Iskola és Kollégium. I. kötet. Jóváhagyta: 2013. március 27. ph Mravcsik Sándor igazgató az iskola dolga: hogy megtanítson, hogyan kell tanulni, hogy felkeltse a tudás iránti vágyunkat, hogy megtanítson bennünket a jól végzett munka örömére és izgalmára, hogy megtanítson szeretni, amit csinálunk,

Részletesebben

Záró tanulmány. Projekt szerződésszáma: 13/0030-L/3003. 2014. Békéscsaba

Záró tanulmány. Projekt szerződésszáma: 13/0030-L/3003. 2014. Békéscsaba Záró tanulmány A finn rendszerszemléletű iskolavezetés tapasztalatainak megismerése és az átalakuló magyar szakképzésbe történő bevezetése című Leonardo da Vinci mobilitási projekt keretében megvalósult

Részletesebben

A Trefort Ágoston Két Tanítási Nyelvű Szakközépiskola tájékoztatója a felvételi eljárás rendjéről 035286 001. 2014/2015-ös tanév

A Trefort Ágoston Két Tanítási Nyelvű Szakközépiskola tájékoztatója a felvételi eljárás rendjéről 035286 001. 2014/2015-ös tanév A Trefort Ágoston Két Tanítási Nyelvű Szakközépiskola tájékoztatója a felvételi eljárás rendjéről 035286 001 2014/2015-ös tanév Egy kis bemutatkozás A kispesti alapítása 1959 óta a magas színvonalú szakember-képzés

Részletesebben

A Szekszárdi Kolping Iskola. Évkönyve

A Szekszárdi Kolping Iskola. Évkönyve A Szekszárdi Kolping Iskola Évkönyve 2013 2 Kedves Olvasó! Iskolánk történetében ez a hatodik alkalom, hogy évkönyvet jelentetünk meg. Tesszük ezt a 21. században, az elektronika világában, amikor már

Részletesebben

Corvin Mátyás Gimnázium és Szakközépiskola. Helyi nevelési program

Corvin Mátyás Gimnázium és Szakközépiskola. Helyi nevelési program Corvin Mátyás Gimnázium és Szakközépiskola Helyi nevelési program 2. oldal Az iskola bemutatása Az iskola megnevezése: Corvin Mátyás Gimnázium és Szakközépiskola Székhelye: 1165 Budapest, Mátyás király

Részletesebben

A KESZTHELYI VAJDA JÁNOS GIMNÁZIUM PEDAGÓGIAI PROGRAMJA 7., 9. ÉVFOLYAM

A KESZTHELYI VAJDA JÁNOS GIMNÁZIUM PEDAGÓGIAI PROGRAMJA 7., 9. ÉVFOLYAM A KESZTHELYI VAJDA JÁNOS GIMNÁZIUM PEDAGÓGIAI PROGRAMJA 7., 9. ÉVFOLYAM Bevezetés... 3 1. AZ INTÉZMÉNY BEMUTATÁSA... 5 1.1 Az iskola arculata... 5 1.2 Hagyományaink, ünnepeink, iskolánk sajátos arculata...

Részletesebben

PEDAGÓGIAI PROGRAM 2013.

PEDAGÓGIAI PROGRAM 2013. PEDAGÓGIAI PROGRAM 2013. 1. TARTALOM 1. TARTALOM 2 2. BEVEZETÉS 4 KÜLDETÉSNYILATKOZAT 4 TÖRVÉNYI HÁTTÉR 4 3. AZ INTÉZMÉNY BEMUTATÁSA 5 AZ ISKOLA TAGINTÉZMÉNYEI 5 4. AZ ISKOLÁBAN FOLYÓ NEVELŐ-OKTATÓ MUNKA

Részletesebben