A FIZETÉSI KÁRTYA ÜZLETÁG MAGYARORSZÁGON

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A FIZETÉSI KÁRTYA ÜZLETÁG MAGYARORSZÁGON"

Átírás

1 A FIZETÉSI KÁRTYA ÜZLETÁG MAGYARORSZÁGON (23. I. félév) Készítette: Pénzforgalmi emissziószabályozási és szervezési főosztály Keszy-Harmath Zoltánné

2 2 Bevezetés Bankkártyák számának alakulása Az idei év közepén a pénzügyi intézmények és az üzemanyag társaságok által kibocsátott kártyák együttesen megközelítette a 6,3 milliót (11%-kal több, mint a megelőző év közepén). A 23 hitelintézet mellett az elmúlt évben alakult és kezdte el a kártya-kibocsátási tevékenységet az American Express Magyarországi Pénzügyi Szolgáltató Rt, amely egyelőre forint alapú kártyákkal áll ügyfelei rendelkezésére. A bankkártyák 86%-a betéti kártya, a maradék majdnem teljes egészében hitelkártya - a terhelési kártyák aránya ugyanis mindössze,1%. Tizenegyre nőtt a hitelkártyát kibocsátó hitelintézetek, 3 hitelintézet és egy pénzügyi vállalkozás bocsát ki terhelési kártyát. Bankkártya elfogadói hálózatok Az ATM-ek 8%-kal nőtt egy év alatt (2 84 db) db - a bankfiókokban és a postahivatalokban üzemelő - POS berendezés biztosítja még az elektronikus készpénzfelvételt, számuk 12%-kal nőtt, elsősorban a Magyar Posta informatikai fejlesztéseinek köszönhetően. 16%-kal ra - emelkedett a kereskedői elfogadóhelyeken üzemelő POS berendezések. 14 berendezés kivételével mindegyik "" floor limittel működik, azaz minden művelet engedélyhez kötött, amely növeli a kártyahasználat biztonságát. Bankkártyákkal lebonyolított forgalom Elfogadói forgalom A hazai és külföldi kibocsátású kártyákkal, 83 millió művelet során, milliárd forint értékű forgalmat bonyolítottak le hazánkban. A tételszám 18%-kal, az érték 25%-kal növekedett a megelőző év azonos időszakához képest. A magyar kártyabirtokosok belföldön százból 35 alkalommal (29 volt a megelőző évben) áru vagy szolgáltatás ellenértékének a kifizetésére használták kártyáikat, fokozatosan csökken tehát a készpénzfelvételi műveletek aránya. A forgalom gyakorlatilag teljes egészében elektronikusan bonyolódott: a tranzakciók 6%-a ATM készpénzfelvétel volt, 3%-a ATM-en keresztül mobil telefon feltöltés, 32% POS vásárlás és 5% POS készpénzfelvétel. Kibocsátói forgalom Magyar kibocsátású kártyával itthon és külföldön 77 millió műveletet bonyolítottak le az év első felében, milliárd forint értékben. A növekedés a megelőző év azonos időszakához képest számban 16%, értékben 25%.

3 3 Kereskedői kártyák Változatlanul hét üzemanyag társaság bocsát ki benzinkártyákat. Az év közepén 376 ezer kártya volt forgalomban, ezekkel hazánkban 63,7 milliárd forint, külföldön 6,8 milliárd forint értékű vásárlást bonyolítottak le a kártyabirtokosok az év első felében.

4 4 I. A BANKKÁRTYA ÜZLETÁG ÁLTALÁNOS ELEMZÉSE 1. A bankkártyák jellemzői és számuk alakulása A hazai hitelintézetek és pénzügyi vállalkozások 1 által kibocsátott fizetési kártyák évről évre emelkedik, 23. közepén megközelítette az 5,9 milliót. A növekedés üteme mérséklődik, 11% a megelőző év hasonló időszakához képest. Az elmúlt négy év it tükrözi a következő ábra, a kártyákon feltüntetett védjegyek szerinti bontásban. Bankkártyák számának növekedése az elmúlt négy év ugyanazon időszakában 2. június június 3 ezer jún jún jún jún.3. Diners, Amex és saját védjegy Visa Europay Jól látható, hogy a kártyák túlnyomó többsége (94%-a) a Visa vagy MasterCard logoját viseli, egységes hazai védjegy hiányában ezeken alapul egyébként a hazai kölcsönös kártyaelfogadás is. A mágnescsík mellett 15 ezer Visa kártyán az év közepén már rajta volt a kártyahasználát biztonságát jelentősen megnövelő chip is. Mindkét kártyatársaság új felelősségi szabályok bevezetésével ösztönzi tagbankjait mind a kártyák EMV szabványnak megfelelő chip-pel történő ellátására, mind pedig a fogadó berendezések (ATM, POS) chip olvasására alkalmassá tételére. A fizetési kártyák elterjedtségének egyik mutatója az egy főre jutó eszközök. Amennyiben a Visa és MasterCard védjeggyel ellátott kártyákat vesszük alapul, hazánkban az egy főre jutó kártyaszám 23. közepén,55 volt (az összes kártyára viszonyítva a mutató,58). Viszonyításul, a következő tábla a 22. év végi állapotot mutatja néhány európai országban 2 : 1 Jelenleg egyetlen fizetési kártyát kibocsátó pénzügyi vállalkozás működik hazánkban, az American Express Magyarország Pénzügyi Szolgáltató Rt. 2 A táblázatban feltüntetett számok alapját kizárólag a Visa és MasterCard nemzetközi védjeggyel ellátott kártyák képezik.

5 5 ország kártyaszám/ fő Nagy-Britannia 2,11 Németország 1,34 Hollandia 1,34 Portugália 1,26 Belgium 1,14 Ausztria,88 Magyarország,53 Csehország,51 Lengyelország,39 Forrás: European Card Review July/August 23. és KSH A hazai kártyák 86%-a betéti (debit) kártya, a maradék 14% majdnem teljes egészében hitelkártya (credit) - a terhelési (charge) kártyák aránya ugyanis mindössze,1%. A 796 ezer ot kitevő hitelkártyák 43%-a hitelszámlához kapcsolódik ugyan, de vásárlás esetén sincs kamatmentes hitelperiódus 3. A hitel és terhelési kártyák számának alakulását mutatja a következő diagram, az elmúlt négy év távlatában: A credit és charge kártyák számának alakulása az elmúlt három évben 2. június június jún jún jún jún.3. charge credit A charge kártyák számának 22-ben látható csökkenése abból adódik, hogy az American Express kártyák banki kibocsátása, valamint a külföldi kibocsátásúak hazai forgalmazása megszünt. A folyamatos piaci jelenlét biztosítására egy pénzügyi vállalkozás alakult, amely az év közepén kezdte el a kártyák kibocsátását. 3 A klasszikus értelemben vett hitelkártyáknál, amennyiben az ügyfél a havi bankértesítőben meghatározott határidőig kifizeti teljes tarozását, a vásárlási műveletek értékére nem kell kamatot fizetni. A határidő lejárta után azonban kamatot kell fizetni a tartozás fennmaradó összegére. Nem vonatkozik a kamatmentesség a készpénzfelvételekre, ezek után ugyanis a tranzakció keltétől számítják a kamatot.

6 6 A kereskedőkkel együtt kibocsátott, ún. co-branded kártyák 515 ezer, az össz kártyaszámon belüli aránya megduplázódott (9%) az elmúlt év hasonló időszakához képest. A kifejezetten üzleti jellegű kiadások fedezésére alkalmas business kártyák 189 ezer, arányuk továbbra sem jelentős, mindössze 3,2% (2,5% volt egy évvel ezelőtt). 2. Készpénzfelvételi lehetőségek és kereskedői elfogadóhelyek 2.1. Készpénzfelvételi lehetőségek bankkártyákkal A kártyabirtokos részben az ATM berendezéseknél, részben pedig a postahivatalokban és bankfiókokban felszerelt POS berendezéseknél juthat készpénzhez bankkártyájával, ez utóbbi helyeken csak a nyitvatartási időben. A készpénzfelvételi lehetőségek számának alakulását mutatja a következő ábra, az elmúlt négy év távlatában. Készpénzfelvétei lehetőségek számának alakulása az elmúlt négy évben 2. június június ATM postai és bankfióki POS jún jún jún jún.3. A jóval költségtakarékosabb, de az ATM-hez hasonlóan PIN ellenőrzéssel járó, elektronikus készpénzfelvételt lehetővé tevő POS-ok telepítése láthatóan felgyorsult, 12%-kal emelkedett egy év alatt, míg az ATM-ek 8%-kal nőtt. A POS berendezések számának növekedése elsősorban a Magyar Posta informatikai fejlesztéseinek tulajdonítható Fizetési lehetőségek bankkártyákkal Hazánkban öt különböző nemzetközi kártyatársaság védjegyeivel ellátott kártyával lehet fizetni a kereskedői elfogadóhelyeken, ezek megoszlása a következő:

7 7 kártyatársaság neve elfogadóhelyek MasterCard Visa Amex Diners JCB 9 49 A fizikai elfogadóhelyek mellett postai úton és telefonon keresztül megrendelt áruk és szolgáltatások, valamint Internetes megrendelések ellenértékét is lehet fizetési kártyával rendezni, egyelőre mindössze pár száz kereskedőnél. Megoszlásukat a következő táblázat mutatja: kártyatársaság neve telefoni/postai elfogadóhelyek internetes elfogadóhelyek MasterCard Visa JCB Az elektronikus kártyaelfogadást biztosító POS berendezések az év közepén volt (16%-kal nőtt egy év alatt), ezen belül jelentősen csökkent (229-ről 14 ra) a nullánál nagyobb floor limittel működő berendezések. Ez azt jelenti, hogy berendezések túlnyomó többségénél, összeghatártól függetlenül, minden művelet esetén felhatalmazást kell kérnie a kereskedőnek bankjától, azaz nagyobb a kártyaelfogadás biztonsága. Probléma esetére, tartalékként, az elektronikus berendezések mellett imprinter is üzemel, ezeknél minden egyes tranzakciót engedélyeztetni kell a kereskedőnek. A kevésbé forgalmas helyeken, ahol nem gazdaságos az elektronikus berendezések üzemeltetése, imprinteren biztosítják a kártyával történő fizetés lehetőségét, ezekből 1 35 üzemel, 72%-uk nulla floor limittel. 3. A bankkártyákkal lebonyolított forgalom 3.1. A hazai bankkártya forgalom (elfogadói forgalom) A hazai bankkártya forgalom részben a hazai kibocsátású kártyák belföldön lebonyolított műveleteiből, részben pedig a külföldi kibocsátású kártyák magyarországi használatából tevődik össze. Ezek összesen milliárd forintot tettek ki az év első felében, amely 25%-kal haladja meg a 22-es év azonos időszakának forgalmát. A műveletek 18%-kal növekedett, kerekítve 83 millió ra. Mivel a külföldi kártyákkal lebonyolított műveletek és értéke gyakorlatilag megegyezik a megelőző év első felének adataival (2,4 millió művelet 75 milliárd forint értékben), a növekedés egyértelműen a magyar kártyabirtokosoknak tulajdonítható.

8 8 Tekintve, hogy a hazai kibocsátású kártyák kisebb mértékben (11%-kal) emelkedett mint a velük lebonyolított műveletek, a növekedés a kártyahasználat gyakoriságának emelkedéséből ered: 22. első felében egy kártyabirtokos átlagosan 12,9 alkalommal használta a kártyáját vásárlásra vagy készpénz felvételére, 23. első félévében pedig 13,7 alkalommal. A gyakoriság növekedése mellett a másik pozitívum, hogy egyre gyakrabban használják a magyar ügyfelek, hazai használat esetén is, vásárlásra a kártyákat - az év első felében százból harmincöt alkalommal -, ami a kártyahasználati szokások változását jelzi, azaz egyre inkább a kártyák készpénzkímélő funkciója kerül előtérbe, a készpénzhez jutás lehetőségével szemben. Ezt a változást tükrözi az is, hogy míg a készpénzfelvételek mindössze 8%-kal nőtt a megelőző év azonos időszakához képest, a vásárlásoké 4%-kal. Az elmúlt négy év it mutatja a következő diagram: Magyar kártyákkal belföldön lebonyolított készpénzfelvételi és vásárlási forgalom számának megoszlása 2.I.félév - 23.I.félév % 82% 24% 76% 29% 71% 35% 65% 2.I.félév 21.I.félév 22.I.félév 23.I.félév vásárlás készpénzfelvét A műveletek átlagos értéke a készpénzfelvételeknél 16%-kal, forintra nőtt a megelőző év azonos időszakához viszonyítva, a vásárlások értéke viszont 2%-kal csökkent, forintra. Ez utóbbi azt mutatja, hogy a kártyával történő fizetés egyre természetesebbé válik a mindennapi kiadások fedezése során is. A teljes hazai elfogadói forgalomnak, vagyis magyar és külföldi kibocsátású kártyákkal országhatáron belül lebonyolított készpénzfelvételi és vásárlási műveleteknek (83 millió ) mindössze,2%-a bonyolódik imprinteren, a többi a jóval biztonságosabb elektronikus berendezéseken, ATM-en vagy POS-on keresztül. Ezek megoszlását és az elmúlt év azonos időszakához viszonyított változását mutatja a következő ábra. A belső kör a 22., a külső pedig a 23-as év első felének adatait mutatja.

9 9 A tranzakciószám megoszlása az elfogadói forgalomban 22.I.félév - 23.I.félév vásárlás ATM-en 3% vásárlás POS-on 32% 28% 2% 5% 65% készpénzfelvét POS-on 5% készpénzfelvét ATM-en 6% Az 5%-ot kitevő, POS-on történő készpénzfelvétel a Magyar Postán és a bankok fiókjaiban lebonyolított műveleteket, valamint a Magyar államkincstárnál való értékpapír "vásárlásokat" (az ügyfél szempontjából készpénzfelvételnek számít és ennek megfelelően tranzakciós díjat kell fizetnie) tartalmazza. Az ATM-en keresztüli vásárlás, amelyek 1,5 millió ról 2,7 millióra nőtt a megelőző év azonos időszakához képest, a mobil telefon feltöltéseket jelenti A magyar kibocsátású kártyákkal lebonyolított hazai és külföldi forgalom (kibocsátói forgalom) A magyar kártyabirtokosok az év első felében összesen 77 millió alkalommal használták kártyáikat itthon és külföldön, készpénz felvételére és vásárlásra (16%-kal több mint 22. I. félévében), milliárd forint értékben (25%-os emelkedés). A készpénzfelvételi és vásárlási tranzakciók arányát az egyes kártyakonstrukcióknál külön-külön vizsgálva, a következő képet kapjuk: 1% 9% 8% A készpénzfelvételi és vásárlási forgalom számának megoszlása credit, debit és charge bontásban 23. I.félév 31% 7% 6% 5% 88% 89% 4% 3% 69% 2% 1% % 12% 11% debit charge credit vásárlás készpénzfelvét

10 1 A megelőző év azonos időszakával összevetve, mindhárom kártyafajtánál csökkent a készpénzfelvétel aránya: a credit kártyáknál 2%-kal, a charge-nál 3%-kal, a debit-nél pedig 6%-kal. Mindez azt a tendenciát erősíti, amelyet már az elfogadói forgalomnál is kiemeltünk, nevezetesen a kártyahasználati szokások a készpénz kímélés irányába változnak, azaz nem a zsebében tartja a kártyabirtokos a pénzét míg el nem költi, hanem a számláján kamatoztatja. Egyre inkább kihasználják az ügyfelek hogy a vásárlási műveletek számukra ingyenesek - szemben a készpénz felvételével -, és a credit és charge kártyák esetében még kamatmentes hitelhez is jutnak. Nem mondható el ugyanez ha csak a business kártyákat vizsgáljuk, ahol az elmúlt év azonos időszakához viszonyítva 2%-kal nőtt a készpénzfelvételi tranzakciók aránya, 59% volt 23. első felében. Ugyanez a helyzet a co-branded kártyáknál, ahol 1%-kal ugyan, de nőtt a készpénzfelvételek aránya a megelőző évhez képest, és elérte a 49%- ot. Ez azért is meglepő, mert a kibocsátásban résztvevő kereskedőnél történő vásárlás esetén a kártyához kötött kedvezményeket kap az ügyfél, tehát eleve vásárlásra ösztönöz ez a konstrukció. II. KERESKEDŐI KÁRTYÁK Hét üzemanyag társaság - Agip, Aral, Esso, Mol, Omv, Shell és Total - bocsát ki, kizárólag üzemanyag vásárlására alkalmas fizetési kártyákat. Az év közepén 376 ezer kártya volt forgalomban, amely 4%-os növekedést jelent a megelőző év azonos időszakához képest. Hazánkban 5,2 millió alkalommal fizettek kártyával az ügyfelek, 63,7 milliárd forint értékben. A külföldi Esso, Omv és Shell kutaknál 344 ezer üzemanyag vásárlást bonyolítottak le az év első felében, hazai kibocsátású benzinkártyákkal, 6,8 milliárd forint értékben. A külföldi kártyabirtokosok Esso, Omv, Shell és Total kártyáikkal 96 ezerszer tankoltak a hazai kutaknál, összesen 1,2 milliárd forint értékben. A hét üzemanyag társaság kútjánál összesen elektronikus kártyaelfogadást biztosító POS berendezés és 64 imprinter üzemel, ezeken bonyolították le a fent részletezett hazai forgalmat.

11 1. sz. táblázat Bankkártyák kártyafajtánkénti bontásban 23. június 3. összesen az összes kártyából debit credit business co-branded virtuális Europay EC/MC Standard Europay összesen EC/MC Arany EC/MC Ezüst Cirrus/Maestro Cirrus Maestro Visa Classic Visa összesen Business Electron Gold Diners Diners összesen AMEX AMEX összesen saját védjegy ATM kártya saját védjegy összesen Kp.felvételi+vásárlási kártya Vásárlási kártya Összesen

12 2. sz. táblázat ATM-ek és kártyát elfogadó bankfiókok területi megoszlása Magyarországon 23. június 3. Megye Ebbõl megyeszékhely ATM-ek Bankfiókok ATM-ek Bankfiókok Budapest Baranya megye, Pécs Bács-Kiskun megye, Kecskemét Békés megye, Békéscsaba BAZ megye, Miskolc Csongrád megye, Szeged Fejér megye, Székesfehérvár Gyõr-Moson-Sopron megye, Gyõr Hajdú-Bihar megye, Debrecen Heves megye, Eger Jász-Nagykun-Szolnok megye, Szolnok Komárom megye, Tatabánya Nógrád megye, Salgótarján Pest megye (Budapest nélkül!) Somogy megye, Kaposvár Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, Nyíregyház Tolna megye, Szekszárd Vas megye, Szombathely Veszprém megye, Veszprém Zala megye, Zalaegerszeg Összesen

13 3. sz. táblázat Kereskedõi elfogadóhelyek és kártyafajtánkénti megoszlásuk 23. június 3. Fizikai elfogadóhelyek Virtuális elfogadóhelyek Telefon / postai elfogadás Internetes elfogadás Nemzetközi logos kártyákat elfogadó helyek Visa Europay Diners AMEX JCB Saját logós kártyákat elfogadó helyek Aura Bankpont Bricostore Cora Takarékkártya

14 4. sz. táblázat Készpénzfelvételi és kereskedõi elfogadóhelyeken üzemelõ berendezések 23. június 3. Készpénzfelvételi POS berendezések Kereskedõi elfogadóhelyeken üzemelõ POS berendezések Kereskedõi elfogadóhelyeken üzemelõ imprinterek Kizárólag imprinteren alapuló elfogadás Back-up megoldásként POS mellett "" floor limittel mûködõ berendezések "<" floor limittel mûködõ berendezések "" floor limittel mûködõ berendezések "<" floor limittel mûködõ berendezések "" floor limittel mûködõ berendezések "<" floor limittel mûködõ berendezések

15 5. sz. táblázat Magyarországi kártyaforgalom kártyafajtánkénti bontásban 23. I. félév Készpénzfelvétel Kereskedõi forgalom Összesen értéke Millió forint értéke Millió forint értéke Millió forint Hazai kibocsátású kártyákkal lebonyolított forgalom Europay Visa Diners AMEX sajátlogós Összesen Külföldi kibocsátású kártyákkal lebonyolított forgalom Europay Visa Diners AMEX JCB Összesen Magyarországi kártyaforgalom összesen

16 6. sz. táblázat Magyarországi kártyaforgalom ATM és POS és nem elektronikus mûveletek bontásban 23. I. félév ATM berendezésen Készpénzfelvételi forgalom megoszlása POS berendezésen Nem elektronikus felvét Készpénzfelvétel összesen POS berendezésen Vásárlási forgalom megoszlása imprinteren ATM berendezésen Vásárlás összesen Eladói forgalom összesen Millió Ft Millió Ft Millió Ft Millió Ft Millió Ft Millió Ft Millió F Millió Ft Millió Ft Hazai kibocsátású kártyával Magyarországon Külföldi kibocsátású kártyával Magyarországon Összesen

17 7. sz. táblázat Magyar kibocsátású kártyákkal külföldön lebonyolított forgalom 23. I. félév Készpénzfelvétel Kereskedõi forgalom Összesen értéke Millió forint értéke Millió forint értéke Millió forint Europay Visa Diners AMEX Összesen

18 8. sz. táblázat Bankkártya kibocsátás és forgalom adatai credit, debit és charge kártya bontásban 23. I. félév Készpénzfelvétel Kereskedõi forgalom Összesen Kibocsátott kártyák értéke Millió forint értéke Millió forint értéke Millió forint Europay credit debit charge Visa credit debit charge Diners charge AMEX credit 564 charge sajátlogós credit debit Összesen credit debit charge

A FIZETÉSI KÁRTYA ÜZLETÁG MAGYARORSZÁGON

A FIZETÉSI KÁRTYA ÜZLETÁG MAGYARORSZÁGON A FIZETÉSI KÁRTYA ÜZLETÁG MAGYARORSZÁGON (27. év) Készítette: Pénzforgalom és értékpapír-elszámolás Keszy-Harmath Zoltánné 2 Összefoglaló Bankkártyák számának alakulása A bankkártyák számának növekedési

Részletesebben

A FIZETÉSI KÁRTYA ÜZLETÁG MAGYARORSZÁGON

A FIZETÉSI KÁRTYA ÜZLETÁG MAGYARORSZÁGON Pénzforgalom és értékpapír-elszámolás A FIZETÉSI KÁRTYA ÜZLETÁG MAGYARORSZÁGON (2008. év) Készítette: Keszy-Harmath Zoltánné 2 Összefoglaló A hazai bankkártya üzletág mai fejlettségi szintje jól tükrözi

Részletesebben

VISSZAÉLÉSEK A BANKKÁRTYA ÜZLETÁGBAN

VISSZAÉLÉSEK A BANKKÁRTYA ÜZLETÁGBAN VISSZAÉLÉSEK A BANKKÁRTYA ÜZLETÁGBAN (2006. év) Készítette: Pénzforgalom és emissziószervezés Keszy-Harmath Zoltánné 2 Az elemzés felépítése A visszaélések elemzése során külön vizsgáljuk a bankkártya

Részletesebben

Pénzforgalomról mindenkinek 1. Bankkártyák

Pénzforgalomról mindenkinek 1. Bankkártyák Pénzforgalomról mindenkinek 1. Bankkártyák 2008 Bankkártyák 2008. január A Magyar Nemzeti Bank jelen kiadványa kizárólag tájékoztatás célját szolgálja. A jelen tájékoztató tartalma nem minõsül a jogalkotásról

Részletesebben

A hazai pénzügyi infrastruktúra vizsgálata a lakossági fizetési szokások tükrében

A hazai pénzügyi infrastruktúra vizsgálata a lakossági fizetési szokások tükrében Miskolci Egyetem Világ- és Regionális Gazdaságtan Intézet A hazai pénzügyi infrastruktúra vizsgálata a lakossági fizetési szokások tükrében Készítette: Márkus Nikolett Konzulens: Pál Zsolt 2014 Tartalomjegyzék

Részletesebben

VERSENYTANÁCS 1054 Budapest, Alkotmány u. 5. 472-8864 Fax: 472-8860

VERSENYTANÁCS 1054 Budapest, Alkotmány u. 5. 472-8864 Fax: 472-8860 VERSENYTANÁCS 1054 Budapest, Alkotmány u. 5. 472-8864 Fax: 472-8860 Vj-160/2004/18. A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa az Erste Bank Hungary Rt. (Budapest) ellen fogyasztói döntések tisztességtelen

Részletesebben

Fizetési módok. Hazai pénzforgalmi szabályozása. Fizetési módok. Készpénzfizetési módok. + Készpénzfizetési módok 2015.04.11.

Fizetési módok. Hazai pénzforgalmi szabályozása. Fizetési módok. Készpénzfizetési módok. + Készpénzfizetési módok 2015.04.11. Hazai pénzforgalmi szabályozása + Fizetési módok Készpénzfizetési módok, átutalás, beszedési megbízás, akkreditív, csekk, váltó, bankkártya. 1 a belső piaci pénzforgalmi szolgáltatásokról szóló 2007/64/EK

Részletesebben

BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI KAR HITELKÁRTYÁK NÉPSZERŰSÍTÉSÉRE IRÁNYULÓ MARKETING TEVÉKENYSÉGEK ELEMZÉSE A HAZAI BANKOK PIACÁN

BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI KAR HITELKÁRTYÁK NÉPSZERŰSÍTÉSÉRE IRÁNYULÓ MARKETING TEVÉKENYSÉGEK ELEMZÉSE A HAZAI BANKOK PIACÁN BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI KAR KERESKEDELEM ÉS MARKETING SZAK Nappali tagozat Nemzetközi marketing szakirány HITELKÁRTYÁK NÉPSZERŰSÍTÉSÉRE IRÁNYULÓ MARKETING TEVÉKENYSÉGEK ELEMZÉSE A

Részletesebben

Gazdasági és Közlekedési Minisztérium. Elektronikus fizetési megoldások

Gazdasági és Közlekedési Minisztérium. Elektronikus fizetési megoldások Gazdasági és Közlekedési Minisztérium - tanulmány - Ez a dokumentum 78 oldalt tartalmaz 1 1. A tanulmány célja... 4 2. Az e-kereskedelem és az e-fizetés gazdaságélénkítő hatása... 5 3. IKT-helyzetkép az

Részletesebben

innovatív fizetési megoldások

innovatív fizetési megoldások mnb-tanulmányok 85. 2010 Divéki éva keszy-harmath zoltánné Helmeczi istván innovatív fizetési megoldások innovatív fizetési megoldások 2010. május Az MNB-ta nul má nyok so ro zat ban meg je le nõ írá

Részletesebben

DIPLOMADOLGOZAT. Farkasházy Attila 2004.

DIPLOMADOLGOZAT. Farkasházy Attila 2004. DIPLOMADOLGOZAT 2004. Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Közgazdász-gazdálkodási szak kiegészítő képzés Számviteli és Pénzügyi Tanszék A HITELKÁRTYÁK ÉS BANKKÁRTYÁK PIACA MAGYARORSZÁGON

Részletesebben

Bankkártya szolgáltatás

Bankkártya szolgáltatás Pethő Irén Bankkártya szolgáltatás A követelménymodul megnevezése: Bankszakmai feladatok (banki termékek, banküzem, bankpiacok) A követelménymodul száma: 2012-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja:

Részletesebben

Kiadja: Magyar Nemzeti Bank. Fe le lõs ki adó: dr. Simon András. 1850 Budapest, Szabadság tér 8 9. www.mnb.hu

Kiadja: Magyar Nemzeti Bank. Fe le lõs ki adó: dr. Simon András. 1850 Budapest, Szabadság tér 8 9. www.mnb.hu Jelentés a fizetési rendszerről 212 Jelentés a fizetési rendszerről 212 Kiadja: Magyar Nemzeti Bank Fe le lõs ki adó: dr. Simon András 185 Budapest, Szabadság tér 8 9. www.mnb.hu A pénzforgalom, valamint

Részletesebben

MUNKAANYAG. Gyebnár Gyuláné. A fizetési forgalom lebonyolítása. A követelménymodul megnevezése: Pénzügyi feladatok

MUNKAANYAG. Gyebnár Gyuláné. A fizetési forgalom lebonyolítása. A követelménymodul megnevezése: Pénzügyi feladatok Gyebnár Gyuláné A fizetési forgalom lebonyolítása A követelménymodul megnevezése: Pénzügyi feladatok A követelménymodul száma: 1969-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-004-50 A PÉNZFORGALOM

Részletesebben

A magyarországi pénzforgalom térképe

A magyarországi pénzforgalom térképe mnb-tanulmányok 84. 2010 Helmeczi istván A magyarországi pénzforgalom térképe A magyarországi pénzforgalom térképe 2010. május Az MNB-ta nul má nyok so ro zat ban meg je le nõ írá sok a szer zõk né ze

Részletesebben

Elektronikus banki szolgáltatások napjainkban

Elektronikus banki szolgáltatások napjainkban ESZTERHÁZY KÁROLY FOISKOLA GAZDASÁG- ÉS TÁRSADALOMTUDOMÁNYI FOISKOLAI KAR GAZDASÁGTUDOMÁNYI INTÉZET Elektronikus banki szolgáltatások napjainkban Közgazdaságtan Tanszék MÁTÉ DOMICIÁN foiskolai tanársegéd

Részletesebben

ExJOOOO 10/4/23 11:44 PM Page 1 A HOLNAP PÉNZE PÉNZÜGYI KULTÚRA AZ INFORMÁCIÓS TÁRSADALOMBAN. Székely Levente

ExJOOOO 10/4/23 11:44 PM Page 1 A HOLNAP PÉNZE PÉNZÜGYI KULTÚRA AZ INFORMÁCIÓS TÁRSADALOMBAN. Székely Levente ExJOOOO 10/4/23 11:44 PM Page 1 A HOLNAP PÉNZE PÉNZÜGYI KULTÚRA AZ INFORMÁCIÓS TÁRSADALOMBAN Székely Levente Budapest, 2010 ExJOOOO 10/4/23 11:44 PM Page 2 SOROZATSZERKESZTÔ Nagy Ádám dr. Székely Levente,

Részletesebben

Tisztelt Ügyfelünk! Pécs, 2014. október 22. DRB DÉL-DUNÁNTÚLI Regionális Bank Zrt.

Tisztelt Ügyfelünk! Pécs, 2014. október 22. DRB DÉL-DUNÁNTÚLI Regionális Bank Zrt. Tisztelt Ügyfelünk! A pénzforgalmi szolgáltatás nyújtásáról szóló 2009. LXXXV. törvény értelmében tájékoztatjuk, hogy mellékelt üzletszabályzatunk 2015.01.12-ei hatállyal az alábbiak szerint változik.

Részletesebben

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK K&H Bank Zrt. 1095 Budapest, Lechner Ödön fasor 9. telefon: (06 1) 328 9000 fax: (06 1) 328 9696 www.kh.hu bank@kh.hu ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK Hatályos: 2013. szeptember 15-től Közzététel dátuma:

Részletesebben

Keszy-Harmath Zoltánné Kóczán Gergely Kováts Surd Martinovic Boris Takács Kristóf. A bankközi jutalék szerepe a kártyás fizetési rendszerekben

Keszy-Harmath Zoltánné Kóczán Gergely Kováts Surd Martinovic Boris Takács Kristóf. A bankközi jutalék szerepe a kártyás fizetési rendszerekben Keszy-Harmath Zoltánné Kóczán Gergely Kováts Surd Martinovic Boris Takács Kristóf A bankközi jutalék szerepe a kártyás fizetési rendszerekben MNB-TANulMáNyoK 96. 2011 Keszy-Harmath Zoltánné Kóczán Gergely

Részletesebben

Fizetési módok és számlázás elektronikus környezetben

Fizetési módok és számlázás elektronikus környezetben Óbudai Egyetem Keleti Károly Gazdasági Kar Vállalkozásmenedzsment Intézet Műszaki menedzser szak Fizetési módok és számlázás elektronikus környezetben Daru István 2010 Tartalomjegyzék Bevezetés... 1 1.

Részletesebben

Postai pénzforgalmi szolgáltatások Magyarországon

Postai pénzforgalmi szolgáltatások Magyarországon MNB-tanulmányok 83. 2009 DR. TURJÁN ANIKÓ Postai pénzforgalmi szolgáltatások Magyarországon Postai pénzforgalmi szolgáltatások Magyarországon 2009. október Az MNB-tanulmányok sorozatban megjelenõ írások

Részletesebben

AVAGY ALAPISMERETEK. Készítette a Nemzetközi Bankárképző Központ

AVAGY ALAPISMERETEK. Készítette a Nemzetközi Bankárképző Központ AZ ÉLETCIKLUS PÉNZÜGYEI AVAGY A HÁZTARTÁSOK PÉNZGAZDÁLKODÁSÁHOZ SZÜKSÉGES ALAPISMERETEK Készítette a Nemzetközi Bankárképző Központ A megvalósításhoz pénzügyi támogatást a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete

Részletesebben

STATISZTIKAI TÜKÖR 2012/42

STATISZTIKAI TÜKÖR 2012/42 2014. szeptember Távközlés, internet, kábeltelevízió, 2013 Tartalom STATISZTIKAI TÜKÖR 2012/42 VI. évfolyam 42. szám Bevezető...2 1. Összefoglalás...2 2. Nemzetközi kitekintés...3 2.1 Vezetékestelefon-szolgáltatás...3

Részletesebben

Pénzügyi Iránytű Program. Háttéranyag a 2013.11. havi tartalmakhoz

Pénzügyi Iránytű Program. Háttéranyag a 2013.11. havi tartalmakhoz Pénzügyi Iránytű Program Háttéranyag a 2013.11. havi tartalmakhoz A hónap témája: Mindjárt karácsony! Hogyan kerüljük el a túlköltekezést? Visszautalás a családi kasszára, illetve a rendszeres megtakarítások

Részletesebben

KONDÍCIÓS LISTA (HIRDETMÉNY) PASSZÍV ÜZLETÁG

KONDÍCIÓS LISTA (HIRDETMÉNY) PASSZÍV ÜZLETÁG KONDÍCIÓS LISTA (HIRDETMÉNY) PASSZÍV ÜZLETÁG Takarékpont Lakossági számlacsomagokhoz kapcsolódó bankkártyák kondíciói Kiadás időpontja: 2015.02.02. Hatályos: 2015.02.02-től Hpt. 279.. 15. bekezdés értelmében

Részletesebben

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK BANKKÁRTYÁKHOZ

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK BANKKÁRTYÁKHOZ ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK BANKKÁRTYÁKHOZ Jelen ÁSZF a Mecsekvidéke Takarékszövetkezet által megkötött egyedi szerződések elválaszthatatlan részét képezi! Hatályos: 2010. június 11-től, illetve már

Részletesebben

Pénzforgalmi műveletek

Pénzforgalmi műveletek Pénzforgalmi műveletek A gazdaság alanyai szerződéseik teljesítése során fizetéseket teljesítenek egymásnak, azaz pénzbevételeik és pénzkiadásaik keletkeznek. A pénznek ezt az áramlását nevezzük pénzforgalomnak,

Részletesebben

HIRDETMÉNY. Érvényes: 2015. június 15-től

HIRDETMÉNY. Érvényes: 2015. június 15-től Pénzforgalmi Bankszámla Hirdetmény HIRDETMÉNY az FHB BANK ZRT. hivatalos tájékoztatója a pénzforgalmi bankszámlák esetén alkalmazott kondíciókról, díjakról, jutalékokról és ezek teljesítési rendjéről Érvényes:

Részletesebben

BETÉTI BANKKÁRTYA HIRDETMÉNY TERMÉSZETES SZEMÉLYEK RÉSZÉRE. Hatályos: 2015. augusztus 8-tól. Közzététel dátuma: 2015. július 31.

BETÉTI BANKKÁRTYA HIRDETMÉNY TERMÉSZETES SZEMÉLYEK RÉSZÉRE. Hatályos: 2015. augusztus 8-tól. Közzététel dátuma: 2015. július 31. hirdetmény 1095 Budapest, Lechner Ödön fasor 9. telefon: (06 1) 328 9000 fax: (06 1) 328 9696 www.kh.hu bank@kh.hu BETÉTI BANKKÁRTYA HIRDETMÉNY TERMÉSZETES SZEMÉLYEK RÉSZÉRE Hatályos: 2015. augusztus 8-tól

Részletesebben