Szoláris Rendszerek. Szikra Csaba. Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszék Építészmérnöki Kar

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Szoláris Rendszerek. Szikra Csaba. Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszék Építészmérnöki Kar"

Átírás

1 Szoláris Rendszerek Szikra Csaba Építészmérnöki Kar

2 Szoláris rendszerek funkciói: A napsugárzásból érkező energia elnyelése tárolása leadása Tehát t a nap sugárz rzási energiájának nak tudatos és s jój hatásfok sfokú hasznosítása sa az épületgépészeti rendszerekben A nap sugárzási energiája soha nem akkor áll rendelkezésre, amikor igazán szükség van rá soha nem olyan kapacitással és hőmérséklet tartományban, mely kényelmessé tenné a felhasználását. Ezért a szoláris rendszerek tervezése kényelmetlen, nem a mindennapi tervezői rutin része, holott számos esetben nem jár a beruházási költségek számottevő növekedésével. Erényei: Üzemeltetési költségek csökkenése Számos esetben az épületgépészeti beruházási költségek csökkenése A fosszilis energia hordozók csökkenése által környezetbarát technológia

3 Tervezésének főbb szempontjai: az épület sugárzási nyereségét növelő megoldások ne vezessenek a veszteségek növekedéséhez, a veszteségek csökkentését célzó megoldások ne vezessenek az épület sugárzási nyereségének csökkenéséhez, az épület sugárzási nyerségét növelő megoldások nyáron ne vezessenek az épület kellemetlen túlmelegedéséhez, miután az előző követelmények gyakran ellentmondásosak, kiegyensúlyozott kompromisszumot kell keresni, a sugárzási nyereséget növelő vagy épületgépészeti rendszerekben hasznosító megoldások építészeti és szerkezeti szempontból harmonikusan illeszkedjenek az épülethez. Szoláris fűtési f rendszerek: Mindazon rendszerek, amelyek a napsugárzás energiáját az épületek transzmissziós és/vagy szellőzési hőveszteségének fedezésére hasznosítják, akár az épület sugárzási nyereségének növelése, akár épületgépészeti rendszerekben való hasznosítása révén.

4 Osztályozás (a funkciókat szolgáló elemek szerint) Passzív Mindhárom funkciót az épület elemei teljesítik, a folyamatok "spontán" módon mennek végbe, külső energia-bevezetés nincs. Az egyes funkciók térbelisége szerint: Direkt (Mindhárom funkció ugyanabban a térben) Indirekt (A funkciók térben szétválnak) Aktív Mindhárom funkciót gépészeti elemek teljesítik, a folyamatok szabályozhatók, külső energia-bevezetés (ventilátorok, szivattyúk meghajtására) van. Hibrid A funkciók zömét az épület elemei teljesítik, de az energia szállításában gépészeti elemeket is alkalmaznak. Az aktív és a passzív rendszerek közti lényeges különbség az, hogy a passzív rendszerek többsége alacsony sugárzási nyereség esetén is csökkenti az épület hőveszteségét, a mesterséges fűtéstől igényelt teljesítményt (direkt rendszerek, energiagyűjtő falak, napterek, nyitott áramkörű szoláris rendszerek és több hibrid rendszer). Az aktív rendszerekből (és a zárt áramkörű hibrid rendszerekből) csak akkor nyerünk fűtőteljesítményt, ha a hőhordozó közeg hőmérséklete, azaz a sugárzás energiahozama egy bizonyos szintet elér.

5 Indirekt rendszerek Energiagyűjtő falak Az opaque réteg előtt transzparens réteg van. Az üvegházhatás a szerkezetben jön létre. Az elnyelt energia (vagy annak nagy része) a hőtárolóként is funkcionáló opaque rétegen keresztül vezetés révén, csillapítva-késleltetve jut a helyiségbe. Ha adott időjárási feltételek mellett az elnyelő felület hőmérséklete nem is haladná meg a helyiséghőmérsékletet, a hőveszteség akkor is csökken. A szokásos nehéz szilikátrétegek késleltető hatása kb. 1 óra/3 cm, vagyis egy 30 cm vastag fal belső síkján a besugárzás maximuma után 10 órával észlelhető a legmagasabb hőmérséklet. Az energiagyűjtő falak nyári árnyékolásáról gondoskodni kell. Fő típusai: Tömegfal Trombe fal Transzparens szigetelésű fal Napterek A naptér (csatlakozó vagy beharapott üvegház, télikert, olyan tér, amelynek van transzparens külső térhatárolása, kapcsolódik az anyaépülettel, nincs mesterséges fűtése. Szoláris légtechnikai rendszerek Az energia szállítása áramló levegővel történik (általában hibrid rendszer). A légáramlás természetes Fajtái: Nyitott és zárt áramkörös rendszerek

6 Indirekt rendszerek Energia gyűjtő falak Tömegfal Szerkezetileg egy masszív külső falból (a "tömegfal") és az eléépített üvegezésből áll. Ezt mozgatható árnyékoló-szerkezet egészíti ki. A tömegfal külső felületét nagy abszorpciós tényezőjű, "sötét" színezéssel, felületképzéssel látják el. Itt történik a sugárzásos hőterhelés elnyelése, amelyet a nagy tömegű fal tárol és késleltetéssel a helyiségbe juttat. Az árnyékoló télen éjszaka a kihűlés, nyáron napközben a túlzott felmelegedés ellen véd, ez utóbbi célt szolgálhatják az üvegezés esetleges szellőzőszárnyai is. A tisztítás és karbantartás lehetőségét biztosítani kell. A napsugárzás %-a az üvegezésen átjut, az átjutott hányad 80-90%-a a tömegfal külső síkján elnyelődik. Az elnyelt hő egy része - csillapítva és késleltetve a helyiségbe jut (a késleltetés 3-4 cm nehéz szilikát rétegenként 1-1 óra). Az elnyelt hő másik része az elnyelő felületről a légrétegen és az üvegezésen át (késleltetés nélkül) a környezetbe távozik. Ez utóbbi kettős üvegezéssel és télen éjszaka zárt társított szerkezettel mérsékelhető. A két hőáram fordítottan arányos az elnyelő felülettől befelé, illetve kifelé mért hőátbocsátási ellenállásokkal.

7 Indirekt rendszerek Energia gyűjtő falak Tömegfal Télen éjszaka az árnyékoló csukott, hogy a kifelé irányuló hőáram kisebb legyen. Nyáron nappal az árnyékoló zárt, hogy az elnyelő felületet érő napsugárzás kisebb legyen. Nyáron éjszaka az árnyékoló nyitott, a külső hőmérséklet alacsonyabb, a fal lehűl.

8 Indirekt rendszerek Energia gyűjtő falak Tömegfal Szelektivitás: Az alacsonyhőmérsékletű abszorbciós tényező egyenlő az alacsony hőmérsékletű emissziós tényezővel Így magas hőmérsékletű elnyelés és az alacsony hőmérsékletű kisugárzás kifejezhető az a N /a A viszonyszámmal Egyes különleges felületbevonatolási megoldásokkal igen szélsőséges a N /a A viszonyok érhetők el, e megoldások a szelektív felületképzések. A tömegfal t teljesítm tménye jobb, ha az üvegezés keretaránya kicsi, az üvegezés hőátbocsátási tényezője kicsi, éjjel a hőveszteséget a társított szerkezet csökkenti, az elnyelő felület abszorciós tényezője nagy, vagy felületképzése szelektív az opaque réteg hőtároló-képessége nagy, az opaque réteg hőátbocsátási tényezője nagy. A tömegfalban hőszigetelő réteg nem alkalmazható, hiszen az akadályozná a helyiség felé irányuló hőáramot. Ezért borult időben vagy éjjel a tömegfal hővesztesége nagy, mert hőátbocsátási tényezője k=1,0-1,2 W/m2K.

9 Indirekt rendszerek Energia gyűjtő falak Tömegfal Ilyen a homlokzaton És ilyen árnyékvetővel

10 Indirekt rendszerek Energia gyűjtő falak Tömegfal Vízfal Olyan tömegfal, amelyben az opaque réteg helyett tározó (esetleg üvegből készült) edényekben víz van. Ennek hőtároló-képessége a szilikát réteghez képest tízszeres (ötszörös fajhő és a víz hőmérsékletkülönbségen alapuló) okozta keveredése miatt. Fázisváltó fal Hőtárolásra előnyösen használhatók olyan anyagok, amelyek szilárd-folyékony fázisváltása alkalmas hőmérsékletszinten megy végbe. Ilyen anyagok 16, 20, 29, 32, 35, C fázisváltási hőmérséklettel, kj/kg fázisváltási hővel ismeretesek. Addig, amíg a fázisváltás le nem játszódik, a hő felvétel vagy leadás állandó hőmérsékleten megy végbe. Ilyen anyagok edényekben, méhsejt szerkezetekben, műanyagmátrixokban való beépítésével egy szerkezet vagy helyiség hőtároló képessége jelentősen növelhető. Egy különleges beépítési módot mutat az ábra: a forgatható elemeknek nappal a tárolós, éjjel a hőszigetelt oldala néz kifelé.

11 Indirekt rendszerek Energia gyűjtő falak Trombe fal Szerkezetileg egy masszív külső falból (a "tömegfal") és az eléépített üvegezésből áll. Ezt mozgatható árnyékoló-szerkezet, valamint a tömegfalban és az üvegezésben kialakított, nyitható-zárható szellőzőnyílások egészítik ki. A tömegfal külső felületét nagy abszorpciós tényezőjű, "sötét" színezéssel, felületképzéssel látják el. Itt történik a sugárzásos hőterhelés elnyelése, amelyet a nagy tömegű fal tárol és késleltetéssel a helyiségbe juttat. A fal külső rétegeiben maradt tárolt hőnek a "lemosása" a tömegfalon átmenő szellőző járatok nyitásával, természetes légkörzéssel valósítható meg. Az árnyékolók télen éjszaka a kihűlés, nyáron napközben a túlzott felmelegedés ellen védenek, ez utóbbi célt szolgálhatják az üvegezés esetleges szellőzőszárnyai is. Fontos a helyes működtetés - ha a szellőzőnyílások éjszaka nyitva lennének, a helyiségből távozna a hő és a légrétegben az üvegezésen páralecsapódás következne be.

12 Indirekt rendszerek Energia gyűjtő falak Trombe fal Télen nappal a társított szerkezet nyitva van. A szellőző csappantyúkat akkor célszerű kinyitni, ha az elnyelő felület hőmérséklete magasabb, mint a helyiség levegőjének hőmérséklete és az adott időszakban a fűtőteljesítményre valóban szükség van. Télen éjszaka a társított szerkezet és a csappantyúk zárva vannak a kifelé irányuló veszteségáram mérséklése végett.

13 Indirekt rendszerek Energia gyűjtő falak Trombe fal Nyáron nappal a társított szerkezet zárva van, hogy az elnyelő felületre minél kevesebb napsugárzás jusson. Nyáron éjszaka a társított szerkezet nyitott, az üvegezés szellőzőszárnyai - ha vannak - nyitottak, hogy a fal lehűljön.

14 Indirekt rendszerek Energia gyűjtő falak Trombe fal A Trombe fal teljesítm tménye jobb, ha az üvegezés keretaránya kicsi, az üvegezés hőátbocsátási tényezője kicsi, éjjel a hőveszteséget a társított szerkezet csökkenti, az elnyelő felület abszorciós tényezője nagy, vagy felületképzése szelektív, az opaque réteg hőtároló képessége nagy, az opaque réteg hőátbocsátási tényezője nagy. a szellőzőcsappantyúk nyitása-zárása a megfelelő időben történik. A Trombe falban hőszigetelő réteg nem alkalmazható, hiszen az akadályozná a helyiség felé irányuló hőáramot. Ezért borult időben vagy éjjel a Trombe fal hővesztesége nagy, mert hőátbocsátási tényezője k=1,0-1,2 W/m2K. A szellőző csappantyúk helytelen működtetése a teljesítményt rontja, állagkárosodáshoz vezethet (ha éjjel a helyiség levegője a hideg légrétegbe jut, páralecsapódással kell számolni).

15 Indirekt rendszerek Energia gyűjtő falak Trombe fal A homlokzaton így néz ki

16 Indirekt rendszerek Energia gyűjtő falak Transzparens szigetelés A transzparens (átlátszó) hőszigetelések lényege az, hogy a külső falak külső síkját a napsugárzást többé-kevésbé áteresztő hőszigeteléssel burkoljuk. A beeső sugárzási energia java részének elnyelése a hőszigetelés mögött, a fal síkján történik. Ezt a síkot a környezettől a hőszigetelő réteg választja el, az elnyelt energia nagy része - a könnyebbik utat választva - a kis ellenállású, nagy tárolóképességű falba hatol be. A hőszigetelés és a fal érintkezési síkján olyan magas hőmérséklet alakul ki, hogy a helyiségnek a szerkezeten keresztül hőnyeresége van. A legfontosabb technikai problémát éppen az előbb leírt folyamat jelenti - az anyagok károsodását (és a helyiség túlzott felmelegedését) megelőzendő ugyanis a külső felületet nyáron védeni kell a sugárzástól. Ez árnyékolással, hőhatásra elsötétedő különleges (fototróp, termotróp) üvegezéssel, szellőztetett légréteg beiktatásával lehetséges.

17 Indirekt rendszerek Energia gyűjtő falak Transzparens szigetelés A transzparens szigetelésű falak tipikus struktúrái: párhuzamos fóliák, a falra merőleges tengelyű, áttetsző palástú hengerekből, hatszögletű hasábokból álló (végein nyitott) sejtszerkezetek, üveg és/vagy fóliák közé kasírozott granulátum, szálas-anyag, aerogél.

18 Indirekt rendszerek Energia gyűjtő falak Transzparens szigetelés A transzparens fal a fűtési f idényben nappal A sugárzás egy része a transzparens rétegben, nagy része a teherhordó réteg külső felületén nyelődik el. Az elnyelő felület hőmérséklete megemelkedik, a helyiség felé hőáram indul meg (vagy kisebb nyereség esetén legalábbis a helyiség hővesztesége csökken). Hőáram természetesen az elnyelő felülettől kifelé is kialakul, ez azonban a transzparens hőszigetelő réteg nagy ellenállása miatt csekély lesz. A hőáramok fordítottan arányosak az elnyelő felülettől kifelé és befelé mért hőátbocsátási ellenállásokkal, ezért a helyiség felé irányuló hőáram nagy lesz. A teherhordó rétegen át a hőáram csillapítva és időben késleltetve jut a helyiségbe.

19 Indirekt rendszerek Energia gyűjtő falak Transzparens szigetelés A transzparens fal nyáron Az elhomályosodó termotróp üvegezés a napsugárzásnak csak 10-20%-át engedi át. Termotróp üvegezés helyett hagyományos árnyékoló is alkalmazható a külső oldalon vagy az üvegezés és a transzparens szigetelés között. Ha a transzparens szigetelés sugárzás áteresztő képessége nagy, nagy vastagság alkalmazása célszerű. Ha a transzparens szigetelés sugárzás áteresztő képessége kisebb, a vastagságnak határozott minimuma van, ahol a réteg még elég sok sugárzást átereszt, de már elég jól szigetel.

20 Indirekt rendszerek Energia gyűjtő falak Transzparens szigetelés A transzparens szigetelés s beépítése A transzparens szigetelést az időjárási hatásoknak ellenálló áteresztő (transzparens) réteg mögé kell beépíteni. A nem kívánt nyári felmelegedés és a szigetelőanyag ebből eredő károsodásának megelőzése végett a falat nyáron a besugárzástól védeni kell. Ez történhet külső mozgatható árnyékolóval, az üvegfedés és a szigetelés közötti mozgatható árnyékolóval, adott hőmérséklet felett elhomályosodó termotróp üvegezéssel (két üvegtábla között 1-10 mm vtg. gélréteg). A szigetelés és a fal között gyakran 1 cm légrést hagynak, hogy a szigetelőanyag a magas hőmérsékletű elnyelő-felülettel közvetlenül ne érintkezzék. Ez egyúttal a párakiszellőztetést is szolgálhatja. A transzparens szigetelés szokásos vastagsága 4-8 cm, hővezetési ellenállása 0,8-1,6 m2k/w, sugárzásáteresztő képessége 0,5-0,7. Kisebb teljesítményű rendszereknél áttetsző vakolat alkalmazása is előfordul, ezek nyári védelme nem feltétlenül szükséges.

21 Indirekt rendszerek Energia gyűjtő falak Transzparens szigetelés üveggyöngy adalékú speciális vakolat: A transzparens szigetelés üveggyöngy adalékú speciális vakolattal is kialakítható. Télen alacsony napállás mellett a struktúra lehetővé teszi a sugárzás bejutását nyáron viszont nem

22 Indirekt rendszerek Energia gyűjtő falak Transzparens szigetelés a homlokzaton, a mellvéden

23 Indirekt rendszerek Energia gyűjtő falak Transzparens szigetelés csarnok épületen, iroda épületen

24 Indirekt rendszerek Energia gyűjtő falak Transzparens szigetelés Beépítése

25 Indirekt rendszerek Napterek Energetikai működésem A naptér puffer-zónát képez az anyaépület és a külső tér között, ezzel az anyaépület hőveszteségét csökkenti. A naptér üvegezésén átjutó sugárzás egy része a naptér és az anyaépület közötti üvegezésen át az anyaépületbe jut és ott ugyanúgy fejti ki hatását, mint a direkt rendszerekben A naptér üvegezésén átjutó sugárzás egy része a naptér és az anyaépület közötti opaque szerkezetekre esik, amelyek a tömegfalhoz hasonlóan viselkednek.

26 Indirekt rendszerek Napterek Energetikai működésem A naptér üvegezésén átjutó sugárzás egy része a naptér padlójára esik. Ennek egy részét a padló elnyeli. A felmelegedett padló- és falfelületekről átadott hő a naptérben a léghőmérsékletet növeli, ezáltal az anyaépület hővesztesége tovább csökken, sőt egyes időszakokban az anyaépületbe nyereségáram jut. Padló- és falszerkezetek az elnyelt hőt éjjel leadják, ami az éjszakai órákban is csökkenti az anyaépület hőveszteségét.

27 Indirekt rendszerek Napterek Energetikai működésem Ha a friss levegőt vagy annak egy részét a naptéren át vezetjük az anyaépületbe, a friss levegő a naptérben előmelegedik, ezzel az anyaépület szellőzési hővesztesége csökken. Ha a naptér hőmérséklete 20 C-nál magasabb, a naptér és az anyaépület közötti nyílászárókon vagy szellőzőkön át konvektív hőáram juttatható az anyaépületbe.

28 Indirekt rendszerek Napterek Energetikai működésem Ha a friss levegőt vagy annak egy részét a naptéren át vezetjük az anyaépületbe, a friss levegő a naptérben előmelegedik, ezzel az anyaépület szellőzési hővesztesége csökken. Ha a naptér hőmérséklete 20 C-nál magasabb, a naptér és az anyaépület közötti nyílászárókon vagy szellőzőkön át konvektív hőáram juttatható az anyaépületbe.

29 Indirekt rendszerek Napterek Lakhatóság: A naptér az év tetemes részében értékes lakótérbõvület. Ha hőmérséklete eléri a 20 C-t, akkor az anyaépülettel összenyitható. Derült időben már C esetén is kellemes hőérzet várható, mert az alacsonyabb hőmérsékletet az ott tartózkodókra jutó sugárzás kompenzálja, ilyenkor azonban a naptér és az anyaépület közötti nyílászárókat zárva kell tartani. Nyáron a lakhatóság alapfeltétele a jó árnyékolás és a nagyon intenzív természetes szellőztetés- a felső levegőkivezetésről feltétlenül gondoskodni kell. Ha a friss szellőző levegőt télen a naptéren át vezetjük az anyaépületbe, akkor az utóbbi energiamérlegét javítjuk, de a naptér hőmérséklete alacsonyabb lesz.

30 Indirekt rendszerek Napterek Pufferhatás: Nagyobb körülölelő hőtároló és hőt elvezetni képes tömeg A pufferhatás az alaprajz függvényében balról jobbra csökkenő mértékű Az üvegezés és a pufferhatás A társított szerkezetek és a pufferhatás

31 Indirekt rendszerek Napterek

32 Szoláris Légtechnika rendszerei Meghatároz rozása: A szoláris légtechnikai rendszerekben az energia szállítása áramló levegővel történik. A berendezésekben aktív, épületgépészeti rendszerek, energiabevitel nem történik Megkülönböztetünk nyitott és zárt rendszereket

33 Szoláris Légtechnika rendszerei Zárt áramkörü rendszer: A helyiség felől nézve az áramkör zárt, ha a hőhordozó légáram nem jut a helyiségbe, hanem légjáratos szerkezetekben kering. E szerkezetek úgy működnek, mint egy beágyazott sugárzófűtés. Előnyei: Hátránya: nincs higiénés probléma, a magas felületi hőmérséklet miatt jó hőérzet, a légjáratos szerkezetek nagyobb vastagságban átmelegednek, jó hőtárolás. legalább 25 C hőmérsékletű levegőt kell a légjáratokba juttatni, szellőztetést nem biztosít.

34 Szoláris Légtechnika rendszerei Nyitott áramkörű rendszer: A helyiség felől nézve az áramkör nyitott, ha a hőhordozó légáram a helyiségbe jut. Előnye: szellőztetés is biztosítható, ha a levegőt (egy részét) kívülről vezetjük a rendszerbe, bármilyen hőfokú levegő hasznosítható (t >ti -légfűtés és szellőzés, t < ti - a szellőző levegő előmelegítése) Hátránya: a hőtárolás hiánya, a légjáratok tisztításának szükségessége.

35 Szoláris Légtechnika rendszerei Szoláris fal: Az elnyelő felület mögött a fal hőszigetelt, a falon átmenő hőáram kicsi, az elnyelt energia jórészét a légáram juttatja a helyiségbe. Külső és helyiséglevegő is vezethető a légrétegbe. Csak addig hatásos, amíg sugárzás éri -időszakosan foglalt helyiségek számára célszerű. Energetikai és állagvédelmi szempontból egyaránt fontos a szellőző csappantyúk helyes működtetése.

36 Szoláris Légtechnika rendszerei Termoszifon rendszer: Az elnyelő felület az épülettől elszakad, a homlokzatok és a tető szabadon alakíthatók. A levegő hőtároló kőágyon is átvezethető.

37 Szoláris Légtechnika rendszerei Barra-Costantini rendszer: Zárt és kombináltáramkörrel egyaránt kialakítható. Célszerü például, ha az igényes helyiségek telekadottságok, utcavonal miatt az északi szektorba tájoltak.

38 Hibrid rendszerek Naptérre kapcsolt gépi g szellőztet ztetés: A naptérben felmelegedett levegőt a naptér legmagasabb pontjáról légcsatornán át elszívjuk és az anyaépületbe vezetjük. Főleg akkor célszerű, ha a naptér magas, (ezért abban a levegő hőmérséklet szerinti magassági rétegeződése jelentős) és a fűtendő helyiség "alacsonyan" van, a fűtendő helyiség nem érintkezik a naptérrel.

39 Hibrid rendszerek Fedetlen és s fedett légkollektor Rendszerint a tetőidomra ráépített vagy a héjalással szerkezetileg és funkcionálisan integrált, energiagyűjtő elem, az elnyelő felület tipikusan alumínium, esetleg szelektív felületbevonatolással, a hőhordozó közeg levegő. Fedetlen: A levegő az elnyelő lemez alatt áramlik, az elnyelő lemezt a teljes sugárzás éri, a kollektor hővesztesége nagy. Fedett: Az elnyelő lemez felett üvegezés van, a levegő vagy a kettő között áramlik, vagy az elnyelő lemez alatt áramlik.

40 Hibrid rendszerek OM szolár r rendszer Energiagyűjtés a tetőhéjalással integrált lég-kollektorral. Ennek első szakasza fedetlen (itt az áramló levegő hőmérséklete alacsonyabb, a hőveszteség kicsi), második szakasza fedett (a levegő az elnyelő lenez alatt áramlik). A levegő összegyűjtése a gerinc alatti légcsatornában. Kezelődobozban ventilátor, bordáscsöves hőcserélő használati-melegvíz készítésre, csappantyú - nyáron a levegőt innen a szabadba fújják, télen a szellőztetett légjáratos épületszerkezetekbe. Az áramkör kombinált. Télen az áramlási irány időnkénti pár perces megfordításával a tetőn hóolvasztás.

41 Aktív szoláris rendszerek HMV készítés Műszaki változatok: v Egy hőcserélő egy kollektor Egy hőcserélő egy kolletktor + elektromos fűtőpatron Két hőcserélő egy kolletktor + Közvetett fűtés

42 Aktív szoláris rendszerek A kollektor felület és a tároló-térfogat az épület és az aktív rendszer nagyszámú hőtechnikai paraméterének függvénye, tág határok között változhat. Első tájékoztató becslés: a kollektor felület az épület fűtött alapterületének harmada, a tároló térfogat (m 3 ) mérőszáma a kollektor felület (m 2 ) mérőszámának tizede.

43 ISOVER 6B Fejlesztette Dr. Zöld András

ENERGIATUDATOS ÉPÜLETTERVEZÉS - TANULMÁNY

ENERGIATUDATOS ÉPÜLETTERVEZÉS - TANULMÁNY ENERGIATUDATOS ÉPÜLETTERVEZÉS - TANULMÁNY Szoby Réka szerkezetervező építészmérnök hallgató, Széchenyi István Egyetem, Győr e-mail cím: szoby.reka@gmail.com SZOLÁRIS RENDSZEREK CÍMSZAVAK AKTÍV ÉS PASSZÍV

Részletesebben

Benapozásvizsgálat, passzív napenergia-felhasználás

Benapozásvizsgálat, passzív napenergia-felhasználás Benapozásvizsgálat, passzív napenergia-felhasználás A kedvező benapozás megteremtésének célkitűzése különösen indokolt, mert a civilizált országok lakossága napi életének 80-90 százalékát napfénytől elzárt

Részletesebben

Készítette: MENGYÁN TAMÁS

Készítette: MENGYÁN TAMÁS A NYÁRI NAPENERGIA ÁLTAL SZOLGÁLTATOTT HŐMENNYISÉG HOSSZÚ IDŐTARTAMÚ TÁROLÁSA ÉS FELHASZNÁLÁSA Készítette: MENGYÁN TAMÁS KÖRNYEZETTAN BSC PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM, Környezettudományi Intézet 2010. június

Részletesebben

ENERGIATUDATOS ÉPÍTÉSZET TANULMÁNY

ENERGIATUDATOS ÉPÍTÉSZET TANULMÁNY ENERGIATUDATOS ÉPÍTÉSZET TANULMÁNY Mórucz László Szerkezettervező építészmérnök MSc hallgató, Széchenyi István Egyetem, Győr e-mail cím: morucz.laszlo@gmail.com PASSZÍV NAPENERGIA HASZNOSÍTÁS, TÉLIKERTEK

Részletesebben

Energiatudatos és környezetbarát épületgépészet

Energiatudatos és környezetbarát épületgépészet Energiatudatos és környezetbarát épületgépészet Szikra Csaba Építészmérnöki Kar Energiatudatos és Környezetbarát Épületgépészet Épületszerkezetek Nyereségáramok és veszteségáramok (forma, hőszigetelés,

Részletesebben

A másik következtetés az, hogy ugyanazonanyaggal különbözõ eredményt érhetünk el, aszerint, hogy hogyan és hová építjük be azt.

A másik következtetés az, hogy ugyanazonanyaggal különbözõ eredményt érhetünk el, aszerint, hogy hogyan és hová építjük be azt. ÉPÜLETFIZIKA 1 A hõvezetési tényezõ fogalma A hõáram a hõmérsékletkülönbséggel, a hõáram irányára merõleges keresztmetszettel, valamint egy vezetési tényezõvel arányos. Ez utóbbi a hõvezetési tényezõ,

Részletesebben

Bölcsőde és óvoda energiatakarékos átalakítása megújuló-energia hasznosításával

Bölcsőde és óvoda energiatakarékos átalakítása megújuló-energia hasznosításával Bölcsőde és óvoda energiatakarékos átalakítása megújuló-energia hasznosításával Bölcsőde és Óvoda, mint középület energiatakarékos átalakítása és megújuló energiahasznosítási technológiája 1.1. Közintézmények

Részletesebben

EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM TERMÉSZETTUDOMÁNYI KAR KÖRNYEZETTAN MUNKACSOPORT

EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM TERMÉSZETTUDOMÁNYI KAR KÖRNYEZETTAN MUNKACSOPORT EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM TERMÉSZETTUDOMÁNYI KAR KÖRNYEZETTAN MUNKACSOPORT A NAPENERGIA CSALÁDI HÁZAKBAN TÖRTÉNŐ FELHASZNÁLÁSI LEHETŐSÉGEINEK ÁTTEKINTÉSE SZAKDOLGOZAT Készítette: Szabó Zsuzsanna V.

Részletesebben

Rendeleti háttér. 2002/91/EK direktíva

Rendeleti háttér. 2002/91/EK direktíva Rendeleti háttér 2002/91/EK direktíva A statisztikai adatokat megnézve kiderül, hogy az európai országokban az épületek energia felhasználása a teljes energiafelhasználás 40-45 %-át eléri. Ezt felismerve

Részletesebben

MISKOLCI EGYETEM Gázmérnöki Tanszék A TERMIKUS NAPENERGIA-FELHASZNÁLÁS ALKALMAZÁSI LEHETŐSÉGEI

MISKOLCI EGYETEM Gázmérnöki Tanszék A TERMIKUS NAPENERGIA-FELHASZNÁLÁS ALKALMAZÁSI LEHETŐSÉGEI MISKOLCI EGYETEM Gázmérnöki Tanszék A TERMIKUS NAPENERGIA-FELHASZNÁLÁS ALKALMAZÁSI LEHETŐSÉGEI OTKA T-046224 "Egy lépés a fenntartható infrastruktúra felé- napelemekkel kombinált földgázellátó rendszer

Részletesebben

VII. A NAPENERGIA HASZNOSÍTÁSÁNAK LEHETŐSÉGEI HÓDMEZŐVÁSÁRHELY TÉRSÉGÉBEN

VII. A NAPENERGIA HASZNOSÍTÁSÁNAK LEHETŐSÉGEI HÓDMEZŐVÁSÁRHELY TÉRSÉGÉBEN VII. A NAPENERGIA HASZNOSÍTÁSÁNAK LEHETŐSÉGEI HÓDMEZŐVÁSÁRHELY TÉRSÉGÉBEN 1. BEVEZETÉS Mint ismeretes, az életminőség szubjektív kategória, azonban a szubjektum (egyén) általános törekvése, igénye a viszonylagos

Részletesebben

Megújuló energiaforrások az épületgépészetben

Megújuló energiaforrások az épületgépészetben Megújuló energiaforrások az épületgépészetben Alacsony energiafelhasználású épületek Passzív napenergia hasznosítás 2 Csoknyai Tamás Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszék 1 2 AZ ENERGIATUDATOS TERVEZÉS

Részletesebben

ÉPÜLETENERGETIKA Dr. Barótfi István,

ÉPÜLETENERGETIKA Dr. Barótfi István, ÉPÜLETENERGETIKA Dr. Barótfi István, ÉPÜLETENERGETIKA Dr. Barótfi István, Publication date 2011 Szerzői jog 2011 Szent István Egyetem Copyright 2011, Szent István Egyetem. Minden jog fenntartva, Tartalom

Részletesebben

ÉPÜLETENERGETIKA SEGÉDLET

ÉPÜLETENERGETIKA SEGÉDLET ÉPÜLETENERGETIKA SEGÉDLET Baumann Mihály Dr. Csoknyai Tamás Dr. Kalmár Ferenc Dr. Magyar Zoltán Dr. Majoros András Dr. Osztroluczky Miklós Szalay Zsuzsa Prof. Zöld András 2009. április A 2002/91/EK számú

Részletesebben

Tervezési segédlet 2008/1

Tervezési segédlet 2008/1 Tervezési segédlet 2008/1 Napenergia-hasznosítás tervezési segédlet Kiadó: Naplopó Kft. 1033 Budapest, Szentendrei út 89-93. (PP Center ipari park) Telefon.: 237-0433, Telefax: 368-8676 E-mail: naplopo@naplopo.hu

Részletesebben

A megújuló energiaforrások alkalmazási lehetőségei egyéni és közösségi szinten

A megújuló energiaforrások alkalmazási lehetőségei egyéni és közösségi szinten Ökorégió Alapítvány A Fenntartható Fejlõdésért A megújuló energiaforrások alkalmazási lehetőségei egyéni és közösségi szinten Kiadta: Ökorégió Ala pít vány, 8977 Dötk, Fõ u. 39. Tel./fax: 83/376-178 E-mail:

Részletesebben

AZ ÚJ ÉPÜLETENERGETIKAI RENDSZER MAGYARORSZÁGON

AZ ÚJ ÉPÜLETENERGETIKAI RENDSZER MAGYARORSZÁGON AZ ÚJ ÉPÜLETENERGETIKAI RENDSZER MAGYARORSZÁGON Biatorbágy, 2008. december 09. Metz Rezső 1 Tartalom Tartalom... 2 I. Bevezetés... 3 I. 2002/91/EK EU-irányelv és az európai gyakorlat... 4 II. A 7/2006.

Részletesebben

Ablakok hőtechnikai elemzése, az üvegezés teljesítőképességének javítása

Ablakok hőtechnikai elemzése, az üvegezés teljesítőképességének javítása Doktori (PhD) értekezés Nyugat-magyarországi Egyetem Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kar Cziráki József Faanyagtudomány és Technológiák Doktori Iskola Vezető: Prof. Dr. Tolvaj László

Részletesebben

ENERGIA HÍRLEVÉL. II. évf. 5. szám, 2010. május. I. Észak-Alföldi Önkormányzati Energia Nap konferencia és kiállítás

ENERGIA HÍRLEVÉL. II. évf. 5. szám, 2010. május. I. Észak-Alföldi Önkormányzati Energia Nap konferencia és kiállítás ENERGIA HÍRLEVÉL Az ENEREA Észak-Alföldi Regionális Energia Ügynökség Nonprofit Kft. havi kiadványa II. évf. 5. szám, 2010. május I. Észak-Alföldi Önkormányzati Energia Nap konferencia és kiállítás Az

Részletesebben

A NAPENERGIA. Fogalma. Története. Vágvölgyi Gusztáv

A NAPENERGIA. Fogalma. Története. Vágvölgyi Gusztáv A NAPENERGIA Vágvölgyi Gusztáv Fogalma A Napban lejátszódó magfúziós folyamatok során keletkező energia. Ennek az energiának egy része 3,8 x 10 26 J s -1 sugárzási teljesítménnyel szétsugárzódik a Napot

Részletesebben

ÉPÜLETEK HŐTECHNIKAI ELŐÍRÁSAI ENERGETIKAI MUTATÓK

ÉPÜLETEK HŐTECHNIKAI ELŐÍRÁSAI ENERGETIKAI MUTATÓK ÉPÜLETEK HŐTECHNIKAI ELŐÍRÁSAI ENERGETIKAI MUTATÓK Dr. Fülöp László főiskolai tanár Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki Kar fulopl@pmmf.hu Épületek energiatakarékossági követelménye 1.Tervezési

Részletesebben

Tudományos Diákköri Dolgozat

Tudományos Diákköri Dolgozat Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar Tudományos Diákköri Dolgozat Bádogdobozokból készült napkollektor működésének vizsgálata Készítette: Juhász Edina és Pongó Veronika Környezettudomány

Részletesebben

PASSZÍVHÁZAK TERVEZÉSÉNEK ALAPJAI

PASSZÍVHÁZAK TERVEZÉSÉNEK ALAPJAI Debreczy Zoltán PASSZÍVHÁZAK TERVEZÉSÉNEK ALAPJAI Energetikai-mûszaki szemléletû segédlet passzívháztervezôknek, -építôknek és -használóknak Készült a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium megbízásából

Részletesebben

EÖTVÖS LÓRÁND TUDOMÁNYEGYETEM TERMÉSZETTUDOMÁNYI KAR KÖRNYEZETTUDOMÁNYI ISKOLA NAPENERGIA HASZNOSÍTHATÓSÁGÁNAK ÁTTEKINTÉSE CSALÁDI HÁZAKBAN

EÖTVÖS LÓRÁND TUDOMÁNYEGYETEM TERMÉSZETTUDOMÁNYI KAR KÖRNYEZETTUDOMÁNYI ISKOLA NAPENERGIA HASZNOSÍTHATÓSÁGÁNAK ÁTTEKINTÉSE CSALÁDI HÁZAKBAN EÖTVÖS LÓRÁND TUDOMÁNYEGYETEM TERMÉSZETTUDOMÁNYI KAR KÖRNYEZETTUDOMÁNYI ISKOLA NAPENERGIA HASZNOSÍTHATÓSÁGÁNAK ÁTTEKINTÉSE CSALÁDI HÁZAKBAN SZAKDOLGOZAT Készítette: Salló Andrea V. biológia-környezettan

Részletesebben

Közel nulla energiaigényű épületek képzés Oktatási anyag Összeállította: dr. Ifj. Kistelegdi István DLA Szerkesztette: Tóth András

Közel nulla energiaigényű épületek képzés Oktatási anyag Összeállította: dr. Ifj. Kistelegdi István DLA Szerkesztette: Tóth András Közel nulla energiaigényű épületek képzés Oktatási anyag Összeállította: dr. Ifj. Kistelegdi István DLA Szerkesztette: Tóth András 2015. február-március Tartalom 1. Modul: NZEB Építészet... 4 1.1 Bevezetés...

Részletesebben

Többcélú épület energiafelhasználásának csökkentése. Szakdolgozat

Többcélú épület energiafelhasználásának csökkentése. Szakdolgozat MISKOLCI EGYETEM Gépészmérnöki és Informatikai Kar Áramlás- és Hőtechnikai Gépek Tanszéke Többcélú épület energiafelhasználásának csökkentése Szakdolgozat Energetikai mérnöki alapszak (Bsc) Gépészeti Szakirány

Részletesebben

NAPKOLLEKTOROS RENDSZEREK SZAKSZERŰ TELEPÍTÉSE

NAPKOLLEKTOROS RENDSZEREK SZAKSZERŰ TELEPÍTÉSE a szakszerű választás víz-, gáz- és fűtési rendszerekhez NAPKOLLEKTOROS RENDSZEREK SZAKSZERŰ TELEPÍTÉSE Copper Connects Life. TM Kiadó: Magyar Rézpiaci Központ Egyesület 1053 Budapest, Képíró u. 9. Tel:

Részletesebben

Hogyan növelhetjük otthonunk értékét?

Hogyan növelhetjük otthonunk értékét? Hogyan növelhetjük otthonunk értékét? A Lakcímke kampány az Európai Bizottság által támogatott nemzetközi Implement projekt magyarországi megvalósítása. Szervezője az Energia Klub. Fővédnök és kiemelt

Részletesebben

GRAND-ÁCS KÉSZHÁZAK GRAND-ÁCS KÉSZHÁZAK ENERGIATAKARÉKOS ÉS PASSZÍV HÁZAK MINÕSÉG + ENERGIATAKARÉKOSSÁG + ÉRTÉKÁLLÓSÁG = GRAND 128 ALPESI.

GRAND-ÁCS KÉSZHÁZAK GRAND-ÁCS KÉSZHÁZAK ENERGIATAKARÉKOS ÉS PASSZÍV HÁZAK MINÕSÉG + ENERGIATAKARÉKOSSÁG + ÉRTÉKÁLLÓSÁG = GRAND 128 ALPESI. ENERGIATAKARÉKOS ÉS PASSZÍV HÁZAK passzív házak alternatív energia szigetelés 2010. március világítástechnika MINÕSÉG + ENERGIATAKARÉKOSSÁG + ÉRTÉKÁLLÓSÁG = GRAND-ÁCS KÉSZHÁZAK GRAND-ÁCS KÉSZHÁZAK GRAND

Részletesebben

CSALÁDI HÁZ FŰTÉSKORSZERŰSÍTÉSE ALTERNATÍV RENDSZEREK HASZNÁLATÁVAL

CSALÁDI HÁZ FŰTÉSKORSZERŰSÍTÉSE ALTERNATÍV RENDSZEREK HASZNÁLATÁVAL MISKOLCI EGYETEM Gépészmérnöki és Informatikai Kar Áramlás- és Hőtechnikai Gépek Tanszéke CSALÁDI HÁZ FŰTÉSKORSZERŰSÍTÉSE ALTERNATÍV RENDSZEREK HASZNÁLATÁVAL SZAKDOLGOZAT Gépészmérnöki és Informatikai

Részletesebben