Közgazdasági eszközök a fenntartható vízgazdálkodás érdekében

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Közgazdasági eszközök a fenntartható vízgazdálkodás érdekében"

Átírás

1 Közgazdasági eszközök a fenntartható vízgazdálkodás érdekében Evaluating Economic Policy Instruments for Sustainable Water Management in Europe Ungvári Gábor, BCE-REKK Budapest, 2014 március 27. The research leading to these results has received funding from the European Community s Seventh Framework Programme (FP7/ ) / grant agreement n project EPI-WATER Evaluating Economic Policy Instrument for Sustainable Water Management in Europe.

2 A VKI-AI közgzadasági szemléletű eszközrendszer Környezeti céloknak mindig van gazdasági perspektívája is A dilemma: Jóléti szemléletű vagy környezetgazdálkodási szemléletű döntéseket célszerű-e hozni? A keretirányelvek válasza: közgazdaságit (ez a fenntartható) A döntéstámogatás egy elemére célzott a kutatásunk: A döntéshozók számára releváns információt állítsunk elő a vízpolitikai célok érdekében alkalmazható közgazdasági szabályozó-eszközökről és az alkalmazhatóságuk feltételeiről.

3 2 Az EU Víz V és Árvíz z Keretirányelveit megelőző politikai és s jogalkotási folyamat 1. szakasz Tessék-lássék 2. szakasz Meg is akarták csinálni, de kiderült, hogy a kialakított eszközök nem elégségesek 3. szakasz Átfogó jogalkotás igénye vízminőségi standardok, kibocsátási határértékek használókra, rész-területi irányelvek 1988 Az ET határozat, felkérte az EB-t, a felszíni vizek ökológiai minőségének javítására 1991 Hága Miniszteri Szeminárium, nyilatkozat egy 2000-ig szóló cselekvési programról, az édesvizek hosszú távú leromlásának megakadályozásáról 1995 EEA jelentés a vizek mennyiségi és minőségi megőrzésének szükségességéről 1996-ban a Tanács, a Régiók Bizottsága, a Gazdasági és Szociális Bizottság és az EP szólította fel a Bizottságot egy irányelvre, az európai vízpolitika kereteinek kialakítására 2000/60/EC Víz Keretirányelv a korábbi jogalkotási folyamat részterületeinek (irányelveinek magába olvasztásával és továbbfejlesztésével) 2007/60/EC Árvízi irányelv Forrás: Nagy Zsuzsa (url a jegyzetben)

4 3 A VízstratV zstratégia az érdekegyeztetésről Az integrált vízgazdálkodás lényegében koordináció. Arra irányul, hogy minden olyan tervet, tevékenységet összehangoljon, amely közvetlenül vagy közvetve kapcsolatba lép a természet vízháztartásával és megváltoztatja annak társadalmi jelentőségű tulajdonságait. Napjainkban a vízigények kielégítése, valamint a fejlesztési lehetőségek vizsgálata folyamatos ágazatközi, valamint társadalmi együttműködést kíván, és a hangsúly a hidrológiai és műszaki tényezőkről egyre inkább áttolódik a gazdasági és a környezeti (ökológiai) szempontok mérlegelésére.

5 Mi a koordináció és a társadalmi együttműködés eszköze? A szűkös erőforrások: Azonosítása és A versenyelvű hozzáférés kialakítása - Árazása Az ár a koordinációhoz szükséges információ! Ha nincs nyílt árazás az az erőforrásban rejlő lehetőségek: Elszalasztásához Hosszabb távon az erőforrás feléléséhez vezet. Ennek elkerüléséhez kell a megfelelő közgazdasági szabályozóeszköz és intézményrendszer Támogatja ezt a megközelítést ma itthon bárki is?

6 Mi mond erre az EU? Mit ajánl az Erőforrás-hatékony Európa Manifesztó? Encouraging innovation and accelerating public and private investment in resource-efficient technologies, a supportive financial system and sustainable growth enhancing resourceefficient priorities in public expenditure and procurement. Implementing, using and adopting smart regulation, d) take into account the social and international implications of our actions. Abolishing environmentally harmful subsidies and taxbreaks that waste public money on obsolete practices, taking care to address affordability for people whose incomes are hardest-pressed. Shifting the tax burden away from jobs to encourage resource-efficiency, and using taxes and charges to stimulate innovation and development of a job-rich, socially cohesive, resource-efficient and climate-resilient economy. Manifesto Resource Efficient Europe Semmi mást, mint amit a Víz Keretirányelv közgazdasági szempontból előirányoz

7 Lenzen / Elba Egy költség-haszon elemzés dilemmái Védekezési opciók összehasonlítása, 90 éves időszak nettó jelenértéke millió Euróban, 3%-os kamatláb mellett Beruházási költség* Az elkerült átlagos éves kár Tápanyag visszatartás ** A költség-haszon eredmények értelmezése millió Euró Az ártéri ökoszisztéma rehabilitálásának értéke *** Töltés áthelyezése Polder kialakítása Polder rendszeres elöntéssel és korlátozott töltés áthelyezéssel Megjegyzés:* a töltés fenntartási költségek megtakarítása mellett, ** potenciális költségmegtakarítás a szennyvíztisztítók műszaki fejlesztésének elkerülése miatt, *** fizetési hajlandóság a biodiverzitás javítása érdekében. Forrás: Grossmann, 2010 Árvízi részeredmény Tápanyagvisszatartással bővített részeredmény Eredmény a fizetési hajlandósággal bővítve Töltés áthelyezése Polder kialakítása Polder rendszeres elöntéssel és a töltés korlátozott áthelyezése Forrás: Grossmann, M., Hartje, V., Meyerhoff, J. (2010) Ökonomische Bewertung naturverträglicher Hochwasservorsorge an der Elbe. Naturschutz und Biologische Vielfalt 89, Bundesamt für Naturschutz: Bonn, KÉP:

8 Jóléti intézkedés vagy hatékony erőforrás-felhasználás történt-e? A dilemma: A fizetési hajlandóság vizsgálat feltárta az ártér rehabilitációja iránti erős preferenciát. De vajon ennek a megvalósítása a legnagyobb összhasznosságú? A közvetlen érintettek számára a tározók kialakítása lett volna az optimális, akkor lett volna indokolt a váltás, ha őket a fizetési hajlandóság vizsgálat alapján a haszonélvezők ténylegesen kompenzálják. Megegyezés közgazdasági alapon. VKI szemlélet: A tápanyagterhelés csökkentése érdekében nem közösségi forrásokat kellett volna felhasználni, hanem a terhelés okozókkal megfizettetni. Mekkora az ökoszisztéma-szolgáltatás értéke? Mivel helyettesítünk? Mi a kiváltott költség? Tápanyag terhelés kiváltása: A tisztítók értéke helyett egy EPI?

9 Greater Miami folyóvölgy, Ohio: tápanyagterhelés csökkentése - CS25 WP6 IBE EX-POST Case studies Great Miami River Watershed Water Quality Credit Trading Program - Mark S. Kieser and Jamie L. McCarthy, Kieser & Associates, LLC Két fő N, P kibocsátó: települési szennyvíztisztítók, mezőgazdaság Kibocsátási normák csak a tisztítókra vonatkoznak. A szabályozás szigorítására került sor Szvt beruházás költsége cc 422 millió USD mg-i elhárítás kb. 90%-kal olcsóbb lenne Modellezett terheléscsökkentés alapján kiosztott jogok, mekkora mennyiséget vihet piacra a vállalásával, best management practice alkalmazása esetén.

10 Greater Miami folyóvölgy, Ohio: tápanyagterhelés csökkentése - CS25 Greater Miami folyóvölgy, Ohio: tápanyagterhelés csökkentése Az árlejtéses aukció eredményei: Sikeres folyamat A költségkülönbözet nagyobb része a gazdáknál jelent meg De a települések még többet spóroltak az új beruházásokhoz képest A hasznokhoz képest alacsony tranzakciós költségek Forrás keletkezett a vízgyűjtő ökológiai szempontú fejlesztésére Környezeti monitoring igazolja a várakozásokat Kedvező ökológiai hatások a vízgyűjtőn Részletes vízminőségi adatbázis Tudatosság és szemléletformálás a gazdálkodók között Komoly intézményi előkészítésre volt szükség (szövetségi, állami, helyi, érdekeltek bevonása, érintettek folyamatos tájékoztatása) Vízgyűjtő bajnok katalizátor szerepe elengedhetetlen

11 Tapasztalatok összegyűjtése Adott problémákra milyen eszközök használhatók? Gazdasági szabályozóeszközök sikeres alkalmazásának előfeltételei 30 eset: 20 európai + 10 Európán kívüli

12 Ex-ante, részletekbe menő elemzések

13 1 2 Az EPI-WATER kutatás-fejleszt fejlesztési si program Közgazdasági szabályozóeszközök alkalmazásának vizsgálata az európai vízpolitikai célok fenntartható megvalósítása érdekében Mi kell ahhoz, hogy a területhasználat alkalmazkodásáról ésszerű alapon közösségi döntéseket lehessen hozni? Közgazdaságilag egyértelmű kérdésfeltevést kell megformálni. A kérdés illeszkedjen a használók (itt értsd a gazdálkodók) saját döntési teréhez.

14 A hiányzó információk: Hogyan döntsük el: Melyik terület alkalmazkodjon? Kinek és mit ér ez az alkalmazkodás? Hogyan hozzák meg az érdekeltek ezeket a sokszereplős döntéseket?

15 Belvíz-elöntések a kutatás területén

16 1 5 A KAP, mint kommunikáci ciós s platform A Közös Agrárpolitika prioritásai 2014 után Nagyobb hangsúly az ökoszisztéma és közösségi szolgáltatásokon Az első pillérben is megjelentek a zöldítési elvárások Az egyik zöldítési feltétel: ökológiai fókuszterületek létrehozása A támogatásban részesülő terület 5%-a, majd 7%-a A gazdák felé megfogalmazott kérdés: Tudunk-e olyan megoldást találni, ami minimalizálja az alkalmazkodási költségeiket?

17 A KAP rendelkezéshez való alkalmazkodás költsége Nem belvizes, 100ha Bevétel: 19,6 mft Belvizes, 100ha Bevétel: 12,5 mft Külön-külön alkalmazkodás Együttes alkalmazkodás Y X Bevétel együtt 32,1mFt Bevétel együtt: 29,9 mft, Kiesés: 1,4 + 0,9 ~ 2,2 mft Bevétel együtt 30,4 mft, Kiesés: 2x 0,9 = 1,7 mft A minimum szükséges kompenzáció 0,9mFt, fedezete az 1,4 mft Az egyességre jutás haszna 500eFt költség csökkentés. Ezt lehet felosztani X+Y Kérdés: Hogyan lehet közös szabályok mentén dönteni? 10 ezer hektár esetén az elkerült bevételkiesés 25 millió Ft/év

18

19 A január 24-i licit eredményei Résztvevők: 22 gazda 1778 hektár Saját maga akarja megoldani 2 gazda nem adott ajánlatot 76 hektár Érdekli a közös megoldás: 20 gazda hektár Az 1702 hektár 7%-a = 119 hektár, amit át kell állítani 76 ha - 2 gazda 1702 ha - 20 gazda 7% = 119 ha

20 A művelési jogosultság aukciójának eredménye Licit alapján számított ár, amit az átállásért kérnek: Ft/ha/év ár (Ft/ha) hektár 19

21 Az együttműködés finanszírozása 50 ezer Ft/ha x 62 ha = 3,1 millió Ft 62 ha A KÖZÖSSÉG SZÁMLÁJA KIFIZETÉS BEVÉTEL 3,1 mill Ft / 825 ha = 3760 Ft/ha 825 ha

22 Az együttműködés haszna alacsonyabb alkalmazkodási költség Kieső jövedelem, ha mindenki a saját területén váltja a 7%-ot Ft Együttműködés esetén Saját terület megváltásának költsége 57 ha Megváltás mások területén 62 ha Kieső jövedelem összesen 119 ha Ft Ft = Ft A megtakarítás (a két költség különbsége) a piac nélküli költség 38%-a Ft Ft = Ft

23 2 2 A közgazdask zgazdasági gi eszköz z alkalmazásának hasznai Gazdasági hasznok költség csökkentés A vízgazdálkodási rendszer jobb hasznosítása Ökológiai hasznok differenciált területhasználat Együttműködés előremozdítása a gazdák között, valamint a gazdák és a társulat között a vízgazdálkodási-rendszer és a tájhasználat kérdéseiben Egy lépést tettünk az integráltság felé

24 Az árapasztó tározók közgazdasági megközelítésben EPI-Water ex-ante esettanulmány Tározó szintű vizsgálat a Hanyi-Tiszasülyi tározó területén mi a gazdák és az állam döntési tere? Rendszer szintű vizsgálat 6 tározó esetén Európai tapasztalatok az árapasztáshoz szükséges területek biztosítása érdekben Magyar nyelvű összefoglalók a honlapon 23

25 Fő tapasztalatok A többlet kockázat területi átterhelésének sehol nem alakult még ki egyöntetűen jó, koherens szabályozási megoldása, amit egy az egyben át lehetne venni. De vannak jó gyakorlatok, amelyek építőelemek lehetnek A VTT árapasztó tározók a hasonló földrajzi feltételek között - műszaki szempontból egy irányba mutatnak az elmúlt évtizedben kibontakozó európai gyakorlattal A fő különbségek Az összetettség hiánya az addicionális közösségi haszon lehetőségek kiaknázatlansága Az érintett területhasználók megélhetésére gyakorolt sokkhatás feloldásának alacsony prioritása Mind két esetben a területhasználat alakítása mögött meghúzódó érdekellentétek minimalizálása / elkerülése a kiváltó ok Nemzetközi tapasztalat: a területhasználatról a tervezési folyamat során érdemes döntést hozni és a megegyezéseket tető alá hozni

26 Közgazdasági-jogi eszközök a továbblépés elősegítésében A közösségi érdek előbbre-valósága sehol nem kérdés, de a közösségi érdek érvényesítése nem mehet a magánérdek rovására meg kell találni a megoldást A megfelelő eszköz kiválasztásának szempontjai Gyakoriság Területhasználók létszáma Az igénybevétel egyértelműsége A megoldás típusa Együttműködési Kártérítés / / Forrás felhasználás szerződés Szolgalmi jog ráterhelése Folyamatos Ökoszisztémaszolgáltatás vásárlása Eseti Kár kompenzációja Egyszeri Föld érték csökkenés kompenzálása Vásárlás, csere, kisajátítás Piaci ár Visszabéreltetés / természetvédelmi Kedvezményes vagy a kockázatokkal terhelt piaci bérlet

27 Mikor melyiket? Közepes gyakoriság, egyértelmű árvízi igénybevétel (pl árvíz kapuk) Kártalanítás fenntartása Közösségi viszontbiztosítás intézményi lehetősége (francia gyakorlat ) Nagy gyakoriság, szántó művelési ág Közösségi tulajdonba vétel vásárlás, csere - megélhetések folytonosságának megőrzése (német, holland példa) Kártalanítás nélküli visszabérlés (előbérlet lehetősége) (pl UK) Minden más, köztes esetben (dominánsan nem szántó, közepes, alacsony gyakoriság, nincs árvízi kapu pl záportározók) Az ideiglenes elöntés jogának megvásárlása (példa Egyesült Királyság, Ausztria)

28 Köszönjük! This research project has received funding from the European Community s Seventh Framework Programme (FP7/ ) / grant agreement n Project EPI-WATER Evaluating Economic Policy Instrument for Sustainable Water Management in Europe. Kapcsolat: Ungvári Gábor e-levél:

KÖRNYEZETGAZDASÁGTAN

KÖRNYEZETGAZDASÁGTAN KÖRNYEZETGAZDASÁGTAN KÖRNYEZETGAZDASÁGTAN Készült a TÁMOP-4.1.2-08/2/A/KMR-2009-0041pályázati projekt keretében Tartalomfejlesztés az ELTE TátK Közgazdaságtudományi Tanszékén az ELTE Közgazdaságtudományi

Részletesebben

Kvassay Jenő Terv. környezeti vizsgálatának vitaanyaga. Respect Kft. Vizsgált tervváltozat (KJT) készítésének dátuma 2015.07.30. 2015. július 30.

Kvassay Jenő Terv. környezeti vizsgálatának vitaanyaga. Respect Kft. Vizsgált tervváltozat (KJT) készítésének dátuma 2015.07.30. 2015. július 30. Kvassay Jenő Terv környezeti vizsgálatának vitaanyaga Vizsgált tervváltozat (KJT) készítésének dátuma 2015.07.30. Respect Kft. 2015. július 30.. TARTALOM BEVEZETŐ...1 1. A KÖRNYEZETI ÉRTÉKELÉS KIDOLGOZÁSI

Részletesebben

Felszín alatti vizek védelme Európában AZ ÚJ FELSZÍN ALATTI VÍZ IRÁNYELV AZ EU SZABÁLYOZÁSI KERET STABILIZÁLÁSA

Felszín alatti vizek védelme Európában AZ ÚJ FELSZÍN ALATTI VÍZ IRÁNYELV AZ EU SZABÁLYOZÁSI KERET STABILIZÁLÁSA Felszín alatti vizek védelme Európában AZ ÚJ FELSZÍN ALATTI VÍZ IRÁNYELV AZ EU SZABÁLYOZÁSI KERET STABILIZÁLÁSA Felszín alatti vizek védelme Európában AZ ÚJ FELSZÍN ALATTI VÍZ IRÁNYELV AZ EU SZABÁLYOZÁSI

Részletesebben

VIDÉKFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM NEMZETI VÍZSTRATÉGIA A VÍZGAZDÁLKODÁSRÓL, ÖNTÖZÉSRŐL ÉS ASZÁLYKEZELÉSRŐL

VIDÉKFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM NEMZETI VÍZSTRATÉGIA A VÍZGAZDÁLKODÁSRÓL, ÖNTÖZÉSRŐL ÉS ASZÁLYKEZELÉSRŐL NEM A VÍZ NEMLÉTE A BAJ, DE AZ, HOGY OTT NINCS ELÉG VÍZ, HOL KELLENE, MIDŐN OTT, HOL SEMMI HASZNA, ELÉG TÁN MÉG SOK IS VAN (GR. SZÉCHENYI) VIDÉKFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM NEMZETI VÍZSTRATÉGIA A VÍZGAZDÁLKODÁSRÓL,

Részletesebben

Útmutató a társadalmi fenntarthatóság érvényesítéséhez

Útmutató a társadalmi fenntarthatóság érvényesítéséhez Közigazgatási Reform Programok Irányító Hatósága Útmutató a társadalmi fenntarthatóság érvényesítéséhez az Államreform operatív program és az Elektronikus közigazgatás operatív program projekt gazdái,

Részletesebben

Az önkormányzati környezetvédelmi közszolgáltatásokat érintő európai uniós szabályozások megvalósításának feltételei

Az önkormányzati környezetvédelmi közszolgáltatásokat érintő európai uniós szabályozások megvalósításának feltételei Koskovics Éva Rákosi Judit Az önkormányzati környezetvédelmi közszolgáltatásokat érintő európai uniós szabályozások megvalósításának feltételei 12. szám Budapest, 2002 október ISBN 963 503 289 7 ISSN 1587-6586

Részletesebben

Fenntartható fejlődési kulcsindikátorok -- természeti erőforrások mutatói

Fenntartható fejlődési kulcsindikátorok -- természeti erőforrások mutatói Fenntartható fejlődési kulcsindikátorok -- természeti erőforrások mutatói Csete Mária*, Czira Tamás* * és Pálvölgyi Tamás* * * (Szerk.) * Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem ** Envigraph Bt.

Részletesebben

1986, WWF - World Wide Fund For Nature (Formerly World Wildlife Fund) WWF Registered Trademark owner

1986, WWF - World Wide Fund For Nature (Formerly World Wildlife Fund) WWF Registered Trademark owner A WWF a világ legnagyobb nemzetközi, nem kormányzati természetvédelmi szervezete. Tagsága meghaladja a 4,7 millió fôt, nemzeti szervezet és képviselet 96 országban mûködik. A WWF küldetése, hogy megállítsa

Részletesebben

A VÍZ KERETIRÁNYELV TERMÉSZETVÉDELMI VONATKOZÁSAI

A VÍZ KERETIRÁNYELV TERMÉSZETVÉDELMI VONATKOZÁSAI A VÍZ KERETIRÁNYELV TERMÉSZETVÉDELMI VONATKOZÁSAI Írta dr. Ambrus András (FHNPI) Csörgits Gábor (KvVM TvH, KGI) dr. Fülöp Sándor (EMLA) Havasné Szilágyi Eszter (KvVM) Kis Ferenc (WWF Magyarország) Kiadja

Részletesebben

Pintér Ágnes Ilona okl. vízépítőmérnök, nyugalmazott köztisztviselő, ügyvezető, Propozitor Kft. propozitor@t-online.hu

Pintér Ágnes Ilona okl. vízépítőmérnök, nyugalmazott köztisztviselő, ügyvezető, Propozitor Kft. propozitor@t-online.hu VÍZGAZDÁLKODÁS-FEJLESZTÉSI FELADATAINK FINANSZÍROZÁSI LEHETŐSÉGEI A 2014-2020 KÖZTI EU-KÖLTSÉGVETÉSI PERIÓDUSBAN FOLYAMATBAN LÉVŐ TERVEZÉS ÉS EGYEZTETÉSEK Pintér Ágnes Ilona okl. vízépítőmérnök, nyugalmazott

Részletesebben

Bács-Kiskun 2020 Bács-Kiskun megyei területfejlesztési koncepció környezeti vizsgálata

Bács-Kiskun 2020 Bács-Kiskun megyei területfejlesztési koncepció környezeti vizsgálata Bács-Kiskun 2020 Bács-Kiskun megyei területfejlesztési koncepció környezeti vizsgálata 2013. november Készült az ÁROP-1.2.11/A-2013-A kódszámű Területfejlesztési tevékenység támogatása a konvergencia régiókban

Részletesebben

ICG Ex Ante Consulting Bécsi út 3-5. V/56. H-1023 Budapest, Hungary Tel: +361 321 1773 Fax:+361 321 1772 E-mail: info@icg-exante.

ICG Ex Ante Consulting Bécsi út 3-5. V/56. H-1023 Budapest, Hungary Tel: +361 321 1773 Fax:+361 321 1772 E-mail: info@icg-exante. ICG Ex Ante Consulting Bécsi út 3-5. V/56. H-1023 Budapest, Hungary Tel: +361 321 1773 Fax:+361 321 1772 E-mail: info@icg-exante.hu A Magyarország-Horvátország Határon Átnyúló Együttműködési Program 2014-2020

Részletesebben

FENNTARTHATÓSÁG A VILÁGBAN VÍZBIZTONSÁG A VILÁGBAN

FENNTARTHATÓSÁG A VILÁGBAN VÍZBIZTONSÁG A VILÁGBAN FENNTARTHATÓSÁG A VILÁGBAN VÍZBIZTONSÁG A VILÁGBAN A BUDAPESTI VÍZ VILÁGTALÁLKOZÓ ZÁRÓNYILATKOZATA Budapest, 2013. október 11. A Budapesti Víz Világtalálkozó összehívását a magyar kormány kezdeményezte

Részletesebben

A vízgyűjtő-gazdálkodás és a mezőgazdaság összehangolásának lehetőségei (javaslatok)

A vízgyűjtő-gazdálkodás és a mezőgazdaság összehangolásának lehetőségei (javaslatok) A vízgyűjtő-gazdálkodás és a mezőgazdaság összehangolásának lehetőségei (javaslatok) Készítette: Mozsgai Katalin, ÖKO Zrt. Clement Adrienne, BME Simonffy Zoltán, BME Dr. Rákosi Judit, ÖKO Zrt. Dr. Podmaniczky

Részletesebben

A környezeti javak közgazdasági értékelése az elmúlt 15 év során

A környezeti javak közgazdasági értékelése az elmúlt 15 év során A KÖRNYEZETI VÁLTOZÁSOK KÖZGAZDASÁGI ÉRTÉKELÉSÉNEK HELYZETE HAZÁNKBAN, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A Bevezetés VÍZ KERETIRÁNYELVBEN MEGFOGALMAZOTTAKRA MARJAINÉ SZERÉNYI ZSUZSANNA A természeti erőforrásokban, a

Részletesebben

A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE A TANÁCSNAK, AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, A Városi Környezet Tematikus Stratégia előkészítő anyaga

A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE A TANÁCSNAK, AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, A Városi Környezet Tematikus Stratégia előkészítő anyaga EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2004. február 2. COM(2004)60 végleges A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE A TANÁCSNAK, AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, AZ EURÓPAI SZOCIÁLIS ÉS GAZDASÁGI BIZOTTSÁGNAK ÉS A RÉGIÓK BIZOTTSÁGÁNAK A

Részletesebben

Fenntarthatóság a világban vízbiztonság a világban A Budapesti Víz Világtalálkozó Nyilatkozata Budapest, 2013. október 8-11.

Fenntarthatóság a világban vízbiztonság a világban A Budapesti Víz Világtalálkozó Nyilatkozata Budapest, 2013. október 8-11. Az alábbi javaslatok a Regionális Környezetvédelmi Központ (REC) és Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács (NFFT) által szervezett, 2013. szeptember 2-i civil fórumon elhangzott hozzászólásokból valamint

Részletesebben

Változó vizeken Vállalatok vízfüggősége és felelős vízhasználata

Változó vizeken Vállalatok vízfüggősége és felelős vízhasználata HUNGARY 2013 Fotó: Edward Parker/WWF-Canon Természetvédelem Biodiverzitás Fenntarthatóság Változó vizeken Vállalatok vízfüggősége és felelős vízhasználata Impresszum Írta: Kerpely Klára Tripolszky Sarolta

Részletesebben

Műhelytanulmányok - No. 22

Műhelytanulmányok - No. 22 Műhelytanulmányok - No. 22 Környezetpolitikai alternatívák értékelése: a környezetvédelmi intézkedések hasznainak közgazdasági értékelése BARTEK-LESI MÁRIA, HUM ANTAL, KÁCSOR ENIKŐ, KEREKES LAJOS, KIS

Részletesebben

A 2014-2020 közötti időszak. Vidékfejlesztési Programjához kapcsolódó. stratégiai környezeti vizsgálat (SKV)

A 2014-2020 közötti időszak. Vidékfejlesztési Programjához kapcsolódó. stratégiai környezeti vizsgálat (SKV) A 2014-2020 közötti időszak Vidékfejlesztési Programjához kapcsolódó stratégiai környezeti vizsgálat (SKV) 2/2005. (I.11.) Korm. rendelet által előírt környezeti értékelés egyeztetési anyaga /14. változat/

Részletesebben

Természetvédelmi következtetések

Természetvédelmi következtetések 2 3 Bevezetés Bevezetés Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) és a hozzá kapcsolódó dokumentumok (ágazati és regionális operatív programok, vidékfejlesztési tervek) fogják meghatározni, hogy az elkövetkező

Részletesebben

EDRS Magyarország II. hozzájárulás tervezete 2010. április. 30.

EDRS Magyarország II. hozzájárulás tervezete 2010. április. 30. Prioritás A program megnevezése A program előzményei, indokoltsága, célja A program tartalma, alprogramok Európai Duna Régió Stratégia EDRS I. A dunai térség biztonságának erősítése országon belül és határokon

Részletesebben

A víz élet, gondozzuk közösen!

A víz élet, gondozzuk közösen! A víz élet, gondozzuk közösen! VÍZGYŐJTİ-GAZDÁLKODÁSI TERV közreadja: Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság 2010. április VÍZGYŐJTİ-GAZDÁLKODÁSI TERV közreadja: Vízügyi és Környezetvédelmi Központi

Részletesebben

Kvassay Jenő Terv. Környezeti Vizsgálatának Tartalmi Meghatározása. Budapest 2015. június 30. Respect Kft.

Kvassay Jenő Terv. Környezeti Vizsgálatának Tartalmi Meghatározása. Budapest 2015. június 30. Respect Kft. Kvassay Jenő Terv Környezeti Vizsgálatának Tartalmi Meghatározása Budapest 2015. június 30. Respect Kft. TARTALOM Bevezető... 3 Kvassay Jenő Terv stratégiai környezeti vizsgálatának tervezett tematikája...

Részletesebben

Környezetvédelem és EU-csatlakozás

Környezetvédelem és EU-csatlakozás E ENG M IS ÉRINT Környezetvédelem és EU-csatlakozás Budapest 2002 Szerzõk: ÕRI ISTVÁN (I IV.), BARTHA PÉTER (V VII.) KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS EU-CSATLAKOZÁS E ENG M IS ÉRINT Felelôs kiadó: A Magyar Köztársaság

Részletesebben

A Taktaköz Érzékeny Természeti Terület bevezetését megalapozó vizsgálatok

A Taktaköz Érzékeny Természeti Terület bevezetését megalapozó vizsgálatok Szent István Egyetem Környezet- és Tájgazdálkodási Intézet A Taktaköz Érzékeny Természeti Terület bevezetését megalapozó vizsgálatok Témavezetők: Dr. Ángyán József Dr. Podmaniczky László Készült a Környezetvédelmi

Részletesebben

A HATÉKONY VÍZGAZDÁLKODÁS KIALAKÍTÁSÁNAK GÁTJAI MAGYARORSZÁGON

A HATÉKONY VÍZGAZDÁLKODÁS KIALAKÍTÁSÁNAK GÁTJAI MAGYARORSZÁGON Ligetvári Krisztina: A HATÉKONY VÍZGAZDÁLKODÁS KIALAKÍTÁSÁNAK GÁTJAI MAGYARORSZÁGON Rezümé: Az a legnagyobb gátja ma Magyarországon egy országos szintű hatékony vízgazdálkodási politikának, hogy nincs

Részletesebben

EU & GOV ERNMEN T A DV ISORY SERVICES

EU & GOV ERNMEN T A DV ISORY SERVICES EU & GOV ERNMEN T A DV ISORY SERVICES A 2009-10-es környezeti és energetikai fejlesztési akciótervek stratégiai környezeti vizsgálata Környezet és Energia Operatív Program 3. prioritás: Természeti értékeink

Részletesebben

HAJÓZÓÚT FEJLESZTÉS ÉS HAJÓZÁS

HAJÓZÓÚT FEJLESZTÉS ÉS HAJÓZÁS Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont Budapesti Corvinus Egytem - www.rekk.eu - Szelídvízország - www.szelidvizorszag.hu HAJÓZÓÚT FEJLESZTÉS ÉS HAJÓZÁS Dunai hajózóút fejlesztési javaslatok vizsgálata

Részletesebben

KÖRNYEZETI ÉS ENERGIAHATÉKONYSÁGI OPERATÍV PROGRAM (KEHOP) 2014-2020. Tervezet. 2014. június 7.

KÖRNYEZETI ÉS ENERGIAHATÉKONYSÁGI OPERATÍV PROGRAM (KEHOP) 2014-2020. Tervezet. 2014. június 7. KÖRNYEZETI ÉS ENERGIAHATÉKONYSÁGI OPERATÍV PROGRAM (KEHOP) 2014-2020 Tervezet 2014. június 7. 1 TARTALOM 1. STRATÉGIA... 6 1.1. A stratégia ismertetése... 6 1.2. A forráselosztás indokolása... 34 2. PRIORITÁSI

Részletesebben