Közgazdasági eszközök a fenntartható vízgazdálkodás érdekében

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Közgazdasági eszközök a fenntartható vízgazdálkodás érdekében"

Átírás

1 Közgazdasági eszközök a fenntartható vízgazdálkodás érdekében Evaluating Economic Policy Instruments for Sustainable Water Management in Europe Ungvári Gábor, BCE-REKK Budapest, 2014 március 27. The research leading to these results has received funding from the European Community s Seventh Framework Programme (FP7/ ) / grant agreement n project EPI-WATER Evaluating Economic Policy Instrument for Sustainable Water Management in Europe.

2 A VKI-AI közgzadasági szemléletű eszközrendszer Környezeti céloknak mindig van gazdasági perspektívája is A dilemma: Jóléti szemléletű vagy környezetgazdálkodási szemléletű döntéseket célszerű-e hozni? A keretirányelvek válasza: közgazdaságit (ez a fenntartható) A döntéstámogatás egy elemére célzott a kutatásunk: A döntéshozók számára releváns információt állítsunk elő a vízpolitikai célok érdekében alkalmazható közgazdasági szabályozó-eszközökről és az alkalmazhatóságuk feltételeiről.

3 2 Az EU Víz V és Árvíz z Keretirányelveit megelőző politikai és s jogalkotási folyamat 1. szakasz Tessék-lássék 2. szakasz Meg is akarták csinálni, de kiderült, hogy a kialakított eszközök nem elégségesek 3. szakasz Átfogó jogalkotás igénye vízminőségi standardok, kibocsátási határértékek használókra, rész-területi irányelvek 1988 Az ET határozat, felkérte az EB-t, a felszíni vizek ökológiai minőségének javítására 1991 Hága Miniszteri Szeminárium, nyilatkozat egy 2000-ig szóló cselekvési programról, az édesvizek hosszú távú leromlásának megakadályozásáról 1995 EEA jelentés a vizek mennyiségi és minőségi megőrzésének szükségességéről 1996-ban a Tanács, a Régiók Bizottsága, a Gazdasági és Szociális Bizottság és az EP szólította fel a Bizottságot egy irányelvre, az európai vízpolitika kereteinek kialakítására 2000/60/EC Víz Keretirányelv a korábbi jogalkotási folyamat részterületeinek (irányelveinek magába olvasztásával és továbbfejlesztésével) 2007/60/EC Árvízi irányelv Forrás: Nagy Zsuzsa (url a jegyzetben)

4 3 A VízstratV zstratégia az érdekegyeztetésről Az integrált vízgazdálkodás lényegében koordináció. Arra irányul, hogy minden olyan tervet, tevékenységet összehangoljon, amely közvetlenül vagy közvetve kapcsolatba lép a természet vízháztartásával és megváltoztatja annak társadalmi jelentőségű tulajdonságait. Napjainkban a vízigények kielégítése, valamint a fejlesztési lehetőségek vizsgálata folyamatos ágazatközi, valamint társadalmi együttműködést kíván, és a hangsúly a hidrológiai és műszaki tényezőkről egyre inkább áttolódik a gazdasági és a környezeti (ökológiai) szempontok mérlegelésére.

5 Mi a koordináció és a társadalmi együttműködés eszköze? A szűkös erőforrások: Azonosítása és A versenyelvű hozzáférés kialakítása - Árazása Az ár a koordinációhoz szükséges információ! Ha nincs nyílt árazás az az erőforrásban rejlő lehetőségek: Elszalasztásához Hosszabb távon az erőforrás feléléséhez vezet. Ennek elkerüléséhez kell a megfelelő közgazdasági szabályozóeszköz és intézményrendszer Támogatja ezt a megközelítést ma itthon bárki is?

6 Mi mond erre az EU? Mit ajánl az Erőforrás-hatékony Európa Manifesztó? Encouraging innovation and accelerating public and private investment in resource-efficient technologies, a supportive financial system and sustainable growth enhancing resourceefficient priorities in public expenditure and procurement. Implementing, using and adopting smart regulation, d) take into account the social and international implications of our actions. Abolishing environmentally harmful subsidies and taxbreaks that waste public money on obsolete practices, taking care to address affordability for people whose incomes are hardest-pressed. Shifting the tax burden away from jobs to encourage resource-efficiency, and using taxes and charges to stimulate innovation and development of a job-rich, socially cohesive, resource-efficient and climate-resilient economy. Manifesto Resource Efficient Europe Semmi mást, mint amit a Víz Keretirányelv közgazdasági szempontból előirányoz

7 Lenzen / Elba Egy költség-haszon elemzés dilemmái Védekezési opciók összehasonlítása, 90 éves időszak nettó jelenértéke millió Euróban, 3%-os kamatláb mellett Beruházási költség* Az elkerült átlagos éves kár Tápanyag visszatartás ** A költség-haszon eredmények értelmezése millió Euró Az ártéri ökoszisztéma rehabilitálásának értéke *** Töltés áthelyezése Polder kialakítása Polder rendszeres elöntéssel és korlátozott töltés áthelyezéssel Megjegyzés:* a töltés fenntartási költségek megtakarítása mellett, ** potenciális költségmegtakarítás a szennyvíztisztítók műszaki fejlesztésének elkerülése miatt, *** fizetési hajlandóság a biodiverzitás javítása érdekében. Forrás: Grossmann, 2010 Árvízi részeredmény Tápanyagvisszatartással bővített részeredmény Eredmény a fizetési hajlandósággal bővítve Töltés áthelyezése Polder kialakítása Polder rendszeres elöntéssel és a töltés korlátozott áthelyezése Forrás: Grossmann, M., Hartje, V., Meyerhoff, J. (2010) Ökonomische Bewertung naturverträglicher Hochwasservorsorge an der Elbe. Naturschutz und Biologische Vielfalt 89, Bundesamt für Naturschutz: Bonn, KÉP:

8 Jóléti intézkedés vagy hatékony erőforrás-felhasználás történt-e? A dilemma: A fizetési hajlandóság vizsgálat feltárta az ártér rehabilitációja iránti erős preferenciát. De vajon ennek a megvalósítása a legnagyobb összhasznosságú? A közvetlen érintettek számára a tározók kialakítása lett volna az optimális, akkor lett volna indokolt a váltás, ha őket a fizetési hajlandóság vizsgálat alapján a haszonélvezők ténylegesen kompenzálják. Megegyezés közgazdasági alapon. VKI szemlélet: A tápanyagterhelés csökkentése érdekében nem közösségi forrásokat kellett volna felhasználni, hanem a terhelés okozókkal megfizettetni. Mekkora az ökoszisztéma-szolgáltatás értéke? Mivel helyettesítünk? Mi a kiváltott költség? Tápanyag terhelés kiváltása: A tisztítók értéke helyett egy EPI?

9 Greater Miami folyóvölgy, Ohio: tápanyagterhelés csökkentése - CS25 WP6 IBE EX-POST Case studies Great Miami River Watershed Water Quality Credit Trading Program - Mark S. Kieser and Jamie L. McCarthy, Kieser & Associates, LLC Két fő N, P kibocsátó: települési szennyvíztisztítók, mezőgazdaság Kibocsátási normák csak a tisztítókra vonatkoznak. A szabályozás szigorítására került sor Szvt beruházás költsége cc 422 millió USD mg-i elhárítás kb. 90%-kal olcsóbb lenne Modellezett terheléscsökkentés alapján kiosztott jogok, mekkora mennyiséget vihet piacra a vállalásával, best management practice alkalmazása esetén.

10 Greater Miami folyóvölgy, Ohio: tápanyagterhelés csökkentése - CS25 Greater Miami folyóvölgy, Ohio: tápanyagterhelés csökkentése Az árlejtéses aukció eredményei: Sikeres folyamat A költségkülönbözet nagyobb része a gazdáknál jelent meg De a települések még többet spóroltak az új beruházásokhoz képest A hasznokhoz képest alacsony tranzakciós költségek Forrás keletkezett a vízgyűjtő ökológiai szempontú fejlesztésére Környezeti monitoring igazolja a várakozásokat Kedvező ökológiai hatások a vízgyűjtőn Részletes vízminőségi adatbázis Tudatosság és szemléletformálás a gazdálkodók között Komoly intézményi előkészítésre volt szükség (szövetségi, állami, helyi, érdekeltek bevonása, érintettek folyamatos tájékoztatása) Vízgyűjtő bajnok katalizátor szerepe elengedhetetlen

11 Tapasztalatok összegyűjtése Adott problémákra milyen eszközök használhatók? Gazdasági szabályozóeszközök sikeres alkalmazásának előfeltételei 30 eset: 20 európai + 10 Európán kívüli

12 Ex-ante, részletekbe menő elemzések

13 1 2 Az EPI-WATER kutatás-fejleszt fejlesztési si program Közgazdasági szabályozóeszközök alkalmazásának vizsgálata az európai vízpolitikai célok fenntartható megvalósítása érdekében Mi kell ahhoz, hogy a területhasználat alkalmazkodásáról ésszerű alapon közösségi döntéseket lehessen hozni? Közgazdaságilag egyértelmű kérdésfeltevést kell megformálni. A kérdés illeszkedjen a használók (itt értsd a gazdálkodók) saját döntési teréhez.

14 A hiányzó információk: Hogyan döntsük el: Melyik terület alkalmazkodjon? Kinek és mit ér ez az alkalmazkodás? Hogyan hozzák meg az érdekeltek ezeket a sokszereplős döntéseket?

15 Belvíz-elöntések a kutatás területén

16 1 5 A KAP, mint kommunikáci ciós s platform A Közös Agrárpolitika prioritásai 2014 után Nagyobb hangsúly az ökoszisztéma és közösségi szolgáltatásokon Az első pillérben is megjelentek a zöldítési elvárások Az egyik zöldítési feltétel: ökológiai fókuszterületek létrehozása A támogatásban részesülő terület 5%-a, majd 7%-a A gazdák felé megfogalmazott kérdés: Tudunk-e olyan megoldást találni, ami minimalizálja az alkalmazkodási költségeiket?

17 A KAP rendelkezéshez való alkalmazkodás költsége Nem belvizes, 100ha Bevétel: 19,6 mft Belvizes, 100ha Bevétel: 12,5 mft Külön-külön alkalmazkodás Együttes alkalmazkodás Y X Bevétel együtt 32,1mFt Bevétel együtt: 29,9 mft, Kiesés: 1,4 + 0,9 ~ 2,2 mft Bevétel együtt 30,4 mft, Kiesés: 2x 0,9 = 1,7 mft A minimum szükséges kompenzáció 0,9mFt, fedezete az 1,4 mft Az egyességre jutás haszna 500eFt költség csökkentés. Ezt lehet felosztani X+Y Kérdés: Hogyan lehet közös szabályok mentén dönteni? 10 ezer hektár esetén az elkerült bevételkiesés 25 millió Ft/év

18

19 A január 24-i licit eredményei Résztvevők: 22 gazda 1778 hektár Saját maga akarja megoldani 2 gazda nem adott ajánlatot 76 hektár Érdekli a közös megoldás: 20 gazda hektár Az 1702 hektár 7%-a = 119 hektár, amit át kell állítani 76 ha - 2 gazda 1702 ha - 20 gazda 7% = 119 ha

20 A művelési jogosultság aukciójának eredménye Licit alapján számított ár, amit az átállásért kérnek: Ft/ha/év ár (Ft/ha) hektár 19

21 Az együttműködés finanszírozása 50 ezer Ft/ha x 62 ha = 3,1 millió Ft 62 ha A KÖZÖSSÉG SZÁMLÁJA KIFIZETÉS BEVÉTEL 3,1 mill Ft / 825 ha = 3760 Ft/ha 825 ha

22 Az együttműködés haszna alacsonyabb alkalmazkodási költség Kieső jövedelem, ha mindenki a saját területén váltja a 7%-ot Ft Együttműködés esetén Saját terület megváltásának költsége 57 ha Megváltás mások területén 62 ha Kieső jövedelem összesen 119 ha Ft Ft = Ft A megtakarítás (a két költség különbsége) a piac nélküli költség 38%-a Ft Ft = Ft

23 2 2 A közgazdask zgazdasági gi eszköz z alkalmazásának hasznai Gazdasági hasznok költség csökkentés A vízgazdálkodási rendszer jobb hasznosítása Ökológiai hasznok differenciált területhasználat Együttműködés előremozdítása a gazdák között, valamint a gazdák és a társulat között a vízgazdálkodási-rendszer és a tájhasználat kérdéseiben Egy lépést tettünk az integráltság felé

24 Az árapasztó tározók közgazdasági megközelítésben EPI-Water ex-ante esettanulmány Tározó szintű vizsgálat a Hanyi-Tiszasülyi tározó területén mi a gazdák és az állam döntési tere? Rendszer szintű vizsgálat 6 tározó esetén Európai tapasztalatok az árapasztáshoz szükséges területek biztosítása érdekben Magyar nyelvű összefoglalók a honlapon 23

25 Fő tapasztalatok A többlet kockázat területi átterhelésének sehol nem alakult még ki egyöntetűen jó, koherens szabályozási megoldása, amit egy az egyben át lehetne venni. De vannak jó gyakorlatok, amelyek építőelemek lehetnek A VTT árapasztó tározók a hasonló földrajzi feltételek között - műszaki szempontból egy irányba mutatnak az elmúlt évtizedben kibontakozó európai gyakorlattal A fő különbségek Az összetettség hiánya az addicionális közösségi haszon lehetőségek kiaknázatlansága Az érintett területhasználók megélhetésére gyakorolt sokkhatás feloldásának alacsony prioritása Mind két esetben a területhasználat alakítása mögött meghúzódó érdekellentétek minimalizálása / elkerülése a kiváltó ok Nemzetközi tapasztalat: a területhasználatról a tervezési folyamat során érdemes döntést hozni és a megegyezéseket tető alá hozni

26 Közgazdasági-jogi eszközök a továbblépés elősegítésében A közösségi érdek előbbre-valósága sehol nem kérdés, de a közösségi érdek érvényesítése nem mehet a magánérdek rovására meg kell találni a megoldást A megfelelő eszköz kiválasztásának szempontjai Gyakoriság Területhasználók létszáma Az igénybevétel egyértelműsége A megoldás típusa Együttműködési Kártérítés / / Forrás felhasználás szerződés Szolgalmi jog ráterhelése Folyamatos Ökoszisztémaszolgáltatás vásárlása Eseti Kár kompenzációja Egyszeri Föld érték csökkenés kompenzálása Vásárlás, csere, kisajátítás Piaci ár Visszabéreltetés / természetvédelmi Kedvezményes vagy a kockázatokkal terhelt piaci bérlet

27 Mikor melyiket? Közepes gyakoriság, egyértelmű árvízi igénybevétel (pl árvíz kapuk) Kártalanítás fenntartása Közösségi viszontbiztosítás intézményi lehetősége (francia gyakorlat ) Nagy gyakoriság, szántó művelési ág Közösségi tulajdonba vétel vásárlás, csere - megélhetések folytonosságának megőrzése (német, holland példa) Kártalanítás nélküli visszabérlés (előbérlet lehetősége) (pl UK) Minden más, köztes esetben (dominánsan nem szántó, közepes, alacsony gyakoriság, nincs árvízi kapu pl záportározók) Az ideiglenes elöntés jogának megvásárlása (példa Egyesült Királyság, Ausztria)

28 Köszönjük! This research project has received funding from the European Community s Seventh Framework Programme (FP7/ ) / grant agreement n Project EPI-WATER Evaluating Economic Policy Instrument for Sustainable Water Management in Europe. Kapcsolat: Ungvári Gábor e-levél: gabor.ungvari@uni-corvinus.hu

Közgazdasági eszközök az ökológiai szemléletű vízgazdálkodás érdekében

Közgazdasági eszközök az ökológiai szemléletű vízgazdálkodás érdekében Közgazdasági eszközök az ökológiai szemléletű vízgazdálkodás érdekében Evaluating Economic Policy Instruments for Sustainable Water Management in Europe Ungvári Gábor, BCE-REKK Mohács, 2013 november 18

Részletesebben

A területhasználat ésszerűsítését segítő szabályozási eszköz VKI 8.3 Háttéranyag. Ungvári Gábor

A területhasználat ésszerűsítését segítő szabályozási eszköz VKI 8.3 Háttéranyag. Ungvári Gábor A területhasználat ésszerűsítését segítő szabályozási eszköz VKI 8.3 Háttéranyag Ungvári Gábor 2 Háttéranyag az országos VGT 8. fejezetéhez 8-3. háttéranyag. Javaslat a gazdaságszabályozási eszközök VKI

Részletesebben

Természetes vízvisszatartási lehetőségek a mezőgazdaságban

Természetes vízvisszatartási lehetőségek a mezőgazdaságban Természetes vízvisszatartási lehetőségek a mezőgazdaságban Sivatagosodás és Aszály Elleni Küzdelem Világnapja - UNCCD harmadik Tudományos Konferencia Országos Vízügyi Főigazgatóság 2014. Június 17. Ungvári

Részletesebben

Az európai vízkészletek megőrzésére irányuló terv (Blueprint to Safeguard Europe's Water Resources) A vízgyűjtő-gazdálkodási tervek értékelése

Az európai vízkészletek megőrzésére irányuló terv (Blueprint to Safeguard Europe's Water Resources) A vízgyűjtő-gazdálkodási tervek értékelése Az európai vízkészletek megőrzésére irányuló terv (Blueprint to Safeguard Europe's Water Resources) A vízgyűjtő-gazdálkodási tervek értékelése dr. Kerekesné Steindl Zsuzsanna főosztályvezető helyettes

Részletesebben

Hozzászólás: A vízháztartás táji jellemzői és kapcsolata a tájstratégia-alkotáshoz

Hozzászólás: A vízháztartás táji jellemzői és kapcsolata a tájstratégia-alkotáshoz Hozzászólás: A vízháztartás táji jellemzői és kapcsolata a tájstratégia-alkotáshoz Ungvári Gábor Táji örökségünk megőrzéséért 2015.12.02 A hozzászólásom főbb üzenetei 1. A vízháztartási jellemzők alkalmas

Részletesebben

A természeti erőforrás kvóta

A természeti erőforrás kvóta A természeti erőforrás kvóta Gyulai Iván Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért Alapítvány 2011. május 17. A környezetet három módon terheljük Kibocsátásokkal terheljük Erőforrásokat veszünk el Teret,

Részletesebben

Magyarország vízgazdálkodás stratégiája

Magyarország vízgazdálkodás stratégiája Magyarország vízgazdálkodás stratégiája Láng István Műszaki főigazgató helyettes Belügyminisztérium Országos Vízügyi Főigazgatóság Vízkárelhárítási Főosztály Helyzetértékelés Külföldi vízgyűjtők Kiszolgáltatott

Részletesebben

LIFE-MICACC, első sikeres klímás LIFE

LIFE-MICACC, első sikeres klímás LIFE LIFE-MICACC, első sikeres klímás LIFE Kerpely Klára WWF Magyarország LIFE klímapolitikai tréning Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 2017.12.10 Michel Gunther / WWF Nyilvános értékelési útmutató 1. Technical

Részletesebben

Grant Agreement no. 265212

Grant Agreement no. 265212 Grant Agreement no. 265212 FP7 Environment (Including Climate Change) Alkalmazkodási költségek csökkentése a Közös Agrárpolitika keretében 2014-tôl érvényes ökológiai fókuszterületek kialakítása során

Részletesebben

Natura 2000 erdőterületek finanszírozása ( )

Natura 2000 erdőterületek finanszírozása ( ) Natura 2000 erdőterületek finanszírozása (2014 2020). Általános cél az uniós természetvédelmi irányelvek maradéktalan végrehajtása (EU Biológiai Sokféleség Stratégia 2020, 1. Cél) érdekében a fajok és

Részletesebben

A SYMBI projekt általános bemutatása

A SYMBI projekt általános bemutatása A SYMBI projekt általános bemutatása Kalcsú Zoltán Projektmenedzser zoltan.kalcsu@pannonnovum.hu Regionális Stakeholder Csoportülés, Győr, 2016.09.08 SYMBI proposal Industrial Symbiosis for Regional Sustainable

Részletesebben

NYILVÁNOS KOMMUNIKÁCIÓ A TERVEK FEJLESZTÉSE SORÁN. Csont Csaba

NYILVÁNOS KOMMUNIKÁCIÓ A TERVEK FEJLESZTÉSE SORÁN. Csont Csaba NYILVÁNOS KOMMUNIKÁCIÓ A TERVEK FEJLESZTÉSE SORÁN Csont Csaba Árvízszintek emelkedése Mi a PP public participation szerepe? Mi a PP szerepe? Mi a PP szerepe? Mi a PP szerepe? Mi a PP szerepe? A FELADAT

Részletesebben

Közgazdasági szabályozóeszközök a Víz Keretirányelv számára

Közgazdasági szabályozóeszközök a Víz Keretirányelv számára Grant Agreement no. 265212 FP7 Environment (Including Climate Change) Közgazdasági szabályozóeszközök a Víz Keretirányelv számára Az EPI-WATER kutatási program tapasztalatai Regionális Energiagazdasági

Részletesebben

Gazdasági szabályozóeszközök alkalmazásának értékelése az európai fenntartható vízpolitika, vízgazdálkodás érdekében

Gazdasági szabályozóeszközök alkalmazásának értékelése az európai fenntartható vízpolitika, vízgazdálkodás érdekében Grant Agreement no. 265212 FP7 Environment (Including Climate Change) Gazdasági szabályozóeszközök alkalmazásának értékelése az európai fenntartható vízpolitika, vízgazdálkodás érdekében Összefoglaló a

Részletesebben

Az Equity Action projekt bemutatása. A rendezvény célja

Az Equity Action projekt bemutatása. A rendezvény célja Az Equity Action projekt bemutatása A rendezvény célja Taller Ágnes dr. Koós Tamás 2013. február 14. This work is part of EQUITY ACTION which has received funding from the European Union, in the framework

Részletesebben

A VIZEK MINŐSÉGÉNEK HELYREÁLLÍTÁSA ÉS MEGŐRZÉSE. Dr. Perger László

A VIZEK MINŐSÉGÉNEK HELYREÁLLÍTÁSA ÉS MEGŐRZÉSE. Dr. Perger László Duna Régió Stratégia Projektfinanszírozási Konferencia Budapest, 2015. március 26. KÖRNYEZETVÉDELEM A DUNA RÉGIÓBAN PA4 A VIZEK MINŐSÉGÉNEK HELYREÁLLÍTÁSA ÉS MEGŐRZÉSE Dr. Perger László prioritási területi

Részletesebben

Fenntartható mezőgazdaság alga biomassza segítségével. Basa Zoltán Zöldségcentrum Kft. Kötforgásosság az élelmiszerláncban június 7.

Fenntartható mezőgazdaság alga biomassza segítségével. Basa Zoltán Zöldségcentrum Kft. Kötforgásosság az élelmiszerláncban június 7. Fenntartható mezőgazdaság alga biomassza segítségével Basa Zoltán Zöldségcentrum Kft. Kötforgásosság az élelmiszerláncban 2018. június 7. A Zöldségcentrum Kft. bemutatása Alapítás éve: 2003 magyar magánszemélyek

Részletesebben

Horizont 2020 Éghajlatváltozás, környezet, erőforráshatékonyság. Climate action, environment, resource efficiency and raw materials

Horizont 2020 Éghajlatváltozás, környezet, erőforráshatékonyság. Climate action, environment, resource efficiency and raw materials Horizont 2020 Éghajlatváltozás, környezet, erőforráshatékonyság és nyersanyagok Climate action, environment, resource efficiency and raw materials Tóth Orsolya EU referens NKFI Hivatal Nemzetközi Kapcsolatok

Részletesebben

A biológiai sokféleség pénzügyi forrásai

A biológiai sokféleség pénzügyi forrásai A biológiai sokféleség pénzügyi forrásai Gyulai Iván Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért Alapítvány 2013. július 10. Kell-e finanszírozni a biológia sokféleséget? Nem, mert az erre fordított pénz

Részletesebben

KÖRNYEZETGAZDASÁGTAN

KÖRNYEZETGAZDASÁGTAN KÖRNYEZETGAZDASÁGTAN Készült a TÁMOP-4.1.2-08/2/A/KMR-2009-0041pályázati projekt keretében Tartalomfejlesztés az ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszékén, az ELTE Közgazdaságtudományi Tanszék, az MTA Közgazdaságtudományi

Részletesebben

Akadályok és lehetőségek

Akadályok és lehetőségek Akadályok és lehetőségek Katasztrófa? London 2010 vagy inkább kaland? A törvény nem ismerése nem mentesít a büntetés alól Nem levezetni; Nem drága, épített tározókban; Nem akkor, amikor már baj van; Nem

Részletesebben

Az ipari ökológiától a körforgásos gazdaságig

Az ipari ökológiától a körforgásos gazdaságig Az ipari ökológiától a körforgásos gazdaságig Dr. Zilahy Gyula egyetemi docens, BME kutató, iask A körforgásos gazdaság koncepciója és hazai realitása MASZESZ XVIII. ORSZÁGOS KONFERENCIA 2017. május 16-17,

Részletesebben

Vízgyűjtő-gazdálkodási tervezés Nógrád megye területén

Vízgyűjtő-gazdálkodási tervezés Nógrád megye területén Vízgyűjtő-gazdálkodási tervezés Nógrád megye területén Nógrád megye területe a Közép-Duna (1-9) az Ipoly (1-8) valamint a Zagyva (2-10) tervezési alegységekre esik. Az alegységek tervanyaga a http://www.vizeink.hu

Részletesebben

A gyermekek és az idősek felé áramló látható és láthatatlan transzferek

A gyermekek és az idősek felé áramló látható és láthatatlan transzferek A gyermekek és az idősek felé áramló látható és láthatatlan transzferek Vargha Lili (NKI, PTE Demográfiai Doktori Iskola) vargha@demografia.hu FÓKUSZBAN A CSALÁD KONFERENCIA, PÉCS 2015. május 14. Fogyasztás

Részletesebben

A Víz Keretirányelv végrehajtásával való koordináció

A Víz Keretirányelv végrehajtásával való koordináció KÖTIKÖVIZIG 5002 Szolnok, Ságvári krt. 4. Tel.: (56) 501-900 E-mail.: titkarsag@kotikovizig.hu A Víz Keretirányelv végrehajtásával való koordináció Martfű, 2010. november 24-26. Háfra Mátyás osztályvezető

Részletesebben

Az aszály kezelése a Tisza Vízgyűjtő-gazdálkodási tervben

Az aszály kezelése a Tisza Vízgyűjtő-gazdálkodási tervben Az aszály kezelése a Tisza Vízgyűjtő-gazdálkodási tervben Szakmai Konzultáció a Sivatagosodás és Aszály Elleni Küzdelem Világnapja alkalmából Heilmann Diána /Vízrendezési Osztály 2014. június 17. Budapest,

Részletesebben

A természetvédelmi szempontok kezelése a Vidékfejlesztési Programban

A természetvédelmi szempontok kezelése a Vidékfejlesztési Programban A természetvédelmi szempontok kezelése a Vidékfejlesztési Programban Kihívások és lehetséges megoldások Tóth Péter Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Virágzó Vidékünk Európa Nap- Hogyan tovább

Részletesebben

A Víz Keretirányelvről, a felszíni vízvédelmi jogszabályok felülvizsgálatának szükségességéről

A Víz Keretirányelvről, a felszíni vízvédelmi jogszabályok felülvizsgálatának szükségességéről A Víz Keretirányelvről, a felszíni vízvédelmi jogszabályok felülvizsgálatának szükségességéről Gaul Réka Orsolya BM Vízgyűjtő-gazdálkodási és Vízvédelmi Főosztály maszesz, 2018. november 29 2 24 beérkező

Részletesebben

Az elemi károk kárnemenkénti megoszlása

Az elemi károk kárnemenkénti megoszlása Az elemi károk kárnemenkénti megoszlása fagykár 16% egyéb elemi kár 3% vízkár 18% aszálykár 42% jégkár 21% Növénybiztosítások kárhányadainak évenkénti alakulása a kárnemek szerint 2004-2008. időszakában

Részletesebben

Az Intézkedési Programban megfogalmazott főbb szabályozási javaslatok Mozsgai Katalin Nagy István ÖKO Zrt szeptember 11.

Az Intézkedési Programban megfogalmazott főbb szabályozási javaslatok Mozsgai Katalin Nagy István ÖKO Zrt szeptember 11. Az Intézkedési Programban megfogalmazott főbb szabályozási javaslatok Mozsgai Katalin Nagy István ÖKO Zrt. 2009. szeptember 11. A vízgyűjtő-gazdálkodás tervezésének főbb jellemzői a VGT három ciklusa:

Részletesebben

DIGITÁLIS VILÁG ÉS TERÜLETI VONZÓKÉPESSÉG

DIGITÁLIS VILÁG ÉS TERÜLETI VONZÓKÉPESSÉG DIGITÁLIS VILÁG ÉS TERÜLETI VONZÓKÉPESSÉG Zuti Bence http://www.interreg-danube.eu/approved-projects/attractive-danube 24.05.2017 1 I. DIGITALIZÁCIÓ 24.05.2017 2 I. DIGITALIZÁCIÓ? 24.05.2017 3 I. DIGITALIZÁCIÓ

Részletesebben

Új utakon a hazai hulladékgazdálkodás Gödöllő, június Fenntartható termelés és fogyasztás

Új utakon a hazai hulladékgazdálkodás Gödöllő, június Fenntartható termelés és fogyasztás Új utakon a hazai hulladékgazdálkodás Gödöllő, 2012. június 13-14. Fenntartható termelés és fogyasztás Szuppinger Péter Kállay Tamás szakértők Regionális Környezetvédelmi Központ Regional Environmental

Részletesebben

Putting Regions on Track for Carbon Neutrality by 2050

Putting Regions on Track for Carbon Neutrality by 2050 Putting Regions on Track for Carbon Neutrality by 2050 Miskolc, 2019. június 25. Mikó Gergely LENERG Energiaügynökség Nonprofit Kft. This project has received funding from the European Union s Horizon

Részletesebben

A víziközmű szektor helyzete a Világ Bank, Danube Water Program -jának helyzetértékelő jelentése alapján. WB DWP - State of the Water Sector Report

A víziközmű szektor helyzete a Világ Bank, Danube Water Program -jának helyzetértékelő jelentése alapján. WB DWP - State of the Water Sector Report A víziközmű szektor helyzete a Világ Bank, Danube Water Program -jának helyzetértékelő jelentése alapján WB DWP - State of the Water Sector Report Ungvári Gábor REKK.AQUA 2016.04.19 Az előadás témakörei

Részletesebben

Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc

Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Magyarország vízgazdálkodása. 5.lecke 1. Magyarország a legek országa: a Föld egyik

Részletesebben

KÖRNYEZETGAZDASÁGTAN

KÖRNYEZETGAZDASÁGTAN KÖRNYEZETGAZDASÁGTAN KÖRNYEZETGAZDASÁGTAN Készült a TÁMOP-4.1.2-08/2/A/KMR-2009-0041pályázati projekt keretében Tartalomfejlesztés az ELTE TátK Közgazdaságtudományi Tanszékén az ELTE Közgazdaságtudományi

Részletesebben

A Víz Keretirányelv végrehajtása védett területeken

A Víz Keretirányelv végrehajtása védett területeken Water Resource Management in Protected Areas Vízkészletgazdálkodás védett területeken WAREMA Projekt Munkaülés A Víz Keretirányelv végrehajtása védett területeken Ijjas István egyetemi tanár a Magyar Hidrológiai

Részletesebben

5. PRIORITÁSI TERÜLET (PA5) KÖRNYEZETI KOCKÁZATOK KEZELÉSE. Dr. Dobi László

5. PRIORITÁSI TERÜLET (PA5) KÖRNYEZETI KOCKÁZATOK KEZELÉSE. Dr. Dobi László Prioritás terület Dunás logója Intézmény logója Duna Régió Stratégia Projektfinanszírozási Konferencia Budapest, 2015. március 26. 5. PRIORITÁSI TERÜLET (PA5) KÖRNYEZETI KOCKÁZATOK KEZELÉSE Dr. Dobi László

Részletesebben

DANUBE PORTS NETWORK DAPhNE

DANUBE PORTS NETWORK DAPhNE DANUBE PORTS NETWORK DAPhNE Capt. Szalma Béla Magyar Dunai Kikötők Szövetsége HajózásVilág Konferencia Budapest, 2017. március 30. Project co-funded by European Union funds DANUBE PORTS NETWORK 23 PARTNER

Részletesebben

A tiszai árapasztó tározók mûködtetésének közgazdasági aspektusai. 2013. december

A tiszai árapasztó tározók mûködtetésének közgazdasági aspektusai. 2013. december Grant Agreement no. 265212 FP7 Environment (Including Climate Change) A tiszai árapasztó tározók mûködtetésének közgazdasági aspektusai 2013. december Tartalomjegyzék 1. Bevezetés 1 Bevezetés...3 2 A jelenlegi

Részletesebben

WAREMA. Vízkészlet-gazdálkodás védett területeken (Velencei-tó vízgyűjtője) Water resource management in protected area

WAREMA. Vízkészlet-gazdálkodás védett területeken (Velencei-tó vízgyűjtője) Water resource management in protected area WAREMA Water resource management in protected area Vízkészlet-gazdálkodás védett területeken (Velencei-tó vízgyűjtője) 2008. február 19., Székesfehérvár 9. workshop Előadó: Szalai Bálint szalaibalint@agrarkamara.hu

Részletesebben

ZÖLDINFRASTRUKTÚRA. URBACT VÁROSTALÁLKOZÓ Budapest, november 29.

ZÖLDINFRASTRUKTÚRA. URBACT VÁROSTALÁLKOZÓ Budapest, november 29. ...hogy élni tudjunk a természet adta lehetőségekkel ZÖLDINFRASTRUKTÚRA URBACT VÁROSTALÁLKOZÓ Budapest, 2018. november 29. Csőszi Mónika Monika.csoszi@lechnerkozpont.hu Lechner Tudásközpont Térségi Tervezési

Részletesebben

Önkormányzatok és energiahatékonyság az EU-ban Kihívások és lehetőségek

Önkormányzatok és energiahatékonyság az EU-ban Kihívások és lehetőségek Önkormányzatok és energiahatékonyság az EU-ban Kihívások és lehetőségek PUBLENEF, Budapest workshop Kristina Dely, Energy Cities 26 September 2018 EU Energiahatékonysági célok 2030-as célok 27% energiahatékonyság

Részletesebben

Természetvédelmi célú kifizetések az EMVÁ-ból. Figeczky Gábor. WWF Magyarország. Natura 2000 Finanszírozása Felsőtárkány, 2006. 06. 15.

Természetvédelmi célú kifizetések az EMVÁ-ból. Figeczky Gábor. WWF Magyarország. Natura 2000 Finanszírozása Felsőtárkány, 2006. 06. 15. Természetvédelmi célú kifizetések az EMVÁ-ból Figeczky Gábor WWF Magyarország Natura 2000 Finanszírozása Felsőtárkány, 2006. 06. 15. Források ~ 840 milliárd Ft - 7 évre I. tengely (versenyképesség) II.

Részletesebben

Környezet és Energia Operatív Program

Környezet és Energia Operatív Program Környezet és Energia Operatív Program Heltai László referens, KEOP IH FVM VKSZI, 2008. június 17. Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) Derogációk: - Szennyvíz: - 2010-ig a 10 000 LE feletti agglomerációk,

Részletesebben

céljainak mezőgazdas letén Dr. Rákosi Judit ÖKO Zrt. Ungvári Gábor REKK

céljainak mezőgazdas letén Dr. Rákosi Judit ÖKO Zrt. Ungvári Gábor REKK Gazdaság g szabályoz lyozási eszközök k alkalmazása a VKI céljainak érdekében a mezőgazdas gazdaság g terület letén Dr. Rákosi Judit ÖKO Zrt. Ungvári Gábor REKK A víz v z közgazdask zgazdasági gi költsk

Részletesebben

A NÉS-2 stratégiai környezeti vizsgálata

A NÉS-2 stratégiai környezeti vizsgálata A NÉS-2 stratégiai környezeti vizsgálata Dr. Kukely György cégvezető Terra Studio Kft. Terra Studio Kft. A stratégiai környezeti vizsgálat 2/2005. (I.11.) Korm. rendelet szerint stratégiai környezeti vizsgálat

Részletesebben

ZÖLDINFRASTRUKTÚRA A TERMÉSZETVÉDELEM ORSZÁGOS PROGRAMJÁBAN

ZÖLDINFRASTRUKTÚRA A TERMÉSZETVÉDELEM ORSZÁGOS PROGRAMJÁBAN KEHOP-4.3.0-15-2016-00001 A közösségi jelentőségű természeti értékek hosszú távú megőrzését és fejlesztését, valamint az EU Biológiai Stratégia 2020 célkitűzéseinek hazai megvalósítását megalapozó stratégiai

Részletesebben

Az Integrált Városfejlesztési Stratégia kritikai elemzése környezetgazdálkodási szempontból Békéscsaba példáján

Az Integrált Városfejlesztési Stratégia kritikai elemzése környezetgazdálkodási szempontból Békéscsaba példáján Az Integrált Városfejlesztési Stratégia kritikai elemzése környezetgazdálkodási szempontból Békéscsaba példáján Készítette: Kovács I ldikó II. évf. PhD hallgató Szent I stván Egyetem Környezettudományi

Részletesebben

A Tisza vízgyőjtı helyzetértékelése 2007

A Tisza vízgyőjtı helyzetértékelése 2007 A Tisza vízgyőjtı helyzetértékelése 2007 Kovács Péter P fıosztályvezetı-helyettes Vízgyőjtı-gazdálkod lkodási és s VízvV zvédelmi Fıosztály Szolnok, 2008. június 26. Az ICPDR létrehozta a Tisza Csoportot,

Részletesebben

A természettel való gazdálkodás hosszú távú kérdései és eszközrendszere

A természettel való gazdálkodás hosszú távú kérdései és eszközrendszere A természettel való gazdálkodás hosszú távú kérdései és eszközrendszere Dr. Gyulai Iván NFFT, TÁJ-KÉP Program, Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért Alapítvány A probléma A jelenlegi gazdálkodási

Részletesebben

Mikroműanyagok az EU-ban

Mikroműanyagok az EU-ban KÖFOP-2.1.1-VEKOP-15-2016-00001 A közszolgáltatás komplex kompetencia, életpálya-program és oktatás technológiai fejlesztése Baranyai Gábor: Mikroműanyagok az EU-ban szabályozási dilemmák Nemzeti Közszolgálati

Részletesebben

A Közös Agrárpolitika jelenlegi rendszerének értékei Magyarország számára

A Közös Agrárpolitika jelenlegi rendszerének értékei Magyarország számára A Közös Agrárpolitika jelenlegi rendszerének értékei Magyarország számára Dr. Feldman Zsolt helyettes államtitkár Földművelésügyi Minisztérium Agrárakadémia Merre tovább Közös Agrárpolitika? Herman Ottó

Részletesebben

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc ÚMVP II. tengely A földhasználat racionalizálása a környezeti és természeti értékek

Részletesebben

TERMÉSZETI ERŐFORRÁSOKKAL VALÓ FENNTARTHATÓ GAZDÁLKODÁS A TISZA-TÚR KÖZÉBEN

TERMÉSZETI ERŐFORRÁSOKKAL VALÓ FENNTARTHATÓ GAZDÁLKODÁS A TISZA-TÚR KÖZÉBEN Intézmény logója Duna Régió Stratégia Projektfinanszírozási Konferencia Budapest, 2015. március 26. TERMÉSZETI ERŐFORRÁSOKKAL VALÓ FENNTARTHATÓ GAZDÁLKODÁS A TISZA-TÚR KÖZÉBEN Pesel Antal gazdasági igazgatóhelyettes

Részletesebben

mezőgazdaság Dr. Jánossy László Králl Attila III. Országos Agrárfórum Kecel, 2011. február 4.

mezőgazdaság Dr. Jánossy László Králl Attila III. Országos Agrárfórum Kecel, 2011. február 4. A Dunastratégia és a mezőgazdaság Dr. Jánossy László Králl Attila III. Országos Agrárfórum Kecel, 2011. február 4. A Duna-régió stratégia és a mezőgazdaság 2 A Duna-vízgyűjtő felszíni és felszín alatti

Részletesebben

AZ ÖKOSZISZTÉMA- SZOLGÁLTATÁSOK ÉS JÓLLÉTÜNK KAPCSOLATA

AZ ÖKOSZISZTÉMA- SZOLGÁLTATÁSOK ÉS JÓLLÉTÜNK KAPCSOLATA ...hogy élni tudjunk a természet adta lehetőségekkel AZ ÖKOSZISZTÉMA- SZOLGÁLTATÁSOK ÉS JÓLLÉTÜNK KAPCSOLATA TESTI-LELKI FELTÖLTŐDÉS AZ ÖKOTURISZTIKA SZEREPE AZ EGÉSZSÉGMEGŐRZÉSBEN Sopron, 2018. május

Részletesebben

HOGYAN FINANSZÍROZHATÓ AZ NWRM?

HOGYAN FINANSZÍROZHATÓ AZ NWRM? HOGYAN FINANSZÍROZHATÓ AZ NWRM? A Természetes Víztesteket Kontrolláló Intézkedések (angolul Natural Water Retention Measures vagy NWRM) olyan fenntartható vízgazdálkodási megoldások, amik költséghatékonyan

Részletesebben

EGYES TERVEK, ILLETVE PROGRAMOK KÖRNYEZETI VIZSGÁLATA. (2/2005. (I. 11.) Korm. rendelet)

EGYES TERVEK, ILLETVE PROGRAMOK KÖRNYEZETI VIZSGÁLATA. (2/2005. (I. 11.) Korm. rendelet) EGYES TERVEK, ILLETVE PROGRAMOK KÖRNYEZETI VIZSGÁLATA (2/2005. (I. 11.) Korm. rendelet) A környezeti vizsgálat lefolytatására minden esetben kötelezett tervek és programok köre A (a Korm. rendelet 1. számú

Részletesebben

MERRE TOVÁBB NATÚRPARKOK?

MERRE TOVÁBB NATÚRPARKOK? Összhang a tájban MERRE TOVÁBB NATÚRPARKOK? A MAGYARORSZÁGI NATÚRPARKOK FEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA 2015-2030 Kiss Gábor Tervszerű fejlesztés széleskörű együttműködéssel 2013. október Négyoldalú együttműködési

Részletesebben

A Víz Keretirányelv végrehajtása

A Víz Keretirányelv végrehajtása WAREMA Nyári Egyetem Nyugat-Magyarországi Egyetem Geoinformatikai Kar A Víz Keretirányelv végrehajtása Dr.Ijjas István egyetemi tanár a Magyar Hidrológiai Társaság elnöke BME Vízépítési és Vízgazdálkodási

Részletesebben

Az árvízvédelmi biztonság változása az elmúlt 10 évben, jövőbeli feladatok

Az árvízvédelmi biztonság változása az elmúlt 10 évben, jövőbeli feladatok Budapest, 2015. május 26. Az árvízvédelmi biztonság változása az elmúlt 10 évben, jövőbeli feladatok LÁNG ISTVÁN MŰSZAKI FŐIGAZGATÓHELYETTES - Törzsvezető ORSZÁGOS VÍZÜGYI FŐIGAZGATÓSÁG Országos Műszaki

Részletesebben

A biodiverzitás megőrzésének környezeti, társadalmi és gazdasági hatásai az NBS hatásvizsgálata alapján

A biodiverzitás megőrzésének környezeti, társadalmi és gazdasági hatásai az NBS hatásvizsgálata alapján A biodiverzitás megőrzésének környezeti, társadalmi és gazdasági hatásai az NBS hatásvizsgálata alapján Kovács Eszter, Bela Györgyi Természetvédelmi és Tájgazdálkodási Intézet, Szent István Egyetem, Gödöllő,

Részletesebben

Kerékpáros Közösségi Közlekedési Rendszerek

Kerékpáros Közösségi Közlekedési Rendszerek Kerékpáros Közösségi Közlekedési Rendszerek Dalos Péter www.communities.canada.com COWI Magyarország Tanácsadó és Tervező Kft. 1 Bubi Szakmai Fórum 2011.szeptember 20. Témák Mi az a Kerékpáros Közösségi

Részletesebben

Tíz éve az EU-ban, a környezetvédő civil szervezetek szemszögéből; Vízgazdálkodás

Tíz éve az EU-ban, a környezetvédő civil szervezetek szemszögéből; Vízgazdálkodás Tíz éve az EU-ban, a környezetvédő civil szervezetek szemszögéből; Vízgazdálkodás Gruber Tamás, vizesélőhely-védelmi program WWF Magyarország 2014. június 23. Vízgyűjtő-gazdálkodás, Víz Keretirányelv (VKI)

Részletesebben

Dinamikus Költségelemzés (DCC): hatékony módszer a hatékony fejlesztésekért. Czeglédi Ildikó okl.közgazdász közművagyon-gazdálkodási szakértő

Dinamikus Költségelemzés (DCC): hatékony módszer a hatékony fejlesztésekért. Czeglédi Ildikó okl.közgazdász közművagyon-gazdálkodási szakértő Dinamikus Költségelemzés (DCC): hatékony módszer a hatékony fejlesztésekért Czeglédi Ildikó okl.közgazdász közművagyon-gazdálkodási szakértő A módszertani fejlesztés szükségessége Elhúzódó projekt előkészítések

Részletesebben

A Nemzeti Víztudományi Kutatási Program

A Nemzeti Víztudományi Kutatási Program A Nemzeti Víztudományi Kutatási Program Engloner Attila igazgató Duna-kutató Intézet MTA Ökológiai Kutatóközpont 2018 HATÁRTALAN TUDOMÁNY engloner.attila@okologia.mta.hu Előterjesztés az MTA Nemzeti Víztudományi

Részletesebben

Horizont 2020 Éghajlatváltozás, környezet, erőforráshatékonyság. Climate action, environment, resource efficiency and raw materials

Horizont 2020 Éghajlatváltozás, környezet, erőforráshatékonyság. Climate action, environment, resource efficiency and raw materials Horizont 2020 Éghajlatváltozás, környezet, erőforráshatékonyság és nyersanyagok Climate action, environment, resource efficiency and raw materials Tóth Orsolya EU referens NKFI Hivatal Nemzetközi Kapcsolatok

Részletesebben

Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc

Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc A gazdálkodás szabályozása a NATURA 2000 területeken. 112.lecke Víz Keretirányelv

Részletesebben

Az Országos Levegőterheléscsökkentési május 29. HOI szakmai fórum Bibók Zsuzsanna

Az Országos Levegőterheléscsökkentési május 29. HOI szakmai fórum Bibók Zsuzsanna Az Országos Levegőterheléscsökkentési Program 2019. május 29. HOI szakmai fórum Bibók Zsuzsanna A NEC irányelv az EU környezeti és egészségvédelmi céljainak költséghatékony megvalósítása; a határon átterjedő

Részletesebben

Új szabvány a társadalmi felelősségvállalás fejlődéséért: ISO 26000 ÉMI-TÜV SÜD kerekasztal-beszélgetés

Új szabvány a társadalmi felelősségvállalás fejlődéséért: ISO 26000 ÉMI-TÜV SÜD kerekasztal-beszélgetés Új szabvány a társadalmi felelősségvállalás fejlődéséért: ISO 26000 ÉMI-TÜV SÜD kerekasztal-beszélgetés 2012.04.26. ÉMI-TÜV SÜD Kft. 1 7 May 2012 Az RTG Vállalati Felelősség Tanácsadó Kft. és az ISO 26000

Részletesebben

A Nagyvízi mederkezelési tervek készítése Igazgatóságunk területén. Győr, február 24. Dunai Ferenc Árvízvédelmi és Folyógazdálkodási Osztály

A Nagyvízi mederkezelési tervek készítése Igazgatóságunk területén. Győr, február 24. Dunai Ferenc Árvízvédelmi és Folyógazdálkodási Osztály A Nagyvízi mederkezelési tervek készítése Igazgatóságunk területén Győr, 2015. február 24. Dunai Ferenc Árvízvédelmi és Folyógazdálkodási Osztály A nagyvízi meder kezelésének céljai Elkészülése, kihirdetése

Részletesebben

Helymeghatározási technológiák összehasonlítása a közforgalmú közlekedésben

Helymeghatározási technológiák összehasonlítása a közforgalmú közlekedésben GSP Galileo Signal Priority Space for Priority Helymeghatározási technológiák összehasonlítása a közforgalmú közlekedésben Győr, 2013. Március 13. Előadó: Dr. Jörg Pfister pwp-systems GmbH The research

Részletesebben

A Közös Agrárpolitika költségvetése

A Közös Agrárpolitika költségvetése A Közös Agrárpolitika költségvetése A 2014-2020 közötti költségvetési időszakban a KAP költségvetése 11%-kal kevesebb mint 2007-2013-ban De a magyar gazdák és a magyar vidék támogatásai 2014-2020 között

Részletesebben

8-1. melléklet: A felszíni vízvédelmi szabályozás felülvizsgálatának tervezete

8-1. melléklet: A felszíni vízvédelmi szabályozás felülvizsgálatának tervezete 8-1. melléklet: A felszíni vízvédelmi szabályozás felülvizsgálatának tervezete A felszíni vízvédelmi szabályozási struktúra hazánkban (a vízgyűjtő-gazdálkodásról szóló átfogó 221/2004. (VII.21.) kormány

Részletesebben

A Natura 2000 hálózat jelene, és szerepe az EU 2020-ig szóló biológiai sokféleség stratégiájában

A Natura 2000 hálózat jelene, és szerepe az EU 2020-ig szóló biológiai sokféleség stratégiájában A Natura 2000 hálózat jelene, és szerepe az EU 2020-ig szóló biológiai sokféleség stratégiájában Demeter András, tanácsadó Európai Bizottság Környezetvédelmi Főigazgatóság, Brüsszel A biológiai sokféleség

Részletesebben

Magyar Energia Beszerzési Szövetség Csoportos energia beszerzések lebonyolítása

Magyar Energia Beszerzési Szövetség Csoportos energia beszerzések lebonyolítása Magyar Energia Beszerzési Szövetség Csoportos energia beszerzések lebonyolítása Csatlakozzon és csökkentse energia költségét! Csoportos energia beszerzés lebonyolítása önkormányzatok számára! Sourcing

Részletesebben

Az árvíz kockázatkezelési tervek alkalmazása a jogszabályokban

Az árvíz kockázatkezelési tervek alkalmazása a jogszabályokban Az árvíz kockázatkezelési tervek alkalmazása a jogszabályokban Martfű, 2010. november 25. Dr. Makay Gábor Dél dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság Az árvíz kockázatkezelési tervek megjelenése

Részletesebben

Pálhalmai Biogáz Üzem Pálhalma Biogas Plant

Pálhalmai Biogáz Üzem Pálhalma Biogas Plant Pálhalmai Biogáz Üzem Pálhalma Biogas Plant Megújuló energiák a megújuló mezőgazdaságban Renewable energy sources in a renewing agriculture Szárszó Tibor környezetgazdálkodási osztályvezető Head, Department

Részletesebben

A Vidékfejlesztési Minisztérium Parlamenti Államtitkárságán az ÁROP 1.1.19 projekt keretében készült stratégiák

A Vidékfejlesztési Minisztérium Parlamenti Államtitkárságán az ÁROP 1.1.19 projekt keretében készült stratégiák A Vidékfejlesztési Minisztérium Parlamenti Államtitkárságán az ÁROP 1.1.19 projekt keretében készült stratégiák Dr. Viski József főosztályvezető Vidékfejlesztési Minisztérium Stratégiai Főosztály Hatásvizsgálatok

Részletesebben

Homolka Fruzsina Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft.

Homolka Fruzsina Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft. A fenntarthatóság jelentősége a Jövő Élelmiszeripari Gyárában A környezeti hatások vizsgálatát szolgáló kutatási infrastruktúra az élelmiszeripari fenntartható fejlődés megvalósítására Homolka Fruzsina

Részletesebben

A CARPATHCC PROJEKT A KÁRPÁTOK SÉRÜLÉKENYSÉGVIZSGÁLTA. Szalai Sándor Szent István Egyetem

A CARPATHCC PROJEKT A KÁRPÁTOK SÉRÜLÉKENYSÉGVIZSGÁLTA. Szalai Sándor Szent István Egyetem A CARPATHCC PROJEKT A KÁRPÁTOK SÉRÜLÉKENYSÉGVIZSGÁLTA Szalai Sándor Szent István Egyetem Szalai.sandor@mkk.szie.hu A SÉRÜLÉKENYSÉG ÉS ALKALMAZKODÁS KÖRNYEZETI KAPCSOLATRENDSZERE JACQUES DELSALLE, ET AL.

Részletesebben

FODOR MÓNIKA 1, RUDOLFNÉ KATONA MÁRIA 2, KARAKASNÉ MORVAY KLÁRA 3

FODOR MÓNIKA 1, RUDOLFNÉ KATONA MÁRIA 2, KARAKASNÉ MORVAY KLÁRA 3 FODOR MÓNIKA 1, RUDOLFNÉ KATONA MÁRIA 2, KARAKASNÉ MORVAY KLÁRA 3 Kihívások, fejlesztési lehetôségek a munkahelyi étkeztetésben a gazdasági válság hatására bekövetkezett változások tükrében Challenges

Részletesebben

LIFE környezetvédelem és erőforrás hatékonyság

LIFE környezetvédelem és erőforrás hatékonyság LIFE környezetvédelem és erőforrás hatékonyság Hazai és EU stratégiai háttér sikeres projekttémák 2018. március 20. Hazai stratégiai háttér Nemzeti Környezetvédelmi Program (2015-2020) Fenntartható Fejlődés

Részletesebben

Statisztikai Jogalkotás az Európai Unióban

Statisztikai Jogalkotás az Európai Unióban Statisztikai Jogalkotás az Európai Unióban Dr. Laczka Éva MST Területi statisztikai szakosztálya Gödöllő 2011. szeptember 22. 1 A Lisszaboni szerződés és az elnökségi gyakorlat főbb változásai Az Európai

Részletesebben

Költség-haszon elemzési ajánlások a közigazgatásnak. dr. Antal Tímea - Sántha Zsófia március 05.

Költség-haszon elemzési ajánlások a közigazgatásnak. dr. Antal Tímea - Sántha Zsófia március 05. Költség-haszon elemzési ajánlások a közigazgatásnak dr. Antal Tímea - Sántha Zsófia 2019. március 05. Tartalom Versenyképességi tényezők - közigazgatás Globális versenyképességi index 10+1 speciális közigazgatási

Részletesebben

Horváth Angéla Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság. "Vízgyűjtő-gazdálkodási tervek készítése (KEOP-2.5.0/A)

Horváth Angéla Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság. Vízgyűjtő-gazdálkodási tervek készítése (KEOP-2.5.0/A) Horváth Angéla Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság "Vízgyűjtő-gazdálkodási tervek készítése (KEOP-2.5.0/A) 6 db kijelölt vízfolyás víztest 2 db kijelölt állóvíz víztest 5 db kijelölt

Részletesebben

A JRC DRDSI adatszolgáltatási infrastruktúra programja

A JRC DRDSI adatszolgáltatási infrastruktúra programja A JRC DRDSI adatszolgáltatási infrastruktúra programja Dr. Kovács Antal Ferenc EC JRC DRDSI Danube_NET GISOPEN 2015 Óbudai Egyetem, Alba Regia Műszaki Kar, Geoinformatikai Intézet Székesfehérvár 2015.

Részletesebben

SZERVEZETI HATÉKONYSÁG FEJLESZTÉSE AZ EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÓRENDSZERBEN TERÜLETI EGYÜTTMŰKÖDÉSEK KIALAKÍTÁSA TÁMOP 6.2.5 B

SZERVEZETI HATÉKONYSÁG FEJLESZTÉSE AZ EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÓRENDSZERBEN TERÜLETI EGYÜTTMŰKÖDÉSEK KIALAKÍTÁSA TÁMOP 6.2.5 B SZERVEZETI HATÉKONYSÁG FEJLESZTÉSE AZ EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÓRENDSZERBEN TERÜLETI EGYÜTTMŰKÖDÉSEK KIALAKÍTÁSA TÁMOP 6.2.5 B KONFERENCIA AZ EGÉSZSÉGESEBB EGÉSZSÉGÜGYÉRT 2015 06 30 TÁMOP-6.2.5-B-13/1-2014-0001

Részletesebben

IDEGENHONOS INVÁZIÓS FAJOK ELLENI FELLÉPÉS ÉS SZABÁLYOZÁSUK SZAKMAI NAP

IDEGENHONOS INVÁZIÓS FAJOK ELLENI FELLÉPÉS ÉS SZABÁLYOZÁSUK SZAKMAI NAP Bokor Veronika, Marczin Örs Természetmegőrzési Főosztály IDEGENHONOS INVÁZIÓS FAJOK ELLENI FELLÉPÉS ÉS SZABÁLYOZÁSUK SZAKMAI NAP Földművelésügyi Minisztérium 2017. január 25. ---------------------------------------------------------------------------------

Részletesebben

Hogyan lehet Európa degradált élőhelyeinek 15%-át restaurálni?

Hogyan lehet Európa degradált élőhelyeinek 15%-át restaurálni? Hogyan lehet Európa degradált élőhelyeinek 15%-át restaurálni? Török Katalin MTBK, 2014. nov. 20. Az EU biodiverzitási stratégiája 2020-ig 2. CÉL: Az ökoszisztémák és az általuk biztosított szolgáltatások

Részletesebben

Etikus és megfelelő értékesítés a fenntartható jövedelmezőség érdekében

Etikus és megfelelő értékesítés a fenntartható jövedelmezőség érdekében Etikus és megfelelő értékesítés a fenntartható jövedelmezőség érdekében KKV Versenyképesség és Fenntarthatóság Szakkonferencia MKT Felelős Vállalatirányítási Szakosztály 2016. április 22. A Menedzsment

Részletesebben

A stratégiai célok közül egy tetszőlegesen kiválasztottnak a feldolgozása!

A stratégiai célok közül egy tetszőlegesen kiválasztottnak a feldolgozása! Biodiverzitás stratégia 2020 CÉLOK és ESZKÖZÖK Források: http://www.biodiv.hu/convention/f1117799202; http://ec.europa.eu/environment/nature/biodiversity/comm2006/2020.htm; FELADAT A stratégiai célok közül

Részletesebben

Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár- Bereg megyék vízháztartás javításának lehetőségei a klímaváltozás tükrében

Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár- Bereg megyék vízháztartás javításának lehetőségei a klímaváltozás tükrében Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár- Bereg megyék vízháztartás javításának lehetőségei a klímaváltozás tükrében 2015.06.03. Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat Klímaadaptáció Hajdú-Bihar megyében Hajdú-Bihar megyében

Részletesebben

LIFE természetvédelmi pályázatok értékelési szempontjai

LIFE természetvédelmi pályázatok értékelési szempontjai LIFE természetvédelmi pályázatok értékelési szempontjai Pályázói igények szerinti tréning - 2018. február 20-21. Földművelésügyi Minisztérium, Természetmegőrzési Főosztály Demeter András, LIFE Kapacitásfejlesztési

Részletesebben

Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc

Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Az Európai víz Charta. 3. lecke A víz jelentőségét az ember és környezete számára az

Részletesebben

Mi várható a következő KE(H)OP időszakban?

Mi várható a következő KE(H)OP időszakban? Mi várható a következő KE(H)OP időszakban? Kasza György főosztályvezető-helyettes Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Környezetvédelmi Operatív Programok Irányító Hatósága IX. Geotermikus Konferencia, 2013.

Részletesebben

Új változatelemzési útmutató a közép-kelet-európai régióban:

Új változatelemzési útmutató a közép-kelet-európai régióban: MaSzeSz XII. Országos Konferencia Megvalósított csatornázási és szennyvíztisztítási beruházások értékelése Új változatelemzési útmutató a közép-kelet-európai régióban: DCCC módszer (Dynamic Cost Comparison

Részletesebben

Kovács Károly. Szakszerű döntés-előkészítés, optimális megoldások. A csapadékvíz-gazdálkodás megtérülési lehetőségei

Kovács Károly. Szakszerű döntés-előkészítés, optimális megoldások. A csapadékvíz-gazdálkodás megtérülési lehetőségei ORSZÁGOS TELEPÜLÉSI CSAPADÉKVÍZGAZDÁLKODÁSI KONFERENCIA Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Víztudományi Kar Baja, 2017. november 14-15. Szakszerű döntés-előkészítés, optimális megoldások A csapadékvíz-gazdálkodás

Részletesebben

A Közös Agrárpolitika várható változásai és hatásuk az agrár-környezetgazdálkodásra

A Közös Agrárpolitika várható változásai és hatásuk az agrár-környezetgazdálkodásra Virágzó Vidékünk Európa Nap Hogyan tovább agrár-környezetgazdálkodás? A Közös Agrárpolitika várható változásai és hatásuk az agrár-környezetgazdálkodásra Podmaniczky László elnökségi tag Magyar Nemzeti

Részletesebben