I. Mi is az a számítógép?

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "I. Mi is az a számítógép?"

Átírás

1 Internetes oktatás: Ismerkedés a számítógépekkel 52/1. I. Mi is az a számítógép? I/1. A hardver és a szoftver A hardver és a szoftver alapvetően különböznek mégis elválaszthatatlanok, mint Bonnie és Clyde. A számítógéppel való ismerkedésünket kezdjük az informatika e két legfontosabb alapfogalmának tisztázásával. Hardver Ennek a fogalomnak a megmagyarázása és megértése látszólag elég egyszerű, hiszen hardvernek tekintünk az informatikában minden olyan fizikai valójában létező eszközt - függetlenül annak méretétől, összetettségétől és bonyolultságától - ami valamilyen szinten szükséges ahhoz, hogy a számítástechnikai eszköz az ember által használható legyen. Az informatikusok - akik sokszor humoros emberek - a hardvert egyetlen rövid szóval jellemzik: a vas. Ez viccesen, de egyszerűen is jól megvilágítja a fogalom lényegét, még akkor is, ha a tárgy, amire használják, egyáltalán nem vasból van, hanem mondjuk szilíciumból vagy műanyagból készült. Hardvernek tekintünk tehát egy egész számítógépet, de annak bármilyen kicsi részegységét - alaplapját, bővítőkártyáit, külső és belső perifériáit, a hálózati eszközöket. Említsünk megnéhány ellenpéldát is! Nem tekinthető hardvernek például egy egéralátét, és a nyomtatóba helyezett papír sem. Ezeket legfeljebb számítástechnikai kellékeknek nevezhetjük, hiszen bármennyire is kézzelfoghatóak, az információ áramlásának nem közvetlen részesei, csak segítik azt. Számítógépek (hardverek)

2 Internetes oktatás: Ismerkedés a számítógépekkel 52/2. Szoftver A szoftver fogalma nehezebben érthető, hiszen a szoftver nem más, mint maga az információt létrehozó és mozgató kód, ami emberi gondolat, ötlet formájában jön létre. A szoftver, megjelenési formáját tekintve, különféle programok összessége. Ezek részben alapprogramok, mint például az operációs rendszerek, részben alkalmazások, mint például a szövegszerkesztő programok. A szoftverek fizikai megjelenési formája legtöbbször egy média - pl. CD, DVD vagy floppy - amiről a szoftvert telepítjük, vagy amin tároljuk. Nem árt tudni, hogy a szoftverek - a szellemi termékhez hasonlóan - jogvédelem alatt állnak, így annak megsértését a törvény szigorúan - akár börtönbüntetéssel is - bünteti. "Dobozos" szoftver A fenti két fogalom nem válik szét teljesen, hiszen szinte minden hardver eszközt szoftverek működtetnek, a szoftverekről pedig egyszerűen értelmetlenség beszélni hardver nélkül, hiszen a feladatukat csak egy hardver eszköz segítségével tudják megoldani. I/2. Az enyém miért más, mint másoké? - a konfiguráció fogalma A következő fogalom a konfiguráció. A világban létező számítástechnikai eszközöknek se szeri, se száma, de az ember asztalán ebből a hihetetlen gazdag palettából csak néhány eszköz található meg. A konfiguráció nem más, mint azon hardver és szoftver elemek halmaza, ami közvetlenül a felhasználó rendelkezésére áll, vagyis az asztalán illetve annak közelében megtalálható, és közvetlenül dolgozik vele. A konfigurációt néhány jól beazonosítható hardver és szoftver paraméterével jellemzik. Lássunk ezekre egy-két példát! Pentium Centrino notebook, nyomtatóval és ADSL internet kapcsolattal, Windows XP operációs rendszerrel P4-es számítógép, modemmel, szkennerrel és Linux operációs rendszerrel I/3. A periféria fogalma A bent és a kint nagy dilemmája - avagy a periféria fogalma. Sokan azt gondolják, hogy periféria az, ami a gépen kívül van, ami pedig a gép dobozában található az nem az. Ez így nem igaz, mert ebben az esetben egy notebooknak például egyetlen perifériája sem lenne. Hiszen minden, ami a gépet alkotja, egyetlen műanyag házon belül helyezkedik el. Mai informatikai megközelítéssel inkább úgy kellene fogalmazni, hogy periféria minden olyan eszköz, melynek segítségével adatokat vihetünk be a számítógépbe, vagy adatokat jeleníthetünk meg.

3 Internetes oktatás: Ismerkedés a számítógépekkel 52/3. A perifériákat utólag is hozzátehetjük, csatlakoztathatjuk a konfigurációhoz, míg a nem perifériának minősülő hardverelemekkel ezt igen nehéz vagy szinte lehetetlen megtenni. A könnyebb érthetőség kedvéért nézzünk meg néhánypéldát! Nem periféria alaplap, processzor, ROM memória, RAM memória, alaplapi hidak, buszrendszer, tápegység, gépház, hűtőrendszer stb. Periféria billentyűzet, egér, monitor, merevlemez, CD és DVD meghajtó, floppy meghajtó, nyomtató, szkenner, MODEM, hálózati kártya stb. I/4. Input/output Az angolban az input bemenetet, bevitelt, az output kimenetet, kivitelt jelent. Az informatikai eszközök és a folyamatok is ebbe a két fontos fogalomkörbe sorolódnak be. Az, hogy az illető eszköz, folyamat minek minősül, általában a processzor - mint irányító karmester - oldaláról ítélődik meg. Amennyiben az információk alapvetően a processzor felé áramlanak, akkor bevitelről, vagyis inputról, fordított esetben kivitelről, tehát outputról van szó. Ebből a szempontból háromféle hardvert (perifériát) kölönböztetünk meg. Input eszköz (input periféria) Ezekből az eszközökből az információ alapvetően a processzor irányába - tehát befelé a gépbe áramlik. Tipikusan ilyen a billentyűzet, az egér, de ilyen a szkenner, sőt a CD/DVD olvasó is. Billentyűzet és egér (Input eszközök)

4 Internetes oktatás: Ismerkedés a számítógépekkel 52/4. Output eszköz (output periféria) Ezekbe az eszközökbe az információ alapvetően a processzor irányából érkezik, vagyis ezek az eszközök kapják az adatokat, információkat. Tipikusan ilyen a monitor, a nyomtató, de ilyen a kevésbé ismert rajzgép (plotter) is. Nyomtató (Output eszköz) Input-output eszköz (Input-output periféria) Azok az eszközök, melyek információt kapnak is, adnak is, mindkét kategóriába beletartoznak. Így azokat I/O (Input/Output) eszközöknek nevezzük. Ebbe a csoportba tartozik például a merevlemez, a floppy meghajtó, a CD/DVD író, a hálózati kártya, a modem és még sorolhatnánk. Ilyen eszközök esetén - főképp a háttértárolóknál - ha az eszköz adatokat kap, akkor azt mondjuk, hogy a processzor ír rá, fordított esetben olvas róla. Winchester (Input-Output eszköz) Manapság az informatikában is egyre terjed a funkcióösszevonás, így megjelennek olyan eszközök, melyekről nehéz rögtön eldönteni, hogymelyik periféria csoportba tartozik. Erre jó példa az érintőképernyős monitor, mely egyértelműen kiviteli eszköz, bár tartalmaz bemeneti funkciókat is. Bármennyire is I/O perifériának tűnik, mégsem az!

5 Internetes oktatás: Ismerkedés a számítógépekkel 52/5. I/5. A számítógépek fajtái Desktop (ejtsd: deszktop), notebook (ejtsd: nótbuk), laptop (ejtsd: leptop), workstation (ejtsd: vörksztésön). Ez is mind számítógép!? Ki érti ezt? Szerencsére nem kell újat tanulnunk, ezek az elnevezések mind ugyan annak a dolognak, a számítógépnek az elnevezései aszerint, hogy milyen célokra készült. Asztali számítógép (Desktop) Nem hordozható kivitelű, fekvő vagy álló (torony) házas, általános célokra készült számítógép elnevezése. Szó szerinti fordításban "asztal tetején lévőt" jelent, még akkor is, ha a lábunkhoz tesszük. Asztali számítógép (Desktop) Hordozható számítógép (Notebook, Laptop) Alapvetően hordozható kivitelű számítógép. Régebben a két fogalmat az különböztette meg, hogy a laptopban volt merevlemez a notebookban nem, de a miniatürizálás révén ez ma már a múlté. Manapság igen elterjedt az "All in One" notebook, ami annyit jelent, hogy minden egyben. Vagyis minden olyan fontos és általánosan használatos eszköz és technológia benne van, ami a legyártás pillanatában létezik a világban.

6 Internetes oktatás: Ismerkedés a számítógépekkel 52/6. Hordozható számítógép (Notebook) Munkaállomás (Workstation) Általában nem hordozható kivitelű, sokszor a megalkotásának pillanatában a piacon lévő legerősebb hardver elemekből összerakott számítógép, speciális célfeladatok ellátására. Például műszaki tervezés (CAD = Computer Aided Design), kiadványszerkesztés (DTP = Desk Top Publishing), videó szerkesztés, animáció és rajzfilmkészítés stb. Szerver (server) Speciális számítógép ún. kiszolgáló feladatokra. Általában egy távoli helyen található - szerverszoba - és helyi (lokális) vagy nagy kiterjedésű hálózaton keresztül kommunikálunk vele. Ilyenek például webszerverek, fájlszerverek vagy a levelező szerverek. Gyakran se billentyűzete, se egere, sőt még monitora sincs -bár csatlakoztatható hozzá. Szerver I/6. A memória A számítógépben kétféle memória is van, az egyiket ROM, a másikat RAM memóriának nevezzük. Nézzük meg ezeket közelebbről!

7 Internetes oktatás: Ismerkedés a számítógépekkel 52/7. ROM (Read Only Memory) Eredetileg csak olvasható memória, de mára már ez is a múlté. De nézzük sorjában! Annak idején a ROM a nevéből következően a végfelhasználó számára valóban csak olvasható volt. A gyártó a gyártás során beleírta - beleégette - az információt, amit aztán többé nem lehetett megváltoztatni. Így csak kiolvasni lehetett belőle. Innen a "csak olvasható" elnevezés. Fontos, hogy ez a memóriafajta ún. nem felejtő memória, így a benne tárolt információ annak árammentes állapotában is megmarad. Ennek köszönhető, hogy a számítógép alapvető I/O műveleteit biztosító program az ún. BIOS (Basic Input/Output System) egy ROM típusú csipben van tárolva. Az élet és az igények azonban gyorsan változnak, így a régi klasszikus felállás mára egy kissé módosult. A mai gépek BIOS programját nem a régi hagyományos ROM-ban, hanem ún. flash EPROM-ban tárolják. Ezek a memóriatípusok a ROM továbbfejlesztett változatai, melyek programozása nem csak egyszer a gyárban, hanem számtalanszor a számítógép felhasználója által is történhet. Ennek köszönhetően a ROM előnye megmarad - az információ megőrzéséhez nem kell energia - de az információ az újraprogramozás révén változhat, így követni tudja a hétköznapi élet változásait. ROM-BIOS az alaplapon RAM (Random Access Memory) A RAM szó szerinti fordításban: véletlen elérésű memória. Ez a memóriafajta képezi a gép operatív memóriáját. Írható-olvasható memória, de az információ megőrzéséhez energiára, áramra van szüksége, sőt a modernebb DRAM (Dynamic RAM = Dinamikus RAM) memóriákban még folyamatosan frissíteni is kell a tárolt információt. Ennek következtében tehát felejtő memória. Ezt a tényt rögtön megtapasztalja az, aki például több oldalnyi szöveget begépel egy szövegszerkesztő segítségével, és mielőtt elmentené az adatait, jön a nagy áramszünet. Az operatív memória legfontosabb jellemzője a kapacitás. Erre a hétköznapok során - kissé pongyolán - a memória méret kifejezést használják. A kapacitást bájtban illetve annak többszörösében mérik. A mai korszerű gépekben nem ritka az 1GB-os (1 Gigabájt-os), sőt az e feletti memóriaméret sem.

8 Internetes oktatás: Ismerkedés a számítógépekkel 52/8. RAM modulok I/7. A kapu A perifériák illesztése a számítógép központi egységeihez szabványos illesztéseken keresztül valósul meg. Ezek fizikai megjelenési formája a kapu (port). Meg kell jegyezni, hogy portnak általában akkor nevezzük az illesztőt, ha gépen kívüli eszközt csatlakoztatunk, amennyiben az eszköz a gépen belül van, vagy része a gépnek inkább az interfész elnevezést használjuk. A teljesség igénye nélkül soroljunk fel néhány portot valamint azok legfontosabb jellemzőit és felhasználási területeit. PS/2 port A gép hátoldalán lévő perifériaillesztő és csatlakozó. Kizárólag billentyűzetek és egér csatlakoztatására használják. Mivel mindkét csatlakozó azonos - mini DIN - a megfelelő csatlakoztatásban a feliratok, a gépkönyvek, vagy a próbálkozás segít. A helytelen csatlakoztatás nem tesz kárt sem az illesztőben, sem az eszközökben, csak nem működnek megfelelően. PS/2 - es csatlakozó Soros port Egyre inkább háttérbe szoruló szabvány (RS232 C szabvány), mely soros adatátvitelt tesz lehetővé. Régebben az egerek zöme ehhez a porthoz csatlakozott, de ma már a PS/2 szabvány kiszorította. Az egereken túl bármely soros csatolóval rendelkező eszköz csatlakoztatható a porthoz. Adatátviteli sebessége mai mércével már igen lassúnak számít.

9 Internetes oktatás: Ismerkedés a számítógépekkel 52/9. Párhuzamos port Általában a nyomtatók csatlakoztatására használt kapu (Centronics szabvány), melyen az információ nem bitekre lebontva libasorban, hanem bájtonként (8 bit együttesen) kerül átadásra. Ebből következően nagyszámú önálló vezetékre van szükség az adatátvitelt biztosító kábelben. Talán ennek is köszönhető, hogy a mai korszerű nyomtatókból fokozatosan eltűnik és az USB lép a helyére. Párhuzamos csatlakozó USB port Nevéből (Universal Serial Bus) is látszik, hogy ez egy univerzális soros perifériaillesztő, mely egyre népszerűbb. Egyszerű csatlakozójának és relatív nagy adatátviteli sebességének köszönhetően, szinte minden perifériának van már ún. USB-s változata. További előnye, hogy a periféria üzem közben kihúzható és bedugható(ún. Hot Swap = forró csere rendszerű) az eszköz és az illesztő károsodása, sőt adatvesztés nélkül. USB csatlakozó

10 Internetes oktatás: Ismerkedés a számítógépekkel 52/10. FireWire port Alapvetően az Apple cég által kidolgozott - ink házi szabványra épülő - illesztő szabvány (IEE1394 vagy más néven ilink szabvány). Az USB illesztés nagy ellenlábasa, bár nem annyira elterjedt. Szintén Hot Swap rendszerű és csatlakozója is egyszerű, bár fizikailag eltér az USB-től. Elsősorban videókamerák számítógéphez való illesztésére használják, de más eszközökön is megjelent, mint pl. a DVD írókon. IEE1394-es csatlakozó Ethernet port A számítógépet ezen a porton keresztül csatlakoztatjuk a helyi hálózathoz vagy például az ADSL modemhez. Telefondugóhoz hasonló csatlakozója van, 8 ér fut a kábelben. "Ethernet" hálózati csatlakozó

11 Internetes oktatás: Ismerkedés a számítógépekkel 52/11. PCMCIA port Elsősorban a hordozható számítógépeken gyakori, hitelkártya méretű intelligens csatlakozófajta. A gép megfelelően kialakított nyílásába (PCMCIA Type I. vs. II.) bedugva használják. Számtalan eszköz illeszthető segítségével utólag a géphez, de más-más illesztésű eszköznél a kártyát is cserélni, kell tehát nem univerzális. Gyakran használják pl. ISDN telefon notebookba való bekötéséhez, melyhez PCMCIA ISDN kártya szükséges. A mai korszerű számítógépeken még számtalan egyéb porttal is találkozhatunk, melyekre mostnem térünk ki. Sőt a jövőben újabb szabványok és portok megjelenése is várható. Hiába, a fejlődés megállíthatatlan és egyre gyorsabb ütemű. Szerencsére mindez a vásárló illetve a felhasználó malmára hajtja a vizet, mert az újabb és újabb illesztő szabványok egyre egyszerűbben kezelhető rendszereket hoznak magukkal.

12 Internetes oktatás: Ismerkedés a számítógépekkel 52/12. II. Monitorok II/1. A monitor és a videokártya Bármelyik mai átlagos számítógépet vizsgálgatva biztosan feltűnik, hogy egy TV-szerű doboz mindegyikhez csatlakozik. Ezen gondolom, senki sem lepődik meg, hiszen mindenképpen szükség van egy olyan eszközre, amin keresztül a gép információkat közöl velünk. Ez az eszköz számítógépünk elsődleges kiviteli perifériája, melyet monitornak nevezünk. A monitor azonban önmagában félkarú óriás. Mit ér a legnevesebb gyártó legszebb és legnagyobb típusa, ha csak egy fekete képernyőt mutat. No igen, a monitor önmagában kevés, hiszen a képet csak megjeleníteni tudja de nem Ő állítja elő. Ehhez a feladathoz bizony társra van szüksége és ez nem más, mint a számítógép dobozában megbúvó videokártya. A számítógép videokártyája és monitora szerves egységet képez, és gondoskodik arról, hogy a felhasználó a megfelelő időben a megfelelő képi információt kapja. Video (VGA) kártya II/2. A monitorok evolúciója A monitorok fejlődésük során számtalan evolúciós lépésen estek át, míg eljutottak a jelenleg ismert állapotukra. Azt, hogy milyen lesz a jövő képmegjelenítő eszköze, sajnos ma még nem lehet tudni. Két dolog azonban szinte biztosnak látszik, nagy lesz és lapos. Az, hogy fizikailag testet ölt-e egyáltalán vagy csak két pontszerű fénysugár interferenciája hozza majd létre a holografikus 3 dimenziós képet a levegőben, nos ez még a jövő zenéje. A jelenlegi piaci verseny is mutatja, hogy a monitorról kialakult képünk a jövőben még sokat fog változni, hiszen már jelenleg is több technológia birkózik egymással a vásárlók kegyeiért.

13 Internetes oktatás: Ismerkedés a számítógépekkel 52/13. "Hagyományos" (CRT) monitor II/3. A nézőért folyó küzdelem A CRT a Cathod Ray Tube (katódsugárcső) az LCD pedig a Liquid Chrystal Display (folyadék kristályos kijelző) angol szavakból alkotott rövidítés. A CRT-nek inkább múltja van, az LCD-nek jövője. CRT típusú képmegjelenítő eszközre számtalan példát lehet hozni, hiszen az LCD monitorok néhány évvel ezelőtti megjelenése előtt szinte csak ilyen monitorok voltak a világon. CRT technológiájú az összes régebbi monitor és a hagyományos televízió. LCD típusú például a mobiltelefonok kijelzője, a notebookok megjelenítője. Ma már a boltok tele vannak ilyen típusú monitorokkal, sőt TV készülékekkel is. Az LCD technológiának sok előnyös tulajdonsága van a CRT-vel szemben, de azért vannak hátrányai is. Mivel az előnyök sokkal többen vannak, mint a hátrányok az új technológia valószínűleg lassan, de biztosan kiszorítja majd a jó öreg CRT-t a boltok polcairól, mint az ezüstös csillogású CD a fekete és ormótlan bakelit lemezeket. LCD monitor II/4. Monitorban a nagyképű a jó A képmegjelenítő eszköz egyik legfontosabb paramétere a mérete. A méretet zoll-ban (vagy inch-ben) adják meg, ahol a megadott szám a kép átlóját jelenti. 1 zoll = 1 inch = 1" = 2,54 cm Ha CRT monitort vásárolunk, és otthon megmérjük a látott kép két átellenes sarokpontját egy mérőszalaggal, akkor biztosan 1-2 zollal kevesebbet mérünk, mint amennyit a monitor méreteként megadtak. Mi lehet ennek az oka?

14 Internetes oktatás: Ismerkedés a számítógépekkel 52/14. Egy 17"-os monitor esetén tehát a képátlónak kb. 43,2 cm-t kell lennie. De mit is mérjünk pontosan meg? CRT esetén a látható kép mérete mindig kisebb, mint a sugárcső mérete. Ennek az az oka, hogy a cső a széleken igen pontatlan képet ad a görbülete és egyéb okok miatt. Így az elektronsugár a cső méreténél kb.1-2 zollal kisebb látható képet ad. A műanyag káva, ami a csövet burkolja, letakarja a cső nem látható, de létező peremrészét. Itt veszik el tehát az árcédulán még létező másfél zoll. Tehát ne szaladjunk rögtön a fogyasztóvédelmi főfelügyelőséghez, hogy lecsaltak a monitorunkról másfél zollt! Hiába, a reklámparaméter nagy úr. LCD esetén ilyen gondjaink nincsenek. Ott az LCD fizikai mérete és a látható képméret szinte azonos, ezért ha a boltban azt látjuk, hogy egy LCD monitor árcédulájára például azt írták, hogy 17, akkor a látott kép két átellenes sarokpontja között kb. 43,2 centimétert kell mérnünk. Amennyiben mégsem ennyit mérnénk, ne higgyünk az árcédulának. II/5. A monitorok csatlakoztatása A monitorokat már hosszú-hosszú ideje a videókártyán lévő ún. VGA (Video Graphics Array) csatlakozóhoz csatlakoztatják még akkor is, ha már egyáltalán nem VGA felbontásról van szó. A csatlakozó és a kábel kifejlesztése óta szinte semmit sem változott. Ezt a hegemóniát csak az LCD-k megjelenése tudta - és fogja - megtörni a DVI (Digital Video Interface) interfész és csatlakozó megjelenésével. Bár ez a csatlakoztatási fajta még inkább csak a monitorok bemenetére, illetve egyes notebook-ok kimenetére korlátozódik, biztos, hogy ez lesz a jövő, hiszen csak ezzel az illesztéssel lesz majd elérhető a jövő szabványának számító digitális televíziózás, a HDTV (High Definition Television) és a HD (High Definition) videó. VGA csatlakozó II/6. Felbontás Azt a laikus is tudja, hogy nagyobb képet jobb nézni, mint kisebbet. Vannak azonban itt is ergonómiai léptékek és határok. Egy monitort a képátlójának legalább egy-másfélszereséről kell nézni ahhoz, hogy a látott képet egészében tudjuk értelmezni, és ne kelljen a fejünket ide-oda kapkodni, mint annak idején a mozi első sorában a szélesvásznú kovbojos film nézése közben. Most ismerkedjünk meg a monitorok, illetve az azokat meghajtó videokártyák legfontosabb paraméterhármasával, a képfelbontással,a színmélységgel és a képfrissítési frekvenciával. A képfelbontást képpontban (angolul pixelben) mérik. Minél nagyobb a felbontás annál finomabb a kép rajzolata viszont annál kisebbek a betűk és ábrák. Nézzünk néhány monitorméretet és a mérethez javasolt optimális felbontást: 15 -os CRT monitor x 600 felbontás 15 -os LCD illetve. 17 -os CRT x os LCD illetve. 19 -os CRT x 1024 vagy 1600x1200

15 Internetes oktatás: Ismerkedés a számítógépekkel 52/15. II/7. Színmélység A színmélység a videókártya, illetve a monitor által egyszerre megjeleníthető színek száma. Ez ma már szinte minden esetben a TrueColor angol szóval jellemezhető, ami szabadon fordítva annyit tesz, hogy a grafikus rendszer valósághű színmegjelenítésre képes. A színtárolás 24 vagy 32 biten történik, ami több mint 16 millió színárnyalatot jelent, tehát valóban valósághűképet kapunk. Felbontás beállítása WindowsXP operációs rendszer esetén II/8. A megjelenítési frekvencia A monitoron látott kép nem statikus még akkor sem, ha hosszú órákon át ugyan azt mutatja. A látott képet a számítógép videokártyája állandóan frissíti. Ennek a frissítésnek a gyakoriságát képernyő frissítési gyakoriságnak vagy frekvenciának nevezzük, melyet Hz-ben (Hertz) mérnek. LCD monitorok esetén inkább a megjelenítő reakcióidejét adják meg ezredmásodpercben (milliszekundumban), ami az előbbi érték reciproka (ms = 1/Hz). Anélkül, hogy bonyolult fejtegetésekbe kezdenénk a frekvencia és az emberi szem kapcsolatáról, fogalmazzuk meg a lényeget. 1. Az Hz alapbeállítás közelében a CRT monitor nagyon fárasztja a szemet, az LCD monitor már kevésbé, viszont a gyors mozgásokat az nem tudja jól követni. 2. Minél nagyobb a frekvencia annál kevésbé fárad a szem CRT-nél, és annál gyorsabb mozgások követhetők finoman LCD-nél (pl. egy videofilm esetén). 3. Egy frekvencia felett - ez kb Hz-nél van (egyénenként változó) - hiába növeljük a frekvenciát, az emberi szem azt már nem érzékeli. Ezt a három paramétert, ha szükségesa felhasználónak kell beállítani és módosítani az operációs rendszer segítségével.

16 Internetes oktatás: Ismerkedés a számítógépekkel 52/16. CRT-knél a három paraméter sokszor szoros kapcsolatban áll egymással, tehát nem állítgathatjuk azokat egymástól függetlenül, csak olyan határok között, melyre a videokártya és a monitor együttesen képes. A mai hardvereken ezek a határok tágabbak, de szinte mindig a megjelenítő eszköz a szűk keresztmetszet. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy bizonyos felbontásokat egyáltalán nem tud megjeleníteni, más felbontásoknál meg vagy a színmélységből vagy a frekvenciából kell visszavenni. Az LCD-knél egyszerűbb a helyzet, mert ezeket egy adott pixelméretre gyártják és a látott kép abban a felbontásban a legjobb, nagyobb felbontást általában nem tudnak megjeleníteni, kisebb felbontásra állítva pedig romlik a kép minősége. Ha képesek nagyobb felbontásra, akkor a képnek csak egy része jelenik meg és az egér mozgatásával a kép eltolódik. A korábban már említett reakcióidő fix érték, nem módosítható. Mindkét monitortípusnak a színmélysége TrueColor, tehát ezt sem kell állítgatni. Mivel tehát minden megjelenítési paraméter rögzített, nincsenek is vele beállítási gondok. Lehet, hogy ez az egyik ok, ami miatt fénysebességgel terjed az LCD a CRT-vel szemben? Nem tudni. Minden esetre az ár és a helyigény is közrejátszik abban, hogy a jó öreg CRT bajban van. Nagyon úgy néz ki, hogy megtette kötelességét, tehát mehet. Kepernyő frissítési frekvencia beállítása II/9. Többmonitoros rendszerek, videó kimenet Manapság igen gyakori, hogy a megjelenítésre már nem csak egy, hanem több monitort is használnak. Ezt a megoldásokat többmonitoros rendszereknek hívják, melyek a monitor számától függően DualHead (kétfejes, kétmonitoros), TrippleHead (háromfejes, hárommonitoros) és MultiHead (többfejes, többmonitoros) rendszerek lehetnek. Ezek a rendszerek elsősorban speciális szakmai területeken terjedtek el. Így találkozhatunk velük például a műszaki tervezésnél (CAD), a különböző katonai rendszereknél, a repülésirányításnál, a gyógyászatban, de a számítógépes játékok és a videószerkesztés (videó editálás) területén is.

17 Internetes oktatás: Ismerkedés a számítógépekkel 52/17. Kétmonitoros konfiguráció A másik speciális megjelenítési lehetőség, hogy a számítógép képét a televíziókészüléken jelenítjük meg. Ennek a digitális jelek fogadására alkalmas TV-k esetén nő meg majd a jelentőségük, de már ma is többször előfordul, hogy a számítógépen lejátszott DVD vagy az internetről online nézhető film képjele a televízió képernyőjére kerül. Ez asztali gépnél speciális, ún. SVHS kimenettel rendelkező videó kártyát igényel ugyan, de ez az opció ma már a legtöbb megjelenítő kártyának része, sőt a notebook-ok esetén az SVHS kimenet már alapfunkciónak számít. Elég tehát egy SVHS kábel és a számítógépünket a televízió azonos feliratú bemenetével összekötve, már nézhetjük is kedvenc videó filmünket, ami a számítógép DVD lejátszójában forog. S-video csatlakozó

18 Internetes oktatás: Ismerkedés a számítógépekkel 52/18. III. A billentyűzet és az egér III/1. Csatlakoztatni, de hova? Egy informatikai cikkeket kínáló áruházban ma az ember riadt tekintettel áll a billentyűzetek garmadáit felvonultató polcok előtt. Van ott kicsi és nagyobb. Az egyiken csak a legszükségesebb billentyűk vannak, a másik meg szinte roskadozik az extra funkciógomboktól. Egyesekből láthatóan nem vezet semmiféle kábel sehova, míg más típusok az általában szükséges egyen felül további drótokkal is meg vannak áldva. Felmerül tehát a kérdés, hogy lehet ebben a dzsungelben kiigazodni? A válasz pofon egyszerű, foglaljuk őket rendszerbe, és máris tisztábban látunk. A billentyűzetek evolúciója során alapvetően kétfajta csatlakoztatási mód alakult ki. Ezek a következők: Vezetékes csatlakoztatás Ebben az esetben a billentyűzetet a megszokott módon a billentyűzetből kilógó kábel végén lévő csatlakozódugó segítségével csatlakoztatjuk a számítógéphez, pontosabban annak alaplapján, a számítógép házából, hátul kikandikáló csatlakozóhoz. A billentyűzetek zöme így csatlakozik a géphez. Előnye az egyszerűség, hátránya hogy a kábel hossza korlátozza a billentyűzet elhelyezési szabadságát. Vezeték nélküli csatlakoztatás Ez az eset kissé csalókás. A megoldás lényege ugyanis az, hogy a csatlakoztatást két - egy vezetékes és egy vezetékmentes - részre bontjuk. A gép billentyűzet csatlakozójába - vagy ma már gyakran USB portjába - továbbra is vezetékkel csatlakoztatnak egy eszközt, ami a tényleges billentyűzet és az eszköz között már vezetékmentes kapcsolattal - általában rádióhullámmal - kommunikál. Így magából a billentyűzetből nem lóg ki kábel, és a rádióhullám hatókörén belül szabadon mozgathatjuk azt, és akár a másik szobából is kezelhetjük gépünket. Vezeték nélküli billentyűzet

19 Internetes oktatás: Ismerkedés a számítógépekkel 52/19. A fenti felsorolásból is látszik, hogy végül is vagy magát a billentyűzetet vagy annak rádiós adó-vevőjét, be kell dugni valahová. Most nézzük meg azt, hogy hová! A billentyűzetek fejlődése során a csatlakozatás módja az alábbi sorrend szerint alakult: DIN csatlakozó Régebbi alaplapokon - XT/AT/386/486 számítógépek - található csatlakozófajta. Ma már nem használják. PS2 csatlakozó Jelenleg is használt, igen elterjedt csatlakozófajta (minidin). Szinte minden mai gépenmegtalálható. PS2 catlakozó USB csatlakozó Jelenleg a legfejlettebb csatlakozófajta. Magát az USB - Universal Serial Bus - szabványt is alapvetően alacsony adatátviteli sebességű perifériák, pl. a billentyűzetek, egerek csatlakoztatására dolgozták ki. Leggyakrabban vezeték nélküli billentyűzeteknél alkalmazzák, de vezetékkel rendelkező billentyűzeteken is vészesen terjed.

20 Internetes oktatás: Ismerkedés a számítógépekkel 52/20. USB csatlakozó A régebbi típusú csatlakozókat szinte minden esetben a számítógép hátulján kell keresnünk, de manapság, pl. az USB aljzat már a gépházak frontfelületén is megjelenik. Ne csodálkozzunk, mindent a vevőért! Miután megtudtuk, hová kell csatlakoztatnunk ezt az eszközt, nézzük meg, hogy mire való! III/2. Szövegbevitel, programkezelés Szövegbevitel, programkezelés!? - az elmaradhatatlan billentyűzetnek egyik sem gond. A billentyűzet, mint a számítógép elsődleges beviteli perifériájaszinte a kezdetektől végig kíséri a számítógépek történetét. A számítógépet annak idején úgy tervezték, hogy az ember képes legyen valamilyen módon kapcsolatot teremteni vele. Szükség volt tehát egy olyan eszközre, melynek segítségével információkat tudunk közölni a géppel. A mérnökökben gyorsan felmerült az ötlet, hogy a mechanikus írógép billentyűzetét felhasználva konstruáljanak egy olyan eszközt, melynek segítségével adatokat vihetnek be a számítógépbe. Így keletkezett a számítógépes billentyűzet. Az alapot tehát az írógép adta ezért hasonlít kísértetiesen arra, de az eltérő feladatrendszer miatt jelentősen el is tér ősétől. Most pedig térjünk vissza az elsődleges kifejezéshez. Ez azt jelenti, hogy ez az eszköz a számítógépünk kitüntetett perifériája. Nélküle az egész szerkezet nehezen boldogul el, és ezt a tényt tudomásunkra is hozza. A számítógép bekapcsolásakor lefut egy ún. POST (Power On Self Test), önellenőrzési folyamat. Ennek az a lényege, hogy a hardver végigellenőrzi az összes, hozzá csatlakoztatott perifériát, majd küld nekik egy alapállapotba állító ún. RESET jelet. Amennyiben a POST teszt nem találja valamelyik eszközt, hangos füttyentéssel közli ezt velünk, és türelmesen megvárja, míg csatlakoztatunk hozzá egy példányt a környéken fellelhetők közül. A leírt példából láthatóan erre a perifériára égetően szüksége van, mert addig használni sem lehet a gépet, míg össze nem házasítják egy billentyűzettel. III/3. A billentyűzet felépítése Az ismert szlogen szerint "minden számítógép írógép". Ez igaz is, meg nem is. Amennyiben éppen egy szövegszerkesztő alkalmazást használunk a számítógépen akkor feltétlenül igaz, amennyiben pl. internetezünk, akkor már egyáltalán nem. Mivel a számítógép egy sokfunkciós eszköz, ennek megfelelően a billentyűzete is rengeteg funkció végrehajtására alkalmas. Azt már tudjuk, hogy az írógépekből lett továbbfejlesztve és felépítését minden valószínűség szerint a funkcionális célszerűség diktálta. Ennek megfelelően egy mai korszerű billentyűzeten az alábbi jól elkülönülő részek találhatók.

A számítógépek felépítése. A számítógép felépítése

A számítógépek felépítése. A számítógép felépítése A számítógépek felépítése A számítógépek felépítése A számítógépek felépítése a mai napig is megfelel a Neumann elvnek, vagyis rendelkezik számoló egységgel, tárolóval, perifériákkal. Tápegység 1. Tápegység:

Részletesebben

Számítógép perifériák I.

Számítógép perifériák I. Perifériák csoportosítása I. Output perifériák: monitor nyomtató plotter hangszóró Számítógép perifériák I. II. Input perifériák: billentyűzet egér szkenner kamerák mikrofon III. Háttértárak Pl: Mágneses

Részletesebben

Mi szükséges a működéshez?

Mi szükséges a működéshez? 1 Mi szükséges a működéshez? Hardver a számítógép kézzel fogható részei, fizikailag létező eszközök Szoftver a számítógépet működtető programok összessége 2 A számítógép fő részei Számítógép-ház CD-, DVDmeghajtó

Részletesebben

Bepillantás a gépházba

Bepillantás a gépházba Bepillantás a gépházba Neumann-elvű számítógépek főbb egységei A részek feladatai: Központi egység: Feladata a számítógép vezérlése, és a számítások elvégzése. Operatív memória: A számítógép bekapcsolt

Részletesebben

A számítógép felépítése

A számítógép felépítése A számítógép felépítése Hardver- a számítógép kézzel fogható részei: processzor, monitor, kábel, csatlakozó Szoftver- a számítógép kézzel nem megfogható részei. A szoftver működteti a hardvert, pl: operációs

Részletesebben

BEVEZETÉS A SZÁMÍTÓGÉPEK VILÁGÁBA

BEVEZETÉS A SZÁMÍTÓGÉPEK VILÁGÁBA BEVEZETÉS A SZÁMÍTÓGÉPEK VILÁGÁBA Ismeretterjesztő előadás 2. Rész Előadó:Pintér Krisztina etanácsadó aniszirk@gmail.com INFORMÁCIÓS ÍRÁSTUDÁS Az információ elérésének és felhasználásának képessége. leggyakrabban

Részletesebben

ELSŐ LÉPÉSEK A SZÁMÍTÓGÉPEK RODALMÁBA AMIT A SZÁMÍTÓGÉPEKRŐL TUDNI ÉRDEMES

ELSŐ LÉPÉSEK A SZÁMÍTÓGÉPEK RODALMÁBA AMIT A SZÁMÍTÓGÉPEKRŐL TUDNI ÉRDEMES ELSŐ LÉPÉSEK A SZÁMÍTÓGÉPEK RODALMÁBA AMIT A SZÁMÍTÓGÉPEKRŐL TUDNI ÉRDEMES Számítógép = Univerzális gép! Csupán egy gép a sok közül, amelyik pontosan azt csinálja, amit mondunk neki. Hardver A számítógép

Részletesebben

2. Számítógépek működési elve. Bevezetés az informatikába. Vezérlés elve. Külső programvezérlés... Memória. Belső programvezérlés

2. Számítógépek működési elve. Bevezetés az informatikába. Vezérlés elve. Külső programvezérlés... Memória. Belső programvezérlés . Számítógépek működési elve Bevezetés az informatikába. előadás Dudásné Nagy Marianna Az általánosan használt számítógépek a belső programvezérlés elvén működnek Külső programvezérlés... Vezérlés elve

Részletesebben

2. rész BEVEZETÉS A SZÁMÍTÓGÉPEK VILÁGÁBA. Az információ elérésének és felhasználásának képessége.

2. rész BEVEZETÉS A SZÁMÍTÓGÉPEK VILÁGÁBA. Az információ elérésének és felhasználásának képessége. 2. rész BEVEZETÉS A SZÁMÍTÓGÉPEK VILÁGÁBA 1. INFORMÁCIÓS ÍRÁSTUDÁS Az információ elérésének és felhasználásának képessége. - leggyakrabban számítógép és / vagy Internet használat - IKT technológiák alkalmazásának

Részletesebben

1. Digitális írástudás: a kőtáblától a számítógépig 2. Szedjük szét a számítógépet 1. örök 3. Szedjük szét a számítógépet 2.

1. Digitális írástudás: a kőtáblától a számítógépig 2. Szedjük szét a számítógépet 1. örök 3. Szedjük szét a számítógépet 2. Témakörök 1. Digitális írástudás: a kőtáblától a számítógépig ( a kommunikáció fejlődése napjainkig) 2. Szedjük szét a számítógépet 1. ( a hardver architektúra elemei) 3. Szedjük szét a számítógépet 2.

Részletesebben

elektronikus adattárolást memóriacím

elektronikus adattárolást memóriacím MEMÓRIA Feladata A memória elektronikus adattárolást valósít meg. A számítógép csak olyan műveletek elvégzésére és csak olyan adatok feldolgozására képes, melyek a memóriájában vannak. Az információ tárolása

Részletesebben

A számítógép külső felépítése

A számítógép külső felépítése A számítógép külső felépítése Hardver: A számítógéphez csatlakoztatott, kézzel megfogható eszközök. Szoftver: Egy ember, vagy egy csoport által létrehozott szellemi termék, melyet törvény véd. Szoftverek

Részletesebben

Informatika 9. évf. Alapfogalmak. Informatikai alapismeretek I.

Informatika 9. évf. Alapfogalmak. Informatikai alapismeretek I. Informatika 9. évf. Informatikai alapismeretek I. 2013. szeptember 12. Készítette: Gráf Tímea Alapfogalmak Hardver: A számítógép alkotórészeinek összessége. Szoftver: A számítógépre írt programok összessége.

Részletesebben

A számítógép fő részei

A számítógép fő részei Hardver ismeretek 1 A számítógép fő részei 1. A számítógéppel végzett munka folyamata: bevitel ==> tárolás ==> feldolgozás ==> kivitel 2. A számítógépet 3 fő részre bonthatjuk: központi egységre; perifériákra;

Részletesebben

Mi van a számítógépben? Hardver

Mi van a számítógépben? Hardver Mi van a számítógépben? Hardver A Hardver (angol nyelven: hardware) a számítógép azon alkatrészeit / részeit jelenti, amiket kézzel meg tudunk fogni. Ezen alkatrészek közül 5 fontos alkatésszel kell megismerkedni.

Részletesebben

SZÁMÍTÓGÉP FELÉPÍTÉSE (TK 61-TŐL)

SZÁMÍTÓGÉP FELÉPÍTÉSE (TK 61-TŐL) SZÁMÍTÓGÉP FELÉPÍTÉSE (TK 61-TŐL) SZÁMÍTÓGÉP Olyan elektronikus berendezés, amely adatok, információk feldolgozására képes emberi beavatkozás nélkül valamilyen program segítségével. HARDVER Összes műszaki

Részletesebben

Hardverelemek és feladataik (Hardware components) ember@vodafone.hu

Hardverelemek és feladataik (Hardware components) ember@vodafone.hu Hardverelemek és feladataik (Hardware components) 1 A PC-k felépítése A PC alapvetően két részből áll: a téglatest vagy más alakú számítógépházból és a külső egységekből A házban helyezkedik el az alaplap

Részletesebben

Informatikai alapismeretek

Informatikai alapismeretek Informatikai alapismeretek Ajánlott olvasnivaló: http://informatika.gtportal.eu/ Az anyag egy része a fent említett weboldalon található anyagok részleteiben vagy teljes mértékben át vett változata. Számítógép

Részletesebben

SZAKKÖZÉPISKOLAI VERSENYEK SZAKMAI ALAPISMERETEK TÉTEL

SZAKKÖZÉPISKOLAI VERSENYEK SZAKMAI ALAPISMERETEK TÉTEL FŐVÁROSI SZAKMAI TANULMÁNYI VERSENY SZAKKÖZÉPISKOLAI VERSENYEK INFORMATIKAI SZAKMACSOPORT SZAKMAI ALAPISMERETEK TÉTEL Rendelkezésre álló idő: 90 perc Elérhető pontszám: 60 pont 2007-2008. FŐVÁROSI PEDAGÓGIAI

Részletesebben

2012.09.30. p e r i f é r i á k

2012.09.30. p e r i f é r i á k Informatika 9. évf. Informatikai alapismeretek II. 2012. szeptember 30. Készítette: Gráf Tímea A számítógép felépítése p e r i f é r i á k 2 1 Perifériák Beviteli perifériák: billenty zet egér érint pad,

Részletesebben

A háttértárak a program- és adattárolás eszközei.

A háttértárak a program- és adattárolás eszközei. A háttértárak a program- és adattárolás eszközei. Míg az operatív memória (RAM) csak ideiglenesen, legfeljebb a gép kikapcsolásáig őrzi meg tartalmát, a háttértárolókon nagy mennyiségű adat akár évtizedekig

Részletesebben

Alapismeretek. Tanmenet

Alapismeretek. Tanmenet Alapismeretek Tanmenet Alapismeretek TANMENET-Alapismeretek Témakörök Javasolt óraszám 1. Számítógépes alapfogalmak, számítógép generációk 2. A számítógép felépítése, hardver, A központi egység 3. Hardver

Részletesebben

Számítógép felépítése

Számítógép felépítése Alaplap, processzor Számítógép felépítése Az alaplap A számítógép teljesítményét alapvetően a CPU és belső busz sebessége (a belső kommunikáció sebessége), a memória mérete és típusa, a merevlemez sebessége

Részletesebben

IT - Alapismeretek. Megoldások

IT - Alapismeretek. Megoldások IT - Alapismeretek Megoldások 1. Az első négyműveletes számológépet Leibniz és Schickard készítette. A tárolt program elve Neumann János nevéhez fűződik. Az első generációs számítógépek működése a/az

Részletesebben

1. MODUL - ÁLTALÁNOS FOGALMAK

1. MODUL - ÁLTALÁNOS FOGALMAK 1. MODUL - ÁLTALÁNOS FOGALMAK 1. Melyik a mondat helyes befejezése? A számítógép hardvere a) bemeneti és kimeneti perifériákat is tartalmaz. b) nem tartalmazza a CPU-t. c) a fizikai alkatrészek és az operációs

Részletesebben

Alapismeretek. Tanmenet

Alapismeretek. Tanmenet Alapismeretek Tanmenet Alapismeretek TANMENET-Alapismeretek Témakörök Javasolt óraszám 1. Történeti áttekintés 2. Számítógépes alapfogalmak 3. A számítógép felépítése, hardver A központi egység 4. Hardver

Részletesebben

Kommunikáció az EuroProt-IED multifunkcionális készülékekkel

Kommunikáció az EuroProt-IED multifunkcionális készülékekkel Kommunikáció az EuroProt-IED multifunkcionális készülékekkel A Protecta intelligens EuroProt készülékei a védelem-technika és a mikroprocesszoros technológia fejlődésével párhuzamosan követik a kommunikációs

Részletesebben

IT - Alapismeretek. Feladatgyűjtemény

IT - Alapismeretek. Feladatgyűjtemény IT - Alapismeretek Feladatgyűjtemény Feladatok PowerPoint 2000 1. FELADAT TÖRTÉNETI ÁTTEKINTÉS Pótolja a hiányzó neveket, kifejezéseket! Az első négyműveletes számológépet... készítette. A tárolt program

Részletesebben

I. Output perifériák: Pl.: monitor nyomtató plotter hangszóró. II. Input perifériák: Pl.: billentyűzet egér scanner kamerák mikrofon

I. Output perifériák: Pl.: monitor nyomtató plotter hangszóró. II. Input perifériák: Pl.: billentyűzet egér scanner kamerák mikrofon Mit jelent a periféria kifejezés? Sorolja fel és ismertesse a számítógép legfontosabb beviteli perifériáit (egér, billentyűzet, scanner)! Beszélj ezen eszközök működéséről, paramétereiről jellemző tulajdonságairól!

Részletesebben

72-74. Képernyő. monitor

72-74. Képernyő. monitor 72-74 Képernyő monitor Monitorok. A monitorok szöveg és grafika megjelenítésére alkalmas kimeneti (output) eszközök. A képet képpontok (pixel) alkotják. Általános jellemzők (LCD) Képátló Képarány Felbontás

Részletesebben

Számítógép fajtái. 1) személyi számítógép ( PC, Apple Macintosh) - asztali (desktop) - hordozható (laptop, notebook, palmtop)

Számítógép fajtái. 1) személyi számítógép ( PC, Apple Macintosh) - asztali (desktop) - hordozható (laptop, notebook, palmtop) Számítógép Számítógépnek nevezzük azt a műszakilag megalkotott rendszert, amely adatok bevitelére, azok tárolására, feldolgozására, a gépen tárolt programok működtetésére alkalmas emberi beavatkozás nélkül.

Részletesebben

Beviteli perifériák. b) vezérlőbillentyűk,

Beviteli perifériák. b) vezérlőbillentyűk, Beviteli perifériák A számítógéphez kapcsolt eszközöket perifériáknak nevezzük. Ezek többsége maga is speciális célú számítógépnek tekinthető, saját célprocesszorral, és kisebb-nagyobb saját tárolóval

Részletesebben

MONITOROK ÉS A SZÁMÍTÓGÉP KAPCSOLATA A A MONITOROKON MEGJELENÍTETT KÉP MINŐSÉGE FÜGG:

MONITOROK ÉS A SZÁMÍTÓGÉP KAPCSOLATA A A MONITOROKON MEGJELENÍTETT KÉP MINŐSÉGE FÜGG: MONITOROK ÉS A SZÁMÍTÓGÉP KAPCSOLATA A mikroprocesszor a videókártyán (videó adapteren) keresztül küldi a jeleket a monitor felé. A videókártya a monitor kábelen keresztül csatlakozik a monitorhoz. Régebben

Részletesebben

Ismerkedjünk tovább a számítógéppel. Alaplap és a processzeor

Ismerkedjünk tovább a számítógéppel. Alaplap és a processzeor Ismerkedjünk tovább a számítógéppel Alaplap és a processzeor Neumann-elvű számítógépek főbb egységei A részek feladatai: Központi egység: Feladata a számítógép vezérlése, és a számítások elvégzése. Operatív

Részletesebben

Alapismeretek. Tanmenet

Alapismeretek. Tanmenet Alapismeretek Tanmenet Alapismeretek TANMENET-Alapismeretek Témakörök Javasolt óraszám 1. Számítógépes alapfogalmak 2. A számítógép felépítése, hardver, A központi egység 3. Hardver Perifériák 4. Hardver

Részletesebben

Számítógépek felépítése

Számítógépek felépítése Számítógépek felépítése Kérdések a témakörhöz Melyek a Neumann-elvek? Milyen főbb részei vannak a Neumann-elvek alapján működő számítógépeknek? Röviden mutasd be az egyes részek feladatait! Melyek a ma

Részletesebben

A személyi számítógép felépítése

A személyi számítógép felépítése A személyi számítógép felépítése A számítógépet, illetve az azt felépítő részegységeket összefoglaló néven hardvernek (hardware) nevezzük. A gépház doboz alakú, lehet fekvő, vagy álló attól függően, hogy

Részletesebben

A GeoEasy telepítése. Tartalomjegyzék. Hardver, szoftver igények. GeoEasy telepítése. GeoEasy V2.05 Geodéziai Feldolgozó Program

A GeoEasy telepítése. Tartalomjegyzék. Hardver, szoftver igények. GeoEasy telepítése. GeoEasy V2.05 Geodéziai Feldolgozó Program A GeoEasy telepítése GeoEasy V2.05 Geodéziai Feldolgozó Program (c)digikom Kft. 1997-2008 Tartalomjegyzék Hardver, szoftver igények GeoEasy telepítése A hardverkulcs Hálózatos hardverkulcs A GeoEasy indítása

Részletesebben

Külső eszközök. Felhasználói útmutató

Külső eszközök. Felhasználói útmutató Külső eszközök Felhasználói útmutató Copyright 2006 Hewlett-Packard Development Company, L.P. A Microsoft és a Windows elnevezés a Microsoft Corporation Amerikai Egyesült Államokban bejegyzett kereskedelmi

Részletesebben

2016/06/23 07:47 1/13 Kérdések

2016/06/23 07:47 1/13 Kérdések 2016/06/23 07:47 1/13 Kérdések < Számítástechnika Kérdések Hardver Kérdés 0001 Hány soros port lehet egy PC típusú számítógépen? 4 COM1 COM2 COM3 COM4 Kérdés 0002 Egy operációs rendszerben mit jelent a

Részletesebben

TÁMOP 6.1.4. KORAGYERMEKKORI PROGRAM (0-7 ÉV) Mobil munkaállomások beszerzése

TÁMOP 6.1.4. KORAGYERMEKKORI PROGRAM (0-7 ÉV) Mobil munkaállomások beszerzése TÁMOP 6.1.4. KORAGYERMEKKORI PROGRAM (0-7 ÉV) Mobil munkaállomások beszerzése TÁMOP 6.1.4. KORAGYERMEKKORI PROGRAM (0-7 ÉV) AZ ELŐADÁS TELJES ANYAGA MEGTALÁLHATÓ AZ OTH HONLAPJÁN! ACER Aspire E 15 15,6

Részletesebben

Küls eszközök. Dokumentum cikkszáma: Ez az útmutató a külön beszerezhető külső eszközök használatát ismerteti

Küls eszközök. Dokumentum cikkszáma: Ez az útmutató a külön beszerezhető külső eszközök használatát ismerteti Küls eszközök Dokumentum cikkszáma: 409917-211 2006. május Ez az útmutató a külön beszerezhető külső eszközök használatát ismerteti. Tartalomjegyzék 1 Az USB-eszközök használata USB-eszköz csatlakoztatása.......................

Részletesebben

13. óra op. rendszer ECDL alapok

13. óra op. rendszer ECDL alapok 13. óra op. rendszer ECDL alapok 1. Mire szolgál az asztal? a) Az ideiglenesen törölt fájlok tárolására. b) A telepített alkalmazások tárolására. c) A telepített alkalmazások ikonok általi gyors elérésére.

Részletesebben

Tájékoztató. Használható segédeszköz: -

Tájékoztató. Használható segédeszköz: - A 12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 481 04 Informatikai rendszergazda Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja fel

Részletesebben

TestLine - zsoltix83tesztje-01 Minta feladatsor

TestLine - zsoltix83tesztje-01 Minta feladatsor lkalom: n/a átum: 2017.02.09 18:08:51 Oktató: n/a soport: n/a Kérdések száma: 35 kérdés Kitöltési idő: 1:03:48 Pont egység: +1-0 Szélsőséges pontok: 0 pont +63 pont Értékelés: Pozitív szemléletű értékelés

Részletesebben

Számítógépes alapismeretek 1.

Számítógépes alapismeretek 1. Számítógépes alapismeretek 1. 1/7 Kitöltő adatai: 1. Név: 2. Osztály: 3. E-mail címe: 2/7 Kérdések: 1. Mi az IKT (Információs és Kommunikációs Technológia)? Olyan eszközök, technológiák, amik az információ

Részletesebben

Informatikai füzetek

Informatikai füzetek Tartalomjegyzék Bevezetés................ xiii I. ALAPISMERETEK........... 1 Információ, adat, jel............. 1 Információ..................... 1 Adat......................... 1 Jel...........................

Részletesebben

Küls eszközök. Dokumentum cikkszáma: Ez az útmutató a külön beszerezhető külső eszközök használatát ismerteti

Küls eszközök. Dokumentum cikkszáma: Ez az útmutató a külön beszerezhető külső eszközök használatát ismerteti Küls eszközök Dokumentum cikkszáma: 396847-211 2006. március Ez az útmutató a külön beszerezhető külső eszközök használatát ismerteti. Tartalomjegyzék 1 Az USB-eszközök használata USB-eszköz csatlakoztatása.......................

Részletesebben

ELŐADÁS 2016-01-05 SZÁMÍTÓGÉP MŰKÖDÉSE FIZIKA ÉS INFORMATIKA

ELŐADÁS 2016-01-05 SZÁMÍTÓGÉP MŰKÖDÉSE FIZIKA ÉS INFORMATIKA ELŐADÁS 2016-01-05 SZÁMÍTÓGÉP MŰKÖDÉSE FIZIKA ÉS INFORMATIKA A PC FIZIKAI KIÉPÍTÉSÉNEK ALAPELEMEI Chip (lapka) Mikroprocesszor (CPU) Integrált áramköri lapok: alaplap, bővítőkártyák SZÁMÍTÓGÉP FELÉPÍTÉSE

Részletesebben

Mai számítógép perifériák. Számítógépes alapismeretek 1. beadandó. Lővei Péter (LOPSAAI.ELTE) 2010.

Mai számítógép perifériák. Számítógépes alapismeretek 1. beadandó. Lővei Péter (LOPSAAI.ELTE) 2010. Mai számítógép perifériák Számítógépes alapismeretek 1. beadandó Lővei Péter (LOPSAAI.ELTE) 2010. Tartalom Bemeneti eszközök...3 Egér...3 Billentyűzet...3 Scanner...3 Digitális fényképezőgép...4 Ujjlenyomat

Részletesebben

J-N-SZ Megyei Hámori András SZKI és SZI 1168 - szóbeli

J-N-SZ Megyei Hámori András SZKI és SZI 1168 - szóbeli Tétel_04 Vállalatához több egyforma hardverkiépítésű számítógép érkezett. Feladata az, hogy ajánljon a gépekhez perifériákat és háttértárakat. Ajánlatát indokolja, ismertesse az eszközök jellemzőt! Mutassa

Részletesebben

1. tétel. A kommunikáció információelméleti modellje. Analóg és digitális mennyiségek. Az információ fogalma, egységei. Informatika érettségi (diák)

1. tétel. A kommunikáció információelméleti modellje. Analóg és digitális mennyiségek. Az információ fogalma, egységei. Informatika érettségi (diák) 1. tétel A kommunikáció információelméleti modellje. Analóg és digitális mennyiségek. Az információ fogalma, egységei Ismertesse a kommunikáció általános modelljét! Mutassa be egy példán a kommunikációs

Részletesebben

Tudásszint mérés feladatlap

Tudásszint mérés feladatlap Tudásszint mérés feladatlap 9. évfolyam Útmutató: Semmilyen segédeszköz nem használható! A feladatlap kitöltésére 40 perc áll rendelkezésedre! Gondold át válaszaidat! Név:... Dátum:... Iskola:... Osztály:...

Részletesebben

TestLine - GINOP teszt Minta feladatsor

TestLine - GINOP teszt Minta feladatsor GINOP képzés szintfelmérő tesztje Mit lehet a HTML-el csinálni 1. 1:10 Könnyű emutatót készíteni Weblapot készíteni Jósolni Szöveget szerkeszteni Melyek tartoznak az operációs rendszer alapvető feladatai

Részletesebben

A személyi számítógép elvi felépítése

A személyi számítógép elvi felépítése HARDVERISMERET Személyi számítógép fogalma: Egyidejűleg egyetlen felhasználó kiszolgálására alkalmas számítógép. Vállalati vagy otthoni környezetben is használható, használati céljainak megfelelően különféle

Részletesebben

TestLine - zsoltix83tesztje-01 Minta feladatsor

TestLine - zsoltix83tesztje-01 Minta feladatsor lkalom: n/a átum: 2017.01.19 21:10:15 Oktató: n/a soport: n/a Kérdések száma: 35 kérdés Kitöltési idő: 1:03:48 Pont egység: +1-0 Szélsőséges pontok: 0 pont +63 pont Értékelés: Pozitív szemléletű értékelés

Részletesebben

Asztali PC kínálatunk:

Asztali PC kínálatunk: Asztali PC kínálatunk: Alfa Office PC Processzor: Intel Pentium Dual Core G3420-3,20GHz Memória: 4GB DDR-III 99 291 Ft + ÁFA Alfa II Offfice PC Processzor: Intel Pentium Dual Core G3460-3,50GHz Memória:

Részletesebben

A CAD hardver eszközei / 2.

A CAD hardver eszközei / 2. A CAD hardver eszközei / 2. A dobozon kívül... A CAD hardver eszközei a dobozon kívül Beviteli (input) perifériák Kiviteli (output) perifériák Hálózati elemek Cad_ea3.ppt 1 Beviteli (input) perifériák

Részletesebben

Hardware alapismeretek

Hardware alapismeretek Alapfogalmak Hardware alapismeretek Hardver (angolul: hardware) A számítógép fizikailag megfogható részeinek összességét értjük. A számítógép működéséhez alapvetőn hardver és szoftver szükséges, a kettő

Részletesebben

Külső eszközök. Felhasználói útmutató

Külső eszközök. Felhasználói útmutató Külső eszközök Felhasználói útmutató Copyright 2006 Hewlett-Packard Development Company, L.P. A Microsoft és a Windows elnevezés a Microsoft Corporation bejegyzett kereskedelmi védjegye. Az itt szereplő

Részletesebben

Hardver ismeretek. Zidarics Zoltán

Hardver ismeretek. Zidarics Zoltán Hardver ismeretek Zidarics Zoltán I/O eszközök Bemenet billentyűzet egér digitalizáló tábla szkenner Érintőképernyő Kimenet nyomtató monitor Port-ok Billentyűzet Mátrix szervezés PS/2 vagy USB interfész

Részletesebben

Középszintű Informatika Érettségi Szóbeli Vizsgatétel Bottyán János Műszaki Szakközépiskola -2005-

Középszintű Informatika Érettségi Szóbeli Vizsgatétel Bottyán János Műszaki Szakközépiskola -2005- 8. TÉTEL Középszintű Informatika Érettségi Szóbeli Vizsgatétel 2. Informatikai alapismeretek hardver 2.2. A számítógép felépítése 2.2.3. A perifériák típusai és főbb jellemzőik: háttértárak Háttértárak

Részletesebben

Hogyan kell a projektort használni?

Hogyan kell a projektort használni? Hogyan kell a projektort használni? Össze- és szétszerelési útmutató. Készítette: Sándor Tibor NYME MÉK 2006.03.14. 2 A projektor és tartozékai A+K x201-es projektor távirányító 230V-os tápkábel vga-vga

Részletesebben

Informatika felvételi mintadolgozat

Informatika felvételi mintadolgozat BALASSI INTÉZET Informatika felvételi mintadolgozat Munkaidő: 90 perc Kérjük, hogy tollal dolgozzon! Semmilyen segédeszköz nem használható! Karikázza be az igaz állítások betűjelét! Válasza egyértelmű

Részletesebben

MS Windows XP Professional SP2 telepítés virtuális gépre. ember@vodafone.hu

MS Windows XP Professional SP2 telepítés virtuális gépre. ember@vodafone.hu MS Windows XP Professional SP2 telepítés virtuális gépre 1 Előzmények Új gép esetén meg kell győződnünk arról, hogy a gép XP kompatibilis Lehetséges, hogy csak Vista drivereket kínál a gyártó a géphez,

Részletesebben

2. modul - Operációs rendszerek

2. modul - Operációs rendszerek 2. modul - Operációs rendszerek Érvényes: 2009. február 1-jétől Az alábbiakban ismertetjük a 2. modul (Operációs rendszerek) syllabusát, amely az elméleti és gyakorlati modulvizsga követelményrendszere.

Részletesebben

A GeoEasy telepítése. Tartalomjegyzék. Hardver, szoftver igények. GeoEasy telepítése. GeoEasy V2.05+ Geodéziai Feldolgozó Program

A GeoEasy telepítése. Tartalomjegyzék. Hardver, szoftver igények. GeoEasy telepítése. GeoEasy V2.05+ Geodéziai Feldolgozó Program A GeoEasy telepítése GeoEasy V2.05+ Geodéziai Feldolgozó Program (c)digikom Kft. 1997-2010 Tartalomjegyzék Hardver, szoftver igények GeoEasy telepítése A hardverkulcs Hálózatos hardverkulcs A GeoEasy indítása

Részletesebben

A csomag a következő elemeket tartalmazza: Ha a fenti elemek bármelyike hiányzik, kérjük, keresse meg viszonteladóját.

A csomag a következő elemeket tartalmazza: Ha a fenti elemek bármelyike hiányzik, kérjük, keresse meg viszonteladóját. A termék a következő operációs rendszerekkel működik: Windows XP, 2000, Me, and 98SE Kezdő lépések DSM-320 Vezeték nélküli Médialejátszó A következőkre lesz szüksége: Windows XP, 2000, Me vagy 98SE, 500MHz-es

Részletesebben

11. Haladó ismeretek: személyi számítógépek

11. Haladó ismeretek: személyi számítógépek 11. Haladó ismeretek: személyi számítógépek Tartalom 11.1 A szakterületi technikus, az informatikai támogató technikus és a karbantartó technikus beosztások áttekintése 11.2 A biztonságos labor- és szerszámhasználat

Részletesebben

Informatika. 3. Az informatika felhasználási területei és gazdasági hatásai

Informatika. 3. Az informatika felhasználási területei és gazdasági hatásai Informatika 1. Hírek, információk, adatok. Kommunikáció. Definiálja a következő fogalmakat: Információ Hír Adat Kommunikáció Ismertesse a kommunikáció modelljét. 2. A számítástechnika története az ENIAC-ig

Részletesebben

USB adatgyűjtő eszközök és programozásuk Mérő- és adatgyűjtő rendszerek

USB adatgyűjtő eszközök és programozásuk Mérő- és adatgyűjtő rendszerek USB adatgyűjtő eszközök és programozásuk Mérő- és s adatgyűjt jtő rendszerek Az USB kialakulása Az USB felépítése Az USB tulajdonságai USB eszközök Áttekintés USB eszközök programozása 2 Az USB kialakulása

Részletesebben

Háttértárak. Megkülönböztetünk papír alapú, mágneses, optikai, valamint egyéb (elektronikus) háttértárakat.

Háttértárak. Megkülönböztetünk papír alapú, mágneses, optikai, valamint egyéb (elektronikus) háttértárakat. Háttértárak A háttértárak nagy mennyiségű adat tárolására alkalmas ki- és bemeneti perifériák. A használaton kívüli programok, és adatok tárolása mellett fontos szerepük van az adatarchiválásban, de például

Részletesebben

Bruttó ár: 0 Ft. Háttértár mérete: Háttértár típusa: Lemez meghajtó: Kijelző méret: LED háttérvilágítás, 16:9 képarány

Bruttó ár: 0 Ft. Háttértár mérete: Háttértár típusa: Lemez meghajtó: Kijelző méret: LED háttérvilágítás, 16:9 képarány ASUS X302UJ-FN021D (X302UJ-FN021D) Bruttó ár: 0 Ft Termékvonal: Asus Notebook / Asus Laptop Termékvonal2: Notebook / Laptop Processzor: Intel Core i5 Processzor jellemző: i5-6200u / 2,30GHz - 2,80GHz /

Részletesebben

Perifériák. Összeállította: Kiss István tanárjelölt Debreceni Egyetem 2016.

Perifériák. Összeállította: Kiss István tanárjelölt Debreceni Egyetem 2016. Perifériák Összeállította: Kiss István tanárjelölt Debreceni Egyetem 2016. Periféria Külső rész, valaminek a széle Számítógépnél: kiviteli és beviteli eszközök Adatok ki- és bevitele Vezérlés (bevitel)

Részletesebben

TestLine - 9.A hardver Minta feladatsor

TestLine - 9.A hardver Minta feladatsor TestLine - 9. hardver 2016.07.01. 17:02:14 Melyik lehet központi tár (operatív memória)? (2 jó válasz) 1. 0:49 Normál LU ROM PU Processzor L RM 2. Mi a memória? (1 helyes válasz) datmegjelenítő dattároló

Részletesebben

Külső eszközök. Felhasználói útmutató

Külső eszközök. Felhasználói útmutató Külső eszközök Felhasználói útmutató Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. A Windows elnevezés a Microsoft Corporation Amerikai Egyesült Államokban bejegyzett kereskedelmi védjegye.

Részletesebben

Nyomtató. A nyomtató igen hasznos kiviteli periféria. A nyomtató feladata, hogy az információt papíron (esetleg fólián, CD-n...) megjelenítse.

Nyomtató. A nyomtató igen hasznos kiviteli periféria. A nyomtató feladata, hogy az információt papíron (esetleg fólián, CD-n...) megjelenítse. Nyomtató A nyomtató igen hasznos kiviteli periféria. A nyomtató feladata, hogy az információt papíron (esetleg fólián, CD-n...) megjelenítse. Nyomtatók csoportosítása: Ütő (impact) nyomtatók Kalapács vagy

Részletesebben

Operációs rendszerek. Tanmenet

Operációs rendszerek. Tanmenet Tanmenet TANMENET- Operációs rendszerek Témakörök Javasolt óraszám 1. Operációs rendszerek alapjai 2. Windows 2000 ismeretek- Munka a képernyőn 3. Windows 2000 ismeretek- A Start menü elemei 4. Windows

Részletesebben

Külső eszközök Felhasználói útmutató

Külső eszközök Felhasználói útmutató Külső eszközök Felhasználói útmutató Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Az itt szereplő információ előzetes értesítés nélkül változhat. A HP termékeire és szolgáltatásaira vonatkozó

Részletesebben

1. Fejezet Hardver Installálás

1. Fejezet Hardver Installálás 1. Fejezet Hardver Installálás Az egyes kártyák és az opcionálisan használható kiegészítők különbözősége miatti egyes hardverkiépítések eltérhetnek egymástól. Ez a fejezet segít minden egyes Geovision

Részletesebben

Gyakori Kérdések. VMC 870 adatkártyához

Gyakori Kérdések. VMC 870 adatkártyához Gyakori Kérdések VMC 870 adatkártyához Csatlakozáskor a következő hibaüzenetet kapom: Csatlakozási hiba szeretne segítséget kapni az APN beállításokkal kapcsolatban? o Ebben az esetben az APN beállításokat

Részletesebben

Első benyomások J&W Minix S3100 notebook notebook teszt

Első benyomások J&W Minix S3100 notebook notebook teszt Első benyomások J&W Minix S3100 notebook notebook teszt A J&W gyártó még mindig új szereplőnek számít a hordozható számítógépek (notebook és netbook) piacán. A márka ismertsége/elismertsége növekvőben

Részletesebben

Mai számítógép perifériák

Mai számítógép perifériák Számítógépes alapismeretek 1. beadandó Szerző: Tartalom Bemeneti perifériák... 3 Billentyűzet... 3 Egér... 3 Különböző játékvezérlő eszközök... 4 Ujjlenyomat olvasó... 4 Vonalkód olvasó... 4 Mikrofon...

Részletesebben

Intel Pentium G2120 Intel HD Graphics kártyával (3,1 GHz, 3 MB gyorsítótár, 2 mag)

Intel Pentium G2120 Intel HD Graphics kártyával (3,1 GHz, 3 MB gyorsítótár, 2 mag) Rendszerjellemzők Operációs rendszer Windows 8 64 Windows 8 Pro 64 Windows 7 Professional 32 Windows 7 Professional 64 Windows 7 Professional 32 (elérhető Windows 8 Pro 64 downgrade által) Windows 7 Professional

Részletesebben

OKTATÁSI MINISZTÉRIUM

OKTATÁSI MINISZTÉRIUM OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Szakmai írásbeli vizsgatétel T Szakképesítés: 33 4641 01 Számítógép-kezelő (- használó) (azonosító száma, megnevezése) Tantárgy: Írásbeli feladat Kódszám: T OM 33 4641 01 C5 1 Jóváhagyta:

Részletesebben

Hordozható számítógép, noteszgép szó szerint: ölbevehető. Síkkijelzős, telepes, hordozható számítógép. (Informatikai fogalomtár)

Hordozható számítógép, noteszgép szó szerint: ölbevehető. Síkkijelzős, telepes, hordozható számítógép. (Informatikai fogalomtár) Hordozható számítógép, noteszgép szó szerint: ölbevehető. Síkkijelzős, telepes, hordozható számítógép. (Informatikai fogalomtár) Az emberek mindig is késztetést éreztek arra, hogy az otthoni kikapcsolódás,

Részletesebben

DELL Vostro MONET14SKL1605_011_UBU-11

DELL Vostro MONET14SKL1605_011_UBU-11 DELL Vostro 5459 - MONET14SKL1605_011_UBU-11 (MONET14SKL1605_011_UBU-11) Bruttó ár: 204.990 Ft Termékcsalád: Vostro Termékvonal: Dell Notebook / Dell Laptop Termékvonal2: Notebook / Laptop Processzor:

Részletesebben

1. Mit tárol a memória? 1 pont. 2. Miért kell rendszerlemezzel rendelkeznünk? 1 pont Karikázza be a helyes válasz betűjelét

1. Mit tárol a memória? 1 pont. 2. Miért kell rendszerlemezzel rendelkeznünk? 1 pont Karikázza be a helyes válasz betűjelét 1. Mit tárol a memória? 1 pont a. Az éppen futó programokat b. A műveletek eredményeit c. A később futó programok számadatait 2. Miért kell rendszerlemezzel rendelkeznünk? 1 pont Karikázza be a helyes

Részletesebben

Ethernet - soros vonali eszköz illesztő felhasználói leírás, és használati útmutató

Ethernet - soros vonali eszköz illesztő felhasználói leírás, és használati útmutató Ethernet - soros vonali eszköz illesztő felhasználói leírás, és használati útmutató www.tibbo.com Az eszköz üzembehelyezése A Tibbo külső Ethernet - Soros Vonali Eszköz Illesztője (Serial Device Server),

Részletesebben

Processzorsebesség: 800 MHz Nyomtatónyelvek: HP PCL 5e, HP PCL 6, HP Postscript Level 3 emuláció, közvetlen PDF (v 1.7) nyomtatás Képernyő:

Processzorsebesség: 800 MHz Nyomtatónyelvek: HP PCL 5e, HP PCL 6, HP Postscript Level 3 emuláció, közvetlen PDF (v 1.7) nyomtatás Képernyő: Műszaki adatok Nyomtatási sebesség (fekete): Normál:Akár 33 oldal percenként (A mérés az ISO/IEC 24734 használata alapján, a tesztdokumentumok első sorozatának kihagyásával történt. További információ:

Részletesebben

Lenovo Ideapad G E301PAHV

Lenovo Ideapad G E301PAHV Lenovo Ideapad G50-45 - 80E301PAHV (80E301PAHV) Bruttó ár: 0 Ft Termékvonal: Lenovo Notebook / Lenovo Laptop Termékvonal2: Notebook / Laptop Processzor: AMD Quad-Core Processzor jellemző: A4-6210 1,80GHz

Részletesebben

Lenovo Ideapad B LK004AHV

Lenovo Ideapad B LK004AHV Lenovo Ideapad B51-30 - 80LK004AHV (80LK004AHV) Bruttó ár: 94.990 Ft Termékvonal: Lenovo Notebook / Lenovo Laptop Termékvonal2: Notebook / Laptop Processzor: Intel Celeron Processzor jellemző: N3050 /

Részletesebben

Teszt jellegű, egyszerű rövid szöveges választ igénylő feladatok

Teszt jellegű, egyszerű rövid szöveges választ igénylő feladatok Teszt jellegű, egyszerű rövid szöveges választ igénylő feladatok Hardver 1) Jelölje meg az alábbiak közül a hamis állítást! a. A billentyűzet saját mikroprocesszorral rendelkezik. b. A billentyűk lenyomásakor

Részletesebben

Külső eszközök Felhasználói útmutató

Külső eszközök Felhasználói útmutató Külső eszközök Felhasználói útmutató Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. A Windows a Microsoft Corporation Amerikai Egyesült Államokban bejegyzett védjegye. Az itt szereplő információ

Részletesebben

A processzor hajtja végre a műveleteket. összeadás, szorzás, logikai műveletek (és, vagy, nem)

A processzor hajtja végre a műveleteket. összeadás, szorzás, logikai műveletek (és, vagy, nem) 65-67 A processzor hajtja végre a műveleteket. összeadás, szorzás, logikai műveletek (és, vagy, nem) Két fő része: a vezérlőegység, ami a memóriában tárolt program dekódolását és végrehajtását végzi, az

Részletesebben

RC12 Air Mouse. Használati útmutató

RC12 Air Mouse. Használati útmutató RC12 Air Mouse Használati útmutató Bevezetés Köszönjük, hogy Measy terméket választott! Kérjük, használatba vétel előtt olvassa el figyelmesen ezt a használati utasítást, hogy a készüléket könnyen és egyszerűen

Részletesebben

Toshiba Satellite L50-C-15E (PSKWTE-00N008HU)

Toshiba Satellite L50-C-15E (PSKWTE-00N008HU) Toshiba Satellite L50-C-15E (PSKWTE-00N008HU) Bruttó ár: 0 Ft Termékvonal: Termékvonal2: Processzor: Processzor jellemző: Memória mérete: Memória bővíthetőség: Memória típusa: Háttértár mérete: Háttértár

Részletesebben

Operációs rendszerek. Tanmenet

Operációs rendszerek. Tanmenet Tanmenet TANMENET- Operációs rendszerek Témakörök Javasolt óraszám 1. Windows XP ismeretek- Munka a képernyőn 2. Windows XP ismeretek- A Start menü elemei 3. Windows XP ismeretek- A billentyűzet 4. Windows

Részletesebben

E Y E Z O N E B1080PX-3 BEMUTATÁS

E Y E Z O N E B1080PX-3 BEMUTATÁS E Y E Z O N E B1080PX-3 High Performance & Stability XML-ben létrehozható Multi-Zone és Média Layout Full HD WMV9 Digital Signage Lejátszás és FTP frissítés egyidőben POP Center menedzser szoftver BEMUTATÁS

Részletesebben

Lenovo Ideapad Z K601DCHV

Lenovo Ideapad Z K601DCHV Lenovo Ideapad Z51-70 - 80K601DCHV (80K601DCHV) Bruttó ár: 158.990 Ft Termékvonal: Lenovo Notebook / Lenovo Laptop Termékvonal2: Notebook / Laptop Processzor: Intel Core i3 Processzor jellemző: i3-5005u

Részletesebben