Úttörők, alapító atyák, iskolamesterek

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Úttörők, alapító atyák, iskolamesterek"

Átírás

1 Úttörők, alapító atyák, iskolamesterek Arc és tájképek a tudománymetria XX. századbeli történetéből Schubert András MTA Könyvtár és Információs Központ Tudománypolitikai és Tudományelemzési Osztály

2 Richard Jolley, 2014

3 Úttörők

4 Amikor egy kutatási terület intézményesülni kezd, az első lépések egyikeként megteremti a saját mítoszát. Olyan "úttörőket" talál, akiknek tiszteletre méltó képét büszkén teheti közszemlére; a dicső múlt révén megelőlegezve a még dicsőbb jövőt. Talán nem véletlen, hogy ezeket az ikonikus figurákat általában holtuk után éri ez a megtiszteltetés, amikor már semmiképpen nincs módjuk tiltakozni ellene. Amikor a tudománymetria az 1960 as években elindult ezen az úton, nem cselekedett másként. Megtalálta azokat a koherensnek látszó alapokat, amelyekre építkezhet: három matematikailag megfogalmazható törvényt: Bradford, Lotka és, Zipf törvényeit.

5

6 Samuel C. Bradford (London, 1878 London, 1948) Esti tagozaton, vegyészként szerezte PhD jét, de 21 éves korától nyugdíjazásáig a Londoni Tudományos Múzeum könyvtárosaként dolgozott. Már mindig elegáns öltözködése, megjelenése is tiszteletet parancsolt. Gomblyukából sohasem hiányzott egy szál rózsa.

7 1934 ben az Engineering című folyóiratban megjelent cikkében azt vizsgálta, hogy hogyan oszlanak meg egy szakterület legfontosabb cikkei (tételek) a folyóiratok (források) között. Azt találta, hogy ha a forrásokat a tételek száma szerint sorba rendezzük, akkor a legtöbb tételt tartalmazó, a középső és a legkevesebb tételt tartalmazó harmad elemeinek száma 1:n:n 2 arányban áll egymással, ahol n a Bradford állandó. Az összefüggést Bradford gyakorlati célra szánta, semmiféle magyarázatát nem adta, és azóta sem találták. Bradford neve már halála évében eponímizálódott: a Bradfordtörvény kifejezés Vickery 1948 as cikkében fordult elő először.

8 Bradford törvénye

9 Nyugdíjba vonulása utáni éveit Bradford kedvteléseinek: a rózsák nevelésének és a tudománynak szentelte. Ekkor írta két könyvét: Romance of Roses (1946) és Documentation (1948). Az előbbit a botanika, utóbbit az információtudomány gyűjteményei tartják számon.

10 Alfred J. Lotka (Lemberg, 1880 New York, 1949) Amerikai szülők gyermeke. Tanulmányait Párizsban kezdte, Birminghamben folytatta, majd Lipcsében tanult kémiát. Az Egyesült Államokba visszatérve fizikát hallgatott és oktatott, vegyészként, majd biológus kutatóként dolgozott től nyugdíjazásáig a Metropolitan Life Insurance Company statisztikusa volt.

11 1926 ban a Journal of the Washington Academy of Sciences ben megjelent cikkében névmutatókból választott mintákon vizsgálta meg a szerzői produktivitás gyakoriságeloszlását, vagyis, hogy hány szerző írt 1, 2, 3, stb. cikket. Tapasztalata szerint az x cikket írt szerzők száma x n nel arányos, ahol n egy, az eloszlásra jellemző állandó, amelyet jó közelítéssel 2 nek talált. A jelenség magyarázatával a cikk nem foglalkozott. A gondolatnak Lotka munkásságában sem előzménye, sem következménye nem volt, de mások gondolkodását alaposan megmozgatta óta a Web of Science szerint közel 1000 cikkben idézték az 1926 os munkát.

12 Lotka törvénye

13 Úttörő tevékenysége nem korlátozodott a tudománymetriára. Kétkomponensű oszcillációk Lotka Volterra modellje Elements of Physical Biology című könyve (1925) a 40 es években a matematikai biológia alapvetésévé vált A statisztikai demográfia atyja

14 George K. Zipf (Freeport, IL, 1902 Newton, MA, 1950) A Harvardon tanult (rövid berlini és bonni kitérővel), és ott is dolgozott haláláig. Alapterülete a nyelvészet volt, itt megfogalmazott gondolatait kísérelte meg világmagyarázó elméletté általánosítani.

15 Munkásságának kutatói és követői szerint Zipf vizsgálta elsőként a szógyakoriságok eloszlását. Első munkáiban valójában Lotka modelljét alkalmazta anélkül, hogy Lotka évekkel korábban megjelent munkáját ismerte, vagy legalábbis idézte volna. Lotka munkájára csak 1949 ben hivatkozik először; viszont elsőként ő nevezi a reciprok négyzetes összefüggést Lotka törvénynek ben használja először azt az összefüggést, amelyet ma a bibliometria Zipf törvényként tisztel. Eszerint egy csökkenő gyakorisági sorba rendezett szóhalmazban a rangsorban x edik helyen álló szó előfordulási gyakorisága x n nel arányos, ahol n egy, az eloszlásra jellemző állandó, amelyet Zipf jó közelítéssel 1 nek talált.

16 Zipf törvénye a Wikipédiák szógyakoriság eloszlására

17 Zipf törvénye az Egyesült Államok városainak lakosságára

18 Zipf törvénye folyóiratok idézettségeloszlására

19 A kor nyelvészei munkáit szakmailag elfogadhatatlannak minősítették. Zipfet nem tántorította vissza a szakma értetlensége, szívósan dolgozott általános elméletén, és 1949 ben megjelent főműve: Az emberi viselkedés és a legkisebb erőkifejtés elve. Egyik kritikusa nem titkolva, hogy nehéz elfogulatlan kritikát írnia Zipfnek a könyvben is hangoztatott ideológiai és politikai nézetei miatt* taszítónak találja a könyv nagyképűen dagályos stílusát, a megalapozatlan általánosításokat, a kortárs társadalomkutatók eredményeinek semmibevételét. Ugyanakkor elismeri az összegyűjtött kvantitatív anyagok puszta mennyiségének értékét, és a modellalkotás kísérletének merészségét. *Német felmenőkkel rendelkező családban született. Ennek bizonyára szerepe volt a német nyelv iránti érdeklődésében és sajnálatosan Hitler eszméi iránti kendőzetlen rajongásában.

20 Az utókor megbocsátóbb. Az ideológiai tévelygések elhomályosulnak, a kortársak értetlensége a meg nem értett zsenik sajátja. Az őrült ötletek értő kezekben meggyőző eredményeket ihlettek. Herbert Simon, Benoit Mandelbrot, Barabási László új értelmet adott Zipf zavaros elgondolásainak óta a Web of Science szerint műveit kb cikkben kb alkalommal idézték.

21 Alapító atyák

22 Derek John de Solla Price (Leyton, 1922 New Haven, 1983) Fizikus, tudománytörténész ban írt Kis tudomány, nagy tudomány című könyvét tekintik a mai értelemben vett tudománymetria alapvetésének.

23 Derek John de Solla Price emlékérem 1984 E. Garfield 1985 H.J. Moravcsik 1986 T. Braun 1987 H. Small, V. V. Nalimov 1988 F. Narin 1989 J. Vlachy, B.C. Brookes 1993 A. Schubert 1995 R. K. Merton, A. F. J. van Raan 1997 B.C. Griffith, J. Irvine & B. R. Martin 1999 W. Glänzel, H. F. Moed 2001 L. Egghe, R. Rousseau 2003 L. Leydesdorff 2005 P. Ingwersen, H. D. White 2007 K. W. McCain 2009 P. Vinkler, M. Zitt 2011 O. Persson 2013 B. Cronin 2015 M. Thelwall

24 Alan Pritchard (Southsea, 1941 London, 2015) Kémiát tanult Hull egyetemén, majd könyvtár szakon végzett es cikkében alkotta meg a bibliometria szót, mint a matematikai statisztikai módszerek alkalmazása könyvekre és más kommunikációs médiumokra. Disszertációját 1984 ben írta az információs hálózatok szerkezetéről.

25 Vasiliy V. Nalimov (Moszkva, 1910 Moszkva, 1997) 1987 Statisztikus, filozófus, vizionárius. Orosz nyelvű statisztikai munkáit világszerte sokezerszer idézték és idézik mindmáig. Gulágon töltött 18 évet ben Mulcsenkóval közösen írt könyvükben alkották meg a naukometriya szót.

26 Eugene Garfield (New York, 1925 ) 1984 Vegyész, nyelvész, információkutató ben alapította meg cégét, az Institute for Scientific Information t(ma Thomson Reuters), melynek Science Citation Index nevű terméke az idézettségvizsgálatok lehetővé tételével a tudománymetriai kutatások máig is legfontosabb adatbázisa.

27 Braun Tibor (Lugos, 1932 ) 1986 Vegyész, információkutató, folyóiratszerkesztő. A Scientometrics című folyóirat alapító főszerkesztője.

28 A Scientometrics folyóirat (1978 )

29 Iskolamesterek

30 A Scientometrics folyóirat társszerzői hálózata ( )

31 A philadelphiai iskola Institute for Scientific Information + Drexel University

32 A philadelphiai iskola Henry Small Belver C. Griffith Témák: az együttidézésen alapuló tudománytérképezés módszertanának kidolgozása, és a Web of Science adatbázis alapján történő megvalósítása.

33 A philadelphiai iskola Howard D. White Katherine W. McCain Témák: a tudomány ismeretelméleti szerkezetének kutatása a tudománymetria módszereivel.

34 A Budapest Leuven tengely Schubert András Wolfgang Glänzel Koenraad Debackere Témák: a tudománymetria matematikai alapjainak megteremtése, a tudománypolitikát támogató mutatószámok és osztályozási rendszerek kidolgozása

35 A leideni iskola Anthony F.J. van Raan Henk F. Moed Témák: a fizika szakirodalmának tanulmányozása, az idézettség egy koherens mutatószám rendszerének kidolgozása, a felsőoktatási intézmények bibliometriai értékelésének módszertana

36 Ben Martin A sussexi iskola John Irvine Témák: a Sussexi Egyetem Tudománypolitikai Kutatóegységeinek munkatársaiként a tudománymetria módszereinek tudománypolitikai alkalmazásában jártak élen

37 A madridi iskola Aida Mendez, Isabel Gomez & Maria Bordons Témák: Az orvosi szakirodalom sajátosságai, a spanyol nyelvterület publikációinak elemzése, a nők helyzete a tudományban

38 A madridi iskola Isidro F. Aguillo A Cybermetrics című e folyóirat megalapítója (1997).

39 A tudománykutatás alterületei Ingwersen szerint

40 A tudománykutatás alterületei: módosított változat

41 Köszönet Köszönettel tartozom A konferencia rendezőinek megtisztelő meghívásukért; Az Európai Bizottságnak az FP7 Grant # (IMPACT EV project) támogatásáért; A hallgatóságnak szíves érdeklődésüként és türelmükért.

A tudománymetria törvényalkotó úttörői

A tudománymetria törvényalkotó úttörői TUDOMÁNYMETRIA A tudománymetria törvényalkotó úttörői Schubert András 1 Schubert Gábor 2 1 Magyar Tudományos Akadémia, Könyvtár és Információs Központ, Tudománypolitikai és Tudományelemzési Osztály, Budapest

Részletesebben

Az egyetemi nyílt hozzáférésű publikációk és kiadói tevékenység tudománymetriai vizsgálata

Az egyetemi nyílt hozzáférésű publikációk és kiadói tevékenység tudománymetriai vizsgálata Az egyetemi nyílt hozzáférésű publikációk és kiadói tevékenység tudománymetriai vizsgálata Schubert András MTA Könyvtár és Információs Központ Tudománypolitikai és Tudományelemzési Osztály A publikálási

Részletesebben

Honlap szerkesztés Google Tudós alkalmazásával

Honlap szerkesztés Google Tudós alkalmazásával Dr. Mester Gyula Honlap szerkesztés Google Tudós alkalmazásával Összefoglaló: A közlemény tematikája honlap szerkesztés Google Tudós alkalmazásával. A bevezetés után a tudományos teljesítmény mérésének

Részletesebben

NÉHÁNY SZÓ SCIENTOMETRIÁRÓL

NÉHÁNY SZÓ SCIENTOMETRIÁRÓL NÉHÁNY SZÓ A SCIENTOMETRIÁRÓL Little science, big science by Derek J. de Solla Price Columbia University Press New York, London 1963, 1965, 1969 Kis tudomány- Nagy tudomány Derek de Solla Price Akadémiai

Részletesebben

Juhász Zsolt. A bibliográfiáról és a tudománymetriáról általánosságban

Juhász Zsolt. A bibliográfiáról és a tudománymetriáról általánosságban Juhász Zsolt A katonák fizikai alkalmasságvizsgálatával foglalkozó forrásmunkákról Az általános kérdésekre kiterjedõ alkalmasság-vizsgálatról a publikációk révén nagyon régrõl vannak ismereteink. A fizikai

Részletesebben

Tudományos láthatóság vizsgálata a gazdálkodás- és szervezéstudományok területén

Tudományos láthatóság vizsgálata a gazdálkodás- és szervezéstudományok területén Tudományos láthatóság vizsgálata a gazdálkodás- és szervezéstudományok területén Dr. Sasvári Péter Egyetemi docens Stúrovo (Párkány), Szlovákia, 06. április 4-5. . Bevezetés Forrás: Jeroen Bosman - Bianca

Részletesebben

Impakt faktor, hivatkozások

Impakt faktor, hivatkozások Impakt faktor, hivatkozások Impact Factor and Cited Reference Három kérdést kell tisztázni Milyen fontosak EZEN SZERZŐ munkái? Milyen fontos EZEN CIKK a kutatási területen? Stuntz WJ (2001): O.J. Simpson,

Részletesebben

A Statisztikai Szemle statisztikája

A Statisztikai Szemle statisztikája 1158 Szabó István Szabó István, a Raab-Audit Kft. ügyvezető igazgatója A Statisztikai Szemle statisztikája E-mail: szabo@taylor-raab.axelero.net A tudományos tevékenység értékelésének fontos bár nem kizárólagos

Részletesebben

A SZAKIRODALOM HASZNA ÉS SZERKEZETE

A SZAKIRODALOM HASZNA ÉS SZERKEZETE SZAKIRODALMAZÁS A SZAKIRODALOM HASZNA ÉS SZERKEZETE Bevezetés Kétféle ismeret van: magunk rendelkezünk a szükséges információval, vagy tudjuk, hogy az hol lelhető fel. (Samuel Johnson) Évente kb. 60 millió

Részletesebben

Tényekre épülő döntéshozatal? Mérés és értékelés, tudománypolitikai kontextusban

Tényekre épülő döntéshozatal? Mérés és értékelés, tudománypolitikai kontextusban Tényekre épülő döntéshozatal? Mérés és értékelés, tudománypolitikai kontextusban Mosoniné Fried Judit MTA Könyvtára Tudománypolitikai és Tudományelemzési Osztály MTA-PE konferencia Veszprém, 2012. december

Részletesebben

A pályakövetés tudománymetriai módszerei. Soós Sándor MTA KIK Tudománypolitikai és Tudományelemzési Osztály

A pályakövetés tudománymetriai módszerei. Soós Sándor MTA KIK Tudománypolitikai és Tudományelemzési Osztály A pályakövetés tudománymetriai módszerei Soós Sándor MTA KIK Tudománypolitikai és Tudományelemzési Osztály Tematikus pályakövetés, mobilitás A kutatói mobilitás egy ritkán tárgyalt dimenziója: a kutatási

Részletesebben

Kutatásértékelés és tudománymetria *

Kutatásértékelés és tudománymetria * Bátyi Emese PhD-hallgató, VIII. évfolyam Vol. VIII Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar 2014/3. szám No. 3/2014 TÁMOP/Apáczai Csere János doktorandusz ösztöndíjas Tanulmány Article www.dieip.hu

Részletesebben

MTMT lehetőségek a kutatásszervezésben és a kutatásban

MTMT lehetőségek a kutatásszervezésben és a kutatásban IS IM 2012 szeptember 28. Holl A.: MTMT 1 MTMT lehetőségek a kutatásszervezésben és a kutatásban Holl András - MTMT ITSzB, MTAK, MTA CsFK CsI Informatio Scientifica Informatio Medicata 2012 szeptember

Részletesebben

TUDOMÁNYMETRIA A folyóiratkiadás szereplői a társadalom- és orvostudományokban Bevezetés

TUDOMÁNYMETRIA A folyóiratkiadás szereplői a társadalom- és orvostudományokban Bevezetés TUDOMÁNYMETRIA A folyóiratkiadás szereplői a társadalom- és orvostudományokban Schubert András MTA Könyvtár és Információs Központ, Tudománypolitikai és Tudományelemzési Osztály, Budapest Bevezetés Amikor

Részletesebben

Kutatásértékelési szolgáltatások szakmai szemmel: felhasználásához

Kutatásértékelési szolgáltatások szakmai szemmel: felhasználásához Kutatásértékelési szolgáltatások szakmai szemmel: tudománymetriai kalauz az InCites megbízható felhasználásához Soós Sándor MTA KIK Tudománypolitikai és Tudományelemzési Osztály Tartalom A kutatásértékelési

Részletesebben

A kutatásértékelés a tudománymetria határán

A kutatásértékelés a tudománymetria határán A kutatásértékelés a tudománymetria határán Van-e átjárás? Soós Sándor MTA KIK Tudománypolitikai és Tudományelemzési Osztály Áttekintés Kutatásértékelés és tudománymetria: fogalmi viszony A kutatásértékelés

Részletesebben

Az Eszterházy Károly Egyetem könyvtárai szeptember 22.

Az Eszterházy Károly Egyetem könyvtárai szeptember 22. Az Eszterházy Károly Egyetem könyvtárai 2017. szeptember 22. Az egyetem könyvtári rendszere Tittel Pál Könyvtár Eger Gyöngyös Jászberény Sárospatak Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum Tittel Pál (1784-1831)

Részletesebben

Páles Zsolt. 2012. május 17.

Páles Zsolt. 2012. május 17. A tudományos teljesítmény mérésének szükségessége, lehetőségei és módszerei Debreceni Egyetem, Matematikai Intézet 2012. május 17. Az igazi tudomány Eötvös Loránd (1848 1919) gondolatai a tudományról Csak

Részletesebben

Új tudományos eredmények mérése

Új tudományos eredmények mérése Új tudományos eredmények mérése Mester Gyula Óbudai Egyetem, Biztonságtudományi Doktori Iskola, Bécsi út 96/b, 1034 Budapest, Magyarország, mester.gyula@bgk.uni-obuda.hu Összefoglalás: A tudományos alkotómunka

Részletesebben

Intézményi kompetenciahálók. Tudománytérképezés és kutatásértékelés

Intézményi kompetenciahálók. Tudománytérképezés és kutatásértékelés Intézményi kompetenciahálók Tudománytérképezés és kutatásértékelés Áttekintés Mi a tudománytérképezés? Modellek Tudománytérképezés és kutatásértékelés Alkalmazás: hazai kompetenciák Strukturális mutatók

Részletesebben

Pedagógiai információforrások, adatbázisok. Tittel Pál Könyvtár és Médiacentrum Gál Tibor 2015. március 4.

Pedagógiai információforrások, adatbázisok. Tittel Pál Könyvtár és Médiacentrum Gál Tibor 2015. március 4. Pedagógiai információforrások, adatbázisok Tittel Pál Könyvtár és Médiacentrum Gál Tibor 2015. március 4. HOL? HOGYAN? HA UGYAN! Ma már tudjuk, hogy egy értelmes sor vagy egy pontos hír körül mérföld hosszúságú

Részletesebben

Web of Science (WoS) Bemutató

Web of Science (WoS) Bemutató Web of Science (WoS) Bemutató Összeállította: Tóth Nándor 2013.10.14. - A WoS az Institute for Scientific Information (ISI) bibliográfiai adatbázisa - Interdiszciplináris adatbázis, heti rendszerességgel

Részletesebben

InCites bemutató. Tóth Szász Enikő Solution Specialist

InCites bemutató. Tóth Szász Enikő Solution Specialist InCites bemutató Tóth Szász Enikő eniko.szasz@clarivate.com Solution Specialist 2 Tartalom o o o o Pár szó a bibliometriáról Bevezető a metrikákba Előre beállított elemzések Saját elemzések készítése Pár

Részletesebben

Az Eszterházy Károly Egyetem Könyvtári szolgáltatásai szeptember 17. Gál Tibor Tittel Pál Könyvtár

Az Eszterházy Károly Egyetem Könyvtári szolgáltatásai szeptember 17. Gál Tibor Tittel Pál Könyvtár Az Eszterházy Károly Egyetem Könyvtári szolgáltatásai 2018. szeptember 17. Gál Tibor Tittel Pál Könyvtár Az egyetem könyvtári rendszere Tittel Pál Könyvtár (TPK) Eger Gyöngyös Jászberény Sárospatak Országos

Részletesebben

Miskolci Egyetem GÉPÉSZMÉRNÖKI ÉS INFORMATIKAI KAR. Osztályozási fák, durva halmazok és alkalmazásaik. PhD értekezés

Miskolci Egyetem GÉPÉSZMÉRNÖKI ÉS INFORMATIKAI KAR. Osztályozási fák, durva halmazok és alkalmazásaik. PhD értekezés Miskolci Egyetem GÉPÉSZMÉRNÖKI ÉS INFORMATIKAI KAR Osztályozási fák, durva halmazok és alkalmazásaik PhD értekezés Készítette: Veres Laura okleveles matematikus-informatikus Hatvany József Informatikai

Részletesebben

TUDOMÁNYMETRIA közgazdasági képzésben résztvevő hallgatóknak a Tanulás- és kutatásmódszertan című tantárgyához

TUDOMÁNYMETRIA közgazdasági képzésben résztvevő hallgatóknak a Tanulás- és kutatásmódszertan című tantárgyához TUDOMÁNYMETRIA közgazdasági képzésben résztvevő hallgatóknak a Tanulás- és kutatásmódszertan című tantárgyához 4. kiad. 2013. ÍRTA: TAMÁSNÉ FEKETE ADRIENN . Látni, amit mindenki lát, s arra gondolni, amire

Részletesebben

Kétféle ismeret van: magunk rendelkezünk a szükséges információval, vagy tudjuk, hogy az hol lelhető fel. Samuel Johnson

Kétféle ismeret van: magunk rendelkezünk a szükséges információval, vagy tudjuk, hogy az hol lelhető fel. Samuel Johnson Kétféle ismeret van: magunk rendelkezünk a szükséges információval, vagy tudjuk, hogy az hol lelhető fel. Samuel Johnson Szakmai közösség: eredetiség nem lehet egyedül megalapozni és elkészíteni egy tudományos

Részletesebben

Oktatói önéletrajz Dr. Békés Csaba János

Oktatói önéletrajz Dr. Békés Csaba János egyetemi tanár Társadalomtudományi és Nemzetközi Kapcsolatok Kar Nemzetközi Tanulmányok Intézet Karrier Felsőfokú végzettségek: 1978-1983 József Attila Tudományegyetem, Szeged,, történelem angol szak Tudományos

Részletesebben

Adatbázisok 2018-ban ADT- ARCANUM DIGITÁLIS TUDOMÁNYTÁR AKADÉMIAI KIADÓ FOLYÓIRATAI AKADÉMIAI KIADÓ MERSZ ADATBÁZIS AKADÉMIAI KIADÓ SZÓTÁRAI CAMBRIDGE

Adatbázisok 2018-ban ADT- ARCANUM DIGITÁLIS TUDOMÁNYTÁR AKADÉMIAI KIADÓ FOLYÓIRATAI AKADÉMIAI KIADÓ MERSZ ADATBÁZIS AKADÉMIAI KIADÓ SZÓTÁRAI CAMBRIDGE Adatbázisok 2018-ban ADT- ARCANUM DIGITÁLIS TUDOMÁNYTÁR AKADÉMIAI KIADÓ FOLYÓIRATAI AKADÉMIAI KIADÓ MERSZ ADATBÁZIS AKADÉMIAI KIADÓ SZÓTÁRAI CAMBRIDGE JOURNALS EBSCO JSTOR L HARMATTAN KIADÓ MATHSCINET

Részletesebben

InCites, tudománymetria, hasznosítás

InCites, tudománymetria, hasznosítás InCites, tudománymetria, hasznosítás Soós Sándor MTA KIK Tudománypolitikai és Tudományelemzési Osztály Az InCites potenciálja a kutatásértékelés-támogatásban Az Impakt Faktoron túlmutató értékelés a hazai

Részletesebben

(Eötvös József Könyvkiadó, Budapest 2012) A könyvet tárgyánál fogva és szerzőjére való tekintettel is ajánlom azoknak az olvasóknak a

(Eötvös József Könyvkiadó, Budapest 2012) A könyvet tárgyánál fogva és szerzőjére való tekintettel is ajánlom azoknak az olvasóknak a 1 HAGYOMÁNY ÉS MODERNSÉG BENEDETTO CROCE ESZMEVILÁGÁBAN (Eötvös József Könyvkiadó, Budapest 2012) A könyvet tárgyánál fogva és szerzőjére való tekintettel is ajánlom azoknak az olvasóknak a figyelmébe,

Részletesebben

Állatkísérletek Elmélete és Gyakorlata- B szint

Állatkísérletek Elmélete és Gyakorlata- B szint Szegedi Tudományegyetem ÁOK Állatkísérletek Elmélete és Gyakorlata- B szint Sebészeti Műtéttani Intézet 2017. december 06-december 15. Referencia szám: AA1.0/2015; AB1.0/2015 Function specific modules

Részletesebben

alap közép felső angol német francia orosz

alap közép felső angol német francia orosz Könyvtárhasználói szokások (2001) Az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum szeretné megismerni olvasóinak könyvtárhasználati szokásait. Kérjük, legyen segítségünkre, és válaszoljon az alábbi kérdésekre.

Részletesebben

Új lehetőségek a kutatók tudományos értékelésében

Új lehetőségek a kutatók tudományos értékelésében Új lehetőségek a kutatók tudományos értékelésében A tudomány ért rtéke, az ért rtékel kelés tudománya nya. MTA Székház, 2014. április 1. Soós Sándor MTA KIK Tudománypolitikai és Tudományelemzési Osztály

Részletesebben

A Szegedi Tudományegyetem open access politikája: tudománymenedzsment a Klebelsberg Könyvtárban

A Szegedi Tudományegyetem open access politikája: tudománymenedzsment a Klebelsberg Könyvtárban KÖFOP-2.1.2-VEKOP-15-2016-00001 A jó kormányzást megalapozó közszolgálat-fejlesztés A Szegedi Tudományegyetem open access politikája: tudománymenedzsment a Klebelsberg Könyvtárban Keveházi Katalin Nemzeti

Részletesebben

Mesterszintű operációkutatási szakemberképzés a BME-n

Mesterszintű operációkutatási szakemberképzés a BME-n Mesterszintű operációkutatási szakemberképzés a BME-n A BME-n 2013 őszén induló szakirányú továbbképzési program Magyarország egyetlen operációkutatási posztgraduális képzése. A programot a BME TTK Operációkutatási

Részletesebben

Úton a Nemzeti Tankönyvtártól a közép-európai tankönyvkutató központ felé

Úton a Nemzeti Tankönyvtártól a közép-európai tankönyvkutató központ felé Úton a Nemzeti Tankönyvtártól a közép-európai tankönyvkutató központ felé Az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum tankönyvgyűjteményének középés hosszú távú stratégiája A Nemzeti Tankönyvtár feladatai

Részletesebben

Rendezvény archívum 2001

Rendezvény archívum 2001 Január 2001. január 9. A NEKTÁR Alkalmazói Tanácsának 2001. január 15. AMICUS-bemutató 20001. január 18. A Könyvtári és Szakirodalmi Tájékoztatási Szabványosítási Bizottság 2001. január 23. A Magyar Tudományos

Részletesebben

Publikációs stratégia, tudománymetria, open access, szakirodalmi adatbázisok április 11.

Publikációs stratégia, tudománymetria, open access, szakirodalmi adatbázisok április 11. Publikációs stratégia, tudománymetria, open access, szakirodalmi adatbázisok 2018. április 11. Miért írunk cikket? A tanulmány megjelentetésének lépései (0,5-2,5 év időtartam) Szakirodalmazás Téma meghatározása

Részletesebben

[ξ ] Schubert András - Vasas Lívia 2010/2.

[ξ ] Schubert András - Vasas Lívia 2010/2. [ξ ] Magyarország és a szomszédos országok publikációs és idézettségi mutatószámai nemzetközi összehasonlításban a National Science Indicators (Thomson Reuters) és a SCImago (Elsevier) adatbázisok alapján,

Részletesebben

2017-től levelező tagozatra felvett hallgatóknak

2017-től levelező tagozatra felvett hallgatóknak TANEGYSÉGLISTA (MA) Jelek, rövidítések: D = dolgozat EF = egyéni felkészülés G = gyakorlati jegy K = kollokvium Sz = szigorlat V = vizsga Z = szakzáróvizsga kon = konzultáció k = kötelező tanegység kv

Részletesebben

Könyvtár Megnyitó Vendégvárás A könyvtár dolgozói

Könyvtár Megnyitó Vendégvárás A könyvtár dolgozói Könyvtár Megnyitó Vendégvárás 2009 A könyvtár dolgozói Könyvtár Megnyitó Vendégvárás 2009 Gálszécsi András Vasas Lívia Bécsi Antal Könyvtár Megnyitó Nézőtér 2009 Gálszécsi András Bogyai Katalin Skaliczki

Részletesebben

A magyar tudományos kutatás helyzete a világban Tudománymetriai elemzés a Scopus adatbázis adatai alapján. Schubert András.

A magyar tudományos kutatás helyzete a világban Tudománymetriai elemzés a Scopus adatbázis adatai alapján. Schubert András. [ξ ] A magyar tudományos kutatás helyzete a világban Tudománymetriai elemzés a Scopus adatbázis adatai alapján Schubert András schuba@helka.iif.hu 2009/2 http://www.mtakszi.hu/kszi_aktak/ MTA Kutatásszervezési

Részletesebben

InCites bemutató. Tóth Szász Enikő Solution Specialist

InCites bemutató. Tóth Szász Enikő Solution Specialist InCites bemutató Tóth Szász Enikő Eniko.szasz@clarivate.com Solution Specialist 2 Tartalom o o o Bevezető - forrásadatok Pár szó a normalizált metrikákról Elemzések Hol tart ma az intézményünk? Mennyire

Részletesebben

FELHÍVÁS! Felhívjuk tisztelt Elõfizetõink figyelmét a közlöny utolsó oldalán közzétett tájékoztatóra és a 2008. évi elõfizetési árainkra TARTALOM

FELHÍVÁS! Felhívjuk tisztelt Elõfizetõink figyelmét a közlöny utolsó oldalán közzétett tájékoztatóra és a 2008. évi elõfizetési árainkra TARTALOM LI. ÉVFOLYAM, 28. SZÁM Ára: 693 Ft 2007. OKTÓBER 11. FELHÍVÁS! Felhívjuk tisztelt Elõfizetõink figyelmét a közlöny utolsó oldalán közzétett tájékoztatóra és a 2008. évi elõfizetési árainkra TARTALOM oldal

Részletesebben

TUDOMÁNYMETRIA. A cím Lukács György híres-hirhedt dolgozata [1] címének parafrázisa (részletesebben lásd [2]).

TUDOMÁNYMETRIA. A cím Lukács György híres-hirhedt dolgozata [1] címének parafrázisa (részletesebben lásd [2]). TUDOMÁNYMETRIA Az impakt faktor és akiknek nem kell * Schubert András MTA Könyvtár és Információs Központ, Tudománypolitikai és Tudományelemzési Osztály, Budapest Bevezetés Az impact factor kifejezés az

Részletesebben

Kollár László Péter Személyes honlap: http://www.hsz.bme.hu/hsz/htdocs/dolgozok/dolgozo_reszlet.php?felhasznalonev=lkollar

Kollár László Péter Személyes honlap: http://www.hsz.bme.hu/hsz/htdocs/dolgozok/dolgozo_reszlet.php?felhasznalonev=lkollar Kollár László Péter Személyes honlap: http://www.hsz.bme.hu/hsz/htdocs/dolgozok/dolgozo_reszlet.php?felhasznalonev=lkollar Oklevelei: Építőmérnöki Diploma: 160/1982 Mérnöki Matematikai Szakmérnöki Diploma:

Részletesebben

TUDOMÁNYMETRIA Információáramlás az orvosi és a társadalomtudományok között Bevezetés Adatforrások és adatfeldolgozás Eredmények

TUDOMÁNYMETRIA Információáramlás az orvosi és a társadalomtudományok között Bevezetés Adatforrások és adatfeldolgozás Eredmények TUDOMÁNYMETRIA Információáramlás az orvosi és a társadalomtudományok között Schubert András*, Somogyi Anikó ** * MTA Könyvtár és Információs Központ, Tudománypolitikai és Tudományelemzési Osztály, Budapest

Részletesebben

műszaki tudomány doktora 1992 Beosztás: stratégiai tanácsadó, tudományos tanácsadó Munkahelyek: Nokia -Hungary kft Veszprémi Egyetem

műszaki tudomány doktora 1992 Beosztás: stratégiai tanácsadó, tudományos tanácsadó Munkahelyek: Nokia -Hungary kft Veszprémi Egyetem Név: Tarnay Katalin Születési adatok: Nyiregyháza, 1933. május 8 Legmagasabb tudományos fokozat, és elnyerésének éve: műszaki tudomány doktora 1992 Beosztás: stratégiai tanácsadó, tudományos tanácsadó

Részletesebben

A pedagógiai kutatás metodológiai alapjai. Dr. Nyéki Lajos 2015

A pedagógiai kutatás metodológiai alapjai. Dr. Nyéki Lajos 2015 A pedagógiai kutatás metodológiai alapjai Dr. Nyéki Lajos 2015 A pedagógiai kutatás jellemző sajátosságai A pedagógiai kutatás célja a személyiség fejlődése, fejlesztése során érvényesülő törvényszerűségek,

Részletesebben

Akik még. Fehér Mátyás Fidrich Ilona Háklár László Hatvany József Hoffmann Tibor

Akik még. Fehér Mátyás Fidrich Ilona Háklár László Hatvany József Hoffmann Tibor Fejezetek az Információ Kultúrtörténetéből Akik még Fehér Mátyás Fidrich Ilona Háklár László Hatvany József Hoffmann Tibor Bitter Krisztina Óbudai Egyetem 2014.05.06. Hatvany József (Bp., 1926. nov. 18.

Részletesebben

Az Elméleti Fizikai Tanszék

Az Elméleti Fizikai Tanszék Az Elméleti Fizikai Tanszék Az Elméleti Fizikai Tanszék első vezetője Ortvay Rudolf (1885 1945) volt. Ortvay Rudolf Farkas Gyula (1847 1930) tanítványa a kolozsvári egyetemen. Ortvay Rudolf élete hosszú

Részletesebben

INFORMATIKA ÉS TUDDMÁNYELEMZÉS

INFORMATIKA ÉS TUDDMÁNYELEMZÉS INFORMATIKA ÉS TUDDMÁNYELEMZÉS BRAUN TIBOR BUJDOSÓ ERNŐ SZERKESZTŐK BUDAPEST 1S84 Braun Tibor és Bujdosó Ernő szerkesztők A TUDOMÁNYOS KUTATÁS MINŐSÉGE A MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA KÖNYVTÁRÁNAK INFORMATIKAI

Részletesebben

Szakmai CD-ROM és online adatbázisok 2007.10.09

Szakmai CD-ROM és online adatbázisok 2007.10.09 Szakmai CD-ROM és online adatbázisok 2007.10.09 Helyi (egyetemi) hálózatban elérhető CD-ROM adatbázisok Forest Science Database (Tree CD) CD-ROM adatbázisok a központi könyvtár állományában (helyi használat)

Részletesebben

Színházi moderátor Moderátor

Színházi moderátor Moderátor 74-10 Színházi ismeretek alkalmazása Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításának eljárásrendjéről szóló 133/010. (IV..) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás,

Részletesebben

Tartalmi összefoglaló

Tartalmi összefoglaló 1 Tartalmi összefoglaló A jelen Egyezmény célja országaink kultúrájának kölcsönös megismertetése, a tudományos és kulturális intézmények, valamint kutatóintézetek közötti közvetlen kapcsolatok elősegítése,

Részletesebben

Módszertani dilemmák a statisztikában 40 éve alakult a Jövőkutatási Bizottság

Módszertani dilemmák a statisztikában 40 éve alakult a Jövőkutatási Bizottság Módszertani dilemmák a statisztikában 40 éve alakult a Jövőkutatási Bizottság SZIGNIFIKANCIA Sándorné Kriszt Éva Az MTA IX. Osztály Statisztikai és Jövőkutatási Tudományos Bizottságának tudományos ülése

Részletesebben

Eszterházy Károly Egyetem Tittel Pál Könyvtár október 13.

Eszterházy Károly Egyetem Tittel Pál Könyvtár október 13. Eszterházy Károly Egyetem Tittel Pál Könyvtár 2016. október 13. A Tittel Pál Könyvtár felépítése: Egri Campus Gyöngyösi Campus Jászberényi Campus Sárospataki Campus Tittel Pál (1784-1831) Csillagkoronák

Részletesebben

A pedagógia mint tudomány. Dr. Nyéki Lajos 2015

A pedagógia mint tudomány. Dr. Nyéki Lajos 2015 A pedagógia mint tudomány Dr. Nyéki Lajos 2015 A pedagógia tárgya, jellegzetes vonásai A neveléstudomány tárgya az ember céltudatos, tervszerű alakítása. A neveléstudomány jellegét tekintve társadalomtudomány.

Részletesebben

JANUÁR. Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat Vasárnap. 52. hét. 1. hét. 2. hét. 3. hét. 4. hét. 5. hét

JANUÁR. Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat Vasárnap. 52. hét. 1. hét. 2. hét. 3. hét. 4. hét. 5. hét Életképek A Szegedi Tudományegyetem Ásványtani, Geokémiai és Kőzettani Tanszékén található a Koch Sándor nevével fémjelzett több, mint 3000 db ásványt tartalmazó gyűjtemény. A gyűjtemény szerves részét

Részletesebben

90 Éves az MST. Kilencven éves a Statisztikai Szemle

90 Éves az MST. Kilencven éves a Statisztikai Szemle Hunyadi László Kilencven éves a Statisztikai Szemle A Statisztikai Szemle az egyik legrégibb szakmai folyóirat, 1923 januárja óta gyakorlatilag folyamatosan megjelenik. Sokan, sokat írtak a történetéről.

Részletesebben

Journal Citation Reports. Tóth Szász Enikő Customer Education Specialist

Journal Citation Reports. Tóth Szász Enikő Customer Education Specialist Journal Citation Reports Tóth Szász Enikő Customer Education Specialist eniko.szasz@thomsonreuters.com Kutatás ciklusa Ötlet, felfedezés Értékelés Publikálás Népszerűsítés Bevezető Journal Citation Report

Részletesebben

Kutatásértékelés és tudománymetria Nemzetközi és hazai gyakorlatok az elméletek tükrében. Sándor Soós

Kutatásértékelés és tudománymetria Nemzetközi és hazai gyakorlatok az elméletek tükrében. Sándor Soós Kutatásértékelés és tudománymetria Nemzetközi és hazai gyakorlatok az elméletek tükrében Sándor Soós soossand@konyvtar.mta.hu Tudománymetria az akadémiai köztudatban Három elterjedt (téves) felfogás: A

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény Babeş-Bolyai Tudományegyetem 1.2 Kar Történelem és Filozófia 1.3 Intézet Magyar Filozófiai Intézet 1.4 Szakterület Filozófia

Részletesebben

Szempontrendszer az oktatók/kutatók szakmai munkájának értékeléséhez

Szempontrendszer az oktatók/kutatók szakmai munkájának értékeléséhez 1.melléklet Szempontrendszer az oktatók/kutatók szakmai munkájának értékeléséhez Az Óbudai Egyetem oktatóinak/kutatóinak (továbbiakban: oktatók) szakmai teljesítményét az alábbi szempontrendszer szerint

Részletesebben

MEGHÍVÓ. Költség-hatékonysági vizsgálatok a német megközelítés és az európai módszertan áttekintése. Prof. J.-Matthias Graf von der Schulenburg

MEGHÍVÓ. Költség-hatékonysági vizsgálatok a német megközelítés és az európai módszertan áttekintése. Prof. J.-Matthias Graf von der Schulenburg Corvinus Egészségpolitikai és Egészség-gazdaságtani Konferenciák 2011/6 Budapesti Corvinus Egyetem, Közgazdaságtudományi Kar Egészség-gazdaságtani és Egészségügyi Technológiaelemzési Kutatóközpont Magyar

Részletesebben

A Szegedi Tudományegyetem Sófi József Alapítvány évi ösztöndíjasai

A Szegedi Tudományegyetem Sófi József Alapítvány évi ösztöndíjasai A Szegedi Tudományegyetem Sófi József Alapítvány 2007. évi ösztöndíjasai A Szegedi Tudományegyetem Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítványa 2001. január 2- án jött létre, és eddig 4 millió forint

Részletesebben

Interdiszciplináris Doktori Iskola

Interdiszciplináris Doktori Iskola Interdiszciplináris Doktori Iskola PTE BTK Interdiszciplináris Doktori Iskola Európa és a magyarság a 18-20. században Doktori Program habilitációs kritériumai I. Publikációk 1. Két monográfia. (vagy 2.

Részletesebben

Dr. Kührner Éva 2011.

Dr. Kührner Éva 2011. Dr. Kührner Éva 2011. A hagyományos publikálás jellemzői szerző honoráriumot kaphat minőségi szűrő lektorálás megjelenésnek hosszú átfutása van a lapért az olvasó fizet a haszon a kiadóé Elektronikus publikálás

Részletesebben

A nemzetiségi és határon túli tankönyv- és médiatár. A Pedagógiai Könyvtár tankönyvgyűjteményi stratégiája

A nemzetiségi és határon túli tankönyv- és médiatár. A Pedagógiai Könyvtár tankönyvgyűjteményi stratégiája A nemzetiségi és határon túli tankönyv- és médiatár A Pedagógiai Könyvtár tankönyvgyűjteményi stratégiája OFI - Pedagógiai Könyvtár és Múzeum A Magyar Pedagógusok Háza Információs központ, országos tudományos

Részletesebben

Web E-mail www.dieip.hu dieip@dieip.hu

Web E-mail www.dieip.hu dieip@dieip.hu VIII. ÉVFOLYAM VOL. VIII 2014/3. SZÁM NO. 3/2014 FŐSZERKESZTŐ EDITOR-IN-CHIEF PACZOLAY PÉTER TÁRSSZERKESZTŐK EDITORIAL STAFF FEJES ZSUZSANNA KOVÁCS ENDRE MIKLÓS LENGYEL NÓRA TÓTH J. ZOLTÁN Levelezési cím

Részletesebben

ISMERETLEN ARCÉLEK ZSUGYEL JÁNOS PHD: EGY VILÁGPOLGÁR ÚTJA A SZOCIALIZMUSTÓL A KATOLICIZMUSIG: ERNST FRIEDRICH SCHUMACHER (1911-1977)

ISMERETLEN ARCÉLEK ZSUGYEL JÁNOS PHD: EGY VILÁGPOLGÁR ÚTJA A SZOCIALIZMUSTÓL A KATOLICIZMUSIG: ERNST FRIEDRICH SCHUMACHER (1911-1977) ISMERETLEN ARCÉLEK A Miskolci Keresztény Szemle rovatot indított Ismeretlen arcélek címmel. Ebben a rovatban idırıl-idıre, Magyarországon jórészt ismeretlen XX. századi európai személyiségek életútját,

Részletesebben

A kötet szerkesztői. Ábel István

A kötet szerkesztői. Ábel István A kötet szerkesztői Ábel István A Marx Károly Közgazdasági Egyetem gazdaságmatematika szakán végzet 1978- ban. A közgazdaság-tudomány kandidátusa (CSc) címet 1989-ben a vállalati viselkedés, a nyereségérdekeltség

Részletesebben

SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM KÖZGAZDASÁGTANI DOKTORI ISKOLA. KÉPZÉSI TERV (Érvényes: tanév I. félévétől, felmenő rendszerben)

SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM KÖZGAZDASÁGTANI DOKTORI ISKOLA. KÉPZÉSI TERV (Érvényes: tanév I. félévétől, felmenő rendszerben) SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM KÖZGAZDASÁGTANI DOKTORI ISKOLA KÉPZÉSI TERV (Érvényes: 2012-2013. tanév I. félévétől, felmenő rendszerben) Az SZTE Közgazdaságtani Doktori Iskolában a szervezett képzésben részt

Részletesebben

Diplomás pályakövetés intézményi online kutatás, 2011

Diplomás pályakövetés intézményi online kutatás, 2011 Diplomás pályakövetés intézményi online kutatás, 2011 DPR intézményi online kutatások kötelező kérdésblokkja Hallgatók 2011 [INTÉZMÉNYI KÉPVISELŐNEK:] KÉRJÜK, OLVASSA EL A MELLÉKELT TÁJÉKOZTATÓT! Kedves

Részletesebben

Szakirodalom-kutatás. Szakmai közösség: eredetiség. nem lehet egyedül megalapozni és elkészíteni egy tudományos művet

Szakirodalom-kutatás. Szakmai közösség: eredetiség. nem lehet egyedül megalapozni és elkészíteni egy tudományos művet Szakirodalom-kutatás Szakmai közösség: eredetiség nem lehet egyedül megalapozni és elkészíteni egy tudományos művet Kétféle ismeret van: magunk rendelkezünk a szükséges információval, vagy tudjuk, hogy

Részletesebben

Bemutatkozik az MTA Könyvtára

Bemutatkozik az MTA Könyvtára TARTALOM Bemutatkozik az MTA Könyvtára 1. alapozó program A mintegy 60-90 perces látogatás során levetítjük a könyvtár történetéről és kincseiről készült kisfilmet, bemutatjuk a különféle funkciójú olvasói

Részletesebben

Fedezze fel a tudományos irodalom összefüggéseit a Web of Knowledge segítségével

Fedezze fel a tudományos irodalom összefüggéseit a Web of Knowledge segítségével Fedezze fel a tudományos irodalom összefüggéseit a Web of Knowledge segítségével Web of Knowledge Átfogó gyűjteménye a legfontosabb kutatási információknak: megbízható, integrált, multidiszciplináris 12

Részletesebben

2019-től nappali tagozatra felvett hallgatóknak

2019-től nappali tagozatra felvett hallgatóknak TANEGYSÉGLISTA (MA) Jelek, rövidítések: EF= egyéni felkészülés D = dolgozat G = gyakorlati jegy K = kollokvium Sz = szigorlat V = vizsga Z = szakzáróvizsga kon = konzultáció k = kötelező tanegység kv =

Részletesebben

Lakosság- és környezetvédelem a Paksi Atomerõmû zónájában

Lakosság- és környezetvédelem a Paksi Atomerõmû zónájában Lakosság- és környezetvédelem a Paksi Atomerõmû zónájában Gergelics Natália tûzoltó hadnagy A tudománymetria nagyon fontos egy-egy téma vizsgálatánál, hiszen az írott kommunikáció számszerû adatainak elemzésével

Részletesebben

Feleségem Hizsnyik Mária, gyermekeim Gyula (1979) és Júlia (1981), unokáim Lola (2007), Kende (2010) és Márkó (2010)

Feleségem Hizsnyik Mária, gyermekeim Gyula (1979) és Júlia (1981), unokáim Lola (2007), Kende (2010) és Márkó (2010) Pap Gyula Születési hely és idő: Debrecen, 1954 Feleségem Hizsnyik Mária, gyermekeim Gyula (1979) és Júlia (1981), unokáim Lola (2007), Kende (2010) és Márkó (2010) TANULMÁNYOK, TUDOMÁNYOS FOKOZATOK Gimnáziumi

Részletesebben

2019-től levelező tagozatra felvett hallgatóknak

2019-től levelező tagozatra felvett hallgatóknak TANEGYSÉGLISTA (MA) Jelek, rövidítések: D = dolgozat EF = egyéni felkészülés G = gyakorlati jegy K = kollokvium Sz = szigorlat V = vizsga Z = szakzáróvizsga kon = konzultáció k = kötelező tanegység kv

Részletesebben

FEGYVERNEKI SÁNDOR, Valószínűség-sZÁMÍTÁs És MATEMATIKAI

FEGYVERNEKI SÁNDOR, Valószínűség-sZÁMÍTÁs És MATEMATIKAI FEGYVERNEKI SÁNDOR, Valószínűség-sZÁMÍTÁs És MATEMATIKAI statisztika 9 IX. ROBUsZTUs statisztika 1. ROBUsZTUssÁG Az eddig kidolgozott módszerek főleg olyanok voltak, amelyek valamilyen értelemben optimálisak,

Részletesebben

Tájékoztató az MTA doktora címre a Biológiai Osztálynál pályázók számára. Az MTA doktora cím adományozásának három fő feltétele van:

Tájékoztató az MTA doktora címre a Biológiai Osztálynál pályázók számára. Az MTA doktora cím adományozásának három fő feltétele van: Követelményrendszer Tájékoztató az MTA doktora címre a Biológiai Osztálynál pályázók számára A Biológiai Tudományok Osztálya az MTA doktora címre pályázók számára az alábbi követelményeket teszi közzé,

Részletesebben

Útmutató a Kutatási (K, NN, ANN) és a Fiatal kutatói (PD) alapkutatási pályázatokhoz 2014

Útmutató a Kutatási (K, NN, ANN) és a Fiatal kutatói (PD) alapkutatási pályázatokhoz 2014 ORSZÁGOS TUDOMÁNYOS KUTATÁSI ALAPPROGRAMOK Útmutató a Kutatási (K, NN, ANN) és a Fiatal kutatói (PD) alapkutatási pályázatokhoz 2014 2013. december 16. A Pályázati felhívás és jelen Pályázati útmutató

Részletesebben

Útmutató a Kutatási (K, NN, ANN) és a Fiatal kutatói (PD) alapkutatási pályázatokhoz 2013

Útmutató a Kutatási (K, NN, ANN) és a Fiatal kutatói (PD) alapkutatási pályázatokhoz 2013 Útmutató a Kutatási (K, NN, ANN) és a Fiatal kutatói (PD) alapkutatási pályázatokhoz 2013 2012. december 17. A Pályázati felhívás és jelen Pályázati útmutató letölthető az alábbi címen: http://www.otka.hu/palyazatok/aktualis-otka-palyazatok

Részletesebben

A KÉPZÉSI TERV FELÉPÍTÉSE

A KÉPZÉSI TERV FELÉPÍTÉSE A KÉPZÉSI TERV FELÉPÍTÉSE A képzési terv három lapból áll: címoldal; tantárgyak ütemezése; szigorlati tárgyak és nyelvtudás. 1. A címoldal tartalmazza - az intézmény nevét; - a doktori iskola nevét; -

Részletesebben

ATOMBOMBA FELTALÁLÓI Szilárd Leó (1898-1964)

ATOMBOMBA FELTALÁLÓI Szilárd Leó (1898-1964) ATOMBOMBA FELTALÁLÓI Szilárd Leó (1898-1964) Világhírő magyar természettudós, egy középosztálybeli zsidó értelmiségi család gyermeke volt, Spitz vezetéknévvel született, de családja 1900-ban magyarosította

Részletesebben

Társadalmi és gazdasági hálózatok modellezése

Társadalmi és gazdasági hálózatok modellezése Társadalmi és gazdasági hálózatok modellezése 6. el adás Hálózatok növekedési modelljei: `uniform és preferential attachment' El adó: London András 2015. október 12. Hogyan n nek a hálózatok? Statikus

Részletesebben

PUBLIKÁCIÓS MINIMUMKÖVETELMÉNYEK A DOKTORI FOKOZATSZERZÉSHEZ AZ SZTE KÖZGAZDASÁGTANI DOKTORI ISKOLÁJÁBAN

PUBLIKÁCIÓS MINIMUMKÖVETELMÉNYEK A DOKTORI FOKOZATSZERZÉSHEZ AZ SZTE KÖZGAZDASÁGTANI DOKTORI ISKOLÁJÁBAN PULIKÁIÓS MINIMUMKÖVETELMÉNYEK OKTORI FOKOZTSZERZÉSHEZ Z SZTE KÖZGZSÁGTNI OKTORI ISKOLÁJÁN doktori képzés átalakuló szabályozási feltételei miatt az SZTE Közgazdaságtani oktori Iskola Tanácsa a 2011. december

Részletesebben

MKE 44. Vándorgyűlés Győr, 2012.07.12-14.

MKE 44. Vándorgyűlés Győr, 2012.07.12-14. MKE 44. Vándorgyűlés Győr, 2012.07.12-14. Mi a Mendeley? A Mendeley egy könyvtárkezelő program, hasonló a RefWorks, Endnote, Citavi-hoz (hivatkozáskezelő és tudományos közösségi háló) A Mendeley több,

Részletesebben

Jövő Internet Nemzeti Technológiai Platform ülése

Jövő Internet Nemzeti Technológiai Platform ülése Jövő Internet Nemzeti Technológiai Platform ülése 2014. 10.17. Innotrends Hungary 2014 I. Magyar Jövő Internet Konferencia A Jövő internet szerepe a felsőoktatási kutatás-fejlesztésben Dr. Kardon Béla

Részletesebben

DEBRECENI EGYETEM MŰSZAKI KAR

DEBRECENI EGYETEM MŰSZAKI KAR DEBRECENI EGYETEM MŰSZAKI KAR KÖRNYEZET- ÉS VEGYÉSZMÉRNÖKI TANSZÉK A Környezetmérnöki MScszak bemutatkozása A környezetmérnök, a jövő biztosítéka! DE DEBRECENI EGYETEM 14 Kar MK MŰSZAKI KAR A RÉGIÓ MŰSZAKI

Részletesebben

Románia, 410104 Nagyvárad, Iuliu Maniu 15. 0744-370997 hausmannaliz@gmail.com. Neme Nő Születési dátum 06.09.1952. Állampolgárság román, magyar

Románia, 410104 Nagyvárad, Iuliu Maniu 15. 0744-370997 hausmannaliz@gmail.com. Neme Nő Születési dátum 06.09.1952. Állampolgárság román, magyar Önéletrajz SZEMÉLYI ADATOK Hausmann Alice Románia, 410104 Nagyvárad, Iuliu Maniu 15. 0744-370997 hausmannaliz@gmail.com Neme Nő Születési dátum 06.09.1952. Állampolgárság román, magyar SZAKMAI TAPASZTALAT

Részletesebben

Szarvák Tibor 1 Bogárdi Tünde 2

Szarvák Tibor 1 Bogárdi Tünde 2 Szolnoki Tudományos Közlemények XV. Szolnok, 2011. Szarvák Tibor 1 Bogárdi Tünde 2 VIDÉKI FELSŐOKTATÁS HELYZETE AZ ALFÖLDÖN A Szent István Egyetem hálózatos felépítése, térbelisége, többkarúsága ideális

Részletesebben

[ξ ] A tudománymetria hét mítosza költészet és valóság. Wolfgang Glänzel 2009/1. wolfgang.glanzel@econ.kuleuven.be. http://www.mtakszi.

[ξ ] A tudománymetria hét mítosza költészet és valóság. Wolfgang Glänzel 2009/1. wolfgang.glanzel@econ.kuleuven.be. http://www.mtakszi. [ξ ] A tudománymetria hét mítosza költészet és valóság Wolfgang Glänzel wolfgang.glanzel@econ.kuleuven.be 2009/1 http://www.mtakszi.hu/kszi_aktak/ MTA Kutatásszervezési Intézet 2009 A tudománymetria hét

Részletesebben

DR. BUJALOS ISTVÁN SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ

DR. BUJALOS ISTVÁN SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ DR. BUJALOS ISTVÁN SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ I. KÉPZETTSÉG, KÉPESÍTÉS megnevezés évszám kibocsátó intézmény 1979 KLTE 1983 ELTE magyar történelem szakos középiskolai tanár filozófia szakos előadó II. OKTATÁSI

Részletesebben

Oktatói önéletrajz Dr. Csutora Mária

Oktatói önéletrajz Dr. Csutora Mária egyetemi tanár Gazdálkodástudományi Kar Környezetgazdaságtani és Technológiai Tanszék Karrier Felsőfokú végzettségek: - 1989 MKKE, Okleveles közgazda mezőgazdasági szakon Tudományos fokozatok, címek::

Részletesebben

Tájékoztatás a 4- éves doktori tanulmányok komplex vizsgájáról: a jelentkezésre és a vizsga lebonyolítására vonatkozó információk

Tájékoztatás a 4- éves doktori tanulmányok komplex vizsgájáról: a jelentkezésre és a vizsga lebonyolítására vonatkozó információk Tájékoztatás a 4- éves doktori tanulmányok komplex vizsgájáról: a jelentkezésre és a vizsga lebonyolítására vonatkozó információk Ezen tájékoztató dokumentum célja a komplex átvilágító vizsgára vonatkozó

Részletesebben

magyar 204. magyar 204. biológia 210. földrajz 210. informatika 5. technika rajz angol/német oszt.főnöki testnevelés

magyar 204. magyar 204. biológia 210. földrajz 210. informatika 5. technika rajz angol/német oszt.főnöki testnevelés 5.a 1. 2. i biológia 210. 210. informatika 3. /német /német ének testnevelés 4. testnevelés /német gazdálkodás 5. technika rajz /német oszt.főnöki testnevelés 6. rajz 5.a 1. testnevelés ének 2. informatika

Részletesebben