Fogalma. pont), a hiperszöveges és a hipermediális rendszerek

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Fogalma. pont), a hiperszöveges és a hipermediális rendszerek"

Átírás

1 WEB

2 Fogalma A világháló (World Wide Web) az interneten működő, egymással hiperlinkekkel (hivatkozásokkal) összekötött dokumentumok rendszere. Hiperhivatkozás, (link, élő kapocs, kapcsolódási pont), a hiperszöveges és a hipermediális rendszerek elemeit, objektumait összekötő eszköz. Értelmezéséhez böngészőprogramra van szükség. A hiperszöveg (hipertext) egy nemlineáris, sokközpontú, digitális közegben hálózatosan épülő, nyitott vagy zárt (szöveg)rendszer. A hiperszöveg kiterjesztése a hipermédia, amikor a szöveg pl.: audiovizuális és egyéb elemekkel bővül. A hipermédia a rendszer multimédiális jellegét hangsúlyozza a hipertext szövegközpontúságával szemben.

3 A hypertext olyan interaktív dokumentum, mely linkeket biztosít az olvasónak a szövegek közti átjárhatóság céljából. Ezeken a linkeken tovább lehet haladni más szövegek felé. A világhálón a hypertextek HTML (hypertext markup language) nyelven vannak rögzítve.

4 A rendszert (a webet) böngészőprogram segítségével lehet elérni, amely képes megjeleníteni az egyes dokumentumokat, a weblapokat (honlapokat). A felhasználó a weblapokon található hiperlinkek segítségével további lapokat kérhet le a webszerverről, amelyeken újabb hiperlinkek lehetnek.

5 Története A Web alapelveit Tim Berners-Lee, a CERN részecskefizikai kutatóközpont munkatársa dolgozta ki 1989-ben. Eredeti célja a különböző intézményekben világszerte dolgozó kutatók közötti automatizált információmegosztás volt. Az alapötlet egy globális információs hálózat létrehozása volt a számítógépek, a számítógépes hálózat és a hipertext képességeinek ötvözésével április 30-án a CERN bejelentette, hogy a web mindenki számára szabad és ingyenes nincs szerzői jogdíj. Még ugyanebben az évben elindult az első magyarországi webszerver, a

6 Első magyar webszerver

7

8 CERN

9

10 WEB atyja Sir Timothy John Berners-Lee, a HTML, a HTTP és több hasonló protokoll kifejlesztője és a World Wide Web Consortium vezetője, azé a cégé, mely a Web további fejlődését irányítja.

11 A web szabványai A Uniform Resource Locator (URL), leírja, milyen egyedi címmel (hol van az oldal) kell rendelkeznie az egyes weboldalaknak. A hipertext átviteli protokoll (Hyper Text Transfer Protocol, HTTP), megadja, hogyan küld egymásnak információt a böngésző és a webkiszolgáló. A hipertext leíró nyelv (Hyper Text Markup Language, HTML), az információkódolás eljárása, mellyel az oldal sokféle eszközön megjeleníthetővé válik. CSS stílusok leírását biztosító nyelv; HTML kiegészítője. Berners-Lee jelenleg a World Wide Web Consortiumnál dolgozik, amely ezeket a szabványokat fejleszti és karbantartja, valamint továbbiakat is, melyekkel a számítógépek hatékonyan tudnak információkat tárolni és küldeni.

12 URI Az URI (Uniform Resource Identifier, egységes erőforrás-azonosító) egy rövid karaktersorozat, amelyet egy webes erőforrás azonosítására használunk. Az URI az erőforrást kétféleképp azonosíthatja: hely szerint (URL) vagy név szerint (URN). Az URL olyan URI, amely azzal határozza meg az erőforrást, hogy hogyan és hol lehet azt elérni. Az URN-re példa lehet a következő: urn:isbn: Ez egy olyan URI, amely egy könyvet azonosít az ISBNadata alapján. Ezzel az URN-nel azonosítottuk a könyvet anélkül, hogy bármit mondtunk volna a helyéről vagy az elérhetőségéről.

13 URL A webcím, más néven URL (egységes erőforrás helyazonosító), az interneten megtalálható egyes erőforrások (például szövegek, képek) szabványosított címe. A webcím egyetlen címben összefoglalja a dokumentum megtalálásához szükséges négy alapvető információt: a protokollt, amit a célgéppel való kommunikációhoz használunk; a szóban forgó gép (webszerver) vagy tartomány nevét; a hálózati port számát, amin az igényelt szolgáltatás elérhető a célgépen, webszerveren; a fájlhoz vezető elérési utat a célgépen, webszerveren belül.

14 URL példa Ennek részei: A http a használandó protokoll. A protokoll neve után kettőspont (:) írandó. A hu.wikipedia.org a célgép tartományneve. Ez elé két perjel (//) írandó. (Emögött valójában egy IP cím áll.) A 80 a célgép azon hálózati portszáma, amin kérésünket várja; ez elé kettőspont (:) írandó. Ezt a részt gyakran teljesen elhagyhatjuk, például esetünkben a http protokoll alapértelmezett portszáma a 80. A /wiki a kért elérési út a célgépen. Ez a rész mindig a perjellel (/) kezdődik.

15 A webcímek egyéb részeket is tartalmazhatnak, http esetében például az elérési út után, egy kérdőjel (?) mögé helyezve keresési kérdés szerepelhet: Az elérési út után, attól egy kettős kereszttel (#) elválasztva szerepelhet a hiperszöveg egy részére hivatkozó azonosító:

16 URL rövidítése - TinyURL

17 HTTP A HTTP (Hyper Text Transfer Protocol) egy információátviteli protokoll elosztott, kollaboratív, hipermédiás, információs rendszerekhez. A HTTP egy kérés-válasz alapú protokoll kliens (böngésző) és szerver (webszerver) között. Tim Berners-Lee és csapata alkották meg, jelenlegi verziója (1.1) 1999-ben jött létre.

18 HTTP kérés: böngészőtől szerver felé Egy HTTP kérés első sora mindig,,metódus ERŐFORRÁS VERZIÓ" alakú, például így: GET /images/logo.gif HTTP/1.1 Ezt a sort követheti tetszőleges számú header sor,,header: ÉRTÉK" alakban, például így: Accept: text/plain,text/html Accept-Language: en A header sorok végét egy üres sor jelzi, melyet az opcionális üzenettest követ.

19 HTTP protokoll 8 féle metódust definiál. A metódusok a megadott erőforráson végzendő műveletet határozzák meg. Pl.: GET A megadott erőforrás letöltését kezdeményezi. POST Feldolgozandó adatot küld fel a szerverre. Például HTML űrlap tartalmát. Az adatot az üzenettest tartalmazza. PUT Feltölti a megadott erőforrást. DELETE Törli a megadott erőforrást.

20 HTTP válasz: szervertől a böngésző felé A HTTP válasz első sora a státuszsor, amely,,verzió STÁTUSZKÓD INDOKLÁS" alakú. A státuszkód egy három számjegyű szám, az indoklás egy üzenet valamilyen emberi nyelven, pl.: HTTP/ OK HTTP/ Not Found A státuszkódok jelentését az RFC 2616 tartalmazza részletesen.

21 A státuszsor után header sorok következhetnek a HTTP kérésnél látott módon,,headernév: ÉRTÉK" alakban. Például így: Date: Mon, 23 May :38:34 GMT Server: Apache/ (Unix) (Red-Hat/Linux) Last-Modified: Wed, 08 Jan :11:55 GMT Accept-Ranges: bytes Content-Length: 438 Content-Type: text/html; charset=utf-8

22

23 A HTTP egy állapot nélküli protokoll: a szervernek nem kell nyilvántartania felhasználói információkat az egyes kérések kiszolgálása között. A HTTP eredetileg nem arra készült, hogy felhasználók jelentkezzenek be rajta keresztül szerverekre és ott munkamenetet indítsanak. Történetileg azonban úgy alakult, hogy a HTTP terjedt el széles körben más, felhasználói bejelentkezést támogató protokollok helyett, ami arra kényszerítette a webfejlesztőket, hogy a HTTP-t mintegy megerőszakolva, kerülőutakon járva tárolják a felhasználók munkamenetállapotait. Egy tipikus megoldás cookie-kban tárolni a felhasználói állapotot.

24 Biztonságos HTTP - HTTPS A HTTPS séma szintaktikailag megegyezik a http-sémával, de jelzi a böngészőnek, hogy használni kell az SSL/TSL titkosító réteget az adatforgalom védelme érdekében. Az SSL különösen célszerű a HTTP esetében, mert akkor is nyújt némi védelmet, ha csak a kommunikáció egyik oldala hitelesített. Az internetes HTTP-tranzakciók esetében jellemzően csak a szerveroldal hitelesített.

25 HTML A HTML (Hyper Text Markup Language = hiperszöveges jelölőnyelv) egy leíró nyelv, melyet weboldalak szoftver független tárolásához, készítéséhez fejlesztettek ki, és mára internetes szabvánnyá vált a W3C (World Wide Web Consortium) támogatásával. Az aktuális változata a 4.01, mely az SGML általános jelölőnyelv egy konkrét alkalmazása, már kész a HTML5 is, de még csak vázlat.

26 HTML általában szöveges állományokban található meg olyan számítógépeken, melyek az internethez kapcsolódnak. Ezek az állományok tartalmazzák azokat az információkat, amelyek a megjelenítő programnak (böngészők) leírják, hogyan kell megjeleníteni illetve feldolgozni az adott állomány tartalmát. Megjelenítő program lehet pl.: egy webböngésző program.

27 Négyfajta szimbólum (leíró elem) található meg a HTML-ben: strukturális elemek, amelyek leírják az adott szöveg helyét, elrendezését az oldal szerkezetében, például <h1>téma 1</h1> mint első szintű címsor (alcím). prezentációs szimbólumok, amelyek leírják, hogy az adott szöveg hogyan nézzen ki: például <b>vastag</b> vastag kinézetet eredményez. (Ez a forma azonban ma már elavultnak számít, helyette a CSS használata javasolt, ugyanis a legújabb irányelv szerint szét kell választani a tartalmat (amit a HTML kódol) és a formát (amit CSS-ben szokás kódolni), és ezáltal mindenki számára elérhetővé tehetőek a weblapok: felolvasó gépeknek, amit a gyengén látók használnak, szöveges böngészőknek, és nyomtatóbarát verziót is könnyebb készíteni.) hiperszöveg (hypertext) elemek, amelyek segítségével kapcsolat létesíthető a dokumentum egyes elemei és más dokumentumok között (például a <a href="http://hu.wikipedia.org/">wikipedia</a> a Wikipedia szót mint egy kapcsolatot a megadott URL-hez jeleníti meg) eszköz elemek, amelyek segítségével gombok, listák, beviteli mezők hozhatók létre.

28 Egy HTML állomány három fő részre bontható: A Dokumentum Típus Definíció az állomány legelején, ami a használni kívánt DTD-t adja meg, pl: <!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01//EN" "http://www.w3.org/tr/html4/strict.dtd"> a HTML fejléc <head>, ami technikai és dokumentációs adatokat tartalmaz, amelyeket az internet böngésző nem jelenít meg, tehát átlag felhasználó ezeket nem látja és a HTML törzs <body>, amely a megjelenítendő információkat tartalmazza.

29

30 Egy HTML dokumentum alapértelmezésként ISO , azaz nyugat-európai kódolást használ. Gyakran előforduló hiba, hogy nincs beállítva a charset paraméter a fejléc content attribútumában, annak ellenére, hogy a dokumentum nem nyugat-európai kódolású szöveget tartalmaz. Akármilyen kódolást használ is egy HTML dokumentum, bármilyen Unicode karakter megjeleníthető a szövegben annak UCS kódjával &# és ; jelek között. Például a magyar kis ő betű UCS kódja a decimális 337 (vagy hexadecimális 151), ezért függetlenül a használt kódolástól, a HTML dokumentumban elhelyezett ő vagy ő mindig az ő betűt fogja megjeleníteni.

31 HTML 5 HTML5 a következő, jelentősen átdolgozott változata a HTML-nek, a web fő jelölőnyelvének. Egyik fő tervezési célja, hogy a webes alkalmazásokhoz ne legyen szükség pluginek (pl. Adobe Flash) telepítésére. HTML5-ben lehetőség van audio és zenefájlok beillesztésére, erre a célra külön tagek vannak (<audio>, <video>). Továbbá létezik egy <canvas> tag, amely egy vászon. Erre Javascript segítségével lehet rajzolni, vagy képet beilleszteni. A HTML5-ből kivették az elrendezés megadó tulajdonságokat. Ezeket CSS-ben kell megadni.

32 HTML5-ben megvalósított 3D Naprendszer com/b/ie/archive/ 2011/05/06/galacti c-building-a-3dsolar-system-withhtml5.aspx com/testdrive/vie ws/sitemap/

33 CSS A CSS (Cascading Style Sheets) egy stílusleíró nyelv, mely a HTML típusú strukturált dokumentumok megjelenését írja le. A CSS-t a weblapok szerkesztői és olvasói egyaránt használhatják, hogy átállítsák vele a lapok színét, betűtípusait, elrendezését, és más megjelenéshez kapcsolódó elemeit. A tervezése során a legfontosabb szempont az volt, hogy elkülönítsék a dokumentumok struktúráját (melyet HTML-ben lehet megadni) a dokumentum megjelenésétől (melyet CSS-sel lehet megadni).

34

35 homepage, weblap, honlap Statikus csak HTML, fixen tárolt állományokból áll Dinamikus valamilyen programnyelven (pl.: php) megírt alkalmazásokból épülnek fel a honlapok; a webszerveren fut egy programnyelv értelmező és egy adatbázismotor, a kettő együttműködése állítja elő a böngésző által kért tartalmat

36 Web 2.0 Előfeltétele: növekvő sávszélesség, internet penetráció. Közösségi térré vált a web: közösségi portálok, megosztók (kép, hang, videó). Jelentősen megnőtt a kommunikáció a felhasználók között a weben keresztül (chat, skype). A felhasználó is tartalom előállító lett (blog, wiki, twitter, közösségi oldalak, komment), interaktivitás. Internet része lett a globális gazdaságnak (online vásárlás, bankolás). E-ügyintézés, e-kormányzás, e-napló. Felhő, felhő alapú alkalmazások a web is platform.

37

38 Szemantikus (jelentésközpontú) web A szemantikus web lényege, hogy az interneten található információkat a keresőrendszerek ne csupán felszínesen, hanem valódi, jelentésüket értelmezett tartalomként kezeljék (szövegen túl a képeket is). Ehhez metainformációkat kell kapcsolni az internetes erőforrásokhoz, amik alapján a keresőnek képesnek kell lennie következtetéseket is levonni. Gépek, programok mintázat-felismerésének közelítése az emberéhez (ontológiák), jelentés egyértelműsítés, mondat értelmezés, kontextusban értelmezés. 2-nyelvtechnol%C3%B3giai-kerekasztal.html

39 Böngészők - ma IE 9 Firefox Chrome Opera Safari Tudásuk Plug-in-ekkel bővíthető.

40

41

42

Nagy Gusztáv Web programozás alapismeretek

Nagy Gusztáv Web programozás alapismeretek Nagy Gusztáv Web programozás alapismeretek Nagy Gusztáv Web programozás alapismeretek Ad Librum Kiadó Budapest, 2011 A műnek erre a változatára a Nevezd meg!-ne add el!-ne változtasd! licenc feltételei1

Részletesebben

Vinnai Zoltán: HTML. Tartalomjegyzék

Vinnai Zoltán: HTML. Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék 1. Bevezető foglalkozás...3 2. Alapismeretek...4 2.1. Alapfogalmak...4 2.2. Weboldalak megjelenítési folyamata...5 2.3. Ellenőrző kérdések...6 3. HTML fájlok és készítésük...6 3.1. A HTML

Részletesebben

WEB TECHNOLÓGIÁK. Dr. Pál László Sapientia EMTE, Csíkszereda, 2014-2015 tanév, II. Félév

WEB TECHNOLÓGIÁK. Dr. Pál László Sapientia EMTE, Csíkszereda, 2014-2015 tanév, II. Félév WEB TECHNOLÓGIÁK 1.ELŐADÁS Dr. Pál László Sapientia EMTE, Csíkszereda, 2014-2015 tanév, II. Félév Előadás tematika 1.Előadás: Bevezetés 2. Előadás: A HTML alapjai 3. Előadás: 4. Előadás: 5. Előadás: 6.

Részletesebben

Dokumentumleíró nyelvek e-book Dinya Elek, Tóth Tamás

Dokumentumleíró nyelvek e-book Dinya Elek, Tóth Tamás TÁMOP-4.1.2/A/1-11/1-2011-0015 Egészségügyi Ügyvitelszervező Szakirány: Tartalomfejlesztés és Elektronikus Tananyagfejlesztés a BSc képzés keretében Dokumentumleíró nyelvek e-book Dinya Elek, Tóth Tamás

Részletesebben

WEB TECHNOLÓGIÁK 2.ELŐADÁS

WEB TECHNOLÓGIÁK 2.ELŐADÁS Dr. Pál László, Sapientia EMTE, Csíkszereda WEB TECHNOLÓGIÁK 2.ELŐADÁS 2014-2015 tavasz A HTML nyelv alapjai Mi a HTML? A HTML (angolul: HyperText Markup Language=hiperszöveges jelölőnyelv) Leíró nyelv,

Részletesebben

1. A WEBLAPFEJLESZTÉS ESZKÖZEI

1. A WEBLAPFEJLESZTÉS ESZKÖZEI 1. A WEBLAPFEJLESZTÉS ESZKÖZEI 1.1 CÉLKITŰZÉSEK ÉS KOMPETENCIÁK Cél, hogy a hallgató ízelítőt kapjon a weblapok kialakulásáról, a weboldalak letöltődésének menetéről, átlássa a weblapfejlesztéshez szükséges

Részletesebben

ZÁRÓDOLGOZA T. M a r to n n é M ia v ecz Márta

ZÁRÓDOLGOZA T. M a r to n n é M ia v ecz Márta 1. ZÁRÓDOLGOZA T M a r to n n é M ia v ecz Márta 2 010 1. Pannon Egyetem, Veszprém Műszaki Informatikai Kar Matematika Tanszék Tanári mesterképzési szak Informatikatanári szakképzettségi terület ISKOLAI

Részletesebben

Készítette: Müller László Dátum: 2009

Készítette: Müller László Dátum: 2009 Készítette: Müller László Dátum: 2009 Tartalomjegyzék 1. Hálózati alapismeretek 2. A hardverésa szoftverismerete 3. Szövegszerkesztés 4. Táblázatkezelés 5. Prezentáció tervezés Történelem felmerült az

Részletesebben

Forrás: http://www.doksi.hu

Forrás: http://www.doksi.hu Főiskolai jegyzet Dr. Medzihradszky Dénes Figyelem! A jegyzet nyers verzióját tartja kezében, amely még számos hibát tartalmazhat és további szerkesztést igényel! A frissített változatok az ILIAS-ban lesznek

Részletesebben

Szemelvények a WWW-technológiák szabványosításából

Szemelvények a WWW-technológiák szabványosításából Szemelvények a WWW-technológiák szabványosításából VONDERVISZT LAJOS Nemzeti Hírközlési Hatóság vonderviszt.lajos@nhh.hu Kulcsszavak: szabványosítás, ajánlások, World Wide Web A world wide web napjainkra

Részletesebben

Informatika 2. Hálózati ismeretek Dr. h.c. Dr. Szepes, András

Informatika 2. Hálózati ismeretek Dr. h.c. Dr. Szepes, András Informatika 2. Hálózati ismeretek Dr. h.c. Dr. Szepes, András Informatika 2. : Hálózati ismeretek Dr. h.c. Dr. Szepes, András Lektor : Cseri, Tamás Ez a modul a TÁMOP - 4.1.2-08/1/A-2009-0027 Tananyagfejlesztéssel

Részletesebben

INTERNET ÉS KOMMUNIKÁCIÓ

INTERNET ÉS KOMMUNIKÁCIÓ INTERNET ÉS KOMMUNIKÁCIÓ Internet (Internetworking System) Számítógépes hálózatok világhálózata, amely behálózza az egész Földet, összekapcsolva kormányzati, katonai, kereskedelmi, üzleti, oktatási, kutatási,

Részletesebben

Online alapismeretek látássérült felhasználók számára

Online alapismeretek látássérült felhasználók számára Online alapismeretek látássérült felhasználók számára Vakbarát tananyag Szerző: Herczeg Lajos, Mali Attila Kiadja az "Informatika a látássérültekért" Alapítvány Copyright 2014. Minden jog fenntartva. A

Részletesebben

BEVEZETÉS A WEBLAPFEJLESZTÉSBE. Kvaszingerné Prantner Csilla, EKF

BEVEZETÉS A WEBLAPFEJLESZTÉSBE. Kvaszingerné Prantner Csilla, EKF BEVEZETÉS A WEBLAPFEJLESZTÉSBE Kvaszingerné Prantner Csilla, EKF A mai haladó technológia 2 http://www.w3schools.com/ http://www.w3schools.com/html/html5_intro.asp http://www.w3schools.com/css3/default.asp

Részletesebben

Online alapismeretek látássérült felhasználók számára

Online alapismeretek látássérült felhasználók számára Online alapismeretek látássérült felhasználók számára Vakbarát tananyag Szerző: Herczeg Lajos, Mali Attila Kiadja az "Informatika a látássérültekért" Alapítvány Copyright 2014. Minden jog fenntartva. A

Részletesebben

S Z A K D O L G O Z A T

S Z A K D O L G O Z A T SZAKDOLGOZAT NAGY TAMÁS DEBRECEN 2010 DEBRECENI EGYETEM INFORMATIKAI KAR MULTIMÉDIÁS TARTALMAK MEGJELENÍTÉSI ÉS ALKALMAZÁSI LEHETŐSÉ GEI WEBOLDALAKON TÉMAVEZETŐ: DR. TORNAI RÓBERT EGYETEMI ADJUNKTUS KÉSZÍTETTE:

Részletesebben

HTML szerkesztés. HTML bevezetés

HTML szerkesztés. HTML bevezetés HTML szerkesztés HTML bevezetés Az internet fogalma: egy világméretű számítógép-hálózat, amely kisebb hálózatok összekapcsolódásából áll össze, a hálózatok hálózata, mely adatok továbbítását teszi lehetővé

Részletesebben

Nagy Gusztáv Drupal 7 alapismeretek

Nagy Gusztáv Drupal 7 alapismeretek Nagy Gusztáv Drupal 7 alapismeretek Nagy Gusztáv Drupal 7 alapismeretek 2012 A műnek erre a változatára a Nevezd meg! Így add tovább! 3.0 licenc feltételei1 érvényesek. A következőket teheted a művel:

Részletesebben

A webprogramozás alapjai

A webprogramozás alapjai A webprogramozás alapjai jegyzet Dr. Medzihradszky Dénes azonos címő fıiskolai jegyzetének felhasználásával és kiegészítésével készítette Dr. Kopácsi Sándor 1 Tartalomjegyzék: 1 Bevezetés... 3 1.1 A tantárgy

Részletesebben

SZABVÁNYKÖVETŐ STATIKUS HONLAPOK SZERKESZTÉSE

SZABVÁNYKÖVETŐ STATIKUS HONLAPOK SZERKESZTÉSE SZABVÁNYKÖVETŐ STATIKUS HONLAPOK SZERKESZTÉSE HTML5 + CSS3 + SVG 2 1.0 Aurora 1 TARTALOM TARTALOM... 2 ELŐSZÓ... 5 1. ALAPOK... 7 1.1. Tartalom és forma: HTML és CSS... 7 1.2. A weblapkészítés hardver

Részletesebben

0.4 verzió. 2011. április

0.4 verzió. 2011. április HTML(5) + CSS(3) SZABVÁNYKÖVETŐ STATIKUS WEBOLDALAK SZERKESZTÉSE 0.4 verzió 2011. április TARTALOM Előszó 1 1. ALAPOK 1.1. Tartalom és forma: HTML és CSS..3 1.2. A weblapkészítés hardver és szoftver igénye

Részletesebben

Az internet kialakulása

Az internet kialakulása Az internet kialakulása Az internet az egész világot behálózó számítógép-hálózat. A mai internet elõdjét a 60-as években az Egyesült Államok hadseregének megbízásából fejlesztették ki, és a fejlesztõ intézmény

Részletesebben

Nagy Gusztáv Web programozás 0.5. verzió 2007. május

Nagy Gusztáv Web programozás 0.5. verzió 2007. május Nagy Gusztáv Web programozás 0.5. verzió 2007. május 2. oldal Web programozás (0.5. verzió) Jogi nyilatkozat Nevezd meg! - Ne add el! 2.5 Magyarország A következőket teheted a művel: szabadon másolhatod,

Részletesebben

DIPLOMATERV. Hálózati információs rendszer oktatáshoz. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

DIPLOMATERV. Hálózati információs rendszer oktatáshoz. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem DIPLOMATERV Hálózati információs rendszer oktatáshoz Készítette: Pecsenyánszky István BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar Villamosmérnöki szak 2001. május

Részletesebben

Internet-szolgáltatások

Internet-szolgáltatások Komplex szakmai kommunikációs és informatikai csomag Informatikai alkalmazások TÁMOP-2.2.3-07/1-2F-2008-0011 Internet-szolgáltatások Informatikai alkalmazások I/13. évfolyam tanulói jegyzet A kiadvány

Részletesebben

Bérczes Tamás, Sztrik János Proxy cache szerverek hatékonyság-vizsgálata 2. Palotás Gábor Multimédia szolgáltatások IP hálózatokon: Triple Play 6

Bérczes Tamás, Sztrik János Proxy cache szerverek hatékonyság-vizsgálata 2. Palotás Gábor Multimédia szolgáltatások IP hálózatokon: Triple Play 6 A Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület folyóirata Tartalom AZ INTERNET ÉS A WWW NÉHÁNY AKTUÁLIS KÉRDÉSE 1 Bérczes Tamás, Sztrik János Proxy cache szerverek hatékonyság-vizsgálata 2 Palotás Gábor

Részletesebben

Nagy Gusztáv Web programozás 0.6. verzió 2008. január

Nagy Gusztáv Web programozás 0.6. verzió 2008. január Nagy Gusztáv Web programozás 0.6. verzió 2008. január 2. oldal Web programozás (0.6. verzió) Jogi nyilatkozat Nevezd meg! - Ne add el! 2.5 Magyarország A következőket teheted a művel: szabadon másolhatod,

Részletesebben

Szerkesztette: Lukács Attila. A sikeres vizsga követelményei:

Szerkesztette: Lukács Attila. A sikeres vizsga követelményei: Szerkesztette: Lukács Attila A tananyag az alábbiak felhasználásával készült: Herczeg Lajos: Információ és kommunikáció tananyag látássérült felhasználók részére, Kiadja az "Informatika a látássérültekért"

Részletesebben

Opera Software. Webes szabványok. 0.1. verzió. Szerkesztette: Nagy Gusztáv 2010. február

Opera Software. Webes szabványok. 0.1. verzió. Szerkesztette: Nagy Gusztáv 2010. február Opera Software Webes szabványok 0.1. verzió Szerkesztette: Nagy Gusztáv 2010. február 2. oldal Webes szabványok (0.1. verzió) Jogi nyilatkozat Nevezd meg!-ne add el!-így add tovább! A következőket teheted

Részletesebben

Internet történeti áttekintése

Internet történeti áttekintése 1.oldal (20) Internet és szolgáltatásai, böngészés Internet történeti áttekintése Internet: Az Internet egy világméretű hálózat, amely összekapcsolja a világszerte létező helyi hálózatokat. Miért és mikor

Részletesebben