1 TARTALOMJEGYZÉK 1. A szélenergia újbóli hasznosításának okai, Környezetvédelmi és gazdaságpolitikai ösztönző hatások 2.o Történeti visszatekin

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "1 TARTALOMJEGYZÉK 1. A szélenergia újbóli hasznosításának okai, Környezetvédelmi és gazdaságpolitikai ösztönző hatások 2.o Történeti visszatekin"

Átírás

1 A SZÉLENERGIA, MINT A MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK HASZNOSÍTÁSÁNAK LEGDINAMIKUSABB FORMÁJA Groó Rudolf környezetvédelmi szakértő Budapest Főváros Önkormányzata Környezetvédelmi Bizottság Budapest, április 12.

2 1 TARTALOMJEGYZÉK 1. A szélenergia újbóli hasznosításának okai, Környezetvédelmi és gazdaságpolitikai ösztönző hatások 2.o Történeti visszatekintés 2.o Globális klímaváltozás 3. o. 2. A szélenergia hasznosításának támogatása, elterjedése és ezen trendek változásai az Európai Unió tagországain belül 2.1. A szélenergia hasznosítása, mint iparág Európában 7.o Támogatási rendszerek és elvek Európában 10.o. 3. Európa kettős szorításban fejlesztési kényszer 12.o. Epilógus 15.o.

3 2 A SZÉLENERGIA, MINT A MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK HASZNOSÍTÁSÁNAK LEGDINAMIKUSABB FORMÁJA 1. A szélenergia újbóli hasznosításának okai, környezetvédelmi és gazdaságpolitikai ösztönző hatások Történeti visszatekintés Magyarországon az első világháború előtt közel 700 szélmalom működött, és ebből több mint 500 az Alföldön. Ennek oka, hogy az Alföld volt a legnagyobb összefüggő gabona- és szemestakarmány termesztő vidék Magyarországon, és természetesen megfelelő volt a széljárás gyakorisága és intenzitása. Dániában, ebben az időben közel szélmalmot tartottak nyilván. Az első világháború után ezeket a szélmalmokat fokozatosan kiszorították a nagyteljesítményű gőzhajtású hengermalmok. A robbanómotorok elterjedésével lassan szinte egész Európában eltűntek a hagyományos szélmalmok a malomiparból. A szélenergia hasznosítása a második világháború utáni üzemanyag hiányos időkben ismét előtérbe került, majd néhány év után a szénbányászat fejlesztése, az olcsó olaj és földgáz elterjedése révén teljesen háttérbe szorult. A szélenergia hasznosítása sokáig mint technikai kuriózum valamilyen szélerőgép (szivattyú, öntözőrendszer stb.) működtetésére szorítkozott.

4 Globális klímaváltozás Az ipar által okozott környezetkárosítás már 1955-ben világszerte olyan méreteket öltött, hogy Neumann János Túlélhetjük -e a technológiát című publikációjában párhuzamot vont egy esetleges atomháború következménye és az ipar által okozott környezeti pusztítás között ban kezdeményezik a földi légkör széndioxid tartalmának folyamatos mérését ban felépítik Hawaiin a Mauna Loa Obszervatóriumot, amely évenként közli mérési eredményeit. Évente két mérési adatot adnak ki; egy őszi és egy tavaszi értéket. Ugyanebben az évben a széndioxid mennyisége 317 ppm volt, 1962-ben pedig 323 ppm értéket mértek ban 25 ország 80 tudósa megalakítja a Római Klubot ben a Római Klub közzéteszi A növekedés határai című, kiáltványnak is beillő tanulmányát, amelyben azokra az ember által okozott, fenyegető veszélyekre hívja fel a figyelmet, amelyekkel napjainkban kell szembenéznie az egész emberiségnek. Még ebben az évben, Stockholmban rendezik Az emberi környezetről című ENSZ konferenciát. Itt merül fel először nemzetközi szinten, hogy veszélybe kerülhet az emberi környezet és az egész civilizáció az energiatermelés és az energiafelhasználás környezetromboló hatása miatt.

5 októberében a kőolaj ára több mint négyszeresére emelkedett, és ez az árrobbanás sokkhatást váltott ki az egész világon, főleg Európában. Európa ekkor döbbent rá kiszolgáltatottságára, és az egész európai fejlett gazdaság sebezhetőségére. Ugyanebben az évben az OECD ajánlást fogalmaz meg, miszerint csökkenteni kell az üvegházhatású gázok kibocsátását, valamint szükségesnek tartja állami támogatásokkal ösztönözni a megújuló energiahordozókat hasznosítani kívánó beruházásokat. Ez az első eset, hogy egy nemzetközi fejlesztési és együttműködési szervezet környezetvédelmi témában hallatja a hangját. Az első olajválság és az OECD ajánlás együttes hatásának köszönhető, hogy Európában végérvényesen elindult a megújuló energiaforrások, így a szélenergia hasznosításának fejlesztése és elterjedése. A környezetvédelmi problémák súlyosságát jelzi, hogy az EU meghirdeti első környezetvédelmi akcióprogramját, amely az os időszakra vonatkozik. Ebben az időben indul meg a motorizáció hatalmas ívű fejlődése, melynek következtében az egyik legnagyobb energiafogyasztó az autóipar, valamint ekkor válik a közlekedés a nagyvárosok legnagyobb szennyező forrásává ben a Brundtlan Jelentés-ben fogalmazódik meg először a fenntartható fejlődés fogalma.

6 ben a Rio de Janeiróban tartott világkonferencián alapítják meg az Éghajlatváltozási Keretegyezményt, amelynek fő célja, az üvegházhatású gázok kibocsátásának szinten tartása. Ebben az időben a földi légkör széndioxid tartalma már 360 ppm ban az olajválság óta eltelt húsz év alatt Európának sikerült a szélenergiát - mint megújuló energiaforrást az energiapolitika kiemelt feladatai közé rangsorolni, elfogadtatni a társadalommal, és bevezetni a köztudatba, mint emisszió-mentes energiatermelő lehetőséget. Magyarországon az Országgyűlés három évvel a rendszerváltás után hozott 21/1993 (IV.9.) OGY Határozatában fektette le a magyar energiapolitika alapelveit, az energetika gazdasági és jogi szabályozásának területén. Az ország legnagyobb gondja az volt, hogy hogyan tudja csökkenteni energia importfüggőségét a volt szovjet köztársaságoktól. Az Országgyűlési Határozatban lefektetett alapelvek ma is érvényesek. A szélenergia, mint megújuló energiaforrás a magyar energiapolitikai alapelvek sikeres végrehajtásában fontos szerepet játszik: o az energia ellátás biztonsága o importfüggőség csökkentése o környezetvédelmi szempontok érvényesítése o energiatakarékosság, energiahatékonyság o stratégiai készletek növelése

7 6 Európában ekkor már túl voltak egy húsz éves előkészítési szakaszon, és a szélturbinákat gyártó, forgalmazó és beüzemelő cégek tucatjai működtek Németországban, Dániában és Spanyolországban ben a Kyotói Konferencián az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezményéhez csatlakozó 186 ország közül 119 aláírja a Kyotói Jegyzőkönyvet, amely a fejlett országok részére az üvegházhatású gázok kibocsátásának 5%-os csökkentését írja elő. A Jegyzőkönyv az USA és Oroszország elutasító álláspontja miatt nem lép életbe. A földi légkör széndioxid tartalma már 370 ppm novemberében az EU Bizottság kiadja a Fehér Könyv címmel ajánlását, miszerint a megújuló energiahordozók EU-beli 5,3%-os arányát 2010-re 12%-ra kell növelni.

8 7 2. A szélenergia hasznosításának támogatása, elterjedése és ezen trendek változásai az Európai Unió tagországain belül A szélenergia hasznosítása, mint iparág Európában A szélenergia fejlesztése és elterjedése Európában a Fehér Könyvben lefektetett direktívák elfogadása után soha nem látott ütemben indult meg. Az Európai Szélenergia Szövetség (EWEA) 1998-as előrejelzése egész Európa szélerőmű kapacitását évre 8000 MW-ra becsülte. Ezt az értéket 2001-re Németország egymaga túlszárnyalta. A szélenergia hasznosításában ekkor lett Németország Európa eminense, de szorosan ott volt mögötte Dánia és Spanyolország. A meglepetés 2004 decemberében következett, amikor kiderült, hogy Spanyolország 2004-ben 2065 MW, míg Németország csak 2037 MW összkapacitású új telepítésű szélturbinát üzemelt be. Hozzátartozik az igazsághoz, hogy Spanyolország rendkívül magas exporttámogatási rendszerének köszönhetően szélturbináinak jelenős részét külföldön építette. A legnagyobb spanyol szélturbina-gyártó cég a GAMESA olyan piacokat is megszerzett, ahová a német társaságok sikertelenül próbálkoztak bejutni. A GAMESA már 2003-ban az USA 17 államában jelen volt, 2005-ben pedig már 27 államban telepít turbinákat.

9 8 Dánia ugyan az európai ranglista harmadik helyére csúszott vissza szélturbináinak összteljesítménye tekintetében, de ha az ország lakosainak számát vesszük figyelembe, akkor az egy főre jutó szélenergia-kapacitás területén még mindig a világranglista első helyén áll, ötszörösen felülmúlva a németországi mutatókat. A dán energiapolitika szerint már nem a szélturbinák számának növelése az elsődleges szempont, hanem a meglévő és üzemelő berendezések folyamatos cseréje korszerűbb és nagyobb teljesítményű berendezésekre. Európa a világ szélenergia kapacitásának közel 74%-át adja január elsején Európa működő szélenergia-kapacitása MW, amely 2004-ben több mint 73 TWh elektromos energiát termel. A 2003-as évhez viszonyítva ( MW) a növekedés 2004-ben több mint 22%-os volt. Az európai támogatási rendszereknek köszönhetően 2005-re 30%-os növekedést prognosztizálnak. Anglia 2000-ig tüntetőleg nem foglalkozott az EU ajánlásaival, annak ellenére, hogy a szélenergia hasznosításának szempontjából Európában a legelőnyösebb földrajzi és éghajlati adottságokkal rendelkezik. A hagyományos, fosszilis energiahordozóval működő erőművi rendszerek politikai lobbija sikeresen akadályozott meg Angliában minden megújuló energiaforrás támogatására irányuló politikai, környezetvédelmi törekvést. Indoka: az európai államok közül Anglia rendelkezik a legnagyobb kőolaj- és földgázmezővel. (Északi-tenger, kontinentális talapzat)

10 után komoly változások történtek. A Brit Szélenergia Szövetségnek (BWEA) 2004-ben már 58 társaság volt a tagja, és az általuk telepített több mint 500 szélturbina összteljesítménye 648 MW volt januárjában az angol kormány elfogadta az energiaminiszter tájékoztatását a szélenergia fejlesztésének szükségességéről, és megszavaztak egy hétéves szélenergia fejlesztési programot re 700 új turbina telepítésével 6,647 GW összteljesítménnyel megtízszerezik a jelenlegi kapacitást. A fejlesztés nagy része (több mint 5 GW) Skóciában valósul meg. A hirtelen bekövetkezett környezetvédelmi és energiapolitikai változás oka valószínűleg annak az energiagazdálkodási, üzletpolitikai lehetőségnek a felismerése, hogy az Európai Unió növekvő energiaigénye és jelenlegi 50%-os energia importfüggősége mellett minden megtakarított hordó kőolaj, amelyet szélenergiával váltanak ki és nem kell kitermelni, 5-10 év múlva a többszörösét éri. Napjainkban, 2005 áprilisában a kőolaj hordónkénti ára USD-ra emelkedett.

11 Támogatási rendszerek és elvek Európában Az Európai Unió a megújuló energiaforrások hasznosítására illetve az azok által termelt villamos energia előállítására irányuló direktívái (2001/77/EK) A szubszidiaritás elvét alkalmazzák. Az EU a tagállamokra bízza, hogy a direktívákban megjelölt és a tagállamok által vállalt célt milyen saját támogatási rendszerrel oldják meg: o befektetési támogatás o ártámogatás o adó-visszatérítés, adómentesség o közvetlen ártámogatás Az ártámogatási rendszeren belül két forma alakult ki Európában: a fix-áras rendszer (Németország, Spanyolország) és a kvóta rendszer (Anglia, Franciaország). A 2001/77/EK irányelv 4. sz. cikkelye kimondja, hogy a megújuló energiaforrásból előállított villamos energia az EU belső villamos energia piacán való elterjedése érdekében szükséges egy keretrendszer kialakítása ban veszélybe került a német támogatási rendszer, mivel olyan nagy mértékű volt a szélenergia felhasználásának és alkalmazásának a fejlődése (más megújuló energiahasznosításokkal együtt), hogy a politikai döntéshozók egy része úgy gondolta, hogy a

12 11 további támogatások nélkül is tudja teljesíteni Németország a 2010-re vállalt megújuló energiafejlesztési kötelezettségeit. A pénzügyi és a környezetvédelmi tárcák közötti viták alapján született meg az új német energetikai törvény, amely augusztus 1- én lépett életbe, újabb lendületet adva a szélenergiaipar további fejlesztésének. Az új energetikai törvényt szociálpolitikai szempontok alapján is támogatták, hiszen a német megújulós iparágak a gazdaságilag elmaradt keleti tartományokba kerültek telepítésre, csökkentve az ottani magas munkanélküliséget. Az európai MW-os szélturbina kapacitásból Németország közel MW kapacitással rendelkezik.

13 12 3. Európa kettős szorításban fejlesztési kényszer o március 16-án Oroszország aláírásával életbe lép a Kyotói Egyezmény o A globális klimaváltozás tényét már 2003-ban a WMO elfogadta és tényként kezelte o április első napjaiban a kőolaj hordónkénti ára 58 USD-ra szökött, majd beállt az USD közötti árra o Az Európai Unió jelenlegi energia importja 50%, előrejelzések szerint éven belül elérheti a 70%-ot! o Kína és India már belépett vásárlóként a világ olajpiacára, és ahogy nagyfogyasztóvá válnak a kőolaj és a földgáz világpiaci ára drasztikusan fog tovább emelkedni o Mauna Loa Obszervatórium ; a földi légkör széndioxid tartalma 2005 áprilisában 380 ppm! (400 ppm már a kritikus szint) o Az elmúlt 5 év szélsőséges időjárása: árvíz, szárazság, tornádó, szökőár.

14 13 A fenti tények ismeretében Európa már régen áttért a 10, illetve hosszú távú éves tervekre. Az újabb atomerőművek építését elvetették, és így a fúziós energia alkalmazásáig (ez még messze van) nincs más választás - még ha jelenleg sokba is kerül mint a megújuló energiaforrások hasznosítása. A szélenergia hasznosítása a várható olajár emelkedések miatt jóval 2010 előtt gazdaságosabb lesz, mint a fosszilis energiahordozókon alapuló erőművi rendszerek. Az EU tagállamai egyhangúlag kifejezik, hogy az energiakínálat oldalán elsőséget kapjon a megújuló energiaforrások fejlesztése a globális melegedés hatásaira való megfelelő válasz érdekében. ( Fenntartható fejlődés Világkonferencia szeptember 2. Végső végrehajtási terv ) A legjelentősebb fejlesztés, amely az Európai Unió minden tagállamára vonatkozik az a kötelezettség, hogy 2020-ig biztosítani kell a hagyományos erőművi rendszerek alkalmazkodását a szélenergia időjárásfüggő energiaszolgáltatásához. A kutatások fő irányvonala az időszakosan működő megújuló energiaforrások által termelt energia tárolásának megoldása. Kedvező eredményeket értek el Dániában és a nem EU tag Norvégiában a szélerőművek mellé telepített hidrogénüzemanyagcellás erőművek alkalmazásával. A szélerőmű működése idején részben áramot termel a hálózatra, részben pedig elektrolízis útján hidrogént állít elő, mellyel szélcsend esetén az üzemanyagcellás erőmű termeli tovább a villamos energiát.

15 14 Nem véletlen, hogy a General Electric Európa közepébe, Münchenbe telepítette negyedik kutató központját. A GE éves K+F költségvetése 4 milliárd USD. A müncheni Global Research Center kutatóközpont négy kutatási témájából kettő a megújuló energiaforrásokon alapuló áramtermeléssel foglalkozik.

16 15 Epilógus 2004-ben Spanyolország 2065 MW összteljesítményű szélturbinát telepített. Magyarországon között 6 szélturbina épült, összkapacitásuk 3,25 MW. Magyarországon az elmúlt két évben több mint 800 kérelmet nyújtottak be a hatóságokhoz szélturbina telepítésére, több mint 500 már engedéllyel is rendelkezik. Ezeknek a projekteknek az összkapacitása MW. 200 MW feletti szélenergia által termelt villamos energia országos hálózatra való csatlakozása esetén rendszerszabályozási problémák léphetnek fel ben elkészül az első hiteles országos széltérkép (OMSZ) től napjainkig Magyarországon a szélsőséges időjárási viszonyok több százmilliárd forint kárt okoztak a nemzetgazdaságnak március 16. életbe lép a Kyotói Egyezmény. Oxfordi Egyetem éghajlati modell: ha a földi légkör széndioxid koncentrációja eléri a kritikus 400 ppm-et, akkor a század végére akár 11 fokkal is magasabb lehet a Föld átlaghőmérséklete április: A Föld légkörének széndioxid koncentrációja 380 ppm!

A Magyar Szélenergia Társaság 10. hírlevele

A Magyar Szélenergia Társaság 10. hírlevele II. évfolyam, 1. szám 2009. február 2. Fontos közlemények: 120,8GW összes szélerőmű kapacitás üzemel a Földön 2008 végére Európában 66GW szélerőmű működik Magyarországon összesen 126,925MW szélerőmű kapacitás

Részletesebben

A SZÉLENERGIA HASZNOSÍTÁS HELYZETE

A SZÉLENERGIA HASZNOSÍTÁS HELYZETE Európai Tanács lefektette a 2030-ig tartó időszakra vonatkozó éghajlat- és energiapolitikai keretet. A globális felmelegedés megállítása érdekében az EU vezetői 2014 októberében úgy döntöttek, hogy: A

Részletesebben

A szélenergia hasznosítás 2011 évi legújabb eredményei. Dr. Tóth Péter egyetemi docens SZE Bíróné Dr. Kircsi Andrea egyetemi adjunktus DE

A szélenergia hasznosítás 2011 évi legújabb eredményei. Dr. Tóth Péter egyetemi docens SZE Bíróné Dr. Kircsi Andrea egyetemi adjunktus DE A szélenergia hasznosítás 2011 évi legújabb eredményei Dr. Tóth Péter egyetemi docens SZE Bíróné Dr. Kircsi Andrea egyetemi adjunktus DE Szükséges tennünk a éghajlatváltozás ellen! Az energiaszektor nagy

Részletesebben

Energiamenedzsment ISO 50001. A SURVIVE ENVIRO Nonprofit Kft. környezetmenedzsment rendszerekről szóló tájékoztatója

Energiamenedzsment ISO 50001. A SURVIVE ENVIRO Nonprofit Kft. környezetmenedzsment rendszerekről szóló tájékoztatója Energiamenedzsment ISO 50001 A SURVIVE ENVIRO Nonprofit Kft. környezetmenedzsment rendszerekről szóló tájékoztatója Hogyan bizonyítható egy vállalat környezettudatossága vásárlói felé? Az egész vállalatra,

Részletesebben

A MEGÚJULÓ ENERGIAHORDOZÓ FELHASZNÁLÁS MAGYARORSZÁGI STRATÉGIÁJA

A MEGÚJULÓ ENERGIAHORDOZÓ FELHASZNÁLÁS MAGYARORSZÁGI STRATÉGIÁJA A MEGÚJULÓ ENERGIAHORDOZÓ FELHASZNÁLÁS MAGYARORSZÁGI STRATÉGIÁJA Dr. Szerdahelyi György Főosztályvezető-helyettes Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Megújuló energiahordozó felhasználás növelés szükségességének

Részletesebben

A megújuló energiaforrások környezeti hatásai

A megújuló energiaforrások környezeti hatásai A megújuló energiaforrások környezeti hatásai Dr. Nemes Csaba Főosztályvezető Környezetmegőrzési és Fejlesztési Főosztály Vidékfejlesztési Minisztérium Budapest, 2011. május 10.. Az energiapolitikai alappillérek

Részletesebben

A fenntartható energetika kérdései

A fenntartható energetika kérdései A fenntartható energetika kérdései Dr. Aszódi Attila igazgató, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Nukleáris Technikai Intézet elnök, MTA Energetikai Bizottság Budapest, MTA, 2011. május 4.

Részletesebben

Jövőkép 2030 fenntarthatóság versenyképesség biztonság

Jövőkép 2030 fenntarthatóság versenyképesség biztonság Energiastratégia 2030 a magyar EU elnökség tükrében Globális trendek (Kína, India); Kovács Pál helyettes államtitkár 2 A bolygónk, a kontinens, és benne Magyarország energiaigénye a jövőben várhatóan tovább

Részletesebben

A biomassza rövid története:

A biomassza rövid története: A biomassza A biomassza rövid története: A biomassza volt az emberiség leginkább használt energiaforrása egészen az ipari forradalomig. Még ma sem egyértelmű, hogy a növekvő jólét miatt indult be drámaian

Részletesebben

Villamos hálózati csatlakozás lehetőségei itthon, és az EU-ban

Villamos hálózati csatlakozás lehetőségei itthon, és az EU-ban Villamos hálózati csatlakozás lehetőségei itthon, és az EU-ban Molnár Ágnes Mannvit Budapest Regionális Workshop Climate Action and renewable package Az Európai Parlament 2009-ben elfogadta a megújuló

Részletesebben

Energiapolitika hazánkban - megújulók és atomenergia

Energiapolitika hazánkban - megújulók és atomenergia Energiapolitika hazánkban - megújulók és atomenergia Mi a jövő? Atom vagy zöld? Dr. Aszódi Attila igazgató, egyetemi docens BME Nukleáris Technikai Intézet Energetikai Szakkollégium, 2004. november 11.

Részletesebben

A villamosenergia-termelés szerkezete és jövője

A villamosenergia-termelés szerkezete és jövője A villamosenergia-termelés szerkezete és jövője Dr. Aszódi Attila elnök, MTA Energetikai Bizottság igazgató, BME Nukleáris Technikai Intézet Energetikáról Másként Budapest, Magyar Energetikusok Kerekasztala,

Részletesebben

Energiatakarékossági szemlélet kialakítása

Energiatakarékossági szemlélet kialakítása Energiatakarékossági szemlélet kialakítása Nógrád megye energetikai lehetőségei Megújuló energiák Mottónk: A korlátozott készletekkel való takarékosság a jövő generációja iránti felelősségteljes kötelességünk.

Részletesebben

K+F lehet bármi szerepe?

K+F lehet bármi szerepe? Olaj kitermelés, millió hordó/nap K+F lehet bármi szerepe? 100 90 80 70 60 50 40 Olajhozam-csúcs szcenáriók 30 20 10 0 2000 2020 Bizonytalanság: Az előrejelzések bizonytalanságának oka az olaj kitermelési

Részletesebben

Energetikai Szakkollégium Egyesület

Energetikai Szakkollégium Egyesület Csetvei Zsuzsa, Hartmann Bálint 1 Általános ismertető Az energiaszektor legdinamikusabban fejlődő iparága Köszönhetően az alábbiaknak: Jelentős állami és uniós támogatások Folyamatosan csökkenő költségek

Részletesebben

A nap- és szélerőművek integrálásának kérdései Európában. Dr. habil Göőz Lajos professor emeritus egyetemi magántanár

A nap- és szélerőművek integrálásának kérdései Európában. Dr. habil Göőz Lajos professor emeritus egyetemi magántanár A nap- és szélerőművek integrálásának kérdései Európában Dr. habil Göőz Lajos professor emeritus egyetemi magántanár A Nap- és szél alapú megújuló energiaforrások nagyléptékű integrálása az országos és

Részletesebben

CHP erőmű trendek és jövője a villamosenergia rendszerben

CHP erőmű trendek és jövője a villamosenergia rendszerben CHP erőmű trendek és jövője a villamosenergia rendszerben MKET Konferencia 2016. Március 2-3. Dr. Kiss Csaba, CogenEurope, igazgatósági tag MKET, alelnök GE, ügyvezető igazgató Tartalom Statisztikák Klíma-

Részletesebben

IV. Észak-Alföldi Önkormányzati Energia Nap Nyíregyháza, 2013. június 6.

IV. Észak-Alföldi Önkormányzati Energia Nap Nyíregyháza, 2013. június 6. Nemzetközi szélenergia tendenciák, forrásbevonási lehetőségek és külföldi jó gyakorlatok a szélenergia területén Bíróné Dr. Kircsi Andrea, DE egyetemi adjunktus Dr. Tóth Péter, egyetemi docens SZE IV.

Részletesebben

A NEMZETI MEGÚJULÓ ENERGIAHORDOZÓ STRATÉGIA. Gazdasági és Közlekedési Minisztérium

A NEMZETI MEGÚJULÓ ENERGIAHORDOZÓ STRATÉGIA. Gazdasági és Közlekedési Minisztérium A NEMZETI MEGÚJULÓ ENERGIAHORDOZÓ STRATÉGIA Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Az energiapolitika alapjai ELLÁTÁSBIZTONSÁG-POLITIKAI ELVÁRÁSOK GAZDASÁGI NÖVEKEDÉS MINIMÁLIS KÖLTSÉG ELVE KÖRNYEZETVÉDELEM

Részletesebben

Kapcsolt energia termelés, megújulók és a KÁT a távhőben

Kapcsolt energia termelés, megújulók és a KÁT a távhőben Kapcsolt energia termelés, megújulók és a KÁT a távhőben A múlt EU Távlatok, lehetőségek, feladatok A múlt Kapcsolt energia termelés előnyei, hátrányai 2 30-45 % -al kevesebb primerenergia felhasználás

Részletesebben

4 évente megduplázódik. Szélenergia trend. Európa 2009 MW. Magyarország 2010 december MW

4 évente megduplázódik. Szélenergia trend. Európa 2009 MW. Magyarország 2010 december MW Szélenergia trend 4 évente megduplázódik Európa 2009 MW Magyarország 2010 december 31 330 MW Világ szélenergia kapacitás Növekedés 2010 2020-ig 1 260 000MW Ez ~ 600 Paks kapacitás és ~ 300 Paks energia

Részletesebben

2008-2009. tanév tavaszi félév. Hazánk energiagazdálkodása, és villamosenergia-ipara. Ballabás Gábor bagi@ludens.elte.hu

2008-2009. tanév tavaszi félév. Hazánk energiagazdálkodása, és villamosenergia-ipara. Ballabás Gábor bagi@ludens.elte.hu Magyarország társadalmi-gazdasági földrajza 2008-2009. tanév tavaszi félév Hazánk energiagazdálkodása, és villamosenergia-ipara Ballabás Gábor bagi@ludens.elte.hu Forrás: GKM Alapkérdések a XXI. század

Részletesebben

A hazai beszállító ipar esélyeinek javítása innovációval a megújuló energiatermelés területén

A hazai beszállító ipar esélyeinek javítása innovációval a megújuló energiatermelés területén A hazai beszállító ipar esélyeinek javítása innovációval a megújuló energiatermelés területén Lontay Zoltán irodavezető, GEA EGI Zrt. KÖZÖS CÉL: A VALÓDI INNOVÁCIÓ Direct-Line Kft., Dunaharszti, 2011.

Részletesebben

A megújuló energia termelés helyzete Magyarországon

A megújuló energia termelés helyzete Magyarországon A megújuló energia termelés helyzete Magyarországon Szabó Zsolt fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Budapest, 2016.

Részletesebben

ENERGIEWENDE Németország energiapolitikája

ENERGIEWENDE Németország energiapolitikája MTA Lévai András Energetikai Alapítvány www.energiaakademia.lapunk.hu ENERGIEWENDE Németország energiapolitikája Dr. Petz Ernő REÁLIS ZÖLDEK KLUB, 2016. január 15. Előzmények: 1. Mi van, ha mégsem igaz?

Részletesebben

Tervezzük együtt a jövőt!

Tervezzük együtt a jövőt! Tervezzük együtt a jövőt! gondolkodj globálisan - cselekedj lokálisan CÉLOK jövedelemforrások, munkahelyek biztosítása az egymásra épülő zöld gazdaság hálózati keretein belül, megújuló energiaforrásokra

Részletesebben

Energetikai trendek, klímaváltozás, támogatás

Energetikai trendek, klímaváltozás, támogatás S Energetikai trendek, klímaváltozás, támogatás Dr. Gács Iván BME Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar Energetikai Szakkollégium, 2005.

Részletesebben

A megújuló energiaforrások alkalmazásának hatásai az EU villamosenergia rendszerre, a 2020-as évekig

A megújuló energiaforrások alkalmazásának hatásai az EU villamosenergia rendszerre, a 2020-as évekig XXII. MAGYAR ENERGIA SZIMPÓZIUM (MESZ-2018) Budapest, 2018. szeptember 20. A megújuló energiaforrások alkalmazásának hatásai az EU villamosenergia rendszerre, a 2020-as évekig dr. Molnár László, ETE főtitkár

Részletesebben

A VÍZENERGIA POTENCIÁLJÁNAK VÁRHATÓ ALAKULÁSA KLÍMAMODELLEK ALAPJÁN

A VÍZENERGIA POTENCIÁLJÁNAK VÁRHATÓ ALAKULÁSA KLÍMAMODELLEK ALAPJÁN A VÍZENERGIA POTENCIÁLJÁNAK VÁRHATÓ ALAKULÁSA KLÍMAMODELLEK ALAPJÁN PONGRÁCZ Rita, BARTHOLY Judit, Eötvös Loránd Tudományegyetem Meteorológiai Tanszék, Budapest VÁZLAT A hidrológiai ciklus és a vízenergia

Részletesebben

Megújuló energiaforrásokra alapozott energiaellátás növelése a fenntartható fejlődés érdekében

Megújuló energiaforrásokra alapozott energiaellátás növelése a fenntartható fejlődés érdekében Megújuló energiaforrásokra alapozott energiaellátás növelése a fenntartható fejlődés érdekében Dr. Csoknyai Istvánné Vezető főtanácsos Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Budapest, 2007. november

Részletesebben

A tanyás térségekben elérhető megújuló energiaforrások

A tanyás térségekben elérhető megújuló energiaforrások A tanyás térségekben elérhető megújuló energiaforrások Romvári Róbert tervezési referens Magyar Tanyákért Programiroda NAKVI Tanyavilág 2020 Szentkirály, 2015. 03. 11. Amiről szó lesz 1. Megújuló energiaforrások

Részletesebben

Magyarország megújuló energia stratégiai céljainak bemutatása és a megújuló energia termelés helyezte

Magyarország megújuló energia stratégiai céljainak bemutatása és a megújuló energia termelés helyezte Magyarország megújuló energia stratégiai céljainak bemutatása és a megújuló energia termelés helyezte Szabó Zsolt fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár

Részletesebben

Energiatárolás szerepe a jövő hálózatán

Energiatárolás szerepe a jövő hálózatán Energiatárolás szerepe a jövő hálózatán Horváth Dániel 60. MEE Vándorgyűlés, Mátraháza 1. OLDAL Tartalom 1 2 3 Európai körkép Energiatárolás fontossága Decentralizált energiatárolás az elosztóhálózat oldaláról

Részletesebben

Magyar Energetikai Társaság 4. Szakmai Klubdélután

Magyar Energetikai Társaság 4. Szakmai Klubdélután Magyar Energetikai Társaság 4. Szakmai Klubdélután Az "Energiewende" energiagazdálkodási, műszaki és gazdasági következményei Hárfás Zsolt energetikai mérnök, okleveles gépészmérnök az atombiztos.blogstar.hu

Részletesebben

H/17395. számú. országgyűlési határozati javaslat

H/17395. számú. országgyűlési határozati javaslat MAGYAR KÖZTÁRSASÁG KORMÁNYA H/17395. számú országgyűlési határozati javaslat a kis és közepes aktivitású radioaktív hulladékok tárolójának létesítését előkészítő tevékenység megkezdéséhez szükséges előzetes,

Részletesebben

Honvári Patrícia MTA KRTK MRTT Vándorgyűlés, 2014.11.28.

Honvári Patrícia MTA KRTK MRTT Vándorgyűlés, 2014.11.28. Honvári Patrícia MTA KRTK MRTT Vándorgyűlés, 2014.11.28. Miért kikerülhetetlen ma a megújuló energiák alkalmazása? o Globális klímaváltozás Magyarország sérülékeny területnek számít o Magyarország energiatermelése

Részletesebben

Az energiapiac helyzete Magyarországon a teljes piacnyitás kapujában. Előadó: Felsmann Balázs infrastruktúra ügyekért felelős szakállamtitkár

Az energiapiac helyzete Magyarországon a teljes piacnyitás kapujában. Előadó: Felsmann Balázs infrastruktúra ügyekért felelős szakállamtitkár Az energiapiac helyzete Magyarországon a teljes piacnyitás kapujában Előadó: Felsmann Balázs infrastruktúra ügyekért felelős szakállamtitkár Tartalom I. Az új magyar energiapolitikai koncepció II. Ellátásbiztonság

Részletesebben

A tanyás térségekben elérhető megújuló energiaforrások

A tanyás térségekben elérhető megújuló energiaforrások A tanyás térségekben elérhető megújuló energiaforrások Romvári Róbert tervezési referens Magyar Tanyákért Programiroda NAKVI Tanyák és aprófalvak Magyarországon Budapest, 2014. 12. 16. Amiről szó lesz

Részletesebben

Napenergia rendszerek létesítése a hazai és nemzetközi gyakorlatban

Napenergia rendszerek létesítése a hazai és nemzetközi gyakorlatban Napenergia rendszerek létesítése a hazai és nemzetközi gyakorlatban Tóth Boldizsár elnök, Megújuló Energia Szervezetek Szövetsége I. MMK Energetikai Fórum NAPERŐMŰVEK TERVEZŐINEK FÓRUMA 2018. május 25-27.

Részletesebben

Klímapolitika és a megújuló energia használata Magyarországon

Klímapolitika és a megújuló energia használata Magyarországon Klímapolitika és a megújuló energia használata Magyarországon Dióssy László Szakállamtitkár, c. egyetemi docens Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Enterprise Europe Network Nemzetközi Üzletember

Részletesebben

Megnyitó. Markó Csaba. KvVM Környezetgazdasági Főosztály

Megnyitó. Markó Csaba. KvVM Környezetgazdasági Főosztály Megnyitó Markó Csaba KvVM Környezetgazdasági Főosztály Biogáz szerves trágyából és települési szilárd hulladékból IMSYS 2007. szeptember 5. Budapest Biogáz - megújuló energia Mi kell ahhoz, hogy a megújuló

Részletesebben

Az Energia[Forradalom] Magyarországon

Az Energia[Forradalom] Magyarországon Az Energia[Forradalom] Magyarországon Stoll É. Barbara Klíma és energia kampányfelelős Magyarország barbara.stoll@greenpeace.hu Láncreakció, Pécs, 2011. november 25. Áttekintés: Pár szó a Greenpeace-ről

Részletesebben

2. Globális problémák

2. Globális problémák 2. Globális problémák Az erőforrás szűkösség létezésünk mindenütt jelenlévő jellemzője, aminek három formája [T. F. Homer-Dixon]: - kínálat indukálta (rendelkezésre álló erőforrás mennyisége csökken, vagy

Részletesebben

A SZÉLENERGIA HASZNOSÍTÁSA

A SZÉLENERGIA HASZNOSÍTÁSA XII. KÖRNYEZETTUDOMÁNYI TANÁCSKOZÁS A SZÉLENERGIA HASZNOSÍTÁSA Dr. Tóth Péter egyetemi docens SZE Bíróné Dr. Kircsi Andrea egyetemi adjunktus DE Szükséges tennünk a éghajlatváltozás ellen! Az energiaszektor

Részletesebben

Ajkai Mechatronikai és Járműipari Klaszter Energetikai Stratégiája 2010. December 8.

Ajkai Mechatronikai és Járműipari Klaszter Energetikai Stratégiája 2010. December 8. Ajkai Mechatronikai és Járműipari Klaszter Energetikai Stratégiája 2010. December 8. Nagy István épületenergetikai szakértő T: +36-20-9519904 info@adaptiv.eu A projekt az Európai Unió támogatásával, az

Részletesebben

A Kormány klímapolitikája az Európai Unió hosszú távú klímapolitikájának tükrében

A Kormány klímapolitikája az Európai Unió hosszú távú klímapolitikájának tükrében A Kormány klímapolitikája az Európai Unió hosszú távú klímapolitikájának tükrében Magyar Fenntarthatósági Csúcs 2014.11.19. Hevesi Zoltán Ajtony zöldgazdaság fejlesztéséért, klímapolitikáért, valamint

Részletesebben

Megújuló energetikai ágazat területfejlesztési lehetőségei Csongrád megyében

Megújuló energetikai ágazat területfejlesztési lehetőségei Csongrád megyében Megújuló energetikai ágazat területfejlesztési lehetőségei Csongrád megyében Ágazat nemzetközi megatrendjei EU országai 5 fő energiapiaci trenddel és folyamattal számolnak levegőszennyezés és a bekövetkező

Részletesebben

Szőcs Mihály Vezető projektfejlesztő. Globális változások az energetikában Villamosenergia termelés Európa és Magyarország

Szőcs Mihály Vezető projektfejlesztő. Globális változások az energetikában Villamosenergia termelés Európa és Magyarország Szőcs Mihály Vezető projektfejlesztő Globális változások az energetikában Villamosenergia termelés Európa és Magyarország Áttekintés IEA World Energy Outlook 2017 Globális trendek, változások Európai környezet

Részletesebben

A napenergia hasznosítás támogatásának helyzete és fejlesztési tervei Magyarországon. 2009. Március 16. Rajnai Attila Ügyvezetı igazgató

A napenergia hasznosítás támogatásának helyzete és fejlesztési tervei Magyarországon. 2009. Március 16. Rajnai Attila Ügyvezetı igazgató A napenergia hasznosítás támogatásának helyzete és fejlesztési tervei Magyarországon 2009. Március 16. Rajnai Attila Ügyvezetı igazgató Energia Központ Nonprofit Kft. bemutatása Megnevezés : Energia Központ

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK 1. KÖTET I. FEJLESZTÉSI STRATÉGIA... 6

TARTALOMJEGYZÉK 1. KÖTET I. FEJLESZTÉSI STRATÉGIA... 6 TARTALOMJEGYZÉK 1. KÖTET I. FEJLESZTÉSI STRATÉGIA... 6 II. HÓDMEZŐVÁSÁRHELY ÉS TÉRKÖRNYEZETE (NÖVÉNYI ÉS ÁLLATI BIOMASSZA)... 8 1. Jogszabályi háttér ismertetése... 8 1.1. Bevezetés... 8 1.2. Nemzetközi

Részletesebben

Az Országgyűlés... 2009./ (...) OGY határozata. az éghajlatvédelmi kerettörvény előkészítéséről. (javaslat)

Az Országgyűlés... 2009./ (...) OGY határozata. az éghajlatvédelmi kerettörvény előkészítéséről. (javaslat) Az Országgyűlés... 2009./ (...) OGY határozata az éghajlatvédelmi kerettörvény előkészítéséről (javaslat) Az Országgyűlés tekintettel arra, hogy a) az emberi tevékenység által a légkörbe juttatott üvegházhatású

Részletesebben

NCST és a NAPENERGIA

NCST és a NAPENERGIA SZIE Egyetemi Klímatanács SZENT ISTVÁN EGYETEM NCST és a NAPENERGIA Tóth László ACRUX http://klimatanacs.szie.hu TARTALOM 1.Napenergia potenciál 2.A lehetséges megoldások 3.Termikus és PV rendszerek 4.Nagyrendszerek,

Részletesebben

Hagyományos és modern energiaforrások

Hagyományos és modern energiaforrások Hagyományos és modern energiaforrások Életünket rendkívül kényelmessé teszi, hogy a környezetünkben kiépített, elektromos vezetékekből álló hálózatok segítségével nagyon könnyen és szinte mindenhol hozzáférhetünk

Részletesebben

Hulladékok szerepe az energiatermelésben; mintaprojekt kezdeményezése a Kárpát-medencében

Hulladékok szerepe az energiatermelésben; mintaprojekt kezdeményezése a Kárpát-medencében Hulladékok szerepe az energiatermelésben; mintaprojekt kezdeményezése a Kárpát-medencében 2012.09.20. A legnagyobb mennyiségű égetésre alkalmas anyagot a Mechanika-i Biológia-i Hulladék tartalmazza (rövidítve

Részletesebben

Towards the optimal energy mix for Hungary. 2013. október 01. EWEA Workshop. Dr. Hoffmann László Elnök. Balogh Antal Tudományos munkatárs

Towards the optimal energy mix for Hungary. 2013. október 01. EWEA Workshop. Dr. Hoffmann László Elnök. Balogh Antal Tudományos munkatárs Towards the optimal energy mix for Hungary 2013. október 01. EWEA Workshop Dr. Hoffmann László Elnök Balogh Antal Tudományos munkatárs A Magyarországi szélerőmű-kapacitásaink: - ~330 MW üzemben (mind 2006-os

Részletesebben

Átalakuló energiapiac

Átalakuló energiapiac Energiapolitikánk főbb alapvetései ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Átalakuló energiapiac Napi Gazdaság Konferencia Budapest, December 1. Az előadásban érintett témák 1., Kell-e új energiapolitika?

Részletesebben

Németország környezetvédelme. Készítették: Bede Gréta, Horváth Regina, Mazzone Claudia, Szabó Eszter Szolnoki Fiumei Úti Általános Iskola

Németország környezetvédelme. Készítették: Bede Gréta, Horváth Regina, Mazzone Claudia, Szabó Eszter Szolnoki Fiumei Úti Általános Iskola Németország környezetvédelme Készítették: Bede Gréta, Horváth Regina, Mazzone Claudia, Szabó Eszter Szolnoki Fiumei Úti Általános Iskola Törvényi háttér 2004-ben felváltotta elődjét a megújuló energia

Részletesebben

Széndioxid-többlet és atomenergia nélkül

Széndioxid-többlet és atomenergia nélkül Széndioxid-többlet és atomenergia nélkül Javaslat a készülő energiapolitikai stratégiához Domina Kristóf 2007 A Paksi Atomerőmű jelentette kockázatok, illetve az általa okozott károk negyven éves szovjet

Részletesebben

Bohoczky Ferenc. Gazdasági. zlekedési

Bohoczky Ferenc. Gazdasági. zlekedési Energiapolitika, energiatakarékoss kosság, megújul juló energia források Bohoczky Ferenc vezető főtan tanácsos Gazdasági és s Közleked K zlekedési Minisztérium Az energiapolitika Ellátásbiztonság, vezérelvei

Részletesebben

Az energiapolitika aspektusai az energiahatékonyság tükrében. Horváth Attila Imre

Az energiapolitika aspektusai az energiahatékonyság tükrében. Horváth Attila Imre Az energiapolitika aspektusai az energiahatékonyság tükrében Horváth Attila Imre fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár Nemzeti Épületenergetikai Stratégia

Részletesebben

Energiahatékonyság, megújuló energiaforrások, célkitűzések és szabályozási rendszer Varga Tamás Zöldgazdaság-fejlesztési Főosztály

Energiahatékonyság, megújuló energiaforrások, célkitűzések és szabályozási rendszer Varga Tamás Zöldgazdaság-fejlesztési Főosztály Energiahatékonyság, megújuló energiaforrások, célkitűzések és szabályozási rendszer Varga Tamás Zöldgazdaság-fejlesztési Főosztály Build Up Skills Hungary I. projekt konferencia Budapest, Ramada Resort

Részletesebben

A magyar energiapolitika alakulása az Európai Unió energiastratégiájának tükrében

A magyar energiapolitika alakulása az Európai Unió energiastratégiájának tükrében REKK projekt konferencia Budapest, 2005.december 8. A magyar energiapolitika alakulása az Európai Unió energiastratégiájának tükrében Hatvani György helyettes államtitkár Az energiapolitika lényege Az

Részletesebben

Környezet fogalma Földtörténeti, kémiai és biológiai evolúció Ember megjelenése és hatása a környezetre az ókortól az ipari forradalomig

Környezet fogalma Földtörténeti, kémiai és biológiai evolúció Ember megjelenése és hatása a környezetre az ókortól az ipari forradalomig Környezet fogalma Földtörténeti, kémiai és biológiai evolúció Ember megjelenése és hatása a környezetre az ókortól az ipari forradalomig H.G. Wells és José Martí A XX. században az előző évszázadokénál

Részletesebben

A magyar energiapolitika prioritásai és célkitűzései

A magyar energiapolitika prioritásai és célkitűzései A magyar energiapolitika prioritásai és célkitűzései Kádár Andrea Beatrix energetikáért felelős helyettes államtitkár Külgazdasági értekezlet, 2015. június 23. Nemzeti Energiastratégia A Nemzeti Energiastratégia

Részletesebben

Emissziócsökkentés és az elektromos közlekedés jelentősége. 2014 október 7. Energetikai Körkép Konferencia

Emissziócsökkentés és az elektromos közlekedés jelentősége. 2014 október 7. Energetikai Körkép Konferencia Emissziócsökkentés és az elektromos közlekedés jelentősége 2014 október 7. Energetikai Körkép Konferencia Magamról Amim van Amit már próbáltam 194 g/km?? g/km Forrás: Saját fotók; www.taxielectric.nl 2

Részletesebben

Zöldgazdaság-fejlesztés lehetőségei Magyarországon

Zöldgazdaság-fejlesztés lehetőségei Magyarországon Zöldgazdaság-fejlesztés lehetőségei Magyarországon Szabó Zsolt fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Budapest, 2015.

Részletesebben

MTA Lévai András Energetikai Alapítvány

MTA Lévai András Energetikai Alapítvány MTA Lévai András Energetikai Alapítvány www.energiaakademia.lapunk.hu KLÍMA és ENERGIAPOLITIKA Dr. Petz Ernő REÁLIS ZÖLDEK KLUB, 2016. szeptember 23. Előzmények: 1. Mi van, ha mégsem igaz? Polgári Szemle,

Részletesebben

A MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK LEHETSÉGES SZEREPE A LOKÁLIS HŐELLÁTÁSBAN. Németh István Okl. gépészmérnök Energetikai szakmérnök

A MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK LEHETSÉGES SZEREPE A LOKÁLIS HŐELLÁTÁSBAN. Németh István Okl. gépészmérnök Energetikai szakmérnök A MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK LEHETSÉGES SZEREPE A LOKÁLIS HŐELLÁTÁSBAN Németh István Okl. gépészmérnök Energetikai szakmérnök TÁVHŐSZOLGÁLTATÁS ÖSSZEFOGLALÓ ADATAI Mértékegység 1990 1995 2000 2001 2002

Részletesebben

kutatócsoport-vezető MTA-BCE Alkalmazkodás a Klímaváltozáshoz Kutatócsoport

kutatócsoport-vezető MTA-BCE Alkalmazkodás a Klímaváltozáshoz Kutatócsoport A klímaváltozás várható hatása az agrárágazatra Harnos Zsolt MHAS kutatócsoport-vezető MTA-BCE Alkalmazkodás a Klímaváltozáshoz Kutatócsoport IV. ALFÖLD Kongresszus Békéscsaba 2008. november 27. 1 A klímaváltozás

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S E L Ő T E R J E S Z T É S a 2009. október 29.-i képviselő-testületi ülés 13-as számú - A saját naperőmű létrehozására pályázat beadásáról tárgyú - napirendi pontjához. Előadó: Gömze Sándor polgármester

Részletesebben

Megújuló energia projektek finanszírozása Magyarországon

Megújuló energia projektek finanszírozása Magyarországon Megújuló energia projektek finanszírozása Magyarországon Energia Másképp III., Heti Válasz Konferencia 2011. március 24. Dr. Németh Miklós, ügyvezető igazgató Projektfinanszírozási Igazgatóság OTP Bank

Részletesebben

EGS Magyarországon. Kovács Péter Ügyvezető igazgató Budapest, 2011. június 16.

EGS Magyarországon. Kovács Péter Ügyvezető igazgató Budapest, 2011. június 16. 2 0 1 1 EGS Magyarországon Kovács Péter Ügyvezető igazgató Budapest, 2011. június 16. TARTALOM Geotermális energia felhasználási lehetőségek Geotermális villamos erőmű és a NER300 program 2 I. RÉSZ Geotermális

Részletesebben

Szanyi János. GEKKO - Geotermikus Koordinációs és Innovációs Alapítvány szanyi@iif.u-szeged.hu. Bányászat és Geotermia 2009, Velence

Szanyi János. GEKKO - Geotermikus Koordinációs és Innovációs Alapítvány szanyi@iif.u-szeged.hu. Bányászat és Geotermia 2009, Velence Magyarországi geotermikus energia hasznosítás eredményei, lehetőségei és korlátai Szanyi János GEKKO - Geotermikus Koordinációs és Innovációs Alapítvány szanyi@iif.u-szeged.hu Bányászat és Geotermia 2009,

Részletesebben

Megújuló energiák szerepe a villamos hálózatok energia összetételének tisztítása érdekében Dr. Tóth László DSc - SZIE professor emeritus

Megújuló energiák szerepe a villamos hálózatok energia összetételének tisztítása érdekében Dr. Tóth László DSc - SZIE professor emeritus Megújuló energiák szerepe a villamos hálózatok energia összetételének tisztítása érdekében Dr. Tóth László DSc - SZIE professor emeritus 2017. Október 19. 1 NAPJAINK GLOBÁLIS KIHÍVÁSAI: (közel sem a teljeség

Részletesebben

Magyarország megkívánt szerepe a megújuló technológiák, illetve a napelemes rendszerek elterjedésében Kiss Ernő MNNSZ elnök

Magyarország megkívánt szerepe a megújuló technológiák, illetve a napelemes rendszerek elterjedésében Kiss Ernő MNNSZ elnök Magyarország megkívánt szerepe a megújuló technológiák, illetve a napelemes rendszerek elterjedésében Kiss Ernő MNNSZ elnök Felhasznált források: www.mnnsz.hu EPIA Global market outlook for PV 2013-2017

Részletesebben

A fenntarthatóság sajátosságai

A fenntarthatóság sajátosságai 3. Fenntartható fejlődés, fenntartható energetika A felmerült globális problémák megoldására adott válasz. A fejlett világban paradigmaváltás zajlik, a társadalom a fogyasztásról a fenntarthatóságra kíván

Részletesebben

ÉVES JELENTÉS. a Hungast 14. Kft évi energetikai tevékenységéről (kivonat). Budapest, A jelentést összeállította:

ÉVES JELENTÉS. a Hungast 14. Kft évi energetikai tevékenységéről (kivonat). Budapest, A jelentést összeállította: ÉVES JELENTÉS a Hungast 14. Kft. 2017. évi energetikai tevékenységéről (kivonat). Budapest, 2018.05.09. A jelentést összeállította: Domokos Péter energetikai szakreferens Hungast 14_szakreferens_2017_éves

Részletesebben

Láng István. A Környezet és Fejlıdés Világbizottság (Brundtland Bizottság) jelentése húsz év távlatából

Láng István. A Környezet és Fejlıdés Világbizottság (Brundtland Bizottság) jelentése húsz év távlatából Fenntartható fejlıdés: a XXI. század globális kihívása konferencia Láng István A Környezet és Fejlıdés Világbizottság (Brundtland Bizottság) jelentése húsz év távlatából Budapest, 2007. február 15. Római

Részletesebben

0. Nem technikai összefoglaló. Bevezetés

0. Nem technikai összefoglaló. Bevezetés 0. Nem technikai összefoglaló Bevezetés A KÖZÉP-EURÓPA 2020 (OP CE 2020) egy európai területi együttműködési program. Az EU/2001/42 SEA irányelv értelmében az OP CE 2020 programozási folyamat részeként

Részletesebben

A megújuló erőforrások használata által okozott kihívások, a villamos energia rendszerben

A megújuló erőforrások használata által okozott kihívások, a villamos energia rendszerben A megújuló erőforrások használata által okozott kihívások, a villamos energia rendszerben Kárpát-medencei Magyar Energetikusok XX. Szimpóziuma Készítette: Tóth Lajos Bálint Hallgató - BME Regionális- és

Részletesebben

Üzemlátogatás a GE Hungary Kft. Veresegyházi Turbinagyárába

Üzemlátogatás a GE Hungary Kft. Veresegyházi Turbinagyárába Üzemlátogatás a GE Hungary Kft. Veresegyházi Turbinagyárába 2014. október 8-án került megrendezésre az Energetikai Szakkollégium tavaszi, Bánki Donát emlékfélévének első üzemlátogatása, mely során a GE

Részletesebben

AZ ENERGETIKA AKTUÁLIS KÉRDÉSEI IV.

AZ ENERGETIKA AKTUÁLIS KÉRDÉSEI IV. MTA Lévai András Energetikai Alapítvány AZ ENERGETIKA AKTUÁLIS KÉRDÉSEI IV. Dr. Petz Ernő Herman Ottó Társaság, 2014. szept. 8. Előzmények: 1. Mi van, ha mégsem igaz? Polgári Szemle, 2011/4. 2. Tévúton

Részletesebben

ELVÁRÁSOK ÉS KIHÍVÁSOK AZ ENERGIAPOLITIKÁBAN. Dr. Szerdahelyi György osztályvezet Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium

ELVÁRÁSOK ÉS KIHÍVÁSOK AZ ENERGIAPOLITIKÁBAN. Dr. Szerdahelyi György osztályvezet Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium ELVÁRÁSOK ÉS KIHÍVÁSOK AZ ENERGIAPOLITIKÁBAN Dr. Szerdahelyi György osztályvezet Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium Az EU és a hazai energiapolitikában kezelend azonos kihívások Kihívások:

Részletesebben

Az enhome komplex energetikai megoldásai. Pénz, de honnan? Zalaegerszeg, 2015 október 1.

Az enhome komplex energetikai megoldásai. Pénz, de honnan? Zalaegerszeg, 2015 október 1. Az enhome komplex energetikai megoldásai Pénz, de honnan? Zalaegerszeg, 2015 október 1. Az energiaszolgáltatás jövőbeli iránya: decentralizált energia (DE) megoldások Hagyományos, központosított energiatermelés

Részletesebben

Megújuló energiahasználat helyzete Magyarországon, szerepe az éghajlatváltozás elleni küzdelemben, valamint a gazdaságfejlesztésben

Megújuló energiahasználat helyzete Magyarországon, szerepe az éghajlatváltozás elleni küzdelemben, valamint a gazdaságfejlesztésben Megújuló energiahasználat helyzete Magyarországon, szerepe az éghajlatváltozás elleni küzdelemben, valamint a gazdaságfejlesztésben Energia-másképp konferencia 2009. április 2. Dióssy László Környezetvédelmi

Részletesebben

Energiapolitika Magyarországon

Energiapolitika Magyarországon Energiapolitika Magyarországon Dr. Aradszki András államtitkár Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Zugló, 2016. június 9. Nemzeti Energiastratégia Célok Ellátásbiztonság Fenntarthatóság Versenyképesség

Részletesebben

ÜVEGHÁZHATÁSÚ GÁZOK KIBOCSÁTÁSÁNAK CSÖKKENTÉSE. Ha egy baj elhárításáról van szó, az első teendő az ok, az eredet feltárása.

ÜVEGHÁZHATÁSÚ GÁZOK KIBOCSÁTÁSÁNAK CSÖKKENTÉSE. Ha egy baj elhárításáról van szó, az első teendő az ok, az eredet feltárása. ÜVEGHÁZHATÁSÚ GÁZOK KIBOCSÁTÁSÁNAK CSÖKKENTÉSE. Ha egy baj elhárításáról van szó, az első teendő az ok, az eredet feltárása. Esetünkben megvan a tettes is. Az energiaipar! Mert, mit is csinál az energiaipar?

Részletesebben

Köszöntjük a 2. Nemzetközi Szolár Konferencia résztvevőit. Kiss Ernő MNNSZ elnök

Köszöntjük a 2. Nemzetközi Szolár Konferencia résztvevőit. Kiss Ernő MNNSZ elnök Köszöntjük a 2. Nemzetközi Szolár Konferencia résztvevőit Kiss Ernő MNNSZ elnök Napelemes piaci elemzés, nemzetközi és hazai PV piaci helyzet 2013. április 25. Források: www.pv-magazine.com www.solarbuzz.com

Részletesebben

SZÉL A KIMERÍTHETETLEN ENERGIAFORRÁS

SZÉL A KIMERÍTHETETLEN ENERGIAFORRÁS SZÉL A KIMERÍTHETETLEN ENERGIAFORRÁS MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK Napenergia Vízenergia Szélenergia Biomassza SZÉL TERMÉSZETI ELEM Levegő vízszintes irányú mozgása, áramlása Okai: eltérő mértékű felmelegedés

Részletesebben

KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁS A hatékony intézkedések korszaka, világkonferenciák.

KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁS A hatékony intézkedések korszaka, világkonferenciák. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁS A hatékony intézkedések korszaka, világkonferenciák. Dr. Géczi Gábor egyetemi docens ENSZ világértekezlet: Stockholmi Környezetvédelmi Világkonferencia Stockholm, 1972. június 5-16.

Részletesebben

Tóth László A megújuló energiaforrások időszer ű kérdései Fenntartható Jöv ő Konferencia Dunaújváros 2006. május 3. 1

Tóth László A megújuló energiaforrások időszer ű kérdései Fenntartható Jöv ő Konferencia Dunaújváros 2006. május 3. 1 Tóth LászlL szló A megújul juló energiaforrások időszer szerű kérdései Fenntartható Jövő Konferencia Dunaújv jváros 2006. május m 3. 1 Bevezetés Célok Források: alapvető művek Internet: www.lap.hu www.zoldtech.hu

Részletesebben

Magyarország energiaellátásának általános helyzete és jövıje

Magyarország energiaellátásának általános helyzete és jövıje Magyarország energiaellátásának általános helyzete és jövıje Dr. Aszódi Attila elnök, MTA Energetikai Bizottság igazgató, BME Nukleáris Technikai Intézet Dr. ASZÓDI Attila, BME NTI 1 Társadalmunk mindennapjai

Részletesebben

Energiatermelés, erőművek, hatékonyság, károsanyag kibocsátás. Dr. Tóth László egyetemi tanár klímatanács elnök

Energiatermelés, erőművek, hatékonyság, károsanyag kibocsátás. Dr. Tóth László egyetemi tanár klímatanács elnök Energiatermelés, erőművek, hatékonyság, károsanyag kibocsátás Dr. Tóth László egyetemi tanár klímatanács elnök TARTALOM Energia hordozók, energia nyerés (rendelkezésre állás, várható trendek) Energia termelés

Részletesebben

MEHI Szakmai Konferencia: Energiahatékonyságot EU-s forrásokból: Energiahatékonyság, Klímacélok, Energiabiztonság Október 28.

MEHI Szakmai Konferencia: Energiahatékonyságot EU-s forrásokból: Energiahatékonyság, Klímacélok, Energiabiztonság Október 28. MEHI Szakmai Konferencia: Energiahatékonyságot EU-s forrásokból: Energiahatékonyság, Klímacélok, Energiabiztonság 2014. Október 28. Budapest Az EU integrált európai klíma és energia politika fő célkitűzései

Részletesebben

7. Hány órán keresztül világít egy hagyományos, 60 wattos villanykörte? a 450 óra b 600 óra c 1000 óra

7. Hány órán keresztül világít egy hagyományos, 60 wattos villanykörte? a 450 óra b 600 óra c 1000 óra Feladatsor a Föld napjára oszt:.. 1. Mi a villamos energia mértékegysége(lakossági szinten)? a MJ (MegaJoule) b kwh (kilówattóra) c kw (kilówatt) 2. Napelem mit állít elő közvetlenül? a Villamos energiát

Részletesebben

A klímaváltozás várható gazdasági hatásai Magyarországon Kutatási eredmények áttekintése

A klímaváltozás várható gazdasági hatásai Magyarországon Kutatási eredmények áttekintése A klímaváltozás várható gazdasági hatásai Magyarországon 2020-2040 Kutatási eredmények áttekintése I. Elméleti keretek Tények és kockázatok A tudományos elemzések szerint az emberi tevékenység jelentős

Részletesebben

Megújuló energiaforrások hasznosításának növelése a fenntartható fejlődés biztosítása érdekében

Megújuló energiaforrások hasznosításának növelése a fenntartható fejlődés biztosítása érdekében Megújuló energiaforrások hasznosításának növelése a fenntartható fejlődés biztosítása érdekében Dr. Csoknyai Istvánné Vezető főtanácsos Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium 2008. február 26-i Geotermia

Részletesebben

ALTERNATÍV V ENERGIÁK

ALTERNATÍV V ENERGIÁK ALTERNATÍV V ENERGIÁK HASZNOSÍTÁSÁNAK NAK LEHETŐSÉGEI AZ ÖNKORMÁNYZATI NYZATI SZFÉRÁBAN ZÖLD ENERGIA KONFERENCIA 2011-10 10-26. Juhász János J villamosmérn rnök CÉGÜNK TEVÉKENYS KENYSÉGI KÖREK Alternatív

Részletesebben

A szélenergia hasznosítás 2013. évi legújabb eredményei

A szélenergia hasznosítás 2013. évi legújabb eredményei A szélenergia hasznosítás 2013. évi legújabb eredményei Dr. Tóth Péter egyetemi docens SZE az MSZET tiszteletbeli elnöke Bíróné Dr. Kircsi Andrea egyetemi adjunktus DE az MSZET elnöke MEE Villamosság és

Részletesebben