Az azbesztterhelés és a tetőkön végzett munka problémái az építőiparban

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Az azbesztterhelés és a tetőkön végzett munka problémái az építőiparban"

Átírás

1 FOGLALKOZÁS-EGÉSZSÉGÜGY Az azbesztterhelés és a tetőkön végzett munka problémái az építőiparban Tárgyszavak: munkavédelem; építőipar; azbeszt; expozíció; egészségvédelem; magasépítés; munkaszervezés; védőfelszerelés; jogi szabályozás. A Munkahelyi Biztonság és Foglalkozás-egészségügy Európai Hete idén az építőipart állítja középpontba. Az EU által finanszírozott Európai Munkavédelmi Ügynökség szervezésében megrendezett kampány az információszolgáltatás számos csatornáját felhasználva, tájékoztatók és események egész sorával igyekszik felhívni a figyelmet a legfőbb problémákra és azok megoldási lehetőségeire. Az alábbiakban az egészségvédelem és a munkabiztonság két, az építőiparban igen fontos területéről lesz szó. (Az építőiparral kapcsolatos további tájékoztatás az alábbi webcímen érhető el: Az EU biztonsági és egészségvédelmi szabályozásával kapcsolatos információkat az alábbi címen találhat: Azbeszt az építőiparban Az építő, karbantartó és tisztító/takarító munkások valamennyien ki vannak téve az azbesztexpozíció potenciális veszélyének. Az alábbi öszszefoglaló bemutatja, hogy mi az azbeszt, milyen hatással van az egészségre, kit veszélyeztet, és milyen helyeken fordul elő; nem tárgyalja viszont az azbeszteltávolítási műveleteket. Információval szolgál továbbá a helyes gyakorlat néhány példájára vonatkozóan, részletes útmutatásra azonban természetesen nem biztosít lehetőséget. Amennyiben egy munkahelyen azbesztexpozíció lehetősége áll fenn, mindképpen ajánlatos felvenni a kapcsolatot az illetékes hatósággal, vagy a témában érintett egyéb szervezettel.

2 Mi az azbeszt? Az azbeszt egy ásványcsoport összefoglaló neve. A kivételesen hőálló és erős azbesztrostot hosszú éveken keresztül használták hőszigetelő anyagokban (pl. hőszigetelő bélésekben és burkolatokban); tűzálló szövetekben, papírban és kartonban; tengelykapcsoló- és fékbetétekben; azbesztcement termékekben; villamosipari szigetelő anyagokban; egyéni védőeszközökben. Az Európai Unióban érvényes általános tilalomnak köszönhetően megszűnt ugyan az azbeszt felhasználása, a korábban feldolgozott azbeszt azonban továbbra is számos helyen megtalálható. Az azbesztexpozíció tehát ma is valós veszélyt jelent. Az azbesztexpozíció egészségre gyakorolt hatása A belélegzett azbesztrost igen komoly egészségkárosodást többek között azbesztózist, tüdőrákot és rosszindulatú mellhártyadaganatot (mesothelioma) okozhat. Az azbesztexpozíciónak nincsen biztonságos szintje, tény azonban, hogy az expozíció mértékével arányosan nő az azbeszttel kapcsolatos betegségek kialakulásának kockázata. Az azbesztexpozíció időpontja és a betegség első tüneteinek jelentkezése között akár 30 éves eltérés is lehet. A múltbeli expozíció hatásai ennek megfelelően csak később válnak nyilvánvalóvá. Néhány példa: Nagy-Britanniában jelenleg évente körülbelül 3000-en halnak meg múltbeli azbesztexpozíció okozta betegségekben, és ez az adat 2010-re várhatóan közel re emelkedik. Az említett 3000 embernek nem kevesebb, mint 25%-a dolgozott valaha az építőiparban, vagy végzett valamilyen karbantartó munkát. Svédországban az azbesztexpozíció késői hatásaira (elsősorban a mellhártya rosszindulatú daganataira) visszavezethető halálesetek éves száma meghaladja az összes végzetes kimenetelű munkabaleset számát. Az, hogy a dohányzás tüdőrákot okozhat, ma már általánosan ismert tény. Ha azonban a dohányzás azbesztexpozícióval párosul, a tüdőrák kialakulásának veszélye többszörösére nő. A nem dohányzó és azbeszttel nem érintkező emberekkel összehasonlítva a dohányzó és

3 ezzel egyidejűleg azbesztet is belélegző személyeknél 50-szer nagyobb a tüdőrák kialakulásának valószínűsége. Alapvető információk Az építőiparban és a karbantartó, illetve tisztító/takarító iparágakban foglalkoztatott munkavállalók bármikor ki lehetnek téve az azbesztexpozíció veszélyének. Az azbeszt tipikus előfordulási helyei: falak (válaszfalakban használt szigetelőlapok); texturált burkolóanyagok és festékek; padlóburkoló lapok; linóleum padlóburkolók; hőszigetelt bojlerek; acél épületvázak szigetelései; szellőzőcsatornák; mennyezetek (hézagaiban alkalmazott tűzgátként); mennyezetburkoló lapok; ajtók; elektromos berendezések; fűtőrendszerek (a csőrendszerek, a fűtőelemek és a bojlerek hőszigeteléseként); tetők (főleg azbesztcement termékek formájában); tetőcserepek; épülethomlokzatok, ezen belül pl. az esőcsatorna-rendszerek, a tartóelemek az eresz alsó felületén és a burkolatok; víz- és szennyvízvezetékek; szelepek, peremek és tömítések bélése vagy burkolata; vécétartályok, ablakban elhelyezett virágládák, azbesztpapír bevonatok stb. A munka megkezdése előtt felvilágosítást kell kérni arra vonatkozóan, hogy történt-e azbesztellenőrzés, és csak abban az esetben tekinthető a munkahely azbesztmentesnek, ha az valóban bizonyított. Azbeszt jelenlétének gyanúja estén abba kell hagyni a munkát és szakértő véleményét kell kikérni. Azbeszteltávolítást csak az végezhet, aki rendelkezik az ehhez szükséges szakképzettséggel és engedéllyel. Az egy-egy épületet üzemeltető, illetve ellenőrző személyeknek is minden esetben tisztában kell lenniük azzal, hogy az adott épületben található-e azbeszt. Ez például az alábbi módokon tisztázható:

4 az épület terveinek megtekintése alapján; a korábban végzett munkákkal kapcsolatos iratok (pl. az építési vállalkozók számlái) alapján; egyéni (de mintavétel nélküli!) vizsgálattal; az építészektől, felügyelőktől, biztonsági felelősöktől, munkavállalóktól stb. beszerzett esetleges további információ alapján; az épület szakértői vizsgálatának elvégeztetésével. Fontos, hogy a mintavételt kizárólag megfelelő képzettséggel rendelkező szakember végezze! Veszélyeztetett foglalkozások Azbesztexpozíció tekintetében a legnagyobb kockázatnak az alábbi dolgozók vannak kitéve: vízvezeték-szerelők; fűtésszerelők; villanyszerelők; épületasztalosok; padlószőnyegeket és egyéb padlóburkolatokat elhelyező munkavállalók; szerelők, lakatosok; karbantartó személyzet, a portásokat és házmestereket is beleértve; tetőfedők; tisztító/takarító személyzet; a mennyezetek hézagaihoz, az alátétrétegekhez és más rejtett részekhez hozzáférést igénylő egyéb foglalkozások. Azbeszttetők Az azbesztcement tetők gyakran gyengék és törékenyek. Minden esetben meg kell győződni arról, hogy az adott munkahely, illetve a munkahely elérhetősége biztonságos. Bizonyos azbesztcement tetők alsó rétegeiben kiegészítő, ún. tapasztott azbesztszálas szigetelést alkalmaztak. Előfordulhat, hogy ez a szigetelőréteg meglazult és töredező állapotban van. Ilyen anyag jelenléte esetén minden munkavállalónak el kell hagynia a területet és feltétlenül szakértő segítségét kell kérni.

5 Kétely esetén érdemes mindig azbeszt jelenlétét feltételezni és abból kiindulva cselekedni. Amennyiben az épületben azbeszt található, feltétlenül meg kell tenni az expozíció megelőzése érdekében szükséges intézkedéseket. Az ilyen intézkedések néhány példája: az azbesztexpozícióra vonatkozóan végzett kockázatfelmérés; az azbeszttartalmú anyagok kezelésének gondos megtervezése, e terv végrehajtása és rendszeres felülvizsgálata; naprakész nyilvántartás vezetése arra vonatkozóan, hogy pontosan hol található az azbeszt (a típus és a hely együttes megjelölésével); az építési, karbantartó és tisztító/takarító vállalkozók megfelelő tájékoztatása munkájuk megkezdése előtt. Vonatkozó jogi szabályozás Az azbesztre vonatkozóan számos nemzeti szintű törvényekbe is átvett európai irányelvet dolgoztak ki. Az egyes tagállamokban természetesen saját, kiegészítő jogszabályok és előírások is érvényben lehetnek, éppen ezért ajánlott minden esetben tájékoztatást kérni az illetékes helyi hatóságtól. Az európai irányelvek az azbeszt használatának betiltását, és az esetleges azbesztexpozíció veszélyének kitett munkavállalók védelmére vonatkozó szigorú előírások megállapítását írják elő. A vonatkozó irányelvek közül a legfontosabbak: a Tanács június 12-i 89/391/EGK irányelve a dolgozók munkahelyi biztonságának és egészségvédelmének javítását ösztönző intézkedések bevezetéséről; a Tanács június 28-i 90/394/EGK irányelve a munkájuk során rákkeltő anyagokkal kapcsolatos kockázatoknak kitett munkavállalók védelméről; a Tanács április 7-i 98/24/EK irányelve a munkájuk során vegyi anyagokkal kapcsolatos kockázatoknak kitett munkavállalók egészségének és biztonságának védelméről; a Tanács június 25-i 91/382/EGK és április 7-i 98/24/EK irányelvében, illetve az Európai Parlament és a Tanács március 27-i 2003/18/EK irányelvében módosított szeptember 19-i 83/477/EGK tanácsi irányelv a munkavállalók munkahelyi azbesztártalom elleni védelméről.

6 A tetőn végzett munka biztonsága A tetőn végzett munka rendkívül veszélyes, és függetlenül attól, hogy hosszú vagy rövid távú munkáról van-e szó minden esetben igen szigorú biztonsági előírások alkalmazását teszi szükségessé. Az alábbi összefoglaló a biztonságos magassági munkával kapcsolatos alapvető tanácsadással szolgál, részletes útmutatásra azonban természetesen nem biztosít lehetőséget. Amennyiben bővebb információra van szükség, ajánlatos a munka megkezdése előtt felvenni a kapcsolatot az illetékes hatósággal, vagy a témában érintett egyéb szervezettel. A tetőn végzett munkával kapcsolatos óvintézkedések Szükség van-e a munkára? A tetőről lezuhanást természetesen úgy lehet a legegyszerűbben megelőzni, ha a dolgozó egyáltalán nem is megy fel a tetőre. Ha valóban szükség van a munkára, mindig érdemes elgondolkodni azon, hogy tetőre mászás nélkül is megoldható-e a feladat, ill. hogy lerövidíthető-e a tetőn töltött idő. Sok esetben lehetőség van például a tető bizonyos részeinek felhelyezés előtti összeszerelésére, ami természetesen jelentősen hozzájárulhat a magasban töltött idő minimálisra csökkentéséhez. A munka megkezdése előtti teendők A tetőn végrehajtandó munka megkezdése előtt minden esetben el kell végezni a vonatkozó kockázatfelmérést. Fontos, hogy a munka elvégzéséhez szükséges valamennyi eszköz és felszerelés rendelkezésre álljon, hogy minden vonatkozó óvintézkedést és munkarendszert kidolgozzanak és az adott helyzetre alkalmazzanak, illetve hogy a munkát kizárólag megfelelően képzett és egyértelmű utasításokkal ellátott munkavállalók végezzék. A tetőn végzendő munkát az akár csak néhány percig tartó rövid műveleteket is beleértve minden esetben gondosan meg kell tervezni, mert csak így biztosítható a munkavállalókat fenyegető veszélyek minimálisra csökkentése. Zuhanásvédelmi intézkedések A tetőn végzett munka, illetve a le- és feljutás során fennálló zuhanásveszély esetén feltétlenül szükség van a veszély típusának megfelelő óvintézkedésekre. Elsődleges feladat a kockázatfelmérés megállapításai alapján a zuhanásveszély csökkentése érdekében kidolgozott kollektív

7 intézkedések megtétele, s csak ezt követően kerülhet sor az egyéni védőintézkedések bevezetésére. Fontos, hogy a lezuhanás megelőzése céljából használt (pl. peremeken elhelyezett) védőberendezések elég erősek legyenek ahhoz, hogy ténylegesen megelőzzék, illetve megakadályozzák a munkavállalók lezuhanását, és ebből eredő sérülését. A zuhanásvédelmi intézkedéseknek a magasban végzett munka megkezdése előtt és munkavégzés közben is folyamatosan érvényben kell lenniük. A tetőn végzett munka során az időjárási körülményeket is mindig figyelembe kell venni. A jeges, csapadékos vagy szeles időjárás ugyanis jelentősen növelheti a munkavállalók vagy az általuk használt tárgyak lezuhanásának veszélyét. Lezuhanó tárgyak A magasból lezuhanó tárgyak végzetes kimenetelű balesetet okozhatnak. A tetőről éppen ezért semmit sem szabad ledobni! A munkát az alábbiak szerint kell végezni: zárt törmelékcsúszdát kell használni, vagy leereszteni az anyagokat a földre; mindig ügyelni kell arra, hogy ne halmozódjanak fel az olyan anyagok/eszközök, amelyek esetleg leeshetnek; gondoskodni kell a tető alatt, illetve környékén lévő veszélyes területek lezárásáról; megfelelő védőeszközök pl. a lehulló törmeléket felfogó háló, fedett átjáró stb. elhelyezésével gondoskodni kell arról, hogy a leeső tárgyak ne okozhassanak sérülést; lehetőség szerint el kell kerülni nehéz és nagyméretű tárgyak felvitelét a tetőre; ügyelni kell a tetőn használt anyagok és felszerelések megfelelő tárolására (különösen szeles időben). Képzés A tetőn dolgozó munkavállalók csak akkor tudják biztonságosan végezni a munkájukat, ha rendelkeznek az ahhoz szükséges ismeretekkel, szakképzettséggel és tapasztalattal. Csak a megfelelően képzett munkavállalók képesek ugyanis felismerni a veszélyeket és megérteni, illetve megfelelően alkalmazni a helyes munkamódszereket és -rendszereket (peremvédők elhelyezése, mozgó munkaállványok működtetése, a biztosító kötélrendszer összeállítása és alkalmazása stb.).

8 Tetőtípusok Lapos tetők A lapos tetőn végzett munka komoly veszélyekkel jár. Az emberek lezuhanhatnak például: a kész tető széléről; az építés alatt álló tetőrész pereméről; nyílásokon, lyukakon vagy tetővilágítókon keresztül. A lapos tetőn végzett munka során fennálló zuhanásveszély esetén feltétlenül szükség van a vonatkozó óvintézkedések és előírások betartására. Védőintézkedésekre lehet szükség például a tető peremén, a nyílások közelében, a tető megközelítését szolgáló helyeken, és a törékeny tetővilágítók mellett. Nyeregtetők A nyeregtetőn dolgozók lezuhanhatnak például: az ereszről; a tetőről lecsúszva az ereszen keresztül; a tetőn keresztül az épület belsejébe; az oromzat széléről. Fontos, hogy a peremvédelem elég erős legyen ahhoz, hogy felfogja és megtartsa az eső embert. Minél hosszabb a lejtős tetőfelület, és minél nagyobb a tetőhajlás, annál erősebb peremvédőre van szükség. Az önjáró munkaállványok számos esetben alkalmazhatók a tetőn végzett munka biztonságos alternatívájaként. Használatuk különösen előnyös a rövid időtartamú munkák és a rések kialakulásához vezető bontási műveletek esetén. Fontos, hogy a biztonság ne csak a munkavégzés során, de a munkahely megközelítésekor és elhagyásakor is megfelelően biztosított legyen. A palával vagy tetőcseréppel borított felület gyakran nem biztosít megfelelő támaszt. Ilyen esetekben tetőlétra, vagy ahhoz hasonló egyéb segédeszköz használata szükséges. Törékeny tetőfelületek A törékeny anyagok közé sorolható bármely olyan anyag, amely nem képes biztonságosan megtartani a rajta álló személy, vagy a rá helyezett teher súlyát. A tetőszerkezeteknek számos része lehet törékeny,

9 vagy válhat törékennyé. Az azbeszt, a cement, az üveggyapot és a műanyag az idő múlásával általában törékenyebbé válik, az acéllemezek pedig elrozsdásodhatnak. A rosszul kijavított tető gyakran nem biztosítja a rá helyezett lemezek megfelelő alátámasztását. A tetőkön lehetnek első látásra talán fel sem tűnő törékeny felületek is (pl. tetővilágítók), és bizonyos esetekben elsősorban az építkezés idején a tető ideiglenes törékenysége is előfordulhat. A törékeny tető nem biztonságos munkahely. Munkavégzésre éppen ezért kizárólag a szükséges óvintézkedések végrehajtását követően alkalmas. Ipari tetőszerkezetek Az ipari épületek nagy fesztávú tetőin dolgozó munkások lezuhanhatnak: a tető pereméről; a félig kész tető résein keresztül; a burkolólapokon keresztül; a főpárkányról, ha elkerülhetetlenek a védőborítás nélküli rések; a keretszerkezetről, például a tetőlemezek kirakásakor; törékeny vagy ideiglenesen rögzített tetővilágítókon vagy burkolatokon keresztül. A jó tervezés igen jelentősen csökkentheti az ipari tetőszerkezeteken végzett munka veszélyeit. Az ezzel kapcsolatos legfontosabb teendők: Igyekezni kell az alábbi intézkedésekkel gondoskodni arról, hogy a tetőn végzett munka során minél kevesebb helyváltoztatásra legyen szükség: a rakodóterek és -eszközök teljes kihasználása; gondoskodás arról, hogy a tetőlemezeket megfelelő méretben, mennyiségben és minőségben, megfelelő időben és megfelelő helyre szállítsák le; a munkahely könnyű és kényelmes megközelíthetőségének biztosítása. A hangsúlyt a biztonságos munkahely megteremtésére kell helyezni, nem szabad kizárólag az esést megfékező eszközökre számítva csökkenteni a lezuhanás lehetőségét! A már meglévő tetőkön végzett munka Az ilyen típusú munka a felülvizsgálat, a karbantartás és a tisztítás mellett a felújítást, a tetőburkolat eltávolítását és a tető lebontását is magába foglalja. A felülvizsgálatot és a tisztítást gyakran hozzá nem értő ta-

10 karítók, házmesterek vagy gondnokok végzik. Pedig az ilyen munka esetén is elengedhetetlen a megfelelő kockázatfelmérés és tervezés, illetve a szükséges óvintézkedések végrehajtása és a felügyelet biztosítása. Fontos, hogy a tető helyreállítására, felújítására vagy lebontására vonatkozó terv a tetőfedő anyagok eltávolításának és tárolásának módjára is kiterjedjen. A munkavállalók lezuhanását megakadályozó védőeszközökre és -berendezésekre a bontási munka során folyamatosan szükség van. A tetők és a tetőket alkotó anyagok lebontását és eltávolítását minden esetben biztonságos munkarendszer keretében kell elvégezni. A régi tetőkön végzett munka megtervezése A régi tetőkön végzett munka gondos tervezést igényel, melynek során feltétlenül szükség van: a tető törékeny részeinek meghatározására; a szükséges óvintézkedések meghatározására; egyeztetés az ügyféllel (szükség esetén); szerkezeti vizsgálat elvégzésére (bizonyos esetekben); kockázatfelmérés elvégzésére (minden esetben). Egyeztetés Az egyeztetés a munkavállalókkal a biztonságos munkavégzés alapvető feltétele. Tudásuk és tapasztalatuk igen jelentősen elősegítheti a veszélyek meghatározását és a megoldások megvalósítását. A munkavállalók véleményét a biztonsági és egészségvédelmi intézkedésekkel kapcsolatban, és új technológiák és termékek bevezetése előtt is ki kell kérni. Az egyeztetés mindemellett ahhoz is hozzájárul, hogy a munkavállalók kötelességüknek érezzék a biztonsági és egészségvédelmi folyamatok és előírások betartását és tökéletesítését. Vonatkozó jogi szabályozás A tetőn végzett munkával kapcsolatos szabályozást megfogalmazó EU-irányelvek: a Tanács június 12-i 89/391/EGK irányelve a dolgozók munkahelyi biztonságának és egészségvédelmének javítását ösztönző intézkedések bevezetéséről;

11 a Tanács június 24-i 92/57/EGK irányelve az időszakos vagy helyileg változó építkezések alapvető biztonsági és egészségvédelmi követelményeinek végrehajtásáról; az Európai Parlament és a Tanács június 27-i, a Tanács 89/655/ EGK irányelvét módosító 2001/45/EK irányelve a munkaeszközök munkahelyi használatával kapcsolatos alapvető biztonsági és egészségügyi követelményekről. A tagállamok törvényeiben foganatosított európai irányelvek a biztonsággal és az egészségvédelemmel kapcsolatos alapvető követelményeket fogalmazzák meg. Előfordulhat, hogy a nemzeti szintű szabályozás előírásai szigorúbbak, éppen ezért fontos, hogy intézkedéseit minden esetben egyeztetni kell az illetékes helyi hatóságokkal. Összeállította: Pál András Asbestos in construction. = Factsheet No 51, 2004, European Agency for Safety and Health at Work Safe roofwork. = Factsheet No 49, 2004, European Agency for Safety and Health at Work

A tetőkön végzett munka biztonsága

A tetőkön végzett munka biztonsága MUNKABIZTONSÁG 2.7 A tetőkön végzett munka biztonsága Tárgyszavak: munkabiztonság; építőipar; magasépítés; baleset-megelőzés; tűzvédelem; kockázatkezelés. A tetőn végzett munka rendkívül veszélyes, és

Részletesebben

Zajcsökkentés az építőiparban

Zajcsökkentés az építőiparban ERGONÓMIA 5.2 Zajcsökkentés az építőiparban Tárgyszavak: zajvédelem; zajterhelés; építőipar; szabályozás. A túlzott munkahelyi zajterhelés visszafordíthatatlan halláskárosodást vagy munkabaleseteket okozhat,

Részletesebben

Szerelési útmutató Thermosolar napkollektorok felszerelése lapostetős szerelőkeretek alkalmazásával

Szerelési útmutató Thermosolar napkollektorok felszerelése lapostetős szerelőkeretek alkalmazásával Szerelési útmutató Thermosolar napkollektorok felszerelése lapostetős szerelőkeretek alkalmazásával A műszaki változtatás jogát fenntartjuk. A magasban, a tetőn végzett munka biztonsága A tetőn, a magasban

Részletesebben

korreferátum prof. Dr. Veress Gábor előadásához

korreferátum prof. Dr. Veress Gábor előadásához Munkavédelemkockázat értékelés korreferátum prof. Dr. Veress Gábor előadásához Készítette: Almássy Erika minőségügyi szakmérnök, felsőfokú munkavédelmi szakember +36-20-9606845 erikaalmassy@gmail.com 2016.10.19.

Részletesebben

GINOP A MUNKAHELYI EGÉSZSÉG ÉS BIZTONSÁG FEJLESZTÉSE AZ ÉPÍTŐIPARBAN

GINOP A MUNKAHELYI EGÉSZSÉG ÉS BIZTONSÁG FEJLESZTÉSE AZ ÉPÍTŐIPARBAN GINOP-5.3.4. - 16-00006 A MUNKAHELYI EGÉSZSÉG ÉS BIZTONSÁG FEJLESZTÉSE AZ ÉPÍTŐIPARBAN Perlaki Géza Kollektív műszaki védelem az építési munkahelyeken KOLLEKTÍV VÉDELEM AZ ÉPÍTKEZÉSEKEN Az építkezéseken

Részletesebben

A kockázatértékelés során gyakran elkövetett hibák. Európai kampány a kockázatértékelésről

A kockázatértékelés során gyakran elkövetett hibák. Európai kampány a kockázatértékelésről A kockázatértékelés során gyakran elkövetett hibák Európai kampány a kockázatértékelésről Megelőzés jogi háttér A jogszabály szerint az EU-ban a munkáltatók kötelesek megakadályozni, hogy a munkavállalókat

Részletesebben

MUNKAVÉDELEM A GYAKORLATBAN

MUNKAVÉDELEM A GYAKORLATBAN MUNKAVÉDELEM A GYAKORLATBAN Készítette: Szabó László Global Safety Kft. A MUNKAVÉDELEM ALAPJAI A MUNKAVÉDELEM JOGI SZABÁLYOZÁSA 1993. évi XCIII. törvény a munkavédelemről 5/1993. (XII. 26.) MüM rendelet

Részletesebben

Szerelési útmutató Thermosolar napkollektorok felszerelése cserépléc-kampós szerelőkeretek alkalmazásával

Szerelési útmutató Thermosolar napkollektorok felszerelése cserépléc-kampós szerelőkeretek alkalmazásával Szerelési útmutató Thermosolar napkollektorok felszerelése cserépléc-kampós szerelőkeretek alkalmazásával A műszaki változtatás jogát fenntartjuk. A magasban, a tetőn végzett munka biztonsága A tetőn,

Részletesebben

Szakmai ismeretek 1.

Szakmai ismeretek 1. Szakmai ismeretek 1. Ismertesse az épületek - fogalmát, - rendeltetését, - kivitelezési formáit, - szerkezeti részeit! Határozza meg a tető feladatait, sorolja fel a tetőformákat! Ismertesse a tetőszerkezetek

Részletesebben

Az építőipar ismert és ismeretlen veszélyei, a kockázatkezelés alapját képező lehetséges megoldások

Az építőipar ismert és ismeretlen veszélyei, a kockázatkezelés alapját képező lehetséges megoldások Az építőipar ismert és ismeretlen veszélyei, a kockázatkezelés alapját képező lehetséges megoldások Az építőipari tevékenységekre vonatkozó követelményeket, szervezett munkavégzés esetén alapvetően a 4/2002.

Részletesebben

Szerelési útmutató Thermosolar napkollektorok felszerelése normál tetőkampós szerelőkeretek alkalmazásával

Szerelési útmutató Thermosolar napkollektorok felszerelése normál tetőkampós szerelőkeretek alkalmazásával Szerelési útmutató Thermosolar napkollektorok felszerelése normál tetőkampós szerelőkeretek alkalmazásával A műszaki változtatás jogát fenntartjuk. A magasban, a tetőn végzett munka biztonsága A tetőn,

Részletesebben

Kockázatértékelés. Összeállította: Friedrichné Irmai Tünde

Kockázatértékelés. Összeállította: Friedrichné Irmai Tünde Kockázatértékelés Összeállította: Friedrichné Irmai Tünde Kockázatértékelés a kereskedelmi egységekben Munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény: a munkáltató köteles minőségileg, illetve szükség

Részletesebben

Biztonság és egészségvédelem az építőiparban Európai uniós ajánlások és tapasztalatok

Biztonság és egészségvédelem az építőiparban Európai uniós ajánlások és tapasztalatok MUNKABIZTONSÁG 2.6 Biztonság és egészségvédelem az építőiparban Európai uniós ajánlások és tapasztalatok Tárgyszavak: munkabiztonság; egészségvédelem; építőipar; veszélyfelmérés; kockázatkezelés, szabályozás.

Részletesebben

A biológiai tényezők expozíciójával járótevékenységek munkahigiénés és foglalkozás-egészségügyi feltételei a munkavédelmi célvizsgálatok alapján

A biológiai tényezők expozíciójával járótevékenységek munkahigiénés és foglalkozás-egészségügyi feltételei a munkavédelmi célvizsgálatok alapján A biológiai tényezők expozíciójával járótevékenységek munkahigiénés és foglalkozás-egészségügyi feltételei a munkavédelmi célvizsgálatok alapján Nédó Ferenc munkafelügyeleti referens NGM Munkavédelmi Főosztály

Részletesebben

kevés kockázattal járó vagy kockázat nélküli tevékenységek

kevés kockázattal járó vagy kockázat nélküli tevékenységek INFORMÁCIÓS MODUL 1 Azbesztcement erősen kötött Ablakpárkány Hullámpala (tető és fal) Homlokzati lemezek Csövek Tartó panel villanyórákhoz Tetőzsindelyek kevés kockázattal járó vagy kockázat nélküli tevékenységek

Részletesebben

3., A gépek biztonsági követelményei és megfelelőségének tanúsítása

3., A gépek biztonsági követelményei és megfelelőségének tanúsítása Munkavédelem jogi és eljárási ismeretei II. Ellenőrző kérdések 2012 1., A munkavédelem általános követelményei. - a munkavédelmi szabályok betarthatósága - a követelmények megválthatóságának elve - a megfelelőség

Részletesebben

A munkavédelemre vonatkozó legfontosabb szabályok, jellemző szabálytalanságok

A munkavédelemre vonatkozó legfontosabb szabályok, jellemző szabálytalanságok A munkavédelemre vonatkozó legfontosabb szabályok, jellemző szabálytalanságok A munkavédelemre vonatkozó legfontosabb szabályok, jellemző szabálytalanságok Nesztinger Péter munkavédelmi főreferens Munkavédelmi

Részletesebben

Kockázatértékelés az egészségügyben. Egészségügyi dolgozók munkavédelmi kockázatai

Kockázatértékelés az egészségügyben. Egészségügyi dolgozók munkavédelmi kockázatai Kockázatértékelés az egészségügyben Egészségügyi dolgozók munkavédelmi kockázatai Jogszabályi háttér Munkavédelmi jellegű szabályozások Foglakozás-egészségügyi és munka-higiénés szabályozások Veszélyes

Részletesebben

Jogszabályok alkalmazása. Készítette: Friedrichné Irmai Tünde

Jogszabályok alkalmazása. Készítette: Friedrichné Irmai Tünde Jogszabályok alkalmazása Készítette: Friedrichné Irmai Tünde Kockázatértékelés a kereskedelmi egységekben Munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény: a munkáltató köteles minőségileg, illetve szükség

Részletesebben

Gyorsabb, olcsóbb De biztonságos is? Szimpózium

Gyorsabb, olcsóbb De biztonságos is? Szimpózium Gyorsabb, olcsóbb De biztonságos is? Szimpózium Mire tanítanak a súlyos balesetek? Előadó: Nesztinger Péter munkavédelmi főreferens Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatóság E-mail

Részletesebben

A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013. (III. 28.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013. (III. 28.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013. (III. 28.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 52 862 01 Munkavédelmi technikus

Részletesebben

Azbesztmentesítés magyarországi gyakorlata

Azbesztmentesítés magyarországi gyakorlata TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése Azbesztmentesítés magyarországi gyakorlata Zellei János Felügyelő Bizottság Elnöke Magyar Azbesztmentesítők

Részletesebben

Köztisztasági munkagép- és járműkezelő Köztisztasági munkagép- és. Köztisztasági munkagép- és.

Köztisztasági munkagép- és járműkezelő Köztisztasági munkagép- és. Köztisztasági munkagép- és. A 10/07 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/06 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Munkavégzés személyes feltételei

Munkavégzés személyes feltételei Munkavégzés személyes feltételei z A munkavégzéshez előírt szakmai végzettség, szakmai jártasság, munkaköri orvosi alkalmasság, munkaképes állapot, a munkavédelmi oktatáson való részvétel és a biztonsági

Részletesebben

Tűzjelzés, Tűzriadó Terv, Biztonsági felülvizsgálatok

Tűzjelzés, Tűzriadó Terv, Biztonsági felülvizsgálatok Tűzjelzés, Tűzriadó Terv, Biztonsági felülvizsgálatok TŰZVÉDELEM 2 Tűzjelzés Az a személy, aki tüzet vagy annak közvetlen veszélyét észleli, köteles azt haladéktalanul jelezni a tűzoltóságnak, vagy ha

Részletesebben

Iromány száma: H/ Benyújtás dátuma: :26. Parlex azonosító: E9NJG8V50001

Iromány száma: H/ Benyújtás dátuma: :26. Parlex azonosító: E9NJG8V50001 Iromány száma: H/15435. Benyújtás dátuma: 2017-05-03 13:26 Országgyűlési képviselő Parlex azonosító: E9NJG8V50001 Címzett: Kövér László, az Országgyűlés elnöke Tárgy: Határozati javaslat benyújtása Benyújtó:

Részletesebben

Munkavédelmi előírások a kereskedelemben. Összeállította: Friedrichné Irmai Tünde

Munkavédelmi előírások a kereskedelemben. Összeállította: Friedrichné Irmai Tünde Munkavédelmi előírások a kereskedelemben Összeállította: Friedrichné Irmai Tünde Munkavédelmi előírások a kereskedelemben A munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. Tv. Szabályozza az egészséget nem veszélyeztető

Részletesebben

147. sz. Ajánlás. a rákkeltő anyagok és hatóanyagok által előidézett foglalkozási ártalmak elleni védekezésről és ezek ellenőrzéséről

147. sz. Ajánlás. a rákkeltő anyagok és hatóanyagok által előidézett foglalkozási ártalmak elleni védekezésről és ezek ellenőrzéséről 147. sz. Ajánlás a rákkeltő anyagok és hatóanyagok által előidézett foglalkozási ártalmak elleni védekezésről és ezek ellenőrzéséről A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet Általános Konferenciája, Amelyet a

Részletesebben

Tisztelettel üdvözlöm a kollégákat!

Tisztelettel üdvözlöm a kollégákat! A mozgó munkaállványok üzembehelyezésének és rendszeres vizsgálatának gyakorlatáról Dániában és a társaságunknál Tisztelettel üdvözlöm a kollégákat! Kovács László Mozgó Munka Állványok MMÁ Járműre szerelt

Részletesebben

Tárgyalásra kerülő témakörök: Témakört érintő legfontosabb előírások:

Tárgyalásra kerülő témakörök: Témakört érintő legfontosabb előírások: TANTÁRGY:LÉTESÍTÉS ÉS LÉTESÍTMÉNYEKMUNKABIZTONSÁGI KÖVETELMÉNYE II. FÉLÉV Tárgyalásra kerülő témakörök: Építési munkahelyeken az építési folyamatok során megvalósítandó minimális egészségvédelmi és biztonsági

Részletesebben

Munkavédelem helyzete Magyarországon a hatósági munka tükrében

Munkavédelem helyzete Magyarországon a hatósági munka tükrében Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelem helyzete Magyarországon a hatósági munka tükrében Dr. H. Nagy Judit főosztályvezető NMH MMI Munkavédelmi Főosztály A bekövetkezett balesetek időpontja 25000 20000

Részletesebben

ÉLETVÉDELMI SZABÁLYOK A MUNKANAP VÉGÉN MINDENKIT HAZAVÁRNAK!

ÉLETVÉDELMI SZABÁLYOK A MUNKANAP VÉGÉN MINDENKIT HAZAVÁRNAK! ÉLETVÉDELMI SZABÁLYOK A MUNKANAP VÉGÉN MINDENKIT HAZAVÁRNAK! KÖSZÖNETNYILVÁNÍTÁS ÉS ELŐSZÓ A MOL-csoport 2014-ben 10 életvédelmi szabályt vezetett be a munkabiztonsági teljesítmény javítása érdekében.

Részletesebben

Az azbeszttel kapcsolatos kockázatokról a munkavégzés során

Az azbeszttel kapcsolatos kockázatokról a munkavégzés során Dr. Kocsis Barbara Az azbeszttel kapcsolatos kockázatokról a munkavégzés során A munkájuk során azbeszttel kapcsolatos kockázatoknak kitett munkavállalók védelméről szóló európai parlamenti és tanácsi

Részletesebben

Fémnyomó Fémipari megmunkálógépsor és berendezés-üzemeltető

Fémnyomó Fémipari megmunkálógépsor és berendezés-üzemeltető A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

A biztonságos karbantartás foglalkozásegészségügye

A biztonságos karbantartás foglalkozásegészségügye A biztonságos karbantartás foglalkozásegészségügye Dr. Kudász Ferenc Országos Munkahigiénés és Foglalkozás-egészségügyi Intézet Fórum, 2011. március 9. Miért éppen karbantartás? A karbantartás előnyei

Részletesebben

Biztonság az építőiparban a Munkahelyi Biztonság és Foglalkozás-egészségügy Európai Hete

Biztonság az építőiparban a Munkahelyi Biztonság és Foglalkozás-egészségügy Európai Hete MUNKAVÉDELEM 1.1 3.3 Biztonság az építőiparban a Munkahelyi Biztonság és Foglalkozás-egészségügy Európai Hete Tárgyszavak: munkavédelem; foglalkozás-egészségügy; építőipar; kockázatelemzés; érdekegyeztetés;

Részletesebben

VIZSGÁLATI SZEMPONTOK AZ EGÉSZSÉGÜGYI SZOLGÁLTATÁS KERETÉBEN HASZNÁLT ÉLES VAGY HEGYES MUNKAESZKÖZÖK ÁLTAL OKOZOTT

VIZSGÁLATI SZEMPONTOK AZ EGÉSZSÉGÜGYI SZOLGÁLTATÁS KERETÉBEN HASZNÁLT ÉLES VAGY HEGYES MUNKAESZKÖZÖK ÁLTAL OKOZOTT VIZSGÁLATI SZEMPONTOK AZ EGÉSZSÉGÜGYI SZOLGÁLTATÁS KERETÉBEN HASZNÁLT ÉLES VAGY HEGYES MUNKAESZKÖZÖK ÁLTAL OKOZOTT SÉRÜLÉSEK ÉS FERTŐZÉSEK KOCKÁZATÁVAL JÁRÓ TEVÉKENYSÉGEK CÉLVIZSGÁLATÁHOZ I. Kockázatértékelés:

Részletesebben

Az előadási anyagot összeállította: dr. Váró György

Az előadási anyagot összeállította: dr. Váró György Az előadási anyagot összeállította: dr. Váró György A VCA/SCC biztonsági, egészség- és környezetvédelmi ellenőrző listája a beszállítók és alvállalkozók SHE (safety, health, environment) értékelési és

Részletesebben

A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013. (III. 28.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013. (III. 28.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013. (III. 28.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 52 862 01 Munkavédelmi technikus

Részletesebben

Nemzeti Munkaügyi Hivatal

Nemzeti Munkaügyi Hivatal Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelem helyzete hazánkban. Az NMH MMI tevékenysége a szabályozásban és a célellenőrzések megszervezésében, figyelembe véve az e területen bekövetkezendő változásokra. MUNKAVÉDELMI

Részletesebben

Azbeszt. Pekár Mihály BME- VBK

Azbeszt. Pekár Mihály BME- VBK Azbeszt Pekár Mihály BME- VBK Mi is az azbeszt? Az azbeszt gyűjtőfogalom a természetben előforduló ásványi anyagok egy speciális csoportjára Három legjobban elterjedt típusa: Krizotil, fehér azbeszt: Mg

Részletesebben

197. sz. Ajánlás a munkavédelemről

197. sz. Ajánlás a munkavédelemről 197. sz. Ajánlás a munkavédelemről A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet Általános Konferenciája, Amelyet a Nemzetközi Munkaügyi Hivatal Igazgató Tanácsa hívott össze Genfbe, és amely 2006. május 31-én kilencvenötödik

Részletesebben

Hírlevél 3. Munkahelyi kockázatok és azok megelőzése, a Munkavédelmi Érdekképviselet feladata

Hírlevél 3. Munkahelyi kockázatok és azok megelőzése, a Munkavédelmi Érdekképviselet feladata Hírlevél 3. Munkahelyi kockázatok és azok megelőzése, a Munkavédelmi Érdekképviselet feladata GINOP-5.3.4-16-2016-00031 Legfőbb érték az ember- munkavédelem a vízellátás, szennyvíz gyűjtése, kezelése,

Részletesebben

A munkahelyi biztonság és egészségvédelem beépítése az oktatásba

A munkahelyi biztonság és egészségvédelem beépítése az oktatásba MUNKAVÉDELEM 1.2 A munkahelyi biztonság és egészségvédelem beépítése az oktatásba Tárgyszavak: munkavédelem; egészségvédelem; oktatás; képzés; esettanulmány; biztonság; tájékoztatás. Az Európai Unió munkavédelmi

Részletesebben

TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése A MUNKAVÉDELMET ÉRINTŐ BEJELENTÉSEK

TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése A MUNKAVÉDELMET ÉRINTŐ BEJELENTÉSEK TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése A MUNKAVÉDELMET ÉRINTŐ BEJELENTÉSEK A MUNKAVÉDELEM AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Előadó: Nesztinger Péter

Részletesebben

ÉLETVÉDELMI SZABÁLYOK A MUNKANAP VÉGÉN MINDENKIT HAZAVÁRNAK!

ÉLETVÉDELMI SZABÁLYOK A MUNKANAP VÉGÉN MINDENKIT HAZAVÁRNAK! ÉLETVÉDELMI SZABÁLYOK A MUNKANAP VÉGÉN MINDENKIT HAZAVÁRNAK! KÖSZÖNETNYILVÁNÍTÁS ÉS ELŐSZÓ A MOL-csoport 2014-ben 10 életvédelmi szabályt vezetett be a munkabiztonsági teljesítmény javítása érdekében.

Részletesebben

BESZÁMOLÓ Répcelak Város Önkormányzata és intézményei munkavédelmi tevékenységéről

BESZÁMOLÓ Répcelak Város Önkormányzata és intézményei munkavédelmi tevékenységéről BESZÁMOLÓ Répcelak Város Önkormányzata és intézményei munkavédelmi tevékenységéről A munkavédelmi tevékenységet és munkavédelmi szaktevékenységet átalány díjas szerződés alapján - PAD-KÁR Kft. részéről

Részletesebben

AZ EGÉSZSÉGET NEM VESZÉLYEZTETŐ ÉS BIZTONSÁGOS MUNKAVÉGZÉS KÖVETELMÉNYEI II.

AZ EGÉSZSÉGET NEM VESZÉLYEZTETŐ ÉS BIZTONSÁGOS MUNKAVÉGZÉS KÖVETELMÉNYEI II. AZ EGÉSZSÉGET NEM VESZÉLYEZTETŐ ÉS BIZTONSÁGOS MUNKAVÉGZÉS KÖVETELMÉNYEI II. A munkavégzés tárgyi feltételei I. A biztonságos műszaki állapot megőrzése érdekében időszakos biztonsági felülvizsgálat alá

Részletesebben

Készelemes fém munkaállványok: használatbavétel előtti vizsgálata és használatbavétele

Készelemes fém munkaállványok: használatbavétel előtti vizsgálata és használatbavétele Készelemes fém munkaállványok: használatbavétel előtti vizsgálata és használatbavétele 2 Állvány Jogszabályi háttér 1993. évi XCIII. törvény. a munkavédelemről 2001/45/EK irányelv munkavállalók által a

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK BITUMENES LEMEZ FEDÉSÛ ÚJ MAGASTETÕK OSB LAPOKON, EUROSZIG LEMEZEKKEL

TARTALOMJEGYZÉK BITUMENES LEMEZ FEDÉSÛ ÚJ MAGASTETÕK OSB LAPOKON, EUROSZIG LEMEZEKKEL TARTALOMJEGYZÉK SÍKPALA FEDÉSÛ MAGASTETÕK FELÚJÍTÁSA EUROSZIG LEMEZEKKEL BITUMENES LEMEZ FEDÉSÛ ÚJ MAGASTETÕK OSB LAPOKON, EUROSZIG LEMEZEKKEL HULLÁMPALA FEDÉSÛ MAGASTETÕK FELÚJÍTÁSA POLYMANT HÕSZIGETELÕ

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ A VESZÉLYES ANYAGOKRÓL

TÁJÉKOZTATÓ A VESZÉLYES ANYAGOKRÓL TÁJÉKOZTATÓ A VESZÉLYES ANYAGOKRÓL Az építési munkahelyeken előforduló veszélyes vegyi anyagok használatára vonatkozó főbb előírások 1. Mi számít veszélyes anyagnak? Veszélyes egy anyag, ha valamilyen

Részletesebben

MunkaKalauz. Tájékoztató és Információs Tudástár munkavédelmi gyakorlati megoldásokról és módszerekről. MI AZ A MUNKAVÉDELEM? Információs brossúra

MunkaKalauz. Tájékoztató és Információs Tudástár munkavédelmi gyakorlati megoldásokról és módszerekről. MI AZ A MUNKAVÉDELEM? Információs brossúra MunkaKalauz Tájékoztató és Információs Tudástár munkavédelmi MI AZ A MUNKAVÉDELEM? Információs brossúra Szeged, 2013. MunkaKalauz Tájékoztató és Információs Tudástár munkavédelmi Minden társadalomban különleges

Részletesebben

A munkavédelmi hatóság ellenőrzési tevékenysége

A munkavédelmi hatóság ellenőrzési tevékenysége A munkavédelmi hatóság ellenőrzési tevékenysége Jogszabályok betartásának ellenőrzése Szervezett munkavégzés Helyszíni ellenőrzés Előzetes értesítést nem alkalmazunk A közigazgatási hatósági eljárás és

Részletesebben

A MUNKA- ÉS FOGLALKOZÁS-EGÉSZSÉGÜGY FOGALMA, FELADATAI

A MUNKA- ÉS FOGLALKOZÁS-EGÉSZSÉGÜGY FOGALMA, FELADATAI 20. Egy szabadban megtartott, főzőversennyel egybekötött rendezvényükön az egyik csapat ásványvizes műanyagpalackban tárolta a folyékony mosogatószert, amiből az egyik csapattag véletlenül ivott. A hirtelen

Részletesebben

A levegőtisztasági mérések Európai Uniós gyakorlata

A levegőtisztasági mérések Európai Uniós gyakorlata TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése A levegőtisztasági mérések Európai Uniós gyakorlata Előadó: Six Éva részlegvezető WESSLING

Részletesebben

Szakmai ismeretek. Melyek a céljai a munkavédelemnek, a környezetvédelemnek és a tűzvédelemnek?

Szakmai ismeretek. Melyek a céljai a munkavédelemnek, a környezetvédelemnek és a tűzvédelemnek? Szakmai ismeretek 1. a./ Mi a hő, melyek a hő terjedésének formái, mi a hőszigetelés? Melyek a céljai a munkavédelemnek, a környezetvédelemnek és a tűzvédelemnek? b./ Ismertesse az ipari és épületgépészeti

Részletesebben

Miért kell csökkenteni a zajexpozíciót?

Miért kell csökkenteni a zajexpozíciót? Miért kell csökkenteni a zajexpozíciót? Előadó: Dr. Madarász Gyula főosztályvezető-helyettes Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelmi Főosztály E-mail cím: madaraszgy@lab.hu Telefonszám: +36 1 299 9090 Megelőzéssel

Részletesebben

A munkavédelmi szakemberek és a munkavédelmi hatóság közreműködése az azbesztmentes Magyarországért

A munkavédelmi szakemberek és a munkavédelmi hatóság közreműködése az azbesztmentes Magyarországért TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése A munkavédelmi szakemberek és a munkavédelmi hatóság közreműködése az azbesztmentes Magyarországért

Részletesebben

A közeljövő legfontosabb fizikai kockázatai a munkahelyeken

A közeljövő legfontosabb fizikai kockázatai a munkahelyeken FOGLALKOZÁS-EGÉSZSÉGÜGY 3.3 A közeljövő legfontosabb fizikai kockázatai a munkahelyeken Tárgyszavak: káros hatás; veszélyfelmérés; előrejelzés; kutatás; megelőzés; tájékoztatás. Emelkedő kockázatok kutatása

Részletesebben

MUNKAVÉDELMI OKTATÁSI JEGYZŐKÖNYV. Készült:... év... hó... napján, a...szám alatti hivatalos helyiségében.

MUNKAVÉDELMI OKTATÁSI JEGYZŐKÖNYV. Készült:... év... hó... napján, a...szám alatti hivatalos helyiségében. MUNKAVÉDELMI OKTATÁSI JEGYZŐKÖNYV Készült:... év... hó... napján, a.....szám alatti hivatalos helyiségében. Tárgy: munkavédelmi oktatás *(előzetes, ismétlődő, rendkívüli) Beszámoltatás formája: * (szóbeli

Részletesebben

TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése

TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése 1. OKTATÁS ÉS BIZONYÍTVÁNY AZBESZTTEL DOLGOZÓ MUNKAVÁLLALÓK SZÁMÁRA 2. ÚJ JOGSZABÁLYOK BEVEZETÉSE

Részletesebben

Lezuhanás ellen biztosító rendszerek

Lezuhanás ellen biztosító rendszerek Lezuhanás ellen biztosító rendszerek Seculine Securant Seculine Vario Secuwin 1) Secupoint Tartalomjegyzék Törvények és előírások 2 Vizsgálatok 2 DIBt tanúsítvány 3 ÚJ Lezuhanás elleni biztosítások lapostetőkhöz

Részletesebben

MunkaKalauz. Tájékoztató és Információs Tudástár munkavédelmi gyakorlati megoldásokról és módszerekről A MUNKAVÁLLALÓ JOGAI. Információs brossúra

MunkaKalauz. Tájékoztató és Információs Tudástár munkavédelmi gyakorlati megoldásokról és módszerekről A MUNKAVÁLLALÓ JOGAI. Információs brossúra MunkaKalauz Tájékoztató és Információs Tudástár munkavédelmi A MUNKAVÁLLALÓ JOGAI Információs brossúra Szeged, 2013. MunkaKalauz Tájékoztató és Információs Tudástár munkavédelmi Magyarországon a versenyszféra

Részletesebben

Összehangolási kötelezettség az építőipari kivitelezéseknél. A Nemzeti Munkaügyi Hivatal tájékoztató kiadványa építőipari vállalkozások számára

Összehangolási kötelezettség az építőipari kivitelezéseknél. A Nemzeti Munkaügyi Hivatal tájékoztató kiadványa építőipari vállalkozások számára A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 Összehangolási kötelezettség az építőipari kivitelezéseknél A Nemzeti Munkaügyi Hivatal tájékoztató

Részletesebben

Szóbeli vizsgatantárgyak

Szóbeli vizsgatantárgyak Szóbeli vizsgatantárgyak 1. Anyag- és gyártásismeret 2. Szakmai ismeret Megjegyzések: 1. Az Anyag- és gyártásismeret vizsgatantárgy szóbeli tételei szóban megválaszolható feladatrészeket tartalmaznak.

Részletesebben

A KOCKÁZATÉRTÉKELÉS SZAKMAI KÉRDÉSEI

A KOCKÁZATÉRTÉKELÉS SZAKMAI KÉRDÉSEI A KOCKÁZATÉRTÉKELÉS SZAKMAI KÉRDÉSEI Dr. Koch Mária az Országos Érdekegyeztető Tanács Munkavédelmi Bizottsága munkaadói oldalának tagja, a MUFOSZ Munkabiztonsági és Foglalkozásegészségügyi Szövetség elnöke,

Részletesebben

Munkavédelmi változások -a technikai fejlődés felhasználása a munkavállalók védelmének érdekében

Munkavédelmi változások -a technikai fejlődés felhasználása a munkavállalók védelmének érdekében TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése Munkavédelmi változások -a technikai fejlődés felhasználása a munkavállalók védelmének érdekében

Részletesebben

Az ablak felszerelése során keletkezett keretszennyeződéseket haladéktalanul el kell távolítani. - purhab, szilikon.

Az ablak felszerelése során keletkezett keretszennyeződéseket haladéktalanul el kell távolítani. - purhab, szilikon. 1. Keret látható felületeinek védelme A keret felületének szennyeződés, szállítási és szerelési hibák, purhabok, stb. elleni védelem érdekében javasolt a látható felületeket védőfóliával letakarni, amennyiben

Részletesebben

A karbantartási tevékenység pszichoszociális kockázata

A karbantartási tevékenység pszichoszociális kockázata Országos Munkahigiénés és Foglalkozás-egészségügyi Intézet A karbantartási tevékenység pszichoszociális kockázata Dr. Plette Richárd Osztályvezető Foglalkozás-egészségügyi Fórum, 2011. március 9. - Budapest

Részletesebben

HÍRLEVÉL. A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal közleménye

HÍRLEVÉL. A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal közleménye HÍRLEVÉL I. A Borsod-Abaúj Zemplén Megyei Kormányhivatal Miskolci Mérésügyi és Műszaki Biztonsági Hatósága által előírt tájékoztató a társasházi tulajdonosok részére A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési

Részletesebben

Az összehangolási kötelezettség az építőipari kivitelezés során

Az összehangolási kötelezettség az építőipari kivitelezés során Az összehangolási kötelezettség az építőipari kivitelezés során Előadó: dr. H. Nagy Judit főosztályvezető Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatóság Munkavédelmi Főosztály E-mail cím:

Részletesebben

MunkaKalauz. Tájékoztató és Információs Tudástár munkavédelmi gyakorlati megoldásokról és módszerekről

MunkaKalauz. Tájékoztató és Információs Tudástár munkavédelmi gyakorlati megoldásokról és módszerekről MunkaKalauz Tájékoztató és Információs Tudástár munkavédelmi KI ALKALMAS A MUNKAVÉGZÉSRE? Információs brossúra Szeged, 2013. MunkaKalauz Tájékoztató és Információs Tudástár munkavédelmi A munkavégzésre

Részletesebben

Munkahelyi stressz a munkavállalók szemszögéből

Munkahelyi stressz a munkavállalók szemszögéből Munkahelyi stressz a munkavállalók szemszögéből ÉRDEKEGYEZTETÉS ÉRDEKKÉPVISELET Munkahelyi stressz a munkavállalók szemszögéből BUDAPEST 2010. MÁRCIUS 23. BORHIDI GÁBOR ÜGYVIVŐ OÉT MUNKAVÉDELMI BIZOTTSÁG

Részletesebben

KOCKÁZATÉRTÉKELÉS A MUNKAHELYEKEN. FOGLALKOZÁS-EGÉSZSÉGÜGYI KÖTELEZŐ SZINTENTARTÓ TANFOLYAM Szeptember

KOCKÁZATÉRTÉKELÉS A MUNKAHELYEKEN. FOGLALKOZÁS-EGÉSZSÉGÜGYI KÖTELEZŐ SZINTENTARTÓ TANFOLYAM Szeptember KOCKÁZATÉRTÉKELÉS A MUNKAHELYEKEN FOGLALKOZÁS-EGÉSZSÉGÜGYI KÖTELEZŐ SZINTENTARTÓ TANFOLYAM 2017. Szeptember 28-30. MI A KOCKÁZATÉRTÉKELÉS? Folyamat, mely során megvizsgáljuk, hogy: mi károsíthatja, veszélyeztetheti

Részletesebben

Munkavédelmi ellenőrzések

Munkavédelmi ellenőrzések Munkavédelmi ellenőrzések XXV. Magyarországi Egészségügyi Napok Siófok, 2018. október 10 12. S E M M E LW E I S E G Y E T E M M Ű S ZA KI FŐ I G A ZG AT Ó S Á G BIZTONSÁGTECHNIKAI IGAZGATÓSÁG Hatósági

Részletesebben

VIDRA Környezetgazdálkodási Kft. Azbesztmentesítés

VIDRA Környezetgazdálkodási Kft. Azbesztmentesítés VIDRA Környezetgazdálkodási Kft. Azbesztmentesítés MINTAVEVŐ NAT-1-1016/2006 9025 Győr, Bálint Mihály u. 100. telefon: (96) 510-480 fax: (96) 510-499 e-mail: vidrakft@vidra.hu internet: www.vidra.hu Azbesztmentesítés

Részletesebben

A nyomástartó berendezések és rendszerek biztonsági követelményeiről és megfelelőség tanúsításáról szóló 9/2001. (IV. 5.

A nyomástartó berendezések és rendszerek biztonsági követelményeiről és megfelelőség tanúsításáról szóló 9/2001. (IV. 5. NFGM közlemény a műszaki termékek megfelelőségét vizsgáló, ellenőrző és tanúsító ek kijelölésének részletes szabályairól szóló, a 26/200. (X. 4.) GM és a 75/2004. (IV. 29.) GKM rendelettel módosított 4/999.

Részletesebben

A munkahelyi kockázatértékelés kezelés A hatóság szemével. Dr. Bánné Koncz Zsuzsa

A munkahelyi kockázatértékelés kezelés A hatóság szemével. Dr. Bánné Koncz Zsuzsa A munkahelyi kockázatértékelés kezelés A hatóság szemével Dr. Bánné Koncz Zsuzsa A munkahelyi kockázatértékelés kezelés A hatóság szemével Bármilyen tevékenységet is végzünk, mindenki ki van téve valamilyen

Részletesebben

ÉRDEKVÉDELEM-ÉRDEKKÉPVISELET. Kockázatértékelés - munkavédelem - az alkalmazottak érdekképviselete, a munkavédelmi képviselő helye szerepe.

ÉRDEKVÉDELEM-ÉRDEKKÉPVISELET. Kockázatértékelés - munkavédelem - az alkalmazottak érdekképviselete, a munkavédelmi képviselő helye szerepe. ÉRDEKVÉDELEM-ÉRDEKKÉPVISELET Kockázatértékelés - munkavédelem - az alkalmazottak érdekképviselete, a munkavédelmi képviselő helye szerepe. NYÍREGYHÁZA 2008 OKTÓBER 14. BORHIDI GÁBOR ÜGYVIVŐ OÉT MUNKAVÉDELMI

Részletesebben

PW Munkavállalók kiküldetése munkafeltételekkel és -körülményekkel kapcsolatos információkérés

PW Munkavállalók kiküldetése munkafeltételekkel és -körülményekkel kapcsolatos információkérés [F1] Az alapfeltételekkel kapcsolatos általános kérdések (3. cikk (1) bekezdés) [F101] Törvényekben vannak-e lefektetve a munkaviszonyra vonatkozó szabályok? [F102] Kizárólag törvényileg van-e szabályozva

Részletesebben

2. AZ NMH (OMMF) MŰKÖDÉSÉVEL ÉS A MUNKAVÉDELEMMEL ÖSSZEFÜGGŐ JOGSZABÁLYOK JEGYZÉKE. Az OMMF működésével kapcsolatos fontosabb jogszabályok

2. AZ NMH (OMMF) MŰKÖDÉSÉVEL ÉS A MUNKAVÉDELEMMEL ÖSSZEFÜGGŐ JOGSZABÁLYOK JEGYZÉKE. Az OMMF működésével kapcsolatos fontosabb jogszabályok 2. AZ NMH (OMMF) MŰKÖDÉSÉVEL ÉS A MUNKAVÉDELEMMEL ÖSSZEFÜGGŐ JOGSZABÁLYOK JEGYZÉKE Az OMMF működésével kapcsolatos fontosabb jogszabályok 1993. évi XCIII. törvény a munkavédelemről. 1996. évi LXXV. törvény

Részletesebben

A munkahelyek munkavédelmi és munkaegészségügyi. szempontjai. Majláth Mihály munkavédelmi igazgatóhelyettes CSMKH MMSZSZ

A munkahelyek munkavédelmi és munkaegészségügyi. szempontjai. Majláth Mihály munkavédelmi igazgatóhelyettes CSMKH MMSZSZ A munkahelyek munkavédelmi és munkaegészségügyi ellenőrzésének kiemelt szempontjai Majláth Mihály munkavédelmi igazgatóhelyettes CSMKH MMSZSZ A munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény értelmében

Részletesebben

Útmutató az előzetes munkavédelmi oktatás megtartásához

Útmutató az előzetes munkavédelmi oktatás megtartásához Útmutató az előzetes munkavédelmi oktatás megtartásához Előzetes oktatást kell tartani a munkakörben történő foglalkoztatás előtt. Ennek célja, hogy valamennyi munkaviszonyba lépő új vagy teljesen új munkakörbe

Részletesebben

A foglalkozás-egészségügyi szolgálatok feladatai az Európai Unióban. Dr. Kudász Ferenc NMH Munkahigiénés és Foglalkozásegészségügyi

A foglalkozás-egészségügyi szolgálatok feladatai az Európai Unióban. Dr. Kudász Ferenc NMH Munkahigiénés és Foglalkozásegészségügyi A foglalkozás-egészségügyi szolgálatok feladatai az Európai Unióban Dr. Kudász Ferenc NMH Munkahigiénés és Foglalkozásegészségügyi Főosztály ILO - C161 1985 Occupational Health Services Convention Convention

Részletesebben

Újrahasznosítás előkészítése útmutatás VITROS 5600 integrált rendszer VITROS XT 7600 integrált rendszer

Újrahasznosítás előkészítése útmutatás VITROS 5600 integrált rendszer VITROS XT 7600 integrált rendszer Újrahasznosítás előkészítése útmutatás VITROS 5600 integrált rendszer VITROS XT 7600 integrált rendszer Kiadvány száma: J39845 HU Kiadás dátuma: 2018-05-07 Cél A VITROS 5600, illetve XT 7600 integrált

Részletesebben

IPARI DARUK KARBANTARTHATÓSÁGA BODROGI TAMÁS

IPARI DARUK KARBANTARTHATÓSÁGA BODROGI TAMÁS IPARI DARUK KARBANTARTHATÓSÁGA BODROGI TAMÁS JOGSZABÁLYI HÁTTÉR MSZ 6726-1:2011 Emelőgépek rendeltetészerű használatára való alkalmasságának ellenőrzése 3.7-es fejezet: Vizsgálat tárgya - Karbantarthatóság:

Részletesebben

Élelmiszeripari mikrobiológiai laboráns. Laboratóriumi technikus

Élelmiszeripari mikrobiológiai laboráns. Laboratóriumi technikus A /07 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/06 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Hő- és füstelvezető rendszer időszakos karbantartási tapasztalatai

Hő- és füstelvezető rendszer időszakos karbantartási tapasztalatai Hő- és füstelvezető rendszer időszakos karbantartási tapasztalatai Lakiteleki Tűzvédelmi Szakmai Napok 2016. szeptember 14. Szabó Mónika Halas Tűzvédelem Kft. Karbantartási munkavégzés feltételei Tűzvédelmi

Részletesebben

Kockázatbecslési segédlet

Kockázatbecslési segédlet Kockázatbecslési segédlet Alapinformációk / kockázatbecslés általános információ I. II. Rész http://hwi.osha.europa.eu OMMF K O C K Á Z A T B E C S L É S I S E G É D L E T I A L A P I N F O R M Á C I Ó

Részletesebben

187. sz. Keretegyezmény a munkavédelemről

187. sz. Keretegyezmény a munkavédelemről 187. sz. Keretegyezmény a munkavédelemről A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet Általános Konferenciája, Amelyet a Nemzetközi Munkaügyi Hivatal Igazgató Tanácsa hívott össze Genfbe, és amely 2006. május 31-én

Részletesebben

Munkavédelmi felügyelői útmutató

Munkavédelmi felügyelői útmutató Psychosocial Risk Assessments Munkavédelmi felügyelői útmutató The Committee of Senior Labour Inspectors (SLIC) www.av.se/slic2012 With support from the European Union Az ellenőrzés előtt A következő szektorokban

Részletesebben

MUNKABIZTONSÁG, EGÉSZSÉG- ÉS KÖRNYEZETVÉDELEM

MUNKABIZTONSÁG, EGÉSZSÉG- ÉS KÖRNYEZETVÉDELEM Építési projektek szervezése MUNKABIZTONSÁG, EGÉSZSÉG- ÉS KÖRNYEZETVÉDELEM www.ekt.bme.hu 1 Jelen fóliák összeállításához használt forrásanyag: ÚTMUTATÓ AZ EGÉSZSÉGVÉDELEM ÉS MUNKABIZTONSÁG KOORDINÁLÁSÁNAK

Részletesebben

A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013. (III. 28.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013. (III. 28.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013. (III. 28.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés azonosítószáma és megnevezése 52 62 01 Munkavédelmi technikus

Részletesebben

Munkavédelem és képviselet a kereskedelemben. Kégl Judit - Spar 2013. március/április

Munkavédelem és képviselet a kereskedelemben. Kégl Judit - Spar 2013. március/április Év Szeletelő Csont-fűrész Késsel vágás Anyagmozgatás rossz mozdulat Rolli kocsi, hűtőkonténer Rossz lépés Törött áru Ajtónak nekiment, ajtóhoz csukta Polc éle megvágta Egyéb Össz. Munkavédelem és képviselet

Részletesebben

I. FEJEZET ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

I. FEJEZET ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK A nemzetgazdasági miniszter 10/2016. (IV. 5.) NGM rendelete a munkaeszközök és használatuk biztonsági és egészségügyi követelményeinek minimális szintjéről A munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény

Részletesebben

MUNKAVÉDELEM A MINDENNAPOKBAN

MUNKAVÉDELEM A MINDENNAPOKBAN MUNKAVÉDELEM A MINDENNAPOKBAN A MUNKAVÉDELEM SZEREPLŐI Állam Munkáltató Szerződés, Munkautasítás Munkavállaló MUNKAVÉDELMI HATÓSÁG Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatósága 2012.

Részletesebben

EU kitekintés az azbeszt okozta egészségkárosodásokról

EU kitekintés az azbeszt okozta egészségkárosodásokról EU kitekintés az azbeszt okozta egészségkárosodásokról dr. Kudász Ferenc NMH-MMI-MFF tel: (1) 4593086 Foglalkozás-Egészségügyi Fórum 2014. május 28. Európai és nemzetközi események Epidemiológiai Társaságok

Részletesebben

Osztályozó és javító vizsga formája és követelményei Munkahelyi egészség és biztonságtantárgyból

Osztályozó és javító vizsga formája és követelményei Munkahelyi egészség és biztonságtantárgyból Osztályozó és javító vizsga formája és követelményei Munkahelyi egészség és biztonságtantárgyból A vizsga formája: Írásbeli vizsga. A vizsga időtartama: 60 perc A vizsga leírása: A vizsgázó feladatlapot

Részletesebben

Munkahelyi egészség és biztonság. helyi programja

Munkahelyi egészség és biztonság. helyi programja Munkahelyi egészség és biztonság tantárgy helyi programja Készült a tantárgy központi programja alapján 2013. A tantárgy tanításának célja: A tanuló általános felkészítése az egészséget nem veszélyeztető

Részletesebben

Kozmetikus mester Szépségszalon működtetése (Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése)

Kozmetikus mester Szépségszalon működtetése (Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése) Kozmetikus mester (Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése) 015-09/1 Munka- és környezetvédelem, közegészségügyi szabályok (Vizsgarészhez rendelt vizsgafeladat száma és megnevezése)

Részletesebben