Osztott rendszerű légkondicionáló Kezelési útmutató NORD légkondicionálók

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Osztott rendszerű légkondicionáló Kezelési útmutató NORD légkondicionálók"

Átírás

1 Osztott rendszerű légkondicionáló Kezelési útmutató NORD légkondicionálók Köszönjük,hogy a NORD lakás légkondicionáló berendezéseinket választotta, kérjük használat előtt figyelmesen olvassa el ezt a kezelési útmutatót, és őrizze meg a jövőbeni felhasználásra.

2 TARTALOM Üzemeltetés és karbantartás Jegyzetek az üzemeltetéshez...1 Jegyzetek a használathoz Az egyes alkatrészek neve és funkciója A távszabályzó működése....5 Vészüzemi működtetés.10 Tisztítás és ápolás Hibakeresés...13 Telepítés és szervizelés Jegyzetek a telepítéshez...16 Telepítési méretek és ajánlott távolságok A beltéri egység telepítése.. 19 A kültéri egység telepítése..21 Telepítés utáni ellenőrzések és próbaüzem...23 Az egészség légszűrő telepítése és karbantartása Ez a jelkép jelenik meg, ha a tétel nem hajtható végre, vagy tilos. Ez a jelkép jelenik meg, ha a tételeket követni kell A jelen útmutatóban szereplő egységek különbözhetnek a valós berendezésektől, néhány modellen van kijelző, néhányon nincs. A kijelző pozícióját és alakját a valós berendezés mutatja. Ezt a terméket gyermekek, csökkent szellemi, fizikai és érzékelő képességgel rendelkező személyek, továbbá olyan személyek, akik az eszköz kezelési útmutatójával és veszélyeivel nincsenek tisztában, nem használhatják. Biztosítani kell, hogy gyermekek ne játszhassanak a berendezéssel. Ne dobja ki a terméket, mint szortírozatlan lakossági hulladékot. Megsemmisítése speciális eljárást igényel, a helyi környezetvédelmi előírásoknak és törvényeknek megfelelően.

3 Üzemeltetés és karbantartás - jegyzetek a működtetéshez Földelés: Csatlakoztatni kell. Győződjön meg róla, hogy kihúzta-e a hálózati dugót a konnektorból, ha a berendezést sokáig nem használja. Max. 5 C-kal legyen hűvösebb, mint a külső hőmérséklet. Válassza ki a megfelelő hőmérsékletet Ha nincs csatlakoztatva, hívjon szakképzett szerelőt a szereléshez. Ne csatlakoztassa víz, gáz vagy lefolyócsőhöz, vagy más nem megfelelő eszközhöz a földelést. Ne hagyja az ablakot, az ajtót nyitva hosszú ideig, mialatt működik a légkondicionáló Egyéb esetben a felgyülemlett por tüzet vagy áramütést okozhat! Ne gátolja a levegő be vagy kiáramlását a berendezés légjáratainál Így megakadályozhatja a szükségtelen áramfogyasztást. Tűzveszélyes anyagokat legalább 1 m távolságra tartson a berendezéstől. Ez ugyanis csökkentheti a légkondicionáló teljesítményét. Figyelem. A kültéri egység tartó legyen megfelelően erős. Ezzel csökkentheti a légkondicionáló teljesítményét, illetve üzemzavart okozhat. Ne lépjen rá és ne tároljon semmit a kültéri egységen. Tüzet, vagy robbanást okozhat Ne próbálja meg Önmaga javítani a légkondicionálót Ha a tartó meghibásodik, az egység leeshet a falról, és balesetet okozhat A leesés veszélyes lehet A szakszerűtlen javítás áramütést vagy tüzet okozhat. Vegye fel a kapcsolatot a szervizzel.

4 Jegyzetek a működéshez Ha a hálózati vezeték meghibásodott, ki kell cseréltetni a gyártóval, vagy a kereskedővel, vagy szakképzett szerelővel, az áramütés megelőzése érdekében A légáramlás iránya igény szerint állítható. Üzemelés közben állítható a vertikális légáramlás a légterelők által, fel- és lefele irányban. A légterelők két végén, kézzel állítható a horizontális kifújás iránya. Légterelő jobbra/balra Légterelő fel/le Ne dugja be a kezét, vagy idegen tárgyat a ventilátorhoz Ne fúvassa a levegőt közvetlenül állatokra, vagy növényekre. Egészségromlást okozhat Balesetet okozhat Ne fúvassa a hideg levegőt a testére hosszú időn keresztül Ne használja a légkondicionálót más célokra, pl. ruhaszárítás, élelmiszerek tartósítása stb. Egészségügyi problémákat okozhat A klímaberendezésre fröccsenő víz áramütést vagy üzemzavart okozhat Ne tegyen fűtőtestet a légkondicionáló közelébe A tökéletlen égés CO mérgezést okozhat.

5 Jegyzetek a használathoz Működési leírás és speciális funkciók hűtésnél Működési leírás: A légkondicionáló elnyeli a szoba hőjét és kiszállítja a kültérbe, ezzel csökkenti a szoba hőmérsékletét, ez a hűtőteljesítmény elnyelődik a kültérben (fűti a külteret). Fagyvédelmi funkció: Ha a berendezés hűtés üzemmódban működik, és ha a hőmérséklet alacsony, jég fog képződni a hőcserélő felületén, ha annak hőmérséklete 0 C alá csökken. A számítógép ekkor leállítja a kompresszort a fagyás elkerülése érdekében. Működési leírás és speciális funkciók fűtésnél Működési leírás: A légkondicionáló elnyeli a kültér hőjét és beszállítja a szobába, ezzel növeli a szoba hőmérsékletét, ez a fűtőteljesítmény elnyelődik a kültérben (hűti a külteret). Ha a környezeti hőmérséklet nagyon alacsony lenne, kérjük, használjon más fűtőberendezést Leolvasztás: Ha a környezeti hőmérséklet túl alacsony, de a páratartalom magas, jég fog kialakulni a kültéri egység hőcserélőjén, amely rontja a fűtés hatékonyságát. Ilyenkor elindul az automatikus leolvasztás, az egység leolvasztja a jeget, majd 8-10 perc múlva automatikusan visszakapcsol. A leolvasztási ciklus alatt a beltéri és a kültéri ventilátor áll. Leolvasztás alatt a beltéri egység kijelzője villog, és a kültériből pára távozhat. Ez normális működés, nem üzemzavar. Leolvasztás után a fűtési üzemmód automatikusan újraindul. Túlhűtés védelmi funkció: Fűtés üzemmódban, három esetben (3percig) nem fog elindulni a beltéri egység ventilátora annak érdekében, hogy megelőzze a hideg levegő kiáramlását a beltéri egységből: 1. A fűtés indulásakor. 2.Automatikus leolvasztás után.. 3.Fűtéskor, ha a szobában túl hideg van.

6 Az egyes alkatrészek neve, és funkciója Beltéri egység Levegő bemenet Levegő kimenet Beltéri egység Levegő bemenet (1) Betáp kábel (2) Előlap (3) Légszűrő (4) Légterelő (5) Fali átvezető cső (6) Rögzítő szalag (7) Csatlakozó kábel (8) Cseppvízcső (9) Távszabályzó Levegő kimenet

7 A távszabályzó működése A távszabályzó működése, részei és a részek funkciói Jegyzet: Győződjön meg róla, hogy a távszabályzó és a beltéri egység között nincs-e valami fizikai akadály. Ne ejtse le, ne dobálja a távszabályzót. Ne öntsön folyadékot a távszabályzóra, ne tegye ki közvetlen napsugárzásnak vagy magas hőnek. Elalvási kapcsolás időzítő gomb A Hűtés vagy Fűtés üzemmódokban, a gomb megnyomásával kapcsolhatja be és ki az Elalvási funkciót. A gomb megnyomásával az elalvás ikon megjelenik a kijelzőn. Ventilátor gomb Nyomja meg ezt a gombot, és léptetve az Auto, Alacsony, Közepes, és Magas ventilátor sebességet tudja kiválasztani. Auto üzemmódban a ventilátor sebessége a hőmérséklethez igazodik. A DRY (szárítás) üzemmódban a ventilátor sebessége alacsony fokozaton van. ON/OFF Be/ kikapcsolás gomb Nyomja meg ezt a gombot a légkondícionáló be- és kikapcsolásához. A készülék bekapcsolása után a működésjelző ON (bekapcsolt) állapotba kerül (zöld jelzés). A különböző működési üzemmódokhoz különböző színek tartoznak. Üzemmód váltó gomb Nyomja meg ezt a gombot a kívánt működési üzemmód kiválasztásához. A gomb megnyomásával a külnböző üzemmódok között léptethet. FONTOS: Az üzemmódok kiválasztásáról és az üzemmódok tulajdonságairól bővebben a következő oldalon olvashat. Óra gomb Nyomja meg ezt a gombot, és be tudja állítani a pontos időt. A jel villogva jelenik meg a kijelzőn. Öt másodpercen belül az értékek állíthatóak a + vagy a - gomb segítségével. Ha valamelyik gombot 2mp-ig folyamatosan nyomva tartja, akkor az érték gyorsan fog változni. Ha villogás közben ismét megnyomja a CLOCK gombot, a folyamatosan kijelzésre kerül, ez azt jelenti, hogy a beállítás sikerült. Az időkijelzés 24 órás formátumban működik. Az idő beállítása közben a gombnyomások között nem telhet el 5 másodperc, ilyenkor az óra az éppen kijelzett időpontra lesz állítva. Világítás gomb Nyomja meg a gombot be vagy kikapcsolt berendezés esetében, és a világítás be, vagy kikapcsolását tudja vele beállítani.

8 Működési üzemmódok AUTO (Automata) üzemmód: Az automata üzemmód kiválasztása után a légkondícionáló a környezet hőmérsékletéhez alkalmazkodva fog hűteni/fűteni, az automatikus hőmérséklet elérése érdekében. A hőmérséklet ebben az üzemmódban nem módosítható, és nem kerül kijelzésre. Nyomja meg a FAN (ventilátor) gombot, hogy a ventilátor sebességét módosítsa. A ventilátor dőlésszöge ebben az üzemmódban nem, vagy csak korlátozottan módosítható. COOL (Hűtés) üzemmód: A hűtés üzemmód kiválasztása esetén a légkondícionálón a hűtés ikon jelenik meg. Ebben az üzemmódban a készülék a belső hőmérsékletet a + és gombokkal beállítható értékre hűti. A FAN (ventilátor) gombbal módosíthatja a ventilátor sebességét. A ventilátor dőlésszöge szintén állítható. DRY (Szárítás) üzemmód: A szárítás üzemmód kiválasztása esetén a készülék alacsony fokozaton működteti a ventilátorokat, és a levegő páratartalmát felfogja, hogy szárítsa a szoba levegőjét. A szárítás ikon megjelenik a kijelzőn. Szárítás üzemmódban a ventilátor teljesítménye nem állítható. A ventilátor dőlésszöge nem, vagy csak korlátozottan állítható. FAN (Ventilátor) üzemmód: A FAN üzemmódban a légkondícionáló csak a ventilátorokat működteti, sem hűteni, sem fűteni nem fog. Minden kijelzést kikapcsol, egyedül a működésjelző ikon jelenik meg. A FAN gomb megnyomásával léptetheti a ventilátor teljesítményének fokozatait. A ventilátor dőlésszöge szintén állítható. HEAT (Fűtés) üzemmód: A fűtés üzemmód kiválasztásával a légkondícionáló fűteni kezd. Ilyenkor a fűtés ikon jelenik meg a kijelzőn. Ebben az üzemmódban a készülék a belső hőmérsékletet a + és gombokkal beállítható értékre fűti. A FAN (ventilátor) gombbal módosíthatja a ventilátor sebességét. A ventilátor dőlésszöge szintén állítható. Megjegyzés: A fűtés üzemmód bekapcsolásakor a készülék pár percig nem kezdi meg a működését. Ez a kb. 1-5 perc azért szükséges, hogy a készülék ne kezdjen hideg levegőt fújni a szobába. A beállított hőmérséklet 16 és 30 C közötti érték lehet. TEMP (Hőmérséklet) gomb TEMP (Hőmérséklet) gomb: A hőmérséklet gomb megnyomásával ellenőrizheti a külső, belső illetve a beállított hőmérsékletet. A távszabályozó kijelzőjén láthatja az adott értéket, a következők szerint: Az üres házikó vagy a no display kiválasztása esetén a távszabályozó a beállított hőmérsékletet mutatja. A házikóban lévő felkiáltójeles ikon esetén a távszabályozó a belső hőmérsékletet mutatja. A házikó melletti felkiáltójel esetén a külső hőmérséklet látható.

9 A távszabályzó működése A távszabályzó elemeinek neve és funkciója Ez egy vezeték nélküli univerzális távszabályzó, melyet több berendezéshez is használhat. Néhány gomb ezen a távszabályzón, amely nem érhető el a berendezésen, az alábbiakban nem lesz meghatározva. + gomb A beállított hőmérséklet növelésére szolgál. Nyomja meg a gombot működő berendezés mellett, és tudja állítani a hőmérsékletet. Ha folyamatosan nyomva tartja több mint 2 másodpercig a gombot, akkor az érték gyorsan fog változni, mindaddig, amíg el nem engedi. AUTO üzemmódban a hőmérsékeletet ezzel a A távszabályzó Extra ventilátor gomb Nyomja meg az Extra ventilátor gombot Hűtés, vagy Szárítás üzemmódban, a kijelzőn megjelenik a ikon és a beltéri ventilátor kikapcsolás uátn is, még 10 percen keresztül folyamatosan működni fog, hogy leszárítsa a beltéri egység hőcserélőjét.. Az első bekapcsolás után az Extra ventilátor kikapcsolva- az alapértelmezett beállítás. A gomb ismételt megnyomásával a funkció kikapcsol. A funkció csak a Hűtés és Szárítás üzemmódokban elérhető. gombbal nem lehet állítani. - gomb A beállított hőmérséklet csökkentésére szolgál. Nyomja meg a gombot működő berendezés mellett, és tudja állítani a hőmérsékletet. Ha folyamatosan nyomva tartja több mint 2 másodpercig a gombot, akkor az érték gyorsan fog változni, mindaddig, amíg el nem engedi. AUTO üzemmódban a hőmérsékeletet ezzel a gombbal nem lehet állítani. Világítás gomb Nyomja meg a gombot be vagy kikapcsolt berendezés esetében, és a világítás be, vagy kikapcsolását tudja vele beállítani. TURBO gomb Hűtés vagy Fűtés üzemmódban, nyomja meg ezt a gombot, és be vagy ki tudja kapcsolni a gyors hűtés/fűtés funkciót. A Turbo funkció bekapcsolása után a kijelzőn megjelenik a Turbo funkció ikonja. A kijelzés automatikusan törlődik, ha megváltoztatja az üzemmódot, vagy a ventilátor sebességét.

10 A távszabályzó működése A távszabályzó elemeinek neve és funkciója Ez egy vezeték nélküli univerzális távszabályzó,melyet több berendezéshez is használhat. Néhány gomb ezen a távszabályzón, amely nem érhető el a berendezésen, az alábbiakban nem lesz meghatározva. A távszabályzó Légterelő fel és le gomb Időzítés bekapcsolása gomb A gomb megnyomásával az ON jelzés fog villogni, és a jelzés eltűnik. A számszekcióban megjelenik az időzítő beállítva kijelzés. A villogás alatt 5 mp-en belül a + vagy a gombok segítségével tudja állítani az időzítés idejét, percenkénti léptetéssel. Ha 2mp-nél hosszabb ideig benyomva tartja a gombot, a mennyiség gyorsan fog változni. Ha 5 mp. villogási időn belül megnyomja a Timer On gombot, akkor az időzítés érvénybe lép. Ha a Timer On beállítás érvényben van, és ismét megnyomja a Timer On gombot, akkor az időzítés törlődni fog. A TIMER ON funkció bekapcsolása esetén a megadott időben a légkoncdícionáló bekapcsol. Kérjük az időzítés beállítása előtt állítsa be a pontos időt az órán. Amennyiben nem kívánja használni az időzítést, kérjük kapcsolja ki a funkciót a távszabályozó segítségével. Nyomja meg ezt a gombot, hogy beállítsa be a légterelő állásszögét az alábbiaknak megfelelően: Időzítés kikapcsolása gomb A TIMER ON gombhoz hasonlóan beállíthatja, hogy a légkondícionáló mikor kapcsoljon ki. A légterelő a felső ábra szerinti, kijelzett állásszögekben fog működni. A fenti ábra szerinti állásszög kombináció egyes készülékeken nem lehetséges. Ezen szögek beállítása esetén a készülék automatikusan állítja be a szöget. Ez az ábra az automatikusan mozgó légterelő üzemmódot jelöli. Levegő gomb Nyomja be ezt a gombot, és választhat a levegő üzemmód be és kikapcsolása között Egészség gomb Nyomja meg egyszer ezt a gombot, hogy kiválaszthassa a Health On, vagy Off üzemmódot. A Health On az alapértelmezett üzemmód. Érzem gomb Nyomja meg egyszer ezt a gombot, hogy beállíthassa az I FEEL funkciót. A kijelzőn megjelenik az I FEEL ikon. Ebben az üzemmódban a légkondícionáló a távszabályozó által maga körül érzékelt hőmérséklet fogja beállítani. A gomb ismételt megnyomásával a funkció kikapcsol. Kérjük, a funkció bekapcsolása után ne tegye a távszabályozót túlzottan meleg vagy hideg helyre, mert ekkor a légkondícionáló az adott hőmérsékletet veszi alapul.

11 A távszabályzó működése Útmutató a működéshez- Általános működés 1.Bekapcsolás után nyomja meg az ON/OFF gombot, a berendezés el fog indulni. (Jegyzet: Mikor feszültség alá helyezi, a légterelő automatikusan be fog záródni). 2.Nyomja meg a MODE gombot, válassza ki a kívánt üzemmódot. 3.Nyomja meg a + vagy a gombot, állítsa be a kívánt hőmérsékletet. (Auto üzemmódban nem érhető el.) 4.Nyomja meg a FAN gombot és válassza ki a kívánt ventilátor sebességet. (AUTO-LOW, MID, vagy HIGH. 5.Nyomja meg a gombot és állítsa be a légterelő mozgását. Útmutató a működéshez- Opcionális működés 1.Nyomja meg a SLEEP gombot az elalvási kikapcsolás beállításához 2.Nyomja meg a TIMER gombot a be vagy a kikapcsolási időzítés beállításához. 3. Nyomja meg a LIGHT gombot a kijelző egység be, vagy kikapcsolásához. ( Ez a funkció néhány modellnél nem érhető el ) 4.Nyomja meg a TURBO gombot, a turbó üzemmód be vagy kikapcsolásához. A speciális funkciók bemutatása Az X-FAN funkció bemutatása. Ez a funkció arra használható, hogy az elpárologtatóról leszárítsa a nedvességet, a berendezés kikapcsolása után, ezzel megakadályozza a penész kialakulását. 1.Bekapcsolt X-FAN funkció esetén: Az ON/OFF gombbal történt kikapcsolás után, a ventilátor még 10 percen keresztül forog lassú fordulaton. Ha ebben a periódusban megnyomja az X-FAN gombot, a ventilátor azonnal megáll. 2. Kikapcsolt X-FAN funkció esetén: Az ON/OFF gomb megnyomásakor az egész berendezés azonnal leáll. Az automatikus üzemmód bemutatása Mikor az AUTO RUN (Automatikus) üzemmódot választja, a beállított hőmérséklet nem kerül kijelzésre az LCD kijelzőn, a berendezés - megfelelően a szoba hőmérsékletének- automatikusan kiválasztja a megfelelő üzemmódot, hogy kellemes környezetet állítson elő a szobában. Egyebek a Turbo funkcióról Ha elindítja ezt a funkciót, a berendezés szuper magas fordulatszámon fog hűteni, vagy fűteni, hogy a környezet hőmérséklete minél hamarabb elérje a beállított értéket.

12 A távszabályzó működése A billentyűzár (gyermekzár) bemutatása Nyomja meg a + és a gombokat egyszerre, hogy be, ill. kikapcsolhassa a távszabályzón a billentyűzetet. Ha a billentyűzet zárt, a kijelzőn megjelenik a ikon. Ha ilyenkor megnyomja bármelyik billentyűt, az ikon háromszor fog villogni, jelezve, hogy zárt a billentyűzet. A mozgó légterelő bemutatása 1.Nyomja meg a Swing gombot több mint 2 mp-ig, és a beltéri egységen a mozgó légterelő pásztázni kezd fel-le. Majd mikor elengedi a gombot, a berendezés befejezi a pásztázást és megáll abban a pozícióban, ahol éppen van. 2. Pásztázás üzemmódban, kikapcsolt esetben, ha megnyomja a gombot bekapcsolódik, majd 2mp-múlva ha ismét megnyomja a gombot, kikapcsolódik. Ha ismét megnyomja a gombot 2mpen belül, megváltozik a pásztázás üzemmód és fix helyzetekben fog megállni a légterelő A Celsius/Fahrenheit váltókapcsoló bemutatása A berendezés kikapcsolt állapotában nyomja be, és tartsa lenyomva a - és a MODE billentyűket egyszerre, és választhat a C vagy a F mértékegységek között. Elemcsere és jegyzetek 1.Gyengéden nyomja meg az elemtartón a jellel jelzett pontot, a távszabályzó hátulján, és húzza le a tetejét (ahogy az ábrán látszik) 2.Vegye ki a régi elemeket (ahogy az ábrán látszik) 3.Tegyen be 2 db új AAA 1,5V os szárazelemet, és figyeljen oda a helyes polaritásra (ahogy az ábrán látszik) 4.Szerelje vissza a távszabályzóra az elemtartót. (ahogy az ábrán látszik) Jegyzet Mikor cseréli az elemeket ne használjon régi, vagy különböző típust, ellenkező esetben a távszabályzó meghibásodhat. Ha a vezeték nélküli távszabályzót hosszú ideig nem használja, vegye ki belőle az elemeket, mert ha kifolynak, az eszköz meghibásodik. A vételi tartományon belül használja a távszabályzót. Legalább 1 m távolságot tartson TV-től, vagy egyéb eszköztől. Ha a távszabályzó nem működik megfelelően, vegye ki az elemeket, majd 30 mp-múlva indítsa újra. Ha továbbra sem működik cseréltesse ki. Vázlat az elemcseréhez JEGYZET: Ha a felhasználó vezetékes távszabályzót választ a berendezéshez, és bekapcsolja a fixált szögű legyezés funkciót a távszabályzóval, a beltérin lévő vertikális légterelő nem fog működni.

13 Vészüzemi működtetés Vészüzemi működtetés Ha a távszabályzó elvész, eltörik, vagy működésképtelenné válik, kérjük, használják a kézi kapcsoló gombot. Ebben az időben a berendezés AUTO üzemmódban fog dolgozni, de a hőmérsékletet és a ventilátor sebességet nem lehet változtatni. A vészüzemi üzemeltetés az alábbiak szerint néz ki: Nyissa ki az előlapot, a kézi kapcsoló a kijelző dobozon van. Kapcsolja be a berendezést: Kikapcsolt berendezésnél nyomja meg a gombot, a készülék azonnal elindul AUTO üzemmódban. A mikroprocesszor-függően a szoba hőmérsékletétől- a megfelelő üzemmódba kapcsolja a berendezést (Hűtés, Fűtés, Ventiláció) és biztosítja a szobában a komfortos hőmérsékletet. Kapcsolja ki a berendezést: Bekapcsolt berendezésnél nyomja meg a gombot, a készülék azonnal leáll. Kézi kapcsoló A Code Switch (Kód kapcsoló) az alábbiak szerint működik: Üzemben: Mikor a berendezés leállt, állítsa a kód kapcsolót AUTO állásba és a berendezés belép az AUTO RUN üzemmódba. A mikroprocesszoros szabályzó a szobahőmérsékletnek megfelelően kiválasztja a szükséges üzemmódot, ami lehet HŰTÉS, FŰTÉS, vagy VENTILÁTOR üzemmód, hogy megtartsa a szobában a komfortos körülményeket. Leálláskor: Mikor a berendezés működik, állítsa a kód kapcsolót STOP állásba, és a berendezés le fog állni.

14 Tisztítás és ápolás Vigyázat Kapcsolja le a feszültséget a berendezésről, mielőtt megkezdené a tisztítást, mert ez áramütést okozhat. Soha ne fröcskölje vízzel a bel vagy a kültéri egységet tisztítás közben, mert áramütést okozhat. Soha ne használjon agresszív folyadékokat (hígítót, vagy benzint) a tisztításhoz, mert ezek a készülék meghibásodását okozzák. (Csak száraz puha vagy enyhén nedves, mosószeres puha ruhával tisztítsa a berendezést) Az előlap tisztítása (Kapcsolja ki tisztítás előtt) 1.Vegye le az előlapot. A nyilak irányában nyissa fel az előlapot kattanásig, majd húzza ki a helyéről 2.Mosás. Tisztítsa a panelt puha kefével, vízzel és semleges mosószerrel, majd szárítsa meg. (Jegyzet:tisztítás előtt vegye le a kijelző dobozt majd utána mossa le a panelt. Mikor tisztítja az előlapot, max.45 C- os kézmeleg vízzel mossa le. A melegebb víz miatt deformálódhat a panel. 3.Tegye vissza az előlapot. Csúsztassa be a keretbe az előlap csúszkáit a nyilak irányában, és kattintsa be az előlapot. Ahogy az ábrán látja. Tisztítsa ki a légszűrőket (három havonta ajánlott) JEGYZET: Ha a berendezés nagyon poros környezetben működik, akkor a légszűrőt gyakrabban kell tisztítani. A szűrő kiszerelése után ne érintse meg a lamellákat a beltéri egységben, mert sérülést okozhat az ujján.

15 Tisztítás és ápolás 1.Vegye ki a légszűrőt. Nyissa ki megfelelő szögben az előlapot, és csúsztassa ki az előlapból a légszűrőket a nyíl irányában. 2. Takarítás Távolítsa el a port a légszűrőkről egy porszívó segítségével, vagy mikor a légszűrők nagyon szennyezettek (pl. olajosak) mossa le vízzel és semleges mosószerrel, a víz ne legyen 45 C-nál melegebb majd szárítsa meg őket árnyékos helyen. JEGYZET: Soha ne használjon 45 C-nál melegebb vizet a mosáshoz, mert a szűrő deformálódhat, vagy elszíneződhet. Soha ne szárítsa tűz közelében, mert deformálódhat, vagy meggyulladhat. 3. Tegye vissza a légszűrőket. Tegye vissza a légszűrőket a nyíl irányának megfelelően, majd zárja vissza az előlapot. Ellenőrzés használatbavétel előtt 1.Győződjön meg róla, hogy semmi ne akadályozza a légáramlást. 2.Ellenőrizze a földelő vezetéket, hogy megfelelően van- e csatlakoztatva. 3.Ellenőrizze a távszabályzóban az elemeket, ha kell cserélje ki őket. 4.Ellenőrizze a kültéri egység tartóját nincs-e rajta sérülés. Ha sérült, vegye fel a kapcsolatot a kereskedőjével. Karbantartás használat után 1.Kapcsolja le a hálózati feszültséget. 2.Tisztítsa ki a légszűrőt, a beltéri és a kültéri egység burkolatát. 3.Fesse le a sérüléseket a kültéri egységen, hogy megakadályozza a rozsdásodást.

16 Hibakeresés Vigyázat Ne végezzen javításokat a berendezésen önmaga, mert ez áramütést vagy tüzet okozhat. Kérjük ellenőrizze az alábbi tételeket mielőtt a szervizt hívná, ezzel időt és pénzt takaríthat meg. Jelenség Nem működik a berendezés, azonnal a visszakapcsolás után. Hibakeresés - Megoldás Ha a berendezés egyszer megállt, akkor 3 percig nem tud visszaindulni egy beépített védelem miatt. Szokatlan szagok áramlanak ki a berendezésből indulás után. A berendezés magától nem bocsát ki szagokat. Valószínűleg a berendezésben akkumulálódott szagok áramlanak ki induláskor a környezetbe. Megoldás: Tisztítsa ki a légszűrőt. Ha a probléma nem oldódik meg akkor az egész beltérit kell kitakaríttatni. Vegye fel a kapcsolatot a szervizzel. Vízfolyás hangja hallható a berendezésből működés közben. Mikor a berendezés elindul, működik a kompresszor, vagy a berendezés leáll, néha bugyborékoló, gurgulázó hangja lehet a beltérinek, de ez nem hiba, a hűtőközeg áramlik a rendszerben. Hűtés üzemmódban, néha pára jön ki a beltéri kifúvó nyílásából. Mikor a beltéri hőmérséklet és páratartalom nagyon magas, ez a jelenség megtörténhet. Ennek oka, hogy a szoba levegője gyorsan csökken. Bizonyos működési idő után, ha a hőmérséklet és a páratartalom lecsökken, a jelenség megszűnik.

17 Hibakeresés Jelenség Nyikorgó hang hallható mikor indul, vagy leáll a berendezés. Hibakeresés - Megoldás A hangot a hőmérséklet változása miatt deformálódó műanyag alkatrészek okozzák A berendezés nem tud elindulni. Nincs-e a biztosíték lecsapva? Nem laza-e a villásdugó csatlakozása? A kismegszakító be van-e kapcsolva? A feszültség megfelelő-e? Ellenőriztesse szakemberrel. Nincs-e bekapcsolva a TIMER(Indítás késleltetés)? A Hűtő (Fűtő) hatékonyság nem elegendő. A hőmérséklet beállítás megfelelő-e? A levegő be és kimenetek nincsenek-e akadályozva? A szűrő nem koszosodott-e el? Az ajtók és az ablakok zárva vannak-e? A ventilátor nincs-e alacsony sebességre állítva? Nincs-e valami hőforrás a szobában? A vezeték nélküli távszabályzó nem működik. A berendezést abnormális frekvenciákból adódó interferenciák zavarják. Húzza ki a hálózati csatlakozót, majd dugja be újra. Benne van-e a vevő frekvencia sávjában, nincs-e akadály a jelek útjában, jók-e az elemek? Cserélje ki az elemeket. Meghibásodott a távszabályzó.

18 Hibakeresés Jelenség A beltéri egység nem szállít levegőt. Nedvesség a levegő kimenetnél a beltéri egységen Ha vízszivárgás van a szobában. Hibakeresés - Megoldás Fűtés üzemmódban mikor a beltéri hőcserélő hőmérséklete nagyon alacsony, leáll a légszállítás (2 percre) hogy megelőzze a hideg levegő szállítását. Fűtés üzemmódban, mikor a kültéri hőmérséklet nagyon alacsony, sok dér képződhet a kültéri egység hőcserélőjén, ezért a berendezés automatikusan bekapcsolja a leolvasztást, és leállítja a beltéri ventilátort 3-12 percre. Leolvasztás alatt vízfolyás, vagy gőzképződés is lehet. Párátlanítási üzemmódban néha a beltéri ventilátor megáll, hogy megelőzze a kondenzvíz újbóli elpárolgását, az emelkedő hőmérséklet következtében. Ha a berendezés magas relatív páratartalomban üzemel hosszú ideig, elképzelhető a párakicsapódás a légterelőkön, és a kifúvórácson. A levegő páratartalma nagyon magas. A kondenzvíz túlcsordult, nem nyeli a lefolyó. A cseppvíz csatlakozások lazák, folynak. Zajok jönnek a beltéri egységből A kompresszor, vagy a ventilátor relék kapcsolnak be vagy ki. Mikor a leolvasztás indul, vagy leáll hallható a hang. A leolvasztáskor megváltozik a hűtőközeg iránya. H1: Leolvasztás Ez normális. Azonnal állítsa le az üzemeltetést, és húzza ki a villásdugót az alábbi helyzetekben és hívja a szervizt. Éles durva hangok működés közben. Borzalmas szagok működés közben. Vízszivárgás a szobában. A biztosíték gyakran kiég, vagy a kismegszakító kikapcsol. Idegen anyag vagy víz csepeg bele a berendezésbe. Abnormálisan melegszik a betáp kábel, vagy a csatlakozó dugó. Állítsa le a berendezést és húzza ki a villásdugót

19 Telepítés szervizelés - Jegyzetek a telepítéshez 1. A telepítést szakképzett hozzáértő, a helyi előírásokat ismerő személyzettel kell elvégeztetni az útmutatónak megfelelően. 2.A telepítés előtt vegye fel a kapcsolatot a helyi jogosult szervizzel, ha nem jogosult szerviz végzi a telepítést, nem biztosított a megfelelő minőség, hibák lehetnek, ez garancia megvonást jelenthet. 3.Ha leszerelik a berendezést, és áttelepítésre kerül, először vegye fel a kapcsolatot a jogosult szervizzel. Alapkövetelmények a telepítési hellyel kapcsolatban A következő helyszínekre való telepítés hibás működést eredményezhet. Ha mégis elkerülhetetlen, vegye fel a kapcsolatot a szerviz központtal: Erős hőforrás, gőzök, gyúlékony gázok, hígítók közelébe Nagyfrekvenciájú hullámokat generáló, rádióvezérelt berendezések, hegesztő és orvosi gépek közelébe Sós környezetbe, például tengerpartra. Fontos jegyzetek Ahol olajszármazékokat, kénes gázokat tartalmaz a levegő. Olyan helyekre, ahol speciális követelmények merülnek fel. A beltéri egység telepítési helyének kiválasztása 1.A levegő belépés és a kilépés nincs akadályoztatva, és a ventilátor át tudja öblíteni az egész szobát. 2.Válasszon olyan helyet, ahol a kondenzvíz könnyen elvezethető, és közel van a kültéri egység. 3.Válasszon olyan helyet, ahol gyermekek nem tudják elérni a berendezést. 4.Válasszon olyan helyet, ahol a fal elég erős, hogy megtartsa a súlyt, és ellenáll az egység rezgéseinek. 5.Győződjön meg róla hogy lesz-e elegendő helye a karbantartás elvégzésére, a padlószinttől legalább 250 cm magasságban legyen elhelyezve. 6. Válasszon olyan helyet, ahol legalább 1 m-távolságra van TV, vagy egyéb híradástechnikai eszköztől. 7. Válasszon olyan helyet, ahol könnyen ki tudja cserélni a légszűrőt. 8. Győződjön meg róla, hogy rendelkezésére áll-e elegendő tér a rajzokban megadott távolságok betartásához. A kültéri egység telepítési helyének kiválasztása 1.Olyan helyet válasszon, ahol a berendezés zaja, és a belőle kiáramló levegő nem zavarja a szomszédokat, állatokat és növényeket. 2. Olyan helyet válasszon, ahol az elégséges ventiláció biztosítható. 3. Olyan helyet válasszon, ahol semmi sem akadályozza a belépő és a kilépő levegő áramlását. 4. Olyan helyet válasszon, ahol a fal elviseli a kültéri egység súlyát, és a vibrációt. 5. Válasszon száraz, de lehetőleg nem túl benapozott teret, ami védve van az erős széltől. 6.. Győződjön meg róla, hogy rendelkezésére áll-e elegendő tér a rajzokban megadott távolságok betartásához. 7. A bel és a kültéri között a magasság differencia max.5 m, a távolság 10m-en belül kell hogy legyen. 8. Olyan helyet válasszon, ahol a gyermekek nem érik el a berendezést. 9. Olyan helyet válasszon, ahol nem zavarja az átjárást, és nem rontja a városképet.

20 Jegyzetek a telepítéshez Biztonsági előírások villamos berendezésekhez. 1.A villamos hálózati mutatóknak meg kell egyezniük a berendezésen feltüntetett adatokkal, a betáp kábel keresztmetszetének kielégítőnek kell lennie. 2.Ne feszítse meg erőteljesen a villamos kábeleket. 3.A földelést az előírásoknak megfelelően kell elkészíttetni, lehetőleg szakképzett szerelővel kell elvégeztetni a villamos munkálatokat. 4.A minimális távolság éghető anyagoktól 1,5 m kell hogy legyen. JEGYZET: Győződjön meg róla, hogy fázisvezetők, a nulla vezető és a földelés korrektül be van-e kötve a villásdugóba, nincs-e rövidzárlat lehetősége. A nem megbízható bekötés rövidzárlatot, tüzet, vagy áramütést okozhat. Elvárások a földeléssel szemben 1.A légkondicionáló 1-es osztályú villamos berendezés, ezért megfelelő minőségű földelésre kell kapcsolni. 2.A zöld-sárga kétszínű vezeték a berendezés földelése, más célra nem szabad használni. Nem szabad elvágni, és toldani, mert ez áramütést okozhat. 3. A földelés ellenállásának meg kell felelni a nemzeti előírásoknak. 4. A felhasználónak kell biztosítania a megfelelő földelő csatlakozást. Kérjük, ne csatlakoztassa a földelő vezetéket az alábbi helyekre: 1. Hálózati vízcső. 2.Gázcső. 3. Tűzi vízvezeték. 4. Egyéb helyek, amiket a szakember nem javasol. Egyebek 1.A berendezés és a betápláló kábel csatlakozási megoldása, szorosan összefüggő csatlakozás, valamennyi elszigetelt alkatrész szerepel a berendezés kapcsolási rajzában. 2.A kiégett biztosítékok adatai a biztosíték oldalán, vagy a Ny.Á.K. lapokon találhatóak. 3. A berendezések villamos bekötését a Nemzeti Előírásoknak megfelelően kell elkészíteni. 4. Ezt a terméket nem használhatják gyermekek, továbbá csökkentett szellemi, fizikai és érzékelő képességekkel rendelkező személyek, továbbá olyan személyek, akik nem lettek kioktatva a berendezés használatára. 5. Biztosítani kell, hogy gyermekek ne játszhassanak a berendezéssel.

21 Telepítési méretek és ajánlott távolságok Telepítési méretek és ajánlott távolságok Távolság a mennyezettől Távolság a faltól Távolság a faltól Levegő kimeneti oldal Távolság padlótól Above=Vagy több. Levegő kimeneti oldal Levegő bemeneti oldal Távolság a faltól Levegő kimeneti oldal

22 A beltéri egység telepítése A függesztő keret telepítése 1.Mindíg vízszintesen szerelje fel a függesztő keretet. A csepptálca úgy lett megtervezve, hogy mindkét végén, vízszintes szerelés esetén is kifolyjon belőle a cseppvíz. Az ᴓ55mm-es furatokon lehet keresztül vezetni a kalorikus és a cseppvíz csövet. Fal Fal 2. Rögzítse a függesztő keretet csavarokkal Jel a függesztő keret közepén Vízmérték a falhoz (műanyag dűbelek segítségével) 3.Győződjön meg róla, hogy a keret fixen lett-e rögzítve, kb.60kg-ot ki kell bírnia. Ha kell, használjon több csavart a rögzítéshez Bal hátsó csövezési lyuk Jobb hátsó csövezési lyuk A csőátvezető lyukak kifúrása 1.Készítsen 55mm-átmérőlyű lyukakat a falba, úgy, hogy a lyuk kissé lejtsen a kültér irányában. 2.Helyezze be a lyukba a műanyag átmenő védőcsövet, amely megakadályozza a csövek és a kábelek sérülését a furatban. Beltér Védőcső Kültér Tömítés A cseppvízcső elkészítése 1.A tökéletes leürítéshez a vízcsőnek megfelelően lejtenie kell. 2.Ne nyomja vagy hajlítsa meg a csövet, ne lógassa víztócsába. 3.Mikor hosszú ürítő csövet vezet a beltérben, burkolja be szigetelő anyaggal. Elnyomva Meghajlítva Víztócsa A bel és a kültéri egységet összekötő vezetékek bekötése 1.Nyissa ki a berendezés előlapját. 2.Lazítsa meg a rögzítő csavarokat a burkoló lemezen, és csavarozza le a burkoló lemezt. 3.Vezesse át a vezetékeket (betáp és vezérlés) beltérin. 4.Kösse be a vezetékeket a megfelelő sorkapcsokba, és rögzítse a kábelrögzítőkkel. 5.Rögzítse a betáp és a vezérlő vezetékeket a kábelrögzítők segítségével. 6.Helyezze vissza a berendezés előlapját.

23 A beltéri egység telepítése JEGYZET Mikor beköti a villamos vezetékeket, ha a vezeték hossza nem elegendő, kérjük vegye fel a kapcsolatot a szervizzel, és vásároljon megfelelő hosszúságú kábelt. A kábelek toldása nem javasolt. -A villamos kábeleket korrektül kell bekötni, a rossz bekötés az egységek meghibásodásához vezethet. Húzza meg megfelelően a sorkapcsok csavarjait, ezzel megelőzheti a meglazulást. A csavarok meghúzása után gyengéden húzza meg a kábeleket, hogy meggyőződjön a csatlakozásról. Ha a földelő vezeték bekötése nem megfelelő, az áramütést okozhat. A sorkapcsok burkolatát fixen rögzíteni kell. A nem megfelelő rögzítés következtében por, vagy nedvesség juthat be a sorkapcsokhoz, ami áramütést, vagy tüzet okozhat A beltéri egység telepítése A csövek jobbra, balra, jobbra hátra, és balra hátra is kiléphetnek a beltéri egységből. 1. Ha jobbra, vagy balra akar kijönni a beltériből, akkor ki kell vágni a műanyag házból a kigyengített részeket (Lásd a 7.ábra). 1es jel=csak a kábeleknek. 2es jel=kábelek és csövek-ilyenkor ki kell vágni az egész kigyengített részt. 2.Fogja össze a beltériből kijövő csöveket, kábeleket és szigetelje össze őket szalaggal, majd dugja be a faláttörésbe, ahogy az a 8. ábrán látható. 3.Akassza be a beltéri felső felét a függesztő keret felső fülébe, majd pattintsa be a beltérit a helyére. Lásd a 9.ábra 4.A telepítési magasságnak 2,5 m-nek vagy többnek kell lennie a padlószinttől. Kapcsolja össze a hűtőközeg csöveket 1.A peremet állítsa szembe a megfelelő szeleppel. 2.Csavarja rá kézzel a hollandit, majd húzza meg nyomaték kulccsal és villáskulccsal az alábbiak szerint: Hollandi átmérője Meghúzási nyomaték (Nm) Beltéri egység csövei Függesztő keret füle Hollandi Csövezés Villás kulcs Nyomaték kulcs JEGYZET: Először kösse be a csöveket a beltéri egységbe, majd a kültéri egységbe. Fordítson figyelmet a csőhajlításra, nehogy megsérüljön Kültéri csatlakozás a cső. Kellő nyomatékkal Kültéri csatlakozás húzza meg Kültéri a hollandikat, csatlakozás egyébként szivárogni fog.

24 A kültéri egység telepítése Villamos bekötés 1.Vegye le a sorkapocs tér burkolatát, a készülék jobb oldalán. 1.Vegye le a sorkapocs tér burkolatát, a készülék jobb oldalán. 3.Rögzítse a kábeleket a kábel rögzítőkkel, fordítson figyelmet a betáp és a vezérlő kábelek bekötésére. 4.Ellenőrizze, hogy a vezetékek fixen vannak-e rögzítve. 5.Szerelje vissza a burkolatot. JEGYZET: A hibás bekötés a berendezés meghibásodását okozza. A kábelek rögzítése után győződjön meg róla, hogy van-e elég szabad hely a bekötés és a kábelrögzítő között. Vákuumolás és szivárgás vizsgálat Vákuumolás és szivárgás vizsgálat 1.Csatlakoztassa a manométer töltőcsövét a szívó szelep csatlakozójára.(a manométeren minden szelep zárva van). 2.Csatlakoztassa a töltőcsövet a vákuumszivattyúhoz. 3.Teljesen nyissa ki a szívó manométer szelepét. 4.Indítsa el a vákuumszivattyút. Kezdetben kissé lazítsa meg a csatlakozó hollandit a szívó szelepen, ellenőrizze a szívást. (Ha megváltozik a vákuumszivattyú hangja, és a finom vákuummérő 0-t mutat) Ekkor húzza meg ismét a hollandit, és kezdje el a vákuumolást. 5.Vákuumoljon legalább 15 percig, és érje el a -1.0x10⁵Pa (-76cm Hg) vákuum értéket. 6.Teljesen nyissa ki a HI/LO szelepeket 7.Vegye le a töltőcsövet a szívószelepről 8.Húzza meg a szeleptest sapkát a szívószelepen(lásd.5.ábra Folyadékcső Gőzcső Szeleptest sapka Vákuum szivattyú Finom vákuum mérő

25 A kültéri egység telepítése Szivárgás keresés Használjon szappanos vizet, vagy szivárgás keresőt, hogy megtalálhassa az esetleges lyukakat Beltéri egység ellenőrzési pontok Kültéri egység ellenőrzési pontok Cseppvíz elvezetés a kültéri egységből hűtős-fűtős készüléknél Kondenz és olvadékvíz alakul ki a berendezésen fűtési üzemmódban, melyet el kell vezetni. Építse be az ᴓ 25 mm-es lyukba a cseppvíz csatlakozót, és kösse rá a cseppvíz csövet,egy vízorral, hogy a víz megfelelően tudjon távozni. Burkolat Leeresztő könyök

26 Telepítés utáni ellenőrzések és próbaüzem Telepítés utáni ellenőrzés A tételek, amit ellenőrizni kell Megfelelően van e rögzítve a berendezés? Megtörtént-e a szivárgás vizsgálat? A hőszigetelés elégséges? A cseppvíz elvezetés megfelelő? A feszültség megfelel az adattáblának? A csövezés és a kábelezés korrekt és biztonságos? A berendezés biztonságosan lett csatlakoztatva a földelésre? A betáp kábel megfelel az előírtnak? A bemenetek és a kimenetek nincsenek blokkolva? Lehetséges hibák A berendezés leeshet, vagy zajos lesz. Elégtelen a hűtő (fűtő) teljesítmény Kondenzációt és vízcsepegést okozhat. Kondenzációt és vízcsepegést okozhat. A villamos rendszer meghibásodását okozza. A komplett rendszer meghibásodását okozza. Áramütést okozhat A villamos rendszer meghibásodását okozza. Elégtelen a hűtő (fűtő) teljesítmény A csőhosszoknak megfelelő mennyiségű hűtőközeg van a berendezésben? A hűtőközeg töltet nem elegendő. Elégtelen a hűtő (fűtő) teljesítmény 1. A próbaüzem előtt. Próbaüzem (1) Ne kapcsolja be a feszültséget mielőtt teljesen befejezné a telepítést. (2) A villamos vezetékezést korrektül és biztonságosan kell elvégezni. (3) A csatlakozó csövek elzáró szelepeit ki kell nyitni. (4) Az összes szennyeződést pl. törmelék stb. le kell tisztítani a berendezésről. 2.A próbaüzem metódusa. (1) Kapcsolja be a feszültséget, majd nyomja meg az ON/OFF gombot a vezetékes távszabályzón, a berendezés elindításához. (2) Nyomja meg a MODE gombot, és válassza ki a COOL, HEAT (csak hőszivattyús készüléknél),vagy a FAN üzemmódot, hogy az üzemmódok normálisan működnek, vagy nem.

27 Az egészség légszűrő telepítése és karbantartása Telepítési útmutató 1.Erőteljesen húzza meg az előlapot -a nyíl irányában- az előírt szögben, a két végénél fogva. Majd húzza ki a légszűrőt lefelé (Lásd az a ábrát) 2.Szerelje rá az Egészség szűrőt a légszűrőre (ahogy ez a b ábrán látható). Ha a légszűrő nincs beépítve, szerelje az Egészség szűrőt az előlapra (ahogy ez a c ábrán látható). Légszűrő Egészség szűrő 3.Szerelje vissza a légszűrőt a nyíl irányának megfelelően a burkolatba (ahogy ez a d ábrán látható). Egészség szűrő Takarítás és karbantartás Vegye ki az Egészség szűrőt takarítás előtt, majd szerelje vissza takarítás után a telepítési útmutatónak megfelelően. Fordítson figyelmet arra, hogy az ezüst-ion szűrőt nem tisztíthatja vízzel, mert az aktív szén betét tönkremegy benne. Ne használjon se szerves oldószert, se kefét. Élettartam Az Egészség szűrőt használhatósági élettartama 1 év, normál kondíciók mellett. Mint ezüst ion szűrő hatástalan lesz, ha felületének színe feketére (zöldre) változik. Ezek a kiegészítő információk csak akkor élnek, ha a berendezés fel van szerelve Egészség szűrő - vel. A grafikán látható szűrő, a valóságban másként is nézhet ki. A szűrők száma függ az aktuális szállítástól

SPLIT -TÍPUSÚ SZOBAI LÉGKONDICIONÁLÓ

SPLIT -TÍPUSÚ SZOBAI LÉGKONDICIONÁLÓ Mielõtt használatba venné a légkondícionálót, kérjük figyelmesen olvassa el azt az útmutatót SPLIT -TÍPUSÚ SZOBAI LÉGKONDICIONÁLÓ Olvassa el ezt az útmutatót Az útmutatóban hasznos tanácsokat talál a kezelésre

Részletesebben

ÜZEMELTETÉSI KÉZIKÖNYV

ÜZEMELTETÉSI KÉZIKÖNYV DAIKIN SZOBAI LÉGKONDICIONÁLÓ BERENDEZÉS ÜZEMELTETÉSI KÉZIKÖNYV MODELLEK FTXS20J2V1B FTXS25J2V1B FTXS35J2V1B FTXS42J2V1B FTXS50J2V1B TARTALOMJEGYZÉK ÜZEMELTETÉS ELŐTTI TUDNIVALÓK Biztonsági előírások...

Részletesebben

ÓVINTÉZKEDÉSEK A LÉGKONDICIONÁLÓVAL KAPCSOLATBAN

ÓVINTÉZKEDÉSEK A LÉGKONDICIONÁLÓVAL KAPCSOLATBAN A KÉSZÜLÉK HASZNÁLATA ELŐTT Annak érdekében, hogy a legtöbbet hozza ki az új készülékből, kérjük, olvassa el a felhasználói útmutatót alaposan, és tartsa kéznél, hogy a későbbiekben is belenézhessen. BIZTONSÁGI

Részletesebben

ÜZEMELTETÉSI KÉZIKÖNYV

ÜZEMELTETÉSI KÉZIKÖNYV DAIKIN ROOM AIR CONDITIONER ÜZEMELTETÉSI KÉZIKÖNYV R32 MODELEK FTXM20K3V1B FTXM25K3V1B Kiemelt funkciók A kényelem és energiatakarékosság érdekében INTELLIGENS SZEM Az INTELLIGENS SZEM érzékelője észleli

Részletesebben

Üzemeltetési kézikönyv

Üzemeltetési kézikönyv Daikin szobai klimaberendezés Üzemeltetési kézikönyv FVXS25FV1B FVXS35FV1B FVXS50FV1B TARTALOMJEGYZÉK ÜZEMELTETÉS ELŐTTI TUDNIVALÓK Biztonsági előírások... 2 Alkatrészek... 4 Üzemeltetés előtti teendők...

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ. Lakossági 4-utas kazettás készülékhez. LÉGKONDÍCIONÁLÓ (SPLIT Típusú) RAS-M16SMUV-E RAS-M16SMUCV-E.

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ. Lakossági 4-utas kazettás készülékhez. LÉGKONDÍCIONÁLÓ (SPLIT Típusú) RAS-M16SMUV-E RAS-M16SMUCV-E. HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Lakossági 4-utas kazettás készülékhez LÉGKONDÍCIONÁLÓ (SPLIT Típusú) Beltéri Egység Hõszivattyús Modell Csak hûtõ Modell Mennyezeti panel RAS-M10SMUV-E RAS-M10SMUCV-E RB-B11MC(W)E RAS-M13SMUV-E

Részletesebben

Daikin szobai klimaberendezés. Üzemeltetési kézikönyv

Daikin szobai klimaberendezés. Üzemeltetési kézikönyv Daikin szobai klimaberendezés Üzemeltetési kézikönyv FTXG25EV1BW FTXG35EV1BW CTXG50EV1BW FTXG25EV1BS FTXG35EV1BS CTXG50EV1BS TARTALOMJEGYZÉK ÜZEMELTETÉS ELŐTTI TUDNIVALÓK Biztonsági előírások... 2 Alkatrészek...

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Biztonsági előírások. vigyázat! Itt regisztrálhatja a készülékét: www.samsung.com/global/register

Tartalomjegyzék. Biztonsági előírások. vigyázat! Itt regisztrálhatja a készülékét: www.samsung.com/global/register Tartalomjegyzék Itt regisztrálhatja a készülékét: www.samsung.com/global/register Biztonsági előírások Az alábbi biztonsági előírásokra kell tekintettel lenni a klímaberendezés használatánál. BEVEZETÉS

Részletesebben

OLDALFALI SPLIT KLÍMABERENDEZÉS Kezelési útmutató

OLDALFALI SPLIT KLÍMABERENDEZÉS Kezelési útmutató OLDALFALI SPLIT KLÍMABERENDEZÉS Kezelési útmutató Kérjük, figyelmesen olvassa el a kezelési útmutatót, mielőtt használatba veszi a készüléket! JEGYEZZE FEL Jegyezze fel ide az egység típus- és sorozatszámát:

Részletesebben

ÜZEMELTETÉSI KÉZIKÖNYV

ÜZEMELTETÉSI KÉZIKÖNYV DAIKIN ROOM AIR CONDITIONER ÜZEMELTETÉSI KÉZIKÖNYV R32 MODELEK FTXM35K3V1B FTXM42K3V1B FTXM50K3V1B Kiemelt funkciók A kényelem és energiatakarékosság érdekében INTELLIGENS SZEM Az INTELLIGENS SZEM érzékelője

Részletesebben

SPLIT - INVERTER TÍPUSÚ SZOBAI LÉGKONDICIONÁLÓ

SPLIT - INVERTER TÍPUSÚ SZOBAI LÉGKONDICIONÁLÓ Mielőtt használatba venné a légkondícionálót, kérjük figyelmesen olvassa el azt az útmutatót SPLIT - INVERTER TÍPUSÚ SZOBAI LÉGKONDICIONÁLÓ Olvassa el ezt az útmutatót Az útmutatóban hasznos tanácsokat

Részletesebben

Üzemeltetési kézikönyv

Üzemeltetési kézikönyv DAIKIN ROOM AIR CONDITIONER Üzemeltetési kézikönyv MODELEK FNQ25A2VEB FNQ35A2VEB FNQ50A2VEB FNQ60A2VEB TARTALOMJEGYZÉK ÜZEMELTETÉS ELŐTT OLVASSA EL Biztonsági óvintézkedések... 2 Az alkatrészek elnevezése...

Részletesebben

Használati útmutató. Modell TWH24, TWH32, TWHE32

Használati útmutató. Modell TWH24, TWH32, TWHE32 Használati útmutató Modell TWH24, TWH32, TWHE32 VIGYÁZAT: Ha az útmutatóban közölt információkat nem követi megfelelően, az esetleges tűz vagy robbanás jelentős anyagi kárt, személyi sérülést vagy halált

Részletesebben

NUOS 200-250-250 SOL TÍPUSÚ HASZNÁLATI-MELEGVÍZ HŐSZIVATTYÚ. - telepítési, kezelési és karbantartási kézikönyv -

NUOS 200-250-250 SOL TÍPUSÚ HASZNÁLATI-MELEGVÍZ HŐSZIVATTYÚ. - telepítési, kezelési és karbantartási kézikönyv - NUOS 200-250-250 SOL TÍPUSÚ HASZNÁLATI-MELEGVÍZ HŐSZIVATTYÚ - telepítési, kezelési és karbantartási kézikönyv - Tartalomjegyzék BEVEZETŐ 5 ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓ 6 1. ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK 6 1.1 Az alkalmazott

Részletesebben

Kezelési útmutató RBS 24 ENERGY CE 0694 HU RBS 24 - SERIE ENERGY - RAD - ING - MAN.INST - 1303.1 - készülékhez

Kezelési útmutató RBS 24 ENERGY CE 0694 HU RBS 24 - SERIE ENERGY - RAD - ING - MAN.INST - 1303.1 - készülékhez Kezelési útmutató RBS 24 ENERGY készülékhez Zárt égésterű, átfolyós fali gázkészülék bitermikus hőcserélővel, LCD kijelzővel IPX5 Telepítési, kezelési, összeállítási és karbantartási útmutató. CE 0694

Részletesebben

Légtisztító ÜZEMELTETÉSI KÉZIKÖNYV

Légtisztító ÜZEMELTETÉSI KÉZIKÖNYV Légtisztító ÜZEMELTETÉSI KÉZIKÖNYV Padlón álló, falra akasztható típus MODELL MC70LVM Jellemzők A légtisztításról A gyorsan áramló levegőből a berendezés be tudja szívni a port, virágport stb. A levegőfúvás

Részletesebben

Üzemeltetési kézikönyv

Üzemeltetési kézikönyv DAIKIN SZOBAI LÉGKONDICIONÁLÓ Üzemeltetési kézikönyv FDXS25F2VEB FDXS60F2VEB FDXS35F2VEB FDXS50F2VEB English Deutsch Français Nederlands Español Italiano Ελληνικά Portugues Русский Türkçe TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

Használati melegvíz hőszivattyú

Használati melegvíz hőszivattyú HU Használati melegvíz hőszivattyú Tisztelt Vásárló! Köszönjük, hogy a használati melegvíz hőszivattyút választotta. Reméljük, készülékünk megfelel majd elvárásainak, és optimális szolgáltatást nyújt,

Részletesebben

Üzemeltetési kézikönyv

Üzemeltetési kézikönyv Üzemeltetési kézikönyv FFQ25B9V1B FFQ35B9V1B FFQ50B9V1B FFQ60B9V1B 1 2 A 1 1 2 3 5 6 7 4 2 8 3 9 B 1 1 4 1 2 4 3 3 4 5 6 5 6 FFQ25B9V1B FFQ35B9V1B FFQ50B9V1B FFQ60B9V1B Üzemeltetési kézikönyv Tartalomjegyzék

Részletesebben

Kezelési útmutató. Elite RBC 24 Elite RBS 24. készülékekhez. CE 0694 Műszaki dokumentáció RADIANT BRUCIATORI S.p.A. Montelabbate (PU) ITALY

Kezelési útmutató. Elite RBC 24 Elite RBS 24. készülékekhez. CE 0694 Műszaki dokumentáció RADIANT BRUCIATORI S.p.A. Montelabbate (PU) ITALY Kezelési útmutató Elite RBC 24 Elite RBS 24 készülékekhez Fali gázkazánok bitermikus hőcserélővel Telepítési, működési, összeállítási és karbantartási útmutató CE 0694 Műszaki dokumentáció RADIANT BRUCIATORI

Részletesebben

Az ajtó kinyitása Műszaki jellemzők Vezérlő panel

Az ajtó kinyitása Műszaki jellemzők Vezérlő panel Használati utasítás RUHASZÁRÍTÓ GB English, 1 P Português, 52 Magyar 103 TCD851B F Français, 18 NL CZ Nederlands, 69 Česky, 86 A legelső alkalommal, amikor elindítja a szárítót, ki kell választania a kívánt

Részletesebben

Mosógép. használati útmutató. képzelje el a lehetőségeket

Mosógép. használati útmutató. képzelje el a lehetőségeket WF1124ZA(C/U) WF1124ZB(C/U) WF1124XA(C/U) WF1124XB(C/U) Mosógép használati útmutató Az útmutató 100%-ban újrahasznosított papírból készult. képzelje el a lehetőségeket Köszönjük, hogy Samsung terméket

Részletesebben

Használati útmutató. TRI gázüzemű hőlégbefúvók

Használati útmutató. TRI gázüzemű hőlégbefúvók Használati útmutató TRI gázüzemű hőlégbefúvók Kedves Vásárló! Gratulálunk, hogy egy, a csúcsminőséget képviselő Immergas terméket vásárolt, amely hosszú ideig és biztonságosan fogja az Ön kényelmét szolgálni.

Részletesebben

Panasonic. Kezelési útmutató LEVEGÔ VÍZ HÔSZIVATTYÚ. Típusjelek. Beltéri egység WH-SXF09D3E5 WH-SXF12D6E5 (WH-SXF09D3E5-1) (WH-SXF12D6E5-1)

Panasonic. Kezelési útmutató LEVEGÔ VÍZ HÔSZIVATTYÚ. Típusjelek. Beltéri egység WH-SXF09D3E5 WH-SXF12D6E5 (WH-SXF09D3E5-1) (WH-SXF12D6E5-1) Panasonic Kezelési útmutató LEVEGÔ VÍZ HÔSZIVATTYÚ Típusjelek Beltéri egység WH-SXF09D3E5 WH-SXF12D6E5 (WH-SXF09D3E5-1) (WH-SXF12D6E5-1) Kültéri egység WH-UX09DE5 WH-UX12DE5 (WH-UX09DE5-1) (WH-UX12DE5-1)

Részletesebben

DAIKIN SZOBAI KLÍMABERENDEZÉS SZERELÉSI KÉZIKÖNYV. R410A Split rendszerű sorozat MODELLEK

DAIKIN SZOBAI KLÍMABERENDEZÉS SZERELÉSI KÉZIKÖNYV. R410A Split rendszerű sorozat MODELLEK DAIKIN SZOBAI KLÍMABERENDEZÉS SZERELÉSI KÉZIKÖNYV R410A Split rendszerű sorozat MODELLEK FTXG25JV1BW FTXG35JV1BW CTXG50JV1BW FTXG25JV1BS FTXG35JV1BS CTXG50JV1BS Biztonsági előírások FIGYELMEZTETÉS és TUDNIVALÓK

Részletesebben

használati útmutató kullanma kılavuzu

használati útmutató kullanma kılavuzu használati útmutató kullanma kılavuzu Mosógép Çamaşır Makinesi EWF 129442 W 2 electrolux Electrolux. Thinking of you. Többet is megtudhat elképzeléseinkrol a www.electrolux.com címen TARTALOMJEGYZÉK Biztonsági

Részletesebben

Panasonic. Kezelési útmutató LEVEGÔ VÍZ HÔSZIVATTYÚ. Típusjelek. Beltéri egység WH-SHF09D3E5 WH-SHF12D6E5. Kültéri egység WH-UH09DE5 WH-UH12DE5

Panasonic. Kezelési útmutató LEVEGÔ VÍZ HÔSZIVATTYÚ. Típusjelek. Beltéri egység WH-SHF09D3E5 WH-SHF12D6E5. Kültéri egység WH-UH09DE5 WH-UH12DE5 Panasonic Kezelési útmutató LEVEGÔ VÍZ HÔSZIVATTYÚ Típusjelek Beltéri egység WH-SHF09D3E5 WH-SHF12D6E5 Kültéri egység WH-UH09DE5 WH-UH12DE5 Mielôtt a készüléket üzembe helyezi, kérjük, gondosan olvassa

Részletesebben

www.markabolt.hu használati útmutató Mosógép EWH 127310 W

www.markabolt.hu használati útmutató Mosógép EWH 127310 W használati útmutató Mosógép EWH 127310 W 2 electrolux Electrolux. Thinking of you. Többet is megtudhat elképzeléseinkrol a www.electrolux.com címen Tartalomjegyzék Biztonsági információk Termékleírás Kezelőpanel

Részletesebben

ÁLTALÁNOS FIGYELMEZTETÉSEK

ÁLTALÁNOS FIGYELMEZTETÉSEK ÁLTALÁNOS FIGYELMEZTETÉSEK 1. Ez a kézikönyv elválaszthatatlan és nélkülözhetetlen része a berendezésnek. Gondosan meg kell őrizni a készülékkel együtt akkor is, ha más tulajdonoshoz vagy használóhoz kerül

Részletesebben

KEZELÉSI ÚTMUTATÓ NÁVOD K OBSLUZE AIR PURIFIER SP-300A - 1 -

KEZELÉSI ÚTMUTATÓ NÁVOD K OBSLUZE AIR PURIFIER SP-300A - 1 - KEZELÉSI ÚTMUTATÓ NÁVOD K OBSLUZE AIR PURIFIER SP-300A - 1 - A. Likvidálásról szóló információk magánszemélyek részére Figyelem: Az Ön készülékén ez a jelölés van feltüntetve. Ez azt jelenti, hogy az elektromos

Részletesebben