A DRÁVA-MENTI BORÚT EGYESÜLET és a DÉL-NYUGAT BALATONI HEGYKÖZSÉG XIV. NEMZETKÖZI BORVERSENYE CSURGÓ

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A DRÁVA-MENTI BORÚT EGYESÜLET és a DÉL-NYUGAT BALATONI HEGYKÖZSÉG XIV. NEMZETKÖZI BORVERSENYE CSURGÓ"

Átírás

1 Minden lélek egésznek születik és egészségét nem veszítheti el. Légy okos, szerezd vissza egészségedet. A gyógyszer bárhol kapható. Igyál! Amit kínálok, a tisztaság olaja, a mámor olaja. Igyál, a többit majd hozza a bor. A DRÁVA-MENTI BORÚT EGYESÜLET és a DÉL-NYUGAT BALATONI HEGYKÖZSÉG XIV. NEMZETKÖZI BORVERSENYE CSURGÓ Előszó Csurgó és környéke a fellelhető dokumentumok alapján mindig jó bortermőhely volt. Csokonai Vitéz Mihály verseiben is megemlékezik erről. Nagyváthy János nemcsak műveiben ír a csurgói szőlőtermesztésről, hanem mintakertjében a nyugati szőlőfajtákat telepítette el és a korszerű lugas-műveléssel termeszetette a szőlőt. A filoxéravész után az amerikai direkttermő szőlők terjedtek el a környékünkön. Ezek leváltását az 1970-es években országosan elindult kertbarátmozgalom vállalta fel. Csizmazia József rezisztens hibridjeivel elindult egy fajtaváltás, a Zalagyöngye, Göcseji Zamatos, Bianka, Medina ma már elismert fajták. Bakonyi Károly Cserszegi Fűszerese is közismert környékünkön. Csurgón 1976-ban megalakult kertbarátkör tagjai sokat tettek a fajtaváltás érdekében. Az első borversenyt 1980 február 23-án Molnár Gergely szervezte meg és ezt még 3 követte ( években). Ezek a borversenyek még csak kezdeti próbálkozások voltak sok problémával és tanulsággal. A tapasztalatokat felhasználták a hegyközség által szervezett borversenyeknél 1998-tól, mely versenyek főszervezői a mai napig is Ureczky Attila és Ilia Csaba. A 2007-es év jelentős a Csurgói Hegyközség életében. A 15 éve alakult egyesület 10. borversenyét rendezheti meg. Hatodik éve külföldi résztvevői is vannak a versenynek. Az idei versenyben is Horvátországból Istriai és Durdevaci, Erdélyből a Kis-Küküllői borvidékről, valamint Szlovákiából érkeznek borok. A borversenyeken nem a száz hektólitereké a főszerep, annál inkább a minőségé. Ürítsünk egy finom borral töltött poharat az elődök munkájának elismerésére, akik a kritikus időkben tettek valamit a csurgói borkultúra fejlesztéséért, valamint a jelen és a jövő szőlészeire, borászaira! Egészségünkre!

2 Van bora minden évnek, minden gazdának, minden hordónak. Valamennyi bor egyetlen istenség alá tartozik. De minden egyes bornak külön géniusza van. A településről "Csurgó: a budapest-fiumei vasútvonal mentén fekvő magyar nagyközség" - írta majd száz évvel ezelőtt megjelent monográfiájában Csánki Dezső. Az írás ma is helytálló, de a híres déli vasút vonalán azóta már villamos mozdonyok húzzák a szerelvényeket, Csurgóból pedig város lett. Vasúton fővárosunktól kettőszázötven, a határtól mindössze tíz kilométer a távolság. "Somogyország" délnyugati részén, a Csurgói dombság déli szélén helyezkedik el a hatezres lélekszámú település. A legújabb tájkutatási eredmények alapján a Belső-Somogy tájegységen belül, a Közép-Dráva- Völgyben található, a Kelet-Zalai-dombság és a Nyugat-Belső-Somogy dombságának találkozásánál. Délről a Dráva folyó húzódik természetes határaként. Somogy legkisebb tájegysége, maximum négy kilométer szélességű sávban, Őrtilostól Drávatamásiig hetven kilométer hosszúságban nyúlik. A kistályon az ország legnagyobb részéhez hasonlóan a földtörténet harmadkorában keletkezett pannon tengeri üledékre rakódtak rá a pleisztocén és a holocén képződményei: a lösz, a homok és az ártéri hordalékok. A mai felszínen a völgyek jelzik a főként ÉNY-DK-i irányú, valamint az erre merőleges törésvonalak helyét. A törések mentén a szél munkája mellett döntő jelentőségű a vizek szerepe, melyek nagyobbrészt az adott töréses árkokban helyezkednek el. A lepusztító külső erők számára kedvező vonalak jelölték ki a dombvidék felszínének megkapó szépségű vonásait. A Csurgói dombság kialakításában meghatározó szerepet játszott a területén végighaladó erősen kanyargó Dráva folyó, mely nagy mennyiségű hasznosítható nyersanyagot eredményezett. Csurgón a vakoló homokot és a tömör téglaagyagot halmozta fel az itt élők számára. A homokos térszínek ritkák a kistályon, uralkodóbb felszíntakaró a lösz, melynek gazdag formációit - löszpartok, löszmélyutak - megtalálhatjuk a városka szőlőhegyén is. A táj valamivel magasabb a Marcali-hátnál, és felszíne élénkebb, változatosabb. Csurgó átlagosan 140-l50 méter tengerszint feletti magasságon fekszik. Őrtilosnál jutunk el a környék legmagasabb pontjára, a 246 méteres kiemelkedéshez. A Közép-Dráva völgy második legnagyobb települése harmonikusan illik a táj arculatához, mezővárosias jellegét ma is megőrizve. A természet szeretete a környezet védelme az itt élők számára mindenkor fontos volt. A mezőgazdasági munkák, az állattenyésztés, a növénytermesztés, ezen belül a szőlőtermesztés meghatározó tevékenység

3 A település éghajlata Csurgó Somogy megye délnyugati szélén fekszik (É.sz. 46 és K.h. 17 ). Különleges helyzete, földrajzi fekvése miatt az éghajlata is eltér a megye többi területétől, sőt országosan is egyedüli a mikroklímája. Ennek oka az, hogy három különböző tájegység találkozik itt. Északnyugatról a Zalai Dombvidék legdélibb szélének tekinthető a csurgói szőlőhegy, délkelet felől a belsősomogyi terület határolja, ami síkabb, homokos terület (Szenta - Berzence), végül délnyugatról a Dráva árterülete, a berek (Sarkad - Lankóc - Gyékényes). Mindhárom terület hatása érvényesül az időjárás alakításában. A legfontosabb és legjellemzőbb a sok csapadék (évi 800 milliméter felett), ami az Adriai tenger közelségének tudható be. Amíg a hasonlóan esős Kőszeg, Sopron és a zalai területek az Atlanti Óceánról kapják a csapadékot, Csurgó délnyugatról a Genovai Ciklon hatására. Általánosan is igaz, hogy az éghajlatunkban a mediterrán hatások érvényesülnek. Csurgó az országnak az a települése, amelyik a legközelebb van a Földközi-tengerhez, csupán 250 kilométer légvonalban! A műholdas időjárási felvételek igazolják, hogy az Afrikából induló meleg áramlatok is erre jönnek be az országba. Jellemző Csurgó időjárására az augusztus végén, szeptember elején érkező esős idő, ami meghozza az őszi gombaszezont és előidézi a szőlő romlását. De jellemző a február eleji felmelegedés is, ami előcsalja a tavaszi virágokat, s mindig jön még utána egy hidegebb időszak. A hőmérséklet kiegyenlítettebb mint Nagykanizsáé, mindig melegebb van nálunk. A berek közelsége az oka a magas páratartalomnak, ezért sok ködös reggel van, de még nyáron is nagy a harmatképződés. A lisztharmatnak kedvező klíma miatt meg kell választani azokat a növényeket, amelyeket termeszteni szeretnénk. Az örökzöldek feltűnően jól érzik magukat a környéken, Csurgó tele van fenyőkkel, tujákkal, a tulipánvirág és a liliomfa (Magnolia) a gimnázium parkjából szétterjedt a városban. Hortenzia sehol nem díszlik ilyen szépen, mint itt. A gesztenye szintén jól érzi magát, ez a savanyú, kötött talajnak is köszönhető. Szőlőműveléssel már a római korban is foglalkoztak a domboldalakon. A sok és buja növényzet, az erdők közelsége jó és tiszta levegőt biztosít a városnak. A sok csapadék és a mélyben lévő vízkészletek eddig még biztosították a legnagyobb szárazságban is Csurgó vízellátását.

4 A BOR A borokat a felhasznált, feldolgozott szőlő alapján szín szerint kategóriákba soroljuk. Ezen belül a cukortartalom a meghatározó a következők szerint: Fehér borok (nem illatos fajták) cukortartalma: száraz borok 0-4 g/l - félszáraz borok 4,1-12 g/l félédes borok 12,1-45 g/l - édes borok 45 g/l fölött Fehér borok, illatos fajtákból ( pl.:fűszeres Tramini, Muscat Ottonel) cukortartalma: száraz borok 0-4 g/l - félszáraz borok 4,1-12 g/l félédes borok 12,1-45 g/l - édes borok 45 g/l fölött Rosé borok cukortartalma: száraz borok 0-4 g/l - félszáraz borok 4,1-12 g/l félédes borok 12,1-45 g/l - édes borok 45 g/l fölött Vörös borok (nem illatos fajták) cukortartalma: száraz borok 0-4 g/l - egyéb borok 4 g/l fölött Vörös "fajta borok" (Cabernet sauvignon, Merlot) cukortartalma: száraz max. 4 g/l cukortartalom - egyéb borok 4 g/l fölött Természetes borkülönlegességek, (pl.:késői szüret, jégborok stb.) cukortartalom: száraz borok 0-4 g/l - félédes borok 4,1-20 g/l - édes borok 20 g/l fölött A BORBÍRÁLAT A borminták egységes sorozatonként, az alábbi sorrendben kerültek bírálatra: - szín szerint: fehér, rosé, vörös - cukortartalom szerint: a száraz borokkal kell kezdeni - évjárat szerint: az újborokkal kezdődik a sor - illat szerint: a semleges illatú borokkal kell kezdeni. A borok az alábbi hőmérsékleten kerültek bírálatra: - fehér borok, rosé borok: o C - vörös borok: o C - szénsavas borok: 7-9 o C - likőr borok: 8-10 o C Az egyes sorozatok kóstolása elején a bizottságok egy próbabírálatot tartanak, mely alatt megbeszélhetik a tagok által adott pontszámokat, annak érdekében, hogy viszonylag kiegyensúlyozott bírálati követelmények alakulhassanak ki. A bizottság tagjai teljes csendben dolgoznak, anélkül, hogy bármi jelét adnák a mintával kapcsolatban kialakult benyomásaiknak. Minden egyes minta bemutatása előtt a bizottság tagjai megkapják a bírálólapot, amely tartalmazza a kóstolandó minta technikai adatait. A technikai személyzet begyűjti a bírálólapokat, ellenőrzi helyes kitöltésüket, a bizottsági tag aláírását és átadják hitelesítésre az Elnöknek. A bizottság tagjai nem szerezhetnek tudomást az adott napon az egyes boroknak ítélt pontszámokról és díjakról a kóstolás lezárulása előtt.

5 A borok értékelését több bíráló véleménye alapján pontszámokkal határozzák meg és átlagolva tüntetik fel. A mérés leginkább a húsz pontos pozitív értékeléssel történik, amikor a borminta tisztaságát (0-2ponttal) színét (fehérbornál 0-2 ponttal, vörösbornál 0-4 ponttal), illatát (fehérbornál 0-4 ponttal, vörösbornál 0-2 ponttal) minősítik, majd a bor harmonikusságát sav, alkohol, maradék cukor tartalmát, sűrűségét, szárazanyag tartalmát (extrakt) 0-12 ponttal értékelik. Tehát egy tökéletes bor 20 pontot érne. A gyakorlatban az értékek 10-től 20 pontig szerepelnek az ihatóbortól a csúcsborig. Az oklevelek ponthatárait mindig a bírálóbizottság dönti el. A borverseny ponthatárai: Arany oklevél: 18,5 ponttól 20 pontig Ezüst oklevél: 17,5 ponttól 18,5 pontig Bronz oklevél: 16,5 ponttól 17,5 pontig Oklevél: 16,5 pont alatt A díjakat a zsűri nagyon szigorú mérce alapján ítéli oda, elismerve, hogy borversenyek jó hatással vannak a termelőkre és a boraik minősége folyamatosan javul. A bor természetéhez meg kell választani az évszakot és a napszakot. Van henyélő bor, kacér bor, mesélő bor, tragikus bor. A bor az egyenes vonalat nem szereti. Ezért, aki jócskán ivott, örvénylő mozdulatokat tesz, és ha megindul, szép parabolákban és hiperbolákban jár. Valóságos tánc ez. A BORVERSENYEKRŐL A Csurgói Hegyigazdák Egyesülete és a Csurgói Hegyközség által szervezett borversenyek: án a Csurgói Hegyigazdák Egyesületének a megalakulásának 5. évében megrendeztük az első borversenyünket. Előző években már tervezgettük, de kissé féltünk a szervezéstől. Első alkalommal 40 borminta került a zsűri elé. Az első három helyezett erre az alkalomra bronzból öntött egyedi és mintegy 1,3 kg súlyú különleges érmet kapott én a második versenyünkön csökkentettük a zsűri létszámát 6 főre és igyekeztünk vizsgával rendelkező szakembereket meghívni. Sajnos csak 21 borminta került a zsűri elé. Ezen a versenyen szerepelt először a barcsi Zákányi István öttagú cigányzenekara án 52 borminta került a 6 fős zsűri elé. Először került meghirdetésre a Csurgó Város Bora és a Csurgó Város Borásza kitüntető cím adományozása is én 68 borminta került a szintén 6 fős szakmai zsűri elé. Itt már jelentős számban vettek részt a környékünkön a szomszédos falvakban lakó borászok is. Az előző években több sikertelen próbálkozásunk volt, hogy nemzetközivé tegyük borversenyünket, mikor is 2001-ben megkeresett bennünket a Durdeváci (Szentgyörgyvári) Szőlő és Gyümölcstermelő Egyesület vezetősége, hogy vegyünk egymás borversenyein. Ki kell emelnünk Marijan Matocec elnök úr áldozatos munkáját, melyet a kapcsolatépítésért és fenntartásáért kifejtett.

6 Az eddigi négy borversenyünk minden esetben a Csurgói Nagyváthy János középiskola adott helyet. Sokat segítettek a verseny lebonyolításában és mindenki számára emlékezetesek az ott elköltött finom vacsorák a ismét jubileumi a borversenyünk mert ez már az ötödik. Örömünket fokozza, hogy a Horvátországi és Erdélyi borászok jelenlétével duplán nemzetközivé is vált versenyünk. Minden eddiginél több, vagyis 120 borminta került a szintén szakértő zsűri elé, mely egyben részükre komoly megterhelést jelentett. A versenyünk rendezésén is változtatnunk kellett, mert már ennyi bort megvizsgálni, értékelni oklevelet megírni, kiosztani, stb. egy délután már nem lehetett így a zsűrizés án megtörtént, 23-a pedig az eredményhirdetés és az ünneplés ideje. A megnövekedett létszám miatt egy nagyobb helyiséget kellett keresnünk. Így először a Hegedüs Üzletház II. emeleti konferenciaterme adott otthont a rendezvényünknek. A 10 éve alakult hegyközség a hatodik borversenyét rendezi meg án. Második éve külföldi résztvevői is vannak a versenynek. Az idei verseny azért is volt különleges, mert a tavalyi Horvát és Küküllő-menti borok mellett Német és Olasz borok is ringbe szálltak a pontokért. A szakértő zsűriben vizsgázott borbírálók foglaltak helyet. A verseny tikos volt, a zsűri csak a számát, fajtáját és évjáratát tudta a boroknak. A verseny végén volt némi meglepetés mikor megtudták, a borászok neveit, mert volt itt például a Horvát Köztársaság elnökének kedvenc borából, vagy a Loreley sziklától 200 méterre termő Rajnai Rizlingből is. Nagyon szép eredményeket értek el az Olasz borok is, de a legmagasabb pontszámot egy Klosztári jégbor kapta. A 123 bormintából 74 fehérbor, valamint 49 vörös bor. A borok bírálata a városi múzeum irodájában volt, míg az eredményhirdetés a Balogh vendéglőben megrendezett versenyre 101 borminta került a zsűri elé. 55 fehérbor, valamint 46 vörös bor. A borok bírálata a városi múzeum irodájában volt, míg az eredményhirdetés a Balogh vendéglőben. A mintákat Horvátországból Istriáról, Durdevácról, Erdélyből a Kisküküllő-menti borvidékről kaptunk. A hazai borászatoknál a Balatonboglári borvédékről, valamint Zalai borvidékről érkeztek a versenyünkre bormintákat megrendezett versenyre 121 borminta került a zsűri elé. 84 fehérbor, valamint 37 vörös bor. A borok bírálata és az eredményhirdetés a Balogh vendéglőben volt. A mintákat Horvátországból Istriáról, Durdevácról, Erdélyből a Kisküküllő-menti borvidékről kaptunk. A hazai borászatoknál a Balatonboglári borvédékről, valamint Zalai borvidékről és a Villányi borvidékről érkeztek a versenyünkre bormintákat. A versenyt megelőző napon metszési bemutatót szerveztünk a térségi gazdáknak, melyet Bényei Ferenc professzor tartott a csurgói szőlőhegyben Alcsics János birtokán án megtartott borversenyre 141 borminta került a zsűri elé. 88 fehérbor, valamint 53 vörös bor. A borok bírálata és az eredményhirdetés a Balogh vendéglőben volt. A mintákat Horvátországból Istriáról, Durdevácról, Erdélyből a Kisküküllő-menti borvidékről kaptunk. A hazai borászatoknál a Balatonboglári borvédékről, valamint Zalai borvidékről és a Villányi borvidékről érkeztek a versenyünkre bormintákat. A borverseny részletes értékelése a kiadvány mellékletét képező betétlapon megtalálható. Az elmúlt tíz esztendő borversenyeiben a következő borbírálók vettek részt: A zsűrik elnökei voltak: Horváth Csaba a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára, Smidéliusz Zoltán Evangélikus püspök-helyettes a Zala megyei borlovagrend tagja, Bényei Ferenc Szent István Egyetem szőlészeti tanszékvezetője, Viniczai Sándor szakújságíró, Komáromi Ferenc Szent-Anna Borház, Vincze Miklós BB főborásza, Nyikos István Magyar Borok Háza igazgatója.

7 A zsűri tagjai: Repkáné Eszterhai Ildikó Agrármarketing Centrum regionális igazgatója, Dr.Gyenesei István SM. Közgyűlés elnöke, Anderka István Somogy megyei FM hivatal osztályvezetője, Nagy Endre borbíráló, Koltai Tamás borbíráló borász, Trunkó Ferenc borbíráló borász, Wolf Sándor borbíráló borász, Komáromi Ferenc borbíráló borász, Faragó József borbíráló borász, Tóthné Pávlic Teréz borbíráló borász, Máthé Sándor borbíráló borász, Horváth Lajos borbíráló borász, Ureczky Attila borbíráló borász, ifj Ilia Csaba okl. borbíráló, Ignáczy György borász, Baróczi Zoltán borbíráló borász, Mirko Pavunic borbíráló borász, Molnár Zoltán borász, Pál János borász, Vidmann János borász, Gelencsér István Borász, Szabó István borász, Sári Tibor borász, Galambos Kálmán borász, Dr. Porkoláb Lajos borász, Ilia Csaba hegybíró A borok általában ott élvezhetőek maradéktalanul, ahol teremtek. Ez egészen természetes, a gyümölcs is a fáról tökéletes tól napjainkig a rendezvényeinket támogatták: Csurgó Város Önkormányzata Vrsar Város Önkormányzata Szászfalvi László Franko Stifanic Franko Radovcic Drávamenti Takarékszövetkezet Repkáné Eszterhai Ildikó Somogy Megyei Területfejlesztési Tanács Somogy Megyei Közgyűlés Zrínyi Miklós vadásztársaság Csurgó Rendőrség Csurgó BASF növény védőszer gyártó és forgalmazó vállalat Bayer CropScience növény védőszer gyártó és forgalmazó vállalat Nagyváthy János Középiskola Csokonai Vitéz Mihály Református Gimnázium Városi Múzeum Csurgó, Ihász János múzeumigazgató Nagy hús Kft Csurgó Csurgói Faipari Kft Aero-Pack Csomagolástechnikai Kft. Végül is ketten maradnak Isten és a bor

A Sólyi Sőlőhegyi Kertbarátok Egyesülete borverseny szabályzata

A Sólyi Sőlőhegyi Kertbarátok Egyesülete borverseny szabályzata A Sólyi Sőlőhegyi Kertbarátok Egyesülete borverseny szabályzata A Sólyi Szőlőhegyi Kertbarátok Egyesülete minden évben borversenyt rendez, hogy a gazdák egymás között meg tudják méretni boraikat. I. Nevezési

Részletesebben

Fontos információk, Tematika

Fontos információk, Tematika Fontos információk, Tematika helyszín: Soós István Borászati Szakképző Iskola Tangazdasága, 1221 Budapest, Jósika u. 2-14. Parkolás a tangazdaság hátsó udvaránál található parkolóban A tervezett Társadalmi

Részletesebben

A Zalai Borút Egyesület borverseny szabályzata

A Zalai Borút Egyesület borverseny szabályzata A Zalai Borút Egyesület borverseny szabályzata A Zalai Borút Egyesület minden évben borversenyt rendez, hogy a tagok között szőlészettel, borászattal foglalkozó termelők egymás között meg tudják méretni

Részletesebben

A Bortermelők és Borbarátok Hosszúhetényi Egyesületének Borverseny Szabályzata

A Bortermelők és Borbarátok Hosszúhetényi Egyesületének Borverseny Szabályzata A Bortermelők és Borbarátok Hosszúhetényi Egyesületének Borverseny Szabályzata A Bortermelők és Borbarátok Hosszúhetényi Egyesülete (a továbbiakban BBHE) minden év március hónap utolsó szombatot megelőző

Részletesebben

A Szalacskai Borbarát Egyesület borverseny szabályzata

A Szalacskai Borbarát Egyesület borverseny szabályzata A Szalacskai Borbarát Egyesület borverseny szabályzata A Szalacskai Borbarát Egyesület 2008-tól kezdődően minden évben helyi borversenyt rendez, hogy a Nagyberki községhez tartozó szőlőtermelő helyeken

Részletesebben

AZ ORSZÁGOS TAKARÉKSZÖVETKEZETI BORVERSENY SZABÁLYZATA

AZ ORSZÁGOS TAKARÉKSZÖVETKEZETI BORVERSENY SZABÁLYZATA AZ ORSZÁGOS TAKARÉKSZÖVETKEZETI BORVERSENY SZABÁLYZATA I. NEVEZÉSI FELTÉTELEK 1. A borversenyt a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. és az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség megbízásából a Magyar

Részletesebben

1.4 Nevezőnként legfeljebb 3 bormintával lehet nevezni. A nevezéshez szükséges minta nevezett boronként: 0,75 l-es palack 3 db 0,50 l-es palack 4 db

1.4 Nevezőnként legfeljebb 3 bormintával lehet nevezni. A nevezéshez szükséges minta nevezett boronként: 0,75 l-es palack 3 db 0,50 l-es palack 4 db BAYER BORVERSENY I. Nevezési Feltételek 1.1 A Bayer Borverseny rendezője a Bayer Hungária Kft. Crop Science üzletága. A rendező a verseny technikai lebonyolításával, a minták tárolásával és versenyre történő

Részletesebben

I. Budapest Bora Borverseny. A borverseny részvételi szabályzata A nevezés és lebonyolítás feltételei 2013.

I. Budapest Bora Borverseny. A borverseny részvételi szabályzata A nevezés és lebonyolítás feltételei 2013. I. Budapest Bora Borverseny A borverseny részvételi szabályzata A nevezés és lebonyolítás feltételei 2013. 1. Fogalmak - A borverseny olyan rendezvény, melynek célja a beküldött minták díjazása az érzékszervi

Részletesebben

BORVERSENY SZABÁLYZAT!

BORVERSENY SZABÁLYZAT! BORVERSENY SZABÁLYZAT! I. NEVEZÉSI FELTÉTELEK 1. A Borversenyt a Mecseknádasdi Szılı és Bortermelık Egyesülete rendezi. 2. Mintákat küldhetnek be a versenyre bírálat céljából bortermelı vállalatok, egyéni

Részletesebben

A MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA BORA 2014 Versenyszabályzat

A MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA BORA 2014 Versenyszabályzat A MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA BORA 2014 Versenyszabályzat 1. Nevezési feltételek 1.1. A Borversenyt rendezi: a Magyar Tudományos Akadémia 1.2. A Borverseny időpontja: 2014. 02.03-2014. 02. 26. 1.3. A versenyen

Részletesebben

27.. Sárisápi Egyesületi Borverseny díjátadó ünnepsége

27.. Sárisápi Egyesületi Borverseny díjátadó ünnepsége 27.. Sárisápi Egyesületi Borverseny díjátadó ünnepsége 2012. 03. 03. Idén 27. alkalommal rendeztek Sárisápon borversenyt a Bányász Művelődési Házban. Hagyomány, hogy a borverseny megrendezésére mindig

Részletesebben

MTA BORA 2015 Versenyszabályzat

MTA BORA 2015 Versenyszabályzat MTA BORA 2015 Versenyszabályzat 1. Nevezési feltételek 1.1. A Borversenyt rendezi: a Magyar Tudományos Akadémia 1.2. A Borverseny időpontja: 2015. március 2-2015. március 12. 1.3. A versenyen részt vehetnek

Részletesebben

XXX. VÁROSI Komló, 2012. március 7-10.

XXX. VÁROSI Komló, 2012. március 7-10. XXX. VÁROSI Komló, 2012. március 7-10. BORKATALÓGUS Babits Mihály: Szõlõhegy télen Az egész szõlõhegyet látni most, a hegy húsát most látni meztelen, mint ájult hölgy, mutatja fesztelen?telt formáját,

Részletesebben

28. SÁRISÁPI TÉRSÉGI NYILT BORVERSENY

28. SÁRISÁPI TÉRSÉGI NYILT BORVERSENY A 2013. évi BOR- és PÁLINKAVERSENY számokban. A borok és a pálinkák zártkörű bírálatára 2013. február 22.-én került sor. A bormintákat 233 borminta nevezése érkezett be - 5 x 5 tagú zsűri bírálta, minősítette.

Részletesebben

Tájékozató anyag ig

Tájékozató anyag ig Tájékozató anyag 2017.12.07.-ig Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság (BBBB) működéséről 8261 Badacsonytomaj, Római út 181. A NÉBIH Borászati és Alkoholos Italok Igazgatósága 02.6/10920-1/2012. iktatószámon

Részletesebben

Szent György-hegy Hegyközségi Borverseny, 2014.04.23.

Szent György-hegy Hegyközségi Borverseny, 2014.04.23. Szent György-hegy Hegyközségi Borverseny, 2014.04.23. Sorszám Termelő Évjárat Bor neve Termőhely Pontszám Minősítés 1. Horváth Pince 2013 Olasz rizling késői szüret Hegymagas 19,56 Nagy arany 2. Horváth

Részletesebben

Tájékozató anyag ig

Tájékozató anyag ig Tájékozató anyag 2018.06.28.-ig Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság (BBBB) működéséről 8261 Badacsonytomaj, Római út 181. A NÉBIH Borászati és Alkoholos Italok Igazgatósága 02.6/10920-1/2012. iktatószámon

Részletesebben

Aranytőke Borszemle 2012. Április 20.-21.

Aranytőke Borszemle 2012. Április 20.-21. Aranytőke Borszemle 2012. Április 20.-21. A borok értékelése a Nemzetközi Szőlészeti és Borászat Hivatal (OIV) által javasolt 100 pontos módszer szerint történt. Nyolc bíráló bizottság minősítette a borokat,

Részletesebben

Tájékozató anyag ig

Tájékozató anyag ig Tájékozató anyag 2017.06.22.-ig Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság (BBBB) működéséről 8261 Badacsonytomaj, Római út 181. A NÉBIH Borászati és Alkoholos Italok Igazgatósága 02.6/10920-1/2012. iktatószámon

Részletesebben

Egyházi és Világi borok V. versenye Nagytarcsa. 2010. Június 24. Erdész Ferenc hegybíró

Egyházi és Világi borok V. versenye Nagytarcsa. 2010. Június 24. Erdész Ferenc hegybíró Egyházi és Világi borok V. versenye Nagytarcsa 2010. Június 24. Erdész Ferenc hegybíró Felhívás FELHÍVÁS! 2010-ben ötödik alkalommal kerül megrendezésre az Egyházi és Világi Borok Versenye, tisztelettel

Részletesebben

Badacsony Hegyközség és a Badacsonyi Borvidék Hegyközségi Tanácsa évi XXVIII. Borverseny EREDMÉNYEK

Badacsony Hegyközség és a Badacsonyi Borvidék Hegyközségi Tanácsa évi XXVIII. Borverseny EREDMÉNYEK SSZ Oklevélre termelő neve Bornév Évjárat Édesség Eredmény Érem 278 NAIK - SZBKI Szürkebarát késői szüretelésű 2015 édes 96,10 Nagy Arany 193 Váli Bor Édes négyes 2015 édes 96,00 Nagy Arany 244 Borbély

Részletesebben

Országház Bora 2017 Borkiválasztás szabályzata

Országház Bora 2017 Borkiválasztás szabályzata Országház Bora 2017 Borkiválasztás szabályzata Az Országgyűlés elnöke borkiválasztást hirdet az Országház Bora 2017 cím elnyerésére. A kiválasztás feltételei a következők: 1. Nevezési feltételek 1.1 A

Részletesebben

MTA BORA 2017 Versenyszabályzat

MTA BORA 2017 Versenyszabályzat MTA BORA 2017 Versenyszabályzat 1. Nevezési feltételek 1.1. A Borversenyt rendezi: Magyar Tudományos Akadémia 1.2. A Borverseny időpontja: 2017. február 13 24. 1.3. A versenyen részt vehetnek a bortermelők

Részletesebben

Balatoni borrégió. XVII. Balatoni Borok Versenye eredménykatalógus 2019.

Balatoni borrégió. XVII. Balatoni Borok Versenye eredménykatalógus 2019. Balatoni borrégió XVII. Balatoni Borok Versenye eredménykatalógus 2019. Balatoni Borok Versenye A Balatoni Borok Versenye a Balatoni Borrégió egészét lefedő megmérettetése a helyi boroknak és termelőknek.

Részletesebben

A Duna Borrégió hungarikumai

A Duna Borrégió hungarikumai A Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok szerepe a területi fejlődésben és fejlesztésben című konferencia A Duna Borrégió hungarikumai Készítette: Féja Fruzsina GTK-GVAM II.évfolyam 2014 Főbb pontok: Hungarikum

Részletesebben

borszőlők vörös fajták:

borszőlők vörös fajták: Flora-Pack Kertészet 2400 Dunaújváros Venyimi út 28. borszőlők fehér fajták: Bianca Chardonnay Cserszegi fűszeres Irsai Olivér Leányka Nemes olasz rizling Olasz rizling Ottonel muskotály Rizlingszilváni

Részletesebben

2015. április 10. Egerszólát. 2015-ben X. alkalommal került megrendezésre az Aranytőke borszemle.

2015. április 10. Egerszólát. 2015-ben X. alkalommal került megrendezésre az Aranytőke borszemle. ARANYTŐKE BORSZEMLE 2015 2015. április 10. Egerszólát 2015-ben X. alkalommal került megrendezésre az Aranytőke borszemle. A borok értékelése a Nemzetközi Szőlészeti és Borászat Hivatal (OIV) által javasolt

Részletesebben

MINŐSÍTETT MAGYAR BORVERSENY cím szabályzata

MINŐSÍTETT MAGYAR BORVERSENY cím szabályzata / MINŐSÍTETT MAGYAR BORVERSENY cím szabályzata A Magyar Bor Akadémia és a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa mint a magyar borászat nagy tekintélyű szervezetei, felvállalják a Magyarországon szervezett borversenyek

Részletesebben

A CSIZMAZIA EMLÉK-BORVERSENY SZABÁLYZATA

A CSIZMAZIA EMLÉK-BORVERSENY SZABÁLYZATA A CSIZMAZIA EMLÉK-BORVERSENY SZABÁLYZATA A Borversenyt a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ, Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete Kecskeméti Állomása szervezi, a Magyarországi Borrendek Országos

Részletesebben

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181.

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. 2014. január 23.-i érzékszervi bírálat Bírálatról készült jegyzőkönyv 1./ Borok mintaszáma: BBBB 81/2014. Termékleírás szerinti

Részletesebben

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181.

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. Bírálatról készült jegyzőkönyv OEM-es borok. november 24.-i érzékszervi bírálat 1./ Borok mintaszáma: BBBB 1135/. Termékleírás szerinti

Részletesebben

DUNA BORRÉGIÓ BORVERSENYE EREDMÉNYEK. Cabernet franc V ,67 A F ,86 A. Irsai Olivér F ,79 A

DUNA BORRÉGIÓ BORVERSENYE EREDMÉNYEK. Cabernet franc V ,67 A F ,86 A. Irsai Olivér F ,79 A DUN BORRÉGIÓ BORVRSNY - 2017 RDMÉNYK név fajta évjárat besorolási szám Pontszám Érem Béla Borászat Nektár / kései szüretelésű édes F 2013 628 95,00 N Sümegi Dragan Cabernet Sauvignon Barrique Kékfrankos

Részletesebben

XIII. Egyházi és Világi Borok Versenye. Mogyoród A borverseny részvételi szabályzata. A nevezés és lebonyolítás feltételei.

XIII. Egyházi és Világi Borok Versenye. Mogyoród A borverseny részvételi szabályzata. A nevezés és lebonyolítás feltételei. XIII. Egyházi és Világi Borok Versenye Mogyoród 2018.04.26. A borverseny részvételi szabályzata. A nevezés és lebonyolítás feltételei. Mogyoródi Hegyközség 2018. 1 XII. Egyházi és Világi Borok Versenyének

Részletesebben

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181.

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. Bírálatról készült jegyzőkönyv OEM-es borok 2016. április 29.-i érzékszervi bírálat 1./ Borok mintaszáma: BBBB 568/2016. Termékleírás

Részletesebben

IX. Egyházi és Világi Borok Versenye. Dány 2014.05.08. A borverseny részvételi szabályzata. A nevezés és lebonyolítás feltételei.

IX. Egyházi és Világi Borok Versenye. Dány 2014.05.08. A borverseny részvételi szabályzata. A nevezés és lebonyolítás feltételei. IX. Egyházi és Világi Borok Versenye Dány 2014.05.08. A borverseny részvételi szabályzata. A nevezés és lebonyolítás feltételei. Mogyoródi Hegyközség 2014. 1 XI. Egyházi és Világi Borok Versenyének rendezője:

Részletesebben

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181.

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. 2013. április 18.-i érzékszervi bírálat Bírálatról készült jegyzőkönyv 1./ Borok mintaszáma: BBBB 379/2013. Termékleírás szerinti

Részletesebben

BALATONI BORRÉGIÓ NYERTES BORAI

BALATONI BORRÉGIÓ NYERTES BORAI BÍRÁLÓ BIZOTTSÁG Oláhné Horváth Borbála Fodor Gyula Várszegi Viktor Andrónyi László Dobosi Bálint Németh Géza Koczor Kálmán Simon Zoltán Letenyei Balázs Viniczai Sándor Gádor Dénes Varga György Horváth

Részletesebben

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181.

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. 2015. június 25.-i érzékszervi bírálat Bírálatról jegyzőkönyv OEM-es borok 1./ Borok mintaszáma: BBBB 565/2015. Termékleírás szerinti

Részletesebben

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181.

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. 2013.március 8.-iérzékszervi bírálat Bírálatról készült jegyzőkönyv 1./ Borok mintaszáma: BBBB 227/2013. Termékleírás szerinti megnevezése:balatonfüred-csopaki

Részletesebben

pont Érem Név Lakhely Származ.h. Fajta Évjárat Megjegyzés 95,00 Nagy aranyérem Szöllősi Pincészet Neszmély Hárslevelű 2006 Késői szüret

pont Érem Név Lakhely Származ.h. Fajta Évjárat Megjegyzés 95,00 Nagy aranyérem Szöllősi Pincészet Neszmély Hárslevelű 2006 Késői szüret pont Érem Név Lakhely Származ.h. Fajta Évjárat Megjegyzés 95,00 Nagy aranyérem Szöllősi Pincészet Neszmély Hárslevelű 2006 Késői szüret 91,60 Aranyérem Hilltop Neszmély Zrt. Neszmély Neszmélyi Szürkebarát

Részletesebben

A Badacsonyi borvidék adottságai, jelene és jövője. Vulkánok völgye Óriások völgye Tapolcai medence

A Badacsonyi borvidék adottságai, jelene és jövője. Vulkánok völgye Óriások völgye Tapolcai medence A Badacsonyi borvidék adottságai, jelene és jövője Vulkánok völgye Óriások völgye Tapolcai medence A szőlőtermesztés a tanúhegyek lankáin folyik Szent György-hegy Csobánc (Keszi-hegy) Jellegzetes kalap

Részletesebben

Borvidéki terv. 2. 1. Fajtaváltás Fajtaváltást csak az I. és II/1, II/2 termőhelyi kataszteri besorolású ültetvényen lehet végrehajtani.

Borvidéki terv. 2. 1. Fajtaváltás Fajtaváltást csak az I. és II/1, II/2 termőhelyi kataszteri besorolású ültetvényen lehet végrehajtani. Csongrádi Borvidék Hegyközségi Tanácsa Mórahalom, Röszkei út 47. Tel. Fax.: 62/280-524 Borvidéki terv CSONGRÁDI BORVIDÉK A 2007-2008 BORPIACI ÉVTŐL SZÓLÓ BORVIDÉKI KÖVETELMÉNYRENDSZER A SZŐLŐÜLTETVÉNYEK

Részletesebben

Kunsági Borverseny Szabályzat

Kunsági Borverseny Szabályzat Kunsági Borverseny Szabályzat A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa által kiadott irányelvek alapján a Kunsági Borvidék Hegyközségi Tanácsa Marketing Bizottsága javaslatára a Kunsági Borvidék Hegyközségi Tanácsa

Részletesebben

Borászat Bor neve Borvidék Évjárat Szín Kategória Min sítés

Borászat Bor neve Borvidék Évjárat Szín Kategória Min sítés Borászat Bor neve Borvidék Évjárat Szín Kategória Min sítés Mátrahill Cabernet Sauvignonkékfrankos "Nagyrédei Sz k" Kft. rosé Mátra 2012 rosé száraz Ezüst "Nagyrédei Sz k" Kft. Mátrahill Irsai Olivér Mátra

Részletesebben

Országos Sisi kedvenc bora c. verseny

Országos Sisi kedvenc bora c. verseny Országos Sisi kedvenc bora c. verseny A borverseny részvételi szabályzata A nevezés és lebonyolítás feltételei Villa Grande Prémium Rendezvény Centrum 2100 Gödöllő, Táncsics Mihály út 5. 2017. június 7.

Részletesebben

607/2009/EK bizottsági rendelet I. Melléklet. Kérelem eredetmegjelölés vagy földrajzi jelzés regisztrációja

607/2009/EK bizottsági rendelet I. Melléklet. Kérelem eredetmegjelölés vagy földrajzi jelzés regisztrációja Beérkezés dátuma (NN/HH/ÉÉÉÉ) [a Bizottság tölti ki!] Lapok száma (beleértve ezt a lapot) 18 A kérelem nyelve Magyar Az akta száma: [a Bizottság tölti ki!] 607/2009/EK bizottsági rendelet I. Melléklet

Részletesebben

Erzsébet Királyné megkoronázásának évfordulója tiszteletére június. 7. napján 10 órai kezdettel SISI KEDVENC BORA.

Erzsébet Királyné megkoronázásának évfordulója tiszteletére június. 7. napján 10 órai kezdettel SISI KEDVENC BORA. Sisi Alapítvány Székhely: 2344 Dömsöd, Dabi krt. 30/a. Telefon:+36 24 434 412 Mobil:+36 70 332 8852 Bankszámlaszám: 51700272-10013711 IBAN: HU19 5170 0272 1001 3711 0000 0000 www.sisibal.hu Felhívás A

Részletesebben

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181.

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. Bírálatról készült jegyzőkönyv OEM-es borok 2016. június 23.-i érzékszervi bírálat 1./ Borok mintaszáma: BBBB 873/2016. Termékleírás

Részletesebben

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181.

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. Bírálatról készült jegyzőkönyv OEM-es borok 2016.április 14.-iérzékszervi bírálat 1./ Borok mintaszáma: BBBB 509/2016. Termékleírás

Részletesebben

MTA BORA 2011 Versenyszabályzat

MTA BORA 2011 Versenyszabályzat MTA BORA 2011 Versenyszabályzat 1. Nevezési feltételek 1.1. A Borversenyt rendezi: a Magyar Tudományos Akadémia 1.2. A Borverseny idıpontja: 2011. 01. 10. - 2011. 02. 04. 1.3. A versenyen részt vehetnek

Részletesebben

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181.

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. 2015. április 30.-i érzékszervi bírálat Bírálati lista 1./ Borok mintaszáma: BBBB 421/2015. Termékleírás szerinti megnevezése: Zalai

Részletesebben

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181.

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. Bírálatról készült jegyzőkönyv OEM-es borok 2016. április 1.-i érzékszervi bírálat 1./ Borok mintaszáma: BBBB 427/2016. Termékleírás

Részletesebben

Termelő bornév évjárat pont Érem Németh Pince Olasz rizling töppedt Finálé ,2 Champion Borbély Családi Pincészet Kéknyelű Nagy

Termelő bornév évjárat pont Érem Németh Pince Olasz rizling töppedt Finálé ,2 Champion Borbély Családi Pincészet Kéknyelű Nagy Németh Pince Olasz rizling töppedt Finálé 2015 95,2 Champion Borbély Családi Pincészet Kéknyelű 2012 95 Nagy Aranyérem Merényi Zsolt Zeus késői 2015 94,8 Nagy Aranyérem EMB-Szeremley Birtok Kft Olasz rizling

Részletesebben

XIV. KUNSÁGI BORVERSENY VÉGEREDMÉNY TERMELŐNKÉNTI LISTA Jánoshalma, április 20.

XIV. KUNSÁGI BORVERSENY VÉGEREDMÉNY TERMELŐNKÉNTI LISTA Jánoshalma, április 20. termelő termőhely fajta évjárat érem Aranyhegyi Szövetkezet Ceglédberceli Cserszegi fűszeres 2011 ezüst BCE Szőlészeti és Borászati Intézet Kecskeméti Kutató Állomás Kecskemét- Katonatelep Olasz rizling

Részletesebben

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181.

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. 2015. július 9.-i érzékszervi bírálat Bírálatról készült jegyzőkönyv OEM-es borok 1./ Borok mintaszáma: BBBB 590/2015. Termékleírás

Részletesebben

1. Bester Riesligsilvaner / Müller Thurgau/ Alapító, adományozza: WERNER BAYER. 2. Bester Weißwein. 3. Bester Rotwein.

1. Bester Riesligsilvaner / Müller Thurgau/ Alapító, adományozza: WERNER BAYER. 2. Bester Weißwein. 3. Bester Rotwein. 1. Bester Riesligsilvaner / Müller Thurgau/ Alapító, adományozza: WERNER BAYER 1. A versenyben indult legjobb mecseknádasdi Rizlingszilváni. 3. Értékelés: a bírálati eredmény, legmagasabb pontszám, visszakóstolás.

Részletesebben

Badacsony Hegyközség és a Badacsonyi Borvidék Hegyközségi Tanácsa 2015. évi borversenye XII. Kéknyelű borverseny nev bornev evjarat erem NAIK Kutató

Badacsony Hegyközség és a Badacsonyi Borvidék Hegyközségi Tanácsa 2015. évi borversenye XII. Kéknyelű borverseny nev bornev evjarat erem NAIK Kutató Badacsony Hegyközség és a Badacsonyi Borvidék Hegyközségi Tanácsa 2015. évi borversenye XII. Kéknyelű borverseny nev bornev evjarat erem NAIK Kutató Intézet Olasz rizling 2012 Champion Borbély Családi

Részletesebben

Duna Borrégió eredetvédelmi rendszere. Keresztes József titkár, Kunsági Borvidék Hegyközségi Tanácsa Lakitelek, 2012. február 23.

Duna Borrégió eredetvédelmi rendszere. Keresztes József titkár, Kunsági Borvidék Hegyközségi Tanácsa Lakitelek, 2012. február 23. Duna Borrégió eredetvédelmi rendszere Keresztes József titkár, Kunsági Borvidék Hegyközségi Tanácsa Lakitelek, 2012. február 23. Izsáki OEM Monori OEM Kunsági OEM Csongrádi OEM Duna OEM/OFJ Duna-Tisza

Részletesebben

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181.

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. 2015. február 19.-i érzékszervi bírálat Jegyzőkönyv a bírálatról 1./ Borok mintaszáma: BBBB 146/2015. Termékleírás szerinti megnevezése:

Részletesebben

IV. Bayer Borverseny - 2007.

IV. Bayer Borverseny - 2007. IV. Bayer Borverseny - 2007. Kategória-győztes borok évjárat I. fehérborok Károly Róbert Kutató-Oktató Kht. Mátrai Chardonnay 2005 II. rosé borok Varsányi Pincészet Kékfrankos Merlot Rosé 2006 III. vörösborok

Részletesebben

Balatoni Borok Versenye

Balatoni Borok Versenye Balatoni borrégió XVI. Balatoni Borok Versenye eredménykatalógus 2018. Balatoni Borok Versenye A Balatoni Borok Versenye a Balatoni Borrégió egészét lefedő megmérettetése a helyi boroknak és termelőknek.

Részletesebben

A Felvidéki borrégió, mint lehetőség

A Felvidéki borrégió, mint lehetőség VI. SzőlészetiBorászati Téliegyetem, Eger 2005. január 2629. A Felvidéki borrégió, mint lehetőség Gál Lajos mb. igazgató FVM Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet, Eger VI. SzőlészetiBorászati Téliegyetem,

Részletesebben

cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, pinot noir, syrah, kékfrankos

cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, pinot noir, syrah, kékfrankos 40% merlot, 20% cabernet franc, 30% Sauska Borászat Villányi Cuvée 7 Villány 2007 vörös száraz cabernet sauvignon, 10% syrah nagy 228 95,2 arany 430 Monyók Pincészet Tokaji 6 putt. Aszú Tokaj-Hegyalja

Részletesebben

XX. Kunsági Borvidéki Borverseny eredményei Kiskunhalas, március 9.

XX. Kunsági Borvidéki Borverseny eredményei Kiskunhalas, március 9. XX Kunsági Borvidéki Borverseny eredményei Kiskunhalas, 2018 március 9 Barcza Gábor Kékfrankos száraz vörösbor 2017 Ezüstérem Béla Borászati Kft Kékfrankos 2017 Ezüstérem Béla Borászati Kft Irsai Olivér

Részletesebben

Bort hordok árlista - érvényes 2014. dec. 10. Csomagolás Kiszerelés Bolti ár

Bort hordok árlista - érvényes 2014. dec. 10. Csomagolás Kiszerelés Bolti ár 10 Laczkó György 1000 Mátrai Olaszrizling száraz fehér OEM bor Palack 0,75 liter 760,00 10 Laczkó György 1001 Mátrai Muskotály félédes fehér OEM bor Palack 0,75 liter 760,00 10 Laczkó György 1002 Mátrai

Részletesebben

Szőlőbirtok és pincészet. Badacsonyi borvidék

Szőlőbirtok és pincészet. Badacsonyi borvidék Szőlőbirtok és pincészet Badacsonyi borvidék A kis hegy, ahol nagy élmények várnak A Káptalantóti határában emelkedő 217 méter magas Sabar-hegy, a Balaton-felvidék hegyeinek talán legkisebbike, adottságait

Részletesebben

Akciós borok 6os -kartonban

Akciós borok 6os -kartonban Akciós borok 6os -kartonban Az árak 6 db vásárlására vonatkoznak EGERVIN Maradék készlet kiárusítása pal. ár Egri Merlot száraz 0,75 500 Betét nélküli Egri Merlot félédes 0.75 500 Betét nélküli Egri Cabernet

Részletesebben

Lakatos Anita 1 Mörk András 2

Lakatos Anita 1 Mörk András 2 Lakatos Anita 1 Mörk András 2 A Balatoni Borrégió termékleírásait összehasonlító vizsgálat a helyi borbírálaton minősített borászati termékek megoszlásának vizsgálata alapján 3 borpiaci év viszonylatában

Részletesebben

Borászati technológia I.

Borászati technológia I. Borászati technológia I. A borszőlő minőségét befolyásoló tényezők Az alapanyag minősége alapvetően meghatározza a termék minőségét! A szőlész és a borász együttműködése nélkülözhetetlen. A minőségi alapanyag

Részletesebben

A Szőlő- és MINTA. Design: mura grafika. Letenye 2014. március 8.

A Szőlő- és MINTA. Design: mura grafika. Letenye 2014. március 8. Design: mura grafika A Szőlő- és Gyümölcstermesztők Egyesülete Borkatalógus Letenye 2014. március 8. A bor lényege az ember, aki termeszti a szőlőt, félti gondozza Havas Béla A bor minőségét minden évben

Részletesebben

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181.

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. Az OEM borok bírálatáról készült jegyzőkönyv 2015. január 22.-i érzékszervi bírálat 1./ Borok mintaszáma: BBBB 46/2015. Termékleírás

Részletesebben

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181.

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. Bírálatról készült jegyzőkönyv OEM-es borok 2017.május 26.-iérzékszervi bírálat 1./ Borok mintaszáma: BBBB 741/2017. Termékleírás

Részletesebben

<Duna-Tisza közi OFJ> termékleírás <OFJ> TERMÉKLEÍRÁS I. NÉV

<Duna-Tisza közi OFJ> termékleírás <OFJ> TERMÉKLEÍRÁS I. NÉV Duna-Tisza közi Oltalom alatt álló földrajzi jelzés TERMÉKLEÍRÁS I. NÉV 1/16 II. A BOROK LEÍRÁSA II/1. Szőlőből készült termékek kategóriái: bor. Típusai: fehér fajta és küvé borok, rozé fajta és

Részletesebben

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181.

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. 2014. július 24.-i érzékszervi bírálat Bírálatról készült jegyzőkönyv 1./ Borok mintaszáma: BBBB 1045/2014. Termékleírás szerinti

Részletesebben

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181.

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. Bírálatról készült jegyzőkönyv OEM-es borok 2016. május 26.-i érzékszervi bírálat 1./ Borok mintaszáma: BBBB 700/2016. Termékleírás

Részletesebben

XIV. KUNSÁGI BORVERSENY VÉGEREDMÉNY

XIV. KUNSÁGI BORVERSENY VÉGEREDMÉNY Tápió-Vin Borgazdálkodási Kft Gomba Cabernet sauvignon barrique 2009 19,00 arany Frittmann Testvérek Kft. Soltvadkerti Ezerjó 2011 18,90 arany Közép-Magyarországi Pinegazdaság KFT. Keceli Rizlingszilváni

Részletesebben

2013. április 26. Egerszólát, Brezovay kastély

2013. április 26. Egerszólát, Brezovay kastély 2013. április 26. Egerszólát, Brezovay kastély A borok értékelése a Nemzetközi Szőlészeti és Borászat Hivatal (OIV) által javasolt módszer (ún. 100 pontos módszer) szerint történt öt, hét-tagú bíráló bizottság

Részletesebben

Dóka Éva Zalaszentgrót 2017 H6 Pinot Blanc

Dóka Éva Zalaszentgrót 2017 H6 Pinot Blanc Név ermőhely évjárat megnevezés Átlag Minősítés xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx XXXXXXXXXXXX Nemesvita 2012 Olaszrizling jégbor Gerencsér Géza Becsehely 2018 Zenit Dóka Éva Orosztony 2017 H8

Részletesebben

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181.

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. 2015. június 11.-i érzékszervi bírálat Bírálati jegyzőkönyv az OEM-es borokról 1./ Borok mintaszáma: BBBB 506/2015. Termékleírás

Részletesebben

PE.AC. Szőlészeti Borászati K Olasz rizling késői szüret Olasz rizling 2012 Badacsony Fehér bor /édes 92 Aranyérem

PE.AC. Szőlészeti Borászati K Olasz rizling késői szüret Olasz rizling 2012 Badacsony Fehér bor /édes 92 Aranyérem Bornév Fajta Évjárat Termőhely ategória1 ategória2 Pontszám Érem Név szüret Zeus 2011 Badacsony Fehér bor /édes 95,8 Champion Borbély Családi Pincészet késői szüret 2012 Badacsony Fehér bor /édes Nagy

Részletesebben

Edelény Bükki Borvidék Borversenye 2014.03.29.

Edelény Bükki Borvidék Borversenye 2014.03.29. Vallus József Olaszrizling édes Nagy Arany Legjobb Bükkvidéki Fehérbor Prokai László Olaszrizling száraz Nagy Arany Prokai László Cuvée félédes Nagy Arany CHAMOPION Rabcsánszki Laura - Revolution Wine

Részletesebben

BOR FAJTÁJA BOR FANTÁZIA NEVE ÉVJÁRAT EREDMÉNYÉREM PÁPA LAJOS JUHFARK 2013 95,00 NAGY ARANY BORBÉLY CSALÁDI PINCÉSZET OLASZRIZLING BADACSONYI JÉGBOR

BOR FAJTÁJA BOR FANTÁZIA NEVE ÉVJÁRAT EREDMÉNYÉREM PÁPA LAJOS JUHFARK 2013 95,00 NAGY ARANY BORBÉLY CSALÁDI PINCÉSZET OLASZRIZLING BADACSONYI JÉGBOR BOR FAJTÁJA BOR FANTÁZIA NEVE ÉVJÁRAT EREDMÉNYÉREM PÁPA LAJOS JUHFARK 2013 95,00 NAGY ARANY BORBÉLY CSALÁDI PINCÉSZET OLASZRIZLING BADACSONYI JÉGBOR 2012 90,20 ARANY CABERNET FRANC CABERNET FRANC PR. 2012

Részletesebben

Bemutatjuk. Minden, amit tudni akarsz a kadarkáról, de sohasem merted megkérdezni

Bemutatjuk. Minden, amit tudni akarsz a kadarkáról, de sohasem merted megkérdezni Bemutatjuk Minden, amit tudni akarsz a kadarkáról, de sohasem merted megkérdezni Hosszú idõn át, az elmúlt évszázadokban a magyar szõlészeti és borászati kultúránk meghatározó fajtája volt a kadarka. Ki

Részletesebben

XIII. Csávossy György Kárpát-medencei Borverseny EREDMÉNYEK

XIII. Csávossy György Kárpát-medencei Borverseny EREDMÉNYEK Bálint Pincészet Cabernet sauvignon 2016 Vajdaság vörös BRONZ Bálint Pincészet Kékfrankos rosé 2017 Vajdaság rosé BRONZ Bálint Pincészet Kövidinka 2016 Vajdaság fehér BRONZ Bálint Pincészet Rajnai rizling

Részletesebben

XIII. Csávossy György Kárpát-medencei Borverseny EREDMÉNYEK

XIII. Csávossy György Kárpát-medencei Borverseny EREDMÉNYEK Balla Géza Pincészete Feketeleányka Sziklabor 2013 Erdély vörös NAGY ARANY Cuk Borház Erik Pezsgőbor 2015 Muravidék fehér NAGY ARANY Kováts Pincészet Kováts Attila Chardonnay 2017 Dél Baranya fehér NAGY

Részletesebben

245 Pinot noir, Cabernet sauvignon, 2014Portugieser száraz rosé Mezei cuvée Pincészet Tibolddaróc 3423 86,30 Nagy arany IV/27 102 Kései Szüret édes

245 Pinot noir, Cabernet sauvignon, 2014Portugieser száraz rosé Mezei cuvée Pincészet Tibolddaróc 3423 86,30 Nagy arany IV/27 102 Kései Szüret édes Bes.szám Érk.szám Fajta Évjárat Jelleg Termelő neve Termelő címe IrányítószámÁtlag Minősítés IV/02 26 Rizling 2014 félszáraz Virág Tamás Edelény Antal Gy.u.17 3780 Nem értékelt! KIZÁRVA IV/18 15 Furmint

Részletesebben

BADACSONYI BORVERSENY Sorszám Pincészet neve Termék megnevezés Évjárat Eredmény Érem

BADACSONYI BORVERSENY Sorszám Pincészet neve Termék megnevezés Évjárat Eredmény Érem BADACSONYI BORVERSENY 2019. 197 Varga Pincészet Kft. Kéknyelű jégbor 2008 96,60 Nagy Arany 145 Németh Pince Napsugár 2017 95,80 Nagy Arany 58 Istvándy Pincészet Golgota 2017 95,50 Nagy Arany 196 Varga

Részletesebben

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181.

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. 2015. április 16.-i érzékszervi bírálat Bírálatról készült jegyzőkönyv 1./ Borok mintaszáma: BBBB 371/2015. Termékleírás szerinti

Részletesebben

A XXIII. ORSZÁGOS CSERSZEGI FŰSZERES és VII. IRSAI OLIVÉR BOR- és PÁLINKAVERSENY DÍJAZOTTAI

A XXIII. ORSZÁGOS CSERSZEGI FŰSZERES és VII. IRSAI OLIVÉR BOR- és PÁLINKAVERSENY DÍJAZOTTAI A XXIII. ORSZÁGOS CSERSZEGI FŰSZERES és VII. IRSAI OLIVÉR BOR- és PÁLINKAVERSENY DÍJAZOTTAI legjobb bora: Garamvári Szőlőbirtok Lellei legjobb Irsai Olivér bora: "Taschner Bor- és Pezsgőház" Kft. Soproni

Részletesebben

VII. Egyházi és Világi Borok Versenye.

VII. Egyházi és Világi Borok Versenye. VII. Egyházi és Világi Borok Versenye. A Gödöllő Környéki Regionális Turisztikai Egyesület szervezésében évről évre más-más település (Gödöllő, Fót, Pécel, Mogyoród, Nagytarcsa, Tóalmás) ad otthont az

Részletesebben

Zene: Kálmán Imre Marica grófnı - Nyitány

Zene: Kálmán Imre Marica grófnı - Nyitány Zene: Kálmán Imre Marica grófnı - Nyitány A tájegység földrajzi jellemzői Északon: a Zala-folyó és a Balaton Nyugaton: az Alpokalja Keleten: a Sió és a Duna Délen : az országhatár határolja Területe: 11

Részletesebben

Borszemle és Olaszrizling Borverseny

Borszemle és Olaszrizling Borverseny Borszemle és Olaszrizling Borverseny Ar anytőke Borszemle Olaszrizling Borverseny 2017. április 21. egerszólát 2017-ben XII. alkalommal került megrendezésre az Aranytőke. Az idei megmérettetésen 143 nevezés

Részletesebben

BORVERSENY ALAPSZABÁLYAI

BORVERSENY ALAPSZABÁLYAI VITIS AUREA MODRA 2015 BORVERSENY ALAPSZABÁLYAI VINCELLÉR-Bor és szőlőtermesztők egyesülete tisztelettel meghívják Önöket a VITIS AUREA MODRA XV. évad borversenyre (továbbiakban csak VAM). Az egyesület

Részletesebben

ÉGHAJLAT. Északi oldal

ÉGHAJLAT. Északi oldal ÉGHAJLAT A Balaton területe a mérsékelten meleg éghajlati típushoz tartozik. Felszínét évente 195-2 órán, nyáron 82-83 órán keresztül süti a nap. Télen kevéssel 2 óra fölötti a napsütéses órák száma. A

Részletesebben

Borászat Megnevezés Évjárat Érem. TAKARÉKSZÖVETKEZETEK Eszterbauer Borászat "Mesterünk" Szekszárdi Cabernet franc - Merlot cuvée 2011 BORA 2014

Borászat Megnevezés Évjárat Érem. TAKARÉKSZÖVETKEZETEK Eszterbauer Borászat Mesterünk Szekszárdi Cabernet franc - Merlot cuvée 2011 BORA 2014 Borászat Megnevezés Évjárat Érem ARANY TAKARÉKSZÖVETKEZETEK Eszterbauer Borászat "Mesterünk" Szekszárdi Cabernet franc - Merlot cuvée 2011 BORA 2014 Kökény és Fia Családi Borászat Chardonnay 2013 ARANY

Részletesebben

Borászat Megnevezés Évjárat Érem "Nagyrédei Szőlők" Borforgalmazó Kft. Nagyréde Chardonnay 1994 ARANY "Nagyrédei Szőlők" Borforgalmazó Kft.

Borászat Megnevezés Évjárat Érem Nagyrédei Szőlők Borforgalmazó Kft. Nagyréde Chardonnay 1994 ARANY Nagyrédei Szőlők Borforgalmazó Kft. Borászat Megnevezés Évjárat Érem "Nagyrédei Szőlők" Borforgalmazó Kft. Nagyréde Chardonnay 1994 ARANY "Nagyrédei Szőlők" Borforgalmazó Kft. Nagyréde Tramini 1993 ARANY "Nagyrédei Szőlők" Borforgalmazó

Részletesebben

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181.

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. Bírálatról készült jegyzőkönyv OEM-es borok 2016. június 10.-i érzékszervi bírálat 1./ Borok mintaszáma: BBBB 808/2016. Termékleírás

Részletesebben

Államilag elismert fehérborszőlő-fajták

Államilag elismert fehérborszőlő-fajták Államilag elismert fehérborszőlő-fajták Arany sárfehér (Izsáki, Izsáki sárfehér) Convar. pontica, subconvar balcanica Későn fakad, virágzik és érik Fagyérzékeny, fagyok után jól regenerálódik Közepes Szárazságra,

Részletesebben

LXV. ÉVFOLYAM 11. SZÁM 2015. december 7. T A R T A L O M. 1 1. S z á m T á r g y O l d a l. Közlemény

LXV. ÉVFOLYAM 11. SZÁM 2015. december 7. T A R T A L O M. 1 1. S z á m T á r g y O l d a l. Közlemény LXV. ÉVFOLYAM 11. SZÁM 2015. december 7. A FÖLDMŰVELÉSÜGYI MINISZTÉRIUM HIVATALOS LAPJA T A R T A L O M 1 1. S z á m T á r g y O l d a l Közlemény Az Országos Főállatorvos 2/2015. számú határozata --------------------------------

Részletesebben