Az új, szabványos illóolaj minőségbiztosítás

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Az új, szabványos illóolaj minőségbiztosítás"

Átírás

1 Az új, szabványos illóolaj minőségbiztosítás

2 AZ ILLÓOLAJOK TERMÉSZETES AROMÁS VEGYÜLETEK, AMELYEK MAGVAKBAN, FAKÉRGEKBEN, szárakban, gyökerekben, virágokban és egyéb növényi részekben találhatók. Lehetnek egyaránt enyhén vagy erőteljesen illatozók. Ha valaha is élvezte az ajándékba kapott rózsa illatát, vagy elsétált egy levendulamező mellett, vagy érezte a frissen levágott menta illatát, akkor tapasztalhatta az aromás illóolajok tulajdonságát. Az illóolajok hangulatjavitók is lehetnek, nyugtathatják az érzelmeket, de képesek erős érzelmi választ is kiváltani. Mégis, az illóolajok minősége és hatékonysága messze fölülmúlja illatuk varázsát. illóolajok A tanúsított, tiszta, terápiás minőséggé válás folyamata Vegyük a kellemes illatú levendula aromás vegyületeit. Ezek mennyisége növényenként változó, de minden levendula tartalmaz vizet, a szára, gyökere és virága pedig rostos. Ezek között az elemek között találhatók az illóolajok. A levendulában levő olaj megvédi a növényt a napsugarak ártalmaitól, baktériumoktól, rovaroktól és a bomlástól. Ennek illusztrálására képzeljük el az anyagokat egy edényben, amelyben a levendula vegyületei, beleértve az illóolajokat is, képviselve vannak. A zöld körök a nehezebb szervesanyagokat, a színes háromszögek a könnyebb vegyületeket képviselik. szerves vegyületek

3 Tanúsított, tiszta Először is vegyük figyelembe a Tanúsított, Tiszta, Terápiás Minőség folyamatának tanúsított, tiszta részét. Ahhoz, hogy elérjük a tanúsított, tiszta státuszt, először is a megfelő időpontban betakarított, tökéletes növényre van szükségünk. A Mexikóban termesztett levendula nem azonos a Franciaországban termesztett levendulával. A ph-érték, a talaj tápanyagértéke, relatív víztartalma és sok egyéb minden helyen más. Minden learatott növénynek megvan a maga ujjlenyomata, ezért tisztaságuk és terápiás osztályozásuk minősége érdekében később mindegyiket vizsgálni kell. Nagyon fontos, hogy az aratók megértsék az illóolajokat tartalmazó nyersanyagok betakarításmenetének különböző árnyalatait. Például a fakéreg betakarítása nagyon eltér a finom, törékeny virágok batakarítási folyamataitól, ezért más eljárást igényel. A kevesebb előírást betartó, tapasztalatlan olajszolgáltató valószínűleg nem érti mindennek fontosságát, a különféle nyersanyagoknak különbözik a betakarítási módja is. Mindegyiké más folyamatot és más eljárást igényel.

4 A levendula betakarítása után a nyersanyag konténerekbe kerül, majd a gőz a növényi anyagokat és aromás vegyületeket természetes úton, finoman keringve, egyenletes nyomás alatt felszabadítja. Ahogy a gőzkeverék hűl, a víz és az olaj természetes úton elválasztódik, így az olaj a legtisztább formájában összegyűjthető. Hogy biztosítsuk a legjobb minőségű, kívánt kémiai összetételű olajkivonatokat, a hőmérséklet és a nyomás állandó, szigorú ellenőrzés alatt áll, s minden egyes anyag esetében meghatározott. Túl kis hő, vagy túl kis nyomás nem erdeményez értékes olajat, nem válik ki megfelelően a kívánt minőségű olaj. Ugyanakkor a magasabb hőmérséklet megváltoztathatja a kivonat kémaiai összetételét és hatásosságát. Amilyen fontos a gondos kivonási eljárás, ugyanilyen fontos az illóolajok tökéletességének biztosítása. A kinyert illóolaj tárolóedényekbe kerül, hátrahagyva a nem aromás vegyületeket. Ez nem jelenti azt, hogy a nem aromás vegyületek haszontalanok, lehet más célra használható tulajdonságuk. Ahhoz, hogy a dōterra a CPTG Tanúsított, Tiszta, Terápiás Minőség minőségszabályzati előírásainak megfeleljen, kizárólag az aromás, tiszta (háromszögek) kivonatokat gyűjtjük össze. Hogy ez a folyamat optimális legyen, alapvetően fontos, hogy ellenőrizzék a hőmérséklet-emelkedés és - csökkenés sebességét, valamint a növényi anyagra ható nyomást.

5 A dōterra nem kockáztat Vannak vállalatok, amelyek megpróbálják utánozni az eljárást, de túl gyorsan, túl melegen vagy túl sokáig keringetik a gőzt, ezért nagyon sok nem kívánt vegyület keveredik a desztillációba. Más vállalatok illóolajnak látszó kivont vegyületeire csupán ráfogják, hogy terápiás osztályúak és szándékosan hatástalan vegyületeket kevernek hozzájuk, hogy profitra tegyenek szert. Például a Wintergreen illatanyagának szintetikus, vegyipari változata megtévesztően hasonlít a tanúsított, tiszta, terápiás minőségű Wintergreen illatára. Ha csak szaglással hasonlítjuk össze, nagyon nehéz a kettőt megkülönböztetni. A szintetikus, mesterséges illat nagyon hasonlít a természetes Wintergreen illatához. Ez olyan terület, ahol más vállalatok hajlandók kockáztatni: a hiányzó, természetes Wintergreen vegyületeket szintetikus vegyületekkel pótolják. dōterra erre nem hajlandó. Ahhoz, hogy tanúsított, tiszta, terápiás minőségű illóolajat kapjunk, illóolajaink kizárólag csak aromás vegyületeket tartalmazhatnak. A kinyerési folyamatokat állandó sebességgel, hőmérséklettel és helyes időzítéssel kell végezni, hogy optimális minőséget kapjunk. Néhány illóolaj-vállalat mindezt hasonlóan elvégzi, olajkivonataik jók, de a dōterra itt nem áll meg. Wintergreen Gaultheria procumbens olaj elválasztás, leválasztás víz

6 Gázkromatográfiás és tömegspektrometriás (GCMS) folyamatok Ahhoz, hogy terápiás minőségű illóolajat kapjunk, a dōterra a tanúsitott, tiszta illóolajokat a gázkromatográfiás és tömegspektrometriás (GCMS) eljárásokkal ellenőrzi. Ezen eljárások során az illékony illóolaj - vegyületek párologtatással egy hosszú oszlopon, a gázkromatográf kolonnáján haladnak keresztül. Ha a levendulát vesszük példaként, az ebben található illóolaj összetevőinek legtöbbje határozottan elkülöníthető. Ha az illóolaj minden egyes vegyülete különvált, akkor készenállnak arra az analízisre, amely hivatalosan meghatározhatja a terápiás minőséget. Terápiás Minőségű Ahhoz, hogy terápiás minőségű legyen, a vegyészek ellenőrzik az olajkivonat szennyeződöttségét, ellenőrzik, hogy minden oszlopban megfelelő összetételű vegyület legyen. Ha egy mintában túl sok olyan vegyület van, mely nem felel meg az előírásoknak, akkor az minőségileg megbukik. A dōterra semmilyen manipulációt nem enged meg magának: ez különbözteti meg más illóolaj-társaságoktól. Minden egyes forgalomba hozott kivonatának előzetesen sikeres vizsgát kell tennie.

7 Amikor a dōterra ezeket az ellenőrzéseket végzi, előfordul, hogy valamilyen szennyeződést talál az aromás vegyületben. Ilyenkor a vegyület nem felel meg a vizsgán. A vegyészek vizsgálataik közben találhatnak olyan vegyületeket, melyek esetleg egy-két szükséges elemet nem tartalmaznak. A dōterra az ilyen kivonatot hiányos kivonatnak minősíti, ezért nem értékesíti, mint más cégek. Azt állitja, hogy nem használ adalékot, és ez valóban azt jelenti, hogy nincs egyetlen dōterra termékben sem. Végül az egyik legfontosabb egyedülálló minőség, mely megkülönbözteti dōterra-t más, hasonló cégektől, az az illóolajok felhasználásának tudományos szakértelme. A dōterra szakértője az illóolajok gyakorlatbeli használatának. ADALÉK NÉLKÜLI A Tanúsított, Tiszta, Terápiás Minőségű (CPTG) minőségbiztosítási vizsgálat kifejlesztése több éves, állandó folyamatot vett igénybe. A dōterra szakértői régóta kutatják, hogy az illóolajok milyen minőségi eljárásoknak, kritériumoknak feleljenek meg ahhoz, hogy a tanúsított ujjlenyomat vegytisztaságú legyen.

8 Az új, szabványos A dōterra illóolajai Tanúsitott, Tiszta, Terápiás Minőségű illóolajok. Az üvegekben levő olajok állandó, biztonságos szabványminőségét minden esetben garantáljuk. Minden tétel egyformán keresztülmegy a Tanúsitott, Tiszta, Terápiás Minőségű minősítési vizsgálaton. A Tanúsított, Tiszta, Terápiás Minőségű illóolajok kifejezés valami egészen különleges minősitést jelent. Azt, hogy a növény eredeti kémiai vegyületeit megtartjuk, a vásárló ugyanazt kapja, mint amit a Föld egyszer már megtermett, amin már nincs javitani való. Ha törődésünk őszinte s megvan a tudásunk, elszántságunk és elkötelezettségünk, akkor mindezt meg tudjuk őrizni. Dr. David K. Hill Hogyan hasonlíthatja össze olaját a miénkkel? Nem tartalmaz adalékokat Nem tartalmaz szintetikus anyagokat Nem tartalmaz szennyeződéseket, mérgezőanyagokat A legegészségesebb, gondosan kiválasztott növényekből készült A legmegfelelőbb környezetben aratott növényekből készült Megfelelő hőmérsékleten melegített, s a hőmérséklet növekedése megfelelő sebességgel végzett A gőz megfelelő ideig, megfelelő módon, megfelelő nyomás alatt megfelelő hőmérsékleten cirkulált Megfelelő sebességgel hűtött Óvatos kivonási eljárás eredménye Kizárólag tiszta, aromás vegyületek alkotják, nem tartalmaz hatástalan vegyületeket Aromás vegyületek kiegyensúlyozott gázkromatográfiás és tömegspektrometriás vizsgálata hitelesíti ELÉRHETŐ VAGYOK: 2010 dōterra Europe LTD, 26 Roman Way Ind Est, Huntingdon, Cambs. PE29 2LN, UK (Tel./Fax) v * *

megfelelő időpontban

megfelelő időpontban AZ ILLÓOLAJOK TERMÉSZETES AROMÁS VEGYÜLETEK, AMELYEK MAGVAKBAN, FAKÉRGEKBEN, szárakban, gyökerekben, virágokban és egyéb növényi részekben találhatók. Lehetnek egyaránt enyhén vagy erőteljesen illatozók.

Részletesebben

Hogyan élhet természetes életmódot a dōterra természetes-alapanyagú termékeivel?

Hogyan élhet természetes életmódot a dōterra természetes-alapanyagú termékeivel? Hogyan élhet természetes életmódot a dōterra természetes-alapanyagú termékeivel? ILLÓOLAJOK MIK AZ ILLÓOLAJOK? Ha valaha is élvezte egy rózsa illatát, akkor megtapasztalta az illóolajok aromás minőségét.

Részletesebben

Mámorító fűnyírás Közzétéve itt: magyarmezogazdasag.hu az Agrárhírportál (

Mámorító fűnyírás Közzétéve itt: magyarmezogazdasag.hu az Agrárhírportál ( Ritkán jut az emberek eszébe, hogy egy kellemes illat segíthet az ellazulásban. Most nem a parfümök permetezéséről, vagy a mesterséges illatforrásokról van szó. Egy egészséges, egyszerű és kellemes módszer

Részletesebben

AROMA ARCÁPOLÁS. A NÖVÉNYEK természetes erejével

AROMA ARCÁPOLÁS. A NÖVÉNYEK természetes erejével AROMA ARCÁPOLÁS A NÖVÉNYEK természetes erejével Növényi alapú 100% természetes AROMA kezelés TARTALOM A kozmetika és a növények...3 Aroma kezelés...4 Esszencia olajok...5 Növényi kivonatok...6 Személyre

Részletesebben

GYÓGYNÖVÉNYTERMESZTÉS

GYÓGYNÖVÉNYTERMESZTÉS GYÓGYNÖVÉNYTERMESZTÉS Gyógynövény fogalma Gyógyszerkönyvben szereplő drogok nyersanyaga. Gyógyításra, ill. egészségvédelemre felhasznált növény. Gyógyításra, gyógyszeripari alapanyagok előállítására, élvezeti

Részletesebben

Érzékeink csábításában

Érzékeink csábításában Workshop az innovációról Érzékeink csábításában (organoleptikus vizsgálatok napjainkban) Horváthné Dr.Almássy Katalin főiskolai tanár SZTE TIK, 2012. február 16. 1 Az élelmiszerminőség elemei 1. EGÉSZSÉGÜGYI

Részletesebben

Hatékony Háztartás Termékkatalógus

Hatékony Háztartás Termékkatalógus Zafir3 in1 univerzális mosópor 1,5 kg-os: 470Ft 3 kg-os: 820Ft 10 kg-os: 2170 Ft AntiCalc mosógép védelem a rozsda és a vízkő ellen. Univerzális enzim tartalmú, csökkentett foszfáttartalmú mosópor minden

Részletesebben

Mosogatógép öblítő. Újdonságok FM GROUP FOR HOME 2013 ősz KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK

Mosogatógép öblítő. Újdonságok FM GROUP FOR HOME 2013 ősz KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK Mosogatógép öblítő Mi a mosogatógép öblítő használatának módja? Az öblítőt csak mosogatógéppel használjuk. Mire használjuk az öblítőt? Az öblítő többrétűen dolgozik. A tisztított felület csíkmentesen szárad,

Részletesebben

Üdvözöljük a. világában

Üdvözöljük a. világában Üdvözöljük a világában Megbízható termékek, amelyek már bizonyítottak Olyan korban élünk, amelyben a jóllét javítását szolgáló lehetőségek és ötletek csupán karnyújtásnyira vannak tőlünk. Amikor ennyi

Részletesebben

S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T O K

S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T O K S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T O K a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara hatáskörébe tartozó szakképesítésekhez, az 56/2016 (VIII.19.) FM rendelettel kiadott szakmai és vizsgáztatási

Részletesebben

A MOL-LUB Kft. tevékenysége. Kenőanyag- és adalékgyártás

A MOL-LUB Kft. tevékenysége. Kenőanyag- és adalékgyártás A ML-LUB Kft. tevékenysége Kenőanyag- és adalékgyártás Tartalom Kenőanyagok jelentősége Kenőanyagok feladatai Kenőolajok Alapolajok Adalékok Kenőzsírok Sűrítők 2 Kenőanyagok jelentősége A kenőanyagok fejlődése

Részletesebben

A Belmar cég 2009 végén alakult, székhelye a Dél-Bajorországi Landshut-ban található.

A Belmar cég 2009 végén alakult, székhelye a Dél-Bajorországi Landshut-ban található. Tisztelt Partnerünk! Engedje meg, hogy bemutassuk Önnek a Belmar kozmetikai cég által előállított egyedülálló tisztaságú Bio samponokat. A Belmár kozmetika cég A Belmar cég 2009 végén alakult, székhelye

Részletesebben

E szabvány tárgya a takarmányozási célra forgalomba hozott, biológiailag érett száraz, morzsolt kukorica.

E szabvány tárgya a takarmányozási célra forgalomba hozott, biológiailag érett száraz, morzsolt kukorica. Morzsolt kukorica takarmányozási célra MSZ 12540 Shelled maize for animal feeding E szabvány tárgya a takarmányozási célra forgalomba hozott, biológiailag érett száraz, morzsolt kukorica. 1. Fogalommeghatározások

Részletesebben

CSILLAGFÜRT Jelent sége már az ókori Egyiptomban termesztették Több faját ismerjük: fehérvirágú, sárgavirágú, kékvirágú, keskenylevel, ével csillagfürt felhasználása: zöldtrágya, zöldtakarmány, abraktakarmány

Részletesebben

Aktív Oxigén és Negatív Ion Egészségügyi betét Kétszeres gondoskodás, kétszeres kényelem. Megnyugtat és kényelmet biztosít!

Aktív Oxigén és Negatív Ion Egészségügyi betét Kétszeres gondoskodás, kétszeres kényelem. Megnyugtat és kényelmet biztosít! Aktív Oxigén és Negatív Ion Egészségügyi betét Kétszeres gondoskodás, kétszeres kényelem Megnyugtat és kényelmet biztosít! Sebezhetőség a nehéz napokon A WHO adatai szerint a nőgyógyászati problémák 63%-át

Részletesebben

SCF 702 SCF 704 SCF 706 SCF 708 HU Felhasználói kézikönyv Register your product and get support at www.philips.com/avent Magyar 1 Fontos! A termék használata előtt alaposan olvassa át a felhasználói útmutatót.

Részletesebben

Kulcsfogalmak és dokumentációkészítés, III. rész

Kulcsfogalmak és dokumentációkészítés, III. rész Kulcsfogalmak és dokumentációkészítés, III. rész UVCB anyagok Gabriele CHRIST http://echa.europa.eu 1 UVCB anyagok Ismeretlen vagy Változó összetétel Komplex reakciótermék vagy Biológiai eredet http://echa.europa.eu

Részletesebben

Művelettan 3 fejezete

Művelettan 3 fejezete Művelettan 3 fejezete Impulzusátadás Hőátszármaztatás mechanikai műveletek áramlástani műveletek termikus műveletek aprítás, osztályozás ülepítés, szűrés hűtés, sterilizálás, hőcsere Komponensátadás anyagátadási

Részletesebben

Az ásványgyapot új generációja

Az ásványgyapot új generációja Az ásványgyapot új generációja Egy selymes tapintású, kristálytiszta, nem éghető hő- és hangszigetelő ásványgyapot az URSA-tól PureOne az ásványgyapot új generációja URSA az Ön partnere elkötelezett a

Részletesebben

Forrás: http://www.doksi.hu

Forrás: http://www.doksi.hu Az illóolajok gyógyító hatását használja ki Az illatok, mint ingerek az idegrostokon keresztül jutnak az agykéregbe, ahol a megfelelő sejteket ingerlik. Ennek hatására javul közérzetünk. Közérzetünk javulásának

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. Autó- és Helyiségillatosító konzerv, Nagyon gyümölcs illat Légfrissítő Egyedüli képviselő:

BIZTONSÁGI ADATLAP. Autó- és Helyiségillatosító konzerv, Nagyon gyümölcs illat Légfrissítő Egyedüli képviselő: 1. A TERMÉK/GYÁRTÓ/FORGALMAZÓ AZONOSÍTÁSA Termék megnevezése: Termék felhasználása: Gyártó megnevezése: 2. VESZÉLYESSÉGI AZONOSÍTÁS Légfrissítő Egyedüli képviselő: California Scents 18850 Von Karman Avenue

Részletesebben

A gyümölcs felhasználásának különböző formáit különböztetjük meg, pl.: A gyümölcs darabossága szerint megkülönböztetünk:

A gyümölcs felhasználásának különböző formáit különböztetjük meg, pl.: A gyümölcs darabossága szerint megkülönböztetünk: Áruismeret Dzsemek A NYERSÁRU A kiváló minőségű dzsemek előállításának alapfeltétele a kifogástalan nyersanyagok felhasználása. A gyümölcs felhasználásának különböző formáit különböztetjük meg, pl.: Friss

Részletesebben

Then Mária Szentmihályi Klára Jasztrab Szilárd JÓ EGÉSZSÉGET II. Kozmeo Egészségesnek lenni A TERMÉSZET EREJÉVEL. GyógyNÖVÉNYEK ÉS GyógyVIZEK

Then Mária Szentmihályi Klára Jasztrab Szilárd JÓ EGÉSZSÉGET II. Kozmeo Egészségesnek lenni A TERMÉSZET EREJÉVEL. GyógyNÖVÉNYEK ÉS GyógyVIZEK Then Mária Szentmihályi Klára Jasztrab Szilárd JÓ EGÉSZSÉGET II. Kozmeo Egészségesnek lenni A TERMÉSZET EREJÉVEL GyógyNÖVÉNYEK ÉS GyógyVIZEK Készült az Underground Kiadó és Terjesztő Kft. támogatásával,

Részletesebben

A bor polifenoljainak fejlődése: egy komplex anyag

A bor polifenoljainak fejlődése: egy komplex anyag A bor polifenoljainak fejlődése: egy komplex anyag ANTOCIÁNOK FLAVÁNOK TANNINOK TANNINOK monomerek < 7 monomer > 7 monomer HOSSZÚ ÉRLELÉSŐ BOROK KÖZÉPHOSSZÚ ÉRLELÉSŐ BOROK ÚJBOROK HÉJON ÁZTATÁS POLISZACHARIDOK

Részletesebben

Új Martina Gebhardt bőrápolási termékcsalád! A bőr nyári előkészítésére valamint napozás utáni ápolására.

Új Martina Gebhardt bőrápolási termékcsalád! A bőr nyári előkészítésére valamint napozás utáni ápolására. Új Martina Gebhardt bőrápolási termékcsalád! A bőr nyári előkészítésére valamint napozás utáni ápolására. Summer Time Krém 15 ml, 50 ml Tartalmas, tápláló krém stresszelt, igénybe vett és irritált bőrre.

Részletesebben

Minden, amiben egy uj Uzletvezetonek tapasztalnia es megosztania kell a dōterra-t.

Minden, amiben egy uj Uzletvezetonek tapasztalnia es megosztania kell a dōterra-t. 390.75 Business Leader Kit Uzletvezetoi Csomag Minden, amiben egy uj Uzletvezetonek tapasztalnia es megosztania kell a dōterra-t. Plusz, amikor felminositesz az egyik ilyen csomagra a feliratkozastol szamitott

Részletesebben

Nagyteljesítményû kenôzsírok

Nagyteljesítményû kenôzsírok Nagyteljesítményû kenôzsírok Osztrák minôség ipari alkalmazások számára Photo by courtesy of SKF www.omv.com OMV Felkészültünk a jövôre Gyorsabban, tovább, jobban. Az elmúlt évek során a gazdasági környezet

Részletesebben

Természetes vizek, keverékek mindig tartalmaznak oldott anyagokat! Írd le milyen természetes vizeket ismersz!

Természetes vizek, keverékek mindig tartalmaznak oldott anyagokat! Írd le milyen természetes vizeket ismersz! Összefoglalás Víz Természetes víz. Melyik anyagcsoportba tartozik? Sorolj fel természetes vizeket. Mitől kemény, mitől lágy a víz? Milyen okokból kell a vizet tisztítani? Kémiailag tiszta víz a... Sorold

Részletesebben

OMV Diesel CleanTech. Tökéletes motorvédelem. OMV Commercial

OMV Diesel CleanTech. Tökéletes motorvédelem. OMV Commercial OMV Diesel CleanTech Tökéletes motorvédelem OMV Commercial OMV Diesel CleanTech Tisztaság és maximális teljesítmény OMV Diesel CleanTech: nagyteljesítményű üzemanyagunk. A prémium HVO biológiai összetevő

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. Autó- és Helyiségillatosító konzerv, Citrus illat. Autó- és Helyiségillatosító konzerv, Citrus illat

BIZTONSÁGI ADATLAP. Autó- és Helyiségillatosító konzerv, Citrus illat. Autó- és Helyiségillatosító konzerv, Citrus illat 1. A TERMÉK/GYÁRTÓ/FORGALMAZÓ AZONOSÍTÁSA Dátum: 2011.okt.11. Kiállítás dátuma: 2012.07.01. Termék megnevezése: Termék felhasználása: Gyártó megnevezése: Légfrissítő California Scents Egyedüli képviselő:

Részletesebben

Tartalom. 1. Gázszagosító anyagok vizsgálata

Tartalom. 1. Gázszagosító anyagok vizsgálata Tartalom 1. Gázszagosító anyagok vizsgálata... 1 2.Szagosítóanyag koncentrációmérések... 3 3. Földgáz kénhidrogén tartalmának meghatározása... 5 1. Gázszagosító anyagok vizsgálata A gázszagosító anyag

Részletesebben

GYÓGYNÖVÉNYISMERET ALAPFOGALMAK

GYÓGYNÖVÉNYISMERET ALAPFOGALMAK GYÓGYNÖVÉNYISMERET ALAPFOGALMAK Gyógynövény: - Gyógyszerkönyvben szereplő drogok nyersanyaga, - gyógyításra, ill. egészségvédelemre felhasznált növény, - gyógyításra, gyógyszeripari alapanyagok előállítására,

Részletesebben

BIOSAND MACSKA ALMOK

BIOSAND MACSKA ALMOK BIOSAND MACSKA ALMOK BioSand illatosított, csomósodó macska alom, kiszerelések: 5kg, 10kg A BioSand csomósodó illatosított alom 100% természetes, prémium minőségű bentonitból készült, amely csomósodik,

Részletesebben

Papyrus Hungária Zrt - Csomagoló- és Kellékanyagok - Higiéniai termékek. árazási egység Cash&Carry csomag ár. megjegyzés

Papyrus Hungária Zrt - Csomagoló- és Kellékanyagok - Higiéniai termékek. árazási egység Cash&Carry csomag ár. megjegyzés Clin ablaktisztító A Clin ablak-és felülettisztítók a csíkmentesen ragyogás szakértőjeként biztosítják Önnek a hosszantartó csillogást - időigényes és fárasztó tisztítás nélkül. Speciális szórófeje nemcsak

Részletesebben

Papyrus Hungária Zrt - Csomagoló- és Kellékanyagok - Higiéniai termékek. árazási egység Cash&Carry csomag ár. megjegyzés

Papyrus Hungária Zrt - Csomagoló- és Kellékanyagok - Higiéniai termékek. árazási egység Cash&Carry csomag ár. megjegyzés Clin ablaktisztító A Clin ablak-és felülettisztítók a csíkmentesen ragyogás szakértőjeként biztosítják Önnek a hosszantartó csillogást - időigényes és fárasztó tisztítás nélkül. Speciális szórófeje nemcsak

Részletesebben

A rizsben előforduló mérgező anyagok és analitikai kémiai meghatározásuk

A rizsben előforduló mérgező anyagok és analitikai kémiai meghatározásuk A rizsben előforduló mérgező anyagok és analitikai kémiai meghatározásuk Készítette: Varga Dániel környezettan alapszakos hallgató Témavezető: Dr. Tatár Enikő egyetemi docens Analitikai Kémiai Tanszék

Részletesebben

Amit a természet tud, arra az Ön belső ereje is képes.

Amit a természet tud, arra az Ön belső ereje is képes. Amit a természet tud, arra az Ön belső ereje is képes. Élénkítő erősítésre vágyik? Szeretne ellazulni, vagy jelen pillanatban a lendület és a frissesség az, amire szüksége van? A természet mesteri módon

Részletesebben

Kromatográfiás módszerek

Kromatográfiás módszerek Kromatográfiás módszerek Mi a kromatográfia? Kromatográfia ugyanazon az elven működik, mint az extrakció, csak az egyik fázis rögzített ( állófázis ) és a másik elhalad mellette ( mozgófázis ). Az elválasztást

Részletesebben

Hormonális betegségek, fogamzásgátlás

Hormonális betegségek, fogamzásgátlás Hormonális betegségek, fogamzásgátlás A hormonháztartásunk A hormonháztartásunkat és annak működését úgy képzeljük el, mint egy jól szervezett gazdasági vállalatot, igazgatóval, vezetőséggel, középvezetőkkel,

Részletesebben

Folyamat ésszerűsítés. Hidak a jövőbe. Szerszámok / Méréstechnika / Automatizáció

Folyamat ésszerűsítés. Hidak a jövőbe. Szerszámok / Méréstechnika / Automatizáció Folyamat ésszerűsítés Hidak a jövőbe Szerszámok / Méréstechnika / Automatizáció Küldetésünk Ön műszakilag igényes termékeket vagy alkatrészeket készít. Mi a gyártás hatékonyságáról és megbízhatóságáról,

Részletesebben

Nagyteljesítményû turbinaolajok

Nagyteljesítményû turbinaolajok Nagyteljesítményû turbinaolajok Osztrák minôség ipari alkalmazások számára www.omv.com OMV Felkészültünk a jövôre Gyorsabban, tovább, jobban. Az elmúlt évek során a gazdasági környezet drasztikusan átalakult

Részletesebben

Erdőgazdasági illóolaj alapanyagok

Erdőgazdasági illóolaj alapanyagok Erdőgazdasági illóolaj alapanyagok DK. LUKÁCS ISTVÁN KOVÁCS LÁSZLÓ Az illóolajok különböző növények virágjából, leveléből, vagy gyökeréből ki~ vonható illékony folyadékok, melyek illata az illető növényre

Részletesebben

Hőkezelés az élelmiszeriparban

Hőkezelés az élelmiszeriparban Hőkezelés az élelmiszeriparban A HŐKEZELÉS CÉLJAI A sejtközi gázok eltávolítása, gyümölcsök és zöldségek húzatása Fagyasztás előtt, kellemes íz kialakítása, főtt állomány, enzim bénítás, előfőzés Gyümölcs

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP 1.SZAKASZ: AZ ANYAG/KEVERÉK, TERMÉK ÉS A GYÁRTÓ/FORGALMAZÓ AZONOSÍTÁSA. Cork Tel: 949-475-1100. Írország Fax: 949-475-1112

BIZTONSÁGI ADATLAP 1.SZAKASZ: AZ ANYAG/KEVERÉK, TERMÉK ÉS A GYÁRTÓ/FORGALMAZÓ AZONOSÍTÁSA. Cork Tel: 949-475-1100. Írország Fax: 949-475-1112 Dátum: 2011.okt.11. Kiállítás dátuma: 2014.04.02. 1.SZAKASZ: AZ ANYAG/KEVERÉK, TERMÉK ÉS A GYÁRTÓ/FORGALMAZÓ AZONOSÍTÁSA 1.1. Termék megnevezése: 1.2. Termék felhasználása: Légfrissítő 1.4. Sürgő sségi

Részletesebben

VALVOLINE A VILÁG ELSŐ KENŐANYAG MÁRKÁJA

VALVOLINE A VILÁG ELSŐ KENŐANYAG MÁRKÁJA VALVOLINE Motorkerékpár olajok A VILÁG ELSŐ KENŐANYAG MÁRKÁJA 2. OLDAL KÉTÜTEMŰ MOTORKERÉKPÁR OLAJOK Megnövelt teljesítmény korszerű motorok számára A kétütemű (2T) motorkerékpár-olajokat úgy terveztük,

Részletesebben

Elõmosók / Fõmosók ... D-Color színes ruhák mosószere. ... D-Eco fõmosószer. ... D-Uni fõmosószer ... D-Plus munkaruhák mosószere

Elõmosók / Fõmosók ... D-Color színes ruhák mosószere. ... D-Eco fõmosószer. ... D-Uni fõmosószer ... D-Plus munkaruhák mosószere FÕMOSÓK D-Color színes ruhák mosószere Különbözõ mosási célokra, színes és fehér, szintetikus, pamut és kevertszálas textíliák kézi és gépi mosására egyarát alkalmas mosópor. Alkalmazás: 10-20 g/kg, 10-20

Részletesebben

Sütőipari termékkoncepciók

Sütőipari termékkoncepciók Sütőipari termékkoncepciók Ismerkedjen meg legsikeresebb és legkedveltebb koncepcióinkkal! A Zeelandia termékfejlesztése a nemzetközi fogyasztói piac felmérésein alapszik. Termékkoncepcióit ez alapján

Részletesebben

Szellőző tisztítás TvMI

Szellőző tisztítás TvMI 1 Szellőző tisztítás TvMI A műszaki irányelv legfőbb feladatai: Az alapvető fogalmak tisztázása, biztonságos és ellenőrizhető tisztítási technológia vázolása, a minimálisan szükséges dokumentálás meghatározása.

Részletesebben

Szeretjük a macskákat, de nem a kertben - macskariasztó növények

Szeretjük a macskákat, de nem a kertben - macskariasztó növények Szeretjük a macskákat, de nem a kertben - macskariasztó növények A macskák látogatása után a kertben nem csak a szétkapart ágyások és a kellemetlen szag marad, de négylábú kedvenceink előszeretettel öntözik

Részletesebben

Már 2000 évvel időszámításunk előtt felismerték a kínaiak bizonyos növények illóolajainak gyógyító tulajdonságait.

Már 2000 évvel időszámításunk előtt felismerték a kínaiak bizonyos növények illóolajainak gyógyító tulajdonságait. Az utóbbi évtizedben egyike lett azoknak az alternatív kezelésmódoknak, melyeknek a népszerűsége a világ számos országában fokozódik. Ennek oka részben abban keresendő, hogy sokan szenvednek tartós stresszhatással

Részletesebben

Lágy, mint a pillangó csókja BIO kozmetikumok BIO hatóanyagokkal. A boldogság széppé tesz

Lágy, mint a pillangó csókja BIO kozmetikumok BIO hatóanyagokkal. A boldogság széppé tesz Lágy, mint a pillangó csókja BIO kozmetikumok BIO hatóanyagokkal A boldogság széppé tesz Farfalla történelem A Farfalla története egy szoros barátsággal kezdődött: 4 barát úgy döntött, hogy a természetes

Részletesebben

NAGY ELLENÁLLÁSÚ RUGALMAS PADLÓK PANELES KIVITELBEN MEGKÖZELÍTŐLEG 70% KVARCOT ÉS TERMÉSZETES ÁSVÁNYOKAT TARTALMAZ A LEGJOBB KOPÁCSÁLLÓSÁG

NAGY ELLENÁLLÁSÚ RUGALMAS PADLÓK PANELES KIVITELBEN MEGKÖZELÍTŐLEG 70% KVARCOT ÉS TERMÉSZETES ÁSVÁNYOKAT TARTALMAZ A LEGJOBB KOPÁCSÁLLÓSÁG NAGY ELLENÁLLÁSÚ RUGALMAS PADLÓK PANELES KIVITELBEN MEGKÖZELÍTŐLEG 70% KVARCOT ÉS TERMÉSZETES ÁSVÁNYOKAT TARTALMAZ A LEGJOBB KOPÁCSÁLLÓSÁG T TÖMÖRÍTÉSE 600T NYOMÁS ALATT KEMÉNYEBB MINT A BETON - SOKKAL

Részletesebben

Az egyensúly. Általános Kémia: Az egyensúly Slide 1 of 27

Az egyensúly. Általános Kémia: Az egyensúly Slide 1 of 27 Az egyensúly 6'-1 6'-2 6'-3 6'-4 6'-5 Dinamikus egyensúly Az egyensúlyi állandó Az egyensúlyi állandókkal kapcsolatos összefüggések Az egyensúlyi állandó számértékének jelentősége A reakció hányados, Q:

Részletesebben

AEROGUARD 4S INNOVATÍV SZUPER CSENDES A LEGJOBB A KATEGÓRIÁJÁBAN ALAPÍTVA 1901

AEROGUARD 4S INNOVATÍV SZUPER CSENDES A LEGJOBB A KATEGÓRIÁJÁBAN ALAPÍTVA 1901 AEROGUARD 4S INNOVATÍV SZUPER CSENDES A LEGJOBB A KATEGÓRIÁJÁBAN ALAPÍTVA 1901 120 60 30 KETTŐS KIJELZŐ & VISIOLIGHT TM Az Aeroguard 4S kettős kijelzője révén minden érték látható. Az aktuális üzemmód

Részletesebben

Olefingyártás indító lépése

Olefingyártás indító lépése PIROLÍZIS Olefingyártás indító lépése A legnagyobb mennyiségben gyártott olefinek: az etilén és a propilén. Az etilén éves világtermelése mintegy 120 millió tonna. Hazánkban a TVK-nál folyik olefingyártás.

Részletesebben

Mit jelent a megbízható minőség az étrend-kiegészítő gyártás

Mit jelent a megbízható minőség az étrend-kiegészítő gyártás Mit jelent a megbízható minőség az étrend-kiegészítő gyártás során (Nyomonkövethetőség az alapanyagtól a késztermékig) Dr. Sándor Edit orvosigazgató Pharma Nord 1990-től az EU jogszabályozásában, á

Részletesebben

SZAKÉRTŐ GONDOSKODÁS MINDEN, AMIT TUDNI KELL A KENŐ- ANYAGOKRÓL

SZAKÉRTŐ GONDOSKODÁS MINDEN, AMIT TUDNI KELL A KENŐ- ANYAGOKRÓL SZAKÉRTŐ GONDOSKODÁS MINDEN, AMIT TUDNI KELL A KENŐ- ANYAGOKRÓL OLAJCSERÉRE AZ ÖN GÉPJÁRMŰVÉNEK IS FELTÉTLENÜL SZÜKSÉGE VAN. Olajcsere nélkül nincs tökéletes működés. MIÉRT VAN SZÜKSÉG OLAJCSERÉRE? Feltétlenül

Részletesebben

Eco echo szalvéták. Célja. Fenntartható irányvonal, környezetvédelem. Koncepció leírása

Eco echo szalvéták. Célja. Fenntartható irányvonal, környezetvédelem. Koncepció leírása Eco echo szalvéták Célja Fenntartható irányvonal, környezetvédelem Koncepció leírása Nyers anyag, újrahasznosított anyag tónus, Tissue és Dunisoft, komposztálhatóság Koncepció neve Eco echo Minőség Dunisoft

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK

MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK Mezőgazdasági alapismeretek középszint 0721 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. október 24. MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

MŰHELYTITKOK A KENŐANYAGOKRÓL

MŰHELYTITKOK A KENŐANYAGOKRÓL MŰHELYTITKOK A KENŐANYAGOKRÓL OLAJCSERÉRE AZ ÖN AUTÓJÁNAK IS SZÜKSÉGE VAN MIÉRT VAN SZÜKSÉG OLAJCSERÉRE? Feltétlenül szükséges, hogy gépjárműve motorolaját bizonyos időközönként a CITROËN-szabványoknak

Részletesebben

KEZELÉSI ÉS KARBANTARTÁSI KÉZIKÖNYV

KEZELÉSI ÉS KARBANTARTÁSI KÉZIKÖNYV KEZELÉSI ÉS KARBANTARTÁSI KÉZIKÖNYV Kettős könyökcsuklós műanyag fröccsöntőgép SUPERMASTER SM50 - SM450 Sorozat MACHINERY CO., LTD. TAIWAN Előszó Tisztelt vásárló! Köszönjük, hogy megtisztelt bennünket

Részletesebben

Biztonsági adatlap. Page 1 of 5. EC-Szám: Nem releváns

Biztonsági adatlap. Page 1 of 5. EC-Szám: Nem releváns 1: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1 A termék azonosítása Kereskedelmi megnevezés: ECO Soap A termék száma: #60080 EC-Szám: Nem releváns CAS-Szám: Nem releváns 1.2 Az anyag megfelelő

Részletesebben

Újrahasznosítási. Fenntartható bigbag zsákjaink csomagolási megoldásai.

Újrahasznosítási. Fenntartható bigbag zsákjaink csomagolási megoldásai. Újrahasznosítási ipar Fenntartható bigbag zsákjaink csomagolási megoldásai www.lcpackaging.com Kiváló minőség, 100%- os újrahasznosíthatóság 02 A bigbag zsákok vezető szakértője az újrahasznosítási iparágban

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Hatóság. SZŰKÍTETT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAT /2014 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Hatóság. SZŰKÍTETT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAT /2014 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Hatóság SZŰKÍTETT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAT-1-1593/2014 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A MEDIO TECH Környezetvédelmi és Szolgáltató Kft. (9700 Szombathely, Körmendi út

Részletesebben

MÉKISZ KONFERENCIA AZ ÉTREND-KIEGÉSZÍTŐK BEFOGADÁSÁNAK MINŐSÉGI FELTÉTELEI A GYÓGYSZER-NAGYKERESKEDELEMBEN

MÉKISZ KONFERENCIA AZ ÉTREND-KIEGÉSZÍTŐK BEFOGADÁSÁNAK MINŐSÉGI FELTÉTELEI A GYÓGYSZER-NAGYKERESKEDELEMBEN MÉKISZ KONFERENCIA AZ ÉTREND-KIEGÉSZÍTŐK BEFOGADÁSÁNAK MINŐSÉGI FELTÉTELEI A GYÓGYSZER-NAGYKERESKEDELEMBEN BÜKFÜRDŐ, 2017. 03. 30. Kertesyné dr. Fülöp Márta Bevezetés Bemutatkozás Eddig is így csináltuk

Részletesebben

KOMPOSZTÁLJ UNK EGYÜT T! leírás

KOMPOSZTÁLJ UNK EGYÜT T! leírás KOMPOSZTÁLJ UNK EGYÜT T! leírás Komposztálás Otthoni komposztálással a természetes lebomlási folyamatoknak köszönhetően jó minőségű humusz nyerhető a konyhai és a kerti zöldhulladékokból, amelyek ideális

Részletesebben

csúszásgátló adalékkal

csúszásgátló adalékkal csúszásgátló adalékkal Magyar Termék K ö r n y e z e t b a r á t t e r m é k Mindannyiunk számára fontos környezetünk megóvása a téli jégmentesítés során is. A széles körben elterjedt útsózás során felhasznált

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Testület. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT /2015 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Testület. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT /2015 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT-1-1333/2015 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. Környezetvédelmi Osztály Laboratóriumi Csoport Központi Laboratórium

Részletesebben

RENU 28 GYIK. Milyen céllal fejlesztették ki a RENU 28-at? Milyen tudományra épül a RENU 28? Mik azok a RedOx jelzőmolekulák?

RENU 28 GYIK. Milyen céllal fejlesztették ki a RENU 28-at? Milyen tudományra épül a RENU 28? Mik azok a RedOx jelzőmolekulák? 1 RENU 28 GYIK Milyen céllal fejlesztették ki a RENU 28-at? A RENU 28 arra lett kifejlesztve, hogy gyengéd és természetes módon segítse a bőrsejtek megújulását a friss, élettel teli, kiegyensúlyozott bőrért.

Részletesebben

AZ ÉLETTELEN ÉS AZ ÉLŐ TERMÉSZET

AZ ÉLETTELEN ÉS AZ ÉLŐ TERMÉSZET AZ ÉLŐ ÉS AZ ÉLETTELEN TERMÉSZET MEGISMERÉSE AZ ÉLETTELEN ÉS AZ ÉLŐ TERMÉSZET Az élőlények és az élettelen természet kapcsolata. Az élettelen természet megismerése. A Földdel foglalkozó tudományok. 1.

Részletesebben

Veszprémi Egyetem, Ásványolaj- és Széntechnológiai Tanszék

Veszprémi Egyetem, Ásványolaj- és Széntechnológiai Tanszék Petrolkémiai alapanyagok és s adalékok eláll llítása manyag m hulladékokb kokból Angyal András PhD hallgató Veszprémi Egyetem, Ásványolaj és Széntechnológiai Tanszék Veszprém, 2006. január 13. 200 Mt manyag

Részletesebben

Dátum: 2005. Június 22.. Verziószám:2 Kiadás:1

Dátum: 2005. Június 22.. Verziószám:2 Kiadás:1 Oldal 1/ 5 1. Anyagazonosítás/Előkészítés azonosítás / vállalatazonosítás/ Termék Használat Motorolaj Biztonsági adatlapot kibocsátó adatai JX Nippon Oil & Energy Europe Limited. 4th Floor, 4 Moorgate,

Részletesebben

Európai Gyors Kezdő Csomag

Európai Gyors Kezdő Csomag 390.75- Business Leader Kit Üzletvezetői Csomag Arra készült,hogy segítségére legyen abban,hogy könnyen megossza a dōterra olajakat. Azon kívül,amikor felminősít az egyik ilyen csomagra a féliratkozástól

Részletesebben

TERMÉSZETTUDOMÁNY. ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. május 23. KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM

TERMÉSZETTUDOMÁNY. ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. május 23. KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Természettudomány középszint 0811 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. május 23. TERMÉSZETTUDOMÁNY KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM I. Természetvédelem

Részletesebben

gondolkozz zölden! Háztartási termékkatalógus

gondolkozz zölden! Háztartási termékkatalógus 2017 Háztartási termékkatalógus ÁLTALÁNOS TISZTÍTÓSZER 33 felmosáshoz narancs olajjal Termékeink 2016-tól új hipoallergén illattal készülnek! www.cleaneco.hu facebook.com/cleanecohungary Általános tisztítószer

Részletesebben

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH /2017 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH /2017 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH-1-1393/2017 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz 1) Az akkreditált szervezet neve és címe: CHINOIN Gyógyszer- és Vegyészeti Termékek Gyára Zrt. Újpesti környezetvédelem

Részletesebben

Az ECOSE Technológia rövid bemutatása

Az ECOSE Technológia rövid bemutatása Az ECOSE Technológia rövid bemutatása Mi az ECOSE Technológia? egy forradalmian új, természetes, formaldehid-mentes kötőanyagtechnológia, mely üveg-, kőzetgyapot és számos más termék gyártásakor biztosítja

Részletesebben

A TÖMEGSPEKTROMETRIA ALAPJAI

A TÖMEGSPEKTROMETRIA ALAPJAI A TÖMEGSPEKTROMETRIA ALAPJAI web.inc.bme.hu/csonka/csg/oktat/tomegsp.doc alapján tömeg-töltés arány szerinti szétválasztás a legérzékenyebb módszerek közé tartozik (Nagyon kis anyagmennyiség kimutatására

Részletesebben

2018 Diversey, Inc. All Rights Reserved hu 10/18

2018 Diversey, Inc. All Rights Reserved hu 10/18 A Diversey piacvezető az okos és fenntartható tisztítási- és higiéniai megoldások területén. Az új technológia-alapú szolgáltatások és rendszerek integrálása révén megoldásaink magasabb szintre emelik

Részletesebben

Modern, ökohatékony technológiák. Készítette: Fekete-Kertész Ildikó

Modern, ökohatékony technológiák. Készítette: Fekete-Kertész Ildikó Modern, ökohatékony technológiák Készítette: Fekete-Kertész Ildikó Bevezetés Manapság előtérbe kerülnek a modern, ökohatékony technológiák, melyek teljesítményükben, gazdaságilag is megfelelőek, de emellett

Részletesebben

Gyógynövények babáknak és mamáknak. Ánizs 1 / 7

Gyógynövények babáknak és mamáknak. Ánizs 1 / 7 Gyógynövények babáknak és mamáknak Ánizs A Közép-Keleten és a Földközi-tenger keleti medencéjében lévő szigeteken őshonos köz 1 / 7 Napjaink fitoterápiája a növény termését és annak illóolaját használja,

Részletesebben

On site termikus deszorpciós technológia. _site_thermal_desorption.html

On site termikus deszorpciós technológia.  _site_thermal_desorption.html On site termikus deszorpciós technológia http://www.rlctechnologies.com/on _site_thermal_desorption.html Technológiai egységek A közvetve főtött forgó deszorber rendszer oxigénhiányos közegben végzi az

Részletesebben

DI-TERT BUTYL POTASSIUM PHOSPHATE. 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása. 2. SZAKASZ: A veszély meghatározása

DI-TERT BUTYL POTASSIUM PHOSPHATE. 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása. 2. SZAKASZ: A veszély meghatározása 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1 Termékazonosító - Márkanév - CAS szám 33494-80-3 - REACH : Regisztrációs szám 01-2119943763-31-0000 1.2 Az anyag vagy keverék megfelelő

Részletesebben

Iskolakód 2008/2009. S ZÖVEGÉRTÉS 4. év f olyam. Az MFFPPTI nem járul hozzá a feladatok részben vagy egészben történő üzleti célú felhasználásához!

Iskolakód 2008/2009. S ZÖVEGÉRTÉS 4. év f olyam. Az MFFPPTI nem járul hozzá a feladatok részben vagy egészben történő üzleti célú felhasználásához! Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet 1088 Budapest, Vas utca 8-10. Iskolakód 5 Évfolyam Osztálykód Naplósorszám Nem 2008/2009. S ZÖVEGÉRTÉS 4. év f olyam Az iskola bélyegzője:

Részletesebben

DesinFix Fertőtlenítő szer az Ön környezetéért

DesinFix Fertőtlenítő szer az Ön környezetéért DesinFix Fertőtlenítő szer az Ön környezetéért A tiszta víz globális szükség A Kemira elkötelezett a hatékony és innovatív szennyvíz tisztító technológiák iránt. A fertőtlenítés lehetővé teszi a szennyvízkezelés

Részletesebben

Fenntartható kistelepülések KOMPOSZTÁLÁSI ALAPISMERETEK

Fenntartható kistelepülések KOMPOSZTÁLÁSI ALAPISMERETEK Fenntartható kistelepülések KOMPOSZTÁLÁSI ALAPISMERETEK Táltoskert Biokertészet Életfa Környezetvédő Szövetség Csathó Tibor - 2014 Fenntarthatóság EU stratégiák A Földet unokáinktól kaptuk kölcsön! Körfolyamatok

Részletesebben

4.4 BIOPESZTICIDEK. A biopeszticidekről. Pécs Miklós: A biotechnológia természettudományi alapjai

4.4 BIOPESZTICIDEK. A biopeszticidekről. Pécs Miklós: A biotechnológia természettudományi alapjai 4.4 BIOPESZTICIDEK A mezőgazdasági termelésnél a kártevők irtásával, távoltartásával növelik a hozamokat. Erre kémiai szereket alkalmaztak, a környezeti hatásokkal nem törődve. pl. DDT (diklór-difenil-triklór-etán)

Részletesebben

TALÁLKOZÁS AZ IGAZIVAL

TALÁLKOZÁS AZ IGAZIVAL TALÁLKOZÁS AZ IGAZIVAL Hagyja, hogy az elegancia kiemelje a többiek közül! Keret nélküli tükör felszín Hűtés közben hideg, kék színű fényhatás A szuperkemény felületnek köszönhetően időtálló és karcmentes

Részletesebben

FOLYÉKONY BIOÜZEMANYAGOK

FOLYÉKONY BIOÜZEMANYAGOK FOLYÉKONY BIOÜZEMANYAGOK Dr. DÉNES Ferenc BIOMASSZA HASZNOSÍTÁS BME Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék 2016/10/03 Biomassza hasznosítás, 2016/10/04 1 TARTALOM Bevezetés Bioetanol Biodízel Egyéb folyékony

Részletesebben

Energiafelhasználás. Ház energiagazdálkodása

Energiafelhasználás. Ház energiagazdálkodása Mit tehetünk? Energiafelhasználás Ház energiagazdálkodása A mi éghajlati adottságaink mellett a háztartási energiafelhasználás döntő hányadát a téli fűtés teszi ki. Költségek befolyásoló tényezői: - Kinti

Részletesebben

Nagyteljesítményû hajtómûolajok

Nagyteljesítményû hajtómûolajok Nagyteljesítményû hajtómûolajok Osztrák minôség ipari alkalmazások számára www.omv.com OMV Felkészültünk a jövôre Gyorsabban, tovább, jobban. Az elmúlt évek során a gazdasági környezet drasztikusan átalakult

Részletesebben

A komposztálás és annak talaj és növényvédelmi vonatkozásai. 2011.04.16. Alsóörs

A komposztálás és annak talaj és növényvédelmi vonatkozásai. 2011.04.16. Alsóörs A komposztálás és annak talaj és növényvédelmi vonatkozásai 2011.04.16. Alsóörs A növénytermesztés során a növények tápanyagot vonnak el a talajból. A tápanyagot a nagyüzemekben műtrágyával vagy/és szerves

Részletesebben

DROGTÓL A KÉSZÍTMÉNYIG: A MINŐSÉGBIZTOSÍTÁS PROBLÉMÁI

DROGTÓL A KÉSZÍTMÉNYIG: A MINŐSÉGBIZTOSÍTÁS PROBLÉMÁI DROGTÓL A KÉSZÍTMÉNYIG: A MINŐSÉGBIZTOSÍTÁS PROBLÉMÁI Csupor Dezső, Hohmann Judit, Szendrei Kálmán Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kar, Farmakognóziai Intézet Minőség, minőségbiztosítás,

Részletesebben

FOENICULI AMARI HERBAE AETHEROLEUM. Keserű édeskömény virágos hajtás illóolaj

FOENICULI AMARI HERBAE AETHEROLEUM. Keserű édeskömény virágos hajtás illóolaj Foenuculi amari herbae aetheroleum Ph.Hg.VIII. Ph.Eur.7.0-1 FOENICULI AMARI HERBAE AETHEROLEUM Keserű édeskömény virágos hajtás illóolaj 07/2009:2380 javított 7.0 DEFINÍCIÓ A Foeniculum vulgare Mill. ssp.

Részletesebben

A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet (29/2016. (VIII. 26.) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet (29/2016. (VIII. 26.) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet (29/2016. (VIII. 26.) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés azonosítószáma és megnevezése 54 524 03 Vegyész technikus Tájékoztató

Részletesebben

Készítették: Márton Dávid és Rác Szabó Krisztián

Készítették: Márton Dávid és Rác Szabó Krisztián Készítették: Márton Dávid és Rác Szabó Krisztián A kőolaj (más néven ásványolaj) a Föld szilárd kérgében található természetes eredetű, élő szervezetek bomlásával, átalakulásával keletkezett ásványi termék.

Részletesebben

alálkozás az igazival KLÍMÁK MŰVÉSZI KIVITELBEN

alálkozás az igazival KLÍMÁK MŰVÉSZI KIVITELBEN alálkozás az igazival KLÍMÁK MŰVÉSZI KIVITELBEN KERET NÉLKÜLI TÜKÖR FELSZÍN HŰTÉS KÖZBEN HIDEG, KÉK SZÍNŰ FÉNYHATÁS H agyja, hogy az elegancia kiemelje a többiek közül! A SZUPERKEMÉNY FELÜLETNEK KÖSZÖNHETŐEN

Részletesebben

Komposztálás Hogy is csináljam?

Komposztálás Hogy is csináljam? Komposztálás Hogy is csináljam? A kerti komposztálás az egyik leghatékonyabb módja annak, hogy személyesen is tegyen valamit bolygónkért, világunk és gyermekeink szebb jövıjéért! Tudta Ön, hogy éves szinten

Részletesebben

ÉRZÉKENY FEJBŐRRE HAJÁPOLÁS A TERMÉSZET ÉRINTÉSE

ÉRZÉKENY FEJBŐRRE HAJÁPOLÁS A TERMÉSZET ÉRINTÉSE ÉRZÉKENY FEJBŐRRE HAJÁPOLÁS A TERMÉSZET ÉRINTÉSE érzés ÉRZÉKENY FEJBŐR TÜNETEK ÉS OKOK Az arc és a test bőréhez hasonlóan a fejbőr is hirtelen érzékennyé válhat. Ez a sérülékeny állapot viszketéssel, szárazság

Részletesebben

Sperian SuperOne 3206 egyszer használatos FFP2 szűrő félálarc (20 db) REF. 1013206

Sperian SuperOne 3206 egyszer használatos FFP2 szűrő félálarc (20 db) REF. 1013206 Sperian SuperOne 3206 egyszer használatos FFP2 szűrő félálarc (20 db) REF. 1013206 ÁLTALÁNOS ADATOK Részleg : Fejvédelem Család : Légzésvédelem Csoport : Egyszerhasználatos APR Választék : Kagylós álarcok

Részletesebben