EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK"

Átírás

1 Egészségügyi alapismeretek emelt szint 1212 ÉRETTSÉGI VIZSGA május 25. EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM

2 Útmutató a vizsgázók teljesítményének az értékeléséhez (az értékelő tanárok részére) - A zárt jellegű feladatoknál (teszt) ha a vizsgázó az összes lehetséges választ megjelöli, akkor nem kap pontot. Ha a javítási-értékelési útmutatóban szereplő megoldások számánál több választ jelöl meg, akkor a többletválaszok számával a pontszámot csökkenteni kell. A feladatokra kapott pontszám nem lehet negatív. - Tévedés esetén helyes megoldásnak csak a vizsgázó egyértelmű javítása fogadható el. - A dolgozatban előforduló esetleges megoldási hibákat, tévedéseket kérjük, feltűnően jelöljék! - Fogalom meghatározása esetén, a megoldásban aláhúztuk az ún. kulcsszavakat. Maimális pontszám csak akkor adható, ha a kulcsszavak maradéktalanul szerepelnek a vizsgázó megoldásában. A feladat részmegoldása esetén, ha erre lehetőség van, akkor az adott feladat javítási/pontozási útmutatójában található meg a részpont értéke. - A csillaggal (*) jelölt feladatoknál (általában a felsorolásoknál) több helyes megoldás is lehetséges, mint amennyit a feladat utasításában megoldásként elvárt (pl. Írjon hármat /3/!). Ezeknél a feladatoknál a javítási-értékelési útmutatótól eltérő, de tartalmában azonos, egyéb helyes megoldás is elfogadható a ponthatáron belül. A javítási-értékelési útmutatóban feltüntetett válaszokra kizárólag a megadott pontszámok adhatók. A megadott pontszámok további bontása csak ott lehetséges, ahol erre külön utalás van. Az így kialakult pontszámok csak egész pontok lehetnek. írásbeli vizsga / május 25.

3 Teszt jellegű feladatok 1. Írjon jelet a mondatok mellé annak megfelelően, hogy igaz 4 pont vagy hamis az állítás! Állítások Igaz Hamis A holisztikus egészségmodell nem veszi figyelembe a test mentális oldalát. Az egészség nem állandó, hanem dinamikusan változó állapot. Az egészség csak a saját ember számára érték. Táplálkozásunk nagymértében befolyásolja a betegségek kialakulását. 2. Csoportosítsa a hormonok hatásait! 6 pont Írja a hatásuk mellé, hogy milyen hatást fejtenek ki! A: Közvetlen hatás B: Közvetett hatás C: Endokrin hatás D: Antagonista hatás E: Parakrin hatás F: Szinergista hatás 1. A hormon egy adott szervre hat A 2. A hormon a vér útján fejti ki hatását...c 3. Diffúzióval a szomszédos szövetekre fejti ki a hatást..e 4. A hormonok egymás hatását segítik.f 5. A hormonok ellentétes hatásúak...d 6. Más mirigyek közvetítésével fejtik ki a hatásukat B 3. Írjon a kipontozott részre I (igaz) vagy H (hamis) betűt minden állítás mellé, 7 pont miután eldöntötte, hogy igazak vagy hamisak az állítások! I.. A magzati szívhangok sokkal szaporábbak, mint a felnőtt ember szívműködése. H. A terhesség biztos jelei közé tartozik bizonyos ételek megkívánása, a szagokkal szembeni undorérzés, az érzelmi, hangulati labilitás. H. Az ondó előváladékában spermiumok nincsenek. I.. A szülés lefolyásában négy szakaszt különböztetünk meg. H. A csecsemőkor a szüléstől a gyermek kettő éves koráig tartó időszak. H. Az újszülött testtömeg-csökkenése a 3 4. napon észlelhető, és 10 15%-os. I.. A tejelválasztást két hormon befolyásolja, a prolaktin és az oytocin. írásbeli vizsga / május 25.

4 4. Írjon jelet a mondatok mellé annak megfelelően, hogy igaz 3 pont vagy hamis az állítás! Állítások Igaz Hamis Medencetörésnél a sérült vizelete véres Másodfokú égésnél a bullák egymással összefolynak és felszakadoznak. Szúrt seb esetén a vérzés erős. 5. Húzza alá az igaz állításokat! 4 pont A: Az újszülött testhőmérséklete 36,5-37,5 ºC. B: Az újszülött első széklete zöldes fekete ragacsos. C: A terhesség gyanújele a havi vérzés elmaradása. D: Az újszülött APGAR vizsgálatát az ötödik és a tizenötödik percben végzik. E: A terhesség harmadik hónapjában alakul ki végleges formában a lepény. F: Az FSH hormon lányoknál a petefészek működésére hat. 6. Írjon jelet a mondatok mellé annak megfelelően, hogy igaz 6 pont vagy hamis az állítás! Állítások Igaz Hamis A drogfogyasztás csökkenti a sejtek normális működését. A heveny megbetegedések időbeli lefolyása 8-10 hét. Lázcsillapítás céljából a hűtőfürdő percig tartson. A BCG oltás az első oltás, amit az újszülött megkap. A népesség egészségi állapotát kifejezi a születéskor várható élettartam. Endoszkópos vizsgálattal a végbél állapotát is vizsgálhatják. írásbeli vizsga / május 25.

5 7. Párosítsa az alábbi fogalmakat a jellemzőikkel! 3 pont Írja a betűk mellé a helyes számot! 1. izomláz 2. rekeszizom 3. harántcsíkolt izomszövet A: Akaratunktól függően működik, hamar kifárad. B: Tejsav és laktát szaporodik fel az izomszövetben. C: Mozgása révén fontos szerepet játszik a légzésben A: 3.. B: 1.. C: Nevezze meg a drogokat a felsorolt jellemzőik alapján! 10 pont A megfelelő betű jelét írja a táblázatba! A marihuána B kokain C amfetamin D alkohol E altatók F nyugtatók G ópium H heroin I LSD J hasis A drog gyógyszertani besorolása Központi idegrendszer izgatói Központi idegrendszer tompítói Hallucinogének A drog hatástani jellemzői Izgatottság, jókedv, látásihallási hallucinációk Feszültség, ingerlékenység, majd kedvetlenség, közömbösség Főleg látási és hallási hallucinációk, realitásérzés elvesztése B, C D, E, F, G, H A, I, J A drog megnevezése írásbeli vizsga / május 25.

6 9. Az alábbi állítások közül karikázza be az igaz állítások betűjelét! 5 pont A: A fejbiccentő izom a szegycsonttól a halántékcsont nyúlványáig húzódik. B: Kilégzéskor a rekeszizom összehúzódik. C: A hajszálerek a sejtanyagcserét diffúzió útján bonyolítják le. D: A vénák falán belül zsebes billentyűk találhatók. E: A lymphocyták a legnagyobb méretű fehérvérsejtek. F: A monocyták az érpályából a szövetekbe kilépve macrophag sejtekké alakulnak. G: A vérlemezkék maggal nem rendelkeznek. 10. Írjon jelet a mondatok mellé annak megfelelően, hogy igaz 5 pont vagy hamis az állítás! Állítások Igaz Hamis Az egyensúlyozás érzékelése a hártyás labirintusban történik. A belső fül a sziklacsont mélyén, a csontos labirintusban helyezkedik el. A fülkürt 3-4 cm hosszú, szőrrel bélelt cső. A paraszimpatikus idegrendszer központja az agytörzsben a gerincvelő nyaki szakaszában van. A belső légzés: gázcsere a sejtek és a vér között. 11. Csoportosítsa az arckoponya betűkkel jelzett csontjait aszerint, hogy 4 pont páros avagy páratlan csontok-e! A: rostacsont B: orrcsont C: könnycsont D: állkapocs E: orrkagyló F: szájpadcsont G: ekecsont I: járomcsont Páratlan csontok: A, D, G Páros csontok: B, C, E, F, I (Két helyes válaszonként 1-1 pont adható.) írásbeli vizsga / május 25.

7 12. Párosítsa a T-lymphocitákat működésük szerint! 3 pont A: Killer-sejtek. B: Helper-sejtek C: Supressor sejtek Elősegítik a B lymphociták ellenanyag-termelését: B Elpusztítják a testidegen antigént: A Akadályozzák a lymphociták antigénérzékenységét: C Rövid választ igénylő feladatok 13*. Soroljon fel a kóros tudatállapotok közül hatot 6 pont magyarul és latinul is! - érdektelenség, közöny - apáthia - aluszékonyság - somnolentia - mély kábultság - sopor - eszméletlenség - coma - emelkedett hangulat - euforia - átmeneti tudatzavar - delirium - haláltusa - agonia (A magyarul és latinul is helyes válaszra adható 1-1 pont.) 14. Adja meg az alábbi kifejezések jelentését! 5 pont Syndroma: Meghatározott kórképekre jellemző tünetek együttese. Atípusos tünetek: A betegség nem a megszokott tünetekkel, hanem azoktól eltérő módon jelentkezik. Auszkultáció (hallgatódzás): A szervek működése közben létrejött hangjelenségek vizsgálata. Perkusszió (kopogtatás): A levegő jelenlétének kimutatása zárt testüregekben. Kussmaul-légzés: Szapora, nagyon mély ki- és belégzések sorozata (pl: diabeteses kómában) írásbeli vizsga / május 25.

8 15. Soroljon fel nyolc kóros magatartásformát! 4 pont - ellenkezés - szorongás - bizalmatlanság - betegség beképzelése - betegség színlelés - betegség tagadás - hisztériás beteg - hospitalizáció (Két helyes válasza 1-1pont adható.) 16*. Határozza meg a shock fogalmát, kiváltó tényezőit és formáit! 4 pont Fogalma: A perifériás keringés zavarát sokknak nevezzük. Kiváltó tényező: trauma, égés, vérvesztés. Formái: vasoconstrictiós shock, vasodilatatiós shock. 17*. Fogalmazza meg, mit értünk a vizelet fajsúlyán, valamint adja meg 2 pont normál értékének határait! A vizelet sűrűségét a benne oldott anyagok és víz aránya határozza meg. Az egészséges ember vizeletének fajsúlya átlagosan: g/l között mozog. 18*. Soroljon fel az artériás nyomópontok közül négyet! 4 pont - halántéki artéria - állcsonti artéria - nyaki ütőér - felkari ütőér - combütőér 19. Sorolja fel a vesetestecskék részeit! 6 pont - hajszálérgomolyag (glomerulus) - Bowmann-tok - vas afferens - vas efferens - érpólus - vizeleti pólus írásbeli vizsga / május 25.

9 20. Sorolja fel az agyalapi mirigy részeit magyarul és latinul is! 3 pont - elülső lebeny - adenohypophysis - hátulsó lebeny - neurohypophysis - középső lebeny - pars intermedia (A magyarul és latinul is helyes válaszra adható 1-1 pont.) 21. Sorolja fel az alsó végtagot alkotó nagyobb izmokat! 2 pont csípőizmok combizmok lábszárizmok lábizmok (Két helyes válaszra 1-1 pont adható.) 22*. Jellemezze a Cheyne-Stokes légzést! 2 pont Pár másodpercig tartó légzésszünet (apnoe) után kezdetben felületes a légvétel, majd egyre mélyül. A légzés ezután ismét felületessé válik, majd apnoe szak következik. Ezek a periódusok ismétlődnek. (A helyes válaszra 2 pont adható.) 23. Sorolja fel az alábbi latin kifejezések magyar megfelelőjét! 2 pont - bradypnoe: csökkent légzésszám - mobilitás: mozgékonyság - pulzus filiformis: szapora, könnyen elnyomható pulzus - kontraktura: mozgásbeszűkülés (Két helyes válaszra 1-1 pont adható.) írásbeli vizsga / május 25.

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK Egészségügyi alapismeretek középszint 0921 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. május 14. EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK Egészségügyi alapismeretek középszint 1021 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. május 13. EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK Egészségügyi alapismeretek középszint 1221 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. október 14. EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. május 23. EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2013. május 23. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK Egészségügyi alapismeretek emelt szint 1221 ÉRETTSÉG VZSGA 2012. október 15. EGÉSZSÉGÜGY ALAPSMERETEK EMELT SZNTŰ ÍRÁSBEL ÉRETTSÉG VZSGA JAVÍTÁS-ÉRTÉKELÉS ÚTMUTATÓ EMBER ERŐFORRÁSOK MNSZTÉRUMA Útmutató

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK Egészségügyi alapismeretek középszint 0512 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. február 20. EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Útmutató

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK Egészségügyi alapismeretek középszint 0611 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006.május 18. EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Egészségügyi

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. október 15. EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2012. október 15. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. május 13. EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2011. május 13. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK Egészségügyi alapismeretek középszint 0521 É RETTSÉGI VIZSGA 2005. október 24. EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Útmutató

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. október 20. EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. október 20. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. május 18. EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2006. május 18. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI MINISZTÉRIUM

Részletesebben

Minta MELLÉKLETEK. EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA ÍRÁSBELI TÉTEL Középszint. Teszt jellegű kérdéssor

Minta MELLÉKLETEK. EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA ÍRÁSBELI TÉTEL Középszint. Teszt jellegű kérdéssor MELLÉKLETEK EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA ÍRÁSBELI TÉTEL Középszint Teszt jellegű kérdéssor 1.A következő fogalmakat és állításokat társítsa. Írja a betűk mellé a megfelelő állítás számát!

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű! Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

SZOCIÁLIS ALAPISMERETEK

SZOCIÁLIS ALAPISMERETEK Szociális alapismeretek középszint 1011 ÉRETTSÉG VZSGA 2010. október 18. SZOCÁLS ALAPSMERETEK KÖZÉPSZNTŰ ÍRÁSBEL ÉRETTSÉG VZSGA JAVÍTÁS-ÉRTÉKELÉS ÚTMUTATÓ NEMZET ERŐFORRÁS MNSZTÉRUM Fontos tudnivalók -

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi idı: az írásbeli vizsga befejezésének idıpontjáig A minısítı neve: Vízvári László A minısítı beosztása: fıigazgató M E G O L D Ó L A P szakmai

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK É RETTSÉGI VIZSGA 2005. október 24. EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2005. október 24., 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. május 25. EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2007. május 25. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. október 24. EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2006. október 24. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Nemzeti Erőforrás Minisztérium. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Nemzeti Erőforrás Minisztérium. Korlátozott terjesztésű! Nemzeti Erőforrás Minisztérium Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi idı: az írásbeli vizsga befejezésének idıpontjáig A minısítı neve: Vízvári László A minısítı beosztása: fıigazgató M E G O L D Ó L A P szakmai

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi idı: az írásbeli vizsga befejezésének idıpontjáig A minısítı neve: Vízvári László A minısítı beosztása: fıigazgató M E G O L D Ó L A P szakmai

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi idı: az írásbeli vizsga befejezésének idıpontjáig A minısítı neve: Vízvári László A minısítı beosztása: fıigazgató M E G O L D Ó L A P szakmai

Részletesebben

Tájékoztató a feladatsor megoldása előtt

Tájékoztató a feladatsor megoldása előtt Tájékoztató a feladatsor megoldása előtt Az érettségi vizsgakövetelmények emelt szintje magában foglalja a középszint követelményeit is. A vizsgaleírás szerint a feladattípusok többsége is közös. Ezek

Részletesebben

Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet 1085 Budapest, Horánszky u. 15. M E G O L D Ó L A P. írásbeli vizsga Reflexológia 2002. október 16.

Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet 1085 Budapest, Horánszky u. 15. M E G O L D Ó L A P. írásbeli vizsga Reflexológia 2002. október 16. Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet 1085 Budapest, Horánszky u. 15. M E G O L D Ó L A P írásbeli vizsga Reflexológia 2002. október 16. 2 T Á J É K O Z T A T Ó az értékelő tanár részére A vizsgázók

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi idı: az írásbeli vizsga befejezésének idıpontjáig A minısítı neve: Vízvári László A minısítı beosztása: fıigazgató M E G O L D Ó L A P szakmai

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Nemzeti Erőforrás Minisztérium. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Nemzeti Erőforrás Minisztérium. Korlátozott terjesztésű! Nemzeti Erőforrás Minisztérium Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

OKTATÁSI ALAPISMERETEK

OKTATÁSI ALAPISMERETEK Oktatási középszint alapismeretek középszint 1311 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. október 14. OKTATÁSI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK, ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS A HARCTÉRI ÉLETMENTŐ KATONÁK RÉSZÉRE

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK, ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS A HARCTÉRI ÉLETMENTŐ KATONÁK RÉSZÉRE Nyt. szám: Eü 118/404. sz. példány EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK, ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS A HARCTÉRI ÉLETMENTŐ KATONÁK RÉSZÉRE SEGÉDLET MAGYAR HONVÉDSÉG EGÉSZSÉGÜGYI KÖZPONT EGÉSZSÉGÜGYI FŐNÖKSÉGI KIADVÁNYA 2013

Részletesebben

SZOCIÁLIS ALAPISMERETEK

SZOCIÁLIS ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. október 14. SZOCIÁLIS ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2013. október 14. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben