EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK"

Átírás

1 Egészségügyi alapismeretek középszint 1311 ÉRETTSÉGI VIZSGA május 20. EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

2 Útmutató a vizsgázók teljesítményének az értékeléséhez (az értékelő tanárok részére) - A zárt jellegű feladatoknál (teszt) ha a vizsgázó az összes lehetséges választ megjelöli, akkor nem kap pontot. Ha a javítási-értékelési útmutatóban szereplő megoldások számánál több választ jelöl meg, akkor a többletválaszok számával a pontszámot csökkenteni kell. A feladatokra kapott pontszám nem lehet negatív. - A nyílt jellegű feladatoknál tévedés esetén helyes megoldásnak csak a vizsgázó egyértelmű javítása fogadható el. - A dolgozatban előforduló esetleges megoldási hibákat, tévedéseket kérjük, feltűnően jelöljék! - Fogalom meghatározása esetén a megoldásban aláhúztuk az ún. kulcsszavakat. Maimális pontszám csak akkor adható, ha a kulcsszavak maradéktalanul szerepelnek a vizsgázó megoldásában. A feladat részmegoldása esetén, ha erre lehetőség van, akkor az adott feladat javítási/pontozási útmutatójában található meg a részpont értéke. - A csillaggal (*) jelöltfeladatoknál (általában a felsorolásoknál) több helyes megoldás is lehetséges, mint a feladat utasításában megoldásként elvárt (pl. Írjon hármat/3/!). Ezeknél a feladatoknál a javítási-értékelési útmutatótól eltérő, de tartalmában azonos, egyéb helyes megoldás is elfogadható a ponthatáron belül. A javítási-értékelési útmutatóban feltüntetett válaszokra kizárólag a megadott pontszámok adhatók. A megadott pontszámok további bontása csak ott lehetséges, ahol erre külön utalás van. Az így kialakult pontszámok csak egész pontok lehetnek. írásbeli vizsga / május 20.

3 Teszt jellegű feladatok 1. Húzza alá az igaz állításokat! 4 pont a) A K- vitamin vízben oldódó vitamin. b) Passzív immunizáláskor kész immunanyagot juttatunk a szervezetbe. c) Táplálkozásunk minősége és mennyisége befolyásolhatja a betegségek kialakulását. d) A természetes immunitás a védőoltás beadása után alakul ki. e) A betegség lappangási szakaszában látható, érezhető elváltozások nem mindig figyelhetők meg. f) A primer prevenció a betegség kialakulásának megakadályozására irányul. 2. Írjon jelet a megfelelő helyre annak megfelelően, hogy igaz 7 pont vagy hamis az állítás! Állítások Igaz Hamis A cukorbetegség azoknál alakul ki, akik sok cukrot és csokoládét fogyasztanak. A betegség időbeli lefolyása lehet heveny. Ez 5-6 hétig tart. Féregnyúlvány-gyulladás esetén a fájdalom a has közepén érezhető. A kardinális tünetek az alapvető életjelenségeket tükrözik. A halált okozó betegségek közül az összes halálozás 50% -át a szív- és érrendszeri betegségek adják. A normális vérnyomás felső értékei 140/90 Hgmm. A veseműködés zavarakor fehérje jelenhet meg a vizeletben. 3. Párosítsa az egyes fogalmakat a nekik megfelelővel! 4 pont A. Cink B. Króm C. Szelén D. Fluor 1. Antioidáns, amely gátolja szervezetben lezajló káros folyamatokat. 2. Részt vesz a szervezet fehérje- és zsíranyagcseréjében. 3. A szervezet szénhidrát anyagcseréjében vesz részt. 4. A fogazat kialakulásában fontos szerepe van. A:.2....B: C:.1....D: írásbeli vizsga / május 20.

4 4. Húzza alá az igaz állításokat! 5 pont a) A szociális egészség másokkal való kapcsolatok kialakításának egészsége. b) A betegséget élő és élettelen kórokozók idézhetik elő. c) A foszfor a mikroelemek csoportjába tartozik. d) A meleg borogatás fokozza a terület anyagcseréjét. e) A vérnyomás az a nyomás, amit az erekben áramló vér gyakorol az erek falára. f) A normál vizelet fehérjét is tartalmaz. g) Az ásványi anyagok összességükben szervezetünk 4-5%-át teszik ki. h) A decubitus minden fekvő betegnél kialakul. 5. Írjon a kipontozott részre I (igaz) vagy H (hamis) betűt minden állítás elé, 5 pont annak megfelelően, hogy igaz vagy hamis az állítás!.h A klima azonos az öregséggel vagy az öregedéssel..i. Magas koleszterintartalmú ételek fogyasztása érelmeszesedést okozhat..h Az újszülöttek immunrendszere a szülést követően megfelelően működik..i.. A tejfogak hároméves korig bújnak elő..h Az élettani sárgaság a szülést követő 12. napon alakulhat ki. 6. Írjon jelet a mondatok mellé annak megfelelően, hogy igaz 3 pont vagy hamis az állítás! Állítások Igaz Hamis A tüdő nyirokerekben és nyirokcsomókban gazdag. Belső légzés során a sejtek oigént adnak le az artériák hajszálereinek. A vér enyhén savas, vegyhatása: ph 7,3-7,4. 7. Írjon a kipontozott részre I (igaz) vagy H (hamis) betűt minden állítás elé, 6 pont annak megfelelően, hogy igaz vagy hamis az állítás!.i. Az újszülött pulzusa / perc..h Az émelygés, hányinger a terhesség valószínűségének a jele..h Az érett újszülött a 28. hétre születik..i. Az újszülött testtömege az első hónapban átlagosan 300 grammal növekszik..i. Az élettani sárgaság alkalmával az újszülött aluszékonnyá válik..i. A anyatej fehérjetartalmának 2/3-a laktalbumin és laktoglobulin. írásbeli vizsga / május 20.

5 8. Párosítsa a koponyacsonton található varratok nevét elhelyezkedésük meghatározásával! 3 pont A. A homlokcsont és a két falcsont között található. B. A két falcsont között helyezkedik el. C. A két falcsont és a nyakszirtcsont között található. 1. Koronavarrat:..A 2. Lambdavarrat:. C 3. Nyílvarrat:.... B 9. Írjon jelet a mondatok mellé annak megfelelően, hogy igaz 4 pont vagy hamis az állítás! Állítások Igaz Hamis A hüvelyben lévő Döderlein-bacilusok tejsavat termelnek. A szivárványhártya egy 8-10 mm széles izomgyűrű. A szemmozgató izmokat a III.,V. és VII. agyideg látja el mozgatórostokkal. Az interoreceptorok a szervezet belső környezetében keletkező ingereket érzékelik. 10. Írjon a kipontozott részre I (igaz) vagy H (hamis) betűt minden állítás mellé, 6 pont annak megfelelően, hogy igaz vagy hamis az állítás!.... I... A hospice a végstádiumban lévő betegek gondozására kialakított intézmény..... I... A formázás, gyurmázás segíti a kéz izomzatának erősödését, a csontosodást, a finommozgások tökéletesedését..... H.. A megszakított közösülés egy nagyon biztonságos védekezési módszer..... I... A magzati szívhangok sokkal szaporábbak, mint a felnőtt ember szívműködése..... I... Az elválasztás a csecsemő fokozatos leszoktatása a szoptatásról..... I... A tejelválasztást két hormon befolyásolja: a prolaktin és az oytocin. írásbeli vizsga / május 20.

6 11. Írjon jelet a mondatok mellé annak megfelelően, hogy igaz 3 pont vagy hamis az állítás! Állítások Igaz Hamis A fülkürt 3-4 cm hosszú, szőrrel bélelt cső. A paraszimpatikus idegrendszer központja az agytörzsben, a gerincvelő nyaki szakaszában van. A köztiagy része a hipotalamusz. Rövid válaszokat igénylő feladatok 12. Nevezze meg jellemzőik alapján az alábbi szerveket! 4 pont Válaszait írja a kipontozott vonalakra! Átvezeti az ingerületeket a szívkamrákba. A His-nyaláb. Feladata a nyirok megszűrése. A nyirokcsomó. A pylorusnál kezdődő bélszakasz. A patkóbél. A vesekaputól indul ki és a húgyhólyagba szájadzik. A húgyvezeték (ureter). 13.* Soroljon fel a klinikai halál közelségére utaló jelek közül ötöt! 5pont - a légzés kifejezett romlása, jellegének hirtelen megváltozása - a bőr hírtelen megváltozása (sápadtság, verejtékezés) - nagy mellkasi fájdalom - fulladásérzés vagy fuldoklás - erőteljes, intenzív verejtékezés - a pulzus gyengévé, gyérré válik - a pulzus szabálytalanná válik - halálfélelem - a vérnyomás etrém alacsony vagy nem mérhető írásbeli vizsga / május 20.

7 14. Válaszoljon az alábbi kérdésekre! Válaszát írja a kipontozott vonalra! 6 pont Hol helyezkedik el a háromhegyű vitorlásbillentyű? A jobb szívfélben (a jobb pitvar és a jobb kamra között). Milyen hormonokat termel a pajzsmirigy? Thyroynt (T4) trijód-thyronint (T3). Hol történik az elsődleges vizelet képzése? Az elsődleges vizelet képzése a Malpighi testecske glomerulusaiban történik. Hogyan nevezzük a bélfal mirigyeinek váladékát? Bélnedv Melyik hormon gátolja a gyomornedv elválasztását? Enterogastron Hogyan nevezzük a hasnyál szénhidrátbontó enzimjét? Alfa-amiláz 15.*Soroljon fel öt artériás nyomáspontot a testen! - halántéki artéria - állkapocscsont alatti artéria - kulcscsont alatti artéria - felkari artéria - könyök artéria - csukló artéria - combartéria - térdhajlat-artéria - boka elülső része 5 pont 16.* Soroljon fel a pozitív egészség jegyei közül ötöt! 5 pont - jó közérzet - kiegyensúlyozottság - megelégedettség - kreativitás - munkakedv - életöröm - empátia - terhelhetőség írásbeli vizsga / május 20.

8 17. Fogalmazza meg, mit értünk külső légzésen! 2 pont A külső légzés a légköri levegő és a tüdő léghólyagocskái között történik gázcsere, diffúzió útján. (A helyes válaszra 2 pont adható.) 18. Sorolja fel a petefészek hormonjait! 2 pont - tüszőhormon - sárgatesthormon 19.* Soroljon fel a kisagy feladatai közül négyet! 4 pont - A mozgás szabályozása. - Az egyensúlyi helyzet biztosítása. - Az izomtónus fenntartása. - A mozgások összerendezése. - A testtartás, járás, beszéd mozgásainak valamint a kézmozgások és szemmozgásoknak az irányítása. 20. Sorolja fel a férfi belső nemi szerveit! 5 pont - here - mellékhere - ondóvezeték - ondóhólyag - dülmirigy 21. Válaszoljon az alábbi kérdésekre! Válaszát írja a kipontozott vonalra! 2 pont Milyen vegyhatású a gyomornedv? Savas. Mi az ADH (antidiuretikus hormon) feladata? Fokozza a vesecsatornákban a víz visszaszívását. Hiányában nagy a szervezet vízvesztése. írásbeli vizsga / május 20.

9 22.*Soroljon fel a környezetvédelem feladatai közül kettőt! 2 pont - hulladékok és szennyvizek elhelyezése, elvezetése - levegőszennyezés mérése - természetes élővilág védése - talaj, természetes vizek védése 23.*Sorolja fel a Maslow-szükségletpiramis elemeit! - fiziológiás szükséglet - fizikai és pszichológiai biztonság - szeretet és összetartozás - önmegbecsülés - önmegvalósítás 5 pont 24.* Soroljon fel három szoptatási nehézséget az anya részéről! 3 pont - lapos vagy befelé fordult mellbimbó - berepedt mellbimbó - emlőgyulladás (mastitis) - fertőző betegségek írásbeli vizsga / május 20.

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. október 15. EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2012. október 15. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK Egészségügyi alapismeretek középszint 1221 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. október 14. EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK Egészségügyi alapismeretek középszint 1021 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. május 13. EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK Egészségügyi alapismeretek emelt szint 1212 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. május 25. EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK Egészségügyi alapismeretek emelt szint 1311 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. május 23. EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. október 14. EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2013. október 14. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK Egészségügyi alapismeretek középszint 0921 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. május 14. EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK Egészségügyi alapismeretek emelt szint 1411 ÉRETTSÉG VZSGA 2015. május 19. EGÉSZSÉGÜGY ALAPSMERETEK EMELT SZNTŰ ÍRÁSBEL ÉRETTSÉG VZSGA JAVÍTÁS-ÉRTÉKELÉS ÚTMUTATÓ EMBER ERŐFORRÁSOK MNSZTÉRUMA Útmutató a

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK Egészségügyi alapismeretek emelt szint 1221 ÉRETTSÉG VZSGA 2012. október 15. EGÉSZSÉGÜGY ALAPSMERETEK EMELT SZNTŰ ÍRÁSBEL ÉRETTSÉG VZSGA JAVÍTÁS-ÉRTÉKELÉS ÚTMUTATÓ EMBER ERŐFORRÁSOK MNSZTÉRUMA Útmutató

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK Egészségügyi alapismeretek középszint 0512 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. február 20. EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Útmutató

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK Egészségügyi alapismeretek középszint 0521 É RETTSÉGI VIZSGA 2005. október 24. EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Útmutató

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK Egészségügyi alapismeretek középszint 0611 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006.május 18. EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Egészségügyi

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. május 13. EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2011. május 13. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. május 23. EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2013. május 23. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. október 20. EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. október 20. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK É RETTSÉGI VIZSGA 2005. október 24. EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2005. október 24., 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű! Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Nemzeti Erőforrás Minisztérium. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Nemzeti Erőforrás Minisztérium. Korlátozott terjesztésű! Nemzeti Erőforrás Minisztérium Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Vízvári László A minősítő beosztása: főigazgató M E G O L D Ó L A

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztérium. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztérium. Korlátozott terjesztésű! Emberi Erőforrások Minisztérium Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű! Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

Minta MELLÉKLETEK. EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA ÍRÁSBELI TÉTEL Középszint. Teszt jellegű kérdéssor

Minta MELLÉKLETEK. EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA ÍRÁSBELI TÉTEL Középszint. Teszt jellegű kérdéssor MELLÉKLETEK EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA ÍRÁSBELI TÉTEL Középszint Teszt jellegű kérdéssor 1.A következő fogalmakat és állításokat társítsa. Írja a betűk mellé a megfelelő állítás számát!

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi idı: az írásbeli vizsga befejezésének idıpontjáig A minısítı neve: Vízvári László A minısítı beosztása: fıigazgató M E G O L D Ó L A P szakmai

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. május 25. EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2007. május 25. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Vízvári László A minősítő beosztása: főigazgató M E G O L D Ó L A P szakmai

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Nemzeti Erőforrás Minisztérium. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Nemzeti Erőforrás Minisztérium. Korlátozott terjesztésű! Nemzeti Erőforrás Minisztérium Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. október 24. EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2006. október 24. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi idı: az írásbeli vizsga befejezésének idıpontjáig A minısítı neve: Vízvári László A minısítı beosztása: fıigazgató M E G O L D Ó L A P szakmai

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi idı: az írásbeli vizsga befejezésének idıpontjáig A minısítı neve: Vízvári László A minısítı beosztása: fıigazgató M E G O L D Ó L A P szakmai

Részletesebben

SZOCIÁLIS ALAPISMERETEK

SZOCIÁLIS ALAPISMERETEK Szociális alapismeretek középszint 1011 ÉRETTSÉG VZSGA 2010. október 18. SZOCÁLS ALAPSMERETEK KÖZÉPSZNTŰ ÍRÁSBEL ÉRETTSÉG VZSGA JAVÍTÁS-ÉRTÉKELÉS ÚTMUTATÓ NEMZET ERŐFORRÁS MNSZTÉRUM Fontos tudnivalók -

Részletesebben

Tájékoztató a feladatsor megoldása előtt

Tájékoztató a feladatsor megoldása előtt Tájékoztató a feladatsor megoldása előtt Az érettségi vizsgakövetelmények emelt szintje magában foglalja a középszint követelményeit is. A vizsgaleírás szerint a feladattípusok többsége is közös. Ezek

Részletesebben